TYÖELÄMÄOHJAUS - MITÄ, MIKSI, MITEN?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TYÖELÄMÄOHJAUS - MITÄ, MIKSI, MITEN?"

Transkriptio

1

2 TYÖELÄMÄOHJAUS - MITÄ, MIKSI, MITEN? Tämän reseptikirjan avulla pääset kokeilemaan reseptejä ja maistamaan valittuja paloja työelämäohjauksen maailmasta. Täydentämällä reseptikirjaa voit luoda omat ohjeesi, joilla keität työyhteisösi ohjausta paremmaksi!

3 TYÖELÄMÄOHJAUS Työelämäohjaus vastaa ohjauksen kysyntään työpaikoilla. Se on yksi ohjauksen muoto ja sateenvarjokäsite monenlaiselle työpaikoilla tapahtuvalle, yksilöä osallistavalle ja vuorovaikutukseen perustuvalle kehitystyölle. Työelämäohjauksessa on kyse nimenomaan työelämässä jo olevia aikuisia koskevasta ohjauksesta. Työelämäohjauksessa pyritään huomioimaan työntekijän elämänkokonaisuus. Ohjaus voi olla tukena ja apuna työntekijän ammatillisessa kehityskulussa, työn muutosten kohtaamisessa sekä työurapolun rakentamisessa. Ohjaus on välitila, jossa työntekijä voi vetää henkeä ja pysähtyä, jossa hänellä on tilaa ja aikaa pohtia, tutkia, selkiyttää ja kehitellä. Ohjaus tarjoaa työntekijälle mahdollisuuden löytää merkitystä ja mielekkyyttä sekä synnyttää ja jäsentää oivalluksiaan työssä.

4 PYSY POLULLA, OTA OHJAUSTA!

5 TYÖELÄMÄOHJAUS ON IKÄÄN KUIN VAATIMUS NYKYAJAN TYÖSSÄ; SITÄ ON OLTAVA, ETTÄ MEILLÄ ON TYÖPAIKOILLA HYVINVOINTIA. (Taitoa työelämäohjaukseen -koulutuksen osallistuja)

6 IN A WORLD OF CONSTANT CHANGE, LIFELONG LEARNING ENSURES THAT FINLAND S FUTURE IS ESTABLISHED ON EDUCATION AND SKILLS. (CEDEFOP: CAREER DEVELOPMENT AT WORK)

7 RESEPTI TYÖELÄMÄOHJAUKSEN KOKONAISUUS TYÖYHTEISÖSSÄ Millaista ohjausta sinun työyhteisössäsi on jo tarjolla? Merkitse hymiöllä alla oleviin vaihtoehtoihin säännölliset keskustelut näkymistä urapolulleni Tukea ja apua muutostilanteissa hyvinvointiani lisäävä työnohjaus osaamiskartoitus neuvontaa ja ohjausta koulutuksesta ja sen rahoittamisesta varhaisen välittämisen malli on aktiivisessa käytössä monipuolisia menetelmiä työn räätälöimiseksi ja urapolun suunnittelemiseksi (shadowing, työkierto, työkokeilu, sijaisuudet) mentorointi ammatillista kehittymistäni tukeva kehityskeskustelu vertaisryhmä tai muu vertaistuki työpaikallani toimii koulutettu työelämän koulutusneuvoja toimiva perehdytys neuvontaa ja ohjausta laajasti osaamiseni kehittämisen vaihtoehdoista iän ja elämäntilanteen huomioiminen työssä Näitä haluaisin kokeilla / omat mausteeni työelämäohjaukseen:

8 TARVITSEN VALMENNUSTA, KOSKA TOIMIN NYT TYÖELÄMÄOHJAAJAN ROOLISSA KUIN BAMBI HEIKOILLA JÄILLÄ. (Taitoa työelämäohjaukseen -koulutuksen osallistuja)

9 TOIVOISIN VOIVANI TOIMIA TYÖELÄMÄOHJAAJANA KUIN MIKAEL GRANLUND MAALINTEOSSA. (Taitoa työelämäohjaukseen -koulutuksen osallistuja)

10 RESEPTI OHJAUSTAIDOT Ohjausta voi kuvata laaja-alaiseksi elämänsuunnittelun menetelmäksi. Ohjaus ei ole valmiita vastauksia, vaan kuuntelemista ja oikeiden kysymysten esittämistä. Ohjaaja on ohjausprosessin asiantuntija, mutta ohjattava on oman elämänsä asiantuntija. Ohjattava osallistuu aktiivisesti esittämiensä kysymysten ratkaisemiseen. Ohjaaja pyrkii keskustelussa vahvistamaan ohjattavan voimavaroja ja välttämään valmiiden ratkaisumallien antamista. Ohjaaja, muista ainakin nämä ohjauskeskustelussa! - varaa keskustelua varten häiriötön tila, jossa asetelma on tasavertainen: älä korosta valtaasi istumalla korkeammalla tai linnoittautumalla massiivisen työpöytäsi taakse - varaa aidosti aikaa ohjattavalle: älä keskity tietokoneeseen, älä tsekkaile puhelinta vaan laita laitteet sivuun ja äänettömälle, kiinnitä huomiota keskustelua häiritseviin maneereihisi - pyri rauhoittumaan ja ole läsnä - viesti kehonkielelläsi kiinnostusta: nojaudu hieman eteenpäin, älä risti käsivarsiasi tai jalkojasi torjunnan merkiksi - aseta kello ohjattavan henkilön tuolin taakse siten, että pienellä silmien liikkeellä pystyt seuraamaan ajankulkua - muista, että ohjattava on oman elämänsä asiantuntija: älä tarjoa valmiita vastauksia, vaan keskity esittämään hyviä kysymyksiä, jotka auttavat ohjattavaa selkeyttämään tilannetta itselleen Kehitä ohjaustaitojasi! Harjoittele ohjauskeskusteluissa erilaisia - ohjaustyylejä: hyväksyvä, jäsentävä ja selkiyttävä, puheeksi ottava ja näkyväksi tekevä sekä neuvoja ja ohjeita antava - ohjauskeskustelun välineitä: sopiminen, tavoitteen asettaminen ja toiminnan suunnittelu, kysymysten käyttäminen, selventäminen ja tarkentaminen, kuunteleminen ja kuuleminen, vastauksien ja neuvon siirtäminen, keskustelun kohdentaminen, konkretisointi, kannustaminen vahvuuksien havaitsemiseen, konfrontointi, tukeminen, ohjattavan rytmin ja ilmaisutavan huomioiminen, sanallisen ja sanattoman viestin yhteensopivuus, taukojen ja hiljaisuuden hyödyntäminen, neuvominen, keskustelun kokoaminen

11 TYÖELÄMÄOHJAUS KITEYTYY KEHITYSKESKUSTELUISSA, JOISSA SUUNTAVIIVAT TULEVAAN LAADITAAN. (Taitoa työelämäohjaukseen -koulutuksen osallistuja)

12 KEHITYSKESKUSTELU ON SOPIMUS KATSOMISESTA RINNAKKAIN SAMAAN SUUNTAAN.

13 RESEPTI KEHITYSKESKUSTELUT Tutkimuksemme mukaan kehityskeskustelut ovat useissa työyhteisöissä keskeisin väline työelämäohjauksen toteutuksessa. Kirjaa tälle sivulle ajatuksiasi siitä, millaiset kehityskeskustelukäytännöt olisivat mielestäsi ohjauksellisia. Tulisiko koko kehityskeskustelukäytäntöä uudistaa jollain tavalla?

14 HILJAINEN TIETO EI HIIPIMÄLLÄ TARTU! MENTOROINTIOHJELMAT OVAT LÖYTÄNEET PAIKKANSA TYÖYHTEISÖJEN KEHITTÄMISMENETELMIEN VIIDAKOSSA JA NIITÄ KÄYTETÄÄN ENTISTÄ LAAJEMMIN JA MONIPUOLISEMMIN.

15 MENTOROINNIN MAHDOLLISUUDET OVAT LÄHES RAJATTOMAT JA KUSTANNUKSET MALTILLISET.

16 RESEPTI MENTOROINNILLA JA VERTAISRYHMÄLLÄ OHJAUSTA JA TUKEA TYÖNTEKIJÄLLE Case 1 Asianajotoimisto Boreniuksen Ruuhkavuosiprojekti sisälsi pilottiprojektin mentorointimallin kehittämisestä työntekijöiden tueksi. Mentoriprojektin tavoitteena oli tarjota mentorointia ruuhkavuosia eläville työntekijöille. Esimerkiksi perhevapaalta työhön palaavat äidit saivat mentorointia ennen työnteon aloittamista, jotta paluun aiheuttama jännitys ja ahdistus vähenisi. Mentorointitapaamisissa keskityttiin henkilökohtaisten tavoitteiden tukemiseen. Osallistujat kokivat mentorointitapaamisten olleen hyödyllisiä erityisesti yleisen luottamuksellisen keskustelun, urakehityksen ja ruuhkavuosihaasteiden aihepiirien osalta. Kaikki osallistujat, niin mentorit kuin mentoroitavatkin, katsoivat että mentorointia tulisi jatkaa työyhteisössä pilottiprojektin päätyttyä. Case 2 Kansainvälisessä Leonardo da Vinci -projektissa toteutettiin Joensuussa pilotti, jonka tavoitteena oli koota matalapalkka-alalla työskentelevien ohjaukseen liittyviä kysymyksiä sekä työelämäohjauksen mahdollisuuksia ja käytäntöjä. Kahdentoista naisosallistujan pilottiryhmä koostui viiden joensuulaisten siivousalan yrityksen työntekijöistä. Joensuun työvoimatoimiston kahden ammatinvalintapsykologin vetämä ryhmä kokoontui kuusi kertaa, iltapäivisin kolme tuntia kerrallaan. Ryhmä oli osallistujille ja yrityksille maksuton, joskin yritykset sitoutuivat maksamaan osallistuville työntekijöille palkan kokoontumisten ajalta. Ryhmän toiminnan tavoitteena oli käynnistää löytöretki omaan osaamiseen ja kehittymismahdollisuuksiin, pohtia siivoojan työhön liittyviä haasteita ja ilonaiheita, vahvistaa osallistujien ammatillisuutta, työstää konkreettisia suunnitelmia tulevaan sekä pohtia naiseuteen ja naisena olemiseen ja elämiseen liittyviä kysymyksiä. Kaikki osallistujat kuvasivat osallistumista ryhmään hyvin myönteisesti. Ryhmä mm. avarsi omia näkökulmia sekä lisäsi itsevarmuutta, itseluottamusta ja rohkeutta.

17 EFFECTIVE CAREER SUPPORT BY EMPLOYERS TO THEIR EMPLOYEES IN THE WORKPLACE MEETS BOTH BUSINESS AND INDIVIDUAL NEEDS. (CEDEFOP: CAREER DEVELOPMENT AT WORK)

18 URAKEHITYS KÄSITTEENÄ ON SYYTÄ YMMÄRTÄÄ MAHDOLLISIMMAN LAAJASTI: EI VAIN YLÖSPÄIN KIIPEÄMISENÄ, VAAN MYÖS SIVUTTAISSUUNTAISENA KEHITTYMISENÄ JA LIIKKEENÄ SEKÄ TYÖLLISTYMISKYKYISYYDEN YLLÄPITÄMISENÄ NIIN NYKYISESSÄ TYÖORGANISAATIOSSA KUIN SEN ULKOPUOLELLAKIN.

19 TYÖNKUVA VAIHTELEE TILANTEIDEN MUKAAN. HENKILÖSTÖN ON NOPEASSA TAHDISSA KYETTÄVÄ VASTAAMAAN ERILAISIIN HAASTEISIIN. (Taitoa työelämäohjaukseen -koulutuksen osallistuja)

20 RESEPTI URAOHJAUS TYÖYHTEISÖSSÄ Uraohjaus on toiminnan tasolla mm. keskustelua ohjattavan ajatuksista, kokemuksista, toiveista ja haaveista. Toisinaan toiminnalliset tehtävät tukevat keskustelua auttamalla ohjattavaa jäsentämään ajatuksiaan ja kertomaan niistä ohjaajalleen. Apuna voi käyttää vaikkapa elämänviivan piirtämistä tai ammatillisen kasvun puuta. AMMATILLISEN KASVUN PUU AURINKO: Millaisia ammatillisia haaveitaja unelmia minulla on tulevaisuuteen? puun lehdet: mitä on oman osaamiseni ytimessä? puun latva, aurinkoa kohti kurkotteleva oksat, ammatillisen kasvun ja kehittymisen toiveeni kohti unelmiani? puun runko: mitä tärkeää olen tehnyt kehittyäkseni ammatillisesti? puun juuret; arvoni, sitoumukseni, minulle tärkeät asiat

21 TEE LISÄÄ TOIMIVIA ASIOITA

22 TUTKIMUSTEN MUKAAN ONNISTUNEELLA TYÖNOHJAUKSELLA ON SELKEÄSTI POSITIIVISIA YHTEYKSIÄ TYÖNTEKIJÖIDEN TYÖHYVINVOINTIIN VAIKUTTAVIIN TEKIJÖIHIN.

23 RESEPTI HYÖDYNNÄ TYÖNOHJAUSTA Työnohjauksella vaikutetaan työn kehittämiseen, työntekijän hyvinvointiin ja työyhteisön toimivuuteen. Hyvinvoiva ja motivoitunut henkilöstö sitoutuu organisaatioonsa paremmin, tuottaa enemmän ja kuluja syntyy vähemmän. Työnohjauksen muodot Yksilötyönohjauksessa tarkastellaan ohjattavan omaa suhdetta työhön ja työyhteisöön. Työnohjauksen aikana Tarkastellaan omia vuorovaikutustaitoja ja suhtautumista työyhteisöön työroolista käsin. Työnohjauksessa voi turvallisesti ja keskittyen tutkia omaa toimintaansa, työtapoja ja työelämää sekä näihin liittyviä kehittymisen kysymyksiä. Omat vahvuudet, voimavarat ja osaaminen tulevat näkyviksi työnohjauksen avulla. Ryhmissä ja yhteisötyönohjauksissa keskitytään yhteisten näkemysten etsimiseen ja yhteisten merkitysten löytämiseen työssä. Yhdessä voidaan pohtia ryhmän tavoitteita, kehittää työtä ja oppia sekä tukea toinen toistaan. Työnohjaaja toimii ohjattavien sparraajana, tukena, keskustelukumppanina, menetelmäasiantuntijana ja valmentajana luottamuksellisilla työnohjausfoorumeilla. Hyötyä organisaatiolle - Organisaation arvot, visio ja strategia kirkastuvat - Toiminnan sujuvuus ja tuloksellisuus lisääntyy - Työilmapiiri paranee - Johtaminen saa lisää ulottuvuuksia Hyötyä työntekijälle - AMMATTI-IDENTITEETTI JA TYÖROOLI SELKIYTYVÄT - TYÖN HALLINNAN TUNNE VAHVISTUU - STRESSIN KÄSITTELY HELPOTTUU - VUOROVAIKUTUS KIRKASTUU - YMMÄRTÄMINEN JA EMPATIA LISÄÄNTYVÄT

24 TYÖELÄMÄOHJAUS ON MYÖS TOIMINNAN TAPA, JOKA KYTKEY- TYY TYÖYHTEISÖN PERUSTOIMINTAAN JA PROSESSEIHIN: NIIHIN ASIOIHIN, JOITA TYÖPAIKALLA MUUTENKIN TEHDÄÄN.

25 OSALLISTAMALLA HENKILÖSTÖÄ SAADAAN AIKAAN KESTÄVIÄ PÄÄTÖKSIÄ JA ARJESSA TOTEUTUVIA MUUTOKSIA!

26 1 + 1 = 3 TAI ENEMMÄN!

27 RESEPTI LUOVAT KOKOUSKÄYTÄNNÖT Työntekijät kokevat työssään mielekkyyttä ja hyvinvointia, kun heidät otetaan mukaan yhteiseen tekemiseen. Yksi keskeinen yhteisen ideoinnin ja päätöksenteon paikka ovat erilaiset palaverit ja kokoukset. Tehtävä: Ota (vaikkapa puhelimellasi) kuvia kokouksista, joihin osallistut tai joissa itse toimit vetovastuussa. Tutki kuvia: mitä ne kertovat sinulle tilanteiden Vallankäytöstä, hierarkisuudesta, tasa-arvosta, kaikkien kuulemisesta ja huomioimisesta? Etsi ideakuva, joka symboloi kokousta, johon haluaisit itse osallistua. Liimaa kuva tähän inspiroimaan sinua!

28 GOOD IDEAS

29 OSAAMISKARTOITUS ON DIAGNOOSI OSAAMISEN TILASTA, JA SEN POHJALTA TEHDÄÄN PÄÄTELMIÄ JATKOTOIMISTA.

30 OSAAMISKARTOITUS SUUNTAA TULEVAISUUTEEN. KERÄTKÄÄ TYÖYHTEISÖNNE TOIMINNAN TULEVAISUUDEN VISIOITA TULEVAISUUDEN MUISTELU TYÖPAJAN AVULLA!

31 RESEPTI OSAAMISKARTOITUKSET Tietotyön aikakaudella ensijaisesti jokaisen työntekijän osaaminen rakentaa organisaation menestystä. Osaamisesta on kuitenkin usein vaikea puhua, eikä työvälineitä ja toimintatapoja osaamisen kartoittamiseksi ja kehittämiseksi ole kaikissa työyhteisöissä mietitty. Ota vinkkiä tästä asiantuntija Heljä Hätösen mallista osaamisen kehittämiseksi suunnitelmallisesti! OSAAMISEN KEHITTÄMISEN KOKONAISUUS. HELJÄ HÄTÖNEN 2011.

32 TOKI - TYÖELÄMÄN OHJAUSOSAAMISEN KEHITTÄMISPROJEKTI Oulun Aikuiskoulutuskeskus oy hallinnoi ja toteutti valtakunnalliseen aikuisohjauksen kehittämisohjelmaan kuulunutta TOKI projektia vuosina Pohjois-Pohjanmaalla. TOKI -projektissa edistimme työelämäohjausta työpaikoilla. Koulutimme ja valmensimme esimiehiä ja muita työyhteisöjen avainhenkilöitä tarjoten heille tietoja, taitoja, välineitä ja osaamista työelämäohjaukseen liittyen. Vuosina toteutimme Taitoa työelämäohjaukseen koulutusta sekä työelämäohjauksen osaamista syventävää konsultointia työyhteisöille. Lisäksi hankkeen aikana toteutimme koulutuspäiviä ja valmennuksia koko Pohjois-Pohjanmaan alueella. Projektin tavoitteena oli, että työssäkäyvä aikuinen saa työpaikallaan asiantuntevaa uraohjausta sekä tietoa, neuvontaa ja ohjausta ammattitaidon ylläpitämiseen ja kehittämiseen. Osallistujia 7 op:n Taitoa työelämäohjaukseen -koulutusohjelmassa oli yhteensä noin 160 henkilöä. Kokonaisuudessaan projektin toimintaan osallistui noin 1000 henkilöä, joista noin 500 henkilöä pitkäkestoiseen toimintaan (väh. 7 h). Työyhteisöjä oli mukana julkiselta, yksityiseltä ja kolmannelta sektorilta noin 130 kpl usealta eri alalta. Projektia rahoittivat Euroopan Sosiaalirahasto (ESR) / Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus sekä projektin toimintaan osallistuvat työyhteisöt. Projektin kokonaisbudjetti oli euroa

33

34

TYÖELÄMÄSSÄ TAPAHTUVA OHJAUS

TYÖELÄMÄSSÄ TAPAHTUVA OHJAUS TYÖELÄMÄSSÄ TAPAHTUVA OHJAUS OPPILAAN- JA OPINTO-OHJAUKSEN KANSALLISET KEHITTÄMISPÄIVÄT 28. 29.4.2014: Mitä ohjaus on aikuiskoulutuksessa mihin sillä pyritään TEEA OJA PROJEKTIPÄÄLLIKKÖ, URAOHJAAJA, KOULUTTAJA,

Lisätiedot

Taitoa työelämäohjaukseen koulutus (7 op) Marja Keväjärvi, kouluttaja Teea Oja, kouluttaja

Taitoa työelämäohjaukseen koulutus (7 op) Marja Keväjärvi, kouluttaja Teea Oja, kouluttaja Taitoa työelämäohjaukseen koulutus (7 op) 2015-2016 Marja Keväjärvi, kouluttaja Teea Oja, kouluttaja TOKI TYÖELÄMÄN OHJAUSOSAAMISEN KEHITTÄMISPROJEKTI 1.3.2010 28.2.2015 TEM 2009: ohjauksen kehittäminen

Lisätiedot

Muutoksessa elämisen taidot

Muutoksessa elämisen taidot Muutoksessa elämisen taidot Päivi Rauramo, asiantuntija TtM Työturvallisuuskeskus TTK paivi.rauramo@ttk.fi Työelämän muutosvirtoja Teknologian kehitys Tietotekniikan ja siihen liittyvien sovellusten kehitys

Lisätiedot

Visio: Arjen riskit hallintaan ennakoiden ja yhteistyössä! 4.5.2014 Yhteiset palvelut/jhaa 1

Visio: Arjen riskit hallintaan ennakoiden ja yhteistyössä! 4.5.2014 Yhteiset palvelut/jhaa 1 Visio: Arjen riskit hallintaan ennakoiden ja yhteistyössä! 4.5.2014 Yhteiset palvelut/jhaa 1 Kokemuksia työnohjauksesta johdon näkökulmasta 4.5.2014 Yhteiset palvelut/jhaa 2 Työnohjauksen peruskysymyksiä

Lisätiedot

SEMINAARI: RESEPTIEN SLIDET TERVETULOA!

SEMINAARI: RESEPTIEN SLIDET TERVETULOA! SEMINAARI: RESEPTIEN SLIDET TERVETULOA! Huomioin omassa työssäni tulevaisuusnäkökulman Näin vastasivat TOKI projektin koulutukseen osallistuneet (94 työyhteisöjen avainhenkilöä): Koulutuksen myötä otan

Lisätiedot

Osaaminen ja työhyvinvointi järjestötyössä

Osaaminen ja työhyvinvointi järjestötyössä Osaaminen ja työhyvinvointi järjestötyössä Heidi Ristolainen 2016 Opintokeskus Sivis 2016 Esittely Kerro lyhyesti, kuka olet ja mistä tulet. Millaisia ajatuksia sana työhyvinvointi sinussa herättää? Orientaatio

Lisätiedot

21.9.Hämeenlinna/Tuula Mikkola

21.9.Hämeenlinna/Tuula Mikkola Ohjaus on prosessi, johon liittyy välittämistä ja huolehtimista tukemista asioiden selventämistä ja opettamista aktivoimista ja motivointia arvostamista ja rohkaisua Tavoitteena on, että ohjaaja luo ohjattavalle

Lisätiedot

Esimiehen rooli muutosten aikaan saamisessa malli

Esimiehen rooli muutosten aikaan saamisessa malli Esimiehen rooli muutosten aikaan saamisessa 70-20-10 malli Johdon ja henkilöstöjohtamisen kehittämispäivä AMKE 28.10.2015 Jarmo Kröger, kehittämispäällikkö Koulutuskeskus Salpaus Ammatillisen koulutuksen

Lisätiedot

AIKUISTEN OHJAUS JA NEUVONTATYÖ, 30 op ESITE

AIKUISTEN OHJAUS JA NEUVONTATYÖ, 30 op ESITE AIKUISTEN OHJAUS JA NEUVONTATYÖ, 30 op ESITE Aikuisten ohjaus ja neuvontatyö, 30 op ERKKERI on aikuisten ohjaus- ja neuvontatyötä tekevän henkilöstön ohjausosaamista sekä moniammatillista verkostotyötä

Lisätiedot

Keskity oleelliseen tuottavuuden kehityksessä. Leadership-tapahtuma

Keskity oleelliseen tuottavuuden kehityksessä. Leadership-tapahtuma Keskity oleelliseen tuottavuuden kehityksessä Leadership-tapahtuma 2.2.2012 Minä olen tehokkaimmillani ja tuottavimmillani kun Olen asiantuntevassa työryhmässä, jossa kukin tietää roolinsa ja sparraa toisiaan

Lisätiedot

Koulutuspäivän tavoite

Koulutuspäivän tavoite Työnohjauksesta nousevia asioita Kohtaamisia terveydenhuollon arjessa 23.5.2017 Työhyvinvointiylihoitaja, työnohjaaja KSSHP Koulutuspäivän tavoite Herättää ajatuksia ihmisten kohtaamisesta Muuttaa kohtaamisen

Lisätiedot

Ajankohtaisia työelämäaiheita - Osallistuminen Exponential Work hankkeeseen - Työnohjauksen kysymyksiä - Hengellinen ohjaus

Ajankohtaisia työelämäaiheita - Osallistuminen Exponential Work hankkeeseen - Työnohjauksen kysymyksiä - Hengellinen ohjaus Ajankohtaisia työelämäaiheita - Osallistuminen Exponential Work hankkeeseen - Työnohjauksen kysymyksiä - Hengellinen ohjaus Mirkka Torppa ja Timo Helenius 26.9.2019 1. Exponential Worktutkimuksen toteutus

Lisätiedot

Vertaismentorointi johtajuuden tukena Päivi Kupila TaY. Varhaiskasvatuksen VIII Johtajuusfoorumi Tampere

Vertaismentorointi johtajuuden tukena Päivi Kupila TaY. Varhaiskasvatuksen VIII Johtajuusfoorumi Tampere Vertaismentorointi johtajuuden tukena Päivi Kupila TaY Varhaiskasvatuksen VIII Johtajuusfoorumi 3.4.2014 Tampere Päivi Kupila Mentorointikokemuksia Yritysmaailma Tehtävien ja osaamisen siirto Tehtävien

Lisätiedot

Uraohjaus ja ennakoiva pedagogiikka Savon ammattiopistossa. Marjo Jalkala opinto-ohjaaja Uraohjaus2020-hanke

Uraohjaus ja ennakoiva pedagogiikka Savon ammattiopistossa. Marjo Jalkala opinto-ohjaaja Uraohjaus2020-hanke Uraohjaus ja ennakoiva pedagogiikka Savon ammattiopistossa Marjo Jalkala opinto-ohjaaja Uraohjaus2020-hanke Uraohjaus Uraohjauksella tarkoitetaan opiskelijan ja ohjaajan välistä yhteistyöprosessia, jonka

Lisätiedot

AMMATILLISTEN VUOROVAIKUTUSTAITOJEN OPPIMINEN SOLMU-KOULUTUKSESSA

AMMATILLISTEN VUOROVAIKUTUSTAITOJEN OPPIMINEN SOLMU-KOULUTUKSESSA 1 AMMATILLISTEN VUOROVAIKUTUSTAITOJEN OPPIMINEN SOLMU-KOULUTUKSESSA Oppilashuolto ja vuorovaikutus seminaari 28.1.2016 Oulun yliopisto, Psykologian tutkimusyksikkö KM, KTM Tarja Leinonen tarja.leinonen@oulu.fi

Lisätiedot

Välittämistä ja konkretiaa Nuorten ja ammattilaisten kohtaamisia koulutuksen ja työelämän rajapinnoilla. Laura Halonen & Elina Nurmikari

Välittämistä ja konkretiaa Nuorten ja ammattilaisten kohtaamisia koulutuksen ja työelämän rajapinnoilla. Laura Halonen & Elina Nurmikari Välittämistä ja konkretiaa Nuorten ja ammattilaisten kohtaamisia koulutuksen ja työelämän rajapinnoilla Laura Halonen & Elina Nurmikari Nuorisotakuun hankekokonaisuus Millaiseen tarpeeseen hanke syntyi

Lisätiedot

Ohjauksen skenaarioista

Ohjauksen skenaarioista Ohjauksen skenaarioista Anu Järvensivu ja Sanna Vehviläinen Ryhmätyöskentely tilaisuudessa TULEVAISUUDEN TYÖ OHJAUKSEN SKENAARIOT koulutus ja työpaja 6.4.2017 klo 8.30 12.15, Joensuu 1 Ohjauksen yleinen

Lisätiedot

ERTO / YSTEA Työhyvinvointi osana toimivaa työyhteisöä Vaativat asiakaspalvelutilanteet

ERTO / YSTEA Työhyvinvointi osana toimivaa työyhteisöä Vaativat asiakaspalvelutilanteet ERTO / YSTEA Työhyvinvointi osana toimivaa työyhteisöä Vaativat asiakaspalvelutilanteet.0.0 JS Partners Oy Toimiva työyhteisö selkeät tavoitteet ja yhteiset pelisäännöt tarkoituksenmukaiset työvälineet

Lisätiedot

ERI-IKÄISTEN JOHTAMINEN JA TYÖKAARITYÖKALU MITÄ UUTTA? Jarna Savolainen, TTK jarna.savolainen@ttk.fi P. 040 561 2022

ERI-IKÄISTEN JOHTAMINEN JA TYÖKAARITYÖKALU MITÄ UUTTA? Jarna Savolainen, TTK jarna.savolainen@ttk.fi P. 040 561 2022 ERI-IKÄISTEN JOHTAMINEN JA TYÖKAARITYÖKALU MITÄ UUTTA? Jarna Savolainen, TTK jarna.savolainen@ttk.fi P. 040 561 2022 Työpaja: Eri-ikäisten johtaminen ja työkaarityökalu mitä uutta? Työpajan tavoitteet:

Lisätiedot

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8.

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8. Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille Hyväksytty 1.0/27.8.2009 Johtoryhmä Opetussuunnitelma 2.0/24.06.2010 2 (20) Sisällysluettelo 1 Tietoa Ammattiopisto

Lisätiedot

Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi

Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi Opiskelijan ohjaus Oulun TOPPI Opiskelijan ohjaus Työpaikkaohjaaja (arviointikriteerit OPH 2012): varmistaa yhdessä koulutuksen tai tutkinnon järjestäjän edustajan

Lisätiedot

Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiiri, työkykykoordinaattori Venla Kuitunen. Työnohjaus ja prosessikonsultaat io

Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiiri, työkykykoordinaattori Venla Kuitunen. Työnohjaus ja prosessikonsultaat io Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiiri, työkykykoordinaattori Venla Kuitunen Työnohjaus ja prosessikonsultaat io Yleistä työnohjauksesta Keskusteluun ja / tai toiminnallisiin menetelmiin perustuvaa prosessinomaista

Lisätiedot

KOULUTUS 20 OP ID VALMENTAJA UUDEN AJAN MONIKERROKSISEEN VALMENTAJUUTEEN

KOULUTUS 20 OP ID VALMENTAJA UUDEN AJAN MONIKERROKSISEEN VALMENTAJUUTEEN KOULUTUS 20 OP ID VALMENTAJA UUDEN AJAN MONIKERROKSISEEN VALMENTAJUUTEEN 9.1.2019-27.9.2019 UUDISTA IHMISTÄ, UUDISTA TYÖTÄ ID Valmentaja eli työidentiteettivalmentaja perustuu identiteettityötä ja toimijuutta

Lisätiedot

Kemiönsaaren henkilöstöstrategia. Hyväksytty valtuustossa xx.xx.xxxx

Kemiönsaaren henkilöstöstrategia. Hyväksytty valtuustossa xx.xx.xxxx Kemiönsaaren henkilöstöstrategia Hyväksytty valtuustossa xx.xx.xxxx Sisältö 1. Lähtökohdat 2. Rekrytointi 3. Johtaminen ja alaistaidot 4. Työhyvinvointi 5. Osaaminen ja palkitseminen 6. Arviointi ja seuranta

Lisätiedot

Monimuotoinen ohjaus. Eeva-Kaisa Pakkala Opinto-ohjaaja, kouluttaja. Eeva-Kaisa Pakkala

Monimuotoinen ohjaus. Eeva-Kaisa Pakkala Opinto-ohjaaja, kouluttaja. Eeva-Kaisa Pakkala Monimuotoinen ohjaus Opinto-ohjaaja, kouluttaja Mitä oppilaitoksissa suunnitellaan? Opiskeluprosessi Hakeutumisvaiheen ohjaus ja osaamisperusteisuus Erityisen tuen tarve Ohjauksesta sopiminen Soveltuva

Lisätiedot

SoteNavi - pienten ja keskisuurten yritysten ja järjestöjen valmennushanke. Työpaja 5.9.

SoteNavi - pienten ja keskisuurten yritysten ja järjestöjen valmennushanke. Työpaja 5.9. SoteNavi - pienten ja keskisuurten yritysten ja järjestöjen valmennushanke Työpaja 5.9. Miten vastaamme sote-muutoshaasteeseen? Tarkentamalla yhdessä ja itsenäisesti, mitkä ovat juuri meidän osaamistarpeita

Lisätiedot

JS PARTNERS OY:N VALMENNUKSET

JS PARTNERS OY:N VALMENNUKSET JS PARTNERS OY:N VALMENNUKSET Palaute Ajankäyttö Työhyvinvointi Myynti Yhteistyö Työyhteisötaidot Kehityskeskustelu Esimiestaidot Asiakaspalvelu Vuorovaikutus Rekrytointi Tutkimukset ja kartoitukset Vaativat

Lisätiedot

Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi

Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi Opiskelijan ohjaus Opiskelijan ohjaus Työpaikkaohjaaja (arviointikriteerit OPH 2012): varmistaa yhdessä koulutuksen tai tutkinnon järjestäjän edustajan ja

Lisätiedot

Maistraattien ikäohjelma ja mentorointipilotti

Maistraattien ikäohjelma ja mentorointipilotti Maistraattien ikäohjelma ja mentorointipilotti 1 Elämäsi tiedot tallessa ja saatavilla Vastaamme yksityishenkilöiden henkilötietojen rekisteröinnistä sekä holhousviranomaisen palveluista. Annamme myös

Lisätiedot

Vuorovaikutustaidot asiakastyössä käytännön esimerkein. Maitotiimi ProAgria Oulu ry. MaitoManagement 2020 www.proagriaoulu.fi/maitomanagement2020

Vuorovaikutustaidot asiakastyössä käytännön esimerkein. Maitotiimi ProAgria Oulu ry. MaitoManagement 2020 www.proagriaoulu.fi/maitomanagement2020 Vuorovaikutustaidot asiakastyössä käytännön esimerkein Maitotiimi ProAgria Oulu ry MaitoManagement 2020 -hanke kehittää erityisesti isojen maitotilayritysten toimintamalleja sekä palveluja ja työvälineitä.

Lisätiedot

Työ tukee terveyttä. sivu 1

Työ tukee terveyttä. sivu 1 UUDENKAUPUNGIN HENKILÖSTÖ- STRATEGIA 2010- Työ tukee terveyttä sivu 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. Mikä henkilöstöstrategia on? 3 2. Mihin henkilöstöstrategia perustuu? 4 3. Miten toteutamme kaupungin strategiaa?

Lisätiedot

Hyvän johtamisen kriteerit Arviointityökalu

Hyvän johtamisen kriteerit Arviointityökalu Hyvän johtamisen kriteerit Arviointityökalu Oheinen lomake on Hyvän johtamisen kriteereihin perustuva Arvioinnin tueksi työkalu. Voit arvioida sen avulla johtamista omassa organisaatiossasi/työpaikassasi.

Lisätiedot

OPITAAN YHDESSÄ! OPAS MEILLE KAIKILLE OPPIMISESTA TYÖELÄMÄSSÄ. Päivitetty 2017

OPITAAN YHDESSÄ! OPAS MEILLE KAIKILLE OPPIMISESTA TYÖELÄMÄSSÄ. Päivitetty 2017 70-20-10 - OPITAAN YHDESSÄ! OPAS MEILLE KAIKILLE OPPIMISESTA TYÖELÄMÄSSÄ Päivitetty 2017 O. Ala-Nissilä, T. Kauma, J. Kröger, T. Leppänen, M. Nissén-Feldt, E. Penttilä, S. Raatikainen, I. Sankkila, L.

Lisätiedot

KEHITYSKESKUSTELUTAITOJEN ITSEARVIO

KEHITYSKESKUSTELUTAITOJEN ITSEARVIO Karl-Magnus Spiik Ky KK-itsearvio 1 KEHITYSKESKUSTELUTAITOJEN ITSEARVIO KYSYMYKSET Lomakkeessa on 35 kohtaa. Rengasta se vaihtoehto, joka kuvaa toimintatapaasi parhaiten. 1. Tuen avainhenkilöitteni ammatillista

Lisätiedot

Aikuisopiskelun tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelut verkoston tuottamina

Aikuisopiskelun tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelut verkoston tuottamina AIKUISOHJAUSTA PAIKALLISESTI Aikuisopiskelun tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelut verkoston tuottamina Keski-Suomen Opin oven verkostovalmennus Ääneseudun verkostolle 25.11.2010 klo 13.30-16.00 Pohjoisen

Lisätiedot

KIITO kiinni työhön ja osaamiseen

KIITO kiinni työhön ja osaamiseen KIITO kiinni työhön ja osaamiseen ESR-hanke 1.9.2016-31.8.2019 ESR Toimintalinja 3: Työllisyys ja työvoiman liikkuvuus 6.1.Nuorten ja muiden heikossa työmarkkina-asemassa olevien työllistymisen edistäminen

Lisätiedot

MITÄ TYÖNOHJAUS ON? Sivu 1 / 3

MITÄ TYÖNOHJAUS ON? Sivu 1 / 3 MITÄ TYÖNOHJAUS ON? Oheisen tekstin tarkoituksena on vastata kysymykseen, mitä työnohjaus on?. Teksti ei millään muotoa tee oikeutta työnohjauksen monimuotoisuudelle ja jättää luonnostaankin määritelmän

Lisätiedot

Lataa Työnohjaus. Lataa. Lataa kirja ilmaiseksi suomalainen Työnohjaus Lataa Luettu Kuunnella E- kirja Suomi epub, Pdf, ibook, Kindle, Txt, Doc, Mobi

Lataa Työnohjaus. Lataa. Lataa kirja ilmaiseksi suomalainen Työnohjaus Lataa Luettu Kuunnella E- kirja Suomi epub, Pdf, ibook, Kindle, Txt, Doc, Mobi Lataa Työnohjaus Lataa ISBN: 9789525903072 Sivumäärä: 235 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 38.97 Mb Työnohjaus - ryhmien ja organisaatioiden kehittämisen välineenä on julkaisu, johon on koottu työnohjauksen

Lisätiedot

Uraohjaus työllistyvyyden parantamiseksi

Uraohjaus työllistyvyyden parantamiseksi Uraohjaus työllistyvyyden parantamiseksi Koulutuksen ja työelämän yhteistyö 21.3.2013 Arto Saloranta 3/20/2013 Työllistyvyyden käsite Ohjaus ja työllistyvyys Työllistyvyys korkea asteella Tutkimussuunnitelma

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimimme sallivasti ja sensitiivisesti lasten kanssa yhdessä asioita tehden. Olemme lapsille

Lisätiedot

Työelämäpedagogi. Mitä työelämäpedagogiikka on?

Työelämäpedagogi. Mitä työelämäpedagogiikka on? Työelämäpedagogi Mitä työelämäpedagogiikka on? millaisilla menetelmillä ja ratkaisuilla päästään siihen tavoitteeseen joka on asetettu ja tai olemassa toimitaan yhteistyössä koulutuksen järjestäjän ja

Lisätiedot

Tyydyttävä T1 Hyvä H2 Kiitettävä K3 Perustelut, huomiot. tunnistaa laajasti eriikäisten

Tyydyttävä T1 Hyvä H2 Kiitettävä K3 Perustelut, huomiot. tunnistaa laajasti eriikäisten Kasvun tukeminen ja ohjaus Sivu 1(13) Arvioinnin kohde Arviointikriteerit 1. Työprosessin hallinta Suunnitelmallinen työskentely Tyydyttävä T1 Hyvä H2 Kiitettävä K3 Perustelut, huomiot Tutkinnon suorittaja:

Lisätiedot

Voimaantuminen 2h. Stressin nujertaja -valmennus. Valmentaja Päivin rentoutusharjoitus sai erityistä kiitosta. 1 / 10

Voimaantuminen 2h. Stressin nujertaja -valmennus. Valmentaja Päivin rentoutusharjoitus sai erityistä kiitosta. 1 / 10 Voimaantuminen 2h Stressin nujertaja -valmennus Valmentaja Päivin rentoutusharjoitus sai erityistä kiitosta. Tuula Kortelainen, ammatinvalintapsykologi 1 / 10 Nykypäivän hektisessä arjessa eläminen sekä

Lisätiedot

Urasuunnittelu organisaatiossa kenelle, mitä ja miksi? Henkilöst

Urasuunnittelu organisaatiossa kenelle, mitä ja miksi? Henkilöst Urasuunnittelu organisaatiossa kenelle, mitä ja miksi? Henkilöst stön n ammatillinen kehittyminen työyhteis yhteisössä - valmennusohjelma Kumppanuksien orkestrointi Henry foorumi 4.11.2008 Crowne Plaza

Lisätiedot

PIDÄ HUOLTA ITSESTÄ TYÖYHTEISÖSTÄ AMMATTITAIDOSTA

PIDÄ HUOLTA ITSESTÄ TYÖYHTEISÖSTÄ AMMATTITAIDOSTA PIDÄ HUOLTA ITSESTÄ TYÖYHTEISÖSTÄ AMMATTITAIDOSTA Annamari Mäki-Ullakko, Ilmarinen, 5.11.2015 ESITYKSEN SISÄLTÖ 1. Oma jaksaminen on perusta 2. Työyhteisössä jokainen vaikuttaa ja on vastuussa 3. Ammattitaidon

Lisätiedot

TYÖYHTEISÖN TASA-ARVO

TYÖYHTEISÖN TASA-ARVO TYÖYHTEISÖN TASA-ARVO KOULUTUKSEN TAVOITTEET JA SISÄLTÖ Tavoitteet: Ymmärtää keskeinen lainsäädäntö sukupuolten välisestä tasa-arvosta organisaation näkökulmasta Ymmärtää sukupuolten välisen tasa-arvon

Lisätiedot

Reilu Peli työkalupakin käyttö Seinäjoen Lääkäritalossa

Reilu Peli työkalupakin käyttö Seinäjoen Lääkäritalossa Reilu Peli työkalupakin käyttö Seinäjoen Lääkäritalossa Seinäjoen Lääkäritalo Yksityinen täyden palvelun lääkärikeskus Etelä- Pohjanmaalla, Seinäjoella Ammatinharjoittajien vastaanotot Työterveyshuolto

Lisätiedot

Työhyvinvoinnin varmistaminen muutosprosessissa

Työhyvinvoinnin varmistaminen muutosprosessissa Rasti 3 Henkilöstöfoorumi Työtiimien esitykset tuodaan henkilöstöfoorumiin, jossa esityksiä arvioidaan koko työyhteisön näkökulmista. Sovitaan yhteisesti käyttöön otettavista toimintamalleista. Tarkennetaan

Lisätiedot

Pääteemat osaamisalueen pohjalta - Onko olemassa olevaa valmista aineistoa - Mikäli on, onko se hyödynnettävissä sellaisenaan

Pääteemat osaamisalueen pohjalta - Onko olemassa olevaa valmista aineistoa - Mikäli on, onko se hyödynnettävissä sellaisenaan Aineistokartoitustehtävä 1 - Työelämäpedagoginen osaamiskartta, osaava työelämäpedagogi ammatillisessa koulutuksessa, 6 op - Valmiina käytettävissä oleva aineistojen sekä puuttuvan aineiston valmistaminen

Lisätiedot

ParTy. Parempi Työyhteisö -ilmapiirikysely. Luotettava väline työyhteisön vahvuuksien ja kehittämiskohteiden löytämiseen

ParTy. Parempi Työyhteisö -ilmapiirikysely. Luotettava väline työyhteisön vahvuuksien ja kehittämiskohteiden löytämiseen ParTy Parempi Työyhteisö -ilmapiirikysely Luotettava väline työyhteisön vahvuuksien ja kehittämiskohteiden löytämiseen Parempi työyhteisö ilmapiirikysely Työyhteisön tilaa voi arvioida ja kehittää rakentavasti

Lisätiedot

HYVINVOIVA KASVUYHTEISÖ. Tuomo Lukkari

HYVINVOIVA KASVUYHTEISÖ. Tuomo Lukkari HYVINVOIVA KASVUYHTEISÖ Tuomo Lukkari 8.5.2019 HYVINVOIVA KASVUYHTEISÖ KEHITTÄMISEN PERUSAJATUS Hyvinvointia voidaan vaikuttavimmin tukea siellä missä lapset ja perheet elävät arkeaan. Sen vuoksi kasvuympäristöissä

Lisätiedot

Elinikäisen ohjauksen alueellisesta yhteistyöstä

Elinikäisen ohjauksen alueellisesta yhteistyöstä Elinikäisen ohjauksen alueellisesta yhteistyöstä Antti Laitinen, LAITURI-projekti Salmia 12.11.2013 Kanta-Hämeen ELO 13.11.2013 Päijä-Hämeen ELO Elinikäisen ohjauksen määritelmä Elinikäiseen oppimiseen

Lisätiedot

Työpaikkavalmentaja koulutusmateriaali. LIITE 1.1 Mikä työpaikkavalmentaja

Työpaikkavalmentaja koulutusmateriaali. LIITE 1.1 Mikä työpaikkavalmentaja Työpaikkavalmentaja koulutusmateriaali LIITE 1.1 Mikä työpaikkavalmentaja Mikä on työpaikkavalmentaja? Sirpa Paukkeri-Reyes, Silta työhön projekti (STM) 2014 Työpaikkavalmentaja? Kun työpaikalle tulee

Lisätiedot

OPITAAN YHDESSÄ! OPAS MEILLE KAIKILLE OPPIMISESTA TYÖELÄMÄSSÄ. Päivitetty 2017

OPITAAN YHDESSÄ! OPAS MEILLE KAIKILLE OPPIMISESTA TYÖELÄMÄSSÄ. Päivitetty 2017 70-20-10 - OPITAAN YHDESSÄ! OPAS MEILLE KAIKILLE OPPIMISESTA TYÖELÄMÄSSÄ Päivitetty 2017 O. Ala-Nissilä, T. Kauma, J. Kröger, T. Leppänen, M. Nissén-Feldt, E. Penttilä, S. Raatikainen, I. Sankkila, L.

Lisätiedot

Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Paasitorni, Paula Risikko, sosiaali- ja terveysministeri

Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Paasitorni, Paula Risikko, sosiaali- ja terveysministeri Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Paasitorni, 10.12.2013 Paula Risikko, sosiaali- ja terveysministeri 1 Johtamisverkosto selvittää, kokoaa, kehittää ja jakaa johtamisen ja esimiestyön hyviä käytäntöjä

Lisätiedot

TAITOA TYÖELÄMÄOHJAUKSEEN KOULUTUS 2012-2013 30.12.2013 TOKI Työelämän ohjausosaamisen kehittämisprojekti

TAITOA TYÖELÄMÄOHJAUKSEEN KOULUTUS 2012-2013 30.12.2013 TOKI Työelämän ohjausosaamisen kehittämisprojekti TAITOA TYÖELÄMÄOHJAUKSEEN KOULUTUS 2012-2013 30.12.2013 TOKI Työelämän ohjausosaamisen kehittämisprojekti Koulutuksen opiskelijapalaute RAPORTTI Oulun Aikuiskoulutuskeskuksen hallinnoima ja toteuttama

Lisätiedot

Tietoa, neuvontaa ja ohjausta työelämään 26.1.2011 Oulu

Tietoa, neuvontaa ja ohjausta työelämään 26.1.2011 Oulu Tietoa, neuvontaa ja ohjausta työelämään 26.1.2011 Oulu Kai Koivumäki 1 Osaamistalkoot Valtioneuvoston tulevaisuuskatsaukset pohjana seuraavalle hallitusohjelmalle: TEM Haasteista mahdollisuuksia > työllisyysaste

Lisätiedot

ALU-KOORDINOINTI KANTA- JA PÄIJÄT- HÄMEESSÄ SEKÄ UUDELLAMAALLA

ALU-KOORDINOINTI KANTA- JA PÄIJÄT- HÄMEESSÄ SEKÄ UUDELLAMAALLA ALU-KOORDINOINTI KANTA- JA PÄIJÄT- HÄMEESSÄ SEKÄ UUDELLAMAALLA Hankkeen esittely ja alkukyselyn tulokset Yhteistyö tuo aina mahdollisuuden uusille "ikkunoille" tulevaan. Osaaminen vahvistuu ja näkökulmat

Lisätiedot

Työelämä tarvitsee liikettä seminaari 10.6.2013. Heli Rissanen

Työelämä tarvitsee liikettä seminaari 10.6.2013. Heli Rissanen Työelämä tarvitsee liikettä seminaari 10.6.2013 Heli Rissanen BERNERIN ARVOT Työ Rehellisyys Ihminen 4.6.13/Heli Rissanen 2 4.6.13/Heli Rissanen 3 BERNER LAADUKKAIDEN BRÄNDIEN TAVARATALO Kuusi myyntiosastoa,

Lisätiedot

Ohjattavasta aktiiviseksi toimijaksi - miten osallistavalla valmentamisella voidaan herätellä aktiivisuutta ja vastuunottoa?

Ohjattavasta aktiiviseksi toimijaksi - miten osallistavalla valmentamisella voidaan herätellä aktiivisuutta ja vastuunottoa? Ohjattavasta aktiiviseksi toimijaksi - miten osallistavalla valmentamisella voidaan herätellä aktiivisuutta ja vastuunottoa? Webinaari 9.4.2014 klo 10-11 Opettajankouluttaja, KT Arja Pakkala Lehtori, KM

Lisätiedot

TIETO-, NEUVONTA- JA OHJAUSPALVELUT. Anne Leppänen

TIETO-, NEUVONTA- JA OHJAUSPALVELUT. Anne Leppänen TIETO-, NEUVONTA- JA OHJAUSPALVELUT Anne Leppänen 21.4.2010 1 1. Aikuisopiskelun tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluiden -kehittämisohjelma 2. TNO-palvelut 3. Kohderyhmät SISÄLLYS 4. Valtakunnalliset ja

Lisätiedot

Osaaminen ja työhyvinvointi järjestötyössä

Osaaminen ja työhyvinvointi järjestötyössä Osaaminen ja työhyvinvointi järjestötyössä Hanke-esittely OK-opintokeskus 2015 #järjestöosaaja Tietoa hankkeesta Osaaminen ja työhyvinvointi järjestötyössä -hanke rahoitetaan Euroopan Sosiaalirahaston

Lisätiedot

Kohti ammatillista huippuosaamista

Kohti ammatillista huippuosaamista Kohti ammatillista huippuosaamista HAMK Ammatillinen opettajakorkeakoulu KOULUTUSPALVELUT YRITYKSILLE JA ORGANISAATIOILLE 2 hamk.fi Palvelumme yrityksille ja organisaatioille HAMK Ammatillinen opettajakorkeakoulu

Lisätiedot

Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma

Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme perustuu hyvään vuorovaikutus- ja luottamussuhteen luomiselle lapsen ja aikuisen välille. Aikuisina

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Opiskelija osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä suunnittelemalla ja ohjaamalla itsenäisesti kerhotoimintaa. Keskeisinä taitoina kerhontoiminnan ohjauksessa ovat kasvatuksellisesti

Lisätiedot

Asumissosiaalinen työote

Asumissosiaalinen työote 31.3.2017 Asumissosiaalinen työote Heli Alkila Asunto ensin - periaate Uudistuva ammatillisuus Laajentuva työyhteisö Arvot, unelmat, valta ja eettisyys: Unelmat antavat suunnan tekemiselle. Mikä on minun

Lisätiedot

MLL:n perhekummitoiminta - auttavia käsiä ja aikuista seuraa

MLL:n perhekummitoiminta - auttavia käsiä ja aikuista seuraa Perheiden hyvinvoinnin merkitys lapselle MLL:n perhekummitoiminta - auttavia käsiä ja aikuista seuraa Marita Viertonen toiminnanjohtaja marita.viertonen@mll.fi p. 044 299 0541 MLL on kaikille avoin poliittisesti

Lisätiedot

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Puhallamme yhteen hiileen ajatuksella; kaveria ei jätetä. Huolehdimme kannustavasta, innostavasta ja positiivisesta vuorovaikutuksesta.

Lisätiedot

MPS Cross-Company Mentoring. Hallitusammattilaiset ry 8.4.2014 Minna Hirsimäki ja Maaret Kulo

MPS Cross-Company Mentoring. Hallitusammattilaiset ry 8.4.2014 Minna Hirsimäki ja Maaret Kulo MPS Cross-Company Mentoring Hallitusammattilaiset ry 8.4.2014 Minna Hirsimäki ja Maaret Kulo MPS Cross-Company Mentoring Mitä: Mentorointi perustuu kahden tasa-arvoisen ihmisen luottamukselliseen vuorovaikutukseen,

Lisätiedot

Aloitusseminaari Monikulttuurinen johtaminen käytäntöön. Kaarina Salonen

Aloitusseminaari Monikulttuurinen johtaminen käytäntöön. Kaarina Salonen Aloitusseminaari 10.5.2011 Monikulttuurinen johtaminen käytäntöön Kaarina Salonen Periaatteet toimintasuunnitelma ja perustehtävä ovat kaikilla lähtökohtana jokin sellainen asia, joka tulisi kehittää toiminnassa

Lisätiedot

Näyttö/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus

Näyttö/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus SEURAKUNTAOPISTO LAPSI-JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO 1 Näyttö/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN/ARVIOINTI Näytön työpaikat ja ajankohdat

Lisätiedot

Ennaltaehkäisevien ja kuntoutumista tukevien toimintatapojen sekä kehittämistarpeiden kartoitus

Ennaltaehkäisevien ja kuntoutumista tukevien toimintatapojen sekä kehittämistarpeiden kartoitus Ennaltaehkäisevien ja kuntoutumista tukevien toimintatapojen sekä kehittämistarpeiden kartoitus Kotihoidon, tukipalveluiden ja palveluohjauksen henkilökunnalle syksyllä 2014 1. Ikä Vastaajien määrä: 86

Lisätiedot

OHJAUKSEN NÄKÖKULMA. Kohti Jupiteria-seminaari Heikki Pasanen

OHJAUKSEN NÄKÖKULMA. Kohti Jupiteria-seminaari Heikki Pasanen OHJAUKSEN NÄKÖKULMA Kohti Jupiteria-seminaari 27.11.2008 Heikki Pasanen TEEMAT Ohjauksen monitasoisuus Koulutuksen ja opiskelun prosessien sekä ohjauksen paikkoja Ohjauksen periaatteista Mitä ohjaus ei

Lisätiedot

Esiintymisvalmennus. Hissipuhe kuntoon!

Esiintymisvalmennus. Hissipuhe kuntoon! Esiintymisvalmennus Hissipuhe kuntoon! Koko valmennus toteutettiin learning by doing -metodilla. Teoria täydensi omaksumista, mutta harjoitukset ja palaute olivat pääasia. Kolmen tunnin jälkeen oli nähtävissä

Lisätiedot

TYÖHÖNVALMENNUS ASIAKASPROSESSINA

TYÖHÖNVALMENNUS ASIAKASPROSESSINA TYÖHÖNVALMENNUS ASIAKASPROSESSINA TYÖHÖNVALMENNUKSEN LÄHTÖTILANNE Elämänmittainen työ-, opiskelu- ja toimintakyky Työkykyisyys, työelämävalmiudet Omat havainnot, ajatukset ASIAKAS Toimintakyky arjessa

Lisätiedot

Vanhemmuuden tuen reseptikirja. Pohjois-Pohjanmaan LAPE Marjut Parhiala, aluekoordinaattori

Vanhemmuuden tuen reseptikirja. Pohjois-Pohjanmaan LAPE Marjut Parhiala, aluekoordinaattori Vanhemmuuden tuen reseptikirja Pohjois-Pohjanmaan LAPE Marjut Parhiala, aluekoordinaattori > Lisää > alatunniste: lisää oma nimi Vanhemmuus on terveen psyykkisen kasvun kasteluvesi (kasvuntuki.fi) Reseptikirjan

Lisätiedot

Ohjaava ja valmentava työote ohjauksessa

Ohjaava ja valmentava työote ohjauksessa Ohjaava ja valmentava työote ohjauksessa Kouvolan seudun ammattiopisto Kati Pakkala & Kristina Ström Opevalmentaa.fi LUONNOS Valmentava työote ja valmentajan keinot Lähde: Pakkala & Ström. 2018. Ope valmentaa.

Lisätiedot

Esimiestutkimuksen eri osa-alueiden kokonaisarviot

Esimiestutkimuksen eri osa-alueiden kokonaisarviot ESIMIESTUTKIMUKSEN RAPORTTI Raportin tekijä ossi.aura@gmail.com www.ossiaura.com FIRMA OY 15.2.2019 Esimiestutkimus toteutettiin osana Työkaari kantaa - työhyvinvointia ja tuottavuutta hanketta. Kyselyyn

Lisätiedot

Työnohjauksen mahdollisuudet varhaiskasvatuksessa

Työnohjauksen mahdollisuudet varhaiskasvatuksessa Työnohjauksen mahdollisuudet varhaiskasvatuksessa Johdon työnohjaaja, KT Veijo Nivala Tampereen yliopisto/ Varhaiskasvatus Johtajuusfoorumi 3.4.2014 (Johdon) työnaohjauksen kontekstuaalinen mallinnos Elämisen

Lisätiedot

Lapuan kaupunki. Henkilöstöstrategia 2015

Lapuan kaupunki. Henkilöstöstrategia 2015 Lapuan kaupunki Henkilöstöstrategia 2015 Visio Lapua on kasvava, energinen, toimivien palveluiden sekä monipuolisen kulttuurin ja viihtyisän ympäristön kaupunki. Kaupungin henkilöstö on asiantuntevaa,

Lisätiedot

Eri kieli- ja kulttuuritaustaisen oppijan ohjaus ja arviointi

Eri kieli- ja kulttuuritaustaisen oppijan ohjaus ja arviointi Eri kieli- ja kulttuuritaustaisen oppijan ohjaus ja arviointi Työpaikkaohjaajakoulutus 3ov Oulun TOPPI Kielen ja kulttuuritaustan vaikutus työpaikan viestintätilanteissa Aluksi selvitä Mitä taustatietoja

Lisätiedot

Uusien toimintatapojen painopisteet

Uusien toimintatapojen painopisteet Miksi muutos? Tavoitteena kokonaisvaltaisempi ohjausrooli organisaation ja henkilöstön kehittämiseen ja työhyvinvointiin koko UH:ssa Valtavirtaistetaan 70-20-10 ajattelu- ja toimintatapa koko organisaatioon.

Lisätiedot

Sinustako työnohjaaja?

Sinustako työnohjaaja? Sinustako työnohjaaja? Eivor Wallinvirta, TtT Vastuukouluttaja, työnohjaaja (STOry) Maria Lindroos, psykologi Vastuukouluttaja, työnohjaaja Maria Akatemia ry Valtakunnallinen yleishyödyllinen asiantuntija-

Lisätiedot

TESSU Tehdään yhdessä ohjausta -projekti 2018 Pirjo Hänninen, Päivi Kauppila, Anne Leppänen, Seija Mäkinen, Mervi Pasanen

TESSU Tehdään yhdessä ohjausta -projekti 2018 Pirjo Hänninen, Päivi Kauppila, Anne Leppänen, Seija Mäkinen, Mervi Pasanen 4.6.2018 1 TESSU Tehdään yhdessä ohjausta -projekti 2018 Pirjo Hänninen, Päivi Kauppila, Anne Leppänen, Seija Mäkinen, Mervi Pasanen Tehdään yhdessä ohjausta -projekti TESSU Tehdään yhdessä ohjausta -projekti

Lisätiedot

Monikulttuurinen yhteisöllisyys tähtää hyvinvointiin Lapissa - tietoa, taitoa ja välittämistä

Monikulttuurinen yhteisöllisyys tähtää hyvinvointiin Lapissa - tietoa, taitoa ja välittämistä Monikulttuurinen yhteisöllisyys tähtää hyvinvointiin Lapissa - tietoa, taitoa ja välittämistä Maaseudun Sivistysliitto Aluepäällikkö Elina Vehkala Monikulttuurisuus maaseudulla Toimimme globaalissa yhteisössä,

Lisätiedot

HENKILÖSTÖOHJELMA

HENKILÖSTÖOHJELMA HENKILÖSTÖOHJELMA 2018-2021 HENKILÖSTÖOHJELMAMME -SOPIVASTI ARKINEN (PIKKAISEN JUHLAVA JA YLLÄTTÄVÄKIN) Tavoiteltava työote ja toimintakulttuuri: -- koval duunil asiat vaan onnistuu kokeillaan ja sit taas

Lisätiedot

RAPORTTI TYÖELÄMÄJAKSOLTA 2.4.-1.6.2012 Päiväkoti Huvikumpu, Oulu

RAPORTTI TYÖELÄMÄJAKSOLTA 2.4.-1.6.2012 Päiväkoti Huvikumpu, Oulu RAPORTTI TYÖELÄMÄJAKSOLTA 2.4.-1.6.2012 Päiväkoti Huvikumpu, Oulu Jokilaakojen koulutuskuntayhtymä Oulaisten ammattiopisto/ sosiaali- ja terveysala Jukka Tervola Sisällysluettelo 1. Yhteenveto.. 3 2. Taustatiedot

Lisätiedot

RYHMÄTÖIDEN TUOTOKSET. Mitkä tekijät vaikuttavat hyvien käytänteiden käyttöönottoon yrityksissä ja organisaatioissa? SITOUTUMINEN

RYHMÄTÖIDEN TUOTOKSET. Mitkä tekijät vaikuttavat hyvien käytänteiden käyttöönottoon yrityksissä ja organisaatioissa? SITOUTUMINEN HYVÄT KÄYTÄNTEET TYÖPAIKOILLA - KOKEMUKSIA KEHITTÄMISTYÖSTÄ TYÖELÄMÄN KEHITTÄMISOHJELMISSA (TYKES) Keskiviikkona 26.11.2008 kello 12.00-18.00 Fellmannissa RYHMÄTÖIDEN TUOTOKSET ILMAPIIRI Hyvinvointi Sallivuus

Lisätiedot

Milloin olen Päällikkö, milloin Mentor, milloin Coach?

Milloin olen Päällikkö, milloin Mentor, milloin Coach? Milloin olen Päällikkö, milloin Mentor, milloin Coach? Teppo Nurminen 1 Johtamisen kokonaiskenttä Miksi? Leadership Coaching Management Miten? Mitä, kuka, milloin? 2 Ohjaavat menetelmät Ohjattavia paljon

Lisätiedot

Mustasaaren kunnan henkilöstöstrategia 2014 2017

Mustasaaren kunnan henkilöstöstrategia 2014 2017 Mustasaaren kunnan henkilöstöstrategia 2014 2017 Yhteistyötoimikunta 14.4.2014 Henkilöstöjaosto 12.5.2014 Kunnanhallitus 16.6.2014 Kunnanvaltuusto 22.9.2014 Mustasaaren kunnassa rima on korkealla. Haluamme

Lisätiedot

LAPSET MUKANA SOS- LAPSIKYLÄN SIJAISHUOLTOA KEHITTÄMÄSSÄ. Sari Carlsson Yhteiskehittämispäivä Turku

LAPSET MUKANA SOS- LAPSIKYLÄN SIJAISHUOLTOA KEHITTÄMÄSSÄ. Sari Carlsson Yhteiskehittämispäivä Turku LAPSET MUKANA SOS- LAPSIKYLÄN SIJAISHUOLTOA KEHITTÄMÄSSÄ Sari Carlsson Yhteiskehittämispäivä 1.9.2017 Turku SOS- LAPSIKYLÄ VAHVISTAA LASTEN OSALLISUUTTA SOS- Lapsikylässä on vahvistettu lasten osallisuutta

Lisätiedot

PEDAGOGINEN JOHTAJUUS

PEDAGOGINEN JOHTAJUUS PEDAGOGINEN JOHTAJUUS Pedagogisen johtajuuden päätavoite on lapsen hyvä kasvu, oppiminen ja hyvinvointi. Pedagogisella johtajuudella tarkoitetaan laajasti ymmärrettynä oppimiskulttuurin kehittämistä, organisaation

Lisätiedot

Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus

Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus SEURAKUNTAOPISTO LAPSI-JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO 1 Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN/ARVIOINTI Tutkintotilaisuuden

Lisätiedot

Rajakylän päiväkodin toimintasuunnitelma

Rajakylän päiväkodin toimintasuunnitelma Rajakylän päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Työyhteisöllämme on yhteiset tavoitteet. Asettamamme tavoitteet pyrimme saavuttamaan yhteisillä toimintamalleilla ja käytännöillä.

Lisätiedot

Ikääntyvät työntekijät organisaatiomuutoksessa - ELDERS -projektin tuloksia

Ikääntyvät työntekijät organisaatiomuutoksessa - ELDERS -projektin tuloksia Ikääntyvät työntekijät organisaatiomuutoksessa - ELDERS -projektin tuloksia Krista Pahkin Organisatoriset innovaatiot ja johtaminen -tiimi ELDERS -projektin aineisto 1. Kirjallisuuskatsaus 2. HYVIS -aineiston

Lisätiedot

VESANNON SIVISTYSTOIMEN STRATEGIA

VESANNON SIVISTYSTOIMEN STRATEGIA VESANNON SIVISTYSTOIMEN STRATEGIA 2015-2020 Sivistystoimen palvelut Varhaiskasvatus: perhepäivähoito, ryhmäperhepäivähoito, päiväkoti, esiopetus Perusopetus: Vesannon yhtenäiskoulu, 1-9 lk Lukio: Vesannon

Lisätiedot

Tervetuloa työuramentoroinnin alkutapaamiseen. Alkutapaaminen to

Tervetuloa työuramentoroinnin alkutapaamiseen. Alkutapaaminen to Tervetuloa työuramentoroinnin alkutapaamiseen Alkutapaaminen to 20.10.2016 Esittelykierros Etu- ja sukunimi Koulutus ja ammatti Äidinkieli ja muu kielitaito Aktori ja mentori Aktori Maahanmuuttajataustainen

Lisätiedot

Liite 6: Palvelukuvaus. Enterprise Advantage Program (EAP)

Liite 6: Palvelukuvaus. Enterprise Advantage Program (EAP) Liite 6: Palvelukuvaus Enterprise Advantage Program (EAP) Liite 6: Palvelukuvaus / EAP 2 (5) Sisällys 1. Esittely... 3 1.1 Asiakkaiden haasteet... 3 1.2 Palvelun tuomat ratkaisut... 3 2. Palvelun sisältö...

Lisätiedot

NUORTEN SOSIAALINEN VAHVISTAMINEN

NUORTEN SOSIAALINEN VAHVISTAMINEN 1(5) NUORTEN SOSIAALINEN VAHVISTAMINEN Ammattitaitovaatimukset : tunnistaa sosiaalista vahvistamista tarvitsevan nuoren ja/tai hallitsee varhaisen tukemisen ja kohtaamisen menetelmiä pystyy toimimaan moniammatillisessa

Lisätiedot

sallistavuus myötätunto voimuus dialogi arvostu

sallistavuus myötätunto voimuus dialogi arvostu myötätunto voimuus 2017-2018 v orovaikutus sallistavuus TAMPEREEN HIIPPAKUNTA dialogi arvostu Johtajana Tampereen hiippakunnassa Johtamisen valmennuspolku Tampereen hiippakunnassa Johtamisen valmennuspolku

Lisätiedot