JÄTEHUOLTOMÄÄRÄYSTEN PÄIVITYKSESTÄ ANNETUT LAUSUNNOT JA MIELIPITEET SEKÄ NIIDEN ARVIOINTI JA VAIKUTUS MÄÄRÄYKSIIN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "JÄTEHUOLTOMÄÄRÄYSTEN PÄIVITYKSESTÄ ANNETUT LAUSUNNOT JA MIELIPITEET SEKÄ NIIDEN ARVIOINTI JA VAIKUTUS MÄÄRÄYKSIIN"

Transkriptio

1 JÄTEHUOLTOMÄÄRÄYSTEN PÄIVITYKSESTÄ ANNETUT LAUSUNNOT JA MIELIPITEET SEKÄ NIIDEN ARVIOINTI JA VAIKUTUS MÄÄRÄYKSIIN Lausunnot ja mielipiteet jätehuoltomääräysten päivityksestä Lausuntojen ja mielipiteiden asiasisällön arviointi sekä vaikutus määräyksiin Juuan kunta Ympäristölautakunta Lautakunta toteaa jätehuoltomääräysten muutokset tarpeellisiksi ja katsoo, ettei ole huomautettavaa olevaan luonnokseen. Konneveden kunta Ympäristölautakunta Jätehuoltomääräysten tarkistusten vaikutus kunnan jätehuollon palvelutasoon jää pieneksi. Tarkistukset pyrkivät ohjaamaan sujuvaa jätehuoltoa ja ottamaan kantaa ilmenneisiin käytännön erityistilanteisiin. Muovin keräyspistettä on Konneveden kunnan kuntalaisten taholta jatkuvasti toivottu. Uusi määräysten tarkistaminenkaan ei asukasmäärän perusteella tuo Konnevedelle vielä omaa muovinkeräyspistettä. Muovin hyötyjätekeräys tulisi laajentaa myös alueellisesti tärkeisiin asutuskeskittymiin, kuten kuntakeskuksiin, joko hyötyjätekeräyspisteen yhteyteen tai paikalliselle jäteasemalle. Teknisen johtajan päätösehdotus: Ympäristölautakunta päättää antaa Savo-Pielisen jätelautakunnalle lausuntoehdotuksen mukaisen lausunnon. Päätös: Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. Nykyään kaikki muovinkeräyspisteet ovat Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n järjestämiä. Pisteet on järjestetty pakkausjäteasetuksessa (518/2014) määritellyn tason mukaisesti. Muovin keräykselle on tässä vaiheessa asetettu lainsäädännössä erilaiset vaatimukset kuin muille hyötyjätteille, koska muovin kierrättäminen on vielä uutta ja siitä kerätään kokemuksia. Myös kiinteistöittäisestä muovin keräyksestä on syytä kerätä kokemuksia ennen sen laajentamista. Palvelutasoon liittyviä asioita tullaan vielä käsittelemään vuonna 2017, kun alueelle määritelty jätehuollon palvelutaso päivitetään. Kuopion kaupunki Kaupunkirakennelautakunta , kaupunginhallitus Jätehuoltomääräysten muutokset koskettavat lähinnä Outokummun liittymistä Jätekukon alueeseen ja Kuopiota koskevat asiat ovat pieniä, eikä niistä kaupungilla ole huomautettavaa.

2 Alueelliset ympäristönsuojelupalvelut, ympäristöjohtaja Lea Pöyhönen ja ympäristönsuojelutarkastaja Tuula-Anneli Kinnunen Savo-Pielisen jätelautakunta on varannut alueensa ympäristönsuojeluviranomaisille mahdollisuuden antaa lausunnon jätehuoltomääräysten päivittämisestä mennessä. Koska seuraava alueellisen ympäristö- ja rakennuslautakunnan kokous on määräajan jälkeen , annetaan tämä lausunto kaupungin ympäristönsuojelupalveluiden lausuntona. Savo-Pielisen jätelautakunta hyväksyi alueelle edelliset, yhtenäiset, kokonaisuudessaan uudistetut määräykset kokouksessaan Uudistetut määräykset tulivat voimaan Tämän jälkeen jätelautakunnan toimialueelle on tullut uusi kunta, Outokummun kaupunki. Koska sekä jätehuollon palvelut että jätehuollon viranomaistehtävät hoidetaan koko Savo- Pielisen jätelautakunnan alueella yhtenäisesti, on tärkeää, että myös jätehuoltomääräykset ovat yhtenäiset kaikissa kunnissa. Koko muuta aluetta koskien määräyksiin tehdään pieniä tarkistuksia, joiden tarve on tullut esille, kun uusia määräyksiä on sovellettu. Kuopion kaupungin ympäristönsuojelupalveluiden mielestä yleinen osa jätehuoltomääräyksistä on erinomainen tietopaketti (kunnan järjestämästä ja muustakin) jätehuollosta kuntalaisen kannalta. Jatkossa perusteellisemman muutoksen tai päivityksen yhteydessä olisi hyvä kuitenkin pohtia jätehuoltomääräysten kehittämistä siten, että varsinainen pykäläosa saataisiin lyhyemmäksi sekä kieltä yksinkertaisemmaksi, jotta tekstin luettavuus paranee asiakkaan kannalta. Seuraavassa yksittäisiä kommentteja määräyksiin luonnoksessa esitettyjen aihepiirien mukaan: Kunnalliset jätehuoltomääräykset noudattavat Suomen Kuntaliiton antamaa jätehuoltomääräysten mallia. Sääntely on kattavaa ja täsmällistä, mikä tuo määräystekstiin pituutta. Kuntalaisia varten on laadittu erikseen jätehuoltomääräysten lyhennelmä, joka on yksinkertaistettu ja selkeä kuvaus määräysten keskeisimmästä sisällöstä. Tämä lyhennelmä päivitetään ja sitä selkeytetään entisestään. Yleinen osa Lopussa olevaan Lisätietoa kohtaan olisi hyvä lisätä oma otsikko Tietoa jätteen synnyn ehkäisystä, ja sinne linkki alueen jäteyhtiöiden asukasneuvonta sivustolle ( yhteinenjuttu.fi ). Kunnallinen jäteyhtiö, Jätekukko, käyttää viestinnässään useita eri kanavia. Yhteinen juttu-sivuston ylläpidon jatkuminen on epävarmaa, joten määräyksissä ei viitata tähän sivustoon. Jatkossa vastaavat tiedot siirtynevät Jätekukon omille verkkosivuille.

3 Kunnan jätehuoltojärjestelmään liittyminen Uudistettuja jätehuoltomääräyksiä sovellettaessa on tullut esille, että järjestettyyn jätehuoltoon liittymistä koskevaa uudistettua sääntelyä on tarpeen tarkentaa. Määräysten mukaan lähtökohtana on, että mikäli kiinteistön haltija ei ole ilmoittanut liittymisestä kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen, tällöin kiinteistö on aluekeräyspisteen käyttäjä. Tätä sääntelyä esitetään täydennettäväksi niin, että kiinteistö on aluekeräyspisteen käyttäjä myös niissä tapauksissa, joissa kiinteistöittäistä jätteenkuljetusta ei voida järjestää kiinteistöllä määräysten mukaisena muutoin. Sekajätteiden aluekeräyspisteet järjestetään jätehuollon palvelutasossa määriteltyjen Tämä nähdään hyvänä, ja tähän liittyen myös Kuopioon pitäisi saada taajamiin tai niiden periaatteiden mukaisesti. Muutostarpeet huomioidaan jätehuollon palvelutasoa päivitettäessä. välittämään läheisyyteen aluekeräyspisteitä, joihin viimeisetkin vapaamatkustajat saadaan Käytännössä aluekeräyspisteiden perustaminen kaupunkialueelle on haastavaa, eivätkä pisteet liitettyä. tyypillisesti palvele näillä alueilla asukkaita sekajätteen keräyksessä. Pykälän 10, 3. momentin lopusta, koskien aluekeräyspisteisiin jätteiden toimittamista, tulisi poistaa lause Sekajätettä ei saa varastoida kiinteistöllä pidempään kuin kaksi viikkoa, taikka muuttaa se muotoon: ei tulisi varastoida. Tarkka lyhyt aikamäärä on vaikea valvoa, eikä toisaalta ota huomioon erilaisia toimintaolosuhteita kiinteistöillä. Sekajätteen pisintä varasointiaikaa koskeva sääntely on annettu, jottei aluekeräyspisteisiin aiheutuisi ylitäyttöä sen vuoksi, että pisteeseen tuodaan kerralla liian paljon jätettä. Samalla varmistetaan myös se, ettei jätteiden varastointi kiinteistöllä aiheuta haittoja. Säännöstä kuitenkin muutetaan lausunnossa ehdotetun mukaisesti siten, ettei kahden viikon määräaika ole täysin ehdoton. Pienet poikkeamat tästä varastointiajasta ovat vielä mahdollisia, mutta huomattavasti pidempään varastointiaikaan voidaan puuttua. Jätteiden kerääminen kiinteistöllä Nykyisten jätehuoltomääräysten mukaan hyötyjätteiden erilliskeräysvelvoitteet koskevat vähintään 500 asukkaan taajamissa sijaitsevia kiinteistöjä, joissa asuinhuoneistomäärä taikka syntyvä jätemäärä ylittää säädetyt rajat. Sääntelyä ehdotetaan muutettavaksi niin, että hyötyjätteiden keräys järjestetään kaikissa taajamissa, joissa on vähintään 300 asukasta. Vastaavasti myös ekopisteet järjestetään hyväksytyn palvelutason mukaisesti alueille, joissa on vähintään 300 asukasta ja lähipalvelut.

4 Kuopion kannalta on tarvetta hyötyjätekeräysverkoston tihentämiseen kaupunginosiin, joissa on tuhansia tai jopa yli asukasta, mutta vain muutamia ekopisteitä, nekin lähinnä pakkausjätteille (ns. Rinki-pisteet), esimerkkinä pientalovaltainen Saaristokaupunki. Kuitenkin kaikilla on velvoite lajitella hyötyjätteet. Vastaanottoon toimitusmatkat eivät alueella ole toki sinänsä niin pitkiä kuin maaseutumaisilla alueilla, paitsi niillä hyötyjätteillä, jotka eivät ole pakkauksia, ja joita Rinki Oy ota vastaan keräyspisteissään. - Nämä asiat noussevat esiin pohdittaviksi myös kuntien jätepolitiikkaan vuoteen 2023 liittyvän palvelutason määrittämisen yhteydessä, ja toivottavasti pystyttäisiin kirjoittamaan esiin seuraavissa jätehuoltomääräyksissä. Hyötyjätteiden keräykseen tarkoitetun ekopisteverkoston tasoa käsitellään jätepoliittisen ohjelman pohjalta määriteltävän jätehuollon palvelutason yhteydessä vuonna Päävastuu ekopisteiden järjestämisessä on Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:lla, Jätekukko täydentää vielä tätä RINKIekopisteverkostoa palvelutasossa määriteltyjen periaatteiden mukaisesti. Haasteena kuitenkin on se, ettei sopivia sijoituspaikkoja ole aina tarjolla sopivilla alueilla, vaikka toimijat olisivat valmiita uusia ekopisteitä perustamaan. Asuinkiinteistöjen erilliskeräysvelvoitteita tarkennetaan siten, että kortteli-kohtaisten keräyspaikkojen yhteydessä on järjestettävä hyötyjätteiden erilliskeräys, mikäli samaa keräyspaikkaa käyttää asetetun rajan ylittävä määrä asuinhuoneistoja. Asuntoloiden osalta sääntelyä täsmennetään siten, että niissä noudatetaan syntyviin jätemääriin perustuvaa sääntelyä. - Termi korttelikohtaiset keräyspaikat tulisi ottaa mukaan määritelmiin (2 ). Lisäksi olisi hyvä mainita määräyksissä erikseen loma-asuntokylät, joko esim. asuntoloiden rinnalla tai muussa vastaavassa yhteydessä. Muilta osin ei jätehuoltomääräysten luonnokseen ole tässä vaiheessa huomautettavaa. Korttelikohtaiselle keräysjärjestelmälle on lisätty määritelmä jätehuoltomääräyksiin. Korttelikohtaisilla jätteenkeräysjärjestelmillä tarkoitetaan tietylle alueelle järjestettyä keskitettyä keräysjärjestelmää, jonka käyttöön kiinteistöt on velvoitettu liittymään esimerkiksi tontinluovutussopimuksissa. Loma-asuntokyliä ei ole tuotu erikseen määräyksissä esille, eikä niitä koske vastaavat hyötyjätteiden erilliskeräysvelvoitteet kuin vakituisia asuinhuoneistoja, koska lomaasuntojen käyttö voi olla hyvin epäsäännöllistä. Lieksan ja Nurmeksen kaupungit Rakennus- ja ympäristölautakunta Yss Ismo Ryynänen: Jätehuoltomääräysluonnokseen ei ole huomautettavaa. Jätehuoltomääräysten tarkennukset ovat perusteltuja. Tarkennusten tarve on tullut esille nykyisiä määräyksiä käytäntöön sovellettaessa. Päätös: Hyväksyttiin. Outokummun kaupunki Kaupunginhallitus Va. Kaupunginjohtajan ehdotus: Kaupunginhallitus toteaa lausuntonaan, ettei Outokummun kaupungilla ole huomautettavaa Savo-Pielisen jätelautakunnan esittämiin kunnallisiin jätehuoltomääräyksiin. Päätös: Va. Kaupunginjohtajan ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

5 Pieksämäen kaupunki Tekninen lautakunta Pieksämäen teknisellä lautakunnalla ei ole huomautettavaa nähtävillä olevaan jätehuoltomääräysluonnokseen. Rautavaaran kunta Vs. kunnaninsinööri Petri Ahonen Rautavaaran kunnalla ei ole huomautettavaa päivitettyihin jätehuoltomääräyksiin. Yksityishenkilö, Kuopio Kuopion kunnan asukkaana pyydän kunnioittavimmin uudelleenarvioimaan ja korjaamaan jätehuoltomääräysten 15 :ää seuraavilta osin: Muovinkeräykselle 40 huoneiston alaraja on liian korkea ja lainvastainen Muovin kiinteistökohtaista erilliskeräysvelvoitetta koskeva 40 asuinhuoneiston alaraja on asetettu liian korkealle. Kyseinen, keinotekoisesti asetettu raja kohtelee erisuuruisissa taloyhtiöissä asuvia epätasapuolisesti (HL 6 ), eikä lukuarvolle ole esitetty järkeenkäypiä perusteluja (HL 45 ). Kyseinen säännösluonnos on siten lainvastainen. Luonnokseen liitetty, kestämätön perustelu 40 huoneiston rajalle kuuluu: Erilliskeräysvelvoite on asetettu vain kaikkein eniten jätettä tuottaville kiinteistöille, joilla jokin sekajäteastia voidaan korvata muovipakkausten keräämiseen tarkoitetulla jäteastialla. Muovin erilliskeräys ja kierrätys on Suomessa uutta. Kokemusta valtakunnallisesta ekopistekeräyksestä on saatu vasta tänä vuonna. Samoin ensimmäisiä kokemuksia muovin kiinteistöittäisestä keräyksestä on saatu vasta hiljattain. Savo-Pielisen jätelautakunnan alueen jätehuoltomääräykset ovat ensimmäiset, joissa on asetettu muoville siirtymäajan jälkeen voimaan tuleva erilliskeräysvelvoite. Muualla Suomessa kiinteistöittäinen keräys perustuu kokonaan vapaaehtoisuuteen, eikä sitä ole tarjolla kuin joillakin alueilla. Jotta keräyksen toimivuudesta saadaan kokemuksia ja siihen voidaan tehdä tarpeen mukaan muutoksia, pidetään keräyksen piiriin tuleva kiinteistömäärä rajallisena. Kun raja asetetaan asuinkiinteistöille, joilla on vähintään 40 asuinhuoneistoa, keräyksen piiriin tulee kokonaisuudessaan noin 350 kohdetta. Tämän lisäksi tulevat vapaaehtoisesti muovin erilliskeräykseen liittyvät kiinteistöt. Tämä kiinteistömäärä on riittävän iso sille, että kunnallinen jäteyhtiö on voinut kilpailuttaa kuljetukset, mutta toisaalta riittävän rajattu ajatellen kokeilun edellyttämiä käytännön järjestelyjä ja seurantaa. Tällaiset rajaukset ovat sekä hallintolain että jätelain mukaisia. Perusteluissa on tuotu esille, että kyseinen 40 asuinhuoneiston raja perustuu sille, että keräykseen velvoitettavien kiinteistöjen määrä pidetään rajattuna ennen laajemman kokemuksen saamista muovin keräyksestä. Perusteluja on vielä tältä osin tarkennettu.

6 Lisäksi säännöksen mukaan -- kiinteistöt, joita [em. muovinkeräysvelvoite] ei koske, voivat halutessaan sopia kiinteistöittäiseen jätteenkuljetukseen liittymisestä kunnallisen jäteyhtiön kanssa. Luonnostellun alarajan (40 huoneistoa) taustalla näyttääkin olevan kolme kestämätöntä oletusta, joiden mukaan: 1) vain suurista kerros- tai rivitalokiinteistöistä saadaan riittävästi muovijätettä 2) kiinteistöllä tulee olla ennestään useita sekajäteastioita, jotta yksi niistä voitaisiin osoittaa muovijätteelle 3) myös alle 40 huoneiston kiinteistöt voisivat liittyä muovinkeräykseen vapaaehtoisesti. 1) Muovijätettä syntyy paljon, myös pienistä asuinkiinteistöistä Suurin osa kotitalouksien siitä jäännösjätteestä, joka jää jäljelle kun on lajiteltu erilleen paperi, kartonki, biojäte, lasi ja metalli, on kierrätyskelpoista muovijätettä. Osuus on arvioni mukaan tyypillisesti %. Esimerkiksi 3-henkisen lapsiperheeni taloudessa havaitsimme, aloitettuamme muovin erilleenlajittelun, että sekajätteen määrä väheni noin kolmasosaansa. Siis yli puolet aiemmasta jäännösjätteestämme oli kierrätyskelpoista muovia (lähinnä elintarvikepakkauksista). => Hyvin todennäköisesti tuloksemme pätee suuruusluokaltaan useimpiin muihinkin kotitalouksiin. => Koska muovijätettä siis kertyy vähintään samaa vauhtia kuin jäljelle jäävää sekajätettä, muovin keräyskin tulisi järjestää vähintään samassa laajuudessa kuin sekajätteen. Raja 40 asuinhuoneiston kiinteistöille ei perustu oletukseen siitä, etteikö muillakin kiinteistöillä syntyisi riittävästi muovijätettä. Muovipakkausjätteen osuudesta kaikesta muovijätteestä on esitetty erilaisia arvioita; joka tapauksessa merkittävä osa kaikesta muovijätteestä on pakkauksia. Kokeiluvaiheessa keräys kuitenkin järjestetään rajatulle kiinteistöjoukolle, jossa muovipakkauksia syntyy eniten ja järjestelyt muovin keräyksen järjestämiseksi on helppo tehdä. Keräyksen laajentamista selvitetään sen jälkeen, kun muovin kiinteistöittäisestä keräyksestä saadaan kokemuksia ja näyttää siltä, että kiinteistöittäisesti saadaan kerättyä riittävän hyvälaatuista muovipakkausjätettä kierrätystä eli muovin materiaalihyötykäyttöä varten. Jos muovi pitää ohjata energiahyötykäyttöön, ei sen erilliskeräys ole perusteltua, koska myös sekajäte ohjautuu vastaavaan hyötykäyttöön. 2) Keräys onnistuu hyvin, vaikkei kiinteistöllä olisi ennestään useampia sekajäteastioita Toisin kuin luonnosta perustellaan, muovinkeräyksen mahdollistamiseksi kiinteistöllä ei toki tarvitse entuudestaan olla useampia sekajäteastioita: voihan yhdenkin normaalikokoisen sekajäteastian helposti korvata kahdella pienemmällä: toinen seka- ja toinen muovijätteelle. Sekajätettä kertyy muovin erilleenlajittelun jälkeen vastaavasti paljon vähemmän, joten esim. taloyhtiöiden jätekatoksiin ei aiheudu tilaongelmaa. Niissä yhtiöissä, jotka ovat käyttäneet kahta sekajäteastiaa, toinen voidaan (perustelunne mukaisesti) luontevasti osoittaa muovinkeräykselle. Kuitenkin yhdelläkin sekajäteastialla toistaiseksi pärjänneet taloyhtiöt voivat ongelmitta vaihtaa sen kahdeksi pienemmäksi: toinen sekajätteelle ja toinen muoville. Muovin erilliskeräys on helpoiten järjestettävissä, kun yksi sekajäteastia voidaan muuttaa muovijätteen keräykseen eli astioiden toimituksia ja vaihtoja ei tarvita. Jos keräyksessä todetaan suuria vaikeuksia, ovat muutokset myös toiseen suuntaan helposti mahdollisia. Tulevaisuudessa erilliskeräysvelvoitteiden mahdollisesti laajentuessa voidaan kiinteistöillä järjestää muovin keräys mielipiteessä esitetyn tavoin vaihtamalla jäteastioiden kokoja ja määriä.

7 3) Vapaaehtoinen muovinkeräykseen liittyminen olisi liian vähäistä ja hidasta Mitä tulee alle 40 huoneiston kiinteistöihin, ratkaisuna ei toimi luonnoksessa ehdoteltu vapaaehtoinen liittyminen. Ei pidä toiveajatella: vaikka keräyksen piiriin olisi mahdollista liittyä, liittyminen ei monissa taloyhtiöissä toteutuisi, koska yhtiöiden hallinnossa tunnetusti esiintyy jähmeyttä, näkemyseroja ja muutosvastarintaa. Siksi monessa alle 40 huoneiston yhtiössä ne ympäristövastuulliset asukkaat, jotka haluaisivat kiinteistönsä liittyvän kunnalliseen muovinkeräykseen, joutuisivat pettymään, mikäli osakkaiden enemmistö tai taloyhtiön johto ei asetu liittymisen kannalle. => Myös alle 40 huoneiston yhtiöt tulee siksi sisällyttää liittymisvelvoitteen piiriin (ks. myös seuraava kohta). Niillä alueilla, joilla muovin keräystä on tänä vuonna Suomessa aloitettu, keräys perustuu kokonaan vapaaehtoisuuteen. Niitäkin kiinteistön haltijoita on, jotka haluavat vapaaehtoisesti muovin keräykseen liittyä. Rajatun erilliskeräysvelvoitteen lisäksi tämä vapaahtoisen keräyksen mahdollisuus halutaan tarjota. Valtaosalle aiheutuisi välivarastointi- ja kuljetuspulmia Jos taloyhtiötä ei liitetä muovinkeräykseen, ne yhtiön asukkaat, jotka silti haluavat vastuuntuntoisina lajitella muovijätteensä (itse kuljetettavaksi Rinki-pisteisiin), joutuvat tuskailemaan sen pulman kanssa, miten ja mihin välivarastoida kertyvä muovijäte: - Loitolla sijaitseviin Rinki-pisteisiin ei kannata kuljetella yksittäisiä keittiöroskiksellisia, koska muovijätettä kertyy liian nopeasti (esim. perheeni taloudessa litraa viikossa). - Niinpä moni joutuu välivarastoimaan muovijätteensä esim. parvekkeelle tai takapihalle suuriin jätesäkkeihin. Säkeissä muovijäte on sitten kuljetettava omalla autolla lähimpään Rinki-pisteeseen, jossa sisällön joutuu tyhjentämään keräyssäiliön kapeasta suuaukosta. => Työlästä, aikaavievää, epähygieenistä ja epäesteettistä, eikä sovellu autottomille Tämä nykyisin vallitseva surkea asiaintila kohdistuisi vastedeskin valtaosaan taloyhtiöiden asukkaista, jos puheena olevaa 40 huoneiston alarajaa ei tuntuvasti madalleta. Ratkaisu: alarajaksi enintään 10 huoneistoa Todetuin perustein tulee tuntuvasti madaltaa muovinkeräysvelvoitteelle asetettua huoneistomäärän alarajaa: järkevä raja olisi 4 6 huoneiston tietämillä. - Ts. keräysvelvoitteen ulkopuolelle on aiheellista jättää vain kaikkein pienimmät taloyhtiöt, jollaisissa jätekatoksen pienuus tai syntyvän jätteen vähyys saattaisi aidosti vaikeuttaa muovinkeräyksen toteuttamista. Sen sijaan vähintään noin 10 huoneiston taloyhtiöistä kaikilla on kutakuinkin yhtä hyvät mahdollisuudet (sekä tilan että jätemäärän kannalta) toteuttaa kiinteistöllään muovinkeräys. Jos muovin erilliskeräysvelvoite laajennettaisiin kaikille vähintään 10 asuinhuoneiston kiinteistöille, tulisi keräyksen piiriin yli 2000 kiinteistöä. Tässä vaiheessa, kun keräyksen toimivuudesta on vielä tarpeen kerätä tietoa, ei keräystä ole mahdollista aloittaa näin suurella kiinteistömäärällä. Jätelajien erilliskeräysvelvoitteita on perusteltua laajentaa vähitellen ottaen huomioon myös jätehuolto- ja ympäristönsuojeluviranomaisten mahdollisuudet seurata ja valvoa keräyksen toteutumista.

8 Ei tule enää lykätä ja viivytellä! Muovinkeräys on paikallisen jätehuoltojärjestelmämme kiistatta heikoin lenkki. Ja heikoimpana kauan jatkuukin mikäli 40 huoneiston rajaa ei ehdottamallani tavoin tuntuvasti madalleta. Nyt vuonna 2016, älytekniikan aikakaudella ja 44 vuotta Rooman klubin Kasvun rajat - teoksen jälkeen, seutumme muovinkeräyksen takapajuinen nykytila on sanalla sanoen nolo. => Seudun jäteviranomaisten soisi ottavan rivakoita ympäristövastuullisia vauhtiaskeleita tämän vahingollisen asiaintilan korjaamiseksi. Savo-Pielisen jätelautakunnan alueella on otettu ensimmäisenä Suomessa jätehuoltomääräyksiin velvoite erilliskerätä muovipakkauksia. Jätehuoltoviranomainen on jo näin huomioinut sen, että asiassa ollaan edelläkävijöitä.

Kunnalliset jätehuoltomääräykset alkaen

Kunnalliset jätehuoltomääräykset alkaen Savo-Pielisen jätelautakunta Pöytäkirja 3/2016 1 (1) 22 Asianro 6556/14.06.00.00/2016 Kunnalliset jätehuoltomääräykset 1.1.2017 alkaen Palvelupäällikkö Saija Pöntinen Alueelliset jätehuollon viranomaispalvelut

Lisätiedot

Toiminnan suunnittelu ja talousarvion 2019 valmistelutilanne

Toiminnan suunnittelu ja talousarvion 2019 valmistelutilanne Savo-Pielisen jätelautakunta Pöytäkirja 3/2018 1 (1) 19 Asianro 7662/02.02.00/2018 Toiminnan suunnittelu ja talousarvion 2019 valmistelutilanne Yleistä toiminnan ja talouden suunnittelusta Palvelupäällikkö

Lisätiedot

Tuottajien ekopisteverkoston täydentäminen ja täydentävän verkoston palvelutaso

Tuottajien ekopisteverkoston täydentäminen ja täydentävän verkoston palvelutaso Savo-Pielisen jätelautakunta Pöytäkirja 4/2015 1 (1) 24 Asianro 6856/14.06.00.00/2015 Tuottajien ekopisteverkoston täydentäminen ja täydentävän verkoston palvelutaso Palvelupäällikkö Saija Pöntinen Alueelliset

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/ (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta Asianro 9198/ /2018

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/ (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta Asianro 9198/ /2018 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2019 1 (1) 3 Asianro 9198/14.06.00.00/2018 Lausunto jätehuoltomääräysten päivityksistä /Savo-Pielisen jätelautakunta Asian valmistelu Ympäristöjohtaja Tanja Leppänen Alueellinen

Lisätiedot

Jätehuoltomääräykset KOKOEKO-SEMINAARI SAIJA PÖNTINEN

Jätehuoltomääräykset KOKOEKO-SEMINAARI SAIJA PÖNTINEN Jätehuoltomääräykset KOKOEKO-SEMINAARI SAIJA PÖNTINEN 18.2.2016 Jätehuollon tehtävät ja roolit kunnassa Jätehuollon järjestämisen viranomaistehtävät Jätehuollon palvelutehtävät Omistajaohjaus (kunnat)

Lisätiedot

Kunnallisten jätehuoltomääräysten uudistaminen Outokummussa ja tarkistaminen muissa kunnissa

Kunnallisten jätehuoltomääräysten uudistaminen Outokummussa ja tarkistaminen muissa kunnissa Savo-Pielisen jätelautakunta Pöytäkirja 2/2016 1 (1) 15 Asianro 6556/14.06.00.00/2016 Kunnallisten jätehuoltomääräysten uudistaminen Outokummussa ja tarkistaminen muissa kunnissa Palvelupäällikkö Saija

Lisätiedot

Jätehuollon varaukset kaavoituksessa

Jätehuollon varaukset kaavoituksessa Savo-Pielisen jätelautakunta Jätehuollon varaukset kaavoituksessa Alueen kuntien kaavoituksessa huomioon otettavaksi Huhtikuu 2015 Jätehuollon toimijoiden mukana olo kaavoitusprosessissa Savo-Pielisen

Lisätiedot

Kunnan vastuulla oleva jätehuolto 2019

Kunnan vastuulla oleva jätehuolto 2019 Kunnan vastuulla oleva jätehuolto 2019 Jätehuollon vastuut Jätelain mukaisen toiminnan yleinen ohjaus, seuranta ja kehittäminen kuuluu ympäristöministeriölle ELY-keskus ohjaa ja edistää jätelaissa ja sen

Lisätiedot

Jätehuollon tilatarpeet kaavoituksessa. Ohje kuntien kaavoittajille

Jätehuollon tilatarpeet kaavoituksessa. Ohje kuntien kaavoittajille Jätehuollon tilatarpeet kaavoituksessa Ohje kuntien kaavoittajille 22.8.2018 1. Johdanto Jätehuollon aluevaraukset on tärkeää ottaa huomioon kaavoituksessa, jotta asukkaiden jätehuoltopalvelut ovat helposti

Lisätiedot

Kyjäte Oheismateriaali asia 15

Kyjäte Oheismateriaali asia 15 Kyjäte 29.11.2018 Oheismateriaali asia 15 Kotkan kaupunki Kaupunginhallitus Asia: Vastaus valtuustoaloitteeseen koskien Kotkan Vihreiden valtuustoaloitetta 8.4.2018 muovin kierrätyksen lisääminen Kotkassa

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 12/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 2513/ /2018

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 12/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 2513/ /2018 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 12/2018 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 88 25.4.2018 142 Asianro 2513/14.06.00.00/2018 Kuopion kaupungin lausunto jätehuollon palvelutasoluonnoksesta / Savo-Pielisen jätelautakunta

Lisätiedot

Outokummun kaupungin kiinteistöittäisen jätteenkuljetusalueen määrittely

Outokummun kaupungin kiinteistöittäisen jätteenkuljetusalueen määrittely Savo-Pielisen jätelautakunta Pöytäkirja 3/2016 1 (1) 26 Asianro 7559/14.06.00.00/2016 Outokummun kaupungin kiinteistöittäisen jätteenkuljetusalueen määrittely Palvelupäällikkö Saija Pöntinen Alueelliset

Lisätiedot

JÄTETAKSA ALKAEN SYDÄN-SUOMEN JÄTELAUTAKUNTA. Äänekoski. Hyväksytty jätelautakunnassa SISÄLTÖ

JÄTETAKSA ALKAEN SYDÄN-SUOMEN JÄTELAUTAKUNTA. Äänekoski. Hyväksytty jätelautakunnassa SISÄLTÖ JÄTETAKSA 1.1.2018 ALKAEN SYDÄN-SUOMEN JÄTELAUTAKUNTA Äänekoski Hyväksytty jätelautakunnassa 7.11.2017 37 SISÄLTÖ 1 YLEISTÄ JÄTETAKSASTA JA JÄTEMAKSUISTA... 2 1 Jätemaksun perusteet ja soveltamisalue...

Lisätiedot

Jätelain täytäntöönpanosta kuntien kannalta. Leena Eränkö 13.9.2012

Jätelain täytäntöönpanosta kuntien kannalta. Leena Eränkö 13.9.2012 Jätelain täytäntöönpanosta kuntien kannalta Leena Eränkö 13.9.2012 23 Kunnan jätehuoltoviranomainen Kunnalle kuuluvista tämän lain mukaisista jätehuollon viranomaistehtävistä huolehtii kunnan määräämä

Lisätiedot

Jätehuoltolautakunnan lausunnoksi on valmisteltu seuraavaa:

Jätehuoltolautakunnan lausunnoksi on valmisteltu seuraavaa: Jätehuoltolautakunta 6 26.02.2015 Lausunto jätehuoltomääräyksiä koskevasta valituksesta 1479/14.06.00.02/2014 Jätehuoltolautakunta 26.02.2015 6 Valmistelija: Jätehuoltoasiamies, Satu Ojala, satu.ojala@salo.fi,

Lisätiedot

Tekninen lautakunta Jätehuoltomääräykset 358/ /2016

Tekninen lautakunta Jätehuoltomääräykset 358/ /2016 Tekninen lautakunta 60 04.05.2016 Jätehuoltomääräykset 358/00.01.01.00/2016 TELA 60 Kunnalliset jätehuoltomääräykset ovat paikallisia, sitovia säännöksiä, jotka annetaan jätelain (646/2011) 91 :n nojalla.

Lisätiedot

Jätehuoltomääräykset 2015. 21.5.2015 Esittäjän nimi 1

Jätehuoltomääräykset 2015. 21.5.2015 Esittäjän nimi 1 Jätehuoltomääräykset 2015 21.5.2015 Esittäjän nimi 1 Jätehuoltomääräykset Jätelain (646/2011) 91 :n mukaisesti kunta voi antaa lain täytäntöön panemiseksi tarpeellisia paikallisista oloista johtuvia, kuntaa

Lisätiedot

Kunnan toissijaiselle vastuulle kuuluvan jätteen taksa alkaen

Kunnan toissijaiselle vastuulle kuuluvan jätteen taksa alkaen Savo-Pielisen jätelautakunta Pöytäkirja 3/2016 1 (1) 24 Asianro 6572/02.05.00.00/2016 Kunnan toissijaiselle vastuulle kuuluvan jätteen taksa 1.1.2017 alkaen Palvelupäällikkö Saija Pöntinen Alueelliset

Lisätiedot

KATSAUS KUNNAN ROOLIIN JÄTEHUOLLON OHJAUKSESSA

KATSAUS KUNNAN ROOLIIN JÄTEHUOLLON OHJAUKSESSA KATSAUS KUNNAN ROOLIIN JÄTEHUOLLON OHJAUKSESSA Circwaste-hankkeen tilaisuus 5.9.2018 Kohti yhdyskuntajätteiden parempaa lajittelua ja hyödyntämistä jätehuoltosuunnittelija Anna Kettunen 5.9.2018 1 JÄTEHUOLLON

Lisätiedot

Jätehuoltomääräysten päivitysten luonnos

Jätehuoltomääräysten päivitysten luonnos Savo-Pielisen jätelautakunta Pöytäkirja 4/2018 1 (1) 26 Asianro 9198/14.06.00.00/2018 Jätehuoltomääräysten päivitysten luonnos Palvelupäällikkö Saija Pöntinen Alueelliset jätehuollon viranomaispalvelut

Lisätiedot

Jätelautakunnan tavoittaa tarvittaessa myös sähköpostitse:

Jätelautakunnan tavoittaa tarvittaessa myös sähköpostitse: Tiedote 1 (6) Porvoon alueellinen jätelautakunta Rihkamatori B 06100 Porvoo Kunnan järjestämään jätehuoltoon siirtyminen Porvoon alueellinen jätelautakunta toimii jätelain (646/2011) mukaisena jätehuoltoviranomaisena

Lisätiedot

Kunnalliset jätehuoltomääräykset alkaen

Kunnalliset jätehuoltomääräykset alkaen Savo-Pielisen jätelautakunta Pöytäkirja 1/2019 1 (1) 4 Asianro 9198/14.06.00.00/2018 Kunnalliset jätehuoltomääräykset 1.4.2019 alkaen Päätöshistoria Savo-Pielisen jätelautakunta 22.11.2018 26 Palvelupäällikkö

Lisätiedot

Miten Jyväskylän muovipakkausten

Miten Jyväskylän muovipakkausten Keski-Suomi kohti kiertotaloutta seminaari 29.8.2019 klo 12 16 Veturitallit, Kokoustila Kisko, Veturitallinkatu 6, Jyväskylä Miten Jyväskylän muovipakkausten kiinteistökeräyksessä onnistuttiin? Esko Martikainen

Lisätiedot

Yhdyskuntajätteisiin liittyvät tilastot vuodelta 2016 Savo-Pielisen jätelautakunnan toimialueella

Yhdyskuntajätteisiin liittyvät tilastot vuodelta 2016 Savo-Pielisen jätelautakunnan toimialueella Yhdyskuntajätteisiin liittyvät tilastot vuodelta 216 Savo-Pielisen jätelautakunnan toimialueella Kerätyn jätteen määrä ja hyödyntäminen Vuonna 216 sekajätettä kerättiin koko toimialueella 44 37 tonnia.

Lisätiedot

Jätetaksa alkaen

Jätetaksa alkaen Savo-Pielisen jätelautakunta Pöytäkirja 3/2016 1 (1) 23 Asianro 6571/02.05.00.00/2016 Jätetaksa 1.1.2017 alkaen Palvelupäällikkö Saija Pöntinen Alueelliset jätehuollon viranomaispalvelut Yleistä jätetaksasta

Lisätiedot

Uusi Ympäristöministeriön asetus tuottajan korvauksesta pakkausjätteen keräyksen kustannuksiin

Uusi Ympäristöministeriön asetus tuottajan korvauksesta pakkausjätteen keräyksen kustannuksiin 1 Liite A Olemassa olevan vastaanottoverkoston käyttäminen 1.5.2014 alkaen Jätelain 152. Eräitä velvoitteita koskevat siirtymäajat Säännös jää ennalleen. Pakkausjäteasetuksen 18. Voimaantulo - - - Tuottajan

Lisätiedot

Järjestettyyn jätehuoltoon ja yhdyskuntajätteisiin liittyvät tilastot vuodelta 2013 Savo-Pielisen jätelautakunnan toimialueella

Järjestettyyn jätehuoltoon ja yhdyskuntajätteisiin liittyvät tilastot vuodelta 2013 Savo-Pielisen jätelautakunnan toimialueella Järjestettyyn jätehuoltoon ja yhdyskuntajätteisiin liittyvät tilastot vuodelta 213 Savo-Pielisen jätelautakunnan toimialueella Järjestettyyn jätehuoltoon liittyminen Jätehuollon asiakasrekisteriin kirjatut

Lisätiedot

Mielipiteet, huomautukset ja muutosehdotukset Sydän-Suomen jätehuoltolautakunnan kuuluttamaan:

Mielipiteet, huomautukset ja muutosehdotukset Sydän-Suomen jätehuoltolautakunnan kuuluttamaan: Mielipiteet, huomautukset ja muutosehdotukset Sydän-Suomen jätehuoltolautakunnan kuuluttamaan: Sydän-Suomen jätelautakunta Yleiset jätehuoltomääräykset LUONNOS http://www.saarijarvi.fi/sites/saarijarvi.fi/files/atoms/files/ehdotus_kunnallisiksi_jatehuoltoma

Lisätiedot

Opas jätehuoltomääräysten laatimiseen

Opas jätehuoltomääräysten laatimiseen Opas jätehuoltomääräysten laatimiseen Kehittämisinsinööri Tuulia Innala Keskkonnafoorum Tallinna 26.3.2014 Kuntaliiton laatima jätehuoltomääräysten malli julkaistu Jätehuoltomääräysten laatiminen - Opas

Lisätiedot

JÄTEHUOLTOMÄÄRÄYSTEN POIKKEUSTEN KÄSITTELY. - Viranhaltijapäätöksissä noudatettavat periaatteet ja menettelytavat

JÄTEHUOLTOMÄÄRÄYSTEN POIKKEUSTEN KÄSITTELY. - Viranhaltijapäätöksissä noudatettavat periaatteet ja menettelytavat JÄTEHUOLTOMÄÄRÄYSTEN POIKKEUSTEN KÄSITTELY - Viranhaltijapäätöksissä noudatettavat periaatteet ja menettelytavat Sisällys 1. Johdanto... 1 2. Lainsäädännölliset vaatimukset... 1 3. Poikkeushakemuksen vireillepano

Lisätiedot

Jätehuoltomääräysten ajankohtaiset muutokset. Opastamme, autamme ja tiedotamme kaikissa jätehuoltoon liittyvissä asioissa.

Jätehuoltomääräysten ajankohtaiset muutokset. Opastamme, autamme ja tiedotamme kaikissa jätehuoltoon liittyvissä asioissa. Jätehuoltomääräysten ajankohtaiset muutokset Alueen kunnat perustivat 2013 Asukaspohja n. 56 000 1 viranhaltija, 8 henkilön lautakunta Talousarvio n. 100 000 Isäntäkuntana Iisalmi Hoitaa jätehuollon viranomaistehtävät

Lisätiedot

Kunnan, jätelautakunnan ja jäteyhtiön rooleista. Loimi-Hämeen jätehuolto 6.9.2013 Lakiasiainpäällikkö Leena Eränkö

Kunnan, jätelautakunnan ja jäteyhtiön rooleista. Loimi-Hämeen jätehuolto 6.9.2013 Lakiasiainpäällikkö Leena Eränkö Kunnan, jätelautakunnan ja jäteyhtiön rooleista Loimi-Hämeen jätehuolto 6.9.2013 Lakiasiainpäällikkö Leena Eränkö Kuntien jätehuoltoyksinoikeus jatkuu YHDYSKUNTAJÄTEHUOLTO = julkinen välttämättömyyspalvelu

Lisätiedot

JÄTEHUOLLON PALVELUTASO

JÄTEHUOLLON PALVELUTASO JÄTEHUOLLON PALVELU SAVO-PIELISEN JÄTELAUTAKUNTA HYV. 7.6.2018 10 JUUKA KAAVI KONNEVESI KUOPIO LIEKSA NURMES OUTOKUMPU PIEKSÄMÄKI RAUTALAMPI RAUTAVAARA SIILINJÄRVI SUONENJOKI TERVO TUUSNIEMI VALTIMO VESANTO

Lisätiedot

Jätelautakunnan toiminta vuonna 2017

Jätelautakunnan toiminta vuonna 2017 SEURANTARAPORTTI 2017 1 / 5 Jätelautakunnan toiminta vuonna 2017 Jätelautakunnan kokoonpano ja päätöksenteko Jätelautakunnan kokoonpano muuttui vuonna 2017, kun jäsenistö määräytyi ensimmäistä kertaa päivitetyn

Lisätiedot

Yhdyskuntajätteen kierrätyksen ja hyötykäytön lisääminen

Yhdyskuntajätteen kierrätyksen ja hyötykäytön lisääminen Yhdyskuntajätteen kierrätyksen ja hyötykäytön lisääminen Tulevaisuuden haasteet jätehuollossa, Joensuun tiedepuisto 24.10.2013 Yhdyskuntajäte Yhdyskuntajäte: vakinaisessa asunnossa, vapaa-ajan asunnossa,

Lisätiedot

Tuottajien järjestämän ekopisteverkoston täydentäminen ja täydentävän verkoston palvelutasoluonnos

Tuottajien järjestämän ekopisteverkoston täydentäminen ja täydentävän verkoston palvelutasoluonnos Savo-Pielisen jätelautakunta Pöytäkirja 3/2015 1 (1) 17 Asianro 6856/14.06.00.00/2015 Tuottajien järjestämän ekopisteverkoston täydentäminen ja täydentävän verkoston palvelutasoluonnos Vastuut ekopisteiden

Lisätiedot

Ehdotus kunnan toissijaiselle vastuulle kuuluvan jätteen jätetaksaksi 1.1.2015 alkaen

Ehdotus kunnan toissijaiselle vastuulle kuuluvan jätteen jätetaksaksi 1.1.2015 alkaen Savo-Pielisen jätelautakunta Pöytäkirja 4/2014 1 (1) 24 Asianro 7006/02.05.00/2014 Ehdotus kunnan toissijaiselle vastuulle kuuluvan jätteen jätetaksaksi 1.1.2015 alkaen Palvelupäällikkö Saija Pöntinen

Lisätiedot

Jätehuollon palvelutaso

Jätehuollon palvelutaso Jätehuollon palvelutaso Juuka, Kaavi, Konnevesi, Kuopio, Lieksa, Nurmes, Outokumpu, Pieksämäki, Rautalampi, Rautavaara, Siilinjärvi, Suonenjoki, Tervo, Tuusniemi, Valtimo ja Vesanto. Luonnos 20.3.2018

Lisätiedot

Lausunto jätehuoltomääräysten muuttamisesta

Lausunto jätehuoltomääräysten muuttamisesta Kaavoitus- ja 18 02.03.2017 ympäristölautakunta Kaupunginhallitus 89 20.03.2017 Lausunto jätehuoltomääräysten muuttamisesta 687/11.01.02/2014 Kaavoitus- ja ympäristölautakunta 02.03.2017 18 Ympäristöpäällikkö

Lisätiedot

Viranhaltijapäätöksissä noudatettavat ratkaisulinjat

Viranhaltijapäätöksissä noudatettavat ratkaisulinjat Savo-Pielisen jätelautakunta Pöytäkirja 2/2017 1 (1) 14 Asianro 8795/14.06.00.00/2017 Viranhaltijapäätöksissä noudatettavat ratkaisulinjat Vs. palvelupäällikkö Hanna Kisonen Alueelliset jätehuollon viranomaispalvelut

Lisätiedot

Ehdotus jätepoliittiseksi ohjelmaksi vuoteen 2022

Ehdotus jätepoliittiseksi ohjelmaksi vuoteen 2022 Savo-Pielisen jätelautakunta Pöytäkirja 3/2016 1 (7) 21 Asianro 2163/14.06.00.00/2015 Ehdotus jätepoliittiseksi ohjelmaksi vuoteen 2022 Palvelupäällikkö Saija Pöntinen Alueelliset jätehuollon viranomaispalvelut

Lisätiedot

4 Lausunnon antaminen Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle Matti Heikkilän valituksen johdosta jätteenkuljetusjärjestelmään liittyvässä

4 Lausunnon antaminen Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle Matti Heikkilän valituksen johdosta jätteenkuljetusjärjestelmään liittyvässä TEKNINEN: 805 /2013 1 4 Lausunnon antaminen Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle Matti Heikkilän valituksen johdosta jätteenkuljetusjärjestelmään liittyvässä asiassa Rovaniemen kaupungin teknisen lautakunnan

Lisätiedot

Outokummun kaupungin kiinteistöittäisen jätteenkuljetusalueen hyväksyminen

Outokummun kaupungin kiinteistöittäisen jätteenkuljetusalueen hyväksyminen Savo-Pielisen jätelautakunta Pöytäkirja 1/2017 1 (1) 5 Asianro 7559/14.06.00.00/2016 Outokummun kaupungin kiinteistöittäisen jätteenkuljetusalueen hyväksyminen Palvelupäällikkö Saija Pöntinen Alueelliset

Lisätiedot

Kunnallisten jätehuoltomääräysten

Kunnallisten jätehuoltomääräysten Kunnallisten jätehuoltomääräysten perustelut Hyv. 23.11.2016 22 Voimaantulo 1.1.2017 Päivitysluonnos 12.11.2018 Lisäykset ja muokkaukset voimassaoleviin määräysten perusteluihin on merkitty sinisellä,

Lisätiedot

LIITE 4. Lisätietopyyntö Jätekonsultointi Sawa Oy Pekka Soini Angervontie Kerava. Hakemus 11030/ /2015

LIITE 4. Lisätietopyyntö Jätekonsultointi Sawa Oy Pekka Soini Angervontie Kerava. Hakemus 11030/ /2015 LIITE 4 1 Jätekonsultointi Sawa Oy Pekka Soini Angervontie 8 04260 Kerava Hakemus 11030/14.06.02/2015 Mehiläinen Oy:n sekä Mediverkko-yhtiöiden poikkeuslupahakemus Olemme vastaanottaneet edustamanne Mehiläinen

Lisätiedot

Savo-Pielisen jätelautakunta. Kunnallisten jätehuoltomääräysten perustelut

Savo-Pielisen jätelautakunta. Kunnallisten jätehuoltomääräysten perustelut Savo-Pielisen jätelautakunta Ehdotus 13.11.2015 Sisällys 1 Luku Soveltamisala ja yleiset velvoitteet... 3 1 Soveltamisala... 3 2 Määritelmät... 3 3 Jätehuollon tavoitteet... 4 2 Luku Kunnan jätehuoltojärjestelmään

Lisätiedot

JÄTEHUOLLON PALVELUTASOLUONNOKSESTA ANNETUT LAUSUNNOT JA MIELIPITEET VASTINEINEEN

JÄTEHUOLLON PALVELUTASOLUONNOKSESTA ANNETUT LAUSUNNOT JA MIELIPITEET VASTINEINEEN JÄTEHUOLLON PALVELUTASOLUONNOKSESTA ANNETUT LAUSUNNOT JA MIELIPITEET VASTINEINEEN Juuan kunta Kunnanhallitus 16.4.2018 Kunnanjohtajan ehdotus: Kunnanhallitus pyytää lausuntonaan jätehuollon palvelutasoluonnoksesta

Lisätiedot

Uusi opas jätehuoltomääräysten laatimiseen mikä on muuttunut?

Uusi opas jätehuoltomääräysten laatimiseen mikä on muuttunut? Uusi opas jätehuoltomääräysten laatimiseen mikä on muuttunut? Kehittämisinsinööri Tuulia Innala & Projekti-insinööri Henna Luukkonen Kuntamarkkinat 10.9.2014 Kunnan tehtävät jätehuollossa Kunta (omistajana,

Lisätiedot

Muovipakkausten erilliskeräyksen täydentäminen Keski- Suomessa

Muovipakkausten erilliskeräyksen täydentäminen Keski- Suomessa Muovipakkausten erilliskeräyksen täydentäminen Keski- Suomessa Circwaste kokous, 5.11.2018 Keski-Suomen liitto outi.pakarinen@keskisuomi.fi @Outi_Pakarinen 1 Sairaalan jätehuollon optimointi Circwaste

Lisätiedot

Savo-Pielisen jätelautakunta Pöytäkirja 3/ (45) Julkinen. Valtuustotalo, lautakuntien kokoushuone, Suokatu 42, 3 krs.

Savo-Pielisen jätelautakunta Pöytäkirja 3/ (45) Julkinen. Valtuustotalo, lautakuntien kokoushuone, Suokatu 42, 3 krs. Savo-Pielisen jätelautakunta Pöytäkirja 3/2016 1 (45) Julkinen Kokoustiedot Aika keskiviikko klo 15:45-16:35 Paikka Valtuustotalo, lautakuntien kokoushuone, Suokatu 42, 3 krs. Lisätietoja Saapuvilla olleet

Lisätiedot

Luonnos kunnan toissijaiselle vastuulle kuuluvan jätteen jätetaksaksi alkaen

Luonnos kunnan toissijaiselle vastuulle kuuluvan jätteen jätetaksaksi alkaen Savo-Pielisen jätelautakunta Pöytäkirja 2/2016 1 (1) 14 Asianro 6572/02.05.00.00/2016 Luonnos kunnan toissijaiselle vastuulle kuuluvan jätteen jätetaksaksi 1.1.2017 alkaen Palvelupäällikkö Saija Pöntinen

Lisätiedot

Jätelautakunnan toiminnan ja talouden seuranta 2016

Jätelautakunnan toiminnan ja talouden seuranta 2016 Jätelautakunnan toiminnan ja talouden seuranta 2016 Jätelautakunnan kokoukset ja päätöksenteko Jätelautakunta piti vuoden 2016 aikana kolme kokousta. Ratkaisut tärkeimmissä, periaatteellisissa asioissa

Lisätiedot

Savo-Pielisen jätelautakunta. Kunnalliset jätehuoltomääräykset

Savo-Pielisen jätelautakunta. Kunnalliset jätehuoltomääräykset Savo-Pielisen jätelautakunta Hyv. 23.11.2016 22 Voimaantulo 1.1.2017 Sisällys 1 Yleinen osa... 4 1.1 Yleistä jätehuoltomääräyksistä ja niiden merkityksestä... 4 1.2 Etusijajärjestys... 5 1.3 Kunnallinen

Lisätiedot

Taloyhtiöiden jätehuoltopäivä 27.11.2015

Taloyhtiöiden jätehuoltopäivä 27.11.2015 Taloyhtiöiden jätehuoltopäivä 27.11.2015 Ohjelma 27.11.2015 12.00 jäteautoon tutustuminen 12.30 aiheina mm. jätetaksa, jätteen energiahyödyntäminen sekä uusittavat jätehuoltomääräykset 13.35 keskustelua,

Lisätiedot

Kunnallisten jätehuoltomääräysten lyhennelmä

Kunnallisten jätehuoltomääräysten lyhennelmä Kunnallisten jätehuoltomääräysten lyhennelmä SAVO-PIELISEN JÄTELAUTAKUNTA 1.1.2017 Sisältö Yleistä jätehuoltomääräyksistä 3 Jätehuoltoon liittyminen 5 Jätteiden lajittelu ja kerääminen kiinteistöiltä 9

Lisätiedot

Uudistettujen kunnallisten jätehuoltomääräysten luonnos

Uudistettujen kunnallisten jätehuoltomääräysten luonnos Savo-Pielisen jätelautakunta Pöytäkirja 2/2015 1 (1) 11 Asianro 5131/14.06.00.00/2015 Uudistettujen kunnallisten jätehuoltomääräysten luonnos Palvelupäällikkö Saija Pöntinen Alueelliset jätehuollon viranomaispalvelut

Lisätiedot

Jätekeskuksella vastaanotetun yhdyskuntajätteen hyödyntäminen

Jätekeskuksella vastaanotetun yhdyskuntajätteen hyödyntäminen 24.5.216 Yhdyskuntajätteisiin liittyvät tilastot vuodelta 215 Savo-Pielisen jätelautakunnan toimialueella Kerätyn yhdyskuntajätteen määrä ja yhdyskuntajätteen hyödyntäminen Kuopion jätekeskus on kunnallisen

Lisätiedot

Kunnallisten jätehuoltomääräysten lyhennelmä

Kunnallisten jätehuoltomääräysten lyhennelmä Kunnallisten jätehuoltomääräysten lyhennelmä SAVO -PIELI S EN JÄTEL AU TA K UNTA 1.1.2016 Sisältö Yleistä jätehuoltomääräyksistä 3 Jätehuoltoon liittyminen 5 Jätteiden lajittelu ja kerääminen kiinteistöiltä

Lisätiedot

Sako- ja umpikaivolietteiden kuljetusjärjestelmä: selvitys ja kuuleminen

Sako- ja umpikaivolietteiden kuljetusjärjestelmä: selvitys ja kuuleminen Savo-Pielisen jätelautakunta Pöytäkirja 1/2013 1 (1) 8 Asianro 6499/14.06.00/2013 Sako- ja umpikaivolietteiden kuljetusjärjestelmä: selvitys ja kuuleminen Yleistä jätteiden kuljetusjärjestelmistä Kuljetusjärjestelmän

Lisätiedot

Savo-Pielisen jätelautakunta Pöytäkirja 4/ (41) Julkinen. Valtuusto-virastotalo, lautakuntien kokoushuone, Suokatu 42, 3.

Savo-Pielisen jätelautakunta Pöytäkirja 4/ (41) Julkinen. Valtuusto-virastotalo, lautakuntien kokoushuone, Suokatu 42, 3. Savo-Pielisen jätelautakunta Pöytäkirja 4/2015 1 (41) Julkinen Kokoustiedot Aika tiistai klo 15:00-15:50 Paikka Valtuusto-virastotalo, lautakuntien kokoushuone, Suokatu 42, 3. krs Lisätietoja Saapuvilla

Lisätiedot

Jätelautakunnan toiminta ja talous vuonna 2018

Jätelautakunnan toiminta ja talous vuonna 2018 SEURANTARAPORTTI 2018 1 / 5 Jätelautakunnan toiminta ja talous vuonna 2018 Jätelautakunnan päätöksenteko Ratkaisut tärkeimmissä, periaatteellisissa jätehuollon viranomaisasioissa tehdään jätehuoltoviranomaisessa

Lisätiedot

Luonnos uudeksi jätehuollon palvelutasoksi

Luonnos uudeksi jätehuollon palvelutasoksi Savo-Pielisen jätelautakunta Pöytäkirja 1/2018 1 (1) 3 Asianro 2513/14.06.00.00/2018 Luonnos uudeksi jätehuollon palvelutasoksi Palvelupäällikkö Saija Pöntinen Alueelliset jätehuollon viranomaispalvelut

Lisätiedot

Muovit Keski-Suomen Circwaste tiekartalla: muovipakkausten erilliskeräyksen elinkaaritarkastelun tulokset

Muovit Keski-Suomen Circwaste tiekartalla: muovipakkausten erilliskeräyksen elinkaaritarkastelun tulokset Muovit Keski-Suomen Circwaste tiekartalla: muovipakkausten erilliskeräyksen elinkaaritarkastelun tulokset Outi Pakarinen Keski-Suomen liitto outi.pakarinen@keskisuomi.fi @Outi_Pakarinen 1 CIRCWASTE-osahankkeet

Lisätiedot

Savo-Pielisen jätelautakunta Pöytäkirja 1/ (42) Julkinen. Valtuustotalo, Lautakuntien kokoushuone, Suokatu 42, 3 krs

Savo-Pielisen jätelautakunta Pöytäkirja 1/ (42) Julkinen. Valtuustotalo, Lautakuntien kokoushuone, Suokatu 42, 3 krs Savo-Pielisen jätelautakunta Pöytäkirja 1/2019 1 (42) Julkinen Kokoustiedot Aika keskiviikko klo 15:35-16:20 Paikka Valtuustotalo, Lautakuntien kokoushuone, Suokatu 42, 3 krs Lisätietoja Saapuvilla olleet

Lisätiedot

Jätehuolto Etelä-Karjalassa

Jätehuolto Etelä-Karjalassa Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy on yhdeksän eteläkarjalaisen kunnan Imatran, Lappeenrannan, Lemin, Luumäen, Parikkalan, Rautjärven, Ruokolahden, Savitaipaleen ja Taipalsaaren omistama jäteyhtiö. Tehtävänämme

Lisätiedot

Jätelainsäädäntö, jätehuollon työnjako. Joensuu 24.10.2013 Lakiasiainpäällikkö Leena Eränkö

Jätelainsäädäntö, jätehuollon työnjako. Joensuu 24.10.2013 Lakiasiainpäällikkö Leena Eränkö Jätelainsäädäntö, jätehuollon työnjako Joensuu 24.10.2013 Lakiasiainpäällikkö Leena Eränkö Kunnalle säädetty yhdyskuntajätehuollon tehtäviä Ei ole uutta - jo 1970-luvulta asti samat tehtävät! KUNTA jätelaissa

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 22/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 5922/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 22/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 5922/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 22/2016 1 (1) 250 Asianro 5922/00.01.01/2016 Ylimääräinen asia / Savo-Pielisen jätelautakunnan johtosäännön muuttaminen historia (asianumerolta 2388/2016) Kaupunginvaltuusto

Lisätiedot

Vastineet yritysten ja yhteisöjen lausuntoihin

Vastineet yritysten ja yhteisöjen lausuntoihin Vastineet yritysten ja yhteisöjen lausuntoihin Sivu 1 / 8 Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry Määritelmässä (2, s. 5) kuljetusjärjestelmäpäätös todetaan seuraavasti: Jos päätöstä ei ole, on jätehuoltomääräysten

Lisätiedot

Outokummun kaupungin saostus- ja umpisäiliölietteiden käsittelytaksa alkaen

Outokummun kaupungin saostus- ja umpisäiliölietteiden käsittelytaksa alkaen Savo-Pielisen jätelautakunta Pöytäkirja 3/2016 1 (1) 25 Asianro 7572/02.05.00.00/2016 Outokummun kaupungin saostus- ja umpisäiliölietteiden käsittelytaksa 1.1.2017 alkaen Lietteiden käsittelytaksan perusteet

Lisätiedot

Jätehuoltomääräyksistä annetut lausunnot ja vastineet lausuntoihin

Jätehuoltomääräyksistä annetut lausunnot ja vastineet lausuntoihin Jätehuoltomääräyksistä annetut lausunnot ja vastineet lausuntoihin Juuan kunta, kuntarakennelautakunta, 15.1.2019 Kuntarakennelautakunta toteaa, ettei sillä ole huomautettavaa ym. lausuntopyynnön liitteinä

Lisätiedot

Luonnos kunnan toissijaiselle vastuulle kuuluvan jätteen jätetaksaksi alkaen

Luonnos kunnan toissijaiselle vastuulle kuuluvan jätteen jätetaksaksi alkaen Savo-Pielisen jätelautakunta Pöytäkirja 2/2013 1 (1) 19 Asianro 7629/14.06.00/2013 Luonnos kunnan toissijaiselle vastuulle kuuluvan jätteen jätetaksaksi 1.1.2014 alkaen Palvelupäällikkö Saija Pöntinen

Lisätiedot

Katsaus jätepoliittiseen ohjelman toteuttamiseen vuonna 2017

Katsaus jätepoliittiseen ohjelman toteuttamiseen vuonna 2017 Savo-Pielisen jätelautakunta Pöytäkirja 1/2018 1 (1) 4 Asianro 2472/14.06.00.00/2018 Katsaus jätepoliittiseen ohjelman toteuttamiseen vuonna 2017 Palvelupäällikkö Saija Pöntinen Alueelliset jätehuollon

Lisätiedot

Limingan kunta Muhoksen kunta Tyrnävän kunta Utajärven kunta

Limingan kunta Muhoksen kunta Tyrnävän kunta Utajärven kunta 2019 Limingan kunta Muhoksen kunta Tyrnävän kunta Utajärven kunta Hyväksytty jätehuoltoviranomaisen :n kokouksessa 24.10.2018. Voimassa 1.1.2019 alkaen 2 1 Yleistä jätetaksasta Jätelain 646/2011 78 :n

Lisätiedot

Jätteen energiahyötykäyttö -käytännön vaikutukset. KOKOEKO 16.2.2012 Eila Kainulainen Keski-Savon ympäristötoimi

Jätteen energiahyötykäyttö -käytännön vaikutukset. KOKOEKO 16.2.2012 Eila Kainulainen Keski-Savon ympäristötoimi Jätteen energiahyötykäyttö -käytännön vaikutukset KOKOEKO 16.2.2012 Eila Kainulainen Keski-Savon ympäristötoimi Aiempia kokemuksia energiahyötykäytöstä Keski- Savossa Poltettavaa muovijätettä kerättiin

Lisätiedot

Kyjäte Oheismateriaali asia nro 4

Kyjäte Oheismateriaali asia nro 4 Kyjäte 25.1.2018 Oheismateriaali asia nro 4 Kyjäte 25.1.2018 Oheismateriaali Lausunto 1 asia nro 4 1830/14.06.02/2017 17.1.2018 Itä-Suomen hallinto-oikeus Puistokatu 29 PL 1744 70101 KUOPIO ita-suomi.hao@oikeus.fi

Lisätiedot

Luonnos kunnan toissijaiselle vastuulle kuuluvan jätteen jätetaksaksi alkaen

Luonnos kunnan toissijaiselle vastuulle kuuluvan jätteen jätetaksaksi alkaen Savo-Pielisen jätelautakunta Pöytäkirja 3/2014 1 (1) 16 Asianro 7006/02.05.00/2014 Luonnos kunnan toissijaiselle vastuulle kuuluvan jätteen jätetaksaksi 1.1.2015 alkaen Vs. palvelupäällikkö Leena Karppinen

Lisätiedot

Luonnos jätetaksaksi alkaen

Luonnos jätetaksaksi alkaen Savo-Pielisen jätelautakunta Pöytäkirja 3/2018 1 (1) 17 Asianro 7664/14.06.00.02/2018 Luonnos jätetaksaksi 1.1.2019 alkaen Palvelupäällikkö Saija Pöntinen Alueelliset jätehuollon viranomaispalvelut Yleistä

Lisätiedot

Kunnalliset jätehuoltomääräykset

Kunnalliset jätehuoltomääräykset Kunnalliset jätehuoltomääräykset Hyv. 23.11.2016 22 Voimaantulo 1.1.2017 Päivitysluonnos 12.11.2018 Lisäykset ja muokkaukset voimassaoleviin määräyksiin on merkitty sinisellä, poistettavat kohdat punaisella

Lisätiedot

Uudistettujen kunnallisten jätehuoltomääräysten hyväksyminen

Uudistettujen kunnallisten jätehuoltomääräysten hyväksyminen Savo-Pielisen jätelautakunta Pöytäkirja 4/2015 1 (1) 25 Asianro 5131/14.06.00.00/2015 Uudistettujen kunnallisten jätehuoltomääräysten hyväksyminen Palvelupäällikkö Saija Pöntinen Alueelliset jätehuollon

Lisätiedot

Kunnallisten jätehuoltomääräysten lyhennelmä

Kunnallisten jätehuoltomääräysten lyhennelmä Kunnallisten jätehuoltomääräysten lyhennelmä SAVO-PIELISEN JÄTELAUTAKUNTA 1.4.2019 Sisältö Yleistä jätehuoltomääräyksistä 3 Jätehuoltoon liittyminen 5 Jätteiden lajittelu ja kerääminen kiinteistöiltä 9

Lisätiedot

Ehdotus uudeksi jätehuollon palvelutasoksi

Ehdotus uudeksi jätehuollon palvelutasoksi Savo-Pielisen jätelautakunta Pöytäkirja 2/2018 1 (1) Savo-Pielisen jätelautakunta 3 28.3.2018 10 Asianro 2513/14.06.00.00/2018 Ehdotus uudeksi jätehuollon palvelutasoksi Päätöshistoria Savo-Pielisen jätelautakunta

Lisätiedot

Ympäristöasiat taloyhtiössä

Ympäristöasiat taloyhtiössä Ympäristöasiat taloyhtiössä Ohjelma 8.12.2016 8.00 Aamiainen 9.00 Tervetuloa! Turvallista ja toimivaa jätehuoltoa Kymenlaakson Jäte Oy, Iida Miettinen ja Virpi Leppälä 10.00 Energiaa nyt ja tulevaisuudessa

Lisätiedot

Luonnos jätetaksaksi alkaen

Luonnos jätetaksaksi alkaen Savo-Pielisen jätelautakunta Pöytäkirja 2/2019 1 (1) 12 Asianro 7921/02.05.00.00/2019 Luonnos jätetaksaksi 1.1.2020 alkaen Palvelupäällikkö Saija Pöntinen Alueelliset jätehuollon viranomaispalvelut Kunnan

Lisätiedot

Toiminnan suunnittelu ja talousarvion 2016 valmistelutilanne

Toiminnan suunnittelu ja talousarvion 2016 valmistelutilanne Savo-Pielisen jätelautakunta Pöytäkirja 2/2015 1 (1) 12 Asianro 6086/02.02.00/2015 Toiminnan suunnittelu ja talousarvion 2016 valmistelutilanne Palvelupäällikkö Saija Pöntinen Alueelliset jätehuollon viranomaispalvelut

Lisätiedot

Vapaa-ajan kiinteistön jätehuolto Nastolassa. Tiia Yrjölä 24.5.2015 Päijät-Hämeen jätelautakunta

Vapaa-ajan kiinteistön jätehuolto Nastolassa. Tiia Yrjölä 24.5.2015 Päijät-Hämeen jätelautakunta Vapaa-ajan kiinteistön jätehuolto Nastolassa Tiia Yrjölä 24.5.2015 Päijät-Hämeen jätelautakunta Jätehuoltoon liittyminen Jokaisella kiinteistöllä on velvollisuus liittyä jätehuoltojärjestelmään, ei poikkeuksia.

Lisätiedot

Askelmerkit jätelain ja asetusten toimeenpanoon

Askelmerkit jätelain ja asetusten toimeenpanoon Askelmerkit jätelain ja asetusten toimeenpanoon Jätelain ja asetusten toimeenpano kunnissa YHDEKSÄN POIMINTAA JÄTELAISTA HYVÄN JÄTEHUOLLON JÄRJESTÄMISEKSI Uusi jätelaki astuu voimaan 1.5.2012. Kuntien

Lisätiedot

Erilliskeräyksen optimointi Ilmastonlämpenemisvaikutukset ja kustannukset. Asiakas: Jätekukko Oy. LCA Consulting Oy. Loppuraportti 6.10.

Erilliskeräyksen optimointi Ilmastonlämpenemisvaikutukset ja kustannukset. Asiakas: Jätekukko Oy. LCA Consulting Oy. Loppuraportti 6.10. Erilliskeräyksen optimointi Ilmastonlämpenemisvaikutukset ja kustannukset Asiakas: Jätekukko Oy LCA Consulting Oy Loppuraportti 6.10.2017 Sisältö Yleistä Mallinnettu tuotejärjestelmä Laskennassa käytetyt

Lisätiedot

Kainuun jätehuollon kuntayhtymä Eko-Kymppi. KAINUUN YMPÄRISTÖOHJELMA 2020 Ympäristöseminaari 9.11.20121

Kainuun jätehuollon kuntayhtymä Eko-Kymppi. KAINUUN YMPÄRISTÖOHJELMA 2020 Ympäristöseminaari 9.11.20121 Kainuun jätehuollon kuntayhtymä KAINUUN YMPÄRISTÖOHJELMA 2020 Ympäristöseminaari 9.11.20121 Jätehuollon tulevaisuus Kainuussa 2012 Jukka Oikarinen puh. 08 636 611 fax. 08 636 614 www.eko-kymppi.fi info@eko-kymppi.fi

Lisätiedot

Jätehuollon palvelutaso

Jätehuollon palvelutaso Jätehuollon palvelutaso 2018-2021 LAUKAA JYVÄSKYLÄ MUURAME TOIVAKKA 1 SISÄLLYS JOHDANTO... 2 1 TOIMINTA-ALUEEN KUVAUS... 3 1.1 Asukas- ja kiinteistömäärät... 3 1.2 Jätemaksukertymä 2017... 3 1.3 Kuljetusjärjestelmät...

Lisätiedot

JÄTETAKSA 1.1.2016 ALKAEN SYDÄN-SUOMEN JÄTELAUTAKUNTA. Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Saarijärvi, Uurainen

JÄTETAKSA 1.1.2016 ALKAEN SYDÄN-SUOMEN JÄTELAUTAKUNTA. Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Saarijärvi, Uurainen JÄTETAKSA 1.1.2016 ALKAEN SYDÄN-SUOMEN JÄTELAUTAKUNTA Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Saarijärvi, Uurainen Hyväksytty jätelautakunnassa 8.12.2015 56 SISÄLTÖ 1 YLEISTÄ JÄTETAKSASTA JA JÄTEMAKSUISTA...

Lisätiedot

JÄTEHUOLLON PALVELUTASO VESTIA OY:N ALUEELLA

JÄTEHUOLLON PALVELUTASO VESTIA OY:N ALUEELLA 1/4 JÄTEHUOLLON PALVELUTASO VESTIA OY:N ALUEELLA 1. Johdanto Jätehuollon palvelutasolla määritellään millaisia jätehuoltopalveluja alueen asukkaille ja yrityksille tarjotaan Vestia Oy:n alueella. Vestia

Lisätiedot

TSV-JÄTETAKSA 2019 Kunnan toissijaiselle vastuulle kuuluva jätetaksa Jyväskylä Muurame

TSV-JÄTETAKSA 2019 Kunnan toissijaiselle vastuulle kuuluva jätetaksa Jyväskylä Muurame LUONNOS TSV-JÄTETAKSA 2019 Kunnan toissijaiselle vastuulle kuuluva jätetaksa Jyväskylä Muurame SISÄLTÖ YLEISTÄ KUNNAN TOISSIJAISELLE VASTUULLE KUULUVAN JÄTTEEN TAKSASTA... 3 1 Jätetaksan perusteet ja soveltamisalue...

Lisätiedot

PALVELUHINNASTO. Kotitaloudet ja julkinen hallinto alkaen. Asioi kätevästi Omakukkoverkkopalvelussa jatekukko.

PALVELUHINNASTO. Kotitaloudet ja julkinen hallinto alkaen. Asioi kätevästi Omakukkoverkkopalvelussa jatekukko. PALVELUHINNASTO Kotitaloudet ja julkinen hallinto 1.1.2017 alkaen Asioi kätevästi Omakukkoverkkopalvelussa jatekukko.fi/ omakukko MITEN JÄTEMAKSU MUODOSTUU? Jätemaksu muodostuu kerran vuodessa laskutettavasta

Lisätiedot

Kyjäte Oheismateriaali asia nro 6

Kyjäte Oheismateriaali asia nro 6 Kyjäte 21.3.2018 Oheismateriaali asia nro 6 Luettelo 1 Itä-Suomen hallinto-oikeus Minna Canthin katu 64 PL 1744 70101 KUOPIO ita-suomi.hao@oikeus.fi Lausunnon liitteenä olevat asiakirjat 1. Kymenlaakson

Lisätiedot

Kunnalliset jätehuoltomääräykset

Kunnalliset jätehuoltomääräykset Savo-Pielisen jätelautakunta Luonnos 16.9.2016 Tarkistukset 1.1.2016 voimaan tulleisiin määräyksiin nähden yliviivauksella ja kursiivilla Sisällys 1 Yleinen osa... 4 1.1 Yleistä jätehuoltomääräyksistä

Lisätiedot

Kunnalliset jätehuoltomääräykset

Kunnalliset jätehuoltomääräykset Kunnalliset jätehuoltomääräykset SAVO-PIELISEN JÄTELAUTAKUNTA Hyv. 23.11.2016 22 Voimaantulo 1.1.2017 Savo-Pielisen jätelautakunta 2017 Sisältö 1. YLEINEN OSA 8 1.1 Yleistä jätehuoltomääräyksistä ja niiden

Lisätiedot

Jätekeskuksella vastaanotetun yhdyskuntajätteen hyödyntäminen

Jätekeskuksella vastaanotetun yhdyskuntajätteen hyödyntäminen Yhdyskuntajätteisiin liittyvät tilastot vuodelta 214 Savo-Pielisen jätelautakunnan toimialueella Kerätyn yhdyskuntajätteen määrä ja yhdyskuntajätteen hyödyntäminen Kuopion jätekeskus on kunnallisen jäteyhtiön

Lisätiedot

Käytännön ratkaisuja jätehuollon ilmastovaikutusten vähentämiseksi

Käytännön ratkaisuja jätehuollon ilmastovaikutusten vähentämiseksi 11.10.2012 Käytännön ratkaisuja jätehuollon ilmastovaikutusten vähentämiseksi Juha-Heikki Tanskanen Itä-Uudenmaan Jätehuolto Oy Jätehuolto ja ilmastonmuutos (vuosi 2010, lähde Tilastokeskus) Suomen khk-päästöt:

Lisätiedot

LUONNOS TSV-JÄTETAKSA Kunnan toissijaiselle vastuulle kuuluva jätetaksa. Jyväskylä Laukaa Muurame

LUONNOS TSV-JÄTETAKSA Kunnan toissijaiselle vastuulle kuuluva jätetaksa. Jyväskylä Laukaa Muurame LUONNOS TSV-JÄTETAKSA 2020 Kunnan toissijaiselle vastuulle kuuluva jätetaksa Jyväskylä Laukaa Muurame Hyväksytty Jyväskylän seudun jätelautakunnassa xx.xx.20xx SISÄLTÖ YLEISTÄ KUNNAN TOISSIJAISELLE VASTUULLE

Lisätiedot

Vastine ehdotuksesta jätehuoltomääräyksiksi saatuihin lausuntoihin

Vastine ehdotuksesta jätehuoltomääräyksiksi saatuihin lausuntoihin Vastine ehdotuksesta jätehuoltomääräyksiksi saatuihin lausuntoihin Itä-Uudenmaan Jätehuolto Oy:n omistajakunnat ovat pyytäneet lausuntoja ehdotukseen uusiksi jätehuoltomääräyksiksi. Ehdotus on valmisteltu

Lisätiedot