EKSPERTTIEN HAKU JA VALINTA EuroSkills Graz kilpailu Graz, Itävalta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "EKSPERTTIEN HAKU JA VALINTA EuroSkills Graz kilpailu Graz, Itävalta"

Transkriptio

1 EKSPERTTIEN HAKU JA VALINTA EuroSkills Graz kilpailu Graz, Itävalta Hyvät ammattiosaamisen kehittäjät, Suomi osallistuu Itävallan Grazissa järjestettäviin EuroSkills-kilpailuihin. Kansainväliset kilpailut ovat merkittävä osa ammattitaitokilpailujen kokonaisuutta. Osallistumisemme tavoitteena on edistää suomalaista huippuosaamista sekä kehittää ammatillista koulutusta ja omaa kansallista kilpailujärjestelmäämme. Keskeisenä tavoitteena on lisäksi ammatillisen koulutuksen eurooppalaisen yhteistyön edistäminen. Ekspertin tehtävissä toimivalle tarjoutuu erinomainen näköalapaikka oman alansa kansainvälisen kehityksen seuraamiseen, osaamisen ja koulutuksen benchmarkkaukseen, verkostoitumiseen ja oman osaamisensa kasvattamiseen. Ekspertin taustataho voi tätä kaikkea hyödyntää oman toimintansa kehittämiseen, kansainvälistymiseen ja koulutusviennin edistämiseen. Lähettämällä eksperttejä mahdollisimman moniin lajeihin varmistamme myös sen, että kilpailulajit ja -tehtävät vastaavat jatkossakin Suomen elinkeinoelämän tarpeita ja uudistuvia ammatillisia tutkintoja. Haemme nyt itsensä ja oman alansa kehittämisestä kiinnostuneita huippuosaajia ammatillisen koulutuksen ja elinkeinoelämän piiristä eksperteiksi EuroSkills2020-kilpailuun. Eksperttejä haetaan kaikkiin liitteessä 1 mainittuihin lajeihin (viralliset-, demo- ja näytöslajit), lukuun ottamatta seuraavia lajeja, joihin on jo nimetty suomalainen pää- (CE) tai varapääekspertti (DCE): 24 Cabinetmaking Marko Varjos, Koulutuskeskus Salpaus, CE 29 Hairdressing Heli Råglund, Stadin ammattiopisto, CE 44 Visual Merchandising/Window Dressing Katri Martikainen, Riveria, DCE 51 Landscape Gardening Thomas Vasenius, Omnia, DCE Ekspertin ja kilpailijan lähettämisen ehtona on, että lajissa on toimiva valmennusjärjestelmä ja siitä vastaava lajipäällikkö. Tarkoitus on, että kussakin lajissa toimii valmennusrinki, jossa on mukana useampia toimijoita. Useasta toimijasta koostuva valmennusrinki on tarpeen valmennuksen toteuttamiseksi ja kehittämiseksi sekä kilpailijan tukemiseksi parhaalla mahdollisella tavalla. Valmennusrinki myös mahdollistaa toisilta oppimisen, koulutuksen järjestäjien välisen yhteistyön ja alan koulutuksen kehittämisen. Lajin lajipäällikkö ja ekspertti eivät pääsääntöisesti voi olla sama henkilö. Ainoastaan poikkeustapauksessa ja tilapäisesti, erittäin perustellusta syystä voidaan lajipäällikkö nimetä ekspertiksi.

2 Kilpailijan ja ekspertin lähettämisen ehtona on lisäksi, että koulutuksen järjestäjä vastaa kaikista osallistumiseen ja valmistautumiseen liittyvistä kustannuksista. Mikäli rahoitukseen osallistuvia tahoja on useampia, vastuussa oleva koulutuksen järjestäjä vastaa rahoituksen keräämisestä. Kilpailijan lähettämisen ehtona on myös, että ko. lajiin on nimetty ekspertti. Ekspertin toimikausi Nyt valittavien EuroSkills-eksperttien toimikausi on Työskentelyaika Grazissa EuroSkills-kilpailussa on Valittavan ekspertin on sitouduttava tehtävään koko toimikauden ajaksi. Ekspertin tehtävät Ekspertti työskentelee oman kilpailulajinsa suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin liittyvissä tehtävissä. Työskentely tapahtuu pääasiassa sähköisellä keskustelufoorumilla. Ekspertti osallistuu aktiivisesti oman kilpailijansa valmennukseen. Ekspertti sitoutuu oman alansa koulutuksen sekä ammattitaitokilpailujen kehittämiseen. Lisäksi ekspertti voi sopia erityisistä hyödyntämis- ja kehittämistehtävistä oman työnantajansa kanssa. 1. Oman kilpailulajin suunnittelu, toteutus, arviointi ja jälkityöt Ennen kilpailua ekspertti osallistuu aktiivisesti keskustelufoorumilla omaa lajiaan koskevaan keskusteluun ja yhteydenpitoon muiden maiden eksperttien kanssa osallistuu keskustelufoorumilla lajikuvauksen (TD, Technical Description) ja lajikuvausta täydentävän infralistan (IL, Infrastructure List, välineet ja materiaalit) kehittämiseen osallistuu, lajista riippuen, keskustelufoorumilla kilpailutehtävän (TP, Test Project) tekoon. Osallistuu mahdolliseen kilpailutehtävän 30%:n muutoksen tekoon keskustelufoorumilla ja kilpailua edeltävinä päivinä kilpailupaikalla. tekee omaan lajiinsa liittyvät ennakkotehtävät (mm. eksperttitesti, lajin kilpailumateriaaleihin tutustuminen verkossa) annetussa aikataulussa Kilpailun aikana ekspertti toimii oman lajinsa kilpailun kulun valvojana ja arvioitsijana sekä osallistuu lajinsa muihin tehtäviin laaditun suunnitelman (SMP, Skill Management Plan) sekä sovitun työnjaon mukaisesti. Kilpailun jälkeen ekspertti osallistuu seuraavan kilpailutehtävän tekemiseen ja laatii tarvittaessa oman kilpailutyöehdotuksen tai tehtävämoduulin. raportoi WSE:lle annettujen ohjeiden mukaisesti 2. Valmennus ja kilpailijan tuki Ekspertti osallistuu, osana valmennusrinkiä (lajipäällikkö, ekspertti, valmentajat) oman lajinsa valmennuksen suunnitteluun ja toteutukseen osallistuu kilpailijan karsintaan yhdessä muiden valmennusringin toimijoiden kanssa.

3 välittää kaiken tarvittavan tiedon (sääntöjen sallimissa rajoissa) kilpailijalle ja valmennusringin muille jäsenille rakentaa luottamussuhteen kilpailijana kanssa, kannustaa ja tukee kilpailijaa ja välittää tietoa aiemmilta kilpailijoilta tukee kilpailijaa kilpailun aikana sääntöjen sallimissa rajoissa. 3. Ammattitaitokilpailujen ja valmennusjärjestelmän sekä ammatillisen koulutuksen kehittäminen Ekspertti toimii yhteistyössä oman lajinsa lajipäällikön, valmentajien sekä mahdollisten muiden eksperttien ja valmentajien (EuroSkills- ja Abilympics) kanssa lajinsa valmennuksen ja alansa koulutuksen kehittämiseksi. osallistuu aktiivisesti oman lajinsa kehittämiseen Taitajassa toimii aktiivisesti oman alansa verkostoissa, osallistuu oman lajinsa tiedotustoimintaan ja antaa omaa osaamistaan koko alansa käyttöön innostaa oman alansa ja oman oppilaitoksensa opiskelijoita ja opettajia kilpailutoimintaan hyödyntää oppimaansa kaikkien opiskelijoidensa hyödyksi on käytettävissä Skills Finlandin asiantuntijatehtävissä erikseen sovittavalla tavalla raportoi Skills Finlandille annettujen ohjeiden mukaisesti 4. Oman työnantajan kanssa sovitut hyödyntämis- ja kehittämistehtävät 5. Muuta osallistuu aktiivisesti Skills Finlandin/Hamkin järjestämään koulutukseen kannustaa ja tukee muita eksperttejä toimii kaikissa toimissaan Skills Finlandin arvojen (avoimesti, reilusti, viisaasti, osaamisesta iloiten, taitavasti) mukaisesti Kunkin ekspertin ja hänen taustayhteisönsä tavoitteet sekä ekspertin tehtävät ja kehittymishaasteet käydään läpi nimeämisen jälkeen kolmikantakeskusteluissa, joihin ekspertin lisäksi osallistuvat hänen esimiehensä sekä Skills Finlandin/HAMKin edustajat. Lisätietoa EuroSkills2020-kilpailuista on osoitteessa Lajikuvaukset löytyvät osoitteesta Lajikuvauksiin pääsy edellyttää kirjautumisen sivuille. Lajikuvauksia voi pyytää myös tekninen delegaatti Tapio Kattaiselta, Tuki ekspertin tehtävien hoitamiseen Skills Finland ja Hämeen ammattikorkeakoulun Finnish Academy for Skills Excellence (FASE) järjestävät yhteistyössä EuroSkills eksperttikoulutuksen, jonka tavoitteena on kouluttaa oppilaitoksiin ja yrityksiin EuroSkills-tason kilpailuasiantuntijoita. Koulutus antaa valmiudet toimia eksperttinä kilpailussa ja kansainvälisessä työympäristössä laajemminkin. Koulutuksen avulla kukin voi syventää omaa osaamistaan ja parantaa kilpailutoiminnan hyödyntämistä omassa organisaatiossaan.

4 Koulutus koostuu lähipäivistä, verkon välityksellä tapahtuvasta ohjauksesta ja etätehtävistä. Koulutukseen sisältyy myös varsinaisten eksperttitehtävien hoitaminen. Uusille eksperteille järjestetään yhteensä viisi (5) ja kokeneille eksperteille neljä (4) lähipäivää. Päivien ajankohdat vahvistetaan lopullisesti eksperttien valintailmoituksen yhteydessä. Alustavasti sovitut kaikkia koskevat koulutuspäivät ovat 26.3 ja Koulutukseen kuuluvat myös joukkueen lähettämistilaisuus joko tai ja palauteleiri, joka järjestetään joko 2. tai Lisäksi uusille eksperteille järjestetään koulutus (avoin kaikille). Skills Finland tarjoaa lisäksi EuroSkills-teknisen delegaatin Tapio Kattaisen ja oman henkilöstönsä osaamisen sekä kansainväliset verkostonsa eksperttien työn tueksi. Eksperttitehtävään valinnan edellytykset Eksperttien osaamisvaatimukset on kuvattu liitteessä 2. Tämän lisäksi edellytetään, että ehdokas on lupautunut ja sitoutunut ekspertin tehtävään koko toimikauden ajaksi. Taustayhteisö on valmis mahdollistamaan osallistumisen ekspertin tehtävien hoitamiseen resursoimalla niihin tarvittavan tuntimäärän ja sitoutumalla eksperttitehtäviin liittyvien suunnittelu- ja koulutustilaisuuksien kuluihin, niin ettei niistä koidu ansionmenetyksiä ehdokkaalle Ekspertin taustayhteisö sitoutuu huolehtimaan ekspertin tehtävään liittyvistä kaikista matka- ja majoituskustannuksista: mm eksperttikoulutukset ja valmennustapaamiset. Ekspertin taustayhteisö sitoutuu huolehtimaan EuroSkills kilpailun matkapaketin (sisältää majoituksen, kisajärjestäjän perimän osallistumismaksun, kilpailuasun sekä tiedotus- ja promootiomateriaalia) kustannuksista. Lennot Graziin eivät kuulu matkapakettiin: taustayhteisön tulee hankkia ne erikseen. Lisäksi edellytyksenä ekspertin lähettämiselle on, että laji toteutuu WSE:n sääntöjen mukaisesti, ja Suomella on lähettää lajiin kilpailijakriteerit täyttävä kilpailija. Valmennusverkoston kaikille lajipäälliköille lähetetään syyskuussa kirje, jossa täsmennetään kilpailijoiden valintakriteerit. Matkapaketin hinta on tämänhetkisen arvion mukaan noin 4800 euroa. Arvio perustuu kisajärjestäjän ilmoittamaan alustavaan osallistumismaksuun. Matkapaketin hinta vahvistetaan sen jälkeen, kun kisajärjestäjän perimät maksut on lopullisesti vahvistettu. Pyydämme lähettämään ehdotuksen ekspertiksi mennessä liitteenä olevalla lomakkeella (liite 3). Mikäli teillä on ehdokas useampaan lajiin, täyttäkää jokaista ehdokasta kohti oma lomake taustayhteisön sekä tehtävään ehdotetun ekspertin allekirjoituksella varustettuna. Eksperttiehdokkaan, joka ei ole aikaisemmin toiminut EuroSkills-eksperttinä, tulee liittää ehdotuksen liitteeksi CV, josta ilmenee ehdokkaan pätevyys ekspertin tehtävään (katso eksperttien valintakriteerit liite 2).

5 Täytetyt lomakkeet liitteineen palautetaan osoitteeseen: Emmi-Maria Husu Skills Finland ry Simonkatu 12 B HELSINKI Kuoreen merkintä EuroSkills-eksperttihaku. tai sähköpostilla osoitteeseen emmi-maria.husu@skillsfinland.fi. Lisätietoja antavat: Tapio Kattainen EuroSkills tekninen delegaatti tapio.kattainen@bc.fi, puh Teija Ripattila EuroSkills virallinen delegaatti Huippuvalmennuspäällikkö teija.ripattila@skillsfinland.fi, puh Parhain terveisin, Eija Alhojärvi Toiminnanjohtaja Skills Finland ry

6 Liite 1. Kilpailulajit, joihin Suomi on tehnyt alustavan ilmoittautumisen (D=demolaji) CREATIVE ART AND FASHION (28) Floristry - Single Competition (31) Fashion Technology - Team Competition (2) (44) Visual Merchandising/ Window Dressing - Single Competition DCE nimetty (40) Graphic Designer - Single Competition INFORMATION AND COMMUNICATION TEHCNOLOGY (39) ICT Specialists -Team Competition (2) (17) Web Development - Single Competition MANUFACTURING AND ENGINEERING TECHNOLOGY (4) Mechatronics - Team Competition (2) (7) CNC-Milling - Single Competition D1 CNC-Turning Demonstration Skill - Single Competition (10) Welding - Single Competition (16) Electronics Re-instated Skill - Single Competition (19) Industrial Control - Single Competition (23) Mobile Robotics - Team Competition (2) CONSTRUCTION AND BUILDING TECHNOLOGY (15) Plumbing and Heating - Single Competition (18) Electrical Installations - Single Competition (22) Painting and Decorating - Single Competition (24) Cabinetmaking - Single Competition CE nimetty (51) Landscape Gardening - Team Competition (2) DCE nimetty TRANSPORT AND LOGISTICS (33) Automobile Technology - Single Competition SERVICE INDUSTRY (29) Hairdressing - Single Competition CE nimetty (30) Beauty Therapy - Single Competition (36) Bakery - Single Competition (34) Cooking - Single Competition (35) Restaurant Service - Single Competition (41) Health and Social Care - Single Competition (57) Hotel Receptioning - Single Competition D5 Retail Sales Demonstration Skill - Single Competition D7 Chemical Laboratory Technician Demonstration Skill - Single Competition PRESENTATION SKILLS Entrepreneurship / Buisness Development Team Challenge (2) Electronic Prototyping

7 Liite 2. Eksperttien osaamisvaatimukset Valittaessa eksperttejä valmennuskaudelle , kiinnitetään valinnassa huomiota seuraaviin seikkoihin. Ammatillinen osaaminen Ekspertti hallitsee oman alansa ja hänellä on käytännön näkemystä työelämästä, ammatillisesta koulutuksesta ja tutkinnoista sekä oman alan kehittämisestä. Ekspertti ymmärtää ammattitaitokilpailutoiminnan tavoitteet ja merkityksen ammatillisen koulutuksen kehittäjänä ja osaa hyödyntää kilpailutoimintaa oman alansa koulutuksen kehittämisessä. Vuorovaikutus- ja viestintätaidot Ekspertti on kyvykäs ja halukas toimimaan oman alansa kansallisissa verkostoissa ja osallistumaan omaa alaansa ja kilpailutoimintaa koskevaan tiedotustoimintaan. Ekspertti omaa riittävän kielitaidon ja kykenee työskentelemään WSE:n virallisella kielellä, englannilla. Ekspertti omaa edellytykset toimia kansainvälisessä ryhmässä, hallitsee tiimityöskentelyn, on avoin ja ulospäin suuntautuva, ottaa tiimissä vastuuta lajin järjestelyistä ja kehittämisestä, osoittaa ongelmanratkaisutaitoa, luovuutta ja organisointikykyä tilanteen mukaan. Henkilökohtaiset ominaisuudet Ekspertti on sitoutunut kilpailutoimintaan ja sen kehittämiseen. Hän on kiinnostunut ja halukas tekemään töitä nuorten kanssa. Ekspertti hallitsee oman ajankäyttönsä. Ekspertillä on hyvä stressinsietokyky, hän on fyysisesti ja henkisesti vahva ja pystyy hallitsemaan kilpailuun liittyvät tunnelataukset. Ekspertti ymmärtää, että kilpailutapahtuma ja siihen liittyvä muu toiminta on Suomen edustamista kansainvälisellä tasolla. Kilpailutoiminnan hallinta Ekspertti tuntee kansallisen ja kansainvälisen ammattitaitokilpailujärjestelmän. Hän kykenee hyödyntämään omaa osaamistaan kilpailulajinsa kehittämiseen ja tuomaan kansainvälisessä kilpailussa saamaansa oppia ja kokemusta kansalliseen kilpailujärjestelmään. Ekspertti on halukas ja kykenevä ottamaan vastuuta omassa lajissaan ja tähtäämään yhä vastuullisempiin tehtäviin tulevaisuudessa.

8 Liite 3. Ehdotus EuroSkills-ekspertiksi valmennuskaudelle Taustayhteisö: Lajin numero ja nimi: Ehdotetun henkilön nimi: Olemme valmiit vastaamaan tässä kirjeessä kuvatuista taustayhteisön velvoitteista siten, että ehdokkaamme voidaan valita EuroSkills-ekspertiksi valmennuskaudelle Aika ja paikka Allekirjoitus ja nimenselvennys Taustayhteisön yhteystiedot osoite: puhelinnumero: sähköpostiosoite: Ehdokkaan suostumus: Nimi: Lajin nimi ja numero: Olen käytettävissä edellä mainitun lajin EuroSkills-ekspertin tehtävässä valmennuskaudella , mikäli Skills Finland ry:n hallitus minut tehtävään valitsee. Aika ja paikka Allekirjoitus ja nimenselvennys Ehdokkaan yhteystiedot kotiosoite: puhelinnumero: sähköpostiosoite:

WORLDSKILLS-EKSPERTTIHAKU VALMENNUSKAUDELLE

WORLDSKILLS-EKSPERTTIHAKU VALMENNUSKAUDELLE WORLDSKILLS-EKSPERTTIHAKU VALMENNUSKAUDELLE 15.10.2018 30.9.2020 Hyvät ammattiosaamisen kehittäjät, Skills Finland on käynnistänyt valmistelut WorldSkills 2019 -kilpailuun osallistumiseksi. Kilpailu järjestetään

Lisätiedot

EKSPERTTIEN HAKU JA VALINTA EuroSkills Gothenburg 2016 -kilpailu Göteborg, Ruotsi 30.11. 4.12.2016

EKSPERTTIEN HAKU JA VALINTA EuroSkills Gothenburg 2016 -kilpailu Göteborg, Ruotsi 30.11. 4.12.2016 Koulutuksen järjestäjät EKSPERTTIEN HAKU JA VALINTA EuroSkills Gothenburg 2016 -kilpailu Göteborg, Ruotsi 30.11. 4.12.2016 Suomi osallistuu Ruotsin Göteborgissa 30.11. 4.12.2016 järjestettäviin EuroSkills-kilpailuihin.

Lisätiedot

Skills Finland rekisteröi mennessä ne lajit, joihin valitaan ekspertti ja joissa on toimiva lajipäällikkö.

Skills Finland rekisteröi mennessä ne lajit, joihin valitaan ekspertti ja joissa on toimiva lajipäällikkö. Koulutuksen järjestäjät EKSPERTTIEN HAKU JA VALINTA EuroSkills Budapest 2018 -kilpailu Budapest, Unkari 26. 28.9.2018 Suomi osallistuu Unkarin Budapestissa 26. 28.9.2018 järjestettäviin EuroSkills-kilpailuihin.

Lisätiedot

Lämpimät onnittelut valinnasta EuroSkills ekspertiksi! Tervetuloa eksperttivalmennukseen! Tervetuloa myös valmentajat!

Lämpimät onnittelut valinnasta EuroSkills ekspertiksi! Tervetuloa eksperttivalmennukseen! Tervetuloa myös valmentajat! Lämpimät onnittelut valinnasta EuroSkills ekspertiksi! Tervetuloa eksperttivalmennukseen! Tervetuloa myös valmentajat! Valmennuksen järjestää Finnish Academy for Skills Excellence (FASE) yhteistyössä Skills

Lisätiedot

WorldSkills Europe EuroSkills

WorldSkills Europe EuroSkills WorldSkills Europe EuroSkills Teija Ripattila Chief Training Manager, Skills Finland ry Official Delegate, WorldSkills Europe WorldSkills Europe "Improving our world with the power of skills. Showing the

Lisätiedot

KILPAILIJOIDEN HAKU JA VALINTA EuroSkills Graz kilpailu Graz, Itävalta

KILPAILIJOIDEN HAKU JA VALINTA EuroSkills Graz kilpailu Graz, Itävalta KILPAILIJOIDEN HAKU JA VALINTA EuroSkills Graz 2020 -kilpailu Graz, Itävalta 16. 20.9.2020 Suomi osallistuu Itävallan Grazissa 16. 20.9.2020 järjestettäviin EuroSkills-kilpailuihin. Osallistumisen tavoitteena

Lisätiedot

KILPAILIJOIDEN HAKU JA VALINTA EuroSkills Budapest kilpailu Budapest, Unkari

KILPAILIJOIDEN HAKU JA VALINTA EuroSkills Budapest kilpailu Budapest, Unkari KILPAILIJOIDEN HAKU JA VALINTA EuroSkills Budapest 2018 -kilpailu Budapest, Unkari 26. 28.9.2018 Suomi osallistuu Unkarin Budapestissa 26. 28.9.2018 järjestettäviin EuroSkills-kilpailuihin. Osallistumisen

Lisätiedot

KILPAILIJOIDEN HAKU JA VALINTA

KILPAILIJOIDEN HAKU JA VALINTA 30.11.2015 Koulutuksen järjestäjät ja lajipäälliköt KILPAILIJOIDEN HAKU JA VALINTA EuroSkills Gothenburg 2016 -kilpailu Göteborg, Ruotsi 30.11 4.12.2016 Suomi osallistuu Ruotsin Göteborgissa 30.11. 4.12.2016

Lisätiedot

WORLDSKILLS-EKSPERTTIHAKU VALMENNUSKAUDELLE 01.09.2012 31.07.2014

WORLDSKILLS-EKSPERTTIHAKU VALMENNUSKAUDELLE 01.09.2012 31.07.2014 Ammatillisen osaamisen kehittäjät WORLDSKILLS-EKSPERTTIHAKU VALMENNUSKAUDELLE 01.09.2012 31.07.2014 Skills Finland on käynnistänyt valmistelut WorldSkills 2013 -kilpailuihin osallistumiseksi. Kilpailut

Lisätiedot

Lajit, joihin haetaan lajipäällikkö sekä valmentajia:

Lajit, joihin haetaan lajipäällikkö sekä valmentajia: WorldSkills- ja/tai EuroSkills lajit, joihin haemme lajipäällikköä vastaamaan ja hallinoimaan ammattialan kansainvälisiä kilpailulajeja sekä valmentajia valmennustehtäviin. (Lajin perässä WSC = WorldSkills

Lisätiedot

Valmennusjärjestelmässä mukana huippuosaajien-, WorldSkills-, EuroSkills- ja Abilympics - valmennus

Valmennusjärjestelmässä mukana huippuosaajien-, WorldSkills-, EuroSkills- ja Abilympics - valmennus Ammatillisen koulutuksen järjestäjät SKILLS-HUIPPUVALMENNUSYKSIKKÖ HAKU 2015 2017 SKILLS-LAJIPÄÄLLIKÖIDEN JA -VALMENTAJIEN NIMEÄMINEN Skills Finland hakee huippuvalmennusyksiköitä, lajipäälliköitä ja valmentajia

Lisätiedot

Lisäksi haemme valmentajia kaikkiin WorldSkills- ja/tai EuroSkills-lajeihin: (Lajin perässä WSC = WorldSkills ja ES = EuroSkills)

Lisäksi haemme valmentajia kaikkiin WorldSkills- ja/tai EuroSkills-lajeihin: (Lajin perässä WSC = WorldSkills ja ES = EuroSkills) Liite 1 Haemme lajipäälliköitä seuraaviin lajeihin: Information Network Cabling Mekatroniikka CAD-suunnittelu CNC-sorvaus CNC-jyrsintä Tasoitetyöt Kirvesmies Autotekniikka Automaalaus Graafinen suunnittelu

Lisätiedot

KILPAILIJOIDEN HAKU JA VALINTA WORLDSKILLS ABU DHABI KILPAILUUN

KILPAILIJOIDEN HAKU JA VALINTA WORLDSKILLS ABU DHABI KILPAILUUN 24.11.2016 Jakelu: Koulutuksen järjestäjät ja lajipäälliköt KILPAILIJOIDEN HAKU JA VALINTA WORLDSKILLS ABU DHABI 2017 - KILPAILUUN Suomi osallistuu Abu Dhabissa 14. 19.10.2017 järjestettävään WorldSkills-kilpailuun.

Lisätiedot

KILPAILIJOIDEN HAKU JA VALINTA WORLDSKILLS KAZAN KILPAILUUN

KILPAILIJOIDEN HAKU JA VALINTA WORLDSKILLS KAZAN KILPAILUUN 24.9.2018 Jakelu: Koulutuksen järjestäjät ja lajipäälliköt KILPAILIJOIDEN HAKU JA VALINTA WORLDSKILLS KAZAN 2019 - KILPAILUUN Suomi osallistuu Kazanissa 22. 27.8.2019 järjestettävään WorldSkills-kilpailuun.

Lisätiedot

EuroSkills Gothenburg 2016 TEAM FINLAND

EuroSkills Gothenburg 2016 TEAM FINLAND EuroSkills Gothenburg 2016 TEAM FINLAND 4 Mekatroniikka Mechatronics S Martin Finne Optima Tobias Wargh Optima Hannu Hyvärinen Pohjois-Karjalan ammattiopisto 7 CNC-jyrsintä CNC Milling Eemi Saloranta Hyria

Lisätiedot

YHTEISTYÖSOPIMUS 2015 2017

YHTEISTYÖSOPIMUS 2015 2017 Liite 3 YHTEISTYÖSOPIMUS 2015 2017 SOPIJAOSAPUOLET Hallinnoija Skills Finland ry Simonkatu 12 B 24 00100 Helsinki Yhteyshenkilö Huippuvalmennuspäällikkö Teija Ripattila puhelinnumero +358 40 455 2020 sähköposti

Lisätiedot

Lämpimät onnittelut valinnasta EuroSkills ekspertiksi! Tervetuloa eksperttivalmennukseen!

Lämpimät onnittelut valinnasta EuroSkills ekspertiksi! Tervetuloa eksperttivalmennukseen! Lämpimät onnittelut valinnasta EuroSkills ekspertiksi! Tervetuloa eksperttivalmennukseen! Valmennuksen järjestää Finnish Academy for Skills Excellence (FASE) yhteistyössä Skills Finland ry:n kanssa. Valmennuksen

Lisätiedot

Haemme eksperttejä ja kilpailijoita liitteessä 1 vaalealla taustalla ilmoitettuihin lajeihin.

Haemme eksperttejä ja kilpailijoita liitteessä 1 vaalealla taustalla ilmoitettuihin lajeihin. 3.2.2012 Koulutuksen järjestäjät EKSPERTTIEN JA KILPAILIJOIDEN HAKU JA VALINTA EuroSkills 2012 -kilpailu Spa-Francorchamps, Belgia 4. 6.10.2012 Suomi osallistuu Belgian Spassa 4. 6.10.2012 järjestettäviin

Lisätiedot

EuroSkills2016 eksperttien kehittämistyö Pirjo Tuominen HAMK

EuroSkills2016 eksperttien kehittämistyö Pirjo Tuominen HAMK EuroSkills2016 eksperttien kehittämistyö Pirjo Tuominen HAMK Ammatillisen opettajan huippuosaamisen viitekehys Seija Mahlamäki-Kultanen on rakentanut ammatillisen opettajan huippuosaamisen viitekehyksen

Lisätiedot

Ekspertin työn ja kansainvälisen kilpailutoiminnan hyödyntäminen. WSC2015-eksperttikoulutus Hämeenlinna 4.11.2015 Eija Alhojärvi toiminnanjohtaja

Ekspertin työn ja kansainvälisen kilpailutoiminnan hyödyntäminen. WSC2015-eksperttikoulutus Hämeenlinna 4.11.2015 Eija Alhojärvi toiminnanjohtaja Ekspertin työn ja kansainvälisen kilpailutoiminnan hyödyntäminen WSC2015-eksperttikoulutus Hämeenlinna 4.11.2015 Eija Alhojärvi toiminnanjohtaja Skills Finland ry Yleishyödyllinen yhdistys, perustettu

Lisätiedot

Kilpailu- ja valmennustoiminnan hyödyt ja hyödyntäminen. EuroSkills2016-koulutuspäivä Eija Alhojärvi

Kilpailu- ja valmennustoiminnan hyödyt ja hyödyntäminen. EuroSkills2016-koulutuspäivä Eija Alhojärvi Kilpailu- ja valmennustoiminnan hyödyt ja hyödyntäminen EuroSkills2016-koulutuspäivä 9.6.2016 Eija Alhojärvi 1. Skills-toiminnan haasteet - strategiset painopistealueet 2. Kilpailu- ja valmennustoiminnan

Lisätiedot

Liite 1. WorldSkills São Paolo2015 -lajit. Kilpailulajit. Competition Trades 1/5

Liite 1. WorldSkills São Paolo2015 -lajit. Kilpailulajit. Competition Trades 1/5 WorldSkills São Paolo2015 -lajit Competition Trades Kilpailulajit Liite 1 1 Polymechanics/Automation Polymekaniikka 2 Information Network Cabling 3 Manufacturing Team Konepajatekniikka 4 Mechatronics Mekatroniikka

Lisätiedot

Yrittäjyys ammattitaitokilpailuissa. Taitajasta yrittäjäksi yrittäjyys osana ammattitaitokilpailuja Helsinki 31.1.2012 Eija Alhojärvi Skills Finland

Yrittäjyys ammattitaitokilpailuissa. Taitajasta yrittäjäksi yrittäjyys osana ammattitaitokilpailuja Helsinki 31.1.2012 Eija Alhojärvi Skills Finland Yrittäjyys ammattitaitokilpailuissa Taitajasta yrittäjäksi yrittäjyys osana ammattitaitokilpailuja Helsinki 31.1.2012 Eija Alhojärvi Skills Finland Skills Finland - toiminnan tavoitteet Edistää tietoisuutta

Lisätiedot

EuroSkills2016 säännöt, arviointi ja CIS. Etätyöskentelyn tehtävät. Tapio Kattainen EuroSkills Tekninen delegaatti

EuroSkills2016 säännöt, arviointi ja CIS. Etätyöskentelyn tehtävät. Tapio Kattainen EuroSkills Tekninen delegaatti EuroSkills2016 säännöt, arviointi ja CIS. Etätyöskentelyn tehtävät. Tapio Kattainen EuroSkills Tekninen delegaatti Säännöt Osat A ja B A-osassa kilpailun organisointiin liittyviä asioita. Myös toimijoiden

Lisätiedot

Uusi valmennusjärjestelmä sekä ekspertin, lajipäällikön ja valmentajien yhteistyö. Teija Ripattila Huippuvalmennuspäällikkö Skills Finland ry

Uusi valmennusjärjestelmä sekä ekspertin, lajipäällikön ja valmentajien yhteistyö. Teija Ripattila Huippuvalmennuspäällikkö Skills Finland ry Uusi valmennusjärjestelmä sekä ekspertin, lajipäällikön ja valmentajien yhteistyö Teija Ripattila Huippuvalmennuspäällikkö Skills Finland ry Valmennus Skills Finland on kehittänyt valmennusjärjestelmän

Lisätiedot

Ammatillinen koulutus muutosten pyörteissä Skills Finland 2020

Ammatillinen koulutus muutosten pyörteissä Skills Finland 2020 Ammatillinen koulutus muutosten pyörteissä Skills Finland 2020 Skills Finland Road Show Skills Finland ry:n hallituksen puheenjohtaja, opetusneuvos Seija Rasku seija.rasku@minedu.fi Näyttötutkintojärjestelmän

Lisätiedot

Osaavia. eri aloille. tekijöitä. Ammattitaitovalmennus on kaikkien etu

Osaavia. eri aloille. tekijöitä. Ammattitaitovalmennus on kaikkien etu Osaavia tekijöitä eri aloille Ammattitaitovalmennus on kaikkien etu Ammattitaitovalmennus kuuluu kaikille Valmennuksella koulutetaan entistä osaavampaa työvoimaa. Tavoitteena on tehdä Suomesta maailman

Lisätiedot

Uusi valmennusjärjestelmä. Together we make future

Uusi valmennusjärjestelmä. Together we make future Uusi valmennusjärjestelmä Together we make future Everyone Matters Skills Finland ry:n tulee löytää malli, jossa eri ammattialat/lajiperheet voivat itse määrittää sen tavan, jolla he organisoivat ja rahoittavat

Lisätiedot

6. Arviointi... 4. 9. Joukkueen kokoonpanon muuttaminen... 4. 12. Vakuutukset... 5

6. Arviointi... 4. 9. Joukkueen kokoonpanon muuttaminen... 4. 12. Vakuutukset... 5 Taitaja9 säännöt SISÄLLYSLUETTELO 1. Kilpailun järjestäjä... 3 2. Kilpailun tarkoitus, eettiset säännöt ja arvot... 3 3. Käsitteitä... 3 4. Kilpailutehtävät... 4 5. Osanottajat... 4 6. Arviointi... 4 7.

Lisätiedot

Valmentautuminen ES2016-kilpailuihin ja kilpailujen hyödyntäminen. Teija Ripattila Huippuvalmennuspäällikkö Skills Finland ry OD, EuroSkills

Valmentautuminen ES2016-kilpailuihin ja kilpailujen hyödyntäminen. Teija Ripattila Huippuvalmennuspäällikkö Skills Finland ry OD, EuroSkills Valmentautuminen ES2016-kilpailuihin ja kilpailujen hyödyntäminen Teija Ripattila Huippuvalmennuspäällikkö Skills Finland ry OD, EuroSkills Miksi ammattitaidosta kilpaillaan? Opintopolku potentiaaliselle

Lisätiedot

Taitaja9 SÄÄNNÖT 2 0 1 5

Taitaja9 SÄÄNNÖT 2 0 1 5 Taitaja9 SÄÄNNÖT 2 0 1 5 SISÄLLYSLUETTELO 1. KILPAILUN JÄRJESTÄJÄ... 3 2. KILPAILUN TARKOITUS, EETTISET SÄÄNNÖT JA ARVOT... 3 3. KÄSITTEITÄ... 3 4. KILPAILUTEHTÄVÄT... 4 5. OSANOTTAJAT... 4 6. ARVIOINTI...

Lisätiedot

YHTEISTYÖSOPIMUS 2012-2013

YHTEISTYÖSOPIMUS 2012-2013 Projektin nimi Kilpailukykyä ja laatua ammatilliseen koulutukseen huippuosaamisella KILTA Ohjelma Manner-Suomen ESR-ohjelma Ohjelman osio Valtakunnallinen osio Toimintalinja3 3: Työmarkkinoiden toimintaa

Lisätiedot

EuroSkills 2020 ammattikoulutuksen yhteinen haaste ja mahdollisuus. Keskustelutilaisuus Helsinki 29.1.2015 Seija Rasku seija.rasku@minedu.

EuroSkills 2020 ammattikoulutuksen yhteinen haaste ja mahdollisuus. Keskustelutilaisuus Helsinki 29.1.2015 Seija Rasku seija.rasku@minedu. EuroSkills 2020 ammattikoulutuksen yhteinen haaste ja mahdollisuus Keskustelutilaisuus Helsinki 29.1.2015 Seija Rasku seija.rasku@minedu.fi Suomi - maailman osaavin kansakunta vuonna 2020 Miksi EuroSkills

Lisätiedot

EuroSkills2016 -kilpailut. EuroSkills2016 yhteenveto kilpailusta ja tuloksista Tapio Kattainen EuroSkills Tekninen delegaatti

EuroSkills2016 -kilpailut. EuroSkills2016 yhteenveto kilpailusta ja tuloksista Tapio Kattainen EuroSkills Tekninen delegaatti EuroSkills2016 -kilpailut EuroSkills2016 yhteenveto kilpailusta ja tuloksista Tapio Kattainen EuroSkills Tekninen delegaatti Kilpailujärjestelyt / majoitus ja ruokailut Hotellin sijainti erinomainen Hotellin

Lisätiedot

Tukeeko kilpailutoiminta suomalaisen ammatillisen koulutuksen markkinointia kansainvälisesti?

Tukeeko kilpailutoiminta suomalaisen ammatillisen koulutuksen markkinointia kansainvälisesti? Tukeeko kilpailutoiminta suomalaisen ammatillisen koulutuksen markkinointia kansainvälisesti? Ammatillisen koulutuksen yhteistyöfoorumi 2015 M/S Viking Gabriella ke 25.3.2015 Seija Rasku, Skills Finland

Lisätiedot

KILTA 2011 2014 Kilpailukykyä ja laatua ammatilliseen koulutukseen huippuosaamisella

KILTA 2011 2014 Kilpailukykyä ja laatua ammatilliseen koulutukseen huippuosaamisella KILTA 2011 2014 Kilpailukykyä ja laatua ammatilliseen koulutukseen huippuosaamisella Laatua kaikille, omat polut huippuosaajille! Miten vastata lahjakkaiden ja motivoituneiden nuorten tarpeisiin? Miten

Lisätiedot

TERVETULOA EuroSkills 2014 EKSPERTTIKOULUTUKSEEN. Koulutuspäivän 6.2.2014 ohjelma

TERVETULOA EuroSkills 2014 EKSPERTTIKOULUTUKSEEN. Koulutuspäivän 6.2.2014 ohjelma TERVETULOA EuroSkills 2014 EKSPERTTIKOULUTUKSEEN Koulutuspäivän 6.2.2014 ohjelma Lämpimät onnittelut valituille EuroSkills -eksperteille! A dream at hand Wellcome to Euroskills Competition HAMK Skills

Lisätiedot

EuroSkills2016 ja kilpailuihin valmentautuminen

EuroSkills2016 ja kilpailuihin valmentautuminen EuroSkills2016 ja kilpailuihin valmentautuminen Teija Ripattila Huippuvalmennuspäällikkö, Skills Finland ry Official Delegate, EuroSkills Member of the Board, WorldSkills Europe Tavoitteet tarpeeksi korkealle

Lisätiedot

YHTEISTYÖSOPIMUS 2014

YHTEISTYÖSOPIMUS 2014 Projektin nimi Kilpailukykyä ja laatua ammatilliseen koulutukseen huippuosaamisella KILTA Ohjelma Manner-Suomen ESR-ohjelma Ohjelman osio Valtakunnallinen osio Toimintalinja3 3: Työmarkkinoiden toimintaa

Lisätiedot

TUOMAREIDEN PEREHDYTYSSUUNNITELMA

TUOMAREIDEN PEREHDYTYSSUUNNITELMA ETÄTEHTÄVÄ 5 TUOMAREIDEN PEREHDYTYSSUUNNITELMA 1) Kilpailun eettiset säännöt ja arvot Matkailulajiin osallistuminen on vapaaehtoista ja opiskelijan oma halu kilpailuun on otettu huomioon kilpailijoita

Lisätiedot

EuroSkills 2020 hankkeen mahdollisuudet

EuroSkills 2020 hankkeen mahdollisuudet EuroSkills 2020 hankkeen mahdollisuudet EuroSkills 2020 ammattkoulutuksen yhteinen haaste ja mahdollisuus Helsinki 3.9.2015 Ylijohtaja Mika Tammilehto, opetus- ja kulttuuriministeriö, ammatillisen koulutuksen

Lisätiedot

3. Monettako kertaa olit ES-eksperttinä? Valikoituja otteita EuroSkills2016 eksperteille suunnatun palautekyselyn tuloksista TAUSTAKYSYMYKSIÄ ES2016

3. Monettako kertaa olit ES-eksperttinä? Valikoituja otteita EuroSkills2016 eksperteille suunnatun palautekyselyn tuloksista TAUSTAKYSYMYKSIÄ ES2016 Valikoituja otteita EuroSkills2016 eksperteille suunnatun palautekyselyn tuloksista TAUSTAKYSYMYKSIÄ 3. Monettako kertaa olit ES-eksperttinä? 4. Oliko sinulla lajissasi jokin erityistehtävä? Expert with

Lisätiedot

Liite 1. WorldSkills kilpailulajit Leipzig 2013. Kilpailulajit. Competition Trades 1/5

Liite 1. WorldSkills kilpailulajit Leipzig 2013. Kilpailulajit. Competition Trades 1/5 WorldSkills kilpailulajit Leipzig 2013 Liite 1 1 Polymechanics/Automation Polymekaniikka 2 Information Network Cabling 3 Manufacturing Team Challenge Konepajatekniikka 4 Mechatronics Mekatroniikka 5 Mechanical

Lisätiedot

TAITAJA2016, Seinäjoki Lajivastaavakoulutus 2014-2016

TAITAJA2016, Seinäjoki Lajivastaavakoulutus 2014-2016 TAITAJA2016, Seinäjoki Lajivastaavakoulutus 2014-2016 1 Aloitus ja sitoutuminen lajivastaavan tehtävään Opintojakso 1 21.3.14 Lajivastaavakoulutuksen 1. lähipäivä (Seinäjoki) 3.9.14 Valtakunnallinen 1.

Lisätiedot

Taitaja2016. Lajiohjausryhmäpäivä 1.9.2015. www.taitaja2016.fi

Taitaja2016. Lajiohjausryhmäpäivä 1.9.2015. www.taitaja2016.fi Taitaja2016 Lajiohjausryhmäpäivä 1.9.2015 www.taitaja2016.fi Taitaja-kilpailun pakolliset teemat: Yrittäjyys Kestävä kehitys Työhyvinvointi Työturvallisuus Jatkuvat kehittämisteemat: Pedagoginen kehittäminen

Lisätiedot

avoimesti, reilusti, viisaasti, osaamisesta iloiten ja taitavasti Skills Finland

avoimesti, reilusti, viisaasti, osaamisesta iloiten ja taitavasti Skills Finland avoimesti, reilusti, viisaasti, osaamisesta iloiten ja taitavasti Skills Finland Kehut lupsakka ilmapiiri visuaalisesti miellyttävä toteutus jämäkkä yleisöystävällinen ennätyksellinen Taitaja järjestäjät

Lisätiedot

Taitaja9-kilpailun säännöt

Taitaja9-kilpailun säännöt Taitaja9-kilpailun säännöt 1 Taitaja9-kilpailun säännöt, hyväksytty 24.3.2011 SISÄLLYSLUETTELO 1. Kilpailun järjestäjä... 3 2. Kilpailun tarkoitus, eettiset säännöt ja arvot... 3 3. Käsitteitä... 3 4.

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi. Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov

Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi. Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ammattiosaamisen näyttö Ammatillisiin perustutkintoihin on liitetty ammattiosaamisen näytöt osaksi opiskelijan arviointia

Lisätiedot

Huippuvalmennustoimikunnan terveiset. KILTA-hankkeen päätösseminaari 22.8.2014 Tiedekeskus Heureka, Vantaa

Huippuvalmennustoimikunnan terveiset. KILTA-hankkeen päätösseminaari 22.8.2014 Tiedekeskus Heureka, Vantaa Huippuvalmennustoimikunnan terveiset KILTA-hankkeen päätösseminaari 22.8.2014 Tiedekeskus Heureka, Vantaa Kilpailukykyä ja laatua ammatilliseen koulutukseen huippuosaamisella KILTA TAVOITE: Parantaa ammatillisen

Lisätiedot

Taitajasemifinaalien järjestäminen ja tuomarikoulutus

Taitajasemifinaalien järjestäminen ja tuomarikoulutus Taitajasemifinaalien järjestäminen ja tuomarikoulutus Tuomarikoulutus ja sääntöjen keskeiset kohdat Markku Räty PKKY, Kilpailutoiminnan koordinaattori 2 2.3 Kilpailussa käytettävä kieli Kilpailun pääkieli

Lisätiedot

Taitajakilpailutoiminta. ammatillisessa koulutuksessa

Taitajakilpailutoiminta. ammatillisessa koulutuksessa Taitajakilpailutoiminta ammatillisessa koulutuksessa Skills Finland ry Vuonna 1993 perustettu yleishyödyllinen yhdistys Tavoitteena suomalaisen ammattikoulutuksen ja ammattiosaamisen kehittäminen (vetovoima

Lisätiedot

Työssäoppiminen (ammattillinen peruskoulutus) ja työpaikkaohjaajan tehtävät. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu

Työssäoppiminen (ammattillinen peruskoulutus) ja työpaikkaohjaajan tehtävät. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Työssäoppiminen (ammattillinen peruskoulutus) ja työpaikkaohjaajan tehtävät Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Työssäoppiminen ammatillisessa peruskoulutuksessa Kaikissa toisen asteen

Lisätiedot

o jonka työnantaja tai valmennuksesta vastaava koulutuksenjärjestäjä ei pysty edellä mainitun osaamisen kehittämistä tarjoamaan tai kustantamaan.

o jonka työnantaja tai valmennuksesta vastaava koulutuksenjärjestäjä ei pysty edellä mainitun osaamisen kehittämistä tarjoamaan tai kustantamaan. Mestarikiltaneuvosto ry Käsiteollisuuden Edistämissäätiö NUORTEN HUIPPUOSAAJIEN VALMENTAUTUMISAPURAHA Käsiteollisuuden Edistämissäätiön tarkoituksena on muun muassa edistää korkeaa ammattitaitoa, kädentaitoja

Lisätiedot

KILTA 2011 2013 Kilpailukykyä ja laatua ammatilliseen koulutukseen huippuosaamisella. 14.5.2012 Teija Ripattila

KILTA 2011 2013 Kilpailukykyä ja laatua ammatilliseen koulutukseen huippuosaamisella. 14.5.2012 Teija Ripattila KILTA 2011 2013 Kilpailukykyä ja laatua ammatilliseen koulutukseen huippuosaamisella 14.5.2012 Teija Ripattila Laatua kaikille, omat polut huippuosaajille! Miten vastata lahjakkaiden ja motivoituneiden

Lisätiedot

KILTA 2011 2014 Kilpailukykyä ja laatua ammatilliseen koulutukseen huippuosaamisella. 23.8.2013 Teija Ripattila

KILTA 2011 2014 Kilpailukykyä ja laatua ammatilliseen koulutukseen huippuosaamisella. 23.8.2013 Teija Ripattila KILTA 2011 2014 Kilpailukykyä ja laatua ammatilliseen koulutukseen huippuosaamisella 23.8.2013 Teija Ripattila Laatua kaikille, omat polut huippuosaajille! Miten vastata lahjakkaiden ja motivoituneiden

Lisätiedot

Huippuvalmennustoimikunnan puheenjohtajan terveiset

Huippuvalmennustoimikunnan puheenjohtajan terveiset Huippuvalmennustoimikunnan puheenjohtajan terveiset HUIPPUVALMENNUSPÄIVÄT Yyteri, Pori 6.-7.9.2012 Jouko Sohlberg Autoalan Keskusliitto Ry Projektin tarkoitus Kilpailukykyä ja laatua ammatilliseen koulutukseen

Lisätiedot

Miten ammatillisen koulutuksen kilpailutoiminta kehittyy voiko sen avulla tukea työhyvinvointia ja kehittää henkilöstön osaamista?

Miten ammatillisen koulutuksen kilpailutoiminta kehittyy voiko sen avulla tukea työhyvinvointia ja kehittää henkilöstön osaamista? Miten ammatillisen koulutuksen kilpailutoiminta kehittyy voiko sen avulla tukea työhyvinvointia ja kehittää henkilöstön osaamista? Jussi Kaatrasalo, kilpailutoiminnan verkosto Jussi Kaatrasalo, tekninen

Lisätiedot

Suomalaiset maailman osaavin kansa vuonna 2020

Suomalaiset maailman osaavin kansa vuonna 2020 Suomalaiset maailman osaavin kansa vuonna 2020 Ammatillisen koulutuksen johdon seminaari Tampere 2.10.2013 Opetusneuvos Seija Rasku KOPO/AM seija.rasku@minedu.fi Kataisen hallitusohjelma ja KESU 2011-2016

Lisätiedot

Raportti: Viestinnän nykytilan selvitys. Pauliina Juhola / Katja Nieminen

Raportti: Viestinnän nykytilan selvitys. Pauliina Juhola / Katja Nieminen Raportti: Viestinnän nykytilan selvitys Pauliina Juhola / Katja Nieminen Kyselyn toteuttaminen Kohderyhmänä ekspertit (EuroSkills 2012, WorldSkills 2013) lajipäälliköt valmentajat lajivastaavat yhteensä

Lisätiedot

Muistettavaa ja lajiohjauspäivän työskentelyssä Yleistä käytäntöä lajiohjausryhmän kokouksesta

Muistettavaa ja lajiohjauspäivän työskentelyssä Yleistä käytäntöä lajiohjausryhmän kokouksesta Muistettavaa 13.9.2016 ja 22.11.2016 lajiohjauspäivän työskentelyssä Yleistä käytäntöä lajiohjausryhmän kokouksesta - lajivastaava ottaa kokoukseen mukaan kannettavan tietokoneen sekä tarvittaessa jatkojohdon

Lisätiedot

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Liiketalouden perustutkinto

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Liiketalouden perustutkinto VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT Liiketalouden perustutkinto Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Haapajärven ammattiopisto Hyväksytty: 2 Sisällys JOHDANTO... 3 4. VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT...

Lisätiedot

Oppisopimuksella ammattiin

Oppisopimuksella ammattiin Oppisopimuksella ammattiin Video: oppisopimuskoulutus: Puualan perustutkinto https://www.youtube.com/watch?v=pvxiyx zaivm Oppisopimus on Työssä oppimista, jota täydennetään opiskelulla oppilaitoksessa

Lisätiedot

Master-tutkinnot Turun AMK:ssa

Master-tutkinnot Turun AMK:ssa Master-tutkinnot Turun AMK:ssa Nimi ja pvm Suomen korkeakoulujärjestelmä perustuu duaalimalliin Yliopistot Tohtori Lisensiaatti Ylemmät korkeakoulututkinnot Maisteri 120 op Ammattikorkeakoulut Ylemmät

Lisätiedot

Oulun seudun ammattiopisto. 20.11.15 Samppa/ Opiskelijapalvelut

Oulun seudun ammattiopisto. 20.11.15 Samppa/ Opiskelijapalvelut Oulun seudun ammattiopisto 20.11.15 Samppa/ Opiskelijapalvelut Sauli Jaara eli Samppa, OSAO Tausta, mistä tulen, mitä teen Putkiasentaja 1979 LVI-insinööri 1995 Ammatillinen opettaja 1996 Näyttömestari

Lisätiedot

HUIPUT KEHIIN. WinNova 02.04.2013. T.Eerola. w w w. h a m k. f i / a o k k

HUIPUT KEHIIN. WinNova 02.04.2013. T.Eerola. w w w. h a m k. f i / a o k k HUIPUT KEHIIN WinNova 02.04.2013 T.Eerola HUIPUT KEHIIN kehittää ammatillista huippuosaamista Projektin yleistavoitteena on pysyvien, ammatillista huippuosaamista kehittävien, alueellisten ja klusterikohtaisten

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen ja työelämän yhteistyö/ammatillisen koulutuksen reformi. Case: Huippuosaajia oppilaitoksen ja elinkeinoelämän yhteistyönä

Ammatillisen koulutuksen ja työelämän yhteistyö/ammatillisen koulutuksen reformi. Case: Huippuosaajia oppilaitoksen ja elinkeinoelämän yhteistyönä Ammatillisen koulutuksen ja työelämän yhteistyö/ammatillisen koulutuksen reformi Case: Huippuosaajia oppilaitoksen ja elinkeinoelämän yhteistyönä Ammatillisen koulutuksen reformi 1.1.2018 Ammatillisen

Lisätiedot

SOSIAALI-, TERVEYS- ja LIIKUNTA-ALAN KOULUTUS TYÖELÄMÄN ARVIOIJILLE. syksy 2015 ja kevät 2016

SOSIAALI-, TERVEYS- ja LIIKUNTA-ALAN KOULUTUS TYÖELÄMÄN ARVIOIJILLE. syksy 2015 ja kevät 2016 Hyvinvointi ja palveluala Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala Otavankatu 4 50100 MIKKELI SOSIAALI-, TERVEYS- ja LIIKUNTA-ALAN KOULUTUS TYÖELÄMÄN ARVIOIJILLE syksy 2015 ja kevät 2016 Työelämän edustajina,

Lisätiedot

Opinnot antavat sinulle valmiuksia toimia erilaisissa yritysten, julkishallinnon tai kolmannen sektorin asiantuntija- ja esimiestehtävissä.

Opinnot antavat sinulle valmiuksia toimia erilaisissa yritysten, julkishallinnon tai kolmannen sektorin asiantuntija- ja esimiestehtävissä. OPETUSSUUNNITELMA, johtaminen ja liiketoimintaosaaminen Liiketalouden ylempi ammattikorkeakoulututkinto antaa sinulle vankan kehittämisosaamisen. Syvennät johtamisen ja liiketoiminnan eri osa-alueiden

Lisätiedot

avoimesti, reilusti, viisaasti, osaamisesta iloiten ja taitavasti Skills Finland

avoimesti, reilusti, viisaasti, osaamisesta iloiten ja taitavasti Skills Finland avoimesti, reilusti, viisaasti, osaamisesta iloiten ja taitavasti Skills Finland ALUSTAVAT sääntömuutokset, astuvat voimaan aikaisintaan Taitaja2017-kilpailussa Taitaja9 osallistumisoikeus 7.-9. luokkalaisille

Lisätiedot

Helsingin yliopiston Opettajien akatemian kriteerit

Helsingin yliopiston Opettajien akatemian kriteerit n kriteerit 1. Oman opetus- ja ohjausosaamisen jatkuva kehittäminen Erinomaisuus näkyy mm. siten, että opettaja arvioi ja kehittää systemaattisesti opettamiseen ja ohjaukseen liittyvää omaa toimintaansa

Lisätiedot

Koulutuskeskus Sedun työelämäyhteistyön kehittämisjaksot / työelämäjaksot lukuvuonna

Koulutuskeskus Sedun työelämäyhteistyön kehittämisjaksot / työelämäjaksot lukuvuonna Koulutuskeskus Sedun työelämäyhteistyön kehittämisjaksot / työelämäjaksot lukuvuonna 2014 2015 Koulutuskeskus Sedun henkilöstöllä on mahdollisuus hakea jatkuvalla haulla työelämäyhteistyön kehittämisjaksolle

Lisätiedot

EM 2017 projekti Sbl:n junioritoimikunnan suunnitelma Suomen juniorimaajoukkueen valmennukseen ja menestykseen

EM 2017 projekti Sbl:n junioritoimikunnan suunnitelma Suomen juniorimaajoukkueen valmennukseen ja menestykseen Sbl:n junioritoimikunnan suunnitelma Suomen juniorimaajoukkueen valmennukseen ja menestykseen 2014-2018 Alustus Suomen Bridgeliiton junioritoimikunta on tehnyt jo vuosia töitä koululais- ja junioripelaajiemme

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näytöt / tutkintotilaisuudet ammattillisessa koulutuksessa osa 2. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu

Ammattiosaamisen näytöt / tutkintotilaisuudet ammattillisessa koulutuksessa osa 2. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Ammattiosaamisen näytöt / tutkintotilaisuudet ammattillisessa koulutuksessa osa 2. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Ammatilliset tutkinnot Yhteensä yli 350 kpl erilaisia tutkintoja

Lisätiedot

Tutkintoja voi järjestää EU-/ETA-alueen ulkopuolisten maiden kansalaisille ammatillisen koulutuksen lain 33 ja 35 mukaisesti

Tutkintoja voi järjestää EU-/ETA-alueen ulkopuolisten maiden kansalaisille ammatillisen koulutuksen lain 33 ja 35 mukaisesti Kysymys Kuka voi myöntää suomalaisia ammatillisia tutkintoja EU- ja ETA-alueen ulkopuolella? Vastaus Suomalaiset koulutuksen järjestäjät, joilla on kyseisiin tutkintoihin järjestämislupa. Mikäli koulutuksen

Lisätiedot

AMMATILLISET PERUSTUTKINNOT Huippu-urheiluväylä

AMMATILLISET PERUSTUTKINNOT Huippu-urheiluväylä Suunnitelman laadinta Pvm 15/2 2013 Rakenteen tarkistus Pvm 21/3 2013 Muodollinen tarkistus Pvm 28/3 2013 Suunnitelman hyväksyntä Pvm 17/4 2013 Hyväksytty toisen asteen koulutuslautakunnan jaostossa Pvm

Lisätiedot

Skills-toiminnasta hyötyjä ja Työkaluja opettajan arkeen. Vesa Iltola Valmennuspäällikkö

Skills-toiminnasta hyötyjä ja Työkaluja opettajan arkeen. Vesa Iltola Valmennuspäällikkö Skills-toiminnasta hyötyjä ja Työkaluja opettajan arkeen Vesa Iltola Valmennuspäällikkö Työkaluja opettajan arkeen Tule mukaan kehittämään ammatillista koulutusta ja skills-toimintaa Kilpailuissa näet

Lisätiedot

Kansainvälisten hankkeiden strateginen ohjaus

Kansainvälisten hankkeiden strateginen ohjaus Kansainvälisten hankkeiden strateginen ohjaus Myötätuulessa-laivaseminaari, 20.3.2012 Mika Saarinen, yksikön päällikkö, Ammatillinen koulutus, CIMO Ammatillisen koulutuksen kansainvälisyys uudessa KESUssa

Lisätiedot

OPPISOPIMUS ESEDU / Oppisopimuspalvelut / AT

OPPISOPIMUS ESEDU / Oppisopimuspalvelut / AT OPPISOPIMUS www.esedu.fi/oppisopimus www.oppisopimus.fi 21.11.2018 ESEDU / Oppisopimuspalvelut / AT 1 Mitä oppisopimuskoulutus on? Oppisopimuskoulutus on työssä tapahtuvaa ammatillista koulutusta, jota

Lisätiedot

Miten motivoitunut opiskelija huomioidaan meidän oppilaitoksessamme. Kirsi Coco Lähihoitajalajin ekspertti Keudan aikuisopisto

Miten motivoitunut opiskelija huomioidaan meidän oppilaitoksessamme. Kirsi Coco Lähihoitajalajin ekspertti Keudan aikuisopisto Miten motivoitunut opiskelija huomioidaan meidän oppilaitoksessamme Kirsi Coco Lähihoitajalajin ekspertti Keudan aikuisopisto 27.8.2014 Ovat harvassa? Monipuolista tekemistä Tekemistä oman tason mukaan

Lisätiedot

Ammatillisten oppilaitosten ja yritysten yhteistyö

Ammatillisten oppilaitosten ja yritysten yhteistyö Ammatillisten oppilaitosten ja yritysten yhteistyö Ammattilaisen kädenjälki 8.11.2017 Helsinki Kiertotalous ja kestävän kehityksen osaaminen koulutusreformissa Kiertotalous ja kestävän kehityksen osaaminen

Lisätiedot

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8.

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8. Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille Hyväksytty 1.0/27.8.2009 Johtoryhmä Opetussuunnitelma 2.0/24.06.2010 2 (20) Sisällysluettelo 1 Tietoa Ammattiopisto

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen suurseminaari Taitaja 2015 tapahtuma 6.5.2015 Turku. Pääjohtaja Aulis Pitkälä

Ammatillisen koulutuksen suurseminaari Taitaja 2015 tapahtuma 6.5.2015 Turku. Pääjohtaja Aulis Pitkälä Ammatillisen koulutuksen suurseminaari Taitaja 2015 tapahtuma 6.5.2015 Turku Pääjohtaja Aulis Pitkälä Suomen ammatillinen koulutus tulevaisuuden haasteisiin vastaajana Ammatillista koulutusta kehitetty

Lisätiedot

Taitajaa taitavammin. Taitaja-päällikkö Pekka Matikainen Skills Finland ry

Taitajaa taitavammin. Taitaja-päällikkö Pekka Matikainen Skills Finland ry Taitajaa taitavammin Taitaja-päällikkö Pekka Matikainen Skills Finland ry 6. Miten hyvin kilpailulajisi järjestelyt mielestäsi sujuivat? 1=erittäin huonosti 2=huonosti 3=kohtalaisesti 4=hyvin 5=erittäin

Lisätiedot

Skills Trainers Academy

Skills Trainers Academy Skills Trainers Academy Huippuosaamista opettajille ja oppilaitoksille ammattitaitokilpailuista Professional Teacher Education Unit hamk.fi/skills Skills Trainainers Academy on Kilpailuasiantuntijoiden

Lisätiedot

TeamFinland2009, Calgary. Pääyhteistyökumppanit Huvudsamarbetspartners Main partners

TeamFinland2009, Calgary. Pääyhteistyökumppanit Huvudsamarbetspartners Main partners Polymekaniikka Polymekanik Polymechanics/Automation Miika Laari, Savitaipale Susanna Kankaanranta Etelä-Karjalan ammattiopisto Konepajatekniikka Mekanisk verkstadsteknik Manufacturing Team Challenge kilpailijat/tävlanden/competitors

Lisätiedot

TYÖPAIKALLA JÄRJESTETTÄVÄ KOULUTUS. Koulutussopimus ja oppisopimus molempi parempi!

TYÖPAIKALLA JÄRJESTETTÄVÄ KOULUTUS. Koulutussopimus ja oppisopimus molempi parempi! TYÖPAIKALLA JÄRJESTETTÄVÄ KOULUTUS Koulutussopimus ja oppisopimus molempi parempi! Uudistunut ammatillinen koulutus Yksi tapa suorittaa tutkinto Yhteishaku ja jatkuva haku Yksilölliset opintopolut, HOKS

Lisätiedot

Yrittäjyys ja liiketoimintaosaaminen Tradenomi (Ylempi AMK) Master of Business Administration

Yrittäjyys ja liiketoimintaosaaminen Tradenomi (Ylempi AMK) Master of Business Administration Tradenomi (Ylempi AMK) Master of Business Administration Koulutusohjelman tuottama tutkinto Tradenomi (Ylempi AMK) on ylempi korkeakoulututkinto, joka tuottaa saman pätevyyden julkisen sektorin virkaan

Lisätiedot

Floristiikka Florist Floristry

Floristiikka Florist Floristry Floristiikka Florist Floristry kilpailijat/tävlanden/competitors Heli Haapatalo, Mäntsälä Säde Tilsala, Muurame Leila Alamiekkaoja Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Somistus Dekoration Window Display

Lisätiedot

Semifinaalijärjestäjien koulutus. Esko Junttila 24.11.2011

Semifinaalijärjestäjien koulutus. Esko Junttila 24.11.2011 Semifinaalijärjestäjien koulutus Esko Junttila 24.11.2011 Ajankohtaista Haku semifinaalijärjestäjäksi päättyi 31.10. Semifinaalit tammikuussa. Joensuussa järjestettävät semifinaalit pääsääntöisesti 25.-26.1.

Lisätiedot

Opetusharjoittelu 11 op (1P00BA27) Oppilaitoksen turvallisuus 2 op (1P00BA29)

Opetusharjoittelu 11 op (1P00BA27) Oppilaitoksen turvallisuus 2 op (1P00BA29) Opetusharjoittelu 11 op (1P00BA27) Oppilaitoksen turvallisuus 2 op (1P00BA29) Opetusharjoittelun aikana opettajaopiskelija osoittaa ammattipedagogisissa opinnoissa hankkimaansa osaamista. Tavoitteena on,

Lisätiedot

Ohjaava opettaja -osaajamerkki

Ohjaava opettaja -osaajamerkki Ohjaava opettaja -osaajamerkki Osaajamerkkikuvake Kriteerit Ohjaava opettaja -osaamismerkki koostuu seitsemästä osaamismerkistä. Saavutettuasi osaamismerkkien taitotasot saat Ohjaava opettaja -osaajamerkin.

Lisätiedot

Ajankohtaista ministeriöstä - Nuorten oppisopimuskoulutuksen kehittäminen. Opso ry syysseminaari 19.11.2013 Opetusneuvos Mari Pastila-Eklund

Ajankohtaista ministeriöstä - Nuorten oppisopimuskoulutuksen kehittäminen. Opso ry syysseminaari 19.11.2013 Opetusneuvos Mari Pastila-Eklund Ajankohtaista ministeriöstä - Nuorten oppisopimuskoulutuksen kehittäminen Opso ry syysseminaari 19.11.2013 Opetusneuvos Mari Pastila-Eklund Vuoden 2014 oppisopimuskoulutuksen lisäkoulutuksen paikat Päätös

Lisätiedot

ehoks Webinaari ti opetusneuvos Seija Rasku, opetus- ja kulttuuriministeriö suunnittelija Paula Borkowski, Opetushallitus 16.4.

ehoks Webinaari ti opetusneuvos Seija Rasku, opetus- ja kulttuuriministeriö suunnittelija Paula Borkowski, Opetushallitus 16.4. ehoks Webinaari ti 16.4.2019 opetusneuvos Seija Rasku, opetus- ja kulttuuriministeriö suunnittelija Paula Borkowski, Opetushallitus 16.4.2019 1 ehoksin tavoitteena on tukea henkilökohtaistamista ja HOKSien

Lisätiedot

KANSALLISET NUORTEN TAITAJAKILPAILUT Taitaja SM-kilpailujen ja semifinaalikilpailujen säännöt

KANSALLISET NUORTEN TAITAJAKILPAILUT Taitaja SM-kilpailujen ja semifinaalikilpailujen säännöt KANSALLISET NUORTEN TAITAJAKILPAILUT Taitaja SM-kilpailujen ja semifinaalikilpailujen säännöt Hyväksytty Skills Finland ry:n hallituksessa 25.3.2002 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. TAITAJA -KILPAILUJEN TARKOITUS...3

Lisätiedot

OPAS- TUSTA Työpaikoille. Ammattiosaamisen näyttöjen arviointi

OPAS- TUSTA Työpaikoille. Ammattiosaamisen näyttöjen arviointi OPAS- TUSTA Työpaikoille Ammattiosaamisen näyttöjen arviointi MITÄ OVAT AMMATTI- OSAAMISEN NÄYTÖT koulutuksen järjestäjän ja työelämän yhdessä suunnittelemia, toteuttamia ja arvioimia työtehtäviä työssäoppimispaikassa

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Opiskelija osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä suunnittelemalla ja ohjaamalla itsenäisesti kerhotoimintaa. Keskeisinä taitoina kerhontoiminnan ohjauksessa ovat kasvatuksellisesti

Lisätiedot

Yrittäjyys ammattitaitona

Yrittäjyys ammattitaitona Yrittäjyys ammattitaitona Taitajasta yrittäjäksi yrittäjyys osana ammattitaitokilpailuja seminaari Helsinki ti 31.1.2012 Opetusneuvos Seija Rasku seija.rasku@minedu.fi Yrittäjyys on yksilön kykyä muuttaa

Lisätiedot

KOULUTTAJAKOULUTUS (20 op)

KOULUTTAJAKOULUTUS (20 op) KOULUTTAJAKOULUTUS (20 op) KOULUTTAJAKOULUTUS ON MONIMUOTOISTA OPISKELUA, JOKA KOOSTUU NELJÄSTÄ ERI KURSSISTA 1 n peruskurssi, 4 op 2 Jatkokurssi I, 3 op 3 Jatkokurssi II, 3 op 4 Kurssintuottajan koulutus,

Lisätiedot

AMMATILLINEN KOULUTUS. Työelämän näkökulma 03/2018

AMMATILLINEN KOULUTUS. Työelämän näkökulma 03/2018 AMMATILLINEN KOULUTUS Työelämän näkökulma 03/2018 Vastaus työelämän ja opiskelijoiden tarpeisiin Ammatillinen koulutus tarjoaa osaamista, jota tarvitaan tulevaisuuden työelämässä. Koulutuspalvelut rakennetaan

Lisätiedot