Kuntalisien määrät eri kunnissa /kk:

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kuntalisien määrät eri kunnissa /kk:"

Transkriptio

1 Sosiaalilautakunta Sosiaalilautakunta Sosiaalilautakunta YKSITYISEN HOIDON TUEN KUNTALISÄN MAKSAMINEN 49/03.15/ /03.15/ /00.25/2005 SOSLTK 66 Valmistelija Anne Järvinen Päivähoitotilanne on ollut erittäin vaikea loppuvuodesta 2005 ja kuluneen v aikana. Raatihuoneen päiväkotiosaston käyttöönotto helpotti päivähoidon järjestämistä tilapäisesti vuoden alussa. Tällä hetkellä hakijaluettelossa on 49 lasta, joista 15:lla on täyttynyt neljän kuukauden hakuaika. Näistä hakijoista kenelläkään ei nyt ole välitöntä hoidon tarvetta, mutta mikäli vanhemmat esimerkiksi työllistyvät, hoito on järjestettävä. Kesän aikana uusia hakemuksia on tullut kaikkiaan 43 ja yhteensä 24 lapselle on järjestetty kesän aikana hoitopaikka päiväkodeista ja perhepäivähoidosta peruuntuneille hoitopaikoille. Lisäksi Raatihuoneen päiväkotiosastolle palkataan yksi lisähenkilö, jolloin saatiin 7 paikkaa yli kolmevuotiaille lapsille. Toimintakauden alkaessa hoitopaikat päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa ovat muutamaa paikkaa lukuun ottamatta täynnä. Uusien perhepäivähoitajien palkkaaminen ei ole onnistunut eikä käytettävissä ole päiväkotitiloiksi sopivia kiinteistöjä. Ratkaisuna hoitotilanteiden järjestämiseksi voidaan perheille tarjota yksityisen hoidon tuen kuntalisää. Mikäli perhe järjestää lapsensa päivähoidon yksityisesti, KELA maksaa yksityisen hoidon tukea. Tuki maksetaan yksityisen hoidon tuottajalle. Perhe ei voi samanaikaisesti saada sekä kotihoidon tukea että yksityisen hoidon tukea. Yksityisen hoidon tuen hoitoraha on 137,33 euroa/kk lapselta ja hoitolisä enintään 134,55 euroa/kk perheen tulojen mukaan. Yksityisen hoidon tuen kuntalisän maksamisen edellytyksenä tulee olla, että KELA maksaa perheelle yksityisen hoidon tukea. Kuntalisä maksetaan perheen osoittamalle yksityisen hoidon tuottajalle tai perheen kanssa työsopimuksen tehneelle yksityiselle hoitajalle. Ympäristökuntien maksamat kuntalisät vaihtelevat 149 eurosta 250 euroon kuukaudessa. Kaarinassa, Liedossa ja Paimiossa yksityisen hoidon tuen kuntalisää käytetään paljon ja kuntien päivähoidon johtajat pitävät kuntalisän maksamista hyvänä tapana selviytyä äkillisistä hoitojärjestelyistä Kuntalisien määrät eri kunnissa /kk:

2 Kunta Raisio Kaarina Paimio Piikkiö alle 3-v yli 3-v Naantalissa ei ole päivähoidon yksityisen palvelujen tuottajia, lukuun ottamatta muutamaa yksityistä perhepäivähoitajaa. Merkittävän suuri joukko perheitä ei tule todennäköisesti yksityistä hoitoa käyttämään, vaikka sitä rahallisesti tuettaisiinkin enemmän. Yksityisen hoidon tukeminen saattaisi kuitenkin lisätä yksityisten palvelujen määrää kunnassa, kun palvelujen tuottajat saisivat varmuutta asiakkaiden saatavuudesta. Ilman yksityisen hoidon tuen kuntalisää on yksityinen hoito useimmiten perheille liian kallis vaihtoehto. Mikäli 10 perhettä, yhteensä 20 lasta käyttäisi vuoden aikana kuntalisää, sen kustannukset olisivat vuodessa n euroa (20 x 200 ). Kustannuksiin on laskettava lisäksi yksityisen hoidon tuki, 20 x 137 = Yhteensä kustannukset ovat /v. Kunnallisessa päiväkodissa 20 hoitopaikan kustannukset ovat euroa ja perhepäivähoidossa euroa. Yksityisen hoidon tuen kuntalisää haetaan KELA:sta joka tekee tukia koskevat päätökset ja huolehtii tukien maksamisesta. SOSIAALIJOHTAJA: Lautakunta päättää, että - vuoden 2007 päivähoidon talousarvioon varataan määräraha yksityisen hoidon tuen kuntalisän maksamiseen. Määräraha varataan 20 lapsen tarpeen mukaan. - kuntalisä on 250 alle 3-vuotiaasta ja 200 yli 3-vuotiaasta lapsesta kuukaudessa. - kuntalisä maksetaan yli 5 tuntia päivässä, vähintään 16 päivää kuukaudessa kestävästä hoidosta täysimääräisenä. - jos esiopetusikäinen lapsi on yksityisen hoidon lisäksi kunnallisessa esiopetuksessa, maksetaan kuntalisää puolet täydestä määrästä. - jos hoitopäiviä on kuukaudessa 10-15, maksetaan tuesta puolet. Jos hoitopäiviä on alle 10 päivää kuukaudessa, kuntalisää ei makseta. - puolipäivähoidossa olevasta lapsesta kuntalisä on 50 % kokopäivähoidon tuen määrästä. SOSIAALILAUTAKUNTA:

3 Sosiaalilautakunta päätti, että vuoden 2007 päivähoidon talousarvioon varataan määräraha yksityisen hoidon tuen kuntalisän maksamiseen. Määräraha varataan 20 lapsen tarpeen mukaan. Lisäksi päätettiin, että kuntalisän maksamisen perusteet valmistellaan sosiaalilautakunnan hyväksyttäväksi tasasuuruisen ja sovitellun mallin mukaisena. SOSLTK 1 Valmistelija: Anne Järvinen Vuoden 2007 talousarvioon on varattu euron määräraha lasten yksityisen hoidon tuen kuntalisän maksamiseksi. Tavoitteena on, että jatkuvasti kasvavaa päivähoitojonoa voitaisiin purkaa myös yksityisen päivähoidon palveluja käyttämällä. Tällä hetkellä, ilman kuntalisää, yksityinen päivähoito on perheille useimmiten niin kallis vaihtoehto, että sitä ei monikaan käytä. Lautakunta on päättänyt kokouksessaan , että kuntalisän maksamisen perusteet valmistellaan sosiaalilautakunnan hyväksyttäväksi tasasuuruisen ja sovitellun mallin mukaisesti. Ympäristökunnista vain Liedossa on käytössä malli, jossa kuntalisä maksetaan sosiaalilautakunnan päättämästä yksityisen päivähoitopaikan kattohinnasta vähennyslaskuperiaatteella. Hoitopaikan hinnasta (enintään kattohinta) vähennetään lakisääteinen yksityisen hoidon tuki ja maksuasetuksen mukainen perheen päivähoitomaksu, joiden erotus on kuntalisä. Esimerkkitapauksista voi nähdä, miten sovitellun mallin mukainen järjestelmä vaikuttaa kuntalisän suuruuteen. a) Perheessä on yksi alle 3-v. lapsi, jonka hoitomaksu kunnallisessa päivähoidossa on 200 /kk. Yksityisen hoidon tuen hoitoraha on 137,33 /kk. Summat vähennetään esimerkkinä olevasta yksityisen päivähoitopaikan kattohinnasta, (834 /kk) = ,33 = 496,67 /kk Perheen osuus 200 /kk Kunnan osuus 496, ,33 = 634 /kk Jos kattohinta on esim. 650, on kunnan maksama osuus 312, = 450 /kk b) Perheessä on kaksi lasta, toinen alle 3-v ja toinen yli 3-v. Hoitomaksu kunnallisessa päivähoidossa olisi 135 /kk molemmista. (Yksityisen hoitopaikan kattohinta alle 3-v. 834 /kk, yli 3-v. 624 /kk ) Alle 3-v. kuntalisä määräytyy seuraavasti:

4 ,33 = 696, = 561,67 Perheen osuus 135 /kk Kunnan osuus 699 /kk, tasarahamallissa 387,33 /kk Yli 3-v. kuntalisä ,33 = 486, = 351,67 Perheen osuus 135 /kk Kunnan osuus 489 /kk, tasarahamallissa 337,33 /kk Laskelmissa ei ole huomioitu mahdollista yksityisen hoidon tuen hoitolisää, koska se on tulosidonnainen ja sen saajia on vaikea arvioida. Hoitolisän suuruus on enintään168,19 /kk. Yksityisen hoidon tuen kuntalisän maksetaan yksityisen hoidon tuottajalle, ei vanhemmille. Maksatuksen hoitaa Kela. Yksityisen hoidon tuesta ja kuntalisästä maksaa veroa päivähoidon tuottaja. Kuntalisän maksamisen edellytyksenä on, että Kela maksaa perheen yksityisen hoidon tuottajalle tai perheen kanssa työsopimuksen tehneelle yksityiselle hoitajalle yksityisen hoidon tukea. Päivähoidontuottaja ei voi olla saman perheen jäsen. Oikeutta kuntalisään ei ole, jos sukulainen tai muu henkilö hoitaa lasta eikä hänellä ole työsopimusta tai hän ei peri korvausta. Kuntalisä maksetaan yli 5 tuntia päivässä, vähintään 16 päivää kuukaudessa kestävästä hoidosta täysimääräisenä. Puolipäivähoidossa olevasta lapsesta kuntalisä on 50 % kokopäivähoidon tuen määrästä. Jos hoitopäiviä kuukaudessa on 10-15, maksetaan tuesta puolet. Jos hoitopäivä on alle 10 päivää kuukaudessa, kuntalisää ei makseta. Kuntalisän maksamisen edellytyksenä on voimassa oleva lapsen hoitosopimus päivähoidon tuottajan kanssa. Turussa toimivista yksityisistä päiväkodeista on selvitetty yksityisen hoidon hoitomaksuja. Ne vaihtelevat 550 /kk /kk. Vanhempien maksettava hoitomaksu riippuu kuntalisän ja yksityisen hoidon hoitolisän suuruudesta. Erään turkulaisen yksityisen päiväkodin ilmoittamat maksut vanhemmille ovat: alle 3-v. yli 3-v. 143, /kk /kk Valmistelija: Riitta Ylipelkonen Pienimmässä ilmoitetussa hoitomaksussa on perhe oikeutettu yksityisen hoidon tuen lisäksi hoitolisän enimmäismäärään sekä kuntalisään, joka Turussa on alle 3-v. 279 /kk ja yli 3-v. 197 /kk.

5 Päivähoidonohjaaja Anne Järvinen on edellä selvittänyt sekä tasarahamallin että ns. sovitellun mallin mukaista kuntalisää myös esimerkkilaskelmin. Tasarahamallissa yksityisen hoidon tuen kuntalisä on samansuuruinen perheille ja perheet maksavat tukien lisäksi päivähoidosta yksityiselle palvelujen tuottajalle. Malli on selkeä perheille ja toteuttajille. Tuen maksatuksen hoitaa Kela. Perheen taloudellinen tilanne voi vaikuttaa yksityisen palvelun käyttöön vaikkakin perhe voi saada tulojensa mukaan Kelalta yksityisen hoitorahan (137,33 euroa) lisäksi hoitolisää enintään 134,55 euroa. Sovitellussa mallissa perheen päivähoitomaksu määräytyy perheen tilanteen mukaan samoin perustein kuin kunnallisessakin hoidossa ja kaupungin yksityiselle palvelun tuottajalle maksaman yksityisen hoidon tuen kuntalisän suuruus vaihtelee. Kuntalisää maksetaan enintään hoidon korvaukseksi sovittuun päivähoitopaikan määrättyyn kattohintaan saakka. Malli on tasapuolinen kaikkia perheitä kohtaan niin, että perheet eivät tulojensa mukaan ole eriarvoisessa asemassa. Mallin käyttö Naantalissa on vaikeaa, koska ei ole yksityistä päiväkotia, jonka kanssa voisi neuvotella päivähoitopaikan kattohinnasta. Kattohinnan määräytymisen mukaan saattavat perheet kuitenkin joutua eriarvoiseen asemaan tulojensa mukaan, koska he maksaisivat kattohinnan ylittävän osuuden. Mallissa tuen laskeminen ja maksatus on työlästä ja ne hoitaa sosiaalikeskus. Oheisliitteenä tasasuuruisen ja sovitellun mallin mukaiset perusteet Yksityisen hoidon tuen kuntalisällä pyritään mahdollistamaan perheille järjestää lapsen päivähoito yksityisenä. Lapsen päivähoito järjestetään ensisijaisesti kunnallisena. Naantalissa ei ole yksityistä päiväkotia. Yksityisiä perhepäivähoitajia on muutama. Yksityinen päivähoito on sosiaalilautakunnan valvomaa toimintaa yksityisten sosiaalipalvelujen valvonnasta annetun lain mukaan. Yksityisen palvelujen tuottajan on tehtävä kirjallinen ilmoitus ennen toiminnan aloittamista sosiaalilautakunnalle. Naantalissa oli vuoden 2005 lopussa alle 6-vuotiasta lasta, joista päivähoidossa oli 675 eli 62 % lapsista. Kotihoidon tuen piirissä oli 285 perhettä, yksityisen hoidon tuen saajia (perheitä) oli 20, osittaisen hoitorahan saajia 58 ja kaikkiaan Kelan tukien piirissä oli 482 lasta. Vuonna 2006 yksityisen hoidon tukea saavia lapsia oli kuukausittain keskimäärin kahdeksan. Kuntalisän yksityisen hoidon kustannukset ovat vuodessa noin euroa niille saajille, jotka saavat yksityistä tukea ilman kuntalisää. Yksityisen hoidon tuen kuntalisän euron määräraha on varattu päivähoidon tukitoimen tehtäväalueeseen (kustannuspaikka ).

6 Naantalilaiset perheet käyttäisivät arvion mukaan ensisijaisesti Turussa olevia yksityisiä päiväkotipalveluja. Turussa yksityisen hoidon kuntalisä on alle 3-vuotiaalle 285 (päiväkoti) 279 (perhepäivähoito) euroa ja yli 3-vuotiaalle 256 pk /152 pph euroa. Yksityisen hoidon tuen kuntalisän toteutumista seurataan, kuntalisä toteutetaan tasasuuruisena mallina ja perusteet päätetään vuodeksi VS. SOSIAALIJOHTAJA: KÄSITTELY: Sosiaalilautakunta päättää maksaa lukien Kelan lakisääteisen tuen lisäksi kunnallista lasten yksityisen hoidon kuntalisää vuonna 2007 seuraavin perustein: 1 Kuntalisän maksamisen edellytyksenä on, että Kela maksaa perheelle yksityisen hoidon tukea. 2 Kuntalisä maksetaan vanhemman osoittamalle yksityisen hoidon tuottajalle tai perheen kanssa työsopimuksen tehneelle yksityiselle hoitajalle. 3 Kuntalisää maksetaan euroa alle 3-vuotiaasta euroa yli 3-vuotiaasta. 4 Kuntalisä maksetaan yli 5 tuntia päivässä, vähintään 16 päivää kuukaudessa kestävästä hoidosta täysimääräisenä. Kuntalisä on puolipäivähoidossa olevasta lapsesta 50 % kokopäivähoidon tuen määrästä. Jos hoitopäiviä on kuukaudessa on 10-15, maksetaan tuesta puolet. Jos hoitopäiviä on alle 10 päivää kuukaudessa, kuntalisää ei makseta. 5 Kuntalisä maksetaan hakemuskuukauden alusta lukien. Lapsen vanhemmat vastaavat muutosten ilmoittamisesta sosiaalikeskukseen. Päivähoidon päättymisestä tulee tehdä kirjallinen ilmoitus sosiaalikeskukseen. 6 Sosiaalilautakunta seuraa yksityisen hoidon tuen kuntalisän toteutumista neljännesvuosittain, mm. lasten määrää sekä niiden hakijoiden määrää, jotka eivät ole taloudellisen tilanteensa vuoksi voineet käyttää yksityistä kotihoidon kuntalisää. Lisäksi arvioidaan kuntalisän toteutumista suhteessa koko päivähoitotilanteeseen. Keskustelun aikana jäsen Hannu Raittola teki esityksen asian

7 SOSLTK 79 Valmistelija Riitta Ylipelkonen palauttamiseksi valmisteltavaksi sovitellun mallin pohjalta. Puheenjohtaja totesi, että esitys raukesi kannattamattomana. SOSIAALILAUTAKUNTA: Vs. sosiaalijohtajan ehdotus hyväksyttiin. Saaristo-Naantalissa on tekeillä päivähoitosuunnitelma vuoteen 2010 saakka. Siinä selvitetään eri päivähoitomuotojen toteutumista, niiden vaikutusta asiakasmaksuihin ja päivähoidon kustannuksiin. Päiväkotirakentamisen ja perhepäivähoidon lisäksi siinä selvitetään yksityisen kotihoidontuen laajentamismahdollisuudet, puistotätitoiminta ja Naantali-lisän käyttö ja ns. viipalepäiväkodin käyttöedellytykset. Rymättylässä on käytössä kotihoidon tuen kuntalisä ja Naantalissa yksityisen hoidon kuntalisä. Selvityksen tekee Edufin Oy. Selvitykset valmistuvat vuoden 2007 aikana. Naantalissa yksityisen hoidon tuen kuntalisä on ollut käytössä vuoden. Yksityisen hoidon tuen saajia on ollut Saajia on lokakuun loppuun mennessä ollut 17, joten käyttö on jonkin verran lisääntynyt edellisestä vuodesta. Yksityisen hoidon kuntalisän saajia oli keskimäärin 9 kuukaudessa. Vuosi on lyhyt aika tuen toteutumisen arviointiin ja arviointi tulee tehdä koko Saaristo-Naantalin alueella. Yksityisen kotihoidon tuen kuntalisää jatketaan vuonna Saaristo-Naantalin vuoden 2009 talousarvion ja taloussuunnitelmassa tulee ratkais ta lasten kotihoidon kuntalisien maksaminen. SOSIAALIJOHTAJA: Sosiaalilautakunta päättää jatkaa ja maksaa lukien Kelan lakisää teisen tuen lisäksi kunnallista lasten yksityisen hoidon kuntalisää vuonna 2008 seuraavin perustein: 1 Kuntalisän maksamisen edellytyksenä on, että Kela maksaa perheelle yksi tyisen hoidon tukea. 2 Kuntalisä maksetaan vanhemman osoittamalle yksityisen hoidon tuottajalle tai perheen kanssa työsopimuksen tehneelle yksityiselle hoitajalle. 3

8 Kuntalisää maksetaan euroa alle 3-vuotiaasta euroa yli 3-vuotiaasta. 4 Kuntalisä maksetaan yli 5 tuntia päivässä, vähintään 16 päivää kuukaudessa kestävästä hoidosta täysimääräisenä. Kuntalisä on puolipäivähoidossa ole vasta lapsesta 50 % kokopäivähoidon tuen määrästä. Jos hoitopäiviä on kuukaudessa on 10-15, maksetaan tuesta puolet. Jos hoitopäiviä on alle 10 päivää kuukaudessa, kuntalisää ei makseta. 5 Kuntalisä maksetaan hakemuskuukauden alusta lukien. Lapsen vanhemmat vastaavat muutosten ilmoittamisesta sosiaalikeskukseen. Päivähoidon päät tymisestä tulee tehdä kirjallinen ilmoitus sosiaalikeskukseen. 6 Sosiaalilautakunta seuraa yksityisen hoidon tuen kuntalisän toteutumista neljännesvuosittain, mm. lasten määrää sekä niiden hakijoiden määrää, jot ka eivät ole taloudellisen tilanteensa vuoksi voineet käyttää yksityistä koti hoidon kuntalisää. Lisäksi arvioidaan kuntalisän toteutumista suhteessa ko ko päivähoitotilanteeseen. 7 Mikäli perheen hoitomaksu yksityisessä hoitopaikassa on pienempi kuin yksityisen hoidon tuki ja kuntalisä yhteensä, erotusta ei makseta perheelle. SOSIAALILAUTAKUNTA: Sosiaalijohtajan ehdotus hyväksyttiin.

Kuntalisien määrät eri kunnissa /kk:

Kuntalisien määrät eri kunnissa /kk: Sosiaalilautakunta 66 22.08.2006 Sosiaalilautakunta 1 17.01.2007 YKSITYISEN HOIDON TUEN KUNTALISÄN MAKSAMINEN 52/03/15/2006 144/00/25/2005 SOSLTK 66 Valmistelija Anne Järvinen Päivähoitotilanne on ollut

Lisätiedot

Selvitys valtuustoaloitteeseen koskien yksityisen perhepäivähoitajien tukea

Selvitys valtuustoaloitteeseen koskien yksityisen perhepäivähoitajien tukea Liite 23 Opetus- ja kasvatusltk 27.11.2014 Selvitys valtuustoaloitteeseen koskien yksityisen perhepäivähoitajien tukea Kuntaliitto (Lahtinen & Selkee) on vuonna 2014 tehnyt selvityksen varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

1.9.2012 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ

1.9.2012 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ 1.9.2012 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ ERI VAIHTOEHDOT ALLE KOULUIKÄISEN LAPSEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ Kotihoidon tuki

Lisätiedot

27.2.2009 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ

27.2.2009 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ 27.2.2009 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ ERI VAIHTOEHDOT ALLE KOULUIKÄISEN LAPSEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ Kotihoidon tuki

Lisätiedot

26.4.2013 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ

26.4.2013 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ 26.4.2013 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ ERI VAIHTOEHDOT ALLE KOULUIKÄISEN LAPSEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ Kotihoidon tuki

Lisätiedot

VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ

VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ 2 ERI VAIHTOEHDOT ALLE KOULUIKÄISEN LAPSEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ Kotihoidon tuki alle 3-vuotiaista

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Yksityisen hoidon tuen maksaminen esiopetusikäisille lapsille toimintavuonna

Espoon kaupunki Pöytäkirja Yksityisen hoidon tuen maksaminen esiopetusikäisille lapsille toimintavuonna 15.06.2016 Sivu 1 / 1 2626/2016 02.05.01 101 Yksityisen hoidon tuen maksaminen esiopetusikäisille lapsille toimintavuonna 2016-2017 Valmistelijat / lisätiedot: Titta Tossavainen, puh. 09 816 23300 Anne

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Espoo-lisän maksaminen lasten yksityisen hoidon tuen lakisääteisen hoitolisän korotuksena

Espoon kaupunki Pöytäkirja Espoo-lisän maksaminen lasten yksityisen hoidon tuen lakisääteisen hoitolisän korotuksena 18.10.2016 Sivu 1 / 1 4303/2016 02.05.01 43 Espoo-lisän maksaminen lasten yksityisen hoidon tuen lakisääteisen hoitolisän korotuksena Valmistelijat / lisätiedot: Anne Peltonen, puh. 050 320 9753 Titta

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Yksityisen hoidon tuen maksaminen esiopetusikäisille lapsille toimintavuonna

Espoon kaupunki Pöytäkirja Yksityisen hoidon tuen maksaminen esiopetusikäisille lapsille toimintavuonna 08.06.2016 Sivu 1 / 1 2626/2016 02.05.01 33 Yksityisen hoidon tuen maksaminen esiopetusikäisille lapsille toimintavuonna 2016-2017 Valmistelijat / lisätiedot: Anne Peltonen, puh. 050 320 9753 Titta Tossavainen,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/ (7) Varhaiskasvatuslautakunta Vakaj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/ (7) Varhaiskasvatuslautakunta Vakaj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/216 1 (7) 25 Helsingin kaupungin päättämä varhaiskasvatuksen laajuus ja yksityisen hoidon tuen Helsinki-lisä 1.8.216 alkaen HEL 216-2236 T 2 5 1 Päätös päätti, että yksityisen

Lisätiedot

Lisäksi jaettiin selvityksen väliraportti

Lisäksi jaettiin selvityksen väliraportti Sosiaalilautakunta 74 24.10.2007 Sosiaalilautakunta 24 12.03.2008 Sosiaalilautakunta 54 27.08.2008 Järjestelytoimikunta 30 08.10.2008 LASTEN KOTIHOIDONTUEN KUNTALISÄ 49/03.15/2007 105/03.15/2008 118/05.60/2008

Lisätiedot

Lisäksi jaettiin selvityksen väliraportti 22.10.2007.

Lisäksi jaettiin selvityksen väliraportti 22.10.2007. Sosiaalilautakunta 74 24.10.2007 Sosiaalilautakunta 24 12.03.2008 Sosiaalilautakunta 54 27.08.2008 Järjestelytoimikunta 30 08.10.2008 Järjestelytoimikunta 45 03.11.2008 LASTEN KOTIHOIDONTUEN KUNTALISÄ

Lisätiedot

OHJEISTUS PALVELUSETELIÄ HAKEVILLE ASIAKKAILLE

OHJEISTUS PALVELUSETELIÄ HAKEVILLE ASIAKKAILLE OHJEISTUS PALVELUSETELIÄ HAKEVILLE ASIAKKAILLE Yleistä palvelusetelistä: Palveluseteli on yksi kuntien käytössä oleva varhaiskasvatuksen järjestämistapa. Hausjärvellä varhaiskasvatuksen palvelusetelin

Lisätiedot

NAANTALIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 3/ PÄIVÄHOITOSUUNNITELMA JA SELVITYS LASTEN KOTI- HOIDONTUEN KUNTALISISTÄ 3

NAANTALIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 3/ PÄIVÄHOITOSUUNNITELMA JA SELVITYS LASTEN KOTI- HOIDONTUEN KUNTALISISTÄ 3 NAANTALIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 3/2008 1 Sosiaalilautakunta 12.03.2008 SISÄLLYSLUETTELO Sivu 24 PÄIVÄHOITOSUUNNITELMA JA SELVITYS LASTEN KOTI- HOIDONTUEN KUNTALISISTÄ 3 25 KUNTALIITOSVALMISTELUN TILANNEKATSAUS

Lisätiedot

NAANTALIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 10/2007 1 78 PÄIVÄHOIDON KUSTANNUSVERTAILU 3 79 YKSITYISEN HOIDON TUEN KUNTALISÄN MAKSAMINEN 6

NAANTALIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 10/2007 1 78 PÄIVÄHOIDON KUSTANNUSVERTAILU 3 79 YKSITYISEN HOIDON TUEN KUNTALISÄN MAKSAMINEN 6 NAANTALIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 10/2007 1 Sosiaalilautakunta 14.11.2007 SISÄLLYSLUETTELO Sivu 78 PÄIVÄHOIDON KUSTANNUSVERTAILU 3 79 YKSITYISEN HOIDON TUEN KUNTALISÄN MAKSAMINEN 6 80 PALVELUSETELIYRITTÄJÄN

Lisätiedot

Yksityisen hoidon tuen ja yksityisen hoidon tuen kuntalisän muutokset alkaen

Yksityisen hoidon tuen ja yksityisen hoidon tuen kuntalisän muutokset alkaen Perusturvalautakunta 57 19.05.2016 Yksityisen hoidon tuen ja yksityisen hoidon tuen kuntalisän muutokset 1.8.2016 alkaen 241/05.10.00/2016 Perusturvalautakunta 57 Lainsäädännöllistä ja valtuuston päättämää

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 13

Espoon kaupunki Pöytäkirja 13 10.02.2016 Sivu 1 / 1 522/2016 02.05.00 13 Muutokset lasten yksityisten hoidon tukea koskevaan lainsäädäntöön sekä niiden vaikutus Espoon yksityisen hoidon tuen järjestelyihin ja kuntalisään Valmistelijat

Lisätiedot

VARHAISKASVATUKSEN PALVELUOHJAUS JA YKSITYINEN PERHEPÄIVÄHOITO JYVÄSKYLÄSSÄ 24.9.2014 Auli Majuri-Naappi

VARHAISKASVATUKSEN PALVELUOHJAUS JA YKSITYINEN PERHEPÄIVÄHOITO JYVÄSKYLÄSSÄ 24.9.2014 Auli Majuri-Naappi VARHAISKASVATUKSEN PALVELUOHJAUS JA YKSITYINEN PERHEPÄIVÄHOITO JYVÄSKYLÄSSÄ 24.9.2014 Auli Majuri-Naappi 29.9.2014 Varhaiskasvatuksen palveluohjaustiimi Yksityisen pph:n ohjaajat (2½ hlöä) (5 hlöä) Palvelupäällikkö

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysyksikkö 19.6.2012. Selvitys lasten kotihoidon tuen sekä yksityisen hoidon tuen kuntalisistä sekä palvelusetelistä

Sosiaali- ja terveysyksikkö 19.6.2012. Selvitys lasten kotihoidon tuen sekä yksityisen hoidon tuen kuntalisistä sekä palvelusetelistä Sosiaali- ja terveysyksikkö 19.6.2012 Selvitys lasten kotihoidon tuen sekä yksityisen hoidon tuen kuntalisistä sekä palvelusetelistä Kuntaliitto selvitti keväällä 2012, kuinka monessa Manner-Suomen kunnassa

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 21

Espoon kaupunki Pöytäkirja 21 17.02.2016 Sivu 1 / 1 522/2016 02.05.00 21 Muutokset lasten yksityisten hoidon tukea koskevaan lainsäädäntöön sekä niiden vaikutus Espoon yksityisen hoidon tuen järjestelyihin ja kuntalisään Valmistelijat

Lisätiedot

Tällä tiedotteella pyritään selventämään kunnille, mikä toiminta vastaa sellaista päivähoitoa, josta voidaan maksaa yksityisen hoidon tukea.

Tällä tiedotteella pyritään selventämään kunnille, mikä toiminta vastaa sellaista päivähoitoa, josta voidaan maksaa yksityisen hoidon tukea. Muistio Jarkko Lahtinen 27.6.2013 OSA-AIKAINEN LASTENHOITO JA YKSITYISEN HOIDON TUKI Tämän tiedotteen laatiminen on tullut ajankohtaiseksi, koska on ilmennyt epätietoisuutta, voidaanko yksityisen hoidon

Lisätiedot

27.2.2009 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ

27.2.2009 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ 27.2.2009 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ ERI VAIHTOEHDOT ALLE KOULUIKÄISEN LAPSEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ Kotihoidon tuki

Lisätiedot

Sivistyslautakunta Yksityisen hoidon tuen kuntalisä alkaen. Sivistyslautakunta

Sivistyslautakunta Yksityisen hoidon tuen kuntalisä alkaen. Sivistyslautakunta Sivistyslautakunta 16 02.03.2016 tuen kuntalisä 1.8.2016 alkaen Sivistyslautakunta 02.03.2016 16 Lakia lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta muutetaan 1.8.2016 alkaen. Muutokset koskevat pääosin

Lisätiedot

YKSITYISEN PERHEPÄIVÄHOIDON PALVELUSETELI

YKSITYISEN PERHEPÄIVÄHOIDON PALVELUSETELI YKSITYISEN PERHEPÄIVÄHOIDON PALVELUSETELI 25.1.2019 Tilannekatsaus: Kuntalaisaloite Pirkanmaan yksityiset perhepäivähoitajat ry: huolenaihe varhaiskasvatuksen tasa-arvoisuudesta Seudullisen varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ

VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ ERI VAIHTOEHDOT ALLE KOULUIKÄISEN LAPSEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ Kotihoidon tuki alle 3-vuotiaista

Lisätiedot

Palveluseteliselvitys koskien Vihdin yksityistä päiväkotihoitoa

Palveluseteliselvitys koskien Vihdin yksityistä päiväkotihoitoa Palveluseteliselvitys koskien Vihdin yksityistä päiväkotihoitoa Yksityisen hoidon tuki Lapsen hoidon järjestämiseksi vanhemman tai muun huoltajan osoittamalle hoidon tuottajalle suoritettavaa tukea. Tuottaja

Lisätiedot

Asianro 308/ / Palvelusetelin käyttöönotto päivähoidossa

Asianro 308/ / Palvelusetelin käyttöönotto päivähoidossa Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 308/12.01.06/2012 120 Palvelusetelin käyttöönotto päivähoidossa Tiivistelmä Kaupunginhallitus on kokouksessaan 20.8.2012 303 päättänyt pyytää sivistyslautakunnalta

Lisätiedot

Kunnan ja Kelan sopimus lastenhoidon tuen kuntalisän maksamisesta

Kunnan ja Kelan sopimus lastenhoidon tuen kuntalisän maksamisesta MALLISOPIMUS KUNTALISÄN MAKSAMISESTA Mallisopimus toimii pohjana, jota kunta voi hyödyntää oman kuntalisäsopimuksen laadinnassa. Mallisopimukseen on kirjattu kaikki ne ehdot, jotka on mahdollista valita

Lisätiedot

Lastenhoidon tuen määrän laskenta

Lastenhoidon tuen määrän laskenta Lastenhoidon tuen määrän laskenta Laskennalla voit laskea arvion kotihoidon tuen ja yksityisen hoidon tuen määristä. Jos asut Ahvenanmaalla, tarkista lastenhoidon tuen määrä omasta asuinkunnastasi, koska

Lisätiedot

Lastenhoidon tuen internetlaskurin ohjeet:

Lastenhoidon tuen internetlaskurin ohjeet: Lastenhoidon tuen internetlaskurin ohjeet: Yleisohje Laskennalla voit laskea arvion kotihoidon tuen ja yksityisen hoidon tuen määristä. Jos asut Ahvenanmaalla, tarkista lastenhoidon tuen määrä omasta asuinkunnastasi,

Lisätiedot

Keskusta-oikeisto valtuustoryhmän valtuustoaloite kotihoidon kuntalisän käyttöönotosta Äänekoskella

Keskusta-oikeisto valtuustoryhmän valtuustoaloite kotihoidon kuntalisän käyttöönotosta Äänekoskella Kaupunginvaltuusto 60 08.09.2008 Kaupunginhallitus, julkinen 287 15.09.2008 Perusturvalautakunta 86 30.09.2009 Kaupunginhallitus, julkinen 55 15.02.2010 Kaupunginvaltuusto 25 08.03.2010 Keskusta-oikeisto

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/ (5) Kasvatus- ja koulutuslautakunta Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/ (5) Kasvatus- ja koulutuslautakunta Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/2018 1 (5) 66 Yksityiselle varhaiskasvatuksen tuottajalle maksettava korvaus viisivuotiaiden neljän tunnin maksuttomasta varhaiskasvatuksesta HEL 2018-000840 T 02 05 00

Lisätiedot

Esimerkki vaikutusten ennakkoarvioinnista päätöksenteossa

Esimerkki vaikutusten ennakkoarvioinnista päätöksenteossa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Ihmisiin kohdistuvien vaikutusten arviointi www.thl.fi/iva Esimerkki vaikutusten ennakkoarvioinnista päätöksenteossa (Lähde: Tampereen sosiaali- ja terveyslautakunta, pöytäkirja

Lisätiedot

Marjatta Moilasen ym. valtuustoaloite perhepäivähoidon kehittämiseksi:

Marjatta Moilasen ym. valtuustoaloite perhepäivähoidon kehittämiseksi: Lasten ja nuorten lautakunta 76 21.11.2017 Kaupunginhallitus 610 04.12.2017 Kaupunginvaltuusto 140 11.12.2017 Valtuustoaloite perhepäivähoidon kehittämiseksi K/1040/00.02.10/2017 MFLANUL 76 Esittelijä:

Lisätiedot

Koulutuslautakunta 24 26.04.2013. Yksityisen hoidon tuen periaatteet 129/05.01.00/2013. Koulutuslautakunta 24

Koulutuslautakunta 24 26.04.2013. Yksityisen hoidon tuen periaatteet 129/05.01.00/2013. Koulutuslautakunta 24 Koulutuslautakunta 24 26.04.2013 Yksityisen hoidon tuen periaatteet 129/05.01.00/2013 Koulutuslautakunta 24 Koulutuslautakunta 8.2.2011 11 Kunnanhallitus 16.11.2009 360: Kunnanjohtajan ehdotuksessa taloussuunnitelmaksi

Lisätiedot

Lisätietoja Varhaiskasvatuksen johtaja Kirsi Häkkinen, puh

Lisätietoja Varhaiskasvatuksen johtaja Kirsi Häkkinen, puh Opetus- ja kasvatuslautakunta 105 16.12.2015 Opetus- ja kasvatuslautakunta 4 27.01.2016 Opetus- ja kasvatuslautakunta 18 30.03.2016 Opetus- ja kasvatuslautakunta 31 27.04.2016 Opetus- ja kasvatuslautakunta

Lisätiedot

Esimerkki vaikutusten ennakkoarvioinnista päätöksenteossa

Esimerkki vaikutusten ennakkoarvioinnista päätöksenteossa Ihmisiin kohdistuvien vaikutusten arviointi http://info.stakes.fi/iva Esimerkki vaikutusten ennakkoarvioinnista päätöksenteossa (Lähde: Riihimäen perusturvalautakunnan pöytäkirja 19.8.2003) Dno: KH / 346/1999

Lisätiedot

Sivistystoimen lautakunta Kunnanhallitus Kotihoidon ja yksityisen hoidon tuen kuntalisä 1.8.

Sivistystoimen lautakunta Kunnanhallitus Kotihoidon ja yksityisen hoidon tuen kuntalisä 1.8. Sivistystoimen lautakunta 21 16.02.2012 Kunnanhallitus 66 13.03.2012 Kotihoidon ja yksityisen hoidon tuen kuntalisä 1.8.2012 alkaen SIVLTK 21 vs. varhaiskasvatuksen päällikkö Kunnanvaltuusto päätti kokouksessaan

Lisätiedot

Nykyiset trendit lasten kotihoidontuen käytöstä

Nykyiset trendit lasten kotihoidontuen käytöstä Nykyiset trendit lasten kotihoidontuen käytöstä Sosiaaliturvan abc Anita Haataja 31.5.2012 Sisältö Kotihoidon tuki Tukimuodoista, käyttäjämääristä ja kustannuksista Osittainen hoitoraha Kuntalisät 2 Lakisääteistä

Lisätiedot

Ohjeet palvelutuottajien hakumenettelyyn

Ohjeet palvelutuottajien hakumenettelyyn Ohjeet palvelutuottajien hakumenettelyyn Hakeminen palvelusetelilain mukaiseksi lasten päiväkoti/ryhmäperhepäivähoidon palveluntuottajaksi Hakulomake ja liitteet Palvelusetelillä toimivaksi palveluntuottajaksi

Lisätiedot

Selvitys Raision kaupungin päivähoidosta syksyllä 2015

Selvitys Raision kaupungin päivähoidosta syksyllä 2015 29.10.2015 Selvitys Raision kaupungin päivähoidosta syksyllä 2015 Sivistysjohtaja Matti Sivonen Päivähoidon johtaja Päivi Rantanen Päiväkodinjohtaja Satu Ojala Päiväkodit Raisiossa on syksyllä 2015 toiminnassa

Lisätiedot

VASTAUS SILJA METSOLAN VALTUUSTOALOITEESEEN KOTIHOIDONTUEN KUNTALISÄSTÄ

VASTAUS SILJA METSOLAN VALTUUSTOALOITEESEEN KOTIHOIDONTUEN KUNTALISÄSTÄ Sivistyslautakunta 56 31.05.2017 VASTAUS SILJA METSOLAN VALTUUSTOALOITEESEEN KOTIHOIDONTUEN KUNTALISÄSTÄ SIVLK 31.05.2017 56 Valmistelija: varhaiskasvatusjohtaja Leila Nyberg, leila.nyberg@porvoo.fi; 0400

Lisätiedot

Lastenhoidon tuen ilmoitus

Lastenhoidon tuen ilmoitus Lastenhoidon tuen ilmoitus Ohjeita käyttäjälle Voit lähettää ilmoituksen verkkopalvelussamme paperilomakkeen sijaan. Voit toimittaa liitteet asiointipalvelussa tai postittaa ne. Saat ohjeet Saapumisvahvistus-sivulla,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 21/ (5) Kaupunginvaltuusto Stj/

Helsingin kaupunki Esityslista 21/ (5) Kaupunginvaltuusto Stj/ Helsingin kaupunki Esityslista 21/2015 1 (5) 3 Varhaiskasvatuksen yksityisen päivähoitotoiminnan käynnistämistuen vakinaistaminen Pöydälle 02.12.2015 HEL 2014-014404 T 05 01 00 Päätösehdotus Esittelijän

Lisätiedot

Eija Bouraksen ym. valtuustoaloite palvelusetelin käyttöönotosta Asikkalan kunnan lasten päivähoidossa

Eija Bouraksen ym. valtuustoaloite palvelusetelin käyttöönotosta Asikkalan kunnan lasten päivähoidossa Varhaiskasvatusjohtokunta 37 10.12.2013 Kunnanhallitus 6 13.01.2014 Eija Bouraksen ym. valtuustoaloite palvelusetelin käyttöönotosta Asikkalan kunnan lasten päivähoidossa 204/00.02.00/2013 VARHJKT 37 10.12.2013

Lisätiedot

MAKSUJEN PERUSTEET 1.8.2014

MAKSUJEN PERUSTEET 1.8.2014 1 MAKSUJEN PERUSTEET 1.8.2014 MAKSUN MÄÄRÄYTYMINEN päiväkoti- tai perhepäivähoidosta voidaan määrätä kuukausimaksu enintään 11 kuukaudelta toimintakauden (1.8. 31.7.) aikana. Heinäkuu on maksuton kuukausi,

Lisätiedot

Iitin kunnan yksityisen päivähoidon tuen, yksityisen hoidon tuen kuntalisän, periaatteet. Koulutuslautakunta 26.04.2013 24

Iitin kunnan yksityisen päivähoidon tuen, yksityisen hoidon tuen kuntalisän, periaatteet. Koulutuslautakunta 26.04.2013 24 Koulutuslautakunta 24 26.04.2013 Koulutuslautakunta 16 08.04.2015 Iitin kunnan yksityisen päivähoidon tuen, yksityisen hoidon tuen kuntalisän, periaatteet 129/05.01.00/2013 Koulutuslautakunta 26.04.2013

Lisätiedot

Palveluseteliselvitys 18.11.2014

Palveluseteliselvitys 18.11.2014 1 Palveluseteliselvitys 18.11.2014 Elokuussa 2009 voimaan tullut palvelusetelilain uudistus mahdollistaa palvelusetelin käytön myös päivähoidossa. Lakiuudistuksen tavoitteena on mm. lisätä asiakkaan valinnan

Lisätiedot

juha.leppialho@asikkala.fi 1. Sivistyslautakunta kuulee ATK-päällikkö Veijo Heikkistä internet-pohjaisesta hälytysjärjestelmästä

juha.leppialho@asikkala.fi 1. Sivistyslautakunta kuulee ATK-päällikkö Veijo Heikkistä internet-pohjaisesta hälytysjärjestelmästä Sivistyslautakunta 91 17.12.2012 Kunnanhallitus 77 18.03.2013 Valtuustoaloite / Kotihoidontuen kuntalisä 485/00.02.00/2012 379/00.02.00/2012 SLTK 91 17.12.2012 SLTK 28.8.2012 Valmistelija/lisätietoja Juha

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen palveluseteli, seurantaraportti ajalta

Varhaiskasvatuksen palveluseteli, seurantaraportti ajalta Sivistyslautakunta 85 29.09.2016 Varhaiskasvatuksen palveluseteli, seurantaraportti ajalta 1.8.2015-31.7.2016 SIVIS 85 Kunnanvaltuusto päätti kokouksessaan 8.10.2014 pykälässä 88 ottaa palvelusetelin käyttöön

Lisätiedot

ESITYS YKSITYISEN PÄIVÄHOIDON KUNTALISÄSTÄ, ILMAISESTA VARHAISKASVATUKSESTA 2013 SYNTYNEILLE JA SISARALENNUKSESTA

ESITYS YKSITYISEN PÄIVÄHOIDON KUNTALISÄSTÄ, ILMAISESTA VARHAISKASVATUKSESTA 2013 SYNTYNEILLE JA SISARALENNUKSESTA SIVU 1 ESITYS LIPERIN HYVINVOINTILAUTAKUNNALLE 3.4.2018 ESITYS YKSITYISEN PÄIVÄHOIDON KUNTALISÄSTÄ, ILMAISESTA VARHAISKASVATUKSESTA 2013 SYNTYNEILLE JA SISARALENNUKSESTA 1. PÄIVÄKODIN ESITTELY Mannerheimin

Lisätiedot

Voit toimittaa liitteet asiointipalvelussa tai postittaa ne. Saat ohjeet Saapumisvahvistussivulla, kun olet lähettänyt ilmoituksen.

Voit toimittaa liitteet asiointipalvelussa tai postittaa ne. Saat ohjeet Saapumisvahvistussivulla, kun olet lähettänyt ilmoituksen. Ohjeita käyttäjälle Voit lähettää ilmoituksen verkkopalvelussamme paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen ilmoituksen. Voit toimittaa liitteet asiointipalvelussa

Lisätiedot

Päätös: Valtuusto lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi

Päätös: Valtuusto lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi Varavaltuutettu Antti Ahosen ja kahden muun valtuutetun allekirjoittama valtuustoaloite: Lapsiperheissä on tulevaisuus lasten kotihoidontuen Hämeenlinna-lisään on löydyttävä kestävä, pysyvä ratkaisu KV

Lisätiedot

Perhevapaamallin vaikutus perheiden saamiin perhe-etuuksiin

Perhevapaamallin vaikutus perheiden saamiin perhe-etuuksiin Perhevapaamallin vaikutus perheiden saamiin perhe-etuuksiin Tässä tarkastelussa on esitetty ehdotetun perhevapaamallin I1 vaikutuksia perheiden saamien perhe-etuuksien määriin. Laskelmat perustuvat Kelan

Lisätiedot

Rovaniemen kaupungin kuntalisä kotihoidon tukeen/kokeilu 1.8.2010 31.12.2011

Rovaniemen kaupungin kuntalisä kotihoidon tukeen/kokeilu 1.8.2010 31.12.2011 Rovaniemen kaupungin kuntalisä kotihoidon tukeen/kokeilu 1.8.2010 31.12.2011 Perhepalvelujohtaja: Rovaniemen kaupunki on teettänyt selvityksen kotihoidontuen kuntalisän maksamisen vaikutuksista keväällä

Lisätiedot

VUOROVAIKUTUS JA KIINTYMYSSUHDE

VUOROVAIKUTUS JA KIINTYMYSSUHDE Varhaiskasvatus VUOROVAIKUTUS JA KIINTYMYSSUHDE Lapsen ja vanhemman välinen vuorovaikutus ja kiintymyssuhde vahvistuvat parhaiten, kun perhe viettää aikaa yhdessä. Pienelle lapselle riittävät kotona saadut

Lisätiedot

YKSITYISEN PÄIVÄHOIDON PALVELURAHAOHJEISTUKSEN TARKISTUS ALKAEN

YKSITYISEN PÄIVÄHOIDON PALVELURAHAOHJEISTUKSEN TARKISTUS ALKAEN YKSITYISEN PÄIVÄHOIDON PALVELURAHAOHJEISTUKSEN TARKISTUS 1.8.2016 ALKAEN Vanhempainrahakauden päätyttyä vanhemmalla on mahdollisuus hakea alle kouluikäiselle lapselleen päivähoitoa tai tukea hoidon järjestämiseen

Lisätiedot

Sopimus lastenhoidon tuen kuntalisän maksamisesta Kansaneläkelaitoksen maksaman tuen yhteydessä

Sopimus lastenhoidon tuen kuntalisän maksamisesta Kansaneläkelaitoksen maksaman tuen yhteydessä Mallisopimus lastenhoidon tuen kunnallisesta lisästä Kunnan tulee kirjoittaa tämä sopimus kokonaisuudessaan, puuttuvien kohtien täydentäminen ei riitä. Sopimus lastenhoidon tuen kuntalisän maksamisesta

Lisätiedot

myöntämisen saakka ja oikeuttaa

myöntämisen saakka ja oikeuttaa Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/2015 1 (6) 115 Varhaiskasvatuslautakunnan esitys kaupunginhallitukselle varhaiskasvatustoiminnan (päivähoitotoiminnan) käynnistämistuen vakinaistamisesta HEL 2014-014404

Lisätiedot

VASTAUS SILJA METSOLAN VALTUUSTOALOITEESEEN KOTIHOIDONTUEN KUNTALISÄSTÄ

VASTAUS SILJA METSOLAN VALTUUSTOALOITEESEEN KOTIHOIDONTUEN KUNTALISÄSTÄ VASTAUS SILJA METSOLAN VALTUUSTOALOITEESEEN KOTIHOIDONTUEN KUNTALISÄSTÄ 1072/31/2016 SIVLK 31.05.2017 56 Valmistelija: varhaiskasvatusjohtaja Leila Nyberg, leila.nyberg@porvoo.fi; 0400 295708 Kotihoidontuen

Lisätiedot

LASTEN KOTIHOIDONTUEN KUNTALISÄ / ALOITTEET 75/08.050/2010 142/08.050/2009. Ptltk 40 Liitteet 1-2.

LASTEN KOTIHOIDONTUEN KUNTALISÄ / ALOITTEET 75/08.050/2010 142/08.050/2009. Ptltk 40 Liitteet 1-2. Perusturvalautakunta 40 07.04.2010 Kunnanhallitus 79 12.04.2010 Perusturvalautakunta 48 21.04.2010 Kunnanhallitus 93 26.04.2010 Perusturvalautakunta 56 19.05.2010 Kunnanhallitus 127 07.06.2010 Kunnanvaltuusto

Lisätiedot

Yritysvaikutusten arviointi:

Yritysvaikutusten arviointi: Kh 19.10.2015 259 NURMIJÄRVEN KUNTA OTE PÖYTÄKIRJASTA Sivistyslautakunta 67 08.10.2015 Lasten kotihoidon tuen kuntalisän seuranta ajalla 1.10.2002-31.3.2015 SIVIS 67 Lasten kotihoidon tuen kuntalisä on

Lisätiedot

LASTEN PÄIVÄHOITOMAKSUT alkaen

LASTEN PÄIVÄHOITOMAKSUT alkaen LASTEN PÄIVÄHOITOMAKSUT 1.8.2018 alkaen Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut Varhaiskasvatuksesta peritään kuukausimaksu, joka määräytyy perheen koon, bruttotulojen ja lapselle valitun palvelun laajuuden mukaan.

Lisätiedot

Varhaiskasvatuspalvelut. (Alavieska, Nivala, Sievi, Ylivieska)

Varhaiskasvatuspalvelut. (Alavieska, Nivala, Sievi, Ylivieska) Varhaiskasvatuspalvelut (Alavieska, Nivala, Sievi, Ylivieska) Puheenvuoron sisältö Peruspalvelukuntayhtymä Kallion esittelyä Varhaiskasvatuspalveluiden esittelyä Kehittämistyö varhaiskasvatuspalveluissa

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi varhaiskasvatuslain sekä lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annetun lain muuttamisesta HE 80/2015

Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi varhaiskasvatuslain sekä lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annetun lain muuttamisesta HE 80/2015 Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi varhaiskasvatuslain sekä lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annetun lain muuttamisesta HE 80/2015 vp Asiantuntijalausunto sivistysvaliokunnalle Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

4.9.2012 klo 17.30-19.30. Teva Tarja puheenjohtaja JÄSENET

4.9.2012 klo 17.30-19.30. Teva Tarja puheenjohtaja JÄSENET KUHMOISTEN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 5 Sivistyslautakunta Sivu 54 KOKOUSAIKA 4.9.2012 klo 17.30-19.30 KOKOUSPAIKKA Kuntala SAAPUVILLA OLLEET Teva Tarja puheenjohtaja JÄSENET Korpela Heljä Korvenranta

Lisätiedot

NÄIN HAEN KUNNALLISTA PÄIVÄHOITOPAIKKAA

NÄIN HAEN KUNNALLISTA PÄIVÄHOITOPAIKKAA Reisjärvi NÄIN HAEN KUNNALLISTA PÄIVÄHOITOPAIKKAA (päivitetty 24.2.2016) KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON VAIHTOEHDOT Alle kouluikäisen lapsen vanhemmilla on vanhempainrahakauden päätyttyä mahdollisuus valita lapsen

Lisätiedot

Asiakasmaksujen käsittely ja laskutus

Asiakasmaksujen käsittely ja laskutus Asiakasmaksujen käsittely ja laskutus Nivalan varhaiskasvatuspalvelut Hyväksytty Nivalan kaupungin sivistyslautakunnassa 21.6.2016, 58 Tiedote päivähoitomaksuista 1.8.2016 31.7.2018 Välttyäksenne takautuvilta

Lisätiedot

Sauvon kunta VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT LUKIEN. Vahvistettu koulutuslautakunnassa

Sauvon kunta VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT LUKIEN. Vahvistettu koulutuslautakunnassa Sauvon kunta VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT 1.3.2017 LUKIEN Vahvistettu koulutuslautakunnassa 28.2.2017 15 2 VARHAISKASVATUS Varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen määräytymisperusteet Varhaiskasvatuslaissa

Lisätiedot

HE 60/2016 VP JA LASTEN YKSITYISEN HOIDON TUKI

HE 60/2016 VP JA LASTEN YKSITYISEN HOIDON TUKI Annika Juurikko / sosiaali- ja terveyspalveluosasto Olli Retulainen /hallinto- ja suunnitteluosasto 24.5.2016 LAUSUNTO 1(5) HE 60/2016 VP JA LASTEN YKSITYISEN HOIDON TUKI Alla vastauksia sosiaali- ja terveysvaliokunnan

Lisätiedot

PALVELUSETELIN ARVON MÄÄRÄYTYMINEN / PÄIVÄHOITO / 1.1.2013 ALKAEN

PALVELUSETELIN ARVON MÄÄRÄYTYMINEN / PÄIVÄHOITO / 1.1.2013 ALKAEN Perusturvalautakunta 120 17.11.2010 Perusturvalautakunta 130 15.12.2010 Perusturvalautakunta 51 20.06.2012 Perusturvalautakunta 63 02.07.2012 PALVELUSETELIN ARVON MÄÄRÄYTYMINEN / PÄIVÄHOITO / 1.1.2013

Lisätiedot

Sivistystoimen lautakunta 21 16.02.2012 Kunnanhallitus 66 13.03.2012 Kunnanvaltuusto 16 27.03.2012

Sivistystoimen lautakunta 21 16.02.2012 Kunnanhallitus 66 13.03.2012 Kunnanvaltuusto 16 27.03.2012 Sivistystoimen lautakunta 21 16.02.2012 Kunnanhallitus 66 13.03.2012 Kunnanvaltuusto 16 27.03.2012 Kotihoidon ja yksityisen hoidon tuen kuntalisä 1.8.2012 alkaen SIVLTK 21 vs. varhaiskasvatuksen päällikkö

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen palvelusetelin perusteet alkaen

Varhaiskasvatuksen palvelusetelin perusteet alkaen MUURAMEN KUNTA 1 (5) Varhaiskasvatuspalvelut 16.8.2016 Lapsi- ja perhepalveluiden lautakunta LIITE 1 Varhaiskasvatuksen palvelusetelin perusteet 1.8.2016 alkaen PALVELUSETELI Palveluseteli on yksi tapa

Lisätiedot

NAANTALIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 1/2007 1 1 YKSITYISEN HOIDON TUEN KUNTALISÄN MAKSAMINEN 3

NAANTALIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 1/2007 1 1 YKSITYISEN HOIDON TUEN KUNTALISÄN MAKSAMINEN 3 NAANTALIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 1/2007 1 Sosiaalilautakunta 17.01.2007 SISÄLLYSLUETTELO Sivu 1 YKSITYISEN HOIDON TUEN KUNTALISÄN MAKSAMINEN 3 2 SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON KÄYTTÖKUSTANNUS- TEN VALTIONOSUUS

Lisätiedot

Valtuustoaloite: omaishoitajien tuen nostaminen

Valtuustoaloite: omaishoitajien tuen nostaminen Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunta 228 12.12.2012 4 7.1.2013 Asianro 718/05.12.00/2012 33 Valtuustoaloite: omaishoitajien tuen nostaminen Tiivistelmä Anne Sinilaakso

Lisätiedot

VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUJEN TAKSA ALKAEN

VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUJEN TAKSA ALKAEN VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUJEN TAKSA 1.3.2017 ALKAEN VIHDIN KUNNAN VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUJEN TAKSA 2/5 Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulaki tulee voimaan 1.3.2017. Laissa säädetään kunnan päiväkodissa

Lisätiedot

(Valmistelija/lisätietoja: päivähoidon päällikkö Erja Sihlman puh. 040 314 5734)

(Valmistelija/lisätietoja: päivähoidon päällikkö Erja Sihlman puh. 040 314 5734) Perusturvalautakunta 53 21.05.2014 Perusturvalautakunta 5 28.01.2015 Kunnanhallitus 57 02.03.2015 Kunnanhallitus 68 09.03.2015 Lasten kotihoidon tuen kuntalisä / Kuntalaisaloite 52/02.05.01/2014 Perusturvalautakunta

Lisätiedot

Omaishoidon tuen yleiset myöntämisedellytykset omaishoitolain 937/2005 mukaan

Omaishoidon tuen yleiset myöntämisedellytykset omaishoitolain 937/2005 mukaan OMAISHOIDON TUEN MYÖNTÄMISPERUSTEET 1.1.2015 Mitä omaishoidon tuki on? Omaishoidon tuki on lakisääteinen sosiaalipalvelu, jonka järjestämisestä kunnan tulee huolehtia määrärahojensa puitteissa. Omaishoidon

Lisätiedot

Koulutuslautakunta Koulutuslautakunta Kotihoidon tuen kuntalisä/ Valtuustoaloite 94/ /2013. Koula

Koulutuslautakunta Koulutuslautakunta Kotihoidon tuen kuntalisä/ Valtuustoaloite 94/ /2013. Koula Koulutuslautakunta 82 18.09.2014 Koulutuslautakunta 50 28.05.2015 Kotihoidon tuen kuntalisä/ Valtuustoaloite 94/02.05.01/2013 Koula 18.09.2014 82 Valmistelija: sivistysjohtaja Manne Pärkö, puh. 02 761

Lisätiedot

Kotihoidontuen ja yksityisen hoidon tuen kuntalisät ja palveluseteli

Kotihoidontuen ja yksityisen hoidon tuen kuntalisät ja palveluseteli Lahtinen Jarkko & Svartsjö Mikko Kotihoidontuen ja yksityisen hoidon tuen kuntalisät ja palveluseteli Selvitys kotihoidontuen ja yksityisen hoidon tuen kuntalisistä ja niiden maksatusperusteista sekä palvelusetelistä

Lisätiedot

Kajaanin varhaiskasvatus SK

Kajaanin varhaiskasvatus SK Kajaanin varhaiskasvatus 2014- SK 15.05.2014 Valtakunnalliset suuntaukset 2013- Varhaiskasvatuksen tulevaisuuden tarpeiden arviointia vaikeuttaa: Valmistelussa laki varhaiskasvatuksesta. Lakiesitys tulee

Lisätiedot

Polvijärven päivähoito tarjoaa monipuoliset varhaiskasvatuspalvelut

Polvijärven päivähoito tarjoaa monipuoliset varhaiskasvatuspalvelut Polvijärven päivähoito tarjoaa monipuoliset varhaiskasvatuspalvelut Varhaiskasvatuspalvelumme tarjotaan Kirkonkylällä päiväkoti Peukaloisessa sekä Rukkitien ryhmäperhepäiväkodissa. Sotkumassa toimivat

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 307. Kaupunginhallitus 03.11.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 307. Kaupunginhallitus 03.11.2014 Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 03.11.2014 Sivu 1 / 1 2393/05.10.01/2014 307 Valtuustoaloite perhepäivähoidon kehittämisestä (Kv-asia) Valmistelijat / lisätiedot: Leena Heikkinen, puh. 050 331 6638 Jaana Suihkonen,

Lisätiedot

Lastenhoidon tuen hakeminen

Lastenhoidon tuen hakeminen Lastenhoidon tuen hakeminen Ohjeita ka ytta ja lle Voit lähettää hakemuksen verkossa paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät verkkohakemuksen. Voit toimittaa

Lisätiedot

Edistetään terveyttä ja toimintakykyä. Lisätään työelämän vetovoimaa. Vähennetään köyhyyttä ja syrjäytymistä

Edistetään terveyttä ja toimintakykyä. Lisätään työelämän vetovoimaa. Vähennetään köyhyyttä ja syrjäytymistä Sosiaalilautakunta 56 19.09.2007 SOSIAALITOIMEN TALOUSSUUNNITELMA SOSLTK 56 Valmistelija: Riitta Ylipelkonen Sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan strategiset tavoitteet ovat: Edistetään terveyttä

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen tila ja tulevaisuus

Varhaiskasvatuksen tila ja tulevaisuus Varhaiskasvatuksen tila ja tulevaisuus Kotihoidon tuen puolittaminen Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaus Varhaiskasvatuslain uudistaminen Jarkko Lahtinen jarkko.lahtinen@kuntaliitto.fi Syyskuussa

Lisätiedot

Porvoon varhaiskasvatuksen kotihoidontuen kuntalisäselvitys. Vertikal Oy Hanne Koskiniemi Simo Pokki. Esitys lautakunnalle 25.1.

Porvoon varhaiskasvatuksen kotihoidontuen kuntalisäselvitys. Vertikal Oy Hanne Koskiniemi Simo Pokki. Esitys lautakunnalle 25.1. Porvoon varhaiskasvatuksen kotihoidontuen kuntalisäselvitys Vertikal Oy Hanne Koskiniemi Simo Pokki Esitys lautakunnalle 25.1.2018 Varhaiskasvatuksen kustannusrakenne 2017 Vaka-palvelut yhteensä 33 564

Lisätiedot

Konneveden kunta Kokouspäivämäärä Sivu Sivistyslautakunta

Konneveden kunta Kokouspäivämäärä Sivu Sivistyslautakunta 2 1. KONNEVEDEN VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT JA LASKUTUKSEN PERIAATTEET 1.8.2018 ALKAEN Siv.ltk 18 Valmistelija: Pauliina Oittinen, päivähoidon ohjaaja p. 040 702 8601 Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulaki

Lisätiedot

Alla olevassa taulukossa on vertailtu nykyisen ja uuden asiakasmaksulain tulorajoja:

Alla olevassa taulukossa on vertailtu nykyisen ja uuden asiakasmaksulain tulorajoja: VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT 1.3.2017 ALKAEN Varhaiskasvatus- ja koulutuslautakunta 3/ 25.1.2017 Liite 3e Laki varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista 1503/2016 Laki varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista

Lisätiedot

Varhaiskasvatus Helsingissä

Varhaiskasvatus Helsingissä Varhaiskasvatus Helsingissä Lasten varhaiskasvatus on hoitoa, kasvatusta ja opetusta, jotka nivoutuvat toisiinsa. Varhaiskasvatuksen tavoitteena on hyvinvoiva lapsi, jolla on hyvät kasvun, oppimisen ja

Lisätiedot

NÄIN HAEN KUNNALLISTA VARHAISKASVATUSPAIKKAA

NÄIN HAEN KUNNALLISTA VARHAISKASVATUSPAIKKAA NÄIN HAEN KUNNALLISTA VARHAISKASVATUSPAIKKAA (päivitetty 16.3.2016) KUNNALLISEN VARHAISKASVATUKSEN VAIHTOEHDOT Alle kouluikäisen lapsen vanhemmilla on vanhempainrahakauden päätyttyä mahdollisuus valita

Lisätiedot

Valmistelija / lisätiedot: Järvelä Kristiina

Valmistelija / lisätiedot: Järvelä Kristiina Tampere Ote pöytäkirjasta 2/2017 1 (5) 23 Varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen muutokset 01.03.2017 TRE:592/02.04.03/2017 Valmistelija / lisätiedot: Järvelä Kristiina Valmistelijan yhteystiedot Palvelupäällikkö

Lisätiedot

Kaarinan kaupunki VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT LUKIEN

Kaarinan kaupunki VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT LUKIEN Kaarinan kaupunki VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT 1.3.2017 LUKIEN 1 VARHAISKASVATUS Varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen määräytymisperusteet Varhaiskasvatuslaissa tarkoitetusta päiväkoti- ja perhepäivähoitona

Lisätiedot

LASTEN KOTIHOIDON TUEN KUNTALISÄN MAKSATUSOHJEISIIN TEHTÄVÄT TARKISTUKSET. Valmistelija: Varhaiskasvatusjohtaja Jonna Soininen

LASTEN KOTIHOIDON TUEN KUNTALISÄN MAKSATUSOHJEISIIN TEHTÄVÄT TARKISTUKSET. Valmistelija: Varhaiskasvatusjohtaja Jonna Soininen Sivistyslautakunta 103 27.11.2012 Kunnanhallitus 319 12.12.2012 Kunnanvaltuusto 74 20.12.2012 Sivistyslautakunta 14 18.03.2014 LASTEN KOTIHOIDON TUEN KUNTALISÄN MAKSATUSOHJEISIIN TEHTÄVÄT TARKISTUKSET

Lisätiedot

TIEDOTE VARHAISKASVTUKSEN ASIAKKAILLE

TIEDOTE VARHAISKASVTUKSEN ASIAKKAILLE 1 Iitin kunta Sivistyspalvelus Varhaiskasvatus TIEDOTE VARHAISKASVTUKSEN ASIAKKAILLE 1.8.2017 31.7.2018 Perusteet Varhaiskasvatuslaki ja Asetus lasten päivähoidosta Laki lasten kotihoidon ja yksityisen

Lisätiedot

KAUHAJOEN KAUPUNGIN PÄIVÄHOITOMAKSUA KOSKEVAT OHJEET 1.8.2014 LUKIEN

KAUHAJOEN KAUPUNGIN PÄIVÄHOITOMAKSUA KOSKEVAT OHJEET 1.8.2014 LUKIEN KAUHAJOEN KAUPUNGIN PÄIVÄHOITOMAKSUA KOSKEVAT OHJEET 1.8.2014 LUKIEN Hyväksytty Kauhajoen kaupungin varhaiskasvatusjohtokunnassa 30.1.2014, 2 1. PÄIVÄHOIDON ASIAKASMAKSUJEN MÄÄRÄYTYMINEN Lasten päivähoidosta

Lisätiedot

1990 vp. - HE n:o 239 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1990 vp. - HE n:o 239 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1990 vp. - HE n:o 239 Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi lasten kotihoidon tuesta annetun lain 5 ja 7 :n sekä lasten kotihoidon tuesta annetun lain muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksen

Lisätiedot

PALVELUSETELI YKSITYISEN PÄIVÄHOIDON RAHOITUSVAIHTOEHTONA

PALVELUSETELI YKSITYISEN PÄIVÄHOIDON RAHOITUSVAIHTOEHTONA Sivistyslautakunta 70 11.09.2014 Kunnanhallitus 269 29.09.2014 Valtuusto 88 08.10.2014 PALVELUSETELI YKSITYISEN PÄIVÄHOIDON RAHOITUSVAIHTOEHTONA SIVIS 70 Laki sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelistä

Lisätiedot

Korkein maksuprosentti Korkeimman maksun tuloraja 2 1 403 11,5 3 925 3 1 730 9,4 4 815 4 2 053 7,9 5 724 5 2 191 7,9 5 862 6 2 328 7,9 5 999

Korkein maksuprosentti Korkeimman maksun tuloraja 2 1 403 11,5 3 925 3 1 730 9,4 4 815 4 2 053 7,9 5 724 5 2 191 7,9 5 862 6 2 328 7,9 5 999 NAANTALIN KAUPUNKI 15.6.2016 Sivistysvirasto, varhaiskasvatus MAKSUTIEDOTE PÄIVÄHOITOLASTEN VANHEMMILLE Kunnallisessa kokopäivähoidossa noudatetaan sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulaissa (734/1992,

Lisätiedot

CASE MIKKELI Kaupungin rooli varhaiskasvatuksessa. Varhaiskasvatuksen ohjaus ja valvonta Leila M. Korhonen

CASE MIKKELI Kaupungin rooli varhaiskasvatuksessa. Varhaiskasvatuksen ohjaus ja valvonta Leila M. Korhonen CASE MIKKELI Kaupungin rooli varhaiskasvatuksessa Varhaiskasvatuksen ohjaus ja valvonta Leila M. Korhonen 21.4.2016 2 21.4.2016 Palvelutuotannon periaatteet Mikkelin kaupungin varhaiskasvatuksessa Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot