ENG / Tekstipaja Ryhmät A ja B Tiina Airaksinen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ENG / Tekstipaja Ryhmät A ja B Tiina Airaksinen"

Transkriptio

1 ENG / Tekstipaja Ryhmät A ja B Tiina Airaksinen

2 Osien järjestys Kansi, tiivistelmä, sisällysluettelo, symbolit ja lyhenteet, tekstiosa, lähteet, liitteet Lähteet (ei Viitteet, ei Kirjallisuus, ei Lähdeluettelo eikä mitään muutakaan) Lähteet: ei numeroida kuten luvut numeroidaan, sisältyy raportin sivuihin Liitteet erillisinä, numerointi mallipohjan mukaan

3 Sisällysluettelo Lukujen numerointi: ei pistettä viimeisen numeron perään: 3 Moottorit 3.1 Sähkömoottorit Ei tarpeen toistaa ylemmän tason otsikossa mainittua sanaa jokaisessa alaotsikossa: 3.1 Turboahtimen materiaalit Turbiinipyörän materiaalit Kompressoripyörän materiaalit Akselin materiaalit Turbiiniperän materiaalit Kompressoripesän materiaalit

4 Johdanto Mitä asioita johdannossa tulisi käsitellä ja missä järjestyksessä? > Kertaa 1. pajan aineisto Tarkista lopussa johdannon toimivuus.

5 Johdannon tulee sisältää (tässä järjestyksessä): Johdatus aihepiiriin Tutkimuskohteen esittely Tutkimuksen perustelu: ongelma tai aukko Tutkimusongelma / -kysymykset Tavoitteet Rajaus Menetelmä, aineisto, teoreettinen kehys Tulokset? Ei yleensä Työn sisältö ja rakenne 1 2 sivua

6 Johdanto Taustoitus: johdattele lukija aiheeseen. Älä kuitenkaan aloita liian kaukaa. Sopiva tausta löytyy, kun mietit, miten voit perustella tutkimuksesi tarpeellisuuden (työn motivointi). Unohda päiväkirjailu. Työn esittely: ensin työn aihe ja tavoite, sitten rajaus, lopuksi työn rakenteen esittely Työn esittely: verbivalinnat heijastavat näkökulmaa (tekstin/asian, ei lukijan!) Ei me-muotoa! Tutustua, saada kuva, muodostaa mielikuva, ymmärtää millä korvaisit?

7 Johdanto Työn rakenteen esittely: Ei sisällysluetteloa proosamuotoisena ( Luvussa yksi, luvussa kaksi, luvussa kolme ) Työn punaisen langan esittely (miten tässä työssä edetään tavoitteeseen pääsemiseksi) Silloin tällöin jonkinlainen viittaus työn konkreettiseen rakenteeseen (=siihen, miten asioissa työssä edetään) Käytä esim. sanoja aluksi, ensin, sitten, seuraavaksi. Silloin tällöin voit sanoa myös luvussa 4.

8 Johdonmukainen eteneminen Esittele vasta sopivassa vaiheessa: johdannon/luvun alussa vain koko työhön/lukuun liittyvät asiat, ei esimerkkitapauksia tai asiaan liittymätöntä yleistietoa. Yksityiskohtainen tieto kuuluu varsinaiseen käsittelyyn. Esittele vain työn kannalta tarpeelliset käsitteet

9 Omaan työhön viittaaminen Tämä + (kandidaatin)työ, tutkimus, tutkielma (ei artikkeli, teos, julkaisu, kirjoitus, dokumentti, paperi ) Luku (ei kappale, osio), alaluku Ei kirjallisuustutkimus! (= menetelmä)

10 Viittaaminen työn sisällä Johdata lukijaa metatekstillä. Pidä häntä kädestä! Tarkkuus: Seuraavilla menetelmillä, seuraavissa luvuissa esiteltävillä menetelmillä > Luvuissa 2.1 ja Älä viittaa luvun otsikkoon vaan toista otsikossa sanottu: 3.2 Kaasutustekniikka Tässä menetelmässä EI NÄIN VAAN: Kaasutustekniikka on menetelmä, jossa

11 Viittaaminen työn sisällä joita käsitellään työn osassa 5.2 joita käsitellään luvussa 5.2 käsitellään tarkemmin myöhemmin tässä työssä. käsitellään tarkemmin luvussa 4.

12 Luvun esittely ennen ensimmäistä alalukua: esimerkki 3 Moottorit Moottoreita on kolmenlaisia: bensa-, diesel- ja sähkömoottoreita. Seuraavaksi esitellään näiden moottorityyppien ominaisuuksia ja niiden keskinäisiä eroja silmälläpitäen moottoreiden tehokkuutta ja elinkaarta. 3.1 Bensamoottorit Blaa blaa blaa 3.2 Dieselmoottorit Blaa blaa blaa 3.3 Sähkömoottorit Blaa blaa blaa

13 Luvun esittely ennen ensimmäistä alalukua. Ohjeet: Laajuus noin 5 riviä Vain luvun sisällön/rakenteen lyhyt esittely Ei uutta tietoa Ei lähdeviitteitä Jos tekstiä olisi tullakseen enemmän, tee siitä oma alalukunsa, esim. 3.1 Moottoreiden perusominaisuudet

14 Lähdeviitteet Kirjallisuuden (Miller 2011: 420) mukaan Millerin (2011: 420) mukaan (EI: Miller:n) - Ei sanoja artikkeli, teos, kirjallisuus jne. vaan SUKUNIMET PUHUVAT! - Sanaa tutkimus saa käyttää ( Mäkisen (2003) tutkimuksen mukaan )

15 Et al. Poikkeuksena on Noryoni et al. raportoima Poikkeuksena on Noryonin et al. raportoima Lightfoot et al. keksi uuden katalyyttiryhmän Lightfoot et al. keksivät uuden katalyyttiryhmän

16 Asioiden väliset merkityssuhteet Lauseiden yhdistäminen toisiinsa mieti, mikä suhde lauseiden sisällöllä on toisiinsa ja valitse konjunktio (mutta, ja, siksi jne.) ja muut suhteita luovat sanat (lisäksi, myös, toisaalta, ehkä, silti jne.) sen mukaisesti. Tee asioiden/lauseiden väliset suhteet selviksi ja näkyviksi: METATEKSTI! Älä luota siihen, että lukija arvaa ajatuksenjuoksusi.

17 Ei ketjutusta pelkällä pilkulla! Hooken laki olettaa kuorman ja deformaation muutosten tapahtuvan samanaikaisesti, se ei huomioi ajan vaikutusta. Hooken laki olettaa kuorman ja deformaation muutosten tapahtuvan samanaikaisesti eli se ei huomioi ajan vaikutusta.

18 Ei ketjutusta pelkällä pilkulla! Ihmisten kudokset eivät esimerkiksi kutistu, sillä solujakautuminen on tasapainossa solukuoleman kanssa, terveessä aikuisessa kuolee jopa miljardeja soluja tunnin aikana. Ihmisten kudokset eivät esimerkiksi kutistu, sillä solujakautuminen on tasapainossa solukuoleman kanssa. Terveessä aikuisessa kuolee jopa miljardeja soluja tunnin aikana.

19 Viittaussuhteet: joka Kivisulan kiteytyessä eri mineraalien kiteet rajoittavat toistensa kasvua, jonka seurauksena muodostuu kiviseoksia... Mihin halutaan viitata? Vertaa: Kivisulan kiteytyessä eri mineraalien kiteet rajoittavat toistensa kasvua, minkä seurauksena muodostuu kiviseoksia...

20 Viittaussuhteet: joka Tuotteelta kaivataan lisäksi hyvää ravitsemuksellisuutta, joka aiheuttaa teollisuudelle haasteita. Tuotteelta kaivataan lisäksi hyvää ravitsemuksellisuutta, mikä aiheuttaa teollisuudelle haasteita.

21 Viittaussuhteet: joka Poistosola avautuu työtahdin loppupuolella männän liikkuessa riittävän alas, jota seuraa hetkeä myöhemmin tulosolan aukeaminen. Poistosola avautuu työtahdin loppupuolella männän liikkuessa riittävän alas, mitä seuraa hetkeä myöhemmin tulosolan aukeaminen.

22 Viittaussuhteet Suurin osa yleisimmin käytetyistä metalliseoksista on huonoja värähtelyn vaimentajia niiden pienestä vaimennuskapasiteetista johtuen. Suurin osa yleisimmin käytetyistä metalliseoksista on huonoja värähtelyn vaimentajia pienestä niiden vaimennuskapasiteetistaan johtuen.

23 Viittaussuhteet Ne edustavat uutta vaihtoehtoa niiden biohajoavuuden, yksinkertaisuuden ja halvan hinnan ansiosta. Ne edustavat uutta vaihtoehtoa niiden biohajoavuutensa, yksinkertaisuutensa ja halvan hintansa ansiosta.

24 Viittaussuhteet Aina 1980-luvun puoleenväliin asti Yhdysvallat säilyi harvinaisten maametallien suurimpana tuottajamaana, jolloin Kiina aloitti oman harvinaisten maametallien louhintansa. Yhdysvallat säilyi harvinaisten maametallien suurimpana tuottajamaana aina 1980-luvun puoleenväliin asti, jolloin Kiina aloitti oman harvinaisten maametallien louhintansa.

25 Viittaussuhteet Lämpötilan noustessa kaasun paine kasvaa, mikäli sillä ei ole tilaa laajeta. Mihin se viittaa? Lämpötilan noustessa kaasun paine kasvaa, mikäli kaasulla ei ole tilaa laajeta.

26 Viittaussuhteet Bioaktiivinen lasi, keraamit ja lasikeraamikomposiitit eivät niiden huonon murtumalujuuden ja matalan vetolujuuden takia sovi kuormaa kantaviksi implanteiksi. Bioaktiivinen lasi, keraamit ja lasikeraamikomposiitit eivät niiden huonon murtumalujuutensa ja matalan vetolujuutensa takia sovi kuormaa kantaviksi implanteiksi.

27 Viittaussuhteet Puhtaan titaanioksidin termosähköiset ominaisuudet eivät ole kovinkaan hyvät muun muassa huonon sähkönjohtokykynsä vuoksi, mutta... Puhtaan titaanioksidin termosähköiset ominaisuudet eivät ole kovinkaan hyvät muun muassa sen huonon sähkönjohtokyvyn vuoksi, mutta...

28 Informaatiorakenne Järjestä asiat johdonmukaiseksi ketjuksi, niin että edetään tutusta asiasta uuteen. Apoptoottisille soluille ovat tunnusomaisia morfologisten muutosten lisäksi myös biokemialliset muutokset, joiden avulla solut voidaan tunnistaa. Morfologisten muutosten lisäksi apoptoottisille soluille ovat tunnusomaisia myös biokemialliset muutokset, joiden avulla solut voidaan tunnistaa.

29 Ontuvat lauserakenteet: passiivi Kalvot ovat kierretty rullalle rei itetyn putken ympärille. Kalvot on kierretty rullalle rei itetyn putken ympärille. Suomen passiivin apuverbi on ei mene monikkoon objektin mukaan, kuten englannissa.

30 Ontuvat lauserakenteet: kiilarakenne Solukuolema sovittaa hermosolujen määrän sopimaan kohdesolujen, joihin hermosolut yhdistyvät, määrään. joka-lause ei voi tulla genetiivirakenteen väliin Hermosolut yhdistyvät kohdesoluihin. Solukuolema sovittaa hermosolujen määrän sopimaan kohdesolujen määrään. tms.

31 Kongruenssi Kansan keskuudessa ongelmallisinta on uusintaleikkauksien rasitukset ja niistä toipuminen, mutta Kansan keskuudessa ongelmallisinta ovat uusintaleikkauksien rasitukset ja niistä toipuminen, mutta

32 Kongruenssi Nekroosi ei vaadi energiaa eikä siinä vaikuta myöskään kaspaasientsyymit kuten apoptoosissa. Nekroosi ei vaadi energiaa eivätkä siinä vaikuta myöskään kaspaasientsyymit kuten apoptoosissa.

33 Kongruenssi Suurin osa yleisimmin käytetyistä metalliseoksista ovat huonoja värähtelyn vaimentajia niiden pienestä vaimennuskapasiteetista johtuen. Suurin osa yleisimmin käytetyistä metalliseoksista on huonoja värähtelyn vaimentajia niiden pienestä vaimennuskapasiteetista johtuen.

34 Kongruenssi E-vitamiinin pääasiallinen lähde on erilaiset öljyt, mutta myös kasvikset ja erityisesti jotkin marjat sisältävät pieniä määriä E-vitamiinia. E-vitamiinin pääasiallinen lähde on/ovat erilaiset öljyt, mutta myös kasvikset ja erityisesti jotkin marjat sisältävät pieniä määriä E- vitamiinia.

35 Kongruenssi Onnistuneeseen lopputulokseen vaikuttaa merkittävästi oikein tuotteen muotojen suhteen tehty materiaali- ja valmistusmenetelmän valinta sekä tuotteelle laadukkaasti toteutettu suunnitteluprosessi eli kokonaisuutena tuotteen designsuunnittelu. Onnistuneeseen lopputulokseen vaikuttavat merkittävästi oikein tuotteen muotojen suhteen tehty materiaali- ja valmistusmenetelmän valinta sekä tuotteelle laadukkaasti toteutettu suunnitteluprosessi eli kokonaisuutena tuotteen designsuunnittelu.

36 Kongruenssi Materiaalille on tyypillistä tarkat toleranssit sekä jatkokäsittelyihin hyvin soveltuva pinnanlaatu. Materiaalille ovat tyypillisiä tarkat toleranssit sekä jatkokäsittelyihin hyvin soveltuva pinnanlaatu.

37 Kaikki sanat taipuvat! Kalvot voidaan jakaa kahteen eri tyyppiin: symmetriset kalvot, jotka koostuvat vain yhdestä kalvokerroksesta, sekä asymmetriset kalvot, jotka koostuvat useammasta kerroksesta. Kalvot voidaan jakaa kahteen eri tyyppiin: symmetrisiin kalvoihin, jotka koostuvat vain yhdestä kalvokerroksesta, sekä asymmetrisiin kalvoihin, jotka koostuvat useammasta kerroksesta.

38 Lauseenvastikkeet Valitsemalla ioniliuottimen anioniksi huonosti koordinoiva ryhmä, saadaan tuotettua suurempia polymeereja paremmalla saannolla kuin vahvasti koordinoivien ioniliuottimien avulla. Valitsemalla ioniliuottimen anioniksi huonosti koordinoiva ryhmä saadaan tuotettua suurempia polymeereja paremmalla saannolla kuin vahvasti koordinoivien ioniliuottimien avulla. LAUSEENVASTIKKEITA EI EROTETA PILKULLA!

39 Lauseenvastikkeet Käyttäessään sokereita raaka-aineenaan ph laskee 6,5:stä 4,5:een. Kuka käyttää sokereita? Onko viittaussuhde oikein?

40 Lauseenvastikkeet - Integrointi kudokseen sekä fyysisesti että funktionaalisesti muodostaen solullisia sidoksia, jotka mahdollistavat funktionaalisen yhteyden. Lauseenvastikkeelta puuttuu subjekti. - Keho voi integroida implantin kudokseen sekä fyysisesti että funktionaalisesti muodostaen solullisia sidoksia, jotka mahdollistavat funktionaalisen yhteyden. tai - Integrointi kudokseen sekä fyysisesti että funktionaalisesti. Tällöin keho muodostaa solullisia sidoksia, jotka mahdollistavat funktionaalisen yhteyden.

41 Lauseenvastikkeet Logistiikka on toimitusketjun osa sisältäen muun muassa kuljetukset, toimitukset, jakelun Logistiikka on toimitusketjun osa ja se sisältää muun muassa kuljetukset, toimitukset, jakelun

42 Lauseenvastikkeet Tehokas optimointi voi osoittautua merkittäväksi kilpailueduksi öljynjalostusteollisuuden yritysten tuottamien bulkkituotteiden ollessa samankaltaisia. LAUSEENVASTIKE EI VOI KORVATA koska- LAUSETTA! koska tuotteet ovat samankaltaisia.

43 Viivat: korjaa virheet! IP osoite Fourier muunnos lähde-suodin järjestelmä 15%:ia EUta

44 Yhdysviiva = lyhyt viiva Yhdyssanat kirjoitetaan yhteen. Yhdysviivaa tarvitaan jos sanan osaa ei voi suoraan kirjoittaa yhteen toisen sanan kanssa. Yhdysviivaa käytetään, kun sanan osana on lyhenne, erisnimi tai vieraskielinen sana: lähi-uv-alue, Fourier-muunnos, 1960-luku, defence-in-depth-konsepti Ei lyhenteen selitystä sanan keskelle: lyhyen kantaman tutka eli SRR-tutka (Short Range Radar)

45 Yhdysviiva Välilyönti ja yhdysviiva, jos yhdyssanan toisena osana on kaksi- tai useampisanainen ilmaus: ad hoc -verkko, grid code -määräykset Ajatus- ja yhdysviiva tai pelkkä yhdysviiva (osapuolet): hinta laatu-suhde = hinta-laatusuhde Drude Lorentz-malli

46 Lyhenteet ja numerot Kaksoispistettä käytetään, kun pääte pitää lisätä numeroon tai lyhenteeseen: 34:ttä (kolmattakymmenettäneljättä) ABS:n Kaksoispistettä ei käytetä, kun pääte lisätään lyhenteeseen, joka luetaan sanana: KELAsta

Tiivistelmä ja yleisiä huomioita tekstistä

Tiivistelmä ja yleisiä huomioita tekstistä Tiivistelmä ja yleisiä huomioita tekstistä Kesäkandidaattiseminaari 2016 Tekstipaja 27.6.2016 Aalto-yliopisto/TKK, Tiina Airaksinen Tiivistelmä Suppea ja itsenäinen teksti, joka kuvaa olennaisen opinnäytteen

Lisätiedot

ENG / Tekstipaja 2. Tehtävien ratkaisuehdotuksia A- ja B-ryhmät

ENG / Tekstipaja 2. Tehtävien ratkaisuehdotuksia A- ja B-ryhmät ENG / Tekstipaja 2 Tehtävien ratkaisuehdotuksia A- ja B-ryhmät Ei ketjutusta pelkällä pilkulla! Aluksi raajat ovat lapiomaisia, yksittäiset sormet tai varpaat erottuvat vasta kun niiden väliset solut kuolevat.

Lisätiedot

TUTKIVA TYÖ JA RAPORTOINTI. Kandidaattiseminaari syyslukukausi 2015

TUTKIVA TYÖ JA RAPORTOINTI. Kandidaattiseminaari syyslukukausi 2015 TUTKIVA TYÖ JA RAPORTOINTI Kandidaattiseminaari syyslukukausi 2015 Tieteellisen tekstin ominaispiirteitä jatkuu TUTKIMUSRAPORTIN OLEELLISET ERITYISPIIRTEET TUTKIMUSRAPORTIN RAKENNE TIETEELLINEN ARGUMENTOINTI

Lisätiedot

JOIN.kand Tekstipaja Kielikeskus Aalto-yliopisto

JOIN.kand Tekstipaja Kielikeskus Aalto-yliopisto JOIN.kand Tekstipaja 2 19. 21.8.2019 henna.juslin@aalto.fi Kielikeskus Aalto-yliopisto Käsiteltävät asiat Tilannekatsaus Kielenhuoltotehtäviä Palaute omasta tekstinäytteestä Vinkkejä tekstin viimeistelyyn

Lisätiedot

Sonja Kniivilä, Sari Lindblom-Ylänne & Anne Mäntynen

Sonja Kniivilä, Sari Lindblom-Ylänne & Anne Mäntynen Sonja Kniivilä, Sari Lindblom-Ylänne & Anne Mäntynen Copyright 2017 Tekijät & Gaudeamus Gaudeamus Oy www.gaudeamus.fi Kansi: Emmi Kyytsönen Kolmas, uudistettu painos. Ensimmäinen painos ilmestyi vuonna

Lisätiedot

Tekstin editointi ja viimeistely

Tekstin editointi ja viimeistely Tekstin editointi ja viimeistely 1. Luettavuus 2. Merkintätavat Kandidaattiseminaarin kielikeskuksen osuus, tekstipaja 1 tiina.airaksinen@aalto.fi Editoi ja viimeistele Etene vaiheittain Kirjoita ajattelua

Lisätiedot

83450 Internetin verkkotekniikat, kevät 2002 Tutkielma <Aihe>

83450 Internetin verkkotekniikat, kevät 2002 Tutkielma <Aihe> 83450 Internetin verkkotekniikat, kevät 2002 Tutkielma TTKK 83450 Internetin verkkotekniikat Tekijät: Ryhmän nro:

Lisätiedot

Ohje tutkielman tekemiseen

Ohje tutkielman tekemiseen Sauvon koulukeskus 2011 Ohje tutkielman tekemiseen Aiheen valinta Etsi materiaalia Valitse itseäsi kiinnostava aihe. Sovi opettajan kanssa aiheen rajaus. Pyydä opettajalta tutkielmapassiin merkintä aiheen

Lisätiedot

Tekstipaja, osa II.

Tekstipaja, osa II. Tekstipaja, osa II jepa.piirainen@aalto.fi Kenen ääni tekstissä puhuu? Lähteen ääni (vain lähdefaktaa, ei selostavaa eikä kommentoivaa otetta) -> vain lähdeviite suluissa: (Tolonen, 2016.) Selostajan ääni

Lisätiedot

1 TUTKIELMAN TEON VAIHEET

1 TUTKIELMAN TEON VAIHEET Tutkielman teko-ohjeet, Rautavaaran lukio 2016 1 TUTKIELMAN TEON VAIHEET 1.1 Aiheen valinta 1.2 Tutustuminen Kokoa, mitä tiedät ennestään ( piirrä, kirjoita... ) Listaa ylös kysymyksiä aiheesta Lue aiheesta

Lisätiedot

Tiivistelmä, yhteenveto (kypsyysnäyte, jos työ on muulla kuin koulusivistyskielellä)

Tiivistelmä, yhteenveto (kypsyysnäyte, jos työ on muulla kuin koulusivistyskielellä) Tiivistelmä, yhteenveto (kypsyysnäyte, jos työ on muulla kuin koulusivistyskielellä) Kandidaattiseminaari 1. pajaan tiivistelmäversio Jos kirjoitat kandidaatintyösi muulla kuin koulusivistyskielelläsi,

Lisätiedot

1 Opinnäytetyön graafiset ohjeet. 2 Sivun asetukset. 3 Sivunumerointi. 4 Otsikot

1 Opinnäytetyön graafiset ohjeet. 2 Sivun asetukset. 3 Sivunumerointi. 4 Otsikot 1 1 Opinnäytetyön graafiset ohjeet Metropolia Ammattikorkeakoulun opinnäytetöissä noudatetaan seuraavia graafisia ohjeita. Graafiset ohjeet on tehty Metropolian opinnäytetyöryhmässä. Näiden graafisten

Lisätiedot

Lähdeviitteiden merkintä (Kielijelppi)

Lähdeviitteiden merkintä (Kielijelppi) Lähdeviitteiden merkintä (Kielijelppi) Copyright 2004 2010, Kielijelppi Palvelun tekijänoikeuksia suojaa Creative Commons -lisenssi Lähdeviitteiden merkitsemiseksi on olemassa useita tapoja. Viitteet voidaan

Lisätiedot

Pääluvun tekstin jälkeen tuleva alaotsikko erotetaan kahdella (2) enterin painalluksella,väliin jää siis yksi tyhjä rivi.

Pääluvun tekstin jälkeen tuleva alaotsikko erotetaan kahdella (2) enterin painalluksella,väliin jää siis yksi tyhjä rivi. KIRJALLISEN TYÖN ULKOASU JA LÄHTEIDEN MERKITSEMINEN Tämä ohje on tehty käytettäväksi kasvatustieteiden tiedekunnan opinnoissa tehtäviin kirjallisiin töihin. Töiden ohjaajilla voi kuitenkin olla omia toivomuksiaan

Lisätiedot

Tekstipaja, osa II.

Tekstipaja, osa II. Tekstipaja, osa II jepa.piirainen@aalto.fi Rakenteellisia ongelmia Liian suoraan asiaan: Mieluummin näin: Rakenteellisia ongelmia Luettavuuden ongelmia Havainnollistuksen puutetta: Mieluummin näin: Luettavuuden

Lisätiedot

Tieteellinen kirjoittaminen: tekstin temaattiset osat. Kandidaattiseminaarin kielikeskuksen osuus, tekstipaja 1

Tieteellinen kirjoittaminen: tekstin temaattiset osat. Kandidaattiseminaarin kielikeskuksen osuus, tekstipaja 1 Tieteellinen kirjoittaminen: tekstin temaattiset osat Kandidaattiseminaarin kielikeskuksen osuus, tekstipaja 1 tiina.airaksinen@aalto.fi Missä menet? Kirjoita vapaasti Mitä Miksi Miten teet kandintyössäsi.

Lisätiedot

Kandidaatintutkielma, ryhmän ohjaus Teemu Kerola. Referaatti

Kandidaatintutkielma, ryhmän ohjaus Teemu Kerola. Referaatti Teemu Kerola Kandidaatintutkielma Ryhmä 3, kevät 2013 (Tieteellisen kirjoittamisen kurssi, tiki) Referaatti, aine, tutkielma Kypsyysnäyte Esitelmä Arvostelu Kirjoittaminen Aiheiden valinta 1 Referaatti

Lisätiedot

Tekstin rakenne ja prosessimainen työskentely. Kandidaattiseminaarin kielikeskuksen osuus, tekstipaja 1

Tekstin rakenne ja prosessimainen työskentely. Kandidaattiseminaarin kielikeskuksen osuus, tekstipaja 1 Tekstin rakenne ja prosessimainen työskentely Kandidaattiseminaarin kielikeskuksen osuus, tekstipaja 1 tiina.airaksinen@aalto.fi Tekstipajat ja kypsyysnäyte Kaksi tekstipajaa: 1. paja kesäkuussa ja 2.

Lisätiedot

Tieteellisen kirjoittamisen kurssi, kevät Teemu Kerola. Referaatti. Valitse tutkielman aihepiiriin sopiva artikkeli

Tieteellisen kirjoittamisen kurssi, kevät Teemu Kerola. Referaatti. Valitse tutkielman aihepiiriin sopiva artikkeli Teemu Kerola Tieteellisen kirjoittamisen kurssi Ryhmä 4, kevät 2010 http://www.cs.helsinki.fi/u/arytkone/tiki/sisalto.html Referaatti Aine, tutkielma Kypsyysnäyte Esitelmä Arvostelu Kirjoittaminen 1 Referaatti

Lisätiedot

Kandityön kirjoittaminen. Opinnäyteseminaari

Kandityön kirjoittaminen. Opinnäyteseminaari Kandityön kirjoittaminen Opinnäyteseminaari Lue ja kirjoita Ajatukset eivät kasva tyhjästä. Ruoki niitä lukemalla ja kirjoittamalla lukemastasi. Älä luota muistiisi Merkitse alusta asti muistiinpanoihin

Lisätiedot

Tiivistelmä, yhteenveto (yhteenveto = kypsyysnäyte, jos työ on muulla kuin koulusivistyskielellä)

Tiivistelmä, yhteenveto (yhteenveto = kypsyysnäyte, jos työ on muulla kuin koulusivistyskielellä) Tiivistelmä, yhteenveto (yhteenveto = kypsyysnäyte, jos työ on muulla kuin koulusivistyskielellä) Kandidaattiseminaari Tiivistelmä Suppea ja itsenäinen teksti, joka kuvaa olennaisen opinnäytteen sisällöstä.

Lisätiedot

Tietotekniikan opintojen aktivointi

Tietotekniikan opintojen aktivointi Tietotekniikan opintojen aktivointi 8.6.2011 Auri Kaihlavirta Päivän agenda HOPSien käsittelyä Päättötyön kirjoittamisen keinoja Opponoinnista Kirjoitustehtävä 1 1 Ryhmätehtävä: HOPSin jälkeen Kirjaa paperille

Lisätiedot

Tekstin viimeistely. 1. Luettavuus 2. Merkintätavat. Kandidaattiseminaarin kielikeskuksen osuus

Tekstin viimeistely. 1. Luettavuus 2. Merkintätavat. Kandidaattiseminaarin kielikeskuksen osuus Tekstin viimeistely 1. Luettavuus 2. Merkintätavat Kandidaattiseminaarin kielikeskuksen osuus tiina.airaksinen@aalto.fi Kappaleiden jäsentäminen Kappale = asiakokonaisuus Testi: Pystytkö keksimään otsikon?

Lisätiedot

MONOGRAFIAN KIRJOITTAMINEN. Pertti Alasuutari

MONOGRAFIAN KIRJOITTAMINEN. Pertti Alasuutari MONOGRAFIAN KIRJOITTAMINEN Pertti Alasuutari Lyhyt kuvaus Monografia koostuu kolmesta pääosasta: 1. Johdantoluku 2. Sisältöluvut 3. Päätäntäluku Lyhyt kuvaus Yksittäinen luku koostuu kolmesta osasta

Lisätiedot

Teemu Kerola Kandidaatintutkielma Kevät 2017 (Tieteellisen kirjoittamisen kurssi, tiki)

Teemu Kerola Kandidaatintutkielma Kevät 2017 (Tieteellisen kirjoittamisen kurssi, tiki) Teemu Kerola Kandidaatintutkielma Kevät 2017 (Tieteellisen kirjoittamisen kurssi, tiki) Referaatti, aine, tutkielma Kypsyysnäyte Esitelmä Arvostelu Kirjoittaminen Aiheiden valinta 1 Tavoitteet Tiedonhaku

Lisätiedot

Tutkielman rakenne. Tellervo Korhonen. Tutki Hjelt-instituutti Kansanterveystieteen osasto

Tutkielman rakenne. Tellervo Korhonen. Tutki Hjelt-instituutti Kansanterveystieteen osasto Tutkielman rakenne Hjelt-instituutti Kansanterveystieteen osasto Tutki 2 12.3.2014 1 Periaatteet tieteellisessä tekstissä Tieteellä omat traditionsa Esitystavassa Rakenteessa Perusajatus tieteellisen raportin

Lisätiedot

Matematiikan kirjallinen viestintä ja tieteellinen tiedonhankinta

Matematiikan kirjallinen viestintä ja tieteellinen tiedonhankinta Matematiikan kirjallinen viestintä ja tieteellinen tiedonhankinta p. 1/25 Matematiikan kirjallinen viestintä ja tieteellinen tiedonhankinta Arto Lepistö Matematiikan ja tilastotieteen laitos Turun yliopisto

Lisätiedot

Tekstin rakenne ja epälineaarinen työskentely. Kandidaattiseminaarin kielikeskuksen osuus

Tekstin rakenne ja epälineaarinen työskentely. Kandidaattiseminaarin kielikeskuksen osuus Tekstin rakenne ja epälineaarinen työskentely Kandidaattiseminaarin kielikeskuksen osuus tiina.airaksinen@aalto.fi Kirjoittaminen on palapelin kokoamista Kirjoittaminen on toimintaa Miten voin tietää,

Lisätiedot

Verkkokirjoittaminen. Anna Perttilä Tarja Chydenius

Verkkokirjoittaminen. Anna Perttilä Tarja Chydenius Verkkokirjoittaminen Anna Perttilä Tarja Chydenius 1 Suosi lyhyttä tekstiä 2 Kenelle kirjoitat 3 Helpota lukijan työtä; lajittele tekstisi 3.1 Otsikot 3.2 Johdanto 3.3 Väliotsikot 3.4 Pääteksti 4 Linkit:

Lisätiedot

Tekstin rakenne ja epälineaarinen työskentely. Kandidaattiseminaarin kielikeskuksen osuus, tekstipaja 1

Tekstin rakenne ja epälineaarinen työskentely. Kandidaattiseminaarin kielikeskuksen osuus, tekstipaja 1 Tekstin rakenne ja epälineaarinen työskentely Kandidaattiseminaarin kielikeskuksen osuus, tekstipaja 1 tiina.airaksinen@aalto.fi Kirjoittaminen on palapelin kokoamista Kirjoittaminen on toimintaa Miten

Lisätiedot

Kandiaikataulu ja -ohjeita

Kandiaikataulu ja -ohjeita Kandiaikataulu ja -ohjeita Kandin tavoitteet Opinto-opas LuK-tutkielma: kirjallinen työ, osoittaa perehtyneisyyttä tutkielman kohteena olevaan aihepiiriin, kykyä tieteelliseen kirjoittamiseen ja tieteellisten

Lisätiedot

Tekstiosan rakenne: malli 1a. Tieteellinen kirjoittaminen 2. Tekstiosan rakenne: malli 2. Tekstiosan rakenne: malli 1b.

Tekstiosan rakenne: malli 1a. Tieteellinen kirjoittaminen 2. Tekstiosan rakenne: malli 2. Tekstiosan rakenne: malli 1b. Tekstiosan rakenne: malli 1a Tieteellinen kirjoittaminen 2 Tieteellisen tekstin ominaispiirteet 1 Johdanto 2 Aikaisempi tutkimus 3 Tutkimusongelma 4 Menetelmät ja aineisto 5 Tulokset ja niiden tarkastelu

Lisätiedot

Tekstin rakenne ja epälineaarinen työskentely. Kandidaattiseminaarin kielikeskuksen osuus, tekstipaja 1

Tekstin rakenne ja epälineaarinen työskentely. Kandidaattiseminaarin kielikeskuksen osuus, tekstipaja 1 Tekstin rakenne ja epälineaarinen työskentely Kandidaattiseminaarin kielikeskuksen osuus, tekstipaja 1 tiina.airaksinen@aalto.fi Kirjoittaminen on palapelin kokoamista Kirjoittaminen on toimintaa Jörn

Lisätiedot

Verkkokirjoittaminen. Verkkolukeminen

Verkkokirjoittaminen. Verkkolukeminen 0 Nopeaa silmäilyä: Pääotsikot, kuvat, kuvatekstit, väliotsikot, linkit, luettelot, korostukset. 0 Hitaampaa kuin paperilla olevan tekstin lukeminen 0 F-tyyppinen lukeminen Verkkolukeminen Verkkokirjoittaminen

Lisätiedot

AS-84.3400 Automaatiotekniikan seminaarikurssi. Kevät 2008

AS-84.3400 Automaatiotekniikan seminaarikurssi. Kevät 2008 AS-84.3400 Automaatiotekniikan seminaarikurssi Kevät 2008 Kurssin tavoitteet Konferenssisimulaatio Harjoitella tieteellisen tekstin / raportin kirjoittamista Harjoitella tiedon etsimistä ja viittaamista

Lisätiedot

Suomen kielioppi: Harjoitukset - Harjoituslista. Aakkoset ja äänteet

Suomen kielioppi: Harjoitukset - Harjoituslista. Aakkoset ja äänteet Suomen kielioppi: Harjoitukset - Harjoituslista Sivu 1 / 13 Suomen kielioppi: Harjoitukset - Harjoituslista Kolmannen sarakkeen merkit ilmaisevat harjoituksen vaikeustasoa seuraavasti: A = alkeet, K =

Lisätiedot

Tutkielman rakenne. Tellervo Korhonen. Tutki Hjelt-instituutti Kansanterveystieteen osasto Helsingin yliopisto

Tutkielman rakenne. Tellervo Korhonen. Tutki Hjelt-instituutti Kansanterveystieteen osasto Helsingin yliopisto Tutkielman rakenne Hjelt-instituutti Kansanterveystieteen osasto Helsingin yliopisto Tutki 2 30.10.2013 1 Periaatteet tieteellisessä tekstissä Tieteellä omat traditionsa Esitystavassa Rakenteessa Perusajatus

Lisätiedot

Johdatus L A TEXiin. 10. Matemaattisen tekstin kirjoittamisesta. Matemaattisten tieteiden laitos

Johdatus L A TEXiin. 10. Matemaattisen tekstin kirjoittamisesta. Matemaattisten tieteiden laitos Johdatus L A TEXiin 10. Matemaattisen tekstin kirjoittamisesta Matemaattisten tieteiden laitos Matemaattisesta tekstistä I Matemaattisella tekstillä tarkoitetaan tavallista (suomenkielisistä virkkeistä

Lisätiedot

Tutkielman perusrakenne ja kirjoittaminen LaTeXilla

Tutkielman perusrakenne ja kirjoittaminen LaTeXilla Tutkielman perusrakenne ja kirjoittaminen LaTeXilla Jussi Maunuksela Jyväskylän yliopisto, Fysiikan laitos, PL 35, 40014 Jyväskylän yliopisto 17.3.2017 FYSA291&XYHM004 luentokalvosarja 6 1 Oppimistavoitteet

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy Tuen tarpeen tunnistaminen Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin

Lisätiedot

Ohjeet. Kandidaattiseminaariin integroitu kypsyysnäytesuorittaminen * tietopitoiset luennot (2) & * tekstipajat (2)

Ohjeet. Kandidaattiseminaariin integroitu kypsyysnäytesuorittaminen * tietopitoiset luennot (2) & * tekstipajat (2) Ohjeet Kandidaattiseminaariin integroitu kypsyysnäytesuorittaminen * tietopitoiset luennot (2) & * tekstipajat (2) Tekstipajaohje ja kypsyysnäytteen suorittaminen Integroitu kypsyysnäyte & tekstipajatyöskentely

Lisätiedot

Tieteellinen kirjoittaminen 1. Tavoitteet. Laitoksen ohjeet (ARK) Kirjoittamisen osuus. Kirjoittamisen osuus. Tieteellinen teksti

Tieteellinen kirjoittaminen 1. Tavoitteet. Laitoksen ohjeet (ARK) Kirjoittamisen osuus. Kirjoittamisen osuus. Tieteellinen teksti Tieteellinen kirjoittaminen 1 Tieteellisen tekstin prosessi ja rakenne Tieteellinen teksti Mistä tunnistat tieteellisen / akateemisen tekstin? Miksi kirjoittaminen on joskus vaikeaa? Miten sitä voi helpottaa?

Lisätiedot

Tulevaisuuden sisällöt ja joustava printtikonsepti

Tulevaisuuden sisällöt ja joustava printtikonsepti 2 4. 1 1. 2 0 1 6 Tulevaisuuden sisällöt ja joustava printtikonsepti Hanna Repo, Asiakkuusjohtaja Risto Laine, Myyntijohtaja Otavamedia OMA Autamme asiakkaitamme luomaan merkityksellistä vuorovaikutusta

Lisätiedot

Opinnäytetyön ulkoasu

Opinnäytetyön ulkoasu Opinnäytetyön ulkoasu Antti Leino Tampereen yliopisto Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Suomen kielen tutkinto-ohjelma Tutkielmaohje Syyskuu 2012 Tampereen yliopisto Suomen kielen tutkinto-ohjelma

Lisätiedot

Heikosta vastauksesta puuttuvat konkreettiset faktat, mikä näkyy esimerkiksi

Heikosta vastauksesta puuttuvat konkreettiset faktat, mikä näkyy esimerkiksi Heikosta vastauksesta puuttuvat konkreettiset faktat, mikä näkyy esimerkiksi asioiden esittämisenä ympäripyöreästi esimerkkien puuttumisena siten, ettei tehtävässä annettuja tai vastauksen kannalta olennaisia

Lisätiedot

muistiinpanot ryhmätöiden yhteenvedosta sekä aikaisempien kurssien vastaavia esille tulleita pointteja

muistiinpanot ryhmätöiden yhteenvedosta sekä aikaisempien kurssien vastaavia esille tulleita pointteja 18.3.2016 muistiinpanot ryhmätöiden yhteenvedosta sekä aikaisempien kurssien vastaavia esille tulleita pointteja SISÄLLYSLUETTELO Otsikot informatiivisia, suoraan asiaan Eri lukuihin tulokset ja pohdinta

Lisätiedot

Väitöskirjan kirjoittaminen ja viimeistely

Väitöskirjan kirjoittaminen ja viimeistely 1 Väitöskirjan kirjoittaminen ja viimeistely Pekka Kohti tohtorin tutkintoa 19.4.2017 UniOGS 2 Ensimmäinen versio väitöskirjasta Käytä Acta -kirjoituspohjaa Aloita väitöskirjan / yhteenvedon tekeminen

Lisätiedot

Sangen lyhyt L A T E X-johdatus

Sangen lyhyt L A T E X-johdatus Sangen lyhyt L A T E X-johdatus Lari Koponen ja Eetu Ahonen 23.1.2013 Koulutuksen tavoitteet Koulutuksen jälkeen pystyy kirjoittamaan työselostuksen L A T E X:illa, eli Dokumentin rakenne tutuksi Tekstin

Lisätiedot

Laboratoriotyöselostuksen laatiminen

Laboratoriotyöselostuksen laatiminen CHEM-C2210 Alkuainekemia ja epäorgaanisten materiaalien synteesi ja karakterisointi Kevät 2016 Laboratoriotyöselostuksen laatiminen Työselostus tehdään kurssin ryhmätyöstä: Atomi/molekyylikerroskasvatuksella

Lisätiedot

Ensin: kirjaudu kurssikansioon ja siirry siellä Luennot kansion Tutkielman perusrakenne ( ) sivulle FYSA291 luentokalvosarja 7 1

Ensin: kirjaudu kurssikansioon ja siirry siellä Luennot kansion Tutkielman perusrakenne ( ) sivulle FYSA291 luentokalvosarja 7 1 Ensin: kirjaudu kurssikansioon ja siirry siellä Luennot kansion Tutkielman perusrakenne ( ) sivulle. 3.11.2015 FYSA291 luentokalvosarja 7 1 Tutkielman perusrakenne ja kirjoittaminen LaTeXilla Jussi Maunuksela

Lisätiedot

Tutkielman kirjoittaminen. Tutkimuskysymyksen matka tutkimukseksi

Tutkielman kirjoittaminen. Tutkimuskysymyksen matka tutkimukseksi Tutkielman kirjoittaminen Tutkimuskysymyksen matka tutkimukseksi Jaana Ristimäki YH7 Global Citizenship Espoon yhteislyseon lukio 2014 Sisällysluettelo 1 Tutkielman aloittaminen ja disposition laatiminen

Lisätiedot

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tutkimussuunnitelma. Miten se tehdään?

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tutkimussuunnitelma. Miten se tehdään? Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty Tutkimussuunnitelma Miten se tehdään? 2016 Tutkimussuunnitelma Tutkimussuunnitelma on käsikirjoitus, joka kuvaa tutkimuksen olennaisimmat asiat. Sitä seuraamalla tutkija

Lisätiedot

DIPLOMITYÖN KIRJOITTAMISEN OHJEET. Prosessikirjoittaminen. Työn rakenne

DIPLOMITYÖN KIRJOITTAMISEN OHJEET. Prosessikirjoittaminen. Työn rakenne DIPLOMITYÖN KIRJOITTAMISEN OHJEET Prosessikirjoittaminen Tutkimusraportin kirjoittamisessa voidaan soveltaa iteratiivista kirjoittamistapaa, jossa kutakin jo kirjoitettua osaa käydään läpi kerta toisensa

Lisätiedot

PERUSLASKUJA. Kirjoita muuten sama, mutta ota KAKSI välilyöntiä (SEURAA ALUEMERKINTÄÄ) 4:n jälkeen 3/4 +5^2

PERUSLASKUJA. Kirjoita muuten sama, mutta ota KAKSI välilyöntiä (SEURAA ALUEMERKINTÄÄ) 4:n jälkeen 3/4 +5^2 PERUSLASKUJA Matemaattisten lausekkeiden syöttäminen: Kirjoita ilman välilyöntejä 3/4+^2 3 4+ 2 Kirjoita muuten sama, mutta ota KAKSI välilyöntiä (SEURAA ALUEMERKINTÄÄ) 4:n jälkeen 3/4 +^2 3 + 4 2 Kopioi

Lisätiedot

Kouvolan iltalukio. Tutkielmakäytänteet. 27.10.2009 Päivi Hänninen

Kouvolan iltalukio. Tutkielmakäytänteet. 27.10.2009 Päivi Hänninen Kouvolan iltalukio Tutkielmakäytänteet Tutkielman osat 1. Kansilehti 2. (Tiivistelmä) 3. Sisällysluettelo 4. Käsittelyosa 5. Lähdeluettelo 6. Liitteet Sisällysluettelo Tutkielman luvut ja sivut numeroidaan.

Lisätiedot

b) Määritä myös seuraavat joukot ja anna kussakin tapauksessa lyhyt sanallinen perustelu.

b) Määritä myös seuraavat joukot ja anna kussakin tapauksessa lyhyt sanallinen perustelu. Johdatus yliopistomatematiikkaan Helsingin yliopisto, matematiikan ja tilastotieteen laitos Kurssikoe 23.10.2017 Ohjeita: Vastaa kaikkiin tehtäviin. Ratkaisut voi kirjoittaa samalle konseptiarkille, jos

Lisätiedot

Tekstipaja, osa I.

Tekstipaja, osa I. Tekstipaja, osa I jepa.piirainen@aalto.fi Käytännön asioita: Tekstipajat: Kaksi tekstipajaa (omassa ryhmässä, johon olet ilmoittautunut) Molemmat PAKOLLISIA! Kypsyysnäyte: oman tekstin palautus viikon

Lisätiedot

Luettavuus Merkintätavat

Luettavuus Merkintätavat Luettavuus Merkintätavat kevätlukukausi 2017 Sonja Kniivilä Virittäytymistehtävä: pienimuotoinen harjoitus teksteissä havaitusta Kavalkadi teksteissä yleisesti ja taajaan esiintyvästä Omat tekstinäytteet

Lisätiedot

Verkkokirjoittamisesta tiedottaja Susanna Prokkola, PKSSK.

Verkkokirjoittamisesta tiedottaja Susanna Prokkola, PKSSK. Verkkokirjoittamisesta tiedottaja Susanna Prokkola, PKSSK 25.10.2012 Mikä toimii painettuna, toimii harvemmin verkossa Tekstin kirjoittamisen säännöt ja tyylilajit vaihtelevat eri medioissa. Verkkotekstin

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi ensimmäinen luokka kevät Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

Työn osat 5-9 muodostavat varsinaisen sisällön.

Työn osat 5-9 muodostavat varsinaisen sisällön. 5 Projektityö onkin hyvä suunnitella siten, että työ on mielekkäästi jaettavissa osiin kandidaatintöiden kirjoittamista ajatellen. Projektityön yhteydessä tehtävien kandidaatintöiden arvostelua ja muotoseikkoja

Lisätiedot

(Kirjoittajatiedot lisätään hyväksyttyyn artikkeliin, ei arvioitavaksi lähetettävään käsikirjoitukseen)

(Kirjoittajatiedot lisätään hyväksyttyyn artikkeliin, ei arvioitavaksi lähetettävään käsikirjoitukseen) HOITOTIEDE-LEHTI Artikkelin mallipohja ja kirjoitusohjeet (Päivitetty 6.1.2016) Yleiset artikkelin asetukset ja ohjeet: Käsikirjoituksen pituus: korkeintaan 4000 sanaa sisältäen tiivistelmän, tekstisivut,

Lisätiedot

Akateemiset taidot. Tapaaminen 13 Matematiikan kirjoittaminen

Akateemiset taidot. Tapaaminen 13 Matematiikan kirjoittaminen Akateemiset taidot Tapaaminen 13 Matematiikan kirjoittaminen Tutustu tekstiin ja pohdi itseksesi Mieti miten teksti on kirjoitettu. Missä kohdissa matemaattinen ilmaisu on hyvää ja missä kohdissa tekstiä

Lisätiedot

Tekstipaja, osa II.

Tekstipaja, osa II. Tekstipaja, osa II jepa.piirainen@aalto.fi Kenen ääni tekstissä puhuu? Lähteen ääni (vain lähdefaktaa, ei selostavaa eikä kommentoivaa otetta) -> vain lähdeviite suluissa: (Tolonen, 2016.) Selostajan ääni

Lisätiedot

EI MIKÄÄN NÄISTÄ. KUVITETTU MINI-MENTAL STATE EXAMINATION Ohjeet viimeisellä sivulla. 1. Mikä vuosi nyt on? 2. Mikä vuodenaika nyt on?

EI MIKÄÄN NÄISTÄ. KUVITETTU MINI-MENTAL STATE EXAMINATION Ohjeet viimeisellä sivulla. 1. Mikä vuosi nyt on? 2. Mikä vuodenaika nyt on? POTILAS: SYNTYMÄAIKA: TUTKIJA: PÄIVÄMÄÄRÄ: 1. Mikä vuosi nyt on? 2000 2017 2020 1917 EI MIKÄÄN NÄISTÄ 2. Mikä vuodenaika nyt on? KEVÄT KESÄ SYKSY TALVI 3. Monesko päivä tänään on? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi toinen luokka kevät Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi toinen luokka talvi Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

OPINNÄYTE Keuda Tuusula Hiusalan perustutkinto Nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkinto Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

OPINNÄYTE Keuda Tuusula Hiusalan perustutkinto Nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkinto Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto OPINNÄYTE Keuda Tuusula Hiusalan perustutkinto Nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkinto Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto 17.8.2011 TUTKINNON PERUSTEET Opiskelija suunnittelee ja tekee omaa osaamistaan

Lisätiedot

KANSILEHDEN MALLISIVU

KANSILEHDEN MALLISIVU Teknisiä ohjeita pro gradu -tutkielmalle Teologian osasto 12.11.2013 Tässä annettavat ohjeet ovat suosituksia. Viime kädessä seurataan tutkielman ohjaajan antamia ohjeita! Tutkielman kansilehdelle asetellaan

Lisätiedot

Äi 10 Tunti 3. Pilkkusäännöt

Äi 10 Tunti 3. Pilkkusäännöt Äi 10 Tunti 3 Pilkkusäännöt Perussääntö Virkkeen lauseet erotetaan toisistaan pilkulla. Tähän sääntöön ovat tarkennuksia kaikki seuraavat pilkkusäännöt. Eli pilkku tulee lauseiden väliin aina, jos mikään

Lisätiedot

TAVALLISIMMAT VÄLIMERKIT. Marja A.

TAVALLISIMMAT VÄLIMERKIT. Marja A. TAVALLISIMMAT VÄLIMERKIT Marja A. PISTE. Informaatioyksikön lopussa, joka lauseessa on verbi Vapaampi tyyli (esimerkiksi mainokset): vaillinainen lause mahdollinen Palkinnon sai Kirsti Lahti. Hyvällä syyllä.

Lisätiedot

VI Tutkielman tekeminen

VI Tutkielman tekeminen VI Tutkielman tekeminen Mikä on tutkielma? Tutkielma on yhden aiheen ympärille rakentuva järkevä kokonaisuus. Siitä on löydyttävä punainen lanka, perusajatus. Tutkielma on asiateksti. Se tarkoittaa, että

Lisätiedot

Äi 8 tunti 6. Tekstin rakenne, sitaattitekniikka

Äi 8 tunti 6. Tekstin rakenne, sitaattitekniikka Äi 8 tunti 6 Tekstin rakenne, sitaattitekniikka Tekstin kirjoittaminen on prosessi Ensimmäinen versio sisältää ne asiat, mitä tekstissäsi haluat sanoa. Siinä ei vielä tarvitse kiinnittää niin paljon huomiota

Lisätiedot

Sangen lyhyt L A T E X-johdatus

Sangen lyhyt L A T E X-johdatus Sangen lyhyt L A T E X-johdatus Lari Koponen, Eetu Ahonen ja Timo Voipio 11. maaliskuuta 2013 Koulutuksen tavoitteet Koulutuksen jälkeen pystyy kirjoittamaan työselostuksen L A T E X:illa, eli Dokumentin

Lisätiedot

Vastaustekniikka. Tekninen osio

Vastaustekniikka. Tekninen osio Vastaustekniikka Tekninen osio 4 Lakien nimet kirjoitetaan pienellä. Säädöksen ja säännöksen ero: Säädös = yleisnimi kaikille säädöskokoelmassa julkaistaville normeille (lait, asetukset, valtioneuvoston

Lisätiedot

Aktivoi dokumentin rakenteen tarkistamiseksi piilomerkkien näyttäminen valitsemalla valintanauhasta Kappale-kohdasta painike Näytä kaikki.

Aktivoi dokumentin rakenteen tarkistamiseksi piilomerkkien näyttäminen valitsemalla valintanauhasta Kappale-kohdasta painike Näytä kaikki. Asiakirjan valmistelu Aktivoi dokumentin rakenteen tarkistamiseksi piilomerkkien näyttäminen valitsemalla valintanauhasta Kappale-kohdasta painike Näytä kaikki. Tarkista, ettei dokumentissa ole peräkkäisiä

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

Lausuminen kertoo sanojen määrän

Lausuminen kertoo sanojen määrän Sivu 1/5 Lausuminen kertoo sanojen määrän Monta osaa Miten selvä ero Rinnasteiset ilmaisut Yhdyssana on ilmaisu, jossa yksi sana sisältää osinaan kaksi sanaa tai enemmän. Puhutussa kielessä tätä vastaa

Lisätiedot

Lineaariset kongruenssiyhtälöryhmät

Lineaariset kongruenssiyhtälöryhmät Lineaariset kongruenssiyhtälöryhmät LuK-tutkielma Jesse Salo 2309369 Matemaattisten tieteiden laitos Oulun yliopisto Sisältö Johdanto 2 1 Kongruensseista 3 1.1 Kongruenssin ominaisuuksia...................

Lisätiedot

Kirjoittaminen siis tukee tutkimuksen etenemistä alusta alkaen.

Kirjoittaminen siis tukee tutkimuksen etenemistä alusta alkaen. Aalto-yliopisto Kielikeskus Inkeri Lehtimaja, Tiina Airaksinen Opinnäytetyön kirjoitusprosessi Kandidaatintyön kieliasun tulee vastata tieteellisen tekstin vaatimuksia ja noudattaa opinnäytetyölle tyypillisiä

Lisätiedot

Vinkkejä hyvään graduun. Janne Hukkinen Helsingin yliopisto

Vinkkejä hyvään graduun. Janne Hukkinen Helsingin yliopisto Vinkkejä hyvään graduun Janne Hukkinen Helsingin yliopisto janne.i.hukkinen@helsinki.fi Rakenne: perinteinen toimii Johdanto ja tausta Analyyttinen viitekehys Aineisto ja menetelmät Analyysi Tulokset ja

Lisätiedot

Ohjeet tutkimussuunnitelman kirjoittamiseen

Ohjeet tutkimussuunnitelman kirjoittamiseen Ohjeet tutkimussuunnitelman kirjoittamiseen Marja Silenti FM, Timo Lenkkeri LK, DI Opiskelijanumero: 12345678 Helsinki 18.11.2005, viimeksi päivitetty 31.05.2011, 17.12.2012 Tutkimussuunnitelma Ohjaaja:

Lisätiedot

TUTKIELMA 5 OP A. Oulun yliopisto Täydentävien opintojen keskus Avoin yliopisto Kevät 2016

TUTKIELMA 5 OP A. Oulun yliopisto Täydentävien opintojen keskus Avoin yliopisto Kevät 2016 TUTKIELMA 5 OP 402964A Oulun yliopisto Täydentävien opintojen keskus Avoin yliopisto Kevät 2016 Aikataulu Orientaatiojakso 21.3.-3.4.2016 Opponointijakso 2.5.-29.5.2016 Opintojakso päättyy 29.5.2016 Tutkielman

Lisätiedot

Opinnäytetyön mallipohjan ohje

Opinnäytetyön mallipohjan ohje Opinnäytetyön mallipohjan ohje Sisällys 1 Johdanto 1 2 Mallin käyttöönotto 1 3 Otsikot 2 3.1 Luvun otsikko 3 3.2 Alalukujen otsikot 5 4 Tekstikappaleet 5 5 Kuvat ja kuviot 6 6 Taulukot 6 7 Lainaus 7 8

Lisätiedot

Osaamistavoitteet. Kasvatustiede 35 op Proseminaari 8 op. Mikä on Proseminaari? Opinnäytetyö. Opettele (1) Opiskelua.

Osaamistavoitteet. Kasvatustiede 35 op Proseminaari 8 op. Mikä on Proseminaari? Opinnäytetyö. Opettele (1) Opiskelua. Osaamistavoitteet Kasvatustiede 35 op Proseminaari 8 op Eetu Pikkarainen Kevät 2015 Kurssin käytyään opiskelija: osaa laatia kasvatustieteen alaan kuuluvan tutkimussuunnitelman ja toteuttaa sen käyttämällä

Lisätiedot

Teknisen työn didaktiikka/aihepiirisuunnittelu Tiina Pyhälahti Syksy 1996 Ohjaaja: Ossi Autio

Teknisen työn didaktiikka/aihepiirisuunnittelu Tiina Pyhälahti Syksy 1996 Ohjaaja: Ossi Autio Teknisen työn didaktiikka/aihepiirisuunnittelu Tiina Pyhälahti Syksy 1996 Ohjaaja: Ossi Autio 1.JOHDANTO Aihepiirin tavoitteena on valmistaa esine, joka liittyy ilmaan ja entämiseen ja jossa on jokin pienen

Lisätiedot

Tekstin teko. Muokkaaminen. Tekstin teko prosessina

Tekstin teko. Muokkaaminen. Tekstin teko prosessina Tekstin teko Tuula Marila 9.1.2004 1 Tekstin teko prosessina 1. valmistautuminen 2. suunnittelu 3. tiedon keruu 4. sisällön valinta 5. käsittelyjärjestyksen suunnittelu 6. kirjoittaminen 7. muokkaaminen

Lisätiedot

KOTITEKOINEN PALOSAMMUTIN (OSA II)

KOTITEKOINEN PALOSAMMUTIN (OSA II) Johdanto KOTITEKOINEN PALOSAMMUTIN (OSA II) Monet palosammuttimet, kuten kuvassa esitetty käsisammutin, käyttävät hiilidioksidia. Jotta hiilidioksidisammutin olisi tehokas, sen täytyy vapauttaa hiilidioksidia

Lisätiedot

Pikkugee. Krista Anttila Rykäsyryhmä -09

Pikkugee. Krista Anttila Rykäsyryhmä -09 Pikkugee Krista Anttila Rykäsyryhmä -09 Intoa Gradu on usein mielekkäin osa opiskeluja jälkikäteen mietittynä, vaikkei siltä gradua tehdessä tunnukaan varsinkin, jos aihe on jollain lailla antoisa Omaan

Lisätiedot

Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin.

Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin. Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin. 3. 4. Mitä sanomalehteä luet? Etsi lehdestä seuraavat perustiedot: a) lehden nimi b) ilmestymisnumero c) irtonumeron hinta d) päätoimittaja e)

Lisätiedot

Kuinka laadin tutkimussuunnitelman? Ari Hirvonen I NÄKÖKULMIA II HAKUILMOITUS

Kuinka laadin tutkimussuunnitelman? Ari Hirvonen I NÄKÖKULMIA II HAKUILMOITUS Kuinka laadin tutkimussuunnitelman? Ari Hirvonen 15.9.2014 I NÄKÖKULMIA II HAKUILMOITUS I NÄKÖKULMIA Hyvä tutkimussuunnitelma Antaa riittävästi tietoa, jotta ehdotettu tutkimus voidaan arvioida. Osoittaa,

Lisätiedot

ARVO - verkkomateriaalien arviointiin

ARVO - verkkomateriaalien arviointiin ARVO - verkkomateriaalien arviointiin Arvioitava kohde: Jenni Rikala: Aloittavan yrityksen suunnittelu, Arvioija: Heli Viinikainen, Arviointipäivämäärä: 12.3.2010 Osa-alue 1/8: Informaation esitystapa

Lisätiedot

Matematiikan kirjoittamisesta

Matematiikan kirjoittamisesta Matematiikan kirjoittamisesta Asiasisältö Tärkeintä kaikessa on, että kaiken minkä kirjoitat, niin myös itse ymmärrät. Toisin sanoen asiasisällön on vastattava lukijan pohjatietoja. Tekstin täytyy olla

Lisätiedot

Oppijan verkkopalvelun käyttöohjeiden laatiminen

Oppijan verkkopalvelun käyttöohjeiden laatiminen Oppijan verkkopalvelun käyttöohjeiden laatiminen 14.2.2013 elina.melkko@etnoteam.fi Sisältö! Yleistä käyttöohjeiden laatimisesta Hyvä käyttöohje Käyttöohjeen kieli! Virkailijan käyttöliittymän ohjeiden

Lisätiedot

Esityslistojen kirjoituskoulu. Tuuli Aaltio

Esityslistojen kirjoituskoulu. Tuuli Aaltio Esityslistojen kirjoituskoulu Tuuli Aaltio Lähtökohta: Hallintolakiin sisältyvä hyvän kielenkäytön vaatimus: Viranomaisen on käytettävä asiallista, selkeää ja ymmärrettävää kieltä Avuksi listatekstin lukijalle:

Lisätiedot

Python-ohjelmointi Harjoitus 5

Python-ohjelmointi Harjoitus 5 Python-ohjelmointi Harjoitus 5 TAVOITTEET Kerrataan silmukkarakenteen käyttäminen. Kerrataan jos-ehtorakenteen käyttäminen. Opitaan if else- ja if elif else-ehtorakenteet. Matematiikan sisällöt Tehtävät

Lisätiedot

Opinnäytteen nimi ja mahdollinen alaotsikko (tämä pohja toimii parhaiten Word2010-versiolla)

Opinnäytteen nimi ja mahdollinen alaotsikko (tämä pohja toimii parhaiten Word2010-versiolla) T A M P E R E E N Y L I O P I S T O Opinnäytteen nimi ja mahdollinen alaotsikko (tämä pohja toimii parhaiten Word2010-versiolla) Kasvatustieteiden yksikkö Kasvatustieteiden pro gradu -tutkielma NIMI NIMINEN

Lisätiedot

osassa III max-pist pistem pistemäärä osan III maksimista III:N MAX 30 Z Y X (X/Y)xZ=Å Åx0,3 TEHTÄVÄ

osassa III max-pist pistem pistemäärä osan III maksimista III:N MAX 30 Z Y X (X/Y)xZ=Å Åx0,3 TEHTÄVÄ Helsingin yliopiston humanistinen tiedekunta/valintakoe 19.5.2017 Kotimaisten kielten ja kirjallisuuksien kandiohjelma/suomen kieli ja kulttuuri MALLIKAAVAKE KOKELAAN NIMI Meikäläinen, Maija KOKELAAN TUNNISTE

Lisätiedot

Taulukkolaskennan perusteet Taulukkolaskentaohjelmat

Taulukkolaskennan perusteet Taulukkolaskentaohjelmat Taulukkolaskennan perusteet Taulukkolaskentaohjelmat MS Excel ja LO Calc H6: Lomakkeen solujen visuaalisten ja sisältöominaisuuksien käsittely ja soluviittausten perusteet Taulukkolaskennan perusteita

Lisätiedot