Uudenmaan ELY-keskus 1/16

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Uudenmaan ELY-keskus 1/16"

Transkriptio

1 1/16 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten % 50 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Alueiden ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset: kustannusvastaavuus % 60 (Y-vastuualue) Ympäristönsuojelu ja YVA Tarkastuskäynnit yhteensä (Y-vastuualue) kpl 220 Ympäristönsuojelu ja YVA Määräaikaistarkastukset (Y-vastuualue) kpl 80 Ympäristönsuojelu ja YVA Vesilain mukainen valvonta, valvontakäynnit kpl 30 (Y-vastuualue) Ympäristönsuojelu ja YVA Pilaantuneiden alueiden kunnostus, kpl 0 valmistuneet hankkeet (Y-vastuualue) Ympäristönsuojelu ja YVA Ilmastostrategian toteuttaminen (Yvastuualue) Edistetään Uudenmaan ympäristöohjelman toteuttamista, jossa ilmastonmuutoksen hillintä ja siihen sopeutuminen on yhteisenä päätavoitteena. Osallistutaan Pääkaupunkiseudun ilmastostrategian 2030 (HSY) toteuttamisen sidosryhmätyöhön. Edistetään ilmastostrategiatyötä Uudellamaalla yhteistyössä maakunnan liiton ja kuntien kanssa. ELYn tavoitteena on, että merkittävät alueelliset kasvihuonekaasujen päästöt ja nielut selvitetään Uudenmaan alueelta.

2 Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojelu ja YVA Alueellisen jätesuunnitelman ja jätealan uuden lainsäädännön toimeenpano (Yvastuualue) Ympäristönsuojelulain toimeenpanon valvonta (Y-vastuualue) 2/16 Etelä ja Länsi-Suomen jätesuunnitelmaa toteutetaan ELSU-alueen ELY-keskusten yhteistyönä. Hyötyä ja kierrätystä lisätään ohjaamalla ja kehittämällä alueen jätehuoltoa. Kaatopaikalle sijoitettavan jätteen määrää vähennetään erityisesti vähentämällä biohajoavan jätteen osuutta E-vastuualueen kanssa Ekostart - yhteistyöprojektina. Toiminta kohdennetaan vaikuttavuudeltaan keskeisiin valvontatehtäviin kuten vahinko- ja poikkeustilanteisiin, luparikkomuksiin ja yleisöilmoitusten käsittelyyn sekä ympäristölupien lupamääräysten noudattamisen valvontaan. Ilmoitus- ja rekisteröintimenettelyt hoidetaan määräajassa. Lausunnoilla vaikutetaan lupamääräysten laatuun ja valvottavuuteen. Yhteistyöllä ja verkottumalla haetaan valtakunnallisesti yhteiset linjaukset keskeisiin valvontakysymyksiin ja kehitetään valvontaa. Tavoitteena on kunkin valvontatilanteen kannalta oikeantasoiset ja ennakoitavissa olevat valvontatoimet. Ympäristönsuojelu ja YVA Kemikaalilainsäädännön valvonta (Yvastuualue) Hyödynnetään Eteläisten ELYjen yhteistyö kemikaalilansäädännön valvonnassa ja lainsäädännön kehittämishankkeissa ja tuodaan valvojan näkökulma kemikaalivalvonnan kehittämistyöhön. Jatketaan yhteistyötä TUKESin turvallisuusviraston kanssa laajentaen yhteistyö TUKESin kemikaalivirastoon.

3 Ympäristönsuojelu ja YVA Ilmansuojelun ja ilmanlaadun seurannan edistäminen (Y-vastuualue) 3/16 Valvonnan keinoin kuten lausunnoin ja kannanotoin edistetään parhaiden kelpoisten tekniikoiden ja toimintatapojjen käyttämistä päästöjä aiheuttavissa toiminnoissa päästöjen minimoimiseksi. Toiminnanharjoittajille annetaan tietoa ilmapäästöjen vähentämisestä ja päästöjen vaikutuksista ja tulevista päästöjen vähentämisvaatimuksista. Lupamääräysten valvonnassa priorisoidaan lupamääräysten noudattamisen valvonta ja puututaan luparikkomuksiin niiden edellyttämällä tavalla. Laaditaan alueelliselle ilmanlaadun seurannalle uusi ohjelma vuosille Ympäristönsuojelu ja YVA Maaperän suojelu (Y-vastuualue) Toteutetaan romulaiva Väinämöisen poistaminen. Päivitetään maaperän tilan tietojärjestelmää ja jatketaan vanhojen kaatopaikkojen selvitys- ja kunnostustarvetta koskevaa työtä. Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristövaikutusten arvioinnin yhtenäisyys (Y-vastuualue) Jatketaan YVA-menettelyjen vuorovaikutuksen kehittämistä ja sosiaalisen median kokeiluja. Osallistutaan valtakunnallisiin YVA-menettelyjen kehityshankkeisiin, muun muassa SYKEn IMPERIAhankkeeseen sekä YM:n SOVA-menetelmien kehittämishankkeeseen.

4 4/16 Ympäristönsuojelu ja YVA Valmiusasiat (Y-vastuualue) Yhteistyössä muiden torjuntaviranomaisten kanssa laaditaan uuden öljyntorjunta-asetuksen antamisen jälkeen Suomenlahden alueen alusöljy- ja aluskemikaalivahinkojen torjunnan yhteistoimintasuunnitelma. Edistetään alueellista yhteistyötä varautumisasioissa. Osallistutaan Uudenmaan ELY-keskuksen tietoturvallisuuden hallintasuunnitelman laatimiseen. Ympäristönsuojelu ja YVA Alueiden ja rakentamisen ohjaus Alueiden ja rakentamisen ohjaus Ympäristökasvatuksen ja -tietoisuuden edistäminen (Y-vastuualue) Yleis- ja asemakaavoitusta koskevat viranomaisneuvottelut (Y-vastuualue) Muut kaavoja koskevat neuvottelut kuin viranomaisneuvottelut (Y-vastuualue) kpl 65 kpl 50 Vuonna 2011 ELY on perustanut Uudenmaan ympäristökasvatuksen ja -tietoisuuden edistämisryhmän, jonka tavoitteena on yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa koordinoida ja vahvistaa alueella ympäristökasvatusta ja -tietoisuutta. Teemana vuonna 2012 on vesi ja vuonna 2013 teemana on ruoka. Vuonna 2013 laaditaan yhdessä SYKEn kanssa katsaus Uudenmaan ympäristön tilasta. Alueiden ja rakentamisen ohjaus Alueiden ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset: ratkaistut yhteensä (Yvastuualue) kpl 120 Rakennussuojelupäätökset, ratkaistut kpl 6 yhteensä (Y-vastuualue)

5 Alueiden ja rakentamisen ohjaus Kehittämiskeskustelut kuntien alueiden käytön suunnittelun ja rakentamisen ohjauksessa (Y-vastuualue) 5/16 Kehittämiskeskustelujen sisältöä ja vaikuttavuutta kehitetään kaavaohjauksen ja kaksisuuntaisen tiedonvälityksen keinona. Tuetaan uusien kuntapäättäjien perehdyttämistä. Varmistetaan, että ilmastonäkökulma otetaan huomioon myös kuntakaavoissa ja rakentamisessa. Varmistetaan, että ilmastonmuutoksen hillintään liittyvistä toimista huolimatta elinympäristön laatu, viheralueverkostot ja kulttuuriympäristöt säilyvät. Alueiden ja rakentamisen ohjaus Suunnitelmien ja kaavojen valmistelu (Yvastuualue) Valmistellaan vireillä olevaan Uudenmaan maakuntakaavatyöhön liittyvät kannanotot ja lausunnot ELY-keskuksen yhteisinä. Välitetään kuntakaavoittajille ajankohtainen yhdyskuntarakenteen eheyttämiseen ja lähiympäristön laatuun vaikuttava tieto ja osaaminen neuvottelupäivillä, ajankohtaiskirjeillä ja kehittämiskeskusteluissa. Suunnitelmissa ja kaavoissa varmistetaan VATien ja MRL:n tavoitteiden toteuttaminen sekä riittävä vaikutusten arvionti. Merkittäviä maanhankkeita ovat Marja-Vantaan toteutus, Östersundomin ja Etelä-Sipoon kehittäminen, metroradan varsi Espoossa sekä Vihdin ja Lohjan kaavat.

6 Alueiden ja rakentamisen ohjaus Yhdyskuntarakenteen kehittäminen (Yvastuualue) 6/16 Osallistutaan aktiivisesti seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen suunnitteluun (metropolialueen kehittäminen, MAL-työ, HLJ ja KUHA, PKS:n liikenneneuvottelukunta, maakuntakaavoitus, PATA ja liikennehankkeet). Kaupan ohjauksessa painotetaan sen sijoittumista niin, että liikennetarve vähenee. Vahvistetaan ELY-keskuksen roolia kaavaohjauksessa ja liikennejärjestelmäsuunnittelussa myös maansopimusten ja asuntotonttien riittävyyden osalta. Yleiskaavojen ohjausta ja lupien seurantaa jatketaan niin, että haja-asutus ei lisäänny. Alueiden ja rakentamisen ohjaus Tuulivoimakaavoitus (Y-vastuualue) Varmistetaan tuulivoimaloiden asianmukainen käsittely kuntien kaavoituksessa ja luvissa sekä kehitetään kaavoituksen, lupa- ja lausuntomenettelyjen ja YVAmenettelyn vuorovaikutusta. Tiedotetaan aktiivisesti tuulivoimakaavoja koskevasta tuesta.

7 Alueiden ja rakentamisen ohjaus Elinympäristön laatu, kulttuuriympäristöohjelmat ja niiden inventointi (Y-vastuualue) 7/16 Raportoidaan ympäristömeludirektiivin toisen vaiheen (END II) ympäristömeluselvitysten tulokset EU:lle ja tehdään valtakunnallinen yhteenveto ympäristömeludirektiivin mukaisten meluselvitysten tuloksista. Kehitetään meluntorjunnan tietojärjestelmän (MTTJ:n) toimintoja, sisältöä ja ä. Lisätään meluntorjuntaan liittyvää tietoa maankäytön suunnittelun tueksi. Edistetään kulttuuriperinnön suojelua kehittämällä kulttuuriympäristöryhmän toimintaa ja kannustamalla kuntia Uudenmaan arkkitehtuuripoliittisen ohjalman toteuttamiseen. Tuetaan erityisesti Billnäsin ruukkiympäristön, Lohjan teollisuusympäristöjen ja Tapiolan keskustan kaavaprosesseja. Kohdennetaan rakennussuojeluavustukset kulttuuriympäristöjen suojelun kannalta vaikuttavimpiin kohteisiin. Osallistutaan rakennettua kulttuuriympäristöä ja arvokkaita maisemia koskevien inventointien ohjaamiseen. Maisemainventointien päivityssuunnitleman pohjalta työ käynnistyy keväällä Edistetään kulttuuriympäristöjen säilymistä kaavoituksessa. Alueiden ja rakentamisen ohjaus Rakentamisen ohjaus (Y-vastuualue) Kannustetaan rakennusvalvontaviranomaisia yhteistyöhön ja rakentamisen normien yhtenäiseen tulkintaan sekä kiinnittämään huomiota rakennuskannan energiatehokkuuden parantamiseen, kosteus- ja homeongelmien ehkäisyyn, rakennusten turvallisuuteen sekä rakentamisen sijoittumiseen tulvavaara-alueille.

8 8/16 Luonnonsuojeluohjelmien toteutus (Yvastuualue) ha 150 METSO-toteutus (Y-vastuualue) ha 400 Natura-alueiden valmiiden hoito- ja suunnitelmien osuus tarpeesta (Yvastuualue) Hoidossa olevat perinnebiotoopit, osuus tarpeesta (Y-vastuualue) Luontotyyppien ja erityisesti suojeltavien lajien rajauspäätökset (LsL 29, 47 ) (Yvastuualue) YSA merkintä ajantasalla, % alueista (Yvastuualue) Biodiversiteettistrategian jalkauttaminen (Yvastuualue) % 50 % 30 kpl 10 % 9 Maankäytön suunnittelussa ja YVA-hankkeiden yhteydessä turvataan luonnon monimuotoisuus ja ekologiset viheryhteydet. Maatalouden ympäristötuki perinnebiotooppien hoitoon suunnataan arvokkaimmille alueille. Osallistutaan Natura 2000 tietokannan uudistamisen edellyttämiin tietojen tarkistuksiin yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen ja Metsähallituksen kanssa.

9 Luontotyyppi- ja lajisuojelun edistäminen (Yvastuualue) 9/16 Rajataan erityisesti suojeltavien lajien esiintymispaikkoja lajisuojelun alueellisen priosointiohjelman mukaisesti. Luontotyyppien uhanalaisuusarvioinnin tulokset otetaan huomioon maankäytön suunnittelun ohjauksessa. Rajataan tarpeen mukaan luonnonsuojelulain suojeltuja luontotyyppejä. Luontotyyppi- ja lajisuojelussa pyritään paremmin hyödyntämään METSO-ohjelmaa ja kaavoituksen keinoja. Osallistutaan soidensuojeluohjelman valmisteluun. Maisemanhoitoalueiden valmistelu (Yvastuualue) Maisema-alueiden päivitysinventoinnit (Yvastuualue) Maasto- ja vesiliikennelain soveltaminen (Yvastuualue) Uusiomateriaalien aste suhteessa luonnon kiviainesten ön (Yvastuualue) Muut tavoitteet (Y-vastuualue) Vesistöjen kunnostushankkeet (Yvastuualue) Säännöstelyn kehittämishankkeet (Yvastuualue) kpl 4 kpl 0 Arvioidaan perustamistarve ja mahdollisuudet maisemaalueiden päivitysinventointien yhteydessä. Inventoinnit käynnistetään yhteistyössä Uudenmaan liiton kanssa. Käsitellään vireille tulevat hakemukset. Etelä- ja Länsi-Suomen jätesuunnitelman toimeenpanon yhteydessä edistetään materiaalitehokkuutta ja jätemateriaalien kierrätystä. Maa-ainesten ottoa seurataan Notto-järjestelmän avulla.

10 10/16 Suojelusuunnitelmien piirissä olevat I luokan pohjavesialueet, osuus (Y-vastuualue) Pohjavesiselvitykset, alueiden rajoja tarkentavat (Y-vastuualue) Siirtoviemärihankkeet, valmistuvat (Yvastuualue) Haja-asutuksen viemäröintihankkeet (Yvastuualue) Taloudet valmistuneiden haja-asutuksen viemäröintihankkeiden piirissä (Yvastuualue) Luvanvaraisten laitosten velvoitetarkkailuohjelmien tarkistaminen määräysten mukaisiksi (Y-vastuualue) Seurantaohjelman mukaiset näytteet (Yvastuualue) Vesistöasemien automatisointiaste (Yvastuualue) Haja-asutusalueiden jätevesineuvonta (Yvastuualue) % 60 kpl 2 kpl 1 kpl 10 kpl 600 kpl 2 kpl 2600 % 50 Edistetään haja-asutusalueiden jätevesineuvonnan ja neuvontahankkeiden toteutumista Uudellamaalla.

11 Vesienhoitosuunnitelmien toteuttaminen (Yvastuualue) 11/16 Jatketaan vesienhoitosuunnitelman mukaisten toimenpiteiden toimeenpanoa ja sen ohjausta sekä toimeenpanon seurantaa Uudellamaalla. Pinta- ja pohjavesien luokittelu valmistuu. Osallistutaan uuden pinta- ja pohjavesien tilan seurantaohjelman laatimiseen. Jatketaan toisen suunnittelukierroksen toimenpideohjelman sekä Kymijoen-Suomenlahden vesienhoitoalueen vesienhoitosuunnitelman tarkistusta yhdessä alueellisten sidosryhmien kanssa. Osallistutaan aktiivisesti vesien- ja merenhoidon kansalliseen ohjeistukseen ja ohjaukseen. Koordinoidaan vesienhoito tulvariskien hallinnan ja merenhoidon suunnittelun mukaisiin prosesseihin. Merenhoitosuunnitelmien valmistelu ja Itämeren suojeluohjelman toteutus (Yvastuualue) Kootaan Uudenmaan rannikko- ja merialuetta koskevat tiedot merenhoitosuunnitelman alustavia selvityksiä varten. Järjestetään alueellinen kuuleminen alustavista selvityksistä ja tavoitteista keväällä Valmistellaan merenhoidon seurantaohjelmaa koskevien tietojen kokoamista Uudenmaan rannikko- ja merialueelta. Valmistaudutaan ja aloitetaan merenhoidon toimenpideohjelman laatiminen koordinoidusti vesienhoitosuunnitelman tarkistuksen kanssa yhdessä valtakunnallisten ja alueellisten sidosryhmien kanssa. Vedenalaisen meriluonnon inventointiohjelma (Y-vastuualue) Saatetaan NANNUT-hanke päätökseen ja aloitetaan inventoinnit läntisen Uudenmaan merialueella.

12 Siirtoviemäri- ja vesistökunnostushankkeet (Y-vastuualue) 12/16 Uomien ekologisen tilan parantamista toteutetaan Espoon-, Mankin- ja Gumbölenjoella. Ilolanjoella korjataan Kankurinmäen säännöstelypato ja kunnostetaan jokea Postimäenkosken alueella. Toteutetaan Hiidenveden kunnostushankkeeseen liittyvä Vanjärven kunnostus. Osallistutaan Sarvilahdenpuron ja kartanon patoaltaan kunnostukseen, Kellokosken patoaltaan kunnostukseen ja Munksin patojen korjaukseen. Aloitetaan Siuntio- Kirkkonummi -siirtoviemärihanke. Edistetään kuntakohtaista järvien kunnostussuunnittelua useissa kunnissa. Hoitokalastusprojektilla parannetaan järvien ekologista tilaa. Tiedotusta kehitetään vesienhoidon verkko-tv -ohjelmilla.

13 13/16 Maatalouden vesiensuojelu (Y-vastuualue) Ravinnehuuhtoumien hallinta (RaHa) hankkeessa kokeillaan vuosina kohdennettuja peltojen kasvukuntoa ja ravinnehuuhtoumien hallintaa parantavia toimenpiteitä, vähennetään pelloilta huuhtoumaan päässeiden ravinteiden ja kiintoaineen määrää ja seurataan pelloilla tehtävien toimenpiteiden vesistövaikutuksia. BERAS-hankkeessa edistetään monipuolista viljelykiertoa, peltoalaan suhteutettua eläinmäärää, rehuomavaraisuutta ja tehokasta lannan ravinteiden ä. Tilakohtaista vesiensuojelun suunnittelua edistetään vuosina yhteistyöhankkeessa Pro Agria Uusimaan kanssa. Lisäksi edistetään suojavyöhykkeiden ja kosteikkojen toteuttamista (esim. Hiidenvesiprojekti). Vesitalous Tulvariskien hallinnan hankkeet (Yvastuualue) kpl 1 Vesitalous Tulvariskikartat (Y-vastuualue) kpl 2 Vesitalous Vedenkorkeuden tosiaikaisen seurannan kattavuus tulvariskialueilla (Y-vastuualue) % 100 Vesitalous Vesitalous Vesitalous Alueellista vesihuoltoyhteistyötä edistävät hankkeet (Y-vastuualue) Vesihuoltolaitokset, joiden varmuusluokka paranee (Y-vastuualue) Avustusmuotoisen tuen osuus tukimäärärahasta (Y-vastuualue) kpl 0 kpl 0 % 60

14 Vesitalous Varaudutaan muuttuviin ilmasto- ja vesioloihin (Y-vastuualue) 14/16 Jatketaan tulvariskien hallinnan suunnittelua tulvaryhmissä. Avustetaan kuntia hulevesitulvien huomioon ottamiseksi antamalla asiantuntija-apua kaavaohjauksella, neuvonnalla ja valvonnalla. Jatketaan säännöstelyjen tarkistamista. Ylläpidetään ja kehitetään yhteistyötä tulvantorjunnan toteuttamiseksi ja edistetään kiinteistöjen omistajien omatoimista varautumista ja valmiuksia vahinkojen estämiseen. Osallistutaan tulvasuojelun edistämiseen vesistöjen varsilla ja rannikkoalueilla antamalla asiantuntija-apua. Osallistutaan Helsingin yliopiston koordinoimaan LIFE+ projektiin "Shaping a Sustainable Future through Environmentally Functional Landscape Features".

15 Vesitalous Valuma-alueilla sovitetaan yhteen vesien käytön ja hyvän tilan tavoitteet (Yvastuualue) 15/16 Toimenpiteet tulvariskien hallitsemiseksi ovat synergiassa vesienhoidon toimenpideohjelman kanssa. Päivitetään Uudenmaan vesihuollon kehittämisohjelma hyödyntäen viemäröintiohjelmaa. Kehittämisohjelman avulla huolehditaan kuntien suunnitelmien yhteensopivuudesta ja ohjelmassa huomioidaan myös vesienhoidon toimenpideohjelma ja sen tavoitteet. Tuetaan vesihuoltohankkeita viemäröintiohjelmassa esitettyjen periaatteiden mukaisesti. Varmistetaan että kunnat huolehtivat omien vesihuollon kehittämissuunnitelmiensa päivittämisestä. Kootaan vesihuoltolaitosten toiminta-alueiden, vedenottamoiden ja jätevedenpuhdistamoiden tiedot paikkatietona, jota voi hyödyntää mm. vesihuoltolain valvonnassa ja maankäytön suunnittelussa. Vesitalous Toimintatavat ovat asiakaslähtöisiä ja perustuvat kumppanuuksiin. (Y-vastuualue) Osallistutaan kansalaisten, yhteisöjen, kuntien ja muiden yhteistyökumppaneiden tärkeinä pitämiin hankkeisiin. Hankkeet toteutetaan vuorovaikutuksessa eri asianosaistahojen kanssa. Jatketaan selvitystyötä kunnostushankkeiden toteuttamismallin luomiseksi perustuen suunnittelun ostopalveluihin, kumppanuuksiin ja avustusmuotoiseen toteutukseen.

16 16/16 Erikoistumistehtävät Erikoistumistehtävät (YM) (Y-vastuualue) on erikoistunut hoitamaan meluntorjunnan asiantuntija- ja kehittämistehtäviä ympäristöhallinnossa (1 htv) sekä huolehtii vesienhoidon koordinoinnista Kymijoen-Suomenlahden vesienhoitoalueella (1 htv). Meluerikoistumisessa vuonna 2013 osallistutaan valtioneuvoston meluperiaatepäätöksen 2006 ja Valtakunnallisen meluntorjuntaohjelman 2004 toteutumisen seurantaan, valmistellaan meluntorjuntaohje kaavoittajille, kehitetään meluntorjunnan tietojärjestelmän käytettävyyttä sekä annetaan asiantuntija-apua muille ELY-keskuksille pulmallisissa meluntorjuntakysymyksissä ja järjestetään yhteisiä tapaamisia. Vesienhoidon koordinoinnissa huolehditaan, että vesien- ja merenhoidon suunnittelu on aikataulun, sisällön sekä osallistumisen osalta yhtenäistä ja valtakunnallisten ohjeiden mukaista Kymijoen-Suomenlahden vesienhoitoalueella ja Suomenlahdella Suomen merialueella. Alueiden ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset: käsitelty alle 6 kk:ssa (Y-vastuualue) % 80 Valtion tulostietojärjestelmä: ; Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus - Y-vastuualue; 2013 mittaristo; [13:20]

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tulostavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja Ympäristönsuojeluilmoitusten % 50 50 % 60 60

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tulostavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja Ympäristönsuojeluilmoitusten % 50 50 % 60 60 1 Uudenmaan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon tehtävistä

Lisätiedot

Hämeen ELY-keskus 1/15

Hämeen ELY-keskus 1/15 1/15 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten % 60 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Alueiden ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset:

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten 1/11 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten % 85 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Poikkeamispäätökset: kustannusvastaavuus % 80 (Y-vastuualue)

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite % 50 % 50

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite % 50 % 50 1/14 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) % 50 Alueidenkäyttö ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset:

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten 1/12 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten % 30 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Poikkeamispäätökset: kustannusvastaavuus % 65 (Y-vastuualue)

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus 1/15

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus 1/15 1/15 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojeluilmoitusten % 70 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Alueidenkäyttö ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset: kustannusvastaavuus

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 1/15 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojeluilmoitusten % 50 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Alueiden ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset: kustannusvastaavuus %

Lisätiedot

Sopimus tarkentaa ja täydentäa elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen strategisessa tulossopimuksessa sovittuja tavoitteita.

Sopimus tarkentaa ja täydentäa elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen strategisessa tulossopimuksessa sovittuja tavoitteita. VarsinaisSuomen elinkeino, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä sekä maaja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon tehtävistä

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 1/14 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojeluilmoitusten % 90 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Alueiden ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset: kustannusvastaavuus %

Lisätiedot

Vesienhoidon 1. kauden toimenpiteiden toteutustilanne Vesienhoidon aluetilaisuudet 2013

Vesienhoidon 1. kauden toimenpiteiden toteutustilanne Vesienhoidon aluetilaisuudet 2013 Vesienhoidon 1. kauden toimenpiteiden toteutustilanne Vesienhoidon aluetilaisuudet 2013 Uudenmaan ELY-keskus / Antti Mäntykoski Toteutustilanne Valtakunnallinen toteutusohjelma SY 8/2011 (VNpp 17.2.2011)

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen ELY-keskus 1/15

Kaakkois-Suomen ELY-keskus 1/15 1/15 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten % 70 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Poikkeamispäätökset: kustannusvastaavuus % 65 (Y-vastuualue)

Lisätiedot

Työssä ympäristöalalla - oma tarinani

Työssä ympäristöalalla - oma tarinani Työssä ympäristöalalla - oma tarinani Turun yliopiston työelämäpalvelut 4.4.2017 Ylitarkastaja Anna Laiho, ympäristönsuojeluyksikkö, Varsinais-Suomen ELY-keskus 5.4.2017 Toiminta-ajatus Elinkeino-, liikenne-

Lisätiedot

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenneja ympäristökeskus

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenneja ympäristökeskus Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenneja ympäristökeskus Ympäristö- ja luonnonvarat -vastuualue Varsinais-Suomen ELY-keskus / Olli Madekivi 13.4.2010 1 Organisaatio 13.4.2010 2 Ympäristökeskuksesta ELYn

Lisätiedot

Maakunnan palvelumuotoilua asiakasnäkökulmasta, esimerkkejä -keskiössä kunta- Teemaryhmät Alueidenkäyttö ja Luonnonvarat

Maakunnan palvelumuotoilua asiakasnäkökulmasta, esimerkkejä -keskiössä kunta- Teemaryhmät Alueidenkäyttö ja Luonnonvarat Maakunnan palvelumuotoilua asiakasnäkökulmasta, esimerkkejä -keskiössä kunta- Teemaryhmät Alueidenkäyttö ja Luonnonvarat Asiakas: kuntakaavoittaja ja kunnan rakennusvalvonta Viranomaisneuvottelut ja lausunnot

Lisätiedot

Pirkanmaan ELY-keskus 1/17

Pirkanmaan ELY-keskus 1/17 1/17 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten % 50 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Alueiden ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset:

Lisätiedot

Alueidenkäyttö ja maakuntauudistus

Alueidenkäyttö ja maakuntauudistus Alueidenkäyttö ja maakuntauudistus ELY-keskusten roolista uusien maakuntien rooliin Jyrki Palomäki, yksikönpäällikkö 1.12.2016 Maakuntauudistus (sekä maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) muutokset) Alueidenkäytön

Lisätiedot

Vesiensuojeluun kohdistuvat odotukset. Sari Janhunen Ympäristöpäällikkö Vihdin kunta

Vesiensuojeluun kohdistuvat odotukset. Sari Janhunen Ympäristöpäällikkö Vihdin kunta Vesiensuojeluun kohdistuvat odotukset Sari Janhunen Ympäristöpäällikkö Vihdin kunta Vihdin vesistöpäivä 10.11.2018 Vesiensuojelu & odotukset Valtakunnallinen ohjaus Kunnan rooli Strategia ja visio vesienhoitoon

Lisätiedot

Uudenmaan vedet kuntoon ELY-keskuksen myöntämät avustukset

Uudenmaan vedet kuntoon ELY-keskuksen myöntämät avustukset Uudenmaan vedet kuntoon ELY-keskuksen myöntämät avustukset Pasi Lempinen, Uudenmaan ELY-keskus, 7.2.2017 Vesien tilan parantamiseen liittyvät avustukset ELY-keskus voi myöntää ympäristöministeriön hallinnonalan

Lisätiedot

Vesienhoidon 1. kauden toimenpiteiden toteutustilanne Vesienhoidon aluetilaisuudet 2013

Vesienhoidon 1. kauden toimenpiteiden toteutustilanne Vesienhoidon aluetilaisuudet 2013 Vesienhoidon 1. kauden toimenpiteiden toteutustilanne Vesienhoidon aluetilaisuudet 2013 Uudenmaan ELY-keskus / Antti Mäntykoski Toteutusohjelma Valtakunnallinen toteutusohjelma SY 8/2011 (VNpp 17.2.2011)

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 2014 Tavoite 2015 % % kpl kpl kpl

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 2014 Tavoite 2015 % % kpl kpl kpl Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon

Lisätiedot

Yleiskatsaus vesistöjen tilaan ja kunnostustarpeisiin Pirkanmaalla Kunnosta lähivetesi koulutus, Tampere

Yleiskatsaus vesistöjen tilaan ja kunnostustarpeisiin Pirkanmaalla Kunnosta lähivetesi koulutus, Tampere Yleiskatsaus vesistöjen tilaan ja kunnostustarpeisiin Pirkanmaalla Kunnosta lähivetesi koulutus, Tampere14.5.2016 Sami Moilanen/Pirkanmaan ELY-keskus Vesientilan kartoitus, vesienhoito ja kunnostustarpeet

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2015

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2015 Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2015 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojeluilmoitusten

Lisätiedot

Vesienhoidon toteutusohjelma. Ympäristöministeriö LAP ELY

Vesienhoidon toteutusohjelma. Ympäristöministeriö LAP ELY Vesienhoidon toteutusohjelma Ympäristöministeriö LAP ELY Vesienhoidon toteutusohjelma Vesienhoitosuunnitelmat hyväksyttiin valtioneuvostossa vuonna 2009. Vesienhoidon tavoitteiden konkretisoimiseksi valtioneuvosto

Lisätiedot

Alueiden käytön palvelut maakunnassa vuodesta 2020 eteenpäin

Alueiden käytön palvelut maakunnassa vuodesta 2020 eteenpäin Alueiden käytön palvelut maakunnassa vuodesta 2020 eteenpäin 1. Mitä varten ko. palvelukokonaisuus on olemassa eli mikä on sen tärkein tavoite? Alueiden käytön palveluihin kuuluvat maakuntakaavoitus, kuntien

Lisätiedot

Vesienhoito hallinnonuudistuksessa. Hämeen vesienhoidon yhteistyöryhmä Harri Mäkelä Hämeen ELY-keskus

Vesienhoito hallinnonuudistuksessa. Hämeen vesienhoidon yhteistyöryhmä Harri Mäkelä Hämeen ELY-keskus Vesienhoito hallinnonuudistuksessa Hämeen vesienhoidon yhteistyöryhmä 23.5.2018 Harri Mäkelä Hämeen ELY-keskus 1 2 14 000 htv Kanta-Hämeen ja Päijät- Hämeen vuosibudjetit yhteensä noin 1 200 000 000 euroa

Lisätiedot

Maakunta- ja aluehallintouudistus vesi- ja ympäristöasioiden osalta

Maakunta- ja aluehallintouudistus vesi- ja ympäristöasioiden osalta Maakunta- ja aluehallintouudistus vesi- ja ympäristöasioiden osalta Maakuntaliitot -maankäytön suunnittelu -aluekehitys Maakunnat (18 kpl) Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset Aluehallintovirastot

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 2014 Tavoite 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % 90 90 % 80 80. kpl 70 70. kpl 50 50.

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 2014 Tavoite 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % 90 90 % 80 80. kpl 70 70. kpl 50 50. Kainuun elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon tehtävistä

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 2014 Tavoite 2015. Ympäristönsuojelu ja YVA

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 2014 Tavoite 2015. Ympäristönsuojelu ja YVA 1 Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tulostavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % % kpl

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tulostavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % % kpl 1 Pirkanmaan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon

Lisätiedot

Lapin ELY-keskus 1/21

Lapin ELY-keskus 1/21 1/21 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten % 40 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Alueiden ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset:

Lisätiedot

Maakuntauudistus ELY-keskuksen kannalta. Pohjois-Karjalan ELY-keskus Neuvottelukunta

Maakuntauudistus ELY-keskuksen kannalta. Pohjois-Karjalan ELY-keskus Neuvottelukunta Maakuntauudistus ELY-keskuksen kannalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus Neuvottelukunta 1.3.2017 Palvelukyky säilytetään muutoksen aikana sekä uusien maakuntien ja valtion viraston toiminnan alkuvaiheessa.

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 2014 Tavoite 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % 40 40 % 55 55. kpl 130 130. kpl 90 90.

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 2014 Tavoite 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % 40 40 % 55 55. kpl 130 130. kpl 90 90. 1 Lapin elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon tehtävistä

Lisätiedot

Tulvadirektiivin toimeenpanon ja vesienhoidon yhteensovittaminen

Tulvadirektiivin toimeenpanon ja vesienhoidon yhteensovittaminen Tulvadirektiivin toimeenpanon ja vesienhoidon yhteensovittaminen 1 Lainsäädäntö Tulvadirektiivi (2007/60/EY) Laki tulvariskien hallinnasta (620/2010) Valtioneuvoston asetus tulvariskien hallinnasta (659/2010)

Lisätiedot

Tulvariskien hallintasuunnitelmat

Tulvariskien hallintasuunnitelmat Tulvariskien hallintasuunnitelmat Helsingin ja Espoon rannikkoalue Vesien- ja merenhoidon sekä tulvariskien hallinnan kuulemistilaisuus Helsinki 26.2.2015 Tulvariskien hallinnan suunnittelu - taustaa Tulvadirektiivi

Lisätiedot

Vesienhoitosuunnittelu vesiensuojelutyön kruununa - ulottuvuudet ympäristökasvatustyöhön

Vesienhoitosuunnittelu vesiensuojelutyön kruununa - ulottuvuudet ympäristökasvatustyöhön Vesienhoitosuunnittelu vesiensuojelutyön kruununa - ulottuvuudet ympäristökasvatustyöhön Ympäristötietoinen Uusimaa -päivä 5.11.2012 Marketta Virta, Uudenmaan ELY-keskus Mitä vesienhoitosuunnittelu on?

Lisätiedot

Vesien- ja merenhoidon yhteistyöryhmä Lappeenranta. Taina Ihaksi

Vesien- ja merenhoidon yhteistyöryhmä Lappeenranta. Taina Ihaksi Vesien- ja merenhoidon yhteistyöryhmä 21.10.2014 Lappeenranta Taina Ihaksi Yleistä vesienhoidosta VPD (2000/60/EY) ja laki vesien- ja merenhoidon järjestämisestä (1299/2004) Suunnittelu tehdään vesienhoitoalueittain

Lisätiedot

Varsinais-Suomen ELY-keskus

Varsinais-Suomen ELY-keskus Varsinais-Suomen ELY-keskus Vesiyksikkö Nykytoiminnan kuvaus VARELY Vesiyksikkö / Mirja Koskinen 14022017 VARSINAIS-SUOMEN ELY-KESKUS Ympäristö ja luonnonvarat-vastuualue johtaja Risto Timonen Alueiden

Lisätiedot

Vesi- ja luonnonvaratalouden tehtävät Pohjois-Pohjanmaan maakunnan suunnittelu/tr4. Timo Yrjänä

Vesi- ja luonnonvaratalouden tehtävät Pohjois-Pohjanmaan maakunnan suunnittelu/tr4. Timo Yrjänä Vesi- ja luonnonvaratalouden tehtävät Pohjois-Pohjanmaan maakunnan suunnittelu/tr4 Timo Yrjänä 16.11.2016 Organisointi ja ohjaus Vesitalous, vesihuolto ja pohjavesitehtäviä, vesien- ja merenhoitoa, ympäristötiedon

Lisätiedot

Vesien- ja merenhoidon tehtävät vuonna Kaakkois-Suomen vesien- ja merenhoidon yhteistyöryhmä Visa Niittyniemi

Vesien- ja merenhoidon tehtävät vuonna Kaakkois-Suomen vesien- ja merenhoidon yhteistyöryhmä Visa Niittyniemi Vesien- ja merenhoidon tehtävät vuonna 2018 Kaakkois-Suomen vesien- ja merenhoidon yhteistyöryhmä 9.5.2018 Visa Niittyniemi Vesienhoidon suunnittelun aikataulu 2016-2021, 3. suunnittelukierros vuosille

Lisätiedot

Tulvariskien hallintasuunnitelmat

Tulvariskien hallintasuunnitelmat Tulvariskien hallintasuunnitelmat Loviisan rannikkoalue Vesien- ja merenhoidon sekä tulvariskien hallinnan kuulemistilaisuus Porvoo 24.2.2015 Tulvariskien hallinnan suunnittelu - taustaa Tulvadirektiivi

Lisätiedot

Rovaniemen kaupunki Tennilammit ranta-asemakaava OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

Rovaniemen kaupunki Tennilammit ranta-asemakaava OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 Rovaniemen kaupunki Tennilammit ranta-asemakaava OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 10.01.2017 Seitap Oy 2017 Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 31/ (8) Kaupunkisuunnittelulautakunta Ykp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 31/ (8) Kaupunkisuunnittelulautakunta Ykp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 31/2012 1 (8) 389 Kaupunkisuunnittelulautakunnan lausunto vesienhoidon suunnittelun työohjelmasta, aikataulusta, ympäristövaikutusten arvioimisesta sekä Kymijoen-Suomenlahden

Lisätiedot

KIIHTELYSVAARAN RANTAOSAYLEISKAAVA

KIIHTELYSVAARAN RANTAOSAYLEISKAAVA Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet, hyväksytty valtioneuvostossa 31.11.2008 ja tulleet voimaan 1.3.2009 Alueidenkäyttötavoitteiden tehtävä Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet ovat osa maankäyttö-

Lisätiedot

Tulvariskien hallintasuunnitelmat. Vesien- ja merenhoidon sekä tulvariskien hallinnan kuulemistilaisuus Lohja

Tulvariskien hallintasuunnitelmat. Vesien- ja merenhoidon sekä tulvariskien hallinnan kuulemistilaisuus Lohja Tulvariskien hallintasuunnitelmat 25.2.2015 Tulvariskien hallinnan suunnittelu - taustaa Tulvadirektiivi (2007/60/EY) astui voimaan 6.11.2007 tarkoituksena on vähentää ja hallita tulvista ihmisen terveydelle,

Lisätiedot

Merkittävät tulvariskialueet

Merkittävät tulvariskialueet Ehdotus Kaakkois-Suomen merkittäviksi tulvariskialueiksi Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on arvioinut vesistöjen ja merenpinnan noususta aiheutuvat tulvariskit Kaakkois-Suomen

Lisätiedot

EHDOTUS PÄIJÄT-HÄMEEN MAAKUNNAN TULVARISKIALUEIKSI

EHDOTUS PÄIJÄT-HÄMEEN MAAKUNNAN TULVARISKIALUEIKSI Häme 9.4.2018 HAMELY/1444/2017 Liitteet 3 EHDOTUS PÄIJÄT-HÄMEEN MAAKUNNAN TULVARISKIALUEIKSI Tausta Maa- ja metsätalousministeriö on 20.12.2011 Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskus)

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tulostavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja Ympäristönsuojeluilmoitusten % % 60 60

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tulostavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja Ympäristönsuojeluilmoitusten % % 60 60 1 Hämeen elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon tehtävistä

Lisätiedot

Pohjois-Savon ELY-keskus 1/16

Pohjois-Savon ELY-keskus 1/16 1/16 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten % 60 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Alueiden ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset:

Lisätiedot

LIITE 1. Vesien- ja merenhoidon tilannekatsaus

LIITE 1. Vesien- ja merenhoidon tilannekatsaus LIITE 1. Vesien- ja merenhoidon tilannekatsaus Aikataulu 2012 2013 2014 2015 1 2 3 4 1 2 3 4 1 2 3 4 1 2 3 4 Työohjelman ja keskeisten kysymysten suunnittelu Kuuleminen keskeisistä kysymyksistä ja työohjelmasta

Lisätiedot

Yleistä vesienhoidon suunnittelusta. Pertti Manninen Etelä-Savon elinkeino- liikenne ja ympäristökeskus

Yleistä vesienhoidon suunnittelusta. Pertti Manninen Etelä-Savon elinkeino- liikenne ja ympäristökeskus Yleistä vesienhoidon suunnittelusta Pertti Manninen Etelä-Savon elinkeino- liikenne ja ympäristökeskus Vesienhoidon järjestäminen yleisaikataulu Vesipuitedirektiivin kansallinen toimeenpano Kansalliset

Lisätiedot

Ihmisen paras ympäristö Häme

Ihmisen paras ympäristö Häme Ihmisen paras ympäristö Häme Hämeen ympäristöstrategia Hämeen ympäristöstrategia on Hämeen toimijoiden yhteinen näkemys siitä, millainen on hyvä hämäläinen ympäristö vuonna 2020. Strategian tarkoituksena

Lisätiedot

Valtakunnallisen vesistökunnostusverkoston avajaisseminaari Helsinki Timo Yrjänä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Valtakunnallisen vesistökunnostusverkoston avajaisseminaari Helsinki Timo Yrjänä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Virtavesien kunnostus Valtakunnallisen vesistökunnostusverkoston avajaisseminaari 26.1.2012 Helsinki Timo Yrjänä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Nykytilaa Suomessa tehty paljon entiset uittoväylät pääkohde

Lisätiedot

Vesienhoidon rahoituslähteistä

Vesienhoidon rahoituslähteistä Vesienhoidon rahoituslähteistä Lapin vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous 8.2.2017 Arto Seppälä 13.2.2017 Valtion osallistumisesta vesistökunnostushankkeiden avustamiseen säädetään valtioneuvoston asetuksessa

Lisätiedot

Vesistöjen kunnostusstrategian esittely

Vesistöjen kunnostusstrategian esittely Vesistöjen kunnostusstrategian esittely Valtakunnallisen vesistökunnostusverkoston avajaisseminaariin 26.1.2012 klo 10.00-16.30 SYKE Hannele Nyroos Ympäristöministeriö Vesien ekologinen tila ja tavoitetilat

Lisätiedot

Kunnat ja ELY, MRL kehittämiskeskustelupäivä

Kunnat ja ELY, MRL kehittämiskeskustelupäivä Kunnat ja ELY, MRL kehittämiskeskustelupäivä 12.1.2018 Avauspuheenvuoro Tilannekatsaus maakuntauudistukseen Johtaja ELYistä maakuntiin siirtyvät Y-tehtävät: oranssi ELYistä LUOVA- virastoon: sininen Jakautuva:

Lisätiedot

Tulvariskien alustava arviointi 2. suunnittelukierroksella

Tulvariskien alustava arviointi 2. suunnittelukierroksella Tulvariskien alustava arviointi 2. suunnittelukierroksella Maa- ja metsätalousministeriön avauspuheenvuoro Olli-Matti Verta, neuvotteleva virkamies SYKE, 5.10.2017 Säädökset ja vastuut Laki tulvariskien

Lisätiedot

Tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen valmistelu: osallistuminen, tiedottaminen ja kuuleminen

Tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen valmistelu: osallistuminen, tiedottaminen ja kuuleminen Tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen valmistelu: osallistuminen, tiedottaminen ja kuuleminen Tausta Tulvariskien hallintasuunnitelmat laaditaan niille vesistö- tai rannikkoalueille

Lisätiedot

METSÄTALOUS, KAAVOITUS, YMPÄRISTÖ

METSÄTALOUS, KAAVOITUS, YMPÄRISTÖ METSÄTALOUS, KAAVOITUS, YMPÄRISTÖ ELY-KESKUS - LAKISÄÄTEINEN ROOLI KAAVOITUKSESSA - EDISTÄÄ, OHJAA JA VALVOO KUNTIEN KAAVOITUSTA - EDUSTAA VALTION LUONNONSUOJELUVIRANOMAISTA - VALITUSOIKEUS 2 MRL: Elinkeino-,

Lisätiedot

Vesienhoidon suunnittelun tilannekatsaus. Hämeen ELY-keskus

Vesienhoidon suunnittelun tilannekatsaus. Hämeen ELY-keskus Vesienhoidon suunnittelun tilannekatsaus Hämeen ELY-keskus Vesienhoitosuunnitelmat 2016-2021 Hyväksytty valtioneuvostossa 3.12.2015 Astuivat voimaan 2016 ja ohjaavat vesienhoidon toteutusta Löytyvät osoitteesta

Lisätiedot

Vesienhoidon, merenhoidon ja tulvasuojelun ajankohtaiset

Vesienhoidon, merenhoidon ja tulvasuojelun ajankohtaiset Vesienhoidon, merenhoidon ja tulvasuojelun ajankohtaiset Satavesi-ohjelman Kokemäenjoki-ryhmän kokous 4.12.2015 Pekka Paavilainen Varsinais-Suomen ELY-keskus Suunnitelmat ja ohjelmat vuosille 2016-2021

Lisätiedot

Vesistöjen kunnostushankkeiden rahoitus

Vesistöjen kunnostushankkeiden rahoitus Vesistöjen kunnostushankkeiden rahoitus harkinnanvaraiset valtionavustukset ja muut rahoituslähteet 25.4.2018 Kunnostusrahojen myöntöperusteet VN asetuksesta Valtioneuvoston asetus 714/2015 Asetuksessa

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tulostavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % % kpl

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tulostavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % % kpl 1 Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja

Lisätiedot

Uudet valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet (VATit)

Uudet valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet (VATit) Uudet valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet (VATit) - kulttuuriympäristön näkökulmasta Rakennusperinnön ja korjausrakentamisen neuvottelupäivät 11.4.2018 Timo Turunen ympäristöministeriöstä Valtakunnalliset

Lisätiedot

Katsaus maakuntakaavoituksen. Maisema-analyysin kurssi Aalto-yliopisto 30.11.2015

Katsaus maakuntakaavoituksen. Maisema-analyysin kurssi Aalto-yliopisto 30.11.2015 Katsaus maakuntakaavoituksen maailmaan Maisema-analyysin kurssi Aalto-yliopisto 30.11.2015 Iltapäivän sisältö Mikä on Uudenmaan liitto? Entä maakuntakaava? Maakunta-arkkitehti Kristiina Rinkinen Maisema-arkkitehdin

Lisätiedot

Suunnitelmallinen vesialueiden käyttö. Riitta Murto-Laitinen

Suunnitelmallinen vesialueiden käyttö. Riitta Murto-Laitinen Suunnitelmallinen vesialueiden käyttö Riitta Murto-Laitinen 22.1.2014 Maakuntakaavoitus merialueilla MRL:n mukaista alueiden käytön suunnittelua Suomessa merialueiden suunnittelua koskevaa lainsäädäntöä

Lisätiedot

ELYt ja merialueiden suunnittelu

ELYt ja merialueiden suunnittelu ELYt ja merialueiden suunnittelu Varsinais-Suomen EL- keskus, Outi Vesakoski, Luonnonsuojelu 15.4.2010 1 2 ELYt ja luonnon monimuotoisuus Tehtävät Valvoo suotuisan suojeluntason toteutumista lajeilla ja

Lisätiedot

Veden vuoro Vesiensuojelun tehostamisohjelma Tarja Haaranen, ohjelmapäällikkö, YM Vaikuta vesiin päivät

Veden vuoro Vesiensuojelun tehostamisohjelma Tarja Haaranen, ohjelmapäällikkö, YM Vaikuta vesiin päivät Veden vuoro Vesiensuojelun tehostamisohjelma 2019-2023 Tarja Haaranen, ohjelmapäällikkö, YM Vaikuta vesiin päivät 27.-28.8.2019 Nyt on veden vuoro Suurten vesialueiden maana kannamme suurta vastuuta vesistä.

Lisätiedot

ELY-keskuksen rooli rakentamisessa

ELY-keskuksen rooli rakentamisessa ELY-keskuksen rooli rakentamisessa Rakentaminen nopeammaksi -seminaari Kuopio 7.2.2018 Kimmo Huttunen, ympäristölakimies Pohjois-Savon ELY-keskus 7.2.2018 ELY-keskuksen vastuualueet Elinkeinot, työvoima

Lisätiedot

Pohjavesialueiden tarkistus ja uudelleen luokittelu, Kaakkois-Suomi

Pohjavesialueiden tarkistus ja uudelleen luokittelu, Kaakkois-Suomi Pohjavesialueiden tarkistus ja uudelleen luokittelu, Kaakkois-Suomi 21.9.2017 Kaakkois-Suomen ELY-keskus, Heidi Rautanen ja Pyry Mäkelä Pohjavesialueiden tarkistus ja uudelleen luokittelu Laki vesien-

Lisätiedot

Posio HIMMERKIN RANTA-ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

Posio HIMMERKIN RANTA-ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 Posio HIMMERKIN RANTA-ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 05.04.2018 Seitap Oy 2018 Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

Alueidenkäytön, ympäristön ja liikenteen palvelukuvaukset. Merja Vikman-Kanerva

Alueidenkäytön, ympäristön ja liikenteen palvelukuvaukset. Merja Vikman-Kanerva Alueidenkäytön, ympäristön ja liikenteen palvelukuvaukset Merja Vikman-Kanerva 24.4.2017 (*) Vaikuttavuuden taso +++ erittäin merkittävä ++ merkittävä + lievä tai vähäinen merkitys Henkilöstö ja vaikuttavuus

Lisätiedot

Vesistökunnostuksen kansalliset rahoituslähteet. Vesistöpäällikkö Visa Niittyniemi Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Vesistökunnostuksen kansalliset rahoituslähteet. Vesistöpäällikkö Visa Niittyniemi Kaakkois-Suomen ELY-keskus Vesistökunnostusverkoston seminaari 2016 Vesistökunnostuksen kansalliset rahoituslähteet Vesistöpäällikkö Visa Niittyniemi Kaakkois-Suomen ELY-keskus Kaakkois-Suomen ELY-keskus/Visa Niittyniemi 1 Kunnostustoiminnan

Lisätiedot

Lapin ELY-keskus 4.6.2013 Kirjaamo.lappi (a) ely-keskus.fi

Lapin ELY-keskus 4.6.2013 Kirjaamo.lappi (a) ely-keskus.fi Lapin ELY-keskus 4.6.2013 Kirjaamo.lappi (a) ely-keskus.fi Viite: Lausuntopyyntö, Lapin ELY-keskus, Torniojoen vesienhoitoalue, vesienhoidon työohjelma ja keskeiset kysymykset, 15.6.2012. LAPELY/11/07.04/2012.

Lisätiedot

Vantaanjoki-neuvottelukunnan VESI KAAVASSA SEMINAARI 25.9.2007 MAAKUNTAKAAVOITUKSEN KEINOT. ympäristösuunnittelija Lasse Rekola Uudenmaan liitto

Vantaanjoki-neuvottelukunnan VESI KAAVASSA SEMINAARI 25.9.2007 MAAKUNTAKAAVOITUKSEN KEINOT. ympäristösuunnittelija Lasse Rekola Uudenmaan liitto Vantaanjoki-neuvottelukunnan VESI KAAVASSA SEMINAARI 25.9.2007 MAAKUNTAKAAVOITUKSEN KEINOT ympäristösuunnittelija Lasse Rekola Uudenmaan liitto 2 VESI MAAKUNTAKAAVASSA Seuraavassa lyhyesti: Maakuntakaavasta

Lisätiedot

Vesienhoidon toimenpiteiden edistäminen Vantaanjoen vesistössä

Vesienhoidon toimenpiteiden edistäminen Vantaanjoen vesistössä Vesienhoidon toimenpiteiden edistäminen Vantaanjoen vesistössä Kirsti Lahti Vantaanjoen toimenpideohjelma 2017-2027 5.9.2017 1 Vantaanjoen toimenpideohjelma 2017-2027 5.9.2017 2 TAUSTA Vantaanjoen vesiensuojelun

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan maakuntatilaisuus

Pohjois-Pohjanmaan maakuntatilaisuus Pohjois-Pohjanmaan maakuntatilaisuus Alueidenkäyttö ja rakentaminen 26.4.2018, Oulu Anne Jarva Maakunnan ja kunnan yhteistyö alueidenkäytön suunnittelussa Maakunnan ja alueen kuntien tulee tehdä ennakoivaa

Lisätiedot

Läsnä: Jari Mutanen, pj. Pohjois-Savon ELY-keskus. Poissa: Leena Gunnar Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Läsnä: Jari Mutanen, pj. Pohjois-Savon ELY-keskus. Poissa: Leena Gunnar Kaakkois-Suomen ELY-keskus 1 Jakelussa mainituille Asia: VUOKSEN VESIENHOITOALUEEN JA KYMIJOEN SUOMENLAHDEN VESIENHOITOALUEEN OHJAUSRYHMIEN YHTEINEN KOKOUS. PÖYTÄKIRJA VHA1 ja VHA2 ohjausryhmät, kokous 2/2013 Aika: Keskiviikko 16.10.2013

Lisätiedot

Valtion rahoitus vesien- ja merenhoidon toimenpideohjelman toteutukseen Jenni Jäänheimo, Ympäristöministeriö

Valtion rahoitus vesien- ja merenhoidon toimenpideohjelman toteutukseen Jenni Jäänheimo, Ympäristöministeriö Valtion rahoitus vesien- ja merenhoidon toimenpideohjelman toteutukseen 2016-2018 Jenni Jäänheimo, Ympäristöministeriö Vesien ja merenhoitoa tukevat kärkihankkeet YM/ yhteistyö YM/ELY koordinaatio Hakuyhteistyö

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % % kpl

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % % kpl 1 Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon

Lisätiedot

Maakuntauudistus yhden luukun palvelujen toteuttajana

Maakuntauudistus yhden luukun palvelujen toteuttajana Maakuntauudistus yhden luukun palvelujen toteuttajana Miksi ja mitä tavoitellaan? Hyvinvointi- ja terveyserojen kaventaminen Toimivammat palvelut Hallinnon sujuvoittaminen Palveluiden yhdenvertainen saatavuus,

Lisätiedot

Vesienhoidon keskeiset kysymykset työohjelma ja aikataulu Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoalue

Vesienhoidon keskeiset kysymykset työohjelma ja aikataulu Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoalue Vesienhoidon keskeiset kysymykset työohjelma ja aikataulu Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoalue KOOSTE KUULEMISPALAUTTEEN VERKKAVASTAUKSISTA LOKAKUU 2018 KOOSTE VERKKOKYSELYN VASTAUKSISTA

Lisätiedot

Uudenmaan vesihuolto. Ajankohtaista

Uudenmaan vesihuolto. Ajankohtaista Uudenmaan vesihuolto Ajankohtaista Teemu Haapala Uudenmaan ELY-keskus Valtion tuet - vesihuoltoavustukset Määrärahat vuodelle 2015-1 250 000 - Hakemuksia 18 kpl Esitys jaosta hyväksyttäneen Y:n johtoryhmän

Lisätiedot

Ajankohtaista vesien- ja merenhoidossa Aktuellt i vatten- och havsvården Kyrönjoen työryhmä Arbetsgruppen för Kyro älv

Ajankohtaista vesien- ja merenhoidossa Aktuellt i vatten- och havsvården Kyrönjoen työryhmä Arbetsgruppen för Kyro älv Ajankohtaista vesien- ja merenhoidossa Aktuellt i vatten- och havsvården Kyrönjoen työryhmä Arbetsgruppen för Kyro älv 14.01.2019 1 Ajankohtaista 2019 Toimenpiteiden seuranta ja toteutuksen arviointi 2016-2018

Lisätiedot

Puruvesi-seminaari Vesienhoitosuunnitelmien toteuttaminen. Ylijohtaja Pekka Häkkinen Etelä-Savon ELY-keskus

Puruvesi-seminaari Vesienhoitosuunnitelmien toteuttaminen. Ylijohtaja Pekka Häkkinen Etelä-Savon ELY-keskus Puruvesi-seminaari 6.9.2016 Vesienhoitosuunnitelmien toteuttaminen Ylijohtaja Pekka Häkkinen Etelä-Savon ELY-keskus Vesienhoidon lainsäädäntö Laki vesien- ja merenhoidon järjestämisestä (1299/2004) Vesienhoidosta

Lisätiedot

VÄLKE-ryhmän toiminta. Mikko Kantokari Uudenmaan ELY-keskus

VÄLKE-ryhmän toiminta. Mikko Kantokari Uudenmaan ELY-keskus VÄLKE-ryhmän toiminta Mikko Kantokari Uudenmaan ELY-keskus 22.4.2014 Ympäristö ja luonnonvarat ympäristönsuojelu alueidenkäyttö, yhdyskuntarakenne ja rakentamisen ohjaus ympäristövaikutusten arviointi

Lisätiedot

Lapin elinkeino-, liikenne ja ympänstökeskuksen tolmlnnalllnen tulossopimus ympäristöministerlön tolmlalan tehtävistä 2015

Lapin elinkeino-, liikenne ja ympänstökeskuksen tolmlnnalllnen tulossopimus ympäristöministerlön tolmlalan tehtävistä 2015 Lapin elinkeino-, liikenne ja ympänstökeskuksen tolmlnnalllnen tulossopimus ympäristöministerlön tolmlalan tehtävistä 2015 Sopimus tarkentaa ja täydentää elinkeino-, liikenne- ja ympänstökeskuksen strategisessa

Lisätiedot

Vesienhoidon asettamat tavoitteet turvetuotannon vesiensuojelulle. Marjaana Eerola

Vesienhoidon asettamat tavoitteet turvetuotannon vesiensuojelulle. Marjaana Eerola Vesienhoidon asettamat tavoitteet turvetuotannon vesiensuojelulle Marjaana Eerola Vesienhoidon suunnittelusta Tavoitteena, ettei vesien tila heikkene ja että vedet olisivat vähintään hyvässä tilassa vuonna

Lisätiedot

Pertti Manninen Etelä-Savon ELY- keskus. Vesienhoito Joroisten vesienhoitoryhmä Kokous 3/

Pertti Manninen Etelä-Savon ELY- keskus. Vesienhoito Joroisten vesienhoitoryhmä Kokous 3/ Pertti Manninen Etelä-Savon ELY- keskus Vesienhoito Joroisten vesienhoitoryhmä Kokous 3/2017 8.11.2017 Vesienhoidon suunnittelun aikataulu 2016-2021, 3. suunnittelukierros vuosille 2022-2017 11/2017 Ominaispiirteet

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan ELY-keskus Tulossopimuksen tarkistaminen vuodelle 2018 keskeiset asiat

Pohjois-Karjalan ELY-keskus Tulossopimuksen tarkistaminen vuodelle 2018 keskeiset asiat Pohjois-Karjalan ELY-keskus Tulossopimuksen tarkistaminen vuodelle 2018 keskeiset asiat ELY-keskuksen neuvottelukunta 27.10.2017 Ritva Saarelainen, Janne Kärkkäinen 27.10.2017 Ihmisten työllisyys, osaaminen

Lisätiedot

Vesienhoidon TPO Teollisuus

Vesienhoidon TPO Teollisuus Vesienhoidon TPO Teollisuus Sidosryhmäseminaari 5.3.2014 Juha Lahtela 5.3.2014 Nykykäytäntö Ympäristönsuojelulainsäädännön mukaisesti ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavat toiminnot tarvitsevat ympäristöluvan

Lisätiedot

Pirkanmaan vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous

Pirkanmaan vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous Pirkanmaan vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous 20.9.2017 21.9.2017 Esityslista 1. Kokouksen avaus 2. Kokouksen järjestäytyminen 3. Vesienhoidon 3. kauden aikataulu 4. Pohjavesien keskeiset kysymykset ja

Lisätiedot

Ivalojoen vesistöalueen tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen

Ivalojoen vesistöalueen tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen IVALOJOEN TULVARYHMÄ Ivalojoen vesistöalueen tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen lähtökohdat, tavoitteet ja valmistelu Tausta Tulvariskien hallinnalla tarkoitetaan sellaisia toimenpiteitä,

Lisätiedot

Ajankohtaista vesien- ja merenhoidossa. Antton Keto ja Maria Laamanen Vaikuta vesiin Yhteistyötä vesien ja meren parhaaksi, 5.9.

Ajankohtaista vesien- ja merenhoidossa. Antton Keto ja Maria Laamanen Vaikuta vesiin Yhteistyötä vesien ja meren parhaaksi, 5.9. Ajankohtaista vesien- ja merenhoidossa Antton Keto ja Maria Laamanen Vaikuta vesiin Yhteistyötä vesien ja meren parhaaksi, 5.9.2017, Turku Vesienhoidon ajankohtaiset asiat Vesienhoidon suunnittelussa työn

Lisätiedot

Vesienhoito ja maatalous

Vesienhoito ja maatalous Vesienhoito ja maatalous Ympäristöosaaminen maatilan toiminnan vahvuutena 9.6.2014, Pori Sanna Kipinä-Salokannel Varsinais-Suomen ELY-keskus, Vesien tilan yksikkö Vesienhoidon suunnittelu Vesistöaluekohtainen

Lisätiedot

Pirkanmaan ilmastostrategiatyö käynnistyy

Pirkanmaan ilmastostrategiatyö käynnistyy Pirkanmaan ilmastostrategiatyö käynnistyy Ilmastostrategiatyön käynnistämisseminaari 14.11.2012, Tampere, Vapriikki Tom Frisk Pirkanmaan ELY-keskus 1. ILMASTOSTRATEGIATYÖN LÄHTÖKOHDAT Valtioneuvoston pitkän

Lisätiedot

Ajankohtaista luonnonsuojelussa

Ajankohtaista luonnonsuojelussa Ajankohtaista luonnonsuojelussa Kaavoituksen ajankohtaispäivä Ruissalo 6.6.2013 Luonnonsuojeluyksikkö, ylitarkastaja Leena Lehtomaa Luontoarvot ja luonnon monimuotoisuus Luonnon monimuotoisuuden vähenemisellä

Lisätiedot

Nosta rahat pintaan. Vesien- ja merenhoidon toimenpiteiden tukeminen kärkihankerahoituksella Jenni Jäänheimo, YM,

Nosta rahat pintaan. Vesien- ja merenhoidon toimenpiteiden tukeminen kärkihankerahoituksella Jenni Jäänheimo, YM, Nosta rahat pintaan Vesien- ja merenhoidon toimenpiteiden tukeminen kärkihankerahoituksella Jenni Jäänheimo, YM, 2.2.2017 Suomesta kestävän bio- ja kiertotalouden edelläkävijä Cleantech Biotalous Kiertotalous

Lisätiedot

Ajankohtaista YM:ssä Sonja Pyykkönen

Ajankohtaista YM:ssä Sonja Pyykkönen Ajankohtaista YM:ssä 12.2.2019 Sonja Pyykkönen Sisältö Ravinteiden kierrätyksen ja vesien- ja merenhoidon kärkihankkeet Vesiensuojelun tehostamisohjelma Vesienhoitosuunnitelmien ja toimenpideohjelmien

Lisätiedot

ENO-TUUPOVAARA RANTAOSAYLEISKAAVA

ENO-TUUPOVAARA RANTAOSAYLEISKAAVA Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet, hyväksytty valtioneuvostossa 31.11.2008 ja tulleet voimaan 1.3.2009 Alueidenkäyttötavoitteiden tehtävä Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet ovat osa maankäyttö-

Lisätiedot

Maakuntakaavat merialueilla. VELMU-seminaari Anne Savola Ympäristösuunnittelija, Satakuntaliitto

Maakuntakaavat merialueilla. VELMU-seminaari Anne Savola Ympäristösuunnittelija, Satakuntaliitto Maakuntakaavat merialueilla VELMU-seminaari 15.4.2010 Anne Savola Ympäristösuunnittelija, Satakuntaliitto Maakunnan liiton tehtävät Lakisääteinen kuntayhtymä Alueiden kehittämisviranomainen ja maakunnan

Lisätiedot