Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite"

Transkriptio

1 1/15 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojeluilmoitusten % 50 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Alueiden ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset: kustannusvastaavuus % 50 (Y-vastuualue) Tarkastuskäynnit yhteensä (Y-vastuualue) kpl 50 Määräaikaistarkastukset (Y-vastuualue) kpl 40 Vesilain mukainen valvonta, valvontakäynnit kpl 65 (Y-vastuualue) Pilaantuneiden alueiden kunnostus, kpl 1 valmistuneet hankkeet (Y-vastuualue) Ilmastostrategian toteuttaminen (Yvastuualue) Etelä-Savon ja Pohjois-Savon yhteinen Savon ilmastoohjelma -hanke valmistuu v maakuntien liittojen rahoittamana (EAKR). Alueellisen jätesuunnitelman ja jätealan uuden lainsäädännön toimeenpano (Yvastuualue) Varkauden ekovoimalaitoksen suunnittelu Lupaasioista annettavissa lausunnoissa otetaan kantaa uuden jätelain etusijajärjestykseen. Toteutetaan yhteistyössä Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen, Pohjois- Savon ELY-keskuksen kanssa yhteinen metalliromunkerääjien ja autopurkamojen valvontaprojekti, jonka tavoitteena on selkeyttää ja yhtenäistää ympäristölupien valvontaa sekä ohjeistaa toiminnanharjoittajia uudesta jätelainsäädännöstä. Hankkeeseen on tarkoitus palkata määräaikainen työntekijä. Hankkeelle haetaan rahoitusta ympäristöministeriöstä.

2 Ympäristönsuojelulain toimeenpanon valvonta (Y-vastuualue) 2/15 Lausunnoissa ympäristölupaviranomaisille tuodaan esiin BAT-tekniikan tilanne, huomioidaan VHS:n ja Itä- Suomen jätesuunnitelman tavoitteet ja toimenpiteet ja annetaan ajantasainen tieto paikallisolosuhteista. Järjestetään kuntien neuvottelu/koulutuspäivät. Kartoitetaan ympäristöluvanvaraisen toiminnan käyttämät vesiympäristölle vaaralliset ja haitalliset aineet. Valmistaudutaan IE-direktiivin toimeenpanoon. Kemikaalilainsäädännön valvonta (Yvastuualue) Ilmansuojelun ja ilmanlaadun seurannan edistäminen (Y-vastuualue) Kemikaalivalvontaa tehdään ympäristölupavalvonnassa. Osallistutaan TUKESin valvontatarkastuksille. Kehitetään kemikaalilain osaamista ja ylläpitoa itäisten ELYjen valvojien yhteistyönä. Etelä-Savon ELY-keskuksen vetämä REACHryhmän raportti valmistuu v Ryhmän tavoitteena on etsiä synergioita kemikaalilain- ja REACH-asetuksen valvontaan Itä-Suomen AVIn, Itä-Suomen pelastuslaitoksen, kuntien ympäristönsuojeluviranomaisten ja Etelä-Savon ELYkeskuksen välillä. Ilmanlaadun jatkuva hiukkasmittaus on järjestetty kiertävällä laitteistolla maakunnan kaupungeissa vuoteen 2013 saakka.

3 3/15 Maaperän suojelu (Y-vastuualue) Valtion jätehuoltotyönä kunnostettujen Punkaharjun vanhan kaatopaikan ja Raviradantien kyllästämöalueen kunnostustoimien ympäristövaikutuksia seurataan erillisten ohjelmien mukaan. Huosiuskankaan ampumaradan puhdistustyötä suunnitellaan. Edistetään maaperän- ja pohjavedensuojeluhankkeita Naarajärvellä ja Punkasalmella. Merkittävät hankkeet, joissa toimimme asiantuntijana: Pieksämäen varikkoalueen, Pursialan kloorifenoleiden ja VRn vanhan kyllästämöalueen puhdistaminen. MATTI järjestelmää ylläpidetään. Osallistutaan Huruslahden ja Haukiveden TBT-pitoisen sedimentin kunnostusvaihtoehtojen ja niiden ympäristövaikutusten arviointiin yhteistyössä Pohjois- Savon Ely-keskuksen kanssa. Kehitetään Pohjois-Savon ELY-keskuksen kanssa ELYille vanhoista öljyvahinkokohteista edelleen aiheutuvien riskien tunnistamisen ja tutkimisen toimintamalli. Alueiden ja rakentamisen ohjaus Alueiden ja rakentamisen ohjaus Ympäristövaikutusten arvioinnin yhtenäisyys (Y-vastuualue) Yleis- ja asemakaavoitusta koskevat viranomaisneuvottelut (Y-vastuualue) Muut kaavoja koskevat neuvottelut kuin viranomaisneuvottelut (Y-vastuualue) Etelä-Savon ELY-keskuksessa toimii YVA-ryhmä. Ryhmässä on jäseniä kaikista Y-vastuualueen yksiköistä. Ryhmä kokoontuu kerran kuukaudessa. Sen tavoitteena on mm. arvioinnin yhtenäisyyden takaaminen. kpl 40 kpl 35

4 Alueiden ja rakentamisen ohjaus Alueiden ja rakentamisen ohjaus Alueiden ja rakentamisen ohjaus Alueiden ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset: ratkaistut yhteensä (Yvastuualue) Rakennussuojelupäätökset, ratkaistut yhteensä (Y-vastuualue) Kehittämiskeskustelut kuntien alueiden käytön suunnittelun ja rakentamisen ohjauksessa (Y-vastuualue) Suunnitelmien ja kaavojen valmistelu (Yvastuualue) kpl 90 kpl 1 4/15 ELY-keskukset käyvät vuosittain kehittämiskeskustelut alueidensa kuntien kanssa ja on tärkeää, että niitä kehitetään jatkuvasti vastaamaan yhä paremmin kuntien tarpeita. Tavoitteessa raportoidaan kehityskeskusteluiden sisällöstä. Vaikutetaan erityisesti kaupunkiseutujen merkittävien suunnitelmien ja kaavahankkeiden valmisteluun, kuten rakennemallisuunnitelmiin. Pyritään edistämään kaupunkien taajamayleiskaavoituksen ja asemakaavoituksen ajantasaisuutta. Jatketaan systemaattista kaavaohjauksen kehittämistä.

5 Alueiden ja rakentamisen ohjaus Yhdyskuntarakenteen kehittäminen (Yvastuualue) 5/15 Yhdyskuntarakenteen toimivuuden merkitystä (palvelujen saavutettavuus, joukkoliikenteen ja erityisesti kevyen liikenteen valmiudet) korostetaan erityisesti kaupunkiseuduilla kaikessa kaavaohjauksessa ja muiden suunnitelmien käsittelyssä. Kuntien tietoisuutta hajarakentamisen todellisista kustannuksista ja vaikutuksista pyritään lisäämään, suunnittelutarveratkaisuita ja tarkoituksen muutoksia seurataan huolellisesti. Osallistutaan kauppaa koskevan makuntakaavan valmisteluun. Kaupan ja muiden merkittävää liikennettä aiheuttavien palveluiden sijoittumisen ohjaamisen suunnitelmallisuutta korostetaan erityisesti yleiskaavahankkeissa. Alueiden ja rakentamisen ohjaus Tuulivoimakaavoitus (Y-vastuualue) Tuulivoimakaavoitusta ja sen laatua edistetään asiantuntijaohjauksella. Osallistutaan tuulivoimaa koskevan maakuntakaavan valmisteluun.

6 Alueiden ja rakentamisen ohjaus Elinympäristön laatu, kulttuuriympäristöohjelmat ja niiden inventointi (Y-vastuualue) 6/15 Etelä-Savon kulttuuriperintötietokannan kehittämishanke käynnistyy. Kulttuuriympäristöjen ja virkistysreitistöjen laadun parantamista tuetaan. Kaupunkiseutujen kaavahankkeissa kiinnitetään huomiota erityisesti toimivuuteen, melukysymyksiin ja hyvin sijoittuviin virkistys- ja viheryhteyksiin. Kirkonkylien, muiden taajamien ja kylien osalta korostetaan niiden elinvoimaisina säilymistä osallistumalla asiantuntijapanoksella mm. kirkonkylien kehittämishankkeisiin ja kannustetaan kuntia vanhentuneiden kaavojen päivittämiseen. Alueiden ja rakentamisen ohjaus Rakentamisen ohjaus (Y-vastuualue) Edistetään rakennusvalvontaviranomaisten yhteistyötä ja rakentamisen normien yhtenäistä tulkintaa. Kiinnitetään huomiota rakennuskannan energiatehokkuuden parantamiseen, kosteus- ja homeongelmien ehkäisyyn, rakennusten turvallisuuteen sekä rakentamisen sijoittumiseen tulvavaara-alueille. Rakentamisen ohjausta edistetään ottamalla ajankohtaiset asiat esille koulutustilaisuuksissa, joita järjestetään osittain yhteistyössä itäisten ELY-keskusten kanssa. Lisäksi kaikissa kuntien kehittämiskeskusteluissa käydään läpi rakennusvalvonnan tilannekatsaus ja käsitellään kuntien erityispiirteitä sekä kuntien välisen yhteistyön kehittämistä. Luonnonsuojeluohjelmien toteutus (Yvastuualue) ha 100

7 7/15 METSO-toteutus (Y-vastuualue) ha 400 Natura-alueiden valmiiden hoito- ja suunnitelmien osuus tarpeesta (Yvastuualue) Hoidossa olevat perinnebiotoopit, osuus tarpeesta (Y-vastuualue) Luontotyyppien ja erityisesti suojeltavien lajien rajauspäätökset (LsL 29, 47 ) (Yvastuualue) YSA merkintä ajantasalla, % alueista (Yvastuualue) Biodiversiteettistrategian jalkauttaminen (Yvastuualue) % 56 % 70 kpl 1 % 47 Biodiversiteettistrategian tavoitteet otetaan huomioon luonnonsuojelun toteutuksen lisäksi läpäisevästi koko ELY-keskuksen toiminnassa sekä sidosryhmäyhteistyössä. ELY-keskus osallistuu Natura 2000 tietokannan uudistamisen edellyttämiin tietojen tarkistuksiin yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen ja Metsähallituksen kanssa.

8 Luontotyyppi- ja lajisuojelun edistäminen (Yvastuualue) 8/15 Toteutetaan VN:n soidensuojelua koskevan periaatepäätöksen mukaisia toimenpiteitä. Käynnistetään lajisuojelun toimintaohjelman mukainen alueellisen priorisointityö soveltuvin osin yhteistyössä Saimaan alueen ELY-keskusten (PKA, POS), Metsähallituksen ja muiden yhteistyötahojen kanssa. Erityisesti suojeltavien lajien rajauspäätöksiä valmistellaan tulevan alueellisen priorisointiohjelman osoittaman tarpeen mukaan. Luonnonsuojelulain luontotyyppikohteista inventoidaan uusia tietoon tulevia kohteita ja valmistellaan rajauspäätöksiä tarpeen mukaan. Osallistuminen mahdollisen saimaannorpan suojelua edistävän Life+ -hankkeen hakemuksen valmisteluun ja toteuttamiseen. Maisemanhoitoalueiden valmistelu (Yvastuualue) Tutkitaan maisemanhoitoalueiden perustamisen edellytyksiä valtakunnallisesti arvokkailla maisemaalueilla Mahdollisuutena Maisema- hankkeessa vuosina Hankkeessa myös edistetään maisemien ja perinnebiotoopien hoitoa uusin ja vanhoin konstein. Maisema-alueiden päivitysinventoinnit (Yvastuualue) Valtakunnallisesti ja maakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventointi valmistuu 'Maakunnan parhaat maisemat'-hankkeessa. Lisäksi käynnistetään Heinäveden reitin kanavaympäristöjen maisemanhoitosuunnitelman laatiminen.

9 Maasto- ja vesiliikennelain soveltaminen (Yvastuualue) 9/15 Tutkitaan saimaannorpan suojelusuunnitelman täytäntöönpanoon liittyvät tarpeet moottoriliikenteen rajoittamiseksi jäällä. Valmistaudutaan maastoliikennelain muutokseen, joka siirtäisi moottorikelkkareittien hyväksymisen kunnilta ELYille. Ohjataan luonnon virkistysä ja luontomatkailua osallistumalla virkistyshankkeiden suunnitteluun ja toteuttamiseen. Uusiomateriaalien aste suhteessa luonnon kiviainesten ön (Yvastuualue) Oma mittari: Luonnonsuojelun palveluiden tuotteistamisen ja hankinnan toimintamalli (Y-vastuualue) Vesistöjen kunnostushankkeet (Yvastuualue) Säännöstelyn kehittämishankkeet (Yvastuualue) Suojelusuunnitelmien piirissä olevat I luokan pohjavesialueet, osuus (Y-vastuualue) Pohjavesiselvitykset, alueiden rajoja tarkentavat (Y-vastuualue) Siirtoviemärihankkeet, valmistuvat (Yvastuualue) Haja-asutuksen viemäröintihankkeet (Yvastuualue) kpl 2 kpl 0 % 60 kpl 1 kpl 0 kpl 2 Maa-ainesten ottomääriä seurataan, tiedot viedään NOTTO-järjestelmään. Laaditaan yhteistyössä POKELYn kanssa luonnonsuojelutehtäviin liittyvien palveluiden hankinnan tuotteistus ja toimintajärjestelmä (0,25 htv).

10 10/15 Taloudet valmistuneiden haja-asutuksen viemäröintihankkeiden piirissä (Yvastuualue) Luvanvaraisten laitosten velvoitetarkkailuohjelmien tarkistaminen määräysten mukaisiksi (Y-vastuualue) Seurantaohjelman mukaiset näytteet (Yvastuualue) Vesistöasemien automatisointiaste (Yvastuualue) Haja-asutusalueiden jätevesineuvonta (Yvastuualue) Vesienhoitosuunnitelmien toteuttaminen (Yvastuualue) kpl 50 kpl 0 kpl 2200 % 64 Etelä-Savossa jätevesineuvontaa hoitaa kuntien Omavesi -hanke, joka on rahoitettu EU:n maaseutuohjelmasta. ELY ohjaa ja tekee yhteistyötä hankkeen kanssa. Hankkeen jatkamisen rahoitusta ja toimintatapaa vuoden 2013 jälkeen valmistellaan. Etelä-Savon vesienhoidon yhteistyöryhmä toimii. Alueellinen ja valtakunnallinen yhteistyö on aktiivista. Toimitaan aktiivisessa yhteistyössä vesienhoidon yhteistyöryhmässä ja alueellisissa toteutusryhmissä. Toteutetaan Etelä-Savon pinta- ja pohjavesien hoidon toimenpideohjelmia. Pohjavesien hoidon valtakunnallisen koordinaation turvaamiseksi Etelä- Savon ELY-keskus on varautunut osallistumaan asian hoitamiseen. Käynnistetään seuraava VHSsuunnittelukausi Toteutetaan pinta- ja pohjavesien hoidon toimenpideohjelmia. Tuetaan valtakunnallisen viemäröintiohjelman toteuttamista.

11 Merenhoitosuunnitelmien valmistelu ja Itämeren suojeluohjelman toteutus (Yvastuualue) Vedenalaisen meriluonnon inventointiohjelma (Y-vastuualue) Siirtoviemäri- ja vesistökunnostushankkeet (Y-vastuualue) Ei tulostavotteita. Ei tulostavotteita. 11/15 Kuonanjärven kunnostussuunnitelma valmistuu ja kunnostustoimet aloitetaan (Kerimäki). Joroisselän kuormitusselvitys valmistuu ja vesistön kunnostussuunnitema syntyy (Joroinen). Aloitettua poistokalastusta jatketaan. Mikkelin alapuolisen Saimaan kuormitusselvitys valmistuu ja kunnostussuunnitelman laadinta aloitetaan. Pohjoisen Puulan kuormitusselvitys valmistuu. Kyyveden alueen yleissuunitelma ja siihen liittyvä poistokalastussuunnitelma valmistuu sekä poistokalastus aloitetaan. Pieksämäen seudun vesienhoidon yleisuunnitelma valmistuu. Jäppilän taajaman lampien kunnostus- ja hoitosuunnitelma on valmis ja sen toteuttaminen aloitetaan. Kyyveden 3 kosteikkoa; toteutussuunnitelmat valmistuvat ja 1 kosteikko rakennetaan. ELY-keskus osallistuu Metsäkeskuksen hankkeeseen Puruveden vesistökunnostuksen yleissuunnitelman laatimiseksi. Kerimäellä Puruveteen laskevan Jouhenjoen valumaalueelle laaditaan yleissuunnitelma yhteistyössä kunnan kanssa. Heinäveden Valamo-Varistaipale siirtoviemärihanke ei käynnisty vuonna 2013.

12 Maatalouden ympäristönsuojelu (Yvastuualue) 12/15 Vesienhoitosuunnitelmissa esitettyjä toimenpiteitä edistetään kolmen maakunnan (Etelä-Savo, Pohjois- Karjala ja Pohjois-Savo) yhteisellä ravinnehävikit euroiksi (RAE) hankkeella koulutuksen, tilakohtaisen neuvonnan ja tutkimuksen kautta. Hankkeessa tavoitellaan myös karjanlannan energiatehokkaan hyötykäytön lisäämistä. Savonia - AMK hallinnoimaa hanketta rahoitetaan Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta. Vesitalous Tulvariskien hallinnan hankkeet (Yvastuualue) kpl 0 Vesitalous Tulvariskikartat (Y-vastuualue) kpl 1 Vesitalous Vedenkorkeuden tosiaikaisen seurannan kattavuus tulvariskialueilla (Y-vastuualue) % 100 Vesitalous Vesitalous Vesitalous Alueellista vesihuoltoyhteistyötä edistävät hankkeet (Y-vastuualue) Vesihuoltolaitokset, joiden varmuusluokka paranee (Y-vastuualue) Avustusmuotoisen tuen osuus tukimäärärahasta (Y-vastuualue) kpl 2 kpl 0 % 80

13 Vesitalous Vesitalous Varaudutaan muuttuviin ilmasto- ja vesioloihin (Y-vastuualue) Valuma-alueilla sovitetaan yhteen vesien käytön ja hyvän tilan tavoitteet (Yvastuualue) 13/15 Osallistutaan Kymijoen tulvariskien hallinnan käsittelyyn tulvaryhmässä. Jatketaan yhteistyötä muiden ELY-keskusten kanssa tulvariskien vähentämiseksi. Ohjataan toimintojen sijoittumista tulva-alueiden ulkopuolelle. Selvitetään pohjavesialueiden kelpoisuutta yhdyskuntien vedenhankintaan yhteistyössä kuntien kanssa EAKR:sta ja kansallisesti rahoitetuilla pohjavesitutkimushankkeilla mm. Mikkelin ja Savonlinnan seuduilla. Käynnistetään pohjavesialueiden suojelutoimenpiteiden toteutumisen seuranta sekä tehdään pohjavesialueiden rajaustarkistuksia pohjavesitutkimuksiin perustuen. Kehitetään vesistökunnostusverkoston toimintaa osana ympäristöhallinnon monikanavaisia palveluja.

14 Vesitalous Toimintatavat ovat asiakaslähtöisiä ja perustuvat kumppanuuksiin. (Y-vastuualue) 14/15 Kootaan ja välitetään ajantasaista tietoa vesitilanteesta. Turvataan vesivaratehtävissä olevan henkilöstön riittävyys ja erityisosaaminen ELY-keskuksessa. Osallistutaan rakentamistoiminnan kehittämiseen ja toteutetaan yhteistyösopimusten mukaisesti muiden ELY-keskusten tilaamat rakennuttamishankkeet. Osallistutaan vesistökunnostushankkeiden uuden toteutusmallin selvittelyyn yhdessä Uudenmaan ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskusten kanssa. Saatetaan vesihuoltotiedot ajan tasalle.

15 15/15 Erikoistumistehtävät Erikoistumistehtävät (YM) (Y-vastuualue) Ympäristörakennuttaminen. 2 htv. (YM ja MMM) Tavoite: Ympäristöhankkeet ESAELYn ja POKELYn alueilla on rakennutettu taloudellisesti ja laadukkaasti. Yhteistyötä infrahankinnoissa on Itä-suomessa kehitetty valtakunnallisten linjausten mukaisesti. Saimaannorpan suojelu. (YM ja MMM) Tavoite: Koordinoidaan saimaannorpan suojelustrategian ja toimenpidesuunnitelman toimeenpanoa sekä huolehditaan strategian seurantaryhmän toiminnasta. Tehdään osakaskuntien kalastuksenrajoitussopimukset ja osallistutaan kalastusrajoitusten suunnitteluun ja seurantaan (1 htv). Vesienhoidon suunnittelu Vuoksen vesistöalueella: Tavoite: Hoidetaan vesienhoitoa koordinoivan ELYkeskuksen tehtävät Vuoksen vesienhoitoalueella (1 htv). Saimaan syväväylän öljyntorjunta Tavoite: Valmistellaan ja ylläpidetään öljyntorjuntalain mukainen Saimaan syväväylän öljyntorjunnan yhteistoimintasuunnitelma (0,25 htv). Oma mittari: Y-ASPA-pilotointi (Yvastuualue) Toteutetaan yhteistyössä YM:n ja PIRELYn kanssa Ympärsitöhallinnon monikanavainen asiakaspalveluhanke (2,65 htv). % 99 Alueiden ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset: käsitelty alle 6 kk:ssa (Y-vastuualue) Valtion tulostietojärjestelmä: ; Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus - Y-vastuualue; 2013 mittaristo; [14:06]

Hämeen ELY-keskus 1/15

Hämeen ELY-keskus 1/15 1/15 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten % 60 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Alueiden ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset:

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % kpl kpl

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % kpl kpl 1 Etelä-Savon elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten 1/11 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten % 85 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Poikkeamispäätökset: kustannusvastaavuus % 80 (Y-vastuualue)

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite % 50 % 50

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite % 50 % 50 1/14 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) % 50 Alueidenkäyttö ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset:

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus 1/15

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus 1/15 1/15 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojeluilmoitusten % 70 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Alueidenkäyttö ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset: kustannusvastaavuus

Lisätiedot

Sopimus tarkentaa ja täydentäa elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen strategisessa tulossopimuksessa sovittuja tavoitteita.

Sopimus tarkentaa ja täydentäa elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen strategisessa tulossopimuksessa sovittuja tavoitteita. VarsinaisSuomen elinkeino, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä sekä maaja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon tehtävistä

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten 1/12 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten % 30 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Poikkeamispäätökset: kustannusvastaavuus % 65 (Y-vastuualue)

Lisätiedot

Uudenmaan ELY-keskus 1/16

Uudenmaan ELY-keskus 1/16 1/16 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten % 50 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Alueiden ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset:

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 1/14 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojeluilmoitusten % 90 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Alueiden ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset: kustannusvastaavuus %

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen ELY-keskus 1/15

Kaakkois-Suomen ELY-keskus 1/15 1/15 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten % 70 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Poikkeamispäätökset: kustannusvastaavuus % 65 (Y-vastuualue)

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2015

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2015 Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2015 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojeluilmoitusten

Lisätiedot

Pohjois-Savon ELY-keskus 1/16

Pohjois-Savon ELY-keskus 1/16 1/16 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten % 60 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Alueiden ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset:

Lisätiedot

Pirkanmaan ELY-keskus 1/17

Pirkanmaan ELY-keskus 1/17 1/17 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten % 50 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Alueiden ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset:

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 2014 Tavoite 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % 90 90 % 80 80. kpl 70 70. kpl 50 50.

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 2014 Tavoite 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % 90 90 % 80 80. kpl 70 70. kpl 50 50. Kainuun elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon tehtävistä

Lisätiedot

Lapin ELY-keskus 1/21

Lapin ELY-keskus 1/21 1/21 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten % 40 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Alueiden ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset:

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 2014 Tavoite 2015 % % kpl kpl kpl

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 2014 Tavoite 2015 % % kpl kpl kpl Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon

Lisätiedot

Työssä ympäristöalalla - oma tarinani

Työssä ympäristöalalla - oma tarinani Työssä ympäristöalalla - oma tarinani Turun yliopiston työelämäpalvelut 4.4.2017 Ylitarkastaja Anna Laiho, ympäristönsuojeluyksikkö, Varsinais-Suomen ELY-keskus 5.4.2017 Toiminta-ajatus Elinkeino-, liikenne-

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 2014 Tavoite 2015. Ympäristönsuojelu ja YVA

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 2014 Tavoite 2015. Ympäristönsuojelu ja YVA 1 Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 2014 Tavoite 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % 40 40 % 55 55. kpl 130 130. kpl 90 90.

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 2014 Tavoite 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % 40 40 % 55 55. kpl 130 130. kpl 90 90. 1 Lapin elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon tehtävistä

Lisätiedot

Maakuntauudistus ELY-keskuksen kannalta. Pohjois-Karjalan ELY-keskus Neuvottelukunta

Maakuntauudistus ELY-keskuksen kannalta. Pohjois-Karjalan ELY-keskus Neuvottelukunta Maakuntauudistus ELY-keskuksen kannalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus Neuvottelukunta 1.3.2017 Palvelukyky säilytetään muutoksen aikana sekä uusien maakuntien ja valtion viraston toiminnan alkuvaiheessa.

Lisätiedot

Vesienhoidon 1. kauden toimenpiteiden toteutustilanne Vesienhoidon aluetilaisuudet 2013

Vesienhoidon 1. kauden toimenpiteiden toteutustilanne Vesienhoidon aluetilaisuudet 2013 Vesienhoidon 1. kauden toimenpiteiden toteutustilanne Vesienhoidon aluetilaisuudet 2013 Uudenmaan ELY-keskus / Antti Mäntykoski Toteutustilanne Valtakunnallinen toteutusohjelma SY 8/2011 (VNpp 17.2.2011)

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tulostavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % % kpl

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tulostavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % % kpl 1 Pirkanmaan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon

Lisätiedot

Vesienhoito hallinnonuudistuksessa. Hämeen vesienhoidon yhteistyöryhmä Harri Mäkelä Hämeen ELY-keskus

Vesienhoito hallinnonuudistuksessa. Hämeen vesienhoidon yhteistyöryhmä Harri Mäkelä Hämeen ELY-keskus Vesienhoito hallinnonuudistuksessa Hämeen vesienhoidon yhteistyöryhmä 23.5.2018 Harri Mäkelä Hämeen ELY-keskus 1 2 14 000 htv Kanta-Hämeen ja Päijät- Hämeen vuosibudjetit yhteensä noin 1 200 000 000 euroa

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tulostavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja Ympäristönsuojeluilmoitusten % % 60 60

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tulostavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja Ympäristönsuojeluilmoitusten % % 60 60 1 Hämeen elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon tehtävistä

Lisätiedot

Ihmisen paras ympäristö Häme

Ihmisen paras ympäristö Häme Ihmisen paras ympäristö Häme Hämeen ympäristöstrategia Hämeen ympäristöstrategia on Hämeen toimijoiden yhteinen näkemys siitä, millainen on hyvä hämäläinen ympäristö vuonna 2020. Strategian tarkoituksena

Lisätiedot

Vesistöjen kunnostusstrategian esittely

Vesistöjen kunnostusstrategian esittely Vesistöjen kunnostusstrategian esittely Valtakunnallisen vesistökunnostusverkoston avajaisseminaariin 26.1.2012 klo 10.00-16.30 SYKE Hannele Nyroos Ympäristöministeriö Vesien ekologinen tila ja tavoitetilat

Lisätiedot

Maakunta- ja aluehallintouudistus vesi- ja ympäristöasioiden osalta

Maakunta- ja aluehallintouudistus vesi- ja ympäristöasioiden osalta Maakunta- ja aluehallintouudistus vesi- ja ympäristöasioiden osalta Maakuntaliitot -maankäytön suunnittelu -aluekehitys Maakunnat (18 kpl) Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset Aluehallintovirastot

Lisätiedot

Palvelukokonaisuuksien sisällöt ja palvelukanavat. Projektiryhmä Pekka Häkkinen

Palvelukokonaisuuksien sisällöt ja palvelukanavat. Projektiryhmä Pekka Häkkinen Palvelukokonaisuuksien sisällöt ja palvelukanavat Projektiryhmä 21.3.2017 Pekka Häkkinen 1 15.3.2017 - Pekka Häkkinen Maakunnan palvelukokonaisuudet 2 15.3.2017 - Julkisten palveluiden palvelukanavat Sähköinen

Lisätiedot

Vesienhoidon 1. kauden toimenpiteiden toteutustilanne Vesienhoidon aluetilaisuudet 2013

Vesienhoidon 1. kauden toimenpiteiden toteutustilanne Vesienhoidon aluetilaisuudet 2013 Vesienhoidon 1. kauden toimenpiteiden toteutustilanne Vesienhoidon aluetilaisuudet 2013 Uudenmaan ELY-keskus / Antti Mäntykoski Toteutusohjelma Valtakunnallinen toteutusohjelma SY 8/2011 (VNpp 17.2.2011)

Lisätiedot

Vesi- ja luonnonvaratalouden tehtävät Pohjois-Pohjanmaan maakunnan suunnittelu/tr4. Timo Yrjänä

Vesi- ja luonnonvaratalouden tehtävät Pohjois-Pohjanmaan maakunnan suunnittelu/tr4. Timo Yrjänä Vesi- ja luonnonvaratalouden tehtävät Pohjois-Pohjanmaan maakunnan suunnittelu/tr4 Timo Yrjänä 16.11.2016 Organisointi ja ohjaus Vesitalous, vesihuolto ja pohjavesitehtäviä, vesien- ja merenhoitoa, ympäristötiedon

Lisätiedot

Vesiensuojeluun kohdistuvat odotukset. Sari Janhunen Ympäristöpäällikkö Vihdin kunta

Vesiensuojeluun kohdistuvat odotukset. Sari Janhunen Ympäristöpäällikkö Vihdin kunta Vesiensuojeluun kohdistuvat odotukset Sari Janhunen Ympäristöpäällikkö Vihdin kunta Vihdin vesistöpäivä 10.11.2018 Vesiensuojelu & odotukset Valtakunnallinen ohjaus Kunnan rooli Strategia ja visio vesienhoitoon

Lisätiedot

Vesienhoidon toteutusohjelma. Ympäristöministeriö LAP ELY

Vesienhoidon toteutusohjelma. Ympäristöministeriö LAP ELY Vesienhoidon toteutusohjelma Ympäristöministeriö LAP ELY Vesienhoidon toteutusohjelma Vesienhoitosuunnitelmat hyväksyttiin valtioneuvostossa vuonna 2009. Vesienhoidon tavoitteiden konkretisoimiseksi valtioneuvosto

Lisätiedot

Uudenmaan vedet kuntoon ELY-keskuksen myöntämät avustukset

Uudenmaan vedet kuntoon ELY-keskuksen myöntämät avustukset Uudenmaan vedet kuntoon ELY-keskuksen myöntämät avustukset Pasi Lempinen, Uudenmaan ELY-keskus, 7.2.2017 Vesien tilan parantamiseen liittyvät avustukset ELY-keskus voi myöntää ympäristöministeriön hallinnonalan

Lisätiedot

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenneja ympäristökeskus

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenneja ympäristökeskus Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenneja ympäristökeskus Ympäristö- ja luonnonvarat -vastuualue Varsinais-Suomen ELY-keskus / Olli Madekivi 13.4.2010 1 Organisaatio 13.4.2010 2 Ympäristökeskuksesta ELYn

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tulostavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % 60 60 % 60 60. kpl 90 90.

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tulostavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % 60 60 % 60 60. kpl 90 90. 1 Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon

Lisätiedot

Tulvadirektiivin toimeenpanon ja vesienhoidon yhteensovittaminen

Tulvadirektiivin toimeenpanon ja vesienhoidon yhteensovittaminen Tulvadirektiivin toimeenpanon ja vesienhoidon yhteensovittaminen 1 Lainsäädäntö Tulvadirektiivi (2007/60/EY) Laki tulvariskien hallinnasta (620/2010) Valtioneuvoston asetus tulvariskien hallinnasta (659/2010)

Lisätiedot

Alueiden käytön palvelut maakunnassa vuodesta 2020 eteenpäin

Alueiden käytön palvelut maakunnassa vuodesta 2020 eteenpäin Alueiden käytön palvelut maakunnassa vuodesta 2020 eteenpäin 1. Mitä varten ko. palvelukokonaisuus on olemassa eli mikä on sen tärkein tavoite? Alueiden käytön palveluihin kuuluvat maakuntakaavoitus, kuntien

Lisätiedot

Valtakunnallisesti arvokkaat maisemat miten niistä päätetään? Maisema-alueet maankäytössä

Valtakunnallisesti arvokkaat maisemat miten niistä päätetään? Maisema-alueet maankäytössä Valtakunnallisesti arvokkaat maisemat miten niistä päätetään? Maisema-alueet maankäytössä Anna-Leena Seppälä Varsinais-Suomen ELY/ Anna-Leena Seppälä 29.1.2014 1 Valtakunnallisesti arvokkaat maisemaalueet

Lisätiedot

Yleistä vesienhoidon suunnittelusta. Pertti Manninen Etelä-Savon elinkeino- liikenne ja ympäristökeskus

Yleistä vesienhoidon suunnittelusta. Pertti Manninen Etelä-Savon elinkeino- liikenne ja ympäristökeskus Yleistä vesienhoidon suunnittelusta Pertti Manninen Etelä-Savon elinkeino- liikenne ja ympäristökeskus Vesienhoidon järjestäminen yleisaikataulu Vesipuitedirektiivin kansallinen toimeenpano Kansalliset

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % % kpl

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % % kpl 1 Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tulostavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % % kpl

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tulostavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % % kpl 1 Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja

Lisätiedot

Maakunnan palvelumuotoilua asiakasnäkökulmasta, esimerkkejä -keskiössä kunta- Teemaryhmät Alueidenkäyttö ja Luonnonvarat

Maakunnan palvelumuotoilua asiakasnäkökulmasta, esimerkkejä -keskiössä kunta- Teemaryhmät Alueidenkäyttö ja Luonnonvarat Maakunnan palvelumuotoilua asiakasnäkökulmasta, esimerkkejä -keskiössä kunta- Teemaryhmät Alueidenkäyttö ja Luonnonvarat Asiakas: kuntakaavoittaja ja kunnan rakennusvalvonta Viranomaisneuvottelut ja lausunnot

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tulostavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja Ympäristönsuojeluilmoitusten % 50 50 % 60 60

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tulostavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja Ympäristönsuojeluilmoitusten % 50 50 % 60 60 1 Uudenmaan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon tehtävistä

Lisätiedot

Alueidenkäyttö ja maakuntauudistus

Alueidenkäyttö ja maakuntauudistus Alueidenkäyttö ja maakuntauudistus ELY-keskusten roolista uusien maakuntien rooliin Jyrki Palomäki, yksikönpäällikkö 1.12.2016 Maakuntauudistus (sekä maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) muutokset) Alueidenkäytön

Lisätiedot

Yleiskatsaus vesistöjen tilaan ja kunnostustarpeisiin Pirkanmaalla Kunnosta lähivetesi koulutus, Tampere

Yleiskatsaus vesistöjen tilaan ja kunnostustarpeisiin Pirkanmaalla Kunnosta lähivetesi koulutus, Tampere Yleiskatsaus vesistöjen tilaan ja kunnostustarpeisiin Pirkanmaalla Kunnosta lähivetesi koulutus, Tampere14.5.2016 Sami Moilanen/Pirkanmaan ELY-keskus Vesientilan kartoitus, vesienhoito ja kunnostustarpeet

Lisätiedot

Vesivarojen hallinta ja vesihuolto

Vesivarojen hallinta ja vesihuolto Vesivarojen hallinta ja vesihuolto Vs. johtaja, yli-insinööri Hannu Wirola Pirkanmaan ELY-keskus Pirkanmaan vesihuollon kehittämissuunnitelman seuranta seminaari, 31.1.2013 5.2.2013 Tavoitteena vesivarojen

Lisätiedot

Lapin elinkeino-, liikenne ja ympänstökeskuksen tolmlnnalllnen tulossopimus ympäristöministerlön tolmlalan tehtävistä 2015

Lapin elinkeino-, liikenne ja ympänstökeskuksen tolmlnnalllnen tulossopimus ympäristöministerlön tolmlalan tehtävistä 2015 Lapin elinkeino-, liikenne ja ympänstökeskuksen tolmlnnalllnen tulossopimus ympäristöministerlön tolmlalan tehtävistä 2015 Sopimus tarkentaa ja täydentää elinkeino-, liikenne- ja ympänstökeskuksen strategisessa

Lisätiedot

Varsinais-Suomen ELY-keskus

Varsinais-Suomen ELY-keskus Varsinais-Suomen ELY-keskus Vesiyksikkö Nykytoiminnan kuvaus VARELY Vesiyksikkö / Mirja Koskinen 14022017 VARSINAIS-SUOMEN ELY-KESKUS Ympäristö ja luonnonvarat-vastuualue johtaja Risto Timonen Alueiden

Lisätiedot

Poistokalastuksen suunnittelu Kyyveden valuma-alueen pohjoisosalla

Poistokalastuksen suunnittelu Kyyveden valuma-alueen pohjoisosalla Diaarinumero ESAELY/175/07.00/2012 MIKKELI 1.10.2014 Poistokalastuksen suunnittelu Kyyveden valuma-alueen pohjoisosalla Toimintasuunnitelma 2014-2016 Yleistä Vesienhoitoa toteutetaan pääasiassa Etelä-Savossa

Lisätiedot

Vesienhoidon suunnittelun tilannekatsaus. Hämeen ELY-keskus

Vesienhoidon suunnittelun tilannekatsaus. Hämeen ELY-keskus Vesienhoidon suunnittelun tilannekatsaus Hämeen ELY-keskus Vesienhoitosuunnitelmat 2016-2021 Hyväksytty valtioneuvostossa 3.12.2015 Astuivat voimaan 2016 ja ohjaavat vesienhoidon toteutusta Löytyvät osoitteesta

Lisätiedot

Pertti Manninen Etelä-Savon ELY- keskus. Vesienhoito Joroisten vesienhoitoryhmä Kokous 3/

Pertti Manninen Etelä-Savon ELY- keskus. Vesienhoito Joroisten vesienhoitoryhmä Kokous 3/ Pertti Manninen Etelä-Savon ELY- keskus Vesienhoito Joroisten vesienhoitoryhmä Kokous 3/2017 8.11.2017 Vesienhoidon suunnittelun aikataulu 2016-2021, 3. suunnittelukierros vuosille 2022-2017 11/2017 Ominaispiirteet

Lisätiedot

Merkittävät tulvariskialueet

Merkittävät tulvariskialueet Ehdotus Kaakkois-Suomen merkittäviksi tulvariskialueiksi Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on arvioinut vesistöjen ja merenpinnan noususta aiheutuvat tulvariskit Kaakkois-Suomen

Lisätiedot

Vesistöjen kunnostushankkeiden rahoitus

Vesistöjen kunnostushankkeiden rahoitus Vesistöjen kunnostushankkeiden rahoitus harkinnanvaraiset valtionavustukset ja muut rahoituslähteet 25.4.2018 Kunnostusrahojen myöntöperusteet VN asetuksesta Valtioneuvoston asetus 714/2015 Asetuksessa

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus ELY nuorten maakunnassa; miten maakuntaohjelma näkyy ELY-keskuksen toiminnassa Ylijohtaja Matti Räinä 26.2.2013 Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-,

Lisätiedot

Kunnat ja ELY, MRL kehittämiskeskustelupäivä

Kunnat ja ELY, MRL kehittämiskeskustelupäivä Kunnat ja ELY, MRL kehittämiskeskustelupäivä 12.1.2018 Avauspuheenvuoro Tilannekatsaus maakuntauudistukseen Johtaja ELYistä maakuntiin siirtyvät Y-tehtävät: oranssi ELYistä LUOVA- virastoon: sininen Jakautuva:

Lisätiedot

KIIHTELYSVAARAN RANTAOSAYLEISKAAVA

KIIHTELYSVAARAN RANTAOSAYLEISKAAVA Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet, hyväksytty valtioneuvostossa 31.11.2008 ja tulleet voimaan 1.3.2009 Alueidenkäyttötavoitteiden tehtävä Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet ovat osa maankäyttö-

Lisätiedot

Ajankohtaista YM:ssä Sonja Pyykkönen

Ajankohtaista YM:ssä Sonja Pyykkönen Ajankohtaista YM:ssä 12.2.2019 Sonja Pyykkönen Sisältö Ravinteiden kierrätyksen ja vesien- ja merenhoidon kärkihankkeet Vesiensuojelun tehostamisohjelma Vesienhoitosuunnitelmien ja toimenpideohjelmien

Lisätiedot

Vesienhoidon toimenpiteiden edistäminen Vantaanjoen vesistössä

Vesienhoidon toimenpiteiden edistäminen Vantaanjoen vesistössä Vesienhoidon toimenpiteiden edistäminen Vantaanjoen vesistössä Kirsti Lahti Vantaanjoen toimenpideohjelma 2017-2027 5.9.2017 1 Vantaanjoen toimenpideohjelma 2017-2027 5.9.2017 2 TAUSTA Vantaanjoen vesiensuojelun

Lisätiedot

Luonnonsuojelualueiden laiduntaminen

Luonnonsuojelualueiden laiduntaminen Luonnonsuojelualueiden laiduntaminen 1 LUONNONSUOJELUALUEET Suomen pinta-alasta suojeltu noin yhdeksän prosenttia luonnonsuojelu- ja erämaalailla. Lisäksi suojelutavoitteita tukevia muita alueita sisältyy

Lisätiedot

Tulvariskien hallinnan tavoitteet

Tulvariskien hallinnan tavoitteet Tulvariskien hallinnan tavoitteet Vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous 13.12.2012, Rovaniemi Tulvariskien hallinnan työn kulku Tulvariskien alustava arviointi 22.12.2011 1. Tarkistus 22.12.2018 Seuraavat

Lisätiedot

METSO Metsien monimuotoisuuden toimintaohjelma Harjunsinisiipi/Antti Below

METSO Metsien monimuotoisuuden toimintaohjelma Harjunsinisiipi/Antti Below METSO Metsien monimuotoisuuden toimintaohjelma 2008-2016 Harjunsinisiipi/Antti Below 1 METSO turvaa monimuotoisuutta Suojelemalla tai hoitamalla arvokkaita metsiä suojellaan myös niissä eläviä harvinaisia

Lisätiedot

Joroisselän alueen toiminta 12/2011

Joroisselän alueen toiminta 12/2011 Joroisselän alueen toiminta 12/2011 - mitä on tehty Joroisselän ja Joroisvirran veden laadun ja ympäristön monimuotoisuuden parantamiseksi? - mitä on tällä hetkellä suunnittellla? Joroisselän ja valuma-alueen

Lisätiedot

Sisävesi LIFE IP -diat 16.2.2015

Sisävesi LIFE IP -diat 16.2.2015 Sisävesi LIFE IP -diat 16.2.2015 SISÄVESI LIFE IP SISÄVESI LIFE IP Metsähallituksen koordinoima valtakunnallinen EUrahoitteinen hanke, jonka tavoitteena on parantaa Suomen sisävesien tilaa ja sovittaa

Lisätiedot

UUDENMAAN VESIENSUOJELUN, - HOIDON JA -KUNNOSTUKSEN ASIANTUNTIJAVERKOSTO EHDOTUS UUDENMAAN VESISTÖKUNNOSTUSVERKOSTA

UUDENMAAN VESIENSUOJELUN, - HOIDON JA -KUNNOSTUKSEN ASIANTUNTIJAVERKOSTO EHDOTUS UUDENMAAN VESISTÖKUNNOSTUSVERKOSTA Maakuntauudistusta Uudellamaalla valmisteleville tahoille Viite: Suomen Vesiensuojeluyhdistysten Liitto ry:n kirje 15.1.2018 (liitteenä) ESITYS 18.1.2018 UUDENMAAN VESIENSUOJELUN, - HOIDON JA -KUNNOSTUKSEN

Lisätiedot

Siuntionjoki 2030 Kunnostustarpeet ja kunnostukset

Siuntionjoki 2030 Kunnostustarpeet ja kunnostukset Viedään vesistö kohti hyvää tilaa YHDESSÄ! Siuntionjoki 2030 Kunnostustarpeet ja kunnostukset Vesienhoidon suunnittelu Kymijoen-Suomenlahden vesienhoitoalueen vesienhoitosuunnitelma vuosiksi 2016-2021

Lisätiedot

Mikkelin pohjavesialueet & pohjavesialueiden suojelusuunnitelmat

Mikkelin pohjavesialueet & pohjavesialueiden suojelusuunnitelmat Mikkelin pohjavesialueet & pohjavesialueiden suojelusuunnitelmat Geologi Anne Petäjä-Ronkainen Etelä-Savon ELY-keskus Mikkelin pohjavesien suojelun yhteistyöryhmä 22.4.2015 Näkyvä vesi on jäävuoren huippu

Lisätiedot

Vesien- ja merenhoidon yhteistyöryhmä Lappeenranta. Taina Ihaksi

Vesien- ja merenhoidon yhteistyöryhmä Lappeenranta. Taina Ihaksi Vesien- ja merenhoidon yhteistyöryhmä 21.10.2014 Lappeenranta Taina Ihaksi Yleistä vesienhoidosta VPD (2000/60/EY) ja laki vesien- ja merenhoidon järjestämisestä (1299/2004) Suunnittelu tehdään vesienhoitoalueittain

Lisätiedot

POPELY:n rakennettujen vesien kunnostamisen erikoistumistehtävä ja kunnostustoiminnan tiedonkeruu. Timo Yrjänä Jukka Tuohino Jermi Tertsunen

POPELY:n rakennettujen vesien kunnostamisen erikoistumistehtävä ja kunnostustoiminnan tiedonkeruu. Timo Yrjänä Jukka Tuohino Jermi Tertsunen POPELY:n rakennettujen vesien kunnostamisen erikoistumistehtävä ja kunnostustoiminnan tiedonkeruu Timo Yrjänä Jukka Tuohino Jermi Tertsunen 11.11.2016 Erikoistumistehtävän taustaa MMM antoi POPELYlle 2014

Lisätiedot

LIITE 1. Vesien- ja merenhoidon tilannekatsaus

LIITE 1. Vesien- ja merenhoidon tilannekatsaus LIITE 1. Vesien- ja merenhoidon tilannekatsaus Aikataulu 2012 2013 2014 2015 1 2 3 4 1 2 3 4 1 2 3 4 1 2 3 4 Työohjelman ja keskeisten kysymysten suunnittelu Kuuleminen keskeisistä kysymyksistä ja työohjelmasta

Lisätiedot

Vesienhoidon, merenhoidon ja tulvasuojelun ajankohtaiset

Vesienhoidon, merenhoidon ja tulvasuojelun ajankohtaiset Vesienhoidon, merenhoidon ja tulvasuojelun ajankohtaiset Satavesi-ohjelman Kokemäenjoki-ryhmän kokous 4.12.2015 Pekka Paavilainen Varsinais-Suomen ELY-keskus Suunnitelmat ja ohjelmat vuosille 2016-2021

Lisätiedot

Maisema-alueet maankäytössä

Maisema-alueet maankäytössä Maisema-alueet maankäytössä Anna-Leena Seppälä Varsinais-Suomen ELY/ Anna-Leena Seppälä 26.11.2013 1 Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet Kulttuuriympäristöä koskevien valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan ELY-keskus Tulossopimuksen tarkistaminen vuodelle 2018 keskeiset asiat

Pohjois-Karjalan ELY-keskus Tulossopimuksen tarkistaminen vuodelle 2018 keskeiset asiat Pohjois-Karjalan ELY-keskus Tulossopimuksen tarkistaminen vuodelle 2018 keskeiset asiat ELY-keskuksen neuvottelukunta 27.10.2017 Ritva Saarelainen, Janne Kärkkäinen 27.10.2017 Ihmisten työllisyys, osaaminen

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan maakuntatilaisuus

Pohjois-Pohjanmaan maakuntatilaisuus Pohjois-Pohjanmaan maakuntatilaisuus Alueidenkäyttö ja rakentaminen 26.4.2018, Oulu Anne Jarva Maakunnan ja kunnan yhteistyö alueidenkäytön suunnittelussa Maakunnan ja alueen kuntien tulee tehdä ennakoivaa

Lisätiedot

ELY-keskuksen rooli rakentamisessa

ELY-keskuksen rooli rakentamisessa ELY-keskuksen rooli rakentamisessa Rakentaminen nopeammaksi -seminaari Kuopio 7.2.2018 Kimmo Huttunen, ympäristölakimies Pohjois-Savon ELY-keskus 7.2.2018 ELY-keskuksen vastuualueet Elinkeinot, työvoima

Lisätiedot

Vesienhoidon rahoituslähteistä

Vesienhoidon rahoituslähteistä Vesienhoidon rahoituslähteistä Lapin vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous 8.2.2017 Arto Seppälä 13.2.2017 Valtion osallistumisesta vesistökunnostushankkeiden avustamiseen säädetään valtioneuvoston asetuksessa

Lisätiedot

POHJANMAAN LIIKENNEJÄRJESTELMÄSUUNNITELMA 2040 SEMINAARI

POHJANMAAN LIIKENNEJÄRJESTELMÄSUUNNITELMA 2040 SEMINAARI POHJANMAAN LIIKENNEJÄRJESTELMÄSUUNNITELMA 2040 SEMINAARI VALTAKUNNALLISTEN ALUEDENKÄYTTÖTAVOITTEIDEN OHJAAVUUS JOUNI LAITINEN 23.1.2012 VALTAKUNNALLISET ALUEIDENKÄYTTÖTAVOITTEET (VAT) Valtioneuvosto päätti

Lisätiedot

Vesistökunnostuksen kansalliset rahoituslähteet. Vesistöpäällikkö Visa Niittyniemi Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Vesistökunnostuksen kansalliset rahoituslähteet. Vesistöpäällikkö Visa Niittyniemi Kaakkois-Suomen ELY-keskus Vesistökunnostusverkoston seminaari 2016 Vesistökunnostuksen kansalliset rahoituslähteet Vesistöpäällikkö Visa Niittyniemi Kaakkois-Suomen ELY-keskus Kaakkois-Suomen ELY-keskus/Visa Niittyniemi 1 Kunnostustoiminnan

Lisätiedot

Uuden Valtion lupa- ja valvontaviraston ja maakuntien ympäristötehtävät. Johtaja Kari Lehtinen Keski-Suomen ELY

Uuden Valtion lupa- ja valvontaviraston ja maakuntien ympäristötehtävät. Johtaja Kari Lehtinen Keski-Suomen ELY Uuden Valtion lupa ja valvontaviraston ja maakuntien ympäristötehtävät Johtaja Kari Lehtinen KeskiSuomen ELY 1 1.2.2018 Etunimi Sukunimi Lupa ja valvontaviraston tehtävät Opetus ja kulttuuritoimi Sosiaali

Lisätiedot

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. Yleisesittely

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. Yleisesittely Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Yleisesittely Pohjois-Savon ELY-keskus, viestintä 20.4.2010 1 Tausta Aloitti toimintansa 1.1.2010 osana valtion aluehallinnon uudistusta Tehtävät

Lisätiedot

Valtakunnallisen vesistökunnostusverkoston avajaisseminaari Helsinki Timo Yrjänä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Valtakunnallisen vesistökunnostusverkoston avajaisseminaari Helsinki Timo Yrjänä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Virtavesien kunnostus Valtakunnallisen vesistökunnostusverkoston avajaisseminaari 26.1.2012 Helsinki Timo Yrjänä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Nykytilaa Suomessa tehty paljon entiset uittoväylät pääkohde

Lisätiedot

Vesistöt ja Ympäristö Yhdessä Hyvään Tilaan VYYHTI. Rahoitusmahdollisuuksia

Vesistöt ja Ympäristö Yhdessä Hyvään Tilaan VYYHTI. Rahoitusmahdollisuuksia Vesistöt ja Ympäristö Yhdessä Hyvään Tilaan VYYHTI Rahoitusmahdollisuuksia Rahoituksen järjestymiseksi Paikallinen aktiivisuus ja sitoutuminen ensiarvoisen tärkeää! Kuka toimii hakijana? Jos konkreettisia

Lisätiedot

Veden vuoro Vesiensuojelun tehostamisohjelma Tarja Haaranen, ohjelmapäällikkö, YM Vaikuta vesiin päivät

Veden vuoro Vesiensuojelun tehostamisohjelma Tarja Haaranen, ohjelmapäällikkö, YM Vaikuta vesiin päivät Veden vuoro Vesiensuojelun tehostamisohjelma 2019-2023 Tarja Haaranen, ohjelmapäällikkö, YM Vaikuta vesiin päivät 27.-28.8.2019 Nyt on veden vuoro Suurten vesialueiden maana kannamme suurta vastuuta vesistä.

Lisätiedot

Merenhoidon toimenpideohjelma vuosille Antti Mäntykoski, Uudenmaan ELY-keskus

Merenhoidon toimenpideohjelma vuosille Antti Mäntykoski, Uudenmaan ELY-keskus Merenhoidon toimenpideohjelma vuosille 2016-2022 Antti Mäntykoski, Uudenmaan ELY-keskus 2.3.2015 Merenhoidon suunnittelu Meristrategiadirektiivi 2008 Laki vesien- ja merenhoidosta (muutos) 2011 Suomen

Lisätiedot

Lapin vesistökunnostushanke VESKU OSUUSKUNTA

Lapin vesistökunnostushanke VESKU OSUUSKUNTA Lapin vesistökunnostushanke VESKU OSUUSKUNTA Hankkeen suunnittelu Suunniteluvaiheessa: Laaditaan VESKU-hankkeen hankesuunnitelma Etsitään hankkeelle päätoimijaehdokkaita Etsitään yhteistyökumppanit Määritellään

Lisätiedot

Tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen valmistelu: osallistuminen, tiedottaminen ja kuuleminen

Tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen valmistelu: osallistuminen, tiedottaminen ja kuuleminen Tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen valmistelu: osallistuminen, tiedottaminen ja kuuleminen Tausta Tulvariskien hallintasuunnitelmat laaditaan niille vesistö- tai rannikkoalueille

Lisätiedot

Iisalmen reitti-seminaari Vesistönkunnostukset Lapinlahdella

Iisalmen reitti-seminaari Vesistönkunnostukset Lapinlahdella Iisalmen reitti-seminaari Vesistönkunnostukset Lapinlahdella Historiaa Rantojen kunnostuksia Lapinlahden kirkonkylän läheisyydessä yhdessä Pohjois- Savon ympäristökeskuksen kanssa 1990- luvulla Erilaisia

Lisätiedot

Kalatalouspalvelut. 2. vaihe

Kalatalouspalvelut. 2. vaihe Kalatalouspalvelut 2. vaihe Kuvattavat palvelut Kalavarojen hoito Kalojen elinympäristön tilan säilyttäminen ja parantaminen Kalatalousyritysten kehittämispalvelut Kalavarojen hoidon vaikuttavuustavoite:

Lisätiedot

Vesihuollon kehittämispäivä

Vesihuollon kehittämispäivä Vesihuollon kehittämispäivä 14.3.2016 Jyrki Palomäki Alueidenkäyttö- ja vesihuoltoyksikön päällikkö Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 10.3.2016 Ajankohtaista Valtakunnallisen viemäröintiohjelman

Lisätiedot

METSÄTALOUS, KAAVOITUS, YMPÄRISTÖ

METSÄTALOUS, KAAVOITUS, YMPÄRISTÖ METSÄTALOUS, KAAVOITUS, YMPÄRISTÖ ELY-KESKUS - LAKISÄÄTEINEN ROOLI KAAVOITUKSESSA - EDISTÄÄ, OHJAA JA VALVOO KUNTIEN KAAVOITUSTA - EDUSTAA VALTION LUONNONSUOJELUVIRANOMAISTA - VALITUSOIKEUS 2 MRL: Elinkeino-,

Lisätiedot

Puruvesi-seminaari Vesienhoitosuunnitelmien toteuttaminen. Ylijohtaja Pekka Häkkinen Etelä-Savon ELY-keskus

Puruvesi-seminaari Vesienhoitosuunnitelmien toteuttaminen. Ylijohtaja Pekka Häkkinen Etelä-Savon ELY-keskus Puruvesi-seminaari 6.9.2016 Vesienhoitosuunnitelmien toteuttaminen Ylijohtaja Pekka Häkkinen Etelä-Savon ELY-keskus Vesienhoidon lainsäädäntö Laki vesien- ja merenhoidon järjestämisestä (1299/2004) Vesienhoidosta

Lisätiedot

Valtion rahoitus vesien- ja merenhoidon toimenpideohjelman toteutukseen Jenni Jäänheimo, Ympäristöministeriö

Valtion rahoitus vesien- ja merenhoidon toimenpideohjelman toteutukseen Jenni Jäänheimo, Ympäristöministeriö Valtion rahoitus vesien- ja merenhoidon toimenpideohjelman toteutukseen 2016-2018 Jenni Jäänheimo, Ympäristöministeriö Vesien ja merenhoitoa tukevat kärkihankkeet YM/ yhteistyö YM/ELY koordinaatio Hakuyhteistyö

Lisätiedot

Kaavaneuvottelijan salkku Paikkatiedot hyötykäyttöön

Kaavaneuvottelijan salkku Paikkatiedot hyötykäyttöön Kaavaneuvottelijan salkku Paikkatiedot hyötykäyttöön 10.3.2011 Kaisu Harju Suomen ympäristökeskus SYKE/Tietokeskus/Geoinformatiikka Kaavaneuvottelijan salkku SYKEn, YM:n ja ELY-keskusten yhteishanke vuosina

Lisätiedot

Etelä-Savoa koskevat vesienhoidon suunnitelmaehdotukset 2016-2021

Etelä-Savoa koskevat vesienhoidon suunnitelmaehdotukset 2016-2021 Etelä-Savoa koskevat vesienhoidon suunnitelmaehdotukset 2016-2021 Kuuleminen 1.10.2014-31.3.2015 Juho Kotanen, ESAELY 7.11.2014 Yleistä vesienhoidosta Taustalla vesipuitedirektiivi (VPD, 2000/60/EY) ja

Lisätiedot

Uutena toimintatapana Ikaalisten reitin vesienhoidon neuvottelukunta. Anne Mäkynen

Uutena toimintatapana Ikaalisten reitin vesienhoidon neuvottelukunta. Anne Mäkynen Uutena toimintatapana Ikaalisten reitin vesienhoidon neuvottelukunta Anne Mäkynen 28.11.2018 Hankkeen taustaa ja esittelyä Hankkeen toiminta-alueena Ikaalisten reitin vesistöalue Alue on Pirkanmaa pienoiskoossa

Lisätiedot

ENO-TUUPOVAARA RANTAOSAYLEISKAAVA

ENO-TUUPOVAARA RANTAOSAYLEISKAAVA Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet, hyväksytty valtioneuvostossa 31.11.2008 ja tulleet voimaan 1.3.2009 Alueidenkäyttötavoitteiden tehtävä Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet ovat osa maankäyttö-

Lisätiedot

Luontoarvojen oikeudellinen sääntely kunnostushankkeissa. Tuire Taina, KHO Vesistökunnostusverkoston vuosiseminaari 2017 Tampere 13.6.

Luontoarvojen oikeudellinen sääntely kunnostushankkeissa. Tuire Taina, KHO Vesistökunnostusverkoston vuosiseminaari 2017 Tampere 13.6. 1 16.6.2017 Luontoarvojen oikeudellinen sääntely kunnostushankkeissa Tuire Taina, KHO Vesistökunnostusverkoston vuosiseminaari 2017 Tampere 13.6.2017 Esityksen sisältö Vesilaki Luonnonsuojelulaki Vesienhoidon

Lisätiedot

Vesienhoidon keskeiset kysymykset työohjelma ja aikataulu Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoalue

Vesienhoidon keskeiset kysymykset työohjelma ja aikataulu Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoalue Vesienhoidon keskeiset kysymykset työohjelma ja aikataulu Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoalue KOOSTE KUULEMISPALAUTTEEN VERKKAVASTAUKSISTA LOKAKUU 2018 KOOSTE VERKKOKYSELYN VASTAUKSISTA

Lisätiedot

VESIENHOIDON TOTEUTTAMINEN JOROISTEN ALUEELLA

VESIENHOIDON TOTEUTTAMINEN JOROISTEN ALUEELLA VESIENHOIDON TOTEUTTAMINEN JOROISTEN ALUEELLA Toimintaryhmän kokous 5.2.2013 Tilannekatsaus/ajankohtaiset asiat Suunniteltujen toimenpiteiden toteutuksen edistäminen Enojoen kunnostussuunnitelma-asia Joroisten

Lisätiedot

1(5) YM:n toimiala (YM:ssä tarkitettu versio): Maankäyttö- ja rakennuslaki (132/1999)

1(5) YM:n toimiala (YM:ssä tarkitettu versio): Maankäyttö- ja rakennuslaki (132/1999) 1(5) YM:n toimiala (YM:ssä tarkitettu versio): Maankäyttö- ja rakennuslaki (132/1999) - Tehtävänä maakunnan suunnittelu (19 ), johon kuuluu maakuntasuunnitelma ja maakuntakaava sekä maakuntaohjelma, josta

Lisätiedot

Toimeenpanon toteutus ja toteutustarpeet

Toimeenpanon toteutus ja toteutustarpeet Toimeenpanon toteutus ja toteutustarpeet Pohjavesi 28.11.2018 Sisältö: Toimenpiteet sektoreittain Toimenpiteiden toteutuminen 2016-2018 Toteutustarpeet 2019-2021 Ongelmakohtia ja kehitysideoita 2 Toimenpiteet

Lisätiedot