Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus 1/15

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus 1/15"

Transkriptio

1 1/15 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojeluilmoitusten % 70 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Alueidenkäyttö ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset: kustannusvastaavuus % 90 (Y-vastuualue) Tarkastuskäynnit yhteensä (Y-vastuualue) kpl 300 Määräaikaistarkastukset (Y-vastuualue) kpl 150 Vesilain mukainen valvonta, valvontakäynnit kpl 20 (Y-vastuualue) Pilaantuneiden alueiden kunnostus, kpl 2 valmistuneet hankkeet (Y-vastuualue) Ilmastostrategian toteuttaminen (Yvastuualue) Jätteiden ja niiden sivuvirtojen hyödyntämistä edistetään Pohjois- Pohjanmaan ilmastostrategian (2011), seudullisen ilmastostrategian (2009) ja valtakunnallisen energiastrategian (2007) mukaisesti. Lausunnoissa ja ratkaisuissa yhtenä tärkeänä tarkastelukulmana ovat em. strategioissa esitetyt tavoitteet. Alueellisen jätesuunnitelman ja jätealan uuden lainsäädännön toimeenpano (Yvastuualue) Oulun läänin alueellisen jätesuunnitelman toteutumista edistetään mm. Pohjois-Pohjanmaan jäteasiainneuvottelukunnan säännöllisten (2 krt/v) kokoontumisten avulla. Varaudutaan päivittämään alueellinen jätesuunnitelma Pohjois-Pohjanmaan osalta. Kuntien ympäristöviranomaisia ohjataan uuden jätelainsäädännön käytännön toimeenpanossa.

2 Ympäristönsuojelulain toimeenpanon valvonta (Y-vastuualue) Kemikaalilainsäädännön valvonta (Yvastuualue) 2/15 Tuetaan aluehallintovirastoa lupa-asioiden käsittelyssä. Edistetään parhaan käyttökelpoisen tekniikan käyttöönottoa. Yhteistyötä pohjoisten ELY-keskusten kanssa jatketaan ja kehitetään edelleen. Toteutetaan valvontaa valvontasuunnitelman mukaisesti. Valvontasuunnitelmaa laadittaessa otetaan huomioon toimintojen riskit ja mahdollisuudet pohjoisten ELYjen yhteistyöhön. Valvonnassa otetaan huomioon kemikaalilainsäädännön vaatimukset. Määräaikaistarkastusten yhteydessä käsitellään myös kemikaalilain mukaisia valvonta-asioita. Ohjataan kuntia kemikaalilainsäädäntöön liittyvissä asioissa. Ilmansuojelun ja ilmanlaadun seurannan edistäminen (Y-vastuualue) Tuetaan kuntien toimia ilmansuojelun ja ilmanlaadun seurannan edistämiseksi. Huolehditaan ilmanlaadun seurannan asianmukaisuudesta. Maaperän suojelu (Y-vastuualue) Tärkein kunnostushanke on voimakkaasti öljyhiilivedyillä pilaantuneen Polvikankaan entisen jäteöljyn polttopaikan kunnostus Oulussa. Maaperän tilan tietojärjestelmää päivitetään jatkuvasti rekisterin pitämiseksi ajantasaisena ja käyttökelpoisena. Ympäristövaikutusten arvioinnin yhtenäisyys (Y-vastuualue) Oma mittari ympäristönsuojelu 1 (Yvastuualue) Huolehditaan YVA-yhteysviranomaisena hankkeiden ympäristövaikutusten arvioinnin oikea-aikaisuudesta ja laadukkuudesta lupamenettelyjen sujuvoittamiseksi kansalaisten osallistumismahdollisuudet turvaten. POPELYn YVA-ryhmä koordinoi yhteysviranomaisen lausuntoja. Kohdennetaan tuulivoima YVAaan tarkoitettua rahoitusta asiantuntijatyöhön ja sitä voidaan käyttää myös muiden ELYjen tuulivoima YVA-työn tueksi. Laaditaan keväällä 2013 alueellinen ympäristön tila -katsaus.

3 3/15 Alueidenkäyttö ja rakentamisen ohjaus Alueidenkäyttö ja rakentamisen ohjaus Yleis- ja asemakaavoitusta koskevat viranomaisneuvottelut (Y-vastuualue) Muut kaavoja koskevat neuvottelut kuin viranomaisneuvottelut (Y-vastuualue) kpl 100 kpl 40 Alueidenkäyttö ja rakentamisen ohjaus Alueidenkäyttö ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset: ratkaistut yhteensä (Yvastuualue) kpl 100 Rakennussuojelupäätökset, ratkaistut kpl 2 yhteensä (Y-vastuualue)

4 Alueidenkäyttö ja rakentamisen ohjaus Kehittämiskeskustelut kuntien alueiden käytön suunnittelun ja rakentamisen ohjauksessa (Y-vastuualue) 4/15 Alueidenkäyttöyksikkö vastaa kuntien kanssa käytävien maankäyttö- ja rakennuslain mukaisten kehittämiskeskustelujen järjestämisestä. Keskustelut käydään pääsääntöisesti kunnassa. Kunnista keskusteluun osallistuvat keskeiset viranhaltijat ja luottamushenkilöt. ELY-keskuksesta keskusteluun osallistuvat vähintään alueidenkäyttöyksikön päällikkö ja kuntavastaava. Y- vastuualueen johtoryhmässä ja ELY-keskuksen maankäyttöryhmässä käsitellään kehittämiskeskustelujen teemoja ja eri kunnissa esille otettavia asioita jo vuoden 2012 puolella. Tammikuussa 2013 lähetetään kaikille kunnille keskusteluja koskeva kirje ja esitys keskustelujen aikataulusta. Jokaisen kunnan kanssa sovitaan erikseen kehittämiskeskustelun ajankohta ja keskustelussa käsiteltävien asioiden asialista. Kunnan toiveet käsiteltävistä ajankohtaisista asioista pyritään toteuttamaan. Keskustelujen pääpaino on kunnan kaavoitustilanteessa, rakentamisen ohjauksessa ja kulttuuriympäristön hoidossa sekä kaikkien näiden seikkojen resurssitilanteessa. Aina käsitellään myös ajankohtaiset lain- ja hallinnonmuutokset. Useimmiten esillä ovat myös liikenne-asiat ja tarpeen mukaan ympäristönsuojelu- ja luonnonsuojeluasiat. Keskustelujen kesto on noin 2-3 tuntia. Tarvittaessa keskustelun yhteydessä tehdään maastokäyntejä.

5 Alueidenkäyttö ja rakentamisen ohjaus Alueidenkäyttö ja rakentamisen ohjaus Suunnitelmien ja kaavojen valmistelu (Yvastuualue) Yhdyskuntarakenteen kehittäminen (Yvastuualue) 5/15 Alueidenkäyttöyksikkö vastaa kuntien kaavoituksen ohjauksesta niin, että mm. valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet ja maakuntakaavan vaatimukset tulevat huomioon otetuiksi. Yksikkö huolehtii siitä, että ELY-keskuksen eri vastuualueet ja yksiköt ottavat tarvittaessa kantaa kaavahankkeisiin. Ohjauksen antamista koordinoi alueidenkäyttöyksikön vetovastuulla toimiva maankäyttöryhmä. Kaavoituksen ohjauksella ja suunnittelemattoman hajarakentamisen hillitsemisellä pyritään erityisesti kaupunkiseutujen lievealueilla yhdyskuntarakenteen eheyttämiseen. Osallistutaan kaupan sijoittumisen ohjaukseen. Kuntakaavoituksen ohjauksessa ja vuosittaisissa kehittämiskeskusteluissa otetaan esille mm. tonttitarjonnan monipuolisuus sekä maapoliittisten keinojen käyttö. Alueidenkäyttö ja rakentamisen ohjaus Tuulivoimakaavoitus (Y-vastuualue) Ohjataan tuulivoimakaavoitusta ja kommentoidaan YVAasiakirjoja. Tuulivoimayleiskaavoja laaditaan vuoden 2013 aikana ainakin Iissä, Haukiputaalla, Siikajoella, Raahessa, Pyhäjoella, Kalajoella, Pyhäjärvellä, Pudasjärvellä ja Taivalkoskella. Alueidenkäyttö ja rakentamisen ohjaus Elinympäristön laatu, kulttuuriympäristöohjelmat ja niiden inventointi (Y-vastuualue) Elinympäristön laatukysymykset ovat esillä erityisesti asemakaavoituksen ohjauksessa. POPELY tukee taloudellisesti kuntien kulttuuriympäristöohjelmien laadintaa. Kulttuuriympäristöjen arvojen selvittäminen on mukana kaikessa kaavoituksessa. Arvokkaiden kohteiden omistajia innostetaan edelleen rakennusten ja niiden ympäristöjen kunnostamiseen.

6 6/15 Alueidenkäyttö ja rakentamisen ohjaus Rakentamisen ohjaus (Y-vastuualue) Rakentamisen ohjaus tapahtuu pääasiassa koulutustilaisuuksia järjestämällä yhteistyössä pohjoisten ELYjen kanssa. Tulvavaaraasia on tarvittaessa esillä kaavoituksen ohjauksessa sekä maankäyttö- ja rakennnuslain mukaisten poikkeamishakemusten ratkaisemisessa. Kunnan rakentamisen ohjauksen resurssi- ja yhteistyökysymykset ovat esillä kehittämiskeskusteluissa. Alueidenkäyttö ja rakentamisen ohjaus Oma mittari alueidenkäyttö 1 (Y-vastuualue) Järjestetään sidosryhmille alueidenkäytön ohjauksen sekä kulttuuriympäristön hoidon koulutustilaisuuksia. Luonnonsuojeluohjelmien toteutus (Yvastuualue) ha 300 METSO-toteutus (Y-vastuualue) ha 500 Natura-alueiden valmiiden hoito- ja % 82 käyttösuunnitelmien osuus tarpeesta (Yvastuualue) Hoidossa olevat perinnebiotoopit, osuus tarpeesta (Y-vastuualue) % 83 Luontotyyppien ja erityisesti suojeltavien lajien rajauspäätökset (LsL 29, 47 ) (Yvastuualue) YSA merkintä ajantasalla, % alueista (Yvastuualue) kpl 5 % 50

7 Biodiversiteettistrategian jalkauttaminen (Yvastuualue) Luontotyyppi- ja lajisuojelun edistäminen (Yvastuualue) 7/15 Edistetään BD-strategian huomioonottamista muiden toimijoiden strategioissa ja toimenpideohjelmissa sekä maankäytön suunnittelussa. Edistetään biodiversiteettistrategian toimenpiteitä viranomaistoiminnan ja laaja-alaisen yhteistyön avulla. Laaditaan tiedotussuunnitelma strategiasta valtioneuvoston päätöksen jälkeen. Osallistutaan Natura 2000 tietokannan uudistamisen edellyttämiin tietojen tarkistuksiin yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen ja Metsähallituksen kanssa. Osallistutaan soidensuojeluohjelman valmisteluun YM:n ohjeistuksen mukaisesti. Edistetään laji- ja luontotyyppisuojelua LsL:n mukaisin päätöksin ja lausunnoin sekä vaikuttamalla maankäytön suunnitteluun, osallistumalla asiaa edistäviin työryhmiin ja tekemällä aktiivista sidosryhmäyhteistyötä. Edistetään lajisuojelun alueellisen priorisointi- ja toimintaohjelman valmistelua. Edistetään maankohomisrannikon luontoarvojen huomioon ottamista maankäytön suunnittelussa. Tarkistetaan uhanalaisten lajien esiintymiä, ottaen huomioon direktiivin raportointivelvoitteet (raportointi 2013). Jatketaan ruijanesikon, linnuston ja merenrantaniittyjen kasvillisuuden seurantaa seurantaohjelmien mukaisesti. Hoidetaan arvokkaita luontokohteita, painopisteenä maankohoamisrannikko ja uhanalaisimpien lajien esiintymät. Edistetään perinnebiotooppien hoitoa osallistumalla erityistukipäätösten valmisteluun. Jatketaan perinnebiotooppien inventointeja. Priorisoituja yleiskaavojen suojeluvarauksia pyritään toteuttamaan myönnettyjen määrärahojen puitteissa.

8 Maisemanhoitoalueiden valmistelu (Yvastuualue) Maisema-alueiden päivitysinventoinnit (Yvastuualue) Maasto- ja vesiliikennelain soveltaminen (Yvastuualue) Uusiomateriaalien käyttöaste suhteessa luonnon kiviainesten käyttöön (Yvastuualue) 8/15 Käynnistetään inventointitulosten pohjalta maisema-alueen perustamiseen tähtäävä selvitys. Inventoinnit saatetaan päätökseen yhteistyössä Pohjois- Pohjanmaan liiton kanssa. Ehkäistään maasto- ja vesiliikenteestä aiheutuvia haittoja sekä ohjataan maasto- ja vesiliikennettä ympäristön kannalta soveliaille alueille ohjaamalla reittien suunnittelua. Maa-ainesten ottomääriä seurataan ja tallennetaan tietojärjestelmään (NOTTO). Uusiomateriaalien käyttömääriä varten ei ole toistaiseksi toimivaa seurantajärjestelmää. Tietojärjestelmät (Y-vastuualue) - Vesistöjen kunnostushankkeet (Yvastuualue) Säännöstelyn kehittämishankkeet (Yvastuualue) Suojelusuunnitelmien piirissä olevat I luokan pohjavesialueet, osuus (Y-vastuualue) kpl 6 kpl 2 % 36 Pohjavesiselvitykset, alueiden rajoja tarkentavat (Y-vastuualue) Siirtoviemärihankkeet, valmistuvat (Yvastuualue) Haja-asutuksen viemäröintihankkeet (Yvastuualue) Taloudet valmistuneiden haja-asutuksen viemäröintihankkeiden piirissä (Yvastuualue) kpl 4 kpl 1 kpl 3 kpl 100

9 9/15 Luvanvaraisten laitosten velvoitetarkkailuohjelmien tarkistaminen määräysten mukaisiksi (Y-vastuualue) Seurantaohjelman mukaiset näytteet (Yvastuualue) Vesistöasemien automatisointiaste (Yvastuualue) Haja-asutusalueiden jätevesineuvonta (Yvastuualue) kpl 6 kpl 1100 % 92 Osallistutaan SYKEn ja YM:n koordinoiman jätevesineuvonnan toimeenpanoon avustamalla ja ohjaamalla neuvontahankkeita. Annetaan kuntien ympäristö- ja rakennusvalvontaviranomaisille neuvontaa.

10 Vesienhoitosuunnitelmien toteuttaminen (Yvastuualue) 10/15 Edistetään vesienhoitotoimenpiteiden toteutusta ja toteutetaan ELY-keskuksen vastuulla olevia toimenpiteitä alueellisen toteutusohjelman linjausten mukaisesti. Vesienhoidon suunnittelussa luokitellaan pinta- ja pohjavedet ja päivitetään seurantaohjelma. Osallistutaan kalateiden rakentamiseen ja muihin vaelluskalakantojen palauttamiseksi tarpeellisiin tukitoimenpiteisiin merkittävissä vaelluskalavesistöissä yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa sekä jatketaan pohjoisten ELYjen kesken yhteistyötä kalateitä koskevissa asioissa. Edistetään kosteikkojen suunnittelua ja rakentamista vesienhoitosuunnitelman mukaisissa vesistöissä neuvonnan, rahoituksen ja mallikohteiden avulla. POSKI-projektissa yhteen sovitetaan pohjaveden suojelua ja kiviainesten ottoa. Kunnostetaan vedenottamojen läheisyydessä sijaitsevia aikaisemmin maa-ainesten ottoon käytettyjä alueita rahoituksen mukaan. Yhteistyössä kuntien ja vesihuoltolaitosten kanssa laaditaan valtakunnallisen viemäröintiohjelman pohjalta alueellinen toimeenpanosuunnitelma. Merenhoitosuunnitelmien valmistelu ja Itämeren suojeluohjelman toteutus (Yvastuualue) Itämeren suojeluohjelman toteutusta edistetään aluksi vesienhoitosuunnitelmien toimeenpanon kautta. Osallistutaan aktiivisesti valtakunnalliseen kehittämis- ja valmistelutyöhön. Valmistellaan seurantaohjelmaa omalla alueella sekä aloitetaan tältä osin merenhoitosuunnitelman ja toimenpideohjelman laatiminen.

11 Vedenalaisen meriluonnon inventointiohjelma (Y-vastuualue) Siirtoviemäri- ja vesistökunnostushankkeet (Y-vastuualue) 11/15 Jatketaan alueellisen VELMU-työryhmän toimintaa. Inventoidaan alueita tehdyn priorisoinnin ja inventointiohjeistuksen mukaisesti. Tehdään aktiivista yhteistyötä MH:n ja SYKEn kanssa inventointien suunnittelussa ja koordinoinnissa. Kootaan VELMUtyötä tukevaa Perämerta koskevaa tietoutta ja kehitetään paikkatietoa. Siirtoviemärihankkeet Iistä Haukiputaan kautta Ouluun valmistuvat. Ylivieska-Kalajoki -siirtoviemärin yleissuunnitelma valmistuu vuoden 2012 loppuun mennessä. Valmiudet hankkeen käynnistämiseksi on, mikäli hankkeelle järjestyy rahoitus. Edistetään pienten omaehtoisten vesistökunnostushankkeiden toteutusta painottaen vesienhoitosuunnitelman kohteita. Annetaan asiantuntijaohjausta ja myönnetään avustus noin 10 kohteelle. Vesitalous Tulvariskien hallinnan hankkeet (Yvastuualue) kpl 0 Vesitalous Tulvariskikartat (Y-vastuualue) kpl 2 Vesitalous Vedenkorkeuden tosiaikaisen seurannan kattavuus tulvariskialueilla (Y-vastuualue) % 82 Vesitalous Vesitalous Vesitalous Alueellista vesihuoltoyhteistyötä edistävät hankkeet (Y-vastuualue) Vesihuoltolaitokset, joiden varmuusluokka paranee (Y-vastuualue) Avustusmuotoisen tuen osuus tukimäärärahasta (Y-vastuualue) kpl 3 kpl 1 % 85

12 Vesitalous Varaudutaan muuttuviin ilmasto- ja vesioloihin (Y-vastuualue) 12/15 ELY-keskus valmistelee Kalajoen ja Iijoen vesistöalueiden tulvariskien hallinnan toimenpiteet tulvariskien vähentämiseksi. Säännöstelyissä varaudutaan tulva- ja kuivuusriskeihin ja niitä kehitetään ekologiset seikat huomioiden. Huolehditaan kaikissa tilanteissa valtion vastuulla olevien vesirakenteiden kunnosta, säännöstelyjen ohjauksesta ja toimivuudesta sekä riittävästä tiedottamisesta. Siikajoen vesistöalueella aloitetaan tulvariskien hallinnan yleissuunnitelman laatiminen. Valmistellaan tosiaikaisten virtaama- ja vedenkorkeustietojen siirtyminen automaattisesti tietojärjestelmiin eri havaintoasemilla viimeistään säännöstelyrakenteiden muuttamisen yhteydessä. Osallistutaan SYKEn vetämään tulvariskien hallintaa ja vesienhoidon suunnittelua koskevaan hankkeeseen, jossa pilottikohteena on Kalajoen vesistö. Vesihuollossa varaudutaan muuttuviin tilanteisiin raakaveden hankinnassa, vesihuollon toimintavarmuudessa ja mitoituksissa. Vesitalous Valuma-alueilla sovitetaan yhteen vesien käytön ja hyvän tilan tavoitteet (Yvastuualue) Merkittävillä tulvariskialueilla tarkastellaan valuma-alueella tehtäviä toimenpiteitä tulvariskien vähentämiseksi. Toimenpiteiden suunnittelussa otetaan huomioon vaikutukset vesien tilaan. Edistetään kosteikkorakentamista yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Parannetaan Lakeuden kuntien vedenhankinnan varmuutta rakentamalla syöttövesijohto Siikajoelta Liminkaan, mikäli hankkeelle järjestyy rahoitus.

13 Vesitalous Toimintatavat ovat asiakaslähtöisiä ja perustuvat kumppanuuksiin. (Y-vastuualue) 13/15 Vesienhoidossa tuetaan paikallisten vesienhoito-organisaatioiden syntymistä ja toimintaa sekä otetaan hankerahoituksen suuntaamisessa huomioon vesialueiden omistajien ja käyttäjien aktiivisuus. Osallistutaan EPOELYn vetovastuulla olevan valtion vesirakenteiden ylläpidon osaamisverkoston toimintaan. Jatketaan ja tarkennetaan konsulttityönä aiemmin (v. 2012) laadittua selvitystä mahdollisuuksista siirtää valtion vesirakenteiden hallintaa ja kunnossapitoa muille toimijoille; tavoitteena toimintamalli luovutukselle. Asiassa tehdään yhteistyötä EPOELYn kanssa. Luvanhaltijan tehtävien siirtämisessä EPOELYlle toimitaan vuonna 2012 valmistuneen esiselvityksen mukaisesti. Kehitetään infrahankintoja TEMin valtakunnallisten linjausten mukaisesti yhteistyössä L-vastuualueen kanssa ja jatketaan yhteistyötä alueurakoiden ja puitesopimusten hyödyntämisessä Y-vastuualueen hankkeissa. Hyödynnetään pienten vesistöhankkeiden suunnittelun puitesopimusta. Tehdään asiantuntijayhteistyötä Pohjoisten ELYjen kesken mm. kalatie- ja kosteikkoasioissa. Edistetään pienten vesihuoltolaitosten yhdistymistä sekä tiiviimpää yhteistyötä isompien laitosten kanssa toiminnan ja riittävien palvelujen varmistamiseksi erityistilanteissa.

14 Vesitalous Suomessa on kansainvälisesti kilpailukykyinen vesialan osaaminen. (Yvastuualue) 14/15 Osallistutaan aktiivisesti tutkimus- ja kehittämishankkeissa kansainväliseen asiantuntijayhteistyöhön mm. vesienhoitoon, vesistöjen kunnostamiseen ja kalateihin liittyen. Erikoistumistehtävät Erikoistumistehtävät (YM) (Y-vastuualue) Turvetuotannon ympäristönsuojelun koordinointi- ja asiantuntijatehtävät (valtakunnallinen) 1 htv: Turvetuotannon ympäristönsuojeluohjeen päivitys valmistuu alkuvuodesta. Huolehditaan sen jalkauttamisesta mm. järjestämällä valtakunnalliset koulutuspäivät. Edistetään yhtenäisten käytäntöjen muodostumista ja tuetaan valvojien ohjausta. Ympäristörakennuttaminen. 1,5 htv. (YM ja MMM) Ympäristörakennuttamisessa hoidetaan kesken olevat Kainuun ELY-keskuksen tilaamat työt ja aloitetaan uusia tilausten mukaan. Vesienhoidon koordinointi (POPELY, KAIELY) 1 htv: Vesienhoitosuunnitelman ja toimenpideohjelman päivittämisen pohjaksi laaditaan koko vesienhoitoalueen kattavat pinta- ja pohjavesien tilanarviot sekä päivitetään vesiin kohdistuvat paineet. Jatkotyön suunnittelussa huolehditaan siitä, että kuulemisesta ja sidosryhmiltä saatu palaute tulee otetuksi huomioon. Vesienhoitoalueella tehtävän työn koordinoinnin lisäksi osallistutaan merkittävällä työpanostuksella valtakunnalliseen vesienhoidon suunnittelutyöhön. Yhdistetään vesienhoidon ja tulvariskien hallinnan koordinointia (sama maantieteellinen alue, osin yhtenäiset tavoitteet).

15 15/15 Erikoistumistehtävät Erikoistumistehtävät (MMM) (Y-vastuualue) Vesistön tulvariskien hallinnan koordinointi. 0,5 htv. Valtion patojen ja muiden vesirakenteiden omistajan ylläpito- ja velvoitetehtävien asiantuntijapalvelutehtävät. 0,5 htv. Erikoistumistehtävät Erikoistumistehtäväehdotus (YM, MMM) (Yvastuualue) Virtavesi- ja kalatie-erikoistumismahdollisuutta selvitetään ja valmistellaan vuoden 2013 aikana. Alueidenkäyttö ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset: käsitelty alle 6 kk:ssa (Y-vastuualue) % 95 Valtion tulostietojärjestelmä: ; Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus - Y-vastuualue; 2013 mittaristo; [13:41]

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2015

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2015 Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2015 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojeluilmoitusten

Lisätiedot

Hämeen ELY-keskus 1/15

Hämeen ELY-keskus 1/15 1/15 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten % 60 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Alueiden ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset:

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tulostavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % % kpl

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tulostavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % % kpl 1 Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten 1/11 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten % 85 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Poikkeamispäätökset: kustannusvastaavuus % 80 (Y-vastuualue)

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten 1/12 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten % 30 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Poikkeamispäätökset: kustannusvastaavuus % 65 (Y-vastuualue)

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 1/14 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojeluilmoitusten % 90 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Alueiden ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset: kustannusvastaavuus %

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite % 50 % 50

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite % 50 % 50 1/14 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) % 50 Alueidenkäyttö ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset:

Lisätiedot

Sopimus tarkentaa ja täydentäa elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen strategisessa tulossopimuksessa sovittuja tavoitteita.

Sopimus tarkentaa ja täydentäa elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen strategisessa tulossopimuksessa sovittuja tavoitteita. VarsinaisSuomen elinkeino, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä sekä maaja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon tehtävistä

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 1/15 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojeluilmoitusten % 50 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Alueiden ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset: kustannusvastaavuus %

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 2014 Tavoite 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % 90 90 % 80 80. kpl 70 70. kpl 50 50.

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 2014 Tavoite 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % 90 90 % 80 80. kpl 70 70. kpl 50 50. Kainuun elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon tehtävistä

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen ELY-keskus 1/15

Kaakkois-Suomen ELY-keskus 1/15 1/15 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten % 70 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Poikkeamispäätökset: kustannusvastaavuus % 65 (Y-vastuualue)

Lisätiedot

Uudenmaan ELY-keskus 1/16

Uudenmaan ELY-keskus 1/16 1/16 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten % 50 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Alueiden ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset:

Lisätiedot

Vesi- ja luonnonvaratalouden tehtävät Pohjois-Pohjanmaan maakunnan suunnittelu/tr4. Timo Yrjänä

Vesi- ja luonnonvaratalouden tehtävät Pohjois-Pohjanmaan maakunnan suunnittelu/tr4. Timo Yrjänä Vesi- ja luonnonvaratalouden tehtävät Pohjois-Pohjanmaan maakunnan suunnittelu/tr4 Timo Yrjänä 16.11.2016 Organisointi ja ohjaus Vesitalous, vesihuolto ja pohjavesitehtäviä, vesien- ja merenhoitoa, ympäristötiedon

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 2014 Tavoite 2015. Ympäristönsuojelu ja YVA

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 2014 Tavoite 2015. Ympäristönsuojelu ja YVA 1 Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 2014 Tavoite 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % 40 40 % 55 55. kpl 130 130. kpl 90 90.

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 2014 Tavoite 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % 40 40 % 55 55. kpl 130 130. kpl 90 90. 1 Lapin elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon tehtävistä

Lisätiedot

Pirkanmaan ELY-keskus 1/17

Pirkanmaan ELY-keskus 1/17 1/17 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten % 50 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Alueiden ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset:

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 2014 Tavoite 2015 % % kpl kpl kpl

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 2014 Tavoite 2015 % % kpl kpl kpl Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon

Lisätiedot

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenneja ympäristökeskus

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenneja ympäristökeskus Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenneja ympäristökeskus Ympäristö- ja luonnonvarat -vastuualue Varsinais-Suomen ELY-keskus / Olli Madekivi 13.4.2010 1 Organisaatio 13.4.2010 2 Ympäristökeskuksesta ELYn

Lisätiedot

Alueidenkäyttö ja maakuntauudistus

Alueidenkäyttö ja maakuntauudistus Alueidenkäyttö ja maakuntauudistus ELY-keskusten roolista uusien maakuntien rooliin Jyrki Palomäki, yksikönpäällikkö 1.12.2016 Maakuntauudistus (sekä maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) muutokset) Alueidenkäytön

Lisätiedot

Lapin ELY-keskus 1/21

Lapin ELY-keskus 1/21 1/21 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten % 40 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Alueiden ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset:

Lisätiedot

Valtakunnallisen vesistökunnostusverkoston avajaisseminaari Helsinki Timo Yrjänä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Valtakunnallisen vesistökunnostusverkoston avajaisseminaari Helsinki Timo Yrjänä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Virtavesien kunnostus Valtakunnallisen vesistökunnostusverkoston avajaisseminaari 26.1.2012 Helsinki Timo Yrjänä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Nykytilaa Suomessa tehty paljon entiset uittoväylät pääkohde

Lisätiedot

Pohjois-Savon ELY-keskus 1/16

Pohjois-Savon ELY-keskus 1/16 1/16 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten % 60 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Alueiden ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset:

Lisätiedot

Työssä ympäristöalalla - oma tarinani

Työssä ympäristöalalla - oma tarinani Työssä ympäristöalalla - oma tarinani Turun yliopiston työelämäpalvelut 4.4.2017 Ylitarkastaja Anna Laiho, ympäristönsuojeluyksikkö, Varsinais-Suomen ELY-keskus 5.4.2017 Toiminta-ajatus Elinkeino-, liikenne-

Lisätiedot

Vesienhoidon toteutusohjelma. Ympäristöministeriö LAP ELY

Vesienhoidon toteutusohjelma. Ympäristöministeriö LAP ELY Vesienhoidon toteutusohjelma Ympäristöministeriö LAP ELY Vesienhoidon toteutusohjelma Vesienhoitosuunnitelmat hyväksyttiin valtioneuvostossa vuonna 2009. Vesienhoidon tavoitteiden konkretisoimiseksi valtioneuvosto

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tulostavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % % kpl

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tulostavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % % kpl 1 Pirkanmaan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tulostavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja Ympäristönsuojeluilmoitusten % % 60 60

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tulostavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja Ympäristönsuojeluilmoitusten % % 60 60 1 Hämeen elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon tehtävistä

Lisätiedot

Vesienhoidon 1. kauden toimenpiteiden toteutustilanne Vesienhoidon aluetilaisuudet 2013

Vesienhoidon 1. kauden toimenpiteiden toteutustilanne Vesienhoidon aluetilaisuudet 2013 Vesienhoidon 1. kauden toimenpiteiden toteutustilanne Vesienhoidon aluetilaisuudet 2013 Uudenmaan ELY-keskus / Antti Mäntykoski Toteutustilanne Valtakunnallinen toteutusohjelma SY 8/2011 (VNpp 17.2.2011)

Lisätiedot

Maakuntauudistus ELY-keskuksen kannalta. Pohjois-Karjalan ELY-keskus Neuvottelukunta

Maakuntauudistus ELY-keskuksen kannalta. Pohjois-Karjalan ELY-keskus Neuvottelukunta Maakuntauudistus ELY-keskuksen kannalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus Neuvottelukunta 1.3.2017 Palvelukyky säilytetään muutoksen aikana sekä uusien maakuntien ja valtion viraston toiminnan alkuvaiheessa.

Lisätiedot

POPELY:n rakennettujen vesien kunnostamisen erikoistumistehtävä ja kunnostustoiminnan tiedonkeruu. Timo Yrjänä Jukka Tuohino Jermi Tertsunen

POPELY:n rakennettujen vesien kunnostamisen erikoistumistehtävä ja kunnostustoiminnan tiedonkeruu. Timo Yrjänä Jukka Tuohino Jermi Tertsunen POPELY:n rakennettujen vesien kunnostamisen erikoistumistehtävä ja kunnostustoiminnan tiedonkeruu Timo Yrjänä Jukka Tuohino Jermi Tertsunen 11.11.2016 Erikoistumistehtävän taustaa MMM antoi POPELYlle 2014

Lisätiedot

Vesienhoito hallinnonuudistuksessa. Hämeen vesienhoidon yhteistyöryhmä Harri Mäkelä Hämeen ELY-keskus

Vesienhoito hallinnonuudistuksessa. Hämeen vesienhoidon yhteistyöryhmä Harri Mäkelä Hämeen ELY-keskus Vesienhoito hallinnonuudistuksessa Hämeen vesienhoidon yhteistyöryhmä 23.5.2018 Harri Mäkelä Hämeen ELY-keskus 1 2 14 000 htv Kanta-Hämeen ja Päijät- Hämeen vuosibudjetit yhteensä noin 1 200 000 000 euroa

Lisätiedot

Vesistökunnostusten ohjaus ja hankkeistaminen

Vesistökunnostusten ohjaus ja hankkeistaminen Vesistökunnostusten ohjaus ja hankkeistaminen VYYHTI-hankkeen seminaari 19.11.2014 Lappajärvi Liisa Maria Rautio Vesistöpäällikkö Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus Vesitalousstrategian (2011) päämäärät Valuma-alueilla

Lisätiedot

Maakuntauudistuksen valmistelu Pohjois-Pohjanmaalla

Maakuntauudistuksen valmistelu Pohjois-Pohjanmaalla Maakuntauudistuksen valmistelu Pohjois-Pohjanmaalla 11.11.2016 9.11.2016/ai Tiekartan mukaiset tehtäväkokonaisuudet sekä niitä hoitavat organisaatiot (NYKYTILA) Alueellinen alkoholihallinto AVI Kalatalous

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan maakuntatilaisuus

Pohjois-Pohjanmaan maakuntatilaisuus Pohjois-Pohjanmaan maakuntatilaisuus Alueidenkäyttö ja rakentaminen 26.4.2018, Oulu Anne Jarva Maakunnan ja kunnan yhteistyö alueidenkäytön suunnittelussa Maakunnan ja alueen kuntien tulee tehdä ennakoivaa

Lisätiedot

Varsinais-Suomen ELY-keskus

Varsinais-Suomen ELY-keskus Varsinais-Suomen ELY-keskus Vesiyksikkö Nykytoiminnan kuvaus VARELY Vesiyksikkö / Mirja Koskinen 14022017 VARSINAIS-SUOMEN ELY-KESKUS Ympäristö ja luonnonvarat-vastuualue johtaja Risto Timonen Alueiden

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 31/ (8) Kaupunkisuunnittelulautakunta Ykp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 31/ (8) Kaupunkisuunnittelulautakunta Ykp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 31/2012 1 (8) 389 Kaupunkisuunnittelulautakunnan lausunto vesienhoidon suunnittelun työohjelmasta, aikataulusta, ympäristövaikutusten arvioimisesta sekä Kymijoen-Suomenlahden

Lisätiedot

Vesivarojen hallinta ja vesihuolto

Vesivarojen hallinta ja vesihuolto Vesivarojen hallinta ja vesihuolto Vs. johtaja, yli-insinööri Hannu Wirola Pirkanmaan ELY-keskus Pirkanmaan vesihuollon kehittämissuunnitelman seuranta seminaari, 31.1.2013 5.2.2013 Tavoitteena vesivarojen

Lisätiedot

METSO Pohjois-Pohjanmaalla ja tapaus Kraaseli. Eero Melantie Luonnonsuojeluyksikön päällikkö

METSO Pohjois-Pohjanmaalla ja tapaus Kraaseli. Eero Melantie Luonnonsuojeluyksikön päällikkö METSO Pohjois-Pohjanmaalla ja tapaus Kraaseli Eero Melantie Luonnonsuojeluyksikön päällikkö Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, 1.6.2012 1 Pohjois-Pohjanmaan

Lisätiedot

ELY-keskusten hyvät käytännöt alueidenkäytön ja rakentamisen ohjauksessa

ELY-keskusten hyvät käytännöt alueidenkäytön ja rakentamisen ohjauksessa ELY-keskusten hyvät käytännöt alueidenkäytön ja rakentamisen ohjauksessa 22.10.2015 Tausta ELY-keskusten toimintaa alueidenkäytön ja rakentamisen ohjaajina selvitettiin maankäyttö- ja rakennuslain toimivuuden

Lisätiedot

Maakunta- ja aluehallintouudistus vesi- ja ympäristöasioiden osalta

Maakunta- ja aluehallintouudistus vesi- ja ympäristöasioiden osalta Maakunta- ja aluehallintouudistus vesi- ja ympäristöasioiden osalta Maakuntaliitot -maankäytön suunnittelu -aluekehitys Maakunnat (18 kpl) Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset Aluehallintovirastot

Lisätiedot

Lapin elinkeino-, liikenne ja ympänstökeskuksen tolmlnnalllnen tulossopimus ympäristöministerlön tolmlalan tehtävistä 2015

Lapin elinkeino-, liikenne ja ympänstökeskuksen tolmlnnalllnen tulossopimus ympäristöministerlön tolmlalan tehtävistä 2015 Lapin elinkeino-, liikenne ja ympänstökeskuksen tolmlnnalllnen tulossopimus ympäristöministerlön tolmlalan tehtävistä 2015 Sopimus tarkentaa ja täydentää elinkeino-, liikenne- ja ympänstökeskuksen strategisessa

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tulostavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja Ympäristönsuojeluilmoitusten % 50 50 % 60 60

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tulostavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja Ympäristönsuojeluilmoitusten % 50 50 % 60 60 1 Uudenmaan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon tehtävistä

Lisätiedot

Alueiden käytön palvelut maakunnassa vuodesta 2020 eteenpäin

Alueiden käytön palvelut maakunnassa vuodesta 2020 eteenpäin Alueiden käytön palvelut maakunnassa vuodesta 2020 eteenpäin 1. Mitä varten ko. palvelukokonaisuus on olemassa eli mikä on sen tärkein tavoite? Alueiden käytön palveluihin kuuluvat maakuntakaavoitus, kuntien

Lisätiedot

Ihmisen paras ympäristö Häme

Ihmisen paras ympäristö Häme Ihmisen paras ympäristö Häme Hämeen ympäristöstrategia Hämeen ympäristöstrategia on Hämeen toimijoiden yhteinen näkemys siitä, millainen on hyvä hämäläinen ympäristö vuonna 2020. Strategian tarkoituksena

Lisätiedot

Kaavaneuvottelijan salkku Paikkatiedot hyötykäyttöön

Kaavaneuvottelijan salkku Paikkatiedot hyötykäyttöön Kaavaneuvottelijan salkku Paikkatiedot hyötykäyttöön 10.3.2011 Kaisu Harju Suomen ympäristökeskus SYKE/Tietokeskus/Geoinformatiikka Kaavaneuvottelijan salkku SYKEn, YM:n ja ELY-keskusten yhteishanke vuosina

Lisätiedot

Maakunnan palvelumuotoilua asiakasnäkökulmasta, esimerkkejä -keskiössä kunta- Teemaryhmät Alueidenkäyttö ja Luonnonvarat

Maakunnan palvelumuotoilua asiakasnäkökulmasta, esimerkkejä -keskiössä kunta- Teemaryhmät Alueidenkäyttö ja Luonnonvarat Maakunnan palvelumuotoilua asiakasnäkökulmasta, esimerkkejä -keskiössä kunta- Teemaryhmät Alueidenkäyttö ja Luonnonvarat Asiakas: kuntakaavoittaja ja kunnan rakennusvalvonta Viranomaisneuvottelut ja lausunnot

Lisätiedot

Tulvadirektiivin toimeenpanon ja vesienhoidon yhteensovittaminen

Tulvadirektiivin toimeenpanon ja vesienhoidon yhteensovittaminen Tulvadirektiivin toimeenpanon ja vesienhoidon yhteensovittaminen 1 Lainsäädäntö Tulvadirektiivi (2007/60/EY) Laki tulvariskien hallinnasta (620/2010) Valtioneuvoston asetus tulvariskien hallinnasta (659/2010)

Lisätiedot

ELY-keskus vesienhoidon toimijana ennen ja nyt

ELY-keskus vesienhoidon toimijana ennen ja nyt ELY-keskus vesienhoidon toimijana ennen ja nyt VESIENHOIDON VAPAAEHTOINEN JÄRJESTÄYTYMINEN POHJOIS- POHJANMAALLA 4.2.2014 Oulu Heikki Aronpää, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Vesienhoidon tavoitteena vesien

Lisätiedot

ELY-keskuksen rooli alueidenkäytössä. Irma Mononen, yksikön päällikkö, luonto ja alueidenkäyttö yksikkö

ELY-keskuksen rooli alueidenkäytössä. Irma Mononen, yksikön päällikkö, luonto ja alueidenkäyttö yksikkö ELY-keskuksen rooli alueidenkäytössä Irma Mononen, yksikön päällikkö, luonto ja alueidenkäyttö yksikkö 9.10.2015 2 Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen tehtävät MRL 18 Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Lisätiedot

Vesienhoitosuunnittelu vesiensuojelutyön kruununa - ulottuvuudet ympäristökasvatustyöhön

Vesienhoitosuunnittelu vesiensuojelutyön kruununa - ulottuvuudet ympäristökasvatustyöhön Vesienhoitosuunnittelu vesiensuojelutyön kruununa - ulottuvuudet ympäristökasvatustyöhön Ympäristötietoinen Uusimaa -päivä 5.11.2012 Marketta Virta, Uudenmaan ELY-keskus Mitä vesienhoitosuunnittelu on?

Lisätiedot

VESIENHOITOSUUNNITELMA JA TOIMENPIDEOHJELMA VUOSIKSI 2016-2021

VESIENHOITOSUUNNITELMA JA TOIMENPIDEOHJELMA VUOSIKSI 2016-2021 VESIENHOITOSUUNNITELMA JA TOIMENPIDEOHJELMA VUOSIKSI 2016-2021 Anne Laine, Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 29.10.2014 1 Pintavesien ekologinen tila Yksityiskohtaista tietoa

Lisätiedot

Hyvät vesihuoltopalvelut

Hyvät vesihuoltopalvelut Lounais-Suomen vesihuollon kehittämisohjelma 2014 2020 Hyvät vesihuoltopalvelut VISIO 2020 Asukkaat ja elinkeinojen harjoittajat ovat tyytyväisiä vesihuoltopalveluihin Lounais-Suomessa Kehittämisohjelmassa

Lisätiedot

Vesi- ja kalataloustehtävät Pohjois-Pohjanmaalla. Timo Yrjänä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Vesi- ja kalataloustehtävät Pohjois-Pohjanmaalla. Timo Yrjänä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Vesi- ja kalataloustehtävät Pohjois-Pohjanmaalla Timo Yrjänä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus 29.11.2018 Ympäristötehtävien hoito maakunnassa Valtion lupa- ja valvontaviranomainen LUOVA (luvat, valvonta,

Lisätiedot

ELY-keskuksen rooli rakentamisessa

ELY-keskuksen rooli rakentamisessa ELY-keskuksen rooli rakentamisessa Rakentaminen nopeammaksi -seminaari Kuopio 7.2.2018 Kimmo Huttunen, ympäristölakimies Pohjois-Savon ELY-keskus 7.2.2018 ELY-keskuksen vastuualueet Elinkeinot, työvoima

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % % kpl

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % % kpl 1 Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon

Lisätiedot

KIIHTELYSVAARAN RANTAOSAYLEISKAAVA

KIIHTELYSVAARAN RANTAOSAYLEISKAAVA Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet, hyväksytty valtioneuvostossa 31.11.2008 ja tulleet voimaan 1.3.2009 Alueidenkäyttötavoitteiden tehtävä Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet ovat osa maankäyttö-

Lisätiedot

Vesienhoidon suunnittelun tilannekatsaus. Hämeen ELY-keskus

Vesienhoidon suunnittelun tilannekatsaus. Hämeen ELY-keskus Vesienhoidon suunnittelun tilannekatsaus Hämeen ELY-keskus Vesienhoitosuunnitelmat 2016-2021 Hyväksytty valtioneuvostossa 3.12.2015 Astuivat voimaan 2016 ja ohjaavat vesienhoidon toteutusta Löytyvät osoitteesta

Lisätiedot

Pirkanmaan vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous

Pirkanmaan vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous Pirkanmaan vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous 20.9.2017 21.9.2017 Esityslista 1. Kokouksen avaus 2. Kokouksen järjestäytyminen 3. Vesienhoidon 3. kauden aikataulu 4. Pohjavesien keskeiset kysymykset ja

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % kpl kpl

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % kpl kpl 1 Etelä-Savon elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon

Lisätiedot

Uudenmaan vedet kuntoon ELY-keskuksen myöntämät avustukset

Uudenmaan vedet kuntoon ELY-keskuksen myöntämät avustukset Uudenmaan vedet kuntoon ELY-keskuksen myöntämät avustukset Pasi Lempinen, Uudenmaan ELY-keskus, 7.2.2017 Vesien tilan parantamiseen liittyvät avustukset ELY-keskus voi myöntää ympäristöministeriön hallinnonalan

Lisätiedot

Ajankohtaista Etelä-Savon vesihuollossa

Ajankohtaista Etelä-Savon vesihuollossa Ajankohtaista Etelä-Savon vesihuollossa Alueellinen vesihuoltopäivä Mikkeli 17.3.2016 Johtava asiantuntija Vesa Rautio Etelä-Savon ELY-keskus Sisältö Häiriö- ja erityistilanteiden varautumissuunnittelu

Lisätiedot

Ovatko vesistöjen kunnostushankkeet ja hajakuormitusta vähentävät toimenpiteet lisääntyneet vesienhoitosuunnitelmien valmistumisen jälkeen

Ovatko vesistöjen kunnostushankkeet ja hajakuormitusta vähentävät toimenpiteet lisääntyneet vesienhoitosuunnitelmien valmistumisen jälkeen Ovatko vesistöjen kunnostushankkeet ja hajakuormitusta vähentävät toimenpiteet lisääntyneet vesienhoitosuunnitelmien valmistumisen jälkeen Johtava asiantuntija Antton Keto Suomen ympäristökeskus Limnologipäivät

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus ELY nuorten maakunnassa; miten maakuntaohjelma näkyy ELY-keskuksen toiminnassa Ylijohtaja Matti Räinä 26.2.2013 Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-,

Lisätiedot

Pohjois-Suomen vesihuoltopäivät 19.-20.11.2014 OULU

Pohjois-Suomen vesihuoltopäivät 19.-20.11.2014 OULU Pohjois-Suomen vesihuoltopäivät 19.-20.11.2014 OULU Aulis Kaasinen, PoP ELY 1 Säädösmuutokset Uusi ympäristönsuojelulaki 527/2014 Ympäristönsuojeluasetus 713/2014 Vesihuoltolain 119/2001 muutos (681/2014)

Lisätiedot

Yleiskatsaus vesistöjen tilaan ja kunnostustarpeisiin Pirkanmaalla Kunnosta lähivetesi koulutus, Tampere

Yleiskatsaus vesistöjen tilaan ja kunnostustarpeisiin Pirkanmaalla Kunnosta lähivetesi koulutus, Tampere Yleiskatsaus vesistöjen tilaan ja kunnostustarpeisiin Pirkanmaalla Kunnosta lähivetesi koulutus, Tampere14.5.2016 Sami Moilanen/Pirkanmaan ELY-keskus Vesientilan kartoitus, vesienhoito ja kunnostustarpeet

Lisätiedot

Pohjavesialueita koskevan lainsäädännön uudistukset

Pohjavesialueita koskevan lainsäädännön uudistukset Pohjavesialueita koskevan lainsäädännön uudistukset Kaavoituksen ajankohtaispäivä 14.6.2016 Ylitarkastaja Maria Mäkinen Varsinais-Suomen ELY-keskus 13.6.2016 Kartoituksen vaihe Tärkeät pohjavesialueet

Lisätiedot

Turvetuotanto ja suoluonnonsuojelu maakuntakaavoituksessa

Turvetuotanto ja suoluonnonsuojelu maakuntakaavoituksessa Turvetuotanto ja suoluonnonsuojelu maakuntakaavoituksessa Etelä-Pohjanmaan vaihemaakuntakaava III Markus Erkkilä 11/2014 Esityksen sisältö Maakuntakaavoitus yleisesti Maakuntakaavatilanne Etelä Pohjanmaalla

Lisätiedot

LIITE 1. Vesien- ja merenhoidon tilannekatsaus

LIITE 1. Vesien- ja merenhoidon tilannekatsaus LIITE 1. Vesien- ja merenhoidon tilannekatsaus Aikataulu 2012 2013 2014 2015 1 2 3 4 1 2 3 4 1 2 3 4 1 2 3 4 Työohjelman ja keskeisten kysymysten suunnittelu Kuuleminen keskeisistä kysymyksistä ja työohjelmasta

Lisätiedot

ELYt ja merialueiden suunnittelu

ELYt ja merialueiden suunnittelu ELYt ja merialueiden suunnittelu Varsinais-Suomen EL- keskus, Outi Vesakoski, Luonnonsuojelu 15.4.2010 1 2 ELYt ja luonnon monimuotoisuus Tehtävät Valvoo suotuisan suojeluntason toteutumista lajeilla ja

Lisätiedot

Seitap Oy 2016 Pello, Pellon asemakaava Kirkon kortteli. Pellon asemakaava Kirkon kortteli. ASEMAKAAVAN SELOSTUS (Luonnosvaihe)

Seitap Oy 2016 Pello, Pellon asemakaava Kirkon kortteli. Pellon asemakaava Kirkon kortteli. ASEMAKAAVAN SELOSTUS (Luonnosvaihe) Pellon asemakaava Kirkon kortteli ASEMAKAAVAN SELOSTUS 12.4.2016 (Luonnosvaihe) Pellon kunta Seitap Oy 2016 1. PERUS- JA TUNNISTETIEDOT Kaavan laatija: Seitap Oy, Ainonkatu 1, 96200 Rovaniemi Vastaava

Lisätiedot

Vesistöjen kunnostusstrategian esittely

Vesistöjen kunnostusstrategian esittely Vesistöjen kunnostusstrategian esittely Valtakunnallisen vesistökunnostusverkoston avajaisseminaariin 26.1.2012 klo 10.00-16.30 SYKE Hannele Nyroos Ympäristöministeriö Vesien ekologinen tila ja tavoitetilat

Lisätiedot

Yleistä vesienhoidon suunnittelusta. Pertti Manninen Etelä-Savon elinkeino- liikenne ja ympäristökeskus

Yleistä vesienhoidon suunnittelusta. Pertti Manninen Etelä-Savon elinkeino- liikenne ja ympäristökeskus Yleistä vesienhoidon suunnittelusta Pertti Manninen Etelä-Savon elinkeino- liikenne ja ympäristökeskus Vesienhoidon järjestäminen yleisaikataulu Vesipuitedirektiivin kansallinen toimeenpano Kansalliset

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tulostavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % 60 60 % 60 60. kpl 90 90.

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tulostavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % 60 60 % 60 60. kpl 90 90. 1 Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon

Lisätiedot

Nykyisen ympäristöohjelman toteutumisen arviointi. Lounais-Suomen ympäristöohjelma seminaari 10.4.2013 Nina Myllykoski, Varsinais-Suomen ELY-keskus

Nykyisen ympäristöohjelman toteutumisen arviointi. Lounais-Suomen ympäristöohjelma seminaari 10.4.2013 Nina Myllykoski, Varsinais-Suomen ELY-keskus Nykyisen ympäristöohjelman toteutumisen arviointi Lounais-Suomen ympäristöohjelma seminaari 10.4.2013 Nina Myllykoski, Varsinais-Suomen ELY-keskus Ympäristöohjelman 2010 2013 toteutuminen Alueiden käyttö

Lisätiedot

1(5) YM:n toimiala (YM:ssä tarkitettu versio): Maankäyttö- ja rakennuslaki (132/1999)

1(5) YM:n toimiala (YM:ssä tarkitettu versio): Maankäyttö- ja rakennuslaki (132/1999) 1(5) YM:n toimiala (YM:ssä tarkitettu versio): Maankäyttö- ja rakennuslaki (132/1999) - Tehtävänä maakunnan suunnittelu (19 ), johon kuuluu maakuntasuunnitelma ja maakuntakaava sekä maakuntaohjelma, josta

Lisätiedot

Kärsämäen kunta Kaavoituskatsaus 2016

Kärsämäen kunta Kaavoituskatsaus 2016 1 Kärsämäen kunta Kaavoituskatsaus 2016 Hyväksytty: Valtuusto 29.11.2016 97 2 1. Yleistä kaavoituskatsauksesta Maankäyttö- ja rakennuslaki (MRL) sekä maankäyttö- ja rakennusasetus (MRA) säätelevät kaavoitusta

Lisätiedot

Vesienhoidon 1. kauden toimenpiteiden toteutustilanne Vesienhoidon aluetilaisuudet 2013

Vesienhoidon 1. kauden toimenpiteiden toteutustilanne Vesienhoidon aluetilaisuudet 2013 Vesienhoidon 1. kauden toimenpiteiden toteutustilanne Vesienhoidon aluetilaisuudet 2013 Uudenmaan ELY-keskus / Antti Mäntykoski Toteutusohjelma Valtakunnallinen toteutusohjelma SY 8/2011 (VNpp 17.2.2011)

Lisätiedot

Tarvitseekö metsätalouden ja turvetuotannon vesiensuojelua tehostaa? Ympäristöneuvos Hannele Nyroos Ministry of the Environment, Jyväskylä 9.5.

Tarvitseekö metsätalouden ja turvetuotannon vesiensuojelua tehostaa? Ympäristöneuvos Hannele Nyroos Ministry of the Environment, Jyväskylä 9.5. Tarvitseekö metsätalouden ja turvetuotannon vesiensuojelua tehostaa? Ympäristöneuvos Hannele Nyroos Ministry of the Environment, Jyväskylä 9.5.2012 Komeetta School is an international primary school in

Lisätiedot

Vesipolitiikan puitedirektiivi on prosessi

Vesipolitiikan puitedirektiivi on prosessi Vesipolitiikan puitedirektiivi on prosessi Puitedirektiivi on Euroopan laajuinen, uusi järjestelmä. Direktiivi luo jatkuvan prosessin, jolle on annettu määräajat ja tavoitteet. Kansallinen toteutus sovitetaan

Lisätiedot

METSÄTALOUS, KAAVOITUS, YMPÄRISTÖ

METSÄTALOUS, KAAVOITUS, YMPÄRISTÖ METSÄTALOUS, KAAVOITUS, YMPÄRISTÖ ELY-KESKUS - LAKISÄÄTEINEN ROOLI KAAVOITUKSESSA - EDISTÄÄ, OHJAA JA VALVOO KUNTIEN KAAVOITUSTA - EDUSTAA VALTION LUONNONSUOJELUVIRANOMAISTA - VALITUSOIKEUS 2 MRL: Elinkeino-,

Lisätiedot

Luontoselvitykset ja lainsäädäntö

Luontoselvitykset ja lainsäädäntö Luontoselvitykset ja lainsäädäntö Helsinki 16.12.2016 Ympäristölakimies Pasi Kallio Suomen luonnonsuojeluliitto ry Luontoselvitysten merkitys Hyvällä taustoituksella ja suunnittelulla voidaan säilyttää

Lisätiedot

Rovaniemen kaupunki Tennilammit ranta-asemakaava OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

Rovaniemen kaupunki Tennilammit ranta-asemakaava OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 Rovaniemen kaupunki Tennilammit ranta-asemakaava OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 10.01.2017 Seitap Oy 2017 Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

Palvelukokonaisuuksien sisällöt ja palvelukanavat. Projektiryhmä Pekka Häkkinen

Palvelukokonaisuuksien sisällöt ja palvelukanavat. Projektiryhmä Pekka Häkkinen Palvelukokonaisuuksien sisällöt ja palvelukanavat Projektiryhmä 21.3.2017 Pekka Häkkinen 1 15.3.2017 - Pekka Häkkinen Maakunnan palvelukokonaisuudet 2 15.3.2017 - Julkisten palveluiden palvelukanavat Sähköinen

Lisätiedot

UUDENMAAN VESIENSUOJELUN, - HOIDON JA -KUNNOSTUKSEN ASIANTUNTIJAVERKOSTO EHDOTUS UUDENMAAN VESISTÖKUNNOSTUSVERKOSTA

UUDENMAAN VESIENSUOJELUN, - HOIDON JA -KUNNOSTUKSEN ASIANTUNTIJAVERKOSTO EHDOTUS UUDENMAAN VESISTÖKUNNOSTUSVERKOSTA Maakuntauudistusta Uudellamaalla valmisteleville tahoille Viite: Suomen Vesiensuojeluyhdistysten Liitto ry:n kirje 15.1.2018 (liitteenä) ESITYS 18.1.2018 UUDENMAAN VESIENSUOJELUN, - HOIDON JA -KUNNOSTUKSEN

Lisätiedot

Ympäristövaikutusten arviointiselostus

Ympäristövaikutusten arviointiselostus Ympäristövaikutusten arviointiselostus Kuusamon kaivoshanke YVA-yleisötilaisuus 8.1. ja 9.1.2014 Kuusamo ja Käylä Ylitarkastaja Heikki Kovalainen 8.-9.1.2014 1 YVA-yleisötilaisuus 9.1.2014 Käylä POPELY

Lisätiedot

KANTA-HÄMEEN MAAKUNTAKAAVAKATSAUS 2016

KANTA-HÄMEEN MAAKUNTAKAAVAKATSAUS 2016 KANTA-HÄMEEN MAAKUNTAKAAVAKATSAUS 2016 23.11.2016 1 / 8 Maakuntakaavoitus Maakuntakaava on maankäyttö- ja rakennuslain (MRL 132/1999) mukainen pitkän aikavälin yleispiirteinen suunnitelma maakunnan yhdyskuntarakenteesta

Lisätiedot

Tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen valmistelu: osallistuminen, tiedottaminen ja kuuleminen

Tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen valmistelu: osallistuminen, tiedottaminen ja kuuleminen Tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen valmistelu: osallistuminen, tiedottaminen ja kuuleminen Tausta Tulvariskien hallintasuunnitelmat laaditaan niille vesistö- tai rannikkoalueille

Lisätiedot

Vesistökunnostusten toimintaympäristön muutoksia

Vesistökunnostusten toimintaympäristön muutoksia Vesistökunnostusten toimintaympäristön muutoksia Kunnostusten kohdentumista ja rahoituksen järjestämistä ohjaavia lakeja ja strategioita Laki vesienhoidon järjestämisestä (2004 VPD toimeenpano) Vesien

Lisätiedot

Lapin ELY-keskus 4.6.2013 Kirjaamo.lappi (a) ely-keskus.fi

Lapin ELY-keskus 4.6.2013 Kirjaamo.lappi (a) ely-keskus.fi Lapin ELY-keskus 4.6.2013 Kirjaamo.lappi (a) ely-keskus.fi Viite: Lausuntopyyntö, Lapin ELY-keskus, Torniojoen vesienhoitoalue, vesienhoidon työohjelma ja keskeiset kysymykset, 15.6.2012. LAPELY/11/07.04/2012.

Lisätiedot

Tornionjoen vesienhoitoalueen vesienhoitosuunnitelma vuosille 2016-21

Tornionjoen vesienhoitoalueen vesienhoitosuunnitelma vuosille 2016-21 Tornionjoen vesienhoitoalueen vesienhoitosuunnitelma vuosille 2016-21 Tornionjoen vesiparlamentti 3.- 4.11.2015 Pekka Räinä/ Lapin ELY-keskus Vesienhoidon yhteistyökuviot Pohjois-Kalotilla Finnmarkin maakuntaliitto

Lisätiedot

Ajankohtaista luonnonsuojelussa

Ajankohtaista luonnonsuojelussa Ajankohtaista luonnonsuojelussa Kaavoituksen ajankohtaispäivä Ruissalo 6.6.2013 Luonnonsuojeluyksikkö, ylitarkastaja Leena Lehtomaa Luontoarvot ja luonnon monimuotoisuus Luonnon monimuotoisuuden vähenemisellä

Lisätiedot

Vesistöhankkeiden avustaminen

Vesistöhankkeiden avustaminen Vesistöhankkeiden avustaminen Vesistöilta Evijärvi 30.8.2013 Marko Aalto Etelä-Pohjanmaan ELY-Keskus Marko Aalto; Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Ympäristö- ja luonnonvarat,

Lisätiedot

Valtionavustukset järvien kunnostamiseen. Pasi Lempinen, Uudenmaan ELY-keskus

Valtionavustukset järvien kunnostamiseen. Pasi Lempinen, Uudenmaan ELY-keskus Valtionavustukset järvien kunnostamiseen Pasi Lempinen, Uudenmaan ELY-keskus Kotijärvet kuntoon Espoossa -seminaari 22.9.2016 Avustukset järvien kunnostamiseen ELY-keskus voi myöntää valtionavustusta järven

Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus uudistus. Maaseuturakentamisen ajankohtaispäivä 16.2.2010

Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus uudistus. Maaseuturakentamisen ajankohtaispäivä 16.2.2010 Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus uudistus Maaseuturakentamisen ajankohtaispäivä 16.2.2010 1 Aluehallinto uudistui 1.1.2010 Valtion aluehallinnon viranomaisten rooleja, tehtäviä,

Lisätiedot

Vesipuitedirektiivin täytäntöönpano Suomessa

Vesipuitedirektiivin täytäntöönpano Suomessa Vesipuitedirektiivin täytäntöönpano Suomessa Satu Räsänen, Ympäristöministeriö 16.9.2009 Lappeenranta Kaivannaisalan ympäristöpäivä Satu Räsänen /Ympäristöministeriö /Vesipolitiikan puitedirektiivi 1 Valtioneuvoston

Lisätiedot

Katsaus maakuntakaavoituksen. Maisema-analyysin kurssi Aalto-yliopisto 30.11.2015

Katsaus maakuntakaavoituksen. Maisema-analyysin kurssi Aalto-yliopisto 30.11.2015 Katsaus maakuntakaavoituksen maailmaan Maisema-analyysin kurssi Aalto-yliopisto 30.11.2015 Iltapäivän sisältö Mikä on Uudenmaan liitto? Entä maakuntakaava? Maakunta-arkkitehti Kristiina Rinkinen Maisema-arkkitehdin

Lisätiedot

Puruvesi-seminaari Vesienhoitosuunnitelmien toteuttaminen. Ylijohtaja Pekka Häkkinen Etelä-Savon ELY-keskus

Puruvesi-seminaari Vesienhoitosuunnitelmien toteuttaminen. Ylijohtaja Pekka Häkkinen Etelä-Savon ELY-keskus Puruvesi-seminaari 6.9.2016 Vesienhoitosuunnitelmien toteuttaminen Ylijohtaja Pekka Häkkinen Etelä-Savon ELY-keskus Vesienhoidon lainsäädäntö Laki vesien- ja merenhoidon järjestämisestä (1299/2004) Vesienhoidosta

Lisätiedot

Tulvariskien hallintasuunnitelmien päivittäminen ja laatiminen 2. kierroksella

Tulvariskien hallintasuunnitelmien päivittäminen ja laatiminen 2. kierroksella Tulvariskien hallintasuunnitelmien päivittäminen ja laatiminen 2. kierroksella Yleiset periaatteet Tarkistuksessa huomioon otettavat asiat Uudet ohjeistukset ja apuvälineet Antti Parjanne, SYKE Tulvariskien

Lisätiedot

Maankäyttö- ja rakennuslaki pähkinänkuoressa

Maankäyttö- ja rakennuslaki pähkinänkuoressa Maankäyttö- ja rakennuslaki pähkinänkuoressa Alueidenkäytön ajankohtaispäivä 19.4.2017 27.3.2017 Maankäyttö- ja rakennuslaki lyhyesti Maankäyttö- ja rakennuslaki (MRL) on alueiden käyttöä ja suunnittelua

Lisätiedot

Kansalaisjärjestön näkemyksiä vesienhoidosta

Kansalaisjärjestön näkemyksiä vesienhoidosta Kansalaisjärjestön näkemyksiä vesienhoidosta Suojelukoordinaattori Hannele Ahponen Kuulemis- ja neuvottelutilaisuus vesienhoidon keskeisistä kysymyksistä Tuusula, 12.10.2012 Alkavalla vesienhoitokaudella

Lisätiedot

Vantaanjoki-neuvottelukunnan VESI KAAVASSA SEMINAARI 25.9.2007 MAAKUNTAKAAVOITUKSEN KEINOT. ympäristösuunnittelija Lasse Rekola Uudenmaan liitto

Vantaanjoki-neuvottelukunnan VESI KAAVASSA SEMINAARI 25.9.2007 MAAKUNTAKAAVOITUKSEN KEINOT. ympäristösuunnittelija Lasse Rekola Uudenmaan liitto Vantaanjoki-neuvottelukunnan VESI KAAVASSA SEMINAARI 25.9.2007 MAAKUNTAKAAVOITUKSEN KEINOT ympäristösuunnittelija Lasse Rekola Uudenmaan liitto 2 VESI MAAKUNTAKAAVASSA Seuraavassa lyhyesti: Maakuntakaavasta

Lisätiedot