Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten"

Transkriptio

1 1/12 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten % 30 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Poikkeamispäätökset: kustannusvastaavuus % 65 (Y-vastuualue) Ympäristönsuojelu ja YVA Tarkastuskäynnit yhteensä (Y-vastuualue) kpl 350 Ympäristönsuojelu ja YVA Määräaikaistarkastukset (Y-vastuualue) kpl 150 Ympäristönsuojelu ja YVA Vesilain mukainen valvonta, valvontakäynnit kpl 50 (Y-vastuualue) Ympäristönsuojelu ja YVA Pilaantuneiden alueiden kunnostus, kpl 2 valmistuneet hankkeet (Y-vastuualue) Ympäristönsuojelu ja YVA Ilmastostrategian toteuttaminen (Yvastuualue) Osallistutaan vireillä olevien Seinäjoen seudun kuntien ja Keski- Pohjanmaan ilmastostrategioiden laadintaan ja toimeenpanoon sekä myötävaikutetaan vuonna 2010 valmistuneen Pietarsaaren seuden ilmastostrategian toimeenpanoon. Ympäristönsuojelu ja YVA Alueellisen jätesuunnitelman ja jätealan uuden lainsäädännön toimeenpano (Yvastuualue) Etelä-ja Länsi-Suomen jätesuunnitelmaa vuoteen 2020 seurataan ja toimeenpanoa jatketaan viranomaisia ja toimijoita ohjeistamalla. Tiedotetaan voimaan tulevasta jätelaista ja edistetään sen toimeenpanoa kiinnittämällä erityistä huomiota etusijajärjestykseen: vähennetään jätteen määrää, haitallisuutta ja edistetään kierrätystä.

2 Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojelulain toimeenpanon valvonta (Y-vastuualue) Kemikaalilainsäädännön valvonta (Yvastuualue) 2/12 Laaditaan uusi valvontasuunnitelma, jolla parannetaan tarkastustoiminnan laatua ja riskinarviointiin perustuvaa suunnitelmallisuutta sekä otetaan huomioon IE-direktiivin tarkastustoiminnalle asettamat vaatimukset. Ympäristölupaviranomaisille annettavissa lausunnoissa kiinnitetään erityistä huomiota parhaaseen käyttökelpoiseen tekniikkaan, vesienhoidon toimenpideohjelmiin ja alueelliseen jätesuunnitelmaan. Kemikaaleista aiheutuvien ympäristöhaittojen ehkäisemisestä ja torjumisesta annettujen säännösten noudattamista valvotaan kemikaaleja käyttävissä laitoksissa. Kemikaaleja valvovien viranomaisten yhteistyötä kehitetään yhteistarkastuksilla. Ympäristönsuojelun valvontaa tekevien asiantuntemusta parannetaan kemikaalilaisäädännön koulutuksella. Öljy- ja kemikaalivahinkojen torjuntavalmiutta edistetään Perämerellä ja Merenkurkussa. Lisäksi päivitetään Pohjanlahden alusöljyvahinkojen yhteistoimintasuunnitelma. Ympäristönsuojelu ja YVA Ilmansuojelun ja ilmanlaadun seurannan edistäminen (Y-vastuualue) Osallistutaan alueellisten ilmanlaadun tarkkailuohjelmien seurantaan. Ilmanlaadun yhteistarkkailualueilla (5 kpl) toteutetaan bioindikaattoriselvitykset vv Ympäristönsuojelu ja YVA Maaperän suojelu (Y-vastuualue) Toteutetaan kaksi pilaantuneiden maiden kunnostusta. Happamat sulfaattimaat otetaan huomioon strategian tavoitteiden ja esitettyjen toimenpiteiden mukaisesti.

3 Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristövaikutusten arvioinnin yhtenäisyys (Y-vastuualue) Oma mittari ympäristönsuojelu 1 (Yvastuualue) 3/12 Hoidetaan kaikki YVA-hankkeet ja -soveltamispäätökset sujuvasti, laadukkaasti ja oikea-aikaisesti huomioiden valtakunnalliset linjaukset ja ohjeet. Tuulivoimahankkeiden arvioinnin yhtenäisyyttä edistetään käyttämällä tuulivoimaohjetta. Kohdennetaan tuulivoima YVAan tarkoitettua rahoitusta asiantuntijatyöhön ja sitä voidaan käyttää myös muiden ELYjen tuulivoima YVA -työn tueksi. Pidetään kuntien ympäristönsuojeluviranomaisille neuvottelupäivä mm. ajankohtaisista lainsäädännön muutoksista ja jatketaan ELYjen välistä yhteistyötä valvonnan suunnittelussa. Ympäristölupaviranomaiselle annettavissa lausunnoissa kiinnitetään erityistä huomiota ympäristönsuojelun kannalta tärkeimpiin hankkeisiin ja pyritään yhteistyössä viranomaistyön tehokkuuteen. Osallistutaan kotieläintalouden BAT-työhön ja uuden nitraattiasetuksen valmisteluun. Osallistutaan aktiivisesti maatalouden ympäristötukijärjestelmän valmisteluun seuraavalle kaudelle. Yleis- ja asemakaavoitusta koskevat viranomaisneuvottelut (Y-vastuualue) Muut kaavoja koskevat neuvottelut kuin viranomaisneuvottelut (Y-vastuualue) kpl 35 kpl 40 Poikkeamispäätökset: ratkaistut yhteensä (Yvastuualue) kpl 110 Rakennussuojelupäätökset, ratkaistut kpl 3 yhteensä (Y-vastuualue)

4 Kehittämiskeskustelut kuntien alueiden käytön suunnittelun ja rakentamisen ohjauksessa (Y-vastuualue) Suunnitelmien ja kaavojen valmistelu (Yvastuualue) Yhdyskuntarakenteen kehittäminen (Yvastuualue) Tuulivoimakaavoitus (Y-vastuualue) 4/12 Kaikkien toimialueen kuntien kanssa 2013 käytävissä kehittämiskeskusteluissa käsitellään ajankohtaisten alueidenkäytön kysymysten lisäksi erityisenä teemana kaavojen ajantasaisuutta ja asemakaavojen lievealueelle erillisratkaisuian syntyvää rakentamista sekä yhdyskuntien kehitystä. Valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden huomioon ottaminen varmistetaan kaavaohjauksessa viranomaisyhteistyöllä. Tulvariskien huomioon ottamista edellytetään kaikissa kaavahankkeissa. Ympäristöasioiden lisäksi varmistetaan myös liikenne- ja elinkeinoasioiden huomioon ottaminen kaavoituksessa. Merkittävien kaavoitushankkeiden ohjauksella vaikutetaan yhdyskuntarakenteen kehittymiseen valtakunnallisten tavoitteiden mukaisesti. Varmistetaan kaupan suuryksiköiden, myös tilaavievän kaupan, sijoittumista ohjaavien kaavahankkeiden yhteydessä riittävien vaikutusarviointien laadinta. Seurannassa painotetaan kasvukeskusten lievealueiden hajarakentamista. Tuetaan ja ohjataan strategisten yleiskaavojen laatimista kaupunkiseuduille (mm. Lapua, Kokkola ja Mustasaari). Palvelujen säilyminen elinvoimaisissa kylissä turvataan mm. laatimalla rakentamista ohjaavia yleiskaavoja. Edistetään uusiutuvia luonnonvaroja (ml tuulivoima) hyödyntävien energiantuotantomuotojen huomioon ottamista kaavoituksessa. Parannetaan kaavoitus- ja YVA-menettelyjen yhteensovittamista.

5 Elinympäristön laatu, kulttuuriympäristöohjelmat ja niiden inventointi (Y-vastuualue) Rakentamisen (Y-vastuualue) 5/12 Osallistutaan alueellisten kulttuuriympäristöohjelmien laatimiseen ja mm. EAKR-rahoituksella toteutettavien Närpiön ja Kurikan kulttuuriympäristöohjelmahankkeiden ohjaukseen. Järjestetään kuntien viranomaisille alueidenkäytön ja rakentamisen ohjauksen koulutus- ja neuvottelupäivä, jossa käsitellään rakentamisen ohjauksen ajankohtaisia asioita. Oma mittari (Y-vastuualue) Luonnonsuojeluohjelmien toteutus (Yvastuualue) METSO-toteutus (Y-vastuualue) ha 400 Natura-alueiden valmiiden hoito- ja käyttösuunnitelmien osuus tarpeesta (Yvastuualue) Hoidossa olevat perinnebiotoopit, osuus tarpeesta (Y-vastuualue) Luontotyyppien ja erityisesti suojeltavien lajien rajauspäätökset (LsL 29, 47 ) (Yvastuualue) YSA merkintä ajantasalla, % alueista (Yvastuualue) Happamien sulfaattimaiden aiheuttamien haittojen vähentämisen suuntaviivat vuoteen 2020 huomioidaan alueidenkäytön ja rakentamisen ohjeistuksessa. ha 1800 % 85 % 52 kpl 5 % 15

6 Biodiversiteettistrategian jalkauttaminen (Yvastuualue) Luontotyyppi- ja lajisuojelun edistäminen (Yvastuualue) 6/12 Jalkautetaan biodiversiteettistrategia alueellisesti järjestämällä sidosryhmätilaisuuksia (mm. jakokunnat ja tuottajajärjestöt) sekä sisällyttämällä sen tavoitteita erilaisiin alueella tehtäviin suunnitelmiin ja strategioihin vuosina Osallistutaan luontodirektiivin toimeenpanoon ja sen ja lintudirektiivin raportointiin sekä Natura-tietokannan edellyttämiin tietotarkastuksiin. Edistetään soiden suojelua mm. laatimalla EU-hankkeissa taustaselvityksiä Etelä-Pohjanmaan maakuntakaavaa varten. Aloitetaan alueellisen lajisuojelun priorisointi- ja toimintaohjelman laatiminen yhteistyössä SYKEn kanssa. Työ aloitetaan eliöryhmistä, joista on eniten tietoa sekä suojelua tai hoitoa kaipaavia lajeja (esim. linnut). Jatketaan vieraskasvilajien torjuntaa VIKURI-hankkeessa. Kurkivahinkojen vähentämistä Söderfjärdenin Natura 2000-alueella jatketaan kehittämällä kurkipeltoja ja niillä tapahtuvaa ruokintaa yhteistyössä YM:n kanssa. Osallistutaan aktiivisesti Ruralia-instituutin vetämään naakkahankkeeseen. Selvitetään yhdessä sidosryhmien ja viranomaisten kanssa merimetson ja merikotkan suojeluun liittyviä ristiriitoja. Maisemanhoitoalueiden valmistelu (Yvastuualue) Osallistutaan Hyypänjokilaakson maisemanhoitoalueen neuvottelukunnan työhön. Selvitetään maisema-alueiden päivitysinventoinnin yhteydessä muiden arvokkaiden maisemaalueiden kiinnostusta maisemanhoitoalueen perustamiseen.

7 Maisema-alueiden päivitysinventoinnit (Yvastuualue) Maasto- ja vesiliikennelain soveltaminen (Yvastuualue) Uusiomateriaalien käyttöaste suhteessa luonnon kiviainesten käyttöön (Yvastuualue) Merenkurkun saariston maailmanperintöalueen kehittäminen (Yvastuualue) Vesistöjen kunnostushankkeet (Yvastuualue) Säännöstelyn kehittämishankkeet (Yvastuualue) Suojelusuunnitelmien piirissä olevat I luokan pohjavesialueet, osuus (Y-vastuualue) Pohjavesiselvitykset, alueiden rajoja tarkentavat (Y-vastuualue) Siirtoviemärihankkeet, valmistuvat (Yvastuualue) Haja-asutuksen viemäröintihankkeet (Yvastuualue) kpl 4 kpl 1 % 49 kpl 3 kpl 0 kpl 20 7/12 Toteutetaan valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventointi yhteistyössä toimialuen maakuntaliittojen kanssa vuoden 2013 loppuun mennessä. Jatketaan perinnebiotooppien päivitysinventointia. Hoidetaan vireille tulevat maasto- ja vesiliikennelain mukaiset tehtävät. Luonnon kiviainesten säästymiseen vaikutetaan edistämällä jätemateriaalien ja sivutuotteiden käyttöä maanrakennuksessa Merenkurkun saariston maailmanperintöalueen kehittämistä luonnonsuojelun ja luontomatkailun lippulaivaksi jatketaan yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Moreenien arvoluokitusta ja sen käyttööntottoa maankäytön ohjauksessa edesautetaan aktiivisesti.

8 8/12 Taloudet valmistuneiden haja-asutuksen viemäröintihankkeiden piirissä (Yvastuualue) Luvanvaraisten laitosten velvoitetarkkailuohjelmien tarkistaminen määräysten mukaisiksi (Y-vastuualue) Seurantaohjelman mukaiset näytteet (Yvastuualue) Vesistöasemien automatisointiaste (Yvastuualue) Haja-asutusalueiden jätevesineuvonta (Yvastuualue) Vesienhoitosuunnitelmien toteuttaminen (Yvastuualue) Merenhoitosuunnitelmien valmistelu ja Itämeren suojeluohjelman toteutus (Yvastuualue) Vedenalaisen meriluonnon inventointiohjelma (Y-vastuualue) kpl 1000 kpl 6 kpl 1800 % 96 Edistetään kuntien toimintaa jätevesineuvonnassa ja valmistellaan Kyrönjoen alueen yhteistä neuvontahanketta alkamaan vuonna Vesienhoidon toimenpiteitä toteutetaan ja edistetään yhteistyöhankkeiden, jokineuvottelukuntien ja jokirahastojen kautta. Jatketaan vesienhoidon toimenpiteiden alueellista seurantaa ja valmistellaan uutta seurantaohjelmaa. Vesimuodostumien luokittelu tarkistetaan ja vesienhoitosuunnitelman päivittäminen aloitetaan. Edistetään happamien sulfaattimaiden jokityypin valmistelua. Aloitetaan merenhoitoon liittyvä suunnittelu ja jatketaan yhteistyötä SYKE:n ja muiden yhteistyötahojen kanssa. Koordinoidaan merialueiden integroitua suunnittelua edistävää SEAGIS-hanketta. Jatketaan vedenalaisen meriluonnon inventointia VELMU- ja POLMU- hankkeissa yhteistyössä Metsähallituksen ja SYKE:n kanssa.

9 Siirtoviemäri- ja vesistökunnostushankkeet (Y-vastuualue) Tulvariskien hallinnan hankkeet (Yvastuualue) Tulvariskikartat (Y-vastuualue) kpl 2 Vedenkorkeuden tosiaikaisen seurannan % 65 kattavuus tulvariskialueilla (Y-vastuualue) 9/12 Valtion vesihuoltotyönä toteutettava Jurva-Kurikka siirtoviemäri- ja yhdysvesijohtohanke saadaan valmiiksi vuonna Edistetään vesien tilaa ja kalojen elinympäristöjä parantavia hankkeita. kpl 0 Alueellista vesihuoltoyhteistyötä edistävät hankkeet (Y-vastuualue) Vesihuoltolaitokset, joiden varmuusluokka paranee (Y-vastuualue) Avustusmuotoisen tuen osuus tukimäärärahasta (Y-vastuualue) Varaudutaan muuttuviin ilmasto- ja vesioloihin (Y-vastuualue) kpl 0 kpl 1 % 55 Kolme tulvaryhmää vakiinnuttavat toimintansa ja tulvariskien hallintasuunnitelmien laadinta aloitetaan. Selvitään Liikapuron tekoaltaan säännöstelyn muutosmahdollisuudet huomioiden olosuhteiden muutokset. Edistetään vedenhankinnan varmistamiseen liittyviä hankkeita.

10 Valuma-alueilla sovitetaan yhteen vesien käytön ja hyvän tilan tavoitteet (Yvastuualue) 10/12 Aloitetaan happamien sulfaattimaiden strategian seuranta ja jatketaan happamien sulfaattimaiden kuivatusjärjestelmien kehittämiseen liittyvää yhteistyötä. Selvitetään Ähtävänjoen hyydepatojen torjunnan ja jokihelmisimpukkojen suojelun yhteensovittamisen mahdollisuudet. Vesienhoidon ja tulvariskien hallinnan yhteensovittamista koskeva Lapuanjoen pilottiselvitys valmistuu (VEHOTULVAhanke). Edistetään vesistöjen kuormitusta pienentäviä kunnostushankkeita ja viemäröintiohjelman linjausten mukaisia hankkeita. Pohjavesialueiden rajoja tarkistetaan yhteistyössä GTK:n kanssa kuudella pohjavesialueella.

11 Toimintatavat ovat asiakaslähtöisiä ja perustuvat kumppanuuksiin. (Y-vastuualue) 11/12 Peruskuivatuksen ja ojituksen erikoistumista jatketaan ja selvitetään ojitustoimitusten keskittämisen mahdollisuudet sekä päivitetään kuivatukseen ja vesitalouteen liittyviä oppaita. Valtion vesirakenteiden kunnossapidon ja luvanhaltijana toimimisen osaamisverkosto aloittaa toimintansa. Viimeistellään yhdessä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen kanssa selvitys mahdollisuuksista siirtää valtion vesirakenteiden hallintaa ja kunnossapitoa muille toimijoille ja tehdään toimintamalli luovutukselle. Selvitetään Närpiönjoen säännöstelyn järjestämismahdollisuudet, jos yhteistyösopimuksen irtisanominen toteutuu. Valmistellaan luopumista valtion vastuulla olevista luonnonravintolammikoista (Piililampi ja Mustajärvi). Varmistetaan patoturvallisuus Kyrkösjärven padon viereen suunnitteilla olevalla asuntomessualueella. Valmistaudutaan infrahankintojen uudelleen organisointiin ja syvennetään vastuualueiden välistä yhteistyötä. Suomessa on kansainvälisesti kilpailukykyinen vesialan osaaminen. (Yvastuualue) Järjestetään yhdessä Metsähallituksen, Metsäkeskuksen ja Ruotsin alueviranomaisten kanssa pienvesien kunnostukseen liittyvä työpaja (FLISIK-hanke) Suomessa ja Ruotsissa. Edistetään maaseudun vesitalouden erityisasiantuntijoiden koulutuksen järjestämistä Seinäjoen ammattikorkeakoulussa.

12 12/12 Erikoistumistehtävät Erikoistumistehtävät (YM) (Y-vastuualue) Öljyvahinkojen torjunnan teknologian kehittäminen ja valtakunnallinen varallaolo, 2 htv. Vuoden 2013 tulostavoitteena on jatkaa Louhen talvikeräyslaitteiden kehitystyötä ja varmistaa laitteiston toimintavalmius. Ankkurointijärjestelmän kehitystyötä jatketaan siten, että valitun ankkurityypin valmistuttaminen toteutetaan vuoden 2013 aikana. Öljyntorjuntavarastojen ja niihin liittyvien kalustojen ylläpitoon ja valtakunnalliseen varallaoloon liittyviä tehtäviä jatketaan edellisten vuosien mukaisesti. Erikoistumistehtävät Erikoistumistehtävät (MMM) (Y-vastuualue) Peltojen vesitalouden hallintaan, maankuivatukseen ja ojitustoimituksiin liittyvät valtakunnalliset asiantuntijapalvelutehtävät. 1 htv. Valtion vesirakenteiden kunnossapidon ja luvanhaltijana toimimisen asiantuntijatehtävät. 1 htv. Erikoistumistehtävät Erikoistumistehtäväehdotus (YM) (Yvastuualue) Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoalueen vesienhoidon koordinointi. 2 htv. Vuoden 2013 aikana Läntisen vesienhoitoalueen biologisen seurannan toteutukseen otetaan mukaan yhteensovittaminen. Jatketaan läntisen vesienhoitoalueen toiminnan koordinointia ja yhteen sovitetaan vesienhoidon toisen suunnittelukauden työprosesseja (mm tyypittelyn ja luokittelun aikataulut ja toteutus, vesienhoidon tavoitteiden suunnittelu, yhteisten toimenpiteiden koordinointi). Poikkeamispäätökset: käsitelty alle 6 kk:ssa (Y-vastuualue) % 80 Valtion tulostietojärjestelmä: ; Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus - Y-vastuualue; 2013 mittaristo; [14:30]

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 2014 Tavoite 2015 % % kpl kpl kpl

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 2014 Tavoite 2015 % % kpl kpl kpl Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon

Lisätiedot

Hämeen ELY-keskus 1/15

Hämeen ELY-keskus 1/15 1/15 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten % 60 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Alueiden ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset:

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten 1/11 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten % 85 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Poikkeamispäätökset: kustannusvastaavuus % 80 (Y-vastuualue)

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus 1/15

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus 1/15 1/15 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojeluilmoitusten % 70 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Alueidenkäyttö ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset: kustannusvastaavuus

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite % 50 % 50

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite % 50 % 50 1/14 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) % 50 Alueidenkäyttö ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset:

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 1/14 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojeluilmoitusten % 90 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Alueiden ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset: kustannusvastaavuus %

Lisätiedot

Sopimus tarkentaa ja täydentäa elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen strategisessa tulossopimuksessa sovittuja tavoitteita.

Sopimus tarkentaa ja täydentäa elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen strategisessa tulossopimuksessa sovittuja tavoitteita. VarsinaisSuomen elinkeino, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä sekä maaja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon tehtävistä

Lisätiedot

Uudenmaan ELY-keskus 1/16

Uudenmaan ELY-keskus 1/16 1/16 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten % 50 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Alueiden ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset:

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen ELY-keskus 1/15

Kaakkois-Suomen ELY-keskus 1/15 1/15 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten % 70 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Poikkeamispäätökset: kustannusvastaavuus % 65 (Y-vastuualue)

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 1/15 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojeluilmoitusten % 50 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Alueiden ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset: kustannusvastaavuus %

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2015

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2015 Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2015 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojeluilmoitusten

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 2014 Tavoite 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % 90 90 % 80 80. kpl 70 70. kpl 50 50.

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 2014 Tavoite 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % 90 90 % 80 80. kpl 70 70. kpl 50 50. Kainuun elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon tehtävistä

Lisätiedot

Lapin ELY-keskus 1/21

Lapin ELY-keskus 1/21 1/21 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten % 40 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Alueiden ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset:

Lisätiedot

Pirkanmaan ELY-keskus 1/17

Pirkanmaan ELY-keskus 1/17 1/17 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten % 50 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Alueiden ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset:

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 2014 Tavoite 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % 40 40 % 55 55. kpl 130 130. kpl 90 90.

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 2014 Tavoite 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % 40 40 % 55 55. kpl 130 130. kpl 90 90. 1 Lapin elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon tehtävistä

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 2014 Tavoite 2015. Ympäristönsuojelu ja YVA

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 2014 Tavoite 2015. Ympäristönsuojelu ja YVA 1 Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon

Lisätiedot

Pohjois-Savon ELY-keskus 1/16

Pohjois-Savon ELY-keskus 1/16 1/16 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten % 60 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Alueiden ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset:

Lisätiedot

Vesi- ja luonnonvaratalouden tehtävät Pohjois-Pohjanmaan maakunnan suunnittelu/tr4. Timo Yrjänä

Vesi- ja luonnonvaratalouden tehtävät Pohjois-Pohjanmaan maakunnan suunnittelu/tr4. Timo Yrjänä Vesi- ja luonnonvaratalouden tehtävät Pohjois-Pohjanmaan maakunnan suunnittelu/tr4 Timo Yrjänä 16.11.2016 Organisointi ja ohjaus Vesitalous, vesihuolto ja pohjavesitehtäviä, vesien- ja merenhoitoa, ympäristötiedon

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tulostavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja Ympäristönsuojeluilmoitusten % % 60 60

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tulostavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja Ympäristönsuojeluilmoitusten % % 60 60 1 Hämeen elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon tehtävistä

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tulostavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % % kpl

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tulostavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % % kpl 1 Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja

Lisätiedot

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenneja ympäristökeskus

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenneja ympäristökeskus Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenneja ympäristökeskus Ympäristö- ja luonnonvarat -vastuualue Varsinais-Suomen ELY-keskus / Olli Madekivi 13.4.2010 1 Organisaatio 13.4.2010 2 Ympäristökeskuksesta ELYn

Lisätiedot

Vesienhoidon 1. kauden toimenpiteiden toteutustilanne Vesienhoidon aluetilaisuudet 2013

Vesienhoidon 1. kauden toimenpiteiden toteutustilanne Vesienhoidon aluetilaisuudet 2013 Vesienhoidon 1. kauden toimenpiteiden toteutustilanne Vesienhoidon aluetilaisuudet 2013 Uudenmaan ELY-keskus / Antti Mäntykoski Toteutustilanne Valtakunnallinen toteutusohjelma SY 8/2011 (VNpp 17.2.2011)

Lisätiedot

ELYt ja merialueiden suunnittelu

ELYt ja merialueiden suunnittelu ELYt ja merialueiden suunnittelu Varsinais-Suomen EL- keskus, Outi Vesakoski, Luonnonsuojelu 15.4.2010 1 2 ELYt ja luonnon monimuotoisuus Tehtävät Valvoo suotuisan suojeluntason toteutumista lajeilla ja

Lisätiedot

Lapin elinkeino-, liikenne ja ympänstökeskuksen tolmlnnalllnen tulossopimus ympäristöministerlön tolmlalan tehtävistä 2015

Lapin elinkeino-, liikenne ja ympänstökeskuksen tolmlnnalllnen tulossopimus ympäristöministerlön tolmlalan tehtävistä 2015 Lapin elinkeino-, liikenne ja ympänstökeskuksen tolmlnnalllnen tulossopimus ympäristöministerlön tolmlalan tehtävistä 2015 Sopimus tarkentaa ja täydentää elinkeino-, liikenne- ja ympänstökeskuksen strategisessa

Lisätiedot

Maakunta- ja aluehallintouudistus vesi- ja ympäristöasioiden osalta

Maakunta- ja aluehallintouudistus vesi- ja ympäristöasioiden osalta Maakunta- ja aluehallintouudistus vesi- ja ympäristöasioiden osalta Maakuntaliitot -maankäytön suunnittelu -aluekehitys Maakunnat (18 kpl) Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset Aluehallintovirastot

Lisätiedot

Maakunnan palvelumuotoilua asiakasnäkökulmasta, esimerkkejä -keskiössä kunta- Teemaryhmät Alueidenkäyttö ja Luonnonvarat

Maakunnan palvelumuotoilua asiakasnäkökulmasta, esimerkkejä -keskiössä kunta- Teemaryhmät Alueidenkäyttö ja Luonnonvarat Maakunnan palvelumuotoilua asiakasnäkökulmasta, esimerkkejä -keskiössä kunta- Teemaryhmät Alueidenkäyttö ja Luonnonvarat Asiakas: kuntakaavoittaja ja kunnan rakennusvalvonta Viranomaisneuvottelut ja lausunnot

Lisätiedot

Alueiden käytön palvelut maakunnassa vuodesta 2020 eteenpäin

Alueiden käytön palvelut maakunnassa vuodesta 2020 eteenpäin Alueiden käytön palvelut maakunnassa vuodesta 2020 eteenpäin 1. Mitä varten ko. palvelukokonaisuus on olemassa eli mikä on sen tärkein tavoite? Alueiden käytön palveluihin kuuluvat maakuntakaavoitus, kuntien

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tulostavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja Ympäristönsuojeluilmoitusten % 50 50 % 60 60

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tulostavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja Ympäristönsuojeluilmoitusten % 50 50 % 60 60 1 Uudenmaan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon tehtävistä

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tulostavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % % kpl

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tulostavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % % kpl 1 Pirkanmaan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 31/ (8) Kaupunkisuunnittelulautakunta Ykp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 31/ (8) Kaupunkisuunnittelulautakunta Ykp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 31/2012 1 (8) 389 Kaupunkisuunnittelulautakunnan lausunto vesienhoidon suunnittelun työohjelmasta, aikataulusta, ympäristövaikutusten arvioimisesta sekä Kymijoen-Suomenlahden

Lisätiedot

Työssä ympäristöalalla - oma tarinani

Työssä ympäristöalalla - oma tarinani Työssä ympäristöalalla - oma tarinani Turun yliopiston työelämäpalvelut 4.4.2017 Ylitarkastaja Anna Laiho, ympäristönsuojeluyksikkö, Varsinais-Suomen ELY-keskus 5.4.2017 Toiminta-ajatus Elinkeino-, liikenne-

Lisätiedot

Ajankohtaista ojitus- ja peruskuivatusasioista

Ajankohtaista ojitus- ja peruskuivatusasioista Ajankohtaista ojitus- ja peruskuivatusasioista Kyrönjoki -työryhmän kokous Ojituksiin liittyvät tehtävät E-P:n ELY-keskuksessa Ympäristönsuojeluyksikkö (Y-vastuualue) vesilain valvonta, vesilain mukaisen

Lisätiedot

Yleiskatsaus vesistöjen tilaan ja kunnostustarpeisiin Pirkanmaalla Kunnosta lähivetesi koulutus, Tampere

Yleiskatsaus vesistöjen tilaan ja kunnostustarpeisiin Pirkanmaalla Kunnosta lähivetesi koulutus, Tampere Yleiskatsaus vesistöjen tilaan ja kunnostustarpeisiin Pirkanmaalla Kunnosta lähivetesi koulutus, Tampere14.5.2016 Sami Moilanen/Pirkanmaan ELY-keskus Vesientilan kartoitus, vesienhoito ja kunnostustarpeet

Lisätiedot

Pirkanmaan vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous

Pirkanmaan vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous Pirkanmaan vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous 20.9.2017 21.9.2017 Esityslista 1. Kokouksen avaus 2. Kokouksen järjestäytyminen 3. Vesienhoidon 3. kauden aikataulu 4. Pohjavesien keskeiset kysymykset ja

Lisätiedot

Jokineuvottelukunnat ja rahastot vesienhoidon edistäjänä. Toiminnanjohtaja Eeva-Kaarina Aaltonen Vaasa

Jokineuvottelukunnat ja rahastot vesienhoidon edistäjänä. Toiminnanjohtaja Eeva-Kaarina Aaltonen Vaasa Jokineuvottelukunnat ja rahastot vesienhoidon edistäjänä Toiminnanjohtaja Eeva-Kaarina Aaltonen Vaasa 12.9.2018 Asiantuntija- ja yhteistyöorganisaatio Toiminta-alueena kolme Pohjanmaan maakuntaa Jokivesistöt

Lisätiedot

Vesivarojen hallinta ja vesihuolto

Vesivarojen hallinta ja vesihuolto Vesivarojen hallinta ja vesihuolto Vs. johtaja, yli-insinööri Hannu Wirola Pirkanmaan ELY-keskus Pirkanmaan vesihuollon kehittämissuunnitelman seuranta seminaari, 31.1.2013 5.2.2013 Tavoitteena vesivarojen

Lisätiedot

Vesienhoito hallinnonuudistuksessa. Hämeen vesienhoidon yhteistyöryhmä Harri Mäkelä Hämeen ELY-keskus

Vesienhoito hallinnonuudistuksessa. Hämeen vesienhoidon yhteistyöryhmä Harri Mäkelä Hämeen ELY-keskus Vesienhoito hallinnonuudistuksessa Hämeen vesienhoidon yhteistyöryhmä 23.5.2018 Harri Mäkelä Hämeen ELY-keskus 1 2 14 000 htv Kanta-Hämeen ja Päijät- Hämeen vuosibudjetit yhteensä noin 1 200 000 000 euroa

Lisätiedot

Alueidenkäyttö ja maakuntauudistus

Alueidenkäyttö ja maakuntauudistus Alueidenkäyttö ja maakuntauudistus ELY-keskusten roolista uusien maakuntien rooliin Jyrki Palomäki, yksikönpäällikkö 1.12.2016 Maakuntauudistus (sekä maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) muutokset) Alueidenkäytön

Lisätiedot

Pienvesiasiat Länsi-Suomen ympäristökeskuksen alueella

Pienvesiasiat Länsi-Suomen ympäristökeskuksen alueella Pienvesiasiat Länsi-Suomen ympäristökeskuksen alueella TAIMENPÄIVÄ 2009 Kauhajoki, 30.11.2009 Lotta Haldin Länsi-Suomen ympäristökeskus/ympäristötietoryhmä/ 1 Tausta: Pienvesien tila vanhan Vaasan läänin

Lisätiedot

METSO Pohjois-Pohjanmaalla ja tapaus Kraaseli. Eero Melantie Luonnonsuojeluyksikön päällikkö

METSO Pohjois-Pohjanmaalla ja tapaus Kraaseli. Eero Melantie Luonnonsuojeluyksikön päällikkö METSO Pohjois-Pohjanmaalla ja tapaus Kraaseli Eero Melantie Luonnonsuojeluyksikön päällikkö Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, 1.6.2012 1 Pohjois-Pohjanmaan

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % kpl kpl

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % kpl kpl 1 Etelä-Savon elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon

Lisätiedot

Vesivaratehtävät läntisellä alueella

Vesivaratehtävät läntisellä alueella Vesivaratehtävät läntisellä alueella MMM:n simulointitilaisuus, Tampere Liisa Maria Rautio Vesistöpäällikkö/vastuuvalmistelija Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus/Etelä-Pohjanmaan liitto 26.1.2018 Esityksen sisältö

Lisätiedot

Varsinais-Suomen ELY-keskus

Varsinais-Suomen ELY-keskus Varsinais-Suomen ELY-keskus Vesiyksikkö Nykytoiminnan kuvaus VARELY Vesiyksikkö / Mirja Koskinen 14022017 VARSINAIS-SUOMEN ELY-KESKUS Ympäristö ja luonnonvarat-vastuualue johtaja Risto Timonen Alueiden

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % % kpl

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % % kpl 1 Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon

Lisätiedot

Vesienhoidon 1. kauden toimenpiteiden toteutustilanne Vesienhoidon aluetilaisuudet 2013

Vesienhoidon 1. kauden toimenpiteiden toteutustilanne Vesienhoidon aluetilaisuudet 2013 Vesienhoidon 1. kauden toimenpiteiden toteutustilanne Vesienhoidon aluetilaisuudet 2013 Uudenmaan ELY-keskus / Antti Mäntykoski Toteutusohjelma Valtakunnallinen toteutusohjelma SY 8/2011 (VNpp 17.2.2011)

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 2014 Tavoite Ympäristönsuojeluja Ympäristönsuojeluilmoitus % YVA

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 2014 Tavoite Ympäristönsuojeluja Ympäristönsuojeluilmoitus % YVA 1 Lapin elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon tehtävistä

Lisätiedot

Ihmisen paras ympäristö Häme

Ihmisen paras ympäristö Häme Ihmisen paras ympäristö Häme Hämeen ympäristöstrategia Hämeen ympäristöstrategia on Hämeen toimijoiden yhteinen näkemys siitä, millainen on hyvä hämäläinen ympäristö vuonna 2020. Strategian tarkoituksena

Lisätiedot

Valtakunnallisen vesistökunnostusverkoston avajaisseminaari Helsinki Timo Yrjänä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Valtakunnallisen vesistökunnostusverkoston avajaisseminaari Helsinki Timo Yrjänä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Virtavesien kunnostus Valtakunnallisen vesistökunnostusverkoston avajaisseminaari 26.1.2012 Helsinki Timo Yrjänä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Nykytilaa Suomessa tehty paljon entiset uittoväylät pääkohde

Lisätiedot

LIITE 1. Vesien- ja merenhoidon tilannekatsaus

LIITE 1. Vesien- ja merenhoidon tilannekatsaus LIITE 1. Vesien- ja merenhoidon tilannekatsaus Aikataulu 2012 2013 2014 2015 1 2 3 4 1 2 3 4 1 2 3 4 1 2 3 4 Työohjelman ja keskeisten kysymysten suunnittelu Kuuleminen keskeisistä kysymyksistä ja työohjelmasta

Lisätiedot

Tilaisuuden avaus. Vesien- ja merenhoidon toimenpiteiden suunnittelun neuvottelupäivä Antton Keto

Tilaisuuden avaus. Vesien- ja merenhoidon toimenpiteiden suunnittelun neuvottelupäivä Antton Keto Tilaisuuden avaus Vesien- ja merenhoidon toimenpiteiden suunnittelun neuvottelupäivä 14.5.2019 Antton Keto Vesien- ja merenhoidon vaiheet Laki vesien- ja merenhoidon järjestämisestä (12 ) Toimenpideohjelma

Lisätiedot

Maakuntauudistus ELY-keskuksen kannalta. Pohjois-Karjalan ELY-keskus Neuvottelukunta

Maakuntauudistus ELY-keskuksen kannalta. Pohjois-Karjalan ELY-keskus Neuvottelukunta Maakuntauudistus ELY-keskuksen kannalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus Neuvottelukunta 1.3.2017 Palvelukyky säilytetään muutoksen aikana sekä uusien maakuntien ja valtion viraston toiminnan alkuvaiheessa.

Lisätiedot

Vesistökunnostusten ohjaus ja hankkeistaminen

Vesistökunnostusten ohjaus ja hankkeistaminen Vesistökunnostusten ohjaus ja hankkeistaminen VYYHTI-hankkeen seminaari 19.11.2014 Lappajärvi Liisa Maria Rautio Vesistöpäällikkö Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus Vesitalousstrategian (2011) päämäärät Valuma-alueilla

Lisätiedot

Turvetuotanto ja suoluonnonsuojelu maakuntakaavoituksessa

Turvetuotanto ja suoluonnonsuojelu maakuntakaavoituksessa Turvetuotanto ja suoluonnonsuojelu maakuntakaavoituksessa Etelä-Pohjanmaan vaihemaakuntakaava III Markus Erkkilä 11/2014 Esityksen sisältö Maakuntakaavoitus yleisesti Maakuntakaavatilanne Etelä Pohjanmaalla

Lisätiedot

Tulvadirektiivin toimeenpanon ja vesienhoidon yhteensovittaminen

Tulvadirektiivin toimeenpanon ja vesienhoidon yhteensovittaminen Tulvadirektiivin toimeenpanon ja vesienhoidon yhteensovittaminen 1 Lainsäädäntö Tulvadirektiivi (2007/60/EY) Laki tulvariskien hallinnasta (620/2010) Valtioneuvoston asetus tulvariskien hallinnasta (659/2010)

Lisätiedot

Vesienhoidon toteutusohjelma. Ympäristöministeriö LAP ELY

Vesienhoidon toteutusohjelma. Ympäristöministeriö LAP ELY Vesienhoidon toteutusohjelma Ympäristöministeriö LAP ELY Vesienhoidon toteutusohjelma Vesienhoitosuunnitelmat hyväksyttiin valtioneuvostossa vuonna 2009. Vesienhoidon tavoitteiden konkretisoimiseksi valtioneuvosto

Lisätiedot

Kaavaneuvottelijan salkku Paikkatiedot hyötykäyttöön

Kaavaneuvottelijan salkku Paikkatiedot hyötykäyttöön Kaavaneuvottelijan salkku Paikkatiedot hyötykäyttöön 10.3.2011 Kaisu Harju Suomen ympäristökeskus SYKE/Tietokeskus/Geoinformatiikka Kaavaneuvottelijan salkku SYKEn, YM:n ja ELY-keskusten yhteishanke vuosina

Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus uudistus. Maaseuturakentamisen ajankohtaispäivä 16.2.2010

Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus uudistus. Maaseuturakentamisen ajankohtaispäivä 16.2.2010 Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus uudistus Maaseuturakentamisen ajankohtaispäivä 16.2.2010 1 Aluehallinto uudistui 1.1.2010 Valtion aluehallinnon viranomaisten rooleja, tehtäviä,

Lisätiedot

Maakuntakaavat merialueilla. VELMU-seminaari Anne Savola Ympäristösuunnittelija, Satakuntaliitto

Maakuntakaavat merialueilla. VELMU-seminaari Anne Savola Ympäristösuunnittelija, Satakuntaliitto Maakuntakaavat merialueilla VELMU-seminaari 15.4.2010 Anne Savola Ympäristösuunnittelija, Satakuntaliitto Maakunnan liiton tehtävät Lakisääteinen kuntayhtymä Alueiden kehittämisviranomainen ja maakunnan

Lisätiedot

Maakuntauudistuksen valmistelu Pohjois-Pohjanmaalla

Maakuntauudistuksen valmistelu Pohjois-Pohjanmaalla Maakuntauudistuksen valmistelu Pohjois-Pohjanmaalla 11.11.2016 9.11.2016/ai Tiekartan mukaiset tehtäväkokonaisuudet sekä niitä hoitavat organisaatiot (NYKYTILA) Alueellinen alkoholihallinto AVI Kalatalous

Lisätiedot

Tulvariskien hallintasuunnitelmien päivittäminen ja laatiminen 2. kierroksella

Tulvariskien hallintasuunnitelmien päivittäminen ja laatiminen 2. kierroksella Tulvariskien hallintasuunnitelmien päivittäminen ja laatiminen 2. kierroksella Yleiset periaatteet Tarkistuksessa huomioon otettavat asiat Uudet ohjeistukset ja apuvälineet Antti Parjanne, SYKE Tulvariskien

Lisätiedot

Vesien- ja merenhoidon yhteistyöryhmä Lappeenranta. Taina Ihaksi

Vesien- ja merenhoidon yhteistyöryhmä Lappeenranta. Taina Ihaksi Vesien- ja merenhoidon yhteistyöryhmä 21.10.2014 Lappeenranta Taina Ihaksi Yleistä vesienhoidosta VPD (2000/60/EY) ja laki vesien- ja merenhoidon järjestämisestä (1299/2004) Suunnittelu tehdään vesienhoitoalueittain

Lisätiedot

Vantaanjoki-neuvottelukunnan VESI KAAVASSA SEMINAARI 25.9.2007 MAAKUNTAKAAVOITUKSEN KEINOT. ympäristösuunnittelija Lasse Rekola Uudenmaan liitto

Vantaanjoki-neuvottelukunnan VESI KAAVASSA SEMINAARI 25.9.2007 MAAKUNTAKAAVOITUKSEN KEINOT. ympäristösuunnittelija Lasse Rekola Uudenmaan liitto Vantaanjoki-neuvottelukunnan VESI KAAVASSA SEMINAARI 25.9.2007 MAAKUNTAKAAVOITUKSEN KEINOT ympäristösuunnittelija Lasse Rekola Uudenmaan liitto 2 VESI MAAKUNTAKAAVASSA Seuraavassa lyhyesti: Maakuntakaavasta

Lisätiedot

Vesienhoidon rahoituslähteistä

Vesienhoidon rahoituslähteistä Vesienhoidon rahoituslähteistä Lapin vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous 8.2.2017 Arto Seppälä 13.2.2017 Valtion osallistumisesta vesistökunnostushankkeiden avustamiseen säädetään valtioneuvoston asetuksessa

Lisätiedot

Vesistöjen kunnostusstrategian esittely

Vesistöjen kunnostusstrategian esittely Vesistöjen kunnostusstrategian esittely Valtakunnallisen vesistökunnostusverkoston avajaisseminaariin 26.1.2012 klo 10.00-16.30 SYKE Hannele Nyroos Ympäristöministeriö Vesien ekologinen tila ja tavoitetilat

Lisätiedot

Vesienhoito ja luontodirektiivit kolmas kierros toden sanoo

Vesienhoito ja luontodirektiivit kolmas kierros toden sanoo Vesienhoito ja luontodirektiivit kolmas kierros toden sanoo Seppo Hellsten Jari Ilmonen Vesien- ja merenhoidon toimenpiteiden suunnittelun neuvottelupäivä 14.5.2019 Sisältö Aiemman ohjeistuksen läpikäyntiä

Lisätiedot

Aluehallinto uudistuu 2010. Tavoitteena kansalais- ja asiakaslähtöisesti ja tuloksellisesti toimiva aluehallinto

Aluehallinto uudistuu 2010. Tavoitteena kansalais- ja asiakaslähtöisesti ja tuloksellisesti toimiva aluehallinto Aluehallinto uudistuu 2010 Tavoitteena kansalais- ja asiakaslähtöisesti ja tuloksellisesti toimiva aluehallinto Uudistuksen tavoitteet: Selkeämpi viranomaisten työnjako ilman päällekkäisyyksiä Asiakaslähtöisyys

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan ELY-keskus Tulossopimuksen tarkistaminen vuodelle 2018 keskeiset asiat

Pohjois-Karjalan ELY-keskus Tulossopimuksen tarkistaminen vuodelle 2018 keskeiset asiat Pohjois-Karjalan ELY-keskus Tulossopimuksen tarkistaminen vuodelle 2018 keskeiset asiat ELY-keskuksen neuvottelukunta 27.10.2017 Ritva Saarelainen, Janne Kärkkäinen 27.10.2017 Ihmisten työllisyys, osaaminen

Lisätiedot

Yleistä vesienhoidon suunnittelusta. Pertti Manninen Etelä-Savon elinkeino- liikenne ja ympäristökeskus

Yleistä vesienhoidon suunnittelusta. Pertti Manninen Etelä-Savon elinkeino- liikenne ja ympäristökeskus Yleistä vesienhoidon suunnittelusta Pertti Manninen Etelä-Savon elinkeino- liikenne ja ympäristökeskus Vesienhoidon järjestäminen yleisaikataulu Vesipuitedirektiivin kansallinen toimeenpano Kansalliset

Lisätiedot

Vesi- ja kalataloustehtävät Pohjois-Pohjanmaalla. Timo Yrjänä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Vesi- ja kalataloustehtävät Pohjois-Pohjanmaalla. Timo Yrjänä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Vesi- ja kalataloustehtävät Pohjois-Pohjanmaalla Timo Yrjänä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus 29.11.2018 Ympäristötehtävien hoito maakunnassa Valtion lupa- ja valvontaviranomainen LUOVA (luvat, valvonta,

Lisätiedot

Biotalouden värisuora

Biotalouden värisuora Maankuivatuksen ajankohtaiset asiat Salaojituksen neuvottelupäivät 10-11..015, Jyväskylä Ville Keskisarja, MMM Biotalouden värisuora KIERTOTALOUS Vihreä biotalous Mahdollisuudet suuriin teollisiin investointiin:

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan maakuntatilaisuus

Pohjois-Pohjanmaan maakuntatilaisuus Pohjois-Pohjanmaan maakuntatilaisuus Alueidenkäyttö ja rakentaminen 26.4.2018, Oulu Anne Jarva Maakunnan ja kunnan yhteistyö alueidenkäytön suunnittelussa Maakunnan ja alueen kuntien tulee tehdä ennakoivaa

Lisätiedot

Tulvariskien alustava arviointi 2. suunnittelukierroksella

Tulvariskien alustava arviointi 2. suunnittelukierroksella Tulvariskien alustava arviointi 2. suunnittelukierroksella Maa- ja metsätalousministeriön avauspuheenvuoro Olli-Matti Verta, neuvotteleva virkamies SYKE, 5.10.2017 Säädökset ja vastuut Laki tulvariskien

Lisätiedot

KIIHTELYSVAARAN RANTAOSAYLEISKAAVA

KIIHTELYSVAARAN RANTAOSAYLEISKAAVA Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet, hyväksytty valtioneuvostossa 31.11.2008 ja tulleet voimaan 1.3.2009 Alueidenkäyttötavoitteiden tehtävä Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet ovat osa maankäyttö-

Lisätiedot

Maisema-alueet maankäytössä

Maisema-alueet maankäytössä Maisema-alueet maankäytössä Anna-Leena Seppälä Varsinais-Suomen ELY/ Anna-Leena Seppälä 26.11.2013 1 Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet Kulttuuriympäristöä koskevien valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden

Lisätiedot

Vesipuitedirektiivin toimenpano Esimerkkinä Kyrönjoen toimenpideohjelma

Vesipuitedirektiivin toimenpano Esimerkkinä Kyrönjoen toimenpideohjelma Vesipuitedirektiivin toimenpano Esimerkkinä Kyrönjoen toimenpideohjelma Karl-Erik Storberg, Lotta Hadin ja Liisa Maria Rautio Ympäristönsuojelupäivät 3.-4.10.2007 Lammi 1 Vesienhoidon suunnittelu 2006-2009

Lisätiedot

Vesiensuojelu hallitusohjelmassa ja Etelä-Savossa. Jouni Backman Kerimäki 6.8.2011

Vesiensuojelu hallitusohjelmassa ja Etelä-Savossa. Jouni Backman Kerimäki 6.8.2011 Vesiensuojelu hallitusohjelmassa ja Etelä-Savossa Jouni Backman Kerimäki 6.8.2011 Vesistöjen tila Suomessa Hyvää heikommassa tilassa Kolmannes luokitelluista järvistä Puolet jokivesistä Yli puolet rannikkovesien

Lisätiedot

Happamien sulfaattimaiden ympäristöriskien vähentäminen Maanviljelijöiden/ ÖSP:n näkökulmasta. Mats Nylund

Happamien sulfaattimaiden ympäristöriskien vähentäminen Maanviljelijöiden/ ÖSP:n näkökulmasta. Mats Nylund Happamien sulfaattimaiden ympäristöriskien vähentäminen Maanviljelijöiden/ ÖSP:n näkökulmasta Mats Nylund Maanviljelyn vesiensuojelun tulevaisuudennäkymät Suomalaiseen maanviljelyyn kohdistuu sekä kansallisia

Lisätiedot

ELY-keskuksen rooli ympäristö- ja rakentamishankkeissa

ELY-keskuksen rooli ympäristö- ja rakentamishankkeissa ELY-keskuksen rooli ympäristö- ja rakentamishankkeissa Etelä-Savon kalastusaluepäivä Ylijohtaja Pekka Häkkinen 3.12.2015 Kaksi lakia yhteinen tavoite? Kalastuslain tarkoituksena on parhaaseen käytettävissä

Lisätiedot

POPELY:n rakennettujen vesien kunnostamisen erikoistumistehtävä ja kunnostustoiminnan tiedonkeruu. Timo Yrjänä Jukka Tuohino Jermi Tertsunen

POPELY:n rakennettujen vesien kunnostamisen erikoistumistehtävä ja kunnostustoiminnan tiedonkeruu. Timo Yrjänä Jukka Tuohino Jermi Tertsunen POPELY:n rakennettujen vesien kunnostamisen erikoistumistehtävä ja kunnostustoiminnan tiedonkeruu Timo Yrjänä Jukka Tuohino Jermi Tertsunen 11.11.2016 Erikoistumistehtävän taustaa MMM antoi POPELYlle 2014

Lisätiedot

Biodiversiteetti Luonnon monimuotoisuus Naturens mångfald Biodiversity

Biodiversiteetti Luonnon monimuotoisuus Naturens mångfald Biodiversity Biodiversiteetti Luonnon monimuotoisuus Naturens mångfald Biodiversity Esa Koskenniemi, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus/ ELY-centralen i Södra Österbotten 19.4.2012 1 Miksi tästä nyt puhutaan. Biodiversiteettistrategian

Lisätiedot

Vesienhoidon suunnittelu 2016-2021

Vesienhoidon suunnittelu 2016-2021 Vesienhoidon suunnittelu 2016-2021 Maaseutuverkoston tiedotuskierros Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 7.8.2014 Sisältö Vesienhoidon tavoitteet ja aikataulu Vesien tila Länsi-Suomessa

Lisätiedot

Paikkatietopalveluita hyvällä Sykkeellä!

Paikkatietopalveluita hyvällä Sykkeellä! Paikkatietopalveluita hyvällä Sykkeellä! Poimintoja SYKEn paikkatieto- ja kaukokartoituspalveluista Kaisu Harju, Suomen ympäristökeskus SYKE SYKEn geoinformatiikkapäivät 3.12.2013 Sisältö Mitä tietoja

Lisätiedot

Palvelukokonaisuuksien sisällöt ja palvelukanavat. Projektiryhmä Pekka Häkkinen

Palvelukokonaisuuksien sisällöt ja palvelukanavat. Projektiryhmä Pekka Häkkinen Palvelukokonaisuuksien sisällöt ja palvelukanavat Projektiryhmä 21.3.2017 Pekka Häkkinen 1 15.3.2017 - Pekka Häkkinen Maakunnan palvelukokonaisuudet 2 15.3.2017 - Julkisten palveluiden palvelukanavat Sähköinen

Lisätiedot

Lausunnon antajat: ( ) Tulvariskien hallintasuunnitelman kuuleminen. Remiss om planen för hantering av översvämningsrisker 2.9.

Lausunnon antajat: ( ) Tulvariskien hallintasuunnitelman kuuleminen. Remiss om planen för hantering av översvämningsrisker 2.9. Tulvariskien hallintasuunnitelman kuuleminen Remiss om planen för hantering av översvämningsrisker yhteenveto / sammanfattning Lausunnon antajat: (9.4.-9.7.2018) Lausuntoja oli 19 10 kuntaa: Alavus, Kristiinankaupunki,

Lisätiedot

Vesienhoidon suunnittelun tilannekatsaus. Hämeen ELY-keskus

Vesienhoidon suunnittelun tilannekatsaus. Hämeen ELY-keskus Vesienhoidon suunnittelun tilannekatsaus Hämeen ELY-keskus Vesienhoitosuunnitelmat 2016-2021 Hyväksytty valtioneuvostossa 3.12.2015 Astuivat voimaan 2016 ja ohjaavat vesienhoidon toteutusta Löytyvät osoitteesta

Lisätiedot

HS-maiden ympäristöpoliittiset vaikutukset ja happamoitumisen torjunta

HS-maiden ympäristöpoliittiset vaikutukset ja happamoitumisen torjunta HS-maiden ympäristöpoliittiset vaikutukset ja happamoitumisen torjunta Hannele Nyroos Vaasa 10.9.2008 1 Ympäristöpoliittiset tavoitteet Vesiensuojelun suuntaviivat vuoteen 2015, valtioneuvoston periaatepäätös

Lisätiedot

Rovaniemen kaupunki Tennilammit ranta-asemakaava OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

Rovaniemen kaupunki Tennilammit ranta-asemakaava OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 Rovaniemen kaupunki Tennilammit ranta-asemakaava OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 10.01.2017 Seitap Oy 2017 Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

Jokirahastojen toiminta Pohjanmaan vesi ja ympäristö ry:ssä. Eeva-Kaarina Aaltonen Evijärvi

Jokirahastojen toiminta Pohjanmaan vesi ja ympäristö ry:ssä. Eeva-Kaarina Aaltonen Evijärvi Jokirahastojen toiminta Pohjanmaan vesi ja ympäristö ry:ssä Eeva-Kaarina Aaltonen 30.8.2016 Evijärvi Asiantuntija- ja yhteistyöorganisaatio Toiminta-alueena vanha Vaasan lääni Jokivesistöt ja rannikkoalueet

Lisätiedot

Ajankohtaista vesien- ja merenhoidossa Aktuellt i vatten- och havsvården Kyrönjoen työryhmä Arbetsgruppen för Kyro älv

Ajankohtaista vesien- ja merenhoidossa Aktuellt i vatten- och havsvården Kyrönjoen työryhmä Arbetsgruppen för Kyro älv Ajankohtaista vesien- ja merenhoidossa Aktuellt i vatten- och havsvården Kyrönjoen työryhmä Arbetsgruppen för Kyro älv 14.01.2019 1 Ajankohtaista 2019 Toimenpiteiden seuranta ja toteutuksen arviointi 2016-2018

Lisätiedot

Vesistökunnostuksen kansalliset rahoituslähteet. Vesistöpäällikkö Visa Niittyniemi Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Vesistökunnostuksen kansalliset rahoituslähteet. Vesistöpäällikkö Visa Niittyniemi Kaakkois-Suomen ELY-keskus Vesistökunnostusverkoston seminaari 2016 Vesistökunnostuksen kansalliset rahoituslähteet Vesistöpäällikkö Visa Niittyniemi Kaakkois-Suomen ELY-keskus Kaakkois-Suomen ELY-keskus/Visa Niittyniemi 1 Kunnostustoiminnan

Lisätiedot

Pohjois-Suomen vesihuoltopäivät 19.-20.11.2014 OULU

Pohjois-Suomen vesihuoltopäivät 19.-20.11.2014 OULU Pohjois-Suomen vesihuoltopäivät 19.-20.11.2014 OULU Aulis Kaasinen, PoP ELY 1 Säädösmuutokset Uusi ympäristönsuojelulaki 527/2014 Ympäristönsuojeluasetus 713/2014 Vesihuoltolain 119/2001 muutos (681/2014)

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tulostavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % 60 60 % 60 60. kpl 90 90.

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tulostavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % 60 60 % 60 60. kpl 90 90. 1 Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon

Lisätiedot

Mikä on paras väline aiesopimusten toteuttamiseen? Matti Vatilo, ympäristöministeriö MAL-verkosto

Mikä on paras väline aiesopimusten toteuttamiseen? Matti Vatilo, ympäristöministeriö MAL-verkosto Mikä on paras väline aiesopimusten toteuttamiseen? Matti Vatilo, ympäristöministeriö MAL-verkosto 24.10.2012 MAL-aiesopimusmenettelyn poliittinen viitekehys Hallitusohjelmassa mm.: Jatketaan valtion ja

Lisätiedot

Vesienhoidon keskeiset kysymykset työohjelma ja aikataulu Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoalue

Vesienhoidon keskeiset kysymykset työohjelma ja aikataulu Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoalue Vesienhoidon keskeiset kysymykset työohjelma ja aikataulu Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoalue KOOSTE KUULEMISPALAUTTEEN VERKKAVASTAUKSISTA LOKAKUU 2018 KOOSTE VERKKOKYSELYN VASTAUKSISTA

Lisätiedot

Lapin ELY-keskus 4.6.2013 Kirjaamo.lappi (a) ely-keskus.fi

Lapin ELY-keskus 4.6.2013 Kirjaamo.lappi (a) ely-keskus.fi Lapin ELY-keskus 4.6.2013 Kirjaamo.lappi (a) ely-keskus.fi Viite: Lausuntopyyntö, Lapin ELY-keskus, Torniojoen vesienhoitoalue, vesienhoidon työohjelma ja keskeiset kysymykset, 15.6.2012. LAPELY/11/07.04/2012.

Lisätiedot

Rakennettujen vesistöjen kunnostus ja hoito

Rakennettujen vesistöjen kunnostus ja hoito Rakennettujen vesistöjen kunnostus ja hoito Vesistökunnostusverkoston seminaari 11.-12.6.2014 Iisalmi Jouni Tammi Luonnonvaraosasto Sisältö Rakennettujen vesistöjen hoidon kehittäminen yhteistyö kalaja

Lisätiedot

Vesipolitiikan puitedirektiivi on prosessi

Vesipolitiikan puitedirektiivi on prosessi Vesipolitiikan puitedirektiivi on prosessi Puitedirektiivi on Euroopan laajuinen, uusi järjestelmä. Direktiivi luo jatkuvan prosessin, jolle on annettu määräajat ja tavoitteet. Kansallinen toteutus sovitetaan

Lisätiedot

Valtiollakin vastuu Lapin ympäristöstä

Valtiollakin vastuu Lapin ympäristöstä Valtiollakin vastuu Lapin ympäristöstä Lapin liitto 22.2.2011 1 Haasteita Herkkä arktinen luonto Ilmastonmuutos Matkailuelinkeinojen ja kaivosteollisuuden nopea kehittyminen edellyttää ympäristönsuojelun,

Lisätiedot

Suomen ympäristökeskuksen ajankohtaiset. Teemu Rintala Suomen ympäristökeskus, BD-keskus LS-neuvottelupäivät Kuhmo

Suomen ympäristökeskuksen ajankohtaiset. Teemu Rintala Suomen ympäristökeskus, BD-keskus LS-neuvottelupäivät Kuhmo Suomen ympäristökeskuksen ajankohtaiset Teemu Rintala Suomen ympäristökeskus, BD-keskus LS-neuvottelupäivät Kuhmo 10.-11.9.2019 Merkittäviä tapahtumia kuluneen vuoden aikana Syken Biodiversiteettikeskuksessa:

Lisätiedot

Happamien sulfaattimaiden hallintakeinot. CATERMASS -seminaari 10.2.2010, Seinäjoki Ville Keskisarja Maa- ja metsätalousministeriö

Happamien sulfaattimaiden hallintakeinot. CATERMASS -seminaari 10.2.2010, Seinäjoki Ville Keskisarja Maa- ja metsätalousministeriö Happamien sulfaattimaiden hallintakeinot CATERMASS -seminaari 10.2.2010, Seinäjoki Ville Keskisarja Maa- ja metsätalousministeriö Happamien sulfaattimaiden aiheuttamat haitat Euroopan suurimmat sulfaattimaaesiintymät

Lisätiedot