ArchiCAD 17 sisältää merkittäviä uudistuksia ja lisäyksiä, jotka yksinkertaistavat myös paljon yksityiskohtia sisältävien projektien

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ArchiCAD 17 sisältää merkittäviä uudistuksia ja lisäyksiä, jotka yksinkertaistavat myös paljon yksityiskohtia sisältävien projektien"

Transkriptio

1 ArchiCAD 17 UO. - 1 ArchiCAD 17:n uudet ominaisuudet ArchiCAD 17 sisältää merkittäviä uudistuksia ja lisäyksiä, jotka yksinkertaistavat myös paljon yksityiskohtia sisältävien projektien mallinnusta ja dokumentointia. ArchiCADin jatkuva tietomallinnusprosessi pitää mallin elävänä projektin loppuun saakka. Tässä vihossa käsitellään ArchiCAD 17 -version tärkeimmät uudet ominaisuudet. 1 Mallinnus 1.1 Automaattiset mallipohjaiset liitokset ArchiCADin versiossa 17 rakennuselementtien liitoksia voi määritellä entistä tarkemmin. Kun erilaiset rakenteet törmäävät tai liittyvät toisiinsa, vastaavat ne detaljipiirustusten pohjana käytettävissä leikkauksissa enemmän niiden todellista rakentamistapaa. Useimmat liitokset leikkauksissa vastaavat tarkkuudeltaan perinteisesti 1:50 mittakaavassa esitettyjä piirustuksia. Prioriteettipohjaiset liitokset kaikille rakennuselementeille Laajentaa liitoksien prioriteettien käytön kaikkiin rakennuselementteihin ja rakennetyyppeihin sekä pilari- ja palkkipoikkileikkauksiin. Tämä koskee kaikkia malli-ikkunoita ja se toteutuu uuden Rakennusaine-attribuutin avulla. Erilliset prioriteetit ovat asetettavissa myös pilarien rungolle ja kuorelle. Aiemmin ominaisuus on ollut käytössä vain seinille pohjapiirroksessa ja osin leikkauksissa. Uudistettu käyttöliittymä selkeyttää näitä asetuksia. Muita parannuksia liitosten hallintaan Rakennusaineeseen pohjautuva rakennuselementtien rajaviivojen poisto liitoksissa. Seinien T, L ja X-liitokset tehdään niiden rakennekerrosten mukaisesti. Pohjassa on käytössä symboliset pystysuorien pilarien ja muiden kuin monikulmioisten seinien liitokset. Rakenneosien mitoitus leikkauksessa on nyt helpompaa, koska dynaamiset mittapisteet tarttuvat rakenteiden reuna- ja väliviivoihin sekä runko- ja kuorikerrosten reunoihin. Lisää vaihtoehtoja leikkaustäytteiden näyttämiseen leikkausikkunoissa (kuten 3D-dokumenteissa). Kursori tarttuu rakennetyyppien kerroksiin ja näkyviin nurkkiin niin 3D-ikkunassa kuin pohjassakin. Rakennekerroskohtaiset liitokset näkyvät 3D-ikkunassa.

2 UO. - 2 Liitoksien muokkausparannukset, paremmat käsinmuokkausmahdollisuudet nurkkaliitoksille ja uusi liitoksien hallintaan tarkoitettu Täsmää elementit laattoihin -käsky Muokkausvalikossa. 1.2 Elementtien korkeuksien kytkeminen kerroskorkeuksiin Seinien, pilarien ja vyöhykkeiden korkeus on kytkettävissä kerroksen korkoon. Jos kerroskorkeus muuttuu, elementit seuraavat mukana. Näin kerroskorkeuksien muutos ei enää edellytä elementtien korkeuksien muokkausta käsin. Etsi ja valitse -käsky löytää ylösalaisin menneet elementit (eli elementtien korkeus on negatiivinen) yhdellä klikkauksella. Löydetyt elementit myös korostetaan Pohjassa. Kiinteän korkeuden käyttö on edelleen mahdollista, kuten myös sijoituskorkeuden määrittäminen viitekoron mukaan. Viitetiedostojen elementtien kytkeytyminen kerroksiin on mahdollista säilyttää tai ohittaa. Ovien ja ikkunoiden penkit ja yläreunat ovat kytkettävissä seinän ala- tai yläreunan korkoon.

3 UO Emäviiva sijoittuu suhteessa runkoon Emäviivan voi määrittää seinien molempien puolien lisäksi myös rungon kummalle puolelle tahansa, ja laatassa vastaavasti laatan rungon ylä- tai alapuolelle. Nyt jos seinää tai laattaa muokataan (esimerkiksi lisätään rakennekerroksia tai muutetaan niiden paksuuksia), säilyvät seinä-laatta-liitokset emäviivan mukaisesti paikallaan. Ulkopinta Keskellä Sisäpinta Rungon ulkopinta Rungon keskellä Rungon sisäpinta Näin ollen seinät voivat yhdistyä laatan runkoon niiden pintakerrosten asemasta. Tämä ominaisuus on hyödyllinen esimerkiksi silloin, kun laatalla mallinnetaan alakattoja, joiden alapinnan korkeus pidetään samana paksuuden muuttuessa. Uudet Muokkaus Emäviiva ja taso kohdan käskyt korvaavat seinän aiemmat Suunnittelu Seinälisät-ikkunat. Näiden avulla seinän emäviivan tai laatan viitetason muokkaus tapahtuu siirtämättä geometriaa. 1.4 Kaareva palkki Palkki-työkalu tekee nyt vaakatasossa kaarevia palkkeja. Näitä voi käyttää esimerkiksi kaarevien seinien sisäisinä tukirakenteina. Tälläiset liitokset näytetään rakennusaineiden prioriteettien mukaan leikkauksissa (niitä ei tarvitse toteuttaa Boolen toimenpiteillä). 1.5 Helpompi elementtien luominen 3D-ikkunassa 3D-ikkunassa elementit sijoitetaan siihen kohtaan mihin kursorilla osoitetaan. Muokkaustaso tarttuu vastaavaan tasoon tilassa. "Nykyinen kerros" -vaihtoehto 3D korkeusasemalle elementin asetuksista on poistettu.

4 UO D ikkunassa ja leikkauksissa elementin muokkaamiseen on käytössä osoittimen graafinen palaute ja kerroskorkeuksiin tarttuminen. 1.6 Ikkunan ja oven kiinnittäminen seinän runkoon Ovet ja ikkunat ovat kiinnitettävissä niiden sijoitusseinien runkokerrokseen. Esimerkiksi kun ikkuna on kiinnitetty seinärakenteen runkoon ja seinän rakennetta muutetaan lisäämällä eristystä, säilyy ikkunan sijainti seinän runkoon nähden samana. 2 Työnkulku 2.1 Uusi rakennusaine-attribuutti ArchiCAD 17:ssä on käytössä uusi Rakennusaine-attribuutti, joka yhdistää leikkaustäytteen, materiaalin, prioriteetin, lämpöominaisuudet ja kynät. Rakennusaine määritellään yleisesti, ja sitä käytetään kaikissa rakennuselementeissä. Tämä yksinkertaistaa ja yhdenmukaistaa leikkaustäytteiden käyttöä projektissa. Kynät ja materiaalit voi edelleen määrittää elementtikohtaisesti, myös poikkileikkausprofiileille. Rakennusaineet tarkentavat rakennetyyppien ja poikkileikkausten 3D-visualisointia.

5 UO Joustavasti muokattava 3D-leikkaustaso 3D-leikkaustasot toimivat ArchiCAD 17:ssä graafisesti käyttäen yhtä tai useampaa eri paikkaan määriteltyä leikkaustasoa. Erillisen keskusteluikkunan asemesta leikkaustasoja raahataan ikkunan laidoissa olevista ikoneista Pohjissa, Leikkauksissa ja 3Dikkunoissa. Leikkaustasot siirretään ja kierretään paikalleen hiirellä. Lisätoiminnot löytyvät kohdevalikosta. Turhat leikkaustasot siirretään roskakoriin. 2.3 Kehittynyt ikkunoiden ja ovien sijoittaminen Uusi intuitiivinen aukkojen seiniinsijoittamistapa helpottaa sijainnin ja aukeamissuunnan hahmottamista. Esikatselu näyttää Pohjassa ja 3D-ikkunassa aukon sijainnin kiinnityspisteen pielen puolen aukeamissuunnan. Asetusten vaihtaminen onnistuu myös syötön aikana.

6 UO Suoraviivaisempi rakennetyyppien ja poikkileikkausten muokkaus Valitun rakennetyypin tai poikkileikkausprofiilin muokkausmahdollisuus löytyy suoraan hiiren kakkospainikkeen kohdevalikosta. Lisäksi rakennetyypeissä on seuraavia uusia ominaisuuksia: Yksinkertaistettu käyttöliittymä esittää kaikki asetukset yhdessä taulukkomaisesti. Kerroksia voi järjestellä raahaamalla. "Uusi" luo yksinkertaisen yksikerroksisen rakennetyypin. Myös kuvioviivat ovat nyt muiden viivatyyppien ohella käytössä rakennekerrosten rajaviivoina. Esikatselu näyttää kunkin rakennusaineen leikkaustäytteen ja pintamateriaalin. Lisäksi Poikkileikkausten hallinnassa: Yksinkertaistettu käyttöliittymä esittää kaikki asetukset tilaa säästäen. "Uusi" ja "Monista" -käskyt vaativat nimen ennen poikkileikkauksen luomista. "Käytä valintaan" vaihtaa valittujen tilalle tallennetun poikkileikkauksen.

7 UO Pohjaan perustuva 3D-dokumentti Pohjasta voi luoda 3D-dokumentin yhdellä osoituksella. Uudenlainen 3D-dokumentti on pohjaan perustuva vaakaleikkaus, joka noudattaa käytössä olevaa Pohjan leikkaustasoa. Projektio määritellään asettamalla haluttu Pohjan leikkauskorkeus kohdassa Dokumentti Pohjan leikkaustaso ja suunta ylöspäin (kattoa kohti) tai alaspäin (lattiaa kohti). Tämäntyyppinen 3D-projektio esittää leikatun osan mallista sisältäen pystyrakenteiden (kuten seinät, aukot) leikkaukset. Käyttö ja asetukset toimivat muuten samoin kuin 3D-dokumenteissa. Tämä ominaisuus on hyödyllinen esimerkiksi näyttämään välipohjan kantavat osat alhaalta päin, tai käännettyä kattokuvaa tehtäessä. Myös väritettyjen ja varjostettujen pohjakuvien tekeminen esityksiin tai sisustussuunnitelmiin onnistuu Pohjaan perustuvan 3Ddokumentin avulla. Luo 3D-pohjakuva yhdellä käskyllä. Sisältöä voi rajata Valinta-alueella, leikkaustasoilla, ja elementtityypeillä. Tallenna dokumentti Näkymäksi; tulosta tai sijoita se planssille. Mitoita 2D-elementtejä kattokuvaprojektiossa. Näytä piiloviivat. Vaihtoehto käännetylle kattokuvalle. Mallipohjainen elementtien esitys, joka huomioi Boolen toimenpiteet. Asetukset kattavat attribuutit leikatuille ja leikkaamattomille elementeille, niiden reunaviivoille, aidon 3D-vektorirasteroinnin, varjostuksen, varjot ja auringon tehosteet. 2.6 Kehittynyt vyöhykkeiden luominen ja muokkaus Uusia piirtotapoja vyöhykkeen luomiseen Vyöhykkeiden luominen onnistuu käsin piirrettäessä nyt myös uusien Suorakulmainen tai Kierretty suorakulmainen -vaihtoehtojen avulla. Säilytä pinta-ala muokattaessa Uusi Kiinteä ala -muokkausvaihtoehto seuralaisessa pitää vyöhykkeen kokonaisalan samana, vaikka yhtä reunaa siirretään.

8 UO Älykkäämpi attribuuttien hallinta Versioon 17 siirtymisen jälkeen käytettäessä Liitä-käskyä tai viitetiedostoja voi olla tarpeen päästä eroon tarpeettomista attribuuteista kuten tasoista tai viiva- ja täytetyypeistä. Uusi työtapa attribuuttien hallitsemiseen on sallia hallitumpi attribuuttien poistaminen ja korvaaminen, mikä säästää aikaa ja estää kalliiden virheiden syntymisen. Poista ja korvaa: Poistettaessa attribuutti määritellään yhdellä valinnalla, mikä toinen attribuutti sen korvaa koko mallissa. Tämä on käytössä Rakennusaineille, Viiva-, ja Täyte-, Rakennetyypeille, Poikkileikkauksille, Materiaaleille ja Vyöhyketyypeille. Poista tasot ja siirrä elementit: Poistettaessa taso sen elementit voi siirtää toiselle tasolle. Aiemmin elementit olisivat kadonneet samalla lopullisesti.

9 UO Parempi viitteiden hallinta Nyt jokaiselle sijoitetulle Viite-instanssille (eli viitteen sijoitetulle esiintymälle) on mahdollista määrittää vapaa Master ID -tunniste. Esimerkiksi jos viite olisi hotellihuone, toisen kerroksen huoneen 13 Master ID-tunniste olisi "R213". Kun viite on sijoitettu emotiedostoon, sen Master ID sijoittuu kaikkiin viitteen sisältämiin elementteihin alkuperäisen ID:n lisätunnisteeksi. Elementtien alkuperäinen ID säilyy, mutta se pitenee uuden Master ID:n mukaisesti. Esimerkiksi jos huoneen pesualtaan alkuperäinen ID on "Allas 16", tulee sen uudeksi tunnisteeksi "R213 Allas 16". Tuloksena kaikilla elementeillä on yksilöllinen ID, mutta viitteiden elementtien tunnisteet ovat suojattuja muuttamiselta IDhallinnan kautta. Lisäetuna vyöhykkeiden käsittely on helpompaa. Jos vyöhykkeet tehdään viitteen lähdetiedostoon, sen vyöhyketunnus laajentuu samaan tapaan Master ID:n mukaisesti. Näin ollen kaikilla viitteinä sijoitetuilla vyöhykkeillä voi olla oma yksilöllinen tunnisteensa. Vyöhykkeet voi sijoittaa kerralla viitteeseen, eikä niitä tarvitse tehdä erikseen emotiedostoon. Vaihtoehtoisesti vyöhykkeen tunnuksen voi kytkeä vyöhykkeen numeroon ja näyttää sen vyöhykeleimassa. Esimerkiksi jos vyöhyke, jonka ID lähdetiedostossa on "kylpyhuone", sijoitetaan emotiedostoon osana viitettä, jonka tunnus on "R213", sen numeroksi tulee "R213 kylpyhuone". 2.9 PDF/A-tuki Alkaen versiosta 17 ArchiCADin Näkymiä, Plansseja, Tulostussarjoja tai kokonaisia projekteja voi tallentaa ja julkaista arkistointitarkoitukseen kehitetyssä avoimessa PDF/A muodossa. Tallennusvalinnat löytyvät kunkin tavan Asetuksista. Ominaisuus on lisensoitu yritykseltä nimeltään PDFTron, ArchiCAD-mallin tallennus STL-muotoon Tuki STL-tiedostomuodolle (stereolitografia) on sisäänrakennettu versiossa 17. ArchiCAD-mallin voi suoraan tallentaa STL-muotoon. STL-tiedosto sisältää vain 3D-mallin pintageometrian jaettuna kolmiopinnoiksi ilman mitään muuta tietoa (kuten väri tai materiaali). STL-tiedoston voi myös avata tai liittää suoraan ArchiCAD-malliin. Tätä tiedostomuotoa käytetään pikamallinnuksessa, 3D-tulostuksessa ja tietokoneavusteisessa valmistuksessa.

10 UO Integroidut liitännät Google Earth ja Sketchup-ohjelmiin Avaa tai Liitä malleja Google Earth (KMZ) tai Sketchup (SKP) -muodoissa suoraan ArchiCADiin, tai tallenna ArchiCAD-malli suoraan jompaan kumpaan muotoon. Näihin toimintoihin liittyvät ArchiCAD-laajennukset asentuvat nyt automaattisesti ArchiCADin asennuksen mukana. Käskyllä Arkisto Liittäminen Lähetä malli Google Earthiin ArchiCADin 3D-ikkunan malli siirtyy suoraan katseltavaksi Google Earth -ohjelmaan. Liitettäessä malli ArchiCADiin, on valittavissa tuodaanko sen paikkatieto, säilytetäänkö ArchiCADin oma Projektin sijainti, ja sijoitetaanko tuotava sisältö suhteessa niihin. Mikäli tarvitaan vain paikkatieto, on se mahdollista suoraan liittää.kmz- tai.skp-tiedostosta ArchiCADin Projektin sijainti-ikkunaan (Vaihtoehdot Projektin asetukset Projektin sijainti) Yhden askeleen Korjausrakentamisen vaiheen hallinnointi kaikille elementeille Kun korjausrakentamishanke valmistuu, täytyy moniin elementteihin tehdä muutoksia. Esimerkiksi "Purettavat" elementit voi poistaa, ja ne jotka olivat "Uusia" ovat nyt "Pysyviä". Aiemmissa versioissa tämä prosessi vaati useita Etsi & Valitse -kierroksia, ja 2D-elementit, kuten merkinnät, piti käydä erikseen läpi jokaisessa ikkunassa (pohjat, leikkaukset ja niin edelleen). Nyt muutokset voi tehdä koko hankkeelle kerralla. Uusi käsky löytyy kohdasta Dokumentti Muutos Palauta muutosstatus. Sen avulla on mahdollista asettaa elementeille uusi tila, poistaa elementtejä tai säilyttää elementtien status.

11 UO Konseptisuunnittelu Uudet Muunteen taulukointiominaisuudet tukevat konseptisuunnittelua ja massoittelua. Muunteiden alat ja tilavuudet voi luetteloida kerroksittain, vaikka muunteet olisi mallinnettu yhtenäisinä. Nämä tiedot tuottavat projektin alkuvaiheessa olennaisia lähtötietoja. Bruttorauminhalt (ominaisuus käytössä vain ArchiCADin GERja AUT-versioissa) Tämän ominaisuuden avulla rakennuksen tilavuus syntyy automaattisesti Saksalaisen DIN 277- ja Itävaltalaisen ÖNORM B standardin mukaisesti. Työprosessi sisältää rakennuksen tilavuusmallin luomisen Muunteella. Muunteen asetuksissa jokaiselle Muunteelle valitaan tyyppi (A,B,C tai määrittämätön), joka vastaa standardin mukaista rakennustyyppiä. Tämän jälkeen käyttäjä valitsee Bruttorauminhalt-käskyn standardinmukaisen raportin luomiseksi.

12 UO Elementtien asetusikkunoiden uusittu käyttöliittymä Päivitetty Geometria ja sijoittuminen -välilehden ulkoasu on otettu käyttöön kaikkiin rakennuselementteihin. Kerroskorkeuksiin liittymisen eri vaihtoehdoissa on selittävämmät kuvat. Eri rakennuselementtien asetukset on toteutettu yhtenäisemmin. Myös Tiedot-apuikkunan sisältöjä on koordinoitu yhtenäisemmiksi ja päivitetty uusien ominaisuuksien osalta Elementtien kopioiminen leikkauksessa Seuraavat toiminnot ovat käytössä leikkausikkunoissa sekä seuralaisen ja kohdevalikon kautta: Siirrä ja kopioi, Siirrä ja kopioi monta Peilaa ja kopioi, Peilaa ja kopioi monta (ei käytössä ikkunoille ja oville) Monista Kierrä, Kierrä ja kopioi (vain elementeille, joille mahdollista eli Muunteelle, Kuorelle ja Verhorakenteelle).

13 UO Open BIM 3.1 IFC-parannukset Useiden IFC-standardien tuki Koordinaationäkymä 2.0 Sertifiointiprosessi IFC 2X3 -standardin mukaiselle tuonnille ja viennille on käynnissä. Muutkin yleisesti käytössä olevat ohjelmistot, kuten Revit Architecture/Structure/MEP, AutoCAD Architecture/MEP, Bentley Architecture, Tekla Structures, Vectorworks, Allplan, Scia Engineer, DDS-CAD MEP ja Solibri Model Checker, ovat mukana. Tuloksena syntyy parempi yhteensopivuus ohjelmien kesken. Muut mallinäkymät (MVD:t) ArchiCAD 17:n myötä suunnittelijoilla on laajemmat mahdollisuudet määritellä uusien IFC-tietojen vientiä muihin mallinäkymiin, kuten Concept Design BIM 2010:een (jota edellyttävät GSA (US), Statsbygg (Norja), Senaatti Kiinteistöt (Suomi) ja FM Handover (jota taasen vaaditaan esimerkiksi COBien määrittelyssä)). IFCSystem-määrittely, erityisesti LVIS laitteille. Elementit on ryhmiteltävissä käsin, LVIS-mallintajan järjestelmistä, tai ryhmitys voi tulla automaattisesti LVI-ohjelmista liitettyjen elementtien mukana. Alijärjestelmähierarkian määrittely (vanhemmat-lapset periaatteella), esimerkiksi ryhmittelemällä pystysuuntaiset nostimet mekaanisen järjestelmän alijärjestelmiksi asettamalla kylmävesiputket vesijohtoputkien alajärjestelmäksi. Monitasoinen alihierarkia IFCvyöhykkeille ja IFCryhmille (IfcZone ja IfcGroup). Esimerkiksi ryhmitä joitain ArchiCAD vyöhykkeitä (IfcSpaces) IFC-vyöhykkeeseen (Security Zones, turvavyöhykkeet), joka on osa ylemmän tason IFC-vyöhykeryhmää (hallinto-tilat). Aikasarja-taulukon (IfcTimeseriesSchedule) määrittely; käyttöaika, valaistus ja varustetaulukko projektin elementeille kuten ArchiCADvyöhykkeille. Erityisten tontin, rakennuksen ja kerrosten perusmäärien laskenta ja vienti Concept Design BIM mallinäkymän mukaan. Kaikkien IFC-tyyppiosien (IFC Type Products) tuki, esimerkiksi IfcSlabType, IfcCurtainwallType ja niin edelleen. IFC-tiedon laajemmat muokkausmahdollisuudet (uudelleen nimeäminen, uudet ominaisuudet, luokittelu) eri elementtityypeille ja tyyleille, kuten esimerkiksi IfcDoorStyle. Ovien ja ikkunoiden vuorauksen sekä lehtien ja puitteiden ominaisuudet (mukaanlukien niiden aukeamistoiminnot) lisätään automaattisesti niiden IfcDoorStyle tai IfcDoorWindowStylen mukaan. Elementtien kiinnittäminen suoraan IFC-tonttiin tai IFC-rakennukseen. Ympäröivät rakennukset ja pihavarusteet (puut, aidat, tiet ja niin edelleen) on mahdollista kiinnittää tonttiin siten, etteivät ne kiinnity projektin rakennukseen ja sen kerroksiin. Raha- ja aikayksikköjen asettamisen ja viennin tuki. Tuki kalenteri-tyyppisille IFC ominaisuuksille kuten IfcWarrantyStartDate eli takuunalkamispäivä. Uudet yleismaailmalliset ja paikallisesti käytetyt luokittelu- ja nimikkeistöjärjestelmät (esimerkiksi "Uniclass" Yhdistyneiden Kuningaskuntien alueella).

14 UO IFC-tiedostojen tallennus julkaisemalla ArchiCADin julkaisuominaisuus sisältää nyt tuen IFC-tiedoston tallennukselle yhdellä klikkauksella. Mallin voi esimerkiksi tallentaa kokonaan tai kerroksittain WYSIWYGperiaatteella. Kaikki IFC-kääntäjien asetukset löytyvät Julkaisijasta Muita IFC-parannuksia IFC-mallin tuonnissa kansiorakennetta tai tapaa, miten tai minne objekteina tuodut osat sisällytetään, voi muokata. Vaihtoehtoja ovat sisäinen kirjasto, linkitetty kirjasto (kansio) ja.lcf-kirjastopaketti. Tämä pienentää projektin kokoa ja mahdollistaa uusien luotujen objektien hallinnan. Itse luodun ominaisuusjoukon (IFC Property Set) nimeä voi vaihtaa suoraan nimikentän kautta. Etsi & valitse ja elementtitaulukko toimivat IFC-kiinnitysten (Assingments) ja IFCtyyppiosien (IFC Type Product) kanssa. Tarkat prioriteettipohjaiset elementtien liitokset (ArchiCAD 17:n uusi ominaisuus) ovat tuettuja viennissä, eli ne voi viedä sellaisenaan. Ovien ja ikkunoiden 2D-symbolit voi viedä IFC-mallin mukana. 3.2 Elementtien tallennus DWG-blokeiksi Aiemmin saman GDL-objektin erikseen sijoitetut kopiot jos niissä on ollut erilaisia parametriarvoja ovat tallentuneet erillisiksi DWG-blokeiksi. ArchiCAD 17 -versiosta alkaen tälläiset objektit tallentuvat yhdeksi blokiksi. Näin ollen objektien muokkaus AutoCADissä tapahtuu muuttamalla yhtä blokkia. 4 Energia-arvio Esittelemällä useiden termisten massojen tuen energia-arvioinnissa ArchiCAD 17 tuottaa nyt merkittävästi tarkempaa tietoa projektin energiankulutuksesta. Menetelmä on yhteensopiva standardimuotoisen laskennan kanssa. Laajennettu käyttöliittymä ja uudet arviointiominaisuudet käyttävät yksityiskohtaisempaa useiden termodynaamisten tilojen tuottamaa tietoa. Aiemmissa ArchiCADin versioissa ( 16) analysointi tapahtui aina vain yhden tilavuuskappaleen kautta. 4.1 Termodynaamisten tilojen helppo luominen ja visualisointi Käyttäjä määrittää ArchiCAD-projektin termodynaamiset tilat, joiden geometria syntyy yhden tai useamman ArchiCAD-vyöhykkeen sisällöstä. Jokainen niistä, esimerkiksi porraskäytävä, toimisto, kellari tai tekninen tila, sisältää tyypillisesti omat energiatekniset ominaisuutensa ja tarpeensa. Tilat määritellään vetämällä ja pudottamalla ArchiCAD-vyöhykkeet mallista Energiamallin tarkastelu -ikkunan luetteloon. Ikkunan uusi välilehti esittää termodynaamiset tilat olennaisine ominaisuuksineen. Valitsemalla tila luettelosta se korostuu ArchiCAD-mallissa.

15 UO Virtaviivaistettu rakenteiden ja aukkojen hallinta Mallintarkastelu-ikkunan uusi tiloihin pohjautuva puunäkymä on käytössä aukkojen ja rakenteiden ominaisuuksien selaamiseen, muokkaukseen ja niiden visualisointiin. Ominaisuudet-välilehdellä esitetään elementti muokattavana luettelonäkymässä. Aukot-välilehdellä on yksilöllinen analyysi (luettelo, muokkaus ja visualisointi) jokaiselle aukolle. Yksityiskohtaisempi parametrijoukko mahdollistaa tarkemman energia-analyysin. 4.3 Mallipohjainen auringon säteilyanalyysi Malliin pohjautuva säteilyanalyysi määrittää vaipan aukkojen kautta tulevan säteilylämmön. Graafinen palaute aukkojen vaikutuksen osalta.

16 UO Aurinkoanalyysi ottaa huomioon ympäristön varjostuksen kuten myös muut ympäristön rakenteet ja rakennukset. ArchiCAD 17 kasviobjektit toimivat älykkäinä varjostimina. Niiden varjostusteho on tehty viitevuoden mukaan huomioiden se, ovatko ne lehtipuita vai ainavihantia ja varjostavia havupuita. 4.5 Usean LVI-järjestelmän kiinnittäminen Versiossa 17 LVI-järjestelmät voi kiinnittää jokaiselle lämpövyöhykkeelle erikseen ei pelkästään koko projektille. Tämän vuoksi energia-arvio antaa entistä tarkemman kuvan energiantarpeesta. 4.6 Yksityiskohtaisemmat energiaraportit Tarkemmat raportit sekä.pdf- että.xls-muodoissa. Uusia muotoilumahdollisuuksia kuten värien ja kirjasimien muokkaus sekä otsikkokuvan (esimerkiksi logo) lisääminen. 5 Kirjastoparannukset HUOMAA Jotkut uusista kirjastojen osien ominaisuuksista ovat käytössä vain valikoiduilla markkina-alueilla. Tästä on tarkempi maininta objektikuvausten kohdalla. 5.1 Yleiset kirjastoparannukset Objektikirjastoissa liikkumisen nopeuttamiseksi joitain objekteja on liitetty yhteen säilyttäen kaikki niiden parametrit. Joitain objekteja on nimetty uudelleen harhaanjohtavien lyhenteiden poistamiseksi. Uusi hakuehto mahdollistaa objektien etsimisen, valitsemisen ja taulukoinnin niiden alatyypin mukaan. 5.2 Objektit Koordinaatti-objekti Koordinaattimitalla on nyt 3D esitys, jonka avulla sen voi helposti sijoittaa oikeaan kohtaan käyttäen painovoimaominaisuutta. Portaat ja kaiteet Uusi 2D-ulkoasu portaille ja yksinkertaisille kaiteille (kuten Stair- Makerissa); uusia vaihtoehtoja kaiteen ja käsijohteen esittämiseksi pohjassa. RoofMaker-elementit Roofmaker-elementit ovat saaneet uuden graafisen käyttöliittymän parametrien syötön helpottamiseksi. Myös kerrokseen sidottu esitystapa on lisätty. Katkaisumitta ja pyöristetty mitta lasketaan automaattisesti parametreihin. Ne luetteloituvat uuteen Kattorakenne-elementtitaulukkoon, joka on mukana ArchiCADin 17-FIN -version aloituspohjassa. Elementtien rakenteellinen pituus, puutavaran koko ja pyöristetty koko esitetään oikein, ja mitat ovat luetteloitavissa. Alatyyppipohjainen Elementtitaulukko on luotavissa kattorakenteiden laskentaan. Uusi objekti: Moninuolinen selitesymboli Uuden seliteobjektin voi sijoittaa Pohjaan. Aiemmin käytössä olleista selitesymboleista poiketen uusi objekti sisältää useita nuolenpäitä. 5.3 Selitteet Mittaselite sisältää korkeusaseman eli mittaselite voi esittää elementtien ala- ja yläpintojen korkeudet. Selite-työkalun käyttöliittymää on uudistettu.

17 UO Vyöhykeleimat Vyöhykeleima 2 -objektille ja paikallisille leimoille on kehitetty joustavampia leiman esitystapoja. Muunneltava esitysjärjestys leiman tiedoille. Korkeusarvojen esitys yksilöllisesti. 5.5 Yleiset ovien ja ikkunoiden parannukset Kehitetty ikkunoiden ja ovien sijoittaminen Osana oven tai ikkunan sijoittamisen muokkausta avautumissuuntaparametri on poistettu. Uusi palaute selventää sisä- ja ulkopuolen sekä avautumissuunnan parametrit. Ovi- ja ikkunalitterat ovat yhtenäisemmät. Avautumissuunta näkyy oikein taulukoissa. Uusia eristetilan sulkutyyppejä Eristetilan sulkutyypit sisältävät nyt listan valmiiksi määriteltyjä, yleisesti käytettyjä pielityyppejä. HUOMAA Pielet esitetään pohjassa. Pielityypit toimivat oikein sijoitettuna sellaisiin rakennetyyppeihin, joihin niiden rakennekerrosasetukset on sovitettu. Vaihtelevasulku Rappauspieli Eristepieli Listapieli Ilmarako Tarkemmat ominaisuustiedot ikkunoista ja ovista Ovet ja ikkunat laskevat ja taulukoivat lasitetut pinta-alansa oletusmateriaalinsa huomioiden. Selitteet, litterat ja leimat osaavat lukea ja esittää objektin parametreihin määritellyt U-arvot. Penkin ja kynnyksen parannukset (mukana DACH- eli Saksan, Itävallan ja Sveitsin versioissa) Uusia kynnystyyppejä ovissa: normaali ovilehteen lehden alle 1 lehden alle 2 karmin syvyys on seinän syvyys. Aseta rako ovilehden ja kynnyksen väliin (vähentää ovilehden korkeutta). Piilokynnys valittavissa kaikille kynnystyypeille. Lattiapäällysteen paksuus määritettävissä ikkunoihin. Penkki on käytössä terassiovissa. Vuorauksen esitys (vain Norjan ArchiCAD-versiossa) Vuorausta ei esitetä 1:50 tai pienemmissä mittakaavoissa.

18 UO Ovet Uusia ovia Uusia hissiovia (vain DACH- eli saksankielisissä versioissa): Teleskooppiovi Kaksoisteleskooppiovi Uusia sivuosaovia, joissa saranointi sivuosan puolella Uusia ovilehtityyppejä 25 uutta ovilehtityyppiä: Kaikissa ovissa on tyhjä ovilehtivaihtoehto (vain DACH). Kaksoisoviin saa erilaiset ovilehdet (vain DACH). Parannuksia sivuosaoviin Kehykset sivuosallisiin ikkunoihin ja oviin (P- tai T-muoto). Vaakajaot määriteltävissä sivuosiin. Jako-osat määriteltävissä erilaisin käynti ja aukkotyypein. Uusia ovia yhdellä sivuosalla: saranointi sivuosan puolella. Parempia 2D-symbolin esitystekniikoita oville Uusi, yksinkertainen viivaesitystapa oville. Uusi nuolisymboli liukuoville. Kaareva Ei Suora Nuoli Lisää parametreja liukuoville Ovilehden ylitys ja lehtien välinen rako on nyt asetettavissa liukuoviin. Yksinkertainen Yksinkertainen Ovilehtien lasitus esitetään pohjassa. Saranaovet Liukuovet Autotallinovien parannukset (vain DACH) Uusi moottorin sijainti taiteovessa. Muokattavat karmimitat Autotallin kippiovessa.

19 UO Ikkunat Perusikkunaparannukset Helpompi symmetrinen asemointi vaakajaoille. Uusia puite ja avaustumistyyppejä ikkunoihin Kiinteä paneeli on valittavissa kaikkiin ikkunapuitteisiin. Uusi, vaaka-akseliltaan kääntyvä aukkotyyppi perusikkunoihin. Parempi aukkosymboli leikkauksiin ja 3D-ikkunaan Avautumisviivat näkyvät suhteessa puitteeseen eikä lasin reunoihin. Ikkunan karmien parannukset (SWE, DACH) Karmien paksuuden voi valita erikseen ikkuna-aukon eri puolille. 6 Suorituskykyparannukset Nopeampi OpenGL Suurissa projekteissa OpenGL 3D-ikkunan käyttö on jopa kymmenen kertaa nopeampaa kuin edellisessä versiossa. Boolen toimintojen suorituskykyparannukset Paremman tiedonhallinnan ansiosta ArchiCADin suorituskyky paljon Boolen toimenpiteitä sisältävän projektin kanssa on huomattavasti parempi kuin ennen. Boolen toimenpiteet lasketaan nyt optimoidulla tavalla. Tuplanopeat kirjastonlatausajat Kirjaston lataus tapahtuu nyt puolet aiempaa nopeammin. Jos kirjasto on ladattu koneella aiemminkin, se latautuu nopeasti uuden välimuistiprosessin ansiosta. Tämä toimii kaikentyyppisillä kirjastoilla. Parempi suorituskyky vanhempia kirjastoja käytettäessä Jos käytössä on objekteja vanhojen versioiden kirjastoista ja PLA-tiedostoista, tapahtuu objektien 2D-näkymän mieti uudestaan ja 3Dnäkymän päivitys nopeammin. Kirjasto-objektien 3D-mallien nopeampi käsittely Moniydintietokoneissa objektien 3D-malleja käsitellään nyt nopeammin. Siirryttäessä 3D-ikkunaan näkymän päivitys tapahtuu jopa 50 % nopeammin, riippuen objektien määrästä. Taustaprosessointi nopeamman 3D mallin luomiseksi ArchiCAD käyttää moniytimisten koneiden tehoa taustalla tarkkojen, toisiaan leikkaavien 3D-liitosgeometrioiden laskentaan. Taustaprosessi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että pohjassa työskenneltäessä ohjelma laskee muissa ikkunoissa näkyvien elementtien geometriaa ilman työprosessin hidastumista. Hyötynä tästä on se, että siirryttäessä toiseen ikkunaan, vaikkapa leikkaukseen, on se käytössä heti päivittyneenä. 7 Integroitu ArchiCAD-ohjekeskus Löydä etsimäsi tarpeellinen tieto nopeammin! Ohjekeskus (Help Center) on hakusivu, johon pääsee suoraan ArchiCADistä. Se korvaa aiemman, englanninkielisen ArchiCAD-ohjeen. Kirjoita haku kenttään ja ohjekeskus etsii vastauksia kerralla kaikista seuraavista paikoista: ArchiCAD-ohjeen sisällöstä, Ohjevideot GRAPHISOFTin YouTube sivuilta, ArchicadWikistä ja ArchiCAD-Talkista. Löydä yksinkertainen vastaus yksinkertaiseen kysymykseen tai katso aiheeseen liittyvä ohjevideo, joka selittää monimutkaisen ominaisuuden visuaalisesti. Ohjekeskuksen sisältö on osin maanosakohtaista ja voi vaihdella lisenssityypistä riippuen.

Tässä vihkossa käydään läpi tarpeelliset asiat projektien siirtämisestä

Tässä vihkossa käydään läpi tarpeelliset asiat projektien siirtämisestä 16.10.2012 ArchiCAD 16 ALK. - 1 Vanhempien ArchiCAD-projektien siirtäminen ArchiCAD 16 -versioon Tässä vihkossa käydään läpi tarpeelliset asiat projektien siirtämisestä uudempiin versioihin. Kirjastojen

Lisätiedot

AC12. AC12 ArchiCAD 12:n uudet ominaisuudet. 1 Verhorakenne

AC12. AC12 ArchiCAD 12:n uudet ominaisuudet. 1 Verhorakenne 2.5.2008 ArchiCAD 12 UO. - 1 ArchiCAD 12:n uudet ominaisuudet 1 Verhorakenne Uusi Verhorakenne-työkalu, mahdollistaa verhorakenteiden luomisen Pohjassa, Leikkauksissa ja 3D-ikkunassa. Verhorakenne esittelee

Lisätiedot

ArchiCAD 13:n uudet ominaisuudet. ArchiCAD 13:ssa on täysin uusi lähestymistapa tiimityönä toteutettaviin

ArchiCAD 13:n uudet ominaisuudet. ArchiCAD 13:ssa on täysin uusi lähestymistapa tiimityönä toteutettaviin 1.9.2009 ArchiCAD 13 UO. - 1 ArchiCAD 13:n uudet ominaisuudet 1 Yhteistyö - uuden sukupolven Tiimityö ArchiCAD 13:ssa on täysin uusi lähestymistapa tiimityönä toteutettaviin projekteihin. Tiimityöskentelyn

Lisätiedot

Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 4 M-Filesin päivittäinen käyttö...

Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 4 M-Filesin päivittäinen käyttö... M-Files 10 Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 3.1 Järjestelmävaatimukset...10 3.2 Automatisoitu asennus ja jakelu...11 3.3 Asennuksen läpivienti...11

Lisätiedot

Condes. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78)

Condes. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78) Condes Suunnistuksen ratamestariohjelmisto Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78) Sisältö KOULUTUKSEN SISÄLTÖ... 3 MIKÄ ON CONDES?... 4 CONDESIN OSAT JA

Lisätiedot

GIMP ohjelmaopas (Lähde:Wikikirjasto)

GIMP ohjelmaopas (Lähde:Wikikirjasto) GIMP ohjelmaopas (Lähde:Wikikirjasto) Tämä on Wikikirjaston GIMP-kirjan (http://fi.wikibooks.org/wiki/gimp) tulostettava versio. GIMP on avoimeen lähdekoodiin perustuva ilmainen kuvankäsittelyohjelma.

Lisätiedot

Word 2010 Perusteet Hannu Matikainen

Word 2010 Perusteet Hannu Matikainen Word 2010 Perusteet Päivitetty 3.10.2012 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Ohjelmaikkunan osat ja asetukset... 1 3 Asiakirjanäkymät... 3 4 Uusi asiakirja... 4 5 Asiakirjan hallinta... 5 5.1 Tallentaminen...

Lisätiedot

Word 2010 Tehokas käyttö Hannu Matikainen

Word 2010 Tehokas käyttö Hannu Matikainen Word 2010 Tehokas käyttö Päivitetty 2.11.2012 2000-2012 Sisällysluettelo: 1 Johdanto... 1 2 Asetukset... 1 2.1 Oletusasetukset... 1 2.2 Riviväli ja välistys... 1 3 Tyylit asiakirjassa... 4 3.1 Yleistä

Lisätiedot

PK14. Peruskirjasto 14 PK14. 1 Johdanto. Objektien käyttöesimerkit. K.00 Merkintä. K. K Kansiorakenne

PK14. Peruskirjasto 14 PK14. 1 Johdanto. Objektien käyttöesimerkit. K.00 Merkintä. K. K Kansiorakenne 25.8.2010 ArchiCAD 14 KIR. - 1 Peruskirjasto 14 1 Johdanto Suomalainen Peruskirjasto on maahantuojan eli M.A.D.in ArchiCAD-käyttäjille räätälöimä apuväline suomalaiseen suunnitteluun. ArchiCAD GDL -objektien

Lisätiedot

Käsikirja Mathcad 15.0 Lokakuu 2010

Käsikirja Mathcad 15.0 Lokakuu 2010 Käsikirja Käsikirja Mathcad 15.0 Lokakuu 2010 Copyright 2010 Parametric Technology Corporation. Parametric Technology Corporation omistaa sekä tämän ohjelman että siihen kuuluvan dokumentaation tekijänoikeudet.

Lisätiedot

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014 Windows 7 Hannu Matikainen Päivitetty 4.7.2014 Sisältö WINDOWS-VERSIOT... 1 TYÖPÖYTÄ... 1 KUVAKKEET... 2 Kuvakkeiden ominaisuudet... 3 Pikakuvakkeet... 3 TEHTÄVÄPALKKI... 4 Tehtäväpalkin kuvakkeet... 5

Lisätiedot

Johdatus ArcGIS 10 ohjelmiston käyttöön

Johdatus ArcGIS 10 ohjelmiston käyttöön OULUN YLIOPISTON MAANTIETEEN LAITOKSEN OPETUSMONISTE NO. 42 Johdatus ArcGIS 10 ohjelmiston käyttöön Harri Antikainen & Piia Kortsalo Oulu 2012 2 Johdatus ArcGIS 10 ohjelmiston käyttöön Tekijät ja taitto:

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6

SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6 IVUT SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI TALKOISSA 5 NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6 YLLÄPITOTILANÄKYMÄN TYÖKALUT 8 Valikkorivi 8 Palkki sivujen järjestyksen vaihtamiseen 8 SIVUJEN LUOMINEN

Lisätiedot

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Tämä oppimateriaali on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 -lisenssillä. Kurssin sisältö: 1 Johdanto... 3 2 Internet... 4 2.1 Internetin peruskäyttö... 4

Lisätiedot

Ohjeiden käyttäminen

Ohjeiden käyttäminen Ohjeiden käyttäminen Tietoja online-ohjeiden ominaisuuksista Ohjeiden käyttäminen: näkö- tai liikuntarajoitteiset Ohjedokumentaation avaaminen Miten-sivujen käyttäminen Tietoja online-ohjeiden ominaisuuksista

Lisätiedot

Kari J Keinonen Microsoft Excel 2013 Eng EDISTYNYT KÄYTTÖ

Kari J Keinonen Microsoft Excel 2013 Eng EDISTYNYT KÄYTTÖ Kari J Keinonen Microsoft Excel 2013 Eng EDISTYNYT KÄYTTÖ Käyttöoikeustiedot Tämän e-kirjan sisältö on suojattu tekijänoikeuslain, muiden asiaa käsittelevien lakien ja kansainvälisten sopimusten mukaisesti.

Lisätiedot

LotusLive. LotusLive Engage ja LotusLive Connections. Käyttöopas

LotusLive. LotusLive Engage ja LotusLive Connections. Käyttöopas LotusLie LotusLie Engage ja LotusLie Connections Käyttöopas LotusLie LotusLie Engage ja LotusLie Connections Käyttöopas Huomautus Ennen näiden tietojen ja niihin liittyän tuotteen käyttöä tutustu julkaisuun

Lisätiedot

GIMP 2.6.2 PIKAOHJEET

GIMP 2.6.2 PIKAOHJEET GIMP 2.6.2 PIKAOHJEET 1 Gimp sivuja http://www.gimp.org/tutorials/ opas englanniksi http://www.joutsi.com/gimp.html suomenkielinen opas + hyviä harjoituksia http://opigimp.gimp-suomi.org/ suomenkielinen

Lisätiedot

PK15. Peruskirjasto 15 PK15. K Johdanto. K.00 Merkintä

PK15. Peruskirjasto 15 PK15. K Johdanto. K.00 Merkintä 8.9.2011 ArchiCAD 15 KIR. - 1 Peruskirjasto 15 K Johdanto Suomalainen Peruskirjasto on maahantuojan eli M.A.D.in ArchiCAD-käyttäjille räätälöimä apuväline suomalaiseen suunnitteluun. ArchiCAD GDL -objektien

Lisätiedot

Seppo Luhtasaari SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS

Seppo Luhtasaari SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS Seppo Luhtasaari SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS Atk-Palvelu Luhtasaari Oy Seinäjoki 2015 SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS SukuJutut 1.3.2015 Copyright 1993-2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Atk-Palvelu Luhtasaari Oy Seppo

Lisätiedot

WORD- ja EXCEL-opas Office 2010

WORD- ja EXCEL-opas Office 2010 Aalto Yliopiston Teknillinen Korkeakoulu Kemian ja materiaalitieteiden tiedekunta Kemian laitos Fysikaalisen kemian ja sähkökemian tutkimusryhmä WORD- ja EXCEL-opas Office 2010 Annukka Aarnio asantasa@cc.hut.fi

Lisätiedot

NAVIGON 20 EASY NAVIGON 20 PLUS

NAVIGON 20 EASY NAVIGON 20 PLUS NAVIGON 20 EASY NAVIGON 20 PLUS Käyttöohjekirja Suomi Kesäkuu 2010 Kuvake yliviivatusta roskatynnyristä pyörillä, tarkoittaa että tuote Euroopan yhteisössä täytyy hävittää erillisessä jätehuoltopisteessä.

Lisätiedot

PHOTOSHOP. kuvankäsittelyn perusteet. Lauri Tolppa

PHOTOSHOP. kuvankäsittelyn perusteet. Lauri Tolppa PHOTOSHOP kuvankäsittelyn perusteet Lauri Tolppa Tavalliset digitaalikuvat voivat olla usein sellaisenaan kovin tylsiä. Oikeaa ohjelmaa käyttäessä kuvankäsittelyssä mahdollisuudet ovat melkein rajattomat.

Lisätiedot

QuarkXPress 10 -ohjelman uudet ominaisuudet

QuarkXPress 10 -ohjelman uudet ominaisuudet QuarkXPress 10 -ohjelman uudet ominaisuudet SISÄLTÖ Sisältö QuarkXPress 10:n uudet ominaisuudet...3 Xenon-grafiikkamoduuli...4 Uudenaikainen ja optimoitu käyttöliittymä...6 Tuottavuuteen liittyvät parannukset...7

Lisätiedot

LoiLoScope EX/AX/FX käyttäjän opas

LoiLoScope EX/AX/FX käyttäjän opas LoiLoScope EX/AX/FX käyttäjän opas Tämä opas on tarkoitettu LoiLoScope EX, LoiLoScope AX ja LoiLoScope FX. Vahvista käyttämäsi sovellus. Voit myös tarkastella käyttöoppaassa LoiLoScope EX/AX/FX ja kameran

Lisätiedot

ympäristöjen luonti (Beta)

ympäristöjen luonti (Beta) ympäristöjen luonti (Beta) EA:N OHJELMISTOTYÖKALUJEN JA MATERIAALIEN KÄYTTÖOIKEUSSOPIMUS Electronic Arts Inc, sen tytäryhtiöt, toimipisteet ja lisensoijat (yhteisesti EA ) myöntävät käyttäjälle ei-yksinomaisen,

Lisätiedot

Automaation ohjaus- ja hallintapalvelu

Automaation ohjaus- ja hallintapalvelu Automaation ohjaus- ja hallintapalvelu Ounet on talotekniikan keskitetyn etähallinnan internet-palvelu. Se on tarkoitettu Ouman-automaatiolaitteiden etäkäyttöön niin tietokoneen kuin mobiililaitteenkin

Lisätiedot

1. Asennus Asennus 1 2 3 4 2

1. Asennus Asennus 1 2 3 4 2 TomTom ONE/XL/XXL 1. Asennus Asennus 1 2 3 4 2 5 6 5 6 + 7 2 SEC 8 1 2 3 3 1 2 3 180 4 5 4 2. Pakkauksen sisältö Pakkauksen sisältö a TomTom ONE/XL/ XXL b EasyPort TM -pidike c Autolaturi d RDS-TMC-liikennevastaanotin*

Lisätiedot

EXCEL - TAULUKKOLASKENTA...2 ALOITUS...2 PERUSTAULUKKO...3 TYÖKIRJA...3

EXCEL - TAULUKKOLASKENTA...2 ALOITUS...2 PERUSTAULUKKO...3 TYÖKIRJA...3 EXCEL - TAULUKKOLASKENTA...2 ALOITUS...2 PERUSTAULUKKO...3 TYÖKIRJA...3 SOLUJEN TÄYTTÄMINEN JA MUOKKAAMINEN...4 SOLUUN KIRJOITTAMINEN...4 TEKSTIEN JA LUKUJEN KORJAUS...5 TEKSTIEN JA LUKUJEN MUOKKAUS...5

Lisätiedot

TD käyttöohje Kisakone versio 2.0

TD käyttöohje Kisakone versio 2.0 TD käyttöohje Kisakone versio 2.0 SFL Suomen frisbeeliitto Kisakone 1.0 TD Käyttöohje 2009-2010 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 4 1.1 KÄYTTÖTARKOITUS... 4 1.2 KÄYTTÄJÄT... 4 1.3 YHTEENSOPIVUUS... 5 1.4

Lisätiedot