ArchiCAD 17 sisältää merkittäviä uudistuksia ja lisäyksiä, jotka yksinkertaistavat myös paljon yksityiskohtia sisältävien projektien

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ArchiCAD 17 sisältää merkittäviä uudistuksia ja lisäyksiä, jotka yksinkertaistavat myös paljon yksityiskohtia sisältävien projektien"

Transkriptio

1 ArchiCAD 17 UO. - 1 ArchiCAD 17:n uudet ominaisuudet ArchiCAD 17 sisältää merkittäviä uudistuksia ja lisäyksiä, jotka yksinkertaistavat myös paljon yksityiskohtia sisältävien projektien mallinnusta ja dokumentointia. ArchiCADin jatkuva tietomallinnusprosessi pitää mallin elävänä projektin loppuun saakka. Tässä vihossa käsitellään ArchiCAD 17 -version tärkeimmät uudet ominaisuudet. 1 Mallinnus 1.1 Automaattiset mallipohjaiset liitokset ArchiCADin versiossa 17 rakennuselementtien liitoksia voi määritellä entistä tarkemmin. Kun erilaiset rakenteet törmäävät tai liittyvät toisiinsa, vastaavat ne detaljipiirustusten pohjana käytettävissä leikkauksissa enemmän niiden todellista rakentamistapaa. Useimmat liitokset leikkauksissa vastaavat tarkkuudeltaan perinteisesti 1:50 mittakaavassa esitettyjä piirustuksia. Prioriteettipohjaiset liitokset kaikille rakennuselementeille Laajentaa liitoksien prioriteettien käytön kaikkiin rakennuselementteihin ja rakennetyyppeihin sekä pilari- ja palkkipoikkileikkauksiin. Tämä koskee kaikkia malli-ikkunoita ja se toteutuu uuden Rakennusaine-attribuutin avulla. Erilliset prioriteetit ovat asetettavissa myös pilarien rungolle ja kuorelle. Aiemmin ominaisuus on ollut käytössä vain seinille pohjapiirroksessa ja osin leikkauksissa. Uudistettu käyttöliittymä selkeyttää näitä asetuksia. Muita parannuksia liitosten hallintaan Rakennusaineeseen pohjautuva rakennuselementtien rajaviivojen poisto liitoksissa. Seinien T, L ja X-liitokset tehdään niiden rakennekerrosten mukaisesti. Pohjassa on käytössä symboliset pystysuorien pilarien ja muiden kuin monikulmioisten seinien liitokset. Rakenneosien mitoitus leikkauksessa on nyt helpompaa, koska dynaamiset mittapisteet tarttuvat rakenteiden reuna- ja väliviivoihin sekä runko- ja kuorikerrosten reunoihin. Lisää vaihtoehtoja leikkaustäytteiden näyttämiseen leikkausikkunoissa (kuten 3D-dokumenteissa). Kursori tarttuu rakennetyyppien kerroksiin ja näkyviin nurkkiin niin 3D-ikkunassa kuin pohjassakin. Rakennekerroskohtaiset liitokset näkyvät 3D-ikkunassa.

2 UO. - 2 Liitoksien muokkausparannukset, paremmat käsinmuokkausmahdollisuudet nurkkaliitoksille ja uusi liitoksien hallintaan tarkoitettu Täsmää elementit laattoihin -käsky Muokkausvalikossa. 1.2 Elementtien korkeuksien kytkeminen kerroskorkeuksiin Seinien, pilarien ja vyöhykkeiden korkeus on kytkettävissä kerroksen korkoon. Jos kerroskorkeus muuttuu, elementit seuraavat mukana. Näin kerroskorkeuksien muutos ei enää edellytä elementtien korkeuksien muokkausta käsin. Etsi ja valitse -käsky löytää ylösalaisin menneet elementit (eli elementtien korkeus on negatiivinen) yhdellä klikkauksella. Löydetyt elementit myös korostetaan Pohjassa. Kiinteän korkeuden käyttö on edelleen mahdollista, kuten myös sijoituskorkeuden määrittäminen viitekoron mukaan. Viitetiedostojen elementtien kytkeytyminen kerroksiin on mahdollista säilyttää tai ohittaa. Ovien ja ikkunoiden penkit ja yläreunat ovat kytkettävissä seinän ala- tai yläreunan korkoon.

3 UO Emäviiva sijoittuu suhteessa runkoon Emäviivan voi määrittää seinien molempien puolien lisäksi myös rungon kummalle puolelle tahansa, ja laatassa vastaavasti laatan rungon ylä- tai alapuolelle. Nyt jos seinää tai laattaa muokataan (esimerkiksi lisätään rakennekerroksia tai muutetaan niiden paksuuksia), säilyvät seinä-laatta-liitokset emäviivan mukaisesti paikallaan. Ulkopinta Keskellä Sisäpinta Rungon ulkopinta Rungon keskellä Rungon sisäpinta Näin ollen seinät voivat yhdistyä laatan runkoon niiden pintakerrosten asemasta. Tämä ominaisuus on hyödyllinen esimerkiksi silloin, kun laatalla mallinnetaan alakattoja, joiden alapinnan korkeus pidetään samana paksuuden muuttuessa. Uudet Muokkaus Emäviiva ja taso kohdan käskyt korvaavat seinän aiemmat Suunnittelu Seinälisät-ikkunat. Näiden avulla seinän emäviivan tai laatan viitetason muokkaus tapahtuu siirtämättä geometriaa. 1.4 Kaareva palkki Palkki-työkalu tekee nyt vaakatasossa kaarevia palkkeja. Näitä voi käyttää esimerkiksi kaarevien seinien sisäisinä tukirakenteina. Tälläiset liitokset näytetään rakennusaineiden prioriteettien mukaan leikkauksissa (niitä ei tarvitse toteuttaa Boolen toimenpiteillä). 1.5 Helpompi elementtien luominen 3D-ikkunassa 3D-ikkunassa elementit sijoitetaan siihen kohtaan mihin kursorilla osoitetaan. Muokkaustaso tarttuu vastaavaan tasoon tilassa. "Nykyinen kerros" -vaihtoehto 3D korkeusasemalle elementin asetuksista on poistettu.

4 UO D ikkunassa ja leikkauksissa elementin muokkaamiseen on käytössä osoittimen graafinen palaute ja kerroskorkeuksiin tarttuminen. 1.6 Ikkunan ja oven kiinnittäminen seinän runkoon Ovet ja ikkunat ovat kiinnitettävissä niiden sijoitusseinien runkokerrokseen. Esimerkiksi kun ikkuna on kiinnitetty seinärakenteen runkoon ja seinän rakennetta muutetaan lisäämällä eristystä, säilyy ikkunan sijainti seinän runkoon nähden samana. 2 Työnkulku 2.1 Uusi rakennusaine-attribuutti ArchiCAD 17:ssä on käytössä uusi Rakennusaine-attribuutti, joka yhdistää leikkaustäytteen, materiaalin, prioriteetin, lämpöominaisuudet ja kynät. Rakennusaine määritellään yleisesti, ja sitä käytetään kaikissa rakennuselementeissä. Tämä yksinkertaistaa ja yhdenmukaistaa leikkaustäytteiden käyttöä projektissa. Kynät ja materiaalit voi edelleen määrittää elementtikohtaisesti, myös poikkileikkausprofiileille. Rakennusaineet tarkentavat rakennetyyppien ja poikkileikkausten 3D-visualisointia.

5 UO Joustavasti muokattava 3D-leikkaustaso 3D-leikkaustasot toimivat ArchiCAD 17:ssä graafisesti käyttäen yhtä tai useampaa eri paikkaan määriteltyä leikkaustasoa. Erillisen keskusteluikkunan asemesta leikkaustasoja raahataan ikkunan laidoissa olevista ikoneista Pohjissa, Leikkauksissa ja 3Dikkunoissa. Leikkaustasot siirretään ja kierretään paikalleen hiirellä. Lisätoiminnot löytyvät kohdevalikosta. Turhat leikkaustasot siirretään roskakoriin. 2.3 Kehittynyt ikkunoiden ja ovien sijoittaminen Uusi intuitiivinen aukkojen seiniinsijoittamistapa helpottaa sijainnin ja aukeamissuunnan hahmottamista. Esikatselu näyttää Pohjassa ja 3D-ikkunassa aukon sijainnin kiinnityspisteen pielen puolen aukeamissuunnan. Asetusten vaihtaminen onnistuu myös syötön aikana.

6 UO Suoraviivaisempi rakennetyyppien ja poikkileikkausten muokkaus Valitun rakennetyypin tai poikkileikkausprofiilin muokkausmahdollisuus löytyy suoraan hiiren kakkospainikkeen kohdevalikosta. Lisäksi rakennetyypeissä on seuraavia uusia ominaisuuksia: Yksinkertaistettu käyttöliittymä esittää kaikki asetukset yhdessä taulukkomaisesti. Kerroksia voi järjestellä raahaamalla. "Uusi" luo yksinkertaisen yksikerroksisen rakennetyypin. Myös kuvioviivat ovat nyt muiden viivatyyppien ohella käytössä rakennekerrosten rajaviivoina. Esikatselu näyttää kunkin rakennusaineen leikkaustäytteen ja pintamateriaalin. Lisäksi Poikkileikkausten hallinnassa: Yksinkertaistettu käyttöliittymä esittää kaikki asetukset tilaa säästäen. "Uusi" ja "Monista" -käskyt vaativat nimen ennen poikkileikkauksen luomista. "Käytä valintaan" vaihtaa valittujen tilalle tallennetun poikkileikkauksen.

7 UO Pohjaan perustuva 3D-dokumentti Pohjasta voi luoda 3D-dokumentin yhdellä osoituksella. Uudenlainen 3D-dokumentti on pohjaan perustuva vaakaleikkaus, joka noudattaa käytössä olevaa Pohjan leikkaustasoa. Projektio määritellään asettamalla haluttu Pohjan leikkauskorkeus kohdassa Dokumentti Pohjan leikkaustaso ja suunta ylöspäin (kattoa kohti) tai alaspäin (lattiaa kohti). Tämäntyyppinen 3D-projektio esittää leikatun osan mallista sisältäen pystyrakenteiden (kuten seinät, aukot) leikkaukset. Käyttö ja asetukset toimivat muuten samoin kuin 3D-dokumenteissa. Tämä ominaisuus on hyödyllinen esimerkiksi näyttämään välipohjan kantavat osat alhaalta päin, tai käännettyä kattokuvaa tehtäessä. Myös väritettyjen ja varjostettujen pohjakuvien tekeminen esityksiin tai sisustussuunnitelmiin onnistuu Pohjaan perustuvan 3Ddokumentin avulla. Luo 3D-pohjakuva yhdellä käskyllä. Sisältöä voi rajata Valinta-alueella, leikkaustasoilla, ja elementtityypeillä. Tallenna dokumentti Näkymäksi; tulosta tai sijoita se planssille. Mitoita 2D-elementtejä kattokuvaprojektiossa. Näytä piiloviivat. Vaihtoehto käännetylle kattokuvalle. Mallipohjainen elementtien esitys, joka huomioi Boolen toimenpiteet. Asetukset kattavat attribuutit leikatuille ja leikkaamattomille elementeille, niiden reunaviivoille, aidon 3D-vektorirasteroinnin, varjostuksen, varjot ja auringon tehosteet. 2.6 Kehittynyt vyöhykkeiden luominen ja muokkaus Uusia piirtotapoja vyöhykkeen luomiseen Vyöhykkeiden luominen onnistuu käsin piirrettäessä nyt myös uusien Suorakulmainen tai Kierretty suorakulmainen -vaihtoehtojen avulla. Säilytä pinta-ala muokattaessa Uusi Kiinteä ala -muokkausvaihtoehto seuralaisessa pitää vyöhykkeen kokonaisalan samana, vaikka yhtä reunaa siirretään.

8 UO Älykkäämpi attribuuttien hallinta Versioon 17 siirtymisen jälkeen käytettäessä Liitä-käskyä tai viitetiedostoja voi olla tarpeen päästä eroon tarpeettomista attribuuteista kuten tasoista tai viiva- ja täytetyypeistä. Uusi työtapa attribuuttien hallitsemiseen on sallia hallitumpi attribuuttien poistaminen ja korvaaminen, mikä säästää aikaa ja estää kalliiden virheiden syntymisen. Poista ja korvaa: Poistettaessa attribuutti määritellään yhdellä valinnalla, mikä toinen attribuutti sen korvaa koko mallissa. Tämä on käytössä Rakennusaineille, Viiva-, ja Täyte-, Rakennetyypeille, Poikkileikkauksille, Materiaaleille ja Vyöhyketyypeille. Poista tasot ja siirrä elementit: Poistettaessa taso sen elementit voi siirtää toiselle tasolle. Aiemmin elementit olisivat kadonneet samalla lopullisesti.

9 UO Parempi viitteiden hallinta Nyt jokaiselle sijoitetulle Viite-instanssille (eli viitteen sijoitetulle esiintymälle) on mahdollista määrittää vapaa Master ID -tunniste. Esimerkiksi jos viite olisi hotellihuone, toisen kerroksen huoneen 13 Master ID-tunniste olisi "R213". Kun viite on sijoitettu emotiedostoon, sen Master ID sijoittuu kaikkiin viitteen sisältämiin elementteihin alkuperäisen ID:n lisätunnisteeksi. Elementtien alkuperäinen ID säilyy, mutta se pitenee uuden Master ID:n mukaisesti. Esimerkiksi jos huoneen pesualtaan alkuperäinen ID on "Allas 16", tulee sen uudeksi tunnisteeksi "R213 Allas 16". Tuloksena kaikilla elementeillä on yksilöllinen ID, mutta viitteiden elementtien tunnisteet ovat suojattuja muuttamiselta IDhallinnan kautta. Lisäetuna vyöhykkeiden käsittely on helpompaa. Jos vyöhykkeet tehdään viitteen lähdetiedostoon, sen vyöhyketunnus laajentuu samaan tapaan Master ID:n mukaisesti. Näin ollen kaikilla viitteinä sijoitetuilla vyöhykkeillä voi olla oma yksilöllinen tunnisteensa. Vyöhykkeet voi sijoittaa kerralla viitteeseen, eikä niitä tarvitse tehdä erikseen emotiedostoon. Vaihtoehtoisesti vyöhykkeen tunnuksen voi kytkeä vyöhykkeen numeroon ja näyttää sen vyöhykeleimassa. Esimerkiksi jos vyöhyke, jonka ID lähdetiedostossa on "kylpyhuone", sijoitetaan emotiedostoon osana viitettä, jonka tunnus on "R213", sen numeroksi tulee "R213 kylpyhuone". 2.9 PDF/A-tuki Alkaen versiosta 17 ArchiCADin Näkymiä, Plansseja, Tulostussarjoja tai kokonaisia projekteja voi tallentaa ja julkaista arkistointitarkoitukseen kehitetyssä avoimessa PDF/A muodossa. Tallennusvalinnat löytyvät kunkin tavan Asetuksista. Ominaisuus on lisensoitu yritykseltä nimeltään PDFTron, ArchiCAD-mallin tallennus STL-muotoon Tuki STL-tiedostomuodolle (stereolitografia) on sisäänrakennettu versiossa 17. ArchiCAD-mallin voi suoraan tallentaa STL-muotoon. STL-tiedosto sisältää vain 3D-mallin pintageometrian jaettuna kolmiopinnoiksi ilman mitään muuta tietoa (kuten väri tai materiaali). STL-tiedoston voi myös avata tai liittää suoraan ArchiCAD-malliin. Tätä tiedostomuotoa käytetään pikamallinnuksessa, 3D-tulostuksessa ja tietokoneavusteisessa valmistuksessa.

10 UO Integroidut liitännät Google Earth ja Sketchup-ohjelmiin Avaa tai Liitä malleja Google Earth (KMZ) tai Sketchup (SKP) -muodoissa suoraan ArchiCADiin, tai tallenna ArchiCAD-malli suoraan jompaan kumpaan muotoon. Näihin toimintoihin liittyvät ArchiCAD-laajennukset asentuvat nyt automaattisesti ArchiCADin asennuksen mukana. Käskyllä Arkisto Liittäminen Lähetä malli Google Earthiin ArchiCADin 3D-ikkunan malli siirtyy suoraan katseltavaksi Google Earth -ohjelmaan. Liitettäessä malli ArchiCADiin, on valittavissa tuodaanko sen paikkatieto, säilytetäänkö ArchiCADin oma Projektin sijainti, ja sijoitetaanko tuotava sisältö suhteessa niihin. Mikäli tarvitaan vain paikkatieto, on se mahdollista suoraan liittää.kmz- tai.skp-tiedostosta ArchiCADin Projektin sijainti-ikkunaan (Vaihtoehdot Projektin asetukset Projektin sijainti) Yhden askeleen Korjausrakentamisen vaiheen hallinnointi kaikille elementeille Kun korjausrakentamishanke valmistuu, täytyy moniin elementteihin tehdä muutoksia. Esimerkiksi "Purettavat" elementit voi poistaa, ja ne jotka olivat "Uusia" ovat nyt "Pysyviä". Aiemmissa versioissa tämä prosessi vaati useita Etsi & Valitse -kierroksia, ja 2D-elementit, kuten merkinnät, piti käydä erikseen läpi jokaisessa ikkunassa (pohjat, leikkaukset ja niin edelleen). Nyt muutokset voi tehdä koko hankkeelle kerralla. Uusi käsky löytyy kohdasta Dokumentti Muutos Palauta muutosstatus. Sen avulla on mahdollista asettaa elementeille uusi tila, poistaa elementtejä tai säilyttää elementtien status.

11 UO Konseptisuunnittelu Uudet Muunteen taulukointiominaisuudet tukevat konseptisuunnittelua ja massoittelua. Muunteiden alat ja tilavuudet voi luetteloida kerroksittain, vaikka muunteet olisi mallinnettu yhtenäisinä. Nämä tiedot tuottavat projektin alkuvaiheessa olennaisia lähtötietoja. Bruttorauminhalt (ominaisuus käytössä vain ArchiCADin GERja AUT-versioissa) Tämän ominaisuuden avulla rakennuksen tilavuus syntyy automaattisesti Saksalaisen DIN 277- ja Itävaltalaisen ÖNORM B standardin mukaisesti. Työprosessi sisältää rakennuksen tilavuusmallin luomisen Muunteella. Muunteen asetuksissa jokaiselle Muunteelle valitaan tyyppi (A,B,C tai määrittämätön), joka vastaa standardin mukaista rakennustyyppiä. Tämän jälkeen käyttäjä valitsee Bruttorauminhalt-käskyn standardinmukaisen raportin luomiseksi.

12 UO Elementtien asetusikkunoiden uusittu käyttöliittymä Päivitetty Geometria ja sijoittuminen -välilehden ulkoasu on otettu käyttöön kaikkiin rakennuselementteihin. Kerroskorkeuksiin liittymisen eri vaihtoehdoissa on selittävämmät kuvat. Eri rakennuselementtien asetukset on toteutettu yhtenäisemmin. Myös Tiedot-apuikkunan sisältöjä on koordinoitu yhtenäisemmiksi ja päivitetty uusien ominaisuuksien osalta Elementtien kopioiminen leikkauksessa Seuraavat toiminnot ovat käytössä leikkausikkunoissa sekä seuralaisen ja kohdevalikon kautta: Siirrä ja kopioi, Siirrä ja kopioi monta Peilaa ja kopioi, Peilaa ja kopioi monta (ei käytössä ikkunoille ja oville) Monista Kierrä, Kierrä ja kopioi (vain elementeille, joille mahdollista eli Muunteelle, Kuorelle ja Verhorakenteelle).

13 UO Open BIM 3.1 IFC-parannukset Useiden IFC-standardien tuki Koordinaationäkymä 2.0 Sertifiointiprosessi IFC 2X3 -standardin mukaiselle tuonnille ja viennille on käynnissä. Muutkin yleisesti käytössä olevat ohjelmistot, kuten Revit Architecture/Structure/MEP, AutoCAD Architecture/MEP, Bentley Architecture, Tekla Structures, Vectorworks, Allplan, Scia Engineer, DDS-CAD MEP ja Solibri Model Checker, ovat mukana. Tuloksena syntyy parempi yhteensopivuus ohjelmien kesken. Muut mallinäkymät (MVD:t) ArchiCAD 17:n myötä suunnittelijoilla on laajemmat mahdollisuudet määritellä uusien IFC-tietojen vientiä muihin mallinäkymiin, kuten Concept Design BIM 2010:een (jota edellyttävät GSA (US), Statsbygg (Norja), Senaatti Kiinteistöt (Suomi) ja FM Handover (jota taasen vaaditaan esimerkiksi COBien määrittelyssä)). IFCSystem-määrittely, erityisesti LVIS laitteille. Elementit on ryhmiteltävissä käsin, LVIS-mallintajan järjestelmistä, tai ryhmitys voi tulla automaattisesti LVI-ohjelmista liitettyjen elementtien mukana. Alijärjestelmähierarkian määrittely (vanhemmat-lapset periaatteella), esimerkiksi ryhmittelemällä pystysuuntaiset nostimet mekaanisen järjestelmän alijärjestelmiksi asettamalla kylmävesiputket vesijohtoputkien alajärjestelmäksi. Monitasoinen alihierarkia IFCvyöhykkeille ja IFCryhmille (IfcZone ja IfcGroup). Esimerkiksi ryhmitä joitain ArchiCAD vyöhykkeitä (IfcSpaces) IFC-vyöhykkeeseen (Security Zones, turvavyöhykkeet), joka on osa ylemmän tason IFC-vyöhykeryhmää (hallinto-tilat). Aikasarja-taulukon (IfcTimeseriesSchedule) määrittely; käyttöaika, valaistus ja varustetaulukko projektin elementeille kuten ArchiCADvyöhykkeille. Erityisten tontin, rakennuksen ja kerrosten perusmäärien laskenta ja vienti Concept Design BIM mallinäkymän mukaan. Kaikkien IFC-tyyppiosien (IFC Type Products) tuki, esimerkiksi IfcSlabType, IfcCurtainwallType ja niin edelleen. IFC-tiedon laajemmat muokkausmahdollisuudet (uudelleen nimeäminen, uudet ominaisuudet, luokittelu) eri elementtityypeille ja tyyleille, kuten esimerkiksi IfcDoorStyle. Ovien ja ikkunoiden vuorauksen sekä lehtien ja puitteiden ominaisuudet (mukaanlukien niiden aukeamistoiminnot) lisätään automaattisesti niiden IfcDoorStyle tai IfcDoorWindowStylen mukaan. Elementtien kiinnittäminen suoraan IFC-tonttiin tai IFC-rakennukseen. Ympäröivät rakennukset ja pihavarusteet (puut, aidat, tiet ja niin edelleen) on mahdollista kiinnittää tonttiin siten, etteivät ne kiinnity projektin rakennukseen ja sen kerroksiin. Raha- ja aikayksikköjen asettamisen ja viennin tuki. Tuki kalenteri-tyyppisille IFC ominaisuuksille kuten IfcWarrantyStartDate eli takuunalkamispäivä. Uudet yleismaailmalliset ja paikallisesti käytetyt luokittelu- ja nimikkeistöjärjestelmät (esimerkiksi "Uniclass" Yhdistyneiden Kuningaskuntien alueella).

14 UO IFC-tiedostojen tallennus julkaisemalla ArchiCADin julkaisuominaisuus sisältää nyt tuen IFC-tiedoston tallennukselle yhdellä klikkauksella. Mallin voi esimerkiksi tallentaa kokonaan tai kerroksittain WYSIWYGperiaatteella. Kaikki IFC-kääntäjien asetukset löytyvät Julkaisijasta Muita IFC-parannuksia IFC-mallin tuonnissa kansiorakennetta tai tapaa, miten tai minne objekteina tuodut osat sisällytetään, voi muokata. Vaihtoehtoja ovat sisäinen kirjasto, linkitetty kirjasto (kansio) ja.lcf-kirjastopaketti. Tämä pienentää projektin kokoa ja mahdollistaa uusien luotujen objektien hallinnan. Itse luodun ominaisuusjoukon (IFC Property Set) nimeä voi vaihtaa suoraan nimikentän kautta. Etsi & valitse ja elementtitaulukko toimivat IFC-kiinnitysten (Assingments) ja IFCtyyppiosien (IFC Type Product) kanssa. Tarkat prioriteettipohjaiset elementtien liitokset (ArchiCAD 17:n uusi ominaisuus) ovat tuettuja viennissä, eli ne voi viedä sellaisenaan. Ovien ja ikkunoiden 2D-symbolit voi viedä IFC-mallin mukana. 3.2 Elementtien tallennus DWG-blokeiksi Aiemmin saman GDL-objektin erikseen sijoitetut kopiot jos niissä on ollut erilaisia parametriarvoja ovat tallentuneet erillisiksi DWG-blokeiksi. ArchiCAD 17 -versiosta alkaen tälläiset objektit tallentuvat yhdeksi blokiksi. Näin ollen objektien muokkaus AutoCADissä tapahtuu muuttamalla yhtä blokkia. 4 Energia-arvio Esittelemällä useiden termisten massojen tuen energia-arvioinnissa ArchiCAD 17 tuottaa nyt merkittävästi tarkempaa tietoa projektin energiankulutuksesta. Menetelmä on yhteensopiva standardimuotoisen laskennan kanssa. Laajennettu käyttöliittymä ja uudet arviointiominaisuudet käyttävät yksityiskohtaisempaa useiden termodynaamisten tilojen tuottamaa tietoa. Aiemmissa ArchiCADin versioissa ( 16) analysointi tapahtui aina vain yhden tilavuuskappaleen kautta. 4.1 Termodynaamisten tilojen helppo luominen ja visualisointi Käyttäjä määrittää ArchiCAD-projektin termodynaamiset tilat, joiden geometria syntyy yhden tai useamman ArchiCAD-vyöhykkeen sisällöstä. Jokainen niistä, esimerkiksi porraskäytävä, toimisto, kellari tai tekninen tila, sisältää tyypillisesti omat energiatekniset ominaisuutensa ja tarpeensa. Tilat määritellään vetämällä ja pudottamalla ArchiCAD-vyöhykkeet mallista Energiamallin tarkastelu -ikkunan luetteloon. Ikkunan uusi välilehti esittää termodynaamiset tilat olennaisine ominaisuuksineen. Valitsemalla tila luettelosta se korostuu ArchiCAD-mallissa.

15 UO Virtaviivaistettu rakenteiden ja aukkojen hallinta Mallintarkastelu-ikkunan uusi tiloihin pohjautuva puunäkymä on käytössä aukkojen ja rakenteiden ominaisuuksien selaamiseen, muokkaukseen ja niiden visualisointiin. Ominaisuudet-välilehdellä esitetään elementti muokattavana luettelonäkymässä. Aukot-välilehdellä on yksilöllinen analyysi (luettelo, muokkaus ja visualisointi) jokaiselle aukolle. Yksityiskohtaisempi parametrijoukko mahdollistaa tarkemman energia-analyysin. 4.3 Mallipohjainen auringon säteilyanalyysi Malliin pohjautuva säteilyanalyysi määrittää vaipan aukkojen kautta tulevan säteilylämmön. Graafinen palaute aukkojen vaikutuksen osalta.

16 UO Aurinkoanalyysi ottaa huomioon ympäristön varjostuksen kuten myös muut ympäristön rakenteet ja rakennukset. ArchiCAD 17 kasviobjektit toimivat älykkäinä varjostimina. Niiden varjostusteho on tehty viitevuoden mukaan huomioiden se, ovatko ne lehtipuita vai ainavihantia ja varjostavia havupuita. 4.5 Usean LVI-järjestelmän kiinnittäminen Versiossa 17 LVI-järjestelmät voi kiinnittää jokaiselle lämpövyöhykkeelle erikseen ei pelkästään koko projektille. Tämän vuoksi energia-arvio antaa entistä tarkemman kuvan energiantarpeesta. 4.6 Yksityiskohtaisemmat energiaraportit Tarkemmat raportit sekä.pdf- että.xls-muodoissa. Uusia muotoilumahdollisuuksia kuten värien ja kirjasimien muokkaus sekä otsikkokuvan (esimerkiksi logo) lisääminen. 5 Kirjastoparannukset HUOMAA Jotkut uusista kirjastojen osien ominaisuuksista ovat käytössä vain valikoiduilla markkina-alueilla. Tästä on tarkempi maininta objektikuvausten kohdalla. 5.1 Yleiset kirjastoparannukset Objektikirjastoissa liikkumisen nopeuttamiseksi joitain objekteja on liitetty yhteen säilyttäen kaikki niiden parametrit. Joitain objekteja on nimetty uudelleen harhaanjohtavien lyhenteiden poistamiseksi. Uusi hakuehto mahdollistaa objektien etsimisen, valitsemisen ja taulukoinnin niiden alatyypin mukaan. 5.2 Objektit Koordinaatti-objekti Koordinaattimitalla on nyt 3D esitys, jonka avulla sen voi helposti sijoittaa oikeaan kohtaan käyttäen painovoimaominaisuutta. Portaat ja kaiteet Uusi 2D-ulkoasu portaille ja yksinkertaisille kaiteille (kuten Stair- Makerissa); uusia vaihtoehtoja kaiteen ja käsijohteen esittämiseksi pohjassa. RoofMaker-elementit Roofmaker-elementit ovat saaneet uuden graafisen käyttöliittymän parametrien syötön helpottamiseksi. Myös kerrokseen sidottu esitystapa on lisätty. Katkaisumitta ja pyöristetty mitta lasketaan automaattisesti parametreihin. Ne luetteloituvat uuteen Kattorakenne-elementtitaulukkoon, joka on mukana ArchiCADin 17-FIN -version aloituspohjassa. Elementtien rakenteellinen pituus, puutavaran koko ja pyöristetty koko esitetään oikein, ja mitat ovat luetteloitavissa. Alatyyppipohjainen Elementtitaulukko on luotavissa kattorakenteiden laskentaan. Uusi objekti: Moninuolinen selitesymboli Uuden seliteobjektin voi sijoittaa Pohjaan. Aiemmin käytössä olleista selitesymboleista poiketen uusi objekti sisältää useita nuolenpäitä. 5.3 Selitteet Mittaselite sisältää korkeusaseman eli mittaselite voi esittää elementtien ala- ja yläpintojen korkeudet. Selite-työkalun käyttöliittymää on uudistettu.

17 UO Vyöhykeleimat Vyöhykeleima 2 -objektille ja paikallisille leimoille on kehitetty joustavampia leiman esitystapoja. Muunneltava esitysjärjestys leiman tiedoille. Korkeusarvojen esitys yksilöllisesti. 5.5 Yleiset ovien ja ikkunoiden parannukset Kehitetty ikkunoiden ja ovien sijoittaminen Osana oven tai ikkunan sijoittamisen muokkausta avautumissuuntaparametri on poistettu. Uusi palaute selventää sisä- ja ulkopuolen sekä avautumissuunnan parametrit. Ovi- ja ikkunalitterat ovat yhtenäisemmät. Avautumissuunta näkyy oikein taulukoissa. Uusia eristetilan sulkutyyppejä Eristetilan sulkutyypit sisältävät nyt listan valmiiksi määriteltyjä, yleisesti käytettyjä pielityyppejä. HUOMAA Pielet esitetään pohjassa. Pielityypit toimivat oikein sijoitettuna sellaisiin rakennetyyppeihin, joihin niiden rakennekerrosasetukset on sovitettu. Vaihtelevasulku Rappauspieli Eristepieli Listapieli Ilmarako Tarkemmat ominaisuustiedot ikkunoista ja ovista Ovet ja ikkunat laskevat ja taulukoivat lasitetut pinta-alansa oletusmateriaalinsa huomioiden. Selitteet, litterat ja leimat osaavat lukea ja esittää objektin parametreihin määritellyt U-arvot. Penkin ja kynnyksen parannukset (mukana DACH- eli Saksan, Itävallan ja Sveitsin versioissa) Uusia kynnystyyppejä ovissa: normaali ovilehteen lehden alle 1 lehden alle 2 karmin syvyys on seinän syvyys. Aseta rako ovilehden ja kynnyksen väliin (vähentää ovilehden korkeutta). Piilokynnys valittavissa kaikille kynnystyypeille. Lattiapäällysteen paksuus määritettävissä ikkunoihin. Penkki on käytössä terassiovissa. Vuorauksen esitys (vain Norjan ArchiCAD-versiossa) Vuorausta ei esitetä 1:50 tai pienemmissä mittakaavoissa.

18 UO Ovet Uusia ovia Uusia hissiovia (vain DACH- eli saksankielisissä versioissa): Teleskooppiovi Kaksoisteleskooppiovi Uusia sivuosaovia, joissa saranointi sivuosan puolella Uusia ovilehtityyppejä 25 uutta ovilehtityyppiä: Kaikissa ovissa on tyhjä ovilehtivaihtoehto (vain DACH). Kaksoisoviin saa erilaiset ovilehdet (vain DACH). Parannuksia sivuosaoviin Kehykset sivuosallisiin ikkunoihin ja oviin (P- tai T-muoto). Vaakajaot määriteltävissä sivuosiin. Jako-osat määriteltävissä erilaisin käynti ja aukkotyypein. Uusia ovia yhdellä sivuosalla: saranointi sivuosan puolella. Parempia 2D-symbolin esitystekniikoita oville Uusi, yksinkertainen viivaesitystapa oville. Uusi nuolisymboli liukuoville. Kaareva Ei Suora Nuoli Lisää parametreja liukuoville Ovilehden ylitys ja lehtien välinen rako on nyt asetettavissa liukuoviin. Yksinkertainen Yksinkertainen Ovilehtien lasitus esitetään pohjassa. Saranaovet Liukuovet Autotallinovien parannukset (vain DACH) Uusi moottorin sijainti taiteovessa. Muokattavat karmimitat Autotallin kippiovessa.

19 UO Ikkunat Perusikkunaparannukset Helpompi symmetrinen asemointi vaakajaoille. Uusia puite ja avaustumistyyppejä ikkunoihin Kiinteä paneeli on valittavissa kaikkiin ikkunapuitteisiin. Uusi, vaaka-akseliltaan kääntyvä aukkotyyppi perusikkunoihin. Parempi aukkosymboli leikkauksiin ja 3D-ikkunaan Avautumisviivat näkyvät suhteessa puitteeseen eikä lasin reunoihin. Ikkunan karmien parannukset (SWE, DACH) Karmien paksuuden voi valita erikseen ikkuna-aukon eri puolille. 6 Suorituskykyparannukset Nopeampi OpenGL Suurissa projekteissa OpenGL 3D-ikkunan käyttö on jopa kymmenen kertaa nopeampaa kuin edellisessä versiossa. Boolen toimintojen suorituskykyparannukset Paremman tiedonhallinnan ansiosta ArchiCADin suorituskyky paljon Boolen toimenpiteitä sisältävän projektin kanssa on huomattavasti parempi kuin ennen. Boolen toimenpiteet lasketaan nyt optimoidulla tavalla. Tuplanopeat kirjastonlatausajat Kirjaston lataus tapahtuu nyt puolet aiempaa nopeammin. Jos kirjasto on ladattu koneella aiemminkin, se latautuu nopeasti uuden välimuistiprosessin ansiosta. Tämä toimii kaikentyyppisillä kirjastoilla. Parempi suorituskyky vanhempia kirjastoja käytettäessä Jos käytössä on objekteja vanhojen versioiden kirjastoista ja PLA-tiedostoista, tapahtuu objektien 2D-näkymän mieti uudestaan ja 3Dnäkymän päivitys nopeammin. Kirjasto-objektien 3D-mallien nopeampi käsittely Moniydintietokoneissa objektien 3D-malleja käsitellään nyt nopeammin. Siirryttäessä 3D-ikkunaan näkymän päivitys tapahtuu jopa 50 % nopeammin, riippuen objektien määrästä. Taustaprosessointi nopeamman 3D mallin luomiseksi ArchiCAD käyttää moniytimisten koneiden tehoa taustalla tarkkojen, toisiaan leikkaavien 3D-liitosgeometrioiden laskentaan. Taustaprosessi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että pohjassa työskenneltäessä ohjelma laskee muissa ikkunoissa näkyvien elementtien geometriaa ilman työprosessin hidastumista. Hyötynä tästä on se, että siirryttäessä toiseen ikkunaan, vaikkapa leikkaukseen, on se käytössä heti päivittyneenä. 7 Integroitu ArchiCAD-ohjekeskus Löydä etsimäsi tarpeellinen tieto nopeammin! Ohjekeskus (Help Center) on hakusivu, johon pääsee suoraan ArchiCADistä. Se korvaa aiemman, englanninkielisen ArchiCAD-ohjeen. Kirjoita haku kenttään ja ohjekeskus etsii vastauksia kerralla kaikista seuraavista paikoista: ArchiCAD-ohjeen sisällöstä, Ohjevideot GRAPHISOFTin YouTube sivuilta, ArchicadWikistä ja ArchiCAD-Talkista. Löydä yksinkertainen vastaus yksinkertaiseen kysymykseen tai katso aiheeseen liittyvä ohjevideo, joka selittää monimutkaisen ominaisuuden visuaalisesti. Ohjekeskuksen sisältö on osin maanosakohtaista ja voi vaihdella lisenssityypistä riippuen.

A-Tiilikate objektikirjasto

A-Tiilikate objektikirjasto A-Tiilikate objektikirjasto 15.1.2014 A-Tiilikate-objektikirjasto toimii ArchiCAD 14, 15, 16 ja 17 -versioissa. Kirjaston käyttöön tarvitaan Graphisoftin Tarvikkeet-laajennus. Tarvikkeet-laajennuksen käyttöönotto

Lisätiedot

Planssit ja Tulosteet

Planssit ja Tulosteet 26.1.2007 Archicad 10 Planssit ja Tulosteet ArchiCAD 10:n tärkeimpiä uudistuksia on planssauksen ja tulostuksen sisällyttäminen itse ArchiCADiin. Projektin työstö luonnoksesta tulostukseen onnistuu siis

Lisätiedot

Pohjan ja leikkauksen tekeminen Casa Parrista

Pohjan ja leikkauksen tekeminen Casa Parrista 1 / 12 Digitaalisen arkkitehtuurin yksikkö Aalto-yliopisto 24.11.2015 Pohjan ja leikkauksen tekeminen Casa Parrista Talon sijoittaminen maastoon 2 / 12 1. File --> import --> valitse maastotiedosto (tai

Lisätiedot

Paroc Panel System ArchiCAD-sovellus

Paroc Panel System ArchiCAD-sovellus Paroc Panel System ArchiCAD-sovellus 1.1.2014 Käyttöehdot Sovelluksen käyttö ja kopiointi on maksutonta. Sovelluksen ja kaikki sen näyttämä sisältö toimitetaan sellaisenaan ilman minkäänlaista takuuta.

Lisätiedot

1 GDL-OBJEKTIN TUONTI...1

1 GDL-OBJEKTIN TUONTI...1 GDL-OBJEKTI SISÄLLYSLUETTELO 1 GDL-OBJEKTIN TUONTI...1 2 MTH CONCERTTO -OBJEKTI...3 2.1. Tekniset-välilehti...3 2.2. Asetukset-välilehti...3 2.3. Mitat-välilehti...4 2.4. Runko-välilehti...6 2.5. Aukko-välilehti...7

Lisätiedot

Webforum. Version 16.3 uudet ominaisuudet. Päivitetty:

Webforum. Version 16.3 uudet ominaisuudet. Päivitetty: Webforum Version 16.3 uudet ominaisuudet Päivitetty: 2016-09-26 Sisältö Tietoja tästä dokumentista... 3 Yleistä... 4 Aloita-sivu... 5 Uusi kalenteri... 5 Dokumentit... 6 Tarkastus ja hyväksyminen viimeistellään

Lisätiedot

Automaattitilausten hallinta

Automaattitilausten hallinta Automaattitilausten hallinta Automaattitilauksilla voidaan automatisoida kopiotilaukset tuotantolaitokselle. Työkalulla voitte määritellä kansio- sekä tiedostokohtaisia automaattitilauksia. Joka yö SokoPro

Lisätiedot

Esitystekniikoita ja visualisoinnin workflow

Esitystekniikoita ja visualisoinnin workflow 1 / 43 Digitaalisen arkkitehtuurin yksikkö Aalto-yliopisto Esitystekniikoita ja visualisoinnin workflow Miksi? 2 / 43 piirustuksilla arkkitehti kommunikoi muille suunnitelmasta (esim. skabat) eläydyttävä

Lisätiedot

Excel -sisäänlukutaulukko. Haahtela RES -järjestelmän huoltokohteiden - vienti/tuontitoimintojen käyttöohje

Excel -sisäänlukutaulukko. Haahtela RES -järjestelmän huoltokohteiden - vienti/tuontitoimintojen käyttöohje Excel -sisäänlukutaulukko Haahtela RES -järjestelmän huoltokohteiden - vienti/tuontitoimintojen käyttöohje 1. Sisäänlukupohjan hakeminen 1.1. Tyhjä sisäänlukupohja Tyhjään sisäänlukupohjaan voidaan kirjata

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata Opinto-oppaassa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasMuokkaaja-oikeudet. WebOodin käyttölupia

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata WebOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasMuokkaaja-oikeudet. WebOodin käyttölupia

Lisätiedot

MicroStation V8i-käyttöympäristö

MicroStation V8i-käyttöympäristö MicroStation V8i-käyttöympäristö Liite 2 Pääkäyttäjän ohjeet Juha Orre Tekniikan koulutusalan opinnäytetyö Kone- ja tuotantotekniikka Insinööri (AMK) KEMI 2013 SISÄLLYS Liite 2 2(14) SISÄLLYS... 2 1 KÄYTTÖOHJEET...

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE METRIRUNKO-OBJEKTILLE. Metrirunko-elementtien lisääminen runkoratkaisuksi

KÄYTTÖOHJE METRIRUNKO-OBJEKTILLE. Metrirunko-elementtien lisääminen runkoratkaisuksi KÄYTTÖOHJE METRIRUNKO-OBJEKTILLE Suunnittelun työvaiheet Rakennuksen mallintaminen 1. Säädä kerroskorkeus elementin korkeudeksi (2,500m + 0,048m, jos valitset alajuoksun elementin alle) Erikoistilauksesta

Lisätiedot

Kyvyt.fi eportfolion luominen

Kyvyt.fi eportfolion luominen Kyvyt.fi eportfolion luominen Portfolion tekeminen koostuu kolmesta vaiheesta: 1 Yksittäisten portfolio-sivujen luominen 2 Sivujen liittäminen yhteen sivustoksi - eportfolioksi 3 Katseluoikeuksien antaminen

Lisätiedot

Turvallinen veneily -näyttö. VesselView-ohjelmiston päivittäminen. Automaattinen WiFi-haku. Micro SD -kortin käyttäminen. Osa 1 - Alkuvalmistelut

Turvallinen veneily -näyttö. VesselView-ohjelmiston päivittäminen. Automaattinen WiFi-haku. Micro SD -kortin käyttäminen. Osa 1 - Alkuvalmistelut Turvallinen veneily -näyttö Kun VesselView käynnistetään sen oltua sammutettuna vähintään 30 sekuntia, näyttöön tulee turvalliseen veneilyyn liittyviä ohjeita sisältävä ikkuna. Jatka painamalla Accept

Lisätiedot

Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje

Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje Aloittaminen Hae video kansiosta, johon se on tallennettu painamalla Lisää videoita ja valokuvia painiketta. Kun video on tuotu elokuvatyökaluun sitä voi esikatsella

Lisätiedot

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla.

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Esitysgrafiikka Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Tallenna esimerkki.pptx tiedosto tuokion kansioon. Avaa esimerkki.pptx tiedosto PowerPoint ohjelmassa. Jäsennysnäkymä

Lisätiedot

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta.

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Sisäänkirjauduttuasi näet palvelun etusivulla helppokäyttöisen hallintapaneelin. Vasemmassa reunassa on esillä viimeisimmät tehdyt muutokset

Lisätiedot

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus 1 OpasOodi Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata n OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on in OpasMuokkaaja-oikeudet. n käyttölupia

Lisätiedot

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus 1 OpasOodi Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata n OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on in OpasMuokkaaja-oikeudet. n käyttölupia

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

Ohjelmiston kuvakkeiden kuvaus

Ohjelmiston kuvakkeiden kuvaus Ohjelmiston kuvakkeiden kuvaus Aliro-ohjelmiston kuvakkeiden esittely kattaa kaikki ohjelmistossa käytettävät kuvakkeet. Esittelyn avulla tunnistat helposti kuvakkeet ja niiden kautta käytettävät toiminnot.

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Tietokanta Tietokanta on työkalu, jolla opettaja ja opiskelijat voivat julkaista tiedostoja, tekstejä, kuvia ja linkkejä alueella. Opettaja määrittelee lomakkeen muotoon kentät, joiden kautta opiskelijat

Lisätiedot

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje YKSIKÄÄN ASIAKAS EI OLE MEILLE LIIAN PIENI TAI MIKÄÄN HAASTE LIIAN SUURI. Nettiposti Nettiposti käyttöohje Tässä käyttöohjeessa kuvataan selainkäyttöisen Nettiposti sähköpostiohjelman toiminnot. Käyttöohje

Lisätiedot

Office Video, pikaopas

Office Video, pikaopas Office 365 - Video, pikaopas Sisällys Palvelu... 2 Kanavan luonti... 3 Kuinka kanava kannattaa nimetä?... 4 Kanavan käyttöoikeudet... 4 Käyttöoikeustasot... 5 Videoiden lisääminen kanavalle... 6 Videon

Lisätiedot

Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita

Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita Sisällys 1. Johdanto... 1 2. Sisäänkirjautuminen... 1 3. Palvelussa navigointi... 2 4. Laitteet... 2 5. Sisällönhallinta... 4 6. Soittolistat... 7 7. Aikataulut...

Lisätiedot

2006 i&i Solutions Oy

2006 i&i Solutions Oy 2006 i&i Solutions Oy Materiaali on vapaasti käytettävissä. Alkuperäiseen materiaaliin ei saa kuitenkaan tehdä muutoksia ja alkuperäinen tekijä (i&i Solutions Oy) on aina oltava näkyvissä. Mikäli materiaalista

Lisätiedot

PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE

PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE IT-palvelut / Hannele Rajaniemi optima-support@jyu.fi www.jyu.fi/itp/optima-ohjeet 2 Sisältö Mikä on koosteen idea? Miten saan kooste-työkalun käyttööni? Miten luon koosteen?

Lisätiedot

Lipas- järjestelmän tallennusohjeet, käyttöohjeet-kansio. Lipas- järjestelmä löytyy myös osoitteesta

Lipas- järjestelmän tallennusohjeet,  käyttöohjeet-kansio. Lipas- järjestelmä löytyy myös osoitteesta Liikuntapaikan tallentaminen Lipakseen ja olemassa olevien paikkojen muokkaus Pistemäiset liikuntapaikat Sisältö: 1. Kirjautuminen Lipakseen 2. Liikuntapaikan sijainnin tallennus 3. Piste menikin väärään

Lisätiedot

Liukuovien tekninen ohje

Liukuovien tekninen ohje Liukuovien tekninen ohje 20.6.2016 SISÄLTÖ 1.0 Tuotetiedot...2 2.0 Seinän aukon mitat...5 3.0 Asennusvarat ja kannatus...6 4.0 Kiinnitys... 10 5.0 Kynnys... 11 5.1 Kynnyskorkeus...11 5.2 Kynnyksen säätö...11

Lisätiedot

Harri Koskenranta

Harri Koskenranta T-110.460 FYYSINEN TURVALLISUUS - Kuorisuojaus Harri Koskenranta 3.2. 2005 SUOJAUKSET UHKAT VAHINGOT 3.2. 2005 T-110.460 Koskenranta 2 RAKENTEELLINEN SUOJAUS Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää vahingontorjuntaa,

Lisätiedot

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu...

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu... Tärkeimmät toiminnot Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta Kun hiiren jättää kuvakkeen päälle vähäksi ajaksi Word selittää toiminnon Avaa tiedosto Tallenna Kumoa, nuolesta aiemmat

Lisätiedot

Luku 8. Aluekyselyt. 8.1 Summataulukko

Luku 8. Aluekyselyt. 8.1 Summataulukko Luku 8 Aluekyselyt Aluekysely on tiettyä taulukon väliä koskeva kysely. Tyypillisiä aluekyselyitä ovat, mikä on taulukon välin lukujen summa tai pienin luku välillä. Esimerkiksi seuraavassa taulukossa

Lisätiedot

KGU kannassa omaisuuden hallinta moduuli on valmiiksi asennettu.

KGU kannassa omaisuuden hallinta moduuli on valmiiksi asennettu. 1 Investointien hallinta ja poistot Investointien (esimerkiksi koneet ja laitteet, maa-alueet ja kiinteistöt) hallinta Odoo kirjanpidossa tehdään "Omaisuuden hallinta" moduulin alaisuudessa. Siellä voidaan

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

HAK. Hakemisto HAK. 17.7.2008 ArchiCAD 12 S&H.HAK - 1

HAK. Hakemisto HAK. 17.7.2008 ArchiCAD 12 S&H.HAK - 1 17.7.2008 ArchiCAD 12 S&H. - 1 Hakemisto Vihkotunnusten lyhenteet: ALK.ALK = Alkuun ALK.AS = Asennus ALK.PO = Pikaopas KO.KL = Käyttöliittymä KO:AS = Asetukset KO.TT = Työtavat KO.PT = Planssit ja tulosteet

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 / / WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 Sisältö Sisältö 1. Yleistä 2. Kirjautuminen ylläpitoon 2.1. Kirjaudu osoitteessa: http://sotkamo.valudata.fi/admin Myöhemmin: http://www.sotkamo.fi/admin 2.2 Salasana

Lisätiedot

Muutoskoneen kirjasto asennetaan oletusarvoisesti ArchiCADin kirjastohakemiston alle (C:\Program Files\Graphisoft\ArchiCAD 13\Kirjasto 13).

Muutoskoneen kirjasto asennetaan oletusarvoisesti ArchiCADin kirjastohakemiston alle (C:\Program Files\Graphisoft\ArchiCAD 13\Kirjasto 13). MUUTOSKONE KÄYTTÖOHJE Muutoskone on ArchiCADin laajennus, jonka avulla saadaan helposti poimittua muutosnuolien tiedot muutostaulukkoon planssille. Sen avulla saadaan kaikkialle tietomalliin sijoitettujen

Lisätiedot

Win7 & Office 2010. Kouluttaja: Mikko Niskanen. Materiaali: ITP / hannele.rajariemi@jyu.fi ITP / mikko.niskanen@jyu.fi ITP / timo.vorne@jyu.

Win7 & Office 2010. Kouluttaja: Mikko Niskanen. Materiaali: ITP / hannele.rajariemi@jyu.fi ITP / mikko.niskanen@jyu.fi ITP / timo.vorne@jyu. Win7 & Office 2010 Kouluttaja: Mikko Niskanen Materiaali: ITP / hannele.rajariemi@jyu.fi ITP / mikko.niskanen@jyu.fi ITP / timo.vorne@jyu.fi Sisältö 1(2) Win7 Perustoiminnot Asetukset Pikakomennot SCCM

Lisätiedot

Liferay CE KÄYTTÖOHJE PÄIVITTÄJÄLLE. Content Manager. Ambientia Oy TM Ambientia

Liferay CE KÄYTTÖOHJE PÄIVITTÄJÄLLE. Content Manager. Ambientia Oy  TM Ambientia Liferay CE KÄYTTÖOHJE PÄIVITTÄJÄLLE Ambientia Oy asiakaspalvelu@ambientia.fi www.ambientia.net TM Ambientia Content Manager 2 (13) KÄYTTÖOHJE PÄIVITTÄJÄLLE, SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... 3 2 KIRJAUTUMINEN...

Lisätiedot

JÄRJESTELMÄN TEKNINEN KÄYTTÖOHJE

JÄRJESTELMÄN TEKNINEN KÄYTTÖOHJE JÄRJESTELMÄN TEKNINEN KÄYTTÖOHJE TEKNINEN OHJE OSAAJAPLUS- JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖN OsaajaPlus -järjestelmä on luotu siten, että sen käyttöön tarvittavat ohjelmat ovat maksutta ladattavissa internetistä.

Lisätiedot

opiskelijan ohje - kirjautuminen

opiskelijan ohje - kirjautuminen opiskelijan ohje - kirjautuminen estudio on Edupolin kehittämä e-oppimisympäristö koulutusryhmän verkkoalustana perinteisen luokkaopetuksen tukena tai etäopiskelussa ja -opetuksessa kotoa tai työpaikalta.

Lisätiedot

1 RAKENNNESELVITYS. 9 LIITE 5. s. 1. Korutie 3 Työnumero: 8.9.2011 Ilkka Meriläinen 51392.27

1 RAKENNNESELVITYS. 9 LIITE 5. s. 1. Korutie 3 Työnumero: 8.9.2011 Ilkka Meriläinen 51392.27 9 LIITE 5. s. 1 1 RAKENNNESELVITYS 1.1 TEHTÄVÄN MÄÄRITTELY Selvitys on rajattu koskemaan :ssa olevan rakennuksen 1. ja 2. kerroksen tiloihin 103, 113, 118, 204 ja 249 liittyviä rakenteita. 1.2 YLEISKUVAUS

Lisätiedot

Tasogeometriaa GeoGebran piirtoalue ja työvälineet

Tasogeometriaa GeoGebran piirtoalue ja työvälineet Tasogeometriaa GeoGebran piirtoalue ja työvälineet Näissä harjoituksissa työskennellään näkymässä Näkymät->Geometria PIIRRÄ (ja MITTAA) a) jana toinen jana, jonka pituus on 3 b) kulma toinen kulma, jonka

Lisätiedot

Kurssien lukulistojen ylläpito Nellissä ja siirto Moodleen

Kurssien lukulistojen ylläpito Nellissä ja siirto Moodleen Kurssien lukulistojen ylläpito Nellissä ja siirto Moodleen Nellistä voi siirtää kirjallisuuslistoja Moodle-oppimisympäristöön. Näin voidaan tarjota opiskelijalle esimerkiksi verkkokurssin oheislukemistona

Lisätiedot

Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto / Tietohallinto Valitse muokkaustila päälle kurssialueen etusivun oikean yläkulman painikkeesta.

Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto / Tietohallinto Valitse muokkaustila päälle kurssialueen etusivun oikean yläkulman painikkeesta. Sanasto Sanasto -työkalulla voi laatia sanakirjan tapaisen sanaston, jonka hakusanoja (käsitteitä ja niiden määritelmiä) voidaan selata ja opettajan niin halutessa myös kommentoida. Sekä opettaja että

Lisätiedot

Discendum Oy

Discendum Oy 1 CV+ ansioluettelon luominen ja muokkaus CV+ - Yleistä 3 CV+ -ansioluettelon luominen 5 Tietojen muokkaaminen Perustoiminnot 7 CV+ sisältöjen otsikoiden muokkaus 8 Koulutus- ja työkokemustiedot Todistuksen

Lisätiedot

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET...

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET... OHJE OPPILAALLE 2 / 21 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

Yhteensopiva ja stabiili. Käsitteellistää suunnittelun. Parempi kuin koskaan aiemmin. Yksityiskohtien tarkka kuvaus. Saumaton kommunikaatio

Yhteensopiva ja stabiili. Käsitteellistää suunnittelun. Parempi kuin koskaan aiemmin. Yksityiskohtien tarkka kuvaus. Saumaton kommunikaatio ZWCAD 2012 ESITTELY Yhteensopiva ja stabiili Parempi kuin koskaan aiemmin Käsitteellistää suunnittelun Yksityiskohtien tarkka kuvaus Saumaton kommunikaatio ZWCAD -ohjelmointi Yhteensopiva ja stabiili Ylivertainen

Lisätiedot

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje Platina Pi-Ka ThermiSol Platina Pi-Ka essa kerrotaan ThermiSol Platina Kattoelementin käsittelyyn, kiinnitykseen ja työstämiseen liittyviä ohjeita. Platina Pi-Ka 2 1. Elementin käsittely... 3 1.1 Elementtikuorman

Lisätiedot

Väitöskirja -mallipohja

Väitöskirja -mallipohja JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Väitöskirja -mallipohja Word 2007/2010 IT-palvelut hannele.rajaniemi@jyu.fi https://koppa.jyu.fi/avoimet/thk/vaitoskirja sovellustuki@jyu.fi Sisältö Miten toimii väitöskirja/asiakirjamallipohja?

Lisätiedot

Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE. KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi

Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE. KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi 2015 Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi 1 Sisällysluettelo 1. Sivustolle rekisteröityminen... 2 2. Yrityksen lisääminen... 3 2.1. Yritystiedot...

Lisätiedot

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö Office_365_loppukäyttäjän ohje 15.5.2015 Esa Väistö 2 Sisällysluettelo Kuvaus... 3 Kirjautuminen Office_365:een... 3 Valikko... 4 Oppilaan näkymä alla.... 4 Opettajan näkymä alla... 4 Outlook (Oppilailla)...

Lisätiedot

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 8. Quick Start - opas Condes 8. olfellows www.olfellows.fi 1.

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 8. Quick Start - opas Condes 8. olfellows www.olfellows.fi 1. Condes Suunnistuksen ratamestariohjelmisto Versio 8 Quick Start opas Yhteystiedot: olfellows Jouni Laaksonen Poijukuja 4 21120 RAISIO Sähköposti: jouni.laaksonen@olfellows.fi www.olfellows.fi olfellows

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014 Tiedostojen lisääminen alueelle Vaihtoehto1: Jos käytät Firefox-selainta voit vain raahata tiedoston alueelle. Laita Moodle-alueellasi muokkaustila päälle (Muokkaustila päälle -painike). Avaa koneesi Tiedostot-ikkuna

Lisätiedot

Rakennusten pinta-alojen ja tilavuuksien laskeminen:

Rakennusten pinta-alojen ja tilavuuksien laskeminen: Rakennusten pinta-alojen ja tilavuuksien laskeminen: RT-ohjekortti RT 12-10277 Rakennuksen pinta-alat (1985) Kerrosalan laskeminen, Ympäristöopas 72 (2000) RAKENNUSALA: Rakennusala on se alue tontilla,

Lisätiedot

T-110.460 Henkilöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus, k-04

T-110.460 Henkilöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus, k-04 T-110.460 Henkilöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus, k-04 Harri Koskenranta Fyysinen turvallisuus 4.2.2004: Kuorisuojaus Arvot Suojaustoimenpiteet Uhkat Tunnistetaan Luokitellaan Mitoitetaan Otetaan

Lisätiedot

2016/07/05 08:58 1/12 Shortcut Menut

2016/07/05 08:58 1/12 Shortcut Menut 2016/07/05 08:58 1/12 Shortcut Menut Shortcut Menut Shortcut menut voidaan aktivoida seuraavista paikoista. Shortcut menun sisältö riippuu siitä, mistä se aktivoidaan. 1. Shortcut menu suunnitellusta linjasta

Lisätiedot

Päivitys Navigo Portalin versioon 5.1

Päivitys Navigo Portalin versioon 5.1 Päivitys Navigo Portalin versioon 5.1 Mikä muuttuu? 1 Johdanto...2 2 Sivun asetukset...2 3 Piilotetut Portlet-otsikot ja painikkeet...2 4 Portletin toimintolinkit ovat kuvakkeina...2 5 Uusi sisältö luodaan

Lisätiedot

Opiskelijoiden HOPSit

Opiskelijoiden HOPSit Opiskelijoiden HOPSit Ohje kommentoijalle ja hyväksyjälle/19.3.2014 Täydennetty ohjetta/2.1.2014: Lisätty tietoa opiskelijoiden lisäämisestä Omiin opiskelijoihin, mikä helpottaa HOPSien käsittelyä. Tarvittavat

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

5. Valitse Skannauslähde Skannaa-painike (etupaneeli) -ikkunasta Kuva tiedostoon.

5. Valitse Skannauslähde Skannaa-painike (etupaneeli) -ikkunasta Kuva tiedostoon. 1 Kuvien ja asiakirjojen skannaus HP Scanjet G4050 (PIKAOHJE!) VALOKUVIEN SKANNAUS 1. Käynnistä skanneri virtapainikkeesta 2. Avaa skannerin kansi ja aseta kuva seuraavasti: kuvapuoli, eli skannattava

Lisätiedot

Papermine. DIGITAALINEN LEHTI EVA ROOS-RAUTAKORPI

Papermine. DIGITAALINEN LEHTI EVA ROOS-RAUTAKORPI Papermine. DIGITAALINEN LEHTI EVA ROOS-RAUTAKORPI osoitteessa. www.papermine.com ennen kirjautumista. EXPLORE JULKAISIJAN POIMINTOJA FEATURES OHJELMAN OMINAISUUKSIA PLANS & PRICING HINNOITTELU hinnoittelupäivitys

Lisätiedot

LiuneDoor KÄYTTÄJÄN OPAS GDL LIUNE KIRJASTOLLE

LiuneDoor KÄYTTÄJÄN OPAS GDL LIUNE KIRJASTOLLE LiuneDoor KÄYTTÄJÄN OPAS GDL LIUNE KIRJASTOLLE LIUNE GDL - liukuoviobjekti on suunnit-telijan työväline, jota käytetään käytetään ArchiCAD 13 tai sitä uudemmassa Windows - tai Macintosh ohjelmaversiossa.kirjaston

Lisätiedot

TYÖPAJA 1: Tasogeometriaa GeoGebran piirtoalue ja työvälineet

TYÖPAJA 1: Tasogeometriaa GeoGebran piirtoalue ja työvälineet TYÖPAJA 1: Tasogeometriaa GeoGebran piirtoalue ja työvälineet Näissä harjoituksissa työskennellään näkymässä Näkymät->Geometria PIIRRÄ a) jana, jonka pituus on 3 b) kulma, jonka suuruus on 45 astetta c)

Lisätiedot

Lemminkäinen. Skaftkärrin koulu TARJOUS. nro 002 Lisä-ja muutostyö 18.3.2016. Skaftkärrin koulun tilojen muutos. Peruste/ viite

Lemminkäinen. Skaftkärrin koulu TARJOUS. nro 002 Lisä-ja muutostyö 18.3.2016. Skaftkärrin koulun tilojen muutos. Peruste/ viite Lemminkäinen Skaftkärrin koulu TARJOUS nro 002 Lisä-ja muutostyö 18.3.2016 Skaftkärrin koulun tilojen muutos Peruste/ viite Skaftkärrin koulu on laajentunut 780 brm2 verrattuna tarjousvaiheen ve 1 laajuuteen.

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan tilattuasi alueen Opetusteknologiapalveluista: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista

Lisätiedot

itslearning-julkaisu 67

itslearning-julkaisu 67 itslearning-julkaisu 67 Julkaisun pääkohdat Tervetuloa itslearning-julkaisuun nro 67. Julkaisussa keskitytään erityisesti uuteen itslearningkirjastoon. Se on suunniteltu entistä nopeammaksi, helppokäyttöisemmäksi

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

Navistools Standard. Navistools

Navistools Standard. Navistools Navistools Standard Navistools on Naviswork pohjainen Asset management sovellus, jota käytetään laitoksen, infrakohteen tai rakennuksen elinkaarenaikasen tiedonhallintaan, suunnittelusta työmaavaiheen

Lisätiedot

Jigi - Käyttöohje. Jigi Ohjelman peruskäyttö. A&S Virtual Systems Oy Laivalahdenkatu 2b FIN Helsinki

Jigi - Käyttöohje. Jigi Ohjelman peruskäyttö. A&S Virtual Systems Oy Laivalahdenkatu 2b FIN Helsinki Jigi - Käyttöohje Ohjelman peruskäyttö Laivalahdenkatu 2b FIN-00880 Helsinki Business ID: 0983544-2 2 (10) Sisällysluettelo 1 Aloitus ja uuden mallin luonti... 3 1.1 Ohjelman käynnistys... 3 1.2 Uuden

Lisätiedot

Käyttöohje. Energent MagiCAD plugin

Käyttöohje. Energent MagiCAD plugin Käyttöohje Energent MagiCAD plugin Sisältö 1. Yleistä 1 Dokumentin sisältö... 1 Ohjelman asennus... 1 Vaadittavat ohjelmistot... 1 Asennus... 1 Ohjelman käynnistys... 2 2. Toiminnallisuudet 3 Insert Energent

Lisätiedot

Helsingin yliopisto WebOodi 1 Opiskelijarekisteri Versio 3.2. Tenttityökalu

Helsingin yliopisto WebOodi 1 Opiskelijarekisteri Versio 3.2. Tenttityökalu Helsingin yliopisto WebOodi 1 Tenttityökalu Tenttityökalu on oiva väline laitos- ja tiedekuntatenttien tekemiseen. Esimerkiksi tiedekuntatentissä voi tenttiä samana päivänä kymmeniä eri opintojaksoja.

Lisätiedot

TERADOWEL- ja ULTRADOWELkuormansiirtojärjestelmä

TERADOWEL- ja ULTRADOWELkuormansiirtojärjestelmä TERADOWEL- ja ULTRADOWELkuormansiirtojärjestelmä Vaarnalevyt lattioiden liikuntasaumoihin Versio: FI 6/2014 Tekninen käyttöohje TERADOWEL- ja ULTRADOWELkuormansiirtojärjestelmät Vaarnalevyt lattioiden

Lisätiedot

Porrastietoa suunnittelijoille

Porrastietoa suunnittelijoille Porrastietoa suunnittelijoille Ohjelma: Porrasvalmistajat ry:n esittely - puheenjohtaja Anne Juopperi, Lappiporras Oy Portaan aukon mitoitus - Anne Juopperi, Lappiporras Oy Portaiden ja kaiteiden mitoitus

Lisätiedot

Optiman käyttöliittymän uusia ominaisuuksia. Ulkoasu

Optiman käyttöliittymän uusia ominaisuuksia. Ulkoasu Optiman käyttöliittymän uusia ominaisuuksia Ulkoasu Optiman käyttöliittymän graafinen ulkoasu on uudistettu perusteellisesti. Pääelementtien väriratkaisut ovat entisen kaltaiset, mutta muutoin ulkonäkö

Lisätiedot

Ohjeisto tiedonsiirrosta

Ohjeisto tiedonsiirrosta Liite 6 1(24) KEMIN ENERGIA Ohjeisto tiedonsiirrosta Janne Pirttimaa 27.2.2013 Liite 6 2(24) Sisällysluettelo 1. TIEDONKERUUKIRJASTON MUOKKAAMINEN... 3 2. KIRJASTON SIIRTÄMINEN LAITTEESEEN... 11 3. MITTAUSTEN

Lisätiedot

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö SAVONIA Savonia RPM Käyttöopas Informaatiotekniikan kehitysyksikkö 18.8.2011 Sisällysluettelo 1. Perusnäkymä... 3 2. Kirjautuminen... 4 3. Rekisteröinti... 5 4. Idean jättäminen... 6 4. Arviointi... 8

Lisätiedot

Museokartta Muokkaajan käyttöohje ,päivitetty

Museokartta Muokkaajan käyttöohje ,päivitetty Museokartta 2015 Muokkaajan käyttöohje 9.6.2015,päivitetty 25.9.2015 Tässä ohjeessa neuvotaan, kuinka paikkatietokohteita voi luoda ja muokata. Muut toiminnot on selostettu Katselukäyttöohjeessa. Ennen

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

HumakPro-uudistuksia ja -parannuksia / kevät 2013:

HumakPro-uudistuksia ja -parannuksia / kevät 2013: HumakPro-uudistuksia ja -parannuksia / kevät 2013: Pikavalikon hallinnointi koskien HALLINTO-osion toimintoja: Henkilöstöllä on mahdollisuus luoda itselleen valikko josta pääsee navigoimaan suoraan tiettyyn

Lisätiedot

Esitysgrafiikka. Microsoft PowerPoint 2010 PERUSMATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 24.1.2011

Esitysgrafiikka. Microsoft PowerPoint 2010 PERUSMATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 24.1.2011 Esitysgrafiikka PERUSMATERIAALI Microsoft PowerPoint 2010 Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 24.1.2011 materiaalimyynti@piuha.fi Copyright Esitysgrafiikka Microsoft PowerPoint 2010 3/32

Lisätiedot

Digi.kansalliskirjasto.fi:n käyttöohje

Digi.kansalliskirjasto.fi:n käyttöohje Digi.kansalliskirjasto.fi:n käyttöohje Digi.kansalliskirjasto.fi:n käyttöohje Kansalliskirjasto / Digitointi- ja konservointikeskus Uusittu 14.9.2016 Digi.kansalliskirjasto.fi - Pääsivu Etusivu Sivustokartta

Lisätiedot

edocker PUBLISH! -paketinhallinnan käyttöohje 9/2015

edocker PUBLISH! -paketinhallinnan käyttöohje 9/2015 edocker PUBLISH! -paketinhallinnan käyttöohje 9/2015 Uusien EDTPLIB- ja PDF -pakettien vienti ohjatulla toiminnolla...3 Tiedoston tarkistus...3 Kohdejulkaisun valinta... 4 Numeron tiedot... 5 Yhteenveto...6

Lisätiedot

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Outlook 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Outlook 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

Tulostussuosikit UNIFAUN

Tulostussuosikit UNIFAUN Tulostussuosikit UNIFAUN WWW.UNIFAUN.COM 7. HEINÄKUUTA 2016 Sisällysluettelo 1 Tulostussuosikit... 3 1.1 Valintojen suodattaminen... 3 1.2 Uusi Tulostussuosikki... 3 1.3 Lähettäjä... 4 1.4 Vastaanottaja...

Lisätiedot

Hoitoaikojen ilmoittaminen CGI Suomi

Hoitoaikojen ilmoittaminen CGI Suomi Hoitoaikojen ilmoittaminen 1.8.2015 SISÄLLYSLUETTELO 1 Tunnistautuminen 3 2 Hoitoaikojen ilmoittaminen 5 3 Viikkojen kopiointi 11 4 Tallennus 11 5 Yhteenvetotiedot 12 6 Tulostus 13 1.8.2015 Sivu 2 / 13

Lisätiedot

PM PlotMaker 9. 1 Mikä on PlotMaker. 2 PlotMaker-käsitteitä. 2.1 Planssi. 2.2 Masterplanssi. 2.3 Planssivihko. 2.4 Otsikkotyypit

PM PlotMaker 9. 1 Mikä on PlotMaker. 2 PlotMaker-käsitteitä. 2.1 Planssi. 2.2 Masterplanssi. 2.3 Planssivihko. 2.4 Otsikkotyypit -1 PlotMaker 9 1 Mikä on PlotMaker PlotMaker on ArchiCAD-ohjelman mukana oleva planssintaittoohjelma. Sen avulla taitetaan piirustuksista kokonaisuuksia, joita edelleen tulostetaan, piirretään ja tallennetaan

Lisätiedot

Site Data Manager Käyttöohje

Site Data Manager Käyttöohje Site Data Manager Käyttöohje Sisällysluettelo Sivu Mikä on SDM 2 SDM asennus 2 Ohjelman käyttö 3 Päävalikko 4 Varmuuskopion tekeminen 5 Täydellisen palautuksen tekeminen 6 Osittaisen palautuksen tekeminen

Lisätiedot

Opintokohteen luominen

Opintokohteen luominen Helsingin yliopisto WinOodi Sivu 1/6 Opintokohteen luominen Luo uusi opintokohde joko lisäämällä uusi opintokohde (Tapa 1) tai kopioimalla olemassaoleva opintokohde uudeksi (Tapa 2). Alkuvalmistelut: Hae

Lisätiedot

RYHMIEN PERUSTAMINEN JA OPINTOJEN ETENEMISRAPORTTI OODISSA

RYHMIEN PERUSTAMINEN JA OPINTOJEN ETENEMISRAPORTTI OODISSA RYHMIEN PERUSTAMINEN JA OPINTOJEN ETENEMISRAPORTTI OODISSA Ohje ryhmätyökalun käyttäjille 7.4.2015 Kuva: Ilpo Okkonen Ryhmätyökalu Oodissa Tässä ohjeessa käydään läpi OodiHOPSin ryhmätyökalutoimintoa.

Lisätiedot

mekaniikka suunnittelu ohjelmisto

mekaniikka suunnittelu ohjelmisto Ver tex Systems Oy on vuonna 1977 perustettu suomalainen tietokoneohjelmistoja valmistava yritys. Kehitämme ja markkinoimme tekniseen suunnitteluun ja tiedonhallintaan tarkoitettuja Vertex-ohjelmistoja.

Lisätiedot

Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 2, käytä tehokkaasti

Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 2, käytä tehokkaasti Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 2, käytä tehokkaasti Tämä on ensimmäisen kuvankäsittelyoppaan jatko-osa. Tässä jatko-osassa opimme käyttämään Picasan mainioita ominaisuuksia tehokkaasti ja monipuolisesti.

Lisätiedot

CVS. Kätevä väline usein päivitettävien tiedostojen, kuten lähdekoodin, hallitsemiseen

CVS. Kätevä väline usein päivitettävien tiedostojen, kuten lähdekoodin, hallitsemiseen CVS Versionhallintajärjestelmä Kätevä väline usein päivitettävien tiedostojen, kuten lähdekoodin, hallitsemiseen Käytetään komentoriviltä, myös graafisia käyttöliittymiä saatavilla CVS Kaikki tiedostot

Lisätiedot

TornaMarket-Metsät metsätilamarkkinointisovelluksen käyttöohje (ohje tehty PC käytölle)

TornaMarket-Metsät metsätilamarkkinointisovelluksen käyttöohje (ohje tehty PC käytölle) OHJE 4.5.2015 1 (5) TornaMarket-Metsät metsätilamarkkinointisovelluksen käyttöohje (ohje tehty PC käytölle) 1. Yleistä Järjestelmä on julkaisusovellus, jolla Tornator Oyj:n omista järjestelmistä julkaistaan

Lisätiedot

(Kuva2) (Kuva 3 ja 4)

(Kuva2) (Kuva 3 ja 4) Navigointi (Kuva1) Perinteisestä ohjelmasta poiketen, GIMP käyttöliittymä muodostuu useasta ikkunasta. Siinä on pääikkuna, joka sisältää työstettävän kuvan sekä ylärivin dropdown valikkoina kaikki ohjelman

Lisätiedot

Pikakäyttöohje Päivitys I OHJELMAN KÄYNNISTÄMINEN SISÄLLYS

Pikakäyttöohje Päivitys I OHJELMAN KÄYNNISTÄMINEN SISÄLLYS Pikakäyttöohje Päivitys 14.11.2011 SISÄLLYS I. Ohjelman käynnistäminen II. Harjoiteltavan osa-alueen ja tehtäväsovelluksen valinta III. Tehtäväsovellusten käyttö Mallisuoritus ja tehtävän suoritusohje

Lisätiedot

Ohjeita kirjan tekemiseen

Ohjeita kirjan tekemiseen Suomen Sukututkimustoimisto on yhdessä Omakirjan kanssa tehnyt internetiin uuden Perhekirja-sivuston. Se löytyy osoitteesta: www.omakirja.fi -> Kirjat -> Perhekirja tai http://www.omakirja.fi/perhekirja?product=6

Lisätiedot

Muistimoduulit. Oppaan osanumero: Tässä oppaassa kerrotaan tietokoneen muistin vaihtamisesta ja laajentamisesta.

Muistimoduulit. Oppaan osanumero: Tässä oppaassa kerrotaan tietokoneen muistin vaihtamisesta ja laajentamisesta. Muistimoduulit Oppaan osanumero: 407947-351 Toukokuu 2006 Tässä oppaassa kerrotaan tietokoneen muistin vaihtamisesta ja laajentamisesta. Sisällysluettelo 1 Muistimoduulien lisääminen tai vaihtaminen Muistimoduulin

Lisätiedot