YLE11, MATEMATIIKKAA TALOUSTIETEILIJÖILLE

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "YLE11, MATEMATIIKKAA TALOUSTIETEILIJÖILLE"

Transkriptio

1 YLE11, MATEMATIIKKAA TALOUSTIETEILIJÖILLE Tämä luentomoniste on koottu useista lähteistä, joista tärkeimmät lienevät Sydsæter & Hammond (008). Essential Mathematics for Economic Analysis, Sydsæter, Hammond, Seierstad & Strøm (008). Further Mathematics for Economic Analysis, Simon & Blume (1994). Mathematics for Economists. Luentomonisteessa kahdesta ensimmäisestä käytetään joskus lyhenteitä EMEA ja FMEA. 1

2 YLE11, MATEMATIIKKAA TALOUSTIETEILIJÖILLE Sisältö 1. Matriiseista Matriisin ominaisarvot ja -vektorit Matriisin definiittisyys 5. Konkaavit ja konveksit funktiot 7 3. Ääriarvotehtävistä Rajoittamaton ääriarvotehtävä Yhtälörajoitteinen ääriarvotehtävä, Lagrangen menetelmä ja kerroin Ääriarvotehtävät epäyhtälörajoitteilla 1 5. Komparatiivinen statiikka Kokonaisdifferentiaali Ketjusäännöt Implisiittifunktiolauseet 3 6. Integraalilaskentaa Differentiaaliyhtälöt Differentiaaliyhtälöt R :ssa Lineaariset differentiaaliyhtälöt R :ssa Epälineaariset differentiaaliyhtälöt R :ssa Vaihetaso sivua differenssiyhtälöistä 60 LIITE 1: Kertaus trigonometrisistä funktioista 6 LIITE : Kompleksiluvut lyhyesti 64

3 YLE11, MATEMATIIKKAA TALOUSTIETEILIJÖILLE 3 1. Matriiseista Tarvittavia esitietoja ovat mm. lineaarisen yhtälöryhmän ratkaiseminen, matriisilaskutoimitukset (summa, erotus ja tulo), eräät matriisityypit (neliömatriisi, symmetrinen matriisi ja identtinen matriisi) ja determinantin laskeminen. Palauta mieleen myös käänteismatriisi ja niin sanottu Cramerin sääntö Matriisin ominaisarvot ja -vektorit. Tulkitaan vektori x = (x 1,...,x n ) (sarake)vektorina x = [x 1,...,x n ] T. Olkoon A neliömatriisi, jonka koko on n n. Määritelmä 1.1. Luku λ on matriisin A ominaisarvo, jos on olemassa vektori x = [x 1,...,x n ] T 0 siten, että (1.1) Ax = λx. Vektori x on ominaisarvoon λ liittyvä ominaisvektori. Ominaisarvoja ja -vektoreita tarvitaan esimerkiksi sovelluksissa liittyen optimointiin ja differentiaaliyhtälöihin. Kirjoitetaan yhtälö(ryhmä) Ax = λx muotoon (A λi)x = 0, jossa I on identtinen matriisi. Seuraava lause antaa tavan laskea matriisin A ominaisarvot. Lause 1.1. Luku λ on matriisin A ominaisarvo, jos ja vain jos A λi = 0. Todistus. Sydsæter et al. (008). Lauseen 1.1 mukaan ominaisarvo saadaan yhtälön A λi = 0 ratkaisuna. Tämä yhtälö on polynomiyhtälö, joten sen ratkaisut saattavat olla myös kompleksilukuja (katso Liite ). [ ] 1 Esimerkki 1.1. Matriisin ominaisarvot ovat Lauseen 1.1 mukaisesti seu- 3 raavan yhtälön ratkaisut: det ([ ] [ ]) λ = Suorittamalla matriisilaskutoimitukset ja kehittämällä determinantti yhtälö saadaan muotoon (1 λ)( λ) 6 = 0. Yhtälön ratkaisut, ja siten ominaisarvot, ovat λ = 4 ja λ = 1. Matriisin A jälki, jota merkitään tr(a), on matriisin A diagonaalialkioiden summa. [ ] a b Esimerkki 1.. Matriisin ominaisarvot ovat yhtälön λ c d (a+d)λ+ad cb = 0 ratkaisut. Huomaa, että tämä yhtälö voidaan kirjoittaa myös muodossa λ tr(a)λ+det(a) = 0.

4 4 YLE11, MATEMATIIKKAA TALOUSTIETEILIJÖILLE Esimerkki 1.3. Lasketaan matriisin ominaisarvot. Ne ovat yhtälön λ λ 0 0 λ = (1 λ)( λ)λ+( λ) = 0 ratkaisut. Yhtälö voidaan kirjoittaa muotoon ( λ)(λ λ+) = 0, jolloin sen ratkaisut, ja siten ominaisarvot, ovat λ =, λ = 1 +i 7 ja λ = 1 i 7 Tässä i on niin sanottu imaginääriyksikkö, jolle pätee 1 = i. Ominaisarvojen laskemisen jälkeen jokaiseen ominaisarvoon λ liittyvä ominaisvektori x saadaan yhtälöryhmän (A λi)x = 0 ratkaisuna. [ ] 1 Esimerkki 1.4. Matriisin ominaisarvot ovat λ = 4 ja λ = 1. Ominaisarvoon λ = 4 liittyvä ominaisvektori x = [x 1,x ] T on yhtälön 3 ([ ] [ ])[ ] [ ][ ] x1 3 x1 4 = 0 = x 3 x ratkaisu. Kirjoitetaan yhtälö tavalliseen tyyliin yhtälöparina 3x 1 x = 0, 3x 1 x = 0. Yhtälöt ovat samat, jolloin mikä tahansa nollasta poikkeava vektori, joka toteuttaa yhtälön 3x 1 x = 0, kelpaa ominaisarvoa λ = 4 vastaavaksi ominaisvektoriksi. Tällaiseksi vektoriksi käy esimerkiksi [x 1,x ] T = [, 3] T. Ominaisarvoa λ = 1 vastaavaksi ominaisvektoriksi voidaan valita esimerkiksi [x 1,x ] T = [1,1] T, koska ominaisarvoa λ = 1 käyttäen määritelmän yhtälöpariksi saadaan x 1 x = 0, 3x 1 +3x = 0. Ominaisvektori ei siis ole yksikäsitteinen. Kuten esimerkissä 1.3, ominaisarvo saattaa olla kompleksiluku, mutta on mahdollista osoittaa, että symmetrisen matriisin ominaisarvot ovat reaalilukuja. Lisäksi n n matriisin, jonka ei tarvitse olla symmetrinen, determinantti on ominaisarvojen tulo ja jälki on niiden summa..

5 YLE11, MATEMATIIKKAA TALOUSTIETEILIJÖILLE Matriisin definiittisyys. Matriisista A (ei tarvitse olla neliömatriisi) voidaan muodostaa erilaisia alimatriiseja poistamalla mitkä tahansa rivit ja mitkä tahansa sarakkeet. Tarkastellaan kuitenkin vain neliömatriisin alimatriiseja. Olkoon sen koko n n. Tarpeellisimmat alimatriisit ovat ne, jotka saadaan poistamalla samat rivit ja sarakkeet. Nämä ovat pääalimatriiseja. Esimerkki 1.5. Muodostetaan matriisin pääalimatriisit. Yksi pääalimatriiseista on matriisi itse. Kolme seuraavaa pääalimatriisia saadaan, kun 4 0 poistetaan sama rivi ja sama sarake: [ ] 0 0, [ ], 0 [ ] Kolme viimeistä pääalimatriisia saadaan, kun poistetaan kaksi samaa riviä ja saraketta: [ ], [ ], [ 0 ]. Johtavat pääalimatriisit ovat ne matriisit, jotka saadaan poistamalla yhtä monta viimeistä riviä ja saraketta. Mitkä matriisit ovat johtavia pääalimatriiseja esimerkkissä 1.5? Pääalimatriiseihin liittyviä determinantteja kutsutaan pääalideterminanteiksi (tai pääminoreiksi) ja vastaavasti johtavaan pääalimatriisiin liittyvää determinanttia kutsutaan johtavaksi pääalideterminantiksi (tai johtavaksi pääminoriksi). Johtavilla pääminoreilla on keskeinen rooli pääteltäessä jonkin matriisin niin sanottua definiittisyyttä. Merkitään johtavia pääminoreita alaindeksein A k, jossa alaindeksi osoittaa, että kyseessä on se johtava pääminori, joka on saatu poistamalla n k viimeistä riviä ja saraketta. Tässä n on siis matriisin A rivien ja sarakkeiden lukumäärä. Esimerkki 1.6. Esimerkin 1.5 matriisin johtavat pääminorit ovat: A 1 =, A = 4, A 3 = 40. Lause 1.. Olkoon A symmetrinen matriisi, jonka koko on n n. Tällöin (i) A on positiivisesti definiitti matriisi, jos ja vain jos kaikki johtavat pääminorit ovat aidosti positiivisia eli A 1 > 0, A > 0, A 3 > 0,... (ii) A on negatiivisesti definiitti matriisi, jos ja vain jos jokaisen johtavan pääminorin merkki on sama kuin ( 1) k eli A 1 < 0, A > 0, A 3 < 0,... (iii) A on indefiniitti matriisi, jos jokin nollasta poikkeava johtava pääminori rikkoo kohtien i) tai ii) ehdot.

6 6 YLE11, MATEMATIIKKAA TALOUSTIETEILIJÖILLE Todistus. Simon & Blume (1994). [ ] 4 1 Esimerkki 1.7. Matriisi on positiivisesti definiitti, koska A 1 1 = 4 > 0 ja A = 7 > 0. Matriisi on sen sijaan negatiivisesti definiitti, koska A 1 = < 0, A = 4 > 0 ja A 3 = 10 < 0. Esimerkki 1.8. Esimerkin 1.5 matriisi on indefiniitti, koska A 1 > 0 ja A 3 < 0. Matriisi voi olla myös semidefiniitti: Lause 1.3. Olkoon A symmetrinen matriisi, jonka koko on n n. Tällöin (i) A on positiivisesti semidefiniitti matriisi, jos ja vain jos kaikki pääalideterminantit (pääminorit) ovat ei-negatiivisia. (ii) A on negatiivisesti semidefiniitti matriisi, jos ja vain jos A on positiivisesti semidefiniitti. Todistus. Todistus löytyy lineaarialgebran kirjallisuudesta. (Lisätiedot: Sydsæter et al. 008.) [ 1 ] 1 Esimerkki 1.9. Matriisi A = ei ole definiitti, koska A 1 = 0. Nyt A 1 = 1 ja toinen 1 1-pääalimatriisin determinantti on. Kaikki pääminorit ovat siis einegatiivisia, joten matriisi on positiivisesti semidefiniitti. Vaihtoehtoisesti definiittisyys voidaan määrittää ominaisarvojen avulla. Lause 1.4. Olkoon A symmetrinen matriisi, jonka koko on n n. Tällöin (i) A on positiivisesti definiitti, jos ja vain jos sen kaikki ominaisarvot ovat aidosti positiivisia. (ii) A on positiivisesti semidefiniitti, jos ja vain jos sen kaikki ominaisarvot ovat positiivisia. (iii) A on negatiivisesti definiitti, jos ja vain jos sen kaikki ominaisarvot ovat aidosti negatiivisia. (iv) A on negatiivisesti semidefiniitti, jos ja vain jos sen kaikki ominaisarvot ovat negatiivisia. (v) A on indefiniitti, jos ja vain jos osa matriisin A ominaisarvoista on negatiivisia ja osa positiivisia. Todistus. Sydsæter et al. (008). Definiittisyyden päättely ominaisarvojen avulla voi kuitenkin olla vaikeaa.

7 YLE11, MATEMATIIKKAA TALOUSTIETEILIJÖILLE 7. Konkaavit ja konveksit funktiot Olkoot x,y R n kaksi pistettä, x = (x 1,...,x n ) ja y = (y 1,...,y n ). Näiden pisteiden yhdysjana koostuu pisteistä z = λx+(1 λ)y, jossa λ [0,1]. Jos λ = 0, z = y. Jos taas λ = 1, z = x. Määritelmä.1. Joukko X R n on konveksi, jos se sisältää kaikkien pisteidensä väliset yhdysjanat eli jos millä tahansa x,y X ja λ [0,1], pätee z = λx+(1 λ)y X. Kuva.1 havainnollistaa tilannetta tason R tapauksessa. x z y Kuva.1. Vasen kuva: Ei-konveksi joukko. Oikea kuva: Konveksi joukko. Esimerkki.1. Olkoot x 1 ja x hyödykkeiden 1 ja määrät. Hyödykkeiden määrät eivät voi olla negatiivisia, joten sekä x 1 0 että x 0. Näiden hyödykkeiden määrät kuuluvat positiiviseen tason neljännekseen eli joukkoonr +, joka on konveksi joukko. Myös joukko R ++, jossa x 1 > 0 ja x > 0, on konveksi joukko. Myös kuluttajan budjettijoukko B = {(x 1,x ) R x 1 0,x 0,p 1 x 1 +p x I}, on konveksi. Tässä p 1 ja p ovat hyödykkeiden hinnat jai on kuluttajan tulot. Piirrä tämä joukko tasoon. Kuinka todistaisit Määritelmään.1 perustuen, että joukko B on konveksi? Määritelmä.. Olkoon X R n konveksi joukko. Funktio f: X R on (i) konkaavi joukossa X, jos kaikille eri pisteille x,y X ja λ (0,1) pätee epäyhtälö f(λx+(1 λ)y) λf(x)+(1 λ)f(y), (ii) konveksi joukossa X, jos kaikille eri pisteille x,y X ja λ (0,1) pätee epäyhtälö f(λx+(1 λ)y) λf(x)+(1 λ)f(y). (iii) Lisäksi funktion sanotaan olevan aidosti konkaavi tai aidosti konveksi joukossa X, jos yllä olevat epäyhtälöt pätevät aitoina kaikilla λ (0,1).

8 8 YLE11, MATEMATIIKKAA TALOUSTIETEILIJÖILLE Määritelmän oletus joukon X konveksisuudesta on oleellinen, koska se takaa, että joukon X kahden pisteen välisen yhdysjanan pisteet kuuluvat myös joukkoon X. Funktio on siis konkaavi, jos funktion määrittelyjoukon minkä tahansa pisteiden yhdysjanan pisteen kuva, eli f(λx + (1 λ)y), on suurempi tai yhtäsuuri kuin pisteiden kuvien välisen yhdysjanan piste λf(x)+(1 λ)f(y). Konkaavin funktion kuvaaja on kupera ja konveksin funktion kuvaaja on kovera. Kuvassa. on esitetty konkaavin funktion kuvaaja (kuvassa z = λx +(1 λ)y). f(z) f(x) λf(x)+(1 λ)f(y) f(y) x z y Kuva.. Konkaavi funktio. Piirrä itse viereen vastaavankaltainen kuva konveksista funktiosta. Määritelmästä huomataan, että jos funktio f on konkaavi, funktio f on konveksi, koska epäyhtälön kertominen negatiivisella luvulla kääntää epäyhtälön suunnan. Esimerkki.. Olkoon funktio f: R R määritelty kaavalla f(x) = x. Perustellaan määritelmän avulla, että funktio f on aidosti konveksi. Tarkastellaan tätä varten erotusta f(λx+(1 λ)y) λf(x) (1 λ)f(y), jossa λ (0,1). Jos erotus on eri reaaliluvuilla x ja y (aidosti) positiivinen, funktio on (aidosti) konkaavi. Jos erotus on (aidosti) negatiivinen, funktio on (aidosti) konveksi. Käytetään funktion määritelmää ja muokataan erotusta (λx+(1 λ)y) λx (1 λ)y = λ(1 λ)(x y), joka on aidosti negatiivinen, koskaλ,(1 λ) ja(x y) ovat kaikki aidosti positiivisia, kun λ (0, 1). Siten funktio on aidosti konveksi kuten funktion kuvaajasta voi ennustaa. Esimerkki.3. Funktio f: R R, joka määritellään yhtälöllä f(x) = ax + b, a,b R, on sekä konkaavi että konveksi. Perustele tämä yllä annetun määritelmän avulla. Annetun funktion päättely konkaaviksi tai konveksiksi voi olla pelkän määritelmän perusteella työlästä. Helpommin se käy seuraavien lauseiden avulla. Ensin yhden muuttujan funktio:

9 YLE11, MATEMATIIKKAA TALOUSTIETEILIJÖILLE 9 Lause.1. Olkoon X R avoin konveksi joukko ja f: X R kahdesti jatkuvasti derivoituva funktio. Tällöin (i) funktio on konkaavi, jos ja vain jos kaikilla x X pätee f (x) 0, (ii) funktio on konveksi, jos ja vain jos kaikilla x X pätee f (x) 0. (iii) funktio on aidosti konkaavi, jos kaikilla x X pätee f (x) < 0. (iv) funktio on aidosti konveksi, jos kaikilla x X pätee f (x) > 0. Todistus. Sydsæter et al. (008). Kustannuksena helppoudesta tässä tapauksessa on, että funktion täytyy olla kahdesti jatkuvasti derivoituva. Esimerkki.4. (i) Olkoon funktio f: R R määritelty kaavalla f(x) = ax +bx+c. Tämän toinen derivaatta on a, jolloin funktio on konkaavi, jos a 0, ja konveksi, jos a 0. (ii) Olkoon funktio määritelty kaavalla f(x) = x 3. Tämä funktio ei ole konkaavi eikä konveksi, koska sen toinen derivaatta f (x) = 6x on negatiivinen muuttujan x ollessa negatiivinen ja positiivinen muuttujan x ollessa positiivinen. Usean muuttujan funktiolle löytyy Lausetta.1 vastaava tulos. Siinä toinen derivaatta korvataan funktion Hessen matriisilla H, joka muodostetaan funktion f toisen kertaluvun osittaisderivaatoista. Määritelmä.3. Funktion f Hessen matriisi pisteessä x R n on f 11 (x) f 1 (x)... f 1n (x) f H(x) = 1 (x) f (x)... f n (x)......, f n1 (x) f n (x)... f nn (x) jossa f 11 (x) = f x1 x 1 (x), f 1 (x) = f x1 x (x) ja niin edelleen. Hessen matriisi on siis muodostettu toisen kertaluvun osittaisderivaatoista ja sen arvo riippuu pisteestä x = (x 1,x,...,x n ). Esimerkiksi ensimmäisen rivin alkiot on saatu osittaisderivoimalla osittaisderivaattaa f x1 kaikkien muuttujien suhteen. Kahdesti jatkuvasti derivoituvalle funktiolle on voimassa f ij (x) = f ji (x) ( ristiderivaatat ovat yhtä suuret). 1 Esimerkki.5. Lasketaan funktionf(x,y) = x+xy 3 Hessen matriisi. Ensimmäisen kertaluvun osittaisderivaatat ovat: (.1) f x (x,y) = 1+y 3, f y (x,y) = 3xy. 1 Kahdesti jatkuvasti derivoituvalla funktiolla tarkoitetaan funktiota, jolla on jatkuvat toisen kertaluvun osittaisderivaatat. Taloustieteessä funktiot ovat usein juuri näitä.

10 10 YLE11, MATEMATIIKKAA TALOUSTIETEILIJÖILLE Kyseessä on kahden muuttujan funktio, jolloin toisen kertaluvun osittaisderivaattoja on = 4 kappaletta. Hessen matriisi on [ ] 0 3y H(x,y) = 3y. 6xy Huomaa, että Hessen matriisi tosiaan riippuu pisteestä (x,y). Lause.. Olkoon X R n avoin konveksi joukko ja f: X R funktio, joka on kahdesti jatkuvasti derivoituva. Tällöin (i) funktio on konkaavi, jos ja vain jos Hessen matriisi H(x) on negatiivisesti semidefiniitti kaikilla x X. (ii) funktio on konveksi, jos ja vain jos Hessen matriisi H(x) on positiivisesti semidefiniitti kaikilla x X. Todistus. Sydsæter et al. (008). Voimme päätellä funktion konkaavisuuden/konveksisuuden laskemalla Hessen matriisin ja tutkimalla sen semidefiniittisyyttä. Jos funktion Hessen matriisi on negatiivisesti semidefiniitti kaikilla funktion määrittelyjoukon alkioilla, funktio on konkaavi. Jos Hessen matriisi on positiivisesti semidefiniitti kaikilla funktion määrittelyjoukon alkioilla, funktio on konveksi. Funktion aito konkaavisuus tai aito konveksisuus voidaan tarkastaa seuraavan lauseen avulla: Lause.3. Olkoon X R n avoin konveksi joukko ja f: X R funktio, joka on kahdesti jatkuvasti derivoituva. (i) Jos Hessen matriisi H(x) on negatiivisesti definiitti kaikilla x X, funktio f on aidosti konkaavi. (ii) Jos Hessen matriisi H(x) on positiivisesti definiitti kaikilla x X, funktio f on aidosti konveksi. Todistus. Sydsæter et al. (008). Päinvastaiset väitteet eivät päde. Vastaesimerkiksi kohtaan (i) käy funktio f(x, y) = x 4 y 4, joka on aidosti konkaavi, mutta Hessen matriisi ei ole negatiivisesti definiitti, koska H(0,0) on nollamatriisi. Esimerkki.6. Olkoon funktio f Cobb-Douglas muotoa eli f(x,y) = x a y b, jossa a,b > 0. Ensimmäisen kertaluvun osittaisderivaatat ovat f x (x,y) = ax a 1 y b ja f y (x,y) = bx a y b 1, jolloin saamme laskettua Hessen matriisiksi (.) [ fxx (x,y) f xy (x,y) f yx (x,y) f yy (x,y) ] = [ ] a(a 1)x a y b abx a 1 y b 1 abx a 1 y b 1 b(b 1)x a y b. Oletetaan, että a+b < 1. Tällöin funktio on aidosti konkaavi, koska a(a 1)x a y b < 0

11 ja (laske) (.3) a(a 1)xa y b abx a 1 y b 1 YLE11, MATEMATIIKKAA TALOUSTIETEILIJÖILLE 11 abx a 1 y b 1 b(b 1)x a y b = ab(1 a b)xa y b > 0. Lause.4. (i) Kahden konkaavin funktion summa on konkaavi funktio. (ii) Positiivisella reaaliluvulla kerrottu konkaavi funktio on konkaavi. Todistus. Sydsæter et al. (008). Vastaavat väitteet pätevät konveksille funktiolle. Esimerkki.7. Jos tuotantofunktio f(x, y) on konkaavi, myös voittofunktio Π(x, y) = pf(x,y) wx zy on konkaavi. Muuttuja p on lopputuotteen hinta ja muuttujat w ja z ovat tuotantopanosten hinnat.

12 1 YLE11, MATEMATIIKKAA TALOUSTIETEILIJÖILLE 3. Ääriarvotehtävistä Ääriarvotehtäviä havainnollistetaan usein (myös luennoilla) funktion tasa-arvojoukkojen avulla. Esimerkiksi kahden muuttujan funktion f eräs tasa-arvojoukko koostuu funktion määrittelyjoukon pisteistä, jotka toteuttavat yhtälön f(x, y) = c, jossa c on jokin luku. Tämä käsite on tärkeä muutenkin: esimerkiksi indifferenssikäyrät ovat hyötyfunktion tasa-arvojoukkoja Rajoittamaton ääriarvotehtävä. Muistellaan ensin hieman yhden muuttujan funktion ääriarvojen määrittämistä. Ensimmäisen kertaluvun välttämätön ehto maksimille tai minimille tietyssä pisteessä on, että derivaatta tässä pisteessä on nolla. Toisen kertaluvun riittävä ehto maksimille on, että toinen derivaatta tässä pisteessä on aidosti negatiivinen, ja minimille, että toinen derivaatta tässä pisteessä on aidosti positiivinen. Olkoon nyt X R n ja f: X R eli tarkastellaan usean muuttujan funktiota. Ensimmäisen kertaluvun välttämätön ehto funktion ääriarvopisteelle on, että kaikki osittaisderivaatat ovat kyseisessä pisteessä nollia eli että kyseessä on kriittinen piste. Toisin sanoen, jos piste x = (x 1,x,...,x n) R n on funktion ääriarvopiste, f xi (x ) = 0, jokaisella i = 1,...,n, tai kompaktimmin f(x ) = 0 eli funktion gradienttivektori on nolla pisteessä x. Kriittinen piste voi kuitenkin olla maksimipiste, minimipiste tai satulapiste. Kriittisen pisteen laadun tarkastamista varten täytyy tehdä lisätyötä. Usean muuttujan funktion tapauksessa toisen kertaluvun riittävät ehdot liittyvät Hessen matriisiin ja sen definiittisyyteen kriittisessä pisteessä. Seuraava lause antaa keinon löytää maksimipisteet ja minimipisteet kriittisten pisteiden joukosta. Tässä keskitytään paikallisiin ääriarvopisteisiin. Lause 3.1 (Toisen kertaluvun riittävät ehdot). Olkoon X R n avoin joukko ja f: X R kahdesti jatkuvasti derivoituva funktio ja olkoon piste x = (x 1,x,...,x n) X funktion kriittinen piste eli piste, joka ratkaisee yhtälöryhmän f xi (x) = 0, i = 1,...,n. Tällöin pätee: i) Jos funktion f Hessen matriisi H(x) on kriittisessä pisteessä negatiivisesti definiitti eli jos kriittisessä pisteessä on voimassa (3.1) H 1 <0, H >0, H 3 <0, H 4 >0,..., kriittinen piste x on paikallinen maksimipiste. ii) Jos funktion f Hessen matriisi H(x) on kriittisessä pisteessä positiivisesti definiitti eli jos kriittisessä pisteessä on voimassa (3.) H 1 >0, H >0, H 3 >0, H 4 >0,..., kriittinen piste x on paikallinen minimipiste. iii) Jos ehdoista (3.1) ja (3.) kumpikaan ei ole voimassa jollain nollasta poikkeavalla johtavalla pääminorilla, kriittinen piste x ei ole paikallinen maksimipiste eikä minimipiste vaan satulapiste.

13 YLE11, MATEMATIIKKAA TALOUSTIETEILIJÖILLE 13 Todistus. Simon & Blume (1994). Kriittisen pisteen laatu voidaan usein määrittää maksimi- tai minimipisteeksi tämän lauseen avulla, jossa siis luvut H k ovat Hessen matriisin johtavia pääminoreita. Kahden muuttujan funktion tapauksessa seuraava esimerkki on hyödyllinen. Esimerkki 3.1. Olkoon f(x, y) funktio, joka täyttää Lauseen 3.1 ehdot. Siihen liittyvä Hessen matriisi on [ ] fxx (x,y) f H(x,y) = xy (x,y). f yx (x,y) f yy (x,y) Olkoon (x,y ) funktion f kriittinen piste. Lauseen 3.1 perusteella pätee siten seuraavaa: Jos f xx (x,y ) < 0 ja f xx (x,y )f yy (x,y ) f xy (x,y ) > 0, kriittinen piste on paikallinen maksimipiste. Jos f xx (x,y ) > 0 ja f xx (x,y )f yy (x,y ) f xy (x,y ) > 0, kriittinen piste on paikallinen minimipiste. Jos f xx (x,y )f yy (x,y ) f xy (x,y ) < 0, kriittinen piste on satulapiste. Esimerkki 3.. Etsitään funktion f(x,y) = x +y + (paikallinen) ääriarvopiste ja vastaava funktion ääriarvo sekä määritetään ääriarvon laatu. Ehdokkaat ääriarvopisteiksi löytyvät kriittisten pisteiden joukosta. Kriittinen piste on (0, 0) (laske). Funktion Hessen matriisi on [ ] 0 H(x,y) =, 0 4 jolloin sen johtavat pääminorit ovat H 1 = ja H = 8. Molemmat ovat positiivisia, joten Hessen matriisi on positiivisesti definiitti ja kriittinen piste on minimipiste. Vastaava funktion minimiarvo on f(0,0) =. Esimerkki 3.3. Muutetaan yllä olevaa esimerkkiä hieman. Olkoon funktio f(x, y) = x +y +. Kriittinen piste on nytkin (0,0), mutta Hessen matriisi on [ ] 0 H(x,y) =, 0 4 jolloin sen johtavat pääminorit ovat H 1 = ja H = 8. Kriittinen piste on satulapiste. Entä jos funktiona on f(x,y) = x y +? Esimerkki 3.4. Etsitään funktionf(x,y,z) = x +y +z +xy+4z+xz ääriarvopiste ja määrätään sen laatu. Lasketaan osittaisderivaatat ja ratkaistaan kriittinen piste: f x = x+y +z = 0, f y = y +x = 0, f z = z +4+x = 0.

14 14 YLE11, MATEMATIIKKAA TALOUSTIETEILIJÖILLE Kirjoitetaan yhtälöryhmä matriisimuotoon ja käytetään Cramerin sääntöä sen ratkaisemiseen (palauta sääntö mieleen laskemalla itse) x y = z 4 Ratkaisuksi saadaan kriittinen piste (x, y, z) = (, 1, 3). Määrätään sen laatu muodostamalla Hessen matriisi, joka on: Johtavat pääminorit ovat H 1 =, H = 3 ja H 3 = 4. Kaikki ovat positiivisia, joten kriittinen piste on minimipiste. Vastaava funktion minimiarvo on f(, 1, 3) = 6. Huomautus: Jos funktio on kahdesti jatkuvasti derivoituva ja Hessen matriisi on negatiivisesti semidefiniitti kriittisessä pisteessä, niin tällöin kriittinen piste ei välttämättä ole maksimipiste. Vastaesimerkiksi käy funktio f(x) = x 3, jonka toinen derivaatta on kriittisessä pisteessä 0 eli Hessen matriisi on tässä pisteessä negatiivisesti semidefiniitti (myös positiivisesti). Origon mistä tahansa ympäristöstä löytyy kuitenkin pisteitä, joissa funktion arvo pienempi kuin 0 tai suurempi kuin 0. Toinen vastaesimerkki on funktio f(x,y) = x 3 +y 3. Tutkitaan vielä yksi esimerkki. Esimerkki 3.5. Tutkitaan funktiota f(x,y) = 3 y3 xy y + 1 x. Lasketaan kriittiset pisteet: f x = y +x = 0 f y = y x 1 = 0. Ratkaisut ovat (1,1) ja ( 1 ), 1. Määritetään niiden laatu Hessen matriisilla: [ ] 1 1 H(x,y) =. 1 4y Kriittisessä pisteessä (1,1) Hessen matriisi on H(1,1) = [ Se on positiivisesti definiitti, koska H 1 = 1 ja H = 3. Tämä kriittinen piste on siten paikallinen minimipiste ja vastaava funktion paikallinen minimiarvo on 5. 6 Kriittisessä pisteessä ( 1 ), 1 Hessen matriisi on ]. H( 1, 1 ) = [ ]. Koska H = 3 < 0, tämä kriittinen piste on satulapiste. Olisi varmasti helpompaa laskea tämä eliminoimalla muuttujia.

15 YLE11, MATEMATIIKKAA TALOUSTIETEILIJÖILLE 15 Yllä käsiteltiin paikallisten ääriarvojen etsimistä. 3 Globaalien tai absoluuttisten ääriarvojen löytäminen pelkästään kriittisen pisteen avulla onnistuu, esimerkiksi jos tarkasteltava funktio on konkaavi tai konveksi. Lause 3.. Olkoon X R n avoin ja konveksi joukko ja funktiof: X R jatkuvasti derivoituva (i) Jos funktio f on konkaavi ja pisteessä x X pätee f(x ) = 0, piste x on funktion f globaali maksimipiste. (ii) Jos funktio f on konveksi ja pisteessä x X pätee f(x ) = 0, piste x on funktion f globaali minimipiste. Todistus. Sydsæter et al. (008). Eli, jos tavoitefunktio on konkaavi, kriittinen piste on automaattisesti globaali maksimipiste. Esimerkki 3.6. Olkoon jälleen voittofunktio Π(x,y) = pf(x,y) wx zy. Kun voittofunktio on konkaavi, maksimipiste löytyy suoraan seuraavan yhtälöparin ratkaisuna pf x (x,y) w = 0, pf y (x,y) z = Yhtälörajoitteinen ääriarvotehtävä, Lagrangen menetelmä ja kerroin. Tarkastellaan rajoitettua ääriarvotehtävää 4 (Max) max f(x 1,x ) {x 1,x } siten että g(x 1,x ) = c, ja palautetaan mieliin Lagrangen lause tässä yhden rajoitteen tapauksessa (oletetaan, ettei rajoitefunktion osittaisderivaatat ole molemmat nollia tehtävän ratkaisussa (x 1,x )): Lause 3.3. Oletetaan, että (x 1,x ) on tehtävän (Max) ratkaisu, kun funktiot f ja g ovat jatkuvasti derivoituvia. Tällöin on olemassa Lagrangen kerroin λ siten että piste (x 1,x,λ ) on kriittinen piste Lagrangen funktiolle L(x 1,x,λ) = f(x 1,x ) λ(g(x 1,x ) c). Todistus. Sydsæter et al. (008). Esimerkki 3.7. Ratkaistaan tehtävä max x 1 x siten ettäx 1 +4x = 16. Lagrangen {x 1,x } funktio on L(x 1,x,λ) = x 1 x λ(x 1 +4x 16). 3 Moni esimerkkien ääriarvopisteistä on myös globaali ääriarvopiste. 4 Voitaisiin tarkastella myös minimointitehtävää; Lause 3.3 kelpaa siihenkin.

16 16 YLE11, MATEMATIIKKAA TALOUSTIETEILIJÖILLE Osittaisderivoidaan Lagrangen funktio kaikkien kolmen muuttujan suhteen ja asetetaan osittaisderivaatat nolliksi: 5 (3.3) (3.4) (3.5) L x1 = x λ = 0 L x = x 1 4λ = 0 L λ = x 1 4x +16 = 0. Ensimmäisen yhtälön mukaan x = λ, joten toisesta yhtälöstä saamme x 1 = 4x. Sijoitetaan tämä kolmanteen yhtälöön, jolloin 4x 4x = 16 eli x =. Täten Lagrangen funktion kriittinen piste on (x 1,x,λ ) = (8,,). Tällöin alkuperäisen tehtävän ratkaisu on (x 1,x ) = (8,) ja funktion maksimiarvo on 16. Geometrisesti ratkaisu on tavoitefunktion tasa-arvojoukon ja rajoitesuoran x = 4 1x 4 1 sivuamispiste, katso seuraava kuva. x Kuva 3.1. Kuvassa on tavoitefunktion yksi tasa-arvokäyrä x 1 x = 16 ja rajoite. 8 x 1 Mistä tiedetään, että laskettu Lagrangen funktion kriittinen piste oikeasti antaa maksimi- tai minimipisteen? Tähän tarvitaan (esimerkiksi) reunustettua Hessen matriisia. Reunustettua Hessen matriisia merkitään lisäämällä yläviiva Hessen matriisin merkintään eli symbolilla H. Yksi tapa kirjoittaa reunustettu Hessen matriisi on 0 g x1 (x 1,x ) g x (x 1,x ) (3.6) H(x 1,x,λ) = g x1 (x 1,x ) L x1 x 1 (x 1,x,λ) L x1 x (x 1,x,λ). g x (x 1,x ) L x x 1 (x 1,x,λ) L x x (x 1,x,λ) Reunustetun Hessen matriisin ensimmäinen johtava pääminori H 1 on nolla ja toinen johtava pääminori H on negatiivinen. Nämä kaksi seikkaa ovat voimassa aina. Tarkasteltavana olevassa tapauksessa johtavan pääminorin H 3 = H merkki kertoo kriittisen pisteen laadun. Lause 3.4. Olkoon L Lagrangen funktio ja olkoon piste (x 1,x,λ ) sen kriittinen piste. Tällöin (i) (x 1,x ) on paikallinen maksimipiste, jos reunustetulle Hessen matriisille H on voimassa H(x 1,x,λ ) >0. 5 Viimeinen näistä yhtälöistä on oleellisesti vain rajoiteyhtälö.

17 YLE11, MATEMATIIKKAA TALOUSTIETEILIJÖILLE 17 (ii) (x 1,x ) on paikallinen minimipiste, jos reunustetulle Hessen matriisille H on voimassa H(x 1,x,λ ) <0. Todistus. Sydsæter et al. (008). Siis, jos reunustetun Hessen matriisin determinantti on kriittisessä pisteessä positiivinen, piste (x 1,x ) on paikallinen maksimipiste. Jos reunustetun Hessen matriisin determinantti on kriittisessä pisteessä negatiivinen, piste (x 1,x ) on paikallinen minimipiste. Esimerkki 3.8. Esimerkissä 3.7 vain oletettiin, että kyseisellä maksimointitehtävällä on ratkaisu. Perustellaan, että laskettu ratkaisu tosiaan antaa (paikallisen) rajoitetun maksimin. Lasketaan reunustettu Hessen matriisi: H = Reunustetun Hessen matriisin determinantti on 4+4 = 8, joten (8,) on rajoitettu maksimipiste. Funktion rajoitettu maksimiarvo on 16. Esimerkki 3.9. Etsitään funktion f(x,y) = xy ääriarvopisteet rajoitteella x + y = 1. Rajoite on yksikköympyrä. Lagrangen funktio on Lausetta 3.3 soveltamalla saadaan L(x,y,λ) = xy λ(x +y 1). y λx = 0, x λy = 0, x y +1 = 0. Ensimmäisen yhtälön mukaan y = λx, joten λ = y. Sijoittamalla tämä toiseen x yhtälöön saamme x = y. Sijoittamalla tämä edelleen viimeiseen yhtälöön saamme y y +1 = 0 y = ± 1. Kriittisiksi pisteiksi saamme siten (x,y,λ ) = ( 1 1,,1), (x,y,λ ) = ( 1, 1,1) (x,y,λ ) = ( 1, 1, 1) (x,y,λ ) = ( 1, 1, 1). Näiden joukosta löytyvät maksimi- ja minimipisteet. Reunustettu Hessen matriisi on 0 x y (3.7) H = x λ. y λ

18 18 YLE11, MATEMATIIKKAA TALOUSTIETEILIJÖILLE Sen determinatti on (laske itse): H = 8(x λ+y λ+xy). Laskemalla determinantin arvo kriittisissä pisteissä ja käyttämällä Lausetta 3.4 saamme lopputulokseksi: Pisteet ( 1 1, ) ja ( 1, 1 ) ovat rajoitettuja maksimipisteitä, koska näissä pisteissä H > 0. Pisteet ( 1, 1 ) ja ( 1, 1 ) ovat rajoitettuja minimipisteitä, koska näissä pisteissä H < 0. Vastaavat funktion rajoitetut ääriarvot voidaan laskea sijoittamalla rajoitetut maksimi- ja minimipisteet tavoitefunktioon. Lagrangen menetelmä yleistyy tilanteeseen, jossa tavoitefunktio f on n:n muuttujan funktio ja rajoitteita on useampia, sanotaan m kappaletta. 6 Rajoitteet ovat g j (x 1,...,x n ) = c j, j = 1,...,m. Lauseen 3.3 periaate pysyy ennallaan: Jos tiedämme, että tehtävän tavoitefunktio ja rajoitefunktiot ovat sopivia ja että tehtävällä on rajoitettu maksimi tai minimi pisteessä (x 1,...,x n), on olemassa Lagrangen kertoimet (λ 1,...,λ m) siten että piste (x 1,...,x n,λ 1,...,λ m) on Lagrangen funktion kriittinen piste. Nyt Lagrangen funktio on m L(x 1,...,x n,λ 1,...,λ m ) = f(x 1,...,x n ) λ j (g j (x 1,...,x n ) c j ). Lagrangen funktiossa on nyt useampia termejä, jotka sisältävät rajoitteen ja sitä vastaavan kertoimen, aivan samaan tyyliin kuin yhden rajoitteen tapauksessa. Esimerkki Funktio f(x,y,z) = 1 x + 5y + z saa rajoitetun minimiarvon rajoitteilla x+y 4z = 1, ja x y +z = 0. Tehtävänä on etsiä rajoitettu minimipiste. Lagrangen funktio on L(x,y,z,λ,µ) = 1 x +5y +z λ( x+y 4z 1) µ(x y +z), ja sen kriittinen piste ratkaisee yhtälöryhmän x+λ µ = 0, 10y λ+µ = 0, z +4λ µ = 0, x+y 4z = 1, x y +z = 0, Kriittinen piste on(x,y,z,λ,µ) = ( 1 3,0, 1, 1, ( 3 3 3) (laske). Eli 1 3 3),0, 1 on rajoitettu minimipiste. 6 Mieluiten m < n. j=1

19 YLE11, MATEMATIIKKAA TALOUSTIETEILIJÖILLE 19 Kun tavoitefunktiossa on muuttujia enemmän kuin kaksi, mutta rajoitteita edelleen yksi, riittäviä ehtoja varten tulee tarkastaa useamman johtavan pääminorin merkki. 7 Lause 3.5. Olkoon L Lagrangen funktio ja olkoon piste (x 1,x,...,x n,λ ) sen kriittinen piste. Tällöin (i) (x 1,x,...,x n) on paikallinen maksimipiste, jos reunustetulle Hessen matriisille H pätee kriittisessä pisteessä H 3 > 0, H 4 < 0, H 5 > 0,... (ii) (x 1,x,...,x n) on paikallinen minimipiste, jos reunustetulle Hessen matriisille H pätee kriittisessä pisteessä Todistus. Sydsæter et al. (008). H 3 < 0, H 4 < 0, H 5 < 0,... Tähän asti on käsitelty paikallisia ääriarvoja. Entä globaalit ääriarvot rajoitetussa tapauksessa? Tarkastellaan tilannetta maksimointitehtävän ja usean rajoitteen tapauksessa. Lause 3.6. Oletetaan, että piste (x 1,...,x n,λ 1,...,λ m) on Lagrangen funktion kriittinen piste, ja että Lagrangen funktio on konkaavi muuttujien x 1,...,x n suhteen. Tällöin piste (x 1,...,x n) on tehtävän globaali ratkaisu. Todistus. Sydsæter et al. (008). Minimointitehtävän tapauksessa Lagrangen konkaavisuus korvataan konveksisuudella. Esimerkki Koska Esimerkissä 3.10 Lagrangen funktio L on konveksi muuttujien x, y ja z suhteen (miksi?), piste ( 1 3,0, 1 3 ) on rajoitettu globaali minimipiste. Selvitetään luvun lopuksi Lagrangen kertoimen (taloustieteellistä) merkitystä kahden muuttujan ja yhden rajoitteen tapauksessa. Lagrangen kerroin on matemaattisessa mielessä vain apumuuttuja, jonka avulla löydetään tehtävän ratkaisu (paitsi tietyissä erikoistapauksissa). Taloustieteellisissä malleissa kertoimesta on myös muuta hyötyä. Esimerkiksi maksimointitehtävässä Lagrangen kerroin kertoo (intuitiivisesti sanottuna) kuinka funktion maksimiarvo muuttuu, jos rajoitetta löysätään hieman. Tarkastellaan tehtävää maxf(x,y) siten että g(x,y) = c. {x,y} Tämän tehtävän ratkaisu (x,y ) riippuu parametrista c, joten merkitään tehtävän ratkaisua (x (c),y (c)) ja Lagrangen kerrointa λ(c). Lisäoletuksin on voimassa 7 Entä jos rajoitteita on useita? Tämän voit kurkata kurssikirjoista. Usean rajoitteen tapauksessa ehdot ovat monimutkaisemmat.

20 0 YLE11, MATEMATIIKKAA TALOUSTIETEILIJÖILLE Lause 3.7. Olkoon(x (c),y (c)) rajoitetun maksimointitehtävän ratkaisu jaf(x (c),y (c)) tavoitefunktion maksimiarvo. Tällöin df(x (c),y (c)) dc Todistus. Sydsæter et al. (008). = λ (c). Esimerkiksi, jos kyseessä on kuluttujan hyödyn maksimointitehtävä annetulla budjettirajoitteella px + qy = I, Lagrangen kerroin, joka on kyseisessä tehtävässä positiivinen, kertoo kuinka paljon maksimihyöty likimäärin kasvaa tulojen noustessa hieman.

21 YLE11, MATEMATIIKKAA TALOUSTIETEILIJÖILLE 1 4. Ääriarvotehtävät epäyhtälörajoitteilla Esimerkki 4.1. Tarkastellaan tehtävää (4.1) maxf(x) rajoitteella x 0. {x} Oletetaan ensin, että tehtävän ratkaisu x on 0. Tällöin funktion f(x) derivaatta on välttämättä negatiivinen tai nolla tässä pisteessä eli f (x ) < 0 tai f (x ) = 0, koska muuten funktion arvoa voitaisiin kasvattaa siirtymällä positiiviseen suuntaan pisteestä nolla. Toisaalta, jos tehtävän ratkaisu on jokin positiivinen luku eli x > 0, niin tällöin tässä pisteessä derivaatan on oltava nolla eli f (x ) = 0. Eli olipa tehtävän ratkaisu x = 0 tai x > 0, se toteuttaa ehdot: Katso Kuva 4.1. f (x) 0, x 0, xf (x) = 0. Kuva 4.1. Vasen kuva: x = 0 ja f (x ) < 0. Oikea kuva: x > 0 ja f (x ) = 0. Tapaus, jossa f (0) = 0 on jätetty piirtämättä. Edellinen on esimerkki epäyhtälörajoitteisesta ääriarvotehtävästä. Olkoot f ja g jatkuvasti derivoituvia kahden muuttujan funktioita. Tarkastellaan tehtävää (E) maxf(x,y) rajoitteella g(x,y) 0. {x,y} Toisin sanoen, tehtävässä etsitään sellaista pistettä (x,y), jossa funktio f(x,y) saa maksimiarvon, ja joka sisältyy rajoitteen g(x, y) 0 määräämään joukkoon (käypäjoukko) B = {(x,y) R g(x,y) 0}. Oletetaan, että rajoitteelle pätee g x (x,y ) 0 ja g y (x,y ) 0, jossa (x,y ) on tehtävän (E) ratkaisu. Lauseessa 4.1 annetaan ehdot, jotka tehtävän ratkaisu toteuttaa. Otetaan ensin johdatteleva esimerkki: Esimerkki 4.. Tehtävänä on (4.) max (x ) (y ) rajoitteella y +x 0. {x,y} Tässä f(x,y) = (x ) (y ), ja sen tasa-arvojoukot ovat ympyröitä, joiden keskipisteenä on (,). Rajoitteena on epäyhtälö y + x 0, joka muodostaa joukon B = {(x,y) R y +x 0}.

22 YLE11, MATEMATIIKKAA TALOUSTIETEILIJÖILLE Kuva 4.. Tavoitefunktion tasa-arvojoukkoja ja rajoitejoukko B (varjostettu alue) Esimerkiksi origo(0, 0) kuuluu tähän joukkoon, kuten myös kaikki (suoran)yhtälön y = x+ toteuttavat pisteet. Ilman rajoitetta funktion f maksimipiste on (,) (miksi?), mutta tämä piste ei kuitenkaan kuulu rajoitejoukkoon B. Pohtimalla rajoitejoukkoa ja funktion tasa-arvokäyriä huomataan, että tehtävän ratkaisu on piste (1, 1). Tässä pisteessä funktion f gradientti f(x, y) on rajoitteen gradientti g(x, y) kerrottuna jollain kertoimella λ (millä?). Gradientit ovat siten yhdensuuntaisia. Gradientista tiedetään, että gradientti osoittaa suuntaan, johon funktion arvo kasvaa voimakkaimmin ja että se on kohtisuorassa funktion tasa-arvojoukon tangenttisuoraa vastaan. Pisteessä (1, 1) funktion f gradientti osoittaa pisteen (, ) suuntaan. Jos näin ei olisi, vaan gradientti osoittaisi rajoitejoukon suuntaan, funktion f arvoa voitaisiin kasvattaa ja pysyä edelleen rajoitejoukossa. Tällöin piste (1,1) ei olisi tehtävän ratkaisu. Funktion f gradientti osoittaa siis ulospäin rajoitejoukosta. Rajoitteen gradientti osoittaa samaan suuntaan, joten yhtälöstä seuraa, että λ > 0. f(x,y) = λ g(x,y) Yllä olevassa esimerkissä optimi saavutettiin rajoitejoukon reunalla eli pisteessä, jossa g(x, y) = 0. Tällöin sanotaan, että rajoite on sitova tai aktiivinen. Muutetaan ylläolevaa esimerkkiä hieman, jolloin optimi saavutetaankin rajoitejoukon sisällä eli pisteessä, jossa g(x, y) < 0: Esimerkki 4.3. Tehtävänä on (4.3) max (x ) (y ) rajoitteella y +x 6 0. {x,y} Nyt rajoitteena on epäyhtälö y +x 6 0, joka muodostaa joukon (piirrä) B = {(x,y) R y +x 6 0}.

23 YLE11, MATEMATIIKKAA TALOUSTIETEILIJÖILLE 3 Tarkastellaan pistettä (3,3), joka toteuttaa rajoitteena olevan epäyhtälön yhtäsuuruutena. Tässä pisteessä rajoitteen gradientti osoittaa ulospäin rajoitejoukosta aivan kuten edellisessä esimerkissä. Tällä kertaa kuitenkin funktion f(x, y) gradientti osoittaa rajoitejoukon sisuksen suuntaan eli voimme kasvattaa funktion arvoa siirtymällä pisteestä (3, 3) sisuksen suuntaan. Tehtävän ratkaisuna on rajoittamaton ääriarvopiste (,). Ylläolevan esimerkin tilanteessa, jossa tehtävän ratkaisu saavutetaan rajoitejoukon sisuksessa, rajoite ei ole sitova. Tehtävään (E) liittyvä Lagrangen funktio on L(x,y,λ) = f(x,y) λg(x,y), jota voi käyttää apuna tehtäviä ratkoessa. 8 Epäyhtälörajoitteisissa tehtävissä on väliä sillä mikä merkki on Lagrangen kertoimen λ edessä. Tehtävään (E) liittyvä Lagrangen funktio kannattaa kirjoittaa täsmälleen yllä mainitussa muodossa. Yhtälörajoitteisissa tehtävissä osittaisderivoitiin myös kertoimen λ suhteen, mutta epäyhtälörajoitteisissa tehtävissä ei. 9 Seuraava lause antaa välttämättömät ehdot tehtävän ratkaisulle: Lause 4.1. Olkoon piste (x,y ) tehtävän (E) ratkaisu. Tällöin on olemassa luku λ siten että seuraavat ehdot ovat yhtäaikaa voimassa: (i) f(x,y ) = λ g(x,y ), (ii) g(x,y ) 0, λ 0 ja λ g(x,y ) = 0. Todistus. Sydsæter et al. (008). Ehtoja (i) ja (ii) voidaan kutsua Kuhn-Tucker-ehdoiksi (KT-ehdoiksi). Ehto (i) on tuttu ja sen yhtälö voidaan kirjoittaa muodossa f x (x,y ) = λ g x (x,y ), f y (x,y ) = λ g y (x,y ). Lagrangen funktion avulla nämä ehdot ovat L x (x,y,λ ) = 0 ja L y (x,y,λ ) = 0. Ehto (ii) on uusi. Ehto sanoo, että optimipisteessä epäyhtälörajoite on voimassa ja Lagrangen kerroin on ei-negatiivinen. Lisäksi optimissa kertoimen ja rajoitefunktion arvon tulo on nolla; siis joko kerroin on nolla tai rajoitefunktion arvo on nolla tai molemmat ovat nollia. Toisin sanoen, jos rajoite pätee muodossa g(x,y ) < 0, on yhtälön λ g(x,y ) = 0 mukaan oltava λ = 0. Jos taas λ > 0, on yhtälön λ g(x,y ) = 0 mukaan oltava g(x,y ) = 0. Esimerkki 4.4. Ratkaistaan Esimerkki 4. Lauseen 4.1 avulla. Lagrangen funktio on L(x,y,λ) = (x ) (y ) λ(y +x ). 8 Se on muodostettu samaan tapaan kuin aiemminkin. 9 Yhtälörajoitteisissakin tehtävissä derivointi kertoimen suhteen on vähän turhaa, koska derivaatta kertoimen suhteen asetettuna nollaksi on oleellisesti vain rajoiteyhtälö.

24 4 YLE11, MATEMATIIKKAA TALOUSTIETEILIJÖILLE Lauseen 4.1 ehto (i) voidaan kirjoittaa muotoon (4.4) (4.5) Ehto (ii) on (x ) = λ, (y ) = λ. y +x 0, λ 0, λ(y +x ) = 0. Mietitään, mitä tapahtuu, jos λ = 0. Tällöin yhtälöt (4.4) ja (4.5) tulevat muotoon (x ) = 0, (y ) = 0, jolloinx = jay =. Piste(x,y) = (,) ei kuitenkaan kuulu rajoitejoukkoon, joten ei voi päteä λ = 0. Entä jos λ > 0? Tällöin Lauseen 4.1 viimeisen ehdon mukaan on oltava y +x = 0, joten yhdistämällä tämä ehtoon (i) saadaan yhtälöryhmä (x ) = λ, (y ) = λ, y +x = 0. Yhtälöryhmän ratkaisu on (x,y,λ ) = (1,1,). Geometrisesti (katso Kuva 4.) on selvää, että (1,1) on tehtävän ratkaisu ja vastaava funktion rajoitettu maksimiarvo on. Esimerkki 4.5 (Kirjasta S&B). Tehtävänä on (4.6) max {x,y} xy rajoitteella x +y 1. Lagrangen funktio on L(x,y,λ) = xy λ(x +y 1). Lauseen 4.1 ehdot (i) ja (ii) voidaan kirjoittaa muotoon (4.7) (4.8) (4.9) y = λx, x = λy, x +y 1, λ 0, λ(x +y 1) = 0. Yhtälöistä (4.7) ja (4.8) saadaan λ = y ja λ = x. Eli x y x = y. Käytetään nyt ehtoja (4.9) ja katsotaan mitä tapahtuu, kun λ = 0. Tällöin yhtälöiden (4.7) ja (4.8) mukaan myös y = 0 ja x = 0. Piste (0,0) sisältyy varmasti rajoitejoukkoon, joten kolmikko (0, 0, 0) on yksi ratkaisukandidaatti. Muut kandidaatit löydetään, kun katsotaan mitä tapahtuu, kun λ > 0. Tällöin ehtojen (4.9) mukaan rajoite on sitova eli x +y = 1. Käytetään tämän lisäksi yhtälöä x = y, jolloin laskemalla saadaan neljä ehdokasta: ( 1, 1, 1 ) (, 1, 1, 1 ) ( 1,, 1, 1 ) ( ja 1 1,, 1 ).

25 YLE11, MATEMATIIKKAA TALOUSTIETEILIJÖILLE 5 ( ) 1 Kahdessa jälkimmäisessä λ < 0, joten hylkäämme ne. Jäljelle jäävät siten 1,, 1 ( ) ja 1, 1, 1 sekä aiemmin laskettu (0, 0, 0). Sijoitetaan kunkin x ja y arvot tavoitefunktioon xy, jolloin saamme rajoitetuiksi maksimipisteiksi 1 ( 1, ), ( 1, 1 ). Nämä tuottavat tavoitefunktiolle rajoitetun maksimiarvon 1. Esimerkki 4.6. Perustellaan Esimerkkiä 4.1 Lauseen 4.1 avulla. Kirjoitetaan rajoite x 0 lauseessa esiintyvään muotoon eli x 0. Tehtävään liittyvä Lagrangen funktio on L(x,λ) = f(x) λ( x), ja lauseen ehdot ovat nyt (4.10) f (x)+λ = 0, x 0, λ 0, λ( x) = 0. Ensimmäinen yhtälö on yhtäpitävä yhtälön λ = f (x) kanssa, jolloin ehdot (4.10) saadaan Esimerkkiä 4.1 vastaavaan muotoon: (4.11) x 0, f (x) 0, f (x)x = 0. Periaatteessa niin sanottuja ei-negatiivisuus rajoitteita, x 0, voidaan käsitellä juuri kuten edellisessä esimerkissä. Esimerkki 4.7 (Kirjasta S&B). Tehtävänä on kuluttujan hyödynmaksimointi budjettirajoitteella, jonka ei tarvitse olla sitova eli kuluttajan ei tarvitse käyttää välttämättä kaikkea tuloaan hyödykkeisiin: (4.1) max u(x 1,x ) rajoitteella p 1 x 1 +p x I, {x 1,x } jossa x 1 ja x ovat hyödykkeiden määrät, p 1 ja p ovat niiden hinnat ja I on kuluttajan käytettävissä oleva tulo. Oletetaan, että rajahyöty on aidosti positiivinen molempien hyödykkeiden suhteen eli (4.13) u x1 (x 1,x ) > 0, ja u x (x 1,x ) > 0. Muodostetaan Lagrangen funktio L(x,y,λ) = u(x 1,x ) λ(p 1 x 1 +p x I) ja käytetään jälleen Lausetta 4.1. Lauseen mukaiset ehdot ovat (4.14) (4.15) (4.16) u x1 (x 1,x ) = λp 1, u x (x 1,x ) = λp, p 1 x 1 +p x I, λ 0, λ(p 1 x 1 +p x I) = 0.

26 6 YLE11, MATEMATIIKKAA TALOUSTIETEILIJÖILLE Katsotaan mitä tapahtuu, kun λ = 0. Tällöin yhtälöiden (4.14) ja (4.15) mukaan olisi (4.17) u x1 (x 1,x ) = 0, ja u x (x 1,x ) = 0, mikä on kuitenkin ristiriidassa oletettujen rajahyötyjen aidon positiivisuuden kanssa. Ei voi päteä λ = 0. Mitä seuraa, jos λ > 0? Tällöin ehtojen (4.16) mukaisesti on oltava p 1 x 1 +p x = I eli kuluttaja käyttää kaiken tulonsa hyödykkeisiin. Jos pyritään etsimään tavoitefunktion f minimiä jossain rajoitejoukossa, voidaan käyttää edelleen Lausetta 4.1 kunhan maksimoidaan funktiota f. Toisin sanoen tehtävän (4.18) minf(x,y) rajoitteella g(x,y) 0 {x,y} ratkaisu on täsmälleen sama kuin tehtävän (4.19) max f(x,y) rajoitteella g(x,y) 0. {x,y} (Miksi?) Esimerkki 4.8. Tehtävän (4.0) min (x ) +(y ) rajoitteella y +x 0 {x,y} ratkaisu on (1,1) Esimerkin 4.4 perusteella. Esimerkki 4.9. Ratkaistaan tehtävä (4.1) minx +y rajoitteella 3x+y {x,y} Lagrangen funktio on (tehtävä on ensin muutettu maksimointitehtäväksi.) L(x,y,λ) = x y λ(3x+y +6). Lauseen 4.1 ehto (i) voidaan kirjoittaa muotoon (4.) (4.3) ja ehto (ii) on x = 3λ, y = λ, 3x+y +6 0, λ 0, λ(3x+y +6) = 0. Mietitään, mitä tapahtuu, jos λ = 0. Tällöin yhtälöistä (4.) ja (4.3) seuraa, että x = 0 ja y = 0. Sijoitetaan nämä rajoiteyhtälöön, jolloin saadaan 6 0, mikä on mahdotonta. Entä jos λ > 0? Tällöin on Lauseen 4.1 viimeisen ehdon mukaan oltava 3x+y +6 = 0, joten yhdistämällä tämän ehtoon (i) saadaan yhtälöryhmä x = 3λ, y = λ, 3x+y +6 = 0.

27 YLE11, MATEMATIIKKAA TALOUSTIETEILIJÖILLE 7 Yhtälöryhmän ratkaisu on (x,y,λ ) = ( 18 13, 1, ). Geometrisesti on selvää, että ( ), 1 on tehtävän ratkaisu ja vastaava funktion rajoitettu minimiarvo on Esimerkeistä on käynyt ilmi yksi tapa tutkia eräitä epäyhtälörajoitteisia tehtäviä. Toinen tapa on tutkia tapaukset, joissa toisessa rajoite ei ole sitova ja toisessa rajoite on sitova. Ainakin yksi esimerkki kannattaa laskea näinkin. Mistä tiedetään, että Lauseen 4.1 ehdot toteuttava piste on tosiaan tehtävän ratkaisu? Yksi mahdollisuus on soveltaa seuraavaa lausetta. Lause 4.. Oletetaan, että pari (x,y ) ja kerroin λ toteuttavat Lauseen 4.1 ehdot, ja että Lagrangen funktio on konkaavi muuttujien x ja y suhteen. Tällöin (x,y ) on tehtävän (E) ratkaisu. Todistus. Sydsæter et al. (008). Usean valintamuuttujan ja usean epäyhtälörajoitteen tapauksessa maksimointitehtävä on (4.4) max f(x 1,...,x n ) rajoitteilla g j (x 1,...,x n ) 0, j = 1,...,m, {x 1,...,x n} jossa tavoitefunktio f ja rajoitefunktiot g j ovat jatkuvasti derivoituvia funktioita. Lausetta 4.1 vastaa seuraava tulos. 10 Lause 4.3. Olkoon piste (x 1,...,x n) tehtävän (4.4) ratkaisu. Tällöin on olemassa luvut λ 1,...,λ m siten että seuraavat ehdot ovat yhtäaikaa voimassa: (i) L xi (x 1,...,x n,λ 1,...,λ m) = 0 kaikilla i = 1,...,n, (ii) g j (x 1,...,x n) 0, λ j 0 ja λ jg j (x 1,...,x n) = 0 kaikilla j = 1,...,m. Todistus. Sydsæter et al. (008). Esimerkki Ratkaistaan tehtävä Lagrangen funktio on ja Lauseen 4.3 ehdot ovat max xy rajoitteilla y + 1 x 6 0, y +x 1 0 {x,y} L(x,y,λ,λ ) = xy λ 1 (y + 1 x 6) λ (y +x 1), (4.5) (4.6) y 1 λ 1 λ = 0 x λ 1 λ = 0 (4.7) y + 1 x 6 0, λ 1 0, λ 1 (y + 1 x 6) = 0 (4.8) y +x 1 0, λ 0, λ (y +x 1) = Jotta tulos olisi voimassa pitäisi olettaa jotain lisää rajoitteista (niin sanottu constraint qualification ehto), joka on tässä jätetty huomioimatta.

28 8 YLE11, MATEMATIIKKAA TALOUSTIETEILIJÖILLE Ratkaisuehdokkaita ovat siis kaikki pisteet (x,y,λ 1,λ ), jotka toteuttavat nämä ehdot. Tässä on neljä tapausta tutkittavana: Tapaus 1. λ 1 = 0 ja λ = 0. Tässä tapauksessa ehdoista (4.5) (4.6) saadaan (x,y) = (0,0). Tämä piste toteuttaa myös ehdot (4.7) ja (4.8). Se on siis ehdokas ratkaisuksi. Tapaus. λ 1 > 0 ja λ = 0. Tässä tapauksessa saadaan yhtälöryhmä (4.9) (4.30) (4.31) y 1 λ 1 = 0 x λ 1 = 0 y + 1 x 6 = 0, jonka ratkaisu on (x,y,λ 1 ) = (6,3,6). Toteutuuko epäyhtälö y +x 1 0? Ei. Tästä tapauksesta ei saada lisää ratkaisuehdokkaita. Tapaus 3. λ 1 = 0 ja λ > 0. Nyt saadaan yhtälöryhmä (4.3) (4.33) (4.34) y λ = 0 x λ = 0 y +x 1 = 0, jonka ratkaisu on (x,y,λ ) = (3,6,3). Toteutuuko epäyhtälö y + 1 x 6 0? Ei. Tästäkään tapauksesta ei saada lisää ratkaisuehdokkaita. Tapaus 4. λ 1 > 0 ja λ > 0. Tällä kertaa saadaan yhtälöryhmä (4.35) (4.36) y 1 λ 1 λ = 0 x λ 1 λ = 0 (4.37) y + 1 x 6 = 0 (4.38) y +x 1 = 0, jonka ratkaisu on (x,y,λ 1,λ ) = ( 4,4, 8 3, 4 3). Tämä piste toteuttaa kaikki ehdot, joten se kelpaa ratkaisuehdokkaaksi. Itseasiassa se on ratkaisu, koska tavoitefunktion arvo on siinä 16, kun taas ehdokkaassa (0,0) se on vain 0.

29 YLE11, MATEMATIIKKAA TALOUSTIETEILIJÖILLE 9 5. Komparatiivinen statiikka Komparatiivisen statiikan avulla voi tutkia jonkin mallin eksogeenisen muuttujan muutoksen vaikutusta endogeeniseen muuttujaan. Endogeeninen muuttuja voi olla vaikka tuotanto ja eksogeeninen muuttuja esimerkiksi lopputuotteen hinta. Tarpeellisia apuvälineitä ovat kokonaisdifferentiaali, ketjusääntö ja erityisesti implisiittifunktiolauseet Kokonaisdifferentiaali. Muistellaan ensin derivoituvaa yhden muuttujan funktiota y = f(x). Tarkastellaan pistettä (x 0,f(x 0 )) ja sen kautta kulkevaa tangenttisuoraa, jonka yhtälö differentiaalien avulla kirjoitettuna (katso EMEA) on (5.1) dy = f (x 0 )dx, jossady = y f(x 0 ) jadx = x x 0. Yhtälö (5.1) on funktionf differentiaali pisteessä (x 0,f(x 0 )) ja sitä voisi merkitä myös df = f (x 0 )dx. Funktion arvon muutosta y = f(x) f(x 0 ) voidaan arvioida yhtälön (5.1) avulla seuraavasti (5.) y dy = f (x 0 )dx. Mitä pienempi on muutos muuttujan x arvossa, sitä parempi tämä arvio yleensä on. Tätä voi ajatella myös niin, että funktion kuvaajaa pisteessä (x 0,f(x 0 )) pyritään arvioimaan tangenttisuoralla. Funktion kuvaaja on tämän pisteen läheisyydessä siten melkein suora. Arviointia differentiaalin avulla kutsutaan funktion linearisoinniksi kyseisessä pisteessä. Parempi merkintä funktion differentiaalille olisi (5.3) df(x 0 ) = f (x 0 )dx, jolloin olisi selvempää, että differentiaali riippuu muun muassa pisteestä x 0. Esimerkki 5.1. Tutkitaan funktiota f(x) = x ja pistettä x 0 =. Oletetaan, että x muuttuu kohdasta kohtaan.1. Arvioidaan funktion arvon muutosta funktion differentiaalin df(x 0 ) = f (x 0 )dx avulla. Nyt kohtien (5.) ja (5.3) perusteella y f ()(.1 ) eli y 4(.1 ) = 0.4. Todellinen muutos funktion arvossa on = Heittoa on Sama ajatus voidaan laajentaa usean muuttujan funktioon, jolloin puhutaan kokonaisdifferentiaalista. Esimerkiksi kahden muuttujan funktion tapauksessa kuvaajaa ei enää arvioida tangenttisuoralla vaan tangenttitasolla. Olkoony = f(x 1,x,...,x n ) sopiva n:n muuttujan funktio. Tämän kokonaisdifferentiaali on (5.4) df(x 0 ) = f x1 (x 0 )dx f xn (x 0 )dx n, jossa dx i = x i x 0 i, i = 1,...,n ja x 0 = (x 0 1,x 0,...,x 0 n). Kokonaisdifferentiaalilla df voidaan arvioida muutosta funktion arvossa, kun kaikki muuttujat (tai vain osa niistä) muuttuvat: y df. Arvio on yleensä sitä parempi, mitä pienempiä differentiaalit dx i ovat. Edelleen voidaan puhua funktion linearisoinnista. Myös usean muuttujan tapauksessa (kokonais)differentiaali riippuu muun muassa pisteestä (x 0 1,...,x 0 n). Esimerkki 5..

30 30 YLE11, MATEMATIIKKAA TALOUSTIETEILIJÖILLE (i) Lasketaan funktion f(x 1,x ) = 1 x 1 x 3, x 1 0, kokonaisdifferentiaali. Kokonaisdifferentiaali muodostetaan siis laskemalla osittaisderivaatat ja käyttämällä kaavaa (5.4): df = f x1 dx 1 +f x dx eli df = 1 x 1dx 1 3x dx. (ii) Funktion f(x,y,z) = 3x y 4 +yz +xz 3 kokonaisdifferentiaali on df = (6x+z 3 )dx+(z 4y 3 )dy +(y +3xz )dz. Esimerkki 5.3. Olkoon yrityksen tuotantomäärä y kahden panosmäärän x 1 ja x funktio q eli y = q(x 1,x ). Tämän kokonaisdifferentiaali on dq = q x1 dx 1 +q x dx. Tämä antaa arvion muutokselle tuotannossa, esimerkiksi kun molemmat panosmäärät muuttuvat. Se on summa rajatuotannoin kerrotuista panosten differentiaaleista. Esimerkki 5.4. Oletetaan, että yritys maksimoi voittoaan valitsemalla tuotannon tason y. Olkoon voittofunktio π(y) = py C(y), jossa p on hinta ja C(y) on kustannusfunktio. Olkoot C (y) > 0 ja C (y) > 0. Kustannusfunktio on siten aidosti kasvava ja aidosti konveksi funktio. Millä tavalla optimaalinen tuotannon taso y merkki optimaalisella tuotannon tasolla? Jos olisi annettu jokin parametrinen muoto kustanusfunktiolle, esimerkiksi ay, a > 0, voitaisiin vain ratkaista optimaalinen tuotanto ja derivoida sitä hinnan suhteen. Kustannusfunktio on annettu nyt yleisemmässä muodossa, joten näin ei voida toimia. Yrityksen tehtävänä on maksimoida voittoaan: riippuu hinnasta p eli mikä on derivaatan dy dp Välttämätön ehto maksimipisteelle on max{π(y) = py C(y)} {y} (5.5) π (y ) = p C (y ) = 0, jossa y viittaa optimaaliseen tuotannon tasoon. (Miksi y on optimaalinen?) Alkuperäiseen kysymykseen vastaus saadaan kokonaisdifferentioimalla hinnan p ja tuotannon y suhteen ehtoa (5.5) ja ratkaisemalla haluttu derivaatta: dp C (y )dy = 0 dy dp = 1 C (y ). Tämä on positiivinen, koska oletuksen mukaan C (y ) > Jos tuotteen hinta nousee, optimaalinen tuotanto kasvaa. Myöhemmin lasku tehdään käyttämällä implisiittifunktiolausetta. 11 Jos tuotanto tosiaan riippuu hinnasta jonkin funktion kautta, siis y = f(p), voidaan laskea funktion differentiaali dy = f (p)dp. Vertaamalla tätä kokonaisdifferentiaalilla saatuun yhtälöön dp C (y )dy = 0, huomataan, että f (p) = 1 C (y ).

MATEMATIIKAN ALKEET II (YE19B), SYKSY 2011

MATEMATIIKAN ALKEET II (YE19B), SYKSY 2011 MATEMATIIKAN ALKEET II (YE19B), SYKSY 011 Sisältö 1. Matriisin definiittisyys 1. Konkaavit ja konveksit funktiot 3 3. Ääriarvotehtävien toisen kertaluvun riittävät ehdot 7 3.1. Rajoittamaton ääriarvotehtävä

Lisätiedot

= 2±i2 7. x 2 = 0, 1 x 2 = 0, 1+x 2 = 0.

= 2±i2 7. x 2 = 0, 1 x 2 = 0, 1+x 2 = 0. HARJOITUS 1, RATKAISUEHDOTUKSET, YLE11 2017. 1. Ratkaise (a.) 2x 2 16x 40 = 0 (b.) 4x 2 2x+2 = 0 (c.) x 2 (1 x 2 )(1+x 2 ) = 0 (d.) lnx a = b. (a.) Toisen asteen yhtälön ratkaisukaavalla: x = ( 16)± (

Lisätiedot

1. Etsi seuraavien funktioiden kriittiset pisteet ja tutki niiden laatu: (a.) f(x,y) = 20x 2 +10xy +5y 2 (b.) f(x,y) = 4x 2 2y 2 xy +x+2y +100

1. Etsi seuraavien funktioiden kriittiset pisteet ja tutki niiden laatu: (a.) f(x,y) = 20x 2 +10xy +5y 2 (b.) f(x,y) = 4x 2 2y 2 xy +x+2y +100 HARJOITUS, RATKAISUEHDOTUKSET, YLE 07.. Etsi seuraavien funktioiden kriittiset pisteet ja tutki niiden laatu: (a.) f(x,y) = 0x +0xy +5y (b.) f(x,y) = 4x y xy +x+y +00 (a.) Funktion kriittiset pisteet ratkaisevat

Lisätiedot

MS-A0204 Differentiaali- ja integraalilaskenta 2 (ELEC2) Luento 6: Ääriarvojen luokittelu. Lagrangen kertojat.

MS-A0204 Differentiaali- ja integraalilaskenta 2 (ELEC2) Luento 6: Ääriarvojen luokittelu. Lagrangen kertojat. MS-A0204 Differentiaali- ja integraalilaskenta 2 (ELEC2) Luento 6: Ääriarvojen luokittelu. Lagrangen kertojat. Antti Rasila Matematiikan ja systeemianalyysin laitos Aalto-yliopisto Kevät 2016 Antti Rasila

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta 9 1 Implisiittinen derivointi Tarkastellaan nyt yhtälöä F(x, y) = c, jossa x ja y ovat muuttujia ja c on vakio Esimerkki tällaisesta yhtälöstä on x 2 y 5 + 5xy = 14

Lisätiedot

2 Osittaisderivaattojen sovelluksia

2 Osittaisderivaattojen sovelluksia 2 Osittaisderivaattojen sovelluksia 2.1 Ääriarvot Yhden muuttujan funktiolla f(x) on lokaali maksimiarvo (lokaali minimiarvo) pisteessä a, jos f(x) f(a) (f(x) f(a)) kaikilla x:n arvoilla riittävän lähellä

Lisätiedot

MS-A0205/MS-A0206 Differentiaali- ja integraalilaskenta 2 Luento 6: Ääriarvojen luokittelu. Lagrangen kertojat.

MS-A0205/MS-A0206 Differentiaali- ja integraalilaskenta 2 Luento 6: Ääriarvojen luokittelu. Lagrangen kertojat. MS-A0205/MS-A0206 Differentiaali- ja integraalilaskenta 2 Luento 6: Ääriarvojen luokittelu. Lagrangen kertojat. Jarmo Malinen Matematiikan ja systeemianalyysin laitos 1 Aalto-yliopisto Kevät 2016 1 Perustuu

Lisätiedot

Matematiikan peruskurssi (MATY020) Harjoitus 10 to

Matematiikan peruskurssi (MATY020) Harjoitus 10 to Matematiikan peruskurssi (MATY00) Harjoitus 10 to 6.3.009 1. Määrää funktion f(x, y) = x 3 y (x + 1) kaikki ensimmäisen ja toisen kertaluvun osittaisderivaatat. Ratkaisu. Koska f(x, y) = x 3 y x x 1, niin

Lisätiedot

Antti Rasila. Kevät Matematiikan ja systeemianalyysin laitos Aalto-yliopisto. Antti Rasila (Aalto-yliopisto) MS-A0204 Kevät / 16

Antti Rasila. Kevät Matematiikan ja systeemianalyysin laitos Aalto-yliopisto. Antti Rasila (Aalto-yliopisto) MS-A0204 Kevät / 16 MS-A0204 Differentiaali- ja integraalilaskenta 2 (ELEC2) Luento 5: Gradientti ja suunnattu derivaatta. Vektoriarvoiset funktiot. Taylor-approksimaatio. Antti Rasila Matematiikan ja systeemianalyysin laitos

Lisätiedot

1 Rajoittamaton optimointi

1 Rajoittamaton optimointi Taloustieteen matemaattiset menetelmät 7 materiaali 5 Rajoittamaton optimointi Yhden muuttujan tapaus f R! R Muistutetaan mieleen maksimin määritelmä. Funktiolla f on maksimi pisteessä x jos kaikille y

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta 10 1 Lokaalit ääriarvot Yhden muuttujan funktion f (x) lokaali maksimi on piste x 0, jossa f (x) on suurempi kuin muualle pisteen x 0 ympäristössä, eli kun f (x 0 )

Lisätiedot

1 Rajoitettu optimointi I

1 Rajoitettu optimointi I Taloustieteen mat.menetelmät 2017 materiaali II-1 1 Rajoitettu optimointi I 1.1 Tarvittavaa osaamista Matriisit ja vektorit, matriisien de niittisyys Derivointi (mm. ketjusääntö, Taylorin kehitelmä) Implisiittifunktiolause

Lisätiedot

12. Hessen matriisi. Ääriarvoteoriaa

12. Hessen matriisi. Ääriarvoteoriaa 179 12. Hessen matriisi. Ääriarvoteoriaa Tarkastelemme tässä luvussa useamman muuttujan (eli vektorimuuttujan) n reaaliarvoisia unktioita : R R. Edellisessä luvussa todettiin, että riittävän säännöllisellä

Lisätiedot

Kuva 1: Funktion f tasa-arvokäyriä. Ratkaisu. Suurin kasvunopeus on gradientin suuntaan. 6x 0,2

Kuva 1: Funktion f tasa-arvokäyriä. Ratkaisu. Suurin kasvunopeus on gradientin suuntaan. 6x 0,2 HY / Matematiikan ja tilastotieteen laitos Vektorianalyysi I, syksy 018 Harjoitus Ratkaisuehdotukset Tehtävä 1. Olkoon f : R R f(x 1, x ) = x 1 + x Olkoon C R. Määritä tasa-arvojoukko Sf(C) = {(x 1, x

Lisätiedot

Matematiikka B1 - TUDI

Matematiikka B1 - TUDI Osittaisderivointi Osittaisderivaatan sovellukset Matematiikka B1 - TUDI Miika Tolonen 3. syyskuuta 2012 Miika Tolonen Matematiikka B2 - TUDI 1 Osittaisderivointi Osittaisderivaatan sovellukset Kurssin

Lisätiedot

Luento 9: Yhtälörajoitukset optimoinnissa

Luento 9: Yhtälörajoitukset optimoinnissa Luento 9: Yhtälörajoitukset optimoinnissa Lagrangen kerroin Oletetaan aluksi, että f, g : R R. Merkitään (x 1, x ) := (x, y) ja johdetaan Lagrangen kerroin λ tehtävälle min f(x, y) s.t. g(x, y) = 0 Olkoon

Lisätiedot

, on säännöllinen 2-ulotteinen pinta. Määrää T x0 pisteessä x 0 = (0, 1, 1).

, on säännöllinen 2-ulotteinen pinta. Määrää T x0 pisteessä x 0 = (0, 1, 1). HY / Matematiikan ja tilastotieteen laitos Vektorianalyysi II, syksy 017 Harjoitus 4 Ratkaisuehdotukset 4.1. Osoita, että tasa-arvojoukko S F (0), F : R 3 R, F (x) = 3x 1 x 3 + e x + x e x 3, on säännöllinen

Lisätiedot

Harjoitus 7: vastausvihjeet

Harjoitus 7: vastausvihjeet Taloustieteen matemaattiset menetelmät 31C01100 Kevät 2017 Topi Hokkanen topi.hokkanen@aalto.fi Harjoitus 7: vastausvihjeet 1. (Epäyhtälörajoitteet) Olkoon f (x, y) = 6x + 4y ja g (x, y) = x 2 + y 2 2.

Lisätiedot

MS-A0207 Differentiaali- ja integraalilaskenta 2 Luento 5: Gradientti ja suunnattu derivaatta. Vektoriarvoiset funktiot. Taylor-approksimaatio.

MS-A0207 Differentiaali- ja integraalilaskenta 2 Luento 5: Gradientti ja suunnattu derivaatta. Vektoriarvoiset funktiot. Taylor-approksimaatio. MS-A0207 Differentiaali- ja integraalilaskenta 2 Luento 5: Gradientti ja suunnattu derivaatta. Vektoriarvoiset funktiot. Taylor-approksimaatio. Riikka Korte Matematiikan ja systeemianalyysin laitos 1 Aalto-yliopisto

Lisätiedot

1 Komparatiivinen statiikka ja implisiittifunktiolause

1 Komparatiivinen statiikka ja implisiittifunktiolause Taloustieteen matemaattiset menetelmät 27 materiaali 4 Komparatiivinen statiikka ja implisiittifunktiolause. Johdanto Jo opiskeltu antaa nyt valmiu tutkia taloudellisia malleja Kiinnostava malli voi olla

Lisätiedot

Taustatietoja ja perusteita

Taustatietoja ja perusteita Taustatietoja ja perusteita Vektorit: x R n pystyvektoreita, transpoosi x T Sisätulo: x T y = n i=1 x i y i Normi: x = x T x = ni=1 x 2 i Etäisyys: Kahden R n :n vektorin välinen etäisyys x y 1 Avoin pallo:

Lisätiedot

Matematiikka B1 - avoin yliopisto

Matematiikka B1 - avoin yliopisto 28. elokuuta 2012 Opetusjärjestelyt Luennot 9:15-11:30 Harjoitukset 12:30-15:00 Tentti Nettitehtävät Kurssin sisältö 1/2 Osittaisderivointi Usean muuttujan funktiot Raja-arvot Osittaisderivaatta Pinnan

Lisätiedot

Luento 8: Epälineaarinen optimointi

Luento 8: Epälineaarinen optimointi Luento 8: Epälineaarinen optimointi Vektoriavaruus R n R n on kaikkien n-jonojen x := (x,..., x n ) joukko. Siis R n := Määritellään nollavektori 0 = (0,..., 0). Reaalisten m n-matriisien joukkoa merkitään

Lisätiedot

Talousmatematiikan perusteet: Luento 14. Rajoittamaton optimointi Hessen matriisi Ominaisarvot Ääriarvon laadun tarkastelu

Talousmatematiikan perusteet: Luento 14. Rajoittamaton optimointi Hessen matriisi Ominaisarvot Ääriarvon laadun tarkastelu Talousmatematiikan perusteet: Luento 14 Rajoittamaton optimointi Hessen matriisi Ominaisarvot Ääriarvon laadun tarkastelu Luennolla 6 Tarkastelimme yhden muuttujan funktion f(x) rajoittamatonta optimointia

Lisätiedot

f(x 1, x 2 ) = x x 1 k 1 k 2 k 1, k 2 x 2 1, 0 1 f(1, 1)h 1 = h = h 2 1, 1 12 f(1, 1)h 1 h 2

f(x 1, x 2 ) = x x 1 k 1 k 2 k 1, k 2 x 2 1, 0 1 f(1, 1)h 1 = h = h 2 1, 1 12 f(1, 1)h 1 h 2 HY / Matematiikan ja tilastotieteen laitos Vektorianalyysi I, syksy 7 Harjoitus 6 Ratkaisuehdotukset 6.. Olkoon f : G R, G = {(x, x ) R x > }, f(x, x ) = x x. Etsi differentiaalit d k f(, ), k =,,. Ratkaisu:

Lisätiedot

Optimaalisuusehdot. Yleinen minimointitehtävä (NLP): min f(x) kun g i (x) 0 h j (x) = 0

Optimaalisuusehdot. Yleinen minimointitehtävä (NLP): min f(x) kun g i (x) 0 h j (x) = 0 Optimaalisuusehdot Yleinen minimointitehtävä (NLP): min f(x) kun g i (x) 0 h j (x) = 0 i = 1,..., m j = 1,..., l missä f : R n R, g i : R n R kaikilla i = 1,..., m, ja h j : R n R kaikilla j = 1,..., l

Lisätiedot

Oletetaan ensin, että tangenttitaso on olemassa. Nyt pinnalla S on koordinaattiesitys ψ, jolle pätee että kaikilla x V U

Oletetaan ensin, että tangenttitaso on olemassa. Nyt pinnalla S on koordinaattiesitys ψ, jolle pätee että kaikilla x V U HY / Matematiikan ja tilastotieteen laitos Vektorianalyysi II, syksy 018 Harjoitus 4 Ratkaisuehdotukset Tehtävä 1. Olkoon U R avoin joukko ja ϕ = (ϕ 1, ϕ, ϕ 3 ) : U R 3 kaksiulotteisen C 1 -alkeispinnan

Lisätiedot

Talousmatematiikan perusteet: Luento 13. Rajoittamaton optimointi Hessen matriisi Ominaisarvot ja vektorit Ääriarvon laadun tarkastelu

Talousmatematiikan perusteet: Luento 13. Rajoittamaton optimointi Hessen matriisi Ominaisarvot ja vektorit Ääriarvon laadun tarkastelu Talousmatematiikan perusteet: Luento 13 Rajoittamaton optimointi Hessen matriisi Ominaisarvot ja vektorit Ääriarvon laadun tarkastelu Viime luennolla Aloimme tarkastella yleisiä, usean muuttujan funktioita

Lisätiedot

Talousmatematiikan perusteet: Luento 15. Rajoitettu optimointi Lagrangen menetelmä Lagrangen kerroin ja varjohinta

Talousmatematiikan perusteet: Luento 15. Rajoitettu optimointi Lagrangen menetelmä Lagrangen kerroin ja varjohinta Talousmatematiikan perusteet: Luento 15 Rajoitettu optimointi Lagrangen menetelmä Lagrangen kerroin ja varjohinta Viime luennolla Tarkastelimme usean muuttujan funktioiden rajoittamatonta optimointia:

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi, kurssikerta 3

Matematiikan tukikurssi, kurssikerta 3 Matematiikan tukikurssi, kurssikerta 3 1 Epäyhtälöitä Aivan aluksi lienee syytä esittää luvun itseisarvon määritelmä: { x kun x 0 x = x kun x < 0 Siispä esimerkiksi 10 = 10 ja 10 = 10. Seuraavaksi listaus

Lisätiedot

Differentiaali- ja integraalilaskenta 2 Laskuharjoitus 4 / vko 40

Differentiaali- ja integraalilaskenta 2 Laskuharjoitus 4 / vko 40 Differentiaali- ja integraalilaskenta 2 Laskuharjoitus 4 / vko 40 Alkuviikolla harjoitustehtäviä lasketaan harjoitustilaisuudessa. Loppuviikolla näiden harjoitustehtävien tulee olla ratkaistuina harjoituksiin

Lisätiedot

Luento 8: Epälineaarinen optimointi

Luento 8: Epälineaarinen optimointi Luento 8: Epälineaarinen optimointi Vektoriavaruus R n R n on kaikkien n-jonojen x := (x,..., x n ) joukko. Siis R n := Määritellään nollavektori = (,..., ). Reaalisten m n-matriisien joukkoa merkitään

Lisätiedot

Taloustieteen matemaattiset menetelmät - pikakertausta ja toimintaohjeita Kurssin 1. osa

Taloustieteen matemaattiset menetelmät - pikakertausta ja toimintaohjeita Kurssin 1. osa Taloustieteen matemaattiset menetelmät - pikakertausta ja toimintaohjeita Kurssin 1. osa Topi Hokkanen July 10, 2017 Esitiedoiksi oletetaan tuntemus vektoreista ja matriiseista (siis se, minkälaatuisia

Lisätiedot

Matematiikan perusteet taloustieteilij oille I

Matematiikan perusteet taloustieteilij oille I Matematiikan perusteet taloustieteilijöille I Harjoitukset syksy 2006 1. Laskeskele ja sieventele a) 3 27 b) 27 2 3 c) 27 1 3 d) x 2 4 (x 8 3 ) 3 y 8 e) (x 3) 2 f) (x 3)(x +3) g) 3 3 (2x i + 1) kun, x

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta 8 1 Suunnattu derivaatta Aluksi tarkastelemme vektoreita, koska ymmärrys vektoreista helpottaa alla olevien asioiden omaksumista. Kun liikutaan tasossa eli avaruudessa

Lisätiedot

Talousmatematiikan perusteet: Luento 14. Rajoitettu optimointi Lagrangen menetelmä: yksi yhtälörajoitus Lagrangen menetelmä: monta yhtälörajoitusta

Talousmatematiikan perusteet: Luento 14. Rajoitettu optimointi Lagrangen menetelmä: yksi yhtälörajoitus Lagrangen menetelmä: monta yhtälörajoitusta Talousmatematiikan perusteet: Luento 14 Rajoitettu optimointi Lagrangen menetelmä: yksi yhtälörajoitus Lagrangen menetelmä: monta yhtälörajoitusta Viime luennolla Tarkastelimme usean muuttujan funktioiden

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta 10 1 Funktion monotonisuus Derivoituva funktio f on aidosti kasvava, jos sen derivaatta on positiivinen eli jos f (x) > 0. Funktio on aidosti vähenevä jos sen derivaatta

Lisätiedot

Matemaattinen Analyysi / kertaus

Matemaattinen Analyysi / kertaus Matemaattinen Analyysi / kertaus Ensimmäinen välikoe o { 2x + 3y 4z = 2 5x 2y + 5z = 7 ( ) x 2 3 4 y = 5 2 5 z ) ( 3 + y 2 ( 2 x 5 ( 2 7 ) ) ( 4 + z 5 ) = ( 2 7 ) yhteys determinanttiin Yhtälöryhmän ratkaiseminen

Lisätiedot

MS-A0204 Differentiaali- ja integraalilaskenta 2 (ELEC2) Luento 7: Pienimmän neliösumman menetelmä ja Newtonin menetelmä.

MS-A0204 Differentiaali- ja integraalilaskenta 2 (ELEC2) Luento 7: Pienimmän neliösumman menetelmä ja Newtonin menetelmä. MS-A0204 Differentiaali- ja integraalilaskenta 2 (ELEC2) Luento 7: Pienimmän neliösumman menetelmä ja Newtonin menetelmä. Antti Rasila Matematiikan ja systeemianalyysin laitos Aalto-yliopisto Kevät 2016

Lisätiedot

Matriisit ja optimointi kauppatieteilijöille P

Matriisit ja optimointi kauppatieteilijöille P Matriisit ja optimointi kauppatieteilijöille 802160P Luentomoniste Kari Myllylä Niina Korteslahti Topi Törmä Oulun yliopisto Matemaattisten tieteiden laitos Kevät 2017 Sisältö 1 Matriisialgebra 3 11 Määritelmä

Lisätiedot

Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulu Matematiikan ja systeemianalyysin laitos. MS-A0203 Differentiaali- ja integraalilaskenta 2, kevät 2016

Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulu Matematiikan ja systeemianalyysin laitos. MS-A0203 Differentiaali- ja integraalilaskenta 2, kevät 2016 Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulu Matematiikan ja systeemianalyysin laitos Malinen/Ojalammi MS-A0203 Differentiaali- ja integraalilaskenta 2, kevät 2016 Laskuharjoitus 5A Vastaukset alkuviikolla

Lisätiedot

Tilavuus puolestaan voidaan esittää funktiona V : (0, ) (0, ) R,

Tilavuus puolestaan voidaan esittää funktiona V : (0, ) (0, ) R, Vektorianalyysi Harjoitus 9, Ratkaisuehdotuksia Anssi Mirka Tehtävä 1. ([Martio, 3.4:1]) Millä suoralla sylinterillä, jonka tilavuus on V > on pienin vaipan ja pohjan yhteenlaskettu pinta-ala? Ratkaisu

Lisätiedot

Vektorilaskenta, tentti

Vektorilaskenta, tentti Vektorilaskenta, tentti 27102017 Tentin kesto n 3 tuntia Vastaa NELJÄÄN tehtävään Jos vastaat kaikkiin, niin neljä PARASTA otetaan huomioon Kuvat vievät tilaa, joten muista kurkistaa paperin toiselle puolelle

Lisätiedot

Lineaarikombinaatio, lineaarinen riippuvuus/riippumattomuus

Lineaarikombinaatio, lineaarinen riippuvuus/riippumattomuus Lineaarikombinaatio, lineaarinen riippuvuus/riippumattomuus 1 / 51 Lineaarikombinaatio Johdattelua seuraavaan asiaan (ei tarkkoja määritelmiä): Millaisen kuvan muodostaa joukko {λv λ R, v R 3 }? Millaisen

Lisätiedot

Matriisit ja optimointi kauppatieteilijöille P

Matriisit ja optimointi kauppatieteilijöille P Matriisit ja optimointi kauppatieteilijöille 802160P Luentomoniste Kari Myllylä Niina Korteslahti Topi Törmä Oulun yliopisto Matemaattisten tieteiden laitos Kevät 2018 Sisältö 1 Matriisialgebra 3 11 Määritelmä

Lisätiedot

Johdatus tekoälyn taustalla olevaan matematiikkaan

Johdatus tekoälyn taustalla olevaan matematiikkaan Johdatus tekoälyn taustalla olevaan matematiikkaan Informaatioteknologian tiedekunta Jyväskylän yliopisto 3. luento 17.11.2017 Neuroverkon opettaminen (ohjattu oppiminen) Neuroverkkoa opetetaan syöte-tavoite-pareilla

Lisätiedot

1 Rajoitettu optimointi II - kustannusfunktio, Lagrangen kertoimet varjohintoina

1 Rajoitettu optimointi II - kustannusfunktio, Lagrangen kertoimet varjohintoina Taloustieteen mat.menetelmät syksy27 materiaali II-2 Rajoitettu optimointi II - kustannusfunktio, Lagrangen kertoimet varjohintoina. Tuotanto Yritys valmistaa yhtä tuotetta n:stä tuotannontekijästä/panoksesta

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi. Toinen välikoe

Matematiikan tukikurssi. Toinen välikoe Matematiikan tukikurssi Toinen välikoe 1 Sisältö 1 Useamman muuttujan funktion raja-arvo 1 2 Useamman muuttujan funktion jatkuvuus 7 3 Osittaisderivaatat ja gradientti 8 4 Vektoriarvoiset funktiot 9 5

Lisätiedot

b 1. b m ) + ( 2b Ax) + (b b)

b 1. b m ) + ( 2b Ax) + (b b) TEKNILLINEN KORKEAKOULU Systeemianalyysin laboratorio Mat-9 Optimointioppi Kimmo Berg 5 harjoitus - ratkaisut min Ax b (vertaa PNS-tehtävät) a x + + a n x n a) Ax b = a m x + + a mn x n = x a a m }{{}

Lisätiedot

Differentiaali- ja integraalilaskenta 2 (CHEM) MS-A0207 Hakula/Vuojamo Kurssitentti, 12.2, 2018, arvosteluperusteet

Differentiaali- ja integraalilaskenta 2 (CHEM) MS-A0207 Hakula/Vuojamo Kurssitentti, 12.2, 2018, arvosteluperusteet ifferentiaali- ja integraalilaskenta 2 (CHEM) MS-A27 Hakula/Vuojamo Kurssitentti, 2.2, 28, arvosteluperusteet T Moniosaisten tehtävien osien painoarvo on sama ellei muuta ole erikseen osoitettu. Kokeessa

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta 8 Väliarvolause Oletetaan, että funktio f on jatkuva jollain reaalilukuvälillä [a, b] ja derivoituva avoimella välillä (a, b). Funktion muutos tällä välillä on luonnollisesti

Lisätiedot

x = (1 t)x 1 + tx 2 x 1 x 2

x = (1 t)x 1 + tx 2 x 1 x 2 4 Konveksisuus ja ääriarvot Palautan mieliin, että R:n välillä I derivoituvaa funktiota sanottiin konveksiksi (alaspäin kuperaksi), jos käyrä y = f(x) on välillä I jokaisen tangenttisuoransa yläpuolella

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta 8 1 Funktion kuperuussuunnat Derivoituva funktio f (x) on pisteessä x aidosti konveksi, jos sen toinen derivaatta on positiivinen f (x) > 0. Vastaavasti f (x) on aidosti

Lisätiedot

w + x + y + z =4, wx + wy + wz + xy + xz + yz =2, wxy + wxz + wyz + xyz = 4, wxyz = 1.

w + x + y + z =4, wx + wy + wz + xy + xz + yz =2, wxy + wxz + wyz + xyz = 4, wxyz = 1. Kotitehtävät, tammikuu 2011 Vaikeampi sarja 1. Ratkaise yhtälöryhmä w + x + y + z =4, wx + wy + wz + xy + xz + yz =2, wxy + wxz + wyz + xyz = 4, wxyz = 1. Ratkaisu. Yhtälöryhmän ratkaisut (w, x, y, z)

Lisätiedot

Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulu Matematiikan ja systeemianalyysin laitos

Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulu Matematiikan ja systeemianalyysin laitos Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulu Matematiikan ja systeemianalyysin laitos Malinen/Vesanen MS-A0205/6 Differentiaali- ja integraalilaskenta 2, kevät 2017 Laskuharjoitus 4A (Vastaukset) alkuviikolla

Lisätiedot

Kanta ja Kannan-vaihto

Kanta ja Kannan-vaihto ja Kannan-vaihto 1 Olkoon L vektoriavaruus. Äärellinen joukko L:n vektoreita V = { v 1, v 2,..., v n } on kanta, jos (1) Jokainen L:n vektori voidaan lausua v-vektoreiden lineaarikombinaationa. (Ts. Span(V

Lisätiedot

Pisteessä (1,2,0) osittaisderivaatoilla on arvot 4,1 ja 1. Täten f(1, 2, 0) = 4i + j + k. b) Mihin suuntaan pallo lähtee vierimään kohdasta

Pisteessä (1,2,0) osittaisderivaatoilla on arvot 4,1 ja 1. Täten f(1, 2, 0) = 4i + j + k. b) Mihin suuntaan pallo lähtee vierimään kohdasta Laskukarnevaali Matematiikka B. fx, y, z) = x sin z + x y, etsi f,, ) Osittaisderivaatat ovat f f x = sin z + xy, y = x, f z = x cos z Pisteessä,,) osittaisderivaatoilla on arvot 4, ja. Täten f,, ) = 4i

Lisätiedot

min x x2 2 x 1 + x 2 1 = 0 (1) 2x1 1, h = f = 4x 2 2x1 + v = 0 4x 2 + v = 0 min x x3 2 x1 = ± v/3 = ±a x 2 = ± v/3 = ±a, a > 0 0 6x 2

min x x2 2 x 1 + x 2 1 = 0 (1) 2x1 1, h = f = 4x 2 2x1 + v = 0 4x 2 + v = 0 min x x3 2 x1 = ± v/3 = ±a x 2 = ± v/3 = ±a, a > 0 0 6x 2 TEKNILLINEN KORKEAKOULU Systeemianalyysin laboratorio Mat-39 Optimointioppi Kimmo Berg 6 harjoitus - ratkaisut min x + x x + x = () x f = 4x, h = x 4x + v = { { x + v = 4x + v = x = v/ x = v/4 () v/ v/4

Lisätiedot

BM20A5840 Usean muuttujan funktiot ja sarjat Harjoitus 1, Kevät 2018

BM20A5840 Usean muuttujan funktiot ja sarjat Harjoitus 1, Kevät 2018 BM20A5840 Usean muuttujan funktiot ja sarjat Harjoitus 1, Kevät 2018 1. (a) Tunnemme vektorit a = [ 5 1 1 ] ja b = [ 2 0 1 ]. Laske (i) kummankin vektorin pituus (eli itseisarvo, eli normi); (ii) vektorien

Lisätiedot

f(x, y) = x 2 y 2 f(0, t) = t 2 < 0 < t 2 = f(t, 0) kaikilla t 0.

f(x, y) = x 2 y 2 f(0, t) = t 2 < 0 < t 2 = f(t, 0) kaikilla t 0. Ääriarvon laatu Jatkuvasti derivoituvan funktion f lokaali ääriarvokohta (x 0, y 0 ) on aina kriittinen piste (ts. f x (x, y) = f y (x, y) = 0, kun x = x 0 ja y = y 0 ), mutta kriittinen piste ei ole aina

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kertausluento 2. välikokeeseen Toisessa välikokeessa on syytä osata ainakin seuraavat asiat:. Potenssisarjojen suppenemissäde, suppenemisväli ja suppenemisjoukko. 2. Derivaatan

Lisätiedot

Taloustieteen matemaattiset menetelmät: Osa 2 - Pikakertaus ja esimerkkejä

Taloustieteen matemaattiset menetelmät: Osa 2 - Pikakertaus ja esimerkkejä Taloustieteen matemaattiset menetelmät: Osa 2 - Pikakertaus ja esimerkkejä Topi Hokkanen 27. maaliskuuta 2017 Tiivistelmä Nämä muistiinpanot ovat nk. quick and dirty - merkinnät kurssin toisen osan asioista.

Lisätiedot

Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulu Matematiikan ja systeemianalyysin laitos

Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulu Matematiikan ja systeemianalyysin laitos Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulu Matematiikan ja systeemianalyysin laitos Malinen/Ojalammi MS-A0203 Differentiaali- ja integraalilaskenta 2, kevät 2016 Laskuharjoitus 4A (Vastaukset) alkuviikolla

Lisätiedot

MS-A0207 Differentiaali- ja integraalilaskenta 2 (Chem) Tentti ja välikokeiden uusinta

MS-A0207 Differentiaali- ja integraalilaskenta 2 (Chem) Tentti ja välikokeiden uusinta MS-A0207 Differentiaali- ja integraalilaskenta 2 (Chem) Tentti ja välikokeiden uusinta 8..206 Gripenberg, Nieminen, Ojanen, Tiilikainen, Weckman Kirjoita jokaiseen koepaperiin nimesi, opiskelijanumerosi

Lisätiedot

MS-A0202 Differentiaali- ja integraalilaskenta 2 (SCI) Luento 4: Ketjusäännöt ja lineaarinen approksimointi

MS-A0202 Differentiaali- ja integraalilaskenta 2 (SCI) Luento 4: Ketjusäännöt ja lineaarinen approksimointi MS-A0202 Differentiaali- ja integraalilaskenta 2 (SCI) Luento 4: Ketjusäännöt ja lineaarinen approksimointi Antti Rasila Aalto-yliopisto Syksy 2015 Antti Rasila (Aalto-yliopisto) MS-A0202 Syksy 2015 1

Lisätiedot

MS-A0207 Differentiaali- ja integraalilaskenta 2 (Chem) Yhteenveto, osa I

MS-A0207 Differentiaali- ja integraalilaskenta 2 (Chem) Yhteenveto, osa I MS-A0207 Differentiaali- ja integraalilaskenta 2 (Chem) Yhteenveto, osa I G. Gripenberg Aalto-yliopisto 21. tammikuuta 2016 G. Gripenberg (Aalto-yliopisto) MS-A0207 Differentiaali- ja integraalilaskenta

Lisätiedot

läheisyydessä. Piirrä funktio f ja nämä approksimaatiot samaan kuvaan. Näyttääkö järkeenkäyvältä?

läheisyydessä. Piirrä funktio f ja nämä approksimaatiot samaan kuvaan. Näyttääkö järkeenkäyvältä? BM20A5840 - Usean muuttujan funktiot ja sarjat Harjoitus 1, Kevät 2017 1. Tunnemme vektorit a = [ 1 2 3 ] ja b = [ 2 1 2 ]. Laske (i) kummankin vektorin pituus (eli itseisarvo, eli normi); (ii) vektorien

Lisätiedot

MS-A0004/A0006 Matriisilaskenta

MS-A0004/A0006 Matriisilaskenta 4. MS-A4/A6 Matriisilaskenta 4. Nuutti Hyvönen, c Riikka Kangaslampi Matematiikan ja systeemianalyysin laitos Aalto-yliopisto..25 Tarkastellaan neliömatriiseja. Kun matriisilla kerrotaan vektoria, vektorin

Lisätiedot

Taloustieteen mat.menetelmät 2017 materiaali 1

Taloustieteen mat.menetelmät 2017 materiaali 1 Taloustieteen mat.menetelmät 2017 materiaali 1 1 Taloustiede tutkii niukkojen resurssien kohdentamista kilpaileviin tarkoituksiin mikä on hyvä tapa kohdentaa? miten arvioida tuloksia? mitä niukkuus tarkoittaa?

Lisätiedot

Ominaisarvo-hajoitelma ja diagonalisointi

Ominaisarvo-hajoitelma ja diagonalisointi Ominaisarvo-hajoitelma ja a 1 Lause 1: Jos reaalisella n n matriisilla A on n eri suurta reaalista ominaisarvoa λ 1,λ 2,...,λ n, λ i λ j, kun i j, niin vastaavat ominaisvektorit x 1, x 2,..., x n muodostavat

Lisätiedot

Malliratkaisut Demot

Malliratkaisut Demot Malliratkaisut Demot 3.2.27 Tehtävä. Valmisohjelmistolla voidaan ratkaista tehtävä min c T x s. t. Ax b x, missä x, c ja b R n ja A R m n. Muunnetaan tehtävä max x + 2x 2 + 3x 3 + x s. t. x + 3x 2 + 2x

Lisätiedot

1 Kertaus. Lineaarinen optimointitehtävä on muotoa:

1 Kertaus. Lineaarinen optimointitehtävä on muotoa: 1 Kertaus Lineaarinen optimointitehtävä on muotoa: min c 1 x 1 + c 2 x 2 + + c n x n kun a 11 x 1 + a 12 x 2 + + a 1n x n b 1 a 21 x 1 + a 22 x 2 + + a 2n x n b 2 (11) a m1 x 1 + a m2 x 2 + + a mn x n

Lisätiedot

Lineaarialgebra ja matriisilaskenta I

Lineaarialgebra ja matriisilaskenta I Lineaarialgebra ja matriisilaskenta I 6.6.2013 HY / Avoin yliopisto Jokke Häsä, 1/22 Kertausta: Kääntyvien matriisien lause Lause 1 Oletetaan, että A on n n -neliömatriisi. Seuraavat ehdot ovat yhtäpitäviä.

Lisätiedot

Luento 12: Duaalitehtävä. Tarkennuksia Lagrangen kertoimen tulkintaan. Hajautettu optimointi.

Luento 12: Duaalitehtävä. Tarkennuksia Lagrangen kertoimen tulkintaan. Hajautettu optimointi. Luento 12: Duaalitehtävä. Tarkennuksia Lagrangen kertoimen tulkintaan. Hajautettu optimointi. Konveksisuus Muista x + αd, α 0, on pisteestä x R n alkava puolisuora, joka on vektorin d suuntainen. Samoin

Lisätiedot

1 Matriisit ja lineaariset yhtälöryhmät

1 Matriisit ja lineaariset yhtälöryhmät 1 Matriisit ja lineaariset yhtälöryhmät 11 Yhtälöryhmä matriisimuodossa m n-matriisi sisältää mn kpl reaali- tai kompleksilukuja, jotka on asetetettu suorakaiteen muotoiseksi kaavioksi: a 11 a 12 a 1n

Lisätiedot

Insinöörimatematiikka D

Insinöörimatematiikka D Insinöörimatematiikka D M. Hirvensalo mikhirve@utu.fi V. Junnila viljun@utu.fi Matematiikan ja tilastotieteen laitos Turun yliopisto 2015 M. Hirvensalo mikhirve@utu.fi V. Junnila viljun@utu.fi Luentokalvot

Lisätiedot

Lineaarikuvauksen R n R m matriisi

Lineaarikuvauksen R n R m matriisi Lineaarikuvauksen R n R m matriisi Lauseessa 21 osoitettiin, että jokaista m n -matriisia A vastaa lineaarikuvaus L A : R n R m, jolla L A ( v) = A v kaikilla v R n. Osoitetaan seuraavaksi käänteinen tulos:

Lisätiedot

Matemaattisen analyysin tukikurssi

Matemaattisen analyysin tukikurssi Matemaattisen analyysin tukikurssi 10. Kurssikerta Petrus Mikkola 22.11.2016 Tämän kerran asiat Globaali ääriarvo Konveksisuus Käännepiste L Hôpitalin sääntö Newtonin menetelmä Derivaatta ja monotonisuus

Lisätiedot

Näihin harjoitustehtäviin liittyvä teoria löytyy Adamsista: Ad6, Ad5, 4: 12.8, ; Ad3: 13.8,

Näihin harjoitustehtäviin liittyvä teoria löytyy Adamsista: Ad6, Ad5, 4: 12.8, ; Ad3: 13.8, TKK, Matematiikan laitos Gripenberg/Harhanen Mat-1.432 Matematiikan peruskurssi K2 Harjoitus 4, (A=alku-, L=loppuviikko, T= taulutehtävä, P= palautettava tehtävä, W= verkkotehtävä ) 12 16.2.2007, viikko

Lisätiedot

5 Usean muuttujan differentiaalilaskentaa

5 Usean muuttujan differentiaalilaskentaa 5 Usean muuttujan differentiaalilaskentaa Edellä on jo käsitelty monia funktioita, joissa lähtö- (ja/tai) maalijoukko on useampi- kuin 1-ulotteinen: Esim. A-, B- ja C-raaka-ainemäärien yhdistelmien x =

Lisätiedot

Oletetaan, että funktio f on määritelty jollakin välillä ]x 0 δ, x 0 + δ[. Sen derivaatta pisteessä x 0 on

Oletetaan, että funktio f on määritelty jollakin välillä ]x 0 δ, x 0 + δ[. Sen derivaatta pisteessä x 0 on Derivaatta Erilaisia lähestymistapoja: geometrinen (käyrän tangentti sekanttien raja-asentona) fysikaalinen (ajasta riippuvan funktion hetkellinen muutosnopeus) 1 / 19 Derivaatan määritelmä Määritelmä

Lisätiedot

Matematiikka B2 - Avoin yliopisto

Matematiikka B2 - Avoin yliopisto 6. elokuuta 2012 Opetusjärjestelyt Luennot 9:15-11:30 Harjoitukset 12:30-15:00 Tentti Kurssin sisältö (1/2) Matriisit Laskutoimitukset Lineaariset yhtälöryhmät Gaussin eliminointi Lineaarinen riippumattomuus

Lisätiedot

Sivu 1 / 8. A31C00100 Mikrotaloustieteen perusteet: matematiikan tukimoniste. Olli Kauppi

Sivu 1 / 8. A31C00100 Mikrotaloustieteen perusteet: matematiikan tukimoniste. Olli Kauppi Sivu 1 / 8 A31C00100 Mikrotaloustieteen perusteet: matematiikan tukimoniste Olli Kauppi Monisteen ensimmäinen luku käsittelee derivointia hieman yleisemmästä näkökulmasta. Monisteen lopussa on kurssilla

Lisätiedot

a) on lokaali käänteisfunktio, b) ei ole. Piirrä näiden pisteiden ympäristöön asetetun neliöruudukon kuva. VASTAUS:

a) on lokaali käänteisfunktio, b) ei ole. Piirrä näiden pisteiden ympäristöön asetetun neliöruudukon kuva. VASTAUS: 6. Käänteiskuvaukset ja implisiittifunktiot 6.1. Käänteisfunktion olemassaolo 165. Määritä jokin piste, jonka ympäristössä funktiolla f : R 2 R 2, f (x,y) = (ysinx, x + y + 1) a) on lokaali käänteisfunktio,

Lisätiedot

5 Differentiaaliyhtälöryhmät

5 Differentiaaliyhtälöryhmät 5 Differentiaaliyhtälöryhmät 5.1 Taustaa ja teoriaa Differentiaaliyhtälöryhmiä tarvitaan useissa sovelluksissa. Toinen motivaatio yhtälöryhmien käytölle: Korkeamman asteen differentiaaliyhtälöt y (n) =

Lisätiedot

BM20A0900, Matematiikka KoTiB3

BM20A0900, Matematiikka KoTiB3 BM20A0900, Matematiikka KoTiB3 Luennot: Matti Alatalo Oppikirja: Kreyszig, E.: Advanced Engineering Mathematics, 8th Edition, John Wiley & Sons, 1999, luvut 1 4. 1 Sisältö Ensimmäisen kertaluvun differentiaaliyhtälöt

Lisätiedot

Diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalinta 2017 Insinöörivalinnan matematiikan koe , Ratkaisut (Sarja A)

Diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalinta 2017 Insinöörivalinnan matematiikan koe , Ratkaisut (Sarja A) Diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalinta 017 Insinöörivalinnan matematiikan koe 30..017, Ratkaisut (Sarja A) 1. a) Lukujen 9, 0, 3 ja x keskiarvo on. Määritä x. (1 p.) b) Mitkä reaaliluvut

Lisätiedot

Matematiikka B3 - Avoin yliopisto

Matematiikka B3 - Avoin yliopisto 2. heinäkuuta 2009 Opetusjärjestelyt Luennot 9:15-11:30 Harjoitukset 12:30-15:00 Tentti Lisäharjoitustehtävä Kurssin sisältö (1/2) 1. asteen Differentiaali yhtälöt (1.DY) Separoituva Ratkaisukaava Bernoyulli

Lisätiedot

Opetusmonisteita. Luentoja kansantaloustieteen matemaattisista menetelmistä

Opetusmonisteita. Luentoja kansantaloustieteen matemaattisista menetelmistä Opetusmonisteita Helsingin yliopiston kansantaloustieteen laitos Tapio Palokangas Luentoja kansantaloustieteen matemaattisista menetelmistä Syyslukukausi 2007 1 1 Determinantit 11 Mitä ovat determinantit?

Lisätiedot

MS-A0003/A0005 Matriisilaskenta Malliratkaisut 5 / vko 48

MS-A0003/A0005 Matriisilaskenta Malliratkaisut 5 / vko 48 MS-A3/A5 Matriisilaskenta Malliratkaisut 5 / vko 48 Tehtävä (L): a) Onko 4 3 sitä vastaava ominaisarvo? b) Onko λ = 3 matriisin matriisin 2 2 3 2 3 7 9 4 5 2 4 4 ominaisvektori? Jos on, mikä on ominaisarvo?

Lisätiedot

3 = Lisäksi z(4, 9) = = 21, joten kysytty lineaarinen approksimaatio on. L(x,y) =

3 = Lisäksi z(4, 9) = = 21, joten kysytty lineaarinen approksimaatio on. L(x,y) = BM20A5810 Differentiaalilaskenta ja sovellukset Harjoitus 6, Syksy 2016 1. (a) Olkoon z = z(x,y) = yx 1/2 + y 1/2. Muodosta z:lle lineaarinen approksimaatio L(x,y) siten että approksimaation ja z:n arvot

Lisätiedot

Ratkaisuehdotus 2. kurssikokeeseen

Ratkaisuehdotus 2. kurssikokeeseen Ratkaisuehdotus 2. kurssikokeeseen 4.2.202 (ratkaisuehdotus päivitetty 23.0.207) Huomioitavaa: - Tässä ratkaisuehdotuksessa olen pyrkinyt mainitsemaan lauseen, johon kulloinenkin päätelmä vetoaa. Näin

Lisätiedot

Matematiikka B2 - TUDI

Matematiikka B2 - TUDI Matematiikka B2 - TUDI Miika Tolonen 3. syyskuuta 2012 Miika Tolonen Matematiikka B2 - TUDI 1 Kurssin sisältö (1/2) Matriisit Laskutoimitukset Lineaariset yhtälöryhmät Gaussin eliminointi Lineaarinen riippumattomuus

Lisätiedot

Ominaisarvo ja ominaisvektori

Ominaisarvo ja ominaisvektori Määritelmä Ominaisarvo ja ominaisvektori Oletetaan, että A on n n -neliömatriisi. Reaaliluku λ on matriisin ominaisarvo, jos on olemassa sellainen vektori v R n, että v 0 ja A v = λ v. Vektoria v, joka

Lisätiedot

Lineaarialgebra ja matriisilaskenta II. LM2, Kesä /141

Lineaarialgebra ja matriisilaskenta II. LM2, Kesä /141 Lineaarialgebra ja matriisilaskenta II LM2, Kesä 2012 1/141 Kertausta: avaruuden R n vektorit Määritelmä Oletetaan, että n {1, 2, 3,...}. Avaruuden R n alkiot ovat jonoja, joissa on n kappaletta reaalilukuja.

Lisätiedot

1 Lineaariavaruus eli Vektoriavaruus

1 Lineaariavaruus eli Vektoriavaruus 1 Lineaariavaruus eli Vektoriavaruus 1.1 Määritelmä ja esimerkkejä Olkoon K kunta, jonka nolla-alkio on 0 ja ykkösalkio on 1 sekä V epätyhjä joukko. Oletetaan, että joukossa V on määritelty laskutoimitus

Lisätiedot

MS-A0003/A0005 Matriisilaskenta Laskuharjoitus 2 / vko 45

MS-A0003/A0005 Matriisilaskenta Laskuharjoitus 2 / vko 45 MS-A0003/A0005 Matriisilaskenta Laskuharjoitus / vko 5 Tehtävä 1 (L): Hahmottele kompleksitasoon ne pisteet, jotka toteuttavat a) z 3 =, b) z + 3 i < 3, c) 1/z >. Yleisesti: ehto z = R, z C muodostaa kompleksitasoon

Lisätiedot

Derivaatta: funktion approksimaatio lineaarikuvauksella.

Derivaatta: funktion approksimaatio lineaarikuvauksella. Viikko 5 Tällä viikolla yleistetään R 2 :n ja R 3 :n vektorialgebran peruskäsitteet n-ulotteiseen avaruuteen R n, ja määritellään lineaarikuvaus. Tarkastellaan funktioita, joiden määrittelyjoukko on n-ulotteisen

Lisätiedot

1 Rajoitettu optimointi III - epäyhtälörajoitteet, teoriaa

1 Rajoitettu optimointi III - epäyhtälörajoitteet, teoriaa Taloustieteen mat.menetelmät syksy27 materiaali II-3 Rajoitettu optimointi III - epäyhtälörajoitteet, teoriaa. Perustehtävä Maksimoi f(x) ehdoilla g i (x), i = ; : : : ; k tässä f; g i : R n 7! R, i =

Lisätiedot

Kannan vektorit siis virittävät aliavaruuden, ja lisäksi kanta on vapaa. Lauseesta 7.6 saadaan seuraava hyvin käyttökelpoinen tulos:

Kannan vektorit siis virittävät aliavaruuden, ja lisäksi kanta on vapaa. Lauseesta 7.6 saadaan seuraava hyvin käyttökelpoinen tulos: 8 Kanta Tässä luvussa tarkastellaan aliavaruuden virittäjävektoreita, jotka muodostavat lineaarisesti riippumattoman jonon. Merkintöjen helpottamiseksi oletetaan luvussa koko ajan, että W on vektoreiden

Lisätiedot