YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTISELOSTUS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTISELOSTUS"

Transkriptio

1 PVO-YHTIÖT POHJOLAN VOIMA OY KRISTIINAN VOIMALAITOKSEN LAAJENNUS Voimalaitoksen rakentaminen Kristiinankaupunkiin aloitettiin 1970-luvun alussa. Ensin otettiin käyttöön varavoimalaitoskäyttöön tarkoitettu 62 MW tehoinen kaasuturbiinilaitos. Raskasta polttoöljyä käyttävä 220 MW höyryvoimala valmistui v Voimalaitoksen yhteyteen rakennettiin tällöin kallioon louhitut öljysäiliöt ja satama. Öljykriisin seurauksena voimalaitokselle rakennettiin 250 MW kivihiililauhdeyksikkö vuosina Pohjolan Voima Oy on päättänyt selvittää mahdollisuuksia rakentaa Kristiinankaupungin Karhusaareen uusi, sähköteholtaan noin 570 MW hiilivoimalaitosyksikkö. Vastaavat selvitykset uuden voimalaitosyksikön rakentamisesta on laadittu Kotkan Mussaloon ja Porin Tahkoluotoon. Hankkeen ympäristövaikutukset on arvioitu ympäristövaikutusten arvioinnista annetun lain mukaan. Ne on esitetty arviointiselostuksessa. Tässä tiivistelmässä esitellään lyhyesti arvioinnin keskeiset tulokset. PVO-YHTIÖT PVO-ENGINEERING OY YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTISELOSTUS T I I V I S T E L M Ä

2 Arvioidut ympäristövaikutukset Ympäristövaikutusten arvioinnin yhteydessä on arvioitu seuraavat vaikutukset: Ympäristövaikutukset ihmiseen luontoon yhdyskuntarakenteeseen luonnonvarojen hyödyntämiseen ilman laatuun Arvioinnissa lähdettiin siitä, että Kristiinan kaupungin asukkaille uuden voimalaitosyksikön merkittävin ympäristövaikutus on vaikutus ilman laatuun. Energian tuottaminen polttoaineita (hiili, öljy, kaasu, turve, puu) polttamalla synnyttää aina päästöjä ilmaan. Savukaasut puhdistetaan nykyaikaisella tekniikalla tehokkaasti. Tästä huolimatta laajennuksen jälkeen voimalaitoksen rikkidioksidi- ja hiilidioksidipäästöjen on arvioitu kolminkertaistuvan ja typen oksidien päästöjen kasvavan noin kaksinkertaisiksi. Samalla energian tuotanto kolminkertaistuu. Terveysvaikutusten kannalta arvioituna päästöjen aiheuttamat pitoisuudet ulkoilmassa jäävät sekä rikkidioksidin että typpidioksidin osalta alle ohjearvojen. Tämän perusteella havaittavia terveysvaikutuksia ei odoteta esiintyvän voimalaitoksen laajentamisen takia. Kristiinan voimalaitoksen aiheuttamat rikkidioksidin ohjearvoihin verrannolliset tuntiarvot vuonna 1996 ja laajennuksen jälkeen. Suurimmat arvot laajennuksen jälkeen jäävät alle 80 µg/m 3. Ohjearvo 250 µg/m 3. Voimalaitoksen päästöjen aiheuttamat pölypitoisuudet ovat laajennuksen jälkeenkin pieniä eivätkä aiheuta haitallisia vaikutuksia Kristiinankaupungin keskustassa, eikä muualla Suupohjan alueella ohjearvo Voimalaitoksen laajennuksen aiheuttama muutos Kristiinankaupungin keskustan ilman laatuun. Kuvassa esitetty typpi- ja rikkidioksidin tuntiarvot (kuukauden tuntiarvojen 99 prosenttipiste) nykytilanteessa ja laajennuksen jälkeen. µg/m ohjearvo NO x SO 2 laajennuksen vaikutus nykytilanne Nykyinen voimalaitos vuonna Kristiinan voimalaitoksen nykyisten ja uuden yksikön ominaispäästöt eli päästön määrä tuotettua energiayksikköä kohden (rikkidioksidi SO 2, typenoksidit NO X ja pöly). mg/mj Hiili, nykyinen Öljy, nykyinen Kaasuturbiini, nykyinen SO 2 NO X pöly Hiili, uusi Laajennettu voimalaitos.

3 mereen Melu Voimalaitoksen laajennuksen jälkeen mereen purkautuva lämpökuorma kasvaa yli kaksinkertaiseksi. Lisääntyvän lämpökuorman havaittava vaikutus merialueella ulottuu noin kahden kilometrin etäisyydelle voimalaitoksen satamasta. Se laajentaa talvisin sulana olevaa väylän ulkopuolista merialuetta. Jäähdytysvesien vaikutus vesialueen pieneliötoimintaan, kasvillisuuteen, pohjaeläimistöön tai kalatalouteen arvioidaan suhteellisen vähäiseksi. Voimakkain odotettavissa oleva vaikutus kaloille on paikallisen madekannan heikentyminen. Rakentamisaikainen louhinta, murskaus ja ajoneuvoliikenne aiheuttavat voimalaitosalueen ympäristöön n metrin säteellä haitta-alueen, jossa keskiäänitaso (ekvivalenttitaso) voi vaihdella db(a) välillä. Melussa on lisäksi voimakkaita meluhuippuja. Käytön aikainen melu nousee lähimmissä häiriintyvissä kohteissa 1-4 desibeliä. kasvillisuuteen Lämpimän jäähdytysveden vaikutusalue nyt ja laajennuksen jälkeen. Laajennuksen jälkeen ilman rikkidioksidipitoisuudet jäävät kasveille esitetyistä haitallisista pitoisuuksista alle 10 prosenttiin Kristiinan alueella ja alle 5 prosenttiin Teuvan, Karijoen, Isojoen, Närpiön ja Kaskisten alueella. Typenoksidipitoisuudet jäävät noin 20 prosenttiin kasveille esitetyistä haitallisista pitoisuuksista. Uuden voimalaitoksen rakentaminen lisää rikkilaskeumaa vaikutusalueella noin 10 mg/m 2. Tämä on noin 3 % kokonaislaskeumasta, jonka tavoitearvo on 300 mg/m 2 /a. Laskeumasta suurin osa on kaukokulkeumaa. Voimalaitoksen sijainti, suunniteltu uusi tieyhteys ja Gillermossenin mahdollinen tuhkansijoitusalue. Sivutuotteiden käsittely Sivutuotteiden käsittelyalueena on tutkittu Gillermossenin aluetta. Alue täyttää sijaintinsa puolesta Valtioneuvoston asettamat yleiset vaatimukset kaatopaikoille. Sijainniltaan alue ei muodosta ristiriitaa pohjavesialueiden, tärkeiden vesistöalueiden eikä ympäröivien alueiden kulttuuri- tai ympäristöarvojen tai maankäytön suhteen. Gillermossenin lasku-uomassa ja Teuvanjoessa tarkastellut sivutuotteiden käsittelystä syntyvät pitoisuudet ovat alle talousveden laatuvaatimusten. Käsittelyalueelta syntyvällä kuormituksella ei näin ole oleellista vaikutusta eliöstöön, kasvistoon, veden laatuun ja virkistysarvoon. Tutkitulla käsittelyalueella ei ole myöskään vaikutusta pohjavesiin. Alue ei sijaitse vedenhankintaan soveltuvalla pohjavesialueella tai sellaisen läheisyydessä.

4 Vaikutus maankäyttöön ja maisemaan Uuden voimalaitosyksikön ja sinne suunnitellun uuden tieyhteyden rakentaminen on seutukaavan mukaista. Voimalaitoksen laajennus voidaan toteuttaa nykyisellä tontilla ja se on asemakaavan mukainen. Vahvistuneissa kaavoissa ei ole voimalaitoksen lähistölle suunniteltu maankäyttöä, joka häiriintyy uudesta yksiköstä. Uusi voimalaitosrakennus on massiivinen. Se on mittasuhteiltaan jonkin verran suurempi kuin nykyinen voimalaitos. Koska rakennukset sijoittuvat nykyisen voimalaitoksen eteläpuolelle lisääntyy voimalaitoksen maisemallinen vaikutus erityisesti idästä ja lännestä katsottuna. Näistä ilmansuunnista katsottuna laitoksen maisemallinen vaikutus kaksinkertaistuu. Laajennuksen maisemallista vaikutusta vähentää se, että rakenteet sijoittuvat olemassa olevan voimalaitoksen viereen. Voimalaitoksen maisemallisia vaikutuksia voi ajoittain korostaa savukaasujen muodostama pilvi. Kristiinan voimalaitos nähtynä kaupunginlahden itärannalta. Voimalinja Kristiinan uuden voimalaitosyksikön rakentaminen merkitsee sitä, että on tarpeen rakentaa uusi 400 kv voimalinja Kristiinan voimalaitokselta valtakunnalliseen 400 kv verkostoon. Voimalinjan tekniset ratkaisut riippuvat Suomen Kantaverkko Oy:n Pohjanmaan 400 kv verkoston kehittämissuunnitelmista. Esillä ovat olleet mm. uuden linjan rakentaminen Ulvila - Seinäjoki 400 kv linjalle Isojoen ja Honkajoen kuntien rajalle tai sen rakentaminen kohti etelää nykyisen Kristiina - Ulvila linjan viereen. Voimalaitokselta Savilahteen 400 kv voimalinjan pylväät on rakennettu siten, että niihin voidaan kiinnittää uusia voimajohtoja. Voimalinjasta tehdään erillinen ympäristövaikutusten arviointi. Uuden voimalinjan todennäköinen sijainti. Yhteiskunnalliset ja sosiaaliset vaikutukset Uuden voimalaitosyksikön kokonaiskustannusarvio on noin miljardia markkaa. Investointi on suurin Kristiinankaupungin historiassa. Investoinnin kotimainen osuus voi olla yli puolet. Rakennusvaiheen työllistävä vaikutus Kristiinankaupungissa on noin 650 miestyövuotta. Lisäksi uuden voimalinjan ja jätehuoltoalueen rakentamisilla on oma työllistävä vaikutuksensa. Käyttö- ja kunnossapitohenkilökunnan työvoimatarve kasvaa noin 30 henkilöllä. Tämän lisäksi voimalaitos työllistää välillisesti Kristiinankaupungissa erilaisia palvelutoimintoja noin 3-5-kertaisen määrän riippuen siitä aktiivisuudesta, jolla esim. sivutuotteiden hyödyntämiseen perustuvaa yritystoimintaa kehitetään.

5 Kristiinan voimalaitoksen laajennus on 570 MW voimalaitosyksikön rakentaminen nykyisen voimalaitoksen yhteyteen Vaihtoehdot Voimalaitosvaihtoehtoina ovat noin 570 MW kivihiilivoimalaitoksen rakentaminen tai hankkeen toteuttamatta jättäminen. on arvioitu laitoksen huipputehon käyttöajalla, joka on 6000 tuntia vuodessa. Päästöt ilmaan Kristiinan voimalaitoksen suunnittelun lähtökohtana on kiivihiilen käyttö. Ympäristövaikutusten arviointimenettelyn kuluessa on tarkasteltu myös maakaasun ja biopolttoaineen käyttömahdollisuuksia ja vaikutuksia. Tilanne v Uusi voimalaitos Laajennuksen jälkeen Tonnia / vuosi Tonnia / vuosi Tonnia / vuosi Rikkidioksidi Typen oksidit Kiintoaine Hiilidioksidi Sivutuotteet Lento- ja pohjatuhka Kipsi Kristiinan voimalaitoksen enimmäispäästöt ilmaan ja muodostuvat sivutuotteet vuonna 1996, uuden voimalaitoksen osalta ja laajennuksen jälkeen. Laajennuksen seurauksena energian tuotanto kolminkertaistuu. Hankkeen osat: Uuden voimalaitosyksikön lisäksi hankkeeseen kuuluvat seuraavat osat: jäähdytysvesijärjestelmän laajentaminen voimalaitoksen sivutuotteiden sijoittaminen kivihiilikentän laajentaminen. Sähkön siirtoa varten tulee voimalaitokselle rakentaa uusi 400 kv voimajohto. PVO:n sähkön tuotantorakenne v Puujäte 5 % Maakaasu 8 % Kivihiili (sähkön ja lämmön tuotanto) 5 % Kivihiili (sähkön tuotanto) 21 % Yhteensä GWh Turve 5 % Vesivoima 10 % Ydinvoima 46 % PVO - yhtiöiden sähköntuotantorakenteen jakautuminen vuonna Hankkeesta vastaava Hankkeesta vastaa Pohjolan Voima Oy. Se on valtakunnallinen sähköntuotantoa harjoittava yhtiö, jonka toiminta-ajatuksena on tuottaa energiaa omistajilleen. Sen omistajina on merkittäviä suomalaisia teollisuusyhtiöitä sekä kuntia ja kaupunkeja. Uuden voimalaitoksen rakentamisen tarve syntyy Pohjolan Voima Oy:n omistajien tarpeesta saada lisää sähköenergiaa. Pohjolan Voima Oy:n osuus Suomessa tuotetusta sähköstä on noin 20 %. Sähkö tuotetaan vesi-, ydin-, hiili-, kaasu-, turve- ja prosessivoimalaitoksissa. Kristiinan voimalaitos mereltä nähtynä.

6 Kristiinan voimalaitoksen laajennuksen ympäristövaikutusten arvioinnin kulku Asukaskysely Tuhannelle Kristiinan seudun asukkaalle suunnatun asukaskyselyn tarkoituksena oli saada asukkailta aktiivisia ja omaehtoisia näkemyksiä niistä vaikutuksista, joita heidän mielestään arvioinnissa tulisi huomioida. Asukaskyselyssä kartoitettiin myös Suupohjan asukkaiden suhtautumista voimalaitoshankkeeseen. Hankkeessa pitäisi huomioida ilmakehä luonto/ympäristö meri käyt. tekniikka liikenne (satama) terveys & viihtyvyys % Tärkeä ja kannat. Kokonaisnäkemys hankkeesta Edut Enemmän suuremmat kuin kuin myönteistä haitat kielteistä En ota kantaa Enemmän kielteistä kuin myönteistä Haitat suuremmat kuin edut Vain kielteistä Ei vastausta maisema jätehuolto työllisyys talous asuminen turvallisuus virkistys osallistuminen % Kristiinan seudun asukkaiden suhtautuminen hankkeeseen. Arvioinnin kulku Kristiinan voimalaitoksen laajennuksen ympäristövaikutusten arviointiohjelman laatiminen käynnistettiin vuoden 1996 lopulla. Seuraavana keväänä Länsi-Suomen ympäristökeskus asetti sen nähtäville ja pyysi siitä lausunnot. Tämän jälkeen ympäristökeskus antoi ohjelmasta oman lausuntonsa. Ympäristövaikutusten arviointityötä ohjaamaan ja keskeisten viranomaisten yhteistyötä varten perustettiin ohjausryhmä. Vuorovaikutteista osallistumista varten koottiin seurantaryhmä, johon kutsuttiin edustajat seuraavilta tahoilta: Kristiinankaupunki, Kristiinanseudun kansanterveystyön kuntayhtymä, ympäristöosasto, Kaskisten ja Närpiön kuntayhtymä, Kristiinankaupungin Isojoen kalastusalue, Kristiinankaupungin kalastustoimikunta, Sydbottens Natur & Miljö r.f., Vaasan maaseutuelinkeinopiiri, kalatalousyksikkö, Kustens Skogscentral, Pohjanmaan liitto, Vaasan lääninhallitus, sosiaali- ja terveysosasto, Kristinestads sommarstugaföreningen, Länsi-Suomen ympäristökeskus, österbottens Svenska Producentförbund, MTK Kristiina, Suomen luonnonsuojeluliiton Vaasan läänin piiri, Lapväärtin vesiosuuskunta ja jakokunta ja Närpiön terveyskeskuksen ympäristöosasto. Arvioinnin on tehnyt Pohjolan Voima Oy:n toimeksiannosta Insinööritoimisto Paavo Ristola Oy. Ympäristövaikutusten arviointiselostus on nähtävillä mm Kristiinankaupungin kirjastossa, teknisessä keskuksessa ja Kristiinan seudun terveyskeskuksen ympäristöosastolla sekä Länsi- Suomen ympäristökeskuksessa. Selostus, siitä saadut mielipiteet, lausunnot ja ympäristökeskuksen lausunto tullaan liittämään hankkeen edellyttämiin lupahakemuksiin. Päätöksen uuden voimalaitosyksikön rakentamisesta tekee Pohjolan Voima Oy. Asioita, jotka Kristiinan seudun asukkaiden mielestä tulee ottaa huomioon ympäristövaikutusten arvioinnissa ja suunnittelussa. YHTEYSTIEDOT Tietoa ympäristövaikutusten arvioinnista ja voimalaitoksen laajennushankkeesta on saatavissa seuraavilta tahoilta: PVO-yhtiöt/Pohjolan Voima Oy PL 40, Helsinki, puh. (09) konsernin ympäristöasiantuntija Jouko Rämö viestintäpäällikkö Osmo Kaipainen kemian ja ympäristöryhmän päällikkö Tor Bergman, PVO-Lämpövoima Oy Kristiinan voimalaitos Insinööritoimisto Paavo Ristola Oy Terveystie 2, Hollola puh. (03) tstopäällikkö Joonas Hokkanen osastopäällikkö Matti Kautto Länsi-Suomen ympäristökeskus ylitarkastaja Tuukka Pahtamaa, PL 262, Vaasa, puh. (06) Kristiinankaupunki kaupungininsinööri Sven Söderlund, PL 13, Kristiinankaupunki Maanmittauslaitoksen lupa nro 3/MAR/97 N-PAINO, Lahti 1998

TAHKOLUODON UUSI VOIMALAITOSYKSIKKÖ YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTISELOSTUS TIIVISTELMÄ

TAHKOLUODON UUSI VOIMALAITOSYKSIKKÖ YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTISELOSTUS TIIVISTELMÄ PVO-YHTIÖT POHJOLAN VOIMA OY TAHKOLUODON UUSI VOIMALAITOSYKSIKKÖ YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTISELOSTUS TIIVISTELMÄ Vuodesta 1976 lähtien on Porin Tahkoluodossa toiminut sähköä tuottava kivihiilivoimalaitos,

Lisätiedot

MUSSALON VOIMALAITOKSEN LAAJENNUS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTISELOSTUKSEN TIIVISTELMÄ

MUSSALON VOIMALAITOKSEN LAAJENNUS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTISELOSTUKSEN TIIVISTELMÄ PVO-YHTIÖT POHJOLAN VOIMA OY MUSSALON VOIMALAITOKSEN LAAJENNUS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTISELOSTUKSEN TIIVISTELMÄ Kotkan Mussalon ensimmäinen voimalaitos rakennettiin 1960-luvun alussa. Toinen voimalaitosyksikkö

Lisätiedot

TURUN SEUDUN JÄTEHUOLTO OY JÄTTEEN ENERGIAHYÖTYKÄYTÖN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI

TURUN SEUDUN JÄTEHUOLTO OY JÄTTEEN ENERGIAHYÖTYKÄYTÖN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI TURUN SEUDUN JÄTEHUOLTO OY JÄTTEEN ENERGIAHYÖTYKÄYTÖN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI TYÖPAJA 1 14.5.2012 Eero Parkkola etunimi.sukunimi@ramboll.fi 14.5.2012 JÄTEVOIMALAN YVA YVA-MENETTELYN KULKU Arviointimenettelyn

Lisätiedot

Siilinjärven kunta. Kalliokiviainesten ottotoiminta Vuorelan alue, Siilinjärvi. Ympäristövaikutusten arviointiohjelma

Siilinjärven kunta. Kalliokiviainesten ottotoiminta Vuorelan alue, Siilinjärvi. Ympäristövaikutusten arviointiohjelma 67080073.BST1 Helmikuu 2010 Siilinjärven kunta Kalliokiviainesten ottotoiminta Vuorelan alue, Siilinjärvi Ympäristövaikutusten arviointiohjelma TIIVISTELMÄ Hankekuvaus Siilinjärven kunta suunnittelee maa-

Lisätiedot

Ympäristövaikutusten arviointi

Ympäristövaikutusten arviointi Ympäristövaikutusten arviointi Ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä arvioidaan hankkeen aiheuttamia välittömiä ja välillisiä vaikutuksia jotka kohdistuvat (laki ympäristövaikutusten arviointimenettelystä

Lisätiedot

Oulun Energia YVA-hanke. Yleisötilaisuus 18.3.2014

Oulun Energia YVA-hanke. Yleisötilaisuus 18.3.2014 Oulun Energia YVA-hanke Yleisötilaisuus 18.3.2014 Oulun Energian uuden voimalaitoksen ympäristövaikutusten arviointi Arviointiohjelman sisältö: Hankkeen tausta ja perustelut Hankkeen kuvaus: vaihtoehdot,

Lisätiedot

11444 POHJOLAN VOIMA OY KRISTIINAN VOIMALAITOKSEN LAAJENNUS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTISELOSTUS

11444 POHJOLAN VOIMA OY KRISTIINAN VOIMALAITOKSEN LAAJENNUS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTISELOSTUS Sisältö 11444 POHJOLAN VOIMA OY KRISTIINAN VOIMALAITOKSEN LAAJENNUS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTISELOSTUS 4.12.1997 TIIVISTELMÄ 1 JOHDANTO...7 1.1 VOIMALAITOSTOIMINNAN VAIHEET KRISTIINASSA...8 1.2 HANKKEESTA

Lisätiedot

Ympäristövaikutusten arviointi YVA

Ympäristövaikutusten arviointi YVA Ympäristövaikutusten arviointi YVA 2 Ympäristövaikutusten arviointia koskeva lainsäädäntö Laki ympäristövaikutusten arviointimenettelystä (468/1994) Valtioneuvoston asetus ympäristövaikutusten arviointimenettelystä

Lisätiedot

Yleisötilaisuuden ohjelma

Yleisötilaisuuden ohjelma Yleisötilaisuuden ohjelma 1) Tilaisuuden avaus 2) YVA-menettely ja YVA-selostuksen sisältö - Yhteysviranomaisen edustaja 3) Kemijärven biojalostamohankkeen tilannekatsaus - Boreal Bioref Oy 4) Hankkeeseen

Lisätiedot

Alueellinen uusiomateriaalien edistämishanke, UUMA2 TURKU

Alueellinen uusiomateriaalien edistämishanke, UUMA2 TURKU Tehtävänä on huolehtia Turun alueen perusenergian tuotannosta taloudellisesti ja tehokkaasti monipuolisella tuotantokapasiteetilla. TSE:n omistavat Fortum (49,5%), Turku Energia (39,5%), Raision kaupunki

Lisätiedot

Tiivistelmä ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta. Elokuu 1999. Loviisa 3. -ydinvoimalaitoshanke

Tiivistelmä ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta. Elokuu 1999. Loviisa 3. -ydinvoimalaitoshanke Elokuu 1999 Tiivistelmä ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta Loviisa 3 -ydinvoimalaitoshanke Hankkeesta vastaava Yhteysviranomainen Sisällysluettelo Hankkeen tausta ja aikataulu Hanke ja sen vaihtoehdot

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/ (6) Kaupunginhallitus Ryj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/ (6) Kaupunginhallitus Ryj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/2013 1 (6) 232 Lausunnon antaminen Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle Helsingin Sataman meriläjityksen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta Viite:

Lisätiedot

Maakaasu kaukolämmön ja sähkön tuotannossa: case Suomenoja

Maakaasu kaukolämmön ja sähkön tuotannossa: case Suomenoja Maakaasu kaukolämmön ja sähkön tuotannossa: case Suomenoja Maakaasuyhdistyksen syyskokous 11.11.2009 Jouni Haikarainen 10.11.2009 1 Kestävä kehitys - luonnollinen osa toimintaamme Toimintamme tarkoitus:

Lisätiedot

KRISTIINANKAUPUNKI, ASEMAKAAVAMUUTOS KAUPUNGINOSISSA 4-5. OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Laadittu (6)

KRISTIINANKAUPUNKI, ASEMAKAAVAMUUTOS KAUPUNGINOSISSA 4-5. OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Laadittu (6) 1(6) KRISTIINANKAUPUNKI, ASEMAKAAVAMUUTOS KAUPUNGINOSISSA 4-5 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Laadittu 30.1.2007 Osallistumis- ja arviointisuunnitelman (OAS) tarkoitus on määritelty Maankäyttö-

Lisätiedot

YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMA. Ohjausryhmä 4.4.2011

YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMA. Ohjausryhmä 4.4.2011 KUUSAMON KULTAKAIVOSHANKE YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMA Ohjausryhmä 4.4.2011 YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI Ympäristövaikutusten arvioinnin (YVA) tarkoituksena on varmistaa, että ympäristövaikutukset

Lisätiedot

11443 POHJOLAN VOIMA OY TAHKOLUODON UUDEN VOIMALAITOSYKSIKÖN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTISELOSTUS SISÄLTÖ 21.1.1998 TIIVISTELMÄ.

11443 POHJOLAN VOIMA OY TAHKOLUODON UUDEN VOIMALAITOSYKSIKÖN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTISELOSTUS SISÄLTÖ 21.1.1998 TIIVISTELMÄ. 1 Sisältö 11443 POHJOLAN VOIMA OY TAHKOLUODON UUDEN VOIMALAITOSYKSIKÖN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTISELOSTUS SISÄLTÖ 21.1.1998 TIIVISTELMÄ 1. JOHDANTO...6 1.1 VOIMALAITOSTOIMINTA TAHKOLUODOSSA...7 1.2

Lisätiedot

Selostuksen esittely Tampereen Yliopiston päätalo FT Joonas Hokkanen. FM, ins. Eero Parkkola. FT J-P Aittola

Selostuksen esittely Tampereen Yliopiston päätalo FT Joonas Hokkanen. FM, ins. Eero Parkkola. FT J-P Aittola Selostuksen esittely Tampereen Yliopiston päätalo 18.00 FT Joonas Hokkanen FM, ins. Eero Parkkola FT J-P Aittola Ins. Yht. yo. Seela Sinisalo HYÖTYVOIMALAITOKSEN YVA YVA-MENETTELYN KULKU Arviointimenettelyn

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 92/2009/2 Dnro LSY-2008-Y-94 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 92/2009/2 Dnro LSY-2008-Y-94 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 92/2009/2 Dnro LSY-2008-Y-94 Annettu julkipanon jälkeen 27.11.2009 ASIA LUVAN HAKIJA Kristiinankaupungin Karhusaaren satamaa koskeva ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Öljyalan Palvelukeskus Oy Laskelma lämmityksen päästöistä. Loppuraportti 60K30031.02-Q210-001D 27.9.2010

Öljyalan Palvelukeskus Oy Laskelma lämmityksen päästöistä. Loppuraportti 60K30031.02-Q210-001D 27.9.2010 Öljyalan Palvelukeskus Oy Laskelma lämmityksen päästöistä Loppuraportti 60K30031.02-Q210-001D 27.9.2010 Tausta Tämän selvityksen laskelmilla oli tavoitteena arvioida viimeisimpiä energian kulutustietoja

Lisätiedot

PÄÄTÖS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN SOVELTAMISTARVETTA KOSKEVASSA ASIASSA; HANGON LÄNSISATAMAN LAAJENTAMINEN, HANKO

PÄÄTÖS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN SOVELTAMISTARVETTA KOSKEVASSA ASIASSA; HANGON LÄNSISATAMAN LAAJENTAMINEN, HANKO PÄÄTÖS UUDELY/1/07.04/2012 9.1.2013 Hangon Satama Länsisatama 10900 Hanko SAANTITODISTUKSELLA PÄÄTÖS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN SOVELTAMISTARVETTA KOSKEVASSA ASIASSA; HANGON LÄNSISATAMAN

Lisätiedot

ÖSTERSUNDOMIN MAA-AINES-YVA

ÖSTERSUNDOMIN MAA-AINES-YVA ÖSTERSUNDOMIN MAA-AINES-YVA Ympäristövaikutusten arviointiohjelma Yleisötilaisuus 8.9.2015 Leena Eerola Uudenmaan ELY-keskus Uudenmaan ELY-keskus. Leena Eerola 8.9.2015 1 Hankkeen toimijat Hankkeesta vastaava:

Lisätiedot

- Tuulivoimatuotannon edellytykset

- Tuulivoimatuotannon edellytykset BIOENERGIA-ALAN TOIMIALAPÄIVÄT, 31.3.- 1.4.2011 - Suomen Hyötytuuli Oy - Tuulivoimatuotannon edellytykset Suomen Hyötytuuli Oy Ralf Granholm www.hyotytuuli.fi SUOMEN HYÖTYTUULI OY Vuonna 1998 perustettu

Lisätiedot

Gasum Oy Finngulf LNG LNG-terminaali Inkooseen

Gasum Oy Finngulf LNG LNG-terminaali Inkooseen Gasum Oy Finngulf LNG LNG-terminaali Inkooseen Ympäristövaikutusten arviointiselostus Yleisötilaisuus Inkoossa 19.8.2015 Ympäristösi parhaat tekijät 2 Finngulf LNG, LNG-terminaali Inkooseen LNG-terminaali

Lisätiedot

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Anna Häyrinen (6)

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Anna Häyrinen (6) Anna Häyrinen 14.04.2014 1 (6) Ympäristölupahakemus Helsingin Energian Myllypuron huippulämpökeskuksen ympäristölupamääräysten tarkistamiseksi vastaamaan valtioneuvoston asetuksen (96/2013) määräyksiä

Lisätiedot

N:o 1017 4287. Uusien polttolaitosten ja kaasuturbiinien, joiden polttoaineteho on suurempi tai yhtä suuri kuin 50 megawattia päästöraja-arvot

N:o 1017 4287. Uusien polttolaitosten ja kaasuturbiinien, joiden polttoaineteho on suurempi tai yhtä suuri kuin 50 megawattia päästöraja-arvot N:o 1017 4287 Uusien polttolaitosten ja kaasuturbiinien, joiden polttoaineteho on suurempi tai yhtä suuri kuin 50 megawattia päästöraja-arvot Taulukko 1. Kiinteitä polttoaineita polttavien polttolaitosten

Lisätiedot

Fortum Otso -bioöljy. Bioöljyn tuotanto ja käyttö sekä hyödyt käyttäjälle

Fortum Otso -bioöljy. Bioöljyn tuotanto ja käyttö sekä hyödyt käyttäjälle Fortum Otso -bioöljy Bioöljyn tuotanto ja käyttö sekä hyödyt käyttäjälle Kasperi Karhapää Head of Pyrolysis and Business Development Fortum Power and Heat Oy 1 Esitys 1. Fortum yrityksenä 2. Fortum Otso

Lisätiedot

KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS

KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Kyseessä on uusi toiminta olemassa oleva

Lisätiedot

PVO Innopower Oy Kristiinankaupungin merituulivoimapuiston YVA ja uusi suunnitelma MKB och ny plan för en havsvindpark utanför

PVO Innopower Oy Kristiinankaupungin merituulivoimapuiston YVA ja uusi suunnitelma MKB och ny plan för en havsvindpark utanför PVO Innopower Oy Kristiinankaupungin merituulivoimapuiston YVA ja uusi suunnitelma MKB och ny plan för en havsvindpark utanför Kristinestad Matti Kautto, yksikön päällikkö YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINNIN

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Lausunto 1 (1) Kaupunginmuseo Kulttuuriympäristöyksikkö Yksikön päällikkö

Helsingin kaupunki Lausunto 1 (1) Kaupunginmuseo Kulttuuriympäristöyksikkö Yksikön päällikkö . Helsingin kaupunki Lausunto 1 (1) Kaupunginmuseo Kulttuuriympäristöyksikkö 15.2.2016 Yksikön päällikkö Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus PL 36 (Opastinsilta 12 B 5. krs) 00521 Helsinki

Lisätiedot

PVO-INNOPOWER OY. Tuulivoima Suomessa ja maailmalla 15.6.2011 Tuulta Jokaiselle, Lapua Suunnitteluinsinööri Ari Soininen

PVO-INNOPOWER OY. Tuulivoima Suomessa ja maailmalla 15.6.2011 Tuulta Jokaiselle, Lapua Suunnitteluinsinööri Ari Soininen PVO-INNOPOWER OY Tuulivoima Suomessa ja maailmalla 15.6.2011 Tuulta Jokaiselle, Lapua Suunnitteluinsinööri Ari Soininen Pohjolan Voima Laaja-alainen sähköntuottaja Tuotantokapasiteetti n. 3600 MW n. 25

Lisätiedot

YMPÄRISTÖSELVITYKSEN TÄYDENNYS

YMPÄRISTÖSELVITYKSEN TÄYDENNYS YMPÄRISTÖSELVITYKSEN TÄYDENNYS Kantaverkon 110 kilovoltin voimajohdon uusiminen Tihisenniemi - Katerma Kajaani - Kuhmo 2012 Tihisenniemi - Katerma 110 kv voimajohdon uusiminen YMPÄRISTÖSELVITYKSEN TÄYDENNYS

Lisätiedot

VINSANVUOREN JÄTTEENKÄSITTELYKESKUKSEN YVA MENETTELY. YLEISÖTILAISUUS Ylitarkastaja Leena Ivalo Pirkanmaan ympäristökeskus

VINSANVUOREN JÄTTEENKÄSITTELYKESKUKSEN YVA MENETTELY. YLEISÖTILAISUUS Ylitarkastaja Leena Ivalo Pirkanmaan ympäristökeskus VINSANVUOREN JÄTTEENKÄSITTELYKESKUKSEN YVA MENETTELY YLEISÖTILAISUUS 3.2.2005 Ylitarkastaja Leena Ivalo Pirkanmaan ympäristökeskus YVA YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY Pakollinen YVA lain ja YVA

Lisätiedot

Ympäristövaikutusten arviointi

Ympäristövaikutusten arviointi Kaupunginhallitus 166 24.04.2012 LAUSUNTO TALVIVAARAN KAIVOKSEN LAAJENNUKSEN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMASTA 67/1/112/2012 KHALL 166 Ympäristönsuojelusihteeri 18.4.2012 Kainuun elinkeino-, liikenne-

Lisätiedot

YLEISÖTILAISUUDET KAJAANISSA 13.3.2012 JA SOTKAMOSSA 14.3.2012

YLEISÖTILAISUUDET KAJAANISSA 13.3.2012 JA SOTKAMOSSA 14.3.2012 TALVIVAARAN KAIVOKSEN LAAJENNUS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI YLEISÖTILAISUUDET KAJAANISSA 13.3.2012 JA SOTKAMOSSA YLEISÖTILAISUUDEN OHJELMA Klo 16 18 Vapaamuotoinen tutustuminen suunnitelmiin Klo 18

Lisätiedot

Lausunto Turun Seudun Jätehuolto Oy:n jätteen energiahyötykäytön ympäristövaikutusten

Lausunto Turun Seudun Jätehuolto Oy:n jätteen energiahyötykäytön ympäristövaikutusten Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 327/11.01.00.02/2013 16 Lausunto Turun Seudun Jätehuolto Oy:n jätteen energiahyötykäytön ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta Terveystarkastaja Kirsi Puola

Lisätiedot

VALTATIEN 12 PARANTAMINEN VÄLILLÄ ALASJÄRVI HUUTIJÄRVI -HANKE YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY, OHJELMAVAIHE

VALTATIEN 12 PARANTAMINEN VÄLILLÄ ALASJÄRVI HUUTIJÄRVI -HANKE YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY, OHJELMAVAIHE VALTATIEN 12 PARANTAMINEN VÄLILLÄ ALASJÄRVI HUUTIJÄRVI -HANKE YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY, OHJELMAVAIHE Pitkäjärvenkoulu, 16.6.2015 klo 18-20 Leena Ivalo YVA-yhteysviranomainen Pirkanmaan elinkeino-,

Lisätiedot

Suur-Savon Sähkö Oy. Suur-Savon Sähkö -konserni Perttu Rinta 182,3 M 274 hlöä. Lämpöpalvelu Heikki Tirkkonen 24,8 M 29 hlöä

Suur-Savon Sähkö Oy. Suur-Savon Sähkö -konserni Perttu Rinta 182,3 M 274 hlöä. Lämpöpalvelu Heikki Tirkkonen 24,8 M 29 hlöä Suur-Savon Sähkö Oy Suur-Savon Sähkö -konserni Perttu Rinta 182,3 M 274 hlöä Sähköpalvelu Marketta Kiilo 98,5 M 37 hlöä Lämpöpalvelu Heikki Tirkkonen 24,8 M 29 hlöä Järvi-Suomen Energia Oy Arto Pajunen

Lisätiedot

HANNUKAISEN KAIVOSHANKE ympäristövaikutusten arviointiselostus

HANNUKAISEN KAIVOSHANKE ympäristövaikutusten arviointiselostus HANNUKAISEN KAIVOSHANKE ympäristövaikutusten arviointiselostus Kuva Mikko Jokinen Hankkeesta vastaava Northland Mines Oy YVA-konsultti Ramboll Finland Oy Northland Mines Oy HANNUKAISEN KAIVOSHANKE ympäristövaikutusten

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 14. Ympäristölautakunta 16.02.2012 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 14. Ympäristölautakunta 16.02.2012 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 16.02.2012 Sivu 1 / 1 238/11.01.00/2012 14 Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Fortum Power and Heat Oy:n Suomenojan voimalaitoksen toiminnan muuttamista ja lupamääräysten

Lisätiedot

SUURTEN POLTTOLAITOSTEN BREF PALJONKO PÄÄSTÖJEN VÄHENTÄMINEN MAKSAA? ENERGIATEOLLISUUDEN YMPÄRISTÖTUTKIMUSSEMINAARI 30.1.2014 Kirsi Koivunen, Pöyry

SUURTEN POLTTOLAITOSTEN BREF PALJONKO PÄÄSTÖJEN VÄHENTÄMINEN MAKSAA? ENERGIATEOLLISUUDEN YMPÄRISTÖTUTKIMUSSEMINAARI 30.1.2014 Kirsi Koivunen, Pöyry SUURTEN POLTTOLAITOSTEN BREF PALJONKO PÄÄSTÖJEN VÄHENTÄMINEN MAKSAA? ENERGIATEOLLISUUDEN YMPÄRISTÖTUTKIMUSSEMINAARI Kirsi Koivunen, Pöyry JOHDANTO Suurten polttolaitosten uuden BREF:n luonnos julkaistiin

Lisätiedot

LAUSUNTO YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMASTA Kristiinan voimalaitoksen sivutuotteiden välivarastointi ja läjitysalue

LAUSUNTO YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMASTA Kristiinan voimalaitoksen sivutuotteiden välivarastointi ja läjitysalue L Ä N S I - S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S... V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Paikka/Plats Vaasa Päiväys Datum Dnro Dnr 11.11.2005 LSU-2005-R-37(53) PVO-Lämpövoima Oy Kristiinan

Lisätiedot

Meri-Porin voimalaitoksen turvallisuustiedote

Meri-Porin voimalaitoksen turvallisuustiedote Meri-Porin voimalaitoksen turvallisuustiedote MERI-PORIN VOIMALAITOKSEN TURVALLISUUSTIEDOTE Tässä turvallisuustiedotteessa kuvataan Meri-Porin voimalaitoksen toimintaa ja toiminnasta aiheutuvia vaaratekijöitä.

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (5) Kaupunginhallitus Ryj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (5) Kaupunginhallitus Ryj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/2014 1 (5) 301 Lausunnon antaminen Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Helsingin Energian hakemuksesta (Hanasaari B) HEL 2013-016184 T 11 01 00 00 Viite: Dnro:t 1) ESAVI/135/04.08/2013

Lisätiedot

FENNOVOIMAN KÄYTETYN YDINPOLTTOAINEEN KAPSELOINTI- JA LOPPUSIJOITUSLAITOKSEN YVA-MENETTELY

FENNOVOIMAN KÄYTETYN YDINPOLTTOAINEEN KAPSELOINTI- JA LOPPUSIJOITUSLAITOKSEN YVA-MENETTELY FENNOVOIMAN KÄYTETYN YDINPOLTTOAINEEN KAPSELOINTI- JA LOPPUSIJOITUSLAITOKSEN YVA-MENETTELY YVA-ohjelman yleisötilaisuus Anna-Katri Räihä, Pöyry Finland Oy YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY Tavoitteena

Lisätiedot

1 Vaikutusalueen herkkyys yhdyskuntarakenteen kannalta

1 Vaikutusalueen herkkyys yhdyskuntarakenteen kannalta Ympäristövaikutusten arviointiohjelma 19.2.2019 1 (11) 1 Vaikutusalueen herkkyys yhdyskuntarakenteen kannalta Kuva 1.1. Hankkeen vaikutusten yhdyskuntarakenteeseen arvioidaan ulottuvan enintään kilometrin

Lisätiedot

Fortum. Hästholmenin maankäytön Natura-tarvearviointi

Fortum. Hästholmenin maankäytön Natura-tarvearviointi Fortum Hästholmenin maankäytön Natura-tarvearviointi. 31.10.2008 31.10.2008 2 (21) SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 3 2 TYÖRYHMÄ... 3 3 ARVIOINNISSA KÄYTETTY AINEISTO... 3 4 NATURA-ALUEIDEN KUVAUS... 3 4.1

Lisätiedot

HEINJOEN YLIJÄÄMÄMAIDEN LÄJITYSALUE

HEINJOEN YLIJÄÄMÄMAIDEN LÄJITYSALUE arkis KUOPION KAUPUNKI HEINJOEN YLIJÄÄMÄMAIDEN LÄJITYSALUE SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU 2.2.2018 Kansikuva: Kuvasovitus Heinjoen uudesta ylijäämämaiden läjitysalueesta, näkymä Korsumäeltä. TIIVISTELMÄ Kuopion

Lisätiedot

Missio ja arvot. Missio

Missio ja arvot. Missio Pohjolan Voima Omakustannushintaan perustuva toimintamalli on tehokas tapa toteuttaa energiainvestointeja. Toimintamalli mahdollistaa sen, että hankkeisiin osallistuu suoraan ja välillisesti laaja joukko

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksen lausunto Fennovoima Oy:n ydinvoimalaitoshankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta 4.12.

Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksen lausunto Fennovoima Oy:n ydinvoimalaitoshankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta 4.12. Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksen lausunto Fennovoima Oy:n ydinvoimalaitoshankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta 4.12.2008 Yleistä arviointiselostus on laaja sekä esitystavaltaan hyvä

Lisätiedot

RAJAMÄEN SÄHKÖASEMAN ASEMAKAAVAN MUUTOS Rajamäki, Urttila

RAJAMÄEN SÄHKÖASEMAN ASEMAKAAVAN MUUTOS Rajamäki, Urttila Kaavatunnus 1/6 1-153 Asianumero RAJAMÄEN SÄHKÖASEMAN ASEMAKAAVAN MUUTOS Rajamäki, Urttila Asemakaavan muutos koskee tiloja 543-414-1-219 ja -220 Asemakaavan muutoksella muodostuvat korttelin 1130 tontit

Lisätiedot

POHJOLAN VOIMA ON VOIMAVAROJEN YHDISTÄJÄ

POHJOLAN VOIMA ON VOIMAVAROJEN YHDISTÄJÄ POHJOLAN VOIMA ON VOIMAVAROJEN YHDISTÄJÄ POHJOLAN VOIMA ON VOIMAVAROJEN YHDISTÄJÄ Pohjolan Voima on voimavarojen yhdistäjä, joka lisää asiakkaidensa kilpailukykyä tuottamalla tehokkaita ja innovatiivisia

Lisätiedot

Kaukolämmitys. Karhunpään Rotaryklubi 910.9.2015

Kaukolämmitys. Karhunpään Rotaryklubi 910.9.2015 Kaukolämmitys Karhunpään Rotaryklubi 910.9.2015 Lämmityksen markkinaosuudet Asuin- ja palvelurakennukset Lämpöpumppu: sisältää myös lämpöpumppujen käyttämän sähkön Sähkö: sisältää myös sähkökiukaat ja

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2014 1 (5) 200 Aluehallintoviraston päätös Länsisataman edustan väylän muuttamisesta ESAVI/197/04.09/2013 Päätös Asia tulisi käsitellä 10.6.2014 kokouksessa. päätti merkitä

Lisätiedot

Kunkun parkki, Tampere

Kunkun parkki, Tampere Kunkun parkki, Tampere YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMA Ympäristövaikutusten arviointimenettely Ympäristösi parhaat tekijät Lähtökohtia vaikutusten selvittämiseen Hanke on osa laajempaa Tampereen

Lisätiedot

RAAHEN KAUPUNKI OTE PÖYTÄKIRJASTA 1

RAAHEN KAUPUNKI OTE PÖYTÄKIRJASTA 1 RAAHEN KAUPUNKI OTE PÖYTÄKIRJASTA 1 Mikonkarin kehittämissuunnitelma 1057/50/501/2005 MST 10 Mikonkarin kehittämisen lähtökohtana on Raahen ja Pattijoen kuntajaon muutokseen liittyvä yhdistymissopimus,

Lisätiedot

Lausunto Turun Seudun Jätehuolto Oy:n ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta

Lausunto Turun Seudun Jätehuolto Oy:n ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 327/11.01.00.02/2013 191 Lausunto Turun Seudun Jätehuolto Oy:n ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta Päätöshistoria Ympäristölautakunta 18.4.2013 : "Ympäristöpäällikkö

Lisätiedot

Ympäristövaikutusten arviointiselostus

Ympäristövaikutusten arviointiselostus Ympäristövaikutusten arviointiselostus Kuusamon kaivoshanke YVA-yleisötilaisuus 8.1. ja 9.1.2014 Kuusamo ja Käylä Ylitarkastaja Heikki Kovalainen 8.-9.1.2014 1 YVA-yleisötilaisuus 9.1.2014 Käylä POPELY

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (5) Kaupunginhallitus Ryj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (5) Kaupunginhallitus Ryj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/2014 1 (5) 415 Lausunto Helsingin Energian Munkkisaaren huippu- ja varalämpökeskuksen ympäristölupamääräysten tarkistamisesta ja toiminnan muuttamisesta HEL 2014-002841

Lisätiedot

Energiaa ja elinvoimaa

Energiaa ja elinvoimaa Energiaa ja elinvoimaa Lappilainen ENERGIA 11.5.2010 Asiakaslähtöinen ja luotettava kumppani Rovaniemen Energia-konserni Rovaniemen kaupunki Konsernin liikevaihto 40 milj. Henkilöstö 100 hlö Yksiköiden

Lisätiedot

KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA ENERGIAA JÄTTEESTÄ YHTEISTYÖ LUO VAKAUTTA

KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA ENERGIAA JÄTTEESTÄ YHTEISTYÖ LUO VAKAUTTA YMPÄRISTÖRAPORTTI 2014 KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA Kaukolämpö on ekologinen ja energiatehokas lämmitysmuoto. Se täyttää nykyajan kiristyneet rakennusmääräykset, joten kaukolämpötaloon

Lisätiedot

Lahti Energia. Kokemuksia termisestä kaasutuksesta Matti Kivelä Puh

Lahti Energia. Kokemuksia termisestä kaasutuksesta Matti Kivelä Puh Lahti Energia Kokemuksia termisestä kaasutuksesta 22.04.2010 Matti Kivelä Puh 050 5981240 matti.kivela@lahtienergia.fi LE:n energiatuotannon polttoaineet 2008 Öljy 0,3 % Muut 0,8 % Energiajäte 3 % Puu

Lisätiedot

Energiaa ja elinvoimaa

Energiaa ja elinvoimaa Energiaa ja elinvoimaa Lapin liiton valtuustoseminaari 20.5.2010 Asiakaslähtöinen ja luotettava kumppani Rovaniemen Energia-konserni Rovaniemen kaupunki Konsernin liikevaihto 40 milj. Henkilöstö 100 hlö

Lisätiedot

ASJ Stormossen Oy Stormossenintie KOIVULAHTI puhelin (06) faksi: (06) Yhteyshenkilö: Toimitusjohtaja Leif Åkers

ASJ Stormossen Oy Stormossenintie KOIVULAHTI puhelin (06) faksi: (06) Yhteyshenkilö: Toimitusjohtaja Leif Åkers Paikka/Plats Päiväys/Datum Vaasa 6.6.2001 Dnro/Dnr 0899R0013-53 H01-356 ASJ Stormossen Oy Stormossenintie 56 66530 KOIVULAHTI Viite Hänvisning Asia Ärende YHTEYSVIRANOMAISEN LAUSUNTO ympäristövaikutusten

Lisätiedot

Muistio. EPV TUULIVOIMA OY:N HAKEMUS SAADA LUNASTUSLUPA JA ENNAKKOHALTUUNOTTO- LUPA (NORRSKOGEN 110 kv)

Muistio. EPV TUULIVOIMA OY:N HAKEMUS SAADA LUNASTUSLUPA JA ENNAKKOHALTUUNOTTO- LUPA (NORRSKOGEN 110 kv) Muistio 31.3.2017 TEM/2453/05.03.03/2015 EPV TUULIVOIMA OY:N HAKEMUS SAADA LUNASTUSLUPA JA ENNAKKOHALTUUNOTTO- LUPA (NORRSKOGEN 110 kv) Lunastuksen tarkoitus Keskeiset oikeussäännökset EPV Tuulivoima Oy

Lisätiedot

POHJOLAN VOIMA OY KOKKOLAN EDUSTAN MERITUULIVOIMALAITOS KANSALAISTEN OSALLISTUMINEN

POHJOLAN VOIMA OY KOKKOLAN EDUSTAN MERITUULIVOIMALAITOS KANSALAISTEN OSALLISTUMINEN KANSALAISTEN OSALLISTUMINEN 1 POHJOLAN VOIMA OY KOKKOLAN EDUSTAN MERITUULIVOIMALAITOS KANSALAISTEN OSALLISTUMINEN 1 JOHDANTO... 2 2 AINEISTO JA MENETELMÄT... 4 3 SEURANTARYHMÄN TOIMINTA... 4 4 OHJAUSRYHMÄN

Lisätiedot

Energiaa luonnosta. GE2 Yhteinen maailma

Energiaa luonnosta. GE2 Yhteinen maailma Energiaa luonnosta GE2 Yhteinen maailma Energialuonnonvarat Energialuonnonvaroja ovat muun muassa öljy, maakaasu, kivihiili, ydinvoima, aurinkovoima, tuuli- ja vesivoima. Energialuonnonvarat voidaan jakaa

Lisätiedot

FENNOVOIMAN KÄYTETYN YDINPOLTTOAINEEN KAPSELOINTI- JA LOPPUSIJOITUSLAITOKSEN YVA-MENETTELY

FENNOVOIMAN KÄYTETYN YDINPOLTTOAINEEN KAPSELOINTI- JA LOPPUSIJOITUSLAITOKSEN YVA-MENETTELY FENNOVOIMAN KÄYTETYN YDINPOLTTOAINEEN KAPSELOINTI- JA LOPPUSIJOITUSLAITOKSEN YVA-MENETTELY YVA-ohjelman yleisötilaisuus Anna-Katri Räihä, Pöyry Finland Oy YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY Tavoitteena

Lisätiedot

Puutavaraseminaari Asiakasnäkökulma metsäenergiaan Ahti Weijo Vaasa 11.9.2009

Puutavaraseminaari Asiakasnäkökulma metsäenergiaan Ahti Weijo Vaasa 11.9.2009 Puutavaraseminaari Asiakasnäkökulma metsäenergiaan Ahti Weijo Vaasa 11.9.2009 www.jenergia.fi JYVÄSKYLÄN ENERGIAA VUODESTA 1902 Jyväskylän kaupunginvaltuusto päätti perustaa kunnallisen sähkölaitoksen

Lisätiedot

Ympäristövaikutukset Ratamopalveluverkon vaihtoehdoissa

Ympäristövaikutukset Ratamopalveluverkon vaihtoehdoissa Päätösten ennakkovaikutusten arviointi EVA: Ratamoverkko-pilotti Ympäristövaikutukset Ratamopalveluverkon vaihtoehdoissa Ve0: Nykytilanne Ve1: Ratamopalveluverkko 2012 Ve2: Ratamopalveluverkko 2015 1.

Lisätiedot

LAPUAN KAUPUNGIN 1. KAUPUNGINOSAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 131. Suunnittelun lähtökohdat, tehdyt selvitykset ja aiemmat suunnitelmat

LAPUAN KAUPUNGIN 1. KAUPUNGINOSAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 131. Suunnittelun lähtökohdat, tehdyt selvitykset ja aiemmat suunnitelmat 1 LAPUAN KAUPUNKI LAPUAN KAUPUNGIN 1. KAUPUNGINOSAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 131 Suunnitelman nimi ja suunnittelualue Suunnitelman nimi on 1. KAUPUNGINOSAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 131. Suunnittelualue

Lisätiedot

KASKISTEN KAUPUNKI KASKÖ STAD SATAMA - ALUEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS DETALJPLAN OCH ÄNDRING AV DETALJPLAN I HAMNEN

KASKISTEN KAUPUNKI KASKÖ STAD SATAMA - ALUEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS DETALJPLAN OCH ÄNDRING AV DETALJPLAN I HAMNEN KASKÖ STAD SATAMA - ALUEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS DETALJPLAN OCH ÄNDRING AV DETALJPLAN I HAMNEN 2006 Närpiöntie 2, 64200 NÄRPIÖ Närpesvägen 2, 64200 NÄRPES 2 KASKISTEN KAUPUNKI SATAMA-ALUEEN

Lisätiedot

Energian tuotanto ja käyttö

Energian tuotanto ja käyttö Energian tuotanto ja käyttö Mitä on energia? lämpöä sähköä liikenteen polttoaineita Mistä energiaa tuotetaan? Suomessa tärkeimpiä energian lähteitä ovat puupolttoaineet, öljy, kivihiili ja ydinvoima Kaukolämpöä

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA TURPEENSALMEN ETELÄPUOLEN OSAYLEISKAAVA NASTOLAN KIRKONKYLÄ, OSAYLEISKAAVA Suunnittelualue Suunnittelualue sijaitsee Villähteen Kukkasen ja Pikku-Kukkasen järvien

Lisätiedot

Katumantie 2 asemakaavamuutos, kaavaselostuksen liite 2. Hämeenlinnan kaupunki, Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut

Katumantie 2 asemakaavamuutos, kaavaselostuksen liite 2. Hämeenlinnan kaupunki, Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut Katumantie 2 asemakaavamuutos, kaavaselostuksen liite 2. Kooste valmistelu- ja ehdotusvaiheessa saadusta palautteesta sekä ehdotusvaiheessa laaditut vastineet saatuun palautteeseen Valmisteluvaiheessa

Lisätiedot

Paikka/Plats. Vaasa. Päiväys Datum

Paikka/Plats. Vaasa. Päiväys Datum Paikka/Plats Vaasa PÄÄTÖS Päiväys Datum Dnro Dnr 2.5.2008 LSU 2008 R 20(531) POHJOLAN VOIMA Oy/ PVO Innopower Töölönkatu 4, PL 40 00101 HELSINKI Asia Ärende PÄÄTÖS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINNIN SOVELTAMISESTA

Lisätiedot

Kivihiilen merkitys huoltovarmuudelle 2010-luvulla

Kivihiilen merkitys huoltovarmuudelle 2010-luvulla Kivihiilen merkitys huoltovarmuudelle ll 2010-luvulla Hiilitieto ry:n seminaari 18.3.2010 Ilkka Kananen Ilkka Kananen 19.03.2010 1 Energiahuollon turvaamisen perusteet Avointen energiamarkkinoiden toimivuus

Lisätiedot

Energiantuotannon tuhkien hyödyntäminen. Eeva Lillman 12.11.2015

Energiantuotannon tuhkien hyödyntäminen. Eeva Lillman 12.11.2015 Energiantuotannon tuhkien hyödyntäminen Eeva Lillman 12.11.2015 Päätuotteet yhteistuotannolla tuotettu sähkö ja kaukolämpö Lahden kaupungin 100- prosenttisesti omistama Kolme voimalaitosta Lahdessa, yksi

Lisätiedot

20 Jalkapallokentän kokoinen kivilouhos Joutsaan Suonteen rannalle

20 Jalkapallokentän kokoinen kivilouhos Joutsaan Suonteen rannalle 20 Jalkapallokentän kokoinen kivilouhos Joutsaan Suonteen rannalle 17.6 on esille laitettu kuulutus jonka aihe on: Ympäristönsuojelu- ja maa-aineslain mukaiset ympäristö- ja maa-aineslupahakemukset, jotka

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/ (6) Ympäristölautakunta Ypv/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/ (6) Ympäristölautakunta Ypv/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2013 1 (6) 239 Lausunto Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle yhteistarkkailusuunnitelmasta HEL 2013-009102 T 11 00 02 UUDELY/261/07.00/2013 UUDELY/290/07.00/2013

Lisätiedot

NOKIANVIRRAN ENERGIA OY

NOKIANVIRRAN ENERGIA OY 1 26.2.2019 FINAL NOKIANVIRRAN ENERGIA OY SELVITYS RINNAKKAISPOLTTOLAITOKSEN TOIMINNASTA 2018 Copyright Nokianvirran Energia Oy Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida

Lisätiedot

Vaikutukset luonnonolosuhteisiin Vaikutukset

Vaikutukset luonnonolosuhteisiin Vaikutukset VE louhintamäärä 985 m3ktr, luonnonolosuhteisiin Maa-ainesta otetaan nykyluvan luonnonvarojen mukaisesti -4 m3ktr. Vettä käyttöön käytetään kasteluun otettavasta maaainesmäärästä riippuen. Maa-aineista

Lisätiedot

Liite 1A UUDET PÄÄSTÖRAJA-ARVOT

Liite 1A UUDET PÄÄSTÖRAJA-ARVOT LUONNOS 6.9.2017 Liite 1A UUDET PÄÄSTÖRAJA-ARVOT Uudet energiantuotantoyksiköt noudattavat tämän liitteen 1A päästöraja-arvoja 20.12.2018 alkaen, olemassa olevat polttoaineteholtaan yli 5 megawatin energiantuotantoyksiköt

Lisätiedot

3-Kulman puuterminaali vaikutusten arviointi ja terminaalin jatkosuunnittelun ohjeistus kaavaehdotuksessa

3-Kulman puuterminaali vaikutusten arviointi ja terminaalin jatkosuunnittelun ohjeistus kaavaehdotuksessa 3-Kulman puuterminaali 20.6.2018 vaikutusten arviointi ja terminaalin jatkosuunnittelun ohjeistus kaavaehdotuksessa Maakuntakaavaa varten tehdyn selvityksen mukaan: Tampereen kaupunkiseudun lämpölaitokset

Lisätiedot

YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMA

YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMA Vt 9 Tampere Orivesi YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMA Arvioinnin työohjelma: ohjaa vaikutusarviointien tekemistä Välittää tietoa: hankkeen suunnittelun vaihtoehdoista tutkittavista vaihtoehdoista

Lisätiedot

Kokemuksia vesivoimarakentamisen asemasta uudessa vesioikeudellisessa ympäristössä

Kokemuksia vesivoimarakentamisen asemasta uudessa vesioikeudellisessa ympäristössä Kokemuksia vesivoimarakentamisen asemasta uudessa vesioikeudellisessa ympäristössä Kaj Hellsten Lakiasiainjohtaja Kemijoki Oy SYS:n ympäristöoikeuspäivät 8. 9.9.2011 1 Vesivoimarakentaminen uudessa vesioikeudellisessa

Lisätiedot

Alustava yleissuunnittelu valtatie 3:n parantamiseksi välillä Ylöjärvi Hämeenkyrö alkaa; samalla käynnistyy hankkeen ympäristövaikutusten arviointi

Alustava yleissuunnittelu valtatie 3:n parantamiseksi välillä Ylöjärvi Hämeenkyrö alkaa; samalla käynnistyy hankkeen ympäristövaikutusten arviointi TIEDOTE 1 () Valtatie :n parantaminen Ylöjärven ja Hämeenkyrön välillä Alustava yleissuunnittelu valtatie :n parantamiseksi välillä Ylöjärvi Hämeenkyrö alkaa; samalla käynnistyy hankkeen ympäristövaikutusten

Lisätiedot

Ilmastonmuutoksessa päästöt voimistavat kasvihuoneilmiötä

Ilmastonmuutoksessa päästöt voimistavat kasvihuoneilmiötä Ilmastonmuutoksessa päästöt voimistavat kasvihuoneilmiötä Kasvihuoneilmiö on luonnollinen, mutta ihminen voimistaa sitä toimillaan. Tärkeimmät ihmisen tuottamat kasvihuonekaasut ovat hiilidioksidi (CO

Lisätiedot

NOKIAN VESI OY JA PIRKANMAAN JÄTEHUOLTO OY KOUKKUJÄRVEN BIORATKAISUN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI. YVA-ohjelman yleisötilaisuus

NOKIAN VESI OY JA PIRKANMAAN JÄTEHUOLTO OY KOUKKUJÄRVEN BIORATKAISUN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI. YVA-ohjelman yleisötilaisuus NOKIAN VESI OY JA PIRKANMAAN JÄTEHUOLTO OY KOUKKUJÄRVEN BIORATKAISUN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI YVA-ohjelman yleisötilaisuus 30.11.2016, Nokia YVA-OHJELMA Arvioitavat vaihtoehdot Hankkeen tekninen

Lisätiedot

TUULIVOIMARAKENTAMINEN TERVEYDENSUOJELUN KANNALTA

TUULIVOIMARAKENTAMINEN TERVEYDENSUOJELUN KANNALTA TUULIVOIMARAKENTAMINEN TERVEYDENSUOJELUN KANNALTA - Missä vaiheessa ja miten terveydensuojelu voi vaikuttaa? Ylitarkastaja, Vesa Pekkola Tuulivoima, ympäristöystävällisyyden symboli vai lintusilppuri?

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 116. Ympäristölautakunta 13.11.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 116. Ympäristölautakunta 13.11.2014 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 13.11.2014 Sivu 1 / 1 4278/11.01.00/2014 116 Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Fortum Power and Heat Oy:n Kivenlahden lämpökeskuksen toiminnan muutosta ja ympäristöluvan

Lisätiedot

LAUSUNTO YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTISELOSTUKSESTA Kristiinan voimalaitoksen tuhkan sijoitusalue, PVO Lämpövoima Oy

LAUSUNTO YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTISELOSTUKSESTA Kristiinan voimalaitoksen tuhkan sijoitusalue, PVO Lämpövoima Oy Paikka/Plats Vaasa Päiväys Datum Dnro Dnr 24.5.2006 LSU 2005 R 37(53) PVO Lämpövoima Oy Kristiinan voimalaitos 64100 KRISTIINANKAUPUNKI Viite Hänvisning Asia Ärende LAUSUNTO YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTISELOSTUKSESTA

Lisätiedot

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Leena Rantanen 07.05.2014 1 (7)

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Leena Rantanen 07.05.2014 1 (7) Leena Rantanen 07.05.2014 1 (7) Ympäristölupahakemus Helsingin Energian Lassilan huippulämpökeskuksen ympäristölupamääräysten tarkistamiseksi vastaamaan Valtioneuvoston asetuksen (96/2013) määräyksiä 1.

Lisätiedot

KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA ENERGIAA JÄTTEESTÄ YHTEISTYÖ LUO VAKAUTTA

KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA ENERGIAA JÄTTEESTÄ YHTEISTYÖ LUO VAKAUTTA YMPÄRISTÖRAPORTTI 2015 KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA Kaukolämpö on ekologinen ja energiatehokas lämmitysmuoto. Se täyttää nykyajan kiristyneet rakennusmääräykset, joten kaukolämpötaloon

Lisätiedot

Ilmanlaadun kehittyminen ja seuranta pääkaupunkiseudulla. Päivi Aarnio, Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä

Ilmanlaadun kehittyminen ja seuranta pääkaupunkiseudulla. Päivi Aarnio, Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä Ilmanlaadun kehittyminen ja seuranta pääkaupunkiseudulla Päivi Aarnio, Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä 7.11.2011 Ilmanlaadun seurantaa vuoden jokaisena tuntina HSY huolehtii jäsenkuntiensa

Lisätiedot

Selvitys Karjalohjan lämpölaitoksen paikasta. Lohjan kaupunki Ympäristötoimi Kaavoitus TL 9.12.2014

Selvitys Karjalohjan lämpölaitoksen paikasta. Lohjan kaupunki Ympäristötoimi Kaavoitus TL 9.12.2014 Selvitys Karjalohjan lämpölaitoksen paikasta Lohjan kaupunki Ympäristötoimi Kaavoitus TL 9.12.2014 JOHDANTO Uuden hakelämpölaitoksen sijoittamista Karjalohjalle koskeva selvitystyö sisältyy kaupungin kaavoitusohjelmaan

Lisätiedot

Kasvua Venäjältä OAO FORTUM TGC-1. Nyagan. Tobolsk. Tyumen. Argajash Chelyabinsk

Kasvua Venäjältä OAO FORTUM TGC-1. Nyagan. Tobolsk. Tyumen. Argajash Chelyabinsk Kasvua Venäjältä Kasvua Venäjältä Venäjä on maailman neljänneksi suurin sähkönkuluttaja, ja sähkön kysyntä maassa kasvaa edelleen. Venäjä on myös tärkeä osa Fortumin strategiaa ja yksi yhtiön kasvun päätekijöistä.

Lisätiedot

Missä määrin olette saanut tietoa jätevoimalan laajennushankkeesta seuraavista tietolähteistä?

Missä määrin olette saanut tietoa jätevoimalan laajennushankkeesta seuraavista tietolähteistä? Vantaan ergia Oy:n jätevoimalan laajennuksen ympäristövaikutusten arviointi YVA -menettelyyn liittyvä kysely asukkaiden näkemyksistä ja arvioista 2019 Pyydämme Teitä vastaamaan kysymyksiin r e n g a s

Lisätiedot

Juvan kunta Rautjärven yleiskaavan muuttaminen Osallistumis- ja arviointisuunnitelma MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

Juvan kunta Rautjärven yleiskaavan muuttaminen Osallistumis- ja arviointisuunnitelma MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA JUVAN KUNTA RAUTJÄRVEN YLEISKAAVAN MUUTTAMINEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Maankäyttö- ja rakennuslain 63 edellyttää, että kaavatyön yhteydessä

Lisätiedot

VAAJAKOSKI-JYSKÄ ASEMAKAAVAN MUUTOS JA LAAJEN- NUS

VAAJAKOSKI-JYSKÄ ASEMAKAAVAN MUUTOS JA LAAJEN- NUS 1 LIITE 1 JYVÄSKYLÄN MAALAISKUNTA 180-03-01-038 VAAJAKOSKI-JYSKÄ ASEMAKAAVAN MUUTOS JA LAAJEN- NUS ASEMAKAAVAN MUUTOKSELLA JA LAAJENNUKSELLA MUO- DOSTUU KORTTELIT 127 (OSA), 166-171 SEKÄ VIRKISTYS-, ERITYIS-

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot