SANASTO HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO: KOKKI OPETUSSUUNNITELMAN JA TUTKINNON OSIEN (6) YHTEINEN SANASTO

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SANASTO HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO: KOKKI OPETUSSUUNNITELMAN JA TUTKINNON OSIEN (6) YHTEINEN SANASTO"

Transkriptio

1 SANASTO HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO: KOKKI OPETUSSUUNNITELMAN JA TUTKINNON OSIEN (6) YHTEINEN SANASTO Majoitus- ja ravitsemispalveluissa toimiminen Tilaus- ja juhlaruokien valmistus Annosruokien valmistus Lounasruokien valmistus Suurkeittiön ruokatuotanto Kahvilapalvelut

2 2/22 1 Johdanto Selkokielisen kokin ammatillisen perustutkinnon sanaston tavoitteena on yhdistää suomen kielen oppiminen ja ammatillisten ja opiskeluun liittyvien sanojen oppiminen. Sanasto on tarkoitettu maahanmuuttajaopetukseen opettajan kanssa käytettäväksi ja itsenäiseen opiskeluun. Sanasto sisältää selkokielisen kokin ammatillisen perustutkinnon opetussuunnitelman ja seuraavien tutkinnon osien (6) sanastot: 1) Majoitus- ja ravitsemispalveluissa toimiminen 2) Tilaus- ja juhlaruokien valmistus 3) Annosruokien valmistus 4) Lounasruokien valmistus 5) Suurkeittiön ruokatuotanto 6) Kahvilapalvelut Sanasto on aakkostettu. Sanasto on laadittu kahdella palstalla. Vasemmalla palstalla on lueteltu sanat. Samaa tarkoittavaa sanat on pyritty mainitsemaan samassa yhteydessä. Näin nopealle lukijalle sanan merkitys voi selvitä pelkästään vasenta palstaa lukiessa. Oikealla palstalla on lyhyesti selvitetty sanan merkitys. Koska samaa tarkoittava asia voidaan ilmaista useilla eri sanoilla, erityisen tärkeät sanat löytyvät sanastosta kaikki erikseen. Tämän toivotaan auttavan sanojen löytymistä. Sanat on pääsääntöisesti kirjoitettu perusmuodossa, jolloin opiskelijan on helpompi löytää sana sanakirjasta. Sanastossa on myös joitakin sanapareja, jotta niiden merkitys on helpompi ymmärtää. Erityisruokavalioista on mainittu myös vakiintunut lyhenne (esim. maidoton, M). Sanojen havainnollistamisen apuna voidaan käyttää tätä tarkoitusta varten tehtyä kuvakirjaa, jota voidaan pitää luokassa esillä. Kuvia voidaan näyttää myös muistitikulta.

3 3/22 A Aamiainen, aamiaisruoka, aamupala Aikataulu, ajoittaa, ajoitus, ajankäyttö Aktiivinen Alakohtainen kielitaito Alan reseptiohjelma Alkuperä (raaka-aineen) Ammatillinen aikuiskoulutus Ammattietiikka Anniskelutoiminta Annos, ruoka-annos Annoskoko Annoskortti Annosmäärä Annosruoka, edustusruoka Annosten kokoaminen Aromi (tietokoneessa) Arvioi, arvioida Arvioija Päivän ensimmäinen ateria. Sisältää puuroa tai muroja, leipää, rasvaa, leikkelettä, kasvista, hedelmää tai marjaa, kahvia, teetä tai mehua. Suunnitelma käytettävissä olevasta ajasta. Ruoan pitää olla valmista, kun asiakkaat saapuvat. Henkilö, joka toimii tehokkaasti. Puhua esim. englantia (esim. raaka-aineet). Tietokoneohjelma Aromi. Esim. mistä maasta ruoka tulee. Aikuisille suunniteltu joustava tapa käydä koulua. Koulutus johtaa usein näyttötutkintoon. Sisäistetty toimintatapa, esim. hyvä käytös, hyvä hygienia. Esim. alkoholin myynti. Yksittäinen annos, jonka asiakas ottaa itse tai joka tarjoillaan hänelle. Reseptiin merkitty yhden henkilön ruokamäärä. Ravintolan resepti, jossa neuvotaan yhden tai usemman annoksen valmistus, esillelaitto ja hinta. Ilmoittaa, kuinka monelle henkilölle ruokaa valmistetaan. Asiakkaan tilauksesta valmistettu yksittäinen lautasannos, usein normaali lounasta kalliimpi. Voi olla myös vadilla oleva ruoka, joka tarjoillaan asiakkaalle. Laittaa ruokia kauniisti lautasille, usein sarjatyönä. Keittiön tietokoneohjelma, voidaan esim. tilata raakaaineita. Tarkistaa esim. onko raaka-aine hyvä. Henkilö, joka arvioi tutkintotilaisuutta.

4 4/22 Arvioinnin kohde Arvioinnin oikaisu Arviointi Arviointiesitys Arviointikriteeri Arviointisuunnitelma Arviointitilaisuus Arvostelu Asettelu (annoksessa) Asiakas Asiakaskysely Asiakaslähtöinen, asiakaslähtöisyys Asiakaspalvelu Asiakasryhmä, ruokailijaryhmä Asiakastila Asiakastyytyväisyys Asiakastyytyväisyyden varmistaminen Astiahuolto, astianpesu (tiski) Ateria Se mitä arvioidaan, esim. ruoanvalmistusta, asiakaspalvelua. Opiskelijan tai tutkinnon suorittajan oikeus pyytää uutta arvosanaa. Oppilaitoksen toimintaa, esim. opettaja ohjaa ja kannustaa opiskelijaa kohti tavoitteita. Ehdotus tutkinnon osan arvosanasta. Arviointiasteikko, jonka mukaan arvosana annetaan. Tyydyttävä T1, Hyvä H2 tai Kiitettävä K3. Opetussuunnitelmassa oleva suunnitelma, josta selviää tutkinnon osat, opintojaksot, opintoviikot ja arvosanat. Tutkinnon suorittajan, opettajan ja työelämän arviojien neuvottelu, jossa päätetään opiskelijan tutkinnon osan arvosanasta pian tutkintotilaisuuden jälkeen. Opiskelijan arvosanoista päättämistä. Suunnitella esim. mihin kohtaan lautasta pihvi laitetaan. Henkilö, jolle kokki valmistaa ruokaa. Lomake, johon asiakas vastaa. Henkilö, joka noudattaa asiakkaan toiveita. Asiakastilanteen hallintaa asiakkaan kohtaamisesta lopetukseen asti. Ne henkilöt, joille ruokaa valmistetaan, esim. lapset. Tila, jossa asiakkat ruokailevat, ruokasali tai kabinetti. Asiakkaan kokemus, esim. onko ruoka hyvää. Asiakastyytyväisyyttä voidaan selvittää kyselyillä. Tarkistaa, esim. kysyy asiakkaan mielipidettä ruoasta. Astioiden konepesu, jonka jälkeen ne viedään paikalleen. Aamiainen, lounas, päivällinen tai iltapala.

5 5/22 Automaatti B Biojäte C Catering-ala, cateringala, suurtalousala D Diabetes E Eettinen, Eettisyys Elintarvike, raaka-aine Ergonomia Erityisruokavalio, erityisruokavalioannos Esikäsittely, esivalmistelu, esivalmistus, esivalmistustyö Esillelaitto, esillepano, tarjollepano, laittaa esille Esitellä, suositella (tuote) Etäopiskelu Excel (tietokoneessa) G Gastronomi Gastronomia Gluteeniton (G), keliakia Laite, josta voi ostaa esim. kahvia. Ostokset maksetaan rahalla tai puhelimella. Roska, joka tulee pääosin ruoasta, esim. kasvisten tai kananmunien kuoret. Ala, jossa valmistetaan ja tarjoillaan ruokaa suuria määriä. Sairaus, jossa veren sokeripitoisuus on liian pieni/suuri. Sellaista toimintaa, mitä itse pitää oikeana. Kaikki syötäväksi kelpaavat ruoat ja juomat. Hyvä työskentelytapa, esim. nostaminen. Normaalista poikkeava ruokavalio, jota käytetään jonkun sairauden hoidossa, esim. laktoositon. Työ ennen varsinaista ruoanvalmistusta, esim. kuoria omenat. Laittaa esim. ruoat linjastoon tai lautaselle. Esim. kertoa tuotteista ja saada asiakas ostamaan. Opiskelua esim. kotona. Taulukkolaskenta, tietokoneohjelma. Henkilö, jolla on hyvä makuaisti, ja joka kykenee kuvailemaan ja arvioimaan ruoan makua tarkasti. Korkealaatuisten ruokien valmistustaito, liitetään usein tasokkaisiin ja kalliisiin ravintoloihin. Erityisruokavalio, jossa ihmiselle ei sovi vehnän, ohran, rukiin ja kauran sisältämä valkuaisaine, gluteeni. Ruokavalio on ehdoton ja elinikäinen.

6 6/22 GN-astia, GN-vuoka, pakki H Hankkia (palautetta) Henkilökohtainen suunnitelma, henkilökohtaistaminen Henkilöstöravintola Hienotunteinen Hinnoittelukansio Hinta- ja laatutavoite Huomioida, huomata, kohdata (asiakas) Hygieniapassi Hyödyntää (kielitaitoa) Hätäensiapu, hätäensiaputilanne Hävikki (raaka-aineen) I Ilmoittaa Informoida, tiedottaa Itsearviointi Itsenäinen Gastronorm- eli standardimitoitettu astiasarja, joka sopii esim. uuneihin ja linjastoon. Astiat ovat ruostumatonta terästä tai muovia. Kysyä esim. asiakkaan mielipidettä. Sinun oma, sinulle itsellesi tehty. Jokaiselle opiskelijalle tai tutkinnon suorittajalle laadittava kirjallinen suunnitelma opintojen sisällöistä ja aikatauluista. Suunnitelma laaditaan yhdessä opettajan, opiskelijan tai tutkinnon suorittajan ja opinto-ohjaajan kanssa, tutkintotilaisuudet yhdessä työnantajan kanssa. Keittiö, jossa valmistetaan ja tarjoillaan ruokaa lähialueen työntekijöille. Tunkeilematon. Asiakirja, jossa on tuotteiden hinnat. Esim. valmistaa sellaista ruokaa kun on sovittu. Tervehtiä ja palvella asiakasta heti. Todistus, että osaat hygienia-asiat. Käyttää, esim. puhua englantia. Ihmisen välitöntä auttamista hädässä. Se osa raaka-aineesta, jota ei syödä, esim. kasvisten kuoret. Sanoa työnantajalle tai opettajalle että esim. raaka-aine huono. Antaa tieto. Kertoa jokin tärkeä asia. Arviointia, jota tehdään itse, esim. arvioidaan ruoan makua. Henkilö, joka on muista riippumaton.

7 7/22 J Jaksottaa, jaksotus, jaksottaminen Jalostusaste (raaka-aineen) Järjestellä, organisoida Järjestys (työtehtävissä) Järjestää (esim. keittiötä) Jätehuolto Jätteet Jäädyttää (keittiössä) Jäähdyttää Jäähdytyskaappi Jääkaappi, kylmiö, kylmäkaluste, kylmälaite K Kabinetti Kahvila Kahvilatuote, kahvilan tuote Kahvilatuotteiden valmistus Kannattava (ravintola) Kassan käyttö Kasvisruokavalio (K) Tapa valmistaa ruokaa pienissä erissä, esim. keittää perunoita. Raaka-aineen esikäsittelyaste, esim. ostetaan valmiiksi kuoritut perunat. Esim. suunnitella ja järjestää työ sujuvaksi. Esim. mitä ruokaa valmistetaan ensin. Esim. vie puhtaat astiat paikalleen. Roskien poisvienti. Roskat. Laittaa ruoka pakastimeen. Tehdä ruoka kylmäksi jäähdytyskaapissa. Kaappi, jossa kiertävä kylmä ilma jäähdyttää ruoat nopeasti. Ruokien säilyttämiseen. Viihtyisä kokous- tai juhlatila, jossa nautitaan ruokia ja juomia, usein tarjoiltu tilaisuus. Paikka, jossa myydään juomia ja kahvilatuotteita. Kahvilan valikoimaan kuuluva ruoka tai juoma, esim. pulla, munkki, leivos, kahvi, tee, kaakao. Esim. tehdä voileipiä. Hyvä menojen ja tulojen suhde. Ottaa asiakkaalta maksu. Ruokavalio, joka pääosin koostuu kasvikunnan tuotteista. Kasvisruokavaliota noudatetaan terveydellisistä, ekologisista ja eettisistä syistä. Kasvisruokavalioita on erilaisia, joihinkin sisältyy myös maitoa ja/tai

8 8/22 kananmunaa, kalaa tai kanaa. Kasvisruokavalioita on: 1. laktovegetaarinen 2. lakto-ovovegetaarinen 3. pescovegetaarinen 4. semivegetaarinen ja 5. vegaaninen kasvisruokavalio. (ks. niiden sisältö oikean aakkosen kohdalta). Kattaa Keliakia, gluteeniton (G) Keskeinen, olennainen, tärkeä Keskeinen laite Keskeinen tuote Keskeiset työtehtävät Kestävä kehitys Kohdata, huomata, huomioida (asiakas) Kokous Koota, kokoaa (laitetta, annoksia) Kommunikoida Komponentti Korjata ja parantaa (ruokaa) Korvata (raaka-aine) Kotitehtävä, oppimistehtävä Kuiva-ainevarasto Laittaa pöytään esim. lautaset. Erityisruokavalio, jossa ihmiselle ei sovi vehnän, rukiin, ohran tai kauran sisältämä valkuaisaine, gluteeni. Ruokavalio on ehdoton ja elinikäinen. Asia, jolla on suuri merkitys. Laite, jota käytetään paljon, esim. uuni. Se mitä keittiö valmistaa. Kokin tärkeimmät työt (tutkinnon osassa). Toimintaa, joka pyrkii jätteiden minimointiin, esim. raakaaineita tilataan vain se määrä, joka valmistetaan ruoaksi. Tervehtiä ja palvella asiakasta heti. Henkilöiden suunniteltu tapaaminen, tehdään päätöksiä. Laittaa koneen osat paikoilleen tai tehdä annoksia. Puhua. Osa kokonaisuudesta, esim. annoksen peruna ja kastike. Esim. lisätä mausteita ruokaan. Esim. vaihtaa ruoan raaka-aine. Tehtävä, joka kuuluu koulutukseen ja josta saa arvosanan. Kuivien raaka-aineiden säilytyspaikka, esim. jauhot, mausteet, pastat.

9 9/22 Kuljettaa Kuljetusastia Kunnostaa, laittaa kuntoon Kurinpito, rangaistus Kustannuslaskenta, matematiikka Kustannusrakenne Kustannustehokas Kylmälaite, kylmäkaluste, kylmiö, jääkaappi Käsitellä maksuvälineitä turvallisesti Käsitellä (raaka-aineita) Käyttäytyminen, käyttäytyä, käyttäytymistapa, käytöstapa L Laatu, laadukas Laatu ja riittävyys Laatuvaatimus Laitekuormitus Laittaa esille/tarjolle, esillelaitto, lautasnosto, tarjollepano, esillepano Lajitella (jätteet) Viedä ja tuoda ruokaa autolla. Astia tai laatikko, jossa ruokaa kuljetetaan valmistuskeittiöstä jakelu- ja palvelukeittiöön tai suoraan asiakkaille, esim, vanhuksille. Ruokaa voidaan kuljettaa kuumana tai kylmänä. Laittaa linjasto valmiiksi, viedä astiat, ruoat ja juomat paikalleen. Esim. kielto käydä koulua. Seuraus, jos on esim. varastanut. Laskea, esim. onko ravintola kannattava. Keittiön menot ja tulot. Esim. raaka-aineet ja palkat ovat suurimmat menoerät. Henkilö, joka kannattaa palkata. Hyvä työntekijä. Ruokien säilyttämiseen. Esim. tarkistaa oikeat hinnat. Koskea, esim. pestä tomaatteja. Tapa kohdata toiset henkilöt, esim. tervehtiminen, silmiin katsominen, ystävällisyys. Hyvä ruoka. Tarkistaa, että ruoka on hyvää ja sitä on tarpeeksi. Esim. valmistaa sellaista ruokaa kun on sovittu. Esim. keittiössä on tarpeeksi laitteita. Laittaa ruoka kauniisti lautaselle. Laittaa jätteet, roskat, omiin astioihin, esim. biojäte, sekajäte, pahvit.

10 10/22 Laktoositon (L) Lakto-ovovegetaarinen kasvisruokavalio Laktovegetaarinen kasvisruokavalio Laskentatoimi, laskenta, laskea Lautasmalli, malliannos Leivonnainen Leivonta Liikeidea ja/tai toiminta-ajatus Liittää, laittaa yhteen, yhdistää Linjasto, palvelulinjasto, myyntilinjasto Lisäaine Lounas, lounasruoka Luomutuote Lähettää (ruokaa) Lähiopiskelu Lämpötila Erityisruokavalio, jossa maidon sisältämä maitosokeri eli laktoosi aiheuttaa vatsavaivoja. Tuote on laktoositon, jos laktoosipitoisuus on alle 0,01 g/100 g. Koostuu kasviksista, maidosta ja kananmunista. Koostuu kasviksista ja maidosta. Matematiikka. Terveellinen ruoka-annos. Puolet lautasesta on kasviksia, neljäsosa lihaa, kalaa tai kanaa, neljäsosa perunaa, riisiä tai pastaa. Esim. pulla tai kakku. Tehdä esim. leipää. Keittiön syy olla olemassa. Kenelle ruokaa valmistetaan. Laittaa esim. valokuva tekstiin tietokoneella. Tapa laittaa ruoat tarjolle suurelle asiakasmäärälle. Linjastoon tuodaan ruoat pääosin GN-astioissa. Raaka-aineeseen tarkoituksella lisätty turvallinen aine, esim. suola, joka parantaa säilyvyyttä. Päivän pääateria. Sisältää pääruoan, salaatin, leivän, rasvan, juoman, joskus jälkiruoan. Suurin osa suomalaisista syö lounaan työpaikallaan, oppilaat koulussa. Raaka-aine, joka on luonnonmukaisesti kasvatettu ilman kemiallisia lisäaineita, esim. kananmunat, vilja tai liha. Laittaa ruoat autoon. Käydä koulua. Celsiusaste. Esim astetta on pakastimen lämpötila.

11 11/22 M Maidoton (M) Maistaa Maitosokeri Majoitus- ja ravitsemispalvelu Maksuväline Malliannos, lautasmalli Matematiikka Materiaali Menetelmä, ruoanvalmistusmenetelmä, työmenetelmä Menu, ruokalista Mitata ja punnita (raaka-aineita) Monimuoto-opiskelu Muokata (ruokaohjeita) Muuntaa ruokaohjeita (erityisruokavalioissa) Muuntaa ruokia, muokkaa ruokia Myynnin rekisteröinti, rekisteröi myyntiä Myyntihinta Erityisruokavalio, jossa ihmiselle ei sovi maidon sisältämä valkuaisaine eli proteiini. Ruokavalio edellyttää ehdotonta maidon välttämistä. Usein lasten sairaus. Laittaa ruokaa suuhun. Laktoosi. Toimiala, joka tarjoaa yöpymis- ja ruokapalveluita, esim. hotelli, suurkeittiö, ravintola. Raha tai luottokortti. Terveellinen ruoka-annos. Puolet lautasesta on kasviksia, neljäsosa lihaa, kalaa tai kanaa, neljäsosa perunaa, riisiä tai pastaa. Laskentatoimi, laskenta. Tarvitaan keittiötyössä, esim. raaka-aineet, paperit, pesuaineet. Esim. keittäminen, paistaminen. Ruoanvalmistustapa, tehdä esim. käsin tai koneen avulla. Ruokien esittelylista, josta asiakas valitsee. Käyttää esim. vaakaa. Eri opiskelutapojen yhdistelmä, esim. lähi- ja etäopiskelu, kotitehtävät. Laskea, paljonko ruokaa tarvitaan. Esim. valmistaa laktoositonta ruokaa. Esim. valmistaa laktoositonta ruokaa. Laskea, paljonko ruokaa tarvitaan. Kassan käyttö. Summa, jonka maksaa asiakas ruoasta, sisältää verot.

12 12/22 Myyntivitriini, vitriini Määrätä Määräys N Neuvoa Noudattaa Noudattaa ravitsemussuosituksia Näyttötutkinnon järjestämissopimus Näyttötutkinto Näyttöympäristö O Ohjattuna Ohjeen mukaan Oikaisupyyntö Olennainen, keskeinen, tärkeä Omatoiminen, oma-aloitteinen Omavalvonta Omavalvontasuunnitelma Onnettomuus Opastaa Opetushallitus Opetussuunnitelma Lasinen tai muovinen myyntitiski, tyypillinen kahvilan kaluste. Sanoa, että jotakin pitää tehdä. Ohje, jonka mukaan pitää toimia. Opastaa. Tehdä niin kuin sanotaan. Esim. valmistaa terveellistä ruokaa. Tutkintotoimikunnan hyväksymä asiakirja, jonka mukaan näyttötutkinnot suoritetaan. Koostuu 6 tutkinnon osasta, jotka suoritetaan ja arvioidaan työssäoppimisen aikana. Työpaikka, jossa suoritetaan tutkintotilaisuus. Työskentelyä esim. toisen työntekijän apuna. Pitää tehdä, kuten ohjeessa sanotaan. Opiskelijan tai tutkinnon suorittajan halu saada uusi arvosana. Asia, jolla on suuri merkitys. Henkilö, joka toimii ilman eri käskyä. Kokki itse tarkastaa keittiön hygienian. Asiakirja, jota noudatetaan hygienia-asioissa, esim. koska tarkistetaan kylmiöiden lämpötilat. Työtapaturma, joka on tapahtunut työssä. Neuvoa. Valtion viranomainen, joka valvoo opetusta. Lakisääteinen suunnitelma oppilaitoksen opetuksesta.

13 13/22 Opintojakso, kurssi Opintoviikko Opiskelijan kuuleminen Opiskeluoikeus Opiskeluympäristö Oppilaitoksen palvelu Oppimistehtävä, kotitehtävä, etätehtävä Organisoida, järjestellä Otin, ottimet P Pakata (ruokaa) Pakkausmerkintä Palaute (henkilöltä) Palveluhenkinen Palvelukeittiö ja jakelukeittiö Palveluprosessi Palvelutalo Palvelutilanne Perehtyä, perehtynyt Opiskeltava oppiaine, esim. laskentatoimi. Opiskeluviikko. Tapa mitoittaa opetusta. Yksi opintoviikko (ov) tarkoittaa noin 40 tunnin opintoja. Ammatillisen perustutkinnon laajuus on 120 ov. Kysytään opiskelijan mielipidettä. Oikeus käydä koulua, kun opiskelija on hyväksytty opiskelijaksi. Paikka jossa oppii, esim. koulu, työpaikka. Esim. toimisto, kahvila. Tehtävä joka kuuluu koulutukseen ja josta saa arvosanan. Esim. suunnitella ja järjestää työ sujuvaksi. Väline, jolla otetaan valmista ruokaa, esim. kauha. Laittaa ruokaa esim. rasiaan. Pakkauksessa oleva tieto, esim. tuotteen nimi, paino ja säilytys. Osa pakkausmerkinnöistä on elintarvikkeen valmistajalle pakollisia, osa vapaaehtoisia. Saada tietoa omasta onnistumisesta, esim. onko ruoka hyvää. Henkilö, joka haluaa palvella asiakkaita. Keittiö, jonne ruoat kuljetetaan kuumana tai kylmänä, kokonaan tai osittain valmiina. Alkaa asiakkaan saapumisesta ja päättyy hänen lähtemiseensä. Talo, jonka asukkaat tarvitsevat apua, esim. vanhukset. Tilanne, jossa ollaan välittömässä kosketuksessa asiakkaaseen, esim. keskustelu. Tietää jokin asia hyvin.

14 14/22 Periaate (ravitsemissuosituksissa) Pescovegetaarinen kasvisruokavalio Pesuaine, puhdistusaine Pikaruoka Pito- ja juhlapalveluyritys Pitää huolta (tuotteista) Poikkeama (raaka-aineen) Positiivinen Puhdistaa, pestä, siivota Puhdistusaine, pesuaine Puhdistusmenetelmä Puhtaanapito Purkaa (kone, laite) Päiväkoti R Raaka-aine, elintarvike Raaka-aineiden laatu Raaka-ainehinta Raakapakaste Rahastaa, rahastus Tärkeimmät asiat. Esim. vähän rasvaa, suolaa ja sokeria sisältävää ruokaa pidetään terveellisenä. Koostuu kasviksista, maidosta, kananmunista ja kalasta. Aine, jota käytetään esim. siivouksessa. Ruoka, joka voidaan valmistaa nopeasti, esim. pizza, hampurilainen ja ranskalaiset perunat. Järjestää esim. häitä. Varmistaa, että ruokaa on tarpeeksi. Raaka-aine ei vastaa tilattua, esim. joku puuttuu. Henkilö, joka on myönteinen. Esim. pestä työpöytä, lattia. Aine, jota käytetään esim. siivouksessa. Tapa, jolla pestään esim. työpöytää. Työpöytä voidaan esim. pyyhkiä puhtaaksi ja/tai desinfioida. Esim. keittiön lattia pestään runsaalla vedellä. Katsoa, että keittiö on puhdas. Pitää keittiö siistinä. Irrottaa esim. astianpesukoneen osat käytön jälkeen. Pienten lasten hoitopaikka. Kaikki syötäväksi kelpaavat ruoat ja juomat. Hyvä kunto, esim. tuore kala. Tietää mitä esim. salaatti maksaa. Keittiössä paistettava raaka-aine tai ruoka, joka on elintarviketeollisuudessa valmistettu, esim. leipä, pulla, lihapulla. Ottaa asiakkaalta maksu, esim. raha tai luottokortti.

15 15/22 Ravintoaine Ravintosisältö Ravitsemispalvelu, ravitsemisliike Ravitsemissuositus, ravitsemussuositus Ravitsemus Ravitsemuskäyttäytyminen (neuvoo ravitsemuskäyttäytymistä) Ravitsemussuositus, ravitsemissuositus Ravitseva (ruoka) Rekisteröi myyntiä, myynnin rekisteröinti Resepti, ruokaohje, annoskortti Reseptiikka Reseptiohjelma Riittävä, riittävästi Ruoan laadun varmistaminen Ruoan laatu Ruoanvalmistusmenetelmä, menetelmä, työmenetelmä Ruoka-aineympyrä Ruokakulttuuri, juomakulttuuri ja tapakulttuuri Saa ruoasta, ihmisen terveydelle välttämätön aine, esim. vitamiinit. Pakkausmerkintä ilmoittaa, mitä ravintoaineita ruoka sisältää. Suurkeittiö tai ravintola. Valtion laatima ohje terveellisestä ruoasta ja liikunnasta, esim. lapsille tai koululaisille. Terveellinen ruoka. Esim. laittaa malliannoksen esille. Valtion laatima ohje terveellisestä ruoasta ja liikunnasta, esim. lapsille tai koululaisille. Terveellinen. Käyttää kassaa. Ruoan valmistusohje, esim. keitto. Eri keittiöissä käytetään erilaisia reseptejä. Vakioruokaohjeet. Tietokoneohjelma, esim. Aromi. Tarpeeksi. Tarkistaa ruoan maku, ulkonäkö, rakenne ja lämpötila. Hyvä ruoka. Esim. keittäminen, paistaminen. Ruoanvalmistustapa, tehdä esim. käsin tai koneen avulla. Malli, joka kuvaa päivittäistä terveellistä ruokavaliota. Jokaisesta lohkosta tulisi syödä jotakin joka päivä. Esim. mitä missäkin maassa syödään ja juodaan.

16 16/22 Ruokalaji Ruokalajin valmistusvaihe Ruokalista, menu Ruokaohje, resepti, annoskortti Ruokaohjeiden muuntaminen Ruokatuotanto Ruokien valmistusvaiheet S Sarjatyö, vaihetyö Selvittää Semivegetaarinen kasvisruokavalio Seuranta Siisti (työasu) Siistii Sitoutua (työhön) Sujuva, joutuisa Suojain Suomen kielen rakenne Suositella, esitellä (tuote) Suunnitella Tapa ryhmitellä erilaisia ruokia, esim. keitot, salaatit, leivonnaiset ja jälkiruoat. Esim. esivalmistus, saostaminen, keittäminen. Ruokien esittelylista, josta asiakas valitsee. Ruoan valmistusohje, esim. keitto. Eri keittiöissä käytetään erilaisia reseptejä. Laskea paljonko ruokaa tarvitaan. Esim. vaihtaa ruoan raaka-aine toiseksi. Ruoanvalmistus. Esim. esikäsittely, kypsentäminen, tarjollepano. Työtapa, jossa tehdään yksi työvaihe loppuun, ennen siirtymistä seuraavaan. Nopeuttaa työskentelyä. Ottaa selkoa, esim. kysyä. Koostuu kasviksista, maidosta, kananmunista, kalasta ja kanasta. Katsoa, että kaikki on kunnossa. Puhdas, pesty. Puhdistaa, pesee. Tehdä parhaansa työssä. Henkilö, jonka työ etenee hyvin. Varuste, joka suojaa kokin työturvallisuutta, esim. patakintaat suojaavat kuumuudelta (paloturvallisuus). Suojakäsineiden käyttö on hygieenistä esim. salaatin valmistuksessa. Kielioppi, esim. verbit. Tehdä tutuksi. Esim. kertoa tuotteista ja saada asiakas ostamaan. Valmistautua. Miettiä etukäteen mitä tekee.

17 17/22 Suurentaa ja pienentää (reseptejä)) Suurkeittiö, suurtalous, ammattikeittiö Suurtalousala, catering-ala, cateringala Säilyttää (ruoka) Säilyttää, ylläpitää (tilanne, asia) T Taloudellinen, toimien taloudellisesti Tarjoiluastia, tarjollepanoastia Tarjollepano, esillelaitto, esillepano, laittaa esille, lautasnosto Tarjollepanon suunnittelu Tarkistaa Tarkoituksenmukainen Tasalaatuinen Tasavertainen Tavoite, ammattitaitovaatimus, päämäärä Tehtävänimike, ammatti, titteli Tekstinkäsittely Tiedottaa, informoida Tiedottaa asiakastilanteet ja myyntitilanteet Tiedottaa vaarasta ja riskistä Laskea, paljonko ruokaa tarvitaan. Ei kotikeittiö. Iso keittiö, jossa alan ammattilaiset valmistavat ruokaa. Esim. koulun keittiö. Ala, jossa valmistetaan ja tarjoillaan ruokaa suuria määriä. Pitää ruoka esim. kylmiössä. Pitää asia ennallaan, esim. pitää keittiö siistinä. Ei tuhlaileva, säästeliäs. Esim. ei valmista liikaa ruokaa. Astia, jossa ruoka laitetaan tarjolle, esim. kulho. Laittaa esim. ruoat linjastoon tai lautaselle. Miettiä etukäteen, esim. kuinka ruoka laitetaan lautaselle. Varmistaa, että kaikki on kunnossa. Järkevä. Esim. ruoka valmistuu oikeaan aikaan. Samanlainen. Ruoan laatu ei vaihtele. Yhdenvertainen, tasa-arvoinen. Se mitä pitää osata. Ammatti, esim. kokki, opettaja. Tietokoneohjelmalla tehtävää kirjoittamista, esim. Word. Antaa tieto. Kertoa jokin tärkeä asia. Kertoa työkaverille päivän tapahtumat. Kertoa esim. kuumasta uunista.

18 18/22 Tilaisuus Tilaus- ja juhlaruoka Tilausmääräys Toimia, toimien Toiminta- ja työkyky Toimiala Toimipaikka, työpaikka Toimipaikan palvelumalli Toimintaympäristö, työympäristö Tulkita Tulkita (tuoteselosteita) Tunnistaa (raaka-aine) Tuote Tuoteseloste Tuotetuntemus Tuotteen myyntihinta Tuotteiden hinnoitteleminen Turvallisuus(määräys), turvallisuusohje Tutkinnon osa Tutkinnon suorittaja Tutkinto Tapahtuma, jossa on vieraita, esim. häät. Normaalista poikkeava hieno ruoka, esim. häissä. Lomake, josta selviää juhlan tarjoilu, esim. häät. Lomake, josta selviää esim. annosmäärät. Tehdä työtä. Kyky suoriutua eri tehtävissä erilaisissa työpisteissä. Catering-ala. Keittiö, missä ollaan työssä. Työpaikan tapa palvella asiakkaita, esim. ruoka voidaan tarjoilla linjastosta tai se tarjoillaan pöytiin. Paikka, missä työskennellään, esim. keittiö, ruokasali. Etsiä paras ratkaisu. Katsoa, mitä kaikkea käyttämäsi tuote sisältää, kenelle se sopii. Olennainen erityisruokavalioissa. Tietää esim. tutut raaka-aineet. Se mitä keittiö tarjoaa asiakkaalle, se mitä myydään. Ilmaisee, mitä kaikkea käyttämäsi tuote sisältää. Tietää tuotteet. Summa, jonka maksaa asiakas ruoasta, sisältää verot. Laittaa hintalappu tuotteeseen. Usein lakiin perustuva ohje, jonka tarkoituksena on estää onnettomuuksia, esim. paloturvallisuus. Itsenäinen ja arvioitava kokin ammatin osa-alue. Henkilö, joka suorittaa näyttötutkintoa. Antaa esim. pätevyyden tehdä tiettyä työtä tai hakeutua jatko-opintoihin, esim. korkeakouluun.

19 19/22 Tutkintotilaisuus Tutkintotoimikunta Tutustua (työhön) Työaika, työvuoro Työehtosopimus Työelämä Työelämän arvioija Työharjoittelu Työjärjestys Työmenetelmä, menetelmä, ruoanvalmistusmenetelmä Työpaikka Työpaikkaohjaaja, työpaikkakouluttaja Työprosessin hallinta Työsopimus Työsuojelu Työsuunnitelma Työtapaturma Työtehtävien järjestys Työtehtävä, työ Työssäoppimispaikassa järjestettävä tilaisuus tai tapahtuma, jossa suoritetaan tutkinnon osa. Esim. Lounasruokien valmistus. Henkilöitä, jotka valvovat näyttötutkintoja. Saada esim. työkokemusta kokin työstä. Aika joka ollaan työssä. Kun työaika alkaa, keittiössä on oltava työvaatteisiin pukeutuneena. Työnantajien välinen kirjallinen sopimus, joka määrää työnteon minimivaatimukset, esim. palkat. Ravitsemisala, suurkeittiö tai ravintola. Keittiön esimies ja kokki. Työssäoppiminen. Esim. ensin valmistetaan ne ruoat, jotka kypsyvät kauan. Esim. keittäminen, paistaminen. Ruoanvalmistustapa, esim. tehdä käsin tai koneen avulla. Keittiö, missä ollaan työssä. Henkilö, joka ohjaa työssäoppimista, esim. esimies. Kyky tehdä erilaisia tehtäviä, esim. ruoanvalmistusta ja asiakaspalvelua. Työnantajan ja työntekijän välinen sopimus, esim. työajasta, palkasta. Terveellinen ja turvallinen työympäristö, ei vaaroja. Tutkinnon suorittajan suunnitelma tutkintotilaisuudesta, esim. valmistettavista ruoista, aikataulusta. Onnettomuus, joka on tapahtunut työssä. Esim. mitä ruokaa valmistetaan ensin. Se mitä kokki tekee, esim. ruoanvalmistus.

20 20/22 Työtila Työturvallisuus Työvuoro, työaika Työväline, väline Työympäristö, toimintaympäristö Täydentää (linjastoa) V Vaara ja riski Vaihetyö, sarjatyö Vaitiolovelvollisuus, salassapito Vakioitu ruokaohje, vakioruokaohje Vakioruokaohjeet Vakuutus Valmistaa, valmistelee, valmistella Valmistava koulutus Valmistuskeittiö Valmistusvaihe (ruokalajin) Varastointi, varastoida Varmistaa Varmistaa asiakastyytyväisyys Varmistaa ruoan lämpötila Varustaa (vitriini, linjasto) Vastaanottaa (raaka-aineita) Huone, jossa kokki työskentelee, keittiö tai ruokasali. Tehdä työtä ilman onnettomuuksia, esim. nostaa oikein. Aika, joka ollaan työssä. Kun työaika alkaa, keittiössä on oltava työvaatteisiin pukeutuneena. Tarvitaan ruoanvalmistuksessa, esim. veitsi. Paikka, missä työskennellään, esim. keittiö, ruokasali. Tuoda lisää ruokaa esim. linjastoon. Ennakoi ja estää työtapaturmia. Työtapa, jossa tehdään yksi työvaihe loppuun ennen siirtymistä seuraavaan, se nopeuttaa työtä. Kielto kertoa työpaikan asioita esim. perheelle, ystäville. Resepti, jonka avulla saadaan samanlaista ruokaa ruoan valmistajasta riippumatta. Reseptiikka. Turva työtapaturman, onnettomuuden, varalle. Tehdä ruokaa. Antaa valmiuksia selviytyä näyttötutkinnosta. Keittiö, jossa ruoat valmistetaan pääosin itse. Esim. esivalmistus, kypsentäminen, tarjollepano. Laittaa ruoat esim. kylmiöihin. Seurata ja tarkistaa, että kaikki on hyvin. Tarkistaa, esim. kysyä asiakkaan mielipidettä ruoasta. Mitata ruoan lämpötila. Laittaa tuotteet esille. Katsoa, että esim. raaka-aineet ovat hyviä.

21 21/22 Vastaanottaa (rahaa) Vastaanotto (raaka-aineiden) Vastuullinen Vegaaninen (Ve) kasvisruokavalio Verkko-opiskelu Viallinen (laite) Viallinen työväline Viestintä Viimeistelty Viimeistely, viimeistellä Vitriini, myyntivitriini Vuorovaikutus Vähälaktoosinen (VL) Väline, työväline Välipala Välipalatuote Välittää (palaute) Välttää (hävikkiä) Y Yhteiset opinnot Yhteistyö, tehdä yhteistyötä Yhteistyökumppani Ylläpitää, säilyttää (tilanne, asia) Yllättävä tilanne Ottaa asiakkaalta maksu. Tila, jonne ruoat tulevat. Henkilö, joka tekee työnsä hyvin. Koostuu vain kasviksista. Käyttää esim. nettiä kotitehtävien tekemisessä. Esim. laite ei toimi. Esim. astianpesukone on rikki. Puhuminen, kirjoittaminen, keskustelu. Annos on valmis asiakkaalle vietäväksi. Esim. annoksen koristelu. Lasinen tai muovinen myyntitiski, usein kahvilan kaluste. Tavata toisia ihmisiä, tehdä yhteistyötä. Erityisruokavalio, jossa voi olla vähän laktoosia. Tuote on vähälaktoosinen, jos laktoosipitoisuus on alle 1 g/100 g. Tarvitaan ruoanvalmistuksessa esim. veitsi. Pieni syötävä, esim. aamiaisen ja lounaan välillä. Pieneen nälkään, esim. jogurtti, hedelmä, keksi. Kertoa esimiehelle mitä asiakas sanoo. Esim. ei valmista liikaa ruokaa. Tukevat tutkinnon osan opiskelua, esim. suomen kieli Auttaa toisia ihmisiä. Esim. henkilö, joka kuljettaa ruokaa. Pitää asia ennallaan, esim. pitää keittiö siistinä. Ennakoimaton tapahtuma.

22 22/22 Yrityksen palvelumalli Yrityksen tapa palvella asiakkaita, esim. ruoka voidaan tarjoilla linjastosta tai tarjoillaan pöytiin.

SANASTO HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO: KOKKI

SANASTO HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO: KOKKI SANASTO HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO: KOKKI 4. TUTKINNON OSA LOUNASRUOKIEN VALMISTUS Lounasruokien valmistus 2/5 A Aistinvarainen (raaka-aineista) Ajoitus, aikataulu Alkuperä (raaka-aineen)

Lisätiedot

HOTELLI- RAVINTOLA- JA CATERINGALAN PERUSTUTKINTO, kokin osaamisala

HOTELLI- RAVINTOLA- JA CATERINGALAN PERUSTUTKINTO, kokin osaamisala HOTELLI- RAVINTOLA- JA CATERINGALAN PERUSTUTKINTO, kokin osaamisala OPISKELIJAN NIMI: Tämä arviointikaavake on tarkoitettu opiskelijan itsearvioimistaitojen vahvistamiseen ja työpaikkaohjaajan käyttöön:

Lisätiedot

HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO

HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO Sivu 1 HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO TUTKINNON OSA: LOUNASRUOKIEN VALMISTUS Sivu 2 LOUNASRUOKIEN VALMISTUS Tutkinnon suorittaja Tutkintotilaisuuden paikka Tutkintotilaisuuden aika

Lisätiedot

AMMATILLISET TUTKINNON OSAT (135 osp) Kaikille pakollinen tutkinnon osa (30 osp) Asiakaspalvelun osaamisala / tarjoilija (60 osp)

AMMATILLISET TUTKINNON OSAT (135 osp) Kaikille pakollinen tutkinnon osa (30 osp) Asiakaspalvelun osaamisala / tarjoilija (60 osp) HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO AMMATILLISTEN TUTKINNON OSIEN SISÄLTÖ Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto (180 osp) koostuu ammatillisista tutkinnon osista (135 osp),

Lisätiedot

HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO

HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO 1 TAVOITTEET HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO Kun suoritat hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinnon, sinä: - osaat palvella suomalaisia ja ulkomaisia asiakkaita - osaat tehdä

Lisätiedot

Catering-alan perustutkinto, suurtalouskokki, 2.vuosi

Catering-alan perustutkinto, suurtalouskokki, 2.vuosi Catering-alan perustutkinto, suurtalouskokki, 2.vuosi Suurtalouden ruokatuotanto 20 ov Työtehtävät ja -tilanteet, joiden avulla opintokokonaisuuden ammattiosaamisen näytöt toteutetaan Näytön keskeinen

Lisätiedot

JEDU tutkintokohtainen opetussuunnitelma, hotelli-, ravintola- ja catering -alan perustutkinto, Haapaveden ammattiopisto, 2013

JEDU tutkintokohtainen opetussuunnitelma, hotelli-, ravintola- ja catering -alan perustutkinto, Haapaveden ammattiopisto, 2013 2 3 Sisällysluettelo JOHDANTO... 5 OPETUSSUUNNITELMAN SISÄLTÖ... 5 1. Kuvaus koulutusalasta... 5 2. Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinnon muodostuminen... 6 3. Tutkinnon rakenne... 8 4.

Lisätiedot

HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMA Kokin koulutusohjelma Kokki

HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMA Kokin koulutusohjelma Kokki HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMA Kokin koulutusohjelma Kokki Näyttötoimikunta hyväksynyt 22.9.2010 Ammattiopiston rehtori hyväksynyt 28.9.2010 Voimaantulo 1.8.2010

Lisätiedot

HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMA Kokin koulutusohjelma Kokki

HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMA Kokin koulutusohjelma Kokki HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMA Kokin koulutusohjelma Kokki Sampon apulaisrehtori hyväksynyt 19.8.2013 Näyttötoimikunta hyväksynyt 22.9.2010 Voimaantulo 1.8.2013

Lisätiedot

Ammatillisen perustutkinnon perusteet. Hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinto Kokin osaamisala, kokki 2015

Ammatillisen perustutkinnon perusteet. Hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinto Kokin osaamisala, kokki 2015 Ammatillisen perustutkinnon perusteet Hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinto Kokin osaamisala, 2015 VAAO Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto 1 (3) Sisällysluettelo OPETUSSUUNNITELMAN

Lisätiedot

Suurkeittiön ruokatuotanto 20 osp. Ammattitaitovaatimukset

Suurkeittiön ruokatuotanto 20 osp. Ammattitaitovaatimukset Suurkeittiön ruokatuotanto 20 osp Ammattitaitovaatimukset muokkaa ruokaohjeet tarvittavalle asiakasmäärälle sopivaksi ravitsemussuosituksia suunnittelee ruokalajien valmistusvaiheet, ajoituksen ja jaksotuksen

Lisätiedot

VIRIKEAINEISTO mukautettua arviointia varten

VIRIKEAINEISTO mukautettua arviointia varten VIRIKEAINEISTO mukautettua arviointia varten Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto, 180 osp Kokin osaamisala Työryhmä: Mirja Alhonen, Seija Hakala, Ritva Jokela, Nina Routi, Päivi Tanner,

Lisätiedot

Ravintola- ja catering-ala osaamistarjotin samiedu.fi

Ravintola- ja catering-ala osaamistarjotin samiedu.fi Ravintola- ja catering-ala osaamistarjotin 1.8.2019-31.12.2019 Tervetuloa opiskelemaan Ammattiopisto SAMIeduun! Tähän esitteeseen olemme koonneet ravintola- ja catering-alan opintokokonaisuuksia opiskelijoille

Lisätiedot

Kahvilapalvelut 15 osp. Ammattitaitovaatimukset. Opiskelija

Kahvilapalvelut 15 osp. Ammattitaitovaatimukset. Opiskelija Kahvilapalvelut 15 osp Ammattitaitovaatimukset kunnostaa asiakas- ja työtiloja tuotteita ja huolehtii niiden laadusta käyttää ja puhdistaa kahvilan suosittelee, myy ja tarjoilee kahvilan ruoka- ja juomatuotteita

Lisätiedot

Ylä-Savon ammattiopisto. Opetussuunnitelma tutkintokohtainen osa. Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto

Ylä-Savon ammattiopisto. Opetussuunnitelma tutkintokohtainen osa. Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto Ylä-Savon ammattiopisto Opetussuunnitelma tutkintokohtainen osa Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto Asiakaspalvelun koulutusohjelma tarjoilija Kokin koulutusohjelma kokki Hyväksynyt rehtori

Lisätiedot

09.02.2015 TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA

09.02.2015 TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA 09.02.2015 TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA Tutkinto: Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto Tutkinnon osan nimi ja laajuus: A LA CARTE tarjoilu, 20 osp, valinnainen t.o. ARVIOINNIN KESKEISET

Lisätiedot

Opetussuunnitelma 2011. Koulutuskeskus Sedu, Kauhajoen, Kurikan, Lapuan, Seinäjoen Kirkkokadun ja Törnäväntien sekä Ähtärin Koulutien opetuspisteet

Opetussuunnitelma 2011. Koulutuskeskus Sedu, Kauhajoen, Kurikan, Lapuan, Seinäjoen Kirkkokadun ja Törnäväntien sekä Ähtärin Koulutien opetuspisteet Koulutuskeskus Sedu, Kauhajoen, Kurikan, Lapuan, Seinäjoen Kirkkokadun ja Törnäväntien sekä Ähtärin Koulutien opetuspisteet Opetussuunnitelma 2011 Hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinto, Kokin

Lisätiedot

Hyväksytty Jyväskylän kotitalousoppilaitoksen amos-toimielimessä

Hyväksytty Jyväskylän kotitalousoppilaitoksen amos-toimielimessä Pikaruokapalvelut 15 osp Ammattitaitovaatimukset kunnostaa myynti-, työ- ja asiakastilat toimipaikan pikaruokia pitää huolta myytävien tuotteiden riittävyydestä ja laadusta suosittelee, myy ja pakkaa pikaruoka-

Lisätiedot

Lounasruokien valmistus 40 osp. Ammattitaitovaatimukset

Lounasruokien valmistus 40 osp. Ammattitaitovaatimukset Lounasruokien valmistus 40 osp Ammattitaitovaatimukset vastaanottaa, varastoi ja säilyttää raaka-aineita ja muita tarvikkeita käsittelee ja käyttää eri jalostusasteella olevia elintarvikkeita valmistaa

Lisätiedot

Näyttöympäristö pitopalveluyritykset, henkilöstöravintolat esim. Paviljonki ravintolat, Paakkari, Sammon Kotilounas

Näyttöympäristö pitopalveluyritykset, henkilöstöravintolat esim. Paviljonki ravintolat, Paakkari, Sammon Kotilounas Tilaus- ja juhlaruokien valmistus 20 osp Ammattitaitovaatimukset perehtyy tilausmääräykseen ja selvittää tilaisuuden luonteen suunnittelee ruokien valmistusvaiheet, ajoituksen ja jaksotuksen valmistaa

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO ASIAKASPALVELUN KOULUTUSOHJELMA HOTELLIPALVELUN KOULUTUSOHJELMA

OPETUSSUUNNITELMA HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO ASIAKASPALVELUN KOULUTUSOHJELMA HOTELLIPALVELUN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMA HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO ASIAKASPALVELUN KOULUTUSOHJELMA HOTELLIPALVELUN KOULUTUSOHJELMA KOKIN KOULUTUSOHJELMA Vahvistettu 27.6.2011 Rehtorin päätös 139/20/2011

Lisätiedot

Majoitus- ja ravitsemispalveluissa toimiminen 30 osp. Ammattitaitovaatimukset

Majoitus- ja ravitsemispalveluissa toimiminen 30 osp. Ammattitaitovaatimukset Majoitus- ja ravitsemispalveluissa 30 osp Ammattitaitovaatimukset kunnostaa asiakas- ja työtiloja valmistaa toimipaikan tuotteita ja palveluja myyntiä varten pitää huolta myytävien tuotteiden laadusta

Lisätiedot

Näyttöympäristö ruokaravintolat, henkilöstöravintolat, kahvilat, pikaruokaravintolat, jakelukeittiöt, grillit jne

Näyttöympäristö ruokaravintolat, henkilöstöravintolat, kahvilat, pikaruokaravintolat, jakelukeittiöt, grillit jne Ruokapalveluissa toimiminen 15 osp Ammattiosaamisen näytön toteutuksen kuvaus Näytön tehtävät: kunnostaa asiakas- tai työtiloja suurentaa ja pienentää ohjeita muuntaa ohjeita erityisruokavalioihin (laktoositon,

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA

OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA , SUU POHJAN AMMATII-INSTITUUTII OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA Majoitus- ja ravitsemisala Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto 2014 Ruokapalvelun osaamisala, kokki Opetushallituksen

Lisätiedot

JEDU tutkintokohtainen opetussuunnitelma, hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto

JEDU tutkintokohtainen opetussuunnitelma, hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto 2 3 JOHDANTO... 4 1. HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO... 4 1.1 HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN AMMATTIALAN KUVAUS JA ARVOPERUSTA4 1.2 TUTKINNON TAVOITTEET... 4 1.3 PAIKALLISEN

Lisätiedot

FORSSAN AMMATTI INSTITUUTTI CATERING ALAN PERUSTUTKINTO MATKAILU, RAVITSEMIS JA TALOUSALA

FORSSAN AMMATTI INSTITUUTTI CATERING ALAN PERUSTUTKINTO MATKAILU, RAVITSEMIS JA TALOUSALA FORSSAN AMMATTI INSTITUUTTI MATKAILU, RAVITSEMIS JA TALOUSALA CATERING ALAN PERUSTUTKINTO SUURTALOUSKOKIN KOULUTUSOHJELMA (120 ov) OPETUSSUUNNITELMA 2007 OPPILAITOKSEN TUTKINTOKOHTAINEN MUKAUTETTU OPETUSSUUNNITELMA

Lisätiedot

JEDU tutkintokohtainen opetussuunnitelma, hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto

JEDU tutkintokohtainen opetussuunnitelma, hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto 2 3 JOHDANTO... 4 OPETUSSUUNNITELMAN SISÄLTÖ... 4 1. KUVAUS KOULUTUSALASTA... 4 2. TUTKINNON MUODOSTUMINEN... 4 3. OPINTOJEN AJOITUS, 3-vuoden kuvaus... 6 4. KAIKILLE PAKOLLISET TUTKINNON OSAT... 8 Majoitus-

Lisätiedot

Catering-alan perustutkinto, suurtalouskokki, 3.vuosi

Catering-alan perustutkinto, suurtalouskokki, 3.vuosi Catering-alan perustutkinto, suurtalouskokki, 3.vuosi Tilaus- ja teemaruokien valmistus 10 ov Työtehtävät ja -tilanteet, joiden avulla opintokokonaisuuden ammattiosaamisen näytöt toteutetaan Opintokokonaisuuden

Lisätiedot

Tutkinnon, opetuksen ja arvioinnin tietomalli, luonnos

Tutkinnon, opetuksen ja arvioinnin tietomalli, luonnos , opetuksen ja arvioinnin tietomalli, luonnos OPH Koulutusala Opintoala / Osaamisala Koulutusohjelma Tutkintonimike Koulutuksen järjestäjä & Työelämä Opiskelija & Opettaja Koulutus Hakemus Koulutuksen

Lisätiedot

OPPILAITOSKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA. Hotelli-, ravintola- ja cateringalan tutkinto, KOKKI

OPPILAITOSKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA. Hotelli-, ravintola- ja cateringalan tutkinto, KOKKI OPPILAITOSKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA Hotelli-, ravintola- ja cateringalan tutkinto, KOKKI Hyväksytty Loimaan koulutuskuntayhtymän yhtymähallituksen kokouksessa 22.6.2010 1 JOHDANTO... 1 2 HOTELLI-, RAVINTOLA-

Lisätiedot

OPPIMISYMPÄRISTÖN TUNNISTAMISRAPORTTI KEMIJÄRVEN KAUPUNKI

OPPIMISYMPÄRISTÖN TUNNISTAMISRAPORTTI KEMIJÄRVEN KAUPUNKI OPPIMISYMPÄRISTÖN TUNNISTAMISRAPORTTI KEMIJÄRVEN KAUPUNKI Oppimisympäristön tunnistamisraportti - 2 - KOOSTE OPPIMISYMPÄRISTÖSTÄ Organisaatio Setlementti Tunturila Ry, Lounasravintola Kampsu Osoite Vapaudenkatu

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO. Vahvistettu 15.1.2016 Kauhasen päätös 5/20/2016

OPETUSSUUNNITELMA HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO. Vahvistettu 15.1.2016 Kauhasen päätös 5/20/2016 OPETUSSUUNNITELMA HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO Vahvistettu 15.1.2016 Kauhasen päätös 5/20/2016 Vahvistettu 12.6.2015 Kososen päätös 58/20/2015 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 TUTKINNON

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA. HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING- ALAN PERUSTUTKINTO Asiakaspalvelun osaamisala. Tarjoilija

OPETUSSUUNNITELMA. HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING- ALAN PERUSTUTKINTO Asiakaspalvelun osaamisala. Tarjoilija OPETUSSUUNNITELMA HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING- ALAN PERUSTUTKINTO Asiakaspalvelun osaamisala Tarjoilija Palvelualan apulaisrehtorin hyväksymä 28.4.2015, 8. Näyttötoimikunta hyväksynyt 17.3.2015, 3.

Lisätiedot

Hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinto 180 OSP OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA 2015-18

Hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinto 180 OSP OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA 2015-18 1 Hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinto 180 OSP OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA 2015-18 2 HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO Sisällysluettelo HOTELLI-, RAVINTOLA-

Lisätiedot

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto Rehtorin hyväksymä hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinnon tutkintokohtainen osa, joka sisältää

Lisätiedot

Näyttöympäristö ravintolakeittiöt (esim. Kissanviikset, Pöllövaari, Figaro, Huviretki, Fransmanni jne.)

Näyttöympäristö ravintolakeittiöt (esim. Kissanviikset, Pöllövaari, Figaro, Huviretki, Fransmanni jne.) À la carte -ruoanvalmistus 20 osp Ammattitaitovaatimukset suunnittelee päivittäiset työtehtävänsä ja töiden vaiheistuksen esivalmistaa ja valmistaa ravintolan à la carte -listan ruokia, lisäkkeitä ja jälkiruokia

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Näyttö suoritetaan mahdollisuuksien mukaan työpaikalla. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että osoitettava osaaminen vastaa kattavasti tutkinnon

Lisätiedot

Ruokapäiväkirja. nro 3. Nimi: Pvm: Viikonpäivä:

Ruokapäiväkirja. nro 3. Nimi: Pvm: Viikonpäivä: Taulukko 1: Kirjoita kaikki päivän aikana syömäsi ruoat ja juomasi juomat alla olevaan listaan. Merkitse yhdelle riville vain yksi Taulukko 2: Kirjoita kaikki päivän aikana syömäsi ruoat ja juomasi juomat

Lisätiedot

Maija-Liisa Välimäki Eeva-Liisa Laakso. Ruokaa hygieenisesti

Maija-Liisa Välimäki Eeva-Liisa Laakso. Ruokaa hygieenisesti Maija-Liisa Välimäki Eeva-Liisa Laakso Ruokaa hygieenisesti o p e t u s h a l l i t u s Sisältö Käyttäjälle... 6 Näin käytät kirjaa... 7 Hygienian perusteita... 8 Mitä on hygieniaosaaminen?... 10 Säilytä

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Näyttö suoritetaan mahdollisuuksien mukaan työpaikalla. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että osoitettava osaaminen vastaa kattavasti tutkinnon

Lisätiedot

HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO. Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma Kokin osaamisala, Haapaveden ammattiopisto

HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO. Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma Kokin osaamisala, Haapaveden ammattiopisto HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma Kokin osaamisala, Haapaveden ammattiopisto 2 3 Sisällys 1. HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO...

Lisätiedot

Opetushallitus Hakaniemenkatu 2, PL 380, 00531 Helsinki, puhelin (09) 774 775, faksi (09) 7747 7865, etunimi.sukunimi@oph.fi, www.oph.

Opetushallitus Hakaniemenkatu 2, PL 380, 00531 Helsinki, puhelin (09) 774 775, faksi (09) 7747 7865, etunimi.sukunimi@oph.fi, www.oph. Opetushallitus Hakaniemenkatu 2, PL 380, 00531 Helsinki, puhelin (09) 774 775, faksi (09) 7747 7865, etunimi.sukunimi@oph.fi, www.oph.fi Utbildningsstyrelsen Hagnäsgatan 2, PB 380, 00531 Helsingfors, telefon

Lisätiedot

JEDU tutkintokohtainen opetussuunnitelma, hotelli-, ravintola- ja catering -alan perustutkinto

JEDU tutkintokohtainen opetussuunnitelma, hotelli-, ravintola- ja catering -alan perustutkinto 2 3 Sisällysluettelo JOHDANTO... 4 OPETUSSUUNNITELMAN SISÄLTÖ... 4 1. Kuvaus koulutusalasta... 4 2. Tutkinnon muodostuminen... 5 2.1 Lukusuunnitelma... 6 2.2 Tutkinnon osat... 9 a. Pakolliset tutkinnon

Lisätiedot

AHLMANIN AMMATTIOPISTO KOKKI

AHLMANIN AMMATTIOPISTO KOKKI AHLMANIN AMMATTIOPISTO KOKKI OPETUSSUUNNITELMA Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto Kokin koulutusohjelma Kokki Hyväksytty johtokunnassa 25.5.2010 1 Sisällysluettelo 1 TUTKINNON MUODOSTUMINEN...

Lisätiedot

3.2 AMMATILLISTEN OPINTOJEN JA TYÖSSÄOPPIMISEN TAVOITTEET, KESKEISET SISÄLLÖT JA ARVIOINTI 3.2.1 CATERING-ALAN KEITTIÖTOIMINNOT, 30 OV

3.2 AMMATILLISTEN OPINTOJEN JA TYÖSSÄOPPIMISEN TAVOITTEET, KESKEISET SISÄLLÖT JA ARVIOINTI 3.2.1 CATERING-ALAN KEITTIÖTOIMINNOT, 30 OV JUHLAPALVELUT, 10 OV 1 MUUTOKSET CATERING-ALAN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMAN JA NÄYTTÖTUTKINNON PERUSTEISIIN - - - 3.2 AMMATILLISTEN OPINTOJEN JA TYÖSSÄOPPIMISEN TAVOITTEET, KESKEISET SISÄLLÖT JA ARVIOINTI

Lisätiedot

Tilaajan ja toimittajan välinen yhteistyö ja toimintatavat päiväkodeissa

Tilaajan ja toimittajan välinen yhteistyö ja toimintatavat päiväkodeissa 1 (6) 3422/02.08.00/2011 Liite 5.3. Päivähoitoruokailun sisältö Päivähoitoruokailun ravitsemuksellisena ja kasvatuksellisena tavoitteena on ylläpitää ja edistää lasten hyvinvointia ja terveyttä tyydyttää

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO

OPETUSSUUNNITELMA HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMA HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO Vahvistettu 12.6.2015 Rehtorin päätös 58/20/2015 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 TUTKINNON RAKENNE JA MUODOSTUMINEN... 4 3 AMMATILLISET TUTKINNON

Lisätiedot

Ravitsemispalvelujen järjestäminen ja laatukriteerit

Ravitsemispalvelujen järjestäminen ja laatukriteerit Päivitetty 2011 Ravitsemispalvelujen järjestäminen ja laatukriteerit diabeetikoiden ja MBO-potilaiden kuntoutusta järjestävissä laitoksissa Diabeetikoiden ja MBO-potilaiden (metabolista oireyhtymää sairastavien)

Lisätiedot

HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERINGALAN PERUSTUTKINTO Asiakaspalvelun osaamisala, tarjoilija Kokin osaamisala, kokki

HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERINGALAN PERUSTUTKINTO Asiakaspalvelun osaamisala, tarjoilija Kokin osaamisala, kokki HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERINGALAN PERUSTUTKINTO Asiakaspalvelun osaamisala, tarjoilija Kokin osaamisala, kokki HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERINGALAN PERUSTUTKINTO AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMA

Lisätiedot

Syödään yhdessä - ruokasuositukset lapsiperheille Palveluesimies Päivi Ylönen

Syödään yhdessä - ruokasuositukset lapsiperheille Palveluesimies Päivi Ylönen Syödään yhdessä - ruokasuositukset lapsiperheille 5.9.2016 Palveluesimies Päivi Ylönen Mikkelin Ruoka- ja puhtauspalvelu tunnuslukuina v. 2016 Liikevaihto 12,5 milj., henkilöstöä 200 Asiakkaina päiväkodit,

Lisätiedot

Eväitä ruokapuheisiin

Eväitä ruokapuheisiin Eväitä ruokapuheisiin Esityksessä on ravitsemussuositusten mukainen viikon ruokavalio kevyttä työtä tekevälle, liikuntaa harrastavalle naiselle (8,4 MJ/vrk eli 2000 kcal/vrk). Yksittäisille aterioille

Lisätiedot

OPPIMISYMPÄRISTÖN TUNNISTAMISRAPORTTI KEMIJÄRVEN KAUPUNKI

OPPIMISYMPÄRISTÖN TUNNISTAMISRAPORTTI KEMIJÄRVEN KAUPUNKI OPPIMISYMPÄRISTÖN TUNNISTAMISRAPORTTI KEMIJÄRVEN KAUPUNKI Oppimisympäristön tunnistamisraportti - 2 - KOOSTE OPPIMISYMPÄRISTÖSTÄ Organisaatio, tekninen osasto / ruokapalvelu Osoite Vapaudenkatu 8 B, 98100

Lisätiedot

AMMATILLISET TUTKINNON OSAT (135 osp) Kaikille pakollinen tutkinnon osa (45 osp)

AMMATILLISET TUTKINNON OSAT (135 osp) Kaikille pakollinen tutkinnon osa (45 osp) KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO AMMATILLISTEN TUTKINNON OSIEN SISÄLTÖ Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto (180 osp) koostuu ammatillisista tutkinnon osista (135 osp), yhteisistä

Lisätiedot

Näytön arviointi arviointikeskusteluun osallistuvat opiskelija, työpaikkaohjaaja tai työpaikkaohjaajat ja opettaja

Näytön arviointi arviointikeskusteluun osallistuvat opiskelija, työpaikkaohjaaja tai työpaikkaohjaajat ja opettaja Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot 15 osp Ammattitaitovaatimukset tekee tilauksia tuotantokeittiöön vastaanottaa ruoka-aineita, ruokia ja tarvikkeita kuumentaa tai valmistaa tarvittaessa ruokia tai lisäkkeitä

Lisätiedot

Työpajalla on käytössään Vantaan ympäristökeskukselle toimitettu omavalvontasuunnitelma pienille tarjoilupaikoille ( )

Työpajalla on käytössään Vantaan ympäristökeskukselle toimitettu omavalvontasuunnitelma pienille tarjoilupaikoille ( ) Nimi: Sotu: Vantaan nuorten työpaja: Neilikkatien pajatalo, keittiöpaja Aika: Vantaan Nuorten keittiöpajan oppimisympäristö on tunnistettu Ammattiopisto Varian ja Vantaan nuorten työpajojen yhteistyönä

Lisätiedot

À la carte -ruoanvalmistus 30 osp. Ammattitaitovaatimukset. Opiskelija osaa

À la carte -ruoanvalmistus 30 osp. Ammattitaitovaatimukset. Opiskelija osaa À la carte -ruoanvalmistus 30 osp Ammattitaitovaatimukset Opiskelija osaa aikatauluttaa ja suunnitella päivittäiset työtehtävänsä esivalmistaa ja valmistaa ruokaravintolan à la carte -listan ruokia, lisäkkeitä

Lisätiedot

OPPIMISYMPÄRISTÖN TUNNISTAMISRAPORTTI KEMIJÄRVEN KAUPUNKI

OPPIMISYMPÄRISTÖN TUNNISTAMISRAPORTTI KEMIJÄRVEN KAUPUNKI OPPIMISYMPÄRISTÖN TUNNISTAMISRAPORTTI KEMIJÄRVEN KAUPUNKI Oppimisympäristön tunnistamisraportti - 2 - KOOSTE OPPIMISYMPÄRISTÖSTÄ Organisaatio Juhlapalvelu & Catering Julianna, ravintolapalvelut Osoite

Lisätiedot

Alle 1-vuotiaan ruokailu

Alle 1-vuotiaan ruokailu SYÖDÄÄN YHDESSÄ Alle 1-vuotiaan ruokailu Ruokasuositukset lapsiperheille 2016 SYÖDÄÄN YHDESSÄ Lapsen ensimmäinen ruokavuosi rakentaa pohjaa monipuolisille ja terveellisille ruokatottumuksille. Lapsen myötä

Lisätiedot

Opetussuunnitelma 2011. Koulutuskeskus Sedu, Kauhajoen, Kurikan, Lapuan, Seinäjoen Kirkkokadun ja Törnäväntien sekä Ähtärin Koulutien opetuspisteet

Opetussuunnitelma 2011. Koulutuskeskus Sedu, Kauhajoen, Kurikan, Lapuan, Seinäjoen Kirkkokadun ja Törnäväntien sekä Ähtärin Koulutien opetuspisteet Koulutuskeskus Sedu, Kauhajoen, Kurikan, Lapuan, Seinäjoen Kirkkokadun ja Törnäväntien sekä Ähtärin Koulutien opetuspisteet Opetussuunnitelma 2011 Hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinto, tarjoilija

Lisätiedot

OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMINEN TARJOILUPAIKOILLE Elintarvikelaki 2006/23 20 Omavalvontasuunnitelmavelvollisuus

OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMINEN TARJOILUPAIKOILLE Elintarvikelaki 2006/23 20 Omavalvontasuunnitelmavelvollisuus 1 OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMINEN TARJOILUPAIKOILLE Elintarvikelaki 2006/23 20 Omavalvontasuunnitelmavelvollisuus Omavalvontasuunnitelmassa pyritään kuvailemaan elintarvikehuoneiston toimintaa mahdollisimman

Lisätiedot

SUURTALOUSKOKIN AMMATTITUTKINTO 2015

SUURTALOUSKOKIN AMMATTITUTKINTO 2015 Näyttötutkinnon perusteet SUURTALOUSKOKIN AMMATTITUTKINTO 2015 Määräys 16/011/2015 Määräykset ja ohjeet 2015:9 Opetushallitus Määräykset ja ohjeet 2015:9 ISBN 978-952-13-6060-2 (pdf) ISSN-L 1798-887X ISSN

Lisätiedot

Tutustumispaketti majoitus-, ravitsemusja talousalan opintoihin ammattioppilaitoksessa

Tutustumispaketti majoitus-, ravitsemusja talousalan opintoihin ammattioppilaitoksessa Tutustumispaketti majoitus-, ravitsemusja talousalan opintoihin ammattioppilaitoksessa Tutustumispaketin myötä perehdytään hotelli- ja ravintola-alan (pl hotellivirkailija) sekä catering-alan koulutukseen.

Lisätiedot

evästyksiä toteutusvaiheen käyttöliittymäsuunnitteluun

evästyksiä toteutusvaiheen käyttöliittymäsuunnitteluun Esimerkkejä tutkinnon muodostumisesta ammatillisessa koulutuksessa evästyksiä toteutusvaiheen käyttöliittymäsuunnitteluun Diat tuottanut Jukka Söderdahl Winna Tutkinnon osa kerrallaan - esimerkki tutkinnon

Lisätiedot

Perhejuhlapalvelut 20 osp

Perhejuhlapalvelut 20 osp Perhejuhlapalvelut 20 osp Ammattiosaamisen näytön toteutuksen kuvaus Näytön tehtävät: Opiskelija toimii vierastarjoilun ja perhejuhlan kahvitilaisuuden suunnittelu-, valmistus- ja tarjoilutehtävissä. Tehtäviin

Lisätiedot

OPPIJAN VERKKOPALVELUT

OPPIJAN VERKKOPALVELUT OPPIJA VERKKOPALVELUT eperusteet ehops Jukka Söderdahl Länsirannikon Koulutus Oy Winova 5.6.2014 1 Loogisen tason kansallinen oppijan verkkopalveluarkkitehtuuri 2 Kansalliset oppijan palvelut Käyttöönoton

Lisätiedot

Ateria- ja kahvituspalvelut 20 osp. Ammattiosaamisen näytön toteutuksen kuvaus. Näytön tehtävät: Opiskelija

Ateria- ja kahvituspalvelut 20 osp. Ammattiosaamisen näytön toteutuksen kuvaus. Näytön tehtävät: Opiskelija Ateria- ja kahvituspalvelut 20 osp Ammattiosaamisen näytön toteutuksen kuvaus Näytön tehtävät: suunnittelee oman työnsä palvelusopimuksen ja asiakkaan toiveen ja tarpeen mukaan. valmistautuu asiakaskohteen

Lisätiedot

TUTKINTOSUORITUKSEN ARVIOINTILOMAKE Elintarvikealan perustutkinto 2014 Elintarvikkeiden myymälätoiminnot. Tutkinnon suorittajan nimi: Työpaikka:

TUTKINTOSUORITUKSEN ARVIOINTILOMAKE Elintarvikealan perustutkinto 2014 Elintarvikkeiden myymälätoiminnot. Tutkinnon suorittajan nimi: Työpaikka: n nimi: Työpaikka: Tutkintotilaisuuden ajankohta: Työnantajan edustaja ja yhteystiedot: Työntekijöiden edustaja ja yhteystiedot: Itsenäinen ammatinharjoittaja ja yhteystiedot: Opetusalan edustaja ja yhteystiedot:

Lisätiedot

Opetussuunnitelma 2.0/9.11.2015 1(208) Hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinto. Opetussuunnitelma

Opetussuunnitelma 2.0/9.11.2015 1(208) Hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinto. Opetussuunnitelma Opetussuunnitelma 2.0/9.11.2015 1(208) Opetussuunnitelma Hotelli-, ravintola- ja catering-alan Kokin osaamisala, kokki Hyväksytty Ammattiopisto Luovin johtoryhmässä 18.8.2015 Arviointisuunnitelma on hyväksytty

Lisätiedot

OPISKELIJAN ARVIOINTI

OPISKELIJAN ARVIOINTI OPISKELIJAN ARVIOINTI 26.3.2013 Jyväskylä Opiskelijan arvioinnin kokonaisuus perustutkinnon perusteissa arvioinnin tehtävät ja tavoitteet arvioinnista tiedottaminen osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Lisätiedot

ELINTARVIKKEIDEN VASTAANOTTOTARKASTUKSET

ELINTARVIKKEIDEN VASTAANOTTOTARKASTUKSET OMAVALVONTASUUNNITELMA Tämän suunnitelman teossa on käytetty toimintakeskuksen ja sosiaalipalvelujen omavalvontasuunnitelmia. TOIMINNANKUVAUS Asuntola Aamurusko sijaitsee osoitteessa Koulutie 1, 69950

Lisätiedot

Välinehuoltoalan perustutkinto - kokeilukoulutus, Välinehuoltaja valmistavan koulutuksen toteutussuunnitelma 2014 2018

Välinehuoltoalan perustutkinto - kokeilukoulutus, Välinehuoltaja valmistavan koulutuksen toteutussuunnitelma 2014 2018 Välinehuoltoalan perustutkinto - kokeilukoulutus, Välinehuoltaja valmistavan koulutuksen toteutussuunnitelma 2014 2018 Hyväksytty 16.3.2015 1 TUTKINNON OSA 1 (10 ov) (VHPT1)/ Infektioiden torjunta ja hygieniakäytänteiden

Lisätiedot

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Näytön kuvaus Opiskelija osoittaa osaamisensa työskentemällä työryhmän jäsenenä ruoanvalmistuksessa ja asiakaspalvelussa erilaisissa tilaisuuksissa, joiden teemana on alueellisuus / suomalaisuus tai jokin

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Näyttö suoritetaan mahdollisuuksien mukaan työpaikalla. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että osoitettava osaaminen vastaa kattavasti tutkinnon

Lisätiedot

SUURTALOUSKOKIN AMMATTITUTKINTO TUTKINNON PERUSTEET. Tutkinnon perusteiden voimaantulopäivä x.xx.2015 (xx/011/2015)

SUURTALOUSKOKIN AMMATTITUTKINTO TUTKINNON PERUSTEET. Tutkinnon perusteiden voimaantulopäivä x.xx.2015 (xx/011/2015) SUURTALOUSKOKIN AMMATTITUTKINTO TUTKINNON PERUSTEET Tutkinnon perusteiden voimaantulopäivä x.xx.2015 (xx/011/2015) S I S Ä L T Ö I Suurtalouskokin ammattitutkinnon osat ja muodostuminen --------------------------------------------

Lisätiedot

PAINONPUDOTUSSUUNNITELMA. Tiina Lahti. Tavoitepaino: 70kg Lähtöpaino: 76,5kg Painonpudotus: 6,5kg Tavoiteajankohta: Klo 19.00 11.12.

PAINONPUDOTUSSUUNNITELMA. Tiina Lahti. Tavoitepaino: 70kg Lähtöpaino: 76,5kg Painonpudotus: 6,5kg Tavoiteajankohta: Klo 19.00 11.12. PAINONPUDOTUSSUUNNITELMA Tiina Lahti Tavoitepaino: 70kg Lähtöpaino: 76,5kg Painonpudotus: 6,5kg Tavoiteajankohta: Klo 19.00 11.12.2009 Aikaa: 11 vrk Tiistai 1.12 - Keskiviikko 9.12 Aamupaino: 76,5kg Iltapaino:

Lisätiedot

KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO

KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO TAVOITTEET Kotityö- ja puhdistuspalvelujen tutkinto sisältää siivous-, ateriapalvelu-, tekstiilihuolto- ja asiakaspalvelukoulutusta, hygienia- ja työturvallisuuskoulutusta.

Lisätiedot

Matti Meikäläinen 13.5.2015. Opetussuunnitelma. Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto 180 osp. Kokki

Matti Meikäläinen 13.5.2015. Opetussuunnitelma. Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto 180 osp. Kokki Matti Meikäläinen 13.5.2015 Opetussuunnitelma Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto 180 osp Kokki Hyväksytty johtokunnassa 16.6.2015 Sisällys HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAn perustutkinto...

Lisätiedot

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinto 2015 Asiakaspalvelun osaamisala, Tarjoilija Kokin

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinto 2015 Asiakaspalvelun osaamisala, Tarjoilija Kokin n tutkintokohtainen osa Hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinto 2015 Asiakaspalvelun osaamisala, Tarjoilija Kokin osaamisala, Kokki Oph määräys 44/011/2014 Luksian hallitus 12.6.2015 Sisältö

Lisätiedot

Näyttötutkinnon arvioijan opas

Näyttötutkinnon arvioijan opas Näyttötutkinnon arvioijan opas TAI aikuiskoulutus näyttötutkinnon arvioijan opas 2 Sisältö Mitä ovat näyttötutkinnot? 3 Henkilökohtaistaminen 4 Näyttötutkinnon suorittaminen ja osaamisen arviointi 5 Tutkintotodistus

Lisätiedot

Vegaaniruokailija asiakkaana- Vegaaniruokavalion koostaminen

Vegaaniruokailija asiakkaana- Vegaaniruokavalion koostaminen Vegaaniruokailija asiakkaana- Vegaaniruokavalion koostaminen Mistä vegaaniruokavalio koostuu? Vegaaniruokavaliossa käytetään monipuolisesti Viljavalmisteita Palkokasveja Kasviksia Marjoja Hedelmiä Sieniä

Lisätiedot

EVÄITÄ RUOKAPUHEISIIN. Vinkkejä jokapäiväiseen ruokailuun

EVÄITÄ RUOKAPUHEISIIN. Vinkkejä jokapäiväiseen ruokailuun EVÄITÄ RUOKAPUHEISIIN Vinkkejä jokapäiväiseen ruokailuun Mieltä keventäviä ajatuksia ruoasta Syömisellä voi vaikuttaa hyvinvointiin ja jaksamiseen Säännöllinen ateriarytmi on terveyden kannalta parasta

Lisätiedot

Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto. Ryhmä: AK15VA1. Minna Väisänen Opettaja, tutkintovastaava https://avilta.wordpress.com/

Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto. Ryhmä: AK15VA1. Minna Väisänen Opettaja, tutkintovastaava https://avilta.wordpress.com/ Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto Ryhmä: AK15VA1 Palvelu ja viestintä Minna Väisänen Opettaja, tutkintovastaava https://avilta.wordpress.com/ Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto Ammatillinen

Lisätiedot

Urheiluravitsemuksen perusteet / HaVe step ry 20.3.2008

Urheiluravitsemuksen perusteet / HaVe step ry 20.3.2008 1. Kehitys koostuu ns. kehityskolmiosta. Jonka osina ovat Harjoittelu, Lepo ja Ravinto. 2. Ruokailun tavoite on olla yksi luonteva osa urheilijan kokonaisuutta. Urheilijan ravitsemuksen A B C A= Arkiruokailu

Lisätiedot

AHLMANIN AMMATTIOPISTO TARJOILIJA

AHLMANIN AMMATTIOPISTO TARJOILIJA AHLMANIN AMMATTIOPISTO TARJOILIJA OPETUSSUUNNITELMA Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto Asiakaspalvelun koulutusohjelma Tarjoilija Hyväksytty johtokunnassa 25.5.2010 1 Sisällysluettelo

Lisätiedot

Hyvät eväät läpi lapsuuden

Hyvät eväät läpi lapsuuden Hyvät eväät läpi lapsuuden 1 ILTAPALA Taikasanoina monipuolisuus ja säännöllisyys Monipuolinen ruokavalio ja säännölliset ruokaajat tarjoavat lapselle sopivasti energiaa ja ravintoaineita kasvun ja kehittymisen

Lisätiedot

Ravitsemussuositusten toteutuminen Rovaniemen ruokapalvelukeskuksen ruokalistoissa:

Ravitsemussuositusten toteutuminen Rovaniemen ruokapalvelukeskuksen ruokalistoissa: Ravitsemussuositusten toteutuminen Rovaniemen ruokapalvelukeskuksen ruokalistoissa: Päiväkotilapset, koululaiset, ikäihmisten kokopäivähoito ja kotipalvelulounas ikäihmisille. Noora Rajamäki Laillistettu

Lisätiedot

4.4.10 Retki-, erä- ja luontoruokailupalvelut

4.4.10 Retki-, erä- ja luontoruokailupalvelut 4.4.10 Retki-, erä- ja luontoruokailupalvelut Ammattitaitovaatimukset valmistautuu ruokailupalvelutilanteisiin ja tekee esivalmisteluja valmistaa toimintaympäristöön ja vuodenaikoihin sopivia aterioita

Lisätiedot

Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto

Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto Sisällys Johdanto... 4 2.1 Pakolliset tutkinnon osat... 5 2.1.1 Majoitus- ja ravitsemispalveluissa toimiminen... 5 2.2 Asiakaspalvelun osaamisalan, tarjoilija,

Lisätiedot

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Nivalan ammattiopisto 2 Sisällys JOHDANTO... 3 4. VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON

Lisätiedot

OHJE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI (KALASTUSTUOTTEET)

OHJE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI (KALASTUSTUOTTEET) KOKKOLAN KAUPUNKI 1(5) OHJE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI (KALASTUSTUOTTEET) Tämä ohje koskee kalastajia, jotka toimittavat kalastustuotteita alle 5000 kg vuodessa suoraan kuluttajille tai paikalliseen

Lisätiedot

- emännät - aputöissä myös asiakkaita (tiski ym)

- emännät - aputöissä myös asiakkaita (tiski ym) KYMEN A-KLINIKKATOIMI KARHULAN TOIMINTAYKSIKÖT TURVALANTIE 2 48700 KOTKA Y-tunnus: 0200924-4 A-KLINIKAN KEITTIÖN OMAVALVONTASUUNNITELMA, päivitetty 9.7.2013 Vastuuhenkilöt: Toiminta: Asiakkaat: Ateriamäärät:

Lisätiedot

Suomen kielen itseopiskelumateriaali

Suomen kielen itseopiskelumateriaali Selma Selkokielisyyttä maahanmuuttajille (OPH) Suomen kielen itseopiskelumateriaali Nimi: Ryhmätunnus: Tutkinto: Tämä opiskelumateriaali liittyy alakohtaiseen lähiopetuspäivään. Kun olet osallistunut lähiopetukseen

Lisätiedot

Case Helsinki - päiväkotien siirtyminen luomuun

Case Helsinki - päiväkotien siirtyminen luomuun Case Helsinki - päiväkotien siirtyminen luomuun 20 / 20 -seminaari 21.3.2013, Pro Luomu ja EkoCentria Ruokapalvelupäällikkö Aulikki Johansson Koulu- ja päiväkotipalvelut Palmia catering-palvelut aulikki.johansson@palmia.fi

Lisätiedot

KOKIN OSAAMISALA 2. Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto, opetussuunnitelma. Ruokapalvelun osaamisala, kokki

KOKIN OSAAMISALA 2. Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto, opetussuunnitelma. Ruokapalvelun osaamisala, kokki www.ahlman.fi 1 KOKIN OSAAMISALA 2 Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto, opetussuunnitelma Ruokapalvelun osaamisala, kokki KOKIN OSAAMISALA 3 1. HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO

Lisätiedot

Vanhuspalvelut Ravitsemuspalvelut 16.12.2010. Perusruokavalio ja muut samanhintaiset ruokavaliot sekä niiden kuvaukset

Vanhuspalvelut Ravitsemuspalvelut 16.12.2010. Perusruokavalio ja muut samanhintaiset ruokavaliot sekä niiden kuvaukset Vanhuspalvelut Ravitsemuspalvelut 16.12.2010 RUOKAVALIOT JA NIIDEN KUVAUKSET Perusruokavalio ja muut samanhintaiset ruokavaliot sekä niiden kuvaukset Nimi Perusruokavalio (perus) Vähälaktoosinen ruokavalio

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. TUOTENEUVONTA TUNE 15 osp

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. TUOTENEUVONTA TUNE 15 osp Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 TUOTENEUVONTA TUNE 15 osp Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Tuoteneuvonta, 15 osp Ammattitaitovaatimukset Opiskelija tai tutkinnon suorittaja o suunnittelee

Lisätiedot

OHJE ELINTARVIKKEITA ULKOTILOISSA (SÄÄNNÖLLISESTI) MYYVILLE OMAVALVON- TASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI

OHJE ELINTARVIKKEITA ULKOTILOISSA (SÄÄNNÖLLISESTI) MYYVILLE OMAVALVON- TASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI KOKKOLAN KAUPUNKI 1(5) OHJE ELINTARVIKKEITA ULKOTILOISSA (SÄÄNNÖLLISESTI) MYYVILLE OMAVALVON- TASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI Omavalvonta on yrityksen omaa toimintaa, jolla se pyrkii säilyttämään käsittelemiensä

Lisätiedot

Opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpauksessa. Merja Rui ja Heikki Tuomainen lehtorit, opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpaus

Opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpauksessa. Merja Rui ja Heikki Tuomainen lehtorit, opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpaus Opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpauksessa Merja Rui ja Heikki Tuomainen lehtorit, opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpaus Pedagoginen johtaminen Salpauksessa Opiskelijat ja työelämä Maarit

Lisätiedot

Muutoksia 1.8.2015. Muutoksia 1.8.2015

Muutoksia 1.8.2015. Muutoksia 1.8.2015 Muutoksia 1.8.2015 Laki ammatillisesta koulutuksesta L787/2014 tulee voimaan 1.8.2015 Koulutuksen järjestäjä: laatii ja hyväksyy opetussuunnitelman (14 ), joka antaa opiskelijalle mahdollisuuden yksilölliseen

Lisätiedot

Vastausten määrä: 53 Tulostettu 25.10.2015 15:30:22 kaikki vastaukset ovat mukana

Vastausten määrä: 53 Tulostettu 25.10.2015 15:30:22 kaikki vastaukset ovat mukana Vastausten määrä: 53 Tulostettu 25.10.2015 15:30:22 Poiminta kaikki vastaukset ovat mukana Taustamuuttujat Ikä 51-60 vuotta 1 1,89 % 61-70 vuotta 6 11,32 % 71-80 vuotta 8 15,09 % 81-90 vuotta 25 47,17

Lisätiedot