Sivistysltk , liite 3 SODANKYLÄN KUNNAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sivistysltk 17.12.2014, liite 3 SODANKYLÄN KUNNAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA"

Transkriptio

1 Sivistysltk , liite 3 SODANKYLÄN KUNNAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

2 Sisällys 1 Varhaiskasvatussuunnitelman tasot Varhaiskasvatuspalvelut Varhaiskasvatuksen palvelujärjestelmä Varhaiskasvatus Sodankylässä Päiväkotihoito Perhepäivähoito Leikkitoiminta Muut varhaiskasvatuspalveluja tarjoavat tahot Varhaiskasvatuksen toteuttaminen Tavoitteena hyvinvoiva ja tasapainoinen lapsi Arvot Hoito, kasvatus ja opetus Kasvattaja varhaiskasvatuksessa Kielen merkitys Lapsen tapa toimia Varhaiskasvatuksen sisältöalueet Kasvatuskumppanuus ja yhteistyö Kasvatuskumppanuus Moniammatillisuus ja verkostoyhteistyö Kasvun ja oppimisen tuki varhaiskasvatuksessa Kolmiportaisen tuen malli Eri kieli- ja kulttuuritaustaiset lapset Varhaiskasvatuksen arviointi ja laadun kehittäminen...14

3 1 Varhaiskasvatussuunnitelman tasot Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet Valtakunnallinen Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet (2003, 2005) ohjaavat valtakunnallisesti varhaiskasvatuksen sisältöä, laatua ja kuntien varhaiskasvatussuunnitelmien laatimista. Sen tavoitteena on edistää varhaiskasvatuksen yhdenvertaista toteuttamista, kehittämistä ja arviointia koko maassa. Kunnan varhaiskasvatussuunnitelma Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ovat pohjana kuntien tehdessä omia varhaiskasvatussuunnitelmiaan. Kunnan vasulla on oltava yhteys muihin kunnan strategioihin ja se ohjaa koko kunnan varhaiskasvatusta. Kunnan ja yksikön varhaiskasvatussuunnitelma sekä esiopetuksen opetussuunnitelma muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden, joiden välillä on selkeä jatkumo. Päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma Yksikön varhaiskasvatussuunnitelma on kunnan suunnitelmaa täydentävä. Siinä kuvataan yksikön erityispiirteitä ja painotuksia. Eri palvelumuotojen tarkennetut tavoitteet kirjataan yksikkökohtaiseen suunnitelmaan. Ryhmän varhaiskasvatussuunnitelma Päiväkotien lapsiryhmissä tehdään yhteinen tiimisopimus, jonka yhtenä osana on ryhmän varhaiskasvatussuunnitelma. Siihen kirjataan kasvatuksen pohjalla olevat arvot ja pedagogiset linjaukset. Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma Lapsikohtainen varhaiskasvatussuunnitelma tai esiopetuksen suunnitelma tehdään huoltajien, lapsen, henkilöstön ja tarvittaessa muun yhteistyöverkoston kanssa yhdessä jokaisesta lapsesta toimintakauden alkaessa. Vasu-keskusteluissa sovitaan miten ja millä keinoin lapsen yksilöllistä hyvinvointia ja kehitystä tuetaan.

4 2 Varhaiskasvatuspalvelut 2.1 Varhaiskasvatuksen palvelujärjestelmä Varhaiskasvatus on osa lapsiperheiden palvelujärjestelmää. Varhaiskasvatuspalvelut muodostuvat kunnan järjestämästä päivähoidosta, esiopetuksesta ja leikkitoiminnasta sekä muusta toiminnasta esimerkiksi seurakunnan tai eri järjestöjen tarjoamasta kerhotoiminnasta. Päivähoidossa yhdistyvät lapsen oikeus varhaiskasvatukseen ja vanhempien oikeus saada lapselleen hoitopaikka. Päivähoidossa korostuu varhaisen puuttumisen ja tukemisen näkökulma sekä ehkäisevän toiminnan merkitys ja vanhempien osallisuus. Palvelujärjestelmän kautta voidaan ohjata perheitä erityispalvelujen piiriin. 2.2 Varhaiskasvatus Sodankylässä Sodankylän kunnan päivähoito tarjoaa lapsiperheille päivähoito-, esiopetus- sekä muita varhaiskasvatuspalveluita päivähoitolain ja asetuksen sekä perusopetuslain mukaisesti. Kunnallisen päivähoidon vaihtoehtona on kotihoito. Alle 3-vuotiaista kotona hoidossa olevista lapsista maksetaan kotihoidontukea sekä kuntalisää Päiväkotihoito Sodankylän kunnassa päivähoito kuuluu sivistystoimen toimialaan. Päiväkoteja Sodankylässä on kolme: Poikkijoen, Kylälaakson ja Paulaharjun päiväkoti. Kaikissa päiväkodeissa järjestetään esiopetusta. Lisäksi Vuorohoitoa tarjotaan Kylälaakson päiväkodissa. Vaalajärvellä sijaitsee Kylälaakson päiväkodin alainen päiväkotiryhmä Pikku- Hukka. Erityistä tukea tarvitseville sekä ulkomaalaistaustaisille lapsille järjestetään päivähoitoa pienryhmässä Paulaharjun päiväkodissa. Perhepäivähoidon varahoitoa tarjotaan Poikkijoen päiväkodissa. Päiväkodeissa lapsiryhmien kokoonpanoja muunnellaan tarpeiden mukaan. Asetus lasten päivähoidosta määrittelee, että yhtä hoito- ja kasvatushenkilöä kohden ryhmässä saa olla seitsemän yli 3-vuotiasta tai neljä alle 3-vuotiasta lasta.

5 Perhepäivähoito Perhepäivähoitoa järjestetään yleensä perhepäivähoitajan kotona. Perhepäivähoitoa voidaan järjestää myös perheen kodissa tai ryhmäperhepäivähoitokodissa. Asetus lasten päivähoidosta määrittelee, että perhepäivähoitokodissa voidaan hoitaa enintään neljää lasta, mukaan luettuna perhepäivähoitajan omat alle kouluikäiset lapset. Perhepäivähoidon vahvuutena on ympäristön kodinomaisuus ja pieni ryhmäkoko. Tärkeimpiä toimintamuotoja ovat leikki, ulkoilu, ympäristöön tutustuminen ja muu tekeminen askarteluista pieniin työtehtäviin. Perhepäivähoitajilla on mahdollisuus käyttää päiväkotien liikuntasaleja. Perhepäivähoidon esimiehenä toimii perhepäivähoidonohjaaja. Kunnallisia perhepäivähoitajia on keskimäärin 20. Vuotsossa toimii päiväkotiryhmä Kielipesä, joka tarjoaa saamenkielistä päivähoitoa ja kerhotoimintaa Saamelaisen varhaiskasvatussuunnitelman mukaisesti. Suomenkielistä päivähoitoa antaa Vuotsossa ryhmäperhepäiväkoti Pikku Poro Leikkitoiminta Leikkitoiminta on tarkoitettu 3-5-vuotiaille lapsille. Toiminnan tavoitteena on ohjatun ja tavoitteellisen toiminnan järjestäminen kotihoidossa oleville lapsille. Lapsilla on mahdollisuus leikkiä ja harjoitella sosiaalisia taitoja yhdessä toisten lasten kanssa. Toimintaa on kahtena päivänä viikossa, kolme tuntia kerrallaan. Leikkitoimintaryhmät kokoontuvat Paulaharjun päiväkodilla. Sivukylille perustetaan ryhmä, mikäli hakijoita on vähintään viisi ja toimintaan on käytettävissä sopivat tilat. Toiminta on maksullista ja vaatii ennakkoilmoittautumisen (hakemus leikkitoimintaan) Muut varhaiskasvatuspalveluja tarjoavat tahot Varhaiskasvatuspalveluja Sodankylän kunnassa tarjoavat myös järjestöt, kuten Sodankylän seurakunta ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto. Sodankylän seurakunnan tarjoamiin palveluihin kuuluvat muun muassa päiväkerho, perhekerho, leiritoiminta ja erilaiset perheille suunnatut tapahtumat. Seurakunta tekee yhteistyötä päivähoidon kanssa järjestämällä lapsille tapahtumia esimerkiksi joulukirkon. Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) on valtakunnallinen järjestö, joka toimii lasten, nuorten ja lapsiperheiden oikeuksien ja etujen hyväksi. MLL tarjoaa lapsiperheille erilaisia palveluja muun muassa lyhytaikaista lastenhoitoapua sekä retkiä.

6 4 Varhaiskasvatuksen toteuttaminen 3.1 Tavoitteena hyvinvoiva ja tasapainoinen lapsi Varhaiskasvatuksen ensisijaisena tavoitteena on edistää lasten kokonaisvaltaista hyvinvointia. Kun lapsi voi hyvin, hänellä on mahdollisimman hyvät kasvun, kehityksen ja oppimisen edellytykset. Hyvinvoiva lapsi nauttii yhdessäolosta, pystyy keskittymään omiin leikkeihin, tutkii, haluaa opetella uusia asioita ja osallistua arjen toimiin. Lapsen tulee kokea, että häntä arvostetaan, hänet hyväksytään omana itsenään, hän tulee kuulluksi ja nähdyksi ja hän saa vahvistusta terveelle itsetunnolle. Lapsuus on oma elämänvaiheensa, jolloin lapsi tarvitsee niin hoivaa ja hellyyttä kuin leikkiä ja tekemistä. Lapsen kasvua tuetaan yhteistyössä vanhempien kanssa. 3.2 Arvot Turvallisuus Lapsen hyvinvointia varhaiskasvatuksessa edistävät mahdollisimman pysyvät ja turvalliset ihmissuhteet. Pysyvät, koulutetut ja lapsia ymmärtävät kasvattajat luovat lapselle turvallisuutta. Tärkeää on myös avoin yhteistyö vanhempien kanssa. Turvallinen ympäristö, jossa voi leikkiä ja toimia monipuolisesti, kuuluu tärkeänä osana lapsen kasvun ja kehityksen tukemiseen. Vastuullisuus Hoitopaikassa vastuu lapsesta on työhönsä sitoutuneella kasvatushenkilöstöllä. Kasvattaja kuuntelee ja reagoi lapsen tunteisiin ja tarpeisiin. Lapsia opetetaan ottamaan vastuuta muun muassa antamalla heille pieniä työtehtäviä ja opettamalla huolehtimaan omista tavaroistaan sekä kunnioittamaan luontoa ja ympäristöä. Suvaitsevaisuus Kaikki perheet tulee hyväksyä ja huomioida yksilöllisine piirteineen. Kasvattajat kunnioittavat lapsen, vanhempien ja toistensa kokemuksia sekä mielipiteitä. Suvaitsevaisuus on myös virheiden ja erehdyksien hyväksymistä niin aikuisilta kuin lapsiltakin. Opetamme lapsia huomioiman toiset ja tulemaan toimeen kaikkien kanssa, jolla ennaltaehkäisemme myös kiusaamista. Tunteiden näyttäminen on luonnollista ja sallittua.

7 5 Oikeudenmukaisuus Kasvattaja on hyvänä esikuvana lapselle. Hän on oikeudenmukainen ja ohjaa lapsia rehellisyyteen sekä oikean ja väärän pohdintaan arkielämän tilanteiden avulla. Kielenkäyttö on kohteliasta ja toiset huomioivaa. Anteeksi, kiitos ja ole hyvä ovat sanoja, joita opetellaan käyttämään Lapsilähtöisyys Lapsi on aktiivinen ja utelias toimija, joka haluaa oppia uusia asioita. Kasvattaja huomioi lasten aloitteet ja syventää oppimista. Leikille ja omaehtoiselle tutkimiselle annetaan aikaa. Toiminnan suunnittelussa ja toteuttamisessa otamme huomioon lasten näkökulman sekä kiinnostuksen kohteita. Yhteisöllisyys Jokainen lapsi kuuluu päivähoitoryhmän yhteisöön. Yhteisöllisyyttä rakennamme keskinäisen luottamuksen, avoimen kommunikaation, vuorovaikutuksen ja osallistumisen sekä toisista huolehtimisen ja välittämisen kautta. Yhdessä toimiminen ja oppiminen ovat keskeinen osa lapsen arkipäivää ja sosiaalisen identiteetin rakentumista. 3.3 Hoito, kasvatus ja opetus Varhaiskasvatus on kokonaisuus, missä hoito, kasvatus ja opetus nivoutuvat toisiinsa. Tavoitteet painottuvat erilailla eri-ikäisten lasten kohdalla. Pienempi lapsi tarvitsee säännöllisemmän päivärytmin ja enemmän aikuisen huolenpitoa. Kun lapsen perustarpeet on hoidettu hän voi suunnata mielenkiinnon ympäristöönsä; leikkiin, toimintaan, toisiin lapsiin ja aikuisiin. Lapsi toimii kokonaisvaltaisesti käyttäen kaikkia aistejaan. Kannustava, myönteinen ja avoin ilmapiiri rohkaisee lasta kokeilemaan uusia asioita. Kiireetön arki yhdessä lapsen kanssa on tärkeää varhaiskasvatuksessa. Kasvatus on kokonaisvaltaista, elämyksiin, kokemuksiin ja kokeiluihin painottuvaa. Varhaiskasvatuksessa opitaan leikin kautta, mitä korostetaan myös Sodankylän kunnan esiopetussuunnitelmassa.

8 6 3.4 Kasvattaja varhaiskasvatuksessa Kasvattajalta edellytetään sitoutuneisuutta sekä herkkyyttä ja kykyä reagoida lapsen tunteisiin ja tarpeisiin. Kasvattajat mahdollistavat aikuisten ja lasten yhteisössä hyvän ilmapiirin, jossa lapset voivat kokea yhteenkuuluvuutta ja osallisuutta. Tärkeää on vaalia lapsen ystävyyssuhteiden sekä hoito- ja kasvatussuhteiden jatkuvuutta. Kasvattajien tehtävänä on suunnitella sekä arvioida toimintaa ja rakentaa kasvuympäristöä. Kasvattajat antavat lapselle sopivia haasteita ja auttavat lasta tarvittaessa. Lapsia kannustetaan omatoimisuuteen niin, että lapsi kokee iloa osaamisestaan. Kasvattaja arvioi ja pyrkii jatkuvasti kehittämään toimintaansa. Päivähoidossa huomioidaan varhaiskasvatuksen muuttuvat tarpeet ja ylläpidetään sekä kehitetään ammatillista osaamista muun muassa koulutuksilla sekä kirjallisuuteen ja viimeisimpiin tutkimustuloksiin perehtymällä. Kasvattajat tiedostavat myös teknologisen kehityksen uudet mahdollisuudet sekä ottavat harkiten tieto- ja viestintätekniikkaa käyttöön opetuksen tueksi. 3.5 Kielen merkitys Kieli on keskeinen ajattelun ja tunteiden ilmaisun väline. Kielen hallintaan liittyvät valmiudet ovat perustana oppimisvalmiuksille. Varhaiskasvatuksessa lapselle luodaan virikkeellinen ja toiminnallinen kasvuympäristö, jossa hän voi havainnoida sekä puhuttua että kirjoitettua kieltä. Leikillä, saduilla, loruilla ja lauluilla on varhaislapsuudessa erityinen merkitys lapsen kielen kehitykselle ja maailmankuvan syntymiselle. Myös erilaiset arkipäivän tilanteet opettavat lasta kommunikoimaan kielen avulla. Lapsella on luontainen halu sanoilla leikittelyyn ja riimittelyyn. Ne ohjaavat lapsen huomioita kielen merkityksestä sen muotoon ja harjaannuttavat kielellisen tietoisuuden aluetta. Aikuis- ja vertaissuhteissa lapset oppivat kulttuurisia ja sosiaalisia tapoja ja kommunikaatiomalleja. Kasvattaja ohjaa omalla esimerkillään lasta kuuntelemaan, keskustelemaan, kysymään ja pohdiskelemaan sekä rohkaisee lasta vuorovaikutukseen. Hän ohjaa lapsen havaintoja, opettaa toimintatapoja sekä kuvailee ja selittää tapahtumia. Samalla hän vahvistaa lapsen myönteistä minäkuvaa ja itsensä hyväksymistä. Eläytyvä aikuinen reagoi

9 7 pienen lapsen kontaktialoitteisiin, jotka tapahtuvat elein, ilmein ja liikkein. Aluksi kielen oppiminen tapahtuukin jäljittelyn kautta. Kirjallisuuden eri lajeihin tutustuminen on osa varhaiskasvatusta. Kirjallisuuden avulla lapsi saa tietoa ympäröivästä maailmasta ja kasvattaa sanavarastoaan. Tarinoiden kuunteleminen ja keksiminen kehittää lapsen kielellisiä ilmaisutaitoja ja aktivoi mielikuvitusta. Mediakasvatus on oppimista ja kasvua median pariin. Mediaa ovat ne välineet ja viestimet, joilla voidaan kertoa ja vastaanottaa viestejä. Mediavälineet ja median välittämät viestit ovat osa lapsenkin arkipäivää. Varhaiskasvatuksessa tutustutaan esimerkiksi mainoksiin, liikennemerkkeihin, lehtiin ja kirjoihin sekä näiden välittämiin viesteihin. Mediaa voidaan käyttää myös oppimisvälineenä. 3.6 Lapsen tapa toimia Leikki Lapset eivät leiki oppiakseen, mutta oppivat leikkiessään. Leikki on luonteeltaan sosiaalista ja siksi vertaisryhmä vaikuttaa merkittävästi leikin kulkuun. Lasten sosiaaliset taidot kehittyvät parhaiten leikin kautta. Pienempien lasten leikki toteutuu vuorovaikutuksessa aikuisen tai isomman lapsen kanssa. Leikille tulee olla tilaa, aikaa ja rauhaa. Leikissä lapsi käyttää mielikuvitustaan, ajattelee, puhuu, kuuntelee, liikkuu, purkaa tunteitaan, ratkaisee pulmia, keksii, käsittelee arkielämään liittyviä asioita ja saa tunteen yhteenkuuluvuudesta. Leikki on usein riippuvainen kasvattajien toiminnasta. Varhaiskasvattajat antavat leikkiville lapsille vapautta, mutta onnistunut leikki vaatii usein myös aikuisen ohjausta. Leikkiä havainnoimalla kasvattaja voi tukea leikkiä ja antaa siihen välineitä sekä tukea pitkäkestoisen leikin syntymistä. Leikkiympäristön tietoinen luominen, ylläpitäminen ja uudistaminen ovat olennainen osa varhaiskasvatusta. Toimivan leikkiympäristön rakentaminen edellyttää kasvattajalta tietoisuutta lapsen kehitysvaiheesta ja leikkikulttuurista. Leikkiympäristöä laajennetaan lähiym-

10 8 päristöön ja luontoon mahdollisuuksien mukaan. Lapselle tulee antaa mahdollisuus osallistua leikkiympäristönsä rakenteluun. Liikkuminen Päivittäinen monipuolinen liikkuminen on lapsen hyvinvoinnin ja terveen kasvun perusta. Liikunnallisen elämäntavan oppiminen alkaa jo varhaislapsuudessa. Liikkuminen on lapsille luonteva tapa tutustua toisiin ihmisiin, itseensä ja ympäristöönsä. Tietoisuus omasta kehosta ja sen hallinnasta luovat pohjaa terveelle itsetunnolle. Varhaiskasvatuksessa lasta kannustetaan liikkumaan päivittäin ja annetaan siihen tilaisuuksia. Liikuntaan virittävän ympäristön luominen, liikkumisen esteiden poistaminen sekä turvalliseen liikkumiseen ohjaaminen ovat kasvattajan vastuulla. Taiteellinen kokeminen ja ilmaiseminen Varhaiskasvatus tarjoaa lapselle monipuolisia taiteellisia peruskokemuksia musiikin, kuvallisen ilmaisun, tanssin, draamallisen toiminnan, kädentaitojen sekä lastenkirjallisuuden kautta. Taiteessa lapsella on mahdollisuus kokea mielikuvitusmaailma, jossa kaikki on mahdollista ja leikisti totta. Taiteellisen kokemisen ja tekemisen kautta lapsi voi kehittyä yksilönä ja ryhmän jäsenenä. Ympäristön esteettisyyteen kiinnitetään huomiota, sillä se voi sellaisenaan olla lapselle taide-elämys. Lapselle annetaan aikaa ja mahdollisuuksia tutkia taiteellisia materiaaleja, ideoita, käsitteitä sekä harjoittaa omia taitojaan. Tutkiminen Tutkiva ihmettely on lapselle syntymästä asti luontaista. Tutkiessaan lapsi tyydyttää uteliaisuuttaan ja kokee olevansa osa ympärillä olevaa maailmaa sekä yhteisöä. Yhdessä lasten kanssa tutkien kasvattajat ohjaavat lapsia kokeilemaan ja etsimään selityksiä maailman eri ilmiöihin. Yrityksen, erehdyksen ja oivalluksen kokemus ylläpitää ja vahvistaa lapsessa oppimisen iloa. Tutkimuskohteet valitaan lasten mielenkiinnon kohteiden pohjalta ja läheltä lasten kokemusmaailmaa.

11 9 Kasvattajan tehtävä on mahdollistaa ja kannustaa lapsen omaa ajattelua, mielikuvitusta ja ongelmanratkaisua. Hän ohjaa lasta kysymään ja ihmettelemään. Tutkimiseen innostava varhaiskasvatusympäristö on monipuolinen. Se mahdollistaa kaikkien aistien ja koko kehon käytön tutkimisen, kokeilemisen ja oivalluksen välineenä. Luonto ja lähiympäristö tuovat lasten ja kasvattajan yhteiseen toimintaan elämyksellisiä hetkiä. 3.7 Varhaiskasvatuksen orientaatiot Lapsen varhaiskasvatuksen keskeiset sisällöt: matemaattinen orientaatio luonnontieteellinen orientaatio historiallis-yhteiskunnallinen orientaatio esteettinen orientaatio eettinen orientaatio uskonnollis-katsomuksellinen orientaatio Eri orientaatioiden sisällöt liitetään lasten lähiympäristöön, arkeen ja konkreettisiin kokemuksiin niin, että lapset voivat tehdä asioista havaintoja ja muodostaa omia käsityksiään. Lasten omat kiinnostuksenkohteet, tarpeet ja paikalliset olosuhteet vaikuttavat sisältöjen valintaan. Varhaiskasvatuksessa ei opiskella yksittäisiä oppiaineita tai aseteta suoriutumisvaatimuksia. Matemaattinen orientaatio on vertailemista, päättelyä ja laskemista. Nämä toiminnat tapahtuvat arkielämän tilanteissa leikinomaisesti ja konkreettisten välineiden avulla. Luonnontieteellinen orientaatio tutustuttaa lasta omaan ympäristöön ja luontoon ja sen erilaisiin ilmiöihin. Se ohjaa lasta kunnioittamaan ja suojelemaan luontoa ja kokemaan myönteisiä elämyksiä luonnon keskellä. Syy- seuraussuhteita tutkimalla luonnonilmiöt alkavat vähitellen selkiytyä lapsille. Historiallis-yhteiskunnallisessa orientaatiossa rakennetaan kuvaa menneisyydestä samoin kuin nykyisyydestä esimerkiksi niistä kertovien esineiden ja tarinoiden avulla sekä kotiseudun historiallisiin kohteisiin ja nähtävyyksiin tutustumalla.

12 10 Esteettinen orientaatio tarjoaa lapselle aistimuksia ja tunnekokemuksia. Lapsi saa kokea ympärillään harmoniaa ja kauneutta. Kokemusten myötä lapsen omat näkemykset ja arvostukset alkavat hahmottua. Eettisessä orientaatiossa tuetaan lapsen hyvän elämän ja elämäntaitojen rakentumista. Lasten kanssa opetellaan hyvän ja pahan, oikean ja väärän erottamista sekä kasvamista suvaitsevaisuuteen. Päivittäisen toiminnan yhteydessä käsitellään luontevasti oikeudenmukaisuutta, tasa-arvoa sekä toisen kunnioittamista. Aiheita käsitellään lasten kanssa niin, että lapsi voi tuntea olonsa turvalliseksi. Uskonnollis-katsomuksellisessa orientaatiossa perehdytään lapsen oman uskonnon tai katsomuksen perinteeseen sekä tapoihin ja käytäntöihin. Lapselle tarjotaan mahdollisuus hiljaisuuteen ja ihmettelyyn, kyselemiseen ja pohdintaan. Mikäli lapsen vanhemmat eivät halua siirtää lapselleen kristillistä kulttuuriperintöä, sovitaan käytännöistä erikseen. 4. Kasvatuskumppanuus ja yhteistyö Kasvatuskumppanuus voidaan laajasti tulkittuna nähdä useiden toimijoiden välisenä yhteistyönä, jonka tavoitteena on lapsen etu. 4.1 Kasvatuskumppanuus Kasvatuskumppanuudella varhaiskasvatuksessa tarkoitetaan työntekijöiden ja vanhempien tietoista sitoutumista toimimaan yhdessä lapsen kasvun, kehityksen ja oppimisen tukemiseksi, unohtamatta lapsen aktiivista roolia. Kumppanuus merkitsee jaetun kasvatustehtävän yhteistä toteuttamista. Kumppanuus yhdistää vanhempien ensisijaisen kasvatusoikeuden ja vastuun, oman lapsensa tuntemuksen sekä henkilöstön ammatilliset tiedot ja taidot. Henkilöstöllä on vastuu kasvatuskumppanuuden ja tasavertaisen yhteistyön edellytysten luomisesta. Päivähoitohenkilöstöllä on vaitiolovelvollisuus lapsen ja perheen asioista. Kasvatuskumppanuus lähtee lapsen tarpeista, jolloin varhaiskasvatuksen toimintaa ohjaa lapsen edun ja oikeuksien toteuttaminen. Suhde edellyttää keskinäistä luottamusta, tasavertaisuutta ja toisen kunnioittamista. Tavoitteena on vastata mahdollisimman hyvin kunkin lapsen henkilökohtaisiin tarpeisiin.

13 11 Kasvatuskumppanuutta vanhempien kanssa toteutetaan sekä yhteisö- että yksilötasolla. Päivittäiset keskustelut vanhempien kanssa ovat keskeinen yhteistyömuoto. Kasvatuskumppanuuden tavoitteena on tunnistaa mahdollisimman varhain lapsen tuen tarve ja edistää vanhempien keskinäistä vuorovaikutusta. Lapsen varhaiskasvatus perustuu henkilöstön ja vanhempien yhdessä laatimaan lapsen varhaiskasvatussuunnitelmaan tai esiopetussuunnitelmaan, jonka tavoitteena on lapsen yksilöllisyyden ja vanhempien näkemysten huomioon ottaminen toiminnan järjestämisessä. Suunnitelmassa otetaan huomioon muun muassa lapsen kokemukset, mielenkiinnon kohteet, vahvuudet sekä yksilölliset tuen ja ohjauksen tarpeet. Syksyllä käytävässä keskustelussa asetetaan yhdessä tavoitteita tulevalle vuodelle ja keväällä arvioidaan tavoitteiden toteutumista. 4.2 Moniammatillisuus Moniammatillisen yhteistyön tarkoituksena on lapsen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin turvaaminen sekä mahdollisimman varhainen puuttuminen. Yhteistyö eri tahojen kanssa on säännöllistä ja edellyttää lapsen huoltajien suostumusta. Moniammatillisessa työskentelyssä kaikkien tiedossa tulee olla sovitut yhteistyökäytännöt, jotka palvelevat lapsen ja perheen etua. Yhteistyötä tehdään mm. koulun, lastenneuvolan, perheneuvolan, lastensuojelun, erityistyöntekijöiden, kotipalvelun, sosiaalitoimen ja seurakunnan kanssa. Erityistyöntekijöitä ovat esimerkiksi puheterapeutti, psykologi, erityislastentarhanopettaja ja toimintaterapeutti. Edellä mainituilta tahoilta on mahdollista saada myös konsultaatiota. Kasvun ja oppimisen tuki varhaiskasvatuksessa Lapsi voi tarvita tukea fyysisen, tiedollisen, taidollisen, tunne-elämän tai sosiaalisen kehityksen osa-alueilla. Tuen tarvetta voi esiintyä myös tilanteissa, joissa lapsen kasvuolot vaarantavat hänen terveytensä ja kehityksensä. Varhaiskasvatuksen tukitoimet aloitetaan heti kun tuen tarve on havaittu. Varhaisella puuttumisella tarkoitetaan, että lapsi saa tarvitsemaansa tukea heti tuen tarpeen ilmetessä. Lapsen varhaisvuosien tukitoimet perustu-

14 12 vat kehityksen tarkkaan havainnointiin sekä arviointiin ja ne vähentävät ongelmien pitkäaikaisvaikutuksia. Lapsen tuen tarve ja tukitoimet arvioidaan yhteistyössä vanhempien ja kasvatushenkilöstön kanssa, tarvittaessa toiminnan suunnittelun tukena käytetään asiantuntijan lausuntoa. Olennaista on määritellä lapsen yksilölliset toimintamahdollisuudet eri ympäristöissä ja tarvittavat tukitoimet. Lasta tuetaan lapsiryhmässä mukauttamalla fyysinen, psyykkinen ja kognitiivinen ympäristö hänelle sopivaksi. Päivittäistä kasvatustoimintaa mukautetaan eriyttämällä, perustaitojen harjaannuttamisella sekä lapsen itsetunnon vahvistamisella. 5.1 Kolmiportaisen tuen malli Sodankylässä on käytössä kolmiportaisen tuen malli, jonka tavoite on lisätä annettavan tuen suunnitelmallisuutta ja tehostaa tukitoimia sekä moniammatillista yhteistyötä. Tuen tasot ovat yleinen, tehostettu ja erityinen tuki. Kolmiportaisen tuen malli on määritetty perusopetuslaissa sekä perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa. Se koskee pääasiassa esi- ja perusopetusta, mutta Sodankylän kunnassa kolmiportaisen tuen mallia käytetään myös varhaiskasvatuksessa soveltuvin osin. Esiopetuksen kolmiportainen tuen malli on selvitetty tarkemmin Sodankylän kunnan esiopetussuunnitelmassa. Yleisellä tuella tarkoitetaan jokaiselle lapselle suunnattua tukea ja se on ensisijainen tuen järjestämisen muoto. Sen tavoite on ennaltaehkäistä ongelmien syntymistä ja syvenemistä ja turvata kaikille mahdollisuus mahdollisimman hyvään ja laadukkaaseen varhaiskasvatukseen. Yleisen tuen tukimuotoja ovat muun muassa eriyttäminen, joustavat ryhmittelyt, kodin ja päivähoidon yhteistyö. Jos tuen tarve lisääntyy eikä yleinen tuki enää riitä, tukea lisätään tehostettuun tukeen. Yhdessä vanhempien ja tarvittaessa moniammatillisen työryhmän kanssa sovitaan tukimuotojen tehokkaammasta, suunnitelmallisesta ja säännöllisestä käytöstä. Tukimuotoina ovat esimerkiksi erityislastentarhanopettajan ja muiden erityistyöntekijöiden konsultatiivinen tuki, ryhmäkoon pienentäminen ja avustajapalvelut. Tuen tarpeen vähentyessä lapsi voidaan siirtää takaisin yleisen tuen piiriin.

15 13 Jos lapsella on päivähoidossa erityisen tuen tarvetta joillakin kehityksen osa-alueella/ - alueilla, lapselle voidaan tehdä erityisen tuen päätös. Tällöin lapselle laaditaan päivähoitolain velvoitteen mukaisesti yksilöllinen hoito- ja kuntoutussuunnitelma. Suunnitelmaa tekee moniammatillinen työryhmä yhdessä vanhempien kanssa. Asiantuntijalausunnot toimivat suunnitelman ja sen arvioinnin tukena. Suunnitelmaan kirjataan lapsen vahvuudet, tuen tarpeet sekä toiminnan tavoitteet. Suunnitelma on toiminnan perustana päivittäin ja sitä päivitetään säännöllisin väliajoin. Erityinen tuki pitää sisällään lapsen kuntoutussuunnitelmaan kirjatut ja lapsiryhmässä toteutettavat kuntouttavan toiminnan tavoitteet ja menetelmät sekä muut tarvittavat tukimuodot. Tukea tarvitsevan lapsen arkeen voi sisältyä myös tukipalveluja varhaiskasvatuksen ulkopuolelta kuten kuntoutusohjausta, fysio-, puhe- ja toimintaterapiaa sekä erityisopetusta. Laadukkaat tukipalvelut edellyttävät eri viranomaisten yhteistyötä, osaavaa henkilöstöä sekä lapsen tarpeita tukevaa ympäristöä ja välineistöä. 5.2 Eri kieli- ja kulttuuritaustaiset lapset Sodankylän varhaiskasvatuksessa on eri kieli- ja kulttuuritaustaisia lapsia. Lapsille annetaan mahdollisuus kasvaa suomalaisen yhteiskunnan jäseniksi oman kielensä ja kulttuurinsa säilyttäen. Lapsia tuetaan heidän oman identiteettinsä vahvistamisessa sekä suomen kielen oppimisessa. Varhaiskasvatus järjestetään niin, että lapsi kuuluu lapsiryhmään ja hänen sosiaalisia kontakteja tuetaan ryhmässä. Osallistuminen varhaiskasvatukseen auttaa eri kielitaustaista lasta käyttämään suomea toisena kielenä esimerkiksi kasvattajien kanssa arkipäivän tilanteissa. Lapsi tarvitsee järjestelmällistä tukea ja ohjausta kielen omaksumiseen ja sen käyttämiseen. Kasvattaja vastaa siitä, että lapsi tulee kuulluksi ja nähdyksi tasa-arvoisesti eri kieli- ja kulttuuritaustat huomioiden ikään, sukupuoleen tai kansallisuuteen katsomatta. Vastuu lapsen oman kulttuurin ja äidinkielen säilyttämisestä on ensisijaisesti perheellä. Varhaiskasvatuksessa lapsen kulttuuriin ja äidinkieleen perehdytään ja yhteisistä käytänteistä sovitaan perheen kanssa varhaiskasvatussuunnitelmassa.

16 14 Varhaiskasvatuksen arviointi ja laadun kehittäminen Varhaiskasvatuksen kehittäminen on jatkuva prosessi. Lapset, vanhemmat ja henkilökunta yhdessä arvioivat ja kehittävät varhaiskasvatustoimintaa asettamiensa tavoitteiden suuntaisesti. Laadun arviointi ja kehittämistoimenpiteistä sopiminen on arkipäivän laadun kehittämistä. Päivähoidon arjessa laatu koostuu pienistä palasista. Tärkeitä arvioinnin välineitä ovat lasten omat arvioinnit, vanhempainillat, vanhempien kanssa käytävät keskustelut, asiakaskyselyt, yksiköiden tiimikokoukset ja työntekijöiden käymät kehityskeskustelut oman esimiehensä kanssa. Jokaisessa yksikössä arvioidaan toimintaa toimintakauden päättyessä. Arvioinnissa esiin tulevat keskeiset kehittämistarpeet huomioidaan yksiköiden varhaiskasvatussuunnitelman päivityksissä uuden toimintakauden alkaessa. Sodankylän kunnan tasolla laadunhallinta edellyttää sitoutumista pitkäjänteiseen ja systemaattiseen toimintaan. Varhaiskasvatuksen palvelujärjestelmää kehitetään ajankohtaisten tarpeiden ja erilaisten arviointien pohjalta. Päivähoidossa olevien lasten vanhemmille ja koko päivähoitohenkilöstölle tehdään asiakaskysely joka toinen vuosi. Asiakaskyselyn pohjalta kehitetään koko Sodankylän kunnan päivähoitoa yhteisistä koko päivähoidon linjauksista aina hoitoryhmien toimintatapoihin saakka. Päivähoidon johtoryhmä päivittää asiakaskyselyn joka toinen vuosi.

LAPUAN KAUPUNKI PÄIVÄHOITO

LAPUAN KAUPUNKI PÄIVÄHOITO LAPUAN KAUPUNKI PÄIVÄHOITO LAPUAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMAN SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistietoa varhaiskasvatussuunnitelmasta 2. Taustaa varhaiskasvatussuunnitelmalle 2.1 Varhaiskasvatuksen sisältöä ohjaavat

Lisätiedot

MUSTASAAREN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTA-AJATUS

MUSTASAAREN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTA-AJATUS MUSTASAAREN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTA-AJATUS Tarjotaan lapsille perhepäivähoitoa kodinomaisessa ja turvallisessa ympäristössä. Laadukkaan hoidon ja kasvatuksen tavoitteena on onnellinen

Lisätiedot

Maaselän päiväkodin. varhaiskasvatussuunnitelma

Maaselän päiväkodin. varhaiskasvatussuunnitelma Maaselän päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO 2. VARHAISKASVATUKSEN TOTEUTTAMINEN 2.1 Leikkiminen 2.2 Liikkuminen 2.3 Tutkiminen 2.4 Taiteellinen kokeminen, ilmaiseminen ja

Lisätiedot

Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015. Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari

Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015. Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015 Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari Varhaiskasvatus tukee lapsen kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä

Lisätiedot

Hyvinvointi ja liikkuminen

Hyvinvointi ja liikkuminen Hyvinvointi ja liikkuminen varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa Varhaiskasvatuslaissa määritellyt tavoitteet 1) edistää jokaisen lapsen iän ja kehityksen mukaista kokonaisvaltaista kasvua, terveyttä

Lisätiedot

VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA

VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA PÄIVÄKOTI MAJAKKA VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA Majakan päiväkoti on pieni kodinomainen päiväkoti Nurmijärven kirkonkylässä, Punamullantie 12. Päiväkodissamme on kaksi ryhmää: Simpukat ja Meritähdet. Henkilökunta:

Lisätiedot

Tampereen kaupunki Hyvinvointipalvelut Päivähoito 30.9.2009. Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN

Tampereen kaupunki Hyvinvointipalvelut Päivähoito 30.9.2009. Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN Onnistuneen kasvatuskumppanuuden aloittamisen kannalta on tärkeää, että päivähoitoa koskevaa tietoa on saatavilla kun tarve lapsen päivähoidolle syntyy.

Lisätiedot

SIILIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA

SIILIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA SIILIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA SISÄLLYS 1. Siilin päiväkoti 2. Päiväkodin tärkeät asiat 3. Lapsilähtöisyys 4. Varhaiskasvatuksen suunnittelu 5. Varhaiskasvatuksen toteuttaminen 6. Erityinen

Lisätiedot

HALLILAN PÄIVÄKOTI. Varhaiskasvatussuunnitelma - VASU

HALLILAN PÄIVÄKOTI. Varhaiskasvatussuunnitelma - VASU HALLILAN PÄIVÄKOTI Varhaiskasvatussuunnitelma - VASU Päiväkodissamme toimii 6 ryhmää: Nuput Pallerot Tenavat Naperot Nappulat Muksut Toiminta-ajatus Meille on tärkeää, että lapsi kokee olonsa turvalliseksi

Lisätiedot

Kaukajärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Kaukajärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Kaukajärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA-AJATUS LEIKKI LUOVUUS YSTÄVYYS TUNTEET TURVALLISUUS LAPSI EI LEIKI OPPIAKSEEN, MUTTA OPPII LEIKKIESSÄÄN Leikissä lapsi oppii toimimaan yhdessä

Lisätiedot

Hakeminen. Päivähoitoyksikössä toteutetaan yhteisesti suunniteltua/laadittua toimintakäytäntöä uusien asiakkaiden vastaanottamisessa.

Hakeminen. Päivähoitoyksikössä toteutetaan yhteisesti suunniteltua/laadittua toimintakäytäntöä uusien asiakkaiden vastaanottamisessa. Päivähoidon laatukriteerit Hakeminen Päivähoitoyksikössä toteutetaan yhteisesti suunniteltua/laadittua toimintakäytäntöä uusien asiakkaiden vastaanottamisessa. Henkilökunta tuntee päivähoitoyksikkönsä

Lisätiedot

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon OHOI Osaamista vuorohoitoon Henkilöstökoulutus 7.3.2016 Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon tuula.dahlblom@jamk.fi Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Marttilan kunnan varhaiskasvatussuunnitelma

Marttilan kunnan varhaiskasvatussuunnitelma Marttilan kunnan varhaiskasvatussuunnitelma Sosiaalilautakunta 16.2.2012 13/ liite no 4 1 SISÄLTÖ 1. Johdanto 2. Toiminta-ajatus ja arvot 3. Kasvatus ja opetusmenetelmät 4. Yhteistyö 5. Erityinen tuki

Lisätiedot

KATAJALAAKSON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012

KATAJALAAKSON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012 KATAJALAAKSON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012 Katajalaakson päiväkoti - päiväkotimme sijaitsee Katajalaaksossa rauhallisessa ympäristössä - päiväkodissamme on 96 hoitopaikkaa viidessä eri ryhmässä:

Lisätiedot

(TOIMINTAYKSIKÖN NIMI) vuosisuunnitelma sekä toimintakertomus

(TOIMINTAYKSIKÖN NIMI) vuosisuunnitelma sekä toimintakertomus (TOIMINTAYKSIKÖN NIMI) vuosisuunnitelma sekä toimintakertomus 2017 2018 Sisällys 1 Toimintayksikön esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelma 1.1 Esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelman

Lisätiedot

Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA AJATUS Päiväkodissamme toteutetaan varhaiskasvatusta ja esiopetusta vahvasti leikin, liikunnan ja luovuuden kautta. Leikki ja liikunta kuuluvat päivittäin

Lisätiedot

Päiväkoti Saarenhelmi

Päiväkoti Saarenhelmi Päiväkoti Saarenhelmi varhaiskasvatussuunnitelma Päiväkoti Saarenhelmi Päiväkoti Saarenhelmi sijaitsee Saarenkylässä kauniilla paikalla Kemijoen rannalla. Läheiset puistot ja talvella jää tarjoavat mahdollisuuden

Lisätiedot

PALVELUSOPIMUSTARJOUS 2011 VARHAISKASVATUSPALVELUT

PALVELUSOPIMUSTARJOUS 2011 VARHAISKASVATUSPALVELUT PALVELUSOPIMUSTARJOUS 2011 VARHAISKASVATUSPALVELUT HYVINVOINTILAUTAKUNTA VARHAISKASVATUSPALVELUT TUOTE YKSIKKÖ HINTA MÄÄRÄ YHT. Päiväkotihoito Päiväkotihoito 0-2 vuotiaalle lapselle hpv 63,17 13 200 833

Lisätiedot

Metsäniityn päiväkodin montessoriryhmien varhaiskasvatussuunnitelma

Metsäniityn päiväkodin montessoriryhmien varhaiskasvatussuunnitelma Metsäniityn päiväkodin montessoriryhmien varhaiskasvatussuunnitelma Metsäniityn päiväkodissa toimii 3-5-vuotiaiden ryhmä Peilivuori ja 1-4 vuotiaiden ryhmä Salasaari. Molemmissa ryhmissä toimitaan montessoripedagogiikan

Lisätiedot

Melukylän Päiväkoti. Alatalo Välitalo Ylätalo. Varhaiskasvatussuunnitelma

Melukylän Päiväkoti. Alatalo Välitalo Ylätalo. Varhaiskasvatussuunnitelma Melukylän Päiväkoti Alatalo Välitalo Ylätalo Varhaiskasvatussuunnitelma Melukylän päiväkodin VASU:n sisällysluettelo: Melukylän päiväkodin talot ja ryhmät Päiväjärjestys Arvot Visiot Toiminta-ajatus Kasvatuskumppanuus

Lisätiedot

PUNKALAITUMEN KUNTA VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

PUNKALAITUMEN KUNTA VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 1 PUNKALAITUMEN KUNTA PÄIVÄHOITO 2013 VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2 SISÄLTÖ 1 KUNNAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMAN KUVAUS 4 2 PÄIVÄHOIDON ARVOT JA TOIMINTA-AJATUS 5 2.1 Punkalaitumen kunnan arvot 5 2.2 Punkalaitumen

Lisätiedot

RANTAKYLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

RANTAKYLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA RANTAKYLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Tavoitteena hyvinvoiva lapsi 1 SISÄLLYSLUETTELO 1 PÄIVÄKODIN ESITTELY... 3 2 TOIMINTA-AJATUS JA ARVOT... 4 2.1 Toiminta-ajatus... 4 2.2 Arvot... 4 3 LAPSELLE

Lisätiedot

Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma

Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Opimme yhdessä ja jaamme oppimaamme, minkä pohjalta kehitämme toimintaamme ja toimintaympäristöjämme. Luomme avoimen ja kannustavan ilmapiirin,

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma 2012-2013

Varhaiskasvatussuunnitelma 2012-2013 Nuppusten Varhaiskasvatussuunnitelma 2012-2013 SISÄLLYSLUETTELO 1. NUPPUSTEN RYHMÄKUVAILU 2. NUPPUSTEN TOIMINTA-AJATUS 3. VARHAISKASVATUSYMPÄRISTÖ 4. KIELELLINEN KEHITYS JA KIELEN MERKITYS VARHAISKASVATUKSESSA

Lisätiedot

Kuusjoen päiväkodin kehkeytyvä varhaiskasvatussuunnitelma 2015-2016

Kuusjoen päiväkodin kehkeytyvä varhaiskasvatussuunnitelma 2015-2016 1 Kuusjoen päiväkodin kehkeytyvä varhaiskasvatussuunnitelma 2015-2016 2 Kuusjoen päiväkoti Kuusjoen päiväkoti on perustettu vuonna 2010. Päiväkoti sijaitsee Kuusjoen koulun yhteydessä Salon Kuusjoella

Lisätiedot

Yksiköt: Kaupungin päiväkodit / perhepäivähoito / avoin varhaiskasvatus Yksityiset päiväkodit / perhepäivähoito Seurakunnat Järjestöt

Yksiköt: Kaupungin päiväkodit / perhepäivähoito / avoin varhaiskasvatus Yksityiset päiväkodit / perhepäivähoito Seurakunnat Järjestöt Tämä on Loviisan kaupungin varhaiskasvatussuunnitelma VASU. Sen lähtökohtana ovat valtakunnalliset varhaiskasvatuksen perusteet. Sivistyslautakunta hyväksyy joka toinen vuosi päivitetyn suunnitelman. Päivähoitoyksiköt

Lisätiedot

LEHMON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LEHMON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA LEHMON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Iso ja pieni on yhdessä kaksi. Kaksi voi yhdessä leikkiä. Ei tunne itseään vieraaksi. Hellyydellä voi täyttyä. Iso ylettyy helposti korkealle, pieni taas mahtuu

Lisätiedot

Kasvun kikatusta leikin lumoissa

Kasvun kikatusta leikin lumoissa Kasvun kikatusta leikin lumoissa Tarkastelukiikarissa toimintakulttuurin kehittäminen ja sitä ohjaavat periaatteet Osallisuus, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo Inklusiivisessa toimintakulttuurissa edistetään

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Puotinharju

Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Puotinharju Yksikön toimintasuunnitelma 2017-2018 Varhaiskasvatusyksikkö Puotinharju YKSIKKÖMME VARHAISKASVATUSTA OHJAA VALTAKUNNALLINEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JA HELSINGIN VARHAISKASKASVATUSSUUNNITELMA. OLEMME

Lisätiedot

SORVANKAAREN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012-2013

SORVANKAAREN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012-2013 SORVANKAAREN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012-2013 Jokaisella on oikeus tuntea itsensä toivotuksi, halutuksi ja rakastetuksi. 1 PÄIVÄKODIN KUVAUS JA OPPIMISYMPÄRISTÖ Sorvankaaren päiväkoti on

Lisätiedot

PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA NASTOLAN KUNTA Sisällys Alkusanat Perhepäivähoidon arvot Kasvatuskumppanuus Lapsen tapa toimia Sisällölliset orientaatiot Kuntouttava varhaiskasvatus Yhteistyö

Lisätiedot

TAHINIEMEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA

TAHINIEMEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA TAHINIEMEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA TAHINIEMEN PÄIVÄKOTI Päiväkotimme sijaitsee Tahiniemessä, Pieksäjärven rannalla, rauhallisella omakotialueella. Lähistöllä on uimaranta ja metsikköä,

Lisätiedot

ALUEELLINEN ASIAKASRAATI VÄINÖLÄN PÄIVÄKOTI

ALUEELLINEN ASIAKASRAATI VÄINÖLÄN PÄIVÄKOTI ALUEELLINEN ASIAKASRAATI VÄINÖLÄN PÄIVÄKOTI 12.12.2016 VARHAISKASVATUSSUUNNITELMAN PERUSTEET Varhaiskasvatuksen tehtävä on vahvistaa lasten hyvinvointiin ja turvallisuuteen liittyviä taitoja sekä ohjata

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Meripirtti

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Meripirtti Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Meripirtti Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma Toimintasuunnitelmassa kuvaamme, miten varhaiskasvatusta käytännössä pedagogisesti toteutetaan Meripirtissä.

Lisätiedot

HELILÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011-2012

HELILÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011-2012 HELILÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011-2012 PÄIVÄKOTIMME TOIMINTA-AJATUS: tarjoamme hyvällä ammattitaidolla laadukasta varhaiskasvatusta alle 6 -vuotiaille lapsille meillä lapsella on mahdollisuus

Lisätiedot

Kämmenniemen päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma

Kämmenniemen päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma Kämmenniemen päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma Toiminta-ajatus Lasten osallisuus Vanhempien osallisuus Varhaiskasvatuksen suunnittelu Leikki Liikunta Luonto Ilmaisu Mediakasvatus Kieli ja kulttuuri

Lisätiedot

Tuula Nyman, päiväkodin johtaja, Kartanonrannan oppimiskeskus, Kirkkonummi. Päivi Järvinen, esiopettaja, Saunalahden koulu, Espoo

Tuula Nyman, päiväkodin johtaja, Kartanonrannan oppimiskeskus, Kirkkonummi. Päivi Järvinen, esiopettaja, Saunalahden koulu, Espoo Tuula Nyman, päiväkodin johtaja, Kartanonrannan oppimiskeskus, Kirkkonummi Päivi Järvinen, esiopettaja, Saunalahden koulu, Espoo 1 Edistää lapsen kasvu-, kehitys ja oppimisedellytyksiä Vahvistaa lapsen

Lisätiedot

LAPSEN KUVA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. Julkisuuslaki 24 1 mom. 25-k.

LAPSEN KUVA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. Julkisuuslaki 24 1 mom. 25-k. LAPSEN KUVA Jokaiselle varhaiskasvatuksen piirissä olevalle lapselle tehdään oma varhaiskasvatussuunnitelma. Tämä lomake on suunnitelman toinen osa. Suunnitelma tukee lapsen yksilöllistä kasvua, kehitystä

Lisätiedot

Myllyojan päiväkodin toimintasuunnitelma

Myllyojan päiväkodin toimintasuunnitelma Myllyojan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Myllyojan päiväkodissa toimintakulttuurimme lähtee yhteisistä tavoitteista ja säännöistä, joita arvioimme ja kehitämme säännöllisesti.

Lisätiedot

Vasu 2017 suhde hyvinvointiin ja liikkumisen edistämiseen

Vasu 2017 suhde hyvinvointiin ja liikkumisen edistämiseen Vasu 2017 suhde hyvinvointiin ja liikkumisen edistämiseen Ylitarkastaja Anu Liljeström Opetus- ja kulttuuritoimi -vastuualue, Itä-Suomen aluehallintovirasto Anu Liljeström, ISAVI OKT-vastuualue 5.10.2016

Lisätiedot

MILLAINEN MINÄ OLEN?

MILLAINEN MINÄ OLEN? MILLAINEN MINÄ OLEN? hidas vilkas reipas voimakas tahtoinen keskitty mätön herkkä iloinen rohkea LAPSEN VALOKUVA tyytyväi nen sinnikäs utelias Toimintavuosi - omatoi minen ujo kärsiväl linen toiset huomioonott

Lisätiedot

Kohti varhaiskasvatuksen ammattilaisuutta HYVINKÄÄN VASU2017

Kohti varhaiskasvatuksen ammattilaisuutta HYVINKÄÄN VASU2017 Kohti varhaiskasvatuksen ammattilaisuutta HYVINKÄÄN VASU2017 kohtaa lapsen Välittää lapsista aidosti ja on töissä heitä varten Suhtautuu lapsiin ja heidän tunteisiinsa ja tarpeisiinsa empaattisesti On

Lisätiedot

Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma

Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma Perhepäivähoidon toiminta-ajatus Perhepäivähoito tarjoaa lapselle mahdollisuuden hoitoon, leikkiin, oppimiseen ja ystävyyssuhteisiin muiden lasten kanssa. Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

METSOLAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

METSOLAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA METSOLAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011 1 Sisällysluettelo Metsolan päiväkoti......3 Toiminta-ajatus...4 Lapsikäsitys...4 Arvopohja...4 Toiminnan toteuttaminen..5 Ohjattu toiminta.6 Erityinen

Lisätiedot

TUUSNIEMEN KUNTA SOSIAALILAUTAKUNTA VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. [Vuosi]

TUUSNIEMEN KUNTA SOSIAALILAUTAKUNTA VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. [Vuosi] TUUSNIEMEN KUNTA SOSIAALILAUTAKUNTA VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA [Vuosi] 2 JOHDANTO Valtioneuvosto antoi 28.2.2002 periaatepäätöksen, jossa hyväksyttiin varhaiskasvatuksen valtakunnalliset linjaukset. Nämä

Lisätiedot

Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma

Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toiminnassamme korostuu tasavertaisuus ja yksilöllisyys. Kohtaamme huoltajat lapsineen yksilöinä kulttuuritaustat ja vanhempien toiveet

Lisätiedot

Nurmijärven kunnan Avoimen varhaiskasvatuksen varhaiskasvatussuunnitelma

Nurmijärven kunnan Avoimen varhaiskasvatuksen varhaiskasvatussuunnitelma 22.6.2015 Varhaiskasvatus Nurmijärven kunnan Avoimen varhaiskasvatuksen varhaiskasvatussuunnitelma www.nurmijarvi.fi Avoimen varhaiskasvatuksen esimies Kirsi Viitanen 040 317 4066 kirsi.viitanen@nurmijarvi.fi

Lisätiedot

KARINRAKAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

KARINRAKAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA KARINRAKAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Tämä päivä on lahja Tämä päivä on arvokas Tämä päivä on ainutlaatuinen tänäkin päivänä voi tapahtua ihme! Marleena Ansio Karinrakan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelman

Lisätiedot

Ilmaisun monet muodot

Ilmaisun monet muodot Työkirja monialaisiin oppimiskokonaisuuksiin (ops 2014) Ilmaisun monet muodot Toiminnan lähtökohtana ovat lasten aistimukset, havainnot ja kokemukset. Lapsia kannustetaan kertomaan ideoistaan, työskentelystään

Lisätiedot

RYHMÄVASU = LAPSIRYHMÄN TOIMINNAN SUUNNITTELU

RYHMÄVASU = LAPSIRYHMÄN TOIMINNAN SUUNNITTELU RYHMÄVASU = LAPSIRYHMÄN TOIMINNAN SUUNNITTELU 2016-2017 Liite 1 Toimintasuunnitelma suunnittelu pohjautuu lasten ja vanhempien osallisuuden mahdollistamiseen (aloitus- ja vasukeskustelut on käyty ennen

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma. Vanhemmuutta tukien, yhteistyössä kotien kanssa annetaan lapsille turvallinen kasvuympäristö.

Varhaiskasvatussuunnitelma. Vanhemmuutta tukien, yhteistyössä kotien kanssa annetaan lapsille turvallinen kasvuympäristö. Varhaiskasvatussuunnitelma Vanhemmuutta tukien, yhteistyössä kotien kanssa annetaan lapsille turvallinen kasvuympäristö. 2014 Ypäjän varhaiskasvatuspalvelut Päiväkoti Heporanta: Pollet, Ponit ja Varsat

Lisätiedot

Toiminta-ajatus 1. 1.1 Ryhmän tavoitteet 2. 1.2 Ryhmän arvot 3. Varhaiskasvatus ympäristömme 4

Toiminta-ajatus 1. 1.1 Ryhmän tavoitteet 2. 1.2 Ryhmän arvot 3. Varhaiskasvatus ympäristömme 4 1 SISÄLLYS Toiminta-ajatus 1 1.1 Ryhmän tavoitteet 2 1.2 Ryhmän arvot 3 Varhaiskasvatus ympäristömme 4 Toiminnalliset orientaatiot lapsille ominainen tapa toimia 5 Sisällölliset orientaatiot tapa hahmottaa

Lisätiedot

TIEDOKSI PERHEPÄIVÄHOITO

TIEDOKSI PERHEPÄIVÄHOITO TIEDOKSI PERHEPÄIVÄHOITO Perhepäivähoito on hoitajan kodissa, pienessä ryhmässä tapahtuvaa päivähoitoa. Perhepäivähoito tarjoaa lapselle kodinomaisen ja yksilöllisen kasvuympäristön, jossa lapsella on

Lisätiedot

Vertaistukea perheille avoimen varhaiskasvatuksen areenoilla

Vertaistukea perheille avoimen varhaiskasvatuksen areenoilla Imatra 10.10.2012 Vertaistukea perheille avoimen varhaiskasvatuksen areenoilla Liisa Ollikainen Espoo Yleistietoa Espoosta www.espoo.fi Suomen toiseksi suurin kaupunki Pinta-ala, 528 km², asukkaita >250

Lisätiedot

Yksityisen perhepäivähoidon omavalvonta- ja varhaiskasvatussuunnitelma

Yksityisen perhepäivähoidon omavalvonta- ja varhaiskasvatussuunnitelma Yksityisen perhepäivähoidon omavalvonta- ja varhaiskasvatussuunnitelma 1. Palvelujen tuottajaa koskevat tiedot Palvelun tuottaja/vastuuhenkilö, yhteystiedot, Y-tunnus Lapsiryhmän ikärakenne Perushoitotilat/muut

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Lapsen nimi: Pvm: Keskusteluun osallistujat: Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (Lapsen vasu) on varhaiskasvatuksen henkilöstön työväline, jonka avulla luodaan yhteisiä

Lisätiedot

Oulunlahden päiväkodin toimintasuunnitelma

Oulunlahden päiväkodin toimintasuunnitelma Oulunlahden päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Lähtökohtanamme on lapsen yksilöllisyyden huomioiminen. Teemme tiivistä yhteistyötä vanhempien kanssa. Tavoitteenamme on avoin ja

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA/VASU

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA/VASU Honkajoen kunta Sivistystoimi Varhaiskasvatus KIS KIS KISSANPOIKA KISSA TANSSII JÄÄLLÄ SUKAT KENGÄT KAINALOSSA HIENO PAITA PÄÄLLÄ VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA/VASU 3-5 VUOTIAAT Lapsen nimi Syntymäaika Päivähoitopaikka

Lisätiedot

Metsäniityn päiväkodin montessoriryhmien varhaiskasvatussuunnitelma

Metsäniityn päiväkodin montessoriryhmien varhaiskasvatussuunnitelma Metsäniityn päiväkodin montessoriryhmien varhaiskasvatussuunnitelma Metsäniityssä toimii 2 montessoriryhmää, joiden ikäjakauma on noin 2,5-5 v. Ryhminen nimet ovat Peilivuori ja Salasaari. Molemmissa ryhmissä

Lisätiedot

Leikin ja leikillisten oppimisympäristöjen kehittäminen pääkaupunkiseudun varhaiskasvatuksessa

Leikin ja leikillisten oppimisympäristöjen kehittäminen pääkaupunkiseudun varhaiskasvatuksessa Leikin ja leikillisten oppimisympäristöjen kehittäminen pääkaupunkiseudun varhaiskasvatuksessa VKK-Metro Pääkaupunkiseudun kehittämis- ja koulutusyhteistyö 2014-2016 Helsingin kaupungin aineistopankki

Lisätiedot

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma / esiopetuksen oppimissuunnitelma

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma / esiopetuksen oppimissuunnitelma Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma / esiopetuksen oppimissuunnitelma Tämä on lapsen varhaiskasvatussuunnitelma, joka sisältää esiopetuksen oppimissuunnitelman sekä mahdollisen tehostetun eli varhaisen tai

Lisätiedot

PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU

PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU SISÄLLYSLUETTELO 1. TOIMINTA-AJATUS 2. ARVOT 3. TOIMIVA KASVATTAJAYHTEISÖ 4. VARHAISKASVATUSYMPÄRISTÖ 5. OPPIMISEN ILO 6. KIELEN JA VUOROVAIKUTUKSEN

Lisätiedot

KYÖSTIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA

KYÖSTIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA KYÖSTIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA Kyöstin päiväkoti Kyöstin päiväkoti on 105-paikkainen yksikkö, joka on kahdessa eri rakennuksessa toimiva kokonaisuus. Idyllisessä Kartano-rakennuksessa

Lisätiedot

Turva Minulla on turvallinen olo. Saanko olla tarvitseva? Onko minulla huolehtiva aikuinen? Suojellaanko minua pahoilta asioilta? Perusturvallisuus on edellytys lapsen hyvän itsetunnon ja luottamuksellisten

Lisätiedot

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme pohjautuu yhdessä tekemiseen ja perheiden osallisuuteen, mm. erilaiset toimintailtapäivät sekä isän- ja äitienpäivät.

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimimme sallivasti ja sensitiivisesti lasten kanssa yhdessä asioita tehden. Olemme lapsille

Lisätiedot

Määrlahden päiväkodin VASU

Määrlahden päiväkodin VASU Määrlahden päiväkodin VASU Tämä on Määrlahden päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma VASU. Tämä suunnitelma pohjautuu Loviisan kaupungin vuonna 2011 käyttöön ottamaan varhaiskasvatussuunnitelmaan. VASUSSAMME

Lisätiedot

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintamme pohjautuu pienryhmätoimintaan sekä positiiviseen kasvatukseen. Yhdessä tekeminen ja perheiden osallisuus on meille tärkeää.

Lisätiedot

Tervetuloa esiopetusiltaan!

Tervetuloa esiopetusiltaan! Tervetuloa esiopetusiltaan! Esiopetus Järvenpäässä toimintakaudella 2010-2011 Esiopetuksen hakemusten palautus 19.2. mennessä Tiedot esiopetuspaikasta 31.5. mennessä Esiopetus alkaa 1.9.2010 ja päättyy

Lisätiedot

Suunnitelmallinen kiusaamisen ehkäisy osana varhaiskasvatuksen suunnitelmaa

Suunnitelmallinen kiusaamisen ehkäisy osana varhaiskasvatuksen suunnitelmaa Suunnitelmallinen kiusaamisen ehkäisy osana varhaiskasvatuksen suunnitelmaa Erikoistutkija Liisa Heinämäki, THL Yksikön päällikkö Päivi Lindberg, THL 16.4.2010 Esityksen nimi / Tekijä 1 Kiusaaminen varhaisvuosina?

Lisätiedot

LAPSEN ESIOPETUSSUUNNITELMA

LAPSEN ESIOPETUSSUUNNITELMA LAPSEN ESIOPETUSSUUNNITELMA Lapsen nimi: Pvm: Keskusteluun osallistujat: Lapsen esiopetussuunnitelma (esiops) on esiopetuksen henkilöstön työväline, jonka avulla luodaan yhteisiä tavoitteita ja sopimuksia

Lisätiedot

Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2

Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2 Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2 Oppimiskokonaisuudet, teemat, projektit... 3 Toiminnan dokumentointi ja

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Lapsen nimi: Pvm: Keskusteluun osallistujat: Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (Lapsen vasu) on varhaiskasvatuksen henkilöstön työväline, jonka avulla luodaan yhteisiä

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JYRÄNGÖN VARHAISKASVATUSALUE 12.6.2015

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JYRÄNGÖN VARHAISKASVATUSALUE 12.6.2015 VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JYRÄNGÖN VARHAISKASVATUSALUE 12.6.2015 SISÄLLYSLUETTELO 1. Toimintaympäristö 2. Toiminta-ajatus ja arvot 3. Tavoitteet 4. Oppimisympäristö 5. Toiminnan perusta 6. Toiminta lapsen

Lisätiedot

Pienten lasten kerho Tiukuset

Pienten lasten kerho Tiukuset Pienten lasten kerho Tiukuset Kerhotoiminnan varhaiskasvatussuunnitelma 2014 2015 Oi, kaikki tiukuset helähtäkää, maailman aikuiset herättäkää! On lapsilla ikävä leikkimään, he kaipaavat syliä hyvää. (Inkeri

Lisätiedot

Villilän päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Villilän päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Villilän päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Toiminta ajatus: Villilän päiväkoti toimii yhteistyössä perheiden kanssa lapsuutta ja lapsen tulevaisuutta kunnioittavan hyvän ja turvallisen leikki ja oppimisympäristön

Lisätiedot

LIIKKUVA KOULU JA OPS 2016

LIIKKUVA KOULU JA OPS 2016 Raahe 3.3.2016 Laura Rahikkala liikunnanopettaja OPS 2016 HAASTE MAHDOLLISUUS HYPPY JOHONKIN UUTEEN OPS UUDISTUKSEN KESKEISIÄ LÄHTÖKOHTIA PEDAGOGINEN UUDISTUS -> Siirtyminen kysymyksestä MITÄ opitaan,

Lisätiedot

HAIKALAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

HAIKALAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA HAIKALAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Haikalan päiväkoti sijaitsee Klaukkalan pohjoisella alueella Haikalassa. Päiväkoti on perustettu 1982. Toimintakaudella 2010-2011 päiväkotimme ryhmät ovat:

Lisätiedot

MÄKITUVAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

MÄKITUVAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA MÄKITUVAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2014 2015 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO 2. ARVOT 2.1 VASTUULLISUUS 2.2 AVOIMUUS 2.3 UUDISTUMISKYKY 2.4 YHTEISTYÖ JA PALVELUHENKISYYS 3. TOIMINTA-AJATUS 4.

Lisätiedot

Opetussuunnitelmauudistus opettajan näkökulmasta. Uudistuva esiopetus Helsinki Lastentarhanopettajaliitto puheenjohtaja Anitta Pakanen

Opetussuunnitelmauudistus opettajan näkökulmasta. Uudistuva esiopetus Helsinki Lastentarhanopettajaliitto puheenjohtaja Anitta Pakanen Opetussuunnitelmauudistus opettajan näkökulmasta Uudistuva esiopetus Helsinki 4.12.2014 Lastentarhanopettajaliitto puheenjohtaja Anitta Pakanen Uudistus luo mahdollisuuksia Pohtia omaa opettajuutta Pohtia

Lisätiedot

Sanoista tekoihin! Kielen, kulttuurin ja katsomusten moninaisuus varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa. Kirsi Tarkka

Sanoista tekoihin! Kielen, kulttuurin ja katsomusten moninaisuus varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa. Kirsi Tarkka Sanoista tekoihin! Kielen, kulttuurin ja katsomusten moninaisuus varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa Kirsi Tarkka 12.11.2018 Rovaniemi Varhaiskasvatus otsikoissa! Päiväkodit sulkevat ovensa seurakunnalta

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma

Yksikön toimintasuunnitelma Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Pph Itäkeskus-Marjaniemi-Myllypuro Toimintakausi syksy 2017-kevät 2018 https://www.instagram.com/perhepaivahoito_myllikka_itis/ Perhepäivähoito osallisuutta

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola Sisältö Yleistä Toimintakulttuuri Leikki ja monipuoliset työtavat Toiminnan arviointi ja kehittäminen Ryhmän toiminnan arviointi Yhteistyö

Lisätiedot

PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI Ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Peippo Varhaiskasvatussuunnitelma

PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI Ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Peippo Varhaiskasvatussuunnitelma PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI Ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Peippo Varhaiskasvatussuunnitelma SISÄLLYSLUETTELO Ryhmiksen toiminta-ajatus 1. Kasvatuspäämäärät ja tavoitteet 1.1 Arvoperusta 1.2 Hyvinvoiva lapsi 1.3 Päivähoidon

Lisätiedot

1. Lapsi on päähenkilö omassa elämässään

1. Lapsi on päähenkilö omassa elämässään Satakieli-teesit 1. Lapsi on päähenkilö omassa elämässään Lapsuus on arvokas ja merkityksellinen aika ihmisen elämässä se on arvojen ja persoonallisuuden muotoutumisen aikaa. Jokaisella lapsella on oikeus

Lisätiedot

Esiopetuksen. valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma

Esiopetuksen. valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma Esiopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Nurmijärven kunta Varhaiskasvatuspalvelut Sivistyslautakunta x.1.2016 x www.nurmijarvi.fi Sisältö 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat

Lisätiedot

PERHEPÄIVÄHOIDON TOTEUTTAMINEN

PERHEPÄIVÄHOIDON TOTEUTTAMINEN - laadittu keväällä 2009, päivitetty 2012 PERHEPÄIVÄHOIDON TOTEUTTAMINEN Perhepäivähoito on kodinomainen päivähoitomuoto, jossa toimitaan ammatillisesti ja tavoitteellisesti yhdessä sovittujen periaatteiden

Lisätiedot

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminta Kuvaus Hyvin järjestetty aamu- ja iltapäivätoiminta tukee koulun perustehtävää

Lisätiedot

Vuorohoito varhaiskasvatuksessa lasten opetuksen, kasvun ja kehityksen sekä vanhemmuuden tukijana OHOI-seminaari Jyväskylä Marja-Liisa

Vuorohoito varhaiskasvatuksessa lasten opetuksen, kasvun ja kehityksen sekä vanhemmuuden tukijana OHOI-seminaari Jyväskylä Marja-Liisa Vuorohoito varhaiskasvatuksessa lasten opetuksen, kasvun ja kehityksen sekä vanhemmuuden tukijana OHOI-seminaari 21.9.2016 Jyväskylä Marja-Liisa Keski-Rauska, KT ylitarkastaja (varhaiskasvatus) Länsi-

Lisätiedot

Katsomuskasvatus ja uskonnollisten tilaisuuksien järjestäminen

Katsomuskasvatus ja uskonnollisten tilaisuuksien järjestäminen Katsomuskasvatus ja uskonnollisten tilaisuuksien järjestäminen Kuopio 15.5.2018 Kirsi Tarkka, Opetushallitus Uusi vasu otsikoissa! Päiväkodit sulkevat ovensa seurakunnalta Kristinusko menettää erityisasemaansa

Lisätiedot

Lapsiryhmäkohtainen varhaiskasvatussuunnitelma

Lapsiryhmäkohtainen varhaiskasvatussuunnitelma Lapsiryhmäkohtainen varhaiskasvatussuunnitelma Itsearvioinnin, ryhmätyöskentelyn ja suunnittelun tueksi Ryhmävasu tehdään kauden alussa ja sitä arvioidaan vähintään kaksi kertaa toimikauden aikana; vuoden

Lisätiedot