Kunnanhallitus Päivähoito-oikeus ja ryhmäkoot alkaen 125/ /2016. Perusturvalautakunta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kunnanhallitus Päivähoito-oikeus ja ryhmäkoot alkaen 125/ /2016. Perusturvalautakunta"

Transkriptio

1 Kunnanhallitus Päivähoito-oikeus ja ryhmäkoot alkaen 125/ /2016 Perusturvalautakunta Lainsäädäntö 1. Varhaiskasvatuslaki Eduskunta hyväksyi lain varhaiskasvatuslain muuttamisesta. Laki tulee voimaan Lain muutoksen myötä jokaisella lapsella on oikeus osallistua varhaiskasvatukseen 20 tuntia viikossa. Maksuttomaan esiopetukseen osallistuminen vastaa ko. subjektiivista oikeutta. Varhaiskasvatusta on lain mukaan järjestettävä kokopäiväisesti, jos lapsen vanhemmat tai muut huoltajat työskentelevät kokoaikaisesti tai opiskelevat, toimivat yrittäjänä tai ovat muussa työssä päätoimisesti. Lain mukaan lapsella on lisäksi oikeus 20 tuntia laajempaan varhaiskasvatukseen vanhemman osa-aikaisen tai väliaikaisen työssäkäynnin, työllistymistä edistävään palveluun osallistumisen, kuntoutuksen tai muun vastaavan syyn vuoksi. Lisäksi varhaiskasvatusta on järjestettävä nykyisen laajuisena, jos se on tarpeen lapsen kehityksen, tuen tarpeen tai perheen olosuhteiden takia tai se on muutoin lapsen edun mukaista. Esiopetukseen osallistuville lapsille varhaiskasvatusta on järjestettävä osa-aikaisesti, mikäli lapsella on oikeus 20 tunnin varhaiskasvatusta laajempaan varhaiskasvatukseen. Vanhemman jäädessä työttömäksi lapsen oikeus kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen säilyy kahden kuukauden ajan. Laki varhaiskasvatuslain muutoksesta mahdollistaa ennen voimassa olleiden säännösten nojalla tehtyjen paikkapäätösten kumoamisen ja uudelleen päättämisen. Oikeus samaan varhaiskasvatuspaikkaan kuitenkin säilyy päiväkodissa ja mahdollisuuksien mukaan perhepäivähoidossa, jos lapsen varhaiskasvatusaika muutetun lain voimaan tullessa muuttuu. (Laki varhaiskasvatuslain muuttamisesta 108/2016) Kunnallista varhaiskasvatuspaikkaa tulee hakea viimeistään neljä kuukautta ennen tarpeen alkamista. Jos varhaiskasvatuksen tarpeen alkamisajankohta ei ole ennakoitavissa ja paikan tarve johtuu työllistymisestä, opiskelusta tai koulutuksesta, tulee paikkaa hakea niin pian kuin mahdollista, kuitenkin viimeistään kaksi viikkoa ennen kuin varhaiskasvatuksen tarve alkaa varhaiskasvatuspaikkaa tarvitsevien tulee hakea sitä siis maaliskuun loppuun mennessä. Tämän vuoksi perusteet varhaiskasvatusoikeuden rajoittamiselle osa-aikaiseksi sekä kaikki sen järjestämiseen liittyvät toimenpiteet tulisi olla päätettynä kunnassa mahdollisuuksien mukaan jo alkuvuodesta.

2 2. Laki kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annetun lain muuttamisesta Laki astuu voimaan alkaen. Yksityisen hoidon tuen hoitoraha on perheen kustakin lapsesta, jolla on oikeus varhaiskasvatuslain 11 a :n 1 momentin mukaiseen varhaiskasvatukseen ja kustakin lapsesta, jolla on oikeus saman lain 11 b :n 2 momentin mukaiseen varhaiskasvatukseen, 64,28 euroa kalenterikuukaudessa. Yksityisen hoidon tuen hoitoraha on kuitenkin 173,74 euroa kalenterikuukaudessa perheen kustakin sellaisesta lapsesta jonka vanhemmat tai muut huoltajat työttömyysturvalaissa (1290/2002) tarkoitetulla tavalla työskentelevät kokoaikaisesti taikka opiskelevat, toimivat yrittäjänä tai ovat omassa työssä päätoimisesti. Edellä mainitun tilanteen päätyttyä lapsesta on edelleen oikeus tämän momentin mukaiseen yksityisen hoidon tukeen kahden kuukauden ajan, paitsi jos lapsen vanhempi tai muu huoltaja jää kotiin hoitamaan perheessä asuvaa muuta lasta tai jää eläkkeelle. Oikeus 173,74 euron suuruiseen yksityisen hoidon tuen hoitorahaan on myös perheen lapsen vanhemman tai muun huoltajan sellaisen osa-aikaisen työssäkäynnin, väliaikaisen työssäkäynnin, työllistymistä edistävään palveluun osallistumisen, kuntoutuksen tai muun vastaavan toimen ajalta, jolloin lapsella on oikeus yli 20 tunnin viikoittaiseen varhaiskasvatukseen, tai jos lapsella on kunnan päätöksellä todettu varhaiskasvatuslain 11 a :n 4 momentin mukainen oikeus kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen (Laki kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annetun lain muuttamisesta, 4 ). Edellä 4 :n tarkoitetun varhaiskasvatuslain 11 a :n mukaan päätöksen lapsen oikeudesta kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen tekee kunta. Kuntalisä yksityisen hoidon tuesta 20h/viikko osalta tulee määritellä uudelleen alkaen. Em. ehdotus tehdään perusturvalautakunnalle kevään aikana. Ilman kuntalisää perheet eivät taloudellisesti pysty käyttämään yksityistä palvelua Mäntsälässä ja Pornaisissa voimaan astuva muutos asetus lasten päivähoidosta: Lasten päivähoidosta annetun asetuksen (239/1973) 6 :n mukaan päiväkodissa tulee hoito- ja kasvatustehtävissä olla vähintään yksi henkilö, jolla on sosiaalihuollon ammatillinen kelpoisuus enintään kahdeksaa kokopäivähoidossa olevaa kolme vuotta täyttänyttä lasta kohden (aikaisempi asetuksen sanamuoto: enintään seitsemää kokopäivähoidossa olevaa kolme vuotta täyttänyttä lasta kohden). Enintään neljää alle kolmivuotiasta lasta kohden tulee päiväkodissa olla vähintään yksi kelpoisuuden omaava henkilö (alle 3-vuotiaiden osalta ei muutosta). Asetus koskee sekä kunnallista että yksityistä varhaiskasvatusta. Valtuustoaloite:

3 Valtuustoaloitteessa esitetään, että kunta säilyttää lapsen subjektiiviset oikeudet varhaiskasvatukseen sekä pitää voimassa nykyisen suhdeluvun yli 3- vuotiaiden ryhmissä varhaiskasvatuksen henkilöstömitoituksessa. Varhaiskasvatusoikeuden sekä henkilöstön ja lasten suhdeluvun muutosten arviointia Mäntsälässä: Mäntsälässä oli lokakuussa 2015 kunnallisessa varhaiskasvatuksessa kokopäiväisesti joka päivä 15 ja osaviikkoisesti 40 sellaista lasta, joiden toinen tai molemmat vanhemmat ovat kotona. Lukuihin ei sisälly yksityisen hoidon tuella järjestetyssä varhaiskasvatuksessa olevat lapset. Näihin lukuihin eivät sisälly myöskään lapset, joilla varhaiskasvatus on jo nyt lausunnon mukaan tarpeen lapsen kehityksen, tuen tarpeen tai perheen olosuhteiden takia tai muutoin lapsen edun mukaista (11 a, 3-4 mom.). Nämä lapset ovat siis varhaiskasvatuksessa kunnan eri päiväkodeissa koko Mäntsälän alueella. Heidän siirtämisensä yhteen päiväkotiin samaan ryhmään ei ole mahdollista muutetun lain mukaisesti ilman vanhempien suostumusta. Kotona olevat vanhemmat ovat valinneet kasvavassa määrin varhaiskasvatuksen palveluista kerho-ja avoimen toiminnan. Osaviikkohoidossa olevista lapsista osa oli varhaiskasvatuksessa lakimuutoksen mukaisen 20 t viikossa. Kunnallisessa varhaiskasvatuksessa oli Mäntsälässä lokakuussa lasta. Päiväkodin yli 3-vuotiaiden lapsiryhmien kasvattaminen nykyisestä 21:stä 24 lapsen (8/1 suhdeluvun mukaiseksi) ryhmiksi on mahdollista Mäntsälässä vain osassa lähinnä uusimmissa päiväkodeissa. Voimassa oleva rakennuslupa ei mahdollista lapsilukumäärän kasvattamista 8/1 suhdeluvun mukaiseksi. Tilamitoitus, tilojen rakennusluvan mukainen käyttötarkoitus, eikä sisäilman laatu salli lapsilukumäärän kasvattamista 8/1 suhdeluvun mukaiseksi. Tarkennetut laskelmat esitetään valtuustoseminaarissa 7.3. ja toimitetaan sen jälkeen lautakunnan jäsenille. Varhaiskasvatuksessa suunnitellaan parhaillaan millaisia vaihtoehtoja pystytään tarjoamaan kunnan eri alueilla olevissa päiväkodeissa huomioiden lakimuutokset sekä tilojen asettamat reunaehdot. Samalla arvioidaan uudelleen perhepäivähoidon varahoidon järjestäminen huomioiden tila- ja henkilöstöresurssit sekä lapsen mahdollisimman yhtenäinen kasvatus-ja oppimispolku päiväkodeissa. Toimeenpano: Valtuusto päättää kuntatasolla varhaiskasvatuslain ja asetuksen muutosten toimeenpanosta, johon sisältyy käsittelyssä oleva valtuustoaloite. Perusturvalautakunta päättää yksityisen hoidon tuen kuntalisän maksamisesta. Lain toimeenpanossa kunnalle on annettu laaja harkintavalta arvioida lapsen subjektiivinen oikeus silloin, kun huoltajat eivät ole työssä kokoaikaisesti tai opiskele, toimi yrittäjänä tai ole omassa työssä päätoimisesti. Seuraavassa esitetään vaihtoehtoja voimaan tulevan varhaiskasvatuslain 11 a :n toimeenpanolle:

4 Vaihtoehto 1: Varhaiskasvatuslaki toimeenpannaan alkaen siinä muodossa kuin se on annettu. Kunnan on tarjottava vanhemmille vaihtoehtoja 20 h:n varhaiskasvatuksen toteuttamiseksi (20 h/vko). Lain mukaan vaihtoehtoja tulee olla vähintään kaksi. Kunta saa päättää osapäiväisen ja viikkoisen varhaiskasvatuksen toteutuksesta joko päivittäisenä osapäiväisenä tai kahtena tai useampana päivänä järjestettävänä osaviikkoisena varhaiskasvatuksena. Mikäli perhe valitsee osaviikkoisen varhaiskasvatuksen, kunta tekee (Mäntsälässä viranhaltija) yksilökohtaisen päätöksen päivistä. Tämän lisäksi hoitopaikka ei saa muuttua päiväkotihoidossa huoltajan/lapsen tarpeiden ja perheen tilanteiden muuttuessa ilman huoltajan suostumusta. Ns. subjektiivisen oikeuden rajoittaminen alkaen edellyttää kuntatasoista linjausta lain toimeenpanossa. Lain toimeenpanossa kunnalle on annettu laaja harkintavalta arvioida lapsen subjektiivinen oikeus silloin, kun huoltajat eivät ole työssä kokoaikaisesti tai opiskele, toimi yrittäjänä tai ole omassa työssä päätoimisesti. Subjektiivisen päivähoito-oikeuden määrittely (yli 20h) tapahtuu varhaiskasvatuksen palveluohjauksessa yhdessä lapsen vanhemman/vanhempien tai huoltajan/huoltajien kanssa. Toimeenpano edellyttää tiivistä perhekohtaista palvelumuotoilua, jossa otetaan huomioon lapsen ja perheen tilanne silloin, kun huoltajat eivät työskentele tai opiskele, toimi yrittäjänä tai ole omassa työssä päätoimisesti. Arvioitaessa laajemman, yli 20 h kestävän varhaiskasvatuksen tarvetta, huomioidaan mm. seuraavaa: - huoltajan kuntoutus tai muun vastaava syy - työllistymistä edistävään palveluun osallistumisen - lapsen kehityksen, tuen tarpeen tai perheen olosuhteiden takia laajempi varhaiskasvatus on muutoin lapsen edun mukaista - perusteena voi lisäksi olla huoltajan fyysisen, psyykkisen terveydentilan ongelmat, päihteiden käyttö - jos perheeseen syntyy samalla kertaa useampi lapsi, keskonen, vammainen tai sairas lapsi - jos huoltaja tai lapsi on pitkäaikaissairas tai vammainen - maahanmuuttajuus - lapsen kouluvalmiuksien tai ryhmässä toimimisen taitojen harjaannuttaminen Arvioitaessa laajempaa varhaiskasvatustarvetta, toimitaan kasvatuskumppanuus periaatteiden mukaan, jolloin lapsen etu määrittelee ensisijaisesti laajemman varhaiskasvatuksen tarpeen. Lakimuutoksen mukaan viranomaisella on perustelluista syistä aina mahdollisuus pyytää huoltajilta selvitys (todistukset) laajemman varhaiskasvatusoikeuden edellytyksistä 11a, 5 mom.).

5 Vaihtoehto 2: Varhaiskasvatuslain muutosta (11 a ) ei toimeenpanna vaan toteutetaan lakia nykyisessä muodossa ( a ) eli ei rajoiteta 20 h/viikossa laajempaa varhaiskasvatusta. Toimeenpano: Lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuen muutos Koska varhaiskasvatuslaki ja päivähoitoasetus koskevat myös yksityistä varhaiskasvatusta, noudattavat yksityiset palveluntuottajat myös kunnan tekemiä linjauksia. Näin lapset eivät joudu eriarvoiseen asemaan. Perusturvalautakunta päättää yksityisen hoidon tuen kuntalisän määrän 20 h/vko osalta. Seuraavassa esitetään vaihtoehtoja voimaan astuvan päivähoitoasetuksen toimeenpanolle: Vaihtoehto 1 Päivähoitoasetuksen muutos toimeenpannaan alkaen Asetus otetaan käyttöön niiltä osin kuin se on mahdollista huomioiden mm. tilojen asettamat rajoitteet. Vaihtoehto 2 Päivähoitoasetuksen muutosta ei oteta täysimääräisesti käyttöön Päivähoitotilat eivät mahdollista lapsiryhmien suurentamista (ks. aiempi teksti) ja tehokkuutta haetaan mm. sijoittamalla lapsia tilapäisesti suhdeluvun 8/1 mukaisesti uusiin päiväkoteihin, mikäli tilat sen mahdollistavat ja kysyntä niin vaatii. Tällöin ei palkata lisähenkilöstöä. Vaihtoehto 3 Päivähoitoasetuksen muutosta ei oteta lainkaan käyttöön. (Valmistelija/lisätietoja: varhaiskasvatuspäällikkö Erja Sihlman, puh ) Perusturvajohtajan päätösesitys: Perusturvalautakunta esittää kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että 1. Mäntsälän kunta toteuttaa järjestämässään varhaiskasvatuksessa lapsen oikeutta varhaiskasvatukseen hyväksytyn varhaiskasvatuslain muutoksen määrittämällä tavalla alkaen. 2. Mäntsälän kunta toteuttaa samaa periaatetta myönnettäessä lapsen yksityisen hoidon tuen kuntalisää. 3. Mäntsälän kunnan järjestämässä varhaiskasvatuksessa ei oteta kategorisesti käyttöön voimaan astuvan päivähoitoasetuksen 6.n mukaista lasten ja henkilöstön suhdeluvun muutosta 1/8. Varhaiskasvatuspäällikön päätöksellä voidaan harkinnanvaraisissa tapauksissa kasvattaa ryhmäkokoa lapsia päiväkotiin sijoitettaessa ottaen huomioon ryhmän lasten tarpeet (esim. saman perheen sisarusten saamiseksi samaan päiväkotiin) ja ikärakenne sekä toimintatilojen riittävyys ja toiminnallisuus. Pääsääntöisesti

6 päivähoitoasetusta sovelletaan siten, että yli 3-vuotiaiden ryhmissä toteutetaan edelleen lasten ja henkilöstön nykyistä suhdelukua 1/7. 4. Asiassa seurataan omia ja muiden kuntien kokemuksia rajoituksista, ja asiaa käsitellään tarvittaessa uudelleen. 5. Tämä pykälä tarkistetaan kokouksessa. Käsittely: Varhaiskasvatuspäällikkö Erja Sihlman esitteli asiaa kokouksessa. Asiasta käydyn keskustelun kuluessa jäsen Timo Leino esitti, että ei oteta käyttöön voimaan astuvan varhaiskasvatuslain muutoksen mahdollistamaa päivähoito-oikeuden rajausta sekä säilytetään lasten ja henkilöstön suhdeluku 1/7. Jäsen Lavikainen kannatti Leinon esitystä. Koska oli tehty esittelijän ehdotuksesta poikkeava kannatettu esitys, puheenjohtaja totesi, että asiasta on äänestettävä ja ehdotti kädennostoäänestystä. Äänestystapa hyväksyttiin. Suoritetussa äänestyksessä esittelijän ehdotusta kannatti 7 jäsentä (Aarrelampi, Ekonen, Ikonen, Kippilä, Liljavirta, Virtanen ja Ylimartimo) ja jäsen Leinon esitystä kannatti 4 jäsentä (Anttonen, Lavikainen, Leino ja Liu). Päätös: Äänestyksen jälkeen perusturvalautakunta päätti hyväksyä esittelijän esityksen äänin 7-4. Kunnanhallitus 69 Perusturvalautakunta käsitteli Mäntsälän Vasemmistoliiton, Sosiaalidemokraattien ja Vihreiden valtuustoryhmien jättämän aloitteen samassa yhteydessä kuin se käsitteli ja päätti varhaiskasvatuslain muutoksen ( alkaen) mukaisesta päivähoito-oikeuden rajaamisesta ja mahdollisuudesta kasvattaa ryhmäkokoja. Kuntaan on saapunut sähköposti Kansaneläkelaitokselta, koska Mäntsälä on tehnyt Kelan kanssa sopimuksen lasten yksityisen hoidon tuen kuntalisän maksamisesta. Kirjeessä Kela ilmoittaa, ettei se voi jatkaa nykyisellä kuntalisäsopimuksella yksityisen hoidon tuen kuntalisän maksamista lukien. Varhaiskasvatuslain muutoksen ja Yksityisen hoidon tuen lakimuutoksen vuoksi Kelan maksaman yksityisen hoidon tuen kuntalisän ehdot muuttuvat Jotta kuntalisän maksu jatkuisi edelleen Kelan toimesta, kunnan tulee tehdä uusi kuntalisäsopimus Kelan kanssa alkaen sekä toimittaa uusi sopimus Kelaan mennessä. Perusturvalautakunnan tulee vahvistaa sopimusta varten yksityisen hoidon tuen kuntalisän suuruus (lautakunnan kokous ). Kela ei peri kunnalta kuntalisän maksatuksesta lisäkorvausta. Kuntalisän maksatusta ei pystytä hoitamaan kunnan omana työnä ilman lisäresursointia.

7 Päätös päivähoito-oikeudesta, Varhaiskasvatuslain muutoksen osalta, vaikuttaa myös yksityisen hoidon tuen kuntalisään. Kelan sopimusaikataulun muutoksesta (nyt sopimus on allekirjoitettava 2kk ennen muutoksen voimaan astumista) johtuen valtuustoaloite on käsiteltävä nopeutetulla aikataululla. Valmistelijat/lisätietoja: varhaiskasvatuspäällikkö Erja Sihlman, perusturvajohtaja Eija Rintala Kunnanjohtajan päätösesitys: Kunnanhallitus esittää kunnanvaltuustolle, että 1. Mäntsälän kunta toteuttaa järjestämässään varhaiskasvatuksessa lapsen oikeutta varhaiskasvatukseen hyväksytyn varhaiskasvatuslain muutoksen määrittämällä tavalla alkaen. 2. Mäntsälän kunta toteuttaa samaa periaatetta myönnettäessä lapsen yksityisen hoidon tuen kuntalisää. 3. Mäntsälän kunnan järjestämässä varhaiskasvatuksessa ei oteta kategorisesti käyttöön voimaan astuvan päivähoitoasetuksen 6.n mukaista lasten ja henkilöstön suhdeluvun muutosta 1/8. Varhaiskasvatuspäällikön päätöksellä voidaan harkinnanvaraisissa tapauksissa kasvattaa ryhmäkokoa lapsia päiväkotiin sijoitettaessa ottaen huomioon ryhmän lasten tarpeet (esim. saman perheen sisarusten saamiseksi samaan päiväkotiin) ja ikärakenne sekä toimintatilojen riittävyys ja toiminnallisuus. Pääsääntöisesti päivähoitoasetusta sovelletaan siten, että yli 3-vuotiaiden ryhmissä toteutetaan edelleen lasten ja henkilöstön nykyistä suhdelukua 1/7. 4. Valtuustoaloite käsitellään kunnanhallituksessa. Käsittely: Asia päätettiin ottaa käsittelyyn yksimielisesti. Perusturvajohtaja Eija Rintala ja varhaiskasvatuspäällikkö Erja Sihlman esittelivät asiaa kokouksessa. Käsittelyn kuluessa Erkki Laukkanen esitti seuraavan muutosesityksen: Kunta säilyttää lapsen subjektiiviset oikeudet varhaiskasvatukseen ja pitää voimassa suhdeluvun yli 3-vuotiaiden ryhmissä varhaiskasvatuksen henkilöstömitoituksessa. Perustelu: Muutokset heikentäisivät varhaiskasvatuksen laatua ja lisäisivät lasten ja lapsiperheiden hyvinvointieroja. Markku Laine kannatti tehtyä muutosesitystä. Puheenjohtaja totesi, että koska asiassa oli tehty kannatettu muutosesitys, asiasta tulee äänestää. Puheenjohtaja esitti äänestystavaksi kättennostoäänestystä. Äänestystapa hyväksyttiin. Käydyssä äänestyksessä annettiin ääniä seuraavasti: Laukkasen muutosesityksen puolesta kolme (Laine, Ravolainen-Rinne ja Laukkanen) ja kunnanjohtajan pohjaesityksen puolesta kuusi (Mäkipää, Allonen,

8 Havula, Warras-Stjernvall, Salmi ja Martniku). Puheenjohtaja totesi kunnanjohtajan esityksen voittaneen. Päätös: Hyväksyttiin esityksen mukaan.

Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto Kunnanhallitus Päivähoito-oikeus ja ryhmäkoot 1.8.

Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto Kunnanhallitus Päivähoito-oikeus ja ryhmäkoot 1.8. Kunnanhallitus 69 14.03.2016 Kunnanvaltuusto 33 21.03.2016 Kunnanhallitus 87 11.04.2016 Päivähoito-oikeus ja ryhmäkoot 1.8.2016 alkaen 125/05.10.00/2016 Perusturvalautakunta 9.3.2016 25 Lainsäädäntö 1.

Lisätiedot

Valtuustoaloite säilyttää lapsen subjektiiviset oikeudet varhaiskasvatukseen ym.

Valtuustoaloite säilyttää lapsen subjektiiviset oikeudet varhaiskasvatukseen ym. Kunnanvaltuusto 132 14.12.2015 Kunnanhallitus 7 11.01.2016 Perusturvalautakunta 25 09.03.2016 Kunnanhallitus 100 18.04.2016 Valtuustoaloite säilyttää lapsen subjektiiviset oikeudet varhaiskasvatukseen

Lisätiedot

Suomenkielinen varhaiskasvatusja opetuslautakunta. Varhaiskasvatuksen lakimuutosten toimeenpano alkaen 48/05.10.

Suomenkielinen varhaiskasvatusja opetuslautakunta. Varhaiskasvatuksen lakimuutosten toimeenpano alkaen 48/05.10. Suomenkielinen varhaiskasvatusja 7 03.02.2016 opetuslautakunta Varhaiskasvatuksen lakimuutosten toimeenpano 1.8.2016 alkaen 48/05.10.00/2016 Suomenkielinen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta 03.02.2016

Lisätiedot

Laki koskee sekä kunnallista että yksityistä varhaiskasvatusta.

Laki koskee sekä kunnallista että yksityistä varhaiskasvatusta. Varhaiskasvatusta koskevien säädösmuutosten toteuttaminen 1.8.2016 alkaen 48/05.10.00/2016 Ruotsinkielinen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta 9.3.2016 13 Säädösmuutokset 1. 1.8.2016 voimaan tulevan varhaiskasvatuslain

Lisätiedot

Opetuslautakunta 7 26.01.2016 Kaupunginhallitus 52 15.02.2016. Varhaiskasvatuslain muutokset 1.8.2016 117/12.06/2016. Opetuslautakunta 26.01.

Opetuslautakunta 7 26.01.2016 Kaupunginhallitus 52 15.02.2016. Varhaiskasvatuslain muutokset 1.8.2016 117/12.06/2016. Opetuslautakunta 26.01. Opetuslautakunta 7 26.01.2016 Kaupunginhallitus 52 15.02.2016 Varhaiskasvatuslain muutokset 1.8.2016 117/12.06/2016 Opetuslautakunta 26.01.2016 7 Valmistelija: varhaiskasvatuspalveluiden esimies Anna Karlsson,

Lisätiedot

Sivistyslautakunta Yksityisen hoidon tuen kuntalisä alkaen. Sivistyslautakunta

Sivistyslautakunta Yksityisen hoidon tuen kuntalisä alkaen. Sivistyslautakunta Sivistyslautakunta 16 02.03.2016 tuen kuntalisä 1.8.2016 alkaen Sivistyslautakunta 02.03.2016 16 Lakia lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta muutetaan 1.8.2016 alkaen. Muutokset koskevat pääosin

Lisätiedot

Varhaiskasvatuslain ja lasten päivähoidosta annetun asetuksen muutokset päivähoidossa

Varhaiskasvatuslain ja lasten päivähoidosta annetun asetuksen muutokset päivähoidossa Kasvatus- ja opetuslautakunta 14 27.01.2016 Kaupunginhallitus 51 08.02.2016 Kaupunginvaltuusto 17 17.02.2016 Varhaiskasvatuslain ja lasten päivähoidosta annetun asetuksen muutokset päivähoidossa 1242/05.10.00/2013

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 13

Espoon kaupunki Pöytäkirja 13 10.02.2016 Sivu 1 / 1 522/2016 02.05.00 13 Muutokset lasten yksityisten hoidon tukea koskevaan lainsäädäntöön sekä niiden vaikutus Espoon yksityisen hoidon tuen järjestelyihin ja kuntalisään Valmistelijat

Lisätiedot

Yksityisen hoidon tuen ja yksityisen hoidon tuen kuntalisän muutokset alkaen

Yksityisen hoidon tuen ja yksityisen hoidon tuen kuntalisän muutokset alkaen Perusturvalautakunta 57 19.05.2016 Yksityisen hoidon tuen ja yksityisen hoidon tuen kuntalisän muutokset 1.8.2016 alkaen 241/05.10.00/2016 Perusturvalautakunta 57 Lainsäädännöllistä ja valtuuston päättämää

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 21

Espoon kaupunki Pöytäkirja 21 17.02.2016 Sivu 1 / 1 522/2016 02.05.00 21 Muutokset lasten yksityisten hoidon tukea koskevaan lainsäädäntöön sekä niiden vaikutus Espoon yksityisen hoidon tuen järjestelyihin ja kuntalisään Valmistelijat

Lisätiedot

(Valmistelija/lisätietoja: päivähoidon päällikkö Erja Sihlman puh. 040 314 5734)

(Valmistelija/lisätietoja: päivähoidon päällikkö Erja Sihlman puh. 040 314 5734) Perusturvalautakunta 53 21.05.2014 Perusturvalautakunta 5 28.01.2015 Kunnanhallitus 57 02.03.2015 Kunnanhallitus 68 09.03.2015 Lasten kotihoidon tuen kuntalisä / Kuntalaisaloite 52/02.05.01/2014 Perusturvalautakunta

Lisätiedot

Varhaiskasvatuslakiin tulevien muutosten toteuttaminen Raisiossa alkaen

Varhaiskasvatuslakiin tulevien muutosten toteuttaminen Raisiossa alkaen Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 327/12.06.00/2016 14 Varhaiskasvatuslakiin tulevien muutosten toteuttaminen Raisiossa 1.8.2016 alkaen Päivähoidon johtaja Päivi Rantanen 1.3.2016: Eduskunta on

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi varhaiskasvatuslain sekä lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annetun lain muuttamisesta HE 80/2015

Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi varhaiskasvatuslain sekä lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annetun lain muuttamisesta HE 80/2015 Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi varhaiskasvatuslain sekä lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annetun lain muuttamisesta HE 80/2015 vp Asiantuntijalausunto sivistysvaliokunnalle Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

HE 80/2015 mukaisen 20h laajemman varhaiskasvatuspalvelun myöntämisen periaatteet Orimattilassa. Varhaiskasvatuksen johtoryhmä 18.3.

HE 80/2015 mukaisen 20h laajemman varhaiskasvatuspalvelun myöntämisen periaatteet Orimattilassa. Varhaiskasvatuksen johtoryhmä 18.3. HE 80/2015 mukaisen 20h laajemman varhaiskasvatuspalvelun myöntämisen periaatteet Orimattilassa Varhaiskasvatuksen johtoryhmä Toimeenpanossa huomioitavat yleisperiaatteet Jokaisella lapsella on oikeus

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 221

Espoon kaupunki Pöytäkirja 221 16.12.2015 Sivu 1 / 1 4640/2015 03.00.00 221 Päiväkotien henkilöstömitoitusta koskeva päivähoitoasetuksen muutos Valmistelijat / lisätiedot: Titta Tossavainen, puh. 09 816 23300 Jaana Suihkonen, puh. 09

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 34. Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Mattila, puh Virpi Leino, puh

Espoon kaupunki Pöytäkirja 34. Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Mattila, puh Virpi Leino, puh 29.10.2015 Sivu 1 / 1 4640/03.00.00/2015 34 Päiväkotien henkilöstömitoitusta koskeva päivähoitoasetuksen muutos Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Mattila, puh. 09 816 23022 Virpi Leino, puh. 046 877 1846

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Yksityisen hoidon tuen maksaminen esiopetusikäisille lapsille toimintavuonna

Espoon kaupunki Pöytäkirja Yksityisen hoidon tuen maksaminen esiopetusikäisille lapsille toimintavuonna 15.06.2016 Sivu 1 / 1 2626/2016 02.05.01 101 Yksityisen hoidon tuen maksaminen esiopetusikäisille lapsille toimintavuonna 2016-2017 Valmistelijat / lisätiedot: Titta Tossavainen, puh. 09 816 23300 Anne

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/ (7) Varhaiskasvatuslautakunta Vakaj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/ (7) Varhaiskasvatuslautakunta Vakaj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/216 1 (7) 25 Helsingin kaupungin päättämä varhaiskasvatuksen laajuus ja yksityisen hoidon tuen Helsinki-lisä 1.8.216 alkaen HEL 216-2236 T 2 5 1 Päätös päätti, että yksityisen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Yksityisen hoidon tuen maksaminen esiopetusikäisille lapsille toimintavuonna

Espoon kaupunki Pöytäkirja Yksityisen hoidon tuen maksaminen esiopetusikäisille lapsille toimintavuonna 08.06.2016 Sivu 1 / 1 2626/2016 02.05.01 33 Yksityisen hoidon tuen maksaminen esiopetusikäisille lapsille toimintavuonna 2016-2017 Valmistelijat / lisätiedot: Anne Peltonen, puh. 050 320 9753 Titta Tossavainen,

Lisätiedot

(Valmistelija/lisätietoja: päivähoidon päällikkö Erja Sihlman puh. 040 314 5734)

(Valmistelija/lisätietoja: päivähoidon päällikkö Erja Sihlman puh. 040 314 5734) Perusturvalautakunta 53 21.05.2014 Perusturvalautakunta 5 28.01.2015 Kunnanhallitus 57 02.03.2015 Kunnanhallitus 68 09.03.2015 Perusturvalautakunta 59 19.05.2015 Kunnanhallitus 174 22.06.2015 Lasten kotihoidon

Lisätiedot

Tiedote lasten vanhemmille 6/2016

Tiedote lasten vanhemmille 6/2016 Tiedote lasten vanhemmille 6/2016 Tiedoksi seuraavat sivistyslautakunnan päätökset 18.5.2016 1. Subjektiivinen päivähoito-oikeus Eduskunta on hyväksynyt 15.12.2015 hallituksen esityksen varhaiskasvatuslain

Lisätiedot

Lappeenrannan kaupunki Varhaiskasvatuksen palvelusetelin alustavat perusteet alkaen

Lappeenrannan kaupunki Varhaiskasvatuksen palvelusetelin alustavat perusteet alkaen 1 (5) 24.10.2017 Lappeenrannan kaupunki Varhaiskasvatuksen palvelusetelin alustavat perusteet 1.8.2018 alkaen Palveluseteli Palvelusetelillä voidaan järjestää kunnan lakisääteisiä sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluita,

Lisätiedot

Julkisen talouden sopeuttamistoimenpiteenä kuntien peruspalveluiden valtionosuuksiin sisältyvään varhaiskasvatukseen tehdään muutoksia.

Julkisen talouden sopeuttamistoimenpiteenä kuntien peruspalveluiden valtionosuuksiin sisältyvään varhaiskasvatukseen tehdään muutoksia. Valtionosuudet Julkisen talouden sopeuttamistoimenpiteenä kuntien peruspalveluiden valtionosuuksiin sisältyvään varhaiskasvatukseen tehdään muutoksia. Subjektiivista päivähoito-oikeutta rajoitetaan 1.8.2016

Lisätiedot

Valiokunta keskustelee valtakunnallisesta linjauksesta koskien subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamista.

Valiokunta keskustelee valtakunnallisesta linjauksesta koskien subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamista. Hyvinvointivaliokunta 3 16.03.2016 Kaupunginhallitus 127 26.04.2016 Subjektiivinen päivähoito-oikeus, ja sen rajaaminen HYVINVOI 3 Hyvinvointivaliokunta: Valiokunta keskustelee valtakunnallisesta linjauksesta

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/

MÄNTSÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/ MÄNTSÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2016 34 Perusturvalautakunta 09.03.2016 Aika 09.03.2016 klo 17:00-20:27 Paikka Kunnantalo, kokoushuone 1-2 Käsitellyt asiat Otsikko Sivu 21 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Espoo-lisän maksaminen lasten yksityisen hoidon tuen lakisääteisen hoitolisän korotuksena

Espoon kaupunki Pöytäkirja Espoo-lisän maksaminen lasten yksityisen hoidon tuen lakisääteisen hoitolisän korotuksena 18.10.2016 Sivu 1 / 1 4303/2016 02.05.01 43 Espoo-lisän maksaminen lasten yksityisen hoidon tuen lakisääteisen hoitolisän korotuksena Valmistelijat / lisätiedot: Anne Peltonen, puh. 050 320 9753 Titta

Lisätiedot

LASTEN KOTIHOIDON TUEN KUNTALISÄN MAKSATUSOHJEISIIN TEHTÄVÄT TARKISTUKSET. Valmistelija: Varhaiskasvatusjohtaja Jonna Soininen

LASTEN KOTIHOIDON TUEN KUNTALISÄN MAKSATUSOHJEISIIN TEHTÄVÄT TARKISTUKSET. Valmistelija: Varhaiskasvatusjohtaja Jonna Soininen Sivistyslautakunta 103 27.11.2012 Kunnanhallitus 319 12.12.2012 Kunnanvaltuusto 74 20.12.2012 Sivistyslautakunta 14 18.03.2014 LASTEN KOTIHOIDON TUEN KUNTALISÄN MAKSATUSOHJEISIIN TEHTÄVÄT TARKISTUKSET

Lisätiedot

Sivistyslautakunta Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto

Sivistyslautakunta Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto Sivistyslautakunta 26 11.04.2017 Kaupunginhallitus 95 24.04.2017 Kaupunginvaltuusto 37 09.05.2017 Varhaiskasvatuksen uudet asiakasmaksuperiaatteet 1.8.2017 alkaen 90/02.05.00.00/2017 Sivistyslautakunta

Lisätiedot

Espoon kaupunki Päätös Sivu 1 / 10

Espoon kaupunki Päätös Sivu 1 / 10 Espoon kaupunki Päätös Sivu 1 / 10 102/2016 05.10.00 3 Muutokset varhaiskasvatusoikeuteen (Kv-asia) Valmistelijat / lisätiedot: Titta Tossavainen, puh. 09 816 23300 Barbro Högström, puh. 09 816 52344 Tiina

Lisätiedot

Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen varhaiskasvatuksessa

Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen varhaiskasvatuksessa Sivistyslautakunta 25 08.03.2016 Sivistyslautakunta 54 12.04.2016 Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen varhaiskasvatuksessa 1031/05.10.00/2016 SIVLTK 08.03.2016 25 Asian valmistelija: varhaiskasvatusjohtaja

Lisätiedot

SIVISTYSLAUTAKUNNAN ILTAKOULU KAUPUNGINHALLITUS

SIVISTYSLAUTAKUNNAN ILTAKOULU KAUPUNGINHALLITUS 3.3.2016 SIVISTYSLAUTAKUNNAN ILTAKOULU 3.3.2016 KAUPUNGINHALLITUS 2.5.2016 KÄSITELTÄVÄT ASIAT 0-6-vuotiaiden lasten määrä 2000-2014 Lapsia hoitomuodoittain 2011-2014 Perhepäivähoidon määrä 2010-2015 Yksityisen

Lisätiedot

Varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön muutosten täytäntöönpano lukien. Varhaiskasvatuksen strategiset linjaukset 1.8.

Varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön muutosten täytäntöönpano lukien. Varhaiskasvatuksen strategiset linjaukset 1.8. Kasvatus- ja opetuslautakunta 17 14.03.2016 Varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön muutosten täytäntöönpano 1.8.2016 lukien 953/00.04.00/2015 KOLA 17 Valmistelija / lisätiedot: Varhaiskasvatusjohtaja

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 9/ (6) Opetuslautakunta OTJ/

Helsingin kaupunki Esityslista 9/ (6) Opetuslautakunta OTJ/ Helsingin kaupunki Esityslista 9/2015 1 (6) 8 Opetuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle hallituksen esityksestä varhaiskasvatuslain 11 a ja 11 b :n muuttamisesta ja valtioneuvoston asetukseksi

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen muutokset

Varhaiskasvatuksen muutokset Varhaiskasvatuksen muutokset Mäntsälän kunnanvaltuusto 21.3.2016 esitystä on täydennetty/tarkennettu dioissa no. 11 ja 13 punaisella olevat tekstit sekä lisätty diat 14-17 31.3.2016 Varhaiskasvatuslaki

Lisätiedot

Talousarvio 2016 Toimenpiteet/suunnitelma tavoitteiden saavuttamiseksi

Talousarvio 2016 Toimenpiteet/suunnitelma tavoitteiden saavuttamiseksi Talousarvio 2016 Toimenpiteet/suunnitelma tavoitteiden saavuttamiseksi Tuloslaskelma / ulkoiset Tammikuu-Joulukuu 2016 30 Varhaiskasvatus Toteutunut 2015 Talousarvio 2016 Muutos 2016-2015 Toimintatuotot

Lisätiedot

Varhaiskasvatuslaki alkaen ja varhaiskasvatusta koskevat tulevat laki- ja asetusmuutokset vuonna 2016

Varhaiskasvatuslaki alkaen ja varhaiskasvatusta koskevat tulevat laki- ja asetusmuutokset vuonna 2016 Varhaiskasvatuslaki 1.8.2015 alkaen ja varhaiskasvatusta koskevat tulevat laki- ja asetusmuutokset vuonna 2016 Marja-Liisa Akselin Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto Ylitarkastaja (varhaiskasvatus)

Lisätiedot

Kasvun ja oppimisen lautakunta Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittaminen

Kasvun ja oppimisen lautakunta Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittaminen Kasvun ja oppimisen lautakunta 13 25.02.2016 Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittaminen KASVOPPI 13 Subjektiivisella päivähoito-oikeudella tarkoitetaan kunnan ehdotonta velvollisuutta varhaiskasvatuspaikan

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 6/2014 1 (6) Varhaiskasvatuslautakunta Vakaj/4 29.04.2014

Helsingin kaupunki Esityslista 6/2014 1 (6) Varhaiskasvatuslautakunta Vakaj/4 29.04.2014 Helsingin kaupunki Esityslista 6/2014 1 (6) Päätettävä tässä kokouksessa 4 Varhaiskasvatuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle hallituksen esityksestä eduskunnalle laeiksi lasten päivähoidosta annetun

Lisätiedot

LASTEN KOTIHOIDONTUEN KUNTALISÄ / ALOITTEET 75/08.050/2010 142/08.050/2009. Ptltk 40 Liitteet 1-2.

LASTEN KOTIHOIDONTUEN KUNTALISÄ / ALOITTEET 75/08.050/2010 142/08.050/2009. Ptltk 40 Liitteet 1-2. Perusturvalautakunta 40 07.04.2010 Kunnanhallitus 79 12.04.2010 Perusturvalautakunta 48 21.04.2010 Kunnanhallitus 93 26.04.2010 Perusturvalautakunta 56 19.05.2010 Kunnanhallitus 127 07.06.2010 Kunnanvaltuusto

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 37. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 37. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 01.02.2016 Sivu 1 / 1 102/2016 05.10.00 37 Muutokset varhaiskasvatusoikeuteen (Kv-asia) Valmistelijat / lisätiedot: Titta Tossavainen, puh. 09 816 23300 Barbro Högström, puh. 09 816 52344

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/ (1) Kasvun ja oppimisen lautakunta Asianro 4078/ /2018

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/ (1) Kasvun ja oppimisen lautakunta Asianro 4078/ /2018 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/2018 1 (1) 94 Asianro 4078/05.10.00/2018 Vastaus valtuustoaloitteeseen: Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajauksen poistaminen ja ryhmäkoon suhdeluvun palauttaminen aikaisempaan

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN JA PORNAISTEN KUNTIEN YHTEISTOIMINTASOPIMUS VARHAISKASVATUKSEN JÄRJESTÄMISESTÄ. Sopimuksen irtisanominen

MÄNTSÄLÄN JA PORNAISTEN KUNTIEN YHTEISTOIMINTASOPIMUS VARHAISKASVATUKSEN JÄRJESTÄMISESTÄ. Sopimuksen irtisanominen MÄNTSÄLÄN JA PORNAISTEN KUNTIEN YHTEISTOIMINTASOPIMUS VARHAISKASVATUKSEN JÄRJESTÄMISESTÄ Sopimuksen irtisanominen MISTÄ ON KYSYMYS? Varhaiskasvatuslain 4 : n mukaan kunnan on huolehdittava lasten päivähoidon

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen palvelusetelin perusteet alkaen

Varhaiskasvatuksen palvelusetelin perusteet alkaen 1 (6) Varhaiskasvatuksen palvelusetelin perusteet 1.3.2017 alkaen Palveluseteli Palveluseteli on yksi tapa järjestää kunnan vastuulle kuuluvia sosiaali- ja terveyspalveluja. Laki sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto PÄIVÄKODIN ETÄYKSIKÖN PERUSTAMINEN PYHÄTUNTURILLE. Khall

Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto PÄIVÄKODIN ETÄYKSIKÖN PERUSTAMINEN PYHÄTUNTURILLE. Khall Kunnanhallitus 311 13.11.2017 Kunnanvaltuusto 97 15.11.2017 PÄIVÄKODIN ETÄYKSIKÖN PERUSTAMINEN PYHÄTUNTURILLE Khall 13.11.2017 311 Kunnanvaltuusto on 9.10.2017 84 päättänyt selvittää mahdollisuutta kunnan

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 19. Valtuusto Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 19. Valtuusto Sivu 1 / 1 Valtuusto 15.02.2016 Sivu 1 / 1 102/2016 05.10.00 Kaupunginhallitus 37 1.2.2016 19 Muutokset varhaiskasvatusoikeuteen Valmistelijat / lisätiedot: Titta Tossavainen, puh. 09 816 23300 Barbro Högström, puh.

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/ (18) Varhaiskasvatuslautakunta Vakaj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/ (18) Varhaiskasvatuslautakunta Vakaj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/2015 1 (18) 106 Varhaiskasvatuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle hallituksen esityksestä eduskunnalle varhaiskasvatuslain 11 a ja 11 b :n muuttamisesta sekä valtioneuvoston

Lisätiedot

VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ

VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ 2 ERI VAIHTOEHDOT ALLE KOULUIKÄISEN LAPSEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ Kotihoidon tuki alle 3-vuotiaista

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut ja niiden määräytyminen alkaen / EL-H

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut ja niiden määräytyminen alkaen / EL-H Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut ja niiden määräytyminen 1.3.2017 alkaen / EL-H VD/122/02.03.00.00/2017 Lainsäädännöllinen tausta Varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista säädetään sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Opetus- ja kulttuuriministeriön vastine kirjallisiin asiantuntijalausuntoihin

Opetus- ja kulttuuriministeriön vastine kirjallisiin asiantuntijalausuntoihin Eduskunnan sivistysvaliokunnalle 27.11.2015 HE 80/2015 vp Opetus- ja kulttuuriministeriön vastine kirjallisiin asiantuntijalausuntoihin Tässä vastineessa on huomioitu 25.11.2015 kello 16.15 mennessä opetus-

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi varhaiskasvatuslain sekä lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annetun lain muuttamisesta

Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi varhaiskasvatuslain sekä lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annetun lain muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi varhaiskasvatuslain sekä lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annetun lain muuttamisesta HE 80/2015 4 Esityksen vaikutukset 4.1 Taloudelliset vaikutukset

Lisätiedot

Sivistystoimen lautakunta Kunnanhallitus Kotihoidon ja yksityisen hoidon tuen kuntalisä 1.8.

Sivistystoimen lautakunta Kunnanhallitus Kotihoidon ja yksityisen hoidon tuen kuntalisä 1.8. Sivistystoimen lautakunta 21 16.02.2012 Kunnanhallitus 66 13.03.2012 Kotihoidon ja yksityisen hoidon tuen kuntalisä 1.8.2012 alkaen SIVLTK 21 vs. varhaiskasvatuksen päällikkö Kunnanvaltuusto päätti kokouksessaan

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen palvelusetelin perusteet alkaen

Varhaiskasvatuksen palvelusetelin perusteet alkaen MUURAMEN KUNTA 1 (5) Varhaiskasvatuspalvelut 16.8.2016 Lapsi- ja perhepalveluiden lautakunta LIITE 1 Varhaiskasvatuksen palvelusetelin perusteet 1.8.2016 alkaen PALVELUSETELI Palveluseteli on yksi tapa

Lisätiedot

27.2.2009 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ

27.2.2009 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ 27.2.2009 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ ERI VAIHTOEHDOT ALLE KOULUIKÄISEN LAPSEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ Kotihoidon tuki

Lisätiedot

Varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön muutosten täytäntöönpano lukien. Varhaiskasvatuksen strategiset linjaukset 1.8.

Varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön muutosten täytäntöönpano lukien. Varhaiskasvatuksen strategiset linjaukset 1.8. Kasvatus- ja opetuslautakunta 17 14.03.2016 Kasvatus- ja opetuslautakunta 24 11.04.2016 Kaupunginhallitus 179 18.04.2016 Varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön muutosten täytäntöönpano 1.8.2016 lukien

Lisätiedot

Varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön muutosten täytäntöönpano lukien. Varhaiskasvatuksen strategiset linjaukset 1.8.

Varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön muutosten täytäntöönpano lukien. Varhaiskasvatuksen strategiset linjaukset 1.8. Kasvatus- ja opetuslautakunta 17 14.03.2016 Kasvatus- ja opetuslautakunta 24 11.04.2016 Varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön muutosten täytäntöönpano 1.8.2016 lukien 953/00.04.00/2015 KOLA 17 Valmistelija

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen palvelusetelin perusteet alkaen

Varhaiskasvatuksen palvelusetelin perusteet alkaen JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI 19.4.2016 1 (5) Varhaiskasvatuksen palvelusetelin perusteet 1.8.2016 alkaen PALVELUSETELI Palveluseteli on yksi tapa järjestää kunnan vastuulle kuuluvia sosiaali- ja terveyspalveluja.

Lisätiedot

Kunnan ja Kelan sopimus lastenhoidon tuen kuntalisän maksamisesta

Kunnan ja Kelan sopimus lastenhoidon tuen kuntalisän maksamisesta MALLISOPIMUS KUNTALISÄN MAKSAMISESTA Mallisopimus toimii pohjana, jota kunta voi hyödyntää oman kuntalisäsopimuksen laadinnassa. Mallisopimukseen on kirjattu kaikki ne ehdot, jotka on mahdollista valita

Lisätiedot

1.9.2012 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ

1.9.2012 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ 1.9.2012 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ ERI VAIHTOEHDOT ALLE KOULUIKÄISEN LAPSEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ Kotihoidon tuki

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 12

Espoon kaupunki Pöytäkirja 12 10.02.2016 Sivu 1 / 1 521/2016 05.10.00 12 Osa-aikaisen varhaiskasvatuksen järjestämisen periaatteita Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Mattila, puh. 09 816 23022 Anne Peltonen, puh. 050 320 9753 Barbro

Lisätiedot

Varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön muutosten täytäntöönpano lukien. Varhaiskasvatuksen strategiset linjaukset 1.8.

Varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön muutosten täytäntöönpano lukien. Varhaiskasvatuksen strategiset linjaukset 1.8. Kasvatus- ja opetuslautakunta 17 14.03.2016 Kasvatus- ja opetuslautakunta 24 11.04.2016 Kaupunginhallitus 179 18.04.2016 Kaupunginvaltuusto 45 25.04.2016 Varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön muutosten

Lisätiedot

OHJEISTUS PALVELUSETELIÄ HAKEVILLE ASIAKKAILLE

OHJEISTUS PALVELUSETELIÄ HAKEVILLE ASIAKKAILLE OHJEISTUS PALVELUSETELIÄ HAKEVILLE ASIAKKAILLE Yleistä palvelusetelistä: Palveluseteli on yksi kuntien käytössä oleva varhaiskasvatuksen järjestämistapa. Hausjärvellä varhaiskasvatuksen palvelusetelin

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen tila ja tulevaisuus

Varhaiskasvatuksen tila ja tulevaisuus Varhaiskasvatuksen tila ja tulevaisuus Kotihoidon tuen puolittaminen Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaus Varhaiskasvatuslain uudistaminen Jarkko Lahtinen jarkko.lahtinen@kuntaliitto.fi Syyskuussa

Lisätiedot

7.1 Lainsäädännöllisiä lähtökohtia ja toiminnan järjestämisen periaatteita

7.1 Lainsäädännöllisiä lähtökohtia ja toiminnan järjestämisen periaatteita 7 ESIOPETUKSEEN HAKEMINEN 7.1 Lainsäädännöllisiä lähtökohtia ja toiminnan järjestämisen periaatteita Kunta on velvollinen järjestämään alueellaan asuville oppivelvollisuusikäisille perusopetusta sekä oppivelvollisuuden

Lisätiedot

VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUJEN TAKSA ALKAEN

VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUJEN TAKSA ALKAEN VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUJEN TAKSA 1.3.2017 ALKAEN VIHDIN KUNNAN VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUJEN TAKSA 2/5 Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulaki tulee voimaan 1.3.2017. Laissa säädetään kunnan päiväkodissa

Lisätiedot

26.4.2013 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ

26.4.2013 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ 26.4.2013 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ ERI VAIHTOEHDOT ALLE KOULUIKÄISEN LAPSEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ Kotihoidon tuki

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 72. 72 Kilon päiväkodin erityisen tuen piirissä olevien lasten kuntoutuksen järjestäminen

Espoon kaupunki Pöytäkirja 72. 72 Kilon päiväkodin erityisen tuen piirissä olevien lasten kuntoutuksen järjestäminen 24.09.2014 Sivu 1 / 1 3856/05.10.01/2014 72 Kilon päiväkodin erityisen tuen piirissä olevien lasten kuntoutuksen järjestäminen Valmistelijat / lisätiedot: Hanna Lehtinen, puh. 050 321 6289 Marja-Leena

Lisätiedot

Sivistystoimen lautakunta 21 16.02.2012 Kunnanhallitus 66 13.03.2012 Kunnanvaltuusto 16 27.03.2012

Sivistystoimen lautakunta 21 16.02.2012 Kunnanhallitus 66 13.03.2012 Kunnanvaltuusto 16 27.03.2012 Sivistystoimen lautakunta 21 16.02.2012 Kunnanhallitus 66 13.03.2012 Kunnanvaltuusto 16 27.03.2012 Kotihoidon ja yksityisen hoidon tuen kuntalisä 1.8.2012 alkaen SIVLTK 21 vs. varhaiskasvatuksen päällikkö

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 13. 13 Osaamisen kehittäminen suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa henkilöstön koulutustasoa nostamalla

Espoon kaupunki Pöytäkirja 13. 13 Osaamisen kehittäminen suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa henkilöstön koulutustasoa nostamalla 06.06.2013 Sivu 1 / 1 2608/01.03.00/2013 13 Osaamisen kehittäminen suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa henkilöstön koulutustasoa nostamalla Valmistelijat / lisätiedot: Titta Tossavainen, puh. (09) 816

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirjanote 32/2015 1 (8) Kaupunginhallitus Stj/1 21.9.2015

Helsingin kaupunki Pöytäkirjanote 32/2015 1 (8) Kaupunginhallitus Stj/1 21.9.2015 Helsingin kaupunki Pöytäkirjanote 32/2015 1 (8) Opetus- ja kulttuuriministeriö PL 29 (Meritullinkatu 10) 00023 Valtioneuvosto Käsiteltävä tässä kokouksessa 907 Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen ryhmien muodostamisen ja toiminnan periaatteet alkaen

Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen ryhmien muodostamisen ja toiminnan periaatteet alkaen Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen ryhmien muodostamisen ja toiminnan periaatteet 1.8.2016 alkaen Sivi 21/16.2.2016 Huoltajat voivat hakea lapsilleen varhaiskasvatuspaikkaa koko kaupungin alueelta ja erilaisista

Lisätiedot

Oikeus osa-aikaiseen varhaiskasvatukseen (max. 20 h/viikko) säilyisi kaikilla lapsilla.

Oikeus osa-aikaiseen varhaiskasvatukseen (max. 20 h/viikko) säilyisi kaikilla lapsilla. Opetus- ja kulttuuriministeriölle Lausuntonaan luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle varhaiskasvatuslain (36/1973) 11 a ja 11 b :n muuttamisesta sekä valtioneuvoston asetukseksi lasten päivähoidosta

Lisätiedot

Dnro 3813/5/15. Ratkaisija: Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin. Esittelijä: Oikeusasiamiehensihteeri Piatta Skottman-Kivelä

Dnro 3813/5/15. Ratkaisija: Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin. Esittelijä: Oikeusasiamiehensihteeri Piatta Skottman-Kivelä 25.9.2015 Dnro 3813/5/15 Ratkaisija: Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin Esittelijä: Oikeusasiamiehensihteeri Piatta Skottman-Kivelä LAUSUNTO LUONNOKSESTA HALLITUKSEN ESITYKSEKSI EDUSKUNNALLE LAIKSI VARHAISKASVATUSLAIN

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO. KASKO, :00, Pöytäkirja 23 VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT ALKAEN... 1

SISÄLLYSLUETTELO. KASKO, :00, Pöytäkirja 23 VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT ALKAEN... 1 i SISÄLLYSLUETTELO KASKO, 21.3.2017 18:00, Pöytäkirja 23 VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT 1.8.2017 ALKAEN... 1 23, KASKO 21.3.2017 18:00 Sivu 2 VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT 1.8.2017 ALKAEN Kaskoltk

Lisätiedot

Lausunto varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmän esityksiin

Lausunto varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmän esityksiin Lausunto varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmän esityksiin Viite: OKM059:00/2012 Pääministeri Jyrki Kataisen hallituksen ohjelman (22.6.2011) mukaan säädetään laki varhaiskasvatuksesta.

Lisätiedot

Eduskunnan sivistys- ja tiedejaosto

Eduskunnan sivistys- ja tiedejaosto Eduskunnan sivistys- ja tiedejaosto 16.10.2015 Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2016 Varhaiskasvatuksen kehittäminen ja rahoituksen riittävyys Asiantuntijalausunto Varhaiskasvatusvirasto

Lisätiedot

Selvitys valtuustoaloitteeseen koskien yksityisen perhepäivähoitajien tukea

Selvitys valtuustoaloitteeseen koskien yksityisen perhepäivähoitajien tukea Liite 23 Opetus- ja kasvatusltk 27.11.2014 Selvitys valtuustoaloitteeseen koskien yksityisen perhepäivähoitajien tukea Kuntaliitto (Lahtinen & Selkee) on vuonna 2014 tehnyt selvityksen varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

KIHNIÖN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 4/2016. Sivistyslautakunta

KIHNIÖN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 4/2016. Sivistyslautakunta KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 4/2016 Sivistyslautakunta 12.05.2016 1 Kokousaika Kokouspaikka Saapuvilla olleet et Torstai 12.05.2016 klo 18.00 19.50 Kunnanviraston kokoushuone Inkinen Anneli Oksanen Annika Jokioja

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysyksikkö 19.6.2012. Selvitys lasten kotihoidon tuen sekä yksityisen hoidon tuen kuntalisistä sekä palvelusetelistä

Sosiaali- ja terveysyksikkö 19.6.2012. Selvitys lasten kotihoidon tuen sekä yksityisen hoidon tuen kuntalisistä sekä palvelusetelistä Sosiaali- ja terveysyksikkö 19.6.2012 Selvitys lasten kotihoidon tuen sekä yksityisen hoidon tuen kuntalisistä sekä palvelusetelistä Kuntaliitto selvitti keväällä 2012, kuinka monessa Manner-Suomen kunnassa

Lisätiedot

VASTAUS SILJA METSOLAN VALTUUSTOALOITEESEEN KOTIHOIDONTUEN KUNTALISÄSTÄ

VASTAUS SILJA METSOLAN VALTUUSTOALOITEESEEN KOTIHOIDONTUEN KUNTALISÄSTÄ Sivistyslautakunta 56 31.05.2017 VASTAUS SILJA METSOLAN VALTUUSTOALOITEESEEN KOTIHOIDONTUEN KUNTALISÄSTÄ SIVLK 31.05.2017 56 Valmistelija: varhaiskasvatusjohtaja Leila Nyberg, leila.nyberg@porvoo.fi; 0400

Lisätiedot

Otto-oikeuden käyttäminen sivistyslautakunnan päätökseen koskien

Otto-oikeuden käyttäminen sivistyslautakunnan päätökseen koskien Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 754/01.00.01/2016 345 Otto-oikeuden käyttäminen sivistyslautakunnan päätökseen 5.10.2016 93 koskien Kaanaan koulun ja päiväkodin sekä Tahvion ja Tikanmaan koulujen

Lisätiedot

LAUSUNTO 25.9.2015 OPETUS- JA JA KULTTUURIMINISTERIÖ. Viite: Lausuntopyyntö 28.8.2015 OKM/53/010/2015

LAUSUNTO 25.9.2015 OPETUS- JA JA KULTTUURIMINISTERIÖ. Viite: Lausuntopyyntö 28.8.2015 OKM/53/010/2015 LAUSUNTO 25.9.2015 OPETUS- JA JA KULTTUURIMINISTERIÖ Viite: Lausuntopyyntö 28.8.2015 OKM/53/010/2015 Asia: Lausuntopyyntö luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle varhaiskasvatuslain (36/1973)

Lisätiedot

Oulun kaupungin lausunto varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmän

Oulun kaupungin lausunto varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmän Oulun kaupungin lausunto varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmän esityksistä Sivistys- ja kulttuurilautakunta 15.5.2014 2 Oulun kaupunki on lausunnossaan ottanut kantaa niihin asioihin,

Lisätiedot

LAKI MUUTTUI - MIKÄ MUUTTUI JOENSUUSSA? - Lain käytäntöön viemisen haasteet

LAKI MUUTTUI - MIKÄ MUUTTUI JOENSUUSSA? - Lain käytäntöön viemisen haasteet LAKI MUUTTUI - MIKÄ MUUTTUI JOENSUUSSA? - Lain käytäntöön viemisen haasteet JOENSUUN PERUSTIEDOT 33 kunnallista päiväkotia, joissa 2851 lasta 16 yksityistä päiväkotia, joissa 440 lasta 6 kunnallista ryhmäperhepäivähoitokotia,

Lisätiedot

Lausunto hallituksen esityksestä

Lausunto hallituksen esityksestä LAUSUNTO ISAVI/2569/00.02.00/2015 Itä-Suomi Opetus- ja kulttuuritoimi -vastuualue 25.9.2015 Opetus- ja kulttuuriministeriö Kirjaamo kirjaamo@minedu.fi vakalainmuutos@minedu.fi Opetus- ja kulttuuriministeriön

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSLAIN MUKAINEN SUBJEKTIIVISEN VARHAISKASVATUSOIKEUDEN MUUTOS LÄHTIEN

VARHAISKASVATUSLAIN MUKAINEN SUBJEKTIIVISEN VARHAISKASVATUSOIKEUDEN MUUTOS LÄHTIEN Dnro SIVLTK: 164 /2016 VARHAISKASVATUSLAIN MUKAINEN SUBJEKTIIVISEN VARHAISKASVATUSOIKEUDEN MUUTOS 1.8.2016 LÄHTIEN Valtionosuudet Kunnan varhaiskasvatuspalvelut rahoitetaan valtionosuuksilla, kunnan verovaroilla

Lisätiedot

Keskusta-oikeisto valtuustoryhmän valtuustoaloite kotihoidon kuntalisän käyttöönotosta Äänekoskella

Keskusta-oikeisto valtuustoryhmän valtuustoaloite kotihoidon kuntalisän käyttöönotosta Äänekoskella Kaupunginvaltuusto 60 08.09.2008 Kaupunginhallitus, julkinen 287 15.09.2008 Perusturvalautakunta 86 30.09.2009 Kaupunginhallitus, julkinen 55 15.02.2010 Kaupunginvaltuusto 25 08.03.2010 Keskusta-oikeisto

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annetun lain 13 :n muuttamisesta Työn ja perhe-elämän yhteensovittamisen helpottamiseksi esityksessä ehdotetaan, että

Lisätiedot

HE 122/1995 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 122/1995 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 122/1995 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi lasten kotihoidon tuesta annetun lain väliaikaisesta muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksen muuttamisesta ja lasten päivähoidosta annetun

Lisätiedot

Varhaiskasvatus/ Esimerkkejä tilastoista

Varhaiskasvatus/ Esimerkkejä tilastoista Varhaiskasvatus/ Esimerkkejä tilastoista 20.9.2016 Lasten määrä 2014-2016 Lasten määrä Kunnallinen varhaiskasvatus Palveluseteli Yhteensä 2015 31.1.2015 2013 (+64) 149 2162 28.2.2015 2018 (+5) 155 2173

Lisätiedot

LASTEN KOTIHOIDON TUEN KUNTALISÄN MAKSATUSOHJEISIIN TEHTÄVÄT TARKISTUKSET. Valmistelija: Varhaiskasvatusjohtaja Jonna Soininen

LASTEN KOTIHOIDON TUEN KUNTALISÄN MAKSATUSOHJEISIIN TEHTÄVÄT TARKISTUKSET. Valmistelija: Varhaiskasvatusjohtaja Jonna Soininen Sivistyslautakunta 103 27.11.2012 Kunnanhallitus 319 12.12.2012 Kunnanvaltuusto 74 20.12.2012 Sivistyslautakunta 14 18.03.2014 Kunnanhallitus 63 14.04.2014 Kunnanvaltuusto 17 23.04.2014 LASTEN KOTIHOIDON

Lisätiedot

Tällä tiedotteella pyritään selventämään kunnille, mikä toiminta vastaa sellaista päivähoitoa, josta voidaan maksaa yksityisen hoidon tukea.

Tällä tiedotteella pyritään selventämään kunnille, mikä toiminta vastaa sellaista päivähoitoa, josta voidaan maksaa yksityisen hoidon tukea. Muistio Jarkko Lahtinen 27.6.2013 OSA-AIKAINEN LASTENHOITO JA YKSITYISEN HOIDON TUKI Tämän tiedotteen laatiminen on tullut ajankohtaiseksi, koska on ilmennyt epätietoisuutta, voidaanko yksityisen hoidon

Lisätiedot

OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Hallitussihteeri Matti Sillanmäki

OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Hallitussihteeri Matti Sillanmäki OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Hallitussihteeri 22.10.2015 Matti Sillanmäki EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI LASTEN PÄIVÄHOIDOSTA ANNE- TUN ASETUKSEN 6 JA 8 :N MUUTTAMISESTA 1 Nykytila

Lisätiedot

Saarelma Markku. Muut Tuominen Pirjo palvelusihteeri, pöytäkirjanpitäjä Saari Salme päivähoidon ohjaaja, 23

Saarelma Markku. Muut Tuominen Pirjo palvelusihteeri, pöytäkirjanpitäjä Saari Salme päivähoidon ohjaaja, 23 Iitin kunta Pöytäkirja 5/2016 1 Tarkastuslautakunta 16.05.2016 Aika Maanantai 16.05.2016 klo 18:00-19:25 Paikka Saapuvilla Kunnantalo, neuvotteluhuone (1. krs.) Yli-Kaitala Markku Heinonen Sinikka Ikonen

Lisätiedot

Lapsen oikeus varhaiskasvatukseen ja päivähoitoon tulee säätää valmisteilla olevassa varhaiskasvatuslaissa

Lapsen oikeus varhaiskasvatukseen ja päivähoitoon tulee säätää valmisteilla olevassa varhaiskasvatuslaissa Lausunto 1 (6) Opetus- ja kulttuuriministeriö kirjaamo@mindu.fi, subjektiivinenoikeus@minedu.fi Viite: OKM046:00/2014 Asia: OAJ:n lausunto luonnoksesta hallituksen esityksesi eduskunnalle laeiksi lasten

Lisätiedot

Kunnanhallitus 55 05.02.2013 Keskusvaalilautakunta 4 04.03.2013 Kunnanhallitus 101 12.03.2013 Kunnanvaltuusto 27 25.03.2013

Kunnanhallitus 55 05.02.2013 Keskusvaalilautakunta 4 04.03.2013 Kunnanhallitus 101 12.03.2013 Kunnanvaltuusto 27 25.03.2013 Kunnanhallitus 55 05.02.2013 4 04.03.2013 Kunnanhallitus 101 12.03.2013 Kunnanvaltuusto 27 25.03.2013 Äänestysaluejaon muuttaminen // KHALL 55 KESKV 54 sihteeri Seuraavat vaalit ovat Euroopan parlamentin

Lisätiedot

VUOROVAIKUTUS JA KIINTYMYSSUHDE

VUOROVAIKUTUS JA KIINTYMYSSUHDE Varhaiskasvatus VUOROVAIKUTUS JA KIINTYMYSSUHDE Lapsen ja vanhemman välinen vuorovaikutus ja kiintymyssuhde vahvistuvat parhaiten, kun perhe viettää aikaa yhdessä. Pienelle lapselle riittävät kotona saadut

Lisätiedot

YRITYSTILOJEN HANKKIMISEN JA LUOVUTTAMISEN PERIAATTEET. Kehittämispäällikkö Kyösti Honkala (puhelin 08 55 870 006):

YRITYSTILOJEN HANKKIMISEN JA LUOVUTTAMISEN PERIAATTEET. Kehittämispäällikkö Kyösti Honkala (puhelin 08 55 870 006): Tulevaisuus- ja elinkeinojaosto 9 18.03.2014 Tulevaisuus- ja elinkeinojaosto 14 24.04.2014 Kunnanhallitus 216 12.05.2014 Valtuusto 36 26.05.2014 YRITYSTILOJEN HANKKIMISEN JA LUOVUTTAMISEN PERIAATTEET 417/0/09/092/2014

Lisätiedot

27.2.2009 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ

27.2.2009 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ 27.2.2009 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ ERI VAIHTOEHDOT ALLE KOULUIKÄISEN LAPSEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ Kotihoidon tuki

Lisätiedot

23.11.2015. Sivistysvaliokunnalle

23.11.2015. Sivistysvaliokunnalle 1 23.11.2015 Sivistysvaliokunnalle Lausunto hallituksen esityksestä (HE 80/2015 vp) eduskunnalle laeiksi varhaiskasvatuslain sekä lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annetun lain muuttamisesta.

Lisätiedot

Muutokset varhaiskasvatusoikeuteen IHMIS- JA LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIOINTI

Muutokset varhaiskasvatusoikeuteen IHMIS- JA LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIOINTI Muutokset varhaiskasvatusoikeuteen IHMIS- JA LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIOINTI Asia: Varhaiskasvatuslain 11 a ja 11 b :ien muutokset 1.8.2016 alkaen Asiasta päättävä taho ja lopullinen päätöksentekijä: Kaupunginhallitus

Lisätiedot