Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite"

Transkriptio

1 1/14 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojeluilmoitusten % 90 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Alueiden ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset: kustannusvastaavuus % 100 (Y-vastuualue) Tarkastuskäynnit yhteensä (Y-vastuualue) kpl 90 Määräaikaistarkastukset (Y-vastuualue) kpl 75 Vesilain mukainen valvonta, valvontakäynnit kpl 30 (Y-vastuualue) Pilaantuneiden alueiden kunnostus, kpl 1 valmistuneet hankkeet (Y-vastuualue) Ilmastostrategian toteuttaminen (Yvastuualue) Alueellinen ilmastostrategia on valmistunut vuonna Varaudutaan rahoittamaan strategian toimeenpanoon liittyvää hanketta vuonna Alueellisen jätesuunnitelman ja jätealan uuden lainsäädännön toimeenpano (Yvastuualue) Yhdyskuntajätteen hyötyä pyritään asteittain kohottamaan 80 %:iin mm. tukemalla käsittelylaitosten rakentamista ja lisäämällä neuvontaa ja valistusta voimaantulleen uuden jätelain toimeenpanoa edistetään kuntien, jätealan yritysten ja muiden jätealan toimijoiden kanssa yhteistyössä. Uusien, entistä ekotehokkaampien jätteenkäsittelymenetelmien önottoa ja jätemateriaalien jatkojalostusta tuetaan. Alueellisten jätesuunnitelmien toteutumista ja seurantaa tehdään pohjoisten ELYjen yhteistyönä.

2 Ympäristönsuojelulain toimeenpanon valvonta (Y-vastuualue) 2/14 Valvontaa toteutetaan valvontasuunnitelman mukaisesti ympäristöriskipainotukseen perustuen. Valvonta ja tarkastukset tuottavat lupaharkinnassa ja lupamääräysten tarkistamisessa tarvittavaa tietoa myös lupaviranomaisille. Pohjoisten ELYjen kesken sovitaan työnjaosta ja yhteistyöstä ympäristönsuojelutehtävissä. Kaivosvalvontaa ja erityisesti vesistövaikutusten tarkkailumenetelmiä kehitetään kaivoserikoistumisprojektissa ELYjen kanssa yhteistyönä. Haitallisten aineiden seurantaa painotetaan vesistötarkkailussa. Kemikaalilainsäädännön valvonta (Yvastuualue) Ilmansuojelun ja ilmanlaadun seurannan edistäminen (Y-vastuualue) Hankitaan koulutusta kemikaalilain mukaiseen valvontaan ja toteutetaan kemikaalilain mukaista valvontaa määräaikaistarkastusten yhteydessä. Vaikutetaan alueellisen bioindikaattoriselvityksen käynnistämiseen. Lupaviranomaisille annettavissa lausunnoissa kiinnitetään huomiota ilmapäästöjen rajoittamiseen.

3 3/14 Maaperän suojelu (Y-vastuualue) Tärkeimpiin kunnostushankkeisiin osallistutaan mm. valtion jätehuoltotyönä (Väinämöisenkatu / Kajaani). Vuonna 2011 tehdyn esiselvityksen pohjalta valitaan tärkeimmät kunnostuskohteet ja laaditaan niiden tutkimuksen ja kunnostuksen aikataulu. Maaperän tilan tietojärjestelmä pidetään ajan tasalla. Pohjavesien suojelusuunnitelmia ja niiden päivityksiä käynnistetään Kuhmossa ja Sotkamossa vuonna 2013 rahoituksesta ja kuntien aktiivisuudesta riippuen. Ympäristövaikutusten arvioinnin yhtenäisyys (Y-vastuualue) Kaivosvalvonnan erikoistumistehtävän puitteissa kehitetään YVA- ja valvontamenettelyä ja annetaan lausuntoja myös oman ELY-alueen ulkopuolelle. Jatketaan kunnallisten viranomaisten (ympäristönsuojelu, ympäristöterveydenhuolto, rakennusvalvonta) kanssa laajapohjaisten koulutusja neuvottelupäivien järjestämistä painopisteenä uudistuva ympäristölainsäädäntö. Alueiden ja rakentamisen ohjaus Alueiden ja rakentamisen ohjaus Yleis- ja asemakaavoitusta koskevat viranomaisneuvottelut (Y-vastuualue) Muut kaavoja koskevat neuvottelut kuin viranomaisneuvottelut (Y-vastuualue) kpl 14 kpl 10 Alueiden ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset: ratkaistut yhteensä (Yvastuualue) kpl 72

4 Alueiden ja rakentamisen ohjaus Alueiden ja rakentamisen ohjaus Alueiden ja rakentamisen ohjaus Rakennussuojelupäätökset, ratkaistut yhteensä (Y-vastuualue) Kehittämiskeskustelut kuntien alueiden käytön suunnittelun ja rakentamisen ohjauksessa (Y-vastuualue) Suunnitelmien ja kaavojen valmistelu (Yvastuualue) kpl 2 4/14 Vuonna 2013 tavoitteena on lisätä kuntien uuden luottamusmiesjohdon tietämystä ELY-keskuksen ja kuntien välisestä, toimintaympäristön kehittämiseen ja alueiden ön liittyvästä yhteistyöstä. Kaavaprosessien etupainoitteiseen ohjaukseen kiinnitetään erityistä huomiota. Yhdyskuntarakenteita ja talonrakentamista ohjataan ekotehokkaammiksi. Huolehditaan VAT:en (MRL 22 ) huomioinnista alueidenkäytössä. Tulvariskit otetaan huomioon kaavoituksessa ja rakentamisen ohjauksessa. Kainuun ELY-keskuksen rahoittama matkailualueiden toimintaympäristön kehittämiseen liittyvä VAAKA -hanke valmistuu. Alueiden ja rakentamisen ohjaus Yhdyskuntarakenteen kehittäminen (Yvastuualue) Kuntien suunnitteluvelvollisuuden toteutumiseen kiinnitetään huomiota. Tarpeen mukaan pohditaan yhdessä kuntien kanssa keinoja suunnittelupäämäärien saavuttamiseksi. Yhdyskuntarakenteen hajautumiskehitystä hillitään taajamien lievealueilla.

5 Alueiden ja rakentamisen ohjaus Tuulivoimakaavoitus (Y-vastuualue) Tuulivoimarakentamisen, jossa on tapahtunut huomattavaa aktivoitumista vuoden 2012 aikana, mahdollisuuksia selvitetään Kainuun kuntien ja maakunnan liiton kanssa. Haasteena seudullisesti merkittävien tuulivoimapuistojen osalta on voimassa oleva maakuntakaava, jossa tuulivoimaasiaa ei ole toistaiseksi ratkaistu. Vaikutetaan osaltamme, että maakuntakaavan tarkistaminen saataisiin vireille vuoden 2013 aikana. 5/14 Alueiden ja rakentamisen ohjaus Elinympäristön laatu, kulttuuriympäristöohjelmat ja niiden inventointi (Y-vastuualue) Kainuussa on käynnistynyt yhteistyössä Lapin ELYkeskuksen kanssa tehtävä 'Maisemat ruotuun - hanke', jossa mm. täydennysinventoidaan ja päivitetään Kainuun arvokkaat maisema-alueet. Koko Kainuuta koskeva kulttuuriympäristöohjelma valmistuu KAI ELYn rahoittamana. Alueiden ja rakentamisen ohjaus Rakentamisen ohjaus (Y-vastuualue) Edistetään rakennusvalvontaviranomaisten toimintakykyä tarjoamalla tietoa ongelmatilanteissa ja järjestämällä neuvottelupäiviä. Rakennusvalvontojen verkottumista edistetään. Pyritään vaikuttamaan rakennusvalvonnan resurssien riittävyyteen. Rakennusvalvontojen keskenäistä yhteistyötä ja yhteistyötä ELY-keskusten kanssa kehitetään. Kiinnitetään huomiota mm. rakentamisen energiatehokkuuteen ja kosteus- ja homeongelmien ehkäisyyn.

6 6/14 Alueiden ja rakentamisen ohjaus Oma mittari alueiden 1 (Y-vastuualue) Maa-aineslain valvonta Maa-ainesten kestävää ä edistetään maa-aineslausuntojen ja muun maa-aineslain mukaisen valvonnan avulla. Tarvittaessa tehdään yhteistarkastuksia kuntien viranomaisten kanssa. Kunnille ja maaainestenottajille annetaan tarvittaessa ohjausta maa-aineslain soveltamisesta. Hyödynnetään vuonna 2012 valmistuvan Poski II-projektin tuloksia. Luonnonsuojeluohjelmien toteutus (Yvastuualue) ha 0 METSO-toteutus (Y-vastuualue) ha 100 Natura-alueiden valmiiden hoito- ja suunnitelmien osuus tarpeesta (Yvastuualue) Hoidossa olevat perinnebiotoopit, osuus tarpeesta (Y-vastuualue) Luontotyyppien ja erityisesti suojeltavien lajien rajauspäätökset (LsL 29, 47 ) (Yvastuualue) YSA merkintä ajantasalla, % alueista (Yvastuualue) Biodiversiteettistrategian jalkauttaminen (Yvastuualue) % 74 % 60 kpl 1 % 100 Osallistutaan Natura 2000 tietokannan uudistamisen edellyttämiin tietojen tarkistuksiin yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen ja Metsähallituksen kanssa.

7 Luontotyyppi- ja lajisuojelun edistäminen (Yvastuualue) 7/14 Päättyneessä suohankkeessa kertynyt tieto hyödynnetään Kainuun maakuntakaavan valmistelussa mm. maakunnallisesti arvokkaiden soiden suojeluedellytysten selvittämisellä. Osallistutaan tarvittaessa soidensuojeluohjelman valmisteluun valtakunnallisen aikataulun mukaisesti. Osallistutaan lajisuojelun alueellisen priorisointi- ja toimintaohjelman valmisteluun valtakunnallisen aikataulun mukaisesti. Valmistuneessa Kainuun arvokkaiden lintuvesien nykytilaselvityksessä kunnostusta vaativat kohteet pyritään sisällyttämään suunnitteilla olevaan Lintuvesi Life - hankkeeseen. Luonnonsuojelualueverkoston toimivuutta tarkastellaan maakuntakaavan valmistelun yhteydessä erityisesti suojelualueiden välisten ekologisten yhteyksien näkökulmasta. Tavoitteena on hyödyntää uusia aluesuunnittelutyökaluja, mm. Zonationmenetelmää. Rahoitetaan (EAKR) ja osallistutaan Metsähallituksen toteuttamaan Kainuun helmenkalastajat -hankkeeseen, jossa on tavoitteena Kainuun alueen raakun (jokihelmisimpukan) levinneisyyden ja kannan vahvuuden selvittäminen. Maisemanhoitoalueiden valmistelu (Yvastuualue) Valmistellaan yhdelle alueelle maisemanhoidonsuunnitelma osana Lapin ja Kainuun alueella toteutettavaa Maisemat ruotuun - hanketta (MARU).

8 Maisema-alueiden päivitysinventoinnit (Yvastuualue) Maasto- ja vesiliikennelain soveltaminen (Yvastuualue) Uusiomateriaalien aste suhteessa luonnon kiviainesten ön (Yvastuualue) Vesistöjen kunnostushankkeet (Yvastuualue) Säännöstelyn kehittämishankkeet (Yvastuualue) Suojelusuunnitelmien piirissä olevat I luokan pohjavesialueet, osuus (Y-vastuualue) Pohjavesiselvitykset, alueiden rajoja tarkentavat (Y-vastuualue) Siirtoviemärihankkeet, valmistuvat (Yvastuualue) Haja-asutuksen viemäröintihankkeet (Yvastuualue) Taloudet valmistuneiden haja-asutuksen viemäröintihankkeiden piirissä (Yvastuualue) Luvanvaraisten laitosten velvoitetarkkailuohjelmien tarkistaminen määräysten mukaisiksi (Y-vastuualue) Seurantaohjelman mukaiset näytteet (Yvastuualue) kpl 3 kpl 0 % 40 kpl 3 kpl 1 kpl 3 kpl 150 kpl 2 kpl 1000 Kainuun valtakunnallisesti arvokkaiden maisemaalueiden päivitysinventoinnit toteutetaan osana MARU-hanketta. Maasto- ja vesiliikennelain soveltaminen ELYn toimivallan osalta. Edistetään jäämämateriaalien uusioä luonnonkiviaineksen sijaan. 8/14

9 Vesistöasemien automatisointiaste (Yvastuualue) Haja-asutusalueiden jätevesineuvonta (Yvastuualue) Vesienhoitosuunnitelmien toteuttaminen (Yvastuualue) % 67 Ohjataan kuntia tekemään/päivittämään ympäristönsuojelumääräyksiä. Haja-asutuksen jätevesineuvontahanke käynnistyi 2012 ja sitä on tarkoitus jatkaa 2013 YM:n rahoituksen turvin. 9/14 Tehtäviä toimenpiteitä ovat mm. ekologisen ja kemiallisen tilan luokittelu, vesienhoitosuunnitelmien ja toimenpideohjelmien tarkistaminen, vesienhoidon yhteistyö. Vesienhoidon toimenpiteiden tarpeita arvioidaan luokitustulosten perusteella. Vesienhoitosuunnitelman toteutusta jatketaan vesienhoidon alueellisen toteutusohjelman mukaisesti. Vesienhoidon seurantaohjelma päivitetään. Maa- ja metsätalouden vesiensuojelutoimenpiteiden täytäntöönpanoa edistetään. Paikalliseen vastuunottoon perustuvia vesistökunnostus suunnitteluhankkeita käynnistetään ja kunnostussuunnitelmissa esitettyjä toimenpiteitä toteutetaan yhteistyössä erityisesti metsätalouden toimijoiden kanssa. Vesimuodostumien tilan seurantaa jatketaan vesienhoitoalueen seurantaohjelman mukaisesti. Käynnistetään Puokiojärven haja-kuormitus- ja kunnostussuunnitelma Puolangalla.

10 Merenhoitosuunnitelmien valmistelu ja Itämeren suojeluohjelman toteutus (Yvastuualue) Vedenalaisen meriluonnon inventointiohjelma (Y-vastuualue) Siirtoviemäri- ja vesistökunnostushankkeet (Y-vastuualue) Osallistutaan ja koordinoidaan tarvittaessa merenhoidon suunnitteluun liittyvää kalatalousselvitysten tekemistä. 10/14 Tolosenjoen ja Torvenkosken kalataloudellinen virtavesikunnostus Ristijärvellä, Pesiönjoen kalataloudellinen virtavesikunnostus Suomussalmella sekä Oulujoen moninaishanke (OuMo) Vaalassa valmistuvat. Juntusrannan luhta-alueen kunnostushanke Suomussalmella jatkuu (valmistuu 2014). Vesitalous Tulvariskien hallinnan hankkeet (Yvastuualue) kpl 0 Vesitalous Tulvariskikartat (Y-vastuualue) kpl 1 Vesitalous Vedenkorkeuden tosiaikaisen seurannan kattavuus tulvariskialueilla (Y-vastuualue) % 0 Vesitalous Vesitalous Vesitalous Alueellista vesihuoltoyhteistyötä edistävät hankkeet (Y-vastuualue) Vesihuoltolaitokset, joiden varmuusluokka paranee (Y-vastuualue) Avustusmuotoisen tuen osuus tukimäärärahasta (Y-vastuualue) kpl 0 kpl 0 % 50

11 Vesitalous Varaudutaan muuttuviin ilmasto- ja vesioloihin (Y-vastuualue) 11/14 Osana yhdenmukaista ja ammattitaitoisesti toimivaa patoturvallisuusverkostoa KAI ELY varmistaa viranomaisvalvonnalla Suomen vaaraa aiheuttavien patojen turvallisuuden, kunnossapidon ja toimivuuden muuttuvissa vesioloissa. Vakiinnutetaan kaivos- ja jätepatoihin liittyvät valvontayhteistyön toimintamallit YSL:n ja VL:n mukaisten valvonta- ja lupaviranomaisten kanssa. Tarkennetaan jäte- ja kaivospatojen luokitteluperusteita sekä tarkistetaan patojen nykyisen luokituksen ajantasaisuus. Vesitalous Valuma-alueilla sovitetaan yhteen vesien käytön ja hyvän tilan tavoitteet (Yvastuualue) Vesienhoidon suunnittelun toteuttamisessa kootaan yhteen kaikki samalla vesialueella toimivat ja haetaan parhaita vesien tilan huomioon ottavia ratkaisuja. Ympäristötietoisuuden lisäämisellä ja ympäristölupien valvonnalla turvataan vesien tilan säilymistä hyvänä.

12 Vesitalous Toimintatavat ovat asiakaslähtöisiä ja perustuvat kumppanuuksiin. (Y-vastuualue) 12/14 Toiminta perustuu yhteisesti hyväksyttyihin prosesseihin, joissa asiakaslähtöisyys ja kumppanuus on otettu huomioon. Pohjoisten ELY-keskusten kesken kartoitetaan yhteistyö- ja erikoistumismahdollisuuksia ja käynnistetään yhteistyö sovittavien tehtäväkokonaisuuksien osalta. Tärkeimpien kumppaneiden, esim. kuntien ja pohjoisten ELYkeskusten, kanssa sovitaan yhteistyöstä ja työnjaosta. Patoturvallisuudessa kiinnitetään erityistä huomiota ilmastonmuutoksen vaikutuksiin patojen hydrauliseen mitoitukseen, patojen ikääntymisestä johtuvaan mahdolliseen kasvavaan tarkkailutarpeeseen sekä kuntoarvioiden tekoon. Yhtenäistetään patojen luokittelukriteerejä HÄMELYn ja LAPELYn kanssa. Viedään uuteen Pato-tietojärjestelmään tarvittavat tiedot mennessä. Järjestetään jätepatojen haltijoille neuvottelupäivä (YSL ja PTL).

13 13/14 Tehdään yhteistyötä POPELYn ja LAPELYn kanssa pienten vesistöhankkeiden suunnittelun puitesopimusmenettelystä. Pidetään Velvet-tietojärjestelmän tietosisältö ajantasaisena. Valmistellaan valtakunnallisen viemäröintiohjelman edellyttämät suunnitelmat. Sotkamon kunnan vesihuoltolaitosten toiminnan kehittämistä koskeva selvitys valmistuu. Vesitalous Suomessa on kansainvälisesti kilpailukykyinen vesialan osaaminen. (Yvastuualue) Kaivosympäristöjen vesien hallintaan ja vesistövaikutusten selvittämiseen ja tarkkailuun kohdistetaan ja koulutetaan henkilöstöä sekä projekti- että toimintamenorahoituksen turvin. Toimiminen aktiivisesti patoturvallisuuden kansainvälisessä yhteistyössä ja osallistuminen yhteistyöhankkeisiin tuottaa lisäarvoa Suomen patoturvallisuusosaamiselle. Erikoistumistehtävät Erikoistumistehtävät (YM) (Y-vastuualue) Kaivoserikoistuminen Kaivosalan erikoistumistehtävän järjestämiseen palataan tarkemmin keväällä Tällöin ratkaistaan mm. erikoistuuko tehtävään yksi vai useampi ELY sekä erikoistumisen tarkempi sisältö. Tarkastelussa otetaan huomioon ympäristöministeriön johdolla käynnistyvä laajempi kaivosten ympäristönsuojelun ja viranomaisyhteistyön läpikäynti.

14 14/14 Erikoistumistehtävät Erikoistumistehtävät (MMM) (Y-vastuualue) Patoturvallisuusviranomaisen tehtävät sekä valtakunnalliset kaivos- ja jätepatojen patoturvallisuuden asiantuntijapalvelutehtävät. 3,5 htv. Erikoistumistehtävät Erikoistumistehtäväehdotus (YM) (Yvastuualue) Alueellisten jätesuunnitelmien toimeenpanoon ja seurantaan erikoistuminen Valmistaudutaan Pohjois- Suomen alueellisten jätesuunnitelmien toimeenpanoon ja seurantaan (KAI-, POP- ja LAP- ELYjen alueilla). Tehtävästä sovitaan erikseen ELYkeskusten yhteisen esityksen pohjalta maalishuhtikuussa. Alueiden ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset: käsitelty alle 6 kk:ssa (Y-vastuualue) % 100 Valtion tulostietojärjestelmä: ; Kainuun elinkeino-, liikenne-ja ympäristökeskus - Y-vastuualue; 2013 mittaristo; [13:46]

Hämeen ELY-keskus 1/15

Hämeen ELY-keskus 1/15 1/15 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten % 60 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Alueiden ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset:

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 2014 Tavoite 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % 90 90 % 80 80. kpl 70 70. kpl 50 50.

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 2014 Tavoite 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % 90 90 % 80 80. kpl 70 70. kpl 50 50. Kainuun elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon tehtävistä

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten 1/11 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten % 85 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Poikkeamispäätökset: kustannusvastaavuus % 80 (Y-vastuualue)

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus 1/15

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus 1/15 1/15 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojeluilmoitusten % 70 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Alueidenkäyttö ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset: kustannusvastaavuus

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten 1/12 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten % 30 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Poikkeamispäätökset: kustannusvastaavuus % 65 (Y-vastuualue)

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite % 50 % 50

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite % 50 % 50 1/14 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) % 50 Alueidenkäyttö ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset:

Lisätiedot

Sopimus tarkentaa ja täydentäa elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen strategisessa tulossopimuksessa sovittuja tavoitteita.

Sopimus tarkentaa ja täydentäa elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen strategisessa tulossopimuksessa sovittuja tavoitteita. VarsinaisSuomen elinkeino, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä sekä maaja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon tehtävistä

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 1/15 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojeluilmoitusten % 50 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Alueiden ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset: kustannusvastaavuus %

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen ELY-keskus 1/15

Kaakkois-Suomen ELY-keskus 1/15 1/15 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten % 70 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Poikkeamispäätökset: kustannusvastaavuus % 65 (Y-vastuualue)

Lisätiedot

Uudenmaan ELY-keskus 1/16

Uudenmaan ELY-keskus 1/16 1/16 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten % 50 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Alueiden ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset:

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2015

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2015 Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2015 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojeluilmoitusten

Lisätiedot

Pirkanmaan ELY-keskus 1/17

Pirkanmaan ELY-keskus 1/17 1/17 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten % 50 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Alueiden ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset:

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tulostavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja Ympäristönsuojeluilmoitusten % % 60 60

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tulostavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja Ympäristönsuojeluilmoitusten % % 60 60 1 Hämeen elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon tehtävistä

Lisätiedot

Lapin ELY-keskus 1/21

Lapin ELY-keskus 1/21 1/21 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten % 40 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Alueiden ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset:

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 2014 Tavoite 2015 % % kpl kpl kpl

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 2014 Tavoite 2015 % % kpl kpl kpl Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 2014 Tavoite 2015. Ympäristönsuojelu ja YVA

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 2014 Tavoite 2015. Ympäristönsuojelu ja YVA 1 Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 2014 Tavoite 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % 40 40 % 55 55. kpl 130 130. kpl 90 90.

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 2014 Tavoite 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % 40 40 % 55 55. kpl 130 130. kpl 90 90. 1 Lapin elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon tehtävistä

Lisätiedot

Työssä ympäristöalalla - oma tarinani

Työssä ympäristöalalla - oma tarinani Työssä ympäristöalalla - oma tarinani Turun yliopiston työelämäpalvelut 4.4.2017 Ylitarkastaja Anna Laiho, ympäristönsuojeluyksikkö, Varsinais-Suomen ELY-keskus 5.4.2017 Toiminta-ajatus Elinkeino-, liikenne-

Lisätiedot

Pohjois-Savon ELY-keskus 1/16

Pohjois-Savon ELY-keskus 1/16 1/16 Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite Ympäristönsuojelu ja YVA Ympäristönsuojeluilmoitusten % 60 kustannusvastaavuus (Y-vastuualue) Alueiden ja rakentamisen ohjaus Poikkeamispäätökset:

Lisätiedot

Vesi- ja luonnonvaratalouden tehtävät Pohjois-Pohjanmaan maakunnan suunnittelu/tr4. Timo Yrjänä

Vesi- ja luonnonvaratalouden tehtävät Pohjois-Pohjanmaan maakunnan suunnittelu/tr4. Timo Yrjänä Vesi- ja luonnonvaratalouden tehtävät Pohjois-Pohjanmaan maakunnan suunnittelu/tr4 Timo Yrjänä 16.11.2016 Organisointi ja ohjaus Vesitalous, vesihuolto ja pohjavesitehtäviä, vesien- ja merenhoitoa, ympäristötiedon

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tulostavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % % kpl

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tulostavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % % kpl 1 Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja

Lisätiedot

Alueidenkäyttö ja maakuntauudistus

Alueidenkäyttö ja maakuntauudistus Alueidenkäyttö ja maakuntauudistus ELY-keskusten roolista uusien maakuntien rooliin Jyrki Palomäki, yksikönpäällikkö 1.12.2016 Maakuntauudistus (sekä maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) muutokset) Alueidenkäytön

Lisätiedot

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenneja ympäristökeskus

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenneja ympäristökeskus Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenneja ympäristökeskus Ympäristö- ja luonnonvarat -vastuualue Varsinais-Suomen ELY-keskus / Olli Madekivi 13.4.2010 1 Organisaatio 13.4.2010 2 Ympäristökeskuksesta ELYn

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tulostavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja Ympäristönsuojeluilmoitusten % 50 50 % 60 60

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tulostavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja Ympäristönsuojeluilmoitusten % 50 50 % 60 60 1 Uudenmaan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon tehtävistä

Lisätiedot

Maakunta- ja aluehallintouudistus vesi- ja ympäristöasioiden osalta

Maakunta- ja aluehallintouudistus vesi- ja ympäristöasioiden osalta Maakunta- ja aluehallintouudistus vesi- ja ympäristöasioiden osalta Maakuntaliitot -maankäytön suunnittelu -aluekehitys Maakunnat (18 kpl) Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset Aluehallintovirastot

Lisätiedot

Yleiskatsaus vesistöjen tilaan ja kunnostustarpeisiin Pirkanmaalla Kunnosta lähivetesi koulutus, Tampere

Yleiskatsaus vesistöjen tilaan ja kunnostustarpeisiin Pirkanmaalla Kunnosta lähivetesi koulutus, Tampere Yleiskatsaus vesistöjen tilaan ja kunnostustarpeisiin Pirkanmaalla Kunnosta lähivetesi koulutus, Tampere14.5.2016 Sami Moilanen/Pirkanmaan ELY-keskus Vesientilan kartoitus, vesienhoito ja kunnostustarpeet

Lisätiedot

Lapin elinkeino-, liikenne ja ympänstökeskuksen tolmlnnalllnen tulossopimus ympäristöministerlön tolmlalan tehtävistä 2015

Lapin elinkeino-, liikenne ja ympänstökeskuksen tolmlnnalllnen tulossopimus ympäristöministerlön tolmlalan tehtävistä 2015 Lapin elinkeino-, liikenne ja ympänstökeskuksen tolmlnnalllnen tulossopimus ympäristöministerlön tolmlalan tehtävistä 2015 Sopimus tarkentaa ja täydentää elinkeino-, liikenne- ja ympänstökeskuksen strategisessa

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tulostavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % % kpl

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tulostavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % % kpl 1 Pirkanmaan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % % kpl

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % % kpl 1 Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon

Lisätiedot

Alueiden käytön palvelut maakunnassa vuodesta 2020 eteenpäin

Alueiden käytön palvelut maakunnassa vuodesta 2020 eteenpäin Alueiden käytön palvelut maakunnassa vuodesta 2020 eteenpäin 1. Mitä varten ko. palvelukokonaisuus on olemassa eli mikä on sen tärkein tavoite? Alueiden käytön palveluihin kuuluvat maakuntakaavoitus, kuntien

Lisätiedot

Vesistöjen kunnostusstrategian esittely

Vesistöjen kunnostusstrategian esittely Vesistöjen kunnostusstrategian esittely Valtakunnallisen vesistökunnostusverkoston avajaisseminaariin 26.1.2012 klo 10.00-16.30 SYKE Hannele Nyroos Ympäristöministeriö Vesien ekologinen tila ja tavoitetilat

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan maakuntatilaisuus

Pohjois-Pohjanmaan maakuntatilaisuus Pohjois-Pohjanmaan maakuntatilaisuus Alueidenkäyttö ja rakentaminen 26.4.2018, Oulu Anne Jarva Maakunnan ja kunnan yhteistyö alueidenkäytön suunnittelussa Maakunnan ja alueen kuntien tulee tehdä ennakoivaa

Lisätiedot

Vesienhoito hallinnonuudistuksessa. Hämeen vesienhoidon yhteistyöryhmä Harri Mäkelä Hämeen ELY-keskus

Vesienhoito hallinnonuudistuksessa. Hämeen vesienhoidon yhteistyöryhmä Harri Mäkelä Hämeen ELY-keskus Vesienhoito hallinnonuudistuksessa Hämeen vesienhoidon yhteistyöryhmä 23.5.2018 Harri Mäkelä Hämeen ELY-keskus 1 2 14 000 htv Kanta-Hämeen ja Päijät- Hämeen vuosibudjetit yhteensä noin 1 200 000 000 euroa

Lisätiedot

Ihmisen paras ympäristö Häme

Ihmisen paras ympäristö Häme Ihmisen paras ympäristö Häme Hämeen ympäristöstrategia Hämeen ympäristöstrategia on Hämeen toimijoiden yhteinen näkemys siitä, millainen on hyvä hämäläinen ympäristö vuonna 2020. Strategian tarkoituksena

Lisätiedot

Maakuntauudistus ELY-keskuksen kannalta. Pohjois-Karjalan ELY-keskus Neuvottelukunta

Maakuntauudistus ELY-keskuksen kannalta. Pohjois-Karjalan ELY-keskus Neuvottelukunta Maakuntauudistus ELY-keskuksen kannalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus Neuvottelukunta 1.3.2017 Palvelukyky säilytetään muutoksen aikana sekä uusien maakuntien ja valtion viraston toiminnan alkuvaiheessa.

Lisätiedot

Ajankohtaista YM:ssä Sonja Pyykkönen

Ajankohtaista YM:ssä Sonja Pyykkönen Ajankohtaista YM:ssä 12.2.2019 Sonja Pyykkönen Sisältö Ravinteiden kierrätyksen ja vesien- ja merenhoidon kärkihankkeet Vesiensuojelun tehostamisohjelma Vesienhoitosuunnitelmien ja toimenpideohjelmien

Lisätiedot

Vesienhoidon 1. kauden toimenpiteiden toteutustilanne Vesienhoidon aluetilaisuudet 2013

Vesienhoidon 1. kauden toimenpiteiden toteutustilanne Vesienhoidon aluetilaisuudet 2013 Vesienhoidon 1. kauden toimenpiteiden toteutustilanne Vesienhoidon aluetilaisuudet 2013 Uudenmaan ELY-keskus / Antti Mäntykoski Toteutustilanne Valtakunnallinen toteutusohjelma SY 8/2011 (VNpp 17.2.2011)

Lisätiedot

ELY-keskuksen rooli rakentamisessa

ELY-keskuksen rooli rakentamisessa ELY-keskuksen rooli rakentamisessa Rakentaminen nopeammaksi -seminaari Kuopio 7.2.2018 Kimmo Huttunen, ympäristölakimies Pohjois-Savon ELY-keskus 7.2.2018 ELY-keskuksen vastuualueet Elinkeinot, työvoima

Lisätiedot

Vesiensuojeluun kohdistuvat odotukset. Sari Janhunen Ympäristöpäällikkö Vihdin kunta

Vesiensuojeluun kohdistuvat odotukset. Sari Janhunen Ympäristöpäällikkö Vihdin kunta Vesiensuojeluun kohdistuvat odotukset Sari Janhunen Ympäristöpäällikkö Vihdin kunta Vihdin vesistöpäivä 10.11.2018 Vesiensuojelu & odotukset Valtakunnallinen ohjaus Kunnan rooli Strategia ja visio vesienhoitoon

Lisätiedot

Vesivarojen hallinta ja vesihuolto

Vesivarojen hallinta ja vesihuolto Vesivarojen hallinta ja vesihuolto Vs. johtaja, yli-insinööri Hannu Wirola Pirkanmaan ELY-keskus Pirkanmaan vesihuollon kehittämissuunnitelman seuranta seminaari, 31.1.2013 5.2.2013 Tavoitteena vesivarojen

Lisätiedot

Maakunnan palvelumuotoilua asiakasnäkökulmasta, esimerkkejä -keskiössä kunta- Teemaryhmät Alueidenkäyttö ja Luonnonvarat

Maakunnan palvelumuotoilua asiakasnäkökulmasta, esimerkkejä -keskiössä kunta- Teemaryhmät Alueidenkäyttö ja Luonnonvarat Maakunnan palvelumuotoilua asiakasnäkökulmasta, esimerkkejä -keskiössä kunta- Teemaryhmät Alueidenkäyttö ja Luonnonvarat Asiakas: kuntakaavoittaja ja kunnan rakennusvalvonta Viranomaisneuvottelut ja lausunnot

Lisätiedot

Uudet valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet (VATit)

Uudet valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet (VATit) Uudet valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet (VATit) - kulttuuriympäristön näkökulmasta Rakennusperinnön ja korjausrakentamisen neuvottelupäivät 11.4.2018 Timo Turunen ympäristöministeriöstä Valtakunnalliset

Lisätiedot

Maakuntakaavat merialueilla. VELMU-seminaari Anne Savola Ympäristösuunnittelija, Satakuntaliitto

Maakuntakaavat merialueilla. VELMU-seminaari Anne Savola Ympäristösuunnittelija, Satakuntaliitto Maakuntakaavat merialueilla VELMU-seminaari 15.4.2010 Anne Savola Ympäristösuunnittelija, Satakuntaliitto Maakunnan liiton tehtävät Lakisääteinen kuntayhtymä Alueiden kehittämisviranomainen ja maakunnan

Lisätiedot

Pohjavesialueita koskevan lainsäädännön uudistukset

Pohjavesialueita koskevan lainsäädännön uudistukset Pohjavesialueita koskevan lainsäädännön uudistukset Kaavoituksen ajankohtaispäivä 14.6.2016 Ylitarkastaja Maria Mäkinen Varsinais-Suomen ELY-keskus 13.6.2016 Kartoituksen vaihe Tärkeät pohjavesialueet

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 31/ (8) Kaupunkisuunnittelulautakunta Ykp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 31/ (8) Kaupunkisuunnittelulautakunta Ykp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 31/2012 1 (8) 389 Kaupunkisuunnittelulautakunnan lausunto vesienhoidon suunnittelun työohjelmasta, aikataulusta, ympäristövaikutusten arvioimisesta sekä Kymijoen-Suomenlahden

Lisätiedot

Vesipuitedirektiivin täytäntöönpano Suomessa

Vesipuitedirektiivin täytäntöönpano Suomessa Vesipuitedirektiivin täytäntöönpano Suomessa Satu Räsänen, Ympäristöministeriö 16.9.2009 Lappeenranta Kaivannaisalan ympäristöpäivä Satu Räsänen /Ympäristöministeriö /Vesipolitiikan puitedirektiivi 1 Valtioneuvoston

Lisätiedot

Tulvadirektiivin toimeenpanon ja vesienhoidon yhteensovittaminen

Tulvadirektiivin toimeenpanon ja vesienhoidon yhteensovittaminen Tulvadirektiivin toimeenpanon ja vesienhoidon yhteensovittaminen 1 Lainsäädäntö Tulvadirektiivi (2007/60/EY) Laki tulvariskien hallinnasta (620/2010) Valtioneuvoston asetus tulvariskien hallinnasta (659/2010)

Lisätiedot

MAAKUNTAUUDISTUS Katsaus valmisteluun. Ympäristönsuojelun ajankohtaispäivä Kaisa Äijö

MAAKUNTAUUDISTUS Katsaus valmisteluun. Ympäristönsuojelun ajankohtaispäivä Kaisa Äijö MAAKUNTAUUDISTUS Katsaus valmisteluun Ympäristönsuojelun ajankohtaispäivä 22.11.2018 Kaisa Äijö ALY -palvelukokonaisuus Alueiden suunnittelu ja käyttö Liikenne Ympäristö Epävarmuudesta huolimatta muutosorganisaatiossa

Lisätiedot

Kaavaneuvottelijan salkku Paikkatiedot hyötykäyttöön

Kaavaneuvottelijan salkku Paikkatiedot hyötykäyttöön Kaavaneuvottelijan salkku Paikkatiedot hyötykäyttöön 10.3.2011 Kaisu Harju Suomen ympäristökeskus SYKE/Tietokeskus/Geoinformatiikka Kaavaneuvottelijan salkku SYKEn, YM:n ja ELY-keskusten yhteishanke vuosina

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus ELY nuorten maakunnassa; miten maakuntaohjelma näkyy ELY-keskuksen toiminnassa Ylijohtaja Matti Räinä 26.2.2013 Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-,

Lisätiedot

Vesien- ja merenhoidon tehtävät vuonna Kaakkois-Suomen vesien- ja merenhoidon yhteistyöryhmä Visa Niittyniemi

Vesien- ja merenhoidon tehtävät vuonna Kaakkois-Suomen vesien- ja merenhoidon yhteistyöryhmä Visa Niittyniemi Vesien- ja merenhoidon tehtävät vuonna 2018 Kaakkois-Suomen vesien- ja merenhoidon yhteistyöryhmä 9.5.2018 Visa Niittyniemi Vesienhoidon suunnittelun aikataulu 2016-2021, 3. suunnittelukierros vuosille

Lisätiedot

Vesipolitiikan puitedirektiivi on prosessi

Vesipolitiikan puitedirektiivi on prosessi Vesipolitiikan puitedirektiivi on prosessi Puitedirektiivi on Euroopan laajuinen, uusi järjestelmä. Direktiivi luo jatkuvan prosessin, jolle on annettu määräajat ja tavoitteet. Kansallinen toteutus sovitetaan

Lisätiedot

POPELY:n rakennettujen vesien kunnostamisen erikoistumistehtävä ja kunnostustoiminnan tiedonkeruu. Timo Yrjänä Jukka Tuohino Jermi Tertsunen

POPELY:n rakennettujen vesien kunnostamisen erikoistumistehtävä ja kunnostustoiminnan tiedonkeruu. Timo Yrjänä Jukka Tuohino Jermi Tertsunen POPELY:n rakennettujen vesien kunnostamisen erikoistumistehtävä ja kunnostustoiminnan tiedonkeruu Timo Yrjänä Jukka Tuohino Jermi Tertsunen 11.11.2016 Erikoistumistehtävän taustaa MMM antoi POPELYlle 2014

Lisätiedot

KIIHTELYSVAARAN RANTAOSAYLEISKAAVA

KIIHTELYSVAARAN RANTAOSAYLEISKAAVA Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet, hyväksytty valtioneuvostossa 31.11.2008 ja tulleet voimaan 1.3.2009 Alueidenkäyttötavoitteiden tehtävä Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet ovat osa maankäyttö-

Lisätiedot

ELY-keskuksen rooli alueidenkäytössä. Irma Mononen, yksikön päällikkö, luonto ja alueidenkäyttö yksikkö

ELY-keskuksen rooli alueidenkäytössä. Irma Mononen, yksikön päällikkö, luonto ja alueidenkäyttö yksikkö ELY-keskuksen rooli alueidenkäytössä Irma Mononen, yksikön päällikkö, luonto ja alueidenkäyttö yksikkö 9.10.2015 2 Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen tehtävät MRL 18 Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Lisätiedot

Vesienhoitosuunnittelu vesiensuojelutyön kruununa - ulottuvuudet ympäristökasvatustyöhön

Vesienhoitosuunnittelu vesiensuojelutyön kruununa - ulottuvuudet ympäristökasvatustyöhön Vesienhoitosuunnittelu vesiensuojelutyön kruununa - ulottuvuudet ympäristökasvatustyöhön Ympäristötietoinen Uusimaa -päivä 5.11.2012 Marketta Virta, Uudenmaan ELY-keskus Mitä vesienhoitosuunnittelu on?

Lisätiedot

Pohjois-Suomen vesihuoltopäivät 19.-20.11.2014 OULU

Pohjois-Suomen vesihuoltopäivät 19.-20.11.2014 OULU Pohjois-Suomen vesihuoltopäivät 19.-20.11.2014 OULU Aulis Kaasinen, PoP ELY 1 Säädösmuutokset Uusi ympäristönsuojelulaki 527/2014 Ympäristönsuojeluasetus 713/2014 Vesihuoltolain 119/2001 muutos (681/2014)

Lisätiedot

Vesienhoidon rahoituslähteistä

Vesienhoidon rahoituslähteistä Vesienhoidon rahoituslähteistä Lapin vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous 8.2.2017 Arto Seppälä 13.2.2017 Valtion osallistumisesta vesistökunnostushankkeiden avustamiseen säädetään valtioneuvoston asetuksessa

Lisätiedot

Alueidenkäyttö- ja ympäristöpalvelut. Alueidenkäytön palvelut

Alueidenkäyttö- ja ympäristöpalvelut. Alueidenkäytön palvelut Alueidenkäyttö- ja ympäristöpalvelut Alueidenkäytön palvelut 28.4.2017 Mitä palveluita vuonna 2019 Maakuntakaavoitus, maakuntakaavaan liittyvät selvitykset, maakuntakaavan toteutumisen edistäminen Kaavoituksen

Lisätiedot

Pohjavesialueet tarkistetaan ja luokitellaan uudelleen vuoden 2019 loppuun mennessä

Pohjavesialueet tarkistetaan ja luokitellaan uudelleen vuoden 2019 loppuun mennessä Pohjavesialueet tarkistetaan ja luokitellaan uudelleen vuoden 2019 loppuun mennessä Kuntapäivä 30.10.2016 Kaakkois-Suomen ELY-keskus, Heidi Rautanen 30.11.2016 Pohjavesialueiden määrittäminen ja luokittelu

Lisätiedot

Vesienhoidon suunnittelun tilannekatsaus. Hämeen ELY-keskus

Vesienhoidon suunnittelun tilannekatsaus. Hämeen ELY-keskus Vesienhoidon suunnittelun tilannekatsaus Hämeen ELY-keskus Vesienhoitosuunnitelmat 2016-2021 Hyväksytty valtioneuvostossa 3.12.2015 Astuivat voimaan 2016 ja ohjaavat vesienhoidon toteutusta Löytyvät osoitteesta

Lisätiedot

Yleistä vesienhoidon suunnittelusta. Pertti Manninen Etelä-Savon elinkeino- liikenne ja ympäristökeskus

Yleistä vesienhoidon suunnittelusta. Pertti Manninen Etelä-Savon elinkeino- liikenne ja ympäristökeskus Yleistä vesienhoidon suunnittelusta Pertti Manninen Etelä-Savon elinkeino- liikenne ja ympäristökeskus Vesienhoidon järjestäminen yleisaikataulu Vesipuitedirektiivin kansallinen toimeenpano Kansalliset

Lisätiedot

Alueidenkäytön, ympäristön ja liikenteen palvelukuvaukset. Merja Vikman-Kanerva

Alueidenkäytön, ympäristön ja liikenteen palvelukuvaukset. Merja Vikman-Kanerva Alueidenkäytön, ympäristön ja liikenteen palvelukuvaukset Merja Vikman-Kanerva 24.4.2017 (*) Vaikuttavuuden taso +++ erittäin merkittävä ++ merkittävä + lievä tai vähäinen merkitys Henkilöstö ja vaikuttavuus

Lisätiedot

Aluehallinto uudistuu 2010. Tavoitteena kansalais- ja asiakaslähtöisesti ja tuloksellisesti toimiva aluehallinto

Aluehallinto uudistuu 2010. Tavoitteena kansalais- ja asiakaslähtöisesti ja tuloksellisesti toimiva aluehallinto Aluehallinto uudistuu 2010 Tavoitteena kansalais- ja asiakaslähtöisesti ja tuloksellisesti toimiva aluehallinto Uudistuksen tavoitteet: Selkeämpi viranomaisten työnjako ilman päällekkäisyyksiä Asiakaslähtöisyys

Lisätiedot

Palvelukokonaisuuksien sisällöt ja palvelukanavat. Projektiryhmä Pekka Häkkinen

Palvelukokonaisuuksien sisällöt ja palvelukanavat. Projektiryhmä Pekka Häkkinen Palvelukokonaisuuksien sisällöt ja palvelukanavat Projektiryhmä 21.3.2017 Pekka Häkkinen 1 15.3.2017 - Pekka Häkkinen Maakunnan palvelukokonaisuudet 2 15.3.2017 - Julkisten palveluiden palvelukanavat Sähköinen

Lisätiedot

Varsinais-Suomen ELY-keskus

Varsinais-Suomen ELY-keskus Varsinais-Suomen ELY-keskus Vesiyksikkö Nykytoiminnan kuvaus VARELY Vesiyksikkö / Mirja Koskinen 14022017 VARSINAIS-SUOMEN ELY-KESKUS Ympäristö ja luonnonvarat-vastuualue johtaja Risto Timonen Alueiden

Lisätiedot

Maakuntakaavoituksen tarpeet. Ympäristösuunnittelija Timo Juvonen Varsinais-Suomen liitto

Maakuntakaavoituksen tarpeet. Ympäristösuunnittelija Timo Juvonen Varsinais-Suomen liitto Maakuntakaavoituksen tarpeet Ympäristösuunnittelija Timo Juvonen Varsinais-Suomen liitto Esityksen runko 1. Kooste liittojen näkökulmista 2. Entäpä tulevaisuus? Onko kaavoissa merkitty ekologisten käytäviä,

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % kpl kpl

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % kpl kpl 1 Etelä-Savon elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon

Lisätiedot

ELYt ja merialueiden suunnittelu

ELYt ja merialueiden suunnittelu ELYt ja merialueiden suunnittelu Varsinais-Suomen EL- keskus, Outi Vesakoski, Luonnonsuojelu 15.4.2010 1 2 ELYt ja luonnon monimuotoisuus Tehtävät Valvoo suotuisan suojeluntason toteutumista lajeilla ja

Lisätiedot

Vesienhoidon toteutusohjelma. Ympäristöministeriö LAP ELY

Vesienhoidon toteutusohjelma. Ympäristöministeriö LAP ELY Vesienhoidon toteutusohjelma Ympäristöministeriö LAP ELY Vesienhoidon toteutusohjelma Vesienhoitosuunnitelmat hyväksyttiin valtioneuvostossa vuonna 2009. Vesienhoidon tavoitteiden konkretisoimiseksi valtioneuvosto

Lisätiedot

LIITE 1. Vesien- ja merenhoidon tilannekatsaus

LIITE 1. Vesien- ja merenhoidon tilannekatsaus LIITE 1. Vesien- ja merenhoidon tilannekatsaus Aikataulu 2012 2013 2014 2015 1 2 3 4 1 2 3 4 1 2 3 4 1 2 3 4 Työohjelman ja keskeisten kysymysten suunnittelu Kuuleminen keskeisistä kysymyksistä ja työohjelmasta

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 2014 Tavoite Ympäristönsuojeluja Ympäristönsuojeluilmoitus % YVA

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Lopullinen tavoite 2014 Tavoite Ympäristönsuojeluja Ympäristönsuojeluilmoitus % YVA 1 Lapin elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon tehtävistä

Lisätiedot

Nosta rahat pintaan. Vesien- ja merenhoidon toimenpiteiden tukeminen kärkihankerahoituksella Jenni Jäänheimo, YM,

Nosta rahat pintaan. Vesien- ja merenhoidon toimenpiteiden tukeminen kärkihankerahoituksella Jenni Jäänheimo, YM, Nosta rahat pintaan Vesien- ja merenhoidon toimenpiteiden tukeminen kärkihankerahoituksella Jenni Jäänheimo, YM, 2.2.2017 Suomesta kestävän bio- ja kiertotalouden edelläkävijä Cleantech Biotalous Kiertotalous

Lisätiedot

Ajankohtaista vesien- ja merenhoidossa. Antton Keto ja Maria Laamanen Vaikuta vesiin Yhteistyötä vesien ja meren parhaaksi, 5.9.

Ajankohtaista vesien- ja merenhoidossa. Antton Keto ja Maria Laamanen Vaikuta vesiin Yhteistyötä vesien ja meren parhaaksi, 5.9. Ajankohtaista vesien- ja merenhoidossa Antton Keto ja Maria Laamanen Vaikuta vesiin Yhteistyötä vesien ja meren parhaaksi, 5.9.2017, Turku Vesienhoidon ajankohtaiset asiat Vesienhoidon suunnittelussa työn

Lisätiedot

YMPÄRISTÖNSUOJELUVIRANOMAISEN VALVONTAOHJELMA VUODELLE 2016 Ympäristölautakunta

YMPÄRISTÖNSUOJELUVIRANOMAISEN VALVONTAOHJELMA VUODELLE 2016 Ympäristölautakunta YMPÄRISTÖNSUOJELUVIRANOMAISEN VALVONTAOHJELMA VUODELLE 2016 Ympäristölautakunta 8.12.2015 163 Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Ympäristölupalaitosten valvonta... 3 3 Ympäristönsuojelulain mukaisti rekisteröitävien

Lisätiedot

Turvetuotanto, suoluonto ja tuulivoima maakuntakaavoituksessa. Petteri Katajisto Yli-insinööri 3. Vaihemaakuntakaavaseminaari 2.3.

Turvetuotanto, suoluonto ja tuulivoima maakuntakaavoituksessa. Petteri Katajisto Yli-insinööri 3. Vaihemaakuntakaavaseminaari 2.3. Turvetuotanto, suoluonto ja tuulivoima maakuntakaavoituksessa Petteri Katajisto Yli-insinööri 3. Vaihemaakuntakaavaseminaari 2.3.2012 Alueidenkäytön suunnittelun tavoitteet (maankäyttö- ja rakennuslaki

Lisätiedot

Valtakunnallisen vesistökunnostusverkoston avajaisseminaari Helsinki Timo Yrjänä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Valtakunnallisen vesistökunnostusverkoston avajaisseminaari Helsinki Timo Yrjänä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Virtavesien kunnostus Valtakunnallisen vesistökunnostusverkoston avajaisseminaari 26.1.2012 Helsinki Timo Yrjänä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Nykytilaa Suomessa tehty paljon entiset uittoväylät pääkohde

Lisätiedot

Kunnat ja ELY, MRL kehittämiskeskustelupäivä

Kunnat ja ELY, MRL kehittämiskeskustelupäivä Kunnat ja ELY, MRL kehittämiskeskustelupäivä 12.1.2018 Avauspuheenvuoro Tilannekatsaus maakuntauudistukseen Johtaja ELYistä maakuntiin siirtyvät Y-tehtävät: oranssi ELYistä LUOVA- virastoon: sininen Jakautuva:

Lisätiedot

Vesien- ja merenhoito maakuntien tehtäväksi Miten lainsäädäntö muuttuu?

Vesien- ja merenhoito maakuntien tehtäväksi Miten lainsäädäntö muuttuu? Vesien- ja merenhoito maakuntien tehtäväksi Miten lainsäädäntö muuttuu? Hallitussihteeri Sara Viljanen Vaikuta vesiin päivät 2017 5.9.2017, Turku ALUEHALLINTOUUDISTUS VESIEN- JA MERENHOIDOSSA / LAINSÄÄDÄNTÖ

Lisätiedot

Puruvesi-seminaari 26.7.2014. Vastuunjako ja yhteistoiminnan järjestelyt vesiensuojelussa. Ylijohtaja Pekka Häkkinen Etelä-Savon ELY-keskus

Puruvesi-seminaari 26.7.2014. Vastuunjako ja yhteistoiminnan järjestelyt vesiensuojelussa. Ylijohtaja Pekka Häkkinen Etelä-Savon ELY-keskus Puruvesi-seminaari 26.7.2014 Vastuunjako ja yhteistoiminnan järjestelyt vesiensuojelussa Ylijohtaja Pekka Häkkinen Etelä-Savon ELY-keskus Suomen pintavesien ekologinen tilaluokitus julkaistiin 2.10.2013.

Lisätiedot

Valtiollakin vastuu Lapin ympäristöstä

Valtiollakin vastuu Lapin ympäristöstä Valtiollakin vastuu Lapin ympäristöstä Lapin liitto 22.2.2011 1 Haasteita Herkkä arktinen luonto Ilmastonmuutos Matkailuelinkeinojen ja kaivosteollisuuden nopea kehittyminen edellyttää ympäristönsuojelun,

Lisätiedot

Vesistökunnostusten ohjaus ja hankkeistaminen

Vesistökunnostusten ohjaus ja hankkeistaminen Vesistökunnostusten ohjaus ja hankkeistaminen VYYHTI-hankkeen seminaari 19.11.2014 Lappajärvi Liisa Maria Rautio Vesistöpäällikkö Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus Vesitalousstrategian (2011) päämäärät Valuma-alueilla

Lisätiedot

Vesiensuojelu hallitusohjelmassa ja Etelä-Savossa. Jouni Backman Kerimäki 6.8.2011

Vesiensuojelu hallitusohjelmassa ja Etelä-Savossa. Jouni Backman Kerimäki 6.8.2011 Vesiensuojelu hallitusohjelmassa ja Etelä-Savossa Jouni Backman Kerimäki 6.8.2011 Vesistöjen tila Suomessa Hyvää heikommassa tilassa Kolmannes luokitelluista järvistä Puolet jokivesistä Yli puolet rannikkovesien

Lisätiedot

ELY-keskus vesienhoidon toimijana ennen ja nyt

ELY-keskus vesienhoidon toimijana ennen ja nyt ELY-keskus vesienhoidon toimijana ennen ja nyt VESIENHOIDON VAPAAEHTOINEN JÄRJESTÄYTYMINEN POHJOIS- POHJANMAALLA 4.2.2014 Oulu Heikki Aronpää, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Vesienhoidon tavoitteena vesien

Lisätiedot

Vesienhoidon keskeiset kysymykset työohjelma ja aikataulu Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoalue

Vesienhoidon keskeiset kysymykset työohjelma ja aikataulu Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoalue Vesienhoidon keskeiset kysymykset työohjelma ja aikataulu Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoalue KOOSTE KUULEMISPALAUTTEEN VERKKAVASTAUKSISTA LOKAKUU 2018 KOOSTE VERKKOKYSELYN VASTAUKSISTA

Lisätiedot

Ajankohtaista aluehallinnossa

Ajankohtaista aluehallinnossa Ajankohtaista aluehallinnossa 21.11.2016 Kuntien ympäristönsuojelun neuvottelupäivät Timo Jokelainen 2 Maakunta-/aluehallintouudistus 1.1.2019 ELY-keskus (maakunnan liitot, AVIt jne.) lakkaavat ja tilalle

Lisätiedot

Sääntelyn muutostarpeet ja vaihtoehdot. Antti Belinskij Lupamuutos-hankkeen sidosryhmätilaisuus Bank, Helsinki

Sääntelyn muutostarpeet ja vaihtoehdot. Antti Belinskij Lupamuutos-hankkeen sidosryhmätilaisuus Bank, Helsinki Sääntelyn muutostarpeet ja vaihtoehdot Antti Belinskij Lupamuutos-hankkeen sidosryhmätilaisuus 14.3.2019 Bank, Helsinki Muutostarpeet EU-oikeus Muutosten teemat (täydentävät toisiaan) A. Ympäristötavoitteet

Lisätiedot

Vesistökunnostuksen kansalliset rahoituslähteet. Vesistöpäällikkö Visa Niittyniemi Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Vesistökunnostuksen kansalliset rahoituslähteet. Vesistöpäällikkö Visa Niittyniemi Kaakkois-Suomen ELY-keskus Vesistökunnostusverkoston seminaari 2016 Vesistökunnostuksen kansalliset rahoituslähteet Vesistöpäällikkö Visa Niittyniemi Kaakkois-Suomen ELY-keskus Kaakkois-Suomen ELY-keskus/Visa Niittyniemi 1 Kunnostustoiminnan

Lisätiedot

METSÄTALOUS, KAAVOITUS, YMPÄRISTÖ

METSÄTALOUS, KAAVOITUS, YMPÄRISTÖ METSÄTALOUS, KAAVOITUS, YMPÄRISTÖ ELY-KESKUS - LAKISÄÄTEINEN ROOLI KAAVOITUKSESSA - EDISTÄÄ, OHJAA JA VALVOO KUNTIEN KAAVOITUSTA - EDUSTAA VALTION LUONNONSUOJELUVIRANOMAISTA - VALITUSOIKEUS 2 MRL: Elinkeino-,

Lisätiedot

Kiireellisesti ja erityisesti suojeltavat lajit. - turvaamistoimia ja rajauspäätökset

Kiireellisesti ja erityisesti suojeltavat lajit. - turvaamistoimia ja rajauspäätökset Kiireellisesti ja erityisesti suojeltavat lajit - turvaamistoimia ja rajauspäätökset Luonnonsuojeluosasto ylitarkastaja Iiro Ikonen 15.12.2016 22.12.2016 Kiireellisesti suojeltavien lajien neuvottelut

Lisätiedot

Tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen valmistelu: osallistuminen, tiedottaminen ja kuuleminen

Tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen valmistelu: osallistuminen, tiedottaminen ja kuuleminen Tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen valmistelu: osallistuminen, tiedottaminen ja kuuleminen Tausta Tulvariskien hallintasuunnitelmat laaditaan niille vesistö- tai rannikkoalueille

Lisätiedot

Vesienhoidon 1. kauden toimenpiteiden toteutustilanne Vesienhoidon aluetilaisuudet 2013

Vesienhoidon 1. kauden toimenpiteiden toteutustilanne Vesienhoidon aluetilaisuudet 2013 Vesienhoidon 1. kauden toimenpiteiden toteutustilanne Vesienhoidon aluetilaisuudet 2013 Uudenmaan ELY-keskus / Antti Mäntykoski Toteutusohjelma Valtakunnallinen toteutusohjelma SY 8/2011 (VNpp 17.2.2011)

Lisätiedot

Jakeluasemat pohjavesialueella. Juhani Gustafsson Luontoympäristöosasto, Vesien- ja merten suojeluyksikkö YGOFORUM seminaari,

Jakeluasemat pohjavesialueella. Juhani Gustafsson Luontoympäristöosasto, Vesien- ja merten suojeluyksikkö YGOFORUM seminaari, Jakeluasemat pohjavesialueella Juhani Gustafsson Luontoympäristöosasto, Vesien- ja merten suojeluyksikkö YGOFORUM seminaari, 21.11.2017 Taustaa Ympäristönsuojelulaki (527/2014) Maaperän ja pohjaveden pilaamiskiellot

Lisätiedot

Puruvesi-seminaari Vesienhoitosuunnitelmien toteuttaminen. Ylijohtaja Pekka Häkkinen Etelä-Savon ELY-keskus

Puruvesi-seminaari Vesienhoitosuunnitelmien toteuttaminen. Ylijohtaja Pekka Häkkinen Etelä-Savon ELY-keskus Puruvesi-seminaari 6.9.2016 Vesienhoitosuunnitelmien toteuttaminen Ylijohtaja Pekka Häkkinen Etelä-Savon ELY-keskus Vesienhoidon lainsäädäntö Laki vesien- ja merenhoidon järjestämisestä (1299/2004) Vesienhoidosta

Lisätiedot

Asiakirjayhdistelmä 2016

Asiakirjayhdistelmä 2016 61. Vesien- ja ympäristönhoidon edistäminen (siirtomääräraha 3 v) Talousarvioesitys HE 30/2015 vp (28.9.2015) Momentille myönnetään 5 842 000 euroa. Määrärahaa saa käyttää: 1) vesien- ja merenhoidon järjestämisestä

Lisätiedot

1(5) YM:n toimiala (YM:ssä tarkitettu versio): Maankäyttö- ja rakennuslaki (132/1999)

1(5) YM:n toimiala (YM:ssä tarkitettu versio): Maankäyttö- ja rakennuslaki (132/1999) 1(5) YM:n toimiala (YM:ssä tarkitettu versio): Maankäyttö- ja rakennuslaki (132/1999) - Tehtävänä maakunnan suunnittelu (19 ), johon kuuluu maakuntasuunnitelma ja maakuntakaava sekä maakuntaohjelma, josta

Lisätiedot

Uuden Valtion lupa- ja valvontaviraston ja maakuntien ympäristötehtävät. Johtaja Kari Lehtinen Keski-Suomen ELY

Uuden Valtion lupa- ja valvontaviraston ja maakuntien ympäristötehtävät. Johtaja Kari Lehtinen Keski-Suomen ELY Uuden Valtion lupa ja valvontaviraston ja maakuntien ympäristötehtävät Johtaja Kari Lehtinen KeskiSuomen ELY 1 1.2.2018 Etunimi Sukunimi Lupa ja valvontaviraston tehtävät Opetus ja kulttuuritoimi Sosiaali

Lisätiedot

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tulostavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % 60 60 % 60 60. kpl 90 90.

Tulostavoiteryhmä Mittari Yksikkö Tulostavoite-esitys 2014 Tulostavoite-esitys 2015 Ympäristönsuojelu ja YVA % 60 60 % 60 60. kpl 90 90. 1 Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen toiminnallinen tulossopimus ympäristöministeriön toimialan tehtävistä 2014-2015 sekä maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon

Lisätiedot

Pohjavesialueiden tarkistus ja uudelleen luokittelu, Kaakkois-Suomi

Pohjavesialueiden tarkistus ja uudelleen luokittelu, Kaakkois-Suomi Pohjavesialueiden tarkistus ja uudelleen luokittelu, Kaakkois-Suomi 21.9.2017 Kaakkois-Suomen ELY-keskus, Heidi Rautanen ja Pyry Mäkelä Pohjavesialueiden tarkistus ja uudelleen luokittelu Laki vesien-

Lisätiedot

Ovatko vesistöjen kunnostushankkeet ja hajakuormitusta vähentävät toimenpiteet lisääntyneet vesienhoitosuunnitelmien valmistumisen jälkeen

Ovatko vesistöjen kunnostushankkeet ja hajakuormitusta vähentävät toimenpiteet lisääntyneet vesienhoitosuunnitelmien valmistumisen jälkeen Ovatko vesistöjen kunnostushankkeet ja hajakuormitusta vähentävät toimenpiteet lisääntyneet vesienhoitosuunnitelmien valmistumisen jälkeen Johtava asiantuntija Antton Keto Suomen ympäristökeskus Limnologipäivät

Lisätiedot