Myyntireskontra merkistä tunnistat uudet ominaisuudet

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Myyntireskontra. 2013 -merkistä tunnistat uudet ominaisuudet"

Transkriptio

1 Myyntireskontra merkistä tunnistat uudet ominaisuudet

2 Ohjeita käsikirjan lukijalle Käsikirjan avulla Ecom tulee tutuksi ja ohjelmaa oppii käyttämään monipuolisemmin. Kaikkien Ecomin käsikirjojen periaatteena on, että mallin avulla oppii ja itse tekemällä sen myös opitun tiedon myös muistaa paremmin. Jokaisessa käsikirjassa on oma sisällysluettelonsa, jonka avulla saa myös haettavan aiheen hyvin esille. Käsikirjan sivut on kolmen eri ryhmään tarvittavan tietotaidon mukaan. Useimmat käsikirjan sivut on merkitty kirjaimin sen mukaan, miten paljon Ecomia on käyttänyt. Mikäli kuvassa ei ole lainkaan symbolia, tai siinä on symboli, on se tarkoitettu kaikille käsikirjan käyttäjille. Se palvelee etenkin sellaisia käyttäjiä, jotka ovat Ecomin ensikäyttäjiä tai ovat käyttäneet ohjelmistoa harvakseltaan. B C Symboli B vaatii hereillä olon lisäksi usein myös kokemusta Ecomin käytöstä, jotta sivun käsittelemä asia saadaan käytäntöön. Tällaisen sivun voi hypätä yli Ecomin ensiaskeleilla ja käyttöönottovaiheessa. Tämä on eksperttikäyttäjän sivu, jossa vaaditaan usein jo tietojenkäsittelyn ammattitaitoa ja suurta tarkkaavaisuutta. Ja on hyvä muistaa, että Ecomin puhelintuki on olemassa teitä varten. Puhelintuen numero on Puhelintuen numero löytyy aina myös osoitteesta Mikäli ette saa suoraan Ecomin puhelintukeen yhteyttä, soitamme teille takaisin. Huomioitavaa on myös, että Ecomin puhelintuken takaisisoitto tulee eri numeroista, kuin mitä puhelintuen numero on. Mikäli sivulla on kahvipaussin kuva, kannattaa aiheeseen paneutua vähän syvemmin ja ottaa vaikka kuppi kahvia ja miettiä rauhassa käsiteltävää aihetta. ihe ei ole välttämättä hankala, mutta se vaatii hetken paneutumista. 2013

3 1. Myyntireskontra Myyntireskontra tarkoittaa käytännössä laskutuksen jälkihoitoa, eli: Suoritusten kirjaamista sellaisesta laskusta, jonka asiakas on maksanut Maksukehotusten lähettämistä Korkolaskujen tekoa Kirjanpitoraporttien vientiä kirjanpitäjälle Erilaisten laskutusraporttien tulostamista

4 1.1 Myyntireskontran hyötyjä käyttäjälle Myyntireskontraohjelmisto ei vaikeuta laskutusohjelmiston käyttöä. Se tuo siihen vain lisää hyviä ominaisuuksia, joita kannattaa yrityksen hyödyntää. Normaalin laskutusrutiinin lisäksi tulee uusia hyödyllisisä ominaisuuksia: Suoritusten kirjaukset ja kuukausitoimenpiteenä päiväkirja-ajo, josta saatavat tulosteet toimitetaan kirjanpitäjälle Ecom myyntireskontra vähentää kirjanpitäjän työtä, kun hän voi kirjata myyntitapahtumat ja niiden suoritukset yhteenvetoina kirjanpitoon. Laskuja ei tarvitse viedä enää laskukohtaisesti kirjanpitoon. Tämän pitäisi vähentää myös huomattavasti kirjanpitokustannuksia. Ecomin avulla voit seurata esimerkiksi tarvike- ja työmyyntiä erikseen omina myyntitileinä. Ecom tiliöi myynnin automaattisesti laskurivikohtaisesti omille tileille asettamiesi ehtojen mukaan. Myyntisaatavien seuranta on tosi helppoa, kun asiakkaiden maksusuoritukset saa Ecomiin tosi helposti ja listauksien avulla tietää heti, mitkä laskut ovat myöhässä. Heikosti maksaville asiakkaille on mahdollista saada kolmen eri tason maksukehotuksia ja myöhässä maksettaville laskuille voidaan tehdä korkolaskut. Ecom myyntireskontra lukee myös pankkiohjelmasta otettavaa tapahtumaluetteloa ja käy automaattisesti napin painalluksella kirjaamassa kaikki viitteellä maksetut laskut suoritetuiksi. Lisäksi Ecomiin on rakennettu käyttöönotto -ohjelmisto, jonka avulla saat myyntireskontran saman tien ajan tasalle ja kaiken käyttöönotossa tarvittavan tiedon kerralla kuntoon. Mikäli laskutusohjelma on ollut käytössä jo pitempään ilman myyntireskontran hyödyntämistä, ja aiot aloittaa myyntireskontran käytön, kannattaa tehdä myyntireskontran käyttöönotto. Se ei ole välttämätöntä tehdä ihan heti, mutta mahdollisimman pian. Jos yritys on uusi, ei myyntireskontran käyttöönottoa kannata tehdä loppuun asti, vaan sivulle 3/9 asti. Käyttöönotto on kerrottu tämän käsikirjan lopussa.

5 2. Oletusten läpikäynti yyntireskontraoletukset löytyvät Ecomin Ohjelmat-yläotsakkeen alta laskutus- ja myyntireskontravalikosta kohdasta laskutus- ja myyntireskontraoletukset.

6 2.1 Suoritustilien lisäys Kun oletustaulu on auki, avataan Suoritustilit-alavälilehti.

7 2.2 Suoritustilien lisäys Kirjanpito vaatii tilinumerot, joihin asiakkaalta tulleet suoritukset kirjataan. Myös pankkiohjelmasta saatavat automaattiset suoritukset (konekieliset tapahtumaluettelot tai KTL-listat) vaativat pitkässä muodossa olevat pankkitilinumerot, jotka kirjataan tähän ikkunaan. Ensimmäisessä kentässä on pankkitilin kirjanpidossa oleva nelinumeroinen tilinumero. Sen voi kysyä kirjanpitäjältä valmiiksi, jolloin se auttaa kirjanpitäjää jatkossa päiväkirjojen sisään syötössä. Pankki+tilinumero kenttään syötetään sekä pankin nimi että oma pankkitilinumero väliviivalla. Ohjelma tarkistaa, että tilinumero on oikeassa muodossa ja jos näin on, tekee ohjelma automaattisesti tilinumeron pitkän muodon. Luottotappiot ja hyvitykset kannattaa lisätä, jos niitä ei vielä ole. Oletuskenttään kannattaa valita yrityksen eniten käyttämä tilinumero. Oletukset voi nyt sulkea.

8 3 Suorituksen kirjaus laskulle Kun asiakas on maksaa laskunsa joko kokonaan tai osittain, silloin puhutaan suorituksesta. Ecomissa on kaksi tapaa kirjata laskulle asiakkaalta tullut suoritus: Käsin kirjaus suoraan laskulle on kätevä tapa, mutta silti suhteellisen työläs. Sitä tarvitaan aina silloin, kun asiakas on maksanut laskunsa ilman viitenumeroa. utomaattinen viitemaksujen kirjaus on huomattavasti tehokkaampi tapa. Se tapahtuu liittämällä pankista tullut tapahtumaluettelo Ecomiin niin, että se voidaan siirtää Ecomiin napin painalluksella. Tämä on erittäin käyttökelpoinen ja nopea tapa hoitaa suoritukset laskulle. Ecomin pankkiohjelmalla suoritukset voidaan hakea pankista suoraan poistumatta ecomista.

9 3.1 Laskun suorittaminen maksetuksi Laskun kirjaaminen suoritetuksi käsin alkaa etsimällä laskutusohjelmasta se lasku, jolle suoritus on tehty. Ohjelma avaa uuden ikkunan, josta halutun laskun voi etsiä. Jos laskun viitenumero on tiedossa, löytää sillä helposti oikean laskun, sillä viitenumero on laskun numero lisättynä tarkisteella, joka on viimeinen numero. Eli viitenumerosta viimeinen numero pois, jolloin jäljelle jää laskun numero. Kun lasku on löytynyt, valitaan se painamalla OK-painiketta. Laskun tila näkyy ikkunassa oikeassa reunassa. Laskun tila kertoo, onko se avoin, eli asiakas ei ole vielä saanut laskua, laskutettu, osittain suoritettu tai kokonaan suoritettu. Laskun loppusumma näkyy myös hakuikkunassa viimeisenä.

10 3.2 Suorituksen kirjaus laskulle Laskulle tullut suoritus kirjataan käsin suoritukset -alavälilehdellä.

11 3.3 Suorituspäivämäärän kirjaaminen Kaikki laskun suoritukset näkyvät aina suoritukset alavälilehdeltä, myös pankkiohjelmasta automaattisesti haetut. Tälle sivulle lisätään myös käsin kirjattavat laskun suoritukset. Ensimmäiseksi painetaan ikkunan alaosassa olevaa plus-painiketta. Ohjelma avaa pienen ikkunan, jolla lasku kirjataan suoritetuksi. Ikkuna on kolmiosainen (1/3). Ensimmäisessä osassa kerrotaan laskun suorituspäivämäärä. Päivämäärä on se päivä, jolloin se on kirjattu pankkiin suoritetuksi. Päiväyksen voi kirjata suoraan kenttään tai sen voi hakea painikkeen avulla. Seuraava-painikkeella ohjelma vaihtaa sivua.

12 3.4 Suoritussumman ja alennuksen syöttö Toisella sivulla ohjelma ehdottaa suoritukseksi avoinna olevaa laskun summaa automaattisesti suorituksen määräksi. Tässä tapauksessa se on koko laskun summa, kun aiempia suorituksia ei ole. Jos asiakkaalle annetaan alennusta, on yhteissumman vastattava koko laskun summaa, jotta lasku tulee kokonaan suoritetuksi. Myös pelkän alennuksen voi tarvittaessa syöttää, jos laskun loppusumma on alennusta. Jos osasuoritus kirjataan käsin, kirjataan pelkästään suorituksen määrä, eikä alennusta anneta. Seuraava-painikkeella ohjelma siirtyy seuraavaan ikkunaan.

13 3.5 Pankkitilin, tai muun tilin valinta suoritustiliksi Viimeisellä suoritussivulla valitaan se pankkitili, johon asiakas maksoi laskunsa. Ohjelma ehdottaa oletustilinä sitä, mikä oli oletuksissa valittu yrityksen oletustiliksi. Jos kysymyksessä on hyvityslaskun suorittaminen, valitaan hyvitystili ja luottotappiossa vastaavasti luottotappiotili. Suoritus hyväksytään painamalla OK-painiketta suoritusikkunassa.

14 3.4 Uuden suorituksen kirjaus laskulle Suoritukset -lehdelle ilmestyy uusi rivi. Jos Suoritus kirjataan väärin, poistetaan väärä suoritusrivi miinus-painikkeella ja kirjataan uusi vastaavasti plus painikkeella. Laskun tila on nyt myös muuttunut suoritetuksi. Jos laskua ei olisi kokonaan maksettu, jäisi tila osittain suoritetuksi.

15 4. Tiedot, joita tarvitaan pankilta automaattisten suoritusten tekoon B Mikäli viitteelliset laskut otetaan napin painalluksella Ecomiin, on pankin kanssa mahdollisesti tehtävä sopimus konekielisten tapahtumaluetteloiden vastaanottamisesta. Viitteellisten laskujen vastaanottoon tarvitaan pankkiohjelma, jolla pystyy ottamaan vastaan konekielisiä tapahtumaluetteloita tiedostoina omalle koneelle (99 % pankkiohjelmistoista pystyy tähän). Pankilta kannattaa kysyä, millä nimellä ja mihin hakemistoon nämä konekieliset tapahtumaluettelot tulevat omalle koneelle, jotta Ecomissa voidaan määritellä vastaavat tiedot kohdalleen. Tätä aihetta käsitellään tarkemmin myöhemmin tässä käsikirjassa.

16 4.1 Pankin viitemaksuajon vienti Ecomiin B siakkaiden suoritukset voi myös automatisoida niin, ettei suorituksia tarvitse asettaa laskukohtaisesti käsin. Ecom toimii kaikkien niiden pankkiohjelmien kanssa, joista saa konekielisiä viitesiirtoja eli -tapahtumaotteita (ktl-lista) tiedostona oman koneeseen. Ecomin myyntireskontran lisäksi se vaatii tähän kykenevän pankkiohjelmiston (käytännössä kaikki pystyvät tähän), mahdollisesti oman sopimuksen pankin kanssa konekielisten tapahtumaotteiden, jotta järjestelmä voidaan ottaa käyttöön. Kun pankkiohjelmasta otetaan viitemaksutiedosto, tulee se liittää Ecomiin. Ecomille tarvitaan seuraavat tiedot: Tiedoston nimi tiedoston tallennushakemisto Yleisimmin kynnyksenä on saada ensimmäinen kerta onnistumaan. Jokainen pankkiohjelma nimeää tiedoston eri nimellä ja eri paikkaan. Kun nämä tiedot on olemassa, on aineiston kohdistaminen Ecomissa nopeaa. On hyvä muistaa, että Ecomin puhelintuki auttaa mielellään tämän haasteen kanssa ja asettaa tiedostot kohdalleen. Sillä kun ne on kerran asetettu oikein, ei ne enää muutu, kuin poikkeustapauksissa ja hyvin harvoin.

17 4.2 Viitemaksuajon ohjelmapolku iitemaksuajo löytyy Ecomista Valikko-painikkeen tai Ohjelmat-valikon alta kohdasta laskutus ja yyntireskontra ja sen alta valitaan viitemaksuajo. Ohjelma avaa viitemaksutiedostojen iirtoikkunan.

18 4.3 utomaattisuoritusten käyttöönotto B lla näkyvässä luettelossa on kaikki yleisimmät käytössä olevat pankkien ohjelmat ja niiden käyttämät konekieliset tapahtumaluettelotiedostot. Vasemmalla oleva rasti kertoo, onko kyseistä tiedostoa hakemistossa. Jos rastia ei ole, ei sitä ole todennäköisesti tuotu pankkiohjelmasta kyseiseen kansioon. On myös mahdollista, että kyseinen tiedostonimi poikkeaa tähän kirjoitetusta tai kansio on toinen, mihin pankki tiedoston tiputtaa. Poista tiedosto - valinta poistaa tiedoston onnistuneen ajon jälkeen. Hakemistopolku ja tiedoston nimi tarkistetaan ensimmäisenä. Pankista saatu hakemistopolku ja tiedoston nimi on hyvä tietää jo ennen, kuin kohdistamista aloitetaan Ecomiin. lla valmiina näkyvät tiedostopolut ovat yleisimpien pankkiohjelmistojen oletushakemistoja. Mikäli asiakkaat maksavat aina samalla viitteellä, asetetaan rasti Kirjaa vanhalla viitteellä tulevat suoritukset samansuuruiseen uuteen laskuun valintaan. Tätä käytetään lähinnä vuokraustoiminnossa, jolloin asiakas maksaa vuokran aina samalla viitteellä kuukaudesta toiseen.

19 4.4 Viitemaksutiedoston haku kansiopainikkeella C lla olevaan kuvaan etsitään seuraavaksi uusi kansio, johon on viety uusi viitemaksutiedosto. Viitemaksutiedosto on tallennettu valmiiksi pankkiohjelmasta tiettyyn kansioon. Ylemmän ikkunan neljä polkua, joihin voi jokaiseen tallentaa oman viitemaksutiedoston kansiopolun. Toki silloin yrityksellä pitää olla myös neljä erillistä pankkitiliä, joihin asiakas voi laskunsa maksaa. limman kansion on painettu osuuspankin pankkiohjelmiston perässä olevaa kansio-painiketta. Ohjelma avaa uuden ikkunan, joka näkyy kuvassa alapuolella. Tämän ikkunan avulla voidaan hakea haluttu kansio ja tiedosto esiin. lla olevaan ikkunaan on kohteeseen etsitty C-levy kentän perässä olevan nuolipainikkeen alta. Tämän jälkeen on rullattu alas c-levyn sisältöä kansioita oikealla olevalla hissi-painikkeella, kunnes haettu kansio (kuvassa alla Pankkidata-kansio) on löytynyt. Tässä haasteena on yleensä se, ettei pankkiohjelman käyttäjä välttämättä tiedä, että mihin kansioon pankkiohjelma tiedoston tallentaa, jolloin tämä vaihe on aika haasteellista saada tehtyä. Kun oikea kohde löytyy, valitaan se tuplaklikkaamalla sitä hiirellä.

20 4.41 Viitemaksutiedoston haku kansiopainikkeella, jatkuu Kun edellisellä sivulla tuplaklikattiin oikeaa kansiota, siirtyi valittu kansio nyt kohteeksi, jossa aiemmin oli C-levy. lla olevassa ikkunassa on nyt valitun kohdekansion sisältö kansioineen ja tiedostoineen (joita kuvassa ei ole). Pankkiohjelmat tallentava usein konekielisen viitetiedoston kansion alla oleviin alakansioihin, kuten alla olevassa esimerkkikuvassa näkyy. Seuraavaksi tuplaklikataan ikkunassa näkyvää kansiota, jotta sen alla oleva konekielisen viitemaksuajon tiedosto tulee esiin alla olevaan ikkunaan.

21 4.42 Viitemaksutiedoston valinta Kun kohteeseen on löytynyt oikea kansio, näkyy haluttu tiedosto ikkunassa. Kun se valitaan painamalla sitä hiirellä kerran ja painetaan vaa painiketta, siirtyy ohjelma takaisin Konekieliset viitemaksut-ikkunaan ja sulkee avaa ikkunan. Tiedoston voi valita myös tuplaklikkaamalla sitä.

22 4.5 utomaattisuoritusten kirjaus laskutukseen B Kun oikea tiedosto on valittu, näkyy sillä rivillä tiedostopolun edessä rasti, joka kertoo, että tämänniminen tiedosto on olemassa. Jos tiedosto on oikea, tarvitsee jatkossa vain hakea pankkiohjelmasta viitemaksutiedosto ja tallentaa se samaan paikkaan, avata Ecomissa tämä ikkuna ja Painaa OK-painiketta. Kun pankkiohjelmasta on haettu viitteellä maksetut laskut konekielisenä tapahtumaluettelona, kohdistetaan ne täältä napin painalluksella reskontraan. Ecom ilmoittaa erikseen lokitiedostona ja herjaa mikäli ajossa on ollut jotain normaalista poikkeavaa. Tiedoston perään voi laittaa.* -merkkijonon (tai *.*), Esimerkiksi C:\SMLINK\KTL\KTL.* jolloin hakee kaikki KTL -alkuiset tiedostot ja kuittaa ne reskontraan. Ohjelma hakee viitteet painamalla OK-painiketta, jolloin ohjelma avaa listan kaikista tapahtumista, mitä tiedosto on pitänyt sisällään. Samalla ohjelma käy kuittaamassa laskut suoritetuiksi tai osittain suoritetuiksi tapahtuman sisällön mukaan. utomaattinen alennusraja toimii molempiin suuntiin. Jos laskun loppusumma heittää 5 euroa ylös tai alaspäin, kirjaa Ecom sen alennukseksi. Ylisuuret suoritukset ovat seurausta valuuttaarvojen heittelystä. Tällaiset alennukset kirjaantuvat miinusmerkkisinä alennuksina.

23 4.6 Tapahtumaloki B Viitemaksuajon hae viitteet -painike tuo esiin tapahtumaloki- ikkunan. tapahtumaloki sisältää laskukohtaisesti pankista tulleet tapahtumat. Ensimmäinen otsikkorivi kertoo, miten konekielisen viitemaksun vastaanotto on onnistunut. Seuraavilla riveillä on kukin maksutapahtuma eriteltyinä. Onnistuneet tapahtumat on tässä vaiheessa kirjattu myös niihin kohdistuneisiin laskuihin automaattisesti suorituksiksi laskuun suoritukset -sivulle. Kuvassa lasku on maksettu kokonaan ja toisesta on tullut osasuoritus. Osittain suoritettu lasku odottaa loppusuoritusta osittain suoritettuna siihen asti, kun se on kokonaan maksettua. Ohjelma arkistoi konekieliset Viitemaksuaineistot Ecomin alle omaan kansioon. Jos suorituksissa on virheitä, kertoo ohjelma sen otsikossaan ja samaten rivikohtaisesti jokaisen virheellisen rivin kohdalla. Yleisimmät virheet ovat ylisuorituksia, jolloin ohjelma ei voi käsitellä niitä automaattisesti tai asiakkaan tekemän virheellisen viitenumeron syötöstä johtuva ilmoitus. Ensimmäisellä kertaa voi toki tulla myös ilmoitus, ettei tiedosto ole viitemaksutiedosto. Silloin on hyvä kääntyä Ecomin puhelintuen puoleen.

24 4.7 Viitemaksuluettelon haku Ecom Monipankkiohjelman avulla siakkaiden maksamien laskujen päivittäminen Ecomiin käy kätevästi Ecom Monipankkiohjelman avulla. Kun Ecomin pankkiohjelman asetukset on asetettu kuntoon, käynnistetään Ecom Monipankkiohjelma valikon kautta ja haetaan viitetapahtumat tiedostoon. Ecom Monipankkiohjelma avataan Ohjelmat-valikon kautta valitsemalla Ecom Monipankki ja sen alta valitaan käynnistävalinnan. Pankkiohjelman asennuksesta on hyvä olla yhteydessä Ecomin puhelintukeen. B

25 4.71 Viitemaksut Ecom Monipankkiohjelmalla, kirjautumisikkuna B Ecom Monipankkiohjelman sisäänkirjaantumisikkuna on alla olevan kuvan mukainen. Kun oikea yritys on valittu, annetaan Käyttäjätunnus ja Salasana tähän ikkunaan ja painetaan Okpainiketta.

26 4.72 Viitemaksuajo Ecom Monipankkiohjelmalla Kun Ecom Monipankkiohjelma on avattu, valitaan lähetä ja nouda painike. Ohjelma avaa valikon, jonka alta valitaan haluttu tilinumero, jonka alta valitaan viitesuoritukset. Ohjelma avaa yhteyden ja käy katsomassa tulleet viitesuoritukset ja tekee tiedoston valmiiksi. Tämä tiedosto voidaan sen jälkeen ajaa Ecomiin sisälle normaalilla Ecomin viitemaksuajorutiinilla. B

27 5. Myyntitilit ja niiden tiliöinti laskuriveittäin B Yleisellä tasolla voisi sanoa, että suurin osa asiakkaista tiliöi tuotteet verollisiin ja käänteisen alv:n tileille. Eli pakollisiin tileihin. Tiliöinnistä on hyötyä vasta silloin, kun niitä hyödynnetään kirjanpidossa antamalla kirjanpitäjälle tilikohtaiset raportit kuukausittain ja yrityksen johdolla on mielenkiintoa seurata niitä ja niiden kehitystä kirjanpitoraporteissaan. Laskujen teossa myyntireskontra tiliöi laskurivit tuotetasolla. Se ei muuta normaalia laskun tekoa lainkaan. Jokaisella laskurivillä on aina yksi tiliöintirivi.

28 5.1 Tuotteiden kohdistus myyntitileille B Seuraavaksi käydään läpi Ecomin tiliöintitapahtumat ja oletusten teko. Myyntireskontran myyntitilit asetetaan paikoilleen valikosta Ohjelmat, Laskutus ja myyntireskontra, Laskutus- ja Myyntireskontraoletukset, jonka alta valitaan Myyntitilit -alataulu. Ecom kohdistaa myyntitilit aina laskurivikohtaisesti ja kun yhdellä laskurivillä voi olla vain yksi tuote, voidaan myyntitilit kohdistaa laskutukseen tuotteittain. Vasemmassa taulussa on ohjelmassa olevat myyntitilit. Ensimmäinen kenttä on Tilinumero, joka on kirjanpidon tilinumero. Jokainen myyntitilit tarvitsee oman tilinumeron. Selite on tilin nimi, joka näkyy laskutusohjelmassa tiliä valittaessa. Tilin nimet kannattaa olla sellaisia, että ne on myös erotettavissa toisistaan nimen perusteella. lla olevaan Oletus-kenttään valitaan yrityksen oletusmyyntitili, jota ohjelma ehdottaa laskutuksessa, mikäli muuta ei ole määritetty. Myyntitilillä on oma arvonlisäveroprosentti sen mukaan, millä prosentilla eri tuotteita laskutetaan laskutuksessa. Käänteisen LV% käsittelyä ohjataan Ecomissa alla olevalla käännetty alv- kentällä. Jos tähän kenttään on määritetty arvo K, niin kyseinen tili on käänteisen alv:n piirissä. Ecomin laskutusohjelman ylätaulusta löytyy myyntitili-valinta. Jos kenttään valitaan käänteisen LV:n tili, muokkaa ohjelma tämän laskun automaattisesti käänteisen laskun vaatimaan muotoon.

29 5.2 Myyntitilin valinta laskutuksessa B Laskutuksen yläikkunaan voidaan valita haluttu myyntitili ja se voidaan asettaa päälle myös asiakkaan tietoihin valmiiksi. Kun laskulle tehdään uusi laskurivi, tiliöityy Tiliöinti -ikkunaan laskutusikkunan mukaan määritetty tiliöintirivi. Jos laskurivin myyntitilinumeroa halutaan muuttaa käsin, tehdään lasku ja laskurivi kuten normaalisti. Sen jälkeen siirrytään tiliöinti-ikkunaan ja vaihdetaan halutulle riville toinen myyntitili. Seuraavalla sivulla on lasku, jossa on kolme laskuriviä, siinä järjestyksessä, kuin mitä ne on laskurivilläkin.

30 5.4 Laskurivin automaattisen tiliöinnin muutos B lla näkyvässä Tiliöinti-välilehdellä kaikki laskurivit ovat nyt tiliöityneet automaattisesti laskutusoletuksissa määritetylle oletustilille. Kokolaskun myyntitilin voi vaihtaa päätaulussa olevasta Myyntitili-kentästä, jolloin valittu tili kopioituu automaattisesti myös jokaiselle laskuriville. Myyntitilin voi vaihtaa rivikohtaisesti valitsemalla ensin halutun myyntitilin ja painamalla myyntitllin yläpuolella olevaa kansio-painiketta ja valitsemalla halutun tilin. Sentinpyöristyksen tiliöinti Mikäli sentinpyöristykset on käytössä (määritetään Laskutusoletuksissa laskulomake -alasivulla), tiliöityy pyöristykset automaattisesti suurimman yksittäisen tuoterivin myyntitilin mukaan kirjanpitolain mukaan. Pyöristyksille ei tarvitse tehdä omia tilejä. Koko lasku käänteisen LV:n piirissä Käänteisen alv:n sisältöiset laskut suositellaan tekemään niin, ettei samassa laskussa olisi sekä käänteisen alv:n piirissä olevia ja normaalin alv:n mukaisia laskurivejä. Jos näin tehdään, on laskulomakkeen oltava sellainen, josta alv näkyy rivitasolla.

31 6. Hyvityslaskun teko, koko laskun hyvitys B Koko laskun hyvittäminen tapahtuu Ecomissa niin, että otetaan ensin esille laskutusohjelmassa se lasku, josta hyvityslasku tehdään. Kun lasku on esillä, painetaan kopiointipainiketta, jonka jälkeen ohjelma esittää omassa ikkunassaan seuraavan kysymyksen: Haluatko tehdä hyvityslaskun alkuperäisestä laskusta? Kyllä-painikkeen painallus tekee uuden laskun, joka on hyvityslasku alkuperäisestä (ohjelma tekee kopion laskusta muuttaen kaikki summat miinusmerkkisiksi). Näin ohjelma on tehnyt laskusta hyvityslaskun napin painallukselle. Jos laskun haluaa kopioida uuden laskun pohjaksi, vastataan yllä näkyvään kysymykseen ei. Ohjelma kopioi esillä olevan laskun uudeksi laskuksi samoilla tiedoilla ja uudella laskunumerolla. Tätä laskua voi tämän jälkeen käyttää pohjana uuden laskun tekemisessä.

32 6.1 Hyvityslasku kopioituna alkuperäisestä Ohjelma loi uuden laskun uudella laskunumerolla kopioiden kaikki tiedot siitä laskusta, mistä tiedot kopioitiin. lla olevan hyvityslaskun kaikki tuoterivien määrät ovat miinusmerkkisiä ja laskun kokonaissumma vastaa alkuperäistä laskua, toki miinusmerkkisenä. Ecom tuo myös automaattisesti vapaaseen tekstiin tiedon, että mitä laskua hyvitetään. Jos laskun summa on miinusmerkkinen, tulostaa Ecom laskun automaattisesti hyvityslaskuotsakkeella. B

33 6.3 Hyvityksen suorittaminen alkuperäiseen laskuun B Hyvityslaskujen suorituksessa on muistettava tehdä suoritus alkuperäiseen laskuun ja hyvityslaskuun, jotta laskut tulevat kirjanpitoon oikealla tavalla. lkuperäinen lasku suoritetaan hyvitettävällä summalla hyvitykset tilille. Suoritus tehdään käsin avaamalla ensi se alkuperäinen lasku (plus-merkkinen summa), josta tehtiin hyvityslasku. Kun alkuperäinen lasku on esillä, painetaan plus-painiketta Suoritukset / maksukehoitukset välilehdeltä, joka avaa kolmisivuisen suorituksentekoprosessin. Ensimmäisellä sivulle annetaan päivämäärä, joka voi hyvin olla kuluva päivä. Toisella sivulla ohjelma ehdottaa koko laskun summaa suoritettavaksi. Kun koko lasku halutaan hyvittää, hyväksytään se ja siirrytään seuraavaan ikkunaan, josta valitaan Hyvitykset tili suoritustiliksi. OK-painikkeella suoritus vahvistetaan ja laskun tila muuttuu Suoritetuksi. Jos laskusta hyvitetään vain osa, suoritukseen annetaan silloin se summa, mitä on sovittu hyvitettäväksi ja loppusumma jää odottamaan asiakkaan suoritusta. Laskun tila jää silloin osittain suoritetuksi. lkuperäinen lasku on nyt suoritettu kirjanpidollisesti valmiiksi. Seuraava vaihe on suorittaa hyvityslasku suoritetuksi.

34 6.4 Hyvityslaskun suorittaminen B Hyvityslasku kannattaa aina suorittaa samalle päivälle, kuin mitä alkuperäisen laskun suoritus hyvityksen osalta tehtiin. lla olevassa kuvassa laskun suoritus on tehty valmiiksi painamalla Suoritukset / maksukehoitukset välilehden plus-painiketta.,. Näin kirjanpitäjä löytää laskut päiväkirja-ajojen suorituspäiväkirjasta nopeasti. Hyvityslasku suoritetaan käytännössä aina koko hyvityslaskun summalla ja samalla määrällä, mitä alkuperäistä laskua hyvitettiin miinusmerkkisenä ja hyvitystilille. Kun suoritus on kirjattu, muuttuu laskun tila suoritetuksi. Hyvityslaskun teko on nyt kokonaisuudessaan valmis.

35 7. Myyntireskontran listaukset Kaikki myyntireskontran listat löytyvät Laskutus ja myyntireskontra -valikon alta. lpäiväkirjat sisältävät kauden päättämisessä tarvittavat tulosteet, jotka viedään kirjanpitäjälle. Päiväkirjan listat ovat: laskutuspäiväkirja, suorituspäiväkirja ja myyntisaatavat. lmyyntisaatavien ikäjakauma kertoo, kuinka paljon laskuja on avoimena eli maksamatta joko kokonaissummana / kaikki laskut tai laskukohtaisesti / asiakas. Rajoja on laajennettu myös ennen eräpäivää kattavaksi. lpäiväkohtaisen myyntisaatavalistan järjestyksen voi nyt valita haluamakseen. l Maksukehotuksella lähestytään kolmella eri tavalla laskunsa maksamatta jättäneitä asiakkaita. Maksukehotukseen on lisätty Y-Tunnus. l Korkolaskutuksella laskutetaan asiakkaita, jotka ovat maksaneet laskunsa myöhässä. lmyynnin seurantalistassa on asiakaskohtainen seurantalistaus, jossa näkyy asiakaskohtaisesti valitun kauden myynti, kateprosentti ja saatu kateprosentti. Tämä laskee sen kauden kaikki avoimetkin laskut mukaan. Ota kateprosentissa huomioon, että jos olet vienyt laskutukseen vapaita rivejä, joihin ei ole annettu nettohintaa, antaa ohjelma katteeksi 100 % ja tällaiset rivit vääristävät kateprosenttia. llaskuttamattomat OVT-laskut antaa raportin kaikista laskuttamattomista OVTlaskuista, jotka on siirretty laskutukseen. Tähän on lisätty asiakkaan valinta. Raporttiin on lisätty sarakkeet Lähetenro ja Laskunro. llaskuttamattomat työt, johon listataan kohdistetut palkkatapahtumat, joita ei ole laskutettu. Laskuttamattomat työt -raportti ei enää näytä ylimääräisiä rivejä. Laskuttamattomat työt -raporttiin on lisätty kustannuspaikka. luusi raportti: Lähetetyt maksukehotukset

36 7.1 Laskutetut laskut Laskutetut laskut raportilla voi katsoa kaikki halutut tietyltä päivämääräväliltä. lla olevaan kuvaan päivämäärä on haettu päivämäärähakuikkunasta hakupainikkeen avulla. Päivämäärä on syötetty vapaalta aikajaksolta, jolloin laskut voi ottaa esiin haluamaltaan aikajaksolta. siakaskohtainen erittely lajittelee saman asiakkaan laskut peräkkäin ja tekee välisumman. Tähän raporttiin voi valita laskut myös laskun tilojen mukaan. Kauteen voi määritellä halutun kauden ja asiakasnumeroon voi hakea yhden asiakkaan tiedot. Kun asiakasnumerokenttä on tyhjä, hakee ohjelma kaikki laskut kerralla. Kun aineisto valitaan esikatseluun, näyttää se alla olevan kuvan mukaiselta.

37 7.12 Laskutetut laskut myyjittäin Laskutetut laskut myyjittäin raportilla voi katsoa kaikki halutut laskut tietyltä päivämääräväliltä myyjittäin eroteltuna. Tämä vaatii sen, että laskulle on määritetty myyjät ja ne on myös olemassa perusoletuksissa henkilöissä. Kauteen voi määritellä halutun kauden ja asiakasnumeroon voi hakea yhden asiakkaan tiedot. Kun asiakasnumerokenttä on tyhjä, hakee ohjelma kaikkien asiakkaiden laskut kerralla ja myyjittäin eroteltuna siten, että aluksi listataan ne laskut, joissa ei ole myyjää eritelty.

38 7.2 Tuotemyyntiraportit Tuotemyyntiraportit löytyvät laskutus ja myyntireskontra valikon kautta. Sen alta löytyy tuotemyyntiraportti sekä tuotemyyntiraportti eriteltynä ja myyjittäin ja asiakasryhmittäin. siakasryhmät luodaan asiakasoletuksien kautta ja asiakas voidaan liittää tiettyyn asiakasryhmään asiakastietojen kautta.

39 7.21 Tuotemyyntiraportti ulostettavaan raporttiin voi valita laskutuspäivämäärävälin lisäksi tulostettavat tuotealat. Raporttiin oi valita laskut tilojen mukaan. Myös tietyn asiakkaan ostot voidaan ottaa tässä raportissa erikseen sille. Kun asiakasnumero on tyhjä, on kaikki asiakkaat valittuna. Tulostettavaan raporttiin voi halutessa eritellä ostohinnan ja kateprosentin. Yleensä on hyvä tulostaa myös numeroimattomat laskurivit eli sellaiset laskurivit, jotka on syötetty laskulle käsin. Ohjelma ryhmittelee tarvittaessa tuotteet myös halutulla tuotenumerotarkkuudella, jolloin valitaan tuotenumeron alusta se tarvittava tarkkuustaso, minkä numeron kohdalla ohjelma tekee välisummat. Esimerkiksi Sähkö- ja LVI-alalla kahden ensimmäisen numeron mukaan tehtävä jako antaa aika hyvän kuvan siitä, mitä tuoteryhmiä valitulla kaudella on myyty.

40 7.3 Grafiikka-raportti Grafiikka-raportti löytyy laskutus ja myyntireskontra-valikon alta kohdasta Grafiikka. Ohjelma antaa raportin kokonaismyynnistä joko kuukausi tai vuositasolla valitulta aikajaksolta. Piirrä-painikkeella ohjelma piirtää kuvan mukaiset palkit esiin. Piirroksen saa myös pdf ja jpeg-muotoon.

41 7.5 Laskutustiedot exceliin B Laskutustiedot Exceliin raportilla tietoja voi lajitella tai muokata haluamaansa tarkoitukseen taulukkolaskentaohjelmassa. Laskutiedot Exceliin -raporttiin on lisätty kustannuspaikka ja tila. Raporttiin on lisätty maksukehotusten määrä. Laskun tilat ovat erikseen valittavissa. Tämäkin raportti löytyy laskutus ja myyntireskontra-valikon alta.

42 8 Päiväkirjat kirjanpitoon iksi myynnistä pitää ajaa päiväkirjat kuukausittain? Päiväkirja-ajot antavat kirjanpitäjälle kaiken kirjanpitäjän tarvitseman tiedon yrityksen myynnistä. Ohjelma tuottaa kolme eri raporttia: Laskutuspäiväkirja sisältää aineiston siitä mitä yritys on sinä kuukautena laskuttanut Suorituspäiväkirja kertoo, mitä laskuja asiakkaat on yritykselle maksanut sinä kuukautena Myyntisaatavat-raportti antaa yhteenvedon siitä, mitä laskuja ei vielä sen kuukauden aikana ole kokonaan maksettu. un Ecomin myyntireskontra on otettu kunnolla käyttöön, saa kirjanpitäjä kaiken yyntilaskutapahtumista tarvitsemansa tiedon näistä tulosteista valmiina summatietoina, jotka hän iirtää kirjanpitoon. Hänen ei tarvitse enää tämän jälkeen kirjata kaikkia myyntilaskuja erikseen oneelle eikä enää jokaista maksutapahtumaa noukkia tiliotteilta. Päiväkirjojen hyödyntäminen pitäisi ehdottomasti vaikuttaa kirjanpitokustannuksiin lentavasti, sillä kaksinkertaista työmäärää se ainakin vähentää. Se mistä yrityksen tulee huolehtia, on laskut laskutetaan ajallaan ja ne kirjataan suoritetuksi ja päiväkirjat toimitetaan kuukausittain kirjanpitäjälle.

43 8.1 Myyntilaskutuksen päiväkirjat kirjanpitoon Ecom myyntireskontran kuukausitoimenpiteenä on ajaa päiväkirja seuraavien valikkojen alta: Ohjelmat, Laskutus ja myyntireskontra ja Päiväkirjat (kirjanpitoon).

44 8.2 Päiväkirjat omaan käyttöön Päiväkirjaraportteja voi tulostaa milloin vaan, kunhan ei päätä kautta. Silloin raporteissa lukee otsikkona väliraportti-teksti. Ja kun ei päätä kautta, voi silloin myös erikseen valita, minkä raportin haluaa tulostaa. Kirjanpidon raportteihin tulee oletuksena kausi vanhimman kirjanpitoon viemättömän laskun mukaan, eikä automaattisesti edellinen kalenterikuukausi. Kun haluttu kausi on valittu, painetaan tulosta-painiketta. Ohjelma tulostaa tiedot paperille. Ennen kauden päättämistä on hyvä tarkistaa omalta listalta (listaus, joka otettiin ilman päätä kausirastia), että kaikki laskutuspäiväkirjan ja suorituspäiväkirjan tapahtumat ovat valitun kauden tapahtumia, eikä aiempia. Jos taas tapahtumia on useammalta kuukaudelta, olisi syytä harkita myyntireskontran käyttöönoton tekoa. Silloin on hyvä soittaa Ecomin puhelintukeen ja käydä aihe tarkemmin läpi. Omaan käyttöön tulostettavat päiväkirjojen välitulosteissa lukee välituloste - ei kirjanpitoon, kun kautta ei päätetä. Näin ne erottuvat kauden päätöstulosteista ja tunnistetaan paremmin oikeasta kirjanpitoon tarkoitetusta tulosteesta.

45 8.3 Varmuuskopio ennen kauden päättämistä un Päätä-kausi rastin asettaa päälle, ilmoittaa Ecom välittömästi, että varmuuskopiointi olisi yytä suorittaa ennen kyseistä toimenpidettä. Kokemuksesta käsikirjan kirjoittanut voi sanoa, että on e muutekin hyvä tehdä ainakin kerran kuukaudessa. en voi tehdä joko Ecomin varmuuskopiointiohjelmalla tai ottamalla koko Ecomin kansion talteen esurssihallinnan kautta.

46 8.4 Päiväkirjat paperille ja tarkistettava ennen kauden päätöksen vahvistamista Kauden päättämisajon voi vielä perua, jos tulostetuissa raporteissa on jotain korjattavaa. Päiväkirjaajo ottaa aina kaikki sellaiset edellisten kausien tapahtumat mukaan päiväkirjoihin, joita ei ole aiemmin päätetty. Huomioi, että avoimet (Eli laskun tila on avoin) laskut eivät siirry laskutuspäiväkirjaan, koska sitä ei ole vielä lähetetty asiakkaalle. Kun tulosteet ovat ok, voidaan kausi päättää ja ajaa päiväkirja-ajo loppuun painamalla kysymysikkunan Kyllä -painiketta. Kauden päättämisen yhteydessä tulevat tulosteet viedään kirjanpitäjälle ja pankin tiliotteet lähetetään myös. Ecom muuttaa päätetyn kauden laskutetut laskut harmaiksi laskutuksen puolella, eli niitä laskuja ei voi enää muuttaa, kun ne on jo viety kirjanpitoon laskutuspäiväkirjassa. Päätetyn kauden kokonaan suoritetut laskut siirtyvät automaattisesti laskutushistoriaan. Päätetyn kauden kirjanpidon raportit arkistoidaan nyt pdf tiedostoina, jolloin niitä voi tarvittaessa hyödyntää myös jatkossa.

47 8.5 Laskutuspäiväkirja Laskutuspäiväkirjaraportti tulostaa kaikki valitun kauden laskut ulos ja kaikki aiempien kausien laskut, joita ei vielä ole päätetty. Ohjelma antaa myös yhteenvetoraportit tileittäin. Laskupäiväkirjassa on kustannuspaikkaerittely omana sivunaan

48 8.51 Tarkistettavat asiat laskutuspäiväkirjassa 1. Tarkista ensin että kausi on juuri se, minkä haluat päättää. 2. Kaikki laskut tulisi olla samalle kaudelle kohdistettuja, jotta laskutuspäiväkirjan summa täsmäisi. Tämä helpottaa kirjanpitäjän työtä. Jos aiemman kauden tapahtumia löytyy, niin tämä kausi olisi syytä päättää ensin. Esimerkiksi edellisellä sivulla olevassa listassa on mukana lokakuun laskujen lisäksi yksi syyskuun lasku! Tämä kielisi siitä, että joko syyskyy on päättämättä tai tämä lasku on tehty syyskuun päättämisen jälkeen. Tällaisessa tapauksessa ohjelma ilmoittaa siitä vielä erikseen, jolloin kautta ei kannata päättää. 3. Laskunumeroita puuttuu välistä Jokaisesta laskunumerosta, joka puuttuu, tulee yritykseltä löytyä selvitys, että mikä tarina katoamiseen liittyy. Tämä tieto on lähinnä verotarkastajaa varten ja varmuuden maksimointia. Jos laskunumeroita puuttuu aina välistä, on syytä soittaa Ecomin puhelintukeen ja katsoa, miten asiaa voisi kehittää. Yleensä läheteohjelman käyttää auttaa paljon.

49 8.6 Suorituspäiväkirja Suorituspäiväkirjaan kirjautuvat kaikki laskut tileittäin omille sivuille, jotka on suoritettu valitun kauden aikana. Laskun päiväys voi olla aikaisempikin.

50 8.61 Tarkistettavat asiat suorituspäiväkirjassa Suorituspäiväkirjassa tarkistettavat asiat ennen kauden päätöstä 1. Kaikki tapahtumat ovat valitun kauden mukaisia Jos näin ei ole, on syytä käydä enin päättämässä aiempi kausi ja vasta sen jälkeen kyseinen kausi. iemman kauden listat on myös hyvä ottaa kirjanpitäjälle mukaan, sillä voi olla, ettei kirjanpitäjä ole vielä niitä saanut. 2. Tarkista tiliote, jos joku asiakas on maksanut ilman viitettä Tämä on tärkeää tarkistaa, sillä aina silloin tällöin joku asiakas maksaa laskunsa ilman viitettä, eikä sellainen lasku tule automaattisten viitemaksuajojen mukana suoritetuksi. Lisää puuttuvat suoritukset käsin laskun suoritukset-alavälilehdelle 3. Yleinen tarkistus, että kaikki myyntilaskujen suoritukset on kirjattu Ecomiin 4. Tarkista että hyvityslaskuissa sekä alkuperäiseen laskuun että hyvityslaskuun on kirjattu suoritukset samalle suorituspäivälle ja hyvitystilille.

51 8.7 Myyntisaatavat päiväkirja yyntisaatavat päiväkirja kertoo ne maksut, joita ei valitun kauden päätökseen mennessä ole aksettu. uomioi, että lasku voi toki olla maksettu, mutta ei vielä tämän kauden loppuun mennessä. yyntisaatavat-raportin tarkistettavat asiat:. Hyvityslaskuja ei saisi olla myyntisaatavien puolella. Luottotappioon kirjattavat laskut tulisi kirjata pois myyntisaatavaluettelosta

52 8.8 Myyntireskontran päiväkirja-arkistot Kaikkien myyntireskontrien päätetyt päiväkirjat arkistoidaan PDF-muotoisina laskutus ja myyntireskontraohjelmiston alle. kohtaan Paiväkirja-arkistot Ne ovat siten aina tallessa koneella päiväkirja-ajojen jälkeenkin.

53 9 Maksukehotusten määritykset Maksukehotuksella lähestytään ajallaan laskunsa maksamatta jättäneitä asiakkaita. Ohjelma ehdottaa eräpäivämäärärajaksi viikkoa, joka on määritetty huomautuspäivärajaksi laskutusoletuksissa ja laskulla. Laskun voi lähettää, kun lasku on myöhässä eräpäivän + huomautuspäivien lukumäärän. Maksukehotusten lukumäärää ei kannata nostaa yli kahden, sillä sen teho ei kasva uusien maksukehotusten lähettämisestä. Jos yritys haluaa lähettää yli kaksi maksukehotusta, on seuraavien maksukehotusten teksti aina sama. Maksukehotukset voidaan ajaa asiakaskohtaisesti hakemalla asiakas ikkunaan. Jos asiakasta ei ole valittu, tulostaa ohjelma maksukehoitukset kaikista niistä laskuista, jotka ovat tarvittavan ajan myöhässä. Minimisummalla voidaan rajata pienimmät laskut pois maksukehotusten piiristä niin haluttaessa. Marginaaleilla voidaan paperitulosteen osumista ikkunalliseen kirjekuoreen säätää sekä sivu, että pystysuunnassa. Maksukehoituksiin voidaan myös asettaa ehto, että samaa laskua ei peritä uudestaan liian aikaisin uudestaan.

54 9.1 maksukehotusten tekstiosat Ohjelmassa on kahta eri teksteillä varustettua maksukehotusta, joita voi itse muuttaa. Ensimmäisen maksukehotuksen teksti näkyy ikkunan yläosassa, toisen ja seuraavien maksukehotuksien teksti on seuraavassa ikkunassa. Ecom huolehtii automaattisesti oikean maksukehotus-tekstin maksukehotukseen. Ohjelmasta saa ulos perintälistan, jossa ovat sellaiset asiakkaat, jotka eivät ole maksaneet maksukehotuksista huolimatta. Perintälista tulostuu automaattisesti maksukehotus-tulostuksen jälkeen, mikäli laskutuksessa on sellaisia laskuja joita on peritty useammin, kuin mitä perintälistan raja on. Perintälistan voi antaa sitten tarpeen mukaan perintätoimiston hoidettavaksi. Lähetetyt kehotukset näkyvät laskutuksessa kyseisessä laskussa Laskutuspäiväkirja / Maksukehoitukset alasivulla, Tulosta-painikkeella ohjelma aloittaa kehoiusten tulostuksen.

55 9.2 Maksukehotusten tulostus Maksukehotusten tulostaa ensin ne asiakkaat, jotka saavat ensimmäisen maksukehotuksen. Niiden perään ohjelma tulostaa toisen maksukehotuksen saavat asiakkaat. Lopuksi ohjelma tulostaa listan niistä asiakkaista, joiden laskut ovat perintälistalla. Kun kaikki maksukehotukset on tulostettu, kysyy ohjelma, että merkitäänkö ne lähetetyiksi. Kyllä-painikkeen painallus käy merkitsemässä laskuihin, että maksukehotus on lähetetty, jolloin ne siirtyvät seuraavaan tasoon, jos suoritusta ei kuulu. Ei painikkeen painallus ei merkitse kehotuksia lähetetyiksi, jolloin tiedot eivät siirry myöskään laskuihin.

56 9.3 Maksukehotuksen näkyminen laskulla B Paras tapa tarkistaa yksittäisen laskun tilanne suorituksen ja maksukehotuksen kannalta, on avata haluttu lasku. Kun halutaan tarkistaa jonkun laskun suoritustilanne tai kuinka monta maksukehotusta asiakkaalle on lähtenyt, löytyy tiedot laskun Suoritukset / maksukehotukset alavälilehdeltä. lavälilehden alareunassa on kerrottu maksukehotusten tilanne kyseisen laskun kohdalla. Siellä on myös mahdollista ottaa kantaa siihen, että saako kyseisestä laskusta tehdä maksukehotusta.

57 10. Korkolaskutus Korkolaskutus avautuu ohjelmat-valikon alta kohdasta laskutus ja myyntireskonta ja sen alta korkolaskutus.

58 10.1 Korkolaskutus Ecom korkolaskuttaa sellaisia laskuja, jotka on maksettu myöhässä. Korkolaskujen pohjana olevat laskut voivat olla joko laskutushistoriassa tai varsinaisen laskutuksen puolella suoritettuna. voimia laskuja, joihin ei ole tullut suoritusta, ei voi korkolaskuttaa Ecomissa. Jotta laskuja voidaan korkolaskuttaa, voidaan Ecomissa määrittää muutamia ehtoja, joiden tulee täyttyä. Laskulle voidaan määrittää ehto, kuinka monta päivää sen on oltava myöhässä, jotta se voidaan korkolaskuttaa.myös loppusumman minimimäärä voidaan asettaa haluamalleen tasolla. Ecomin korkolaskuun voidaan lisätä laskukohtainen euromääräinen kulu, joka lisätään automaattisesti korkolaskun summaan. Ikkunassa voi valita myös yrityksen korkolaskutuksessa käyttämän korkomyyntitilin, jonne korkolaskut kirjautuvat. Kun ehdot on määritetty, voidaan painaa OK-painiketta, joka tekee ehdotuksen laskutettavista korkolaskuista.

59 10.2 Korkolaskut Laskutettavat korkolaskut näkyvät alla olevassa ikkunassa. Kun edellisellä sivulla annetut ehdot on määritetty ja painettu tee laskut -painiketta, saadaan esiin alla olevan kuvan mukainen ikkuna, jossa ohjelma näyttää ja tekee ehdotuksen niistä asiakkaista, joille korkolaskun voi lähettää. Ohjelma näyttää asiakkaan ja kertoo, monestako myöhässä maksetusta laskusta korkolasku koostuu sekä kertyneen koron yhteissumman. Mikäli yritys ei halua lähettää tietylle asiakkaalle korkolaskua, voidaan sen asiakkaan rivi poistaa laskutettavista valitsemalla haluttu rivi ja painamalla Ei laskuteta -painiketta. Ohjelma poistaa tämän asiakkaan myöhässä maksamat laskut pois korkolaskutuksesta niin, ettei ne tule enää uudestaan korkolaskutettavien laskujen joukkoon. Laskut tehdään painamalla OK-painiketta, jolloin Ecom tekee korkolaskut laskutusohjelmaan avoimiksi laskuiksi. Tämän jälkeen kaikki korkolaskut voidaan tulostaa ja lähettää asiakkaille normaalin laskutuksen yhteydessä. Ohjelma tekee automaattisesti selitteet laskutuksesta laskutuksen Vapaa teksti alasivulle, josta ne tulostuvat myös laskulle.

60 10.3 Korkolaskujen tulostaminen Ohjelma perustaa korkolaskusta erillisen laskun laskutukseen. Ohjelma erittelee vapaaseen tekstiin jokaisen laskun erikseen, mistä korkolasku maksetaan ja tekee jokaisesta tällaisesta laskusta oman laskurivin eritellen korot laskukohtaisesti asiakkaalle. Kaikki korkolaskut ovat laskutusohjelmassa avoimina laskuina peräkkäin. Ohjelma näyttää korkolaskutuksen teon jälkeen viimeisen korkolaskun tiedot laskutusikkunassa. Jos kaikki korkolaskut haluaa tulostaa kerralla ulos, tapahtuu se painamalla Tulosta-pikakuvaketta ja esiin tulevasta ikkunasta Valitse-painiketta, jonka alta voi valita kaikki avoimet laskut tulostettavaksi kerralla. Kun lopuksi painetaan Tulosta-painiketta, tulostuvat laskut asiakkaille.

61 10.4 Korkolaskun teko uudestaan jostain laskusta / korkolaskutuksen esto B Jos jostain tietystä laskusta halutaan tehdä korkolasku uudestaan, antaa ohjelma haetaan kyseinen lasku tai historialasku ensin ikkunaan ja valitaan Suoritukset -välilehti. Tässä ikkunassa on korkolaskutettu kenttä joka kertoo, onko laskusta otettu korkolasku (K), vai ei (E). Vaihda - painikkeella voidaan vaihtaa tieto toiseksi, kun se on tarpeellista. Sen jälkeen lasku on taas korkolaskujen tekokäsittelyssä mukana.

62 11. Laskutushistoria Kun Ecomin ohjelmasta ajaa päiväkirjat kirjanpitoon myyntilaskujen osalta, siirtyvät valitun kauden kokonaan suoritetut laskut laskutushistoriaan. Kaikki tällaiset laskut löytyvät Laskutushistorian alta valikosta : Ohjelmat, Laskutus ja Myyntireskontra ja Laskutushistoria. Laskut ovat selattavissa laskutushistorian alta samalla tavalla kuin laskutuksessa. Historiassa olevia laskuja ei voi enää muuttaa. Ne ovat myös reskontran kannalta loppuun asti käsiteltyjä. Historiassa olevaa laskuja voi käyttää uuden laskun tekoon kopioimalla se laskutukseen uuden laskun pohjaksi. Näitä laskuja käytetään myös tilastointiin ja siksi ne kannattaa siellä säilyttää.

63 12 Tiedot, joita tarvitaan ohjelmiston käyttöönotossa. Ecom laskutusohjelman voi ottaa käyttöön ilman myyntireskontran käyttöönottoa. Jos laskutusohjelma on ollut käytössä ilman, että myyntireskontraa on käytetty, eli laskuja ei ole kirjattu suoritetuiksi, kannattaa käyttöönotto tehdä. Ideana on viedä kerralla asiakkaiden maksamat laskut laskutushistoriaan, jotta niitä ei tarvitse käydä kirjaamassa suoritetuiksi yksittäin. Tavoitteena on saada Ecomissa olevien laskujen tilanne ajan tasalle, jotta yrityksen olisi helppo tietää, mitkä laskut on maksettu ja mitkä ei. Toisena hyvin tärkeänä tavoitteena on saada kirjanpitäjälle valmiit listaukset yrityksen myyntilaskutuksen puolelta kuukausittain. Näin ei kirjanpitäjälle tarvitse enää kiikuttaa jokaista myyntilaskua erikseen, vaan nämä yhteenvetoraportit riittävät mainiosti. Kun Ecomin Myyntireskontran halutaan ottaa täysimääräisesti käyttöön, olisi hyvä tietää seuraavat asiat: Edellisen kauden kaikki myyntisaatavat. Suorittamattomien laskujen summa yhteensä eli myyntisaamistilin saldo. Kirjanpidon tileistä yrityksen käytössä olevat myyntitilit ja myyntitilien numerot. Luottotappioiden tilinumero. Suoritustilit (pankista tulevat laskujen viitetiedot siirtyvät automaattisesti reskontraan suoritustileille). Kassatilit mahdollisia käteissuorituksia varten. Käyttöönotto-ohjelma kysyy nämä tiedot ja selittää vielä tarkemmin niiden sisällön. Jos Ecom laskutusta otetaan käyttöön samaan aikaan myyntireskontran kanssa, kirjataan kaikki edellisen kauden myyntisaatavat laskutukseen. Laskut voi kirjata laskutukseen yhdellä laskurivillä yhteissumman mukaan. Suorittamattomien laskujen ottaminen mukaan myyntireskontraan on edellytys saada tämä ohjelma ja kirjanpito juoksemaan samaa tahtia. Näin on yksi päiväkirjan kolmesta osasesta ajan tasalla. Ota myös ylös kaikki ne maksamattomien laskujen laskunumerot, jotka ovat olleet maksamattomia edellisen kuukauden viimeisenä päivänä. Maksamattomien laskujen lisäys, joita ei ole viety Ecomiin, käsitellään tarkemmin käyttöönotto-ohjelmistossa, jonka esittely on tässä ohjekirjassa myöhemmin.

64 12.1 Myyntireskontran käyttöönotto B Ecom myyntireskontraohjelmisto otetaan käyttöön erillisellä käyttöönotto-ohjelmalla, jonka avulla ohjelma on heti kirjanpidollisesti oikeassa ajassa. Ecom myyntireskontran käyttöönotto on hyvä tehdä heti myyntireskontran käytön alussa, sillä sen avulla asetetaan pankkitilit, myyntitilit ja avoinna olevat laskut ajan tasalle ja silloin pystyt viemään kirjanpitäjälle kausittaiset päiväkirjatapahtumat myynnistäsi. Myyntireskontraa ei tarvitse välttämättä ottaa käyttöön käyttöönotto-ohjelmiston avulla. Se on kuitenkin suositeltavaa, sillä se on nimenomaan rakennettu helpottamaan ohjelman jatkokäsittelyä. Myyntireskontraohjelma on toimintakunnossa, vaikka et olisi käyttöönotto-ohjelmistoa. Jos yritys on aloittamassa toimintaansa, riittää kolmen ensimmäisen sivun läpikäynti. Samalla tavalla voi toimia, mikäli yritys hoitaa edellisellä järjestelmällä tehdyt laskut loppuun sen avulla ja uudet laskut aletaan tekemään Ecomilla. Silloin kirjanpitäjälle vain toimitetaan reskontralistaukset molemmista järjestelmistä muutaman kuukauden ajan. l l Käyttöönotto-ohjelma on yhdeksänsivuinen ohjelma ja sen avulla ohjelman käyttöönotto on helppoa ja nopeaa. Seuraavaksi käydään yksityiskohtaisesti läpi ohjelman eri vaiheet.

65 12.2 Ecom myyntireskontran käyttöönotto B Ohjelma käynnistyy valikosta Ohjelmat, Laskutus ja Myyntireskontra ja Myyntireskontran käyttöönotto. Ohjelma ajetaan vain myyntireskontraohjelmiston käyttöönottovaiheessa

66 12.3 Käyttöönoton myyntitilit B lla on lista yleisimmistä käytössä olevista myyntitileistä ja niitä voi muuttaa, lisätä ja poistaa oman tarpeen mukaan. Tilitietoja voi muuttaa helposti, siirrytään vain muutettavalle riville ja muutetaan tietoa. Ecomin uusissa toimituksissa on kaikki myyntitilit asetettu valmiiksi nykyisin käytössä olevan yleisen tilikartan mukaan. Kaikkia tilejä ei välttämättä tarvita, ja ohjelmaan voi lisätä omia myyntitilejä oman tarpeen mukaan. Seuraava-painikkeella siirrytään seuraavaan ikkunaan.

67 12.4 Suoritustilit B Ikkunassa valitaan käytössä olevat suoritustilit eli kirjanpidontilit, joille kohdistetaan automaattisesti pankkiin maksetut viitteelliset suoritukset. Pankkitilin numero kirjoitetaan pankin nimen perään selite -kenttään (Esimerkiksi Nordea ). Jos tilinumero on kirjattu oikein, muuttuu se automaattisesti pitkään muotoon Tilinumero/Pitkämuoto -kenttään. Seuraavalla sivulla näkyy, miten yksi tilinumero on syötetty ja turhat tilit poistettu. Jätä luottotappiotili ja hyvitykset-tilit tälle sivulle, niitä tarvitaan mahdollisesti jossain vaiheessa.

68 12.5 Viimeisen kirjanpidon (kuu)kauden myyntisaamistilin saldo Tässä ikkunassa on myyntireskontran käyttöönoton kannalta tärkein ikkuna, sillä tämän avulla kohdistetaan myyntireskontra kirjanpidon kanssa yksiin. Myyntisaamistilin saldo kertoo valitun kauden viimeisen päivän tilanteen maksamattomien laskujen yhteissumman osalta. Kun se on kirjanpitäjältä saatu (tai olet laskenut sen itse) myyntisaamistilin saldon, kirjataan saatu luku alla näkyvään kenttään. B

69 12.6 Laskutuksen tarkistusikkuna B Jos Ecom laskutusohjelmaa on jo käytetty ja kaikki maksamattomat laskut on Ecomilla tehty, ota ylös kaikki ne maksamattomien laskujen numerot, jotka ovat olleet maksamattomia ennen alla näkyvää päivämäärää. Tässä tapauksessa voit painaa Seuraava -painiketta. Mikäli Ecomiin ei ole viety kaikkia tätä päivämäärää edeltäviä maksamattomia laskuja, on ne ensin syötettävä Ecom laskutukseen. Jos laskuja puuttuu, sulje käyttöönottoikkuna ja käy tekemässä puuttuvat laskut Ecom laskutukseen. Käyttöönotto peruuntuu ja se on aloitettava uudestaan, kun kaikki laskut on tehty. Seuraavalla sivulla on esimerkki laskutetusta suorittamattomasta laskusta. Laskut tehdään valikosta Ohjelmat, Laskutus ja myyntireskontra ja Laskutus ja myyntireskontra.

70 12.7 Suorittamattomien laskujen lisäys B lla näkyy suorittamaton lasku, joka on perustettu laskutukseen siksi, että alkuperäinen lasku on tehty jollain muulla järjestelmällä, eikä sitä ole vielä maksettu. Laskun tila on muutettu laskutetuksi ja laskun päivämäärä on muutettu oikeasti tehdyn laskun päivämäärän mukaiseksi. Laskun summa on kirjattu yhdelle laskuriville sisältäen vain laskun kokonaissumman. Kun nämä laskut on kirjattu Ecomiin, voidaan käyttöönottoa jatkaa. Toimenpiteenä tämä vaihe on tänä päivänä aika harvineinen, sillä yleensä nämä roikkuvat laskut ylläpidetään siinä järjestelmässä, mihin nen on kirjattukin ja seurataan suoritusta sitä kautta,

71 12.8 Myyntisaatavien siirto B Tässä ikkunassa siirretään maksamattomat laskutetut laskut myyntisaataviin, eli laskuihin, joita asiakas ei ole vielä kokonaan maksanut. Laskut siirretään valitsemalla haluttu lasku ja painamalla nuoli-painiketta. Seuraavalla sivulla esimerkkilaskut on siirretty suorittamattomien puolelle. Huomioi, että alaikkunassa näkyvät vain sellaiset laskut, jotka on päivätty ennen alatekstissä näkyvää päivämäärää ja laskun tila on oltava laskutettu tai osittain suoritettu.

72 12.9 Laskut siirretty myyntisaataviin B Kuvan oikeanpuoleisessa ikkunassa ovat ne laskut, jotka ovat olleet joko kokonaan tai osittain maksamattomia alla kuvassa näkyvänä päivämääränä. Jos ne on maksettu myöhemmin, ovat ne silti maksamattomia kyseisessä ajankohdassa ja siten maksamattomia. Ne laskut, jotka jäävät alataulun vasemmalle puolelle, ovat kokonaan suoritettuja laskuja eli asiakas on ne jo maksanut. Ne jätetään vasempaan ikkunaan. Tässä ikkunan vasemman puoleisessa osassa ei näy käsin suoritettuja laskuja, eikä sellaisia laskuja, jotka on päivätty alla näkyvän päivämäärän jälkeen. Seuraava-painikkeella ohjelma siirtyy eteenpäin.

73 12.10 Täsmäytys kirjanpitoon B latauluun kirjataan kaikkien laskujen osasuoritukset, mikäli sellaisia on alataulussa näkyville laskuille tehty. Kuvassa ylin rivi on kokonaan maksamaton lasku ja alemman rivin laskusta on maksettu osa, jonka suorituksen osuus on kirjattu päivämäärätiedolla Suoritus-kenttään. Kun myyntisaamistilin saldo ja myyntisaatavat -tilin saldo täsmäävät keskenään, on myyntireskontra täsmäytetty kirjanpidon kanssa, ja myyntireskontran käyttöönotto on lähes suoritettu Mikäli näiden laskujen summat eivät täsmää, kannattaa tarkistaa edelliset sivut ja varsinkin edellisen kauden suorittamattomien laskujen pvm, tila ja että kaikki laskut on laskutuksessa. Kyse voi olla myös siitä, että asiakas on maksanut laskusta vain osan ja tällaiset lasku pitää tässä tapauksessa vielä täsmäyttää antamalla laskun vieressä oleviin kenttiin suorituspäivämäärä ja laskun suorituksen euromäärä, kuten kuvassa alimmalle riville on tehty. Kun saldot on saatu täsmäämään on aika siirtyä seuraavalle sivulle, joka aloittaa tietojen siirtämisen historiaan sellaisten laskujen osalta, jotka ovat päivätty ennen alla näkyvää päiväystä ja joita ei ole näkyvissä vasemmalla olevassa ikkunassa.

74 12.11 Käyttöönotto on onnistunut B OK -painikkeella käyttöönotto on valmis. Ecom siirtää automaattisesti kaikki sellaiset laskut laskutushistoriaan, joille ei ollut tehty suorituksia ja jättää kaikki suorittamattomat laskut odottamaan niille tapahtuvia suorituksia, jotka tehdään tämän jälkeen joko käsin tai ne otetaan viitemaksuajona pankista ja kirjataan automaattisesti Ecomiin. Nyt myyntireskontra tulee säästämään sekä aikaasi, että rahaasi. Käyttöönotto tehdään vain kerran.

Myyntireskontra. Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi

Myyntireskontra. Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi Myyntireskontra Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi 1. Myyntireskontra...3 1.1 Myyntireskontran hyötyjä käyttäjälle...3 1.2 Aloitusohjeita myyntireskontran käyttäjälle...4

Lisätiedot

Käyttäjätunnukset ja käyttöoikeudet

Käyttäjätunnukset ja käyttöoikeudet Käyttäjätunnukset ja käyttöoikeudet Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi 1 Käyttäjätunnusten käyttö...3 1. Käyttäjätunnukset ja salasanat...3 1.1 Käyttäjätunnuksien teko...4

Lisätiedot

2013 -merkistä tunnistat uudet ominaisuudet

2013 -merkistä tunnistat uudet ominaisuudet Tähän käsikirjaan on koottu Ecomiin liittyviä yleisiä aiheita ja toimintatapoja, joiden opiskelemisesta on hyötyä kaikille Ecomin käyttäjille. 2013 2013 -merkistä tunnistat uudet ominaisuudet Ohjeita käsikirjan

Lisätiedot

Version päivittäminen

Version päivittäminen Version päivittäminen Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi 1 Uuden version haku internetistä ja ohjelmiston rekisteröinti...3 1.1 Ohjelmiston Rekisteröiminen...3 1.2 Internet-rekisteröinnin

Lisätiedot

Tarviketarjous. Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi

Tarviketarjous. Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi Tarviketarjous Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi 1. Ecom Tarviketarjous...3 1.1 Tarviketarjouksen teko rivikohtaisin tiedoin...3 1.2 Tarviketarjous kassaohjelmiston aputyökaluna...4

Lisätiedot

Ecom hinnastopalvelu, Sähköala merkistä tunnistat uudet ominaisuudet

Ecom hinnastopalvelu, Sähköala merkistä tunnistat uudet ominaisuudet Ecom hinnastopalvelu, Sähköala 2013 2013 -merkistä tunnistat uudet ominaisuudet Ohjeita käsikirjan lukijalle Käsikirjan avulla Ecom tulee tutuksi ja ohjelmaa oppii käyttämään monipuolisemmin. Kaikkien

Lisätiedot

Procountor laskutusliittymä

Procountor laskutusliittymä Päiväys: 25.3.2015 Laatinut: Riitta Kemppainen Tarkastanut: Matti Immonen Sisällysluettelo 1 Liittymän käyttötarkoitus... 3 1.1 Liittymän käyttötarkoitus... 3 1.2 Liittymän toimintaperiaate... 3 2 Liittymän

Lisätiedot

Pankkitositteen tietojen kohdentaminen

Pankkitositteen tietojen kohdentaminen 1 Pankkitositteen tietojen kohdentaminen Johdanto Pankkitapahtumien (tiliotteen) tietojen linkitys kirjanpitoon (maksutapahtumien kohdistus laskuihin) voi joskus olla työlästä (jos maksutapahtuman tiedot

Lisätiedot

HEKA OY Koulutuspäivät Vanajanlinna 16.5.-17.5.2013. Kurssimateriaali

HEKA OY Koulutuspäivät Vanajanlinna 16.5.-17.5.2013. Kurssimateriaali HEKA OY Koulutuspäivät Vanajanlinna 16.5.-17.5.2013 Kurssimateriaali Päiväys: 10.5.2013. Visma Software Oyj pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai muutoksiin tässä oppaassa ja/tai

Lisätiedot

Johdanto. Myyntilaskusta maksun kirjaukseen. Laskun luominen

Johdanto. Myyntilaskusta maksun kirjaukseen. Laskun luominen 1 Johdanto Odoo ssa on mahdollista tehdä laskujen teko ja kirjaus usealla eri tavalla, joten käyttäjä voi valita oman yritykset toimintaan parhaiten sopivan menetelmän. Myyntilaskusta maksun kirjaukseen

Lisätiedot

ENSIN KUITENKIN ALKU UN YKSI T ÄRKEÄ INFO JÄSENYYKSIEN PÄÄTT ÄM ISEST Ä:

ENSIN KUITENKIN ALKU UN YKSI T ÄRKEÄ INFO JÄSENYYKSIEN PÄÄTT ÄM ISEST Ä: 18.12.2014 1 (8) MOIKKA! Tämä on neljäs PäPan tuottama Kuksakirje ja se keskittyy erityisesti tapahtumalaskutukseen. Kirje kannattaakin välittää lippukunnassa taloudenhoitajalle ja jäsenrekisterinhoitajalle.

Lisätiedot

TaikaLaskut. pikaohje

TaikaLaskut. pikaohje TaikaLaskut pikaohje Laskutus Laskut sivulla voi lisätä / muuttaa / käsitellä laskuja. Uusi lasku lisätään Lisää uusi -linkistä. Laskuja voi hakea erilaisilla kriteereillä: Näytä: kaikki, avoimet, lähetetyt,

Lisätiedot

Solve laskutus Sivu 1

Solve laskutus Sivu 1 Solve laskutus Sivu 1 Solve ja Osuuspankkien Kultalinkki ohjelman asetukset Ennen asetusten tekoa tulee koneelle olla asennettuna sekä Solve että Kultalinkki -ohjelmat. Perusta ensin Kultalinkkiin yritykset

Lisätiedot

Etätuki. Puh: Fax:

Etätuki. Puh: Fax: Etätuki Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi 1. Ecom Etätukiohjelma...3 1.1 Ecom Etätukiohjelma...3 2 Remoteus etätukiohjelmisto...4 2.1 Remoteus Etätuen käynnistys...4

Lisätiedot

Tulosta yrityksesi tuloslaskelma ja tase myöhempää tarkastusta varten. Ota varmuuskopio tilanteesta ennen tilimuunnosta.

Tulosta yrityksesi tuloslaskelma ja tase myöhempää tarkastusta varten. Ota varmuuskopio tilanteesta ennen tilimuunnosta. Tilimuunnosohje 1 (5) Tilimuunnosajo Tilimuunnosajo täytyy tehdä jos halutaan vaihtaa yritykselle tilikartta ja säilyttää tilien tapahtumat. Tilikartan vaihtoa varten perustetaan uusi yritys, jonne muunnosajossa

Lisätiedot

Solve laskutus Sivu 1

Solve laskutus Sivu 1 Solve laskutus Sivu 1 Solve ja Osuuspankkien Kultalinkki versio 6 ohjelman asetukset Ennen asetusten tekoa tulee koneelle olla asennettuna sekä Solve että Kultalinkki -ohjelmat. Perusta ensin Kultalinkkiin

Lisätiedot

TIKON siivoukset. Taloushallinnon kumppani Copyright TIKON Oy

TIKON siivoukset. Taloushallinnon kumppani Copyright TIKON Oy TIKON siivoukset 22.5.2017 1 KUUKAUSITTAIN TEHTÄVIÄ TOIMENPITEITÄ Tiliotteiden arkistoiminen Tiliotteiden poistaminen Tapahtumien lukitseminen Tyhjien kausien poistaminen Laskureskontran nollalaskujen

Lisätiedot

Laskutus Tapahtumahallinnassa Osallistuja-, koonti- ja tilaajalaskut. TaikaTapahtumat -käyttöohje

Laskutus Tapahtumahallinnassa Osallistuja-, koonti- ja tilaajalaskut. TaikaTapahtumat -käyttöohje Laskutus Tapahtumahallinnassa Osallistuja-, koonti- ja tilaajalaskut TaikaTapahtumat -käyttöohje Laskutus tapahtumahallinnassa Ennen laskutusta varmista että osallistujat on kohdistettu asiakashallintaan

Lisätiedot

2017/11/21 17:28 1/2 Tilitapahtumat. Tilitapahtumat... 1 Käyttö:... 1 Asiakirjan kentät:... 1

2017/11/21 17:28 1/2 Tilitapahtumat. Tilitapahtumat... 1 Käyttö:... 1 Asiakirjan kentät:... 1 2017/11/21 17:28 1/2 Tilitapahtumat Table of Contents Tilitapahtumat... 1 Käyttö:... 1 Asiakirjan kentät... 1 Asiakirjan kentät:... 1 Asiakirjan kentät /alavalikko/ ensimmäinen välilehti:... 2 Asiakirjan

Lisätiedot

- Varaukselle, jolloin saadaan kaikki varaukselle tulostetut laskut ja niille tulleet suoritukset.

- Varaukselle, jolloin saadaan kaikki varaukselle tulostetut laskut ja niille tulleet suoritukset. 7. MYYNTIRESKONTRA 7.1. Laskukysely voidaan tehdä: - Varaukselle, jolloin saadaan kaikki varaukselle tulostetut laskut ja niille tulleet suoritukset. - Laskun numerolle: tulos on sama kuin varaukselle

Lisätiedot

Procountor laskutusliittymä

Procountor laskutusliittymä Päiväys: 25.3.2015 Laatinut: Riitta Kemppainen Tarkastanut: Matti Immonen Sisällysluettelo 1 Liittymän käyttötarkoitus... 3 1.1 Liittymän käyttötarkoitus... 3 1.2 Liittymän toimintaperiaate... 3 2 Liittymän

Lisätiedot

OPAS VERKKOLASKUTUKSEEN

OPAS VERKKOLASKUTUKSEEN OPAS VERKKOLASKUTUKSEEN 1 Sisällysluettelo Sisällysluettelo. 2 1. Passeliin kirjautuminen. 3 2. Luo uusi asiakas asiakaskortistoon.. 3 3. Uuden laskun tekeminen.. 5 4. Laskun lähettäminen verkkolaskuna...

Lisätiedot

1 Projektiraportit. 1.1 Projektikohtaiset raportit

1 Projektiraportit. 1.1 Projektikohtaiset raportit 1 Projektiraportit 1.1 Projektikohtaiset raportit Suoraan yksittäiseen valittuun projektiin liitetyt raportit saa esille painamalla halutun projektin kohdalla tulostus-painiketta, jonka jälkeen ohjelma

Lisätiedot

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Kirjautuminen järjestelmään 2 Myyntilaskut 2 Ostolaskujen käsittely 4 Uuden laskun syöttö 6 Palkkailmoituslomake 8 Palkkailmoituksesta kopio 9 Henkilötietojen

Lisätiedot

Pelaajan tietojen lisääminen

Pelaajan tietojen lisääminen Käytön aloitus Ohjelma käynnistetään tuplaklikkaamalla Jäseri-kuvaketta työpöydältä, tai käynnistä-valikosta. Ohjelmasta aukeaa seuraavanlainen valikko; Jäsenrekisterissä muutetaan jäsentietoja, maksukirjassa

Lisätiedot

Solve laskutuksen perusteet

Solve laskutuksen perusteet Solve laskutus Sivu 1 Solve laskutuksen perusteet Ominaisuudet Solve on laskutusohjelma joka soveltuu niin tavalliseen yksittäisten laskutuksen hoitoon kuin toistuvien veloitusten (esim. vuokrat ja jäsenmaksut)

Lisätiedot

Balanssi laskutus Oikeudet muutoksiin pidätetään. 18.2.2009 1/6

Balanssi laskutus Oikeudet muutoksiin pidätetään. 18.2.2009 1/6 18.2.2009 1/6 Balanssista on kaksi erilaista laskutusohjelmatuotetta, Balanssi Easy laskutus ja Balanssi laskutus. Alla olevassa taulukossa on tuotteiden ominaisuudet ja eroavaisuudet. Merkkien selitykset:

Lisätiedot

Ostolaskut ja ostoreskontra

Ostolaskut ja ostoreskontra Ostolaskut ja ostoreskontra Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi 1. Ecom ostolaskut ja ostoreskontra...3 1.1 Ostoreskontran hyötyjä käyttäjälle...3 1.2 Ostolasku ja Ostoreskontraoletukset...4

Lisätiedot

Käyttö ohjeet kirpputorille

Käyttö ohjeet kirpputorille Käyttö ohjeet kirpputorille Asiakas kortisto Oma asiakaskortti kaikille (Tilitys, sopimukset, viivakoodihintalaput) Tuote kortit Lisätään kaikki Alv: sisältävät tuotteet. (Myyntipaikat, kahvila, muut tuotteet)

Lisätiedot

Kortinhaltijat joilla on maksukeskeytys Maksuryhmään liitettyjen kortinhaltijoiden lukumäärä, joiden maksut ovat tilapäisesti keskeytetty.

Kortinhaltijat joilla on maksukeskeytys Maksuryhmään liitettyjen kortinhaltijoiden lukumäärä, joiden maksut ovat tilapäisesti keskeytetty. 1(6) MAKSURYHMÄN HALLINTA Maksuryhmäkohtaiselle sivulle pääset klikkaamalla yksittäisen maksuryhmän nimeä verkkopalvelun etusivulla tai valitsemalla ryhmän Maksuryhmät - osion listalta. Sivun tiedot ja

Lisätiedot

Kuljetus-Lastu. Laskutusohjelman asennus- ja käyttöohje. IT-Apu Lahtiluoma Karhuniityntie 16 02810 Espoo

Kuljetus-Lastu. Laskutusohjelman asennus- ja käyttöohje. IT-Apu Lahtiluoma Karhuniityntie 16 02810 Espoo Kuljetus-Lastu Laskutusohjelman asennus- ja käyttöohje IT-Apu Lahtiluoma Karhuniityntie 16 02810 Espoo Myynti/Tuki 050 491 3771 petri.lahtiluoma@itapu-lahtiluoma.fi TERVETULOA TUTUSTUMAAN KULJETUS-LASTU-LASKUTUSOHJELMAAN!

Lisätiedot

Asiakkaiden maksujen kirjaaminen

Asiakkaiden maksujen kirjaaminen 1 Asiakkaiden maksujen kirjaaminen Odoo ssa maksusuoritus voi joko olla linkattu laskuun, tai se voidaan luoda ( tai tuoda toisesta järjestelmästä) itsenäisenä tietona ja kohdistaa laskuun myöhemmässä

Lisätiedot

Työskentelyn aloittaminen Merit Aktivalla

Työskentelyn aloittaminen Merit Aktivalla Työskentelyn aloittaminen Merit Aktivalla Merit Aktiva on kirjanpitäjille ja yrittäjille tarkoitettu nykyaikainen ja helppokäyttöinen kirjanpito-ohjelma. Aktivaa voitte käyttää missä tahansa ja millä tahansa

Lisätiedot

Netvisor laskutusliittymä

Netvisor laskutusliittymä Päiväys: 9.4.2015 Laatinut: Riitta Kemppainen Sisällysluettelo 1 ValueFrameen tehtävät määritykset... 3 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 2 Laskujen lähetys... 6 2.1 2.2 2.3 3 Yleiset ValueFrame-määritykset... 3 Operaattoritunnukset...

Lisätiedot

Käsikirjan paperiversiota ei enää ylläpidetä ohjeen päivämäärän jälkeen. Viimeisimmät versiot ohjeista löydät ohjelman Help-ruudulta.

Käsikirjan paperiversiota ei enää ylläpidetä ohjeen päivämäärän jälkeen. Viimeisimmät versiot ohjeista löydät ohjelman Help-ruudulta. 2 Käsikirjan paperiversiota ei enää ylläpidetä ohjeen päivämäärän jälkeen. Viimeisimmät versiot ohjeista löydät ohjelman Help-ruudulta. Sisällys 1 Yleistä... 3 1.1 Kirjanpitolain uudistus 2016... 3 Liitetietotosite...

Lisätiedot

-palvelun pikaopas oma-aloitteiset verot

-palvelun pikaopas oma-aloitteiset verot -palvelun pikaopas oma-aloitteiset verot SISÄLTÖ 1 Kirjautuminen OmaVeroon... 2 2 Ilmoituksen antaminen... 2 3 Verolajin tietojen tarkastelu... 2 4 Maksaminen... 3 5 Viitenumero... 4 6 Saldoerittely ja

Lisätiedot

Varasto. Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi

Varasto. Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi Varasto Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi 1. Varasto-oletusten läpikäynti...3 1.1 Varastopaikat...4 2 Varastotapahtumien syöttö jo käytössä olevaan Ecomin ohjelmistoon...4

Lisätiedot

1 PALKANLASKENTA, TYVI VUOSI-ILMOITUS

1 PALKANLASKENTA, TYVI VUOSI-ILMOITUS 1 PALKANLASKENTA, TYVI VUOSI-ILMOITUS Ecom 3 ohjelmassa Tyvi Vuosi-ilmoitus on erillinen ohjelmaosio, joka löytyy Kaukosäätimestä Palkanlaskenta-valikon alta kohdasta TYVI-raportit. Ohjelman voi avata

Lisätiedot

Toimittajan laskusta maksun kirjaukseen

Toimittajan laskusta maksun kirjaukseen 1 Toimittajan laskusta maksun kirjaukseen Johdanto Maksujen kirjaaminen Odoo ssa on selväpiirteinen toimenpide, ja sen avulla voi myös seurata yrityksen tuloksen kehittymistä on-line. Erääntyneiden maksujen

Lisätiedot

Pipfrog AS www.pipfrog.com. Tilausten hallinta

Pipfrog AS www.pipfrog.com. Tilausten hallinta Tilausten hallinta Tilausten hallinta Tilausten hallinnassa on neljän tyyppisiä dokumentteja: Tilaukset, laskut, lähetykset ja hyvityslaskut, Tilaus on ensimmäinen dokumentti, jonka joko ostaja on luonnut

Lisätiedot

Laskutuspalvelu Yksittäisen e-laskun lähetys

Laskutuspalvelu Yksittäisen e-laskun lähetys Laskutuspalvelu Yksittäisen e-laskun lähetys Laskutuspalvelun kautta voit tehdä ja lähettää e-laskuja yritys- ja kuluttaja-asiakkaille. Voit katsella ja tulostaa lähetettyjä e-laskuja sekä kopioida vanhan

Lisätiedot

Jos olet uusi toimittaja, rekisteröidy käyttäjäksi oheisessa osoitteessa: http://bsp.basware.com Rekisteröityminen -välilehdellä.

Jos olet uusi toimittaja, rekisteröidy käyttäjäksi oheisessa osoitteessa: http://bsp.basware.com Rekisteröityminen -välilehdellä. Basware Supplier Portal (Toimittajaportaali) on työkalu, jonka avulla toimittaja voi luoda ja lähettää verkkolaskuja. Tämä pikaopas kertoo, miten rekisteröidyt asiakasorganisaatiosi toimittajaksi ja luot

Lisätiedot

Visma Fivaldi

Visma Fivaldi Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai muutoksiin tässä oppaassa ja/tai ohjelmassa ilman eri ilmoitusta. Oppaan ja siihen liittyvän muun materiaalin kopiointi on

Lisätiedot

TILIOTE TOSITTEENA. Säästää aikaa ja vaivaa. Taloushallinnon kumppani Copyright TIKON Oy

TILIOTE TOSITTEENA. Säästää aikaa ja vaivaa. Taloushallinnon kumppani Copyright TIKON Oy TILIOTE TOSITTEENA Säästää aikaa ja vaivaa 22.5.2017 1 TILIOTE TOSITTEENA Tiedot tiliotteelta suoraan kirjanpitoon. Helpottaa ja nopeuttaa tiliotteiden käsittelyä Automaattitiliöintisäännöt vähentävät

Lisätiedot

NEPTON JÄSENTIETO-KOULUTUS 15.12.2015 TAMPEREELLA PÄÄKIRJASTO METSOSSA - aihealueita ja muistiinpanot

NEPTON JÄSENTIETO-KOULUTUS 15.12.2015 TAMPEREELLA PÄÄKIRJASTO METSOSSA - aihealueita ja muistiinpanot NEPTON JÄSENTIETO-KOULUTUS 15.12.2015 TAMPEREELLA PÄÄKIRJASTO METSOSSA - aihealueita ja muistiinpanot Markkinointi & tiedottaminen Henkilöryhmät ja rajatut käyttöoikeudet esim. ohjaajille Liikuntasetelien

Lisätiedot

Basware Supplier Portal. Toimittajaportaalin käyttöohje Osekkin toimittajille

Basware Supplier Portal. Toimittajaportaalin käyttöohje Osekkin toimittajille Basware Supplier Portal Toimittajaportaalin käyttöohje Osekkin toimittajille Baswaren toimittajaportaali on tarkoitettu sellaisille toimittajille, joilla ei ole mahdollisuutta lähettää verkkolaskuja omasta

Lisätiedot

1 KR-Laskut Mallitiliöinnit Kommenttikentän käyttö mallitiliöinneissä Mallitiliöinnin tallennus-sivu...

1 KR-Laskut Mallitiliöinnit Kommenttikentän käyttö mallitiliöinneissä Mallitiliöinnin tallennus-sivu... 2016-12-02 1 (7) Doc. kind Mallitiliöinnin teko ja muokkaus Status of document Valmis Project name Phase of project Creator name Mika Vähäkoski Distribution Sisällysluettelo 1 KR-Laskut... 2 1.1 Mallitiliöinnit...

Lisätiedot

1PROJEKTISEURANTA. Henkilökohtaisten palkkalajien syöttö projektiin

1PROJEKTISEURANTA. Henkilökohtaisten palkkalajien syöttö projektiin 1PROJEKTISEURANTA Henkilökohtaisten palkkalajien syöttö projektiin 1 1 Henkilökohtainen palkkalajien syöttötaulu Ecomin projektiseurannassa on erillinen toiminta, jonka avulla palkansaajat voivat syöttää

Lisätiedot

ProCountorin Sopimuslaskutus -ominaisuus mahdollistaa sopimustietojen tallentamisen asiakkaalle ja asiakkaiden laskuttamisen sopimusten perusteella.

ProCountorin Sopimuslaskutus -ominaisuus mahdollistaa sopimustietojen tallentamisen asiakkaalle ja asiakkaiden laskuttamisen sopimusten perusteella. Sivu 1(7) Sopimuslaskutus ProCountorin Sopimuslaskutus -ominaisuus mahdollistaa sopimustietojen tallentamisen asiakkaalle ja asiakkaiden laskuttamisen sopimusten perusteella. Sopimus Kullekin asiakkaalle

Lisätiedot

Visma Econet Pro Factoring laskutus Finvoice muodossa

Visma Econet Pro Factoring laskutus Finvoice muodossa Visma Econet Pro Factoring laskutus Finvoice muodossa Oppaan päiväys: 27.4.2012. Asiakasneuvonta: Helpdesk: kirjautuminen Visma Econet infolinen tai osoitteen www.visma.fi kautta Visma Econet Pro: 0600-39-7261

Lisätiedot

KIRJANPITO JA RESKONTRA

KIRJANPITO JA RESKONTRA KIRJANPITO JA RESKONTRA Ketjutukset ja ajastukset 30.5.2016 1 KOULUTUKSEN SISÄLTÖ Ketjutus Yleistä Käyttöönotto Ketjujonot Ketjuttaminen Ajastukset Yleistä Ajastettavia toimintoja Eräajot ja lokit NetTikon

Lisätiedot

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto VMS-, Alpro- tai DelProtuotannonohjausjärjestelmästä Ammuohjelmistoon 5/2014 Asennettavat ohjelmat ja versiot VMS-Management

Lisätiedot

Autokunto-ohjelmiston käyttöohjeet

Autokunto-ohjelmiston käyttöohjeet Autokunto-ohjelmiston käyttöohjeet Koskilinjat Oy Panu Toropainen SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO...I 1. TÖIHIN SISÄÄN JA ULOS KIRJAUTUMINEN...1 1.1. Työlle kirjautuminen...2 1.2. Vikailmoituksen tekeminen...5

Lisätiedot

Verkkokaupan ohje. Alkutieto. Scanlase verkkokauppa. Sisäänkirjautuminen

Verkkokaupan ohje. Alkutieto. Scanlase verkkokauppa. Sisäänkirjautuminen Verkkokaupan ohje Alkutieto Verkkokaupan tarkoitus on helpottaa Scanlase asiakkaiden tilaamisprosessia kun asiakkaat tarvitsevat tuotteita. Verkkokaupan ollessa pois toiminnasta tilaukset tulee tehdä puhelimitse

Lisätiedot

Toimittajaportaalin pikaohje

Toimittajaportaalin pikaohje 1 Toimittajaportaalin pikaohje Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen

Lisätiedot

Visma Business AddOn Konsernikäsittely. Käsikirja

Visma Business AddOn Konsernikäsittely. Käsikirja Visma Business AddOn Konsernikäsittely Käsikirja Oppaan päiväys: 9.9.2013. Asiakaspalvelu: Helpdesk: www.visma.fi Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai muutoksiin

Lisätiedot

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE YKSIKKÖHINTA SOPIMUKSEN TOTEUTUNEET MÄÄRÄT-SOVELLUS CMPRO5 VERSIO 2.8 PÄIVITETTY HEINÄKUU 2010 COPYRIGHT 2010 ARTEMIS FINLAND OY. ALL RIGHTS RESERVED. KÄYTTÖOHJE SIVU 2 (12) SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Postimaksukonepalvelun käyttöohje

Postimaksukonepalvelun käyttöohje 1 (11) Julkinen - Public Postimaksukonepalvelun käyttöohje 2 (11) Julkinen - Public POSTIMAKSUKONEPALVELUT KÄYTTÖVARAN MAKSAMINEN POSTIMAKSUKONEELLE 1 Yleistä Postimaksukonepalvelu on postimaksukoneita

Lisätiedot

Ulkoistettu maksuhuomautusten ja perinnän käsittely

Ulkoistettu maksuhuomautusten ja perinnän käsittely Ulkoistettu maksuhuomautusten ja perinnän käsittely Ominaisuuden käyttöönotto vaatii Visma Nova Verkkolaskut -lisenssin (WEI). Voit ulkoistaa maksuhuomautusten ja perinnän käsittelyn Visma Duetto Oy:n

Lisätiedot

PANKKIPALVELUT. Päivittäinen käyttö. Suomen tehokkain taloushallinnon palvelualusta Copyright TIKON Oy

PANKKIPALVELUT. Päivittäinen käyttö. Suomen tehokkain taloushallinnon palvelualusta Copyright TIKON Oy PANKKIPALVELUT Päivittäinen käyttö 4.4.2016 1 KOULUTUKSEN SISÄLTÖ Maksuaineiston lähetys pankkiin Tikon Ostoreskontra Tikon Palkanlaskenta Linkki Yksittäismaksun syöttäminen Maksujen tilan seuranta Konekielisen

Lisätiedot

ASTERI LASKUTUS ASTERI LÄHETELASKUTUS. Vuosipäivitys 6.10.2015

ASTERI LASKUTUS ASTERI LÄHETELASKUTUS. Vuosipäivitys 6.10.2015 ASTERI LASKUTUS ASTERI LÄHETELASKUTUS Vuosipäivitys 6.10.2015 Atsoft Oy Mäkinen www.atsoft.fi Puh (09) 350 75 30 atsoft@atsoft.fi SISÄLLYSLUETTELO 1 PÄIVITYKSEN ASENTAMINEN... 5 2 ASTERI LASKUTUKSEN OHJELMAMUUTOKSIA...

Lisätiedot

Toimittajaportaalin pikaohje

Toimittajaportaalin pikaohje 1 Toimittajaportaalin pikaohje Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen

Lisätiedot

VISMA L7 KOULUTUSPÄIVÄT VANAJANLINNA 16.5. 17.5.2013

VISMA L7 KOULUTUSPÄIVÄT VANAJANLINNA 16.5. 17.5.2013 VISMA L7 KOULUTUSPÄIVÄT VANAJANLINNA 16.5. 17.5.2013 Sähköisten laskuaineistojen käsittely Laskun kuva voidaan avata myös erillisessä ikkunassa Laskut-välilehti: Laskun Tositenumero- ja Eräpäivä-sarakkeet

Lisätiedot

Sepa-muutokset Tilituki Pro -ohjelmassa

Sepa-muutokset Tilituki Pro -ohjelmassa Sepa-muutokset Tilituki Pro -ohjelmassa Tilituki Pro ohjelman varsinainen Sepa-päivitys tehtiin versiossa 2011.2. Siirtymäkauden pankkisiirrot ja joitakin muita Sepa-muutoksia on otettu käyttöön jo aiemmin.

Lisätiedot

Käyttö ohjeet kirpputorille

Käyttö ohjeet kirpputorille Käyttö ohjeet kirpputorille Avaa päävalikosta Asiakas kortisto luo Asiakasrekisteri kortti asiakkaalle. Kun luot asiakkaan klikkaa "lisää" valitse Kyllä ja "lisää uusi kortti/rivi?" Täytä asiakkaan tiedot,

Lisätiedot

Ohjelman lasku, lähete jne. tulostuksia voidaan muokata seuraavasti.

Ohjelman lasku, lähete jne. tulostuksia voidaan muokata seuraavasti. TULOSTUSTEN MUOKKAUS Ohjelman lasku, lähete jne. tulostuksia voidaan muokata seuraavasti. Valitaan Asetukset - Tulostukset ja esille tulleesta ikkunasta valitaan tuloste jota halutaan muokata. Aseta ensin

Lisätiedot

17 BUDJETOINTI. Asiakaskohtainen Budjetti. 17.1 Ylläpito-ohjelma. Dafo Versio 10 BUDJETOINTI. Käyttöohje. BudgCust. 17.1.1 Yleistä

17 BUDJETOINTI. Asiakaskohtainen Budjetti. 17.1 Ylläpito-ohjelma. Dafo Versio 10 BUDJETOINTI. Käyttöohje. BudgCust. 17.1.1 Yleistä 17 Asiakaskohtainen Budjetti 17.1 Ylläpito-ohjelma 17.1.1 Yleistä BudgCust Ohjelmalla avataan järjestelmään asiakaskohtaisia budjetteja, jotka annetaan kuukausitasolla (oletus). 17.1.2 Parametrit Ohjelmaa

Lisätiedot

Basware P2P (Alusta) OSTA-laskujen manuaalinen tilaustäsmätys. Päivitetty

Basware P2P (Alusta) OSTA-laskujen manuaalinen tilaustäsmätys. Päivitetty Basware P2P (Alusta) OSTA-laskujen manuaalinen tilaustäsmätys Päivitetty 30.10.2017 1 Tilaustäsmäytys (automaattinen/manuaalinen) OSTA-tilauksellisille laskuille on oma laskutyyppi Tilauksellinen lasku,

Lisätiedot

Ohje Hammasvälineen verkkokauppaan

Ohje Hammasvälineen verkkokauppaan Ohje Hammasvälineen verkkokauppaan Hammasvälineen uusi verkkokauppa löytyy osoitteesta kauppa.hammasvaline.fi Sisäänkirjautuminen Paina yläpalkin Kirjaudu sisään -painiketta. Sisäänkirjautumisikkuna avautuu.

Lisätiedot

2.0 Ominaisuudet ja käyttö

2.0 Ominaisuudet ja käyttö Lyhyt opas käyttöön Sisällys 1.0 Yleistä 2.0 Ominaisuudet ja käyttö 2.1 Päävalikko 2.2 Tietojen luku Semel TM4000-taksamittarista 2.3 Ajot 2.3.1 Ajopäiväkirja 2.3.2 Ajovaraukset 2.3.3 Tulosteet 2.3.4 Ylläpito

Lisätiedot

Sonet laskutusliittymä

Sonet laskutusliittymä Päiväys: 25.6.2015 Laatinut: Riitta Kemppainen Sisällysluettelo 1 Liittymän käyttöönotto... 3 1.1 Liittymän aktivointi... 3 1.2 Asiakasnumeroinnin toteutus VallueFramessa... 3 1.3 Kustannuspaikat... 3

Lisätiedot

Visma Avendo E40. Visma Avendo ja vuodenvaihde Visma Avendo Oy, 2011

Visma Avendo E40. Visma Avendo ja vuodenvaihde Visma Avendo Oy, 2011 Visma Avendo E40 Visma Avendo ja vuodenvaihde 2012 5.12.2011 Asiakaspalvelu: HelpDesk: www.visma.fi/helpdesk Visma Avendon asiakaspalvelu: 0207 560 608 Visma Avendo Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin

Lisätiedot

Solve ja Nordean verkkopankki

Solve ja Nordean verkkopankki Solve laskutus Sivu 1 Solve ja Nordean verkkopankki Alustavat toimenpiteet (nämä tarvitsee tehdä vain kerran): Hakemiston muodostaminen siirrettäville aineistoille Muodostetaan siirtohakemisto tiedostoille:

Lisätiedot

LIIKEMATKATOIMISTOJÄRJESTELMÄN OHJE

LIIKEMATKATOIMISTOJÄRJESTELMÄN OHJE LIIKEMATKATOIMISTOJÄRJESTELMÄN OHJE Johdanto Liikematkatoimistojärjestelmä on lisäarvopalvelu Winres -varausjärjestelmään, jolla matkatoimisto pystyy tuottamaan liikeasiakkailleen raportteja heidän matkatoimistopalveluiden

Lisätiedot

Visma.net Approval. Versiosaate 1.40

Visma.net Approval. Versiosaate 1.40 Visma.net Approval Versiosaate 1.40 Nimi ja ikoni Uusi nimi: Visma.net Approval Visma.net Approval Centerin uusi nimi on lyhennys Visma.net Approval. Nimi otettiin käyttöön, koska se soveltuu paremmin

Lisätiedot

Omapalvelu. Omapalvelu - ohje Päivityspaketti 1/ 2014. Tieto Corporation

Omapalvelu. Omapalvelu - ohje Päivityspaketti 1/ 2014. Tieto Corporation Omapalvelu Omapalvelu - ohje Päivityspaketti 1/ 2014 Omapalvelu / Kirjautuminen pankkitunnuksilla Asiakas kirjautuu Omille sivuille kunnan nettisivujen linkin kautta. Sivulle kirjaudutaan Vetuma-tunnistuksen

Lisätiedot

Käyttö ohjeet kirpputorille

Käyttö ohjeet kirpputorille Käyttö ohjeet kirpputorille Asiakas kortisto Oma asiakaskortti kaikille (Tilitys, sopimukset, viivakoodihintalaput) Tuote kortit Lisätään kaikki Alv: sisältävät tuotteet. (Myyntipaikat, kahvila, muut tuotteet)

Lisätiedot

Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden

Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden 1 Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen haku Salasanan vaihto

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

10. ASIAKASHALLINTA CRM; Osoitetarrat, ryhmäsähköposti ja export

10. ASIAKASHALLINTA CRM; Osoitetarrat, ryhmäsähköposti ja export 10. ASIAKASHALLINTA CRM; Osoitetarrat, ryhmäsähköposti ja export 10.1. PERIAATE CRM asiakashallintajärjestelmästä voidaan tulostaa osoitetarrat, lähettää ryhmäsähköpostia sekä exportata (viedä) hakutuloksia

Lisätiedot

Sisäänkirjaus Uloskirjaus. Yritystieto

Sisäänkirjaus Uloskirjaus. Yritystieto Sisäänkirjaus Uloskirjaus Yritystieto Kustannusarvio PartSmart Siirrä PartSmart tiedosto Näytä PartSmart ostoslistat Lataa PartSmartHinnasto Tuotteet Lisävarusteet SNOW ATV PWC Öljytuotteet Öljyt, Snow

Lisätiedot

Tikon kassamaksujen käsittely

Tikon kassamaksujen käsittely Lokakuu 2012 1 (14) Käyttöohje Lokakuu 2012 2 (14) Sisällysluettelo Johdanto... 3 1. Turvakoodisarjojen käsittely... 4 1.1. Turvakoodisarjan selausnäyttö... 4 1.2. Turvakoodisarjan ylläpitonäyttö... 4

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

Verkkolaskutuspalvelun käyttöohje toimittajille Senaatti-kiinteistöt

Verkkolaskutuspalvelun käyttöohje toimittajille Senaatti-kiinteistöt Esapekka Kuikka ja Hellevi Lilja, #188765 1 (9) Verkkolaskutuspalvelun käyttöohje toimittajille Senaatti-kiinteistöt OHJE # 188765 2 (9) SISÄLLYSLUETTELO Sisältö 1 Verkkolaskutuspalvelu... 3 2 Verkkolaskutuspalveluun

Lisätiedot

CABAS. Perusominaisuuksien käyttö

CABAS. Perusominaisuuksien käyttö CABAS Perusominaisuuksien käyttö Aloitussivu s.3-4 Laskelman luominen s.5-6 Omistajan/Ajoneuvon tiedot s.7-8 Vahinkotiedot s.9 Veloitukset s.10 Korjauskohteet s.11 Toimenpiteet/korjauskohteet s.12-14 Pintaoikaisu

Lisätiedot

Kirjautuminen Timmiin

Kirjautuminen Timmiin Sisällys Kirjautuminen Timmiin... 1 Tilojen haku... 2 Pikkukalenteri... 5 Hakemuksen teko... 6 Yöpymiskäyttö... 7 Hakemuksen lisätiedot... 7 Oheisvarattavat... 7 Varaukset Oma asiointi... 9 Vapaa-ajan

Lisätiedot

Provet Kirjanpito ohjelma Käyttöohje.

Provet Kirjanpito ohjelma Käyttöohje. _ Provet Kirjanpito ohjelma Käyttöohje www.provet.fi/kirjanpito Finnish Net Solutions Oy www.fns.fi 1/9 Finnish Net Solutions Oy 2010 _ Sisällysluettelo...2 Yleistä Provet Kirjanpito -ohjelmasta...3 1.1

Lisätiedot

Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015

Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015 Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015 Taulukon valinta Valitse vasemmalta kansioita, kunnes saat taulukkoluettelon näkyviin. Jos etsit tietoa jostain tietystä aiheesta, voit

Lisätiedot

Ostolaskujen haku Netvisorista

Ostolaskujen haku Netvisorista Ostolaskujen haku Netvisorista Päiväys: 9.4.2015 Laatinut: Riitta Kemppainen Sisällysluettelo 1 ValueFrameen tehtävät määritykset... 3 1.1 1.2 1.3 1.4 2 Yleiset ValueFrame-määritykset... 3 Osaprojektien

Lisätiedot

Visma Business AddOn Tositteiden tuonti. Käsikirja

Visma Business AddOn Tositteiden tuonti. Käsikirja Visma Business AddOn Tositteiden tuonti Käsikirja Oppaan päiväys: 10.2.2012. Asiakaspalvelu: Helpdesk: www.visma.fi Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai muutoksiin

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

Fivaldi laskutusliittymä

Fivaldi laskutusliittymä Päiväys: 25.6.2015 Laatinut: Riitta Kemppainen Sisällysluettelo 1 Liittymän käyttöönotto... 3 1.1 Liittymän aktivointi... 3 1.2 Asiakasnumeroinnin toteutus VallueFramessa... 3 1.3 Asiakastietojen määrittely

Lisätiedot

Perintätoimeksiannot

Perintätoimeksiannot Perintätoimeksiannot 2 Sisällys 1.1 Palvelunhallinta... 4 1.2 Yrityksen perustiedot Pankkitiedot... 5 1.3 Perustiedot... 6 1.4 Perintätoimeksiannot- ruutu... 7 1.5 Toimeksiantojen muodostus... 8 15.6.2015

Lisätiedot

Myyntilaskutus. Myyntilaskutus

Myyntilaskutus. Myyntilaskutus Koulutuksen tavoitteet Laskutusprosessi Myyntitilauksen luonti ja siihen liitteen liittäminen, liitteen poistaminen ja avoimen erän tarkastelu Myyntitilauksen luonti maksupostein prr- osalle ja avoimen

Lisätiedot

Visma Nova Rakennusalan käännetty arvonlisäverotus

Visma Nova Rakennusalan käännetty arvonlisäverotus Visma Nova Rakennusalan käännetty arvonlisäverotus Vakiovastaus Ohjeen päiväys: 30.3.2011 1 Käännetyn alv:n käsittely...1 1.1 Johdanto... 1 1.2 Tilikartta... 1 1.3 Asiakaskortisto... 2 1.4 Myyntitilaukset...

Lisätiedot

myclub koulutus - kevät 2015 Urheilullisia elämyksiä kehittyvässä ja virikkeellisessä yhteisössä

myclub koulutus - kevät 2015 Urheilullisia elämyksiä kehittyvässä ja virikkeellisessä yhteisössä myclub koulutus - kevät 2015 Urheilullisia elämyksiä kehittyvässä ja virikkeellisessä yhteisössä Sisältö Mitä myclub tekee? Edellytykset Joukkueen jäsenrekisteri Tapahtumien hallinta ja ilmoittautumiset

Lisätiedot

Octo käyttöohje 1. Sisältö

Octo käyttöohje 1. Sisältö Octo käyttöohje 1 Sisältö Sisältö...1 Sisäänkirjautuminen...2 Etusivu...2 Uimarihaku...3 Uimariryhmät...4 Seurahaku...4 Kilpailutilastot...5 Ilmoittautuminen kilpailuun...6 Kilpailuun ilmoittautuminen...7

Lisätiedot

ASTERI OSTORESKONTRA

ASTERI OSTORESKONTRA ASTERI OSTORESKONTRA SUORAVELOITUS POISTUI VERKKOLASKU YLEISTYY VERKKOLASKUN SISÄÄNLUKU MONEEN YRITYKSEEN/TALOYHTIÖÖN KERRALLAAN 10.4.2015 Atsoft Oy Mäkinen www.atsoft.fi Puh (09) 350 75 30 atsoft@atsoft.fi

Lisätiedot

Laatija: Staria Oyj Ostolaskujen käsittelyohje versio 0.1 Hyväksyjä: Jukka Suonvieri OSTOLASKUJEN KÄSITTELY

Laatija: Staria Oyj Ostolaskujen käsittelyohje versio 0.1 Hyväksyjä: Jukka Suonvieri OSTOLASKUJEN KÄSITTELY Laatija: Staria Oyj Ostolaskujen käsittelyohje versio 0.1 Hyväksyjä: Jukka Suonvieri 18.08.2010 OSTOLASKUJEN KÄSITTELY Jeeves eattest ostolaskujen kierrätys Tarkastettavista/hyväksyttävistä ostolaskuista

Lisätiedot

Kelan sähköinen suorakorvaus. Opus Dental -ohje

Kelan sähköinen suorakorvaus. Opus Dental -ohje Kelan sähköinen suorakorvaus Opus Dental -ohje 1. Vaatimukset palvelun käyttämiselle Palvelun käyttäminen edellyttää, että käytössä on Opus Dental -versio 7.1.283 tai uudempi. Palveluntuottaja tekee aloitteen

Lisätiedot