Viisumivapauden vaikutukset Kyselytutkimus Pietarissa, Moskovassa ja Leningradin alueella

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Viisumivapauden vaikutukset Kyselytutkimus Pietarissa, Moskovassa ja Leningradin alueella"

Transkriptio

1 Viisumivapauden vaikutukset Kyselytutkimus Pietarissa, Moskovassa ja Leningradin alueella Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy :: GSM :: ::

2 SISÄLLYSLUETTELO Viisumivapauden vaikutukset, kyselytutkimus... 1 Johdanto... 2 Aineiston rakenne... 3 Viisumivapaus ja matkustaminen Suomeen... 4 Yhteenveto... 5 Ulkomaanpassi... 6 Matkustaminen ulkomaille viimeisen 12 kk aikana... 7 Viisumivapaus ja matkustajat... 8 Viisumivapaus ja matkustajat lisätutkimukset huomioiden... 9 Miksi ei matkustaisi Suomeen, jos tulisi viisumivapaus Viisumivapaus ja vuosittaiset matkat Viisumivapaus ja vuosittaiset yöpymiset Viisumivapaus ja vuosittainen rahankäyttö Suomessa Viisumivapaus ja vuosittainen rahankäyttö tuotteisiin ja palveluihin Viisumivapaus ja suomenmatkailijoiden profiili Yhteenveto Perheen tulot Kielitaito Ikä Koulutus Ammattiryhmä Matkaseurue Kulkuneuvo Auto käytettävissä Matkustaminen ulkomaille Yhteenveto Matkustus ulkomaille viimeisen 12 kuukauden aikana Matkustus eräisiin EU-maihin, jos tulisi viisumivapaus Top 20 maat, joihin haluttaisiin matkustaa Suomeen mieluiten matkustavien osuus Rajajonojen vaikutus Suomen matkailuun Rajajonot: harkitsisi Suomeen lähtöä auton sijasta junalla Rajajonot: harkitsisi Suomeen lähtöä auton sijasta lentäen Perheen tulojen vaikutus Suomen matkailuun... 34

3 1 VIISUMIVAPAUDEN VAIKUTUKSET, KYSELYTUTKIMUS YHTEENVETO Viisumivapaus lisäisi matkoja, yöpymisiä ja rahankäyttöä runsaasti Jos EU:n ja Venäjän välille tulisi viisumivapaus, matkoja Pietarista, Moskovasta ja Leningradin alueelta tehtäisiin Suomeen yhteensä vähimmillään noin 7,1 miljoonaa. Vuonna 2012 näiltä alueilta tehtiin noin 4 miljoonaa matkaa Suomeen. Sekä Pietarista että Moskovasta matkustaisi Suomeen vuosittain noin 1,5 miljoonaa eri henkilöä ja Leningradin alueelta noin eri henkilöä. Pietarissa, Moskovassa ja Leningradin alueella asuvat saattaisivat yöpyä Suomessa vuoden aikana lähes 20 miljoonaa yötä. Vuonna 2012 venäläiset viettivät Suomessa yhteensä 2,6 miljoonaa yötä. Yhteensä Pietarissa, Moskovassa ja Leningradin alueella asuvat käyttäisivät Suomessa vähimmillään noin 3,4 miljardia euroa vuoden aikana. Kaakkois- ja Etelä-Suomen raja-asemien kautta Suomeen saapuneet venäläiset käyttivät vuonna 2012 noin 1,2 miljardia euroa Suomessa. Eniten lisääntyisi ruplaa kuukaudessa ansaitsevien matkustus Matkoissa laskettuna matkustus lisääntyisi eniten venäläisillä, joiden perheen tulot ovat ruplaa kuukaudessa. Suomea edes auttavasti osaavien venäläismatkustajien osuus Suomessa putoaisi hieman alle puoleen nykyisestä. Sen sijaan englantia edes auttavasti puhuvien venäläismatkustajien osuus kasvaisi hieman. Viisumivapaus Suomen ja Venäjän välillä tasaisi Suomessa vierailevien matkailijoiden ikärakennetta, ja matkailijoiden sukupuolijakaumaan se ei juuri vaikuttaisi. Suomeen yksin tai perheen kanssa tehtyjen matkojen osuus vähenisi ja muussa seurueessa tehtyjen matkojen sekä ryhmämatkojen osuus lisääntyisi. Moskovasta varakkaita, Pietarista ja Leningradin alueelta pienempituloisia Yli kaksi kolmannesta Pietarin hyvätuloisista on jo käynyt Suomessa. Näin ollen viisuvapauden jälkeen Pietarista matkustamista Suomeen lisäisivät erityisesti pienempituloiset. Suhteellisesti eniten matkustustaan Pietarista lisäisivät työntekijät ja absoluuttisesti mitattuna toimihenkilöt. Moskovassa asuvista harvempi kuin joka kymmenes on koskaan käynyt Suomessa. Jos Suomen ja Venäjän välille tulisi viisumivapaus, venäläisten, joilla perheen tulot ovat yli ruplaa kuukaudessa ja jotka eivät vielä ole käyneet Suomessa, tekemistä matkoista yli 90 % tulisi Moskovasta. Myös ensi kertaa Suomessa vierailevien korkeasti koulutettujen matkoista kaksi kolmannesta ja johtavassa asemassa olevien sekä yrittäjien matkoista kolme neljäsosaa tulisi Moskovasta. Moskovasta saapuisi näin ollen mm. lisää varakkaita ja korkeasti koulutettuja matkailijoita Suomeen. Rajan lähiseuduilta aktiivisimpien matkailijoiden matkustaminen Suomeen saattaa jopa hieman vähentyä. Muiden matkustajaryhmien osalta viisumivapaus johtaisi matkojen määrän kasvuun myös Leningradin alueelta.

4 2 JOHDANTO Tutkimuksen tarkoitus Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää Pietarissa, Moskovassa ja Leningradin alueella asuvien Venäläisten matkustamista Suomessa ja muissa EUmaissa. Erityisesti tutkittiin miten tuleva viisumivapaus Suomen ja Venäjän välillä saattaisi vaikuttaa matkustamiseen. Tutkimuksen kohderyhmä ja toteutus Tutkimus toteutettiin haastattelemalla Pietarissa, Moskovassa ja 864 Leningradin alueella asuvaa täysi-ikäistä henkilöä. Haastatteluista noin kolme neljännestä tehtiin puhelimitse ja loput henkilökohtaisesti haastattelemalla. Osaksi Pietarin tutkimusotosta valittiin 500 kahteen ylimpään subjektiiviseen tuloluokkaan kuuluvaa henkilöä. Tämän kohderyhmän osuuden arvioidaan olevan noin 19 % Pietarin väestöstä. Moskovassa haastateltavat poimittiin otokseen oikeassa suhteessa eri kaupunginosista ikäluokittain. Leningradin alueella haastatteluja tehtiin eri kaupungeissa sekä maaseudulla. Pietarin aineisto kerättiin marraskuussa helmikuussa 2013 ja Moskovan sekä Leningradin alueen aineisto kerättiin maalis-toukokuussa Tutkimuksen käytännön toteutuksesta vastasi Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy. Tulosten luotettavuus Tutkimustuloksia on painotettu vastaamaan mahdollisimman hyvin ikä- ja koulutustasojakaumia. Lisäksi Leningradin alueen dataa on painotettu vastaamaan alueen kaupunkien ja maaseudun väkilukujakaumia sekä Pietarin dataa on painotettu vastaamaan kaupungin tulojakoa. On oletettavaa, että vähäosaiset sekä hyvin iäkkäät ja heikkokuntoiset jäävät tämän tyyppisen haastattelututkimuksen ulkopuolelle (osuus arviolta noin 9 %). Suomen-matkan hinnan vaikutusta viisumivapauden aikaiseen lähtöpäätökseen testattiin erillisellä 500 vastaajan kyselyllä Pietarissa ja Moskovassa. Raportissa esiteltyjen tulosten toteutumiseksi pitää kapasiteetin Suomessa ja Venäjällä olla riittävän iso vastaanottamaan lisääntyvät matkailijamäärät. Raportti kuvaa tilannetta, jossa viisumivapaus alkaisi vuoden 2014 alussa.

5 3 AINEISTON RAKENNE SUKUPUOLI Pietari Moskova Leningradin alue AMMATTIRYHMÄ Pietari Moskova Leningradin alue mies 43 % 46 % 46 % työntekijä tai toimihenkilö 58 % 58 % 61 % nainen 57 % 54 % 54 % yrittäjä tai johtaja 11 % 15 % 6 % IKÄ Pietari Moskova Leningradin alue eläkeläinen 14 % 5 % 19 % vuotta 32 % 35 % 37 % kotirouva 7 % 11 % 4 % vuotta 33 % 32 % 34 % työtön 2 % 2 % 3 % yli 54 vuotta 36 % 32 % 29 % muu 8 % 9 % 8 % KOULUTUS Pietari Moskova Leningradin alue PERHEEN YHTEENLASKETUT KUUKAUSITULOT Pietari Moskova Leningradin alue keskiasteen koulu 12 % 10 % 14 % ruplaa tai alle 59 % 23 % 71 % keskiasteen ammatillinen koulu 45 % 50 % 61 % ruplaa 34 % 45 % 25 % yliopistotutkinto (valmistunut tai keskeneräinen) tai ylempi 40 % 40 % 25 % ruplaa 6 % 21 % 4 % muu 3 % 0 % 0 % yli ruplaa 2 % 11 % 0 %

6 4 VIISUMIVAPAUS JA MATKUSTAMINEN SUOMEEN Tässä osassa tarkastellaan kuinka paljon viisumivapaus vaikuttaisi Pietarissa, Moskovassa ja Leningradin alueella asuvien venäläisten Suomen matkailuun.

7 5 YHTEENVETO Matkoja yli 7 miljoonaa Jos Suomen ja Venäjän välille tulisi viisumivapaus, matkoja Pietarista, Moskovasta ja Leningradin alueelta tehtäisiin yhteensä vähimmillään noin 7,1 miljoonaa. Pietarilaisten matkat lisääntyisivät vähintään noin 66 %, moskovalaisten matkat vähimmilläänkin jopa seitsenkertaistuisivat ja Leningradin alueella asuvien matkat pysyisivät vähimmillään suurin piirtein samalla tasolla kuin ennen. Matkat saattaisivat vähentyä Pietarin pohjois- ja luoteispuolelta kun muualta Leningradin alueelta matkat vähimmilläänkin lisääntyisivät. Matkustajien määrä Pietarista ja Leningradin alueelta lisääntyisi n. 80 % ja Moskovasta kuusinkertaistuisi. Pietarista ja Moskovasta matkustaisi Suomeen vuosittain noin 1,5 miljoonaa henkilöä ja Leningradin alueelta noin henkilöä. Tämä tarkoittaa, että pietarilaisista n. 31 %, moskovalaisista n. 13 % ja Leningradin alueella asuvista n. 15 % kävisi Suomessa vuosittain. Yöpymiset saattavat seitsenkertaistua Pietarissa, Moskovassa ja Leningradin alueella asuvat saattaisivat yöpyä Suomessa vuoden aikana lähes 20 miljoonaa yötä, eli yöpymisten määrä saattaisi yli seitsenkertaistua, mikäli Suomen ja Venäjän välille tulisi viisumivapaus. Suomeen matkustavat Pietarissa asuvat yöpyisivät Suomessa keskimäärin noin 0,6-1,6 yötä matkan aikana, Moskovassa asuvat noin 1,6-3,9 yötä matkan aikana ja Leningradin alueella asuvat noin 0,9-2,0 yötä matkan aikana riippuen vuosittaisista matkojen määristä. Rahankäyttö vähintään kolminkertaistuu Yhteensä Pietarissa, Moskovassa ja Leningradin alueella asuvat käyttäisivät Suomessa noin 3,4-8,3 miljardia euroa vuoden aikana. Tämä tarkoittaa, että vähimmillään rahankäyttö lähes kolminkertaistuisi ja enimmillään jopa seitsenkertaistuisi. Suomessa viimeisen 12 kuukauden aikana käyneet Pietarissa asuvat arvioivat käyttävänsä Suomen-matkan aikana rahaa henkeä kohden noin 330, Moskovassa asuvat noin 640 ja Leningradin alueella asuvat noin 200, jos Suomen ja Venäjän välille tulisi viisumivapaus.

8 tuhatta henkilöä 6 ULKOMAANPASSI saattaisi hankkia ulkomaanpassin, jos olisi viisumivapaus hankkisi varmasti ulkomaanpassin, jos olisi viisumivapaus omistaa tällä hetkellä ulkomaanpassin väkiluku PIETARI MOSKOVA LENINGRADIN ALUE Maaliskuussa 2012 venäläisen Levada-keskuksen tekemän kyselyn mukaan Pietarissa asuvista (n=135) arviolta noin henkilöllä ja Moskovassa asuvista (n=54) noin henkilöllä on ulkomaanpassi. Uloimmainen viiva kuvaa alueen täysi-ikäistä väkilukua, josta on vähennetty tämän tyyppisen haastattelututkimuksen ulkopuolelle jäävät asukkaat.

9 tuhatta henkilöä 7 MATKUSTAMINEN ULKOMAILLE VIIMEISEN 12 KK AIKANA väkiluku ulkomaille Suomeen ulkomaille Suomeen ulkomaille Suomeen PIETARI MOSKOVA LENINGRADIN ALUE Uloimmainen viiva kuvaa alueen täysi-ikäistä väkilukua, josta on vähennetty tämän tyyppisen haastattelututkimuksen ulkopuolelle jäävät asukkaat.

10 tuhatta henkilöä 8 VIISUMIVAPAUS JA MATKUSTAJAT väkiluku ehkä matkustanut joskus Suomeen matkustanut Suomeen viim. 12 kk aikana matkustaisi Suomeen ensi vuonna jos tulisi viisumivapaus matkustanut joskus Suomeen varmasti matkustanut Suomeen viim. 12 kk aikana matkustaisi Suomeen ensi vuonna jos tulisi viisumivapaus matkustanut joskus Suomeen matkustanut Suomeen viim. 12 kk aikana matkustaisi Suomeen ensi vuonna jos tulisi viisumivapaus PIETARI MOSKOVA LENINGRADIN ALUE Jos vaadittaisiin biometrinen passi, vähentäisi se matkustajien määriä Pietarista 12 %, Moskovasta 12 % ja Leningradin alueelta 15 % verrattuna niihin matkustajiin, jotka saattaisivat lähteä tai lähtisivät varmasti. Uloimmainen viiva kuvaa alueen täysi-ikäistä väkilukua, josta on vähennetty tämän tyyppisen haastattelututkimuksen ulkopuolelle jäävät asukkaat.

11 tuhatta henkilöä 9 VIISUMIVAPAUS JA MATKUSTAJAT LISÄTUTKIMUKSET HUOMIOIDEN väkiluku matkustaisi varmasti (biometrinen passi huomioitu) matkan hinta huomioitu aikeet vs. todellisuus huomioitu PIETARI MOSKOVA LENINGRADIN ALUE Toteutimme Pietarissa ja Moskovassa lisäkyselyn, jolla tutkittiin hinnan vaikutusta lähtöpäätöksen. Pietarissa asuvista henkilöistä, jotka eivät ole käyneet Suomessa viimeisen 12 kk aikana, 9,2 % ei lähtisikään Suomeen kun matkan hinta otetaan huomioon. Vastaava luku Moskovan osalta on 15,7 %. Lisäksi vuonna 2002 Sheffieldin yliopistossa tehdyn koontitutkimuksen (Intention-Behavior Relations: A Conceptual and Empirical Review) mukaan keskimäärin noin 53 % kyselytutkimuksissa ilmoitetuista aikeista johtaa lopulta aikeiden toteuttamiseen. Nämä tutkimustulokset huomioiden, Pietarista ja Moskovasta matkustaisi Suomeen vuosittain noin 1,5 miljoonaa henkilöä ja Leningradin alueelta noin henkilöä, mikäli Suomen ja Venäjän välille tulisi viisumivapaus. Tämä tarkoittaisi, että matkustajien määrä Pietarista ja Leningradin alueelta lisääntyisi n. 80 % ja Moskovasta kuusinkertaistuisi. Viisumivapauden jälkeen pietarilaisista n. 31 %, moskovalaisista n. 13 % ja Leningradin alueella asuvista n. 15 % kävisi Suomessa vuosittain. Uloimmainen viiva kuvaa alueen täysi-ikäistä väkilukua, josta on vähennetty tämän tyyppisen haastattelututkimuksen ulkopuolelle jäävät asukkaat.

12 % henkilöistä, jotka eivät kävisi Suomessa 10 MIKSI EI MATKUSTAISI SUOMEEN, JOS TULISI VIISUMIVAPAUS 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% PIETARI MOSKOVA LENINGRADIN ALUE Suomessa ei ole mitään minua kiinnostavaa ei ole varaa ei ole ulkomaanpassia ei ole autoa Suomessa on kallista Suomeen on hankala matkustaa Henkilöt jotka eivät matkustaisi Suomeen, vaikka Suomen ja Venäjän välille tulisi viisumivapaus, eivät matkustaisi, koska heidän mielestä Suomessa ei ole mitään kiinnostavaa tai koska heillä ei ole varaa tai ulkomaanpassia. Nämä ovat kolme yleisintä syytä jättää matkustamatta sekä Pietarissa, Leningradin alueella että Moskovassa asuvienkin keskuudessa. Matkustajat, jotka ovat käyneet Suomessa viimeisen 12 kuukauden aikana, ilmoittivat useimmiten syyksi että Suomessa ei ole mitään kiinnostavaa, ei haluta (vielä) hankkia biometristä passia tai Suomessa on kallista.

13 tuhatta matkaa vuodessa 11 VIISUMIVAPAUS JA VUOSITTAISET MATKAT matkat Suomeen enimmillään, jos tulisi viisumivapaus matkat Suomeen vähimmillään, jos tulisi viisumivapaus matkat Suomeen viim. 12 kk aikana PIETARI MOSKOVA LENINGRADIN ALUE Suomeen viimeisen 12 kuukauden aikana matkustaneet Pietarissa asuvat tekivät keskimäärin 2,2 matkaa Suomeen, Moskovassa asuvat 1,9 matkaa ja Leningradin alueella asuvat 4,3 matkaa. Jos maiden välille tulisi viisumivapaus, Suomeen matkustavat venäläiset kävisivät Suomessa keskimäärin vähintään noin 2,1-2,3 kertaa ja enintään noin 4,9-5,5 kertaa vuosittain asuinpaikasta riippuen. Moskovalaisten viimeisten 12 kk aikana tekemät keskimääräiset matkat on laskettu vuoden 2012 TAK Rajatutkimuksesta suuremman otoskoon vuoksi (viisumivapaustutkimuksessa Moskova 3,1 n=49). Jos Suomen ja Venäjän välille tulisi viisumivapaus, pietarilaisten matkat lisääntyisivät vähintään noin 66 %, moskovalaisten matkat vähimmillään jopa seitsenkertaistuisivat ja Leningradin alueella asuvien matkat pysyisivät vähimmillään suurin piirtein samalla tasolla kuin ennenkin. Erityisesti matkat saattaisivat vähentyä Pietarin pohjois- ja luoteispuolelta kun muualta Leningradin alueelta matkat vähimmilläänkin lisääntyisivät. Yhteensä matkoja Pietarista, Moskovasta ja Leningradin alueelta tehtäisiin vähimmillään noin 7,1 miljoonaa.

14 tuhatta matkaa / yötä vuodessa 12 VIISUMIVAPAUS JA VUOSITTAISET YÖPYMISET matkat Suomeen enimmillään, jos tulisi viisumivapaus yöpymiset vuoden aikana yhteensä, jos tulisi viisumivapaus matkat Suomeen vähimmillään, jos tulisi viisumivapaus PIETARI MOSKOVA LENINGRADIN ALUE Jos Suomen ja Venäjän välille tulisi viisumivapaus, Suomeen matkustavat Pietarissa asuvat yöpyisivät Suomessa keskimäärin noin 0,6-1,6 yötä matkan aikana, Moskovassa asuvat noin 1,6-3,9 yötä matkan aikana ja Leningradin alueella asuvat noin 0,9-2,0 yötä matkan aikana riippuen vuosittaisista matkojen määristä. Yhteensä Pietarissa, Moskovassa ja Leningradin alueella asuvat saattaisivat yöpyä Suomessa vuoden aikana jopa 19,8 miljoonaa yötä. TAK Rajatutkimuksen mukaan vuonna 2012 venäläiset yöpyivät Suomessa noin 2,6 miljoonaa yötä. Tämä tarkoittaa, että yöpymisten määrä saattaisi yli seitsenkertaistua, mikäli Suomen ja Venäjän välille tulisi viisumivapaus. Vuonna 2012 Suomessa vierailleet pietarilaiset yöpyivät Suomessa keskimäärin 0,77 yötä, moskovalaiset 2,5 yötä ja rajan lähialueiden asukkaat 0,46 yötä matkaa kohden. Jos yöpymisten määrä matkaa kohden säilyy tällä tasolla, jää venäläisten yöpymisten määrä yllä esitettyä pienemmäksi. Esimerkiksi, jos moskovalaiset tekisivät 3,5 miljoonaa matkaa ja yöpymiset matkaa kohden säilyisivät 2,5 yön tasolla, yöpyisivät moskovalaiset Suomessa 8,8 miljoonaa yötä vuodessa viisumivapauden tultua voimaan. Samalla tavalla laskettuna Pietarissa, Moskovassa ja Leningradin alueella asuvien yöpymisten määrä Suomessa vuoden aikana yhteensä olisi 11,4 miljoonaa yötä. Tässäkin tapauksessa yöpymisten määrä yli nelinkertaistuisi nykyisestä.

15 vuosittainen rahankäyttö Suomessa (miljoonaa ) 13 VIISUMIVAPAUS JA VUOSITTAINEN RAHANKÄYTTÖ SUOMESSA milj milj milj. rahankäyttö vuodessa enimmillään, jos tulisi viisumivapaus (milj. ) milj. rahankäyttö vuodessa vähimmillään, jos tulisi viisumivapaus (milj. ) milj milj milj milj milj milj. milj. 239 milj. 108 milj. PIETARI MOSKOVA LENINGRADIN ALUE Suomessa viimeisen 12 kk aikana käyneet Pietarissa asuvat arvioivat käyttävänsä Suomen-matkan aikana rahaa henkeä kohden noin 330, Moskovassa asuvat noin 640 ja Leningradin alueella asuvat noin 200, jos Suomen ja Venäjän välille tulisi viisumivapaus. TAK Rajatutkimuksen 2012 mukaan pietarilaiset käyttivät vuonna 2012 Suomessa 290, moskovalaiset 420 ja rajan lähialueiden (Viipuri ja Viipurin piiri) asukkaat 320 matkustajaa kohden. Vaikuttaisi siltä, että pietarilaisten osalta rahankäyttö matkustajaa kohden säilyisi suurin piirtein ennallaan, moskovalaisten osalta rahankäyttö matkustajaa kohden kasvaisi ja rajan lähialueiden asukkaiden rahankäyttö matkustajaa kohden pienentyisi. Tämä selittyy sillä, että matkustajaprofiili Pietarista ei merkittävästi muuttuisi, Moskovasta tulisi entistä enemmän hyvätuloisia ja rajan lähialuilta pienituloisia matkustajia. Yhteensä Pietarissa, Moskovassa ja Leningradin alueella asuvat käyttäisivät Suomessa näin ollen vähintään noin 3,4-8,3 miljardia euroa vuoden aikana. TAK Rajatutkimuksen mukaan vuonna 2012 venäläiset käyttivät Suomessa noin 1,2 miljardia euroa, joten vähimmillään rahankäyttö lähes kolminkertaistuisi ja enimmillään jopa seitsenkertaistuisi.

16 vuosittainen rahankäyttö Suomessa (miljoonaa ) 14 VIISUMIVAPAUS JA VUOSITTAINEN RAHANKÄYTTÖ TUOTTEISIIN JA PALVELUIHIN milj milj milj milj. rahankäyttö vuodessa enimmillään, jos tulisi viisumivapaus (milj. ) milj. rahankäyttö vuodessa vähimmillään, jos tulisi viisumivapaus (milj. ) milj milj milj milj milj milj milj milj milj. 500 milj. 579 milj. 417 milj. 475 milj. milj. TUOTEOSTOT MAJOITUS ATERIOINTI MUUT PALVELUT Kuvan tulokset perustuvat oletukselle, että Pietarissa, Moskovassa ja Leningradin alueella asuvien matkustajien tuoteostoihin, majoitukseen, ateriointiin sekä muihin palveluihin käyttämä rahamäärä matkustajaa kohden tuloluokittain on sama kuin vuonna 2012.

17 15 VIISUMIVAPAUS JA SUOMENMATKAILIJOIDEN PROFIILI Tässä osassa tarkastellaan miten viisumivapaus vaikuttaisi Suomessa matkailevien Pietarissa, Moskovassa ja Leningradin alueella asuvien venäläisten profiiliin.

18 16 YHTEENVETO Viisumivapauden vaikutus matkailijaprofiiliin Matkoissa laskettuna matkustus lisääntyisi eniten venäläisillä, joiden perheen tulot ovat ruplaa kuukaudessa. Suomea edes auttavasti osaavien venäläismatkustajien osuus Suomessa putoaisi hieman alle puoleen nykyisestä. Sen sijaan englantia edes auttavasti puhuvien venäläismatkustajien osuus kasvaisi hieman. Viisumivapaus Suomen ja Venäjän välillä tasaisi eri-ikäisten venäläismatkailijoiden Suomeen tekemien matkojen osuuksia. Matkailijoiden sukupuolijakaumaan viisumivapaus ei juuri vaikuttaisi. Suomeen yksin tai perheen kanssa tehtyjen matkojen osuus vähenisi ja muussa seurueessa tehtyjen matkojen sekä ryhmämatkojen osuus lisääntyisi. Autottomien venäläisperheiden osuus Suomessa lisääntyisi noin 10 %. Omalla autolla Suomeen matkustavien kokonaismäärä tulisi kuitenkin lisääntymään merkittävästi. Jos henkilöauton osuus matkakulkuneuvona tulee säilymään nykytasolla, voidaan viisumivapauden myötä arvioida Suomeen tulevan vuositasolla vähintään puoli miljoonaa henkilöautoa lisää. Pietari Yli kaksi kolmannesta Pietarin hyvätuloisista (perheen yhteenlasketut kuukausitulot yli ruplaa) on jo käynyt Suomessa. Näin ollen viisuvapauden jälkeen Pietarista matkustamista Suomeen lisäisivät erityisesti pienempituloiset. Suhteellisesti eniten matkustustaan lisäisivät työntekijät ja absoluuttisesti mitattuna toimihenkilöt. Moskova Moskovassa asuvista harvempi kuin joka kymmenes on koskaan käynyt Suomessa. Jos Suomen ja Venäjän välille tulisi viisumivapaus, venäläisten, joilla perheen tulot ovat yli ruplaa kuukaudessa ja jotka eivät vielä ole käyneet Suomessa, tekemistä matkoista yli 90 % tulisi Moskovasta. Myös ensi kertaa Suomessa vierailevien korkeasti koulutettujen matkoista kaksi kolmannesta ja johtavassa asemassa olevien sekä yrittäjien matkoista kolme neljäsosaa tulisi Moskovasta. Moskovasta saapuisi näin ollen mm. lisää varakkaita ja korkeasti koulutettuja matkailijoita Suomeen. Leningradin alue Rajan lähiseuduilta aktiivisimpien matkailijoiden matkustaminen Suomeen saattaa jopa hieman vähentyä, jos Suomen ja Venäjän välille tulee viisumivapaus. Syynä näiden usein yksin matkustavien ramppaajien matkojen määrän vähenemiseen saattaa olla rajojen ruuhkautuminen. Muiden matkustajaryhmien osalta viisumivapaus johtaisi matkojen määrän kasvuun myös Leningradin alueelta.

19 Osuus Suomen-matkoista 17 PERHEEN TULOT 100 % 90 % 80 % yli ; 8% ; 14% yli ; 12% ; 20% 70 % 60 % ; 33% 50 % ; 39% 40 % 30 % 20 % 10 % tai alle; 45% tai alle; 30% 0 % ennen viisumivapautta viisumivapauden jälkeen Jos Suomen ja Venäjän välille tulisi viisumivapaus, lisääntyisi eri tuloluokissa olevien henkilöiden matkailu Suomeen vähintään seuraavasti: perheen yhteenlasketut kuukausitulot: ruplaa tai alle 0,7 milj. matkaa; ruplaa 1,7 milj. matkaa; ruplaa 1,0 milj. matkaa; yli ruplaa 0,6 milj. matkaa. Matkoissa laskettuna matkustus lisääntyisi siis eniten venäläisillä, joiden perheen tulot ovat ruplaa kuukaudessa. Venäläisten, joilla perheen tulot ovat yli ruplaa kuukaudessa ja jotka eivät vielä ole käyneet Suomessa, tekemistä matkoista yli 90 % tulisi Moskovasta. Rajan lähiseuduilta aktiivisimpien matkailijoiden (ramppaajien) matkustaminen saattaisi jopa hieman vähentyä. Syynä voi olla pelko rajojen ruuhkautumisesta. Suurin osa tämän seudun asukkaista kuuluu pienimpiin tuloluokkiin.

20 Osuus Suomen-matkoista 18 KIELITAITO 100 % 90 % en osaa kieltä; 19% en osaa kieltä; 14% 80 % 70 % 60 % en osaa kieltä; 68% en osaa kieltä; 85% osaan auttavasti; 29% osaan auttavasti; 43% 50 % 40 % 30 % 20 % osaan auttavasti; 14% osaan vähintään hyvin; 52% osaan vähintään hyvin; 43% 10 % osaan vähintään hyvin; 18% osaan auttavasti; 10% 0 % osaan vähintään hyvin; 5% ennen viisumivapautta viisumivapauden jälkeen ennen viisumivapautta viisumivapauden jälkeen SUOMI Jos Suomen ja Venäjän välille tulisi viisumivapaus, putoaisi edes auttavasti Suomea osaavien venäläismatkustajien osuus Suomessa hieman alle puoleen nykyisestä kun luvut lasketaan Suomeen tehdyistä matkoista. Sen sijaan englantia edes auttavasti puhuvien venäläismatkustajien osuus näyttäisi hieman kasvavan. Tämä johtuu siitä, että nykyisin Suomessa vierailevat venäläiset asuvat Pietarissa tai rajan lähialueilla ja he ovat vierailleet Suomessa usein. Näin ollen monelle heistä on kehittynyt jonkin verran kieliosaamista. Moskovassa väestöllä ei ole suomen kielen osaamista, mutta siellä englannin kielen osaamista on hieman enemmän kuin Pietarissa. ENGLANTI

21 Osuus Suomen-matkoista 19 IKÄ 100 % 90 % 80 % yli 54 vuotta; 26% yli 54 vuotta; 32% 70 % 60 % 50 % vuotta; 43% vuotta; 33% 40 % 30 % 20 % 10 % vuotta; 31% vuotta; 36% 0 % ennen viisumivapautta viisumivapauden jälkeen Viisumivapaus Suomen ja Venäjän välillä tasaisi eri-ikäisten venäläismatkailijoiden Suomeen tekemien matkojen osuuksia. Tällä hetkellä keski-ikäiset venäläiset tekevät eniten matkoja Suomeen.

22 Osuus Suomen-matkoista 20 KOULUTUS 100 % 90 % muu; 16% muu; 8% 80 % 70 % yliopisto; 48% 60 % yliopisto; 49% 50 % 40 % 30 % 20 % keskiasteen ammatillinen koulu; 35% keskiasteen ammatillinen koulu; 44% 10 % 0 % ennen viisumivapautta viisumivapauden jälkeen Viisumivapaus Suomen ja Venäjän välillä lisäisi eniten keskiasteen ammatillisen koulun tai sitä korkeammin koulutettujen venäläisten matkustamista Suomessa. Keskiasteen ammatillisen koulun tai yliopiston käyneiden, jotka eivät vielä ole käyneet Suomessa, tekemistä matkoista noin kaksi kolmannesta tehtäisiin Moskovasta.

23 Osuus Suomen-matkoista 21 AMMATTIRYHMÄ 100 % 90 % muu; 22% muu; 19% 80 % 70 % yrittäjä tai johtaja; 18% yrittäjä tai johtaja; 17% 60 % 50 % 40 % 30 % työntekijä tai toimihenkilö; 60% työntekijä tai toimihenkilö; 64% 20 % 10 % 0 % ennen viisumivapautta viisumivapauden jälkeen Viisumivapaus Suomen ja Venäjän välillä lisäisi eniten toimihenkilöiden matkustamista Suomeen Pietarista, Moskovasta ja Leningradin alueelta. Suhteellisesti eniten matkustustaan lisäisivät Moskovasta yrittäjät ja Pietarista työntekijät. Yrittäjien ja johtajien, jotka eivät vielä ole käyneet Suomessa, tekemistä matkoista noin kolme neljännestä tehtäisiin Moskovasta.

24 Osuus Suomen-matkoista 22 MATKASEURUE 100 % ryhmämatka; 3% ryhmämatka; 4% 90 % 80 % muu seurue (ystävät, työporukka, tutut, jne.); 21% muu seurue (ystävät, työporukka, tutut, jne.); 25% 70 % 60 % 50 % 40 % perheen kanssa; 71% perheen kanssa; 68% 30 % 20 % 10 % 0 % yksin; 5% ennen viisumivapautta Jos Suomen ja Venäjän välille tulisi viisumivapaus, vähenisi Suomeen yksin tai perheen kanssa tehtyjen matkojen osuus ja muussa seurueessa tehtyjen matkojen sekä ryhmämatkojen osuus lisääntyisi. TAK Rajatutkimuksen mukaan ensi kertaa Suomeen matkustavat suosivat ryhmämatkoja. Yksin tehtyjen matkojen määrä Leningradin alueelta saattaisi jopa hieman pienentyä kun kaikkien muiden matkojen määrä lisääntyisi. yksin; 3% viisumivapauden jälkeen

25 Osuus Suomen-matkoista 23 KULKUNEUVO 100 % 90 % 80 % 70 % muu; 3% muu; 2% laiva; 4% laiva; 4% lentokone; 2% lentokone; 7% juna; 4% juna; 11% linja-auto / tilataksi; 30% 60 % linja-auto / tilataksi; 30% 50 % 40 % 30 % 20 % henkilö- tai pakettiauto; 57% henkilö- tai pakettiauto; 47% 10 % 0 % ennen viisumivapautta (lähde: TAK Rajatutkimus 2012) viisumivapauden jälkeen Kuvassa oleva arvio perustuu siihen, että Suomen-matkalla käytettyjen kulkuneuvojen jakauma tuloluokittain tulee olemaan samanlainen kuin vuonna Kaikkien eri kulkuneuvojen määrä tulisi lisääntymään, jos Suomen ja Venäjän välille tulisi viisumivapaus. Henkilö- ja pakettiautot tulisivat kuitenkin menettämään osuuttaan muiden kulkuneuvojen määrien kasvaessa voimakkaammin. Moskovasta matkustetaan Suomeen suhteellisesti huomattavasti enemmän junalla ja lentäen kuin Pietarista ja Leningradin alueelta. Vähimmillään henkilö- ja pakettiautojen määrä tulisi lisääntymään lähes puolella miljoonalla nykyisestä noin kulkuneuvosta ja linja-autojen sekä tilataksien määrä tulisi lähes kaksinkertaistumaan nykyisestä noin kulkuneuvosta. Junamatkustajien määrä tulisi yli viisinkertaistumaan nykyisestä noin matkustajasta, lentomatkustajien määrä tulisi kuusinkertaistumaan nykyisestä noin matkustajasta ja laivamatkustajien määrä tulisi kaksinkertaistumaan nykyisestä noin matkustajasta.

26 Osuus Suomen-matkoista 24 AUTO KÄYTETTÄVISSÄ 100 % 90 % 80 % ei ole; 25% ei ole; 28% 70 % 60 % 50 % 40 % 30 % on; 75% on; 72% 20 % 10 % 0 % ennen viisumivapautta viisumivapauden jälkeen Jos Suomen ja Venäjän välille tulisi viisumivapaus, autottomien venäläisperheiden osuus Suomessa lisääntyisi noin 10 % nykytasosta, kun luvut lasketaan Suomeen tehdyistä matkoista. Omalla autolla Suomeen matkustavien kokonaismäärä tulisi kuitenkin lisääntymään merkittävästi. Viimeisen 12 kuukauden aikana Suomessa henkilöautolla käyneiden venäläismatkustajien autojen keskimääräinen vuosimalli on Viisumivapauden jälkeen Suomessa varmasti käyvien venäläismatkustajien käytössä olevien autojen keskimääräinen vuosimalli on Näin ollen Suomessa matkustavien venäläisten käytössä olevien autojen keski-ikä ei luultavasti merkittävästi alenisi, jos Suomen ja Venäjän välille tulisi viisumivapaus.

27 25 MATKUSTAMINEN ULKOMAILLE Tässä osassa tarkastellaan Pietarissa, Moskovassa ja Leningradin alueella asuvien Venäläisten matkustamista Suomeen ja muihin ulkomaihin.

28 26 YHTEENVETO Suomi on suosittu matkailumaa venäläisten keskuudessa Viimeisen 12 kuukauden aikana, Pietarista ja Leningradin alueelta on matkustettu selkeästi eniten Suomeen. Moskovasta eniten on matkustettu Turkkiin ja Egyptiin. Mikäli vuoden alusta EU:n ja Venäjän välille tulisi viisumivapaus, jolloin mihin tahansa EU-maahan voisi matkustaa ilman viisumia pelkästään näyttämällä ulkomaanpassi raja-asemalla, Pietarissa ja Leningradin alueella asuvat matkustaisivat eniten Suomeen matkustajissa laskettuna. Moskovalaiset matkustajat kävisivät Suomea enemmän Italiassa, Ranskassa, Espanjassa ja Saksassa. Italia on Moskovassa, Pietarissa ja Leningradin alueella asuvien suosituin toivematkakohde. Seuraavaksi suosituimmat toivematkakohteet ovat pietarilaisille Ranska, Suomi ja Saksa, Leningradin alueella asuville Espanja, Ranska ja Suomi sekä moskovalaisille Ranska, Yhdysvallat ja Espanja. Moskovassa asuvista noin ja Pietarissa asuvista noin matkustaisi mieluiten Suomeen, jos voisi vapaasti valita minkä tahansa maan. Rajajonot Suomen ja venäjän välillä vaikuttaisivat matkustuskulkuneuvon valintaan Noin joka kymmenes vastanneista sanoi, että ei lähtisi autolla Suomeen, jos saisi etukäteen tietää, että Suomen ja Venäjän välisellä rajalla joutuu jonottamaan kaksi tuntia. Kahden tunnin rajajonot vähentäisivät moskovalaisten matkailua autolla Suomeen enemmän kuin Pietarissa tai Leningradin alueella asuvien. Noin joka kolmas sanoi, että ei lähtisi autolla, jos rajajonot olisivat neljä tuntia. Moskovalaiset vaihtaisivat hieman herkemmin junaan kuin muut, mikäli rajalla joutuisi jonottamaan. Jos rajajonot olisivat kuutisen tuntia, jo lähemmäs puolet moskovalaisista ja pietarilaisista harkitsisivat lähtevänsä auton sijaan junalla. Lisäksi moskovalaisista lähemmäs puolet harkitsisi lähtevänsä auton sijaan lentäen Suomeen, jos rajajonot olisivat kuutisen tuntia. Pietarilaisista enimmilläänkin vain noin kolmannes harkitsisi lentävänsä Suomeen. Tulojen kaksinkertaistuminen lisäisi matkailua Suomeen viisumivapauttakin enemmän Tulojen kaksinkertaistuminen lisäisi venäläismatkailijoiden ja heidän tekemiensä matkojen määriä Suomeen vielä enemmän kuin viisumivapaus Suomen ja Venäjän välillä. Yhteensä matkustajia Suomeen saapuisi noin seitsemän prosenttia enemmän ja matkoja Suomeen tehtäisiin enimmillään lähes 1,5 kertaa enemmän kuin jos maiden välille tulisi viisumivapaus. Tuloluokittain tarkasteltuna matkustajamäärät Suomeen lisääntyisivät suhteellisesti sitä enemmän, mitä pienempien tuloluokka on kyseessä.

29 % tutkimusotoksessa mukana olevasta alueen väkiluvusta 27 MATKUSTUS ULKOMAILLE VIIMEISEN 12 KUUKAUDEN AIKANA 20% 18% 16% 14% 12% 10% 8% 6% 4% 2% 0% Suomi Viro muut Venäjän naapurimaat muut Pohjoismaat muut Euroopan maat Turkki Egypti Thaimaa muut maat PIETARI MOSKOVA LENINGRADIN ALUE YHTEENSÄ Viimeisen 12 kuukauden aikana, Pietarista ja Leningradin alueelta on matkustettu selkeästi eniten Suomeen. Moskovasta eniten on matkustettu Turkkiin ja Egyptiin. Suomeen ja Thaimaahan moskovalaiset ovat matkustaneet suurin piirtein yhtä paljon.

30 % tutkimusotoksessa mukana olevasta alueen väkiluvusta 28 MATKUSTUS ERÄISIIN EU-MAIHIN, JOS TULISI VIISUMIVAPAUS 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Italia Ranska Suomi Espanja Saksa Tšekki Itävalta Ruotsi Puola Viro Latvia Liettua PIETARI MOSKOVA LENINGRADIN ALUE Kuvassa näkyy kuinka suuri osuus tutkimusotoksessa mukana olevasta alueen väkiluvusta arvioi matkustavansa ensi vuoden aikana varmasti yllä mainittuihin EU-maihin, mikäli vuoden alusta EU:n ja Venäjän välille tulisi viisumivapaus, jolloin mihin tahansa EU-maahan voisi matkustaa ilman viisumia pelkästään näyttämällä ulkomaanpassi raja-asemalla. Yllä mainituista EU-maista Pietarissa ja Leningradin alueella asuvat matkustaisivat eniten Suomeen matkustajissa laskettuna. Moskovalaisista useampi asukas arvioi käyvänsä Italiassa, Ranskassa, Espanjassa ja Saksassa kuin Suomessa. Viisumivapaus lisännee runsaasti moskovalaisten matkustusta Suomen lisäksi myös moneen muuhun EU-maahan. Tässä kuvassa olevissa prosenttiluvuissa ei ole huomioitu sitä, että kaikki haastatellut, jotka vastasivat matkustavansa, eivät todellisuudessa tee niin.

31 % tutkimusotoksessa mukana olevasta alueen väkiluvusta 29 TOP 20 MAAT, JOIHIN HALUTTAISIIN MATKUSTAA 12% Mihin maahan haluaisitte mieluiten matkustaa, jos voisitte valita vapaasti? 11% 10% 9% 8% 7% 6% 5% 4% 3% 2% 1% 0% PIETARI MOSKOVA LENINGRADIN ALUE Italia on Moskovassa, Pietarissa ja Leningradin alueella asuvien suosituin toivematkakohde. Seuraavaksi suosituimmat toivematkakohteet ovat pietarilaisille Ranska, Suomi ja Saksa, Leningradin alueella asuville Espanja, Ranska ja Suomi sekä moskovalaisille Ranska, Yhdysvallat ja Espanja. Suomi on moskovalaisten toivematkakohdelistalla sijalla 18. Moskovassa asuvista noin ja Pietarissa asuvista noin matkustaisi mieluiten Suomeen, jos voisi vapaasti valita minkä tahansa maan.

32 % viisumivapauden jälkeen Suomeen matkustavista 30 SUOMEEN MIELUITEN MATKUSTAVIEN OSUUS 20% 18% 16% 14% 12% 10% 8% 6% 4% 2% 0% ei kyllä ei kyllä KAIKKI KÄYNYT JOSKUS SUOMESSA KÄYNYT SUOMESSA VIIMEISEN 12 KK AIKANA PIETARI MOSKOVA LENINGRADIN ALUE Yllä kuvataan kuinka monta prosenttia matkustajista, jotka viisumivapauden jälkeen matkustaisivat Suomeen, valitsisivat mieluiten Suomeen, jos saisivat valita minkä tahansa maan. Osa pietarilaisista ja Leningradin alueen asukkaista on jo mielestään riittävästi reissannut Suomessa eikä Suomella ole enää uutta annettavaa. Suomi on kuitenkin näillä alueilla hyvin tunnettu ja arvostettu matkakohde. Moskovassa Suomea ei vielä tunneta yhtä hyvin, mutta moskovalaiset, jotka ovat suomessa käyneet, pitävät sitä hyvänä lomakohteena.

33 31 RAJAJONOJEN VAIKUTUS SUOMEN MATKAILUUN kukaan ei lähtisi kaikki lähtisivät LENINGRADIN ALUE PIETARI MOSKOVA rajajono 2 tuntia rajajono 4 tuntia rajajono 6 tuntia rajajono 8 tuntia Noin joka kymmenes vastanneista sanoi, että ei lähtisi autolla Suomeen, jos saisi etukäteen tietää, että Suomen ja Venäjän välisellä rajalla joutuu jonottamaan kaksi tuntia. Kahden tunnin rajajonot vähentäisivät moskovalaisten matkailua autolla Suomeen enemmän kuin Pietarissa tai Leningradin alueella asuvien. Noin joka kolmas sanoi, että ei lähtisi autolla, jos rajajonot olisivat neljä tuntia. Vastausvaihtoehdot olivat en lähtisi Suomeen, riippuu tilanteesta ja ei vaikuttaisi halukkuuteeni lähteä. Yllä olevassa kuvassa vastausvaihtoehdot on yhdistetty siten, että puolet riippuu tilanteesta vastanneista lähtisi ja puolet ei lähtisi.

34 % tutkimusotoksessa mukana olevasta alueen väkiluvusta 32 RAJAJONOT: HARKITSISI SUOMEEN LÄHTÖÄ AUTON SIJASTA JUNALLA 100% 90% 80% 70% 63% 60% 50% 53% 53% 42% 48% 40% 32% 30% 20% 15% 19% 23% 10% 0% 3% 6% 1% LENINGRADIN ALUE PIETARI MOSKOVA rajajono 2 tuntia rajajono 4 tuntia rajajono 6 tuntia rajajono 8 tuntia Moskovalaiset vaihtaisivat hieman herkemmin junaan kuin muut, mikäli rajalla joutuisi jonottamaan. Jos rajajonot olisivat kuutisen tuntia, jo lähes puolet moskovalaisista ja pietarilaisista harkitsisi lähtevänsä auton sijaan junalla. Pietarissa ja Leningradin alueella asuvista junaan vaihtajista noin kolme neljännestä arvioi käyttävänsä Allegroa ja loput Tolstoita. Allegrolla matkustaminen Pietarista Helsinkiin on edullisempaa kuin Tolstoilla. Lisäksi Allegrolla on aikaisemmin perillä. Tämä saattaa kertoa siitä, että joulukuussa 2011 aloittanut Allegro ja sen hinnat eivät vielä ole tunnettuja kaikkien pietarilaisten keskuudessa. Lisäksi Pietarin itäosista on lyhyempi matka ja helpompi yhteys Laatokan juna-asemalle, jossa Tolstoi pysähtyy kuin Allegron käyttämälle Suomen juna-asemalle. Moskovassa asuvista noin puolet arvioi vaihtavansa Pietarissa Allegrojunaan. Tämä mahdollistaa matkustamisen Moskovasta Suomeen päivällä.

35 % tutkimusotoksessa mukana olevasta alueen väkiluvusta 33 RAJAJONOT: HARKITSISI SUOMEEN LÄHTÖÄ AUTON SIJASTA LENTÄEN 100% 90% 80% 70% 60% 57% 50% 45% 40% 30% 26% 32% 24% 20% 10% 0% 3% 14% 14% 10% 5% 6% 0% LENINGRADIN ALUE PIETARI MOSKOVA rajajono 2 tuntia rajajono 4 tuntia rajajono 6 tuntia rajajono 8 tuntia Moskovalaisista lähes puolet harkitsisi lähtevänsä auton sijaan lentäen Suomeen, jos rajajonot olisivat kuutisen tuntia. Pietarilaisista enimmilläänkin vain noin kolmannes harkitsisi lentävänsä. Näin ollen vaihtohalukkuus junaan tai lentokoneeseen on suurin piirtein sama moskovalaisilla, kun taas Pietarissa ja Leningradin alueella asuvat vaihtaisivat helpommin junaan. Syynä saattaa olla lentojen kalliimpi hinta.

36 suhde: perheen tulojen kaksinkertaistuminen / viisumivapaus 34 PERHEEN TULOJEN VAIKUTUS SUOMEN MATKAILUUN 1,6 1,5 1,50 1,49 1,4 1,33 1,3 1,2 1,1 1,06 1,07 1,06 1,0 Pietari Moskova Leningradin alue Pietari Moskova Leningradin alue MATKUSTAJAT MATKAT Yllä on kuvattu miten vastaajan perheen tulojen kaksinkertaistuminen vaikuttaisi Suomen matkailuun suhteessa viisumivapauden aiheuttamaan Suomen matkailun lisääntymiseen. Tulojen kaksinkertaistuminen lisäisi venäläismatkailijoiden ja heidän tekemiensä matkojen määriä Suomeen vielä enemmän kuin viisumivapaus Suomen ja Venäjän välillä. Yhteensä matkustajia Suomeen saapuisi noin 7 % enemmän ja matkoja Suomeen tehtäisiin enimmillään noin 48 % enemmän kuin jos maiden välille tulisi viisumivapaus. Tuloluokittain tarkasteltuna matkustajamäärät lisääntyisivät suhteellisesti sitä enemmän, mitä pienempien tuloluokka on kyseessä.

Viisumivapauden vaikutukset 1. väliraportti Kyselytukimus Pietarissa 2012

Viisumivapauden vaikutukset 1. väliraportti Kyselytukimus Pietarissa 2012 Viisumivapauden vaikutukset 1. väliraportti Kyselytukimus Pietarissa 2012 Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy :: GSM +358 45 137 5099 :: info@tak.fi :: www.tak.fi SISÄLLYSLUETTELO Tiivistelmä... 1 Johdanto...

Lisätiedot

Taloudelliset vaikutukset Viisumivapaan venäläismatkailun taloudelliset vaikutukset

Taloudelliset vaikutukset Viisumivapaan venäläismatkailun taloudelliset vaikutukset Viisumivapaan venäläismatkailun taloudelliset vaikutukset Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy :: GSM +358 45 137 5099 :: info@tak.fi :: www.tak.fi SISÄLLYSLUETTELO... 1 Yhteenveto... 1 Venäläisten matkailun

Lisätiedot

Visit Finland matkailijatutkimus Väliraportti, syyskuu 2014

Visit Finland matkailijatutkimus Väliraportti, syyskuu 2014 Visit Finland matkailijatutkimus Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy :: GSM +358 45 137 5099 :: info@tak.fi :: www.tak.fi SISÄLLYSLUETTELO Tiivistelmä... 1 Johdanto... 2 Ulkomaalaiset Suomessa tammi-elokuussa...

Lisätiedot

Venäläisten ulkomaanmatkailu 2013, maaliskuu 2014

Venäläisten ulkomaanmatkailu 2013, maaliskuu 2014 Venäläisten ulkomaanmatkailu 2013, maaliskuu 2014 Sisällysluettelo Venäläisten ulkomaanmatkailu kasvoi 13 % Kuva 1: Matkojen määrien muutokset kymmeneen suosituimpaan kohdemaahan 2012 2013 Taulukko 2:

Lisätiedot

TAK Rajatutkimus 2015

TAK Rajatutkimus 2015 Vuosiraportin liite: Ulkomaalaiset matkailijat Porvoon-Loviisan seudulla Valtakatu 51 :: FIN-53100 LAPPEENRANTA :: GSM +358 45 137 5099 :: info@tak.fi :: www.tak.fi SISÄLLYSLUETTELO Yöpymiset ja matkat...

Lisätiedot

Ruplan heikkeneminen kesän alussa jarrutti positiivista kehitystä

Ruplan heikkeneminen kesän alussa jarrutti positiivista kehitystä Venäläisten matkailu Suomeen kesä-heinäkuu 6.8. Ruplan heikkeneminen kesän alussa jarrutti positiivista kehitystä Kaakkois-Suomen raja-asemien kautta Suomeen saapui kesäkuussa noin 233 000 ja heinäkuussa

Lisätiedot

Visit Finland matkailijatutkimus 2015

Visit Finland matkailijatutkimus 2015 Visit Finland matkailijatutkimus 2015 Visit Finland tutkimuksia 3 Finpro, Visit Finland Helsinki 2016 Ulkomailla asuvat matkailijat Suomessa 2015 Sisällysluettelo Yhteenveto... 6 Johdanto... 8 Matkat Suomeen...

Lisätiedot

Venäläismatkailun kehitys Taustatietoa venäläisten ulkomaanmatkailun kehityksestä

Venäläismatkailun kehitys Taustatietoa venäläisten ulkomaanmatkailun kehityksestä Venäläismatkailun kehitys Taustatietoa venäläisten ulkomaanmatkailun kehityksestä Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy :: GSM +358 45 137 599 :: info@tak.fi :: www.tak.fi SISÄLLYSLUETTELO Venäläismatkailun

Lisätiedot

VENÄLÄISTEN MATKAILU MATKAILUN TRENDIT 2014

VENÄLÄISTEN MATKAILU MATKAILUN TRENDIT 2014 VENÄLÄISTEN MATKAILU MATKAILUN TRENDIT 2014 MATKAILUN VOIMAKAS KASVU JATKUU Talouskasvun hiipumisesta huolimatta venäläisten ulkomaanmatkailu on voimakkaassa kasvussa. Vuonna 2013 venäläisten matkailu

Lisätiedot

Venäläiset kuluttajat Suomessa

Venäläiset kuluttajat Suomessa Venäläiset kuluttajat Suomessa - Pietarin alueen kuluttajakysely Kesä-syyskuu 2011 Kuluttajille kohdennettu kysely on toteutettu yhdessä Innolink Research Oy:n kanssa Venäläisten matkailu Suomessa Yleistä

Lisätiedot

TAK Rajatutkimus 2010

TAK Rajatutkimus 2010 TAK Rajatutkimus ja Mediatutkimus TAK Rajatutkimus Kouvola Innovation Oy, Cursor Oy, Lappeenrannan kaupunki, Imatran Seudun Kehitysyhtiö Oy Kymenlaakson liitto, Etelä-Karjalan liitto Tutkimus- ja Analysointikeskus

Lisätiedot

TAK Rajatutkimus 2010

TAK Rajatutkimus 2010 TAK Rajatutkimus TAK Rajatutkimus Kouvola Innovation Oy, Cursor Oy, Lappeenrannan kaupunki, Imatran Seudun Kehitysyhtiö Oy Kymenlaakson liitto, Etelä-Karjalan liitto Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK

Lisätiedot

Kauttakulkumatkustajat Suomessa vuonna 2015

Kauttakulkumatkustajat Suomessa vuonna 2015 Kauttakulkumatkustajat Suomessa vuonna 2015 Raportti Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy :: GSM +358 45 137 5099 :: info@tak.fi :: www.tak.fi SISÄLLYSLUETTELO Tiivistelmä... 1 Pohdintaa... 2 Johdanto...

Lisätiedot

Terveysturismin markkinat. Tutkimus suomalaisten terveyspalveluiden kysynnästä Pietarissa ja venäläisten matkailijoiden keskuudessa

Terveysturismin markkinat. Tutkimus suomalaisten terveyspalveluiden kysynnästä Pietarissa ja venäläisten matkailijoiden keskuudessa Terveysturismin markkinat Tutkimus suomalaisten terveyspalveluiden kysynnästä Pietarissa ja venäläisten matkailijoiden keskuudessa Venäläisten matkailu Suomeen VENÄLÄISTEN MATKUSTUS SUOMEEN JATKOI KASVUAAN

Lisätiedot

TAK Rajatutkimus 2015

TAK Rajatutkimus 2015 Valtakatu 51 :: FIN-53100 LAPPEENRANTA :: GSM +358 45 137 5099 :: info@tak.fi :: www.tak.fi SISÄLLYSLUETTELO Johdanto ja tiivistelmä... 3 Matkojen määrä, viipymä ja kohteet... 6 Matkan tarkoitus ja matkustustiheys...

Lisätiedot

TAK Rajatutkimus tuloksia Kouvolan seutu

TAK Rajatutkimus tuloksia Kouvolan seutu TAK Rajatutkimus 2014 tuloksia Kouvolan seutu 2 Suomessa / Ruotsissa vierailleet ulkomaalaiset matkailijat vuonna 2012 Venäjä Viro Ruotsi/Suomi Saksa Iso-Britannia Norja USA Japani Ranska Kiina Tanska

Lisätiedot

Venäjä- merkitys ja mahdollisuudet Suomen matkailulle 13. joulukuuta 2012

Venäjä- merkitys ja mahdollisuudet Suomen matkailulle 13. joulukuuta 2012 Venäjä- merkitys ja mahdollisuudet Suomen matkailulle 13. joulukuuta 2012 Kristiina Hietasaari / MEK Kansainväliset saapumiset 2000-2011 Indeksi 2000 = 100 160 150 140 130 120 110 100 90 Kansainväliset

Lisätiedot

Selvitys Joensuun lentosaavutettavuudesta

Selvitys Joensuun lentosaavutettavuudesta Selvitys Joensuun lentosaavutettavuudesta 2 JOHDANTO JA YHTEENVETO Korkeatasoinen ja toimiva lentoliikenne on merkittävä osa alueiden kilpailukykyä. Tämän vuoksi Pohjois- Karjalan maakuntaliitto osallistuu

Lisätiedot

Alueiden taustatiedot Suomen lähialueiden taloudellista ja sosiodemografista vertailutietoa

Alueiden taustatiedot Suomen lähialueiden taloudellista ja sosiodemografista vertailutietoa Alueiden taustatiedot Suomen lähialueiden taloudellista ja sosiodemografista vertailutietoa Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy :: GSM +358 45 137 599 :: info@tak.fi :: www.tak.fi SISÄLLYSLUETTELO Alueiden

Lisätiedot

Matkailutilasto Tammikuu 2016

Matkailutilasto Tammikuu 2016 Matkailutilasto Tammikuu 2016 SISÄLLYSLUETTELO Yhteenveto... 1 Tiivistelmä... 2 Matkailun avainluvut Oulussa... 3 Yöpymiset kansallisuuksittain... 5 Yöpymiset vertailuseuduilla... 6 Tietoa tilastoista...

Lisätiedot

Visit Finland Matkailijatutkimus

Visit Finland Matkailijatutkimus Visit Finland Matkailijatutkimus Visit Finland Visitor Survey VISIT FINLAND MATKAILIJATUTKIMUS 2014 2 3 Tuo$aa perustunnusluvut (mm. kävijämäärät) Täydentää 9lasto9etoa VAKIOKYSYMYKSET Asuinpaikka Liikennemuoto

Lisätiedot

Venäläiset kuluttajat Suomessa

Venäläiset kuluttajat Suomessa Venäläiset kuluttajat Suomessa - Poimintoja tuloksista - Verottomat ostokset, maahantulot ja yöpymiset - Rajahaastattelututkimus syyskuu 2015 elokuu 2016 Rajahaastattelut on tehnyt Tutkimus- ja Analysointikeskus

Lisätiedot

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT TAMMIKUU 2016

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT TAMMIKUU 2016 HELSINGIN MATKAILUTILASTOT TAMMIKUU 2016 Yöpymiset lisääntyivät 8,1 prosenttia Tammikuussa 2016 Helsingissä yövyttiin 244 000 yötä, joista suomalaiset yöpyivät 116 000 yötä ja ulkomaalaiset 128 000 yötä

Lisätiedot

Suomalaisten alkoholiostot Virosta Yhteenvetoraportti, syksy 2017

Suomalaisten alkoholiostot Virosta Yhteenvetoraportti, syksy 2017 Suomalaisten alkoholiostot Virosta Yhteenvetoraportti, syksy 2017 Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy :: GSM +358 45 137 5099 :: info@tak.fi :: www.tak.fi SISÄLLYSLUETTELO Tiivistelmä... 2 Johdanto...

Lisätiedot

TAK RAJATUTKIMUS 2016 Helsingin Satama Oy

TAK RAJATUTKIMUS 2016 Helsingin Satama Oy TAK RAJATUTKIMUS 2016 Helsingin Satama Oy 4 347 1 216 yhteensä 6,1 miljoonaa matkustajaa lähti Suomesta Helsingin sataman kautta vuonna 2016. Näistä 3,8 miljoonaa oli suomalaisia ja 2,3 miljoonaa ulkomaalaisia.

Lisätiedot

Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa ja Porvoon-Loviisanseudulla vuosina 2014 ja 2015

Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa ja Porvoon-Loviisanseudulla vuosina 2014 ja 2015 Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa ja Porvoon-Loviisanseudulla vuosina 2014 ja 2015 Jaakko Roponen Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy jaakko@tak.fi 1 750 MATKAT SUOMEEN KESÄKAUDELLA 2015 (TOUKO-LOKAKUU)

Lisätiedot

Majoitusliikekysely 2009

Majoitusliikekysely 2009 Lappeenranta ja Imatra Valtakatu 49 :: FIN 53100 LAPPEENRANTA :: GSM +358 45 137 5099 :: info@takoy.fi :: www.takoy.fi Sisällysluettelo Tiivistelmä... 1 Johdanto... 2 Hotellivierailijoiden matkustaminen...

Lisätiedot

SUOMEKSI TILASTOTIETOJA

SUOMEKSI TILASTOTIETOJA SUOMEKSI TILASTOTIETOJA Virolle 14,1 miljardin kruunun matkailutulot! Matkailu on merkittävä tulonlähde Virolle. Vuonna 2004 Viroon tuli matkailukruunuja 14,1 miljardin kruunun edestä, 15 prosenttia enemmän

Lisätiedot

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla v. 2015

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla v. 2015 Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla 2015 Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla v. 2015 Tutkimus ja Analysointikeskus TAK Oy 2 Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa 2015

Lisätiedot

TAK Rajatutkimus 2015

TAK Rajatutkimus 2015 Vuosiraportin liite: Ulkomaalaiset matkailijat pääkaupunkiseudulla Valtakatu 51 :: FIN-53100 LAPPEENRANTA :: GSM +358 45 137 5099 :: info@tak.fi :: www.tak.fi SISÄLLYSLUETTELO Johdanto... 2 TAK Rajatutkimus

Lisätiedot

ZA6284. Flash Eurobarometer 413 (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Finland (Finnish)

ZA6284. Flash Eurobarometer 413 (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Finland (Finnish) ZA8 Flash Eurobarometer (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Finland (Finnish) FL - Companies engaged in online activities FIF A Myykö yrityksenne verkon kautta ja/tai käyttääkö

Lisätiedot

SINKUT LOMALLA: Joka neljäs sinkku lähtisi sokkotreffilomalle tuntemattoman kanssa

SINKUT LOMALLA: Joka neljäs sinkku lähtisi sokkotreffilomalle tuntemattoman kanssa Veikkaus toteutti matka-aiheisen kyselytutkimuksen ajalla 7.4. 15.4.2016 Kyselyyn vastasi 1 033 henkilöä Veikkauksen 1,8 miljoonasta kanta-asiakkaasta Yli tuhat asiakasta on kattava otos Veikkauksen kanta-asiakkaista.

Lisätiedot

Venäjä nousee vai nouseeko katsaus Venäjän talousnäkymiin ja matkailuun

Venäjä nousee vai nouseeko katsaus Venäjän talousnäkymiin ja matkailuun Venäjä nousee vai nouseeko katsaus Venäjän talousnäkymiin ja matkailuun Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy % 2 VENÄJÄN OSUUS SUOMEN ULKOMAANKAUPASTA 30,0 25,0 20,0 Tuonti v. 2016: 6,1 Mrd 15,0 11,2%

Lisätiedot

Matkailuvuosi 2016 Matkailun suuralueet sekä maakunnat. 08/06/2017 First name Last name 2

Matkailuvuosi 2016 Matkailun suuralueet sekä maakunnat. 08/06/2017 First name Last name 2 Matkailuvuosi 2016 Matkailun suuralueet sekä maakunnat 08/06/2017 First name 7.6.2017 Last name 2 Ulkomaisten yöpymisten määrä ja osuus kaikista alueen yöpymisistä sekä muutos edellisvuoteen matkailun

Lisätiedot

Viisumivapauden vaikutukset Mahdollisen EU:n ja Venäjän välisen viisumivapauden vaikutukset venäläisten Suomen-matkailuun

Viisumivapauden vaikutukset Mahdollisen EU:n ja Venäjän välisen viisumivapauden vaikutukset venäläisten Suomen-matkailuun Viisumivapauden vaikutukset Mahdollisen EU:n ja Venäjän välisen viisumivapauden vaikutukset venäläisten Suomen-matkailuun Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK OY :: www.tak.fi SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO...

Lisätiedot

Liikenneyhteydet Taustatietoa Venäjän ja Suomen välisistä liikenneyhteyksistä ja arvioita liikenteen kehittymisestä viisumivapauden myötä

Liikenneyhteydet Taustatietoa Venäjän ja Suomen välisistä liikenneyhteyksistä ja arvioita liikenteen kehittymisestä viisumivapauden myötä Liikenneyhteydet Taustatietoa Venäjän ja Suomen välisistä liikenneyhteyksistä ja arvioita liikenteen kehittymisestä viisumivapauden myötä Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy :: GSM +358 45 137 5099 ::

Lisätiedot

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HELMIKUU 2016

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HELMIKUU 2016 HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HELMIKUU 2016 Yöpymiset lisääntyivät 5 prosenttia Helmikuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 218 000 yöpymistä, joista suomalaisille 113 000 ja ulkomaalaisille 104 000 yötä (venäläiset

Lisätiedot

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT MAALISKUU 2016

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT MAALISKUU 2016 HELSINGIN MATKAILUTILASTOT MAALISKUU 2016 Yöpymiset lisääntyivät 4 prosenttia Maaliskuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 240 000 yöpymistä, joista suomalaisille 118 000 ja ulkomaalaisille 122 000 yötä (venäläiset

Lisätiedot

Venäläiset matkailijoina Suomessa ja muuta venäläisten merkityksestä huhtikuu 2014

Venäläiset matkailijoina Suomessa ja muuta venäläisten merkityksestä huhtikuu 2014 Venäläiset matkailijoina Suomessa ja muuta venäläisten merkityksestä huhtikuu 2014 2 Venäläisten suosituimmat matkakohteet v. 2012 matkojen määrä Ukraina Suomi Kazakstan Abhasia Turkki Kiina Egypti Viro

Lisätiedot

TAK Rajatutkimus 2012

TAK Rajatutkimus 2012 - Porvoo RAPORTIN JAKAMINEN ULKOPUOLISILLE ILMAN TEKIJÄN LUPAA ON KIELLETTY! Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy :: GSM +358 45 137 5099 :: info@tak.fi :: www.tak.fi SISÄLLYSLUETTELO Tiivistelmä... 1

Lisätiedot

Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy :: www.tak.fi. TAK Oy

Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy :: www.tak.fi. TAK Oy Kaupan tutkimuspäivä tki ä 26.1. Venäläiset ostajina Suomessa Pasi Nurkka pasi.nurkka@tak.fi 040-5055 903 1 Kaupan tutkimuspäivä tki ä 26.1. Venäläisten matkat joihinkin maihin 4500 4000 3500 3000 1000

Lisätiedot

Taxfree myynti kasvoi, kasvua odotettavissa myös vuodenvaihteen venäläismatkailuun

Taxfree myynti kasvoi, kasvua odotettavissa myös vuodenvaihteen venäläismatkailuun 1 Rekisteröidyt yöpymiset vähenivät 19,9 prosenttia n seudulla Lokakuussa 2016 n seudulla yövyttiin 10 000 yötä, joista suomalaiset yöpyivät 7 800 yötä ja ulkomaalaiset 2 200 yötä (venäläiset 922 yötä).

Lisätiedot

Viisumivapauden vaikutukset Mahdollisen EU:n ja Venäjän välisen viisumivapauden vaikutukset venäläisten Suomen-matkailuun

Viisumivapauden vaikutukset Mahdollisen EU:n ja Venäjän välisen viisumivapauden vaikutukset venäläisten Suomen-matkailuun Viisumivapauden vaikutukset Mahdollisen EU:n ja Venäjän välisen viisumivapauden vaikutukset venäläisten Suomen-matkailuun Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK OY :: www.tak.fi SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO...

Lisätiedot

Matkailun kehitys maakunnissa

Matkailun kehitys maakunnissa Matkailun kehitys maakunnissa 2014 1.12.2015 PÄÄKAUPUNKISEUTU JÄRVI- SUOMI RANNIKKO JA SAARISTO LAPPI JA KUUSAMO Uusimaa 1 (vain pk- seutu) Lappi Etelä- Karjala Ahvenanmaa Varsinais- Suomi Pirkanmaa Etelä-

Lisätiedot

Rekisteröidyt yöpymiset kasvoivat viisi prosenttia. Kasvua sekä työmatkalaisissa että vapaa-ajan matkustajissa. Majoitusmyynti 23 miljoonaa euroa

Rekisteröidyt yöpymiset kasvoivat viisi prosenttia. Kasvua sekä työmatkalaisissa että vapaa-ajan matkustajissa. Majoitusmyynti 23 miljoonaa euroa HELSINGIN MATKAILUTILASTOT MARRASKUU 2016 Rekisteröidyt yöpymiset kasvoivat viisi prosenttia Marraskuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 273 000 yöpymistä, joista suomalaisille 152 000 ja ulkomaalaisille

Lisätiedot

Venäläisten matkailu Yhteenveto matkailututkimuksista

Venäläisten matkailu Yhteenveto matkailututkimuksista Venäläisten matkailu Yhteenveto matkailututkimuksista Vetovoimaa matkailuun hanke maaliskuu 2013 Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy :: GSM +358 45 137 5099 :: info@tak.fi :: www.tak.fi SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Matkailutilasto Huhtikuu 2016

Matkailutilasto Huhtikuu 2016 Matkailutilasto Huhtikuu 2016 SISÄLLYSLUETTELO Yhteenveto... 1 Tiivistelmä... 2 Matkailun avainluvut Oulussa... 3 Yöpymiset kansallisuuksittain... 5 Yöpymiset vertailuseuduilla... 6 Tietoa tilastoista...

Lisätiedot

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HUHTIKUU 2016

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HUHTIKUU 2016 HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HUHTIKUU 2016 Yöpymiset lisääntyivät 14 prosenttia Huhtikuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 247 000 yöpymistä, joista suomalaisille 128 000 ja ulkomaalaisille 119 000 yötä (venäläiset

Lisätiedot

Venäläisten rekisteröidyt yöpymiset lisääntyivät 11 prosenttia elokuussa, alkuvuoden kasvu 17 prosenttia

Venäläisten rekisteröidyt yöpymiset lisääntyivät 11 prosenttia elokuussa, alkuvuoden kasvu 17 prosenttia Venäläisten rekisteröidyt yöpymiset lisääntyivät 11 prosenttia elokuussa, alkuvuoden kasvu 17 prosenttia Elokuussa 2017 Suomessa kirjattiin venäläisille 89 700 yöpymistä, eli yöpymiset lisääntyivät 11

Lisätiedot

Lapin matkailu. lokakuu 2016

Lapin matkailu. lokakuu 2016 Lapin matkailu lokakuu 2016 Rekisteröidyt yöpymiset kasvoivat 7,0 prosenttia Lokakuussa 2016 Lapissa yövyttiin 87 tuhatta yötä, joista suomalaiset yöpyivät 65 tuhatta yötä ja ulkomaalaiset 23 tuhatta yötä.

Lisätiedot

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja Kymenlaaksossa

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja Kymenlaaksossa Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja Kymenlaaksossa Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy tuhatta matkaa 2 Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa 2015 ULKOMAALAISET MATKAILIJAT SUOMESSA ASUINMAITTAIN 3 000 2

Lisätiedot

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT TOUKOKUU 2016

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT TOUKOKUU 2016 HELSINGIN MATKAILUTILASTOT TOUKOKUU 2016 Yöpymiset lisääntyivät 5 prosenttia Toukokuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 299 000 yöpymistä, joista suomalaisille 135 000 ja ulkomaalaisille 164 000 yötä (venäläiset

Lisätiedot

Ferratum-ryhmän Euroopan ja Kansainyhteisön maiden Joulubarometri 2015

Ferratum-ryhmän Euroopan ja Kansainyhteisön maiden Joulubarometri 2015 Ferratum-ryhmän Euroopan ja Kansainyhteisön maiden Joulubarometri 2015 Sivu 2 Joulun rahankulutus suhteessa kotitalouden käytössä oleviin tuloihin Euroopan ja kansainyhteisön maiden kulutus jouluna 2015:

Lisätiedot

Visit Finland matkailijatutkimus

Visit Finland matkailijatutkimus 2 Visit Finland matkailijatutkimus Kesä 2016 (touko-lokakuu) Visit Finland tutkimuksia 7 Finpro, Visit Finland Helsinki 2016 3 Sisällysluettelo Johdanto... 5 Matkat Suomeen ulkomailta... 6 Matkan kesto

Lisätiedot

Matkailun kehitys maakunnissa

Matkailun kehitys maakunnissa Matkailun kehitys maakunnissa 2015 15.3.2015 Helsingin seudulla liki puolet matkailijoista ulkomaisia Ulkomaisten yöpymisten määrä ja osuus kaikista alueen yöpymisistä sekä muutos edellisvuoteen matkailun

Lisätiedot

Suomalaisten alkoholiostot Virosta

Suomalaisten alkoholiostot Virosta Suomalaisten alkoholiostot Virosta Haastattelututkimuksen tuloksia 1 2 Viron ja Suomen välinen laivaliikenne 4 laivayhtiötä TallinkSilja, VikingLine, Eckerö ja LindaLine Vuodessa noin 8,8 miljoonaa matkustajaa

Lisätiedot

Venäläiset kuluttajat Suomessa

Venäläiset kuluttajat Suomessa Venäläiset kuluttajat Suomessa Rajahaastattelututkimus Tammi-elokuu 2012 Rajahaastattelut on tehnyt Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy 30000 Venäläisten tax-free-ostokset kuukausittain Suomessa 2011

Lisätiedot

Matkailun kehitys

Matkailun kehitys Matkailun kehitys 2015 3.3.2015 Lähde: Tilastokeskus. Luvut perustuvat ennakkotietoihin. Venäjä romahti Kiinasta kasvua yli 40 prosenttia Suomessa kirjattiin 5 504 000 ulkomaista yöpymistä vuonna 2015.

Lisätiedot

Pietarin väestö ja tulokatsaus 2009

Pietarin väestö ja tulokatsaus 2009 Rusgaten julkaisuja 1 Heinäkuu 2009 Pietarin väestö ja tulokatsaus Tässä katsauksessa tarkastellaan eri lähteistä koottuja tietoja Pietarin kaupungin väestöstä sekä väestön tulotasosta. Väestö Pietarissa

Lisätiedot

Visit Finland Matkailijatutkimus

Visit Finland Matkailijatutkimus 2 Visit Finland Matkailijatutkimus Talvikausi 2016 17 (marras-huhtikuu) Visit Finland tutkimuksia 10 Finpro, Visit Finland Helsinki 2017 3 Sisällysluettelo Tiivistelmä... 4 Johdanto... 5 Matkat Suomeen

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO LIIKENNESUUNNITTELUOSASTO Helsinkiläisten liikkumistottumukset 2013. Taloustutkimus Oy.

HELSINGIN KAUPUNKI KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO LIIKENNESUUNNITTELUOSASTO Helsinkiläisten liikkumistottumukset 2013. Taloustutkimus Oy. HELSINGIN KAUPUNKI KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO LIIKENNESUUNNITTELUOSASTO Helsinkiläisten liikkumistottumukset 0 Taloustutkimus Oy Marraskuu 0 Tuomo Turja 9..0 Pauliina Aho SISÄLLYSLUETTELO. JOHDANTO....

Lisätiedot

Aikuiskoulutustutkimus 2006

Aikuiskoulutustutkimus 2006 Koulutus 2008 Aikuiskoulutustutkimus 2006 Aikuiskoulutukseen osallistuminen Aikuiskoulutuksessa 1,7 miljoonaa henkilöä Aikuiskoulutukseen eli erityisesti aikuisia varten järjestettyyn koulutukseen osallistui

Lisätiedot

Venäläisten matkailu Suomeen

Venäläisten matkailu Suomeen Venäläisten matkailu Suomeen Joulu 2013 2014 2015 Pientä positiivista virettä näkyvissä Tammi-lokakuussa Suomeen saapui noin 2,5 miljoonaa venäläistä, kun vuotta aiemmin matkustajia oli noin 2,7 miljoonaa

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Mediatutkimus Venäläismatkailijat Suomessa 2003

SISÄLTÖ. Mediatutkimus Venäläismatkailijat Suomessa 2003 1 SISÄLTÖ Tiivistelmä......3 Johdanto..... 4 Matkojen määrä.... 5 Venäläisten matkat Suomeen Kaakkois-Suomen raja-asemien kautta... 6 Kuinka usein Suomessa? - % vastanneista. 7 Matkustajien sukupuolijakauma

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Ranskalaismatkailijat Suomessa trendit ja profiili

Markkinakatsaus. Ranskalaismatkailijat Suomessa trendit ja profiili Markkinakatsaus Ranskalaismatkailijat Suomessa trendit ja profiili 1.8.2015 KOOTTUA TILASTOTIETOA RANSKALAISTEN MATKAILUSTA SUOMEEN RANSKALAISMATKAILUN TRENDIT 3 Rekisteröidyt yöpymiset 4 Matkailijamäärä

Lisätiedot

Majoitusmyynti alueella kasvoi 14 prosenttia ja oli 27 miljoonaa euroa. Yöpymisen keskihinta kesäkuussa 2016 oli 77,39 euroa (+ 8 %).

Majoitusmyynti alueella kasvoi 14 prosenttia ja oli 27 miljoonaa euroa. Yöpymisen keskihinta kesäkuussa 2016 oli 77,39 euroa (+ 8 %). HELSINGIN MATKAILUTILASTOT KESÄKUU 2016 Yöpymiset lisääntyivät 5 prosenttia Kesäkuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 353 000 yöpymistä, joista suomalaisille 138 000 ja ulkomaalaisille 215 000 yötä. Eniten

Lisätiedot

Suomalaisten matkailu Viroon

Suomalaisten matkailu Viroon Haastattelututkimuksen tuloksia 1 2 Viron ja Suomen välinen laivaliikenne 4 laivayhtiötä TallinkSilja, VikingLine, Eckerö ja LindaLine Syyskuun 2015 ja elokuun 2016 välisenä aikana Helsingistä Tallinnan

Lisätiedot

1 Matkailutilasto huhtikuu 2016 Kaakko 135

1 Matkailutilasto huhtikuu 2016 Kaakko 135 1 Yöpymiset vähenivät 24,4 prosenttia Kotka-Haminan seudulla Huhtikuussa 2016 Kotka-Haminan seudulla yövyttiin 8 600 yötä, joista suomalaiset yöpyivät 7 200 yötä ja ulkomaalaiset 1 400 yötä (venäläiset

Lisätiedot

Yöpymiset vähenivät 4 prosenttia. Vähenemistä sekä työmatkalaisissa että vapaa-ajan matkustajissa. Majoitusmyynti 24 miljoonaa euroa

Yöpymiset vähenivät 4 prosenttia. Vähenemistä sekä työmatkalaisissa että vapaa-ajan matkustajissa. Majoitusmyynti 24 miljoonaa euroa HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HEINÄKUU 2016 Yöpymiset vähenivät 4 prosenttia Heinäkuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 422 000 yöpymistä, joista suomalaisille 185 000 ja ulkomaalaisille 237 000 yötä. Sekä suomalaisten

Lisätiedot

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HELSINGIN MATKAILUTILASTOT ELOKUU 2016 Yöpymiset vähenivät vajaan prosentin Elokuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 404 000 yöpymistä, joista suomalaisille 157 000 ja ulkomaalaisille 247 000 yötä. Suomalaisten

Lisätiedot

Miten matkustajat odottavat Länsimetron vaikuttavan omaan liikkumiseensa? Matkatutkimus Länsimetron vaikutusalueen joukkoliikenteessä, kevät 2016

Miten matkustajat odottavat Länsimetron vaikuttavan omaan liikkumiseensa? Matkatutkimus Länsimetron vaikutusalueen joukkoliikenteessä, kevät 2016 Miten matkustajat odottavat Länsimetron vaikuttavan omaan liikkumiseensa? Matkatutkimus Länsimetron vaikutusalueen joukkoliikenteessä, kevät 2016 1 2 Tutkimuksen tavoite ja toteutus Tutkimuksen tavoite

Lisätiedot

Rekisteröidyt yöpymiset vähenivät hieman. Kasvua vapaa-ajan matkustajissa. Majoitusmyynti 22 miljoonaa euroa. Tax free myynti kasvoi 12 prosenttia

Rekisteröidyt yöpymiset vähenivät hieman. Kasvua vapaa-ajan matkustajissa. Majoitusmyynti 22 miljoonaa euroa. Tax free myynti kasvoi 12 prosenttia HELSINGIN MATKAILUTILASTOT LOKAKUU 2016 Rekisteröidyt yöpymiset vähenivät hieman Lokakuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 298 000 yöpymistä, joista suomalaisille 159 000 ja ulkomaalaisille 138 000 yötä.

Lisätiedot

Venäjän rajamailla. Venäläisten vaikutus kauppaan, matkailuun ja investointeihin Suomessa ja Saimaan seudulla

Venäjän rajamailla. Venäläisten vaikutus kauppaan, matkailuun ja investointeihin Suomessa ja Saimaan seudulla Venäjän rajamailla Venäläisten vaikutus kauppaan, matkailuun ja investointeihin Suomessa ja Saimaan seudulla 1 2 Venäläisyhtiöiden tytäryhtiöt Suomessa yhtiöiden lkm henkilöstö Liikevaihto (milj. ) 2004

Lisätiedot

Venäläisten matkat Suomeen vuosittain Kaakkois-Suomen raja-asemien kautta

Venäläisten matkat Suomeen vuosittain Kaakkois-Suomen raja-asemien kautta miljoonaa henkeä 1 Venäläisten matkat Suomeen vuosittain Kaakkois-Suomen raja-asemien kautta 6 matkat Kaakkois-Suomen raja-asemien kautta 5,2 5 muut kuin rekkakuskit (K-S raja-asemat) rekkakuskit (K-S

Lisätiedot

TAK Rajatutkimus 2012 Väliraportti tammi-maaliskuu

TAK Rajatutkimus 2012 Väliraportti tammi-maaliskuu Tutkimuksen on tilannut alueelliset kehitysyhtiöt Posintra Oy, Kouvola Innovation Oy, Imatran Seudun Kehitysyhtiö Oy ja Wirma Lappeenranta Oy yhdessä Vetovoimaa ja kestävää laatua ympärivuotiseen matkailuun

Lisätiedot

Talvikuukaudet kasvattivat yöpymisiä ja matkailutuloa Suomeen 2016

Talvikuukaudet kasvattivat yöpymisiä ja matkailutuloa Suomeen 2016 Talvikuukaudet kasvattivat yöpymisiä ja matkailutuloa Suomeen 2016 2 16 14 12 10 12,2 9,7 11,1 8,4 13,5 11,2 8 6,4 6 4,6 4 2 0 Koko vuosi Talvi (Q1 ja Q4) 1,7 0,4 Kesä (Q2- Q3) 1,6 1,8 0,8 0,2 Q1 Q2 Q3

Lisätiedot

Rekisteröidyt yöpymiset lisääntyivät viisi prosenttia. Kasvua työmatkalaisten yöpymisissä. Majoitusmyynti 25 miljoonaa euroa

Rekisteröidyt yöpymiset lisääntyivät viisi prosenttia. Kasvua työmatkalaisten yöpymisissä. Majoitusmyynti 25 miljoonaa euroa HELSINGIN MATKAILUTILASTOT SYYSKUU 2016 Rekisteröidyt yöpymiset lisääntyivät viisi prosenttia Syyskuussa 2016 Helsingissä kirjattiin lähes 308 000 yöpymistä, joista suomalaisille 133 000 ja ulkomaalaisille

Lisätiedot

Visit Finland matkailijatutkimus

Visit Finland matkailijatutkimus 2 Visit Finland matkailijatutkimus Kesä 2017 (touko-lokakuu) Visit Finland tutkimuksia Business Finland, Visit Finland Helsinki 2018 3 Sisällysluettelo Johdanto... 5 Matkat Suomeen suurimmista lähtömaista...

Lisätiedot

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT JOULUKUU 2016

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT JOULUKUU 2016 HELSINGIN MATKAILUTILASTOT JOULUKUU 2016 Rekisteröidyt yöpymiset lisääntyivät kaksi prosenttia Joulukuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 264 000 yöpymistä, joista suomalaisille 122 500 ja ulkomaalaisille

Lisätiedot

Rajahaastattelututkimus 1.1.-31.12.2011

Rajahaastattelututkimus 1.1.-31.12.2011 Alueelliset tulostukset: Ulkomaiset matkustajat pääkaupunkiseudulla Tulostuksen alueellinen rajaus: Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupungit Rajaustiedot ja niiden käyttäminen: Matkan pääkohde

Lisätiedot

Turvallisuus meillä ja muualla

Turvallisuus meillä ja muualla Hyvää matkaa ehjänä kotiin! Matkustamisen turvallisuusseminaari 13.11.2009 Rovaniemi, Hotel Santa Claus Turvallisuus meillä ja muualla Johtaja Erkki Yrjänheikki Sosiaali- ja terveysministeriö 1 13.11.2009

Lisätiedot

Matkailutilasto Helmikuu 2016

Matkailutilasto Helmikuu 2016 Matkailutilasto Helmikuu 2016 SISÄLLYSLUETTELO Yhteenveto... 1 Tiivistelmä... 2 Matkailun avainluvut Oulussa... 3 Yöpymiset kansallisuuksittain... 5 Yöpymiset vertailuseuduilla... 6 Tietoa tilastoista...

Lisätiedot

Matkailutilasto Kesäkuu 2016

Matkailutilasto Kesäkuu 2016 Matkailutilasto Kesäkuu 2016 1 YHTEENVETO Yöpymiset vähenivät 7,5 prosenttia Oulussa Kesäkuussa 2016 Oulussa yövyttiin 49 000 yötä, joista suomalaiset yöpyivät 37 000 yötä ja ulkomaalaiset 12 000 yötä

Lisätiedot

VENÄLÄISTEN ASIAKKAIDEN TYYTYVÄISYYS

VENÄLÄISTEN ASIAKKAIDEN TYYTYVÄISYYS VENÄLÄISTEN ASIAKKAIDEN TYYTYVÄISYYS PALVELUTASOON KYMENLAAKSOSSA Pasi Nurkka pasi.nurkka@tak.fi 040-5055 903 Tutkimus- ja Analysointikeskus 1 TAK Oy :: www.tak.fi 2 VASTAAJIEN PROFIILI 100 % 90 % 80 %

Lisätiedot

Suomalaiset kuluttajina Virossa

Suomalaiset kuluttajina Virossa Suomalaiset kuluttajina Virossa - Kuluttajakysely Maaliskuu 2012 Kuluttajille kohdennettu kysely on toteutettu yhdessä Innolink Research Oy:n kanssa 500 Suomalaisten matkailumenot Viroon 2002-2011 Milj.

Lisätiedot

Venäläiset kuluttajat Suomessa

Venäläiset kuluttajat Suomessa Venäläiset kuluttajat Suomessa - Pietarin alueen kuluttajakyselyn alueelliset tulokset Kesä-syyskuu 2011 Kuluttajille kohdennettu kysely on toteutettu yhdessä Innolink Research Oy:n kanssa Venäläiset kuluttajat

Lisätiedot

Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti lähdeviitteellä. Lisätiedot: http://www.fsd.uta.fi/

Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti lähdeviitteellä. Lisätiedot: http://www.fsd.uta.fi/ KYSELYLOMAKE Tämä kyselylomake on osa Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon arkistoitua tutkimusaineistoa FSD2521 Nuorisobarometri 1995 Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti

Lisätiedot

VENÄJÄ : Markkinakatsaus 2016

VENÄJÄ : Markkinakatsaus 2016 VENÄJÄ : Markkinakatsaus 2016 20.4.2016 JA LUVUT 2 MARKKINAPOTENTIAALI SUOMEN TILASTOLUVUT 2015 Venäläisten yöpymiset Suomessa vähenivät 41,6% vuonna 2015 Yöpymiset 2016 tammi-helmikuussa vähenivät 14,6%

Lisätiedot

MARA. EU-maat ja Aasia paikkasivat venäläisten yöpymisten laskua Euroopan talouskasvu tarttui Suomen matkailuun 18.2.2016

MARA. EU-maat ja Aasia paikkasivat venäläisten yöpymisten laskua Euroopan talouskasvu tarttui Suomen matkailuun 18.2.2016 EU-maat ja Aasia paikkasivat venäläisten yöpymisten laskua Euroopan talouskasvu tarttui Suomen matkailuun 18.2.216 Euroopan talouskasvu tarttui Suomen matkailuun aasialaisten yöpymiset kasvavat kovaa vauhtia

Lisätiedot

Suomalaisten matkailu Viroon. Ossi Nurmi The Baltic Guide seminaari,

Suomalaisten matkailu Viroon. Ossi Nurmi The Baltic Guide seminaari, Suomalaisten matkailu Viroon The Baltic Guide seminaari, 13.1.216 Esityksen teemat 1. Suomalaisten matkat Viroon eri tietolähteet 2. Matkailijakohtainen rahankäytön profiili 3. Suomalaisten matkailijoiden

Lisätiedot

Matkustajatuonnin vaikutus alkoholin kokonaiskulutukseen. Esa Österberg Alkoholi ja huumeet yksikkö Päihteet ja riippuvuus osasto

Matkustajatuonnin vaikutus alkoholin kokonaiskulutukseen. Esa Österberg Alkoholi ja huumeet yksikkö Päihteet ja riippuvuus osasto Matkustajatuonnin vaikutus alkoholin kokonaiskulutukseen Esa Österberg Alkoholi ja huumeet yksikkö Päihteet ja riippuvuus osasto Alkoholijuomien matkustajatuonti Matkustajien tuomien alkoholijuomien kulutus

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

Suomalaisten matkailu 2015

Suomalaisten matkailu 2015 Liikenne ja matkailu 2016 Suomalaisten matkailu 2015 Suomalaisten matkailu Keski-Eurooppaan kasvoi vuonna 2015 Tilastokeskuksen tutkimuksen mukaan suomalaiset tekivät vuonna 2015 ulkomaille 8,1 miljoonaa

Lisätiedot

1 Matkailutilasto maaliskuu 2016 Kaakko 135. Yöpymiset laskivat 33,0 prosenttia Kotka-Haminan seudulla

1 Matkailutilasto maaliskuu 2016 Kaakko 135. Yöpymiset laskivat 33,0 prosenttia Kotka-Haminan seudulla 1 Yöpymiset laskivat 33,0 prosenttia Kotka-Haminan seudulla Maaliskuussa 2016 Kotka-Haminan seudulla yövyttiin 5 500 yötä, joista suomalaiset yöpyivät 4 300 yötä ja ulkomaalaiset 1 200 yötä (venäläiset

Lisätiedot

Visit Finland Matkailijatutkimus

Visit Finland Matkailijatutkimus 2 Visit Finland Matkailijatutkimus Talvikausi 2015 16 (marras-huhtikuu) Visit Finland tutkimuksia 5 Finpro, Visit Finland Helsinki 2016 3 Sisällysluettelo Tiivistelmä... 4 Johdanto... 5 Matkat Suomeen

Lisätiedot

Visit Finland Matkailijatutkimus kesä 2015

Visit Finland Matkailijatutkimus kesä 2015 2 Visit Finland Matkailijatutkimus kesä 2015 touko-lokakuu Visit Finland tutkimuksia 2 Finpro, Visit Finland Helsinki 2015 3 Sisällysluettelo Tiivistelmä... 4 Johdanto... 5 Matkat Suomeen eri kansallisuuksien

Lisätiedot

Etelä Suomen näkökulmasta

Etelä Suomen näkökulmasta Aluerakenteen ja liikennejärjestelmän kehityskuva 2050 Aluerakenteen kh kehitys Etelä Suomen näkökulmasta Suunnittelujohtaja Ari Pietarinen 25.11.2013 Etelä Suomen aluerakenne 2030 Asuminen, ympäristö

Lisätiedot

1 Matkailutilasto syyskuu 2016 Kaakko 135. Rekisteröidyt yöpymiset laskivat 16,1 prosenttia Kotka-Haminan seudulla

1 Matkailutilasto syyskuu 2016 Kaakko 135. Rekisteröidyt yöpymiset laskivat 16,1 prosenttia Kotka-Haminan seudulla 1 Rekisteröidyt yöpymiset laskivat 16,1 prosenttia n seudulla Syyskuussa 2016 n seudulla yövyttiin 11 000 yötä, joista suomalaiset yöpyivät 9 200 yötä ja ulkomaalaiset 2 100 yötä (venäläiset 899 yötä).

Lisätiedot

Matkailun kehitys

Matkailun kehitys Matkailun kehitys 2014 7.4.2015 Lähde: Tilastokeskus. Luvut perustuvat ennakkotietoihin. Venäläismatkailijoiden katokäänsi ulkomaiset yöpymiset laskuun Suomessa kirjattiin 5 697 300 ulkomaista yöpymistä

Lisätiedot

ja työmatkalaisten tekemiä. Yöpymisen keskihinta toukokuussa 2016 oli 64,4 euroa

ja työmatkalaisten tekemiä. Yöpymisen keskihinta toukokuussa 2016 oli 64,4 euroa 1 Yöpymiset laskivat 20,9 prosenttia n seudulla Toukokuussa 2016 n seudulla yövyttiin 14 tuhatta yötä, joista suomalaiset yöpyivät 12 tuhatta yötä ja ulkomaalaiset 2 000 yötä (venäläiset 709 yötä). Yhteensä

Lisätiedot