Pienmarkkinat: päivä Kuopio, Rautavaara, Iisalmi Varkaus, Suonenjoki

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pienmarkkinat: päivä Kuopio, Rautavaara, Iisalmi Varkaus, Suonenjoki"

Transkriptio

1 Pienmarkkinat: päivä Kuopio, Rautavaara, Iisalmi Varkaus, Suonenjoki

2 SOTE-Järjestöt *älykäs *monimuotoinen *vaikuttava Pienmarkkinoiden tavoitteena on kirkastaa oman järjestön toimintaan liittyviä hoitoketjuja sekä muotoilla palveluita, joita järjestö voi tuottaa hoitoketjun osaksi jakaa ja hyödyntää eri järjestöjen parhaita käytäntöjä tiivistää järjestöjen ja muiden toimijoiden yhteistyötä herättää ajatuksia ja keskustelua, joiden tuloksia voi hyödyntää jatkotyöstämisessä Järjestö 2.0

3 Agenda Varattu aika Aihe ja puhuja Lisätietoja 15 min Pohjois-Savon Vertaistuen Keskus (Järjestö 2.0) - Susanna Kähkönen, Hanna Tervo Hankkeen kuulumiset: mitä on tehty tähän mennessä, mitä tapahtuu seuraavaksi. 15 min Hoito- ja palveluketju / Jenni Rissanen Hoito- ja palveluketju: käsitteet ja mallinnustapa. Valmistellaan hoito- ja palveluketjujen kuvaamista. 30 min Kuka on asiakkaamme? / Jenni Rissanen Asiakkaan, asiakassegmenttien (esim. ikä) sekä asiakkaan tarpeiden määrittely. Jenni alustaa, itsenäinen työskentely. 15 min Ryhmätyön aloitus Jako ryhmiin, esittäytymiset 45 min Ryhmätyö Asiakkaiden ja heidän tarpeidensa esittely ryhmissä. 30 min Yhteenveto ja palaute Seuraavan kerran alustus Seuraavilla Pienmarkkinoilla jatketaan Hoito- ja palveluketjujen

4 Hoito- ja palveluketju

5 Palvelu- tai hoitoketju Sosiaali- ja terveyspalveluiden kokonaisuus, jolla ratkaistaan asiakkaan tarve tai ongelma. Palvelu- tai hoitoketjun palvelut voivat olla yhden tai useamman toimijan toteuttamia.

6 Taustaa Saumattoman palveluajattelun takana on liikkeenjohdon teoria prosessien hallinnasta ja prosessijohtamisesta ja keskeistä on toiminnan muutos kohti verkostomaista suuntaa. Lähde Ketju- tai polkumaista ajattelutapaa käytetään monissa eri yhteyksissä, mm. palvelumuotoilussa.

7 Palvelumuotoilu hyödyntää Palvelumuotoilu vaatii LEAN Startup Laadulliset tutkimusmenetelmät Asiakaskokemusmittarit (NPS) Empatia Rohkea kokeilukulttuuri Ketterä kehitys (esim. SCRUM) Käyttäjäkeskeinen suunnittelu (UX) Tulevaisuusajattelu ja ennakointi Kyky ennakoida ja ennustaa Muotoilu Fasilitointi ja ohjaaminen Käyttäytymistieteet Aito yhteistyö

8 Palvelumuotoilu: palvelupolku Palveluun tutustuminen Palvelutapahtuma Palvelun saavuttaminen Jälkipalvelu

9 Hyvä palvelu- tai hoitoketju on Asiakkaan näkökulmasta saumaton: asiakas ei ideaalitapauksessa tiedä, missä eri organisaatioiden rajat kulkevat. Asiakkaalle selkeä: hän etenee luontevasti ketjun vaiheesta toiseen. Asiakkaalle kevyt: hänen ei tarvitse odottaa eikä kertoa samoja tietoja moneen kertaan. Asiakkaalle osallistava: hän tietää missä vaiheessa hän on ja voi vaikuttaa. Toimijoille selkeä: vastuut ja velvollisuudet ovat tiedossa. Toimijoille luonteva: jokainen toimija saa tehdä sitä, minkä parhaiten osaa. Toimijoiden kesken avoin: tarvittavat tiedot siirtyvät vaivattomasti ja yhteistyö perustuu avoimuuteen. Veronmaksajille edullinen: ei päällekkäistä työtä eikä odottamista.

10 Palvelu- ja hoitoketjujen kehittäminen Vaatii eri toimijoiden yhteisen tahtotilan. Vaatii erilaisten toimintatapojen yhteensovittamista. Vaatii paljon tiedotusta ja viestintää: kerrotaan ja kerrataan ketjun toimintatapoja sisäisesti ja asiakkaiden suuntaan.

11 Järjestöjen rooli palvelu- ja hoitoketjuissa On tunnistettu keskeisiksi toimijoiksi. Täytyy päästä mukaan suunnittelemaan palvelu- ja hoitoketjuja. Täytyy pystyä kertomaan omasta osaamisesta, omista palveluista sekä tehdä rohkeita ehdotuksia omasta roolista.

12 Kehittämisen haasteet Kuinka varmistetaan kaikkien toimijoiden mukana oleminen ja sitoutuminen? Kuinka varmistetaan tiedon siirtyminen? Kuinka hoidetaan perehdyttäminen henkilövaihdosten yhteydessä? Tietojärjestelmien yhteensopivuus? Kenellä on vastuu ketjusta?

13 Lähde

14 Lähteitä ja lisätietoa Esitys: ihanteelliset hoitoketjut, Matti Holi Sote-uudistus haastaa hoitoketjut, Matti Nuutinen Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hoitoketjuopas

15 Kuka on asiakkaamme? Millaisia tarpeita asiakkaillamme on? Kenelle tarjoamme palveluita?

16 Asiakasymmärrys Kaikkien palveluiden keskiössä on asiakas: palvelua käyttävä ihminen Palveluiden kehittämisen lähtökohtana on asiakkaan tarpeet ja toimintatapa, ei tarjoavan tahon tarpeet tai toimintatavat Asiakkaat ja asiakaspalvelijat muodostavat yhdessä palvelukokemuksen, ja heidän vuorovaikutuksensa ymmärtäminen on keskeistä palvelukokemusten rakentamisessa.

17 Empatiakartta lähde

18 1) Kuka on asiakkaamme? Minkä ikäinen hän on? Missä hän asuu? Millainen tulotaso hänellä on? Millaisia tarpeita hänellä on? Millaisia haasteita tai ongelmia hänellä on? Mitä asiakas pelkää? Mikä helpottaisi hänen elämäänsä, mikä auttaisi häntä? Jos tunnistat useamman asiakasryhmän, joilla on erityisiä tarpeita (esim. ikäryhmä), voit tehdä kuvauksen 2-3 asiakasryhmästä.

19 2) Mitä palveluita tarjoamme tällä hetkellä asiakkaille? Mitä palveluita tarjoamme asiakkaille? Kuvaa nykytila. Mihin asiakkaiden tarpeisiin palvelumme vastaavat? Mihin asiakkaiden tarpeisiin emme vastaa? Esimerkki: Asiakas tarvitsee säännöllistä fysioterapiaa. Asiakastarve on hyvä huomioida, mutta palvelun tuottaa fysioterapeutti, ei järjestö. Mitä palveluita tarjoamme yhteistyössä jonkun muun tahon kanssa? Jos tunnistit useamman asiakasryhmän, kuinka eri ryhmille tarjottavat palvelut eroavat?

20 Ryhmätyö

21 Ryhmätyö Jakaudutaan ryhmiin Valitkaa ryhmässä henkilö, joka seuraa kelloa ja huolehtii, että jokainen saa puheenvuoron ja että varattu aika riittää keskusteluun Esitelkää ryhmälle järjestönne 1) Asiakkaat ja heidän tarpeensa 2) Palvelunne Kesto: 40 minuuttia. Muut ryhmäläiset saavat kernaasti esittää kysymyksiä ja huomioita, jotka auttavat esittäjää tekemään tarkennuksia.

22 Yhteenveto Palaute ja seuraavien Pienmarkkinoiden tehtävänanto

23 Pienmarkkinoiden 2. päivän valmistelu Luonnostele hoito- tai palveluketju oman järjestösi näkökulmasta ja valmistaudu esittelemään se pienryhmässä seuraavalla kerralla. Ruutupaperiversio tai esimerkiksi Power Pointilla tehty (ota tuloste mukaan) Hoito- tai palveluketjun piirtämisestä ei anneta miinus- tai plussapisteitä, harjoituksen tarkoituksena on saada kokonaiskuva ketjusta sekä hyödyntää sitä viestinnässä muille. Tyyli on vapaa toteuta tehtävä itselle sopivalla tavalla. Voit tutustua palvelumuotoilutyökaluihin, linkkejä myöhemmin tässä esityksessä

24 Hoito- ja palveluketjun mallintaminen Asiakas ja hänen sidosryhmänsä Hoitoketjun eri toimijat Miten asiakas ohjautuu järjestön / yhdistyksen palveluiden pariin? Miten asiakas saadaan sitoutumaan?

25 Palvelumuotoilutyökaluja Espoon kaupunki: Työkalupakki palvelumuotoiluun oiluun2.pdf Innokylä: Palvelumuotoilun menetelmät Innokylä: Empatiakartta: bead-9e438ce156fe

26 Mitä viet mukaasi? Mitä opit tänään muilta järjestöiltä? Mitä voit viedä mukaasi omaan järjestöösi?

27 Palaute Ota yhteyttä Asiantuntija

28 Liity hyvinvointitarjottimelle

29 MAINOS Jenni Rissanen pitää Snellman Kesäyliopiston verkkokurssin, joka on räätälöity yhdistysten ja järjestöjen toimijoille. Kurssilla opetellaan mm. pilvityökalujen ja sosiaalisen median käyttöä yhdistysten ja järjestöjen tarpeisiin. Kurssi alkaa Kurssin hinta 80 eur Lue lisää.

30 Kiitos! Nähdään pienmarkkinoiden 2. päivässä viikolla 7!

31 Pienmarkkinat: päivä Kuopio, Rautavaara, Iisalmi Varkaus, Suonenjoki

32 SOTE-Järjestöt *älykäs *monimuotoinen *vaikuttava Pienmarkkinoiden tavoitteena on kirkastaa oman järjestön toimintaan liittyviä hoitoketjuja sekä muotoilla palveluita, joita järjestö voi tuottaa hoitoketjun osaksi jakaa ja hyödyntää eri järjestöjen parhaita käytäntöjä tiivistää järjestöjen ja muiden toimijoiden yhteistyötä herättää ajatuksia ja keskustelua, joiden tuloksia voi hyödyntää jatkotyöstämisessä Järjestö 2.0

33 Agenda Varattu aika Aihe ja puhuja Lisätietoja 15 min Esittäytymiset ja edellisen kerran oivallukset Lyhyet esittäytymiset ja edelliseltä kerralta mieleen jääneet oivallukset. 15 min Hoito- ja palveluketju / Jenni Rissanen Kerrataan lyhyesti hoito- ja palveluketjujen tavoite ja merkitys. Jos ketjun on valmistellut: ideointi: millainen olisi tavoitetila Jos ketjua ei ole valmistellut: nykytilan kuvaus 60 min Ryhmätyö Hoito- ja palveluketjujen läpikäynti ryhmissä. 30 min Verkostoituminen Jokainen yhdistys tai järjestö kertoo lyhyesti omasta toiminnastaan. 15 min Yhteenveto ja palaute VeKe-hankkeen seuraavat tapahtumat - Susanna Kähkönen, Hanna Tervo Palaute

34 Agenda - Varkaus Varattu aika Aihe ja puhuja Lisätietoja 30 min Esittäytymiset ja edellisen kerran oivallukset Lyhyet esittäytymiset ja edelliseltä kerralta mieleen jääneet oivallukset. 15 min Hoito- ja palveluketju / Jenni Rissanen Kerrataan lyhyesti hoito- ja palveluketjujen tavoite ja merkitys. Jos ketjun on valmistellut: ideointi: millainen olisi tavoitetila Jos ketjua ei ole valmistellut: nykytilan kuvaus 90 min Ryhmätyö (sis. tauon) Hoito- ja palveluketjujen läpikäynti ryhmissä. 15 min Yhteenveto ja palaute Seuraavan kerran valmistelu Valmistautuminen Speed Datingiin

35 Liity hyvinvointitarjottimelle

36 Hoito- ja palveluketju

37 Palvelu- tai hoitoketju Sosiaali- ja terveyspalveluiden kokonaisuus, jolla ratkaistaan asiakkaan tarve tai ongelma. Palvelu- tai hoitoketjun palvelut voivat olla yhden tai useamman toimijan toteuttamia.

38 Hoito- ja palveluketjun mallintaminen Asiakas ja hänen sidosryhmänsä Hoitoketjun eri toimijat Miten asiakas ohjautuu järjestön / yhdistyksen palveluiden pariin? Miten asiakas saadaan sitoutumaan?

39 Hoito- ja palveluketjun toimijat Yhdistyksen ja järjestön on tärkeää pystymään vaikuttamaan ketjun eri tasoilla toimiviin toimijoihin. Esimerkiksi Kuntapäättäjät Organisaation päättäjät Organisaation esimiehet Organisaation työntekijät Miten järjestönne viestii eri toimijoiden kanssa? Viestinnän kieli ja tapa Valmiit materiaalit Kuka vastaa yhteyksien pitämisestä?

40 Lähettiläät Yhdistyksen ja järjestön jäsenet voivat olla erittäin tehokkaita levittämään tietoa toiminnasta sekä hankkimaan uusia jäseniä. Mitä työkaluja järjestö tai yhdistys tarjoaa jäsenille viestintä- ja vaikuttamistyöhön? Koulutus Valmiit materiaalit (printti, verkko) Kannustaminen Kiittäminen

41 Ryhmätyö

42 Tehtävä: luonnostele hoito- tai palveluketju Luonnostele hoito- tai palveluketju oman järjestösi näkökulmasta ja valmistaudu esittelemään se pienryhmässä seuraavalla kerralla. Ruutupaperiversio tai esimerkiksi Power Pointilla tehty (ota tuloste mukaan) Hoito- tai palveluketjun piirtämisestä ei anneta miinus- tai plussapisteitä, harjoituksen tarkoituksena on saada kokonaiskuva ketjusta sekä hyödyntää sitä viestinnässä muille. Tyyli on vapaa toteuta tehtävä itselle sopivalla tavalla. Jos ketjun on valmistellut: ideointi - millainen olisi tavoitetila Jos ketjua ei ole valmistellut: nykytilan kuvaus

43 Kysymyksiä Missä kohdissa hoito- tai palveluketjua asiakas ohjataan yhdistyksen tai järjestön pariin? Nykytila. Missä kohdissa hoito- tai palveluketjua asiakas voitaisiin ohjata yhdistyksen tai järjestön pariin? Tavoitetila. Ketkä eri toimijat hoito- tai palveluketjussa ovat keskeisessä roolissa, kun asiakas ohjataan yhdistyksen tai järjestön pariin? Esimerkiksi sairaanhoitaja, lääkäri, sosiaalityöntekijä, jäsen (yksityishenkilö) Nykytila. Ketkä eri toimijat hoito- tai palveluketjussa ovat keskeisessä roolissa, kun asiakas ohjataan yhdistyksen tai järjestön pariin? Esimerkiksi sairaanhoitaja, lääkäri, sosiaalityöntekijä, jäsen (yksityishenkilö) Tavoitetila. Millaisin keinoin voidaan vaikuttaa ketjun toimijoihin ja päättäjiin, jotta he osaavat ohjata asiakkaan eteenpäin?

44 Ryhmätyö Jakaudutaan ryhmiin Valitkaa ryhmässä henkilö, joka seuraa kelloa ja huolehtii, että jokainen saa puheenvuoron ja että varattu aika riittää keskusteluun Esitelkää ryhmälle järjestönne Hoito- tai palveluketju Muut ryhmäläiset saavat kernaasti esittää kysymyksiä ja huomioita, jotka auttavat esittäjää tekemään tarkennuksia.

45 Yhteenveto Palaute ja seuraavien Pienmarkkinoiden tehtävänanto

46 Seuraavat pienmarkkinat Jatkoa 2. pienmarkkinoilta: Millaisin keinoin voidaan vaikuttaa ketjun toimijoihin ja päättäjiin, jotta he osaavat ohjata asiakkaan eteenpäin? Valmistele 3 minuutin esittely omasta järjestöstä tai yhdistyksestä Tutustu mukana olevien järjestöjen tai yhdistysten listaan ja merkitse ne, joista olet kiinnostunut.

47 Mitä viet mukaasi? Mitä opit tänään muilta järjestöiltä? Mitä voit viedä mukaasi omaan järjestöösi?

48 Palaute Ota yhteyttä Asiantuntija

49 Kiitos!

PIENMARKKINAT TEEMA 1

PIENMARKKINAT TEEMA 1 PIENMARKKINAT TEEMA 1 MUISTAKAA KYSYÄ! ANTAKAA PALAUTETTA! LÄHTÖKOHTA OMA TOIMINTA JA RESURSSIT SUURMARKKINAT Vertaistuen Keskuksen kautta järjestösi on paremmin saavutettavissa tulevaisuudessa PIENMARKKINAT

Lisätiedot

Terv. Silja/ Paju Consulting

Terv. Silja/ Paju Consulting Suunnataan ajatuksia tulevaan ja pohditaan yhdessä mahdollisuuksia. Puhutaan megatrendeistä. Mitä ne ovat? Maailmanlaajuisia ilmiöitä - kuten jakamistalous, terveysbisnes ja digin valta - joiden avulla

Lisätiedot

Organisaationi voi hyödyntää sosiaalisen markkinoinnin pienmarkkinoiden ennakkotehtäväpohjaa ja markkinointiviestinnän suunnittelupohjaa

Organisaationi voi hyödyntää sosiaalisen markkinoinnin pienmarkkinoiden ennakkotehtäväpohjaa ja markkinointiviestinnän suunnittelupohjaa Pienmarkkinat syksy 2018 muistio, Kuopio, Iisalmi ja Varkaus Kuopio: Pienmarkkinat järjestettiin Sosiaalisen markkinoinnin teemalla ja osallistujia oli kouluttamassa Janne Jalava Ramboll Oy:stä. Tavoite

Lisätiedot

Palvelumuotoilun ala-aste

Palvelumuotoilun ala-aste Palvelumuotoilun ala-aste Palveluajattelu järjestötoiminnassa ja palvelumuotoilun ensimmäiset askeleet Tero Lämsä 15.3.2019 Palvelumuotoilua vapaaehtoistoimintaan järkeä vai ei? - seminaari Järjestötkö

Lisätiedot

Pohjois-Savon Aluetyöverkoston tapaaminen 28.5.

Pohjois-Savon Aluetyöverkoston tapaaminen 28.5. Pohjois-Savon Aluetyöverkoston tapaaminen 28.5. Minkälaisessa tilassa verkosto on nyt ja mikä tilanne olisi tulevaisuudessa? 2018 2025 Sijoita aikajanalle 5 tunnistettavaa vaihetta! Pohjois-Savon Vertaistuenkeskus

Lisätiedot

JÄRJESTÖT vastaavat toiminnallaan Pohjois-Savossa muuttuneen toimintaympäristön haasteisiin

JÄRJESTÖT vastaavat toiminnallaan Pohjois-Savossa muuttuneen toimintaympäristön haasteisiin Pienmarkkinat Kuopio, Varkaus 2017 TEEMA 5 JÄRJESTÖT vastaavat toiminnallaan Pohjois-Savossa muuttuneen toimintaympäristön haasteisiin Tapaamiskertoja 15.11., 29.11. ja 8.12 (vain Kuopiossa) VeKen tavoite

Lisätiedot

Osallisuus matkalla Lapin maakuntaan & uudessa maakunnassa. Lapin maakuntauudistuksen esivalmistelun ajatelmia Huhtikuu 2017

Osallisuus matkalla Lapin maakuntaan & uudessa maakunnassa. Lapin maakuntauudistuksen esivalmistelun ajatelmia Huhtikuu 2017 Osallisuus matkalla Lapin maakuntaan & uudessa maakunnassa Lapin maakuntauudistuksen esivalmistelun ajatelmia Huhtikuu 2017 Maakuntauudistuksella luodaan maahamme nykyaikainen ja kustannustehokas, kaikkia

Lisätiedot

Itä-Suomen alueverkosto , Savonlinna

Itä-Suomen alueverkosto , Savonlinna Itä-Suomen alueverkosto 9.5.2017, Savonlinna Alueverkostot Osa toimii useamman maakunnan alueella. Yhteystietolistalla 750 henkilöä. Osallistujat sote-alan järjestöammattilaisia (ammattilaisuus ei kuitenkaan

Lisätiedot

Yhteinen asiointipiste Työpaja Muistio Virve Kuorelahti, Gofore

Yhteinen asiointipiste Työpaja Muistio Virve Kuorelahti, Gofore Yhteinen asiointipiste Työpaja 2 9.11.2017 Muistio Virve Kuorelahti, Gofore Työpajan tarkoitus Tunnistaa ja kuvata tärkeimmät asiakastyypit Tunnistaa keskeiset palvelut Tämän työpajan jälkeen jatkatte

Lisätiedot

Kohti näkyvää ja vahvaa. järjestöyhteistyötä!

Kohti näkyvää ja vahvaa. järjestöyhteistyötä! Kohti näkyvää ja vahvaa järjestöyhteistyötä! Sisältö 1. Mikä on Sakke -hanke? 2. Pohjois-Savon Järjestötietopalvelu 3. Työpaja: alustus ja työstäminen 4. Loppukeskustelu Pohjois-Savon järjestöyhteistyön

Lisätiedot

Pienmarkkinat Teema 1 JÄRJESTÖT toimivat monimuotoisena älykkäänä VERKOSTONA kumppaneiden kanssa POHJOIS-SAVOSSA

Pienmarkkinat Teema 1 JÄRJESTÖT toimivat monimuotoisena älykkäänä VERKOSTONA kumppaneiden kanssa POHJOIS-SAVOSSA Pienmarkkinat Teemat 2-3 Järjestöt ovat maakunnassa osallistavien rakenteiden kokonaisuudessa mukana JA osaavat toimia maakunnan rakenteissa vaikuttavasti Pienmarkkinat Teema 1 JÄRJESTÖT toimivat monimuotoisena

Lisätiedot

Tunnistettu ja tunnustettu tapa käynnistää ja käydä rakentavaa yhteiskunnallista keskustelua

Tunnistettu ja tunnustettu tapa käynnistää ja käydä rakentavaa yhteiskunnallista keskustelua Tunnistettu ja tunnustettu tapa käynnistää ja käydä rakentavaa yhteiskunnallista keskustelua KÄRJISTYNYT KESKUSTELU DEMOKRATIAN KRIISI KOMPLEKSINEN MAAILMA Tarjoa dialogia 1 Kysyntää on 2 Dialogi opitaan

Lisätiedot

Järjestö 2.0: Järjestöt mukana muutoksessa. Maakunnalliset verkostohankkeet

Järjestö 2.0: Järjestöt mukana muutoksessa. Maakunnalliset verkostohankkeet Järjestö 2.0: Järjestöt mukana muutoksessa Maakunnalliset verkostohankkeet Etelä-Savo Järjestö 2.0: Järjestöt mukana muutoksessa -ohjelmalla vahvistetaan sosiaali- ja terveysjärjestöjen muutosvalmiuksia

Lisätiedot

Tervetuloa Innokylään

Tervetuloa Innokylään Tervetuloa Innokylään Soteuttamo: Ihminen edellä asiakaslähtöinen palvelujen kehittäminen Merja Lyytikäinen ja Hanne Savolainen 21.3.2018 1 Innokylä lyhyesti Innokylä on kaikille avoin innovaatioyhteisö,

Lisätiedot

Digimyrsky ja palvelumuotoilun osallistavia menetelmiä Reetta Kerola, Hanna Yli-Korpela Maarit Heikkinen.

Digimyrsky ja palvelumuotoilun osallistavia menetelmiä Reetta Kerola, Hanna Yli-Korpela Maarit Heikkinen. Digimyrsky ja palvelumuotoilun osallistavia menetelmiä 6.6.2017 Reetta Kerola, Hanna Yli-Korpela Maarit Heikkinen http://contentunion.net/ Päivän pähkinät 9.00-9.30 Opetellaan palvelumuotoilun yhteisöllisten

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminnan kehittäminen palvelumuotoilun menetelmiä hyödyntäen. Saara Jäämies

Vapaaehtoistoiminnan kehittäminen palvelumuotoilun menetelmiä hyödyntäen. Saara Jäämies + Vapaaehtoistoiminnan kehittäminen palvelumuotoilun menetelmiä hyödyntäen Saara Jäämies + Kuka olen? Palveluiden asiakaskeskeinen kehittäminen, palvelumuotoilu / Laurea YAMK (kesken) Vapaaehtois- ja kansalaistoiminnan

Lisätiedot

PoPSTer Viestintäsuunnitelma

PoPSTer Viestintäsuunnitelma PoPSTer Viestintäsuunnitelma Pvm Mitä tehty Kuka Missä käsitelty 21.3.2016 Suunnitelman luonnos Johanna PoPSTer 19.5.2016 Suunnitelman täydennys ja päivitys Johanna & Kirsi 1.6.2016 poliittinen ohjausryhmä

Lisätiedot

Pirkanmaan LAPE Pippuri Erityis- ja vaativimman tason palvelut. Miettinen & Miettunen

Pirkanmaan LAPE Pippuri Erityis- ja vaativimman tason palvelut. Miettinen & Miettunen Pirkanmaan LAPE Pippuri Erityis- ja vaativimman tason palvelut 1 5.2.2018 13.06.2017 asialistalla 1. Lyhyesti LAPE -kuulumisista kansallisella tasolla sekä Pirkanmaalla 2. Edellisen kokouksen tehtävän

Lisätiedot

Uskalla kokeilla -työpaja Agenda ja tehtävät

Uskalla kokeilla -työpaja Agenda ja tehtävät Uskalla kokeilla -työpaja 13.12..2017 Agenda ja tehtävät Valokuvaus ja videointi Dokumentoimme tilaisuuden ja ryhmien tuotokset kuvin ja videoin. Jos et halua esiintyä kuvissa nosta käsi ylös tai kerro

Lisätiedot

Paljon tukea tarvitsevat - paljon palveluja käyttävät - hanke

Paljon tukea tarvitsevat - paljon palveluja käyttävät - hanke Paljon tukea tarvitsevat - paljon palveluja käyttävät - hanke POSKE:n kehittämishanke, jossa 4 osahanketta: Lappi, Kainuu, Länsi-Pohja, Keski-Pohjanmaa Keski-Pohjanmaan toiminnallisen osakokonaisuuden

Lisätiedot

Tiedolla johtamisen työkaluja ja toimintamalleja. OPH:n Laatua laineilla Taina Kivioja WinNova

Tiedolla johtamisen työkaluja ja toimintamalleja. OPH:n Laatua laineilla Taina Kivioja WinNova Tiedolla johtamisen työkaluja ja toimintamalleja OPH:n Laatua laineilla 6.-7.9.2018 Taina Kivioja WinNova Tiedepuiston uusi kampus 2 Lähtökohtana strategiakauden 2018-2021 kehittämisohjelmat Johtaminen

Lisätiedot

PALVELUKOKONAISUUKSIEN JA PALVELUKETJUJEN KEHITTÄMISVERKOSTON TYÖPAJA 5

PALVELUKOKONAISUUKSIEN JA PALVELUKETJUJEN KEHITTÄMISVERKOSTON TYÖPAJA 5 PALVELUKOKONAISUUKSIEN JA PALVELUKETJUJEN KEHITTÄMISVERKOSTON TYÖPAJA 5 Työpajan tavoitteena on kartoittaa lasten, nuorten & perheiden, työikäisten ja ikäihmisten palvelukokonaisuuksien ja palveluketjujen

Lisätiedot

Järjestöystävällisen kunnan ominaispiirteet ja järjestöyhteistyön laadun parantaminen kunnissa Terve kunta verkoston seminaari 11.4.

Järjestöystävällisen kunnan ominaispiirteet ja järjestöyhteistyön laadun parantaminen kunnissa Terve kunta verkoston seminaari 11.4. Järjestöystävällisen kunnan ominaispiirteet ja järjestöyhteistyön laadun parantaminen kunnissa Terve kunta verkoston seminaari 11.4.2019 Anu Hätinen, Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry & Helena Haaja, Päijät-Hämeen

Lisätiedot

Sisällys Annukan lausuma... 1 Visio Arviointi VeKeläisten kommenttiraita... 11

Sisällys Annukan lausuma... 1 Visio Arviointi VeKeläisten kommenttiraita... 11 POHJOIS-SAVON VERTAISTUEN KESKUS TOIMINTAKERTOMUS 2018 Sisällys Annukan lausuma... 1 Visio... 2 2018... 3 Arviointi... 10 VeKeläisten kommenttiraita... 11 1 Annukan lausuma Hankkeen siemen kylvettiin kesäkuussa

Lisätiedot

Miten Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä parantaa kilpailukykyään ja missä mennään nyt? Avovastaanottojen päällikkö Sirpa Marjoniemi 22.3.

Miten Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä parantaa kilpailukykyään ja missä mennään nyt? Avovastaanottojen päällikkö Sirpa Marjoniemi 22.3. Miten Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä parantaa kilpailukykyään ja missä mennään nyt? Avovastaanottojen päällikkö Sirpa Marjoniemi 22.3.2018 Lähtötilanne joulukuu 2017 Mitä varten ollaan kehittämässä? Miksi

Lisätiedot

Keski-Suomen vaikuttavat järjestöt ja Järjestöareena

Keski-Suomen vaikuttavat järjestöt ja Järjestöareena Keski-Suomen vaikuttavat järjestöt ja Järjestöareena KS Järjestöareena 15.9.17 Anne Astikainen & Anu Hätinen Keski-Suomen vaikuttavat järjestöt Tavoitteena järjestöjen roolin, aseman ja osallisuuden vahvistaminen

Lisätiedot

varhaiskasvatukseen ja kouluihin

varhaiskasvatukseen ja kouluihin Pikaopas Vaikuttavuutta verkkokoulutuksella varhaiskasvatukseen ja kouluihin Määrittele Opiskele Sovella Juurruta Vaikuta Vuorovaikutteinen verkkokurssi työyhteisön yhteiseen opiskeluun Tämä opas tarjoaa

Lisätiedot

PM Club Jyväskylä Jatkuva uudistuminen osaamista ja kokemusta jakamalla

PM Club Jyväskylä Jatkuva uudistuminen osaamista ja kokemusta jakamalla PM Club Jyväskylä 10.6.2015 Jatkuva uudistuminen osaamista ja kokemusta jakamalla Tilaisuuden tavoite Jakaa ajatuksia ja kokemuksia projektipäällikön roolista Saada vertaistukea omaan työhön tai oman organisaation

Lisätiedot

PALVELUMUOTOILULLA TOIMINNAN ASIAKAS- OSALLISUUS ESIIN

PALVELUMUOTOILULLA TOIMINNAN ASIAKAS- OSALLISUUS ESIIN PALVELUMUOTOILULLA TOIMINNAN ASIAKAS- OSALLISUUS ESIIN Eeva Kangas 11.10.2016 @FixUi Oy 2013 2016 ESITYKSEN RAKENNE 1. Mitä palvelumuotoilu on? Keskeiset käsitteet ja menetelmät 2. Miten suunnitellaan

Lisätiedot

Suomi.fi-palvelujen konseptin kirkastaminen

Suomi.fi-palvelujen konseptin kirkastaminen Suomi.fi-palvelujen konseptin kirkastaminen Suomi.fi-toimitustyöryhmä 16.5. Mari Kervinen Konseptityön tavoitteena Kirkastaa loppukäyttäjille näkyvän Suomi.fi-kokonaisuuden konseptia ja visiota Verkkopalvelu

Lisätiedot

Henkilökohtainen budjetti kokeilu Pohjois-Savossa 2018

Henkilökohtainen budjetti kokeilu Pohjois-Savossa 2018 Henkilökohtainen budjetti kokeilu Pohjois-Savossa 2018 Pia Aikio 28.5.2018 Henkilökohtaisen budjetin tarkoitus: Ihmisten mahdollisuus ja oikeus päättää asioistaan haluavat päättää myös palveluistaan HB

Lisätiedot

Pohjois-Savon Kylät ry

Pohjois-Savon Kylät ry Pohjois-Savon Kylät ry Pohjois-Savon Kylät ry Pohjois-Savon Kylät ry on maakunnallinen kyläyhdistys, joka on perustettu v. 1993 toimimaan pohjoissavolaisten kylien yhteenliittymänä, kylätoiminnan edistäjänä

Lisätiedot

KUMPPANUUSPÖYTÄ ASUKKAIDEN OSALLISTUMINEN JA VAIKUTUSMAHDOLLISUUDET MAAKUNNASSA

KUMPPANUUSPÖYTÄ ASUKKAIDEN OSALLISTUMINEN JA VAIKUTUSMAHDOLLISUUDET MAAKUNNASSA KUMPPANUUSPÖYTÄ ASUKKAIDEN OSALLISTUMINEN JA VAIKUTUSMAHDOLLISUUDET MAAKUNNASSA TEHTÄVÄ MITÄ IDEOITA, TOIMINTAMALLEJA MAAKUNNASSA VOIDAAN TOTEUTTAA/HYÖDYNTÄÄ? KIRJOITA 1 IDEA/AJATUS/PAPERI IDEAN EI TARVITSE

Lisätiedot

Hoitoketjujen työstäminen käytännössä

Hoitoketjujen työstäminen käytännössä Hoitoketjujen työstäminen käytännössä Susanna Mutanen Terveydenedistämisen suunnittelija Perusterveydenhuollon yksikkö Keski-Suomen sairaanhoitopiiri, perusterveydenhuollon yksikkö Strateginen työ Hyvinvointikertomukset

Lisätiedot

Kansallisen vaarallisia kemikaaleja koskevan ohjelman arviointi (KELO-arviointi) Työsuunnitelman esittely Piia Pessala

Kansallisen vaarallisia kemikaaleja koskevan ohjelman arviointi (KELO-arviointi) Työsuunnitelman esittely Piia Pessala Kansallisen vaarallisia kemikaaleja koskevan ohjelman arviointi (KELO-arviointi) Työsuunnitelman esittely Piia Pessala 11.1.2012 Työryhmän työn tavoitteet Arvioidaan kansallisen vaarallisia kemikaaleja

Lisätiedot

TERVETULOA LIIKKUJAN POLKU -VERKOSTOTILAISUUTEEN

TERVETULOA LIIKKUJAN POLKU -VERKOSTOTILAISUUTEEN TERVETULOA LIIKKUJAN POLKU -VERKOSTOTILAISUUTEEN Käythän alkuverryttelyksi esittelemässä itsesi jollekin sellaiselle henkilölle, jota et entuudestaan tunne! Esimerkki vaikuttavasta verkostotyöstä Moni

Lisätiedot

Järjestöedustajan kokemuksia

Järjestöedustajan kokemuksia Järjestöedustajan kokemuksia Raadeista yleistä Raatilaisen näkökulma Toteutusesimerkkejä Keskeistä raatien toiminnassa Sipilän hallitusohjelma: Tavoitteena vahvistaa kokemusasiantuntemuksen käyttöä ja

Lisätiedot

Pohjois-Savon Kylät ry

Pohjois-Savon Kylät ry Pohjois-Savon Kylät ry Pohjois-Savon Kylät ry Pohjois-Savon Kylät ry on maakunnallinen kyläyhdistys, joka on perustettu v. 1993 toimimaan pohjoissavolaisten kylien yhteenliittymänä, kylätoiminnan edistäjänä

Lisätiedot

Tunnista vapaaehtoisen tarpeet. Emilia Osmala & Maya Hänninen

Tunnista vapaaehtoisen tarpeet. Emilia Osmala & Maya Hänninen Tunnista vapaaehtoisen tarpeet Emilia Osmala & Maya Hänninen 31.10.2018 Päivän aikataulu 11.00 Tunnista vapaaehtoisen tarpeet - Palvelumuotoilu vapaaehtoistoiminnan kehittämisessä 12.00 Lounas 13.00 Vapaaehtoinen

Lisätiedot

Sote-uudistus haastaa organisaatioiden liiketoimintaosaamisen. Heli Leskinen, lehtori, TAMK

Sote-uudistus haastaa organisaatioiden liiketoimintaosaamisen. Heli Leskinen, lehtori, TAMK Sote-uudistus haastaa organisaatioiden liiketoimintaosaamisen Heli Leskinen, lehtori, TAMK heli.leskinen@tamk.fi Agenda Mitä on liiketoimintaosaaminen? Miten sote-uudistus haastaa liiketoimintaosaamista?

Lisätiedot

Kommenttipuheenvuoro Järjestämisen valmistelun esittely Päjät-Hämeessä Maakuntauudistuksen poliittisen ohjausryhmän kokous ma 7.1.

Kommenttipuheenvuoro Järjestämisen valmistelun esittely Päjät-Hämeessä Maakuntauudistuksen poliittisen ohjausryhmän kokous ma 7.1. Kommenttipuheenvuoro Järjestämisen valmistelun esittely Päjät-Hämeessä Maakuntauudistuksen poliittisen ohjausryhmän kokous ma 7.1.2019 Jarmo Paukku, Hämeen ELY-keskus Asiakaslähtöinen palveluintegraatio

Lisätiedot

Piritta Hiltunen Sairaanhoitaja, TtM

Piritta Hiltunen Sairaanhoitaja, TtM Piritta Hiltunen Sairaanhoitaja, TtM 6/2017 - Johtava konsultti 01-08/2017 Palvelumuotoilija 04/2015-01/2017 Terveydenhuollon työnkulkujen asiantuntija 08/2013-12/2014 Hoitotyön opettaja 11/2007-06/2015

Lisätiedot

OSUVA! Juha Tuulaniemi TYÖPAJA THL 22.5.2013

OSUVA! Juha Tuulaniemi TYÖPAJA THL 22.5.2013 OSUVA! Juha Tuulaniemi TYÖPAJA THL 22.5.2013 Käyttäjälähtöinen palveluiden kehittäminen. Palvelumuotoilu perheiden palveluiden kehittämisen välineenä. Palvelumuotoilu perheiden palveluiden kehittämisen

Lisätiedot

Onnistunut ohjelmistoprojekti

Onnistunut ohjelmistoprojekti Onnistunut ohjelmistoprojekti 2.12.2008 Hermanni Hyytiälä Reaktor Innovations Oy Agenda Yritysesittely Keinoja onnistuneeseen ohjelmistoprojektiin Ihmiset Menetelmät Käytännöt ja työkalut Tulevaisuuden

Lisätiedot

Palvelukokonaisuuksien ja ketjujen kehittämisverkosto

Palvelukokonaisuuksien ja ketjujen kehittämisverkosto Palvelukokonaisuuksien ja ketjujen kehittämisverkosto Työpaja 2, 6.6.2018 1 Juha Koivisto Työpajan 1 koontia Asiakas keskiöön työskentelyssä; asiakasryhmät Tieto- ja muiden tarpeiden tuottaminen, yhteisten

Lisätiedot

Osaaminen ja työhyvinvointi järjestötyössä

Osaaminen ja työhyvinvointi järjestötyössä Osaaminen ja työhyvinvointi järjestötyössä Heidi Ristolainen 2016 Opintokeskus Sivis 2016 Esittely Kerro lyhyesti, kuka olet ja mistä tulet. Millaisia ajatuksia sana työhyvinvointi sinussa herättää? Orientaatio

Lisätiedot

Kokemuksia eri projektityyppien haasteista/sudenkuopista toimittajayhteistyön näkökulmasta. Pekka

Kokemuksia eri projektityyppien haasteista/sudenkuopista toimittajayhteistyön näkökulmasta. Pekka Kokemuksia eri projektityyppien haasteista/sudenkuopista toimittajayhteistyön näkökulmasta Pekka Kimpimäki @PKimpimaki Pekka Kimpimäki, @PKimpimaki DI, KTM Softa/ICT/digi hankkeiden johtamista +20 vuotta

Lisätiedot

Kyselytutkimus sosiaalialan työntekijöiden parissa Yhteenveto selvityksen tuloksista

Kyselytutkimus sosiaalialan työntekijöiden parissa Yhteenveto selvityksen tuloksista Kyselytutkimus sosiaalialan työntekijöiden parissa Yhteenveto selvityksen tuloksista Aula Research Oy toteutti Pelastakaa Lapset ry:n toimeksiannosta kyselytutkimuksen lasten ja nuorten kanssa työskenteleville

Lisätiedot

Asiakastietojen välittäminen moniammatillisessa yhteistyössä

Asiakastietojen välittäminen moniammatillisessa yhteistyössä Asiakastietojen välittäminen moniammatillisessa yhteistyössä Luo luottamusta suojele lasta. Opas ja verkkokoulutus lasten suojelemisen yhteistyöstä ja tiedonvaihdosta. Oppaaseen ja verkkokoulutukseen on

Lisätiedot

Ajatuksia muutosjohtamisesta. Opetushallitus Johtamisen oppiva yhteisö Reijo Karhinen, vuorineuvos

Ajatuksia muutosjohtamisesta. Opetushallitus Johtamisen oppiva yhteisö Reijo Karhinen, vuorineuvos Ajatuksia muutosjohtamisesta Opetushallitus Johtamisen oppiva yhteisö 6.6..2018 Reijo Karhinen, vuorineuvos Twitter: @ReijoKarhinen Niin yhteiskunta-, yritys-, organisaatio-, kuin yksilötasolla tarvitsemme

Lisätiedot

Maakunnan keskeiset tehtävät

Maakunnan keskeiset tehtävät Työ- ja elinkeinopalvelut Ympäristöterveydenhuolto Sosiaalija terveydenhuolto TE-toimistot ELY-keskukset AVIt Maakuntien liitot Kunnat ja kuntien yhteistoiminta-alueet Maakunnan keskeiset tehtävät Pelastustoimi

Lisätiedot

Mauno Rahikainen 2009-09-29

Mauno Rahikainen 2009-09-29 SISÄLTÖ - Alustus - Tutustutaan toisiimme - Omat odotukset (mitä minä haluan tietää) - Vaalivaliokunnan tehtävät (sääntöjen vaatimat) - Miksi vaalivaliokunta on tärkein vaikuttaja järjestöissä? - Järjestön

Lisätiedot

Muutoksessa elämisen taidot

Muutoksessa elämisen taidot Muutoksessa elämisen taidot Päivi Rauramo, asiantuntija TtM Työturvallisuuskeskus TTK paivi.rauramo@ttk.fi Työelämän muutosvirtoja Teknologian kehitys Tietotekniikan ja siihen liittyvien sovellusten kehitys

Lisätiedot

Pysyvä toimintatapamuutos keskushallinnon uudistuksella - seminaari Riikka Pellikka

Pysyvä toimintatapamuutos keskushallinnon uudistuksella - seminaari Riikka Pellikka Pysyvä toimintatapamuutos keskushallinnon uudistuksella - seminaari 9.3.2017 Riikka Pellikka Uudistamme julkiset palvelut käyttäjälähtöisiksi ja ensisijaisesti digitaalisiksi toimintatapoja uudistamalla.

Lisätiedot

Matkalla uuteen maakuntaan

Matkalla uuteen maakuntaan 1 Matkalla uuteen maakuntaan LAPIN MAAKUNTAUUDISTUKSEN ESIVALMISTELUN OHJAUSRYHMÄN KOKOUS Projektisuunnitelman toteutuminen ja tarkennukset Budjetti vuodelle 2017 ja muut rahoitushakemukset Valmistelutoimielin,

Lisätiedot

Ensisijaisesti sähköisesti tarjottavien palvelujen tiekartta

Ensisijaisesti sähköisesti tarjottavien palvelujen tiekartta Ensisijaisesti sähköisesti tarjottavien palvelujen tiekartta 2017-2021 4.4.2017 JUHTA Marjukka Saarijärvi Julkisen hallinnon ICT-osasto Julkisen sektorin palvelukehityksen lähtökohdaksi ihmisten ja yritysten

Lisätiedot

Innokylän verkkopalvelun konsepti

Innokylän verkkopalvelun konsepti Innokylän verkkopalvelun konsepti Merja Ukkola / Innokylän päätoimittaja/ THL 8.2.2019 Asiakasymmärrys Uuden Innokylän konseptin perusta Tehty työ Konseptointityö tehtiin yhdessä pääkohderyhmien ja organisaatioiden

Lisätiedot

TYP ajankohtaisia asioita

TYP ajankohtaisia asioita TYP ajankohtaisia asioita sosiaalineuvos Eveliina Pöyhönen 3 Etunimi Sukunimi 13.10.2017 5 Etunimi Sukunimi 13.10.2017 Sotelle sisältöjä hallituksen kärkihankkeissa Palvelujen muutos- ja kehittämistyötä

Lisätiedot

Etelä-Savon maakunta- ja sote-uudistus

Etelä-Savon maakunta- ja sote-uudistus Etelä-Savon maakunta- ja sote-uudistus Uudistuksen organisaatio Laaja ohjausryhmä Henkilöstö ryhmä Talous ryhmä Työvaliokunta Kunnallisasiain työryhmä Konsernipalvelut Tilahallinto ryhmä Tietohallinto

Lisätiedot

Etelä-Savon maakunta- ja sote-uudistus

Etelä-Savon maakunta- ja sote-uudistus Etelä-Savon maakunta- ja sote-uudistus Uudistuksen organisaatio Laaja ohjausryhmä Henkilöstö ryhmä Talous ryhmä Työvaliokunta Kunnallisasiain työryhmä Konsernipalvelut Tilahallinto ryhmä Tietohallinto

Lisätiedot

Suomen Ekonomien hallitukseen Hallitushaastattelut Taitavaksi haastattelijaksi

Suomen Ekonomien hallitukseen Hallitushaastattelut Taitavaksi haastattelijaksi Suomen Ekonomien hallitukseen 2018-2020 Hallitushaastattelut Taitavaksi haastattelijaksi Infoa haastattelijalle Nina Juhava, 29.8.2017 5.9.2017 Hallitushaastattelut Hallitushaastattelut 1. Esityö: Tehtävän

Lisätiedot

Tulevaisuusverstas. Toiminnallinen tehtävä

Tulevaisuusverstas. Toiminnallinen tehtävä Toiminnallinen tehtävä Tulevaisuusverstas Tulevaisuusverstaassa pohditaan omaa roolia ja toimintaa kestävän kehityksen edistämisessä. Lisäksi tavoitteena on oppia tulevaisuusajattelua: ymmärtää, että nykyiset

Lisätiedot

PALVELUKOKONAISUUKSIEN JA -KETJUJEN VALMISTELUTILANNE MAAKUNNISSA

PALVELUKOKONAISUUKSIEN JA -KETJUJEN VALMISTELUTILANNE MAAKUNNISSA PALVELUKOKONAISUUKSIEN JA -KETJUJEN VALMISTELUTILANNE MAAKUNNISSA Etelä-Pohjanmaa, Kanta-Häme, Pirkanmaa Työpaja 1 17.4.2018 13.4.2018 Etelä-Pohjanmaa/Penninkangas/Saukko 1 ETELÄ-POHJANMAA 13.4.2018 Esityksen

Lisätiedot

Scrumjatkuvan palvelun DWprojektissa-case. Niina Mäkiranta & OP-scrum-tiimi Aureolis Oy

Scrumjatkuvan palvelun DWprojektissa-case. Niina Mäkiranta & OP-scrum-tiimi Aureolis Oy Scrumjatkuvan palvelun DWprojektissa-case OP-Pohjola Niina Mäkiranta & OP-scrum-tiimi Aureolis Oy Agenda Scrum lyhyesti Jatkuvan palvelun DW-projekti- Case OP-Pohjola Lähtötilanne ennen Scrumia Scrumin

Lisätiedot

Kuka käyttää joukkoliikennettä?

Kuka käyttää joukkoliikennettä? Kuka käyttää joukkoliikennettä? Case HSL, Jarno Ekström, HSL Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Jarno Ekström palvelumuotoilupäällikkö HSL Muotoilu (MA/IDBM) Markkinointi (MBA/SID) Palvelumuotoilu

Lisätiedot

Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry. Brändityöryhmä

Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry. Brändityöryhmä Brändityöryhmä Kaarina Johansson, liiton varapj., pj. Merja Salanko-Vuorela, toiminnanjohtaja Merja Kaivolainen, koulutus- ja kehittämispäällikkö Marianne Lind, liiton hallituksen jäsen, Hiidenseudun Omaish.

Lisätiedot

6AIKA - KESTÄVÄN KAUPUNKIKEHITTÄMISEN ESR- HANKEHAKU 1.3. 15.4.2016. Info=laisuus 7.3.2016 Turku

6AIKA - KESTÄVÄN KAUPUNKIKEHITTÄMISEN ESR- HANKEHAKU 1.3. 15.4.2016. Info=laisuus 7.3.2016 Turku 6AIKA - KESTÄVÄN KAUPUNKIKEHITTÄMISEN ESR- HANKEHAKU 1.3. 15.4.2016 Info=laisuus 7.3.2016 Turku Ohjelma 6Aika- strategian esiiely ja kuutoskaupunkien odotukset ESR- pilonhankkeille Anna- Mari Sopenlehto,

Lisätiedot

Alustavia pohdintoja tulevan sote-alueen järjestämisvastuun, tuotannon ja rahoituksen haasteista

Alustavia pohdintoja tulevan sote-alueen järjestämisvastuun, tuotannon ja rahoituksen haasteista Alustavia pohdintoja tulevan sote-alueen järjestämisvastuun, tuotannon ja rahoituksen haasteista Risto Miettunen Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin johtaja Tekesin Sote & Huippuostajat Lappeenranta 6.5.2014

Lisätiedot

Maakuntauudistus ja kuntien uusi rooli. Asko Peltola Valmistelujohtaja

Maakuntauudistus ja kuntien uusi rooli. Asko Peltola Valmistelujohtaja Maakuntauudistus ja kuntien uusi rooli Asko Peltola Valmistelujohtaja 19.3.2018 KUNNAT Missä ollaan nyt? MAAKUNNAT - Suomessa kunnilla paljon tehtäviä muuhun Eurooppaan verrattuna - Eniten kuntien rahoja

Lisätiedot

UUDESSA ASIAKKUUDESSA ALOITTAMINEN MARKKINOINNIN ALKEET

UUDESSA ASIAKKUUDESSA ALOITTAMINEN MARKKINOINNIN ALKEET UUDESSA ASIAKKUUDESSA ALOITTAMINEN MARKKINOINNIN ALKEET Tomi Grönfors THE GROENFORS METHOD 27/04/15 Brandfors Markkinointiosasto palveluna CHECK-LIST Hyvissä ajoin ennen aloittamista Ennen tapaamista Ensimmäisen

Lisätiedot

Kokeilukulttuuri - Miten innostua ja mitä jos ei onnistu? Ira Alanko I Kokeileva Suomi, VNK AmmatillisE+n kesäpäivät I

Kokeilukulttuuri - Miten innostua ja mitä jos ei onnistu? Ira Alanko I Kokeileva Suomi, VNK AmmatillisE+n kesäpäivät I Kokeilukulttuuri - Miten innostua ja mitä jos ei onnistu? Ira Alanko I Kokeileva Suomi, VNK AmmatillisE+n kesäpäivät I 7.6.2017 Mitäs tarjolla tänään? Kokeilut ja kokeilukulttuuri pähkinänkuoressa Yhteistä

Lisätiedot

Pelastustoimen viestintä nyt ja tulevaisuudessa

Pelastustoimen viestintä nyt ja tulevaisuudessa Pelastustoimen viestintä nyt ja tulevaisuudessa Pelastustoimen viestintäfoorumi 27.8.2018, Helsinki tutkija Aino Harinen, Pelastusopisto vt. viestintäjohtaja Milla Meretniemi, sisäministeriö pelastusjohtaja

Lisätiedot

Ohjelman aihioita Kepan kevätkokous

Ohjelman aihioita Kepan kevätkokous Ohjelman aihioita 2018-2021 26.4.2017 Kepan kevätkokous Järjestöjen kyky ja tila toimia Kepa vahvistaa kansalaisyhteiskunnan toimijoita. Kansalaisyhteiskunta tarvitsee toimintavapauden ja mahdollisuuden

Lisätiedot

JUHTA Riikka Pellikka

JUHTA Riikka Pellikka JUHTA 4.4.2017 Riikka Pellikka Suomidigin missio: Uudistamme julkiset palvelut käyttäjälähtöisiksi ja ensisijaisesti digitaalisiksi toimintatapoja uudistamalla. Tilanne kevät 2016 o Digitalisoinnin periaatteet

Lisätiedot

Pedagoginen mentorointi (4 op)

Pedagoginen mentorointi (4 op) Pedagoginen mentorointi (4 op) 2012 Esittelyt ja alkutunnelmia Kuka olen, mistä ja millaisesta opistosta tulen ja mitä siellä teen työkseni? Tuntemukset tällä hetkellä/odotukset tälle koulutukselle? Miten

Lisätiedot

Palvelumuotoilun perusteet. kurssi 2016

Palvelumuotoilun perusteet. kurssi 2016 Palvelumuotoilun perusteet kurssi 2016 Kurssin rakenne oppimistavoitteet: Opiskelija ymmärtää, mitä palvelumuotoilu tarkoittaa ja hän tuntee siihen liittyvät käsitteet. Hänellä on perustiedot palvelumuotoilun

Lisätiedot

JÄRJESTÖN SISÄINEN VIESTINTÄ JA PEREHDYTYS. Ainejärjestö-ilta , Susanna Jokimies

JÄRJESTÖN SISÄINEN VIESTINTÄ JA PEREHDYTYS. Ainejärjestö-ilta , Susanna Jokimies JÄRJESTÖN SISÄINEN VIESTINTÄ JA PEREHDYTYS Ainejärjestö-ilta 29.10.2015, Susanna Jokimies SUSANNA JOKIMIES - LYHYESTI Kasvatuspsykologia Phenomena ry:n puheenjohtaja 2013 Peduca ry, Condus ry 2012 HYAL

Lisätiedot

Uusien liiketoimintamahdollisuuksien tunnistaminen ja pitchaus: Osa 3. pitchaus

Uusien liiketoimintamahdollisuuksien tunnistaminen ja pitchaus: Osa 3. pitchaus 2O16-1-DEO2-KA2O2-003277 Uusien liiketoimintamahdollisuuksien tunnistaminen ja pitchaus: Osa 3 Uusien liiketoimintamahdollisuuksien pitchaus Hanke on rahoitettu Euroopan komission tuella. Tästä julkaisusta

Lisätiedot

Innokylä-verkkopalvelun konsepti

Innokylä-verkkopalvelun konsepti Innokylä-verkkopalvelun konsepti 14.1.2019 Agenda 1 2 3 4 5 Tehty työ Asiakasymmärrys Innokylän ydin Nimi ja terminologia Vaiheistus ja jatkuva kehitys Tehty työ Tehty työ Konseptointityö tehtiin yhdessä

Lisätiedot

ONION-hanke. Tiivistelmä

ONION-hanke. Tiivistelmä ONION-hanke Tiivistelmä ONION-HANKE 2013 aloitettu ONION-hanke hahmotti, OYS ervalle kokonaisvaltaista tietojärjestelmäarkkitehtuuria ja vaihtoehtoisia toteutustapoja sille. Työhön kuului: ❶ ❷ Nykytilan

Lisätiedot

JOHTAMISEN OSION TOTEUTUSTA. Marja Heikkilä v. 9.10.2015

JOHTAMISEN OSION TOTEUTUSTA. Marja Heikkilä v. 9.10.2015 JOHTAMISEN OSION TOTEUTUSTA Marja Heikkilä v. 9.10.2015 JOHTAMISOSIO JATKOSSA Hankesuunnitelmassa: 1. muutosjohtaminen, 2. tietojohtaminen, 3. lähiesimiestyö ja 4. palvelumuotoilu 2 JOHTAMISEN TIIVIS YHTEYS

Lisätiedot

Matalaa vastausprosenttia selittää osaltaan se, että kyselyjärjestelmästä lähtevistä viesteistä osa on päätynyt roskapostikansioihin.

Matalaa vastausprosenttia selittää osaltaan se, että kyselyjärjestelmästä lähtevistä viesteistä osa on päätynyt roskapostikansioihin. 1 Matalaa vastausprosenttia selittää osaltaan se, että kyselyjärjestelmästä lähtevistä viesteistä osa on päätynyt roskapostikansioihin. 2 Ks. https://www.ok-sivis.fi/media/materiaalit-osio/selvitykset-ja-tutkimukset/koulutustarpeet-2015.pdf

Lisätiedot

1000 uutta työpaikkaa alueellinen kokeilu

1000 uutta työpaikkaa alueellinen kokeilu 1000 uutta työpaikkaa alueellinen kokeilu Tuottava Pohjois-Karjala 13.6.2017 Mikä on kokeilu? 2 Mikko Annalan 17.2. esittelemien diojen pohjalta 13.6.2017 Mikko Annala/DemosHelsinki 17.2. Kick Off-tilaisuuden

Lisätiedot

LISÄEVÄITÄ YSTÄVÄTOIMINTAAN Ystävätoiminnan jatkokurssi

LISÄEVÄITÄ YSTÄVÄTOIMINTAAN Ystävätoiminnan jatkokurssi LISÄEVÄITÄ YSTÄVÄTOIMINTAAN Ystävätoiminnan jatkokurssi Kuvat: Suomen Punainen Risti Itsetuntemus ja erilaisuuden hyväksyminen Kun opimme tiedostamaan omien ajattelu- ja toimintatapojemme taustalla vaikuttavia

Lisätiedot

Unelma aikuissosiaalityöstä. Työntekijöiden ja palveluiden käyttäjien ajatuksia Valtakunnalliset aikuissosiaalityön päivät, tammikuu 2015

Unelma aikuissosiaalityöstä. Työntekijöiden ja palveluiden käyttäjien ajatuksia Valtakunnalliset aikuissosiaalityön päivät, tammikuu 2015 Unelma aikuissosiaalityöstä Työntekijöiden ja palveluiden käyttäjien ajatuksia Valtakunnalliset aikuissosiaalityön päivät, tammikuu 2015 Yhteinen unelma yhteisöllisyydestä Me aikuissosiaalityön ammattilaiset

Lisätiedot

Yhdessä tukien osaamista jakaen Hankkeen vaikutukset

Yhdessä tukien osaamista jakaen Hankkeen vaikutukset Yhdessä tukien osaamista jakaen 2016-2017 Hankkeen vaikutukset Yhdessä tukien osaamista jakaen -hankkeen loppuseminaari 14.12.2017, Helsinki Anna Leppo, Projektikoordinaattori, Kriminaalihuollon tukisäätiö

Lisätiedot

DOB - Datasta oivalluksia ja bisnestä 6aika-ohjelman hanke

DOB - Datasta oivalluksia ja bisnestä 6aika-ohjelman hanke DOB - Datasta oivalluksia ja bisnestä 6aika-ohjelman hanke 7.9.2016 Jyrki Koskinen jyrki.koskinen@coss.fi 2016 COSS Sisältö Tausta ja tavoite Datasta oivalluksia ja bisnestä, innovaatioalustan konsepti

Lisätiedot

Järjestöt 2.0 -hanke. Järjestöt maakuntauudistuksessa toiminnanjohtaja Elina Pajula

Järjestöt 2.0 -hanke. Järjestöt maakuntauudistuksessa toiminnanjohtaja Elina Pajula Järjestöt 2.0 -hanke Järjestöt maakuntauudistuksessa 21.6.2017 toiminnanjohtaja Elina Pajula Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys: painopisteet 1. Osallisuus ihmisten äänen kuunteleminen ja välittäminen

Lisätiedot

Uskalla kokeilla -työpaja Agenda ja tehtävät

Uskalla kokeilla -työpaja Agenda ja tehtävät Uskalla kokeilla -työpaja 13.12..2017 Agenda ja tehtävät Ryhmä 1 Kukka-Maaria Berg, Pohjois-Pohjanmaan sosiaali- ja terveysturvayhdistys Lotta Silfverberg, Vantaa Anne Haapanen, FCG Anniina Tuomi, KT Ryhmäjako

Lisätiedot

Palvelumuotoilun työkalut

Palvelumuotoilun työkalut Palvelumuotoilun työkalut Satu Miettinen Kuva: Reetta Kerola Palvelumuotoilu Palvelumuotoilussa on käyttäjäkeskeinen näkökulma. Se pyrkii takaamaan, että palvelut ovat hyödyllisiä, käyttökelpoisia ja toivottavia

Lisätiedot

Markkinointi sosiaalisessa mediassa

Markkinointi sosiaalisessa mediassa Markkinointi sosiaalisessa mediassa Digityöpaja, 30.11.2017 Outi Mertamo DigiReWork hanke Hamk.fi/digirework Minä Outi Mertamo Tuotantotalouden insinööri, 2010. Aloittanut HAMKissa markkinointisuunnittelijana

Lisätiedot

Palvelumuotoilusta lisäarvoa yhteisön jäsenille. Pipsa Wilhelms, Yhteisökehittäjä, Kehitystuulet ky

Palvelumuotoilusta lisäarvoa yhteisön jäsenille. Pipsa Wilhelms, Yhteisökehittäjä, Kehitystuulet ky Pipsa Wilhelms, Yhteisökehittäjä, Kehitystuulet ky * Elämänkokemukset PIPSA Mitä minusta voisi olla sinulle? * * Kokemukset Näkemys Mitä mieltä Sinä olet? Onko palvelumuotoilu käsitteenä Sinulle tuttu?

Lisätiedot

AKL 4.4.2014. Tiedolla johtaminen. Kenneth Ekström- Faros Group 050-5700605

AKL 4.4.2014. Tiedolla johtaminen. Kenneth Ekström- Faros Group 050-5700605 AKL 4.4.2014 Tiedolla johtaminen Kenneth Ekström- Faros Group 050-5700605 Hieman taustaa Itsestäni : Kenneth Ekström 050-5700605 Usean vuodan kokemus autoalasta Eri tehtäviä vähittäiskaupassa Eri organisaatioissa

Lisätiedot

Työmarkkinatorin asiakas- ja yhteistyöryhmät

Työmarkkinatorin asiakas- ja yhteistyöryhmät Työmarkkinatorin asiakas- ja yhteistyöryhmät Tulevaisuudessa Työmarkkinatori on palvelu jossa työpaikat ja työntekijät kohtaavat. jossa on tietoa koulutustarjonnasta ja osaamisen kehittämisestä. jossa

Lisätiedot

VAPAAEHTOISTYÖN JOHTAMISESSA SSA JUHA TUULANIEMI // PALVELUMUOTOILIJA

VAPAAEHTOISTYÖN JOHTAMISESSA SSA JUHA TUULANIEMI // PALVELUMUOTOILIJA PALVELUMUO TOILU VAPAAEHTOISTYÖN JOHTAMISESSA SSA JUHA TUULANIEMI // PALVELUMUOTOILIJA Juha Tuulaniemi Palvelumuotoilija VAPAAEHTOISTYÖN [ Palvelumuotoilu. Johtava suomalainen palvelumuotoilun perusteos.

Lisätiedot

MONIALAINEN TYÖ HYVINVOINNIN TUOTTAJANA

MONIALAINEN TYÖ HYVINVOINNIN TUOTTAJANA MONIALAINEN TYÖ HYVINVOINNIN TUOTTAJANA NUORET PALVELUJEN PARIIN PALVELUIDEN YHTEISTYÖLLÄ Monialaisten yhteistyöverkostojen kehittämishanke SEMINAARI 8.11.2012 Monialaisten yhteistyöverkostojen kehittämishanke

Lisätiedot

Matkailun tuotteistustyöpaja. Storia-hanke Isto Vanhamäki 10.9.2013, Kouvola

Matkailun tuotteistustyöpaja. Storia-hanke Isto Vanhamäki 10.9.2013, Kouvola Matkailun tuotteistustyöpaja Storia-hanke Isto Vanhamäki 10.9.2013, Kouvola 1. Työpaja 10.9.2013 Asiakasymmärrys ja tuotteistaminen asiakasryhmien mukaan Mitkä ovat asiakasryhmämme? Miten asiakasryhmät

Lisätiedot

Keskusjärjestön tuki paikallisyhdistyksille

Keskusjärjestön tuki paikallisyhdistyksille Mitä Perheily on? Se voi olla mitä vaan lapsiperhetoimintaa, esim. vertaistukea tai palveluihin vaikuttamista, jota yhdistys haluaa järjestää. Tukiliiton väki on yhdistysten apuna Perheilyn toteuttamisessa

Lisätiedot