Pasi Puranen, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu - 1 -

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pasi Puranen, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu - 1 -"

Transkriptio

1 Pasi Puranen, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu KIELIOPPI El abecedario - aakkoset A B C D E F G H I J K L LL M N Ñ O a be ce de e efe ge hache i jota ka ele elle eme ene eñe o P pe Q cu R erre S ese T te U u V uve W uve doble X equis Y i griega Z zeta Å a con un círculo Ä a con dos puntos Ö o con dos puntos - guión ÄÄNTÄMINEN Näissä ääntämissäännöissä on käyty läpi vain ne äänteet, joiden ääntämisessä on eroa suomen ja espanjan välillä. B = V Nämä kaksi kirjainta ääntyvät aina keskenään samalla tavalla, riippuen niiden sijainnista: Aina lauseen alussa (siis tauon jälkeen) ja m:n ja n:n jälkeen ne ääntyvät suomalaisena b:nä (vrt. suomen sanaa banaani): bonito, vasco, hombre, un vaso Muissa tapauksissa äänne (kirjoitettuna siis joko b tai v) ääntyy ikäänkuin suomalaisen b:n ja v:n välimuotona (huulten väliin jää pieni ilmarako). Iberia, abuela, Iván, avión C C-kirjain ääntyy kahdella eri tavalla riippuen sitä seuraavasta vokaalista. Jos c-kirjainta seuraa a, o, u, tai konsonantti, se ääntyy aina [k]-äänteenä. Esim. casa, cosa, poco. Kun c-kirjainta seuraa e tai i se ääntyy ns. sössö ässänä [ ] samoin kuin esim. englannin th-yhdistelmä sanassa this. Esim. Cecilia, cielo, céntimo

2 Pasi Puranen, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu CH Ch-kirjain on espanjassa oma äänteensä. Se äännetään t:n ja soinnittoman suhu s:n yhteensulaumana. Chile, chocolate, coche D D - kirjain ääntyy kahdella tavalla, riippuen sen sijainnista. Lauseen alussa, tauon jälkeen ja yhdistelmissä ld ja nd, käytetään suomalaista kovaa d:tä. Dos, Ronaldo, Andalucía Muissa tapauksissa käytetään pehmeää d:tä: todo, Madrid, G G-kirjain ääntyy espanjassa e:n ja i:n edellä erittäin voimakkaana h-äänteenä [x]: Gibraltar, Argentina. Muulloin tavallisena g-äänteenä. Gómez, gustar. Vokaalien välissä g ääntyy pehmeästi : agua, Kirjainyhdistelmissä gue ja gui, u on mykkä ja g äännetään tavallisena. Miguel, guitarra H h-kirjain ei koskaan äänny! Sitä käytetään vain oikeinkirjoituksessa: hotel, hijo J J-kirjain äännetään myös aina voimakkaana h-äänteenä: Juan, ajo LL ll-kirjainyhdistelmä äännetään pitkänä j-äänteenä: Mallorca, Sevilla Ñ Ñ on espanjassa oma kirjaimensa. Se ääntyy n ja j äänteiden yhdistelmänä: España, año Q Q-kirjain esiintyy vain yhdistelmissä que ja qui. Se äännetään k-äänteenä ja näissä yhdistelmissä u on aina mykkä. Enrique, quitarse R Espanjan kielen r-äänne on joko yksitäryinen tai monitäryinen

3 Pasi Puranen, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Monitäräyinen se on aina sanan alussa tai kun se kirjoitetaan kahdella r-kirjaimella: radio, perro. Muulloin yksitäryinen: pero, ahora X X-kirjain ääntyy vokaalien välissä ks, muulloin pelkkänä s-äännteenä: taxi, examen Poikkeus: México ja mexicano sanoissa x ääntyy j-kirjaimen tavoin voimakkaana h- äänteenä. Z Z-kirjain ääntyy aina kuten c e:n ja i:n edellä: cerveza. Kysymyslauseen intonaatio Muistathan, että kysymyslauseissa, joissa kysymyssanaa ei ole on espanjassa aina loppua kohti nouseva intonaatio. Lopussa siis täytyy kiekaista, jotta lause ymmärretään kysymyslauseeksi eikä väitelauseeksi. Tienes hanbre? SUBSTANTIIVIT, ARTIKKELIT JA SANAN SUKU Espanjan substantiivit ovat joko maskuliineja tai feminiinejä. O-päätteiset sanat ovat yleensä maskuliineja (el chico, el perro) ja a-päätteiset feminiinejä (la chica, la casa). Muihin vokaaleihin tai konsonanttiin päättyvät voivat olla suvultaan jompaakumpaa (el hotel, la leche). Espanjassa substantiivin kanssa käytetään artikkelia, kuten englannissa ja ruotsissakin. Artikkeli riippuu sanan suvusta (maskuliini / feminiini). Artikkeleja on epämääräisiä ja määräisiä. Yksikön epämääräistä muotoa, maskuliinissa un ja feminiinissa una, käytetään kun asia tai esine mainitaan ensimmäisen kerran tai se un tuntematon. Määräistä muotoa, maskuliinissa el ja feminiinissa la, taas silloin kun asia tai esine on tunnettu tai siitä on jo puhuttu. En la calle hay un coche. El coche es azul. Kadulla on auto. Auto on sininen.

4 Pasi Puranen, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Määräistä muotoa käytetään myös, jos asia on kaikkien tuntema. Myös paikanilmaisuissa käytetään yleensä määräistä muotoa. El cielo es azul En la calle Taivas on sininen Kadulla Monikko muodostetaan espanjankielessä liittämällä sanan loppuun s, jos sana päättyy vokaaliin ja es, jos se päättyy konsonanttiin. Monikossa epämääräistä artikkelia ei ole. En la mesa hay libros y revistas. Pöydällä on kirjoja ja aikakauslehtiä. En la plaza hay hombres y mujeres. Aukiolla on miehiä ja naisia. Huomaa z-kirjaimeen päättyvien sanojen monikko el pez los peces kala la vez las veces kerta Monikon maskuliinin määräinen artikkeli on los ja feminiinin las. Los libros son viejos, pero las revistas son nuevas. Kirjat ovat vanhoja, mutta aikauslehdet ovat uusia. Painollisella a:lla tai ha:lla alkavat femininiinisanat saavat yksikössä artikkelit un ja el. Quiero un agua mineral muy fría, por favor. Haluan hyvin kylmän kivennäisveden, kiitos. Los chicos están ya en el aula. Nuoret ovat jo luokassa. Muistathan nämä poikeukselliset sanat la foto la mano la radio valokuva käsi radio el día päivä el sofá sohva el tranvía raitiovaunu -ista-päätteiset henkilöä tarkottavat sanat voivat olla sekä maskuliineja että feminiinejä.

5 Pasi Puranen, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu el/la turista el/la dentista el/la economista turisti hammaslääkäri ekonomisti Monet ma-päätteiset sanat ovat maskuliineja el idioma kieli el poema runo el problema ongelma el programa ohjelma ADJEKTIIVIT Adjektiivi on espanjassa tavallisesti pääsanan jälkeen ja sitä täytyy taivuttaa pääsanan mukaan. viejo vieja viejos viejas grande grandes difícil difíciles vanha suuri vaikea Tengo un perro grande. En mi clase hay chicas bonitas. Minulla on suuri koira. Luokallani on kauniita tyttöjä Kansallisuusadjektiiveilla on neljä muotoa. Ne taipuvat aina pääsanansa mukaan. finlandés finlandesa finlandeses finlandesas español española españoles españolas suomalainen espanjalainen Kielten nimet saadaan useimmiten maskuliinimuodosta: el francés, el alemán. Huomaa kuitenkin suomen kieli, josta voidaan käyttää myös nimeä el finés sekä espanjan kieli, josta käytetään yleisesti myös muotoa el castellano. El español es una lengua muy fácil. Espanja on hyvin helppo kieli. Hablo alemán e inglés Puhun saksaa ja englantia Eroja ser ja estar olla verbien käytössä adjektiivien kanssa.

6 Pasi Puranen, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Ser-verbiä käytetään adjektiivien kanssa, jotka ilmaiset sellaista ominaisuutta, joka ei vaihtele. (esimerkiksi luonteenpiirre) Juan es un chico alto y muy simpático. Mi casa es grande. Juan on pitkä ja oikein mukava poika. Taloni on suuri. Estar-verbiä käytetään adjektiivien kanssa, jotka ilmaisevat sellaista ominaisuutta, joka voi vaihdella. (esimerkiksi tunnetila) Estoy muy alegre. Olen hyvin iloinen. El coche está muy sucio. Auto on hyvin likainen. Adjektiivien vertailumuodot Komparatiivi (kalliimpi) muodotetaan espanjassa más-sanasta ja adjektiivista. Suomen kuin sanaa vastaa espanjassa que. Adjektiivia täytyy muistaa taivuttaa pääsanan mukaan. Superlatiivi (kallein) muodotetaan espanjassa määräisestä artikkelista, más-sanasta ja adjektiivista. Las naranjas son más baratos que los plátanos. Appelsiinit ovat halvempia kuin banaanit. Este coche es el más rápido. Tämä auto on nopein. Muutamalla tavallisella adjektiivilla on epäsäännöllinen vertailumuoto. bueno-mejor-el mejor hyvä-parempi-paras malo-peor-el peor huono-huonompi-huonoin Las películas finlandesas son mejores que las suecas. Suomalaiset elokuvat ovat parempia kuin ruotsalaiset. Grande ja pequeño adjektiiveilla on sekä säännöllinen että epäsäännöllinen komparatiivi- ja superlatiivimuoto. Säännöllisiä käytetään kun puhutaan konkreettisesti koosta. Esta mesa es más grande que aquella mesa. Tämä pöytä on suurempi kuin tuo pöytä. Epäsäännöllisiä muotoja käytetään puhuttaessa iästä tai abstrakteista asioista.

7 Pasi Puranen, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Creo que Hugo es mayor que Felipe. Luulen, että Hugo on vanhempi kuin Felipe.. - ísimo pääte ovat hyvin tavallinen varsinkin puhekielessä. ísimo-pääte taipuu pääsanan mukaan. Sitä käytetään usein adjektiivien ja joidenkin määränilmaisujen kanssa. Se voidaan suomentaa esimerkiksi vahvistussanoilla todella, tosi tai hyvin. Los pisos son carísimos Asunnot ovat todella kalliita. Mis compañeros de clase simpatiquísimos Luokkakaverini ovat tosi mukavia. ADVERBIT Adverbit (suomen sti-pääte) muodostetaan mente-päätteellä, joka liitetään aina adjektiivien feminiinimuotoon. rápidamente normalmente nopeasti tavallisesti Määränilmaisuja bastante, -s demasiado, -s mucho, -a, -os, -as muy poco, -a, -os, -as un poco (de) todo + määr. artikkeli melko paljon, melkoisesti liikaa, liian paljon, liian monta paljon erittäin, hyvin vähän hieman, hiukan kaikki (joka), koko Adjektiivin kanssa määränilmaisuja ei taivuteta. Nuestros profesores dan bastantes deberes. Creo que la casa es demasiado cara Meidän opettajamme antavat melko paljon läksyjä. Luulen, että talo on liian kallis.

8 Pasi Puranen, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Tengo mucho dinero, pero pocos amigos. Minulla on paljon rahaa, mutta vähän ystäviä. LUKUSANAT 0 cero 1 uno 2 dos 3 tres 4 cuatro 5 cinco 6 seis 7 siete 8 ocho 9 nueve 10 diez 11 once 12 doce 13 trece 14 catorce 15 quince 16 dieciséis 17 diecisiete 18 dieciocho 19 diecinueve 20 veinte 21 veintiuno / veintiuna / veintiún 22 veintidós 23 veintitrés 24 veinticuatro 25 veinticinco 26 veintiséis 27 veintisiete 28 veintiocho 29 veintinueve 30 treinta 31 treinta y uno / treinta y una / treinta y un 32 treinta y dos 33 treinta y tres 40 cuarenta 46 cuarenta y seis 50 cincuenta 60 sesenta 70 setenta 80 ochenta 90 noventa 100 cien Kaikki ykköseen päättyvät lukusanat, paitsi 11, taipuvat seuraavan substantiivin suvun mukaan joko maskuliinimuotoon (un-päätteinen) tai feminiinimuotoon (una-päätteinen). Jos lukusanan jäljessä ei ole substantiivia, niin silloin käytetään uno-päätteistä muotoa. Tengo veintiún euros. En mi clase hay veintiuna chicas. Minulla on 21 euroa. Luokallani on 21 tyttöä. El autobús número cincuenta y uno Bussi numero cien 101 ciento uno / ciento un / ciento una 102 ciento dos 157 ciento cincuenta y siete 200 doscientos, -as 300 trescientos, -as 400 cuatrocientos, -as 500 quinientos, -as 600 seiscientos, -as 700 setecientos, -as 800 ochocientos, -as 900 novecientos, -as mil mil uno / mil un / mil una mil quinientos cincuenta y cinco diez mil cien mil un millón dos millones

9 Pasi Puranen, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Sataluvut taipuvat seuraavan sanan mukaan. Muut lukusanat eivät taivu. Miljoonan kanssa on käytettävä de-prepositiota. Ja-sanaa (y) käytetään ainoastaan kymmenten ja ykkösten välissä. Tuhansien ja satojen välissä käytetään pistettä, paitsi vuosiluvuissa. 255 = doscientos cincuenta y cinco euros personas = dos mil doscientas cincuenta y cinco personas. En Finlandia hay unos cinco millones de habitantes. Suomessa on noin viisi miljoonaa asukasta. Järjestysluvut primero, primera segundo, segunda tercero, tercera cuarto, cuarta quinto, quinta sexto, sexta séptimo, séptima octavo, octava noveno, novena décimo, décima Järjestysluku taipuu substantiivin mukaan ja sen kanssa käytetään määräistä artikkelia. Primero ja tercero luvuista jää o pois maskuliinisen subtantiivin edellä. Viajamos en la segunda clase. Matkustamme toisessa luokassa. Es la cuarta vez que estoy en España Tämä on neljäs kerta, kun olen Espanjassa. PRONOMINIT Persoonapronominit yo minä nosotros (m.), nosotras (f.) me tú sinä vosotros (m.), vosotras (f.) te él (mask.) hän ella (fem.) hän ellos (m.) ellas (f.) he usted Te ustedes Te

10 Pasi Puranen, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Persoonapronomini jää tavallisesti pois, koska verbimuoto kertoo tekijän. Hablo español. Puhun espanjaa. Monikon feminiinimuotoja (nosotras, vosotras) voi käyttää vain, jos kaikki kyseiseen ryhmään kuuluvat ovat naisia tai tyttöjä. Muulloin käytetään aina maskuliinimuotoa. Omistuspronominit mi, mis tu, tus su, sus nuestro, nuestra, nustros, nuestras vuestro, vuestra, vuestros, vuestras su, sus Omistuspronomini taipuu aina omistettavan asian mukaan. Mis hermanos se llaman Juan y José Nuestra casa es vieja. Minun veljeni ovat nimeltään Juan ja José. Meidän kotimme on vanha. Espanjan teitittelypersoona on aina kolmas persoona, täten myös omistuspronominin on aina kolmannen persoonan muoto. Señora González, cómo se llama su marido? Cómo se llaman sus hijos? Demonstratiivipronominit este esta estos estas tämä, nämä (tässä) ese esa esos esas tuo, nuo (tuossa) aquel aquella aquellos aquellas se, ne (siellä) Kaikilla pronomineilla on neljä muotoa. Muoto riippuu aina seuraavasta sanasta. Pronomini on pääsanansa edessä. Cuánto cuesta este libro? Esa mujer en la foto es mi abuela. Paljonko tämä kirja maksaa? Tuo nainen tuossa kuvassa on isoäitini.

11 Pasi Puranen, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Aquellas casas son muy bonitas. Ne talot ovat hyvin kauniita. Objektipronominit Datiivipronominit me nos te os le les Akkusatiivipronominit me nos te os lo/la (le) los/las Datiivi vastaa tavallisesti kysymykseen kenelle? Minulle, sinulle, hänelle, jne.joskus espanjan datiivi vastaa myös kysymykseen keneltä? tai kenestä? minulta, minusta. Akkusatiiviobjekti on lauseen tekemisen kohde. Se vastaa kysymykseen ketä?, kenet? tai mitä? No te digo la verdad nunca. En sano sinulle totuutta koskaan. Mamá nos enseña las fotos. Äiti näyttää meille valokuvat. Señor García, le pongo más vino? Herra García, laitanko Teille lisää viiniä? Voy a comprarle flores. Ostan hänelle kukkia. Les puedo contar algo? Voinko kertoa Teille jotain? No les pregunto nada. En kysy heiltä mitään Mi padre piensa prepararos una tortilla. Minun isäni aikoo tehdä teille munakkaan. Espanjan objekstipronominit sijoitetaan joko ennen taipunutta verbiä tai verbin perusmuodon jälkeen. Kieltosana on ennen pronominia ja verbiä.jos lauseeseen tulee sekä akkusatiivi- että datiivipronomini, niin datiivipronomini tulee aina ensin. Pronominit ovat joko taipuneen verbin edessä erikseen kirjoitettuna tai verbin perusmuodon jäljessä yhteenkirjoitettuna. Kahta l-alkuista pronominia ei voi tulla koskaan peräkkäin. Tällaisissa tapauksissa le tai les pronomini muuttuu muotoon se. Me das un poco de agua? Voy a comprarle flores. Ves el coche? Sí, lo veo. Ves a María? Sí, la veo Annatko minulle hieman vettä? Ostan hänelle kukkia. Näetkö auton? Kyllä, näen sen. Näetkö Marían? Kyllä, näen hänet.

12 Pasi Puranen, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Mamá nos enseña las fotos? - Sí, nos las enseña. Näyttääkö äiti meille valokuvat? Kyllä hän näyttää ne meille. Das este libro a mi hermana?- Se lo doy. Annatko tämän kirjan siskolleni- Annan sen hänelle. Puhekielessä ns. kaksoisdatiivi (sekä datiivipronomini että varsinainen datiivi) on hyvin tavallinen. Le doy las flores a mi madre. Vas a comprarle una camisa a tu novio? Sí, voy a comprársela (huom! painomerkki) Aiotko ostaa poikaystävällesi paidan? Kyllä, aion ostaa sen hänelle. Indefiniittipronominit Algo (jotakin), nada (ei mitään) ovat taipumattomia. Niitä käytetään ilman substantiivia. Ne viittaavat esineisiin ja asioihin. Quieres algo? Haluatko jotain? No, gracias. No quiero nada. Ei, kiitos. En halua mitään. Myös henkilöön viittaavat alguien (joku) ja nadie (ei kukaan) ovat taipumattomia ja itsenäisiä. Hay alguien a la puerta? Onko ovella joku? No, no hay nadie a la puerta. Ei, ovella ei ole ketään. Nadie dice nada. Kukaan ei sano mitään. Substantiivien kanssa käytetään alguno (joku, joitakin) ja ninguno (ei kukaan, ei mitään, ei yhtään) pronomineja. Niitä taivutetaan aina substantiivin mukaan. Maskuliinisen yksikön substantiivin edessä käytetään mutoja algún ja ningún. Voy a alquilar alguna película Hay algunos chicos en el patio A la puerta hay algún hombre. No tengo ninguna pregunta. Aion vuokrata jonkun elokuvan. Pihalla on joitakin lapsia. Ovella on joku mies Minulla ei ole yhtään kysymystä.

13 Pasi Puranen, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu No hay ningún problema. Ei ole mitään ongelmaa. Kysymyspronominit Qué? mikä?, mitä?, mitkä? Quién?, quiénes? kuka?, ketkä? Cuál?, cuáles? mikä?, mitkä? Cuánto?, -a kuinka paljon? Cuántos?, -as kuinka monta? Cómo? millainen?, minkälainen? Dónde? missä? Adónde? minne? De dónde? mistä? Cuándo? milloin? Por qué? miksi? Qué hay en tu bolso? Mitä laukussasi on? Quién es ese chico? Kuka on tuo poika? Cuál es tu número de teléfono? Mikä on puhelinnumerosi? Cuánto cuestan los vaqueros? Paljonko farkut maksavat? Dónde vives? Missä asut? Adónde vas por la noche? Minne menet illalla? Cuándo viajas a España? Milloin matkustat Espanjaan? A qué hora empieza la película? Mihin aikaan elokuva alkaa? De qué color es tu camisa? Minkä värinen on paitasi. VERBIT Ser, estar, hay ja tener -ollaverbit Suomen olla-verbillä on espanjan kielessä useampi vastine. Ser - olla-verbillä ilmaistaan esim. henkilöllisyyttä, kotipaikkaa, ammattia, omistusta, väriä. Ser soy eres es somos sois son Soy Juan. Olen Juan

14 Pasi Puranen, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Soy de Barcelona. Olen Barcelonasta. Mi madre es profesora. Äitini on opettaja. El coche es de Ricardo. Auto on Ricardon. Su coche es rojo. Hänen autonsa on punainen. Myös estar-verbi merkitsee olla. Sillä ilmaistaan oleminen jossakin paikassa. Se vastaa kysymykseen Dónde? - Missä? Estar estoy estás está estamos estáis están Estamos en casa. Olemme kotona. Sevilla está en España. Sevilla on Espanjassa. Mi coche está en el aparcamiento. Autoni on parkkipaikalla. Espanjan tener-verbiä (olla jollakin, omistaa) käytetään kuten englannin to have ja ruotsin ha verbejä. Tener-verbiä käytetään myös iän ilmaisemiseen. TENER tengo tienes tiene tenemos tenéis tienen Tengo un hermano y dos hermanas. Cuántos años tiene Ana? Tiene 15 años. Minulla on veli ja kaksi siskoa. Kuinka vanha Ana on? Hän on 15-vuotias.

15 Pasi Puranen, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Hay. Jossakin ON jotakin rakenne eli ns. esittelyrakenne. Vastaavia rakenteita on myös muissa kielissä esim. englannin there is / are tai ruotsin det finns. Hay-verbin kanssa käytetään substantiivin epämääräistä muotoa. Hay-verbiä käytetään kun asia mainitaan ensimmäisen kerran tai se ei ole ennestään tuttu kuulijalle. Hay-muodon kanssa voidaan käyttää myös lukusanaa tai jotakin pronominia (esim. mucho tai nada). Hay una mujer en la plaza. En la casa hay dos dormitorios. En los dormitorios hay camas. Hay muchos libros en la estantería. No hay nada en la mesilla. Espanjassa sijainnista puhuttaessa, olemisesta jossain paikassa, käytetään siis joko hay tai estar verbiä, riippuen siitä onko substantiivi epämääräinen (hay) vai määräinen (estar). Preesens Espanjassa, kuten suomessakin, verbit taipuvat persoonamuodoissa. Esim. hablo puhun, hablas puhut jne. Verbit tunnistaa perusmuodon päätteistä. Ensimmäisen taivutusluokan tunnus on ar, toisen er, ja kolmannen ir. Espanjassa ei tavallisesti käytetä persoonapronomineja (yo, tú...). Verbimuoto kertoo tekijän. HABLAR (puhua) COMER (syödä) ESCRIBIR (kirjoittaa) hablo hablamos como comemos escribo escribimos hablas habláis comes coméis escribes escribís habla hablan come comen escribe escriben Hablo español muy bien Vives aquí? No, no vivo aquí, pero mi amigo vive aquí Usted habla inglés? Puhun espanjaa oikein hyvin Asutko täällä? Ei, en asu täällä, mutta ystäväni asuu täällä. Puhutteko englantia?

16 Pasi Puranen, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Epäsäännölliset verbit CONOCER (tuntea) conozco conocemos conoces conocéis conoce conocen DAR (antaa) doy damos das dais da dan DECIR (sanoa) digo digamos dices decís dice dicen HACER (tehdä) IR (mennä) OÍR (kuulla) hago hacemos voy vamos oigo oímos haces hacéis vas vais oyes oís hace hacen va van oye oyen PONER (panna, laittaa) pongo ponemos pones ponéis pone ponen SABER (tietää, osata) sé sabemos sabes sabéis sabe saben SALIR (lähteä) salgo salimos sales salís sale salen VENIR (tulla) vengo venimos vienes venís viene vienen VER (nähdä) veo vemos ves veis ve ven Vokaalinmuutosverbit PENSAR e-ie (ajatella) pienso pensamos piesas pensáis piensa piensan QUERER e-ie (haluta, rakastaa) quiero queremos quieres queréis quiere quieren PODER (o-ue) (voida, kyetä) puedo podemos puedes podéis puede pueden

17 Pasi Puranen, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu PEDIR e-i (pyytää, tilata) pido pedimos pides pedís pide piden EMPEZAR e-ie (alkaa, aloittaa), DORMIR o-ue (nukkua), PREFERIR e-ie (pitää parempana), ENTENDER e-ie (ymmärtää). Verbien hacer, preferir, poder, querer, saber ja pensar jälkeen käytetään toisesta verbistä perusmuotoa. Puedes abrir la ventana? Tus hermanos saben hablar alemán? Quieres comer algo? Voitko avata ikkunan? Osaavatko sisaruksesi puhua saksaa? Haluatko syödä jotain? Verbit ir ja empezar yhdistetään a-prepositiolla seuraavaan verbiin. Voy a comprar leche y pan Ahora empiezo a estudiar! Aion ostaa maitoa ja leipää. Nyt alan opiskella. Ir+a+perusmuoto Ir + a + verbin perusmuoto on tavallinen rakenne. Sitä käytetään, kun kerrotaan mitä aiotaan tehdä tai mitä tehdään tulevaisuudessa. Mañana voy a viajar a Madrid. Vais a estudiar hoy por la tarde? No vamos a hacer nada especial hoy. Huomenna menen Madridiin. Aiotteko opiskella tänään iltapäivällä? Emme aio tehdä mitään erityistä tänään. Refleksiiviverbit

18 Pasi Puranen, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Refleksiiviverbit ovat verbejä, joissa verbin toiminta yleensä kohdistuu lauseen tekijään itseensä. Verbiin liittyy aina refleksiivipronomini. (ducharse käydä suihkussa). Refleksiivipronominin paikka on taipuneen verbin edessä, kieltosanan jälkeen tai infinitiivin perässä. Refleksiivipronominit me nos te os se se Nos levantamos a las ocho y cuarto. Heräämme varttia yli kahdeksan. No os despertáis muy temprano. Ette herää kovin aikaisin. Voy a levantarme a las seis y media. Aion herätä puoli seitsemältä. Gustar Suomen pitää jostakin verbiä vastaa espanjassa gustar-verbi, joka on rakenteeltaan erilainen. Se asia mistä pidetään, on espanjankielisen lauseen tekijä eli subjekti. Verbi on joko gusta (jos asioita on vain yksi) tai gustan (jos asioita on useampi). Pronomini (me = minulle, te = sinulle) kertoo kenelle asia on mieleen. Kieltosanan paikka on ennen pronominia. Me gusta el café Minä pidän kahvista. Te gustan las fresas. Sinä pidät mansikoista. Le gusta el helado. Hän pitää jäätelöstä. Nos gustan los profesores. Me pidämme opettajista. No os gusta la comida española? Ettekö pidä espanjalaisesta ruoasta? Les gusta mucho la música cubana. He pitävät paljon kuubalaisesta musiikista. Gustar-verbin kanssa käytettävät datiivipronominit: me te le nos os les

19 Pasi Puranen, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu a-prepositiota käytetään nimen tai muun substantiivin yhteydessä. Datiivipronomini on aina pakollinen. A Jorge no le gusta el vino. A mis padres les gusta mucho España. Jorge ei pidä viinistä. Vanhempani pitävät paljon Espanjasta. Jos pitämisen kohde on verbi, niin käytetään yksikköä gusta. Me gusta bailar. A María le gusta trabajar en el banco. Pidän tanssimisesta. María pitää pankissa työskentelemistä. Seuraavat verbit saavat myös aina datiivipronominirakenteen kuten gustar. encantar (pitää todella paljon) parecer (vaikuttaa) doler o-ue (olla kipeä, särkeä interesar (kiinnostaa) Me encantan las clases de español! La camiseta me parece un poco cara. A Ana le duelen mucho las piernas Te interesan las películas españolas? elokuvista? Tykkään tosi paljon espanjan tunneista. Paita vaikuttaa minusta hieman kalliilta. Anan jalat ovat hyvin kipeät. Oletko kiinnostunut espanjalaisista Imperatiivi Sinä käskyt muodotetaan tú-persoonan verbeistä niin, että preesensmuodosta jätetään loppu-s pois. Refleksiiviverbeillä pronomini on käskyn perässä. Coge el metro! Abre la puerta! Levántate ya! Ota metro. Avaa ovi! Herää jo! (Huomaa painomerkki!9

20 Pasi Puranen, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Kahdeksalla verbillä on epäsäännöllinen käskymuoto. Di haz ve pon sal sé ten ven decir hacer ir poner salir ser tener venir Acabar de -rakenne Acabar de + infinitiivi ilmaisee juuri päättynyttä tekemistä. El tren acaba de salir. Juna on juuri lähtenyt. Acabamos de comer. Olemme juuri syöneet. Estar + gerundi Gerundi muodostetaan seuraavasti: hablar comer vivir hablando comiendo viviendo Estar + gerundi ilmaisee meneillään olevaan tekemistä, mitä joku tekee juuri parhaillaan. Vain estar-verbiä taivutettaan, gerundi on aina taipumaton. Ana está comiendo paella. Estoy escribiendo un mensaje. Qué estáis haciendo? Ana syö juuri paellaa. Kirjoitan juuri tekstiviestiä. Mitä te olette tekemässä? dormir durmiendo

21 Pasi Puranen, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu decir diciendo leer leyendo. Refleksiivipronomini sijoituu usein gerundin jälkeen. Estoy lavándome. Olen juuri peseytymässä. Perfekti Perfekti (olen laulanut, olemme syöneet) muodostetaan espanjassa apuverbistä (haber) ja pääverbin partisiippimuodosta. Haber -apuverbi he has ha hemos habéis han Partisiippi muodostetaan säännöllisillä verbeillä seuraavasti: hablar habl- hablado comer com- comido vivir viv- vivido Perfektissä ainostaan apuverbi taipuu tekijän mukaan, partisiippi on taipumaton. Espanjassa apuverbin ja partisiipin väliin ei koskaan voi sijoittaa mitään muita sanoja. He comprado un coche hoy. No hemos reservado las entradas. Habéis bebido vuestros cafés ya? Olen ostanut auton tänään. Emme ole varanneet pääsylippuja. Oletteko jo juoneet kahvinne? ir ido ser sido

22 Pasi Puranen, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Epäsäännöllinen perfekti Seuraavilla verbeillä on epäsäännöllinen perfektimuoto. abrir (avata) decir (sanoa) escribir (kirjoittaa) hacer (tehdä) morir (kuolla) abierto dicho escrito hecho muerto poner (panna, laittaa) puesto romper (rikkoa) roto ver (nähdä) visto volver (palata) vuelto Perfekti ja pronominit Refleksiivipronominit (me he levantado) ja objektipronominit (te lo he dado) ovat perfektissä aina ennen apuverbiä, kieltosanan jälkeen. Hoy me he despertado a las seis. Me puedes dar el libro? Ya te lo he dado. Juan no se ha lavado las manos. Tänään olen herännyt kello kuusi. Voitko antaa minulle kirjan? Minä olen jo antanut sen sinulle. Juan ei ole pessyt käsiään. Hace que rakenne Yhä jatkuvaa tekemistä ei espanjassa ilmaista perfektillä, vaan hace que + preesens rakenteella. Hace ya un año que estudio español. HACE + AJANMÄÄREET + QUE + PREESENS Olen opiskellut espanjaa jo vuoden (ja opiskelu jatkuu) Cuánto tiempo hace que trabajas en la oficina? Kuinka kauan olet ollut töissä toimistossa? Hace un año que trabajo allí Olen ollut töissä siellä vuoden. Hace ya cuatro meses que Lola vive aquí Lola on asunut täällä jo neljä kuukautta.

23 Pasi Puranen, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Refleksiivipassiivi Refleksiivipassiivi muodostetaan se-pronomisista ja verbin yksikön tai monikon 3. persoonasta. Yksikköä käytetään kun viitataan yhteen asiaan. Jos niitä on useita, käytetään monikkoa. Aquí se habla español. Täällä puhutaan espanjaa. Aquí se hablan español y portugués. Täällä puhutaan espanjaa ja portugalia. TÄRKEIMMÄT PREPOSITIOT A a-prepositio vastaa kysymyksiin Adónde? (Mihin?) tai A quién? (Kenelle?). Sitä käytetään myös ilmaisemaan henkilöobjektia. Vamos a casa. Menemme kotiin. Doy las flores a mi mamá. Annan kukat äidille. Has visto a Laura? Oletko nähnyt Lauraa? CON Kanssa Quiero un café con leche, por favor. kanssa) Haluan maitokahvin, kiitos (kahvi maidon conmigo contigo minun kanssa sinun kanssa Quieres venir conmigo al teatro? Haluatko tulla minun kanssani teatteriin? DE De-prepositio vastaa kysymyksiin De dónde? (Mistä?) tai De quién? (Kenen?)

24 Pasi Puranen, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Soy de Finlandia. Olen Suomesta. María viene de casa. María tulee kotoa. El coche de Juan. Juanin auto La madre del señor García. Herra Garcían äiti. Suomen kieleen verrattuna sanojen järjestys omistamista ilamaistessa on toinen: espanjaksi siis aina ensin omistettava ja sen jälkeen omistaja. De-prepositiolla ilmaistaan espanjassa myös yhdyssanoja: Una taza de café kahvikuppi un número de teléfono puhelinnumero EN en-prepositio vastaa kysymykseen Dónde? (Missä?) Ahora mi papá está en Argentina. Nyt isäni on Argentiinassa. PARA para-prepositio tarkoittaa varten tai sitä vastaa suomen lle-pääte- El zumo es para mí Mehu on minulle. No tengo dinero para comprar dulces. (ostamista varten) Minulla ei ole rahaa karkin ostamiseen Muita prepositioilmauksia a la derecha oikealla a la izquierda vasemmalla al fondo de perällä al lado de vieressä al otro lado de toisella puolella debajo de alla delante de dentro de detrás de en medio de sobre edessä sisällä, sisässä takana keskellä päällä

LUKUSANAHARJOITUKSIA

LUKUSANAHARJOITUKSIA LUKUSANAHARJOITUKSIA 1. Sijoita lukusanat oikeaan järjestykseen. noventa / diez / treinta / cuarenta / ochenta / veinte / setenta / cincuenta / sesenta 10 50 20 60 30 70 40 80 50 90 2. Kirjoita lukusanat

Lisätiedot

VERBIHARJOITUS I. 1. Kirjoita verbi suomeksi ja vastaa kysymyksiin espanjaksi.

VERBIHARJOITUS I. 1. Kirjoita verbi suomeksi ja vastaa kysymyksiin espanjaksi. VERBIHARJOITUS I 1. Kirjoita verbi suomeksi ja vastaa kysymyksiin espanjaksi. 1. Qué tal estás? 2. bien, gracias. 3. Dónde estás por las mañanas? 4. en el colegio. Mitä kahta asiaa voidaan ilmaista ESTAR-verbillä?

Lisätiedot

RISTINOLLAA VERBEILLÄ

RISTINOLLAA VERBEILLÄ RISTINOLLAA VERBEILLÄ KIRJOITTAA KUMITTAA SÄILYTTÄÄ TANSSIA OPISKELLA JUTELLA LAULAA VÄRITTÄÄ SYÖDÄ JUODA JUOSTA LUKEA KANTAA HYPÄTÄ PIIRTÄÄ KUUNNELLA 29 AR-VERBIEN MINÄ-MUOTO 1. Erota tekemiset pystyviivoilla

Lisätiedot

VERBIHARJOITUKSIA. 1. Etsi ristikosta 16 -ar verbiä. 2. Taivuta verbit espanjaksi ja suomeksi.

VERBIHARJOITUKSIA. 1. Etsi ristikosta 16 -ar verbiä. 2. Taivuta verbit espanjaksi ja suomeksi. VERBIHARJOITUKSIA 1. Etsi ristikosta 16 -ar verbiä. B E J R F R E V R K C L F P Z C B S W A S A A G O P E P B I R G X T P E L G S Q R K A J C P W E E U B T T U L A C S N K P Z R W A D A A R J C O E D Q

Lisätiedot

COMETA 2 Alaluokkien pitkän espanjan tehtäväkirja

COMETA 2 Alaluokkien pitkän espanjan tehtäväkirja Kaija Kaasinen Kimmo Kontturi María del Carmen Martínez Carrillo Anne Niemi COMETA 2 Alaluokkien pitkän espanjan tehtäväkirja Libro de actividades OPETUSHALLITUS Sisällys Kielioppi Sanasto sivu 1. PLANES

Lisätiedot

SEKALAISIA HARJOITUKSIA

SEKALAISIA HARJOITUKSIA SEKALAISIA HARJOITUKSIA 1. Etsi ristikosta 10 kaupunkikuvassa näkyvää asiaa. O B A L C Ó N B C C P A T R H A N Y A W A O A D J Y O U C S F A L C Q A A E K F U Z D Q L H O R R J V R Á N R S E E O A E Z

Lisätiedot

Hablas español? Espanjan alkeita

Hablas español? Espanjan alkeita Hablas español? Espanjan alkeita hablar = puhua yo hablar tu hablas él/ella/usted habla nosotros hablamos vosotros habláis ellos/ellas/ustedes hablan Espanjan ääntäminen; Vokaalit ja konsonantit Kaikki

Lisätiedot

LA VISITA. Ser, estar, haber, tener. Ser joku/jokin on jotakin. Madrid es la capital de España. Sergio es mi amigo. Estar joku/jokin on jossakin

LA VISITA. Ser, estar, haber, tener. Ser joku/jokin on jotakin. Madrid es la capital de España. Sergio es mi amigo. Estar joku/jokin on jossakin 9A LA VISITA Ser, estar, haber, tener Ser joku/jokin on jotakin Madrid es la capital de España. Sergio es mi amigo. Madrid on Espanjan pääkaupunki. Sergio on minun ystäväni. Ammattinimikkeiden edellä ei

Lisätiedot

SEKALAISIA HARJOITUKSIA

SEKALAISIA HARJOITUKSIA SEKALAISIA HARJOITUKSIA 1. Etsi ristikosta 15 puistosta löytyvää asiaa. D Y J S A B T P G F I W V M T E T N E U F A A C T X Y K V X O D K E W F K R Q K C K D P X E U Q N A T S E C S I F R Á E U P T Z C

Lisätiedot

La joven lleva un vestido nuevo. Los sábados bailamos. Vamos a viajar en avión a Cuba. EL CHAT. Lisää lukusanoja Más números

La joven lleva un vestido nuevo. Los sábados bailamos. Vamos a viajar en avión a Cuba. EL CHAT. Lisää lukusanoja Más números 13 Pronunciación. Kuuntele ja toista. b v bien bair vamos habr rubio cubano La joven lleva un vestido nuevo. Los sábados baimos. Vamos a viajar en avión a Cuba. sábado primavera 9B EL CHAT Lisää lukusanoja

Lisätiedot

María del Carmen Martínez Carrillo Paula Hannikainen Kaija Kaasinen Anne Niemi COMETA 1. Alaluokkien pitkän espanjan tehtäväkirja

María del Carmen Martínez Carrillo Paula Hannikainen Kaija Kaasinen Anne Niemi COMETA 1. Alaluokkien pitkän espanjan tehtäväkirja María del Carmen Martínez Carrillo Paula Hannikainen Kaija Kaasinen nne Niemi COMET 1 laluokkien pitkän espanjan tehtäväkirja Libro de actividades OPETUSHLLITUS Sisällys Kielioppi Ääntäminen sivu 1. HOL!

Lisätiedot

Noora Anttila María del Carmen Martínez Carrillo Kaija Kaasinen Anne Niemi COMETA 2. Alaluokkien pitkän espanjan tehtäväkirja. Libro de actividades

Noora Anttila María del Carmen Martínez Carrillo Kaija Kaasinen Anne Niemi COMETA 2. Alaluokkien pitkän espanjan tehtäväkirja. Libro de actividades Noora Anttila María del Carmen Martínez Carrillo Kaija Kaasinen Anne Niemi COMETA 2 Alaluokkien pitkän espanjan tehtäväkirja Libro de actividades OPETUSHALLITUS Sisällys Kielioppi Sanasto sivu 1. PLANES

Lisätiedot

COMETA 1 Alaluokkien pitkän espanjan tehtäväkirja

COMETA 1 Alaluokkien pitkän espanjan tehtäväkirja Kaija Kaasinen Kimmo Kontturi María del Carmen Martínez Carrillo Katja Ojasto COMET 1 laluokkien pitkän espanjan tehtäväkirja Libro de actividades OPETUSHLLITUS Sisällys Kielioppi Ääntäminen sivu 1. HOL!

Lisätiedot

1b. Täydennä vihjeen mukaan. Muista myös artikkeli, jos se on tarpeen. / 9

1b. Täydennä vihjeen mukaan. Muista myös artikkeli, jos se on tarpeen. / 9 1 LIIKE-ESPANJAN PERUSTEET 1 JA 2 2.9.2015 65A00010 / Pasi Puranen NIMI: OPISKELIJANUMERO: Puntos /150 129-150 5 105-128 4 90-104 3 75-89 2 60-74 1 1a. Täydennä vihjeen mukaan. Muista myös artikkeli, jos

Lisätiedot

Hola! Me llamo María. Soy mejicana. Tengo quince años y vivo en la Ciudad de Méjico. Me gusta mucho la música. También me gusta bailar.

Hola! Me llamo María. Soy mejicana. Tengo quince años y vivo en la Ciudad de Méjico. Me gusta mucho la música. También me gusta bailar. Capítulo CINCO MI FAMILIA Tässä kappaleessa opit: perheenjäsenten nimityksiä kertomaan perheestäsi espanjaksi tener eli omistaa-verbin persoonapronominien possessiivieli omistusmuodot Hola! Me llamo María.

Lisätiedot

COMETA 2 Alaluokkien pitkän espanjan tekstikirja

COMETA 2 Alaluokkien pitkän espanjan tekstikirja Kaija Kaasinen Kimmo Kontturi María del Carmen Martínez Carrillo Anne Niemi COMETA 2 Alaluokkien pitkän espanjan tekstikirja Libro de texto OPETUSHALLITUS Tässä opit Sanasto Kielioppi Kulttuuritietoa sivu

Lisätiedot

Esipuhe. Espoossa tammikuussa 2002. Tekijä. Esipuhe 3

Esipuhe. Espoossa tammikuussa 2002. Tekijä. Esipuhe 3 Esipuhe Tämä Espanjan kielioppi on tarkoitettu espanjan kielen opiskelijoille, opettajille, kääntäjille ja kaikille, jotka tarvitsevat espanjan kielen suullista tai kirjallista taitoa. Pyrkimyksenä on

Lisätiedot

HEDELMÄKAUPASSA. El plátano es amarillo. Hola! Buenos días.

HEDELMÄKAUPASSA. El plátano es amarillo. Hola! Buenos días. HEDELMÄKAUPASSA 1. Yhdistä osat ja muodosta hedelmien nimiä. Valitse osa molemmista ryhmistä. man fre ci me li co melo cere albari plá san pi pe na manda u co rina za coque ña día sa va ra tano cotón lón

Lisätiedot

MATTI MÄKINEN. icioro! on esponjon peruskielioppi, joko keskittyy tavallisissa kielenkäyttötilanteissa

MATTI MÄKINEN. icioro! on esponjon peruskielioppi, joko keskittyy tavallisissa kielenkäyttötilanteissa MATTI MÄKINEN icioro! on esponjon peruskielioppi, joko keskittyy tavallisissa kielenkäyttötilanteissa esiintyviin rakenteisiin. Se esittää rakenteiden käytöstä selkeät säännöt jo esimerkkilouseet. Kieliopin

Lisätiedot

A2- espanja. Yleiset tavoitteet vuosiluokille 4. - 9. 4. luokan keskeiset tavoitteet

A2- espanja. Yleiset tavoitteet vuosiluokille 4. - 9. 4. luokan keskeiset tavoitteet A2- espanja Yleiset tavoitteet vuosiluokille 4. - 9. 4. luokan keskeiset tavoitteet - innostuu kokeilemaan ja kuuntelemaan espanjan kieltä - oppii käyttämään tavallisimpia omaan elämään liittyviä sanoja

Lisätiedot

Capítulo DOS. monikon muodostamisen yhdyssanojen muodostuksen hieman adjektiivien taivutusta numerot 11-100

Capítulo DOS. monikon muodostamisen yhdyssanojen muodostuksen hieman adjektiivien taivutusta numerot 11-100 Capítulo DOS EN UNA CAFETERÍA Tässä kappaleessa opit: tilaamaan kahvilassa epämääräisen artikkelin un ja una määräiset artikkelit el ja la monikon muodostamisen yhdyssanojen muodostuksen hieman adjektiivien

Lisätiedot

Kaija Kaasinen Kimmo Kontturi María del Carmen Martínez Carrillo COMETA 1. Alaluokkien pitkän espanjan oppimateriaalin opettajan opas

Kaija Kaasinen Kimmo Kontturi María del Carmen Martínez Carrillo COMETA 1. Alaluokkien pitkän espanjan oppimateriaalin opettajan opas Kaija Kaasinen Kimmo Kontturi María del Carmen Martínez Carrillo COMETA 1 Alaluokkien pitkän espanjan oppimateriaalin opettajan opas Esipuhe Cometa 1 on tarkoitettu alaluokkien espanjan oppimateriaaliksi.

Lisätiedot

Kaija Kaasinen Kimmo Kontturi María del Carmen Martínez Carrillo COMETA 1. Alaluokkien pitkän espanjan oppimateriaalin opettajan opas

Kaija Kaasinen Kimmo Kontturi María del Carmen Martínez Carrillo COMETA 1. Alaluokkien pitkän espanjan oppimateriaalin opettajan opas Kaija Kaasinen Kimmo Kontturi María del Carmen Martínez Carrillo COMETA 1 Alaluokkien pitkän espanjan oppimateriaalin opettajan opas Opetushallitus 2011 ISBN 978-952-13-4949-2 (pdf) Tekijät ja Opetushallitus

Lisätiedot

ESPAÑOL PRUEBA DE COMPRENSIÓN ORAL LYHYT OPPIMÄÄRÄ KORT LÄROKURS 11.2.2009 YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA STUDENTEXAMENSNÄMNDEN

ESPAÑOL PRUEBA DE COMPRENSIÓN ORAL LYHYT OPPIMÄÄRÄ KORT LÄROKURS 11.2.2009 YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA STUDENTEXAMENSNÄMNDEN ESPAÑOL PRUEBA DE COMPRENSIÓN ORAL LYHYT OPPIMÄÄRÄ KORT LÄROKURS 11.2.2009 YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA STUDENTEXAMENSNÄMNDEN Escuche atentamente la grabación. Elija para cada pregunta (1 25) la variante

Lisätiedot

El desayuno Habla! Kerro, mitä tuntemasi kirjan henkilöt voisivat kukin syödä aamiaiseksi. Habla! Kysy pariltasi, mitä hän syö yleensä aamupalaksi.

El desayuno Habla! Kerro, mitä tuntemasi kirjan henkilöt voisivat kukin syödä aamiaiseksi. Habla! Kysy pariltasi, mitä hän syö yleensä aamupalaksi. 54 3 Lección tres TäSSä KAPPALEESSA OPIT pyytämään asioita aamiaispöydässä kuvailemaan asioita. Al escenario El desayuno el zumo de naranja los cereales el té la tostada con jamón serrano el yogur la fruta

Lisätiedot

EVÄSRETKELLÄ. 1. Lue teksti ja vastaa kysymyksiin espanjaksi. 2. Etsi tekstistä, kuinka espanjaksi sanotaan seuraavat asiat.

EVÄSRETKELLÄ. 1. Lue teksti ja vastaa kysymyksiin espanjaksi. 2. Etsi tekstistä, kuinka espanjaksi sanotaan seuraavat asiat. EVÄSRETKELLÄ 1. Lue teksti ja vastaa kysymyksiin espanjaksi. Es sábado por la mañana en Madrid. Hace muy buen tiempo porque es primavera. Guadalupe Quintana quiere hacer un picnic en el parque de El Retiro

Lisätiedot

Fin de semana en Barcelona LECCIÓN KAPPALEESSA 1 OPIT JA KERTAAT

Fin de semana en Barcelona LECCIÓN KAPPALEESSA 1 OPIT JA KERTAAT KAPPALEESSA 1 OPIT liikkumaan suurkaupungissa mielipiteen ilmaisuja lisää adjektiivien käytöstä indefiniittipronomineja JA KERTAAT perfektin säännölliset muodot. LECCIÓN 1 Fin de semana en Barcelona PARA

Lisätiedot

Cometa 1. Harjoitusten vastaukset - La clave de los ejercicios

Cometa 1. Harjoitusten vastaukset - La clave de los ejercicios O P E T U S H A L L I T U S Cometa 1 Oppimateriaali perusopetuksen alaluokkien pitkän espanjan kielen (A1 ja A2) lukijoille Harjoitusten vastaukset - La clave de los ejercicios Linkki Sivunro Unidad 1

Lisätiedot

Sisällys. 8 Prepositiot...196. 9 Lukusanat... 215 9.1 Perusluvut... 215 9.2 Järjestysluvut... 221. Liitteet Verbitaulukot... 226 Paritehtävät...

Sisällys. 8 Prepositiot...196. 9 Lukusanat... 215 9.1 Perusluvut... 215 9.2 Järjestysluvut... 221. Liitteet Verbitaulukot... 226 Paritehtävät... 4 Sisällys 1 Ääntäminen ja oikeinkirjoitus............... 5 1.1 Kirjaimet................................. 5 1.2 Suomesta poikkeavat äänteet...6 1.3 Painotus ja aksenttimerkin käyttö.......... 10 1.4 Tavujako

Lisätiedot

Es P erfecto! panjaa aikuisille

Es P erfecto! panjaa aikuisille Perfecto! Espanjaa aikuisille 2 ISBN 978-951-792-858-8 2017 Tommi Ingalsuo, Annukka Mack ja Finn Lectura 1. painos Valokuvat Kuvalähteet lueteltu sivulla 241. Kannen kuva Borzywoj Dreamstime Ulkoasu, kansi

Lisätiedot

Es P erfecto! panjaa aikuisille

Es P erfecto! panjaa aikuisille Perfecto! Espanjaa aikuisille 2 ISBN 978-95-792-858-8 207 Tommi Ingalsuo, Annukka Mack ja Finn Lectura. painos Valokuvat Kuvalähteet lueteltu sivulla 237. Kannen kuva Borzywoj Dreamstime Kansi ja taitto

Lisätiedot

Mun perhe. - Ei, mä en oo naimisissa. - Joo, mulla on kaksi lasta. - Ei, mulla ei oo lapsia. Mulla on Mulla ei oo. Mulla on kaksi lasta

Mun perhe. - Ei, mä en oo naimisissa. - Joo, mulla on kaksi lasta. - Ei, mulla ei oo lapsia. Mulla on Mulla ei oo. Mulla on kaksi lasta 1 Mun perhe Sanasto suomi äidinkieli Kirjoita sanat kuvaan. perhe vaimo mies lapsi tyttö poika vauva äiti isä vanhemmat sisko veli vaimo Ootko sä naimisissa? - Joo, mä oon naimisissa. - Ei, mä en oo naimisissa.

Lisätiedot

bab.la Sanontoja: Yksityinen kirjeenvaihto Onnentoivotukset espanja-suomi

bab.la Sanontoja: Yksityinen kirjeenvaihto Onnentoivotukset espanja-suomi Onnentoivotukset : Avioliitto Felicitaciones. Les deseamos a ambos toda la felicidad del mundo. Onnittelut! Toivomme teille molemmille kaikkea onnea maailmassa. Vastavihityn Felicitaciones y los mejores

Lisätiedot

COMETA 1 Alaluokkien pitkän espanjan tekstikirja

COMETA 1 Alaluokkien pitkän espanjan tekstikirja Kaija Kaasinen Kimmo Kontturi María del Carmen Martínez Carrillo Katja Ojasto COMET 1 laluokkien pitkän espanjan tekstikirja Libro de texto OPETUSHLLITUS ienvenidos a estudiar español! Opetushallitus ja

Lisätiedot

Kaija Kaasinen Kimmo Kontturi María del Carmen Martínez Carrillo Anne Niemi COMETA 2. Alaluokkien pitkän espanjan oppimateriaalin opettajan opas

Kaija Kaasinen Kimmo Kontturi María del Carmen Martínez Carrillo Anne Niemi COMETA 2. Alaluokkien pitkän espanjan oppimateriaalin opettajan opas Kaija Kaasinen Kimmo Kontturi María del Carmen Martínez Carrillo Anne Niemi COMETA 2 Alaluokkien pitkän espanjan oppimateriaalin opettajan opas Opetushallitus 2013 ISBN 978-952-13-5573-8 (pdf) Tekijät

Lisätiedot

Matkustaminen Yleistä

Matkustaminen Yleistä - Olennaiset Voisitko auttaa minua? Avun pyytäminen Puhutko englantia? Tiedustelu henkilöltä puhuuko hän englantia Podría ayudarme? Habla inglés? Puhutteko _[kieltä]_? Tiedustelu henkilöltä puhuuko hän

Lisätiedot

bab.la Frases: Personal Buenos deseos Español-Finlandés

bab.la Frases: Personal Buenos deseos Español-Finlandés Buenos deseos : Matrimonio Felicitaciones. Les deseamos a ambos toda la felicidad del mundo. Onnittelut! Toivomme teille molemmille kaikkea onnea maailmassa. Se usa al felicitar a una pareja de recién

Lisätiedot

Español uno Unidades 13-16

Español uno Unidades 13-16 Español 3A 98.2031 Español uno Unidades 13-16 Carmen Rodellas Qué hiciste el fin de semana? El pintor de Málaga Miguel de Cervantes y Don Quijote Cómo se vivía antes? Indice Repaso... 4 Unidad 13 Qué hiciste

Lisätiedot

ESPAÑOL PRUEBA DE COMPRENSIÓN ORAL LYHYT OPPIMÄÄRÄ KORT LÄROKURS 17.2.2010 YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA STUDENTEXAMENSNÄMNDEN

ESPAÑOL PRUEBA DE COMPRENSIÓN ORAL LYHYT OPPIMÄÄRÄ KORT LÄROKURS 17.2.2010 YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA STUDENTEXAMENSNÄMNDEN ESPAÑOL PRUEBA DE COMPRENSIÓN ORAL LYHYT OPPIMÄÄRÄ KORT LÄROKURS 17.2.2010 YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA STUDENTEXAMENSNÄMNDEN Escuche atentamente la grabación. Elija para cada pregunta (1 25) la variante

Lisätiedot

Español Uno: harjoitusten vastaukset

Español Uno: harjoitusten vastaukset Español Uno: harjoitusten vastaukset Kimmo Kontturi Marjaana Kuokkanen- Kekki Katri Palmujoki ISBN 978-951- 792-996- 7 1 ESPAÑOL UNO 13., UUDISTETTU PAINOS Harjoitusten vastaukset La clave de los ejercicios

Lisätiedot

9. A1-espanja. Yleiset tavoitteet 1.-2. luokille

9. A1-espanja. Yleiset tavoitteet 1.-2. luokille 9. A1-espanja A-espanjan vieraana kielenä 1. luokalla aloittavat oppilaat valitaan opetukseen soveltuvuuskokeella. Kolmannelta luokalta alkaa toinen A-kieli, joka on englanti. Yleiset tavoitteet 1.-2.

Lisätiedot

Lección 1. Al escenario. A mal tiempo buena cara! Qué tiempo hace? Lección uno

Lección 1. Al escenario. A mal tiempo buena cara! Qué tiempo hace? Lección uno Lección uno 8 Lección 1 Tässä kappaleessa opit keskustelemaan säästä keskustelemaan urheilusta kertomaan harrastuksistasi ja mieltymyksistäsi. Al escenario A mal tiempo buena cara! 1a Escucha! Kuuntele

Lisätiedot

Matkustaminen Liikkuminen

Matkustaminen Liikkuminen - Sijainti Estoy perdido. Et tiedä missä olet. Me puede mostrar su ubicación en el mapa? Tietyn sijainnin kysymistä kartalta En dónde puedo encontrar? Tietyn rakennuksen / n sijainnin tiedustelu... el

Lisätiedot

SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: Ei, en auta. Ei, minä olen surullinen.

SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: Ei, en auta. Ei, minä olen surullinen. SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: 1. -ko/-kö -kysymys; vastaus alkaa aina kyllä- tai ei-sanalla esim. Asutko sinä Lahdessa? Autatko sinä minua? Oletko sinä iloinen? Kyllä, minä asun. (positiivinen)

Lisätiedot

MAAHANMUUTTAJIEN ÄIDINKIELI ESPANJAN KIELEN OPETUKSEN SUUNNITELMA 2006

MAAHANMUUTTAJIEN ÄIDINKIELI ESPANJAN KIELEN OPETUKSEN SUUNNITELMA 2006 MAAHANMUUTTAJIEN ÄIDINKIELI ESPANJAN KIELEN OPETUKSEN SUUNNITELMA 2006 ESPANJAN KIELEN OPETUKSEN SUUNNITELMA Opetuksen lähtökohdat Maahanmuuttajien äidinkielen opetuksella tuetaan oppilaan ajattelun ja

Lisätiedot

Español 4A Nuevo Avance 3 Unidades 0-3. Carmen Rodellas

Español 4A Nuevo Avance 3 Unidades 0-3. Carmen Rodellas Español 4A 98.2041 Nuevo Avance 3 Unidades 0-3 Carmen Rodellas 1 Unidad 1 3 Diálogos... 7 Gramática... 7 Ejercicios extras... 11 Comprensión oral... Virhe. Kirjanmerkkiä ei ole määritetty. Comprensión

Lisätiedot

OPS OPPIMISTAVOITTEET JA OPETUKSEN KESKEISET SISÄLLÖT TOINEN KOTIMAINEN KIELI

OPS OPPIMISTAVOITTEET JA OPETUKSEN KESKEISET SISÄLLÖT TOINEN KOTIMAINEN KIELI OPS OPPIMISTAVOITTEET JA OPETUKSEN KESKEISET SISÄLLÖT TOINEN KOTIMAINEN KIELI 2013 2014 TOINEN KOTIMAINEN KIELI B-KIELI Ruotsi B-kielenä Tavoitteet Kieli Oppilas osaa kommunikoida ruotsiksi tavallisissa

Lisätiedot

RANSKA Perusopetuksen vuosiluokilla 7-9 alkanut oppimäärä (B2) Valtakunnalliset syventävät kurssit, B2

RANSKA Perusopetuksen vuosiluokilla 7-9 alkanut oppimäärä (B2) Valtakunnalliset syventävät kurssit, B2 RANSKA Perusopetuksen vuosiluokilla 7-9 alkanut oppimäärä (B2) Valtakunnalliset syventävät kurssit, B2 RAB21 Vapaa-aika ja harrastukset Aihepiirit ja tilanteet liittyvät nuorten jokapäiväiseen elämään,

Lisätiedot

Yksityinen kirjeenvaihto Yksityiskirje

Yksityinen kirjeenvaihto Yksityiskirje - Osoite Colonia Polanco C.P. 12560 México, D.F. Osoitteen ulkomuoto Suomessa: kadun nimi + katunumero postiosoite + kaupungin nimi maa. Colonia Polanco C.P. 12560 México, D.F. 12560 Madrid (Madrid) 12560

Lisätiedot

Cometa 2 Oppimateriaali perusopetuksen alaluokkien pitkän espanjan kielen (A1 ja A2) lukijoille

Cometa 2 Oppimateriaali perusopetuksen alaluokkien pitkän espanjan kielen (A1 ja A2) lukijoille 1 O P E T U S H A L L I T U S Cometa 2 Oppimateriaali perusopetuksen alaluokkien pitkän espanjan kielen (A1 ja A2) lukijoille Tehtäväkirjan harjoitusten vastaukset - La clave de los ejercicios UNIDAD 1

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

9.2.3. Englanti. 3. luokan keskeiset tavoitteet

9.2.3. Englanti. 3. luokan keskeiset tavoitteet 9.2.3. Englanti Koulussamme aloitetaan A1 kielen (englanti) opiskelu kolmannelta luokalta. Jos oppilas on valinnut omassa koulussaan jonkin toisen kielen, opiskelu tapahtuu oman koulun opetussuunnitelman

Lisätiedot

Objekti. Objekti on lauseen toinen perustava nominaalijäsen (transitiiviverbin toinen täydennys), toinen perusfunktio, joka NP:lla voi olla:

Objekti. Objekti on lauseen toinen perustava nominaalijäsen (transitiiviverbin toinen täydennys), toinen perusfunktio, joka NP:lla voi olla: Objekti Objekti on lauseen toinen perustava nominaalijäsen (transitiiviverbin toinen täydennys), toinen perusfunktio, joka NP:lla voi olla: Minä näen sinut. Verbiin liittyvistä nominaalilausekkeista (NP)

Lisätiedot

Eiran aikuislukiossa voi toisena kotimaisena kielenä opiskella ruotsia. Opiskelija valitsee joko pitkän tai keskipitkän oppimäärän.

Eiran aikuislukiossa voi toisena kotimaisena kielenä opiskella ruotsia. Opiskelija valitsee joko pitkän tai keskipitkän oppimäärän. Toinen kotimainen kieli TOINEN KOTIMAINEN KIELI Eiran aikuislukiossa voi toisena kotimaisena kielenä opiskella ruotsia. Opiskelija valitsee joko pitkän tai keskipitkän oppimäärän. RUOTSI (RUA) RUA1 ARKIELÄMÄÄ

Lisätiedot

Kielioppi Harjoituskirja - englanti 3 - harjoituslista

Kielioppi Harjoituskirja - englanti 3 - harjoituslista Kielioppi Harjoituskirja - englanti 3 - harjoituslista Päätaso Alataso Harjoituksen nimi Tyyppi Taso 1 Verbit I Be, have, do, can 1 Am, is, are, have, has, can Järjestys A 2 Am, is, are, have, has, can,

Lisätiedot

9.2.3.X A2-espanja KESKEISET SISÄLLÖT. 4. luokan keskeiset tavoitteet. Kielitaito

9.2.3.X A2-espanja KESKEISET SISÄLLÖT. 4. luokan keskeiset tavoitteet. Kielitaito 9.2.3.X A2-espanja Yleiset tavoitteet vuosiluokille 4.-6. oppii viestimään espanjaksi konkreettisissa ja itselleen läheisissä tilanteissa aluksi pääsääntöisesti suullisesti ja vähitellen kirjallista viestintää

Lisätiedot

AIKAMUODOT. Perfekti

AIKAMUODOT. Perfekti AIKAMUODOT Perfekti ???! YLEISPERFEKTI Puhumme menneisyydestä YLEISESTI, mutta emme tiedä tarkasti, milloin se tapahtui Tiesitkö, että Marja on asunut Turussa? Minä olen käynyt usein Kemissä. Naapurit

Lisätiedot

Adjektiivit. Yleistä ja taivutus. Adjektiivi + substantiivi. Vertailumuodot

Adjektiivit. Yleistä ja taivutus. Adjektiivi + substantiivi. Vertailumuodot Adjektiivit Yleistä ja taivutus -> Bok ett -> Rakenteet -> Adjektiivit -> Tavallisia adjektiiveja Och: -> Bok tre -> Rakenteet -> Adjektiivi-palapeli http://www2.edu.fi/etalukio/psykka_ruotsi/index.php?cmscid=327&oid=488&subid=488

Lisätiedot

Maahanmuutto Opiskelu

Maahanmuutto Opiskelu - Yliopisto Me gustaría matricularme en la universidad. Kerrot, että haluat hakea yliopistoon Me gustaría matricularme en la universidad. Me quiero matricular. Kerrot, että haluat hakea johonkin tutkinto-ohjelmaan

Lisätiedot

Lukuvuosisuunnitelma 6. luokan espanja (2012-2013) Jakso Teema Tavoite Kirjan kpl Muu materiaali Arviointi

Lukuvuosisuunnitelma 6. luokan espanja (2012-2013) Jakso Teema Tavoite Kirjan kpl Muu materiaali Arviointi Lukuvuosisuunnitelma 6. luokan espanja (2012-2013) Jakso Teema Tavoite Kirjan kpl Muu materiaali Arviointi Elokuu Espanjankielinen maailma Saada tietoa espanjankielestä, numerot 1-10, aakkoset Kpl 1 Laulu:

Lisätiedot

Lección 4. Al escenario. 1a Investiga! Merkitse listaan viisi hyvinvointiasi edistävää asiaa.

Lección 4. Al escenario. 1a Investiga! Merkitse listaan viisi hyvinvointiasi edistävää asiaa. Lección 4 Tässä kappaleessa opit keskustelemaan elämäntavoista harjoittelet tarinan kertomista menneisyydessä. Al escenario 1a Investiga! Merkitse listaan viisi hyvinvointiasi edistävää asiaa. descansar

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Comunicación corporativa 1b Primavera 2016 Lección 4

Comunicación corporativa 1b Primavera 2016 Lección 4 Comunicación corporativa 1b Primavera 2016 Lección 4 Carlos Armando Mendoza Objetivos de la lección Usar el pasivo Conocer que son las oposiciones Hablar de ecoviajes en destinos turísticos de España y

Lisätiedot

MAAHANMUUTTAJIEN ÄIDINKIELI ESPANJAN KIELEN OPETUKSEN SUUNNITELMA

MAAHANMUUTTAJIEN ÄIDINKIELI ESPANJAN KIELEN OPETUKSEN SUUNNITELMA MAAHANMUUTTAJIEN ÄIDINKIELI ESPANJAN KIELEN OPETUKSEN SUUNNITELMA 2005 1 Espanjan kielen opetuksen suunnitelma Opetuksen lähtökohdat Maahanmuuttajien äidinkielen opetuksella tuetaan oppilaan ajattelun

Lisätiedot

Työssäoppimassa Espanjassa!

Työssäoppimassa Espanjassa! Työssäoppimassa Espanjassa! Pauliina Sääskilahti & Jenna Laitila MA11 Olimme Espanjassa, Fuengirolassa työssäoppimassa viisi viikkoa 9.11-17.12 Ammattiopisto ARTEMAN kautta. Olimme harjoittelussa Cafe

Lisätiedot

Empatiaosamäärä. Nimi: ********************************************************************************

Empatiaosamäärä. Nimi: ******************************************************************************** Empatiaosamäärä EQ Nimi: ******************************************************************************** Luen jokainen väite huolellisesti ja arvioi, miten voimakkaasti olet tai eri sen kanssa. 1. Huomaan

Lisätiedot

Suomen kielioppi: Harjoitukset - Harjoituslista. Aakkoset ja äänteet

Suomen kielioppi: Harjoitukset - Harjoituslista. Aakkoset ja äänteet Suomen kielioppi: Harjoitukset - Harjoituslista Sivu 1 / 13 Suomen kielioppi: Harjoitukset - Harjoituslista Kolmannen sarakkeen merkit ilmaisevat harjoituksen vaikeustasoa seuraavasti: A = alkeet, K =

Lisätiedot

AAC LANGUAGE TRAINING TASOTESTI ESPANJA

AAC LANGUAGE TRAINING TASOTESTI ESPANJA AAC LANGUAGE TRAINING TASOTESTI ESPANJA Palautusosoite: Kauppaneuvoksentie 8 Kornetintie 2 A Itämerentori 2 Puistokatu 21 Puijonkatu 24 A 00200 Helsinki 00380 Helsinki 00180 Helsinki 40200 Jyväskylä 70100

Lisätiedot

Matkustaminen Majoittuminen

Matkustaminen Majoittuminen - Majoituspaikan löytäminen En dónde puedo encontrar? Mistä löytäisin? Ohjeiden kysyminen majoituspaikan löytämiseksi... una habitación para rentar?...vuokrahuoneen?... un hostal?...hostellin?... un hotel?...hotellin?...

Lisätiedot

ESPAÑOL PRUEBA DE COMPRENSIÓN ORAL LYHYT OPPIMÄÄRÄ KORT LÄROKURS YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA STUDENTEXAMENSNÄMNDEN

ESPAÑOL PRUEBA DE COMPRENSIÓN ORAL LYHYT OPPIMÄÄRÄ KORT LÄROKURS YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA STUDENTEXAMENSNÄMNDEN ESPAÑOL PRUEBA DE COMPRENSIÓN ORAL LYHYT OPPIMÄÄRÄ KORT LÄROKURS 9.9.2015 YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA STUDENTEXAMENSNÄMNDEN Escuche atentamente la grabación. Elija para cada pregunta (1 24) la variante

Lisätiedot

Matkustaminen Majoittuminen

Matkustaminen Majoittuminen - Majoituspaikan löytäminen Mistä löytäisin? En dónde puedo encontrar? Ohjeiden kysyminen majoituspaikan löytämiseksi...vuokrahuoneen?...hostellin?...hotellin?...b&b:n?...leirintäalueen? Minkä hintainen

Lisätiedot

MAAHANMUUTTAJIEN ÄIDINKIELI ESPANJAN KIELEN OPETUSSUUNNITELMA

MAAHANMUUTTAJIEN ÄIDINKIELI ESPANJAN KIELEN OPETUSSUUNNITELMA MAAHANMUUTTAJIEN ÄIDINKIELI ESPANJAN KIELEN OPETUSSUUNNITELMA Opetuksen lähtökohdat Maahanmuuttajien äidinkielen opetuksella tuetaan oppilaan ajattelun ja kielenkäyttötaitojen, itseilmaisun ja viestinnän

Lisätiedot

VERBIN AIKAMUODOT. Aikamuotoja on neljä: Preesens Imperfekti Perfekti Pluskvamperfekti. Verbi ilmaisee tekijän. Kuka tekee? Ketkä tekevät?

VERBIN AIKAMUODOT. Aikamuotoja on neljä: Preesens Imperfekti Perfekti Pluskvamperfekti. Verbi ilmaisee tekijän. Kuka tekee? Ketkä tekevät? Harri Laitinen VERBIN AIKAMUODOT Verbi ilmaisee tekijän. Kuka tekee? Ketkä tekevät? Verbi ilmaisee myös aikaa. Milloin jokin tekeminen tapahtuu? Aikamuotoja on neljä: Preesens Imperfekti Perfekti Pluskvamperfekti

Lisätiedot

Kenguru 2016 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) Ratkaisut

Kenguru 2016 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) Ratkaisut sivu 1 / 11 TEHTÄVÄ 1 2 3 4 5 6 VASTAUS E B C D D A TEHTÄVÄ 7 8 9 10 11 12 VASTAUS E C D C E C TEHTÄVÄ 13 14 15 16 17 18 VASTAUS A B E E B A sivu 2 / 11 3 pistettä 1. Anni, Bert, Camilla, David ja Eemeli

Lisätiedot

Odpowiedzi do ćwiczeń

Odpowiedzi do ćwiczeń Odpowiedzi do ćwiczeń Lekcja 1 1. c 2. b 3. d 4. a 5. c Lekcja 2 1. ruotsia 2. Norja 3. tanskalainen 4. venäjää 5. virolainen 6. englantia 7. Saksa 8. kiina 9. espanjaa 10. Suomi 11. puolalainen 12. englanti

Lisätiedot

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää.

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. 2. NUMERO (EI 1) + PARTITIIVI o Minulla on kaksi autoa. o Kadulla seisoo

Lisätiedot

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia 1 Mun perhe suomi äidinkieli suomi äidinkieli perhe äiti _ vaimo isä _ mies vanhemmat lapsi isoäiti tyttö isoisä poika isovanhemmat vauva sisko tyttöystävä poikaystävä veli Ootko sä naimisissa? * Joo,

Lisätiedot

Aakkoset Aa Ii Uu Ss Nn Ee Oo Ll Rr Mm Tt Ää Pp Kk Jj Vv Hh Yy Öö Dd Gg Bb Ff Cc Ww Xx Zz Qq Åå Numerot 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Kuka on...? (adjektiivit) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Kenellä on...? (omistaminen)

Lisätiedot

Molemmille yhteistä asiaa tulee kerralla enemmän opeteltavaa on huomattavasti enemmän kuin englannissa

Molemmille yhteistä asiaa tulee kerralla enemmän opeteltavaa on huomattavasti enemmän kuin englannissa Molemmille yhteistä alkavat Espoossa 4. luokalta 2 oppituntia viikossa etenemisvauhti on kappaleittain laskettuna hitaampaa kuin englannissa, mutta asiaa tulee kerralla enemmän sanat taipuvat, joten opeteltavaa

Lisätiedot

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/31. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/31. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 3/31

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/31. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/31. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 3/31 KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/31 Tervetuloa täyttämään kysely! Koulutunnus: Oppilaiden tilannekartoitussalasana: Kirjaudu kyselyyn KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/31 Kukaan

Lisätiedot

Hakemus Työhakemus. Työhakemus - Aloitus. Virallinen, vastaanottaja mies, nimi tuntematon. Virallinen, vastaanottaja nainen, nimi tuntematon

Hakemus Työhakemus. Työhakemus - Aloitus. Virallinen, vastaanottaja mies, nimi tuntematon. Virallinen, vastaanottaja nainen, nimi tuntematon - Aloitus Distinguido Señor: Virallinen, vastaanottaja mies, nimi tuntematon Distinguida Señora: Virallinen, vastaanottaja nainen, nimi tuntematon Distinguido Señor: Distinguida Señora: Distinguidos Señores:

Lisätiedot

lauseiden rakenne: suomessa vapaa sanajärjestys substantiivilausekkeen osien järjestys on kuitenkin yleensä täysin kiinteä ja määrätty

lauseiden rakenne: suomessa vapaa sanajärjestys substantiivilausekkeen osien järjestys on kuitenkin yleensä täysin kiinteä ja määrätty Lausekkeiden rakenteesta (osa 1) Konstituenttirakenne ja lausekkeet lauseiden rakenne: suomessa vapaa sanajärjestys substantiivilausekkeen osien järjestys on kuitenkin yleensä täysin kiinteä ja määrätty

Lisätiedot

Matkustaminen Yleistä

Matkustaminen Yleistä - Olennaiset Can you help me, please? Avun pyytäminen Do you speak English? Tiedustelu henkilöltä puhuuko hän englantia Podría ayudarme? Habla inglés? Do you speak _[language]_? Tiedustelu henkilöltä puhuuko

Lisätiedot

ABT 2000kg Haarukkavaunun käyttöohje

ABT 2000kg Haarukkavaunun käyttöohje ABT 2000kg Haarukkavaunun käyttöohje HUOM! Käyttäjän tulee lukea käyttöohje ennen käytön aloittamista. 1. YLEISKUVAUS Kapasiteetti Max. haarukoiden korkeus Min. haarukoiden korkeus Haarukoiden pituus Vaunun

Lisätiedot

Finnish For Beginners

Finnish For Beginners Finnish For Beginners Vocabulary SUOMI ENGLANTI ESPANJA 50 vuotta vanhoja 50 years old 50 años (de edad) Aakoset Alphabet Abecedario Aamulla In the morning Por la mañana Äidinkieli Mother tongue Lengua

Lisätiedot

Kielioppi Harjoituskirja - suomi 3 - harjoituslista

Kielioppi Harjoituskirja - suomi 3 - harjoituslista Kielioppi Harjoituskirja - suomi 3 - harjoituslista Päätaso Alataso Harjoituksen nimi Tyyppi Taso 1 Aakkoset ja äänteet Aakkoset 1 Aakkosjärjestys 1 Aukko A 2 Aakkosjärjestys 2 Aukko A 3 Aakkosjärjestys

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

Hei, mitä täällä tapahtuu? Äiti? Eipäs kun opettaja. Kuka näistä asioista päättää? Ei, vaan kansanedustajat! Eduskuntatiedotus 2012

Hei, mitä täällä tapahtuu? Äiti? Eipäs kun opettaja. Kuka näistä asioista päättää? Ei, vaan kansanedustajat! Eduskuntatiedotus 2012 S U O M E K S I Hei, mitä täällä tapahtuu? Äiti? Eipäs kun opettaja. Kuka näistä asioista päättää? JULKAISIJA Eduskuntatiedotus 2012 Ei, vaan kansanedustajat! Taitto ja kuvitukset Hanna Lahti / Huomen

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

ISBN 978-951-792-712-3. Finn Lectura. Kustantaja Finn Lectura, 2015 www.finnlectura.fi

ISBN 978-951-792-712-3. Finn Lectura. Kustantaja Finn Lectura, 2015 www.finnlectura.fi ISBN 978-951-792-712-3 Copyright Heidi Mäkäläinen Finn Lectura Kustantaja Finn Lectura, 2015 www.finnlectura.fi Tämä teos on suojattu tekijänoikeuslailla (404/61). Tätä teosta ei saa valokopioida lainkaan.

Lisätiedot

5.5.2. Perusopetuksen vuosiluokilla 7-9 alkanut oppimäärä (B2), Saksa

5.5.2. Perusopetuksen vuosiluokilla 7-9 alkanut oppimäärä (B2), Saksa 5.5.2. Perusopetuksen vuosiluokilla 7-9 alkanut oppimäärä (B2), Saksa Itsenäinen suoritus Kurssia SAB9 ei voi suorittaa itsenäisesti. Kurssien suoritusjärjestys Numerojärjestys Syventävät kurssit 1. Vapaa-aika

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset:

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset: LAUSETREENEJÄ Kysymykset: Mikä - kuka - millainen? (perusmuoto) Mitkä ketkä millaiset? (t-monikko) Minkä kenen millaisen? (genetiivi) Milloin? Millainen? Minkävärinen? Minkämaalainen? Miten? Kenellä? Keneltä?

Lisätiedot

Kolme pientä opinto-ohjaajaa ja suuren suuri lukio

Kolme pientä opinto-ohjaajaa ja suuren suuri lukio Kolme pientä opinto-ohjaajaa ja suuren suuri lukio Järki päätti ottaa selvää, keitä koulussamme hiihtelevät ja opoiksi itseään kutsuvat ihmisolennot todellisuudessa oikein ovat ja mistä he tulevat. Opinto-ohjaajat

Lisätiedot

Kontrastiivinen kielitiede

Kontrastiivinen kielitiede Kontrastiivinen kielitiede Taina Hämäläinen 18.1.2010-07.5.2010 Humanistinen tiedekunta Kontrastiivinen kielitiede Lingüística contrastiva Tutkimuskohde Kahden tai useamman kielellisen järjestelmän kontrastointi

Lisätiedot

subjektin ellipsi: kahdesta samasta subjektista jälkimmäistä ei toisteta

subjektin ellipsi: kahdesta samasta subjektista jälkimmäistä ei toisteta Subjekti Kun subjektia ei olekaan Pronominin poisjättö lauseessa ei ole ilmisubjektia, mutta verbin ykkösargumentti on silti yksitulkintainen voidaan ajatella, että subjektina oleva pronomini on jätetty

Lisätiedot

KÄYTTÖ 1. Kenellä? ON/EI OLE Mitä? Ketä?

KÄYTTÖ 1. Kenellä? ON/EI OLE Mitä? Ketä? MONIKON PARTITIIVI KÄYTTÖ 1. Kenellä? ON/EI OLE Mitä? Ketä? Minulla on kirjoja. Hänellä on koiria. Minulla ei ole levyjä. Hänellä ei ole ystäviä. 2. Missä? Mistä? VERBI Mitä? Ketä? Mihin? (yksikkö) Pöydällä

Lisätiedot

Luku 12. Duaali, interrogatiivit, indefiniitit. 12.1. E-verbit. 12.2. Duaali

Luku 12. Duaali, interrogatiivit, indefiniitit. 12.1. E-verbit. 12.2. Duaali Luku 12 Duaali, interrogatiivit, indefiniitit 12.1. E-verbit Heikkojen e-verbien lisäksi babyloniassa on muutamia muita verbejä, joiden muodoissa a:n tilalla on e. Useimpien toisena tai kolmantena radikaalina

Lisätiedot

Oppikirjan äänitteet CD:llä tai verkossa, opettajan omat tiedostot, yo-kuuntelut. Lyhyitä puhe-, kuuntelu- ja rakenneharjoituksia.

Oppikirjan äänitteet CD:llä tai verkossa, opettajan omat tiedostot, yo-kuuntelut. Lyhyitä puhe-, kuuntelu- ja rakenneharjoituksia. Ranska, B3-kieli Tavoitteena on, että aikuisopiskelija saavuttaa B3-oppimäärän ranskan kielessä kielitaidon kuvausasteikon tasot seuraavasti: kuullun ymmärtäminen A2.1-A2.2 puhuminen A2.1 luetun ymmärtämien

Lisätiedot

7.3.3 Vieraat kielet. Tietostrategia ja opiskeluympäristö

7.3.3 Vieraat kielet. Tietostrategia ja opiskeluympäristö 7.3.3 Vieraat kielet Tietostrategia ja opiskeluympäristö Vieraiden kielten opetuksen tavoitteena on monipuolisten viestintätaitojen oppiminen sekä valmius kohdata erilaisia ihmisiä ja kulttuureja. Tähän

Lisätiedot