KUTSU D-VITAMIINITUTKIMUKSEEN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KUTSU D-VITAMIINITUTKIMUKSEEN"

Transkriptio

1 KUTSU D-VITAMIINITUTKIMUKSEEN Itä-Suomen yliopistossa Kuopiossa on käynnistymässä suuri ja kansainvälisesti merkittävä FIND-tutkimus (Finnish Vitamin D Trial), jossa selvitetään D-vitamiinin terveysvaikutuksia. Tähän viisivuotiseen tutkimukseen satunnaistetaan mukaan itäsuomalaista miestä ja naista. Pohjoisesta sijainnista johtuen on D-vitamiinin puutos yleistä Suomessa. Aiemmissa väestötutkimuksissa D-vitamiinin puutos on yhdistetty suurempaan riskiin sairastua mm. sydän- ja verisuonitauteihin ja syöpiin. Nyt alkavassa FIND-tutkimuksessa selvitetään, voidaanko D-vitamiinilisän avulla ehkäistä näitä sairauksia. Mikäli olette kiinnostunut osallistumisesta, olkaa ystävällinen ja lukekaa huolellisesti oheinen tutkimustiedote ja vastatkaa tämän kutsukirjeen kääntöpuolella oleviin kysymyksiin. Jos sovellutte tutkimukseen ja olette halukas siihen osallistumaan, täyttäkää tässä lomakevihkossa olevat osallistumissuostumukset ja tutkimuslomakkeet. Palauttakaa lomakevihko täytettynä oheisessa palautuskuoressa (postimaksu on valmiiksi maksettu). Mikäli tulette valituksi mukaan tutkimukseen, saatte noin kuukauden sisällä postitse ensimmäisen vuoden tutkimusvalmisteet ja ohjeet niiden käyttöön. Hyvää tutkimusyhteistyötä toivoen, Tomi-Pekka Tuomainen, Sari Voutilainen Jyrki Virtanen LT, professori FT, dosentti FT, dosentti

2 2 OLKAA HYVÄ JA VASTATKAA ALLA OLEVIIN KYSYMYKSIIN: Onko Teillä ollut - sydäninfarkti? Ei Kyllä - aivohalvaus tai ohimenevä aivoverenkiertohäiriö (TIA)? Ei Kyllä Onko Teille tehty - sydämen ohitusleikkaus? Ei Kyllä - sydämen pallolaajennus? Ei Kyllä Onko Teillä joskus todettu - syöpä (muu kuin ihon tyvisolusyöpä)? Ei Kyllä - munuaissairaus (munuaiskivet, vajaatoiminta, muu)? Ei Kyllä - maksasairaus? Ei Kyllä - kohonnut veren kalsiumpitoisuus (hyperkalsemia)? Ei Kyllä - sarkoidoosi? Ei Kyllä - lisäkilpirauhasten liika- tai vajaatoiminta? Ei Kyllä (kilpirauhasten liika- tai vajaatoiminta ei ole este osallistumiselle) Käytättekö - D-vitamiinia vitamiinivalmisteena yli 20 µg? Ei Kyllä (huomioikaa kaikki D-vitamiinia sisältävät valmisteet) - Kalsiumia ravintolisänä yli 1200 mg? Ei Kyllä Mikäli vastasitte kaikkiin kohtiin Ei, saatatte soveltua tutkimukseen. Siinä tapauksessa noudattakaa alla olevia toimintaohjeita. Mikäli vastasitte johonkin kysymykseen Kyllä, ette valitettavasti sovellu tutkimukseen, eikä Teidän tarvitse palauttaa tätä lomakevihkoa. TOIMINTAOHJEET: - Lukekaa huolellisesti erillinen Tiedote tutkittavalle. - Vastatkaa yllä oleviin kysymyksiin. - Mikäli vastasitte kaikkiin kysymyksiin Ei ja olette halukas osallistumaan tutkimukseen, täyttäkää tämä lomakevihko ja palauttakaa se meille oheisessa ilmaiseksi postitettavassa palautuskuoressa. Tarkistakaa vielä, että allekirjoititte molemmat tässä vihkossa olevat suostumuslomakkeet. Kiitos lomakkeiden täyttämisestä, saatte tiedon pääsystänne mukaan tutkimukseen ja mahdolliset tutkimusvalmisteet noin kuukauden kuluessa.

3 OSALLISTUMISSUOSTUMUS 1 Täyttäkää molemmat tässä vihkossa olevat suostumuslomakkeet. Toinen näistä palautuu Teille allekirjoitettuna tutkimusvalmisteiden mukana. D-vitamiinin vaikutus sydän- ja verisuonitautien ja syöpien ehkäisyssä (Finnish Vitamin D Trial - FIND) -tutkimus Minua,, on pyydetty osallistumaan yllämainittuun tutkimukseen, jonka tarkoituksena on tutkia D-vitamiinilisän vaikutuksia yleisimpien kroonisten kansansairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien ja syöpien ehkäisyssä. Olen lukenut ja ymmärtänyt saamani kirjallisen tutkimustiedotteen. Tiedotteesta olen saanut riittävän selvityksen tutkimuksesta ja sen yhteydessä suoritettavasta tietojen keräämisestä, käsittelystä ja luovuttamisesta. Minulla on halutessani ollut mahdollisuus soittaa hankkeen tutkimushoitajille ja tutkijoille ja keskustella tutkimuksesta ennen suostumuslomakkeen allekirjoittamista. Minulla on ollut riittävästi aikaa harkita osallistumistani tutkimukseen. Olen saanut riittävät tiedot oikeuksistani, tutkimuksen tarkoituksesta ja sen toteutuksesta sekä tutkimuksen hyödyistä ja riskeistä. Annan myös luvan hankkia terveydentilaani koskevia tietoja valtakunnallisista rekistereistä ja yhdistää nämä tiedot tutkimuksessa muuten hankitun tiedon kanssa. 3 Mikäli olette halukas syömään viisi vuotta tabletteja, joissa on mahdollisesti D- vitamiinia, sekä täyttämään vuosittaiset kyselylomakkeet, vastatkaa myös kolmeen seuraavaan kysymykseen. 1) Suostun kutsuttaessa antamaan verinäytteen: KYLLÄ EI 2) Minut saa kutsua tutkimuskäynnille Kuopioon: KYLLÄ EI 3) Haluan jatkovuosina täyttää Internetissä KYLLÄ EI sähköiset tutkimuslomakkeet: Mikäli vastasitte EI kysymykseen 2, mutta olette siitä huolimatta halukas syömään tutkimusvalmistetta ja täyttämään vuosittaiset kyselylomakkeet joko paperisina tai Internetissä, voitte osallistua tutkimukseen. Minua ei ole painostettu eikä houkuteltu osallistumaan tutkimukseen. Ymmärrän, että osallistumiseni on vapaaehtoista. Olen selvillä siitä, että voin peruuttaa tämän suostumukseni koska tahansa syytä ilmoittamatta eikä peruutukseni vaikuta kohteluuni tai saamaani hoitoon millään tavalla. Tiedän, että tietojani käsitellään luottamuksellisesti eikä niitä luovuteta sivullisille. Olen tietoinen siitä, että mikäli keskeytän tutkimuksen, minusta keskeyttämiseen mennessä kerättyjä tietoja ja näytteitä käytetään osana tutkimusaineistoa.

4 4 Osallistumissuostumus 1, sivu 2 Etunimi Sukunimi Henkilötunnus Lähiosoite Postinumero Postitoimipaikka Puhelinnumero Sähköpostiosoite Päivämäärä Allekirjoitus Suostumus vastaanotettu Suostumuksen vastaanottaja Päivämäärä Allekirjoitus Toinen allekirjoitetuista suostumuslomakkeista ja kopio tutkimustiedotteesta jäävät tutkimuskeskuksen arkistoon. Toinen allekirjoitetuista suostumuksista palautetaan tutkittavalle tutkimusvalmisteiden mukana.

5 OSALLISTUMISSUOSTUMUS 2 Täyttäkää molemmat tässä vihkossa olevat suostumuslomakkeet. Toinen näistä palautuu Teille allekirjoitettuna tutkimusvalmisteiden mukana. 5 D-vitamiinin vaikutus sydän- ja verisuonitautien ja syöpien ehkäisyssä (Finnish Vitamin D Trial - FIND) -tutkimus Minua,, on pyydetty osallistumaan yllämainittuun tutkimukseen, jonka tarkoituksena on tutkia D-vitamiinilisän vaikutuksia yleisimpien kroonisten kansansairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien ja syöpien ehkäisyssä. Olen lukenut ja ymmärtänyt saamani kirjallisen tutkimustiedotteen. Tiedotteesta olen saanut riittävän selvityksen tutkimuksesta ja sen yhteydessä suoritettavasta tietojen keräämisestä, käsittelystä ja luovuttamisesta. Minulla on halutessani ollut mahdollisuus soittaa hankkeen tutkimushoitajille ja tutkijoille ja keskustella tutkimuksesta ennen suostumuslomakkeen allekirjoittamista. Minulla on ollut riittävästi aikaa harkita osallistumistani tutkimukseen. Olen saanut riittävät tiedot oikeuksistani, tutkimuksen tarkoituksesta ja sen toteutuksesta sekä tutkimuksen hyödyistä ja riskeistä. Annan myös luvan hankkia terveydentilaani koskevia tietoja valtakunnallisista rekistereistä ja yhdistää nämä tiedot tutkimuksessa muuten hankitun tiedon kanssa. Mikäli olette halukas syömään viisi vuotta tabletteja, joissa on mahdollisesti D- vitamiinia, sekä täyttämään vuosittaiset kyselylomakkeet, vastatkaa myös kolmeen seuraavaan kysymykseen. 1) Suostun kutsuttaessa antamaan verinäytteen: KYLLÄ EI 2) Minut saa kutsua tutkimuskäynnille Kuopioon: KYLLÄ EI 3) Haluan jatkovuosina täyttää Internetissä KYLLÄ EI sähköiset tutkimuslomakkeet: Mikäli vastasitte EI kysymykseen 2, mutta olette siitä huolimatta halukas syömään tutkimusvalmistetta ja täyttämään vuosittaiset kyselylomakkeet joko paperisina tai Internetissä, voitte osallistua tutkimukseen. Minua ei ole painostettu eikä houkuteltu osallistumaan tutkimukseen. Ymmärrän, että osallistumiseni on vapaaehtoista. Olen selvillä siitä, että voin peruuttaa tämän suostumukseni koska tahansa syytä ilmoittamatta eikä peruutukseni vaikuta kohteluuni tai saamaani hoitoon millään tavalla. Tiedän, että tietojani käsitellään luottamuksellisesti eikä niitä luovuteta sivullisille. Olen tietoinen siitä, että mikäli keskeytän tutkimuksen, minusta keskeyttämiseen mennessä kerättyjä tietoja ja näytteitä käytetään osana tutkimusaineistoa.

6 6 Osallistumissuostumus 2, sivu 2 Etunimi Sukunimi Henkilötunnus Lähiosoite Postinumero Postitoimipaikka Puhelinnumero Sähköpostiosoite Päivämäärä Allekirjoitus Suostumus vastaanotettu Suostumuksen vastaanottaja Päivämäärä Allekirjoitus Toinen allekirjoitetuista suostumuslomakkeista ja kopio tutkimustiedotteesta jäävät tutkimuskeskuksen arkistoon. Toinen allekirjoitetuista suostumuksista palautetaan tutkittavalle tutkimusvalmisteiden mukana.

7 7 Täyttöpäivämäärä: FIND-tutkimus, KYSELYLOMAKE Lukekaa jokainen kysymys huolellisesti ja valitkaa itseänne parhaiten kuvaava vastausvaihtoehto ympyröimällä se. Postittakaa täytetty lomake oheisessa kirjekuoressa, jonka postimaksu on maksettu puolestanne. Mikäli teillä on ongelmia tämän lomakkeen täyttämisessä, voitte ottaa yhteyttä tutkijoihin puhelinnumeroihin tai arkisin kello 12-15, tai sähköpostitse A. TAUSTATIEDOT (ympyröikää sopivin vaihtoehto tai vastatkaa riville) 1. Paino: kg 2. Pituus: cm 3. Mikä on siviilisäätynne? 1 Naimaton, en ole ollut naimisissa 2 Avio- tai avoliitossa 3 Eronnut 4 Leski 4. Kotitaloutenne koko? henkilöä (itsenne mukaan lukien) Millainen koulutus teillä on? 1 Osa kansakoulua 2 Kansakoulu tai osa keskikoulua 3 Keskikoulu tai osa lukiota 4 Keskikoulu ja ammatillinen koulutus 5 Ylioppilastutkinto 6 Ylioppilastutkinto ja jokin muu tutkinto 7 Akateeminen tutkinto Oletteko tällä hetkellä 01 Kokopäivätyössä (tai vain lomalla, virkavapaalla, tms.) 02 Osa-aikatyössä 03 Lomautettuna (lyhennetyllä työviikolla/kokonaan lomautettuna) 04 Työttömänä, vuodesta alkaen 05 Työttömyyseläkkeellä, vuodesta alkaen 06 Osa-aikaeläkkeellä, vuodesta alkaen 07 Varhaiseläkkeellä, vuodesta alkaen 08 Työkyvyttömyyseläkkeellä, vuodesta alkaen 09 Työeläkkeellä (vanhuuseläke), vuodesta alkaen 10 Muusta syystä poissa työelämästä Millainen on/oli viimeisin ammattinne? 1 Istumatyötä (toimistotyö tai vastaava) 2 Kevyttä sisätyötä (seisomatyö tai vastaava) 3 Fyysisesti raskasta sisätyötä (teollisuustyö tai vastaava) 4 Kevyttä ulkotyötä 5 Fyysisesti raskasta ulkotyötä 28

8 8 B. AURINGOSSA OLO Miettikää näiden kysymysten kohdalla edeltävää 12 kuukautta. Jos täytätte lomaketta keväällä, huomioikaa edellisen vuoden kesä, jos syksyllä, ajatelkaa kuluvan vuoden kesää jne. 8. Oletteko matkaillut aurinkokohteissa ulkomailla viimeisen 12 kuukauden aikana? 0 En (siirtykää kysymykseen 10) 1 Kyllä Jos vastasitte kyllä, niin kuinka kauan, missä ja milloin? Aurinkolomapäivien yhteenlaskettu lukumäärä viimeisen 12 kuukauden aikana: vrk Viimeisin matkakohde: 1 Välimeri 2 Kanarian saaret 3 Aasia tai Karibia 4 Muu Viimeisimmän aurinkoloman alkamispäivämäärä: Oletteko lomaillut tai muuten ollut hiihtämässä tai laskettelemassa Lapissa tai ulkomaisissa hiihtokeskuksissa viimeisen 12 kuukauden aikana? 0 En (siirtykää kysymykseen 12) 1 Kyllä Jos vastasitte kyllä, niin kuinka kauan, missä ja milloin? Lomapäivien yhteenlaskettu lukumäärä viimeisen 12 kuukauden aikana: vrk Viimeisin lomakohde: 1 Lappi 2 Keski-Eurooppa 3 Muu Viimeisimmän hiihtoloman alkamispäivämäärä: Oletteko käynyt solariumissa viimeisen vuoden aikana? 0 En (siirtykää kysymykseen 14) 1 Kyllä 13. Jos vastasitte kyllä, niin kuinka monta kertaa? kertaa Arvioikaa montako tuntia päivässä vietitte aikaa ulkona kesä-elokuussa Arkisin tuntia ja viikonloppuisin tuntia Kun oleskelette ulkona, miten suhtaudutte auringonpaisteeseen? 1 Yritän välttää suoraa auringonpaistetta 2 Olen silloin tällöin auringonpaisteessa 3 Otan aurinkoa ruskettuakseni 56

9 9 16. Kun oleskelette ulkona aurinkoisella ja lämpimällä säällä, miten pukeudutte? 1 Käytän pitkähihaista paitaa ja pitkiä housuja tai hametta 2 Käytän lyhythihaista paitaa ja pitkiä housuja/hametta tai pitkähihasta paitaa ja shortseja/lyhyttä hametta 3 Käytän lyhythihaista paitaa ja shortseja/lyhyttä hametta 4 Käytän kevyttä rantavaatetusta tai uima-asua Käytättekö kesällä yleensä aurinkovoidetta, jossa on aurinkosuoja- (UV-) kerroin? 0 En (siirtykää kysymykseen 19) 1 Kyllä 18. Mikäli vastasitte kyllä, niin mikä suojakerroin käyttämässänne voiteessa tavallisimmin on? C. LIIKUNTA 19. Ansiotyöni sisältää kevyttä kuormitusta tuntia viikossa. 20. Ansiotyöni sisältää raskasta kuormitusta, jolloin hikoilen tai hengästyn tuntia viikossa. 21. Harrastan vapaa-aikana kevyttä liikuntaa tai hyötyliikuntaa (piha- ja muut ulkotyöt jne.) tuntia viikossa. 22. Harrastan vapaa-aikana raskasta liikuntaa tai hyötyliikuntaa, jossa hikoilen tai hengästyn tuntia viikossa D. TUPAKOINTI 23. Oletteko koskaan tupakoinut säännöllisesti (lähes joka päivä ainakin vuoden ajan)? 0 En (siirtykää kysymykseen 26) 1 Olen, yhteensä vuotta Oletteko tupakoinut viimeisen kuukauden (30 vrk) aikana? 0 En (siirtykää kysymykseen 26) 1 Kyllä Jos olette tupakoinut päivittäin/kutakuinkin päivittäin viimeisen kuukauden (30 vrk) sisällä, niin kuinka paljon poltatte tai poltitte keskimäärin päivässä (ympyröikää)? En lainkaan tai yli Savukkeita Sikareita Piippua Sähkötupakkaa Nuuskaa

10 10 E. RUOANKÄYTTÖKYSELY Tämän kyselyn tarkoituksena on saada kuva ruokailutottumuksistanne. Kun täytätte tätä lomaketta, ajatelkaa viimeksi kulunutta 12 kuukautta. Mikäli ette laita ruokaa tai osallistu sen ostamiseen, kysely on hyvä täyttää perheen ruoanlaittajan kanssa. Ennen kuin aloitatte täyttämisen, tutustukaa lomakkeeseen katselemalla se lävitse. Ympyröikää seuraavissa ruokailua kuvaavissa kysymyksissä yksi, parhaiten sopiva vaihtoehto muutoin paitsi kohdassa 26, jossa voitte valita niin monta vaihtoehtoa kuin tarpeen Mitä seuraavista aterioista syötte tavallisena päivänä (ympyröikää): Kyllä En Aamupalan 1 0 Aamupäivän välipalan 1 0 Lounaan 1 0 Iltapäivän välipalan/kahvin 1 0 Päivällisen 1 0 Välipalan 1 0 Iltapalan 1 0 Yöpalan Missä tavallisena arkipäivänä syötte lämpimät aterianne? 1) Kotona tai kotona valmistettua ruokaa muualla (esim. eväät) 2) Kodin ulkopuolella (esim. työpaikkaruokalassa tai ravintolassa) 3) Sekä kotona, että kodin ulkopuolella valmistettua ruokaa 29. Minkälaista salaattikastiketta tavallisesti valitsette? 1) En käytä salaattikastikkeita 2) Öljypohjaista salaattikastiketta tai öljyä 3) Kermaviilikastiketta 4) Majoneesikastiketta 5) Mehua 6) Rasvattomia kastikkeita 30. Millaista rasvaa käytätte tavallisesti leivonnassa? 1) Kotona ei leivota 2) Voita, Oivariinia tai vastaavaa 3) Rasiamargariinia 4) Juoksevaa kasvirasvavalmistetta (pullomargariini) 5) Talousmargariinia (pakettimargariini esim. Milda, Sunnuntai) 6) Ruokaöljyä Minkälaista rasvaa tavallisesti käytätte ruoanvalmistuksessa kotona? 1) Kotona ei valmisteta ruokaa 2) Voita, Oivariinia tai vastaavaa maitorasvaa sisältävää tuotetta 3) Rasiamargariinia (esim. Becel, Flora) 4) Juoksevaa kasvirasvavalmistetta (esim. Keiju, Flora juokseva, Flora Culinesse) 5) Talousmargariinia (esimerkiksi Milda, Sunnuntai) 6) Ruokaöljyä 7) Ruoanvalmistuksessa ei tavallisesti käytetä rasvaa 31. Kuinka usein syötte rasvassa paistettuja ruokia? 1) Päivittäin 2) 4-6 kertaa viikossa 3) 1-3 kertaa viikossa 4) Harvemmin kuin kerran viikossa 32. Kuinka usein syötte aamiaisen tunnin sisällä heräämisestänne? 1) Päivittäin 2) 5-6 kertaa viikossa 3) 3-4 kertaa viikossa 4) 1-2 kertaa viikossa 5) Harvemmin tai en koskaan 24 25

11 Kuinka usein syötte tavallisesti seuraavia ruokia? Rengastakaa käyttötiheyden osalta sopivin vaihtoehto. Mikäli tavanomainen annoksenne on pienempi kuin lomakkeessa oleva keskimääräinen annoskoko, voitte ottaa sen huomioon arvioimalla käyttötiheytenne hieman normaalia pienemmäksi. Vastaavasti, mikäli annoksenne on mainittua annoskokoa suurempi, ottakaa se huomioon arvioimalla käyttötiheytenne suuremmaksi. MIKÄLI ETTE KÄYTÄ TUOTETTA, PYYDÄMME TEITÄ YMPYRÖIMÄÄN EI LAINKAAN, HARVOIN SARAKKEEN LÄPI LOMAKKEEN. 11 MAITOVALMISTEET Huom: kahvimaito kysytään myöhemmin 33. Kulutusmaito, täysmaito (lasillinen, 1,7 dl) Keskimääräinen käyttö viimeisen 12 kk aikana (ympyröikää 1 vaihtoehto) Ei lainkaan, Kerran /kk /viikko /viikko /viikko harvoin 34. Kevytmaito (lasillinen) 35.Ykkösmaito (lasillinen) 36. Rasvaton maito (lasillinen) 37. Luomumaito, rasvaton (lasillinen) 38. Luomu kevytmaito (lasillinen) 39. Soija-, kaura- tai riisimaito (1 dl) 40. Piimä, rasvaton (lasillinen, 1,7 dl) 41. Luomupiimä (lasillinen) Piimä, muu (lasillinen) 43. Viili tai jogurtti, rasvaton (purkillinen, 2 dl) 44. Viili tai jogurtti, muu (purkillinen, 2 dl) 45. Juusto, runsasrasvainen, rasvaa >26 %, esim. Turunmaa, Emmental (2 viipaletta = 20 g) 46. Juusto, keskirasvainen, rasvaa 18-26%, esim Edam (2 viipaletta = 20 g) 47. Juusto, vähärasvainen, rasvaa 10-17%, esim. Oltermanni 17% (20 g) 48. Juusto, rasvaa alle 10 %, esim. Polar 5% (20 g) 49. Maitorahka (1 dl) 50. Raejuusto (1 dl) 51. Kerma ruoanvalmistuksessa (1dl) 52. Kerman tyyppinen kasvirasvavalmiste ruoanvalmistuksessa (1 dl) 40 45

12 12 VILJAVALMISTEET Keskimääräinen käyttö viimeisen 12 kk aikana (ympyröikää 1 vaihtoehto) Ei lainkaan, Kerran /kk /viikko /viikko /viikko harvoin 53. Ruisleipä (1 viipale, 30 g) 54. Sekaleipä (1 viipale, 30 g) 55. Ranskanleipä, patonki tai muu täysin vaalea leipä (1 viipale tai pala, 30 g) 56. Näkkileipä, hapankorppu (1 viipale) 57. Puuro tai velli (2 dl) 58. Murot (2 dl) 59. Mysli (1 dl) 60. Pulla tai pullapohjainen leivonnainen, esim. korppu tai mustikkapiirakka (1 kpl) 61. Viineri tai munkki (1 kpl) 62. Kakku, kääretorttu tai leivos (annos tai 1 kpl) 63. Suolainen keksi, esim. Cream Cracker (2 kpl) 64. Makea pikkuleipä tai keksi (1 kpl) 65. Karjalanpiirakka (1 kpl, 65 g) 66. Suolainen pasteija tai piirakka (1 kpl, 65 g) MIKÄLI ETTE KÄYTÄ TUOTETTA, PYYDÄMME TEITÄ YMPYRÖIMÄÄN EI LAINKAAN, HARVOIN SARAKKEEN LÄPI LOMAKKEEN. LEIPÄRASVA 67. Voi, Oivariini tai muu voi-öljyseos (5 g) 68. Rasiamargariini 60-70% (5 g) 69. Rasiamargariini 20-40% (5 g) 70. Benecol tai Becel Pro.activ levite (5 g) 71. Sulate- tai tuorejuusto, rasvaa 20 % (esim. Olympia, Koskenlaskija, 5 g) 72. Sulate- tai tuorejuusto, rasvaa alle 20 % (esim. Polar levittyvä tai Pirkka kevyt-sulatejuusto, 5 g) Keskimääräinen käyttö viimeisen 12 kk aikana (ympyröikää 1 vaihtoehto) Ei lainkaan, Kerran /kk /viikko /viikko /viikko harvoin

13 13 LIHA, KANA, KANANMUNA, TOFU Keskimääräinen käyttö viimeisen 12 kk aikana 73. Kestomakkara, meetvursti (2 siivua) 74. Leikkelemakkara (2 siivua) 75. Maksamakkara (1 cm siivu) 76. Kokolihaleikkele, esim. suolaliha tai keittokinkku (2 siivua) 77. Jauheliharuoka, esim. lihapulla tai -kastike (1 annos) 78. Kokoliharuoka, esim. pihvi, paisti tai lihakastike (1 annos) 79. Broileri-, kana tai kalkkunaruoka (1 annos) 80. Makkararuoka, kuten nakit tai uunimakkara (1 annos) 81. Keittoruoka, esim. lihatai hernekeitto (3 dl) 82. Maksaruoka (1 annos) 83. Veriruoka (1 annos) 84. Pekoni (5 siivua, noin 100 g ) Ei lainkaan, harvoin 1-3 /kk Kerran /viikko 2-4 /viikko 5-6 /viikko Pizza (300 g annos) 86. Hampurilainen (normaalikokoinen, noin 150 g) 87. Kananmuna (1 kpl) 88. Tofu (100 g)

14 14 KALA Keskimääräinen käyttö viimeisen 12 kk aikana (ympyröikää 1 vaihtoehto) Ei lainkaan, Kerran /kk /viikko /viikko /viikko harvoin 89. Kalaruoka seuraavista kaloista: lohi, kirjolohi, taimen, nieriä, sardiini tai makrilli uunikalana, paistettuna tms. annoksena (1 annos tai 1 purkki, n. 150 g) 90. Kalaruoka seuraavista kaloista: muikku, lahna, siika, särki tai silakka uunikalana, paistettuna tms. annoksena (1 annos tai 1 purkki, n. 150 g) 91. Kalaruoka seuraavista kaloista: seiti, ahven, kuha, made tai hauki uunikalana, paistettuna tms. annoksena (1 annos tai 1 purkki, n. 150 g) 92. Kalakeitto lohesta tai kirjolohesta (annos = 3 dl) Kalakeitto muusta kalasta (annos = 3 dl) 94. Sardiini- tai makrillisäilyke (1 prk = noin 100g) 95. Tonnikala öljyssä (½ prk = 70g) 96. Tonnikala vedessä (½ prk = 70g) Silli (2 viipaletta) 98. Muu mauste- tai suolakala, kuten graavilohi tai anjovis (2 viipaletta) 99. Kalakukko (200 g) 100. Katkaravut, simpukat, äyriäiset (1 dl) 35 MIKÄLI ETTE KÄYTÄ TUOTETTA, PYYDÄMME TEITÄ YMPYRÖIMÄÄN EI LAINKAAN, HARVOIN SARAKKEEN LÄPI LOMAKKEEN.

15 15 KASVIKSET Keskimääräinen käyttö viimeisen 12 kk aikana (ympyröikää 1 vaihtoehto) Ei lainkaan, Kerran /kk /viikko /viikko /viikko harvoin 101. Tuoresalaatit (1,5 dl) 102. Raasteet (1,5 dl) 103. Majoneesipohjainen salaatti, kuten peruna- tai punajuurisalaatti (1 dl) 104. Juurekset raakana (1 porkkana tai vastaava) 105. Tomaatti (1 kpl) 106. Kurkku (2 cm pala) 107. Kukkakaali, tuore (1 dl) 108. Paprika (2 siivua) 109. Punajuuri, keitetty (1 dl) KEITETYT VIHANNEKSET 110. Sekavihannekset, keittojuurekset, wokvihannekset (1 dl) 111. Herneet ja pavut (1 dl) Kukkakaali (1 dl) 113. Parsa- tai ruusukaali (dl) 114. Porkkana (1 dl) 115. Kaalilaatikko, -keitto tai -kääryleet (1 annos) 116. Muut kasvisruoat, kuten sosekeitto (1 annos) 117. Sienet (1dl) 52 PERUNA, RIISI, MAKARONI Ei lainkaan, harvoin 118. Keitetty tai uuniperuna tai perunasose (2 kpl tai 2 dl) 119. Paistetut tai ranskalaiset perunat (2 dl) 120. Perunapohjaiset laatikot tai kiusaukset (1 annos) 121. Makaronipohjaiset laatikot tai lasagne (1 annos) 122. Keitetty riisi tai risotto, riisinuudeli (1 annos) 123. Spaghetti tai muu makaronituote kuten vehnänuudeli (1 annos) 1-3 /kk Kerran /viikko 2-4 /viikko 5-6 /viikko

16 16 HEDELMÄT JA MARJAT Ei lainkaan, harvoin 1-3 /kk Keskimääräinen käyttö viimeisen 12 kk aikana Kerran /viikko /viikko /viikko 124. Omena (1 kpl) 125. Appelsiini, greippi (1 kpl) 126. Mandariini, satsuma tms. (2 kpl) 127. Banaani (1 kpl) Viinirypäleet (10 kpl) 129. Avocado (1 kpl) 130. Muu kuten päärynä, kiivi tai meloni (1 kpl tai 100 g) 131. Tuoreet tai pakastetut marjat (1 dl) 132. Marjakiisseli (1 dl) 133. Marja- tai hedelmärahka (1 dl) 134. Marjamehu, laimennettu (lasillinen, 1,7 dl) 135. Appelsiinimehu (lasillinen) 136. Omenamehu (lasillinen) 137. Muu hedelmämehu (lasillinen) 138. Hillo tai marmeladi (1 rkl) MIKÄLI ETTE KÄYTÄ TUOTETTA, PYYDÄMME TEITÄ YMPYRÖIMÄÄN EI LAINKAAN, HARVOIN SARAKKEEN LÄPI LOMAKKEEN. JÄLKIRUOAT, MAKEISET JNE Salmiakki (1 aski tai 40 g irtona) 140. Lakritsi (6 palaa tai 1 kpl 20 gramman patukka) 141. Karamelli (esim. irtokarkit, 100 g) 142. Jäätelö tai vanukas (1,5 dl) 143. Suklaa (1 isompi patukka tai 45 g) Ei lainkaan, harvoin 1-3 /kk Keskimääräinen käyttö viimeisen 12 kk aikana Kerran /viikko /viikko /viikko

17 17 JUOMAT, MAKEUTUSAINEET JNE Suodatinkahvi (1 kuppi, 1,5 dl) 145. Pannukahvi tai muu ilman suodatinpaperia valmistettu kahvi (1 kuppi) Ei lainkaan, harvoin 1-3 /kk Keskimääräinen käyttö viimeisen 12 kk aikana Kerran /viikko /viikko /viikko 146. Pikakahvi (1 kuppi) 147. Tee (1 kuppi, 1,5 dl) 148. Teen tyyppinen juoma, kuten kamomillatee (1 kuppi)) 149. Kaakao (1 kuppi) 150. Maito kahvissa tai teessä (1 rkl) 151. Sokeri kahvissa tai teessä (2 palaa) 152. Kerma kahvissa tai teessä (1 rkl) 153. Makeutusaine juomissa tai muuten, kuten sakariini 154. Hunaja (1 rkl = 20 g) 155. Sokeroidut virvoitus- tai energiajuomat (0,5 l) 156. Sokeroimattomat virvoitusjuomat (0,5 l) 157. Alkoholiton olut, kotikalja tai pilsneri (0,33 l) ALKOHOLI Keskimääräinen käyttö viimeisen 12 kk aikana (ympyröikää 1 vaihtoehto) Ei lainkaan, Kerran /viikko /viikko /viikko harvoin /kk 158. Kakkosolut (annos 0,5 l) 159. Keskiolut (0,5 l) 160. A-olut (0,5 l) 161. Lonkero (0,5 l) 162. Lonkero, keinotekoisesti makeutettu, kevyt/light (0,5 l) 163. Siideri (0,5 l) 164. Siideri, keinotekoisesti makeutettu, kevyt/light (0,5 l) 165. Punaviini (ravintolaannos, 12 cl = 1,2 dl) 166. Valkoviini (ravintolaannos, 12 cl = 1,2 dl) 167. Muu viini (kuohuviini, roseviini, ravintola-annos, 1,2 dl) 168. Väkevä viini (likööri, sherry, portviini jne., ravintolaannos 8 cl) 169. Viina tai muu väkevä juoma (ravintola-annos 4 cl)

18 MUUT ELINTARVIKKEET 170. Suola/maustekurkku (5 viipaletta) 171. Suolatut pähkinät tai siemenet (50 g) 172. Suolaamattomat pähkinät tai siemenet (50 g) 173. Perunalastut, popcornit tai vastaavat (2 dl noin 20 g) Ei lainkaan, harvoin 1-3 /kk Keskimääräinen käyttö viimeisen 12 kk aikana Kerran /viikko /viikko /viikko 174. Oliivit (5 kappaletta) 175. Maitohappobakteereita sisältävät elintarvikkeet, kuten Gefilus, Rela tai Actimel jogurtit tai juomat* 18 6 * näiden käyttö merkitään myös esim. jogurtit lomakkeen kohtiin ja mehut kohtiin SUOLAN KÄYTTÖ 176. Syödessänne muualla kuin kotonanne, maistuuko ruoka yleensä 1) Vähemmän suolaiselta kuin kotiruokanne 2) Yhtä suolaiselta kuin kotiruokanne 3) Enemmän suolaiselta kuin kotiruokanne Ovatko valmiit einekset (kaupan valmisruoat) kotona tehtyyn ruokaan verrattuna mielestänne 1) Vähemmän suolaisia kuin kotiruokanne 2) Yhtä suolaisia kuin kotiruokanne 3) Enemmän suolaisia kuin kotiruokanne 4) En käytä eineksiä 178. Lisäättekö ruokailun yhteydessä jo lautasellanne olevaan ruokaan suolaa 1) En koskaan tai erittäin harvoin 2) Joskus, maistettuani ensin 3) Usein, maistettuani ensin 4) Usein, maistamatta makua 179. Kotona käyttämänne suolan laatu: käytättekö tavallisesti 1) Tavallista jodioitua pöytäsuolaa (natriumkloridia), esim. jodioitu Jozo 2) Jodioimatonta ruokasuolaa (esim. vuorisuola, ruususuola) 3) Merisuolaa 4) Mineraalisuolaa, jossa osa natriumista on korvattu kaliumilla ja magnesiumilla, kuten PANSUOLA tai Seltin

19 19 F. VITAMIINIT, LUONTAISTUOTTEET JA LÄÄKKEET 180. Käytättekö jotakin seuraavista valmisteista (ympyröikää sopivin vaihtoehto)? En käytä Satunnaisesti Lähes tai kausittain päivittäin Monivitamiinivalmiste (esim. Multitabs) Vitamiiniporetabletti (esim. Berocca) D-vitamiinivalmiste, pitoisuus 5 10 µg D-vitamiinivalmiste, pitoisuus µg D-vitamiinivalmiste, pitoisuus 20 µg D-vitamiinivalmiste, pitoisuus yli 20 µg C-vitamiinivalmiste E-vitamiinivalmiste Kalsiumvalmiste Rautavalmiste Magnesiumvalmiste Rasvahappovalmiste (esim. kalaöljykapselit) Käytättekö jotakin luontaistuotetta? 0 En koskaan 1 Harvoin (harvemmin kuin viikoittain) 2 Viikoittain (kerran tai muutaman kerran viikossa) 3 Päivittäin, Mitä tuotetta? Oletteko koskaan käyttänyt lääkkeitä sairauden hoitoon? 0 En koskaan 1 Kyllä, satunnaisesti, viimeksi kuussa vuonna 2 Kyllä, käytän säännöllisesti Mitä lääkärin määräämiä lääkkeitä olette käyttänyt säännöllisesti (vähintään yhden kuukauden ajan) viimeisen vuoden sisällä? Vahvuus Aloitusvuosi Lääke Käyttötarkoitus Annos (esim. mg) (noin)

20 20 G. TERVEYDENTILA 184. Onko teillä ollut elämänne aikana sairaalahoitoa vaativia sairauksia? 0 Ei (siirtykää kysymykseen 185) 1 Kyllä, mitä sairauksia ja milloin (vuosiluku)? Sairaus Alkamisvuosi Oletteko sairastanut kausi-influenssan (tavanomaista nuhakuumetta selkeästi voimakkaampi influenssa)? 0 En 1 Kyllä kertaa, joista viimeisimmän vuonna 186. Kuinka monta nuhakuumetta, flunssaa, olette sairastanut viimeisen 12 kuukauden aikana? flunssaa 187. Kuinka monta antibioottikuurin vaatinutta tulehdusta olette sairastanut viimeisen 12 kk aikana? kertaa. Antibioottikuurin syy/syyt: Onko teillä ollut luunmurtumia? Jos vastaatte kyllä, niin arvioikaa myös kuinka monta. 0 Ei 1 Kyllä, luunmurtumaa Onko teillä lääkärin toteama osteoporoosi? 0 Ei 1 Kyllä, todettu vuonna Oletteko koskaan luovuttanut verta? 0 En (siirtykää kysymykseen 192) 1 Kyllä, kertaa 191. Oletteko syönyt rautavalmisteita korvataksenne verenluovutuksessa menetetyn raudan? 0 En 1 Kyllä, satunnaisesti 2 Kyllä, aina tai lähes aina Millaiseksi itse koette terveydentilanne nyt muihin samanikäisiin verrattuna? 0 Erittäin huono 1 Huono 2 Keskinkertainen 3 Hyvä 4 Erinomainen 53

21 193. Millaisen arvioitte terveydentilanne olleen vuosi sitten muihin samanikäisiin verrattuna? 21 0 Erittäin huono 1 Huono 2 Keskinkertainen 3 Hyvä 4 Erinomainen Millaiseksi itse koette toimintakykynne nyt muihin samanikäisiin verrattuna? 0 Erittäin huono 1 Huono 2 Keskinkertainen 3 Hyvä 4 Erinomainen Millaisen arvioitte toimintakykynne olleen vuosi sitten muihin samanikäisiin verrattuna? 0 Erittäin huono 1 Huono 2 Keskinkertainen 3 Hyvä 4 Erinomainen 56 H. KIPUKYSYMYKSET 196. Kuinka usein teillä on esiintynyt kipua tai kipuja viimeksi kuluneen kuukauden aikana? 1 Minulla ei ole ollut kipua (siirtykää kysymykseen 213) 2 Minulla on ollut kipua harvemmin kuin kerran viikossa 3 Minulla on ollut kipua keskimäärin kerran viikossa 4 Minulla on ollut kipua useita kertoja viikossa 5 Minulla on kipua päivittäin tai jatkuvasti Kuinka kauan kipunne on kestänyt? 1 Alle 3 kuukautta kuukautta 3 Yli 6 kuukautta Arvioikaa kipuanne ympyröimällä numero, joka parhaiten kuvaa kipuanne viimeksi kuluneen viikon aikana keskimäärin (1 = ei kipua; 10 = pahin kuviteltavissa oleva kipu) Ei kipua Pahin kuviteltavissa oleva kipu Ympyröikää numero, joka kuvaa parhaiten sitä, miten kipu on viimeksi kuluneen viikon aikana häirinnyt normaaleja toimianne tai työntekoa kotona tai kodin ulkopuolella (1 = ei ole häirinnyt; 10 = on häirinnyt täysin) Ei ole häirinnyt On häirinnyt täysin 61-62

22 22 Onko teillä ollut viimeksi kuluneen kuukauden aikana seuraavia kipuja? Ei Kyllä, mutta harvemmin kun päivittäin Kyllä, päivittäin tai jatkuvasti 200. Kipua kehon oikealla puolella Kipua kehon vasemmalla puolella Kipua vyötärön yläpuolella Kipua vyötärön alapuolella Niskakipua Rintakehän alueen kipua (edessä tai takana) Olkapääkipua Alaselkäkipua Lonkkakipua Polvikipua Jotakin muuta nivelkipua, mitä? Päänsärkyä Vatsan alueen kipua I. TOIMINTAKYKY. Pystyttekö yleensä seuraaviin suorituksiin? Pystyn ilman vaikeuksia Pystyn, mutta se on vaikeaa En pysty 213. Pukeutumaan ilman apua Leikkaamaan varpaankyntenne Nousemaan portaita ilman apua (noin yhden kerrosvälin levähtämättä) 216. Kävelemään noin puoli kilometriä levähtämättä 217. Kantamaan noin 5 kg:n painoisen taakan vähintään sata metriä Juoksemaan noin sata metriä Juoksemaan yli puoli kilometriä Ajamaan polkupyörällä Matkustamaan junalla tai linja-autolla Lukemaan tavallista sanomalehtitekstiä (silmälaseilla tai ilman) 223. Kuulemaan, mitä useamman henkilön välisessä keskustelussa sanotaan (kuulokojeen kanssa tai ilman)

23 23 J. MURTUMAT 224. Onko teillä ollut lääkärin toteamia luunmurtumia jälkeen? 0 Ei (siirtykää kysymykseen 226) 1 Kyllä, missä luissa ja milloin? Merkitkää kaksi viimeisintä teille sattunutta murtumaa omiin kohtiinsa alle. 32 Ensimmäinen luunmurtuma jälkeen Toinen luunmurtuma jälkeen Mikä luu murtui? Mikä luu murtui? Milloin murtuma sattui?. 201 Milloin murtuma sattui? Miten murtuma sattui? Miten murtuma sattui? Liukastuin ja kaaduin 1 Liukastuin ja kaaduin 2 Kompastuin ja kaaduin 2 Kompastuin ja kaaduin 3 Kaaduin portaissa 3 Kaaduin portaissa 4 Putosin metriä 4 Putosin metriä 5 Pyörryin 5 Pyörryin 6 Olin polkupyörätapaturmassa 6 Olin polkupyörätapaturmassa 7 Olin auto-onnettomuudessa 7 Olin auto-onnettomuudessa 8 Muulla tavoin, miten? 8 Muulla tavoin, miten? Missä murtuma hoidettiin? Missä murtuma hoidettiin? 41 1 Sairaala, mikä? 1 Sairaala, mikä? 51 2 Terveyskeskus, mikä? 2 Terveyskeskus, mikä? 3 Muu, mikä? 3 Muu, mikä? 42 Kuinka murtuma todettiin? Kuinka murtuma todettiin? 1 Röntgenkuvassa 1 Röntgenkuvassa 2 Lääkäri totesi muulla tavoin 2 Lääkäri totesi muulla tavoin Onko teillä ollut enemmän kuin kaksi murtumaa jälkeen? Ei 1 Kyllä, murtumaa

24 24 K. KAATUMISET 226. Kuinka monta kertaa olette kaatunut viimeksi kuluneen vuoden (12 kk) aikana, kun mukaan luetaan nekin kaatumiset, joista selvisitte vammoitta? 0 En ole kaatunut kertaakaan (siirtykää kysymykseen 232) 1 Olen kaatunut kertaa Milloin kaaduitte viimeksi? (kuukausi) (vuosi) Missä kaaduitte viimeksi? 1 Kotona sisällä 2 Kotipihalla 3 Kadulla tai tiellä 4 Muualla sisällä 5 Muualla ulkona Miten kaaduitte viimeksi? 1 Kaaduin portaita ylös mennessä 2 Kaaduin portaita alas mennessä 3 Liukastuin 4 Kompastuin 5 Kaaduin muuten, miten? Mihin ruumiinosaan kohdistui isku kaatuessanne viimeksi? 1 Päähän 2 Käteen, yläraajaan 3 Jalkaan, alaraajaan 4 Lonkkaan, pakaraan 5 Muuhun vartaloon Kävittekö lääkärissä viimeisen kaatumisenne vuoksi? 0 En 1 Kyllä, minkä vamman vuoksi? Käytättekö kaatumisen suojavälineitä (ympyröikää oikea vaihtoehto)? Apuväline En käytä Käytän Lonkkasuoja Kenkien liukueste tai jarru 0 1 Kävelykeppi tai kävelysauvat 0 1 Rollaattori tai potkuri

25 25 Koska D-vitamiini saattaa vaikuttaa myönteisesti myös ihmisen psyykkeen, pyydämme teitä vastaamaan myös seuraaviin psyykkistä hyvinvointia ja mielialaa koskeviin kysymyksiin. L. HYVINVOINTIKYSELY Miltä teistä tuntuu? Rengastakaa se vaihtoehto 1-7, joka vastaa parhaiten käsitystänne Tähän asti elämänne on ollut täysin vailla selvää tarkoitusta sen tarkoitus ja päämäärät ovat ja päämäärää olleet täysin selvät Kuinka usein teillä on tunne, että ette oikeastaan välitä, mitä ympärillänne tapahtuu? erittäin harvoin tai ei koskaan hyvin usein 235. Kuinka usein olette yllättynyt sellaisten henkilöiden käyttäytymisestä, jotka uskoitte tuntevanne hyvin? en koskaan jatkuvasti 236. Oletteko joskus pettynyt ihmisiin, joihin luotitte? en koskaan jatkuvasti 237. Kuinka usein teistä tuntuu, että teitä kohdellaan epäoikeudenmukaisesti? hyvin usein erittäin harvoin tai ei koskaan 238. Kuinka usein teillä on sellainen tunne, että olette oudossa tilanteessa ettekä tiedä, mitä tehdä? hyvin usein erittäin harvoin tai ei koskaan 239. Koetteko, että päivittäisten tehtävienne hoitaminen on suuren mielihyvän ja tuskallista ja ikävää tyydytyksen lähde 240. Kuinka usein tunteenne ja ajatuksenne ovat oikein sekaisin? hyvin usein erittäin harvoin tai ei koskaan Kuinka usein koette tunteita, joita ette sallisi itsellenne? hyvin usein erittäin harvoin tai en koskaan 242. Monet ihmiset jopa lujaluontoiset kokevat tietyissä tilanteissa olevansa toisten tiellä. Kuinka usein olette kokeneet näin? en koskaan hyvin usein 243. Kun jotain on tapahtunut, oletteko jälkikäteen yleensä todennut, että olitte yli- tai aliarvioinut näitte asian oikeassa asian merkityksen mittakaavassa 244. Kuinka usein teillä on tunne, että päivittäiset tekemisenne ovat jokseenkin merkityksettömiä? hyvin usein erittäin harvoin tai ei koskaan 245. Kuinka usein teillä on tunteita, joita ette koe voivanne varmuudella pitää kurissa? hyvin usein erittäin harvoin tai ei koskaan 20

26 26 M. MIELIALAKYSELY 246. Minkälainen on mielialanne? 1 mielialani on melko valoisa ja hyvä 2 en ole alakuloinen tai surullinen 3 tunnen itseni alakuloiseksi ja surulliseksi 4 olen alakuloinen jatkuvasti, enkä pääse siitä eroon 5 olen niin masentunut ja alavireinen, etten enää kestä Miten suhtaudutte tulevaisuuteen? 1 suhtaudun tulevaisuuteen toiveikkaasti 2 en suhtaudu tulevaisuuteen toivottomasti 3 tulevaisuus tuntuu minusta melko masentavalta 4 minusta tuntuu, ettei minulla ole tulevaisuudelta mitään odotettavaa 5 tulevaisuus tuntuu minusta toivottomalta, enkä jaksa uskoa, että asiat muuttuisivat parempaan päin Miten katsotte elämänne sujuneen? 1 olen elämässäni onnistunut huomattavan usein 2 en tunne epäonnistuneeni elämässä 3 minusta tuntuu, että olen epäonnistunut pyrkimyksissäni tavallista useammin 4 elämäni on tähän saakka ollut vain sarja epäonnistumisia 5 tunnen epäonnistuneeni täydellisesti ihmisenä Miten tyytyväiseksi tai tyytymättömäksi tunnette itsenne? 1 olen varsin tyytyväinen elämääni 2 en ole erityisen tyytyväinen 3 en nauti asioista samalla tavoin kuin ennen 4 minusta tuntuu, etten saa enää tyydytystä juuri mistään 5 olen täysin tyytymätön kaikkeen Minkälaisena pidätte itseänne? 1 tunnen itseni melko hyväksi 2 en tunne itseäni huonoksi ja arvottomaksi 3 tunnen itseni huonoksi ja arvottomaksi melko usein 4 nykyään tunnen itseni arvottomaksi melkein aina 5 olen kerta kaikkiaan huono ja arvoton Onko teillä pettymyksen tunteita? 1 olen tyytyväinen itseeni ja suorituksiini 2 en ole pettynyt itseni suhteen 3 olen pettynyt itseni suhteen 4 inhoan itseäni 5 vihaan itseäni Onko teillä itsenne vahingoittamiseen liittyviä ajatuksia? 1 minulla ei ole koskaan ollut itsemurha-ajatuksia 2 en ajattele, enkä halua vahingoittaa itseäni 3 minusta tuntuu, että olisi parempi, jos olisin kuollut 4 minulla on tarkat suunnitelmat itsemurhasta 5 tekisin itsemurhan, jos siihen olisi mahdollisuus 27

27 Miten suhtaudutte vieraiden ihmisten tapaamiseen? 1 pidän ihmisten tapaamisesta ja juttelemisesta 2 en ole menettänyt kiinnostusta muihin ihmisiin 3 toiset ihmiset eivät enää kiinnosta minua niin paljon kuin ennen 4 olen melkein menettänyt mielenkiintoni sekä tunteeni toisia ihmisiä kohtaan 5 olen menettänyt mielenkiintoni muihin ihmisiin, enkä välitä heistä lainkaan Miten koette päätösten tekemisen? 1 erilaisten päätösten tekeminen on minulle helppoa 2 pystyn tekemään päätöksiä samoin kuin ennenkin 3 varmuuteni on vähentynyt ja yritän lykätä päätöksen tekoa 4 minulla on suuria vaikeuksia päätösten teossa 5 en pysty enää lainkaan tekemään ratkaisuja ja päätöksiä Minkälaisena pidätte olemustanne ja ulkonäköänne? 1 olen melko tyytyväinen ulkonäkööni ja olemukseeni 2 ulkonäössäni ei ole minua haittaavia piirteitä 3 olen huolissani siitä, että näytän epämiellyttävältä 4 minusta tuntuu, että näytän rumalta 5 olen varma, että näytän rumalta ja vastenmieliseltä Minkälaista nukkumisenne on? 1 minulla ei ole nukkumisessa minkäänlaisia vaikeuksia 2 nukun yhtä hyvin kuin ennenkin 3 herätessäni aamuisin olen paljon väsyneempi kuin ennen 4 minua haittaa unettomuus 5 kärsin unettomuudesta, nukahtamisvaikeuksista tai liian aikaisesta kesken unien heräämisestä 257. Kuinka monta tuntia nukutte keskimäärin yössä? tuntia minuuttia 258. Entä vuorokaudessa, yö- ja päiväunet yhteensä? tuntia minuuttia Tunnetteko väsymystä ja uupumusta? 1 väsyminen on minulle lähes täysin vierasta 2 en väsy helpommin kuin tavallisestikaan 3 väsyn helpommin kuin ennen 4 vähäinenkin työ väsyttää ja uuvuttaa minua 5 olen liian väsynyt tehdäkseni mitään Minkälainen ruokahalunne on? 1 ruokahalussani ei ole mitään hankaluuksia 2 ruokahaluni on ennallaan 3 ruokahaluni on huonompi kuin ennen 4 ruokahaluni on nyt paljon huonompi kuin ennen 5 minulla ei ole enää lainkaan ruokahalua Oletteko ahdistunut ja jännittynyt? 1 pidän itseäni melko hyvähermoisena, enkä ahdistu kovinkaan helposti 2 en tunne itseäni ahdistuneeksi tai huonohermoiseksi 3 ahdistun ja jännityn melko helposti 4 tulen erityisen helposti tuskaiseksi, ahdistuneeksi tai jännittyneeksi 5 tunnen itseni jatkuvasti ahdistuneeksi ja tuskaiseksi kuin hermoni olisivat loppuun kuluneet 42

28 28 Lopuksi kysymme vielä teiltä mahdollisesti mitattuja veri- ja verenpainearvoja. Mikäli teillä on tiedossa nämä arvot (viimeisin mittaus), toivomme teidän täyttävän ne seuraavaan taulukkoon: Mittaustulos Mittausvuosi Verensokeri. mmol/l 263. Kokonaiskolesteroli. mmol/l 264. LDL-kolesteroli. mmol/l 265. HDL-kolesteroli. mmol/l 266. Triglyseridit. mmol/l 267. Verenpaine / mmhg Tarkistakaa vielä kerran, että olette vastannut jokaiseen kysymykseen. PALAUTTAKAA SEURAAVAKSI TÄMÄ LOMAKENIPPU KOKONAISUUDESSAAN SEURAAVAAN OSOITTEESEEN: FIND-tutkimus Tutkija SARI VOUTILAINEN Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö PL Kuopio OTAMME TEIHIN YHTEYTTÄ NOIN KUUKAUDEN KULUESSA, KIITOS VASTAAMISESTA!

VitDmet, KYSELYLOMAKE

VitDmet, KYSELYLOMAKE TARRA 1-5 01 Itä-Suomen yliopisto, Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö Päivämäärä: / / -15 VitDmet, KYSELYLOMAKE Vastatkaa jokaiseen kysymykseen omien kokemustenne ja tietojenne

Lisätiedot

D-vitamiinitutkimus, RUOANKÄYTTÖKYSELY. Lomakkeen täyttöpäivä:. 201 Tutkittavan nimi: Tutkittavan osoite:

D-vitamiinitutkimus, RUOANKÄYTTÖKYSELY. Lomakkeen täyttöpäivä:. 201 Tutkittavan nimi: Tutkittavan osoite: D-vitamiinitutkimus, RUOANKÄYTTÖKYSELY Tarra Lomakkeen täyttöpäivä:. 201 Tutkittavan nimi: Tutkittavan osoite: Tämän kyselyn tarkoituksena on saada kuva ruokailutottumuksistanne. Kun täytätte tätä lomaketta,

Lisätiedot

VitDmet RUOANKÄYTTÖKYSELY Lomakkeen täyttöpäivä: ) ruokaöljyä

VitDmet RUOANKÄYTTÖKYSELY Lomakkeen täyttöpäivä: ) ruokaöljyä Itä-Suomen yliopisto Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö VitDmet RUOANKÄYTTÖKYSELY Lomakkeen täyttöpäivä:. 2011 Tämän kyselyn tarkoituksena on saada kuva ruokailutottumuksistanne.

Lisätiedot

RBDI Suomen oloihin kehitetty lyhyt masennusoireilun kysely

RBDI Suomen oloihin kehitetty lyhyt masennusoireilun kysely Vastauspäivämäärä Potilaan nimi Henkilötunnus Tiedustelemme tällä lomakkeella mielialan erilaisia piirteitä. Vastatkaa kuhunkin kysymykseen sillä tavalla millaiseksi tunnette itsenne tällä hetkellä. Rastittakaa

Lisätiedot

TERVEYS 2011. Tutkimus suomalaisten terveydestä ja toimintakyvystä 2. KYSELY NUORET AIKUISET T4003_2

TERVEYS 2011. Tutkimus suomalaisten terveydestä ja toimintakyvystä 2. KYSELY NUORET AIKUISET T4003_2 TERVEYS 2011 Tutkimus suomalaisten terveydestä ja toimintakyvystä 2. KYSELY NUORET AIKUISET Seuraavassa Teiltä tiedustellaan mm. allergiaoireita sekä tuki- ja lii kuntaelinten oireita. Lopuksi Teitä pyydetään

Lisätiedot

RUOANKÄYTTÖKYSELY. Lomakkeen täyttöpäivä: 20 päivä kuukausi

RUOANKÄYTTÖKYSELY. Lomakkeen täyttöpäivä: 20 päivä kuukausi RUOANKÄYTTÖKYSELY Sukupuoli Mies Nainen Lomakkeen täyttöpäivä: 20 päivä kuukausi vuosi Tämän lomakkeen tarkoituksena on saada tarkka kuva ruokavaliostanne. Ajatelkaa lomaketta täyttäessänne viimeksi kulunutta

Lisätiedot

SEURANTAKYSELY ELÄMÄNTAPARYHMÄLÄISILLE

SEURANTAKYSELY ELÄMÄNTAPARYHMÄLÄISILLE Perusterveydenhuollon yksikkö Terveyden edistäminen ja preventio 20130108 Tämän lomakkeen tarkoitus on kartoittaa ryhmään osallistuvien terveystottumuksia ja auttaa ryhmän tapaamisten sisältöjen suunnittelussa.

Lisätiedot

Lahden sosiaali- ja terveystoimi TERVEYSTAPAAMISEN ESITIEDOT 1 (8) Opiskeluterveydenhuolto

Lahden sosiaali- ja terveystoimi TERVEYSTAPAAMISEN ESITIEDOT 1 (8) Opiskeluterveydenhuolto Lahden sosiaali- ja terveystoimi TERVEYSTAPAAMISEN ESITIEDOT 1 (8) Oppilaitos/opintosuunta/ryhmä/luokka Nimi: Osoite: Puhelin: Aloitusvuosi: 20 Henkilötunnus: Kotikunta: Sähköposti: Opiskelu Aiemmat koulutukset

Lisätiedot

Tarran paikka. Kansanterveyslaitos Ravinnonkäyttökysely T2006. Nimi: Lomakkeen täyttöpäivä: / 20

Tarran paikka. Kansanterveyslaitos Ravinnonkäyttökysely T2006. Nimi: Lomakkeen täyttöpäivä: / 20 Tarran paikka Kansanterveyslaitos Ravinnonkäyttökysely T2006 Nimi: Lomakkeen täyttöpäivä: / 20 Tämän lomakkeen tarkoituksena on saada tarkka kuva ruokavaliostanne. Ajatelkaa lomaketta täyttäessänne viimeksi

Lisätiedot

Lahden sosiaali- ja terveystoimi TERVEYSTAPAAMISEN ESITIEDOT 1 (9) Opiskeluterveydenhuolto

Lahden sosiaali- ja terveystoimi TERVEYSTAPAAMISEN ESITIEDOT 1 (9) Opiskeluterveydenhuolto Lahden sosiaali- ja terveystoimi TERVEYSTAPAAMISEN ESITIEDOT 1 (9) Oppilaitos/opintosuunta/ryhmä/luokka Nimi: Osoite: Puhelin: Aloitusvuosi: 20 Henkilötunnus: Kotikunta: Sähköposti: Opiskelu Aiemmat koulutukset

Lisätiedot

BDI-21, Terveys 2000 versio ja pisteytysohje

BDI-21, Terveys 2000 versio ja pisteytysohje BDI-21, Terveys 2000 versio ja pisteytysohje (Poimittu BDI:n 21-osioiseen versioon (Beck et al. 1961) kuuluvat kysymyssarjat ja niiden pisteytysohjeet Terveys 2000 -tutkimuksen Kysely 1:ssä* (www.terveys2000.fi)

Lisätiedot

RUOKAPÄIVÄKIRJA JA RUUANKÄYTTÖKYSELY

RUOKAPÄIVÄKIRJA JA RUUANKÄYTTÖKYSELY RUOKAPÄIVÄKIRJA JA RUUANKÄYTTÖKYSELY ARVOISA ASIAKAS Ruokapäiväkirjan ja ruuankäyttökyselyn avulla selvitämme ruokatottumuksianne ja ravinnonsaantianne. Tietojanne käsitellään täysin luottamuksellisesti,

Lisätiedot

Seuranta- ja loppukysely

Seuranta- ja loppukysely Perusterveydenhuollon yksikkö Terveyden edistäminen ja preventio, 20170604 Seuranta- ja loppukysely NIMI Ikä Pvm 1. Paino 2. Pituus 3. Verenpaine 1. / 2. / http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/naytaartikkeli/tunnut/hoi04010#t3

Lisätiedot

Miten voit?-terveyskysely

Miten voit?-terveyskysely Miten voit?-terveyskysely Nimi Henkilötunnus Sähköpostiosoite Puh. Haluamme tukea sinua välittämään itsestäsi ja huolehtimaan terveydestäsi ja hyvinvoinnistasi. Tässä kyselyssä kysymme sinulta hyvinvointiin

Lisätiedot

MINUN MAKUMIELTYMYKSENI ALLERGIANI/ERITYISRUOKAVALIONI:

MINUN MAKUMIELTYMYKSENI ALLERGIANI/ERITYISRUOKAVALIONI: MINUN MAKUMIELTYMYKSENI ALLERGIANI/ERITYISRUOKAVALIONI: OHJE: Merkitse tärkeät makumieltymykset rastilla tai kirjoittamalla ruudukkoon tuotenimi tai ympyröimällä esimerkeistä. Päivitä mieltymykset muutosten

Lisätiedot

Akava-järjestöjen Lomayhdistys A-lomat ry Suomen Ammattiliittojen Lomajärjestö SAL ry Toimihenkilölomat T-lomat ry.

Akava-järjestöjen Lomayhdistys A-lomat ry Suomen Ammattiliittojen Lomajärjestö SAL ry Toimihenkilölomat T-lomat ry. Akava-järjestöjen Lomayhdistys A-lomat ry Suomen Ammattiliittojen Lomajärjestö SAL ry Toimihenkilölomat T-lomat ry Testaaja: KUNTOREMONTTI -testit Organisaatio: Elämäntapakysely Ole hyvä ja vastaa huolella

Lisätiedot

TERVEYS 2011. Tutkimus suomalaisten terveydestä ja toimintakyvystä 2. KYSELY T4003

TERVEYS 2011. Tutkimus suomalaisten terveydestä ja toimintakyvystä 2. KYSELY T4003 TERVEYS 2011 Tutkimus suomalaisten terveydestä ja toimintakyvystä 2. KYSELY Seuraavassa Teiltä tiedustellaan mm. hengityselinten oireita, hengenahdistusta, rintakipua, allergiaoireita sekä tuki- ja lii

Lisätiedot

3. Verenpaine 1. / 2. /

3. Verenpaine 1. / 2. / Perusterveydenhuollon yksikkö Terveyden edistäminen ja preventio, 20170604 Alkukysely NIMI Ikä Pvm 1. Paino 2. Pituus 3. Verenpaine 1. / 2. / http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/naytaartikkeli/tunnut/hoi04010#t3

Lisätiedot

FinTerveys-tutkimus RUOANKÄYTTÖLOMAKE

FinTerveys-tutkimus RUOANKÄYTTÖLOMAKE ffq-lomakkeen painettu viivakoodi ft17_ffq_viivakoodi_paino ffq-lomakkeen viivakooditarra ffq-lomakkeen tallennuskieli ft17_ffq_viivakoodi_tarra ft17_ffq_lomakekieli FinTerveys-tutkimus RUOANKÄYTTÖLOMAKE

Lisätiedot

Miten voit?-terveyskysely

Miten voit?-terveyskysely Miten voit?-terveyskysely AMMATTIKORKEAKOULUOPISKELIJOILLE Nimi Henkilötunnus Sähköpostiosoite Puh. Koulutusohjelma Hyvä opiskelija, tervetuloa käyttämään opiskeluterveydenhuollon palveluja! Haluamme tukea

Lisätiedot

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, OPI -hanke KYSELY 1

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, OPI -hanke KYSELY 1 1 Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, OPI -hanke KYSELY 1 Hyvä Kuntoutuja! Tutkimusnumero Tämän kyselyn tarkoituksena on saada lisätietoja terveydestänne, hyvinvoinnistanne, opiskelustanne ja elämänlaadustanne.

Lisätiedot

1 Lasten ruoka-allergiatutkimus. Lomake nro (A-lomakkeesta, terveydenhoitaja täyttää)

1 Lasten ruoka-allergiatutkimus. Lomake nro (A-lomakkeesta, terveydenhoitaja täyttää) 1 Lasten ruoka-allergiatutkimus Lomake nro (A-lomakkeesta, terveydenhoitaja täyttää) LOMAKE C. Kotona täytettävä, palautus postitse palautuskirjekuoressa. VASTAUSOHJE Vastatkaa taulukkomuotoisiin kysymyksiin

Lisätiedot

Kasvisravinto-opas. Vihjeitä viisaisiin valintoihin

Kasvisravinto-opas. Vihjeitä viisaisiin valintoihin Kasvisravinto-opas Vihjeitä viisaisiin valintoihin Kasvisruokailijan ruokapyramidi on saman näköinen kuin tavallinen ruokapyramidi. Ainoastaan eläinkunnan proteiinilähteet on korvattu kasvikunnan proteiinilähteillä

Lisätiedot

-tutkimus Ruoankäyttölomake

-tutkimus Ruoankäyttölomake Lomaketarra -tutkimus Ruoankäyttölomake Sukupuoli Mies Nainen Lomakkeen täyttöpäivä 2017 päivä kuukausi Lomakkeen tavoitteena on saada tarkka kuva tavanomaisesta ruokavaliostanne. Kun täytätte lomaketta,

Lisätiedot

Aamupala, välipala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. * Nämä ruokailut tulisi löytyä urheilijan päivästä. 21.10.2013 Salpa ry, Taitoluistelu

Aamupala, välipala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. * Nämä ruokailut tulisi löytyä urheilijan päivästä. 21.10.2013 Salpa ry, Taitoluistelu Aamupala, välipala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala * Nämä ruokailut tulisi löytyä urheilijan päivästä Aamiainen * älä lähde treeneihin ilman aamiaista * aamiainen vaikuttaa koko päivään Jos

Lisätiedot

URHEILIJANUOREN RUOKAVALIO

URHEILIJANUOREN RUOKAVALIO URHEILIJANUOREN RUOKAVALIO Aamupala, välipala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala * Nämä ruokailut tulisi löytyä urheilijan päivästä AAMIAINEN * ÄLÄ LÄHDE TREENEIHIN ILMAN AAMIAISTA * AAMIAINEN

Lisätiedot

Terveyskysely Miten voit?

Terveyskysely Miten voit? Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto Aikuisopiskelijat Luottamuksellinen Terveyskysely Miten voit? Opiskelijana sinulla on oikeus maksuttomaan terveystarkastukseen. Henkilötiedot Sukunimi Etunimi Henkilötunnus

Lisätiedot

ILMOITTAUTUMINEN, MITTAUKSET JA HAASTATTELU

ILMOITTAUTUMINEN, MITTAUKSET JA HAASTATTELU Tutkimusnumero -- tarra SVT+D täydentävä tutkimus ILMOITTAUTUMINEN, MITTAUKSET JA HAASTATTELU Tallennuspäivä: / 200 Tallennuksen alkuaika: Sukunimi: Etunimi: Syntymäaika: Sukupuoli: Lähiosoite: Postinumero:

Lisätiedot

Eväitä ruokapuheisiin

Eväitä ruokapuheisiin Eväitä ruokapuheisiin Esityksessä on ravitsemussuositusten mukainen viikon ruokavalio kevyttä työtä tekevälle, liikuntaa harrastavalle naiselle (8,4 MJ/vrk eli 2000 kcal/vrk). Yksittäisille aterioille

Lisätiedot

PAINONPUDOTUSSUUNNITELMA. Tiina Lahti. Tavoitepaino: 70kg Lähtöpaino: 76,5kg Painonpudotus: 6,5kg Tavoiteajankohta: Klo 19.00 11.12.

PAINONPUDOTUSSUUNNITELMA. Tiina Lahti. Tavoitepaino: 70kg Lähtöpaino: 76,5kg Painonpudotus: 6,5kg Tavoiteajankohta: Klo 19.00 11.12. PAINONPUDOTUSSUUNNITELMA Tiina Lahti Tavoitepaino: 70kg Lähtöpaino: 76,5kg Painonpudotus: 6,5kg Tavoiteajankohta: Klo 19.00 11.12.2009 Aikaa: 11 vrk Tiistai 1.12 - Keskiviikko 9.12 Aamupaino: 76,5kg Iltapaino:

Lisätiedot

Kempeleen neuvola. Hyvät vanhemmat!

Kempeleen neuvola. Hyvät vanhemmat! Kempeleen neuvola Hyvät vanhemmat! Tervetuloa Kempeleen äitiysneuvolan asiakkaaksi! Neuvolan työntekijöiden tarkoituksena on olla lasta odottavan perheen käytettävissä sekä vauvan että vanhempien hyvinvointiin

Lisätiedot

Ravinto-opas. Vihjeitä viisaisiin valintoihin

Ravinto-opas. Vihjeitä viisaisiin valintoihin Ravinto-opas Vihjeitä viisaisiin valintoihin Ruokapyramidi 2000 kcal:n energiataso Kasvisruokailijan ruokapyramidi on saman näköinen kuin tavallinen ruokapyramidi. Ainoastaan eläinkunnan proteiinilähteet

Lisätiedot

Työhyvinvointia terveyttä edistämällä: Ravinto ja terveys. 24.10.2006 Henna-Riikka Seppälä 1

Työhyvinvointia terveyttä edistämällä: Ravinto ja terveys. 24.10.2006 Henna-Riikka Seppälä 1 Työhyvinvointia terveyttä edistämällä: Ravinto ja terveys 24.10.2006 Henna-Riikka Seppälä 1 RAVINNON MERKITYS TERVEYDELLE Onko merkitystä? Sydän- ja verisuonisairaudet Verenpaine Kolesteroli Ylipaino Diabetes

Lisätiedot

Palauta täytetty ruokapäiväkirja viimeistään viikkoa ennen ravitsemusterapeutti Nina Laaksosen vastaanottoaikaa lastenpoliklinikalle.

Palauta täytetty ruokapäiväkirja viimeistään viikkoa ennen ravitsemusterapeutti Nina Laaksosen vastaanottoaikaa lastenpoliklinikalle. Ohje potilaalle 1 (5) Potilasohje Eksote RUOKAPÄIVÄKIRJA Ruokapäiväkirjaan tulee merkitä kaikki syömiset ja juomiset (myös vitamiini- ja kivennäisainevalmisteet) kirjanpitopäivien aikana. Ruokapäiväkirjaa

Lisätiedot

OPISKELUTERVEYDENHUOLLON TERVEYSKYSELY Tiedot tulevat vain opiskeluterveydenhuollon käyttöön. HENKILÖTIEDOT ASUMINEN OPISKELU LIIKUNTA JA VAPAA-AIKA

OPISKELUTERVEYDENHUOLLON TERVEYSKYSELY Tiedot tulevat vain opiskeluterveydenhuollon käyttöön. HENKILÖTIEDOT ASUMINEN OPISKELU LIIKUNTA JA VAPAA-AIKA 1 Kangasalan sosiaali- ja terveyskeskus Opiskeluterveydenhuolto OPISKELUTERVEYDENHUOLLON TERVEYSKYSELY Tiedot tulevat vain opiskeluterveydenhuollon käyttöön. HENKILÖTIEDOT Suku- ja etunimi Pvm: / 20 Sosiaaliturvatunnus

Lisätiedot

Tavallisimmat ongelmat Suomessa

Tavallisimmat ongelmat Suomessa Terveyttä ravinnosta Ursula Schwab FT, dosentti, laillistettu ravitsemusterapeutti Lääketieteen laitos / Kliininen ravitsemustiede, Itä-Suomen yliopisto Medisiininen keskus / Kliininen ravitsemus, KYS

Lisätiedot

NUORTEN TERVEYSSEURANTA. Lomake täytetään terveydenhoitajan vastaanotolla 8. 9. lk. Hyvä nuori

NUORTEN TERVEYSSEURANTA. Lomake täytetään terveydenhoitajan vastaanotolla 8. 9. lk. Hyvä nuori Tähän tunnistetarra NUORTEN TERVEYSSEURANTA Hyvä nuori Lomake täytetään terveydenhoitajan vastaanotolla 8. 9. lk Osallistut tärkeään tutkimukseen, jonka tarkoituksena on lisätä tietoa nuorten terveydestä

Lisätiedot

OMAT RUOKA-, LIIKUNTA- JA UNITOTTUMUKSET

OMAT RUOKA-, LIIKUNTA- JA UNITOTTUMUKSET OMAT RUOKA-, LKUNTA- JA UNTOTTUMUKSET Nimi päivämäärä (v) (kk) (pv) Kyselyn tarkoituksena on pohtia arkisia tottumuksiasi. Kysely auttaa sinua huomaamaan, mitä hyvää ja arvokasta arjessasi on. Ole hyvä

Lisätiedot

Ravinto-opas Vihjeitä viisaisiin valintoihin

Ravinto-opas Vihjeitä viisaisiin valintoihin Ravinto-opas Vihjeitä viisaisiin valintoihin Ruokapyramidi Alaosassa olevat ruokaaineet muodostavat päivittäisen ruokavalion perustan Hedelmät ja vihannekset Viljavalmisteet Huipulla olevia ruokaaineita

Lisätiedot

Ikäihmisen ravitsemus

Ikäihmisen ravitsemus Ikäihmisen ravitsemus Ravitsemusterapeutti Nea Kurvinen Ravitsemusterapia Balans www.ravitsemusbalans.fi Puh. 044 2525 311, nea.kurvinen@ravitsemusbalans.fi Mitä muutoksia ikä voi tuoda syömiseen? Nälän

Lisätiedot

EVÄITÄ RUOKAPUHEISIIN. Vinkkejä jokapäiväiseen ruokailuun

EVÄITÄ RUOKAPUHEISIIN. Vinkkejä jokapäiväiseen ruokailuun EVÄITÄ RUOKAPUHEISIIN Vinkkejä jokapäiväiseen ruokailuun Mieltä keventäviä ajatuksia ruoasta Syömisellä voi vaikuttaa hyvinvointiin ja jaksamiseen Säännöllinen ateriarytmi on terveyden kannalta parasta

Lisätiedot

KYSELY TERVEYSTOTTUMUKSISTA JA ELÄMÄNTAVOISTA

KYSELY TERVEYSTOTTUMUKSISTA JA ELÄMÄNTAVOISTA KYSELY TERVEYSTOTTUMUKSISTA JA ELÄMÄNTAVOISTA Hyvinkään sairaanhoitoalueen Psykiatria 1 FYYSINEN AKTIIVISUUS 1.1 Kuinka paljon liikut ja rasitat itseäsi ruumiillisesti vapaa-aikana? Jos rasitus vaihtelee

Lisätiedot

RUOKAPÄIVÄKIRJA. Ei enää tee mieli syödä. Tekee mieli syödä

RUOKAPÄIVÄKIRJA. Ei enää tee mieli syödä. Tekee mieli syödä Hei! Terveellisten elämäntapojen opettelu on hyvä aloittaa tämän hetkisten tottumusten tutkimisella. Se auttaa hahmottamaan sitä millaiset omat tottumukset todellisuudessa ovat verrattuna siihen millaisiksi

Lisätiedot

WHOQOL BREF MAAILMAN TERVEYSJÄRJESTÖN ELÄMÄNLAATUMITTARI LYHYT VERSIO. Vain tutkijoiden sisäiseen käyttöön_ (Only for internal use for researchers).

WHOQOL BREF MAAILMAN TERVEYSJÄRJESTÖN ELÄMÄNLAATUMITTARI LYHYT VERSIO. Vain tutkijoiden sisäiseen käyttöön_ (Only for internal use for researchers). WHOQOL BREF MAAILMAN TERVEYSJÄRJESTÖN ELÄMÄNLAATUMITTARI LYHYT VERSIO Vain tutkijoiden sisäiseen käyttöön_ (Only for internal use for researchers). Kaavat eri ulottuvuuksien yhteispisteiden laskemiseen

Lisätiedot

Vauhtia ja voimaa ruokavaliosta

Vauhtia ja voimaa ruokavaliosta Vauhtia ja voimaa ruokavaliosta Anna elämän maistua 1 Tarvitset reilusti energiaa ja ravintoaineita Monipuolinen ruokavalio tarjoaa riittävästi energiaa ja ravintoaineita kasvuun ja kehittymiseen, liikunnan

Lisätiedot

WHOQOL-BREF MAAILMAN TERVEYSJÄRJESTÖN ELÄMÄNLAATUMITTARI - LYHYT VERSIO

WHOQOL-BREF MAAILMAN TERVEYSJÄRJESTÖN ELÄMÄNLAATUMITTARI - LYHYT VERSIO WHOQOL-BREF MAAILMAN TERVEYSJÄRJESTÖN ELÄMÄNLAATUMITTARI - LYHYT VERSIO Ulottuvuus 1 Ulottuvuus 2 Ulottuvuus 3 Ulottuvuus 4 Kaavat eri ulottuvuuksien yhteispisteiden laskemiseen (6-Q3) + (6-Q4) + Q10 +

Lisätiedot

Oppilaitos: Luokka: Vastaava opettaja:

Oppilaitos: Luokka: Vastaava opettaja: TERVEYSKYSELY Oppilaitos: Luokka: Vastaava opettaja: Opiskelutyö edellyttää hyvää fyysistä ja psyykkistä kuntoa. Terveydentilasta ja kunnosta huolehtiminen on yksi elämän perusedellytyksistä. Pysähdy hetkeksi

Lisätiedot

5. Rasvan laatu kuntoon

5. Rasvan laatu kuntoon 5. Rasvan laatu kuntoon Leivän päällä, ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa käytetyt näkyvät rasvat vaikuttavat rasvan laatuun. Taulukossa 7 on esitetty näkyvien rasvojen laatu. Taulukko 7: Levitettävien

Lisätiedot

Ruokapäiväkirja. nro 3. Nimi: Pvm: Viikonpäivä:

Ruokapäiväkirja. nro 3. Nimi: Pvm: Viikonpäivä: Taulukko 1: Kirjoita kaikki päivän aikana syömäsi ruoat ja juomasi juomat alla olevaan listaan. Merkitse yhdelle riville vain yksi Taulukko 2: Kirjoita kaikki päivän aikana syömäsi ruoat ja juomasi juomat

Lisätiedot

Skaffari ym. Päiväkoti-ikäisten lasten ruokavalio 3 LASTEN RUOKAVALIO

Skaffari ym. Päiväkoti-ikäisten lasten ruokavalio 3 LASTEN RUOKAVALIO 3 LASTEN RUOKAVALIO Lasten ruokavalion koostumusta tarkasteltiin luokittelemalla samankaltaiset ruoat ja elintarvikkeet 13 pääryhmään sekä edelleen alaryhmiin. elintarvikeryhmät esimerkkielintarvikkeineen

Lisätiedot

TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA

TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA Ruoka vaikuttaa monella tapaa toimintakykyysi: päivittäisistä toiminnoista, kotitöistä ja liikkumisesta suoriutumiseen muistiin, oppimiseen ja tarkkaavaisuuteen elämänhallintaan

Lisätiedot

21.10.2013 Salpa ry, Taitoluistelu

21.10.2013 Salpa ry, Taitoluistelu Monipuolinen ja riittävä ravinto on nuoren urheilijan terveyden ja kehittymisen kannalta yhtä tärkeää kuin oikein suoritettu harjoittelu, lihashuolto ja lepo. Oikea ruoalla parannat suoritusta harjoituksissa

Lisätiedot

Valio Oy TYÖIKÄISEN RAVITSEMUS JA TERVEYS

Valio Oy TYÖIKÄISEN RAVITSEMUS JA TERVEYS TYÖIKÄISEN RAVITSEMUS JA TERVEYS MONIPUOLISEN RUOKAVALION PERUSTA Vähärasvaisia ja rasvattomia maitotuotteita 5-6 dl päivässä sekä muutama viipale vähärasvaista ( 17 %) ja vähemmän suolaa sisältävää juustoa.

Lisätiedot

Nuoren urheilijan ravitsemus. 28.3.2013 Suvi Erkkilä Ravitsemustieteen opiskelija Itä-Suomen Yliopisto

Nuoren urheilijan ravitsemus. 28.3.2013 Suvi Erkkilä Ravitsemustieteen opiskelija Itä-Suomen Yliopisto Nuoren urheilijan ravitsemus 28.3.2013 Suvi Erkkilä Ravitsemustieteen opiskelija Itä-Suomen Yliopisto Mitä kaikkea huomioitava? Kokonaisuus Ateriarytmi Riittävä energiansaanti Nestetasapaino + Välipalaesimerkkejä

Lisätiedot

5.1.2015. Kehityskolmio. Urheilija kehittyy ja pysyy terveenä + - Kunnon ruokaa luistelijalle. tammikuu 2015. Harjoittelu. Lepo Kehon huolto.

5.1.2015. Kehityskolmio. Urheilija kehittyy ja pysyy terveenä + - Kunnon ruokaa luistelijalle. tammikuu 2015. Harjoittelu. Lepo Kehon huolto. Kunnon ruokaa luistelijalle tammikuu 2015 Johanna Kleemola Kehityskolmio Harjoittelu Ravinto HYVÄ LUISTELIJA Lepo Kehon huolto Urheilija kehittyy ja pysyy terveenä Harjoittelun sisältö ja harjoitusten

Lisätiedot

Ruokapäiväkirjaa pidetään: Ruokapäiväkirjan täyttäjä: puhelinnumero:

Ruokapäiväkirjaa pidetään: Ruokapäiväkirjan täyttäjä: puhelinnumero: CHFRH_v2 Liite 1. RUOKAPÄIVÄKIRJA Täytetään kotona Lomake tarkistettu: Tutkittavan tunnus: Lapsen nimi: Ruokapäiväkirjan täyttäjä: puhelinnumero: Ruokapäiväkirjaa pidetään: Otathan yhteyttä, jos joku päivistä

Lisätiedot

KOUKUN HELMEN KOTIATERIAPALVELU

KOUKUN HELMEN KOTIATERIAPALVELU KOUKUN HELMEN KOTIATERIAPALVELU Palveluksessanne 31.1.2014 2009 Tampereen Ateria KOUKUN HELMI Koukun Helmen keittiössä ammattitaitoinen henkilökuntamme valmistaa suurella sydämellä maukkaita aterioita

Lisätiedot

Aineksia hyvän olon ruokavalioon

Aineksia hyvän olon ruokavalioon Aineksia hyvän olon ruokavalioon Sisältö Monipuolinen ruokavalio Lautasmalli Ateriarytmi Ravintoaineet Proteiini Hiilihydraatit Rasva Sydänmerkki Liikunta elämäntavaksi 2 Monipuolinen ruokavalio Vähärasvaisia

Lisätiedot

ARVOISA VASTAANOTTAJA,

ARVOISA VASTAANOTTAJA, ARVOISA VASTAANOTTAJA, Pyydämme Teitä osallistumaan tutkimukseen, jossa kartoitetaan gynekologisten laskeumaleikkausten menetelmiä, komplikaatioita ja vaikutusta elämänlaatuun Suomessa vuonna 2015. Tiedote

Lisätiedot

URHEILIJANUOREN RUOKAVALIO

URHEILIJANUOREN RUOKAVALIO URHEILIJANUOREN RUOKAVALIO Monipuolinen ja riittävä ravinto on nuoren urheilijan terveyden ja kehittymisen kannalta yhtä tärkeää kuin oikein suoritettu harjoittelu, lihashuolto ja lepo. Oikea ruoalla parannat

Lisätiedot

Esimerkkiateriat. Aamiainen

Esimerkkiateriat. Aamiainen Esimerkkiateriat Aamiainen 1) Muroaamiainen All Bran murot (1dl) + marjoja, rasvaton maito 2dl muroihin + ruisleipä, jonka päälle keittokinkkua (3 siivua), tomaattia ja lehtisalaattia 365kcal, kuituja

Lisätiedot

KEITTIÖPALVELUT HINNASTO

KEITTIÖPALVELUT HINNASTO Ilmajoen seurakunta KEITTIÖPALVELUT HINNASTO 9.6.2016 PITOPÖYTÄ Palapaistia, porsaan filettä, uunibroileria tai uunikalaa Kastiketta ja perunoita 2 laatikkovaihtoehtoa: maksa-, porkkana-, lanttu-, makaronilaatikko,

Lisätiedot

Hiilihydraattitaulukko Lasten ja nuorten ravintopalvelut

Hiilihydraattitaulukko Lasten ja nuorten ravintopalvelut Yleistaulukko Määrä Lisäkkeet: Peruna 1 keskikokoinen 10 Perunasose 1 dl 15 Makaroni, pasta 1 dl 15 Makaroni, täysjyvä 1 dl 15 Riisi, täysjyväohra 1 dl 15 Linssit 1 dl 10 Pavut 1 dl 10 Pihvit, pyörykät:

Lisätiedot

TÄSSÄ VÄHÄN KORJAUKSIA Hyvää työtä!

TÄSSÄ VÄHÄN KORJAUKSIA Hyvää työtä! TÄSSÄ VÄHÄN KORJAUKSIA Hyvää työtä! pullaa - jauhoa, maitoa, kananmunaa, leivinjauhetta,, margariinia... leipää - jauhoa, leivinjauhetta,, maitoa/ kalakeittoa -, kalaa (esim. lohta), tilliä, perunaa, kermaa,,

Lisätiedot

TAULUKKO RUOKA-AINEIDEN JA RUOKIEN HIILIHYDRAATTIMÄÄRISTÄ

TAULUKKO RUOKA-AINEIDEN JA RUOKIEN HIILIHYDRAATTIMÄÄRISTÄ POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAAN- 1 (7) OULUN YLIOPISTOLLINEN SAIRAALA Ravitsemussuunnittelu / 2004 TAULUKKO RUOKA-AINEIDEN JA RUOKIEN HIILIHYDRAATTIMÄÄRISTÄ hiilihydraatti = sokeristuva ravintoaine HIILIHYDRAATTEJA

Lisätiedot

Hyvä välipala auttaa jaksamaan

Hyvä välipala auttaa jaksamaan Hyvä välipala auttaa jaksamaan Sisältö Välipalan vaikutus jaksamiseen ja koulumenestykseen Mistä hyvä välipala koostuu Maitotuotteet ja välipala Kuitu ja välipala Helposti lisää kasviksia ja hedelmiä välipalalle

Lisätiedot

OHJEET 2700 KCAL, 5 ATERIAA

OHJEET 2700 KCAL, 5 ATERIAA OHJEET 2700 KCAL, 5 ATERIAA ARVIOI OMA ENERGIANTARPEESI JA VALITSE RUOKAVALIO KULUTUSARVIOSI MUKAAN Arvioi ensin päivittäinen energiantarpeesi osoitteessa osoitteessa www.sydan.fi/energiantarve. Laskelmassa

Lisätiedot

TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA

TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA Ruoka vaikuttaa monella tapaa toimintakykyysi: päivittäisistä toiminnoista, kotitöistä ja liikkumisesta suoriutumiseen muistiin, oppimiseen ja tarkkaavaisuuteen elämänhallintaan

Lisätiedot

D2D-ruokavaliokysely päivitys 1/2019

D2D-ruokavaliokysely päivitys 1/2019 D2D-RUOKAVALIOKYSELY 18 kysymystä, 2017 Vastaaja Yksikkö / Lomakkeen vastaanottaja Päivämäärä Vastaanottopäivämäärä 1 Kuinka monena arki- tai työpäivänä viikossa syöt seuraavat pääateriat? en syö 1-2 päivänä

Lisätiedot

Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu

Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu Hei herätys! Aamupala käynnistää päivän Yöllä energiavarastot on nukuttu loppuun ja tyhjällä vatsalla on lounaaseen liian pitkä aika. Aamupala auttaa tasaamaan päivän syömiset.

Lisätiedot

avocado, kurkkua, tomaattia, sipulia pinaattia

avocado, kurkkua, tomaattia, sipulia pinaattia Ruoka lista PVM klo Ruoka Paikka Puristeet: Elintarvikkeet kuntoilu Tuntemus/ kommentti Nukkumaan 3.6.15(ke) 6,30 Aamupala Kotona puristeet Chia siemen puuro 3 rkl, 1 dl kookosmaito, 23.00 Vadelmia 0,5dl

Lisätiedot

Vastaa seuraaviin kysymyksiin KYLLÄ tai EI, tarkenna pyydettäessä. Lue kysymykset huolellisesti ja ota huomioon kysymysten tarkennuspyynnöt!

Vastaa seuraaviin kysymyksiin KYLLÄ tai EI, tarkenna pyydettäessä. Lue kysymykset huolellisesti ja ota huomioon kysymysten tarkennuspyynnöt! TERVEYSKYSELY Täytä kysely huolellisesti ennen lääkärinvastaanottoa. TAUSTATIEDOT 1. Nimi 2. Sukupuoli 3. Mikä on urheilulajisi Vastaa seuraaviin kysymyksiin KYLLÄ tai EI, tarkenna pyydettäessä. Lue kysymykset

Lisätiedot

Leikki-ikäisen ruokavalio

Leikki-ikäisen ruokavalio Leikki-ikäisen ruokavalio Makumieltymykset ja ruokailutottumukset kehittyvät varhain ja säilyvät usein aikuisuuteen saakka. Näin ollen juuri lapsuus on tärkeä ajankohta tehdä terveyttä edistäviä ruokavalintoja.

Lisätiedot

Hiilarien arvioiminen. Johtava ravitsemusterapeutti Mirja Huuskonen PKSSK

Hiilarien arvioiminen. Johtava ravitsemusterapeutti Mirja Huuskonen PKSSK Hiilarien arvioiminen Johtava ravitsemusterapeutti Mirja Huuskonen PKSSK Perusasiat Verensokerin mittaus aina Hiilariarviointi Insuliinin pistäminen Ruokailu Ateriaparimittaus (2h) Hiilarien lisäksi huomioitavia

Lisätiedot

Ikääntyneen ruokavalio

Ikääntyneen ruokavalio Ikääntyneen ruokavalio Iän myötä ruokamäärät usein pienenevät ja ruokavalion laatu heikkenee. Ravintoaineiden tarve pysyy kuitenkin ennallaan tai jopa kasvaa. Monipuolinen ja riittävä ruokavalio ylläpitää

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

RASKAUDENAIKAINEN RUOKAVALIO

RASKAUDENAIKAINEN RUOKAVALIO RASKAUDENAIKAINEN RUOKAVALIO - PIKAOPAS - Ruokavalio raskauden aikana (Valio 2017.) MIKSI? Terveellisellä ruokavaliolla voidaan vaikuttaa äidin omaan hyvinvointiin sekä kohdussa kasvavan sikiön hyvinvointiin,

Lisätiedot

Urheiluravitsemuksen perusteet / HaVe step ry 20.3.2008

Urheiluravitsemuksen perusteet / HaVe step ry 20.3.2008 1. Kehitys koostuu ns. kehityskolmiosta. Jonka osina ovat Harjoittelu, Lepo ja Ravinto. 2. Ruokailun tavoite on olla yksi luonteva osa urheilijan kokonaisuutta. Urheilijan ravitsemuksen A B C A= Arkiruokailu

Lisätiedot

OHJEET 2400 KCAL ARVIOI OMA ENERGIANTARPEESI JA VALITSE RUOKAVALIO KULUTUSARVIOSI MUKAAN

OHJEET 2400 KCAL ARVIOI OMA ENERGIANTARPEESI JA VALITSE RUOKAVALIO KULUTUSARVIOSI MUKAAN OHJEET 2400 KCAL ARVIOI OMA ENERGIANTARPEESI JA VALITSE RUOKAVALIO KULUTUSARVIOSI MUKAAN Arvioi ensin päivittäinen energiantarpeesi osoitteessa osoitteessa www.sydan.fi/energiantarve. Laskelmassa otetaan

Lisätiedot

TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA

TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA Ruoka vaikuttaa monella tapaa toimintakykyysi: päivittäisistä toiminnoista, kotitöistä ja liikkumisesta suoriutumiseen muistiin, oppimiseen ja tarkkaavaisuuteen elämänhallintaan

Lisätiedot

Päiväkotien ruokalista Ajalle: 14.5.2012-15.6.2012

Päiväkotien ruokalista Ajalle: 14.5.2012-15.6.2012 Sivu: 1 Ateriapäivä: 14.5.2012-15.6.2012 Maanantai 14.5.2012 Tiistai 15.5.2012 Keskiviikko 16.5.2012 Perjantai 18.5.2012 Aamiainen Aamiainen Aamiainen Aamiainen Neljänviljanpuuro Kaurapuuro Mannapuuro

Lisätiedot

Sydämen/Koko kehon PET-TT- tutkimus

Sydämen/Koko kehon PET-TT- tutkimus Ohje potilaalle Sivu 1/5 Sydämen/Koko kehon PET-TT- tutkimus Tutkimuksen tarkoitus PET-tutkimuksella tutkitaan elimistön aineenvaihduntaa ja TTtutkimuksessa saadaan tarkka kuva elimistön rakenteesta. PET-TTtutkimuksessa

Lisätiedot

Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu

Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu Hei herätys! Aamupala käynnistää päivän Yöllä energiavarastot on nukuttu loppuun ja tyhjällä vatsalla on lounaaseen liian pitkä aika. Aamupala auttaa tasaamaan päivän syömiset.

Lisätiedot

Luokkanumero (merkitse 1, 2, 3, tms.): Luokkatunnus (merkitse A, B, C, tms., tai jätä tyhjäksi mikäli ei ole rinnakkaisluokkia):

Luokkanumero (merkitse 1, 2, 3, tms.): Luokkatunnus (merkitse A, B, C, tms., tai jätä tyhjäksi mikäli ei ole rinnakkaisluokkia): VASTAAJAN TUNNUS: OIREKYSELY Alakoulut Kyselylomakkeen täyttöpäivämäärä: / 20 Lapsen etunimi: Lapsen sukunimi: Lapsen ikä: Sukupuoli: Poika 1 Tyttö 2 Koulun nimi: Kunta: Luokkanumero (merkitse 1, 2, 3,

Lisätiedot

Porvoon kaupunki tarjoaa omaishoitajille mahdollisuuden hyvinvointi- ja terveystarkastukseen. Tarkastus on omaishoitajalle maksuton.

Porvoon kaupunki tarjoaa omaishoitajille mahdollisuuden hyvinvointi- ja terveystarkastukseen. Tarkastus on omaishoitajalle maksuton. Hyvä omaishoitaja Porvoon kaupunki tarjoaa omaishoitajille mahdollisuud hyvinvointi- ja terveystarkastukse. Tarkastus on omaishoitajalle maksuton. Hyvinvointi- ja terveystarkastuks tavoittea on terveyd

Lisätiedot

OHJEET 3600 KCAL ARVIOI OMA ENERGIANTARPEESI JA VALITSE RUOKAVALIO KULUTUSARVIOSI MUKAAN

OHJEET 3600 KCAL ARVIOI OMA ENERGIANTARPEESI JA VALITSE RUOKAVALIO KULUTUSARVIOSI MUKAAN OHJEET 3600 KCAL ARVIOI OMA ENERGIANTARPEESI JA VALITSE RUOKAVALIO KULUTUSARVIOSI MUKAAN Arvioi ensin päivittäinen energiantarpeesi osoitteessa osoitteessa www.sydan.fi/energiantarve. Laskelmassa otetaan

Lisätiedot

Nuoren liikkujan ruokavalio

Nuoren liikkujan ruokavalio Nuoren liikkujan ruokavalio Sisältö Ruokavalion merkitys liikkujalle Ravintoaineiden merkitys liikkujan ruokavaliossa Liikkujan lautasmalli Lautasmallista on moneksi Aterioiden ajoittaminen Nestetasapaino

Lisätiedot

Ruokalista Ulvilan koulut ja päiväkodit viiko 26-31

Ruokalista Ulvilan koulut ja päiväkodit viiko 26-31 1 Maanantai 26.10. Tiistai 27.10. Keskiviikko 28.10. Torstai 29.10. Perjantai 30.10. Lauantai 31.10. Sunnuntai 1.11. Vehnähiutalepuuro Kaurapuuro Neljän viljan puuro Ruishiutalepuuro Riisihiutalevelli

Lisätiedot

OHJEET 2700 KCAL, 6 ATERIAA

OHJEET 2700 KCAL, 6 ATERIAA OHJEET 20 KCAL, 6 ATERIAA ARVIOI OMA ENERGIANTARPEESI JA VALITSE RUOKAVALIO KULUTUSARVIOSI MUKAAN Arvioi ensin päivittäinen energiantarpeesi osoitteessa osoitteessa www.sydan.fi/energiantarve. Laskelmassa

Lisätiedot

Ruokalista Ulvilan koulut ja päiväkodit viiko 26-31

Ruokalista Ulvilan koulut ja päiväkodit viiko 26-31 1 Maanantai 14.9. Tiistai 15.9. Keskiviikko 16.9. Torstai 17.9. Perjantai 18.9. Lauantai 19.9. Sunnuntai 20.9. Vehnähiutalepuuro Kaurapuuro Neljän viljan puuro Ruishiutalepuuro Riisihiutalevelli Kaurapuuro

Lisätiedot

Ruokaa Sydänystävälle!

Ruokaa Sydänystävälle! Ruokaa Sydänystävälle! Hyvän olon ruoka? Hyvää oloa tukee ruokavalio, jossa kiinnitetään huomiota erityisesti: kasvisten, marjojen ja hedelmien käyttöön, täysjyväviljavalmisteiden käyttöön, rasvan ja hiilihydraattien

Lisätiedot

Hyvät eväät läpi lapsuuden

Hyvät eväät läpi lapsuuden Hyvät eväät läpi lapsuuden 1 ILTAPALA Taikasanoina monipuolisuus ja säännöllisyys Monipuolinen ruokavalio ja säännölliset ruokaajat tarjoavat lapselle sopivasti energiaa ja ravintoaineita kasvun ja kehittymisen

Lisätiedot

Diagnoosi / Erityisruokavalio Päiväys Paino Pituus

Diagnoosi / Erityisruokavalio Päiväys Paino Pituus Ruokapäiväkirja, diabetes 1 (8) Nimi Syntymäaika Diagnoosi / Erityisruokavalio Päiväys Paino Pituus Raskausdiabetes Täyttöohje Mittaa verensokeri ennen aterioita ja 1½ - 2 tuntia aterioiden jälkeen. Kirjoita

Lisätiedot

Ravitsemus, terveys ja työ kuinka jaksaa paremmin arjessa?

Ravitsemus, terveys ja työ kuinka jaksaa paremmin arjessa? Ravitsemus, terveys ja työ kuinka jaksaa paremmin arjessa? Liikettä Lahden alueen yrittäjille 26.5.2016 Laura Manner, ETM Ravitsemusasiantuntija Terveurheilija.fi 1 Luennon sisältö Ravitsemus osana terveyttä

Lisätiedot

Välipalat. Hyvä välipala on kuin ateria pienoiskoossa

Välipalat. Hyvä välipala on kuin ateria pienoiskoossa Välipalat Hyvä välipala on kuin ateria pienoiskoossa Kotitehtävien tarkistus Keskustele parisi kanssa Mitä mainoksia löysit? Mitä ne lupaavat? Pitävätkö lupaukset? Mitä tiedät..? Millainen on hyvä välipala?

Lisätiedot

Satakunnan SeutuAromi Ruokalista

Satakunnan SeutuAromi Ruokalista Ateriapäivä: 18.1.2016-2 Sivu: 1 Maanantai 18.1.2016 Tiistai 19.1.2016 Keskiviikko 20.1.2016 Torstai 21.1.2016 Perjantai 22.1.2016 Lauantai 23.1.2016 Sunnuntai 24.1.2016 Vehnähiutalepuuro Kaurapuuro Neljän

Lisätiedot

Ruokalista Ulvilan koulut ja päiväkodit viiko 26-31

Ruokalista Ulvilan koulut ja päiväkodit viiko 26-31 1 Maanantai 3.8. Tiistai 4.8. Keskiviikko 5.8. Torstai 6.8. Perjantai 7.8. Lauantai 8.8. Sunnuntai 9.8. Vehnähiutalepuuro Kaurapuuro Neljän viljan puuro Ruishiutalepuuro Riisihiutalevelli Kaurapuuro Neljän

Lisätiedot

TUKKUHINNASTO. Toimitusmaksu iltaisin ja viikoloppuisin 20

TUKKUHINNASTO. Toimitusmaksu iltaisin ja viikoloppuisin 20 alkaen 1.1.2013 sivu 1 Pihlajahar juntie 10 70340 TUKKUHINNASTO Toimitusmaksu iltaisin ja viikoloppuisin 20 KALARUOKAA Paistettu lohipala/medaljonki 25,20 raakapaino 150 g / kpl Paistettu lohipala kastikkeessa

Lisätiedot

Makkarakastike (M) Pulla + mehu (M) Broilerkeitto (L,G) Pannukakku ma peruna hedelmä hillo 5.6 tuoresalaatti banaani

Makkarakastike (M) Pulla + mehu (M) Broilerkeitto (L,G) Pannukakku ma peruna hedelmä hillo 5.6 tuoresalaatti banaani Mysteeri-leiri 5. - 9.6.2017 ( lapset ovat 3-6 luokkalaisia ) viikko 23 AAMUPALA LOUNAS VÄLIPALA PÄIVÄLLINEN ILTAPALA leiri 1 Makkarakastike (M) Pulla + mehu (M) Broilerkeitto (L,G) Pannukakku ma peruna

Lisätiedot

Vegaaniruokailija asiakkaana- Vegaaniruokavalion koostaminen

Vegaaniruokailija asiakkaana- Vegaaniruokavalion koostaminen Vegaaniruokailija asiakkaana- Vegaaniruokavalion koostaminen Mistä vegaaniruokavalio koostuu? Vegaaniruokavaliossa käytetään monipuolisesti Viljavalmisteita Palkokasveja Kasviksia Marjoja Hedelmiä Sieniä

Lisätiedot