Tiilimäen päiväkodin Varhaiskasvatussuunnitelma

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tiilimäen päiväkodin Varhaiskasvatussuunnitelma"

Transkriptio

1 Tiilimäen päiväkodin Varhaiskasvatussuunnitelma

2 Porin päivähoidon toiminta-ajatus Päivähoidon toiminnan tarkoituksena on vastata joustavasti erilaisiin päivähoidon tarpeisiin Porin muuttuvissa olosuhteissa monipuolisin ja laadukkain toimintamuodoin. Päivähoito huomioi lasten yksilölliset varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja erityisen tuen tarpeet sekä tukee perheitä heidän kasvatustehtävässään ja vanhemmuudessaan.

3 Tiilimäen päiväkodin toiminta-ajatus Luomme turvallisen, lämpimän sekä kodinomaisen ilmapiirin. Vietämme kiireetöntä ja mukavaa yhdessäolo aikaa lasten kanssa. Työntekijät ovat lapsia varten ja panostamme läsnäoloon lasten kanssa. Huomioimme lasten yksilöllisyyden. Haluamme yhteistyön vanhempien kanssa olevan avoin, luottava ja rehellinen. Luomme lasten itsetunnon myönteistä kehitystä tukevan kasvu- ja oppimisympäristön. Toimintamme on arjenlähtöistä. Tiilimäen päiväkodissa eletään luonnonläheisesti hyvää ja kiireetöntä arkea lämpimässä vuorovaikutussuhteessa. Päiväkodissamme kasvaa iloisia ja hyväkäytöstapaisia, toiset huomioonottavia lapsia.

4 1. Kasvatuspäämäärät ja -tavoitteet KUVA!

5 1.1 Arvoperusta erilaisuuden hyväksyminen lapsen yksilöllisyyden huomioiminen turvallinen ja lämmin kasvatusilmapiiri tasa-arvoinen ja tasapuolinen lasten kohtaaminen asiakaslähtöisyys luottamus vanhempien kanssa avoin ja rehellinen vuorovaikutus päivähoidon ja perheiden välillä aikuinen on lasta varten ja läsnä lapsille lasten kuuleminen

6 1.2 Hyvinvoiva lapsi Tuntee olonsa turvalliseksi. Tuntee olevansa hyväksytty ja saa oikeudenmukaista kohtelua. On luottavainen. Uskaltaa näyttää kaikki tunteensa, niin positiiviset kuin negatiivisetkin. Perustarpeista on huolehdittu. Rakentaa positiivisen palautteen kautta itsetuntoaan sekä minäkuvaansa. Saa onnistumisen kokemuksia ja erilaisia elämyksiä. Tuntee kuuluvansa joukkoon.

7 1.3 Päivähoidon tavoitteet Huolehditaan lapsen perushoidosta. Kannustetaan ja tuetaan lasta itsenäisyyteen sekä omatoimisuuteen. Vahvistetaan lapsen itsetuntoa. Luodaan turvallinen ja hyvän ilmapiirin omaava kasvatusympäristö. Harjoitellaan hyviä käytöstapoja. Vahvistetaan lapsen sosiaalisia taitoja. Toiminta on lapsen kehitystasoa vastaavaa.

8 2. Varhaiskasvatusympäristö

9 2.1 Fyysinen ympäristö Tiilimäen päiväkodissa toimii toimintakautena kaksi kokopäivä ryhmää. Menninkäiset ovat 3-6-vuotiaiden ryhmä ja Päivänsäteet ovat 1-4-vuotiaiden ryhmä. Ulko- ja sisätilojen turvallisuus on tärkeää. Erilaiset välineet ja materiaalit ovat lasten saatavilla. Näin he voivat aktiivisesti omaa mielikuvitusta käyttäen hyödyntää niitä leikeissä. Myös oppimisympäristöä muokataan toimintaamme tukevaksi niin, että tilat mahdollistavat toiminnallisen oppimisen, omaehtoisen liikkumisen ja leikkimisen. Ympäristö innostaa lasta monipuoliseen tutkimiseen sekä leikkiin. Lapsilla on mahdollisuus leikkiä omaan kehitystasoon sopivia leikkejä sekä saada kehitystasonsa mukaista toimintaan ja liikuntaa. Luomme esteettisesti miellyttävän kodinomaisen ympäristön lapsille.

10 2.2. Psyykkinen ympäristö Tiilimäen päiväkodissa pidämme tärkeänä lasten huomioimista yksilöllisesti sekä heidän erilaisiin tarpeisiinsa vastaamista. Lapsia arvostetaan ja hyväksytään sellaisina kuin he ovat. Annamme lapsille tilaa ja aikaa kehittyä omaa tahtia sekä olla oma itsensä. Päiväkotimme on avoin, joustava, iloinen, turvallinen ja positiivinen kasvatusympäristö. Lapsi tulee kuulluksi ja aikuinen on läsnä häntä varten. Psyykkinen ympäristö on lapsen itsetuntoa tukeva ja myönteistä minäkuvaa vahvistava.

11 2.3 Sosiaalinen ympäristö Pyrimme takaamaan päiväkodin arjessa lapsille tutut ja turvalliset aikuiset. Toimimme yhteisten sovittujen sääntöjen mukaisesti. Sääntöjä on pohdittu myös yhdessä lasten kanssa. Ratkaisemme lasten kanssa yhdessä erilaisia ristiriitatilanteita sekä ohjaamme lapsia ratkaisemaan niitä näyttämällä mallia. Tuemme lasten tunne- ja vuorovaikutustaitojen kehittymistä ja kaverisuhteiden muodostumista. Ketään ei jätetä yksin, vaan aikuinen auttaa tarvittaessa löytämään kaverin kaikille. Aikuinen näyttää lapsille arjessa mallia sekä esimerkkiä omalla toiminnallaan ja käytöksellään.

12 3. Kasvattaja varhaiskasvatuksessa Kasvattaja: luo lapsille päiväkodissa turvallisen ilmapiirin ja ympäristön. toimii lapsille itse mallina ja esimerkkinä omalla käyttäytymisellään. kuuntelee lasta, on lapsille läsnä sekä huomioi jokaisen lapsen arvokkaana ja tärkeänä yksilönä. on tukeva, innostava sekä kannustava lapsille. suunnittelee, toteuttaa sekä arvioi omaa työtään ja toimintaansa jatkuvasti. Tärkeää on myös, että kasvattaja pitää yllä omaa ammattitaitoaan. on osana moniammatillista kasvatusyhteistyötä, jota tehdään eri tahojen kanssa. tukee ja auttaa perheitä kasvatustyössä.

13 4. Lapselle ominainen tapa toimia

14 4.1 Leikkiminen Leikki on välttämätöntä lapsen emotionaaliselle, sosiaaliselle ja kognitiiviselle kehitykselle. Lapsi oppii leikin kautta. Leikki opettaa ymmärtämään sosiaalista vuorovaikutusta, moraalia ja arvoja sekä vastaanottamaan empatiaa toisilta leikkijöiltä. Leikissä lapsi harjoittelee erilaisia sääntöjä sekä rooleja. Aikuisten tehtävä on taata lapsille riittävä aika pitkäkestoiseen leikkiin. Aikuinen auttaa, ohjaa, mallintaa sekä rikastuttaa lasten leikkiä. Leikin kannalta tärkeää on, että on erilaiset tilat sekä välineet, jotka tukevat ja mahdollistavat monipuolisen leikin.

15 4.2 Liikkuminen Lapsilla on mahdollisuus omaehtoiseen liikkumiseen. Liikumme monipuolisesti erilaisissa ympäristöissä. Vähintään kerran viikossa on aikuisen ohjaamaan liikuntaa, jossa näkyy myös tavoitteellisuus. Erilaiset liikuntavälineet ovat lasten saatavilla, jolloin he voivat hyödyntää niitä myös leikeissään. Päivittäinen liikuntasuositus toteutuu päiväkodin arjessa.

16 4.3 Taiteellinen kokeminen ja ilmaisu Kannustamme lasta ilmaisemaan itseään taiteen kautta. Tuemme lapsien omia mielenkiinnon kohteita ja mahdollistamme niiden harjoittamisen päiväkodissa. Hyödynnämme päiväkodissa taiteen eri muotoja mm.: Musiikkia laulun sekä leikin myötä. Teatteri- ja näyttämötaidetta teatterikäyntien sekä esimerkiksi nukketeatterin myötä. Maalaustaidetta sekä piirustustaidetta erilaisissa askarteluissa. Elokuva- ja mediataidetta erilaisin valokuvien sekä joskus elokuvien myötä. Kirjallisuustaidetta kirjojen ja satujen myötä.

17 4.4 Tutkiminen Ohjaamme lasta tutkimaan, havaitsemaan sekä tekemään johtopäätöksiä ympäristöstä. Pohdimme asioita yhdessä lasten kanssa ja vastaamme lapsen pohdintoihin asiallisesti. Lisäämme lapsen kiinnostusta ja motivoimme halua oppia. Havainnoimme mikä lasta ympäristössä kiinnostaa sekä sitä, mitä lapsi havainnoi ja rikastutetaan tätä. Kannustamme lasta aktiiviseen ajatteluun. Teemme ja opimme asioita yhdessä. Kannustamme lasta aina ympäristön havainnointiin sekä pohdintaan, sillä oppiminen alkaa aina ihmettelystä.

18 4.5 Kielellinen ilmaisu ja kommunikointi Puheen, kielen ja kommunikoinnin kehitys pohjautuu vuorovaikutukseen. Rohkaistaan lasta puhumaan, ilmaisemaan itseään, tarpeitaan ja toiveitaan sekä kuuntelemaan muita. Kielen avulla lapsi oppii jäsentämään ympäröivää maailmaa. Kielellisen kehityksen tukena käytetään muun muassa satuja, riimejä, loruja, lauluja, kuvia ja tukiviittomia. Lapsen kielen kehityksen tukeminen tapahtuu luontevasti arjen toiminnoissa. Menninkäisten toimintaan kuuluu 3-4-vuotiaiden lasten Kilikerho, jossa kielen kehitystä tuetaan kielellisen toiminnan ja liikunnan kautta.

19 5. Sisällölliset orientaatiot

20 5.1 Matemaattinen orientaatio Tarkoituksena on herätellä lapsen matemaattista kiinnostusta erilaisten välineiden, pelien ja leikkien kautta. Päiväkodissa matematiikka on vertailua, luokittelua ja laskemista leikinomaisesti sekä toiminnallisesti arkielämän tilanteissa: ruokailut, pukeutumiset, laulut, leikit, kirjat ja ulkoilut. Kasvattaja vertailee, päättelee ja laskee asioita lasten kanssa ja kiinnittää lasten huomion eri muotoihin sekä seuraa ajan kulkua yhdessä lasten kanssa. Tuemme myös lapsen spontaania huomion kiinnittämistä matemaattisiin asioihin. 5-vuotiailla on omia NalleMatikka-tuokioita, joissa Karhuperheen mukana tutustutaan erilaisiin matemaattisiin käsitteisiin ja harjoitellaan niitä leikin kautta.

21 5.2. Luonnontie- teellinen orientaatio Luonnossa liikkuminen on luontainen osa lapsen toimintaa. Tämän vuoksi päiväkodissa käytämme paljon hyödyksi lähiympäristöä siihen tutustumalla. Luonto erilaisine eläimineen, kasveineen ja vuodenaikojen vaihteluineen tarjoaa lasta kiinnostavia ilmiöitä, joita havainnoimalla, tutkimalla ja kokeilemalla lapsi tutustuu ja syventyy luonnon ilmiöihin. Kasvattaja pysähtyy lapsen havaintojen, mielenkiinnon kohteiden, kysymysten ja ihmettelyn äärelle ja mahdollistaa lapselle erilaisten ilmiöiden tutkimisen. Tarkkailemme ja keskustelemme siitä, kuinka luonto muuttuu vuodenaikojen mukaan sekä havainnoimme ja keskustelemme päivittäin säästä.

22 5.3. Historiallisyhteiskunnallinen orientaatio Historiallis-yhteiskunnallisen orientaation tarkoituksena on rakentaa lasten kanssa kuvaa menneisyydestä, nykyisyydestä ja vallitsevasta kulttuurista. Päiväkodissa käsittelemme erilaisia perinteisiä juhlia, pyhiä sekä tapahtumia keskustelemalla, juhlimalla sekä huomioimalla ne päiväkodin arjessa. Lisäksi tutustumme perinteisiin erilaisin leikein, loruin, lauluin ja kirjoin. Tärkeä osa historiallis-yhteiskunnallista sisältöaluetta päiväkodissamme ovat myös vierailut ja retket Satakunnan museoon, Korsmannin taloon, taidemuseoon, lähiympäristöön, puistoihin, Stadionille, toisiin päiväkoteihin sekä palvelukoti Honkalaan. Näiden vierailujen kautta saamme tietoa menneisyydestä, perinteistä sekä ympäröivästä yhteiskunnasta.

23 5.4. Esteettinen orientaatio Tavoitteena on kiinnittää lapsen huomio esteettisiin asioihin. Esteettinen orientaatio avautuu havaitsemisen, kuuntelemisen, tuntemisen, luomisen, kuvittelun ja intuition avulla. Yhdessä lapsi ja kasvattaja tutustuvat lähiympäristöön, jonka myötä lapsi oppii huomaamaan ympäristön kauneuden ja pitämään huolta ympäristöstä. Tätä harjoittelemme esimerkiksi huolehtimalla päiväkodin pihasta. Esteettisessä orientaatiossa on oleellista elämyksellisyys, kokemuksellisuus ja tunteet. Siihen kuuluvat liikunnan, musiikin, kirjallisuuden, kuvataiteen, käden taitojen sekä teatterin ja draaman sisällöt. Päiväkodissa pyrimme huomioimaan esteettisyyden luomalla kodikkaan, viihtyisän ja tunnelmallisen ympäristön, jota koristavat lasten tekemät taideteokset.

24 5.5. Eettinen ja uskonnolliskatsomuksellinen orientaatio Päiväkodissa tarkastellaan arvo- ja normimaailman kysymyksiä. Lasten päivittäinen elämä sisältää tilanteita ja tapahtumia, joiden kautta voidaan pohtia oikeaa ja väärää, hyvää ja pahaa sekä totuutta ja valhetta. Myös oikeudenmukaisuuden, tasa-arvon, kunnioituksen ja vapauden kysymyksiä voidaan käsitellä luontevasti päivittäisten tapahtumien yhteydessä. Harjoittelemme toisten huomioimista sekä oikeudenmukaisuutta. Haluamme välittää lapsille mallia positiivisesta elämänasenteesta. Haluamme, että lapset oppivat välittämään yhteisestä maailmastamme.

25 Uskonnollis-katsomuksellisen orientaation myötä lapset tutustuvat suomalaiseen kulttuuriin ja uskontoon. Keskeisessä roolissa ovat lasten omat kysymykset ja pohdinnat. Oleellista on erilaisuuden kohtaaminen ja suvaitsevaisuus. Teemme yhteistyötä Teljän seurakunnan kanssa. Noin kerran kuukaudessa päiväkodissamme käyvät pappi sekä nuorisotyönohjaaja pitämässä meille Pikkukirkkoa. He siunaavat keväisin esikoululaiset koulutielle. Tämän lisäksi teemme yhteisiä kirkkoreissuja muiden päiväkotien kanssa. Arjessa huomioimme uskonnollisia pyhiä sekä juhlia, joita vietämme lasten kanssa ja joista keskustelemme yhdessä.

26 6. Ryhmäkohtainen vasu Ryhmä laatii joka vuosi oman varhaiskasvatussuunnitelman toimintakauden alussa henkilökunnan tutustuttua lapsiin. Vanhempien kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta sitä täydennetään sekä arvioidaan toimintavuoden aikana. Ryhmävasu laaditaan siten, että kaikki lapset voivat osallistua toimintaan ikätasonsa ja taitojen mukaisesti. Tavoitteena arjessa on lasten osallisuus toimintaa suunniteltaessa.

27 RUOKAILUKÄYTÄNNÖT Ruokailuissa opetellaan hyviä ruokailutapoja, joihin kuuluu kiitos ja ole hyvä sekä muille ruokarauhan antaminen. Omassa pöydässä saa kavereiden kanssa keskustella rauhallisesti. Kannustamme lapsia maistelemaan rohkeasti erilaisia ruokia. Lapset harjoittelevat ruuan ottamista ja itse otettu ruoka syödään. Lapset osallistuvat ruokailun kattamiseen pikkuapulaisina aikuisen kanssa. He kattavat pöydät valmiiksi, kutsuvat kaikki syömään ja kertovat päivän ruuan. Aikuinen ruokailee lasten kanssa näyttäen mallia hyvistä tavoista sekä keskustelemalla lasten kanssa ruuasta.

28 SIIRTYMÄTILANTEET: Tilanteesta toiseen siirryttäessä porrastetaan mahdollisuuksien mukaan. Tukena voidaan käyttää kuvia ja viihdytysleikkejä. Siirtymätilanteissa opetellaan oman vuoron odottamista ja kärsivällisyyttä.

29 ULKOILU Ulkoilu on tärkeä osa lapsen päivää. Sen ansiosta lapset jaksavat keskittyä, kun saavat raikasta ilmaa. Ulkoilu mahdollistaa vapaamman ja vauhdikkaamman liikkumisen. Pyrimme ulkoilemaan säällä kuin säällä. Sen vuoksi on tärkeää, että lapsilla on sopivat ulkoiluvarusteet. Ulkona leikitään yhdessä sovittujen sääntöjen mukaisesti. Turvallisuudesta huolehtivat ulkoilua valvovat aikuiset. Ulkoilemme päiväkodissa aamu- ja iltapäivisin.

30 SIISTEYSKASVATUS: Kädet pestään heti päiväkotiin saapuessa ja ulkoilujen, ruokailujen ja wc:ssä käynnin yhteydessä. Pienten ryhmässä harjoitellaan kuivaksi. Isojen ryhmässä harjoitellaan omatoimisuutta wc:ssä. Harjoitellaan henkilökohtaisesta hygieniasta huolehtimista. Huolehditaan hiusten siisteydestä.

31 LEPO: Kaikki lapset menevät ruokailun jälkeen lepäämään. Lepohetken alussa kuunnellaan satuja/musiikkia. Heräillä olevat lapset nousevat rauhalliseen toimintaan.

32 7. Kasvatuskumppanuus Kasvatuskumppanuus lähtee lapsen tarpeista. Varhaiskasvatuksen toimintaa ohjaa lapsen edun ja oikeuksien toteuttaminen. Vanhemmilla on ensisijainen kasvatusoikeus ja kasvatusvastuu. Vanhemmat tuntevat yleensä omat lapsensa. Vanhempien tietämystä ja näkemyksiä kunnioitetaan varhaiskasvatuksessa. Yhdessä vanhempien kanssa tuetaan lapsen kasvua ja kehitystä sekä kiinnitetään huomiota lasten vahvuuksiin. Jokaiselle lapselle tehdään henkilökohtainen Varhaiskasvatussuunnitelma, johon yhdessä vanhempien kanssa kirjoitetaan lapsen tarinaa. Varhaiskasvatussuunnitelmaan kirjataan yhdessä sovitut asiat. Varhaiskasvatussuunnitelman lähtökohtana on yhteinen kasvatusvastuu. Tavoitteenamme on käydä entistä osallistavampia kasvatuskeskusteluja vanhempien kanssa. Henkilökunnalla on salassapitovelvollisuus.

33 Kasvatuskumppanuus on: Avointa ja rehellistä päivittäin tapahtuvaa vuorovaikutusta vanhempien ja lasten kanssa. Tavoitteellista toimintaa lapsen hyvinvoinnin ja kehityksen turvaamiseksi. Avoimuutta, luottamusta, yhteistyötä, neuvottelua ja kunnioitusta. Moniammatillisuutta eri tahojen kanssa.

34

35 Muksunetti on uusi yhteistyömuoto vanhempien kanssa. Se on ikkuna päiväkodin arkeen, jossa vanhemmat pääsevät kurkistamaan päiväkotipäiväämme sekä näkevät erilaisia touhujamme päiväkodissamme. On välttämätöntä, että kaikki vanhemmat ovat Muksunetissä, jotta taataan viestinnän kulku päiväkodin ja perheen välillä.

36 8. Erityinen tuki varhaiskasvatuksessa Lapsen erityisen tuen tarve perustuu kasvatushenkilöstön sekä vanhempien havaintoihin lapsesta tai lapsen aiemmin todettuun tuen tarpeeseen. Tuki yritetään aloittaa mahdollisimman varhain varhaiskasvatuksen keinoin. Tarvittaessa konsultoidaan vanhempien kanssa sovitulla tavalla eri asiantuntijoita ja yhteistyökumppaneita.

37 Lapsella voi olla erityisen tuen tarvetta kun lapsen kehityksessä on erityisiä haasteita: kielen ja kommunikaation alueella tarkkaavaisuudessa tunne-elämän tai sosiaalisen kanssakäymisen alueella kognitiivisella alueella, esim. oppimisvalmiuksien riskejä tai pulmia lapsella on jokin vamma tai pitkäaikaissairaus lapsi tarvitsee lastensuojelun tukitoimia

38 Erityisen tuen polku: Vanhempien luvalla yhteys konsultoivaan varhaiskasvatuksen erityisopettajaan. Huolen herääminen ja puheeksiotto vanhempien kanssa. Yhteistyöpalaverit. Lapsen havainnointi. Mahdolliset muut yhteistyötahot ja niihin ohjaus. Erityinen tuki päivähoidossa.

39 Erityisen tuen muodot: Silloin kun erityistä hoitoa ja tukea tarvitsevan lapsen hoito järjestetään tavallisessa päiväkotiryhmässä tuen muotoja ovat: Lapsiryhmän koon pienennys tai lapsen/ryhmän avustaja. Pienryhmätoiminta ja toiminnan suunnittelu erityiset tarpeet huomioiden. Lisäksi erityiskasvatusta järjestetään integroiduissa erityisja pienryhmissä.

40 9. Yhteistyötahot Päivä- koti Neuvo la Vanhemmat Puheterapeutit Perheneuvola Seurakunta Psykologit Toimintaterapeutit Satakunnan keskussairaala Kirjasto Koulut ja oppilaitokset Päiväkodit Lastensuojelu Ensi- ja turvakoti Varhaiskasvatuksen erityisopettaja Vapaaaika virasto Liikunta- ja kulttuurilaitokset

41 10. Arviointi Arvioinnin avulla seuraamme arjen sujumista sekä ohjaamme koko kasvatusprosessia parhaaseen mahdolliseen suuntaan. Arvioinnissa ensisijaisen tärkeää on vanhemmilta saatu palaute. Asiakaspalaute-kyselyt. Arviointi on pohjana toiminnan kehitykselle. Arviointi on työntekijän ja tiimin itsearviointia kerran viikossa olevassa tiimipalaverissa. Arviointia käydään myös ryhmien kesken. Yhteistä arviointia tapahtuu koko talon infoissa, suunnittelupäivissä sekä ope-palavereissa. Vähintään kaksi kertaa vuodessa ja useammin halutessa/tarvittaessa keskustellaan vanhempien kanssa lapsista sekä heidän kehityksestään.

42 Lapsi, joka saa paljon moitteita oppii tuomitsemaan. Lapsi, joka joutuu kohtaamaan vihamielisyyttä, oppii tappelemaan. Lapsessa, jota rohkaistaan, kasvaa itsetunto. Lapsi, joka saa kokea reilua peliä, oppii oikeudenmukaisuutta.

VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA

VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA PÄIVÄKOTI MAJAKKA VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA Majakan päiväkoti on pieni kodinomainen päiväkoti Nurmijärven kirkonkylässä, Punamullantie 12. Päiväkodissamme on kaksi ryhmää: Simpukat ja Meritähdet. Henkilökunta:

Lisätiedot

TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2 SISÄLLYS JOHDANTO 1. TAIDETASSUJEN RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI 2. TOIMINTA-AJATUS JA ARVOT 3. KASVATTAJA 4. TOIMINTAYMPÄRISTÖ 5. SISÄLTÖALUEET 6. ARVIOINTI JA SEURANTA

Lisätiedot

Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma

Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma Perhepäivähoidon toiminta-ajatus Perhepäivähoito tarjoaa lapselle mahdollisuuden hoitoon, leikkiin, oppimiseen ja ystävyyssuhteisiin muiden lasten kanssa. Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

LEHMON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LEHMON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA LEHMON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Iso ja pieni on yhdessä kaksi. Kaksi voi yhdessä leikkiä. Ei tunne itseään vieraaksi. Hellyydellä voi täyttyä. Iso ylettyy helposti korkealle, pieni taas mahtuu

Lisätiedot

Etelä- ja Pohjois-Nokian perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma 1

Etelä- ja Pohjois-Nokian perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma 1 Etelä- ja Pohjois-Nokian perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma 1 SISÄLLYSLUETTELO 2. Sisällysluettelo 3. Prosessi 4. Toiminta-ajatus 5. Arvot 6. Lapsilähtöisyys 7. Oppimisympäristö 8. Leikkiminen

Lisätiedot

HAIKALAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

HAIKALAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA HAIKALAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Haikalan päiväkoti sijaitsee Klaukkalan pohjoisella alueella Haikalassa. Päiväkoti on perustettu 1982. Toimintakaudella 2010-2011 päiväkotimme ryhmät ovat:

Lisätiedot

PERHEPÄIVÄHOIDON TOTEUTTAMINEN

PERHEPÄIVÄHOIDON TOTEUTTAMINEN - laadittu keväällä 2009, päivitetty 2012 PERHEPÄIVÄHOIDON TOTEUTTAMINEN Perhepäivähoito on kodinomainen päivähoitomuoto, jossa toimitaan ammatillisesti ja tavoitteellisesti yhdessä sovittujen periaatteiden

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / TUOHISET Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 Saarenkylä gsm 0400790916

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / TUOHISET Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 Saarenkylä gsm 0400790916 VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / TUOHISET Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 Saarenkylä gsm 0400790916 Tuohisissa työskentelevät lastentarhanopettajat Piiti Elo ja Riitta Riekkinen, lastenhoitaja Helena

Lisätiedot

Kämmenniemen päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma

Kämmenniemen päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma Kämmenniemen päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma Toiminta-ajatus Lasten osallisuus Vanhempien osallisuus Varhaiskasvatuksen suunnittelu Leikki Liikunta Luonto Ilmaisu Mediakasvatus Kieli ja kulttuuri

Lisätiedot

Yksityisen perhepäivähoidon omavalvonta- ja varhaiskasvatussuunnitelma

Yksityisen perhepäivähoidon omavalvonta- ja varhaiskasvatussuunnitelma Yksityisen perhepäivähoidon omavalvonta- ja varhaiskasvatussuunnitelma 1. Palvelujen tuottajaa koskevat tiedot Palvelun tuottaja/vastuuhenkilö, yhteystiedot, Y-tunnus Lapsiryhmän ikärakenne Perushoitotilat/muut

Lisätiedot

RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI TILHI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI TILHI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 1 PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI TILHI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2 SISÄLTÖ Tilhin toiminta-ajatus 1 Kasvatuspäämäärät ja -tavoitteet 1.1. Tärkeät asiat 1.2. Hyvinvoiva lapsi 1.3. Päivähoidon

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma 2012-2013

Varhaiskasvatussuunnitelma 2012-2013 Nuppusten Varhaiskasvatussuunnitelma 2012-2013 SISÄLLYSLUETTELO 1. NUPPUSTEN RYHMÄKUVAILU 2. NUPPUSTEN TOIMINTA-AJATUS 3. VARHAISKASVATUSYMPÄRISTÖ 4. KIELELLINEN KEHITYS JA KIELEN MERKITYS VARHAISKASVATUKSESSA

Lisätiedot

Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA AJATUS Päiväkodissamme toteutetaan varhaiskasvatusta ja esiopetusta vahvasti leikin, liikunnan ja luovuuden kautta. Leikki ja liikunta kuuluvat päivittäin

Lisätiedot

PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI Ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Peippo Varhaiskasvatussuunnitelma

PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI Ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Peippo Varhaiskasvatussuunnitelma PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI Ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Peippo Varhaiskasvatussuunnitelma SISÄLLYSLUETTELO Ryhmiksen toiminta-ajatus 1. Kasvatuspäämäärät ja tavoitteet 1.1 Arvoperusta 1.2 Hyvinvoiva lapsi 1.3 Päivähoidon

Lisätiedot

Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä. Tavoitteenamme on kiireetön arki. Kirjaamme sovitut asiat ryhmävasuun. Päiväkotimme tilat ovat kaikkien

Lisätiedot

RYHMÄVASU = LAPSIRYHMÄN TOIMINNAN SUUNNITTELU

RYHMÄVASU = LAPSIRYHMÄN TOIMINNAN SUUNNITTELU RYHMÄVASU = LAPSIRYHMÄN TOIMINNAN SUUNNITTELU 2016-2017 Liite 1 Toimintasuunnitelma suunnittelu pohjautuu lasten ja vanhempien osallisuuden mahdollistamiseen (aloitus- ja vasukeskustelut on käyty ennen

Lisätiedot

SEPÄN RYHMÄKODIN VARHAIKASVATUSUUNNITELMA 2006-2007 KESKUSTAN PALVELUALUE PYYNIKIN TIIMI

SEPÄN RYHMÄKODIN VARHAIKASVATUSUUNNITELMA 2006-2007 KESKUSTAN PALVELUALUE PYYNIKIN TIIMI SEPÄN RYHMÄKODIN VARHAIKASVATUSUUNNITELMA 2006-2007 KESKUSTAN PALVELUALUE PYYNIKIN TIIMI SISÄLLYSLUETTELO 1. PERHEPÄIVÄHOIDON TOIMINTA-AJATUS 2. ARVOT 3. KASVATUS, OPPIMINEN, TOIMINTA- JA OPPIMISYMPÄRISTÖ

Lisätiedot

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma 15.1.2015 Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Annalan päiväkoti on perustettu vuonna 1982 ja se sijaitsee omalla isolla tontillaan keskellä matalaa kerrostaloaluetta. Lähellä on avara luonto

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma. Vanhemmuutta tukien, yhteistyössä kotien kanssa annetaan lapsille turvallinen kasvuympäristö.

Varhaiskasvatussuunnitelma. Vanhemmuutta tukien, yhteistyössä kotien kanssa annetaan lapsille turvallinen kasvuympäristö. Varhaiskasvatussuunnitelma Vanhemmuutta tukien, yhteistyössä kotien kanssa annetaan lapsille turvallinen kasvuympäristö. 2014 Ypäjän varhaiskasvatuspalvelut Päiväkoti Heporanta: Pollet, Ponit ja Varsat

Lisätiedot

SISÄLLYS. 1. Toiminta-ajatus ja arvot 1.1. Perhepäivähoidon toiminta-ajatus 2 1.2. Ryhmän toiminta-ajatus ja tavoitteet 2 1.3.

SISÄLLYS. 1. Toiminta-ajatus ja arvot 1.1. Perhepäivähoidon toiminta-ajatus 2 1.2. Ryhmän toiminta-ajatus ja tavoitteet 2 1.3. SISÄLLYS 1. Toiminta-ajatus ja arvot 1.1. Perhepäivähoidon toiminta-ajatus 2 1.2. Ryhmän toiminta-ajatus ja tavoitteet 2 1.3. Ryhmän arvot 3 2. Mitä lasten hoidossa ja kasvatuksessa painotetaan? 2.1. Kodinomaisuus

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN KUNTA. Lepsämän päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

NURMIJÄRVEN KUNTA. Lepsämän päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma NURMIJÄRVEN KUNTA Lepsämän päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma 2014 2015 SISÄLTÖ JOHDANTO... 3 1. LEPSÄMÄN PÄIVÄKODIN ARVOT... 4 1.1 LAPSILÄHTÖISYYS... 4 1.2 KASVATUSKUMPPANUUS... 4 1.3 TOIMIVA TYÖYHTEISÖ...

Lisätiedot

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Puhallamme yhteen hiileen ajatuksella; kaveria ei jätetä. Huolehdimme kannustavasta, innostavasta ja positiivisesta vuorovaikutuksesta.

Lisätiedot

Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma

Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme perustuu hyvään vuorovaikutus- ja luottamussuhteen luomiselle lapsen ja aikuisen välille. Aikuisina

Lisätiedot

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintamme pohjautuu pienryhmätoimintaan sekä positiiviseen kasvatukseen. Yhdessä tekeminen ja perheiden osallisuus on meille tärkeää.

Lisätiedot

KETTUKALLION PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2010

KETTUKALLION PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2010 KETTUKALLION PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2010 KETTUKALLION PÄIVÄKOTI Kettukallion päiväkoti on perustettu vuonna 1992. Päiväkoti sijaitsee Heinolan Kirkonkylässä luonnon läheisyydessä, upeiden

Lisätiedot

SYRJÄKYLÄN SYLVIT VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

SYRJÄKYLÄN SYLVIT VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JANAKKALAN KUNTA PERHEPÄIVÄHOITO SYRJÄKYLÄN SYLVIT VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA SYLI, HALI, HUUMORI, RAVINTO, RAJAT JA RAKKAUS; SIINÄ TARJOOMAMME PAKKAUS SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO ARVOT KASVATUSPÄÄMÄÄRÄT

Lisätiedot

Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma

Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma Toimintakulttuuri Näemme jokaisen lapsen ja hänen perhekulttuurinsa arvokkaana Kohtaamme jokaisen ihmisen siten, kuin toivoisimme itseämme kohdeltavan Toimimme

Lisätiedot

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä porrastaen, mikä mahdollistaa lapsen yksilöllisen kohtaamisen ja turvallisen vuorovaikutusilmapiirin. Pienryhmä

Lisätiedot

Suomusjärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Suomusjärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Suomusjärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Suomusjärven päiväkoti on pieni yksikkö maaseudun rauhassa, jossa lapsi saa olla lapsi. Pienessä yksikössä muodostuu helposti läheinen ja lämmin vuorovaikutus

Lisätiedot

JOUPIN RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI

JOUPIN RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI JOUPIN RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI Joupin ryhmis sijaitsee Joupin viihtyisällä asuntoalueella hyvien ulkoilumahdollisuuksien läheisyydessä. Ulkoilemme paljon läheisillä leikkikentillä sekä teemme metsäretkiä Kultavuoressa.

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA

ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 1. YKSIKKÖ Aitohelmen päiväkoti Klaukkalantie 72, 01800 KLAUKKALA Piccolot ja Pillipiiparit kokopäiväesiopetusryhmät Vikkelät ja Nokkelat osapäiväesiopetusryhmät 2. TOIMINTA-AIKA

Lisätiedot

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Me toteutamme päiväkodissamme suunnitelmallista ja joustavaa työotetta. Huolehdimme sekä fyysisestä että psyykkisestä turvallisuudesta.

Lisätiedot

Päiväkoti Saarenhelmi

Päiväkoti Saarenhelmi Päiväkoti Saarenhelmi varhaiskasvatussuunnitelma Päiväkoti Saarenhelmi Päiväkoti Saarenhelmi sijaitsee Saarenkylässä kauniilla paikalla Kemijoen rannalla. Läheiset puistot ja talvella jää tarjoavat mahdollisuuden

Lisätiedot

RANTAKYLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

RANTAKYLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA RANTAKYLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Tavoitteena hyvinvoiva lapsi 1 SISÄLLYSLUETTELO 1 PÄIVÄKODIN ESITTELY... 3 2 TOIMINTA-AJATUS JA ARVOT... 4 2.1 Toiminta-ajatus... 4 2.2 Arvot... 4 3 LAPSELLE

Lisätiedot

Poutapilvi. Varhaiskasvatussuunnitelma

Poutapilvi. Varhaiskasvatussuunnitelma Poutapilvi Varhaiskasvatussuunnitelma Sisällysluettelo 1. Poutapilvi s. 3 2. Arvot s. 5 3. Pienryhmät s. 7 4. Kasvatuskumppanuus s. 8 5. Hyvinvoiva lapsi s. 10 Perushoitotilanteet 6. Lapselle ominaiset

Lisätiedot

Pienten lasten kerho Tiukuset

Pienten lasten kerho Tiukuset Pienten lasten kerho Tiukuset Kerhotoiminnan varhaiskasvatussuunnitelma 2014 2015 Oi, kaikki tiukuset helähtäkää, maailman aikuiset herättäkää! On lapsilla ikävä leikkimään, he kaipaavat syliä hyvää. (Inkeri

Lisätiedot

SYRJÄLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2010-2011

SYRJÄLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2010-2011 SYRJÄLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2010-2011 1 Syrjälän päiväkoti Päiväkotimme on valmistunut 1987 ja sijaitsee Syrjälän koulun yhteydessä Klaukkalan eteläisellä päivähoitoalueella. Talossamme

Lisätiedot

KONTIOLAHDEN KUNNAN. Onttolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

KONTIOLAHDEN KUNNAN. Onttolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma KONTIOLAHDEN KUNNAN Onttolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Onttolan päiväkodin henkilökunta: Touhula (3-5 v.) 040 5781151 Päiväkodinjohtaja Mervi Ignatius Lastentarhanopettaja Mirja Torniainen

Lisätiedot

Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma

Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toiminnassamme korostuu tasavertaisuus ja yksilöllisyys. Kohtaamme huoltajat lapsineen yksilöinä kulttuuritaustat ja vanhempien toiveet

Lisätiedot

Myllyojan päiväkodin toimintasuunnitelma

Myllyojan päiväkodin toimintasuunnitelma Myllyojan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Myllyojan päiväkodissa toimintakulttuurimme lähtee yhteisistä tavoitteista ja säännöistä, joita arvioimme ja kehitämme säännöllisesti.

Lisätiedot

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Me toteutamme päiväkodissamme suunnitelmallista ja joustavaa työotetta. Huolehdimme sekä fyysisestä että psyykkisestä turvallisuudesta.

Lisätiedot

Riekonmarjan päiväkodin toimintasuunnitelma

Riekonmarjan päiväkodin toimintasuunnitelma Riekonmarjan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Päiväkotimme toiminnassa korostuu se, että olemme aidosti läsnä ja lapsia varten. Havainnoimme ja kuuntelemme heitä ja vastaamme

Lisätiedot

PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU

PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU SISÄLLYSLUETTELO 1. TOIMINTA-AJATUS 2. ARVOT 3. TOIMIVA KASVATTAJAYHTEISÖ 4. VARHAISKASVATUSYMPÄRISTÖ 5. OPPIMISEN ILO 6. KIELEN JA VUOROVAIKUTUKSEN

Lisätiedot

Hyvinvointi ja liikkuminen

Hyvinvointi ja liikkuminen Hyvinvointi ja liikkuminen varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa Varhaiskasvatuslaissa määritellyt tavoitteet 1) edistää jokaisen lapsen iän ja kehityksen mukaista kokonaisvaltaista kasvua, terveyttä

Lisätiedot

Esiopetuksen toimintasuunnitelma 2011 2012

Esiopetuksen toimintasuunnitelma 2011 2012 Esiopetuksen toimintasuunnitelma 2011 2012 Isokallion päiväkoti Puistotie 15 05200 Rajamäki 2. TOIMINTA-AIKA Esiopetussuunnitelma ajalle 16.8.2011 31.5.2012. Päivittäinen toiminta-aika klo 8.30 12.30.

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JYRÄNGÖN VARHAISKASVATUSALUE 12.6.2015

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JYRÄNGÖN VARHAISKASVATUSALUE 12.6.2015 VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JYRÄNGÖN VARHAISKASVATUSALUE 12.6.2015 SISÄLLYSLUETTELO 1. Toimintaympäristö 2. Toiminta-ajatus ja arvot 3. Tavoitteet 4. Oppimisympäristö 5. Toiminnan perusta 6. Toiminta lapsen

Lisätiedot

Vy Liinakko-Loimi-Varhela. Toimintasuunnitelma

Vy Liinakko-Loimi-Varhela. Toimintasuunnitelma Vy Liinakko-Loimi-Varhela Toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintasuunnitelmassamme kuvataan, miten varhaiskasvatusta yksikössämme Liinakko-Loimi-Varhela pedagogisesti käytännössä toteutetaan. Toimintasuunnitelma

Lisätiedot

MUSTASAAREN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTA-AJATUS

MUSTASAAREN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTA-AJATUS MUSTASAAREN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTA-AJATUS Tarjotaan lapsille perhepäivähoitoa kodinomaisessa ja turvallisessa ympäristössä. Laadukkaan hoidon ja kasvatuksen tavoitteena on onnellinen

Lisätiedot

Oulunlahden päiväkodin toimintasuunnitelma

Oulunlahden päiväkodin toimintasuunnitelma Oulunlahden päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Lähtökohtanamme on lapsen yksilöllisyyden huomioiminen. Teemme tiivistä yhteistyötä vanhempien kanssa. Tavoitteenamme on avoin ja

Lisätiedot

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme pohjautuu yhdessä tekemiseen ja perheiden osallisuuteen, mm. erilaiset toimintailtapäivät sekä isän- ja äitienpäivät.

Lisätiedot

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma 2019-2020 Toimintakulttuuri Joustavassa pienryhmätoiminnassamme lapset saavat leikkiä ja oppia rauhallisessa ja kiireettömässä ilmapiirissä. Tällöin jää aikaa huomioida

Lisätiedot

HELILÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011-2012

HELILÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011-2012 HELILÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011-2012 PÄIVÄKOTIMME TOIMINTA-AJATUS: tarjoamme hyvällä ammattitaidolla laadukasta varhaiskasvatusta alle 6 -vuotiaille lapsille meillä lapsella on mahdollisuus

Lisätiedot

Kaakonpojan päiväkodin toimintasuunnitelma

Kaakonpojan päiväkodin toimintasuunnitelma Kaakonpojan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Meille tärkeitä asioita ovat turvallisen, kannustavan ja luotettavan kasvatusilmapiirin luominen. Lapselle opetetaan vastuullisuutta;

Lisätiedot

HALLILAN PÄIVÄKOTI. Varhaiskasvatussuunnitelma - VASU

HALLILAN PÄIVÄKOTI. Varhaiskasvatussuunnitelma - VASU HALLILAN PÄIVÄKOTI Varhaiskasvatussuunnitelma - VASU Päiväkodissamme toimii 6 ryhmää: Nuput Pallerot Tenavat Naperot Nappulat Muksut Toiminta-ajatus Meille on tärkeää, että lapsi kokee olonsa turvalliseksi

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimimme sallivasti ja sensitiivisesti lasten kanssa yhdessä asioita tehden. Olemme lapsille

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Värtön päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Värtön päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Värtön päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme keskeinen tekijä on toistemme arvostaminen. Annamme lapsille leikkitilaa

Lisätiedot

Marttilan kunnan varhaiskasvatussuunnitelma

Marttilan kunnan varhaiskasvatussuunnitelma Marttilan kunnan varhaiskasvatussuunnitelma Sosiaalilautakunta 16.2.2012 13/ liite no 4 1 SISÄLTÖ 1. Johdanto 2. Toiminta-ajatus ja arvot 3. Kasvatus ja opetusmenetelmät 4. Yhteistyö 5. Erityinen tuki

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA

ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA HARJULAN PÄIVÄKOTI 2010-2011 SISÄLLYS 1. YKSIKKÖ 2. TOIMINTA-AIKA 3. TOIMINTAYMPÄRISTÖN KUVAUS 3.1 PSYYKKINEN TOIMINTAYMPÄRISTÖ 3.2 FYYSINEN TOIMINTAYMPÄRISTÖ 3.3 SOSIAALINEN

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA/VASU

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA/VASU Honkajoen kunta Sivistystoimi Varhaiskasvatus KIS KIS KISSANPOIKA KISSA TANSSII JÄÄLLÄ SUKAT KENGÄT KAINALOSSA HIENO PAITA PÄÄLLÄ VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA/VASU 3-5 VUOTIAAT Lapsen nimi Syntymäaika Päivähoitopaikka

Lisätiedot

Vekara-ahon päiväkodin toimintasuunnitelma

Vekara-ahon päiväkodin toimintasuunnitelma Vekara-ahon päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Touhuamme paljon erilaisissa pienryhmissä. Teemme koko talon yhteisiä, laajempia projekteja ja tapahtumia. Näitä ovat esimerkiksi

Lisätiedot

SISÄLLYS. Kasvatuskumppanuus... 6. Peltosirkun päiväkoti... 3 Toimintaa ohjaavat arvot... 4 Lapsen kunnioitus... 4 Turvallisuus...

SISÄLLYS. Kasvatuskumppanuus... 6. Peltosirkun päiväkoti... 3 Toimintaa ohjaavat arvot... 4 Lapsen kunnioitus... 4 Turvallisuus... 1 2 SISÄLLYS Peltosirkun päiväkoti... 3 Toimintaa ohjaavat arvot... 4 Lapsen kunnioitus... 4 Turvallisuus... 5 Kasvatuskumppanuus... 6 Yhteistyö... 7 Kiusaamisen ehkäisy... 8 Varhainen puuttuminen... 9

Lisätiedot

Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma

Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Kohtelemme kaikkia lapsia ja huoltajia ystävällisesti, kuuntelemme heidän toiveitaan ja toteutamme niitä mahdollisuuksien mukaan.

Lisätiedot

Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Pienryhmätoiminta on päiväkodissamme toimintatapa, jota toteutamme jokaisessa ryhmässä ja kehitämme sitä jatkuvasti. Näin toimien mahdollistamme

Lisätiedot

Toiminta-ajatus 1. 1.1 Ryhmän tavoitteet 2. 1.2 Ryhmän arvot 3. Varhaiskasvatus ympäristömme 4

Toiminta-ajatus 1. 1.1 Ryhmän tavoitteet 2. 1.2 Ryhmän arvot 3. Varhaiskasvatus ympäristömme 4 1 SISÄLLYS Toiminta-ajatus 1 1.1 Ryhmän tavoitteet 2 1.2 Ryhmän arvot 3 Varhaiskasvatus ympäristömme 4 Toiminnalliset orientaatiot lapsille ominainen tapa toimia 5 Sisällölliset orientaatiot tapa hahmottaa

Lisätiedot

SIILIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA

SIILIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA SIILIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA SISÄLLYS 1. Siilin päiväkoti 2. Päiväkodin tärkeät asiat 3. Lapsilähtöisyys 4. Varhaiskasvatuksen suunnittelu 5. Varhaiskasvatuksen toteuttaminen 6. Erityinen

Lisätiedot

Kaukajärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Kaukajärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Kaukajärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA-AJATUS LEIKKI LUOVUUS YSTÄVYYS TUNTEET TURVALLISUUS LAPSI EI LEIKI OPPIAKSEEN, MUTTA OPPII LEIKKIESSÄÄN Leikissä lapsi oppii toimimaan yhdessä

Lisätiedot

Rajakylän päiväkodin toimintasuunnitelma

Rajakylän päiväkodin toimintasuunnitelma Rajakylän päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Työyhteisöllämme on yhteiset tavoitteet. Asettamamme tavoitteet pyrimme saavuttamaan yhteisillä toimintamalleilla ja käytännöillä.

Lisätiedot

KASVATUS- KUMPPANUUS VIIALAN ARKI VIIALAN ARKI

KASVATUS- KUMPPANUUS VIIALAN ARKI VIIALAN ARKI VASU TAVOITTEET Tasapainoinen, tyytyväinen ja hyvinvoiva lapsi Lapsen tulee tuntea, että hänestä välitetään Haluamme välittää lapselle tunteen, että maailma on hyvä ja siihen uskaltaa kasvaa VIHREÄ LIPPU

Lisätiedot

KULHON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

KULHON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA KULHON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VARHAISKASVATUS KULHON PÄIVÄKODISSA Kulhon päiväkoti Pönkäniementie 4a2 80910 Kulho p.040 140 8145 p. 040 707 3375 (päiväkodin johtaja/raija Pynnönen) Kulhon

Lisätiedot

Merikotkan päiväkodin toimintasuunnitelma

Merikotkan päiväkodin toimintasuunnitelma Merikotkan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä päivittäin esim. leikin, toiminnan ja ruokailun aikaan. Pienryhmät muotoutuvat lasten kehitystason, mielenkiinnon

Lisätiedot

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Lapsen aito ja sensitiivinen kohtaaminen on toimintamme keskiössä. Vuorovaikutuksemme lasten kanssa on lämmintä ja lasta arvostavaa.

Lisätiedot

Havusten varhaiskasvatussuunnitelma

Havusten varhaiskasvatussuunnitelma Havusten varhaiskasvatussuunnitelma 2010 2011 Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 SAARENKYLÄ Havusten ryhmän puh. 050 5710814 Puh.klo16.30 jälk. 040 5197574 Tervetuloa Havusiin! Havuset on tällä hetkellä

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Muistamme kaikissa päivän hetkissä, että aikuinen on vuorovaikutuksen mallina. Toimimme sallivasti

Lisätiedot

KARINRAKAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

KARINRAKAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA KARINRAKAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Tämä päivä on lahja Tämä päivä on arvokas Tämä päivä on ainutlaatuinen tänäkin päivänä voi tapahtua ihme! Marleena Ansio Karinrakan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelman

Lisätiedot

SORVANKAAREN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012-2013

SORVANKAAREN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012-2013 SORVANKAAREN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012-2013 Jokaisella on oikeus tuntea itsensä toivotuksi, halutuksi ja rakastetuksi. 1 PÄIVÄKODIN KUVAUS JA OPPIMISYMPÄRISTÖ Sorvankaaren päiväkoti on

Lisätiedot

Vesalan päiväkodin toimintasuunnitelma

Vesalan päiväkodin toimintasuunnitelma Vesalan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintamme perustuu pienryhmätoimintaan jota hyödynnämme myös ulkoilu- ja siirtymätilanteissa. Uusia, opittavia asioita lähestymme toiminnan

Lisätiedot

Maaselän päiväkodin. varhaiskasvatussuunnitelma

Maaselän päiväkodin. varhaiskasvatussuunnitelma Maaselän päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO 2. VARHAISKASVATUKSEN TOTEUTTAMINEN 2.1 Leikkiminen 2.2 Liikkuminen 2.3 Tutkiminen 2.4 Taiteellinen kokeminen, ilmaiseminen ja

Lisätiedot

NALLELAN TÄRKEIMMÄT ARVOT

NALLELAN TÄRKEIMMÄT ARVOT Nallelan ryhmäperhepäiväkoti on perustettu Nurmoon syksyllä 2003. Nallelan ryhmä koostuu kahdesta perhepäivähoitajasta ja vastaavasta hoitajasta. Lapsia voi ryhmässä olla 12 jotka iältään ovat 1v-6v. Lapset

Lisätiedot

MÄKITUVAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

MÄKITUVAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA MÄKITUVAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2014 2015 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO 2. ARVOT 2.1 VASTUULLISUUS 2.2 AVOIMUUS 2.3 UUDISTUMISKYKY 2.4 YHTEISTYÖ JA PALVELUHENKISYYS 3. TOIMINTA-AJATUS 4.

Lisätiedot

Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma

Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Opimme yhdessä ja jaamme oppimaamme, minkä pohjalta kehitämme toimintaamme ja toimintaympäristöjämme. Luomme avoimen ja kannustavan ilmapiirin,

Lisätiedot

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Lapsen aito ja sensitiivinen kohtaaminen on toimintamme keskiössä. Vuorovaikutuksemme lasten kanssa on lämmintä ja lasta arvostavaa.

Lisätiedot

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Joustavassa pienryhmätoiminnassamme lapset saavat leikkiä ja oppia rauhallisessa ja kiireettömässä ilmapiirissä. Tällöin jää aikaa huomioida

Lisätiedot

Pikku-Vesaisen päiväkodin toimintasuunnitelma

Pikku-Vesaisen päiväkodin toimintasuunnitelma Pikku-Vesaisen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Päiväkodissamme jatkettu aukiolo joustaa perheiden erilaisten hoidontarpeiden mukaan. Tällöin myös sisarukset saavat toimia samassa

Lisätiedot

Huonesuon päiväkodin toimintasuunnitelma 2019

Huonesuon päiväkodin toimintasuunnitelma 2019 Huonesuon päiväkodin toimintasuunnitelma 2019 Toimintakulttuuri Luomme myönteisyyden ilmapiiriä lapsen aidolla kohtaamisella: tervehtimällä, laskeutumalla lapsen korkeudelle ja kuuntelemalla lasta. Harjoittelemme

Lisätiedot

KATAJALAAKSON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012

KATAJALAAKSON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012 KATAJALAAKSON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012 Katajalaakson päiväkoti - päiväkotimme sijaitsee Katajalaaksossa rauhallisessa ympäristössä - päiväkodissamme on 96 hoitopaikkaa viidessä eri ryhmässä:

Lisätiedot

Huikkaan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Huikkaan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Huikkaan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Huikkaan päiväkoti sijaitsee Tampereen kaupungin itäisellä alueella hyvien bussiyhteyksien varrella (bussit 6, 29, 27). Päiväkoti sijaitsee kerrostalon alimmaisessa

Lisätiedot

Pyykösjärven päiväkodin toimintasuunnitelma

Pyykösjärven päiväkodin toimintasuunnitelma Pyykösjärven päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Päiväkodissamme pienryhmätoimintaa on kaikissa päivän tilanteissa ja se on suunniteltu hyvin. Tarjoamme lapsille monipuolista tekemistä,

Lisätiedot

METSOLAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

METSOLAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA METSOLAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011 1 Sisällysluettelo Metsolan päiväkoti......3 Toiminta-ajatus...4 Lapsikäsitys...4 Arvopohja...4 Toiminnan toteuttaminen..5 Ohjattu toiminta.6 Erityinen

Lisätiedot

TYÖVALTAINEN OPPIMINEN / TOP-Laaja

TYÖVALTAINEN OPPIMINEN / TOP-Laaja TYÖVALTAINEN OPPIMINEN / TOP-Laaja tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus 10ov Oikeaa työssäoppimista 4ov Teoriaopiskelua työelämässä 6 ov 1. Työprosessin hallinta tarvitseville lapsille

Lisätiedot

MILLAINEN MINÄ OLEN?

MILLAINEN MINÄ OLEN? MILLAINEN MINÄ OLEN? hidas vilkas reipas voimakas tahtoinen keskitty mätön herkkä iloinen rohkea LAPSEN VALOKUVA tyytyväi nen sinnikäs utelias Toimintavuosi - omatoi minen ujo kärsiväl linen toiset huomioonott

Lisätiedot

KILPIÄISTEN PÄIVÄKODIN VARHAIS- KASVATUS- SUUNNITELMA

KILPIÄISTEN PÄIVÄKODIN VARHAIS- KASVATUS- SUUNNITELMA KILPIÄISTEN PÄIVÄKODIN VARHAIS- KASVATUS- SUUNNITELMA TOIMINTA-AJATUKSEMME Kilpiäisten päiväkoti tarjoaa lapsille laadukasta varhaiskasvatusta vuonna 2009 valmistuneissa tiloissa. Päiväkotimme on avara,

Lisätiedot