Fortum. Hästholmenin maankäytön Natura-tarvearviointi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Fortum. Hästholmenin maankäytön Natura-tarvearviointi"

Transkriptio

1 Fortum Hästholmenin maankäytön Natura-tarvearviointi

2 (21) SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO TYÖRYHMÄ ARVIOINNISSA KÄYTETTY AINEISTO NATURA-ALUEIDEN KUVAUS Källaudden-Virsholmenin Natura 2000 alue (FI ) Pernajanlahtien ja Pernajan saariston merensuojelualue, Natura 2000 alue (FI ) Muut lähiseudun Natura 2000 alueet JÄÄHDYTYSVAIHTOEHTOJEN KUVAUS JA VAIKUTUKSET Nykytilanne Kolmannessa ydinvoimalaitosyksikössä lähiotto ja lähipurku Kolmannessa ydinvoimalaitosyksikössä kauko-otto ja lähipurku Kolmannessa ydinvoimalaitosyksikössä kauko-otto ja kaukopurku Kolmannen ydinvoimalaitosyksikön jäähdytysvesien hyödyntäminen kaukolämpönä Ilmajäähdytys Yhteisvaikutus Fennovoiman ydinvoimalaitoshankkeen kanssa VAIKUTUKSET NATURA-ALUEISIIN PÄÄTELMÄT... 21

3 (21) 1 JOHDANTO Loviisan Hästholmenin alueelle on laadittu kolmatta ydinvoimalaitosyksikköä koskeva ympäristövaikutusten arviointimenettely. Yva-selostus valmistui keväällä Yvan yhteysviranomaisena toimineen työ- ja elinkeinoministeriön lausunto saatiin Keväällä 2008 valmistuneessa yva-selostuksessa on tarkasteltu mm. ydinvoimalaitosten jäähdytysvesien lämmitysvaikutusta erilaisissa jäähdytysvesien otto- ja purkupaikkojen kombinaatioissa. Hästholmenin alueella on voimassa ja 1980-luvuilla laaditut asemakaavat, jotka mahdollistavat nykyisten kahden voimalaitosyksikön lisäksi myös kolmannen voimalaitosyksikön rakentamisen. Asemakaavan ajantasaistaminen on tarpeen muun muassa majoitusalueen kehittämisen, voimalaitosaluetta palvelevan sataman ja liikennejärjestelyjen takia. Loviisan rantaosayleiskaavaa, joka koskee myös ydinvoimalaitosaluetta, on laadittu vuodesta 2005 lähtien. Kaavaehdotus valmistui keväällä Uudenmaan ympäristökeskus esitti lausunnoissaan Hästholmenin asemakaavaluonnoksesta ja Loviisan rantaosayleiskaavan kaavaehdotuksesta, että kaavat voidaan hyväksyä vasta sen jälkeen, jos luonnonsuojelulain mukainen arviointi ja lausuntomenettely osoittaa, etteivät Natura 2000 alueen luonnonarvot merkittävästi heikenny. Lisätietoja kaivattiin jäähdytysvesien lämmittävästä vaikutuksesta. Tässä Natura-tarvearvioinnissa tehdään Uudenmaan ympäristökeskuksen edellyttämä arviointi, josta pyydetään Uudenmaan ympäristökeskuksen lausunto. 2 TYÖRYHMÄ 3 ARVIOINNISSA KÄYTETTY AINEISTO 4 NATURA-ALUEIDEN KUVAUS Natura-tarvearvioinnin ovat tehneet dipl.ins. Timo Huhtinen ja fil.maist. Seija Väre SITO Oy:stä. Arvioinnissa on käytetty lähtötietoina ympäristöhallinnon Natura alueita koskevia tietoja ja paikkatietoaineistoja, Loviisa 3:n yva-selostusta ja Fennovoiman ydinvoimalaitoksen yva-selostusta. Voimalaitosalueen lähiseudulla olevat Natura-2000 alueet on esitetty kuvassa 4.1.

4 (21) Kuva 4.1. Hästholmenin tuntumassa sijaitsevat Natura 2000 alueet. Ne Natura 2000 alueet, joihin Hästholmenin ydinvoimalaitosalueen jäähdytysvesien lämmittävä vaikutus saattaisi ulottua, ovat Källaudden- Virsholmen sekä Pernajanlahtien ja Pernajan Saariston merensuojelualue. Epäily jäähdytysvesien lämmittävästä vaikutuksesta ei ulotu muille Naturaalueille. 4.1 Källaudden-Virsholmenin Natura 2000 alue (FI ) Seuraavassa on kopio Uudenmaan ympäristökeskuksen laatimasta Natura-alueen kuvauksesta.

5 (21)

6 (21)

7 (21) 4.2 Pernajanlahtien ja Pernajan saariston merensuojelualue, Natura 2000 alue (FI ) Seuraavassa on kopio Uudenmaan ympäristökeskuksen laatimasta Natura-alueen kuvauksesta.

8 (21)

9 (21)

10 (21)

11 (21)

12 (21) 4.3 Muut lähiseudun Natura 2000 alueet Muita lähiseudun Natura 2000 alueita ovat Kullafjärdenin lintuvesi (FI ), Vahterpään fladat (FI ) ja Itäisen Suomenlahden saaristo ja vedet (FI ). Näihin alueisiin ydinvoimalaitosalueen jäähdytysvesien lämmittävä vaikutus ei voi ulottua, joten niitä ei ole tarkasteltu tarkemmin. 5 JÄÄHDYTYSVAIHTOEHTOJEN KUVAUS JA VAIKUTUKSET Hästholmenin saarella on nykyisin kaksi ydinvoimalaitosyksikköä ja suunnitelmissa varaudutaan kolmannen ydinvoimalaitosyksikön rakentamiseen. Hästholmemin voimalaitosalueen toiminnat ja toiminnan vaikutukset on kuvattu keväällä 2008 valmistuneessa yva-selostuksessa. Yva-selostuksessa esitetyn vaikutusten arvioinnin osalta osa viranomaisista koki puutteellisesti selvitetyksi sen, voidaanko voimalaitosten jäähdytysratkaisut toteuttaa niin, että niillä ei ole vaikutuksia Natura 2000 alueiden luontoarvoihin. Siksi tässä kuvauksessa käydään läpi erilaisia jäähdytysratkaisuja ja arvioidaan, voiko niillä meriveden lämpenemisen kautta olla luonnonsuojelulain 65 :n tarkoittamia merkittäviä haitallisia vaikutuksia Natura-alueisiin. Seuraavassa kuvassa on esitetty erilaisia jäähdytysveden otto- ja purkupaikkoja.

13 (21) Kuva 5.1. Uuden voimalaitosyksikön jäähdytysveden vaihtoehtoisia ottoalueita (O1, O2 ja O3) ja purkualueita (P1, P2 ja P3) sekä mahdollisia otto- ja purkupaikkoja. Purkupaikkojen osalta seuraavien kohtien mallinnuksessa on tarkasteltu lähipurkua kartan kohdalta P1 ja kaukopurkua kartan kohdalla P2. Ottopaikkojen osalta seuraavien kohtien mallinnuksessa on tarkasteltu lähiottoa kartan kohdalta O1 ja kauko-ottoa kartan kohdalta O Nykytilanne Nykyisten voimalaitosyksiköiden jäähdytysvesi otetaan Hästholmenin länsipuolelta ja puretaan itäpuolelle. Nykytilanne kesäaikaan Kuva 5.2. Nykytilanne kesäaikaan. Vaikutus meriveden lämpötilaan. Vasemmalla on tilanne lounaistuulella ja oikealla koillistuulella. Natura-alueiden rajat on merkitty kuvaan punaisella.

14 (21) Nykytilanne talviaikaan Kuva 5.3. Nykytilanne talviaikaan. Vaikutus meriveden lämpötilaan. Vasemmalla on nykyisten voimalaitosyksiköiden suhteellinen lämpötilajakauma. Oikeassa kuvassa tumma sininen esittää avovettä ja vaalea sininen avovettä tai heikon jään aluetta. Natura-alueiden rajat on merkitty kuvaan punaisella. 5.2 Kolmannessa ydinvoimalaitosyksikössä lähiotto ja lähipurku Mallinnuksissa uuden ydinvoimalaitosyksikön on oletettu olevan maksimitehoinen eli sähköteholtaan 1800 MW. Vaikutus veden lämpötilaan kesäaikaan Kuva 5.4. Nykyisten ja Loviisan 3:n voimalaitosyksiköiden vaikutus meriveden lämpötilaan kesäaikaan (lähiotto ja lähipurku). Vasemmalla on tilanne lounaistuulella ja oikealla koillistuulella. Natura-alueiden rajat on merkitty kuvaan punaisella. Meriveden lämpötila ei muutu Natura-alueilla paitsi koillistuulella hyvin vähän (alle 2 ºC) Källaudden Virsholmen Natura-alueella.

15 (21) Vaikutus veden lämpötilaan talviaikaan Kuva 5.5. Nykyisten ja Loviisan 3:n voimalaitosyksiköiden vaikutus meriveden lämpötilaan talviaikaan (lähi- tai kauko-otto sekä lähipurku). Oikeassa kuvassa tumma sininen esittää avovettä ja vaalea sininen avovettä tai heikon jään aluetta. Natura-alueiden rajat on merkitty kuvaan punaisella. Talviaikaan jäätymätön avovesialue ulottuu niille alueille, joilla pintaveden lämpötila nousee noin 10 ºC. Heikon jään alue ulottuu sinne, jossa pintaveden lämpötila nousee noin 5-10 ºC. Heikon jään alue ulottuu Naturaalueelle Hästholmenin eteläpuolella. 5.3 Kolmannessa ydinvoimalaitosyksikössä kauko-otto ja lähipurku Vaikutus veden lämpötilaan kesäaikaan Kauko-ottovaihtoehdossa vesi otetaan syvältä ja kesäkaudella se on selvästi kylmempää kuin pintavesi. Purettavan jäähdytysveden lämpötila on arviolta vain 1 ºC korkeampi kuin pintaveden lämpötila. Koska lämpötilaero on näin pieni, vaikutusta ympäröivän merialueen pintalämpötilaan ei käytännössä näy. Kuva 5.6. Nykyisten ja Loviisan 3:n voimalaitosyksiköiden vaikutus meriveden lämpötilaan kesäaikaan (kauko-otto ja lähipurku). Vasemmalla on tilanne lounaistuulella ja oikealla koillistuulella. Natura-alueiden rajat on merkitty kuvaan punaisella.

16 (21) Vaikutus veden lämpötilaan talviaikaan Talviaikaan otettavan veden lämpötila on sama sekä lähi- että kaukootossa, joten Kuva 5.5 kuvaa talven tilannetta myös vaihtoehdossa kaukootto ja lähipurku. 5.4 Kolmannessa ydinvoimalaitosyksikössä kauko-otto ja kaukopurku Vaikutus veden lämpötilaan kesäaikaan Kauko-ottovaihtoehdossa vesi otetaan syvältä ja kesäkaudella se on selvästi kylmempää kuin pintavesi. Purettavan jäähdytysveden lämpötila on arviolta vain 1 ºC korkeampi kuin pintaveden lämpötila. Koska lämpötilaero on näin pieni, vaikutusta ympäröivän merialueen pintalämpötilaan ei käytännössä näy. Kuva 5.7. Nykyisten ja Loviisan 3:n voimalaitosyksiköiden vaikutus meriveden lämpötilaan kesäaikaan (kauko-otto ja kaukopurku). Vasemmalla on tilanne lounaistuulella ja oikealla koillistuulella. Natura-alueiden rajat on merkitty kuvaan punaisella. Vaikutus veden lämpötilaan talviaikaan Kuva 5.8. Nykyisten ja Loviisan 3:n voimalaitosyksiköiden vaikutus meriveden lämpötilaan talviaikaan (lähi- tai kauko-otto sekä kaukopurku). Oikeassa kuvassa tumma sininen esittää avovettä ja vaalea sininen avovettä tai heikon jään aluetta. Natura-alueiden rajat on merkitty kuvaan punaisella. Talviaikaan jäätymätön avovesialue ulottuu niille alueille, joilla pintaveden lämpötila nousee noin 10 ºC. Heikon jään alue ulottuu sinne, jossa pinta-

17 (21) veden lämpötila nousee noin 5-10 ºC. Heikon jään alue ulottuu Naturaalueelle Hästholmenin eteläpuolella. 5.5 Kolmannen ydinvoimalaitosyksikön jäähdytysvesien hyödyntäminen kaukolämpönä 5.6 Ilmajäähdytys On teknisesti mahdollista rakentaa sellainen jäähdytysjärjestelmä, jossa jäähdyttämisen lämpöenergiasta tehdään kaukolämpöä, joka ohjataan kalliotunnelissa esimerkiksi pääkaupunkiseudulle. Järjestelmän rakentaminen edellyttää sitä, että tällaiselle kaukolämmölle löytyy ostajia. Kaukolämmön kysyntä on suurin talvella. Kaukolämpövaihtoehdossa uuden ydinvoimalaitosyksikön jäähdytyksen lämpökuormasta pystytään muuttamaan kaukolämmöksi yksi kolmasosa eli noin 1000 MW. Tämä pienentää osaltaan meren lämpökuormaa. Jos kesäaikaan, jolloin kaukolämmön tarve on vähäinen, jäähdytysvesi otetaan syvältä kauko-ottona selvästi pintavettä kylmempänä, mereen ohjattavan jäähdytysveden lämpötila on suunnilleen sama kuin pintaveden lämpötila. Tällöin kolmas voimalaitosyksikkö ei juuri muuta pintaveden lämpötilaa (Kuva 5.7). Maailmalla on käytössä myös ilmajäähdytteisiä ydinvoimalaitoksia. Ilmajäähdytyksessä mereen ohjattava lämpökuorma on merkityksettömän pieni. Ilmajäähdytys on teknisesti mahdollinen toteuttaa, mutta vesijäähdytystä heikompi jäähdytys alentaa merkittävästi ydinvoimalaitoksen sähkötehoa. 5.7 Yhteisvaikutus Fennovoiman ydinvoimalaitoshankkeen kanssa Fennovoiman ydinvoimalaitoksen ympäristövaikutusten arviointiselostuksessa (Fennovoima, lokakuu 2008) on kuvattu jäähdytysvesien vaikutuksia meriveden lämpötilaan (s ) sekä yhteisvaikutuksia suunnitellun Loviisa 3:n kanssa (s ). Fennovoiman yvan jäähdytysvesimallinnuksella on mallinnettu keskimääräisiä vaikutuksia. Loviisan 3:n yvassa mallinnuksella on mallinnettu maksimitilanteita, joten näiden mallinnusten antamia tuloksia ei voi suoraan verrata keskenään. Kuvassa Kuva 5.9 on meriveden pintakerroksen lämpötila nykytilanteessa (Loviisa 1 ja 2 toiminnassa) kesäkuussa (lähde: Fennovoiman yva).

18 (21) Kuva 5.9. Lämpötila pintakerroksessa nykytilanteessa (Loviisa 1 ja 2 toiminnassa) kesäkuussa. (lähde: Fennovoiman yva, s. 183). Kuvan Kuva 5.9 perusteella nykytilanteessa lämmitysvaikutus ulottuu voimalaitosalueen lähialueelle Hästholmenin itäpuolelle. Kuvassa Kuva 5.10 on mallinnettu lämpötilan nousu Fennovoiman voimalaitoksen ja Loviisa 3:n yhteisvaikutuksesta pintakerroksessa (0-1 metriä) kesäkuun keskiarvona (Fennovoiman yva, s. 312). Kuvaan on lisätty punaisella likimääräinen Natura-alueiden raja.

19 (21) Kuva Lämpötilan nousu Fennovoiman voimalaitoksen ja suunnitellun Loviisa 3:n yhteisvaikutuksesta pintakerroksessa (0-1 metriä) kesäkuun keskiarvona vaihtoehdoissa Ay-Cy (Fennovoiman yva, s. 312). Kuvaan on punaisella lisätty likimääräinen Natura-alueiden raja. Kuvan Kuva 5.10 vasemmassa alalaidassa on mallinnettu tilanne, jossa Loviisan 3:n jäähdytysvesien purkupaikka on Hästholmenin saaren kaakkoispuolella, ja Fennovoiman hankkeesta on toteutettu yksi voimalaitosyksikkö. Kuvasta voidaan päätellä, että näiden yhteisvaikutus ei nosta pintaveden lämpötilaa Hästholmenin eteläpuolella Natura-alueella. Alhaalla oikealla oleva kuva esittää tilannetta, jossa Fennovoiman hankkeessa on toteutettu kaksi ydinvoimalaitosyksikköä. Kuvista voidaan päätellä, että Loviisan ja Fennovoman ydinvoimalaitosten jäähdytysvesien yhteisvaikutus ei merkittävästi nosta pintaveden lämpötilaa Natura-alueilla.

20 (21) 6 VAIKUTUKSET NATURA-ALUEISIIN Edellä kuvattujen vaihtoehtojen vaikutuksia Natura 2000 alueisiin on kuvattu laajasti Loviisa 3:n yva-selostuksen kohdassa sivuilla Seuraavaan taulukkoon on koottu tiivistelmä kolmen ydinvoimalaitosyksikön käytön aiheuttamista vaikutuksista Pernajanlahtien ja Pernajan saariston sekä Källaudden-Virstholmen Natura 2000 alueisiin. Taulukko 6.1. Yhteenveto vaihtoehtoisten jäähdytystapojen vaikutuksista Natura 2000 alueisiin. Vaihtoehto Lähiotto - lähipurku Kauko-otto - lähipurku Kauko-otto - kaukopurku Jäähdytysvesien hyödyntämien kaukolämpönä Ilmajäähdytys Pernajanlahtien ja Pernajan saariston merensuojelualue Kesäaikaan voimalaitoksen jäähdytysvesi ei lämmitä Natura-alueen merivettä. Talvella meriveden lämpötila nousee Hästholmenin eteläpuolella Natura-alueen rajalla, jossa jääpeite heikentyy. Ei heikennä Natura 2000 alueen suojeluperusteita. Kesäaikaan voimalaitoksen jäähdytysvesi ei lämmitä Natura-alueen merivettä. Talvella meriveden lämpötila nousee Hästholmenin eteläpuolella Natura-alueen rajalla, jossa jääpeite heikentyy. Ei heikennä Natura 2000 alueen suojeluperusteita. Kesäaikaan voimalaitoksen jäähdytysvesi ei lämmitä Natura-alueen merivettä. Talvella meriveden lämpötila nousee Hästholmenin eteläpuolella Natura-alueen rajalla, jossa jääpeite heikentyy. Ei heikennä Natura 2000 alueen suojeluperusteita. Kesäaikaan voimalaitoksen jäähdytysvesi ei lämmitä Natura-alueen merivettä. Talvella meriveden lämpökuorma pienenee noin kolmasosalla eli 1000 MW:lla. Ei heikennä Natura 2000 alueen suojeluperusteita. Jäähdytys ei aiheuta lämpökuormaa mereen. Ei heikennä Natura 2000 alueen suojeluperusteita. Källaudden Virstholmen Kesäaikaan koillistuulella vähäistä lämpökuormaa alueen eteläosassa. Ei heikennä Natura 2000 alueen suojeluperusteita. Kesäaikaan koillistuulella vähäistä lämpökuormaa alueen eteläosassa. Ei heikennä Natura 2000 alueen suojeluperusteita. Kesäaikaan koillistuulella vähäistä lämpökuormaa alueen eteläosassa. Ei heikennä Natura 2000 alueen suojeluperusteita. Kesäaikaan voimalaitoksen jäähdytysvesi ei lämmitä Natura-alueen merivettä. Ei heikennä Natura 2000 alueen suojeluperusteita. Jäähdytys ei aiheuta lämpökuormaa mereen. Ei heikennä Natura 2000 alueen suojeluperusteita. Edellisen taulukon perusteella millään taulukossa esitetyllä ydinvoimalaitosten jäähdytystavalla ei ole merkittäviä vaikutuksia Natura 2000 alueiden suojeluperusteisiin. Myös ympäristöhallinnon julkaisemassa Pernajanlahtien ja Pernajan saariston merensuojelualueen Natura-alueen kuvauksessa, joka on tämän raportin kohdassa 4.2, todetaan: Loviisan ydinvoimalaitoksen käyttö, kunnossapito ja mahdollinen laajennus ei vaaranna suojelun tarkoitusta.

21 (21) 7 PÄÄTELMÄT Selvityksen perusteella voidaan päätellä, että on olemassa sellaisia Loviisan kolmannen ydinvoimalaitoksen jäähdytystapoja, jotka eivät merkittävästi heikennä Natura 2000 alueiden suojeluperusteita. Asema- ja yleiskaavan mukainen maankäyttö voidaan toteuttaa niin, että merkittäviä haitallisia vaikutuksia Natura-alueille ei synny. Tämä selvityksen perusteella voidaan todeta, että Loviisan rantaosayleiskaavan ja Hästholmenin asemakaavan hyväksymistä varten ei ole tarpeen laatia LSL 65 :n mukaista arviointia, eikä siten ole LSL 66 :n mukaisesti syytä evätä kaavojen hyväksymispäätöstä.

Tiivistelmä ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta. Elokuu 1999. Loviisa 3. -ydinvoimalaitoshanke

Tiivistelmä ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta. Elokuu 1999. Loviisa 3. -ydinvoimalaitoshanke Elokuu 1999 Tiivistelmä ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta Loviisa 3 -ydinvoimalaitoshanke Hankkeesta vastaava Yhteysviranomainen Sisällysluettelo Hankkeen tausta ja aikataulu Hanke ja sen vaihtoehdot

Lisätiedot

LIITE 2 1 (16)

LIITE 2 1 (16) 1 (16) LIITE 2 Tässä liitteessä on esitetty luku 4 Fennovoima Oy:n työ- ja elinkeinoministeriölle toimittamasta periaatepäätöshakemuksen liitteestä 3A1 (Ydinvoimalaitoksen periaatepäätöshakemus, lisäselvitykset,

Lisätiedot

Yhteisvaikutusten arviointi ja sen kehittäminen

Yhteisvaikutusten arviointi ja sen kehittäminen Yhteisvaikutusten arviointi ja sen kehittäminen Ilpo Huolman Uudenmaan ELY-keskus Natura-arviointi hankkeen päätösseminaari 1.12.2015 Yhteisvaikutusten arviointi Jos hanke tai suunnitelma joko yksistään

Lisätiedot

Luontoselvitykset ja lainsäädäntö

Luontoselvitykset ja lainsäädäntö Luontoselvitykset ja lainsäädäntö Helsinki 16.12.2016 Ympäristölakimies Pasi Kallio Suomen luonnonsuojeluliitto ry Luontoselvitysten merkitys Hyvällä taustoituksella ja suunnittelulla voidaan säilyttää

Lisätiedot

Vanhan Rauman katujärjestelyjen muutoksen liikenteellinen toimivuus

Vanhan Rauman katujärjestelyjen muutoksen liikenteellinen toimivuus 6.9.2013 1 (8) Vanhan Rauman katujärjestelyjen muutoksen liikenteellinen toimivuus Lähtökohdat Työssä on tarkasteltu Kuninkaankadun ja Kauppakadun katujärjestelyjen muutosten vaikutuksia Vanhan Rauman

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksen lausunto Fennovoima Oy:n ydinvoimalaitoshankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta 4.12.

Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksen lausunto Fennovoima Oy:n ydinvoimalaitoshankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta 4.12. Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksen lausunto Fennovoima Oy:n ydinvoimalaitoshankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta 4.12.2008 Yleistä arviointiselostus on laaja sekä esitystavaltaan hyvä

Lisätiedot

Joakim Majander LIITE 2 MUSTIKKAMAAN VOIMALAITOKSEN JÄÄHDYTYSVESIEN VAIKUTUSTEN ARVIOINTI KEMIJOEN VIRTAUKSIIN JA LÄMPÖTILOIHIN

Joakim Majander LIITE 2 MUSTIKKAMAAN VOIMALAITOKSEN JÄÄHDYTYSVESIEN VAIKUTUSTEN ARVIOINTI KEMIJOEN VIRTAUKSIIN JA LÄMPÖTILOIHIN 1 (8) MUSTIKKAMAAN VOIMALAITOKSEN JÄÄHDYTYSVESIEN VAIKUTUSTEN ARVIOINTI KEMIJOEN VIRTAUKSIIN JA LÄMPÖTILOIHIN 1 JOHDANTO Rovaniemeen on suunnitteilla uusi polttoaineteholtaan noin 295 MW kokoinen voimalaitos.

Lisätiedot

TURUN SEUDUN JÄTEHUOLTO OY JÄTTEEN ENERGIAHYÖTYKÄYTÖN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI

TURUN SEUDUN JÄTEHUOLTO OY JÄTTEEN ENERGIAHYÖTYKÄYTÖN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI TURUN SEUDUN JÄTEHUOLTO OY JÄTTEEN ENERGIAHYÖTYKÄYTÖN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI TYÖPAJA 1 14.5.2012 Eero Parkkola etunimi.sukunimi@ramboll.fi 14.5.2012 JÄTEVOIMALAN YVA YVA-MENETTELYN KULKU Arviointimenettelyn

Lisätiedot

LOVIISA, TJUVÖ-ÖSTERSKOG RANTA-ASEMAKAAVAMUUTOS

LOVIISA, TJUVÖ-ÖSTERSKOG RANTA-ASEMAKAAVAMUUTOS MAANMITTARI ÖHMAN Sten Öhman Sunnantie 7 10900 Hanko 044-2530464 sten.ohman@netsten.fi 15.11.2017 LOVIISA, TJUVÖ-ÖSTERSKOG RANTA-ASEMAKAAVAMUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. Suunnittelualue

Lisätiedot

ASIKKALAN kunta. Lauttaniemen ranta-asemakaava ja. Ali-Marttilan ranta-asemakaavan muutos. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

ASIKKALAN kunta. Lauttaniemen ranta-asemakaava ja. Ali-Marttilan ranta-asemakaavan muutos. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 ASIKKALAN kunta Lauttaniemen ranta-asemakaava ja Ali-Marttilan ranta-asemakaavan muutos 12.11.2015 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma OAS Lauttaniemi 12112015.doc Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy OAS 1 (6) KONNEVEDEN KUNTA ETELÄ-KONNEVEDEN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Maankäyttö-

Lisätiedot

LOVIISA, ONNENLAHTI RANTA-ASEMAKAAVA

LOVIISA, ONNENLAHTI RANTA-ASEMAKAAVA MAANMITTARI OY ÖHMAN Sten Öhman Sunnantie 7 10900 Hanko 044-2530464 sten.ohman@netsten.fi 8.2.2012 LOVIISA, ONNENLAHTI RANTA-ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. Suunnittelualue ja kaavoitustilanne

Lisätiedot

Ydinvoimalaitoksen ympäristövaikutusten arviointiohjelma. Yhteenveto

Ydinvoimalaitoksen ympäristövaikutusten arviointiohjelma. Yhteenveto Ydinvoimalaitoksen ympäristövaikutusten arviointiohjelma Yhteenveto Syyskuu 2013 1 Yhteystiedot Hankkeesta vastaava: Fennovoima Oy Postiosoite: Salmisaarenaukio 1, 00180 Helsinki Puhelin: 020 757 9222

Lisätiedot

PÄÄTÖS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN SOVELTAMISTARVETTA KOSKEVASSA ASIASSA; PERNAJAN SAARISTON VESIHUOLTOPROJEKTI, LOVIISA

PÄÄTÖS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN SOVELTAMISTARVETTA KOSKEVASSA ASIASSA; PERNAJAN SAARISTON VESIHUOLTOPROJEKTI, LOVIISA Päätös Dnro UUDELY/20/07.04/2011 14.11.2011 Julkinen Pernajan saariston vesiosuuskunta c/o Juhani Räty (saantitodistus) Sarvisalontie 1055 07780 Härkäpää PÄÄTÖS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN

Lisätiedot

Lausunto 1 (3) Dnro 511/05.01/2016. Aluesuunnittelu/ Heli Vauhkonen. Kirkkonummen kunta PL KIRKKONUMMI. Lausuntopyyntö

Lausunto 1 (3) Dnro 511/05.01/2016. Aluesuunnittelu/ Heli Vauhkonen. Kirkkonummen kunta PL KIRKKONUMMI. Lausuntopyyntö Lausunto 1 (3) 29.12.2016 Dnro 511/05.01/2016 Aluesuunnittelu/ Heli Vauhkonen Kirkkonummen kunta PL 20 02401 KIRKKONUMMI Lausuntopyyntö 11.11.2016 Lausunto Rastirannan ranta-asemakaavan luonnoksesta Kirkkonummen

Lisätiedot

Täydennyksen liite 1.1 Utön osayleiskaava on kokonaisuudessaan täydennyksen liitteenä.

Täydennyksen liite 1.1 Utön osayleiskaava on kokonaisuudessaan täydennyksen liitteenä. Täydennyksen liite 1.1 Utön osayleiskaava on kokonaisuudessaan täydennyksen liitteenä. Ote Korppoon eteläisen saariston osayleiskaavan osista 4 ja 5 (Paraisen kunta). Punaisella hankealueen likimääräinen

Lisätiedot

Lausuntopyyntö ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta Fennovoima Oy:n ydinvoimalaitoshankkeelle

Lausuntopyyntö ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta Fennovoima Oy:n ydinvoimalaitoshankkeelle Kunnanhallitus 112 14.04.2014 Lausuntopyyntö ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta Fennovoima Oy:n ydinvoimalaitoshankkeelle 3281/12.120/2013 KHALL 112 Hanke Fennovoima Oy on uusi suomalainen energiayhtiö,

Lisätiedot

Lämpimän jäähdytysveden leviämien Simon, Pyhäjoen ja Ruotsinpyhtään merialueilla, kaukopurkupaikat

Lämpimän jäähdytysveden leviämien Simon, Pyhäjoen ja Ruotsinpyhtään merialueilla, kaukopurkupaikat Lämpimän jäähdytysveden leviämien Simon, Pyhäjoen ja Ruotsinpyhtään merialueilla, kaukopurkupaikat Raportti 7.4.09 Hannu Lauri, Jorma Koponen, YVA Oy Tekniikantie 21 B, 0210 Espoo puh: 09-7001 8680 fax:

Lisätiedot

UUS 2007 R ASIA. Päätös ympäristövaikutusten arviointimenettelyn tapauskohtaisesta soveltamisesta 2. HANKKEESTA VASTAAVA

UUS 2007 R ASIA. Päätös ympäristövaikutusten arviointimenettelyn tapauskohtaisesta soveltamisesta 2. HANKKEESTA VASTAAVA PÄÄTÖS Helsinki Dnro 28.12.2008 UUS 2007 R 11 531 1. ASIA Päätös ympäristövaikutusten arviointimenettelyn tapauskohtaisesta soveltamisesta 2. HANKKEESTA VASTAAVA Merenkulkulaitos PL 171 00181 Helsinki

Lisätiedot

PUULAN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILAT 2:43 HARJAKALLIO, 2:73 HÄÄHKIÄINEN, 2:42 KOKKOKALLIO

PUULAN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILAT 2:43 HARJAKALLIO, 2:73 HÄÄHKIÄINEN, 2:42 KOKKOKALLIO HIRVENSALMEN KUNTA PUULAN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILAT 2:43 HARJAKALLIO, 2:73 HÄÄHKIÄINEN, 2:42 KOKKOKALLIO Kaavaselostus 20.2.2012 Kaavan vireilletulo: Tekninen lautakunta 7.10.2011 39 Kaavan hyväksyminen:

Lisätiedot

INARIN KUNTA. Inarin kunta Tekninen osasto Kaavoitus. Inarin kirkonkylän asemakaavan muutos; KORTTELIT 79 JA 80

INARIN KUNTA. Inarin kunta Tekninen osasto Kaavoitus. Inarin kirkonkylän asemakaavan muutos; KORTTELIT 79 JA 80 INARIN KUNTA Inarin kunta Tekninen osasto Kaavoitus Inarin kirkonkylän asemakaavan muutos; KORTTELIT 79 JA 80 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma OAS 15.2.2017 Yleistä osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄNTIEN POHJOISPUOLEN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS KEURUU SAMMALINEN- JÄRVI

JYVÄSKYLÄNTIEN POHJOISPUOLEN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS KEURUU SAMMALINEN- JÄRVI In s i n ö ö r i - j a K i i n t e i s t ö t o i m i s t o H a v a n k a O y Keskuskatu 5, 39700 PARKANO p. 040-833 9275, 0400-234 349, email:havanka@kolumbus.fi www.havanka.fi JYVÄSKYLÄNTIEN POHJOISPUOLEN

Lisätiedot

LAUSUNTO 1 (6) FENNOVOIMA OY:N YDINVOIMALAITOSHANKKEEN YVA-OHJELMA

LAUSUNTO 1 (6) FENNOVOIMA OY:N YDINVOIMALAITOSHANKKEEN YVA-OHJELMA LAUSUNTO 1 (6) Työ- ja elinkeinoministeriö PL 32 00023 HELSINKI 7131/815/2008, TEM, 31.1.2007 FENNOVOIMA OY:N YDINVOIMALAITOSHANKKEEN YVA-OHJELMA Säteilyturvakeskus (STUK) esittää, työ- ja elinkeinoministeriön

Lisätiedot

ITÄ-UUDENMAAN MAAKUNTAKAAVA YHTEENVETO ITÄ-UUDENMAAN MAAKUNTAKAAVAN VAIKUTUKSISTA NATURA VERKOSTON ALUEISIIN

ITÄ-UUDENMAAN MAAKUNTAKAAVA YHTEENVETO ITÄ-UUDENMAAN MAAKUNTAKAAVAN VAIKUTUKSISTA NATURA VERKOSTON ALUEISIIN ITÄ-UUDENMAAN MAAKUNTAKAAVA YHTEENVETO ITÄ-UUDENMAAN MAAKUNTAKAAVAN VAIKUTUKSISTA NATURA 2000 -VERKOSTON ALUEISIIN 2007 1. Taustaa Natura 2000 verkosto on Euroopan Unionin kattava luonnonsuojelulle tärkeiden

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 1 (6) 3.10.2018 Lempyyn osayleiskaavan OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Mikä on osallistumis- ja? Maankäyttö- ja rakennuslain 63 :n mukaan tulee kaavoitustyöhön sisällyttää kaavan laajuuteen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/ (6) Kaupunginhallitus Ryj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/ (6) Kaupunginhallitus Ryj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/2013 1 (6) 232 Lausunnon antaminen Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle Helsingin Sataman meriläjityksen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta Viite:

Lisätiedot

1187/2016 saap. 9.2.2017 13.2.2017 Lausunto metallituotetehtaan Natura arvioinnista 1187/2016 saap. 13.2.2017 Hei, Metsähallituksella ei ole tarveĥa antaa lausuntoa Raahen

Lisätiedot

POHJOIS-POHJANMAAN ELY-KESKUKSEN LAUSUNTO KOPSA III:n TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVAN LUONNOKSESTA

POHJOIS-POHJANMAAN ELY-KESKUKSEN LAUSUNTO KOPSA III:n TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVAN LUONNOKSESTA LAUSUNTO POPELY/4343/2015 Pohjois-Pohjanmaa 1.7.2016 Raahen kaupunki Kaupunginhallitus Raahen kaupungin kirjaamo (sähköinen) Lausuntopyyntönne 4.3.2016 POHJOIS-POHJANMAAN ELY-KESKUKSEN LAUSUNTO KOPSA III:n

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 46. Valtuusto Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 46. Valtuusto Sivu 1 / 1 Valtuusto 23.03.2015 Sivu 1 / 1 399/10.02.03/2015 Kaupunginhallitus 88 2.3.2015 46 Högnäs, asemakaavan kumoaminen ja palauttaminen uudelleen valmisteltavaksi oikaisukehotuksen johdosta, alue 633000, 65.

Lisätiedot

Luonnonsuojelulain 65 :n mukainen lausunto Murtotuulen tuulivoimapuiston Natura-arvioinnista, Posio

Luonnonsuojelulain 65 :n mukainen lausunto Murtotuulen tuulivoimapuiston Natura-arvioinnista, Posio Lausunto LAPELY/10/07.04/2012 8.11.2013 Taaleritehdas Oy Tamiir Fareed Tapionkatu 4 A 11 40400 Jyväskylä Luonnonsuojelulain 65 :n mukainen lausunto Murtotuulen tuulivoimapuiston Natura-arvioinnista, Posio

Lisätiedot

Fennovoima Oy:n hakemus vuoden 2010 periaatepäätöksen täydentämiseksi Julkinen kuulemistilaisuus Pyhäjoen monitoimitalo

Fennovoima Oy:n hakemus vuoden 2010 periaatepäätöksen täydentämiseksi Julkinen kuulemistilaisuus Pyhäjoen monitoimitalo Fennovoima Oy:n hakemus vuoden 2010 periaatepäätöksen täydentämiseksi Julkinen kuulemistilaisuus 24.4.2014 Pyhäjoen monitoimitalo Työ- ja elinkeinoministeriö www.tem.fi Kaavio uuden ydinvoimalaitosyksikön

Lisätiedot

VOIMAMYLLY OY HUMPPILAN URJALAN TUULIVOIMAPUISTO HANKE YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY, OHJELMAVAIHE

VOIMAMYLLY OY HUMPPILAN URJALAN TUULIVOIMAPUISTO HANKE YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY, OHJELMAVAIHE VOIMAMYLLY OY HUMPPILAN URJALAN TUULIVOIMAPUISTO HANKE YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY, OHJELMAVAIHE Tourunkulman kyläyhdistyksen talo, 30.8.2012 klo 18-21 Leena Ivalo Pirkanmaan elinkeino-, liikenne-

Lisätiedot

Ylitarkastaja Jukka Timperi Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Ylitarkastaja Jukka Timperi Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Ylitarkastaja Jukka Timperi Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 28.11.2013 1 Maankäyttö- ja rakennuslaki (MRL) Laki ympäristövaikutusten

Lisätiedot

FENNOVOIMAN KÄYTETYN YDINPOLTTOAINEEN KAPSELOINTI- JA LOPPUSIJOITUSLAITOKSEN YVA-MENETTELY

FENNOVOIMAN KÄYTETYN YDINPOLTTOAINEEN KAPSELOINTI- JA LOPPUSIJOITUSLAITOKSEN YVA-MENETTELY FENNOVOIMAN KÄYTETYN YDINPOLTTOAINEEN KAPSELOINTI- JA LOPPUSIJOITUSLAITOKSEN YVA-MENETTELY YVA-ohjelman yleisötilaisuus Anna-Katri Räihä, Pöyry Finland Oy YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY Tavoitteena

Lisätiedot

Vastineet koskien Taipalsaaren kirkonkylän asemakaavan muutosta tila Ahjo 831-417-5-137 (Kirkonkylän koulun tontin asemakaavan muutos)

Vastineet koskien Taipalsaaren kirkonkylän asemakaavan muutosta tila Ahjo 831-417-5-137 (Kirkonkylän koulun tontin asemakaavan muutos) Vastineet koskien Taipalsaaren kirkonkylän asemakaavan muutosta tila Ahjo 831-417-5-137 (Kirkonkylän koulun tontin asemakaavan muutos) Kaavaluonnoksesta saadut huomautukset ja niihin laaditut vastineet

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIONTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIONTISUUNNITELMA INKOON KUNTA Solvik, Kälkö Ulkosaariston yleiskaavan muutos OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Tässä osallistumis ja arviointisuunnitelmassa (MRL 63 ja 64 ) esitetään mm. kaavoitushankkeen sijainti

Lisätiedot

Helsingin Energian Hanasaaren voimalaitoksen ja Katri Valan lämpö- ja jäähdytyslaitoksen jäähdytysvesien leviämiskartoitus

Helsingin Energian Hanasaaren voimalaitoksen ja Katri Valan lämpö- ja jäähdytyslaitoksen jäähdytysvesien leviämiskartoitus Kala- ja vesimonisteita nro 95 Petri Karppinen & Sauli Vatanen Helsingin Energian Hanasaaren voimalaitoksen ja Katri Valan lämpö- ja jäähdytyslaitoksen jäähdytysvesien leviämiskartoitus KUVAILULEHTI Julkaisija:

Lisätiedot

FENNOVOIMAN KÄYTETYN YDINPOLTTOAINEEN KAPSELOINTI- JA LOPPUSIJOITUSLAITOKSEN YVA-MENETTELY

FENNOVOIMAN KÄYTETYN YDINPOLTTOAINEEN KAPSELOINTI- JA LOPPUSIJOITUSLAITOKSEN YVA-MENETTELY FENNOVOIMAN KÄYTETYN YDINPOLTTOAINEEN KAPSELOINTI- JA LOPPUSIJOITUSLAITOKSEN YVA-MENETTELY YVA-ohjelman yleisötilaisuus Anna-Katri Räihä, Pöyry Finland Oy YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY Tavoitteena

Lisätiedot

ProSaaristo-komitean lausunto TEM:in Fennovoima Oy:ltä edellyttämistä lisäselvityksistä

ProSaaristo-komitean lausunto TEM:in Fennovoima Oy:ltä edellyttämistä lisäselvityksistä ProSaaristo-komitean lausunto TEM:in Fennovoima Oy:ltä edellyttämistä lisäselvityksistä Työ- ja elinkeinoministeriö PL32 00023 VALTIONEUVOSTO Viite: 7131/815/2008 30.11.2009 Lausunto 30.11.2009 Työ- ja

Lisätiedot

Sahantien asemakaavan muutos

Sahantien asemakaavan muutos JUUPAJOEN KUNTA Sahantien asemakaavan muutos FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 9.12.2016 P26375P001 1 (5) 9.12.2016 Liite 2 Sisällysluettelo 1 n tarkoitus... 2 2 Suunnittelualue... 2 3 Suunnittelun tavoitteet...

Lisätiedot

Lauttaniemen ranta-asemakaava ja. Ali-Marttilan ranta-asemakaavan muutos. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lauttaniemen ranta-asemakaava ja. Ali-Marttilan ranta-asemakaavan muutos. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 ASIKKALAN KUNTA Lauttaniemen ranta-asemakaava ja Ali-Marttilan ranta-asemakaavan muutos 21.03.2014 Päivitetty 14.02.2015 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma OAS Lauttaniemi14022015.doc Osallistumis-

Lisätiedot

TALSOILA I B ASEMAKAAVA FORSSAN KAUPUNKI MAANKÄYTÖN SUUNNITTELU OTE AJANTASA-ASEMAKAAVASTA JA KAAVA-ALUEEN RAJAUS

TALSOILA I B ASEMAKAAVA FORSSAN KAUPUNKI MAANKÄYTÖN SUUNNITTELU OTE AJANTASA-ASEMAKAAVASTA JA KAAVA-ALUEEN RAJAUS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA TALSOILA I B ASEMAKAAVA FORSSAN KAUPUNKI MAANKÄYTÖN SUUNNITTELU OTE AJANTASA-ASEMAKAAVASTA JA KAAVA-ALUEEN RAJAUS Kaavoitus kohde OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

Lisätiedot

OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) OAS 1 (5) 8.5.2013 Haukiveden Haapaselän rantaosayleiskaavan muutos RANTASALMEN KUNTA HAUKIVEDEN HAAPASELÄN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS. OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 8.5.2013 MIKÄ ON OSALLISTUMIS

Lisätiedot

SAVONLINNAN KAUPUNKI TURTIANNIEMEN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS SELOSTUS, LUONNOS

SAVONLINNAN KAUPUNKI TURTIANNIEMEN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS SELOSTUS, LUONNOS 1 SAVONLINNAN KAUPUNKI TURTIANNIEMEN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS SELOSTUS, LUONNOS TURTIANNIEMEN RANTA-ASEMAKAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN OSALLE TILASTA 740-577-2-3 Arkkitehtitoimisto Keijo Tolppa 12.6.2015

Lisätiedot

Yhteysviranomaisen arviointiohjelmasta antaman lausunnon huomioon ottaminen YVAselostuksessa.

Yhteysviranomaisen arviointiohjelmasta antaman lausunnon huomioon ottaminen YVAselostuksessa. Liite 2 Yhteysviranomaisen arviointiohjelmasta antaman lausunnon huomioon ottaminen YVAselostuksessa. YHTEYSVIRANOMAISEN LAUSUNTO LAUSUNNON HUOMIOIMINEN Hankkeen vaihtoehdot Mikäli arvioinnin edetessä

Lisätiedot

HUMPPILA-URJALAN TUULIVOIMAPUISTO OSAYLEISKAAVA

HUMPPILA-URJALAN TUULIVOIMAPUISTO OSAYLEISKAAVA HUMPPILA-URJALAN TUULIVOIMAPUISTO OSAYLEISKAAVA MIKSI TUULIVOIMAKAAVA? Tuulivoimalaitos tarvitsee rakennusluvan, jonka myöntämisen edellytyksenä on ensisijaisesti voimassa oleva oikeusvaikutteinen maankäytön

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKI MYLLYPURO, VT-3 LÄNSIPUOLI - KOLMENKULMAN TYÖPAIKKA-ALUEEN TOINEN OSA ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS

TAMPEREEN KAUPUNKI MYLLYPURO, VT-3 LÄNSIPUOLI - KOLMENKULMAN TYÖPAIKKA-ALUEEN TOINEN OSA ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS TAMPEREEN KAUPUNKI 24.3.2017 MYLLYPURO, VT-3 LÄNSIPUOLI - KOLMENKULMAN TYÖPAIKKA-ALUEEN TOINEN OSA ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS Asemakaava nro 8189 Dno: TRE: 1216 / 10.02.01 / 2016 PALAUTEKOOSTE Ehdotusvaiheen

Lisätiedot

Lapinjärven kunnan rakennusjärjestyksen uusiminen

Lapinjärven kunnan rakennusjärjestyksen uusiminen Lapinjärven kunnan rakennusjärjestyksen uusiminen Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1. Mikä rakennusjärjestys on? Jokaisessa kunnassa tulee olla rakennusjärjestys, mutta sen määräykset voivat olla

Lisätiedot

SAVONLINNAN KAUPUNKI TURTIANNIEMEN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS SELOSTUS

SAVONLINNAN KAUPUNKI TURTIANNIEMEN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS SELOSTUS 1 SAVONLINNAN KAUPUNKI TURTIANNIEMEN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS SELOSTUS Ehdotus TURTIANNIEMEN RANTA-ASEMAKAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN OSALLE TILASTA 740-577-22-46 Arkkitehtitoimisto Keijo Tolppa 30.5.2018

Lisätiedot

LOVIISA LAPPNORUDDEN RANTA-ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

LOVIISA LAPPNORUDDEN RANTA-ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Arkkitehdit Kanerva oy Vuorineuvoksentie 4 00570 Helsinki 09-2785485 (fax) 045-670 5227 041-517 6227 e-mail: seppo.kanerva@jippii.fi jatta.kanerva@jippii.fi Helsinki 14.11.2013 LOVIISA LAPPNORUDDEN RANTA-ASEMAKAAVA

Lisätiedot

Päätös ympäristövaikutusten arviointimenettelyn soveltamistarpeesta. Tuulivoimapuiston rakentaminen Kotkan kaupungissa Rankinsaaren alueelle.

Päätös ympäristövaikutusten arviointimenettelyn soveltamistarpeesta. Tuulivoimapuiston rakentaminen Kotkan kaupungissa Rankinsaaren alueelle. PÄÄTÖS KASELY/37/07.04/2010 Kaakkois-Suomi 4.5.2010 ASIA Päätös ympäristövaikutusten arviointimenettelyn soveltamistarpeesta. HANKKEESTA VASTAAVA Kotkan Energia Oy PL 232 48101 Kotka HANKE, JOTA PÄÄTÖS

Lisätiedot

EEROLAN JA METSÄ-EEROLAN RANTA-ASEMAKAAVA

EEROLAN JA METSÄ-EEROLAN RANTA-ASEMAKAAVA Kouvolan kaupunki Kaupunkisuunnittelu SELOSTUSOSA KAAVAEHDOTUS EEROLAN JA METSÄ-EEROLAN RANTA-ASEMAKAAVA Pvm. 14.6.2018 Ranta-asemakaavan osittainen kumoaminen koskee Jaalan Siikavan kylän tilan Eerola

Lisätiedot

Seitap Oy 2016 Pello, Pellon asemakaava Kirkon kortteli. Pellon asemakaava Kirkon kortteli. ASEMAKAAVAN SELOSTUS (Luonnosvaihe)

Seitap Oy 2016 Pello, Pellon asemakaava Kirkon kortteli. Pellon asemakaava Kirkon kortteli. ASEMAKAAVAN SELOSTUS (Luonnosvaihe) Pellon asemakaava Kirkon kortteli ASEMAKAAVAN SELOSTUS 12.4.2016 (Luonnosvaihe) Pellon kunta Seitap Oy 2016 1. PERUS- JA TUNNISTETIEDOT Kaavan laatija: Seitap Oy, Ainonkatu 1, 96200 Rovaniemi Vastaava

Lisätiedot

Kailon asemakaavamuutos AK-364. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma. Sisällys. Suunnittelualueen rajaus

Kailon asemakaavamuutos AK-364. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma. Sisällys. Suunnittelualueen rajaus Naantalin kaupunki tekniset palvelut maankäyttöosasto asemakaavoitus sivu 1/6 Kailon asemakaavamuutos AK-364 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Osallistumis- ja arviointisuunnitelma eli OAS on kooste

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKI, MAANALAINEN PYSÄKÖINTILAITOS, KUNKUN PARKKI-HANKE YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY, OHJELMAVAIHE

TAMPEREEN KAUPUNKI, MAANALAINEN PYSÄKÖINTILAITOS, KUNKUN PARKKI-HANKE YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY, OHJELMAVAIHE Pirkanmaan ELY-keskus / Leena Ivalo TAMPEREEN KAUPUNKI, MAANALAINEN PYSÄKÖINTILAITOS, KUNKUN PARKKI-HANKE YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY, OHJELMAVAIHE Pantin talo, 3.10.2013 klo 17.30-20 Leena

Lisätiedot

Rakennetun ympäristön neuvottelupäivä Vaasa Tuulivoimakaavoitus

Rakennetun ympäristön neuvottelupäivä Vaasa Tuulivoimakaavoitus Rakennetun ympäristön neuvottelupäivä 30.11 Vaasa Tuulivoimakaavoitus John Öst 1.12.2016 Österbotten Etapplandskapsplan 2 (förnybara energiformer) Etapplandskapsplan 2 godkändes av landskapsfullmäktige

Lisätiedot

OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) OAS 1 (5) TUUSNIEMEN KUNTA KIRKONKYLÄN ASEMAKAAVAN LAAJENNUS OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 8.9.2017 MIKÄ ON OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA? Maankäyttö- ja rakennuslain 63 :n mukaan tulee

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Lausunto 1 (1) Kaupunginmuseo Kulttuuriympäristöyksikkö Yksikön päällikkö

Helsingin kaupunki Lausunto 1 (1) Kaupunginmuseo Kulttuuriympäristöyksikkö Yksikön päällikkö . Helsingin kaupunki Lausunto 1 (1) Kaupunginmuseo Kulttuuriympäristöyksikkö 15.2.2016 Yksikön päällikkö Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus PL 36 (Opastinsilta 12 B 5. krs) 00521 Helsinki

Lisätiedot

KRISTIINANKAUPUNKI, ASEMAKAAVAMUUTOS KAUPUNGINOSISSA 4-5. OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Laadittu (6)

KRISTIINANKAUPUNKI, ASEMAKAAVAMUUTOS KAUPUNGINOSISSA 4-5. OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Laadittu (6) 1(6) KRISTIINANKAUPUNKI, ASEMAKAAVAMUUTOS KAUPUNGINOSISSA 4-5 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Laadittu 30.1.2007 Osallistumis- ja arviointisuunnitelman (OAS) tarkoitus on määritelty Maankäyttö-

Lisätiedot

Hanketta koskevat luvat

Hanketta koskevat luvat Helsinki Helsingfors Dnro Dnr 31.8.2009 UUS-2008-R-22-531 PL 50 01531 Vantaa Viite / Hänvisning Veromiehenkylän maa-ainesten ottohankeet Asia / Ärende PÄÄTÖS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIME- NETTELYN

Lisätiedot

Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaavan luonnos. KUUMA-johtokunta 5.3.2015

Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaavan luonnos. KUUMA-johtokunta 5.3.2015 Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaavan luonnos KUUMA-johtokunta 5.3.2015 Uudenmaan maakuntakaavatilanne Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaavan teemat Elinkeinot ja innovaatiotoiminta Logistiikka Tuulivoima Viherrakenne

Lisätiedot

SEPÄNKYLÄ, RÅSTIN ALUE Asemakaavan muutos korttelin 721 tontilla 3

SEPÄNKYLÄ, RÅSTIN ALUE Asemakaavan muutos korttelin 721 tontilla 3 O s a l l i s t u m i s - j a a r v i o i n t i s u u n n i t e l m a, k o r t t e l i 7 2 1 S e p ä n k y l ä s s ä Sivu 1 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63. ) Kaavoitusosasto 7.4.2015 SEPÄNKYLÄ,

Lisätiedot

Natura-2000 ohjelman huomioon ottaminen erilaisissa hankkeissa ja kaavoituksessa. Esko Gustafsson

Natura-2000 ohjelman huomioon ottaminen erilaisissa hankkeissa ja kaavoituksessa. Esko Gustafsson Natura-2000 ohjelman huomioon ottaminen erilaisissa hankkeissa ja kaavoituksessa Esko Gustafsson Natura 2000 ohjelma Taustalla luontodirektiivin määräykset Kohteet luontodirektiivin mukaisia (erityisten

Lisätiedot

Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto Kansakoulukatu 3, 1. krs, kokoushuone nro 128. Östersundom-toimikunnan puheenjohtaja

Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto Kansakoulukatu 3, 1. krs, kokoushuone nro 128. Östersundom-toimikunnan puheenjohtaja HELSINKI, SIPOO JA VANTAA ESITYSLISTA Östk/1 1 K O K O U S K U T S U Kokousaika perjantai 28.4.2017 Paikka Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto Kansakoulukatu 3, 1. krs, kokoushuone nro 128 Östersundom-toimikunnan

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 (6) 10.12.2018 Huutokosken teollisuusalueen asemakaavan OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Mikä on osallistumis- ja arviointisuunnitelma? Maankäyttö- ja

Lisätiedot

Tilaisuuden avaus ja YVA-menettelyn esittely. Hankkeen ja hankkeesta vastaavan esittely

Tilaisuuden avaus ja YVA-menettelyn esittely. Hankkeen ja hankkeesta vastaavan esittely Balticconnector maakaasuputki Ympäristövaikutusten arviointi (YVA) yleisötilaisuus Inkoossa 27.5.2015 Tilaisuuden avaus ja YVA-menettelyn esittely Leena Eerola, Uudenmaan ELY-keskus Hankkeen ja hankkeesta

Lisätiedot

Ydinjätteet ja niiden valvonta

Ydinjätteet ja niiden valvonta Ydinjätteet ja niiden valvonta Jussi Heinonen 1 Säteilyturvakeskus - STUK Toiminta-ajatus: Ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta 2 STUKin

Lisätiedot

JÄMSÄN KAUPUNKI. MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN 63 :n MUKAINEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

JÄMSÄN KAUPUNKI. MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN 63 :n MUKAINEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA JÄMSÄN KAUPUNKI MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN 63 :n MUKAINEN OSALLISTUMIS- JA Länkipohjan teollisuusalueen asemakaava (55. kaupunginosa) Tampereentie Tampere 65 km Jämsä 27 km Hirsikankaantie Suunnittelualue

Lisätiedot

44 Ympäristövaikutusten arviointimenettely VAIKUTUSTEN ARVIOINTI Välittömät, välilliset ja yhteisvaikutukset

44 Ympäristövaikutusten arviointimenettely VAIKUTUSTEN ARVIOINTI Välittömät, välilliset ja yhteisvaikutukset 44 Ympäristövaikutusten arviointimenettely VAIKUTUSTEN ARVIOINTI 6.2.8 Välittömät, välilliset ja yhteisvaikutukset Selvittämällä suunnittelualuetta dynaamisena, toiminnallisena kokonaisuutena, saadaan

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS)

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) 1 MITEN VOIN VAIKUTTAA RAKENNUSJÄRJESTYKSEEN? 1 Mikä on rakennusjärjestys Jokaisessa kunnassa tulee olla rakennusjärjestys, mutta sen määräykset voivat olla erilaisia kunnan eri alueilla (MRL 14.1 ). Rakennusjärjestyksen

Lisätiedot

Liikenneyhteyden kehittämisen yleissuunnittelu ja YVA

Liikenneyhteyden kehittämisen yleissuunnittelu ja YVA Liikenneyhteyden kehittämisen yleissuunnittelu ja YVA Oulun tiepiiri teettää työn, joka sisältää : vaihtoehtoisten liikenneyhteyksien määrittelyn ja ratkaisujen ympäristövaikutusten arvioinnin (YVA), parhaan

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Tekla 2.2.2017 3, liite 1 Tekla 24.5.2017 27, liite 4 OAS 1 (4) ONKIVEDEN NERKOONJÄRVEN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 14.10.2016 MIKÄ ON OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA?

Lisätiedot

Ympäristövaikutusten arviointi (YVA)

Ympäristövaikutusten arviointi (YVA) Ympäristövaikutusten arviointi (YVA) Yleisötilaisuus KARI LEINONEN 7.2.2019 YLEISÖTILAISUUDEN ETENEMINEN muutama ajatus tilaisuuden luonteesta esittely YVA-menettelystä (Hämeen ELY-keskus) esittely vaihemaakuntakaavatyöstä

Lisätiedot

KESKUSTAN ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 31, tontit 7, 8, 10 ja 11

KESKUSTAN ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 31, tontit 7, 8, 10 ja 11 Kuva 1. Suunnittelualueen sijainti punaisella rajauksella. Pohjakartta Maanmittauslaitos. KESKUSTAN ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 31, tontit 7, 8, 10 ja 11 KANNUKSEN KAUPUNKI SISÄLLYS 1 1 Perus- ja tunnistetiedot...

Lisätiedot

Meidän ympäristömme Loviisan voimalaitos

Meidän ympäristömme Loviisan voimalaitos Meidän ympäristömme 2018 Loviisan voimalaitos Loviisan voimalaitos - puhtaan energian tuottaja Vuonna 2018 voimalaitos tuotti sähköä ilman hiilidioksidipäästöjä yhteensä 7,79 TWh (netto). Se vastaa reilua

Lisätiedot

Muut Ilkka Laine projektipäällikkö, Helsinki

Muut Ilkka Laine projektipäällikkö, Helsinki HELSINKI, SIPOO JA VANTAA PÖYTÄKIRJA 1/2017 1 Kokousaika perjantai 28.4.2017 klo 9:03-9:14 Paikka Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto Kansakoulukatu 3, 00100 Helsinki, 1. krs, kokoushuone nro 128 Läsnä

Lisätiedot

ORIMATTILAN KAUPUNKI KESKUSTA, KÄRRYTIEN ASEMAKAAVAMUUTOKSEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 2012

ORIMATTILAN KAUPUNKI KESKUSTA, KÄRRYTIEN ASEMAKAAVAMUUTOKSEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 2012 11.4.2012 ORIMATTILAN KAUPUNKI KESKUSTA, KÄRRYTIEN ASEMAKAAVAMUUTOKSEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 2012 Orimattilan kaupunki, tekninen palvelukeskus Kaupungintalo, Erkontie 9. Puhelin (03)888

Lisätiedot

ÖSTERSUNDOMIN MAA-AINES-YVA

ÖSTERSUNDOMIN MAA-AINES-YVA ÖSTERSUNDOMIN MAA-AINES-YVA Ympäristövaikutusten arviointiohjelma Yleisötilaisuus 8.9.2015 Leena Eerola Uudenmaan ELY-keskus Uudenmaan ELY-keskus. Leena Eerola 8.9.2015 1 Hankkeen toimijat Hankkeesta vastaava:

Lisätiedot

Höyhtiönlahden, Kontanniemen ja Ruponlahden ranta-asemakaavojen kumoaminen

Höyhtiönlahden, Kontanniemen ja Ruponlahden ranta-asemakaavojen kumoaminen PIHTIPUTAAN KUNTA Höyhtiönlahden, Kontanniemen ja Ruponlahden ranta- Kaavaselostus FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 1.4.2019 P37114 Kaavaselostus 1 (17) Timo Leskinen 1.4.2019 Sisällysluettelo 1 Tiivistelmä...

Lisätiedot

RAUTALAMMIN KUNTA, 1 NIINIVEDEN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS TILA 18:16 Kaavaselostus

RAUTALAMMIN KUNTA, 1 NIINIVEDEN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS TILA 18:16 Kaavaselostus RAUTALAMMIN KUNTA, 1 SISÄLLYSLUETTELO 1 TIIVISTELMÄ...2 1.1 Kaavaprosessin vaiheet...2 1.2 Rantaosayleiskaavan muutos...2 1.3 Rantaosayleiskaavan toteuttaminen...2 2 LÄHTÖKOHDAT...2 2.1 Selvitys suunnittelualueen

Lisätiedot

METSÄLÄN RANTA-ASEMAKAAVAN OSITTAINEN MUUTOS POLTTIMON LUONNONSUOJELUALUEEN PERUSTAMISPÄÄTÖKSEN MUKAISEKSI OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

METSÄLÄN RANTA-ASEMAKAAVAN OSITTAINEN MUUTOS POLTTIMON LUONNONSUOJELUALUEEN PERUSTAMISPÄÄTÖKSEN MUKAISEKSI OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA LUHANGAN KUNTA METSÄLÄN RANTA-ASEMAKAAVAN OSITTAINEN MUUTOS POLTTIMON LUONNONSUOJELUALUEEN PERUSTAMISPÄÄTÖKSEN MUKAISEKSI KAAVAN MUUTOS KOSKEE METSÄLÄN RANTA-ASEMAKAAVAA VASTAAMAAN YKSITYISEN MAAN SUOJELUTAVOITTEITA.

Lisätiedot

O S A L L I S T U M I S - J A A R V I O I N T I S U U N N I T E L M A jolla erityisiä ympäristöarvoja.

O S A L L I S T U M I S - J A A R V I O I N T I S U U N N I T E L M A jolla erityisiä ympäristöarvoja. Kunta: JUUPAJOKI Tila: PERTTULA 177-409-4-16 R A N T A - A S E M A K A A V A N L A A T I M I N E N O S A L L I S T U M I S - J A A R V I O I N T I S U U N N I T E L M A 10. 4. 2 0 1 7 SUUNNITTELUTILANNE

Lisätiedot

Luonnonsuojelulain 65 :n mukainen lausunto Forest BtL:n biodieselhankkeen Natura-arvioinnista

Luonnonsuojelulain 65 :n mukainen lausunto Forest BtL:n biodieselhankkeen Natura-arvioinnista Lausunto LAPELY/14/07.04/2011 16.10.2012 Forest BtL Tiilenpolttajankuja 5A 01720 VANTAA Forest BTL:n biodieselhankkeen Natura-arviointi 16.4.20012 Luonnonsuojelulain 65 :n mukainen lausunto Forest BtL:n

Lisätiedot

Riipilän kiviaineksenoton YVA-menettely

Riipilän kiviaineksenoton YVA-menettely Riipilän kiviaineksenoton YVA-menettely Hankealue Asutus Hankealue sijoittuu metsätalouskäytössä olevalle haja-asutusalueelle Reunan pientaloalue sijaitsee lähimmillään noin 300 metrin etäisyydellä hankealueen

Lisätiedot

SOUKANKALLIO Aluenumero

SOUKANKALLIO Aluenumero 1 (5) Asianumero 4470 / 503 / 2006 SOUKANKALLIO Aluenumero 412800 Asemakaavan muutos OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Päiväys Tarkistettu Tarkistettu 29.11.2007 16.04.2008 27.4.2009 OSOITE TAI MUU

Lisätiedot

Sulkavan kunta 1(5) Ranta-Sastavin ranta-asemakaavan muutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Sulkavan kunta 1(5) Ranta-Sastavin ranta-asemakaavan muutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Sulkavan kunta 1(5) SULKAVAN KUNTA RANTA-SASTAVIN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. MIKÄ ON OSALLITUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Maankäyttö- ja rakennuslain 63 edellyttää,

Lisätiedot

KALEVAN UUDET PIENTALOTONTIT

KALEVAN UUDET PIENTALOTONTIT 17.1.2018 KALEVAN UUDET PIENTALOTONTIT O S A L L I S T U M I S - J A A R V I O I N T I S U U N N I T E L M A A s e m a k a a v a n m u u t o s ( 2 3 4 7 ) Asemakaavan muutos koskee 1. Kalevan kaupunginosan

Lisätiedot

Hankkeesta vastaa NCC Roads. Yhteyshenkilönä on toiminut Riku Rousku Viita- Yhtiöt Oy:stä.

Hankkeesta vastaa NCC Roads. Yhteyshenkilönä on toiminut Riku Rousku Viita- Yhtiöt Oy:stä. LAUSUNTO YVA-OHJELMASTA, OHKOLAN KIVIAINESTEN OTTOALUE, MÄNTSÄLÄ Ympäristövaikutusten arvioinnista (YVA) annetun lain (468/94, muutos 267/99) ja YVA-asetuksen (268/99) 6 :n hankeluettelon kohdan 2 b mukaan

Lisätiedot

ORIMATTILAN KAUPUNKI ARTJÄRVI, ENTISEN KUNNANTALON ASEMAKAAVAMUUTOKSEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

ORIMATTILAN KAUPUNKI ARTJÄRVI, ENTISEN KUNNANTALON ASEMAKAAVAMUUTOKSEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 8.1.2013 ORIMATTILAN KAUPUNKI ARTJÄRVI, ENTISEN KUNNANTALON ASEMAKAAVAMUUTOKSEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 2013 Orimattilan kaupunki, tekninen palvelukeskus Kaupungintalo, Erkontie 9 Puhelin

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Osallistumis- ja arviointisuunnitelman tarkoitus: Maankäyttö- ja rakennuslain 63 :ssä on esitetty OAS:n tarkoitus. Kaavaa laadittaessa tulee riittävän aikaisessa vaiheessa

Lisätiedot

RAPORTTI. Biodiesellaitoksen jäähdytysvesien leviämismallinnus Äänekoski

RAPORTTI. Biodiesellaitoksen jäähdytysvesien leviämismallinnus Äänekoski RAPORTTI Biodiesellaitoksen jäähdytysvesien leviämismallinnus Äänekoski 5.8.2010 Asiakas Vapo Oy PL 22 (Yrjönkatu 42) 40100 Jyväskylä puh. 020 790 4000 fax 020 790 5601 Metsäliitto Osuuskunta PL 10 (Revontulentie

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (Drno 20/2016) RUKAN ASEMAKAAVAN MUUTOS JA LAAJENNUS KORTTELEISSA 140, 141 JA 142, YLEISELLÄ PYSÄKÖINTIALUEELLA JA NIIHIN LIITTYVILLÄ KATU-, URHEILU-, JA VIRKISTYS-, VESI- SEKÄ RETKEILY- JA ULKOILUALUEILLA

Lisätiedot

Sulkavan kunta Vilkalahden ja Hopeasaaren itäosien asemakaava Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Sulkavan kunta Vilkalahden ja Hopeasaaren itäosien asemakaava Osallistumis- ja arviointisuunnitelma SULKAVAN KUNTA SULKAVAN KYLÄ OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. MIKÄ ON OSALLITUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Maankäyttö- ja rakennuslain 63 edellyttää, että kaavatyön yhteydessä riittävän varhaisessa

Lisätiedot

Hanhikivi 1 Rakentamisen vaiheet

Hanhikivi 1 Rakentamisen vaiheet Hanhikivi 1 Rakentamisen vaiheet Teemailta Pyhäjoen toimistolla 5.9.2012 Timo Kallio Rakentamisjohtaja Hanke etenee vaiheittain Ydinvoimalan rakentamisen osa-alueet Laitospaikalla tapahtuu Ensimmäiset

Lisätiedot

Helsingin itäisen saariston asemakaavaluonnos

Helsingin itäisen saariston asemakaavaluonnos Helsingin itäisen saariston asemakaavaluonnos Asukastilaisuus 3.6.2013 Villinki, Pukkiluoto, Sikosaari, Varviluoto Itäisen saariston asemakaavaryhmä Asemakaavoitus: Arkkitehti Johanna Backas, puh. 310

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA KAUS/97/2015 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA KARTANO (41.) KAUPUNGINOSAN KORTTELIN 17 TONTTI 10 ASEMAKAAVAN MUUTOS 609 1657 www.pori.fi/kaupunkisuunnittelu etunimi.sukunimi@pori.fi puh. 02 621 1600

Lisätiedot

HÖYHTIÖNLAHDEN, KONTANNIEMEN JA RUPONLAHDEN RANTA-ASEMA- KAAVOJEN KUMOAMINEN 1. MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

HÖYHTIÖNLAHDEN, KONTANNIEMEN JA RUPONLAHDEN RANTA-ASEMA- KAAVOJEN KUMOAMINEN 1. MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Osallistumis- ja arviointisuunnitelma LIITE 1 1 (10) Leskinen Timo 21.12.2018 tarkistettu 1.4.2019 PIHTIPUTAAN KUNTA HÖYHTIÖNLAHDEN, KONTANNIEMEN JA RUPONLAHDEN RANTA-ASEMA- KAAVOJEN KUMOAMINEN 1. MIKÄ

Lisätiedot

Tilan Joensuu RN:o 20:25 asemakaavan muutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Tilan Joensuu RN:o 20:25 asemakaavan muutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1(7) KITTILÄN KUNTA, 2. KUNNANOSA, LEVI Tilan Joensuu RN:o 20:25 asemakaavan muutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma 2(7) 1. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan

Lisätiedot

Suomenlahden kansallispuistojen kehittäminen

Suomenlahden kansallispuistojen kehittäminen Suomenlahden kansallispuistojen kehittäminen Petteri Tolvanen, WWF 19.3.2015 Petteri Tolvanen WWF:n esitys toukokuu 2014 Porkkalan uudelleenperustaminen; erittäin monipuolinen luontokokonaisuus vanhoista

Lisätiedot

Fennovoima Oy:n loppusijoitushankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettelyt ja luvitus

Fennovoima Oy:n loppusijoitushankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettelyt ja luvitus Fennovoima Oy:n loppusijoitushankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettelyt ja luvitus Teollisuusneuvos Herkko Plit Työ- ja elinkeinoministeriö Energiaosasto Fennovoiman loppusijoitushanke PAP vuodelta

Lisätiedot