Juhlapuhe Valtiotieteellisen tiedekunnan Kansantaloustieteen opiskelijat ry:n 56. vuosijuhlassa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Juhlapuhe Valtiotieteellisen tiedekunnan Kansantaloustieteen opiskelijat ry:n 56. vuosijuhlassa 14.11.2015"

Transkriptio

1 VTT Hanna Freystätter Vanhempi neuvonantaja, Suomen Pankki Juhlapuhe Valtiotieteellisen tiedekunnan Kansantaloustieteen opiskelijat ry:n 56. vuosijuhlassa Miten yhteinen rahapolitiikka käytännössä toimii? Arvoisa juhlaväki, On suuri kunnia saada pitää juhlapuhe täällä Kansantaloustieteen opiskelijat ry:n (KTTO:n) vuosijuhlassa. Kiitän KTTO:ta ystävällisestä kutsusta. Opiskelin markka-aikana Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa. Fuksiaisissani vuoden 1992 syyskuussa tehtävänämme oli kalastella kelluvia valuuttoja Espan suihkulähteestä. Olin opiskeluaikanani myös aktiivisesti mukana KTTO:n toiminnassa, mm. opintosihteeri vuonna 1995 (huom. silloin sukunimeni oli Pesonen). Valmistuin vuonna 1996 kansantaloustieteen maisteriksi. Oltuani vuoden tutkimusassistenttina siirryin yliopistolta Suomen Pankkiin vuoden 1997 syksyllä eli edelleen markka-aikana. Suomi siirtyi euroaikaan vuoden 1999 alussa, reilun vuoden päästä Suomen Pankkiin tulostani, kun 11 EU-maata ottivat euron käyttöönsä. Suomi oli siis ensimmäisten joukossa. Nykyään vuoden 2015 alusta alkaen euroalueeseen kuuluu 19 maata. Olen nähnyt euroalueen yhden keskeisen instituution, keskuspankin, toimintaa eurojärjestelmän sisältä käsin jo heti euron käyttöönotosta alkaen. Vuoden 1998 uuden vuoden aattona fixasin eli kiinnitin Suomen viimeiset heliborkorot. Vuoden vaihduttua tulin aamuyöstä markkinaoperaatioiden toimistoon seuraamaan, miten kaupankäynti eurolla käynnistyi. Suomen Pankin työskentely muuttui, kun rahapolitiikasta tuli koko euroalueelle yhteistä. Pääsin ennustetyöryhmään, joka kokoontui EKP:ssa Frankfurtissa. Teimme yhteistä euroalueen ennustetta.

2 Euroa ja euroaluetta on arvosteltu paljon, ja usein ihan aiheestakin. Tänäkin syksynä on käyty paljon keskustelua euroalueen valuvioista, tulevaisuudesta sekä jopa siitä, pitäisikö Suomen kuulua euroalueeseen. Rahapolitiikka on euroalueella yhteistä. Suurelle yleisölle voi olla jossain määrin epäselvää, mitä tämä oikein tarkoittaa. Siksi ajattelin kertoa, miten homma oikein käytännössä toimii. Kerron nyt minun näkökulmastani kertomuksen siitä, miten historiallinen päätös ns. määrällisestä keventämisestä eli laajennetun arvopaperiosto-ohjelman käynnistämisestä syntyi. Kertomuksessani on kaksi vaihetta: Ensimmäinen kertoo siitä, mitä tapahtui Suomen Pankissa vuoden 2014 syksyllä ja toinen siitä, miten historiallinen päätös vuoden 2015 tammikuussa syntyi. Aloitan vuoden 2014 syksystä. Suomen Pankissa päätökseen valmistauduttiin vuoden 2014 keväästä lähtien. Tilanne syksyllä oli se, että EKP:n neuvosto oli laskenut korot poikkeuksellisen matalalle: ohjauskorko oli syyskuussa laskettu 0,05 prosenttiin ja talletuskorko negatiiviseksi -0,20 prosenttiin. Luotonantoa tukevasta paketista ja koronlaskuista huolimatta hintanäkymät näyttivät edelleen heikkenevän. Öljyn hinnan romahdus vuoden 2014 kesästä alkaen painoi euroalueen inflaatiota nopeasti alaspäin. Vielä huolestuttavampaa oli, että myös keskipitkän aikavälin inflaatio-odotukset painuivat alaspäin. Pääjohtaja Liikanen kokosi alkusyksystä kuuden asiantuntijan ryhmän (johon minä kuuluin), jonka tehtävänä oli arvioida, että jos rahapolitiikkaa joudutaan edelleen keventämään, miten se pitäisi tehdä. Selvää oli, että jouduttaisiin käyttämään ns. epätavanomaisia toimia, sillä korkojen alentaminen ei näyttänyt enää mahdolliselta. Eräitä epätavanomaisia toimia oli jo käytössä. EKP:n neuvosto oli esimerkiksi jo käynnistänyt yksityisten arvopapereiden ostot osana luotonantoa tukevaa pakettia. Ryhmä pohti asiaa monelta kannalta. Miten parhaiten saataisiin varmistettua inflaatio-odotusten ankkuroituminen lähelle, mutta alle 2 prosenttiin? Kuinka varmistetaan, että arvopaperiostojen kasvattaminen olisi mahdollisimman tehokasta niin, että kohtuullisella ostomäärällä saataisiin suuret vaikutukset. Vaikka ryhmällä oli käytettävissä lähes kaikki mahdollinen olemassa oleva tieto, niin tässä oltiin uuden edessä. Tutkimustuloksia valtionlainapapereiden ostoista oli olemassa Yhdysvalloista, Isosta-Britanniasta ja Japanista, mutta euroalue on rakenteeltaan erilainen. Lisäksi euroalueen taloustilanne poikkesi

3 tilanteesta, jossa muut maat olivat valtionlainapapereiden osto-ohjelmia ottaneet käyttöön. Varmaa vertailukohtaa ei siis ollut. Tässä on puheeni ensimmäinen huomio: Jälkikäteen on helppo arvostella, että määrällinen keventäminen olisi pitänyt aloittaa aiemmin tai ei laisinkaan. Ehdotan seuraavaa: koittakaa itse tehdä ehdotuksia uusiksi toimenpiteiksi reaaliajassa. Tätä taitoa voi harjoitella vaikkapa jo opiskeluaikana. Se on paljon vaikeampaa kuin arvostelu jälkikäteen. Palataan nyt syksyyn 2014: Ryhmämme tiivisti selvän yhteisen linjan. Sen kantavana rakenteena oli voimakas sitoutuminen hintavakauden tavoitteeseen ja ennakoiva viestintä. Viestintä on tärkeä rahapolitiikan väline, varsinkin, kun korot ovat nollassa. Ilman sitä operaatiot menisivät, jos ei täysin, niin ainakin osittain hukkaan. Tältä pohjalta Suomen Pankki vaikutti jo syksyllä 2014 eurojärjestelmän sisältä käsin EKP:n neuvoston tammikuun 2015 päätökseen. Entä mitä tapahtui tammikuussa 2015? Meillä Suomen Pankissa rahapolitiikkaa valmistelevilla virkamiehillä oli tammikuun alussa yhteenvedon, johtopäätösten ja viimeisen arvioinnin paikka. Suomen Pankin pääjohtaja Liikanen oli lähdössä EKP:n neuvoston kokoukseen Frankfurtiin. Pääjohtaja piti varustaa tärkeää kokousta varten parhaalla mahdollisella analyysillä siitä, miten euroalueen hintavakautta voidaan ylläpitää. Mitä Suomen Pankin ekonomistit tekivät juuri ennen h-hetkeä? Ensinnäkin euroalueen taloustilanteesta ja hintanäkymistä koottiin uusimman datan sisältävä analyysipaketti. Tämän tietopaketin pohjalta Suomen Pankin rahapolitiikan arviointiryhmä kokoontui tekemään pääjohtajalle suositusta tarvittavista rahapoliittisista toimista. Rahapolitiikan arviointiryhmään kuuluu vajaa kymmenkunta asiantuntijaa eri osastoilta. Olen tämän Suomen Pankin rahapolitiikan arviointiryhmän jäsen. Ryhmä ikään kuin asettautuu EKP:n neuvoston asemaan ja mietimme, mitä tekisimme seuraavassa kokouksessa. Näkökulma on koko euroalueen, kuten EKP:n neuvoston jäsenillä. Emme siis mieti, miten asiat sujuisivat parhain päin Suomen näkökulmasta. Teemme arvion kylmän viileästi täysin EKP:n mandaatin mukaan, tavoitteena pitää kuluttajahintainflaatio lähellä, mutta alle 2 prosentissa keskipitkällä aikavälillä.

4 Muutama päivä ennen h-hetkeä esittelimme sekä ekonomistien tekemän analyysipaketin että rahapolitiikkaryhmän täysin itsenäisesti tekemän suosituksen pääjohtajalle sekä muille Suomen Pankin johtokunnan jäsenille. Vaikka suositus tehdään itsenäisesti, tammikuun tärkeän kokouksen lähestyessä rahapolitiikkaryhmä kokoontui säännöllisesti keskustelemaan tilanteesta pääjohtajan kanssa. Tämän lisäksi pääjohtajalla oli käytössä 6 hengen ryhmän syväluotaava analyysi epätavanomaisen rahapolitiikan keinovalikoimasta ja eri vaihtoehtojen tehosta. Valmistautuminen oli siis erittäin huolellista ja kattavaa. Rahapolitiikasta kuitenkin päättää EKP:n neuvosto. Suomen Pankin pääjohtaja ei kuitenkaan edusta EKP:n neuvostossa Suomen Pankkia, vaan tekee päätöksensä itsenäisesti, euroalueen näkökulmasta. Tammikuussa Frankfurtiin matkusti siis kaikkien 19 euroalueen maan keskuspankin pääjohtajat. EKP:n neuvostoon kuuluu tietenkin myös EKP:n pääjohtaja, tällä hetkellä Mario Draghi, sekä 5 muuta EKP:n johtokunnan jäsentä. Mitä EKP:n neuvoston rahapoliittisessa kokouksessa tammikuussa oikein tapahtui? Rahapoliittisen kokouksen jälkeen EKP piti lehdistötilaisuuden, jossa EKP:n pääjohtaja kertoi päätöksistä sekä vastasi toimittajien kysymyksiin. Kokoonnuimme rahapolitiikka- ja tutkimusosaston kokoushuoneeseen seuraaman tätä tiedotustilaisuutta. Jännitys tiivistyi, miten EKP:n neuvosto oli arvioinut hintanäkymiä ja tarvittavia toimia? Olimmeko pystyneet vaikuttamaan analyysillämme lopputulokseen? Kokoukseen kohdistui niin paljon odotuksia, että pystyttäisiinkö niihin vastaamaan ja mitä tapahtuisi, jos lopputulos olisi markkinoille pettymys? EKP:n neuvosto teki historiallisen päätöksen laajennetun ostoohjelman aloittamisesta. Mikä tärkeintä, viesti oli voimakas, kuten toivoimme ja arvioimme tarpeelliseksi: Ostoja jatketaan vuoden 2016 syyskuun loppuun saakka ja joka tapauksessa kunnes EKP:n neuvosto katsoo inflaatiovauhdin palautuvan kestävästi tavoitteen mukaiseksi. Ostojen määräksi tuli yhteensä vähintään 1140 mrd. euroa, mikä on merkittävä summa. EKP:n neuvosto reagoi tammikuussa voimakkaasti, jotta inflaatio-odotukset pysyisivät ankkuroituneina.

5 Miten tämä päätös täsmälleen muodostui? Mitä tiedämme tuon historiallisen kokouksen kulusta? Pääjohtaja Liikanen kertoi heti seuraavana päivänä kokouksen kulusta kokouksen valmisteluun osallistuneille Suomen Pankin ekonomisteille. Entä voinko kertoa teille mitään tämän enempää? Vuoden 2015 tammikuun rahapolitiikkakokous oli historiallinen myös siitä syystä, että kokous oli ensimmäinen, jossa käydystä keskustelusta EKP julkisti selonteon. Vuoden 2015 alusta alkaen selonteot julkistetaan 4 viikon päästä kokouksesta, siis ennen seuraavaa rahapoliittista kokousta. Kokouspöytäkirjat laaditaan erikseen, ja ne tulevat julkisiksi vasta 30 vuoden kuluttua. Selonteot lisäävät rahapolitiikan päätöksenteon avoimuutta. Tammikuun kokouksen selonteon ansiosta tiedämme, miten päätöksenteko eteni: Kokouksessa EKP:n johtokunnan jäsenet Peter Praet ja Benoît Cœuré esittelivät neuvostolle EKP:n tekemän talouskatsauksen ja rahoitusmarkkinoiden tilanteen, samaan tapaan kuin mitä me Suomen Pankin ekonomistit olimme tehneet pari päivää aiemmin. Suomen Pankin pääjohtajan päätöksenteon tukena oli siis kaksi itsenäisesti tehtyä arviota tilanteesta. Selonteon talouskatsausosasta käy ilmi se, mitä dataa oli saatavissa päätöksenteon hetkellä ja miltä ennusteet näyttivät. Tiedossa oli, että vuoden 2014 inflaatio oli 0,4 %. Eurojärjestelmän joulukuun ennusteen mukaan vuoden 2015 inflaatiovauhdiksi odotettiin 0,7 % ja vuoden ,3 %. Tiedossa oli lisäksi, että ennusteen valmistumisen jälkeen öljyn hinta oli vielä laskenut merkittävästi. Pelkästä öljyn hinnan alenemisesta ei kuitenkaan ollut kyse: inflaation hidastumiseen arvioitiin vaikuttaneen myös vaimeasta kotimaisesta kysynnästä johtuva hidas palveluhintojen sekä teollisuustuotteiden inflaatio. Siksi riskin, että inflaatio pysyy liian hitaana liian kauan, nähtiin kasvaneen. EKP:n neuvostolle ei riitä, että inflaatio on positiivinen. Sen pitää olla lähellä 2 % keskipitkällä aikavälillä. Jos toteutunut inflaatio on liian matala liian kauan, on suuri vaara, että tämä vaikuttaa palkkaneuvotteluihin. Tätä vaikutusta kutsutaan toisen kertaluokan vaikutukseksi. EKP:n neuvosto keskusteli laajasti hintanäkymiin liittyvistä riskeistä ja tunnusti, että mahdollisiin toisen kertaluokan vaikutuksiin tulee suhtautua erittäin vakavasti.

6 Tämä oli siis EKP:n neuvoston tilannekuva. Entä sitten EKP:n johtokunnan esittämät politiikkavaihtoehdot: EKP:n johtokunnan jäsen Peter Praet esitteli kaksi vaihtoehtoa, joista ensimmäinen oli, että päätös tehtäisiin tammikuussa ja toinen se, että jäädään seuraamaan tilannetta. Selonteossa todetaan, että riskit siitä, että päätöstä ei tehdä voivat olla suuremmat kuin riskit siitä, että päätös tehdään jo tammikuussa. Tärkeää on, että selonteon mukaan EKP:n neuvosto oli yksimielinen siitä, että valtionlainapapereiden osto-ohjelma on juridisesti mandaatin mukainen ja rahapolitiikkaa. Jotkut kuitenkin argumentoivat, että tätä rahapolitiikan välinettä pitäisi käyttää vain, jos hintanäkymät ovat poikkeuksellisen vaimeat. Vaikka jotkut kannattivat odottamista, EKP:n pääjohtaja Mario Draghi esitti johtopäätöksenä, ottaen huomioon kaikki esitetyt kannat, että laaja enemmistö äänestävistä jäsenistä oli laajan arvopapereiden osto-ohjelman käynnistämisen kannalla tammikuun kokouksessa. Entä mikä oli Suomen Pankin pääjohtajan kanta? Tätä emme näe selonteosta. Pääjohtaja Liikanen kertoi kuitenkin Helsingin Sanomien haastattelussa 31. tammikuuta puoltavasta kannastaan. Pääjohtaja Liikanen kertoi, että keskustelun ydin oli siinä, onko tilanne jo niin huolestuttava, että päätöstä ei kannata lykätä. Liikasen mukaan riskitekijät olivat niin suuret, että oli parempi olla liikkeellä ajoissa kun myöhässä. Muutama sana nykyhetkestä: EKP:n neuvosto päätti lokakuun kokouksessaan, että rahapolitiikan viritystä arvioidaan uudelleen joulukuun kokouksessa. Olemme siis jälleen tilanteessa, jossa EKP:n neuvoston seuraavaan rahapoliittiseen kokoukseen kohdistuu paljon odotuksia. EKP:n pääjohtaja Mario Draghi kertoi tiedotustilaisuudessa, että komiteat valmistelevat joulukuun päätöksiä. Komiteoihin kuuluu jäseniä myös Suomen Pankista ja päätöksenteon tueksi tarvittavaa analyysiä tehdään Suomen Pankissa usealla osastolla. Tämän hetken rahapolitiikan valmisteluista en voi tämän enempää kertoa. Olen kuitenkin kertonut esimerkin avulla siitä, miten rahapolitiikkaa yleensä valmistellaan. Tätä tietoa voi hyvin soveltaa nykyhetkeen. Toivottavasti olen onnistunut avaamaan sitä, että emme ole

7 Suomen Pankissa vain sivusta seuraajia, vaan osallistumme aktiivisesti. Teemme taas parhaillaan tätä työtä. EKP:n pääjohtaja kertoo joulukuun päätöksistä tiedotustilaisuudessa Tiedotustilaisuutta voivat kaikki halukkaat seurata netin kautta. Selonteko tuosta kokouksesta on luettavissa 4 viikon päästä EKP:n nettisivuilta. Näistä selviää hyvin paljon. Puheeni toinen huomio on, että rahapolitiikka on avoimempaa kuin uskotaan. Vaikka kertomukseni perustuu työhöni kulissien takana, niin kaikki tässä puheessani kertomat tiedot ovat julkisesti saatavissa. Vielä lopuksi katse tulevaisuuteen: Euroalueen tulevaisuus on auki. Sitä ovat pohtineet Euroopan komission julkaisussa ns. viisi presidenttiä 1, valtiovarainministerin työryhmä 2 sekä monet muut. Suomessakin käydään keskustelua rahaliiton tulevaisuudesta. Tämä on hyvä asia, rahaliittoa voi varmasti vielä parantaa. Ainakin on hyvä miettiä, miten osana rahaliittoa on parasta elää. Sillä aikaa Suomen Pankissa rahapolitiikan valmistelijat ottavat euroalueen sellaisena kuin se on ja käyttävät asiantuntemustaan hintavakauden ylläpitämiseen. Suomen Pankki vaikuttaa rahapolitiikassa euroalueen tasolla. Onko rahapoliittista päätäntävaltaa siis annettu pois vai itse asiassa saatu lisää? Päätän tämän puheeni kolmanteen huomioon: Rahapolitiikka on euroalueella yhteistä. Yhteisiin päätöksiin voi vaikuttaa. Vaikuttamiseen tarvitaan vankkaa taloustieteen sekä muuta osaamista! Kiitos! 1 Completing Europe s Economic and Monetary Union. European Commission, Arvio Euroopan talous- ja rahaliiton kehittämistarpeista. Valtiovarainministeriön julkaisu, 37a/2015.

Erkki Liikanen Suomen Pankki. Euro & talous 4/2015. Rahapolitiikasta syyskuussa 2015 24.9.2015. Julkinen

Erkki Liikanen Suomen Pankki. Euro & talous 4/2015. Rahapolitiikasta syyskuussa 2015 24.9.2015. Julkinen Erkki Liikanen Suomen Pankki Euro & talous 4/2015 Rahapolitiikasta syyskuussa 2015 24.9.2015 1 EKP:n neuvosto seuraa taloustilannetta ja on valmis toimimaan 2 Inflaatio hintavakaustavoitetta hitaampaa

Lisätiedot

Makrokatsaus. Huhtikuu 2016

Makrokatsaus. Huhtikuu 2016 Makrokatsaus Huhtikuu 2016 Positiiviset markkinat huhtikuussa Huhtikuu oli heikosti positiivinen kuukausi kansainvälisillä rahoitusmarkkinoilla. Euroopassa ja USA:ssa pörssit olivat tasaisesti plussan

Lisätiedot

Keskuspankit finanssikriisin jälkeen

Keskuspankit finanssikriisin jälkeen Suomen Pankki Keskuspankit finanssikriisin jälkeen Talous tutuksi 1 Kansainvälinen finanssikriisi Vuonna 2007 kansainvälisessä rahoitusjärjestelmässä merkkejä vakavista ongelmista Syksyllä 2008 kriisi:

Lisätiedot

Rahapolitiikka ja ajankohtainen taloustilanne

Rahapolitiikka ja ajankohtainen taloustilanne Seppo Honkapohja Johtokunnan jäsen, Suomen Pankki Rahapolitiikka ja ajankohtainen taloustilanne Oulu 13.9.2016 Julkinen 1 Esityksen teemat Kansainvälinen kauppa kasvaa hitaammin kuin maailman bkt Öljymarkkinat

Lisätiedot

Viisi näkökulmaa rahapolitiikkaan Pentti Hakkarainen

Viisi näkökulmaa rahapolitiikkaan Pentti Hakkarainen Viisi näkökulmaa rahapolitiikkaan Pentti Hakkarainen Risto Ryti -seura 17.2.2015 Viisi näkökulmaa rahapolitiikkaan 1. Rahapolitiikka kaupunkikuvassa 2. Risto Rytin aika Suomen Pankissa 3. Suuren laman

Lisätiedot

Euroopan ja Suomen talouden näkymät. Miten (talous)politiikka vaikuttaa kansantalouteen ja sijoittamiseen?

Euroopan ja Suomen talouden näkymät. Miten (talous)politiikka vaikuttaa kansantalouteen ja sijoittamiseen? Olli Rehn Suomen Pankki Euroopan ja Suomen talouden näkymät Miten (talous)politiikka vaikuttaa kansantalouteen ja sijoittamiseen? Arvopaperilehden Rahapäivä 2017 Helsinki, 21.9.2017 21.9.2017 1 Rahapolitiikan

Lisätiedot

Eurojärjestelmän rahapolitiikka Tavoite, välineet ja tase

Eurojärjestelmän rahapolitiikka Tavoite, välineet ja tase Samu Kurri Kansainvälisen ja rahatalouden toimisto, Suomen Pankki Eurojärjestelmän rahapolitiikka Tavoite, välineet ja tase Elvyttävä kansalaisosinko tilaisuus 6.2.2016 Esitetyt näkemykset ovat omiani.

Lisätiedot

Globaaleja kasvukipuja

Globaaleja kasvukipuja Samu Kurri Kansainvälisen ja rahatalouden toimisto, Suomen Pankki Globaaleja kasvukipuja Euro & talous 1/2016 Rahapolitiikka ja kansainvälinen talous 22.3.2016 Julkinen 1 Esityksen teemat Maailmantalouden

Lisätiedot

Rahapolitiikan asteittainen normalisointi epävarmuuden oloissa

Rahapolitiikan asteittainen normalisointi epävarmuuden oloissa Olli Rehn Pääjohtaja, Suomen Pankki Rahapolitiikan asteittainen normalisointi epävarmuuden oloissa Euro & talous 4/2018 4.10.2018 1 Euroalueen bruttokansantuote 2007-2020 Euroalueen reaalinen BKT EKP:n

Lisätiedot

Suomen Pankki Euroopan keskuspankin renki vai isäntä? Työnjako ja tehtävät euroalueen rahapolitiikassa Studia Monetaria Jukka Ahonen 1 Mitkä ovat Suomen Pankin tärkeimmät tehtävät? Rahapolitiikka/koroista

Lisätiedot

EKP:n rahapolitiikka jatkuu poikkeuksellisen keveänä

EKP:n rahapolitiikka jatkuu poikkeuksellisen keveänä Erkki Liikanen Suomen Pankki EKP:n rahapolitiikka jatkuu poikkeuksellisen keveänä Euro & talous 1/2017 Julkinen 1 Esityksen sisältö 1. Rahapolitiikka voimakkaasti kasvua tukevaa 2. Euroalueen kasvu vahvistunut,

Lisätiedot

Onko velkakriisi todellakin loppunut? Meelis Atonen. konsernin kultapuolen johtaja

Onko velkakriisi todellakin loppunut? Meelis Atonen. konsernin kultapuolen johtaja Himmeneekö kullan kiilto? Onko velkakriisi todellakin loppunut? Meelis Atonen TAVEX OY konsernin kultapuolen johtaja Mikä on nykyinen maailmantalouden terveys? Lopulta taivaalta sataa euroja EKP on luvannut

Lisätiedot

Luento Itä-Suomen Yliopistossa Rahapolitiikka eri aikoina ja vaikutukset taloustilanteeseen. Pentti Hakkarainen, Suomen Pankki

Luento Itä-Suomen Yliopistossa Rahapolitiikka eri aikoina ja vaikutukset taloustilanteeseen. Pentti Hakkarainen, Suomen Pankki Luento Itä-Suomen Yliopistossa - Rahapolitiikka eri aikoina ja vaikutukset taloustilanteeseen Pentti Hakkarainen, Suomen Pankki Rahapolitiikan tavoitteita 1. Rahapolitiikalla vakautta 2. Rahapolitiikalla

Lisätiedot

Erkki Liikanen Suomen Pankki. Talouden näkymistä. Budjettiriihi 9.9.2015

Erkki Liikanen Suomen Pankki. Talouden näkymistä. Budjettiriihi 9.9.2015 Suomen Pankki Talouden näkymistä Budjettiriihi 1 Kansainvälisen talouden ja rahoitusmarkkinoiden kehityksestä 2 Kiinan pörssiromahdus heilutellut maailman pörssejä 2.4 2.2 2.0 1.8 1.6 1.4 1.2 1.0 0.8 MSCI

Lisätiedot

Erkki Liikanen Suomen Pankki. Rahapolitiikasta vuoden 2015 alkukuukausina

Erkki Liikanen Suomen Pankki. Rahapolitiikasta vuoden 2015 alkukuukausina Erkki Liikanen Suomen Pankki Rahapolitiikasta vuoden 2015 alkukuukausina 25.3.2015 Julkinen 1 Näkymät vuoden 2014 lopulla Julkinen 2 Eurojärjestelmän ennuste joulukuussa 2014: BKT: 2015: 1,0 % 2016: 1,5

Lisätiedot

Ajankohtaista rahoitusmarkkinoilta

Ajankohtaista rahoitusmarkkinoilta Erkki Liikanen Suomen Pankki Ajankohtaista rahoitusmarkkinoilta Kesäkuu 2015 Eduskunnan talousvaliokunta 30.6.2015 Julkinen 1 Sisällys Keveä rahapolitiikka tukee euroalueen talousnäkymiä EU:n tuomioistuimen

Lisätiedot

Miten rahapolitiikan uutisia luetaan?

Miten rahapolitiikan uutisia luetaan? Miten rahapolitiikan uutisia luetaan? Viestintä rahapolitiikan välineenä Studia Monetaria Rahamuseo 9.2.2010 Mika Pösö Viestintäpäällikkö Yllätyksellisyydestä ennustettavuuteen Keskuspankkien läpinäkyvyyden

Lisätiedot

Eurojärjestelmän rahapolitiikka. Studia Monetaria 25.3.2008

Eurojärjestelmän rahapolitiikka. Studia Monetaria 25.3.2008 Eurojärjestelmän rahapolitiikka Studia Monetaria 25.3.2008 Mikko Spolander SUOMEN PANKKI FINLANDS BANK BANK OF FINLAND 1 EKP:n pääjohtajan alustuspuheenvuoro lehdistötilaisuudessa 6.6.2007 Kokouksessaan

Lisätiedot

Rahapolitiikka ja kansainvälinen talous

Rahapolitiikka ja kansainvälinen talous 4 2014 Rahapolitiikka ja kansainvälinen talous PÄÄTTÄVÄISTEN TOIMIEN AIKA Finanssikriisi kärjistyi maailmanlaajuiseksi talouskriisiksi syyskuussa kuusi vuotta sitten. Näiden vuosien aikana kehittyneiden

Lisätiedot

Kasvun hidastuminen vaikuttanut rahapolitiikan ympäristöön ja korkoihin

Kasvun hidastuminen vaikuttanut rahapolitiikan ympäristöön ja korkoihin Erkki Liikanen Suomen Pankki Kasvun hidastuminen vaikuttanut rahapolitiikan ympäristöön ja korkoihin Euro & talous 4/2016 29.9.2016 Julkinen 1 Esityksen sisällys 1. Kasvun hidastuminen vaikuttanut rahapolitiikan

Lisätiedot

Pääjohtaja Erkki Liikanen

Pääjohtaja Erkki Liikanen RAHAPOLITIIKAN PERUSTEET JA TOTEUTUS Talousvaliokunnan seminaari 6.9.2006 Pääjohtaja Erkki Liikanen Suomen Pankin neljä ydintoimintoa Rahapolitiikka Rahoitusvalvonta Pankkitoiminta Rahahuolto 2 Rahapolitiikka

Lisätiedot

Keskuspankit suuren finanssikriisin jälkeen

Keskuspankit suuren finanssikriisin jälkeen Hanna Freystätter Toimistopäällikkö, Suomen Pankki Keskuspankit suuren finanssikriisin jälkeen Talous tutuksi, Tampere 3.9.2018 1 Kriisien sarjan kuusi vaihetta reaalitalouden syvä taantuma valtionvelkakriisi

Lisätiedot

Erkki Liikanen Bank of Finland. Talouden näkymistä

Erkki Liikanen Bank of Finland. Talouden näkymistä Erkki Liikanen Bank of Finland Talouden näkymistä 29.9.2016 1 Kansainvälisen talouden näkymät epävarmat 29.9.2016 Erkki Liikanen Suomen Pankki Finlands Bank Bank of Finland 2 Osa epävarmuustekijöistä on

Lisätiedot

Rahapolitiikasta helmikuussa 2016

Rahapolitiikasta helmikuussa 2016 Erkki Liikanen Suomen Pankki Rahapolitiikasta helmikuussa 2016 Aalto-yliopisto Professori Matti Pohjolan luentosarja 9.2.2016 Julkinen 1 EKP keventänyt rahapolitiikkaa korkopolitiikalla ja epätavanomaisin

Lisätiedot

Viestintäpäällikkö Jenni Hellström 11.11.2014. Julkinen 1

Viestintäpäällikkö Jenni Hellström 11.11.2014. Julkinen 1 Viestintäpäällikkö Jenni Hellström Julkinen 1 Esityksen rakenne Miten keskuspankkien viestintä on muuttunut? Mikä rooli viestinnällä on rahapolitiikassa? Mitä rahapolitiikan ennakoivalla viestinnällä tarkoitetaan?

Lisätiedot

Velallinen tienaa koron? Rahapolitiikkaa negatiivisilla koroilla

Velallinen tienaa koron? Rahapolitiikkaa negatiivisilla koroilla Elisa Newby, markkinaoperaatioiden päällikkö elisa.newby@bof.fi Suomen Pankki Velallinen tienaa koron? Rahapolitiikkaa negatiivisilla koroilla After Work Suomen IR-yhdistys ry Suomen Sijoitusanalyytikot

Lisätiedot

Näköaloja satavuotiaan tulevaisuuteen

Näköaloja satavuotiaan tulevaisuuteen Suomen Pankki Näköaloja satavuotiaan tulevaisuuteen KEVA-päivä 1 Teemat Kehittyneiden maiden ml. euroalueen talouskehityksestä EKP:n rahapolitiikka kasvua tukevaa Kotimaan talouden lähiaikojen näkymissä

Lisätiedot

Kasvuedellytyksiä ja julkista taloutta tulee edelleen vahvistaa

Kasvuedellytyksiä ja julkista taloutta tulee edelleen vahvistaa Suomen Pankki Kasvuedellytyksiä ja julkista taloutta tulee edelleen vahvistaa Tiedotustilaisuus 1 Euroalueen rahapolitiikka jatkuu taloutta tukevana ja hintakehitystä kiihdyttävänä 2 Euroalueen kasvu-

Lisätiedot

Suomi jäljessä euroalueen talouskasvusta Mitä tehdä?

Suomi jäljessä euroalueen talouskasvusta Mitä tehdä? Suomen Pankki Suomi jäljessä euroalueen talouskasvusta Mitä tehdä? Euro & talous 3/2015 1 Keventynyt rahapolitiikka tukee euroalueen talousnäkymiä 2 Rahapolitiikan ohella öljyn hinnan lasku keskeinen taustatekijä

Lisätiedot

Kestääkö Suomen ja euroalueen talouskasvu epävarmuuden maailmassa?

Kestääkö Suomen ja euroalueen talouskasvu epävarmuuden maailmassa? Olli Rehn Suomen Pankki Kestääkö Suomen ja euroalueen talouskasvu epävarmuuden maailmassa? Suomen Pankin vuosikertomuksen 2018 julkaisutilaisuus 26.4.2019 26.4.2019 1 Maailmantalouden kasvu on hidastunut

Lisätiedot

Kuinka rahapolitiikasta päätetään?

Kuinka rahapolitiikasta päätetään? Kuinka rahapolitiikasta päätetään? EKP:n neuvoston kokous Helsingissä 5.5.2011 Pääjohtaja Erkki Liikanen Suomen Pankki Studia Monetaria luento Rahamuseo, Helsinki 26.4.2011 Mihin rahapolitiikalla pyritään?

Lisätiedot

Tarjolla tuhti kattaus talouslukuja. Pasi Sorjonen 03/02/2014

Tarjolla tuhti kattaus talouslukuja. Pasi Sorjonen 03/02/2014 Tarjolla tuhti kattaus talouslukuja Pasi Sorjonen 03/02/2014 Keskuspankit sekä työllisyys- ja luottamusluvut vievät huomion Viime viikon antia: Fed pienensi odotetusti ostoohjelmaansa Hyviä Q4 BKT-lukuja

Lisätiedot

Kansainvälisen talouden tila

Kansainvälisen talouden tila Seppo Honkapohja Suomen Pankki Kansainvälisen talouden tila Vaasan Yliopisto 28.9.2015 Julkinen 1 Esityksen teemat Maailmantalouden seitsemän laihaa vuotta Kansainvälisen talouden tila ja näkymät Suomen

Lisätiedot

Mitkä ovat keskuspankkien toimet Euroopan velkakriisissä?

Mitkä ovat keskuspankkien toimet Euroopan velkakriisissä? Mitkä ovat keskuspankkien toimet Euroopan velkakriisissä? Johtokunnan varapuheenjohtaja Pentti Hakkarainen Suomen Lainopillinen Yhdistys ry 8.3.2012 1 Työnjako hallitukset - keskuspankit Miksi poikkeuksellisiin

Lisätiedot

Rahapolitiikka ja sen välittyminen talouteen

Rahapolitiikka ja sen välittyminen talouteen Suomen Pankki Rahapolitiikka ja sen välittyminen talouteen Talousneuvosto 1 Kansainvälisen talouden viimeaikainen kehitys 2 Kasvun nopeutumisesta merkkejä Maailmantalouden kasvu kiihtynyt Euroalueen talouskasvu

Lisätiedot

Euroopan ja Suomen talouden näkymät

Euroopan ja Suomen talouden näkymät Suomen Pankki Euroopan ja Suomen talouden näkymät 1 10 Maailmantalouden kasvu jatkuu, mutta aiempaa vaimeampana ei niin vahvana kun vielä kesällä ennustettiin ei niin laaja-alaisena kuin 2017( 2018) ei

Lisätiedot

EKP:n rahapolitiikasta, Euroopan talous- ja rahaliitosta sekä Suomen taloudesta

EKP:n rahapolitiikasta, Euroopan talous- ja rahaliitosta sekä Suomen taloudesta Erkki Liikanen Suomen Pankki EKP:n rahapolitiikasta, Euroopan talous- ja rahaliitosta sekä Suomen taloudesta Euro & talous 4/2017 Julkinen 1 Esityksen sisältö 1. Euroalueen talous- ja inflaationäkymistä

Lisätiedot

Euroalueen talousnäkymät ja rahapolitiikka

Euroalueen talousnäkymät ja rahapolitiikka Olli Rehn Suomen Pankki Euroalueen talousnäkymät ja rahapolitiikka EKP:n rahapolitiikan strategiaa tulisi arvioida uudelleen Euro ja talous -tiedotustilaisuus 15.3.2019 15.3.2019 1 Esityksen sisältö EKP:n

Lisätiedot

Suhdanne 1/2016. Tutkimusjohtaja Markku Kotilainen ETLA 22.03.2016 ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS, ETLA THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH ECONOMY

Suhdanne 1/2016. Tutkimusjohtaja Markku Kotilainen ETLA 22.03.2016 ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS, ETLA THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH ECONOMY Suhdanne 1/2016 Tutkimusjohtaja Markku Kotilainen ETLA 22.03.2016 ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS, ETLA THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH ECONOMY Ennusteen lähtökohdat ja oletukset - Kiinan äkkijarrutus

Lisätiedot

Kevään 2015 talousennuste: Talouskasvua tukevat tekijät edistävät elpymistä

Kevään 2015 talousennuste: Talouskasvua tukevat tekijät edistävät elpymistä Euroopan komissio - lehdistötiedote Kevään 2015 talousennuste: Talouskasvua tukevat tekijät edistävät elpymistä Bryssel, 05 toukokuu 2015 Euroopan unionin talouskasvu hyötyy tänä vuonna suotuisista talouden

Lisätiedot

Rahapolitiikka hyvin matalien korkojen olosuhteissa

Rahapolitiikka hyvin matalien korkojen olosuhteissa Rahapolitiikka hyvin matalien korkojen olosuhteissa Esityksen rakenne: 1. EKP:n rahapolitiikan peruskehikko. 2. EKP:n toimet finanssikriisin eri vaiheissa. 3. Euroalueen talouden tila tällä hetkellä. 4.

Lisätiedot

Rahapolitiikasta ja talouden näkymistä

Rahapolitiikasta ja talouden näkymistä Suomen Pankki Rahapolitiikasta ja talouden näkymistä Euro ja talous 1 Euroalueen talousnäkymistä ja EKP:n neuvoston rahapoliittisista päätöksistä viime torstaina 2 Euroalueen kasvunäkymät Euroalueen kasvun

Lisätiedot

Kansainvälisen talouden näkymät, Suomen talous ja työllisyys

Kansainvälisen talouden näkymät, Suomen talous ja työllisyys Kansainvälisen talouden näkymät, Suomen talous ja työllisyys Budjettiriihen avaus 17.9.2019 Olli Rehn Suomen Pankki Epävarmuus varjostaa maailmantalouden näkymiä Eurooppa - Brexit Lähi-itä - Saudi-Arabian

Lisätiedot

Rahapolitiikka ja kansainvälinen talous

Rahapolitiikka ja kansainvälinen talous 1 1 Rahapolitiikka ja kansainvälinen talous Maailmantalouden näkymät kohentuivat vuoden 13 jälkipuoliskolla. Finanssi kriisin jälki on kuitenkin pitkä. Erityisesti euroalueella tuotanto on edelleen alhaisella

Lisätiedot

Näköaloja satavuotiaan tulevaisuuteen

Näköaloja satavuotiaan tulevaisuuteen Erkki Liikanen Suomen Pankki Näköaloja satavuotiaan tulevaisuuteen Säätytalo 1 Teemat Kehittyneiden maiden ml. euroalueen talouskehityksestä EKP:n rahapolitiikka kasvua tukevaa Kotimaan talouden lähiaikojen

Lisätiedot

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 127 artiklan 2 kohdan ensimmäisen luetelmakohdan,

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 127 artiklan 2 kohdan ensimmäisen luetelmakohdan, L 14/30 21.1.2016 EUROOPAN KESKUSPANKIN SUUNTAVIIVAT (EU) 2016/65, annettu 18 päivänä marraskuuta 2015, eurojärjestelmän rahapolitiikan kehyksen täytäntöönpanossa sovellettavasta markkina-arvon aliarvostuksesta

Lisätiedot

Makrokatsaus. Maaliskuu 2016

Makrokatsaus. Maaliskuu 2016 Makrokatsaus Maaliskuu 2016 Myönteinen ilmapiiri maaliskuussa Maaliskuu oli kansainvälisillä rahoitusmarkkinoilla hyvä kuukausi ja markkinoiden tammi-helmikuun korkea volatiliteetti tasoittui. Esimerkiksi

Lisätiedot

Euroalueen taloudesta, EKP:n rahapolitiikasta ja sen välittymisestä euroalueella ja Suomessa

Euroalueen taloudesta, EKP:n rahapolitiikasta ja sen välittymisestä euroalueella ja Suomessa Suomen Pankki Euroalueen taloudesta, EKP:n rahapolitiikasta ja sen välittymisestä euroalueella ja Suomessa Euro ja talous 1 Euroalueen talouskasvu ollut laaja-alaista, mutta inflaatio hidasta Rahapolitiikka

Lisätiedot

Rahapolitiikasta ja Suomen taloudesta

Rahapolitiikasta ja Suomen taloudesta Suomen Pankki Rahapolitiikasta ja Suomen taloudesta Tiedotustilaisuus Suomen Pankki 1 Rahapolitiikka kasvua tukevaa 2 Euroalueen kasvu- ja hintanäkymät Eurojärjestelmän ennuste viime viikolta BKT 2017:

Lisätiedot

Rahapolitiikasta ja pankkijärjestelmän tilasta

Rahapolitiikasta ja pankkijärjestelmän tilasta Suomen Pankki Rahapolitiikasta ja pankkijärjestelmän tilasta Talousvaliokunta 1 Maailmantalouden kasvu jatkuu, mutta epävarmuudet näkyneet markkinaliikkeissä 2 Osa epävarmuustekijöistä on taloudellisia

Lisätiedot

Suhdanne 2/2015. Tutkimusjohtaja Markku Kotilainen ETLA 23.09.2015 ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS, ETLA THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH ECONOMY

Suhdanne 2/2015. Tutkimusjohtaja Markku Kotilainen ETLA 23.09.2015 ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS, ETLA THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH ECONOMY Suhdanne 2/2015 Tutkimusjohtaja Markku Kotilainen ETLA 23.09.2015 ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS, ETLA Ennusteen lähtökohdat ja oletukset - Suomea koskevassa ennusteessa on oletettu, että hallitusohjelmassa

Lisätiedot

Euro & talous 2/2009. Pääjohtaja Erkki Liikanen 9.6.2009 SUOMEN PANKKI FINLANDS BANK BANK OF FINLAND

Euro & talous 2/2009. Pääjohtaja Erkki Liikanen 9.6.2009 SUOMEN PANKKI FINLANDS BANK BANK OF FINLAND Euro & talous 2/2009 Pääjohtaja Erkki Liikanen 1 Teemat 1. Maailmantalouden ja rahoitusjärjestelmän tila 2. Inflaatiokehitys ja EKP:n rahapolitiikka 3. EKP:n rahapolitiikan välittyminen Suomessa ja Suomen

Lisätiedot

Euroalueen talous ja EKP:n rahapolitiikka

Euroalueen talous ja EKP:n rahapolitiikka Suomen Pankki Euroalueen talous ja EKP:n rahapolitiikka Eduskunnan talousvaliokunnan julkinen kuuleminen 1 Esityksen sisältö I. EKP:n rahapolitiikka II. Rahoitusjärjestelmän vakaus III. Suomen talous 2

Lisätiedot

Talouden ajankohtaiskatsaus ja kehitysnäkymät

Talouden ajankohtaiskatsaus ja kehitysnäkymät Suomen Pankki Talouden ajankohtaiskatsaus ja kehitysnäkymät MuoviSki 1 Pörssikurssit laskeneet 160 Euroalue Yhdysvallat Japani Kiina Indeksi, 1.1.2008 = 100 140 120 100 80 60 40 20 2008 2009 2010 2011

Lisätiedot

Inflaatio, deflaatio, valuuttakurssit ja korot Rahatalouden perusasioita I

Inflaatio, deflaatio, valuuttakurssit ja korot Rahatalouden perusasioita I Inflaatio, deflaatio, valuuttakurssit ja korot Rahatalouden perusasioita I 26.10.2010 Hanna Freystätter, VTL Rahapolitiikka- ja tutkimusosasto Suomen Pankki 1 Inflaatio = Yleisen hintatason nousu. Deflaatio

Lisätiedot

Korot ja suhdanteet. Pasi Kuoppamäki

Korot ja suhdanteet. Pasi Kuoppamäki Korot ja suhdanteet Pasi Kuoppamäki 24.4. 2018 Vahvaa talouskasvua 2017 Odotukset ja ennusteet korkealla alkuvuonna 2018 2 Tuoreimmat tilastot kertovat kasvun hidastumisesta euroalueella Yritysten luottamusta

Lisätiedot

Makrokatsaus. Toukokuu 2016

Makrokatsaus. Toukokuu 2016 Makrokatsaus Toukokuu 2016 Osakkeet nousivat toukokuussa 2 Oslon pörssi kehittyi myönteisesti myös toukokuussa 1,8 prosentin nousulla. Öljyn tynnyrihinta nousi edelleen ja oli kuukauden lopussa noin 50

Lisätiedot

Rahapolitiikka hyvin matalien korkojen olosuhteissa

Rahapolitiikka hyvin matalien korkojen olosuhteissa Rahapolitiikka hyvin matalien korkojen olosuhteissa Studia Generalia luento 3.11.2014 Turku Esityksen rakenne: 1. EKP:n rahapolitiikan peruskehikko. 2. EKP:n toimet finanssikriisin eri vaiheissa. 3. Euroalueen

Lisätiedot

Pääjohtajan tervehdys

Pääjohtajan tervehdys Suomen Pankki Pääjohtajan tervehdys Vakaa rahan arvo ja luotettavasti toimiva rahoitusjärjestelmä ovat tärkeitä asioita meille kaikille. Niistä huolehtiminen on keskuspankkien tehtävänä. Euroalueeseen

Lisätiedot

Talousnäkymät 2015 Helsingin seudun kauppakamarin Luoteis-Uudenmaan kauppakamariyksikkö 7.11.2014 Timo Hirvonen Ekonomisti

Talousnäkymät 2015 Helsingin seudun kauppakamarin Luoteis-Uudenmaan kauppakamariyksikkö 7.11.2014 Timo Hirvonen Ekonomisti Talousnäkymät 2015 Helsingin seudun kauppakamarin Luoteis-Uudenmaan kauppakamariyksikkö 7.11.2014 Timo Hirvonen Ekonomisti Markkinoilla turbulenssia indeksi 2010=100 140 Maailman raaka-aineiden hinnat

Lisätiedot

Inflaatio, deflaatio, valuuttakurssit ja korot Rahatalouden perusasioita I 4.10.2011

Inflaatio, deflaatio, valuuttakurssit ja korot Rahatalouden perusasioita I 4.10.2011 Inflaatio, deflaatio, valuuttakurssit ja korot Rahatalouden perusasioita I Hanna Freystätter, VTL Ekonomisti Rahapolitiikka- ja tutkimusosasto Suomen Pankki 1 Inflaatio = Yleisen hintatason nousu. Deflaatio

Lisätiedot

PÄÄTÖKSENTEKO EKP:SSÄ JA EUROJÄRJESTELMÄSSÄ

PÄÄTÖKSENTEKO EKP:SSÄ JA EUROJÄRJESTELMÄSSÄ SUOMEN PANKKI LUENTORUNKO Kansainvälinen sihteeristö Kjell Peter Söderlund 25.1.2005 STUDIA MONETARIA 25.1.5.2005 SUOMEN PANKIN RAHAMUSEOSSA PÄÄTÖKSENTEKO EKP:SSÄ JA EUROJÄRJESTELMÄSSÄ VALMISTELU EKP:SSÄ

Lisätiedot

Talouden näkymiä Reijo Heiskanen

Talouden näkymiä Reijo Heiskanen Talouden näkymiä Reijo Heiskanen 24.9.2015 Twitter: @Reiskanen @OP_Ekonomistit 2 Maailmankauppa ei ota elpyäkseen 3 Palveluiden suhdanne ei onnu teollisuuden lailla 4 Maailmantalouden hidastuminen pitkäaikaista

Lisätiedot

Rahapolitiikan perusteet ja toteutus

Rahapolitiikan perusteet ja toteutus Pääjohtaja Erkki Liikanen Eduskunnan talousvaliokunnan talousseminaari 6. syyskuuta 2006 Rahapolitiikan perusteet ja toteutus KUVIOT 1., 2., 3., 4. SUOMEN PANKIN YDINTOIMINNOT Maailmantalous on käynyt

Lisätiedot

Suomen Pankki ja eurojärjestelmä SUOMEN PANKKI FINLANDS BANK BANK OF FINLAND

Suomen Pankki ja eurojärjestelmä SUOMEN PANKKI FINLANDS BANK BANK OF FINLAND Suomen Pankki ja eurojärjestelmä SUOMEN PANKKI FINLANDS BANK BANK OF FINLAND 1 Suomen Pankki Yksi maailman vanhimmista keskuspankeista Perustettu Turussa v. 1811, muuttanut Helsinkiin v. 1819 Aloitti varsinaiset

Lisätiedot

Eduskunnan pankkivaltuuston kertomus 2015

Eduskunnan pankkivaltuuston kertomus 2015 Pentti Hakkarainen Johtokunnan varapuheenjohtaja, Suomen Pankki Eduskunnan pankkivaltuuston kertomus 2015 Talousvaliokunta 16.6.2016 16.6.2016 Maailmantalouden ja -kaupan kasvuennusteita tarkistettu alaspäin

Lisätiedot

Taloustieteen perusteet 31A00110 19.02.2016. Opiskelijanumero Nimi (painokirjaimin) Allekirjoitus

Taloustieteen perusteet 31A00110 19.02.2016. Opiskelijanumero Nimi (painokirjaimin) Allekirjoitus Taloustieteen perusteet 31A00110 19.02.2016 Opiskelijanumero Nimi (painokirjaimin) Allekirjoitus Pisteytys: 1 2 3 4 5 6 Yht Vastaukseen käytetään vain tätä vastauspaperia. Vastaa niin lyhyesti, että vastauksesi

Lisätiedot

Ajankohtaista taloudesta

Ajankohtaista taloudesta Erkki Liikanen Bank of Finland Ajankohtaista taloudesta Rakennuskonepäivät 03.11.2016 3.11.2016 Unrestricted 1 Kansainvälisen talouden näkymät epävarmat 3.11.2016 Erkki Liikanen Suomen Pankki Finlands

Lisätiedot

Talouskasvun näkymät epävarmuuden oloissa: Eurooppa ja Suomi

Talouskasvun näkymät epävarmuuden oloissa: Eurooppa ja Suomi Olli Rehn Pääjohtaja, Suomen Pankki Talouskasvun näkymät epävarmuuden oloissa: Eurooppa ja Suomi Rauman ja Satakunnan kauppakamarit 1 Kriisien sarjan kuusi vaihetta reaalitalouden syvä taantuma valtionvelkakriisi

Lisätiedot

Talouden mahdollisuudet 2009

Talouden mahdollisuudet 2009 Talouden mahdollisuudet 2009 Seppo Honkapohja Suomen Pankki Talous 2009 seminaari 23.10.2008 1 Esityksen rakenne Rahoitusmarkkinoiden häiriötilat Suomen ja muiden pohjoismaiden rahoituskriisi 1990-luvulla

Lisätiedot

Miksi setelit leikattiin? Matti Viren professori, Turun yliopisto Tieteellinen neuvonantaja, Suomen Pankki

Miksi setelit leikattiin? Matti Viren professori, Turun yliopisto Tieteellinen neuvonantaja, Suomen Pankki Miksi setelit leikattiin? Matti Viren professori, Turun yliopisto Tieteellinen neuvonantaja, Suomen Pankki Niin, miksi? Pysäyttää inflaatio; inflaatio oli 1945 pahimmillaan 80 % vuodessa Saada harmaa talous

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. euron käyttöönottamisesta Latviassa 1 päivänä tammikuuta 2014

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. euron käyttöönottamisesta Latviassa 1 päivänä tammikuuta 2014 EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 5.6.2013 COM(2013) 345 final 2013/0190 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS euron käyttöönottamisesta Latviassa 1 päivänä tammikuuta 2014 FI FI PERUSTELUT 1. EHDOTUKSEN TAUSTA Neuvosto

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN KESKUSPANKILLE

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN KESKUSPANKILLE EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 30.5.2000 KOM(2000) 346 lopullinen 2000/0137 (CNS) 2000/0134 (CNS) 2000/0138 (CNB) KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN KESKUSPANKILLE

Lisätiedot

Kansainvälinen talous ja euroalueen tilanne

Kansainvälinen talous ja euroalueen tilanne Seppo Honkapohja Suomen Pankki Kansainvälinen talous ja euroalueen tilanne Tampereen teknillinen yliopisto 3.12.2015 Julkinen 1 Esityksen teemat Maailmantalouden seitsemän laihaa vuotta Kansainvälisen

Lisätiedot

Viitekorkouudistuksesta ja vähän muustakin

Viitekorkouudistuksesta ja vähän muustakin Tuomas Välimäki Suomen Pankki Viitekorkouudistuksesta ja vähän muustakin ACI Forex Finlandin vuosikokous Katajanokan kasino 1 Puheen runko Viitekorot Euroalueen ja Suomen talouskehitys Rahapolitiikan strategia:

Lisätiedot

Suomen Pankki. Suomen Pankki Snellmaninaukio PL 160, 00101 Helsinki Puhelin 010 8311 (keskus) Puhelin 010 195 701 (viestintä)

Suomen Pankki. Suomen Pankki Snellmaninaukio PL 160, 00101 Helsinki Puhelin 010 8311 (keskus) Puhelin 010 195 701 (viestintä) Suomen Pankki Snellmaninaukio PL 160, 00101 Helsinki Puhelin 010 8311 (keskus) Puhelin 010 195 701 (viestintä) www.suomenpankki.fi www.rahamuseo.fi www.euro.fi Suomen Pankki ISBN 978-952-462-534-0 (painettu)

Lisätiedot

Fed kertoo taaperostaan. Pasi Sorjonen 16/12/2013

Fed kertoo taaperostaan. Pasi Sorjonen 16/12/2013 Fed kertoo taaperostaan Pasi Sorjonen 16/12/2013 Alkaako Fed taapertaa nyt vai kuukauden kuluttua? Viime viikon antia: Yhdysvalloissa sopu budjetista Tulevaa: Tavallista tärkeämpi keskuspankkien viikko

Lisätiedot

Suhdanne 1/2015. Tutkimusjohtaja Markku Kotilainen ETLA 26.03.2015 ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS, ETLA THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH ECONOMY

Suhdanne 1/2015. Tutkimusjohtaja Markku Kotilainen ETLA 26.03.2015 ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS, ETLA THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH ECONOMY Suhdanne 1/2015 Tutkimusjohtaja Markku Kotilainen ETLA 26.03.2015 ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS, ETLA THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH ECONOMY Ennusteen lähtökohdat ja oletukset - Suomea koskeva

Lisätiedot

Rahapolitiikka ja kansainvälinen talous

Rahapolitiikka ja kansainvälinen talous 13 Rahapolitiikka ja kansainvälinen talous Viime kuukausien aikana kehittyneiltä päätalousalueilta on saatu rohkaisevia merkkejä: pahin voi olla jo takana. Euroalueen tuotannon syksystä 11 jatkunut supistuminen

Lisätiedot

Kohden pääomamarkkinaunionia - lausunto eduskunnan talousvaliokunnalle 8.12.2015. Professori Vesa Kanniainen (taloustieteet) Helsingin yliopisto

Kohden pääomamarkkinaunionia - lausunto eduskunnan talousvaliokunnalle 8.12.2015. Professori Vesa Kanniainen (taloustieteet) Helsingin yliopisto Kohden pääomamarkkinaunionia - lausunto eduskunnan talousvaliokunnalle 8.12.2015 Professori Vesa Kanniainen (taloustieteet) Helsingin yliopisto Toimivat pääomamarkkinat hyvinvoinnin ehto Hyvin toimivat

Lisätiedot

Tervetuloa keskustelemaan eurosta! #kaikkieurosta. @liberafi libera.fi

Tervetuloa keskustelemaan eurosta! #kaikkieurosta. @liberafi libera.fi Ajatuspaja Libera on puoluepoliittisesti sitoutumaton ja itsenäinen ajatuspaja, joka tukee ja edistää yksilönvapautta, vapaata yrittäjyyttä, vapaita markkinoita ja vapaata yhteiskuntaa. Tervetuloa keskustelemaan

Lisätiedot

Talouden näkymiä vihdoin vihreää nousukaudelle? Reijo Heiskanen. Twitter : @OP_Pohjola_Ekon

Talouden näkymiä vihdoin vihreää nousukaudelle? Reijo Heiskanen. Twitter : @OP_Pohjola_Ekon Talouden näkymiä vihdoin vihreää nousukaudelle? Reijo Heiskanen Twitter : @OP_Pohjola_Ekon Markkinoilla kasvuveturin muutos näkyy selvästi indeksi 2008=100 140 Maailman raaka-aineiden hinnat ja osakekurssit

Lisätiedot

Esityksen rakenne. Maksufoorumin avaussanat. Maksufoorumi 8.5.2015 Helsinki Congress Paasitorni

Esityksen rakenne. Maksufoorumin avaussanat. Maksufoorumi 8.5.2015 Helsinki Congress Paasitorni Suomen Pankki Maksufoorumin avaussanat Esityksen rakenne Kansainvälinen talouden näkymistä Rahapolitiikan viime aikaiset toimenpiteet ja niiden vaikutus Suomen talouden haasteista Maksujärjestelmien vakaus

Lisätiedot

Suomen talouden tila ja lähitulevaisuus

Suomen talouden tila ja lähitulevaisuus Juha Kilponen Suomen Pankki Suomen talouden tila ja lähitulevaisuus ELY Areena Talousseminaari Turku, 25.1.2016 25.1.2016 Julkinen 1 Suomen talouden tilanne edelleen hankala Suomen talouden kasvu jää ennustejaksolla

Lisätiedot

Euro & talous 4/2012 Rahapolitiikka ja kansainvälinen talous

Euro & talous 4/2012 Rahapolitiikka ja kansainvälinen talous Euro & talous 4/212 Rahapolitiikka ja kansainvälinen talous Pääjohtaja Erkki Liikanen 12.9.212 1 Euro & talous 4/212 sisältö Pääartikkeli: Rahapolitiikka ja taloudellinen tilanne Suhdannetilanne, maailmantalouden

Lisätiedot

Lähde: Reuters. Lähde: Venäjän keskuspankki

Lähde: Reuters. Lähde: Venäjän keskuspankki BOFIT - BLOGI Venäjän keskuspankki ilmoitti jo vuonna 2010 virallisesti vähentävänsä asteittain ruplan kurssin ohjausta, ja vuonna 2012 keskuspankki ilmoitti, että täyden kellutuksen edellyttämät valmistelut

Lisätiedot

Missä mennään taloudessa? Talous tutuksi -koulutus Helsinki & Oulu

Missä mennään taloudessa? Talous tutuksi -koulutus Helsinki & Oulu Missä mennään taloudessa? Talous tutuksi -koulutus Helsinki & Oulu 18.9.2019 Olli Rehn Suomen Pankki Epävarmuus varjostaa maailmantalouden näkymiä Eurooppa - Brexit Lähi-itä - Saudi-Arabian öljyntuotanto

Lisätiedot

Inflaatio ratkaisee. Viikkokatsaus. Suvi Kosonen

Inflaatio ratkaisee. Viikkokatsaus. Suvi Kosonen Inflaatio ratkaisee Viikkokatsaus Suvi Kosonen 24.2.2014 Euroalueelta inflaatio, jenkkidata heikkoa Tulevaa: Euroalueen inflaatio, rahan määrä ja talouselämän luottamus USA:sta asuntomarkkinadataa, luottamuslukuja,

Lisätiedot

Pankkijärjestelmä nykykapitalismissa. Rahatalous haltuun -luentosarja Jussi Ahokas 4.11.2014

Pankkijärjestelmä nykykapitalismissa. Rahatalous haltuun -luentosarja Jussi Ahokas 4.11.2014 Pankkijärjestelmä nykykapitalismissa Rahatalous haltuun -luentosarja Jussi Ahokas 4.11.2014 Mistä raha tulee? Luennon sisältö Yksityiset pankit ja keskuspankki Keskuspankit ja rahapolitiikka Rahan endogeenisuus

Lisätiedot

MIETINTÖLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2018/2101(INI) EKP:n vuosikertomuksesta 2017 (2018/2101(INI))

MIETINTÖLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2018/2101(INI) EKP:n vuosikertomuksesta 2017 (2018/2101(INI)) Euroopan parlamentti 2014-2019 Talous- ja raha-asioiden valiokunta 2018/2101(INI) 3.7.2018 MIETINTÖLUONNOS EKP:n vuosikertomuksesta 2017 (2018/2101(INI)) Talous- ja raha-asioiden valiokunta Esittelijä:

Lisätiedot

KUINKA KESKUSPANKIT TOIMIVAT RAHOITUSMARKKINOILLA? MIKSI KESKUSPANKEILLA ON VALUUTTAVARANTO?

KUINKA KESKUSPANKIT TOIMIVAT RAHOITUSMARKKINOILLA? MIKSI KESKUSPANKEILLA ON VALUUTTAVARANTO? KUINKA KESKUSPANKIT TOIMIVAT RAHOITUSMARKKINOILLA? MIKSI KESKUSPANKEILLA ON VALUUTTAVARANTO? Pentti Pikkarainen Pankkitoimintaosasto 12.4.2005 PANKKITOIMINTAOSASTO Pankkitoimintaosasto vastaa seuraavista

Lisätiedot

Inflaatio, deflaatio, valuuttakurssit ja korot Rahatalouden perusasioita I 2.12.2008

Inflaatio, deflaatio, valuuttakurssit ja korot Rahatalouden perusasioita I 2.12.2008 Inflaatio, deflaatio, valuuttakurssit ja korot Rahatalouden perusasioita I 2.12.2008 Markus Haavio, VTT Rahapolitiikka- ja tutkimusosasto Suomen Pankki 1.12.2008 SUOMEN PANKKI FINLANDS BANK BANK OF FINLAND

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Helmikuu 2016

Markkinakatsaus. Helmikuu 2016 Markkinakatsaus Helmikuu 2016 Talouskehitys Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) alensi maailmantalouden kasvuennustetta kuluvalle vuodelle 0,2 prosenttiyksiköllä tasolle 3,4 prosenttia Euroalueen tammikuun

Lisätiedot

Makrotaloustiede 31C00200

Makrotaloustiede 31C00200 Makrotaloustiede 31C00200 Kevät 2017 Harjoitus 4 Arttu Kahelin arttu.kahelin@aalto.fi Tehtävä 1 a) Kokonaistarjonta esitetään AS-AD -kehikossa tuotantokuilun ja inflaation välisenä yhteytenä. Tämä saadaan

Lisätiedot

Venäjä: Kuka muistaisi kuluttajaa? Sanna Kurronen Joulukuu 2014

Venäjä: Kuka muistaisi kuluttajaa? Sanna Kurronen Joulukuu 2014 Venäjä: Kuka muistaisi kuluttajaa? Sanna Kurronen Joulukuu 2014 Siperian talvi jatkuu koko vuoden 2015 Sanktiot eivät poistu vuoden 2015 aikana ja öljyn hinta jää 70-80 dollariin, minkä seurauksena: Venäjän

Lisätiedot

Pankkibarometri I/2012 14.3.2012

Pankkibarometri I/2012 14.3.2012 Pankkibarometri I/2012 1 Sisältö Sivu Kotitaloudet 2 Yritykset 6 Finanssialan Keskusliitto kysyy Pankkibarometrin avulla pankinjohtajien käsityksiä ja odotuksia luotonkysynnän ja eri sijoitusmuotojen kehityksestä.

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: Perustamissopimuksen 122 artiklan 2 kohdan mukainen NEUVOSTON PÄÄTÖS. (komission esittämä)

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: Perustamissopimuksen 122 artiklan 2 kohdan mukainen NEUVOSTON PÄÄTÖS. (komission esittämä) FI ECFIN/294/00-EN EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 3. toukokuuta 2000 KOM(2000) 274 lopull. Ehdotus: Perustamissopimuksen 122 artiklan 2 kohdan mukainen NEUVOSTON PÄÄTÖS yhteisen rahan käyttöönottamiseksi

Lisätiedot

SUOMEN PANKIN VUOSIKERTOMUS 2014

SUOMEN PANKIN VUOSIKERTOMUS 2014 SUOMEN PANKIN VUOSIKERTOMUS 2014 1 Suomen talouskehitys jatkui heikkona 2 Rahapolitiikkaa kevennettiin ja sen välittymistä tehostettiin 3 Euroalueen pankkien valvontavastuu siirtyi EKP:lle Suomen Pankin

Lisätiedot

Kappale 9: Raha ja rahapolitiikka KT34 Makroteoria I. Juha Tervala

Kappale 9: Raha ja rahapolitiikka KT34 Makroteoria I. Juha Tervala Kappale 9: Raha ja rahapolitiikka KT34 Makroteoria I Juha Tervala Raha Raha on varallisuusesine, joka on yleisesti hyväksytty maksuväline 1. Hyödykeraha Luonnollinen arvo Esim.: kulta, oravanahkat, savukkeet

Lisätiedot