Varhaiskasvatussuunnitelma

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Varhaiskasvatussuunnitelma"

Transkriptio

1 Varhaiskasvatussuunnitelma TIIVISTELMÄ Suomen valtioneuvosto julkaisi periaatepäätöksen valtakunnallisista varhaiskasvatuksen linjauksista. Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Stakesille annettiin tehtäväksi laatia varhaiskasvatussuunnitelman perusteet. Ne valmistuivat Perusteiden pohjalta kuntien on laadittava omat varhaiskasvatussuunnitelmansa, jossa linjataan varhaiskasvatuksen toteuttamista kunnassa ja ohjeistetaan yksikkö- ja lapsikohtaisia varhaiskasvatussuunnitelmia. Tavoitteena on edistää varhaiskasvatuksen yhdenvertaista toteutumista koko Suomessa sekä madaltaa kynnystä lapsen siirtyessä toimintaympäristöstä toiseen; kodista päivähoitoon, esiopetukseen, kouluun. Tarkoitus on myös saada vanhemmat ja muut lasten kanssa työskentelevät entistä tiiviimpään yhteistyöhön sekä kuulla paremmin lasta itseään häntä koskevissa asioissa. Varhaiskasvatussuunnitelma muodostaa yhdessä esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelmien kanssa kokonaisuuden, joka edistää lasten hyvinvointia, kasvua ja oppimista. Kangasniemen varhaiskasvatussuunnitelma on laadittu Valtakunnallisten varhaiskasvatussuunnitelmien

2 perusteiden (Stakes ) pohjalta. Varhaiskasvatussuunnitelmaa on ollut laatimassa koko päivähoidon henkilökunta; päivähoidon vastaava ohjaaja ja henkilökuntaa päiväkodista, perhepäivähoidosta ja ryhmäperhepäivähoidosta. Lastentarhanopettaja Henna Forss on toiminut ryhmätyöskentelyn vetäjänä ja suunnitelman kokoajana ja puhtaaksikirjoittajana. Työn edetessä suunnitelma on tuotu luettavaksi ja kommentoitavaksi päivähoidon henkilökunnalle ja yhteistyökumppaneille, osalle päivähoitolasten vanhemmista sekä esiopetuksen henkilökunnalle. Varhaiskasvatussuunnitelman seuranta, arviointi ja kehittäminen on jatkuvaa. Suunnitelma ohjaa käytännön toimintaa. Se on jatkuvasti henkilöstön käytössä ja vanhempien saatavilla. Suunnitelma on luettavissa päivähoidon verkkosivuilla osoitteessa Suunnitelmasta on saatavana myös tulostettu versio päivähoidon vastaavalta ohjaajalta tai päivähoitopaikasta. Varhaiskasvatussuunnitelma on päivitetty joulukuussa 2014.

3 Johdanto Varhaiskasvatus Varhaiskasvatus on pienten lasten eri elämänpiireissä tapahtuvaa kasvatuksellista vuorovaikutusta, jonka tavoitteena on edistää lasten tasapainoista kasvua, kehitystä ja oppimista. Yhteiskunnan järjestämä, valvoma ja tukema varhaiskasvatus koostuu hoidon, kasvatuksen ja opetuksen kokonaisuudesta, jossa lapsen omaehtoisella leikillä on keskeinen merkitys. Varhaiskasvatus perustuu lapsen kanssa työskentelevien henkilöiden ja vanhempien yhdessä laatimaan lapsen varhaiskasvatussuunnitelmaan, johon kirjataan yhdessä sovitut tavoitteet ja toimintatavat. Varhaiskasvatussuunnitelma Kangasniemellä Suunnitelma on luettavissa päivähoidon verkkosivuilla osoitteessa Suunnitelmasta on saatavana myös tulostettu versio varhaiskasvatuksen esimieheltä tai päivähoitopaikasta. Kangasniemen kunnan varhaiskasvatussuunnitelma on kunnan päiväkodin ja perhepäivähoidon sisällöllisen kehittämisen ja ohjauksen väline. Kangasniemellä esiopetus kuuluu koulutoimeen ja esiopetukselle on laadittu esiopetussuunnitelma vuonna Kangasniemen kunnan varhaiskasvatussuunnitelmassa kuvataan päivähoitopalveluita, niiden arvoperustaa ja tavoitteita. Suunnitelmassa painotetaan yhteistoimintaa perheen kanssa. Perushoitotilanteet ovat jokapäiväisiä arjen tilanteita lasten kanssa: pukeudutaan, ruokaillaan, ulkoillaan ja levätään. Näitä perushoitotilanteita halutaan painottaa, koska ne ovat lapsen hyvinvoinnin ja kehityksen kannalta tärkeitä. Suunnitelman sisältö Varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa on esitelty lapselle ominaiset tavat toimia ja ajatella: leikkiminen, liikkuminen, tutkiminen ja eri taiteen alueisiin liittyvä ilmaiseminen. Suunnitelmassa tuodaan esille, miten näitä, samoin kuin perushoitotilanteitakin, tulee tarkastella lapsen, kasvattajan ja varhaiskasvatusympäristön näkökulmasta. Kielen merkitystä korostetaan kehittymisen ja oppimisen välineenä. Varhaiskasvatuksen toteutuksessa tarkastellaan valtakunnallisten varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden mukaisesti matemaattista, esteettistä, historiallisyhteiskunnallista, eettistä ja uskonnollis-katsomuksellista orientaatiota. Orientaation käsitteellä tarkoitetaan sitä, että tarkoituksena ei ole eri aineiden sisältöjen opiskelu vaan sellaisten välineiden ja valmiuksien hankinnan aloittaminen, joiden avulla lapsi pystyy vähitellen perehtymään, ymmärtämään ja kokemaan ympäröivän maailman ilmiöitä. Lasta tuetaan elämän ja oppimisen alueille lapsen omat kiinnostuksen kohteet ja taipumukset huomioiden. Kasvu- ja toimintaympäristön tulee myös tukea tätä toimintaa. Samalla huomioidaan myös lapsen siirtyminen kotoa päivähoitoon, päivähoitomuodosta toiseen, esiopetukseen ja kouluun.

4 Varhaiskasvatussuunnitelma korostaa vanhempien, varhaiskasvatuksen ja alkuopetuksen entistä tiiviimpää ja vuorovaikutteisempaa yhteistyötä. Lapsilähtöisyys Lapsilähtöinen kasvatus on lapsen tasapainoisen kehityksen tukemista. Lapsilähtöisyys on lapsen kuuntelemista, tarpeisiin vastaamista ja hyväksymistä omana itsenään. Lapsen tarvitsema huolenpito sisältää lapsen tunteisiin vastaamista, rajojen asettamista ja lapsen toimien valvomista. Kasvattaja varhaiskasvatuksessa Kasvattaja on aikuinen, joka toimii vuorovaikutuksessa lapsen kanssa. Kasvattajia ovat vanhemmat, päivähoitohenkilöstö sekä koko se yhteisö, jossa lapsi elää. Päävastuu lapsen kasvatuksesta on perheellä. Kasvattajien tulee tukea hoito- ja kasvatussuhteiden jatkuvuutta. Oman työn pohtiminen ja arviointi auttavat kasvattajaa kehittymään omassa työssään. Kasvattajat luovat yhteisössä hyvän ilmapiirin, jossa lapsen kokee turvallisuutta ja yhteenkuuluvuutta.

5 Varhaiskasvatuksen linjaukset ja strategiat Kangasniemellä Kangasniemen varhaiskasvatus perustuu varhaiskasvatuksen valtakunnallisiin linjauksiin ja varhaiskasvatuksen perusteisiin sekä lasten päivähoitoa koskeviin lakeihin ja asetuksiin. Varhaiskasvatuksen toteuttamista tukevat ja ohjaavat asiakirjat ja toimenpiteet Kaikkia varhaiskasvatuksessa toimivia ohjaavat asiakirjat Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma Kangasniemen kunnan strategia Sivistystoimen strategia Päivähoidon varhaiskasvatusta ohjaavat asiakirjat Päivähoidon strategia Varhaiskasvatuksen suunnitelma Esiopetussuunnitelma Perusopetuksen opetussuunnitelma Päivähoidon varhaiskasvatustyötä tukevat toimenpiteet Toiminnan arviointijärjestelmä Yhteistyö Päivähoidon varhaiskasvatusta tukevat mm. Varhaiskasvatuksen perheohjaus Erityislastentarhanopettajan palvelut Turvallisuussuunnitelma Ensiapukoulutus koko päivähoidon henkilöstölle Varhainen tuki (VARTU) -työryhmä

6 Varhaiskasvatuksen toiminta-ajatus ja arvot Varhaiskasvatuksen toiminta-ajatus Haluamme kasvattaa rajojen ja rakkauden avulla sosiaalisia, toiset huomioonottavia ja rehellisiä lapsia. Yksilöllisyyttä ja tasavertaisuutta kunnioittavassa ilmapiirissä lapset kasvavat vastuuseen omista tekemisistään. Lapsia opetetaan suhtautumaan vastuullisesti ympäristöön, iloitsemaan tekemisestään ja onnistumisestaan sekä pyrkimään omissa toimissaan itsenäisyyteen.

7 Varhaiskasvatuksen päämäärät ja tavoitteet Varhaiskasvatuksen tavoitteet Varhaiskasvatuksen tavoitteena on tukea lapsen kasvua ja kehitystä perheen rinnalla. Perheen ja henkilöstön välisellä yhteistyöllä pyrimme molemminpuoliseen luottamukseen ja kunnioitukseen. Lapsella on hyvä olla päivähoidossa. Ymmärrämme ja kunnioitamme erilaisuutta ja yksilöllisyyttä. Toimintaa suunnitellaan ja toteutetaan tavoitteellisesti ja monipuolisesti huomioimalla lasten ikä, heidän yksilölliset tarpeensa ja toiveensa, ryhmäkoko ja ympäristön tarjoamat mahdollisuudet. Pysyvillä ja joustavilla päivähoitoratkaisuilla luodaan turvallinen ilmapiiri. Päivähoidolle varataan riittävät resurssit, jotta laadukasta päivähoitoa voidaan järjestää tarpeen mukaan.

8 Varhaiskasvatuspalvelut Kangasniemellä VALTUUSTO KUNNANHALLITUS SIVISTYSLAUTAKUNTA SIVISTYSTOIMEN JOHTAJA VARHAISKASVATUKSEN ESIMIES PÄIVÄKODIT PERHEPÄIVÄHOITO RYHMÄPERHE- PÄIVÄHOITO Varhaiskasvatuspalveluja tarjotaan Kalliolan päiväkodeissa sekä perhepäivähoidossa ja ryhmäperhepäivähoidossa taajamassa ja haja-asutusalueella. Esiopetus on koulutoimen alaista toimintaa ja sitä järjestetään päiväkodin ja koulujen tiloissa. Yksityinen päivähoito Pikkuväki ry toimii Otto Mannisen koulun yhteydessä. Perhepäivähoitajat työskentelevät omassa kodissaan, lasten perheissä tai ryhmäperhepäivähoidossa. Ryhmäperhepäivähoidossa työskentelee mm. lähihoitajia, lastenhoitajia ja lastenohjaajia. Päiväkodeissa työskentelee lastentarhanopettajia, lastenhoitajia, päivähoitajia, lähihoitajia, avustajia ja keittiöja siivoushenkilökuntaa. Erityislastentarhanopettaja toimii tarpeen mukaan jokaisessa varhaiskasvatusyksikössä. Perheiden tukena toimivat päivähoitohenkilöstön lisäksi tarvittaessa perheohjaaja, terapeutit, psykologi, sosiaalityöntekijät ja perhetyöntekijät. Moniammatillista yhteistyötä tehdään myös lasten neuvolan, perusopetuksen, keskussairaalan ja seurakunnan kanssa. Varhaiskasvatusympäristöjen terveellisyydestä, turvallisuudesta ja toimivuudesta vastaa päivähoitohenkilöstö yhteistyössä kunnan muiden toimijoiden (kiinteistökeskus, pelastuslaitos, ympäristöterveydenhuolto, ruokahuolto ja siivouspalvelut).

9 Varhaiskasvatusyksikköihin on laadittu pelastuslain edellyttämät pelastussuunnitelmat, joiden toteutumisesta vastaa varhaiskasvatuksen esimies yhdessä henkilöstön kanssa.

10 Yhteistyö perheen kanssa/ yhteistoiminta Vanhemmat tuntevat lapsensa parhaiten ja heillä on päävastuu lapsen kasvattamisesta. Päivähoidon henkilöstöllä on koulutuksen ja kokemuksen antama ammatillinen tieto ja osaaminen. Kodin ja päivähoidon välisen yhteistyön tulee olla avointa ja jatkuvaa. Yhteistyö perustuu kasvatuskumppanuuden periaatteisiin: kunnioitus, luottamus, kuunteleminen ja dialogisuus. Hyvä alku päivähoidossa Lapsi ja hänen vanhempansa otetaan vastaan päivähoidossa niin, että he tuntevat olevansa tervetulleita. Ennen hoitosuhteen alkua varataan perheelle riittävästi aikaa päivähoitopaikkaan ja henkilökuntaan tutustumiseen. Annetaan tunne ja kokemus siitä, että lapsi on aina tervetullut päivähoitopaikkaan ja hänellä on turvallista olla siellä. Hoitosuhteen alussa pyritään siihen, että vastaanottamassa olisi lapselle ja vanhemmille tuttu hoitaja. Hoitosuhteen alussa pidetään aloituskeskustelu yhdessä vanhempien kanssa. Keskustelussa sovitaan päivähoitojärjestelyihin liittyviä asioita. Laaditaan lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (lapsen VASU) yhdessä vanhempien ja päivähoidon kanssa. Erityislastentarhanopettaja osallistuu tarvittaessa suunnitelman laadintaan. Suunnitelma lähtee lapsen vahvuuksista. Yhdessä sovitaan, missä asioissa lapsi tarvitsee tukea sekä yhteisistä toimintatavoista kotona ja päivähoidossa. Yhdessä toimien Kodilla ja päivähoidolla on yhteinen tehtävä ja vastuu lapsen hoidon järjestämisestä siten, että se edistää lapsen hyvinvointia, kehitystä ja oppimismahdollisuuksia. Yhteisillä keskusteluilla turvataan yhdensuuntaiset kasvatustavoitteet ja kasvatuksen johdonmukaisuus. Perheitä rohkaistaan puhumaan avoimesti mieltä askarruttavista asioista. Lapsi on mukana keskusteluissa silloin, kun se on tarkoituksenmukaista. Lasta kuunnellaan ja annetaan hänen itse kertoa kokemuksistaan. Päivähoitohenkilöstöä sitoo vaitiolovelvollisuus, joka koskee kaikkia lapsen ja hänen perhettään koskevaa tietoa. Tarjotaan monipuolisia yhteistyömuotoja, jotta mahdollisimman moni perhe tulee mukaan. Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (Lapsen VASU) ja sen arviointi Kangasniemen kunnassa tehdään varhaiskasvatussuunnitelma kaikille päivähoidossa oleville lapsille. Kun hoitosuhde alkaa, sovitaan vanhempien kanssa yhteinen aika lapsen varhaiskasvatussuunnitelman tekemistä varten. Varhaiskasvatussuunnitelman tekemisessä ovat mukana lapsen vanhemmat ja lapsen lähin/lähimmät päivähoidon kasvattaja/kasvattajat. Varhaiskasvatussuunnitelma tehdään myönteisessä hengessä lapsen vahvuuksia korostaen ja lapsen koko persoonallisuutta kunnioittaen.

11 Lapsen ikä, kehitystaso ja persoonallisuus tulee näkyä suunnitelman laadinnassa. Suunnitelmaan kirjataan asioita, jotka ovat tärkeitä ja ajankohtaisia lapsen kasvussa ja kehityksessä. Suunnitelmaan kirjataan lapsen yksilöllinen tuki (ikäkauteen liittyvä kehitys ja muun tuen tarve). Suunnitelmaan voidaan liittää myös muita lasta koskevia asiapapereita, esimerkiksi lähetteitä, lausuntoja ym. Vanhempien kanssa yhdessä sovitaan tavoitteet sekä käytännön toimintatavat kotona ja päivähoidossa. Lapsen varhaiskasvatussuunnitelmaa päivitetään ja arvioidaan säännöllisesti kerran vuodessa ja aina tarvittaessa. Suunnitelman tiedot ovat luottamuksellisia, mikä tulee ottaa huomioon myös säilytyksessä. Tietoja voidaan antaa ulkopuolisille vain vanhempien luvalla. Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma siirtyy päivähoitopaikasta toiseen, päivähoitopaikasta esiopetukseen ja esiopetuksesta kouluun vanhempien luvalla (ja heidän siirtämänään).

12 Päivähoidon toimintaympäristöön vaikuttavia tekijöitä Päivähoitotilojen ja ulkoiluun käytettyjen alueiden tulee olla terveydellisiltä ja muilta olosuhteiltaan lapsen hoidolle ja kasvatukselle sopivat ja turvalliset. Fyysinen ympäristö on turvallinen, viihtyisä, virikkeitä antava sekä mahdollistaa lapsen tasapainoisen ja monipuolisen kehityksen. Lasten käytössä olevat lelut ovat turvallisia. Tilojen puhtaanapidosta huolehditaan päivittäin. Päivähoitopaikassa on ajan tasalla oleva turvallisuussuunnitelma, johon henkilöstö on perehtynyt. Huolehditaan, että päivähoitopaikan lähiympäristön liikennejärjestelyt ovat turvallisia. Päivähoidon budjetissa suunnataan varoja tarvittaville korjauksille sekä tilojen että ulkoilualueiden kehittämiselle.

13 Perushoito Varhaiskasvatuksen keskeisenä osana ovat päivittäiset perushoitotilanteet: päivähoitoon tuleminen ja lähteminen, ruokailu, hygienia, pukeminen, ulkoilu ja riisuminen sekä lepo. Perushoitotilanteet tarjoavat lapselle kasvatuksellisia ja itsenäiseksi oppimisen taitoja. Kielellä on tärkeä osa perushoitotilanteissa. Hoitaja nimeää ja perustelee asioita, esineitä ja tapahtumia. Samalla rohkaistaan lasta vuorovaikutukseen ja kommunikointiin. Ystävällisyys, kiireettömyys, turvallisuus, lämpö ja läheisyys ovat tärkeitä hoitotilanteissa. Lapselle tarjotaan henkilökohtaista huomiota ja aikuisen syliä. Säännöllisyys, tuki ja ohjaus lapsen ikä- ja kehitystason mukaisesti ovat tärkeitä näkökohtia perushoidon tilanteissa.

14 Lapselle ominainen tapa toimia Leikkiminen, liikkuminen, tutkiminen ja ilmaiseminen eri taiteen alueilla ovat lapselle ominaisia tapoja toimia ja ajatella. Nämä lapselle luonnolliset toiminnan tavat otetaan huomioon toiminnan suunnittelussa ja toteutuksessa. ja välittää monipuolista leikkiperinnettä. Varhaiskasvatuksessa tärkein toimintamuoto on leikki. Leikkiessään lapsi oppii, ratkaisee ongelmia, keksii, kokeilee, oivaltaa ja toimii luovasti. Leikki kehittää lapsen ajattelua ja samalla hän käsittelee tunteitaan ja kokemuksiaan. Leikissä lapsi jäljittelee ja luo uutta. Kasvattajan tulee huolehtia siitä, että lapsella on päivittäin aikaa ja rauhaa monipuoliseen leikkiin. Havainnoimalla lapsen leikkiä aikuiset saavat tietoa lapsen kehityksestä (motoriikka, aistien toiminta, puhe, mielikuvitus, sosiaaliset taidot). Aikuinen ohjaa tarvittaessa leikkiä Liikkuminen on lapselle terveen kasvun ja hyvinvoinnin perusta. Liikkuessaan lapsi tutustuu itseensä, toisiin lapsiin, aikuisiin ja ympäristöön. Tietoisuus omasta kehosta ja sen hallinnasta kehittää lapsen itsetuntoa ja motoriikkaa. Lapsi kokee liikunnan riemua ja saa sosiaalisia elämyksiä liikuntaleikeissä. Ohjattua liikuntaa järjestetään säännöllisesti sekä ulko- että sisätiloissa tiloja ja lähiympäristöä hyödyntäen. Kasvattaja tutustuttaa erilaisiin liikuntamuotoihin ja -leikkeihin huomioimalla lapsen ikä- ja taitotason. Lapsi oppii tutkimalla ympäristöään. Hän kokeilee ja ihmettelee, kyselee, pohtii ja saa vastauksia. Lapsen tutkimiselle annetaan aikaa. Lapsen luontaista uteliaisuutta herätetään kokemuksellisesti rikkaalla ympäristöllä, joka on innostava, luova ja turvallinen. Lapsi nauttii taiteesta ja ilmaisusta yksin ja osallistumalla tekemiseen yhdessä muiden lasten ja aikuisten kanssa. Eri taiteenlajeihin tutustuminen rikastuttaa ja syventää lapsen elämää. Lapsella tulee olla mahdollisuus sekä omaehtoiseen että ohjattuun taiteelliseen kokemiseen ja tekemiseen. Lasta ohjataan, kannustetaan ja tuetaan suorituspaineita asettamatta. Media eli televisio, videot, lehdistö ja sähköiset viestimet ympärillämme vaikuttavat maailmankuvamme kehittymiseen, toimintaamme, mielipiteisiimme ja ajankäyttöömme. Mediakasvatuksen tehtävä on opettaa suhtautumaan kriittisesti ympäröivään informaatioon, ja opastaa pohtimaan asioiden eettisiä ja esteettisiä näkökulmia. Lapsi oppii erottamaan todellisuuden ja mielikuvituksen tuotteen toisistaan.

15 Kielen merkitys Pieni lapsi ilmaisee itseään erilaisten äänten, eleiden, ilmeiden ja liikkeiden avulla. Hän haluaa olla vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa. Kasvattaja toimii mallina kielen ja käsitteiden käyttämisessä ja vuorovaikutuksessa olemisessa. Kasvattajan tulee käyttää kieltä monipuolisesti ja rikkaasti. Lapset oppivat kieltä toimiessaan ryhmässä. Kasvattaja tukee ja ohjaa lasten välistä vuorovaikutusta. Hän tukee kielen käyttöä esim. ristiriitatilanteissa. Leikillä on tärkeä merkitys kielen kehityksessä. Lapset suunnittelevat leikkejä, neuvottelevat, tekevät ehdotuksia ja sopimuksia ja eläytyvät leikissä erilaisiin rooleihin. Päivittäisessä toiminnassa lapsi oppii erilaisiin tilanteisiin liittyvää kieltä ja käsitteitä. Kielen merkitys kasvaa lapsen kasvaessa. Kieli liittyy oppimiseen, ongelmanratkaisuun ja loogiseen ajatteluun. Kieli on perustana lukemaan oppimiselle ja kirjoittamiselle. Varhaiskasvatuksen päivittäiseen toimintaan kuuluvat sadut, tarinat, kertomukset, runot, riimittelyt ja rytmitykset. Kasvattaja rohkaisee lasta keksimään myös omia tarinoita ja satuja. Lasten saatavilla tulee olla kieltä kehittäviä kirjoja ja pelejä.

16 Varhaiskasvatuksen toteuttaminen Orientaation käsitteellä tarkoitetaan sitä, että tarkoituksena ei ole eri aineiden sisältöjen opiskelu vaan sellaisten välineiden ja valmiuksien hankinnan aloittaminen, joiden avulla lapsi pystyy vähitellen perehtymään, ymmärtämään ja kokemaan ympäröivän maailman ilmiöitä. Lasta tuetaan elämän ja oppimisen alueille lapsen omat kiinnostuksen kohteet ja taipumukset huomioiden. Kasvu- ja toimintaympäristön tulee myös tukea tätä toimintaa. Matemaattinen orientaatio Lapsi oppii matemaattisia asioita päivittäisissä perushoitotilanteissa ja leikkiessään ja pelatessaan. Lapsi laskee, havainnoi, vertailee, luokittelee, tutustuu muotoihin, päättelee määriä ja tiloja rakentelemalla erilaisilla välineillä. Matematiikkaa voi oppia myös erilaisten laulujen ja laululeikkien avulla. Lapsen mielenkiintoa herätellään matemaattisia asioita kohtaan ja hänelle annetaan mahdollisuus kehittää matemaattisia tietoja ja taitoja. Luonnontieteellinen orientaatio Lasten kanssa tutustutaan päivähoitopaikan lähellä olevaan luontoon ja ympäristöön. Säätilojen ja vuodenaikojen vaihtelut antavat mahdollisuuden aistia, tutkia, kokeilla, tehdä havaintoja ja päätelmiä luonnossa tapahtuvista ilmiöistä. Lapsi oppii pohtimaan erilaisia syy-seuraussuhteita luonnossa. Erilaiset retket luontoon ja lähiympäristöön antavat tietoa ja tarjoavat lapselle kokemuksia ja elämyksiä. Ulkona lapsi saa seurata esimerkiksi pihapiirin eläinten elämää. Lapsi saa osallistua kasvien kasvattamiseen ja hoitamiseen sisällä ja ulkona. Aikuisen esimerkin ja ohjauksen avulla lapsi oppii suojelemaan ja kunnioittamaan luontoa. Historiallis-yhteiskunnallinen orientaatio Lapset saavat tietoa ja kokemuksia esimerkiksi tutustumiskäyntien, kirjojen ja leikin avulla tämän päivän yhteiskunnasta: maatalous, kauppa,teollisuus, liikenne, turvallisuus (palokunta, poliisi, sairaala). Lapselle rakennetaan kuvaa menneisyydestä vanhojen esineiden, kuvien ja kertomusten avulla. Päivähoitopaikkaan voidaan kutsua vieraaksi esim. isovanhempia kertomaan, miten heidän lapsuudessaan elettiin. Vanhojen ja nykyaikaisten esineiden ja työtapojen vertailu herättää lapsen kiinnostusta maamme historiaan. Perinteeseen tutustutaan myös käymällä museossa ja näyttelyissä. Lapselle opetetaan vanhoja lauluja, loruja ja perinneleikkejä. Esteettinen orientaatio Kuvataide, musiikki, ilmaisu ja kädentaidot antavat mahdollisuuksia havaitsemiseen, kuuntelemiseen, tuntemiseen ja mielikuvitukseen liittyviin kokemukseen jokapäiväisessä toiminnassa. Lapselle annetaan tilaisuus musiikin kuunteluun, tanssimiseen, laulamiseen ja soittamiseen. Hän saa osallistua Kangasniemen kulttuuritoimen järjestämiin konsertti- ja kulttuuritilaisuuksiin. Hän saa piirtää, maalata, askarrella, keksiä satuja ja tarinoita. Hän saa osallistua satujumppaan, musiikkiliikuntaan ja roolileikkeihin. Lasta rohkaistaan eläytymään, esittämään sekä esiintymään erilaisissa juhlissa. Lapsi saa uusia kokemuksia ja elämyksiä. Luovuus ja omaehtoinen tekeminen antavat lapselle iloa ja onnistumisen kokemuksia. Eettinen orientaatio Jokapäiväisissä tilanteissa lapsi oppii pohtimaan, mikä on oikein-väärin, hyvä-paha, tosi-

17 valhe. Lasten kanssa keskustellaan tasa-arvosta, oikeudenmukaisuudesta, toisen huomioimisesta ja kunnioittamisesta. Turvallisen aikuisen avulla opitaan ratkaisemaan ristiriitatilanteita. Satujen, tarinoiden, kirjojen, nukketeatterin ja keskustelujen avulla voidaan käsitellä erilaisia tunteita turvallisessa ilmapiirissä. Opitaan empatiaa ja myötäelämistä. Opetellaan antamaan leikki- ja ruokarauha, pyytämään anteeksi, jakamaan ja kuuntelemaan. Lapsiryhmän kanssa tehdyt yhteiset säännöt auttavat lapsia ymmärtämään ryhmässä toimimista. Muistetaan noudattaa sovittuja sääntöjä toiminnassa, leikeissä ja peleissä. Opetellaan hyviä tapoja ja harjoitellaan ikään ja kehitystasoon sopivaa käytöstä. Uskonnollis-katsomuksellinen orientaatio Lapselle tarjotaan mahdollisuus hiljentymiseen, ihmettelyyn, kyselyyn ja pohdintaan. Lasten kanssa lauletaan hengellisiä lauluja sekä osallistutaan kirkollisiin tapahtumiin ja juhlapyhien viettoon. Juhlapyhiin liittyviä tapoja ja perinteitä vaalitaan. Elämään liittyviä tapahtumia, kuten syntymä ja kuolema, käsitellään lapsiryhmässä. Seurakunta antaa tukea päivähoidon uskontokasvatushetkiin. Lasten kanssa osallistutaan kirkossa ja seurakuntakodilla järjestettäviin tilaisuuksiin. Tutustutaan lapsen lähellä oleviin uskontoihin ja katsomuksiin. Kunnioitetaan lapsen vanhempien toiveita ja vakaumusta.

18 Erityinen tuki varhaiskasvatuksessa Erityisellä tuella tarkoitetaan varhaiskasvatuksen tukitoimia, jotka on suunniteltu yksilöllisesti lapsen tuen tarpeen mukaan vanhempien kanssa yhdessä. Tarvittaessa arvioinnin tueksi haetaan päivähoidon ulkopuolisen asiantuntijan lausunto. Lapsi kasvaa ja kehittyy omaan yksilölliseen tahtiinsa. Lapset voivat jossain vaiheessa tarvita enemmän tukea kasvuunsa ja kehitykseensä. Lapsi voi tarvita tukea fyysisen, tiedollisen, taidollisen, tunne-elämän tai sosiaalisen kehityksen osa-alueilla. Lisäksi lapsi voi tarvita tukea tilanteessa, jossa lapsen kasvuolot (esim. muuttunut perhetilanne) heikkenevät tai eivät turvaa hänen terveyttään tai kehitystään. Tuen tarve voi kestää eripituisia aikoja. Varhaiskasvatuksen tukitoimet aloitetaan heti, kun lapsen tuen tarpeet on havaittu. Tarvittaessa ja vanhempien luvalla voidaan ottaa yhteyttä neuvolaan ja psykologiin. Tukitoimena voi olla lapsen kehityksen tehostettu seuraaminen, erilaiset järjestelyt hoitopaikassa tai tutkimuksiin ohjaaminen. Lapsella voi olla tarpeen mukaan muitakin tukipalveluja. On tärkeää, että yhteistyö eri tahojen kanssa on säännöllistä ja toimivaa. Kangasniemellä erityistä tukea tarvitsevan lapsen päivähoito järjestetään tavallisessa päivähoitoryhmässä päiväkodissa, ryhmäperhepäivähoidossa tai perhepäivähoitajan kotona. Lapsen VASU:un tullaan sisällyttämään lapsen tuen määrittely ja tuen järjestämisen suunnitelma. Yhdessä vanhempien kanssa sovitaan tukemisen keinoista kotona ja päivähoidossa.

19 Eri kieli- ja kulttuuritaustaisten lasten varhaiskasvatus Vanhempia kannustetaan säilyttämään omaa kulttuuriaan ja omaa äidinkieltään ja luomaan pohjaa kaksikielisyydelle. Osallistuminen varhaiskasvatukseen antaa lapselle mahdollisuuden oppia suomea toisena kielenä päivittäisissä luonnollisissa tilanteissa toisten lasten ja kasvattajien kanssa. Lapsi tarvitsee ohjausta suomen kielen omaksumiseen ja käyttöön. Päivähoidon tulee tiedottaa riittävästi eri kieli- ja kulttuuritaustaisten lasten vanhemmille varhaiskasvatuksen tavoista ja periaatteista. Päivähoidon henkilöstön tulee tutustua lapsen omaan kulttuuriin, elämäntapaan ja historiaan niitä kunnioitetaan ja arvostetaan. Varhaiskasvatuksessa Suomi toisena kielenä (S2) opetuksen tavoitteena on, että lapsi on tasa-arvoinen ryhmän jäsen ja saa yhdenvertaisen mahdollisuuden oppimiseen. Tavoitteena on toimiva ikätasoa vastaava suomen kielen taito kaikilla kielen osaalueilla. Maahanmuuttajataustaisella lapsella tarkoitetaan lasta, jonka ensikieli on muu kuin suomi, ruotsi, saame, romani tai viittomakieli ja jonka molemmat vanhemmat ovat maahanmuuttajia. Lapsella on mahdollisuus oppia arkielämän perussanastoa ja harjoitella suomen kieltä luontevasti eri tilanteissa. S2 opetuksen lähtökohtina ovat lapsilähtöisyys, toiminnallisuus ja leikki. Suomen kielen taidon kehittyessä tavoitteena on, että lapsi ymmärtää ja käyttää kieltä aktiivisesti ja harjoittelee. Suomen kielen opetus ja ohjaus tapahtuvat päivittäisissä tilanteissa ryhmän toiminnassa, mutta tämän lisäksi lapsi tarvitsee myös suunnitelmallista ja säännöllistä suomi toisena kielenä opetusta. Maahanmuuttajataustaiselle lapselle voidaan tehdä suomen kielen tukemisen suunnitelma yhdessä vanhempien kanssa ja suunnitelma liitetään lapsen Vasuun (varhaiskasvatussuunnitelmaan). Vanhempien kanssa keskustellaan myös oman äidinkielen merkityksestä ja miten he tukevat sen kehittymistä.

20 Moniammatillinen yhteistyö Kangasniemellä Moniammatillinen yhteistyö on tutkimuksen, hoidon, kasvatuksen, kuntoutuksen ja opetuksen eri alojen osaajien vuorovaikutusta ja yhdessä tekemistä. Verkostoyhteistyö muodostuu kunnan eri toimialojen (perusturva-, sivistys-, kulttuuri- ja nuoriso-, liikunta-, hallinto-, kaavoitus- ja ympäristöpalvelut sekä tekniset palvelut), seurakunnan, poliisin, järjestöjen, keskussairaalan, kasvatusalan oppilaitosten ja ympäristön kuntien harjoittamasta yhteistyöstä. Yhteistyö esiopetuksen ja alkuopetuksen kanssa Varhaiskasvatus, esi- ja perusopetus yhdessä turvaavat lapsen kehityksen ja oppimisen jatkumon. Ne ovat keskeisiä lasten yksilöllisten oppimisvalmiuksien kehittymisen tukemisessa. Lapsen hyvinvointi, kasvu, kehitys ja oppiminen edellyttävät huoltajien ja lapsen kanssa työtä tekevien henkilöiden tiivistä yhteistyötä. Lapsen turvallinen siirtyminen varhaiskasvatuksesta esiopetuksen kautta kouluun toteutuu, kun varhaiskasvatuksella, esiopetuksella ja koululla on yhteinen näkemys oppimaan oppimisesta, kasvatuksen ja opetuksen sisällöistä, sosiaalisista taidoista, lapsen erityisen tuen tarpeesta ja käytännön tasolla tapahtuvasta tiedonsiirrosta. Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma siirtyy lapsen mukana esiopetukseen (vanhemmat siirtävät). Yhteistyö perusturvapalveluiden kanssa Päivähoito, sosiaalityö ja perhetyöntekijä tekevät yhdessä ehkäisevää toimintaa ja eri tilanteiden arviointia perheiden tukemiseen liittyvissä asioissa. Vartu = varhainen tukiryhmä, johon kuuluvat psykologi, sosiaalityöntekijä, terveydenhoitajat lasten neuvolasta ja äitiysneuvolasta, perhetyöntekijä, perheohjaaja, puheterapeutti, päiväkodin johtaja ja erityislastentarhanopettaja. Yhteistyö lastenneuvolan kanssa Lastenneuvolan terveydenhoitaja osallistuu tarpeen mukaan moniammatillisiin yhteistyötapaamisiin. Lasten neuvolan tarkastuksissa on tavoitteena saada lapsen kasvusta ja kehityksestä mahdollisimman kokonaisvaltainen kuva. Kangasniemellä on käytössä havainnointilomake, jonka avulla tietoja lapsesta ja hänen kehityksestään kerätään lastenneuvolaan 4-vuotistarkastusta varten. Vanhemmat ja päivähoitohenkilöstö kirjoittavat lomakkeeseen omat näkemyksensä lapsen taidoista. Neuvolassa lomakkeeseen kirjataan tarkastuksessa ilmitulleet huomiot ja jatkosuunnitelmat. Vanhemmat palauttavat lomakkeen takaisin päivähoitoon. Lomakkeen tarkoituksena on helpottaa tiedonsiirtoa vanhempien, neuvolan ja päivähoidon välillä. Yhteistyö seurakunnan kanssa

21 Seurakunta järjestää päiväkerhotoimintaa, johon osalla perhepäivähoitolapsista on mahdollisuus osallistua. Seurakunnan työntekijät pitävät hartaushetkiä varhaiskasvatuksessa. Päivähoitoryhmät tekevät retkiä kirkkoon tai seurakuntatalolle ja osallistuvat seurakunnan järjestämiin tilaisuuksiin. Päivähoito ja seurakunta järjestävät yhdessä joulujuhlan ja kevätretken Salmelaan. Päivähoidossa vanhemmat päättävät oman lapsensa osallistumisesta uskontokasvatukseen.

22 Seudullinen yhteistyö Mikkelin alueen päivähoidolla on varhaiskasvatuksen seututyöryhmä, johon kuuluvat Mikkeli, Mäntyharju, Hirvensalmi, Pertunmaa ja Kangasniemi. Kangasniemeltä kokouksiin osallistuu varhaiskasvatuksen esimies. Seututyöryhmässä käsitellään laajasti päivähoitoon liittyviä asioita, esim. maksukäytännöt, koulutus.

23 Varhaiskasvatuksen sisällöllinen arviointi ja kehittäminen Kunnan varhaiskasvatuksen arviointi Varhaiskasvatuksen arvioimisen perusteena ovat varhaiskasvatuksen arvot sekä yhteisesti sovitut tavoitteet. Arvioinnin tulee olla jatkuvaa ja sen kohteena ovat kasvatuskäytännöt ja suunnitelmien toteuttaminen. Arviointi ja kehittäminen kulkevat käsi kädessä ja ne vaativat hyvää suunnittelua sekä henkilöstön sitoutumista - jatkuvaa keskustelua. Keskustelua tulee käydä yhdessä vanhempien, lasten ja yhteistyötahojen kanssa. Varhaiskasvatussuunnitelmaa päivitetään tarvittaessa.

VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA

VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA PÄIVÄKOTI MAJAKKA VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA Majakan päiväkoti on pieni kodinomainen päiväkoti Nurmijärven kirkonkylässä, Punamullantie 12. Päiväkodissamme on kaksi ryhmää: Simpukat ja Meritähdet. Henkilökunta:

Lisätiedot

Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma

Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma Perhepäivähoidon toiminta-ajatus Perhepäivähoito tarjoaa lapselle mahdollisuuden hoitoon, leikkiin, oppimiseen ja ystävyyssuhteisiin muiden lasten kanssa. Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

LAPUAN KAUPUNKI PÄIVÄHOITO

LAPUAN KAUPUNKI PÄIVÄHOITO LAPUAN KAUPUNKI PÄIVÄHOITO LAPUAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMAN SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistietoa varhaiskasvatussuunnitelmasta 2. Taustaa varhaiskasvatussuunnitelmalle 2.1 Varhaiskasvatuksen sisältöä ohjaavat

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / TUOHISET Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 Saarenkylä gsm 0400790916

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / TUOHISET Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 Saarenkylä gsm 0400790916 VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / TUOHISET Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 Saarenkylä gsm 0400790916 Tuohisissa työskentelevät lastentarhanopettajat Piiti Elo ja Riitta Riekkinen, lastenhoitaja Helena

Lisätiedot

LEHMON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LEHMON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA LEHMON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Iso ja pieni on yhdessä kaksi. Kaksi voi yhdessä leikkiä. Ei tunne itseään vieraaksi. Hellyydellä voi täyttyä. Iso ylettyy helposti korkealle, pieni taas mahtuu

Lisätiedot

KETTUKALLION PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2010

KETTUKALLION PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2010 KETTUKALLION PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2010 KETTUKALLION PÄIVÄKOTI Kettukallion päiväkoti on perustettu vuonna 1992. Päiväkoti sijaitsee Heinolan Kirkonkylässä luonnon läheisyydessä, upeiden

Lisätiedot

HAIKALAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

HAIKALAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA HAIKALAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Haikalan päiväkoti sijaitsee Klaukkalan pohjoisella alueella Haikalassa. Päiväkoti on perustettu 1982. Toimintakaudella 2010-2011 päiväkotimme ryhmät ovat:

Lisätiedot

TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2 SISÄLLYS JOHDANTO 1. TAIDETASSUJEN RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI 2. TOIMINTA-AJATUS JA ARVOT 3. KASVATTAJA 4. TOIMINTAYMPÄRISTÖ 5. SISÄLTÖALUEET 6. ARVIOINTI JA SEURANTA

Lisätiedot

MUSTASAAREN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTA-AJATUS

MUSTASAAREN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTA-AJATUS MUSTASAAREN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTA-AJATUS Tarjotaan lapsille perhepäivähoitoa kodinomaisessa ja turvallisessa ympäristössä. Laadukkaan hoidon ja kasvatuksen tavoitteena on onnellinen

Lisätiedot

KARINRAKAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

KARINRAKAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA KARINRAKAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Tämä päivä on lahja Tämä päivä on arvokas Tämä päivä on ainutlaatuinen tänäkin päivänä voi tapahtua ihme! Marleena Ansio Karinrakan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelman

Lisätiedot

Tampereen kaupunki Hyvinvointipalvelut Päivähoito 30.9.2009. Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN

Tampereen kaupunki Hyvinvointipalvelut Päivähoito 30.9.2009. Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN Onnistuneen kasvatuskumppanuuden aloittamisen kannalta on tärkeää, että päivähoitoa koskevaa tietoa on saatavilla kun tarve lapsen päivähoidolle syntyy.

Lisätiedot

Kämmenniemen päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma

Kämmenniemen päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma Kämmenniemen päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma Toiminta-ajatus Lasten osallisuus Vanhempien osallisuus Varhaiskasvatuksen suunnittelu Leikki Liikunta Luonto Ilmaisu Mediakasvatus Kieli ja kulttuuri

Lisätiedot

Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA AJATUS Päiväkodissamme toteutetaan varhaiskasvatusta ja esiopetusta vahvasti leikin, liikunnan ja luovuuden kautta. Leikki ja liikunta kuuluvat päivittäin

Lisätiedot

Päiväkoti Saarenhelmi

Päiväkoti Saarenhelmi Päiväkoti Saarenhelmi varhaiskasvatussuunnitelma Päiväkoti Saarenhelmi Päiväkoti Saarenhelmi sijaitsee Saarenkylässä kauniilla paikalla Kemijoen rannalla. Läheiset puistot ja talvella jää tarjoavat mahdollisuuden

Lisätiedot

RANTAKYLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

RANTAKYLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA RANTAKYLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Tavoitteena hyvinvoiva lapsi 1 SISÄLLYSLUETTELO 1 PÄIVÄKODIN ESITTELY... 3 2 TOIMINTA-AJATUS JA ARVOT... 4 2.1 Toiminta-ajatus... 4 2.2 Arvot... 4 3 LAPSELLE

Lisätiedot

Etelä- ja Pohjois-Nokian perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma 1

Etelä- ja Pohjois-Nokian perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma 1 Etelä- ja Pohjois-Nokian perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma 1 SISÄLLYSLUETTELO 2. Sisällysluettelo 3. Prosessi 4. Toiminta-ajatus 5. Arvot 6. Lapsilähtöisyys 7. Oppimisympäristö 8. Leikkiminen

Lisätiedot

PERHEPÄIVÄHOIDON TOTEUTTAMINEN

PERHEPÄIVÄHOIDON TOTEUTTAMINEN - laadittu keväällä 2009, päivitetty 2012 PERHEPÄIVÄHOIDON TOTEUTTAMINEN Perhepäivähoito on kodinomainen päivähoitomuoto, jossa toimitaan ammatillisesti ja tavoitteellisesti yhdessä sovittujen periaatteiden

Lisätiedot

Raahen kaupunki 30.3.2015 LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE

Raahen kaupunki 30.3.2015 LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE Raahen kaupunki 30.3.2015 Varhaiskasvatuspalvelut LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE Lapsen nimi Syntymäaika / 20 Hoitopaikka Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (vasu) on huoltajien

Lisätiedot

Ilmaisun monet muodot

Ilmaisun monet muodot Työkirja monialaisiin oppimiskokonaisuuksiin (ops 2014) Ilmaisun monet muodot Toiminnan lähtökohtana ovat lasten aistimukset, havainnot ja kokemukset. Lapsia kannustetaan kertomaan ideoistaan, työskentelystään

Lisätiedot

IISALMEN KAUPUNKI SIVISTYSPALVELUKESKUS OHJATUN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

IISALMEN KAUPUNKI SIVISTYSPALVELUKESKUS OHJATUN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 1 IISALMEN KAUPUNKI SIVISTYSPALVELUKESKUS OHJATUN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2 Sisällys JOHDANTO 3 1 TOIMINTA-AJATUS JA ARVOT 4 2 KASVATUSKUMPPANUUS 4 3 LAPSEN OMA VASU 6 4 VARHAISKASVATUKSEN

Lisätiedot

Yksityisen perhepäivähoidon omavalvonta- ja varhaiskasvatussuunnitelma

Yksityisen perhepäivähoidon omavalvonta- ja varhaiskasvatussuunnitelma Yksityisen perhepäivähoidon omavalvonta- ja varhaiskasvatussuunnitelma 1. Palvelujen tuottajaa koskevat tiedot Palvelun tuottaja/vastuuhenkilö, yhteystiedot, Y-tunnus Lapsiryhmän ikärakenne Perushoitotilat/muut

Lisätiedot

Hyvinvointi ja liikkuminen

Hyvinvointi ja liikkuminen Hyvinvointi ja liikkuminen varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa Varhaiskasvatuslaissa määritellyt tavoitteet 1) edistää jokaisen lapsen iän ja kehityksen mukaista kokonaisvaltaista kasvua, terveyttä

Lisätiedot

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma 15.1.2015 Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Annalan päiväkoti on perustettu vuonna 1982 ja se sijaitsee omalla isolla tontillaan keskellä matalaa kerrostaloaluetta. Lähellä on avara luonto

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA/VASU

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA/VASU Honkajoen kunta Sivistystoimi Varhaiskasvatus KIS KIS KISSANPOIKA KISSA TANSSII JÄÄLLÄ SUKAT KENGÄT KAINALOSSA HIENO PAITA PÄÄLLÄ VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA/VASU 3-5 VUOTIAAT Lapsen nimi Syntymäaika Päivähoitopaikka

Lisätiedot

PEURASAAREN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

PEURASAAREN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA PEURASAAREN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JOHDANTO 1. PÄIVÄKODIN KUVAUS - oppimisympäristö - menestystekijät 2. PEURASAAREN PÄIVÄKODIN TOIMINTA-AJATUS JA ARVOT 2.1. Toiminta-ajatus: lapsen kasvun,

Lisätiedot

Poutapilvi. Varhaiskasvatussuunnitelma

Poutapilvi. Varhaiskasvatussuunnitelma Poutapilvi Varhaiskasvatussuunnitelma Sisällysluettelo 1. Poutapilvi s. 3 2. Arvot s. 5 3. Pienryhmät s. 7 4. Kasvatuskumppanuus s. 8 5. Hyvinvoiva lapsi s. 10 Perushoitotilanteet 6. Lapselle ominaiset

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma 2012-2013

Varhaiskasvatussuunnitelma 2012-2013 Nuppusten Varhaiskasvatussuunnitelma 2012-2013 SISÄLLYSLUETTELO 1. NUPPUSTEN RYHMÄKUVAILU 2. NUPPUSTEN TOIMINTA-AJATUS 3. VARHAISKASVATUSYMPÄRISTÖ 4. KIELELLINEN KEHITYS JA KIELEN MERKITYS VARHAISKASVATUKSESSA

Lisätiedot

SISÄLLYS. Kasvatuskumppanuus... 6. Peltosirkun päiväkoti... 3 Toimintaa ohjaavat arvot... 4 Lapsen kunnioitus... 4 Turvallisuus...

SISÄLLYS. Kasvatuskumppanuus... 6. Peltosirkun päiväkoti... 3 Toimintaa ohjaavat arvot... 4 Lapsen kunnioitus... 4 Turvallisuus... 1 2 SISÄLLYS Peltosirkun päiväkoti... 3 Toimintaa ohjaavat arvot... 4 Lapsen kunnioitus... 4 Turvallisuus... 5 Kasvatuskumppanuus... 6 Yhteistyö... 7 Kiusaamisen ehkäisy... 8 Varhainen puuttuminen... 9

Lisätiedot

Esiopetuksen. valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma

Esiopetuksen. valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma Esiopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Nurmijärven kunta Varhaiskasvatuspalvelut Sivistyslautakunta x.1.2016 x www.nurmijarvi.fi Sisältö 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN KUNTA. Lepsämän päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

NURMIJÄRVEN KUNTA. Lepsämän päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma NURMIJÄRVEN KUNTA Lepsämän päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma 2014 2015 SISÄLTÖ JOHDANTO... 3 1. LEPSÄMÄN PÄIVÄKODIN ARVOT... 4 1.1 LAPSILÄHTÖISYYS... 4 1.2 KASVATUSKUMPPANUUS... 4 1.3 TOIMIVA TYÖYHTEISÖ...

Lisätiedot

KASVATUS- KUMPPANUUS VIIALAN ARKI VIIALAN ARKI

KASVATUS- KUMPPANUUS VIIALAN ARKI VIIALAN ARKI VASU TAVOITTEET Tasapainoinen, tyytyväinen ja hyvinvoiva lapsi Lapsen tulee tuntea, että hänestä välitetään Haluamme välittää lapselle tunteen, että maailma on hyvä ja siihen uskaltaa kasvaa VIHREÄ LIPPU

Lisätiedot

Kangasalan kunta/ Varhaiskasvatus 18.11.2014 Sääntökirja päivähoidon palvelusetelipalvelujen tuottamisesta Sääntökirjan erityinen osa Liite 1

Kangasalan kunta/ Varhaiskasvatus 18.11.2014 Sääntökirja päivähoidon palvelusetelipalvelujen tuottamisesta Sääntökirjan erityinen osa Liite 1 PÄIVÄHOITOTOIMINNAN EHDOTTOMAT KELPOISUUSEHDOT JA LAATUVAATIMUKSET Palveluntuottajan on täytettävä kaikki kohdissa 1-3 laadulle asetetut laatukriteerit. Kelpoisuusehtoihin sisältyvät lainsäädännön vaatimukset

Lisätiedot

KULHON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

KULHON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA KULHON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VARHAISKASVATUS KULHON PÄIVÄKODISSA Kulhon päiväkoti Pönkäniementie 4a2 80910 Kulho p.040 140 8145 p. 040 707 3375 (päiväkodin johtaja/raija Pynnönen) Kulhon

Lisätiedot

Turva Minulla on turvallinen olo. Saanko olla tarvitseva? Onko minulla huolehtiva aikuinen? Suojellaanko minua pahoilta asioilta? Perusturvallisuus on edellytys lapsen hyvän itsetunnon ja luottamuksellisten

Lisätiedot

Melukylän Päiväkoti. Alatalo Välitalo Ylätalo. Varhaiskasvatussuunnitelma

Melukylän Päiväkoti. Alatalo Välitalo Ylätalo. Varhaiskasvatussuunnitelma Melukylän Päiväkoti Alatalo Välitalo Ylätalo Varhaiskasvatussuunnitelma Melukylän päiväkodin VASU:n sisällysluettelo: Melukylän päiväkodin talot ja ryhmät Päiväjärjestys Arvot Visiot Toiminta-ajatus Kasvatuskumppanuus

Lisätiedot

SYRJÄKYLÄN SYLVIT VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

SYRJÄKYLÄN SYLVIT VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JANAKKALAN KUNTA PERHEPÄIVÄHOITO SYRJÄKYLÄN SYLVIT VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA SYLI, HALI, HUUMORI, RAVINTO, RAJAT JA RAKKAUS; SIINÄ TARJOOMAMME PAKKAUS SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO ARVOT KASVATUSPÄÄMÄÄRÄT

Lisätiedot

AINEOPETUSSUUNNITELMA VARHAISIÄN MUSIIKKIKASVATUS

AINEOPETUSSUUNNITELMA VARHAISIÄN MUSIIKKIKASVATUS AINEOPETUSSUUNNITELMA VARHAISIÄN MUSIIKKIKASVATUS Hyväksytty sivistyslautakunnassa ( 71/2011) 01.08.2015 OPETUKSEN PAINOPISTEALUEET (HTM)... 2 SUORITETTAVAT KURSSIT (MUSIIKKILEIKKIKOULUN RYHMÄT), NIIDEN

Lisätiedot

RYHMÄVASU = LAPSIRYHMÄN TOIMINNAN SUUNNITTELU

RYHMÄVASU = LAPSIRYHMÄN TOIMINNAN SUUNNITTELU RYHMÄVASU = LAPSIRYHMÄN TOIMINNAN SUUNNITTELU 2016-2017 Liite 1 Toimintasuunnitelma suunnittelu pohjautuu lasten ja vanhempien osallisuuden mahdollistamiseen (aloitus- ja vasukeskustelut on käyty ennen

Lisätiedot

RYHMIS PEUKALOISEN VASU

RYHMIS PEUKALOISEN VASU RYHMIS PEUKALOISEN VASU Ryhmis Peukaloinen 01.01.2014 Karjalanharjuntie 3 R 56 50100 Mikkeli 015-177 002/ 044 794 5329 peukaloinenrpphk@mikkeli.fi Yksikön esittely Peukaloisessa hoidossa 12 lasta, joiden

Lisätiedot

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon OHOI Osaamista vuorohoitoon Henkilöstökoulutus 7.3.2016 Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon tuula.dahlblom@jamk.fi Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA

ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 1. YKSIKKÖ Aitohelmen päiväkoti Klaukkalantie 72, 01800 KLAUKKALA Piccolot ja Pillipiiparit kokopäiväesiopetusryhmät Vikkelät ja Nokkelat osapäiväesiopetusryhmät 2. TOIMINTA-AIKA

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Lapsen nimi: Pvm: Keskusteluun osallistujat: Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (Lapsen vasu) on varhaiskasvatuksen henkilöstön työväline, jonka avulla luodaan yhteisiä

Lisätiedot

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma / esiopetuksen oppimissuunnitelma

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma / esiopetuksen oppimissuunnitelma Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma / esiopetuksen oppimissuunnitelma Tämä on lapsen varhaiskasvatussuunnitelma, joka sisältää esiopetuksen oppimissuunnitelman sekä mahdollisen tehostetun eli varhaisen tai

Lisätiedot

SISÄLLYS. 1. Toiminta-ajatus ja arvot 1.1. Perhepäivähoidon toiminta-ajatus 2 1.2. Ryhmän toiminta-ajatus ja tavoitteet 2 1.3.

SISÄLLYS. 1. Toiminta-ajatus ja arvot 1.1. Perhepäivähoidon toiminta-ajatus 2 1.2. Ryhmän toiminta-ajatus ja tavoitteet 2 1.3. SISÄLLYS 1. Toiminta-ajatus ja arvot 1.1. Perhepäivähoidon toiminta-ajatus 2 1.2. Ryhmän toiminta-ajatus ja tavoitteet 2 1.3. Ryhmän arvot 3 2. Mitä lasten hoidossa ja kasvatuksessa painotetaan? 2.1. Kodinomaisuus

Lisätiedot

Metsäniityn päiväkodin montessoriryhmien varhaiskasvatussuunnitelma

Metsäniityn päiväkodin montessoriryhmien varhaiskasvatussuunnitelma Metsäniityn päiväkodin montessoriryhmien varhaiskasvatussuunnitelma Metsäniityn päiväkodissa toimii 3-5-vuotiaiden ryhmä Peilivuori ja 1-4 vuotiaiden ryhmä Salasaari. Molemmissa ryhmissä toimitaan montessoripedagogiikan

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Lapsen nimi: Pvm. Keskusteluun osallistujat LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (Lapsen Vasu) on vanhempien ja päivähoidon henkilöstön välinen työväline, jonka avulla luodaan

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / 20

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / 20 HIRVENSALMEN KUNTA VARHAISKASVATUS 1 LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / 20 Lapsen nimi syntymäaika Kasvatuskumppanit: Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (Lapsen vasu) on varhaiskasvatuksen henkilöstön

Lisätiedot

OPS 2016 Keskustelupohja vanhempainiltoihin VESILAHDEN KOULUTOIMI

OPS 2016 Keskustelupohja vanhempainiltoihin VESILAHDEN KOULUTOIMI OPS 2016 Keskustelupohja vanhempainiltoihin VESILAHDEN KOULUTOIMI Valtioneuvoston vuonna 2012 antaman asetuksen pohjalta käynnistynyt koulun opetussuunnitelman uudistamistyö jatkuu. 15.4.-15.5.2014 on

Lisätiedot

(TOIMINTAYKSIKÖN NIMI) vuosisuunnitelma sekä toimintakertomus

(TOIMINTAYKSIKÖN NIMI) vuosisuunnitelma sekä toimintakertomus (TOIMINTAYKSIKÖN NIMI) vuosisuunnitelma sekä toimintakertomus 2017 2018 Sisällys 1 Toimintayksikön esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelma 1.1 Esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelman

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Lapsen nimi: Pvm: Keskusteluun osallistujat: Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (Lapsen vasu) on varhaiskasvatuksen henkilöstön työväline, jonka avulla luodaan yhteisiä

Lisätiedot

Kaukajärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Kaukajärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Kaukajärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA-AJATUS LEIKKI LUOVUUS YSTÄVYYS TUNTEET TURVALLISUUS LAPSI EI LEIKI OPPIAKSEEN, MUTTA OPPII LEIKKIESSÄÄN Leikissä lapsi oppii toimimaan yhdessä

Lisätiedot

KONTIOLAHDEN KUNNAN. Onttolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

KONTIOLAHDEN KUNNAN. Onttolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma KONTIOLAHDEN KUNNAN Onttolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Onttolan päiväkodin henkilökunta: Touhula (3-5 v.) 040 5781151 Päiväkodinjohtaja Mervi Ignatius Lastentarhanopettaja Mirja Torniainen

Lisätiedot

KULTARANNAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA eli VASU

KULTARANNAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA eli VASU KULTARANNAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA eli VASU 1 Kädentaidot ja tehtävät pelit, laulut ja ystävät ulkoiluhetket ja metsäretket leikki, satuilu ja syli läheisyys käy kaiken yli. Päiväkodin yhteystiedot:

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 1 / 11 Lapsen nimi: JOENSUUN KAUPUNKI LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (Lapsen vasu) on varhaiskasvatuksen henkilöstön työväline, jonka

Lisätiedot

VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA

VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA (0-5 VUOTTA) 2 Dragsfjärdin, Kemiön ja Västanfjärdin kuntien laatima yhteinen suunnitelma. Työryhmään on kuulunut virkamiehiä saaren päiväkodeista, perhepäivähoidosta ja neuvoloista.

Lisätiedot

RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI TILHI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI TILHI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 1 PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI TILHI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2 SISÄLTÖ Tilhin toiminta-ajatus 1 Kasvatuspäämäärät ja -tavoitteet 1.1. Tärkeät asiat 1.2. Hyvinvoiva lapsi 1.3. Päivähoidon

Lisätiedot

Marttilan kunnan varhaiskasvatussuunnitelma

Marttilan kunnan varhaiskasvatussuunnitelma Marttilan kunnan varhaiskasvatussuunnitelma Sosiaalilautakunta 16.2.2012 13/ liite no 4 1 SISÄLTÖ 1. Johdanto 2. Toiminta-ajatus ja arvot 3. Kasvatus ja opetusmenetelmät 4. Yhteistyö 5. Erityinen tuki

Lisätiedot

NALLELAN TÄRKEIMMÄT ARVOT

NALLELAN TÄRKEIMMÄT ARVOT Nallelan ryhmäperhepäiväkoti on perustettu Nurmoon syksyllä 2003. Nallelan ryhmä koostuu kahdesta perhepäivähoitajasta ja vastaavasta hoitajasta. Lapsia voi ryhmässä olla 12 jotka iältään ovat 1v-6v. Lapset

Lisätiedot

Pienten lasten kerho Tiukuset

Pienten lasten kerho Tiukuset Pienten lasten kerho Tiukuset Kerhotoiminnan varhaiskasvatussuunnitelma 2014 2015 Oi, kaikki tiukuset helähtäkää, maailman aikuiset herättäkää! On lapsilla ikävä leikkimään, he kaipaavat syliä hyvää. (Inkeri

Lisätiedot

Maaselän päiväkodin. varhaiskasvatussuunnitelma

Maaselän päiväkodin. varhaiskasvatussuunnitelma Maaselän päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO 2. VARHAISKASVATUKSEN TOTEUTTAMINEN 2.1 Leikkiminen 2.2 Liikkuminen 2.3 Tutkiminen 2.4 Taiteellinen kokeminen, ilmaiseminen ja

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA (Lapsen vasu) on päivähoidon henkilöstön ja vanhempien yhteinen työväline, jonka avulla luodaan yhteisiä tavoitteita ja sopimuksia siitä, miten kunkin lapsen yksilöllistä

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 1 Lapsen nimi: Pvm: Keskusteluun osallistujat: LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Lapsen vasun tekeminen perustuu varhaiskasvatuslakiin. Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (Lapsen vasu) on varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Suomusjärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Suomusjärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Suomusjärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Suomusjärven päiväkoti on pieni yksikkö maaseudun rauhassa, jossa lapsi saa olla lapsi. Pienessä yksikössä muodostuu helposti läheinen ja lämmin vuorovaikutus

Lisätiedot

HIRVENSALMEN KUNTA VARHAISKASVATUS LAHNANIEMEN RYHMIS

HIRVENSALMEN KUNTA VARHAISKASVATUS LAHNANIEMEN RYHMIS HIRVENSALMEN KUNTA VARHAISKASVATUS LAHNANIEMEN RYHMIS Yhteystiedot Lahnaniemen ryhmis Lahnaniementie 67 52510 Hietanen p. 050-592 4691 o. 040-162 7650 (iltapvryhm) ryhmis.lahnaniemi@hirvensalmi.fi Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä. Tavoitteenamme on kiireetön arki. Kirjaamme sovitut asiat ryhmävasuun. Päiväkotimme tilat ovat kaikkien

Lisätiedot

LAPSEN KUVA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. Julkisuuslaki 24 1 mom. 25-k.

LAPSEN KUVA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. Julkisuuslaki 24 1 mom. 25-k. LAPSEN KUVA Jokaiselle varhaiskasvatuksen piirissä olevalle lapselle tehdään oma varhaiskasvatussuunnitelma. Tämä lomake on suunnitelman toinen osa. Suunnitelma tukee lapsen yksilöllistä kasvua, kehitystä

Lisätiedot

LAPSEN ESIOPETUSSUUNNITELMA

LAPSEN ESIOPETUSSUUNNITELMA LAPSEN ESIOPETUSSUUNNITELMA Lapsen nimi: Pvm: Keskusteluun osallistujat: Lapsen esiopetussuunnitelma (esiops) on esiopetuksen henkilöstön työväline, jonka avulla luodaan yhteisiä tavoitteita ja sopimuksia

Lisätiedot

Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma

Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Opimme yhdessä ja jaamme oppimaamme, minkä pohjalta kehitämme toimintaamme ja toimintaympäristöjämme. Luomme avoimen ja kannustavan ilmapiirin,

Lisätiedot

TYÖVALTAINEN OPPIMINEN / TOP-Laaja

TYÖVALTAINEN OPPIMINEN / TOP-Laaja TYÖVALTAINEN OPPIMINEN / TOP-Laaja tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus 10ov Oikeaa työssäoppimista 4ov Teoriaopiskelua työelämässä 6 ov 1. Työprosessin hallinta tarvitseville lapsille

Lisätiedot

Yksiköt: Kaupungin päiväkodit / perhepäivähoito / avoin varhaiskasvatus Yksityiset päiväkodit / perhepäivähoito Seurakunnat Järjestöt

Yksiköt: Kaupungin päiväkodit / perhepäivähoito / avoin varhaiskasvatus Yksityiset päiväkodit / perhepäivähoito Seurakunnat Järjestöt Tämä on Loviisan kaupungin varhaiskasvatussuunnitelma VASU. Sen lähtökohtana ovat valtakunnalliset varhaiskasvatuksen perusteet. Sivistyslautakunta hyväksyy joka toinen vuosi päivitetyn suunnitelman. Päivähoitoyksiköt

Lisätiedot

RAPORTTI TYÖELÄMÄJAKSOLTA 2.4.-1.6.2012 Päiväkoti Huvikumpu, Oulu

RAPORTTI TYÖELÄMÄJAKSOLTA 2.4.-1.6.2012 Päiväkoti Huvikumpu, Oulu RAPORTTI TYÖELÄMÄJAKSOLTA 2.4.-1.6.2012 Päiväkoti Huvikumpu, Oulu Jokilaakojen koulutuskuntayhtymä Oulaisten ammattiopisto/ sosiaali- ja terveysala Jukka Tervola Sisällysluettelo 1. Yhteenveto.. 3 2. Taustatiedot

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA (LAPSEN VASU)

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA (LAPSEN VASU) Lapsen nimi: LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA (LAPSEN VASU) Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma laaditaan jokaiselle varhaiskasvatuksessa olevalle lapselle yhdessä huoltajien kanssa. Se on henkilöstön ja

Lisätiedot

Myllyojan päiväkodin toimintasuunnitelma

Myllyojan päiväkodin toimintasuunnitelma Myllyojan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Myllyojan päiväkodissa toimintakulttuurimme lähtee yhteisistä tavoitteista ja säännöistä, joita arvioimme ja kehitämme säännöllisesti.

Lisätiedot

Lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelma

Lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelma Lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelma 1 Kurikka lapsen nimi Kansilehteen lapsen oma piirros Lapsen ajatuksia ja odotuksia esiopetuksesta (vanhemmat keskustelevat kotona lapsen kanssa ja kirjaavat) 2 Eskarissa

Lisätiedot

HELILÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011-2012

HELILÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011-2012 HELILÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011-2012 PÄIVÄKOTIMME TOIMINTA-AJATUS: tarjoamme hyvällä ammattitaidolla laadukasta varhaiskasvatusta alle 6 -vuotiaille lapsille meillä lapsella on mahdollisuus

Lisätiedot

TAIKAPEILIN VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA 2009 2010

TAIKAPEILIN VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA 2009 2010 TAIKAPEILIN VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA 2009 2010 TAIKAPEILI Taikapeilin ryhmä koostuu 3 6 vuotiaista lapsista, joista esikoululaisia on kahdeksan. Ryhmässämme on tällä hetkellä 30 lasta. Lastentarhanopettajina

Lisätiedot

PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU

PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU SISÄLLYSLUETTELO 1. TOIMINTA-AJATUS 2. ARVOT 3. TOIMIVA KASVATTAJAYHTEISÖ 4. VARHAISKASVATUSYMPÄRISTÖ 5. OPPIMISEN ILO 6. KIELEN JA VUOROVAIKUTUKSEN

Lisätiedot

KILPIÄISTEN PÄIVÄKODIN VARHAIS- KASVATUS- SUUNNITELMA

KILPIÄISTEN PÄIVÄKODIN VARHAIS- KASVATUS- SUUNNITELMA KILPIÄISTEN PÄIVÄKODIN VARHAIS- KASVATUS- SUUNNITELMA TOIMINTA-AJATUKSEMME Kilpiäisten päiväkoti tarjoaa lapsille laadukasta varhaiskasvatusta vuonna 2009 valmistuneissa tiloissa. Päiväkotimme on avara,

Lisätiedot

MÖLLÄRINRANNAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

MÖLLÄRINRANNAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 1 MÖLLÄRINRANNAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2 SISÄLLYSLUETTELO 1 MÖLLÄRINRANNAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTA-AJATUS JA ARVOT...3 TOIMINTA-AJATUS....3 ARVOT............3 2 VARHAISKASVATUKSEN

Lisätiedot

HALLILAN PÄIVÄKOTI. Varhaiskasvatussuunnitelma - VASU

HALLILAN PÄIVÄKOTI. Varhaiskasvatussuunnitelma - VASU HALLILAN PÄIVÄKOTI Varhaiskasvatussuunnitelma - VASU Päiväkodissamme toimii 6 ryhmää: Nuput Pallerot Tenavat Naperot Nappulat Muksut Toiminta-ajatus Meille on tärkeää, että lapsi kokee olonsa turvalliseksi

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO 1. VIIRIKUKON PÄIVÄKODIN SIJAINTI 2. FYYSISET TILAT JA HENKILÖKUNTA 3. PÄIVÄJÄRJESTYS 4. TOIMINTA-AJATUS 5. KIELEN KEHITTYMINEN

SISÄLLYSLUETTELO 1. VIIRIKUKON PÄIVÄKODIN SIJAINTI 2. FYYSISET TILAT JA HENKILÖKUNTA 3. PÄIVÄJÄRJESTYS 4. TOIMINTA-AJATUS 5. KIELEN KEHITTYMINEN VIIRIKUKON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2009 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. VIIRIKUKON PÄIVÄKODIN SIJAINTI 2. FYYSISET TILAT JA HENKILÖKUNTA 3. PÄIVÄJÄRJESTYS 4. TOIMINTA-AJATUS 5. KIELEN KEHITTYMINEN

Lisätiedot

KATAJALAAKSON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012

KATAJALAAKSON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012 KATAJALAAKSON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012 Katajalaakson päiväkoti - päiväkotimme sijaitsee Katajalaaksossa rauhallisessa ympäristössä - päiväkodissamme on 96 hoitopaikkaa viidessä eri ryhmässä:

Lisätiedot

Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2

Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2 Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2 Oppimiskokonaisuudet, teemat, projektit... 3 Toiminnan dokumentointi ja

Lisätiedot

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintamme pohjautuu pienryhmätoimintaan sekä positiiviseen kasvatukseen. Yhdessä tekeminen ja perheiden osallisuus on meille tärkeää.

Lisätiedot

Uskontodialogia monikulttuurisen päiväkodin arjessa. Silja Lamminmäki-Vartia KK (lastentarhanopettaja), TK

Uskontodialogia monikulttuurisen päiväkodin arjessa. Silja Lamminmäki-Vartia KK (lastentarhanopettaja), TK Uskontodialogia monikulttuurisen päiväkodin arjessa Silja Lamminmäki-Vartia KK (lastentarhanopettaja), TK Miten uskontodialogi liittyy päiväkotiin? Varhaiskasvatusta ja esiopetusta ohjaavissa asiakirjoissa

Lisätiedot

KULHON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

KULHON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA KULHON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VARHAISKASVATUS KULHON PÄIVÄKODISSA Kulhon päiväkoti Pönkäniementie 4a2 80910 Kulho p.040 140 8145 p. 040 707 3375 (päiväkodin johtaja/raija Pynnönen) Kulhon

Lisätiedot

Kuusjoen päiväkodin kehkeytyvä varhaiskasvatussuunnitelma 2015-2016

Kuusjoen päiväkodin kehkeytyvä varhaiskasvatussuunnitelma 2015-2016 1 Kuusjoen päiväkodin kehkeytyvä varhaiskasvatussuunnitelma 2015-2016 2 Kuusjoen päiväkoti Kuusjoen päiväkoti on perustettu vuonna 2010. Päiväkoti sijaitsee Kuusjoen koulun yhteydessä Salon Kuusjoella

Lisätiedot

MILLAINEN MINÄ OLEN?

MILLAINEN MINÄ OLEN? MILLAINEN MINÄ OLEN? hidas vilkas reipas voimakas tahtoinen keskitty mätön herkkä iloinen rohkea LAPSEN VALOKUVA tyytyväi nen sinnikäs utelias Toimintavuosi - omatoi minen ujo kärsiväl linen toiset huomioonott

Lisätiedot

VALTIMON KUNNAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2015-

VALTIMON KUNNAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2015- VALTIMON KUNNAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2015- VALTIMON KUNNAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA SISÄLTÖ 1. JOHDANTO 1.1. VARHAISKASVATUSSUUNNITELMAN PERUSTEET 1.2. VALTIMON VARHAISKASVATUSSUUNNITELMAN TAUSTAA

Lisätiedot

ALUEELLINEN ASIAKASRAATI VÄINÖLÄN PÄIVÄKOTI

ALUEELLINEN ASIAKASRAATI VÄINÖLÄN PÄIVÄKOTI ALUEELLINEN ASIAKASRAATI VÄINÖLÄN PÄIVÄKOTI 12.12.2016 VARHAISKASVATUSSUUNNITELMAN PERUSTEET Varhaiskasvatuksen tehtävä on vahvistaa lasten hyvinvointiin ja turvallisuuteen liittyviä taitoja sekä ohjata

Lisätiedot

ikävöikö, miten ikävää lievennetään Lapsen luonteenpiirteet / vuorovaikutussuhteet Päivämäärä keskustelijat Yhteinen sopimus päivähoidon käytännöistä

ikävöikö, miten ikävää lievennetään Lapsen luonteenpiirteet / vuorovaikutussuhteet Päivämäärä keskustelijat Yhteinen sopimus päivähoidon käytännöistä 1. Lapsi yksilönä ja ryhmässä (keskustellaan mm. alla olevista asioista) - millainen lapsi on luonteeltaan - miten lapsi ilmaisee tunteitaan ja omaa tahtoa - miten ilmaisee suuttumusta / pettymyksiä -

Lisätiedot

LAPSEN ESIOPETUSSUUNNITELMA. Lapsen hetu:

LAPSEN ESIOPETUSSUUNNITELMA. Lapsen hetu: IISALMEN KAUPUNKI LAPSEN ESIOPETUSSUUNNITELMA on päivähoidon henkilöstön ja vanhempien yhteinen työväline, jonka avulla luodaan yhteisiä tavoitteita ja sopimuksia siitä, miten kunkin lapsen yksilöllistä

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 1/9 Lapsen nimi: Pvm: Keskusteluun osallistujat: LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (Lapsen vasu) on päivähoidon henkilöstön ja vanhempien työväline, jonka avulla luodaan

Lisätiedot

LAPSEN ESIOPETUSSUUNNITELMA

LAPSEN ESIOPETUSSUUNNITELMA LAPSEN ESIOPETUSSUUNNITELMA Lapsen nimi: Pvm: Keskusteluun osallistujat: Lapsen esiopetussuunnitelma on esiopetuksen henkilöstön työväline, jonka avulla luodaan yhteisiä tavoitteita ja sopimuksia siitä,

Lisätiedot

parasta aikaa päiväkodissa

parasta aikaa päiväkodissa parasta aikaa päiväkodissa Lastentarhanopettajaliitto 2006 varhaiskasvatuksen laadun ydin on vuorovaikutuksessa lapsen kehitystä ja oppimista edistävät lapsen kiinnostus, uteliaisuus ja virittäytyneisyys

Lisätiedot