COMBIMASTER -RUOKINTAROBOTTI PARSINAVETASSA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "COMBIMASTER -RUOKINTAROBOTTI PARSINAVETASSA"

Transkriptio

1 COMBIMASTER -RUOKINTAROBOTTI PARSINAVETASSA Tiina ja Marko Roumio Tilavierailu 06/2010 Anne-Mari Malvisto, Juha Kuula ja Mika Turunen Oikeudet muutoksiin pidätetään. Kilpailukykyä maidontuotantoon Hyvien käytänteiden dokumentointi Hankkeen rahoittaja: Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Suomen ELY -keskukset (Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma )

2 JOHDANTO Navetassa eläinten säilörehuruokinta on työmäärältään toiseksi suurin lypsyn jälkeen, mutta fyysisesti mitattuna raskain ja kuormittaa eniten hoitajaa. Karkearehun jaon koneellistamisessa vähennetään raskaan työn osuutta ja suurin hyöty saadaan työajan säästönä. Lypsylehmille jaetaan päivässä säilörehua noin kg/eläin, joten 30 lehmän ruokinnassa joudutaan päivittäin siirtämään rehua noin kg päivittäin. (Maatilan Pirkka 1997) Ruokintarobotin tietokoneella voidaan asettaa eläin- tai ryhmäkohtainen ruokintamäärä ja jakaa oikea määrä rehuja työmäärän kuitenkaan lisääntymättä. Ruokintakoneilla rehuja voidaan jakaa useita kertoja päivässä, mikä houkuttaa lehmiä syömään hieman enemmän. Useampi jakokerta vähentää rehun haaskausta, kun kerralla jaetaan vähän rehua ja se on ruokintapöydällä tuoretta. Lisääntynyt syönti nostaa lisäksi hieman maitotuotosta. Vierailimme tilalla, jonka parsinavetassa lypsylehmien rehut jaetaan automaattisella ruokintarobotilla useita kertoja päivässä. Tilalla on ratkaistu ruokintarobotin kiskon ja maitoputkiston kiskon risteyskohta tekemällä maitoportin kohdalle laskeutuva silta. Selvityksen ovat tehneet Anne-Mari Malvisto, Juha Kuula ja Mika Turunen Kilpailukykyä Maidontuotantoon -hankkeessa. TILA Tiina ja Marko Roumion tila sijaitsee Etelä-Pohjanmaalla Huhmarkosken kylällä Kauhavalla. Tilalla on vuonna 1989 rakennettu parsinavetta, jossa on lietelantajärjestelmä. Lypsylehmille on 36 parsipaikkaa. Vuosien varrella navettaan on tehty parannuksia ja muutoksia, mm. vuonna 1995 navettaa laajennettiin ja tehtiin kasvatussonneille oma osasto. Mulliosastolle tehtiin 6 parsipaikkaa lisää, johon siirretään ummessa olevat lypsylehmät. Samalla koneellistettiin koko karjan ruokinta ja hankittiin Alfa Laval Agrin CombiMaster -yhdistelmäruokintarobotti. Vuonna 2009 navettaan uusittiin vesiputket ja vesilinjasto. - Keskituotos: noin kg/lehmä/vuosi - Lypsy: 4 yksikköä, DeLaval MilkMaster, irroittimet - Lypsyaika: 1 h 15 min/2 hlö/kerta - Ruokintarobotti: CombiMaster 7 krt/päivä

3 TAVOITTEET - Keventää ja automatisoida eläinten ruokintatyö laajennuksen jälkeen. - Ryhmäkohtainen ruokinta eri eläinryhmille. TOIMINTAPERIAATE Tilalla koko karjan ruokinnan hoitaa Alfa Laval Agrin CombiMaster -ruokintarobotti. Lypsylehmille robotti jakaa samalla kertaa säilörehun, kauraohra-litisteviljan (60%/40%), puolitiivisteen, rypsipuristeen ja kivennäisen samalla kertaa. Rehut jaetaan puoliappeena eli robotti ei sekoita komponentteja sekaisin vaan jakaa ne erikseen samalla kertaa, säilörehun ensin ja sen päälle muut rehut omiksi kasoiksi. (Kuvio 1.) KUVIO 1. Alfa Laval Agrin CombiMaster-ruokintarobotti täyttö- ja lepopaikalla. Rehuja ei sekoiteta keskenään seosrehuksi vaan jokainen komponentti jaetaan erikseen omaksi kasaksi lehmän eteen, säilörehun päälle. Täyttöpaikasta ruokintarobotti käy tekemässä ohjelmoidun reseptin mukaan rehujen jakamisen joko lypsylehmille tai mulliosastolle ja palaa takaisin täyttöpaikalle hakemaan uuden seoksen. Ruokintarobotin täyttöpaikka on navetan keskiosassa lypsylehmäosaston ja mulliosaston välillä, joten sen ei tarvitse liikkua turhaan tyhjänä siirtymämatkoja osastojen välissä.

4 Säilörehu tuodaan navetan ulkopuolella olevista laakasiiloista täyttöpöydälle traktorilla ja tästä säilörehu siirtyy mattokuljettimella suoraan ruokintarobottiin. Kaura-ohralitistevilja ja puolitiiviste täytetään omista siiloista putkea pitkin säiliöihin. Rypsipuriste ja kivennäinen lisätään käsin omiin säiliöihin kerran päivässä, josta robotti annostelee ne automaattisesti ohjelmoidun reseptin mukaan. (Kuvio 2. ja Kuvio 3.) KUVIO 2. KUVIO 3. Säilörehu tulee täyttöpöydältä mattokuljetinta pitkin ruokintarobottiin, kaura-ohralitistevilja ja puolitiiviste täytetään omista siiloista. Rypsipuriste ja kivennäinen täytetään käsin 1 krt/päivä omiin säiliöihin. Lypsylehmille robotti jakaa rehut ja säilörehun 7 krt/päivä, ensimmäisen kerran klo 5.00 aamulla ja viimeisen kerran klo Lypsylehmien ruokinta on ohjelmoitu siten, että ruokinnassa huomioidaan lypsyjen ajat aamuisin ja iltaisin. Lypsylehmien ruokintakäytävän päässä on vasikoiden karsinat ja robotti jakaa samalla kerralla myös niille säilörehua ja vasikkarehua. Päivittäinen rehukomponenttien määrät ja ruokintaresepti on esitetty alla olevassa taulukossa (Taulukko 1.). Automatiikka hoitaa ruokintarobotin täyttämisen jokaiselle jakokerralle. Yhteensä rehua jaetaan lypsylehmille päivässä reilut kg, mikä on noin 50 kg rehua/lehmä/päivä.

5 TAULUKKO 1. Tilan 36 lypsylehmän ja ruokintaresepti ja rehukomponenttien kokonaismäärät päivässä kg Säilörehua 325 kg Litisteviljaa (kaura 60%/ohra 40%) 145 kg Puolitiiviste 43 kg Rypsipuriste 14 kg Kivennäinen Lisäksi: 8 kg Vasikkarehua vasikoille Navetassa on ruokintarobotille asennettu yksi yhtenäinen kisko. Kiskoa kannattelevat metalliset tukitolpat, jotka ovat sijoitettu lehmien parsipaikkojen etureunaan molemmille puolille ruokintapöytää. (Kuvio 4.) KUVIO 4. CombiMaster -ruokintarobotille on yhtenäinen kisko navetassa. Kiskoa kannattelevat metalliset tukitolpat (sinisen väriset).

6 Lypsykarjanavetassa ruokintarobotin kisko ja maitoputkisto tilatankkiin menevät usein ristiin. Tilalla maitoputki menee maitohuoneen puoleiselta parsiriviltä ruokintapöydän toiselle puolelle olevalle parsirivistölle robotin kiskon yläpuolelta ns. nousevana maitoporttina (Kuvio 5.). Risteyskohdan ongelma ratkaistiin tekemällä maitoportin kohdalle kiskoon laskeutuva silta. Kun lypsykoneen tyhjöpumpun moottori käynnistetään lypsyn aluksi, niin kisko avautuu ja maitoportti laskeutuu alas samaan tasoon, kuin missä muu maitoputkisto on. Maitoportti KUVIO 5. Maitoputki menee navetassa maitohuoneen puolelta ruokintapöydän toiselle puolelle ruokintarobotin kiskon yläpuolelta. Tämä on ns. maitoportti. Maitoportin laskeva sähkömoottori käynnistyy ja pyörii kunnes rajakytkin ilmaisee maitoputken olevan oikealla korkeudella. Sähkömoottori pyörittää ketjua, joka edelleen pyörittää ruuvia ja joka puolestaan laskee maitoputken alas. Lypsyn päättymisen jälkeen tyhjöpumpun moottorin sammuttaminen nostaa maitoportin ylös ja ruokintarobotin kisko nousee ylös ja kisko palautuu takaisin yhtenäiseksi. (Kuvio 6.) Nostovaiheessa sähkömoottori pyörii toiseen suuntaan kuin laskettaessa ja pysähtyy, kun toinen rajakytkin aktivoituu. (Kuvio 7.)

7 Maitoportti KUVIO 6. Ruokintarobotin kiskossa on laskeutuva silta maitoportin kohdalle ruokintakäytävän toiselta puolelta. Lypsykoneen tyhjöpumpun käynnistäminen laskee automaattisesti maitoportin alas samalle tasolle kuin maitoputkisto on. Tyhjöpumpun sammuttaminen nostaa puolestaan maitoportin ylös ja robotin kisko palautuu yhtenäiseksi. KUVIO 7. Nostovaiheessa sähkömoottori pyörii toiseen suuntaan kunnes toinen rajakytkin aktivoituu. Rajakytkin merkitty punaisella.

8 KUVIO 8. Ketjupyörä, maitoportin laskeva ruuvi ja rajakytkin. Siihen aikaan kun maitoportin laskeutuminen automatisoitiin, käytettiin reletekniikkaa (Kuvio 9.) Nykyään maitoportin ohjelman voi tehdä yksinkertaisella ohjelmoitavalla kellolla tai muulla pienellä ohjelmoitavalla logiikalla. Tällöin ohjauskaapista tulee pienempi ja edullisempi. Työn osaa tehdä paikallinen sähkömies, joka on vähänkin ollut tekemisissä logiikkojen kanssa. KUVIO 9. Maitoportin ohjauskaappi

9 HUOMIOITA RATKAISUUN LIITTYEN Tilalla kaikkien eläinryhmien ruokinta onnistuu yhdellä ruokintarobotilla. Eri eläinryhmille voidaan määritellä omat seossuhteet ja rehukomponentit, rehumäärät ja jakokerrat päivässä. Useamman kerran jaettavaa väkirehua ja säilörehua ei jää kovin paljon tähteeksi, kun lehmät syövät innokkaasti uutta rehua. Rehujen täyttöpaikka on navetan keskiosassa, joten ympärillä on reilusti tilaa ja paikka on keskeinen valvonnan kannalta. Ruokintapöydän leveys on noin 2,5 m, joten vaunu pystyy jakamaan yhdeltä kiskolla molemmille puolille rehua ja ruokintarobotille tarvitaan vain yksi kisko Ruokintarobotti on ollut käytössä jo 16 vuotta ja toiminut hyvin. Suurin ongelma systeemissä on säilörehun syöttöpöytä, jossa rehu jää helposti jumiin ja tukkeutuu. Litisteviljan kanssa ei ole ollut ongelmia. CombiMaster -ruokintarobotti huolletaan tilalla itse ja myös korjataan tarvittaessa itse. Ruokintarobotti vaatii päivittäistä seurantaa koko ajan. Ruokinta-ajat on suunniteltu päivittäisien navettarutiinien mukaan, jolloin voidaan seurata, että eläimet saavat rehut. Tarvittaessa robottiin voidaan asentaa hälytysjärjestelmä, joka ilmoittaa esim. jos se ei palaudu tietyn ajan sisällä täyttöpaikalle. 1 Ruokintarobotin täyttöön ja rehujen jakamiseen lypsylehmille ja vasikoille kuluu noin 30 min/kerta. Isännän töihin puolestaan kuuluu säilörehun täyttöpöydän täyttö, 10 min. Lisäksi muuta ruokintatyötä on noin 4 minuuttia päivässä. SOVELTUVUUS MUIHIN NAVETOIHIN - Ruokintarobottia voidaan käyttää sekä pihatoissa että parsinavetoissa eri eläinryhmille. - Ruokintapöytä voi olla kapea tai leveä. Jos eläimet ovat molemmin puolin ruokintapöytää, riittää kapealla ruokintapöydällä vain yksi kisko katossa, koska robotti voi jakaa molemmille puolille rehua. 1 DeLaval CombiMaster -ruokintarobotin hälytysjärjestelmästä voi lukea toisesta Hyvien käytänteiden tilaraportista: Ruokintarobotin hälytysjärjestelmä.

10 - Ruokintavaihtoehto tiloille, joilla ei ole käytössä seosrehuruokinta, mutta halutaan automatisoida myös säilörehun jako useammille kerroille päivässä kuten väkirehu. - Halutaan selkeyttää sekä keventää ruokintatyötä ja/tai vähentää ruokintaan kuluvaa aikaa. - Jotkut ruokintarobotit vaativat tarkkuussilputun rehun. POHDINTA Tilalla ruokintarobotti säästää ruokintaan kuluvaa ja erityisesti rehujen jakoon kuluvaa työaikaa. Kivinen ym. (2007, 46) havaintojen mukaan 40 lypsylehmän + nuorkarjan ruokintaa erillisruokinnassa kuluu 0,5 0,75 min/nauta/päivä eli yhteensä noin min/päivä. Roumion tilalla menee täyttöpöydän täyttämiseen traktorilla 10 min/päivä ja lisärehujen täyttämiseen ruokintarobottiin 2 min/kerta sekä aamulla että illalla. Yhteensä työaikaa menee 14 min/päivä/noin 40 lypsylehmää eli 0,35 min/lehmä/päivä. Vuodessa työtä säästyy noin 160 h eli noin 1 kk työpanoksen verran. Ruokinnan automatisointi mahdollistaa lehmäkohtaisen ruokinnan tuotostason mukaan. Säilörehun jakaminen useamman kerran päivässä lisää lehmän syöntiä, kun jaettava rehu on tuoreempaa kuin esim. ruokintapöydällä aamusta asti ollut säilörehu. Parsinavetassa, jossa lehmät ovat päät vastakkain ja maitohuone toisella puolella ruokintapöytää, ruokintarobotin kiskon ja maitoputkiston kiskojen risteyskohta on usein ongelma. Tilalla tähän on löydetty hyvä ratkaisu. Navetassa tehtiin ruokintarobotin kiskoon maitoportin kohdalle laskeutuva silta, jolloin lypsyn ajaksi maitoportti laskeutuu samalle tasolle kuin maitoputkisto ja lypsyn jälkeen maitoportti nousee takaisin ylös, jolloin ruokintarobotin kisko tulee yhtenäiseksi. Kaikki toimii automaattisesti lypsykoneen tyhjöpumpun käynnistämisen ja sammuttamisen mukaan, eikä tarvitse erikseen säätää manuaalisesti ruokintarobottia tai lypsykonetta. LÄHTEET Kivinen, T., Kaustell, K.O., Hakkarainen, K., Tuure, V-M., Karttunen, J., Hurme, T Lypsykarjapihaton toiminnalliset mitoitusvaihtoehdot. MTT, selvitys 137. Viitattu Maatilan Pirkka Lypsykarjojen ruokinnan koneistaminen pitää työmäärän hallinnassa. Viitattu

ITSESUUNNITELTU SEOSREHUN JAKOVAUNU

ITSESUUNNITELTU SEOSREHUN JAKOVAUNU ITSESUUNNITELTU SEOSREHUN JAKOVAUNU Aution maatila Tilavierailu 03/2012 Anne-Mari Malvisto ja Mika Turunen 16.5.2012 Oikeudet muutoksiin pidätetään. Kilpailukykyä maidontuotantoon Hyvien käytänteiden dokumentointi

Lisätiedot

RUOKINTAROBOTIN KISKON KUIVAUSSIENI

RUOKINTAROBOTIN KISKON KUIVAUSSIENI RUOKINTAROBOTIN KISKON KUIVAUSSIENI Pasi ja Sirpa Hoppula Anne-Mari Malvisto ja Mika Turunen 9.2.2012 Kilpailukykyä maidontuotantoon Hyvien käytänteiden dokumentointi Hankkeen rahoittaja: Etelä-Pohjanmaan

Lisätiedot

DELPRO-TUOTANNONOHJAUS- JÄRJESTELMÄ PARSINAVETASSA

DELPRO-TUOTANNONOHJAUS- JÄRJESTELMÄ PARSINAVETASSA DELPRO-TUOTANNONOHJAUS- JÄRJESTELMÄ PARSINAVETASSA Petri ja Katja Palokangas Tilavierailu 02/2012 Anne-Mari Malvisto ja Mika Turunen 29.10.2012 Oikeudet muutoksiin pidätetään. Kilpailukykyä maidontuotantoon

Lisätiedot

LANTARITILÖIDEN KONEELLINEN PUHDISTAMINEN PARSINAVETASSA

LANTARITILÖIDEN KONEELLINEN PUHDISTAMINEN PARSINAVETASSA LANTARITILÖIDEN KONEELLINEN PUHDISTAMINEN PARSINAVETASSA Paula Kouhia Tilavierailu 11/2011 Anne-Mari Malvisto ja Mika Turunen 9.11.2011 Oikeudet muutoksiin pidätetään. Kilpailukykyä maidontuotantoon Hyvien

Lisätiedot

LANTAKOLA MAKUUPARSIEN PUHDISTAMISEEN

LANTAKOLA MAKUUPARSIEN PUHDISTAMISEEN LANTAKOLA MAKUUPARSIEN PUHDISTAMISEEN Aution maatila Tilavierailu 02/2012 Anne-Mari Malvisto ja Mika Turunen 16.5.2012 Oikeudet muutoksiin pidätetään. Kilpailukykyä maidontuotantoon Hyvien käytänteiden

Lisätiedot

NELITIELYPSIMET. Jani Rantanen ja Riitta Tarhonen. Tilavierailu 04/2012. Anne-Mari Malvisto ja Mika Turunen 3.9.2012. Oikeudet muutoksiin pidätetään.

NELITIELYPSIMET. Jani Rantanen ja Riitta Tarhonen. Tilavierailu 04/2012. Anne-Mari Malvisto ja Mika Turunen 3.9.2012. Oikeudet muutoksiin pidätetään. NELITIELYPSIMET Jani Rantanen ja Riitta Tarhonen Tilavierailu 04/2012 Anne-Mari Malvisto ja Mika Turunen 3.9.2012 Oikeudet muutoksiin pidätetään. Kilpailukykyä maidontuotantoon Hyvien käytänteiden dokumentointi

Lisätiedot

Automatisoi seosrehuruokinta DeLaval Optifeeding -järjestelmällä

Automatisoi seosrehuruokinta DeLaval Optifeeding -järjestelmällä Automatisoi seosrehuruokinta DeLaval Optifeeding -järjestelmällä DeLaval Optifeeding -järjestelmät Tarjoamme vaihtoehdot seosrehuruokinnan automatisointiin Päivittäisen rehuannoksen jakaminen useaan säännöllisesti

Lisätiedot

Automaatiolla saat kustannussäästöjä ja vapautta työhösi.

Automaatiolla saat kustannussäästöjä ja vapautta työhösi. DeLaval Optifeeding -järjestelmät Automaatiolla saat kustannussäästöjä ja vapautta työhösi. Automaation edut Automaatio tekee seosrehun jakelun helpommaksi; säännöllinen seosrehun teko ja jako voi olla

Lisätiedot

VASIKKAHUOLTOTILA PARSINAVETASSA

VASIKKAHUOLTOTILA PARSINAVETASSA VASIKKAHUOLTOTILA PARSINAVETASSA Tiina ja Jyrki Heinonen Tilavierailu 03/2012 Anne-Mari Malvisto ja Mika Turunen 10.5.2012 Oikeudet muutoksiin pidätetään. Kilpailukykyä maidontuotantoon Hyvien käytänteiden

Lisätiedot

Älä työnnä rehua SEKOITA SE UUDELLEEN

Älä työnnä rehua SEKOITA SE UUDELLEEN Älä työnnä rehua SEKOITA SE UUDELLEEN DeLaval OptiDuo ÄLÄ PELKÄSTÄÄN TYÖNNÄ REHUA Kun rehua siirretään säännöllisesti takaisin ruokintapöydälle, lehmät pääsevät rehuun paremmin käsiksi, mutta se ei merkitse

Lisätiedot

MAIDONTUOTANNON LAAJENTAMINEN TASAINEN KASVU

MAIDONTUOTANNON LAAJENTAMINEN TASAINEN KASVU MAIDONTUOTANNON LAAJENTAMINEN TASAINEN KASVU MTY Hannu ja Heikki Ylinen Tilavierailu 10/2011 Mika Turunen ja Anne-Mari Malvisto 15.5.2012 Oikeudet muutoksiin pidätetään. Kilpailukykyä maidontuotantoon

Lisätiedot

Ohjattu ruokinta tuotoksen perusteella. DeLaval väkirehuvaunut FW ja FM

Ohjattu ruokinta tuotoksen perusteella. DeLaval väkirehuvaunut FW ja FM Ohjattu ruokinta tuotoksen perusteella DeLaval väkirehuvaunut FW ja FM Väkirehuvaunut FW ja FM DeLavalin täysautomaattiset väkirehuvaunut, tilavuusperusteinen FW ja punnitseva FM auttavat sinua saamaan

Lisätiedot

Lehmän ruokinnan peruspilari. on laadukas karkearehu. Rehunjako on samalla myös. yksi työllistävä rutiini. säilörehun hyväksikäytön,

Lehmän ruokinnan peruspilari. on laadukas karkearehu. Rehunjako on samalla myös. yksi työllistävä rutiini. säilörehun hyväksikäytön, Oikea määrä rehua kullekin eläimelle DeLaval BF500-mattoruokkijan vetoyksikkö Lehmän ruokinnan peruspilari on laadukas karkearehu. Rehunjako on samalla myös yksi työllistävä rutiini. llä maksimoit säilörehun

Lisätiedot

Seosrehuruokinnan taloudenhallinta. Huippuosaaja Sari Jussila Lypsykarjanruokinta ja -talous

Seosrehuruokinnan taloudenhallinta. Huippuosaaja Sari Jussila Lypsykarjanruokinta ja -talous Seosrehuruokinnan taloudenhallinta Huippuosaaja Sari Jussila Lypsykarjanruokinta ja -talous Tavoite täydellisestä, helposta ja nopeasta seosrehuruokinnasta? Mitä vaaditaan että seosrehuruokinta toimii?

Lisätiedot

DeLaval seosrehuvaunut ja kiinteät apesekoittimet Optimoituun ja tarkkaan seosrehuruokintaan

DeLaval seosrehuvaunut ja kiinteät apesekoittimet Optimoituun ja tarkkaan seosrehuruokintaan DeLaval seosrehuvaunut ja kiinteät apesekoittimet Optimoituun ja tarkkaan seosrehuruokintaan Laadukas rehu luo pohjan hyvälle tuotokselle! 53570909Br_MixerWagons_8p_Final.1 1 5.7.2007 12:55:49 DeLaval

Lisätiedot

K2 EasyFeed. K2 EasyFeed. Din ingång till automatisk utfodring. Lampaiden ja nautakarjan automaattiseen ruokintaan

K2 EasyFeed. K2 EasyFeed.  Din ingång till automatisk utfodring. Lampaiden ja nautakarjan automaattiseen ruokintaan K2 EasyFeed Din ingång till automatisk utfodring www.tks-as.no Lampaiden ja nautakarjan automaattiseen ruokintaan K2 EasyFeed Todistetusti toimiva ja vahva rakenne. K2 EasyFeed perustuu tunnettuun K2 CombiCutter

Lisätiedot

VESIPAINOTUS LAAKASIILOSSA

VESIPAINOTUS LAAKASIILOSSA VESIPAINOTUS LAAKASIILOSSA Marko ja Tiina Roumio Tilavierailu 10/2011 Mika Turunen ja Anne-Mari Malvisto 15.5.2012 Oikeudet muutoksiin pidätetään. Kilpailukykyä maidontuotantoon Hyvien käytänteiden dokumentointi

Lisätiedot

Ohjelma. Automaattilypsy Kotieläinopettajien päivä Mustiala 3.6.2015 Jussi Savander

Ohjelma. Automaattilypsy Kotieläinopettajien päivä Mustiala 3.6.2015 Jussi Savander Automaattilypsy Kotieläinopettajien päivä Mustiala 3.6.2015 Jussi Savander Ohjelma Mitä automaattilypsy on? Automaattilypsyn tilanne Suomessa ja maailmalla Automaattilypsyn tunnusluvut Automaattilypsyn

Lisätiedot

Tankit täyteen Hämeessä, Nupit Kaakkoon ja Lehmänmaitoa Uudeltamaalta hankkeiden opintomatka 3. 4.11.2009

Tankit täyteen Hämeessä, Nupit Kaakkoon ja Lehmänmaitoa Uudeltamaalta hankkeiden opintomatka 3. 4.11.2009 Tankit täyteen Hämeessä, Nupit Kaakkoon ja Lehmänmaitoa Uudeltamaalta hankkeiden opintomatka 3. 4.11.2009 Retkellä tutustuimme sekä parsinavetoihin että pihattoihin. Kohteet olivat myös hyvin eri kokoisia

Lisätiedot

TKS Ruokintarobotti - paranna talouttasi - vähennä työtaakkaasi

TKS Ruokintarobotti - paranna talouttasi - vähennä työtaakkaasi UUTTA! TKS Ruokintarobotti - paranna talouttasi - vähennä työtaakkaasi AGRI www.tks-as.no TKS Ruokintarobotti-järjestelmä Ainutlaatuinen säilö- ja väkirehun jakelujärjestelmä sekä pihatoille että parsinavetoille.

Lisätiedot

K2 CombiCutter Mallit 1600 ja 1200

K2 CombiCutter Mallit 1600 ja 1200 K2 CombiCutter Mallit 1600 ja 1200 Pyöröpaalisilppuri ja ruokintakone Markkinoiden täydellisin ohjelma www.tks-as.no Kiinteä kone Vaunumalli Kattokiskoihin asennettu kone Täyttölava K2 COMBICUTTER Työtä

Lisätiedot

TKS FeedRobot System. - K2 FeedRobot 1600. - K2 FeedRobot 1200 AGRI. www.tks-as.no. www.tks-as.no

TKS FeedRobot System. - K2 FeedRobot 1600. - K2 FeedRobot 1200 AGRI. www.tks-as.no. www.tks-as.no TKS FeedRobot System AGRI - K2 FeedRobot 1600 www.tks-as.no - K2 FeedRobot 1200 www.tks-as.no TKS FeedRobot System Ainutlaatuinen karkea- ja väkirehun ruokintajärjestelmä sekä pihatoille että parsinavetoille

Lisätiedot

Rehukustannusten hallinta on taitolaji. ProAgria Etelä-Suomi Huippuosaaja Sari Jussila Lypsykarjanruokinta ja -talous

Rehukustannusten hallinta on taitolaji. ProAgria Etelä-Suomi Huippuosaaja Sari Jussila Lypsykarjanruokinta ja -talous Rehukustannusten hallinta on taitolaji ProAgria Etelä-Suomi Huippuosaaja Sari Jussila Lypsykarjanruokinta ja -talous Mistä muodostuvat turhat rehukustannukset? Pilaantuneesta rehusta Maittamattomasta rehusta

Lisätiedot

Lypsykarjatilan seosreseptin suunnittelu. Mustiala Heikki Ikävalko

Lypsykarjatilan seosreseptin suunnittelu. Mustiala Heikki Ikävalko Lypsykarjatilan seosreseptin suunnittelu Mustiala Heikki Ikävalko Lypsykarjatilan seosruokintamuodot Seosruokinta Suomessa pohjautuu kahteen menetelmään Täydennetty seosruokinta (PMR) Seosruokinta (TMR)

Lisätiedot

Aperehuruokinnan periaatteet

Aperehuruokinnan periaatteet Aperehuruokinnan periaatteet Lehmien kaikki rehut sekoitetaan keskenään Seosta annetaan vapaasti Lehmä säätelee itse syöntiään tuotostasoaan vastaavaksi Ummessa olevien ja hiehojen ruokintaa pitää rajoittaa

Lisätiedot

Automaattilypsyä tehokkaasti tiedotushanke. Väkirehun anto tuotoksen ja talouden näkökulmasta

Automaattilypsyä tehokkaasti tiedotushanke. Väkirehun anto tuotoksen ja talouden näkökulmasta Automaattilypsyä tehokkaasti tiedotushanke Väkirehun anto tuotoksen ja talouden näkökulmasta Johanna Mäntyharju ProAgria Etelä-Pohjanmaa 14.2.2017 Väkirehun vaikutus lehmäliikenteeseen Väkirehun saanti

Lisätiedot

Kaikki meni eikä piisannutkaan

Kaikki meni eikä piisannutkaan NurmiArtturi -hanke Säilörehun kustannuksien vaikutus ruokintaan NurmiArtturi-tiloilla 5.12.2013 Kaikki meni eikä piisannutkaan 2 1 Joskus rehun tarjonta ylitti syöntikyvyn 3 Hävikit varastossa 4 2 Hävikit

Lisätiedot

Maitovalmennus, Helsinki 3.9.2015 Pihaton suunnittelulla voidaan vaikuttaa arjen sujuvuuteen Jouni Pitkäranta, arkkitehti SAFA

Maitovalmennus, Helsinki 3.9.2015 Pihaton suunnittelulla voidaan vaikuttaa arjen sujuvuuteen Jouni Pitkäranta, arkkitehti SAFA Maitovalmennus, Helsinki 3.9.2015 Pihaton suunnittelulla voidaan vaikuttaa arjen sujuvuuteen Jouni Pitkäranta, arkkitehti SAFA Pihatto on kuin akkuporakone, maidontuotanto on kuin taulun kiinnittäminen

Lisätiedot

MILJOONA LITRAA YKSILLÄ HARTEILLA -

MILJOONA LITRAA YKSILLÄ HARTEILLA - 2.2.2017 MILJOONA LITRAA YKSILLÄ HARTEILLA - HUOMIO TYÖN TEHOKKUUTEEN JO NAVETTASUUNNITTELUSSA Kehittämisneuvoja OSK ItäMaito 1 2.2.2017 HUIPPUOSAAJA. MILLÄ EVÄILLÄ..? 2 Valtakunnallinen huippuosaaja Navetan

Lisätiedot

Karkearehuruokinnan tehostamiseen DeLaval mattoruokkijajärjestelmä

Karkearehuruokinnan tehostamiseen DeLaval mattoruokkijajärjestelmä Karkearehuruokinnan tehostamiseen DeLaval mattoruokkijajärjestelmä Oikea määrä oikeaa rehua kullekin ryhmälle Lehmän ruokinnan peruspilari on laadukas karkearehu. Rehunjako on samalla myös yksi tilan työllistävimmistä

Lisätiedot

Hyvinvoiva vasikka tuotannon tekijänä

Hyvinvoiva vasikka tuotannon tekijänä Hyvinvoiva vasikka tuotannon tekijänä Maarit Kärki MTT Ruukki Vasikan ensimmäisiin kuukausiin kannattaa panostaa, sillä sen vaikutukset näkyvät eläimen koko elinkaaren ajan. Olosuhteet ja hyvinvointi Rehut

Lisätiedot

Erilaisia nuorkarja- ja umpilehmätiloja

Erilaisia nuorkarja- ja umpilehmätiloja Erilaisia nuorkarja- ja umpilehmätiloja Valion navettaseminaari 9.2.2017 Arto Karila talouden ja johtamisen erityisasiantuntija ProAgria Etelä-Savo VOIT KIRJOITTAA TÄHN TÄRKEÄN ASIAN HANKKEESTA Valion

Lisätiedot

Automaattilypsy-navetan toiminnallisuus -hankkeen kysely

Automaattilypsy-navetan toiminnallisuus -hankkeen kysely Automaattilypsy-navetan toiminnallisuus -hankkeen kysely Automaattilypsy 1. Milloin automaattilypsy on aloitettu tilallanne? kkvvvv 2. Minkä merkkinen lypsyrobotti teillä on? DeLaval VMS Lely RDS 3. Lypsyrobottien/

Lisätiedot

Lantajärjestelmä kiinteälanta * lietelanta

Lantajärjestelmä kiinteälanta * lietelanta TTS-Manager työajankäyttölaskelma Naudanlihan tuotanto (versiolla 2017) Palauta lomake paikallisyksikköösi. Laskelma Laskelman tekijä Laskelman päivämäärä Tilan nimi Yrittäjät 1. 2. 3. 4. 5. Naudanlihan

Lisätiedot

Lantajärjestelmä kiinteälanta * lietelanta

Lantajärjestelmä kiinteälanta * lietelanta TTS-Manager työajankäyttölaskelma Naudanlihan tuotanto (versiolla 2017) Palauta lomake paikallisyksikköösi. Laskelma Laskelman tekijä Laskelman päivämäärä Tilan nimi Yrittäjät 1. 2. 3. 4. 5. Naudanlihan

Lisätiedot

Ruokintalaitteiden kriittiset pisteet - Toimiva sikala hankkeen tuloksia

Ruokintalaitteiden kriittiset pisteet - Toimiva sikala hankkeen tuloksia Ruokintalaitteiden kriittiset pisteet - Toimiva sikala hankkeen tuloksia Maarit Hellstedt MTT Kotieläintuotannon tutkimus Sikatalouden tulosseminaari 4.11.2014, Tampere Aineisto Tilakäynti ja haastattelu

Lisätiedot

VASIKOIDEN JA NUORKARJAN OSASTO PIHA- TON YHTEYDESSÄ OLEVAAN ENTISEEN PARSINAVETTAAN

VASIKOIDEN JA NUORKARJAN OSASTO PIHA- TON YHTEYDESSÄ OLEVAAN ENTISEEN PARSINAVETTAAN VASIKOIDEN JA NUORKARJAN OSASTO PIHA- TON YHTEYDESSÄ OLEVAAN ENTISEEN PARSINAVETTAAN Seija ja Heikki Kangasaho Tilavierailu 02/2012 Anne-Mari Malvisto ja Mika Turunen 4.9.2012 Oikeudet muutoksiin pidätetään.

Lisätiedot

Toimivat ruokintaratkaisut

Toimivat ruokintaratkaisut Toimivat ruokintaratkaisut Hyviä käytännön ratkaisuja hevostalleille Ruokinnan automatisointi Ruokinnan automatisoinnilla tehdään säästöjä ajankäytössä ja työmäärän vähetessä säästyy kustannuksia Heinäautomaatit

Lisätiedot

Laiduntamisen tehostamisen tekniikkaa Iisalmi Toivala

Laiduntamisen tehostamisen tekniikkaa Iisalmi Toivala Laiduntamisen tehostamisen tekniikkaa 27.3.2012 Iisalmi 17.4.2012 Toivala Laidunaitauksen elektroninen valvonta Laitumen toimintaa voidaan valvoa etävalvonnalla GSMyhteyden kautta Laite lähettää viestin

Lisätiedot

DelPro -tuotannonohjaus parsinavettaan Koko navetan toiminnot samassa järjestelmässä. Kun haluat tietää karjastasi enemmän

DelPro -tuotannonohjaus parsinavettaan Koko navetan toiminnot samassa järjestelmässä. Kun haluat tietää karjastasi enemmän www.delaval.fi DelPro -tuotannonohjaus parsinavettaan Koko navetan toiminnot samassa järjestelmässä Kun haluat tietää karjastasi enemmän Parsinavetan täydellinen tuotannonohjausjärjestelmä Perinteisen

Lisätiedot

Rakennusinvestointi: -tuottavat lehmät vai susi jo syntyissään?

Rakennusinvestointi: -tuottavat lehmät vai susi jo syntyissään? Rakennusinvestointi: -tuottavat lehmät vai susi jo syntyissään? Terveydenhuoltoeläinlääkäri Virpi Kurkela ProAgria Oulu Navettainvestoinnin Tavoite Toimiva, tuottava tila Vähemmän työtä/eläin Enemmän laadukasta

Lisätiedot

Seosrehuruokinnan pullonkauloja. Jouni Rantala, ProAgria Pohjois-Savo 043 8252684

Seosrehuruokinnan pullonkauloja. Jouni Rantala, ProAgria Pohjois-Savo 043 8252684 Seosrehuruokinnan pullonkauloja Jouni Rantala, ProAgria Pohjois-Savo 043 8252684 Jouni Rantala/ProAgria Maitovalmennus 3.9.2015 Seosrehuruokinnan periaate Jokainen naudan syömä suupala on samanlainen Nauta

Lisätiedot

III. Onnistunut täydennys ruokintaan KRONO KRONO KRONO KRONO. Tasapainoinen ruokinta kotoisten rehujen laadun mukaan

III. Onnistunut täydennys ruokintaan KRONO KRONO KRONO KRONO. Tasapainoinen ruokinta kotoisten rehujen laadun mukaan KRONO I KRONO II KRONO III KRONO IV Onnistunut täydennys ruokintaan Tasapainoinen ruokinta kotoisten rehujen laadun mukaan Krono I, II, III ja IV -täysrehut Krossi 125 Top ja Krono 135 Top -puolitiivisteet

Lisätiedot

Lypsykonekokonaisuus. Utareterveyskampanjan kurssit. MTT Maitokoneet

Lypsykonekokonaisuus. Utareterveyskampanjan kurssit. MTT Maitokoneet Lypsykonekokonaisuus Utareterveyskampanjan kurssit MTT Maitokoneet Syy ei ole minussa, syy on lypsykoneessa. 10.8.2010 MTT Maitokoneet 2 10.8.2010 MTT Maitokoneet 3 Piirros: Vakolan tiedote Lypsyrobotti

Lisätiedot

ALPRO Karja ja laitteet täydessä kontrollissa

ALPRO Karja ja laitteet täydessä kontrollissa ALPRO Karja ja laitteet täydessä kontrollissa Kaikki navetan laitteet samassa tuotannonohjausjärjestelmässä Helppo käyttää Oleellisin tieto heti käytettävissäsi Tiedot joka hetki varmassa tallessa Valmius

Lisätiedot

1 Pihaton toiminnalliset mitoitusvaihtoehdot

1 Pihaton toiminnalliset mitoitusvaihtoehdot 1 Pihaton toiminnalliset mitoitusvaihtoehdot Luvun ovat kirjoittaneet Tapani Kivinen, Kristiina Hakkarainen, Kim Kaustell, Veli-Matti Tuure ja Janne Karttunen 1.1 Pihaton mitoitus Tutkimuksen alussa asetettiin

Lisätiedot

Kotoisista valkuaisrehuista kannattavuutta maidontuotantoon

Kotoisista valkuaisrehuista kannattavuutta maidontuotantoon Kuva: Katariina Manni, HAMK Kotoisista valkuaisrehuista kannattavuutta maidontuotantoon Katariina Manni, HAMK Mustiala Eero Veijonen, ProAgria Etelä-Suomi Johanna Valkama, HAMK Mustiala Kaisa Kuoppala,

Lisätiedot

Toimiva sikala hanke Ruokintalaitteet; toimivuus, ongelmat. Maarit Hellstedt MTT Kotieläintuotannon tutkimus

Toimiva sikala hanke Ruokintalaitteet; toimivuus, ongelmat. Maarit Hellstedt MTT Kotieläintuotannon tutkimus Toimiva sikala hanke Ruokintalaitteet; toimivuus, ongelmat Maarit Hellstedt MTT Kotieläintuotannon tutkimus Ruokintalaitteen valinta Mikä sopii mihinkin? Onko oikeasti väliä? Liemiruokinnassa voidaan käyttää

Lisätiedot

Tankki täyteen kiitos!

Tankki täyteen kiitos! Tankki täyteen kiitos! Tutkitusti enemmän maitoa aidolla Pötsitehosteella Mainio-Krossi ja Aimo-Krossi -täysrehut Oiva-Krono Top ja Puhti-Krossi Top -puolitiivisteet Tehosta rehun reittiä valkuaispitoiseksi

Lisätiedot

Lypsykarjanavetan energiankulutus. Valion navettaseminaari, Pasi Eskelinen

Lypsykarjanavetan energiankulutus. Valion navettaseminaari, Pasi Eskelinen Lypsykarjanavetan energiankulutus Valion navettaseminaari, Pasi Eskelinen 4.2.2015 ERKKA hanke Energiatehokas tuotantorakennus Keskeisinä tutkimuskohteina maalämpö, uusiutuvat energiaratkaisut ja energiatehokkuus

Lisätiedot

Ruokintastrategian vaikutus nurmenviljelyyn

Ruokintastrategian vaikutus nurmenviljelyyn Ruokintastrategian vaikutus nurmenviljelyyn Tuija Huhtamäki & knit Pohjois-Suomen nurmitoimikunnan talviseminaari 8.1.2016 Mikä on tärkein säilörehun laatutekijä? D-arvo Kuiva-ainepitoisuus Arvosana Syönti-indeksi

Lisätiedot

Viileä hetki tuo mukavuutta lehmillesi

Viileä hetki tuo mukavuutta lehmillesi Viileä hetki tuo mukavuutta lehmillesi DeLaval viilennyspuhaltimet Ratkaisu Sinulle - Joka päiväksi Hyvä ilmanvaihto (riittävästi puhdasta ja raikasta ilmaa) on eläinten mukavuuden yksi avaintekijä vastasyntyneistä

Lisätiedot

Työnkäytöllisesti hyvin toimiva automaattilypsy. Helsinki Lea Puumala

Työnkäytöllisesti hyvin toimiva automaattilypsy. Helsinki Lea Puumala Työnkäytöllisesti hyvin toimiva automaattilypsy Helsinki 3.9.2015 Lea Puumala Automaattilypsy navetan toiminnallisuus - hanke vuosina 2012 2014 Etelä- Pohjanmaalla - 12 automaattilypsytilaa (5 DeLaval,

Lisätiedot

Naudanlihantuotannon näkymiä emolehmäpäivään

Naudanlihantuotannon näkymiä emolehmäpäivään Naudanlihantuotannon näkymiä emolehmäpäivään Joka viides Suomessa syöty nautakilo on tuontilihaa = markkinoilla on tilaa suomalaiselle tuotannolle Suomen Gallup Elintarviketieto Oy - Lihamarkkinakatsaus

Lisätiedot

Edullista lypsytehoa laajentavalle tilalle DeLaval MidiLine ML3100

Edullista lypsytehoa laajentavalle tilalle DeLaval MidiLine ML3100 Edullista lypsytehoa laajentavalle tilalle DeLaval MidiLine ML3100 Tyylikäs design. Tehokkuuden huippua. DeLaval MidiLine ML3100 lypsyaseman tyylikäs ja nykyaikainen muotoilu kertoo sen edistyksellisistä

Lisätiedot

Seosrehutilan ruokintaratkaisut

Seosrehutilan ruokintaratkaisut Seosrehutilan ruokintaratkaisut Mustiala 11.2.2009 Marko Dahl Seosrehutilan tekniset valinnat määräävät myös rehustuksen suuntaviivat Seosrehun valmistus ja jako voidaan toteuttaa monella eri tavalla.

Lisätiedot

Lypsyn eläinliikennekokemuksia osa 2: Automaattilypsy

Lypsyn eläinliikennekokemuksia osa 2: Automaattilypsy Lypsyn eläinliikennekokemuksia osa 2: Automaattilypsy Valion navettaseminaari 8.2.2011 Vantaa MTT Maitokoneet Esa Manninen ja Kaj Nyman Kuvat: Esa Manninen ja Kaj Nyman, jos ei muuta mainita AMS tilasto

Lisätiedot

Pohjalaisen maidontuottajan mietteitä Savonlinnan seudulta Sari Saari-Muhonen Mikkeli

Pohjalaisen maidontuottajan mietteitä Savonlinnan seudulta Sari Saari-Muhonen Mikkeli Pohjalaisen maidontuottajan mietteitä Savonlinnan seudulta Sari Saari-Muhonen Mikkeli 7.6.2018 Iskolan (= Muholan ) Tila 1711 Tilan pihapiiriä Isäntäväki Sari ja Jari Miika, Joona ja Matias Tilan kehitys:

Lisätiedot

Työn tehokkuus isoilla pihattotiloilla: työmäärä, koettu kuormittavuus ja tyytyväisyys

Työn tehokkuus isoilla pihattotiloilla: työmäärä, koettu kuormittavuus ja tyytyväisyys Työn tehokkuus isoilla pihattotiloilla: työmäärä, koettu kuormittavuus ja tyytyväisyys Valion navettaseminaari Vantaa Rantasipi Airport 24.1.2013 Veli Matti Tuure, Markku Lätti & Janne Karttunen, TTS Työtehoseura

Lisätiedot

Automaattinen rehunsiirto

Automaattinen rehunsiirto Käytä aikasi fiksusti 02 Kannattava 04 Sopiva kaikille 08 maidontuotanto ruokintapöydille Automatisoimalla toistuvia Lyhyemmästä rehunsiirtovälistä on Lely Juno sopii rehunsiirtoon työtehtäviä sinulla

Lisätiedot

LYPSYLEHMIEN JALOITTELU TALVELLA JALOITTELUTARHASSA

LYPSYLEHMIEN JALOITTELU TALVELLA JALOITTELUTARHASSA LYPSYLEHMIEN JALOITTELU TALVELLA JALOITTELUTARHASSA Tilavierailu 03/2012 Anne-Mari Malvisto ja Mika Turunen 8.6.2012 Oikeudet muutoksiin pidätetään. Kilpailukykyä maidontuotantoon Hyvien käytänteiden dokumentointi

Lisätiedot

Eläinten parhaaksi- Maatalousyrittäjän vapaudeksi

Eläinten parhaaksi- Maatalousyrittäjän vapaudeksi Eläinten parhaaksi- Maatalousyrittäjän vapaudeksi Eläinten parhaaksi - Maatalousyrittäjän vapaudeksi Tuotteemme mahdollistavat tilojen kasvun ja helpottavat viljelijän arkea vapauttaen hänet aikatauluista.

Lisätiedot

Lypsykarjan eläinten ryhmittely- Robotin takakierto

Lypsykarjan eläinten ryhmittely- Robotin takakierto Lypsykarjan eläinten ryhmittely- Robotin takakierto Vasikkatilan vasikoiden ehdoilla KESTO-Kestävä karjatalous Savonia Iislami11.4.2014 Tapani Kivinen, MTT, Hanke lyhykäisesti Asiantuntijatyöryhmä Tutkijat

Lisätiedot

Ruokinnan talous, hyvä säilörehu kaiken pohjana, pellolta pöytään!

Ruokinnan talous, hyvä säilörehu kaiken pohjana, pellolta pöytään! Ruokinnan talous, hyvä säilörehu kaiken pohjana, pellolta pöytään! Huippuosaaja Sari Jussila ProAgria Etelä-Suomi Ikuinen unelma, paljon maitoa, edullisesti ja kestävät lehmät? Säilörehulla menetettyä

Lisätiedot

Työmäärän vaihtelu automaattilypsy- navetoissa 4Dbarn projekti Maitoyrittäjät ry vuosikokousseminaari Jouni Pitkäranta, Arkkitehti SAFA

Työmäärän vaihtelu automaattilypsy- navetoissa 4Dbarn projekti Maitoyrittäjät ry vuosikokousseminaari Jouni Pitkäranta, Arkkitehti SAFA Työmäärän vaihtelu automaattilypsy- navetoissa 4Dbarn projekti 11.3 2015 Maitoyrittäjät ry vuosikokousseminaari Jouni Pitkäranta, Arkkitehti SAFA Robottinavettatutkimus V. 2014 aikana 33 robottinavettaa

Lisätiedot

9. Utareterveysongelmat isoilla tiloilla Laura Kulkas Valio Oy Ongelmien luonne Ison karjan hallinta vaatii hyvin suunnitellun ja toimivan systematiikan! Pienemmissä karjoissa voi selvitä vähäläisellä

Lisätiedot

Poikima-aika haaste ja mahdollisuus

Poikima-aika haaste ja mahdollisuus Poikima-aika haaste ja mahdollisuus Maidosta Maitoon MaMa -hanke Maitovalmennus 8.9.2016 Anne Anttila Erityisasiantuntija: ruokinta, maitotilat Esityksen sisältö 1. Mikä piilevä ketoosi? 2. Maidosta Maitoon

Lisätiedot

Mika Turunen JAMK Teknologia

Mika Turunen JAMK Teknologia Lypsylehmien ruokinnan energiankulutus Mika Turunen JAMK Teknologia Ruokintaan liittyvien laitteiden energiankulutus aiheutuu pääasiassa rehun siirtämisestä, rehun laadun muuttamisesta ja rehun jakamisesta

Lisätiedot

Automaattinen rehunsiirto

Automaattinen rehunsiirto Käytä aikasi fiksusti 02 Kannattava 04 Sopiva kaikille 08 maidontuotanto ruokintapöydille Automatisoimalla toistuvia Lyhyemmästä rehunsiirtovälistä on Lely Juno sopii rehunsiirtoon työtehtäviä sinulla

Lisätiedot

Yleisimmät eläinterveyttä haittaavat virheet navettarakentamisessa

Yleisimmät eläinterveyttä haittaavat virheet navettarakentamisessa Yleisimmät eläinterveyttä haittaavat virheet navettarakentamisessa Tapani Kivinen, Erityisasiantuntija Luonnonvarakeskus LUKE Vaavi-hanke 18.1.2017 Luonnonvarakeskus Eläinterveyden elementit 1) Vapaus

Lisätiedot

Rehustuksella tuotanto reilaan. Anne Anttila Valtakunnallinen huippuosaaja: Seosrehuruokinta Rehuyhteistyö teemapäivä Äänekoski

Rehustuksella tuotanto reilaan. Anne Anttila Valtakunnallinen huippuosaaja: Seosrehuruokinta Rehuyhteistyö teemapäivä Äänekoski Rehustuksella tuotanto reilaan Anne Anttila Valtakunnallinen huippuosaaja: Seosrehuruokinta Rehuyhteistyö teemapäivä Äänekoski 13.11.2018 Kuka minä olen? Kuka sinä olet? Miksi säilörehulla on niin paljon

Lisätiedot

Ruokinnan teemavuodesta nuorkarjan teemavuoteen. Tuija Huhtamäki ProAgria Keskusten Liitto

Ruokinnan teemavuodesta nuorkarjan teemavuoteen. Tuija Huhtamäki ProAgria Keskusten Liitto Ruokinnan teemavuodesta nuorkarjan teemavuoteen Tuija Huhtamäki ProAgria Keskusten Liitto Esityksen sisältö: Millä eväillä maito tuotettiin vuonna 2013 ja erot edellisvuoteen? Ruokinnan eroja tilakoko-

Lisätiedot

Riittävästi vettä, enemmän maitoa

Riittävästi vettä, enemmän maitoa Riittävästi vettä, enemmän maitoa DeLaval juomakupit ja -altaat Maidosta noin 90 % on vettä, joten ei ole kovin yllättävää, että veden saannilla on merkittävä vaikutus maidontuotantoon. Yhtälö on yksinkertainen:

Lisätiedot

Lehmän pelot ja paineet - robottikarjan lehmäliikenteen oikaisu eläinten ja ihmisten oppimisen kautta Tiina Karlström, ProAgria

Lehmän pelot ja paineet - robottikarjan lehmäliikenteen oikaisu eläinten ja ihmisten oppimisen kautta Tiina Karlström, ProAgria Lehmän pelot ja paineet - robottikarjan lehmäliikenteen oikaisu eläinten ja ihmisten oppimisen kautta Tiina Karlström, ProAgria Tiina Karlström Kotieläinagrologi AMK ProAgria Huippuosaaja eläinten terveys

Lisätiedot

Automaattilypsyä tehokkaasti- tiedotushanke

Automaattilypsyä tehokkaasti- tiedotushanke Automaattilypsyä tehokkaasti- tiedotushanke - Automaattilypsytilan tuottavuutta pyritään edistämään tiedonvälityksen keinoin Toteuttajat: Työtehoseura TTS ProAgria Etelä-Pohjanmaa Toiminta-alue on Etelä-Pohjanmaa

Lisätiedot

Kokemuksia luomutuotannosta Muuruveden koulutilalla. Pentikäinen Marjo Karjanhoitaja Savon ammatti- ja aikuisopisto, Muuruvesi 10082010

Kokemuksia luomutuotannosta Muuruveden koulutilalla. Pentikäinen Marjo Karjanhoitaja Savon ammatti- ja aikuisopisto, Muuruvesi 10082010 Kokemuksia luomutuotannosta Muuruveden koulutilalla Pentikäinen Marjo Karjanhoitaja Savon ammatti- ja aikuisopisto, Muuruvesi 10082010 Luomumaitoa Muuruvedeltä 2 10.8.2010 M.Pentikäinen Luomumaitoa Muuruvedeltä

Lisätiedot

SOPIVA. Jokainen tila on erilainen

SOPIVA. Jokainen tila on erilainen SOPIVA Jokainen tila on erilainen Tutkitusti sopiva Aseta ruokinnan palaset paikoilleen! Sopiva täydentää puuttuvan palan tilasi ruokinnassa. energia valkuaisaineet kivennäis- AINEET hivenaineet 2 Hyödynnä

Lisätiedot

HERNEKÖ SUOMEN MAISSI?

HERNEKÖ SUOMEN MAISSI? HERNEKÖ SUOMEN MAISSI? HERNE LYPSYLEHMIEN RUOKINNASSA Tohtorikoulutettava Laura Puhakka Pro Agria Maitovalmennus 4.9.2014 TÄSSÄ ESITYKSESSÄ HERNE REHUKASVINA KUIVATTU HERNEEN SIEMEN HERNE KOKOVILJASÄILÖREHUNA

Lisätiedot

Eläinten parhaaksi - Maatalousyrittäjän vapaudeksi

Eläinten parhaaksi - Maatalousyrittäjän vapaudeksi Eläinten parhaaksi - Maatalousyrittäjän vapaudeksi Eläinten parhaaksi - Maatalousyrittäjän vapaudeksi Tuotteemme mahdollistavat tilojen kasvun ja helpottavat viljelijän arkea vapauttaen hänet aikatauluista.

Lisätiedot

Toimivat lannanpoistojärjestelmät

Toimivat lannanpoistojärjestelmät Toimivat lannanpoistojärjestelmät Hyviä käytännön ratkaisuja hevostalleille Käsityövaltaisuus yleistä hevospuolella Lannanpoisto tapahtuu suurimmassa osassa talleja perinteisellä talikko/kottikärryt menetelmällä

Lisätiedot

Tallityötä helpottavat ratkaisut

Tallityötä helpottavat ratkaisut Kannattavaa hevostalousyrittäjyyttä -infotilaisuus Tallityötä helpottavat ratkaisut Jyväskylä Hanna Kaihlajärvi, hanna.kaihlajarvi@jamk.fi ä Koneellisen lannanpoiston vaihtoehtoja Lantaimuri Pihkalan ratsastuskoulu,

Lisätiedot

Kesän 2014 säilörehun laatu Artturi-tulosten pohjalta

Kesän 2014 säilörehun laatu Artturi-tulosten pohjalta Kesän 2014 säilörehun laatu Artturi-tulosten pohjalta Pekka Petäjäsuvanto, tuotantoasiantuntija, Osuuskunta Pohjolan Maito POHJOIS-SUOMEN NURMITOIMIKUNNAN TALVISEMINAARI 2015 Syötekeskus 2015 Mietteitä

Lisätiedot

DeLaval seosrehulaitteet suurten rehumassojen helppoon käsittelyyn

DeLaval seosrehulaitteet suurten rehumassojen helppoon käsittelyyn DeLaval seosrehulaitteet suurten rehumassojen helppoon käsittelyyn Kiinteät sekoittimet pysty- tai vaakaruuvimallina Ruokintasuunnitelmat laaditaan useimmiten suurella tarkkuudella. Niiden noudattaminen

Lisätiedot

Kustannukset kohdallaan mihin on varaa?

Kustannukset kohdallaan mihin on varaa? Kustannukset kohdallaan mihin on varaa? Tuomo Rissanen Valion Navettaseminaari 10-11.2.2016 Vt. Toimitusjohtaja, ProAgria Pohjois-Savo tuomo.rissanen@proagria.fi 0405638749 Case, 130 lehmän navetan investoinnin

Lisätiedot

Kokemuksia maidontuotannosta kotoisia tuotantopanoksia hyödyntäen

Kokemuksia maidontuotannosta kotoisia tuotantopanoksia hyödyntäen Kokemuksia maidontuotannosta kotoisia tuotantopanoksia hyödyntäen Vesa Tikka maidontuottaja Kurikka Seinäjoki 1.2.2018 1.2.2018 Tikka V. Kokemuksia kotoisista 1 Peltoa 850 ha ja sopimusviljelynä 250 ha

Lisätiedot

Taulukko 1. Laskelmissa käytettyjen rehujen rehuarvo- ja koostumustiedot. Puna-apila-

Taulukko 1. Laskelmissa käytettyjen rehujen rehuarvo- ja koostumustiedot. Puna-apila- Taulukko 1. Laskelmissa käytettyjen rehujen rehuarvo- ja koostumustiedot. Nurmisäilörehsäilörehsäilörehviljaseos Puna-apila- - Ohra-kaura- Rypsi- ja Rehuarvot kuiva-aineessa rapsirouhe Kuiva-aine, g/kg

Lisätiedot

DeLaval Pihatto DelPro tuotannonohjaus

DeLaval Pihatto DelPro tuotannonohjaus DeLaval Pihatto Varma ratkaisu Rakennus myytävissä eteenpäin Laadukas testatut ratkaisut Nopea tuotanto saadaan nopeasti käyntiin Kustannustehokas Helppo vain yksi yhteistyökumppani DeLaval Pihatto DeLaval

Lisätiedot

- Enemmän tuottoa ruokinnalla

- Enemmän tuottoa ruokinnalla KarjaKompassilla suunta maitotiloille - Enemmän tuottoa ruokinnalla Nurmiseminaari 2012 KarjaKompassi menu Minne päin KarjaKompassi näyttää? Miten KarjaKompassi tehostaa säilörehun hyödyntämistä? Mitä

Lisätiedot

Märehtijä. Väkirehumäärän lisäämisen vaikutus pötsin ph-tasoon laiduntavilla lehmillä 29.3.2012. Karkearehun käyttäjä Ruoansulatus.

Märehtijä. Väkirehumäärän lisäämisen vaikutus pötsin ph-tasoon laiduntavilla lehmillä 29.3.2012. Karkearehun käyttäjä Ruoansulatus. Märehtijä Karkearehun käyttäjä Ruoansulatus Pötsin ph Ruokinta Väkevyys Arja Korhonen Väkirehumäärän lisäämisen vaikutus pötsin ph-tasoon laiduntavilla lehmillä Tutkimus tehty MTT Maaningan tutkimuskoeasemalla

Lisätiedot

Jokainen tila on erilainen

Jokainen tila on erilainen Jokainen tila on erilainen Tutkitusti sopiva Aseta ruokinnan palaset paikoilleen! Farmarin Sopiva täydentää puuttuvan palan tilasi ruokinnassa. energia kivennäis- AINEET Hyödynnä säilörehu- ja vilja-analyyseista

Lisätiedot

Kaura lehmien ruokinnassa

Kaura lehmien ruokinnassa Kaura lehmien ruokinnassa Raisio Oyj:n Tutkimussäätiö MONIPUOLINEN KAURA SEMINAARI 20.4.2017 Seija Jaakkola Helsingin yliopisto Maataloustieteiden laitos http://lajiketunnistus.evira.fi Kaura (Avena) Viljelty

Lisätiedot

Lähtökohtana työtehokkuus Navettarastit , Kunnonpaikka 4dBarn Oy Marjo Posio

Lähtökohtana työtehokkuus Navettarastit , Kunnonpaikka 4dBarn Oy Marjo Posio Lähtökohtana työtehokkuus Navettarastit 3.3.2017, Kunnonpaikka 4dBarn Oy Marjo Posio Esityksen sisältö: Testaa nopeutesi! Esittely Marjo Posio Robottinavettatutkimuksen taustaa Pihatossa tehdyt havainnot

Lisätiedot

Miten koostaa lypsättävä karkearehuvaltainen ape?

Miten koostaa lypsättävä karkearehuvaltainen ape? Miten koostaa lypsättävä karkearehuvaltainen ape? Essi Tarsia Luomukotieläintuotannon asiantuntija ProAgria Etelä-Pohjanmaa OSMO-hankkeen seminaari 2.2.2018 Miten tuottaa maitoa ja naudanlihaa pienemmillä

Lisätiedot

Käytännön sovelluksia Suomessa Iris Kaimio. Tuotantoeläinten terveyden- ja sairaudenhoidon erikoiseläinlääkäri

Käytännön sovelluksia Suomessa Iris Kaimio. Tuotantoeläinten terveyden- ja sairaudenhoidon erikoiseläinlääkäri Käytännön sovelluksia Suomessa Iris Kaimio Tuotantoeläinten terveyden- ja sairaudenhoidon erikoiseläinlääkäri Kustannusten alentaminen Eläinten uudistus Hedelmällisyys Ruokinnan tehokkuus Ennaltaehkäisevä

Lisätiedot

Sorkkahoitotilojen huomioiminen rakennussuunnittelussa

Sorkkahoitotilojen huomioiminen rakennussuunnittelussa Sorkkahoitotilojen huomioiminen rakennussuunnittelussa Valio Navettaseminaari 12.2.2008 Timo Korpela ProAgria Etelä-Pohjanmaa Sorkkahoitotoiminnan lähtötiedot rakennussuunnittelulle Sorkkahoitotelineitä

Lisätiedot

Kotieläinrakennukset, Lihanautarakennukset C 1.2.2

Kotieläinrakennukset, Lihanautarakennukset C 1.2.2 Maa- ja metsätalousministeriön rakentamismääräykset ja -ohjeet Liite 3 MMM:n asetukseen tuettavaa rakentamista koskevista rakentamismääräyksistä ja suosituksista (0/01) MMM-RMO Kotieläinrakennukset, Liharakennukset

Lisätiedot

Kokemuksia nuorkarjan ruokinnasta, osa 1 vasikat

Kokemuksia nuorkarjan ruokinnasta, osa 1 vasikat Kokemuksia nuorkarjan ruokinnasta, osa 1 vasikat Kanada, Ontario Minna Norismaa Valtakunnallinen huippuosaaja lehmien ruokinta, hyvinvointi ja terveys ProAgria Pohjois-Karjala, Joensuu minna.norismaa(at)proagria.fi,

Lisätiedot

SEOSREHUN TYÖMENEKKIVERTAILU

SEOSREHUN TYÖMENEKKIVERTAILU SEOSREHUN TYÖMENEKKIVERTAILU Anne-Mari Malvisto ja Mika Turunen 8.6.0 Oikeudet uutoksiin pidätetään. Kilpailukykyä aidontuotantoon Hyvien käytänteiden dokuentointi Hankkeen rahoittaja: Etelä-Pohjanaan

Lisätiedot

Arvo-Tec T Drum 2000 ruokintalaite

Arvo-Tec T Drum 2000 ruokintalaite Arvo-Tec T Drum 2000 ruokintalaite -tarkka ruokintalaite nykyaikaiseen kalanruokintaan Ruokintalaitteen kehitystyössä on kiinnitetty huomiota annostelun tarkkuuteen ja helppokäyttöisyyteen. Tekniset tiedot:

Lisätiedot

luomutiloille Suomen Rehun uudet monipuoliset luomurehut parantavat tuotantotuloksia ja eläinten hyvinvointia.

luomutiloille Suomen Rehun uudet monipuoliset luomurehut parantavat tuotantotuloksia ja eläinten hyvinvointia. Ruokinnan osaamista luomutiloille Suomen Rehun uudet monipuoliset luomurehut parantavat tuotantotuloksia ja eläinten hyvinvointia. Monipuoliset täydennysrehut luomunaudoille Tehokas rehun hyväksikäyttö

Lisätiedot