Matematiikan oppifoorumi Suunnitteludokumentti

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Matematiikan oppifoorumi Suunnitteludokumentti"

Transkriptio

1 Matematiikan oppifoorumi Suunnitteludokumentti Carl Johansson Jukka Kariola Outi Marttila Helena Venäläinen Sampsa Virtanen Ohjaaja Jukka Eskola Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

2 Sisältö 1. Johdanto Tuotteen tausta ja tarkoitus Erikoissanasto ja käytetyt lyhenteet 1 2. Järjestelmän yleiskuvaus Järjestelmän toiminnot Järjestelmän toimintaympäristö 4 3. Vaatimusmäärittely ja siihen tehdyt muutokset Rajaukset Täydennykset 5 4. Arkkitehtuurin kuvaus Ohjelmiston toimintaperiaate Moduulit ja niiden väliset suhteet Tietokanta-arkkitehtuuri Tietokannan kuvaus Tietokannan taulut Moduulikuvaukset Käyttäjä Yleiskuvaus Tietorakenteet Toiminnot Opiskelija Kouluttaja Kurssi Yleiskuvaus Toiminnot Luku Yleiskuvaus Toiminnot Kappale Yleiskuvaus Toiminnot Liite Yleiskuvaus Tietorakenteet Toiminnot Kaava Yleiskuvaus Tietorakenteet Toiminnot Viesti Yleiskuvaus Toiminnot Harjoitus Yleiskuvaus 23

3 Toiminnot Palaute Yleiskuvaus Toiminnot Raportti Yleiskuvaus Toiminnot Käyttöliittymä Opiskelija Kouluttaja Järjestelmään kirjautuminen Pääikkuna Editointi-ikkuna Raportit Keskusteluikkuna Kaavaeditori Harjoitusten luonti Rajoitteet toteutukselle Noudatettavat standardit Ohjelmointikielet ja käyttöjärjestelmät Muut tarvittavat apuohjelmistot Arvio toteutuksen koosta ja ohjelmointityyli 38 Liitteet Liite 1 Tietokannan taulut Versio 0.1 Jukka Kariola Versio 0.2 Jukka Kariola Tarkastustilaisuudessa esille tulleiden virheiden korjaukset

4

5 1 1 Johdanto (HV) 1.1 Tuotteen tausta ja tarkoitus Tietokoneavusteisessa matematiikan opetuksessa suurin osa ohjelmistoista on kehitetty kouluikäisten lasten opetukseen ja toistaiseksi vain harvoja on suunnattu korkeakouluopiskelijoille. Internet-tekniikka tarjoaa hyvät mahdollisuudet rakentaa tietyn asian ympärille keskittyvän keskustelufoorumin, jonka kautta kuka tahansa voi yrittää etsiä vastausta ongelmaansa tai vastata muiden kysymyksiin. Harvoissa opetusjärjestelmissä on vielä hyödynnetty palautetta mahdollisuutena kehittää oppimateriaalia. Toinen Internetissä laajasti käytössä oleva etäopetusmuoto on toimittaa verkkoon oppimateriaalia WWW-selaimilla katseltavaan muotoon. Matemaattisten kaavojen tuottaminen selaimen ymmärtämään muotoon on ollut kohtuullisen vaikeaa, mutta nyt on olemassa jo joitakin selaintuotteita (IceBrowser, WebEq, TechExplorer), jotka pystyvät muuntamaan HTML-tekstiin upotetun MathML-kielen kaavoiksi näytölle. Matematiikan oppifoorumi (MatWO) on järjestelmä, jossa hyödynnetään Internetin mahdollistamaa oppimateriaalin levitystapaa ja yhdistetään siihen materiaalin kehittyminen kysymysten ja niihin tulevien vastausten perusteella. Järjestelmä sisältää helppokäyttöisiä välineitä oppimateriaalin ja varsinkin matemaattisten kaavojen tuottamiseen. Oppimateriaali muodostuu tekstistä ja harjoituksista. Järjestelmän tavoitteena on kehittää matematiikan opiskelua helpottamalla avun saamista vaikeiksi koettuihin asioihin toisaalta kysymysten ja vastausten ja toisaalta materiaaliin kohdistuvan kommentoinnin kautta. Oppifoorumi on tarkoitettu käytettäväksi selaimilla, jotka tukevat client-tasolle välitettävän koodin käsittelyä. 1.2 Erikoissanasto ja käytetyt lyhenteet Applet on asiakkaassa (clientissa) suoritettava sovelma.

6 2 HTML, Hypertext Markup Language on Internetissä käytetty tiedon esitystapa, jota client-pään selaajat osaavat tulkata. JSP, Java Server Page on tekniikka, joka helpottaa palvelinsovellusten ohjelmointia ja ylläpitoa. JDBC-ajuri, Java DataBase Connect - ajuri mahdollistaa tietokantakutsut palvelinsovelmista. MathML, Mathematical Markup Language mahdollistaa matemaattisen kaavan esittämisen HTML-sivulla. LaTex on matemaattisten kaavojen esitystapakieli, jonka kirjoittamiseen ja tulkkaamiseen on kehitetty erityisohjelmistoja. Myös WWW-selaimiin löytyy LaTex-tulkkaamiseen kykeneviä lisäohjelmia (plugins), esimerkiksi TechExplorer. Servlet on javalla koodattu ohjelmamoduuli, joka suoritetaan palvelimella; palvelinsovelma. XML, Extensible Markup Language on tiedonkuvauskieli. WWW-palvelin on keskitetty palvelintietokone, joka sisältää Internet-verkkoon toimitettavia HTML/JSP-sivuja, sivuille dynaamisesti ladattavat tiedot sisältävän tietokannan sekä aineiston käsittelyyn tarvittavan ohjelmiston. Tietokanta voi olla myös omalla palvelimella.

7 3 2 Järjestelmän yleiskuvaus (HV) 2.1 Järjestelmän toiminnot MatWO tarjoaa kouluttajalle, opiskelijalle ja ylläpitäjälle välineet matematiikan oppifoorumin käyttöön Internet- tai intranet-ympäristössä. MatWO tarjoaa välineet käyttäjien rekisteröintiin ja ylläpitäjälle tavan kouluttajien käyttövaltuuksien hallintaan. Kouluttaja voi laatia ja muokata perustamiinsa kursseihin liittyvää oppimateriaalia, kirjoittaa tehtäviä ja suunnitella niihin liittyvät vastausvaihtoehdot vihjeineen. Kouluttaja voi seurata kurssien lukuihin tullutta palautetta ja vastata materiaaliin liittyviin kysymyksiin kurssin keskustelufoorumissa. Kouluttaja voi myös halutessaan poistaa aiheettomia kysymyksiä. Kouluttajan on mahdollista seurata, miten yksittäistä kurssia käydään seuraamalla luettuja sivuja ja kysymyksiin vastaamista. Opiskelija voi opiskelijaksi rekisteröidyttyään valita suoritettavakseen yhden tai useamman kurssin. Opiskelu tapahtuu lukemalla aineistoa luku ja kappale kerrallaan ja vastaamalla samalla lukuun liittyviin kysymyksiin, joiden valintavaihtoehdoista muodostuu puumaisesti etenevä oikeiden vastausten polku. Oppimateriaalin kappaleiden ymmärrettävyydestä ja selkeydestä voi myös antaa helposti palautetta. Opiskelija voi jatkaa kurssin suorittamista edellisessä istunnossa lopettamastaan kohdasta. Opiskelija voi esittää kysymyksiä yleisesti vastattavaksi. Hän voi myös itse halutessaan vastata muiden kysymyksiin tai kommentoida niiden vastauksia. Kouluttajilla ja opiskelijoilla on käytössä kaavojen kirjoittamista helpottava kaavaeditori.

8 4 2.2 Järjestelmän toimintaympäristö MatWO toimii client-server periaatteella Internetin tai intranetin kautta. Ohjelmisto ja tietokanta sijaitsevat palvelimella, johon opiskelijat ja kouluttajat ovat yhteydessä WWW-selainten avulla (kuva 2.1). Tuote vaatii JSP-yhteensopivan WWWpalvelimen, JDBC-yhteensopivan tietokannan sekä Java-yhteensopivan selaimen. MatWO- toimintaympäristö Palvelin Internet/Intranet WWW-selain HTML-sivut JSP-sivut Tietokanta JSP-kääntäjä Kuva 2.1 MatWO-toimintaympäristö 3 Vaatimusmäärittely ja siihen tehdyt muutokset (HV) Järjestelmän vaatimukset on kuvattu päivätyssä dokumentissa Matematiikan oppifoorumi, Vaatimusdokumentti. Suunnittelun aikana vaatimusdokumenttiin on tullut toiminnallisia tai teknisiä muutoksia seuraavasti: Luvussa 3.1 kuvattu tietokantamalli on täsmentynyt tietokannan tarkemman suunnittelun yhteydessä.

9 5 Luvussa kuvatuista käyttötapauksista siirtyy kurssin lisäys ylläpitäjälle ja kouluttajalle tulee uutena kurssin perustietojen muokkaus. Luvussa hahmoteltu kaavaeditorin toteutustapa on täsmentynyt. 3.1 Rajaukset Vaatimusdokumentissa kuvatuista toiminnoista on rajattu suunnitteluvaiheessa pois seuraavat asiat: Luvussa 2.1 mainittua suoraa palautetta kouluttajalle ei ole suunniteltu tarkemmin tässä vaiheessa. Luvussa 2.1 mainittiin, että opiskelija voi seurata edistymistään kysymällä tehtäviin käyttämäänsä vastausaikaa. Tämän sekä muiden opiskelijan käytettävissä olevien raportointipiirteiden suunnittelu siirtyy mahdolliselle jatkokehitysprojektille. Luvussa 4.1 mainittujen JavaBeans-komponettien sijasta toteutuksessa käytetään Java-luokkia. Ylläpitäjän toimintoja ei suunnitella tarkemmin. Matemaattisten faktojen käyttö huomioidaan vain tietokannan suunnittelussa. 3.2 Täydennykset Vaatimusdokumentissa kuvattuja toimintoja on suunnitteluvaiheessa täydennetty seuraavasti: Luvussa 5.3 mainittu kouluttajan käyttöliittymä on suunniteltu näyttö- ja toimintotasolla. Järjestelmään rakennetaan mahdollisuus liittää mukaan myös jollakin LaTexeditorilla tuotettuja LaTex-kaavoja.

10 6 4. Arkkitehtuurin kuvaus 4.1 Ohjelmiston toimintaperiaate (CJ) Järjestelmässä on käytössä ohjelmointia ja ylläpitoa helpottava JSP-teknologia. Se perustuu ajatukseen, että on hyödyllistä erottaa tuotteen ulkoasuun liittyvä ohjelmointi sen muista toiminnoista. JSP:ssä tätä on toteutettu upottamalla JSPkoodia HTML-sivuihin, jotta ulkonäköön liittyvä HTML ja toimintalogiikkaan liittyvä JSP voidaan muokata ja päivittää mahdollisimman paljon toisistaan riippumatta. Toteutuksessa eristetään tietokantahaut ja niihin liittyvät tarkistukset Java-luokkiin, joiden metodeja kutsutaan JSP-sivulla. Vaatimusdokumentista poiketen ei kuitenkaan sisällytetä näitä Java-luokkia JavaBeans-komponentteihin, koska JavaBeans-komponenteilla on merkittäviä rajoituksia niiden metodien toiminnallisuudessa sekä niiden moduulirajapinnassa yleisemmin. Ne soveltuvat hyvin käytettäviksi oliotietokannan kanssa, mutta tässä sovelluksessa käytetään relaatiotietokantaa joten monipuolisempia rajapintoja tarvitaan. Mainitut Java-luokat käännetään erikseen ja niitä tuodaan JSP-sivun käyttöön import-komennolla, samalla tavalla kuin Java-sovelluksissa yleensä. Niitä käytetään sovelluksessa eristämään tietokannan käsittelyyn liittyvä ohjelmakoodi. Tällä menettelyllä saadaan pienennettyä JSP-sivujen koodimäärää ja samalla myös parannettua niiden ylläpidettävyyttä. Java-luokkien metodeja voidaan helposti käyttää usealla JSP-sivulla, eikä tarvitse kopioida ohjelmakoodia sivulta toiseen ja sovittaa sitä toisella sivulla. Ratkaisu parantaa myös ohjelmiston laajennettavuutta.

11 7 4.2 Moduulit ja niiden väliset suhteet (CJ) Kuten edellisestä luvusta ilmenee ohjelmiston moduulijako yhtyy sen Java-luokkiin, joten Java-luokkien lisäksi ei ole käytössä moduuleja. Kuvasta 4.1 ilmenee ohjelmiston luokkajako. Kuva on UML-notaation mukainen luokkakaavio, josta ilmenee luokkien väliset suhteet. Erityisesti on mainittava että useimmista luokista puuttuu attribuutti. Koska attribuuttien tehtävä on lähinnä relaatiotietokannan käsittely, niiden ei useimmissa tapauksissa tarvitse ylläpitää omaa tietoa. Poikkeuksen muodostavat Liite-luokka sekä siitä periytyvä Kaavaluokka. Koska liitetiedostot sijaitsevat kannan ulkopuolella, näillä luokilla on käytössä yksityinen attribuutti Tiedosto, jota käytetään tiedostonkäsittelyssä tiedostoviitteenä. Järjestelmässä on kursseja, jotka koostuvat luvuista. Luvut koostuvat kappaleista, ja kappaleeseen voi sisältyä liitetiedostoja (kaava, kuva tai appletti). Myös harjoituksiin voi sisältyä näitä liitetiedostotyyppejä, viesteihin voi vain sisältyä kaavoja. Viestit ja harjoitukset liittyvät aina johonkin lukuun. Käyttäjät on jaettu kahteen luokkaan, opiskelijat ja kouluttajat. Järjestelmän ylläpitäjä on kouluttaja jolla on lisäoikeuksia. Käyttäjät voivat osallistua useampaan kurssiin. Käyttäjät kirjoittavat myös viestejä. Opiskelijat pystyvät antamaan palautetta harjoituksista ja luvuista, palaute voi olla tekstipalaute tai pikapalaute. Palaute liittyy aina johonkin lukuun, joko suoraan tai epäsuorasti harjoituksen kautta. Järjestelmässä on myös raportteja, jotka kertovat opiskelijoiden edistymisestä. Raportit voivat liittyä lukuihin, jolloin raportoidaan jonkun kurssin luvuista yleisellä tasolla. Niiden avulla voidaan myös saada arvio harjoitusten vaikeudesta sekä opiskelijan menestyksestä harjoituksissa. Luokkien yksityiskohtainen kuvaus on luvussa 4.4.

12 Kuva 4.1 Luokkakaavio 8

13 9 4.3 Tietokanta-arkkitehtuuri (HV) Tietokannan kuvaus Järjestelmän tietokantamalli on kuvattu vaatimusdokumentin luvussa Tietokannan taulut Tietokannan taulujen kuvauksissa sekä niistä piirretyssä kuvassa (liite 1) taulun nimi on lihavoitu ja tunnistetiedot on alleviivattu. Viiteavain on kursivoitu. Tietotyyppien kuvauksessa numeerisesta tiedosta on käytetty lyhennettä num ja merkkijonotyypistä lyhennettä mjono. Tiedon alustava pituus on tyypin jälkeen suluissa (). Taulut on lueteltu aakkosjärjestyksessä. Kuvassa (liite 1) on nuolella (! ) osoitettu taulua, johon viiteavain viittaa. Fakta on matemaattinen totuus, jonka osaaminen on usein harjoituksen selvittämisen edellytyksenä. Ominaisuus Tyyppi Arvojoukot/merkitys Pakollisuus Faktanumero num (6) Juoksevasti numeroitu K Faktanimi mjono(30) Esim. väliarvolause, K Maclaurinin sarja Faktateksti mjono(8000) K Harjoitus on kurssin lukuun liittyvä kysymyksistä muodostuva kokonaisuus. Ominaisuus Tyyppi Arvojoukot/merkitys Pakollisuus Kurssinumero num (4) K Lukunumero num (10) K Harjoitusnumero num (10) K Kouluttaja mjono(10) Kayttajatunnus Otsikko mjono(30) Sivulla näkyvä linkkiteksti K Luontipvm Päiväys K

14 10 Kappale on kurssin lukuun sisältyvä tekstikappale. Ominaisuus Tyyppi Arvojoukot/merkitys Pakollisuus Kurssinumero num (4) K Lukunumero num (10) K Kappalenumero num (10) K Jnro num (10) Määrää sivulla näkyvän kappalejärjestyksen Luontipvm Päiväys K Kouluttaja mjono(10) Kayttajatunnus Tekstikappale mjono(9900) Kurssin sisältötekstiä K KappaleLiite yhdistää tietyn liitetiedoston tiettyyn tekstikappaleeseen. Ominaisuus Tyyppi Arvojoukot/merkitys Pakollisuus Kurssinumero num (4) K Lukunumero num (10) K Harjoitusnumero num (10) K Liitenimi mjono(30) K Liitejnro num (8) Viestin liitetiedoston numero K Sijainti mjono (1) Liitteen sijoittelutietoa O=oikealaita, V= vasenlaita, K= keskellä Kayttaja on kurssille rekisteröitynyt opiskelija, kurssin sisällöstä vastaava kouluttaja tai kurssin ylläpitäjä. Ominaisuus Tyyppi Arvojoukot/merkitys Pakollisuus Kayttajatunnus mjono(10) Henkilön vapaasti valitsema K Nimi mjono(30) Henkilön syöttämä K Osoite mjono(1) K Postinumero num (6) Postitoimipaikka mjono(25) Sahkoposti mjono(30) K Puhelinnumero mjono(15) Salasana mjono(10) K Kaytto_oikeus mjono(1) O, K, Y, P K

15 11 Kurssi on kouluttajan laatima ja opiskelijan suorittama kokonaisuus. Ominaisuus Tyyppi Arvojoukot/merkitys Pakollisuus Kurssinumero num (4) Juoksevasti numeroitu K Kurssinimi mjono(30) K Kurssikuvaus mjono(8000) Kouluttaja mjono(10) Kayttajatunnus K KurssiFakta liittää matemaattisen faktan kurssin harjoitukseen. Ominaisuus Tyyppi Arvojoukot/merkitys Pakollisuus Kurssinumero num (4) K Lukunumero num (8) K Harjoitusnumero num (4) K Faktanumero num (4) K KurssiKayttaja kertoo, missä roolissa käyttäjä liittyy kurssiin ja koska suhde on alkanut. Ominaisuus Tyyppi Arvojoukot/merkitys Pakollisuus Kayttajatunnus num (10) Käyttäjän tunnus K Kurssinumero num (4) Kurssin tunnus K Roolikoodi mjono (1) K= Kouluttaja O= opiskelija Lukunumero num (10) Viimeksi käsitelty luku Kappalenumero num (10) Viimeksi käsitelty kappale Alkupvm Päiväys Rekisteröintipäivä K K Kysymys on kurssin harjoitukseen liittyvä valintatehtävä. Ominaisuus Tyyppi Arvojoukot/merkitys Pakollisuus Kurssinumero num (4) K Lukunumero num (10) K Harjoitusnumero num (10) K Kysymysnumero num (4) Juokseva numero K Luontipvm Päiväys K Kysymysteksti mjono(8000) Harjoitustekstiä K Kouluttaja mjono(10) Käyttäjätunnus K

16 12 KysymysLiite yhdistää tietyn liitetiedoston tiettyyn kysymykseen. Ominaisuus Tyyppi Arvojoukot/merkitys Pakollisuus Kurssinumero num (4) K Lukunumero num (10) K Harjoitusnumero num (10) K Kysymysnumero num (4) K Liitenimi mjono(30) K Liitejnro num (8) Viestin liitetiedoston numero K Sijainti mjono (1) Liitteen sijoittelutietoa O=oikealaita, V= vasenlaita, K= keskellä LiiteTiedosto sisältää tekstiin, harjoitukseen tai viestiin liittyvän tiedoston osoitteen. Ominaisuus Tyyppi Arvojoukot/merkitys Pakollisuus Liitenimi mjono(30) Käyttäjän valitsema K yksilöintitieto Liitetyyppi mjono (1) P=kuva, F=kaava, A=applet K Tiedostonimi mjono(30) Serverillä olevan kaava/kuva/applet-tiedoston yksilöivä tiedostonimi K Luku on kurssiin sisältyvä kokonaisuus, joka koostuu kappaleista ja harjoituksista. Ominaisuus Tyyppi Arvojoukot/merkitys Pakollisuus Kurssinumero num (4) K Lukunumero num (8) K Otsikko mjono(30) Sivulla näkyvä yläotsikko K Jnro num (8) Määrää lukujen järjestyksen sivulla. Julkaisupäivä päiväys Kertoo, koska luku K kappaleineen ja harjoituksineen on valmis verkkoon. Kouluttaja mjono(10) Käyttäjätunnus K

17 13 OpintoSuoritus liittää opiskelijan tiettyyn kurssin lukuun tai harjoituksen vastaukseen. Ominaisuus Tyyppi Arvojoukot/merkitys Pakollisuus Opiskelijatunnus num (10) Kayttajatunnus K Alkupvm päiväys Istunnon käynnistymispäivä P Alkuaika aika Istunnon käynnistysaika P Kurssinumero num (4) P Suoritustyyppi mjono(1) Kertoo yhteyden tyypin: L = lohko, K= kysymys Lukunumero num (10) P Harjoitusnumero num (10) P, jos tyyppi = K Kysymysnumero num (4) P, jos tyyppi = K Loppupvm päiväys Istunnon päätymispäiva Loppuaika aika Istunnon päättymisaika Harjoitusvastaus mjono(2) OK, V1, V2 jne P Palaute on opiskelijan kurssin lukuun antama kirjallinen tai pikapalaute. Ominaisuus Tyyppi Arvojoukot/merkitys Pakollisuus Kurssinumero num (4) K Lukunumero num (10) K Opiskelijatunnus mjono(10) Kayttajatunnus K Palautepaiva päiväys K Palauteklo aika K Palautetyyppi mjono(1) H = hymiö, K=kirjallinen K Palaute mjono(8000) H1, H2, H3 tai tekstiä Vastaus on kurssin harjoituskysymykseen liittyvä valintavaihtoehto. Ominaisuus Tyyppi Arvojoukot/merkitys Pakollisuus Kurssinumero num (4) K Lukunumero num (10) K Harjoitusnumero num (10) K Kysymysnumero num (4) juokseva numero K Vastausnumero num (4) 1, 2, 3, 4 K Kysymysteksti Mjono (8000) Vastausvaihtoehtoon liittyvä kysymysteksti. Jatkotoimenpide Mjono(1) H = Seuraavaan kysymykseen/harjoitukseen V= virhehaaraan K

18 14 SeuraavaKysymys num(28) Virhevastauksen jälkeen mahdollisesti annattava uusi kysymys, Kurssi/luku/harjoitus/ kysymysnumero Vihjeteksti Mjono (4000) Selitystekstiä K Viesti on kurssin lukuun tai toiseen viestiin liittyvä palaute, jonka on kirjoittanut joko opiskelija tai kouluttaja. Ominaisuus Tyyppi Arvojoukot/merkitys Pakollisuus Viestinumero num (8) Järjestelmän antama K Viestipvm päiväys Viestin kirjoituspäivä K Viestikello aika Viestin kirjoitushetki K Kurssinumero num (4) K Lukunumero num (10) K Viestinaihe mjono(30) Sivulla näkyvä viiteteksti K Kirjoittaja mjono(10) Kayttajatunnus K Viesti Mjono (15000) Ed_viesti num (8) Viestinumero K ViestiLiite yhdistää tietyn liitetiedoston tiettyyn viestiin. Ominaisuus Tyyppi Arvojoukot/merkitys Pakollisuus Viestinumero num (8) K Liitenimi mjono(30) K Liitejnro num (8) Viestin liitetiedoston numero K Sijainti mjono (1) Liitteen sijoittelutietoa O=oikealaita, V= vasenlaita, K= keskellä

19 Moduulikuvaukset (SV, CJ) Käyttäjä Yleiskuvaus Moduuli sisältää käyttäjänhallinnan luokat ja metodit. Käyttäjiä on kahdenlaisia, opiskelijoita ja kouluttajia. Perustoiminnot ovat samat molemmille käyttäjätyypeille, joten ne peritään Tietorakenteet Käyttäjän tietojen väliaikaiseen tallentamiseen käytettävä rakenne Toiminnot Lisää Lisää uuden käyttäjän tiedot tietokantaan varmistettuaan, ettei käyttäjätunnus ole vielä käytössä. Parametrit: Käyttäjätunnus, salasana, nimi, osoite, sähköposti, käyttö_oikeus, (postinumero), (postitoimipaikka), (puhelinnumero) Poista Muuttaa käyttäjän statuksen poistetuksi asettamalla poistopäivämäärän sekä poistaa järjestelmän käyttöoikeudet (kouluttajan tapauksessa). Parametrit: Käyttäjätunnus Hae_kaikki_tiedot Hakee käyttäjän tiedot. Parametrit: Käyttäjätunnus Palauttaa: Käyttäjätunnus, salasana, nimi, osoite, sähköposti, käyttö_oikeus, (postinumero), (postitoimipaikka), (puhelinnumero)

20 16 Muuta_tiedot Muuttaa käyttäjän tietoja. Parametrit: Käyttäjätunnus, salasana, nimi, osoite, sähköposti, käyttö_oikeus, (postinumero), (postitoimipaikka), (puhelinnumero) Kirjoittaudu Suorittaa sisäänkirjoittautumistarkistukset. Parametrit: Käyttäjätunnus, salasana Palauttaa: Oikein/Väärin Opiskelija Kohdassa kuvattujen metodien (jotka peritään) lisäksi sisältää seuraavat metodit: Merkitse_luku Merkitsee kurssiin kuuluvan luvun luetuksi. Parametrit: Opiskelijatunnus, kurssinumero, lukunumero Merkitse_harjoituksen_alku Merkitsee harjoituksen aloitusajan (metodi asettaa ajan itse). Parametrit: Opiskelijatunnus, kurssinumero, lukunumero, harjoitusnumero Merkitse_harjoituksen_loppu Merkitsee harjoituksen lopetusajan (metodi asettaa ajan itse). Parametrit: Opiskelijatunnus, kurssinumero, lukunumero, harjoitusnumero Hae_viimeisin Hakee opiskelijan viimeisimmän harjoituksen tai luvun. Parametrit: Opiskelijatunnus, tyyppi (harjoitus/luku) Palauttaa: Kurssinumero, lukunumero, (harjoitusnumero)

21 Kouluttaja Kohdassa kuvattujen metodien (jotka peritään) lisäksi sisältää seuraavan metodin: Listaa_kouluttajan_kurssit Palauttaa listan kursseista, joissa kouluttaja on mukana. Parametrit: Käyttäjätunnus Tarkista_oikeudet Käytetään tarkistamaan että kouluttajalla on oikeus muuttaa tiettyä kurssia. Parametrit: Käyttäjätunnus, kurssinumero Palauttaa: Hyväksytty/Ei hyväksytty Kurssi Yleiskuvaus Moduuli sisältää kurssin luomiseen ja poistamiseen sekä kurssin sisällysluettelon näyttämiseen tarvittavan luokan kurssi ja sen metodit Toiminnot Listaa_luvut Muodostaa annetun kurssin sisällysluettelon hakemalla tietokannasta kurssimateriaalin luvut. Parametrit: Kurssinumero Palauttaa: Kurssin luvut (otsikot) Luo Luo uuden kurssin (ylläpitäjä). Parametrit: Kurssinumero, kurssinimi, kuvaus

22 18 Muuta_kurssin_tietoja Muuttaa kurssin nimeä ja/tai kuvausta (kouluttaja). Parametrit: Kurssinumero, kurssinimi, kuvaus Poista Poistaa kokonaisen kurssin lukuineen, kappaleineen, harjoituksineen ja liitteineen (ylläpitäjä). Parametrit: Kurssinumero Lisää_kouluttaja Ylläpitäjä lisää kouluttajan kurssin ohjaajien listaan (jota käytetään muokkausoikeuksien tarkistamiseen). Parametrit: Kurssinumero, käyttäjätunnus Poista_kouluttaja Ylläpitäjä poistaa kouluttajan kurssista. Parametrit: Kurssinumero, käyttäjätunnus Listaa_kurssit Hakee tietokannasta kurssien otsikot Luku Yleiskuvaus Moduuli sisältää kurssin luvun luomiseen ja poistamiseen sekä näyttämiseen tarvittavan luokan Luku ja sen metodit Toiminnot Hae Hakee ja näyttää lukuun kuuluvat kappaleet (luvun sisällön). Opiskelijoille näytetään vain sellaiset luvut joilla on olemassaoleva julkaisupäivä. Kappaleet näytetään järjestysnumerojärjestyksessä. Parametrit: Kurssinumero, lukunumero

23 19 Lisää_luku Lisää luvun kurssiin (kurssin loppuun). Haluttaessa lisätä keskelle kurssia annetaan sen luvun numero, jota ennen uusi luku lisätään. Lisää myös kouluttajan käyttäjätunnuksen tietokantaan. Parametrit: Kurssinumero, otsikko, seuraavan_luvun_numero Muuta_lukua Muuttaa luvun otsikkoa. Päivittää muutoksen tehneen kouluttajan käyttäjätunnuksen tietokantaan. Parametrit: Kurssinumero, lukunumero, otsikko, kouluttaja Muuta_järjestystä Muuttaa luvun paikkaa yhden ylös- tai alaspäin sisällysluettelossa. Parametrit: Kurssinumero, lukunumero, ylös/alas Julkaise Asettaa julkaisupäivän (uudelle) luvulle ja muuttaa sen siten kaikille näkyväksi. Parametrit: Kurssinumero, lukunumero, (julkaisupäivä) Poista Poistaa luvun ja sen kappaleet liitteineen ja harjoituksineen kurssista. Parametrit: Kurssinumero, lukunumero Kappale Yleiskuvaus Moduuli sisältää kappaleen näyttämiseen, luomiseen, poistamiseen ja muokkaamiseen tarvittavan luokan Kappale ja sen metodit Toiminnot Näytä Hakee kappaleen sisällön tietokannasta.

24 20 Parametrit: Kurssinumero, lukunumero, kappalenumero, järjestysnumero Lisää_kappale Lisää uuden kappaleen tietokantaan (loppuun tai keskelle). Parametrit: Kurssinumero, lukunumero, kouluttaja, (teksti), seuraavan_kappaleen_numero Muuta_kappale Muuttaa kappaleen sisältöä. Parametrit: Kurssinumero, lukunumero, kappalenumero, kouluttaja, (teksti) Liitä_liite Liittää aiemmin luodun liitetiedoston tiettyyn kappaleeseen. Parametrit: Liitenumero, kappalenumero, sijainti Muuta_järjestystä Muuttaa kappaleen paikkaa yhden ylös- tai alaspäin luvussa. Parametrit: Kurssinumero, lukunumero, kappalenumero, ylös/alas Poista_kappale Poistaa kappaleen ja sen liitteet aktiivisesta luvusta. Kutsuu ensin Näytä-metodia ja kysyy varmistuksen. Parametrit: Kurssinumero, lukunumero, kappalenumero Liite Yleiskuvaus Moduuli sisältää liitetiedoston (kaavan, kuvan tai appletin) lisäämiseen ja poistamiseen tarvittavan luokan Liite ja sen metodit.

25 Tietorakenteet Luokan yksityisenä attribuuttina on liitetiedoston tiedostonimi Toiminnot Lisää_liite Lisää tietokantaan uuden tiedostonimen ja käyttäjän antaman kuvaavan nimen (jonka avulla liitettä voi käyttää useissa paikoissa). Parametrit: Tiedostonimi, liitenimi, tyyppi (kaava/kuva/appletti) Palauttaa: Liitenimi Poista_liite Poistaa tietokannasta liitteen ja palvelimelta tiedoston johon viitattiin. Parametrit: Liitenimi Kaava Yleiskuvaus Moduuli sisältää matemaattisen kaavan lisäämiseen ja poistamiseen tarvittavan luokan Kaava Tietorakenteet Luokan yksityisenä attribuuttina on liitetiedoston tiedostonimi. (Peritty kohdasta )

26 Toiminnot Kohdassa kuvattujen metodien (jotka peritään) lisäksi sisältää seuraavan metodin: Listaa_kaavat Listaa järjestelmään tallennetut kaavat. Palauttaa: Liitenimilista Lisää_kaava Tallentaa kaavatiedoston ja lisää kaavan tietokantaan. Parametrit: Liitenimi, <kaavatiedosto> Muuta_kaava Hakee kaavatiedoston nimen muokkaamista varten ja kutsuu kaavaeditoria. Parametrit: Liitenimi Palauttaa: Tiedostonimi Viesti Yleiskuvaus Moduuli sisältää viestin näyttämiseen, kirjoittamiseen, poistamiseen ja muokkaamiseen sekä keskusteluryhmän sisällön (kysymyksien ja vastauksien otsikoiden) näyttämiseen tarvittavan luokan Viesti ja sen metodit Toiminnot Hae Hakee viestin (kysymyksen tai vastauksen). Parametrit: Viestinumero Palauttaa: Viestin otsikko, viestin sisältö, edellinen_viesti

27 23 Uusi Tallentaa uuden viestin tietokantaan. Parametrit: Kurssinumero, lukunumero, viestin otsikko, kirjoittaja, viesti Vastaa Tallentaa uuden vastattavaan viestiin liittyvän viestin tietokantaan. Edellinen viesti viittaa edellisen viestin viestinumeroon. Parametrit: Kurssinumero, lukunumero, viestin otsikko, kirjoittaja, viesti, edellinen_kysymys Liitä_liite Liittää aiemmin luodun liitetiedoston tiettyyn viestiin. Parametrit: Liitenumero, viestinumero, sijainti Poista Poistaa viestin ja siihen liittyvän kaavan. Parametrit: Viestinumero Etsi Etsii tietokannasta tietyn kriteerin täyttäviä viestejä. Parametrit: (Hakusana, otsikossa/sisällössä), (kirjoittaja), (alkupvm), (loppupvm) Palauttaa: Viestien otsikot Listaa_viestit Etsii tietokannasta kaikki tiettyyn lukuun liittyvät kysymykset ja vastaukset ja ryhmittelee ja sisentää vastaukset oikeiden kysymysten alle Harjoitus Yleiskuvaus Moduuli sisältää harjoituksen näyttämiseen, syöttämiseen, poistamiseen ja muokkaamiseen sekä vihjeiden antamiseen ja vastauksen tarkistamiseen tarvittavan luokan Harjoitus ja sen metodit.

28 Toiminnot Listaa_harjoitukset Näyttää listan lukuun liittyvistä harjoituksista. Parametrit: Kurssinumero, lukunumero Palauttaa: Harjoitusten otsikot Tarkista_vastaus Tarkistaa harjoituksen vaiheessa valitun vaihtoehdon ja merkitsee tuloksen raporttiin. Parametrit: Kurssinumero, lukunumero, harjoitusnumero, vastausnumero, opiskelijanumero Palauttaa: Oikein/väärin Anna_vihje Siirryttäessä harjoituksessa uuteen kysymysvaiheeseen kutsutaan aina tätä metodia, joka näyttää kommentin (vihjeen tai perustelun) edelliseen valintaan perustuen. Parametrit: Kurssinumero, lukunumero, harjoitusnumero, kysymysvaihenumero, vastausnumero Palauttaa: Vihjeteksti Hae Hakee harjoituksen seuraavan (tai ensimmäisen) kysymysvaiheen. Parametrit: Kurssinumero, lukunumero, harjoitusnumero, kysymysvaihenumero Palauttaa: Otsikko, teksti, (liitteet) Lisää Luo uuden (tai ensimmäisen) harjoituksen vaiheen. Parametrit: Kurssinumero, lukunumero, otsikko, kouluttaja, teksti

29 25 Lisää_vastausvaihtoehto Luo uuden (tai ensimmäisen) vastausvaihtoehdon tiettyyn harjoituksen vaiheeseen (kysymysvaihenumero). Parametrit: Kurssinumero, lukunumero, harjoitusnumero, kysymysvaihenumero, vastaus, vihje, oikein/väärin Muuta_vastausvaihtoehto Muuttaa vastausvaihtoehdon tekstiä, oikeellisuutta ja vihjettä. Parametrit: Kurssinumero, lukunumero, harjoitusnumero, kysymysvaihenumero, vastausnumero, vastaus, vihje, oikein/väärin Poista_vastausvaihtoehto Poistaa vastausvaihtoehdon. Parametrit: Kurssinumero, lukunumero, harjoitusnumero, kysymysvaihenumero, vastausnumero Liitä_liite Liittää aiemmin luodun liitetiedoston tiettyyn harjoituksen vaiheeseen. Parametrit: Liitenumero, harjoitusnumero, (harjoitusnumero), (kysymysvaihenumero), (vastausnumero) Poista_harjoitus Poistaa harjoituksen kaikki vaiheet (eli kysymysvaiheet ja niihin liittyvät vastausvaihtoehdot) ja vastaavat liitteet. Parametrit: Kurssinumero, lukunumero, harjoitusnumero Poista_kysymysvaihe Poistaa harjoituksen vaiheen (eli kysymyksen ja sen vastausvaihtoehdot) ja vastaavat liitteet. Parametrit: Kurssinumero, lukunumero, harjoitusnumero, kysymysvaihenumero Muuta_harjoitus Hakee olemassaolevan harjoituksen muokattavaksi. Parametrit: Kurssinumero, lukunumero, harjoitusnumero Palauttaa: Otsikko, luontipvm, kouluttaja

30 Palaute Yleiskuvaus Moduuli sisältää palautteen käsittelyyn tarvittavan luokan Palaute ja sen metodit Toiminnot Pikapalaute Palauttaa lyhyen arvosanan (hymiön) kurssimateriaalista kouluttajalle (tallennetaan tietokantaan). Parametrit: Kurssinumero, lukunumero, hyvä/keskinkertainen/huono Tekstipalaute Tallentaa lukuun liittyvän palautteen tietokantaan. Parametrit: Opiskelijatunnus, kurssinumero, lukunumero, palauteteksti Listaa_palautteet Hakee lukuun liittyvät palautteet. Parametrit: Kurssinumero, lukunumero Palauttaa: Luvun palautteiden tekstit Katso_yhteenveto Laskee hymiöpalautteiden prosenttimäärät. Parametrit: Kurssinumero, (lukunumero) Palauttaa: Hymiöpalautteiden prosenttiluvut Raportti Yleiskuvaus Moduuli sisältää raporttien tekemiseen ja käsittelyyn tarvittavan luokan Raportti ja sen metodit.

31 Toiminnot Luetut_luvut Hakee tietoa lukujen lukijamääristä. Parametrit: Kurssinumero, (alkuluku), (loppuluku), (alkupvm), (loppupvm) Palauttaa: Lukijoiden määrä luvuittain Harjoitusten_vastaukset Hakee tietoa suoritetuista harjoituksista ja listaa tulokset kaikilta opiskelijoilta yhteenvetona harjoituksittain. Parametrit: (Kurssinumero), (lukunumero), (alkuharjoitus), (loppuharjoitus), (alkupvm), (loppupvm), (harjoitus/opiskelija) Palauttaa: Vastausten jakauma (oikeiden ja väärien vastauksien keskimääräinen määrä, vrt. Opiskelijan_vastaukset) vaiheittain jokaisen harjoituksen kohdalla. Harjoitusten_suoritusajat Hakee tietoa harjoitusten suoritusajoista (alku- ja loppuajan erotus). Parametrit: (Kurssinumero), (lukunumero), (alkuharjoitus), (loppuharjoitus), (alkupvm), (loppupvm) Palauttaa: Opiskelijoiden keskimääräinen suoritusaika harjoituksittain Opiskelijan_luvut Hakee tietoa opiskelijan etenemisestä kurssimateriaalissa. Parametrit: Käyttäjätunnus, (kurssinumero) Palauttaa: Opiskelijan selaamat luvut (valitussa kurssissa tai koko järjestelmässä) Opiskelijan_vastaukset Hakee tietoa opiskelijan vastauksista harjoituksissa. Parametrit: Käyttäjätunnus, (kurssinumero), (lukunumero) Palauttaa: Vastausten jakauma (oikeiden ja väärien vastauksien määrä) vaiheittain jokaisen suoritetun harjoituksen kohdalla.

32 28 Opiskelijan_suoritusajat Hakee tietoa opiskelijan etenemisestä harjoituksissa. Parametrit: Käyttäjätunnus, (kurssinumero), (lukunumero) Palauttaa: Opiskelijan keskimääräinen suoritusaika (alkuajan ja loppuajan erotus) harjoituskohtaisesti 5. Käyttöliittymä 5.1 Opiskelija (JK) Opiskelijan käyttöliittymä on kuvattu vaatimusdokumentin luvussa 5.2. Opskelijan ja kouluttajan yhteisesti käyttämiin kaavaeditoriin ja keskustelualueeseen on tullut suunnitteluvaiheessa muutoksia. Uudet versiot molemmista on esitelty kouluttajan käyttöliittymän yhteydessä seuraavissa luvuissa. Samoin opiskelijan kirjautuminen kuvataan kouluttajan käyttöliittymän yhteydessä. 5.2 Kouluttaja (JK) Kouluttaja voi oman käyttöliittymänsä avulla tuoda järjestelmään luotuun kurssiin oppimateriaalia ja harjoituksia. Lisäksi olemassaolevaa materiaalia voidaan päivittää ja korjata. Kouluttaja käyttää kaavojen tuottamiseen samaa kaavaeditoria kuin opiskelijatkin Järjestelmään kirjautuminen (JK) Kaikki järjestelmän käyttäjät (opiskelijat ja kouluttajat) aloittavat järjestelmän käytön samalta pääsivulta. Pääsivulla käyttäjää pyydetään antamaan käyttäjätunnus ja salasana. Jos opiskelijalla ei ole vielä käyttäjätunnusta järjestelmään, hän siirtyy pääsivulta uuden käyttäjätunnuksen luontisivulle. Luontisivulla opiskelijalta

33 29 pyydetään yhteystietoja. Täytettyään lomakkeen hän saa uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Tämän jälkeen opiskelija ohjataan sivulle, jossa on lyhyet käyttöohjeet. Nämä ohjeet esitetään vain käyttäjän ensimmäisellä sisäänkirjoittautumiskerralla, mutta niihin voidaan palata myöhemminkin. Ohjesivulta opiskelija avaa varsinaisen pääikkunan järjestelmän käyttämiseksi. Kouluttajan käyttäjätunnuksen luo järjestelmän ylläpitäjä. Kouluttaja ohjataan sisäänkirjoittautumisen yhteydessä käyttöoikeustiedon perusteella omaan pääikkunaansa Pääikkuna (JK) Kouluttajan pääikkunassa on listattuna kaikki kurssit joihin kouluttajalla on oikeus. Kurssien nimiä klikkaamalla kyseinen kurssi avatuu editointi-ikkunaan pääikkunan päälle. Kurssien nimien yhteydessä on myös linkki, josta kouluttaja pääsee muokkaaman kurssin tietoja kuten esimerkiksi kurssin esittelytekstiä. Pääikkunassa on myös linkki, josta kouluttajat voivat siirtyä katselemaan järjestelmän kursseja opiskelijoiden tavoin Editointi-ikkuna (JK) Editointi-ikkunassa (kuva 5.1) kouluttaja mm. luo ja muokkaa kurssimateriaalia sekä tutustuu opiskelijoiden antamaan palautteeseen.

34 30 Kuva 5.1 Editointi-ikkuna Editointi-ikkunan vasemmassa reunassa on kurssin oppimateriaalin sisällysluettelo, josta kouluttaja voi valita editointavan luvun. Lukujen nimet toimivat linkkeinä, joiden painallus tuo kyseisen kohdan oppimateriaalin näytön keskellä olevaan editointi-osioon. Sisällysluettelon vasemmassa reunassa näytettävällä graafisella elementillä (tässä tapauksessa kolmio) osoitetaan käyttäjän valitsema kohta oppimateriaalissa. Sisällysluettelon alapuolella on painikkeet, joilla voidaan luoda uusia, aluksi tyhjiä lukuja. Lisää luku -painikkeella uusi luku luodaan sisällysluettelon loppuun, Lisää luku ennen nykyistä painike puolestaan luo uuden luvun ennen sillä hetkellä valittua lukua. Näin kurssiin voidaan luoda esimerkiksi uusi ensimmäinen luku. Kun kurssiin on luotu kaksi tai useampia lukuja, annetaan kouluttajalle mahdollisuus muuttaa niiden järjestystä ylöspäin tai alaspäin suhteessa toisiin lukuihin. Tämä tapahtuu lukujen yhteyteen tulevilla nuolipainikkeilla.

35 31 Ikkunan vasemmassa reunassa on myös kaikkiin kurssin lukuihin annettujen pikapalautteiden koottu yhteenveto, sekä linkki raporttien katseluikkunaan (luku 5.2.4). Keskellä näyttöä olevassa kehyksessä on aina esillä valittu luku editointitilassa. Sivun ylälaidassa on tekstikenttä luvun nimelle. Luku koostuu kappaleista joissa on tilaa leipätekstille, yhdelle kaavaalle, yhdelle kuvalle ja yhdelle Java-appletille. Kappaleita voidaan lisätä peräkkäin haluttu määrä. Lisää kappale -painikkeella uusi luku luodaan luvun loppuun, Lisää kappale ennen nykyistä painike puolestaan luo uuden kappaleen ennen sillä hetkellä valittua kappaletta. Kun lukuun on luotu kaksi tai useampia kappaleita, annetaan kouluttajalle mahdollisuus muuttaa niiden järjestystä ylöspäin tai alaspäin suhteessa toisiin kappaleisiin. Tämä tapahtuu kappaleiden yhteyteen tulevilla nuolipainikkeilla. Esikatselu-painikkeen painaminen näyttää luvun lopullisessa muodossaan uudessa ikkunassa. Lukuun tehdyt muutokset hyväksytään Tallenna-painikkeella. Ikkunan oikeassa ylänurkassa on Keskustelut-painike, josta kouluttajalle avautuu keskusteluikkuna (luku 5.2.5). Keskustelut-painikkeen alapuolella on harjoitukset-osio, jossa on esillä kaikki kyseiseen lukuun liittyvät harjoitukset. Harjoitusten otsikot ovat linkkejä, joista valmiita harjoituksia voidaan editoida (luku 5.2.7). Uusi harjoitus painikkeesta voidaan käynnistää uuden harjoituksen luonti. Kouluttajan editointi-ikkunan oikeassa alanurkassa on nähtävillä käsiteltävään lukuun liittyvän pikapalautteen yhteenveto sekä Tekstipalaute-painike, josta avautuu uusi ikkuna, jossa voidaan selata lukuun liittyvää tekstipalautetta.

36 Raportit (OM) Ikkuna, jossa opettaja katsoo kurssiin liittyviä raportteja, muodostuu kahdesta kehyksestä (kuva 5.2). Vasemmassa reunassa on luettelo kaikista mahdollisista raporttityypeistä, joista klikkaamalla vastaava raportti tulostetaan varsinaiseen raporttikehykseen. Kaikista raporteista saa myös opiskelijakohtaisen tulosteen, jossa seurataan vain yhden opiskelijan lukemisia ja suorituksia. Haluttu opiskelija valitaan drop-down listasta, johon kaikkien opiskelijoiden nimet on listattu. Kuva 5.2 Raportti-ikkuna Keskusteluikkuna (OM, JK) Keskusteluikkuna koostuu kolmesta kehyksestä (kuva 5.3). Vasemmalla on kurssin luvuista koostuva sisällysluettelo, josta lukua klikkaamalla saa näkyviin kyseiseen lukuun liittyvien viestien otsikot oikealla olevaan kehykseen. Viestin varsinainen teksti näkyy oikealla sivun alaosassa olevassa kehyksessä, johon uuden viestin saa näkyviin klikkaamalla halutun viestin otsikkoa.

37 33 Viestejä voi myös etsiä hakutoiminnon avulla. Haettavaa tekstiä etsitään joko otsikosta tai viestin sisällöstä käyttäjän valinnan perusteella. Muita mahdollisia hakukriteerejä ovat viestin kirjoittaja ja kirjoitusajankohta. Vastaa-painikkeella käyttäjä pääsee kirjoittamaan vastauksen luettavana olevaan viestiin ja Uusi viesti painikkeella kirjoittamaan uutta viestiä siihen lukuun liittyen, joka on valittuna. Kouluttajalla on lisäksi jokaisen viestin yhteydessä Poista-painike, jolla hän voi poistaa kyseisen viestin. Kuva 5.3 Keskusteluikkuna Kaavaeditori (OM) Kaavaeditori avautuu erilliseen ikkunaan. Editori jakaantuu kahteen kehykseen, joista ylempi kehys on varsinainen editoriosa ja alempi kaavan esikatseluun tarkoitettu osio. Kaava kirjoitetaan tekstikenttään. Erikoismerkeille, joita ei voida tuottaa näppäimistöllä, käytetään erityisiä funktionimiä. Jotta käyttäjän ei tarvitse

38 34 tietää ja muistaa näitä nimiä, ne saadaan lisättyä tekstikentässä olevan tekstin loppuun painamalla tekstikentän yläpuolella olevia näppäimiä. Jos erikoismerkki vaatii sulkeiden käyttöä, ts. kyseessä on operaatio, jonka sisällön määritykseen tarvitaan sulkeita, näppäimen painallus lisää myös sulkeet funktionimen lisäksi. Kuva 5.4, jossa on lisätty neliöjuuri, havainnollistaa funktionimien käyttöä. Halutessaan katsoa, miltä kaava näyttää, käyttäjä painaa Näytä-näppäintä tai painaa rivinvaihtonäppäintä tekstikentässä, jolloin kaava esitetään editorin alaosassa. Jos kaava on kesken tai virheellinen, sen editointia voidaan jatkaa. Kaavalle annetaan nimi tekstikenttään, ja kun kaava on valmis, käyttäjä hyväksyy sen OK-näppäimellä. Myös valmis tiedostossa oleva kaava voidaan lisätä käyttämällä Upload-näppäintä. Peruuta-näppäimellä kaavan lisäys voidaan keskeyttää. Kuva 5.4 Kaavaeditori Harjoitusten luonti (JK) Kouluttaja luo harjoituksia omassa ikkunassaan (kuva 5.5). Ikkunan vasemmassa reunassa on navikko, jonka avulla käyttäjä voi valita muokattavan harjoituksen tai poistaa sen Poista harjoitus -painikkeella. Uusi harjoitus painikkeella voidaan luoda uusi harjoitus.

39 35 Kuva 5.5 Harjoitusten luonti -ikkuna Muokattava tai luotava harjoitus näkyy ikkunan oikean reunan kehyksissä. Ylemmässä kehyksessä kouluttaja määrittelee harjoituksen otsikon ja ensimmäisen kysymysvaiheen tekstin. Lisäksi harjoitukseen voi liittyä yksi kaava, kuva ja appletti. Alemmassa kehyksessä kouluttaja antaa monivalinnat, jotka harjoituksen kussakin kysymysvaiheessa esitetään. Lisää vaihtoehto painike avaa Uusi vaihtoehto ikkunan (kuva 5.6). Tässä ikkunassa syötetään monivalintavaihtoehdon teksti, sekä mahdollinen selitysteksti, kaava, kuva ja appletti jotka käyttäjälle näytetään jos hän on valinnut kyseisen vaihtoehdon. Kouluttaja myös määrittelee, onko vaihtoehto oikea vai väärä.

40 36 Kuva 5.6 Uuden vaihtoehdon syöttö Vaihtoehtoja voi poistaa Harjoitusten luonti -ikkunassa Poista-painikkeilla. Seuraava kysymys -painikkeella kouluttaja siirtyy luomaan uutta askelta harjoituspolussa, eli seuraavaa harjoituksen kysymysvaihetta, johon siirrytään kun käyttäjä on tehnyt oikean valinnan. Valmis-painikkeella kouluttaja päättää harjoituspolun luonnin, jolloin harjoitus on valmis.

41 37 6. Rajoitteet toteutukselle (CJ) 6.1 Noudatettavat standardit Toteutus käyttää myös Java-kielen versiota 1.1 ja SQL-ohjelmoinnissa SOLID SQL API. LateX-kieltä ja MathML-kieltä käytetään siinä määrin kuin IBM Techexplorer 2.0 Introductory Edition niitä tukee. 6.2 Ohjelmointikielet ja käyttöjärjestelmät Toteutuksessa käytetään edellisessä luvussa mainittujen ohjelmointikielten lisäksi Java-kieli. Sen kääntämiseen käytetään Java Development Kit versiota 1.1. Ohjelmisto toteutetaan Linux-ympäristössä, mutta Java-teknologian ansiosta tuotetta pystyy käyttämään myös muissa Javaa tukevissa käyttöjärjestelmissä. 6.3 Muut tarvittavat apuohjelmistot Ohjelmisto tarvitsee JSP-yhteensopivan WWW-palvelimen toimiakseen. Toteutuksessa käytetään Apache WWW-palvelimen versio Tämä palvelin ei kuitenkaan ole JSP-yhteensopiva sellaisenaan, vaan se tarvitsee myös Jserv versio 1.0 lisämoduulin sekä Gnujsp 1.0 palvelinsovelmat tarjoakseen JSP-tuen. Ohjelmisto käyttää myös Solid Information Technologyn JDBC-ajuria tietokannan käsittelyssä. Toteutuksessa käytetään myös ohjelmakoodieditoria, grafiikkaeditoria sekä HTMLeditoria, mutta näitä ei määritellä tarkasti. Ne ovat ryhmän jäsenten oman harkinnan ja tarpeen varassa.

42 Arvio toteutuksen koosta ja ohjelmointityyli Toteutuksessa arvioidaan olevan n riviä Java-koodia, sekä n. 800 riviä HTML, JSP ja Javascript koodia. Java-koodimäärän arvio perustuu arvioon että jokainen metodi sisältää keskimäärin 50 riviä koodia. HTML/JSP/Javascript-arviossa on karkeasti arvioitu olevan keskimäärin 100 riviä jokaisella järjestelmän pääsivulla (kurssin pääsivu, keskustelusivu, harjoitussivu jne.). Java-ohjelmoinnissa käytetään soveltuvin osin Sun Microsystemsin Java-tyyliopasta (saatavilla osoitteessa Erityisesti käytetään jokaisessa Java-tiedostossa kuvaavaa alkukommenttia, ja yleisesti kommenttien asettelussa käytetään mainitun ohjeen viidennessä luvussa esiintyviä tapoja. Muuttujat ja metodit määritellään ohjeen kuudennen luvun suositusten mukaisesti, lauseiden määrittelyssä noudatetaan ohjeen seitsemäs luku. Nimitykseen käytetään ohjeen luku yhdeksän, tyhjän tilan käyttöön luku kahdeksan ja sisennykseen luku neljä. Ohjelmakoodissa käytetään englantia, kommentoinnissa suomea. HTMLohjelmoinnissa laitetaan jokainen uusi HTML-tagi uudelle riville, paitsi sisimmäinen tagi, jonka sulkeva osa laitetaan samalle riville. Sivun eri osia (head, body, table jne.) erotetaan yhdellä tyhjällä rivillä. Jos sivun tageissa käytetään isoja kirjaimia noudatetaan samaa käytäntöä johdonmukaisesti koko sivulla, vastaavasti pienille kirjaimille. Javascript-koodille pätee samat tyyliohjeet kuin Java-koodille (ks. yllä).

Loppuraportti. Matematiikan oppifoorumi. Carl Johansson Jukka Kariola Outi Marttila Helena Venäläinen Sampsa Virtanen. Ohjaaja.

Loppuraportti. Matematiikan oppifoorumi. Carl Johansson Jukka Kariola Outi Marttila Helena Venäläinen Sampsa Virtanen. Ohjaaja. Matematiikan oppifoorumi Loppuraportti Carl Johansson Jukka Kariola Outi Marttila Helena Venäläinen Sampsa Virtanen Ohjaaja Jukka Eskola Ohjelmistotuotantoprojekti 17.12.1999 HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen

Lisätiedot

Ylläpito-ohje. Matematiikan oppifoorumi. Carl Johansson Jukka Kariola Outi Marttila Helena Venäläinen Sampsa Virtanen. Ohjaaja.

Ylläpito-ohje. Matematiikan oppifoorumi. Carl Johansson Jukka Kariola Outi Marttila Helena Venäläinen Sampsa Virtanen. Ohjaaja. Matematiikan oppifoorumi Ylläpito-ohje Carl Johansson Jukka Kariola Outi Marttila Helena Venäläinen Sampsa Virtanen Ohjaaja Jukka Eskola Ohjelmistotuotantoprojekti 17.12.1999 HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen

Lisätiedot

Matematiikan oppifoorumi Käyttöohje

Matematiikan oppifoorumi Käyttöohje Matematiikan oppifoorumi Käyttöohje Versio 1.0 Carl Johansson Jukka Kariola Outi Marttila Helena Venäläinen Sampsa Virtanen Ohjaaja Jukka Eskola Ohjelmistotuotantoprojekti 17.12.1999 HELSINGIN YLIOPISTO

Lisätiedot

Matematiikan oppifoorumi Projektisuunnitelma

Matematiikan oppifoorumi Projektisuunnitelma Matematiikan oppifoorumi Projektisuunnitelma Carl Johansson Jukka Kariola Outi Marttila Helena Venäläinen Sampsa Virtanen Ohjaaja Jukka Eskola Asiakas Mikko Mäkelä Ohjelmistotuotantoprojekti 29.10.1999

Lisätiedot

Matematiikan oppifoorumi Vaatimusdokumentti

Matematiikan oppifoorumi Vaatimusdokumentti Matematiikan oppifoorumi Vaatimusdokumentti Carl Johansson Jukka Kariola Outi Marttila Helena Venäläinen Sampsa Virtanen Ohjaaja Jukka Eskola Ohjelmistotuotantoprojekti 1.11.1999 HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen

Lisätiedot

opiskelijan ohje - kirjautuminen

opiskelijan ohje - kirjautuminen opiskelijan ohje - kirjautuminen estudio on Edupolin kehittämä e-oppimisympäristö koulutusryhmän verkkoalustana perinteisen luokkaopetuksen tukena. etäopiskelussa ja -opetuksessa kotoa tai työpaikalta.

Lisätiedot

Tentti erilaiset kysymystyypit

Tentti erilaiset kysymystyypit Tentti erilaiset kysymystyypit Monivalinta Monivalintatehtävässä opiskelija valitsee vastauksen valmiiden vastausvaihtoehtojen joukosta. Tehtävään voi olla yksi tai useampi oikea vastaus. Varmista, että

Lisätiedot

opiskelijan ohje - kirjautuminen

opiskelijan ohje - kirjautuminen opiskelijan ohje - kirjautuminen estudio on Edupolin kehittämä e-oppimisympäristö koulutusryhmän verkkoalustana perinteisen luokkaopetuksen tukena tai etäopiskelussa ja -opetuksessa kotoa tai työpaikalta.

Lisätiedot

Tentti erilaiset kysymystyypit

Tentti erilaiset kysymystyypit Tentti erilaiset kysymystyypit Kysymystyyppien kanssa kannatta huomioida, että ne ovat yhteydessä tentin asetuksiin ja erityisesti Kysymysten toimintatapa-kohtaan, jossa määritellään arvioidaanko kysymykset

Lisätiedot

Moodlen lohkot. Lohkojen lisääminen: Lohkojen muokkaaminen: Tampereen yliopisto/tietohallinto 2017 Suvi Junes

Moodlen lohkot. Lohkojen lisääminen: Lohkojen muokkaaminen: Tampereen yliopisto/tietohallinto 2017 Suvi Junes Moodlen lohkot Lohkojen lisääminen: Moodlen lohkot sisältävät kurssialueen hallinnointiin liittyviä toimintoja. Kun saat uuden tyhjän kurssialueen, sen molemmilla reunoilla on valmiina muutama keskeinen

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

KYMP Webmail -palvelu

KYMP Webmail -palvelu KYMP Webmail -palvelu Sisältö 1. Kirjautuminen... 3 2. Viestin merkinnät... 4 3. Viestien lukeminen... 4 Viestiin vastaaminen... 4 Viestin välittäminen edelleen / uudelleen ohjaus... 5 4. Viestin kirjoittaminen...

Lisätiedot

Keskustelusivusto. Suunnitteludokumentti

Keskustelusivusto. Suunnitteludokumentti Keskustelusivusto Suunnitteludokumentti Tietokantasovellus, Syksy 2007, Ryhmä 1 Tuomas Puikkonen tpuikkon@cs.helsinki.fi Tietojenkäsittelytieteen laitos Helsingin Yliopisto Sisältö Keskustelusivusto...1

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOHJE LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Versio: 1.1 Tila: hyväksytty Päivämäärä: 13.2.2001

Lisätiedot

OTT-S99 TESTAUSLOMAKE 1(22) Käyttäjää (tunnusta) ei saa olla kannassa

OTT-S99 TESTAUSLOMAKE 1(22) Käyttäjää (tunnusta) ei saa olla kannassa OTT-S99 TESTAUSLOMAKE 1(22) Rekisteröityminen R1 Kannan pohjustus Käyttäjää (tunnusta) ei saa olla kannassa Tunnus Opiskelija Nimi Mikko Matemaatikko Osoite Matikkakuja 1 Postinro 00500 Postiosoite Helsinki

Lisätiedot

Toteutusdokumentti. Matematiikan oppifoorumi. Carl Johansson Jukka Kariola Outi Marttila Helena Venäläinen Sampsa Virtanen. Ohjaaja.

Toteutusdokumentti. Matematiikan oppifoorumi. Carl Johansson Jukka Kariola Outi Marttila Helena Venäläinen Sampsa Virtanen. Ohjaaja. Matematiikan oppifoorumi Toteutusdokumentti Carl Johansson Jukka Kariola Outi Marttila Helena Venäläinen Sampsa Virtanen Ohjaaja Jukka Eskola Ohjelmistotuotantoprojekti 17.12.1999 HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen

Lisätiedot

Aloita uusi kartoitus -painikkeesta käynnistyy uuden kartoituksen tekeminen

Aloita uusi kartoitus -painikkeesta käynnistyy uuden kartoituksen tekeminen it-arvi Ohjeet sovelluksen käyttöön KÄYNNISTYS: - Sovellus käynnistetään tuplanapauttamalla kuvaketta Esteettomyysarviointi.exe. ETUSIVU: Aloita uusi kartoitus -painikkeesta käynnistyy uuden kartoituksen

Lisätiedot

Opettajan pikaopas Opintojaksopalaute-järjestelmään

Opettajan pikaopas Opintojaksopalaute-järjestelmään Opettajan pikaopas Opintojaksopalaute-järjestelmään Yleistä... 3 Sijainti... 3 Kirjautuminen... 3 Kyselyn rakenne... 3 Opettajan toiminnot kirjautumisen jälkeen... 3 Lukuvuoden opintojaksojen listaaminen...

Lisätiedot

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi SISÄLLYSLUETTELO 1 MIKÄ ON ELSA, ENTÄ MOODLE?... 3 1.1 MITÄ KURSSILLA VOIDAAN TEHDÄ?... 3 2 KURSSILLE KIRJAUTUMINEN... 3 3 KURSSILLE LIITTYMINEN...

Lisätiedot

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 käyttöohjeet JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 1. Esittely JakeluPiste on helppo ja yksinkertainen ratkaisu tiedostojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Olipa kyseessä tärkeä word dokumentti tai kokonainen

Lisätiedot

Moodle-oppimisympäristö

Moodle-oppimisympäristö k5kcaptivate Moodle-oppimisympäristö Opiskelijan opas Sisältö 1. Mikä on Moodle? 2. Mistä löydän Moodlen? 3. Kuinka muokkaan käyttäjätietojani? 4. Kuinka ilmoittaudun kurssille? 5. Kuinka käytän Moodlen

Lisätiedot

Käyttötapauksen nimi Lukija: pääsivu Osallistujat Lukija Tuloehdot Käyttäjä on avannut sivuston pääsivun Kuvaus Ruudulle tulostuvat kirjoittajat ja

Käyttötapauksen nimi Lukija: pääsivu Osallistujat Lukija Tuloehdot Käyttäjä on avannut sivuston pääsivun Kuvaus Ruudulle tulostuvat kirjoittajat ja Käyttötapauksen nimi Lukija: pääsivu Osallistujat Lukija Tuloehdot Käyttäjä on avannut sivuston pääsivun Kuvaus Ruudulle tulostuvat kirjoittajat ja heidän juttujensa otsikot. Poikkeukset - Lopputulos Käyttäjä

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

Action Request System

Action Request System Action Request System Manu Karjalainen Ohjelmistotuotantovälineet seminaari HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos 25.10.2000 Action Request System (ARS) Manu Karjalainen Ohjelmistotuotantovälineet

Lisätiedot

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Kirjautuminen järjestelmään 2 Myyntilaskut 2 Ostolaskujen käsittely 4 Uuden laskun syöttö 6 Palkkailmoituslomake 8 Palkkailmoituksesta kopio 9 Henkilötietojen

Lisätiedot

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö SAVONIA Savonia RPM Käyttöopas Informaatiotekniikan kehitysyksikkö 18.8.2011 Sisällysluettelo 1. Perusnäkymä... 3 2. Kirjautuminen... 4 3. Rekisteröinti... 5 4. Idean jättäminen... 6 4. Arviointi... 8

Lisätiedot

Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden

Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden 1 Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen haku Salasanan vaihto

Lisätiedot

Opintojaksopalautejärjestelmä Opettajan OPAS

Opintojaksopalautejärjestelmä Opettajan OPAS Opintojaksopalautejärjestelmä Opettajan OPAS tammikuu 2011 SISÄLLYS 1 OPINTOJAKSOPALAUTEJÄRJESTELMÄ 1 2 OPINTOJAKSOPALAUTTEEN OPETTAJAN TOIMINNOT 1 2.1 Kirjautuminen järjestelmään 1 2.2 Kyselyn rakenne

Lisätiedot

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 2008 MOODLE TUTUKSI Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 SISÄLLYSLUETTELO 1. ALOITUSNÄKYMÄ... 4 2. TUTUSTUMINEN... 5 3. KESKUSTELUT... 8 4. VIESTIT... 10 5. CHATIT... 10 6. TIEDOSTOJA OMALTA

Lisätiedot

Korkeakoulujen prosessipalvelin: mallintajan palvelinohje Versio 0.2

Korkeakoulujen prosessipalvelin: mallintajan palvelinohje Versio 0.2 Korkeakoulujen prosessipalvelin: mallintajan palvelinohje Versio 0.2 Sisällysluettelo Muutoshistoria...3 1 Johdanto...4 2 Palvelimen käyttöön tarvittavat ohjelmat...4 3 Palvelimelle kirjautuminen...4 4

Lisätiedot

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015 ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015 Sisältö ARVI-menettelyn perusteet... 1 Arvioinnin syöttäminen... 2 Arvion lähettäminen TE-toimistoon... 5 Sovelluksen sulkeminen... 6 Virhetilanteiden

Lisätiedot

1. Kalenterin omistajan käyttöohje

1. Kalenterin omistajan käyttöohje 1. Kalenterin omistajan käyttöohje 1.1. Kielen vaihtamien Ajanvarausjärjestelmässä kielen vaihtaminen tapahtuu painamalla sivun ylälaidassa olevia lippuja. 1.2. Kirjautuminen Kirjautumissivulla käyttäjä

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata Opinto-oppaassa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasMuokkaaja-oikeudet. WebOodin käyttölupia

Lisätiedot

Kysymyspankin käyttäminen

Kysymyspankin käyttäminen 1 Henkilöstökoulutus 22.8.2018 Moodlen tentit Mervi ruotsalainen Tentin tai itsetestaavien harjoitusten tekeminen Moodlessa. Vaiheet: Luo kategoria kysymystyypeille Luo Kysymykset Lisää Aktiviteetti Tentti

Lisätiedot

Oppilaan opas. Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy. Versio 0.2 (2008-01-21)

Oppilaan opas. Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy. Versio 0.2 (2008-01-21) Oppilaan opas Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy Versio 0.2 (2008-01-21) Versio Päivämäärä Kuvaus 0.1 2005-01-16 Ensimmäinen versio. 0.2 2008-01-21 Korjattu kuvatiedostojen maksimiresoluutio ja muutamia

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014 Aineistot Kun laitat Muokkaustilan päälle, näet jokaisessa osiossa Lisää aktiviteetti tai aineisto - linkin. Valitse linkin takaa avautuvasta listasta, millaisen aineiston haluat alueelle tuoda, ja paina

Lisätiedot

Tervetuloa käyttämään ehopsia

Tervetuloa käyttämään ehopsia Tervetuloa käyttämään ehopsia Sisällys: Uuden ehops-pohjan luominen (opettaja)... ehops-pohjan jakaminen opiskelijoille (opettaja)... Opiskelijan jakaman ehopsin etsiminen (opettaja)... Opiskelijan jakaman

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan tilattuasi alueen Opetusteknologiapalveluista: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista

Lisätiedot

Ohje 1 (12) Maarit Hynninen-Ojala MOODLE PIKAOHJE. Kirjautuminen Moodleen ja työtilan valitseminen

Ohje 1 (12) Maarit Hynninen-Ojala MOODLE PIKAOHJE. Kirjautuminen Moodleen ja työtilan valitseminen Ohje 1 (12) Maarit Hynninen-Ojala MOODLE PIKAOHJE Kirjautuminen Moodleen ja työtilan valitseminen 1. Verkko-osoite: http://moodle.metropolia.fi 2. Kirjautuminen: omat verkkotunnukset 3. Oma Moodlessa näkyvät

Lisätiedot

Tietokannan luominen:

Tietokannan luominen: Moodle 2 Tietokanta: Tietokanta on työkalu, jolla opettaja ja opiskelijat voivat julkaista tiedostoja, tekstejä, kuvia, linkkejä alueella. Opettaja määrittelee lomakkeen muotoon kentät, joiden kautta opiskelijat,

Lisätiedot

1.1 Sisäänkirjautuminen ST-Akatemia Online -palveluun kirjaudutaan -osoitteen kautta.

1.1 Sisäänkirjautuminen ST-Akatemia Online -palveluun kirjaudutaan  -osoitteen kautta. Sisällysluettelo ST-Akatemia Online -palvelun käyttöohjeet... 2 1. Kirjautuminen... 2 1.1 Sisäänkirjautuminen... 2 1.2 Uloskirjautuminen... 2 2. Julkaisujen lukeminen... 2 2.1 Julkaisuista palaaminen palvelun

Lisätiedot

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Sisäänkirjautuminen... 2 Office 365:n käyttöliittymä... 3 Salasanan vaihto... 5 Outlook-sähköpostin käyttö... 7 Outlook-kalenterin käyttö... 10 OneDriven käyttö...

Lisätiedot

Hallintaliittymän käyttöohje

Hallintaliittymän käyttöohje Hallintaliittymän käyttöohje 1. Yleisiä huomioita Hallintaliittymän käyttöä helpottavia yleisiä huomioita: - Käytä listanäkymien hakukentissä kentän vieressä olevaa hakunappia, älä enter-näppäintä. - Älä

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Tietokanta Tietokanta on työkalu, jolla opettaja ja opiskelijat voivat julkaista tiedostoja, tekstejä, kuvia ja linkkejä alueella. Opettaja määrittelee lomakkeen muotoon kentät, joiden kautta opiskelijat

Lisätiedot

Uuden Peda.netin käyttöönotto

Uuden Peda.netin käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden Peda.netin käyttöönotto...2 Sisään- ja uloskirjautuminen...2 OmaTila...3 Peda.netin yleisrakenne...4 Työvälineet - Sivut...5 Sivun lisääminen omaan profiiliin:...5 Sivun poistaminen

Lisätiedot

Toimittajaportaalin pikaohje

Toimittajaportaalin pikaohje 1 Toimittajaportaalin pikaohje Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen

Lisätiedot

Päänäkymä Opiskelijan ohjeet Kurssin suorittaminen Opettajan ohjeet kurssin teko

Päänäkymä Opiskelijan ohjeet Kurssin suorittaminen Opettajan ohjeet kurssin teko Simppelit ohjeet Sisällys Päänäkymä... 1 Valikko... 1 Opiskelijan ohjeet Kurssin suorittaminen... 2 Kurssin haku... 2 Kurssin suorittaminen... 2 Opettajan ohjeet kurssin teko... 3 Kirjautuminen... 3 Kurssin

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata ssa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on in OpasMuokkaaja-oikeudet. n käyttölupia voi hakea lomakkeella,

Lisätiedot

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET...

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET... OHJE OPPILAALLE 2 / 21 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

Uuden lukuvuoden aloitus ViLLEssa

Uuden lukuvuoden aloitus ViLLEssa Uuden lukuvuoden aloitus ViLLEssa Tässä dokumentissa käydään läpi lukuvuoden aloituksessa tarvittavat toimenpiteet uuden ViLLEopintopolkukurssin aloittamiseksi. Huomaa, ettet voi suoraan käyttää viime

Lisätiedot

ChatSimulaatio Käyttöopas

ChatSimulaatio Käyttöopas ChatSimulaatio Käyttöopas 2 1. ChatSimulaation etusivu Etusivulla on seuraavat toiminnot (kuva 1). 1. Kielivalikko 4. Linkit 2. Ohjeet 5. Kirjaudu 3. Materiaalit 6. Ilmoitustaulu Kuva 1. ChatSimulaation

Lisätiedot

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen Lomavastaajan

Lisätiedot

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla BLOGGER ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla Sisältö Blogin luominen... 1 Uuden blogitekstin kirjoittaminen... 4 Kuvan lisääminen blogitekstiin... 5 Lisää kuva omalta koneelta... 6 Lisää kuva

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Moodlen lohkot Lohkojen lisääminen: Moodlen lohkot sisältävät kurssialueen hallinnointiin liittyviä toimintoja. Kun saat uuden tyhjän kurssialueen, sen molemmilla reunoilla on valmiina muutama keskeinen

Lisätiedot

Ylläpitodokumentti Mooan

Ylläpitodokumentti Mooan Ylläpitodokumentti Mooan Helsinki 16.08.06 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (9+1op/6ov) Projektiryhmä Heikki Aitakangas

Lisätiedot

Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto / Tietohallinto Valitse muokkaustila päälle kurssialueen etusivun oikean yläkulman painikkeesta.

Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto / Tietohallinto Valitse muokkaustila päälle kurssialueen etusivun oikean yläkulman painikkeesta. Sanasto Sanasto -työkalulla voi laatia sanakirjan tapaisen sanaston, jonka hakusanoja (käsitteitä ja niiden määritelmiä) voidaan selata ja opettajan niin halutessa myös kommentoida. Sekä opettaja että

Lisätiedot

Vianova Systems Finland Oy:n Novapoint käytön tuki

Vianova Systems Finland Oy:n Novapoint käytön tuki Vianova Systems Finland Oy:n Novapoint käytön tuki Yleistä Vianova Systems Finland Oy:n Novapoint ylläpitosopimus sisältää ohjelmiston käytön tukipalvelun. Asiakas on oikeutettu saamaan kohtuullisessa

Lisätiedot

Käyttöohje. Ticket Inspector. Versio 1.0. Sportum Oy

Käyttöohje. Ticket Inspector. Versio 1.0. Sportum Oy Käyttöohje Ticket Inspector Versio 1.0 Sportum Oy 10.5.2017 Sivu 1 Sisällysluettelo 1. Yleistä... 2 2. Kirjautuminen ensimmäisellä kerralla / PIN-koodin unohtuessa... 3 3. Tunnistautuminen... 4 4. Päänäkymä...

Lisätiedot

Www-tallennuksen käyttöohje

Www-tallennuksen käyttöohje OPETUSHALLITUS Laskentapalvelut puh: (09) 7747 7090 E-mail: laskentapalvelut@oph.fi Www-tallennuksen käyttöohje Sisällys Käyttäjätunnukset Koulutuksen järjestäjä (saajatunnus) Laitokset/koulutusmuodot

Lisätiedot

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus 1 OpasOodi Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata n OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on in OpasMuokkaaja-oikeudet. n käyttölupia

Lisätiedot

Uutisjärjestelmä. Vaatimusmäärittely. Web-palvelujen kehittäminen. Versio 1.3

Uutisjärjestelmä. Vaatimusmäärittely. Web-palvelujen kehittäminen. Versio 1.3 Uutisjärjestelmä Vaatimusmäärittely Versio 1.3 Sisällys 1 Muutoshistoria... 4 2 Viitteet... 4 3 Sanasto... 4 3.1 Lyhenteet... 4 3.2 Määritelmät... 4 4 Johdanto...5 4.1 Järjestelmän yleiskuvaus... 5 4.2

Lisätiedot

Opettajan ohje kypsyysnäytteen toteuttamiseen ja arvioimiseen sähköisenä tenttinä

Opettajan ohje kypsyysnäytteen toteuttamiseen ja arvioimiseen sähköisenä tenttinä A. Kypsyysnäytteen luominen 1/12 Opettajan ohje kypsyysnäytteen toteuttamiseen ja arvioimiseen sähköisenä tenttinä A. Kypsyysnäytteen luominen Avaa Firefox- tai Chrome -selain ja kirjaudu Karelia-amk:n

Lisätiedot

Kypsyysnäytteen laatiminen ja arvioiminen Examissa

Kypsyysnäytteen laatiminen ja arvioiminen Examissa Kypsyysnäytteen laatiminen ja arvioiminen Examissa Sähköisen tentin järjestelmän EXAMin käyttöön suositellaan Firefox selainta. Järjestelmän www-osoite opettajille ja opiskelijoille on https://exam.utu.fi

Lisätiedot

Kypsyysnäytteen laatiminen ja arvioiminen Examissa

Kypsyysnäytteen laatiminen ja arvioiminen Examissa Kypsyysnäytteen laatiminen ja arvioiminen Examissa Käytä EXAM:issa Firefox tai Chrome selainta. Järjestelmän www-osoite opettajille ja opiskelijoille on https://exam.utu.fi Kypsyysnäytteen voit osoittaa

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2013

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2013 Aineistot Kun laitat Muokkaustilan päälle, näet jokaisessa osiossa Lisää aineisto-valikon tai Add an activity or resource valikon (Asetukset lohko Activity chooser on toiminnon ollessa päällä). Valitse

Lisätiedot

Blogger-blogin käyttöönotto ja perusasiat Bloggerista & bloggauksesta

Blogger-blogin käyttöönotto ja perusasiat Bloggerista & bloggauksesta 1 Blogger-blogin käyttöönotto ja perusasiat Bloggerista & bloggauksesta Blogi on yhden tai useamman kirjoittajan verkkosivu tai -sivusto, jonka kautta voidaan julkaista omia kirjoituksia perinteisten julkaisukanavien

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 / / WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 Sisältö Sisältö 1. Yleistä 2. Kirjautuminen ylläpitoon 2.1. Kirjaudu osoitteessa: http://sotkamo.valudata.fi/admin Myöhemmin: http://www.sotkamo.fi/admin 2.2 Salasana

Lisätiedot

24h Admin V1.00 20.11.2004 / 24h_Admin_v100.pdf 1/9

24h Admin V1.00 20.11.2004 / 24h_Admin_v100.pdf 1/9 24h Admin V1.00 20.11.2004 / 24h_Admin_v100.pdf 1/9 Copyright Yleiskuvaus 1. Perusasioita kirjautumisesta 2. Kirjautuminen 3. Sivut 4. Yläpalkki 5. Sivujen kuvaukset 5.1 Versiotiedot 5.2 Pääsivu 5.3 Valikon

Lisätiedot

Opas administraattori-tason käyttäjille. MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2

Opas administraattori-tason käyttäjille. MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2 MANAGERIX Opas administraattori-tason käyttäjille SISÄLLYS MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2 Käyttöliittymä... 2 1 ORGANISAATIO Organisaation tietojen tarkastelu ja muokkaaminen4 Yhteenveto

Lisätiedot

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE JULKAISUJÄRJESTELMÄÄN KIRJAUTUMINEN. Osoitekenttään kirjoitetaan www.domain.fi/admin. Kirjoita käyttäjätunnus: xxxxxx. Salasana:

Lisätiedot

Kotopro käyttäjän ohje

Kotopro käyttäjän ohje KOTOPRO KÄYTTÖOHJE Kotopro käyttäjän ohje SISÄÄNKIRJAUTUMINEN Ensimmäinen kirjautuminen voidaan toteuttaa osoitteesta www.kotopro.fi. Sivun ylävalikossa on valinta Kirjaudu sisään, josta aukeaa kirjautumissivu.

Lisätiedot

Moodle 2.2 pikaohje. 1. Kirjautuminen ja omat kurssit (Työtilat) 1. Mene internet-selaimella osoitteeseen

Moodle 2.2 pikaohje. 1. Kirjautuminen ja omat kurssit (Työtilat) 1. Mene internet-selaimella osoitteeseen Moodle 2.2 pikaohje 1. Kirjautuminen ja omat kurssit (Työtilat) 1. Mene internet-selaimella osoitteeseen https://moodle2.pkky.fi Kirjaudu omilla kuntayhtymän verkkotunnuksilla klikkaamalla Kirjaudu linkkiä

Lisätiedot

WWW-PALVELUN KÄYTTÖÖNOTTO LOUNEA OY

WWW-PALVELUN KÄYTTÖÖNOTTO LOUNEA OY 1 WWW-PALVELUN KÄYTTÖÖNOTTO LOUNEA OY 10.4.2015 Lounea Oy Tehdaskatu 6, 24100 Salo Puh. 029 707 00 Y-tunnus 0139471-8 www.lounea.fi Asiakaspalvelu 0800 303 00 Yrityspalvelu 0800 303 01 Myymälät 0800 303

Lisätiedot

Sisältö. Päivitetty viimeksi 31.8.2011 Sivu 2 / 14

Sisältö. Päivitetty viimeksi 31.8.2011 Sivu 2 / 14 Ylläpitäjän ohje Sisältö Ylläpitäjän ohje... 1 Yleistä... 3 Vinkkejä ylläpitäjälle... 3 Osoitteet... 3 Internet-selain ja Flash-laajennus... 3 Julkinen sivunäkymä ja ylläpitonäkymä eri välilehdissä...

Lisätiedot

EXAM Kypsyysnäytteen laatiminen ja arviointi

EXAM Kypsyysnäytteen laatiminen ja arviointi EXAM Kypsyysnäytteen laatiminen ja arviointi Tarkista onko asennettu Korkeakoulu voi itse päättää, asennetaanko heidän EXAM-järjestelmään kypsyysnäyte vai ei. Opettajan ohje kypsyysnäytteen toteuttamiseen

Lisätiedot

Lohtu-projekti. Testaussuunnitelma

Lohtu-projekti. Testaussuunnitelma Lohtu-projekti Testaussuunnitelma Versiohistoria: 1.0 19.2.2003 1. versio Mari 1.1 20.2.2003 Muutoksia Mari 1.2 25.2.2003 Katselmoinnissa esiin tulleet Mari muutokset 1.3 17.3.2003 2. syklissä tehtävät

Lisätiedot

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 7.5. 2018 Sisältö ARVI-menettelyn perusteet... 1 Arvioinnin syöttäminen... 2 Arvion lähettäminen TE-toimistoon... 5 Sovelluksen sulkeminen... 6 Virhetilanteiden

Lisätiedot

https://www.oppi.uku.fi/pk/ Onni-oppimispäiväkirjan ohje 15.9.2010 version 1.2

https://www.oppi.uku.fi/pk/ Onni-oppimispäiväkirjan ohje 15.9.2010 version 1.2 https://www.oppi.uku.fi/pk/ Onni-oppimispäiväkirjan ohje 15.9.2010 version 1.2 Sisällys: 1. Onni-oppimispäiväkirja yleisesti... 3 2. Käyttäjätunnuksen luominen... 3 2.1 Itä-Suomen yliopiston Opiskelija

Lisätiedot

Opetussuunnitteluprosessi WebOodissa - OpasOodi

Opetussuunnitteluprosessi WebOodissa - OpasOodi Katri Laaksonen 14.3.2011 Opetussuunnitteluprosessi WebOodissa - OpasOodi Ohjeen sisältö: Yleistä Oppaaseen liittyvien opintokohteiden käsittely Opintokohteen tila Vastuuopettajatietojen lisäys Kuvaustekstien

Lisätiedot

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa Wilman hakemukset ja muut lomakkeet EIVÄT NÄY mobiililaitteisiin asennettavissa Wilma-sovelluksissa. Huoltajan tulee siis käyttää

Lisätiedot

OHJELMISTOTUOTANTOPROJEKTI

OHJELMISTOTUOTANTOPROJEKTI HELSINGIN YLIOPISTO TIETOJENKÄSITTELYTIETEEN LAITOS OHJELMISTOTUOTANTOPROJEKTI ASSARI Käyttöohje versio 1.0 Teemu Andersson Mikko Lukkari Vesa-Matti Mäkinen Olli-Pekka Ruuskanen Sami Termonen 11.5.2004

Lisätiedot

TAVOITTEISTA TULOKSIIN OSALLISTUJAN KÄYTTÖOPAS

TAVOITTEISTA TULOKSIIN OSALLISTUJAN KÄYTTÖOPAS TAVOITTEISTA TULOKSIIN OSALLISTUJAN KÄYTTÖOPAS Toukokuu 2007 Tavoitteesta tuloksiin ohjelman aloittaminen Aloita Tavoitteista tuloksiin ohjelma kirjoittamalla LMI:n webbiosoite http://www.lmi-inc.com/feedback/fin

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata WebOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasMuokkaaja-oikeudet. WebOodin käyttölupia

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan:: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista numeroiduista osioista sekä osioiden molemmilla

Lisätiedot

Käyttöohje. Mooan. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Käyttöohje. Mooan. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Käyttöohje Mooan Helsinki 04.09.2006 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (9+1op/6ov) Projektiryhmä Heikki Aitakangas

Lisätiedot

SQL Buddy JAMK Labranet Wiki

SQL Buddy JAMK Labranet Wiki Page 1 of 9 SQL Buddy JAMK Labranet Wiki Sisällysluettelo Yleistä SQL Buddy:sta kotisivu :http://sqlbuddy.com/ SQL Buddy on kevyt hallintatyökalu MySQL-tietokannalle. Järjestelmävaatimukset Serverin vaatimukset

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

27.11.09. Napsauta Kurssin viikkonäkymä- näkymässä oikeassa yläreunassa sijaitsevaa Muokkaustila päälle -painiketta.

27.11.09. Napsauta Kurssin viikkonäkymä- näkymässä oikeassa yläreunassa sijaitsevaa Muokkaustila päälle -painiketta. 1 (14) MOBILOGI-ET Tässä dokumentissa on ohjeita Moodlen Logi-työkalun mobiililaajennuksen (Mobilogi) käyttöön. Dokumentin pohjana on käytetty HAMK:n Teemu Tuurin kirjoittamaa ohjeistusta ja sen sisältö

Lisätiedot

Uuden lukuvuoden aloitus ViLLEssa

Uuden lukuvuoden aloitus ViLLEssa Uuden lukuvuoden aloitus ViLLEssa Tässä dokumentissa käydään läpi lukuvuoden aloituksessa tarvittavat toimenpiteet uuden ViLLEopintopolkukurssin aloittamiseksi. Huomaa, ettet voi suoraan käyttää viime

Lisätiedot

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön Microsoft Outlook Web Access Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön 1 Käyttö työpaikalla (Hallinto-verkossa) Käynnistetään sähköposti Työpöydällä olevasta Faiposti-pikakuvakkeesta (hiirellä kaksoisklikkaamalla).

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

KÄYTTÖVALTUUSHALLINTA (KVH) 1 (14) Käyttöohje rekisterinpidon yhteyshenkilölle 3.5.2016

KÄYTTÖVALTUUSHALLINTA (KVH) 1 (14) Käyttöohje rekisterinpidon yhteyshenkilölle 3.5.2016 KÄYTTÖVALTUUSHALLINTA (KVH) 1 (14) MML Käyttövaltuushallintaan mennään osoitteen https://vatu.idmservice.nls.fi kautta. Valitse tunnistautumismenetelmä, joka sinulla on käytössäsi. KÄYTTÖVALTUUSHALLINTA

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Aineistot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi tiedostot siirtää

Lisätiedot

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt. Sisällöt-näkymä Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma 1 Valitse kieleksi Suomi Välilehti 1. Perustiedot Musta reunus kieliversioneliön

Lisätiedot

ehr-järjestelmän käyttö palkka- ja kehityskeskusteluissa opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg

ehr-järjestelmän käyttö palkka- ja kehityskeskusteluissa opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Esimiehen wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui ehr-järjestelmän käyttö

Lisätiedot

TEEMA 2 Aineistot. Kirjautuminen Moodleen. Sisältö. Kirjaudut Moodleen sivulta http://moodle.pkamk.fi/. Voit vaihtaa kielen valikosta.

TEEMA 2 Aineistot. Kirjautuminen Moodleen. Sisältö. Kirjaudut Moodleen sivulta http://moodle.pkamk.fi/. Voit vaihtaa kielen valikosta. TEEMA2 Aineistot Sisältö Moodleen kirjautuminen...1 Aineistot (Lisää aineisto ) - Web-sivu...2 - Linkit ulkoisille sivuille...4 - Valmiit tiedostot...5 Etusivun näkymän jäsennys otsikoilla...7 Tiedostojen

Lisätiedot

JulkICT portaalin käyttöohje

JulkICT portaalin käyttöohje LUONNOS 30.4.2013 2 (12) Sisällys 1 Johdanto... 3 2 QPR Portaali... 3 2.1 Kirjautuminen palveluun... 3 2.2 Portaalin Prosessit-välilehden toimintakuvaus... 5 2.3 Mallin valitseminen mallilistasta... 7

Lisätiedot