SOKLEX työmaaohjeita

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SOKLEX työmaaohjeita"

Transkriptio

1 SOKLEX työmaaohjeita VALMISMUOTIN KÄSITTELY- JA VARASTOINTIOHJE s. 3 VALMISMUOTTIEN ASENNUSOHJEET s. 4-5 SOKLEX -PERUSTUKSEN BETONOINNISTA s. 6 VALMISMUOTTIEN ASENNUSPIIRROKSET s. 7-9 VALMISMUOTTIEN TUENTAOHJEET s PORRASTUKSEN TEKO s PERUSTUKSEN RAKENTAJAN MUISTILISTA s. 15 ESIMERKKI ROUTA- JA ALAPOHJAERISTÄMISESTÄ s. 15 puh fax myynti@soklex.fi

2 SOKLEX-VALMISMUOTIN KÄSITTELY- JA VARASTOINTIOHJE 3 SOKLEX-VALMISMUOTIN KÄSITTELYSTÄ Käsittelyjen ja kuljetuksien aikana on huolehdittava siitä, että raudoitukset eivät pääse liikkumaan ja vaurioittamaan muotin pintaa. Vahinkojen välttämiseksi on erityisesti varottava raudoitteiden jatkoksia, jotka tulevat noin 600 mm muotin ulkopuolelle. Muotteja tulee mahdollisuuksien mukaan nostaa aina alimmasta muottilevystä. Nostamista nurkasta on vältettävä, koska tällöin on vaarana kulman lohkeaminen. Kuljetuksissa tai siirroissa mahdollisesti lohjenneet EPS -kappaleet voidaan kiinnittää paikoilleen esimerkiksi polyuretaanivaahdolla sekä ohuilla ( 6 mm) harjaterästapeilla. Kuorma puretaan autosta käsin, joten työmaalla tarvitaan kuljettajan apuna 2 henkilöä. Purkaminen pudottamalla on kielletty, jotta muotit eivät vaurioituisi. SOKLEX-VALMISMUOTIN VARASTOINNISTA SOKLEX -valmismuotit varastoidaan työmaalla tasaisella alustalla aina siten, että rakennuksen sisäpuolinen osa muotista on alaspäin. Näin suojataan parhaiten muotin pintaa näkyvän sokkelin osalta. Talvella estetään muottien kiinnijäätyminen alustaansa laittamalla poikittaiset laudat (50x100) 2 kpl muottipinon alle ja laudat (22x100) 2 kpl muottikerroksien väliin. Aluslaudat sijoitetaan muotin läpäisevien kennojen kohdalle noin metrin päähän kummastakin päästä. Muottilevy, joka poistetaan valun jälkeen näkyvän sokkelin osalta, on sisäpinnaltaan erikoiskäsitelty muottiöljyllä. Pitkäaikaisessa varastoinnissa ja vaihtelevissa työmaaolosuhteissa öljyn irrotusominaisuudet saattavat heiketä. Tällöin käsittely on uusittava ennen betonivalua, jotta eristelevy voidaan helposti poistaa näkyvän sokkelin osalta. Uusintakäsittelyyn soveltuu esimerkiksi pellavaöljy tai kasviöljypohjainen teräketjuöljy. Huom! Auringon UV-säteily muuttaa suojaamattoman SOKLEX -valmismuotin pinnan kellertäväksi pitkäaikaisessa ulkovarastoinnissa. Tämä ei kuitenkaan vaikuta haitallisesti muotin ominaisuuksiin eikä edellytä erityisiä suojaustoimenpiteitä työmaalla.

3 4 SOKLEX-VALMISMUOTTIEN ASENNUSOHJEET 1. Rakennuksen pohjan kaivutöiden jälkeen sokkelilinjat täytetään vähintään 200 mm:n sorakerroksella. Sora tasataan perustamistasoon ja tiivistetään kerroksittain huolellisesti tärylevyllä. Tässä vaiheessa asennetaan routalevyjen alle jäävät salaoja- ja sadevesiputket. Routaeristelevyille on varattava riittävä tila pohjatöiden yhteydessä. 2. Tiivistetyn, tasatun sorakerroksen päälle asennetaan vähintään 300 mm muottia leveämpiä muovilautoja (MULA) korkolaudoiksi poikittain kahden metrin välein; jokaisen muotin alla tulee olla vähintään kaksi lautaa, jotka vaaitaan molemmista päistään tarkasti oikeaan korkeuteen. Korkolaudan yläpinta on anturan alapintataso. 3. Linjalanka asennetaan valmiin sokkelipinnan linjaan (= muotin ulkokuoren sisäpintaan) linjapukkeihin ennen Soklex -valmismuottien asentamista tai kiinnitetään esimerkiksi Ø 6 mm harjaterästapeilla tai nauloilla muotteihin niiden alustavan asentamisen jälkeen. Ennen muottien asentamista pitää tehdä katkaisusuunnitelma, jolloin vältetään turha muottihukka. 4. Muottien asentaminen aloitetaan jostakin rakennuksen nurkasta työstämällä nurkkaan tulevien valmismuottien päät toisiinsa sopiviksi, katso sivun 6 ulko- ja sisäkulman teko-ohjeet. Nurkkia tehdessä teräkset taivutetaan metalliputken avulla kulman muotoon. Mikäli käytetään irrallisia kulman tai suoran muotin jatkosteräksiä, niin ensin sidotaan alateräkset toisesta päästään sitomalangoilla muotin alateräksiin. Sen jälkeen liittyvä muotti työnnetään yhteen pujottamalla muotin jatkosteräkset jo asennetun Soklex -valmismuotin hakojen sisäpuolelle. 5. Näin edetään, kunnes rakennuksen ulkopiirin kaikki muotit on asennettu, jonka jälkeen suoritetaan vielä tarkistusmittaukset. Tässä yhteydessä on tarkistettava myös ristimitta! Nurkkien ja suorien jatkosten toisiinsa liittäminen kannattaa varmistaa Ø 6 mm harjaterästapeilla. 6. Seuraavaksi aloitetaan alustava soratäyttö valmismuottien molemmin puolin mm sorakerroksella. Tässä yhteydessä asennetaan ulkopuolen vaakasuuntainen routaeristys (EPS 120 Routa) routasuojaussuunnitelman mukaisesti. Routalevyt voivat samalla toimia sokkelimuottien ohjauslinjana.

4 5 7. Lopullinen soratäyttö aloitetaan ulkopuolelta asettaen aluksi soraa routalevyjen päälle ja seuraavaksi muottia vasten sisäpuolelle. Sen jälkeen täyttötyötä jatketaan kerroksittain vuorotellen ulkopuolelle ja sisäpuolelle. Täyttö tehdään näkyvän sokkelin puolella noin 100 mm muotissa olevan katkaisuviivan yläpuolelle ja samaan korkeuteen myös sisäpuolella. Täyttötyön yhteydessä tarkkaillaan, että valmismuotit pysyvät paikoillaan ja sokkelilinjat suorina. Varmistaminen sujuu parhaiten linjalangan avulla. 8. Seuraavaksi sidotaan muotin yläosan limittäiset raudoitusjatkeet tai irralliset raudoitusjatkeet sitomalangoilla yhteen. Raudoitustyön jälkeen asennetaan 50x100 mm puutavarasta valmistettu yläpään tuenta paikoilleen. Lisäksi muotin yläreuna tuetaan noin 3-4 m välein maahan ankkuroiduilla vinotuilla. Varmistakaa vielä tässä vaiheessa myös ulkoreunan suoruus. Myös muottien ulkokuorien sisäpintojen tulee jatkua samalla tasolla. Yli 1000 mm korkeat muotit vaativat lisätuennan. Katsokaa tuentapiirrokset sivuilla Valmismuotin raudoitteet ripustetaan tuennan poikittaislautoihin (22x50 tai 22x100 mm) niin, että alateräkset ovat vähintään 50 mm irti alussorastuksesta ja samalla varmistetaan, että raudoitukset ovat vaakasuunnassa oikealla kohdalla ottaen huomioon ympäristöluokan vaatimat suojaetäisyydet. 10. Betonointi tehdään tasaisesti sisä- ja ulkokuoren väliin. Valukerrokset tiivistetään sauvatäryttimellä ja samalla varmistetaan anturaosan täyttyminen. Muotit täytetään tasaisesti halkaisun molemmin puolin. Betonointi on helpointa tehdä betonipumpulla. Suositeltavan massan maksimiraekoko on # 16 mm ja notkeusluokka S3 (1-2 svb o ). Lujuusluokan määrittelee rakennesuunnittelija, yleensä betoni on säänkestävää rakennebetonia C25/30 (K30). Pumppauksen ja tiivistyksen jälkeen valun yläpinta hierretään tasaiseksi ja asennetaan siihen liittyvien rakenteiden vaatimat tartuntateräkset ja / muut tartunnat. 11. Muottien yläpään tuenta puretaan ja muotin ulkopuolen (tarvittaessa sisäpuolen) eristelevy poistetaan muotissa olevaa katkaisuviivaa myöten 2-5 vuorokautta betonoinnin jälkeen vallitsevista ympäristöolosuhteista riippuen. Eristelevy kannattaa leikata esimerkiksi käsi- tai moottorisahalla. Irrotettu levy voidaan hyödyntää lisälämmöneristeenä esim. rakennuksen alapohjaa eristettäessä. 12. Sokkeli on valmis ja näkyviin jää mattamainen ja karhea betonipinta, joka voidaan helposti käsitellä rakennesuunnittelijan ohjeiden mukaisesti. Luja ja lämmin Soklex -teräsbetoniperustus on valmis.

5 OHJEITA SOKLEX -PERUSTUKSEN BETONOINNISTA 6 Perustuksien valamiseen soveltuu useimmiten normaalisti kovettuva betoni, jonka määrittelee rakennesuunnittelija. Betoni on yleensä suositusten mukaisesti säänkestävää rakennebetonia, lujuusluokka C25/30 (K30).Suositeltavan massan maksimiraekoko on # 16 mm ja notkeusluokka S3 (1-2 svb o ). Betonointi suoritetaan betonipumppuautolla. Suosittelemme betonipumppauksessa 80 mm letkusupistajan käyttöä. Talvibetonoinnissa on tarkistettava betonin toimittajan suosituspakkasraja pumppuauton toiminnalle. Betoni valetaan tasaisesti sokkelihalkaisun molemmin puolin. Näin varmistetaan halkaisun paikallaan pysyminen. Valukerrokset (max 400 mm) tiivistetään sauvatäryttimellä max 38 mm (palkin ulkokuoren = 80 mm, sauvatärytin < 38 mm). Betonin tiivistäminen on tehtävä huolella, koska tarkoituksena on saada betoni täyttämään ja ympäröimään raudoitus täydellisesti, poistaa massasta ylimääräinen ilma sekä saada betonin ainesosat hakeutumaan lähemmäksi toisiaan. Tiivistystehon tarve on oleellisesti riippuvainen betonimassan notkeudesta. Liiallista tiivistystehoa on vältettävä, jottei betonimassan ainesosat eivät erotu ja muottirakenteet pysyvät mitoissaan. Soklex -valmismuotteja käytettäessä suosittelemme sauvatäryttimen pistoja joka kennoväliin (n. 300 mm:n välein), tärytys jatkuvalla liikkeellä (tärytysaika paikallaan noin 5 s). Täryttimen on tiivistettäessä ulotuttava myös alempaan valukerrokseen, jotta jokainen uusi massakerros liittyy hyvin aikaisemmin valettuun betoniin. Valun, tiivistämisen ja hiertämisen jälkeen betonipinta tulee suojata etenkin kesällä liian nopean kuivumisen estämiseksi, muuten pintaosa voi halkeilla veden haihtuessa. Talviaikanakaan betonia ei yleensä tarvitse lisälämmittää Soklex -valmismuotin hyvän lämmöneristävyyden ansiosta. Talvivalun jälkeen tulee muotti kuitenkin heti peittää valumatolla tai eristelevyllä, jotta betoni ei pääse voimakkaasti jäähtymään tai jopa jäätymään ennen kuin se on saavuttanut jäätymislujuuden 5 MPa. Talvibetonoinnissa on huolehdittava siitä, että perusmaa on lumesta puhdas ja sula. Tilausta tehtäessä betonin toimittajalle tulee ilmoittaa / tarkistaa: työmaan tarkka osoite, puhelinnumero ja yhdyshenkilö tilaajan nimi, osoite ja puhelinnumero betonin määrä m 3 betonin laatu (lujuusluokka, maksimiraekoko, notkeus) pakkasraja valukohde, erikoisvaatimukset: käytetään EPS perustusvalumuotteja, varsinkin tilattaessa lämmitettyä betonia (kuumabetonia) toimituksen alkamisaika toimitusnopeus m 3 /h ja tiedossa olevat valutauot purkaustapa ja purkausaika toimituskalusto laskutusosoite Käyttöturvallisuusohjeet Betonin käyttöön liittyviä vaaratekijöitä sekä turvallisuustoimenpiteitä: Vaaratekijöitä: R38 Ärsyttää ihoa. R41 Vakavan silmävaurion vaara. R43 Ihokosketus voi aiheuttaa herkistymistä. Turvallisuustoimenpiteitä: S2 Säilytettävä lasten ulottumattomissa. S24 Varottava tuoreen betonin joutumista iholle. S26 Roiskeet silmistä huuhdeltava välittömästi runsaalla vedellä (15 min. ajan) ja mentävä lääkäriin. S37/39 Käytettävä sopivia suojakäsineitä ja silmien tai kasvojen suojainta. Pyydä tarvittaessa betonitoimittajalta valmisbetonin käyttöturvallisuustiedot tai ohjeet betonin käytöstä.

6 SOKLEX-VALMISMUOTTIEN ASENNUSPIIRROKSET 7 Sokkelihalkaistut muotit ULKOKULMAN TEKO-OHJE SISÄKULMAN TEKO-OHJE Muotit ilman sokkelihalkaisua ULKOKULMAN TEKO-OHJE SISÄKULMAN TEKO-OHJE

7 SOKLEX-VALMISMUOTTIEN ASENNUSPIIRROKSET 8 KULMAN ULKOKUOREN LIITOKSEN VARMISTAMINEN HARJATERÄSTAPEILLA SUORAN MUOTTILIITOKSEN VARMISTAMINEN HARJATERÄSTAPEILLA SAUMAN TIIVISTÄMINEN URETAANIVAAHDOLLA SOKLEX-ERKKERIN TEKO-OHJE SOKKELIPILASTERIN ASENNUSPERIAATE VÄLISEINÄN LIITTYMINEN PÄÄKIERTOON

8 9 SOKLEX-VALMISMUOTTIEN ASENNUSPIIRROKSET A1 ASENNUSOHJE PAALUHATUILLE A2 ASENNUSOHJE PAALUPERUSTUKSELLE A3 ASENNUSOHJE PAALUPERUSTUKSELLE A4 ASENNUSOHJE PAALUPERUSTUKSELLE

9 10 SOKLEX-VALMISMUOTTIEN TUENTAPIIRROKSET T1 TUENTAOHJE muotin korkeus mm T2 TUENTAOHJE sisäkuori madallettu, muotin korkeus mm T3 TUENTAOHJE muotin korkeus mm T17 TUENTAOHJE sisäkuori madallettu, muotin korkeus mm

10 SOKLEX-VALMISMUOTTIEN TUENTAPIIRROKSET T14 TUENTAOHJE sisäkuori madallettu yli 300 mm T16 TUENTAOHJE sisäkuori madallettu, ilman sisäpuolista soraa T4 TUENTAOHJE muotin korkeus mm (ilman soraa) T21 TUENTAOHJE ulkokuori madallettu, muotin korkeus mm

11 12 SOKLEX-VALMISMUOTTIEN TUENTAPIIRROKSET T6 TUENTAOHJE sokkelihalkaistu reunavahvistettu laatta T7 TUENTAOHJE reunavahvistettu laatta T8 TUENTAOHJE pilarianturamuotille T9 TUENTAOHJE korkealle pilarianturamuotille T10 TUENTAOHJE U-muotille (sokkelipalkkimuotti) T11 TUENTAOHJE korkealle U-muotille (sokkelipalkkimuotti)

12 13 T13 YLÄPINNAAN PORRASTUKSEN RAKENTAMINEN VAIHEITTAIN SOKLEX-MUOTEILLA Porrastuksen rakentaminen VAIHE 1 muottien limitys Porrastuksen rakentaminen VAIHE 2 muottien kiinnitys toisiinsa Porrastuksen rakentaminen VAIHE 3 vaakatuenta ja lisäpala Porrastuksen rakentaminen VAIHE 4 pystytuenta ja muottilukot Porrastuksen rakentaminen VAIHE 5 soratuenta Porrastuksen rakentaminen VAIHE 6 porrastus valmiina 35 Lisätietoja porrastuksen tekemisestä asennusneuvonnastamme. Pdf- ja dwg-leikkauskuvat ovat nähtävissä ja tulostettavissa kotisivuillamme

13 14 T15 ANTURATASON PORRASTUKSEN RAKENTAMINEN VAIHEITTAIN SOKLEX-MUOTEILLA Porrastuksen rakentaminen VAIHE 1 muottien limitys Porrastuksen rakentaminen VAIHE 2 lisäraudoituksen asennus Porrastuksen rakentaminen VAIHE 3 vaakatuenta ja lisäpala Porrastuksen rakentaminen VAIHE 4 muottilukkojen asennus Porrastuksen rakentaminen VAIHE 5 soratuenta Porrastuksen rakentaminen VAIHE 6 porrastus valmiina Lisätietoja porrastuksen tekemisestä asennusneuvonnastamme. Pdf- ja dwg-leikkauskuvat ovat nähtävissä ja tulostettavissa kotisivuillamme

14 15 SOKLEX PERUSTUKSEN RAKENTAJAN MUISTILISTA Tarvikkeita muottien asentamista varten Muovilautoja korkolaudoiksi (MULA), jokaisen muotin alla tulee olla vähintään kaksi lautaa Routalevyt rakennesuunnitelman mukaisesti, yleisimmin käytetty eristelevylaatu = EPS 120 Routa Salaoja- sadevesiputket ja tarkastuskaivot, oikein tehty salaojitus sijaitsee anturan alapinnan alapuolella ja sen kaadot ovat riittävät (1:3) Soraa täyttöjen tekemiseksi 50x100 mm puutavaraa yläpään tuentaa ja vinotukia varten 22x50 tai 22x100 mm lautaa yläpään tuennan poikittaislautoja varten Mikäli ei voida käyttää soratuentaa ja/tai käytetään korkeita muotteja (yli 1000 mm), niin muotit vaativat lisätuennan asennusohjeiden mukaisesti, otettava huomioon lisäpuutavaran määrä sekä alumiinitangot muottisiteiksi Harjaterästappeja muottiliitoksien varmistamiseen Sitomalankaa raudoitusjatkeiden sitomista varten Nauloja Tartuntateräkset + muut mahdollisesti tarvittavat lisäteräkset Tarvittavat muottien asennustyökalut ja koneet Tärylevy Vaaituskoje tai rakennuslaser ja mittauslatta Käsityökalut (vasara, rullamitta, kynä, voimapihdit, surrikoukku, betonin hierrin, lapio) Moottorisaha tai hienohampainen saha Kaivinkone täyttötyön ajaksi ESIMERKKI ROUTA- JA ALAPOHJAERISTÄMISESTÄ EPS -ERISTELEVYILLÄ

15 EPS -lämpöpohja säästää energiaa ja turvaa talon rakenteet routimiselta eristeet ja muotit samalta valmistajalta SOKLEX OY puh

SOKLEX - PERUSTUSJÄRJESTELMÄ

SOKLEX - PERUSTUSJÄRJESTELMÄ SOKLEX - PERUSTUSJÄRJESTELMÄ SOKLEX -VALMISMUOTTIEN ASENNUS- JA TUENTAOHJEET 2005 1 1. Rakennuksen pohjan kaivutöiden jälkeen sokkelilinjat täytetään vähintään 200 mm:n sorakerroksella. Sora tasataan perustamistasoon

Lisätiedot

SOKLEX TYÖMAAOHJEITA. VALMISMUOTIN KÄSITTELY- JA VARASTOINTIOHJE s. 3. VALMISMUOTTIEN ASENNUSOHJEET s. 4-5. VALMISMUOTTIEN ASENNUSPIIRROKSET s.

SOKLEX TYÖMAAOHJEITA. VALMISMUOTIN KÄSITTELY- JA VARASTOINTIOHJE s. 3. VALMISMUOTTIEN ASENNUSOHJEET s. 4-5. VALMISMUOTTIEN ASENNUSPIIRROKSET s. SOKLEX TYÖMAAOHJEITA VALMISMUOTIN KÄSITTELY- JA VARASTOINTIOHJE s. 3 VALMISMUOTTIEN ASENNUSOHJEET s. 4-5 SOKLEX PERUSTUKSEN BETONOINNISTA s. 6 VALMISMUOTTIEN ASENNUSPIIRROKSET s. 7-9 VALMISMUOTTIEN TUENTAOHJEET

Lisätiedot

3-15 / 10.4.2015. Weber anturamuotti- järjestelmä. www.e-weber.fi www.wepro.fi. * Välitämme

3-15 / 10.4.2015. Weber anturamuotti- järjestelmä. www.e-weber.fi www.wepro.fi. * Välitämme * Välitämme 3-15 / 10.4.2015 Weber anturamuotti- www.e-weber.fi www.wepro.fi järjestelmä Weber anturamuottijärjestelmä Weber anturamuottijärjestelmä koostuu 600 mm leveästä, 5000 mm pitkästä ja 250 mm

Lisätiedot

TEHDASHINNASTO- JA TUOTELUETTELO 1.1.2005 (voimassa toistaiseksi)

TEHDASHINNASTO- JA TUOTELUETTELO 1.1.2005 (voimassa toistaiseksi) 1 1 TEHDASHINNASTO- JA TUOTELUETTELO 1.1.2005 (voimassa toistaiseksi) suorat puhelinnumerot suorat puhelinnumerot (014) 4171 118 (014) 4171 113 (014) 4171 119 (014) 4171 116 sähköposti sähköposti myynti@soklex.fi

Lisätiedot

SOKLEX EPS-TUOTTEET SOKLEX OY. Tehdashinnasto ja tuoteluettelo 1.7.2010. Eristeet Perustusmuotit Soklex www.soklex.fi

SOKLEX EPS-TUOTTEET SOKLEX OY. Tehdashinnasto ja tuoteluettelo 1.7.2010. Eristeet Perustusmuotit Soklex www.soklex.fi SOKLEX EPS-TUOTTEET Tehdashinnasto ja tuoteluettelo 1.7.2010 SOKLEX OY Eristeet Perustusmuotit Soklex www.soklex.fi 2 3 SISÄLLYSLUETTELO SISÄLTÖ SIVUNUMERO Perustusjärjestelmän kuvaus 2 Antura- ja sokkelimuotit

Lisätiedot

Betonin laadunvarmistaminen työmaalla

Betonin laadunvarmistaminen työmaalla Betoniseminaari 20.3.2017 / Betonin laadunvarmistaminen työmaalla Infra- ja talonrakentaminen Betonin laadunvarmistaminen työmaalla Hyvä ennakkosuunnittelu Suunnitelman noudattaminen Varautuminen häiriöihin

Lisätiedot

Muottiharkot työohje 17/11/2015

Muottiharkot työohje 17/11/2015 Muottiharkot työohje 17/11/2015 Sisällysluettelo Toimitukseen valmistautuminen..sivu.3 Harkkojärjestelmä ja mitoitus...sivu.4 Harkkojen ladonta ja raudoitus sivu.6 Harkkojen valaminen.sivu.8 Aukkopielet

Lisätiedot

Betonoinnin valmistelu

Betonoinnin valmistelu Betonoinnin valmistelu Betonointisuunnitelma Levitä muottiöljy tasaisesti ja ohuena kerroksena Puhdista muotit magneetin ja veden avulla. Betonointisuunnitelma Poista muoteista roskat. Noudata betonointisuunnitelmaa.

Lisätiedot

SOKLEX EPS-TUOTTEET SOKLEX OY. Tehdashinnasto ja tuoteluettelo 20.3.2008. Eristeet - Perustusmuotit - Soklex www.soklex.fi

SOKLEX EPS-TUOTTEET SOKLEX OY. Tehdashinnasto ja tuoteluettelo 20.3.2008. Eristeet - Perustusmuotit - Soklex www.soklex.fi SOKLEX EPS-TUOTTEET Tehdashinnasto ja tuoteluettelo 20.3.2008 1 SOKLEX OY Eristeet - Perustusmuotit - Soklex www.soklex.fi 2 3 SISÄLLYSLUETTELO SISÄLTÖ SIVUNUMERO Perustusjärjestelmän kuvaus 2 Verkkopalvelun

Lisätiedot

HB-VALUHARKKOPERUSTUKSEN ASENNUSOHJE

HB-VALUHARKKOPERUSTUKSEN ASENNUSOHJE HB-VALUHARKKOPERUSTUKSEN ASENNUSOHJE 1. Yleistä Tämä suunnittelu- ja työohje on tarkoitettu HB-Betoniteollisuus Oy:n HB-Valuharkkoperustuksen asennusohjeeksi. HB-Valuharkkoperustuksen käyttökohteita ovat

Lisätiedot

BENDERS SOKKELIELEMENTIT SOKKELIELEMENTIT. Kunnon perustus. Lisätietoja Bendersistä www.benders.fi

BENDERS SOKKELIELEMENTIT SOKKELIELEMENTIT. Kunnon perustus. Lisätietoja Bendersistä www.benders.fi BENDERS SOKKELIELEMENTIT SOKKELIELEMENTIT Kunnon perustus Lisätietoja Bendersistä www.benders.fi 2 SISÄLLYSLUETTELO INFO 2 TAUSTATIETOA SOKKELIELEMENTTI 4 BENDER L-SOKKELIELEMENTTI 7 BENDER I-SOKKELIELEMENTTI

Lisätiedot

Tehdashinnasto- ja tuoteluettelo 19.2.2007 (voimassa toistaiseksi)

Tehdashinnasto- ja tuoteluettelo 19.2.2007 (voimassa toistaiseksi) Tehdashinnasto- ja tuoteluettelo 19.2.2007 (voimassa toistaiseksi) 1 2 3 SISÄLLYSLUETTELO SISÄLTÖ SIVUNUMERO Perustusjärjestelmän kuvaus 2 Verkkopalvelun sivukartta 4 Antura- ja sokkelimuotin periaaterakenne

Lisätiedot

ANTURA MUOTTI JÄRJESTELMÄ

ANTURA MUOTTI JÄRJESTELMÄ ANTURA MUOTTI JÄRJESTELMÄ Leca anturamuotit ovat kevyitä siirrellä ja niiden asennus on nopeaa ja helppoa. Leca anturamuottijärjestelmä Työohje 1.11.2017 LECA ANTURA MUOTTI JÄRJESTELMÄ Työohje Leca anturamuotilla

Lisätiedot

SX Perustus Oy Kangastie 1, PL 99 43100 SAARIJÄRI Puhelin 020 744 4120 myynti@soklex.fi www.soklex.fi

SX Perustus Oy Kangastie 1, PL 99 43100 SAARIJÄRI Puhelin 020 744 4120 myynti@soklex.fi www.soklex.fi TEHDASHINNASTO JA TUOTELUETTELO 1.5.2016 ALL IN ONE KAIKKI KERRALLA! SOKLEX LÄMPÖPOHJA SOKLEX Lämpöpohja on perustuksen ja alapohjan lämmin, luja ja laadukas rakenne-ratkaisu, joka koostuu SOKLEX EPS120

Lisätiedot

LOHKOMUURIKIVI / KORKEUDEN VAIKUTUS PERUSTUKSEEN SEKÄ TUENNAN TARPEESEEN

LOHKOMUURIKIVI / KORKEUDEN VAIKUTUS PERUSTUKSEEN SEKÄ TUENNAN TARPEESEEN LOHKOMUURIKIVI / KORKEUDEN VAIKUTUS PERUSTUKSEEN SEKÄ TUENNAN TARPEESEEN Yleistä Rakennettiinpa muurikivistä ladottavaa seinämää vain muutaman kymmenen senttimetrin korkuisena, tai pariin metriin nousevana

Lisätiedot

ELEMENTO 5 SUORASIVUINEN PILARILLINEN UMPIKIERREPORRAS

ELEMENTO 5 SUORASIVUINEN PILARILLINEN UMPIKIERREPORRAS Asennusohje 1 (6) ELEMENTO 5 SUORASIVUINEN PILARILLINEN UMPIKIERREPORRAS ASENNUSOHJE YLEISTÄ Elementit asennetaan runkotyövaiheessa kerros kerrallaan asennussuunnitelman mukaisessa järjestyksessä. Tilaaja/työmaa

Lisätiedot

Työseloste. Perustusten parantaminen tekemällä alapuolelle uudet perustusanturat. Antti Harri 2011-06 iku@openbsd.fi

Työseloste. Perustusten parantaminen tekemällä alapuolelle uudet perustusanturat. Antti Harri 2011-06 iku@openbsd.fi Työseloste Perustusten parantaminen tekemällä alapuolelle uudet perustusanturat. Antti Harri 2011-06 iku@openbsd.fi Sisällysluettelo 1Materiaalit...1 1.1Materiaalimenekit ja lisät...1 2Työkalut ja välineet...1

Lisätiedot

PEC -pilarikenkien asennus. PEC -pilarikenkien asentaminen elementtitehtaalla. Tuotteen tunnistaminen. Pilarikenkien asennus

PEC -pilarikenkien asennus. PEC -pilarikenkien asentaminen elementtitehtaalla. Tuotteen tunnistaminen. Pilarikenkien asennus PEC -pilarikenkien asentaminen elementtitehtaalla Tuotteen tunnistaminen PEC -pilarikenkiä valmistetaan vakiomalleina (30, 36, 39, 45 ja 52), jotka vastaavat korkealujuusteräksestä valmistettujen PPM -ankkurointipulttien

Lisätiedot

ACO STAINLESS Lattiakourut teollisuustiloihin ja suurtalouskeittiöihin

ACO STAINLESS Lattiakourut teollisuustiloihin ja suurtalouskeittiöihin 19.2.2009 Asennus ACO STAINLESS Lattiakourut teollisuustiloihin ja suurtalouskeittiöihin Lattiakouru vesieristämätön betonilattia Modular 1000 Modular 2000 Yleistä Modular-sarjan lattiakourut on tarkoitettu

Lisätiedot

BENDERS seinäelementit. Seinäelementit ja perustukset. Lisää Bendersistä: www.benders.fi

BENDERS seinäelementit. Seinäelementit ja perustukset. Lisää Bendersistä: www.benders.fi BENDERS seinäelementit Seinäelementit ja perustukset Lisää Bendersistä: www.benders.fi 2 Sisältö Seinäelementit 4-10 Seinäelementtien tarvikkeet 11 Perustukset 12-15 Perustustarvikkeet 15 3 Seinäelementti

Lisätiedot

HUOMAUTUS: JOS DELTAPALKIN ASENNUSTOLERANSSIT YLITTYVÄT, OTA YHTEYTTÄ PEIKKOON.

HUOMAUTUS: JOS DELTAPALKIN ASENNUSTOLERANSSIT YLITTYVÄT, OTA YHTEYTTÄ PEIKKOON. Deltapalkin asennus Tämä en asennusohje on tarkoitettu täydentämään projektikohtaista asennussuunnitelmaa. Peikon tekninen tuki voi tarvittaessa auttaa asennussuunnitelman laadinnassa. Jos asennussuunnitelman

Lisätiedot

LEIMASINBETONI. Maaliskuu 2011 SEMTU OY Puh. +358 9 2747 950 mailbox@semtu.fi PL 124, 04201 KERAVA Fax +358 9 2747 9540 www.semtu.

LEIMASINBETONI. Maaliskuu 2011 SEMTU OY Puh. +358 9 2747 950 mailbox@semtu.fi PL 124, 04201 KERAVA Fax +358 9 2747 9540 www.semtu. LEIMASINBETONI Leimasinbetoni on paikallavalettua betonia, joka on läpivärjätty ja pintakuvioitu patentoiduilla muottimatriiseilla. Leimasinbetonia käyttämällä saadaan samanlaisia pintoja kuin luonnonkivillä

Lisätiedot

EMH-400 grafit työohje 01/09/2015

EMH-400 grafit työohje 01/09/2015 EMH-400 grafit työohje 01/09/2015 Sisällysluettelo Toimitukseen valmistautuminen..sivu.3 Harkkojärjestelmä ja mitoitus...sivu.4 Harkkojen ladonta ja raudoitus sivu.6 Harkkojen tiivistys..sivu.8 Harkkojen

Lisätiedot

RAKENNAMME PAIKALLAVALAAMALLA

RAKENNAMME PAIKALLAVALAAMALLA RAKENNAMME PAIKALLAVALAAMALLA Perustukset paikallavalaamalla Rakennamme paikallavalaamalla perustukset, alapohjat, ulkotasot, kellarikerrokset, kivitalojen rungot, holvit ja erilaiset kantavat teräsbetonirakenteet.

Lisätiedot

BETONOINTITYÖN HAASTEET TYÖMAALLA JA VAIKUTUS LOPPUTUOTTEEN LAATUUN

BETONOINTITYÖN HAASTEET TYÖMAALLA JA VAIKUTUS LOPPUTUOTTEEN LAATUUN BETONOINTITYÖN HAASTEET TYÖMAALLA JA VAIKUTUS LOPPUTUOTTEEN LAATUUN 1 BETONOINTITYÖN HAASTEET TYÖMAALLA JA VAIKUTUS LOPPUTUOTTEEN LAATUUN Sisältö: Raudoitus ja betonin maksimiraekoko Betonin vastaanotto

Lisätiedot

Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla

Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla Lue koko asennusohje, ennen kuin aloitat asennuksen. Tämä on näkyvällä vesikourulla varustetun Santex-huoneen 81 ohjeellinen asennusohje.

Lisätiedot

RPS PARVEKESARANA EuRoKoodiEN mukainen SuuNNittElu

RPS PARVEKESARANA EuRoKoodiEN mukainen SuuNNittElu RPS PARVEKESARANA Eurokoodien mukainen suunnittelu RPS PARVEKESARANA 1 TOIMINTATAPA... 3 2 MITAT JA MATERIAALIT... 4 2.1 Parvekesaranan mitat ja osat... 4 2.2 Parvekesaranan materiaalit ja standardit...

Lisätiedot

Tiivistyykö, erottuuko? valamisen oikeat työmaatekniikat. Betonirakentamisen laatukiertue Jouni Punkki

Tiivistyykö, erottuuko? valamisen oikeat työmaatekniikat. Betonirakentamisen laatukiertue Jouni Punkki Tiivistyykö, erottuuko? valamisen oikeat työmaatekniikat Betonirakentamisen laatukiertue 2018 6.11.2018 Jouni Punkki Tiivistyykö, erottuuko? valamisen oikeat työmaatekniikat Rakennusteollisuus RT 7.11.2018

Lisätiedot

Ovaali-kaivonkansistot 1200 x 600 mm. liikennealueiden kaapelikaivoihin ja pumppaamoihin

Ovaali-kaivonkansistot 1200 x 600 mm. liikennealueiden kaapelikaivoihin ja pumppaamoihin vapaa aukko : 1170 x 540 mm - ovaali Myynti: 09-4250 560 www.jupalco.com Kansistoratkaisu kaikille suurta vapaata aukkoa vaativille sovellutuksille Ovaalikansistoa voidaan käyttää mm. kaapelikaivoissa,

Lisätiedot

Betonielementtien käsittelyohjeet

Betonielementtien käsittelyohjeet Betonielementtien käsittelyohjeet Seinäelementit, kampafakki... 2 Eristetyt elementit, A-pukki... 3 Väliseinä- ja kuorielementit, A-pukki... 4 Laattaelementit... 5 Pilari-ja palkkielementit... 6 Nosto-ohjeet...

Lisätiedot

Mökkipaketti 2. Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet. Ohjeversio 08/11

Mökkipaketti 2. Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet. Ohjeversio 08/11 Mökkipaketti 2 Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet Ohjeversio 08/11 1 Sisältö 1 Käyttötarkoitus... 3 2 Asentaminen... 4 2.1 Imeytyskaivon asentaminen... 5 3 Huolto... 6 2 1 Käyttötarkoitus Mökkipaketti

Lisätiedot

VAJA. [ Puu tekee kodin ]

VAJA. [ Puu tekee kodin ] VAJA [ Puu tekee kodin ] ENNEN KUIN ALOITAT Tässä vihkosessa selvitetään kahden erikokoisen vajan rakentamisohjeet: 6 m 2 (Kuutonen) ja 10 m 2 (Kymppi). Tarkoituksena on saada aikaan yksinkertainen, mutta

Lisätiedot

Unidrain-lattiakaivon asennusohje: betoni ja siveltävä vedeneriste

Unidrain-lattiakaivon asennusohje: betoni ja siveltävä vedeneriste Unidrain-lattiakaivon asennusohje: betoni ja siveltävä vedeneriste Järjestelmän kuvaus Osat 1. Lattiakaivokaluste 2. Viemärikaivo 3. Kehys 4. Ritilä 5. Nukkasihti (lisävaruste Betoni Rakenne Lattia: Betonia

Lisätiedot

Eurokoodien mukainen suunnittelu

Eurokoodien mukainen suunnittelu RTR-vAkioterÄsosat Eurokoodien mukainen suunnittelu RTR-vAkioterÄsosAt 1 TOIMINTATAPA...3 2 MATERIAALIT...4 3 VALMISTUS...5 3.1 Valmistustapa...5 3.2 Valmistustoleranssit...5 3.3 Valmistusmerkinnät...5

Lisätiedot

VÄESTÖNSUOJAN KASETTIMUOTITUS

VÄESTÖNSUOJAN KASETTIMUOTITUS VÄESTÖNSUOJAN KASETTIMUOTITUS Muottikaluston osat Muottikasetit 500 X 2200 mm sisäkasetti 500 x 2700 mm ulkokasetti 200/200 x 2200 mm sisäpuolen sisänurkkakasetti 200/200 x 2700 mm ulkopuolen sisänurkkakasetti

Lisätiedot

HauCon perustusmuotti

HauCon perustusmuotti HauCon perustusmuotti Anturamuottijärjestelmä Recostal ES Mittatilauksena, paikalleen jäävä muottijärjestelmä joka on itsetukeva 1m asti. ES anturaleveys = > 1,20 m. Anturamuottijärjestelmä Recostal FS

Lisätiedot

MAAKELLARIN VOITTANUTTA EI OLE

MAAKELLARIN VOITTANUTTA EI OLE MAAKELLARI RATKAISEE SÄILYTYSONGELMASI Maakellari on ihanteellinen ratkaisu vihannesten, mehujen, säilöttyjen tuotteiden jne. pitkäaikaiseen varastointiin. Säilyvyyden takaavat maakellarin luontaiset ominaisuudet:

Lisätiedot

MUOTTIHARKOISTA VAHVAT RAKENTEET

MUOTTIHARKOISTA VAHVAT RAKENTEET MUOTTIHARKOISTA VAHVAT RAKENTEET Miksi teet muottilaudoituksen? Tai miksi muuraat? Pääset vähemmälläkin, ja tulos on yhtä hyvä. Nykyaikainen ja tutkittu Muottiharkko tarjoaa paremman ratkaisun vaivattomaan

Lisätiedot

Kingspan-ohjekortti nro 106

Kingspan-ohjekortti nro 106 Toukokuu 2016 Kingspan-ohjekortti nro 106 HÖYRYNSULKURATKAISUOHJE Kingspan Therma -eristeet höyrynsulkuratkaisuna Kingspan Therma -eristeet alhaisen lämmönjohtavuuden ja korkean vesihöyrynvastuksen ansiosta

Lisätiedot

VESIVARASTOT VIRTSA- JA LIETEALTAAT

VESIVARASTOT VIRTSA- JA LIETEALTAAT EPDM-kumiset VESIVARASTOT VIRTSA- JA LIETEALTAAT RAKENNUS / ASENNUSOHJE Myynti: Maahantuonti: Maan kaivaminen Kun altaan rakennuspaikka on valittu, maahan kaivetaan pohjapiirustusten mukainen kaivanto.

Lisätiedot

ALSECCO ERISTERAPPAUSJÄRJESTELMÄ UUDISTUOTANNOSSA

ALSECCO ERISTERAPPAUSJÄRJESTELMÄ UUDISTUOTANNOSSA NARMAPINNOITUS OY alsecco- julkisivut 1 ALSECCO ERISTERAPPAUSJÄRJESTELMÄ UUDISTUOTANNOSSA BETONIRAKENTEINEN PIENTALO ALSECCO ERISTERAPPAUKSELLA SOKKELIELEMENTIT BETONI 160 mm, ERISTE THERMISOL SEINÄ EPS

Lisätiedot

Asennusohje Sadevesienkeräilysäiliö 3 m 3

Asennusohje Sadevesienkeräilysäiliö 3 m 3 Asennusohje Sadevesienkeräilysäiliö 3 m 3 Uponor-sadevesienkeräilysäiliö 3 m 3 5 1 3 2 4 1. Sadevesiputki (tuloputki). - 2. Suojaputki vesiletkulle. - 3. Huoltokaivo. - 4. Ylivuotoputki. - 5. Vesiposti

Lisätiedot

Asennusja käyttöohje. Pultattava kaatoallas 4950x2325 & 4950x2835. 408110 (fi)

Asennusja käyttöohje. Pultattava kaatoallas 4950x2325 & 4950x2835. 408110 (fi) Asennusja käyttöohje Pultattava kaatoallas 4950x2325 & 4950x2835 408110 (fi) ANTTI-TEOLLISUUS OY Koskentie 89 25340 Kanunki, Salo Puh. +358 2 774 4700 Fax +358 2 774 4777 E-mail: antti@antti-teollisuus.fi

Lisätiedot

PILHA PAVILJONKI ASENNUSOHJEET

PILHA PAVILJONKI ASENNUSOHJEET PILHA PAVILJONKI ASENNUSOHJEET Innoros Oy :: Paanakedonkatu 20 :: 28100 Pori :: Puh. 0424-852200 :: www.ultimatemarket.com Perustuksen teko Perustussuositus: Sorapatja, vähintään 20 cm paksu ja halkaisijaltaan

Lisätiedot

Kivikorit. Asennusohje. Oy ViaCon Ab, Vernissakatu 8, 01300 VANTAA Puh. 0207 415 400 e-mail: viacon@viacon.fi www.viacon.fi

Kivikorit. Asennusohje. Oy ViaCon Ab, Vernissakatu 8, 01300 VANTAA Puh. 0207 415 400 e-mail: viacon@viacon.fi www.viacon.fi Kivikorit Asennusohje Oy ViaCon Ab, Vernissakatu 8, 01300 VANTAA Puh. 0207 415 400 e-mail: viacon@viacon.fi www.viacon.fi Asennusohje Pidätämme oikeuden muutoksiin. Tämä asennusohje on ohjeellinen, eikä

Lisätiedot

UKM- Raudoituskorokkeet. rakennustarvikkeet. UK-Muovi Oy

UKM- Raudoituskorokkeet. rakennustarvikkeet. UK-Muovi Oy UKM- Raudoituskorokkeet ja rakennustarvikkeet Kuva: Tecnomedia Jaana Pesonen Valmistamme raudoituskorokkeita, erilaisia kiinnitystarvikkeita sekä valukartioita käytettäväksi rakentamiseen. Kätevillä tuotteillamme

Lisätiedot

RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt

RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt Eurokoodien mukainen suunnittelu RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt 1 TOIMINTATAPA... 2 2 MITAT JA MATERIAALIT... 3 2.1 RKL- ja R2KL-kiinnityslevyjen mitat... 3 2.2 R3KL-kiinnityslevyjen

Lisätiedot

EKO+ 400 grafit työohje 01.09.2015

EKO+ 400 grafit työohje 01.09.2015 EKO+ 400 grafit työohje 01.09.2015 Sisällysluettelo Toimitukseen valmistautuminen..sivu.3 Harkkojärjestelmä ja mitoitus...sivu.4 Harkkojen ladonta ja raudoitus sivu.6 Harkon ulkokuoren liiman annostelu..sivu.8

Lisätiedot

Asennus- ja huolto-ohje HEATEX lämmöntalteenottokaivolle

Asennus- ja huolto-ohje HEATEX lämmöntalteenottokaivolle Asennus- ja huolto-ohje HEATEX lämmöntalteenottokaivolle 1. Asennus a. Kaivon asennus betoni lattiaan : a.1 Kaivon asennus - Kaivo on kiinnitettävä tukevasti ennen valua. Kaivo kiinnitetään ympärillä olevaan

Lisätiedot

WWW.LAMOX.FI INFO@LAMOX.FI

WWW.LAMOX.FI INFO@LAMOX.FI 1 Perinteinen valesokkelirakenne Termotuote korjattu rakenne Asennus 2 Ennen työn aloittamista on aina tarkistettava päivitetyt viimeisimmät suunnitteluohjeet valmistajan kotisivuilta. Eristämisessä on

Lisätiedot

ACO STAINLESS Lattiakaivot teollisuustiloihin

ACO STAINLESS Lattiakaivot teollisuustiloihin Lattiakaivot vesieristämätön betonilattia 1 2 3 tulee vaakasuoraan. Lattiakaivossa on 40 mm:n teleskooppisäätö. Kaivon yläosa säädetään yleensä valmiin lattiapinnan tasoon. paikoillaan ja lattia voidaan

Lisätiedot

vakioteräsosat rakmk:n Mukainen suunnittelu

vakioteräsosat rakmk:n Mukainen suunnittelu vakioteräsosat RakMK:n mukainen suunnittelu vakioteräsosat 1 TOIMINTATAPA...3 2 MATERIAALIT...4 3 VALMISTUS...5 3.1 Valmistustapa...5 3.2 Valmistustoleranssit...5 3.3 Valmistusmerkinnät...5 3.4 Laadunvalvonta...5

Lisätiedot

Decibel-pohjakulma. Asennusohjeet

Decibel-pohjakulma. Asennusohjeet Decibel-pohjakulma Asennusohjeet 3/2017 Decibel-pohjakulma 110 Asennusohjeet Yleistä Rakennuksen pystykokoojaviemärin pohjakulma on kohta, jossa jätevedessä virtaavan aineen massasta ja nopeudesta johtuen

Lisätiedot

RPS PARVEKESARANA RaKMK:N MuKaiNEN SuuNNittElu

RPS PARVEKESARANA RaKMK:N MuKaiNEN SuuNNittElu RPS PARVEKESARANA RakMK:n mukainen suunnittelu RPS PARVEKESARANA 1 TOIMINTATAPA... 3 2 MITAT JA MATERIAALIT... 4 2.1 Parvekesaranan mitat... 4 2.2 Parvekesaranan materiaalit ja standardit... 5 3 VALMISTUS...

Lisätiedot

AP-SUURMUOTTI KÄYTTÖOHJE

AP-SUURMUOTTI KÄYTTÖOHJE AP-SUURMUOTTI KÄYTTÖOHJE AP-SUURMUOTTI Korotus Mantokasettimuoteilla haluttuun korkeuteen Turvaketju Telinekannatin Sähköohjauskeskus Tikkaat Säilytyskotelo kierrekiristintangoille muttereille Myrskyketju

Lisätiedot

PUOLIPYÖREÄN SADEVESIJÄRJESTELMÄN ASENNUSOHJE

PUOLIPYÖREÄN SADEVESIJÄRJESTELMÄN ASENNUSOHJE PUOIPYÖREÄN SDEVESIJÄRJESTEMÄN SENNUSOHJE 1 6 5 8 7 10 3 11 14 9 2 4 12 13 11 14 17 Tuotelista Nro Tuote 1 Pisko kouru 2 Pisko ulkokulma 90 3 Pisko sisäkulma 90 4 Pisko tukkopää, oikea ja vasen 5 Pisko

Lisätiedot

MUOVIPUTKIEN ASENNUS

MUOVIPUTKIEN ASENNUS MUOVIPUTKIEN ASENNUS Putkijaoston julkaisu no 36 TASKUOPAS Tässä taskuoppaassa esitetyt asennusohjeet noudattavat Suomen Rakennusinsinöörien liitto ry:n julkaisussa RIL 77-2005 Maahan ja veteen asennettavat

Lisätiedot

Vaja TEE ITSE PUUSTA

Vaja TEE ITSE PUUSTA Vaja TEE ITSE PUUSTA Ennen kuin aloitat Tässä vihkosessa selvitetään kahden erikokoisen vajan rakentamisohjeet: 6 m 2 (Kuutonen) ja 10 m 2 (Kymppi). Tarkoituksena on saada aikaan yksinkertainen, mutta

Lisätiedot

Tikli-Alumiinioven asennusohje

Tikli-Alumiinioven asennusohje Tikli Group Oy Yhdystie 40, 62800 Vimpeli ALUMIINIOVET OVI TOIMITUKSEN SAAVUTTUA Tarkista ovien laatu ja määrä heti saatuasi tuotteet. Toimitukseen liittyvät huomautukset on tehtävä 8 päivän kuluessa tuotteen

Lisätiedot

Asennus- ja huolto-ohjeet HEATEX lämmöntalteenottokaivolle

Asennus- ja huolto-ohjeet HEATEX lämmöntalteenottokaivolle 1 Asennus- ja huolto-ohjeet HEATEX lämmöntalteenottokaivolle 1. Asennus a. Kaivon asennus betoni lattiaan : a.1 Kaivon asennus - Kaivo on kiinnitettävä tukevasti ennen valua. Kaivo kiinnitetään ympärillä

Lisätiedot

TYÖOHJE 4/2010 TYÖOHJE. LammiMuurikivi

TYÖOHJE 4/2010 TYÖOHJE. LammiMuurikivi TYÖOHJE 4/2010 TYÖOHJE LammiMuurikivi LammiMurikivi TYÖOHJE SISÄLLYS 1 LAMMIMUURI 3 2 RAKENNE JA OMINAISUUDET 3 2.1 Rakenne 3 2.2 Ominaisuudet 3 3 KÄYTTÖKOHTEET 3 4 MATALAT JA KORKEAT MUURIT 3 5 MUURIN

Lisätiedot

Levykoko: 600 x 1200 mm Paksuus: 30 mm Pontti: ympäritäyspontattu Pinnoite: diffuusiotiivis alumiinilaminaatti levyn molemmin puolin

Levykoko: 600 x 1200 mm Paksuus: 30 mm Pontti: ympäritäyspontattu Pinnoite: diffuusiotiivis alumiinilaminaatti levyn molemmin puolin Levykoko: 600 x 1200 mm Paksuus: 30 mm Pontti: ympäritäyspontattu Pinnoite: diffuusiotiivis alumiinilaminaatti levyn molemmin puolin SPU Sauna-Satu soveltuu saunan seinien ja kattojen sekä kosteiden tilojen

Lisätiedot

MODIX-raudoitusjatkoksen asentaminen. MODIX-raudoitusjatkoksen asentaminen. Tuotteen tunnistaminen. Varastointi. Liitoksen laatu

MODIX-raudoitusjatkoksen asentaminen. MODIX-raudoitusjatkoksen asentaminen. Tuotteen tunnistaminen. Varastointi. Liitoksen laatu MODIX-raudoitusjatkoksen asentaminen Tuotteen tunnistaminen MODIX-raudoitusjatkoksen mallin voi tunnistaa tuotteessa olevasta tunnuksesta ja suojatulpan väristä. Värikoodit on esitetty alla olevassa taulukossa.

Lisätiedot

FINNEPS YLI 25 VUOTTA! OTA ROHKEASTI YHTEYTTÄ NIIN KATSOTAAN TARPEISIISI SOPIVA RATKAISU! FINNEPS-HARKKO tarjoaa rakennusmateriaalit

FINNEPS YLI 25 VUOTTA! OTA ROHKEASTI YHTEYTTÄ NIIN KATSOTAAN TARPEISIISI SOPIVA RATKAISU! FINNEPS-HARKKO tarjoaa rakennusmateriaalit FINNEPS YLI 25 VUOTTA! EPS BETONIVALUHARKKO on rakennusmateriaalina kymmeniä vuosia vanha keksintö maailmalla. Kokemäkeläisen Lasse Rannan 1989 perustama FinnEPS Oy on ensimmäinen EPS valuharkkovalmistaja

Lisätiedot

PRKU PAKSURAPPAUSKIINNIKE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

PRKU PAKSURAPPAUSKIINNIKE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE versio FI 11/2015 1 (5) SISÄLLYSLUETTELO 1 TOIMINTATAPA... 2 2 MITAT JA MATERIAALIT... 2 3 VALMISTUS... 3 3.1 Valmistustapa ja merkinnät... 3 3.2 Valmistustoleranssit... 3 4 KESTÄVYYSARVOT...

Lisätiedot

Tarjolla maansiirto-, sokkelineristys- ja putkitusurakka kokeneelle ja ammattitaitoiselle maansiirtourakoitsijalle Itä-Helsingissä.

Tarjolla maansiirto-, sokkelineristys- ja putkitusurakka kokeneelle ja ammattitaitoiselle maansiirtourakoitsijalle Itä-Helsingissä. MAANSIIRTOURAKKA Tarjolla maansiirto-, sokkelineristys- ja putkitusurakka kokeneelle ja ammattitaitoiselle maansiirtourakoitsijalle Itä-Helsingissä. Urakka koostuu seuraavista tehtävistä: 1. Pihan raivaus-

Lisätiedot

1. ALOITUSPALAVERI 3. BETONOINTI 4. JÄLKIHOITO

1. ALOITUSPALAVERI 3. BETONOINTI 4. JÄLKIHOITO 1. ALOITUSPALAVERI 2. BETONIMASSAN VALINTA 3. BETONOINTI 4. JÄLKIHOITO 1. Aloituspalaveri Ennen jokaisen lattiatyön aloitusta tulee järjestää kaikkien osapuolten (mm. rakennuttaja, suunnittelija, pääurakoitsija,

Lisätiedot

MUOTTIHARKKO suunnittelu- ja työohje

MUOTTIHARKKO suunnittelu- ja työohje HB-MUOTTIHARKKO MUOTTIHARKKO suunnittelu- ja työohje MH-150, MH-200, MH-250 ja WALLU (200x200x400) SISÄLTÖ: HB-MUOTTIHARKKO YLEISTÄ... 3 Harkkojen ominaisuudet... 3 Suunnittelun perusteet... 4 Liikuntasaumat...

Lisätiedot

UKM- rakennustarvikkeet. UK-Muovi Oy. Valmistamme raudoituskorokkeita, erilaisia kiinnitystarvikkeita sekä valukartioita käytettäväksi rakentamiseen.

UKM- rakennustarvikkeet. UK-Muovi Oy. Valmistamme raudoituskorokkeita, erilaisia kiinnitystarvikkeita sekä valukartioita käytettäväksi rakentamiseen. UKM- Raudoituskorokkeet ja rakennustarvikkeet Kuva: Tecnomedia Jaana Pesonen Valmistamme raudoituskorokkeita, erilaisia kiinnitystarvikkeita sekä valukartioita käytettäväksi rakentamiseen. Valikoimaamme

Lisätiedot

Erstantie 2, 15540 Villähde 2 Puh. (03) 872 200, Fax (03) 872 2020 www.anstar.fi anstar@anstar.fi Käyttöohje

Erstantie 2, 15540 Villähde 2 Puh. (03) 872 200, Fax (03) 872 2020 www.anstar.fi anstar@anstar.fi Käyttöohje Erstantie 2, 15540 Villähde 2 Erstantie 2, 15540 Villähde 3 SISÄLLYSLUETTELO Sivu 1 TOIMINTATAPA... 4 2 MATERIAALIT JA RAKENNE... 5 2.1 MATERIAALIT... 5 2.2 RAKENNEMITAT... 5 3 VALMISTUS... 6 3.1 VALMISTUSTAPA...

Lisätiedot

RakMK:n mukainen suunnittelu

RakMK:n mukainen suunnittelu RVL-vAijerilenkit RakMK:n mukainen suunnittelu RVL-VAIJERILENKIT 1 TOIMINTATAPA... 3 2 MITAT JA MATERIAALIT... 4 2.1 Mitat ja toleranssit... 4 2.2 Vaijerilenkin materiaalit ja standardit... 5 3 VALMISTUS

Lisätiedot

Juliana Compact Plus 8,3 m Juliana Compact Plus, 8 3 m Juliana Compact Plus 10,2 m Juliana Compact Plus 12,1 m

Juliana Compact Plus 8,3 m Juliana Compact Plus, 8 3 m Juliana Compact Plus 10,2 m Juliana Compact Plus 12,1 m 2009/02 Automaatiavaajanasennuskatoluukkuun Mikälikatoluukkuunontilatuautomaatinenkatoluukunavaaja,jätetäänkäsikäyttöisenluukunavaajanosatasentamata. Automaatiavaajaanmukanatuleeruuvitja vastalevyt,joilaavaajapuristetaanprofilin

Lisätiedot

Valmispiippu Kerastar on ainutlaatuinen yhdistelmä: teräksinen kuori, keraaminen hormi

Valmispiippu Kerastar on ainutlaatuinen yhdistelmä: teräksinen kuori, keraaminen hormi Asennusohjeet Valmispiippu Kerastar on ainutlaatuinen yhdistelmä: teräksinen kuori, keraaminen hormi Valmispiippu Kerastar on tarkoitettu lähtemään tulisijan päältä. Siinä on haponkestävä, keraaminen sisähormi.

Lisätiedot

RONDO-LEVYJEN ASENNUSOHJE

RONDO-LEVYJEN ASENNUSOHJE RONDO-LEVYJEN ASENNUSOHJE rev. 23.11.2010 Teräselementti Oy, Marjamäentie 16, 37570 Lempäälä p.03-2536 200 YLEISTÄ: Rondolevyjä on kaikkiaan 6 tyyppiä. Levyt kiinnitetään seinään alumiinisten Rondonastojen

Lisätiedot

ASENNUSOHJE 2. AMU-YLITYSPALKKI ja BISTÅL-TIKASRAUDOITE. sivu MATERIAALITIETO 1 TOIMITUSSISÄLTÖ 1 TÄRKEÄÄ 2

ASENNUSOHJE 2. AMU-YLITYSPALKKI ja BISTÅL-TIKASRAUDOITE. sivu MATERIAALITIETO 1 TOIMITUSSISÄLTÖ 1 TÄRKEÄÄ 2 2009 ASENNUSOHJE 2 AMU-YLITYSPALKKI ja BISTÅL-TIKASRAUDOITE sivu MATERIAALITIETO 1 TOIMITUSSISÄLTÖ 1 TÄRKEÄÄ 2 AMU-YLITYSPALKKI 1. Perustietoa 3 2. Älä pätki! 3 3. Asennus 4 1. kaksi tapaa 4 2. palkin

Lisätiedot

Bender Megawall. BENDERS Pihakivet. www.benders.fi

Bender Megawall. BENDERS Pihakivet. www.benders.fi megawall GARDEN Bender Megawall Kaunis muuri, jolla voidaan rakentaa 1,05 m korkea tukimuuri. Sen mahdollistaa ainutlaatuinen rakenne ja geoverkkojärjestelmä. Muurikivet toimitetaan valmiiksi lohkottuina,

Lisätiedot

Tuule200 tuulivoimalan 18 m maston maaperustuksen asennus

Tuule200 tuulivoimalan 18 m maston maaperustuksen asennus 1.2018 Tuulivoimalan maaperustus Tuule200 tuulivoimalan 18 m maaperustuksen asennus Tuulivoimalan masto... 2 Tuulivoimalan perustustyön suunnittelu... 2 Maston perustuksen osat... 2 Asennuspaikan valmistelu...

Lisätiedot

SEMTU OY RAKENTEIDEN VEDENERISTYSRATKAISUT 17.10.2011

SEMTU OY RAKENTEIDEN VEDENERISTYSRATKAISUT 17.10.2011 SEMTU OY RAKENTEIDEN VEDENERISTYSRATKAISUT 17.10.2011 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ...3 2. PENTAFLEX JÄRJESTELMÄ...4 2.1. Pentaflex KB:... 5 2.2. Pentaflex KB 8... 7 2.3. Pentaflex ABS... 9 2.4. Pentaflex

Lisätiedot

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje Platina Pi-Ka ThermiSol Platina Pi-Ka essa kerrotaan ThermiSol Platina Kattoelementin käsittelyyn, kiinnitykseen ja työstämiseen liittyviä ohjeita. Platina Pi-Ka 2 1. Elementin käsittely... 3 1.1 Elementtikuorman

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET SILENCIO 24 / 36 SILENCIO EL

ASENNUSOHJEET SILENCIO 24 / 36 SILENCIO EL ASENNUSOHJEET 24 / 36 EL Näin saavutetaan paras ääneneristys Betonielementit ja betoniset ontelolaatat Betonisten välipohjien ääneneristys riippuu paljolti siitä, millaisia kantavat rakenteet ovat. Laatta-

Lisätiedot

HB-VALUHARKKOJÄRJESTELMÄ -ohjeita suunnitteluun ja rakentamiseen

HB-VALUHARKKOJÄRJESTELMÄ -ohjeita suunnitteluun ja rakentamiseen HB-VALUHARKKOJÄRJESTELMÄ -ohjeita suunnitteluun ja rakentamiseen Mittatarkka Muunneltava Ei tarvetta erilliselle muottikalustolle -kertavalulla valmista Yhtenäinen, luja ja tiivis teräsbetoniperustus HB-Valuharkkojärjestelmä

Lisätiedot

HardiePlank kuitusementtipaneelien asennusohje

HardiePlank kuitusementtipaneelien asennusohje HardiePlank kuitusementtipaneelien asennusohje Tuotteet ja tarvikkeet 3 Profiilit 4 Ennen asentamista 5 Asennusperiaatteet 6 Säilyttäminen 7 Työstäminen 8 Kiinnitystarvikkeet 9 Asentaminen 10 Asennustiedot

Lisätiedot

Kehänurkan raudoitus. Kehän nurkassa voi olla kaksi kuormitustapausta:

Kehänurkan raudoitus. Kehän nurkassa voi olla kaksi kuormitustapausta: Kehänurkan raudoitus Kehät ovat rakenteita, jotka sisältävät yhdessä toimivia palkkeja ja pilareita. Palkin ja pilarin välisestä jäykästä (ei-nivelellisestä) liitoksesta aiheutuu kehänurkkaan momenttia.

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET Purus Kouru

ASENNUSOHJEET Purus Kouru ASENNUSOHJEET Purus Kouru! Lue asennusohjeet huolellisesti ennen asennusta. Asennus valtuutetun LVI-asentajan toimesta. Pidätämme oikeuden muutoksiin jotka liittyvät tuotantoon, muotoiluun sekä rakenteellisiin

Lisätiedot

RakMK:n mukainen suunnittelu

RakMK:n mukainen suunnittelu RV-VAluAnkkurit RakMK:n mukainen suunnittelu RV-VAluAnkkurit 1 TOIMINTATAPA... 3 2 MITAT JA MATERIAALIT... 4 2.1 Mitat ja toleranssit... 4 2.2 Valuankkurin materiaalit ja standardit... 5 3 VALMISTUS...

Lisätiedot

ASENNUSOHJE ALUSKATTEET

ASENNUSOHJE ALUSKATTEET Päivitetty 03.04.2014 Tämä korvaa aiemmat asennusohjeet Puh. +358 9 2533 7200 ~ Faksi +358 9 2533 7311 ~ www.monier.fi Sivu 1 / 6 Yleistä Monierin hengittävät aluskatteet Divoroll Universal ja Divoroll

Lisätiedot

WEBER.VETONIT TUOTTEET JA TYCROC TWP RAKENNUSLEVYT SEINÄÄN JA LATTIAAN

WEBER.VETONIT TUOTTEET JA TYCROC TWP RAKENNUSLEVYT SEINÄÄN JA LATTIAAN WEBER.VETONIT TUOTTEET JA TYCROC TWP RAKENNUSLEVYT SEINÄÄN JA LATTIAAN Ennen Tycroc TWP rakennuslevyjen asennusta täytyy varmistaa, että alusta on kuiva, luja, jäykkä ja vakaa sekä puhdas pölystä, öljystä,

Lisätiedot

Karmikulma KÄYTTÖ- JA SUUNNITTELUOHJE 12.8.2014

Karmikulma KÄYTTÖ- JA SUUNNITTELUOHJE 12.8.2014 Karmikulma KÄYTTÖ- JA SUUNNITTELUOHJE 12.8.2014 SISÄLTÖ 1. Yleistä, Lakka karmikulma s. 3 2. Asennus s. 4 3. Karmin kiinnitys s. 12 4. Oviasennus s. 13 5. Lisätietoja s. 13 Karmikulma käyttö- ja suunnitteluohje

Lisätiedot

Vaijerilenkit. Betoniteollisuus ry 28.3.2012

Vaijerilenkit. Betoniteollisuus ry 28.3.2012 Betoniteollisuus ry 28.3.2012 Vaijerilenkit Vaijerilenkeillä betonielementit liitetään toisiinsa lenkkiraudoituksen, valusauman ja betonivaarnan avulla. Liitoksessa vaikuttaa sekä sauman pituussuuntainen

Lisätiedot

Ohje Lisätarkistuksia tehdään tarvittaessa työn aikana. Rakeisuuskäyrät liitetään kelpoisuusasiakirjaan.

Ohje Lisätarkistuksia tehdään tarvittaessa työn aikana. Rakeisuuskäyrät liitetään kelpoisuusasiakirjaan. 1 Tässä luvussa käsitellään johtokaivantojen eli johtojen, kaapeleiden, salaojien, putkien ja kaivojen alkutäyttöjä. Tässä luvussa alkutäytöllä tarkoitetaan myös rumpujen ympärystäyttöjä. 22332.1 Alkutäyttöjen

Lisätiedot

TOIMINTAOHJE. Selluvilla A-A I-PALKKI. leikkaus A. www.webon.fi. 45 mm. 6 mm. 350 mm. 70 mm. I-palkki 350 mm PRT-Lami 70 x45 mm / 6 mm

TOIMINTAOHJE. Selluvilla A-A I-PALKKI. leikkaus A. www.webon.fi. 45 mm. 6 mm. 350 mm. 70 mm. I-palkki 350 mm PRT-Lami 70 x45 mm / 6 mm 45 mm A-A I-PALKKI 6 mm 350 mm leikkaus A A 5 6 7 70 mm 4 3 www.webon.fi SISÄLLYSLUETTELO SIVU YLÄPOHJA NORMAALIRISTIKKO 3 YLÄKERTA ONTELOASENNUS 4 YLÄPOHJA LISÄERISTYS 5 YLÄPOHJA NORMAALIRISTIKKO/SAKSIRISTIKKO

Lisätiedot

Laminaatti 2-lock ja T-lock

Laminaatti 2-lock ja T-lock Asennusohje Laminaatti 2-lock ja T-lock 2014 EDELLYTYKSET Uiva asennus tarkoittaa, että lattiaa ei kiinnitetä (ei naulata eikä liimata) alustaan. Lattian pitää päästä liikkumaan vapaasti sisäilman muutosten

Lisätiedot

TIKLI-OVET JA IKKUNAT ASENNUS JA HUOLTO

TIKLI-OVET JA IKKUNAT ASENNUS JA HUOLTO TIKLI-OVET JA IKKUNAT ASENNUS JA HUOLTO TOIMITUKSEN VASTAANOTTO Tarkista ovien laatu ja määrä heti saatuasi tuotteet. Toimitukseen liittyvät huomautukset on tehtävä 8 päivän kuluessa tuotteen myyjälle.

Lisätiedot

13260 Paalulaattarakenteet RTS 09:13

13260 Paalulaattarakenteet RTS 09:13 1 13260 Paalulaattarakenteet RTS 09:13 13261 Paikalla valettavat paalulaatat 13261.1 Paikalla valettujen paalulaattojen materiaalit 13261.1.1 Paikalla valettujen paalulaattojen materiaalit tie- ja katurakenteissa

Lisätiedot

Siporex-väliseinät. Väliseinälaatta Väliseinäelementti Väliseinäharkko

Siporex-väliseinät. Väliseinälaatta Väliseinäelementti Väliseinäharkko Siporex-väliseinät Väliseinälaatta Väliseinäelementti Väliseinäharkko Väliseinälaatta V475 70 / 90 /100 x 575 x 575 VAHVUUS JA KOKO PALOLUOKKA ÄÄNENERISTÄVYYS KPL/LAVA LAATAN PAINO KG 70 x 575 x 575 EI

Lisätiedot

ELEGRO terassilautojen asennusohje

ELEGRO terassilautojen asennusohje ELEGRO terassilautojen asennusohje ELEGRO terassilautojen mitat ovat: paksuus 32 mm / leveys 142 mm / pituus3000 mm. ELEGRO terassilautoja voidaan katkaista ja porata kuten puutavaraa. Suositus on, että

Lisätiedot

Taiter Oy. Taiter-pistokkaan ja Taiter-triangeliansaan käyttöohje

Taiter Oy. Taiter-pistokkaan ja Taiter-triangeliansaan käyttöohje Taiter-pistoansaan ja Taiter-tringaliansaan käyttöohje 17.3.2011 1 Taiter Oy Taiter-pistokkaan ja Taiter-triangeliansaan käyttöohje 17.3.2011 Liite 1 Betoniyhdistyksen käyttöseloste BY 5 B-EC2: nro 22

Lisätiedot

PILASTERHORMIN KANNAKKEIDEN ASENNUS

PILASTERHORMIN KANNAKKEIDEN ASENNUS PILASTER ASENNUS TARVITTAVAT VÄLINEET: TIMATTIPORA, PORAKOOT 152mm, 81mm JA KANNAKKEELLE mm HILTI TRANSPOINTER PX10 MITTANAUHA VILLAPUUKKO MERKKAUSKYNÄ ETÄISYYSMITTARI (ESIM: HILTI PD-CS) MERKKAUS JIGIT

Lisätiedot

Kerabit Dual - asennusohjeet

Kerabit Dual - asennusohjeet Kerabit Dual - asennusohjeet Lue ohjeet huolellisesti ennen asennusta. Yleistä Alustaksi sopii raakaponttilaudoitus tai tarkoitukseen soveltuva rakennuslevy, esim. Kerabit OSB-kattolevy. Katon kaltevuus

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohjeet. SAVUPIIPPU Perusosa: 15125R Jatko-osat: 15200R, 15225R, 15325R

Asennus- ja käyttöohjeet. SAVUPIIPPU Perusosa: 15125R Jatko-osat: 15200R, 15225R, 15325R FI Asennus- ja käyttöohjeet SAVUPIIPPU Perusosa: 15125R Jatko-osat: 15200R, 15225R, 15325R 00000000 00000000 0809 Misa-järjestelmäsavupiippu on testattu standardin EN 1856-1:2009 mukaisesti käytettäväksi

Lisätiedot