Asikkalan kunnan ohjeet kosteus-, home-epäily- ja sisäilmaongelmatapauksissa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Asikkalan kunnan ohjeet kosteus-, home-epäily- ja sisäilmaongelmatapauksissa"

Transkriptio

1 Asikkalan kunnan ohjeet kosteus-, home-epäily- ja sisäilmaongelmatapauksissa Yhteistyötoimikunta Kunnanhallitus x.x Ohjeiden tausta ja tarkoitus Asikkalan kunnassa on vuodesta 1995 toiminut sisäilmatyöryhmä, jonka tehtävänä on esille tulleiden sisäilma- ym. ongelmien selvittely ja toimenpidesuunnitelmien käsittely. Sisäilmatyöryhmän puheenjohtajana toimii työsuojelupäällikkö. Jäseninä ovat työsuojeluvaltuutetut, talonrakennusmestari, tekninen johtaja, siivoustyönjohtaja, kiinteistötyönjohtaja, terveystarkastaja sekä työterveyshuollosta työterveyshoitaja ja lääkäri. Tarvittaessa kokoukseen kutsutaan käsiteltävän kiinteistön edustaja. Ryhmä kokoontuu joka toinen kuukausi, tarvittaessa useammin. Sisäilmatyöryhmän tehtävänä on vaikeiden ja monitahoisten sisäilma- tai kosteusvaurioongelmien käsittely ja ratkaisusuositusten teko. Ryhmän toiminta perustuu moniammatilliseen ja suunnitelmalliseen yhteistyöhön työsuojelun, kiinteistönhoidon, työterveyshuollon ja kiinteistöjen käyttäjien kesken. Ryhmä käyttää apunaan ulkopuolisia asiantuntijoita tarpeen mukaan. Näiden ohjeiden tarkoituksena on antaa ohjeet kysymykseen, kuinka menetellä, kun havaitaan kosteusvaurio tai kun epäillään sisäilman aiheuttavan oireita ja henkilöstö oireilee. Ohjeissa käsitellään mm. - esimiehen ja yksittäisen työntekijän vastuu ilmoitus- ja reagointivelvollisuus - miten menetellään oireilevien työntekijöiden kohdalla - eri yhteistyötahot ongelman selvittelyssä - ongelmasta tiedottaminen Jos rakennuksessa havaitaan ylimääräistä kosteutta, jonka on aiheuttanut esimerkiksi katto-, ikkuna- tai putkivuoto, siitä on välittömästi ilmoitettava esimiehelle sekä talonrakennusmestarille. Kosteusvaurion korjaaminen on aloitettava viipymättä. Homevaurioon viittaavat esimerkiksi ilman tunkkaisuus, maakellarin haju, näkyvä homekasvusto sekä henkilöstön kokemat oireet, jotka lievenevät vapaa-aikoina. Oireina voivat olla esim. silmien, ihon ja limakalvojen ärsyyntyminen, äänen käheys, kuiva yskä ja toistuvat tulehdukset. Toimintaohjeet tulee olla esillä jokaisessa työyksikössä. Esimiehen vastuulla on käydä ohjeet läpi työntekijöiden kanssa.

2 2. Toimintaohjeet 2.1. Työntekijän ilmoitusvelvollisuus Työntekijän epäillessä työolosuhteiden aiheuttavan oireilua, hänen tulee ottaa yhteyttä työterveyshuoltoon, jossa selvitellään, onko oireilla/sairaudella ja työolosuhteilla keskinäistä syy-yhteyttä. Työntekijän on oltava myös yhteydessä lähimpään esimieheensä, jonka velvollisuus on viedä asiaa eteenpäin. Kun työntekijä epäilee oireidensa johtuvan huonosta sisäilman laadusta, hänen tulee: ottaa yhteyttä työterveyshuoltoon kertoa epäilynsä esimiehelleen ja työsuojeluvaltuutetulle Jos työntekijän oireiden taustalla epäillään työperäisyyttä, ilmoittaa oireileva itse tai hänen luvallaan häntä hoitava työterveyshuollon ammattilainen epäilystä esimiehelle. ellei lähiesimies ryhdy toimenpiteisiin, tulee työntekijän ilmoittaa epäilystä/ongelmasta seuraavalle esimiesportaalle. Ilmoitus suositellaan tehtäväksi kirjallisena esim. sähköpostilla Esimiehen velvollisuudet Kun epäillään sisäilmaongelmaa, on työpaikan lähiesimiehen tehtävänä: ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin ja pyrkiä välittömästi ilmoitetun epäkohdan poistamiseen ilmoittaa asiasta talonrakennusmestarille ja kiinteistöstä vastaavalle kiinteistönhoitajalle tarvittaessa saattaa asia ylempien esimiestensä tietoon ilmoittaa asiasta sisäilmatyöryhmän puheenjohtajalle (työsuojelupäällikkö), jotta asia voidaan ottaa sisäilmatyöryhmän käsittelyyn. tiedottaa henkilökuntaa asiasta, tutkimuksista, korjauksista jne. sisäilmatyöryhmän kanssa sovitulla tavalla. mikäli korjaustoimenpiteitä ei voida toteuttaa, selvittää muut vaihtoehdot työntekijän terveyden takaamiseksi Sisäilmatyöryhmän rooli Työpaikan lähiesimiehen tulee ilmoittaa työntekijöitä koskevasta sisäilmaan liittyvästä ongelmasta sisäilmatyöryhmälle. Sisäilmatyöryhmä tekee harkintansa mukaan kohteeseen työpaikkakäynnin. Työpaikkakäynnistä tiedottaa työsuojelupäällikkö. Talonrakennusmestari ja terveystarkastaja voivat myös tehdä ongelmakohteen tarkastuksen. Työpaikkakäynnin jälkeen sisäilmatyöryhmä päättää tarvittavista tutkimuksista ja selvityksistä sekä aikataulusta. Tutkimusten ja korjaustoimenpiteiden etenemistä seurataan sisäilmatyöryhmässä. Työpaikan henkilöstöä informoidaan korjaustöiden etenemisestä.

3 Kohdetta koskevat sisäilmatyöryhmän kokousmuistiot toimitetaan esimiehelle. Korjaustoimenpiteiden valmistumisen jälkeen tilannetta seurataan aktiivisesti tarpeen mukaan Tiedottaminen henkilöstölle Sisäilmatyöryhmä ja lähiesimies sopivat tiedottamisvastuusta. Henkilöstölle tiedotetaan sisäilmaongelmasta, sen laajuudesta, tehdyistä tutkimuksista ja korjaussuunnitelma. Tiedotettavia asioita ovat mm. tehdyt selvitykset ja tutkimukset aikataulu korjauksille korjausten vaikutukset päivittäiseen työntekoon vastuuhenkilöt henkilöstön terveydentilan seuranta työterveyshuollon ja työsuojelun yhteistyönä keneltä saa ajantasaista ja oikeaa tietoa prosessin etenemisestä vaihtoehdot, jos korjaaminen ei ole mahdollista Ajantasainen, avoin ja riittävä tiedottaminen on perusedellytys vältettäessä huhuja ja epävarmuutta. Esimiehen ja sisäilmatyöryhmän yhteistyö on tärkeää avoimuuden lisäämiseksi. Seurantaa työyksikössä on tehtävä korjaustoimenpiteiden valmistuttua riittävän pitkään. Seuranta on vaivattomin toteuttaa vuosittaisen haitta- ja vaaratekijöiden arvioinnin yhteydessä ( riskikartoitus ) Työterveyshuollon rooli Sisäilmaongelmia selvitetään periaatteessa samalla tavalla kuin muitakin työympäristössä olevia haitta- ja vaaratekijöitä. Jos oireiden taustalla epäillään työperäisyyttä, ilmoittaa työntekijä itse tai työterveys työntekijän luvalla epäilystä esimiehelle. Oireilevan henkilön on itse hakeuduttava työterveyshuollon tutkimuksiin. Mikäli oireilevia henkilöitä on useampi samassa työpaikassa, aloitetaan tarkemmat tutkimukset ongelman korjaamiseksi. Sisäilmastokyselyjä tehdään, kun kohderyhmä on riittävän suuri, mielellään yli 20 henkilöä. Jos kyselyssä yli 25 % ilmoittaa oireilevansa työssä, aloitetaan tarkemmat tutkimukset. Perustellut ammattitautiepäilyt työterveyshuolto lähettää erikoislääkärille ja tarvittaessa työterveyslaitokselle tutkimuksiin.

4 3. Kiinteistöohje Toimintaohjeita kiinteistöistä vastaaville ja kiinteistöissä työskenteleville sisäilmaongelmatilanteissa. Jos rakenteissa on kosteutta siellä, missä sitä ei pitäisi olla, alkaa rakenteiden homehtuminen. Mikä tahansa materiaali homehtuu, kun se on riittävän kauan kosteana. Rakenteissa esiintyvä homekasvu on aina terveysriski sekä rakennuksessa työskenteleville että korjauksen tekijöille. 3.1 Kosteusvaurioiden syyt ja seuraukset Kosteusvaurioiden tavallisimpia syitä ovat katto- ja putkivuodot, puutteellinen kosteus- tai lämpöeristys, huono salaojitus, riittämätön ilmanvaihto ym. Kosteusvaurio ilmenee joko suoranaisena vesivuotona tai kosteusläiskinä, pinnoitteen irtoamisena tai vioittumisena. Seurauksena voi olla näkyvää homekasvustoa. Tavallisesti homekasvusto on näkymättömissä pintamateriaalien alla. Homeongelmaan viittaavat mm tunkkainen ilma, maakellarin tai homeen haju Kosteus- ja homevaurion korjaus Kun saadaan tieto kiinteistössä havaitusta kosteusvauriosta, on vaurion syyn selvittäminen ja tarvittavat korjaustoimenpiteet käynnistettävä viipymättä, ottaen huomioon terveydelliset vaikutukset ja taloudelliset resurssit. Havaitun ongelman nopea ja järjestelmällinen hoito tuo huomattavia kustannussäästöjä. Kun jossain rakennuksessa epäillään homevauriota, korjaustarve arvioidaan ja korjaustyö tehdään suunnitelmallisesti. Hyvä suunnitelma etenee vaiheittain oikeassa järjestyksessä ja hankkeen kokonaiskuva on tiedossa alusta alkaen: kerralla kuntoon ja oikein periaate. Korjaustyön vaiheet: - vaurion havaitseminen - vaurion syyn selvittäminen ja tarvittavien näytteiden otto - vaurion laajuuden selvittäminen - korjaussuunnitelman laatiminen - vaurion aiheuttajan poistaminen - rakenteiden kuivattaminen - vaurioituneiden rakenteiden uusiminen - tarvittaessa käsittely desinfioivilla aineilla - jälkiseuranta

5 Suojautuminen korjaustyön aikana Korjaustyön aikana sisäilman mikrobipitoisuudet kohoavat moninkertaisiksi. Korjaustyöhön osallistuvat suojautuvat samoin kuin asbestin purkutöissä. Korjattava alue eristetään huolellisesti muista tiloista. Joskus toiminnat on siirrettävä muualle korjaustöiden ajaksi. Siivous korjaustyön aikana ja loppusiivous Korjaustyön aikana huolehditaan siivouksesta ja tarvittaessa tehdään tarkempia välisiivouksia. Loppusiivous tehdään huolellisesti asianmukaisin menetelmin, jotta korjauksen aikana levinneitä mikrobeja ei jää korjattuun tilaan. Siivoojien on suojauduttava kuten muidenkin korjaustyöhön osallistuvien. 4. Yhteenveto Työturvallisuuslain (738/2002) 19 mukaan jokaisen työntekijän velvollisuus on ilmoittaa havainnoistaan työpaikallaan terveydelle ja turvallisuudelle vaaraa aiheuttavista vioista ja puutteista. Ilmoitus tehdään mielellään kirjallisena lähiesimiehelle ja työsuojeluvaltuutetulle. Esimiehen tulee kertoa, mihin toimenpiteisiin ongelman poistamiseksi aiotaan ryhtyä. Esimiehen vastuulla on joko itse pyrkiä poistamaan ongelma tai ilmoittaa siitä tekniseen toimeen, työsuojelulle tai työterveyshuoltoon. Sisäilmaongelmien syyt voivat johtua mm. ilmastoinnin puutteellisuudesta, tehottomuudesta tai nuohoamattomuudesta, tiloissa käytetyistä materiaaleista tai kosteusvaurion johdosta ilmaan päässeistä epäpuhtauksista. Sisäilmaongelmien havaitseminen edellyttää hyvää yhteistyötä eri osapuolten välillä. Tilojen käyttäjät ovat parhaiten tietoisia kiinteistön rakenteiden kunnosta ja lähimpänä havainnoimaan kosteus- ja muista ongelmista. Ilmastoinnin tehokkuudessa/tehottomuudessa havaituista ongelmista on heti ilmoitettava kiinteistönhoidolle, jotta laitteiden kunto voidaan tarkastaa ja tehokkain tapa estää kosteusvauriot on pitää kiinteistön rakenteet kuivina. Korjaamattomina kosteusvauriot johtavat aina homevaurioihin. Sen vuoksi on erittäin tärkeää, että jokaisessa kiinteistössä työskennellään tarkkaavaisesti ja reagoidaan nopeasti pieniinkin muutoksiin olosuhteissa. Ongelman nopea ja järjestelmällinen hoito takaa terveellisen ja turvallisen työskentely-ympäristön sekä pitkällä aikavälillä tuo myös huomattavia kustannussäästöjä.

toimintaohjeet sisäilmaongelmissa

toimintaohjeet sisäilmaongelmissa toimintaohjeet sisäilmaongelmissa Tämä toimintaohje kuvaa sen, kuinka Kontiolahden kunnassa menetellään silloin, kun sisäilmassa havaitaan ongelmia. Khall. 30.10.2006 262 päivitys 25.11.2008, khall 12.1.09

Lisätiedot

SISÄILMAOHJE. Kaupunginhallitus 1.3.2016 45

SISÄILMAOHJE. Kaupunginhallitus 1.3.2016 45 SISÄILMAOHJE Kaupunginhallitus 1.3.2016 45 Sisäilmaohje Sivu 1(7) Toimintaohjeet epäiltäessä sisäilmaongelmaa 1. Ohjeiden tarkoitus ja taustat 2. Sisäilmaongelman merkkejä ja syitä Liite 1 Sisäilmaongelman

Lisätiedot

KALAJOEN KAUPUNGIN TOIMINTAOHJEET SISÄILMAONGELMISSA [TIEDOSTON ALAOTSIKKO]

KALAJOEN KAUPUNGIN TOIMINTAOHJEET SISÄILMAONGELMISSA [TIEDOSTON ALAOTSIKKO] KALAJOEN KAUPUNGIN TOIMINTAOHJEET SISÄILMAONGELMISSA [TIEDOSTON ALAOTSIKKO] SISÄILMATYÖRYHMÄ KALAJOEN KAUPUNKI KALAJOENTIE 5, 85100 KALAJOKI 16.5.2016 KALAJOEN KAUPUNGIN TOIMINTAOHJEET SISÄILMAONGELMISSA

Lisätiedot

Kyyjärven kunnan toimintaohje sisäilmaongelmissa. Sisäilmatyöryhmä Kunnanhallitus

Kyyjärven kunnan toimintaohje sisäilmaongelmissa. Sisäilmatyöryhmä Kunnanhallitus 1 Kyyjärven kunnan toimintaohje sisäilmaongelmissa Sisäilmatyöryhmä 15.5.2017 Kunnanhallitus 7.8.2017 2 SISÄLTÖ 1 OHJEIDEN TAUSTA JA TARKOITUS..3 2 TOIMINTAOHJEET HENKILÖKUNNALLE... 4 2.1 Työntekijän ilmoitusvelvollisuus...

Lisätiedot

Sisäilmatutkimuksen sudenkuopat 10 vinkkiä sisäilmatutkimuksen tilaajalle. Kaisa Wallenius, johtava asiantuntija, Tietopäivä Roadshow Lahti 14.9.

Sisäilmatutkimuksen sudenkuopat 10 vinkkiä sisäilmatutkimuksen tilaajalle. Kaisa Wallenius, johtava asiantuntija, Tietopäivä Roadshow Lahti 14.9. Sisäilmatutkimuksen sudenkuopat 10 vinkkiä sisäilmatutkimuksen tilaajalle Kaisa Wallenius, johtava asiantuntija, Tietopäivä Roadshow Lahti 14.9.2016 1 Kiinteistön sisäilmaongelma käyttäjä, työnantaja ja

Lisätiedot

Ajankohtaista psykososiaalisen kuormituksen valvonnassa

Ajankohtaista psykososiaalisen kuormituksen valvonnassa Ajankohtaista psykososiaalisen kuormituksen valvonnassa Psykososiaalisen kuormituksen valvontaan valmistunut valtakunnallinen valvontaohje, jonka tarkoitus on yhdenmukaistaa ja tehostaa psykososiaalisen

Lisätiedot

Pohjois-Suomen laboratoriokeskuksen Pöytäkirja 1/2014 1 liikelaitoskuntayhtymä

Pohjois-Suomen laboratoriokeskuksen Pöytäkirja 1/2014 1 liikelaitoskuntayhtymä Pohjois-Suomen laboratoriokeskuksen Pöytäkirja 1/2014 1 Työsuojelutoimikunta 13.01.2014 Aika 13.01.2014 klo10:30-12:00 Paikka NordLabin yhtymähallinnon neuvotteluhuone, Medipolis 5B, Kiviharjuntie 11,

Lisätiedot

Sisäilma-asioiden hoitaminen Tampereen kaupungin palvelurakennuksissa OPAS TILOJEN KÄYTTÄJÄLLE 2016

Sisäilma-asioiden hoitaminen Tampereen kaupungin palvelurakennuksissa OPAS TILOJEN KÄYTTÄJÄLLE 2016 Sisäilma-asioiden hoitaminen Tampereen kaupungin palvelurakennuksissa OPAS TILOJEN KÄYTTÄJÄLLE 2016 1 Sisäilma on hyvää, jos käyttäjät ovat siihen tyytyväisiä tai siinä ei ole epäpuhtauksia, jotka voivat

Lisätiedot

KOIVUJÄRVEN KUNNAN TOIMINTAOHJEET SISÄILMAONGELMISSA

KOIVUJÄRVEN KUNNAN TOIMINTAOHJEET SISÄILMAONGELMISSA Ohessa kuvitteellisen Koivujärven kunnan sisäilmaohjeet. Ne perustuvat todelliseen asiakirjaan. Niissä näkyy paikalliset linjaukset ja painotukset. Niitä ei ole tarkoitettu sellaisenaan kopioitavaksi,

Lisätiedot

PYHÄJOEN KUNNAN TOIMINTAOHJEET SISÄILMAONGELMISSA

PYHÄJOEN KUNNAN TOIMINTAOHJEET SISÄILMAONGELMISSA Sivu 1/7 PYHÄJOEN KUNNAN TOIMINTAOHJEET SISÄILMAONGELMISSA Sivu 2/7 SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO... 2 1 TOIMINTAOHJE SISÄILMAONGELMIEN HALLINTAAN... 3 2 SISÄILMATYÖRYHMÄ... 3 2.1 SISÄILMATYÖRYHMÄN

Lisätiedot

Työnantajan yleiset velvollisuudet (Työturvallisuuslaki)

Työnantajan yleiset velvollisuudet (Työturvallisuuslaki) Työturvallisuuden toteuttaminen Työturvallisuuslaki Työnantajan vastuu ja työntekijän velvollisuudet Työsuojelun toimintaohjelma Perehdytys Työnantajan yleiset velvollisuudet (Työturvallisuuslaki) Työnantajan

Lisätiedot

Puheenjohtajien kokous 1.12.2015. Home- ja kosteusvaurioepäilyt. VTS-kotien toimintamalli

Puheenjohtajien kokous 1.12.2015. Home- ja kosteusvaurioepäilyt. VTS-kotien toimintamalli Puheenjohtajien kokous 1.12.2015 Home- ja kosteusvaurioepäilyt VTS-kotien toimintamalli Syitä sisäilmaongelma- kosteusvaurioepäilyille tunkkaiseksi koettu sisäilma asukkaan sairastelu tai oireilu, jonka

Lisätiedot

Kuka on vastuussa sisäilmaongelmista?

Kuka on vastuussa sisäilmaongelmista? Kuka on vastuussa sisäilmaongelmista? Koulun ja päiväkodin sisäilmaongelma monialainen ratkaisu Työsuojeluinsinööri Sirkku Lehtimäki Etelä-Suomen Aluehallintovirasto Työsuojelun vastuualue 1 Työnantajan

Lisätiedot

Tilaajavastuulain muutokset 1.9.2015

Tilaajavastuulain muutokset 1.9.2015 Tilaajavastuulain muutokset 1.9.2015 Laki tilaajan selvitysvelvollisuudesta ja vastuusta ulkopuolista työvoimaa käytettäessä annetun lain muuttamisesta 678/2015 Hallituksen esitys HE 161/2014 vp Työelämä-

Lisätiedot

Kosteusvaurioiden korjaaminen Tie terveelliseen asumiseen? 12.11.2013

Kosteusvaurioiden korjaaminen Tie terveelliseen asumiseen? 12.11.2013 Kosteusvaurioiden korjaaminen Tie terveelliseen asumiseen? 12.11.2013 Korjausneuvoja Rakennusterveysasiantuntija Tapio Rokkonen Hengitysliiton korjausneuvontapalvelut/itä-suomi 1 Hengitysliiton korjausneuvojat

Lisätiedot

SISÄILMAONGELMIEN HALLINTA KORJAUSRAKENTAMISESSA. Juhani Pirinen TkT Hengitysliiton korjausneuvonta

SISÄILMAONGELMIEN HALLINTA KORJAUSRAKENTAMISESSA. Juhani Pirinen TkT Hengitysliiton korjausneuvonta SISÄILMAONGELMIEN HALLINTA KORJAUSRAKENTAMISESSA Juhani Pirinen TkT Hengitysliiton korjausneuvonta SISÄILMATEKIJÖITÄ FYSIKAALISET TEKIJÄT MM. VETO, LÄMPÖTILA, KOSTEUS KEMIALLISET AINEET MM. CO2, CO, ERILAISET

Lisätiedot

Sisäilmaongelmien valvonta työsuojelun vastuualueella

Sisäilmaongelmien valvonta työsuojelun vastuualueella Sisäilmaongelmien valvonta työsuojelun vastuualueella Tarkastaja Ulla Riikonen Tarkastaja Marja Tereska-Korhonen Lounais-Suomen aluehallintovirasto Työsuojelun vastuualue Tarkastaja Ulla Riikonen 11.11.2015

Lisätiedot

Pohjoismainen työturvallisuusilmapiirikyselylomake

Pohjoismainen työturvallisuusilmapiirikyselylomake NOSACQ-50- Finnish Pohjoismainen työturvallisuusilmapiirikyselylomake Kyselylomakkeen tarkoitus on kartoittaa sinun käsityksesi työturvallisuudesta tällä työpaikalla. Vastauksiasi käsitellään tietokoneella

Lisätiedot

Tunnistetaanko työttömän palvelutarpeet? Miten työtön ohjautuu terveydenhuoltoon?

Tunnistetaanko työttömän palvelutarpeet? Miten työtön ohjautuu terveydenhuoltoon? Tunnistetaanko työttömän palvelutarpeet? Miten työtön ohjautuu terveydenhuoltoon? Työttömän henkilön hoito ja palveluprosessi -koulutus 8.12.2015 Katariina Korkeila Turun hyvinvointitoimiala, terveyspalvelut

Lisätiedot

Onnistunut liikkumissuunnitelma - ohjeet liikkumissuunnitelman tekemiseen

Onnistunut liikkumissuunnitelma - ohjeet liikkumissuunnitelman tekemiseen Onnistunut liikkumissuunnitelma - ohjeet liikkumissuunnitelman tekemiseen Mikä on liikkumissuunnitelma ja miksi se kannattaa tehdä? Liikkumissuunnitelma antaa konkreettisen suunnan Liikkumissuunnitelma

Lisätiedot

Joustava perusopetus. - taustaa ja perusteita

Joustava perusopetus. - taustaa ja perusteita Joustava perusopetus - taustaa ja perusteita Paasitorni 27.9.2010 Jopo-toiminnan taustaa Ensimmäiset 26 kuntaa käynnistivät toiminnan vuonna 2006. Lukuvuonna 2007-2008 toimintaa oli 72:ssa kunnassa. Lukuvuonna

Lisätiedot

Työterveyshuollon muutokset 1.6.2012

Työterveyshuollon muutokset 1.6.2012 Työterveyshuollon muutokset 1.6.2012 Päivärahan hakuajan lyheneminen Lausunto 90 sairauspäivärahapäivän jälkeen Elise Kivimäki 17.1.2012 Hallitusohjelmasta lainmuutokseksi Hallitusohjelman mukaan työterveyshuoltoa

Lisätiedot

Kirkkokadun koulu Nurmes Sisäilmaongelmat & mikrobit 13.9.2012. Minna Laurinen, Rakennusterveysasiantuntija Marika Raatikainen, Sisäilma-asiantuntija

Kirkkokadun koulu Nurmes Sisäilmaongelmat & mikrobit 13.9.2012. Minna Laurinen, Rakennusterveysasiantuntija Marika Raatikainen, Sisäilma-asiantuntija Kirkkokadun koulu Nurmes Sisäilmaongelmat & mikrobit 13.9.2012 Minna Laurinen, Rakennusterveysasiantuntija Marika Raatikainen, Sisäilma-asiantuntija Rakennuksiin liittyvät sisäympäristöongelmat ovat yleisiä,

Lisätiedot

PÄIVÄKOTIEN SISÄILMATUTKIMUS

PÄIVÄKOTIEN SISÄILMATUTKIMUS PÄIVÄKOTIEN SISÄILMATUTKIMUS Sisäilmastoseminaari 14.3.2012 Marko Pulliainen LVI-talotekniikkateollisuus ry (1) HANKE PÄIVÄKOTIEN SISÄILMATUTKIMUS, 2010-2011 1. valtakunnallinen kysely päiväkotien johtajille

Lisätiedot

Sisäilmaopas. Toimintaohje sisäilmaongelmien ehkäisyyn ja hallintaan

Sisäilmaopas. Toimintaohje sisäilmaongelmien ehkäisyyn ja hallintaan Sisäilmaopas Toimintaohje sisäilmaongelmien ehkäisyyn ja hallintaan Jukka Ojanen 9.10.2015 YT-toimikunta 14.10.2015 53 Tekninen lautakunta 29.10.2015 107 Sisäympäristön tila ja sisäilman laatu vaikuttavat

Lisätiedot

Päihtyneen henkilön akuuttihoito - sosiaali- ja terveysministeriön ohjeet

Päihtyneen henkilön akuuttihoito - sosiaali- ja terveysministeriön ohjeet Päihtyneen henkilön akuuttihoito - sosiaali- ja terveysministeriön ohjeet Sosiaali- ja terveysministeriön selvityksiä 2006:65 SOSIAALI- JA N OHJEET Apulaisoikeuskansleri Jaakko Jonkan mukaan[1] potilaan

Lisätiedot

LAY A-siipi vanha osa, korjausten jälkeiset seurantamittaukset. Katariina Laine, Vahanen Rakennusfysiikka Oy

LAY A-siipi vanha osa, korjausten jälkeiset seurantamittaukset. Katariina Laine, Vahanen Rakennusfysiikka Oy LAY A-siipi vanha osa, korjausten jälkeiset seurantamittaukset Katariina Laine, Vahanen Rakennusfysiikka Oy Seurantamittausten tausta Lapin yliopiston A-siiven vanhassa osassa on tehty sisäpuolisia korjauksia

Lisätiedot

Kiinteistön omistajan ja rakennusten käyttäjien rooli

Kiinteistön omistajan ja rakennusten käyttäjien rooli Kiinteistön omistajan ja rakennusten käyttäjien rooli Rakennusten ylläpito ja sisäilmaongelmien selvittäminen Käyttäjien huomioiminen ja tehtävät sisäilmaongelmien selvitysprosessissa Vesa Pekkola Ylitarkastaja

Lisätiedot

SISÄILMAONGELMIEN HAVAITSEMINEN JA TODENTAMINEN

SISÄILMAONGELMIEN HAVAITSEMINEN JA TODENTAMINEN SISÄILMAONGELMIEN HAVAITSEMINEN JA TODENTAMINEN Matti Moilanen Lapin AMK 24.11.2015 Kuva: Tapani Kalsi, LL Aistinvaraiset havainnot - Hajut (home, viemäri, VOC, kreosootti, savu, tupakka ) - Vauriojäljet

Lisätiedot

Kun koulun sisäilma sairastuttaa

Kun koulun sisäilma sairastuttaa Kun koulun sisäilma sairastuttaa Sisäilmapaja 3 Forssassa 17.11.2011 Teija Meklin Homekoulu romahdutti opettajan terveyden Homekoulu kuohuttaa tunteita Ruotsinpyhtäällä julkaistu 16.8.2011 klo 09:14, http://yle.fi/alueet/teksti/

Lisätiedot

Hyvä vesihuoltohanke, suunnittelijan näkökulma

Hyvä vesihuoltohanke, suunnittelijan näkökulma Hyvä vesihuoltohanke, suunnittelijan näkökulma Hannu Pirinen Pohjois-Karjalan aikuisopisto 16.03.2012 Maveplan Oy March 14, 2012 2 PÄÄVAIHEET: Osuuskunnan perustaminen Liittymishalukkuuden selvittäminen

Lisätiedot

Sisäilmaoireilevat työterveyden asiakkaina

Sisäilmaoireilevat työterveyden asiakkaina Sisäilmaoireilevat työterveyden asiakkaina Tuula Angervuori-Pursila Tullinkulman Työterveys Oy 2 Rouva 34 v Minulla on ollut astma lapsena, mutta lääkkeet on loppuneet n 5 v sitten ja olen pärjännyt vuosia

Lisätiedot

Koulun ja päiväkodin sisäilmaongelma Monialainen ratkaisu. Ennakkotehtävät Joensuu Jukka-Pekka Kärki

Koulun ja päiväkodin sisäilmaongelma Monialainen ratkaisu. Ennakkotehtävät Joensuu Jukka-Pekka Kärki Koulun ja päiväkodin sisäilmaongelma Monialainen ratkaisu Ennakkotehtävät Joensuu 2.12.2014 Jukka-Pekka Kärki Kysymys. Tutkimusten luottavuus Kuinka luotettavia ovat ns. sisäilmatutkimukset, joita tehdään

Lisätiedot

Työnantajan ja työntekijöiden yhteistoiminta sisäilmaongelmien käsittelyssä

Työnantajan ja työntekijöiden yhteistoiminta sisäilmaongelmien käsittelyssä Työnantajan ja työntekijöiden yhteistoiminta sisäilmaongelmien käsittelyssä 1 Työnantajan velvollisuudet Työturvallisuuslaki (738/2002) Työnantaja velvollinen huolehtimaan työntekijöiden turvallisuudesta

Lisätiedot

Tarkastaja Eini Hyttinen Itä-Suomen aluehallintovirasto työsuojeluvastuualue

Tarkastaja Eini Hyttinen Itä-Suomen aluehallintovirasto työsuojeluvastuualue Tarkastaja Eini Hyttinen Itä-Suomen aluehallintovirasto työsuojeluvastuualue Koulutus: yhteiskuntatieteiden maisteri (YTM) Työpaikka: ylitarkastajana Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueella

Lisätiedot

Kosteus- ja homevaurioiden tutkiminen ja korjaaminen Ympäristöopas 28: Kosteus- ja homevaurioituneen

Kosteus- ja homevaurioiden tutkiminen ja korjaaminen Ympäristöopas 28: Kosteus- ja homevaurioituneen Kosteus- ja homevaurioiden tutkiminen ja korjaaminen Ympäristöopas 28: Kosteus- ja homevaurioituneen rakennuksen Kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus päivittyy kuntotutkimus Miia Pitkäranta FT [mikrobiologi],

Lisätiedot

Kirkkokadun koulu Nurmeksen kaupunki Sisäilmatutkimukset 2011-2012

Kirkkokadun koulu Nurmeksen kaupunki Sisäilmatutkimukset 2011-2012 Kirkkokadun koulu Nurmeksen kaupunki Sisäilmatutkimukset 2011-2012 Minna Laurinen, Rakennusterveysasiantuntija Marika Raatikainen, Sisäilma-asiantuntija Kirkkokadun koulu Nurmeksen kaupunki Sisäilmatutkimukset

Lisätiedot

YKSILÖLLINEN ELÄMÄNSUUNNITTELU

YKSILÖLLINEN ELÄMÄNSUUNNITTELU YKSILÖLLINEN ELÄMÄNSUUNNITTELU Mertanen / Martikainen 1 Esimerkkinä yksilölliset aamutoimet Mertanen / Martikainen 2 Kyse on ajattelu- ja toimintatavasta Henkilö saa osallistua oman elämän suunnitteluun

Lisätiedot

Kiteen kaupungin toimintaohjeet sisäilmaongelman selvittämisessä

Kiteen kaupungin toimintaohjeet sisäilmaongelman selvittämisessä Kiteen kaupungin toimintaohjeet sisäilmaongelman selvittämisessä Sisäilmatyöryhmä 10.4.2014 Yhteistyötoimikunta 22.4.2014 Kaupunginhallitus 28.4.2014 Toimintaohjeet sisäilmaongelmissa 2 (12) Sisällys 1.

Lisätiedot

OMAVALVONTA SOSIAALI JA TERVEYDENHUOLLON LAINSÄÄDÄNNÖSSÄ. Riitta Husso, Valvira 25.8.2015

OMAVALVONTA SOSIAALI JA TERVEYDENHUOLLON LAINSÄÄDÄNNÖSSÄ. Riitta Husso, Valvira 25.8.2015 OMAVALVONTA SOSIAALI JA TERVEYDENHUOLLON LAINSÄÄDÄNNÖSSÄ Riitta Husso, Valvira 25.8.2015 1 Omavalvonta Palveluntuottaja vastaa siitä, että palvelu täyttää sille asetetut vaatimukset. Omavalvonnalla tarkoitetaan

Lisätiedot

Työsuojeluviranomaisen rooli sisäilmaongelmien valvonnassa

Työsuojeluviranomaisen rooli sisäilmaongelmien valvonnassa Työsuojeluviranomaisen rooli sisäilmaongelmien valvonnassa Työsuojeluviranomaisen tehtävistä Valvoo työsuojelua koskevien säännösten ja määräyksien noudattamista valvonta toteutetaan pääsääntöisesti tarkastajien

Lisätiedot

Terveiset Ylä-Kainuun lastensuojelun sosiaalityöstä lukioille ja ammattikouluille

Terveiset Ylä-Kainuun lastensuojelun sosiaalityöstä lukioille ja ammattikouluille Terveiset Ylä-Kainuun lastensuojelun sosiaalityöstä lukioille ja ammattikouluille 2 Hyvä yhteistyökumppani! PÄRE- projekti on laatinut yhteistyössä Kainuun ammattiopiston, lukion ja Ylä-Kainuun lastensuojelun

Lisätiedot

Outoja oireita ja mitä sitten tehdään?

Outoja oireita ja mitä sitten tehdään? Outoja oireita ja mitä sitten tehdään? Vaurioituneen rakennuksen tutkimisen ja korjaamisen periaatteet Heidi-Johanna Jokelainen, RI, rakennusterveysasiantuntija Rakennusterveystiimin päällikkö FCG Suunnittelu

Lisätiedot

Sisäilmatutkimus Limingan toimintakeskus

Sisäilmatutkimus Limingan toimintakeskus Kuormatie 9 91900 Liminka Hanke nro: 8964 / 23.2.2015 Inspecta Puh. 010 521 600 Y-tunnus: 1787853-0 Sörnäistenkatu 2 Fa. 010 521 6002 00580 Helsinki asiakaspalvelu@inspecta.com 2 (6) Sisällysluettelo 1

Lisätiedot

TÖYSÄ 17.10.2012 Liite 1

TÖYSÄ 17.10.2012 Liite 1 TÖYSÄ 17.10.2012 Liite 1 1 TUURIN ASEMAKAAVA ASEMAKAAVAN MUUTOS KOSKEE OSAA KORTTELISTA 13 SEKÄ TIEALUETTA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63 ) 1. SUUNNITTELUALUE Kaavamuutosalueen pinta-ala

Lisätiedot

Voidaanko altistumista sisäilmaongelmaisessa rakennuksessa vähentää käyttöä turvaavat toimenpiteet. Anne Hyvärinen, tutkimusprofessori

Voidaanko altistumista sisäilmaongelmaisessa rakennuksessa vähentää käyttöä turvaavat toimenpiteet. Anne Hyvärinen, tutkimusprofessori Voidaanko altistumista sisäilmaongelmaisessa rakennuksessa vähentää käyttöä turvaavat toimenpiteet Anne Hyvärinen, tutkimusprofessori 16.11.2016 Sisäilmastoseminaari 2018 1 Johdanto Kosteus- ja homevauriot

Lisätiedot

Kuka on vastuussa sisäilmaongelmista?

Kuka on vastuussa sisäilmaongelmista? KOULUN JA PÄIVÄKODIN SISÄILMAONGELMA MONIALAINEN RATKAISU Kuka on vastuussa sisäilmaongelmista? 18.11.2014 Kuopio Eini Hyttinen, ylitarkastaja Itä-Suomen aluehallintovirasto Työsuojelun vastuualue Vastuut

Lisätiedot

Homevaurion tutkiminen ja vaurion vakavuuden arviointi

Homevaurion tutkiminen ja vaurion vakavuuden arviointi Homevaurion tutkiminen ja vaurion vakavuuden arviointi Anne Hyvärinen, Yksikön päällikkö, Dos. Asuinympäristö ja terveys -yksikkö 25.2.2015 RTA 2015 1 Terveydensuojelulaki 763/1993 ja Työturvallisuuslaki

Lisätiedot

Kiinteistöjen sisäilmatutkimukset ennen korjauspäätöstä - Kysymyksiä ja vastauksia

Kiinteistöjen sisäilmatutkimukset ennen korjauspäätöstä - Kysymyksiä ja vastauksia Kiinteistöjen sisäilmatutkimukset ennen korjauspäätöstä - Kysymyksiä ja vastauksia Kiinteistöjen ja Rakentamisen Tietopäivä 2015 2.9.2015 Wallenius Kaisa HS 11.11.13 HS 30.1.15 2 3 Mitä tarkoittaa hyvä

Lisätiedot

Työsuojeluviranomaisen rooli sisäilmaongelmien valvonnassa. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue

Työsuojeluviranomaisen rooli sisäilmaongelmien valvonnassa. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue Työsuojeluviranomaisen rooli sisäilmaongelmien valvonnassa Työsuojeluviranomainen Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue. Valvoo työsuojelua koskevien säännösten ja määräyksien noudattamista Toimintaa

Lisätiedot

Työterveyshuolto ja sisäilmaongelma

Työterveyshuolto ja sisäilmaongelma Työterveyshuolto ja sisäilmaongelma Riippumaton asiantuntija Terveydellisen merkityksen arvioija Työntekijöiden tutkiminen Työntekijöiden seuranta tth erikoislääkäri Seija Ojanen 1 Yhteys työterveyshuoltoon

Lisätiedot

KORJAUKSEN SUOJELU- ONNISTUNEEN SISÄILMA- EDELLYTYKSISTÄ KOHTEESSA

KORJAUKSEN SUOJELU- ONNISTUNEEN SISÄILMA- EDELLYTYKSISTÄ KOHTEESSA ONNISTUNEEN SISÄILMA- KORJAUKSEN EDELLYTYKSISTÄ SUOJELU- KOHTEESSA Selja Flink, Senaatti-kiinteistöt Anu Laurila, Vahanen Rakennusfysiikka Oy Pekka Lehtinen, Museovirasto 15.3.2018 SISÄLTÖ Rakennusperinnön

Lisätiedot

Ajankohtaista tukien maksamisesta

Ajankohtaista tukien maksamisesta 772 5785 Ajankohtaista tukien maksamisesta Tuula Seurujärvi Yksikönjohtaja Tukien maksatusyksikkö Varainhoito-osasto Maksettu sidotusta (%) 30.4.2014 Lähde: HankeDW / TK Sis. toimintalinjojen 1, 3, 4 hanke

Lisätiedot

Sisäilma-asioiden hoitaminen Tampereen kaupungin palvelurakennuksissa OPAS TILOJEN KÄYTTÄJÄLLE 2017

Sisäilma-asioiden hoitaminen Tampereen kaupungin palvelurakennuksissa OPAS TILOJEN KÄYTTÄJÄLLE 2017 Sisäilma-asioiden hoitaminen Tampereen kaupungin palvelurakennuksissa OPAS TILOJEN KÄYTTÄJÄLLE 2017 1 Sisäilma on hyvää, jos käyttäjät ovat siihen tyytyväisiä tai siinä ei ole epäpuhtauksia, jotka voivat

Lisätiedot

RANUAN KUNNAN TOIMINTAOHJEET SISÄILMAONGELMISSA

RANUAN KUNNAN TOIMINTAOHJEET SISÄILMAONGELMISSA RANUAN KUNNAN TOIMINTAOHJEET SISÄILMAONGELMISSA Toimielin Käsitelty/hyväksytty Päivitetty Päivitetty Sisäilmatyöryhmä 7.11.2016 8 Yhteistyöryhmä 1.12.2016 Kunnanhallitus 5.12.2016 Huom. Tämä toimintaohje

Lisätiedot

Tärkeää tietoa GILENYA -hoidosta. Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta.

Tärkeää tietoa GILENYA -hoidosta. Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta. Tärkeää tietoa GILENYA -hoidosta Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta. Ensimmäisen GILENYA-annoksen jälkeen lääkärisi pyytää sinua jäämään vastaanotolle vähintään kuuden tunnin ajaksi, jotta tarvittaviin

Lisätiedot

Sisäilmatutkimuksen sudenkuopat 10 vinkkiä sisäilmatutkimuksen tilaajalle. Maija Ojala, asiantuntija, Tietopäivä Roadshow Vantaa 1.2.

Sisäilmatutkimuksen sudenkuopat 10 vinkkiä sisäilmatutkimuksen tilaajalle. Maija Ojala, asiantuntija, Tietopäivä Roadshow Vantaa 1.2. Sisäilmatutkimuksen sudenkuopat 10 vinkkiä sisäilmatutkimuksen tilaajalle Maija Ojala, asiantuntija, Tietopäivä Roadshow Vantaa 1.2.2017 1 Kiinteistön sisäilmaongelma käyttäjä, työnantaja ja omistaja isojen

Lisätiedot

Laitteet ja komponentit - yksityiskohtaiset kuntotutkimukset

Laitteet ja komponentit - yksityiskohtaiset kuntotutkimukset Laitteet ja komponentit - yksityiskohtaiset kuntotutkimukset Ilmastointijärjestelmät kuntoon! -seminaari 5.3.2013 Helsinki Mikko Saari, Risto Ruotsalainen, Mikko Nyman ja Juhani Laine VTT Expert Services

Lisätiedot

Henkilötietojen suojasta kiinteistökaupan verkkopalvelussa

Henkilötietojen suojasta kiinteistökaupan verkkopalvelussa Henkilötietojen suojasta kiinteistökaupan verkkopalvelussa Kiinteistöasioiden digipäivä 15.4.2016, Pasila Kristian Holmén Johtava asiantuntija, VT Maanmittauslaitos Yleistä henkilötiedoista verkkopalvelussa

Lisätiedot

Monialaisen sisäilmaryhmän toiminta Kittilän kunnassa Terveystarkastaja Juha Metso Puh

Monialaisen sisäilmaryhmän toiminta Kittilän kunnassa Terveystarkastaja Juha Metso Puh Monialaisen sisäilmaryhmän toiminta Kittilän kunnassa 9.12.2014 Terveystarkastaja Juha Metso Puh. 0400 421 451 Sisäilmatyöryhmän taustaa Kittilässä * Vuonna 2011 aloitti epävirallinen sisäilmatyöryhmä

Lisätiedot

Kunta ja työterveyshuolto. Konsernihallinnon ja Työterveys Akaasia Liikelaitoksen yhteinen valmistelutyöryhmä

Kunta ja työterveyshuolto. Konsernihallinnon ja Työterveys Akaasia Liikelaitoksen yhteinen valmistelutyöryhmä Kunta ja työterveyshuolto Konsernihallinnon ja Työterveys Akaasia Liikelaitoksen yhteinen valmistelutyöryhmä Kunnan velvollisuus - työterveyshuolto Terveydenhuoltolaki 18 http://bit.ly/1hrnpvi Kunnan on

Lisätiedot

RAKENNUSVALVONNAN JA TERVEYDENSUOJELUN YHTEISTYÖ

RAKENNUSVALVONNAN JA TERVEYDENSUOJELUN YHTEISTYÖ PÄIVI KAUPPINEN-KETOJA Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå RAKENNUSVALVONNAN JA TERVEYDENSUOJELUN YHTEISTYÖ PORVOON RAKENNUSVALVONTA JA TERVEYDENSUOJELU Porvoon kaupunki, noin 50 000 asukasta Rakennusvalvonta

Lisätiedot

Yleisön kuulemistilaisuus 28.1.2015 Ahmoon koulu. Silja Silvennoinen Sivistysjohtaja

Yleisön kuulemistilaisuus 28.1.2015 Ahmoon koulu. Silja Silvennoinen Sivistysjohtaja Yleisön kuulemistilaisuus 28.1.2015 Ahmoon koulu Silja Silvennoinen Sivistysjohtaja Tilaisuuden aihe Mahdolliseen Ahmoon koulun yhdistämiseen Nyhkälän kouluun ja lakkauttamiseen liittyvät kysymykset Taustaa

Lisätiedot

HOMETUTKIMUS HOMEENETSINTÄKOIRAN AVULLA. Jokiniemen koulu Valkoisenlähteentie 51 01370 Vantaa

HOMETUTKIMUS HOMEENETSINTÄKOIRAN AVULLA. Jokiniemen koulu Valkoisenlähteentie 51 01370 Vantaa KODOG 1 (8) HOMETUTKIMUS HOMEENETSINTÄKOIRAN AVULLA Jokiniemen koulu Valkoisenlähteentie 51 01370 Vantaa 2 1. YLEISTIETOA TARKASTUKSESTA Tarkastuksen kohde ja tilaaja Tarkastuksen kohde oli Vantaalla sijaitseva

Lisätiedot

Liite 1. KYSELYLOMAKKEET

Liite 1. KYSELYLOMAKKEET Liite 1. KYSELYLOMAKKEET Lomake 1: Käyttäjäkysely 1. Kuinka kauan olette työskennelleet tässä rakennuksessa? 2. Missä huonetilassa työskentelette pääasiallisesti? 3. Työpisteenne sisäilman laatu: Oletteko

Lisätiedot

Ajankohtaista laboratoriorintamalla 10.-11.10.2012 Pasila Emilia Savolainen, Suunnittelu- ja ohjausyksikkö

Ajankohtaista laboratoriorintamalla 10.-11.10.2012 Pasila Emilia Savolainen, Suunnittelu- ja ohjausyksikkö Valitusten ja palautteen käsittely Evirassa koskien Eviran hyväksymiä laboratorioita sekä lainsäädännön antamat välineet näiden laboratorioiden valvontaa varten Ajankohtaista laboratoriorintamalla 10.-11.10.2012

Lisätiedot

PÄÄTÖS SISÄPIIRINTIEDON JULKISTAMISEN LYKKÄÄMISESTÄ

PÄÄTÖS SISÄPIIRINTIEDON JULKISTAMISEN LYKKÄÄMISESTÄ Yhtiön X SISÄPIIRIOHJE, LIITE 3 1 (5) PÄÄTÖS SISÄPIIRINTIEDON JULKISTAMISEN LYKKÄÄMISESTÄ FINANSSIVALVONNALLE TOIMITETTAVAT TIEDOT HUOM.: Finanssivalvonnalle toimitetaan alla olevat tiedot ainoastaan sellaisesta

Lisätiedot

Väli- ja loppuraportointi

Väli- ja loppuraportointi Väli- ja loppuraportointi Hyvän raportin merkitys hankkeen tulosten kuvaamisessa Sari Ahvenainen ESR-koordinaattori 25.5.2011 Uudenmaan ELY-keskus Väliraportti (1/8) Miksi väliraportti tehdään? - Tarkoituksena

Lisätiedot

LOPEN KUNNAN TOIMINTAOHJEET SISÄILMAONGELMISSA

LOPEN KUNNAN TOIMINTAOHJEET SISÄILMAONGELMISSA LOPEN KUNNAN TOIMINTAOHJEET SISÄILMAONGELMISSA 23.8.2018 Sisällysluettelo 1. TOIMINTAMALLI SISÄILMAONGELMIEN HALLINTAAN... 1 2. SISÄILMATYÖRYHMÄ... 1 3. KOKOUSKÄYTÄNTÖ... 2 4. ENNALTAEHKÄISEVÄ TOIMINTA...

Lisätiedot

KUOPION KAUPUNKI 16.12.2013

KUOPION KAUPUNKI 16.12.2013 KUOPION KAUPUNKI SISÄILMAONGELMIEN RATKAISEMINEN KUOPION KAUPUNGIN RAKENNUKSISSA Toimintamalli ja ohje toimintatavoista sisäilmaongelmia hoitaville henkilöille ja ryhmille 16.12.2013 Kuopion kaupungin

Lisätiedot

Hyvinvointia sisäympäristöstä

Hyvinvointia sisäympäristöstä Hyvinvointia sisäympäristöstä Mikä sisäilmasto-ongelma? Jari Latvala Ylilääkäri, Työterveyslaitos 15.4.2016 Jari Latvala Milloin sisäilmasto on kunnossa? HAVAITTU/MITATTU SISÄYMPÄRISTÖ Sisäilman laadussa

Lisätiedot

Sisäilmaongelman vakavuuden arviointi

Sisäilmaongelman vakavuuden arviointi Sisäilmaongelman vakavuuden arviointi Anne Hyvärinen, yksikön päällikkö, dosentti Asuinympäristö ja terveys -yksikkö 27.3.2017 SISEM2017 Hyvärinen 1 Sisäilmaongelmia aiheuttavat monet tekijät yhdessä ja

Lisätiedot

Moodle HOPS-työskentelyn tukena

Moodle HOPS-työskentelyn tukena Moodle HOPS-työskentelyn tukena Ohjeita alueen tilaamiseen Tilatessasi Moodle-aluetta HOPS-ryhmällesi, voit tilata täysin tyhjän alueen, jonne rakennat itse kaikki tarvittavat työkalut ja materiaalit.

Lisätiedot

ASUINTALON PELASTUSSUUNNITELMA

ASUINTALON PELASTUSSUUNNITELMA ASUINTALON PELASTUSSUUNNITELMA 18.9.2016 2 (9) 1 PELASTUSSUUNNITELMAN LAATIMINEN JA TIEDOTTAMINEN 1.1 SUUNNITELMAN LAATIJAT Päiväys Nimi Tehtävänimike _ 1.2 SUUNNITELMAN HYVÄKSYJÄ Päiväys Nimi Tehtävänimike

Lisätiedot

Erityistä tukea tarvitsevat asiakkaat sosiaali- ja terveydenhuollossa

Erityistä tukea tarvitsevat asiakkaat sosiaali- ja terveydenhuollossa Erityistä tukea tarvitsevat asiakkaat sosiaali- ja terveydenhuollossa SHL 3 erityistä tukea tarvitsevalla henkilöllä ja asiakkaalla tarkoitetaan henkilöä, jolla on erityisiä vaikeuksia hakea ja saada tarvitsemiaan

Lisätiedot

Jussi Eerikäinen, 2014

Jussi Eerikäinen, 2014 Ennakointi on kuin shakin peluuta. Pelaajan on ennakoitava vastustajan tulevia siirtoja ja tehtävä valintoja, jotka saattavat muuttua jo seuraavien siirtojen aikana. Tavoitteena, visiona, on vastustajan

Lisätiedot

PIENTALON KORJAUSINFO

PIENTALON KORJAUSINFO PIENTALON KORJAUSINFO Oulun rakennusvalvonnan järjestämä tietoisku pientalonsa korjaamista suunnitteleville. LA 29. 9.2018 klo 9 12. Tervetuloa! PIENTALON KORJAUSINFO Ohjelma la 29.9.2018 klo 9.00 12.00

Lisätiedot

HAVAINTO KIUSAAMISESTA KIUSAAMISEN KARTOITUS

HAVAINTO KIUSAAMISESTA KIUSAAMISEN KARTOITUS KIUSAAMISEEN PUUTTUMINEN: HAVAINTO KIUSAAMISESTA KIUSAAMISEN KARTOITUS - TYÖNTEKIJÄ KIRJAA TAPAHTUMAT, MITEN, MILLOIN JA MILLAISTA KIUSAAMISTA ESIINTYY (VALMIIT LOMAKKEET) - KESKUSTELLAAN LAPSEN KIUSAAMISKOKEMUKSESTA

Lisätiedot

BAT-tutkimus Terveyshaitat kosteusvaurioituneilla paloasemilla

BAT-tutkimus Terveyshaitat kosteusvaurioituneilla paloasemilla BAT-tutkimus Terveyshaitat kosteusvaurioituneilla paloasemilla Tuula Putus työterveyshuollon el, työterveyshuollon professori Turun yliopisto T:mi IndoorAid Tausta Kyseessä on osa laajempaa Työsuojelurahaston

Lisätiedot

Kuntoutuksen asiakasyhteistyöryhmien toiminta 2013 Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä PL /3.4.2014

Kuntoutuksen asiakasyhteistyöryhmien toiminta 2013 Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä PL /3.4.2014 Kuntoutuksen asiakasyhteistyöryhmien toiminta 2013 Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä PL /3.4.2014 Kuntoutuksen asiakasyhteistyöryhmät 2012 9 ryhmä, yhdessä ryhmässä kaksi jaosta Vastauksia 8 ryhmältä

Lisätiedot

KESKIÖSSÄ LAPSI Mitä ja miten voimme tehdä yhdessä? Koonnut: Projektikoordinaattori Sirpa Tuomela-Jaskari, LasSe

KESKIÖSSÄ LAPSI Mitä ja miten voimme tehdä yhdessä? Koonnut: Projektikoordinaattori Sirpa Tuomela-Jaskari, LasSe KESKIÖSSÄ LAPSI Mitä ja miten voimme tehdä yhdessä? Koonnut: Projektikoordinaattori Sirpa Tuomela-Jaskari, LasSe KOTI Kehitysympäristö KOULU HARRASTUKSET VARHAISKASVATUS VAPAA-AIKA Lastensuojelun taustalla

Lisätiedot

Mitä sisäilmaoireet ovat?

Mitä sisäilmaoireet ovat? Oireita sisäilmasta? kliininen näkökulma koti Soile Jungewelter, LL, HLL korvatautien ja työterveyshuollon erikoislääkäri Työterveyslaitos RAKLI 04.10.2017 työpaikka luonto auto kiitokset ylilääkäri Kirsi

Lisätiedot

Porvoon vanhusneuvosto Toimintasuunnitelma 2014

Porvoon vanhusneuvosto Toimintasuunnitelma 2014 Porvoon vanhusneuvosto Toimintasuunnitelma 2014 Asia Tavoite Toimenpiteet Toteutus/ vastuuhenkilö(t) Ei toteutunut/syy 1. Kokoukset ja niihin valmistautuminen 10 kokousta Kokoukset pidetään samalla viikolla,

Lisätiedot

Lämmöntalteenotto ekologisesti ja tehokkaasti

Lämmöntalteenotto ekologisesti ja tehokkaasti Hallitun ilmanvaihdon merkitys Lämmöntalteenotto ekologisesti ja tehokkaasti on ekologinen tapa ottaa ikkunan kautta poistuva hukkalämpö talteen ja hyödyntää auringon lämpövaikutus. Ominaisuudet: Tuloilmaikkuna

Lisätiedot

Rekisterinpidon ja käytönvalvonnan haasteet

Rekisterinpidon ja käytönvalvonnan haasteet Rekisterinpidon ja käytönvalvonnan haasteet TERVEYDENHUOLLON ATK-PÄIVÄT 2014 Jyväskylän Paviljonki 20. - 21.5.2014 20.05.2014 Lähtökohta ja yleistä Tietosuojavastaavat ja rekisterinpitäjät tarvitsevat

Lisätiedot

KUORMA- JA LINJA-AUTON HINNASTO 1.3.2016. www.nokiantyres.com/heavy

KUORMA- JA LINJA-AUTON HINNASTO 1.3.2016. www.nokiantyres.com/heavy KUORMA- JA LINJA-AUTON RENKAAT HINNASTO 1.3.2016 www.nokiantyres.com/heavy 19 Eturenkaat Nokian Hakkapeliitta Truck F 295/80 R 22.5 152/148M Nokian Hakkapeliitta Truck F x x D C 74 )) 860, 1 066, T675020

Lisätiedot

Homevaurion tutkiminen ja vaurion vakavuuden arviointi

Homevaurion tutkiminen ja vaurion vakavuuden arviointi Homevaurion tutkiminen ja vaurion vakavuuden arviointi Anne Hyvärinen, Yksikön päällikkö, Dos. Asuinympäristö ja terveys -yksikkö 26.3.2015 Sisäilmastoseminaari 2015 1 Sisäilmaongelmia voivat aiheuttaa

Lisätiedot

KOSTEUS- JA HOMEVAURIOIDEN VALVONTA

KOSTEUS- JA HOMEVAURIOIDEN VALVONTA Työsuojeluvalvonnan ohjeita 3 / 2010 KOSTEUS- JA HOMEVAURIOIDEN VALVONTA SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Sisällys Ohjeen tarkoitus... 5 Säädösperusta... 5 Kosteus- ja homevaurioiden määrittely ja tunnusmerkit...

Lisätiedot

Milloin on syytä epäillä sisäilmaongelmaa

Milloin on syytä epäillä sisäilmaongelmaa Milloin on syytä epäillä sisäilmaongelmaa Tiedossa olevat puutteet rakenteissa, pinnoilla tai LVI-tekniikassa Aistinvaraisesti havaittavat merkit Käyttäjien poikkeava oireilu Tiedossa olevat puutteet Sisäilmaston

Lisätiedot

VTS - kotien toimintatapa epäiltäessä sisäilmaongelmaa. Asukastoimikunnan seminaari

VTS - kotien toimintatapa epäiltäessä sisäilmaongelmaa. Asukastoimikunnan seminaari VTS - kotien toimintatapa epäiltäessä sisäilmaongelmaa Asukastoimikunnan seminaari 10.3.2018 Esittely Jari Kauppinen, kunnossapitomestari Jari.kauppinen@vts.fi p. 040 185 0489 Jyrki Mälkki, kunnossapitomestari

Lisätiedot

Ilman huoltajaa tulleen alaikäisen kotoutumissuunnitelma

Ilman huoltajaa tulleen alaikäisen kotoutumissuunnitelma Täytetään yhdessä lapsen/nuoren ja hänen edustajansa kanssa Lapsen nimi ja kutsumanimi Henkilötunnus Maahanmuuttopäivä ja ikä Äidinkieli (-kielet) Kansalaisuus Uskonto Edustajan nimi ja yhteystiedot Missä

Lisätiedot

Fysioterapia Työterveyshuollossa. Marika Pilvilä Opiskelija Terveystieteen laitos Oulun yliopisto

Fysioterapia Työterveyshuollossa. Marika Pilvilä Opiskelija Terveystieteen laitos Oulun yliopisto Fysioterapia Työterveyshuollossa Marika Pilvilä Opiskelija Terveystieteen laitos Oulun yliopisto Työfysioterapeutin viikkoajanvaraus esimerkki maanantai tiistai keskiviikko torstai perjantai 8.30 Terveystarkastus

Lisätiedot

Moniammatillinen lääkehoidon arviointi. Maija Pirttijärvi

Moniammatillinen lääkehoidon arviointi. Maija Pirttijärvi Moniammatillinen lääkehoidon arviointi Taustaa Fimea kokosi vuoden 2012 alusta moniammatillista verkostoa ikäihmisten lääkkeiden käytön järkeistämiseksi Verkoston ydin rakentui tiiviistä kehittämisverkostosta,

Lisätiedot

Hyvinvointia sisäympäristöstä

Hyvinvointia sisäympäristöstä Hyvinvointia sisäympäristöstä Mikä sisäilmasto-ongelma? Jari Latvala Ylilääkäri, Työterveyslaitos 11.4.2016 Jari Latvala Milloin sisäilmasto on kunnossa? HAVAITTU/MITATTU SISÄYMPÄRISTÖ Sisäilman laadussa

Lisätiedot

TYÖSUOJELUVIRANOMAINEN JA SISÄILMATAPAUSTEN KÄSITTELY

TYÖSUOJELUVIRANOMAINEN JA SISÄILMATAPAUSTEN KÄSITTELY TYÖSUOJELUVIRANOMAINEN JA SISÄILMATAPAUSTEN KÄSITTELY Lounais-Suomen sisäilmapäivä 2017 21.11.2017 Porin yliopistokeskus 1 SISÄLTÖ Johdanto Kosteus- ja homevaurioiden eteneminen Muita sisäilmaongelmia

Lisätiedot

Ilmanvaihtojärjestelmien kunto terveysnäkökohdat

Ilmanvaihtojärjestelmien kunto terveysnäkökohdat Ilmanvaihtojärjestelmien kunto terveysnäkökohdat Kari Reijula professori, teemajohtaja IV-järjestelmät ja terveys Riittävä ilmanvaihto, tunkkaisuus vs. veto, kosteuden kertyminen Kanavien, järjestelmien,

Lisätiedot

Oppilaiden sisäilmakysely - Tutkimusseloste

Oppilaiden sisäilmakysely - Tutkimusseloste Tutkimusseloste 1(10) Oppilaiden sisäilmakysely - Tutkimusseloste Kohde: Ivalon yläaste ja Ivalon lukio sekä vertailukouluna toiminut Inarin koulu Kuopio 29.01.2016 Jussi Lampi Asiantuntijalääkäri jussi.lampi@thl.fi

Lisätiedot

TIIVESTELMÄ HAVAITUISTA ONGELMISTA

TIIVESTELMÄ HAVAITUISTA ONGELMISTA PAIJULAN KOULU Paijulan koulu Nousiaisten kunnassa. Alun perin rakennettu noin 1920 ja laajennus tehty 1970. Rakennuksen kerrosala on noin 528 m² ja huoneistoala noin 470 m². Rakennuksen arvioitu tilavuus

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNGINVIRASTON JOHTOSÄÄNTÖ

ULVILAN KAUPUNGINVIRASTON JOHTOSÄÄNTÖ ULVILAN KAUPUNGINVIRASTON JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: 25.8.2008 Voimaantulo: 1.9.2008 SISÄLLYSLUETTELO 1 LUKU 2 SOVELTAMISALA 2 1 Soveltamisala 2 2 LUKU 2 TOIMINTA-AJATUS JA JOHTAMINEN 2 2 Toiminta-ajatus

Lisätiedot