Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 2014 Tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 2014 Tavoite 2015. Ympäristönsuojelu ja YVA"

Transkriptio

1 1 Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon tehtävistä 2014 Ympäristönsuojeluilmoitusten kustannusvastaavuus (Yvastuualue) % Poikkeamispäätökset: kustannusvastaavuus (Yvastuualue) % Tarkastuskäynnit yhteensä (Yvastuualue) kpl Määräaikaistarkastukset (Yvastuualue) kpl Vesilain mukainen valvonta, kpl valvontakäynnit (Y-vastuualue) Pilaantuneiden alueiden kunnostus, valmistuneet hankkeet (Y-vastuualue) kpl 2 2

2 2 Ilmastostrategian toteuttaminen (Y-vastuualue) Edistetään maakunnallisen ja valtakunnallisen ilmastostrategian tavoitteiden toteutumista kaikessa viranomaistoiminnassa (mm. jätehuollon ja vesihuollon suunnittelun ohjauksessa) ja osallistutaan tavoitteiden toteutumisen seurantaan maakunnallisessa seurantaryhmässä. Uusiutuvan energian käyttöön ottoa ja hankkeita edistetään yhteistyössä sidosryhmien ja hankkeita suunnittelevien tahojen kanssa, huomioiden samalla kuitenkin käyttöön oton mahdolliset ympäristövaikutukset (vesistöihin, luonnon monimuotoisuuteen) ja vaikutusten vähentäminen. Edistetään maakunnallisen ja valtakunnallisen ilmastostrategian tavoitteiden toteutumista kaikessa viranomaistoiminnassa (mm. jätehuollon ja vesihuollon suunnittelun ohjauksessa) ja osallistutaan tavoitteiden toteutumisen seurantaan maakunnallisessa seurantaryhmässä. Uusiutuvan energian käyttöön ottoa ja hankkeita edistetään yhteistyössä sidosryhmien ja hankkeita suunnittelevien tahojen kanssa, huomioiden samalla kuitenkin käyttöön oton mahdolliset ympäristövaikutukset (vesistöihin, luonnon monimuotoisuuteen) ja vaikutusten vähentäminen. Alueellisen jätesuunnitelman ja jätealan uuden lainsäädännön toimeenpano (Y-vastuualue) Ohjataan toiminnanharjoittajia uudistuneen jätelainsäädännön ja alueellisen jätesuunnitelman mukaisiin toimiin. Huomioidaan orgaanisten jätteiden kaatopaikkasijoitusta koskevien rajoitteiden voimaantulo 2016 sekä jäteasetuksessa yhdyskuntajätteelle ja rakennusjätteelle annetut hyödyntämistavoitteet. Selvitetään sosiaali- ja terveyspalveluiden jätteiden määrää ja laatua sekä toimittamista käsittelyyn maakunnan alueella. Jatketaan yhteistyötä Etelä-Savon ja Pohjois-Savon ELY-keskuksen kanssa jätesuunnitelman toimeenpanossa ja seurannassa. Jatketaan edelleen jätelainsäädännön toimeenpanoa sekä yhteistyötä Etelä-Savon ja Pohjois-Savon ELY-keskusten kanssa jätesuunnitelman toimeenpanossa ja seurannassa. Valvotaan ja ohjataan erityisesti orgaanisen jätteen toimittamista käsittelyyn huomioiden orgaanisten jätteiden kaatopaikkasijoitusta ja hyödyntämistä maarakentamisessa koskevien rajoitteiden voimaantulo 2016 sekä jäteasetuksessa yhdyskuntajätteelle ja rakennusjätteelle annetut hyödyntämistavoitteet. Varmistetaan, että kaikki jätetiedostoon merkityt toimintaansa jatkavat jätteenkuljettajat ovat jättäneet hakemuksen jätahuoltorekisteriin mennessä.

3 3 Ympäristönsuojelulain toimeenpanon valvonta (Yvastuualue) Aloitetaan uuden ympäristönsuojelulain toimeenpano ja järjestetään mm. kuntaviranomaisille koulutusta siitä. Osallistutaan uuden valvontaohjeen laadintaan työryhmän jäsenenä. Pyritään edelleen ylläpitämään ympäristölakien (ympäristönsuojelulaki, jätelaki ja vesilaki) valvonnan taso tehokkaana ja reagoimaan valvontatilanteissa ripeästi. Itä- Suomen valvontayhteistyötä kehitetään edelleen mm. jätevesipuhdistamoiden osalta. Valmistellaan uuden YSL:n mukainen valvontasuunnitelma Itä-Suomen ELYjen yhteistyönä. Jatketaan uuden ympäristönsuojelulain toimeenpanoa. Pyritään edelleen ylläpitämään ympäristölakien (ympäristönsuojelulaki, jätelaki ja vesilaki) valvonnan taso tehokkaana ja reagoimaan valvontatilanteissa ripeästi. Itä- Suomen valvontayhteistyötä tiivistetään edelleen. Kemikaalilainsäädännön valvonta (Y-vastuualue) Ilmansuojelun ja ilmanlaadun seurannan edistäminen (Yvastuualue) Otetaan käyttöön REACH-valvontaohje. Ohje ja muut kemikaalilainsäädännön ajankohtaiset asiat otetaan huomioon kuntien ympäristönsuojelun viranhaltijoille suunnatussa koulutuksessa. Tuetaan tarpeen mukaan kuntien ympäristönsuojeluviranomaisia kemikaaleista aiheutuvien ympäristöhaittojen ehkäisemiseksi annettujen säädösten valvonnassa. Tehostetaan sellutehtaan ja Joensuun voimalaitoksen sekä merkittävimpien VOC-laitosten häiriöpäästövalvontaa. Teollisuuden ja voimalaitosten ilmansuojelua koskevien BAT-vaatimusten sisäistäminen ja vaikutusten arviointi. Kehitetään edelleen kemikaalilainsäädännön valvontaa REACH-valvontaohjeen mukaisesti. Tuetaan tarpeen mukaan kuntien ympäristönsuojeluviranomaisia kemikaalilainsäädännön valvonnassa. Tehostetaan sellutehtaan ja Joensuun voimalaitoksen sekä merkittävimpien VOC-laitosten häiriöpäästövalvontaa. Teollisuuden ja voimalaitosten ilmansuojelua koskevien BAT-vaatimusten sisäistäminen ja vaikutusten arviointi.

4 4 Maaperän suojelu (Yvastuualue) Pilaantuneen maan kunnostamista koskevat ilmoitukset käsitellään määräajassa. Pohjavesien suojelusuunnitelmissa olevien kohteiden selvittämistä ja kunnostamisen edistämistä jatketaan kiireellisyysjärjestyksessä. Jaska-kohteiden tutkimuksia ja kunnostuksia valvotaan ja edistetään. Osallistutaan autopurkamoiden maaperän ja pohjavedensuojelun kartoitus ja kehittäminen projektiin yhdessä Etelä-Savon, Keski-Suomen, Pirkanmaan ja Pohjois-Savon ELYkeskusten kanssa. Osallistutaan Itä-Suomen sedimenttitutkimuksen jatkohankkeeseen yhdessä Itä-Suomen ELY-keskusten kanssa. Ohjataan ja valvotaan aktiivisesti öljyvahinkojen torjunnan järjestämistä maakunnan alueella. Vahvistetaan pelastuslaitoksen öljyvahinkojen torjuntasuunnitelma. Osallistutaan maakunnalliseen ja Itä-Suomen alueen öljyvahinkojen torjunnan kehittämiseen ja kouluttamiseen Saimaan syväväylän neuvottelukunnan kautta. Pyritään etsimään rahoitusta ja käynnistämään SÖKÖ-Saimaa - hanke yhdessä Itä-Suomen ELY-keskusten kanssa. Pilaantuneen maan kunnostamista koskevat ilmoitukset käsitellään määräajassa. Pohjavesien suojelusuunnitelmissa olevien kohteiden selvittämistä ja kunnostamisen edistämistä jatketaan kiireellisyysjärjestyksessä. Jaska-kohteiden tutkimuksia ja kunnostuksia valvotaan ja edistetään. Osallistutaan autopurkamoiden maaperän ja pohjavedensuojelun kartoitus ja kehittäminen projektiin yhdessä Etelä-Savon, Keski-Suomen, Pirkanmaan ja Pohjois-Savon ELYkeskusten kanssa. Ohjataan ja valvotaan aktiivisesti öljyvahinkojen torjunnan järjestämistä maakunnan alueella. Vahvistetaan pelastuslaitoksen öljyvahinkojen torjuntasuunnitelma. Osallistutaan maakunnalliseen ja Itä-Suomen alueen öljyvahinkojen torjunnan kehittämiseen ja kouluttamiseen Saimaan syväväylän neuvottelukunnan kautta. Edistetään osaltamme SÖKÖ-Saimaa -hankkeen toteutumista. Ympäristövaikutusten arvioinnin yhtenäisyys (Yvastuualue) -menettelyissä ja -päätösten pohjana olevien selvitysten sisällöllistä laatua parannetaan/ylläpidetään yhteistyössä hakijoiden ja -selvityksiä laativien konsulttien kanssa. -lausuntojen ja -päätösten valtakunnallista yhtenäisyyttä edistetään osallistumalla valtakunnallisen YM:n perustaman KELAyhteysviranomaisentoiminnan kehittämistyöryhmän työskentelyyn. Lisäksi osallistutaan -direktiivin uudistamiseen liittyen perustetun kansallisen työryhmän työskentelyyn. -menettelyissä ja -päätösten pohjana olevien selvitysten sisällöllistä laatua parannetaan/ylläpidetään yhteistyössä hakijoiden ja -selvityksiä laativien konsulttien kanssa. -lausuntojen ja -päätösten valtakunnallista yhtenäisyyttä edistetään osallistumalla valtakunnallisen YM:n perustaman KELAyhteysviranomaisentoiminnan kehittämistyöryhmän työskentelyyn. Lisäksi osallistutaan -direktiivin uudistamiseen liittyen perustetun kansallisen työryhmän työskentelyyn.

5 5 Yleis- ja asemakaavoitusta koskevat viranomaisneuvottelut (Yvastuualue) Muut kaavoja koskevat neuvottelut kuin viranomaisneuvottelut (Yvastuualue) Poikkeamispäätökset: ratkaistut yhteensä (Yvastuualue) kpl kpl kpl Rakennussuojelupäätökset, ratkaistut yhteensä (Yvastuualue) kpl 1 0 Kehittämiskeskustelut kuntien alueiden käytön suunnittelun ja rakentamisen ohjauksessa (Y-vastuualue) Suunnitelmien ja kaavojen valmistelu (Y-vastuualue) Kehittämiskeskusteluissa käydään läpi maankäytön ja rakentamisen ohjaukseen sekä kunnan ja ELY-keskuksen yhteistyöhön liittyvät yhteisesti sovittavat asiat. Kehittämiskeskusteluihin osallistuvat myös E- ja L- vastuualueen sekä Pohjois-Karjalan maakuntaliiton edustajat. Kaavoituksen ja rakentamisen ohjauksessa korostetaan ilmastonmuutokseen sopeutumista. Lisäksi varmistetaan, että VAT:t ja MRL:n määräykset otetaan riittävästi huomioon eri kaavaprosesseissa. Merkittävimmät vireillä olevat kaavat: Maakuntakaava: Pohjois-Karjalan maakuntakaavan 4 ja 5. vaihe Yleiskaavat: Orivesi (Rääkkylä), Sotkuma (Polvijärvi), Ilomantsin kirkonkylä, Outokummun keskusta, Iiksenvaara-Ketunpesät (Joensuu) Asemakaavat: Joensuun kaupunkialueella lukuisia asemakaavahankkeita Kehittämiskeskusteluissa käydään läpi maankäytön ja rakentamisen ohjaukseen sekä kunnan ja ELY-keskuksen yhteistyöhön liittyvät yhteisesti sovittavat asiat. Kehittämiskeskusteluihin osallistuvat myös E- ja L- vastuualueen sekä Pohjois-Karjalan maakuntaliiton edustajat. Kaavoituksen ja rakentamisen ohjauksessa korostetaan ilmastonmuutokseen sopeutumista. Lisäksi varmistetaan että VAT:t ja MRL:n määräykset otetaan riittävästi huomioon eri kaavaprosesseissa. Merkittävimmät vireillä olevat kaavat: Maakuntakaava: Pohjois-Karjalan maakuntakaavan 4 ja 5. vaihe Yleiskaavat: Orivesi (Rääkkylä), Sotkuma (Polvijärvi), Ilomantsin kirkonkylä, Outokummun keskusta, Iiksenvaara-Ketunpesät (Joensuu) Asemakaavat: Joensuun kaupunkialueella lukuisia asemakaavahankkeita

6 6 Yhdyskuntarakenteen kehittäminen (Y-vastuualue) Vahvistetaan strategisen alueidenkäytön suunnittelun kannalta merkittävien kaavojen ohjausta siten, että yhdyskuntarakenne eheytyy, liikennetarve vähenee ja palvelurakenne kehittyy. Ohjataan Joensuun kaupunkiseudun maankäytön suunnittelua siten, että hillitään kaupunkiseudun taajamien lievealueiden hajarakentamista. Kehittyvien kylien kaavoituksen merkitystä ja tarpeellisuutta painotetaan ja hajarakentamista ohjataan kyläkeskuksiin. Maankäytön ohjauksessa otetaan myös huomioon väestöään menettävät alueet. Vahvistetaan strategisen alueidenkäytön suunnittelun kannalta merkittävien kaavojen ohjausta siten, että yhdyskuntarakenne eheytyy, liikennetarve vähenee ja palvelurakenne kehittyy. Ohjataan Joensuun kaupunkiseudun maankäytön suunnittelua siten, että hillitään kaupunkiseudun taajamien lievealueiden hajarakentamista. Kehittyvien kylien kaavoituksen merkitystä ja tarpeellisuutta painotetaan ja hajarakentamista ohjataan kyläkeskuksiin. Maankäytön ohjauksessa otetaan myös huomioon väestöään menettävät alueet. Tuulivoimakaavoitus (Yvastuualue) Tuulivoimarakentamista ohjataan ympäristön, kansalaisten ja kokonaistaloudellisuuden kannalta optimaalisille paikoille. Osallistutaan Lieksan kaupungissa ja Kontiolahden kunnassa käynnistyviin tulivoimaa käsitteleviin yleiskaavaprosesseihin. Tuulivoimarakentamista ohjataan ympäristön, kansalaisten ja kokonaistaloudellisuuden kannalta optimaalisille paikoille. Osallistutaan Lieksan kaupungissa ja Kontiolahden kunnassa käynnistyviin tulivoimaa käsitteleviin yleiskaavaprosesseihin. Elinympäristön laatu, kulttuuriympäristöohjelmat ja niiden inventointi (Yvastuualue) Vaikutetaan turvallisuuden ja terveellisyyden huomioon ottamiseen elinympäristössä ja rakentamisen suunnittelussa.korostetaan kulttuuriympäristöä ihmisten hyvinvoinnin ja alueen vetovoiman kehittämisessä. Vaikutetaan turvallisuuden ja terveellisyyden huomioon ottamiseen elinympäristössä ja rakentamisen suunnittelussa.korostetaan kulttuuriympäristöä ihmisten hyvinvoinnin ja alueen vetovoiman kehittämisessä. Rakentamisen ohjaus (Yvastuualue) Painotetaan ilmastonmuutokseen sopeutumisen, terveellisyyden ja turvallisuuden huomioon ottamista rakentamisen suunnittelussa ja toteutuksessa. Rakennusten energiatehokkuus uudis- ja korjausrakentamisessa paranee. Rakentamisen ohjausta tukee Itä-Suomi -yhteistyösä järjestettävät rakennustarkastajien koulutustilaisuudet. Kaavoittajille ja rakennustarkastajille järjestetään neuvottelupäivät. Painotetaan ilmastonmuutokseen sopeutumisen, terveellisyyden ja turvallisuuden huomioon ottamista rakentamisen suunnittelussa ja toteutuksessa. Rakennusten energiatehokkuus uudis- ja korjausrakentamisessa paranee. Rakentamisen ohjausta tukee Itä-Suomi -yhteistyösä järjestettävät rakennustarkastajien koulutustilaisuudet. Kaavoittajille ja rakennustarkastajille järjestetään neuvottelupäivät.

7 7 Synergia alueidenkäytössä (Yvastuualue) Alueidenkäytön ohjaus ja liikenneasiat: P-K:n ELY:n alueidenkäyttö ja luonnonsuojelu -yksikkö ja Pohjois- Savon ELY:n L-vastuualue hoitavat yhteistyössä Pohjois- Karjalan alueen kaavaohjauksen liikenteeseen liittyvien maankäytönsuunnittelukysymysten osalta. Molemmat tahot osallistuvat kuntien kehittämiskeskusteluihin sekä liikenneturvallisuusyhteistyöhön. elinkeinotehtävät: Y- ja E-vastuualueet osallistuvat kuntien kehittämiskeskusteluihin ja maakuntakaavojen valmisteluun. Rakentamisen ohjaus Rakentamisohjaus hoidetaan yhteistyössä Pohjois-Savon, Keski-Suomen ja Etelä-Savon ELY-keskusten kanssa järjestämällä rakennustarkastajille koulutustilaisuuksia. Alueidenkäytön ohjaus ja liikenneasiat: P-K:n ELY:n alueidenkäyttö ja luonnonsuojelu -yksikkö ja Pohjois-Savon ELY:n L-vastuualue hoitavat yhteistyössä Pohjois-Karjalan alueen kaavaohjauksen liikenteeseen liittyvien maankäytönsuunnittelukysymysten osalta. Molemmat tahot osallistuvat kuntien kehittämiskeskusteluihin sekä liikenneturvallisuusyhteistyöhön. elinkeinotehtävät: Y- ja E-vastuualueet osallistuvat kuntien kehittämiskeskusteluihin ja maakuntakaavojen valmisteluun. Rakentamisen ohjaus Rakentamisohjaus hoidetaan yhteistyössä Pohjois-Savon, Keski-Suomen ja Etelä-Savon ELY-keskusten kanssa järjestämällä rakennustarkastajille koulutustilaisuuksia. Luonnonsuojeluohjelmien toteutus (Y-vastuualue) ha METSO-toteutus (Yvastuualue) ha Natura-alueiden valmiiden % hoito- ja käyttösuunnitelmien osuus tarpeesta (Y-vastuualue)

8 8 Hoidossa olevat perinnebiotoopit, osuus tarpeesta (Y-vastuualue) % Luontotyyppien ja erityisesti suojeltavien lajien rajauspäätökset (LsL 29, 47 ) (Y-vastuualue) YSA merkintä ajantasalla, % alueista (Y-vastuualue) kpl 5 5 % Biodiversiteettistrategian jalkauttaminen (Y-vastuualue) Tietoisuutta luonnon monimuotoisuuden turvaamisesta ja kestävästä käytöstä edistetään aktiivisesti hallinnon sisäisessä päätöksenteossa, alueiden käytön suunnittelussa sekä muussa sidosryhmäyhteistyössä tavoitteena luonnon monimuotoisuuteen liittyvien arvojen omaksuminen osaksi kaikkea suunnittelua ja päätöksentekoa. Erityisenä kohderyhmänä ovat lisäksi metsätalouden toimijat, joiden ympäristötietoisuutta lisätään osallistavan yhteistyön keinoin. ELY-keskus vastaa osaltaan Natura alueiden tietojen päivitykseen ja verkoston täydentämiseen liittyvistä asiantuntija- ja valmistelutehtävistä. ELY-keskus järjestää myös asian edellyttämät kuulemiset ja lausuntokierrokset toimialueellaan. Tietoisuutta luonnon monimuotoisuuden turvaamisesta ja kestävästä käytöstä edistetään aktiivisesti hallinnon sisäisessä päätöksenteossa, alueiden käytön suunnittelussa sekä muussa sidosryhmäyhteistyössä tavoitteena luonnon monimuotoisuuteen liittyvien arvojen omaksuminen osaksi kaikkea suunnittelua ja päätöksentekoa. Erityisenä kohderyhmänä ovat lisäksi metsätalouden toimijat, joiden ympäristötietoisuutta lisätään osallistavan yhteistyön keinoin. ELY-keskus osallistuu Natura 2000 tietokannan uudistamisen ja luontoja lintudirektiivin edellyttämiin tietojen tarkistuksiin yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen ja Metsähallituksen kanssa.

9 9 Luontotyyppi- ja lajisuojelun edistäminen (Y-vastuualue) Laji- ja luontotyyppisuojelua tehostetaan ja Laji- ja luontotyyppisuojelua tehostetaan ja kustannustehokkaita toimintamalleja kehitetään mm. maa- kustannustehokkaita toimintamalleja kehitetään mm. maaja metsätalouden toimijoiden kanssa erityisesti osana ja metsätalouden toimijoiden kanssa erityisesti osana perinnebiotooppien hoito-ohjelman toteuttamista ja perinnebiotooppien hoito-ohjelman toteuttamista ja uhanalaisten lajien suojelusuunnittelua. Jatketaan uhanalaisten lajien suojelusuunnittelua. Jatketaan lajisuojelun toimintaohjelman mukaista alueellista lajisuojelun toimintaohjelman mukaista alueellista priorisointityötä soveltuvin osin yhteistyössä muiden Itä- priorisointityötä soveltuvin osin yhteistyössä muiden Itä- Suomen ELY-keskusten (Etelä-Savo, Pohjois-Savo), Suomen ELY-keskusten (Etelä-Savo, Pohjois-Savo), Metsähallituksen ja muiden yhteistyötahojen kanssa. ELYkeskus vastaa osaltaan soidensuojelun täydennysohjelman Osallistutaan soidensuojeluohjelman valmisteluun; Metsähallituksen ja muiden yhteistyötahojen kanssa. valmisteluun liittyvistä maanomistajaselvitys-, käynnistetään maakuntakaavan soidensuojeluvarausten maastokartoitus- ja rajaustehtävistä. ELY-keskus järjestää aktiivinen toteutus ja soidensuojelun tavoitteita edistetään myös asian edellyttämät kuulemiset ja lausuntokierrokset muussa alueiden käytön ohjauksessa. METSO-ohjelman toimialueellaan. Käynnistetään maakuntakaavan toteutuksessa käytetään tarvittaessa kohdennettua soidensuojeluvarausten aktiivinen toteutus ja markkinointia korpien ja muiden suoelinympäristöjen soidensuojelun tavoitteita edistetään muussa alueiden turvaamiseksi. käytön ohjauksessa. METSO-ohjelman toteutuksessa käytetään tarvittaessa kohdennettua markkinointia korpien ja muiden suoelinympäristöjen turvaamiseksi. Maisema-alueiden päivitysinventoinnit (Yvastuualue) Pohjois-Karjalan ELY-keskuksessa on tehty maisemaalueiden päivitysinventoinnit ja aineisto on sidosryhmien käytössä. Maisema-alueiden tavoitteiden toteutumista edistetään alueidenkäytön ohjauksessa muun muassa tuulivoima-alueiden suunnittelussa. Pohjois-Karjalan ELY-keskuksessa on tehty maisemaalueiden päivitysinventoinnit ja aineisto on sidosryhmien käytössä. Maisema-alueiden tavoitteiden toteutumista edistetään alueidenkäytön ohjauksessa muun muassa tuulivoima-alueiden suunnittelussa. Uusiomateriaalien käyttöaste suhteessa luonnon kiviainesten käyttöön (Yvastuualue) Seurataan maa-ainesten ottomääriä ja tallennetaan tiedot NOTTO-järjestelmään. Seurataan maa-ainesten ottomääriä ja tallennetaan tiedot NOTTO-järjestelmään.

10 10 Säännöstelyn kehittämishankkeet (Yvastuualue) kpl 0 0 Suojelusuunnitelmien piirissä olevat I luokan pohjavesialueet, osuus (Yvastuualue) Pohjavesiselvitykset, alueiden rajoja tarkentavat (Yvastuualue) % kpl 0 0 Taloudet valmistuneiden hajaasutuksen viemäröintihankkeiden piirissä (Y-vastuualue) Luvanvaraisten laitosten velvoitetarkkailuohjelmien tarkistaminen määräysten mukaisiksi (Y-vastuualue) Seurantaohjelman mukaiset näytteet (Y-vastuualue) kpl kpl 2 2 kpl

11 11 Haja-asutusalueiden jätevesineuvonta (Yvastuualue) Luodaan edellytyksiä neuvontahankkeiden jatkumiselle rahoitustuen myötä. Osallistutaan jätevesineuvonnan hankkeiden ohjaustyöhön mm. neuvontatyön alueellisen kohdentamisen sekä työn painopistealueiden määrittelyissä. Ohjataan kuntia ajantasaistamaan ympäristönsuojelumääräyksiä sekä tuetaan ja ohjeistetaan kuntia jätevesien käsittelyyn liittyvissä kysymyksissä. Luodaan edellytyksiä neuvontahankkeiden jatkumiselle rahoitustuen myötä. Osallistutaan jätevesineuvonnan hankkeiden ohjaustyöhön mm. neuvontatyön alueellisen kohdentamisen sekä työn painopistealueiden määrittelyissä. Ohjataan kuntia ajantasaistamaan ympäristönsuojelumääräyksiä sekä tuetaan ja ohjeistetaan kuntia jätevesien käsittelyyn liittyvissä kysymyksissä. Valmistaudutaan jätevesijärjestelmien kuntoon saattamisen määräajan umpeutumiseen yhteistyössä kuntien ympäristönsuojeluviranomaisten kanssa. Vesienhoitosuunnitelmien toteuttaminen (Y-vastuualue) Toteutetaan Pohjois-Karjalan vesienhoidon toimenpideohjelman ( ) mukaisia toimia yhteistyössä maakunnan toimijoiden kanssa erityisesti maa-, metsä- ja turvetalouden sekä kaivostoiminnan kuormituksen vähentämiseksi sekä edistämällä kunnostushankkeita. Erityisesti tuetaan paikallislähtöisesti virinneitä vesistöjen ja valuma-alueiden seuranta- ja hoitotoimia. Seurataan pinta- ja pohjavesien tilaa v seurantaohjelman mukaisesti; vesiympäristölle vaaralliset ja haitalliset aineet huomioidaan seurannassa, tarkkailuissa ja tilan arvioinnissa. Valmistellaan luonnos toimenpideohjelmaksi vuosille niihin liittyvine yhteenvetoaineistoineen YM:n ohjeistuksen ja aikataulutuksen mukaisesti yhdessä sidosryhmien kanssa. Osallistutaan Vuoksen vesienhoitosuunnitelmaehdotuksen valmisteluun ja järjestetään ehdotuksesta kuuleminen Pohjois-Karjalassa. Jatketaan toimenpideohjelman ( ) mukaisia toimia pinta- ja pohjavesien tilan parantamiseksi sekä pinta- ja pohjavesien tilan seurantaa. Laaditaan arvio toimenpiteiden toteutumisesta ja vaikutuksista suunnitelmakaudella. Viimeistellään toimenpideohjelma ja vesienhoitosuunnitelma vuoteen 2021 kuulemisessa saadun palautteen pohjalta. Huolehditaan raportointiin tarvittavien tietojen tallennuksesta ja toimittamisesta YM:n ohjeistuksen ja aikataulutuksen mukaisesti. Merenhoitosuunnitelmien valmistelu ja Itämeren suojeluohjelman toteutus (Yvastuualue)

12 12 Vedenalaisen meriluonnon inventointiohjelma (Yvastuualue) Siirtoviemäri- ja vesistökunnostushankkeet (Yvastuualue) 2013 toteutettuun Hammaslahti-Niittylahti siirtoviemäriin 2013 toteutettuun Hammaslahti-Niittylahti siirtoviemäriin tukeutuva pohjavesialueelle sijoittuva Pyhäselän alueen tukeutuva Pyhäselän alueen runkoviemäri II-vaihe - runkoviemäri I-vaihe -niminen vesihuoltotyö valmistuu. niminen vesihuoltotyö valmistuu. Jatketaan Runkoviemäri II-vaihe käynnistyy kevättalvella paikallistahojen tukemista alueella virineissä valuma-alue- Tuetaan alueella käynnistyneitä lukuisia vesistö- ja valumaaluetoimia mm. Viinijärven osa-alueella sekä ELY-rajat suojelualueen kunnostustoimien toteumista. ja vesistötoimissa. Edistetään mm. Solanlammen ylittävällä Puruvedellä. Vesitalous Vesitalous Vedenkorkeuden tosiaikaisen seurannan kattavuus tulvariskialueilla (Yvastuualue) Vesihuoltolaitokset, joiden varmuusluokka paranee (Yvastuualue) % 100 kpl 0 Vesitalous Avustusmuotoisen tuen osuus tukimäärärahasta (Yvastuualue) % 60

13 13 Vesitalous Varaudutaan muuttuviin ilmasto- ja vesioloihin (Yvastuualue) Alimmat rakentamiskorkeudet on huomioitu maankäytön suunnittelussa ja rakentamisen ohjauksessa. Saimaan kuivatuspenkereiden kunnostuksen yleisuunnitelma valmistuu. Suunnittelussa huomioidaan vesienhoidon tavoitteet. Hyödynsaajat ovat arvioineet Pielisen säännöstelyn toteutumismahdollisuuksia ja omia edellytyksiään toteutuksessa ELY-keskuksen tuottaman tiedon pohjalta. Aloitetaan AVI:n velvoittama selvitys Pielisen juoksutuksen lupamääräysten muuttamisen mahdollisuuksista vedenkorkeuden suuresta vaihtelusta aiheutuvien haittojen vähentämiseksi. Selvitetään yhdessä muiden ELY-keskusten kanssa tarpeet Vuoksen vesistöalueen padotus- ja juoksutusselvitykselle. Vesitalous Valuma-alueilla sovitetaan yhteen vesien käytön ja hyvän tilan tavoitteet (Y-vastuualue) Valuma-alueilla vesienhoidon toimenpiteiden suunnittelu ja toteutus on monitavoitteista ja kokonaisvaltaista. Aloitetaan toimenpiteiden yleisuunnittelu Pyhäselän- Oriveden osa-alueella. Tuetaan jo suunnitelluilla osaalueilla virinneitä paikallisia toimia. Viemäröintiohjelman vaikuttavimpien hankkeiden toteutuminen tukee alueiden käytön ja vesien hyvän tilan tavoitteita. Vesitalous Toimintatavat ovat asiakaslähtöisiä ja perustuvat kumppanuuksiin. (Yvastuualue) Reaaliaikaisen hydrologisen tiedon saatavuus ja tiedottaminen säilyvät hyvällä tasolla. Poikkeuksellisissa tilanteissa ylläpidetään alueellista tilannekuvaa yhteistyössä Tulvakeskuksen kanssa. Tuetaan maakunnan pohjoisosassa virinnyttä kolmen kunnan alueen vesiosuuskuntien yhdistymisajatusta. Osallistutaan vesistösäännöstelyjen toteuttamisen yhteistyöverkostoon. Varmistetaan v vesihuoltotietojen ajantasaisuus.

14 14 Vesitalous Yhteistyö ja kehittäminen Suomessa on kansainvälisesti kilpailukykyinen vesialan osaaminen. (Y-vastuualue) Erikoistumistehtävät (Yvastuualue) (Y-vastuualue) Biosfäärialuetoiminta, 1 htv. Tavoitteena: - Järjestelmän ylläpito ja sen kehittäminen; osallistuminen kansalliseen (UNESCOn tiedeohjelmat) ja kansainväliseen toimintaan (MaB-ohjelma) sekä maakunnallisen kansainvälisyyden edistäminen. - Toimijaverkoston laajentaminen ja biosfäärialuetoiminnan periaatteiden sekä toimintatapojen juurruttaminen osaksi maakunnallista yritys- ja toimijakenttää. Ylläpidetään yhteys YM:n vihreän vyöhykkeen hankkeeseen.- Tiedotus ja näkyvyys sekä hanketoiminta, mm. ENPI Karelia -hankkeet. Suomen ENCORE-verkoston kansallinen koordinaatio, 0,1 htv: - ENCOREn hallinnollisen kokonaisuuden kehittäminen, verkoston ylläpito ja laajentaminen sekä tiedotus. - Osallistuminen valmistelukokouksiin ja konferensseihin. Biosfäärialuetoiminta, 1 htv. Tavoitteena: - Järjestelmän ylläpito ja sen kehittäminen; osallistuminen kansalliseen (UNESCOn tiedeohjelmat) ja kansainväliseen toimintaan (MaB-ohjelma) sekä maakunnallisen kansainvälisyyden edistäminen. - Toimijaverkoston laajentaminen ja biosfäärialuetoiminnan periaatteiden sekä toimintatapojen juurruttaminen osaksi maakunnallista yritys- ja toimijakenttää. - Tiedotus ja näkyvyys sekä hanketoiminta, mm. ENPI Karelia -hankkeet. Suomen ENCORE-verkoston kansallinen koordinaatio, 0,1 htv: - ENCOREn hallinnollisen kokonaisuuden kehittäminen, verkoston ylläpito ja laajentaminen sekä tiedotus. - Osallistuminen valmistelukokouksiin ja konferensseihin. Yhteistyö ja kehittäminen Vähähiilinen talous (Yvastuualue) Organisoidaan rakennerahastojen välittävien toimielinten kanssa yhteistyö, jossa YL-vastuualueen näkemys otetaan mukaan hankevalintaprosesseihin ympäristönäkökohtien ja vähähiilisyyden huomioimiseksi. Lisäksi osallistutaan ohjelman seurantaan ja arviointiin. Kehitetään tähän sopivat menettelyt yhteistyössä rahoittajatahojen kanssa. Organisoidaan rakennerahastojen välittävien toimielinten kanssa yhteistyö, jossa YL-vastuualueen näkemys otetaan mukaan hankevalintaprosesseihin ympäristönäkökohtien ja vähähiilisyyden huomioimiseksi. Lisäksi osallistutaan ohjelman seurantaan ja arviointiin. Kehitetään tähän sopivat menettelyt yhteistyössä rahoittajatahojen kanssa.

15 15 Yhteistyö ja kehittäminen Toimintamalliryhmät (Yvastuualue) ELY-keskus osallistuu vesilain valvonnan toimintamallityöryhmän työskentelyyn aktiivisesti kahden henkilön voimin, mm. yhteisten verkkosivujen sisällön tuottamiseen sekä valvontaohjeiden laadintaan. ELYkeskus osallistuu luonnonsuojelualueiden merkinnän toimintamallityöryhmän toimintaan. ELY-keskuksen ylijohtaja toimii luonnnonsuojelun toteutuksen toimintamallityöryhmän kummina. ELY-keskus osallistuu tulvariskien hallinnan toimintamallityöryhmän toimintaan. ELY-keskus ottaa käyttöön yhteiset vahvistetut toimintamallit. ELY-keskus osallistuu vesilain valvonnan toimintamallityöryhmän työskentelyyn aktiivisesti kahden henkilön voimin, mm. yhteisten verkkosivujen sisällön tuottamiseen sekä valvontaohjeiden laadintaan. ELYkeskus osallistuu luonnonsuojelualueiden merkinnän toimintamallityöryhmän toimintaan. ELY-keskuksen ylijohtaja toimii luonnnonsuojelun toteutuksen toimintamallityöryhmän kummina. ELY-keskus osallistuu tulvariskien hallinnan toimintamallityöryhmän toimintaan. ELY-keskus ottaa käyttöön yhteiset vahvistetut toimintamallit. Yhteistyö ja kehittäminen Monikanavainen asiakaspalvelu (Y-vastuualue) ELY-keskus tarjoaa Y-aspalle sen tarvitsemaa tukea ja tietoa asiakaspalvelun hoitamiseksi ja huolehtii Y-aspasta tulleista asiakaskontakteista. ELY-keskus tarjoaa tukea ELYkeskusten yhteisten verkkosivujen tuottamiseen (myös toimintamalliryhmien kautta) ja vastaa omien verkkosivujen päivityksestä sovitun yhtenäisen mallin mukaisesti. ELY-keskus tarjoaa Y-aspalle sen tarvitsemaa tukea ja tietoa asiakaspalvelun hoitamiseksi ja huolehtii Y-aspasta tulleista asiakaskontakteista. ELY-keskus tarjoaa tukea ELYkeskusten yhteisten verkkosivujen tuottamiseen (myös toimintamalliryhmien kautta) ja vastaa omien verkkosivujen päivityksestä sovitun yhtenäisen mallin mukaisesti. Yhteistyö ja kehittäminen Toiminnan kehittäminen (Yvastuualue) Tuetaan Joensuun kaupungin vastuulla olevan INKAohjelman biotalous-pääteeman tavoitteita. Tuetaan Joensuun kaupungin vastuulla olevan INKAohjelman biotalous-pääteeman tavoitteita. Poikkeamispäätökset: käsitelty alle 6 kk:ssa (Y-vastuualue) % 80 80

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 2014 Tavoite 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % 90 90 % 80 80. kpl 70 70. kpl 50 50.

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 2014 Tavoite 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % 90 90 % 80 80. kpl 70 70. kpl 50 50. Kainuun elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon tehtävistä

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 2014 Tavoite 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % 40 40 % 55 55. kpl 130 130. kpl 90 90.

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 2014 Tavoite 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % 40 40 % 55 55. kpl 130 130. kpl 90 90. 1 Lapin elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon tehtävistä

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tulostavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % 60 60 % 60 60. kpl 90 90.

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tulostavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % 60 60 % 60 60. kpl 90 90. 1 Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite % 50 % 50

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite % 50 % 50 1/14 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) % 50 Alueidenkäyttö ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset:

Lisätiedot

Ihmisen paras ympäristö Häme

Ihmisen paras ympäristö Häme Ihmisen paras ympäristö Häme Hämeen ympäristöstrategia Hämeen ympäristöstrategia on Hämeen toimijoiden yhteinen näkemys siitä, millainen on hyvä hämäläinen ympäristö vuonna 2020. Strategian tarkoituksena

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tulostavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja Ympäristönsuojeluilmoitusten % 50 50 % 60 60

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tulostavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja Ympäristönsuojeluilmoitusten % 50 50 % 60 60 1 Uudenmaan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon tehtävistä

Lisätiedot

Hämeen ELY-keskus 1/15

Hämeen ELY-keskus 1/15 1/15 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten % 60 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Alueiden ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset:

Lisätiedot

ELY-keskuksen rooli rakentamisessa

ELY-keskuksen rooli rakentamisessa ELY-keskuksen rooli rakentamisessa Rakentaminen nopeammaksi -seminaari Kuopio 7.2.2018 Kimmo Huttunen, ympäristölakimies Pohjois-Savon ELY-keskus 7.2.2018 ELY-keskuksen vastuualueet Elinkeinot, työvoima

Lisätiedot

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenneja ympäristökeskus

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenneja ympäristökeskus Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenneja ympäristökeskus Ympäristö- ja luonnonvarat -vastuualue Varsinais-Suomen ELY-keskus / Olli Madekivi 13.4.2010 1 Organisaatio 13.4.2010 2 Ympäristökeskuksesta ELYn

Lisätiedot

Työssä ympäristöalalla - oma tarinani

Työssä ympäristöalalla - oma tarinani Työssä ympäristöalalla - oma tarinani Turun yliopiston työelämäpalvelut 4.4.2017 Ylitarkastaja Anna Laiho, ympäristönsuojeluyksikkö, Varsinais-Suomen ELY-keskus 5.4.2017 Toiminta-ajatus Elinkeino-, liikenne-

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten 1/11 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten % 85 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Poikkeamispäätökset: kustannusvastaavuus % 80 (Y-vastuualue)

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan metsäohjelma 2012-2015 laatiminen. Heikki Karppinen Metsäkeskus Pohjois-Karjalan 3.10.2011

Pohjois-Karjalan metsäohjelma 2012-2015 laatiminen. Heikki Karppinen Metsäkeskus Pohjois-Karjalan 3.10.2011 Pohjois-Karjalan metsäohjelma 2012-2015 laatiminen Heikki Karppinen Metsäkeskus Pohjois-Karjalan 3.10.2011 1 Alueellinen metsäohjelma Metsäalan ja yhteiskunnallisten vaikutusten strateginen ohjelma Yli

Lisätiedot

Puruvesi-seminaari 26.7.2014. Vastuunjako ja yhteistoiminnan järjestelyt vesiensuojelussa. Ylijohtaja Pekka Häkkinen Etelä-Savon ELY-keskus

Puruvesi-seminaari 26.7.2014. Vastuunjako ja yhteistoiminnan järjestelyt vesiensuojelussa. Ylijohtaja Pekka Häkkinen Etelä-Savon ELY-keskus Puruvesi-seminaari 26.7.2014 Vastuunjako ja yhteistoiminnan järjestelyt vesiensuojelussa Ylijohtaja Pekka Häkkinen Etelä-Savon ELY-keskus Suomen pintavesien ekologinen tilaluokitus julkaistiin 2.10.2013.

Lisätiedot

ELYt ja merialueiden suunnittelu

ELYt ja merialueiden suunnittelu ELYt ja merialueiden suunnittelu Varsinais-Suomen EL- keskus, Outi Vesakoski, Luonnonsuojelu 15.4.2010 1 2 ELYt ja luonnon monimuotoisuus Tehtävät Valvoo suotuisan suojeluntason toteutumista lajeilla ja

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus 1/15

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus 1/15 1/15 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojeluilmoitusten % 70 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Alueidenkäyttö ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset: kustannusvastaavuus

Lisätiedot

Vesivarojen hallinta ja vesihuolto

Vesivarojen hallinta ja vesihuolto Vesivarojen hallinta ja vesihuolto Vs. johtaja, yli-insinööri Hannu Wirola Pirkanmaan ELY-keskus Pirkanmaan vesihuollon kehittämissuunnitelman seuranta seminaari, 31.1.2013 5.2.2013 Tavoitteena vesivarojen

Lisätiedot

Ivalojoen vesistöalueen tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen

Ivalojoen vesistöalueen tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen IVALOJOEN TULVARYHMÄ Ivalojoen vesistöalueen tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen lähtökohdat, tavoitteet ja valmistelu Tausta Tulvariskien hallinnalla tarkoitetaan sellaisia toimenpiteitä,

Lisätiedot

Vesienhoito hallinnonuudistuksessa. Hämeen vesienhoidon yhteistyöryhmä Harri Mäkelä Hämeen ELY-keskus

Vesienhoito hallinnonuudistuksessa. Hämeen vesienhoidon yhteistyöryhmä Harri Mäkelä Hämeen ELY-keskus Vesienhoito hallinnonuudistuksessa Hämeen vesienhoidon yhteistyöryhmä 23.5.2018 Harri Mäkelä Hämeen ELY-keskus 1 2 14 000 htv Kanta-Hämeen ja Päijät- Hämeen vuosibudjetit yhteensä noin 1 200 000 000 euroa

Lisätiedot

POHJANMAAN LIIKENNEJÄRJESTELMÄSUUNNITELMA 2040 SEMINAARI

POHJANMAAN LIIKENNEJÄRJESTELMÄSUUNNITELMA 2040 SEMINAARI POHJANMAAN LIIKENNEJÄRJESTELMÄSUUNNITELMA 2040 SEMINAARI VALTAKUNNALLISTEN ALUEDENKÄYTTÖTAVOITTEIDEN OHJAAVUUS JOUNI LAITINEN 23.1.2012 VALTAKUNNALLISET ALUEIDENKÄYTTÖTAVOITTEET (VAT) Valtioneuvosto päätti

Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus uudistus. Maaseuturakentamisen ajankohtaispäivä 16.2.2010

Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus uudistus. Maaseuturakentamisen ajankohtaispäivä 16.2.2010 Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus uudistus Maaseuturakentamisen ajankohtaispäivä 16.2.2010 1 Aluehallinto uudistui 1.1.2010 Valtion aluehallinnon viranomaisten rooleja, tehtäviä,

Lisätiedot

Sopimus tarkentaa ja täydentäa elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen strategisessa tulossopimuksessa sovittuja tavoitteita.

Sopimus tarkentaa ja täydentäa elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen strategisessa tulossopimuksessa sovittuja tavoitteita. VarsinaisSuomen elinkeino, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä sekä maaja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon tehtävistä

Lisätiedot

VESIENHOITOSUUNNITELMA JA TOIMENPIDEOHJELMA VUOSIKSI 2016-2021

VESIENHOITOSUUNNITELMA JA TOIMENPIDEOHJELMA VUOSIKSI 2016-2021 VESIENHOITOSUUNNITELMA JA TOIMENPIDEOHJELMA VUOSIKSI 2016-2021 Anne Laine, Jaana Rintala, Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 29.10.2014 1 Pintavesien ekologinen tila Yksityiskohtaista

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 4/2015

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 4/2015 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 4/2015 TYÖNUMERO: E27370 SIIKAJOEN KUNTA RUUKIN ASEMANSEUDUN ASEMAKAAVAMUUTOS YH KORTTELIN 20 AJONEUVOLIITTYMÄÄ VARTEN SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU JOHDANTO Maankäyttö-

Lisätiedot

Katsaus maakuntakaavoituksen. Maisema-analyysin kurssi Aalto-yliopisto 30.11.2015

Katsaus maakuntakaavoituksen. Maisema-analyysin kurssi Aalto-yliopisto 30.11.2015 Katsaus maakuntakaavoituksen maailmaan Maisema-analyysin kurssi Aalto-yliopisto 30.11.2015 Iltapäivän sisältö Mikä on Uudenmaan liitto? Entä maakuntakaava? Maakunta-arkkitehti Kristiina Rinkinen Maisema-arkkitehdin

Lisätiedot

Maakuntauudistus ELY-keskuksen kannalta. Pohjois-Karjalan ELY-keskus Neuvottelukunta

Maakuntauudistus ELY-keskuksen kannalta. Pohjois-Karjalan ELY-keskus Neuvottelukunta Maakuntauudistus ELY-keskuksen kannalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus Neuvottelukunta 1.3.2017 Palvelukyky säilytetään muutoksen aikana sekä uusien maakuntien ja valtion viraston toiminnan alkuvaiheessa.

Lisätiedot

Vesistökunnostusten ohjaus ja hankkeistaminen

Vesistökunnostusten ohjaus ja hankkeistaminen Vesistökunnostusten ohjaus ja hankkeistaminen VYYHTI-hankkeen seminaari 19.11.2014 Lappajärvi Liisa Maria Rautio Vesistöpäällikkö Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus Vesitalousstrategian (2011) päämäärät Valuma-alueilla

Lisätiedot

ELY-keskusten hyvät käytännöt alueidenkäytön ja rakentamisen ohjauksessa

ELY-keskusten hyvät käytännöt alueidenkäytön ja rakentamisen ohjauksessa ELY-keskusten hyvät käytännöt alueidenkäytön ja rakentamisen ohjauksessa 22.10.2015 Tausta ELY-keskusten toimintaa alueidenkäytön ja rakentamisen ohjaajina selvitettiin maankäyttö- ja rakennuslain toimivuuden

Lisätiedot

Kuinka vesipuitedirektiivi ja muu ympäristölainsäädäntö ohjaa metsätalouden vesiensuojelua

Kuinka vesipuitedirektiivi ja muu ympäristölainsäädäntö ohjaa metsätalouden vesiensuojelua Kuinka vesipuitedirektiivi ja muu ympäristölainsäädäntö ohjaa metsätalouden vesiensuojelua Paula Mononen Pohjois-Karjalan ympäristökeskus Metsätalous ja vesistöt -seminaari, Koli 26.9.2006 Vesipolitiikan

Lisätiedot

Nykyisen ympäristöohjelman toteutumisen arviointi. Lounais-Suomen ympäristöohjelma seminaari 10.4.2013 Nina Myllykoski, Varsinais-Suomen ELY-keskus

Nykyisen ympäristöohjelman toteutumisen arviointi. Lounais-Suomen ympäristöohjelma seminaari 10.4.2013 Nina Myllykoski, Varsinais-Suomen ELY-keskus Nykyisen ympäristöohjelman toteutumisen arviointi Lounais-Suomen ympäristöohjelma seminaari 10.4.2013 Nina Myllykoski, Varsinais-Suomen ELY-keskus Ympäristöohjelman 2010 2013 toteutuminen Alueiden käyttö

Lisätiedot

Alueidenkäytön, ympäristön ja liikenteen palvelukuvaukset. Merja Vikman-Kanerva

Alueidenkäytön, ympäristön ja liikenteen palvelukuvaukset. Merja Vikman-Kanerva Alueidenkäytön, ympäristön ja liikenteen palvelukuvaukset Merja Vikman-Kanerva 24.4.2017 (*) Vaikuttavuuden taso +++ erittäin merkittävä ++ merkittävä + lievä tai vähäinen merkitys Henkilöstö ja vaikuttavuus

Lisätiedot

Vantaanjoki-neuvottelukunnan VESI KAAVASSA SEMINAARI 25.9.2007 MAAKUNTAKAAVOITUKSEN KEINOT. ympäristösuunnittelija Lasse Rekola Uudenmaan liitto

Vantaanjoki-neuvottelukunnan VESI KAAVASSA SEMINAARI 25.9.2007 MAAKUNTAKAAVOITUKSEN KEINOT. ympäristösuunnittelija Lasse Rekola Uudenmaan liitto Vantaanjoki-neuvottelukunnan VESI KAAVASSA SEMINAARI 25.9.2007 MAAKUNTAKAAVOITUKSEN KEINOT ympäristösuunnittelija Lasse Rekola Uudenmaan liitto 2 VESI MAAKUNTAKAAVASSA Seuraavassa lyhyesti: Maakuntakaavasta

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Nurmeksen kaupungin Pielisen - Kuokkastenjärven rantaosayleiskaavan osittainen muutos (Siimes) Kuva 1: Sijainti Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Nurmeksen kaupunki Lieksan ja Nurmeksen tekninen virasto

Lisätiedot

Uusiutuvan (lähi)energian säädösympäristö

Uusiutuvan (lähi)energian säädösympäristö Uusiutuvan (lähi)energian säädösympäristö Erja Werdi, hallitussihteeri Ympäristöministeriö/RYMO/Elinympäristö Alueelliset energiaratkaisut -klinikan tulosseminaari, Design Factory 29.3.2012 Uusiutuvan

Lisätiedot

Rantaosayleiskaavamuutoksen selostus

Rantaosayleiskaavamuutoksen selostus Nurmeksen kaupungin Pielisen - Kuokkastenjärven rantaosayleiskaavan osittainen muutos (Tetriniemi) Kuva 1: Sijainti Rantaosayleiskaavamuutoksen selostus NURMEKSEN KAUPUNKI Lieksan ja Nurmeksen tekninen

Lisätiedot

Luonnos 13.11.2015 Perustelumuistio

Luonnos 13.11.2015 Perustelumuistio Luonnos 13.11.2015 Perustelumuistio Asetus maankäyttö- ja rakennusasetuksen muuttamisesta Maankäyttö- ja rakennusasetuksen 14 ja 22 maakuntakaavan ja kuntien yhteisen yleiskaavan vahvistusmenettelystä

Lisätiedot

SIVISTYSTOIMEN ASIAT UUDESSA ALUEHALLINNOSSA. Ylijohtaja Håkan Mattlin 14.10.2009

SIVISTYSTOIMEN ASIAT UUDESSA ALUEHALLINNOSSA. Ylijohtaja Håkan Mattlin 14.10.2009 SIVISTYSTOIMEN ASIAT UUDESSA ALUEHALLINNOSSA Ylijohtaja Håkan Mattlin 14.10.2009 Luonnoksia ELYjen rakenteesta ELY -kansliapäälliköt 7.10.2009 2 Poimintoja HE:stä: Keskuksen sisäiset toimintoprosessit

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2015

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2015 Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2015 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojeluilmoitusten

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan maakuntatilaisuus

Pohjois-Pohjanmaan maakuntatilaisuus Pohjois-Pohjanmaan maakuntatilaisuus Alueidenkäyttö ja rakentaminen 26.4.2018, Oulu Anne Jarva Maakunnan ja kunnan yhteistyö alueidenkäytön suunnittelussa Maakunnan ja alueen kuntien tulee tehdä ennakoivaa

Lisätiedot

Vesi- ja luonnonvaratalouden tehtävät Pohjois-Pohjanmaan maakunnan suunnittelu/tr4. Timo Yrjänä

Vesi- ja luonnonvaratalouden tehtävät Pohjois-Pohjanmaan maakunnan suunnittelu/tr4. Timo Yrjänä Vesi- ja luonnonvaratalouden tehtävät Pohjois-Pohjanmaan maakunnan suunnittelu/tr4 Timo Yrjänä 16.11.2016 Organisointi ja ohjaus Vesitalous, vesihuolto ja pohjavesitehtäviä, vesien- ja merenhoitoa, ympäristötiedon

Lisätiedot

Kokemuksia nykyisestä valtion aluehallinnosta 24.11.2011 Anneli Taina, ylijohtaja. Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Kokemuksia nykyisestä valtion aluehallinnosta 24.11.2011 Anneli Taina, ylijohtaja. Etelä-Suomen aluehallintovirasto Kokemuksia nykyisestä valtion aluehallinnosta 24.11.2011 Anneli Taina, ylijohtaja Etelä-Suomen aluehallintovirasto Uudistuksen lähtökohdat Perustui Matti Vanhasen II hallitusohjelmaan Hallinto- ja kuntaministeri

Lisätiedot

LEMIN KUNTA ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN REMUSENTIEN ALUEELLA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUNNITELMA

LEMIN KUNTA ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN REMUSENTIEN ALUEELLA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUNNITELMA LEMIN KUNTA ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN REMUSENTIEN ALUEELLA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUNNITELMA 4.4.2016 LEMIN KUNTA Osallistumis- ja arviointisuunnitelma I SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... 1 2 SUUNNITTELUALUEEN

Lisätiedot

Suunnittelualueen pinta-ala on n. 170 ha. Rantaviivaa suunnittelualueelle on n. 11 km ja muunnettua rantaviivaa n. 6,5 km.

Suunnittelualueen pinta-ala on n. 170 ha. Rantaviivaa suunnittelualueelle on n. 11 km ja muunnettua rantaviivaa n. 6,5 km. 1(5) SULKAVAN KUNTA HASULAN JA KOSKUTJÄRVEN KYLÄT KÄRKIHARJUNMÄEN JA LÄHIALUEIDEN RANTA-ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. MIKÄ ON OSALLITUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Maankäyttö- ja rakennuslain

Lisätiedot

Mitä ympäristötietoa tarvitaan kaavoituksen eri tasoilla? Maija Faehnle Suomen ympäristökeskus ja Helsingin yliopisto

Mitä ympäristötietoa tarvitaan kaavoituksen eri tasoilla? Maija Faehnle Suomen ympäristökeskus ja Helsingin yliopisto Ympäristötiedon avautuminen palvelemaan kuntien päätöksentekoa 19.11.2013 Mitä ympäristötietoa tarvitaan kaavoituksen eri tasoilla? Maija Faehnle Suomen ympäristökeskus ja Helsingin yliopisto Hyöty irti

Lisätiedot

23.4.2009 Ahvenanmaan osallistuminen EU-asioiden käsittelyyn sekä maakunnan mahdollisuudet vaikuttaa niihin OM

23.4.2009 Ahvenanmaan osallistuminen EU-asioiden käsittelyyn sekä maakunnan mahdollisuudet vaikuttaa niihin OM Valtioneuvoston kanslia Valtioneuvoston, jotka hyväksyttiin 9..20 Kataisen hallituskaudella voimassa oleviksi 9..20 2 3 4 5 6 7 8 9 0 2 3 4 5 6 7 8 Pääministeri Kataisen hallituskaudella voimassa olevat

Lisätiedot

Ajankohtaista luonnonsuojelussa

Ajankohtaista luonnonsuojelussa Ajankohtaista luonnonsuojelussa Kaavoituksen ajankohtaispäivä Ruissalo 6.6.2013 Luonnonsuojeluyksikkö, ylitarkastaja Leena Lehtomaa Luontoarvot ja luonnon monimuotoisuus Luonnon monimuotoisuuden vähenemisellä

Lisätiedot

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI HÄMEENTAIPALEEN ITÄRANNAN ASEMAKAAVAN MUUTOS (SUOLAHTI)

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI HÄMEENTAIPALEEN ITÄRANNAN ASEMAKAAVAN MUUTOS (SUOLAHTI) 1 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63 ) 27.2.2014, tark.8.5.14, tark. 8.8.2014 ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI HÄMEENTAIPALEEN ITÄRANNAN ASEMAKAAVAN MUUTOS (SUOLAHTI) 1. SUUNNITTELUALUE Suunnittelualue sijaitsee

Lisätiedot

Yleiskatsaus vesistöjen tilaan ja kunnostustarpeisiin Pirkanmaalla Kunnosta lähivetesi koulutus, Tampere

Yleiskatsaus vesistöjen tilaan ja kunnostustarpeisiin Pirkanmaalla Kunnosta lähivetesi koulutus, Tampere Yleiskatsaus vesistöjen tilaan ja kunnostustarpeisiin Pirkanmaalla Kunnosta lähivetesi koulutus, Tampere14.5.2016 Sami Moilanen/Pirkanmaan ELY-keskus Vesientilan kartoitus, vesienhoito ja kunnostustarpeet

Lisätiedot

Aluehallintouudistus. Valmistelun tilannekatsaus, osa IV

Aluehallintouudistus. Valmistelun tilannekatsaus, osa IV Aluehallintouudistus Valmistelun tilannekatsaus, osa IV 6.4.2016 1 Aluehallintouudistus on hallituksen kärkihanke, valmistelu käynnistyy nyt Hallitus on 5.4.2016 tehnyt ratkaisun maakunnille siirrettävistä

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 1/15 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojeluilmoitusten % 50 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Alueiden ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset: kustannusvastaavuus %

Lisätiedot

Maakunta- ja aluehallintouudistus vesi- ja ympäristöasioiden osalta

Maakunta- ja aluehallintouudistus vesi- ja ympäristöasioiden osalta Maakunta- ja aluehallintouudistus vesi- ja ympäristöasioiden osalta Maakuntaliitot -maankäytön suunnittelu -aluekehitys Maakunnat (18 kpl) Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset Aluehallintovirastot

Lisätiedot

Tulvadirektiivin toimeenpanon ja vesienhoidon yhteensovittaminen

Tulvadirektiivin toimeenpanon ja vesienhoidon yhteensovittaminen Tulvadirektiivin toimeenpanon ja vesienhoidon yhteensovittaminen 1 Lainsäädäntö Tulvadirektiivi (2007/60/EY) Laki tulvariskien hallinnasta (620/2010) Valtioneuvoston asetus tulvariskien hallinnasta (659/2010)

Lisätiedot

Karkkilan kaupungin lausunto Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaavan luonnoksesta

Karkkilan kaupungin lausunto Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaavan luonnoksesta Ympäristölautakunta 20 05.03.2015 Karkkilan kaupungin lausunto Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaavan luonnoksesta Ympäristölautakunta 05.03.2015 20 Esittelijä: vs. tekninen johtaja Nicole Ahtokivi Valmistelija

Lisätiedot

Mitä vesienhoidon välittäjäorganisaatiolta vaaditaan?

Mitä vesienhoidon välittäjäorganisaatiolta vaaditaan? Mitä vesienhoidon välittäjäorganisaatiolta vaaditaan? Lappajärvi 19.11. 2014 Laura Liuska / VYYHTI-hanke Välittäjäorganisaatio: mikä ja miksi? Vesienhoidossa vapaaehtoisen paikallisen kunnostustoiminnan

Lisätiedot

JUANKOSKI Pieksän järvien ja Muuruvesi - Karhonvesi roykmuutos OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

JUANKOSKI Pieksän järvien ja Muuruvesi - Karhonvesi roykmuutos OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA JUANKOSKI Pieksän järvien rantaosayleiskaavan ja Muuruveden Karhonveden rantaosayleiskaavan muutos Rantaosayleiskaavamuutokset koskevat tiloja Haukiniemi 434-1- 129, Venhonranta 434-2-58, Pieksänranta

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 1/14 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojeluilmoitusten % 90 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Alueiden ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset: kustannusvastaavuus %

Lisätiedot

GRAANIN RANNAN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

GRAANIN RANNAN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MIKKELIN KAUPUNKI tekninen toimi / kaupunkisuunnittelu PL 278, 50101 Mikkeli e-mail: etunimi.sukunimi@mikkeli.fi 0058 GRAANIN RANNAN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 3.10.2013

Lisätiedot

Alueidenkäyttö ja maakuntauudistus

Alueidenkäyttö ja maakuntauudistus Alueidenkäyttö ja maakuntauudistus ELY-keskusten roolista uusien maakuntien rooliin Jyrki Palomäki, yksikönpäällikkö 1.12.2016 Maakuntauudistus (sekä maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) muutokset) Alueidenkäytön

Lisätiedot

Kalataloutta koskevia linjauksia. Risto Vesa Kalatalouden Keskusliitto

Kalataloutta koskevia linjauksia. Risto Vesa Kalatalouden Keskusliitto Kalataloutta koskevia linjauksia Risto Vesa Kalatalouden Keskusliitto Osakaskunnan päätöksenteko Kalastuslaki 5 Oikeus harjoittaa kalastusta ja määrätä siitä kuuluu vesialueen omistajalle, jollei tätä

Lisätiedot

Turvetuotanto ja suoluonnonsuojelu maakuntakaavoituksessa

Turvetuotanto ja suoluonnonsuojelu maakuntakaavoituksessa Turvetuotanto ja suoluonnonsuojelu maakuntakaavoituksessa Etelä-Pohjanmaan vaihemaakuntakaava III Markus Erkkilä 11/2014 Esityksen sisältö Maakuntakaavoitus yleisesti Maakuntakaavatilanne Etelä Pohjanmaalla

Lisätiedot

Lapin ELY-keskus 4.6.2013 Kirjaamo.lappi (a) ely-keskus.fi

Lapin ELY-keskus 4.6.2013 Kirjaamo.lappi (a) ely-keskus.fi Lapin ELY-keskus 4.6.2013 Kirjaamo.lappi (a) ely-keskus.fi Viite: Lausuntopyyntö, Lapin ELY-keskus, Torniojoen vesienhoitoalue, vesienhoidon työohjelma ja keskeiset kysymykset, 15.6.2012. LAPELY/11/07.04/2012.

Lisätiedot

Uusiomateriaalien ja kalliokiviaineksen käytön esteet. Vahanen Environment Oy Ulla-Maija Liski

Uusiomateriaalien ja kalliokiviaineksen käytön esteet. Vahanen Environment Oy Ulla-Maija Liski Uusiomateriaalien ja kalliokiviaineksen käytön esteet Vahanen Environment Oy Ulla-Maija Liski Sisällys Esiselvityshanke ja sen tausta Selvitysmenetelmiä Tuloksia Hankkeen johtopäätöksiä Muita kehittämisajatuksia

Lisätiedot

ELY-keskuksen aluekehitystehtävät. Kauranen Sinikka

ELY-keskuksen aluekehitystehtävät. Kauranen Sinikka ELY-keskuksen aluekehitystehtävät Lainsäädännöllinen pohja Laki alueiden kehittämisestä (1651/2009) Valtioneuvoston asetus alueiden kehittämisestä (1837/2009) Laki elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksista

Lisätiedot

HAMINAN KAUPUNKI Kaupunkisuunnittelu 6.9.2014 ASEMAKAAVA E18 -TIEN LELUN ERITASOLIITTYMÄN ALUEELLE MAINOSLAITETTA VARTEN

HAMINAN KAUPUNKI Kaupunkisuunnittelu 6.9.2014 ASEMAKAAVA E18 -TIEN LELUN ERITASOLIITTYMÄN ALUEELLE MAINOSLAITETTA VARTEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 1(6) ASEMAKAAVA E18 -TIEN LELUN ERITASOLIITTYMÄN ALUEELLE MAINOSLAITETTA VARTEN 1 SUUNNITTELUALUE Suunnittelualue sijaitsee tilalla 3:14 E18 -tien Lelun eritasoliittymän

Lisätiedot

KIIHTELYSVAARAN RANTAOSAYLEISKAAVA

KIIHTELYSVAARAN RANTAOSAYLEISKAAVA Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet, hyväksytty valtioneuvostossa 31.11.2008 ja tulleet voimaan 1.3.2009 Alueidenkäyttötavoitteiden tehtävä Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet ovat osa maankäyttö-

Lisätiedot

Ranta-asemakaavan muutos koskee osaa Sulkavan kunnan Ruokoniemen kylän tilasta 2:49.

Ranta-asemakaavan muutos koskee osaa Sulkavan kunnan Ruokoniemen kylän tilasta 2:49. SULKAVAN KUNTA RANTA-SASTAVIN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS Kaavaselostus 26.11.2013 Ranta-asemakaavan muutos koskee osaa Sulkavan kunnan Ruokoniemen kylän tilasta 2:49. Ranta-asemakaavan muutoksella muodostuu

Lisätiedot

Yleistä vesienhoidon suunnittelusta. Pertti Manninen Etelä-Savon elinkeino- liikenne ja ympäristökeskus

Yleistä vesienhoidon suunnittelusta. Pertti Manninen Etelä-Savon elinkeino- liikenne ja ympäristökeskus Yleistä vesienhoidon suunnittelusta Pertti Manninen Etelä-Savon elinkeino- liikenne ja ympäristökeskus Vesienhoidon järjestäminen yleisaikataulu Vesipuitedirektiivin kansallinen toimeenpano Kansalliset

Lisätiedot

Soidensuojelu maanomistajan näkökulmasta. Suoseminaari Seinäjoki 25.11.2014 Markus Nissinen Metsänomistajien liitto Länsi-Suomi

Soidensuojelu maanomistajan näkökulmasta. Suoseminaari Seinäjoki 25.11.2014 Markus Nissinen Metsänomistajien liitto Länsi-Suomi Soidensuojelu maanomistajan näkökulmasta Suoseminaari Seinäjoki 25.11.2014 Markus Nissinen Metsänomistajien liitto Länsi-Suomi Soidensuojelun täydennysohjelma SSTO alun perin Valtioneuvoston periaatepäätös

Lisätiedot

Aluehallintovirastot ja kuntien varautuminen

Aluehallintovirastot ja kuntien varautuminen Aluehallintovirastot ja kuntien varautuminen SPEK Varautumisseminaari 1.12.2010 Anneli Taina, ylijohtaja Etelä-Suomen aluehallintovirasto 1 Uudet viranomaiset Lääninhallitukset (6) TE-keskukset (15) Alueelliset

Lisätiedot

KIVIJÄRVEN KUNTA PENTTILÄN YHTEISMETSÄN RANTA- ASEMAKAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN. Kaavaselostus, valmisteluvaihe

KIVIJÄRVEN KUNTA PENTTILÄN YHTEISMETSÄN RANTA- ASEMAKAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN. Kaavaselostus, valmisteluvaihe KIVIJÄRVEN KUNTA PENTTILÄN YHTEISMETSÄN RANTA- ASEMAKAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P31477 1 (10) Paananen Susanna Sisällysluettelo 1 TIIVISTELMÄ... 1 1.1 Kaavaprosessin vaiheet...

Lisätiedot

Sisävesi LIFE IP -diat 16.2.2015

Sisävesi LIFE IP -diat 16.2.2015 Sisävesi LIFE IP -diat 16.2.2015 SISÄVESI LIFE IP SISÄVESI LIFE IP Metsähallituksen koordinoima valtakunnallinen EUrahoitteinen hanke, jonka tavoitteena on parantaa Suomen sisävesien tilaa ja sovittaa

Lisätiedot

Maakuntien yhteistyöryhmät & ALKU uudistus ja uusi laki alueiden kehittämisestä. Työ- ja elinkeinoministeriö

Maakuntien yhteistyöryhmät & ALKU uudistus ja uusi laki alueiden kehittämisestä. Työ- ja elinkeinoministeriö Maakuntien yhteistyöryhmät & ALKU uudistus ja uusi laki alueiden kehittämisestä Työ- ja elinkeinoministeriö ALKU uudistus ja maakunnan yhteistyöryhmät ALKU uudistuksessa MYR:lle ei tullut erityisiä uusia

Lisätiedot

KESKUSTAAJAMAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELEISSA 21 JA 35

KESKUSTAAJAMAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELEISSA 21 JA 35 S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A RUOKOLAHDEN KUNTA KESKUSTAAJAMAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELEISSA 21 JA 35 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P20848 1 (8) P20848 Sisällysluettelo 1 SUUNNITTELUN KOHDE...

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten 1/12 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten % 30 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Poikkeamispäätökset: kustannusvastaavuus % 65 (Y-vastuualue)

Lisätiedot

METSÄLÄN RANTA-ASEMAKAAVAN OSITTAINEN MUUTOS POLTTIMON LUONNONSUOJELUALUEEN PERUSTAMISPÄÄTÖKSEN MUKAISEKSI

METSÄLÄN RANTA-ASEMAKAAVAN OSITTAINEN MUUTOS POLTTIMON LUONNONSUOJELUALUEEN PERUSTAMISPÄÄTÖKSEN MUKAISEKSI LUHANGAN KUNTA METSÄLÄN RANTA-ASEMAKAAVAN OSITTAINEN MUUTOS POLTTIMON LUONNONSUOJELUALUEEN PERUSTAMISPÄÄTÖKSEN MUKAISEKSI KAAVAN MUUTOS KOSKEE METSÄLÄN RANTA-ASEMAKAAVAA VASTAAMAAN YKSITYISEN MAAN SUOJELUTAVOITTEITA.

Lisätiedot

Uuraisten kunta Uuraisten kunnan vesistöjen rantayleiskaavan muutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Uuraisten kunta Uuraisten kunnan vesistöjen rantayleiskaavan muutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma UURAISTEN KUNTA UURAISTEN KUNNAN VESISTÖJEN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. MIKÄ ON OSALLITUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Maankäyttö- ja rakennuslain 63 edellyttää, että

Lisätiedot

Vesipolitiikan puitedirektiivi on prosessi

Vesipolitiikan puitedirektiivi on prosessi Vesipolitiikan puitedirektiivi on prosessi Puitedirektiivi on Euroopan laajuinen, uusi järjestelmä. Direktiivi luo jatkuvan prosessin, jolle on annettu määräajat ja tavoitteet. Kansallinen toteutus sovitetaan

Lisätiedot

Kainuu - rikas luonnostaan

Kainuu - rikas luonnostaan Luonto, ihminen ja työ seminaari 4.6.2013 Kainuu - rikas luonnostaan Luonnonvarojen käytön periaatteet: 1. Varovaisuusperiaate 2. Elinkaariajattelu 3. Ennaltaehkäisyperiaate 4. Läheisyysperiaate 5. Aiheuttamisperiaate

Lisätiedot

Pielisen rantaosayleiskaavan (Lieksa/ etelä) osittainen muutos (Ala-Rantala)

Pielisen rantaosayleiskaavan (Lieksa/ etelä) osittainen muutos (Ala-Rantala) LIEKSAN KAUPUNKI Lieksan ja Nurmeksen Tekninen virasto Pielisen rantaosayleiskaavan (Lieksa/ etelä) osittainen muutos (Ala-Rantala) Kaava-alueen sijainti Maankäyttö- ja rakennuslain 63 sekä -asetuksen

Lisätiedot

Kaavajärjestelmän ja rakentamisen lupajärjestelmän sujuvoittaminen - hallitusohjelman tavoitteet

Kaavajärjestelmän ja rakentamisen lupajärjestelmän sujuvoittaminen - hallitusohjelman tavoitteet Kaavajärjestelmän ja rakentamisen lupajärjestelmän sujuvoittaminen - hallitusohjelman tavoitteet Täydennysrakentaminen onnistuu! Uudenmaan liiton seminaari 11.11.2015 Matti Vatilo, YM Hallituksen keskeiset

Lisätiedot

Vesienhoidon keskeiset kysymykset työohjelma ja aikataulu Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoalue

Vesienhoidon keskeiset kysymykset työohjelma ja aikataulu Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoalue Vesienhoidon keskeiset kysymykset työohjelma ja aikataulu Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoalue KOOSTE KUULEMISPALAUTTEEN VERKKAVASTAUKSISTA LOKAKUU 2018 KOOSTE VERKKOKYSELYN VASTAUKSISTA

Lisätiedot

Hämeen ELY-keskuksen rahoituskatsaus 2015

Hämeen ELY-keskuksen rahoituskatsaus 2015 NÄKYMIÄ MAALISKUU 2016 HÄMEEN ELY-KESKUS Hämeen ELY-keskuksen rahoituskatsaus 2015 ELY-keskuksen rahoitus Hämeen maakuntiin 72 milj. euroa Hämeen ELY-keskuksen toimialueen maakuntien työllisyyden, yritystoiminnan

Lisätiedot

KIVINIEMI KIVINIEMEN PUISTON OSA, ASEMAKAAVAN MUUTOS

KIVINIEMI KIVINIEMEN PUISTON OSA, ASEMAKAAVAN MUUTOS Liite / Ymp.ltk 16.12.2014 / KIVINIEMI KIVINIEMEN PUISTON OSA, ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 16.12.2014 IKAALISTEN KAUPUNKI Kaavoitus- ja mittaustoimi 2014 1. SUUNNITTELUALUE

Lisätiedot

Hyvät vesihuoltopalvelut

Hyvät vesihuoltopalvelut Lounais-Suomen vesihuollon kehittämisohjelma 2014 2020 Hyvät vesihuoltopalvelut VISIO 2020 Asukkaat ja elinkeinojen harjoittajat ovat tyytyväisiä vesihuoltopalveluihin Lounais-Suomessa Kehittämisohjelmassa

Lisätiedot

Uudenmaan ELY-keskus 1/16

Uudenmaan ELY-keskus 1/16 1/16 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten % 50 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Alueiden ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset:

Lisätiedot

Pännäisten asemakaavan muutos korttelissa 3. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Kaavakoodi: 599401201402

Pännäisten asemakaavan muutos korttelissa 3. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Kaavakoodi: 599401201402 Pännäisten asemakaavan muutos korttelissa 3 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Kaavakoodi: 599401201402 2 Sisällysluettelo: 1. SUUNNITTELUALUE... 3 2. LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET... 4 3. SUUNNITTELUTILANNE...

Lisätiedot

1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy OAS 1 (6) KONNEVEDEN KUNTA ETELÄ-KONNEVEDEN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Maankäyttö-

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain soveltamisala ja yhteydet muuhun ympäristölainsäädäntöön. kesä 2011 Hilkka Heinonen 1

Ympäristönsuojelulain soveltamisala ja yhteydet muuhun ympäristölainsäädäntöön. kesä 2011 Hilkka Heinonen 1 Ympäristönsuojelulain soveltamisala ja yhteydet muuhun ympäristölainsäädäntöön kesä 2011 Hilkka Heinonen 1 YSL:n soveltamisala 1 (2) Ympäristön pilaantumisentorjunnan yleislaki YSL:a sovelletaan toimintaan,

Lisätiedot

Maakunnan palvelumuotoilua asiakasnäkökulmasta, esimerkkejä -keskiössä kunta- Teemaryhmät Alueidenkäyttö ja Luonnonvarat

Maakunnan palvelumuotoilua asiakasnäkökulmasta, esimerkkejä -keskiössä kunta- Teemaryhmät Alueidenkäyttö ja Luonnonvarat Maakunnan palvelumuotoilua asiakasnäkökulmasta, esimerkkejä -keskiössä kunta- Teemaryhmät Alueidenkäyttö ja Luonnonvarat Asiakas: kuntakaavoittaja ja kunnan rakennusvalvonta Viranomaisneuvottelut ja lausunnot

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 PUUMALAN KUNTA, KOTINIEMEN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. SUUNNITTELUALUEEN KUVAUS Asemakaavamuutos laaditaan Kitulanniemeen, noin 2,5

Lisätiedot

Pirkanmaan vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous

Pirkanmaan vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous Pirkanmaan vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous 20.9.2017 21.9.2017 Esityslista 1. Kokouksen avaus 2. Kokouksen järjestäytyminen 3. Vesienhoidon 3. kauden aikataulu 4. Pohjavesien keskeiset kysymykset ja

Lisätiedot

JOENSUU Rauanjärven ja ympäristön pienten vesistöjen rantaasemakaava

JOENSUU Rauanjärven ja ympäristön pienten vesistöjen rantaasemakaava FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 (7) JOENSUU Rauanjärven ja ympäristön pienten vesistöjen rantaasemakaava ja ranta-asemakaavan muutos, UPM-Kymmene Oyj Osallistumis-

Lisätiedot

MIKÄ ON MAAKUNTAKAAVA?

MIKÄ ON MAAKUNTAKAAVA? MIKÄ ON MAAKUNTAKAAVA? 2 maakuntakaavoitus on suunnittelua, jolla päätetään maakunnan tai useamman kunnan suuret maankäytön linjaukset. Kaava on kartta tulevaisuuteen Kaavoituksella ohjataan jokaisen arkeen

Lisätiedot

Luontoselvitykset ja lainsäädäntö

Luontoselvitykset ja lainsäädäntö Luontoselvitykset ja lainsäädäntö Helsinki 16.12.2016 Ympäristölakimies Pasi Kallio Suomen luonnonsuojeluliitto ry Luontoselvitysten merkitys Hyvällä taustoituksella ja suunnittelulla voidaan säilyttää

Lisätiedot

Karkkilan kaupungin lausunto Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaavan luonnoksesta

Karkkilan kaupungin lausunto Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaavan luonnoksesta Ympäristölautakunta 20 05.03.2015 Kaupunginhallitus 65 23.03.2015 Karkkilan kaupungin lausunto Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaavan luonnoksesta 14/10.02.00/2014 Ympäristölautakunta 05.03.2015 20 Esittelijä:

Lisätiedot

Kymenlaakson ilmasto- ja energiayhteistyö 18.9.2013

Kymenlaakson ilmasto- ja energiayhteistyö 18.9.2013 Kymenlaakson ilmasto- ja energiayhteistyö 18.9.2013 Taustaa Kansallinen ilmasto- ja energiastrategia Kymenlaakson maakuntaohjelma Kuntien tavoitteet, strategiat, alueellisen yhteistyön tarve ja kuntaliiton

Lisätiedot

METSO Pohjois-Pohjanmaalla ja tapaus Kraaseli. Eero Melantie Luonnonsuojeluyksikön päällikkö

METSO Pohjois-Pohjanmaalla ja tapaus Kraaseli. Eero Melantie Luonnonsuojeluyksikön päällikkö METSO Pohjois-Pohjanmaalla ja tapaus Kraaseli Eero Melantie Luonnonsuojeluyksikön päällikkö Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, 1.6.2012 1 Pohjois-Pohjanmaan

Lisätiedot

Juvan kunta Hatsolan asemakaavan kumoaminen Osallistumis- ja arviointisuunnitelma MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

Juvan kunta Hatsolan asemakaavan kumoaminen Osallistumis- ja arviointisuunnitelma MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA JUVAN KUNTA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Maankäyttö- ja rakennuslain 63 edellyttää, että kaavatyön yhteydessä riittävän varhaisessa vaiheessa tulee

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Nurmeksen kaupungin Hyvärilän 123 kaupunginosan asemakaavan- sekä Pielisen-Kuokkastenjärven rantaosayleiskaavan osittainen muutos ja -laajennus moottorikelkka- ja ulkoilureitin osalta (Ellun alueen moottorikelkka-

Lisätiedot

Suomi EU:ssa 20 vuotta kestikö ympäristö. Seppo Vuolanto. Kestikö ympäristö, luonto ja ympäristöhallinto yhdentymisen?

Suomi EU:ssa 20 vuotta kestikö ympäristö. Seppo Vuolanto. Kestikö ympäristö, luonto ja ympäristöhallinto yhdentymisen? Suomi EU:ssa 20 vuotta kestikö ympäristö Seppo Vuolanto Kestikö ympäristö, luonto ja ympäristöhallinto yhdentymisen? Ympäristöhallinnon juurilla YK - Tukholman ympäristökokous 1972 Luonnonvarojen käyttö,

Lisätiedot

Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 2013 Sodankylä, Kakslauttasen asemakaava ja asemakaavan muutos

Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 2013 Sodankylä, Kakslauttasen asemakaava ja asemakaavan muutos Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 SODANKYLÄ KAKSLAUTTASEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS KAKSLAUTTASEN RANTA-ASEMAKAAVAN OSITTAINEN MUUTOS ASEMAKAAVAKSI JA ASEMAKAAVAN MUUTOS KAKSLAUTTASEN

Lisätiedot