SAAREN KOULU, Rovaniemi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SAAREN KOULU, Rovaniemi"

Transkriptio

1 POHJOISEN POJAT Hanke pedagogisten ympäristöjen, toimintatapojen ja menetelmien kehittämiseksi koulussa menestymisen tueksi ja opiskelumotivaation kohottamiseksi SAAREN KOULU, Rovaniemi Kehittämistoiminnan taustaa Saaren koulu on ollut mukana useissa erilaisissa valtakunnallisissa ja kansainvälisissä kielten opetuksen kehittämishankkeissa luvulla raportoitiin vieraiden kielten heikkenevistä taidoista valtakunnallisesta ja paikallisesta panostuksesta huolimatta. Erityisesti huomioitiin poikien heikko motivaatio kielten opiskeluun, heikko koulumenestys ja Lapin alueellinen eriarvoisuus koulutuksen saavutettavuudessa luvun taitteen talouslama heikensi edelleen kielten opetuksen tilannetta kunnissa. Ratkaisuna ongelmaan alettiin kehittää etäopetusmallia, jossa erilaisten teknologian ja pedagogisten ratkaisujen avulla voitaisiin laajentaa kielten opetus koko kaupungin kouluverkkoon. Tietotekniikan ajateltiin olevan yksi mahdollisuus myös poikien motivoimiseksi kielten opiskeluun. Opetushallitus myönsi valtionavustuksen Saaren koululle virtuaalikoulun kehittämiseksi kielten opetuksessa vuonna Seuraavina vuosina Oph on tukenut kehittämistyötä oppimisympäristö ja kieltenkehittämisavustuksilla, joista viimeisin nk. Kielitivolihankeavustus myönnettiin vuosille ( Vuodesta 2010 Saaren koulu on ollut mukana TEKES:in OPTEK tutkimushankkeessa ja Saaren koulu yksi 12 hankekoulusta Arjen tietoyhteiskunta projektissa, jonka tavoitteena on tuottaa suosituksia ja helposti käyttöönotettavia toimintamalleja teknologian käyttöön arjen koulutyössä ( Kaikki kolme hanketta, Pohjoisen pojat, Kielitivoli ja Optek hanke nivoutuvat toisiinsa pyrkien tukemaan oppilaan mielekästä oppimista innovatiivisissa oppimisympäristöissä. Kehittämistoiminnan tavoitteet a) Koulukohtaiset pedagogiset tavoitteet Etäopetushankkeen tavoitteena on kehittää sellainen monimuotoinen verkko opetuksen malli kielten opiskeluun, jota voitaisiin hyödyntää kaikilla kouluasteilla, myös muissa oppiaineissa. Monimuotoisella verkko opetusmallilla voidaan ulottaa opetus sinne missä sitä tarvitaan, koulun tai oppilaan sijainnista huolimatta. Alueellisen tasa arvon ohella toteutuu myös muunlainen tasa arvo: opiskelu verkossa on monimuotoista ja tukee erilaisia oppijoita, tyttöjä ja poikia sekä liikuntarajoitteisia oppilaita. Tavoitteena on myös erilaisten tieto ja viestintäteknisten sovellusten hyödyntäminen opetuksessa sekä erityisesti alakouluun soveltuvien pedagogisten ratkaisujen löytäminen ja kehittäminen. Tavoitteena on löytää teknologiakäytänteitä eri luokkatasoille. b) Oppilaskohtaiset tavoitteet 1. Nykyisen oppimiskäsityksen mukaan oppilas itse on tärkeimmässä asemassa oppimisprosessissa. Opettajan tehtävä tiedonjakajana väistyy ja oppilas on itse vastuussa oppimisestaan. Oppilasta on ohjattava ottamaan vastuu omasta opiskelustaan ja tiedostamaan itsensä kielen opiskelijana. Itseohjautuvuus korostuu monimuotoisessa

2 verkko opetuksessa enemmän kuin lähiopetuksessa, jossa toimitaan fyysisesti samassa tilassa opettajan ja muiden oppilaiden kanssa. 2. Kieltä opitaan luontevimmin puhumalla. Haastavinta verkko opetuksessa onkin luontevan, yhteistoiminnallisuuteen kannustavan toimintakulttuurin luominen. Oppilaat opiskelevat eri kouluilla eivätkä välttämättä tunne toisiaan. Kontaktin ottaminen vieraaseen oppilaaseen on vaikeaa. Kokemukseni mukaan oppilaat eivät lähiopetuksessakaan ota helposti kontaktia vieraan koulun oppilaaseen. Tavoitteena on yhteistoiminnallisuuteen kannustavien ja sosiaalisten verkko opetustehtävien käyttöön ottaminen. 3. Tavoitteena on myös tieto ja viestintäteknologian (tvt) eri sovellusten vakiinnuttaminen opetuskäytänteisiin. Haasteellisinta uuden teknologian käyttö on meidän sukupolvemme opetushenkilöstölle. Toteutus Monimuotoinen etäopetus toteutetaan ympäristössä, jossa yhdistetään lähiopetuksen ja etäopetuksen elementtejä. Kuva: Finn Snaterse Kuva 1. A2 saksan tunti monimuotoisesti toteutetussa etäopetuksessa. Oppilaat opiskelevat omilla kouluillaan, yhteinen luokkatila luodaan virtuaalisesti heijastamalla dataprojektorilla muut koulut nk. videokonferenssiyhteyden avulla. Kuva 2. Videokonferenssiyhteys neljän koulun välillä.

3 Oppilailla on käytössään oppikirjat, koska paperisen kirjan etuja ei voida kiistää. Oppikirjat ovat konkreetteja oppimisvälineitä joihin saa kontaktin monella aistilla. Oppikirjat kulkevat helposti mukana, ne tukevat erilaisia oppijoita ja ovat tasa arvoinen oppimisväline kaikille oppijoille. Kirjojen ohella oppilailla on käytössään kannettavat tietokoneet tai atk luokassa opiskellessaan pöytäkoneet. Tietokoneilla oppilaat voivat työskennellä myös ilman verkkoyhteyksiä, esimerkiksi kirjoitelmia tai PowerPoint esityksiä laatiessaan. Tietokoneiden käyttöön kielten tunneilla on rajattomat mahdollisuudet. Verkossa on runsaasti materiaaleja ja työkaluja erilaisten yhteisöllistenkin ratkaisujen toteuttamiseen. Oppilaat voivat pelata yhdessä interaktiivisia pelejä, laulaa karaokea, tuottaa omia sisältöjä Youtubeen, katsoa kielten ohjelmia tai uutisia eri puolilta maailmaa reaaliajassa jne. Verkko tarjoaa myös mahdollisuuden yhteydenpitoon sosiaalisen median keinoin, esimerkiksi kirjoittamalla blogiin eli julkaistavalle verkkosivustolle viestiketjuun, työstämällä yhdessä dokumenttia (esim. Google Documents) tai soittamalla kahdenvälisiä internetpuheluita (esim. Skype). Videokonferenssiyhteys luo virtuaalisen yhteyden ja kerää oppilaat toisilleen näkyviksi ja kuuluviksi, mutta ei mahdollista kahdenvälistä intiimimpää vuorovaikutusta. Skype on maksuton, helppo ja hyödyllinen kommunikaatioväline oppilaan ja opettajan väliseen keskusteluun sekä mm. pari tai pienryhmätyöskentelyyn. Kuva 3. Skype internet puhelu opettajan ja oppilaan välillä. tallentaminen, arviointi, portfolio, tiedottaminen Kaiken digitaalisesti, eli pääosin tietokoneilla ja kameroilla, tuotetun materiaalin muokkaus ja tallentaminen tapahtuu oppilaiden omiin kansioihin, eli portfolioihin. Oppilaille voidaan tehdä kansiot erilaisiin verkkoympäristöihin. Hankkeen aikana Saaren koulun oppilailla on tehty kansiot Peda.net ympäristöön, joka on ollut myös koulun verkkosivujen sijaintipaikka. Peda.net ympäristö on oppilaalle helppokäyttöinen, mutta opettajalle tai ylläpitäjälle hieman työläämpi, koska sen varsinainen käyttötarkoitus eri. Myös WSOY:n Opit ympäristöä on sovellettu portfoliotyöskentelyyn. Oppilaan laatima sivusto on jaettu julkisiin ja salasanan taakse piilotettuihin osiin. Julkisilla sivuilla julkaistuja töitä voivat tarkastella kaikki sivustolle osuvat, mutta salasanan taakse niin kutsuttuihin salaisiin kansioihin oppilaat voivat tallettaa töitä joita eivät halua muiden kuin opettajan ja vanhempiensa näkevän. Näille sivuille oppilaita pyydetään liittämään myös itsearvioinnit eli reflektiot: oppilaita pyytdeään reflektoimaan eli pohtimaan ja perustelemaan omia ratkaisujaan ja omaa oppimistaan.

4 Näille sivuille opettaja kirjaa myös arvioinnit ja muut palautteet, joissa opettaja arvioi kokonaisuutta eli sekä julkaistua, että salaisia kansioita ja koko työskentelyprosessia. Olennaisinta työskentelyssä on siis oppilaskeskeisyys, eli oppijan itsensä tai parin kanssa tuottama sisältö ja oppimisprosessin läpinäkyvyys:. Opettajan tuella on suuri merkitys oppilaan ohjaamisessa portfoliotyöskentelyyn. Kuva 4. Esimerkki oppilaan tuottamasta portfoliosivusta. Peda.net ympäristöä käytetään myös tiedottamiseen. Jokaisen etätunnin suunnitelma kirjataan koulun verkkosivujen osana oleville etäopetuksen sivuille. Tiedottaminen on ensiarvoisen tärkeää oppijoiden ja toimijoiden sijaitessa fyysisesti eri paikoissa. Etäopetuksen sivuille tallennetaan myös muuta opetukseen liittyvää, kuten oppimateriaaleja ja linkkejä. Kuva 5. Tunnin kulku löytyy etäopetuksen sivuilta.

5 Pedagogiikkaa 1. Sulautuva, monimuotoinen opetus blended learning Erilaisten oppimisympäristöjen yhdistelmä, mm. lähiopetus, etäopetus, verkko opetus, mobiili, liikkuva oppimisympäristö Hyödyntää sekä reaaliaikaisia, että ei reaaliaikaisia interaktiivisia verkkotyökaluja ja teknologiaa yhteisöllisessä ja yksilöllisessä oppimisessa Opetus voidaan toteuttaa usealla eri menetelmällä 2. Mobiiliopiskelu ja sisällöntuotanto Mobiilius: tietoa voidaan vastaanottaa ja lähettää paikasta riippumatta Mobiili:liikkuva, liikuteltava, siirrettävä Saavutettavuuden näkökulma, paikka aika: jokapaikan tietotekniikka (ubiquitous computing) koulun ja vapaa ajan raja hämärtyy elinikäinen oppiminen Pedagoginen näkökulma, opettaja oppilas: toiminnallinen, aktiivinen oppiminen sitoutuminen ja motivaatio 3. Digitaalinen portfoliotyöskentely Portfolio: Salkku, arviointikansio, kasvunkansio Prosessi, jossa kehityksen, kasvun ja oppimisen seuraaminen ovat yhtä tärkeitä kuin itse tuotos Digitaalinen portfolio Sisältää samankaltaista tietoa kuin paperiportfolio, mutta tieto on tallennettu digitaalisesti Digitaalinen tieto voidaan koota, säilyttää hallita ja jakaa tietoteknologian keinoin. Kehittämistoiminnan kokemuksia, arviointia ja tuloksia Kehittämistyön tärkeänä tuloksena voidaan pitää verkko opetuksen laajentumista Saaren koululta Rovaniemen kaupungin muihin kouluihin. Tällä hetkellä Rovaniemellä toimii neljä etäopetustyhmää seitsemällä eri koululla A2 kielissä, eli valinnaisissa kielissä luokilla. Etäopetuksen voidaan sanoa edistävän alueellista ja myös sukupuolten välistä tasa arvoa, sillä 80 oppilaasta tasan 50% on poikia. Tämä on hyvä tulos, sillä pojat eivät ole valinneet ylimääräisiä kieliä yhtä innokkaasti kuin tytöt, ja esimerkiksi B2 kielen valinneita poikia oli alle 32% vuonna Arvioitavaksi jää, 1) onko etäopetus ja teknologia todellinen poikia mukaan innostava tekijä, vai vaikuttavatko kielten valintoihin jotkin muut seikat. Oppilaat ovat kokeneet portfoliotyöskentelyn mielekkääksi. Palautteen mukaan tärkeintä on itsenäisyys, eli oppilaiden oma ratkaisut tuottamisessa ja ulkoasussa. Saa toimia itsenäisesti. Saa tehdä oman näköisiä töitä! Sisällöt on mietitty yhdessä opettajan kanssa. Osa oppilaiden tuotoksista on julkisia, vapaasti tarkasteltavia. Merkitykselliseksi julkaisun tekee se, että tuotosta tehdessään oppilas kuvittelee itselleen yleisön. Koko tuotantoprosessi, jossa tapahtuu myös oppiminen, saa uuden ulottuvuuden joka motivoi ja tekee oppimisprosessista mielekkään. Päinvastaisessa tapauksessa, mikäli oppilas kokee julkisen yleisön ahdistavaksi ja oppimista rajoittavaksi tekijäksi, oppilas voi tallentaa työnsä salaisiin kansioihin rajatulle yleisölle, eli opettajalleen ja vanhemmilleen. Jatkoa ajatellen 2) portfoliotyötä tulee edelleen kehittää ja se olisi suotavaa ottaa vakiintuneeksi käytänteeksi etäopetuksessa. Hajautetusti toteutetuissa etäopetusryhmissä on tärkeää, että käytössä on toimintaa yhdistävä, kaikille näkyvä elementti. 3) Oppilaan arviointi olisi myös tärkeä tutkimisen ja kehittämisen kohde. Mitä oppilaassa arvioidaan ja miten? Voisiko perinteisen

6 paperikokeen korvata täysin opettajan havainnoinnilla, suullisilla haastatteluilla ja portfoliotyöskentelyllä? Hankkeen tavoitteena oli ottaa käyttöön itseohjautuvuuteen kasvattava itsearviointimalli. Näin ei kuitenkaan tapahtunut. 4) Oppilaan itsearviointi ja itseohjautuvuus ovat tärkeä osa kehittämistyötä. Mobiililaitteita, eli kannettavia tietokoneita, matkapuhelimia ja PDA laitteita voidaan hyvin hyödyntää kielten etäopetuksessa. Oppilaat ovat erittäin motivoituneita mobiililaitteiden käyttäjiä, ja laitteiden kommunikatiivinen luonne soveltuu hyvin juuri vieraiden kielten opetukseen. Ongelmana on laitteiden ylläpitoon liittyvät seikat, sekä laitteiden hintataso ja synkronoitavuus koulujen muihin laitteisiin. Kannettavien tietokoneiden käyttö on erittäin suositeltavaa etäopetuksessa. Verkossa on runsaasti materiaalia kieltenopetukseen, sekä oppisisällöissä että monikulttuurisuutta edistävissä lähteissä. Kannettavien koneiden etuina on niiden joustava käyttö eri tiloissa ja ryhmittelyissä oppitunneilla. Ne voi myös tarvittaessa antaa mukaan, mikäli oppilaalla ei ole käytössään tietokonetta kotona. Kannettavalla tehtäviä voi tehdä muissakin paikoissa joissa on verkkoyhteydet tai niitä voi hyödyntää tekstinkäsittelyssä sekä muissa asennetuissa ohjelmissa, esimerkiksi PowerPoint esityksissä. Kannettavat tietokoneet edellyttävät kuitenkin uudenlaisia järjestelyitä ja vastuita koulujen käytänteissä. Kannettavien koneiden internetyhteyksiä varten tarvitaan langaton verkko, jota suositaan entisten reitittimien ja kiinteiden kaapeleiden sijaan. Langattomien verkkojen pystyttäminen kouluihin on vielä alkutaipaleella. 5) Pohdittavana on mm. mobiililaitteiden kustannuskysymykset sekä verkkojen terveydelliset näkökohdat. Kannettavat tietokoneet edellyttävät myös ylläpidollisia päätöksiä: kuka huolehtii koneiden päivittämisestä ja huolloista.

7 Lähteitä Adams, J. 2009: Blended Learning Strategies for Promoting Workplace Learning & Performance Improvement. URL : Barret, H. 2010: Portfolio Life. eportfolios for Faculty Professional Development and Lifelong Learning. URL (referred ): Byman, R., & Kansanen, P. (2008). Pedagogical thinking in a student s mind: A conceptual clarification on the basis of self determination and volition theories. Scandinavian Journal of Educational Research, 52(6), Kalliala, E. & Toikkanen, T Sosiaalinen media opetuksessa. Helsinki: Finn Lectura. Kankaanranta, M.. & Linnakylä, P Verkkoportfolioita kokemassa. Teoksessa M. Kankaanranta, P. Linnakylä & J. Bopry (toim.) Portfolioita verkossa Portfolios on the web. Jyväskylän yliopisto: Koulutuksen tutkimuslaitos. Kynäslahti, H Search of Elements of Mobility in the Context of Education. Teoksessa Kynäslahti, H. & Seppälä, P. (toim.) Professional Mobile Learning. Helsinki: IT Press, Niikko, A Portfolio oppimisen avartajana. Helsinki: Tammi. Tella, S., Vahtivuori, S., Wager, P., Vuorento, A. & Oksanen, U Opettaja verkossa verkko opetuksessa. Helsinki: Edita.

8 Saaren koulu, Rovaniemi TVT seminaari Marja Riitta Kotilainen Teknologiakäytänteitä Esityksessä on koottuna erilaisilla teknologian ratkaisuilla tuettuja pedagogisia käytänteitä. Opettajat pohtivat omaa luokkaansa ja opetusteknologian mahdollisuuksia omilla tunneillaan. Esityksen käytänteet on täten poimittu arjen tarpeista. Jokaisella opettajalla taitaa olla idea hyödynnettäväksi ja jaettavaksi Marja Riitta Kotilainen 1

9 KIRJOITTAMALLA LUKEMAAN 1.lk Smartboard ja tietokoneet oppimisprosesseissa Opetellaan kirjaimia. 2

10 Kirjaimista tavuja, tavuista sanoja. Tietokone kirjoittamisen apuna 3

11 Oppilaiden tuottamia tarinoita englantilaisten vierailusta 4

12 Oppimispeli: sähköinen hirsipuu SmartUs: Interaktiivinen liikunta ja oppimisympäristö Opetellaan aakkosia 5

13 Opit oppimisympäristö ENGLANTIA SMARTILLA, 1.lk Oppilaiden omat kuvat tunteiden opettelussa 6

14 Kosketa ja siirrä TOTEUTUKSIA DOKUMENTTIKAMERALLA 2. ja 3. lk:t Sorminukketeatteri Olipa kerran 7

15 kettu, lehmä ja karhu. Itsetehdyt käsinuket valmiilla taustalla 8

16 Valokuvasta inkkaripäälliköksi. ANIMAATIOPAJA 4.lk: Kirjoita, piirrä, kuvaa ja kerro tarina Tarinalle piirretään tausta ja animaatiohahmot sekä suunnitellaan tarinan kulku. 9

17 Animaatiohahmot ja hahmojen asemoijat kuvausvalmiudessa. Animaatio kuvataan istopmotion ohjelmalla 10

18 LEIJONA MINUSSA. 4.lk Mitä eläintä ihailen? Pohditaan eläimen ominaisuuksia. Löydetään oma voimaeläin ja muunnutaan siksi... 11

19 Liitetään valokuva itsestä eläimenä kuvataiteen keinoin luotuun ympäristöön. Kokonaisuutta muokataan Gimp ohjelmalla. 12

20 VIDEOYHTEYS YSTÄVYYSKOULUUN, 5.lk Who likes? Who doesn t like? BLOGIPAJA, 6.lk 13

21 Uutisjutun tekeminen 6.lk 14

22 ETÄOPETUS, 6.lk 15 oppilasta opiskelee A2 saksaa monimuotoisesti verkossa. Näkymä luokasta. Videokonferenssiyhteys neljän koulun välillä. Näkymä screeniltä. 15

23 Portfoliotyöskentelyä 16

Yhteistyössä yritys ja koulu: Etäopetuksen kehittämishanke Rovaniemellä

Yhteistyössä yritys ja koulu: Etäopetuksen kehittämishanke Rovaniemellä Yhteistyössä yritys ja koulu: Etäopetuksen kehittämishanke Rovaniemellä Marja-Riitta Kotilainen, projektitutkija, Mediakasvatuksen tutkimusryhmä, Helsingin yliopisto kieltenopettaja, Saaren koulu, Rovaniemi

Lisätiedot

3. Tutkimuspaketti: Mobiili sisällöntuotanto

3. Tutkimuspaketti: Mobiili sisällöntuotanto 3. Tutkimuspaketti: Mobiili sisällöntuotanto Marja-Riitta Kotilainen Projektitutkija/Optek-hanke Käyttäytymistieteellinen tiedekunta Mobiiliopiskelu ja sisällöntuotanto Mobiilius: tietoa voidaan vastaanottaa

Lisätiedot

Portfoliotyöskentely kieltenopetuksessa

Portfoliotyöskentely kieltenopetuksessa Portfoliotyöskentely kieltenopetuksessa Digitaalinen portfolio Marja Riitta Kotilainen, Saaren koulu, Rovaniemi 1 Mitä on portfoliotyöskentely? Portare ~ kantaa, folium ~ lehti, paperi Salkku, oppimissalkku,

Lisätiedot

Digitaalinen portfolio oppimisen tukena (4op)

Digitaalinen portfolio oppimisen tukena (4op) Digitaalinen portfolio oppimisen tukena (4op) Harto Pönkä, Essi Vuopala Tavoitteet ja toteutus Osaamistavoitteet Kurssin jälkeen opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa digitaalisen portfolion blogi ympäristöön,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 3/2016 1 (6) Opetuslautakunta OTJ/9 22.03.2016

Helsingin kaupunki Esityslista 3/2016 1 (6) Opetuslautakunta OTJ/9 22.03.2016 Helsingin kaupunki Esityslista 3/2016 1 (6) 9 Helsingin kaupungin opetuksen digitalisaatio-ohjelma vuosille 2016-2019 (koulutuksen ja oppimisen digistrategia) HEL 2016-003192 T 12 00 00 Esitysehdotus Esittelijän

Lisätiedot

Opiskelijoiden TVT:n käyttö sähköistyvässä lukiossa. Tarja-Riitta Hurme, Minna Nummenmaa & Erno Lehtinen, Oppimistutkimuksen keskus, OKL

Opiskelijoiden TVT:n käyttö sähköistyvässä lukiossa. Tarja-Riitta Hurme, Minna Nummenmaa & Erno Lehtinen, Oppimistutkimuksen keskus, OKL Opiskelijoiden TVT:n käyttö sähköistyvässä lukiossa Tarja-Riitta Hurme, Minna Nummenmaa & Erno Lehtinen, Oppimistutkimuksen keskus, OKL Tutkimuksen kohteena Opiskelijoiden tvt:n käyttö Laitteet ja ohjelmistot

Lisätiedot

Ilmiöpohjainen oppiminen ja BYOD

Ilmiöpohjainen oppiminen ja BYOD Ilmiöpohjainen oppiminen ja BYOD Anne Rongas 7.4.2015 Anne Rongas 2015, Creative Commons Nimeä-Tarttuva 4.0 Suomi Esitys löytyy: bit.ly/ilmioppibyod Jotain vanhaa, jotain uutta Tässä esityksessä: 1. Mitä

Lisätiedot

Portfolio maahanmuuttajanuorten ohjauksen työvälineenä. Emma Nylund

Portfolio maahanmuuttajanuorten ohjauksen työvälineenä. Emma Nylund Portfolio maahanmuuttajanuorten ohjauksen työvälineenä Emma Nylund Ratkaiseva lähtökohta portfoliota tehtäessä: onko kyseessä TUOTOS vai VÄLINE? Portfolion käyttö on alkuaan lähtöisin taiteen, arkkitehtuurin

Lisätiedot

KULKURI. Ulkomailla asuvan oppilaan verkkokoulu. Tuija Tammelander ja Anni Autere-Kesti EKO 19.1.2012

KULKURI. Ulkomailla asuvan oppilaan verkkokoulu. Tuija Tammelander ja Anni Autere-Kesti EKO 19.1.2012 KULKURI Ulkomailla asuvan oppilaan verkkokoulu EKO 19.1.2012 Tuija Tammelander ja Anni Autere-Kesti Etäkoulu Kulkuri Perustettu 1975 (2011 toukokuuhun asti Ulkosuomalaisten lasten kotiperuskoulu) Ylläpitäjä

Lisätiedot

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTÖN OSAAMINEN (7-9 lk.) OSAAMISEN KEHITTÄMISTARVEKARTOITUS

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTÖN OSAAMINEN (7-9 lk.) OSAAMISEN KEHITTÄMISTARVEKARTOITUS 1/5 Koulu: Yhteisön osaamisen kehittäminen Tämä kysely on työyhteisön työkalu osaamisen kehittämistarpeiden yksilöimiseen työyhteisön tasolla ja kouluttautumisen yhteisölliseen suunnitteluun. Valtakunnallisen

Lisätiedot

Vain vahvat selviytyvät?

Vain vahvat selviytyvät? Vain vahvat selviytyvät? Mobiiliopiskelu- ja sisällöntuotantokäytännöt oppimisympäristö-ekosysteemin tulokaslajina Sairanen & Syvänen ITK-tutkijatapaaminen 21.4. OPTEK-hanke Tämä tutkimus on tehty osana

Lisätiedot

Digitalisaatio opettajan apuna ja oppilaan innostajana

Digitalisaatio opettajan apuna ja oppilaan innostajana Digitalisaatio opettajan apuna ja oppilaan innostajana Viisi keskeistä trendiä Kirsi Harra-Vauhkonen Toimitusjohtaja, Sanoma Pro Educa 26.1.2018 @kirsi_k @SanomaPro #digioppiminen Tarjoamme oppimisen ja

Lisätiedot

Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen. Ryhmä 5

Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen. Ryhmä 5 Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen Ryhmä 5 Kehityksen suunta.. Mitä teema tarkoittaa? Teeman punaisena lankana on pohjimmiltaan se, että teknologiakasvatus ja teknologian arkipäiväistäminen tulee

Lisätiedot

Kansallinen tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön suunnitelma. Virtuaaliopetuksen päivät 2010 Kaisa Vähähyyppä OPH

Kansallinen tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön suunnitelma. Virtuaaliopetuksen päivät 2010 Kaisa Vähähyyppä OPH Kansallinen tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön suunnitelma Virtuaaliopetuksen päivät 2010 Kaisa Vähähyyppä OPH Tieto- ja viestintätekniikka oppimisen voimavarana - koko maailma oppilaan ulottuvilla

Lisätiedot

Oppiminen verkossa - teoriasta toimiviin käytäntöihin

Oppiminen verkossa - teoriasta toimiviin käytäntöihin Luennon teemat Oppiminen verkossa - teoriasta toimiviin käytäntöihin Hanna Salovaara, tutkija Kasvatustieteiden tiedekunta Koulutusteknologian tutkimusyksikkö Oulun Yliopisto Pedagogiset mallit ja skriptaus

Lisätiedot

Toimintamallit ja kansalliset suunnitelmat koulun arjeksi ja eloon! ITK-workshop , Aulanko

Toimintamallit ja kansalliset suunnitelmat koulun arjeksi ja eloon! ITK-workshop , Aulanko Toimintamallit ja kansalliset suunnitelmat koulun arjeksi ja eloon! ITK-workshop 21.4.2010, Aulanko 14:00 14:10 Workshopin avaus (Hämeenlinna, Aulanko) professori Marja Kankaanranta, OPTEK-hanke, Jyväskylän

Lisätiedot

Tieto- ja viestintätekniikka. Internetistä toimiva työväline, 1 ov (YV10TV2) (HUOM! Ei datanomeille)

Tieto- ja viestintätekniikka. Internetistä toimiva työväline, 1 ov (YV10TV2) (HUOM! Ei datanomeille) Kuvaukset 1 (9) Tieto- ja viestintätekniikka Internetistä toimiva työväline, 1 ov (YV10TV2) (HUOM! Ei datanomeille) Tavoitteet omaksuu verkko-oppimisympäristön ja sähköpostin keskeiset toiminnot tutustuu

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Kauniainen 2016

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Kauniainen 2016 Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Kauniainen 2016 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat Kauniaisissa 2. Toimintakulttuuri 3. Opetuksen tavoitteet ja keskeiset sisällöt

Lisätiedot

Rajakylän koulun tietostrategia. Periaatteet

Rajakylän koulun tietostrategia. Periaatteet Rajakylän koulun tietostrategia Periaatteet Oulun opetustoimen tietostrategian mukaan jokaisella on oikeus ajanmukaiseen oppimisympäristöön. Tieto- ja viestintäteknologiaa tulee käyttää kaikissa oppiaineissa

Lisätiedot

OPS 2016 Keskustelupohja vanhempainiltoihin VESILAHDEN KOULUTOIMI

OPS 2016 Keskustelupohja vanhempainiltoihin VESILAHDEN KOULUTOIMI OPS 2016 Keskustelupohja vanhempainiltoihin VESILAHDEN KOULUTOIMI Valtioneuvoston vuonna 2012 antaman asetuksen pohjalta käynnistynyt koulun opetussuunnitelman uudistamistyö jatkuu. 15.4.-15.5.2014 on

Lisätiedot

Miten arvioimme oppimista? Lahden perusopetus. Arvioinnin päivä Lahden perusopetuksen opettajille

Miten arvioimme oppimista? Lahden perusopetus. Arvioinnin päivä Lahden perusopetuksen opettajille Miten arvioimme oppimista? Lahden perusopetus Arvioinnin päivä Lahden perusopetuksen opettajille 10.2.2018 Mistä oppimista tukeva arviointikulttuuri muodostuu? Koulu vaikuttaa merkittävästi siihen, millaisen

Lisätiedot

Opetussuunnitelmakysely - Oppilaat OPS-kysely, yhteenveto/kaikki koulut

Opetussuunnitelmakysely - Oppilaat OPS-kysely, yhteenveto/kaikki koulut Opetussuunnitelmakysely - Oppilaat OPS-kysely, yhteenveto/kaikki koulut Mäntsälä n = 1613 Oletko kokenut, että seuraavia asioita on mielestäsi enemmän, saman verran tai vähemmän kuin Oppitunnilla istutaan

Lisätiedot

Tieto- ja viestintätekniikan sisällöt ja tavoitteet vuosiluokittain Alavuden perusopetuksessa. (ver )

Tieto- ja viestintätekniikan sisällöt ja tavoitteet vuosiluokittain Alavuden perusopetuksessa. (ver ) Tieto- ja viestintätekniikan sisällöt ja tavoitteet vuosiluokittain Alavuden perusopetuksessa. (ver.30.11.2016) Alakoulussa oppilas saa tieto- ja viestintätekniset perusvalmiudet, joilla tuottaa erilaisia

Lisätiedot

Kiinnostaako koodaus ja robotiikka?

Kiinnostaako koodaus ja robotiikka? Kiinnostaako koodaus ja robotiikka? Innokas-verkosto Innovatiivisen koulun toiminnan kehittäminen ja levittäminen Suomi Yli 200 koulua Kouluja, kirjastoja, päiväkoteja, nuorisotyö, yliopistoja, yrityksiä

Lisätiedot

Koko talo/kasvatusyhteisö kasvattaa kielitaitoon

Koko talo/kasvatusyhteisö kasvattaa kielitaitoon Rinnakkaisohjelma Koko talo/kasvatusyhteisö kasvattaa kielitaitoon klo 15.15-16.15 Annamari Kajasto, opetusneuvos, Opetushallitus Tarja Aurell, apulaisrehtori, Helsingin Saksalainen koulu Paasitorni 15.5.2017

Lisätiedot

Oppimisympäristöstä toimintaympäristöön Oppimisympäristö tukemaan oppimista. Kaisa Nuikkinen

Oppimisympäristöstä toimintaympäristöön Oppimisympäristö tukemaan oppimista. Kaisa Nuikkinen Oppimisympäristöstä toimintaympäristöön Oppimisympäristö tukemaan oppimista Kaisa Nuikkinen 10.5.2006 kaisa.nuikkinen@edu.hel.fi TYÖTURVALLISUUSLAKI TYÖYMPÄRISTÖ on tarkoituksenmukainen toimintaan nähden,

Lisätiedot

SOME opetuskäytössä blogin käyttö opetuksessa

SOME opetuskäytössä blogin käyttö opetuksessa SOME opetuskäytössä blogin käyttö opetuksessa TIES462 Virtuaaliset oppimisympäristöt-kurssi Sanna Kainulainen 2014 Miksi tämä aihe? SOMEn käyttö on yleistynyt Miksi SOMEn käyttö kouluissa ja oppilaitoksissa

Lisätiedot

Suuntana ajatteleva koulu. Liperin vanhempainilta

Suuntana ajatteleva koulu. Liperin vanhempainilta Suuntana ajatteleva koulu Liperin vanhempainilta 20.11.2017 OPH:n rahoittama hanke Akaan perusasteen koulut (8) Lappeenrannasta kolme koulua Viinijärven alakoulu, Liperi Helsingin yliopiston koulutuksen

Lisätiedot

Lappeenrannan kaupungin kasvatusja opetustoimen tieto ja viestintätekniikan opetuskäytön strategia

Lappeenrannan kaupungin kasvatusja opetustoimen tieto ja viestintätekniikan opetuskäytön strategia Lappeenrannan kaupungin kasvatusja opetustoimen tieto ja viestintätekniikan opetuskäytön strategia Visio etaitoa kalastamassa tietoa ja taitoa hyvillä toimintamalleilla, verkoilla ja välineillä Rohkeus

Lisätiedot

Verkkokurssin suunnitteluprosessi

Verkkokurssin suunnitteluprosessi Verkkokurssin suunnitteluprosessi Koulutusteknologian perusopinnot, Designing e-learning Essi Vuopala, yliopisto-opettaja Oppimisen ja koulutusteknologian tutkimusyksikkö(let) http://let.oulu.fi Verkkokurssin

Lisätiedot

KIRJA JA KÄNNYKKÄ YHDESSÄ - UUDET OPPIMISEN VÄLINEET. Hämeenlinna 3.12.2009 Anu Seisto Erikoistutkija

KIRJA JA KÄNNYKKÄ YHDESSÄ - UUDET OPPIMISEN VÄLINEET. Hämeenlinna 3.12.2009 Anu Seisto Erikoistutkija KIRJA JA KÄNNYKKÄ YHDESSÄ - UUDET OPPIMISEN VÄLINEET Hämeenlinna 3.12.2009 Anu Seisto Erikoistutkija Painettu oppikirja 1/2 1884 ilmestyivät Werner Söderströmin ensimmäiset oppikirjat: N. Setälän Vähäinen

Lisätiedot

Learning by doing tekemällä ammatin oppiminen, pedagogiikan kehittämishanke

Learning by doing tekemällä ammatin oppiminen, pedagogiikan kehittämishanke Learning by doing tekemällä ammatin oppiminen, pedagogiikan kehittämishanke 2 Pedagoginen kehittäminen Ilmiöperusteinen oppiminen Learnig by doing tekemällä oppiminen Kokemuksellinen oppiminen 3 Toteuttajataho

Lisätiedot

3. luokan kielivalinta

3. luokan kielivalinta 3. luokan kielivalinta A2-kieli Pia Bärlund, suunnittelija Sivistyksen toimiala - Perusopetus 014-266 4889 pia.barlund@jkl.fi 1.2.2016 Yleistietoa Jyväskylässä valittavissa A2-kieleksi saksa, ranska, venäjä

Lisätiedot

Lukuvuoden aloitusseminaari ISO verstas Kuopio 27.8.2015 Petri Lounaskorpi petri.lounaskorpi@konnevesi.fi

Lukuvuoden aloitusseminaari ISO verstas Kuopio 27.8.2015 Petri Lounaskorpi petri.lounaskorpi@konnevesi.fi Mitä kuuluu Konneveden lukion opetukseen? Lukuvuoden aloitusseminaari ISO verstas Kuopio 27.8.2015 Petri Lounaskorpi petri.lounaskorpi@konnevesi.fi Lauri Pirkkalainen Lauri Pirkkalainen KONNEVEDEN KUNTA

Lisätiedot

Oppimisympäristöt perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa 2014

Oppimisympäristöt perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa 2014 Oppimisympäristöt perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa 2014 Eija Kauppinen Opetushallitus Rakennusfoorumi 6.11.2018, Helsinki Oppimisympäristöt muutoksessa Valtioneuvoston asetus perusopetuslaissa

Lisätiedot

Opettajuus ja oppiminen, mihin menossa? Askola 1.12.2014 Rauno Haapaniemi

Opettajuus ja oppiminen, mihin menossa? Askola 1.12.2014 Rauno Haapaniemi Opettajuus ja oppiminen, mihin menossa? Askola 1.12.2014 Rauno Haapaniemi Perusopetuslaki: 2 Opetuksen tavoitteet Tässä laissa tarkoitetun opetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja

Lisätiedot

Portfolioesimerkkejä. Minna Rajalin 29.5.2012

Portfolioesimerkkejä. Minna Rajalin 29.5.2012 Portfolioesimerkkejä Minna Rajalin 29.5.2012 Portfolio, määritelmiä Wikipedia: Portfolio eli ansiokansio tarkoittaa suomen kielessä useimmiten uraportfoliota, johon henkilö kokoaa näytteet koulutuksestaan,

Lisätiedot

Verkko-opetus - Sulautuva opetus opettajan työssä PRO-GRADU KAUNO RIIHONEN

Verkko-opetus - Sulautuva opetus opettajan työssä PRO-GRADU KAUNO RIIHONEN Verkko-opetus - Sulautuva opetus opettajan työssä PRO-GRADU KAUNO RIIHONEN Opettajan näkökulma sulautuvaan opetukseen verkkooppimisympäristössä Hyödyllisintä opettajan näkökulmasta on verkkoympäristön

Lisätiedot

Antti Ekonoja

Antti Ekonoja Antti Ekonoja antti.j.ekonoja@jyu.fi Aloitusluento Opettajan ja osallistujien esittäytyminen Pohdintaa (omia kokemuksia) tietotekniikan/tvt:n opiskelusta eri kouluasteilla Ennakkoluennosta nousseet kysymykset

Lisätiedot

Terveisiä ops-työhön. Heljä Järnefelt 18.4.2015

Terveisiä ops-työhön. Heljä Järnefelt 18.4.2015 Terveisiä ops-työhön Heljä Järnefelt 18.4.2015 Irmeli Halinen, Opetushallitus Opetussuunnitelman perusteet uusittu Miksi? Mitä? Miten? Koulua ympäröivä maailma muuttuu, muutoksia lainsäädännössä ja koulutuksen

Lisätiedot

SUKELLUS TULEVAISUUDEN OPPIMISEEN

SUKELLUS TULEVAISUUDEN OPPIMISEEN SUKELLUS TULEVAISUUDEN OPPIMISEEN Prof Kirsti Lonka kirstilonka.fi, Twitter: @kirstilonka Opettajankoulutuslaitos Helsingin yliopisto Blogs.helsinki.fi/mindthegap Blogs.helsinki.fi/mindthegap Opettajan

Lisätiedot

Tervetuloa Halkokarin koulun vanhempainiltaan

Tervetuloa Halkokarin koulun vanhempainiltaan Tervetuloa Halkokarin koulun vanhempainiltaan 5.9.2016 Opetussuunnitelma = OPS Opetussuunnitelma on suunnitelma siitä, miten opetus järjestetään. Se on kaiken koulun opetuksen ja toiminnan perusta. Opetussuunnitelmassa

Lisätiedot

Turun Yliopisto Turun opettajankoulutuslaitos. MO 9.2.3 Käsityö, muotoilu ja yrittäjyys. Projektityö Maidon tie. Kaija Korhonen & Nina Nylund

Turun Yliopisto Turun opettajankoulutuslaitos. MO 9.2.3 Käsityö, muotoilu ja yrittäjyys. Projektityö Maidon tie. Kaija Korhonen & Nina Nylund Turun Yliopisto Turun opettajankoulutuslaitos MO 9.2.3 Käsityö, muotoilu ja yrittäjyys MO 9.2.3 Käsityö, muotoilu ja yrittäjyys MAIDON TIE -PROJEKTI Valitsimme maidon tie projektin, jossa tutustutaan muun

Lisätiedot

Kaikki vastaajat (N=819) 25% 26% 22% 27%

Kaikki vastaajat (N=819) 25% 26% 22% 27% Kaikki vastaajat (N=819) % 30 20 10 0 25% 26% 22% 27% 29% 36% 7. 8. 9. 34% 52% % 52 50 48 48% 46 Tyttö Poika Aloittelija: minulla ei ole kokemusta ipadin käytöstä Noviisi: minulla on ipadin peruskäyttökokemusta,

Lisätiedot

Ilmajoen kunnan perusopetuksen tieto ja viestintätekniikan strategia vuosille

Ilmajoen kunnan perusopetuksen tieto ja viestintätekniikan strategia vuosille Ilmajoen kunnan perusopetuksen tieto ja viestintätekniikan strategia vuosille 2016 2021 Sisällys: 1. Johdanto 2. Ilmajoen koulujen tvt käytön tavoitteet vuosille 2016 2021 3. Käytännön toteutus 3.1. Sovellukset

Lisätiedot

Eurooppalainen kielisalkku

Eurooppalainen kielisalkku EKStyökalupakki Eurooppalainen kielisalkku Kielisalkussa on kolme osaa kielenoppimiskertomus kielipassi työkansio Kielisalkussa on materiaaleja eri-ikäisille perusopetuksen oppilaille vl 1 3 vl 4 6 vl

Lisätiedot

Helsingin kaupungin opetuksen digitalisaatio-ohjelma vuosille (Koulutuksen ja oppimisen digistrategia)

Helsingin kaupungin opetuksen digitalisaatio-ohjelma vuosille (Koulutuksen ja oppimisen digistrategia) Liite 2 Helsingin kaupungin opetuksen digitalisaatio-ohjelma vuosille 2016 2019 (Koulutuksen ja oppimisen digistrategia) Helsingin kaupunki Opetusvirasto H Y VÄ O P P I M I N E N Tietoteknologialla tulevaisuuden

Lisätiedot

Kiinnostaako. koodaus ja robotiikka? 2014 Innokas www.innokas.fi All Rights Reserved Copying and reproduction prohibited

Kiinnostaako. koodaus ja robotiikka? 2014 Innokas www.innokas.fi All Rights Reserved Copying and reproduction prohibited Kiinnostaako koodaus ja robotiikka? Innokas-verkosto Innovatiivisen koulun toiminnan kehittäminen ja levittäminen Suomi Yli 30 000 osallistujaa vuosien 2011-2014 aikana Kouluja, kirjastoja, päiväkoteja,

Lisätiedot

Mobiililaitteet ja sisällöntuotanto osana koulujen opetusteknologista ekosysteemiä Rovaniemellä 26.11.2010 Heikki Sairanen

Mobiililaitteet ja sisällöntuotanto osana koulujen opetusteknologista ekosysteemiä Rovaniemellä 26.11.2010 Heikki Sairanen Mobiililaitteet ja sisällöntuotanto osana koulujen opetusteknologista ekosysteemiä Rovaniemellä 26.11.2010 Heikki Sairanen Sisältö Tampereella toteutetun hankkeen peruskuvaus Ekologinen metafora Hanke

Lisätiedot

Tieto- ja viestintätekniikka opettajan arjessa. Espoon kaupunki, suomenkielinen opetus

Tieto- ja viestintätekniikka opettajan arjessa. Espoon kaupunki, suomenkielinen opetus Tieto- ja viestintätekniikka opettajan arjessa Espoon kaupunki, suomenkielinen opetus Puheenvuorojen aiheet Kansalliset tavoitteet ja tilanne Espoossa Sosiaalinen media oppimisessa Kodin ja koulun yhteistyö

Lisätiedot

LIITE 2. PERUSOPETUKSEN OPPIMISYMPÄRISTÖJEN NYKYTILANNE JA OPETTAJIEN VALMIUDET RAPORTTIIN LIITTYVIÄ TAULUKOITA JA KUVIOITA

LIITE 2. PERUSOPETUKSEN OPPIMISYMPÄRISTÖJEN NYKYTILANNE JA OPETTAJIEN VALMIUDET RAPORTTIIN LIITTYVIÄ TAULUKOITA JA KUVIOITA LIITE 2. PERUSOPETUKSEN OPPIMISYMPÄRISTÖJEN NYKYTILANNE JA OPETTAJIEN VALMIUDET RAPORTTIIN LIITTYVIÄ TAULUKOITA JA KUVIOITA Toukokuu 2016 Valtioneuvoston selvitysja tutkimustoiminnan julkaisusarja 18/2016

Lisätiedot

Kalliomaan koulu. Taito- ja taideaineet ja valinnaiset aineet

Kalliomaan koulu. Taito- ja taideaineet ja valinnaiset aineet Kalliomaan koulu Taito- ja taideaineet ja valinnaiset aineet 2018-2019 Sisällys 1. Valinnaisten opintojen tehtävä... 3 2. Seitsemännen luokan jälkeen valittava taito- ja taideaine ja sen arviointi... 3

Lisätiedot

Sanallinen arviointi ja hyviä normien mukaisia arviointikäytänteitä. Pirjo Koivula Opetusneuvos

Sanallinen arviointi ja hyviä normien mukaisia arviointikäytänteitä. Pirjo Koivula Opetusneuvos Sanallinen arviointi ja hyviä normien mukaisia arviointikäytänteitä Pirjo Koivula Opetusneuvos 12 Sanallinen arviointi 2 Arviointi lukuvuoden päättyessä Opintojen aikainen arviointi sisältää myös oppimisprosessin

Lisätiedot

LIIKKUVA KOULU JA OPS 2016

LIIKKUVA KOULU JA OPS 2016 Raahe 3.3.2016 Laura Rahikkala liikunnanopettaja OPS 2016 HAASTE MAHDOLLISUUS HYPPY JOHONKIN UUTEEN OPS UUDISTUKSEN KESKEISIÄ LÄHTÖKOHTIA PEDAGOGINEN UUDISTUS -> Siirtyminen kysymyksestä MITÄ opitaan,

Lisätiedot

TAHTO. Tueksi Oppimisessa. Koulutoimenjohtaja Esa Santakallio, Pedagoginen suunnittelija Heini Majaranta Riihimäen kaupunki

TAHTO. Tueksi Oppimisessa. Koulutoimenjohtaja Esa Santakallio, Pedagoginen suunnittelija Heini Majaranta Riihimäen kaupunki TAHTO Teknologia Arje en Hyödyksi ja Tueksi Oppimisessa Koulutoimenjohtaja Esa Santakallio, Pedagoginen suunnittelija Heini Majaranta Riihimäen kaupunki Kansallinen TVT -käytön opetuskäytön suunnitelma

Lisätiedot

Innostu ja innovoi! 2013 Innokas www.innokas.fi

Innostu ja innovoi! 2013 Innokas www.innokas.fi Innostu ja innovoi! 2013 Innokas www.innokas.fi Yhteistyössä 2013 Innokas www.innokas.fi Millaista osaamista tarvitaan? PISA, New Millennium learners, DeSeCo, Ajattelutavat Työskentelytavat Työvälineet

Lisätiedot

Opetushallituksen kuulumiset

Opetushallituksen kuulumiset Opetushallituksen kuulumiset Helsinki 11.9.2015 SML:n pulmaparlamentti Eija Kauppinen OPETUSHALLITUS 1 Uudistuvat opetussuunnitelmat 2012-2017 Yleissivistävä koulutus Esiopetus 2014 Perusopetukseen valmistava

Lisätiedot

Näin oppiminen muuttuu Helsingissä

Näin oppiminen muuttuu Helsingissä Näin oppiminen muuttuu Helsingissä 1. Koulu opettaa tulevaisuuden taitoja ja laaja-alaista osaamista 1. Koulu opettaa tulevaisuuden taitoja Uusi koulu rohkaisee kokeilemaan uutta ja iloitsemaan oppimisesta.

Lisätiedot

oppilaan kiusaamista kotitehtävillä vai oppimisen työkalu?

oppilaan kiusaamista kotitehtävillä vai oppimisen työkalu? Oppimispäiväkirjablogi Hannu Hämäläinen oppilaan kiusaamista kotitehtävillä vai oppimisen työkalu? Parhaimmillaan oppimispäiväkirja toimii oppilaan oppimisen arvioinnin työkaluna. Pahimmillaan se tekee

Lisätiedot

TVT koulun arjessa Tanskan benchmark-vierailu. - Hellerupin koulu, Gentofte toukokuu 2010 http://www.youtube.com/watch?

TVT koulun arjessa Tanskan benchmark-vierailu. - Hellerupin koulu, Gentofte toukokuu 2010 http://www.youtube.com/watch? TVT koulun arjessa Tanskan benchmark-vierailu - Hellerupin koulu, Gentofte toukokuu 2010 http://www.youtube.com/watch?v=phdqwxi2x3i Koulun keskeisimmät toimintaperiaatteet Avoimuus Oppilaiden vastuu omasta

Lisätiedot

Motivaatio ja itsesäätely oppimisessa

Motivaatio ja itsesäätely oppimisessa Motivaatio ja itsesäätely oppimisessa 31.10.2007 Oulun yliopisto Koulutusteknologian tutkimusyksikkö Millaista oppimista tarvitaan? Epäselvien, muuttuvien ja avoimien ongelmien ratkaisu Oman ja muiden

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän tieto- ja viestintätekniikan (TVT) strategia

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän tieto- ja viestintätekniikan (TVT) strategia Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän tieto- ja viestintätekniikan (TVT) strategia työkappale 20.5.2011 2 SISÄLLYSLUETTELO 1 Tieto- ja viestintätekniikka oppimisessa... 1 2 KPEDUn tieto- ja viestintätekniikan

Lisätiedot

Tervetuloa! Arjen tietoyhteiskuntahanke Koulumestarin koulussa

Tervetuloa! Arjen tietoyhteiskuntahanke Koulumestarin koulussa Tervetuloa! Arjen tietoyhteiskuntahanke Koulumestarin koulussa 1 Arjen tietoyhteiskunta hanke Liikenne- ja viestintäministeriön, opetusministeriön ja Opetushallituksen yhteinen hanke vuosina 2008-2010

Lisätiedot

Hyvinkään kaupunki Vuosiluokat 3 6 Lv ARVIOINTIKESKUSTELULOMAKE. Oppilas: Luokka: Keskustelun ajankohta:

Hyvinkään kaupunki Vuosiluokat 3 6 Lv ARVIOINTIKESKUSTELULOMAKE. Oppilas: Luokka: Keskustelun ajankohta: Hyvinkään kaupunki Vuosiluokat 3 6 Lv. 2018-2019 ARVIOINTIKESKUSTELULOMAKE Oppilas: Luokka: Keskustelun ajankohta: Tervetuloa arviointikeskusteluun! Arviointikeskustelun tehtävänä on ohjata ja kannustaa

Lisätiedot

Arjen tietoyhteiskunta - hanke

Arjen tietoyhteiskunta - hanke Arjen tietoyhteiskunta - hanke 1 Arjen tietoyhteiskunta hanke Liikenne- ja viestintäministeriön, opetusministeriön ja Opetushallituksen yhteinen hanke vuosina 2008-2010 Tieto- ja viestintätekniikan hyödyntämistä

Lisätiedot

Näkökulmia sosiaalisen median hyödyntämiseen Lions-toiminnassa

Näkökulmia sosiaalisen median hyödyntämiseen Lions-toiminnassa Näkökulmia sosiaalisen median hyödyntämiseen Lions-toiminnassa Tausta Viestintätoimikunnan pj. MD-PRC Auvo Mäkinen ilmoitti puhelimessa 20.2.2011 LC Jyväskylä/Harjun Jouni Huotarille, että Lions-liitto

Lisätiedot

Työelämävalmiudet: Oivallus-hankeken seminaari

Työelämävalmiudet: Oivallus-hankeken seminaari Työelämävalmiudet: Oivallus-hankeken seminaari Optek Opetusteknologia koulun arjessa Jari Lavonen, Professor of Physics and Chemistry Education, Head of the department Department of Teacher Education,

Lisätiedot

Oulujoen koulu Tulevaisuuden koulu -projekti

Oulujoen koulu Tulevaisuuden koulu -projekti Oulujoen koulu Tulevaisuuden koulu -projekti Miksi lähdettiin l mukaan Tulevaisuuden koulu projektiin? Ritaharjuun valmistuva monitoimitalo 2010 (School of the Future-hanke) Oulun opetustoimi julisti haun

Lisätiedot

Edtech kestää aikaa!

Edtech kestää aikaa! Edtech kestää aikaa! kokoa.io Saila Juuti @KokoaStandard Ohjelmistojen paisuminen Software bloat Ohjelmistojen paisuminen Software bloat Teknologiakehityksen keskittyminen Ohjelmistojen paisuminen Software

Lisätiedot

Dynamo-koulutus 7.5.2014 Omat laitteet oppimisessa

Dynamo-koulutus 7.5.2014 Omat laitteet oppimisessa Dynamo-koulutus 7.5.2014 Omat laitteet oppimisessa Käsitteitä BYOD - Bring Your Own Device CYOD - Choose Your Own Device MDM - Mobile Device Management Pilvipalvelut TAVOITE: Omnia tekee ratkaisuja ja

Lisätiedot

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet,

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, kannettavat tietokoneet, älypuhelimet, tablettitietokoneet,

Lisätiedot

Osataanko ja voidaanko tvt:tä hyödyntää vieraiden kielten opetuksessa? Valtakunnalliset virtuaaliopetuksen päivät 2009

Osataanko ja voidaanko tvt:tä hyödyntää vieraiden kielten opetuksessa? Valtakunnalliset virtuaaliopetuksen päivät 2009 Osataanko ja voidaanko tvt:tä hyödyntää vieraiden kielten opetuksessa? Valtakunnalliset virtuaaliopetuksen päivät 2009 Peppi Taalas Jyväskylän yliopisto peppi.taalas@jyu.fi hdp://users.jyu.fi/~peppi hdp://kielikeskus.jyu.fi

Lisätiedot

Sähköinen oppikirja ja sähköinen vihko.

Sähköinen oppikirja ja sähköinen vihko. Sähköinen oppikirja ja sähköinen vihko Teesit tulevaisuuden trendeistä opetuksessa tvt:tä hyödyntäen Kuratointi (arvioi lukemasi ja tarjoa muille) Kustomointi (tuunaa oma kirjasi, personoi) Kehittäminen

Lisätiedot

Sanna Pensonen, suunnittelija. Saamelaisalueen koulutuskeskus Virtuaalikoulu www.sogsakk.fi/virtuaalikoulu

Sanna Pensonen, suunnittelija. Saamelaisalueen koulutuskeskus Virtuaalikoulu www.sogsakk.fi/virtuaalikoulu Sanna Pensonen, suunnittelija Tablettien hyödyntäminen opetuksessa Tablettien hyödyntäminen opetuksessa Tablettitietokoneiden käyttö koulussa vahvistaa lasten ongelmanratkaisutaitoja (Yle uutiset 6.8.14)

Lisätiedot

Kokemuksia vuorovaikutteisten teknologioiden vaikutuksesta opetuksen kulttuuriin CASE: Tutkimusmetodiikan seminaari aikuismaisteriohjelmassa

Kokemuksia vuorovaikutteisten teknologioiden vaikutuksesta opetuksen kulttuuriin CASE: Tutkimusmetodiikan seminaari aikuismaisteriohjelmassa Kokemuksia vuorovaikutteisten teknologioiden vaikutuksesta opetuksen kulttuuriin CASE: Tutkimusmetodiikan seminaari aikuismaisteriohjelmassa Terho Lassila Harri Eskelinen Lappeenrannan teknillinen yliopisto

Lisätiedot

DILAPORT. Digital Language Portfolio. -Kielisalkkutyöskentelyn sovellus verkkoon. AMKpäivät. Kotka

DILAPORT. Digital Language Portfolio. -Kielisalkkutyöskentelyn sovellus verkkoon. AMKpäivät. Kotka DILAPORT Digital Language Portfolio -Kielisalkkutyöskentelyn sovellus verkkoon Minna Scheinin, Turun ammattikorkeakoulu Teemat kielisalkkutyöskentelystä pedagogisia lähtökohtia kielisalkkutyöskentelyn

Lisätiedot

Suomalaisen koulun kehittäminen

Suomalaisen koulun kehittäminen Suomalaisen koulun kehittäminen 31.10.2016 Aulis Pitkälä, pääjohtaja Opetushallitus Yhteinen visio Tavoitteena on eheä oppimisen polku jokaiselle lapselle ja nuorelle. Suomi on maa, jossa tekee mieli oppia

Lisätiedot

Kuvien käyttö opetuksessa

Kuvien käyttö opetuksessa Kuvien käyttö opetuksessa Tekijänoikeudet ammatin opetuksessa Opentekoa.fi Avainsanat: teoskynnys, CC, kuvaruutukaappaus, kartat, kuvauslupa Creative Commons, kuva, Google, YouTube, Flickr, jakaminen,

Lisätiedot

Aikuisten perusopetus

Aikuisten perusopetus Aikuisten perusopetus Laaja-alainen osaaminen ja sen integrointi oppiaineiden opetukseen ja koulun muuhun toimintaan 23.1.2015 Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS Uudet opetussuunnitelman

Lisätiedot

Antti Ekonoja

Antti Ekonoja Antti Ekonoja antti.j.ekonoja@jyu.fi Aloitusluento Opettajan ja osallistujien esittäytyminen Kurssin yleisten asioiden läpikäynti Pohdintaa (omia kokemuksia) tietotekniikan/tvt:n opiskelusta eri kouluasteilla

Lisätiedot

Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue!

Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Kielivalinta Tulevaisuuden valinta: pääomaa tulevaa varten. Nykypäivänä englannin osaaminen on lähtökohta mitä kieliä valitaan sen

Lisätiedot

Mitä arvioidaan ja milloin?

Mitä arvioidaan ja milloin? Koulun nimi: Ahtialan koulu Mitä arvioidaan ja milloin? Arviointi on monialaista ja jatkuvaa, sanallista arviointia ja arvosanoja annetaan lukukausittain. OPPIMINEN > välitön palaute onnistumisista ja

Lisätiedot

Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Lielahden koulun huoltajille

Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Lielahden koulun huoltajille Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Lielahden koulun huoltajille Mikä on opetussuunnitelma? Se on kaiken koulun opetuksen ja toiminnan perusta Siinä kerrotaan Mitä opiskellaan milläkin vuosiluokalla

Lisätiedot

OPS 2016 Alakoulun valinnaiset aineet

OPS 2016 Alakoulun valinnaiset aineet OPS 2016 Alakoulun valinnaiset aineet Kiviniemen ja Takkurannan koulujen valinnaisaineet sekä ohjeet valinnan suorittamiseen Wilmassa lukuvuotta 2016-2017 varten Piirros Mika Kolehmainen Valinnaisuus perusopetuksessa

Lisätiedot

Arviointikäytänteet: suosituksia ja tuloksia

Arviointikäytänteet: suosituksia ja tuloksia Arviointikäytänteet: suosituksia ja tuloksia Oppimisen ja osaamisen arviointi perusopetuksessa ja lukiokoulutuksessa Sirpa Orell ja Marja Tamm Kehittämissuositus: Arviointia tulee monipuolistaa Opettajien

Lisätiedot

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi 1 Viitteitä suomalaisen koulutuksen kehitystarpeista Jarkko Hautamäen mukaan suomalaisnuorten oppimistulokset ovat heikentyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana merkittävästi (Hautamäki ym. 2013). 2 Viitteitä

Lisätiedot

Yleistä OPE-linjan kanditutkielmista

Yleistä OPE-linjan kanditutkielmista Aineenopettajankoulutuksen opinnäytteet Leena Hiltunen 10.9.2009 Yleistä OPE-linjan kanditutkielmista Tyypillisesti teoreettisia kirjallisuusanalyysejä, joissa luodaan taustaa ja viitekehystä tietylle

Lisätiedot

OPPIMAISEMAFESTIVAALI 2017 Joustavuus eri oppimisympäristöissä

OPPIMAISEMAFESTIVAALI 2017 Joustavuus eri oppimisympäristöissä OPPIMAISEMAFESTIVAALI 2017 Joustavuus eri oppimisympäristöissä Yksilöllisen ja joustavan oppimisen tukeminen Sami Pirhonen projektipäällikkö Itä-Savon koulutuskuntayhtymä/ Savonlinnan ammatti- ja aikuisopisto

Lisätiedot

LAAJAVUOREN KOULUN. SAKSANKIELINEN OPETUS CLIL-OPETUS (Content and Language Integrated. Learning=SISÄLLÖN JA KIELEN YHDISTÄVÄ OPETUS Sirpa Rönkä

LAAJAVUOREN KOULUN. SAKSANKIELINEN OPETUS CLIL-OPETUS (Content and Language Integrated. Learning=SISÄLLÖN JA KIELEN YHDISTÄVÄ OPETUS Sirpa Rönkä LAAJAVUOREN KOULUN SAKSANKIELINEN OPETUS CLIL-OPETUS (Content and Language Integrated Learning=SISÄLLÖN JA KIELEN YHDISTÄVÄ OPETUS Sirpa Rönkä EUROOPPALAINEN VIITEKEHYS LÄHTÖKOHTANA Kieli on ajattelun,

Lisätiedot

Digi-tutor henkilökohtaisella sparrauksella TVT-maailmaan

Digi-tutor henkilökohtaisella sparrauksella TVT-maailmaan Digi-tutor henkilökohtaisella sparrauksella TVT-maailmaan ITK Hämeenlinna 19.4.2012 Nina Merivirta-Köykkä Minna Lakkala Liisa Ilomäki Opetusalan koulutuskeskus Educode Oy Digi-Tutorit -toimintamallin tausta

Lisätiedot

Yksilöllinen oppiminen ja ohjattu itsearviointi

Yksilöllinen oppiminen ja ohjattu itsearviointi Yksilöllinen oppiminen ja ohjattu itsearviointi eduhakkeri Pekka Peura Martinlaakson lukio pekka.peura@eduvantaa.fi blogi: www.maot.fi www.facebook.com/eduhakkerit 12.4.2014 Aiheet 1) Oppimispotentiaali

Lisätiedot

Uusi peruskoulu -visiotyöpaja , Kajaani

Uusi peruskoulu -visiotyöpaja , Kajaani Uusi peruskoulu -visiotyöpaja 17.5.2017, Kajaani #uusiperuskoulu Teemakohtaiset alaryhmät - ryhmien työskentelyn tulokset - Oppijalähtöisyys ja uusi opetussuunnitelma Oppijan potentiaali opetuksen lähtökohtana

Lisätiedot

TVT-opintojen starttaus "Hermossa" syksy 2015 johanna.kainulainenjyu.fi

TVT-opintojen starttaus Hermossa syksy 2015 johanna.kainulainenjyu.fi TVT-opintojen starttaus "Hermossa" syksy 2015 johanna.kainulainenjyu.fi PLE = personal learning environment henkilökohtainen oppimisen ympäristö, joka yhdistää teknologian, pedagogiikan, oppimisen ja ihmiset

Lisätiedot

Joustavat ja välittävät oppimisympäristöt 2013-2015

Joustavat ja välittävät oppimisympäristöt 2013-2015 Joustavat ja välittävät oppimisympäristöt 2013-2015 Liisa Lind Mediakeskuksen johtaja Helsingin opetusvirasto JOTIn projektipäällikkönä 10/2013 06/2014 Essi Ryymin Tavoitteet 1. kehittää joustavia ja välittäviä

Lisätiedot

Opetuksen suunnittelun lähtökohdat. Keväällä 2018 Johanna Kainulainen

Opetuksen suunnittelun lähtökohdat. Keväällä 2018 Johanna Kainulainen Opetuksen suunnittelun lähtökohdat Keväällä 2018 Johanna Kainulainen Shulmanin (esim. 1987) mukaan opettajan opetuksessaan tarvitsema tieto jakaantuu seitsemään kategoriaan: 1. sisältötietoon 2. yleiseen

Lisätiedot

Ajatuksia arvioinnista. Marja Asikainen ja työpajaan osallistujat Yhteinen tuotos julkaistaan HYOL:n sivuilla

Ajatuksia arvioinnista. Marja Asikainen ja työpajaan osallistujat Yhteinen tuotos julkaistaan HYOL:n sivuilla Ajatuksia arvioinnista Marja Asikainen ja työpajaan osallistujat Yhteinen tuotos julkaistaan HYOL:n sivuilla OPS 2014 ja arviointi Opintojen aikaisella arvioinnilla pyritään ohjaamaan oppimista, kannustamaan

Lisätiedot

Multimodaalisuus oppijan tukena oppimateriaaleista eportfolioon

Multimodaalisuus oppijan tukena oppimateriaaleista eportfolioon Multimodaalisuus oppijan tukena oppimateriaaleista eportfolioon Merja Saarela, Yliopettaja, tutkimuspäällikkö HAMK Poluttamo-hankkeen päätösseminaari 21.11.2018 Esityksen sisältö Avata sitä, kuinka informaation

Lisätiedot

Näkökulmia tietoyhteiskuntavalmiuksiin

Näkökulmia tietoyhteiskuntavalmiuksiin Näkökulmia tietoyhteiskuntavalmiuksiin Tietotekniikka oppiaineeksi peruskouluun Ralph-Johan Back Imped Åbo Akademi & Turun yliopisto 18. maaliskuuta 2010 Taustaa Tietojenkäsittelytieteen professori, Åbo

Lisätiedot

KÄPPÄRÄN KOULUN HUOLTAJA-INFO valinnaisuus

KÄPPÄRÄN KOULUN HUOLTAJA-INFO valinnaisuus KÄPPÄRÄN KOULUN HUOLTAJA-INFO 15.2.2017 valinnaisuus A2 -KIELI Käytännön tietoa kielivalinnoista Vapaaehtoiseksi A2-kieleksi voi valita joko ranskan, ruotsin, saksan tai venäjän. Kouluun voi syntyä A2-kielen

Lisätiedot

Digitalisaation vahvistaminen

Digitalisaation vahvistaminen Digitalisaation vahvistaminen Digitalisoituminen Osaamisen muutos: osaaminen vs. tietäminen Vaikuttaa radikaalisti työelämässä ja yhteiskunnassa tarvittavaan osaamiseen Muuttaa käsitystä tiedosto, työstä

Lisätiedot