Lehmän ruokinnan peruspilari. on laadukas karkearehu. Rehunjako on samalla myös. yksi työllistävä rutiini. säilörehun hyväksikäytön,

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lehmän ruokinnan peruspilari. on laadukas karkearehu. Rehunjako on samalla myös. yksi työllistävä rutiini. säilörehun hyväksikäytön,"

Transkriptio

1 Oikea määrä rehua kullekin eläimelle DeLaval BF500-mattoruokkijan vetoyksikkö Lehmän ruokinnan peruspilari on laadukas karkearehu. Rehunjako on samalla myös yksi työllistävä rutiini. llä maksimoit säilörehun hyväksikäytön, kevennät yhtä navetan raskaimmista työvaiheista ja pienennät ruokintakustannuksia. Muunneltavuuden ansiosta soveltuu lähes kaikkiin navetoihin. Maksimoi karkearehun syönti Lehmä on luonnostaan märehtijä ja karkearehun syöjä. Vapaasti annettaessa lehmä syö päivässä säilörehua 9-11 kiloa kuiva-ainetta. Tämä tarkoittaa noin 30 kiloa säilörehua jonka kuiva-aine on 30-35%. Kun karkearehuruokintaa tihennetään ja annosta pienennetään, syönti kasvaa jopa 30-50%. Lehmät pystyvät hyödyntämään ruokinnassa suuremman määrän karkearehua. Se vaikuttaa osaltaan väkirehun syöntiin ja sitä kautta ruokintakustannuksiin. Tihennetyllä ruokinnalla lehmäsi syövät siis enemmän niille luonnollista ravintoa. on ruokintaratkaisu jossa karkearehun jako voidaan automatisoida täysin. Rehu lastataan laakasiilosta, tornista, paalista tai seosrehuvaunusta mattoruokkijan täyttöpöydälle. Rehunjako suoritetaan ruokintapöydän yläpuolella kulkevalla BF500- mattoruokkijalla jossa vastakelkalla säädetään rehuannos kullekin eläinryhmälle sopivaksi. Kattava tuotevalikoima Kun karkearehun jakotavaksi valitaan, koko navetan sisäinen rehuketju suunnitellaan perusteellisesti tilan omien tarpeiden mukaan. Perusosat ovat täyttöpöytä ja itse BF500- mattoruokkija, lisäksi näiden väliin voidaan asentaa mattokuljetin, navetan olosuhteista ja rehulaaduista riippuen. Täyttöpöytää on saatavana useita eri kokoja 10 kuutiometristä ylöspäin. Sen perusleveys on 240 cm, pituudet 5,5 metristä ylöspäin. Täyttöpöytään on runsas varustevalikoima tilasi tarpeitten mukaisesti. BF500-mattoruokkija rakennetaan tehtaalla navettasi pituuden mukaan, oikean mittaiseksi. BF500-mattoruokkijan rakenne mahdollistaa sen käytön molempiin suuntiin, sen ansiosta täyttö voidaan tehdä myös keskeltä mattoa. Matossa oleva vastakelkka kääntyy ruokintapöydän molemmille puolille. Näin pystytään ohjaamaan jopa neljää erityyppistä ruokintaa samalla laitteistolla.

2 Täyttöpöydälle voidaan tuoda rehua myös seosrehuvaunulla Limittäin olevat täyttöpöydän kolat takaavat tasaisen syötön Vahva rakenne - helppo asentaa BF500-mattoruokkijan runkona käytetään 2, 2,5 tai 3 mm teräsprofiilia. Kannatinväliksi saadaan 3 mm teräsprofiililla jopa 6 metriä. Näin Sinun ei tarvitse rakentaa ylimääräisiä kannattimia navettaasi DeLaval BF500-mattoruokkijalle. Myös seosrehuruokintaan Seosrehuruokinnan yleistyessä on entistä tärkeämmäksi asiaksi tullut rehunjaon helppous, tarkkuus ja soveltuvuus myös navetoihin joissa ruokintapöytä on kapea. on erinomainen jakotapa myös seosrehuruokinnassa. Seosrehuvaunu tai kiinteä apesekoitin voidaan tyhjentää täyttöpöydälle tai erilliskuljettimelle ja BF500- mattoruokkijalla seosrehun määrä pystytään säätämään tarkasti eri eläinryhmille. Rehun laatu ei aseta haasteita rehun jaolle, BF500-mattoruokkija jakaa tasaisesti seosrehua jossa on lyhyitä sekä pitkiä komponentteja. Muunneltavuus tilasi tarpeiden mukaisesti rakennetaan navettasi tarpeiden mukaisesti. Kokenut suunnittelupalvelumme tekee tarvittavat mittaukset navetassasi ja laatii kokonaisuuden jolla koko navetan sisäinen karkearehuketju saadaan varmatoimiseksi. Kokonaisuudessa huomioidaan navettasi rakenne, mahdollisuudet tuleviin muutoksiin esimerkiksi seosrehuruokinnalle sekä ruokinnan ohjaus. DeLaval mattoruokkijavalikoimassa on tähän runsaasti lisävarusteita. Kestävää kehitystä ruokintaan Lehmä syö vuodessa karkearehua noin 12 tonnia. 40 lehmällä tämä on puoli miljoonaa kiloa vuodessa ja kymmenen vuoden aikana jo 5 miljoonaa kiloa. DeLaval BF500- mattoruokkija on rakenteeltaan yksinkertainen ja sen vuoksi erittäin kestävä ratkaisu. Suomessa on käytössä mattoruokkijoita jotka on asennettu yli 20 vuotta sitten. Kun käyttöikä suhteutetaan rehukiloihin sekä rakennuskustannuksiin, on DeLaval BF500-mattoruokkija erittäin kustannustehokas tapa karkearehun tai seosrehun jakoon. on myös energiataloudellinen ratkaisu. Laitteiston voimansiirto on rakennettu tehokkaaksi. Keskikokoisella tilalla ja usealla jakokerralla mattoruokkijajärjestelmän energiankulutukseksi on arvioitu noin kilowattia päivässä. Se tarkoittaa keskimäärin 1-2 euron käyttökustannusta päivää kohti.

3 Varmatoiminen karkea- ja seosrehun jakojärjestelmä Helppokäyttöinen ohjausohjelma Ohjausohjelmat ja lisävarusteet CONTINUOUS QUALIFICATION ALGORITHM, EXEMPEL DeLaval BF500-mattoruokkijaa voidaan ohjata useilla eri menetelmillä. Perusohjauksessa laitteita voidaan ohjata suoraan suojakytkimiltä jolloin päätät rehuannostelusta itse. Runsaan lisävarustevalikoiman ansiosta voit myös täysin automaattiseksi. DeLaval BF500- mattoruokkijan ohjaukseen on saatavissa ohjelma jolla annostelu voidaan automatisoida kelloohjauksella. Järjestelmää voidaan ohjata täysin automaattisesti tietokoneen kautta tai manuaalisesti esim. rehutiloissa. Mattoruokkijajärjestelmälle voidaan ohjelmoida ruokintaryhmiä jolloin eri tuotosryhmille voidaan jakaa eri annos. Ohjelmoitavia ryhmiä on jopa 16 kappaletta. Kun ohjelmaan kytketään vielä lisävarusteena saatava rehuvaaka, voit ohjata tarkasti oikean määrän säilörehua tai seosrehua asettamillesi eläinryhmille.

4 Täyttöpöytä tarpeittesi mukaisesti Toimiva kokonaisuus myös pienissä tiloissa tp-täyttöpöydän TEKNISET TIEDOT TP : Pohjakuljetin neljällä huoltovapaalla riimuketjulla Päämoottori 1,1 kw:n moottorilla ja planeettavaihteella Järeä repijätela 4 kw:n moottorilla ja kulmavaihteella Lisävarusteet: Radio-ohjaus pohjakuljettimelle, helpottaa pöydän täyttöä Valinnainen sivu-ja takalaitojen korkeus sen mukaan täytetäänkö pöytää sivusta vai takaa. Täyttöautomatiikka eri rehunjakojärjestelmille Taajuusmuunnin pohjakuljettimen nopeuden säätöön Repijän kuormituksen tunnistin, jolla säädetään pohjakuljettimen liikettä. Tällä saadaan tasainen syöttö, esimerkiksi BF500- mattoruokkijalle 5,5 kw:n repijätelan moottori pitkälle rehulle, kuten paalirehu BF500-MATTORUOKKIJAN TEKNISET TIEDOT Yksi- tai kaksipuolinen jako Eläinruokintaryhmiä 16 kpl vakiona Maton vakioleveys 500 mm Mattoa voidaan pyörittää molempiin suuntiin Kolme eri mattovaihtoehtoa: 2-kudoksinen pvc-matto, vahvuus 2 mm 2-kudoksinen pvc-matto, vahvuus 2,5 mm 2-kudoksinen kumimatto, vahvuus 4 mm PVC-matolla pakkaskestävyys -12ºC ja kumimatolla -30ºC Kolme eri runkovaihtoehtoa: 2 mm profiili, max. kannatinväli 3 metriä 2,5 mm profiili, max. kannatinväli 4,5 metriä 3 mm profiili, max. kannatinväli 6 metriä Lisävarusteet: Vaakavarustus, joka mittaa virtaavan rehun painon Rehun putoamista leventävät ja kaventavat ohjauslevyt BF-TÄyttöpöydän mitat RM-mattoKULJETTIMEN TEKNISET TIEDOT A L Hmax Hmin D D** Emax Emin m³ TP TP TP TP13000* * *= Erikoistilauksesta D**= avautuvalla takalaidalla Maton vakioleveydet 600 ja 800 mm Kolme eri mattovaihtoehtoa: 2-kudoksinen pvc, vahvuus 2 mm 2-kudoksinen pvc, vahvuus 2,5 mm 2-kudoksinen kumimatto, vahvuus 4 mm PVC-matolla pakkaskestävyys -12ºC ja kumimatolla -30ºC Kaksi eri runkovaihtoehtoa: 2,5 mm profiili, max kannatinväli 4,5 metriä RHS-runko, max kannatinväli 6 metriä Lisävarusteet: Rehun ohjauslevy

5 Oy DeLaval Ab Meijeritie Helsinki Puh Fax Soveltuuko mattoruokkija Sinun navettaasi? Runsaasti mahdollisuuksia erityyppisiin navetoihin DeLaval BF500-mattoruokkija asennetaan ruokintapöydän yläpuolelle. Navetassa on hyvä olla ruokintapöydän yläpuolella vähintään 2,2 metriä tyhjää tilaa, tällöin turvallinen liikkuminen myös mattoruokkijan alapuolella on mahdollista. Koska BF500- mattoruokkija voi jakaa kahdelle puolelle, on se toimiva ratkaisu leveillekin ruokintapöydille. BF500-mattoruokkijaa voidaan täyttää paitsi päädystä, myös ruokkijan keskeltä. Tällöin täyttölaitteisto voi sijaita muuallakin kuin navetan päädyissä. Kysy eri vaihtoehdoista alueesi DeLavalin väeltä. Suunnittelemme ruokinnan tarpeittesi ja navettasi rakenteen mukaisesti. Karkearehu pystytään jakamaan pienelläkin työllä. DeLaval on DeLaval yhtiön tavaramerkki. Pidätämme oikeuden muutoksiin.

6 Karkearehuruokintasi tehostamiseen Ratkaisu Sinulle - joka päiväksi