Georakentamisen kandiaiheet K2016

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Georakentamisen kandiaiheet K2016"

Transkriptio

1 Georakentamisen kandiaiheet K2016

2

3 RAKENNUSKIVEN LOUHINNAN ERITYISPIIRTEET JA YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET Aihe10001 Ohjaaja: Mikael Rinne Kirjallisuustutkimuksella kartoitetaan rakennuskiviteollisuuden käyttämiä louhintatekniikoita ja arvioidaan niihin liittyviä ympäristövaikutuksia.

4 KALLIORAKOA JÄLJITTELEVÄN REPLIKASARJAN MEKAANISTEN OMINAISUUKSIEN MÄÄRITTÄMINEN KALLISTUSPÖYTÄKOKEELLA Aihe10002 Ohjaaja: Lauri Uotinen Tutkimus on osa KARMO II tutkimushanketta, jonka tavoitteena on selvittää kalliorakojen mekaanisten ominaisuuksien mittakaavatekijän merkitystä fotogrammetriaa sekä 3D-tulostusta hyödyntämällä. Työhön sisältyy kokeellinen osio, vaihtoehtoisesti työhön voidaan sisällyttää numeerinen mallinnustehtävä.

5 TUNNELIN RUISKUBETONIKERROKSEN PAKSUUDEN MÄÄRITTÄMINEN FOTOGRAMMETRISESTI (CASE OTANIEMEN KOETUNNELI) Aihe10003 Ohjaaja: Lauri Uotinen Työn tavoitteena on kirjallisuushaun avulla selvittää ruiskubetonin kerrospaksuuden määrittämisen käytännöt erityisesti fotogrammetriaa hyödyntämällä. Työhön voidaan sisällyttää mittauksia Otaniemen alla sijaitsevassa koetunnelissa. Tunnelin ensimmäinen fotogrammetrinen kuvaus on jo tehty ja tunneli on sen jälkeen täydennysruiskutettu. BY60 Ruiskubetoniohjeet sallii mittaamisen fotogrammetrialla, mutta ei sisällä ohjeita miten sen voisi toteuttaa. Tutkimuksen tavoitteena on osaltaan kehittää BY ohjetta.

6 KALLIOTILOJEN UUSIOKÄYTTÖ GEOTERMISEN ENERGIAN VARASTOINTIIN SUOMESSA Aihe10004 Ohjaaja: Topias Siren Tutkimus on osa Aurikokylätutkimushanketta, jossa selvitetään mm. käytöstä poistettujen kalliotilojen hyödynnettävyyttä energian varastoimiseksi.

7 KAIVOSHANKE MAANOMISTAJAN NÄKÖKULMASTA Aihe10005 Ohjaaja: Juha Antikainen Kaivoslain ja -asetuksen kaivosyritykselle antamat oikeudet kaivoshankkeen eri vaiheissa. Maanomistajan kuuleminen ja oikeus erilaisiin korvauksiin haitoista, arvomineraalien louhinnasta ja sivutuotteiden hyödyntämisestä. Maanomistajan strategiat - maan myynti erilaisilla ehdoilla vai korvaukset? Suomalaisia käytännön esimerkkejä.

8 KAIVOSTEN ENERGIAN KÄYTTÖ JA HANKINTA Aihe10006 Ohjaaja: Juha Antikainen Eri energiamuotojen käyttökohteet kaivoksilla, energian hankinta, uusiutuvan energian mahdollisuudet. Verotus ja muut ohjauskeinot. Esimerkkejä Suomesta ja muualta, esim.

9 KIVINÄYTTEEN PURISTUSMURTOLUJUUDEN ARVIOINTI JA TULOSTEN EDUSTAVUUS Aihe10007 Ohjaaja: Juha Antikainen Puristusmurtolujuuskokeen kuvaus, tulosten virhelähteet, hajonta, edustavuus ja käyttökelpoisuus. Lähtötietoina käytetään kirjallisuutta sekä kalliotekniikan laboratoriossa tehtyjen koesarjojen tietokantoja.

10 GEOTEKNISET OLOSUHTEET KUUSSA JA LÄHIPLANEETOILLA Aihe10019 Ohjaaja: L. Korkiala-Tanttu Kuvata rakennusten ja rakenteiden perustamisolosuhteita kuussa ja lähiplaneetoilla Miten ko. kohteissa pohjaolosuhteita voidaan tutkia? Myös erityisolosuhteiden kuvaus, esim. taustasäteilyn hallinta Kuvata innovatiivisia perustamismenetelmiä Perustuu ensisijassa netistä löytyvään aineistoon

11 KAATOPAIKKOJEN ERISTERAKENTEET. Aihe10020 Ohjaaja: L. Korkiala-Tanttu Millaisia kaatopaikkoja Suomessa on ja miksi eristerakenteita tarvitaan? Mitä vaatimuksia kaatopaikkojen eristerakenteille asetetaan? Millaisia eristerakenteita ohjeiden mukaan on olemassa? Esimerkkejä ja kokemuksia Aineisto: ohjeistus, kansainvälinen kirjallisuus, haastattelut, mahdollinen vierailu Ämmässuolle?

12 POHJAVEDENPINNAN SEURANTAMENETELMÄT JA VUOSITTAINEN VAIHTELU Aihe10021 Ohjaaja: L. Korkiala-Tanttu Mitä pohjavesi on ja missä sitä esiintyy? Miten pohjaveden pintaa voidaan mitata ja seurata? Menetelmäkuvaukset Miten eri alueiden maaperä vaikuttaa pohjavedenpintaan? Millaista vuosittaista vaihtelua erilaisissa olosuhteissa pohjavedenpinnalla on? Aineisto: kirjallisuus, haastattelut, SYKEen tilastollinen ainesto

13 TURPEEN GEOTEKNISTEN OMINAISUUKSIEN MÄÄRITTÄMINEN LABORATORIOSSA Aihe10022 Ohjaaja: Matti Lojander Kirjallisuusselvitys turpeen geoteknisistä ominaisuuksista Laboratoriossa tehtäviä perusominaisuuksien määritystä ja ödometrikokeita Koetulosten raportointi ja analysointi verrattuna kirjallisuuteen

14 SIIPI- JA PURISTINHEIJARIKAIRAUSTULOSTEN VERTAILU HKI/GEON AINEISTOLLA Aihe10023 Ohjaaja: Henry Gustavsson - Geoteknisen osaston siipikairausaineiston vertaaminen puristinheijarikairauksiin/painokairauksiin kuivakuorisaven alapuolisissa kerroksissa (esim. yläsavi 1-7 m maanpinnasta / alasavi 7-15m maanpinnasta mallinnus) - tietokannan ja taulukkolaskentaohjelmien käyttöön perehtyminen ja tietojen analysointi -kuinka luotettavasti puristinkairauksella voidaan arvioida suljettua leikkauslujuutta? -voiko yläsaven ja alasaven tyypillisiä ominaisuuksia esittää karttamuodossa tai muulla tavoin?

15 KAAVOITUSMITTAUSOHJEIDEN (KMO) MUKAISTEN KORKEUSKIINTOPISTEIDEN LAATUKARTOITUS (MM. PERUSTAMISTAPA) JA GEOTEKNISIIN MITTAUKSIIN SOVELTUVAN KIINTOPISTEEN TYYPPIRAKENTEEN SUUNNITTELU. Aihe10024 Ohjaaja: Henry Gustavsson/K.Rantala Hki-Geo Helsingin kaupungilla on satoja tai jopa tuhansia korkeuskiintopisteitä, joita käytetään kaupunkimittauksessa mutta myös geoteknisessä mittauksessa lähtöpisteinä. Pisteiden perustamistapa vaihtelee joten niiden luotettavuus (=liikkumattomuus roudan, painumien ym. vuoksi) olisi kartoitettava ( perustamistapanäkökulma ). Työn rajauksena voisi olla vaikkapa Korkeuskiintopisteiden käyttökelpoisuuden arviointi geoteknisissä mittauksissa ( mittausnäkökulma ).

16 RAKENNUSMUOVIEN JA KALVOJEN KÄYTTÖ MAARAKENNUKSESSA Aihe10026 Ohjaaja: Leena Korkila-Tanttu/K.Rantala Hki-Geo Selvitetään eri rakennusmuovien ja kalvojen (mm. LDPE, HDPE ja PP muovien) ominaisuudet, asennustekniikat ja niille parhaiten soveltuvat käyttökohteet maarakentamiskohteissa. Mekaaninen, kemiallinen ja (biologinen?) kestävyys. Kirjatiedon lisäksi voisi olla case-esimerkkejä toteutuneista käyttökohteista.

17 LASERSKANNAUKSEN KÄYTTÖ GEOTEKNISISSÄ SIIRTYMÄMITTAUKSISSA ihe10027 hjaaja: Henry Gustavsson/K.Rantala Hki-Geo yön sisältö: uoretta laserskannausdataa olisi saatavilla Jätkäsaaren aukonaltaan laiturirakenteista. Skannausta on tehty lipenkereen painumahavainnoinnin yhteydessä, kun eritäyttöalueelle mahdollisesti rakennetaan. Periaatteena n todeta siirtymiä kahdella eri skannauskerralla tehtyjen intojen erotuspinnasta.

18 KOEPENKEREIDEN GEOTEKNISET SEURANTAMITTAUKSET, VÖÖBY, VIRO Aihe10028 Ohjaaja: Leena Korkila-Tanttu/J.Forsman-Ramboll Viron tielaitos on rakentanut kesällä syksyllä 2015 suuren mittakaavan koerakenteet Virossa Tallinna Tarto välillä. Koerakentamishankkeessa tavoitteena on löytää sovelias ja kustannustehokas pohjarakennusratkaisu myöhemmin rakennettavalle moottoriliikennetielle. Rakennettu koealue sijaitsee turvepehmeiköllä ja koealueen koko on n m. Koerakenne sisältää yhteensä kuusi analysoitavaa rakennetta, joissa on hyödynnetty geolujitteita, geosellirakennetta, kevytsora- ja EPS-kevennystä, esikuormitusta sekä massanvaihtoa. Koerakenteet on instrumentoitu monipuolisesti geoteknisilla seurantamittauslaitteilla. Työ sisältää geoteknisten seurantamittaustulosten käsittelyä siihen muotoon, että niitä voidaan käyttää tulosten analysoinnin lähtötietoina. Mittaustulosten käsittely tehdään excel-ohjelmalla. Lisäksi työssä dokumentoidaan käytetyt mittausmenetelmät olemassa olevien englannin- ja vironkielisten mittausraporttien pohjalta. Työn tarkempi sisältö määritetään työn aloituspalaverissa. Ko. kohteen tulosten analysoinnista toteutetaan mahdollisesti DI-työ v aikana. Lisätietoja Juha Forsman ja Taavi Dettenborn / Ramboll Finland Oy.

19 TIEN SITOMATTOMIEN RAKENNEKERROSTEN MEKAANINEN KÄYTTÄYTYMINEN Aihe10029 Ohjaaja: T.Dettenborn/K.Koivisto

20 RINGTRACK-TYYPPISTEN SORAPILAREIDEN KÄYTTÖKELPOISUUS SAVEN PÄÄLLE RAKENNETTAVIEN MAAPENKEREIDEN POHJANVAHVISTUKSESSA SUOMALAISISSA SAVISSA Aihe10030 (Lisätty ) Ohjaaja: H.Gustavsson/K.Rantala (Hki-Geo) periaate esitetty liitteessä, tarvittaessa toimitetaan lisää materiaalia. Tässä voisi olla ainesta diplomityöksikin sitten jatkossa jos/kun tehdään koerakenne.

21 FT-INFRAPUNASPEKTROSKOPIAN HYVÄKSIKÄYTTÖ MATERIAALITESTAUKSESSA: RULLAPULLOKOE TULOSTEN TULKINNAN MENETELMÄKEHITYS Aihe10014 Ohjaaja: Makowska Michalina Laboratoriotutkimusten analyysityö, jossa tutustutaan FTinfapunaspektroskopiaan ja olemassa olevien laboratoriomittausten avulla kehitetään tulosten tulkintamenetelmää. Rullapullokoe on bitumin ja kiven tartuntaa mittaava laboratoriokoe. Työ tehdään englanniksi

22 MATERIAALIEN LÄMPÖLAAJENEMINEN JA KUTISTUMINEN Aihe10015 Ohjaaja: Terhi Pellinen Kirjallisuustutkimus ja asfalttimassan lämpölaajenemisen tutkimiseksi. Tavoitteena on selvittää mitä lämpölaajeneminen tai kutistuminen on, miksi se on tärkeää tunnistaa ja mitata bitumisille materiaaleille ja millä menetelmillä sitä voitaisiin mitata.

23 RAPAKIVEN NASTARENGASKULUMISKESTÄVYYS Aihe10016 Ohjaaja: Ari Hartikainen Kirjallisuustutkimus ja mahdollinen laboratoriotyö kivien nastarengaskulumiskestävyydestä. Tutkitaan mm. mitkä geologiset tekijät vaikuttavat kivien iskunkestävyyteen.

24 GEOFYSIKAALISTEN TUTKIMUS- JA MITTAUSMENETELMIEN HYÖDYNTÄMINEN TIENRAKENTAMISESSA Aihe10017 Ohjaaja: Eeva Huuskonen-Snicker Kirjallisuustutkimus, jossa selvitetään erilaisten geofysiikan mittausmenetelmien, kuten maatutkan ja seismisten menetelmien, soveltamista tierakentamisen eri vaiheissa. Tavoitteena on selvittää eri maissa käytössä olevia menetelmiä.

25 VÄYLÄRAKENTEEN ROUTASUOJAUS Aihe10018 Ohjaaja: Terhi Pellinen Kirjallisuustutkimus väylärakenteen uudenlaisesta routasuojauksesta synteettisten eristeiden ja lujite-verkkojen avulla. Työssä voi tutkia miten routasuojaus on perinteisesti tehty ja innovoida uusia ratkaisuja ja materiaaleja eri tilanteisiin.

26 KIVIEN KOOSTUMUKSEN JA TEKSTUURIN VAIKUTUKSET KALLIOKIVIAINESTEN SFS-EN MUKAISEEN LUJUUTEEN: KIRJALLISUUSVERTAILU Aihe10008 Ohjaaja: Jussi Leveinen ja geologi Heikki Nurmi (GTK) Työssä tehdään kirjallisuusselvitys lähinnä Suomen ja Ruotsin kallioperätutkimusten perusteella, miten mineraloginen koostumus ja kiven rakenne vaikuttaa kiven lujuuteen. Työssä hyödynnetään myös GTK:n kiviainesinventaarioiden tuloksia.

27 KIVIEN RAKENTEEN JA KOOSTUMUKSEN LABORATORIOTUTKIMUS- JA MIKROANALYSOINTIMENETELMÄT Aihe10009 Ohjaaja: Jussi Leveinen ja GTK:n geologi Paavo Härmä

28 KIVIAINESRESURSSITIETOJEN KÄYTTÖ KAAVOITUKSESSA Aihe10010 Ohjaaja: Jussi Leveinen ja DI Eija Ehrukainen Infra ry:stä Työssä hyödynnetään käynnissä olevan Resurssitehokas kiviaines - hankkeen materiaaleja. Uudenmaan maaperän kiviainesresurssit ehtyvät jo lähivuosina ja ne on korvattava kalliokiviaineksilla tai kierrätysmateriaaleilla. Miten kaavoituksessa on varauduttu tilanteeseen?

29 KIVIAINESTEN KÄYTÖN RESURSSITEHOKKUUDEN PARANTAMINEN: YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET, HIILIJALANJÄLKI JA KIERRÄTYS Aihe10011 Ohjaaja: Jussi Leveinen

30 HYPERSPEKTRIMETRISET MITTAUKSET GEOLOGISISSA TUTKIMUKSISSA Aihe10012 Ohjaaja: Jussi Leveinen Selvitys state-of-art-tekniikoista

31 POHJAVEDEN VIRTAUKSEN KIERRÄTTÄMINEN JA OHJAUS PUMPPAUKSEN AVULLA Aihe10013 Ohjaaja: Jussi Leveinen + GTK:n asiantuntijat Kaivokentät ja niiden sovellukset geoenergian tuotannossa ja pohjaveden puhdistuksessa, kirjallisuusselvitys

Georakentamisen kandiaiheet S2016

Georakentamisen kandiaiheet S2016 Georakentamisen kandiaiheet S2016 RAKENNUSKIVEN LOUHINNAN ERITYISPIIRTEET JA YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET Aihe Ohjaaja: Mikael Rinne Kirjallisuustutkimuksella kartoitetaan rakennuskiviteollisuuden käyttämiä louhintatekniikoita

Lisätiedot

Georakentamisen kandiaiheet K2017. GEOXX Leena Korkiala-Tanttu Tyypilliset geotekniset perustamisolosuhde-erot Suomessa ja Keski-Euroopassa

Georakentamisen kandiaiheet K2017. GEOXX Leena Korkiala-Tanttu Tyypilliset geotekniset perustamisolosuhde-erot Suomessa ja Keski-Euroopassa Georakentamisen kandiaiheet K2017 GEOXX Leena Korkiala-Tanttu Tyypilliset geotekniset perustamisolosuhde-erot Suomessa ja Keski-Euroopassa RAKENNUSKIVEN LOUHINNAN ERITYISPIIRTEET JA YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET

Lisätiedot

Georakentamisen kandiaiheet K2018. Myös omat aiheet mahdollisia!

Georakentamisen kandiaiheet K2018. Myös omat aiheet mahdollisia! Georakentamisen kandiaiheet K2018 Myös omat aiheet mahdollisia! Georakentamisen kandiaiheet K2018 Myös omat aiheet mahdollisia! RAKENNUSKIVEN LOUHINNAN ERITYISPIIRTEET JA YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET Aihe GEO01

Lisätiedot

KARMO. Kallion rakopintojen mekaaniset ominaisuudet

KARMO. Kallion rakopintojen mekaaniset ominaisuudet KARMO Kallion rakopintojen mekaaniset ominaisuudet Tutkimushenkilöstö Hankepäällikkö: Prof. Mikael Rinne Koordinaattori: Lauri Uotinen Diplomityöntekijä: Joni Sirkiä Tutkimusapulaiset: Pauliina Kallio

Lisätiedot

YYT:n pää- ja sivuaineinfo GEORAKENTAMINEN Mikael Rinne

YYT:n pää- ja sivuaineinfo GEORAKENTAMINEN Mikael Rinne YYT:n pää- ja sivuaineinfo 11.5.2011 GEORAKENTAMINEN Mikael Rinne Georakentamisen pääaine Professuurit Kalliorakentaminen Rak-32 Prof. Mikael Rinne Pohjarakennus- ja maamekaniikka Rak-50 Prof. Pauli Vepsäläinen

Lisätiedot

Geonergia osana kaupunkien energiaratkaisuja. Asmo Huusko Geologian tutkimuskeskus (GTK)

Geonergia osana kaupunkien energiaratkaisuja. Asmo Huusko Geologian tutkimuskeskus (GTK) Geonergia osana kaupunkien energiaratkaisuja Asmo Huusko Geologian tutkimuskeskus (GTK) GTK:n strategiset teemat DIGITAALISUUS Tuomme digitalisaation mahdollisuudet ja systeemiset hyödyt kaikkiin prosesseihin,

Lisätiedot

Geotieto kaavoituksen apuna ja luonnonvarojen saatavuus Jyvässeudulla Jari Hyvärinen

Geotieto kaavoituksen apuna ja luonnonvarojen saatavuus Jyvässeudulla Jari Hyvärinen Geotieto kaavoituksen apuna ja luonnonvarojen saatavuus Jyvässeudulla 19.8.2009 19.08.2009 1 19.08.2009 2 19.08.2009 3 19.08.2009 4 19.08.2009 5 19.08.2009 6 Maaperäkartan käyttökohteita Maankäytön suunnittelu

Lisätiedot

Valokuva: Aalto-yliopistokiinteistöt Otaniemen geoenergiapotentiaali

Valokuva: Aalto-yliopistokiinteistöt Otaniemen geoenergiapotentiaali Valokuva: Aalto-yliopistokiinteistöt Otaniemen geoenergiapotentiaali Energianhallinta Aallon kampuksilla tilaisuus Helsinki 25.3.2015 Nina Leppäharju, Geologian tutkimuskeskus (GTK) Esityksen sisältö 1.

Lisätiedot

LIVI HANKESUUNNITTELUPÄIVÄ

LIVI HANKESUUNNITTELUPÄIVÄ LIVI HANKESUUNNITTELUPÄIVÄ 25.10.2016 UUSIOMATERIAALIEN KÄYTTÖ TIENRAKENTAMISESSA: MITÄ HUOMIOITAVA SUUNNITTELUPROSESSISSA Pentti Lahtinen, Ramboll Pentti.lahtinen@ramboll.fi UUMA2 OHJELMAN SISÄLTÖ Figure

Lisätiedot

Paadenmäen kalliokiviainesselvitykset Paavo Härmä ja Heikki Nurmi

Paadenmäen kalliokiviainesselvitykset Paavo Härmä ja Heikki Nurmi Etelä-Suomen yksikkö C/KA 33/09/01 3.7.2009 Espoo Paadenmäen kalliokiviainesselvitykset Paavo Härmä ja Heikki Nurmi Geologian tutkimuskeskus Etelä-Suomen yksikkö Sisällysluettelo Kuvailulehti 1 JOHDANTO

Lisätiedot

Suomen geoenergiavarannot. Asmo Huusko Geologian tutkimuskeskus GTK asmo.huusko@gtk.fi

Suomen geoenergiavarannot. Asmo Huusko Geologian tutkimuskeskus GTK asmo.huusko@gtk.fi Suomen geoenergiavarannot Asmo Huusko Geologian tutkimuskeskus GTK asmo.huusko@gtk.fi 1 Mitä geoenergia on? Geoenergialla tarkoitetaan yleisellä tasolla kaikkea maaja kallioperästä sekä vesistöistä saatavaa

Lisätiedot

Suunnittelijan näkökulma tietomallintamiseen kalliorakennussuunnittelussa

Suunnittelijan näkökulma tietomallintamiseen kalliorakennussuunnittelussa Suunnittelijan näkökulma tietomallintamiseen kalliorakennussuunnittelussa CityGeoModel seminaari 1.4.2016 klo 11:00-11:15 Matti Kalliomäki ja Kalle Hollmén / Saanio & Riekkola Oy 1.4.2016 Saanio & Riekkola

Lisätiedot

Geoenergian (maa- ja kalliolämpö) hyödyntäminen rakennusten ja yhdyskuntien energiahuollossa sekä huomioiminen kaavoituksessa

Geoenergian (maa- ja kalliolämpö) hyödyntäminen rakennusten ja yhdyskuntien energiahuollossa sekä huomioiminen kaavoituksessa Geoenergian (maa- ja kalliolämpö) hyödyntäminen rakennusten ja yhdyskuntien energiahuollossa sekä huomioiminen kaavoituksessa Asmo Huusko Geologian tutkimuskeskus GTK asmo.huusko@gtk.fi Kuntamarkkinat

Lisätiedot

EPS koerakenne E18 Muurla

EPS koerakenne E18 Muurla EPS koerakenne E18 Muurla Leena Korkiala-Tanttu Aalto yliopisto Sisältö Taustaa ja tavoitteet Koekohde Kohteen suunnittelu ja rakentaminen Käyttäytyminen EPS lohkot Rakennekerrokset Pintamittaukset Johtopäätökset

Lisätiedot

Koerakentamisella uusia ratkaisuja käytäntöön

Koerakentamisella uusia ratkaisuja käytäntöön 1 Jani Huttula Tiehallinto, Oulun tiepiiri 2 TAUSTAA Tienpidon niukkojen resurssien ja avautuneiden markkinoiden aikana tarpeen etsiä uusia ratkaisuja alemman verkon tienpitoon Uusien ratkaisujen kautta

Lisätiedot

GEOTEKNINEN RAKENNET- TAVUUSSELVITYS

GEOTEKNINEN RAKENNET- TAVUUSSELVITYS Vastaanottaja Kangasalan kunta Asiakirjatyyppi Rakennettavuusselvitys Päivämäärä Rev A 27.10.2015 GEOTEKNINEN RAKENNET- TAVUUSSELVITYS TARASTENJÄRVEN ASEMA- KAAVA-ALUE 740 KANGASALA TÄMÄ RAPORTTI KORVAA

Lisätiedot

Maa- ja kallioperämallit GTK:n näkökulmasta. Maa- ja kallioperämallit yhdyskuntasuunnittelussa ja rakentamisessa työpaja , Ossi Ikävalko

Maa- ja kallioperämallit GTK:n näkökulmasta. Maa- ja kallioperämallit yhdyskuntasuunnittelussa ja rakentamisessa työpaja , Ossi Ikävalko Maa- ja kallioperämallit GTK:n näkökulmasta Maa- ja kallioperämallit yhdyskuntasuunnittelussa ja rakentamisessa työpaja 13.3.2014, Ossi Ikävalko Ossi Ikävalko 02.04.2014 1 Perustehtävä Kartoittaa ja tutkii

Lisätiedot

BETONIMURSKE INFRARAKENTAMISESSA PURKUBETONIN HYÖDYNTÄMINEN HELSINGIN INFRARAKENTAMISESSA

BETONIMURSKE INFRARAKENTAMISESSA PURKUBETONIN HYÖDYNTÄMINEN HELSINGIN INFRARAKENTAMISESSA BETONIMURSKE INFRARAKENTAMISESSA PURKUBETONIN HYÖDYNTÄMINEN HELSINGIN INFRARAKENTAMISESSA Juha Forsman ja Katja Lehtonen Tieinfran kestävyys & kiertotalous päivä 15.5.2019 Jyväskylä SISÄLTÖ 1. MATERIAALI

Lisätiedot

OMATOIMISEEN RAKENTAMISEEN VARATTUJEN TONTTIEN 1 (2) RAKENNETTAVUUSSELVITYS

OMATOIMISEEN RAKENTAMISEEN VARATTUJEN TONTTIEN 1 (2) RAKENNETTAVUUSSELVITYS OMATOIMISEEN RAKENTAMISEEN VARATTUJEN TONTTIEN 1 (2) K45031 T3 31.5.2016 ALUSTAVA KURTTILA MAAKAUPPIAANKUJA KORTTELI 45031 T3 Yleistä Alueen alustavaa rakennettavuusselvityksen määrittämistä varten on

Lisätiedot

Pilotti: Lumitöiden estekartoitus. Pilottisuunnitelma

Pilotti: Lumitöiden estekartoitus. Pilottisuunnitelma 1 (8) BUILT ENVIRONMENT PROCESS RE-ENGINEERING (PRE) WP5: InfraFINBIM Pilotti: Lumitöiden estekartoitus Pilottisuunnitelma Muutoshistoria: Versio Pvm Tila (luonnos / ehdotus / hyväksytty) Tekijä(t) Huomautukset

Lisätiedot

Sulfidisavien tutkiminen

Sulfidisavien tutkiminen Sulfidisavien tutkiminen Ympäristö- ja pohjatutkimusteemapäivä 9.10.2014 Mikael Eklund Geologian tutkimuskeskus 9.10.2014 1 Peruskäsitteitä Sulfidisedimentti (Potentiaalinen hapan sulfaattimaa) Maaperässä

Lisätiedot

Hilkka Kallio Geologian tutkimuskeskus

Hilkka Kallio Geologian tutkimuskeskus Maaperän rakennettavuusmallin kuntapilotointi Hilkka Kallio Geologian tutkimuskeskus 5.6.2019 Maaperän rakennettavuusmalli - tavoite Kuva: MAKU-digi Kaavoitukseen liittyvän maaperätiedon harmonisointi

Lisätiedot

OMATOIMISEEN RAKENTAMISEEN VARATTUJEN TONTTIEN 1 (2) RAKENNETTAVUUSSELVITYS

OMATOIMISEEN RAKENTAMISEEN VARATTUJEN TONTTIEN 1 (2) RAKENNETTAVUUSSELVITYS OMATOIMISEEN RAKENTAMISEEN VARATTUJEN TONTTIEN 1 (2) K74026 T1 21.8.2017 ALUSTAVA NUPURI NUPURINKARTANONTIE KORTTELI 74026 T1 Yleistä Alueen alustavaa rakennettavuusselvityksen määrittämistä varten on

Lisätiedot

UUSIOMATERIAALIT SUUNNITTELUSSA JA HANKINNOISSA

UUSIOMATERIAALIT SUUNNITTELUSSA JA HANKINNOISSA UUSIOMATERIAALIT SUUNNITTELUSSA JA HANKINNOISSA LIIKENNEVIRASTON UUSIOMATERIAALI-ILTAPÄIVÄ 8.5.2018 / Elina Ahlqvist, Ramboll Finland Oy MAANTEIDEN JA RATOJEN SUUNNITTELUPROSESSIT [Maantiet kaavoituksessa

Lisätiedot

NCC Property Development Oy Tampereen keskusareenan alue, asemakaavan muutos Tampere

NCC Property Development Oy Tampereen keskusareenan alue, asemakaavan muutos Tampere NCC Property Development Oy Tampereen keskusareenan alue, asemakaavan muutos Tampere RAKENNETTAVUUSSELVITYS ASEMAKAAVAN MUUTOSTA VARTEN 1. YLEISTÄ Selvityksen kohde on asemakaava-alue Tampereen keskustan

Lisätiedot

Energiantuotannon tuhkien hyödyntäminen. Eeva Lillman 12.11.2015

Energiantuotannon tuhkien hyödyntäminen. Eeva Lillman 12.11.2015 Energiantuotannon tuhkien hyödyntäminen Eeva Lillman 12.11.2015 Päätuotteet yhteistuotannolla tuotettu sähkö ja kaukolämpö Lahden kaupungin 100- prosenttisesti omistama Kolme voimalaitosta Lahdessa, yksi

Lisätiedot

Lämpöenergian varastointi ja sen huomioiminen rakentamisessa kortteli- ja aluetason ratkaisuissa

Lämpöenergian varastointi ja sen huomioiminen rakentamisessa kortteli- ja aluetason ratkaisuissa Kiertotalous kaavoituksessa ja maankäytön suunnittelussa 7.5.2019 Forum Marinum, Turku Lämpöenergian varastointi ja sen huomioiminen rakentamisessa kortteli- ja aluetason ratkaisuissa Rauli Lautkankare

Lisätiedot

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KUUSAMON KUNNASSA VALTAUSALUEELLA OLLINSUO 1, KAIV.REK. N:O 3693 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KUUSAMON KUNNASSA VALTAUSALUEELLA OLLINSUO 1, KAIV.REK. N:O 3693 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 06/4522/-89/1/10 Kuusamo Ollinsuo Heikki Pankka 17.8.1989 1 TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KUUSAMON KUNNASSA VALTAUSALUEELLA OLLINSUO 1, KAIV.REK. N:O 3693 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA

Lisätiedot

Tiiveyden mittauksen ja arvioinnin kehittäminen Tyhjätilan merkitys ja mittaaminen

Tiiveyden mittauksen ja arvioinnin kehittäminen Tyhjätilan merkitys ja mittaaminen Tiiveyden mittauksen ja arvioinnin kehittäminen Tyhjätilan merkitys ja mittaaminen Terhi Pellinen, Pekka Eskelinen, Ari Hartikainen 22.11.2016 Tulosseminaari, 22.11.2016 Liikennevirasto Sisältö Tyhjätila

Lisätiedot

Luonnonsoran käytön vähentäminen

Luonnonsoran käytön vähentäminen KIVIAINEKSET KIERTOTALOUDESSA Luonnonsoran käytön vähentäminen Risto Sulkava, FT Suomen luonnonsuojeluliitto, pj Ekosysteemipalvelut Pohjavettä muodostavat luonnonsora-alueet (harjut, reunamoreenit ym.)

Lisätiedot

FCG Finnish Consulting Group Oy JOENSUUN KAUPUNKI MARJALAN KAAVA-ALUE RAKENNETTAVUUSSELVITYS P13815

FCG Finnish Consulting Group Oy JOENSUUN KAUPUNKI MARJALAN KAAVA-ALUE RAKENNETTAVUUSSELVITYS P13815 JOENSUUN KAUPUNKI MARJALAN KAAVA-ALUE RAKENNETTAVUUSSELVITYS P13815 18.11.2010 SISÄLLYSLUETTELO 1. RAKENNUSHANKKEEN YLEISTIEDOT... 1 Rakennushankkeen kuvaus:... 1 Suunnittelijat, asiantuntijat:... 1 2.

Lisätiedot

CliPLivE - Climate Proof Living Environment

CliPLivE - Climate Proof Living Environment SOUTH-EAST FINLAND-RUSSIA ENPI CBC 2007-2013 Riskikartat Itämeren rannikkoalueella CliPLivE - Climate Proof Living Environment Yleistä projektista Kesto: Helmikuu 2012 Elokuu 2014 Rahoittaja: EU:n Kaakkois-Suomi

Lisätiedot

RAKENNETTAVUUSSELVITYS

RAKENNETTAVUUSSELVITYS RAKENNETTAVUUSSEVITYS PAIMIO MEIJERITIEN ÄNSIOSAN ASEMAKAAVA 9.11.2015 1 (5) _Rakennettavuusselvitys1.docx Sisältö 1 Yleistä... 3 2 Tehdyt tutkimukset... 3 2.1 Mittaukset... 3 2.2 Pohjatutkimukset... 3

Lisätiedot

IISALMEN KAUPUNKI UIMAHALLIEN SIJOITUSVAIHTOEHDOT ALUEIDEN POHJASUHDEKUVAUS JA RAKENNETTAVUUS

IISALMEN KAUPUNKI UIMAHALLIEN SIJOITUSVAIHTOEHDOT ALUEIDEN POHJASUHDEKUVAUS JA RAKENNETTAVUUS IISAMEN KAUPUNKI UIMAHAIEN SIJOITUSVAIHTOEHDOT AUEIDEN POHJASUHDEKUVAUS JA RAKENNETTAVUUS 26.2.2018 Viite 1539229 Versio 1 Hyväksynyt Tarkistanut Kirjoittanut Jari Hirvonen 1 1.EISTÄ Tilaajan toimeksiannosta

Lisätiedot

Pirkkahalli, pysäköintialue

Pirkkahalli, pysäköintialue Työnro 070012 RAKENNETTAVUUSSELVITYS Pirkkahalli, pysäköintialue Ilmailunkatu Tampere POHJARAKENNESUUNNITELMA 1 (5) RI Tiina Ärväs 11.01.2008 Työnro 070012 Pirkkahalli, pysäköintialue Ilmailunkatu Tampere

Lisätiedot

Fuxi-info To 15.10 2015 Maisteriohjelma GEORAKENTAMINEN prof. Mikael Rinne

Fuxi-info To 15.10 2015 Maisteriohjelma GEORAKENTAMINEN prof. Mikael Rinne Yhdyskunta- ja ympäristötekniikan laitos Fuxi-info To 15.10 2015 Maisteriohjelma GEORAKENTAMINEN prof. Mikael Rinne Georakentaminen Aallossa Insinöörigeologia Maa- ja pohjarakennus Tietekniikka Pohjavesi

Lisätiedot

Carlanderin kaava-alueen lisätutkimukset ja perustamistapaohjeistus

Carlanderin kaava-alueen lisätutkimukset ja perustamistapaohjeistus S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A PORVOON KAUPUNKI Carlanderin kaava-alueen lisätutkimukset ja perustamistapaohjeistus Perustamistapaohjeistus FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P23323 Perustamistapaohjeistus

Lisätiedot

Alustava pohjaveden hallintaselvitys

Alustava pohjaveden hallintaselvitys Alustava pohjaveden hallintaselvitys Ramboll Finland Oy Säterinkatu 6, PL 25 02601 Espoo Finland Puhelin: 020 755 611 Ohivalinta: 020 755 6333 Fax: 020 755 6206 jarno.oinonen@ramboll.fi www.ramboll.fi

Lisätiedot

Elinkaaritehokas tiepäällyste tutkimushanke

Elinkaaritehokas tiepäällyste tutkimushanke Elinkaaritehokas tiepäällyste tutkimushanke 2013-2017 Tutkimuskokonaisuus, tavoitteet ja eteneminen Prof. Terhi Pellinen, Ph.D., Eur. Ing. LIVI Tutkimusseminaari 22.11.2016, Helsinki Infra-Teema Hanke

Lisätiedot

OMATOIMISEEN RAKENTAMISEEN VARATTUJEN TONTTIEN 1 (2) RAKENNETTAVUUSSELVITYS

OMATOIMISEEN RAKENTAMISEEN VARATTUJEN TONTTIEN 1 (2) RAKENNETTAVUUSSELVITYS OMATOIMISEEN RAKENTAMISEEN VARATTUJEN TONTTIEN 1 (2) K44073 T2 16.8.2017 ALUSTAVA KAUKLAHTI KAUPPAKUMPPANINTIE KORTTELI 44073 T2 Yleistä Alueen alustavaa rakennettavuusselvityksen määrittämistä varten

Lisätiedot

Maankamaran kartoitus lentogeofysikaalisin menetelmin

Maankamaran kartoitus lentogeofysikaalisin menetelmin Maankamaran kartoitus lentogeofysikaalisin menetelmin Kaukokartoituspäivät 9.11.2007 Hanna Leväniemi, Taija Huotari, Ilkka Suppala Sisältö Aerogeofysikaaliset mittaukset yleisesti GTK:n lentomittaukset

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN KUNTA Nysäkuja- Velhonkaari Rakennettavuusselvitys

NURMIJÄRVEN KUNTA Nysäkuja- Velhonkaari Rakennettavuusselvitys NURMIJÄRVEN KUNTA Nysäkuja- Velhonkaari Rakennettavuusselvitys 28.9.2015 2 Nurmijärven kunta Nysäkuja- Velhonkaari RAKENNETTAVUUSSELVITYS Sisällysluettelo 1 TOIMEKSIANTO JA SELVITYSKOHDE 4 2 TUTKIMUKSET

Lisätiedot

KIRKKONUMMEN KUNTA VEIKKOLAN KOULU II-VAIHE KORTTELI 123, VEIKKOLA KIRKKONUMMI KARTOITUS JA POHJATUTKIMUS

KIRKKONUMMEN KUNTA VEIKKOLAN KOULU II-VAIHE KORTTELI 123, VEIKKOLA KIRKKONUMMI KARTOITUS JA POHJATUTKIMUS 9757 KIRKKONUMMEN KUNTA VEIKKOLAN KOULU II-VAIHE KORTTELI 123, VEIKKOLA KIRKKONUMMI KARTOITUS JA POHJATUTKIMUS 31.3.2003 Insinööritoimisto POHJATEKNIIKKA OY Nuijamiestentie 5 B, 00400 Helsinki, Puh. (09)

Lisätiedot

Energiapaalut. Geoenergian hyödyntäminen perustuspaalujen kautta rakennusten lämmitykseen ja viilennykseen. Hannu Vesamäki, Tuoteryhmäpäällikkö

Energiapaalut. Geoenergian hyödyntäminen perustuspaalujen kautta rakennusten lämmitykseen ja viilennykseen. Hannu Vesamäki, Tuoteryhmäpäällikkö Energiapaalut Geoenergian hyödyntäminen perustuspaalujen kautta rakennusten lämmitykseen ja viilennykseen Hannu Vesamäki, Tuoteryhmäpäällikkö Geoener-seminaari 1.12.2010 15.12.2010 Teräspaalut energian

Lisätiedot

Enäranta Korttelit 262 ja 278-285 Alueellinen pohjatutkimus POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 3392/09

Enäranta Korttelit 262 ja 278-285 Alueellinen pohjatutkimus POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 3392/09 VIHDIN KUNTA Enäranta Korttelit 262 ja 278-285 Alueellinen pohjatutkimus POHJATUTKIMUSLAUSUNTO Työ 3392/09 Sisällys: Pohjatutkimuslausunto Pohjatutkimusmerkinnät Pohjatutkimuskartta 3392/09/1 1:2000 Leikkaus

Lisätiedot

Suihkuinjektoinnissa syntyvän paluuvirtauslietteen jatkokäsittelymahdollisuudet

Suihkuinjektoinnissa syntyvän paluuvirtauslietteen jatkokäsittelymahdollisuudet Suihkuinjektoinnissa syntyvän paluuvirtauslietteen jatkokäsittelymahdollisuudet Diplomityö, Mikko Möttönen 2013 YIT Rakennus Oy Valvoja: Prof. Leena Korkiala-Tanttu Ohjaaja: DI Juha Vunneli Suihkuinjektointi

Lisätiedot

KERAVAN KAUPUNKI. Huhtimontie Tontit 7-871-3,4,6 Kerava POHJATUTKIMUSLAUSUNTO TYÖ 4437/14

KERAVAN KAUPUNKI. Huhtimontie Tontit 7-871-3,4,6 Kerava POHJATUTKIMUSLAUSUNTO TYÖ 4437/14 KERAVAN KAUPUNKI Huhtimontie Tontit 7-871-3,4,6 Kerava POHJATUTKIMUSLAUSUNTO TYÖ 4437/14 Sisällys Pohjatutkimuslausunto Salaojituskerroksen rakeisuusalueet Pohjatutkimusmerkinnät Pohjatutkimuskartta 4437/14/1

Lisätiedot

Asemakaava nro 8570 ID 1 427 936. Tammelan stadion. Rakennettavuusselvitys

Asemakaava nro 8570 ID 1 427 936. Tammelan stadion. Rakennettavuusselvitys Asemakaava nro 8570 ID 1 427 936 Työnro 150056 Tammelan stadion Rakennettavuusselvitys 24.6.2015 2 (6) Tammelan stadion Työnro 150056 SISÄLLYSLUETTELO Yleistä... 3 Tutkimuskohde... 3 Tehdyt tutkimukset...

Lisätiedot

OMATOIMISEEN RAKENTAMISEEN VARATTUJEN TONTTIEN 1 (2) RAKENNETTAVUUSSELVITYS

OMATOIMISEEN RAKENTAMISEEN VARATTUJEN TONTTIEN 1 (2) RAKENNETTAVUUSSELVITYS OMATOIMISEEN RAKENTAMISEEN VARATTUJEN TONTTIEN 1 (2) K44061 T2 31.5.2016 ALUSTAVA KAUKLAHTI BASSENRAITTI KORTTELI 44061 T2 Yleistä Alueen alustavaa rakennettavuusselvityksen määrittämistä varten on lähtötietoina

Lisätiedot

VUORES-ISOKUUSI III, ASEMAKAAVA 8639, TAMPERE KIVIAINEKSEN LAATU- JA YMPÄRISTÖOMINAISUUDET

VUORES-ISOKUUSI III, ASEMAKAAVA 8639, TAMPERE KIVIAINEKSEN LAATU- JA YMPÄRISTÖOMINAISUUDET Vastaanottaja Tampereen kaupunki Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 23.11.2016 VUORES-ISOKUUSI III, ASEMAKAAVA 8639, TAMPERE KIVIAINEKSEN LAATU- JA YMPÄRISTÖOMINAISUUDET KIVIAINEKSEN LAATU- JA YMPÄRISTÖOMINAISUUDET

Lisätiedot

LASERKEILAUS JA UUSI VALTAKUNNALLINEN KORKEUSMALLI-SEMINAARI Laserkeilausaineistojen sovelluksista

LASERKEILAUS JA UUSI VALTAKUNNALLINEN KORKEUSMALLI-SEMINAARI Laserkeilausaineistojen sovelluksista LASERKEILAUS JA UUSI VALTAKUNNALLINEN KORKEUSMALLI-SEMINAARI 10.10.2008 Laserkeilausaineistojen sovelluksista Salon testiaineistoa on käytetty arvioitaessa alustavasti käyttökelpoisuutta: maaperäkartoituksessa

Lisätiedot

OMATOIMISEEN RAKENTAMISEEN VARATTUJEN TONTTIEN 1 (2) RAKENNETTAVUUSSELVITYS

OMATOIMISEEN RAKENTAMISEEN VARATTUJEN TONTTIEN 1 (2) RAKENNETTAVUUSSELVITYS OMATOIMISEEN RAKENTAMISEEN VARATTUJEN TONTTIEN 1 (2) K45085 T12 16.8.2017 ALUSTAVA ÅMINNE PULPETTIPOLKU KORTTELI 45085 T12 Yleistä Alueen alustavaa rakennettavuusselvityksen määrittämistä varten on lähtötietoina

Lisätiedot

GTK:n haaste lähtökohdista ja tietoaineistoista. Open Finland Challenge kehittäjätapahtuma

GTK:n haaste lähtökohdista ja tietoaineistoista. Open Finland Challenge kehittäjätapahtuma GTK:n haaste lähtökohdista ja tietoaineistoista Open Finland Challenge kehittäjätapahtuma Sisältö Joitain lähtökohtia GTK:n roolista, tehtävistä ja tavoitteista GTK:n haaste GTK:n palvelut ja tietotuotteet

Lisätiedot

RIIHIMÄKI, HUHTIMONMÄKI MAAPERÄTUTKIMUS JA RAKENNETTAVUUSSELVITYS

RIIHIMÄKI, HUHTIMONMÄKI MAAPERÄTUTKIMUS JA RAKENNETTAVUUSSELVITYS Vastaanottaja Riihimäen kaupunki Asiakirjatyyppi Rakennettavuusselvitys Päivämäärä 27.1.2016 Viite 1510022785 RIIHIMÄKI, HUHTIMONMÄKI MAAPERÄTUTKIMUS JA RIIHIMÄKI, HUHTIMONMÄKI MAAPERÄTUTKIMUS JA Päivämäärä

Lisätiedot

BENTOMAP = Bentoniitti- ja tunnelin täyteainetutkimuksen osaamistason kartoitus

BENTOMAP = Bentoniitti- ja tunnelin täyteainetutkimuksen osaamistason kartoitus BENTOMAP = Bentoniitti- ja tunnelin täyteainetutkimuksen osaamistason kartoitus KYT puoliväliseminaari 26.9.2008 Leena Korkiala - Tanttu Tutkimuksen tavoitteet Sisältö Tutkimuksen sisältö ja rajoitukset

Lisätiedot

HANNUKAISEN KAIVOSHANKE ympäristövaikutusten arviointiselostus

HANNUKAISEN KAIVOSHANKE ympäristövaikutusten arviointiselostus HANNUKAISEN KAIVOSHANKE ympäristövaikutusten arviointiselostus Kuva Mikko Jokinen Hankkeesta vastaava Northland Mines Oy YVA-konsultti Ramboll Finland Oy Northland Mines Oy HANNUKAISEN KAIVOSHANKE ympäristövaikutusten

Lisätiedot

ONNISTUNUT VERTAILUMITTAUS Pätevyysvaatimukset vertailumittausjärjestäjälle. Tuija Sinervo FINAS-akkreditointipalvelu

ONNISTUNUT VERTAILUMITTAUS Pätevyysvaatimukset vertailumittausjärjestäjälle. Tuija Sinervo FINAS-akkreditointipalvelu ONNISTUNUT VERTAILUMITTAUS Pätevyysvaatimukset vertailumittausjärjestäjälle Tuija Sinervo FINAS-akkreditointipalvelu PÄTEVYYSVAATIMUKSET ISO/IEC 17043:2010, Conformity assessment General requirements for

Lisätiedot

ASROCKS -hankkeen kysely sidosryhmille

ASROCKS -hankkeen kysely sidosryhmille GTK / Etelä-Suomen yksikkö LIFE10 ENV/FI/000062 ASROCKS 30.10.2012 Espoo ASROCKS -hankkeen kysely sidosryhmille Paavo Härmä ja Jouko Vuokko With the contribution of the LIFE financial instrument of the

Lisätiedot

Suihkuinjektoinnissa syntyvän paluuvirtauslietteen jatkokäsittelymahdollisuudet

Suihkuinjektoinnissa syntyvän paluuvirtauslietteen jatkokäsittelymahdollisuudet Suihkuinjektoinnissa syntyvän paluuvirtauslietteen jatkokäsittelymahdollisuudet Pohjanvahvistuspäivä 21.8.2014 Diplomityö, Mikko Möttönen 2013 YIT Rakennus Oy Valvoja: Prof. Leena Korkiala-Tanttu Ohjaaja:

Lisätiedot

ILPO. Juhani Ojala 1, Dina Solatie 2, Jukka Konnunaho 1. GTK, 2 Itä-Lapin Kuntayhtymä

ILPO. Juhani Ojala 1, Dina Solatie 2, Jukka Konnunaho 1. GTK, 2 Itä-Lapin Kuntayhtymä ILPO Malminetsinnän aluetaloudelliset vaikutukset ja niiden hyödyntäminen Itä-Lapin elinkeinoelämässä (ILPO) Hankehakemus 28.9.2018 Suomen rakennerahasto-ohjelma Juhani Ojala 1, Dina Solatie 2, Jukka Konnunaho

Lisätiedot

TALO. Erikoistutkija Petrus Kautto Kestävän kiertotalouden strateginen ohjelma, SYKE Vähähiilisen rakentamisen vuosiseminaari

TALO. Erikoistutkija Petrus Kautto Kestävän kiertotalouden strateginen ohjelma, SYKE Vähähiilisen rakentamisen vuosiseminaari TALO Erikoistutkija Petrus Kautto Kestävän kiertotalouden strateginen ohjelma, SYKE Vähähiilisen rakentamisen vuosiseminaari 20.03.2019 TALO = Taloudellisten ohjauskeinojen ja muiden kannusteiden käyttö

Lisätiedot

HIETA-AHON KAAVARUNKO, KIIMINKI MAAPERÄ- JA RAKENNETTAVUUSSELVITYS

HIETA-AHON KAAVARUNKO, KIIMINKI MAAPERÄ- JA RAKENNETTAVUUSSELVITYS HIETA-AHON KAAVARUNKO, KIIMINKI MAAPERÄ- JA RAKENNETTAVUUSSELVITYS 9.8.2012 HIETA-AHON KAAVARUNKO, KIIMINKI MAAPERÄ- JA RAKENNETTAVUUSSELVITYS Päivämäärä Työ nro Laatija Tarkastaja 9.8.2012 82139158 Mikko

Lisätiedot

KIVIAINESHUOLLON KEHITYSKUVAT UUDELLAMAALLA. Johtaja Riitta Murto-Laitinen

KIVIAINESHUOLLON KEHITYSKUVAT UUDELLAMAALLA. Johtaja Riitta Murto-Laitinen KIVIAINESHUOLLON KEHITYSKUVAT UUDELLAMAALLA Johtaja Riitta Murto-Laitinen 2.10.2008 Uudenmaan liiton alue ja jäsenkunnat Tampere HYVINKÄÄ MÄNTSÄLÄ Lahti KARKKILA Turku Hanko Helsinki NUMMI- PUSULA SAMMATTI

Lisätiedot

ALUEELLINEN POHJATUTKIMUS

ALUEELLINEN POHJATUTKIMUS UUDENMAAN POHJATUTKIMUS OY GEO 00 Ristipellontie 7, 0090 HESINKI AUEEINEN POHJATUTKIMUS Purolaakso 060 KERAVA . YEISTÄ Toimeksiannon saaneena on Uudenmaan Pohjatutkimus Oy tehnyt pohjatutkimuksen (geo

Lisätiedot

Bentoniittimaton etuja ja ongelmia Sopivia käyttökohteita Talvivaaran rakenteet Tutkimuksia ja kokeita

Bentoniittimaton etuja ja ongelmia Sopivia käyttökohteita Talvivaaran rakenteet Tutkimuksia ja kokeita 1 Bentoniittimaton etuja ja ongelmia Sopivia käyttökohteita Talvivaaran rakenteet Tutkimuksia ja kokeita 2 Bentoniittimaton etuja Mineraalisia rakennekerroksia ei ole saatavilla Säästää ympäristöä Hiilijalanjälki

Lisätiedot

Geologiset rakenneselvitykset ja haavoittuvuusanalyysit pohjavesiyhteistarkkailun suunnittelun työkaluna

Geologiset rakenneselvitykset ja haavoittuvuusanalyysit pohjavesiyhteistarkkailun suunnittelun työkaluna Geologiset rakenneselvitykset ja haavoittuvuusanalyysit pohjavesiyhteistarkkailun suunnittelun työkaluna GTK /Jussi Ahonen, Birgitta Backman, Samrit Luoma, Tiina Kaipainen ja Arto Pullinen POVEYTKE-loppuseminaari,

Lisätiedot

Lankilan Metsäkulman alue Alueellinen pohjatutkimus POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 3401/09

Lankilan Metsäkulman alue Alueellinen pohjatutkimus POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 3401/09 VIHDIN KUNTA Lankilan Metsäkulman alue Alueellinen pohjatutkimus POHJATUTKIMUSLAUSUNTO Työ 3401/09 Sisällys: Pohjatutkimuslausunto Pohjatutkimusmerkinnät Pohjatutkimuskartta 3401/09/1 1:3000 Leikkaus A-A

Lisätiedot

7101. Läpivirtauskattiloiden käyttö voimalaitoksissa. Ohjaaja Henrik Holmberg

7101. Läpivirtauskattiloiden käyttö voimalaitoksissa. Ohjaaja Henrik Holmberg 7101. Läpivirtauskattiloiden käyttö voimalaitoksissa. Ohjaaja Henrik Holmberg Tietyissä voimalaitoksissa kiertoveden faasimuutos kattilassa tapahtuu nesteestä höyryksi (tai ylikriittiseksi fluidiksi) ns.

Lisätiedot

MAMK/Talotekniikka/Heikki Salomaa 1. MAMK/YT/Talotekniikka/LVI havaintoja

MAMK/Talotekniikka/Heikki Salomaa 1. MAMK/YT/Talotekniikka/LVI havaintoja MAMK/Talotekniikka/Heikki Salomaa 1 MAMK/YT/Talotekniikka/LVI havaintoja Ensimmäiset insinöörityöt MTOL:ssa syksyllä 1988 - aluksi vapaaehtoinen - pian pakollinen - myös teknikkotöitä Iso muutos opiskeluun

Lisätiedot

Päivämäärä 03.04.2014 PAPINKANKAAN KAAVA-ALUE RAKENNETTAVUUSSELVITYS

Päivämäärä 03.04.2014 PAPINKANKAAN KAAVA-ALUE RAKENNETTAVUUSSELVITYS Päivämäärä 03.04.2014 PAPINKANKAAN KAAVA-ALUE RAKENNETTAVUUSSELVITYS PAPINKANKAAN KAAVA-ALUE RAKENNETTAVUUSSELVITYS Päivämäärä 03.04.2014 Laatija Tarkastaja Iikka Hyvönen Jari Hirvonen SISÄLTÖ 1. YLEISTÄ

Lisätiedot

13976 POHJOLA RAKENNUS OY SIPOON TOIVOLA ITÄINEN SUURSUONKUJA SIPOO POHJATUTKIMUS 26.11.2013 Insinööritoimisto POHJATEKNIIKKA OY Nuijamiestentie 5 B, 00400 Helsinki, Puh. (09) 477 7510, Fax (09) 4777 5111

Lisätiedot

RAKENNETTAVUUSSELVITYS ROHOLAN ALUE PÄLKÄNE

RAKENNETTAVUUSSELVITYS ROHOLAN ALUE PÄLKÄNE Vastaanottaja Pälkäneen kunta Asiakirjatyyppi Rakennettavuusselvitys Päivämäärä 1.10.2015 RAKENNETTAVUUSSELVITYS ROHOLAN ALUE PÄLKÄNE RAKENNETTAVUUSSELVITYS ROHOLAN ALUE PÄLKÄNE Tarkastus 1/10/2015 Päivämäärä

Lisätiedot

SEINÄJOEN KAUPUNKI ROVEKSEN POHJATUTKIMUS POHJATUTKIMUSSELOSTUS 10.8.2010

SEINÄJOEN KAUPUNKI ROVEKSEN POHJATUTKIMUS POHJATUTKIMUSSELOSTUS 10.8.2010 3136 SEINÄJOEN KAUPUNKI POHJATUTKIMUSSEOSTUS 10.8.2010 SUUNNITTEUTOIMISTO 3136 AUETEKNIIKKA OY TUTKIMUSSEOSTUS JP 10.8.2010 SISÄYSUETTEO 1 TEHTÄVÄ JA SUORITETUT TUTKIMUKSET... 1 2 TUTKIMUSTUOKSET... 1

Lisätiedot

K e s t ä v ä s t i - s u o m a l a i s e s t a k i v e s t ä.

K e s t ä v ä s t i - s u o m a l a i s e s t a k i v e s t ä. Terästeollisuuden kuonatuotteista uusiomateriaaleja rakentamisen tarpeisiin K e s t ä v ä s t i - s u o m a l a i s e s t a k i v e s t ä. Morenia Oy on Metsähallitus-konsernin tytäryhtiö. www.morenia.fi

Lisätiedot

Luonnonkiviteollisuuden sivuvirrat. Paavo Härmä Geologian tutkimuskeskus (GTK)

Luonnonkiviteollisuuden sivuvirrat. Paavo Härmä Geologian tutkimuskeskus (GTK) Luonnonkiviteollisuuden sivuvirrat Paavo Härmä Geologian tutkimuskeskus (GTK) Suomen luonnonkiviteollisuus Kiven louhintaa ja kivituotteiden valmistusta Noin 300 aktiivista yritystä ja noin 1500 työntekijää

Lisätiedot

Muokattu pääosin esityksestä Presentation in the Norwegian Geotechnical Society meeting, Oslo , Pauli Saksa, Geosto Oy

Muokattu pääosin esityksestä Presentation in the Norwegian Geotechnical Society meeting, Oslo , Pauli Saksa, Geosto Oy Muokattu pääosin esityksestä Presentation in the Norwegian Geotechnical Society meeting, Oslo 15-16.10.2013, Pauli Saksa, Geosto Oy 09.06.2014 Suomen Geoteknillinen Yhdistys Finnish Geotechnical Society

Lisätiedot

VALTAKUNNALLINEN KIVIAINESTEN JA GEOSYNTEETTIEN PISTOKOETARKASTUS

VALTAKUNNALLINEN KIVIAINESTEN JA GEOSYNTEETTIEN PISTOKOETARKASTUS VALTAKUNNALLINEN KIVIAINESTEN JA GEOSYNTEETTIEN PISTOKOETARKASTUS PROJEKTI Liikenneviraston organisoima valtakunnallinen hanke, toteuttajina Ramboll Finland Oy ja Tampereen teknillinen yliopisto Selvitetään

Lisätiedot

InfraRYL, mikä muuttuu?

InfraRYL, mikä muuttuu? InfraRYL, mikä muuttuu? Laura Pennanen, Liikennevirasto Kiviaines- ja murskauspäivät 21.-22.1.2016 Esityksen sisältö 1. InfraRYL, Kiviainesluvut Kiviaineslukujen valmistelu Tavoitteita Esimerkkejä valmistelluista

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN KUNTA KYLÄNPÄÄN ASEMAKAAVA-ALUE. Rakennettavuusselvitys. Työ: E Tampere,

NURMIJÄRVEN KUNTA KYLÄNPÄÄN ASEMAKAAVA-ALUE. Rakennettavuusselvitys. Työ: E Tampere, NURMIJÄRVEN KUNTA KYLÄNPÄÄN ASEMAKAAVA-ALUE Rakennettavuusselvitys Työ: E26275 Tampere, 11.12.2013 AIRIX Ympäristö Oy PL 453 33101 Tampere Puhelin 010 241 4000 Y-tunnus: 0564810-5 www.fmcgroup.fi Toimistot:

Lisätiedot

GTK:n uudet tuulet. Olli Breilin, aluejohtaja. Suomen vesiyhdistys ry:n pohjavesijaosto Teemailtapäivä 6.10.2015

GTK:n uudet tuulet. Olli Breilin, aluejohtaja. Suomen vesiyhdistys ry:n pohjavesijaosto Teemailtapäivä 6.10.2015 GTK:n uudet tuulet Olli Breilin, aluejohtaja Suomen vesiyhdistys ry:n pohjavesijaosto Teemailtapäivä 6.10.2015 Strategian muutostekijöitä 2 Strategian kärkiversot, Perustehtävän uudistaminen Vaikuttavuus,

Lisätiedot

Vesienhoidon TPO Teollisuus

Vesienhoidon TPO Teollisuus Vesienhoidon TPO Teollisuus Sidosryhmäseminaari 5.3.2014 Juha Lahtela 5.3.2014 Nykykäytäntö Ympäristönsuojelulainsäädännön mukaisesti ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavat toiminnot tarvitsevat ympäristöluvan

Lisätiedot

SIUNTION KUNTA PALONUMMENMÄKI PALONUMMENKAARI K 180 T 1-6, K 179 T 4, K 181 T 1-2 Siuntio POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 4204/13

SIUNTION KUNTA PALONUMMENMÄKI PALONUMMENKAARI K 180 T 1-6, K 179 T 4, K 181 T 1-2 Siuntio POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 4204/13 SIUNTION KUNTA PALONUMMENMÄKI PALONUMMENKAARI K 180 T 1-6, K 179 T 4, K 181 T 1-2 Siuntio POHJATUTKIMUSLAUSUNTO Työ 4204/13 UUDENMAAN MAANRAKENNUSSUUNNITTELU OY PL 145 gsm 0400 472 059 gsm 0400 409 808

Lisätiedot

SIMO, Siltojen monitorointi. Ilkka Hakola, VTT

SIMO, Siltojen monitorointi. Ilkka Hakola, VTT SIMO, Siltojen monitorointi Ilkka Hakola, VTT SIMO, Projektin yleiskatsaus SIMO projekti on TEKES rahotteinen projekti (ei mukana missään ohjelmassa), jossa on mukana 15 partneria. Projektin kokonaisbudjetti

Lisätiedot

Hajautetun energian uudet innovatiiviset ratkaisut

Hajautetun energian uudet innovatiiviset ratkaisut Hajautetun energian uudet innovatiiviset ratkaisut Kuntamarkkinat 9.9.2015 Ilkka Pihlainen Toimialajohtaja, Energia ja ilmasto FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy 18.9.2015 Page 1 Rakennetun ympäristön asiantuntija

Lisätiedot

UUMA2 UUMA2. Uusiomateriaalien tekninen kelpoisuus ja ohjeet ryhmän toimintaa (TKO-ryhmä)

UUMA2 UUMA2. Uusiomateriaalien tekninen kelpoisuus ja ohjeet ryhmän toimintaa (TKO-ryhmä) vuosiseminaari 10.09.2015 Uusiomateriaalien tekninen kelpoisuus ja ohjeet ryhmän toimintaa (TKO-ryhmä) ja jätteet Juha Forsman Ramboll Finland Oy vuosiseminaari 10.09.2015 Uusiomateriaalien tekninen kelpoisuus

Lisätiedot

MIKKELI 20.9.2012 RISKIPERUSTAINEN MAAPERÄN KUNNOSTUS

MIKKELI 20.9.2012 RISKIPERUSTAINEN MAAPERÄN KUNNOSTUS MIKKELI RISKIPERUSTAINEN MAAPERÄN KUNNOSTUS SISÄLTÖ Yrityksemme Mikä on riski? Riskeihin pohjautuva kunnostus Kunnostuksen kustannuksista Kiinteät ohjearvot vs riskiperusteinen kunnostus RAMBOLL FINLAND

Lisätiedot

Energiankulutusseuranta Kulutustietojen kerääminen, analysointi ja hyödyntäminen Laatijat: Antti Mäkinen, TAMK

Energiankulutusseuranta Kulutustietojen kerääminen, analysointi ja hyödyntäminen Laatijat: Antti Mäkinen, TAMK 3.12.2018 ENERGIANKULUTUKSEN SEURANTA Kulutustietojen kerääminen, analysointi ja hyödyntäminen Antti Mäkinen, Tampereen Ammattikorkeakoulu 3.12.2018 2 Sisällys Energiankulutusseurannan kehittäminen Combi-tutkimukset

Lisätiedot

HAPPAMAT SULFAATTIMAAT - haitat ja niiden torjuminen. FRESHABIT, Karjaa 31.3.2016 Mikael Eklund, Peter Edén ja Jaakko Auri Geologian tutkimuskeskus

HAPPAMAT SULFAATTIMAAT - haitat ja niiden torjuminen. FRESHABIT, Karjaa 31.3.2016 Mikael Eklund, Peter Edén ja Jaakko Auri Geologian tutkimuskeskus HAPPAMAT SULFAATTIMAAT - haitat ja niiden torjuminen FRESHABIT, Karjaa 31.3.2016 Mikael Eklund, Peter Edén ja Jaakko Auri Geologian tutkimuskeskus 31.3.2016 1 Peruskäsitteitä Sulfidisedimentti (Potentiaalinen

Lisätiedot

Kansainvälinen yhteistyö Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa. Leena Anttila Maa- ja metsätalousministeriö

Kansainvälinen yhteistyö Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa. Leena Anttila Maa- ja metsätalousministeriö Kansainvälinen yhteistyö Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa Leena Anttila Maa- ja metsätalousministeriö Sivu 1 17.11.2015 Kansainvälinen Leader-yhteistyö ohjelmakaudella 2007-2013 Missä onnistuttiin?

Lisätiedot

LAUSUNTO ALUEEN PERUSTAMISOLOSUHTEISTA

LAUSUNTO ALUEEN PERUSTAMISOLOSUHTEISTA GEOPALVELU OY TYÖ N:O 11113 SKOL jäsen ROUTION ALUETUTKIMUS Ratsutilantie 08350 LOHJA LAUSUNTO ALUEEN PERUSTAMISOLOSUHTEISTA 30.06.2011 Liitteenä 6 kpl pohjatutkimuspiirustuksia - 001 pohjatutkimusasemapiirros

Lisätiedot

TAAJAMALIIKENTEEN JA SUOJATEIDEN TURVALLISUUDEN PARANTAMINEN -TUTKIMUS CASE TURENKI / HANNA REIHE

TAAJAMALIIKENTEEN JA SUOJATEIDEN TURVALLISUUDEN PARANTAMINEN -TUTKIMUS CASE TURENKI / HANNA REIHE TAAJAMALIIKENTEEN JA SUOJATEIDEN TURVALLISUUDEN PARANTAMINEN -TUTKIMUS CASE TURENKI 10.6.2015 / HANNA REIHE TUTKIMUS TOTEUTETTIIN, KOSKA Työn tarkoituksena on ollut taajamaliikenteen rauhoittaminen ja

Lisätiedot

YVA suunnittelun välineenä ja lainsäädännön kehittämistarpeet millaisin eväin eteenpäin

YVA suunnittelun välineenä ja lainsäädännön kehittämistarpeet millaisin eväin eteenpäin YVA suunnittelun välineenä ja lainsäädännön kehittämistarpeet millaisin eväin eteenpäin Timo Tanninen Ylijohtaja, luontoympäristöosasto Energiateollisuuden ympäristötutkimusseminaari 20.11.2011 1 YVA-laki

Lisätiedot

Vuosiseminaari , Pasilan virastotalo, Auditorio, Opastinsilta 12 B UUMA2. Tuotteistamisohje. Juha Forsman Ramboll Finland Oy

Vuosiseminaari , Pasilan virastotalo, Auditorio, Opastinsilta 12 B UUMA2. Tuotteistamisohje. Juha Forsman Ramboll Finland Oy Vuosiseminaari 14.9.2016, Pasilan virastotalo, Auditorio, Opastinsilta 12 B Tuotteistamisohje Juha Forsman Ramboll Finland Oy Tuotteistaminen, määritelmä 1/2 Tuotteistamisen perusajatuksena on uuden kilpailukykyisen

Lisätiedot

Käytettäessä Leca -kevytsoraa painumien vähentämiseksi tulee ottaa huomioon seuraavat asiat:

Käytettäessä Leca -kevytsoraa painumien vähentämiseksi tulee ottaa huomioon seuraavat asiat: 20/12/2018 PAINUMAT Leca -kevytsora tarjoaa suuria etuja, kun täytyy ratkaista painumiin liittyviä ongelmia. Se tarjoaa tehokkaat ratkaisut tehokkaalla ja nopealla rakentamisella ja matalilla kustannuksilla.

Lisätiedot

Hydrogeologisten aineistojen visualisoinnin hyödyntäminen pohjavesiselvityksissä ja tarkkailujen suunnittelussa

Hydrogeologisten aineistojen visualisoinnin hyödyntäminen pohjavesiselvityksissä ja tarkkailujen suunnittelussa Hydrogeologisten aineistojen visualisoinnin hyödyntäminen pohjavesiselvityksissä ja tarkkailujen suunnittelussa Birgitta Backman Jussi Ahonen Samrit Luoma GTK 27.10.2016 Visualisointi Visualisointi tarkoittaa

Lisätiedot

Hydrogeologisten aineistojen visualisoinnin hyödyntäminen pohjavesiselvityksissä ja tarkkailujen suunnittelussa

Hydrogeologisten aineistojen visualisoinnin hyödyntäminen pohjavesiselvityksissä ja tarkkailujen suunnittelussa Hydrogeologisten aineistojen visualisoinnin hyödyntäminen pohjavesiselvityksissä ja tarkkailujen suunnittelussa Birgitta Backman Jussi Ahonen Samrit Luoma GTK 11.10.2016 Visualisointi Visualisointi tarkoittaa

Lisätiedot

Geoenergiatutkimus PORATEK GEOENERGIASEMINAARI ENERGIA Geoenergiaseminaari

Geoenergiatutkimus PORATEK GEOENERGIASEMINAARI ENERGIA Geoenergiaseminaari Geoenergiatutkimus PORATEK GEOENERGIASEMINAARI 25.10.2018 ENERGIA 2018 1 GTK:n perustehtävä Kartoittaa ja tutkii maankamaraa, sen luonnonvaroja ja niiden kestävää käyttöä. Tuottaa geologista perustietoa

Lisätiedot

Elinkaaritehokas tiepäällyste

Elinkaaritehokas tiepäällyste Elinkaaritehokas tiepäällyste Tutkimuskokonaisuus, tavoitteet ja eteneminen Prof. Terhi Pellinen, PI 18.11.2015 Tulosseminaari, Liikennevirasto Aalto-yliopiston tutkimustiimi Georakentamisen tutkimusryhmä:

Lisätiedot

Geoenergia ja pohjavesi. Asmo Huusko Geologian tutkimuskeskus GTK asmo.huusko@gtk.fi

Geoenergia ja pohjavesi. Asmo Huusko Geologian tutkimuskeskus GTK asmo.huusko@gtk.fi Geoenergia ja pohjavesi Asmo Huusko Geologian tutkimuskeskus GTK asmo.huusko@gtk.fi 1 Geoenergiaa voidaan hyödyntää eri lähteistä Maaperästä (irtaimet maalajit), jolloin energia on peräisin auringosta

Lisätiedot

SOTERKO-RISKY Kaivostoiminnan riskit-aihealue Antti Kallio, Säteilyturvakeskus. SOTERKO ohjelmaseminaari 10.6.2015

SOTERKO-RISKY Kaivostoiminnan riskit-aihealue Antti Kallio, Säteilyturvakeskus. SOTERKO ohjelmaseminaari 10.6.2015 SOTERKO-RISKY Kaivostoiminnan riskit-aihealue Antti Kallio, Säteilyturvakeskus SOTERKO ohjelmaseminaari 10.6.2015 Sisällysluettelo SOTERKO-RISKY kaivosten riskit Saavutuksia 2014 Käynnissä olevia hankkeita

Lisätiedot