Tanssialan perustutkinto

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tanssialan perustutkinto"

Transkriptio

1 Tanssialan perustutkinto

2 Sisällys 2.1 Kaikille pakolliset tutkinnon osat Tanssijan työhön valmistautuminen, 40 osp Tanssijan työssä toimiminen, 50 osp Kaikille valinnaiset tutkinnon osat Esityksen valmistaminen ja toteuttaminen, 15 osp Kehonhallinta tanssijan työssä, 15 osp Taiteellinen työskentely, 15 osp Tanssiohjelmiston harjoittaminen ja esittäminen, 15 osp Paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuvia tutkinnon osia Tuotantotaidot ja henkilökohtainen kompetenssi, 15 osp... 14

3 Tutkinnon osan arviointisuunnitelma Perustutkinto: Tanssialan perustutkinto 2.1 Kaikille pakolliset tutkinnon osat Tanssijan työhön valmistautuminen, 40 osp Toteutusajankohta: 1. vuosi Opintoympäristö: Lähiopetus TOP Verkko-opetus Projektit Ammattitaitovaatimukset: -käyttää yhtä tanssitekniikkaa taiteellisessa harjoitusprosessissa -soveltaa tanssiteknistä osaamistaan muihin tanssin lajeihin -kehittää tanssillista osaamistaan -käyttää ja kehittää ilmaisukeinojaan -sopeuttaa persoonallisen ilmaisunsa harjoittelemaansa liikemateriaaliin tai työstettävänä olevaan teokseen -sopeuttaa liikkumisensa tilaan, aikaan sekä musiikkiin tai äänimaailmaan Ammattiosaamisen arviointi Ammattiosaamisen näyttö Ammattiosaamisen näyttö suoritetaan työssäoppimisjakson yhteydessä toimimalla tanssialan työtehtävässä. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että osoitettava osaaminen vastaa kattavasti tutkinnon perusteissa määrättyjä ammattitaitovaatimuksia, arvioinnin kohteita ja kriteereitä. Muu osaamisen arviointi Mikäli työpaikassa ei pystytä osoittamaan kattavasti koko tutkinnon osan sisältämää osaamista, voidaan ammattiosaamisen näyttöä jatkaa toisessa työpaikassa tai koulutuksen järjestäjän osoittamassa muussa paikassa niin, että osaamisen osoittamisen kattavuus varmistetaan. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa osaamista ei voida työtä tekemällä ammattiosaamisen näytössä kattavasti osoittaa, sitä täydennetään muulla osaamisen arvioinnilla. Myös yhteisten tutkinnon osien osaamista voidaan arvioida ammattiosaamisen näytön yhteydessä. Oppimisen arviointi Oppimisen arvioinnin tavoitteena on, että opiskelija tietää, mitä hän osaa ja mitä hän voisi vielä kehittää, jotta päästään perustutkinnon perusteissa määrättyihin ammattitaitovaatimuksiin ja osaamistavoitteisiin. Oppimisen arviointi on kaikissa oppimisympäristöissä ensisijaisesti oppimisen etenemisen seuraamista, ja ohjaavan ja kannustavan palautteen antamista oppimisesta ja osaamisen kehittymisestä sanallisesti ja kirjallisesti. Tärkeä osa oppimisen arviointia on opiskelijan itsearviointi ja vertaisarviointi. -käyttää työssään improvisaation ja komposition perusperiaatteita Oppimisen arvioinnin perusteella tehdään mahdolliset muutokset opetukseen ja oppimisen tukemiseen parempiin oppimistuloksiin pääsemiseksi.

4 -käyttää musiikin teorian perusperiaatteita ja musiikillista osaamistaan tanssijan työssä -käyttää tanssin tuntemusta koskevaa tietoaan tanssijan työssään -käyttää tanssijalle keskeisiä kehonhuollon periaatteita harjoittelussaan ja tanssiessaan -arvioi työskentelyään ja omia vahvuuksiaan sekä etsii omaa erityisosaamistaan -toimii yhteistyössä työryhmän jäsenenä. Jaksot Tanssijan työhön valmistautuminen 40 Toteutustapa Tutkinnon osa sisältää lähiopiskelua oppilaitoksessa ja muissa oppimisympäristöissä, esim. työelämälähtöiset projektit sekä itsenäistä opiskelua. Toteutustavat on kuvattu tarkemmin tutkinnon osan toteutussuunnitelmassa. Tutkinnon osaan sisältyy työssäoppimista, ja ammattiosaamisen näyttö suoritetaan työssäoppimisjakson yhteydessä. Tutkinnonosan ja ammattiosaamisen näytön toteutustapa määritellään opiskelijakohtaisesti henkilökohtaisessa opiskelusuunnitelmassa. Muuta Arvosanan määräytyminen Tutkinnon osan arvosana määräytyy osaamisen arvioinnin perusteella, joka arvioidaan mahdollisimman laajasti ammattiosaamisen näytössä. Ammattiosaamisen näytön arviointiin osallistuvat opiskelija, työelämän edustaja sekä opettaja. Opiskelija tekee omasta työstään itsearvioinnin. Näytön arvosana on jokaisen arviointiin osallistuvan arvosanojen keskiarvo, mutta pyöristyksestä lähimpään numeroon ylös- tai alaspäin päättää opettaja. Tutkinnon osa arvioidaan, kun opiskelija on osoittanut tutkinnon osan osaamisen. Tutkinnon osan arvosanan päättävät ko. tutkinnon osassa opettaneet opettajat yhdessä. Mitä opiskelija osaa? Opiskelija osaa työskennellä tanssin perustehtävien parissa. Hän osaa harjoitella pitkäjänteisesti, luoda itselleen rutiinia, työskennellä itsenäisesti, opetella toisen antamaa materiaalia ja luoda omaa materiaalia. Opiskelija osaa työskennellä eri tanssilajien parissa ja ymmärtää musiikin perusteita. Hän hahmottaa tuotantotaitojen perusteet tanssiproduktiossa. Opiskelija on myös tutustunut teatterityöhön ja osaa toimia koreografin ohjauksessa ja osana ryhmää ryhmäproduktioissa. Ammattiosaamisen näyttöympäristöt Ammattiosaamisen näyttö suoritetaan tanssin työtehtävissä soolo- duetto- tai ryhmäproduktiossa.

5 Tutkinnon osan arviointisuunnitelma Perustutkinto: Tanssialan perustutkinto 2.1 Kaikille pakolliset tutkinnon osat Tanssijan työssä toimiminen, 50 osp Toteutusajankohta: 1. vuosi Opintoympäristö: Lähiopetus TOP Verkko-opetus Projektit Ammattitaitovaatimukset: -käyttää yhtä tanssitekniikkaa esiintyessään -ylläpitää ja kehittää tanssillista ja kehonhallinnan osaamistaan -luo omia tanssillisia kokonaisuuksia -käyttää tanssijan työssä tyypillisiä ilmaisukeinoja -sopeuttaa ilmaisunsa esittämänsä teoksen tyyliin ja sisäiseen maailmaan -sopeuttaa liikkumisensa tilaan, aikaan sekä musiikkiin tai äänimaailmaan -hahmottaa tanssin erilaisia ilmenemismuotoja Ammattiosaamisen arviointi Ammattiosaamisen näyttö Ammattiosaamisen näyttö suoritetaan työssäoppimisjakson yhteydessä toimimalla tanssialan työtehtävässä. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että osoitettava osaaminen vastaa kattavasti tutkinnon perusteissa määrättyjä ammattitaitovaatimuksia, arvioinnin kohteita ja kriteereitä. Muu osaamisen arviointi Mikäli työpaikassa ei pystytä osoittamaan kattavasti koko tutkinnon osan sisältämää osaamista, voidaan ammattiosaamisen näyttöä jatkaa toisessa työpaikassa tai koulutuksen järjestäjän osoittamassa muussa paikassa niin, että osaamisen osoittamisen kattavuus varmistetaan. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa osaamista ei voida työtä tekemällä ammattiosaamisen näytössä kattavasti osoittaa, sitä täydennetään muulla osaamisen arvioinnilla. Myös yhteisten tutkinnon osien osaamista voidaan arvioida ammattiosaamisen näytön yhteydessä. Oppimisen arviointi Oppimisen arvioinnin tavoitteena on, että opiskelija tietää, mitä hän osaa ja mitä hän voisi vielä kehittää, jotta päästään perustutkinnon perusteissa määrättyihin ammattitaitovaatimuksiin ja osaamistavoitteisiin. Oppimisen arviointi on kaikissa oppimisympäristöissä ensisijaisesti oppimisen etenemisen seuraamista, ja ohjaavan ja kannustavan palautteen antamista oppimisesta ja osaamisen kehittymisestä sanallisesti ja kirjallisesti. Tärkeä osa oppimisen arviointia on opiskelijan itsearviointi ja vertaisarviointi.

6 sekä sen kulttuurihistoriallisia ja yhteiskunnallisia yhteyksiä -jäsentää teosten osatekijöitä ja niiden välisiä suhteita -työskentelee ottaen huomioon tanssijan työn fyysiset ja psyykkiset vaatimukset -toimii vastuullisesti työryhmän jäsenenä -etsii oman erityisosaamisalueensa mukaisia tehtäviä, yhteistyökumppaneita sekä markkinoi omaa osaamistaan -arvioi ja kehittää työskentelyään -jäsentää tanssin työprosesseja ja keskustelee tanssialaa koskevista kysymyksistä -ilmaisee itseään toisella kotimaisella kielellä tai yhdellä vieraalla kielellä -etsii ja käyttää tietoa työssään tanssijana myös tietotekniikkaa hyödyntäen -hoitaa työelämään ja tanssin tuotantoihin liittyvät tanssijalta edellytettävät perustehtävät. Oppimisen arvioinnin perusteella tehdään mahdolliset muutokset opetukseen ja oppimisen tukemiseen parempiin oppimistuloksiin pääsemiseksi. Tutkinnon osan toteutus Jaksot Tanssijan työssä toimiminen 50 Toteutustapa Tutkinnon osa sisältää lähiopiskelua oppilaitoksessa ja muissa oppimisympäristöissä, esim. työelämälähtöiset projektit sekä itsenäistä opiskelua. Toteutustavat on kuvattu tarkemmin tutkinnon osan toteutussuunnitelmassa. Tutkinnon osaan sisältyy työssäoppimista, ja ammattiosaamisen näyttö suoritetaan työssäoppimisjakson yhteydessä. Tutkinnonosan ja ammattiosaamisen näytön toteutustapa määritellään opiskelijakohtaisesti henkilökohtaisessa opiskelusuunnitelmassa. Muuta Arvosanan määräytyminen Tutkinnon osan arvosana määräytyy osaamisen arvioinnin perusteella, joka arvioidaan mahdollisimman laajasti ammattiosaamisen näytössä. Ammattiosaamisen näytön arviointiin osallistuvat opiskelija, työelämän edustaja sekä opettaja. Opiskelija tekee omasta työstään itsearvioinnin. Näytön arvosana on jokaisen arviointiin osallistuvan arvosanojen keskiarvo, mutta pyöristyksestä lähimpään numeroon ylös- tai alaspäin päättää opettaja. Tutkinnon osa arvioidaan, kun opiskelija on osoittanut tutkinnon osan osaamisen. Tutkinnon osan arvosanan päättävät ko. tutkinnon osassa opettaneet opettajat yhdessä. Mitä opiskelija osaa? Opiskelija osaa työskennellä tanssin perustehtävien parissa. Hän osaa harjoitella pitkäjänteisesti, luoda itselleen rutiinia, työskennellä itsenäisesti, opetella toisen antamaa materiaalia ja luoda omaa materiaalia. Opiskelija osaa työskennellä eri tanssilajien parissa ja ymmärtää musiikin perusteita. Hän hahmottaa tuotantotaitojen perusteet tanssiproduktiossa. Opiskelija on myös tutustunut teatterityöhön ja osaa toimia koreografin ohjauksessa ja osana ryhmää ryhmäproduktioissa. Ammattiosaamisen näyttöympäristöt Ammattiosaamisen näyttö suoritetaan tanssin työtehtävissä soolo- duetto- tai ryhmäproduktiossa.

7 Tutkinnon osan arviointisuunnitelma Perustutkinto: Tanssialan perustutkinto 2.2 Kaikille valinnaiset tutkinnon osat Esityksen valmistaminen ja toteuttaminen, 15 osp Toteutusajankohta: 1. vuosi Opintoympäristö: Lähiopetus TOP Verkko-opetus Projektit Ammattitaitovaatimukset: -valmistautuu esiintymistilanteeseen soveltuvalla tavalla -osaa toimia esiintymistilanteessa -säilyttää esiintyessään jännitteen ja muodostaa ehyen kokonaisuuden -työstää annettua materiaalia edelleen -selviytyy esityksen taiteellisista ja teknisistä haasteista -toimii tanssin tuotantotehtävissä -hyödyntää oman alansa kulttuuri- ja Ammattiosaamisen arviointi Ammattiosaamisen näyttö Ammattiosaamisen näyttö suoritetaan työssäoppimisjakson yhteydessä toimimalla tanssialan työtehtävässä. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että osoitettava osaaminen vastaa kattavasti tutkinnon perusteissa määrättyjä ammattitaitovaatimuksia, arvioinnin kohteita ja kriteereitä. Muu osaamisen arviointi Mikäli työpaikassa ei pystytä osoittamaan kattavasti koko tutkinnon osan sisältämää osaamista, voidaan ammattiosaamisen näyttöä jatkaa toisessa työpaikassa tai koulutuksen järjestäjän osoittamassa muussa paikassa niin, että osaamisen osoittamisen kattavuus varmistetaan. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa osaamista ei voida työtä tekemällä ammattiosaamisen näytössä kattavasti osoittaa, sitä täydennetään muulla osaamisen arvioinnilla. Myös yhteisten tutkinnon osien osaamista voidaan arvioida ammattiosaamisen näytön yhteydessä. Oppimisen arviointi Oppimisen arvioinnin tavoitteena on, että opiskelija tietää, mitä hän osaa ja mitä hän voisi vielä kehittää, jotta päästään perustutkinnon perusteissa määrättyihin ammattitaitovaatimuksiin ja osaamistavoitteisiin. Oppimisen arviointi on kaikissa oppimisympäristöissä ensisijaisesti oppimisen etenemisen seuraamista, ja ohjaavan ja kannustavan palautteen antamista oppimisesta ja osaamisen kehittymisestä sanallisesti ja kirjallisesti. Tärkeä osa oppimisen arviointia on opiskelijan itsearviointi ja vertaisarviointi.

8 taidehallinnon rakenteita ja palveluja -työskentelee rakentavassa vuorovaikutuksessa koreografin, ohjaajan sekä muun työryhmän kanssa. Oppimisen arvioinnin perusteella tehdään mahdolliset muutokset opetukseen ja oppimisen tukemiseen parempiin oppimistuloksiin pääsemiseksi. Tutkinnon osan toteutus Jaksot Esityksen valmistaminen ja toteuttaminen 15 Toteutustapa Tutkinnon osa sisältää lähiopiskelua oppilaitoksessa ja muissa oppimisympäristöissä, esim. työelämälähtöiset projektit sekä itsenäistä opiskelua. Toteutustavat on kuvattu tarkemmin tutkinnon osan toteutussuunnitelmassa. Tutkinnon osaan sisältyy työssäoppimista, ja ammattiosaamisen näyttö suoritetaan työssäoppimisjakson yhteydessä. Tutkinnonosan ja ammattiosaamisen näytön toteutustapa määritellään opiskelijakohtaisesti henkilökohtaisessa opiskelusuunnitelmassa. Muuta Arvosanan määräytyminen Tutkinnon osan arvosana määräytyy osaamisen arvioinnin perusteella, joka arvioidaan mahdollisimman laajasti ammattiosaamisen näytössä. Ammattiosaamisen näytön arviointiin osallistuvat opiskelija, työelämän edustaja sekä opettaja. Opiskelija tekee omasta työstään itsearvioinnin. Näytön arvosana on jokaisen arviointiin osallistuvan arvosanojen keskiarvo, mutta pyöristyksestä lähimpään numeroon ylös- tai alaspäin päättää opettaja. Tutkinnon osa arvioidaan, kun opiskelija on osoittanut tutkinnon osan osaamisen. Tutkinnon osan arvosanan päättävät ko. tutkinnon osassa opettaneet opettajat yhdessä. Mitä opiskelija osaa? Opiskelija osaa työskennellä tanssin tehtävien parissa. Hän osaa harjoitella pitkäjänteisesti, luoda itselleen rutiinia, työskennellä itsenäisesti, opetella toisen antamaa materiaalia ja luoda omaa materiaalia. Opiskelija osaa työskennellä eri tanssilajien parissa ja ymmärtää musiikin perusteita. Hän hahmottaa tuotantotaitojen perusteet tanssiproduktiossa. Opiskelija on myös tutustunut teatterityöhön ja osaa toimia koreografin ohjauksessa ja osana ryhmää ryhmäproduktioissa. Ammattiosaamisen näyttöympäristöt Ammattiosaamisen näyttö suoritetaan tanssin työtehtävissä soolo- duetto- tai ryhmäproduktiossa.

9 Tutkinnon osan arviointisuunnitelma Perustutkinto: Tanssialan perustutkinto 2.2 Kaikille valinnaiset tutkinnon osat Kehonhallinta tanssijan työssä, 15 osp Toteutusajankohta: 2. vuosi Opintoympäristo: Lähiopetus TOP Verkko-opetus Projektit Ammattitaitovaatimukset: -käyttää tanssijan työssä tarvittavia liikkumisen tekniikoita -soveltaa kehollista osaamistaan monipuolisesti -käyttää yhtä kehonhallintatekniikkaa työssään tanssijana -soveltaa kehonhuollon osaamistaan työssään tanssijana -ylläpitää ja kehittää taitojaan ja fyysisiä ominaisuuksiaan -etsii ja käyttää itselleen soveltuvia keinoja kehonhallinnan parantamiseksi. Ammattiosaamisen arviointi Ammattiosaamisen näyttö Ammattiosaamisen näyttö suoritetaan työssäoppimisjakson yhteydessä toimimalla tanssialan työtehtävässä. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että osoitettava osaaminen vastaa kattavasti tutkinnon perusteissa määrättyjä ammattitaitovaatimuksia, arvioinnin kohteita ja kriteereitä. Muu osaamisen arviointi Mikäli työpaikassa ei pystytä osoittamaan kattavasti koko tutkinnon osan sisältämää osaamista, voidaan ammattiosaamisen näyttöä jatkaa toisessa työpaikassa tai koulutuksen järjestäjän osoittamassa muussa paikassa niin, että osaamisen osoittamisen kattavuus varmistetaan. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa osaamista ei voida työtä tekemällä ammattiosaamisen näytössä kattavasti osoittaa, sitä täydennetään muulla osaamisen arvioinnilla. Myös yhteisten tutkinnon osien osaamista voidaan arvioida ammattiosaamisen näytön yhteydessä. Oppimisen arviointi Oppimisen arvioinnin tavoitteena on, että opiskelija tietää, mitä hän osaa ja mitä hän voisi vielä kehittää, jotta päästään perustutkinnon perusteissa määrättyihin ammattitaitovaatimuksiin ja osaamistavoitteisiin. Oppimisen arviointi on kaikissa oppimisympäristöissä ensisijaisesti oppimisen etenemisen seuraamista, ja ohjaavan ja kannustavan palautteen antamista oppimisesta ja osaamisen kehittymisestä sanallisesti ja kirjallisesti. Tärkeä osa oppimisen arviointia on opiskelijan itsearviointi ja vertaisarviointi.

10 Oppimisen arvioinnin perusteella tehdään mahdolliset muutokset opetukseen ja oppimisen tukemiseen parempiin oppimistuloksiin pääsemiseksi. Tutkinnon osan toteutus Jaksot Kehonhallinta tanssijan työssä 15 Toteutustapa Tutkinnon osa sisältää lähiopintoja oppilaitoksessa ja muissa oppimisympäristöissä, esim. työelämälähtöisissä projekteissa, sekä itsenäistä opiskelua. Toteutustavat on kuvattu tarkemmin tutkinnon osan toteutussuunnitelmassa. Tutkinnon osaan sisältyy työssäoppimista, ja ammattiosaamisen näyttö suoritetaan, jos mahdollista, työssäoppimisjakson yhteydessä. Tutkinnonosan ja ammattiosaamisen näytön toteutustapa määritellään opiskelijakohtaisesti henkilökohtaisessa opiskelusuunnitelmassa. Muuta Arvosanan määräytyminen Tutkinnon osan arvosana määräytyy osaamisen arvioinnin perusteella, joka arvioidaan mahdollisimman laajasti ammattiosaamisen näytössä. Ammattiosaamisen näytön arviointiin osallistuvat opiskelija, työelämän edustaja sekä opettaja. Opiskelija tekee omasta työstään itsearvioinnin. Näytön arvosana on jokaisen arviointiin osallistuvan arvosanojen keskiarvo, mutta pyöristyksestä lähimpään numeroon ylös- tai alaspäin päättää opettaja. Tutkinnon osa arvioidaan, kun opiskelija on osoittanut tutkinnon osan osaamisen. Tutkinnon osan arvosanan päättävät ko. tutkinnon osassa opettaneet opettajat yhdessä. Mitä opiskelija osaa? Opiskelija osaa käyttää tanssijan työssä tarvittavia liikkumisen tekniikoita. Hän osaa soveltaa kehollista osaamistaan monipuolisesti. Hän osaa rakentaa itselleen kehonhuollollisen rutiinin ja käyttää vähintään yhtä kehonhallintatekniikkaa työssään tanssijana. Hän osaa ylläpitää ja kehittää taitojaan tanssijana ja etsiä itselleen keinoja kehonhallinnan parantamiseksi. Ammattiosaamisen näyttöympäristöt Ammattiosaamisen näyttö suoritetaan tanssin työtehtävissä, liiketutkimuksessa, sooloproduktiossa tai muussa esiintymistilanteessa.

11 Tutkinnon osan arviointisuunnitelma Perustutkinto: Tanssialan perustutkinto 2.2 Kaikille valinnaiset tutkinnon osat Taiteellinen työskentely, 15 osp Toteutusajankohta: 3. vuosi Opintoympäristö: Lähiopetus TOP Verkko-opetus Projektit Ammattitaitovaatimukset: -tekee itsenäisen taiteellisen työn -käyttää tanssin tekemiseen liittyviä teorioita, malleja ja käytännön harjoituksia -kuvaa työtään ja oppimistaan esimerkiksi oppimispäiväkirjassa -pohtii omaan taiteelliseen kasvuunsa liittyviä tekijöitä -löytää taiteellisen työnsä edellyttämät tiedot ja sopivat yhteistyökumppanit -toimii rakentavassa vuorovaikutuksessa mahdollisen työryhmän jäsenten kanssa Ammattiosaamisen arviointi Ammattiosaamisen näyttö Ammattiosaamisen näyttö suoritetaan työssäoppimisjakson yhteydessä toimimalla tanssialan työtehtävässä. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että osoitettava osaaminen vastaa kattavasti tutkinnon perusteissa määrättyjä ammattitaitovaatimuksia, arvioinnin kohteita ja kriteereitä. Muu osaamisen arviointi Mikäli työpaikassa ei pystytä osoittamaan kattavasti koko tutkinnon osan sisältämää osaamista, voidaan ammattiosaamisen näyttöä jatkaa toisessa työpaikassa tai koulutuksen järjestäjän osoittamassa muussa paikassa niin, että osaamisen osoittamisen kattavuus varmistetaan. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa osaamista ei voida työtä tekemällä ammattiosaamisen näytössä kattavasti osoittaa, sitä täydennetään muulla osaamisen arvioinnilla. Myös yhteisten tutkinnon osien osaamista voidaan arvioida ammattiosaamisen näytön yhteydessä. Oppimisen arviointi Oppimisen arvioinnin tavoitteena on, että opiskelija tietää, mitä hän osaa ja mitä hän voisi vielä kehittää, jotta päästään perustutkinnon perusteissa määrättyihin ammattitaitovaatimuksiin ja osaamistavoitteisiin. Oppimisen arviointi on kaikissa oppimisympäristöissä ensisijaisesti oppimisen etenemisen seuraamista, ja ohjaavan ja kannustavan palautteen antamista oppimisesta ja osaamisen kehittymisestä sanallisesti ja kirjallisesti. Tärkeä osa oppimisen arviointia on opiskelijan itsearviointi ja vertaisarviointi. Oppimisen arvioinnin perusteella tehdään mahdolliset muutokset opetukseen ja oppimisen tukemiseen parempiin oppimistuloksiin pääsemiseksi.

12 Tutkinnon osan toteutus Jaksot Taiteellinen työskentely 15 Toteutustapa Tutkinnon osa sisältää lähiopiskelua oppilaitoksessa ja muissa oppimisympäristöissä, esim. työelämälähtöiset projektit sekä itsenäistä opiskelua. Toteutustavat on kuvattu tarkemmin tutkinnon osan toteutussuunnitelmassa. Tutkinnon osaan sisältyy työssäoppimista, ja ammattiosaamisen näyttö suoritetaan työssäoppimisjakson yhteydessä. Tutkinnonosan ja ammattiosaamisen näytön toteutustapa määritellään opiskelijakohtaisesti henkilökohtaisessa opiskelusuunnitelmassa. Muuta Arvosanan määräytyminen Tutkinnon osan arvosana määräytyy osaamisen arvioinnin perusteella, joka arvioidaan mahdollisimman laajasti ammattiosaamisen näytössä. Ammattiosaamisen näytön arviointiin osallistuvat opiskelija, työelämän edustaja sekä opettaja. Opiskelija tekee omasta työstään itsearvioinnin. Näytön arvosana on jokaisen arviointiin osallistuvan arvosanojen keskiarvo, mutta pyöristyksestä lähimpään numeroon ylös- tai alaspäin päättää opettaja. Tutkinnon osa arvioidaan, kun opiskelija on osoittanut tutkinnon osan osaamisen. Tutkinnon osan arvosanan päättävät ko. tutkinnon osassa opettaneet opettajat yhdessä. Mitä opiskelija osaa? Opiskelija osaa tehdä itsenäisen, taiteellisen työn. Hän osaa käyttää eri tanssintekniikoita työssään luoden eheän kokonaisuuden. Hän osaa sanalllistaa työtään ja kuvata työtapojaan verbaalisesti ja kirjallisesti. Hän osaa etsiä tietoa ja löytää tarvitsemansa informaation ja yhteistyökumppanit työskentelyynsä. Hän osaa tehdä yhteistyötä esitystekniikan osaajien sekä muiden esiintyjien kanssa, ja toimia kaikkien tarvittavien tahojen kanssa rakentavassa vuorovaikutuksessa. Hän osaa käyttää tarvittavaa teknologiaa taiteellisen työnsä markkinointiin, tallentamiseen ja reflektointiin. Ammattiosaamisen näyttöympäristöt Ammattiosaamisen näyttö suoritetaan tanssin työtehtävissä soolo- duetto- tai ryhmäproduktiossa.

13 Tutkinnon osan arviointisuunnitelma Perustutkinto: Tanssialan perustutkinto 2.2 Kaikille valinnaiset tutkinnon osat Tanssiohjelmiston harjoittaminen ja esittäminen, 15 osp Toteutusajankohta: Ammattiosaamisen arviointi Opintoympäristo: Lähiopetus TOP Verkko-opetus Projektit Ammattitaitovaatimukset: -harjoittelee ja esittää tanssin ohjelmistoon kuuluvia teoksia tai niiden osia -tulkitsee teoksia tyylin mukaisesti -tunnistaa ohjelmiston teoksia, eri koreografien tyylejä ja tanssin historiallisia aikakausia -hankkii tietoa tanssin ohjelmistoon kuuluvista teoksista ja käyttää sitä tanssijan työssään -sijoittaa esittämänsä teokset tai niiden osat niiden kulttuurihistorialliseen ja yhteiskunnalliseen yhteyteen -arvioi ja kehittää työskentelyään. Ammattiosaamisen näyttö Muu osaamisen arviointi Oppimisen arviointi Tutkinnon osan toteutus Jaksot Toteutustapa Muuta Arvosanan määräytyminen Mitä opiskelija osaa? Ammattiosaamisen näyttöympäristöt

14 Tutkinnon osan arviointisuunnitelma Perustutkinto: Tanssialan perustutkinto 4.2 Kaikille valinnaiset tutkinnon osat Paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuvia tutkinnon osia Tuotantotaidot ja henkilökohtainen kompetenssi, 15 osp Toteutusajankohta: Ammattiosaamisen arviointi Opintoympäristo: Lähiopetus TOP Verkko-opetus Projektit Ammattitaitovaatimukset: " Kykenee itsenäiseen työskentelyyn ja vastuunottoon tuotantotehtävissä tanssin kentällä " Hahmottaa tanssin tuotannon keskeiset tehtävät ja mitä tarvitaan idean kehittämisestä valmiiseen projektiin asti " Hahmottaa oman työnsä markkinoinnin perusteet " Hahmottaa freelancertyön vaatimuksia, tanssin kentän rahoitusverkostoa " Kykenee tiimityöskentelyyn oman sekä eri alan ammattilaisten kanssa Ammattiosaamisen näyttö Ammattiosaamisen näyttö suoritetaan työssäoppimisjakson yhteydessä toimimalla tanssialan työtehtävässä. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että osoitettava osaaminen vastaa kattavasti tutkinnon perusteissa määrättyjä ammattitaitovaatimuksia, arvioinnin kohteita ja kriteereitä. Muu osaamisen arviointi Mikäli työpaikassa ei pystytä osoittamaan kattavasti koko tutkinnon osan sisältämää osaamista, voidaan ammattiosaamisen näyttöä jatkaa toisessa työpaikassa tai koulutuksen järjestäjän osoittamassa muussa paikassa niin, että osaamisen osoittamisen kattavuus varmistetaan. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa osaamista ei voida työtä tekemällä ammattiosaamisen näytössä kattavasti osoittaa, sitä täydennetään muulla osaamisen arvioinnilla. Myös yhteisten tutkinnon osien osaamista voidaan arvioida ammattiosaamisen näytön yhteydessä. Oppimisen arviointi TOP palaute, suullinen palaute Tutkinnon osan toteutus Jaksot Tuotantotaidot ja henkilökohtainen kompetenssi, 15 osp Toteutustapa Opiskelija hahmottaa tanssin kentän tuotantotehtäviä ja tutustuu käytännön tuotantoon: työssäoppiminen paikallisissa tapahtumissa tai kansallisilla/kansainvälisillä tanssin festivaaleilla tuotantotehtävien parissa.

15 " Ilmaisee itseään äidinkielellä sekä yhdellä vieraalla kielellä, sekä kykenee sanallistamaan taiteellisia ja tuotannollisia ajatuksiaan " Kehittää omaa tanssijuuttaan ja tanssijan identiteettiä ymmärtäen omia vahvuuksiaan, kiinnostuksiaan ja kehityskohteita " Toimii rakentavassa yhteistyössä työelämän edustajien kanssa " Luo itselleen verkostoa työelämään oman kompetenssinsa ja kiinnostuksensa mukaise Opiskellaan vastuulliseen itsenäiseen työhön sekä yhdessä työskentelyyn luovissa työprosesseissa käytännön työtehtävissä tuotannon kanssa, mm markkinointi, yleisön opastus, organisointitehtävät, taiteilijoiden isännöinti Opiskelija perehtyy freelancertyöhön, apurahojen hakemiseen ja rahoitusverkoston hahmottamiseen. Opiskelija kartoittaa omia vahvuuksiaan, kiinnostuksiaan ja haasteitaan ja henkilökohtaisen kompetenssityön kautta rakentaa työidentiteettiään itselle kiinnostavaan ja realistiseen suuntaan. Opiskelija reflektoi ja kehittää ryhmätyötaitojaan, verkostointitaitojaan ja itsensä esittelemistä sekä verbaalisesti että kirjallisesti. Opetellaan puheen tai esitelmän pitämistä sekä oman työn markkinointia. Tutustutaan tanssin kenttään, mm tanssin tiedotuskeskus, aluekeskustoiminta, STSL liitto, ja muut työskentelyä tukevat tahot. Keskustellaan jatko-opintomahdollisuuksista tanssin kentällä ja elinikäisen oppimisen perusperiaatteista. Muuta Arvosanan määräytyminen Mitä opiskelija osaa? Ammattiosaamisen näyttöympäristöt

16

Liiketalouden perustutkinto

Liiketalouden perustutkinto Liiketalouden perustutkinto Sisällys 2.1 Pakollinen tutkinnon osa... 3 2.1.1 Asiakaspalvelu, 30 osp... 3 2.2 Asiakaspalvelun ja myynnin osaamisala... 5 2.2.1 Kaupan palvelu ja myynti, 30 osp... 5 2.2.2

Lisätiedot

Matkailualan perustutkinto

Matkailualan perustutkinto Matkailualan perustutkinto Sisällys Johdanto... 3 2.1 Pakollinen tutkinnon osa... 4 2.1.1 Matkailualan asiakaspalvelu, 30 osp... 4 2.2 Matkailupalvelujen osaamisalan, matkailupalvelujen tuottaja, pakollinen

Lisätiedot

OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Rovaniemen koulutuskuntayhtymä Tutkinnon osa Osaamispisteet 15 Opetussuunnitelma Hyväksymismerkinnät 1 (6) Lapin urheiluopisto Tanssijantyö musiikkiteatterissa - josta Näyttö- 5 työssäopp. jaos 24.2.2015

Lisätiedot

TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA 5.5.2015

TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA 5.5.2015 Tutkinto: Tutkinnon osan nimi ja laajuus: AUDIOVISUALISEN VIESTINNÄN PERUSTUTKINTO AUDIOVISUAALISEN TUONTANNON TOTEUTTAMINEN 45 osp pakollinen tutkinnon osa 1. Kuvaus osaamisen tunnustamisen toteuttamisesta

Lisätiedot

Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto

Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto Sisällys 2.1 Pakollinen tutkinnon osa, 45 ops... 3 2.1.1 Audiovisuaalisen tuotannon toteuttaminen, 45 osp... 3 2.2 Valinnaiset tutkinnon osat, 90 osp... 5 2.2.1

Lisätiedot

Hiusalan perustutkinto

Hiusalan perustutkinto Hiusalan perustutkinto Sisällys 2.1 Pakolliset tutkinnon osat... 3 2.1.1 Hiusten leikkaaminen ja partakäsittelyt... 3 2.1.2 Kampaukset ja ehostus... 5 2.1.3 Värjäyskäsittelyt... 7 2.1.4 Permanenttikäsittelyt...

Lisätiedot

Maatalousalan perustutkinto

Maatalousalan perustutkinto Maatalousalan perustutkinto Sisällys 2.1 Pakolliset tutkinnon osat... 3 2.1.1 Työskentely maatalousalalla... 3 2.1.2 Maaseutuyrittäminen... 5 2.2 Maatilatalouden osaamisala, maaseutuyrittäjä... 7 2.2.1

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Opiskelija osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä suunnittelemalla ja ohjaamalla itsenäisesti kerhotoimintaa. Keskeisinä taitoina kerhontoiminnan ohjauksessa ovat kasvatuksellisesti

Lisätiedot

Tanssialan perustutkinto, tanssija 2014

Tanssialan perustutkinto, tanssija 2014 Ammatillisen perustutkinnon perusteet Tanssialan perustutkinto, tanssija 2014 Määräys 82/011/2014 (sisältää määräyksen 4/011/2015 mukaiset muutokset ja oikaisut) (sisältää määräyksen 43/011/2015 mukaiset

Lisätiedot

Tanssialan perustutkinto, tanssija 2014

Tanssialan perustutkinto, tanssija 2014 Ammatillisen perustutkinnon perusteet Tanssialan perustutkinto, tanssija 2014 Määräys 82/011/2014 (sisältää määräyksen 4/011/2015 mukaiset muutokset ja oikaisut) OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN 2014

Lisätiedot

TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA

TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA Tutkinto: Talotekniikan PT Tutkinnon osan nimi ja laajuus: ILMANVAIHTOJÄRJESTELMIEN ASENTAMINEN 15 OSP, valinnainen. 1. Kuvaus osaamisen tunnustamisen toteuttamisesta Tämän perusteella opiskelija voi hakea

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto Sisällys 2.1 Pakolliset tutkinnon osat... 3 2.1.1 Kasvun tukeminen ja ohjaus... 3 2.1.2 Hoito ja huolenpito... 5 2.1.3 Kuntoutumisen tukeminen... 8 2.2.1 Asiakaspalvelu

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. HUIPPUOSAAJANA TOIMIMINEN HUTO 15 osp

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. HUIPPUOSAAJANA TOIMIMINEN HUTO 15 osp Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 HUIPPUOSAAJANA TOIMIMINEN HUTO 15 osp Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Huippuosaajana toimiminen, 15 osp (vain ammatillisessa peruskoulutuksessa) Ammattitaitovaatimukset

Lisätiedot

Tutkinnon osan nimi ja laajuus: Ekologiset hiuspalvelut 15 osp, paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa

Tutkinnon osan nimi ja laajuus: Ekologiset hiuspalvelut 15 osp, paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa Tutkinto: Hiusalan perustutkinto Tutkinnon osan nimi ja laajuus: Ekologiset hiuspalvelut 15 osp, paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa KESKEISET ASIAT 1. Kuvaus osaamisen tunnustamisen

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. VISUAALINEN MYYNTITYÖ VISU 30 osp

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. VISUAALINEN MYYNTITYÖ VISU 30 osp Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 VISUAALINEN MYYNTITYÖ VISU 30 osp Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Visuaalinen myyntityö, 30 osp Ammattitaitovaatimukset o toteuttaa tuotteen, tuoteryhmän

Lisätiedot

Puualan perustutkinto

Puualan perustutkinto Puualan perustutkinto Sisällys 2.1 Pakolliset tutkinnon osat, 45 osp... 4 2.1.1 Materiaali- ja valmistustekniikka, 30 osp... 4 2.1.2 Asiakaslähtöinen valmistustoiminta, 15 osp... 6 2.2 Valinnaiset tutkinnon

Lisätiedot

Elintarvikealan perustutkinto

Elintarvikealan perustutkinto Elintarvikealan perustutkinto Sisällys 2.1 Pakollinen tutkinnon osa... 3 2.1.1 Elintarviketuotannossa toimiminen, 30 osp... 3 2.1.2 Elintarvikeprosessien ohjaus ja käynnissäpito... 5 2.1.3 Elintarvikkeiden

Lisätiedot

Kone- ja tuotantekniikan perustutkinto

Kone- ja tuotantekniikan perustutkinto Kone- ja tuotantekniikan perustutkinto Hyväksytty Ammatillisen koulutuksen johtaja 26.06.2017 115 Näyttötoimikunta 18.5.2017 Voimassa 1.8.2017 alkaen Sisällys Valmistustyöt... 3 Asennus- ja automaatiotyöt...

Lisätiedot

TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA 26. marraskuuta 2014

TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA 26. marraskuuta 2014 Tutkinto: Hiusalan perustutkinto Tutkinnon osan nimi ja laajuus: Ekologiset hiuspalvelut 15 osp, paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa KESKEISET ASIAT 1. Kuvaus osaamisen tunnustamisen

Lisätiedot

Tanssialan perustutkinnon opetussuunnitelma. Kehitysjohtajan päätös Dnro 273/ /2015, 4

Tanssialan perustutkinnon opetussuunnitelma. Kehitysjohtajan päätös Dnro 273/ /2015, 4 Tanssialan perustutkinnon opetussuunnitelma Kehitysjohtajan päätös Dnro 273/12.00.00/2015, 4 Sisällys 1. LÄHTÖKOHDAT... 3 1.1 Alan kuvaus (eperusteet)... 3 1.2 Perustutkinnon muodostuminen ja opintopolut...

Lisätiedot

VAASAN AMMATTIOPISTO

VAASAN AMMATTIOPISTO VAASAN AMMATTIOPISTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN ALA Elektroniikka-asentaja, ICT-asentaja Dokumentin tiedot Dokumentin nimi Laatija Tila Tieto- ja tietoliikennetekniikan

Lisätiedot

Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto

Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto Sisällys Johdanto... 4 2.1 Pakolliset tutkinnon osat... 5 2.1.1 Majoitus- ja ravitsemispalveluissa toimiminen... 5 2.2 Asiakaspalvelun osaamisalan, tarjoilija,

Lisätiedot

LUONNONTIETEIDEN ALA Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto Datanomi

LUONNONTIETEIDEN ALA Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto Datanomi N TUTKINTOKOHTAINEN OSA LUONNONTIETEIDEN ALA Datanomi Dokumentin tiedot Dokumentin nimi Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon tutkintokohtainen opetussuunnitelma OPH:n määräys 85/011/2014 (sisältää

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat 1(6) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Finanssipalvelut 30 osp Tavoitteet: Opiskelija valmistautuu ja hoitaa finanssipalvelun työtehtäviä. Hän seuraa työnsä tuloksellisuutta ja

Lisätiedot

Liite NAYTTO

Liite NAYTTO Liite NAYTTO 29.9.2016 Ammattiosaamisen näyttöjen toteutus- ja arviointisuunnitelmien koontilomake Koulutusala Ammatillinen perustutkinto Koulutusohjelma Tutkintonimike Näytön numero Hyväksymispäivä Hyväksytty

Lisätiedot

Opiskelijan arvioinnin muutokset ja osaamisen tunnustaminen siirtymävaiheessa M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE

Opiskelijan arvioinnin muutokset ja osaamisen tunnustaminen siirtymävaiheessa M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Opiskelijan arvioinnin muutokset ja osaamisen tunnustaminen siirtymävaiheessa 12.2.2015 M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Oppimisen arviointi Oppimista arvioidaan antamalla opiskelijalle suullista tai

Lisätiedot

Opiskelija hankkii tutkinnon osan ammattitaitovaatimusten mukaista osaamista osallistumalla aktiivisesti seuraaviin työtehtäväkokonaisuuksiiin:

Opiskelija hankkii tutkinnon osan ammattitaitovaatimusten mukaista osaamista osallistumalla aktiivisesti seuraaviin työtehtäväkokonaisuuksiiin: Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Ammattitaidon osoittamistavat Opiskelija osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä toimimalla alan yrityksen ohjelmapalveluissa lyhytkestoisen

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 FINANSSIPALVELUT

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 FINANSSIPALVELUT Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 FINANSSIPALVELUT Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Finanssipalvelut Ammattitaitovaatimukset o valmistautuu finanssipalveluihin o hoitaa finanssipalvelun o

Lisätiedot

VAASAN AMMATTIOPISTO

VAASAN AMMATTIOPISTO VAASAN AMMATTIOPISTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA KULTTUURIALA Media-assistentti Dokumentin tiedot Dokumentin nimi Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinnon tutkintokohtainen opetussuunnitelma

Lisätiedot

30 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. suorittaja osaa: työskentely

30 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. suorittaja osaa: työskentely Hyväksymismerkinnät 1 (5) Kone- ja metallialan perustutkinto Koodi: KON141 Päätös: LAO C3/2015 Näytön kuvaus Opiskelija osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä tekemällä tutkinnon osan ammattitaitovaatimusten

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely.

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely. Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Tutkinnon osa ei sisällä ammattiosaamisen näyttöä. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa osaamista ei voida työtä tekemällä ammattiosaamisen

Lisätiedot

TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Huippuosaajana toimiminen 15 osp Tavoitteet:

TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Huippuosaajana toimiminen 15 osp Tavoitteet: TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Huippuosaajana toimiminen 15 osp Tavoitteet: alan vaativissa tehtävissä. Hän hallitsee alan työt ja työtehtäväkokonaisuudet sekä laajan materiaalivalikoiman.

Lisätiedot

Osaamisen arviointi, arvosanan antaminen ja arvioinnin dokumentointi ammatillisessa peruskoulutuksessa

Osaamisen arviointi, arvosanan antaminen ja arvioinnin dokumentointi ammatillisessa peruskoulutuksessa Osaamisen arviointi, arvosanan antaminen ja arvioinnin dokumentointi ammatillisessa peruskoulutuksessa 2011 Osaamisen arviointi (1) Osaaminen (oppimisen tulosta) arvioidaan mahdollisimman aidoissa työelämän

Lisätiedot

30 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. ja suunnitelmallinen toteuttaminen

30 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. ja suunnitelmallinen toteuttaminen Hyväksymismerkinnät 1 (5) Tämän asiakirjan osio kuvaa ammattiosaamisen näyttöä. Näyttötutkinnossa tutkintotilaisuuden järjestelyt ja osaamisen arviointi toteutuvat kauneudenhoitoalan tutkintotoimikunnan

Lisätiedot

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 () Matkailualan perustutkinto Koodi: MAT3902 Päätös: LAMO C19/201 Näytön kuvaus osoittaa ammattitaitonsa työskentelemällä kulttuuritapahtumassa. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että

Lisätiedot

10 Autoalan perustutkinto OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

10 Autoalan perustutkinto OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) tutkinnon osan Näyttötyössäopp. toteuttamisesta Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus tai tutkinnon suorittaja osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä tai tutkintotilaisuudessa

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely.

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely. Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Tutkinnon osa ei sisällä ammattiosaamisen näyttöä. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa osaamista ei voida työtä tekemällä ammattiosaamisen

Lisätiedot

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (6) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Tutkinnon osasta ei anneta ammattiosaamisen näyttöä (kts. tutkinnon osan arvosanan muodostuminen) Näytön arviointi ja arvioijat: (kts. tutkinnon

Lisätiedot

1(5) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Testaus 15 osp Tavoitteet:

1(5) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Testaus 15 osp Tavoitteet: 1(5) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Testaus 15 osp Tavoitteet: Opiskelija osaa suunnitella ohjelmiston, toteuttaa ohjelmiston valittua testausympäristöä käyttäen sekä laatia

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2. Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.2014 Työssäoppiminen laissa (630/1998)ja asetuksessa (811/1998) koulutuksesta

Lisätiedot

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8.

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8. Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille Hyväksytty 1.0/27.8.2009 Johtoryhmä Opetussuunnitelma 2.0/24.06.2010 2 (20) Sisällysluettelo 1 Tietoa Ammattiopisto

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat 1(5) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Tilinpäätöskirjaukset ja yrityksen verotus 15 osp Tavoitteet: Opiskelija kirjaa tilikaudelle kuuluvat tulot ja menot sekä tuottaa viralliset

Lisätiedot

Arviointikäytännöt WinNovassa opetussuunnitelmaperusteisessa ammatillisessa peruskoulutuksessa. Ben Schrey Opeda-hanke Turku 12.10.

Arviointikäytännöt WinNovassa opetussuunnitelmaperusteisessa ammatillisessa peruskoulutuksessa. Ben Schrey Opeda-hanke Turku 12.10. Arviointikäytännöt WinNovassa opetussuunnitelmaperusteisessa ammatillisessa peruskoulutuksessa Ben Schrey Opeda-hanke Turku 12.10.2011 Sisältö 1. WinNova 2. Opiskelijoiden perehdyttäminen arviointiin 3.

Lisätiedot

OPAS TYÖPAIKALLA TAPAHTUVAN OPPIMISEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖN TOTEUTTAMISEEN

OPAS TYÖPAIKALLA TAPAHTUVAN OPPIMISEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖN TOTEUTTAMISEEN OPAS TYÖPAIKALLA TAPAHTUVAN OPPIMISEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖN TOTEUTTAMISEEN SISÄLTÖ LUKIJALLE 1. MITÄ ON TYÖPAIKALLA TAPAHTUVA OPPIMINEN? 2. MIKÄ ON AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ? 2.1. Oppilaitosnäyttö

Lisätiedot

Osaamisperusteisuuden vahvistaminen ammatillisessa peruskoulutuksessa Uudistuneet ammatillisten perustutkintojen perusteet

Osaamisperusteisuuden vahvistaminen ammatillisessa peruskoulutuksessa Uudistuneet ammatillisten perustutkintojen perusteet Osaamisperusteisuuden vahvistaminen ammatillisessa peruskoulutuksessa Uudistuneet ammatillisten perustutkintojen perusteet 19.3.2015 Helsinki, Messukeskus, Messuaukio 1 Aira Rajamäki, opetusneuvos, Ammatillinen

Lisätiedot

Kauneudenhoitoalan perustutkinto

Kauneudenhoitoalan perustutkinto Kauneudenhoitoalan perustutkinto Sisällys 2.1 Pakolliset tutkinnon osat... 3 2.1.1 Ihon hoito, 45 osp... 3 2.1.2 Ihonhoidon ohjaus, 15 osp... 5 2.1.3 Ehostus, 10 osp... 8 2.1.4 Kauneudenhoitoalan yrittäjyys

Lisätiedot

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa: työskentely

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa: työskentely Hyväksymismerkinnät 1 (5) Näytön kuvaus Tutkinnonosan suorittaja osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä valmistamalla jonkin koneistettavan osan tai osakokonaisuuden CNC-ohjattua työstökonetta

Lisätiedot

1(7) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Verkkopalvelujen tuottaminen ja ylläpito 15 osp Tavoitteet:

1(7) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Verkkopalvelujen tuottaminen ja ylläpito 15 osp Tavoitteet: 1(7) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Verkkopalvelujen tuottaminen ja ylläpito 15 osp Tavoitteet: Opiskelija tuottaa verkkopalvelujen sisältöä verkkopalvelusovellukseen. Hän osallistuu

Lisätiedot

Opiskelijan arvioinnin muutokset ja osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen periaatteet ja arvosanojen muuntaminen

Opiskelijan arvioinnin muutokset ja osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen periaatteet ja arvosanojen muuntaminen Opiskelijan arvioinnin muutokset ja osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen periaatteet ja arvosanojen muuntaminen 19.3.2015 Messukeskus Aira Rajamäki, opetusneuvos Ammatillinen peruskoulutus Oppimisen

Lisätiedot

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Osaaminen arvioidaan työn tekemisestä pientalo - oppimisympäristössä. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa osaamista ei voida työtä

Lisätiedot

LUOVA JA TOIMINNALLINEN LÄHIHOITAJA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ

LUOVA JA TOIMINNALLINEN LÄHIHOITAJA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ 1 LUOVA JA TOIMINNALLINEN LÄHIHOITAJA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ opiskelijan nimi: ryhmä: työssäoppimisen vastaava opettaja: 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ LUOVA JA TOIMINNALLINEN LÄHIHOITAJA

Lisätiedot

Rakennusalan perustutkinto

Rakennusalan perustutkinto Rakennusalan perustutkinto Sisällys Johdanto... 5 2.1 Pakolliset tutkinnon osat... 6 2.1.1 Perustustyöt... 6 2.2 Talonrakennuksen osaamisalan, talonrakentaja, pakollinen tutkinnon osa, 50 osp... 8 2.2.1

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. TILINPÄÄTÖSKIRJAUKSET JA YRITYKSEN VEROTUS TIVE 15 osp

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. TILINPÄÄTÖSKIRJAUKSET JA YRITYKSEN VEROTUS TIVE 15 osp Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 TILINPÄÄTÖSKIRJAUKSET JA YRITYKSEN VEROTUS TIVE 15 osp Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Tilinpäätöskirjaukset ja yrityksen verotus, 15 osp Ammattitaitovaatimukset

Lisätiedot

Opiskelija tekee työasemaympäristöön ja sen hankintaan liittyviä toimistotehtäviä ja laskutoimituksia sekä hyödyntää kielitaitoaan.

Opiskelija tekee työasemaympäristöön ja sen hankintaan liittyviä toimistotehtäviä ja laskutoimituksia sekä hyödyntää kielitaitoaan. 1(7) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa : Järjestelmän hankinta ja käyttöönotto 20 osp Tavoitteet: Opiskelija toimii työasemaympäristössä asentaen sekä laitteistoja että ohjelmistoja,

Lisätiedot

1(7) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Talouspalvelut 30 osp Tavoitteet:

1(7) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Talouspalvelut 30 osp Tavoitteet: 1(7) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Talouspalvelut 30 osp Tavoitteet: Opiskelija kirjaa kirjanpidossa tavanomaiset tilitapahtumat. Hän laskee tavanomaisen maksettavan palkan

Lisätiedot

Hyvässä ohjauksessa opiskelija:

Hyvässä ohjauksessa opiskelija: Tuula Ritvanen 2013 Työpaikkaohjaajakoulutus 2 ov Osaamisen arviointi Tavoitteena on, että työpaikkaohjaaja osaa suunnittella millaisia työtehtäviä tekemällä opiskelija voi näyttää keskeisen osaamisensa

Lisätiedot

Työpaikkaohjaajakoulutus 2 ov

Työpaikkaohjaajakoulutus 2 ov Tuula Ritvanen 2012 Työpaikkaohjaajakoulutus 2 ov Arviointi Tavoitteena on, että työpaikkaohjaaja osaa suunnittella millaisia työtehtäviä tekemällä opiskelija voi näyttää keskeisen osaamisensa ja osaa

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Tutkinnon osa ei sisällä ammattiosaamisen näyttöä. OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Näyttö suoritetaan mahdollisuuksien mukaan työpaikalla. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että osoitettava osaaminen vastaa kattavasti tutkinnon

Lisätiedot

Muutokset 1.8.2015 alkaen

Muutokset 1.8.2015 alkaen Muutokset 1.8.2015 alkaen Laki ammatillisesta peruskoulutuksesta (L630/1998, muutos L787/2014) tuli voimaan 1.8.2015 Koulutuksen järjestäjä: laatii ja hyväksyy opetussuunnitelman (14 ), joka antaa opiskelijalle

Lisätiedot

TERVETULOA TYÖPAIKKAOHJAAJA- KOULUTUKSEEN! 1.-2.2.2011

TERVETULOA TYÖPAIKKAOHJAAJA- KOULUTUKSEEN! 1.-2.2.2011 TERVETULOA TYÖPAIKKAOHJAAJA- KOULUTUKSEEN! 1.-2.2.2011 TI 1.2.2011 TYÖSSÄ OPPIMISEN OHJAAMINEN 8.00 -> Linjastoaamiainen (ruokala, Rustholli) 9.00 -> Työpaikkaohjaajan tietoperusta 9.30 -> Oppimis- ja

Lisätiedot

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus: Opiskelija osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä työskentelemällä yrityksessä, jossa valmistetaan ja kehitetään sulautettuja järjestelmiä.

Lisätiedot

Opiskelija osaa suunnitella ohjelmiston toteuttamisen, toteuttaa, testata ja dokumentoida ohjelmiston.

Opiskelija osaa suunnitella ohjelmiston toteuttamisen, toteuttaa, testata ja dokumentoida ohjelmiston. 1(6) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ tuotantoversion toteuttaminen 30 osp Tavoitteet: Opiskelija osaa suunnitella toteuttamisen, toteuttaa, testata ja dokumentoida. Työssäoppimisen keskeinen

Lisätiedot

OPAS TYÖSSÄOPPIMISEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖN TOTEUTTAMISEEN

OPAS TYÖSSÄOPPIMISEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖN TOTEUTTAMISEEN OPAS TYÖSSÄOPPIMISEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖN TOTEUTTAMISEEN SISÄLTÖ LUKIJALLE 1. MITÄ ON TYÖSSÄOPPIMINEN? 2. MIKÄ ON AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ? 2.1. Oppilaitosnäyttö ja työpaikkanäyttö 3. TYÖSSÄOPPIMISPROSESSI

Lisätiedot

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani. TUTKINNON OSA: Kulttuurin soveltaminen käsityöhön LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani. TUTKINNON OSA: Kulttuurin soveltaminen käsityöhön LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINTO: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TYÖVALTAINEN OPETUSSUUNNITELMA TUTKINNON OSA: Kulttuurin soveltaminen käsityöhön LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON

Lisätiedot

Osaamisen arviointi, arvosanan antaminen ja arvioinnin dokumentointi ammatillisessa peruskoulutuksessa M. Lahdenkauppi

Osaamisen arviointi, arvosanan antaminen ja arvioinnin dokumentointi ammatillisessa peruskoulutuksessa M. Lahdenkauppi Osaamisen arviointi, arvosanan antaminen ja arvioinnin dokumentointi ammatillisessa peruskoulutuksessa 7.2.2013 M. Lahdenkauppi Osaamisen arviointi (1) Osaaminen (oppimisen tulos) arvioidaan mahdollisimman

Lisätiedot

40 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

40 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Lentokoneasennuksen perustutkinto, kokeilu Koodi: LEK141 Päätös: LAO C99/20 Liikennöinti ja kunnossapito Opiskelija suorittaja osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä kuljettamalla

Lisätiedot

OPAS TYÖSSÄOPPIMISEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖN TOTEUTTAMISEEN

OPAS TYÖSSÄOPPIMISEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖN TOTEUTTAMISEEN OPAS TYÖSSÄOPPIMISEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖN TOTEUTTAMISEEN SISÄLTÖ LUKIJALLE 1. MITÄ ON TYÖSSÄOPPIMINEN? 2. MIKÄ ON AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ? 2.1. Oppilaitosnäyttö ja työpaikkanäyttö 3. TYÖSSÄOPPIMISPROSESSI

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. TALOUSPALVELUT TAPA 30 osp

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. TALOUSPALVELUT TAPA 30 osp Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 TALOUSPALVELUT TAPA 30 osp Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Talouspalvelut, 30 osp Ammattitaitovaatimukset Opiskelija tai tutkinnon hoitaa yhtä seuraavista

Lisätiedot

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa: työskentely

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa: työskentely Hyväksymismerkinnät 1 (5) Näytön kuvaus Tutkinnonosan suorittaja osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä tekemällä tutkinnon osan ammattitaitovaatimusten mukaisia työtehtäviä työkohteissa. Työtä

Lisätiedot

Opetusneuvos Pirjo Väyrynen Perehdytystilaisuus Helsinki, Oulu

Opetusneuvos Pirjo Väyrynen Perehdytystilaisuus Helsinki, Oulu OPPIMISTULOSTEN ARVIOINTI: TIEDON TUOTTAMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖISTÄ Millaista tietoa arviointijärjestelmä tuottaa oppimistuloksia logistiikan, sosiaali- ja terveysalan, kone- ja metallialan sekä hotelli-

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan. Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan. Ammattitaidon osoittamistavat 1(6) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Kehitysympäristön käyttö Tavoitteet: Opiskelija osaa määritellä, suunnitella ja toteuttaa ohjelmiston sekä dokumentoida ja testata valittua

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Näyttö suoritetaan mahdollisuuksien mukaan työpaikalla. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että osoitettava osaaminen vastaa kattavasti tutkinnon

Lisätiedot

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Lapin ammattiopisto D Visualisointi - josta työssäopp. Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Opiskelija osoittaa ammattitaitonsa suunnittelemalla, toteuttamalla ja visualisoimalla

Lisätiedot

Sisällys 2.1 Pakolliset tutkinnon osat Ohjaajuus Ohjaus eri toimintatoimintaympäristössä Ohjauksen menetelmät

Sisällys 2.1 Pakolliset tutkinnon osat Ohjaajuus Ohjaus eri toimintatoimintaympäristössä Ohjauksen menetelmät Nuoriso- ja vapaaajanohjauksen perustutkinto Sisällys 2.1 Pakolliset tutkinnon osat...3 2.1.1 Ohjaajuus...3 2.1.2 Ohjaus eri toimintatoimintaympäristössä...5 2.1.3 Ohjauksen menetelmät...7 2.2 Valinnaiset

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 KANSAINVÄLISEN KAUPAN LASKUTUS JA RESKONTRAN HOITO

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 KANSAINVÄLISEN KAUPAN LASKUTUS JA RESKONTRAN HOITO Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 KANSAINVÄLISEN KAUPAN LASKUTUS JA RESKONTRAN HOITO Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Kansainvälisen kaupan laskutus ja reskontran hoito Ammattitaitovaatimukset

Lisätiedot

10 Opetussuunnitelma [TOP OSP] OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

10 Opetussuunnitelma [TOP OSP] OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä tekemällä automaation perustaitoihin kuuluvia työtehtäviä työpaikkaolosuhteissa. Työtä tehdään

Lisätiedot

TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA 26. marraskuuta 2014

TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA 26. marraskuuta 2014 Tutkinto: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto Ympäristön suunnittelun ja rakentamisen osaamisala, artesaani Tutkinnon osan nimi ja laajuus: Asiakaslähtöinen valmistaminen 15 osp, pakollinen tutkinnon

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat 1(6) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Vakuutus- ja eläkepalvelut 15 osp Opinnon tavoitteet: Opiskelija tunnistaa erilaisia asiakkuuksia ja asiakasryhmiä sekä kartoittaa asiakkaiden

Lisätiedot

MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ

MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ 1 MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ opiskelijan nimi: ryhmä: työssäoppimisen vastaava opettaja: 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN OSAAMISALASSA

Lisätiedot

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. työskentelee matkailutapahtuman

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. työskentelee matkailutapahtuman Hyväksymismerkinnät 1 (5) Näytön kuvaus Matkailutapahtumien näyttö toteutetaan osallistumalla matkailutapahtuman toimintaan omalla työosuudellaan. Tutkinnon osan tavoitteisiin on osallistua 7 matkailutapahtuman

Lisätiedot

Tieto- ja kirjastopalvelujen ammattitutkinto. Reija Piilola Kirjastoautopäivät Jyväskylä

Tieto- ja kirjastopalvelujen ammattitutkinto. Reija Piilola Kirjastoautopäivät Jyväskylä Tieto- ja kirjastopalvelujen ammattitutkinto Reija Piilola Kirjastoautopäivät Jyväskylä 11.8.2018 Ammattitutkinto Ammattitutkinnossa osoitetaan työelämän tarpeiden mukaisesti kohdennettua ammattiosaamista,

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. YRITYKSESSÄ TOIMIMINEN YRTO 15 osp

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. YRITYKSESSÄ TOIMIMINEN YRTO 15 osp Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 YRITYKSESSÄ TOIMIMINEN YRTO 15 osp Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Yrityksessä toimiminen, 15 osp (vain ammatillisessa peruskoulutuksessa) Ammattitaitovaatimukset

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. PANKKI- JA RAHOITUSPALVELUT PARA 15 osp

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. PANKKI- JA RAHOITUSPALVELUT PARA 15 osp Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 PANKKI- JA RAHOITUSPALVELUT PARA 15 osp Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Pankki- ja rahoituspalvelut, 15 osp Ammattitaitovaatimukset o tunnistaa erilaisia

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat 1(7) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Multimediatuotanto 15 osp Tavoitteet: Opiskelija osaa suunnitella multimediatuotannon tuotantoprosessin, suunnitella ja toteuttaa multimediatuotteita,

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat 1(8) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Asiakaspalvelu 30 osp Tavoitteet: Opiskelija osaa toimia käytännön asiakaspalvelutehtävissä ja osoittaa ammattitaitonsa palvelutilanteessa,

Lisätiedot

KASVUN TUKEMINEN JA OHJAUS AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ

KASVUN TUKEMINEN JA OHJAUS AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ 1 KASVUN TUKEMINEN JA OHJAUS AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ opiskelijan nimi: ryhmä: työssäoppimisen vastaava opettaja: 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ KASVUN TUKEMISEN JA OHJAUKSEN TUTKINNON OSASSA

Lisätiedot

Työelämälähtöisyyden lisääminen uudessa ops:ssa

Työelämälähtöisyyden lisääminen uudessa ops:ssa Työpaikkaohjaajakoulutus 1,5 ov Arviointi Tavoitteena on, että työpaikkaohjaaja osaa suunnittella millaisia työtehtäviä tekemällä opiskelija voi näyttää keskeisen osaamisensa ja osaa arvioida opiskelijaa

Lisätiedot

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5).5.2015 Tämä asiakirjan osio kuvaa ammattiosaamisen näyttöä. Näyttötutkinnossa tutkintotilaisuuden järjestelyt ja osaamisen arviointi toteutuvat sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunnan

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näytöt

Ammattiosaamisen näytöt Työpaikkaohjaaja kouluttajakoulutus Veijo Kykkänen Ammattiosaamisen näytöt Ammattiosaamisen näytöt ovat ammatillisten perustutkintojen opetussuunnitelmaperusteisessa koulutuksessa osa opiskelijan arviointia.

Lisätiedot

OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 3.4.2014

OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 3.4.2014 OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 3.4.2014 EHKÄISEVÄ PÄIHDETYÖ, KAIKILLE VALINNAINEN PAIKALLINEN TUTKINNON OSA, 10 OV 1. TYÖPROSESSIN HALLINTA Suunnittelee ja toteuttaa projektin. Suunnittelu, toteutus

Lisätiedot

tulkitsee musiikillisen muokkaa musiikkia esittämistä

tulkitsee musiikillisen muokkaa musiikkia esittämistä ARVIOINNIN KOHDE 1. Työprosessin Musiikkiohjelmiston harjoittelu Musiikillisen ilmaisun yleisimpien tulkintatapojen tulkitseminen Musiikin muokkaaminen esitystä varten Itsearviointi ARVIOINNIN KOHDE 2.

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 VAKUUTUS- JA ELÄKEPALVELUT

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 VAKUUTUS- JA ELÄKEPALVELUT Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 VAKUUTUS- JA ELÄKEPALVELUT Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Vakuutus- ja eläkepalvelut Ammattitaitovaatimukset o tunnistaa erilaisia asiakkuuksia ja asiakasryhmiä

Lisätiedot

LIITE NAYTTO

LIITE NAYTTO LIITE NAYTTO 24.11.2016 Ammatillinen perustutkinto Osaamisala Tutkintonimike Tutkinnon nimi Pintakäsittelyalan perustutkinto Osaamisalan nimi M etallituotemaalaus Tutkintonimikkeen nimi pintakäsittelijä

Lisätiedot

13.3.2015 TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA

13.3.2015 TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA Tutkinto: Hevostalouden perustutkinto Tutkinnon osan nimi ja laajuus: 2.2.7 Hevossiittolassa työskenteleminen 20 osp, valinnainen t.o. 1. Kuvaus osaamisen tunnustamisen

Lisätiedot

Arviointisuunnitelma 1.8.2015 alkaen toistaiseksi voimassa olevaa L 630/1998, 13 (muutettu L 787/2014) Arvioinnin opasta.

Arviointisuunnitelma 1.8.2015 alkaen toistaiseksi voimassa olevaa L 630/1998, 13 (muutettu L 787/2014) Arvioinnin opasta. Arviointisuunnitelma Arviointisuunnitelma on osa Raahen Porvari- ja Kauppakoulun 1.8.2015 alkaen toistaiseksi voimassa olevaa Opetushallituksen määräyksiin perustuvien liiketalouden perustutkinnon (Dno

Lisätiedot

Näyttö/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus

Näyttö/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus SEURAKUNTAOPISTO LAPSI-JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO 1 Näyttö/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN/ARVIOINTI Näytön työpaikat ja ajankohdat

Lisätiedot

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Ammaattiosaamisen näyttö Arviointisuunnitelma Näytön kuvaus Opiskelija osoittaa osaamisensa

Lisätiedot

AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov

AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov AMMATILLINEN PAIKALLISESTI TUOTETTU TUTKINNON OSA AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov Ammattitaitovaatimukset osaa: suunnitella ja laatia toiminnan tavoitteet asiakkaan tarpeet huomioiden ottaa huomioon

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. MARKKINOINTIVIESTINNÄN TOIMENPITEIDEN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS MAVI 15 osp

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. MARKKINOINTIVIESTINNÄN TOIMENPITEIDEN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS MAVI 15 osp Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 MARKKINOINTIVIESTINNÄN TOIMENPITEIDEN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS MAVI 15 osp Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Markkinointiviestinnän toimenpiteiden suunnittelu

Lisätiedot