Pöytäkirja. Toimialue 1/HO/sk (5) Pirkanmaan Hoitokoti, Koulutustila, Lääkärinkatu 13, Tampere

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pöytäkirja. Toimialue 1/HO/sk 21.5.2013 1 (5) Pirkanmaan Hoitokoti, Koulutustila, Lääkärinkatu 13, 33520 Tampere"

Transkriptio

1 Toimialue 1/HO/sk (5) HOITOEETTISEN NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS Aika klo Paikka Pirkanmaan Hoitokoti, Koulutustila, Lääkärinkatu 13, Tampere Osallistujat Piispa Juha Pihkala puheenjohtaja Terveydenhuoltoneuvos Eila Häihälä Tampereen kaupunkilähetys ry:n palvelujohtaja Päivi Karjalainen Hämeenkyrön terveyskeskuksen ylilääkäri Pekka Nokso-Koivisto Pirkanmaan kehitysvammaisten tukipiiri ry:n piirikoordinaattori Mauri J Niemi Omaiset mielenterveystyön tukena Tampere ry:n toiminnanjohtaja Oili Huhtala TaY:n terveystieteiden yksikön yliopistonlehtori, dosentti Anne Konu Mummon Kammarin toiminnanjohtaja Maarit Tammisto Ylilääkäri Heikki Oksa sihteeri Viestintäpäällikkö Elina Kinnunen kutsuttuna Pirkanmaan hoitokodin johtaja Tiina Surakka asiat 3 ja 4 Ylilääkäri Tarja Korhonen, Pirkanmaan Hoitokoti asia 4 Kotihoidon lääkäri Elisa Marjamäki, Pirkanmaan Hoitokoti asia 4 Pirkanmaan Hoitokodin pappi Leena Leppälä asia 4 Osastonhoitaja Pia Stenvik, Pirkanmaan Hoitokoti asia 4 Asiat: 1. Kokouksen avaus Puheenjohtaja avasi kokouksen klo Hoitoeettisen neuvottelukunnan edellisen kokouksen pöytäkirja Hyväksyttiin edellisen kokouksen pöytäkirja. 3. Saattohoitopotilaan palveluverkko Pirkanmaalla Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä ollaan valmistelemassa saattohoitopotilaan palveluverkon kuvausta ja kehittämistä. Työ tehdään Pirkanmaan sairaanhoitopiirin perusterveydenhuollon yksikön koordinoimana hoitoketjun kehittämisperiaatteiden mukaisesti. Tehtävään on nimetty työryhmä, jonka puheenjohtajaksi on nimetty Pirkanmaan Hoitokodin johtaja, TtT Tiina Surakka. Työryhmän tehtävänä on kuvata asiakas-, potilas- ja perhelähtöinen prosessi saattohoitopäätöksestä kuolemaan. Tavoitteena on taata se, että saattohoidossa oleva ihminen (potilas) saa kuolla missä tahtoo ja saa määrittämilleen läheisille sekä itselleen viime vaiheisiinsa asianmukaista hoitoa ja tukea sekä varmistaa, että saattohoitopotilas läheisineen tietää seuraavan hoitopaikkansa eikä ohjaudu turhaan päivystykseen. Osana kuolevan ihmisen hyvää kokonaishoitoa tulee mahdollistaa perheelle erilaiset tukimuodot hoidon aikana ja läheisen kuoleman jälkeen sekä selkiyttää eri saattohoitopalveluissa toimijoiden keskinäistä työnjakoa Pirkanmaalla saattohoitopotilaan kokonaishoidon toteutuksessa. Aiheesta on parhaillaan päivityksessä valtakunnallinen käypä-

2 Toimialue 1/HO/sk (5) hoitosuositus vuodelta Noin 20 % pirkanmaalaisista saattohoitopotilaista hoidetaan Pirkanmaan Hoitokodissa. Pirkanmaan Hoitokodin johtaja Tiina Surakka kertoi saattohoitopotilaan palveluverkon kuvaamisen ja kehittämisen tilanteesta. Keskeisenä periaatteena on terveyshyötymallin soveltaminen. Palveluverkko kuvataan potilaan ja omaisten näkökulmasta. Palvelujen tarpeeseen ja laatuun vaikuttavat muun muassa potilaan arjessa pärjääminen sekä perheen voimavarat. Myös potilaan sairauden monimutkaisuus tai taudin vaikeus on otettava huomioon. Lisäksi asiaan on vaikuttamassa, hyväksyykö potilas tai omaiset tilanteen. Asiakas pyritään voimaannuttamaan oman terveytensä ja hoitonsa asiantuntijaksi, jos mahdollista. Asiakkaat on tarkoitus pitää mukana palvelujärjestelmän kehittämisessä. Sosiaali- ja terveysministeriön näkemyksen mukaan saattohoitoa olisi kehitettävä kolmiportaisen mallin mukaisesti. Perustason saattohoidosta vastaisivat kaikki terveydenhuollon yksiköt (taso A). Lisäksi on alueellisia saattohoidon yksiköitä, kuten kotisairaaloita ja saattohoito-osastoja tai saattohoitopaikkoja (taso B). Kolmantena asteena (taso C) ovat yliopisto- ja keskussairaaloiden palliatiiviset yksiköt ja saattohoitokodit. Näissä on tarjolla vaativan tason hoitoa ja koulutusta. Lisäksi näissä paikoissa tehdään alan tutkimusta ja hoidon kehittämistä. Hoitoeettinen neuvottelukunta kävi alustuksen jälkeen laajan keskustelun asiasta. Pidettiin tärkeänä, että malli olisi riittävän yksinkertainen ja näin hallittavissa. Tärkeää on pääsy oikeaan aikaan oikeaan hoitopaikkaan. Potilaalle ja omaisille on voitava kertoa, että hyvää saattohoitoa on saatavilla. Neuvottelukunta pohti ristiriitaa, joka saattaa tulla potilaan ja omaisten vaatimusten ja terveydenhuollon voimavarojen välillä. Käytännössä joudutaan hoitojen välillä valitsemaan ja priorisoimaan. Terveydenhuollon ammattilaisen tehtävä on harkita, mitä potilaan hyväksi missäkin tilanteessa voidaan tehdä. Neuvottelukunta piti tärkeänä, että kuolevan potilaan hoitoa käsiteltäisiin riittävästi terveydenhuoltoalojen peruskoulutuksessa. Esimerkiksi lähihoitajien ammattikunta on tärkeä saattohoidossa. On myös muistettava, että saattohoidossa ei ole kysymys pelkästään syöpäpotilaiden viime vaiheen hoidosta. Kaiken kaikkiaan hoitoeettinen neuvottelukunta oli tyytyväinen saattohoitopotilaan palveluketjun kehittämistyöhön. On tärkeää, että saattohoito toteutuisi potilaan tarpeiden mukaisesti joka puolella Pirkanmaata. Saattohoitopotilaan palveluketjun kehittämistyössä ei eettiseltä kannalta katsoen ole huomautettavaa. 4. Ajankohtaista Pirkanmaan Hoitokodin toiminnasta Pirkanmaan Hoitokoti on 25 toimintavuotensa aikana ollut keskeinen saattohoidon toteuttaja ja kehittäjä Pirkanmaalla ja myös valtakunnallisesti. Pirkanmaan Hoitokoti sai Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallituksen myöntämän ensimmäisen etiikan edistämisrahaston palkinnon vuonna 2003 eettisesti korkeatasoisesta ja esimerkillisestä toiminnasta.

3 Toimialue 1/HO/sk (5) Pirkanmaan Hoitokodin johtaja Tiina Surakka kertoi Pirkanmaan Hoitokodin toiminnasta ja tulevaisuuden näkymistä. Hän esitteli myös paikalla olleet hoitokodin ylilääkäri Tarja Korhosen, kotihoidon lääkäri Elisa Marjamäen, osastonhoitaja Pia Stenvikin sekä hoitokodin papin Leena Leppälän. Pirkanmaan Hoitokoti oli aikanaan Suomen ensimmäinen ja myös Pohjoismaiden ensimmäinen saattohoitokoti. Potilaspaikkoja on nykyään 24. Lisäksi majatalohuoneita on 9. Kotona hoidettavia potilaita on Lisäksi hoitokoti antaa koulutusta noin tuhannelle terveydenhuollon henkilölle vuosittain. Henkilökuntaa on 39. Vapaaehtoisten määrä on noin 100. Hoitokodissa hoitoaika on keskimäärin noin kuukausi. Hoidettavien potilaiden keski-ikä on 70 vuoden seudussa. Hoitokotiin pääsyyn tarvitaan aina lääkärin lähete. Lähetteen perusteella hoitokodin lääkäri arvioi, mikä tilanteessa on paras hoito. Tarvitaan vielä erikseen tieto maksajasta. Hoitoeettinen neuvottelukunta oli tyytyväinen hoitokodin toimintaan. Saattohoitopotilaan palveluketjun kehittämisen periaatteiden mukaisesti hoitokodilla on erityinen tehtävä vaativimman saattohoidon kehittämisessä. Hoitokodilla on myös koordinointi- ja koulutus- sekä kehittämistehtäviä. Näitä tehtäviä hoitokodissa on tehty ansiokkaasti tähänkin asti. On tärkeää, että viestitään, että tasokas saattohoito on mahdollista myös terveydenhuollon muissa yksiköissä. 5. Pirkanmaan terveydenhuollon etiikan edistämisrahastosta myönnettävä palkinto Pirkanmaan terveydenhuollon etiikan edistämisrahastosta palkitaan henkilöitä tai hankkeita, joiden voidaan katsoa edistäneen erityisesti eettisten näkökulmien esille tuomista Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella ja Pirkanmaan väestön terveydenhuollossa. Rahastosta myönnettävästä palkinnosta päättää Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallitus Pirkanmaan hoitoeettisen neuvottelukunnan esityksen perusteella. Palkinnon suuruus on euroa. Palkinto on myönnetty vuosittain. Ehdotuksia palkinnon saajasta pyydettiin Aamulehdessä olleella ilmoituksella. Ehdotukset pyydettiin jättämään mennessä. Asiasta informoitiin myös kirjeitse terveydenhuoltoa lähellä olevia tahoja, organisaatioita sekä potilas- ja kansanterveysjärjestöjä. Ehdotuksia palkinnon saajaksi saatiin yhteensä 12 (liite 2) ja palkinnon saajiksi ehdotettiin 10 eri henkilöä tai tahoa (ehdottaja suluissa). o ITU-projekti (Sari Tanus, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri) o Teriskoti (Erkki Vappula ja Terhi Hakala-Vappula) o Sairaalaklovnit ry (Tampereen kaupungin vammaisneuvosto, Kari Lähteenmäki varapuheenjohtaja) o Päivi Keskinen ja Raini Kiukas (Anne Pinola, vastaava työterveyslääkäri, Tampereen Lääkärikeskus Oy) o Toimittaja Tiina Merikanto (Tampereen Kehitysvammaisten tuki ry, Päivi Kaltio, toiminnanjohtaja) o Tampereen kaupungin vammaisneuvoston esteettömyystyöryhmä (Tampereen seudun Näkövammaiset ry, Tuija Seppänen toiminnanjohtaja)

4 Toimialue 1/HO/sk (5) 6. Hoitoeettisen seminaarin järjestäminen o Päiväperhon neuvola (Anna Trygg, terveydenhoitaja) o Taysin lasten ja nuorten neurologinen osasto (Vammaisurheilun tuki ry, Vesa Sydänmaa puheenjohtaja) o Tampereen kaupungin apuvälineyksikkö (Tampereen seudun Invalidit, Tuomo Kaarakainen puheenjohtaja) o Me Itse ry, Tampereen alajaosto, Tampereen Hämpit (Kynnys ry Tampereen toimikunta, Rita Järvinen aluesihteeri, VATENK, Pirkanmaan Keliakiayhdistys ry) Neuvottelukunta keskusteli ehdotuksista. Todettiin, että palkinnonsaajaksi on tullut poikkeuksellisen runsaasti ehdotuksia, joista monet soveltuisivat palkinnon saajaksi. Hoitoeettinen neuvottelukunta päätyi ehdottamaan Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallitukselle, että Pirkanmaan terveydenhuollon etiikan edistämisrahastosta myönnettävä palkinto myönnettäisiin Me Itse ry:n Tampereen Hämpit alajaokselle. Me Itse ry on kehitysvammaisten oma yhdistys, joka puolustaa kehitysvammaisten ihmisoikeuksia. Kehitysvammaiset ihmiset päättävät itse yhdistyksen tavoitteista ja toiminnasta. Yhdistys on vaikuttanut kehitysvammaisten ihmisten elämään yli kymmenen (10) vuoden ajan. Me Itse ry on kansalaisjärjestö, joka puolustaa kehitysvammaisten ihmisten oikeuksia ja tukee vammaisten osallistumista yhteiskunnan toimintaan tasavertaisina kansalaisina. Yhdistys haluaa edistää vammaisten asioiden hoitamista ja myönteistä suhtautumista vammaisuuteen. Yhdistyksen tavoitteissa mainitaan, että tarvitsemme tukea, mutta emme holhousta. Tampereen Hämpit on Me Itse ry:n Tampereen seudulla vaikuttava alajaos. Alajaokset ovat paikallisia toimintaryhmiä, jotka pyrkivät toiminnallaan vaikuttamaan paikalliseen päätöksentekoon. Tampereen Hämpit järjestää erilaisia tapahtumia, mahdollistaa yhdessä oloa ja vie kehitysvammaisten asiaa eteenpäin Tampereen seudulla. Tampereen Hämpit paitsi edistää vammaisten oikeuksia myös estää syrjäytymistä ja mahdollistaa vertaistuen vammaiselle. Tampereen Hämpit edistää monin tavoin kehitysvammaisten hyvinvointia ja terveyttä. Hoitoeettinen neuvottelukunta on järjestänyt hoitoeettisen seminaarin useimmiten vuosittain. Seminaari on ollut yleensä suunnattu terveydenhuollon- ja sosiaalityön henkilöstölle, mutta syksyllä 2012 hoitoeettinen seminaari suunnattiin pirkanmaalaiselle väestölle osana Tays 50 v -seminaarisarjaa. Hoitoeettinen neuvottelukunta kävi keskustelua mahdollisista seminaarin aiheista. Seminaarin suunnittelu jää uuden juuri nimetyn neuvottelukunnan tehtäväksi. Seuraavan hoitoeettisen seminaarin ajankohta voisi olla kevät Hoitoeettisen neuvottelukunnan toimintakertomus Hoitoeettinen neuvottelukunta on aikaisemmin tehnyt toimintakertomuksen toimikausittain. Sihteerin ja puheenjohtajan valmistelema toimintakertomus hyväksyttiin. Toimintakertomus jaetaan Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuustolle kokouksessa Lisäksi toimintakertomus on internetissä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin sivuilla.

5 Toimialue 1/HO/sk (5) 8. Neuvottelukunnan päättyvän kauden toiminnan arviointi ja evästykset uudelle neuvottelukunnalle Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hoitoeettinen neuvottelukunta on nimetty sairaanhoitopiirin valtuustokausittain. Sairaanhoitopiirin hallitus on nimennyt uuden hoitoeettisen neuvottelukunnan kokouksessaan Käytiin keskustelua siitä, minkälaisia aiheita toimintansa aloittava uusi neuvottelukunta voisi harkita käsittelevänsä jatkossa. Esiin nousi muun muassa seuraavia aiheita: 9. Kokouksen päättäminen - EVA-yksikön toiminta - Lapsen käytöshäiriöiden medikalisointi - Miten omaiset voisivat olla enemmän mukana? - Psyykkisesti sairastuneen omaisen asema ja tukeminen Puheenjohtaja päätti kokouksen klo Juha Pihkala Puheenjohtaja Heikki Oksa sihteeri

Pöytäkirja. Toimialue 1/HO/sk 11.5.2010 1 (5) TAYS, hallintorakennus 2.krs, hallituksen kokoushuone

Pöytäkirja. Toimialue 1/HO/sk 11.5.2010 1 (5) TAYS, hallintorakennus 2.krs, hallituksen kokoushuone Toimialue 1/HO/sk 11.5.2010 1 (5) HOITOEETTISEN NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS Aika 6.5.2010 klo 9.10 11.58 Paikka TAYS, hallintorakennus 2.krs, hallituksen kokoushuone Osallistujat Piispa Juha Pihkala puheenjohtaja

Lisätiedot

fu# tähden {% Etämän Pöytäkirja Osallistujat Asiat: Toimialue 1/HO/sk NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS 3.5.2012 klo 9.05-12.15 Aika Paikka

fu# tähden {% Etämän Pöytäkirja Osallistujat Asiat: Toimialue 1/HO/sk NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS 3.5.2012 klo 9.05-12.15 Aika Paikka {% Etämän fu# tähden Toimialue 1/HO/sk 9.5.2012 1 (6) HOITOEETTISEN NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS Aika Paikka Osallistujat 3.5.2012 klo 9.05-12.15 FinnMedi 6, Biokatu 14, Potilashotellin kabinetti Piispa Juha

Lisätiedot

Esitelmä saattohoidosta 22.9.2015

Esitelmä saattohoidosta 22.9.2015 Esitelmä saattohoidosta 22.9.2015 Esitelmä Lapin sairaanhoitopiirin asiakasraadille Lapin keskussairaalassa tapahtuvasta saattohoidosta Tarja Huumonen Diakonissa-sairaanhoitaja AMK Saattohoito Saattohoidolla

Lisätiedot

Pöytäkirja. Toimialue 1/HO/sk 25.3.2015 1 (5) Finn-Medi 5 1.krs, Tammerkoski-kokoushuone, Biokatu 12, Tampere

Pöytäkirja. Toimialue 1/HO/sk 25.3.2015 1 (5) Finn-Medi 5 1.krs, Tammerkoski-kokoushuone, Biokatu 12, Tampere Toimialue 1/HO/sk 25.3.2015 1 (5) HOITOEETTISEN NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS Aika 10.2.2015 klo 9.05 12.00 Paikka Finn-Medi 5 1.krs, Tammerkoski-kokoushuone, Biokatu 12, Tampere Osallistujat Piispa Juha Pihkala

Lisätiedot

Laadukasta saattohoitoa jo vuodesta 1988. Kun ei ole enää mitään tehtävissä, on vielä paljon tekemistä.

Laadukasta saattohoitoa jo vuodesta 1988. Kun ei ole enää mitään tehtävissä, on vielä paljon tekemistä. Laadukasta saattohoitoa jo vuodesta 1988. Kun ei ole enää mitään tehtävissä, on vielä paljon tekemistä. Pirkanmaan Hoitokoti Pirkanmaan Hoitokoti on Tampereella sijaitseva 24-paikkainen saattohoitokoti.

Lisätiedot

Pöytäkirja. Toimialue 1/HO/sk 1.4.2014 1 (5)

Pöytäkirja. Toimialue 1/HO/sk 1.4.2014 1 (5) Toimialue 1/HO/sk 1.4.2014 1 (5) HOITOEETTISEN NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS Aika 6.2.2014 klo 8.40 12.00 Paikka FM 5 Iso kokoushuone, Biokatu 12, Tampere Osallistujat Piispa Juha Pihkala puheenjohtaja Terveydenhuoltoneuvos

Lisätiedot

SAATTOHOITOSUUNNITELMAT JA ERIKOISTUNEET YKSIKÖT SUOMESSA

SAATTOHOITOSUUNNITELMAT JA ERIKOISTUNEET YKSIKÖT SUOMESSA SAATTOHOITOSUUNNITELMAT JA ERIKOISTUNEET YKSIKÖT SUOMESSA Saattohoitotutkimuksen päivä 6.11.2012 Aira Pihlainen, TtT Sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta ETENE SISÄLTÖ 1. Saattohoitosuunnitelmien

Lisätiedot

Pöytäkirja. Toimialue 1/HO/sk (5) Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, hallituksen kokoushuone, N-rakennus 2.krs

Pöytäkirja. Toimialue 1/HO/sk (5) Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, hallituksen kokoushuone, N-rakennus 2.krs Toimialue 1/HO/sk 29.10.2013 1 (5) HOITOEETTISEN NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS Aika 2.10. 2013 klo 9.03 11.50 Paikka Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, hallituksen kokoushuone, N-rakennus 2.krs Osallistujat Piispa

Lisätiedot

Toimenpiteet kevään 2013 kuntaneuvotteluissa esille nostetuista asioista

Toimenpiteet kevään 2013 kuntaneuvotteluissa esille nostetuista asioista Kuntaneuvottelut syksy 2013 Toimenpiteet kevään 2013 kuntaneuvotteluissa esille nostetuista asioista hallintoylihoitaja Päivi Nygren / Varsinais-Suomen terveydenhuollon järjestämissuunnitelman asiantuntijatyöryhmä

Lisätiedot

Aika klo Paikka

Aika klo Paikka EIämän 1 (5) HOITOEETTISEN NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS Aika 6.5.2014 klo 9.05-11.40 Paikka FM 5 1.krs, Tammerkoski-kokoushuone, Biokatu 12, Tampere Osallistujat Piispa Juha Pihkala puheenjohtaja Aamulehden

Lisätiedot

POSION VAMMAIS-JA VANHUSNEUVOSTO TOIMINTAKERTOMUS

POSION VAMMAIS-JA VANHUSNEUVOSTO TOIMINTAKERTOMUS POSION VAMMAIS-JA VANHUSNEUVOSTO TOIMINTAKERTOMUS 2015 2 VAMMAIS-JA VANHUSNEUVOSTON KOKOONPANO 2015 Pirkko Mäkelä, puheenjohtaja 23.6.2015 lähtien, Eläkeliiton Posion yhdistys ry Sari Ylisirniö, sihteeri23.6.2015

Lisätiedot

Pöytäkirja. Toimialue 1/HO/sk (5) Finn-Medi 5, 1.krs, Iso kokoushuone, Biokatu 12, Tampere

Pöytäkirja. Toimialue 1/HO/sk (5) Finn-Medi 5, 1.krs, Iso kokoushuone, Biokatu 12, Tampere Toimialue 1/HO/sk 1.6.2016 1 (5) HOITOEETTISEN NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS Aika 3.5.2016 klo 9.02 11.50 Paikka Finn-Medi 5, 1.krs, Iso kokoushuone, Biokatu 12, Tampere Osallistujat Piispa Juha Pihkala puheenjohtaja

Lisätiedot

25 Hyvät valinnat - palkinto terveydenhuollon etiikan edistämisestä Pirkanmaalla

25 Hyvät valinnat - palkinto terveydenhuollon etiikan edistämisestä Pirkanmaalla Tampere Pöytäkirja 3/2017 1 (11) Aika 21.03.2017, klo 14:00-17:10 Paikka Keskusvirastotalo, Tammerkoski, 2. kerros Käsitellyt asiat 20 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 21 Pöytäkirjan tarkastus

Lisätiedot

Muistio Keski Suomen mielenterveys ja päihdepalvelujen ohjausryhmän kokouksesta 9.9.2010

Muistio Keski Suomen mielenterveys ja päihdepalvelujen ohjausryhmän kokouksesta 9.9.2010 1 Keski Suomen sairaanhoitopiiri Muistio Keski Suomen mielenterveys ja päihdepalvelujen ohjausryhmän kokouksesta 9.9.2010 Aika: Torstai 9.9.2010 klo 13.00 15.30 Paikka: Keski Suomen keskussairaala, Ravintola

Lisätiedot

SUUN TERVEYDENHUOLTO SATEENVARJO -HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET

SUUN TERVEYDENHUOLTO SATEENVARJO -HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET Sateenvarjo-projekti 2005-2009 Suun terveydenhuolto Sateenvarjo -hankkeen päätösseminaari Helsingin yliopiston hammaslääketieteen laitoksella 6.11.2009 SUUN TERVEYDENHUOLTO SATEENVARJO -HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT

Lisätiedot

tähden EIämän Osallistujat Pöytäkirja Aika Asiat: Toimialue 1/HO/sk NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS 4.9.2012 klo 9.10-11.50 Paikka

tähden EIämän Osallistujat Pöytäkirja Aika Asiat: Toimialue 1/HO/sk NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS 4.9.2012 klo 9.10-11.50 Paikka EIämän Toimialue 1/HO/sk 29.10.2012 1 (5) HOITOEETTISEN NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS Aika Paikka Osallistujat 4.9.2012 klo 9.10-11.50 FinnMedi 2, Kauppi-kabinetti, 7.krs, Biokatu 8 Piispa Juha Pihkala Tampereen

Lisätiedot

Pöytäkirja. Toimialue 1/HO/sk 20.1.2016 1 (5) Finn-Medi 2, 7.krs, Syke-koulutustila, Biokatu 8, Tampere

Pöytäkirja. Toimialue 1/HO/sk 20.1.2016 1 (5) Finn-Medi 2, 7.krs, Syke-koulutustila, Biokatu 8, Tampere Toimialue 1/HO/sk 20.1.2016 1 (5) HOITOEETTISEN NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS Aika 24.11.2015 klo 9.08 12.10 Paikka Osallistujat Finn-Medi 2, 7.krs, Syke-koulutustila, Biokatu 8, Tampere Piispa Juha Pihkala

Lisätiedot

Yhdistyksen jäsenet Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voi hallitus hyväksyä jokaisen, joka on suorittanut tutkinnon Lahden ammattikorkeakoulussa.

Yhdistyksen jäsenet Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voi hallitus hyväksyä jokaisen, joka on suorittanut tutkinnon Lahden ammattikorkeakoulussa. LUONNOS LAMK-alumni ry:n sääntöehdotukset perustamiskokoukseen: Yhdistyksen nimi LAMK alumni ry Yhdistys on suomenkielinen. Yhdistyksen kotipaikka: Lahti Yhdistyksen tarkoitus ja toimintamuodot Yhdistyksen

Lisätiedot

Kehittämisrakenteet uudessa SOTE:ssa. Raili Haaki Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus

Kehittämisrakenteet uudessa SOTE:ssa. Raili Haaki Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Kehittämisrakenteet uudessa SOTE:ssa Raili Haaki Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Täydellisesti integroitu järjestelmä Integraation hyödyt mahdollista saavuttaa, jos lähtökohtana asiakas, ei hallinnonala

Lisätiedot

Palliatiivinen palveluketju Etelä- Savossa. 19.02.2016 Jarmo Lappalainen Ylilääkäri PTH-yksikkö

Palliatiivinen palveluketju Etelä- Savossa. 19.02.2016 Jarmo Lappalainen Ylilääkäri PTH-yksikkö Palliatiivinen palveluketju Etelä- Savossa 19.02.2016 Jarmo Lappalainen Ylilääkäri PTH-yksikkö Käsitteet Palliatiivisella hoidolla tarkoitetaan potilaan kokonaisvaltaista hoitoa siinä vaiheessa kun etenevää

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämistoiminnan ajankohtaiset kysymykset

Sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämistoiminnan ajankohtaiset kysymykset Sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämistoiminnan ajankohtaiset kysymykset POHJOIS-SUOMEN SOSIAALIALAN OSAAMISKESKUKSEN NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS 27.2.2014 Pirjo Sarvimäki STM Sosiaalihuollon kehittämistoimintaa

Lisätiedot

Pöytäkirja. Toimialue 1/HO/sl (5) Finn-Medi 5, 1. krs, iso kokoushuone, Biokatu 12, Tampere

Pöytäkirja. Toimialue 1/HO/sl (5) Finn-Medi 5, 1. krs, iso kokoushuone, Biokatu 12, Tampere Toimialue 1/HO/sl 09.04.2017 1 (5) HOITOEETTISEN NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS Aika 7.2.2017 klo 9.06 11.50 Paikka Finn-Medi 5, 1. krs, iso kokoushuone, Biokatu 12, Tampere Osallistujat Piispa Juha Pihkala puheenjohtaja

Lisätiedot

Tampere Pöytäkirja 3/ ( 12) Vammaisneuvosto Aleksis Kiven katu 14-16, Tammerkoski- sali 2. krs

Tampere Pöytäkirja 3/ ( 12) Vammaisneuvosto Aleksis Kiven katu 14-16, Tammerkoski- sali 2. krs Tampere Pöytäkirja 3/2019 1 ( 12) Aika 19.03.2019, klo 14:00-17:00 Paikka Aleksis Kiven katu 14-16, Tammerkoski- sali 2. krs Käsitellyt asiat 14 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 15 Pöytäkirjan

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2014 1 (6) Kaupunginhallitus Stj/2 03.03.2014

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2014 1 (6) Kaupunginhallitus Stj/2 03.03.2014 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2014 1 (6) 264 Sosiaali- ja terveysviraston uudet virat ja virkanimikemuutokset 1.4.2014 lukien HEL 2014-000765 T 01 01 00 Päätös päätti seuraavista sosiaali- ja terveysviraston

Lisätiedot

tähden EIaman Pöytäkirja Osallistujat Asiat:

tähden EIaman Pöytäkirja Osallistujat Asiat: EIaman Toimialue liholsk 17.1 2013 1 (5) HOITOEETTISEN NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS Aika Paikka Osallistujat 28.'l'1.2012 klo 9.07-11.45 Finn-Medi 5, lso kokoushuone, Biokatu 12, Tampere Piispa Juha Pihkala

Lisätiedot

97H 5 UUDEN SAIRAALAN JÄÄHDYTYSENERGIAN TOIMITUS

97H 5 UUDEN SAIRAALAN JÄÄHDYTYSENERGIAN TOIMITUS KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄ ESITYSLISTA- PÖYTÄKIRJA 7/2015 Kokousaika pe klo 14.07-14.12 Kokouspaikka Jyväskylä, Keskussairaalan koulutustilat Käsiteltävät asiat Asia Liite Sivu 95H 3 LAILLISUUS

Lisätiedot

Tukea vapaaehtoistoiminnasta. Esite Kouvolan terveyskeskussairaalan osasto 6:n ja Kymenlaakson Syöpäyhdistyksen tukihenkilöiden yhteistyöstä

Tukea vapaaehtoistoiminnasta. Esite Kouvolan terveyskeskussairaalan osasto 6:n ja Kymenlaakson Syöpäyhdistyksen tukihenkilöiden yhteistyöstä Tukea vapaaehtoistoiminnasta Esite Kouvolan terveyskeskussairaalan osasto 6:n ja Kymenlaakson Syöpäyhdistyksen tukihenkilöiden yhteistyöstä Lohduttaminen ei tarvitse suuria sanoja, ei valmiita vastauksia.

Lisätiedot

Vaikeasti vammaisen lapsen vanhempana ajatuksia elvytyksestä ja tehohoidosta.

Vaikeasti vammaisen lapsen vanhempana ajatuksia elvytyksestä ja tehohoidosta. Vaikeasti vammaisen lapsen vanhempana ajatuksia elvytyksestä ja tehohoidosta. Perheiden kokemusten perusteella koottuja, hoitorajoituksia koskevia ongelmia: Jatkuva muistuttaminen lapsen menehtymisen mahdollisuudesta

Lisätiedot

Saattohoitosuositukset ja niiden tausta

Saattohoitosuositukset ja niiden tausta Saattohoitosuositukset ja niiden tausta Saattohoitotutkimuksen päivä Tampere TtT Esityksen sisältö Suomalaisen saattohoidon lähihistoria Saattohoitosuositukset Saattohoidon nykytilanne, tulevaisuuden,

Lisätiedot

Lausuntopyyntö STM 2015

Lausuntopyyntö STM 2015 Lausuntopyyntö STM 2015 1. Vastaajatahon virallinen nimi Nimi - Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Nimi - Panu Peitsaro 3. Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot

Lisätiedot

MUONION KUNTA ESITYSLISTA/PÖYTÄKIRJA 6/2014 1 Sosiaalilautakunta 21.11.2014

MUONION KUNTA ESITYSLISTA/PÖYTÄKIRJA 6/2014 1 Sosiaalilautakunta 21.11.2014 MUONION KUNTA ESITYSLISTA/PÖYTÄKIRJA 6/2014 1 Sosiaalilautakunnan kokous klo 13:00 14:45 pykälät otsikko 63 Talousarvio 2015, taloussuunnitelma 2016-2017 ja sanallinen toimintasuunnitelma 64 Sosiaalitoimen

Lisätiedot

Tarkastuslautakunta 4.4.2016, LIITE 1.

Tarkastuslautakunta 4.4.2016, LIITE 1. Tarkastuslautakunta 4.4.2016, LIITE 1. HELSINGIN JA UUDENMAAN PÖYTÄKIRJA 4/2016 1 (8) TARKASTUSLAUTAKUNTA AIKA 21.03.2016 klo 8:30-11:15 PAIKKA Pohjoinen Rautatiekatu 23, Hotelli Helka, kokoushuone Koivu

Lisätiedot

ALUEELLISTEN KOULUTUSTEN KOONTA KEVÄT 2016

ALUEELLISTEN KOULUTUSTEN KOONTA KEVÄT 2016 ALUEELLISTEN KOULUTUSTEN KOONTA KEVÄT 2016 Valmiina olevat koulutusohjelmat ilmoittautumisohjeineen löytyvät www.satshp.fi Ammattilaisille/Täydennyskoulutus/Koulutuskalenteri Koulutuksiin ilmoittautuminen:

Lisätiedot

Pöytäkirja. Toimialue 1/HO/sk (5) Potilashotelli Norlandia Care, Biokatu 14, Tampere FinnMedi 6-7, Sirius-kabinetti 8.

Pöytäkirja. Toimialue 1/HO/sk (5) Potilashotelli Norlandia Care, Biokatu 14, Tampere FinnMedi 6-7, Sirius-kabinetti 8. Toimialue 1/HO/sk 30.12.2013 1 (5) HOITOEETTISEN NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS Aika 21.11.2013 klo 9.05 11.50 Paikka Potilashotelli Norlandia Care, Biokatu 14, Tampere FinnMedi 6-7, Sirius-kabinetti 8.krs Osallistujat

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/2013 1 (6) Kaupunginhallitus Stj/1 18.02.2013

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/2013 1 (6) Kaupunginhallitus Stj/1 18.02.2013 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/2013 1 (6) 211 Vammaisneuvoston asettaminen toimikaudeksi 2013-2014 HEL 2012-017228 T 00 00 02 Päätös päätti asettaa toimikaudeksi 2013-2014 vammaisneuvoston ja valita siihen

Lisätiedot

RAAHEN SEURAKUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA 1/2015 Kirkkoneuvosto sivut 1-8 KOKOUSAIKA. 7.1.2015 klo 18.00 19.00

RAAHEN SEURAKUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA 1/2015 Kirkkoneuvosto sivut 1-8 KOKOUSAIKA. 7.1.2015 klo 18.00 19.00 KOKOUSPÖYTÄKIRJA 1/2015 sivut 1-8 KOKOUSAIKA klo 18.00 19.00 KOKOUSPAIKKA LÄSNÄOLIJAT (ja merkintä siitä, kuka toimi puheenjohtajana) Raahen seurakunnan virastotalo, Kirkkokatu 33, RAAHE Matala Tuomo Asplund

Lisätiedot

Palliatiivisen ja saattohoidon laatukriteerit. Leena Surakka, Siun sote

Palliatiivisen ja saattohoidon laatukriteerit. Leena Surakka, Siun sote Palliatiivisen ja saattohoidon laatukriteerit Leena Surakka, Siun sote Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon kolmiportainen malli Palliatiivisen hoidon palveluketjut Perustaso Tunnistetaan lähestyvä kuolema

Lisätiedot

OULUN SEUDUN AMMATTIKORKEAKOULU TEKNIIKAN YKSIKKÖ TIETOTEKNIIKAN OSASTO OHJELMISTOKEHITYKSEN SUUNTAUTUMISVAIHTOEHTO

OULUN SEUDUN AMMATTIKORKEAKOULU TEKNIIKAN YKSIKKÖ TIETOTEKNIIKAN OSASTO OHJELMISTOKEHITYKSEN SUUNTAUTUMISVAIHTOEHTO OULUN SEUDUN AMMATTIKORKEAKOULU TEKNIIKAN YKSIKKÖ TIETOTEKNIIKAN OSASTO OHJELMISTOKEHITYKSEN SUUNTAUTUMISVAIHTOEHTO TUOTEKEHITYSPAINOTTEISET OPINNOT JA YRITYSYHTEISTYÖN MAHDOLLISUUDET EERO NOUSIAINEN eero.nousiainen@oamk.fi

Lisätiedot

Moniammatillinen lääkehoidon arviointi. Maija Pirttijärvi

Moniammatillinen lääkehoidon arviointi. Maija Pirttijärvi Moniammatillinen lääkehoidon arviointi Taustaa Fimea kokosi vuoden 2012 alusta moniammatillista verkostoa ikäihmisten lääkkeiden käytön järkeistämiseksi Verkoston ydin rakentui tiiviistä kehittämisverkostosta,

Lisätiedot

Etelä-Suomen aluehallintoviraston lausunto hankehakemukseen

Etelä-Suomen aluehallintoviraston lausunto hankehakemukseen Etelä-Suomen aluehallintoviraston lausunto hankehakemukseen Yrittäjyysosaamista kasvualoille SOTE-palvelut kartalla Paikkatiedon hyödyntäminen terveydenhuollossa 27.11.2015 Jarkko Yliruka, erikoissuunnittelija,

Lisätiedot

Itä-Suomen yliopisto Pöytäkirja 4/2016 1. Nimi Tehtävä Läsnäolo Ryyynänen-Karjalainen toiminnanjohtaja, puheenjohtaja 1-7

Itä-Suomen yliopisto Pöytäkirja 4/2016 1. Nimi Tehtävä Läsnäolo Ryyynänen-Karjalainen toiminnanjohtaja, puheenjohtaja 1-7 Itä-Suomen yliopisto Pöytäkirja 4/2016 1 17.06.2016 Itä-Suomen yliopiston hallitus Aika 17.06.2016, 10:30-13:10 Paikka Itä-Suomen yliopisto, Kuopion kampus, Melania-rakennus, ME201 Osallistujat Nimi Tehtävä

Lisätiedot

Pohjois-Suomen laboratoriokeskuksen Pöytäkirja 1/2014 1 liikelaitoskuntayhtymä

Pohjois-Suomen laboratoriokeskuksen Pöytäkirja 1/2014 1 liikelaitoskuntayhtymä Pohjois-Suomen laboratoriokeskuksen Pöytäkirja 1/2014 1 Työsuojelutoimikunta 13.01.2014 Aika 13.01.2014 klo10:30-12:00 Paikka NordLabin yhtymähallinnon neuvotteluhuone, Medipolis 5B, Kiviharjuntie 11,

Lisätiedot

Väli- ja loppuraportointi

Väli- ja loppuraportointi Väli- ja loppuraportointi Hyvän raportin merkitys hankkeen tulosten kuvaamisessa Sari Ahvenainen ESR-koordinaattori 25.5.2011 Uudenmaan ELY-keskus Väliraportti (1/8) Miksi väliraportti tehdään? - Tarkoituksena

Lisätiedot

Päihtyneen henkilön akuuttihoito - sosiaali- ja terveysministeriön ohjeet

Päihtyneen henkilön akuuttihoito - sosiaali- ja terveysministeriön ohjeet Päihtyneen henkilön akuuttihoito - sosiaali- ja terveysministeriön ohjeet Sosiaali- ja terveysministeriön selvityksiä 2006:65 SOSIAALI- JA N OHJEET Apulaisoikeuskansleri Jaakko Jonkan mukaan[1] potilaan

Lisätiedot

Väliraportti PALLIATIIVISEN HOIDON JA SAATTOHOIDON TILA SUOMESSA. Alueellinen kartoitus ja ehdotuksia laadun ja saatavuuden parantamiseksi

Väliraportti PALLIATIIVISEN HOIDON JA SAATTOHOIDON TILA SUOMESSA. Alueellinen kartoitus ja ehdotuksia laadun ja saatavuuden parantamiseksi Väliraportti PALLIATIIVISEN HOIDON JA SAATTOHOIDON TILA SUOMESSA Alueellinen kartoitus ja ehdotuksia laadun ja saatavuuden parantamiseksi Tiina Saarto, yl., professori, HUS Minna-Liisa Luoma, dosentti,

Lisätiedot

Potku-seminaari 060912. Risto Kuronen Phsotey Hankelääkäri

Potku-seminaari 060912. Risto Kuronen Phsotey Hankelääkäri Potku-seminaari 060912 Risto Kuronen Phsotey Hankelääkäri Kysely Väli-Suomen Potku-hankealueen pth:n johdolle, kevät 2012 Liisa Länsipuro, Risto Kuronen Ylin johto, vastaajia 18 Keskijohto, vastaajia 29

Lisätiedot

Isak Wilhem Yrjänheikin sukuseuran perustamiskokous 19. 07. 2015 Pessalompossa Jupon Erä ry;n Ampumaurheilukeskuksessa Kaaraneskoskentie 158.

Isak Wilhem Yrjänheikin sukuseuran perustamiskokous 19. 07. 2015 Pessalompossa Jupon Erä ry;n Ampumaurheilukeskuksessa Kaaraneskoskentie 158. PÖYTÄKIRJA Isak Wilhem Yrjänheikin sukuseuran perustamiskokous 19. 07. 2015 Pessalompossa Jupon Erä ry;n Ampumaurheilukeskuksessa Kaaraneskoskentie 158. 1 Kokouksen avaus Kokouksen avasi hankkeen käynnistäjä

Lisätiedot

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 2016 Västankvarns skola/ Tukiyhdistys Almus ry.

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 2016 Västankvarns skola/ Tukiyhdistys Almus ry. Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 06 Västankvarns skola/ toteutti perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan seurantakyselyn lapsille ja huoltajille huhtikuussa 06. Vuoden 06

Lisätiedot

Hoidon porrastus Onko Käypä hoito-suosituksista apua? Pasi Salmela 8.10.09 OYS

Hoidon porrastus Onko Käypä hoito-suosituksista apua? Pasi Salmela 8.10.09 OYS Hoidon porrastus Onko Käypä hoito-suosituksista apua? Pasi Salmela 8.10.09 OYS Hoitosuositus asiantuntijoiden laatima tieteelliseen näyttöön perustuva kannanotto tietyn taudin, harvemmin tietyn oirekuvan

Lisätiedot

Saattohoidon toteuttamisen eettinen perusta miksi on oikein hoitaa

Saattohoidon toteuttamisen eettinen perusta miksi on oikein hoitaa Saattohoidon toteuttamisen eettinen perusta miksi on oikein hoitaa Ritva Halila, dosentti, pääsihteeri etene@stm.fi Sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta ETENE Sidonnaisuudet ei kaupallisia

Lisätiedot

8.9.2010 VANH 12 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 13 VANH 13 PÖYTÄKIRJAN TARKASTAJIEN VAALI 13

8.9.2010 VANH 12 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 13 VANH 13 PÖYTÄKIRJAN TARKASTAJIEN VAALI 13 3/2010 8.9.2010 Asiat VANH 12 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 13 VANH 13 PÖYTÄKIRJAN TARKASTAJIEN VAALI 13 VANH 14 VANHUSTENVIIKON 3.-10.10.2010 OHJELMAN SUUNNITTELU 14 VANH 15 MUUT ASIAT 15 3/2010

Lisätiedot

www.omaiset-tampere.fi

www.omaiset-tampere.fi www.omaiset-tampere.fi Omaisyhdistysten viiden vuoden yhteistyöprojekti o o Omaiset mielenterveystyön tukena Tampere ry FinFami Etelä-Pohjanmaa ry Yhteistyössä julkisen sektorin kanssa o o Varhaistuen

Lisätiedot

4 Tutkintotodistusten hyväksyminen ja kirjaaminen

4 Tutkintotodistusten hyväksyminen ja kirjaaminen SÄHKÖALAN PERUSTUTKINNON TUTKINTOTOIMIKUNNAN (8316) KOKOUS Pöytäkirja Aika: 30.9.2011 klo 8:00-12:15 Paikka: Optima Läsnä: Kalle Heikkinen OP paikalla www.sakky.fi Kari Hännikäinen OP paikalla www.tao.tampere.fi

Lisätiedot

piirikoordinaattori, Pirkanmaan kehitysvammaisten tukipiiri ry

piirikoordinaattori, Pirkanmaan kehitysvammaisten tukipiiri ry PIRKANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN TOIMINTAKERTOMUS HOITOEETTINEN NEUVOTTELUKUNTA TOIMINTAKAUDELTA 2009 2013 Toimialue 1/HO/sk 16.4.2013 Hoitoeettisen neuvottelukunnan asettaminen ja tehtävät Hoitoeettinen

Lisätiedot

Ajankohtaista tukien maksamisesta

Ajankohtaista tukien maksamisesta 772 5785 Ajankohtaista tukien maksamisesta Tuula Seurujärvi Yksikönjohtaja Tukien maksatusyksikkö Varainhoito-osasto Maksettu sidotusta (%) 30.4.2014 Lähde: HankeDW / TK Sis. toimintalinjojen 1, 3, 4 hanke

Lisätiedot

Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän ASIAKASRAATI

Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän ASIAKASRAATI Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän ASIAKASRAATI Asiakasraatitoiminta tiiviisti Yhtymähallituksen jaosto päätti asiakasraati toiminnan aloittamisesta 27.11.2013 Asiakasraatia vetää kehittämispäällikkö, jonka vastuualueena

Lisätiedot

Itsemääräämisoikeus. Lauri Kuosmanen Palvelupäällikkö, Vantaan kaupunki, mielenterveyspalvelut Dosentti, Turun yliopisto, hoitotieteen laitos

Itsemääräämisoikeus. Lauri Kuosmanen Palvelupäällikkö, Vantaan kaupunki, mielenterveyspalvelut Dosentti, Turun yliopisto, hoitotieteen laitos Itsemääräämisoikeus Lauri Kuosmanen Palvelupäällikkö, Vantaan kaupunki, mielenterveyspalvelut Dosentti, Turun yliopisto, hoitotieteen laitos Terveyttä Lapista 2015! Sidonnaisuudet Dosentti, Turun yliopisto,

Lisätiedot

Asukkaiden ääni Siun sotessa. Kuntalaiset keskiöön- seminaari 26.2.2015/Heli Aalto

Asukkaiden ääni Siun sotessa. Kuntalaiset keskiöön- seminaari 26.2.2015/Heli Aalto Asukkaiden ääni Siun sotessa Kuntalaiset keskiöön- seminaari 26.2.2015/Heli Aalto 1 Asukkaiden osallisuus Siun sotessa Järjestämislaki 30 - tuottamisvastuussa olevan on kerättävä alueensa asukkaiden näkemyksiä

Lisätiedot

MONIKULTTUURIASIAIN NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS 6/2016

MONIKULTTUURIASIAIN NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS 6/2016 PÖYTÄKIRJA 1 (6) MONIKULTTUURIASIAIN NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS 6/2016 Aika Torstai 16.6.2016, kello 17.33 19.47 Paikka Osallistujat Espoon valtuustotalo, Kokoomuksen ryhmähuone Luottamushenkilöjäsenet: Veronica

Lisätiedot

Pöytäkirja. Toimialue 1/HO/sk (5) FM 5 1.krs, Tammerkoski-kokoushuone, Biokatu 12, Tampere

Pöytäkirja. Toimialue 1/HO/sk (5) FM 5 1.krs, Tammerkoski-kokoushuone, Biokatu 12, Tampere Toimialue 1/HO/sk 29.9.2014 1 (5) HOITOEETTISEN NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS Aika 4.9.2014 klo 9.05 12.00 Paikka FM 5 1.krs, Tammerkoski-kokoushuone, Biokatu 12, Tampere Osallistujat Piispa Juha Pihkala puheenjohtaja

Lisätiedot

Nuorisopalvelut PL 23 Pöytäkirja 4/15 38201 Sastamala. Nuorisovaltuuston kokous

Nuorisopalvelut PL 23 Pöytäkirja 4/15 38201 Sastamala. Nuorisovaltuuston kokous Sastamalan kaupunki Nuorisopalvelut PL 23 Pöytäkirja 4/15 38201 Sastamala Nuorisovaltuuston kokous Aika: TIISTAINA 17.3.2015 klo 16.00 Paikka: Kasvatus- ja Opetuskeskus Uosso, (Asemakatu 9, 2 krs.) Aino

Lisätiedot

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO 10.3.2015 TOIMINTASUUNNNITELMA 2015 2017. 1. Johdanto

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO 10.3.2015 TOIMINTASUUNNNITELMA 2015 2017. 1. Johdanto AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO 10.3.2015 TOIMINTASUUNNNITELMA 2015 2017 1. Johdanto 2. Kehittämisverkoston toimijat ja järjestäytyminen 3. Toiminnan tavoitteet ja teemat 4. Kehittämisverkoston

Lisätiedot

SOSIAALI-, TERVEYS- ja LIIKUNTA-ALAN KOULUTUS TYÖELÄMÄN ARVIOIJILLE. syksy 2016 ja kevät 2017

SOSIAALI-, TERVEYS- ja LIIKUNTA-ALAN KOULUTUS TYÖELÄMÄN ARVIOIJILLE. syksy 2016 ja kevät 2017 Hyvinvointi ja palveluala Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala Otavankatu 4 50100 MIKKELI SOSIAALI-, TERVEYS- ja LIIKUNTA-ALAN KOULUTUS TYÖELÄMÄN ARVIOIJILLE syksy 2016 ja kevät 2017 Työelämän edustajina,

Lisätiedot

FYSIOTERAPEUTTIEN EETTISET OHJEET

FYSIOTERAPEUTTIEN EETTISET OHJEET FYSIOTERAPEUTTIEN EETTISET OHJEET FYSIOTERAPEUTTIEN EETTISET OHJEET on terveydenhuollon laillistettu ammattihenkilö, jonka tehtävänä on terveyden, liikkumisen, toiminta- ja työkyvyn edistäminen ja ylläpitäminen.

Lisätiedot

HÄMEENLINNA-VANAJAN SEURAKUNTA Pöytäkirja Nro 1 3.2.2016 LAPSI- JA NUORISOTYÖN JOHTOKUNTA Sivu 1

HÄMEENLINNA-VANAJAN SEURAKUNTA Pöytäkirja Nro 1 3.2.2016 LAPSI- JA NUORISOTYÖN JOHTOKUNTA Sivu 1 LAPSI- JA NUORISOTYÖN JOHTOKUNTA Sivu 1 Kokousaika klo 18.00 19.25 Kokouspaikka Poltinahon seurakuntatalon kerhohuone 123 Läsnä Jarmo Vainio Hannu Fagerlund Jonni Levaniemi Leena Murtonen Paula Paavola

Lisätiedot

Pöytäkirja. Toimialue 1/HO/sk (7) Finn-Medi 5, Iso kokoushuone, Biokatu 12, Tampere

Pöytäkirja. Toimialue 1/HO/sk (7) Finn-Medi 5, Iso kokoushuone, Biokatu 12, Tampere Toimialue 1/HO/sk 15.4.2013 1 (7) HOITOEETTISEN NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS Aika 5.3.2013 klo 9.07 11.45 Paikka Finn-Medi 5, Iso kokoushuone, Biokatu 12, Tampere Osallistujat Piispa Juha Pihkala puheenjohtaja

Lisätiedot

Nuorisovaltuuston kokous. Kasvatus- ja Opetuskeskus Uosso, (Asemakatu 9, 2 krs.)

Nuorisovaltuuston kokous. Kasvatus- ja Opetuskeskus Uosso, (Asemakatu 9, 2 krs.) Sastamalan kaupunki Nuorisopalvelut PL 23 PÖYTÄKIRJA 2/15 38201 Sastamala Nuorisovaltuuston kokous Aika: KESKIVIIKKONA 11.2. KELLO 16.00 Paikka: Kasvatus- ja Opetuskeskus Uosso, (Asemakatu 9, 2 krs.) Aino

Lisätiedot

Sote-Satakunnan johtoryhmän kokous nro 7/2016

Sote-Satakunnan johtoryhmän kokous nro 7/2016 Pöytäkirja 1 (12) Sote-Satakunnan johtoryhmän kokous nro 7/2016 Aika 17.5.2016 kello 18:00-19:48 Paikka Porin kaupunginhallituksen kokoushuone Allekirjoitukset Juha Vasama puheenjohtaja Aino-Maija Luukkonen

Lisätiedot

Ikääntyvät arvokas voimavara työnantajalle ja yhteiskunnalle eläkevalmennus osaksi työhyvinvointitoimintaa

Ikääntyvät arvokas voimavara työnantajalle ja yhteiskunnalle eläkevalmennus osaksi työhyvinvointitoimintaa Ikääntyvät arvokas voimavara työnantajalle ja yhteiskunnalle eläkevalmennus osaksi työhyvinvointitoimintaa Uudista ja uudistu tapahtuma 24.11.2015 Wanha Satama, Saija Ohtonen-Jones TÄYTTÄ ELÄMÄÄ ELÄKKEELLÄ

Lisätiedot

Hengellinen ulottuvuus ja ETENE saattohoidon suositukset

Hengellinen ulottuvuus ja ETENE saattohoidon suositukset Hengellinen ulottuvuus ja ETENE saattohoidon suositukset Ritva Halila dosentti, pääsihteeri etene@stm.fi Sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta ETENE Sitoumukset: ei kaupallisia sidonnaisuuksia

Lisätiedot

Terveydenhuolto Suomessa

Terveydenhuolto Suomessa Stefan Gofferjé Terveydenhuolto Suomessa Maahanmuuttajien ammatilliseen peruskoulutukseen valmistava koulutus 03.08.2012 31-05.2013 Tampereen Aikuiskoulutuskeskus Sisällysluettelo Terveysjärjestelmä...3

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2014

TOIMINTASUUNNITELMA 2014 TOIMINTASUUNNITELMA 2014 Toimintasuunnitelma 2014 Me Itse ry edistää jäsentensä yhdenvertaisuutta yhteiskunnassa. Teemme toimintaamme tunnetuksi, jotta kehitysvammaiset henkilöt tunnistettaisiin osana

Lisätiedot

Toimivaa uudistustyötä Pohjois Karjalassa

Toimivaa uudistustyötä Pohjois Karjalassa Toimivaa uudistustyötä Pohjois Karjalassa Anu Niemi, ylilääkäri, perusterveydenhuollon yksikkö/pkssk Kuntoutuspäivät 2016 ssa tehdään uusi malli sosiaali ja terveydenhuollon palvelujen tuottamisesta ja

Lisätiedot

Sosiaalialan osaamiskeskukset yhteispelin rakentajina. 17.9.2014 Helsinki, Eduskunnan pikkuparlamentin auditorio Tarja Kauppila, johtaja, ISO

Sosiaalialan osaamiskeskukset yhteispelin rakentajina. 17.9.2014 Helsinki, Eduskunnan pikkuparlamentin auditorio Tarja Kauppila, johtaja, ISO Sosiaalialan osaamiskeskukset yhteispelin rakentajina 17.9.2014 Helsinki, Eduskunnan pikkuparlamentin auditorio Tarja Kauppila, johtaja, ISO Kehittämisen välttämätön, ei vielä riittävä ehto Jokainen ammattilainen

Lisätiedot

Pöytäkirja. Toimialue 1/HO/sk (5) Finn-Medi 5, 1.krs, Iso kokoushuone, Biokatu 12, Tampere

Pöytäkirja. Toimialue 1/HO/sk (5) Finn-Medi 5, 1.krs, Iso kokoushuone, Biokatu 12, Tampere Toimialue 1/HO/sk 8.3.2016 1 (5) HOITOEETTISEN NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS Aika 9.2.2016 klo 9.02 12.05 Paikka Finn-Medi 5, 1.krs, Iso kokoushuone, Biokatu 12, Tampere Osallistujat Piispa Juha Pihkala puheenjohtaja

Lisätiedot

VAASAN SEURAKUNTAYHTYMÄ Kokous 26.1.2016 klo 18.00 Sivu 1 VASA KYRKLIGA SAMFÄLLIGHET Sammantr. kl Sida. Ärendet berett av Behandlat

VAASAN SEURAKUNTAYHTYMÄ Kokous 26.1.2016 klo 18.00 Sivu 1 VASA KYRKLIGA SAMFÄLLIGHET Sammantr. kl Sida. Ärendet berett av Behandlat VAASAN SEURAKUNTAYHTYMÄ Kokous 26.1.2016 klo 18.00 Sivu 1 3 Vaalikelpoisuuden menettäminen ja ero luottamustoimesta yhteisessä kirkkovaltuustossa, Uusikylä, Kari Yhteinen kirkkoneuvosto 14.1.2016 8 Yhteisen

Lisätiedot

KOKOUSKUTSU Kokous n:o 1 / 2016

KOKOUSKUTSU Kokous n:o 1 / 2016 Kokous n:o 1 / 2016 Pvm 28.1.2016 Kello 17.00 Sivu1/5 PUHEENJOHTAJA 1. Eero Tammentie JÄSENET 2. Timo Isotalo (vpj ) 3. Lea Lehtonen 4. Eila Saari 5. Sylvi Silander 6. Ilkka Soukka 7. Anna-Liisa Ääri LÄSNÄ

Lisätiedot

ORIPÄÄN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro Sivu Sosiaalilautakunta 4/2016 25

ORIPÄÄN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro Sivu Sosiaalilautakunta 4/2016 25 ORIPÄÄN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro Sivu Sosiaalilautakunta 4/2016 25 Kokousaika 6.4.2016 kello 18.04 19.15 Kokouspaikka Palvelutalo, Turuntie 8 Läsnä Anne-Mari Kaarto, puheenjohtaja Ilkka Tuomisto Pekka

Lisätiedot

ATK- päivät Maakuntamallin toteutus Pentti Itkonen

ATK- päivät Maakuntamallin toteutus Pentti Itkonen ATK- päivät Maakuntamallin toteutus Pentti Itkonen Palvelun kehittämisen vaiheet Erillinen hierarkia Hallinnollinen integraatio Toiminnallinen integraatio Ekosysteemi ENNEN KÄÄNNEKOHTA TULEVAISUUS Kunta

Lisätiedot

JOROISTEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 1/ Otsikko Sivu

JOROISTEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 1/ Otsikko Sivu JOROISTEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2017 1 Vanhusneuvosto 20.09.2017 AIKA 20.09.2017 09:00-10:40 PAIKKA Terveysaseman alakerran kokoustila KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 1 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS

Lisätiedot

NUORET LAKIMIEHET RY UNGA JURISTER RF (NULA) PÖYTÄKIRJA 7/2005 HALLITUKSEN KOKOUS 17.8.2005

NUORET LAKIMIEHET RY UNGA JURISTER RF (NULA) PÖYTÄKIRJA 7/2005 HALLITUKSEN KOKOUS 17.8.2005 1(5) Aika 17.8.2005 Paikka Läsnä Poissa Asianajotoimisto Susiluoto Oy:n toimitilat, Helsinki Janne Nyman, hallituksen puheenjohtaja Salla Tuominen, pääsihteeri Matti Hietanen, hallituksen jäsen, kohdasta

Lisätiedot

Neuvokas-projekti 1996-2000 * hallinnoi Lakeuden Mielenterveysseura ry * mukana 23 sosiaali- ja terveysjärjestöä * rahoitti RAY

Neuvokas-projekti 1996-2000 * hallinnoi Lakeuden Mielenterveysseura ry * mukana 23 sosiaali- ja terveysjärjestöä * rahoitti RAY Neuvokas-projekti 1996-2000 * hallinnoi Lakeuden Mielenterveysseura ry * mukana 23 sosiaali- ja terveysjärjestöä * rahoitti RAY Järjestötalo-hanke 1999-2000 * hallinnoi Lakeuden Mielenterveysseura ry *

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 37. Nuorisovaltuusto 17.03.2015 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 37. Nuorisovaltuusto 17.03.2015 Sivu 1 / 1 Nuorisovaltuusto 17.03.2015 Sivu 1 / 1 37 Sääntömuutos kohtiin: 6 Hallitus, 7 Tapahtumat ja tiedotus Selostus NYKYISET SÄÄNNÖT: 6 Hallitus Nuorisovaltuuston hallitukseen kuuluvat nuorisovaltuuston puheenjohtajisto

Lisätiedot

KUNTA - JA PALVELURAKENNEUUDISTUSHANKKEEN ALUEVAIHEEN II VASTAUKSET

KUNTA - JA PALVELURAKENNEUUDISTUSHANKKEEN ALUEVAIHEEN II VASTAUKSET ROVANIEMI, RANUA KUNTA - JA PALVELURAKENNEUUDISTUSHANKKEEN ALUEVAIHEEN II VASTAUKSET 2. KUNTA - JA PALVELURAKENNEUUDISTUKSEN KANNALTA KESKEISET ALUEEN ERITYISPIIRTEET 2.1 Mitä sellaisia erityispiirteitä

Lisätiedot

SÄÄKSMÄEN SEURAKUNTA ESITYSLISTA N:o 11 / 2015. KIRKKONEUVOSTO PÖYTÄKIRJA Sivu 1 (9) Valkeakosken seurakuntatalo, Valkeakoskenkatu 27, Valkeakoski

SÄÄKSMÄEN SEURAKUNTA ESITYSLISTA N:o 11 / 2015. KIRKKONEUVOSTO PÖYTÄKIRJA Sivu 1 (9) Valkeakosken seurakuntatalo, Valkeakoskenkatu 27, Valkeakoski SÄÄKSMÄEN SEURAKUNTA ESITYSLISTA N:o 11 / 2015 Sivu 1 (9) Kokousaika Tiistai 20.10.2015 kello 17:00 19:50 Kokouspaikka Valkeakosken seurakuntatalo, Valkeakoskenkatu 27, Valkeakoski Läsnä Antola, Markku

Lisätiedot

SUOMEN PUNAISEN RISTIN VALTUUSTON KEVÄTKOKOUS

SUOMEN PUNAISEN RISTIN VALTUUSTON KEVÄTKOKOUS SUOMEN PUNAISEN RISTIN VALTUUSTON KEVÄTKOKOUS Aika Perjantaina 20.5.2016, kello 13.05-16.23 Paikka Hotelli Haaga, Nuijamiestentie 10, Helsinki 1 KOKOUKSEN AVAUS Valtuuston puheenjohtaja Eero Rämö avasi

Lisätiedot

PRO LUKIO RY:N SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN YHDISTYSKOKOUS

PRO LUKIO RY:N SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN YHDISTYSKOKOUS PRO LUKIO RY:N SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN YHDISTYSKOKOUS Aika Maanantai 9.5.2016 klo 12.00 Paikka Tampereen yhteiskoulun lukio, auditorio, Hallituskatu 30, Tampere (kartta) Asiat 1. Kokouksen avaus 2. Kokouksen puheenjohtajan

Lisätiedot

Mietteitä vanhusneuvoston jäsenyyden päättyessä. Vanhusneuvosto 19.11.2014 Seurakuntien talo, III linja Yrjö Mattila

Mietteitä vanhusneuvoston jäsenyyden päättyessä. Vanhusneuvosto 19.11.2014 Seurakuntien talo, III linja Yrjö Mattila Mietteitä vanhusneuvoston jäsenyyden päättyessä Vanhusneuvosto 19.11.2014 Seurakuntien talo, III linja Yrjö Mattila Eduskunnan oikeusasiamies ja välikysymys vanhuspalvelulain taustalla Eduskunnan oikeusasiamies

Lisätiedot

KAUHAVAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 2/2016 14

KAUHAVAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 2/2016 14 KAUHAVAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 2/2016 14 Vanhusneuvosto 11.04.2016 AIKA 11.04.2016 klo 13:00-14:55 PAIKKA Helmiranta, Kauhava KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 12 Kokouksen avaus 16 13 Kokouksen laillisuus ja

Lisätiedot

Seurakuntaneuvosto PÖYTÄKIRJA 2016-01 1 / 5

Seurakuntaneuvosto PÖYTÄKIRJA 2016-01 1 / 5 1 / 5 Aihe KUUSANKOSKEN SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS Aika Torstaina klo 17.00 18.00 Paikka Seurakuntakeskuksen kokoushuone, Maunukselantie 3 läsnä / poissa Osanottajat Asioiden esittelijä: Ylikangas Kimmo,

Lisätiedot

ALA OUNASJOEN ERÄSTÄJIEN VUOSIKOKOUS 2010

ALA OUNASJOEN ERÄSTÄJIEN VUOSIKOKOUS 2010 Ala-Ounasjoen Erästäjät PÖYTÄKIRJA Johtokunta Rovaniemi 17.2.2010 ALA OUNASJOEN ERÄSTÄJIEN VUOSIKOKOUS 2010 AIKA 17.2.2010 klo 18.00 PAIKKA Toimitalo, Erästäjänpolku OSALLISTUJAT Seuran jäseniä 25 liitteenä

Lisätiedot

Antavatko Kelan standardit mahdollisuuden toteuttaa hyvää kuntoutusta työssä uupuneille ja mielenterveysongelmaisille?

Antavatko Kelan standardit mahdollisuuden toteuttaa hyvää kuntoutusta työssä uupuneille ja mielenterveysongelmaisille? Antavatko Kelan standardit mahdollisuuden toteuttaa hyvää kuntoutusta työssä uupuneille ja mielenterveysongelmaisille? Sari Kauranen, psykologi Verve Oulu Kokemuksia ja havaintoja kahdesta näkökulmasta

Lisätiedot

Sote-Satakunnan johtoryhmän kokous nro 7/2016

Sote-Satakunnan johtoryhmän kokous nro 7/2016 Kokouskutsu/esityslista 1 (11) Sote-Satakunnan johtoryhmän kokous nro 7/2016 Aika 17.5.2016 kello 18:00 Paikka Porin kaupunginvaltuuston istuntosali Läsnäolijat Vasama Juha Lehtonen Harri Heino Oili Jokinen-Anttila

Lisätiedot

RAISION KAUPUNGIN VAMMAISNEUVOSTON TOIMINTASUUNNITELMA

RAISION KAUPUNGIN VAMMAISNEUVOSTON TOIMINTASUUNNITELMA RAISION KAUPUNGIN VAMMAISNEUVOSTON TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE 2018-2020 Raision vammaisneuvosto 26.9.2018 VAMMAISNEUVOSTON TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE 2018-2020 Sisällys VUOSILLE 2018-2020... 0 YLEISTÄ...

Lisätiedot

Työssäoppiminen - talous- etiikka

Työssäoppiminen - talous- etiikka Työssäoppiminen - talous- etiikka! Soili Nevala Asiantuntija SuPer ry SuPerin eettinen työryhmä Työssäoppiminen Osa perustutkinnon vaatimasta ammattitaidosta opitaan oppilaitoksen ulkopuolella työpaikoilla

Lisätiedot

Saattohoito. Erva Jory Jorma Penttinen

Saattohoito. Erva Jory Jorma Penttinen Saattohoito Erva Jory 30.01.2015 Jorma Penttinen 19.1.2015 2 (Juho Lehdon dia) Palliatiivisen hoidon hoitoprosessi Päätös siirtyä palliatiiviseen hoitoon tehdään yleensä erikoissairaanhoidossa Palliatiivisen

Lisätiedot

Miksi kysyttäisiin sosiaalityön asiakkailta?

Miksi kysyttäisiin sosiaalityön asiakkailta? Miksi kysyttäisiin sosiaalityön asiakkailta? Asiakaslähtöinen kehittäminen Valtion ja kansalaisyhteiskunnan tavoitteiden yhteen sovittamista Viranomaisammattilaisten ja kansalaisasiakkaiden jaettua asiantuntijuutta

Lisätiedot

Sosiaalityö päivystyksessä pilotti Yhteenveto webropol-seurannasta (keskeisimpiä osioita)

Sosiaalityö päivystyksessä pilotti Yhteenveto webropol-seurannasta (keskeisimpiä osioita) Sosiaalityö päivystyksessä pilotti Yhteenveto webropol-seurannasta (keskeisimpiä osioita) Integraatio - työryhmä 27.1.2016 Hanketyöntekijä Päivi Koikkalainen Keski-Suomen SOTE 2020 - hanke Tavoitteet:

Lisätiedot

Raision yhteistoiminta-alueen terveyskeskuksen virka-ajan ulkopuolisen päivystyksen järjestäminen

Raision yhteistoiminta-alueen terveyskeskuksen virka-ajan ulkopuolisen päivystyksen järjestäminen Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 449/00.04.01/2012 150 Raision yhteistoiminta-alueen terveyskeskuksen virka-ajan ulkopuolisen päivystyksen järjestäminen Tiivistelmä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin

Lisätiedot

Miten esimies voi edistää yhdenvertaisuutta kansainvälistyvässä työyhteisössä?

Miten esimies voi edistää yhdenvertaisuutta kansainvälistyvässä työyhteisössä? Miten esimies voi edistää yhdenvertaisuutta kansainvälistyvässä työyhteisössä? Tutkija Päivi Vartiainen tutkimushanke, Tampereen yliopisto, kasvatustieteiden yksikkö Kulttuurien välisen työn valmiuksien

Lisätiedot