Varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön muutosten täytäntöönpano lukien. Varhaiskasvatuksen strategiset linjaukset 1.8.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön muutosten täytäntöönpano lukien. Varhaiskasvatuksen strategiset linjaukset 1.8."

Transkriptio

1 Kasvatus- ja opetuslautakunta Kasvatus- ja opetuslautakunta Kaupunginhallitus Varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön muutosten täytäntöönpano lukien 953/ /2015 KOLA 17 Valmistelija / lisätiedot: Varhaiskasvatusjohtaja Päivi Virkki, puh Kasvatus- ja opetustoimenjohtaja Tuija Willberg, puh etunimi.sukunimi@lappeenranta.fi Liite Varhaiskasvatuksen strategiset linjaukset lukien Varhaiskasvatuksen strategiset linjaukset lukien, selvitys varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön muutosten vaikutuksista varhaiskasvatuksen järjestämiseen sekä kasvatus- ja opetustoimen talouteen liitteenä. Kaupunginvaltuusto päätti vuoden 2016 talousarvion ja vuosien taloussuunnitelman käsittelyn yhteydessä, että kasvatus- ja opetuslautakunta päättää keväällä 2016 varhaiskasvatuslainsäädännön muutosten täytäntöönpanosta Lappeenrannassa ja että kaupunginvaltuustolle annetaan huhtikuun 2016 loppuun mennessä selvitys varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön muutosten vaikutuksista varhaiskasvatuksen järjestämiseen sekä kasvatus- ja opetustoimen talouteen ja asia tuodaan valtuuston päätettäväksi. Elokuun alusta 2016 lukien muuttuvat varhaiskasvatuslaki (108/2016), asetus lasten päivähoidosta (1282/2015) ja lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annettu laki (109/2016). Opetus- ja kulttuuriministeriössä on vielä valmistelussa varhaiskasvatuksen asiakasmaksulaki, joka on tarkoitus myös tulla voimaan lukien. Kaikissa em. säädöksissä on väljennetty kuntien velvoitteita, mutta muutosten käyttöönotto on jätetty kunnan harkintaan ja päätettäväksi. Valtionosuudet kuitenkin vähenevät siinä suhteessa, kun uudistunut ja uudistuva lainsäädäntö antaa kunnille mahdollisuutta vähentää kustannuksia ja lisätä maksutuloja. Varhaiskasvatuslain valmistelussa valtion ja kuntien kustannussäästöiksi on yhteensä arvioitu vuositasolla 62 miljoonaa euroa, yksityisen hoidon tukea koskevan muutoksen säästöksi noin 1 miljoonaa euroa ja päivähoitoasetuksen mitoitusmuutoksen vähentävän kustannuksia noin 67 miljoonaa euroa.

2 Selvitystyötä varhaiskasvatuslain muutosten vaikutuksista Lappeenrannassa on tehty varhaiskasvatuksen palvelualueella yhdessä palvelualueen esimiesten ja päiväkotien johtajien kanssa. Kustannusten vaikutuksia on arvioitu yhdessä konsernihallinnon kanssa. Myös henkilöstöä on kuultu järjestämällä kolme saman sisältöistä tilaisuutta sekä yksi tilaisuus selvityksen valmistuttua Henkilöstöllä on ollut mahdollisuus tehdä kehittämisehdotuksia ja antaa palautetta varhaiskasvatuslain ja päivähoitoasetuksen muutoksista ajalla Henkilöstöjärjestöjen edustajat ovat voineet osallistua koko henkilöstölle sekä päiväkodinjohtajille järjestettyihin tilaisuuksiin. Varhaiskasvatuslaki muuttuu lukien. Laissa säädetään lapsen oikeudesta varhaiskasvatukseen ja toiminnan järjestämisessä keskeistä on lapsen etu. Merkittävimmät muutokset ovat (11a ja 11b ): - jokaisella lapsella on oikeus 20 h/vko varhaiskasvatukseen; - lapsella on oikeus kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen, mikäli lapsen vanhemmat tai muut huoltajat työskentelevät työttömyysturvalaissa (1290/2002) tarkoitetulla tavalla kokoaikaisesti tai päätoimisesti opiskelevat, toimivat yrittäjänä tai ovat omassa työssä; - lapsella on oikeus 20 tuntia laajempaan varhaiskasvatukseen siinä laajuudessa kuin se on tarpeellista lapsen vanhemman tai muun huoltajan osa-aikaisen tai väliaikaisen työssäkäynnin, työllistymistä edistävään palveluun osallistumisen, kuntoutuksen tai muun vastaavan syyn vuoksi; - lapsella on oikeus kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen, jos se on tarpeen lapsen kehityksen, tuen tarpeen tai perheen olosuhteiden takia taikka se on muutoin lapsen edun mukaista; - lapsella on oikeus osa-aikaiseen varhaiskasvatukseen silloin, kun lapsi osallistuu perusopetuslaissa tarkoitettuun esiopetukseen tai perusopetukseen ja lapsella on oikeus 20 tuntia laajempaan varhaiskasvatukseen; - lapsella on oikeus samaan varhaiskasvatuspaikkaan päiväkodissa ja mahdollisuuksien mukaan perhepäivähoidossa, jos lapsen varhaiskasvatusaika muuttuu.

3 Esiopetukseen osallistuvan lapsen osa-aikainen varhaiskasvatus voidaan alkaen järjestää kerhotoimintana. Vanhemman tai huoltajan jäädessä työttömäksi oikeus kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen säilyy kahden kuukauden ajan. Kunnan on annettava varhaiskasvatusoikeuden piirissä olevalle lapselle mahdollisuus osallistua lapsen vanhempien tai muiden huoltajien päätöksen mukaisesti joko osapäiväiseen tai osaviikkoiseen varhaiskasvatukseen. Kunta kuitenkin päättää lapsikohtaisesti tarkemmat säännölliset varhaiskasvatuksen toiminta-ajat. Varhaiskasvatuspaikkaa haettaessa lapsen huoltajat voivat hakea subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden piiriin kuuluvalle lapselle oikeutta laajempaan kuin 20 viikkotunnin osa-aikaiseen varhaiskasvatukseen esittämällä selvityksen laajemman tai kokopäiväisen varhaiskasvatuksen edellytyksistä. Kunta voi perustellusta syystä muutoinkin edellyttää mainitun selvityksen esittämistä. Kun laajemman varhaiskasvatuksen tarvetta perustellaan lapsen kehityksellä, tuen tarpeella tai perheen olosuhteilla tai muulla lapsen edulla, tarjoaa moniammatillisesti toteutettu selvitystilanne mahdollisuuden perhekohtaiseen moniammatillisen tuentarpeen arviointiin (interventioon) matalan kynnyksen periaatteella. Varhaiskasvatuksen ohella perhettä ja lasta voidaan tukea myös muilla sosiaali- ja terveyspalveluilla, joita ovat mm. perhetyö, lasten ja nuorten talon palvelut, erikoissairaanhoidon tuki tai terapiat. Näin lapsen kasvuolosuhteisiin voidaan vaikuttaa myös muilla tarkoituksenmukaisilla keinoilla kuin osoittamalla lapselle 20 tuntia laajempaa varhaiskasvatusta. Asetus lasten päivähoidosta muuttuu siten, että lukien päiväkodin hoito- ja kasvatustehtävissä tulee olla vähintään yksi henkilö, jolla on sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusehdoista annetun asetuksen (804/92) 4 tai 5 :ssä säädetty ammatillinen kelpoisuus, enintään kahdeksaa (aiemmin seitsemää) kokopäivähoidossa olevaa kolme vuotta täyttänyttä lasta kohden. Alle kolmevuotiaiden ryhmien ja yli 3-vuotiaiden osapäiväryhmien henkilöstön ja lasten väliseen suhdelukuun ei tullut muutoksia. Varhaiskasvatuksen ryhmät tulee muodostaa sekä tilojen suunnittelu ja käyttö järjestää siten, että varhaiskasvatukselle säädetyt tavoitteet voidaan saavuttaa. Päiväkodin yhdessä ryhmässä saa olla yhtä aikaa läsnä enintään kolmea hoito- ja kasvatustehtävissä olevaa henkilöä vastaava määrä lapsia.

4 Lain mukaan kunta voi poiketa säädetystä suhdeluvusta, jos lasten keskimääräiset hoitopäivät ovat jatkuvasti huomattavasti vähäisemmät kuin toimintapäivät. Poikkeaminen voi tapahtua siten, ettei lapsia ole muutoin kuin lyhytaikaisesti yhtäaikaisesti hoidossa enempää kuin kokonaissuhdeluku edellyttää. Säädetystä suhdeluvusta voidaan poiketa tilapäisesti ja lyhytaikaisesti laajennettaessa lapsen hoitoaikaa osa-aikaisesta tai osapäiväisestä kokopäiväiseen hoitoon. Lasten ja henkilöstön väliseen suhdelukuun sekä lasten ryhmittelyyn päiväkodissa vaikuttaa myös varhaiskasvatuslain säädös erityisestä tuesta. Jos päiväkodissa on yksi tai useampia erityisen hoidon ja kasvatuksen tarpeessa olevia lapsia, on tämä otettava huomioon hoidettavien lasten lukumäärässä tai hoito- ja kasvatustehtävään osallistuvien henkilöitten lukumäärässä, jollei päiväkodissa ole tällaista lasta varten erityistä avustajaa. Päiväkodeissa voi kaksi lasta jo nykyisten säädösten voimassa ollessa käyttää samaa paikkaa, mikäli ryhmän koko ei päivittäin suunnitellusti ylity. Tilapäiset ylitykset ovat kuitenkin mahdollisia. Lappeenrannassa lähes 20 prosenttia lapsista käyttää varhaiskasvatuspalveluja päivää kuukaudessa. Vain kolme prosenttia käyttää 5-8 päivää kuukaudessa. Tämä on johtanut siihen, ettei samaan paikkaan ole voitu sijoittaa kahta lasta. Lisäksi osa näistä lapsista on palvelun piirissä vain osa-aikaisesti. Vaikka päiväkotien täyttöastetta voidaankin pitää kohtuullisena, osa päiväkotipaikoista kuten myös perhepäivähoitopaikoista - on osan päivää tai joinakin päivinä käyttämättä. Lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annettu laki muuttuu myös lukien. Muutoksen jälkeen tuen määrässä otetaan huomioon onko lapsella oikeus kokoaikaiseen vai 20 tuntiseen varhaiskasvatukseen. Ehdot ovat yhtenevät varhaiskasvatuslain ehtojen kanssa. Lappeenranta on maksanut lisäksi yksityisen hoidon kuntalisää. Yksityisiä perhepäivähoitajia on 42. Heistä neljä on ostopalveluhoitajia, joilta kaupunki ostaa tällä hetkellä ( ) yhteensä kahdeksan hoitopaikkaa. Yksityisen hoidon tuen piirissä on tällä hetkellä ( ) 149 lasta, joista vain noin 55 prosenttia tarvitsee hoitoa joka päivä. Palveluntuottajat ovat saaneet lain mukaisesti kuitenkin tuen täysimääräisenä. Tämä on johtanut siihen, että osa perheistä maksaa varhaiskasvatuksesta suhteessa vähemmän kuin kunnallisessa varhaiskasvatuksessa tai heillä ei ole maksua lainkaan.

5 Päiväkoti- ja perhepäivähoidon lisäksi varhaiskasvatusta voidaan järjestää ns. avoimina palveluina. Avoimet varhaiskasvatuspalvelut tarjoavat varhaiskasvatuksen ammattihenkilöstön toteuttamaa ohjattua toimintaa lapsille ja lapsiperheille avoimissa päiväkodeissa ( äiti-lapsi-kerhot ) ja leikkikerhoissa täydentäen muita varhaiskasvatuksen toimintamuotoja. Lapsi voi osallistua leikkikerhon toimintaan kahtena päivänä viikossa ja kumpanakin kerhopäivänä noin kolme tuntia. Avointen päiväkotien toiminta-aika on noin 15 tuntia viikossa perheen valinnan mukaan. Toiminta on maksutonta ja tarkoitettu kaikille sekä kunnallisen että kunnan tukeman varhaiskasvatuksen ulkopuolella oleville alle kouluikäisille lapsille, heidän vanhemmilleen ja hoitajilleen. Lappeenrannassa avoimia varhaiskasvatuspalveluja on tällä hetkellä tarjolla Sammonlahden, Kesämäen ja Lauritsalan palvelualueella. Päiväkotija perhepäivähoidossa vuoden 2015 lopussa olleista lapsista noin 15 %:lla oli toinen tai molemmat huoltajat kotona työttömyyden, kotihoidon tukea saavan lapsen hoidon tai muun syyn takia. Tulevaisuudessa jokaisella palvelualueella järjestetyt laadukkaat, maksuttomat avoimet varhaiskasvatuspalvelut, eli avoimet päiväkodit ja leikkikerhot, monipuolistaisivat varhaiskasvatuksen palvelutarjontaa. Lapsen näkökulmasta säännöllinen, kehittävä ja virikkeellinen osapäiväinen ryhmätoiminta edistäisi hänen kehitystään, mutta turvaisi lapselle mahdollisuuden viettää yhteistä aikaa kotona olevien vanhempien ja mahdollisten sisarusten kanssa. Avoimet palvelut ovat luonteeltaan ns. matalankynnyksen palvelua perheille. Palvelut tarjoavat lapsille ja vanhemmille kokemuksia vertaistoiminnasta. Avoimien palveluiden järjestämissä on mahdollisuus hyödyntää myös kolmannen sektorin osaamista. Varhaiskasvatuksen kysyntä on viime vuosina kasvanut. Kysyntä vaihtelee vuoden aikana, on pienintä kesällä ja suurinta huhtikuussa. Yleensä vuoden alussa on palvelujen piirissä noin lasta enemmän kuin päättyneen vuoden joulukuussa. Vuonna 2015 ei pystytty järjestämään päivähoitopaikkaa perheen toivomassa ajassa noin 11 %:lle paikkaa hakeneista ja noin 1 %:lle jouduttiin osoittamaan paikka perheen kannalta huonosti saavutettavasta paikasta. Toimintavuoden aikana perheiden tarpeissa tapahtuu paljon muutoksia: äitiyslomia, hoitovapaita, työpaikanvaihdoksia jne. Lasten varhaiskasvatuksen tarve voi muuttua osa-aikaisesta tai osapäiväisestä kokopäiväiseksi tai päinvastoin. Jotta päivähoitopaikan tarvitsijoita voitaisiin palvella paremmin ja jotta lapsen ei tarvitsisi muutostilanteissa vaihtaa ryhmää tai luopua tutuiksi käyneistä aikuisista, on tarpeen jättää päiväkodille lain sallimaa joustonvaraa ryhmien muodostamisessa ja henkilöstön sijoittelussa. Sen vuoksi ei tule tehdä ehdotonta päätöstä siitä, että suhdeluvun muutos joko otetaan käyttöön tai ei oteta käyttöön. Sen sijaan vuorohoidossa lasten hoidontarve vaihtelee niin paljon, että

6 kaikki lapset eivät ole koskaan paikalla samanaikaisesti. Sen vuoksi vuorohoidossa voidaan käyttää suhdelukua 1:8. Kuten liitteenä olevasta selvityksestä käy ilmi, kaikkina viikonpäivinä varhaiskasvatuksessa on noin 53 % palvelun käyttäjistä. Noin 16 % käyttää palveluita enintään 10 päivää kuukaudessa. Osapäiväisesti lapsia on tällä hetkellä varhaiskasvatuksessa hyvin pieni määrä; jos mukaan ei oteta esikoululaisten ikäluokkaa, on osapäivähoidossa vain vajaat 7 %. Liitteenä olevassa selvityksessä on arvioitu keskenään osapäiväisen ja osaviikkoisen varhaiskasvatuksen toiminnallisia ja lapsiin vaikuttavia etuja ja haittoja. Osapäiväinen varhaiskasvatus, eli että lapsi on viitenä päivänä viikossa kunakin päivänä 4 tuntia päiväkodissa, on sekä toiminnallisesti että lapsen etujen kannalta parempi vaihtoehto kuin että lapsi on päiväkodissa viikoittain kahtena päivänä koko päivän ja yhtenä päivänä puoli päivää. Lapset, jotka tarvitsevat varhaiskasvatusta vain 20 tuntia viikossa, pyritäänkin ohjaamaan viitenä päivänä viikossa toimiviin ryhmiin. Opetus- ja kulttuuriministeriö on valmistellut luonnoksen varhaiskasvatuksen asiakasmaksulaiksi, joka on ollut helmikuussa lausuntokierroksella. Varsinaista lakiesitystä ei ole vielä julkaistu, mutta laki on tarkoitus saattaa voimaan lukien. Hallituksen tavoitteena on nostaa varhaiskasvatuksen asiakasmaksukertymää 54 miljoonalla eurolla ja parantaa jonkin verran kuntien taloudellista tilannetta ja pienentää kuntien rahoitusosuutta varhaiskasvatuksen kustannuksista. Liitteenä olevasta selvityksestä käy ilmi, että varhaiskasvatuslain 11a ja 11b :n täytäntöönpanolla sekä kokopäiväryhmien suhdeluvun käyttöönotolla on arvioitu olevan kustannuksia vähentävää vaikutusta. Mahdollisia maksutulojen lisäyksiä ei ole vielä arvioitu. Tarkkoja kustannusvaikutuksia on muutoinkin vaikea pitävästi arvioida, mutta lain täytäntöönpanolla päätösesityksessä kerrotulla tavalla voidaan kuitenkin pienentää kustannuksia ja vähentää lähivuosien mahdollisia kustannusten leikkauspaineita. (TW) Kotj Varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön muutosten vaikutuksista varhaiskasvatuksen järjestämiseen sekä kasvatus- ja opetustoimen talouteen tehdyn selvityksen pohjalta kasvatus- ja opetuslautakunta toteaa, että varhaiskasvatusta järjestetään varhaiskasvatuslain tavoitteiden mukaisesti ja päättää, että 1. Kaikille lapsille taataan oikeus varhaiskasvatukseen varhaiskasvatuslain 11a ja 11b mukaisesti.

7 2. Päivähoitoasetuksen 6 mukainen lasten ja henkilökunnan suhdeluvun muutos (1:8) otetaan käyttöön vuorohoidossa. Muissa päiväkodeissa voidaan kokopäivähoidossa käyttää suhdelukua 1:8, jos se on tarpeen ko. päiväkotiin hakevien lasten varhaiskasvatuksen järjestämiseksi tai jos se on tarpeen lapsen varhaiskasvatusoikeuden ja perheiden tarpeiden muuttuessa toimintavuoden aikana. Suhdelukua käytettäessä otetaan huomioon erityisen hoidon, tehostetun tuen ja kasvatuksen tarpeessa olevien lasten määrä sekä toimitilat. 3. Toimintavuoden aikana selvitetään mahdollisuus kehittää laadukasta ja vetovoimaista (esim. musiikki, liikunta, kielet) maksutonta kerhotoimintaa. 4. Yksityisen hoidon tuen kuntalisää pienennetään samassa suhteessa kuin lakisääteinen yksityisen hoidon tuki pienenee ja yksityisen hoidon tuen kuntalisää maksetaan lukien seuraavasti: - Kuntalisä alle 3 v lapsesta, kun 153,00 e varhaiskasvatusoikeus yli 20 h viikossa - Kuntalisä alle 3 v lapsesta, kun 56,30 e varhaiskasvatusoikeus 20 h viikossa - Kuntalisä yli 3 v lapsesta, kun 109,00 e varhaiskasvatusoikeus yli 20 h viikossa - Kuntalisä yli 3 v lapsesta, kun varhaiskasvatusoikeus 20 h viikossa 40,11 e 5. Kasvatus- ja opetuslautakunnan päätettäväksi valmistellaan kevään 2016 aikana kysyntää ohjaava hoitoaikaperusteinen maksujärjestelmä. 6. Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta linjaa, että a) yhtenäisen kasvun polun turvaamiseksi lapset pyritään sijoittamaan varhaiskasvatukseen tarkoituksen mukaisella tavalla perusopetuksen oppilaaksiottoalueiden mukaisesti, b) että varhaiskasvatuksen vastuualueella käynnistetään henkilöstöä osallistava pedagogisen toiminnan ja kulttuurin kehittämisprosessi, jolla pyritään varmistamaan henkilöstön hyvinvointi muutostilanteissa c) kevään 2016 aikana lautakunnan päätettäväksi tuodaan ohjeet palveluohjauksesta sekä kuvaus

8 asiakkaaksiottamisprosessista. 7. Kaupunginvaltuustolle esitetään edellä ja liitteessä oleva selvitys sekä saatetaan päätösesityksen kohdat kaupunginvaltuuston päätettäväksi kaupunginvaltuuston tekemän päätöksen mukaisesti. Kola Jätettiin asia pöydälle seuraavaan kokoukseen. Varapuheenjohtaja Ilpo Heltimoinen ja kaupunginhallituksen edustaja Anu Paalanen poistuivat tämän asian käsittelyn aikana klo 18. KOLA 24 Edellisen kokouksen jälkeen on kasvatus- ja opetuslautakunnalle valmisteltu päätöskohdassa 5 mainittu hoitoaikaperusteinen maksujärjestelmä. Maksujärjestelmän muutos ei perustu varhaiskasvatuslainsäädännön muutokseen, vaan perustuu voimassa olevaan sosiaalihuollon asiakasmaksuista annettuun lakiin ja asetukseen. Toimialalla perittävistä maksuista päättää kasvatusja opetuslautakunnan johtosäännön 4 6-kohdan mukaan kasvatusja opetuslautakunta siltä osin, kun päätösvaltaa ei ole siirretty kaupunginhallitukselle tai -valtuustolle. Haku elokuun alussa alkavaan varhaiskasvatukseen on tullut tehdä maaliskuun loppuun mennessä. Varhaiskasvatuksen kysyntä on kasvusuunnassa. Tässä vaiheessa ei ole vielä käytettävissä tietoa siitä, minkä verran voidaan muodostaa osapäiväryhmiä vai sijoittuvatko osa-aikaista hoitoa tarvitsevat lapset kokopäiväryhmiin. Tässä vaiheessa ei myöskään ole käytettävissä tietoa siitä, voidaanko kaikille hakijoille järjestää perheen toivoma laajuus varhaiskasvatusta perheen toivomasta varhaiskasvatuspaikasta. Varhaiskasvatuksen kysynnän tilanne muuttuu koko ajan. Perheiden kanssa käydään neuvotteluja tarjolla olevista vaihtoehdoista koko kevään ajan. (TW) Kotj Varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön muutosten vaikutuksista varhaiskasvatuksen järjestämiseen sekä kasvatus- ja opetustoimen talouteen tehdyn selvityksen pohjalta kasvatus- ja opetuslautakunta toteaa, että varhaiskasvatusta järjestetään varhaiskasvatuslain tavoitteiden mukaisesti ja päättää, että 1. Kaikille lapsille taataan oikeus varhaiskasvatukseen varhaiskasvatuslain 11a ja 11b mukaisesti. 2. Päivähoitoasetuksen 6 mukainen lasten ja

9 henkilökunnan suhdeluvun muutos (1:8) otetaan käyttöön vuorohoidossa. Muissa päiväkodeissa voidaan kokopäivähoidossa käyttää suhdelukua 1:8, jos se on tarpeen ko. päiväkotiin hakevien lasten varhaiskasvatuksen järjestämiseksi tai jos se on tarpeen lapsen varhaiskasvatusoikeuden ja perheiden tarpeiden muuttuessa toimintavuoden aikana. Suhdelukua käytettäessä otetaan huomioon erityisen hoidon, tehostetun tuen ja kasvatuksen tarpeessa olevien lasten määrä sekä toimitilat. 3. Toimintavuoden aikana selvitetään mahdollisuus kehittää laadukasta ja vetovoimaista (esim. musiikki, liikunta, kielet) maksutonta kerhotoimintaa. 4. Yksityisen hoidon tuen kuntalisää pienennetään samassa suhteessa kuin lakisääteinen yksityisen hoidon tuki pienenee ja yksityisen hoidon tuen kuntalisää maksetaan lukien seuraavasti: - Kuntalisä alle 3 v lapsesta, kun 153,00 e varhaiskasvatusoikeus yli 20 h viikossa - Kuntalisä alle 3 v lapsesta, kun 56,30 e varhaiskasvatusoikeus 20 h viikossa - Kuntalisä yli 3 v lapsesta, kun 109,00 e varhaiskasvatusoikeus yli 20 h viikossa - Kuntalisä yli 3 v lapsesta, kun varhaiskasvatusoikeus 20 h viikossa 40,11 e 5. Kasvatus- ja opetuslautakunnan päätettäväksi valmistellaan kevään 2016 aikana kysyntää ohjaava hoitoaikaperusteinen maksujärjestelmä. 6. Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta linjaa, että a) yhtenäisen kasvun polun turvaamiseksi lapset pyritään sijoittamaan varhaiskasvatukseen tarkoituksen mukaisella tavalla perusopetuksen oppilaaksiottoalueiden mukaisesti, b) että varhaiskasvatuksen vastuualueella käynnistetään henkilöstöä osallistava pedagogisen toiminnan ja kulttuurin kehittämisprosessi, jolla pyritään varmistamaan henkilöstön hyvinvointi muutostilanteissa c) kevään 2016 aikana lautakunnan päätettäväksi tuodaan ohjeet palveluohjauksesta sekä kuvaus asiakkaaksiottamisprosessista.

10 7. Kaupunginvaltuustolle esitetään edellä ja liitteessä oleva selvitys sekä saatetaan päätösesityksen kohdat kaupunginvaltuuston päätettäväksi kaupunginvaltuuston tekemän päätöksen mukaisesti. Kola Asiasta käydyn keskustelun aikana Mikko Valtonen ehdotti Kirsi Jämsénin kannattamana, että: Kasvatus- ja opetuslautakunta toteaa, että Lappeenranta ei ota käyttöön voimaantulevan varhaiskasvatuslainsäädännön muutoksia vaan jatkaa varhaiskasvatuksen järjestämisestä ennen voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti ja päättää, että 1. Kaikille lapsille taataan oikeus varhaiskasvatukseen nyt voimassa olevan lainsäädännön (varhaiskasvatuslaki ennen ) ja Lappeenrannan käytännön mukaan. 2. Lappeenranta säilyttää nyt voimassa olevan käytännön mukaisen lasten ja henkilökunnan välisen suhdeluvun (1:7) päivähoidossa. 3. Toimintavuoden aikana selvitetään mahdollisuus kehittää laadukasta ja vetovoimaista (esim. musiikki, liikunta, kielet) maksutonta kerhotoimintaa. 4. Yksityisen hoidon tuen kuntalisää maksetaan lukien seuraavasti: - Kuntalisä alle 3 v lapsesta 153,00 e - Kuntalisä yli 3 v lapsesta 109,00 e 5. Kasvatus- ja opetuslautakunnan päätettäväksi valmistellaan kevään 2016 aikana kysyntää ohjaava hoitoaikaperusteinen maksujärjestelmä, jonka perustana on päivähoitomaksujen pitäminen korkeintaan nykytasolla. 6. Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta linjaa, että a) yhtenäisen kasvun polun turvaamiseksi lapset pyritään sijoittamaan varhaiskasvatukseen tarkoituksen mukaisella tavalla perusopetuksen oppilaaksiottoalueiden mukaisesti, b) että varhaiskasvatuksen vastuualueella käynnistetään henkilöstöä osallistava pedagogisen toiminnan ja kulttuurin kehittämisprosessi, jolla pyritään varmistamaan henkilöstön hyvinvointi muutostilanteissa c) kevään 2016 aikana lautakunnan päätettäväksi

11 tuodaan ohjeet palveluohjauksesta sekä kuvaus asiakkaaksiottamisprosessista. 7. Kaupunginvaltuustolle saatetaan päätösesityksen kohdat päätettäväksi kaupunginvaltuuston tekemän päätöksen mukaisesti. Puheenjohtaja totesi, että koska asiassa on tehty kannatettu muutosehdotus, asiasta on äänestettävä. Puheenjohtaja esitti äänestettäväksi siten, että ne, jotka kannattavat kasvatus- ja opetustoimenjohtajan esitystä äänestävät JAA ja että ne, jotka kannattavat kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen Valtosen ehdotusta äänestävät EI, ja jos EI voittaa on kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen Valtosen ehdotus tullut kasvatus- ja opetuslautakunnan päätökseksi. Äänestysesitys hyväksyttiin. Tämän jälkeen suoritetussa äänestyksessä yhdeksän (9) kasvatusja opetuslautakunnan jäsentä (Heilmann, Heltimoinen, Hyvärinen, Korpinen, Nisonen, Pulli, Ryösö, Segerman, Tapiola-Huomo) äänestivät JAA ja neljä (4) kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsentä (Valtonen, Jämsén, Perälä, Seppänen) EI. Puheenjohtaja totesi kasvatus- ja opetuslautakunnan hyväksyneen kasvatus- ja opetustoimenjohtajan esityksen. KH 179 Mikko Valtonen, Kirsi Jämsén, Kirsi Seppänen ja Timo Perälä jättivät eriävän mielipiteen, joka oli sisällöltään Valtosen muutosehdotus. Valmistelija/lisätiedot: II kaupunginsihteeri Alina Kujansivu, puh Liite Varhaiskasvatuksen strategiset linjaukset lukien Selvitys varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön muutosten vaikutuksista varhaiskasvatuksen järjestämiseen sekä kasvatus- ja opetustoimen talouteen Kj Kaupunginhallitus merkitsee tiedoksi kasvatus- ja opetuslautakunnan selvityksen varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön muutosten vaikutuksista varhaiskasvatuksen järjestämiseen sekä kasvatus- ja opetustoimen talouteen ja saattaa sen edelleen kaupunginvaltuustolle tiedoksi. Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle kasvatus- ja opetuslautakunnan esityksen mukaisesti, että

12 1. Kaikille lapsille taataan oikeus varhaiskasvatukseen varhaiskasvatuslain 11a ja 11b mukaisesti. 2. Päivähoitoasetuksen 6 mukainen lasten ja henkilökunnan suhdeluvun muutos (1:8) otetaan käyttöön vuorohoidossa. Muissa päiväkodeissa voidaan kokopäivähoidossa käyttää suhdelukua 1:8, jos se on tarpeen ko. päiväkotiin hakevien lasten varhaiskasvatuksen järjestämiseksi tai jos se on tarpeen lapsen varhaiskasvatusoikeuden ja perheiden tarpeiden muuttuessa toimintavuoden aikana. Suhdelukua käytettäessä otetaan huomioon erityisen hoidon, tehostetun tuen ja kasvatuksen tarpeessa olevien lasten määrä sekä toimitilat. 3. Toimintavuoden aikana selvitetään mahdollisuus kehittää laadukasta ja vetovoimaista (esim. musiikki, liikunta, kielet) maksutonta kerhotoimintaa. 4. Yksityisen hoidon tuen kuntalisää pienennetään samassa suhteessa kuin lakisääteinen yksityisen hoidon tuki pienenee ja yksityisen hoidon tuen kuntalisää maksetaan lukien seuraavasti: - Kuntalisä alle 3 v lapsesta, kun 153,00 varhaiskasvatusoikeus yli 20 h viikossa - Kuntalisä alle 3 v lapsesta, kun 56,30 varhaiskasvatusoikeus 20 h viikossa - Kuntalisä yli 3 v lapsesta, kun 109,00 varhaiskasvatusoikeus yli 20 h viikossa - Kuntalisä yli 3 v lapsesta, kun varhaiskasvatusoikeus 20 h viikossa 40,11 Kh Asiasta käydyn keskustelun aikana Anu Paalanen esitti Harri Iljinin kannattamana että: Kaupunginhallitus toteaa, että Lappeenranta ei ota käyttöön voimaantulevan varhaiskasvatuslainsäädännön muutoksia vaan jatkaa varhaiskasvatuksen järjestämisestä ennen voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti ja päättää, että 1. Kaikille lapsille taataan oikeus varhaiskasvatukseen nyt voimassa olevan lainsäädännön (varhaiskasvatuslaki ennen ) ja Lappeenrannan käytännön mukaan. 2. Lappeenranta säilyttää nyt voimassa olevan käytännön mukaisen lasten ja henkilökunnan välisen suhdeluvun (1:7)

13 päivähoidossa. 3. Toimintavuoden aikana selvitetään mahdollisuus kehittää laadukasta ja vetovoimaista (esim. musiikki, liikunta, kielet) maksutonta kerhotoimintaa. 4. Yksityisen hoidon tuen kuntalisää maksetaan lukien seuraavasti: - Kuntalisä alle 3 v lapsesta 153,00 - Kuntalisä yli 3 v lapsesta 109,00 5. Kasvatus- ja opetuslautakunnan päätettäväksi valmistellaan kevään 2016 aikana kysyntää ohjaava hoitoaikaperusteinen maksujärjestelmä, jonka perustana on päivähoitomaksujen pitäminen korkeintaan nykytasolla. 6. Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta linjaa, että a) yhtenäisen kasvun polun turvaamiseksi lapset pyritään sijoittamaan varhaiskasvatukseen tarkoituksen mukaisella tavalla perusopetuksen oppilaaksiottoalueiden mukaisesti, b) että varhaiskasvatuksen vastuualueella käynnistetään henkilöstöä osallistava pedagogisen toiminnan ja kulttuurin kehittämisprosessi, jolla pyritään varmistamaan henkilöstön hyvinvointi muutostilanteissa c) kevään 2016 aikana lautakunnan päätettäväksi tuodaan ohjeet palveluohjauksesta sekä kuvaus asiakkaaksiottamisprosessista. 7. Kaupunginvaltuustolle saatetaan päätösesityksen kohdat päätettäväksi kaupunginvaltuuston tekemän päätöksen mukaisesti. Puheenjohtaja totesi, että koska asiassa on tehty kannatettu muutosesitys, asiasta on äänestettävä. Puheenjohtaja esitti äänestettäväksi siten, että ne, jotka kannattavat kaupunginjohtajan esitystä äänestävät JAA ja että ne, jotka kannattavat Anu Paalasen esitystä äänestävät EI, ja jos EI voittaa on Anu Paalasen esitys tullut kaupunginhallituksen päätökseksi. Äänestysesitys hyväksyttiin. Tämän jälkeen suoritetussa äänestyksessä seitsemän (7) kaupunginhallituksen jäsentä (Mäkelä, Härkönen, Moilanen, Hänninen, Puolakka, Torniainen, Partanen) äänestivät JAA ja neljä (4) kaupunginhallituksen jäsentä (Holopainen, Iljin, Paalanen, Kakkola) EI. Puheenjohtaja totesi kaupunginhallituksen hyväksyneen kaupunginjohtajan esityksen.

14 Merkittiin, että Anu Paalanen ja Harri Iljin jättivät päätökseen eriävät mielipiteet.

Varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön muutosten täytäntöönpano lukien. Varhaiskasvatuksen strategiset linjaukset 1.8.

Varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön muutosten täytäntöönpano lukien. Varhaiskasvatuksen strategiset linjaukset 1.8. Kasvatus- ja opetuslautakunta 17 14.03.2016 Varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön muutosten täytäntöönpano 1.8.2016 lukien 953/00.04.00/2015 KOLA 17 Valmistelija / lisätiedot: Varhaiskasvatusjohtaja

Lisätiedot

Varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön muutosten täytäntöönpano lukien. Varhaiskasvatuksen strategiset linjaukset 1.8.

Varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön muutosten täytäntöönpano lukien. Varhaiskasvatuksen strategiset linjaukset 1.8. Kasvatus- ja opetuslautakunta 17 14.03.2016 Kasvatus- ja opetuslautakunta 24 11.04.2016 Varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön muutosten täytäntöönpano 1.8.2016 lukien 953/00.04.00/2015 KOLA 17 Valmistelija

Lisätiedot

Varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön muutosten täytäntöönpano lukien. Varhaiskasvatuksen strategiset linjaukset 1.8.

Varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön muutosten täytäntöönpano lukien. Varhaiskasvatuksen strategiset linjaukset 1.8. Kasvatus- ja opetuslautakunta 17 14.03.2016 Kasvatus- ja opetuslautakunta 24 11.04.2016 Kaupunginhallitus 179 18.04.2016 Kaupunginvaltuusto 45 25.04.2016 Varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön muutosten

Lisätiedot

Lausunto / Selvityspyyntö (ESAVI/3788/ /2017)

Lausunto / Selvityspyyntö (ESAVI/3788/ /2017) 1 (12) Päiväys Dnro Etelä-Suomen aluehallintovirasto/kirjaamo PL 150 13101Hämeenlinna Viite Lausunto / Selvityspyyntö (ESAVI/3788/06.06.01/2017) LAPPEENRANNAN HYVINVOINTI- JA SIVISTYSPALVELUJEN LAUSUNTO

Lisätiedot

Opetuslautakunta 7 26.01.2016 Kaupunginhallitus 52 15.02.2016. Varhaiskasvatuslain muutokset 1.8.2016 117/12.06/2016. Opetuslautakunta 26.01.

Opetuslautakunta 7 26.01.2016 Kaupunginhallitus 52 15.02.2016. Varhaiskasvatuslain muutokset 1.8.2016 117/12.06/2016. Opetuslautakunta 26.01. Opetuslautakunta 7 26.01.2016 Kaupunginhallitus 52 15.02.2016 Varhaiskasvatuslain muutokset 1.8.2016 117/12.06/2016 Opetuslautakunta 26.01.2016 7 Valmistelija: varhaiskasvatuspalveluiden esimies Anna Karlsson,

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain mukaisen maksun määrääminen ja periminen lapsen varhaiskasvatuksesta lukien

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain mukaisen maksun määrääminen ja periminen lapsen varhaiskasvatuksesta lukien Kasvatus- ja opetuslautakunta 34 16.05.2016 Kaupunginhallitus 234 23.05.2016 Kaupunginhallitus 247 30.05.2016 Kaupunginvaltuusto 58 06.06.2016 Kaupunginvaltuusto 68 20.06.2016 Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain

Lisätiedot

Sivistyslautakunta Yksityisen hoidon tuen kuntalisä alkaen. Sivistyslautakunta

Sivistyslautakunta Yksityisen hoidon tuen kuntalisä alkaen. Sivistyslautakunta Sivistyslautakunta 16 02.03.2016 tuen kuntalisä 1.8.2016 alkaen Sivistyslautakunta 02.03.2016 16 Lakia lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta muutetaan 1.8.2016 alkaen. Muutokset koskevat pääosin

Lisätiedot

Varhaiskasvatuslain ja lasten päivähoidosta annetun asetuksen muutokset päivähoidossa

Varhaiskasvatuslain ja lasten päivähoidosta annetun asetuksen muutokset päivähoidossa Kasvatus- ja opetuslautakunta 14 27.01.2016 Kaupunginhallitus 51 08.02.2016 Kaupunginvaltuusto 17 17.02.2016 Varhaiskasvatuslain ja lasten päivähoidosta annetun asetuksen muutokset päivähoidossa 1242/05.10.00/2013

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 13

Espoon kaupunki Pöytäkirja 13 10.02.2016 Sivu 1 / 1 522/2016 02.05.00 13 Muutokset lasten yksityisten hoidon tukea koskevaan lainsäädäntöön sekä niiden vaikutus Espoon yksityisen hoidon tuen järjestelyihin ja kuntalisään Valmistelijat

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain mukaisen maksun määrääminen ja periminen lapsen varhaiskasvatuksesta lukien

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain mukaisen maksun määrääminen ja periminen lapsen varhaiskasvatuksesta lukien Kasvatus- ja opetuslautakunta 34 16.05.2016 Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain mukaisen maksun määrääminen ja periminen lapsen varhaiskasvatuksesta 1.8.2016 lukien 1400/00.04.00/2015 KOLA 34 Valmistelija/lisätiedot:

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 21

Espoon kaupunki Pöytäkirja 21 17.02.2016 Sivu 1 / 1 522/2016 02.05.00 21 Muutokset lasten yksityisten hoidon tukea koskevaan lainsäädäntöön sekä niiden vaikutus Espoon yksityisen hoidon tuen järjestelyihin ja kuntalisään Valmistelijat

Lisätiedot

Valtiovarainministeriön kysely kuntien tehtävien ja normien vähentämisestä

Valtiovarainministeriön kysely kuntien tehtävien ja normien vähentämisestä Kaupunginhallitus 364 28.09.2015 Kaupunginhallitus 374 05.10.2015 Valtiovarainministeriön kysely kuntien tehtävien ja normien vähentämisestä 923/00.04.00/2015 KH 364 Valmistelija/lisätiedot: Strategia-

Lisätiedot

Laki koskee sekä kunnallista että yksityistä varhaiskasvatusta.

Laki koskee sekä kunnallista että yksityistä varhaiskasvatusta. Varhaiskasvatusta koskevien säädösmuutosten toteuttaminen 1.8.2016 alkaen 48/05.10.00/2016 Ruotsinkielinen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta 9.3.2016 13 Säädösmuutokset 1. 1.8.2016 voimaan tulevan varhaiskasvatuslain

Lisätiedot

Suomenkielinen varhaiskasvatusja opetuslautakunta. Varhaiskasvatuksen lakimuutosten toimeenpano alkaen 48/05.10.

Suomenkielinen varhaiskasvatusja opetuslautakunta. Varhaiskasvatuksen lakimuutosten toimeenpano alkaen 48/05.10. Suomenkielinen varhaiskasvatusja 7 03.02.2016 opetuslautakunta Varhaiskasvatuksen lakimuutosten toimeenpano 1.8.2016 alkaen 48/05.10.00/2016 Suomenkielinen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta 03.02.2016

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 34. Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Mattila, puh Virpi Leino, puh

Espoon kaupunki Pöytäkirja 34. Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Mattila, puh Virpi Leino, puh 29.10.2015 Sivu 1 / 1 4640/03.00.00/2015 34 Päiväkotien henkilöstömitoitusta koskeva päivähoitoasetuksen muutos Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Mattila, puh. 09 816 23022 Virpi Leino, puh. 046 877 1846

Lisätiedot

Selvitys varhaiskasvatukseen kohdistuneiden päätösten vaikutuksista

Selvitys varhaiskasvatukseen kohdistuneiden päätösten vaikutuksista Kasvatus- ja opetuslautakunta 33 03.04.2017 Kaupunginhallitus 204 18.04.2017 Kaupunginvaltuusto 48 24.04.2017 Selvitys varhaiskasvatukseen kohdistuneiden päätösten vaikutuksista 953/00.04.00/2015 KOLA

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 6/2014 1 (6) Varhaiskasvatuslautakunta Vakaj/4 29.04.2014

Helsingin kaupunki Esityslista 6/2014 1 (6) Varhaiskasvatuslautakunta Vakaj/4 29.04.2014 Helsingin kaupunki Esityslista 6/2014 1 (6) Päätettävä tässä kokouksessa 4 Varhaiskasvatuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle hallituksen esityksestä eduskunnalle laeiksi lasten päivähoidosta annetun

Lisätiedot

Varhaiskasvatuslakiin tulevien muutosten toteuttaminen Raisiossa alkaen

Varhaiskasvatuslakiin tulevien muutosten toteuttaminen Raisiossa alkaen Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 327/12.06.00/2016 14 Varhaiskasvatuslakiin tulevien muutosten toteuttaminen Raisiossa 1.8.2016 alkaen Päivähoidon johtaja Päivi Rantanen 1.3.2016: Eduskunta on

Lisätiedot

Sivistyslautakunta Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto

Sivistyslautakunta Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto Sivistyslautakunta 26 11.04.2017 Kaupunginhallitus 95 24.04.2017 Kaupunginvaltuusto 37 09.05.2017 Varhaiskasvatuksen uudet asiakasmaksuperiaatteet 1.8.2017 alkaen 90/02.05.00.00/2017 Sivistyslautakunta

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 221

Espoon kaupunki Pöytäkirja 221 16.12.2015 Sivu 1 / 1 4640/2015 03.00.00 221 Päiväkotien henkilöstömitoitusta koskeva päivähoitoasetuksen muutos Valmistelijat / lisätiedot: Titta Tossavainen, puh. 09 816 23300 Jaana Suihkonen, puh. 09

Lisätiedot

Länsialueen palveluverkon jatkotarkastelu - yksi vai kaksi yhtenäiskoulua

Länsialueen palveluverkon jatkotarkastelu - yksi vai kaksi yhtenäiskoulua Kasvatus- ja opetuslautakunta 75 14.11.2016 Länsialueen palveluverkon jatkotarkastelu - yksi vai kaksi yhtenäiskoulua 595/12.00.00.01.00/2013 KOLA 75 Valmistelija/lisätiedot: Kasvatus- ja opetustoimenjohtaja

Lisätiedot

HE 80/2015 mukaisen 20h laajemman varhaiskasvatuspalvelun myöntämisen periaatteet Orimattilassa. Varhaiskasvatuksen johtoryhmä 18.3.

HE 80/2015 mukaisen 20h laajemman varhaiskasvatuspalvelun myöntämisen periaatteet Orimattilassa. Varhaiskasvatuksen johtoryhmä 18.3. HE 80/2015 mukaisen 20h laajemman varhaiskasvatuspalvelun myöntämisen periaatteet Orimattilassa Varhaiskasvatuksen johtoryhmä Toimeenpanossa huomioitavat yleisperiaatteet Jokaisella lapsella on oikeus

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen strategiset linjaukset lukien

Varhaiskasvatuksen strategiset linjaukset lukien Varhaiskasvatuksen strategiset linjaukset 1.8.2016 lukien Selvitys varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön muutosten vaikutuksista varhaiskasvatuksen järjestämiseen sekä kasvatus- ja opetustoimen talouteen

Lisätiedot

Lappeenrannan kristillinen kasvatus ry:n lausuntopyyntö kristillisen koulun perustamislupaa varten

Lappeenrannan kristillinen kasvatus ry:n lausuntopyyntö kristillisen koulun perustamislupaa varten Lasten ja nuorten lautakunta 24 15.08.2017 Lasten ja nuorten lautakunta 36 25.09.2017 Lappeenrannan kristillinen kasvatus ry:n lausuntopyyntö kristillisen koulun perustamislupaa varten 772/00.04.02.00/2017

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi varhaiskasvatuslain sekä lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annetun lain muuttamisesta HE 80/2015

Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi varhaiskasvatuslain sekä lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annetun lain muuttamisesta HE 80/2015 Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi varhaiskasvatuslain sekä lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annetun lain muuttamisesta HE 80/2015 vp Asiantuntijalausunto sivistysvaliokunnalle Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Tiedote lasten vanhemmille 6/2016

Tiedote lasten vanhemmille 6/2016 Tiedote lasten vanhemmille 6/2016 Tiedoksi seuraavat sivistyslautakunnan päätökset 18.5.2016 1. Subjektiivinen päivähoito-oikeus Eduskunta on hyväksynyt 15.12.2015 hallituksen esityksen varhaiskasvatuslain

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut ja niiden määräytyminen alkaen / EL-H

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut ja niiden määräytyminen alkaen / EL-H Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut ja niiden määräytyminen 1.3.2017 alkaen / EL-H VD/122/02.03.00.00/2017 Lainsäädännöllinen tausta Varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista säädetään sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Hakijoista Vesa Toikka ilmoitti peruuttavansa hakemuksensa virkaan.

Hakijoista Vesa Toikka ilmoitti peruuttavansa hakemuksensa virkaan. Kaupunginhallitus 201 18.04.2017 Kaupunginvaltuusto 43 24.04.2017 Hyvinvointi- ja sivistyspalvelujen toimialajohtajan viran täyttäminen 136/01.01.01.00/2017 KH 201 Valmistelija/lisätiedot: Kaupunginjohtaja

Lisätiedot

Lappeenrannan kaupunki Varhaiskasvatuksen palvelusetelin alustavat perusteet alkaen

Lappeenrannan kaupunki Varhaiskasvatuksen palvelusetelin alustavat perusteet alkaen 1 (5) 24.10.2017 Lappeenrannan kaupunki Varhaiskasvatuksen palvelusetelin alustavat perusteet 1.8.2018 alkaen Palveluseteli Palvelusetelillä voidaan järjestää kunnan lakisääteisiä sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluita,

Lisätiedot

Elinvoiman ja kaupunkikehityksen toimialajohtajan viran hoitaminen lukien

Elinvoiman ja kaupunkikehityksen toimialajohtajan viran hoitaminen lukien Kaupunginhallitus 101 27.02.2017 Elinvoiman ja kaupunkikehityksen toimialajohtajan viran hoitaminen 1.6.2017 lukien 966/01.01.01.00/2016 KH 101 Valmistelija/lisätiedot: Henkilöstöjohtaja Päivi Savilampi,

Lisätiedot

Riittävä henkilöstö Varhaiskasvatuslaki 25

Riittävä henkilöstö Varhaiskasvatuslaki 25 Riittävä henkilöstö Varhaiskasvatuslaki 25 Kunnan, kuntayhtymän ja yksityisen palveluntuottajan on huolehdittava, että varhaiskasvatuksessa on riittävä määrä tässä luvussa säädettyä eri kelpoisuusvaatimukset

Lisätiedot

SIVISTYSLAUTAKUNNAN ILTAKOULU KAUPUNGINHALLITUS

SIVISTYSLAUTAKUNNAN ILTAKOULU KAUPUNGINHALLITUS 3.3.2016 SIVISTYSLAUTAKUNNAN ILTAKOULU 3.3.2016 KAUPUNGINHALLITUS 2.5.2016 KÄSITELTÄVÄT ASIAT 0-6-vuotiaiden lasten määrä 2000-2014 Lapsia hoitomuodoittain 2011-2014 Perhepäivähoidon määrä 2010-2015 Yksityisen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/ (7) Varhaiskasvatuslautakunta Vakaj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/ (7) Varhaiskasvatuslautakunta Vakaj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/216 1 (7) 25 Helsingin kaupungin päättämä varhaiskasvatuksen laajuus ja yksityisen hoidon tuen Helsinki-lisä 1.8.216 alkaen HEL 216-2236 T 2 5 1 Päätös päätti, että yksityisen

Lisätiedot

Alla olevassa taulukossa on vertailtu nykyisen ja uuden asiakasmaksulain tulorajoja:

Alla olevassa taulukossa on vertailtu nykyisen ja uuden asiakasmaksulain tulorajoja: VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT 1.3.2017 ALKAEN Varhaiskasvatus- ja koulutuslautakunta 3/ 25.1.2017 Liite 3e Laki varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista 1503/2016 Laki varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista

Lisätiedot

Kaupunginhallitus 167 13.04.2015 Kaupunginhallitus 176 20.04.2015. Äänestysaluejaon muuttaminen 284/00.04.00/2015 KH 167

Kaupunginhallitus 167 13.04.2015 Kaupunginhallitus 176 20.04.2015. Äänestysaluejaon muuttaminen 284/00.04.00/2015 KH 167 Kaupunginhallitus 167 13.04.2015 Kaupunginhallitus 176 20.04.2015 Äänestysaluejaon muuttaminen 284/00.04.00/2015 KH 167 Valmistelija/lisätiedot: Kaupunginsihteeri Juha Willberg, puh. 040 501 1561 II kaupunginsihteeri

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 12

Espoon kaupunki Pöytäkirja 12 10.02.2016 Sivu 1 / 1 521/2016 05.10.00 12 Osa-aikaisen varhaiskasvatuksen järjestämisen periaatteita Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Mattila, puh. 09 816 23022 Anne Peltonen, puh. 050 320 9753 Barbro

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Yksityisen hoidon tuen maksaminen esiopetusikäisille lapsille toimintavuonna

Espoon kaupunki Pöytäkirja Yksityisen hoidon tuen maksaminen esiopetusikäisille lapsille toimintavuonna 15.06.2016 Sivu 1 / 1 2626/2016 02.05.01 101 Yksityisen hoidon tuen maksaminen esiopetusikäisille lapsille toimintavuonna 2016-2017 Valmistelijat / lisätiedot: Titta Tossavainen, puh. 09 816 23300 Anne

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Yksityisen hoidon tuen maksaminen esiopetusikäisille lapsille toimintavuonna

Espoon kaupunki Pöytäkirja Yksityisen hoidon tuen maksaminen esiopetusikäisille lapsille toimintavuonna 08.06.2016 Sivu 1 / 1 2626/2016 02.05.01 33 Yksityisen hoidon tuen maksaminen esiopetusikäisille lapsille toimintavuonna 2016-2017 Valmistelijat / lisätiedot: Anne Peltonen, puh. 050 320 9753 Titta Tossavainen,

Lisätiedot

Kunnanhallitus Päivähoito-oikeus ja ryhmäkoot alkaen 125/ /2016. Perusturvalautakunta

Kunnanhallitus Päivähoito-oikeus ja ryhmäkoot alkaen 125/ /2016. Perusturvalautakunta Kunnanhallitus 69 14.03.2016 Päivähoito-oikeus ja ryhmäkoot 1.8.2016 alkaen 125/05.10.00/2016 Perusturvalautakunta 9.3.2016 25 Lainsäädäntö 1. Varhaiskasvatuslaki Eduskunta hyväksyi 15.12.2015 lain varhaiskasvatuslain

Lisätiedot

"Selvitysperusteet sekä sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävien turvaaminen:

Selvitysperusteet sekä sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävien turvaaminen: Kaupunginhallitus 87 11.02.2013 Lappeenrannan kaupungin lausunto kuntarakennelakiluonnoksesta 740/002/2012 KH 87 Strategia- ja talousyksikön kirje 8.2.2013: "Selvitysperusteet sekä sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 9/ (6) Opetuslautakunta OTJ/

Helsingin kaupunki Esityslista 9/ (6) Opetuslautakunta OTJ/ Helsingin kaupunki Esityslista 9/2015 1 (6) 8 Opetuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle hallituksen esityksestä varhaiskasvatuslain 11 a ja 11 b :n muuttamisesta ja valtioneuvoston asetukseksi

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen ryhmien muodostamisen ja toiminnan periaatteet alkaen

Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen ryhmien muodostamisen ja toiminnan periaatteet alkaen Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen ryhmien muodostamisen ja toiminnan periaatteet 1.8.2016 alkaen Sivi 21/16.2.2016 Huoltajat voivat hakea lapsilleen varhaiskasvatuspaikkaa koko kaupungin alueelta ja erilaisista

Lisätiedot

Opetus- ja kulttuuriministeriön vastine kirjallisiin asiantuntijalausuntoihin

Opetus- ja kulttuuriministeriön vastine kirjallisiin asiantuntijalausuntoihin Eduskunnan sivistysvaliokunnalle 27.11.2015 HE 80/2015 vp Opetus- ja kulttuuriministeriön vastine kirjallisiin asiantuntijalausuntoihin Tässä vastineessa on huomioitu 25.11.2015 kello 16.15 mennessä opetus-

Lisätiedot

Yksityisen hoidon tuen ja yksityisen hoidon tuen kuntalisän muutokset alkaen

Yksityisen hoidon tuen ja yksityisen hoidon tuen kuntalisän muutokset alkaen Perusturvalautakunta 57 19.05.2016 Yksityisen hoidon tuen ja yksityisen hoidon tuen kuntalisän muutokset 1.8.2016 alkaen 241/05.10.00/2016 Perusturvalautakunta 57 Lainsäädännöllistä ja valtuuston päättämää

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO. KASKO, :00, Pöytäkirja 23 VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT ALKAEN... 1

SISÄLLYSLUETTELO. KASKO, :00, Pöytäkirja 23 VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT ALKAEN... 1 i SISÄLLYSLUETTELO KASKO, 21.3.2017 18:00, Pöytäkirja 23 VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT 1.8.2017 ALKAEN... 1 23, KASKO 21.3.2017 18:00 Sivu 2 VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT 1.8.2017 ALKAEN Kaskoltk

Lisätiedot

Opetus- ja kasvatuslautakunta Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut alkaen 2586/ /2017

Opetus- ja kasvatuslautakunta Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut alkaen 2586/ /2017 Opetus- ja kasvatuslautakunta 15 15.02.2017 Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut 1.3.2017 alkaen 2586/02.05.00/2017 OPEKAS 15.02.2017 15 Laki varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista ja varhaiskasvatuslain 13 :n

Lisätiedot

Oheismateriaali Sammonlahden koulun opettajakunnan lausunto

Oheismateriaali Sammonlahden koulun opettajakunnan lausunto Kasvatus- ja opetuslautakunta 9 15.02.2016 Lausunto länsialueen palveluverkkotarkasteluun 595/12.00.00.01.00/2013 KOLA 9 Valmistelija / lisätiedot: Kasvatus- ja opetustoimenjohtaja Tuija Willberg, puh.

Lisätiedot

Valtuustoaloite säilyttää lapsen subjektiiviset oikeudet varhaiskasvatukseen ym.

Valtuustoaloite säilyttää lapsen subjektiiviset oikeudet varhaiskasvatukseen ym. Kunnanvaltuusto 132 14.12.2015 Kunnanhallitus 7 11.01.2016 Perusturvalautakunta 25 09.03.2016 Kunnanhallitus 100 18.04.2016 Valtuustoaloite säilyttää lapsen subjektiiviset oikeudet varhaiskasvatukseen

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen palvelusetelin perusteet alkaen

Varhaiskasvatuksen palvelusetelin perusteet alkaen MUURAMEN KUNTA 1 (5) Varhaiskasvatuspalvelut 16.8.2016 Lapsi- ja perhepalveluiden lautakunta LIITE 1 Varhaiskasvatuksen palvelusetelin perusteet 1.8.2016 alkaen PALVELUSETELI Palveluseteli on yksi tapa

Lisätiedot

OAJ:n linjaukset lapsiryhmien muodostamisesta päiväkodissa alkaen

OAJ:n linjaukset lapsiryhmien muodostamisesta päiväkodissa alkaen 1 (5) OAJ:n linjaukset lapsiryhmien muodostamisesta päiväkodissa 1.8.2015 alkaen Varhaiskasvatuslain ensimmäinen vaihe tulee voimaan 1.8.2015. Laissa on vahvistettu varhaiskasvatuksen tavoitteita ja muita

Lisätiedot

Julkisen talouden sopeuttamistoimenpiteenä kuntien peruspalveluiden valtionosuuksiin sisältyvään varhaiskasvatukseen tehdään muutoksia.

Julkisen talouden sopeuttamistoimenpiteenä kuntien peruspalveluiden valtionosuuksiin sisältyvään varhaiskasvatukseen tehdään muutoksia. Valtionosuudet Julkisen talouden sopeuttamistoimenpiteenä kuntien peruspalveluiden valtionosuuksiin sisältyvään varhaiskasvatukseen tehdään muutoksia. Subjektiivista päivähoito-oikeutta rajoitetaan 1.8.2016

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 2/ (5) Varhaiskasvatuslautakunta Vakaj/

Helsingin kaupunki Esityslista 2/ (5) Varhaiskasvatuslautakunta Vakaj/ Helsingin kaupunki Esityslista 2/2017 1 (5) 3 Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut 1.3.2017 lukien HEL 2017-000836 T 02 05 00 Päätösehdotus Päätettävä tässä kokouksessa päättää, että lasten varhaiskasvatuksesta

Lisätiedot

Valiokunta keskustelee valtakunnallisesta linjauksesta koskien subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamista.

Valiokunta keskustelee valtakunnallisesta linjauksesta koskien subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamista. Hyvinvointivaliokunta 3 16.03.2016 Kaupunginhallitus 127 26.04.2016 Subjektiivinen päivähoito-oikeus, ja sen rajaaminen HYVINVOI 3 Hyvinvointivaliokunta: Valiokunta keskustelee valtakunnallisesta linjauksesta

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen palvelusetelin perusteet alkaen

Varhaiskasvatuksen palvelusetelin perusteet alkaen 1 (6) Varhaiskasvatuksen palvelusetelin perusteet 1.3.2017 alkaen Palveluseteli Palveluseteli on yksi tapa järjestää kunnan vastuulle kuuluvia sosiaali- ja terveyspalveluja. Laki sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Marjatta Moilasen ym. valtuustoaloite perhepäivähoidon kehittämiseksi:

Marjatta Moilasen ym. valtuustoaloite perhepäivähoidon kehittämiseksi: Lasten ja nuorten lautakunta 76 21.11.2017 Kaupunginhallitus 610 04.12.2017 Kaupunginvaltuusto 140 11.12.2017 Valtuustoaloite perhepäivähoidon kehittämiseksi K/1040/00.02.10/2017 MFLANUL 76 Esittelijä:

Lisätiedot

Talousarvio 2016 Toimenpiteet/suunnitelma tavoitteiden saavuttamiseksi

Talousarvio 2016 Toimenpiteet/suunnitelma tavoitteiden saavuttamiseksi Talousarvio 2016 Toimenpiteet/suunnitelma tavoitteiden saavuttamiseksi Tuloslaskelma / ulkoiset Tammikuu-Joulukuu 2016 30 Varhaiskasvatus Toteutunut 2015 Talousarvio 2016 Muutos 2016-2015 Toimintatuotot

Lisätiedot

Etuosto-oikeuden käyttäminen myytyyn kiinteistöön Esittelijä: Elinvoiman ja kaupunkikehityksen toimialajohtaja Pasi Leimi

Etuosto-oikeuden käyttäminen myytyyn kiinteistöön Esittelijä: Elinvoiman ja kaupunkikehityksen toimialajohtaja Pasi Leimi Etuosto-oikeuden käyttäminen myytyyn kiinteistöön 405-408-1-30 Liittyy asiahallinnan asiaan: LPR/1749/10.00.03.10/2018 Käsittelyhistoria Kaupunkikehityslautakunta 204 5.9.2018 Aiempi käsittely: Kaupunkikehityslautakunta

Lisätiedot

Kasvatus- ja opetuslautakunnan johtosäännön 4 :n mukaan lautakunta päättää esiopetuksen järjestämispaikoista.

Kasvatus- ja opetuslautakunnan johtosäännön 4 :n mukaan lautakunta päättää esiopetuksen järjestämispaikoista. Kasvatus- ja opetuslautakunta 6 15.02.2016 Esiopetuksen järjestämispaikat lukuvuonna 2016-2017 79/12.01.00.01/2016 KOLA 6 Valmistelija / lisätiedot: Varhaiskasvatusjohtaja Päivi Virkki, puh. 040 506 7309

Lisätiedot

Lausunto varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmän esityksiin

Lausunto varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmän esityksiin Lausunto varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmän esityksiin Viite: OKM059:00/2012 Pääministeri Jyrki Kataisen hallituksen ohjelman (22.6.2011) mukaan säädetään laki varhaiskasvatuksesta.

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 14

Espoon kaupunki Pöytäkirja 14 10.02.2016 Sivu 1 / 1 5324/2015 02.05.00 14 Varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen indeksitarkistus Valmistelijat / lisätiedot: Arja Puronen, puh. 046 877 3807 Greta Hämäläinen, puh. 043 826 8011 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Espoo-lisän maksaminen lasten yksityisen hoidon tuen lakisääteisen hoitolisän korotuksena

Espoon kaupunki Pöytäkirja Espoo-lisän maksaminen lasten yksityisen hoidon tuen lakisääteisen hoitolisän korotuksena 18.10.2016 Sivu 1 / 1 4303/2016 02.05.01 43 Espoo-lisän maksaminen lasten yksityisen hoidon tuen lakisääteisen hoitolisän korotuksena Valmistelijat / lisätiedot: Anne Peltonen, puh. 050 320 9753 Titta

Lisätiedot

Varhaiskasvatuslaki alkaen ja varhaiskasvatusta koskevat tulevat laki- ja asetusmuutokset vuonna 2016

Varhaiskasvatuslaki alkaen ja varhaiskasvatusta koskevat tulevat laki- ja asetusmuutokset vuonna 2016 Varhaiskasvatuslaki 1.8.2015 alkaen ja varhaiskasvatusta koskevat tulevat laki- ja asetusmuutokset vuonna 2016 Marja-Liisa Akselin Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto Ylitarkastaja (varhaiskasvatus)

Lisätiedot

Valmistelija/lisätiedot: Varhaiskasvatusjohtaja Päivi Virkki puh

Valmistelija/lisätiedot: Varhaiskasvatusjohtaja Päivi Virkki puh Kasvatus- ja opetuslautakunta 92 15.12.2014 Esiopetuksen järjestämispaikat lukuvuodesta 2015-2016 lukien 1422/12.01.00.01/2014 KOLA 92 Valmistelija/lisätiedot: Varhaiskasvatusjohtaja Päivi Virkki puh.

Lisätiedot

Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto Kunnanhallitus Päivähoito-oikeus ja ryhmäkoot 1.8.

Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto Kunnanhallitus Päivähoito-oikeus ja ryhmäkoot 1.8. Kunnanhallitus 69 14.03.2016 Kunnanvaltuusto 33 21.03.2016 Kunnanhallitus 87 11.04.2016 Päivähoito-oikeus ja ryhmäkoot 1.8.2016 alkaen 125/05.10.00/2016 Perusturvalautakunta 9.3.2016 25 Lainsäädäntö 1.

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 6. 6 Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain mukaiset asiakasmaksut alkaen

Espoon kaupunki Pöytäkirja 6. 6 Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain mukaiset asiakasmaksut alkaen 25.01.2017 Sivu 1 / 1 290/2017 02.05.00 6 Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain mukaiset asiakasmaksut 1.3.2017 alkaen Valmistelijat / lisätiedot: Anne Peltonen, puh. 050 320 9753 Arja Puronen, puh. 046

Lisätiedot

Kasvun ja oppimisen lautakunta Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittaminen

Kasvun ja oppimisen lautakunta Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittaminen Kasvun ja oppimisen lautakunta 13 25.02.2016 Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittaminen KASVOPPI 13 Subjektiivisella päivähoito-oikeudella tarkoitetaan kunnan ehdotonta velvollisuutta varhaiskasvatuspaikan

Lisätiedot

27.5.2015. OAJ:n linjaukset lapsiryhmien muodostamisesta päiväkodissa 1.8.2015 alkaen

27.5.2015. OAJ:n linjaukset lapsiryhmien muodostamisesta päiväkodissa 1.8.2015 alkaen 1 (5) OAJ:n linjaukset lapsiryhmien muodostamisesta päiväkodissa 1.8.2015 alkaen Varhaiskasvatuslain ensimmäinen vaihe tulee voimaan 1.8.2015. Tämä linjaus on voimassa 1.8 alkaen siihen asti kunnes uuden

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 37. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 37. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 01.02.2016 Sivu 1 / 1 102/2016 05.10.00 37 Muutokset varhaiskasvatusoikeuteen (Kv-asia) Valmistelijat / lisätiedot: Titta Tossavainen, puh. 09 816 23300 Barbro Högström, puh. 09 816 52344

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen palvelusetelin perusteet alkaen

Varhaiskasvatuksen palvelusetelin perusteet alkaen JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI 19.4.2016 1 (5) Varhaiskasvatuksen palvelusetelin perusteet 1.8.2016 alkaen PALVELUSETELI Palveluseteli on yksi tapa järjestää kunnan vastuulle kuuluvia sosiaali- ja terveyspalveluja.

Lisätiedot

Espoon kaupunki Päätös Sivu 1 / 10

Espoon kaupunki Päätös Sivu 1 / 10 Espoon kaupunki Päätös Sivu 1 / 10 102/2016 05.10.00 3 Muutokset varhaiskasvatusoikeuteen (Kv-asia) Valmistelijat / lisätiedot: Titta Tossavainen, puh. 09 816 23300 Barbro Högström, puh. 09 816 52344 Tiina

Lisätiedot

Esittelijä: Hyvinvointi- ja sivistyspalvelujen toimialajohtaja Tuija Willberg

Esittelijä: Hyvinvointi- ja sivistyspalvelujen toimialajohtaja Tuija Willberg Sosialidemokraattisen valtuustoryhmän ja Vihreiden valtuustoryhmän valtuustoaloitteet subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttamisesta varhaiskasvatuksessa Liittyy asiahallinnan asiaan: LPR/2281/00.02.10/2018

Lisätiedot

Käyttötalouden tasapainotusohjelma vuosille 2014-2016 1102/02.02.00.00/2013

Käyttötalouden tasapainotusohjelma vuosille 2014-2016 1102/02.02.00.00/2013 Kaupunginhallitus 463 23.09.2013 Kaupunginhallitus 467 30.09.2013 Kaupunginvaltuusto 131 30.09.2013 Käyttötalouden tasapainotusohjelma vuosille 2014-2016 1102/02.02.00.00/2013 KH 463 Valmistelija/lisätiedot:

Lisätiedot

Kasvatus- ja opetuslautakunnan johtosäännön 4 :n mukaan lautakunta päättää esiopetuksen järjestämispaikoista.

Kasvatus- ja opetuslautakunnan johtosäännön 4 :n mukaan lautakunta päättää esiopetuksen järjestämispaikoista. LAPPEENRANNAN KAUPUNKI OTE PÖYTÄKIRJASTA 1 Esiopetuksen järjestämispaikat lukuvuonna 2016-2017 79/12.01.00.01/2016 KOLA 6 Valmistelija / lisätiedot: Varhaiskasvatusjohtaja Päivi Virkki, puh. 040 506 7309

Lisätiedot

Valtuutettu Heikki Laineen ym. valtuutettujen aloite koskien päivähoitomaksun tuntiperusteista laskutusta

Valtuutettu Heikki Laineen ym. valtuutettujen aloite koskien päivähoitomaksun tuntiperusteista laskutusta Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginvaltuusto 157 9.12.2013 Asianro 1167/12.06.01/2013 146 Valtuutettu Heikki Laineen ym. valtuutettujen aloite koskien päivähoitomaksun tuntiperusteista laskutusta

Lisätiedot

VASTAUS SILJA METSOLAN VALTUUSTOALOITEESEEN KOTIHOIDONTUEN KUNTALISÄSTÄ

VASTAUS SILJA METSOLAN VALTUUSTOALOITEESEEN KOTIHOIDONTUEN KUNTALISÄSTÄ Sivistyslautakunta 56 31.05.2017 VASTAUS SILJA METSOLAN VALTUUSTOALOITEESEEN KOTIHOIDONTUEN KUNTALISÄSTÄ SIVLK 31.05.2017 56 Valmistelija: varhaiskasvatusjohtaja Leila Nyberg, leila.nyberg@porvoo.fi; 0400

Lisätiedot

VASTAUS SILJA METSOLAN VALTUUSTOALOITEESEEN KOTIHOIDONTUEN KUNTALISÄSTÄ

VASTAUS SILJA METSOLAN VALTUUSTOALOITEESEEN KOTIHOIDONTUEN KUNTALISÄSTÄ VASTAUS SILJA METSOLAN VALTUUSTOALOITEESEEN KOTIHOIDONTUEN KUNTALISÄSTÄ 1072/31/2016 SIVLK 31.05.2017 56 Valmistelija: varhaiskasvatusjohtaja Leila Nyberg, leila.nyberg@porvoo.fi; 0400 295708 Kotihoidontuen

Lisätiedot

Aluehallintovirasto/Selvityspyyntö Kemin kaupungin päiväkotien varhaiskasvatuksen ryhmien muodostamisesta

Aluehallintovirasto/Selvityspyyntö Kemin kaupungin päiväkotien varhaiskasvatuksen ryhmien muodostamisesta Koulutuslautakunta 12 25.02.2016 Aluehallintovirasto/Selvityspyyntö Kemin kaupungin päiväkotien varhaiskasvatuksen ryhmien muodostamisesta 81/12.06.01/2016 Koulutuslautakunta 25.02.2016 12 Valmistelu:

Lisätiedot

Opetus- ja kulttuuriministeriö LAUSUNTO Yleissivistävän koulutuksen ja varhais kasvatuksen osasto. Sivistysvaliokunta

Opetus- ja kulttuuriministeriö LAUSUNTO Yleissivistävän koulutuksen ja varhais kasvatuksen osasto. Sivistysvaliokunta Opetus- ja kulttuuriministeriö LAUSUNTO Yleissivistävän koulutuksen ja varhais- 17.11.2016 kasvatuksen osasto Sivistysvaliokunta 18.11.2016 Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista

Lisätiedot

VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUJEN TAKSA ALKAEN

VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUJEN TAKSA ALKAEN VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUJEN TAKSA 1.3.2017 ALKAEN VIHDIN KUNNAN VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUJEN TAKSA 2/5 Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulaki tulee voimaan 1.3.2017. Laissa säädetään kunnan päiväkodissa

Lisätiedot

Lautakunnalle tiedoksi

Lautakunnalle tiedoksi Lautakunnalle tiedoksi 21.4.2016 A.Varhaiskasvatuslaki I 1.8.2015, kakkosvaiheesta ei mainintaa hallitusohjelmassa Korostaa varhaiskasvatuksen asemaa osana kasvatus ja koulutusjärjestelmää Otetaan käyttöön

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Esiopetuksen ja siihen liittyvän päivähoidon järjestämisen vaihtoehtoiset tavat

Espoon kaupunki Pöytäkirja Esiopetuksen ja siihen liittyvän päivähoidon järjestämisen vaihtoehtoiset tavat 10.09.2015 Sivu 1 / 1 3801/05.10.01/2015 25 Esiopetuksen ja siihen liittyvän päivähoidon järjestämisen vaihtoehtoiset tavat Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Mattila, puh. 09 816 23022 Elina Pulli, puh.

Lisätiedot

Muutokset varhaiskasvatusoikeuteen IHMIS- JA LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIOINTI

Muutokset varhaiskasvatusoikeuteen IHMIS- JA LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIOINTI Muutokset varhaiskasvatusoikeuteen IHMIS- JA LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIOINTI Asia: Varhaiskasvatuslain 11 a ja 11 b :ien muutokset 1.8.2016 alkaen Asiasta päättävä taho ja lopullinen päätöksentekijä: Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 13. 13 Osaamisen kehittäminen suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa henkilöstön koulutustasoa nostamalla

Espoon kaupunki Pöytäkirja 13. 13 Osaamisen kehittäminen suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa henkilöstön koulutustasoa nostamalla 06.06.2013 Sivu 1 / 1 2608/01.03.00/2013 13 Osaamisen kehittäminen suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa henkilöstön koulutustasoa nostamalla Valmistelijat / lisätiedot: Titta Tossavainen, puh. (09) 816

Lisätiedot

Liite 1, Palvelukuvaus 1 (6) 3766/ / HANKINNAN TAUSTA

Liite 1, Palvelukuvaus 1 (6) 3766/ / HANKINNAN TAUSTA Liite 1, Palvelukuvaus 1 (6) 3766/02.08.00/2012 8.11.2012 1. HANKINNAN TAUSTA Espoon Kaupunki hakee tällä hankinalla yksityisiä päivähoitopalvelujen tuottajia kahteen päiväkotiin. Palveluntuottajia haetaan

Lisätiedot

Selvitys valtuustoaloitteeseen koskien yksityisen perhepäivähoitajien tukea

Selvitys valtuustoaloitteeseen koskien yksityisen perhepäivähoitajien tukea Liite 23 Opetus- ja kasvatusltk 27.11.2014 Selvitys valtuustoaloitteeseen koskien yksityisen perhepäivähoitajien tukea Kuntaliitto (Lahtinen & Selkee) on vuonna 2014 tehnyt selvityksen varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Asianro 308/ / Palvelusetelin käyttöönotto päivähoidossa

Asianro 308/ / Palvelusetelin käyttöönotto päivähoidossa Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 308/12.01.06/2012 120 Palvelusetelin käyttöönotto päivähoidossa Tiivistelmä Kaupunginhallitus on kokouksessaan 20.8.2012 303 päättänyt pyytää sivistyslautakunnalta

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (5) Varhaiskasvatuslautakunta Vakaj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (5) Varhaiskasvatuslautakunta Vakaj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/2016 1 (5) 67 Kehitysvammaisten ja autististen koululaisten perusopetuksen iltapäivätoiminnan asiakasmaksut varhaiskasvatustoimessa 1.1.2017 alkaen HEL 2016-003529 T 02

Lisätiedot

Valmistelija / lisätiedot: Järvelä Kristiina

Valmistelija / lisätiedot: Järvelä Kristiina Tampere Ote pöytäkirjasta 2/2017 1 (5) 23 Varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen muutokset 01.03.2017 TRE:592/02.04.03/2017 Valmistelija / lisätiedot: Järvelä Kristiina Valmistelijan yhteystiedot Palvelupäällikkö

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi varhaiskasvatuslain sekä lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annetun lain muuttamisesta

Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi varhaiskasvatuslain sekä lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annetun lain muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi varhaiskasvatuslain sekä lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annetun lain muuttamisesta HE 80/2015 4 Esityksen vaikutukset 4.1 Taloudelliset vaikutukset

Lisätiedot

Eduskunnan sivistys- ja tiedejaosto

Eduskunnan sivistys- ja tiedejaosto Eduskunnan sivistys- ja tiedejaosto 16.10.2015 Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2016 Varhaiskasvatuksen kehittäminen ja rahoituksen riittävyys Asiantuntijalausunto Varhaiskasvatusvirasto

Lisätiedot

LAKI MUUTTUI - MIKÄ MUUTTUI JOENSUUSSA? - Lain käytäntöön viemisen haasteet

LAKI MUUTTUI - MIKÄ MUUTTUI JOENSUUSSA? - Lain käytäntöön viemisen haasteet LAKI MUUTTUI - MIKÄ MUUTTUI JOENSUUSSA? - Lain käytäntöön viemisen haasteet JOENSUUN PERUSTIEDOT 33 kunnallista päiväkotia, joissa 2851 lasta 16 yksityistä päiväkotia, joissa 440 lasta 6 kunnallista ryhmäperhepäivähoitokotia,

Lisätiedot

Kaupunginhallitus Kaupunginhallitus Rakennetun ympäristön valvonnan tehostaminen 456/

Kaupunginhallitus Kaupunginhallitus Rakennetun ympäristön valvonnan tehostaminen 456/ Kaupunginhallitus 193 25.04.2016 Kaupunginhallitus 202 02.05.2016 Rakennetun ympäristön valvonnan tehostaminen 456/10.03.00.15/2016 KH 193 Valmistelija/lisätiedot: Rakennustarkastaja vt. Päivi Salminen,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 21/ (11) Kaupunginhallitus Stj/ Päätös Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle.

Helsingin kaupunki Esityslista 21/ (11) Kaupunginhallitus Stj/ Päätös Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle. Helsingin kaupunki Esityslista 21/2014 1 (11) Päätöshistoria 19.05.2014 599 HEL 2014-005314 T 03 00 00 Päätös päätti panna asian pöydälle. Esittelijä Lisätiedot apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty Annikki

Lisätiedot

LASTEN KOTIHOIDON TUEN KUNTALISÄN MAKSATUSOHJEISIIN TEHTÄVÄT TARKISTUKSET. Valmistelija: Varhaiskasvatusjohtaja Jonna Soininen

LASTEN KOTIHOIDON TUEN KUNTALISÄN MAKSATUSOHJEISIIN TEHTÄVÄT TARKISTUKSET. Valmistelija: Varhaiskasvatusjohtaja Jonna Soininen Sivistyslautakunta 103 27.11.2012 Kunnanhallitus 319 12.12.2012 Kunnanvaltuusto 74 20.12.2012 Sivistyslautakunta 14 18.03.2014 LASTEN KOTIHOIDON TUEN KUNTALISÄN MAKSATUSOHJEISIIN TEHTÄVÄT TARKISTUKSET

Lisätiedot

90 Mikkelin kaupungin lausunto uuden varhaiskasvatuslain esitysluonnoksesta

90 Mikkelin kaupungin lausunto uuden varhaiskasvatuslain esitysluonnoksesta Mikkeli Ote pöytäkirjasta 6/2018 1 (5) Kasvatus- ja opetuslautakunta, 25, 22.02.2018 Kaupunginhallitus, 90, 06.03.2018 90 Mikkelin kaupungin lausunto uuden varhaiskasvatuslain esitysluonnoksesta MliDno-2018-433

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 19. Valtuusto Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 19. Valtuusto Sivu 1 / 1 Valtuusto 15.02.2016 Sivu 1 / 1 102/2016 05.10.00 Kaupunginhallitus 37 1.2.2016 19 Muutokset varhaiskasvatusoikeuteen Valmistelijat / lisätiedot: Titta Tossavainen, puh. 09 816 23300 Barbro Högström, puh.

Lisätiedot

Oulun kaupungin lausunto varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmän

Oulun kaupungin lausunto varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmän Oulun kaupungin lausunto varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmän esityksistä Sivistys- ja kulttuurilautakunta 15.5.2014 2 Oulun kaupunki on lausunnossaan ottanut kantaa niihin asioihin,

Lisätiedot

Sauvon kunta VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT LUKIEN. Vahvistettu sivistyslautakunnassa

Sauvon kunta VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT LUKIEN. Vahvistettu sivistyslautakunnassa Sauvon kunta VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT 1.8.2018 LUKIEN Vahvistettu sivistyslautakunnassa 18.1.2018 5 2 VARHAISKASVATUS Varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen määräytymisperusteet Asiakasmaksu määräytyy

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen palveluohjauskäsikirja

Varhaiskasvatuksen palveluohjauskäsikirja Varhaiskasvatuksen palveluohjauskäsikirja Kasvatus- ja opetuslautakunta 13.6.2016 1 (22) Päiväys 9.6.2016 15:01 Sisällys 1. Palveluohjauskäsikirjan tarkoitus... 3 2. Asiakaspalvelu... 3 3. Välitön viestintä...

Lisätiedot

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan varhaiskasvatusjaosto Sivu 1 / 26. Kokoustiedot. Aika keskiviikko klo 17:35-19:30.

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan varhaiskasvatusjaosto Sivu 1 / 26. Kokoustiedot. Aika keskiviikko klo 17:35-19:30. Espoon kaupunki Pöytäkirja 10.02.2016 Sivu 1 / 26 Kokoustiedot Aika 10.02.2016 keskiviikko klo 17:35-19:30 Paikka Saapuvilla olleet jäsenet Tiina Thure-Toivanen, puheenjohtaja Erika Granfelt Mania Alkhatib

Lisätiedot