Etuustietojen ilmoittamisen erityistilanteet tulorekisterissä Verkkoseminaari

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Etuustietojen ilmoittamisen erityistilanteet tulorekisterissä Verkkoseminaari"

Transkriptio

1 Etuustietojen ilmoittamisen erityistilanteet tulorekisterissä Verkkoseminaari

2 Agenda Yleistä etuustietojen ilmoittamisesta Etuustietojen ilmoittamisen erityistilanteet Yhteenveto ja lisätietoa

3 Yleistä etuustietojen ilmoittamisesta

4 Kuka ilmoittaa? Yleistä etuustietojen ilmoittamisesta Kuka ilmoittaa? Mitä ilmoittaa? Milloin ilmoittaa? Miten ilmoittaa? Kenelle ilmoittaa? Miksi ilmoittaa? Kuinka ilmoittamiseen on syytä varautua? Etuuden maksaja julkis- tai yksityisoikeudellinen oikeushenkilö, jolla on Suomen laissa säädetty asema etuuksien, eläkkeiden tai niihin rinnastettavien suoritusten maksajana jonka toiminta näiden suoritusten maksajana on säädetty suomalaisen viranomaisen, kuten Finanssivalvonnan, valvottavaksi voi olla myös vastaava ulkomainen toimija, jolla on Suomessa tuloverotuksen kiinteä toimipaikka.

5 Mitä ilmoittaa? Tulorekisteriin sisällytetään etuudet ja eläkkeet, jotka ovat verotettavia ja/tai vaikuttavat toimeentulotuen käsittelyyn jotka suorituksen maksaja on velvollinen ilmoittamaan Verohallinnolle perintö- ja lahjaverolain nojalla (28 a ) jotka korvaavat henkilövahinkoja jotka eivät ole luonteeltaan kulukorvauksia jotka ovat maksussa (tai tulevat olemaan) jossa maksetaan jonkinlainen suoritus (vrt. esim. lainojen takaukset) joissa saajana on luonnollinen henkilö (päätöksen kohteena) jotka eivät ole arkaluonteisia (kuten esim. toimeentulotuki). Yleistä etuustietojen ilmoittamisesta Kuka ilmoittaa? Mitä ilmoittaa? Milloin ilmoittaa? Miten ilmoittaa? Kenelle ilmoittaa? Miksi ilmoittaa? Kuinka ilmoittamiseen on syytä varautua?

6 Milloin ilmoittaa? Yleistä etuustietojen ilmoittamisesta Kuka ilmoittaa? Mitä ilmoittaa? Milloin ilmoittaa? Miten ilmoittaa? Kenelle ilmoittaa? Miksi ilmoittaa? Kuinka ilmoittamiseen on syytä varautua? Tiedot ilmoitetaan pääsäännön mukaan viimeistään viidentenä päivänä maksupäivän jälkeen. Jos tietoja ilmoitetaan etukäteen, ilmoitetaan kukin suoritus sen maksupäivän mukaan, jolloin se on ollut tulonsaajan käytettävissä. Suoritukset voidaan ilmoittaa tulorekisteriin aikaisintaan 45 päivää ennen maksupäivää. Tieto perusteettomasta edusta on annettava viimeistään kuukauden kuluessa sen jälkeen, kun asianomaisen suostumus aiheettoman etuuden takaisinperintään on saatu tai virheellisen etuus- tai korvauspäätöksen poistosta on annettu päätös. Tiedot takaisin maksetuista määristä annetaan viimeistään viidentenä päivänä sen päivän jälkeen, jona on saatu tieto takaisin perityn määrän maksamisesta, sen maksajasta ja siitä, mihin etuuteen maksu liittyy sekä takaisinperintä on saatu kohdistettua etuuden maksajan omassa järjestelmässä. Vuonna 2020 perusteettoman edun ilmoittamisessa ja laitosten välisissä regresseissä on käytössä siirtymäaika.

7 Miten ilmoittaa? Yleistä etuustietojen ilmoittamisesta Kuka ilmoittaa? Mitä ilmoittaa? Milloin ilmoittaa? Miten ilmoittaa? Kenelle ilmoittaa? Miksi ilmoittaa? Kuinka ilmoittamiseen on syytä varautua? Tiedot voi ilmoittaa tulorekisteriin teknisen rajapinnan kautta tulorekisterin sähköisen asiointipalvelun kautta.

8 Kenelle ilmoittaa? Yleistä etuustietojen ilmoittamisesta Kuka ilmoittaa? Mitä ilmoittaa? Milloin ilmoittaa? Miten ilmoittaa? Kenelle ilmoittaa? Miksi ilmoittaa? Kuinka ilmoittamiseen on syytä varautua? Tulonsaaja Luonnollinen henkilö, kuolinpesä tai oikeushenkilö, jolle tässä laissa tarkoitettu suoritus on maksettu tai muuna kuin rahana maksettu etu annettu. Etuuden saaja on aina luonnollinen henkilö tai kuolinpesä. Etuuden saaja voi olla myös ulkomainen, verotuksessa yhteisönä pidettävä kuolinpesä. Sijaissaaja Maksunsaaja tilanteessa, jossa etuus maksetaan muulle kuin etuuden saajalle itselleen. Sijaissaaja ilmoitetaan muun muassa regressitilanteissa sekä tilanteissa, joissa etuuden saajan tulo maksetaan kokonaan tai osaksi toisaalle. Etuustietoilmoituksessa sijaissaajana voi olla muun muassa Kela, Työllisyysrahasto, työeläkelaitos, vahinkovakuutusyhtiö tai työnantaja. Sijaissaaja voi olla myös etuuden maksaja itse.

9 Miksi ilmoittaa? Etuustietoilmoitus korvaa vuodesta 2020 alkaen seuraavat vuosi-ilmoitukset: vuosi-ilmoitus, takautuvien eläkkeiden erittely (VSTAKELE) vuosi-ilmoitus työttömien korvauspäivistä (VSKORVPV) eläkkeen ja etuuden maksajan yhteyshenkilön vuosi-ilmoitus (VSELVYHT) perintö- ja lahjaverolain vakuutustiedot (E) Etuustietoilmoitus korvaa osittain seuraavat vuosi-ilmoitukset: rajoitetusti verovelvolliselle maksetut suoritukset (VSRAERIE) oma-aloitteisten verojen veroilmoitus vuosi-ilmoitus eläkkeistä ja etuuksista (VSELERIE) Yleistä etuustietojen ilmoittamisesta Kuka ilmoittaa? Mitä ilmoittaa? Milloin ilmoittaa? Miten ilmoittaa? Kenelle ilmoittaa? Miksi ilmoittaa? Kuinka ilmoittamiseen on syytä varautua? Palkkatietojen tavoin myös eläkkeitä ja muita etuustuloja koskevia tietoja saavat käyttää kaikki tulotietojärjestelmästä annetussa laissa tarkoitetut tiedon käyttäjät tiedonsaantioikeuksien puitteissa.

10 Kuinka ilmoittamiseen on syytä varautua? Yleistä etuustietojen ilmoittamisesta Kuka ilmoittaa? Mitä ilmoittaa? Milloin ilmoittaa? Miten ilmoittaa? Kenelle ilmoittaa? Miksi ilmoittaa? Kuinka ilmoittamiseen on syytä varautua? Etuustietojen ilmoittaminen tulorekisteriin rajapinnan kautta edellyttää varmennetta. Hakemus rajapintojen käyttöönotosta onnistuu sitten, kun suorituksen maksaja on merkinnyt itsensä tulorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa etuustiedon tuottajaksi. Tulorekisterin sähköiseen asiointipalveluun tarvitaan valtuudet. Tarvittavat henkilöt tulee valtuuttaa tulorekisterin sähköisen asiointipalvelun käyttöön ennen tuotantoon siirtymistä. Valtuuttaminen on mahdollista vasta, kun suorituksen maksaja on merkinnyt itsensä tulorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa etuustiedon tuottajaksi. Käytössä olevat valtuudet: Etuustietojen ilmoittaminen Etuustietojen katselu

11 Etuustietojen ilmoittamisen erityistilanteet

12 Etuustietojen ilmoittamisen erityistilanteet Kansainväliset tilanteet Etuustietojen korjaaminen Perusteettoman edun ilmoittaminen Takaisinperintä-tiedon ilmoittaminen Oma-aloitteinen palautus Regressitilanteiden ilmoittaminen ja rajaukset Sijaissaajalle väärin maksetun suorituksen korjaaminen

13 Kansainväliset tilanteet Tiedonantovelvollisuudesta: Tulotiedot on ilmoitettava tulorekisteriin kansainvälisissä tilanteissa aina, jos etuuden maksajalla on tiedonantovelvollisuus jollekin tulorekisterin tiedon käyttäjälle. Etuustietoilmoituksella on ilmoitettava eläkkeet ja etuudet silloin, kun tulotietojärjestelmästä annetussa laissa tarkoitettu etuuden maksaja maksaa Suomessa tai ulkomailla asuvalle henkilölle eläkkeeksi tai etuudeksi katsottavia suorituksia. Etuuden maksaja voi ilmoittaa rajoitetusti verovelvolliselle ja yleisesti verovelvolliselle tulonsaajalle maksetut suoritukset samassa aineistossa. Ulkomailla asuva tulonsaaja: Tiedot on ilmoitettava suomalaisella henkilötunnuksella. Jos tulonsaajalla ei ole suomalaista henkilötunnusta, tiedot ilmoitetaan ulkomaisella tunnisteella ja annetaan tarvittavat lisätiedot.

14 Rajoitetusti verovelvollisen ennakonpidätyksen alainen etuus Esimerkki: Tulonsaaja on hakenut tuloaan varten rajoitetusti verovelvollisen progressiivisen verokortin ennen tulon maksupäivää. Hänen tulonsa on nyt ennakonpidätyksen alaista lähdeveron sijasta. Verokorttia varten hänellä on oltava suomalainen henkilötunnus. Vakuutusyhtiö ilmoittaa tulon tulorekisteriin henkilötunnusta käyttäen.

15 Lähdeveron muuttuminen yleisesti verovelvollisen ennakonpidätykseksi Esimerkki: Haaparannassa asuva henkilö on käynyt Torniossa töissä ja ollut sairausvakuutettu Suomessa. Sairastuttuaan hän on saanut Suomesta sairauspäivärahaa, jota on lähdeverotettu. Hän muuttaa Suomeen , mutta etuuden maksaja ei ole saanut asiasta tietoa. Etuuden maksajalle ei ole toimitettu verokorttia. Etuuden maksaja ilmoittaa huhtikuun etuuden vanhojen tietojensa varassa.

16 Lähdeveron muuttuminen yleisesti verovelvollisen ennakonpidätykseksi Esimerkki: Etuuden maksaja korjaa huhtikuun ilmoitusta antamalla korvaavan ilmoituksen, jolta on poistanut "Rajoitetusti verovelvollinen Kyllä" -tiedon. Kun tieto on poistettu, tulonsaajaa pidetään yleisesti verovelvollisena. Tietosisällössä ei ole tietoa, jolla yleinen verovelvollisuus ilmoitettaisiin. Alkuperäisen ilmoituksen "Rajoitetusti verovelvollinen Kyllä" -tietoon liittyvät tarkistukset poistuvat sen jälkeen, kun tieto poistetaan. Näin ollen esimerkiksi osoitetiedot muuttuvat vapaaehtoisiksi tiedoiksi.

17 Lähdeveron muuttuminen yleisesti verovelvollisen ennakonpidätykseksi Esimerkki: Kun etuuden maksaja antaa etuustietoilmoituksen toukokuun maksusta, etuuden maksaja voi alentaa tämän myöhemmän suorituksen ennakonpidätystä huhtikuussa liikaa perityllä määrällä, 150 eurolla. Näin ennakkoperintä saadaan vastaamaan verokortin määräystä. Esimerkissä toukokuun 200 euron ennakonpidätyksestä jäisi 150 euron vähentämisen jälkeen 50 euroa merkittäväksi toukokuun ilmoituksen Ennakonpidätys-tulolajin määräksi. Jos liikaa pidätetty ennakonpidätys sen sijaan palautettaisiin erillisenä maksuna tulonsaajalle, annettaisiin palautuksesta erillinen uusi ilmoitus. Palautus ilmoitetaan negatiivisena ennakonpidätyksenä.

18 Tulonsaajalta peritään ainoastaan sairaanhoitomaksu Esimerkki: Ranskaan muuttanut yleisesti verovelvollinen henkilö on ansainnut eläkkeensä suomalaisen julkisyhteisön liiketoiminnassa. Eläkkeen verotus on estynyt Ranskan ja Suomen välisen verosopimuksen perusteella. Suomi vastaa perusasetuksen määräysten perusteella henkilön sairauskuluista, joten tulosta on kuitenkin perittävä sairaanhoitomaksu. Etuuden maksaja on saanut tiedon sairaanhoitomaksun perimisvelvoitteesta henkilön verokortilta. Maksaja antaa kuukausittain etuustietoilmoituksen, jolla maksaja erittelee eläkkeen Etuuden veronalaisuus -tiedoksi "Ansiotuloa, peritään ainoastaan sairaanhoitomaksu".

19 Rajoitetusti verovelvollisen eläketulo Kansainvälisissä tilanteissa tulorekisteriin ilmoitettavasta eläkkeestä annetaan etuustietoilmoituksella eri lisätietoja riippuen siitä, onko tulonsaaja yleisesti vai rajoitetusti verovelvollinen. Silloinkin kun yleisesti verovelvollisen eläke maksetaan ulkomaille, vastaa ilmoitusmenettely kotimaisia tilanteita. Poikkeuksena tilanteet, joissa Verohallinnon päätös tulonsaajan ennakkoperinnästä erikseen ohjeistaa etuuden maksajaa pidättämään yleisesti verovelvolliselta eläkkeensaajalta vain sairaanhoitomaksua vastaavan määrän ennakonpidätystä. Jos rajoitetusti verovelvolliselle maksetun eläkkeen perusteet poikkeavat työeläkkeen eri osien välillä, on eri osiin kohdistuvat ennakonpidätykset ilmoitettava tulorekisteriin omilla erillisillä tulolajierittelyillään. Ennakonpidätys-tulolajille annetaan erittelyillä sama eläkkeen perustetta koskeva lisätieto kuin sille tuloerälle, jota ennakonpidätyksen osa koskee.

20 Rajoitetusti verovelvollisen eläketulo Esimerkki: Ranskassa asuva rajoitetusti verovelvollinen Suomen kansalainen on ansainnut lakisääteisen työeläkkeensä yrittäjänä (YEL-osa), yksityisellä sektorilla (TYEL-osa) sekä suomalaisen julkisyhteisön virkamiehenä (JUELosa). Yhteensä euron eläkkeestä kutakin osaa on 500 euroa. Rajoitetusti verovelvollisena henkilö on saanut kaksi verokorttia eläketuloaan varten. Toinen koskee julkisyhteisön palveluksessa ansaittua eläkettä (25 %) ja toinen muuta työeläkettä (1,5 %) sisältäen YEL- ja TYEL-osat. TYEL- ja YEL-osat ilmoitetaan käyttäen Rajoitetusti verovelvolliselle maksetun eläkkeen peruste -tietona "Muu sosiaaliturvalainsäädäntöön perustuva suoritus". JUEL-osa eläkkeestä ilmoitetaan tiedolla "Muussa kuin liiketoiminnassa ansaittu julkisyhteisön maksama työeläke". Koska henkilö on rajoitetusti verovelvollinen, annetaan eläke-erät tarkemmin erittelevällä ilmoituksella lisäksi "Rajoitetusti verovelvollinen Kyllä" -tieto sekä asuinvaltio- ja osoitetiedot.

21 Etuustietojen ilmoittamisen erityistilanteet Kansainväliset tilanteet Etuustietojen korjaaminen Perusteettoman edun ilmoittaminen Takaisinperintä-tiedon ilmoittaminen Oma-aloitteinen palautus Regressitilanteiden ilmoittaminen ja rajaukset Sijaissaajalle väärin maksetun suorituksen korjaaminen

22 Etuustietojen korjaaminen Suorituksen maksaja on vastuussa tulorekisteriin tallennettavaksi antamiensa tietojen oikeellisuudesta ja oikaisemisesta. Jos annetussa ilmoituksessa on ollut virhe, virheellinen ilmoitus on korjattava ilman aiheetonta viivytystä. Kaikki ilmoituksen tiedoissa olevat virheet on korjattava. Korjaamisessa käytetään pääosin korvaavaa menettelyä. Korvaavalla ilmoituksella annetaan kaikki tiedot uudelleen eli uusien ja muuttuneiden tietojen lisäksi myös alkuperäisessä ilmoituksessa oikein olleet tiedot. Korvaava ilmoitus tehdään samalle maksupäivälle kuin alkuperäinen ilmoitus. Korjaus kohdistetaan oikeaan ilmoitukseen ilmoitusviitteellä. Tietyissä tilanteissa korvaavaa menettelyä ei saa käyttää vaan annettu ilmoitus on mitätöitävä. Maksettua liikasuoritusta ei voi korjata tulorekisteriin negatiiviseksi summaksi. Perusteetta maksettu liikasuoritus ilmoitetaan tulorekisteriin perusteettomana etuna, ellei sitä käsitellä oma-aloitteisena palautuksena.

23 Ilmoitusviitteet Tulonsaajalla voi olla samalla maksupäivällä useita voimassaolevia ilmoituksia Jos toimenpiteen tyyppinä on Uusi ilmoitus, se ei korvaa aiemmin annettua ilmoitusta. Kun halutaan korjata aiemmin annettua ilmoitusta, valitaan toimenpiteen tyypiksi Korvaava ilmoitus. Tietojen korjaamisessa korjaus kohdistetaan oikeaan ilmoitukseen ilmoitusviitteen avulla Maksaja saa uuden ilmoituksen antamisen yhteydessä tulorekisterin ilmoitusviitteen. Maksaja voi käyttää myös maksajan omaa ilmoitusviitettä, jos tulorekisterin muodostamaa ilmoitusviitettä ei haluta tai voida käyttää korjaamisessa. Etuuden maksaja voi ilmoittaa uudessa ilmoituksessa sellaisen aikaisemman ilmoituksen viitteen, jonka se on joutunut mitätöimään esimerkiksi virheellisen asiakastunnuksen vuoksi. Viite ilmoitetaan joko tiedolla Tulorekisterin ilmoitusviite alkuperäisellä mitätöidyllä ilmoituksella tai tiedolla Maksajan ilmoitusviite alkuperäisellä mitätöidyllä ilmoituksella.

24 Ilmoittamisen virhe Ilmoittamisen virhetilanteissa tulonsaajalle on maksettu oikea määrä, mutta annettu ilmoitus on ollut virheellinen. Ilmoittamisen virhetilanteissa alkuperäinen tieto on korjattava oikeaksi tai puuttunut tieto lisättävä korvaavalla ilmoituksella. Kaikki ilmoituksen tiedot pitää antaa uudelleen, myös alkuperäisessä ilmoituksessa oikein olleet tiedot. Ilmoittamisen virhe on kyseessä esimerkiksi silloin, kun tulo on maksettu oikein, mutta se on ilmoitettu tulorekisteriin väärin, esimerkiksi näppäilyvirheen vuoksi. Ilmoittamisen virheestä on kyse myös silloin, jos pakolliseksi säädetty tieto on unohdettu ilmoittaa.

25 Tietojen korjaaminen maksamisen virhe Etuutta on maksettu liian vähän Jos tulonsaajalle on maksettu liian vähän etuutta, mutta summa vastaa etuustietoilmoituksen tietoja, ei alkuperäistä ilmoitusta korjata. Alkuperäinen ilmoitus jää voimaan. Puuttuvasta maksuosuudesta annetaan uusi ilmoitus sille maksupäivälle, jona suorituksen puuttuva osuus maksetaan. Etuutta on maksettu liian paljon Jos tulonsaajalle on virheellisesti maksettu liikaa etuutta, etuuden maksajan pitää antaa korvaava ilmoitus. Liikamaksu muuttuu perusteettomaksi eduksi, ja uusi ilmoitus korvaa alkuperäisen ilmoituksen. * Esimerkkejä - perusteeton etu tiedon ilmoittamisesta ks. takaisinperintä tiedon ilmoittaminen

26 Korjaaminen mitätöimällä Tietyissä tilanteissa ei voi käyttää korvaavaa menettelyä, vaan aiemmin annettu ilmoitus on mitätöitävä. Tällöin toimenpiteen tyypiksi valitaan "ilmoituksen mitätöinti" ja lisäksi annetaan uusi ilmoitus oikeilla tiedoilla. Alla on lueteltu tilanteet, joissa tiedot on korjattava mitätöimällä aiempi ilmoitus ja antamalla sen jälkeen uusi ilmoitus: Suorituksen maksupäivä tai muu ilmoituspäivä (Aineiston tiedot) Tunniste (Maksajan tunnisteet) Tunniste (Tulonsaajan tunnisteet) Tunniste (Sijaissaajan tunnisteet) Alkupäivä/Loppupäivä (Ansaintakausi) Alkupäivä/Loppupäivä (Alkuperäinen ansaintakausi) Alkupäivä/Loppupäivä (Alkuperäisen etuuden ansaintakausi)

27 Korjaaminen mitätöimällä esimerkki Esimerkki maksupäivän korjaus Etuuden maksaja on ilmoittanut hautausavustuksen olleen virheellisesti tulonsaajalla, vaikka maksu oli tulonsaajalla todellisuudessa vasta Ensimmäinen ilmoitus ennen virheen huomaamista

28 Korjaaminen mitätöimällä esimerkki Mitätöinti-ilmoitus Virheen huomattuaan etuuden maksaja mitätöi välittömästi virheellisen ilmoituksen. Uusi ilmoitus Tämän jälkeen etuuden maksaja antaa uuden etuustietoilmoituksen toistaen kaikki tiedot.

29 Etuustietojen ilmoittamisen erityistilanteet Kansainväliset tilanteet Etuustietojen korjaaminen Perusteettoman edun ilmoittaminen Takaisinperintä-tiedon ilmoittaminen Oma-aloitteinen palautus Regressitilanteiden ilmoittaminen ja rajaukset Sijaissaajalle väärin maksetun suorituksen korjaaminen

30 Perusteeton etu Perusteeton etu Liikamaksu on suoritettu Liikamaksu on tulorekisterin tarkoittamaa perusteetonta etua Perusteeton etu voidaan ilmoittaa Ilmoitetaan perusteeton etu koskemaan ko. liikamaksua Tulonsaaja on "velkaa" maksajalle Palautuva raha tai tulon kuittaus ilmoitetaan takaisinperintätiedoilla Joissain tilanteissa tulonsaajalla ei ole oikeutta hänelle maksettuun ja tulorekisteriin ilmoitettuun suoritukseen. Tieto on korjattava tulorekisteriin ilman aiheetonta viivytystä ja viimeistään kuukauden kuluessa sen jälkeen, kun perusteetonta etua koskeva päätös on tehty. Perusteeton etu voidaan periä takaisin myöhemmin maksettavan etuuden bruttosummasta tai tulonsaajalle voidaan lähettää maksupyyntö. Suoritus voidaan periä takaisin myös nettona. Takaisinperinnästä voidaan myös luopua. Ilmoitus perusteettomasta edusta on kuitenkin annettava. Perusteettoman edun ilmoittamisessa on kaksi erilaista tapaa. Jos virhe ehditään huomata ennen ilmoituksen lähettämistä, käytetään erillistä Perusteeton etu -tulolajia. Muutoin tieto ilmoitetaan "Perusteeton etu kyllä" -lisätiedolla. * Esimerkkejä perusteeton etu tiedon ilmoittamisesta ks. takaisinperintä-tiedon ilmoittaminen

31 Perusteeton etu siirtymäaika Perusteettoman edun ilmoittamisessa sovelletaan siirtymäaikaa Etuuden maksaja merkitsee etuustietoilmoitukseen tiedon siitä, pystyykö se tiedon tuottajana toimittamaan perusteettoman edun ilmoituksia vuonna Perusteettoman edun ilmoittamista koskeva helpotus tarkoittaa käytännössä sitä, että siirtymäaikana etuuden maksaja voi jättää ilmoittamatta, että tulorekisteriin aiemmin ilmoitettu etuus on ollut perusteeton.

32 Etuustietojen ilmoittamisen erityistilanteet Kansainväliset tilanteet Etuustietojen korjaaminen Perusteettoman edun ilmoittaminen Takaisinperintä-tiedon ilmoittaminen Oma-aloitteinen palautus Regressitilanteiden ilmoittaminen ja rajaukset Sijaissaajalle väärin maksetun suorituksen korjaaminen

33 Takaisinperityn suorituksen ilmoittaminen Kun tulonsaaja maksaa aiheettomasti maksetun perusteettoman edun tai muun suorituksen takaisin, tieto takaisinmaksusta on ilmoitettava tulorekisteriin. Takaisinperittyä summaa ei korjata alkuperäiselle ilmoitukselle, vaan takaisinperitty summa ilmoitetaan uudella ilmoituksella silloin, kun tulo peritään takaisin. Toimenpiteen tyypiksi merkitään tällöin Uusi ilmoitus. Takaisinperittävästä tulosta annetaan seuraavat tiedot: Tulolaji Takaisinperintä Kyllä Takaisinperitty summa Takaisinmaksupäivä Takaisinmaksuun kohdistuva ennakonpidätys (jos nettoperintä) Takaisinmaksuun kohdistuva lähdevero Alkuperäinen ansaintakausi Alkuperäisen suorituksen maksupäivä (vapaaehtoinen)

34 Takaisinperityn suorituksen ilmoittaminen Ilmoitus viimeistään viidentenä päivänä sen päivän jälkeen, kun on saatu tieto takaisin perityn määrän maksamisesta, etuuden maksajasta ja siitä, mihin suoritukseen tai korvaukseen maksu liittyy sekä takaisinperintä on saatu kohdistettua etuuden maksajan omassa järjestelmässä. Ilmoitus perusteettomasta edusta tehtävä tulorekisteriin siitä huolimatta, kuinka takaisinperintä tullaan tekemään tai tullaanko takaisinperinnästä esimerkiksi luopumaan kokonaan tai osin. Takaisinperinnät väärinkäytöstilanteissa ilmoitetaan tulorekisteriin samalla tavoin kuin muutkin takaisinperinnät. Ei-lakisääteisten etuuksien takaisinperintä ilmoitetaan tulorekisteriin kuten muiden etuuksien takaisinperintä.

35 Etuuden saaja maksaa suorituksen takaisin Tuloverolaissa säädetään menettelystä, jossa tulonsaaja maksaa suorituksen takaisin etuuden maksajalle. Maksamisen ajankohta ratkaisee, voidaanko aiheettoman etuuden takaisinperintä huomioida verotuksessa nettoperintänä. Maksaja voi aina soveltaa bruttoperintää. Ulosoton kautta saadut suoritukset rinnastetaan etuuden maksajan itse omista varoistaan maksamiin suorituksiin. Jos takaisinperintä tehdään vuonna 2020 tai sen jälkeen, ilmoitus takaisinperinnästä annetaan tulorekisteriin, vaikka alkuperäinen suoritus olisi maksettu ennen vuotta Jos takaisinperintä tehdään nettoperintänä, on korjattava myös vuodelta 2019 annettu vuosiilmoitus sekä annettava korjatut oma-aloitteisten veroilmoitusten tiedot ennakonpidätyksistä. Jos takaisinperintä tehdään bruttoperintänä, aikaisempien vuosien vuosi-ilmoituksia ja omaaloitteisten verojen veroilmoituksia ei korjata.

36 Nettoperintä Jos tulonsaaja maksaa liikasuorituksen takaisin alkuperäisen suorituksen maksuvuonna, tulonsaaja voi palauttaa takaisin suorituksen nettomäärän eli määrän, josta on vähennetty ennakonpidätys. Nettoperintätilanteissa etuuden maksajan tulee ilmoittaa tulorekisteriin sekä takaisin peritty suoritus bruttomääräisenä että siitä aiemmin toimitetun ennakonpidätyksen määrä. Takaisinperittyyn määrään kohdistuvaa ennakonpidätystä ei lueta verovelvollisen hyväksi maksuvuoden verotuksessa. Aiempi ennakonpidätys poistetaan etuuden maksajan ennakonpidätysvelvoitteista takaisinmaksun lisätietojen perusteella.

37 Nettoperintä Tulo voidaan periä tulonsaajalta nettona, jos tulo maksetaan takaisin samana vuonna tai seuraavan vuoden alussa siten, että edellisen vuoden verotus ei ole vielä valmistunut. Verohallinto määrää, mihin mennessä takaisin maksetut suoritukset otetaan huomioon tulonsaajan alkuperäisen suorituksen maksuvuoden verotuksessa. Alkuperäinen ansaintakausi on ilmoitettava vähintään kalenterivuoden tarkkuudella. Kun Verohallinto saa nettoperinnän tiedot, se oikaisee etuuden maksajan alkuperäisen maksupäivän mukaisen kuukauden ennakonpidätysvelvoitetta. Huomioitava vuodenvaihteen menettelyt, jotka kuvattu tarkemmin ohjeessa. Takaisinperitty ennakonpidätys on pystyttävä kohdentamaan samaan verovuoteen, jona se on suorituksesta pidätetty.

38 Nettoperintä esimerkki Esimerkki: Työttömälle työnhakijalle on maksettu 648 euroa/kk peruspäivärahaa ajalla Päivärahasta on toimitettu ennakonpidätystä 20 % (129,60 e/kk). Etuuden maksaja on ilmoittanut suorituksen kuukausittain maksupäivän mukaisesti. Työttömyysetuuksien ilmoittamisen yhteydessä Etuuden yksikkö -tietoryhmän antaminen on pakollista ns. työttömän korvauspäivien määrittämiseksi. Esimerkissä on tammikuun ansiopäivärahasta annettava ilmoitus. Helmi-toukokuulta on annettu vastaavat ilmoitukset.

39 Nettoperintä esimerkki Esimerkki: Huhtikuussa etuuden maksaja huomaa, että päivärahaa on maksettu aiheettomasti tammi- ja helmikuun ajalta, joten maksaja perii suoritukset takaisin tulonsaajalta. Etuuden maksaja antaa korvaavat ilmoitukset tammi- ja helmikuulle ja ilmoittaa niissä maksamansa perusteettoman edun. Työttömyysetuuden tulolajeille on pakollista ilmoittaa etuuden yksikkö. Perusteettoman edun tapauksissa etuuden yksiköksi ilmoitetaan nolla (0) päivää. Tietoa ei saa poistaa korvaavalta ilmoitukselta, koska tieto on tarpeellinen tiedonkäyttäjille. Esimerkissä on tammikuun ansiopäivärahasta annettava korvaava ilmoitus, jossa ilmoitetaan perusteeton etu. Helmikuulta on annettu vastaava ilmoitus

40 Nettoperintä esimerkki Esimerkki: Etuuden maksaja saa takaisinperityt summat takaisin Sen jälkeen etuuden maksaja kohdistaa takaisinmaksut maksujärjestelmässään Koska alkuperäinen ansaintakausi kohdistuu kokonaan samaan kalenterivuoteen, takaisinperintä (nettoperintä) voidaan ilmoittaa yhdellä ansaintakausitiedolla. Verohallinto kohdistaa ennakonpidätysvelvoitteen (259,20 euroa) oikaisun alkuperäisen ansaintakauden loppupäivämäärän mukaiselle verokaudelle (helmikuulle). Esimerkissä on heinäkuussa annettava uusi ilmoitus takaisinperinnästä.

41 Bruttoperintä Etuuden maksaja voi halutessaan periä maksamansa suorituksen takaisin bruttona. Tällöin tulonsaaja maksaa suorituksen kokonaan takaisin etuuden maksajalle. Etuuden maksajan suorituksesta maksuhetkellä pidättämä ennakonpidätys luetaan tulonsaajan hyväksi verotuksessa. Ilmoittaminen tulorekisteriin tapahtuu kuten edellisessä esimerkissä, mutta bruttoperinnässä ei ilmoiteta tietoa Takaisinmaksuun kohdistuva ennakonpidätys. Tällöin takaisinperittyyn määrään kohdistuva ennakonpidätys luetaan verovelvollisen hyväksi maksuvuoden verotuksessa. Bruttoperinnässä ansaintakaudeksi riittää verovuoden tarkkuus. Jos takaisinperintä tapahtuu maksuvuotta seuraavan vuoden jälkeen niin myöhään, ettei sitä ehditä huomioida maksuvuoden verotuksessa, on käytettävä bruttoperintää.

42 Bruttoperintä Takaisinperintä alkuperäisen maksuvuoden jälkeen Jos tulonsaaja maksaa suorituksen takaisin alkuperäistä maksuvuotta seuraavana vuonna niin myöhään, että maksuvuoden verotus on jo valmistunut (tai myöhempinä vuosina), takaisin maksettu määrä vähennetään takaisinmaksuvuoden verotuksessa erityisenä takaisinperintävähennyksenä. Takaisinperitty etuus on aiemmin toimitetussa verotuksessa verotettu tulonsaajan tulona ja ennakonpidätys on luettu hänen hyväkseen. Etuuden maksaja ei voi tehdä takaisinperintää nettoperintänä, vaan etuuden maksajan on perittävä tulonsaajalta koko suoritus bruttona, myös aiemmin toimittamansa ennakonpidätyksen määrän. Koska takaisinperintä kohdistuu aikaisempana vuonna maksettuun suoritukseen, riittää, että tulorekisteriin ilmoitetaan ansaintakausi kalenterivuoden tarkkuudella. Alkuperäisen suorituksen maksupäivää tai muuta ilmoituspäivää ei tarvitse ilmoittaa.

43 Takaisinperintä alkuperäisen maksuvuoden jälkeen esimerkki Esimerkki: Tulonsaaja on saanut asumistukea ollessaan sovitellulla päivärahalla. Jälkikäteen havaitaan, että asumistukea on maksettu liikaa. Tulonsaaja on työllistynyt, joten hänelle ei makseta enää päivärahaa. Tulonsaaja ei ole maksanut hänelle lähetettyä laskua, vaan laskun perintä on siirretty ulosottoon. Työnantaja on pidättänyt työntekijän palkasta ulosottomaksun ja tilittänyt sen ulosottoon. Ulosotto on maksanut ulosottomaksulla vähennetyn summan etuuden maksajalle. Vaikka takaisinperintä on tehty ulosoton kautta, ilmoitus takaisinperinnästä annetaan samalla tavalla kuin jos tulonsaaja olisi itse maksanut suorituksen takaisin etuuden maksajalle. Etuuden maksaja on antanut asumistuen maksusta aikanaan ilmoitukset tulorekisteriin. Etuuden maksaja ilmoittaa asumistuen perusteettomaksi eduksi korvaavalla ilmoituksella. Takaisinperinnästä annettava ilmoitus

44 Takaisinperintä kuittaamalla Kuittauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa sama etuuden maksaja perii aiemmin perusteettomasti maksettua etuutta myöhemmin maksettavasta etuudesta. Sisäinen regressi tarkoittaa sitä, että sama etuuden maksaja perii aiemmin maksettua etuutta myöhemmin maksettavasta etuudesta. Vain veronalaisen etuuden takaisinperintä otetaan huomioon verotuksessa.

45 Kuittaus ja alkuperäinen maksu samana vuonna Jos aikaisemman ja myöhemmän etuuden maksaja on sama ja kuittaus tehdään sen vuoden aikana, jolloin alkuperäinenkin suoritus on maksettu, voi etuuden maksaja vähentää suorituksen bruttomäärän tulonsaajalle myöhemmin maksettavan suorituksen bruttomäärästä. Etuuden maksajan ei tarvitse oikaista aikaisemmin perityn ennakonpidätyksen määrää, vaan riittää, että etuuden maksaja laskee ennakonpidätyksen maksettavan etuuden bruttomäärästä. Poikkeuksena tästä on tilanne, jossa aikaisempi suoritus on ollut veronalainen ja sen liikaa maksettu määrä kuitataan myöhemmin maksettavasta verovapaasta etuudesta. Tällöin etuuden maksajan pitää käyttää nettoperintää.

46 Kuittaus maksuvuotta seuraavan vuoden alussa ennen kuin verotus on valmis Jos takaisinperintä tehdään kuittaamalla, verotus tapahtuu samalla tavalla kuin silloin, jos tulonsaaja palauttaa itse suorituksen takaisin. Ilmoittamisen ja verotuksen kannalta ratkaisevaa on, milloin kuittaus tehdään. Takaisinperintä kohdistetaan alkuperäiseen maksuvuoteen, jos kuittaus tapahtuu alkuperäistä maksuvuotta seuraavan vuoden puolella niin aikaisin, että edellisen vuoden verotus ei vielä ole valmis. Etuuden maksaja voi tällöin periä liikaa maksamansa suorituksen takaisin nettona. Etuuden maksaja saa määrään kohdistuvan ennakonpidätyksen takaisin Verohallinnolta. Kun kuittaus tehdään alkuperäisen etuuden maksuvuotta seuraavan vuoden alussa ja ennen Verohallinnon määräämää päivää, uuden etuuden ennakonpidätystä laskettaessa takaisin perittävän määrän on oltava mukana määrässä, josta ennakonpidätys toimitetaan. Etuuden maksaja vähentää takaisin perimänsä määrän tulonsaajalle maksettavasta määrästä.

47 Kuittaus alkuperäisen maksuvuoden jälkeen Kun suoritus peritään takaisin maksuvuotta seuraavana vuonna tai myöhempinä vuosina niin, että takaisinperintää ei voida enää huomioida alkuperäisen maksuvuoden verotuksessa, takaisin peritty määrä vähennetään takaisinperintävuoden verotuksessa erityisenä takaisinperintävähennyksenä. Etuuden maksaja ei ota huomioon takaisin perimäänsä määrää toimittaessaan ennakonpidätystä siitä suorituksesta, josta kuittaa aikaisemman suorituksen. Kuittaus tehdään bruttomääräisenä.

48 Takaisinperintä kuittaamalla esimerkki Esimerkki: Tulonsaajalle on mennessä maksettu kansaneläkettä yhteensä euroa (220 e/kk). Eläkettä olisi kuitenkin pitänyt maksaa vain euroa (200 e/kk). Eläkettä on maksettu siten liikaa 5 kuukauden aikana yhteensä 100 euroa. Tulonsaajan ennakonpidätysprosentti on 5 %. Virhe korjataan elokuun eläkkeen maksussa. Esimerkissä on tammikuussa tulorekisteriin annettava ilmoitus. Helmi-toukokuulta annetaan vastaavat ilmoitukset.

49 Takaisinperintä kuittaamalla esimerkki Esimerkki: Kun etuuden maksaja on huomannut virheen tai on tehty päätös perusteettomasta edusta, etuuden maksaja antaa korvaavat ilmoitukset tammi-toukokuulle. Esimerkissä on tammikuussa annetun ilmoituksen korvaava ilmoitus, jossa ilmoitetaan perusteeton etu.

50 Takaisinperintä kuittaamalla esimerkki Takaisinperintä tehdään elokuun kansaneläkkeen maksun yhteydessä kuittaamalla maksettavasta 200 euron eläkkeestä liikamaksu eli 100 euroa. Ennakonpidätys toimitetaan maksettavasta bruttosummasta eli 100 eurosta ( ). Esimerkissä on elokuussa annettava ilmoitus, jossa ilmoitetaan tulon kuittaus.

51 Verotukseen vaikuttamattoman maksun oikaisun ilmoittaminen Tieto "Ei vaikuta verotukseen Kyllä" välitetään Verohallinnolle, ja se otetaan huomioon tulonsaajan verotuksessa. Maksajan tulee ilmoittaa tämä tieto kahdessa tapauksessa: Saman tulon kahdenkertaisen verotuksen estäminen: kun maksetaan sellaista tuloa, joka on jo aikaisemmin ilmoitettu veronalaisena tulona. Perusteettoman vähennyksen estäminen: kun ilmoitetaan palautuvasta tulosta, jota ei ole alun perinkään verotettu.

52 Etuustietojen ilmoittamisen erityistilanteet Kansainväliset tilanteet Etuustietojen korjaaminen Perusteettoman edun ilmoittaminen Takaisinperintä-tiedon ilmoittaminen Oma-aloitteinen palautus Regressitilanteiden ilmoittaminen ja rajaukset Sijaissaajalle väärin maksetun suorituksen korjaaminen

53 Oma-aloitteinen palautus Oma-aloitteinen palautus Tulonsaaja palauttaa omaaloitteisesti tulon takaisin Palautunutta tuloa ei katsota perusteettomaksi eduksi maksajan prosessissa Palautuva raha ilmoitetaan tulorekisteriin ja annetaan tieto "Oma-aloitteinen palautus" Tulonsaaja voi palauttaa saamaansa etuutta oma-aloitteisesti ilman, että etuus on tulonsaajalle perusteetonta etua. Palautuva summa ilmoitetaan uudella ilmoituksella tulorekisteriin: Annetaan tieto "Oma-aloitteinen palautus Kyllä" ja kohdistetaan palautus maksupäivälle, jona tulo on palautunut takaisin. Jos oma-aloitteisesti palautettu tulo myöhemmin katsotaan etuuden maksajan prosessissa perusteettomaksi eduksi: Etuuden maksajan on korjattava alkuperäistä ilmoitusta antamalla korvaava ilmoitus, jossa "Perusteeton etu Kyllä" -tieto liitetään maksettuun tulolajiin ja muutettava "Oma-aloitteinen palautus Kyllä" -tieto "Takaisinperintä Kyllä" -tiedoksi. Palautuvan summan netto- ja bruttopalautuksissa sovelletaan samoja säännöksiä ja toimia kuin takaisinperinnässä.

54 Oma-aloitteinen palautus Esimerkki Esimerkki Opiskelijalle on maksettu 320 euroa/kk opintotukea ajalla Opintotuesta on toimitettu ennakonpidätystä (10 %) opiskelijan toimittaman verokortin mukaisesti (32 e/kk). Etuuden maksaja on ilmoittanut suorituksen kuukausittain maksupäivän mukaisesti. Opiskelija palauttaa opintotukea bruttona 500 euroa kohdistuen aikaan (100 e/kk). Etuuden maksaja kohdistaa takaisinperinnän maksujärjestelmäänsä

55 Etuustietojen ilmoittamisen erityistilanteet Kansainväliset tilanteet Etuustietojen korjaaminen Perusteettoman edun ilmoittaminen Takaisinperintä-tiedon ilmoittaminen Oma-aloitteinen palautus Regressitilanteiden ilmoittaminen ja rajaukset Sijaissaajalle väärin maksetun suorituksen korjaaminen

56 Regressitilanteiden ilmoittaminen ja rajaukset Regressitilanteessa: Etuuden maksaja voi saada aiheettomasti maksettuun etuuteen korvausta muulta sosiaaliturvalaitokselta tai esimerkiksi tapaturma-, liikenne- tai potilasvakuutusyhtiöltä. Eri etuuksia maksetaan päällekkäin ja ensimmäisen etuuden maksaja perii takaisin sellaista etuutta, jonka huomataan olleen toissijainen suhteessa jälkimmäiseen etuuteen. Peritty määrä maksetaan tulonsaajan sijasta toissijaisen etuuden maksaneelle taholle. Regressi ilmoitetaan tulorekisteriin käyttämällä Vähennykset-tietoryhmää. Tuloverolaissa on säädetty verovapaaksi sellainen suoritus, jonka myöhemmän etuuden maksaja maksaa samalta ajalta suoraan aikaisemman veronalaisen etuuden maksajalle. Jotta Verohallinto saa tulorekisteristä tarvitsemansa tiedot, pitää jälkimmäisen etuuden maksajan ilmoittaa Vähennyksen tyyppi -tietona "Regressi veronalaiseen tuloon" tai "Regressi verovapaaseen tuloon", riippuen siitä, onko aiempi suoritus ollut veronalainen vai verovapaa. Tuloverolaissa säädetty menettely ei sovellu ei-lakisääteisiin etuuksiin, joten niihin ei voi soveltaa regressimenettelyä.

57 ESIMERKKI 1 1.) Tulonsaaja saa etuutta 1000 e, jonka maksaa Maksaja1. Maksaja1 on antanut kaikista maksetuista tuloista ilmoitukset tulorekisteriin ajalta M *R *R *R *R *R ) Maksaja1 saa huhtikuun suorituksen ja ilmoittaa korvaavalla ilmoituksella "Regressi Kyllä" -tiedon sille ilmoitukselle, jota se koskee. 2. ) Aikaa kuluu ja Maksaja2 tekee päätöksen etuudesta ansaintakaudelta sekä 1.8. lähtien jatkuvana. Koska tulonsaajalla ei ole oikeutta päällekkäiseen suoritukseen ja Maksaja2:lla on Maksaja1:n regressivaatimus, antaa se tiedot vähennyksestä tulorekisteriin toteutuneen mukaisesti. M M M

58 Regressitilanne, jossa sekä alkuperäinen suoritus että myöhemmin maksettava suoritus ovat veronalaisia Esimerkki Tulonsaaja on saanut työttömyyspäivärahaa euroa ajalta Suoritus on maksettu Esimerkissä on työttömyyspäivärahan maksajan ilmoitus huhtikuulta.

59 Regressitilanne, jossa sekä alkuperäinen suoritus että myöhemmin maksettava suoritus ovat veronalaisia Esimerkki Tulonsaajalle myönnetään takautuva työkyvyttömyyseläke alkaen. Työkyvyttömyyseläkkeen määrä on euroa (brutto). Työttömyyspäiväraha peritään takaisin siten, että työkyvyttömyyseläkkeen maksaja maksaa takautuvasta euron eläkkeestä euroa työttömyyspäivärahan maksajalle. Etuuden maksajan (työkyvyttömyyseläke) heinäkuussa antama ilmoitus.

60 Regressitilanne, jossa sekä alkuperäinen suoritus että myöhemmin maksettava suoritus ovat veronalaisia Esimerkki Kun työttömyyspäivärahan maksaja on saanut regressisuorituksen, maksaja antaa korvaavan ilmoituksen tulorekisteriin. Maksaja ilmoittaa korvaavassa ilmoituksessa tiedon "Regressi Kyllä". Ansiopäivärahan perusosan maksamisen yhteydessä on ilmoitettava tieto etuuden yksiköstä. Tieto on pakollinen myös korvaavassa ilmoituksessa. Alkuperäisen suorituksen maksajan antama korvaava ilmoitus.

61 Tulorekisterin ilmoittamisen ulkopuolelle jäävät takautumisoikeustilanteet Tulorekisteriin ei ilmoiteta takautumisoikeustilanteita, joissa tulonsaajalle ei tehdä päätöstä eli tulonsaaja ei ole asianosaisena päätöksessä. Asianosaisella tarkoitetaan sitä, että tulonsaajalle myönnetään päätös koko etuudesta ja siitä maksetaan osa jollekin toiselle etuuden maksajalle. Tällöin on kyse regressistä ja se ilmoitetaan tulorekisteriin. Jos tulonsaajalle ei tehdä päätöstä, ja koko suoritus tai osa siitä maksetaan jollekin toiselle etuuden maksajalle, ei tulonsaaja ole asianosainen vaan kyse voi olla takautumisoikeustilanteesta. Tällaisessa tapauksessa suoritusta ei ilmoiteta tulorekisteriin. Jos tulonsaajalle suoritetaan lisämaksu, josta tehdään erillinen päätös, tulee lisämaksusta tehdä ilmoitus tulorekisteriin suorituksen mukaisesti.

62 Rajauksista Esimerkki Ajoneuvot A ja B kolaroivat. Ajoneuvon A kuljettaja loukkaantuu. Vastuu jaetaan ajoneuvojen vakuutusyhtiöiden (A ja B) välillä tasan. Ajoneuvon A:n vakuutusyhtiö myöntää ja maksaa täysimääräisen korvauksen henkilövahingoista ajoneuvo A:n kuljettajalle. Koska vastuu jakautuu puoliksi, vakuutusyhtiö (A) regressoi puolet maksamastaan korvauksesta ajoneuvo B:n vakuutusyhtiöltä (B). Tällaista yhtiöiden välistä regressimaksuliikennettä, jossa tulonsaaja ei ole asianosaisena päätöksessä, ei ilmoiteta tulorekisteriin. Tulorekisterissä näkyvät vain vakuutusyhtiön (A) ilmoitukset maksetusta korvauksesta.

63 Regressitilanteet siirtymäaika Laitosten välisissä regresseissä sovelletaan vuoden 2020 ajan siirtymäaikaa Etuuden maksaja merkitsee etuustietoilmoitukseen tiedon siitä, pystyykö se tiedon tuottajana toimittamaan tietoa regresseistä vuonna Regressivaatimuksen esittäjä voi siirtymäaikana jättää regressit ilmoittamatta tulorekisteriin siltä osin kuin se toimii regressisuorituksen saajana.

64 Etuustietojen ilmoittamisen erityistilanteet Kansainväliset tilanteet Etuustietojen korjaaminen Perusteettoman edun ilmoittaminen Takaisinperintä-tiedon ilmoittaminen Oma-aloitteinen palautus Regressitilanteiden ilmoittaminen ja rajaukset Sijaissaajalle väärin maksetun suorituksen korjaaminen

65 Sijaissaajalle väärin maksetun suorituksen korjaaminen Tulonsaajalla on oikeus tuloon Maksu ohjautuu virheellisesti Tulonsaajalle liikaa Sijaissaajalle liikaa Liikamaksu ei ole tulorekisterin tarkoittamaa perusteetonta etua, koska tulonsaajalla on oikeus myönnettyyn tuloon eikä saatavasuhde muodostu tulonsaajan ja maksajan välille. Liikamaksu sijaissaajalle, Sijaissaaja jää "velkaa" tulonsaajalle Tulonsaaja jää "velkaa" sijaissaajalle Vähennys ennen veroja Vähennys verojen jälkeen Vähennys ennen veroja Vähennys verojen jälkeen

66 Sijaissaajalle maksettu liikaa esimerkki Esimerkki Tulonsaajalle on myönnetty alkaen euron suuruinen kuukausittainen etuus, josta 400 euroa tulisi suorittaa sijaissaajalle. Tulonsaajalla on verokortti, jonka ennakonpidätysprosentti on 10 %. Vähennyksen tyyppinä on "Regressi veronalaiseen tuloon", jolloin veronalainen tulon määrä on 600 euroa. Maksamisen yhteydessä tapahtuu virhe ja tulo jakautuu virheellisesti. Sijaissaajalle ohjautuu 400 euron sijasta 500 euroa. Tulonsaajalta jää puuttumaan 100 euroa ja sijaissaaja saa liikamaksua 100 euroa. Maksun virheellisen ohjautumisen vuoksi tulonsaajan veronalainen tulo on 500 euroa. Etuuden maksajan ilmoitus tulorekisteriin ennen virheen huomaamista.

67 Sijaissaajalle maksettu liikaa esimerkki Esimerkki Tulonsaaja vaatii maksajalta puuttunutta suoritusta joulukuussa. Maksaja korjaa virhemaksunsa välittömästi. Aiemmin annettua ilmoitusta on korjattava antamalla korvaava ilmoitus, jossa ilmoitetaan sijaissaajalle suoritettu liikamaksu. Vähennyksen määrä jaetaan korvaavassa ilmoituksessa oikeaan vähennyksen määrään (400 euroa) ja liikamaksun määrään (100 euroa). Liikamaksun vähennyksen tyypiksi ilmoitetaan "Maksun oikaisu veronalaisesta tulosta".

68 Sijaissaajalle maksettu liikaa esimerkki Esimerkki Kun tulonsaajalle maksetaan puuttunut suoritus, on tulorekisteriin annettava uusi ilmoitus. Ilmoituksessa käytetään tietoa "Maksun oikaisu Kyllä", jolla kerrotaan tulorekisterin tiedon käyttäjille, että kyseessä on puuttuneen tulon maksu, eikä uuden etuuden myöntöpäätöksen perusteella maksettava suoritus. Sijaissaajan maksama palautus ei näy tulorekisterissä.

69 Sijaissaajalle on maksettu liian vähän esimerkki Esimerkki Tulonsaajalle on myönnetty alkaen euron suuruinen kuukausittainen etuus, josta 600 euroa tulisi suorittaa sijaissaajalle. Tulonsaajalla on verokortti, jonka ennakonpidätysprosentti on 10 %. Vähennyksen tyyppinä on "Regressi veronalaiseen tuloon", jolloin veronalainen tulon määrä on 400 euroa. Maksamisen yhteydessä tapahtuu virhe ja tulo jakautuu virheellisesti. Sijaissaajalle ohjautuu 600 euron sijasta 500 euroa. Tulonsaaja saa liikamaksua 100 euroa. Maksun virheellisen ohjautumisen vuoksi tulonsaajan veronalainen tulo on 500 euroa. Etuuden maksajan ilmoitus tulorekisteriin ennen virheen huomaamista.

70 Sijaissaajalle on maksettu liian vähän esimerkki Esimerkki Joulukuussa sijaissaaja vaatii maksajalta puuttunutta 100 euron suoritusta. Maksaja korjaa sijaissaajalle virhemaksunsa välittömästi tammikuussa Maksajan voidaan katsoa maksaneen tulonsaajan puolesta sijaissaajalle puuttunut 100 euroa, jolloin tulorekisteriin annetaan maksusta uusi ilmoitus. Maksuun lisätään "Maksun oikaisu Kyllä" - tieto kertomaan tulorekisterin tiedon käyttäjille, ettei kyseessä ole uuden etuuden myöntöpäätöksen perusteella maksettava suoritus vaan puuttuneen tulon maksu tai oikaisu.

71 Sijaissaajalle on maksettu liian vähän esimerkki Esimerkki Sijaissaajalle maksettu 100 euroa peritään tulonsaajalta takaisin. Summa palautuu helmikuussa. Suorituksen palautumisesta annetaan takaisinperinnän tiedot. Liikamaksun palautumiseen ei käytetä "Omaaloitteinen palautus Kyllä" -tietoa. (Takaisinperinnän ilmoituksen tieto "Alkuperäisen suorituksen maksupäivä" pitää olla tässä ilmoituksessa ).

72 Yhteenveto ja lisätietoa

73 Yhteenveto ja lisätietoa Yleistä etuustietojen ilmoittamisesta Kuka ilmoittaa? Mitä ilmoittaa? Milloin ilmoittaa? Miten ilmoittaa? Kenelle ilmoittaa? Miksi ilmoittaa? Kuinka ilmoittamiseen on syytä varautua? Yleistä etuustietojen ilmoittamisesta Tulolajeista Tietosisällöstä Tekniset kuvaukset Verkkoseminaarien tallenteet ja materiaalit

74 Yhteenveto ja lisätietoa Etuustietojen ilmoittamisen erityistilanteet Kansainväliset tilanteet Etuustietojen korjaaminen Perusteettoman edun ilmoittaminen Takaisinperintä-tiedon ilmoittaminen Oma-aloitteinen palautus Regressitilanteiden ilmoittaminen ja rajaukset Sijaissaajalle väärin maksetun suorituksen korjaaminen Yleistä etuustietojen ilmoittamisesta Tekniset kuvaukset Tietojen korjaaminen tulorekisterissä Etuudet: takaisinperintä ja regressi Verkkoseminaarien tallenteet ja materiaalit

75 tulorekisteri.fi Seuraa tulorekisteriä Twitterissä ja Facebookissa

Tulorekisteri: Tietojen korjaaminen. Verkkoseminaari

Tulorekisteri: Tietojen korjaaminen. Verkkoseminaari Tulorekisteri: Tietojen korjaaminen Verkkoseminaari 8.5.2018 Esityksen sisältö Keskeistä korjaamismenettelystä Virheellisen tiedon korjaaminen Väärin perustein maksetun tulon korjaaminen Takaisinperityn

Lisätiedot

Tulorekisteri ja Verolle annettavat

Tulorekisteri ja Verolle annettavat Tulorekisteri ja Verolle annettavat ilmoitukset Ot-päivä 18.5.2018 Jenni Bärlund Sisältö Tietovirtoihin 2019 tulevat muutokset Tietovirtoihin 2020 tulevat muutokset Tulorekisterin palkkatietoilmoitus ja

Lisätiedot

Etuustietojen ilmoittaminen tulorekisteriin. Verkkoseminaari

Etuustietojen ilmoittaminen tulorekisteriin. Verkkoseminaari Etuustietojen ilmoittaminen tulorekisteriin Verkkoseminaari 8.5.2019 Aiheet Yleistä tulorekisteriin ilmoittamisesta Etuustietoilmoituksen tietojen antaminen Ilmoittamismenettelystä yleisesti Etuustietoilmoituksen

Lisätiedot

VUOSI-ILMOITUS TAKAUTUVAT ELÄKKEET (VSTAKELE) TIETUEKUVAUS 2018

VUOSI-ILMOITUS TAKAUTUVAT ELÄKKEET (VSTAKELE) TIETUEKUVAUS 2018 VEROHALLINTO 2.1.2018 A112/200/2017 1.0 VUOSI-ILMOITUS TAKAUTUVAT ELÄKKEET (VSTAKELE) TIETUEKUVAUS 2018 SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA KUVAUSTA... 2 2.1 Varsinainen vuosi-ilmoitus

Lisätiedot

VUOSI-ILMOITUS TAKAUTUVAT ELÄKKEET (VSTAKELE) TIETUEKUVAUS 2017

VUOSI-ILMOITUS TAKAUTUVAT ELÄKKEET (VSTAKELE) TIETUEKUVAUS 2017 VEROHALLINTO 1.1.2017 A150/200/2016 1.0 VUOSI-ILMOITUS TAKAUTUVAT ELÄKKEET (VSTAKELE) TIETUEKUVAUS 2017 SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA KUVAUSTA... 2 2.1 Varsinainen vuosi-ilmoitus

Lisätiedot

VUOSI-ILMOITUS TAKAUTUVAT ELÄKKEET (VSTAKELE) TIETUEKUVAUS 2019

VUOSI-ILMOITUS TAKAUTUVAT ELÄKKEET (VSTAKELE) TIETUEKUVAUS 2019 VEROHALLINTO 23.1.2019 VH/2710/00.01.00/2018 1.0 VUOSI-ILMOITUS TAKAUTUVAT ELÄKKEET (VSTAKELE) TIETUEKUVAUS 2019 SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA KUVAUSTA... 2 2.1 Varsinainen

Lisätiedot

VUOSI-ILMOITUS TAKAUTUVAT ELÄKKEET (VSTAKELE) TIETUEKUVAUS 2017

VUOSI-ILMOITUS TAKAUTUVAT ELÄKKEET (VSTAKELE) TIETUEKUVAUS 2017 VEROHALLINTO 1.1.2017 A150/200/2016 1.4 VUOSI-ILMOITUS TAKAUTUVAT ELÄKKEET (VSTAKELE) TIETUEKUVAUS 2017 SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA KUVAUSTA... 2 2.1 Varsinainen vuosi-ilmoitus

Lisätiedot

VUOSI-ILMOITUS TAKAUTUVAT ELÄKKEET (VSTAKELE) TIETUEKUVAUS 2017

VUOSI-ILMOITUS TAKAUTUVAT ELÄKKEET (VSTAKELE) TIETUEKUVAUS 2017 VEROHALLINTO 1.1.2017 A150/200/2016 1.2 VUOSI-ILMOITUS TAKAUTUVAT ELÄKKEET (VSTAKELE) TIETUEKUVAUS 2017 SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA KUVAUSTA... 2 2.1 Varsinainen vuosi-ilmoitus

Lisätiedot

Tulotiedot - Laskentasääntöjä Kansallisen tulorekisterin perustamishanke

Tulotiedot - Laskentasääntöjä Kansallisen tulorekisterin perustamishanke Versio 1.04 Tulotiedot - Laskentasääntöjä Kansallisen tulorekisterin perustamishanke Tulotiedot - Laskentasääntöjä 2 (13) Versiohistoria Versio Päivämäärä Kuvaus 1.00 9.4.2018 Dokumentti julkaistu. 1.01

Lisätiedot

Tulorekisteri tulee

Tulorekisteri tulee Tulorekisteri tulee 1.1.2019 Agenda 1.Periaatteet ja aikataulu 2.Palkkatietojen ilmoittaminen 3.Eläkkeet ja etuudet 4.Kunnat tietojen käyttäjinä 5.Yhteystiedot ja lisätietoja 1. Periaatteet ja aikataulu

Lisätiedot

Etuudet Tietojen ilmoittaminen tulorekisteriin

Etuudet Tietojen ilmoittaminen tulorekisteriin Versio 1.00 Etuudet Tietojen ilmoittaminen tulorekisteriin Kansallisen tulorekisterin perustamishanke 1 (69) Versiohistoria Versio Päivämäärä Kuvaus 1.00 13.6.2018 Dokumentti julkaistu. 2 (69) Sisällysluettelo

Lisätiedot

Kansallinen Tulorekisteri (KATRE) & Edenredin tarjoamat henkilöstöedut

Kansallinen Tulorekisteri (KATRE) & Edenredin tarjoamat henkilöstöedut 1 (5) Kansallinen Tulorekisteri (KATRE) & Edenredin tarjoamat henkilöstöedut 1. Mikä on tulorekisteri? Tulorekisteri on sähköinen kansallinen tietokanta, jota ylläpitää Verohallinnon Tulorekisteriyksikkö.

Lisätiedot

Mitä muutoksia tulorekisteri tuo kunnille?

Mitä muutoksia tulorekisteri tuo kunnille? Mitä muutoksia tulorekisteri tuo kunnille? Kuntamarkkinat 12.9.2018 Mirka Piirainen, toiminnallinen vastaava, Verohallinto 13.9.2018 Tulorekisteri on mahdollistaja Kunnat työnantajana: Tulorekisteri yksinkertaistaa

Lisätiedot

Etuustietoilmoituksen tietosisällön soveltamisohje

Etuustietoilmoituksen tietosisällön soveltamisohje Versio 1.03 Etuustietoilmoituksen tietosisällön soveltamisohje Kansallisen tulorekisterin perustamishanke Etuustietoilmoituksen tietosisällön soveltamisohje 1 Versiohistoria Versio Päivämäärä Kuvaus 1.00

Lisätiedot

Lync-klinikka

Lync-klinikka Lync-klinikka 6.4.2018 Tärkeitä päiviä Kesäkuun tuotantotestiin siirto 1.6. ja tuotantoonsiirto 11.6.2018 Ohjelmistotalopäivä 18.5. - Ilmoittaudu tästä! Kesäkuun versiossa Verotuksen maakohtainen raportti

Lisätiedot

Tulorekisteri muuttaa palkkatietojen ilmoittamisen Tilitoimistoraadit syksy 2017

Tulorekisteri muuttaa palkkatietojen ilmoittamisen Tilitoimistoraadit syksy 2017 Tulorekisteri muuttaa palkkatietojen ilmoittamisen Tilitoimistoraadit syksy 2017 Tulorekisteri on sähköinen tietokanta palkka-, eläke-, ja etuustiedoille Yksi rekisteri yksi standardoitu tapa toimia Tulorekisteri

Lisätiedot

Laki. ennakkoperintälain muuttamisesta

Laki. ennakkoperintälain muuttamisesta Laki ennakkoperintälain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan ennakkoperintälain (1118/1996) 21, 32, 33, 33 a, 33 b ja 36, 4 luku, 47 ja 49 53 sekä 7 luku, sellaisina kuin niistä ovat

Lisätiedot

Muutokset osinkojen kausi- ja vuosi-ilmoittamismenettelyyn vuoden 2014 alusta. Eteran palkkahallintopäivä

Muutokset osinkojen kausi- ja vuosi-ilmoittamismenettelyyn vuoden 2014 alusta. Eteran palkkahallintopäivä Muutokset osinkojen kausi- ja vuosi-ilmoittamismenettelyyn vuoden 2014 alusta Eteran palkkahallintopäivä Verohallinto Sisältö: Osinkoverouudistus Vuosi-ilmoituksen täyttämisen ongelmakohdat Mitä löydän

Lisätiedot

Vuoden 2016 vuosi-ilmoitukset ja niiden korjaaminen. Ohjeita paperi- ja verkkolomakeilmoittajille Ohjeita tiedostona ilmoittajille

Vuoden 2016 vuosi-ilmoitukset ja niiden korjaaminen. Ohjeita paperi- ja verkkolomakeilmoittajille Ohjeita tiedostona ilmoittajille Vuoden 2016 vuosi-ilmoitukset ja niiden korjaaminen Ohjeita paperi- ja verkkolomakeilmoittajille Ohjeita tiedostona ilmoittajille Mitkä ilmoitukset? Työnantajan tai suorituksen maksajan vuosiilmoitus Rajoitetusti

Lisätiedot

TULOREKISTERIN VAIKUTUKSET VEROTUKSEEN - VERKKOSEMINAARIN CHAT-KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA

TULOREKISTERIN VAIKUTUKSET VEROTUKSEEN - VERKKOSEMINAARIN CHAT-KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA TULOREKISTERIN VAIKUTUKSET VEROTUKSEEN - VERKKOSEMINAARIN 4.12.2018 CHAT-KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA Miten ja milloin ilmoitetaan tulorekisteriin? Jos joulukuun palkat maksetaan tammikuun alussa, ilmoitetaanko

Lisätiedot

Muutoksia varainsiirtoverotukseen

Muutoksia varainsiirtoverotukseen Muutoksia varainsiirtoverotukseen 1.11.2019 Muutokset lyhyesti Varainsiirtoveron ilmoittaminen ja maksaminen muuttuu 1.11.2019 alkaen Varainsiirtoveron prosentit ja veron laskeminen säilyvät ennallaan

Lisätiedot

Vuosi-ilmoitukset 2016. Ohjelmistotalopäivä 26.11.2015 Verohallinto

Vuosi-ilmoitukset 2016. Ohjelmistotalopäivä 26.11.2015 Verohallinto Vuosi-ilmoitukset 2016 Ohjelmistotalopäivä 26.11.2015 Verohallinto Sisältö Vuosi-ilmoitusten palautuspäivät Tietovälineellä ilmoittaminen Lain muutoksista aiheutuvat muutokset 2016 tietuekuvauksissa Uudet

Lisätiedot

Kansainväliset työskentelytilanteet Verkkoseminaari

Kansainväliset työskentelytilanteet Verkkoseminaari Kansainväliset työskentelytilanteet Verkkoseminaari Sisältö Tulorekisteri lyhyesti Tiedonantovelvollisuus kansainvälisissä tilanteissa Työskentely Suomessa Työskentely ulkomailla Ulkomaisen työnantajan

Lisätiedot

LAAJA PALKKATIETOILMOITUS

LAAJA PALKKATIETOILMOITUS Tulorekisteri PL 1 00055 TULOREKISTERI Tällä lomakkeella voit antaa uuden palkkatietoilmoituksen, korjata aiempaa ta tai mitätöidä aiemman ilmoituksen kokonaan. Voit ilmoittaa yhdelle tulonsaajalle samana

Lisätiedot

VUOSI-ILMOITUS ELÄKKEISTÄ JA ETUUKSISTA (VSELERIE)

VUOSI-ILMOITUS ELÄKKEISTÄ JA ETUUKSISTA (VSELERIE) VEROHALLINTO 1.1.2016 A127/200/2015 1.1. VUOSI-ILMOITUS ELÄKKEISTÄ JA ETUUKSISTA (VSELERIE) TIETUEKUVAUS 2016 SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA KUVAUSTA... 2 3 TIETOJEN KORJAAMINEN...

Lisätiedot

Tulorekisteri kunnille

Tulorekisteri kunnille Tulorekisteri kunnille Taloustorstai 25.10.2018 Heli Reuter-Laakso Verohallinto Tulorekisteri on mahdollistaja Kunta työnantajana: Tulorekisteri yksinkertaistaa palkan maksamiseen liittyviä ilmoittamis-

Lisätiedot

Ohjelmistokehitys Skype-klinikka

Ohjelmistokehitys Skype-klinikka Ohjelmistokehitys Skype-klinikka 1.2.2019 Tammikuussa tuotantoon meni Ennakoiva huolto Yhteisöjen 2019 formaatit ja TaMo-tarkistukset Poikkeuksena ilmoitukset 6B, 7A, 7M, 6U ja 81 jotka tulevat vasta maaliskuun

Lisätiedot

Vinkkejä vuodenvaihteeseen Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille 2016

Vinkkejä vuodenvaihteeseen Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille 2016 Vinkkejä vuodenvaihteeseen 2017 Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille 2016 Verokaudet Yhä useampi yritys voi jatkossa hakeutua pidennettyihin verokausiin liikevaihtorajojen noston ansiosta. Satunnaisilla

Lisätiedot

Takaisinperinnän brutotus / Verokoodin muutos

Takaisinperinnän brutotus / Verokoodin muutos Takaisinperinnän brutotus / Verokoodin muutos 19.12.2016 1.1 Brutotus pähkinänkuoressa: Jos takaisinperintä on tehty Netto kuluva -verokoodilla, eli perintä on tehty samana vuonna kun jakso on alun perin

Lisätiedot

1. Yleiset kysymykset tietojen korjaamisesta tulorekisterissä

1. Yleiset kysymykset tietojen korjaamisesta tulorekisterissä 1 (15) Sisällys TIETOJEN KORJAAMINEN 1 1. Yleiset kysymykset tietojen korjaamisesta tulorekisterissä 1 2. Liikasuorituksen ilmoittaminen 7 3. Takaisinperityn tulon ilmoittaminen 10 4. Erillisilmoituksen

Lisätiedot

Ajankohtaista ennakkoperinnässä vuodelle 2015. Eteran palkkahallintopäivä

Ajankohtaista ennakkoperinnässä vuodelle 2015. Eteran palkkahallintopäivä Ajankohtaista ennakkoperinnässä vuodelle 2015 Eteran palkkahallintopäivä Sisältö: Verolait keskeisimmät lainsäädäntömuutokset Verokortit 2015 verokorttien voimaantulo ja ulkoasu suorasiirrot Vuosi-ilmoitukset

Lisätiedot

TIETOA VUODEN 2016 VUOSI-ILMOITUKSISTA SISÄLLYSLUETTELO

TIETOA VUODEN 2016 VUOSI-ILMOITUKSISTA SISÄLLYSLUETTELO TIETOA VUODEN 2016 VUOSI-ILMOITUKSISTA SISÄLLYSLUETTELO 1 Vuosi-ilmoitusten julkaisu aikataulu ja palautuspäivät... 2 2 Tietovälineellä vastaanotettavat vuosi-ilmoitukset... 2 3 Muutos yleiseen tiedonantovelvollisuuteen...

Lisätiedot

TUKIPAKETIN VEROTUS JA

TUKIPAKETIN VEROTUS JA TUKIPAKETIN VEROTUS JA TULONTASAUS Verohallinto Sisällys Tukipaketin verotus Tukipaketin verotus Tulontasaus ansiotulojen verotuksessa (Verohallinnon ohje 7.9.2015) Verokortin hakeminen Vero.fi-sivuston

Lisätiedot

Tulorekisteri kunnille

Tulorekisteri kunnille Tulorekisteri kunnille Taloustorstai 13.6.2019 Agenda 1. Tulorekisterin tietojen hyödyntäminen - yleistä 2. Tiedon käyttäjän roolit ja profiilit ja valtuudet 3. Kunnat tulorekisterin tietojen käyttäjinä

Lisätiedot

Tulorekisteri - kunnat työnantajina. Verkkoseminaari

Tulorekisteri - kunnat työnantajina. Verkkoseminaari Tulorekisteri - kunnat työnantajina Verkkoseminaari 11.4.2019 Agenda Yleistä tulorekisteristä Ilmoittaminen ja korjaaminen Ohjeita ilmoittamiseen 11.4.2019 2 Yleistä tulorekisteristä 10.4.2019 3 Tulorekisteri

Lisätiedot

Tulorekisteri - Verohallinnon ja ohjelmistotalojen yhteistyöpäivä

Tulorekisteri - Verohallinnon ja ohjelmistotalojen yhteistyöpäivä Tulorekisteri - Verohallinnon ja ohjelmistotalojen yhteistyöpäivä 23.5.2019 Agenda Tulorekisterin alkuvuosi Alkuvuoden ilmiöitä Katsaus tulotietojärjestelmän vuosimuutoksiin 23.5..2019 2 Tulorekisterin

Lisätiedot

Verotuksen perusteet Verotusmenettelyn perusteet. Apulaisprofessori Tomi Viitala

Verotuksen perusteet Verotusmenettelyn perusteet. Apulaisprofessori Tomi Viitala Verotuksen perusteet Verotusmenettelyn perusteet Apulaisprofessori Tomi Viitala Keskeisiä käsitteitä VML = Verotusmenettelylaki Huom! VML:ään tullut ja tulossa merkittäviä muutoksia v. 2017-2019 Verovuosi

Lisätiedot

Vuosi-ilmoitukset Ohjelmistotalopäivä Ilona Pellinen Verohallinto

Vuosi-ilmoitukset Ohjelmistotalopäivä Ilona Pellinen Verohallinto Vuosi-ilmoitukset 2014 Ohjelmistotalopäivä 23.5.2013 Ilona Pellinen Verohallinto Vuosi-ilmoitus rajoitetusti verovelvollisille maksetut suoritukset (VSRAERIE) 1) Jos työntekijällä on rajoitetusti verovelvollisen

Lisätiedot

Teknisiä muutoksia vuosiilmoituksissa. Ohjelmistotalopäivä

Teknisiä muutoksia vuosiilmoituksissa. Ohjelmistotalopäivä Teknisiä muutoksia vuosiilmoituksissa Ohjelmistotalopäivä 26.11. Mitkä ilmoitukset? Työnantajan tai suorituksen maksajan vuosiilmoitus Rajoitetusti verovelvolliselle maksetut suoritukset Vuosi-ilmoitus

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 179/2006 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 179/2006 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 179/2006 vp Hallituksen esitys ulkomailta vuokratun työntekijän sekä rajoitetusti verovelvolliselle maksettavan työkorvauksen verottamiseen liittyviksi säännöksiksi Asia Hallitus on

Lisätiedot

Ohjelmistokehitys Skype-klinikka

Ohjelmistokehitys Skype-klinikka Ohjelmistokehitys Skype-klinikka 4.1.2019 Joulukuun versiopäivitys 17.12. Joulukuun version tuotantotestiin siirto oli 10.12.2018 ja tuotantoonsiirto 17.12.2018 XML-aineistojen käsittelyn nopeuttaminen

Lisätiedot

LAUSUNTO Esikunta- ja oikeusyksikkö PL VERO

LAUSUNTO Esikunta- ja oikeusyksikkö PL VERO 1 (5) VEROHALLINTO LAUSUNTO Esikunta- ja oikeusyksikkö PL 325 7.8.2017 00052 VERO Valtiovarainministeriö valtiovarainministerio@vm.fi Viite / Diaarinumero VM066:00/2017 A45/00 00 01/2017 esittää lausuntonaan

Lisätiedot

Tulorekisteri yhdistyksille Verkkoseminaari

Tulorekisteri yhdistyksille Verkkoseminaari Tulorekisteri yhdistyksille Verkkoseminaari 1 Aiheet Yleistä tulorekisteristä Ilmoittaminen ja korjaaminen Ohjeita ilmoittamiseen Seuraamusmaksut ja muuta huomioitavaa 2 Tulorekisteri Tiedon käyttäjät

Lisätiedot

KAIKEN MAHDOLLISTAVA TULOREKISTERI? Pirjo Väänänen Sosiaaliasioiden päällikkö

KAIKEN MAHDOLLISTAVA TULOREKISTERI? Pirjo Väänänen Sosiaaliasioiden päällikkö KAIKEN MAHDOLLISTAVA TULOREKISTERI? 26.4.2018 Pirjo Väänänen Sosiaaliasioiden päällikkö Kansallinen tulorekisteri Tulorekisteriin kerätään kansalaisten tulotietoja 1.1. alkaen. Tiedonkeruu laajenee maksettuihin

Lisätiedot

Ajankohtaista tulorekisteristä Vero ohjelmistotalopäivä syksy 2017

Ajankohtaista tulorekisteristä Vero ohjelmistotalopäivä syksy 2017 Ajankohtaista tulorekisteristä Vero ohjelmistotalopäivä syksy 2017 Keskeiset periaatteet Palkkojen vuosi-ilmoittaminen loppuu. Viimeiset palkkojen vuosi-ilmoitukset annetaan vuodelta 2018. 1.1.2019 alkaen

Lisätiedot

VUOSI-ILMOITUS JULKISET ELINKEINOTUET (VSJTUETE) TIETUEKUVAUS 2019

VUOSI-ILMOITUS JULKISET ELINKEINOTUET (VSJTUETE) TIETUEKUVAUS 2019 VEROHALLINTO 23.1.2019 VH/2705/00.01.00/2018 1.0 VUOSI-ILMOITUS JULKISET ELINKEINOTUET (VSJTUETE) TIETUEKUVAUS 2019 SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA KUVAUSTA... 2 3 TIETOJEN

Lisätiedot

TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE

TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE ASIAKASKIRJE 15.01.2019 TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE Oikein Hyvää alkanutta Uutta Vuotta 2019! Uuden vuoden alkaessa olen taas koonnut tähän ajankohtaisia asioita

Lisätiedot

Tulorekisteriin liittyvät tilanteet palkanlaskennassa. Visma Fivaldi

Tulorekisteriin liittyvät tilanteet palkanlaskennassa. Visma Fivaldi Tulorekisteriin liittyvät tilanteet palkanlaskennassa Visma Fivaldi 1(24) Sisällysluettelo Yleistä 2 Esimerkkitapauksia 3 Esimerkki 1. Palkanmaksussa ei ollut virheitä 3 Esimerkki 2. Maksettu liikaa palkkaa,

Lisätiedot

A179/200/2016. Verohallinnon päätös ennakonpidätyksen toimittamistavoista ja määrästä

A179/200/2016. Verohallinnon päätös ennakonpidätyksen toimittamistavoista ja määrästä A179/200/2016 Verohallinnon päätös ennakonpidätyksen toimittamistavoista ja määrästä Verohallinto on ennakkoperintälain (1118/1996) 6 :n 3 momentin 2 ja 4 kohdan nojalla, sellaisina kuin ne ovat laissa

Lisätiedot

Ulkomaille muuttavan eläkkeensaajan

Ulkomaille muuttavan eläkkeensaajan Ulkomaille muuttavan eläkkeensaajan verotus 29.8.2018 Yleinen verovelvollisuus Pääsääntöisesti Suomen kansalainen säilyy Suomessa yleisesti verovelvollisena muuttovuoden ja kolme seuraavaa kalenterivuotta

Lisätiedot

VEROHALLINTO A94/200/ TVL:N SOVELTAMISALAAN KUULUVISTA

VEROHALLINTO A94/200/ TVL:N SOVELTAMISALAAN KUULUVISTA VEROHALLINTO 2.1.2018 A94/200/2017 1.0 VUOSI-ILMOITUS TVL:N SOVELTAMISALAAN KUULUVISTA KOROISTA JA JÄLKIMARKKINAHYVITYKSISTÄ, RAHASTO-OSUUKSISTA JA TUOTTO-OSUUKSILLE MAKSETUISTA VUOTUISISTA TUOTOISTA SEKÄ

Lisätiedot

Mitä asiakaspalvelussa tulee tietää tulorekisteristä?

Mitä asiakaspalvelussa tulee tietää tulorekisteristä? Mitä asiakaspalvelussa tulee tietää tulorekisteristä? Verkkoseminaari 26.9.2018 Esityksen sisältö Mikä tulorekisteri on? Miksi muutos? Mitkä tietovirrat ja lomakkeet poistuvat? Ilmoittaminen tulorekisteriin

Lisätiedot

TOIMITUSSELOSTE PL 5 Tulorekisteri TULOREKISTERI

TOIMITUSSELOSTE PL 5 Tulorekisteri TULOREKISTERI 1 (5) Tulorekisteriyksikkö TOIMITUSSELOSTE PL 5 Tulorekisteri 1.1.2019 00055 TULOREKISTERI TULOREKISTERIN TOIMITUSSELOSTE 31.12.2018 Tulorekisteri otetaan käyttöön 1.1.2019 klo 12. Tulorekisterin tuotantoversio

Lisätiedot

Verotuksen perusteet Verotusmenettelyn perusteet. Apulaisprofessori Tomi Viitala

Verotuksen perusteet Verotusmenettelyn perusteet. Apulaisprofessori Tomi Viitala Verotuksen perusteet Verotusmenettelyn perusteet Apulaisprofessori Tomi Viitala Keskeisiä käsitteitä VML = Verotusmenettelylaki Verovuosi Tuloverotuksessa kalenterivuosi, jolta veroilmoitus on annettava

Lisätiedot

Ruotsissa työskentelevien ja ulkomailla asuvien tuloverotus. Tietoja ruotsiksi, suomeksi, englanniksi, saksaksi, espanjaksi, puolaksi ja venäjäksi

Ruotsissa työskentelevien ja ulkomailla asuvien tuloverotus. Tietoja ruotsiksi, suomeksi, englanniksi, saksaksi, espanjaksi, puolaksi ja venäjäksi Skatteverket SKV 442, 5.painos Ruotsissa työskentelevien ja ulkomailla asuvien tuloverotus Tietoja ruotsiksi, suomeksi, englanniksi, saksaksi, espanjaksi, puolaksi ja venäjäksi Finska Ulkomailla asuvia

Lisätiedot

Tulorekisterin tahdissa tulevaisuuteen Terhi Holmström

Tulorekisterin tahdissa tulevaisuuteen Terhi Holmström Tulorekisterin tahdissa tulevaisuuteen Terhi Holmström Tulorekisteri - kohti digitaalista yhteiskuntaa https://www.youtube.com/watch?v=6 WKoaqwNaiU Tulorekisteri - yksi ilmoitus, ajantasaiset tiedot Tiedon

Lisätiedot

Ulkomailta Suomeen tulevan työntekijän verotus. Robert Kääriäinen Verosihteeri Verohallinto

Ulkomailta Suomeen tulevan työntekijän verotus. Robert Kääriäinen Verosihteeri Verohallinto Ulkomailta Suomeen tulevan työntekijän verotus Robert Kääriäinen Verosihteeri Verohallinto Käsiteltävät asiat Töihin Suomeen Yleisesti vai rajoitetusti verovelvollinen? Yleisesti verovelvollisen verotus

Lisätiedot

VEROHALLINTO A42/200/ TVL:N SOVELTAMISALAAN KUULUVISTA

VEROHALLINTO A42/200/ TVL:N SOVELTAMISALAAN KUULUVISTA VEROHALLINTO 1.1.2017 A42/200/2016 1.0. VUOSI-ILMOITUS TVL:N SOVELTAMISALAAN KUULUVISTA KOROISTA JA JÄLKIMARKKINAHYVITYKSISTÄ, RAHASTO-OSUUKSISTA JA TUOTTO-OSUUKSILLE MAKSETUISTA VUOTUISISTA TUOTOISTA

Lisätiedot

2. Tilinumero Kirjoita oma tilinumerosi, vaikka tuki maksettaisiinkin hoidon tuottajalle.

2. Tilinumero Kirjoita oma tilinumerosi, vaikka tuki maksettaisiinkin hoidon tuottajalle. Kela Hakemus Lasten kotihoidon tuki Lasten yksityisen hoidon tuki WH 1 Voit tehdä tämän hakemuksen ja lähettää sen liitteet myös verkossa www.kela.fi/asiointi Lisätietoja www.kela.fi/lapsiperheet Voit

Lisätiedot

VEROHALLINTO A42/200/ TVL:N SOVELTAMISALAAN KUULUVISTA

VEROHALLINTO A42/200/ TVL:N SOVELTAMISALAAN KUULUVISTA VEROHALLINTO 1.1.2017 A42/200/2016 1.4 VUOSI-ILMOITUS TVL:N SOVELTAMISALAAN KUULUVISTA KOROISTA JA JÄLKIMARKKINAHYVITYKSISTÄ, RAHASTO-OSUUKSISTA JA TUOTTO-OSUUKSILLE MAKSETUISTA VUOTUISISTA TUOTOISTA SEKÄ

Lisätiedot

VUOSI-ILMOITUS ELÄKKEISTÄ JA ETUUKSISTA (VSELERIE)

VUOSI-ILMOITUS ELÄKKEISTÄ JA ETUUKSISTA (VSELERIE) VEROHALLINTO 2.1.2018 A92/200/2017 1.0 VUOSI-ILMOITUS ELÄKKEISTÄ JA ETUUKSISTA (VSELERIE) TIETUEKUVAUS 2018 SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA KUVAUSTA... 2 3 TIETOJEN KORJAAMINEN...

Lisätiedot

TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE

TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE ASIAKASKIRJE 16.01.2018 TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE Oikein Hyvää alkanutta Uutta Vuotta 2018! Uuden vuoden alkaessa olen taas koonnut tähän ajankohtaisia asioita

Lisätiedot

Varautuminen tulorekisteriin

Varautuminen tulorekisteriin Varautuminen tulorekisteriin Kunta ja tulorekisteri Kunta voi toimia työnantajana -> palkka- ja muiden ansiotulojen ilmoittaminen tulorekisteriin 1.1.2019 alkaen sijaismaksajana ja avustettavan puolesta

Lisätiedot

Suomen verotus selkeästi

Suomen verotus selkeästi Suomen verotus selkeästi Avainsanat Vero: pakollinen maksu, jonka valtio kerää yhteiskunnan palveluita varten Veroprosentti: osuus, jonka työnantaja ottaa palkasta ja välittää Verohallinnolle Verohallinto:

Lisätiedot

VUOSI-ILMOITUS JULKISET ELINKEINOTUET (VSJTUETE) TIETUEKUVAUS 2018

VUOSI-ILMOITUS JULKISET ELINKEINOTUET (VSJTUETE) TIETUEKUVAUS 2018 VEROHALLINTO 2.1.2018 A118/200/2017 1.0 VUOSI-ILMOITUS JULKISET ELINKEINOTUET (VSJTUETE) TIETUEKUVAUS 2018 SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA KUVAUSTA... 2 3 TIETOJEN KORJAAMINEN...

Lisätiedot

VEROILMOITUS OMA-ALOITTEISISTA VEROISTA, TYÖNANTAJASUORITUSTEN TIEDOT (VSRTASKV)

VEROILMOITUS OMA-ALOITTEISISTA VEROISTA, TYÖNANTAJASUORITUSTEN TIEDOT (VSRTASKV) VEROHALLINTO 1.1.2017 A88/200/2016 1.1 VEROILMOITUS OMA-ALOITTEISISTA VEROISTA, TYÖNANTAJASUORITUSTEN TIEDOT (VSRTASKV) TIETUEKUVAUS SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA KUVAUSTA...

Lisätiedot

VUOSI-ILMOITUS VÄLITETYISTÄ ULKOMAISISTA OSINGOISTA (VSULKOSE) TIETUEKUVAUS 2018

VUOSI-ILMOITUS VÄLITETYISTÄ ULKOMAISISTA OSINGOISTA (VSULKOSE) TIETUEKUVAUS 2018 VEROHALLINTO 10.12.2018 A114/200/2017 1.2 VUOSI-ILMOITUS VÄLITETYISTÄ ULKOMAISISTA OSINGOISTA (VSULKOSE) TIETUEKUVAUS 2018 SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA KUVAUSTA... 2 3

Lisätiedot

1 Uuden vuoden aloitus palkanlaskennassa

1 Uuden vuoden aloitus palkanlaskennassa 2 Sisällys 1 Uuden vuoden aloitus palkanlaskennassa... 3 2 Sosiaalivakuutus- ym. maksut... 4 3 Uudet verokortit... 7 4 TyEL vuosi-ilmoitus sähköisesti... 11 5 TVR palkkasummailmoitus sähköisesti... 12

Lisätiedot

VEROHALLINTO VH/2694/ / TVL:N SOVELTAMISALAAN KUULUVISTA

VEROHALLINTO VH/2694/ / TVL:N SOVELTAMISALAAN KUULUVISTA VEROHALLINTO 23.1.2019 VH/2694/00.01.00/2018 1.0 VUOSI-ILMOITUS TVL:N SOVELTAMISALAAN KUULUVISTA KOROISTA JA JÄLKIMARKKINAHYVITYKSISTÄ, RAHASTO-OSUUKSISTA JA TUOTTO-OSUUKSILLE MAKSETUISTA VUOTUISISTA TUOTOISTA

Lisätiedot

EV 137/1999 vp- HE 163/1999 vp. Laki. kansaneläkelain muuttamisesta

EV 137/1999 vp- HE 163/1999 vp. Laki. kansaneläkelain muuttamisesta EV 137/1999 vp- HE 163/1999 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laeiksi kansaneläkelain, perhe-eläkelain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta Eduskunnalle on annettu hallituksen esitys n:o 163/1999

Lisätiedot

VUOSI-ILMOITUS JULKISET ELINKEINOTUET (VSJTUETE) TIETUEKUVAUS 2017

VUOSI-ILMOITUS JULKISET ELINKEINOTUET (VSJTUETE) TIETUEKUVAUS 2017 VEROHALLINTO 1.1.2017 A156/200/2016 1.1 VUOSI-ILMOITUS JULKISET ELINKEINOTUET (VSJTUETE) TIETUEKUVAUS 2017 SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA KUVAUSTA... 2 3 TIETOJEN KORJAAMINEN...

Lisätiedot

Tulorekisteri pienyrittäjille. Verkkoseminaari

Tulorekisteri pienyrittäjille. Verkkoseminaari Tulorekisteri pienyrittäjille Verkkoseminaari 11.4.2019 Agenda Yleistä tulorekisteristä Ilmoittaminen ja korjaaminen Ohjeita ilmoittamiseen 11.4.2019 2 Yleistä tulorekisteristä Tulorekisteri Tiedon käyttäjät

Lisätiedot

Palkka.fi Näin valmistaudut tulorekisteriä varten

Palkka.fi Näin valmistaudut tulorekisteriä varten Palkka.fi Näin valmistaudut tulorekisteriä varten Anna-Maija Lahti ylitarkastaja, Palkka.fi palveluomistaja Esityksen sisältö Keskeisimmät tulorekisterin tuomat muutokset Palkka.fi:hin Kotitalouden palkanmaksu

Lisätiedot

VEROILMOITUS OMA-ALOITTEISISTA VEROISTA, MUUN OMA-ALOITTEISEN VERON TIEDOT (VSRMUUKV)

VEROILMOITUS OMA-ALOITTEISISTA VEROISTA, MUUN OMA-ALOITTEISEN VERON TIEDOT (VSRMUUKV) VEROHALLINTO 1.1.2017 A89/200/2016 1.1 VEROILMOITUS OMA-ALOITTEISISTA VEROISTA, MUUN OMA-ALOITTEISEN VERON TIEDOT (VSRMUUKV) TIETUEKUVAUS SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA

Lisätiedot

Tulorekisteri: Lähetyksen tilanteet Visma Fivaldi

Tulorekisteri: Lähetyksen tilanteet Visma Fivaldi Tulorekisteri: Lähetyksen tilanteet Visma Fivaldi 1(32) Sisällysluettelo 1 Yleistä 2 1.1 Muu tulorekisteri-dokumentaatio 2 2 Ensimmäisen ilmoituksen lähetys 3 2.1 Ilmoitus kokonaan hyväksytty 3 2.2 Ilmoitus

Lisätiedot

Järjestelmän perinnät muokattu muokattu muokattu muokattu muokattu

Järjestelmän perinnät muokattu muokattu muokattu muokattu muokattu Järjestelmän perinnät 28.7.2015 muokattu 2.10.2015 muokattu 7.1.2016 muokattu 10.3.2016 muokattu 30.6.2016 muokattu 8.8.2016 Sisällys 1 Yleistä... 3 1.1 Perinnän lisääminen maksuperusteisiin... 3 1.2 Perinnän

Lisätiedot

Vuosi-ilmoittaminen Osakesäästötili Vuosi-ilmoittaminen 2020

Vuosi-ilmoittaminen Osakesäästötili Vuosi-ilmoittaminen 2020 Vuosi-ilmoittaminen 2019 Vuosi-ilmoittaminen 2020 Osakesäästötili 2020 Ohjelmistotalopäivä 23.5.2019/ päivitetty 6.6.2019 Verohallinto/ Henkilöverotuksen ohjaus- ja kehittämisyksikkö Tanja Jämsä Päivitetty

Lisätiedot

Tiedostona sähköisesti annettujen oma-aloitteisten verojen veroilmoitusten ja arvonlisäveron yhteenvetoilmoitusten korjaaminen

Tiedostona sähköisesti annettujen oma-aloitteisten verojen veroilmoitusten ja arvonlisäveron yhteenvetoilmoitusten korjaaminen Tiedostona sähköisesti annettujen oma-aloitteisten verojen veroilmoitusten ja arvonlisäveron yhteenvetoilmoitusten korjaaminen SISÄLLYS 1 Miten tiedot korjataan jatkossa - yleistä?... 1 2 Sähköisesti tiedostona

Lisätiedot

Verotuksen muutoksia Verohallinnon ja Ohjelmistotalojen yhteistyöpäivä

Verotuksen muutoksia Verohallinnon ja Ohjelmistotalojen yhteistyöpäivä Verotuksen muutoksia 2017 Verohallinnon ja Ohjelmistotalojen yhteistyöpäivä 17.11.2016 Verotusmenettelyn ja veronkannon uudistaminen Taustalla lakiuudistukset HE (29/2016), vahvistettu 9.9.2016 Uusi: Laki

Lisätiedot

VUOSI-ILMOITUS JULKISET ELINKEINOTUET (VSJTUETE) TIETUEKUVAUS 2017

VUOSI-ILMOITUS JULKISET ELINKEINOTUET (VSJTUETE) TIETUEKUVAUS 2017 VEROHALLINTO 1.1.2017 A156/200/2016 1.3 VUOSI-ILMOITUS JULKISET ELINKEINOTUET (VSJTUETE) TIETUEKUVAUS 2017 SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA KUVAUSTA... 2 3 TIETOJEN KORJAAMINEN...

Lisätiedot

ASTERI PALKANMAKSU TULOREKISTERI

ASTERI PALKANMAKSU TULOREKISTERI ASTERI PALKANMAKSU TULOREKISTERI 26.11.2018 Atsoft Oy Mäkinen www.atsoft.fi Puh (09) 350 75 30 atsoft@atsoft.fi SISÄLLYSLUETTELO 1. Hyvä tietää... 4 2. Palkkaohjelman muutokset... 6 3. Ilmoittaminen...

Lisätiedot

1 Uuden vuoden aloitus palkanlaskennassa

1 Uuden vuoden aloitus palkanlaskennassa 2 Sisällys 1 Uuden vuoden aloitus palkanlaskennassa... 3 2 Sosiaalivakuutus- ym. maksut... 4 3 Uudet verokortit... 7 4 TyEL vuosi-ilmoitus sähköisesti... 10 5 TVR palkkasummailmoitus sähköisesti... 11

Lisätiedot

ULKOMAISTEN OSINKOJEN KÄSITTELY VEROTUKSESSA

ULKOMAISTEN OSINKOJEN KÄSITTELY VEROTUKSESSA ULKOMAISTEN OSINKOJEN KÄSITTELY VEROTUKSESSA Tämä Varallisuusviesti käsittelee ulkomaisista yhtiöistä saatujen osinkojen verotukseen liittyviä käytännön seikkoja. Sampo Pankki on kansainvälisen osakesijoittamisen

Lisätiedot

Laki. veronkantolain muuttamisesta

Laki. veronkantolain muuttamisesta Laki veronkantolain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan veronkantolain (769/2016) 26 ja 41 :n 2 momentti, muutetaan 7 :n 2 momentti, 11 :n 2 ja 4 momentti, 14 :n 1 momentti, 16 :n 1

Lisätiedot

VUOSI-ILMOITUS ELÄKKEISTÄ JA ETUUKSISTA (VSELERIE)

VUOSI-ILMOITUS ELÄKKEISTÄ JA ETUUKSISTA (VSELERIE) VEROHALLINTO 1.1.2017 A41/200/2016 1.0 VUOSI-ILMOITUS ELÄKKEISTÄ JA ETUUKSISTA (VSELERIE) TIETUEKUVAUS 2017 SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA KUVAUSTA... 2 3 TIETOJEN KORJAAMINEN...

Lisätiedot

PALKKA.FI-PALVELUUN MUUTOKSIA 18.11.2008

PALKKA.FI-PALVELUUN MUUTOKSIA 18.11.2008 18.11.2008 PALKKA.FI-PALVELUUN MUUTOKSIA 18.11.2008 Työntekijän kielivalinta Työntekijän sekä työ- ja tekijänoikeuskorvauksen saajan tietoihin on lisätty kielitieto. Palkkalaskelma ja korvauksensaajan

Lisätiedot

Ajankohtaista tulorekisteristä Verkkoseminaari

Ajankohtaista tulorekisteristä Verkkoseminaari Ajankohtaista tulorekisteristä Verkkoseminaari Agenda Yleistä tulorekisteriin ilmoittamisesta Ajankohtaista ilmoittamisesta Usein kysyttyä tulorekisteristä Yleistä tulorekisteriin ilmoittamisesta Yleistä

Lisätiedot

VEROHALLINTO 1.1.2015 A148/200/2014 versio 2.9 VUOSI-ILMOITUS ELÄKKEISTÄ JA ETUUKSISTA

VEROHALLINTO 1.1.2015 A148/200/2014 versio 2.9 VUOSI-ILMOITUS ELÄKKEISTÄ JA ETUUKSISTA VEROHALLINTO 1.1.2015 A148/200/2014 versio 2.9 VUOSI-ILMOITUS ELÄKKEISTÄ JA ETUUKSISTA TIETUEKUVAUS vuodelta 2015 2 SISÄLTÖ 1 MUUTOKSET EDELLISEEN VUOTEEN... 3 2 YLEISTÄ... 4 3 TIETUEMALLIT... 5 3.1 Kiinteämittainen

Lisätiedot

Päätös. Laki. kansaneläkelain muuttamisesta

Päätös. Laki. kansaneläkelain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 20/2004 vp Hallituksen esitys eräiden toimeentuloturvaa koskevien lakien takaisinperintäsäännösten muuttamiseksi Asia Hallitus on vuoden 2003 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä

Lisätiedot

VUOSI-ILMOITUS RAJOITETUSTI VEROVELVOLLISILLE MAKSETUT SUORITUKSET (VSRAERIE)

VUOSI-ILMOITUS RAJOITETUSTI VEROVELVOLLISILLE MAKSETUT SUORITUKSET (VSRAERIE) VEROHALLINTO 23.1.2019 VH/2726/00.01.00/2018 1.0 VUOSI-ILMOITUS RAJOITETUSTI VEROVELVOLLISILLE MAKSETUT SUORITUKSET (VSRAERIE) TIETUEKUVAUS 2019 SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA

Lisätiedot

Tulorekisteri. Hanna-Kaisa Kalmukoski

Tulorekisteri. Hanna-Kaisa Kalmukoski Tulorekisteri Hanna-Kaisa Kalmukoski 11.2.2019 Tulorekisteri on Kansallinen sähköinen tietokanta, joka sisältää palkka-, eläke- ja etuustiedot yksilötasolla. Ilmoitettavat tiedot: 2019 : palkat ja ansiotulot

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 37. Kaupunginhallitus 19.01.2015 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 37. Kaupunginhallitus 19.01.2015 Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 19.01.2015 Sivu 1 / 1 5299/01.02.01/2014 37 Oikaisuvaatimus aiheettomasti maksetun palkan takaisinperinnästä Valmistelijat / lisätiedot: Pekka Harju, puh. 046 877 2591 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Luontoisedut ja tulorekisteri

Luontoisedut ja tulorekisteri Sisällysluettelo 1 Yleistä... 3 1.1 Työntekijätiedot... 3 2 Asuntoetu... 4 2.1 Esimerkki Asuntoedusta... 4 2.1.1 Vaihtoehto 1/ Kirjataan Asuntoetu täysimääräisenä... 4 2.1.2 Vaihtoehto 2/ Kirjataan Asuntoedun

Lisätiedot

Tulorekisteri

Tulorekisteri Tulorekisteri Mikä tulorekisteri on? Yksi rekisteri yksi standardoitu tapa toimia Tulorekisteri on kansallinen sähköinen tietokanta. Se sisältää kattavat palkka-, eläke- ja etuustiedot yksilötasolla Tiedon

Lisätiedot

Ulkomaille muuttavan eläkkeensaajan verotus. 27.8.2014 Carola Bäckström veroasiantuntija Verohallinto

Ulkomaille muuttavan eläkkeensaajan verotus. 27.8.2014 Carola Bäckström veroasiantuntija Verohallinto Ulkomaille muuttavan eläkkeensaajan verotus 27.8.2014 Carola Bäckström veroasiantuntija Verohallinto Ulkomaille muuttava eläkkeensaaja 1. Ulkomaille muutosta huolimatta Suomesta saatu eläke verotetaan

Lisätiedot

Ennakonpidätyksen muutokset. Ohjelmistotalopäivä 26.11.2015 ylitarkastaja Päivi Verkasalo Henkilöverotuksen ohjaus- ja kehittämisyksikkö

Ennakonpidätyksen muutokset. Ohjelmistotalopäivä 26.11.2015 ylitarkastaja Päivi Verkasalo Henkilöverotuksen ohjaus- ja kehittämisyksikkö Ennakonpidätyksen muutokset Ohjelmistotalopäivä 26.11.2015 ylitarkastaja Päivi Verkasalo Henkilöverotuksen ohjaus- ja kehittämisyksikkö Verohallinnon päätös ennakonpidätyksen toimittamistavoista ja määrästä

Lisätiedot

Ajankohtaista Kelasta tulorekisteriin valmistautuminen

Ajankohtaista Kelasta tulorekisteriin valmistautuminen Ajankohtaista Kelasta tulorekisteriin valmistautuminen Verohallinnon ohjelmistotalopäivä Päivi Hyvärinen Vastaava suunnittelija Kehittämispalvelut Kela Tulorekisteriin valmistautuminen Kelassa Työnantajan

Lisätiedot

Tulorekisteri - keskeinen sisältö, toiminnallisuus ja Tulorekisteriyksikön palvelut

Tulorekisteri - keskeinen sisältö, toiminnallisuus ja Tulorekisteriyksikön palvelut Tulorekisteri - keskeinen sisältö, toiminnallisuus ja Tulorekisteriyksikön palvelut YritysSalo - infotilaisuus Arto Leinonen VM:n hankepäällikkö Tulorekisteri - yksi ilmoitus, ajantasaiset tiedot Tiedon

Lisätiedot

Marjanpoimijoiden verotus. Marjanpoimintakauden 2015 pelisäännöt ja viranomaisyhteistyö 3.3.2015 Mariia Suominen Verohallinto

Marjanpoimijoiden verotus. Marjanpoimintakauden 2015 pelisäännöt ja viranomaisyhteistyö 3.3.2015 Mariia Suominen Verohallinto Marjanpoimijoiden verotus Marjanpoimintakauden 2015 pelisäännöt ja viranomaisyhteistyö 3.3.2015 Mariia Suominen Verohallinto Luonnon marjojen poimimisen verotus Tuloverolain (TVL) 89 :n mukaan luonnonvaraisten

Lisätiedot

Tulorekisteri: Erillisilmoitus Visma Fivaldi

Tulorekisteri: Erillisilmoitus Visma Fivaldi Tulorekisteri: Erillisilmoitus Visma Fivaldi 1(12) Sisällysluettelo 1. Yleistä 2 1.1. Muu tulorekisteri-dokumentaatio 2 2. Erillisilmoitukseen liittyvät asetukset 3 3. Erillisilmoituksen käyttötapaukset

Lisätiedot