ArchiCAD 17 sisältää merkittäviä uudistuksia ja lisäyksiä, jotka yksinkertaistavat myös paljon yksityiskohtia sisältävien projektien

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ArchiCAD 17 sisältää merkittäviä uudistuksia ja lisäyksiä, jotka yksinkertaistavat myös paljon yksityiskohtia sisältävien projektien"

Transkriptio

1 ArchiCAD 17 UO. - 1 ArchiCAD 17:n uudet ominaisuudet ArchiCAD 17 sisältää merkittäviä uudistuksia ja lisäyksiä, jotka yksinkertaistavat myös paljon yksityiskohtia sisältävien projektien mallinnusta ja dokumentointia. ArchiCADin jatkuva tietomallinnusprosessi pitää mallin elävänä projektin loppuun saakka. Tässä vihossa käsitellään ArchiCAD 17 -version tärkeimmät uudet ominaisuudet. 1 Mallinnus 1.1 Automaattiset mallipohjaiset liitokset ArchiCADin versiossa 17 rakennuselementtien liitoksia voi määritellä entistä tarkemmin. Kun erilaiset rakenteet törmäävät tai liittyvät toisiinsa, vastaavat ne detaljipiirustusten pohjana käytettävissä leikkauksissa enemmän niiden todellista rakentamistapaa. Useimmat liitokset leikkauksissa vastaavat tarkkuudeltaan perinteisesti 1:50 mittakaavassa esitettyjä piirustuksia. Prioriteettipohjaiset liitokset kaikille rakennuselementeille Laajentaa liitoksien prioriteettien käytön kaikkiin rakennuselementteihin ja rakennetyyppeihin sekä pilari- ja palkkipoikkileikkauksiin. Tämä koskee kaikkia malli-ikkunoita ja se toteutuu uuden Rakennusaine-attribuutin avulla. Erilliset prioriteetit ovat asetettavissa myös pilarien rungolle ja kuorelle. Aiemmin ominaisuus on ollut käytössä vain seinille pohjapiirroksessa ja osin leikkauksissa. Uudistettu käyttöliittymä selkeyttää näitä asetuksia. Muita parannuksia liitosten hallintaan Rakennusaineeseen pohjautuva rakennuselementtien rajaviivojen poisto liitoksissa. Seinien T, L ja X-liitokset tehdään niiden rakennekerrosten mukaisesti. Pohjassa on käytössä symboliset pystysuorien pilarien ja muiden kuin monikulmioisten seinien liitokset. Rakenneosien mitoitus leikkauksessa on nyt helpompaa, koska dynaamiset mittapisteet tarttuvat rakenteiden reuna- ja väliviivoihin sekä runko- ja kuorikerrosten reunoihin. Lisää vaihtoehtoja leikkaustäytteiden näyttämiseen leikkausikkunoissa (kuten 3D-dokumenteissa). Kursori tarttuu rakennetyyppien kerroksiin ja näkyviin nurkkiin niin 3D-ikkunassa kuin pohjassakin. Rakennekerroskohtaiset liitokset näkyvät 3D-ikkunassa.

2 UO. - 2 Liitoksien muokkausparannukset, paremmat käsinmuokkausmahdollisuudet nurkkaliitoksille ja uusi liitoksien hallintaan tarkoitettu Täsmää elementit laattoihin -käsky Muokkausvalikossa. 1.2 Elementtien korkeuksien kytkeminen kerroskorkeuksiin Seinien, pilarien ja vyöhykkeiden korkeus on kytkettävissä kerroksen korkoon. Jos kerroskorkeus muuttuu, elementit seuraavat mukana. Näin kerroskorkeuksien muutos ei enää edellytä elementtien korkeuksien muokkausta käsin. Etsi ja valitse -käsky löytää ylösalaisin menneet elementit (eli elementtien korkeus on negatiivinen) yhdellä klikkauksella. Löydetyt elementit myös korostetaan Pohjassa. Kiinteän korkeuden käyttö on edelleen mahdollista, kuten myös sijoituskorkeuden määrittäminen viitekoron mukaan. Viitetiedostojen elementtien kytkeytyminen kerroksiin on mahdollista säilyttää tai ohittaa. Ovien ja ikkunoiden penkit ja yläreunat ovat kytkettävissä seinän ala- tai yläreunan korkoon.

3 UO Emäviiva sijoittuu suhteessa runkoon Emäviivan voi määrittää seinien molempien puolien lisäksi myös rungon kummalle puolelle tahansa, ja laatassa vastaavasti laatan rungon ylä- tai alapuolelle. Nyt jos seinää tai laattaa muokataan (esimerkiksi lisätään rakennekerroksia tai muutetaan niiden paksuuksia), säilyvät seinä-laatta-liitokset emäviivan mukaisesti paikallaan. Ulkopinta Keskellä Sisäpinta Rungon ulkopinta Rungon keskellä Rungon sisäpinta Näin ollen seinät voivat yhdistyä laatan runkoon niiden pintakerrosten asemasta. Tämä ominaisuus on hyödyllinen esimerkiksi silloin, kun laatalla mallinnetaan alakattoja, joiden alapinnan korkeus pidetään samana paksuuden muuttuessa. Uudet Muokkaus Emäviiva ja taso kohdan käskyt korvaavat seinän aiemmat Suunnittelu Seinälisät-ikkunat. Näiden avulla seinän emäviivan tai laatan viitetason muokkaus tapahtuu siirtämättä geometriaa. 1.4 Kaareva palkki Palkki-työkalu tekee nyt vaakatasossa kaarevia palkkeja. Näitä voi käyttää esimerkiksi kaarevien seinien sisäisinä tukirakenteina. Tälläiset liitokset näytetään rakennusaineiden prioriteettien mukaan leikkauksissa (niitä ei tarvitse toteuttaa Boolen toimenpiteillä). 1.5 Helpompi elementtien luominen 3D-ikkunassa 3D-ikkunassa elementit sijoitetaan siihen kohtaan mihin kursorilla osoitetaan. Muokkaustaso tarttuu vastaavaan tasoon tilassa. "Nykyinen kerros" -vaihtoehto 3D korkeusasemalle elementin asetuksista on poistettu.

4 UO D ikkunassa ja leikkauksissa elementin muokkaamiseen on käytössä osoittimen graafinen palaute ja kerroskorkeuksiin tarttuminen. 1.6 Ikkunan ja oven kiinnittäminen seinän runkoon Ovet ja ikkunat ovat kiinnitettävissä niiden sijoitusseinien runkokerrokseen. Esimerkiksi kun ikkuna on kiinnitetty seinärakenteen runkoon ja seinän rakennetta muutetaan lisäämällä eristystä, säilyy ikkunan sijainti seinän runkoon nähden samana. 2 Työnkulku 2.1 Uusi rakennusaine-attribuutti ArchiCAD 17:ssä on käytössä uusi Rakennusaine-attribuutti, joka yhdistää leikkaustäytteen, materiaalin, prioriteetin, lämpöominaisuudet ja kynät. Rakennusaine määritellään yleisesti, ja sitä käytetään kaikissa rakennuselementeissä. Tämä yksinkertaistaa ja yhdenmukaistaa leikkaustäytteiden käyttöä projektissa. Kynät ja materiaalit voi edelleen määrittää elementtikohtaisesti, myös poikkileikkausprofiileille. Rakennusaineet tarkentavat rakennetyyppien ja poikkileikkausten 3D-visualisointia.

5 UO Joustavasti muokattava 3D-leikkaustaso 3D-leikkaustasot toimivat ArchiCAD 17:ssä graafisesti käyttäen yhtä tai useampaa eri paikkaan määriteltyä leikkaustasoa. Erillisen keskusteluikkunan asemesta leikkaustasoja raahataan ikkunan laidoissa olevista ikoneista Pohjissa, Leikkauksissa ja 3Dikkunoissa. Leikkaustasot siirretään ja kierretään paikalleen hiirellä. Lisätoiminnot löytyvät kohdevalikosta. Turhat leikkaustasot siirretään roskakoriin. 2.3 Kehittynyt ikkunoiden ja ovien sijoittaminen Uusi intuitiivinen aukkojen seiniinsijoittamistapa helpottaa sijainnin ja aukeamissuunnan hahmottamista. Esikatselu näyttää Pohjassa ja 3D-ikkunassa aukon sijainnin kiinnityspisteen pielen puolen aukeamissuunnan. Asetusten vaihtaminen onnistuu myös syötön aikana.

6 UO Suoraviivaisempi rakennetyyppien ja poikkileikkausten muokkaus Valitun rakennetyypin tai poikkileikkausprofiilin muokkausmahdollisuus löytyy suoraan hiiren kakkospainikkeen kohdevalikosta. Lisäksi rakennetyypeissä on seuraavia uusia ominaisuuksia: Yksinkertaistettu käyttöliittymä esittää kaikki asetukset yhdessä taulukkomaisesti. Kerroksia voi järjestellä raahaamalla. "Uusi" luo yksinkertaisen yksikerroksisen rakennetyypin. Myös kuvioviivat ovat nyt muiden viivatyyppien ohella käytössä rakennekerrosten rajaviivoina. Esikatselu näyttää kunkin rakennusaineen leikkaustäytteen ja pintamateriaalin. Lisäksi Poikkileikkausten hallinnassa: Yksinkertaistettu käyttöliittymä esittää kaikki asetukset tilaa säästäen. "Uusi" ja "Monista" -käskyt vaativat nimen ennen poikkileikkauksen luomista. "Käytä valintaan" vaihtaa valittujen tilalle tallennetun poikkileikkauksen.

7 UO Pohjaan perustuva 3D-dokumentti Pohjasta voi luoda 3D-dokumentin yhdellä osoituksella. Uudenlainen 3D-dokumentti on pohjaan perustuva vaakaleikkaus, joka noudattaa käytössä olevaa Pohjan leikkaustasoa. Projektio määritellään asettamalla haluttu Pohjan leikkauskorkeus kohdassa Dokumentti Pohjan leikkaustaso ja suunta ylöspäin (kattoa kohti) tai alaspäin (lattiaa kohti). Tämäntyyppinen 3D-projektio esittää leikatun osan mallista sisältäen pystyrakenteiden (kuten seinät, aukot) leikkaukset. Käyttö ja asetukset toimivat muuten samoin kuin 3D-dokumenteissa. Tämä ominaisuus on hyödyllinen esimerkiksi näyttämään välipohjan kantavat osat alhaalta päin, tai käännettyä kattokuvaa tehtäessä. Myös väritettyjen ja varjostettujen pohjakuvien tekeminen esityksiin tai sisustussuunnitelmiin onnistuu Pohjaan perustuvan 3Ddokumentin avulla. Luo 3D-pohjakuva yhdellä käskyllä. Sisältöä voi rajata Valinta-alueella, leikkaustasoilla, ja elementtityypeillä. Tallenna dokumentti Näkymäksi; tulosta tai sijoita se planssille. Mitoita 2D-elementtejä kattokuvaprojektiossa. Näytä piiloviivat. Vaihtoehto käännetylle kattokuvalle. Mallipohjainen elementtien esitys, joka huomioi Boolen toimenpiteet. Asetukset kattavat attribuutit leikatuille ja leikkaamattomille elementeille, niiden reunaviivoille, aidon 3D-vektorirasteroinnin, varjostuksen, varjot ja auringon tehosteet. 2.6 Kehittynyt vyöhykkeiden luominen ja muokkaus Uusia piirtotapoja vyöhykkeen luomiseen Vyöhykkeiden luominen onnistuu käsin piirrettäessä nyt myös uusien Suorakulmainen tai Kierretty suorakulmainen -vaihtoehtojen avulla. Säilytä pinta-ala muokattaessa Uusi Kiinteä ala -muokkausvaihtoehto seuralaisessa pitää vyöhykkeen kokonaisalan samana, vaikka yhtä reunaa siirretään.

8 UO Älykkäämpi attribuuttien hallinta Versioon 17 siirtymisen jälkeen käytettäessä Liitä-käskyä tai viitetiedostoja voi olla tarpeen päästä eroon tarpeettomista attribuuteista kuten tasoista tai viiva- ja täytetyypeistä. Uusi työtapa attribuuttien hallitsemiseen on sallia hallitumpi attribuuttien poistaminen ja korvaaminen, mikä säästää aikaa ja estää kalliiden virheiden syntymisen. Poista ja korvaa: Poistettaessa attribuutti määritellään yhdellä valinnalla, mikä toinen attribuutti sen korvaa koko mallissa. Tämä on käytössä Rakennusaineille, Viiva-, ja Täyte-, Rakennetyypeille, Poikkileikkauksille, Materiaaleille ja Vyöhyketyypeille. Poista tasot ja siirrä elementit: Poistettaessa taso sen elementit voi siirtää toiselle tasolle. Aiemmin elementit olisivat kadonneet samalla lopullisesti.

9 UO Parempi viitteiden hallinta Nyt jokaiselle sijoitetulle Viite-instanssille (eli viitteen sijoitetulle esiintymälle) on mahdollista määrittää vapaa Master ID -tunniste. Esimerkiksi jos viite olisi hotellihuone, toisen kerroksen huoneen 13 Master ID-tunniste olisi "R213". Kun viite on sijoitettu emotiedostoon, sen Master ID sijoittuu kaikkiin viitteen sisältämiin elementteihin alkuperäisen ID:n lisätunnisteeksi. Elementtien alkuperäinen ID säilyy, mutta se pitenee uuden Master ID:n mukaisesti. Esimerkiksi jos huoneen pesualtaan alkuperäinen ID on "Allas 16", tulee sen uudeksi tunnisteeksi "R213 Allas 16". Tuloksena kaikilla elementeillä on yksilöllinen ID, mutta viitteiden elementtien tunnisteet ovat suojattuja muuttamiselta IDhallinnan kautta. Lisäetuna vyöhykkeiden käsittely on helpompaa. Jos vyöhykkeet tehdään viitteen lähdetiedostoon, sen vyöhyketunnus laajentuu samaan tapaan Master ID:n mukaisesti. Näin ollen kaikilla viitteinä sijoitetuilla vyöhykkeillä voi olla oma yksilöllinen tunnisteensa. Vyöhykkeet voi sijoittaa kerralla viitteeseen, eikä niitä tarvitse tehdä erikseen emotiedostoon. Vaihtoehtoisesti vyöhykkeen tunnuksen voi kytkeä vyöhykkeen numeroon ja näyttää sen vyöhykeleimassa. Esimerkiksi jos vyöhyke, jonka ID lähdetiedostossa on "kylpyhuone", sijoitetaan emotiedostoon osana viitettä, jonka tunnus on "R213", sen numeroksi tulee "R213 kylpyhuone". 2.9 PDF/A-tuki Alkaen versiosta 17 ArchiCADin Näkymiä, Plansseja, Tulostussarjoja tai kokonaisia projekteja voi tallentaa ja julkaista arkistointitarkoitukseen kehitetyssä avoimessa PDF/A muodossa. Tallennusvalinnat löytyvät kunkin tavan Asetuksista. Ominaisuus on lisensoitu yritykseltä nimeltään PDFTron, ArchiCAD-mallin tallennus STL-muotoon Tuki STL-tiedostomuodolle (stereolitografia) on sisäänrakennettu versiossa 17. ArchiCAD-mallin voi suoraan tallentaa STL-muotoon. STL-tiedosto sisältää vain 3D-mallin pintageometrian jaettuna kolmiopinnoiksi ilman mitään muuta tietoa (kuten väri tai materiaali). STL-tiedoston voi myös avata tai liittää suoraan ArchiCAD-malliin. Tätä tiedostomuotoa käytetään pikamallinnuksessa, 3D-tulostuksessa ja tietokoneavusteisessa valmistuksessa.

10 UO Integroidut liitännät Google Earth ja Sketchup-ohjelmiin Avaa tai Liitä malleja Google Earth (KMZ) tai Sketchup (SKP) -muodoissa suoraan ArchiCADiin, tai tallenna ArchiCAD-malli suoraan jompaan kumpaan muotoon. Näihin toimintoihin liittyvät ArchiCAD-laajennukset asentuvat nyt automaattisesti ArchiCADin asennuksen mukana. Käskyllä Arkisto Liittäminen Lähetä malli Google Earthiin ArchiCADin 3D-ikkunan malli siirtyy suoraan katseltavaksi Google Earth -ohjelmaan. Liitettäessä malli ArchiCADiin, on valittavissa tuodaanko sen paikkatieto, säilytetäänkö ArchiCADin oma Projektin sijainti, ja sijoitetaanko tuotava sisältö suhteessa niihin. Mikäli tarvitaan vain paikkatieto, on se mahdollista suoraan liittää.kmz- tai.skp-tiedostosta ArchiCADin Projektin sijainti-ikkunaan (Vaihtoehdot Projektin asetukset Projektin sijainti) Yhden askeleen Korjausrakentamisen vaiheen hallinnointi kaikille elementeille Kun korjausrakentamishanke valmistuu, täytyy moniin elementteihin tehdä muutoksia. Esimerkiksi "Purettavat" elementit voi poistaa, ja ne jotka olivat "Uusia" ovat nyt "Pysyviä". Aiemmissa versioissa tämä prosessi vaati useita Etsi & Valitse -kierroksia, ja 2D-elementit, kuten merkinnät, piti käydä erikseen läpi jokaisessa ikkunassa (pohjat, leikkaukset ja niin edelleen). Nyt muutokset voi tehdä koko hankkeelle kerralla. Uusi käsky löytyy kohdasta Dokumentti Muutos Palauta muutosstatus. Sen avulla on mahdollista asettaa elementeille uusi tila, poistaa elementtejä tai säilyttää elementtien status.

11 UO Konseptisuunnittelu Uudet Muunteen taulukointiominaisuudet tukevat konseptisuunnittelua ja massoittelua. Muunteiden alat ja tilavuudet voi luetteloida kerroksittain, vaikka muunteet olisi mallinnettu yhtenäisinä. Nämä tiedot tuottavat projektin alkuvaiheessa olennaisia lähtötietoja. Bruttorauminhalt (ominaisuus käytössä vain ArchiCADin GERja AUT-versioissa) Tämän ominaisuuden avulla rakennuksen tilavuus syntyy automaattisesti Saksalaisen DIN 277- ja Itävaltalaisen ÖNORM B standardin mukaisesti. Työprosessi sisältää rakennuksen tilavuusmallin luomisen Muunteella. Muunteen asetuksissa jokaiselle Muunteelle valitaan tyyppi (A,B,C tai määrittämätön), joka vastaa standardin mukaista rakennustyyppiä. Tämän jälkeen käyttäjä valitsee Bruttorauminhalt-käskyn standardinmukaisen raportin luomiseksi.

12 UO Elementtien asetusikkunoiden uusittu käyttöliittymä Päivitetty Geometria ja sijoittuminen -välilehden ulkoasu on otettu käyttöön kaikkiin rakennuselementteihin. Kerroskorkeuksiin liittymisen eri vaihtoehdoissa on selittävämmät kuvat. Eri rakennuselementtien asetukset on toteutettu yhtenäisemmin. Myös Tiedot-apuikkunan sisältöjä on koordinoitu yhtenäisemmiksi ja päivitetty uusien ominaisuuksien osalta Elementtien kopioiminen leikkauksessa Seuraavat toiminnot ovat käytössä leikkausikkunoissa sekä seuralaisen ja kohdevalikon kautta: Siirrä ja kopioi, Siirrä ja kopioi monta Peilaa ja kopioi, Peilaa ja kopioi monta (ei käytössä ikkunoille ja oville) Monista Kierrä, Kierrä ja kopioi (vain elementeille, joille mahdollista eli Muunteelle, Kuorelle ja Verhorakenteelle).

13 UO Open BIM 3.1 IFC-parannukset Useiden IFC-standardien tuki Koordinaationäkymä 2.0 Sertifiointiprosessi IFC 2X3 -standardin mukaiselle tuonnille ja viennille on käynnissä. Muutkin yleisesti käytössä olevat ohjelmistot, kuten Revit Architecture/Structure/MEP, AutoCAD Architecture/MEP, Bentley Architecture, Tekla Structures, Vectorworks, Allplan, Scia Engineer, DDS-CAD MEP ja Solibri Model Checker, ovat mukana. Tuloksena syntyy parempi yhteensopivuus ohjelmien kesken. Muut mallinäkymät (MVD:t) ArchiCAD 17:n myötä suunnittelijoilla on laajemmat mahdollisuudet määritellä uusien IFC-tietojen vientiä muihin mallinäkymiin, kuten Concept Design BIM 2010:een (jota edellyttävät GSA (US), Statsbygg (Norja), Senaatti Kiinteistöt (Suomi) ja FM Handover (jota taasen vaaditaan esimerkiksi COBien määrittelyssä)). IFCSystem-määrittely, erityisesti LVIS laitteille. Elementit on ryhmiteltävissä käsin, LVIS-mallintajan järjestelmistä, tai ryhmitys voi tulla automaattisesti LVI-ohjelmista liitettyjen elementtien mukana. Alijärjestelmähierarkian määrittely (vanhemmat-lapset periaatteella), esimerkiksi ryhmittelemällä pystysuuntaiset nostimet mekaanisen järjestelmän alijärjestelmiksi asettamalla kylmävesiputket vesijohtoputkien alajärjestelmäksi. Monitasoinen alihierarkia IFCvyöhykkeille ja IFCryhmille (IfcZone ja IfcGroup). Esimerkiksi ryhmitä joitain ArchiCAD vyöhykkeitä (IfcSpaces) IFC-vyöhykkeeseen (Security Zones, turvavyöhykkeet), joka on osa ylemmän tason IFC-vyöhykeryhmää (hallinto-tilat). Aikasarja-taulukon (IfcTimeseriesSchedule) määrittely; käyttöaika, valaistus ja varustetaulukko projektin elementeille kuten ArchiCADvyöhykkeille. Erityisten tontin, rakennuksen ja kerrosten perusmäärien laskenta ja vienti Concept Design BIM mallinäkymän mukaan. Kaikkien IFC-tyyppiosien (IFC Type Products) tuki, esimerkiksi IfcSlabType, IfcCurtainwallType ja niin edelleen. IFC-tiedon laajemmat muokkausmahdollisuudet (uudelleen nimeäminen, uudet ominaisuudet, luokittelu) eri elementtityypeille ja tyyleille, kuten esimerkiksi IfcDoorStyle. Ovien ja ikkunoiden vuorauksen sekä lehtien ja puitteiden ominaisuudet (mukaanlukien niiden aukeamistoiminnot) lisätään automaattisesti niiden IfcDoorStyle tai IfcDoorWindowStylen mukaan. Elementtien kiinnittäminen suoraan IFC-tonttiin tai IFC-rakennukseen. Ympäröivät rakennukset ja pihavarusteet (puut, aidat, tiet ja niin edelleen) on mahdollista kiinnittää tonttiin siten, etteivät ne kiinnity projektin rakennukseen ja sen kerroksiin. Raha- ja aikayksikköjen asettamisen ja viennin tuki. Tuki kalenteri-tyyppisille IFC ominaisuuksille kuten IfcWarrantyStartDate eli takuunalkamispäivä. Uudet yleismaailmalliset ja paikallisesti käytetyt luokittelu- ja nimikkeistöjärjestelmät (esimerkiksi "Uniclass" Yhdistyneiden Kuningaskuntien alueella).

14 UO IFC-tiedostojen tallennus julkaisemalla ArchiCADin julkaisuominaisuus sisältää nyt tuen IFC-tiedoston tallennukselle yhdellä klikkauksella. Mallin voi esimerkiksi tallentaa kokonaan tai kerroksittain WYSIWYGperiaatteella. Kaikki IFC-kääntäjien asetukset löytyvät Julkaisijasta Muita IFC-parannuksia IFC-mallin tuonnissa kansiorakennetta tai tapaa, miten tai minne objekteina tuodut osat sisällytetään, voi muokata. Vaihtoehtoja ovat sisäinen kirjasto, linkitetty kirjasto (kansio) ja.lcf-kirjastopaketti. Tämä pienentää projektin kokoa ja mahdollistaa uusien luotujen objektien hallinnan. Itse luodun ominaisuusjoukon (IFC Property Set) nimeä voi vaihtaa suoraan nimikentän kautta. Etsi & valitse ja elementtitaulukko toimivat IFC-kiinnitysten (Assingments) ja IFCtyyppiosien (IFC Type Product) kanssa. Tarkat prioriteettipohjaiset elementtien liitokset (ArchiCAD 17:n uusi ominaisuus) ovat tuettuja viennissä, eli ne voi viedä sellaisenaan. Ovien ja ikkunoiden 2D-symbolit voi viedä IFC-mallin mukana. 3.2 Elementtien tallennus DWG-blokeiksi Aiemmin saman GDL-objektin erikseen sijoitetut kopiot jos niissä on ollut erilaisia parametriarvoja ovat tallentuneet erillisiksi DWG-blokeiksi. ArchiCAD 17 -versiosta alkaen tälläiset objektit tallentuvat yhdeksi blokiksi. Näin ollen objektien muokkaus AutoCADissä tapahtuu muuttamalla yhtä blokkia. 4 Energia-arvio Esittelemällä useiden termisten massojen tuen energia-arvioinnissa ArchiCAD 17 tuottaa nyt merkittävästi tarkempaa tietoa projektin energiankulutuksesta. Menetelmä on yhteensopiva standardimuotoisen laskennan kanssa. Laajennettu käyttöliittymä ja uudet arviointiominaisuudet käyttävät yksityiskohtaisempaa useiden termodynaamisten tilojen tuottamaa tietoa. Aiemmissa ArchiCADin versioissa ( 16) analysointi tapahtui aina vain yhden tilavuuskappaleen kautta. 4.1 Termodynaamisten tilojen helppo luominen ja visualisointi Käyttäjä määrittää ArchiCAD-projektin termodynaamiset tilat, joiden geometria syntyy yhden tai useamman ArchiCAD-vyöhykkeen sisällöstä. Jokainen niistä, esimerkiksi porraskäytävä, toimisto, kellari tai tekninen tila, sisältää tyypillisesti omat energiatekniset ominaisuutensa ja tarpeensa. Tilat määritellään vetämällä ja pudottamalla ArchiCAD-vyöhykkeet mallista Energiamallin tarkastelu -ikkunan luetteloon. Ikkunan uusi välilehti esittää termodynaamiset tilat olennaisine ominaisuuksineen. Valitsemalla tila luettelosta se korostuu ArchiCAD-mallissa.

15 UO Virtaviivaistettu rakenteiden ja aukkojen hallinta Mallintarkastelu-ikkunan uusi tiloihin pohjautuva puunäkymä on käytössä aukkojen ja rakenteiden ominaisuuksien selaamiseen, muokkaukseen ja niiden visualisointiin. Ominaisuudet-välilehdellä esitetään elementti muokattavana luettelonäkymässä. Aukot-välilehdellä on yksilöllinen analyysi (luettelo, muokkaus ja visualisointi) jokaiselle aukolle. Yksityiskohtaisempi parametrijoukko mahdollistaa tarkemman energia-analyysin. 4.3 Mallipohjainen auringon säteilyanalyysi Malliin pohjautuva säteilyanalyysi määrittää vaipan aukkojen kautta tulevan säteilylämmön. Graafinen palaute aukkojen vaikutuksen osalta.

16 UO Aurinkoanalyysi ottaa huomioon ympäristön varjostuksen kuten myös muut ympäristön rakenteet ja rakennukset. ArchiCAD 17 kasviobjektit toimivat älykkäinä varjostimina. Niiden varjostusteho on tehty viitevuoden mukaan huomioiden se, ovatko ne lehtipuita vai ainavihantia ja varjostavia havupuita. 4.5 Usean LVI-järjestelmän kiinnittäminen Versiossa 17 LVI-järjestelmät voi kiinnittää jokaiselle lämpövyöhykkeelle erikseen ei pelkästään koko projektille. Tämän vuoksi energia-arvio antaa entistä tarkemman kuvan energiantarpeesta. 4.6 Yksityiskohtaisemmat energiaraportit Tarkemmat raportit sekä.pdf- että.xls-muodoissa. Uusia muotoilumahdollisuuksia kuten värien ja kirjasimien muokkaus sekä otsikkokuvan (esimerkiksi logo) lisääminen. 5 Kirjastoparannukset HUOMAA Jotkut uusista kirjastojen osien ominaisuuksista ovat käytössä vain valikoiduilla markkina-alueilla. Tästä on tarkempi maininta objektikuvausten kohdalla. 5.1 Yleiset kirjastoparannukset Objektikirjastoissa liikkumisen nopeuttamiseksi joitain objekteja on liitetty yhteen säilyttäen kaikki niiden parametrit. Joitain objekteja on nimetty uudelleen harhaanjohtavien lyhenteiden poistamiseksi. Uusi hakuehto mahdollistaa objektien etsimisen, valitsemisen ja taulukoinnin niiden alatyypin mukaan. 5.2 Objektit Koordinaatti-objekti Koordinaattimitalla on nyt 3D esitys, jonka avulla sen voi helposti sijoittaa oikeaan kohtaan käyttäen painovoimaominaisuutta. Portaat ja kaiteet Uusi 2D-ulkoasu portaille ja yksinkertaisille kaiteille (kuten Stair- Makerissa); uusia vaihtoehtoja kaiteen ja käsijohteen esittämiseksi pohjassa. RoofMaker-elementit Roofmaker-elementit ovat saaneet uuden graafisen käyttöliittymän parametrien syötön helpottamiseksi. Myös kerrokseen sidottu esitystapa on lisätty. Katkaisumitta ja pyöristetty mitta lasketaan automaattisesti parametreihin. Ne luetteloituvat uuteen Kattorakenne-elementtitaulukkoon, joka on mukana ArchiCADin 17-FIN -version aloituspohjassa. Elementtien rakenteellinen pituus, puutavaran koko ja pyöristetty koko esitetään oikein, ja mitat ovat luetteloitavissa. Alatyyppipohjainen Elementtitaulukko on luotavissa kattorakenteiden laskentaan. Uusi objekti: Moninuolinen selitesymboli Uuden seliteobjektin voi sijoittaa Pohjaan. Aiemmin käytössä olleista selitesymboleista poiketen uusi objekti sisältää useita nuolenpäitä. 5.3 Selitteet Mittaselite sisältää korkeusaseman eli mittaselite voi esittää elementtien ala- ja yläpintojen korkeudet. Selite-työkalun käyttöliittymää on uudistettu.

17 UO Vyöhykeleimat Vyöhykeleima 2 -objektille ja paikallisille leimoille on kehitetty joustavampia leiman esitystapoja. Muunneltava esitysjärjestys leiman tiedoille. Korkeusarvojen esitys yksilöllisesti. 5.5 Yleiset ovien ja ikkunoiden parannukset Kehitetty ikkunoiden ja ovien sijoittaminen Osana oven tai ikkunan sijoittamisen muokkausta avautumissuuntaparametri on poistettu. Uusi palaute selventää sisä- ja ulkopuolen sekä avautumissuunnan parametrit. Ovi- ja ikkunalitterat ovat yhtenäisemmät. Avautumissuunta näkyy oikein taulukoissa. Uusia eristetilan sulkutyyppejä Eristetilan sulkutyypit sisältävät nyt listan valmiiksi määriteltyjä, yleisesti käytettyjä pielityyppejä. HUOMAA Pielet esitetään pohjassa. Pielityypit toimivat oikein sijoitettuna sellaisiin rakennetyyppeihin, joihin niiden rakennekerrosasetukset on sovitettu. Vaihtelevasulku Rappauspieli Eristepieli Listapieli Ilmarako Tarkemmat ominaisuustiedot ikkunoista ja ovista Ovet ja ikkunat laskevat ja taulukoivat lasitetut pinta-alansa oletusmateriaalinsa huomioiden. Selitteet, litterat ja leimat osaavat lukea ja esittää objektin parametreihin määritellyt U-arvot. Penkin ja kynnyksen parannukset (mukana DACH- eli Saksan, Itävallan ja Sveitsin versioissa) Uusia kynnystyyppejä ovissa: normaali ovilehteen lehden alle 1 lehden alle 2 karmin syvyys on seinän syvyys. Aseta rako ovilehden ja kynnyksen väliin (vähentää ovilehden korkeutta). Piilokynnys valittavissa kaikille kynnystyypeille. Lattiapäällysteen paksuus määritettävissä ikkunoihin. Penkki on käytössä terassiovissa. Vuorauksen esitys (vain Norjan ArchiCAD-versiossa) Vuorausta ei esitetä 1:50 tai pienemmissä mittakaavoissa.

18 UO Ovet Uusia ovia Uusia hissiovia (vain DACH- eli saksankielisissä versioissa): Teleskooppiovi Kaksoisteleskooppiovi Uusia sivuosaovia, joissa saranointi sivuosan puolella Uusia ovilehtityyppejä 25 uutta ovilehtityyppiä: Kaikissa ovissa on tyhjä ovilehtivaihtoehto (vain DACH). Kaksoisoviin saa erilaiset ovilehdet (vain DACH). Parannuksia sivuosaoviin Kehykset sivuosallisiin ikkunoihin ja oviin (P- tai T-muoto). Vaakajaot määriteltävissä sivuosiin. Jako-osat määriteltävissä erilaisin käynti ja aukkotyypein. Uusia ovia yhdellä sivuosalla: saranointi sivuosan puolella. Parempia 2D-symbolin esitystekniikoita oville Uusi, yksinkertainen viivaesitystapa oville. Uusi nuolisymboli liukuoville. Kaareva Ei Suora Nuoli Lisää parametreja liukuoville Ovilehden ylitys ja lehtien välinen rako on nyt asetettavissa liukuoviin. Yksinkertainen Yksinkertainen Ovilehtien lasitus esitetään pohjassa. Saranaovet Liukuovet Autotallinovien parannukset (vain DACH) Uusi moottorin sijainti taiteovessa. Muokattavat karmimitat Autotallin kippiovessa.

19 UO Ikkunat Perusikkunaparannukset Helpompi symmetrinen asemointi vaakajaoille. Uusia puite ja avaustumistyyppejä ikkunoihin Kiinteä paneeli on valittavissa kaikkiin ikkunapuitteisiin. Uusi, vaaka-akseliltaan kääntyvä aukkotyyppi perusikkunoihin. Parempi aukkosymboli leikkauksiin ja 3D-ikkunaan Avautumisviivat näkyvät suhteessa puitteeseen eikä lasin reunoihin. Ikkunan karmien parannukset (SWE, DACH) Karmien paksuuden voi valita erikseen ikkuna-aukon eri puolille. 6 Suorituskykyparannukset Nopeampi OpenGL Suurissa projekteissa OpenGL 3D-ikkunan käyttö on jopa kymmenen kertaa nopeampaa kuin edellisessä versiossa. Boolen toimintojen suorituskykyparannukset Paremman tiedonhallinnan ansiosta ArchiCADin suorituskyky paljon Boolen toimenpiteitä sisältävän projektin kanssa on huomattavasti parempi kuin ennen. Boolen toimenpiteet lasketaan nyt optimoidulla tavalla. Tuplanopeat kirjastonlatausajat Kirjaston lataus tapahtuu nyt puolet aiempaa nopeammin. Jos kirjasto on ladattu koneella aiemminkin, se latautuu nopeasti uuden välimuistiprosessin ansiosta. Tämä toimii kaikentyyppisillä kirjastoilla. Parempi suorituskyky vanhempia kirjastoja käytettäessä Jos käytössä on objekteja vanhojen versioiden kirjastoista ja PLA-tiedostoista, tapahtuu objektien 2D-näkymän mieti uudestaan ja 3Dnäkymän päivitys nopeammin. Kirjasto-objektien 3D-mallien nopeampi käsittely Moniydintietokoneissa objektien 3D-malleja käsitellään nyt nopeammin. Siirryttäessä 3D-ikkunaan näkymän päivitys tapahtuu jopa 50 % nopeammin, riippuen objektien määrästä. Taustaprosessointi nopeamman 3D mallin luomiseksi ArchiCAD käyttää moniytimisten koneiden tehoa taustalla tarkkojen, toisiaan leikkaavien 3D-liitosgeometrioiden laskentaan. Taustaprosessi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että pohjassa työskenneltäessä ohjelma laskee muissa ikkunoissa näkyvien elementtien geometriaa ilman työprosessin hidastumista. Hyötynä tästä on se, että siirryttäessä toiseen ikkunaan, vaikkapa leikkaukseen, on se käytössä heti päivittyneenä. 7 Integroitu ArchiCAD-ohjekeskus Löydä etsimäsi tarpeellinen tieto nopeammin! Ohjekeskus (Help Center) on hakusivu, johon pääsee suoraan ArchiCADistä. Se korvaa aiemman, englanninkielisen ArchiCAD-ohjeen. Kirjoita haku kenttään ja ohjekeskus etsii vastauksia kerralla kaikista seuraavista paikoista: ArchiCAD-ohjeen sisällöstä, Ohjevideot GRAPHISOFTin YouTube sivuilta, ArchicadWikistä ja ArchiCAD-Talkista. Löydä yksinkertainen vastaus yksinkertaiseen kysymykseen tai katso aiheeseen liittyvä ohjevideo, joka selittää monimutkaisen ominaisuuden visuaalisesti. Ohjekeskuksen sisältö on osin maanosakohtaista ja voi vaihdella lisenssityypistä riippuen.

A-Tiilikate objektikirjasto

A-Tiilikate objektikirjasto A-Tiilikate objektikirjasto 15.1.2014 A-Tiilikate-objektikirjasto toimii ArchiCAD 14, 15, 16 ja 17 -versioissa. Kirjaston käyttöön tarvitaan Graphisoftin Tarvikkeet-laajennus. Tarvikkeet-laajennuksen käyttöönotto

Lisätiedot

HB-Harkko-kirjasto asennetaan oletusarvoisesti ArchiCADin kirjastohakemiston alle (C:\Program Files\Graphisoft\ArchiCAD 13\Kirjasto 13).

HB-Harkko-kirjasto asennetaan oletusarvoisesti ArchiCADin kirjastohakemiston alle (C:\Program Files\Graphisoft\ArchiCAD 13\Kirjasto 13). HB-HARKKO KÄYTTÖOHJE Lyhyesti Kirjasto sisältää kevytsora- ja eristeharkko-objektin lisäksi laajennuksen, jonka avulla suunnittelija voi tehdä kokonaisen rakennuksen mallin harkoista automaattisesti detaljisuunnittelua

Lisätiedot

LiuneDoor GDL-LIUKUOVIOBJEKTI

LiuneDoor GDL-LIUKUOVIOBJEKTI LiuneDoor GDL-LIUKUOVIOBJEKTI LIUNE GDL-OBJEKTI Liune GDL-liukuoviobjekti on suunnittelijan työväline, jota käytetään ArchiCAD 13 tai sitä uudemmassa Windows- tai Macintosh-ohjelmaversiossa. Kirjastontoimivuus

Lisätiedot

Planssit ja Tulosteet

Planssit ja Tulosteet 26.1.2007 Archicad 10 Planssit ja Tulosteet ArchiCAD 10:n tärkeimpiä uudistuksia on planssauksen ja tulostuksen sisällyttäminen itse ArchiCADiin. Projektin työstö luonnoksesta tulostukseen onnistuu siis

Lisätiedot

KANKAAN VANHA PAPERITEHDAS ARKKITEHTITOIMISTO PETRI ROUHIAINEN OY INVENTOINTIMALLI 5.6.2012

KANKAAN VANHA PAPERITEHDAS ARKKITEHTITOIMISTO PETRI ROUHIAINEN OY INVENTOINTIMALLI 5.6.2012 KANKAAN VANHA PAPERITEHDAS ARKKITEHTITOIMISTO PETRI ROUHIAINEN OY INVENTOINTIMALLI Tämä tietomalliselostus koskee Jyväskylän Kankaan vanhan paperitehtaan (VPT) inventointimallin mallinnustilannetta 31.05.2012

Lisätiedot

4. Kylväjä-työkalu Kylväjällä monistetaan enintään viittä erilaista objektia annettuun ruudukkoon säädetyllä hajonnalla.

4. Kylväjä-työkalu Kylväjällä monistetaan enintään viittä erilaista objektia annettuun ruudukkoon säädetyllä hajonnalla. 1. Yleistä ArchiUtils on kokoelma ArchiCADin rutiinitöitä helpottavia apulaisia. 2. Asennus Win Käynnistä asennusohjelma ja valitse ArchiCAD-versiot, joihin laajennus asennetaan. 3. Asennus Mac Sulje ArchiCAD

Lisätiedot

Pikaopas. Valintanauhan näyttäminen tai piilottaminen Avaa valintanauha napsauttamalla välilehteä, tai kiinnitä se pysyvästi näkyviin.

Pikaopas. Valintanauhan näyttäminen tai piilottaminen Avaa valintanauha napsauttamalla välilehteä, tai kiinnitä se pysyvästi näkyviin. Pikaopas Microsoft Visio 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Päivitetyt mallit Mallien avulla voit nopeasti

Lisätiedot

KOIRANKOPPI ARK. Tietomalliseloste. Havainnollistuskuva kohteesta. Heidi Sumkin. Mallintaja. Kohde

KOIRANKOPPI ARK. Tietomalliseloste. Havainnollistuskuva kohteesta. Heidi Sumkin. Mallintaja. Kohde Tietomalliseloste Havainnollistuskuva kohteesta KOIRANKOPPI ARK Aloituspvm Mallintaja Kohde Mallinnustarkoitus Käytettävät ohjelmistot, tiedonsiirto Lisätietoja, huomioita yms. 15.5.2009 Nimi Heidi Sumkin

Lisätiedot

Pikaopas. The New Black. Kesäkuu 2014. Datscha Pikaopas The New Black (25.6.2014) 1 (14)

Pikaopas. The New Black. Kesäkuu 2014. Datscha Pikaopas The New Black (25.6.2014) 1 (14) Pikaopas The New Black Kesäkuu 2014 Datscha Pikaopas The New Black (25.6.2014) 1 (14) Taustatieto Tämä dokumentti on luotu helpottamaan uuden Datscha version käyttämistä. Uusi versio julkaistaan 27. kesäkuuta

Lisätiedot

Paroc Panel System ArchiCAD-sovellus

Paroc Panel System ArchiCAD-sovellus Paroc Panel System ArchiCAD-sovellus 1.1.2014 Käyttöehdot Sovelluksen käyttö ja kopiointi on maksutonta. Sovelluksen ja kaikki sen näyttämä sisältö toimitetaan sellaisenaan ilman minkäänlaista takuuta.

Lisätiedot

1 GDL-OBJEKTIN TUONTI...1

1 GDL-OBJEKTIN TUONTI...1 GDL-OBJEKTI SISÄLLYSLUETTELO 1 GDL-OBJEKTIN TUONTI...1 2 MTH CONCERTTO -OBJEKTI...3 2.1. Tekniset-välilehti...3 2.2. Asetukset-välilehti...3 2.3. Mitat-välilehti...4 2.4. Runko-välilehti...6 2.5. Aukko-välilehti...7

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sisällysluettelo VIP Laajennettu raportointi... 3 Luo raportti Laajennetun raportoinnin työkaluilla... 4 Avaa Laajennettu raportointi... 4 Valitse

Lisätiedot

AutoCAD blokit. RI Rami Ylä-Pöntinen

AutoCAD blokit. RI Rami Ylä-Pöntinen Vakiopaaluperustukset AutoCAD blokit RI Rami Ylä-Pöntinen Dynaaminen blokki = Älykäs blokki Dynaamiset blokit tuovat nopeutta ja tarkkuutta suunnitteluprosessiin Dynaamisia i blokkeja käyttämällä ällä

Lisätiedot

Skanska Ruskeasuo Larkas & Laine

Skanska Ruskeasuo Larkas & Laine Skanska Ruskeasuo Larkas & Laine Rakennussuunnittelu on muuttunut piirtämisestä rakennusten simuloinniksi. Pelkkä paperikopio ei enää riitä, vaan tilaaja haluaa rakennuksesta usein tietomallin, joka sisältää

Lisätiedot

AC18. ArchiCAD 18:n uudet ominaisuudet AC18. 1 Mallinnus. 1.1 Useiden elementtien yhtäaikainen muokkaus

AC18. ArchiCAD 18:n uudet ominaisuudet AC18. 1 Mallinnus. 1.1 Useiden elementtien yhtäaikainen muokkaus 12.8.2014 ArchiCAD 18 UO. 1 ArchiCAD 18:n uudet ominaisuudet 1 Mallinnus 1.1 Useiden elementtien yhtäaikainen muokkaus Suunnittelusta tulee tehokkaampaa, kun muutoksia tehdään useampaan elementtiin samanaikaisesti.

Lisätiedot

Tähän vihkoon on koottu luettelo ArchiCAD 16:n uusista

Tähän vihkoon on koottu luettelo ArchiCAD 16:n uusista 5.7.2012 ArchiCAD 16 UO. - 1 ArchiCAD 16:n uudet ominaisuudet Tähän vihkoon on koottu luettelo ArchiCAD 16:n uusista ominaisuuksista ja mahdollisuuksista. Tarkempi kuvaus kunkin ominaisuuden toiminnasta

Lisätiedot

Esitystekniikoita ja visualisoinnin workflow

Esitystekniikoita ja visualisoinnin workflow 1 / 43 Digitaalisen arkkitehtuurin yksikkö Aalto-yliopisto Esitystekniikoita ja visualisoinnin workflow Miksi? 2 / 43 piirustuksilla arkkitehti kommunikoi muille suunnitelmasta (esim. skabat) eläydyttävä

Lisätiedot

Tässä vihossa käsitellään DXF/DWG-tiedostojen tuontia Archi-

Tässä vihossa käsitellään DXF/DWG-tiedostojen tuontia Archi- YS.-1 DXF/-tiedonsiirto Tässä vihossa käsitellään DXF/-tiedostojen tuontia Archi- CADiin muista ohjelmistoista sekä tiedostojen vientiä Archi- CADistä muihin ohjelmistoihin. Tasopiirustukset siirretään

Lisätiedot

1 Yleistä Kooste-objektista... 3. 1.1 Käyttöönotto... 3. 2 Kooste-objektin luominen... 4. 3 Sisällön lisääminen Kooste objektiin... 4. 3.1 Sivut...

1 Yleistä Kooste-objektista... 3. 1.1 Käyttöönotto... 3. 2 Kooste-objektin luominen... 4. 3 Sisällön lisääminen Kooste objektiin... 4. 3.1 Sivut... Kooste 2 Optima Kooste-ohje Sisällysluettelo 1 Yleistä Kooste-objektista... 3 1.1 Käyttöönotto... 3 2 Kooste-objektin luominen... 4 3 Sisällön lisääminen Kooste objektiin... 4 3.1 Sivut... 5 3.2 Sisältölohkot...

Lisätiedot

Tässä vihossa keskitytään ArchiCADin työkaluihin, joilla

Tässä vihossa keskitytään ArchiCADin työkaluihin, joilla 14.9.2011 ArchiCAD 15 KO. - 1 Työkalut Tässä vihossa keskitytään ArchiCADin työkaluihin, joilla luodaan projektin tärkein sisältö eli kolmiulotteiset rakennuselementit, 2D-elementit, merkinnät ja pohja

Lisätiedot

Revit Architecture 2013 parametriset. komponentit. opetusmateriaali

Revit Architecture 2013 parametriset. komponentit. opetusmateriaali opetusmateriaali Tietoa materiaalista Autodesk Revit Architecture 2013 Käyttäjä Käyttäjä Future CAD Oy Sahaajankatu 28 A 00810 Future Helsinki CAD Oy Puh. Sahaajankatu (09) 478528 400, A faksi (09) 4785

Lisätiedot

Luku 7 Uusien Mallien Tiedostot

Luku 7 Uusien Mallien Tiedostot Luku 7 Uusien Mallien Tiedostot Kaikki ZoomTextin asetukset voidaan tallentaa ja palauttaa käyttämällä mallitiedostoja. Mallitiedostot kontrolloivat kaikkia ZoomTextin toimintoja mukaan lukien suurennustasot,

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

Tässä vihkossa käydään läpi tarpeelliset asiat projektien siirtämisestä uudempiin versioihin. Kirjastojen osalta jotkin uudet asiat on

Tässä vihkossa käydään läpi tarpeelliset asiat projektien siirtämisestä uudempiin versioihin. Kirjastojen osalta jotkin uudet asiat on 23.10.2014 ArchiCAD 18 ALK. - 1 Vanhojen ArchiCAD-projektien siirto ArchiCAD 18:aan Tässä vihkossa käydään läpi tarpeelliset asiat projektien siirtämisestä uudempiin versioihin. Kirjastojen osalta jotkin

Lisätiedot

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7. Quick Start - opas Condes 7. olfellows www.olfellows.net 1.

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7. Quick Start - opas Condes 7. olfellows www.olfellows.net 1. Condes Suunnistuksen ratamestariohjelmisto Versio 7 Quick Start opas Yhteystiedot: olfellows Jouni Laaksonen Poijukuja 4 21120 RAISIO jouni.laaksonen@olfellows.net www.olfellows.net olfellows www.olfellows.net

Lisätiedot

RAKENNUSPIIRTÄMISEN TEHTÄVÄ 30.1.2003 ASUINHUONEISTOJEN POHJAPIIRROKSET, AUTOCAD 2002 + ARK 9 Aika: 4h

RAKENNUSPIIRTÄMISEN TEHTÄVÄ 30.1.2003 ASUINHUONEISTOJEN POHJAPIIRROKSET, AUTOCAD 2002 + ARK 9 Aika: 4h RAKENNUSPIIRTÄMISEN TEHTÄVÄ 30.1.2003 ASUINHUONEISTOJEN POHJAPIIRROKSET, AUTOCAD 2002 + ARK 9 Aika: 4h Piirrä oheinen asuinhuoneisto B34 sekä sen peilikuvahuoneisto B35 ARK 9:llä hyödyntäen ohjelman sisältämiä

Lisätiedot

HAK. Hakemisto HAK. 17.7.2008 ArchiCAD 12 S&H.HAK - 1

HAK. Hakemisto HAK. 17.7.2008 ArchiCAD 12 S&H.HAK - 1 17.7.2008 ArchiCAD 12 S&H. - 1 Hakemisto Vihkotunnusten lyhenteet: ALK.ALK = Alkuun ALK.AS = Asennus ALK.PO = Pikaopas KO.KL = Käyttöliittymä KO:AS = Asetukset KO.TT = Työtavat KO.PT = Planssit ja tulosteet

Lisätiedot

Käyttöopas RoofCon Viewer

Käyttöopas RoofCon Viewer Käyttöopas RoofCon Viewer Sisällysluettelo Käyttöopas RoofCon Viewer... 1 Sisällysluettelo... 2 Asennus... 3 Merkitse objekti... 3 Zoomaa... 3 Mittaa etäisyys... 3 Työkaluvalikko ja Piirustusvaihtoehdot...

Lisätiedot

ELMAS 4 Laitteiden kriittisyysluokittelu 8.2.2012 1/10. Ramentor Oy ELMAS 4. Laitteiden kriittisyysluokittelu. Versio 1.0

ELMAS 4 Laitteiden kriittisyysluokittelu 8.2.2012 1/10. Ramentor Oy ELMAS 4. Laitteiden kriittisyysluokittelu. Versio 1.0 1/10 Ramentor Oy ELMAS 4 Laitteiden kriittisyysluokittelu Versio 1.0 2/10 SISÄLTÖ 1 Kuvaus... 3 2 Kriittisyysluokittelu ELMAS-ohjelmistolla... 4 2.1 Kohteen mallinnus... 4 2.2 Kriittisyystekijöiden painoarvojen

Lisätiedot

www.kotisivukone.fi Pikaopas kotisivujen tekoon

www.kotisivukone.fi Pikaopas kotisivujen tekoon Kotisivut helposti! www.kotisivukone.fi Pikaopas kotisivujen tekoon Näin Kotisivukone toimii Kun olet avannut kotisivut Kotisivukoneella, tulet helppokäyttöiseen ylläpitotilaan ja voit heti aloittaa kotisivujen

Lisätiedot

Tässä vihkossa käydään läpi tarpeelliset asiat projektien siirtämisestä

Tässä vihkossa käydään läpi tarpeelliset asiat projektien siirtämisestä 3.9.2013 ArchiCAD 17 ALK. - 1 Vanhojen projektien siirtäminen ArchiCAD 17 -versioon Tässä vihkossa käydään läpi tarpeelliset asiat projektien siirtämisestä uudempiin versioihin. Kirjastojen osalta jotkin

Lisätiedot

YLE. Kirjastot YLE. 1 Perustietoa kirjastoista. 2 Kirjastonhallinta-ikkuna. 2.1 Kirjastonhallinta-ikkunasta

YLE. Kirjastot YLE. 1 Perustietoa kirjastoista. 2 Kirjastonhallinta-ikkuna. 2.1 Kirjastonhallinta-ikkunasta 30.11.2012 ArchiCAD 16 KIR. - 1 Kirjastot 1 Perustietoa kirjastoista ArchiCAD käyttää kirjastoja, joissa on geometrisia ja parametrisia GDL-objekteja. Objekteja käytetään sijoittamalla niitä ArchiCADmalliin

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE METRIRUNKO-OBJEKTILLE. Metrirunko-elementtien lisääminen runkoratkaisuksi

KÄYTTÖOHJE METRIRUNKO-OBJEKTILLE. Metrirunko-elementtien lisääminen runkoratkaisuksi KÄYTTÖOHJE METRIRUNKO-OBJEKTILLE Suunnittelun työvaiheet Rakennuksen mallintaminen 1. Säädä kerroskorkeus elementin korkeudeksi (2,500m + 0,048m, jos valitset alajuoksun elementin alle) Erikoistilauksesta

Lisätiedot

Taulukot. 2002 Päivi Vartiainen 1

Taulukot. 2002 Päivi Vartiainen 1 Taulukot Taulukon lisääminen FrontPagessa tapahtuu samalla tavoin kuin Word tekstinkäsittelyohjelmassakin. Valitse vakiotyökaluriviltä Lisää taulukko painike. Kun olet napsauttanut painikkeen alas voit

Lisätiedot

Enigmail-opas. Asennus. Avainten hallinta. Avainparin luominen

Enigmail-opas. Asennus. Avainten hallinta. Avainparin luominen Enigmail-opas Enigmail on Mozilla Thunderbird ja Mozilla Seamonkey -ohjelmille tehty liitännäinen GPG-salausohjelmiston käyttöä varten. Sitä käytetään etenkin Thunderbirdin kanssa sähköpostin salaamiseen

Lisätiedot

Klara Net laskentaohjelman käytön aloittaminen

Klara Net laskentaohjelman käytön aloittaminen Klara Net laskentaohjelman käytön aloittaminen Tässä pikaohjeessa kerrotaan miten Klara Netin käytön voi aloittaa kahdella eri tavalla: 1. Puhtaalta pöydältä ilman mallipohjaa 2. Käyttämällä oman hankkeen

Lisätiedot

Planssit ja Tulosteet

Planssit ja Tulosteet 30.11.2012 ArchiCAD 16 KO. - 1 Planssit ja Tulosteet ArchiCADissä tulostus tai piirturille piirtäminen on aina mahdollista ikkunakohtaisesti. Tällöin käytetään Arkisto-valikon Tulosta- ja Piirrä-käskyjä.

Lisätiedot

AC19. ArchiCAD 19:n uudet ominaisuudet AC19. 1 Suorituskyky. 2 Intuitiivisuus. 1.1 Taustaprosessointi lähes välittömien mallinäkymien aikaansaamiseksi

AC19. ArchiCAD 19:n uudet ominaisuudet AC19. 1 Suorituskyky. 2 Intuitiivisuus. 1.1 Taustaprosessointi lähes välittömien mallinäkymien aikaansaamiseksi 30.7.2015 ArchiCAD 19 1 ArchiCAD 19:n uudet ominaisuudet ArchiCAD 19 sisältää merkittäviä uudistuksia ja lisäyksiä, jotka yksinkertaistavat myös paljon yksityiskohtia sisältävien projektien mallinnusta

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

KOIRANKOPPI RAK. Tietomalliseloste. Havainnollistuskuva kohteesta. Aloituspäivämäärä (+merkittävät revisiopäivämäärät)

KOIRANKOPPI RAK. Tietomalliseloste. Havainnollistuskuva kohteesta. Aloituspäivämäärä (+merkittävät revisiopäivämäärät) Tietomalliseloste Havainnollistuskuva kohteesta KOIRANKOPPI RAK Aloituspäivämäärä (+merkittävät revisiopäivämäärät) 20.7.2009 12.1.2010 (selosteen viimeisin muokkaus) Mallintaja Nimi Toni Teittinen Yritys

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata WebOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasMuokkaaja-oikeudet. WebOodin käyttölupia

Lisätiedot

GeoGebra-harjoituksia malu-opettajille

GeoGebra-harjoituksia malu-opettajille GeoGebra-harjoituksia malu-opettajille 1. Ohjelman kielen vaihtaminen Mikäli ohjelma ei syystä tai toisesta avaudu toivomallasi kielellä, voit vaihtaa ohjelman käyttöliittymän kielen seuraavasti: 2. Fonttikoon

Lisätiedot

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE 1 SISÄLLYSLUETTELO KIRJAUDU PALVELUUN...3 KÄVIJÄSEURANTA...4 SIVUJEN PÄIVITYS...5 Sisältö...6 Sisältö / Työkalut...8 Sisältö / Taulukko...9 Sisältö / Kuvien tuominen...10 Sisältö

Lisätiedot

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1. Avaa uusi työkirja 2. Tallenna työkirja nimellä perusfunktiot. 3. Kirjoita seuraava taulukko 4. Muista taulukon kirjoitusjärjestys - Ensin kirjoitetaan

Lisätiedot

KYMP Webmail -palvelu

KYMP Webmail -palvelu KYMP Webmail -palvelu Sisältö 1. Kirjautuminen... 3 2. Viestin merkinnät... 4 3. Viestien lukeminen... 4 Viestiin vastaaminen... 4 Viestin välittäminen edelleen / uudelleen ohjaus... 5 4. Viestin kirjoittaminen...

Lisätiedot

U U D E T O M I N A I S U U D E T V E R S I O S T A 2 0 1 3 V E R S I O O N 2 0 1 4

U U D E T O M I N A I S U U D E T V E R S I O S T A 2 0 1 3 V E R S I O O N 2 0 1 4 Sivu 1/5 U U D E T O M I N A I S U U D E T V E R S I O S T A 2 0 1 3 V E R S I O O N 2 0 1 4 Talgraf Raportointi, sivut 1-2 Talgraf Budjetointi, sivu 3 Talgraf Viewer, sivu 4 Talgraf Konserni, sivu 5 Express

Lisätiedot

Uusi RAPIDMATCH -ohjelma Pikaohje

Uusi RAPIDMATCH -ohjelma Pikaohje Toukokuu 2014 1 Uusi RAPIDMATCH -ohjelma Pikaohje 1. Mikä on uutta? RapidMatch-ohjelmaa on parannettu monipuolisemmilla toiminnoilla ja virtaviivaisemmalla työnkululla oikean sävyn löytämisen helpottamiseksi

Lisätiedot

Microstation 3D laitesuunnittelu 2014

Microstation 3D laitesuunnittelu 2014 Microstation 3D laitesuunnittelu 2014 Uusi tiedosto Element Templates Graphic Groups Piirustus, Project Explorer Piirustuksen kuvannot Piirustusarkki 5/16/2014 1 Uusi tiedosto Siementiedostona voi käyttää

Lisätiedot

TYÖOHJE SMYYGI- ELI TÄYTELISTA JA IKKUNAPENKKI

TYÖOHJE SMYYGI- ELI TÄYTELISTA JA IKKUNAPENKKI NIKO PALONEN / www.suorakon.com TYÖOHJE SMYYGI- ELI TÄYTELISTA JA IKKUNAPENKKI 8.10.2014 JOHDANTO Tämän oppaan tarkoitus on kertoa smyygi- eli täytelistan tekemisestä vanhan hirsirakennuksen ikkunakarmin

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko Error! Use the Home tab to apply Otsikko 1 to the text that you want to appear here. KSAO Liiketalous 1

Tekstinkäsittelyn jatko Error! Use the Home tab to apply Otsikko 1 to the text that you want to appear here. KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Lomakkeet Lomake on asiakirja, joka sisältää täyttämistä ohjaavia tietoja tai merkintöjä. Wordin lomakekenttä-toiminnolla luodaan näytöllä täytettäviä lomakkeita tai tulostettavia lomakepohjia.

Lisätiedot

Adobe Premiere Elements ohjeet

Adobe Premiere Elements ohjeet Adobe Premiere Elements ohjeet 1. Käynnistä ohjelma kaksoisnapsauttamalla työpöydän kuvaketta. 2. Avautuvasta Elements-ikkunasa valitse a. New Project jos aloitat uuden videoeditoinnin. b. Open Project

Lisätiedot

ejuttu ohjeet kuinka sitä käytetään.

ejuttu ohjeet kuinka sitä käytetään. ejuttu ohjeet kuinka sitä käytetään. 1. Artikkelin lisääminen a. Kirjaudu sisään b. Lisää sisältöä c. Artikkeli i. Lisää pääkuva 1. Pääkuvalle kuvateksti ii. Anna artikkelille otsikko iii. Ingressi-kenttään

Lisätiedot

Automaattitilausten hallinta

Automaattitilausten hallinta Automaattitilauksilla voidaan automatisoida kopiotilaukset tuotantolaitokselle. Työkalulla voitte määritellä kansio- sekä tiedostokohtaisia automaattitilauksia. Joka yö SokoPro suorittaa tarkistusajon,

Lisätiedot

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3 Web-editori 2 Optima Web-editori -ohje Sisällysluettelo 1 Yleistä Web-editorista... 3 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3 2 Pikatoimintopainikkeet... 3 2.1 Tallenna... 3 2.2 Peru / Tee uudelleen...

Lisätiedot

Webforum. Version 15.3 uudet ominaisuudet. Päivitetty: 2015-09-21

Webforum. Version 15.3 uudet ominaisuudet. Päivitetty: 2015-09-21 Webforum Version 15.3 uudet ominaisuudet Päivitetty: 2015-09-21 Sisältö Tietoja tästä dokumentista... 3 Yleistä... 4 Alustan otsikointi... 5 Alustan otsikoinnin uusi ryhmittely käyttäjän kuvalla... 5 Aloita

Lisätiedot

Future Training Center 3ds max peruskurssi

Future Training Center 3ds max peruskurssi 3ds max peruskurssi Kurssin käynyt tuntee 3ds maxin toimintatavan ja osaa luoda sillä kolmiulotteisia malleja, kuvatiedostoja ja animaatioita. Kurssi sopii henkilöille, jotka ovat aloittamassa 3ds maxin

Lisätiedot

Revu Kurssi: Merkkausten tallennus työkalulaatikkoon

Revu Kurssi: Merkkausten tallennus työkalulaatikkoon Revu Kurssi: Merkkausten tallennus työkalulaatikkoon Revun työkalulaatikon avulla voit tehokkaasti lisätä merkkauksia PDF-tiedostoihin. Työkalulaatikko säilyttää usein käytetyt merkkaukset, joihin pääset

Lisätiedot

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta.

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Sisäänkirjauduttuasi näet palvelun etusivulla helppokäyttöisen hallintapaneelin. Vasemmassa reunassa on esillä viimeisimmät tehdyt muutokset

Lisätiedot

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE JULKAISUJÄRJESTELMÄÄN KIRJAUTUMINEN. Osoitekenttään kirjoitetaan www.domain.fi/admin. Kirjoita käyttäjätunnus: xxxxxx. Salasana:

Lisätiedot

Webforum. Version 14.4 uudet ominaisuudet. Viimeisin päivitys: 2014-12-6

Webforum. Version 14.4 uudet ominaisuudet. Viimeisin päivitys: 2014-12-6 Webforum Version 14.4 uudet ominaisuudet Viimeisin päivitys: 2014-12-6 Sisältö Tietoja tästä dokumentista... 3 Yleistä... 4 Yleistä & hallinnointi... 5 Dokumentit... 5 Perättäinen tarkistus- ja hyväksymisprosessi...

Lisätiedot

2.2 VALMISOSASUUNNITELUN LÄHTÖTIEDOT (TOIMISTO- JA LIIKERAKENNUKSET)

2.2 VALMISOSASUUNNITELUN LÄHTÖTIEDOT (TOIMISTO- JA LIIKERAKENNUKSET) 2.2 VALMISOSASUUNNITELUN LÄHTÖTIEDOT (TOIMISTO- JA LIIKERAKENNUKSET) Kohde Valmisosasuunnittelun lähtötiedot arkkitehdilta Tarve 1.1 Mitoitetut työpiirustukset - Rakennuksen päämitat - Tasojen +korkeudet

Lisätiedot

Kyvyt.fi eportfolion luominen

Kyvyt.fi eportfolion luominen Kyvyt.fi eportfolion luominen Portfolion tekeminen koostuu kolmesta vaiheesta: 1 Yksittäisten portfolio-sivujen luominen 2 Sivujen liittäminen yhteen sivustoksi - eportfolioksi 3 Katseluoikeuksien antaminen

Lisätiedot

Tekstinkäsittely ja opinnäytetyö I sisällysluettelo ja sivunumerointi. Word 2007

Tekstinkäsittely ja opinnäytetyö I sisällysluettelo ja sivunumerointi. Word 2007 Tekstinkäsittely ja opinnäytetyö I sisällysluettelo ja sivunumerointi Word 2007 Perttu Suhonen 2008 Sisällysluettelo 1 Sisällysluettelon tekeminen...5 1.1 Monitasoinen numerointi...5 1.2 Otsikkotyylien

Lisätiedot

Liukuovien tekninen ohje

Liukuovien tekninen ohje Liukuovien tekninen ohje 20.6.2016 SISÄLTÖ 1.0 Tuotetiedot...2 2.0 Seinän aukon mitat...5 3.0 Asennusvarat ja kannatus...6 4.0 Kiinnitys... 10 5.0 Kynnys... 11 5.1 Kynnyskorkeus...11 5.2 Kynnyksen säätö...11

Lisätiedot

Ohjelmiston kuvakkeiden kuvaus

Ohjelmiston kuvakkeiden kuvaus Ohjelmiston kuvakkeiden kuvaus Aliro-ohjelmiston kuvakkeiden esittely kattaa kaikki ohjelmistossa käytettävät kuvakkeet. Esittelyn avulla tunnistat helposti kuvakkeet ja niiden kautta käytettävät toiminnot.

Lisätiedot

Sisällysluettelo 1 Johdanto Root, koko Opalan pääkäyttäjä

Sisällysluettelo 1 Johdanto Root, koko Opalan pääkäyttäjä OPALA Käyttöohje Sisällysluettelo 1 Johdanto 4 2 Root, koko Opalan pääkäyttäjä...5 2.1 Sisäänkirjautuminen.5 2.2 Käyttäjätunnukset 6 2.2.1 Pääkäyttäjätunnukset.6 2.2.1.1 Luo. 7 2.2.1.2 Muokka/poista 8

Lisätiedot

idvd 5 ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi

idvd 5 ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi Elokuvakasvatus Sodankylässä -projekti Opettajien täydennyskoulutus Oppimateriaali 10/2005 idvd 5

Lisätiedot

ArchiCAD SE 2011 -pikaopas

ArchiCAD SE 2011 -pikaopas 21.3.2011 ArchiCAD StartEdition 2011 SE2011. - 1 ArchiCAD SE 2011 -pikaopas 1 Miten liikkeelle? 1.1 Pikaoppaan tavoite Pikaopas on tarkoitettu ensimmäiseksi tutustumisretkeksi ArchiCADin ominaisuuksiin

Lisätiedot

RYHTI 4.0 Huoltokirja käyttöohje

RYHTI 4.0 Huoltokirja käyttöohje RYHTI 4.0 Huoltokirja käyttöohje https://senaatti.ryhti.fi RYHTI - tuki Puh. 010 759 2300 (ma-pe 07.00-17.00) senaatti@granlund.fi Aloitussivu Prosessit, joihin käyttäjällä on kohteessa oikeus. Prosessivalikosta

Lisätiedot

Pikaopas. Online-tilin näyttäminen tai vaihtaminen Jos käytät pilvipalvelua, voit muuttaa asetuksia tai vaihtaa tiliä valitsemalla Tiedosto > Tili.

Pikaopas. Online-tilin näyttäminen tai vaihtaminen Jos käytät pilvipalvelua, voit muuttaa asetuksia tai vaihtaa tiliä valitsemalla Tiedosto > Tili. Pikaopas Microsoft Publisher 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Pikatyökalurivi Lisää usein käyttämiäsi

Lisätiedot

Tähän vihkoon on koottu luettelo ArchiCAD 15:n uusista AC15. ArchiCAD 15:n uudet ominaisuudet AC15. 1 Suunnittelun vapaus. 1.

Tähän vihkoon on koottu luettelo ArchiCAD 15:n uusista AC15. ArchiCAD 15:n uudet ominaisuudet AC15. 1 Suunnittelun vapaus. 1. 3.8.2011 ArchiCAD 15 UO. - 1 ArchiCAD 15:n uudet ominaisuudet Shell, yksityisasunto Naganossa, Japanissa. Suunnittelu: ARTechnic architects. Kuva: Nacasa & Partners Inc. Tähän vihkoon on koottu luettelo

Lisätiedot

Posterin teko MS Publisherilla

Posterin teko MS Publisherilla Posterin teko MS Publisherilla Ensimmäisenä avaa MS Publisher 2010. Löydät sen Windows valikosta - All programs - Microsoft Office. Publisheriin avautuu allaolevan kuvan mukainen näkymä. Mikäli et näe

Lisätiedot

Tässä vihossa keskitytään niihin ArchiCADin työkaluihin,

Tässä vihossa keskitytään niihin ArchiCADin työkaluihin, KO.-1 Työkalut Tässä vihossa keskitytään niihin ArchiCADin työkaluihin, joilla luodaan projektin tärkein sisältö eli kolmiulotteiset rakennuselementit, 2D-elementit, merkinnät ja pohja visualisoinnille.

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

Muutoskoneen kirjasto asennetaan oletusarvoisesti ArchiCADin kirjastohakemiston alle (C:\Program Files\Graphisoft\ArchiCAD 13\Kirjasto 13).

Muutoskoneen kirjasto asennetaan oletusarvoisesti ArchiCADin kirjastohakemiston alle (C:\Program Files\Graphisoft\ArchiCAD 13\Kirjasto 13). MUUTOSKONE KÄYTTÖOHJE Muutoskone on ArchiCADin laajennus, jonka avulla saadaan helposti poimittua muutosnuolien tiedot muutostaulukkoon planssille. Sen avulla saadaan kaikkialle tietomalliin sijoitettujen

Lisätiedot

Tässä vihossa käsitellään IFC-tiedostojen tuontia ArchiCADiin

Tässä vihossa käsitellään IFC-tiedostojen tuontia ArchiCADiin 28.2.2011 ArchiCAD 14 YS. - 1 -tiedonsiirto Tässä vihossa käsitellään -tiedostojen tuontia ArchiCADiin muista ohjelmistoista sekä tiedostojen vientiä ArchiCADistä muihin ohjelmistoihin. ArchiCAD pyrkii

Lisätiedot

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje YKSIKÄÄN ASIAKAS EI OLE MEILLE LIIAN PIENI TAI MIKÄÄN HAASTE LIIAN SUURI. Nettiposti Nettiposti käyttöohje Tässä käyttöohjeessa kuvataan selainkäyttöisen Nettiposti sähköpostiohjelman toiminnot. Käyttöohje

Lisätiedot

ArchiCAD-tuotemalliohje

ArchiCAD-tuotemalliohje ArchiMAD-lehden liite syksy 2003 ArchiCAD-tuotemalliohje 1 TUOTEMALLINTAMISEN PERIAATTEET... 2 1.1 Mikä on tuotemalli ja tuotemallintaminen?... 2 1.2 Erilaisten mallinnusohjeiden hierarkia... 2 1.3 Ohjeen

Lisätiedot

MICROSOFT EXCEL 2010

MICROSOFT EXCEL 2010 1 MICROSOFT EXCEL 2010 Taulukkolaskentaohjelman jatkokurssin tärkeitä asioita 2 Taulukkolaskentaohjelmalla voit Käyttää tietokonetta ruutupaperin ja taskulaskimen korvaajana Laatia helposti ylläpidettäviä

Lisätiedot

Monikielinen verkkokauppa

Monikielinen verkkokauppa Monikielinen verkkokauppa Monikielinen verkkokauppa Monikielisen verkkokaupan luomisessa pitää Multiple Languages lisämoduuli olla aktivoituna. Klikkaa valikosta Features -> Apps Management -> näkyviin

Lisätiedot

Brother ScanViewerin opas ios- / OS X -järjestelmille

Brother ScanViewerin opas ios- / OS X -järjestelmille Brother ScanViewerin opas ios- / OS X -järjestelmille Versio 0 FIN Kuvakkeiden selitykset Tässä käyttöoppaassa käytetään seuraavaa vinkkimerkintää: VINKKI Vinkit kertovat, miten eri tilanteissa voi toimia

Lisätiedot

KUVAN LIITTÄMINEN TOISEEN KUVAAN PHOTOSCAPE- OHJELMALLA

KUVAN LIITTÄMINEN TOISEEN KUVAAN PHOTOSCAPE- OHJELMALLA KUVAN LIITTÄMINEN TOISEEN KUVAAN PHOTOSCAPE- OHJELMALLA 14.2.2015 ATK Seniorit Mukanetti ry / Kuvakerho 2 Pieni ohje, miten PhotoScape-ohjelmalla voi liittää kuvan toiseen kuvaan Kuvat on tähän valittu

Lisätiedot

2006 i&i Solutions Oy

2006 i&i Solutions Oy 2006 i&i Solutions Oy Materiaali on vapaasti käytettävissä. Alkuperäiseen materiaaliin ei saa kuitenkaan tehdä muutoksia ja alkuperäinen tekijä (i&i Solutions Oy) on aina oltava näkyvissä. Mikäli materiaalista

Lisätiedot

IFC-tiedosto on kansainvälisen International Alliance for Interoperabilityn

IFC-tiedosto on kansainvälisen International Alliance for Interoperabilityn 14.1.2013 ArchiCAD 16 YS. - 1 -tiedonsiirto -tiedosto on kansainvälisen International Alliance for Interoperabilityn kehittämä avoin ISO-standardoitu (16739) XMLpohjainen tiedostomuoto. Nykyään BuildingSMART-nimellä

Lisätiedot

1. Skannaus ja tekstintunnistus (OCR) verkkoskannerilta

1. Skannaus ja tekstintunnistus (OCR) verkkoskannerilta M-Files OCR M-Files OCR:n avulla voidaan skannattavalle paperidokumentille tehdä tekstintunnistus skannerista riippumatta. Tällöin tekstiä sisältävät kuvat tunnistetaan varsinaisiksi tekstimerkeiksi, jonka

Lisätiedot

Videon tallentaminen Virtual Mapista

Videon tallentaminen Virtual Mapista Videon tallentaminen Virtual Mapista Kamera-ajon tekeminen Karkean kamera ajon teko onnistuu nopeammin Katseluohjelmassa (Navigointi > Näkymät > Tallenna polku). Liikeradan ja nopeuden tarkka hallinta

Lisätiedot

Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje

Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje Aloittaminen Hae video kansiosta, johon se on tallennettu painamalla Lisää videoita ja valokuvia painiketta. Kun video on tuotu elokuvatyökaluun sitä voi esikatsella

Lisätiedot

Webforum. Version 14.3 uudet ominaisuudet. Viimeisin päivitys: 2014-09-14

Webforum. Version 14.3 uudet ominaisuudet. Viimeisin päivitys: 2014-09-14 Webforum Version 14.3 uudet ominaisuudet Viimeisin päivitys: 2014-09-14 Sisältö Tietoja tästä dokumentista... 3 Yleistä... 4 Yleistä & hallinnointi... 5 Käyttäjien tuonti toiselta alustalta... 5 Uusi sisäänkirjautumisen

Lisätiedot

Tekstikentän sisällä oltaessa osoitin on I-palkki eli tekstikursori.

Tekstikentän sisällä oltaessa osoitin on I-palkki eli tekstikursori. 17.1.2007 ArchiCAD 10 KO.- Työtavat Tässä vihkossa käsitellään elementtien yhteenliittämistä ja työpöydän erikoispisteitä. Lisäksi käsitellään sijoitettujen elementtien muokkaamista ja siirtämistä. 1 Älykäs

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

CABAS. Release Notes 5.4. Uusi kuvien ja dokumenttien käsittely

CABAS. Release Notes 5.4. Uusi kuvien ja dokumenttien käsittely Release Notes 5.4 CABAS Uusi kuvien ja dokumenttien käsittely Olemme päivittäneet ja nykyaikaistaneet CABASin kuvien ja dokumenttien käsittelyn. Nyt kuvia voi vetää hiiren osoittimella ja pudottaa ne kuvaluetteloon.

Lisätiedot

CLT-rakenteetsuunnittelun näkökulmasta

CLT-rakenteetsuunnittelun näkökulmasta CLT-rakenteetsuunnittelun näkökulmasta MHM = MassivHolzMauer josta käytännössä markkinoilla vain yksi tuotemerkki jota voi vapaasti soveltaa hyvinkin räätälöityihin rakenneratkaisuihin naulaamalla ristikkäin

Lisätiedot

X7 MU1 uudet piirteet

X7 MU1 uudet piirteet X7 MU1 uudet piirteet MastercamMastercam X7 ylläpitopäivitys 1 (MU1) sisältää seuraavat parannukset. Se on kaikkien Mastercam ylläpidossa olevien asiakkaiden käytettävissä. X7 MU1 ylläpitopäivityksen voi

Lisätiedot

Käyttöliittymän muutokset ProCountorin versiossa 3.0

Käyttöliittymän muutokset ProCountorin versiossa 3.0 13.04.2008 Sivu 1(6) Käyttöliittymän muutokset ProCountorin versiossa 3.0 Tiivistelmä ProCountor-taloushallinto-ohjelmistosta on julkistettu uusi versio 3.0. Uusi ohjelmistoversio sisältää monia parannuksia

Lisätiedot

ArchiCADissä tulostus tai piirturille piirtäminen on aina

ArchiCADissä tulostus tai piirturille piirtäminen on aina 1.9.2009 ArchiCAD 13 KO. - 1 Planssit ja Tulosteet ArchiCADissä tulostus tai piirturille piirtäminen on aina mahdollista ikkunakohtaisesti. Tällöin käytetään Arkistovalikon Tulosta- ja Piirrä-käskyjä.

Lisätiedot

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE 1. SISÄÄN KIRJAUTUMINEN Sisään kirjautuminen VerkkoVelho-ylläpitotyökaluun tapahtuu yrityksesi osoitteessa www.omaosoitteesi.fi/yllapito, esim. www.verkkovelho.fi/yllapito.

Lisätiedot

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu...

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu... Tärkeimmät toiminnot Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta Kun hiiren jättää kuvakkeen päälle vähäksi ajaksi Word selittää toiminnon Avaa tiedosto Tallenna Kumoa, nuolesta aiemmat

Lisätiedot

Paikka-aikakaavio PlanMan Project

Paikka-aikakaavio PlanMan Project Paikka-aikakaavio PlanMan Project 30.4.2014 Sisältö 1. Paikka-elementin käyttöönotto... 2 2. Tehtävien lisääminen paikka-aikakaavioon... 4 3. Tehtävien ulkoasun muokkaus paikka-aikakaaviossa... 5 4. Tehtävien

Lisätiedot

Festivo 6K ja 8K. Asennusohjeet Huvimajoille. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja

Festivo 6K ja 8K. Asennusohjeet Huvimajoille. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja Asennusohjeet Huvimajoille Festivo 6K ja 8K Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Vatupassi, vasara, mattopuukko, mittanauha, ruuviväännin, (esim. akkuporakone), ristiruuvipäät numerot 1,2 ja 3, poranterä

Lisätiedot