HB-VALUHARKKOJÄRJESTELMÄ -ohjeita suunnitteluun ja rakentamiseen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "HB-VALUHARKKOJÄRJESTELMÄ -ohjeita suunnitteluun ja rakentamiseen"

Transkriptio

1 HB-VALUHARKKOJÄRJESTELMÄ -ohjeita suunnitteluun ja rakentamiseen Mittatarkka Muunneltava Ei tarvetta erilliselle muottikalustolle -kertavalulla valmista Yhtenäinen, luja ja tiivis teräsbetoniperustus HB-Valuharkkojärjestelmä tarjoaa helpon ja tehokkaan ratkaisun rakentamiseen HB-Betonin valuharkkojärjestelmä sisältää useita eri kokoisia ladottavia betoniharkkoja, joissa on betonikuorien välissä valuontelot. Valuharkkojen yhdisteleminen muiden harkkotyyppien kanssa on mahdollista, kun otetaan huomioon jo suunnitteluvaiheessa materiaalien erilaiset käyttäytymistavat. Valuharkot ovat ladottavia harkkoja, joiden välissä ei käytetä muurauslaastia. Valuharkot ovat lujaa materiaalia, jotka kestävät hyvin pakkasrasitusta ja muita mekaanisia rasituksia. Ammattitaitoisen asentajan käsissä niistä syntyy rakenne, joka on myös helppo pinnoittaa. Erittäin mittatarkkojen ja laadukkaiden valuharkkojen valuontelot täytetään raudoituksen jälkeen betonilla. Harkkotyypit HB-Betoniteollisuus Oy valmistaa ja markkinoi kolmea eri valuharkkotyyppiä. Niin sanotut kylmät valuharkot ovat eristeettömiä betonisia harkkoja, joiden käyttökohteet ovat yleensä perusmuurit, kantavat seinät sekä maanpaineseinät. Näitä harkkoja ovat HB-Valu -, HB-Valu -200, HB-Valu -250 ja HB-Valu Valuanturaharkko (HB-Valuantura -500) on nimensä mukaisesti suunniteltu käytettäväksi rakennusten anturana. Myös HB-Valu -300 harkkoa voidaan käyttää anturaharkkona, esimerkiksi puisten pientalojen perustuksissa, kun pohjapaine sallii 300 mm leveän anturan käytön. HB-Betoni valmistaa myös valueristeharkkoja, jotka eivät kuulu Valuharkkojärjestelmään. Kaikki valuharkot ovat CE-merkittyjä ja täyttävät kansallisen soveltamisstandardin SFS 7018:n vaatimukset. Tuotteiden tuotantoa ja laadunvalvontaa valvoo Inspecta Sertifiointi Oy, mistä on osoituksena FI-merkki. Valuharkot kuuluvat päästöluokkaan M1. HB-Betoniteollisuus Oy noudattaa sertifioituja ISO 9001:2008 laatu- sekä ISO 14001:2004 ympäristöstandardeja.

2 Ei tarvetta erilliselle muottikalustolle - kertavalulla valmista! HB-Valuharkkojärjestelmä on kustannustehokas vaihtoehto, koska koko perustuksen valu tapahtuu kerralla, erillistä muottikalustoa ei tarvita ja mittatarkat harkot on nopea asentaa Asennus HB-Valuanturaharkon asennus Ennen työn aloittamista on tarkastettava, että harkot ovat puhtaita eikä niissä ole jäätä tai lunta. Anturan pohja on tavallisesti tiivistettyä 0-32 mm mursketta. Harkot asennetaan kulmatukiin kiinnitettyjen linjalankojen avulla oikeaan korkoon ja sijantiin. Ristimitat on myös tarkastettava. Anturan pohjan tulee olla mahdollisimman tasainen, jotta harkkojen asennus helpottuu. Epätasaisuuksia voidaan tasata käyttämällä HB- Valuanturaharkon alla muovikiiloja tai asennushiekkaa. Anturan kutistumateräkset asennetaan ennen harkkoja oikeaan sijaintiin anturan pohjan päälle. Teräkset nostetaan raudoituskorokkeilla ( 50 mm) irti pohjasta. Teräkset voidaan nostaa myös harkkojen asennuksen jälkeen, jotta ne eivät ole harkkojen edessä asennuksen aikana ja ne saadaan kerralla oikeaan kohtaan. Asennus aloitetaan nurkasta erikseen työstetyllä kulmaharkolla. Tarvittaessa harkkoja voidaan työstää kulmahiomakoneella, jossa on timanttikatkaisulaikka tai harkkosirkkelillä (huom! terä materiaalin mukaan). HB-Valuanturaharkot on hyvä liimata päistä yhteen tarkoitukseen soveltuvalla kiviliimalla. Siten rakenteesta saadaan yhtenäinen valun ajaksi. Jos rakenteeseen tulee anturan ja perusmuurin välille tartuntateräksiä, on ne sijoitettava anturaan tarkasti mitoitettuihin kohtiin. Nurkkaladontakuvissa näkyy oikea pystyterästen jako eri harkkotyypeille. Pystyterästen määrän sekä ankkurointipituudet määrittää kohteen rakennesuunnittelija. Lisätietoja HB-Valuanturaharkon käyttämisestä

3 Pääty tukitaan valun ajaksi Pystyteräkset sokkeliharkon mukaan HB-Valuharkkojen asennus Ennen työn aloittamista on tarkastettava, että harkot ovat puhtaita eikä niissä ole jäätä tai lunta. Harkot asennetaan kulmatukiin kiinnitettyjen linjalankojen avulla oikeaan korkoon ja sijantiin. Ristimitat on myös tarkastettava. Harkot asennetaan limittäin. Kulmissa käytetään erillisiä päätyharkkoja, joita on mukana jokaisessa HB-Valuharkko - lavassa. Päätyharkkoja voidaan käyttää ilman erityisiä toimenpiteitä normaalien harkkojen seassa. Oikein asennettuna, päätyharkot pysyvät paikoillaan valun ajan. Harkkojen limitykset: Harkkotyyppi Limitys HB-Valu - 1/4 osa harkkoa HB-Valu 200 1/3 osa harkkoa HB-Valu 250 1/2,4 osa harkkoa HB-Valu 300 1/2 osa harkkoa Asennuksessa voidaan käyttää tarkoitukseen soveltuvaa kiviliimaa. Käyttämällä kiviliimaa, voidaan valunaikaista tukea vähentää. Harkkoja ei tarvitse liimata koko matkalta kiinni. Riittävä liimamäärä on arvioitava tapauskohtaisesti. Siihen vaikuttaa suunniteltu valun korkeus ja käytettävän valubetonin notkeus. Valuanturaharkon ja perusmuuriharkon välissä ei käytetä muurauslaastia, mutta yläpinnan suoruuden varmistamiseksi käytetään tarvittaessa muovikiiloja. Tekemällä ensimmäinen harkkokerros tarkasti, helpottuu myöhempien harkkokerrosten asennus huomattavasti. Asennus aloitetaan nurkasta päätyharkolla linjalankaa apuna käyttäen. Harkot pyritään asentamaan mahdollisimman tiiviisti yhteen, jotta valun aikana ei betoni tai sementtiliima valu harkkojen saumoista. Asennussuunta kannattaa pitää koko ajan samana. Suunta pysyy helpoiten samana, kun asentaa harkot myötä päivää edeten aina pitäen harkon urospuolen menosuuntaan (Kts.kuvat nurkkaladonnasta edelliseltä sivulta). Jos harkkojako ei käy asennettavan seinän kanssa yhteen, joudutaan harkkoja katkaisemaan. Katkaistuja harkkoja ei suositella asennettavaksi nurkkiin tai lähelle niitä, koska pienemmät ja kevyemmät harkot liikkuvat helpommin pois paikoiltaan valun aikana.

4 Kun ensimmäinen harkkokerros on asennettu, nostetaan linjalanka seuraavaan korkeuteen ja aloitetaan asentamaan toista harkkokerrosta. Toinen kerros asennetaan myötä päivään pitäen harkon naaraspuoli menosuuntaan kohti. Tällä tavalla harkkojen pystysuuntaiset valuontelot asettuvat kohdalleen ja valu helpottuu. Aukkojen ja päätyjen kohdalla käytetään päätyharkkoja, jotka ovat valmiiksi mukana lavalla. Ikkuna- ja oviaukkoja asennettaessa tulee huomioida riittävä asennusväli. Tavallisesti aukosta tehdään 30 mm leveämpi ja korkeampi, mitä ikkunan tai oven koko on. Harkkotaloissa käytetään tavallisesti 30 mm nimellismittaa kapeampia ja matalampia ikkunoita ja ovia, mitä ikkunakoot ovat yleensä (esim. ikkunakoko 1170x870mm). Tällä tavoin on helpompi saavuttaa harkkojen moduulimitoitus. Ikkunakoko tulee huomioida jo suunnitteluvaiheessa! Jos Valuharkkorakenteen yläpinta on epäsuora, voidaan suoristus toteuttaa muotittamalla yläpinta. Helpoiten muotitus tapahtuu lautaa ja puristinta käyttäen. Laudat asennetaan ylimmän harkkokerroksen kuorien kylkeen kiinni puristimilla tai muulla tavoin (esimerkiksi betoniruuveilla). Laudan yläpinta laitetaan tavoitekorkeuteen laserin avulla. Lautojen suoruus varmistetaan vesivaa alla. Laudat poistetaan valun jälkeen. Kun sokkelin päälle kiinnitetään alaohjauspuu, tulee yläpinnan suoruus olla ± 5,0 mm. Raudoitus Rakenteet raudoitetaan kohteen rakennesuunnittelijan suunnitelmien mukaan. Ohjeessa olevat raudoitusmäärät ovat ohjeellisia (eivät tyyppirakenteita), eikä niitä voi sellaisenaan käyttää ilman rakennesuunnittelijan hyväksyntää. Tavallisesti käytetään teräslaatua A500HW, jonka halkaisija on 8 12 mm. Vaakasaumojen minimi teräsmäärä HB-Valuharkoissa on kaksi 8 mm harjaterästä jokatoisessa vaakasaumassa. Sähköjohdot ja putkitukset Sähköjohdot asennetaan valun sisällä aina suojaputkeen. Suojaputket asennetaan harkkojen asennusvaiheessa. Vesi- ja keskuspölyimurin putket asennetaan samalla. Putkien paikallapysyvyys on tärkeää varmistaa.

5 Valun valmistelu Tarkista valettavan seinän korkeus sekä suoruus. Tarvittaessa muotita harkon yläpinta, jos korkeus poikkeaa halutusta tai yläpinta on epätasainen. Huomioithan, että talopakettitoimittajilla voi olla vaatimuksia sokkelin yläpinnan suoruudelle. Kun sokkelin yläpintaan kiinnitetään alaohjauspuu, tulee suoruus olla vähintään ± 5,0 mm. Täytä mahdolliset kolot ja reiät muurauslaastilla. Älä käytä polyuretaania! Isommat reiät voidaan muotittaa. Tarkista raudoitusten sijainti ja suojaetäisyydet sekä niiden paikallapysyvyys valun aikana. Tue valuharkkoseinä erityisen hyvin nurkista, mutta myös nurkkien välillä tulee olla riittävä määrä tukia estämässä harkkojen sivuttaissiirtyminen. Kostuta harkkojen sisäpinnat, jotta valubetoni leviää harkkojen joka onteloon. Tarkista suunnitteluasiakirjoista betonin vaatimukset. Betonin notkeus tulee olla S3 (leviämä cm), jotta se ei ole liian notkeaa ja nouse ulos Valuanturaharkosta. Lujuus on tavallisesti C25/30 ja maksimi raekoko 16 mm. Laske tarvittava betonin määrä. Tilaa betonia mieluummin liian paljon, kuin tarkka määrä. Valaminen Valu suoritetaan pumpulla. Valaminen aloitetaan nurkista edeten eteenpäin. Ensimmäisellä valukierroksella valetaan Valuanturaharkko sekä puoleenväliin ensimmäistä sokkeliharkkoa, riippuen valumassan notkeudesta. Muuten valettaessa massan korkeusero on enintään 0,5 m (2,5 harkkoa) ja yhdellä kertaa valetaan 1,5 m (7,5 harkkoa). Työsauma tulee aina harkkokerroksen puoleen väliin. Valun edetessä valubetonia tärytetään varovasti sauvatäryttimellä. Liika täryttäminen voi aiheuttaa sen, että valubetoni nousee valupaineen takia ulos anturasta. Tästä syystä varsinkin ensimmäinen valukerta tulee valaa mieluummin jäykällä, kuin notkealla betonilla. Hyvä valubetonin notkeus on sellainen, että täryttäessä valubetoni nousee hieman Valuanturaharkon yläpinnan yläpuolelle. Valuanturaharkon yläpuolelle nousevalla valubetonilla voidaan toteuttaa anturan päälle tuleva viiste. Valun aikana tarkkaillaan koko ajan harkkojen paikallapysymistä. Valun jälkeen betonipurseet poistetaan harjaamalla. Betonivalun jälkihoitona suositellaan rakenteen pintojen kevyttä kastelua ja peittämistä. Jälkihoitoa suositellaan tehtäväksi viisi vuorokautta valun jälkeen. Jälkihoidon laiminlyönti saattaa heikentää betonin loppulujuutta oleellisesti.

6 Tässä esitteessä on esitetty ohjeellisia ratkaisumalleja rakenteiden suunnitteluun ja valmistamiseen. Toteutettavista rakenteista vastaa aina kohteen rakennesuunnittelija. Harkkojen käyttökohteet: Kantavat ulko- ja väliseinät Kestävät perustukset niin omakoti- kuin rivitaloihin Sokkelit Maanpaineseinät, kellarilliset perustukset Valuharkkoseinärakenne (Valuharkko, eriste, ilmarako ja JUHA-harkko) Tekniset tiedot Harkkotyyppi Mitat Betonimenekki Paino mm l/m 2 kg/kpl Hyvin ääntä eristävät huoneistojen väliset seinät Korjausrakentaminen HB-VALU - 600xx ,0 HB-VALU x200x ,1 HB-VALU x250x ,4 HB-VALU x300x ,5 HB-VALUANTURA 500x500x l/kpl 32,3 UUTUUS! HB 10/2016 HB-BETONITEOLLISUUS OY Betonitehtaantie 1, Jyväskylä Puh

HB-VALUHARKKOPERUSTUKSEN ASENNUSOHJE

HB-VALUHARKKOPERUSTUKSEN ASENNUSOHJE HB-VALUHARKKOPERUSTUKSEN ASENNUSOHJE 1. Yleistä Tämä suunnittelu- ja työohje on tarkoitettu HB-Betoniteollisuus Oy:n HB-Valuharkkoperustuksen asennusohjeeksi. HB-Valuharkkoperustuksen käyttökohteita ovat

Lisätiedot

HB-VALUERISTEHARKKO suunnittelu- ja työohje

HB-VALUERISTEHARKKO suunnittelu- ja työohje HB-VALUeristeHARKKO EMG400 HB-VALUERISTEHARKKO suunnittelu- ja työohje EMG400 HB-VALUeristeHARKKO EMG400 Viiden tähden betonituottaja SISÄLTÖ Yleistä... 3 Rakenteiden suunnittelu... 4 Asennus... 5 Kattorakenteen

Lisätiedot

MUOTTIHARKKO suunnittelu- ja työohje

MUOTTIHARKKO suunnittelu- ja työohje HB-MUOTTIHARKKO MUOTTIHARKKO suunnittelu- ja työohje MH-150, MH-200, MH-250 ja WALLU (200x200x400) SISÄLTÖ: HB-MUOTTIHARKKO YLEISTÄ... 3 Harkkojen ominaisuudet... 3 Suunnittelun perusteet... 4 Liikuntasaumat...

Lisätiedot

MUOTTIHARKOISTA VAHVAT RAKENTEET

MUOTTIHARKOISTA VAHVAT RAKENTEET MUOTTIHARKOISTA VAHVAT RAKENTEET Miksi teet muottilaudoituksen? Tai miksi muuraat? Pääset vähemmälläkin, ja tulos on yhtä hyvä. Nykyaikainen ja tutkittu Muottiharkko tarjoaa paremman ratkaisun vaivattomaan

Lisätiedot

Muottiharkot työohje 17/11/2015

Muottiharkot työohje 17/11/2015 Muottiharkot työohje 17/11/2015 Sisällysluettelo Toimitukseen valmistautuminen..sivu.3 Harkkojärjestelmä ja mitoitus...sivu.4 Harkkojen ladonta ja raudoitus sivu.6 Harkkojen valaminen.sivu.8 Aukkopielet

Lisätiedot

HARKOT HB-HARKKOTUOTTEET

HARKOT HB-HARKKOTUOTTEET HB-HARKKOTUOTTEET M MUURATTAVAT HB-ERISTE Käyttökohteet: ulkoseinät-, kellarirakenteet ja perustukset HB-PEH380 - energiatehokkuuden huippuharkko PEH380 -harkko on erinomainen rakenneratkaisu matalaenergiarakennusten

Lisätiedot

BETONIHARKOT suunnittelu- ja työohje

BETONIHARKOT suunnittelu- ja työohje HB-BETONIHARKOT BETONIHARKOT suunnittelu- ja työohje HB-BEHA JA HB-JUHA SISÄLTÖ: HB-BETONIHARKOT YLEISTÄ... Harkkojen ominaisuudet... Esimerkkejä käyttökohteista... Tekniset tiedot... Suunnittelun perusteet...

Lisätiedot

EMH-400 grafit työohje 01/09/2015

EMH-400 grafit työohje 01/09/2015 EMH-400 grafit työohje 01/09/2015 Sisällysluettelo Toimitukseen valmistautuminen..sivu.3 Harkkojärjestelmä ja mitoitus...sivu.4 Harkkojen ladonta ja raudoitus sivu.6 Harkkojen tiivistys..sivu.8 Harkkojen

Lisätiedot

HARKOT HB-HARKKOTUOTTEET

HARKOT HB-HARKKOTUOTTEET HB-HARKKOTUOTTEET M MUURATTAVAT HB-ERISTE Käyttökohteet: ulkoseinät-, kellarirakenteet ja perustukset HB-PEH380 - energiatehokkuuden huippuharkko PEH380 -harkko on erinomainen rakenneratkaisu matalaenergiarakennusten

Lisätiedot

EKO+ 400 grafit työohje 01.09.2015

EKO+ 400 grafit työohje 01.09.2015 EKO+ 400 grafit työohje 01.09.2015 Sisällysluettelo Toimitukseen valmistautuminen..sivu.3 Harkkojärjestelmä ja mitoitus...sivu.4 Harkkojen ladonta ja raudoitus sivu.6 Harkon ulkokuoren liiman annostelu..sivu.8

Lisätiedot

RUDUS-muottiharkkojärjestelmä

RUDUS-muottiharkkojärjestelmä RUDUS-muottiharkkojärjestelmä etoni on maailman eniten käytetty rakennusmateriaali. Sitä on edullista käyttää; betoniahan saa valmiina, kulloiseenkin käyttötarkoitukseen valmistettuna ja suoraan rakenteeseen

Lisätiedot

HB-HARKKOTUOTTEET. Laatua rakentamiseen

HB-HARKKOTUOTTEET. Laatua rakentamiseen Laatua rakentamiseen Viiden tähden betonituottaja HB-Betoni on viiden tähden betonituottaja, joka tarjoaa laadukkaat tuotteet ja luotettavat toimitukset. Pitkä, yli 40 vuoden kokemus sekä perheyrityksen

Lisätiedot

Koti Rudus-harkoista Rakentajan oikeat valinnat

Koti Rudus-harkoista Rakentajan oikeat valinnat Koti Rudus-harkoista Rakentajan oikeat valinnat Koti Rudus-harkoista Harkkotalosta yksilöllinen koti Harkkojärjestelmät helpottavat suunnittelua ja antavat vapautta erilaisiin muoto- ja tilaratkaisuihin.

Lisätiedot

URETAANIERISTEHARKKO suunnittelu- ja työohje

URETAANIERISTEHARKKO suunnittelu- ja työohje HB-URETAANIERISTEHARKKO URETAANIERISTEHARKKO suunnittelu- ja työohje UEH-240, 290 ja 320 SISÄLTÖ: HB-URETAANIERISTEHARKKO YLEISTÄ... 3 Harkkojen ominaisuudet... 3 Tekniset tiedot... 4 Suunnittelun perusteet...

Lisätiedot

HB-PRIIMA-VÄLISEINÄLEVY

HB-PRIIMA-VÄLISEINÄLEVY HB-PRIIMA-VÄLISEINÄLEVY Kestävä väliseinä kätevästi Valitse väliseinämateriaaliksi monipuolinen ja turvallinen HB-Priima Nykyaikaisena kivipohjaisena materiaalina HB-Priima-harkkolevyt soveltuvat erinomaisesti

Lisätiedot

LOHKOMUURIKIVI / KORKEUDEN VAIKUTUS PERUSTUKSEEN SEKÄ TUENNAN TARPEESEEN

LOHKOMUURIKIVI / KORKEUDEN VAIKUTUS PERUSTUKSEEN SEKÄ TUENNAN TARPEESEEN LOHKOMUURIKIVI / KORKEUDEN VAIKUTUS PERUSTUKSEEN SEKÄ TUENNAN TARPEESEEN Yleistä Rakennettiinpa muurikivistä ladottavaa seinämää vain muutaman kymmenen senttimetrin korkuisena, tai pariin metriin nousevana

Lisätiedot

VSH-68 VSH-88/600 VSH-100

VSH-68 VSH-88/600 VSH-100 väliseinäharkot VSH-68 VSH-88/600 VSH-100 VSH-130db VSH-150 PK-200 MITTATARKKAA VÄLISEINÄÄ NOPEASTI LAKKA VÄLISEINÄHARKKO VSH-88/600 Joustavasti valmista väliseinää Uudella hiotulla ja mittatarkalla VSH-88/600

Lisätiedot

Väliseinäharkot. Kivi herää eloon. VSH-68 VSH-88/600 VSH-100 VSH-130db VSH-150 PK-200

Väliseinäharkot. Kivi herää eloon. VSH-68 VSH-88/600 VSH-100 VSH-130db VSH-150 PK-200 Väliseinäharkot Kivi herää eloon VSH-68 VSH-88/600 VSH-100 VSH-130db VSH-150 PK-200 MITTATARKKAA VÄLISEINÄÄ NOPEASTI LAKKA VÄLISEINÄHARKOT VSH-88/600, VSH-68 Joustavasti valmista väliseinää Uudella hiotulla

Lisätiedot

Erstantie 2, 15540 Villähde 2 Puh. (03) 872 200, Fax (03) 872 2020 www.anstar.fi anstar@anstar.fi Käyttöohje

Erstantie 2, 15540 Villähde 2 Puh. (03) 872 200, Fax (03) 872 2020 www.anstar.fi anstar@anstar.fi Käyttöohje Erstantie 2, 15540 Villähde 2 Erstantie 2, 15540 Villähde 3 SISÄLLYSLUETTELO Sivu 1 TOIMINTATAPA... 4 2 MATERIAALIT JA RAKENNE... 5 2.1 MATERIAALIT... 5 2.2 RAKENNEMITAT... 5 3 VALMISTUS... 6 3.1 VALMISTUSTAPA...

Lisätiedot

Rudus Muottiharkkojen työohjeet

Rudus Muottiharkkojen työohjeet Rudus Muottiharkkojen työohjeet Muottiharkkojen työohjeet YLEISTÄ...... 3 Laatuvaatimukset... 3 1. HARKKOTOIMITUS... 4 Harkkojen tilaus työmaalle... 4 Harkkojen varastointi tontilla... 4 Harkkojen siirtely

Lisätiedot

HB - UEM 400 VALUERISTEHARKKO. UEM 400 VALUERISTEHARKKO suunnittelu- ja työohje

HB - UEM 400 VALUERISTEHARKKO. UEM 400 VALUERISTEHARKKO suunnittelu- ja työohje HB - UEM 400 VALUERISTEHARKKO UEM 400 VALUERISTEHARKKO suunnittelu- ja työohje SISÄLTÖ: HB - UEM 400 VALUERISTEHARKKO Viiden tähden betonituottaja YLEISTÄ 3 Harkon ominaisuudet 3 Suunnittelun perusteet

Lisätiedot

3-15 / 10.4.2015. Weber anturamuotti- järjestelmä. www.e-weber.fi www.wepro.fi. * Välitämme

3-15 / 10.4.2015. Weber anturamuotti- järjestelmä. www.e-weber.fi www.wepro.fi. * Välitämme * Välitämme 3-15 / 10.4.2015 Weber anturamuotti- www.e-weber.fi www.wepro.fi järjestelmä Weber anturamuottijärjestelmä Weber anturamuottijärjestelmä koostuu 600 mm leveästä, 5000 mm pitkästä ja 250 mm

Lisätiedot

SOKLEX - PERUSTUSJÄRJESTELMÄ

SOKLEX - PERUSTUSJÄRJESTELMÄ SOKLEX - PERUSTUSJÄRJESTELMÄ SOKLEX -VALMISMUOTTIEN ASENNUS- JA TUENTAOHJEET 2005 1 1. Rakennuksen pohjan kaivutöiden jälkeen sokkelilinjat täytetään vähintään 200 mm:n sorakerroksella. Sora tasataan perustamistasoon

Lisätiedot

Taiter Oy. Taiter-pistokkaan ja Taiter-triangeliansaan käyttöohje

Taiter Oy. Taiter-pistokkaan ja Taiter-triangeliansaan käyttöohje Taiter-pistoansaan ja Taiter-tringaliansaan käyttöohje 17.3.2011 1 Taiter Oy Taiter-pistokkaan ja Taiter-triangeliansaan käyttöohje 17.3.2011 Liite 1 Betoniyhdistyksen käyttöseloste BY 5 B-EC2: nro 22

Lisätiedot

BENDERS SOKKELIELEMENTIT SOKKELIELEMENTIT. Kunnon perustus. Lisätietoja Bendersistä www.benders.fi

BENDERS SOKKELIELEMENTIT SOKKELIELEMENTIT. Kunnon perustus. Lisätietoja Bendersistä www.benders.fi BENDERS SOKKELIELEMENTIT SOKKELIELEMENTIT Kunnon perustus Lisätietoja Bendersistä www.benders.fi 2 SISÄLLYSLUETTELO INFO 2 TAUSTATIETOA SOKKELIELEMENTTI 4 BENDER L-SOKKELIELEMENTTI 7 BENDER I-SOKKELIELEMENTTI

Lisätiedot

Elementtihormin pystytysohjeet

Elementtihormin pystytysohjeet Elementtihormin pystytysohjeet TONA savuhormistot Yrjönalhontie 13, 21420 Lieto Puh. 020 7413 123 Fax (02) 4870 305 e-mail: tona@smidson.com Sisällys 1 Yleistä... 2 1.1 Hormin tekniset tiedot... 2 1.2

Lisätiedot

LAKKA harkot ulkoseiniin - edelläkävijä energiatehokkuudessa

LAKKA harkot ulkoseiniin - edelläkävijä energiatehokkuudessa LAKKA harkot ulkoseiniin - edelläkävijä energiatehokkuudessa Lakka harkoista saat kestävän talon, joka täyttää asukkaiden vaatimukset myös tulevaisuudessa. Kivitalo on energiatehokas, hiljainen ja palamaton.

Lisätiedot

SUUNNITTELUOHJE 6.6.2005. MEH-380 ULTRA matalaenergiaharkko

SUUNNITTELUOHJE 6.6.2005. MEH-380 ULTRA matalaenergiaharkko SUUNNITTELUOHJE 6.6.2005 MEH-380 ULTRA matalaenergiaharkko 1. YLEISTÄ 2 Tämä suunnitteluohje koskee vain Lujabetoni Oy:n ULTRA-matalaenergiaharkkoa, tyyppimerkintä MEH-380 ULTRA. Lisäksi suunnittelussa

Lisätiedot

FINNEPS YLI 25 VUOTTA! OTA ROHKEASTI YHTEYTTÄ NIIN KATSOTAAN TARPEISIISI SOPIVA RATKAISU! FINNEPS-HARKKO tarjoaa rakennusmateriaalit

FINNEPS YLI 25 VUOTTA! OTA ROHKEASTI YHTEYTTÄ NIIN KATSOTAAN TARPEISIISI SOPIVA RATKAISU! FINNEPS-HARKKO tarjoaa rakennusmateriaalit FINNEPS YLI 25 VUOTTA! EPS BETONIVALUHARKKO on rakennusmateriaalina kymmeniä vuosia vanha keksintö maailmalla. Kokemäkeläisen Lasse Rannan 1989 perustama FinnEPS Oy on ensimmäinen EPS valuharkkovalmistaja

Lisätiedot

Festivo 6K ja 8K. Asennusohjeet Huvimajoille. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja

Festivo 6K ja 8K. Asennusohjeet Huvimajoille. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja Asennusohjeet Huvimajoille Festivo 6K ja 8K Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Vatupassi, vasara, mattopuukko, mittanauha, ruuviväännin, (esim. akkuporakone), ristiruuvipäät numerot 1,2 ja 3, poranterä

Lisätiedot

VAJA. [ Puu tekee kodin ]

VAJA. [ Puu tekee kodin ] VAJA [ Puu tekee kodin ] ENNEN KUIN ALOITAT Tässä vihkosessa selvitetään kahden erikokoisen vajan rakentamisohjeet: 6 m 2 (Kuutonen) ja 10 m 2 (Kymppi). Tarkoituksena on saada aikaan yksinkertainen, mutta

Lisätiedot

BETONOINTITYÖN HAASTEET TYÖMAALLA JA VAIKUTUS LOPPUTUOTTEEN LAATUUN

BETONOINTITYÖN HAASTEET TYÖMAALLA JA VAIKUTUS LOPPUTUOTTEEN LAATUUN BETONOINTITYÖN HAASTEET TYÖMAALLA JA VAIKUTUS LOPPUTUOTTEEN LAATUUN 1 BETONOINTITYÖN HAASTEET TYÖMAALLA JA VAIKUTUS LOPPUTUOTTEEN LAATUUN Sisältö: Raudoitus ja betonin maksimiraekoko Betonin vastaanotto

Lisätiedot

Siporex-väliseinät. Väliseinälaatta Väliseinäelementti Väliseinäharkko

Siporex-väliseinät. Väliseinälaatta Väliseinäelementti Väliseinäharkko Siporex-väliseinät Väliseinälaatta Väliseinäelementti Väliseinäharkko Väliseinälaatta V475 70 / 90 /100 x 575 x 575 VAHVUUS JA KOKO PALOLUOKKA ÄÄNENERISTÄVYYS KPL/LAVA LAATAN PAINO KG 70 x 575 x 575 EI

Lisätiedot

WWW.LAMOX.FI INFO@LAMOX.FI

WWW.LAMOX.FI INFO@LAMOX.FI 1 Perinteinen valesokkelirakenne Termotuote korjattu rakenne Asennus 2 Ennen työn aloittamista on aina tarkistettava päivitetyt viimeisimmät suunnitteluohjeet valmistajan kotisivuilta. Eristämisessä on

Lisätiedot

HB-JUHA-JULKISIVUHARKKO. Elävää, kaunista ja kestävää pintaa

HB-JUHA-JULKISIVUHARKKO. Elävää, kaunista ja kestävää pintaa HB-JUHA-JULKISIVUHARKKO Elävää, kaunista ja kestävää pintaa HB-JUHA tuo sävyjä julkisivuihin ja sisätiloihin HB-JUHA-harkko luo elävän, valon ja varjon sävyillä leikittelevän pinnan, joka on luonnollinen

Lisätiedot

Bender Megawall. BENDERS Pihakivet. www.benders.fi

Bender Megawall. BENDERS Pihakivet. www.benders.fi megawall GARDEN Bender Megawall Kaunis muuri, jolla voidaan rakentaa 1,05 m korkea tukimuuri. Sen mahdollistaa ainutlaatuinen rakenne ja geoverkkojärjestelmä. Muurikivet toimitetaan valmiiksi lohkottuina,

Lisätiedot

Kuljetuskalusto Purku Valmistelevat toimenpiteet Harkkojen vastaanotto 5 Varastointi työmaalla Muistutukset

Kuljetuskalusto Purku Valmistelevat toimenpiteet Harkkojen vastaanotto 5 Varastointi työmaalla Muistutukset TYÖOHJE 3/2014 SISÄLTÖ 1 FINNEPS-HARKON VARASTOINTI JA VASTAANOTTO 4 Kuljetuskalusto Purku Valmistelevat toimenpiteet Harkkojen vastaanotto 5 Varastointi työmaalla Muistutukset 2 FINNEPS-ANTURA JA SOKKELIHARKKO

Lisätiedot

HARKKOELEMENTTI Tuoteseloste

HARKKOELEMENTTI Tuoteseloste sivu 1/6 HARKKOELEMENTTI Tuoteseloste Urakkarajat, laatuvaatimukset ja asennusohjeet Kivirakenteinen harkkoseinäelementti Valmistaja: Kukonkankaantie 8 (PL 102) 15871 HOLLOLA Y-0146190-9 Hollola www.rakennusbetoni.fi

Lisätiedot

VÄLISEINÄT. Leca väliseinät. Leca EasyLex 88 Leca Lex. www.e-weber.fi 4-20/1.9.2012

VÄLISEINÄT. Leca väliseinät. Leca EasyLex 88 Leca Lex. www.e-weber.fi 4-20/1.9.2012 VÄLISEINÄT Leca väliseinät Leca EasyLex 88 Leca Lex 4-20/1.9.2012 www.e-weber.fi Leca väliseinät Leca EasyLex Leca Lex markkinoiden nopein väliseinäratkaisu Nopea rakentaa ja helppo tasoittaa Sisältö Leca

Lisätiedot

Eurokoodien mukainen suunnittelu

Eurokoodien mukainen suunnittelu RTR-vAkioterÄsosat Eurokoodien mukainen suunnittelu RTR-vAkioterÄsosAt 1 TOIMINTATAPA...3 2 MATERIAALIT...4 3 VALMISTUS...5 3.1 Valmistustapa...5 3.2 Valmistustoleranssit...5 3.3 Valmistusmerkinnät...5

Lisätiedot

ELEMENTO 5 SUORASIVUINEN PILARILLINEN UMPIKIERREPORRAS

ELEMENTO 5 SUORASIVUINEN PILARILLINEN UMPIKIERREPORRAS Asennusohje 1 (6) ELEMENTO 5 SUORASIVUINEN PILARILLINEN UMPIKIERREPORRAS ASENNUSOHJE YLEISTÄ Elementit asennetaan runkotyövaiheessa kerros kerrallaan asennussuunnitelman mukaisessa järjestyksessä. Tilaaja/työmaa

Lisätiedot

KAINDL-LAMINAATTIEN ASENNUSOHJEET

KAINDL-LAMINAATTIEN ASENNUSOHJEET KAINDL-LAMINAATTIEN ASENNUSOHJEET HUOMIOITAVAA ENNEN ASENNUSTA Aluslattian tulee täyttää SisäRYL 2013 vaatimukset. Alustan tulee olla kuiva, tasainen, kiinteä ja puhdas. Huomio että laminaattilattian pitää

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET. Moduleo - lukkopontilliset vinyylilattiat. Ruukinkuja 2, 02330 ESPOO 09 260660 orientoccident.fi

ASENNUSOHJEET. Moduleo - lukkopontilliset vinyylilattiat. Ruukinkuja 2, 02330 ESPOO 09 260660 orientoccident.fi ASENNUSOHJEET Moduleo - lukkopontilliset vinyylilattiat Ruukinkuja 2, 02330 ESPOO 09 260660 orientoccident.fi SISÄLLYS Yleistä... 2 Vastaanotto ja säilytys... 2 Tasaannuttaminen... 3 Asennusolosuhteet...

Lisätiedot

ASENNUSOHJE MINSTER JA TURMALIN

ASENNUSOHJE MINSTER JA TURMALIN Turmalin-savikattotiili Minster-betonikattotiili ASENNUSOHJE Päivitetty 14.12.2012 Tämä korvaa aiemmat asennusohjeet Puh. +358 9 2533 7200 ~ Faksi +358 9 2533 7311 ~ www.monier.fi Sivu 1 / 9 Alkulause

Lisätiedot

Asennusohjeet huvimajalle Albatros iso / pieni. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus 15.11.13 1. Ison Albatrossin pohja

Asennusohjeet huvimajalle Albatros iso / pieni. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus 15.11.13 1. Ison Albatrossin pohja Asennusohjeet huvimajalle Albatros iso / pieni Huom! Asennusohjeissa olevat kuvat viittaavat monissa kohdin isoon Albatrossiin mm. seinäelementtien ja listojen osalta. Tarvittavat työvälineet asennuksessa.

Lisätiedot

ANTURA MUOTTI JÄRJESTELMÄ

ANTURA MUOTTI JÄRJESTELMÄ ANTURA MUOTTI JÄRJESTELMÄ Leca anturamuotit ovat kevyitä siirrellä ja niiden asennus on nopeaa ja helppoa. Leca anturamuottijärjestelmä Työohje 1.11.2017 LECA ANTURA MUOTTI JÄRJESTELMÄ Työohje Leca anturamuotilla

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET Purus Kouru

ASENNUSOHJEET Purus Kouru ASENNUSOHJEET Purus Kouru! Lue asennusohjeet huolellisesti ennen asennusta. Asennus valtuutetun LVI-asentajan toimesta. Pidätämme oikeuden muutoksiin jotka liittyvät tuotantoon, muotoiluun sekä rakenteellisiin

Lisätiedot

HARKOISTA KESTÄVÄÄ JA LAADUKASTA

HARKOISTA KESTÄVÄÄ JA LAADUKASTA HARKOISTA KESTÄVÄÄ JA LAADUKASTA Ponttiharkot / Kevytsoraharkot / Valuharkot 2 LUJABETONILLA ON LAAJIN HARKKOVALIKOIMA Laajasta tuotevalikoimasta löytyy varmasti oikea tuote kaikkeen rakentamiseen. Harkoilla

Lisätiedot

ASENNUSOHJE 2. AMU-YLITYSPALKKI ja BISTÅL-TIKASRAUDOITE. sivu MATERIAALITIETO 1 TOIMITUSSISÄLTÖ 1 TÄRKEÄÄ 2

ASENNUSOHJE 2. AMU-YLITYSPALKKI ja BISTÅL-TIKASRAUDOITE. sivu MATERIAALITIETO 1 TOIMITUSSISÄLTÖ 1 TÄRKEÄÄ 2 2009 ASENNUSOHJE 2 AMU-YLITYSPALKKI ja BISTÅL-TIKASRAUDOITE sivu MATERIAALITIETO 1 TOIMITUSSISÄLTÖ 1 TÄRKEÄÄ 2 AMU-YLITYSPALKKI 1. Perustietoa 3 2. Älä pätki! 3 3. Asennus 4 1. kaksi tapaa 4 2. palkin

Lisätiedot

PRKU PAKSURAPPAUSKIINNIKE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

PRKU PAKSURAPPAUSKIINNIKE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE versio FI 11/2015 1 (5) SISÄLLYSLUETTELO 1 TOIMINTATAPA... 2 2 MITAT JA MATERIAALIT... 2 3 VALMISTUS... 3 3.1 Valmistustapa ja merkinnät... 3 3.2 Valmistustoleranssit... 3 4 KESTÄVYYSARVOT...

Lisätiedot

ACO STAINLESS Lattiakourut teollisuustiloihin ja suurtalouskeittiöihin

ACO STAINLESS Lattiakourut teollisuustiloihin ja suurtalouskeittiöihin 19.2.2009 Asennus ACO STAINLESS Lattiakourut teollisuustiloihin ja suurtalouskeittiöihin Lattiakouru vesieristämätön betonilattia Modular 1000 Modular 2000 Yleistä Modular-sarjan lattiakourut on tarkoitettu

Lisätiedot

2. Perustukset ja kellarit 1/3. Kuva 2: Maanvarainen perustus 2

2. Perustukset ja kellarit 1/3. Kuva 2: Maanvarainen perustus 2 Jämerä detaljit 2. Perustukset ja kellarit 1/3 Kuva 1: Maanvarainen perustus 1 Kuva 2: Maanvarainen perustus 2 2. Perustukset ja kellarit 2/3 Maanvaraisen/tuulettuvan alapohjan perustuksen anturat tarjotaan

Lisätiedot

JOINTS FIRE COMPOUND PRO+ Palokipsimassa läpivienteihin

JOINTS FIRE COMPOUND PRO+ Palokipsimassa läpivienteihin TUOTEKUVAUS on koostumukseltaan erityinen kipsipohjainen, kutistumaton laasti, joka sekoitetaan veden kanssa. Palokatkomassa voidaan sekoittaa joko kaadettavaksi tai levitettäväksi läpivientien ympärille.

Lisätiedot

merkintävärillä. 1. Mittaa ja merkitse terassisi arvioitu koko ja sijainti linjalangalla tai suihkuta

merkintävärillä. 1. Mittaa ja merkitse terassisi arvioitu koko ja sijainti linjalangalla tai suihkuta 1. Mittaa ja merkitse terassisi arvioitu koko ja sijainti linjalangalla tai suihkuta merkintävärillä. 2. Merkitse terassin korkeus talon etuseinään liitunarulla. 3. Poista kaikki kasvualusta ja korvaa

Lisätiedot

LL500, LL400 & EMH350

LL500, LL400 & EMH350 Lammin Betonin Lämpökivien LL500, LL400 & EMH350 ja muottikivien MH300, MH250, MH200, KMH150, PH400, PH250, PPH300 TYÖOHJEET 13.03.2013 MI 1 1 YLEISTÄ... 2 2 LÄMPÖKIVIEN OMINAISUUDET... 2 3 MITTAJÄRJESTELMÄ...

Lisätiedot

HB KIVITALOJEN TYYPPITALOT TOIMITUSSISÄLTÖ JA HINNASTO

HB KIVITALOJEN TYYPPITALOT TOIMITUSSISÄLTÖ JA HINNASTO HB KIVITALOJEN TYYPPITALOT TOIMITUSSISÄLTÖ JA HINNASTO Hinnasto voimassa toistaiseksi. HB KIVITALOJEN TYYPPITALOT TOIMITUSSISÄLTÖ JA HINNASTO EDULLISET JA ENERGIATEHOKKAAT TYYPPITALOT HB toimitussisältö

Lisätiedot

vakioteräsosat rakmk:n Mukainen suunnittelu

vakioteräsosat rakmk:n Mukainen suunnittelu vakioteräsosat RakMK:n mukainen suunnittelu vakioteräsosat 1 TOIMINTATAPA...3 2 MATERIAALIT...4 3 VALMISTUS...5 3.1 Valmistustapa...5 3.2 Valmistustoleranssit...5 3.3 Valmistusmerkinnät...5 3.4 Laadunvalvonta...5

Lisätiedot

RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt

RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt Eurokoodien mukainen suunnittelu RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt 1 TOIMINTATAPA... 2 2 MITAT JA MATERIAALIT... 3 2.1 RKL- ja R2KL-kiinnityslevyjen mitat... 3 2.2 R3KL-kiinnityslevyjen

Lisätiedot

Vaja TEE ITSE PUUSTA

Vaja TEE ITSE PUUSTA Vaja TEE ITSE PUUSTA Ennen kuin aloitat Tässä vihkosessa selvitetään kahden erikokoisen vajan rakentamisohjeet: 6 m 2 (Kuutonen) ja 10 m 2 (Kymppi). Tarkoituksena on saada aikaan yksinkertainen, mutta

Lisätiedot

Rudus Eristemuottiharkkojen työohjeet

Rudus Eristemuottiharkkojen työohjeet Rudus Eristemuottiharkkojen työohjeet Muottiharkkojen työohjeet ALKUSANAT...... 3 Laatuvaatimukset... 3 2. TOIMITUKSEN VASTAANOTTO.... 4 3. ANTURAN VALU.... 4 4. LADONNAN VALMISTELU JA ENSIMMÄINEN KERROS...

Lisätiedot

Työseloste. Perustusten parantaminen tekemällä alapuolelle uudet perustusanturat. Antti Harri 2011-06 iku@openbsd.fi

Työseloste. Perustusten parantaminen tekemällä alapuolelle uudet perustusanturat. Antti Harri 2011-06 iku@openbsd.fi Työseloste Perustusten parantaminen tekemällä alapuolelle uudet perustusanturat. Antti Harri 2011-06 iku@openbsd.fi Sisällysluettelo 1Materiaalit...1 1.1Materiaalimenekit ja lisät...1 2Työkalut ja välineet...1

Lisätiedot

RPS PARVEKESARANA EuRoKoodiEN mukainen SuuNNittElu

RPS PARVEKESARANA EuRoKoodiEN mukainen SuuNNittElu RPS PARVEKESARANA Eurokoodien mukainen suunnittelu RPS PARVEKESARANA 1 TOIMINTATAPA... 3 2 MITAT JA MATERIAALIT... 4 2.1 Parvekesaranan mitat ja osat... 4 2.2 Parvekesaranan materiaalit ja standardit...

Lisätiedot

MaxFloor Komposiittilautojen asennus

MaxFloor Komposiittilautojen asennus MaxFloor Komposiittilautojen asennus Asennusvaihtoehto 1, T - muovikiinnikkeet (vaiht. RST pikakiinnikkeet) Perustus (Runko) 1. Perustuksen pitää olla tasainen ja vakaa, ettei terassiin tule vääntöä tai

Lisätiedot

Decibel-pohjakulma. Asennusohjeet

Decibel-pohjakulma. Asennusohjeet Decibel-pohjakulma Asennusohjeet 3/2017 Decibel-pohjakulma 110 Asennusohjeet Yleistä Rakennuksen pystykokoojaviemärin pohjakulma on kohta, jossa jätevedessä virtaavan aineen massasta ja nopeudesta johtuen

Lisätiedot

FINNEPS-ELEMENTTI KEVYT, NOPEA JA KUSTANNUSTEHOKAS UUTUUS RAKENTAMISEEN! FINNEPS-ELEMENTIT ISO 9001

FINNEPS-ELEMENTTI KEVYT, NOPEA JA KUSTANNUSTEHOKAS UUTUUS RAKENTAMISEEN! FINNEPS-ELEMENTIT ISO 9001 FINNEPS-ELEMENTTI FinnEPS on laajentanut ainoana pohjoismaisena toimijana tuotantoaan kokonaisvaltaisemmaksi kivitalomateriaalivalmistajaksi. FinnEPS rakennustuoteperheeseen kuuluvat viimeisimmän tuotekehitystyön

Lisätiedot

RPS PARVEKESARANA RaKMK:N MuKaiNEN SuuNNittElu

RPS PARVEKESARANA RaKMK:N MuKaiNEN SuuNNittElu RPS PARVEKESARANA RakMK:n mukainen suunnittelu RPS PARVEKESARANA 1 TOIMINTATAPA... 3 2 MITAT JA MATERIAALIT... 4 2.1 Parvekesaranan mitat... 4 2.2 Parvekesaranan materiaalit ja standardit... 5 3 VALMISTUS...

Lisätiedot

Ovielementtejä on kaksi erilaista: 1. Perusovielementti 2. Pariovielementti, lisätilauksesta.

Ovielementtejä on kaksi erilaista: 1. Perusovielementti 2. Pariovielementti, lisätilauksesta. Asennusohjeet Asennustyön voi suorittaa yksi henkilö mutta työskentely pareittain on suositeltavaa. Elementit toimitetaan muovilla päällystetyllä paketilla, paketti on varastoitava ilmavasti maasta irti

Lisätiedot

Asennus- ja huolto-ohjeet HEATEX lämmöntalteenottokaivolle

Asennus- ja huolto-ohjeet HEATEX lämmöntalteenottokaivolle 1 Asennus- ja huolto-ohjeet HEATEX lämmöntalteenottokaivolle 1. Asennus a. Kaivon asennus betoni lattiaan : a.1 Kaivon asennus - Kaivo on kiinnitettävä tukevasti ennen valua. Kaivo kiinnitetään ympärillä

Lisätiedot

Kivitalo pitää lämmön sisällä ja viiman ulkona

Kivitalo pitää lämmön sisällä ja viiman ulkona Harkot Kivitalo pitää lämmön sisällä ja viiman ulkona Arvostatko yksilöllisyyttä ja korkeaa laatua? Viihtyisyyden lisäksi sinulle on tärkeää, että kotisi on turvallinen. Lakka-harkoista saat kestävän talon,

Lisätiedot

NOPEA HELPPO TARKKA. LUJA-PONTTIHARKKO TYÖOHJE 1.3.2013 ver. 1 LUJA-PONTTIHARKKO TYÖOHJE 1

NOPEA HELPPO TARKKA. LUJA-PONTTIHARKKO TYÖOHJE 1.3.2013 ver. 1 LUJA-PONTTIHARKKO TYÖOHJE 1 NOPEA HELPPO TARKKA LUJA-PONTTIHARKKO TYÖOHJE 1.3.2013 ver. 1 LUJA-PONTTIHARKKO TYÖOHJE 1 LUJA-PONTTIHARKKO TYÖOHJE 2 SISÄLTÖ 1. YLEISTÄ... 4 2. VALMISTELEVAT TYÖT... 5 3. ANTURAN JA PERUSMUURIN RAKENTAMINEN...

Lisätiedot

SEMKO OY PBOK-ONTELOLAATTAKANNAKE. Käyttö- ja suunnitteluohjeet RakMK mukainen suunnittelu

SEMKO OY PBOK-ONTELOLAATTAKANNAKE. Käyttö- ja suunnitteluohjeet RakMK mukainen suunnittelu SEMKO OY PBOK-ONTELOLAATTAKANNAKE Käyttö- ja suunnitteluohjeet RakMK mukainen suunnittelu FMC 41874.133 28..213 Sisällysluettelo: 2 1 TOIMINTA... 3 2 MITAT, OSAT, ASENNUSVAIHEEN KAPASITEETIT JA TILAUSTUNNUKSET...

Lisätiedot

Näin lisäeristät 2. Purueristeisen seinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n

Näin lisäeristät 2. Purueristeisen seinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Näin lisäeristät 2 Purueristeisen seinän ulkopuolinen lisäeristys Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Tammikuu 2012 Ulkopuolinen lisäeristys PAROC Renova levyllä Puurunkoinen, purueristeinen talo,

Lisätiedot

VESISET Plus + KÄÄNNETYN KATON KAIVO UUDISRAKENTAMISEEN

VESISET Plus + KÄÄNNETYN KATON KAIVO UUDISRAKENTAMISEEN VESISET Plus + KÄÄNNETYN KATON KAIVO UUDISRAKENTAMISEEN Esittely s.2 Valuputken asennus valumuottiin s.4 C-kattokaivon, väliputken ja parvekekaivon asennus valuputkeen s.6 Palokatko s.10 Kouruset Oy Jusslansuu

Lisätiedot

Karmikulma KÄYTTÖ- JA SUUNNITTELUOHJE 12.8.2014

Karmikulma KÄYTTÖ- JA SUUNNITTELUOHJE 12.8.2014 Karmikulma KÄYTTÖ- JA SUUNNITTELUOHJE 12.8.2014 SISÄLTÖ 1. Yleistä, Lakka karmikulma s. 3 2. Asennus s. 4 3. Karmin kiinnitys s. 12 4. Oviasennus s. 13 5. Lisätietoja s. 13 Karmikulma käyttö- ja suunnitteluohje

Lisätiedot

Betonoinnin valmistelu

Betonoinnin valmistelu Betonoinnin valmistelu Betonointisuunnitelma Levitä muottiöljy tasaisesti ja ohuena kerroksena Puhdista muotit magneetin ja veden avulla. Betonointisuunnitelma Poista muoteista roskat. Noudata betonointisuunnitelmaa.

Lisätiedot

Asennus- ja huolto-ohje HEATEX lämmöntalteenottokaivolle

Asennus- ja huolto-ohje HEATEX lämmöntalteenottokaivolle Asennus- ja huolto-ohje HEATEX lämmöntalteenottokaivolle 1. Asennus a. Kaivon asennus betoni lattiaan : a.1 Kaivon asennus - Kaivo on kiinnitettävä tukevasti ennen valua. Kaivo kiinnitetään ympärillä olevaan

Lisätiedot

EMH-400PRO, Ikkuna-aukon vaakaleikkaus DET Mineraalivilla n. 1/3 karmisyvyydestä. PU-vaahto n. 2/3 karmisyvyydestä SOLIDO SL liitosnauha

EMH-400PRO, Ikkuna-aukon vaakaleikkaus DET Mineraalivilla n. 1/3 karmisyvyydestä. PU-vaahto n. 2/3 karmisyvyydestä SOLIDO SL liitosnauha EMH-400PRO, Ikkuna-aukon vaakaleikkaus RAK, 1:10 02.06.2017 LAKKA EMH-400PRO DET-2400 3. Mineraalivilla n. 1/3 karmisyvyydestä PU-vaahto n. 2/3 karmisyvyydestä SOLIDO SL liitosnauha - US-1400 IKKUNAT:

Lisätiedot

HYDROCORK Pressfit asennusohjeet

HYDROCORK Pressfit asennusohjeet HYDROCORK Pressfit asennusohjeet Lue nämä asennusohjeet tarkasti ennen asennuksen aloittamista. Asennuksessa tulee myös noudattaa SisäRYL 2013 ohjeistuksia. KULJETUS, VARASTOINTI JA SOPEUTTAMINEN OLOSUHTEISIIN

Lisätiedot

EMH-400PRO, Ikkuna-aukon vaakaleikkaus DET Mineraalivilla n. 1/3 karmisyvyydestä. PU-vaahto n. 2/3 karmisyvyydestä SOLIDO SL liitosnauha

EMH-400PRO, Ikkuna-aukon vaakaleikkaus DET Mineraalivilla n. 1/3 karmisyvyydestä. PU-vaahto n. 2/3 karmisyvyydestä SOLIDO SL liitosnauha EMH-400PRO, Ikkuna-aukon vaakaleikkaus RAK, 1:10 02.06.2017 LAKKA EMH-400PRO DET-2400 3. Mineraalivilla n. 1/3 karmisyvyydestä PU-vaahto n. 2/3 karmisyvyydestä SOLIDO SL liitosnauha - US-1400 IKKUNAT:

Lisätiedot

Rappaustyypin valinta alustan mukaan

Rappaustyypin valinta alustan mukaan Poltettutiili, kevytsoraherkko, betoniharkko, betoni tai vastaava Rappaus: yleensä Bayosan LL 66, SL 67, RK 39. Rappauslaastin valintaan vaikuttaa tuleva pinnoite, ympäristö jne. Yleisesti rappauspaksuuden

Lisätiedot

MASADOOR. autotallinovet. Asennusohje

MASADOOR. autotallinovet. Asennusohje MASADOOR autotallinovet Asennusohje Tämä asennusohje on tehty ammattitaitoisen asentajan käyttöön. Ohjeessa on piirroksia, joissa on komponentteja, joita ei aina oveen asenneta. Ennen asennuksen aloittamista

Lisätiedot

Näin lisäeristät 1. Villaeristeisen puurunkoseinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n

Näin lisäeristät 1. Villaeristeisen puurunkoseinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Näin lisäeristät 1 Villaeristeisen puurunkoseinän ulkopuolinen lisäeristys Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Tammikuu 2012 Ulkopuolinen lisäeristys PAROC Renova -levyllä Julkisivujen uusimisen yhteydessä

Lisätiedot

Isola seinäjärjestelmä

Isola seinäjärjestelmä Isola seinäjärjestelmä Sokkelin tiivistyskaista, runkoside, tuulensuoja, hiirilista Tammikuu 2003 Ja talosi voi hyvin Isola seinäjärjestelmä on toimiv Se pitää tuulta ja läpäisee vesih Sokkelin tiivistyskaista

Lisätiedot

Asennusohje. Viivytys- / sadevesisäiliö

Asennusohje. Viivytys- / sadevesisäiliö Asennusohje Viivytys- / sadevesisäiliö Viivytys- / sadevesisäiliön asentaminen Olet tehnyt erinomaisen valinnan valitessasi Pipelife viivytyssäiliön. Tutustu huolellisesti viivytyssäiliön asennusohjeisiin

Lisätiedot

HUOMAUTUS: JOS DELTAPALKIN ASENNUSTOLERANSSIT YLITTYVÄT, OTA YHTEYTTÄ PEIKKOON.

HUOMAUTUS: JOS DELTAPALKIN ASENNUSTOLERANSSIT YLITTYVÄT, OTA YHTEYTTÄ PEIKKOON. Deltapalkin asennus Tämä en asennusohje on tarkoitettu täydentämään projektikohtaista asennussuunnitelmaa. Peikon tekninen tuki voi tarvittaessa auttaa asennussuunnitelman laadinnassa. Jos asennussuunnitelman

Lisätiedot

VÄESTÖNSUOJAN KASETTIMUOTITUS

VÄESTÖNSUOJAN KASETTIMUOTITUS VÄESTÖNSUOJAN KASETTIMUOTITUS Muottikaluston osat Muottikasetit 500 X 2200 mm sisäkasetti 500 x 2700 mm ulkokasetti 200/200 x 2200 mm sisäpuolen sisänurkkakasetti 200/200 x 2700 mm ulkopuolen sisänurkkakasetti

Lisätiedot

RTA-, RWTL- ja RWTS-nostoAnkkurit

RTA-, RWTL- ja RWTS-nostoAnkkurit RTA-, RWTL- ja RWTSnostoAnkkurit Eurokoodien mukainen suunnittelu RTA-, RWTL- ja RWTS-nostoAnkkurit 1 TOIMINTATAPA...2 2 RTA-NOSTOANKKUREIDEN MITAT...3 2.1 RTA-nostoankkureiden mitat ja toleranssit...3

Lisätiedot

Deckra Komposiittilautojen asennus

Deckra Komposiittilautojen asennus Deckra Scandinavia Ab Asennusopas, Deckra 4 v295787 / 2018 Deckra Komposiittilautojen asennus Asennusvaihtoehto 1, T -muovikiinnikkeet 1 Perustus (Kivijalka) 1. Perustuksen pitää olla tasainen ja vakaa,

Lisätiedot

TIKLI-OVET JA IKKUNAT ASENNUS JA HUOLTO

TIKLI-OVET JA IKKUNAT ASENNUS JA HUOLTO TIKLI-OVET JA IKKUNAT ASENNUS JA HUOLTO TOIMITUKSEN VASTAANOTTO Tarkista ovien laatu ja määrä heti saatuasi tuotteet. Toimitukseen liittyvät huomautukset on tehtävä 8 päivän kuluessa tuotteen myyjälle.

Lisätiedot

KASOGUARD TURVAOVI - ASENNUSOHJEET

KASOGUARD TURVAOVI - ASENNUSOHJEET KASOGUARD TURVAOVI - ASENNUSOHJEET KASOGUARD TURVAOVI - ASENNUSOHJEET 1. Oven karmin asennuksessa käytetään 16 kpl säätöholkkeja (24mm), joilla karmi säädetään asennusaukkoon. 2. Oven karmin ja asennusaukon

Lisätiedot

BENDERS seinäelementit. Seinäelementit ja perustukset. Lisää Bendersistä: www.benders.fi

BENDERS seinäelementit. Seinäelementit ja perustukset. Lisää Bendersistä: www.benders.fi BENDERS seinäelementit Seinäelementit ja perustukset Lisää Bendersistä: www.benders.fi 2 Sisältö Seinäelementit 4-10 Seinäelementtien tarvikkeet 11 Perustukset 12-15 Perustustarvikkeet 15 3 Seinäelementti

Lisätiedot

ASENNETUILLE IKKUNOILLE SISÄPUOLELLE KAIKILLE RAKENNETYYPEILLE. 1 TIIVISTALO - Ikkunoiden tiivistäminen rakennuksen ulkokuoreen

ASENNETUILLE IKKUNOILLE SISÄPUOLELLE KAIKILLE RAKENNETYYPEILLE. 1 TIIVISTALO - Ikkunoiden tiivistäminen rakennuksen ulkokuoreen ASENNETUILLE IKKUNOILLE SISÄPUOLELLE KAIKILLE RAKENNETYYPEILLE TIIVISTYSJÄRJESTELMÄT RAKENTAMISEEN TIIVISTALO - Ikkunoiden tiivistäminen rakennuksen ulkokuoreen tai Tescon Profect BETONISEEN SISÄSEINÄÄN

Lisätiedot

R-STEEL LENKKI EuRoKoodIEN mukainen SuuNNITTELu

R-STEEL LENKKI EuRoKoodIEN mukainen SuuNNITTELu R-STEEL LENKKI Eurokoodien mukainen suunnittelu R-STEEL LENKKI 1 R-STEEL LENKIN TOIMINTATAPA... 2 2 R-STEEL LENKIN MITAT JA MATERIAALIT... 4 2.1 R-Seel Lenkin mitat... 4 2.2 R-Steel Lenkin materiaalit

Lisätiedot

Kota 8-k / 6-k. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja. Lattia. Asennusohjeet Huvimajalle

Kota 8-k / 6-k. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja. Lattia. Asennusohjeet Huvimajalle Asennusohjeet Huvimajalle Kota 8-k / 6-k Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Vatupassi, vasara, mattopuukko, mittanauha, ruuviväännin, (esim. akkuporakone), TORXruuvipääsarja, poranterä 4 mm ja 3 kpl

Lisätiedot

Katariina 8K. Asennusohjeet Huvimajalle. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Pohja

Katariina 8K. Asennusohjeet Huvimajalle. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Pohja Asennusohjeet Huvimajalle Katariina 8K Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Vatupassi, vasara, mattopuukko, mittanauha, ruuviväännin, (esim. akkuporakone), ristiruuvipäät numerot 1,2 ja 3, poranterä 4

Lisätiedot

Piha-alueiden kuivatus ja salaojat

Piha-alueiden kuivatus ja salaojat Piha-alueiden kuivatus ja salaojat Tommi Riippa Tiimi- ja laatupäällikkö, RTA FCG Suunnittelu ja Tekniikka Oy 3.10.2017 Page 1 HUOM! Aineisto ei ole tarkoitettu pihan kuivatuksen ja salaoja-asennusten

Lisätiedot

ASENNUSOHJE SISÄPUOLINEN PARVEKEVEDENPOISTO

ASENNUSOHJE SISÄPUOLINEN PARVEKEVEDENPOISTO VESISET Plus + ASENNUSOHJE SISÄPUOLINEN PARVEKEVEDENPOISTO 50/ 75/ 100 mm Siivilämuhvin ja putken asennus s.2 Ylin kerros ja mutkat s.4 Seinäkiinnikkeet s.6 Puhdistusputken asennus s.9 Kattokaivo s.11

Lisätiedot

Lattiabetonit Betonin valintakriteerit, pinnoitettavat lattiat

Lattiabetonit Betonin valintakriteerit, pinnoitettavat lattiat Lattiabetonit Betonin valintakriteerit, pinnoitettavat lattiat Vesa Anttila Kehityspäällikkö Rudus Oy Sirotepinnan levitys edellyttää oikeaa ajankohtaa sekä betonia, josta voi imeytyä vettä pinnoitteen

Lisätiedot

HINNASTO voimassa alkaen

HINNASTO voimassa alkaen HINNASTO 2019 voimassa 1.3.2019 alkaen PONTTIHARKOT Pituus 598 mm, leveys = tuotetyyppi, korkeus 195 mm Pilariharkko 240 x 240 x 195 mm, 240 x 240 x 190 mm X = sama pakkauskoko kaikilla tehtailla koodi

Lisätiedot

Profiilijärjestelmä. Ikkunoiden energiatehokkaaseen. asennukseen

Profiilijärjestelmä. Ikkunoiden energiatehokkaaseen. asennukseen Profiilijärjestelmä Ikkunoiden energiatehokkaaseen asennukseen Making it perfect illbruck tuotemerkki tarjoaa tehokkaita julkisivujen ja ikkuna-asennusten tiivistysmenetelmiä. illbruck tuotesarjastamme

Lisätiedot