Tulorekisteri - yleisperiaatteista sekä palkkioiden ja matkakustannusten korvausten ilmoittamisesta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tulorekisteri - yleisperiaatteista sekä palkkioiden ja matkakustannusten korvausten ilmoittamisesta"

Transkriptio

1 Tulorekisteri - yleisperiaatteista sekä palkkioiden ja matkakustannusten korvausten ilmoittamisesta Infotilaisuus Salossa Arto Leinonen VM:n hankepäällikkö

2 Tulorekisteri - yksi ilmoitus, ajantasaiset tiedot Tiedon käyttäjät 2019 Kela Palkansaaja tai etuustulon saaja Pankkitili Verohallinto Eläkelaitokset Eläketurvakeskus Palkkalaskelma tai etuuspäätös Työnantaja TULOREKISTERI Pakolliset tiedot Työllisyysrahasto Työttömyyskassat Vahinkovakuutusyhtiöt Kunnat Työnantaja n KEHA-keskukset Etuuden maksaja 1 Etuuden maksaja n Täydentävät tiedot Työsuojeluviranomaiset Tilastokeskus Vakuutuskeskukset 2020 Ålands landskapsstyrelse 2021 Ulosottoviranomaiset

3 Eräitä perusasioita Tulorekisteristä on säädetty laissa tulotietojärjestelmästä (53/2018) Rekisterinpitäjänä on Verohallinnon tulorekisteriyksikkö. Tulorekisteri ei itse käytä rekisterissä olevia tietoja mihinkään, tulorekisterin tehtävänä on käytännössä vain ilmoitusliikenteen hoitaminen suorituksen maksajilta tiedon käyttäjille ja siihen liittyvä tietojen säilyttäminen. Tulorekisteri välittää siellä olevat tiedot edelleen tiedon käyttäjille sellaisena kuin tiedot tulorekisterissä ovat ja ne on sinne annettu. Tulorekisteri kuitenkin tarkistaa tietojen teknisen oikeellisuuden niiden vastaanoton yhteydessä.

4 Keskeisimmät muutokset Tulorekisteriin ilmoitettava tietosisältö määräytyy kaikkien tulorekisterin tiedon käyttäjien tarpeista lähtien. Ilmoittaminen muuttuu maksutapahtumakohtaiseksi. Ilmoittaminen muuttuu "reaaliaikaiseksi": ilmoittamisen määräaika on pääsääntöisesti maksupäivä + 5 kalenteripäivää. Ilmoittamisen määräaikaan sovelletaan määräaikalakia. Suorituksen maksaja on vastuussa tulorekisterissä olevien tietojen oikeellisuudesta sekä niissä ilmenevien virheiden korjaamisesta Tiedot säilytetään ja ne ovat tiedon käyttäjien saatavilla 10 vuoden ajan suorituksen maksuvuoden päättymisestä.

5 Palkkatulojen tietosisällöstä 1) Pakollisesti ilmoitettavat palkkatulojen tiedot: Tulorekisteriin on ilmoitettava: verotuksessa (työnantajasuoritukset ja henkilöasiakkaiden tuloverotus), työeläkevakuuttamisessa (vakuutusmaksut ja eläkekäsittely), työttömyysvakuutusmaksun määräämisessä sekä työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen vakuutusmaksun määräämisessä tarvittavat tiedot. Tietoja luovutetaan kuitenkin kaikille tulorekisterin tiedon käyttäjille (siltä osin kuin niillä on oikeus saada kyseisiä tietoja).

6 Palkkatulojen tietosisällöstä 2) Täydentävät palkkatulojen tiedot: Tulorekisteriin voidaan ilmoittaa myös pakollisia tietoja täydentäviä tietoja, joita tarvitaan etuus- ja korvauskäsittelyssä, tulosidonnaisten asiakasmaksujen määräämisessä sekä tilastoinnissa. Täydentäviä tietoja käyttävät mm. Kela, työttömyyskassat, vakuutusyhtiöt, kunnat ja Tilastokeskus. Täydentävistä tiedoista tyhjentävä luettelo tulorekisterilain 7 :ssä. Kun tulorekisteriin ilmoitetaan sekä pakolliset tiedot että täydentävät tiedot, ovat tiedot riittäviä kaikille tulorekisterin tiedon käyttäjille.

7 Palkkatulojen tietosisällöstä Täydentävät tiedot voivat koskea mm. palvelussuhteen tyyppiä, kestoa ja sen päättymisen syytä tarkempia tulolajeja sekä työaika- ja poikkeustilannekorvauksia palkkauksen muotoa tuloerien ansainta-ajankohtia suorituksen kertaluonteisuutta sovellettavaa työehtosopimusta ja ammattinimikettä osa-aikaisuutta ja sovittua viikkotyöaikaa palkallista tai palkatonta poissaoloa työllistämistä valtion työllisyysmäärärahoilla suorituksen ulosmittausta työnantajan korvaushakemusta Kelalle (sairaus-, vanhempain- ja kuntoutuspäivärahat sekä perhevapaakorvaukset) eli haettavissa suoraan tätä kautta!

8 Palkkatietoilmoitus - ilmoittamisen tarkkuustaso Tulolajeissa on kaksi keskenään vaihtoehtoista ilmoittamisen tarkkuustasoa: A) Ilmoitustapa 1; rahapalkkojen ilmoittamisen suppeampi tarkkuustaso Pakollinen vähimmäistaso rahapalkkojen ilmoittamiseen. Ilmoitettavien tietojen tarkkuustaso vastaa pääosin Verohallinnon ja työeläkelaitosten nykyisiä vuosiilmoituksia. Tulorekisterin 100-sarjan tulolajit. B) Ilmoitustapa 2; rahapalkkojen ilmoittamisen laajempi tarkkuustaso Maksaja voi myös ilmoittaa maksamansa rahapalkat pakollista ilmoitustapaa tarkemmalle tasolle eriteltynä, jolloin tiedot riittävät kaikille tulorekisterin tiedon käyttäjille. Tulorekisterin 200-sarjan tulolajit.

9 Palkkatietoilmoitus - ilmoittamisen tarkkuustaso Ilmoitustavasta (1 tai 2) riippumatta tietyt erikseen ilmoitettavat tulolajit on aina ilmoitettava omana tietonaan, jos tällaisia eriä on maksettu. Tulorekisterin 300-sarjan tulolajit. Lisäksi ilmoitetaan tietyt tuloista vähennettävät erät, joista osa on pakollisia tietoja ja osa täydentäviä tietoja. Tulorekisterin 400-sarjan tulolajit. Tulolajien lisäksi ilmoituksen tietosisältöön kuuluvat tulorekisterin palkkatietoilmoituksen soveltamisohjeessa tarkemmin kuvatut tunnistetiedot sekä vakuuttamista, työsuhdetta ja ulkomaan työskentelyä ym. koskevat tiedot. Osa tiedoista on täydentäviä eli vapaaehtoisia tietoja.

10 Vakuuttamistiedot Tulorekisterin palkkatietoilmoituksella on mahdollista antaa tiettyä palkanmaksua (= työntekijää) koskevat ilmoitustasoiset tiedot siitä, että tuloon ei liity (tiettyjä) vakuuttamisvelvollisuuksia tai tulonsaaja ei kuulu (tietyiltä osin) Suomen sosiaaliturvan soveltamispiiriin. 100-sarjan tulolajeilla toimittaessa voi tulolajien avulla ilmoittaa, jos osa tulosta ei ole jonkin vakuutusmaksun alaista. 200-sarja tulolajeissa on valmiina vakuuttamisvelvollisuuteen liittyvät oletukset. Joidenkin tulolajien kohdalla vakuuttamisvelvollisuus -tietoja voi muuttaa oletusarvosta (mm. aloitepalkkio, kokouspalkkio, luentopalkkio, työsuhteeseen perustuva osakeanti ja voittopalkkio).

11 Palkkioiden ilmoittamisesta EPL 13 :n mukaan verotuksessa palkalla tarkoitetaan: 1) kaikenlaatuista palkkaa, palkkiota, etuutta ja korvausta, joka saadaan työ- tai virkasuhteessa 2) kokouspalkkiota, henkilökohtaista luento- ja esitelmäpalkkiota, hallintoelimen jäsenyydestä saatua palkkiota, toimitusjohtajan palkkiota, avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön yhtiömiehen nostamaa palkkaa sekä luottamustoimesta saatua korvausta

12 Palkkioiden ilmoittamisesta Palkkioihin liittyvät tulolajit 100-sarjan tulolajeilla toimittaessa: Koodi Selite 101 Palkka yhteissumma 103 Palkkasumma, joka on sosiaalivakuutusmaksujen alainen 102 Palkkasumma, joka on työeläkevakuutusmaksun alainen 104 Palkkasumma, joka on sairausvakuutusmaksun alainen 105 Palkkasumma, joka on työttömyysvakuutusmaksun alainen 106 Palkkasumma, joka on työtapaturma- ja ammattitautivakuutusmaksun alainen 308 Hallintoelimen jäsenyydestä maksettu palkkio( oletuksena, että ei sosiaalivakuutusmaksujen alainen muutettavissa) 316 Muu veronalainen ansiotulo (satunnaiset palkkiot ja palkinnot, kun saaja ei ole työsuhteessa antajaan eikä suoritus ole työkorvausta; esim. kilpailupalkinnot, löytöpalkkiot, näyttelyjen palkinnot ym. vastaavat) 336 Työkorvaus (kun saaja ei palvelussuhteessa eikä ole ennakkoperintärekisterissä)

13 Palkkioiden ilmoittamisesta Palkkioihin liittyvät tulolajit 200-sarjan tulolajeilla toimittaessa: Koodi Selite 201 Aikapalkka 210 Kokouspalkkio (oletuksena, että ei sosiaalivakuutusmaksujen alainen muutettavissa) 213 Lomaraha 214 Luentopalkkio (oletuksena, että ei sosiaalivakuutusmaksujen alainen muutettavissa) 234 Vuosilomakorvaus (korvaus vuosiloman antamisen sijaan) 308 Hallintoelimen jäsenyydestä maksettu palkkio (oletuksena, että ei sosiaalivakuutusmaksujen alainen muutettavissa) 316 Muu veronalainen ansiotulo (satunnaiset palkkiot ja palkinnot, kun saaja ei ole työsuhteessa antajaan eikä suoritus ole työkorvausta; esim. kilpailupalkinnot, löytöpalkkiot, näyttelyjen palkinnot ym. vastaavat) 336 Työkorvaus (kun saaja ei palvelussuhteessa eikä ole ennakkoperintärekisterissä)

14 Palkkioiden ilmoittamisesta Palkkioihin tyypillisesti liittyvät vähennettävät erät 400-sarjan tulolajeilla: Koodi Selite 401 Ennakonpidätys 412 Työntekijän sairausvakuutusmaksu 413 Työntekijän työeläkevakuutusmaksu 414 Työntekijän työttömyysvakuutusmaksu

15 Matkakustannusten korvaaminen ja tulorekisteri Tulorekisteri ei muuta matkakustannusten korvaamista, korvattavia kustannuksia tai korvausten maksutapoja periaatteessa mitenkään. Korvausten maksamiseen kytkeytyviä säännöksiä ei ole muutettu. Verovapaiden korvausten maksamiseen oikeuttavat säännökset ovat ennallaan. Myös korvausten veronalaisuus (ja niistä toimitettava ennakonpidätys) määräytyvät samojen säännösten perusteella kuin ennenkin. Kustannusten korvauksia voidaan maksaa milloin tahansa sen jälkeen kun peruste korvauksen maksamiselle on syntynyt. Tulorekisteri ei vaikuta siihen, missä ajassa korvaus on maksettava tai milloin se voidaan maksaa. Työnantaja ja työntekijä sopivat näistä asioista keskenään aivan kuten tähänkin asti on toimittu.

16 Matkakustannusten korvaaminen ja tulorekisteri Tulorekisteri vaikuttaa ainoastaan siihen, mitä ilmoituksia kustannusten korvausten maksamisesta on annettava ja ennen kaikkea siihen, milloin ne on annettava. Tiedot on ilmoitettava tulorekisteriin viidentenä kalenteripäivänä maksupäivän jälkeen ja tämä koskee myös matkakustannusten korvauksia. Määräaikaan ei vaikuta esimerkiksi se, onko tulonsaajalle maksettu samalla rahapalkkaa tai jotain muuta suoritusta. Velvollisuus matkakustannusten korvauksia koskevien tietojen ilmoittamiseen syntyy siis aina siitä hetkestä, kun korvaus on maksettu.

17 Matkakustannusten korvaaminen ja tulorekisteri Tulonsaajalle maksetut verovapaat matkakustannusten korvaukset ilmoitetaan tulorekisteriin samassa laajuudessa ja pääosin myös samalla tarkkuustasolla kuin ne nykyisinkin ilmoitetaan Verohallinnon vuosi-ilmoituksella: päivärahat ateriakorvaukset kilometrikorvaukset tietyt ulkomaantyöskentelyn yhteydessä maksetut kustannukset Päivärahaa ilmoitettaessa on ilmoitettava myös päivärahan tyyppi: kokopäiväraha, osapäiväraha, ateriakorvaus, ulkomaanpäiväraha ja ulkomaan työskentelyyn liittyvät verovapaat korvaukset.

18 Matkakustannusten korvaaminen ja tulorekisteri Muita työntekijälle maksettuja verovapaita matka- tai muitakaan kustannusten korvauksia ei ilmoiteta tulorekisteriin. lento-, laiva- ja junaliput, hotellilaskut, taksimatkat, pysäköintimaksut ym. vastaavat kustannukset Veronalaiset kustannusten korvaukset on aina ilmoitettava tulorekisteriin kokonaisuudessaan tulonsaajan veronalaisena tulona. Ilmoittamista ohjattu tarkemmin tulorekisterin ohjeistuksessa: tulolajien ja tuloista vähennettävien erien selitteet tietojen ilmoittaminen tulorekisteriin: luontoisedut ja kustannusten korvaukset (VH/2147/ /2018) löytyvät tulorekisteri.fi:stä

19 Matkakustannusten korvaaminen ja tulorekisteri Kustannusten korvauksiin liittyvät tulolajit: Koodi Selite 209 Kilometrikorvaus (veronalainen) vapaaehtoinen tarkkuustaso (vs. 101) 303 Ateriakorvaus vapaaehtoinen tarkkuustaso (vs. 331) 311 Kilometrikorvaus (verovapaa) 331 Päiväraha 327 Perhehoitajan kustannusten korvaus 329 Perhepäivähoitajan kustannusten korvaus 335 Sovittelijan kulukorvaus 353 Veronalainen kustannusten korvaus (= EPL 15 :n mukaiset erät) 357 Yleishyödyllisen yhteisön maksama kilometrikorvaus 358 Yleishyödyllisen yhteisön maksama päiväraha 419 Vähennys ennen ennakonpidätystä

20 Matkakustannusten korvaaminen ja tulorekisteri Työkorvausten yhteydessä maksetut kustannusten korvaukset ovat edelleen kokonaisuudessaan veronalaisia. Niitä ei ilmoiteta omalla erillisellä tulolajillaan vaan ne lisätään työkorvauksena tulolajilla 336 ilmoitettavaan määrään. Työkorvausta on sellaisen toimeksiantosuhteen perusteella maksettu matkakustannusten korvaus, joka ei ole maksettu EPL 13 :ssä tarkoitetun palkan tai henkilökohtaisen palkkion saajalle.

21 Matkakustannusten korvaaminen ja tulorekisteri Esimerkki:

22 Tulorekisteri-ilmoitus Yleisesti käytössä oleviin palkanlaskentaohjelmiin tehdään tulorekisteri-ilmoittamisen vaatimat muutokset ja ne muodostavat tulorekisteri-ilmoittamisessa tarvittavat tiedot/tiedoston lukien. Tarkempia tietoja saa oman palkkaohjelmiston toimittajalta. Palkka.fi muodostaa tulorekisterin tarvitsemat tiedot ja siirtää ne automaattisesti tulorekisteriin jokaisesta palkanmaksusta muiden palkkaohjelmistojen tapaan. Mitään erillistä tulorekisteri-ilmoitusta ei siis palkka.fi:tä käytettäessä tarvitse tehdä.

23 Tulorekisteri-ilmoitus Lähtökohtana on, että tiedot ilmoitetaan sähköisesti. Tiedot voi ilmoittaa tulorekisteriin eri kanavia pitkin: A. Tekninen rajapinta Ei erillistä kirjautumista ilmoittamisen hetkellä. Tiedot siirtyvät tulorekisteriin suoraan palkkahallinnon tietojärjestelmästä, tulorekisteri on käytännössä "integroitu" palkanlaskentaohjelmistoon. B. Tulorekisterin sähköinen asiointipalvelu Vaatii erillisen kirjautumisen. 1. Tiedoston latauspalvelu. 2. Verkkolomake. C. Paperi: Tiedot annetaan paperilomakkeella. Mahdollista vain erityisestä syystä. Käyttö ei ylipäätään suositeltavaa mm. paperin käsittelyn vaatiman lisäajan sekä suuremman virheriskin vuoksi.

24 Tulorekisterin varmenne Tulorekisterin rajapintailmoittaminen edellyttää tulorekisterin varmenteen hakemista tulorekisterin varmennepalvelusta. Tulorekisterin tuotantovarmenteita on voinut hakea lähtien. Varmenne haetaan tietylle organisaatiolle eli Y-tunnukselle. Varmenteen hakijan tulee olla PRH:n perusrekistereissä nimenkirjoitusoikeudellisena tai pääkäyttäjänä Katsossa. Varmenne haetaan erikseen jokaiselle organisaatiolle, joka haluaa lähettää ilmoituksia. Tilitoimisto voi omalla varmenteellaan lähettää ilmoituksia useamman yrityksen puolesta, jos se on tästä ilmoittanut varmennetta hakiessaan ja samalla sitoutunut käyttöehtoihin.

25 Tulorekisterin sähköinen asiointipalvelu Suorituksen maksajat / heidän valtuuttamansa voivat ilmoittaa tietoja tulorekisteriin. Suorituksen maksajat / heidän valtuuttamansa voivat katsella tulorekisterissä olevia sinne ilmoittamiaan tietoja. Tulonsaaja voi katsella omia tulorekisterissä olevia tulotietojaan. Kirjautuminen -aloitussivulta.

26 Suomi.fi -tunnistus ja valtuudet Tulorekisterin sähköinen asiointipalvelu käyttää suomi.fi -tunnistusta (pl. ulkomaalaiset, joiden osalta tunnistaminen tapahtuu Katso:lla). Myös valtuuttaminen tulorekisterin sähköisen asiointipalvelun käyttöön tapahtuu suomi.fi -valtuuspalvelun kautta. Tulorekisterin osalta on käytettävissä kaksi eri roolia (valtuuskoodia): 1) palkkatietojen ilmoittaminen (sisältää katselun) 2) palkkatietojen katselu Perustilanteessa valtuuttaminen tapahtuu Y-tunnuksen tasolla, jolloin valtuutettu saa oikeudet yrityksen kaikkien työntekijöiden kaikkien tulorekisteritietojen ilmoittamiseen ja katseluun (palkat, matkalaskut ym.).

27 Katso-palvelun käyttö Ulkomaalaisten osalta tunnistaminen tapahtuu edelleen Katsolla. Katson kautta voi myös antaa valtuudet tulorekisterin sähköisen asiointipalvelun käyttöön samoin periaattein kuin Suomi.fi:ssä. Tietyntyyppisille organisaatioille toistaiseksi myös ainoa vaihtoehto (mm. kunnat, oppilaitokset, säätiöt, yhdistykset ja elinkeinoyhtymät). Katso on nykyisin toiminnoin käytettävissä vuoden 2019 loppuun saakka, johon mennessä palvelu on tarkoitus ajaa alas (tämän hetkisen tiedon perusteella).

28 Ilmoittamisen sanktiointi Tulotietojärjestelmää koskevassa laissa on säädetty tulorekisterin myöhästymismaksusta, joka vastaa rakenteeltaan nykyistä omaaloitteisten verojen myöhästymismaksua ja korvaa sen tulorekisteriin ilmoitettavien tietojen osalta. Myöhästymismaksua määrätään, jos pakolliset tiedot ilmoitetaan ensimmäisen kerran myöhemmin kuin maksupäivää seuraavan kalenterikuukauden 8. päivänä (= maksun laskenta ei siis ole kytketty maksupäivä + 5 päivää -sääntöön). Myös tulorekisterissä sanktioton 45 päivän korjaamisaika. Myöhästymismaksua määrätään vuoden 2019 aikana ainoastaan "ilmeistä piittaamattomuutta" osoittavissa tapauksissa.

29 Mistä lisätietoja Tulorekisterin omilla nettisivuilla ( on runsaasti tietoa ja dokumentaatiota tulorekisteristä ja sen käyttöönottoon liittyvistä asioista. Myös mm. tulorekisterihankkeen pitämien webinaarien tallenteet ja esitysmateriaalit löytyvät sivustolta. Tulorekisterin Youtube-ohjevideot: squiqej9t

30 Kiitos mielenkiinnosta!

Tulorekisteri - keskeinen sisältö, toiminnallisuus ja Tulorekisteriyksikön palvelut

Tulorekisteri - keskeinen sisältö, toiminnallisuus ja Tulorekisteriyksikön palvelut Tulorekisteri - keskeinen sisältö, toiminnallisuus ja Tulorekisteriyksikön palvelut YritysSalo - infotilaisuus Arto Leinonen VM:n hankepäällikkö Tulorekisteri - yksi ilmoitus, ajantasaiset tiedot Tiedon

Lisätiedot

Tulorekisteri - keskeinen sisältö, toiminnallisuus ja Tulorekisteriyksikön palvelut

Tulorekisteri - keskeinen sisältö, toiminnallisuus ja Tulorekisteriyksikön palvelut Tulorekisteri - keskeinen sisältö, toiminnallisuus ja Tulorekisteriyksikön palvelut YritysSalo - infotilaisuus Arto Leinonen VM:n hankepäällikkö Tulorekisteri - yksi ilmoitus, ajantasaiset tiedot Tiedon

Lisätiedot

Tulorekisterin tahdissa tulevaisuuteen Terhi Holmström

Tulorekisterin tahdissa tulevaisuuteen Terhi Holmström Tulorekisterin tahdissa tulevaisuuteen Terhi Holmström Tulorekisteri - kohti digitaalista yhteiskuntaa https://www.youtube.com/watch?v=6 WKoaqwNaiU Tulorekisteri - yksi ilmoitus, ajantasaiset tiedot Tiedon

Lisätiedot

Koodistot Tulolajit 2020 Tulorekisteriyksikkö

Koodistot Tulolajit 2020 Tulorekisteriyksikkö Versio 1.0 Koodistot Tulolajit 2020 Tulorekisteriyksikkö Koodistot - Tulolajit 2020 2 (10) Versiohistoria Versio Päivämäärä Kuvaus 1.0 27.6.2019 Julkaistu dokumentista uusi versio, joka sisältää vuosimuutokset

Lisätiedot

Koodistot - Tulolajit Kansallisen tulorekisterin perustamishanke

Koodistot - Tulolajit Kansallisen tulorekisterin perustamishanke Versio 1.0 Koodistot - Tulolajit Kansallisen tulorekisterin perustamishanke Koodistot - Tulolajit 2 (11) Versiohistoria Versio Päivämäärä Kuvaus 1.0 12.6.2017 Dokumentti julkaistu. Koodistot - Tulolajit

Lisätiedot

Tulorekisteri muuttaa palkkatietojen ilmoittamisen Tilitoimistoraadit syksy 2017

Tulorekisteri muuttaa palkkatietojen ilmoittamisen Tilitoimistoraadit syksy 2017 Tulorekisteri muuttaa palkkatietojen ilmoittamisen Tilitoimistoraadit syksy 2017 Tulorekisteri on sähköinen tietokanta palkka-, eläke-, ja etuustiedoille Yksi rekisteri yksi standardoitu tapa toimia Tulorekisteri

Lisätiedot

Koodistot Tulolajit Kansallisen tulorekisterin perustamishanke

Koodistot Tulolajit Kansallisen tulorekisterin perustamishanke Versio 1.02 Koodistot Tulolajit Kansallisen tulorekisterin perustamishanke Koodistot - Tulolajit 2 (10) Versiohistoria Versio Päivämäärä Kuvaus 1.0 12.6.2017 Dokumentti julkaistu. 1.01 31.8.2017 Muutettu

Lisätiedot

Mitä muutoksia tulorekisteri tuo kunnille?

Mitä muutoksia tulorekisteri tuo kunnille? Mitä muutoksia tulorekisteri tuo kunnille? Kuntamarkkinat 12.9.2018 Mirka Piirainen, toiminnallinen vastaava, Verohallinto 13.9.2018 Tulorekisteri on mahdollistaja Kunnat työnantajana: Tulorekisteri yksinkertaistaa

Lisätiedot

Työkorvaus ja matkakustannusten korvaaminen

Työkorvaus ja matkakustannusten korvaaminen Työkorvaus ja matkakustannusten korvaaminen Ylitarkastaja Sari Wulff / Verohallinto Sari Wulff 1 Palkan ja työkorvauksen eroja Työstä maksettu korvaus voi olla palkkaa muuta työstä maksettua korvausta

Lisätiedot

Tulorekisteri yhdistyksille Verkkoseminaari

Tulorekisteri yhdistyksille Verkkoseminaari Tulorekisteri yhdistyksille Verkkoseminaari 1 Aiheet Yleistä tulorekisteristä Ilmoittaminen ja korjaaminen Ohjeita ilmoittamiseen Seuraamusmaksut ja muuta huomioitavaa 2 Tulorekisteri Tiedon käyttäjät

Lisätiedot

KAIKEN MAHDOLLISTAVA TULOREKISTERI? Pirjo Väänänen Sosiaaliasioiden päällikkö

KAIKEN MAHDOLLISTAVA TULOREKISTERI? Pirjo Väänänen Sosiaaliasioiden päällikkö KAIKEN MAHDOLLISTAVA TULOREKISTERI? 26.4.2018 Pirjo Väänänen Sosiaaliasioiden päällikkö Kansallinen tulorekisteri Tulorekisteriin kerätään kansalaisten tulotietoja 1.1. alkaen. Tiedonkeruu laajenee maksettuihin

Lisätiedot

Tulorekisteri kunnille

Tulorekisteri kunnille Tulorekisteri kunnille Taloustorstai 25.10.2018 Heli Reuter-Laakso Verohallinto Tulorekisteri on mahdollistaja Kunta työnantajana: Tulorekisteri yksinkertaistaa palkan maksamiseen liittyviä ilmoittamis-

Lisätiedot

Tulorekisteri tulee

Tulorekisteri tulee Tulorekisteri tulee 1.1.2019 Agenda 1.Periaatteet ja aikataulu 2.Palkkatietojen ilmoittaminen 3.Eläkkeet ja etuudet 4.Kunnat tietojen käyttäjinä 5.Yhteystiedot ja lisätietoja 1. Periaatteet ja aikataulu

Lisätiedot

TULOREKISTERIN VAIKUTUKSET VEROTUKSEEN - VERKKOSEMINAARIN CHAT-KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA

TULOREKISTERIN VAIKUTUKSET VEROTUKSEEN - VERKKOSEMINAARIN CHAT-KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA TULOREKISTERIN VAIKUTUKSET VEROTUKSEEN - VERKKOSEMINAARIN 4.12.2018 CHAT-KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA Miten ja milloin ilmoitetaan tulorekisteriin? Jos joulukuun palkat maksetaan tammikuun alussa, ilmoitetaanko

Lisätiedot

1.1 Tulolajikohtainen vakuuttamisen poikkeustilanne Tulorekisterissä (uusi)

1.1 Tulolajikohtainen vakuuttamisen poikkeustilanne Tulorekisterissä (uusi) 1.1 Tulolajikohtainen vakuuttamisen poikkeustilanne Tulorekisterissä (uusi) Jokaiseen tulolajiin on liitetty oletus sosiaalivakuutusmaksujen maksamisesta. Jos tulo maksetaan tulolajin oletuksen mukaisena,

Lisätiedot

Kansallinen Tulorekisteri (KATRE) & Edenredin tarjoamat henkilöstöedut

Kansallinen Tulorekisteri (KATRE) & Edenredin tarjoamat henkilöstöedut 1 (5) Kansallinen Tulorekisteri (KATRE) & Edenredin tarjoamat henkilöstöedut 1. Mikä on tulorekisteri? Tulorekisteri on sähköinen kansallinen tietokanta, jota ylläpitää Verohallinnon Tulorekisteriyksikkö.

Lisätiedot

Ajankohtaista työmarkkinoilla. - Tulorekisteri 2019

Ajankohtaista työmarkkinoilla. - Tulorekisteri 2019 Ajankohtaista työmarkkinoilla - TES 2018 2020 - Tulorekisteri 2019 Suonenjoki 4.12.2018 Toimitusjohtaja Veli-Matti Rekola Maaseudun Työnantajaliitto MTA Maaseutuelinkeinojen TES 2018-2020 Liittokohtaiset

Lisätiedot

Tulorekisteri

Tulorekisteri Tulorekisteri Mikä tulorekisteri on? Yksi rekisteri yksi standardoitu tapa toimia Tulorekisteri on kansallinen sähköinen tietokanta. Se sisältää kattavat palkka-, eläke- ja etuustiedot yksilötasolla Tiedon

Lisätiedot

Mitä asiakaspalvelussa tulee tietää tulorekisteristä?

Mitä asiakaspalvelussa tulee tietää tulorekisteristä? Mitä asiakaspalvelussa tulee tietää tulorekisteristä? Verkkoseminaari 26.9.2018 Esityksen sisältö Mikä tulorekisteri on? Miksi muutos? Mitkä tietovirrat ja lomakkeet poistuvat? Ilmoittaminen tulorekisteriin

Lisätiedot

Varautuminen tulorekisteriin

Varautuminen tulorekisteriin Varautuminen tulorekisteriin Kunta ja tulorekisteri Kunta voi toimia työnantajana -> palkka- ja muiden ansiotulojen ilmoittaminen tulorekisteriin 1.1.2019 alkaen sijaismaksajana ja avustettavan puolesta

Lisätiedot

Tulorekisteri pienyrittäjille ja kotitalouksille Mikä muuttuu palkkatietojen ilmoittamisessa? Verkkoseminaari

Tulorekisteri pienyrittäjille ja kotitalouksille Mikä muuttuu palkkatietojen ilmoittamisessa? Verkkoseminaari Tulorekisteri pienyrittäjille ja kotitalouksille Mikä muuttuu palkkatietojen ilmoittamisessa? Verkkoseminaari 21.11.2018 Aiheet Mikä on tulorekisteri? Mikä muuttuu tulorekisterin myötä? Tulorekisteriin

Lisätiedot

Tulorekisteri. Hanna-Kaisa Kalmukoski

Tulorekisteri. Hanna-Kaisa Kalmukoski Tulorekisteri Hanna-Kaisa Kalmukoski 11.2.2019 Tulorekisteri on Kansallinen sähköinen tietokanta, joka sisältää palkka-, eläke- ja etuustiedot yksilötasolla. Ilmoitettavat tiedot: 2019 : palkat ja ansiotulot

Lisätiedot

Tulorekisteri:Tietojen ilmoittaminen. Verkkoseminaari

Tulorekisteri:Tietojen ilmoittaminen. Verkkoseminaari Tulorekisteri:Tietojen ilmoittaminen Verkkoseminaari 12.4.2018 Esityksen sisältö Palkkatietoilmoituksen tietojen antaminen Ilmoittamismenettelystä yleisesti Rahapalkat Työansion ja muun palkan erotteleminen

Lisätiedot

Palkka.fi Näin valmistaudut tulorekisteriä varten

Palkka.fi Näin valmistaudut tulorekisteriä varten Palkka.fi Näin valmistaudut tulorekisteriä varten Anna-Maija Lahti ylitarkastaja, Palkka.fi palveluomistaja Esityksen sisältö Keskeisimmät tulorekisterin tuomat muutokset Palkka.fi:hin Kotitalouden palkanmaksu

Lisätiedot

LAAJA PALKKATIETOILMOITUS

LAAJA PALKKATIETOILMOITUS Tulorekisteri PL 1 00055 TULOREKISTERI Tällä lomakkeella voit antaa uuden palkkatietoilmoituksen, korjata aiempaa ta tai mitätöidä aiemman ilmoituksen kokonaan. Voit ilmoittaa yhdelle tulonsaajalle samana

Lisätiedot

ASTERI PALKANMAKSU TULOREKISTERI

ASTERI PALKANMAKSU TULOREKISTERI ASTERI PALKANMAKSU TULOREKISTERI 26.11.2018 Atsoft Oy Mäkinen www.atsoft.fi Puh (09) 350 75 30 atsoft@atsoft.fi SISÄLLYSLUETTELO 1. Hyvä tietää... 4 2. Palkkaohjelman muutokset... 6 3. Ilmoittaminen...

Lisätiedot

Tietojen ilmoittaminen tulorekisteriin

Tietojen ilmoittaminen tulorekisteriin Versio 1.0 Tietojen ilmoittaminen tulorekisteriin Kansallisen tulorekisterin perustamishanke 1 (70) Versiohistoria Versio Päivämäärä Kuvaus 1.0 12.6.2017 Dokumentti julkaistu. 2 (70) Sisällysluettelo 1.

Lisätiedot

Maksuton palkanlaskentaohjelma. Anna-Maija Lahti, ylitarkastaja, Verohallinto

Maksuton palkanlaskentaohjelma. Anna-Maija Lahti, ylitarkastaja, Verohallinto Maksuton palkanlaskentaohjelma Anna-Maija Lahti, ylitarkastaja, Verohallinto Palkka.fi on maksuton palvelu yrityksille ja kotitalouksille, jotka maksavat palkkaa. Palvelu laskee palkan sivukuluineen, muodostaa

Lisätiedot

Tietojen ilmoittaminen tulorekisteriin

Tietojen ilmoittaminen tulorekisteriin Versio 1.02 Tietojen ilmoittaminen tulorekisteriin Kansallisen tulorekisterin perustamishanke 1 (70) Versiohistoria Versio Päivämäärä Kuvaus 1.0 12.6.2017 Dokumentti julkaistu. 1.01 30.8.2017 Muutettu

Lisätiedot

Tulorekisteri yhdistysten näkökulmasta: ohjeita aivovammayhdistyksille

Tulorekisteri yhdistysten näkökulmasta: ohjeita aivovammayhdistyksille Tulorekisteri yhdistysten näkökulmasta: ohjeita aivovammayhdistyksille Tulorekisteri ja yhdistysrekisterin uudistus Tulorekisteri on sähköinen tietokanta. Tulorekisteri sisältää kattavat palkka-, eläke-

Lisätiedot

Tulolajien ja tuloista vähennettävien erien selitteet

Tulolajien ja tuloista vähennettävien erien selitteet Versio 1.02 Tulolajien ja tuloista vähennettävien erien selitteet Kansallisen tulorekisterin perustamishanke Tulolajien ja tuloista vähennettävien erien selitteet 2 (52) Versiohistoria Versio Päivämäärä

Lisätiedot

Tulorekisteri kunnille

Tulorekisteri kunnille Tulorekisteri kunnille Taloustorstai 13.6.2019 Agenda 1. Tulorekisterin tietojen hyödyntäminen - yleistä 2. Tiedon käyttäjän roolit ja profiilit ja valtuudet 3. Kunnat tulorekisterin tietojen käyttäjinä

Lisätiedot

YRITTÄJÄN PIKAOPAS TULOREKISTERIIN

YRITTÄJÄN PIKAOPAS TULOREKISTERIIN YRITTÄJÄN PIKAOPAS TULOREKISTERIIN SISÄLLYSLUETTELO 1. TULOREKISTERI PÄHKINÄNKUORESSA 4 2. DIGITALISAATIO POISTAA PALKKATIEDON MONINKERTAISTA ILMOITTAMISTA 6 Mitä hyötyä työnantajalle? Mitä hyötyä tiedon

Lisätiedot

Tulorekisteri pähkinänkuoressa

Tulorekisteri pähkinänkuoressa Tulorekisteri pähkinänkuoressa MIKÄ? Kansallinen tulorekisteri otetaan käyttöön ilman siirtymäaikaa 1.1.2019 kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa sinne siirtyvät palkkatiedot ja vuoden 2020 alusta

Lisätiedot

Tulorekisteri: Mikä muuttuu palkkojen ilmoittamisessa 2019? Verkkoseminaari klo

Tulorekisteri: Mikä muuttuu palkkojen ilmoittamisessa 2019? Verkkoseminaari klo Tulorekisteri: Mikä muuttuu palkkojen ilmoittamisessa 2019? Verkkoseminaari 8.2.2018 klo 13.00 14.30 Esityksen sisältö Tulorekisterin esittely Keskeisiä periaatteita menettelystä Tietojen ilmoittaminen

Lisätiedot

VUOSI-ILMOITUS PALKANSAAJAN KUSTANNUSTEN KORVAUKSET (VSPSKUST)

VUOSI-ILMOITUS PALKANSAAJAN KUSTANNUSTEN KORVAUKSET (VSPSKUST) VEROHALLINTO 2.1.2018 A90/200/2017 1.0 VUOSI-ILMOITUS PALKANSAAJAN KUSTANNUSTEN KORVAUKSET (VSPSKUST) TIETUEKUVAUS 2018 SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA KUVAUSTA... 2 2.1

Lisätiedot

Tulorekisteri: Palkkahallinnon ammattilainen, näin valmistaudut tulorekisteriin Verkkoseminaari

Tulorekisteri: Palkkahallinnon ammattilainen, näin valmistaudut tulorekisteriin Verkkoseminaari Tulorekisteri: Palkkahallinnon ammattilainen, näin valmistaudut tulorekisteriin Verkkoseminaari 3.10.2018 Aiheet Tietoa tulorekisteristä Palkanlaskentaprosessi ja tulorekisteri Sähköinen asiointi ja valtuudet

Lisätiedot

Tulolajien ja tuloista vähennettävien erien selitteet

Tulolajien ja tuloista vähennettävien erien selitteet Versio 1.07 Tulolajien ja tuloista vähennettävien erien selitteet Kansallisen tulorekisterin perustamishanke Tulolajien ja tuloista vähennettävien erien selitteet 2 (57) Versiohistoria Versio Päivämäärä

Lisätiedot

Tulolajien ja tuloista vähennettävien erien selitteet

Tulolajien ja tuloista vähennettävien erien selitteet Versio 1.06 Tulolajien ja tuloista vähennettävien erien selitteet Kansallisen tulorekisterin perustamishanke Tulolajien ja tuloista vähennettävien erien selitteet 2 (56) Versiohistoria Versio Päivämäärä

Lisätiedot

VUOSI-ILMOITUS PALKANSAAJAN KUSTANNUSTEN KORVAUKSET (VSPSKUST)

VUOSI-ILMOITUS PALKANSAAJAN KUSTANNUSTEN KORVAUKSET (VSPSKUST) VEROHALLINTO 1.1.2017 versio 1.0 VUOSI-ILMOITUS PALKANSAAJAN KUSTANNUSTEN KORVAUKSET (VSPSKUST) TIETUEKUVAUS 2017 SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA KUVAUSTA... 2 2.1 llmoituksen

Lisätiedot

Tulorekisteri pienyrittäjille. Verkkoseminaari

Tulorekisteri pienyrittäjille. Verkkoseminaari Tulorekisteri pienyrittäjille Verkkoseminaari 11.4.2019 Agenda Yleistä tulorekisteristä Ilmoittaminen ja korjaaminen Ohjeita ilmoittamiseen 11.4.2019 2 Yleistä tulorekisteristä Tulorekisteri Tiedon käyttäjät

Lisätiedot

VUOSI-ILMOITUS PALKANSAAJAN KUSTANNUSTEN KORVAUKSET (VSPSKUST)

VUOSI-ILMOITUS PALKANSAAJAN KUSTANNUSTEN KORVAUKSET (VSPSKUST) VEROHALLINTO 1.1.2017 versio 1.1 VUOSI-ILMOITUS PALKANSAAJAN KUSTANNUSTEN KORVAUKSET (VSPSKUST) TIETUEKUVAUS 2017 SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA KUVAUSTA... 2 2.1 llmoituksen

Lisätiedot

Sisällysluettelo 1. TULOLAJIEN SELITTEIDEN KUVAUS

Sisällysluettelo 1. TULOLAJIEN SELITTEIDEN KUVAUS Versio 1.07 Sisällysluettelo 1. TULOLAJIEN SELITTEIDEN KUVAUS... 1 2. ILMOITUSTAPA 1 (pakollinen vähimmäistaso)... 4 3. ILMOITUSTAPA 2 (täydentävät tulolajit)... 7 4. ERIKSEEN ILMOITETTAVAT TULOLAJIT...

Lisätiedot

Tulorekisteri kunnille. Mirkka Piirainen Tulorekisteriyksikkö, Verohallinto

Tulorekisteri kunnille. Mirkka Piirainen Tulorekisteriyksikkö, Verohallinto Tulorekisteri kunnille Mirkka Piirainen Tulorekisteriyksikkö, Verohallinto Tulorekisterin kuulumiset Mitä kunnissa täytyy tehdä syksyn 2019 aikana? Lopuksi Tulorekisteri digitalisoi julkisia palveluita

Lisätiedot

Tulotiedot - Laskentasääntöjä Kansallisen tulorekisterin perustamishanke

Tulotiedot - Laskentasääntöjä Kansallisen tulorekisterin perustamishanke Versio 1.04 Tulotiedot - Laskentasääntöjä Kansallisen tulorekisterin perustamishanke Tulotiedot - Laskentasääntöjä 2 (13) Versiohistoria Versio Päivämäärä Kuvaus 1.00 9.4.2018 Dokumentti julkaistu. 1.01

Lisätiedot

Vuoden 2016 vuosi-ilmoitukset ja niiden korjaaminen. Ohjeita paperi- ja verkkolomakeilmoittajille Ohjeita tiedostona ilmoittajille

Vuoden 2016 vuosi-ilmoitukset ja niiden korjaaminen. Ohjeita paperi- ja verkkolomakeilmoittajille Ohjeita tiedostona ilmoittajille Vuoden 2016 vuosi-ilmoitukset ja niiden korjaaminen Ohjeita paperi- ja verkkolomakeilmoittajille Ohjeita tiedostona ilmoittajille Mitkä ilmoitukset? Työnantajan tai suorituksen maksajan vuosiilmoitus Rajoitetusti

Lisätiedot

Ajankohtaista tulorekisteristä Vero ohjelmistotalopäivä syksy 2017

Ajankohtaista tulorekisteristä Vero ohjelmistotalopäivä syksy 2017 Ajankohtaista tulorekisteristä Vero ohjelmistotalopäivä syksy 2017 Keskeiset periaatteet Palkkojen vuosi-ilmoittaminen loppuu. Viimeiset palkkojen vuosi-ilmoitukset annetaan vuodelta 2018. 1.1.2019 alkaen

Lisätiedot

Tulorekisteri - kunnat työnantajina. Verkkoseminaari

Tulorekisteri - kunnat työnantajina. Verkkoseminaari Tulorekisteri - kunnat työnantajina Verkkoseminaari 11.4.2019 Agenda Yleistä tulorekisteristä Ilmoittaminen ja korjaaminen Ohjeita ilmoittamiseen 11.4.2019 2 Yleistä tulorekisteristä 10.4.2019 3 Tulorekisteri

Lisätiedot

Tulorekisteri Visma L7. Valmistelevat toimet osa 1: Tulolajikoodiston mäppäys palkkalajeihin

Tulorekisteri Visma L7. Valmistelevat toimet osa 1: Tulolajikoodiston mäppäys palkkalajeihin Tulorekisteri Visma L7 Valmistelevat toimet osa 1: Tulolajikoodiston mäppäys palkkalajeihin Tulorekisteri tulee 1.1.2019 Valtionvarainministeriön ja Verohallinnon yhteishanke Reaaliaikainen tietovarasto,

Lisätiedot

YHDISTYKSEN KIRJANPIDON PERUSTEET PALKKIOIDEN MAKSU. OAJ/SOOL/TJS järjestökurssi / RS Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry

YHDISTYKSEN KIRJANPIDON PERUSTEET PALKKIOIDEN MAKSU. OAJ/SOOL/TJS järjestökurssi / RS Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry YHDISTYKSEN KIRJANPIDON PERUSTEET PALKKIOIDEN MAKSU OAJ/SOOL/TJS järjestökurssi 9.-10.2.2019 / RS Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry 1. YHDISTYKSEN KIRJANPITO Kirjanpitolaki: kahdenkertainen

Lisätiedot

YHDISTYKSEN KIRJANPIDON PERUSTEET. Taloudenhoitajakoulutus / RS Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry

YHDISTYKSEN KIRJANPIDON PERUSTEET. Taloudenhoitajakoulutus / RS Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry YHDISTYKSEN KIRJANPIDON PERUSTEET Taloudenhoitajakoulutus 9.2.2018 / RS Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry 1. YHDISTYKSEN KIRJANPITO Kirjanpitolaki: kahdenkertainen kirjanpito perustana kaksipuoleiset

Lisätiedot

Erotuomaripalkkiot ja kustannustenkorvaukset yleishyödylliseltä yhteisöltä. Lentopalloliitto/ETR Varala 26.9.2015

Erotuomaripalkkiot ja kustannustenkorvaukset yleishyödylliseltä yhteisöltä. Lentopalloliitto/ETR Varala 26.9.2015 Erotuomaripalkkiot ja kustannustenkorvaukset yleishyödylliseltä yhteisöltä Lentopalloliitto/ETR Varala 26.9.2015 Erotuomarin palkkioprosessin vaiheet 1. Erotuomari saa verohallinnolta sivutuloverokortin

Lisätiedot

Tulorekisteri - lainsäädännön keskeinen sisältö, toiminnalliset periaatteet ja valmistelu

Tulorekisteri - lainsäädännön keskeinen sisältö, toiminnalliset periaatteet ja valmistelu Tulorekisteri - lainsäädännön keskeinen sisältö, toiminnalliset periaatteet ja valmistelu Arto Leinonen VM:n hankepäällikkö lokakuu 2017 1. Tulorekisteri ja sen tavoitteet Hankkeen asettaminen ja sen tavoitteet

Lisätiedot

TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE

TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE ASIAKASKIRJE 15.01.2019 TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE Oikein Hyvää alkanutta Uutta Vuotta 2019! Uuden vuoden alkaessa olen taas koonnut tähän ajankohtaisia asioita

Lisätiedot

Tulorekisteri - Verohallinnon ja ohjelmistotalojen yhteistyöpäivä

Tulorekisteri - Verohallinnon ja ohjelmistotalojen yhteistyöpäivä Tulorekisteri - Verohallinnon ja ohjelmistotalojen yhteistyöpäivä 23.5.2019 Agenda Tulorekisterin alkuvuosi Alkuvuoden ilmiöitä Katsaus tulotietojärjestelmän vuosimuutoksiin 23.5..2019 2 Tulorekisterin

Lisätiedot

Presentaatiopohja. Tulorekister: palkkatietojen ilmoittaminen

Presentaatiopohja. Tulorekister: palkkatietojen ilmoittaminen Presentaatiopohja Tulorekister: palkkatietojen ilmoittaminen Verkkoseminaari 24.4. Esimerkkejä klo 10 käytöstä 23.4.2019 Aiheet Mitä tulorekisteri käytännössä tarkoittaa? Mikä on muuttunut tulorekisterin

Lisätiedot

Tulolajien ja tuloista vähennettävien erien selitteet

Tulolajien ja tuloista vähennettävien erien selitteet ersio 1.0 Tulolajien ja tuloista vähennettävien erien selitteet Kansallisen tulorekisterin perustamishanke Tulolajien ja tuloista vähennettävien erien selitteet 2 (54) ersiohistoria ersio äivämäärä Kuvaus

Lisätiedot

LAUSUNTO Esikunta- ja oikeusyksikkö PL VERO

LAUSUNTO Esikunta- ja oikeusyksikkö PL VERO 1 (5) VEROHALLINTO LAUSUNTO Esikunta- ja oikeusyksikkö PL 325 7.8.2017 00052 VERO Valtiovarainministeriö valtiovarainministerio@vm.fi Viite / Diaarinumero VM066:00/2017 A45/00 00 01/2017 esittää lausuntonaan

Lisätiedot

Tulolajien ja tuloista vähennettävien erien selitteet

Tulolajien ja tuloista vähennettävien erien selitteet ersio 1.01 Tulolajien ja tuloista vähennettävien erien selitteet Kansallisen tulorekisterin perustamishanke Tulolajien ja tuloista vähennettävien erien selitteet 2 (55) ersiohistoria ersio äivämäärä Kuvaus

Lisätiedot

Palkanlaskenta_Raporttitulostin_Tilastoryhmät

Palkanlaskenta_Raporttitulostin_Tilastoryhmät 2 Sisällys Palkanlaskenta_Raporttitulostin_Tilastoryhmät... 3 1 Palkanlaskennan raporttien ohjaukset tilastoryhmillä... 4 2 Ilmoitusten määritykset tilastoryhmillä... 19 2.1 Saajakohtainen erittely (vuosi-ilmoitus)...

Lisätiedot

TOIMITUSSELOSTE PL 5 Tulorekisteri TULOREKISTERI

TOIMITUSSELOSTE PL 5 Tulorekisteri TULOREKISTERI 1 (5) Tulorekisteriyksikkö TOIMITUSSELOSTE PL 5 Tulorekisteri 1.1.2019 00055 TULOREKISTERI TULOREKISTERIN TOIMITUSSELOSTE 31.12.2018 Tulorekisteri otetaan käyttöön 1.1.2019 klo 12. Tulorekisterin tuotantoversio

Lisätiedot

Kansainväliset työskentelytilanteet Verkkoseminaari

Kansainväliset työskentelytilanteet Verkkoseminaari Kansainväliset työskentelytilanteet Verkkoseminaari Sisältö Tulorekisteri lyhyesti Tiedonantovelvollisuus kansainvälisissä tilanteissa Työskentely Suomessa Työskentely ulkomailla Ulkomaisen työnantajan

Lisätiedot

Suomi.fi-valtuutus ja varmenne. Juha Kartano

Suomi.fi-valtuutus ja varmenne. Juha Kartano Suomi.fi-valtuutus ja varmenne Juha Kartano Toisen puolesta asiointi - sähköinen asiointipalvelu Kaikkien yritysmuotojen puolesta ilmoittamiseen haettava Katsossa tai Suomi.fi:ssä uusi asiointivaltuus:

Lisätiedot

Tulorekisteri. Tikon Palkanlaskenta. Webinaari osa Henna Mäkilä ja Sari Toivanen

Tulorekisteri. Tikon Palkanlaskenta. Webinaari osa Henna Mäkilä ja Sari Toivanen Tulorekisteri Tikon Palkanlaskenta Webinaari osa 1 23.8.2018 Henna Mäkilä ja Sari Toivanen Käytännön asiat Kesto noin 2 h välissä tauko Olette mykistettyjä Webinaari nauhoitetaan o Voitte katsoa uudelleen

Lisätiedot

Palkanlaskentaosaajan valmennuskokonaisuus

Palkanlaskentaosaajan valmennuskokonaisuus Palkanlaskentaosaajan valmennuskokonaisuus 24.9. 24.10.2019 Jaksot: Palkanlaskennan ajokortti - osa 1 24.-25.9.2019, klo 0 - Palkanlaskennan ajokortti osa 2 23.-24.10.2019, klo 0 - Paikka: Kauppakamarin

Lisätiedot

1 Uuden vuoden aloitus palkanlaskennassa

1 Uuden vuoden aloitus palkanlaskennassa 2 Sisällys 1 Uuden vuoden aloitus palkanlaskennassa... 3 2 Sosiaalivakuutus- ym. maksut... 4 3 Uudet verokortit... 7 4 TyEL vuosi-ilmoitus sähköisesti... 11 5 TVR palkkasummailmoitus sähköisesti... 12

Lisätiedot

NÄIN HOIDAT TYÖELÄKEVAKUUTUSTASI TULOREKISTERIAIKANA

NÄIN HOIDAT TYÖELÄKEVAKUUTUSTASI TULOREKISTERIAIKANA NÄIN HOIDAT TYÖELÄKEVAKUUTUSTASI TULOREKISTERIAIKANA TYÖELÄKEYHTIÖ ELO TULOREKISTERIAIKANA 01 ANSIOIDEN ILMOITTAMINEN VUODENVAIHTEESSA 2018 2019 2018 2019 Työntekijöiden ansio- ja työsuhdeilmoitukset sekä

Lisätiedot

Palveluseteli verotuksessa

Palveluseteli verotuksessa Etusivu > Syventävät vero-ohjeet > Verohallinnon ohjeet > 2013 > Palveluseteli verotuksessa sidan på svenska Palveluseteli verotuksessa Antopäivä: 17.6.2013 Diaarinumero: A78/200/2012 Voimassaolo: 17.6.2013

Lisätiedot

SISÄLLYS. Esipuhe 5. Lyhenteet 15

SISÄLLYS. Esipuhe 5. Lyhenteet 15 SISÄLLYS Esipuhe 5 1 Ennakkoperintä 2 Ennakonpidätyksen Lyhenteet 15 osana verojärjestelmää 17 1.1 Ennakkoperinnän tarkoitus............................ 17 1.2 Yleisiä periaatteita....................................

Lisätiedot

SaiPa ry:n Matkalaskuohjeet

SaiPa ry:n Matkalaskuohjeet Matkalasku täytyy tehdä aina ja siitä on käytävä ilmi vähintään koko nimi, sotu, pankkitilinnumero, matkan tarkoitus ja kesto. Päivärahojen ja kilometrikorvausten maksamisessa noudatetaan verottajan ohjeita.

Lisätiedot

Verotuksen perusteet Verotusmenettelyn perusteet. Apulaisprofessori Tomi Viitala

Verotuksen perusteet Verotusmenettelyn perusteet. Apulaisprofessori Tomi Viitala Verotuksen perusteet Verotusmenettelyn perusteet Apulaisprofessori Tomi Viitala Keskeisiä käsitteitä VML = Verotusmenettelylaki Huom! VML:ään tullut ja tulossa merkittäviä muutoksia v. 2017-2019 Verovuosi

Lisätiedot

1 Uuden vuoden aloitus palkanlaskennassa

1 Uuden vuoden aloitus palkanlaskennassa 2 Sisällys 1 Uuden vuoden aloitus palkanlaskennassa... 3 2 Sosiaalivakuutus- ym. maksut... 4 3 Uudet verokortit... 7 4 TyEL vuosi-ilmoitus sähköisesti... 10 5 TVR palkkasummailmoitus sähköisesti... 11

Lisätiedot

Ajankohtaista tulorekisteristä Verkkoseminaari

Ajankohtaista tulorekisteristä Verkkoseminaari Ajankohtaista tulorekisteristä Verkkoseminaari Agenda Yleistä tulorekisteriin ilmoittamisesta Ajankohtaista ilmoittamisesta Usein kysyttyä tulorekisteristä Yleistä tulorekisteriin ilmoittamisesta Yleistä

Lisätiedot

Verotuksen perusteet Verotusmenettelyn perusteet. Apulaisprofessori Tomi Viitala

Verotuksen perusteet Verotusmenettelyn perusteet. Apulaisprofessori Tomi Viitala Verotuksen perusteet Verotusmenettelyn perusteet Apulaisprofessori Tomi Viitala Keskeisiä käsitteitä VML = Verotusmenettelylaki Verovuosi Tuloverotuksessa kalenterivuosi, jolta veroilmoitus on annettava

Lisätiedot

Osuuskunnan palkanlaskenta

Osuuskunnan palkanlaskenta Osuuskunnan palkanlaskenta Pienosuuskuntaforum 2018 Helsinki 2.10.2018 Merja Hiltunen, KTM Osuustoiminnan Kehittäjät ry 2.10.2018/MH 1 Työlainsäädäntö Työsopimuslaki Työehtosopimuslaki Työaikalaki Vuosilomalaki

Lisätiedot

TYÖNANTAJAN TAI SUORITUKSEN MAKSAJAN VUOSI-ILMOITUS, SAAJAKOHTAINEN ERITTELY (VSPSERIE)

TYÖNANTAJAN TAI SUORITUKSEN MAKSAJAN VUOSI-ILMOITUS, SAAJAKOHTAINEN ERITTELY (VSPSERIE) VEROHALLINTO 1.1.2017 A40/200/2016 1.2 TYÖNANTAJAN TAI SUORITUKSEN MAKSAJAN VUOSI-ILMOITUS, SAAJAKOHTAINEN ERITTELY (VSPSERIE) TIETUEKUVAUS 2017 SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA

Lisätiedot

Tulorekisteri: Tietojen korjaaminen. Verkkoseminaari

Tulorekisteri: Tietojen korjaaminen. Verkkoseminaari Tulorekisteri: Tietojen korjaaminen Verkkoseminaari 8.5.2018 Esityksen sisältö Keskeistä korjaamismenettelystä Virheellisen tiedon korjaaminen Väärin perustein maksetun tulon korjaaminen Takaisinperityn

Lisätiedot

MATKA- JA PÄIVÄRAHAKORVAUKSET. STLL alaiset kilpailut sekä liiton nimeämät kv- kilpailut

MATKA- JA PÄIVÄRAHAKORVAUKSET. STLL alaiset kilpailut sekä liiton nimeämät kv- kilpailut MATKA- JA PÄIVÄRAHAKORVAUKSET STLL alaiset kilpailut sekä liiton nimeämät kv- kilpailut ARVIOIJAN ROOLI Kilpailuissa ja testiarvioinneissa arvioija on tilapäisessä työsuhteessa seuraan tai liittoon Yleiset

Lisätiedot

Remontti kotona, mitä veroasioita pitää huomioida. Harri Rajala Lakimies Veronmaksajain keskusliitto

Remontti kotona, mitä veroasioita pitää huomioida. Harri Rajala Lakimies Veronmaksajain keskusliitto Remontti kotona, mitä veroasioita pitää huomioida Harri Rajala Lakimies Veronmaksajain keskusliitto Kotitalousvähennys remonttityöstä Vakituisen ja vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja perusparannustöiden

Lisätiedot

Veroasiat oikein heti alusta lähtien. Infopaketti uudelle yrittäjälle Yritys2017-messut

Veroasiat oikein heti alusta lähtien. Infopaketti uudelle yrittäjälle Yritys2017-messut Veroasiat oikein heti alusta lähtien Infopaketti uudelle yrittäjälle Yritys2017-messut 5.-6.9.2017 Esityksen sisältö Yrityksen perustaminen Verohallinnon rekisterit Verojen ilmoittaminen ja maksaminen

Lisätiedot

Ajankohtaista tulorekisteristä. Verkkoseminaari

Ajankohtaista tulorekisteristä. Verkkoseminaari Ajankohtaista tulorekisteristä Verkkoseminaari 31.1.2019 Aiheet Tulorekisteri otettiin käyttöön Ohjeita tulorekisterin käyttöön Ohjeita ilmoittamiseen Miten virheelliset tiedot korjataan? Seuraamusmaksut

Lisätiedot

Tulorekisteri käyttöön 2019 mikä muuttuu? Verohallinto 1

Tulorekisteri käyttöön 2019 mikä muuttuu? Verohallinto 1 Tulorekisteri käyttöön 2019 mikä muuttuu? 26.11.2018 Verohallinto 1 Tulorekisterin toiminta-ajatus Palkansaaja tai etuustulon saaja Pankkitili 2019 2019 2019 Tiedon käyttäjät Kela Työeläkelaitokset ja

Lisätiedot

VUOSI-ILMOITUS PALKANSAAJAN KUSTANNUSTEN KORVAUKSET (VSPSKUST)

VUOSI-ILMOITUS PALKANSAAJAN KUSTANNUSTEN KORVAUKSET (VSPSKUST) VEROHALLINTO 1.1.2016 A46/200/2016 versio 1.0 VUOSI-ILMOITUS PALKANSAAJAN KUSTANNUSTEN KORVAUKSET (VSPSKUST) TIETUEKUVAUS 2016 SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA KUVAUSTA...

Lisätiedot

Laki. tuloverolain muuttamisesta

Laki. tuloverolain muuttamisesta Laki tuloverolain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan tuloverolain (1535/1992) 54 d :n 2 momentti, 80 :n 9 kohta, 92 :n 26 kohta, 95 :n 1 momentin 1 kohta, 96 a :n 1 momentti, 100 :n

Lisätiedot

Sisällys. 1. Palkkatietoilmoituksen antaminen Yleiset kysymykset

Sisällys. 1. Palkkatietoilmoituksen antaminen Yleiset kysymykset 1 (21) Sisällys 1. Palkkatietoilmoituksen antaminen 1 1.1. Yleiset kysymykset 1 1.2. Matkakustannusten korvausten ilmoittaminen 13 1.3. Luontoisetujen ilmoittaminen 16 1.4. Palkkaennakkojen ilmoittaminen

Lisätiedot

Etuustietojen ilmoittaminen tulorekisteriin. Verkkoseminaari

Etuustietojen ilmoittaminen tulorekisteriin. Verkkoseminaari Etuustietojen ilmoittaminen tulorekisteriin Verkkoseminaari 8.5.2019 Aiheet Yleistä tulorekisteriin ilmoittamisesta Etuustietoilmoituksen tietojen antaminen Ilmoittamismenettelystä yleisesti Etuustietoilmoituksen

Lisätiedot

Palkkiot, palkat, korvaukset ja työllistäminen paikallisyhdistyksissä. Toiminnanjohtaja Aki Arkiomaa Porvoo

Palkkiot, palkat, korvaukset ja työllistäminen paikallisyhdistyksissä. Toiminnanjohtaja Aki Arkiomaa Porvoo Palkkiot, palkat, korvaukset ja työllistäminen paikallisyhdistyksissä Toiminnanjohtaja Aki Arkiomaa Porvoo 24.-25.11.2012 Y-tunnus Lähtökohta: Hanki y-tunnus, jos sitä ei vielä ole. Tarvitaan, kun tehdään

Lisätiedot

Palkkioiden maksaminen & yhdistyksen verotus. Taloudenhoitajakoulutus 6.2.2015/ RS Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry

Palkkioiden maksaminen & yhdistyksen verotus. Taloudenhoitajakoulutus 6.2.2015/ RS Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry Palkkioiden maksaminen & yhdistyksen verotus Taloudenhoitajakoulutus 6.2.2015/ RS Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry 1. ENNAKONPIDÄTYS Yhdistys on velvollinen toimittamaan suorittamastaan palkasta

Lisätiedot

Yhteenveto valtuuttamisesta. Miika Halonen

Yhteenveto valtuuttamisesta. Miika Halonen Yhteenveto valtuuttamisesta Miika Halonen 18.5.2018 Suomi.fi-valtuudet Veroasioinnissa Suomi.fi-palvelussa annetulla valtakirjalla voi asioida kaikissa Verohallinnon tarjoamissa asiointikanavissa OmaVero,

Lisätiedot

1989 vp. - HE n:o 1 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1989 vp. - HE n:o 1 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1989 vp. - HE n:o 1 Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi ennakkoperintälain 10 ja 19 :n sekä työnantajan sosiaaliturvamaksusta annetun lain 5 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

Ajankohtaista ennakkoperinnässä vuodelle 2015. Eteran palkkahallintopäivä

Ajankohtaista ennakkoperinnässä vuodelle 2015. Eteran palkkahallintopäivä Ajankohtaista ennakkoperinnässä vuodelle 2015 Eteran palkkahallintopäivä Sisältö: Verolait keskeisimmät lainsäädäntömuutokset Verokortit 2015 verokorttien voimaantulo ja ulkoasu suorasiirrot Vuosi-ilmoitukset

Lisätiedot

Tulorekisterin verkkoseminaarin kysymykset ja vastaukset

Tulorekisterin verkkoseminaarin kysymykset ja vastaukset Tulorekisterin verkkoseminaarin 31.1.2019 kysymykset ja vastaukset Sisällys 1. Tulolajit 1 2. Ilmoituksella annettavat muut tiedot 8 3. Vakuuttamiseen liittyvät tiedot 31 4. Työnantajan erillisilmoitus

Lisätiedot

Ohjelmistokehitys Skype-klinikka

Ohjelmistokehitys Skype-klinikka Ohjelmistokehitys Skype-klinikka 1.2.2019 Tammikuussa tuotantoon meni Ennakoiva huolto Yhteisöjen 2019 formaatit ja TaMo-tarkistukset Poikkeuksena ilmoitukset 6B, 7A, 7M, 6U ja 81 jotka tulevat vasta maaliskuun

Lisätiedot

Asiakastiedote Vuosi vaihtui ja se toi mukanaan muutoksia.

Asiakastiedote Vuosi vaihtui ja se toi mukanaan muutoksia. ASIAKASTIEDOTE 3.1.2019 1 Asiakastiedote 2019 Vuosi vaihtui ja se toi mukanaan muutoksia. Uudet arvot ja prosentit löytyvät seuraavilta sivuilta. Myös internetin kautta osoitteesta http://www.vero.fi löytyy

Lisätiedot

Palveluinfo Virtuaalitapahtuma

Palveluinfo Virtuaalitapahtuma Palveluinfo 14.12.2018 Virtuaalitapahtuma Palveluinfo 14.12.2018 Tulorekisteri ja M2 Jukka Ihanus Mari Kaari Heidi Vahvaselkä Tulorekisteristä Tulorekisterihankkeen tilanne Varmenteet ja Valtuudet - Tulorekisterin

Lisätiedot

Työnantajakäsittelyn muutokset ja niiden vaikutus esara-tiedostoihin Veron ohjelmistotalopäivä Päivi Hyvärinen

Työnantajakäsittelyn muutokset ja niiden vaikutus esara-tiedostoihin Veron ohjelmistotalopäivä Päivi Hyvärinen Työnantajakäsittelyn muutokset ja niiden vaikutus esara-tiedostoihin 2017-2018 Veron ohjelmistotalopäivä 23.5.2017 Päivi Hyvärinen Työnantajakäsittelyn muutokset 2017-2018 Perhevapaakorvauksen hakeminen

Lisätiedot

Tulorekisteri ja Verolle annettavat

Tulorekisteri ja Verolle annettavat Tulorekisteri ja Verolle annettavat ilmoitukset Ot-päivä 18.5.2018 Jenni Bärlund Sisältö Tietovirtoihin 2019 tulevat muutokset Tietovirtoihin 2020 tulevat muutokset Tulorekisterin palkkatietoilmoitus ja

Lisätiedot

Tulorekisteri - lainsäädännön keskeinen sisältö, toiminnalliset periaatteet ja valmistelu

Tulorekisteri - lainsäädännön keskeinen sisältö, toiminnalliset periaatteet ja valmistelu Tulorekisteri - lainsäädännön keskeinen sisältö, toiminnalliset periaatteet ja valmistelu Arto Leinonen VM:n hankepäällikkö lokakuu 2017 1. Tulorekisteri ja sen tavoitteet Hankkeen asettaminen ja sen tavoitteet

Lisätiedot

/ Alma V-S piiri Täyskäsi. Ohjeita vapaaehtoisille maksettavista korvauksista, annettavista eduista & ennakkoperinnästä

/ Alma V-S piiri Täyskäsi. Ohjeita vapaaehtoisille maksettavista korvauksista, annettavista eduista & ennakkoperinnästä 020219 / Alma V-S piiri Täyskäsi Ohjeita vapaaehtoisille maksettavista korvauksista, annettavista eduista & ennakkoperinnästä Ohjeen tausta Sisältö pohjautuu Verohallinnon heinäkuussa 2018 julkaisemaan

Lisätiedot

Maksuton palkanlaskentaohjelma. Johanna Puikkonen verosihteeri, Palkka.fi neuvoja Verohallinto Henkilöverotus

Maksuton palkanlaskentaohjelma. Johanna Puikkonen verosihteeri, Palkka.fi neuvoja Verohallinto Henkilöverotus Maksuton palkanlaskentaohjelma Johanna Puikkonen johanna.puikkonen@vero.fi verosihteeri, Palkka.fi neuvoja Verohallinto Henkilöverotus Palkkoja lasketaan kuukausittain noin 55 000 kpl 88 milj. eurolla

Lisätiedot