Valtuusto Sivu 1 / 43

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Valtuusto 23.05.2016 Sivu 1 / 43"

Transkriptio

1 Espoon kaupunki Kokouskutsu Valtuusto Sivu 1 / 43 Kokoustiedot Aika maanantai klo 17:30 Paikka Valtuustotalo, Espoonkatu 5 Lisätietoja Esteilmoitukset: valtuustonsihteeri@espoo.fi tai Käsiteltävät asiat Asia Liitteet Otsikko Sivu 1 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen 2 2 Pöytäkirjan tarkastajien valinta 3 3 Varavaltuutetun ja opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan 4 varhaiskasvatusjaoston jäsenen eronpyyntö ja täydennysvaali (Pöydälle ) 4 Sosiaali- ja terveyslautakunnan varajäsenen eronpyyntö ja 6 täydennysvaali 5 Lautamiehen valinta Espoon käräjäoikeuteen Vuoden 2015 arviointikertomus Vuoden 2015 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen 12 hyväksyminen ja vastuuvapaudesta päättäminen Vuoden 2015 tilinpäätös ja tuloksen käsittely Vuoden 2016 talousarvion muuttaminen Otahalli Oy:n osakkeiden siirto peruskaupungilta Tilapalvelutliikelaitokselle Tonttumuori, asemakaavan muutoksen hyväksyminen, alue , 15. kaupunginosa Niittykumpu 12 Valtuustoaloite maksuttoman ehkäisyn tarjoamisesta 35 espoolaisnuorille 13 Valtuustoaloite hiljaisten tilojen turvaamiseksi Espoon kirjastoissa 41 Espoo Maria Guzenina puheenjohtaja

2 Espoon kaupunki Kokouskutsu Asia 1 Valtuusto Sivu 2 / 43 1 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen Selostus Puheenjohtaja toteaa kokouksen laillisesti koolle kutsutuksi ja päätösvaltaiseksi. Merkittiin, että kokous oli kutsuttu koolle valtuuston puheenjohtajan allekirjoittamalla valtuuston jäsenille, kaupunginhallitukselle, kaupunginjohtajalle sekä toimialojen johtajille toimitetulla ja ilmoitustaululla kuulutetulla kokouskutsulla, joka kuului seuraavasti: Liitteet A ja B - 62.

3 Espoon kaupunki Kokouskutsu Asia 2 Valtuusto Sivu 3 / 43 2 Pöytäkirjan tarkastajien valinta Pöytäkirjan tarkastajiksi valitaan Kok. / Vihr.

4 Espoon kaupunki Kokouskutsu Asia 3 Valtuusto Sivu 4 / / Kaupunginhallitus Valtuusto Varavaltuutetun ja opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan varhaiskasvatusjaoston jäsenen eronpyyntö ja täydennysvaali (Pöydälle ) Valmistelijat / lisätiedot: Katja Rytilahti, puh etunimi.sukunimi@espoo.fi Kaupunginhallitus Valtuusto vapauttaa varavaltuutettu Sami Suomalaisen (Kok.) toimestaan ja toteaa, että hänen luottamustoimensa on päättynyt sekä valitsee opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan varhaiskasvatusjaoston jäseneksi Sami Suomalaisen (Kok.) tilalle (Kok.). Selostus Varavaltuutettu ja opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan varhaiskasvatusjaoston jäsen Sami Suomalainen (Kok.) pyytää päivätyllä kirjeellään eroa em. luottamustehtävistään perusteena ero Kokoomuksen jäsenyydestä. Keskusvaalilautakunta määrää valtuuston puheenjohtajan pyynnöstä uuden varavaltuutetun Sami Suomalaisen tilalle. Tasa-arvolain säännökset edellyttävät, että opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan varhaiskasvatusjaoston jäseneksi valitaan mies. Päätöshistoria Kaupunginhallitus Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä Kaupunginhallitus ehdottaa, että valtuusto vapauttaa varavaltuutettu Sami Suomalaisen (Kok.) toimestaan ja toteaa, että hänen luottamustoimensa on päättynyt sekä valitsee opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan varhaiskasvatusjaoston jäseneksi Sami Suomalaisen (Kok.) tilalle (Kok.). Päätös Kaupunginhallitus: Esittelijän ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

5 Espoon kaupunki Kokouskutsu Asia 3 Valtuusto Sivu 5 / 43 Valtuusto Kaupunginhallitus Valtuusto vapauttaa varavaltuutettu Sami Suomalaisen (Kok.) toimestaan ja toteaa, että hänen luottamustoimensa on päättynyt sekä valitsee opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan varhaiskasvatusjaoston jäseneksi Sami Suomalaisen (Kok.) tilalle (Kok.). Käsittely Oila puheenjohtajan kannattamana ehdotti, että asia jätetään pöydälle. Keskustelun pöydällepanosta päätyttyä puheenjohtaja tiedusteli, voidaanko asia jättää yksimielisesti pöydälle. Koska pöydällepanoehdotusta ei vastustettu, puheenjohtaja totesi valtuuston hyväksyneen sen yksimielisesti. Päätös Tiedoksi Valtuusto: Valtuusto jätti asian yksimielisesti pöydälle. - Valittu - Jaoston sihteeri - Sami Suomalainen

6 Espoon kaupunki Kokouskutsu Asia 4 Valtuusto Sivu 6 / / Kaupunginhallitus Sosiaali- ja terveyslautakunnan varajäsenen eronpyyntö ja täydennysvaali Valmistelijat / lisätiedot: Katja Rytilahti, puh etunimi.sukunimi@espoo.fi Kaupunginhallitus Valtuusto valitsee sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenen Heikki Sepän (Kok.) henkilökohtaiseksi varajäseneksi Markku Mikkelsonin (Kok.) tilalle (Kok.). Selostus Sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenen Heikki Sepän (Kok.) henkilökohtainen varajäsen Markku Mikkelson (Kok.) pyytää päivätyllä kirjeellään eroa em. tehtävästä perusteena muutto Espoosta kesäkuussa Kuntalain 33 :n 1 mom. 1) kohdan mukaan vaalikelpoinen kunnan luottamustoimeen on henkilö, jonka kotikunta kyseinen kunta on. Kuntalain 36 :n 1 mom. mukaan vaalikelpoinen lautakuntaan on henkilö, joka on vaalikelpoinen valtuustoon, ei kuitenkaan: 1) asianomaisen lautakunnan alainen kunnan palveluksessa oleva henkilö; 2) henkilö, joka on asianomaisen lautakunnan tehtäväalueella toimivan kunnan määräämisvallassa olevan yhteisön tai säätiön palveluksessa; eikä 3) henkilö, joka on hallituksen tai siihen rinnastettavan toimielimen jäsenenä taikka johtavassa ja vastuullisessa tehtävässä tai siihen rinnastettavassa asemassa liiketoimintaa harjoittavassa yhteisössä, jos kysymyksessä on sellainen yhteisö, jolle asianomaisessa lautakunnassa tavanomaisesti käsiteltävien asioiden ratkaisu on omiaan tuottamaan olennaista hyötyä tai vahinkoa. Tasa-arvolain säännökset edellyttävät, että lautakunnan varajäseneksi valitaan mies.

7 Espoon kaupunki Kokouskutsu Asia 4 Valtuusto Sivu 7 / 43 Päätöshistoria Kaupunginhallitus Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä Kaupunginhallitus ehdottaa, että valtuusto valitsee sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenen Heikki Sepän (Kok.) henkilökohtaiseksi varajäseneksi Markku Mikkelsonin (Kok.) tilalle (Kok.). Päätös Tiedoksi Kaupunginhallitus: Esittelijän ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. - Valittu - Lautakunnan sihteeri

8 Espoon kaupunki Kokouskutsu Asia 5 Valtuusto Sivu 8 / / Kaupunginhallitus Lautamiehen valinta Espoon käräjäoikeuteen Valmistelijat / lisätiedot: Katja Rytilahti, puh etunimi.sukunimi@espoo.fi Kaupunginhallitus Valtuusto valitsee Espoon käräjäoikeuden lautamieheksi Tuuli Miettisen tilalle. Selostus Valtuusto on kokouksessaan valinnut Espoon käräjäoikeuden lautamiehet toimikaudeksi Espoon käräjäoikeuden laamanni Olli Saunanoja ilmoittaa päivätyllä kirjeellään, että Tuuli Miettinen on pyytänyt eroa Espoon käräjäoikeuden lautamiehen tehtävästä ja pyytää Espoon kaupunkia valitsemaan uuden lautamiehen valtuuston jäljellä olevaksi toimikaudeksi. Lautamiehen tulee olla käräjäoikeuden tuomiopiiriin kuuluvassa kunnassa asuva Suomen kansalainen, joka ei ole konkurssissa, jonka toimintakelpoisuutta ei ole rajoitettu ja jota pidetään sopivana toimimaan lautamiehenä. Lautamieheksi ei saa valita henkilöä, joka on alle 25-vuotias tai joka on täyttänyt 65 vuotta. Lautamiehenä ei saa olla henkilö, jolla on virka yleisessä tuomioistuimessa tai rangaistuslaitoksessa taikka, joka virassaan suorittaa ulosottotehtäviä, rikoksen esitutkintaa taikka tulli- tai poliisivalvontaa, eikä myöskään syyttäjä, asianajaja tai muu ammatikseen asianajoja harjoittava henkilö (käräjäoikeuslaki 6 ). Päätöshistoria Kaupunginhallitus Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä Kaupunginhallitus ehdottaa, että valtuusto valitsee Espoon käräjäoikeuden lautamieheksi Tuuli Miettisen tilalle. Päätös Kaupunginhallitus: Esittelijän ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

9 Espoon kaupunki Kokouskutsu Asia 5 Valtuusto Sivu 9 / 43 Tiedoksi - Valittu - Tuuli Miettinen - Espoon käräjäoikeus

10 Espoon kaupunki Kokouskutsu Asia 6 Valtuusto Sivu 10 / / Tarkastuslautakunta Vuoden 2015 arviointikertomus Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Ala-aho, puh Anneli Tiainen, puh Ira Kaukanen, puh Riitta Björklund, puh etunimi.sukunimi@espoo.fi Tarkastuslautakunta Valtuusto 1 merkitsee tiedoksi arviointikertomuksen vuodelta 2015, 2 velvoittaa kaupunginhallituksen pyytämään lautakunnilta selvitykset ja kuvaukset toimenpiteistä, joihin on ryhdytty tai ryhdyttävä arviointikertomuksessa esitettyjen epäkohtien korjaamiseksi sekä toimittamaan ne valtuustolle ja tiedoksi tarkastuslautakunnalle seurantaraportin käsittelyn yhteydessä, 3 antaa kaupunginhallitukselle tehtäväksi huomioida seuraavassa talousarviovalmistelussa ja tilinpäätöksen laadinnassa arviointikertomuksessa esitetyt havainnoit. Liite Oheismateriaali Selostus 1 Arviointikertomus vuodelta Nuorisotakuun toteutuminen, PKS-arviointimuistio Päätöshistoria Tarkastuslautakunta Kaupunginreviisori Virpi Ala-aho Tarkastuslautakunta merkitsee tiedoksi esteellisyydet ja hyväksyy arviointikertomuksen vuodelta 2015 sekä antaa Ulkoisen tarkastuksen yksikölle oikeudet tehdä kertomukseen stilistisiä ja teknisiä korjauksia.

11 Espoon kaupunki Kokouskutsu Asia 6 Valtuusto Sivu 11 / 43 Tarkastuslautakunta esittää valtuustolle, että valtuusto 1 merkitsee tiedoksi arviointikertomuksen vuodelta 2015, 2 velvoittaa kaupunginhallituksen pyytämään lautakunnilta selvitykset ja kuvaukset toimenpiteistä, joihin on ryhdytty tai ryhdyttävä arviointikertomuksessa esitettyjen epäkohtien korjaamiseksi sekä toimittamaan ne valtuustolle ja tiedoksi tarkastuslautakunnalle seurantaraportin käsittelyn yhteydessä, 3 antaa kaupunginhallitukselle tehtäväksi huomioida seuraavassa talousarviovalmistelussa ja tilinpäätöksen laadinnassa arviointikertomuksessa esitetyt havainnoit. Käsittely Päätös Tarkastuslautakunta käsitteli vuoden 2015 arviointikertomuksen luonnosta. Maija Saimalahti poistui kokoustilasta esteellisenä sosiaali- ja terveyslautakunnan varajäsenyyden vuoksi arvioitaessa sosiaali- ja terveyslautakunnan toimintaa klo , ja Marita Backman poistui kokoustilasta esteellisenä palveluliikelaitosten johtokunnan jäsenyyden vuoksi arvioitaessa palveluliiketoimen toimintaa klo Esittelijän päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. Tiedoksi

12 Espoon kaupunki Kokouskutsu Asia 7 Valtuusto Sivu 12 / / Tarkastuslautakunta Vuoden 2015 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapaudesta päättäminen Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Ala-aho, puh etunimi.sukunimi@espoo.fi Tarkastuslautakunta Valtuusto 1 merkitsee tiedoksi tilintarkastuskertomuksen tilikaudelta , 2 hyväksyy vuoden 2015 tilinpäätöksen, 3 myöntää vastuuvapauden toimielinten jäsenille ja tehtäväalueiden johtaville virkamiehille tilikaudelta Liite Oheismateriaali Selostus 2 Tilintarkastuskertomus Tilinpäätös Sosiaali- ja potilasasiamiehen selvitys vuodelta Vammaisasiamiehen selvitys vuodelta 2015 Kuntalain mukaan kunnan tilinpäätös on laadittava maaliskuun loppuun mennessä. Tilintarkastajan on viimeistään toukokuun loppuun mennessä tarkastettava julkishallinnon hyvän tilintarkastustavan mukaisesti edellisen tilikauden hallinto, kirjanpito ja tilinpäätös. Kuntalain mukaan tilinpäätös on saatettava valtuuston käsiteltäväksi viimeistään kesäkuun loppuun mennessä. Samassa yhteydessä käsitellään tilintarkastuskertomus ja vastuuvapauden myöntäminen tilivelvollisille. Tilinpäätöksen valmistelu kuuluu kaupunginhallitukselle ja tilintarkastuskertomuksen ja vastuuvapausasian valmistelu tarkastuslautakunnalle. Kuntalain 125 :n mukaan tilintarkastajan on annettava valtuustolle kultakin tilikaudelta kertomus, jossa esitetään tarkastuksen tulokset. Tilintarkastuskertomuksessa on myös esitettävä, onko tilinpäätös hyväksyttävä ja voidaanko toimielimen jäsenille ja johtaville viranhaltijoille (tilivelvollinen) myöntää vastuuvapaus.

13 Espoon kaupunki Kokouskutsu Asia 7 Valtuusto Sivu 13 / 43 Kuntalain 125 :n 3 kohdan mukaan tarkastuslautakunnan on hankittava tilintarkastuskertomuksessa tehdystä muistutuksesta asianomaisten selvitykset sekä kaupunginhallituksen lausunto. Valtuusto päättää toimenpiteistä, joihin tarkastuslautakunnan valmistelu, tilintarkastuskertomus ja siinä tehdyt muistutukset antavat aihetta. Päätöshistoria Tarkastuslautakunta Kaupunginreviisori Virpi Ala-aho Tarkastuslautakunta esittää valtuustolle, että valtuusto 1 merkitsee tiedoksi tilintarkastuskertomuksen tilikaudelta , 2 hyväksyy vuoden 2015 tilinpäätöksen, 3 myöntää vastuuvapauden toimielinten jäsenille ja tehtäväalueiden johtaville virkamiehille tilikaudelta Käsittely Päätös Vastuunalainen tilintarkastaja JHTT, KHT Tiina Lind esitteli kokoukselle tilintarkastuskertomuksen Asiaa käsiteltäessä läsnä oli myös JHTT, KHT Eeva Koivula. Tarkastuslautakunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän päätösehdotuksen. Tarkastuslautakunta esittää valtuustolle, että valtuusto 1 merkitsee tiedoksi tilintarkastuskertomuksen tilikaudelta , 2 hyväksyy vuoden 2015 tilinpäätöksen, 3 myöntää vastuuvapauden toimielinten jäsenille ja tehtäväalueiden johtaville virkamiehille tilikaudelta Tiedoksi

14 Espoon kaupunki Kokouskutsu Asia 8 Valtuusto Sivu 14 / / Kaupunginhallitus Vuoden 2015 tilinpäätös ja tuloksen käsittely Valmistelijat / lisätiedot: Maria Jyrkkä, puh Katariina Koskela, puh Vesa Kananen, puh etunimi.sukunimi@espoo.fi Kaupunginhallitus Valtuusto päättää vuoden 2015 tuloksen käsittelystä seuraavaa: - Tilakeskus-liikelaitos vähentää poistoeroa ,52 euroa. - Peruskaupunki lisää poistoeroa ,00 euroa. - Elinkeinojen ja työllisyyden kehittämisrahaston ylijäämä ,57 euroa lisätään rahaston edellisten tilikausien ylijäämään. Summa sisältyy kaupungin ylijäämään. - Peruspalvelujen ja maanhankinnan investointirahaston ylijäämä ,83 euroa lisätään rahaston edellisten tilikausien ylijäämään. Summa sisältyy kaupungin ylijäämään. - Peruspalvelujen kehittämisrahaston vuoden 2014 ylijäämä ,12 euroa lisätään rahaston pääomaan ja vuoden 2015 ylijäämä ,02 lisätään edellisten kausien ylijäämään. Peruspalvelujen kehittämisrahastoa puretaan ,00 euroa. - Sosiaalisen luototuksen rahaston alijäämä ,62 euroa vähennetään rahastopääomasta. Summa sisältyy kaupungin ylijäämään. - Vahinkorahaston ylijäämä ,39 lisätään rahaston edellisten tilikausien ylijäämään. Summa sisältyy kaupungin tulokseen. - Kaupungin tilikauden ylijäämä ,51 lisätään oman pääoman edellisten tilikausien ylijäämään. Selostus Kuntalain mukaan kaupunginhallituksen on laadittava tilikaudelta tilinpäätös tilikautta seuraavan maaliskuun loppuun mennessä ja annettava se tilintarkastajien tarkastettavaksi sekä tilintarkastuksen jälkeen saatettava se valtuuston käsiteltäväksi kesäkuun loppuun mennessä. Tilinpäätökseen kuuluvat tuloslaskelma, rahoituslaskelma, tase ja niiden liitetiedot sekä talousarvion toteutumisvertailu ja toimintakertomus. Lisäksi tilinpäätökseen sisällytetään konsernitilinpäätös. Tilinpäätöksen allekirjoittavat kaupunginhallituksen jäsenet ja kaupunginjohtaja.

15 Espoon kaupunki Kokouskutsu Asia 8 Valtuusto Sivu 15 / Toimintaympäristö Taloudellinen toimintaympäristö on erittäin haastava kasvaneiden palvelutarpeiden, ikääntyvien ja lasten määrän kasvun sekä maahanmuuton ja työttömyyden johdosta. Espoon asukasmäärän kasvu jatkui viime vuonna henkilöllä ja asukkaita oli vuoden lopussa lähes Syntyneiden enemmyys on edelleen suurin Espoon väestömäärää kasvattava tekijä ja vieraskielisten osuus koko väestönkasvusta on kasvanut olennaisesti. Viime vuonna turvapaikanhakijoita vastaanotettiin hyvin poikkeuksellisia määriä koko maassa ja Espoossa. Espoo on kantanut oman vastuunsa turvapaikanhakijoiden vastaanotossa ja vuoden päättyessä kaupungissa oli viisi alaikäisten vastaanottoyksikköä, joissa oli kirjoilla noin 500 nuorta sekä kolme aikuisille ja perheille tarkoitettua vastaanottokeskusta, joissa oli noin asukasta. Espoolaisina heillä on oikeus kunnallisiin sekä pakolaisille ja muille maahanmuuttajille tarkoitettuihin palveluihin. Tämä haastaa kaupungin palvelutuotannon sekä edellyttää taloudellista varautumista. Espoossa, kuten koko pääkaupunkiseudulla, työttömien määrä kasvoi huomattavasti voimakkaammin kuin kunnissa keskimäärin. Vuoden lopulla työttömyysasteemme oli 10,9 % ja se kasvoi 1,1 prosenttiyksikköä vuoden takaisesta. Nuorisotyöttömyyden kasvu on saatu taitettua, mutta pitkäaikaistyöttömien määrä kasvaa runsaasti. Myös korkeasti koulutettujen työttömien määrä on edelleen korkea. 2. Vuosikate ja tilikauden tulos Tilikauden tulos oli 28 milj. euroa ylijäämäinen ja vuosikate 155 milj. euroa. Tilikauden tuloksen jälkeen käsiteltävät erät ovat lähinnä tilinpäätössiirtoja eli poisto- ja rahastoeriä. Tilinpäätössiirtojen jälkeen tilikauden ylijäämäksi muodostui reilut 37 milj. euroa. Tulos ja vuosikate toteutuivat alkuperäistä talousarviota parempana, mutta niihin vaikuttivat erityisesti kiinteistöveroprosentin alarajan korotus ja rahoitustuotot. Rahoitustuotot ovat jo useana vuonna parantaneet kaupungin tulosta, koska rahastoja on purettu ja vanhat tuotot ovat realisoituneet. Kuluvan sekä tulevien vuosien osalta vastaavia tuloutuksia ei ole enää tulossa. Vaikka tulos ja vuosikate ovat muuhun kuntakenttään nähden kohtuulliset, ovat ne kuitenkin riittämättömät investointitasoon nähden ja alittivat 100 milj. eurolla investointien vaatiman kestävän rahoitustasapainon. 3. Käyttötalous Toimintatuottojen kokonaismäärä oli 299,5 milj. euroa ja kasvoi edellisestä vuodesta 29 milj. euroa eli 10,6 prosenttia. Osa toimintatuotoista aiheuttaa

16 Espoon kaupunki Kokouskutsu Asia 8 Valtuusto Sivu 16 / 43 vastaavanlaiset kustannukset joko suoraan käyttötalouden kuluihin tai investointeihin. Näin ollen tuottojen kasvua täytyy tarkastella suhteessa kustannusten kehitykseen ja ymmärtää niiden syy-seuraussuhteet. Toimintakulujen kokonaismäärä oli 1 718,2 milj. euroa. Kokonaisuutena kulut kasvoivat 90 milj. euroa eli 5,5 prosenttia. Kun kokonaiskuluja oikaistaan valmistuksella omaan käyttöön, kulukasvu on 2,9 prosenttia. Ulkoisten kulujen kasvu on siis ollut melko maltillista ja se näkyy erityisesti henkilöstökulujen kehityksessä, jossa kasvu oli lähellä nollatasoa. Palveluiden ostot kasvoivat huomattavasti henkilöstökuluja nopeammin ja niiden kehitykseen tulee jatkossa kiinnittää erityistä huomiota. Toimintakate (toimintatulojen ja -menojen erotus, joka osoittaa paljonko jää verovaroin katettavaksi toimintamenoista) oli milj. euroa. Toimintakate toteutui alkuperäistä talousarviota parempana, mutta vastaavasti heikkeni edellisvuodesta. Vaikka tulot kasvoivat ja menokehitys oli maltillista, asettaa toimintakatteen kehitys painetta verokertymän kasvamiseen, etenkin kun verorahoituksella katetaan myös kaupungin mittavat investoinnit ja lainojen takaisinmaksut. Verorahoituksen ja -kasvun pysytellessä matalana, on tilanne johtanut lainamäärän kasvuun. 4. Verorahoitus Verorahoitus koostuu verotuloista (ansiotulon kunnallisvero, yhteisövero ja kiinteistövero) sekä valtionosuuksista. Verorahoitus oli yhteensä milj. euroa eli 80 % tuloista. Verotulojen tasauksemme muille kunnille oli edelleen merkittävä, 160 miljoonaa euroa. Summa vastaa noin 2,5 kunnallisveroprosenttiyksikön kertymää. Verotuloja tilitettiin yhteensä 1 393,8 milj. euroa, mikä on n. 61 milj. euroa eli 4,6 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Ansiotulojen kunnallisveroja tilitettiin 1 161,3 milj. euroa, yhteisöveroa 136,2 milj. euroa ja kiinteistöveroa 96,4 milj. euroa. Kiinteistöveron kasvu johtui pääosin kiinteistöveroprosenttien alarajojen korotuksesta. Valtionosuudet olivat 30,1 milj. euroa. Valtionosuudet arvioitiin talousarviossa sen mukaan, että kiinteistöverojen alarajoihin tehtyjen korotusten johdosta tullut lisäverotulo olisi peritty valtionosuuksissa takaisin. Näin ei kuitenkaan tapahtunut ja Espoon saamat valtionosuuspäätökset ylittivät alkuperäisen talousarvion 24,6 milj. eurolla. 5. Henkilöstö Henkilöstömäärä ja henkilöstökustannukset pysyivät hallinnassa kasvaneesta palvelutarpeesta huolimatta. Asukas- ja asiakasmäärien kasvaessa henkilöstön työn tuottavuus on parantunut merkittävästi.

17 Espoon kaupunki Kokouskutsu Asia 8 Valtuusto Sivu 17 / 43 Samanaikaisesti myös henkilöstön työhyvinvointi on parantunut ja sairauspoissaolot vähentyneet. Henkilöstömäärä oli vuoden lopussa ja kasvoi edellisvuodesta 50 henkilöllä. Kasvu johtui syksyn aikana voimakkaasti muuttuneesta toimintaympäristöstä sekä jo edellisvuonna päätetyistä lisäyksistä peruspalveluissa, kuten pelastuslaitoksen ensihoidossa. Ilman edellä mainittuja seikkoja kaupungin henkilöstömäärä olisi vähentynyt. Henkilöstökulut olivat 632 milj. euroa ja vuokratyövoiman käytön kustannukset 27 milj. euroa. 6. Investoinnit Investointimenot olivat kaikkiaan 381,9 milj. euroa. Huomioitaessa sisäiset omaisuusjärjestelyt ja rahoitusosuudet, olivat nettoinvestoinnit yhteensä 315 milj. euroa. Investointitaso oli ennätyksellisen korkea ja koko kaupunkikonsernin investointitaso kohosi yli 700 milj. euroon. Investointimäärärahaa lisättiin vuoden aikana mm. maanhankkimiseen sekä länsimetron ja kaupungin välisiin kustannuksiin. Investoinnit toteutuivat 71 milj. euroa muutettua talousarviota pienempinä, mutta merkittävimpänä syynä olivat hankkeiden suunnittelun ja rakentamisen aloituksen siirtymiset. 7. Lainat Vuonna 2015 käytettiin koko 269 milj. euron lainanottovaltuus, joka sisälsi 50 milj. euron lisälainanoton. Tämän lisäksi rahastoja purettiin 40 milj. eurolla. Vuoden aikana käytettiin myös lyhytaikaista rahoitusta. Pitkäaikaista lainaa lyhennettiin reilut 50 milj. euroa. Kaupungin lainamäärä vuoden lopussa oli 628 milj. euroa eli euroa asukasta kohden. Lainamäärä sisältää myös konsernitilillä olevat tytäryhtiöiden kassavarat 112 milj. euroa, jotka ovat kaupungin lyhytaikaista velkaa. Ilman konsernitilin saldoa kaupungin lainamäärä olisi reilut euroa asukasta kohden. Konsernin lainakanta oli vuoden lopussa noin milj. euroa ja se kasvoi vuodessa reilut 500 milj. euroa. Lainakanta asukasta kohden oli euroa. Lainakantaan vaikutti erityisesti kaupungin, Länsimetro Oy:n ja Koy Espoon Sairaalan lainamäärien kasvu. Oikaistu lainakanta (Espoon Asunnot Oy:n ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän lainat vähennettynä) oli milj. euroa eli euroa asukasta kohden. Oikaistu lainamäärä kuvaa pääosin verorahoituksella maksettavien lainojen määrää.

18 Espoon kaupunki Kokouskutsu Asia 8 Valtuusto Sivu 18 / Espoo-tarinan tulostavoitteiden toteutuminen Espoo-tarinasta oli vuodelle 2015 johdettu yhteensä 31 tulostavoitetta. Tulostavoitteiden lisäksi toimialat olivat asettaneet tavoitteita, jotka eivät olleet valtuustoon nähden sitovia. Niiden toteutumisen eteneminen on raportoitu lauta- ja johtokunnille. Tulostavoitteet toteutuivat kokonaisuutena hyvin ja niiden tarkempi erittely on tilinpäätöksessä. 9. Mahdolliset tarkistukset Tarkastuksessa mahdollisesti esiin nousevien tilipäätöksen tarkistusten tekemiseksi esitetään, että konserniesikunta oikeutetaan tekemään teknisiä tarkistukset tilinpäätökseen. Mahdolliset tarkistukset eivät voi muuttaa tilikauden tulosta tai päätöksessä esitettyä tilikauden tuloksen käsittelyä. Päätöshistoria Kaupunginhallitus Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä Kaupunginhallitus 1 allekirjoittaa Espoon kaupungin vuoden 2015 tilinpäätöksen ja toimittaa sen tilintarkastajille tarkastettavaksi, 2 saattaa tilinpäätöksen tarkastuslautakunnan käsittelyn jälkeen edelleen valtuustolle käsiteltäväksi, 3 oikeuttaa konserniesikunnan tekemään tilinpäätökseen mahdolliset tekniset tarkistukset. Lisäksi kaupunginhallitus ehdottaa, että valtuusto 1 päättää vuoden 2015 tuloksen käsittelystä seuraavaa: - Tilakeskus-liikelaitos vähentää poistoeroa ,52 euroa. - Peruskaupunki lisää poistoeroa ,00 euroa. - Elinkeinojen ja työllisyyden kehittämisrahaston ylijäämä ,57 euroa lisätään rahaston edellisten tilikausien ylijäämään. Summa sisältyy kaupungin ylijäämään. - Peruspalvelujen ja maanhankinnan investointirahaston ylijäämä ,83 euroa lisätään rahaston edellisten tilikausien ylijäämään. Summa sisältyy kaupungin ylijäämään.

19 Espoon kaupunki Kokouskutsu Asia 8 Valtuusto Sivu 19 / 43 - Peruspalvelujen kehittämisrahaston vuoden 2014 ylijäämä ,12 euroa lisätään rahaston pääomaan ja vuoden 2015 ylijäämä ,02 lisätään edellisten kausien ylijäämään. Peruspalvelujen kehittämisrahastoa puretaan ,00 euroa. - Sosiaalisen luototuksen rahaston alijäämä ,62 euroa vähennetään rahastopääomasta. Summa sisältyy kaupungin ylijäämään. - Vahinkorahaston ylijäämä ,39 lisätään rahaston edellisten tilikausien ylijäämään. Summa sisältyy kaupungin tulokseen. - Kaupungin tilikauden ylijäämä ,51 lisätään oman pääoman edellisten tilikausien ylijäämään. Päätös Kaupunginhallitus: Esittelijän ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. Tiedoksi

20 Espoon kaupunki Kokouskutsu Asia 9 Valtuusto Sivu 20 / / Kaupunginhallitus Vuoden 2016 talousarvion muuttaminen Valmistelijat / lisätiedot: Kim Jarner, puh Pekka Heikkinen, puh etunimi.sukunimi@espoo.fi Kaupunginhallitus Valtuusto hyväksyy - kunnallistekniikan yli vuodenvaihteen jatkuvien hankkeiden määrärahat, yhteensä 25,41 milj. euroa liitteen mukaan, - maanhankintaan lisämäärärahan 10 milj. euroa, - C055 Espoo Logistiikka, investointiosan lisämäärärahan euroa, Liikuntalautakunnan koneet ja kalusto, tuloarvion lisäyksen euroa, - C055 Espoo Logistiikka, käyttötalous, o lisätuloarvio sisäiseen laskutukseen euroa o poistojen lisäys euroa) - 38 Liikunta- ja nuorisolautakunta, käyttötalous o lisämääräraha sisäistä laskutusta varten euroa o (poistojen vähennys euroa) - 88 Talousarviolainat: lainanoton lisäyksen 35 milj. euroa. Liite Selostus 4 Vuonna 2016 Jatkuvat työkohteet Teknisen lautakunnan yli vuodenvaihteen jatkuvien hankkeiden uudelleenbudjetointi Tekninen lautakunta päätti esittää kaupunginhallitukselle, että valtuusto lisää vuoden 2016 talousarvion investointimenoihin varattuja määrärahoja vuonna 2016 jatkuvien kunnallistekniikan hankkeiden osalta euroa liitteen Vuonna 2016 jatkuvat kunnallistekniikkahankkeet mukaisesti.

21 Espoon kaupunki Kokouskutsu Asia 9 Valtuusto Sivu 21 / 43 Valtuusto hyväksyi vuoden 2016 talousarvion ja taloussuunnitelman. Samalla valtuusto päätti oikeuttaa teknisen lautakunnan jatkamaan vuoden 2015 talousarviossa erikseen nimettyjen keskeneräisiksi jäävien kiinteiden rakenteiden ja laitteiden rakentamista tai rakennuttamista niille aiemmin osoitettujen kokonaismäärärahojen rajoissa ja toteaa, että hankkeiden viivästymisistä johtuvat niille vuonna 2015 käyttämättä jääneiden määrärahavarausten aiheuttamat vaikutukset vuoden 2016 talousarvioon käsitellään erikseen talousarvion muutoksina keväällä Tekninen lautakunta toteuttaa Suurpellon ja Tapiolan taseyksiköiden investoinnit kiinteisiin rakenteisiin ja laitteisiin. Liitteessä Vuonna 2016 jatkuvat kunnallistekniikkahankkeet on esitetty ne peruskaupungin taseeseen toteutettavat teknisen lautakunnan hankkeet sekä ne taseyksikön taseeseen toteutettavat Tapiolan taseyksikön hankkeet, jotka jatkuvat vuonna 2016 ja joiden määrärahavarausta jäi käyttämättä vuonna Toimialan kanssa käydyn neuvottelun perusteella uudelleenbudjetoitavaa summaa on pienennetty noin 3 milj. euroa. Maanhankinnan lisämäärärahaesitys Talousarviossa on varattu neljä miljoonaa euroa maanhankintaan. Määräraha tarvitaan normaaliin kaupungille kuuluvaan yleisten alueiden hankintaan sekä mahdollistamaan pidemmän tähtäimen raakamaakauppoja tilanteissa, kun vireillä olevissa neuvotteluissa päästään maanomistajien kanssa yksimielisyyteen kaupan ehdoista. Vuoden alussa tuli voimaan kolme asemakaavaa, joiden maankäyttösopimuksissa on sovittu yleisten alueiden ja Y-tontin hankinnoista yhteensä yli 3,5 miljoonana arvosta. Lisäksi tälle vuodelle ajoittuu metron sisäänkäyntien tarvitsemien alueiden hankintaa sekä luovutettaviksi tulevien tonttien esirakentamista, joka on teknisesti ja taloudellisesti järkevä tehdä ennen metroliikenteen alkamista Maanhankintarahaa esitetään lisättäväksi 10 milj. euroa. Liikunnan koneiden siirto logistiikkaan Liikuntatoimen erikseen luetellut koneet ja laitteet on sovittu siirrettäväksi nettositovaan Espoo Logistiikka -tulosyksikköön, joka hoitaa keskitetysti teknisten koneiden ja laitteiden hallinnointia. Logistiikan toimintakate paranee kun se laskuttaa siirtyvän kaluston poistot liikuntatoimelta. Liikuntatoimelta tilanne muuttuu siltä osin, että kaluston käyttöä varten sisäisten laskutusten määrärahaan tarvitaan lisäys poistojen osalta. Toisaalta omaisuuden siirtyessä liikuntatoimen poistot pienenevät vastaavasti. Kaluston siirto logistiikkaan tehdään kirjanpidon jäännösarvoilla ja niitä varten sille tulee määrärahatarve joka vastaavasti kirjautuu liikuntatoimen investointiosan tuloksi.

22 Espoon kaupunki Kokouskutsu Asia 9 Valtuusto Sivu 22 / 43 LOG:n budjettimuutokset : Tili KP Lisätiedot ,31 lisätään sisäisiä tuloja ,31 lisätään poistoja SITO:n budjettimuutokset Tili KP Lisätiedot ,31 lisätään menoja sisäiseen laskutukseen ,31 vähennetään poistoja Siirtyvän omaisuuden jäännösarvo on ,16 euroa. Määrärahalisäysten rahoitus Määrärahalisäysehdotukset aiheuttavat 35 milj. euron lisärahoitustarpeen, jota ei tässä vaiheessa voi hoitaa muutoin kuin lisälainanotolla. Määrärahojen siirrot Vuoden 2016 talousarvio sisältää talousarvion sitovuutta koskevia määräyksiä. Valtuusto päättää liikelaitosten investoinneista ja niiden rahoituksesta. Tilapalvelut-liikelaitoksen uudisrakentamisen nimetyistä hankkeista päätetään hankekohtaisesti. Mikäli hankkeen kustannusarvio ylittää taloussuunnitelmassa olevan määrärahan hankkeen kustannusarvion nousun takia, voi kaupunginhallitus siirtää kohteelle määrärahaa sellaisilta hankkeilta, joiden rakentamiskustannuksissa syntyy vastaavasti kokonaissäästöä verrattuna voimassa olevaan investointiohjelmaan. Tilapalvelut-liikelaitos arvioi, että Leppävaaran uimahallihankkeen vuoden 2016 investointimäärärahasta jää käyttämättä vähintään 1,12 milj. euroa. Määrärahasiirtoja on käsitelty kaupunginhallituksen tila- ja asuntojaostossa (johtokunta) ja jaosto päätti siirroista esityksen mukaisesti. Furuholmin kesäsiirtola Furuholmin kesäsiirtolan hankesuunnitelma on hyväksytty kaupunginhallituksen tila- ja asuntojaostossa Hankesuunnitelman mukainen kustannusarvio oli 1,058 milj. euroa. Valtuuston hyväksymässä vuoden 2016 talousarviossa hankkeen kustannusarvio ja kokonaismääräraha on 0,981 milj. euroa, josta euroa on varattu vuodelle 2016 ja euroa vuodelle Tilapalvelut-liikelaitoksen päivätyn tuotantoaikataulun mukaan Furuholmin kesäsiirtolahankkeen toteutusaikataulu ei ole muuttunut talousarviossa arvioidusta.

23 Espoon kaupunki Kokouskutsu Asia 9 Valtuusto Sivu 23 / 43 Furuholmin kesäsiirtolan halvin rakennusurakkatarjous oli 1,087 milj. euroa ja tarjous ylittää hankkeen kustannusarvion noin eurolla. Tämän lisäksi hankkeeseen kohdistuu suunnittelu-, rakennuttamis- ja mahdolliset lisä- ja muutostyökustannukset. Tilapalvelut-liikelaitoksessa on arvioitu, että suunnittelu-, rakennuttamis-, lisä- ja muutostyövaraukset ovat noin euroa. Hankkeen lisämäärärahan tarve on yhteensä noin euroa, joka ajoittuu sekä vuodelle 2016 että mahdollisesti vuodelle Lisämäärärahasta mahdollisesti vuonna 2016 käyttämättä jäänyt osa huomioidaan vuoden 2017 talousarvion valmistelussa. Suvelan asukaspuisto Suvelan asukaspuiston varastotilan kustannusarvio ja kokonaismääräraha on euroa, josta toteutuneet menot olivat vuoden 2015 loppuun mennessä euroa. Vuodelle 2016 hankkeelle on varattua euroa määrärahaa. Hankkeen rakentaminen on viivästynyt suunnittelun viivästymisestä ja vanhan rakennuksen purusta johtuen. Suurin osa hankkeen rakentamisesta ja kustannuksista ajoittuu vuodelle Suvelan asukaspuiston varastotilan halvin rakennusurakkatarjous oli euroa. Tämän lisäksi hankkeeseen kohdistuu suunnittelu-, rakennuttamis- ja mahdolliset lisä- ja muutostyökustannukset. Huomioiden hankkeen tähän asti toteutuneet suunnittelumenot on Tilapalvelutliikelaitoksessa arvioitu, että kokonaisuudessaan suunnittelu-, rakennuttamis-, lisä- ja muutostyövaraukset ovat noin euroa. Suvelan asukaspuiston varastotilan päivitetty kustannusarvio perustuen halvimpaan rakennusurakkatarjoukseen on euroa, euroa alkuperäistä kustannusarviota ja kokonaismäärärahaa suurempi. Huomioiden hankkeen vuoden 2016 investointimäärärahan on hankkeen vuoden 2016 lisämäärärahan tarve euroa. Pentalan saaristomuseo Pentalan saaristomuseo käsittää useita eri rakennuksia ja hankkeen investoinnit ovat kohdistuneet hankkeisiin 6120 Pentalan Saaristomuseo, 6123 Rosengård Rantavaja, 6124 Kalastajanmökki, 6131 Nyholms Päärakennus, Gurlin Talo, 6279 Rosengård Huvila 2 ja 6336 Saaristomuseon Huoltorakennus. Talousarviossa Pentalan saaristomuseo on käytännön syistä näytetty yhtenä hankkeena, hankkeena 6120 Pentalan saaristomuseo ja tästä syystä hankkeen kustannusarvio ei ole ollut ainoastaan hankkeen 6120 kustannusarvio, vaan riippuen mitä rakennusta on kunakin vuotena peruskorjattu, on kustannusarvio käytännössä ollut korjattavalle rakennukselle. Vuodesta 2010 vuoden 2015 loppuun mennessä Pentalan saaristomuseon rakennuksiin on investoitu noin 2,2 milj. euroa. Vuodelle 2016 Pentalan saaristomuseolle on varattu euroa määrärahaa ja Tilapalvelut-liikelaitoksen arvion mukaan hankkeen menot

24 Espoon kaupunki Kokouskutsu Asia 9 Valtuusto Sivu 24 / 43 ovat vuonna 2016 noin euroa. Hanke on viivästynyt, koska aluetyöt olivat niin massiiviset, että muita korjauksia ei voitu samanaikaisesti tehdä. Hankkeen vuoden 2016 lisämäärärahan tarve on euroa. Tapion kentän huoltorakennus Tapion kentän huoltorakennuksen kustannusarvio ja kokonaismääräraha on 1,4 milj. euroa, josta toteutuneet menot olivat vuoden 2015 loppuun mennessä euroa. Vuodelle 2016 hankkeelle on varattu 1,08 milj. euroa määrärahaa. Hankkeen rakentaminen on hieman viivästynyt ja siirtynyt vuodelle Hankkeen vuoden 2016 lisämäärärahan tarve on euroa. Tapion kentän huoltorakennuksen kustannusarvio ja kokonaismäärärahan tarve ei ole muuttunut, lisämäärärahan tarve johtuu kustannusten toteutumisesta eri vuotena kuin alun perin on arvioitu. Päätöshistoria Kaupunginhallitus Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä Kaupunginhallitus 1 ehdottaa, että valtuusto hyväksyy - kunnallistekniikan yli vuodenvaihteen jatkuvien hankkeiden määrärahat, yhteensä 25,41 milj. euroa liitteen mukaan, - maanhankintaan lisämäärärahan 10 milj. euroa, - C055 Espoo Logistiikka, investointiosan lisämäärärahan euroa, Liikuntalautakunnan koneet ja kalusto, tuloarvion lisäyksen euroa, - C055 Espoo Logistiikka, käyttötalous, o lisätuloarvio sisäiseen laskutukseen euroa o poistojen lisäys euroa) - 38 Liikunta- ja nuorisolautakunta, käyttötalous o lisämääräraha sisäistä laskutusta varten euroa o (poistojen vähennys euroa)

25 Espoon kaupunki Kokouskutsu Asia 9 Valtuusto Sivu 25 / Talousarviolainat: lainanoton lisäyksen 35 milj. euroa, 2 päättää siirtää Leppävaaran uimahallin investointihankkeelta euroa Furuholmin kesäsiirtolan investointihankkeelle 5003, euroa Suvelan asukaspuiston varastotilan investointihankkeelle 8132, euroa Pentalan saaristomuseon investointihankkeelle 6120, euroa Tapion kentän huoltorakennuksen investointihankkeelle Käsittely Byman teki seuraavan muutosehdotuksen: Metroasemien vaatimat kunnallistekniikan rakentaminen ja Tapiolan taseyksikön metroaseman laajentaminen ja monipuolistaminen sekä Keilaniemen metroaseman kunnallistekniikka ovat metron rakentamisesta johtuvia kustannuksia, jotka kuuluvat Länsimetro Oy:lle, ei Espoon kaupungille. Nämä kohdat hylätään ja poistetaan esityksestä. Keskustelun päätyttyä puheenjohtaja totesi Bymanin ehdotuksen raukeavan kannattamattomana. Päätös Kaupunginhallitus: Esittelijän ehdotus hyväksyttiin. Tiedoksi

26 Espoon kaupunki Kokouskutsu Asia 10 Valtuusto Sivu 26 / / Kaupunginhallituksen tila- ja asuntojaosto Kaupunginhallitus Otahalli Oy:n osakkeiden siirto peruskaupungilta Tilapalvelut-liikelaitokselle Valmistelijat / lisätiedot: Kim Jarner, puh etunimi.sukunimi@espoo.fi Kaupunginhallitus Valtuusto lisää Tilapalvelut-liikelaitoksen osakkeiden ja osuuksien investointimäärärahoja peruskaupungin omistamien Otahalli Oy:n osakkeiden kirjanpitoarvoa vastaavalla määrällä eli ,57 eurolla. Selostus Valtuuston hyväksymässä talousarviossa vuodelle 2016 todetaan, että Tilapalvelut-liikelaitos huolehtii kaupungin toimitilojen ja rakennusten hankkimisesta ja toimii kuntalain mukaisena tilaaja- ja omistajatehtäviä hoitavana liikelaitoksena. Kaupungin linjauksen mukaan kaupungin rakennusten omistus tulisi olla Tilapalvelut-liikelaitoksella toteutustavasta riippumatta. Tällöin rakennusomaisuus ja sen hallinta sekä vastuu ovat keskittyneet yhdelle toimijalle. Esitetty omaisuuden siirto jatkaa aiempina vuosina tehtyjä siirtoja jolla selkiytetään peruskaupungin, taseyksiköiden ja liikelaitoksen omistuksia kiinteistöyhtiöissä. Peruskaupungilla on omistuksessaan 25 % Otahalli Oy:n osakkeista. Muut Otahalli Oy:n osakkeenomistajat ovat Aalto-korkeakoulusäätiö, Aaltoyliopiston ylioppilaskunta ja Suomen Urheiluliitto r.y. Rakennusten osakeomistuksen selkeyttämiseksi ja yllä edellisessä kappaleessa mainittujen perustelujen takia on perusteltua siirtää peruskaupungin osakeomistus liikelaitokselle. Esitetään, että peruskaupunki siirtää osakeomistuksensa Otahalli Oy:ssä Tilapalvelut-liikelaitokselle niiden kirjanpitoarvosta. Tämä edellyttää ,57 euron määrärahaa omaisuuslajille osakkeet ja osuudet ja vastaavaa investointitulon lisäystä peruskaupungin osakkeisiin ja osuuksiin. Kirjauksella ei ole kassavaikutusta. Kaupungin sisäinen omaisuuden siirto edellyttää päätöstä. Kaupungin johtosääntöjen mukaan kaupunginhallitus päättää osakkeiden myynnistä. Kaupunginhallituksen konsernijaosto on päättänyt Otahalli Oy:n muuttamisesta keskinäiseksi kiinteistöosakeyhtiöksi ja

27 Espoon kaupunki Kokouskutsu Asia 10 Valtuusto Sivu 27 / 43 yhtiöjärjestyksen muutoksesta eli lukien yhtiökokousedustajat määrää ja toimiohjeet antaa teknisen toimen johtaja. Päätöshistoria Kaupunginhallituksen tila- ja asuntojaosto Teknisen toimen johtaja Olli Isotalo Kaupunginhallituksen tila- ja asuntojaosto ehdottaa, 1 että kaupunginhallitus siirtää Tilapalvelut-liikelaitokselle peruskaupungin osakeomistukset Otahalli Oy:ssä niiden kirjanpitoarvosta, ehdollisena, että valtuusto hyväksyy siirron vaatiman lisämäärärahan, 2 kaupunginhallitukselle, että valtuusto lisää Tilapalvelut-liikelaitoksen osakkeiden ja osuuksien investointimäärärahoja peruskaupungin omistamien Otahalli Oy:n osakkeiden kirjanpitoarvoa vastaavalla määrällä eli ,57 eurolla. Päätös Kaupunginhallituksen tila- ja asuntojaosto: Esittelijän ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. Kaupunginhallitus Teknisen toimen johtaja Olli Isotalo Kaupunginhallitus 1 siirtää Tilapalvelut-liikelaitokselle peruskaupungin osakeomistukset Otahalli Oy:ssä niiden kirjanpitoarvosta, ehdollisena, että valtuusto hyväksyy siirron vaatiman lisämäärärahan, 2 ehdottaa, että valtuusto lisää Tilapalvelut-liikelaitoksen osakkeiden ja osuuksien investointimäärärahoja peruskaupungin omistamien Otahalli Oy:n osakkeiden kirjanpitoarvoa vastaavalla määrällä eli ,57 eurolla. Päätös Kaupunginhallitus: Esittelijän ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. Tiedoksi

28 Espoon kaupunki Kokouskutsu Asia 11 Valtuusto Sivu 28 / / Kaupunginhallitus Tonttumuori, asemakaavan muutoksen hyväksyminen, alue , 15. kaupunginosa Niittykumpu Valmistelijat / lisätiedot: Sampo Sikiö, puh Marno Hanttu, puh etunimi.sukunimi@espoo.fi Kaupunginhallitus Valtuusto hyväksyy päivätyn ja muutetun Tonttumuori - Tomtemor asemakaavan muutoksen, piirustusnumero 6855, 15. kaupunginosassa (Niittykumpu), alue Oheismateriaali Selostus - Tonttumuori, tapahtumaluettelo - Tonttumuori, kaavamääräykset 1 - Tonttumuori, kaavamääräykset 2 - Tonttumuori, kaavamääräykset 3 - Tonttumuori, kaavamääräykset 4 - Tonttumuori, kaavakartta - Tonttumuori, ajantasa-asemakaava - Tonttumuori, havainnekuva - Tonttumuori, perspektiivikuva - Tonttumuori, päätöshistoria Asemakaavamuutoksella mahdollistetaan uusi tiivis kerrostalo- ja pientalorakentaminen Niittykummun metroaseman välittömään läheisyyteen. Rakentaminen eheyttää ja selkeyttää Merituulentien varren kaupunkirakennetta sekä yhdistää sen Tontunmäen pientaloalueeseen. Rakentamisen tehostaminen mahdollistaa osaltaan metroaseman ja alueen kunnallistekniikan rahoittamisen maanmyynti- ja maankäyttötuloilla. Kaava-alueen kokonaiskerrosala on noin k-m 2. Uuden asuinkerrostalokorttelin korttelitehokkuus on e = 0.98 ja uuden pientaloalueen e = Lisäksi nykyisen pientalokorttelin tehokkuus nostetaan e = 0.30:stä 0.40:een. Uusi asuinrakennusoikeus vastaa noin 300 uutta asukasta (mitoitusarvolla 50 k-m 2 / asukas).

29 Espoon kaupunki Kokouskutsu Asia 11 Valtuusto Sivu 29 / 43 Suunnittelualueen likimääräinen sijainti Espoon opaskarttapohjalla: Tonttumuori -Tomtemor asemakaavan muutosehdotus, piirustusnumero 6855, joka käsittää osan korttelista sekä katu- ja virkistysalueita 15. kaupunginosassa (Niittykumpu), alue Vireilletulo Kaavasta on tiedotettu kaavoituskatsauksessa 2009 nimellä Niittykumpu I. Vireille tulosta ilmoitettiin myös kaupungin ilmoituslehdissä, Länsiväylässä ja Hufvudstadsbladetissa Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Asemakaavan muutokseen liittyen on laadittu erillinen osallistumis- ja arviointisuunnitelma, joka on päivätty ja muutettu Alueen nykytila Suunnittelualue rajautuu etelässä Merituulentiehen. Lännessä alue rajautuu Kotitontunpuistoon. Pohjoisessa kaava-alue rajautuu Riihitontuntiehen sekä pientalokortteliin ja idässä Kotitontunpuistoon. Espoon kaupunki omistaa kaavamuutosalueesta noin 40 %. Kaavamuutoksessa muodostuvan asuinkerrostalokorttelin (AK) alasta kaupunki omistaa noin 60 %. Valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden mukaan alueiden suunnittelussa tulee merkittävä rakentaminen sijoittaa joukkoliikenteen, erityisesti raideliikenteen palvelualueelle. Voimassa oleva maakuntakaava-, yleiskaava ja asemakaava Uudenmaan maakuntakaavassa (vahvistettu ) suunnittelualue on merkitty taajamatoimintojen alueeksi. Merituulentien vieressä kulkee

30 Espoon kaupunki Kokouskutsu Asia 11 Valtuusto Sivu 30 / 43 ohjeellisella linjauksella seutuliikenteen rata. Kaavaehdotus on maakuntakaavan mukainen. Espoon eteläosien yleiskaavassa Tonttumuorin alue on osin säilyvää asuntoaluetta (A) ja osin kehitettävää kaupunkimaista asuntoaluetta (A1). Voimassa olevissa asemakaavoissa kortteli on osoitettu pientaloalueeksi (AOR), asuin- ja pienteollisuusrakennusten korttelialueeksi (AOT), ja teollisuusrakennusten korttelialueeksi (TY). Korttelin eteläpuolella on puistoalue (PL). Alueella on myös katualueita. Asemakaavan muutos liittyy Länsimetron rakentamisen mahdollistavaan asemakaavaan Jousenpuiston - Matinkylän metrotunneli, kaava-alue Metrotunnelin kaavassa mahdollistetaan maanalaiset tilat metrotunnelia, metroasemaa sekä niihin liittyviä tiloja varten sekä metrotunnelista maanpintaan nousevat yhteydet. Alueeseen liittyviä päätöksiä ja linjauksia Kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaos teki Niittykummun suunnitteluvarauspäätöksen Päätösehdotuksessa esitettiin, että Niittykummun metroasema rakennetaan ja rahoitetaan samanaikaisesti Länsimetron muiden asemien kanssa sillä periaatteella, että aseman valmiiksi saattamisesta sekä alueen kehittämiseen liittyvästä muusta kunnallisteknisestä rakentamisesta koituvat kulut katetaan kaupungin rakennusoikeuksien myynnillä ja yksityisten maanomistajien osalta saatavilla maankäyttösopimustuloilla Edelleen kaupunkisuunnittelulautakuntaa kehotettiin kiirehtimään alueen asemakaavoitusta niin, että aseman rakentaminen on mahdollista Länsimetron muiden asemien aikataulussa. Kaupunginhallitus päätti Niittykummun metroaseman rakentamisesta Länsimetron aikataulussa. Päätöksen yhteydessä hallitus kehotti kaupunkisuunnittelulautakuntaa laatimaan Niittykummun seuraavat asemakaavat niin, että metroaseman rahoittaminen ja tarpeellinen kunnallistekniikka saadaan varmasti rahoitettua maanmyynti- ja maankäyttötuloilla. Niittykummun keskuksen asemakaavamuutos hyväksyttiin valtuustossa Tonttumuorin kaava liittyy suoraan tähän asemakaavaan ja ne muodostavat yhtenäisen kaupunkikuvallisen ja - rakenteellisen kokonaisuuden. MRA 27 :n mukainen kuuleminen Asemakaavan muutosehdotus oli MRA 27 :n mukaisesti nähtävillä Ehdotuksesta järjestettiin asukastilaisuus Kaavaehdotuksesta jätettiin 2 muistutusta sekä 9 lausuntoa tai kannanottoa. Muistutukset, lausunnot ja kannanotot ovat vastineineen asian liitteinä.

31 Espoon kaupunki Kokouskutsu Asia 11 Valtuusto Sivu 31 / 43 Kaavakarttaan ja - määräyksiin tehtiin saadun palautteen perusteella teknisluontoisia tarkistuksia. Meluun ja ilmanlaatuun liittyvät määräykset jaettiin erillisiksi määräyksiksi ja tekstiä selkiytettiin. Merituulentien varren kerrostalon länsipuolelle lisättiin melueste. Haltijatontuntie 11:n ja A-korttelin väliseltä rajalta poistettiin puurivi ja Haltijatontuntie 11:n eteläpuoliselle rajalle lisättiin istutettava tontinosa. Tekniset muutokset kaupunkisuunnittelulautakunnan hyväksymään asemakaavan muutokseen Alueen tarkemmassa kunnallistekniikan suunnittelussa todettiin tarve hulevesiviemärille Tonttumuorinkujalta etelään. Tälle on osoitettu johtoalue AK-kortteliin, AP-korttelien puoleiselle rajalle. Kaavamääräyksiin on lisätty viimeisimmän periaatteen mukainen määräys tulvariskin torjunnasta. Ehdotus asemakaavan muutokseksi Asemakaavamuutoksella mahdollistetaan uusi tiivis kerrostalo- ja pientalorakentaminen Niittykummun metroaseman välittömään läheisyyteen. Rakentaminen eheyttää ja selkeyttää Merituulentien varren kaupunkirakennetta sekä yhdistää sen Tontunmäen pientaloalueeseen. Yleisperustelu Kaavaehdotus tiivistää Merituulentien pohjoisreunaa uudella asuinkerrostalokorttelialueella (kaavamääräys AK). Merituulentien varressa kadun reunaa rytmittää neljä Merituulentiehen nähden poikittaista 6-kerroksista rakennusosaa, joita yhdistävät nelikerroksiset osat. Pihan pohjoispuolella on kolme 5/3-kerroksista porrastuvaa pistetaloa, jotka toimivat mittakaavallisena välittäjänä Merituulentien varren ja kerrostalokorttelialueen pohjoispuolisen kaksikerroksisen pientaloalueen välillä. Korttelin pohjoisosassa on uusi tiivis kaksikerroksisten paritalojen muodostama korttelialue (A). Tonttumuorinkujan länsipuolella olevalle nykyiselle pientalokorttelialueelle (AP) mahdollistetaan täydennysrakentaminen nostamalla tehokkuus e = 0.40:een. Kerrostalokorttelialueen länsiosaan toteutetaan koko korttelin yhteinen leikkipaikka sekä alue paikallisten hulevesien viivyttämistä varten. Asuinkorttelit muodostavat Merituulentien varteen yhtenäisen kaupunkikuvan ja täydentävät osaltaan Merituulentien pohjoispuolen rakennetta. Kadun varren jalustamaisista rakennusosista ja niiden päällä olevista poikittaisista korkeammista osista syntyy Riihitontun korttelialueen jatkeeksi selkeä kokonaisuus. Merituulentien varren pohjakerrosten julkisivujen suunnittelussa tulee kaavamääräyksen mukaan välttää umpinaisen, muurimaisen julkisivun syntymistä.

32 Espoon kaupunki Kokouskutsu Asia 11 Valtuusto Sivu 32 / 43 Kaava-alueelle on laadittu maankäytön yleissuunnitelma, joka tähtää muotokieleltään yhtenäisen ja laadultaan korkeatasoisen ympäristön toteutumiseen. Mitoitus Kaavamuutosalueen kokonaispinta-ala on noin 2,5 ha. Siitä noin 2,2 ha on asuinkerrostalojen korttelialuetta ja 0,3 ha katualuetta ja kevyen liikenteen väylää. Uusien asuinkerrostaloalueiden korttelialueella (AK) on asuinrakennusoikeutta yhteensä k-m 2 ja uusien pientalojen korttelialueella (A) yhteensä k-m 2. Uuden asuinkerrostalokorttelin korttelitehokkuus on e = 0.98 ja uuden pientaloalueen e = Nykyisen pientalokorttelin rakennusoikeus kasvaa e = 0.30:stä e = 0.40:een, eli noin 360 k-m 2. Uusi asuinrakennusoikeus vastaa noin 300 uutta asukasta (mitoitusarvolla 50 k-m 2 / asukas). Liikenne Uusi ja säilyvä pientaloalue tukeutuvat nykyiseen liikenneverkkoon, Riihitontuntiehen ja Tonttumuorinkujaan. Liikenne uudelle kerrostaloalueelle osoitetaan uuden Merituulentieltä risteävän kadun, Nuttukujan, kautta. Kaava-alueen välittömässä läheisyydessä sijaitsee Niittykummun tuleva metroasema. Liityntälinjastosuunnitelman 2008 (YTV) mukaan asemalle syötetään mm. Olarin ja Suurpellon liikennettä. Liityntälinjojen pysäkit sijaitsevat metroaseman edustalla. Liityntälinjojen lisäksi alue on myös Espoon sisäisten linjojen saavutettavissa. Pysäköinti AK-korttelialueella asukkaiden pysäköinti sijoittuu korttelin sisälle kannen alaisiin pysäköintilaitoksiin. Nuttukujan varteen voidaan sijoittaa yleisiä pysäköintipaikkoja. A- ja AP-alueilla pysäköinti on maan pinnalla. Uudella A-korttelialueella jokaisen asunnon yhteydessä on yksi autopaikka ja loput yhteisellä pysäköintialueella. AK- ja A-korttelialueilla tulee rakentaa vähintään 1 autopaikka asunto-, toimitila- ja liikekerrosalan 100 k-m 2 kohti, ja lisäksi 1 vieraspaikka / k-m 2. AP-korttelialueella tulee rakentaa vähintään 1,3 autopaikkaa / asunto. Ympäristön häiriötekijät Merituulentien liikenne aiheuttaa melua ja päästöjä kaava-alueelle. Tehtyjen melu- ja ilmanlaatuselvitysten perusteella Merituulentien varren AK-korttelin asuinrakentamiselle on asetettu tarkempia määräyksiä. Korttelin Merituulentien puoleisen sivun ulkoseinien, ikkunoiden ja muiden rakenteiden ääneneristävyyden tulee olla 35 db. Jos julkisivuun kohdistuva päiväajan melutaso ylittää 65 db, ei kortteliin saa sijoittaa sellaisia asuntoja, joiden ikkunat avautuvat pelkästään liikennemelun puolelle, ja parvekkeet tulee korvata viherhuoneilla, jotka saa rakentaa rakennusoikeuden lisäksi.

Espoon kaupunki Pöytäkirja 127. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 127. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 18.04.2016 Sivu 1 / 1 1989/2015 02.02.00 127 Vuoden 2016 talousarvion muuttaminen ja eräiden määrärahojen siirtäminen (Osittain kvasia) Valmistelijat / lisätiedot: Kim Jarner, puh. 040

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 69. Valtuusto Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 69. Valtuusto Sivu 1 / 1 Valtuusto 23.05.2016 Sivu 1 / 1 333/2016 02.02.01.00 Kaupunginhallitus 99 21.3.2016 69 Vuoden 2015 tilinpäätös ja tuloksen käsittely Valmistelijat / lisätiedot: Maria Jyrkkä, puh. 046 877 3025 Katariina

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 99. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 99. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 21.03.2016 Sivu 1 / 1 333/2016 02.02.01.00 99 Vuoden 2015 tilinpäätös ja tuloksen käsittely (osittain Kv-asia) Valmistelijat / lisätiedot: Maria Jyrkkä, puh. 046 877 3025 Katariina Koskela,

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 70. Valtuusto Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 70. Valtuusto Sivu 1 / 1 Valtuusto 23.05.2016 Sivu 1 / 1 1989/2015 02.02.00 Kaupunginhallitus 127 18.4.2016 70 Vuoden 2016 talousarvion muuttaminen Valmistelijat / lisätiedot: Kim Jarner, puh. 040 738 5830 Pekka Heikkinen, puh.

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 72. Valtuusto Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 72. Valtuusto Sivu 1 / 1 Valtuusto 23.05.2016 Sivu 1 / 1 301/2015 10.02.03 Kaupunginhallitus 143 2.5.2016 72 Tonttumuori, asemakaavan muutoksen hyväksyminen, alue 211834, 15. kaupunginosa Niittykumpu Valmistelijat / lisätiedot:

Lisätiedot

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 12. Kiinteistölautakunnan kokoushuone, virastopiha 2 B, 1. kerros

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 12. Kiinteistölautakunnan kokoushuone, virastopiha 2 B, 1. kerros Espoon kaupunki Pöytäkirja Tarkastuslautakunta 21.04.2016 Sivu 1 / 12 Kokoustiedot Aika 21.04.2016 torstai klo 16:15-20:30 Tauko 18.41-18.47 Paikka Kiinteistölautakunnan kokoushuone, virastopiha 2 B, 1.

Lisätiedot

LAPINJÄRVEN KUNTA Pöytäkirja 5/2014 1 SISÄLLYSLUETTELO

LAPINJÄRVEN KUNTA Pöytäkirja 5/2014 1 SISÄLLYSLUETTELO LAPINJÄRVEN KUNTA Pöytäkirja 5/2014 1 ASIAT SISÄLLYSLUETTELO 24 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 3 25 EDELLISEN KOKOUKSEN PÖYTÄKIRJAN TARKASTAMINEN 3 26 TILINTARKASTAJAN RAPORTOINTI 3 27 ARVIOINTIKERTOMUKSEN

Lisätiedot

Muut Tuominen Pirjo palvelusihteeri, pöytäkirjanpitäjä :t 17-21 JHTT, KHT, KPMG Julkishallinnon Palvelut Oy, :t 15-17

Muut Tuominen Pirjo palvelusihteeri, pöytäkirjanpitäjä :t 17-21 JHTT, KHT, KPMG Julkishallinnon Palvelut Oy, :t 15-17 Iitin kunta Pöytäkirja 4/2015 1 Tarkastuslautakunta 27.04.2015 Aika Maanantai 27.04.2015 klo 18:00-20:00 Paikka Saapuvilla Kunnantalo, neuvotteluhuone (1. krs.) Yli-Kaitala Markku puheenjohtaja, esittelijä

Lisätiedot

Tarkastuslautakunta 07.05.2012 Sivu 1 / 7

Tarkastuslautakunta 07.05.2012 Sivu 1 / 7 Espoon kaupunki Kokouskutsu Tarkastuslautakunta 07.05.2012 Sivu 1 / 7 Kokoustiedot Aika 07.05.2012 maanantai klo 17:30 Paikka Teknisen lautakunnan kokoushuone, Virastopiha 2 C, 02770 Espoo, 1. kerros Lisätietoja

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 101. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 101. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 25.03.2013 Sivu 1 / 1 613/02.06.01/2013 101 Vuoden 2012 tilinpäätös ja tuloksen käsittely (kv-asia) Valmistelijat / lisätiedot: Maria Jyrkkä, puh. (09) 816 83136 Vesa Kananen, puh. (09)

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2011 ja vastuuvapauden myöntäminen

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2011 ja vastuuvapauden myöntäminen Tarkastuslautakunta 22 14.05.2012 Kunnanvaltuusto 23 04.06.2012 Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2011 ja vastuuvapauden myöntäminen Tarkastuslautakunta Kunnanhallitus 2.4.2012 68 Kunnan tilinpäätöksen tulee

Lisätiedot

Kaupunkisuunnittelulautakunta Muutoksenhakuohje Sivu 1 / 1. 8 Matinmetsä, asemakaavan muutoksen hyväksyminen, alue 310218, 23. kaupunginosa Matinkylä

Kaupunkisuunnittelulautakunta Muutoksenhakuohje Sivu 1 / 1. 8 Matinmetsä, asemakaavan muutoksen hyväksyminen, alue 310218, 23. kaupunginosa Matinkylä Kaupunkisuunnittelulautakunta Muutoksenhakuohje Sivu 1 / 1 3425/10.02.03/2012 Kaupunkisuunnittelulautakunta 116 2.10.2014 8 Matinmetsä, asemakaavan muutoksen hyväksyminen, alue 310218, 23. kaupunginosa

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 70. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 70. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1 Kaupunkisuunnittelulautakunta 28.05.2014 Sivu 1 / 1 1425/10.02.03/2011 70 Tonttumuori, asemakaavan muutosehdotuksen hyväksyminen nähtäville (MRA 27 ), alue 211834, 15. kaupunginosa Niittykumpu Valmistelijat

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2009 1. Tarkastuslautakunta 2005 2008 19.5.2009. AIKA 19.5.2009 klo 17.00 19.00 PAIKKA

MÄNTSÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2009 1. Tarkastuslautakunta 2005 2008 19.5.2009. AIKA 19.5.2009 klo 17.00 19.00 PAIKKA MÄNTSÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2009 1 AIKA 19.5.2009 klo 17.00 19.00 PAIKKA Kunnantalo, kunnanhallituksen kokoushuone, 3. kerros KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 14 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2013 1 (11) Tarkastuslautakunta 2 28.05.2013

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2013 1 (11) Tarkastuslautakunta 2 28.05.2013 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2013 1 (11) Kokoustiedot Aika tiistai klo 12:00-13:25 Paikka Saunakabinetti, Kaupungintalo 3. krs. Lisätietoja Saapuvilla olleet jäsenet Tapio Lankia, puheenjohtaja Raimo

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015 Kunnanhallitus 44 21.03.2016 Tarkastuslautakunta 36 02.06.2016 Valtuusto 15 20.06.2016 Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015 38/02.06.01/2016 Kunnanhallitus 21.03.2016 44 Valmistelija: kunnansihteeri Tilinpäätös

Lisätiedot

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari.

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari. Kunnanhallitus 47 30.03.2015 Kunnanvaltuusto 20 15.06.2015 Vuoden 2014 tilinpäätöksen hyväksyminen Khall 30.03.2015 47 30.3.2015 Kuntalain 68 :n mukaan kunnanhallituksen on laadittava tilikaudelta tilinpäätös

Lisätiedot

LAPINJÄRVEN KUNTA Esityslista 4/2015 1 SISÄLLYSLUETTELO

LAPINJÄRVEN KUNTA Esityslista 4/2015 1 SISÄLLYSLUETTELO LAPINJÄRVEN KUNTA Esityslista 4/2015 1 ASIAT SISÄLLYSLUETTELO 18 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 3 19 EDELLISEN KOKOUKSEN PÖYTÄKIRJAN TARKASTAMINEN 3 20 TILINTARKASTAJAN RAPORTOINTI 3 21 ARVIOINTIKERTOMUKSEN

Lisätiedot

Tilikauden ylijäämä oli 4,22 milj. euroa (TA -5,67 milj. euroa). Investointien toteutuminen. Ehdotus tuloksen käsittelystä

Tilikauden ylijäämä oli 4,22 milj. euroa (TA -5,67 milj. euroa). Investointien toteutuminen. Ehdotus tuloksen käsittelystä Kunnanhallitus 112 27.03.2017 Kunnanvaltuusto 51 29.05.2017 Vuoden 2016 tilinpäätöksen hyväksyminen 972/02.02.01/2016 Kunnanhallitus 27.03.2017 112 Kuntalain mukaan kunnanhallituksen on laadittava tilikaudelta

Lisätiedot

Valtuusto 26.02.2007. LISTAN ASIANRO 12 12 Asianro 5762 / 503 / 2005

Valtuusto 26.02.2007. LISTAN ASIANRO 12 12 Asianro 5762 / 503 / 2005 Valtuusto 6.0.007 LISTAN ASIANRO Asianro 576 / 50 / 005 Liitteet NUPURI, HALLAVANTORPPA, ASEMAKAAVAN JA MAANKÄYTTÖSOPIMUKSEN HYVÄKSYMINEN, ALUE 6400 Valmistelijat / lisätiedot: Christian Ollus, puh. (09)

Lisätiedot

Vuoden 2015 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2015

Vuoden 2015 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2015 Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginhallitus 82 29.3.2016 Asianro 404/02.02.01/2016 46 Vuoden 2015 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2015

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016 Kunnanhallitus 67 27.03.2017 Tarkastuslautakunta 31 12.05.2017 Valtuusto 14 22.05.2017 Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016 Kunnanhallitus 27.03.2017 67 40/02.02.02/2017 Valmistelija: kunnansihteeri Tilinpäätös

Lisätiedot

KH 40 Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus

KH 40 Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus Kunnanhallitus 40 13.04.2004 VUODEN 2003 TILINPÄÄTÖS 28/04/047/2004 KH 40 Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus Kuntalaissa tilinpäätöksen laatimis- ja käsittelyaikataulu on sopeutettu kirjanpitolain

Lisätiedot

Tilikauden alijäämä oli - 1,38 milj. euroa (TA -1,35 milj. euroa). Investointien toteutuminen. Ehdotus tuloksen käsittelystä

Tilikauden alijäämä oli - 1,38 milj. euroa (TA -1,35 milj. euroa). Investointien toteutuminen. Ehdotus tuloksen käsittelystä Kunnanhallitus 92 31.03.2016 Kunnanvaltuusto 55 20.06.2016 Vuoden 2015 tilinpäätöksen hyväksyminen 2/02.02.01/2016 Kunnanhallitus 31.03.2016 92 Kuntalain mukaan kunnanhallituksen on laadittava tilikaudelta

Lisätiedot

Vuoden 2015 tilinpäätös

Vuoden 2015 tilinpäätös Vuoden 215 tilinpäätös Konserniesikunta, Strategia ja talous, Konserniohjaus Toimintaympäristö Väestökasvu yli 4 2 henkilöä (1,6 %), Asukasluku 215/216 oli. 269 82 Taloudellinen toimintaympäristö haasteellinen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 30. Kaupunkisuunnittelulautakunta 17.02.2016 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 30. Kaupunkisuunnittelulautakunta 17.02.2016 Sivu 1 / 1 Kaupunkisuunnittelulautakunta 17.02.2016 Sivu 1 / 1 2480/2013 10.02.03 30 Lahnus-Korpilampi, asemakaavan muutosehdotuksen hyväksyminen nähtäville (MRA 27 ), alue 720604, 87. kaupunginosa Lahnus Valmistelijat

Lisätiedot

67 Mikkelin kaupungin vuoden 2014 tilinpäätös / tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen

67 Mikkelin kaupungin vuoden 2014 tilinpäätös / tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen Mikkeli Ote pöytäkirjasta 6/2015 1 (7) Kaupunginhallitus, 125, 30.03.2015 Kaupunginhallitus, 207, 08.06.2015 Kaupunginvaltuusto, 67, 15.06.2015 67 Mikkelin kaupungin vuoden 2014 tilinpäätös / tilintarkastuskertomus,

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 41. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 41. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1 Kaupunkisuunnittelulautakunta 02.03.2016 Sivu 1 / 1 5171/2015 10.02.03 41 Itä-Suviniitty, asemakaavan muutoksen hyväksyminen, alue 613302, 40. kaupunginosa, Espoon keskus Valmistelijat / lisätiedot: Minna

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 69. Valtuusto Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 69. Valtuusto Sivu 1 / 1 Valtuusto 22.05.2017 Sivu 1 / 1 [Ennakkotieto] 451/2017 02.02.01.00 Kaupunginhallitus 78 27.3.2017 69 Vuoden 2016 tilinpäätös ja tuloksen käsittely Valmistelijat / lisätiedot: Pia Ojavuo, puh. 043 826

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 13. Tekninen lautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 13. Tekninen lautakunta Sivu 1 / 1 Tekninen lautakunta 15.02.2017 Sivu 1 / 1 451/2017 02.02.01.00 13 Teknisen lautakunnan ennakkotilinpäätös 2016 Valmistelijat / lisätiedot: Kim Jarner, puh. 040 738 5830 Petri Vainio, puh. 050 590 8678

Lisätiedot

Riitta Björklund kaupunkitarkastaja, sihteeri

Riitta Björklund kaupunkitarkastaja, sihteeri Espoon kaupunki Pöytäkirja Tarkastuslautakunta 29.01.2015 Sivu 1 / 11 Kokoustiedot Aika 29.01.2015 torstai klo 16:00-19:35 Paikka Valtuustotalo, kokoomuksen ryhmähuone Saapuvilla olleet jäsenet Paula Viljakainen,

Lisätiedot

Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus

Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus Kunnanhallitus 64 22.03.2005 VUODEN 2004 TILINPÄÄTÖS 64/04/047/2005 KH 64 Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus Kuntalaissa tilinpäätöksen laatimis- ja käsittelyaikataulu on sopeutettu kirjanpitolain

Lisätiedot

Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone. Venla Tuomainen, puheenjohtaja Räsänen Heimo, varapuheenjohtaja Annukka Mustonen, jäsen

Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone. Venla Tuomainen, puheenjohtaja Räsänen Heimo, varapuheenjohtaja Annukka Mustonen, jäsen Viranomainen KOKOUSPÖYTÄKIRJA 4/2016 TUUSNIEMEN KUNTA Tarkastuslautakunta 2013-2016 KOKOUSAIKA Maanantai 30.05.2016 klo 16:00 16:40 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi

Lisätiedot

Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone. Venla Tuomainen, puheenjohtaja Räsänen Heimo, varapuheenjohtaja Annukka Mustonen, jäsen

Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone. Venla Tuomainen, puheenjohtaja Räsänen Heimo, varapuheenjohtaja Annukka Mustonen, jäsen Viranomainen KOKOUSPÖYTÄKIRJA 3/2016 TUUSNIEMEN KUNTA Tarkastuslautakunta 2013-2016 KOKOUSAIKA Maanantai 23.05.2016 klo 9.00 14.00 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 243. Valtuusto Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 243. Valtuusto Sivu 1 / 1 Valtuusto..06 Sivu / /06 00.00.0.00 Kaupunginhallitus 75 5..06 Valtuutetun, kaupunginhallituksen jäsenen, kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaoston jäsenen ja kaupunginhallituksen tila- ja

Lisätiedot

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 13. Teknisen lautakunnan kokoushuone, Virastopiha 2 C, 1. kerros

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 13. Teknisen lautakunnan kokoushuone, Virastopiha 2 C, 1. kerros Espoon kaupunki Pöytäkirja Tarkastuslautakunta 28.01.2016 Sivu 1 / 13 Kokoustiedot Aika 28.01.2016 torstai klo 16:15-20:10 Tauko klo 18.45-18.47 Paikka Teknisen lautakunnan kokoushuone, Virastopiha 2 C,

Lisätiedot

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet ja kunnanjohtaja.

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet ja kunnanjohtaja. Kaupunginhallitus 78 08.03.2016 Kaupunginhallitus 97 22.03.2016 Tarkastuslautakunta 60 23.05.2016 Valtuusto 31 21.06.2016 Tilinpäätös ja vastuuvapaus vuodelta 2015 960/02.55/2016 KH 08.03.2016 78 Kuntalain

Lisätiedot

LUOTTAMUSHENKILÖVAALIT TOIMIKAUDEKSI

LUOTTAMUSHENKILÖVAALIT TOIMIKAUDEKSI 1 Valtuusto LUOTTAMUSHENKILÖVAALIT TOIMIKAUDEKSI 2017-2020 Valtuuston on valittava henkilöt kunnallisiin ja eräisiin valtiollisiin luottamustoimiin. HALLITUS Valtuusto valitsee hallitukseen yhdeksän jäsentä

Lisätiedot

Valtuusto Sivu 1 / 58

Valtuusto Sivu 1 / 58 Espoon kaupunki Pöytäkirja Valtuusto 23.05.2016 Sivu 1 / 58 Kokoustiedot Aika 23.05.2016 maanantai klo 17:35-22:50 Tauko 20.20-21.00 Paikka Valtuustotalo, Espoonkatu 5 Saapuvilla olleet jäsenet Maria Guzenina,

Lisätiedot

Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus

Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus Kunnanhallitus 64 22.03.2005 Kunnanvaltuusto 46 27.06.2005 VUODEN 2004 TILINPÄÄTÖS 64/04/047/2005 KH 64 Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus Kuntalaissa tilinpäätöksen laatimis- ja käsittelyaikataulu

Lisätiedot

Laaksonen Kyllikki Saarelma Markku. Muut Tuominen Pirjo palvelusihteeri, pöytäkirjanpitäjä. Palvelut Oy, :t 16 Rönnholm Riku kunnanjohtaja, 16

Laaksonen Kyllikki Saarelma Markku. Muut Tuominen Pirjo palvelusihteeri, pöytäkirjanpitäjä. Palvelut Oy, :t 16 Rönnholm Riku kunnanjohtaja, 16 Iitin kunta Pöytäkirja 4/2016 1 Tarkastuslautakunta 21.04.2016 Aika Torstai 21.04.2016 klo 18:00-20:03 Paikka Kunnantalo, kunnanhallituksen kokoushuone Saapuvilla Yli-Kaitala Markku Heinonen Sinikka Savelainen

Lisätiedot

Ulvilan kaupunki Pöytäkirja 3/2016 1

Ulvilan kaupunki Pöytäkirja 3/2016 1 Ulvilan kaupunki Pöytäkirja 3/2016 1 Aika 26.4.2016 klo 14:08 17:59 Paikka Kokoustila K1-K2, kaupungintalo Käsitellyt asiat: Pykälä Asia Sivu 53 54 55 56 57 Tilintarkastusyhteisön raportin esittely tilinpäätöksen

Lisätiedot

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 14

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 14 Espoon kaupunki Pöytäkirja Tarkastuslautakunta 30.11.2016 Sivu 1 / 14 Kokoustiedot Aika 30.11.2016 keskiviikko klo 16:30-19:31 Paikka Valtuustotalo, kokoomuksen ryhmähuone Saapuvilla olleet jäsenet Paula

Lisätiedot

Kivenlahti I A, muutos 34. kaupunginosa Espoonlahti Kortteli 34040 Asemakaavan muutos

Kivenlahti I A, muutos 34. kaupunginosa Espoonlahti Kortteli 34040 Asemakaavan muutos 1 (8) Asianumero 5070/10.02.03/2013 Aluenumero 411450 Kivenlahti I A, muutos 34. kaupunginosa Espoonlahti Kortteli 34040 Asemakaavan muutos Asemakaavan muutoksen selostus Asemakaavan muutoksen selostus,

Lisätiedot

Ulvilan kaupunki Pöytäkirja 4/2016 1

Ulvilan kaupunki Pöytäkirja 4/2016 1 Ulvilan kaupunki Pöytäkirja 4/2016 1 Aika 10.5.2016 klo 14:03 17:19 Paikka Kokoustila K1-K2, kaupungintalo Käsitellyt asiat: Pykälä Asia Sivu 58 59 60 Arviointikertomuksen käsittely Tilinpäätöksen 2015

Lisätiedot

Otsikko Sivu 17 TILINTARKASTAJAN RAPORTOINTI TILIKAUDEN TILINTARKASTUKSESTA

Otsikko Sivu 17 TILINTARKASTAJAN RAPORTOINTI TILIKAUDEN TILINTARKASTUKSESTA AIKA 30.5.2018 klo 9:00 13:04 PAIKKA Kunnanvirasto kunnanhallituksen kokoushuone KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 17 TILINTARKASTAJAN RAPORTOINTI TILIKAUDEN 2017 25 TILINTARKASTUKSESTA 18 HEINÄVEDEN KUNNAN

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/ (1) Osayhteisvaltuusto Asianro 6591/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/ (1) Osayhteisvaltuusto Asianro 6591/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2016 1 (1) Kaupunginhallitus, suunnitteluasiat 55 21.11.2016 40 Asianro 6591/00.00.01.00/2016 Jäsenten valinta kunnallisiin luottamustoimiin Päätöshistoria Kaupunginhallitus,

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 192. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 192. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1 Kaupunkisuunnittelulautakunta 09.12.2015 Sivu 1 / 1 2905/2015 10.02.03 192 Tillinmäki, asemakaavan muutosehdotuksen hyväksyminen nähtäville (MRA 27 ), alue 420605, 43. kaupunginosa Vanttila Valmistelijat

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 116. Tekninen lautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 116. Tekninen lautakunta Sivu 1 / 1 Tekninen lautakunta 23.10.2013 Sivu 1 / 1 1031/02.02.02/2013 116 Teknisen lautakunnan vuoden 2013 syyskuun seurantaraportti ja käyttösuunnitelman tarkistaminen kiinteiden rakenteiden ja laitteiden (94)

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/ (1) Kaupunginhallitus, suunnitteluasiat Asianro 6591/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/ (1) Kaupunginhallitus, suunnitteluasiat Asianro 6591/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2016 1 (1) 55 Asianro 6591/00.00.01.00/2016 Jäsenten valinta kunnallisiin luottamustoimiin Yleistä Valtioneuvosto on tehnyt 16. kesäkuuta 2016 päätöksen Kuopion ja Juankosken

Lisätiedot

Kajaanin kaupunki Pöytäkirja 6/ (13) Tarkastuslautakunta Aika , klo 16:32-19:23. Kaupungintalo, kokoushuone Leino, 3.

Kajaanin kaupunki Pöytäkirja 6/ (13) Tarkastuslautakunta Aika , klo 16:32-19:23. Kaupungintalo, kokoushuone Leino, 3. Kajaanin kaupunki Pöytäkirja 6/2018 1 (13) Aika 03.05.2018, klo 16:32-19:23 Paikka Kaupungintalo, kokoushuone Leino, 3. krs Käsitellyt asiat 27 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 28 Pöytäkirjan tarkastus

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 13/ (6) Kaupunginvaltuusto Talk/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 13/ (6) Kaupunginvaltuusto Talk/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 13/2016 1 (6) 190 Vuoden 2015 arviointikertomuksen ja tilintarkastuskertomuksen käsittely sekä vastuuvapaus vuodelta 2015 HEL 2015-005412 T 00 03 00 Päätös Käsittely päätti

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 17/2013 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 236 11.12.2013. 236 Asianro 2479/10.02.03/2012

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 17/2013 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 236 11.12.2013. 236 Asianro 2479/10.02.03/2012 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 17/2013 1 (1) 236 Asianro 2479/10.02.03/2012 Asemakaavan muutosehdotus / Puijonlaakson etelärinne / Puijonlaakso 12-73 tontit 1...9 Suunnittelujohtaja Tapio Räsänen Kaupunkiympäristön

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2013 1 (1) Kaupunginvaltuusto. 10 Asianro 144/02.02.02/2012. Kaupunginhallitus 3.12.2012 459:

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2013 1 (1) Kaupunginvaltuusto. 10 Asianro 144/02.02.02/2012. Kaupunginhallitus 3.12.2012 459: Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2013 1 (1) 10 Asianro 144/02.02.02/2012 Vuoden 2012 talousarviomuutokset Kaupunginhallitus 3.12.2012 459: Talousarviopäällikkö Pirjo Salmelainen Talous- ja strategiapalvelu

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 12. Valtuusto 26.01.2015 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 12. Valtuusto 26.01.2015 Sivu 1 / 1 Valtuusto 26.01.2015 Sivu 1 / 1 5118/02.05.06/2014 Kaupunginhallitus 348 15.12.2014 12 Kaupungin omavelkaisen takauksen myöntäminen Kiinteistö Oy Jousenpuiston pysäköinnin lainalle Valmistelijat / lisätiedot:

Lisätiedot

KOSKEN TL TARKASTUSLAUTAKUNTA /2018

KOSKEN TL TARKASTUSLAUTAKUNTA /2018 1 Kokousaika: Kokouspaikka: Keskiviikkona 30.5.2018 klo18.00-20.48 Kosken Tl kunnanvirasto, kunnanhallituksen huone Saapuvilla olleet jäsenet Läsnä Poissa Puheenjohtaja Marja Jalli Varapuheenjohtaja Pertti

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 102. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 102. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1 Rakennuslautakunta 21.08.2014 Sivu 1 / 1 102 Rakennuslautakunnan seurantaraportti I/2014 (kh-asia) Valmistelijat / lisätiedot: Veronica Rehn-Kivi, puh. 09 816 26600 Tuija Nyyssönen, puh. 050 344 5063 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Kuntayhtymän hallitus Tarkastuslautakunta

Kuntayhtymän hallitus Tarkastuslautakunta Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri Pöytäkirja 1 1 (1) Kuntayhtymän hallitus 31 25.3.2019 Tarkastuslautakunta 41 23.4.2019 4 1360/02.06.01.06/2018 Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin tilinpäätös ja toimintakertomus

Lisätiedot

127 Soukansalmi, asemakaavan muutoksen hyväksyminen, alue , 33. kaupunginosa Soukka

127 Soukansalmi, asemakaavan muutoksen hyväksyminen, alue , 33. kaupunginosa Soukka 4331/10.02.03/2013 127 Soukansalmi, asemakaavan muutoksen hyväksyminen, alue 412008, 33. kaupunginosa Soukka Valmistelijat / lisätiedot: Tiina Aalto, puh. 050 553 2886 etunimi.o.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/ (9) Juankosken tarkastuslautakunta Juankosken kaupungintalo 3. kerroksen kokoushuone

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/ (9) Juankosken tarkastuslautakunta Juankosken kaupungintalo 3. kerroksen kokoushuone Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/2017 1 (9) 16 Kokoustiedot Aika maanantai klo 9:00-12:15 Paikka Juankosken kaupungintalo 3. kerroksen kokoushuone Saapuvilla olleet jäsenet Pentti Rissanen, puheenjohtaja

Lisätiedot

Turun kaupungin tilintarkastajan tilintarkastuskertomus, vuoden 2013 tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen

Turun kaupungin tilintarkastajan tilintarkastuskertomus, vuoden 2013 tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen Åbo stad Sammanträdets datum Ärende nr 1 5045-2014 (045) Turun kaupungin tilintarkastajan tilintarkastuskertomus, vuoden 2013 tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen Sammandrag: Turun

Lisätiedot

KUNNANVALTUUSTO No 3/2015

KUNNANVALTUUSTO No 3/2015 KARIJOEN KUNTA KOKOUSKUTSU KUNNANVALTUUSTO No 3/2015 KOKOUSAIKA 30.06.2015 klo 19.00-. KOKOUSPAIKKA Karijoen kunnanvirasto, valtuustosali. KÄSITELTÄVÄT ASIAT Asia no Liite no 19 20 21 1,2 22 3 23 4 24

Lisätiedot

POHJOIS-KARJALAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN PERUSSOPIMUS 1.1.2009

POHJOIS-KARJALAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN PERUSSOPIMUS 1.1.2009 1(9) POHJOIS-KARJALAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN PERUSSOPIMUS 1.1.2009 1. LUKU KUNTAYHTYMÄ 1 Nimi ja kotipaikka Kuntayhtymän nimi on Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä ja sen kotipaikka on Joensuun kaupunki.

Lisätiedot

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari.

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari. Kaupunginhallitus 156 03.04.2017 Tarkastuslautakunta 2013-2017 37 02.05.2017 Tarkastuslautakunta 2013-2017 44 15.05.2017 Kaupunginvaltuusto 32 22.05.2017 Tilinpäätös ja toimintakertomus 2016 149/02.06.01.03/2017

Lisätiedot

Tarkastuslautakunta 26.11.2014 Sivu 1 / 13

Tarkastuslautakunta 26.11.2014 Sivu 1 / 13 Espoon kaupunki Pöytäkirja Tarkastuslautakunta 26.11.2014 Sivu 1 / 13 Kokoustiedot Aika 26.11.2014 keskiviikko klo 16:00-19:55 Tauko klo 18.40-18.45 Paikka Valtuustotalo, kokoomuksen ryhmähuone Saapuvilla

Lisätiedot

Torstai klo

Torstai klo Viranomainen KOKOUSPÖYTÄKIRJA 5/2011 TUUSNIEMEN KUNTA Tarkastuslautakunta 2009-2012 KOKOUSAIKA Torstai 19.05.2011 klo 15.00 18.00 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi puheenjohtajana)

Lisätiedot

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 9. Teknisen lautakunnan kokoushuone, Virastopiha 2 C, 1. kerros

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 9. Teknisen lautakunnan kokoushuone, Virastopiha 2 C, 1. kerros Espoon kaupunki Pöytäkirja Tarkastuslautakunta 09.03.2016 Sivu 1 / 9 Kokoustiedot Aika 09.03.2016 keskiviikko klo 14:00-17:30 Paikka Teknisen lautakunnan kokoushuone, Virastopiha 2 C, 1. kerros Saapuvilla

Lisätiedot

2 (5) Tarkastussääntö Hyväksytty: yhtymäkokous xx.xx.xxxx xx 17.9.2014. 2.2 Tilintarkastajan tehtävät

2 (5) Tarkastussääntö Hyväksytty: yhtymäkokous xx.xx.xxxx xx 17.9.2014. 2.2 Tilintarkastajan tehtävät 2 (5) 2.2 Tilintarkastajan tehtävät 2.3 Tilintarkastuskertomus Kuntalain 73 75 säädetään tilintarkastajan tehtävistä. Tilintarkastajan on tarkastettava hyvän tilintarkastustavan mukaisesti kunkin tilikauden

Lisätiedot

Vuoden 2012 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden

Vuoden 2012 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginhallitus 130 25.3.2013 Asianro 313/02.02.01/2013 93 Vuoden 2012 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen Päätöshistoria

Lisätiedot

ASIKKALAN KUNTA Pöytäkirja 3/2016 1/9. Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone, Asikkala

ASIKKALAN KUNTA Pöytäkirja 3/2016 1/9. Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone, Asikkala ASIKKALAN KUNTA Pöytäkirja 3/2016 1/9 Tarkastuslautakunta Aika 18.05.2016 klo 14:00-16:00 Paikka Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone, Asikkala Käsitellyt asiat Asia Sivu 12 Laillisuuden ja päätösvaltaisuuden

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 54. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 54. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 13.02.2017 Sivu 1 / 1 732/2017 02.05.05 54 Suurpellon jätehuolto Oy:n osakkeiden merkintä Valmistelijat / lisätiedot: Kim Jarner, puh. 040 738 5830 Eva Elston-Hämäläinen, puh. 043 825

Lisätiedot

Asemakaavan muutos (2304) Visatie 16-18

Asemakaavan muutos (2304) Visatie 16-18 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1(7) Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) (MRL 63 ) Maankäyttöpalvelut 11.12.2014, päivitetty 1.6.2015 Asemakaavan muutos (2304) Visatie 16-18 Aloite Asemakaavan

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 103. Rakennuslautakunta 20.08.2015 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 103. Rakennuslautakunta 20.08.2015 Sivu 1 / 1 Rakennuslautakunta 20.08.2015 Sivu 1 / 1 103 Rakennuslautakunnan vuoden 2015 seurantaraportti I (Kh) Valmistelijat / lisätiedot: Tuija Nyyssönen, puh. 050 344 5063 Veronica Rehn-Kivi, puh. 09 816 26600

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 171. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 171. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1 Rakennuslautakunta 17.11.2015 Sivu 1 / 1 171 Rakennuslautakunnan vuoden 2015 lokakuun kuukausiraportti (Kh) Valmistelijat / lisätiedot: Tuija Nyyssönen, puh. 050 344 5063 Veronica Rehn-Kivi, puh. 09 816

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (5) Tarkastuslautakunta Tarkjoht/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (5) Tarkastuslautakunta Tarkjoht/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2015 1 (5) 62 Tarkastuslautakunnan ehdotus kaupunginvaltuustolle vuoden 2014 arviointikertomuksen ja tilintarkastuskertomuksen käsittelystä sekä vastuuvapaudesta vuodelta

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 29. Valtuusto Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 29. Valtuusto Sivu 1 / 1 Valtuusto 24.03.2014 Sivu 1 / 1 5446/00.00.01/2012 Kaupunginhallitus 69 10.3.2014 29 Kaupunkisuunnittelulautakunnan vaali Valmistelijat / lisätiedot: Katja Rytilahti, puh. 050 382 6951 Jouni Majuri, puh.

Lisätiedot

KERAVAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJAN OTE N:o 4/2015 Kaupunkikehitysjaosto

KERAVAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJAN OTE N:o 4/2015 Kaupunkikehitysjaosto Dnro KH/KV: 870 /2014 34 KURJENMETSÄ (2308), ASEMAKAAVAN MUUTOS 11.3.2015/18 20.5.2015/34 Kkj. 18 Asemakaava muutos koskee 1. Kalevan kaupunginosan korttelia 600 sekä puistoaluetta (VP). Asemakaavamuutoksen

Lisätiedot

KIHNIÖN KUNTA ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 2. Kunnanvaltuusto

KIHNIÖN KUNTA ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 2. Kunnanvaltuusto ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 2 Kunnanvaltuusto Kokousaika Kokouspaikka Saapuvilla olleet jäsenet Maanantai 21.6.2010 kello 18.00 18.35 Puumilan Taitotalo Mäkipää Lea, puheenjohtaja Björn Risto, I

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 127. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 127. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1 Kaupunkisuunnittelulautakunta 29.10.2014 Sivu 1 / 1 514/10.02.03/2014 126 Laajalahti pohjoinen, asemakaavan muutoksen hyväksyminen, alue 120322, 17. kaupunginosa Laajalahti Valmistelijat / lisätiedot:

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 10

Espoon kaupunki Pöytäkirja 10 23.03.2015 Sivu 1 / 1 1333/00.04.01/2015 10 Espoon kaupungin edustajan nimeäminen ja toimiohjeiden antaminen Länsimetro Oy:n varsinaiseen yhtiökokoukseen 31.3.2015 Valmistelijat / lisätiedot: Eva Elston-Hämäläinen,

Lisätiedot

TILINPÄÄTÖKSEN HYVÄKSYMINEN JA VASTUUVAPAUDEN MYÖNTÄMINEN VUODELTA 2007

TILINPÄÄTÖKSEN HYVÄKSYMINEN JA VASTUUVAPAUDEN MYÖNTÄMINEN VUODELTA 2007 Kaupunginhallitus 87 08.04.2008 Kaupunginhallitus 123 06.05.2008 Kaupunginvaltuusto 43 04.06.2008 TILINPÄÄTÖKSEN HYVÄKSYMINEN JA VASTUUVAPAUDEN MYÖNTÄMINEN VUODELTA 2007 918/02/021/2008 KHALL 87 Liite

Lisätiedot

Toimielinten jäsenten vaali /Käräjäoikeuden lautamies ja kiinteistötoimitusten uskottu mies

Toimielinten jäsenten vaali /Käräjäoikeuden lautamies ja kiinteistötoimitusten uskottu mies Kaupunginhallitus 187 23.05.2017 Valtuusto 39 05.06.2017 Kaupunginhallitus 224 27.06.2017 Toimielinten jäsenten vaali 2017-2021/Käräjäoikeuden lautamies ja kiinteistötoimitusten uskottu mies 1323/01.45/2017

Lisätiedot

TERVEYDENHUOLLON KY. Tarkastuslautakunta 27.5.2014

TERVEYDENHUOLLON KY. Tarkastuslautakunta 27.5.2014 1 Kokousaika Ti 27.5.2014 klo 14.00 15:45 Paikka Muonion terveyskeskus, ruokasali Jäsenet: Läsnä Keimiöniemi Anne-Mari Malila Kari Kurkela Outi, vj. Poissa Eira Birgitta Pettissalo Petri Muut saapuvilla

Lisätiedot

Tarkastuslautakunta 05.03.2015 Sivu 1 / 14

Tarkastuslautakunta 05.03.2015 Sivu 1 / 14 Espoon kaupunki Pöytäkirja Tarkastuslautakunta 05.03.2015 Sivu 1 / 14 Kokoustiedot Aika 05.03.2015 torstai klo 15:00-18:50 Paikka Valtuustotalo, kokoomuksen ryhmähuone Saapuvilla olleet jäsenet Paula Viljakainen,

Lisätiedot

Lohjan kaupungin tilinpäätös 2015

Lohjan kaupungin tilinpäätös 2015 Kaupunginhallitus 138 04.04.2016 Kaupunginvaltuusto 56 08.06.2016 Lohjan kaupungin tilinpäätös 2015 29/02.06.01/2016 KH 04.04.2016 138 Kuntalain 113 :n mukaan tilikaudelta on laadittava tilinpäätös, joka

Lisätiedot

Valkon kolmion eteläinen osa, ensimmäinen asemakaava ja asemakaavan muutos. TL 137/26.11.2008 Valmistelija: Kaupunginarkkitehti Maaria Mäntysaari

Valkon kolmion eteläinen osa, ensimmäinen asemakaava ja asemakaavan muutos. TL 137/26.11.2008 Valmistelija: Kaupunginarkkitehti Maaria Mäntysaari Tekninen lautakunta 77 19.04.2011 Tekninen lautakunta 141 25.10.2011 Kaupunginhallitus 284 14.11.2011 Valkon kolmion eteläinen osa, ensimmäinen asemakaava ja asemakaavan muutos 341/10.02.03/2011 TL 137/26.11.2008

Lisätiedot

Ritva Lill-Smeds, jäsen

Ritva Lill-Smeds, jäsen Tarkastuslautakunta 2009-2012 18.05.2010 1 KOKOUSAIKA Tiistaina 18.05.2010 klo 15.00 19.35 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET Kunnanvirasto Yhteispalvelupisteen kokoustila Lapinjärvi Mats Antas, puheenjohtaja

Lisätiedot

Ennen kaavaehdotuksen hyväksymistä kaupunki tekee maankäyttösopimuksen hakijoiden kanssa MRL 91 a ja b edellytysten mukaisesti.

Ennen kaavaehdotuksen hyväksymistä kaupunki tekee maankäyttösopimuksen hakijoiden kanssa MRL 91 a ja b edellytysten mukaisesti. OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA KAPERNAUMI KORTTELI 43 (OSA) TEKNIIKKAKESKUS Suunnittelualueen sijainti alue sijaitsee Seinäjoen kaupungin n korttelissa 43. Alue sijaitsee Ruukintien varressa Kaasumestarinkadun

Lisätiedot

Talousarvio ja vuosien 2012-2013 taloussuunnitelma

Talousarvio ja vuosien 2012-2013 taloussuunnitelma Vesihuoltolaitoksen johtokunta 4 19.01.2011 Vesihuoltolaitoksen johtokunnan käyttösuunnitelma vuodelle 2011 2/02.02.02/2010 VESI 4 Kuntalain mukaan kunnanvaltuuston hyväksymä talousarvio on kunnan kaikkia

Lisätiedot

SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULUN ESITYSLISTA 02/2016

SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULUN ESITYSLISTA 02/2016 AIKA Tiistai 31.5.2016 kello 15.00 PAIKKA Microkadun kampus, B-osan 1. kerroksen luokkatila B1012 käyntiosoite: Technopolis, Microkatu 1, 70210 Kuopio KÄSITELTÄVÄT ASIAT Pykälä Liite/Viite * Asia 1 KOKOUKSEN

Lisätiedot

Vuoden 2013 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2013

Vuoden 2013 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2013 Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginhallitus 109 31.3.2014 Asianro 337/02.02.01/2014 52 Vuoden 2013 tilintarkastuskertomus, tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2013

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/ (11) Tarkastuslautakunta. Kaupungintalo, kaupunginhallituksen kokoushuone, 2. krs

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/ (11) Tarkastuslautakunta. Kaupungintalo, kaupunginhallituksen kokoushuone, 2. krs Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/2018 1 (11) Julkinen Kokoustiedot Aika keskiviikko klo 14:00-14:45 Paikka Kaupungintalo, kaupunginhallituksen kokoushuone, 2. krs Lisätietoja Saapuvilla olleet jäsenet Hilkka

Lisätiedot

REISJÄRVEN KUNTA ESITYSLISTA 3/2019

REISJÄRVEN KUNTA ESITYSLISTA 3/2019 1 KOKOUSAIKA 17.5.2019 klo 9:00 15:00 PAIKKA Reisjärven Kunnantalo, Kokoushuone LÄSNÄ Hirvinen Esa, puheenjohtaja Niemi Pauli, varapuheenjohtaja Puurula Merja, jäsen Paasovaara Marko, sihteeri, tilintarkastaja

Lisätiedot

EURAJOEN KUNTA. Lapijoen päiväkodin asemakaavan muutos. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma. Työ: 25177

EURAJOEN KUNTA. Lapijoen päiväkodin asemakaavan muutos. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma. Työ: 25177 EURAJOEN KUNTA Lapijoen päiväkodin asemakaavan muutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Työ: 25177 Turussa 19.3.2012, tark. 5.6.2012, tark. 4.9.2012, tark. 9.11.2012 AIRIX Ympäristö Oy PL 669 20701

Lisätiedot

Vuoden 2012 tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen

Vuoden 2012 tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen Yhtymähallitus 20 20.03.2013 Yhtymävaltuusto 8 23.05.2013 Vuoden 2012 tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen 79/02.02.02/2013 Yh 20 Kuntalain 68 :n mukaan yhtymähallituksen on laadittava

Lisätiedot

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 13. Keskuspaloasema, Palomiehentie 1, Espoo, I-kerros, luokka

Tarkastuslautakunta Sivu 1 / 13. Keskuspaloasema, Palomiehentie 1, Espoo, I-kerros, luokka Espoon kaupunki Pöytäkirja Tarkastuslautakunta 26.01.2017 Sivu 1 / 13 Kokoustiedot Aika 26.01.2017 torstai klo 16:30-19:40 Paikka Keskuspaloasema, Palomiehentie 1, 02750 Espoo, I-kerros, luokka Saapuvilla

Lisätiedot

Perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen kunnille joudutaan maksamaan palautuksia viime vuodelta arviolta euroa.

Perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen kunnille joudutaan maksamaan palautuksia viime vuodelta arviolta euroa. Kaupunginhallitus 53 12.02.2018 Tarkastuslautakunta 11 09.03.2018 Kaupungin talouden toteutuminen 2017, kaupunki ja liikelaitokset 122/02.02.02/2018 KHALL 12.02.2018 53 Talous vuonna 2017 Uudenkaupungin

Lisätiedot

Tarkastuslautakunnan kokous Pöytäkirja 2/2019

Tarkastuslautakunnan kokous Pöytäkirja 2/2019 Tarkastuslautakunnan kokous 3.4.2019 Pöytäkirja 2/2019 PÖYTÄKIRJA 2 (7) TARKASTUSLAUTAKUNNAN KOKOUS Aika 3.4.2019 klo 9.00 11.00 Paikka ISLABin hallinnon kokoushuone, c/o KYS, rak 1A, 3. krs Asiat 9-18

Lisätiedot

Tilinpäätösennuste 2014

Tilinpäätösennuste 2014 Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) 46 Tilinpäätösennuste 2014 Asianro 117/02.02.02/2014 Raision kaupungin tilinpäätös on valmistumassa. Tilinpäätösennusteen mukaan tilikauden ylijäämäksi on muodostumassa

Lisätiedot

VUODEN 2011 TILINTARKASTUSKERTOMUS, TILINPÄÄTÖKSEN HYVÄKSYMINEN JA VASTUUVAPAUDESTA PÄÄTTÄMINEN TILIKAUDELLA

VUODEN 2011 TILINTARKASTUSKERTOMUS, TILINPÄÄTÖKSEN HYVÄKSYMINEN JA VASTUUVAPAUDESTA PÄÄTTÄMINEN TILIKAUDELLA Yhtymäkokous 4 29.05.2012 VUODEN 2011 TILINTARKASTUSKERTOMUS, TILINPÄÄTÖKSEN HYVÄKSYMINEN JA VASTUUVAPAUDESTA PÄÄTTÄMINEN TILIKAUDELLA 1.1. - 31.12.2011 42/02/020/201/2012 yhty 4 Hallitus 58 27.3.2012

Lisätiedot