Suomi.fiportaalin. strategia vuosille /2008. Hallinnon kehittäminen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Suomi.fiportaalin. strategia vuosille /2008. Hallinnon kehittäminen"

Transkriptio

1 Suomi.fiportaalin strategia vuosille /2008 Hallinnon kehittäminen

2 Suomi.fi-portaalin strategia vuosille /2008 Hallinnon kehittäminen

3 VALTIOVARAINMINISTERIÖ PL 28 (Snellmaninkatu 1 A), VALTIONEUVOSTO Puhelin (09) (vaihde) Internet: Taitto: Pirkko Ala-Marttila/VM viestintä Helsinki 2008

4 Kuvailulehti Julkaisija ja julkaisuaika Valtiovarainministeriö, tammikuu 2008 Tekijät Olli-Pekka Rissanen (ohjausryhmän pj) Pirkko Romakkaniemi (projektipäällikkö) Jukka Packalén Steerco Oy Paula Hupponen Steerco Oy Julkaisun nimi Suomi.fi-portaalin strategia vuosille Julkaisun osat/ muut tuotetut versiot Julkaisu on saatavissa Internetistä osoitteesta julkaisut Asiasanat verkkopalvelut, julkiset palvelut, hallinnon kehittäminen Julkaisusarjan nimi ja numero Hallinnon kehittäminen 3/2008 Julkaisun myynti/jakaja Julkaistu ainoastaan sähköisessä muodossa ISBN (PDF) ISSN Sivuja 30 Hinta Kieli Suomi Tiivistelmä Suomi.fin vision mukaan se on vuonna 2011 julkishallinnon yhdessä tuottama portaali, joka palvelee kansalaisia ja hallintoa kokoamalla keskeiset tiedot ja asiointipalvelut käyttäjäystävällisesti, luotettavasti ja turvallisesti. Portaali tunnetaan hyvin. Suomi.fi pyrkii strategiakautena lisäämään vuorovaikutusta niin käyttäjien kuin yhteistyökumppaneidenkin kanssa. Tavoitteena on parantaa portaalin tunnettuutta sekä kansalaisten että viranomaisten keskuudessa. Asiointimahdollisuuksien tulee olla keskeisiltä osiltaan kattavasti portaalin kautta löydettävissä, opittavissa ja käytettävissä. Tämä on keskeinen osa portaalin kehittämistyötä, jota tuetaan yleisesti riittävällä ohjauksella ja resursoinnilla.

5 Presentationsblad Utgivare och datum Finansministeriet, januari 2008 Författare Olli-Pekka Rissanen (styrningsgruppens ordförande) Pirkko Romakkaniemi (projektledare) Jukka Packalén Steerco Oy Paula Hupponen Steerco Oy Publikationens titel Strategin för portalen Suomi.fi Publikationens andra versioner Publikationen finns på Internet, /julkaisut Nyckelord Publikationsserie och nummer Utvecklande av förvaltningen 3/2008 Beställningar/distribution Finns endast i elektronisk form ISBN (PDF) ISSN Sidor 30 Pris Språk Finska Sammandrag Suomi.fi ska enligt sin vision år 2011 vara en portal som den offentliga förvaltningen producerar gemensamt, och som betjänar medborgarna och förvaltningen genom att samla den viktigaste informationen och kommunikationstjänsterna på ett användarvänligt, pålitligt och tryggt sätt. Portalen är välkänd. Suomi.fi försöker öka interaktionen med såväl användarna som samarbetsparterna under strategiperioden. Målet är att förbättra portalens bekanthet både bland medborgarna och bland myndigheterna. Kommunikationsmöjligheterna bör till sina centrala delar kunna hittas, läras och användas via portalen. Detta är en central del i utvecklandet av portalen, vilket också understöds allmänt med tillräcklig styrning och resursering.

6 Fact sheet Publisher and date Ministry of Finance, January 2008 Author(s) Olli-Pekka Rissanen (chair of the steering group) Pirkko Romakkaniemi (project manager) Jukka Packalén Steerco Oy Paula Hupponen Steeerco Oy Title of publication Strategy for the Suomi.fi portal Parts of publication/ other versions released The publication is available on the Internet at the website /julkaisut Keywords Publications series and number Public management 3/2008 Printing place and year Available only in an electronic form ISBN (PDF) ISSN No. of pages 30 Price Language Finnish Abstract The vision for Suomi.fi states that in 2011 it will be a portal jointly produced by the public sector, serving citizens and the administration by collecting important information and services in a userfriendly, reliable and secure manner. The portal is well-known. In the strategic period Suomi.fi will be endeavouring to increase interaction with both users and partners. The aim is to improve awareness of the portal among both citizens and the authorities. It must be possible to find, learn and use the most essential eservices easily via the portal. This is an important part of the development work on the portal, and it will be generally supported with adequate guidance and resourcing

7 Tiivistelmä Suomi.fin vision mukaan se on vuonna 2011 julkishallinnon yhdessä tuottama portaali, joka palvelee kansalaisia ja hallintoa kokoamalla keskeiset tiedot ja asiointipalvelut käyttäjäystävällisesti, luotettavasti ja turvallisesti. Portaali tunnetaan hyvin. Suomi.fi-portaalin toiminta-ajatuksena on mahdollistaa kansalaisille eri elämänvaiheissa välttämättömien asioiden hoitaminen: portaali tuo julkishallinnon tuottamat asiointipalvelut kattavasti kansalaisten saataville ja tarjoaa tietoa kansalaisen oikeuksista, velvollisuuksista ja mahdollisuuksista. Portaalissa kerrotaan myös, miten julkishallinto toimii, kuka hallinnossa hoitaa mitäkin asiaa ja miten julkishallinnon toimintaan voi vaikuttaa. Suomi.fi eroaa muista verkkopalveluista siten, että se kokoaa yhteen ja taustoittaa kaikki keskeiset kansalaisten tarvitsemat julkishallinnon verkkopalvelut. Tämä on tehtävä, jossa yleiset internetin hakukoneet eivät voi Suomi.fiportaalia korvata. Potentiaaliset käyttäjät löytävät ja valitsevat Suomi.fin muiden mahdollisten vaihtoehtojen sijaan, koska sen tarjoamat hyödyt ovat selkeästi nähtävillä tämä varmistetaan sekä viestinnällä että palvelun tuotannolla. Suomi.fi-portaalin etuja käyttäjänäkökulmasta ovat mm. käyttäjäystävällisyys, ajantasaisuus, turvallisuus, luotettavuus, puolueettomuus ja laaja-alaisuus. Suomi.fi pyrkii strategiakautena lisäämään vuorovaikutusta niin käyttäjien kuin yhteistyökumppaneidenkin kanssa. Tavoitteena on parantaa portaalin tunnettuutta sekä kansalaisten että viranomaisten keskuudessa. Asiointimahdollisuuksien tulee olla keskeisiltä osiltaan kattavasti portaalin kautta löydettävissä, opittavissa ja käytettävissä. Tämä on keskeinen osa portaalin kehittämistyötä, jota tuetaan yleisesti riittävällä ohjauksella ja resursoinnilla. Hallinnollisesti Suomi.fi sijaitsee vielä vuonna 2008 valtioneuvoston tietohallintoyksikössä. Vuonna 2009 Suomi.fi-toimitus sijoittuu valtion IT-palvelukeskukseen, jonne siirretään myös valtion IT-johtamisyksiköstä valmiit tai valmiiksi määritellyt IT-palvelut. Suomi.fin tilaaja on valtiovarainministeriön hallinnon kehittämisosasto. Osaston edustaja toimii Suomi.fi-toimitusneuvoston puheenjohtajana.

8 Suomi.fi-strategiaa toteutetaan tuottamalla laintasoinen säädös portaalin aseman ja organisoitumisen vahvistamiseksi vahvistamalla yhteistyötä yhteispalvelupisteiden kanssa tarkentamalla portaalin konseptia tukemaan asiointia nykyistä paremmin sekä kasvattamalla portaalin tunnettuutta.

9 Sisältö Tiivistelmä...6 Suomi.fi-portaalin strategia vuosille Johdanto Nykytilanne Toiminta ja organisoituminen Portaalin käyttäjät ja käyttäjätyytyväisyys Viranomaisten ja järjestöjen näkemyksiä portaalista Viestintä ja markkinointi Toimintaympäristön muutoksia Hallinnon kehittämisen muutokset Verkkopalveluja koskevat muutokset Suomi.fi-portaalin visio Suomi.fi-portaalin palvelukonsepti Kriittiset menestystekijät Strategiset tavoitteet ja seuranta Strategiset toimenpiteet Organisoituminen ja resurssit Resurssit Linjaorganisaatio Verkosto-organisaatio Tausta-aineistoa...30

10 9 Suomi.fi-portaalin strategia vuosille Johdanto Suomi.fi-strategia linjaa Suomi.fi-portaalin kehittämisen painopistealueet vuosille Strategian perustana ovat olleet yleisesti tunnistetut kehityssuunnat toimintaympäristössä ja hallinnon kehittämisessä, mutta myös kansallinen tietoyhteiskuntastrategia ja sekä käyttäjiltä että Suomi.fi-verkostolta saatu palaute. Strategian laatiminen on käynnistynyt lähetekeskustelusta, jonka lisäksi on järjestetty kolme työpajaa ja kaksi työpalaveria strategian työstämiseksi. Näihin on Suomi.fi-toimituksen ohella osallistunut laaja ryhmä verkkopalveluiden kehittäjiä eri hallinnonaloilta. Projektia on ohjannut valtioneuvoston tietohallintoyksikön asettama ohjausryhmä puheenjohtajanaan erityisasiantuntija Olli- Pekka Rissanen. Vastuullisena konsulttina on toiminut Steerco Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jukka Packalén.

11 10 2 Nykytilanne Suomi.fi on julkishallinnon verkkopalveluiden yhteinen osoite. Tämänhetkinen Suomi.fi-portaali on saanut vuoden 2006 uudistustyössä nykyisen konseptinsa. Siihen on koottu kansalaisten elämään liittyviä tärkeitä tietoja ja asiointipalveluita, jotka ovat julkishallinnon organisaatioiden tai niiden toimintaa täydentävien järjestöjen tuottamia. Suomi.fin rinnalla verkossa toimii erilaisia julkishallinnon aiheportaaleja, joiden kanssa Suomi.fi tekee tiivistä yhteistyötä. Suomi.fi-portaalissa esitellään tiivistetysti kansalaiselle tarpeellisia yleistietoja sekä kuvailtuja linkkejä julkishallinnon eri verkkopalveluihin tai asiointipalveluihin. Lisäksi Suomi.fi sisältää lomakkeita, lakeja, viranomaisten yhteystietoja, kuntatietoja ja uutisia. Portaali on toteutettu suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Englanninkielinen versio palvelee erityisesti Suomessa asuvia tai tänne muuttavia ulkomaalaisia, jotka eivät hallitse suomea tai ruotsia. Suomi.fi-portaalin sisällöt on jäsennetty neljääntoista teemalliseen aihealueeseen (kuten Perhe- ja sosiaalipalvelut, Opetus ja koulutus, Työ ja eläkkeet jne.) ja kuuteen tietopakettiin. Tietopaketteihin on koottu yrittäjille, nuorille, ikäihmisille ja viittomakielisille suunnattuja verkkosivuja sekä Suomen julkishallintoa ja yhteiskuntaa kuvaavaa sisältöä. Keskeisimpinä kohderyhminä Suomi.fi-portaalille on sen tähänastisessa kehittämistyössä pidetty ensisijaisesti kansalaisia, mutta myös yrittäjiä ja viranomaisia. Portaalia rakennettaessa on kiinnitetty erityistä huomiota käytettävyyteen ja saavutettavuuteen.

12 Sisältöä eri lähteistä 11 Säädökset ja asetukset Oikeusministeriö Edita Asiontipalvelut ja lomakkeet Valtiovarainministeriö Itella Kuntien tiedot Suomen Kuntaliitto Viranomaisten yhteystietojen Julha-hakemisto Väestörekisterikeskus Automaattinen tiedonsiirto Hajautettu sisällöntuotanto Sisällöntuotantoon osallistuvat myös Kuurojen liitto ja Infopankki.fi Linkkien ylläpitäjät eri organisaatioissa Asiointipalvelujen ja lomakkeiden metadata (Lomake.fi-alustalla) Lait, säädökset ja asetukset Oikeusministeriö Ajankohtaiset Verkkotie Oy, YritysSuomi Kuva: Suomi.fi-portaalin sisällöt Suomi.fi on vakiinnuttanut asemansa. Sen tehtävä julkishallinnon verkkoresurssien kokoajana tunnistetaan julkishallinnon piirissä. Tähän asti portaalin keskeisenä tehtävänä on ollut julkishallinnon toiminnan, keskinäisten suhteiden ja vastuiden selittäminen, mutta painopiste portaalin käytössä on siirtymässä yhä selvemmin julkishallinnon verkkosivustojen hakemisesta asiointimahdollisuuksien hakemiseen. Toimintaympäristössä tapahtuneista muutoksista yksi selkeimmistä koskee internetin käyttötapoja. Tyypillisesti tiedonhakijat käyttävät selailussaan ensimmäisenä lähtökohtanaan hakukoneita, yleisimmin Googlea. Tässä tilanteessa Suomi.fin kaltainen portaali ei ole voinut lähteä kilpailemaan hakukoneiden kanssa tunnettuudesta ja käyttömääristä, vaan Suomi.fin vahvuudet on haettu luotettavuudesta ja tiedon jäsentämisestä. Nykytilanteesta onkin tunnistettu tarve hakukoneoptimointiin: kansalaisten tulisi päätyä Suomi.fin olennaisten tietojen äärelle tehokkaasti myös yleisimmin käyttämillään tiedonhakutavoilla, eli hakukoneilla. 2.1 Toiminta ja organisoituminen Suomi.fi-portaalin sisällöistä ja niiden tuotannon koordinoinnista vastaa Suomi.fi-toimitus. Viiden vakituisen ja yhden määräaikaisen henkilön toimitus sijaitsee valtioneuvoston tietohallintoyksikössä, joka toimii valtiovarainministeriössä.

13 12 Suomi.fi toimii tiedon ja palvelujen tarjoamisen lisäksi tukena ja esimerkkinä julkishallinnon verkkopalvelujen tuottajille. Tätä tarkoitusta varten Suomi.fitoimitus on toteuttanut Laatua verkkoon -alisivuston. Sivuston keskeistä sisältöä ovat laatukriteerit sekä muut suositukset ja ohjeet, jotka on tarkoitettu julkisten verkkopalvelujen kehittämisen tueksi. Suomi.fi-toimitus on vuonna 2007 vastannut laatukriteerien kehittämisestä. Työtä on tehty valtiovarainministeriön hallinnon kehittämisosaston tilauksesta vuosittaisella sopimuksella. Suomi.fi-toimituksen muihin asiantuntijatehtäviin kuuluu osallistuminen toisten julkishallinnon palveluiden kehittämisprojekteihin, JHS-suositusten ja muiden vastaavien normien laatimiseen sekä valtion sähköisen asioinnin kehittämistyöhön. Kansainvälisessä kentässä Suomi.fi pitää säännöllisesti yhteyttä erityisesti Pohjoismaiden kansallisiin julkisten palvelujen portaaleihin. Suomi.fi osallistuu myös Euroopan komission Sinun Eurooppasi -portaalin 1 kehittämiseen ja koordinoi sen tietojen ylläpitoa Suomen osalta. Suomi.fi-portaalin ohjaus- ja tuotanto-organisaatioon kuuluvat Suomi.fitoimituksen lisäksi toimitusneuvosto, toimituskunta sekä strategian mukaisia tarpeita varten perustetut kehittämisryhmät, jotka työskentelevät Suomi.fin erityisominaisuuksien ja Suomi.fihin integroitujen järjestelmien parissa. Näistä merkittävin on asiointi- ja lomakepalvelujen kehittämisryhmä, jonka tehtävänä on kehittää Lomake.fi-alustaa. Toimitusneuvoston tehtävä on seurata Suomi.fi-portaalin kehittymistä kansalaisilta ja viranomaisilta saadun palautteen pohjalta sekä linjata, edistää ja yhteensovittaa portaalin kehittämistä. Tavoitteena on samalla yhtenäistää julkishallinnon verkkopalvelujen tuottamista. Toimitusneuvostossa on mukana jäseniä ministeriöistä, valtion keskusvirastoista, alue- ja kuntaportaaleista ja Suomi.fin erityiskohderyhmiä edustavista kolmannen sektorin organisaatioista. Toimituskunta on puolestaan pyrkinyt edistämään hyvien käytäntöjen noudattamista julkishallinnon verkkopalveluissa ja toisaalta löytämään yhtenäisiä käytäntöjä verkkopalvelujen tuottamiseen. Toimituskunnassa ovat Suomi. fi-toimituksen lisäksi mukana muut keskeiset julkishallinnon teemaportaalit. Portaalin tuotanto-organisaatioon kuuluvat myös hajautetut ylläpitäjät: noin 30 julkishallinnon organisaatiota ylläpitää portaalissa oman organisaationsa linkkejä, samoin yli 30 organisaatiota ylläpitää organisaatioidensa lomakkeita ja/tai asiointipalveluita Suomi.fissä. Toimijaverkosto, joka muodostaa Suomi.fin ohjaus- ja tuotanto-organisaation, on pyritty saamaan mahdollisimman kattavaksi. Sen järjestelmällisellä työskentelyllä on varmistettu, että portaalista löytyy kaikki Suomi.fin eri aiheisiin liittyvä tieto kattavasti ja ajantasaisesti. 1

14 2.2 Portaalin käyttäjät ja käyttäjätyytyväisyys 13 Loppuvuodesta 2007 Suomi.fissä oli keskimäärin kävijää kuukaudessa, ja vuoden 2007 aikana Lomake.fi:n kautta lähetettiin yli lomaketta. Keväällä 2007 Suomi.fi-portaalista teetetyn käyttäjätutkimuksen mukaan miehet ja naiset käyttävät portaalia yhtä paljon. Yli 50-vuotiaiden osuus käyttäjistä on viime vuosien aikana selvästi noussut. Noin kaksi kolmesta käyttäjästä vierailee portaalissa kansalaisen roolissa. Loput sivuston käyttäjistä edustavat rooleiltaan opiskelijoita, yritysten tai yhteisöjen työntekijöitä, viranomaisia ja mediaa. Käyttäjätutkimuksen mukaan käyttäjät löytävät etsimänsä tiedon portaalista melko hyvin, ja noin kolme neljästä kokee Suomi.fi-portaalin tarpeelliseksi itselleen. Vanhemmat käyttäjät ovat portaaliin tyytyväisempiä kuin nuoremmat. Käyttäjätyytyväisyyden säilyttämiseksi ja lisäämiseksi Suomi.fi-toimitus seuraa portaalista kertynyttä palautetta säännöllisesti ja tekee sen perusteella tarvittavia muutoksia. 2.3 Viranomaisten ja järjestöjen näkemyksiä portaalista Kevään 2007 käyttäjätutkimuksessa selvitettiin myös viranomaisten ja järjestöjen näkemyksiä portaalista. Tutkimukseen vastanneista viranomaisista ja järjestöjen edustajista lähes puolet osallistuu Suomi.fi-portaalin sisällön tekemiseen tai ylläpitoon. Neljä viidestä on sitä mieltä, että oman organisaation sisältöjen/linkkien mukanaolo Suomi.fi-portaalissa on hyödyllistä, ja kaksi kolmesta kokee, että oman organisaation palvelut on tuotu portaalissa hyvin esille. Enemmistö viranomaisista ja järjestöjen edustajista pitää Suomi.fi-portaalia tarpeellisena oman työnsä kannalta, ja lähes kaikki tutkimukseen vastanneet ovat sitä mieltä, että Suomi.fi-portaali on tarpeellinen kansalaisia ajatellen. Valtionhallinnossa työskentelevät ovat Suomi.fi-portaaliin tyytyväisempiä kuin kuntien ja järjestöjen edustajat. 2.4 Viestintä ja markkinointi Suomi.fi-portaalin viestintä ja markkinointi kohdistetaan sekä sisäisille että ulkoisille kohderyhmille ja verkostoille. Vuonna 2007 on viestinnässä keskitytty tiedottamaan portaalin uudesta versiosta mm. tv- ja verkkomainoskampanjan avulla sekä suorapostituskampanjalla, joka suunnattiin kirjastoille, yhteispalvelupisteille ja kunnille. Yhteistyöverkostoille Suomi.fin toiminnasta tiedotetaan säännöllisesti. Tiedotuskanavina ovat pääasiassa Laatua verkkoon -alisivusto ja sähköposti.

15 14 3 Toimintaympäristön muutoksia Seuraavissa luvuissa on kuvattu niitä toimintaympäristön muutoksia jotka Suomi.fin strategisissa valinnoissa on otettu huomioon. 3.1 Hallinnon kehittämisen muutokset Valtiovarainministeriön hallinnonalalla on otettu tuottavuuden kasvattaminen yhdeksi strategiseksi keinoksi parantaa palvelutasoa valtion vastuulla olevien tehtävien hoitamisessa. Valtiovarainministeriön tuottavuusohjelmalla kehitetään toimenpiteitä, joilla vaikutetaan hallinnonalan eri toimintayksiköiden tuottavuuden parantamiseen. Tuottavuushyötyjen kehittämisessä yksiköiden ydintoiminta ja ydintoimintaprosessit ovat erityisen tarkastelun kohteena. Tuottavuusvaatimukset lisäävät virastojen tarvetta muuttaa palveluketjuja itsepalveluksi, mikä tarkoittaa sähköisten asiointipalveluiden lisääntymistä. Vuoden 2008 alusta hallinnon kehittäminen keskitettiin valtiovarainministeriöön. Keskus-, alue- ja paikallishallinnon kehittäminen sekä valtion ja kuntien tietohallinnon kehittäminen ovat samassa ministeriössä. Tämä antaa mahdollisuuden koordinoida hallinnon palveluja tulevaisuudessa aiempaa paremmin. Julkisen hallinnon kehittämisen osana panostetaan myös kansalaisten neuvonnan kehittämiseen. Tavoitteena on turvata palveluiden saatavuus koko maassa tehostamalla yhteispalvelupisteiden toimintaa. Kunta- ja hallintoministeri onkin asettanut selvitysmiehen tutkimaan mm. sitä, miten voitaisiin luoda kunnille yhteinen pohja yhteispalveluun osallistumiselle sekä tehostaa kuntasektorin palveluyhteistyötä valtionhallinnon ja Kansaneläkelaitoksen kanssa. Lisäksi tavoitteena on selvittää kuntien mahdollisuuksia toimia yhteispalvelun isäntinä ja tarjota valtion paikallishallinnon asiakaspalveluja. Suomi.fi-strategiaan voi tulla kehittämistarpeita paikallishallinnon neuvontapalvelujen osalta, joten strategiaa tarkennetaan tämän selvitystyön perusteella. Strategiakauden aikana valtiokonttoriin muodostetaan valtion IT-palvelukeskus. Palvelukeskuksen perustamisen tavoitteena on parantaa valtion ydintoiminnan tuottavuutta ja valtion IT-toiminnan kustannustehokkuutta sekä kehittää valtion IT-toiminnan riskienhallintaa varmistamalla osaamisen saata-

16 15 vuus valtion IT-tehtäviin. Palvelukeskukseen sijoitetaan valtion yhteiset, valmiit ja kehitteillä olevat IT-palvelut mukaan lukien Suomi.fi-portaali. 3.2 Verkkopalveluja koskevat muutokset Sähköisen asioinnin kehittäminen Kansallisen tietoyhteiskuntastrategian mukaan yhteiskunnan olisi tarjottava kansalaisille sähköisiä palveluita laajasti, mutta samalla vuorovaikutteisten asiointipalveluiden kehityksen todetaan edelleen olevan alkuvaiheessa. Tietoyhteiskuntastrategiassa tavoitteeksi asetetaankin laaja-alainen panostaminen kansalaisten jokapäiväistä toimintaa helpottaviin monikanavaisiin sähköisiin palveluihin. Asioinnin turvallisuuden ja luotettavuuden takaaminen on yksi tietoyhteiskuntastrategian päätavoitteista. Kansallisen tietoyhteiskuntastrategian jalkauttamissuunnitelma korostaa, että Suomi.fin tehtävänä on järjestää kansalaisille suunnatut julkishallinnon sähköiset palvelut keskitetysti saataville. Valtioneuvoston periaatepäätös valtionhallinnon IT-toiminnan kehittämisestä sisältää valtioneuvoston linjaukset ja kehittämisohjelmat valtion ITtoiminnan kehittämiseksi vuosina Suomi.fi-portaalia kehitetään vuorovaikutteisen sähköisen asioinnin kokonaisuudeksi osana Asiakaslähtöiset sähköiset palvelut -kehittämisohjelmaa. Kehittämisohjelman yhtenä kärkihankkeena on sähköisen asioinnin alustan kehittäminen. Alustan osana tuotetaan kansalaisen sähköinen asiointitili. Asiointitili tarjoaa keskitetyn asiakaskohtaisen paikan, jossa käyttäjä voi vastaanottaa asiointiin liittyviä aineistoja ja seurata asioidensa käsittelyn etenemistä. Asiointitilin määrittelyä seuraa uuden asiointialustan määrittely. Uusi asiointialusta tulee käyttöön Lomake.fin rinnalle toiseksi julkishallinnon yhteiseksi asiointialustaksi. Asiointijärjestelmien yhteensovittaminen, tiedonsiirrot ja yhteisten alustojen hyödyntäminen edellyttävät myös tukipalveluita (koulutusta, neuvontaa yms.) tietojärjestelmiä kehittäville viranomaisille. Alueellisten ja paikallisten verkkopalveluiden kehittyminen Alueellisten verkkopalvelujen kirjo (esim. seutuportaalit, sairaanhoitopiirien ja läänien verkkopalvelut, tuleva paikkatietoportaali) todennäköisesti kasvaa. Kansalaisten on saatava tietoa alueellisista ja paikallisista verkkopalveluista

17 16 sekä alue- ja paikallishallinnon muutoksista, esim. siitä, miten kunta- ja palvelurakenneuudistus vaikuttaa kansalaisten elämään. Alan yleinen kehitys Verkkopalveluiden konseptit ja tekniikka kehittyvät nopeasti. Uusia mahdollisuuksia tarjoavat mm. tiedonsiirtotekniikat, semanttinen web ja muu metatietojen perusteellisempi hyödyntäminen sekä Web 2.0 -otsikon alle kootut tekniikat ja sosiaalisen tietojenkäsittelyn konseptit. Portaalien osalta eräs trendi on portaalien personoiminen niin, että käyttäjät voivat itse valita käyttöliittymänsä näkymissä esitettäviä sisältöjä. Verkkopalveluiden laadun kehittämisen konsultoinnin tarve Julkishallinnon verkkopalveluiden kehittämisessä on tultu yhä laatutietoisemmiksi, pitkälti laatukriteerien kehittämisen ja JHS 129 -suosituksen ansiosta. Suomi.fi-toimitukselle tämä on tarkoittanut enenevässä määrin painetta konsultoida verkkopalveluiden tuottajia laadun kehittämisen kysymyksissä. Julkishallinnon verkkopalveluiden laadussa on edelleen kehittämisen varaa ja laadun edistämiseen on jatkossakin panostettava. 4 Suomi.fi-portaalin visio Suomi.fi on julkishallinnon yhdessä tuottama portaali. Se palvelee kansalaisia ja hallintoa kokoamalla keskeiset tiedot ja asiointipalvelut käyttäjäystävällisesti, luotettavasti ja turvallisesti. Portaali tunnetaan hyvin.

18 17 5 Suomi.fi-portaalin palvelukonsepti Suomi.fi-portaalin toiminta-ajatuksena on mahdollistaa kansalaisille eri elämänvaiheissa välttämättömien asioiden hoitaminen: portaali tuo julkishallinnon tuottamat asiointipalvelut kattavasti kansalaisten saataville ja tarjoaa tietoa kansalaisen oikeuksista, velvollisuuksista ja mahdollisuuksista. Portaalissa kerrotaan myös, miten julkishallinto toimii, kuka hallinnossa hoitaa mitäkin asiaa ja miten julkishallinnon toimintaan voi vaikuttaa. Suomi.fi eroaa muista verkkopalveluista siten, että se kokoaa ja taustoittaa kaikki keskeiset kansalaisten tarvitsemat julkishallinnon verkkopalvelut. Tämä on tehtävä, jossa yleiset internetin hakukoneet eivät voi Suomi.fi-portaalia korvata. Potentiaaliset käyttäjät löytävät ja valitsevat Suomi.fin muiden mahdollisten vaihtoehtojen sijaan, koska sen tarjoamat hyödyt ovat selkeästi nähtävillä tämä varmistetaan sekä viestinnällä että palvelun tuotannolla. Suomi.fi-portaalin etuja käyttäjänäkökulmasta ovat mm. käyttäjäystävällisyys, ajantasaisuus, turvallisuus, luotettavuus, puolueettomuus ja laaja-alaisuus. Portaalissa panostetaan hyvän käytettävyyden ja saavutettavuuden varmistamiseen, mutta kukin viranomainen vastaa itse omien verkkopalvelujensa laadusta. Portaaliin ei kehitetä kansalaiskäyttöön personoituja käyttöliittymiä. Suomi.fi-portaalin kohderyhmiä ovat kansalaiset ja viranomaiset. Yrittäjiä ei palvella erillisenä kohderyhmänä; tämä tehtävä kuuluu Yritys-Suomi-portaalille 2, jonka kanssa Suomi.fi tekee yhteistyötä yhteisten käytäntöjen edistämiseksi. Kansalaiskäyttäjiä ovat kaikki Suomessa asuvat henkilöt. Maahanmuuttajille Suomi.fi ei tuota kohdistettua tietoa, vaan heitä varten on olemassa Infopankki.fi-portaali, johon Suomi.fistä linkitetään. Viranomaiskäyttäjät ovat julkisen hallinnon organisaatioiden työntekijöitä, jotka työtehtävissään käyttävät Suomi.fin tarjoamaa tietoa. Viranomaiskäyttäjistä huomioidaan portaalia kehitettäessä erityisesti ns. välittäjäryhmät eli sellaiset julkisen hallinnon työntekijät, jotka opastavat kansalaisia julkisten 2

19 18 palvelujen äärelle. Esimerkkinä välittäjäryhmistä ovat yhteispalvelupisteiden ja kirjastojen työntekijät. Suomi.fi-portaalin ja -toimituksen tehtäviä kohdennetaan vastaamaan paremmin käytössä olevia resursseja. Portaalin olemassaolon aikana toimitukselle on tullut painetta osallistua hallinnon hankkeisiin ja kansainvälisiin tehtäviin sekä laajentaa portaalin sisältöä tavoilla, jotka eivät ole mahdollisia nykyresurssein. Suomi.fi-portaalin tehtävien rajaukset: 1 Kattavuus Suomi.fi-portaali kokoaa palveluita ja tietoja julkishallinnon piiristä. Alueellisten verkkopalvelujen tarjonta on kasvussa, ja niiden sisältöjä pyritään lisäämään portaaliin sitä mukaa kuin tekniikka sallii sen automatisoinnin (esim. tiedonsiirtoihin perustuen). Järjestöjen tms. organisaatioiden palveluita linkitetään portaaliin, jos: organisaatiolla on säädös- tai normipohjainen tehtävä, se on valtakunnallinen, olennaisesti julkishallinnon palveluita täydentävä organisaatio, tai kyseessä on portaali, hakemisto tai muu vastaava usean järjestön yhdessä laatima verkkopalvelu. 2 Kriisiviestintä 3 Vastuutahot 4 Yhteisölliset palvelut Suomi.fi ei ole julkishallinnon kriisiportaali; kriisiportaaliin ohjataan Suomi.fistä. Suomi.fi-portaali parantaa julkishallinnon palveluiden saatavuutta ja siksi pyrkimys on, että organisaatiot vastaisivat mahdollisimman pitkälle itse mukanaolostaan portaalissa. Suomi.fi-portaali ei tuota yhteisöllisiä palveluita eikä tietoteknisiä peruspalveluita, mutta voi hyödyntää sellaisia.

20 19 Suomi.fi-toimituksen tehtävien rajaukset: 1 Mukanaolo kehittämishankkeissa 2 Julkishallinnon verkkopalveluiden laadun kehittäminen 3 Kansainvälinen työ Suomi.fi-toimitus pyrkii soveltamaan verkkopalveluiden uusia teknisiä tai konseptuaalisia mahdollisuuksia silloin, kun se on tarkoituksenmukaista. Kehittämishankkeisiin osallistutaan resurssien mukaan, mutta toimitus ei itse toimi aloitteentekijänä alan kehittämishankkeissa. Julkisten verkkopalvelujen laadun edistäminen ei ole Suomi.fi-toimituksen ydintehtäviä, vaan erillinen työkokonaisuutensa. Se tulisi selkeästi vastuuttaa hallinnon sisällä riittävän resursoinnin varmistamiseksi. Suomi.fi-toimituksessa tehty kansainvälinen työ jatkuu yhtä laajasti kuin nykyisinkin.

21 20 6 Kriittiset menestystekijät Suomi.fi-portaalin kehittämisen kannalta kriittiset menestystekijät ovat: 1. Käyttäjien kuuleminen Käyttäjien kuuleminen on kriittinen tekijä kansalaispalvelun tuottamisessa, ja käyttäjälähtöisyyden tuleekin näkyä koko palvelussa ja sen tuotantoprosesseissa. Tämä edellyttää aktiivista käyttäjäpalautteen keräämistä, käyttäjien kuulemista uusien konseptien tuottamisessa sekä yhteistyötä käyttäjiä opastavien asiantuntijoiden kanssa. Käyttäjäpalautteen saamiseen on löydettävä uusia keinoja. 2. Sidosryhmätyöskentely Sidosryhmätyöskentelyn tehostaminen on kriittinen tekijä yhteistyöverkostojen laajentamiseksi ja niiden hyödyntämiseksi paremmin. Yhteistyön syventämisen tavoitteena on saada organisaatioita kattavasti mukaan portaalin piiriin sekä saada organisaatiot kantamaan vastuuta näkyvyydestään portaalissa. Yhteistyö tukee myös yhteisten sisällöntuotantotapojen syntymistä. Keskeinen yhteistyömuoto ovat kehittämisryhmät, joiden jäsenet kuuluvat portaalissa mukana oleviin organisaatioihin. Keskeisenä yhteistyökumppanina sidosryhmätyöskentelyn syventämisessä ovat yhteispalvelupisteet ja kunnat. Yhteistyön kehittäminen yhteispalvelupisteiden kanssa tukee myös sisällöntuotantoa ja auttaa pääsemään lähemmäksi käyttäjiä. 3. Yhdenmukainen sisällöntuotanto kattavan sisällön saamiseksi portaaliin Julkishallinnon verkkopalvelut on tällä hetkellä tuotettu hyvin erilaisilla konsepteilla ja ratkaisuilla. Erityisesti asiointipalvelut olisi kuvattava yhdenmukaisin menetelmin, jotta ne voitaisiin tehokkaasti koota Suomi.fi-portaaliin.

22 21 Laajamittainen hajautettu sisällöntuotanto on olennaista portaalin menestymisen kannalta. 4. Toimiva organisaatio ja ohjaus Suomi.fi-portaalin kehittämiselle tarvitaan selkeä omistaja ja tilaaja. Ohjauksen tulee kytkeytyä hallinnon ja palveluiden kehittämiseen. Julkishallinnon yhteisiä asiointialustoja ja niiden tukitoimintoja (kuten esim. tunnistamis- ja maksamistoiminnot) tulisi kehittää samassa organisaatiossa Suomi.fi-portaalin kanssa. 5. Tunnettuuden kehittäminen Keskeisessä asemassa olevan, palveluja kokoavan portaalin tunnettuuden on oltava merkittävästi nykyistä parempi. Tunnettuuden kasvattamiseen olisi panostettava strategiakauden aikana markkinoinnilla ja viestinnällä huomattavasti nykyistä laajemmin. 6. Säädöspohjan vahvistaminen Työn tukemiseksi tarvitaan myös lainsäädäntöä. Säädöspohjan selkiinnyttämistä tarvitaan sekä ohjaus- ja tuotanto-organisaation kehittämiseen että sähköisten palveluiden laadukkaaseen ja yhdenmukaiseen tuottamiseen. Jotta kaikki julkisen hallinnon sähköiset palvelut saadaan koottua yhteen portaaliin, tarvitaan toimintaa ohjaava lainsäädäntö.

23 22 7 Strategiset tavoitteet ja seuranta Suomi.fi-portaalin kriittisistä menestystekijöistä on johdettu keskeiset kehittämisen tavoitteet, joiden toteutumista seurataan sovituilla mittareilla. On kuitenkin huomattava, että toiminnan vaikuttavuuden ja hyötyjen mittaaminen on haasteellista verkkopalveluiden ja yleisemminkin julkisen hallinnon toiminnan luonteen vuoksi. Suomi.fi pyrkii strategiakautena lisäämään vuorovaikutusta niin käyttäjien kuin yhteistyökumppaneidenkin kanssa. Tavoitteena on parantaa portaalin tunnettuutta sekä kansalaisten että viranomaisten keskuudessa. Portaalin kehittämisessä halutaan varmistaa, että asiointi on keskeisiltä osin kattavasti portaalin kautta löydettävissä ja käytettävissä. Kehittämistyötä tuetaan riittävällä ohjauksella ja resursoinnilla. Yhteistyö yhteispalvelupisteiden kanssa käyttäjien kuulemiseksi Yhteispalvelupisteiden asiakaspalvelu tarjoaa mahdollisuuden päästä lähemmäksi käyttäjiä. Yhteistyön tavoitteena on, että yhteispalvelupisteiden kanssa luodaan yhteinen toimintamalli käyttäjäpalautteen saamiseksi ja sisällöntuotannon kehittämiseksi. Tällä tavalla lisätään portaalin palvelevuutta ja tarkoituksenmukaisuutta käyttäjille. Yhteistyön kehittymistä seurataan erilaisilla kyselyillä sekä käyttäjäpalautteen keruulla. Asioinnin tarjoaminen kattavasti Asiointipalveluiden tarjoamisen osalta tavoitteena on, että kaikilla eri alustoilla tuotetut asiointipalvelut löytyvät kattavasti Suomi.fi-portaalista. Tavoitteen toteuttamiseksi tarvitaan nykyistä tehokkaampia keinoja saada hajallaan olevat asiointipalvelut Suomi.fin piiriin. Tämä edellyttää sitä, että Suomi.fin

24 23 konsepti ja siihen liittyvät odotukset tehdään tunnetuiksi myös asiointipalvelujen tuottajien keskuudessa. Tiivistä yhteistyötä on myös tehtävä hallinnon yhteisten IT-palveluiden kehittämisessä, jotta yhteiset ratkaisut ja palvelut tulevat alusta asti Suomi.fiportaaliin liitetyiksi. Yhteistyön tavoitteena on, että kunnissa hyödynnettäisiin aiempaa enemmän yhteisiä ratkaisuja. Organisoitumisen kehittäminen Suomi.fin organisaatiota kehitetään niin, että portaalin tuotannossa siirrytään selkeämmin tilaaja toimittaja-malliin. Tilaajana on valtionvarainministeriö ja toimittajana valtion IT-palvelukeskus. Verkosto-organisaatiota kehitetään tarkistamalla toimitusneuvoston tehtäviä sekä tuomalla toimitusneuvostoon pysyvä puheenjohtajuus. Toimituksessa tulee olla riittävästi resursseja sisällöntuotantoon, sidosryhmätyöhön, portaalin toiminnallisuuden kehittämiseen ja sekä viestintään että markkinointiin. Toimituksessa on oltava myös riittävät resurssit osallistua alan yhteisiin kehittämishankkeisiin. Hyvä tunnettuus Suomi.fin tunnettuutta pyritään kehittämään merkittävästi niin kansalaisten kuin palveluntuottajienkin sekä kansalaisten kanssa työskentelevien virkamiesten keskuudessa. Tavoitteena on, että kansalaiset tuntevat yleisesti portaalin tehtävän. Tunnettuuden kehittymistä seurataan erilaisilla seurantamenetelmillä (esim. kävijätilastot ja tunnettuuskyselyt). Muut mittarit Portaalin kehittymistä seurataan strategiakaudella myös seuraavilla tavoilla: Strategian toteutuminen: toimitusneuvosto arvioi vuosittain. Käyttäjätyytyväisyys: käyttäjäpalautetta seurataan ja siitä tehdään säännöllisesti yhteenvetoja. Lisäksi selvitetään mahdollisuutta perustaa tai hankkia kansalaisia edustava tai kansalaisista koostuva käyttäjäraati, jonka avulla saadaan välitöntä palautetta kehittämisideoille. Käyttäjätarpeet: tehdään käyttäjä- ja sidosryhmäkyselyitä.

25 24 Asioinnin volyymi: seurataan asiointi- ja lomakepalvelujen käytön määrää Suomi.fi-portaalin kautta. Käytettävyys: Suomi.fi-portaalille tehdään kehittämisprojektien yhteydessä tarvittaessa käytettävyys- ja saavutettavuusarvioita ja -testejä.

26 25 8 Strategiset toimenpiteet Jotta strategiset tavoitteet voidaan saavuttaa, Suomi.fin päivittäisen ylläpito- ja kehittämistoiminnan lisäksi tarvitaan seuraavia toimenpiteitä: 1. Lainsäädännön valmistelu Suomi.fi-portaalin aseman ja organisoitumisen vahvistamiseksi ja asiointipalveluiden yhdenmukaisen tuottamisen edistämiseksi tarvitaan laintasoinen säädös. Tämä voisi tapahtua siten, että laki sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa muutetaan koskemaan myös palvelujen järjestämistä ja palveluiden tuomista Suomi.fihin. 2. Toimintamallin suunnittelu yhteispalvelupisteiden kanssa tehtävään yhteistyöhön Suomi.fi-portaalin ja yhteispalvelupisteiden yhteisen toimintamallin aikaansaamiseen tähtäävä projekti käynnistetään strategiakauden alussa. Toimintamalliin sisältyy portaalin sisällön kehittämistä yhdessä yhteispalvelupisteiden kanssa ja koulutuksen tarjoamista yhteispalvelusihteereille. Lisäksi luodaan säännöllinen käyttäjäpalautteen keräämistapa. 3. Asioinnin uudelleenkonseptointi Portaalin konsepti määritellään uudelleen siten, että portaalin sisältämät asiointipalvelut ja Suomi.fin potentiaali kansalaisten asioinnin helpottajana tulevat nykyistä paremmin esiin. Konseptoinnin osana ratkaistaan myös se, miten kansalaisten sähköinen asiointitili on Suomi.fi-portaalin kautta käytettävissä.

27 26 4. Viestinnän ja markkinoinnin laajentaminen Suomi.fissä kehitetään ja hyödynnetään uusia menetelmiä portaalin viestinnän ja markkinoinnin tehostamiseksi sekä tehdään määrätietoisempaa sidosryhmäviestintää. Markkinointitoimenpiteitä laajennetaan nykyisestä siksi, että Suomi.fin tunnettuutta pitää lisätä sekä kansalaisten että viranomaisten keskuudessa. Tunnettuuden kasvattaminen viranomaisten parissa on olennaista Suomi.fi-konseptin vahvistamiseksi ja portaalin sisältöjen kattavuuden varmistamiseksi; viranomaisten tulee olla tietoisia siitä, että vastuu näkyvyydestä Suomi.fi-portaalissa on viranomaisilla itsellään. Viestinnässä on siksi myös olennaista tuoda esiin se, miten Suomi.fi-portaalissa näkyminen hyödyttää niin kansalaista kuin viranomaistakin.

28 27 9 Organisoituminen ja resurssit Keskeisimmät tavoitteet muutoksille organisoitumisessa: Portaali saa omistajan/tilaajan Verkkopalveluiden laadun kehittämisen sijoitus/vastuutus ratkaistaan Toimituksen henkilöresursseja ja budjettia vahvistetaan 9.1 Resurssit Suomi.fi-portaalista vastaa Suomi.fi-toimitus, jonka tehtäviä ovat Suomi.fiportaalin ylläpito ja kehittäminen. Tämän lisäksi toimituksen työn piiriin sisältyy asiointi- ja lomakealusta (Lomake.fi). Määrittelyvaiheessa oleva asiointitilihanke ja uusi asiointialusta tukipalveluineen kuuluvat myös Suomi.fitoimituskokonaisuuteen. Edellä kuvatun strategian toteuttaminen ei ole mahdollista Suomi.fin nykyresursseilla, jotka riittävät juuri nykyisen laajuiseen toimintaan. Keskittämällä resursseja Suomi.fin toimintaan voidaan saavuttaa säästöjä esimerkiksi laatutyössä ja asiointipalveluiden kehittämisessä sekä valtionhallinnon virastojen että kuntien omien palveluiden kehittämisessä. Resursseja keskittämällä voidaan myös nopeuttaa sähköisten asiointipalveluiden kehitystä ja parantaa kansalaisten saamaa palvelua. Valtiovarainministeriö rahoittaa portaalin ylläpidon ja kehittämisen muuten paitsi asiointipalvelualustojen ja niiden tukipalveluiden, kuten esim. tunnistautumisratkaisujen, osalta. Niistä osa kustannuksista tulee myös virastoille. 9.2 Linjaorganisaatio Suomi.fi sijaitsee vielä vuonna 2008 valtioneuvoston tietohallintoyksikössä. Vuonna 2009 Suomi.fi-toimitus sijoittuu valtion IT-palvelukeskukseen, minne siirtyvät myös valtion IT-johtamisyksiköstä valmiit tai määritellyt IT-palve-

29 28 lut. Suomi.fin tilaaja on valtiovarainministeriön hallinnon kehittämisosasto. Osaston edustaja toimii Suomi.fi-toimitusneuvoston puheenjohtajana. 9.3 Verkosto-organisaatio Toimitusneuvosto Toimitusneuvosto päättää portaalin kehittämisestä strategian pohjalta. Toimitusneuvoston puheenjohtajana toimii Hallinnon kehittämisosaston edustaja, ja neuvostossa on edustajia kaikista tärkeistä käyttäjäryhmistä. Suomi.fi-toimitus tuo portaalin vuosittaiset kehittämissuunnitelmat toimitusneuvoston hyväksyttäviksi. Kehittämisryhmät Kehittämisryhmien toiminta jatkuu tällä strategiakaudella. Ryhmien toiminta on koettu tärkeäksi erityisesti asiointipalveluiden kehittämisessä. Myös yhteispalvelupisteiden kanssa tehtävälle yhteistyölle luonteva foorumi olisi oma kehittämisryhmä. Muita kehittämisryhmiä kootaan tarpeen mukaan. Hajautettu ylläpito Hajautettu ylläpito on välttämätön menestystekijä erityisesti Suomi.fi-portaalin lomakkeiden ja asiointipalveluiden ylläpidossa. Lisäksi portaali sisältää ostettua sisällöntuotantoa, kuten uutisten tuotanto. Toimituksen resurssien korkean käyttöasteen vuoksi on paineita lisätä ulkoistettua sisällöntuotantoa.

30 29 Vaikuttavat sis ältöön K äyttäjät Ohjaa kehittämistä Toimitusneuvosto Suomi.fi Vaikuttavat sis ältöön Ylläpitävät ja tuottavat Ohjaavat sovittujen osa -alueiden kehittämistä Tuottaa, koordinoi, ostaa, ylläpitää Kehittämisryhm ät Suomi.fi-toimitus valtion ITpalvelukeskuksessa Julkishallinnon ja muiden organisaatioiden palvelujen tuottajat Suomi.fi:n. ylläpitäjät ja tuottajat Valtiovarain -- ministeriö - Resursoi - Ohjaa - Valvoo Kuva: Suomi.fin sisällöntuotanto ja ohjaus

31 30 10 Tausta-aineistoa Asiointipalvelujen kehittäminen tieto- ja viestintätekniikan keinoin, joulukuu Valtiovarainministeriö. Kansallinen tietoyhteiskuntastrategia Valtioneuvosto. Kansallinen tietoyhteiskuntastrategia Strategian jalkauttamissuunnitelma, maaliskuu Valtioneuvosto. Suomi.fi-palautteet alkuvuonna Suomi.fi-verkkopalvelun käyttäjätutkimus kansalaiset, maaliskuu Valtiovarainministeriö. Suomi.fi-verkkopalvelun käyttäjätutkimus tiedontuottajat, maaliskuu Valtiovarainministeriö. Valtioneuvoston periaatepäätös kansallisen tietoyhteiskuntapolitiikan tavoitteista vuosina Valtioneuvoston periaatepäätös valtionhallinnon IT-toiminnan kehittämisestä, Valtiovarainministeriö. Suomi.fi-aineistoa on saatavilla osoitteessa

32 VM:n julkaisusarjan teemat: Budjetti Hallinnon kehittäminen Kunnat Ohjaus ja tilivelvollisuus Rahoitusmarkkinat Taloudelliset ja talouspoliittiset katsaukset Valtion työmarkkinalaitos Verotus VALTIOVARAINMINISTERIÖ Snellmaninkatu 1 A PL 28, VALTIONEUVOSTO Puhelin (09) Telefaksi (09) /2008 VM:n julkaisuja tammikuu 2008 ISSN ISBN (pdf.)

Suomi.fi julkishallinto ja julkiset palvelut yhdessä osoitteessa Suomi.fi / VM

Suomi.fi julkishallinto ja julkiset palvelut yhdessä osoitteessa Suomi.fi / VM Suomi.fi julkishallinto ja julkiset palvelut yhdessä osoitteessa Kansalaisen käsikirjasta Suomi.fi:hin Kansalaisen käsikirja kirjana v. 1992 Kansalaisen käsikirja verkkopalveluna v. 1997 Julkishallinnon

Lisätiedot

TIETOHALLINTOLAKI (LUONNOS) Korkeakoulujen IT-päivät Erityisasiantuntija Olli-Pekka Rissanen

TIETOHALLINTOLAKI (LUONNOS) Korkeakoulujen IT-päivät Erityisasiantuntija Olli-Pekka Rissanen TIETOHALLINTOLAKI (LUONNOS) 13.10.2010 Korkeakoulujen IT-päivät Erityisasiantuntija Olli-Pekka Rissanen Keskeisenä tavoitteena Toteuttaa eduskunnan 7.12.2009 tekemä päätös, että hallituksen tulisi valmistella

Lisätiedot

KuntaIT Mikä muuttuu kunnan tietotekniikassa? Terveydenhuollon Atk-päivät Mikkeli Heikki Lunnas

KuntaIT Mikä muuttuu kunnan tietotekniikassa? Terveydenhuollon Atk-päivät Mikkeli Heikki Lunnas KuntaIT Mikä muuttuu kunnan tietotekniikassa? Terveydenhuollon Atk-päivät Mikkeli 29.5.2006 Heikki Lunnas KuntaTIMEn keihäänkärjet 1. Julkisen hallinnon tietohallinnon ohjausmekanismien kehittäminen 2.

Lisätiedot

Avoin data digitaalisen talouden, julkisten palvelujen ja päätöksenteon perustaksi

Avoin data digitaalisen talouden, julkisten palvelujen ja päätöksenteon perustaksi Muistio 1 (5) VM040:00/2013 885/00.01.00.01/2013 19.2.2015 ICT-toiminto Anne Kauhanen-Simanainen Margit Suurhasko Avoin data digitaalisen talouden, julkisten palvelujen ja päätöksenteon perustaksi Avoimen

Lisätiedot

Ensisijaisesti sähköisesti tarjottavien palvelujen tiekartta

Ensisijaisesti sähköisesti tarjottavien palvelujen tiekartta Ensisijaisesti sähköisesti tarjottavien palvelujen tiekartta 2017-2021 23.3.2017 Digikuntakokeilun tukiryhmä Marjukka Saarijärvi Julkisen hallinnon ICT-osasto Digitalisaatio ja julkinen hallinto strateginen

Lisätiedot

AUTA-hankkeen projektiryhmän digituen toimintamalliehdotus. JUHTA Katja Väänänen / AUTA-hanke sihteeristö

AUTA-hankkeen projektiryhmän digituen toimintamalliehdotus. JUHTA Katja Väänänen / AUTA-hanke sihteeristö AUTA-hankkeen projektiryhmän digituen toimintamalliehdotus JUHTA 31.1.2018 Katja Väänänen / AUTA-hanke sihteeristö Ehdotus digituen malliksi DIGITUEN TOIMIJAT DIGITUEN MUODOT TUEN TARVE Kaikilla ei ole

Lisätiedot

Suomi.fi-palvelutietovaranto

Suomi.fi-palvelutietovaranto Suomi.fi-palvelutietovaranto Kaikki oleellinen julkishallinnon palveluista yhdessä paikassa PTV:n perusteet ja hyödyt -tiivistetty tietopaketti 29.11.2017 Esimerkkejä Suomi.fi-palvelutietovaranto on yksi

Lisätiedot

Sähköisen asioinnin alusta kehitettävät yhteiset alustat, palvelut ja ratkaisut

Sähköisen asioinnin alusta kehitettävät yhteiset alustat, palvelut ja ratkaisut ValtIT - Asiakaslähtöiset sähköiset palvelut kehittämisohjelma Sähköisen asioinnin alusta kehitettävät yhteiset alustat, palvelut ja ratkaisut VM kehittämisosasto, Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö

Lisätiedot

Valtioneuvoston demokratiapolitiikka ja sähköiset demokratiapalvelut. Niklas Wilhelmsson Neuvotteleva virkamies Oikeusministeriö

Valtioneuvoston demokratiapolitiikka ja sähköiset demokratiapalvelut. Niklas Wilhelmsson Neuvotteleva virkamies Oikeusministeriö Valtioneuvoston demokratiapolitiikka ja sähköiset demokratiapalvelut Niklas Wilhelmsson Neuvotteleva virkamies Oikeusministeriö Demokratian kehittäminen: taustaa Kansalaisvaikuttamisen politiikkaohjelma

Lisätiedot

Sähköisen asioinnin kehittäminen julkisessa hallinnossa SADe- ohjelma. Valtio Expo 2009 Helsinki Ylijohtaja Silja Hiironniemi

Sähköisen asioinnin kehittäminen julkisessa hallinnossa SADe- ohjelma. Valtio Expo 2009 Helsinki Ylijohtaja Silja Hiironniemi Sähköisen asioinnin kehittäminen julkisessa hallinnossa SADe- ohjelma Valtio Expo 2009 Helsinki 7.5.2009 Ylijohtaja Silja Hiironniemi Taustaa Hallitusohjelman mukaisesti julkisen hallinnon toimintaa, palvelurakenteita,

Lisätiedot

Julkisen hallinnon sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittaminen. Tilannekatsaus 10.3.2009 Ylijohtaja Silja Hiironniemi

Julkisen hallinnon sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittaminen. Tilannekatsaus 10.3.2009 Ylijohtaja Silja Hiironniemi Julkisen hallinnon sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittaminen Tilannekatsaus 10.3.2009 Ylijohtaja Silja Hiironniemi Taustaa Hallitusohjelman mukaisesti julkisen hallinnon toimintaa, palvelurakenteita,

Lisätiedot

Sähköisen asioinnin ensisijaisuus

Sähköisen asioinnin ensisijaisuus Sähköisen asioinnin ensisijaisuus Hallituksen strategiaistunto 29.1. 2018 Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen Sähköisen asioinnin ensisijaisuuden tavoitetila 2022 Tavoitetilassa 2022 Viranomaiset

Lisätiedot

Ohjaamojen projektipäällikköpäivät. kehittämispäällikkö Jaana Fedotoff

Ohjaamojen projektipäällikköpäivät. kehittämispäällikkö Jaana Fedotoff 15.09.2016 Ohjaamojen projektipäällikköpäivät kehittämispäällikkö Jaana Fedotoff Koordinaatti Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus valtakunnallinen palvelu- ja kehittämiskeskus, sijaintipaikka

Lisätiedot

Mitä tapahtuu JulkICT-kentällä. ICT-johtaja Anna-Maija Karjalainen ICT-muutostukiseminaari

Mitä tapahtuu JulkICT-kentällä. ICT-johtaja Anna-Maija Karjalainen ICT-muutostukiseminaari Mitä tapahtuu JulkICT-kentällä ICT-johtaja Anna-Maija Karjalainen ICT-muutostukiseminaari 8.10.2014 Neljä kansallista strategiaa Asiakkuusstrategia Yhteistyössä palvelu pelaa Julkisen hallinnon ICT:n hyödyntämisstrategia

Lisätiedot

Sähköisen asioinnin lainsäädännön seuranta- ja kehittämistutkimus

Sähköisen asioinnin lainsäädännön seuranta- ja kehittämistutkimus Sähköisen asioinnin lainsäädännön seuranta- ja kehittämistutkimus Design for All verkoston tapaaminen Sami Kivivasara, Valtiovarainministeriö Tutkimuksen tausta ja tarkoitus Sähköisen asioinnin lainsäädännön

Lisätiedot

JHS129 Julkisten verkkopalvelujen suunnittelu ja kehittäminen. JHS-jaosto

JHS129 Julkisten verkkopalvelujen suunnittelu ja kehittäminen. JHS-jaosto JHS129 Julkisten verkkopalvelujen suunnittelu ja kehittäminen JHS-jaosto 23.05.2014 Sisältö Käsitteet ja tavoitteet Työskentelyprosessi Suositusluonnoksen esittely 2 Käsitteet ja tavoitteet 3 Verkkopalvelu

Lisätiedot

Tulevaisuuden kunnan digitalisointi projekti. Erityisasiantuntija Elisa Kettunen

Tulevaisuuden kunnan digitalisointi projekti. Erityisasiantuntija Elisa Kettunen Tulevaisuuden kunnan digitalisointi 2018-2019 -projekti Erityisasiantuntija Elisa Kettunen Lähtöasetelma: kuntien tietohallinnon ruuhkavuodet Kuntien tietohallinnon resurssit vähenevät samaan aikaan kun

Lisätiedot

Etu Sukunimi. xx.yyx.2010

Etu Sukunimi. xx.yyx.2010 Palvelut tuotetaan koko julkisen hallinnon käyttöön valtiovarainministeriön toimeksiannosta. Kansalaisneuvonta antaa tukea kaikkien näiden palvelujen käytössä ja ohjaa asiakkaan oikean viranomaisen ja

Lisätiedot

Asetus valtion yhteisten tieto- ja viestintäteknisten palvelujen järjestämisestä

Asetus valtion yhteisten tieto- ja viestintäteknisten palvelujen järjestämisestä Asetus valtion yhteisten tieto- ja viestintäteknisten palvelujen järjestämisestä JUHTA 12.12.2013 Lainsäädäntöneuvos Sami Kivivasara LAIN KÄSITTELYN TILANNE (HE 150/2013 vp) Hallintovaliokunta antoi mietintönsä

Lisätiedot

Asiakaspalvelun uusi toimintamalli autetaan asiakasta digitaalisten palveluiden käytössä (AUTA)

Asiakaspalvelun uusi toimintamalli autetaan asiakasta digitaalisten palveluiden käytössä (AUTA) Muistio 3.5.2016 1 (5) Liite 1 Asiakaspalvelun uusi toimintamalli autetaan asiakasta digitaalisten palveluiden käytössä (AUTA) 1 Tausta ja tavoite Pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelmaan on kirjattu

Lisätiedot

Kirjastot digitalisoituvassa maailmassa: haasteita, linjauksia ja olennaisuuksia

Kirjastot digitalisoituvassa maailmassa: haasteita, linjauksia ja olennaisuuksia Kirjastot digitalisoituvassa maailmassa: haasteita, linjauksia ja olennaisuuksia Kirjastoverkkopäivät 2012 Minna Karvonen 23.10.2012 Mistä tässä on oikein kysymys? Tieto- ja viestintätekniikkaan kiinnittyvän

Lisätiedot

Suomi.fi toimintasuunnitelma keväälle 2006

Suomi.fi toimintasuunnitelma keväälle 2006 VALTIOVARAINMINISTERIÖ Valtioneuvoston tietohallintoyksikkö Suomi.fi toimitus 16.1.2006 Suomi.fi toimintasuunnitelma keväälle 2006 Tähän toimintasuunnitelmaan on koottu Suomi.fi portaalin yhteyteen kuuluvien

Lisätiedot

Valtion IT-palvelukeskuksen perustaminen: 69 päivää. Yliopistojen IT 2008- päivät 23.10.2008 / Lasse Skog

Valtion IT-palvelukeskuksen perustaminen: 69 päivää. Yliopistojen IT 2008- päivät 23.10.2008 / Lasse Skog Valtion IT-palvelukeskuksen perustaminen: 69 päivää Yliopistojen IT 2008- päivät 23.10.2008 / Lasse Skog Valtion IT- toiminnan volyymejä Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö 11/11/08 11/11/08 2 Tietohallintotyön

Lisätiedot

Hyvää palvelua, tehokasta hallintoa. Sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittamisohjelma

Hyvää palvelua, tehokasta hallintoa. Sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittamisohjelma SADe-ohjelma Hyvää palvelua, tehokasta hallintoa Sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittamisohjelma Hyvää palvelua, tehokasta hallintoa Laadukkaita julkisen sektorin palveluita kustannustehokkaasti

Lisätiedot

THL:n sähköiset kansalaispalvelut: Omahoitopolut.fi ja Palveluvaaka.fi

THL:n sähköiset kansalaispalvelut: Omahoitopolut.fi ja Palveluvaaka.fi THL:n sähköiset kansalaispalvelut: Omahoitopolut.fi ja Palveluvaaka.fi Projektipäällikkö Anu Suurnäkki ja Kehittämispäällikkö Niina Peränen, THL 11.5.2015 Terveydenhuollon atk-päivät 12.-13.5.2015 1 Uudet

Lisätiedot

Hyvää palvelua, tehokasta hallintoa

Hyvää palvelua, tehokasta hallintoa Hyvää palvelua, tehokasta hallintoa Sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittamisohjelma (SADe-ohjelma) Hyvää palvelua, tehokasta hallintoa Sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittamisohjelma (SADe-ohjelma)

Lisätiedot

Yhteentoimivuuden kehittämisohjelman ohjausryhmän loppuyhteenveto

Yhteentoimivuuden kehittämisohjelman ohjausryhmän loppuyhteenveto Raportti VM125:00/2007 07.10.2010 Yhteentoimivuuden kehittämisohjelman ohjausryhmän loppuyhteenveto Taustaa Ohjausryhmän työskentelyn päättäminen Valtioneuvosto teki yleisistunnossaan 15.6.2006 periaatepäätöksen

Lisätiedot

Palvelutori Päijät-Hämeessä

Palvelutori Päijät-Hämeessä Palvelutori Päijät-Hämeessä Arja-Tuulikki Wilén, HT, Projektipäällikkö Päijät-Hämeen liitto arja-tuulikki.wilen@paijat-hame.fi Terveydenhuollon atk-päivät 25.5.2016 Kansalaisen aktiivinen rooli sote-palvelukentässä

Lisätiedot

Miten tästä eteenpäin? Hankkeen linjaukset. Yhteispalvelun laajentamishankkeen päätösseminaari Hallitusneuvos Tarja Hyvönen

Miten tästä eteenpäin? Hankkeen linjaukset. Yhteispalvelun laajentamishankkeen päätösseminaari Hallitusneuvos Tarja Hyvönen Miten tästä eteenpäin? Hankkeen linjaukset Yhteispalvelun laajentamishankkeen päätösseminaari 9.6.2010 Hallitusneuvos Tarja Hyvönen Paikallishallinnon muutos Kuntarakenteen ja palvelurakenteen ja kanavien

Lisätiedot

Kansallisen paikkatietoportaalin kehittäminen

Kansallisen paikkatietoportaalin kehittäminen Kansallisen paikkatietoportaalin kehittäminen 20.9.2010 VN periaatepäätös Valtioneuvoston periaatepäätökseen 21.6.2007 kansallisen tietoyhteiskuntapolitiikan tavoitteista vuosina 2007-2011 on kirjattuna:

Lisätiedot

Sähköisen asioinnin kehittäminen julkisessa hallinnossa SADe- ohjelma. neuvotteleva virkamies Marjukka Ala-Harja VM/ValtIT

Sähköisen asioinnin kehittäminen julkisessa hallinnossa SADe- ohjelma. neuvotteleva virkamies Marjukka Ala-Harja VM/ValtIT Sähköisen asioinnin kehittäminen julkisessa hallinnossa SADe- ohjelma neuvotteleva virkamies Marjukka Ala-Harja VM/ValtIT Taustaa Hallitusohjelman mukaisesti julkisen hallinnon toimintaa, palvelurakenteita,

Lisätiedot

Lapin ihmisen asialla TIETOA VAIKUTTAMISTA YHTEISTYÖTÄ

Lapin ihmisen asialla TIETOA VAIKUTTAMISTA YHTEISTYÖTÄ Lapin ihmisen asialla TIETOA VAIKUTTAMISTA YHTEISTYÖTÄ Perustamisasiakirja 30.3.1952: Me allekirjoittaneet perustamme täten Lapin Huoltoväenyhdistyksen, jonka tarkoituksena on kerätä kuntien ja vapaiden

Lisätiedot

Kokonaisarkkitehtuuri julkisessa hallinnossa. ICT muutostukiseminaari neuvotteleva virkamies Jari Kallela

Kokonaisarkkitehtuuri julkisessa hallinnossa. ICT muutostukiseminaari neuvotteleva virkamies Jari Kallela Kokonaisarkkitehtuuri julkisessa hallinnossa ICT muutostukiseminaari 8.10.2014 neuvotteleva virkamies Jari Kallela Sisältö Miksi kokonaisarkkitehtuuria tarvitaan julkisessa hallinnossa? Mitä tuloksia kokonaisarkkitehtuurista

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus VALTIOVARAINMINISTERIÖ Luonnos 28.1.2014 TORI-hankkeen lainsäädäntötyöryhmä Lainsäädäntöneuvos Sami Kivivasara Asiantunti, lainsäädäntöasiat Antti Ristimäki Valtioneuvoston asetus valtion yhteisten tieto-

Lisätiedot

Sähköisten viranomaisaineistojen arkistoinnin ja säilyttämisen palvelukokonaisuus

Sähköisten viranomaisaineistojen arkistoinnin ja säilyttämisen palvelukokonaisuus Luo / Muokkaa Lähetä Lausunnonantajat Yhteenveto Sähköisten viranomaisaineistojen arkistoinnin ja säilyttämisen palvelukokonaisuus Sähköinen arkistoinnin palvelukokonaisuus Lausunnonantajia: 1 Puollatko

Lisätiedot

JULKISTEN VERKKOPALVELUJEN LAATUKRITEERISTÖN KONSEPTI

JULKISTEN VERKKOPALVELUJEN LAATUKRITEERISTÖN KONSEPTI JULKISTEN VERKKOPALVELUJEN LAATUKRITEERISTÖN KONSEPTI Onesta Solutions Oy Pasilanraitio 5 00240 HELSINKI www.onesta.fi 2/6 Versiohistoria Versio Pvm Selitys Muutokset Tekijät 0.1 26.3.2007 Alustava versio

Lisätiedot

Ensisijaisesti sähköisesti tarjottavien palvelujen tiekartta

Ensisijaisesti sähköisesti tarjottavien palvelujen tiekartta Ensisijaisesti sähköisesti tarjottavien palvelujen tiekartta 2017-2021 31.3.2017 Digi arkeen neuvottelukunta Marjukka Saarijärvi Julkisen hallinnon ICT-osasto Julkisen sektorin palvelukehityksen lähtökohdaksi

Lisätiedot

Digi pienissä kunnissa ja maaseudulla

Digi pienissä kunnissa ja maaseudulla Digi pienissä kunnissa ja maaseudulla Kehittyvät julkishallinnon palvelut ja niiden käytettävyys Jari Ylikoski, Tietoyhteiskunta 12.9.2019 Toimintaympäristön muutoksesta (ylätasolla) Julkishallinnon toimintaympäristö

Lisätiedot

Kansallinen paikkatietostrategia - päivitetty versio

Kansallinen paikkatietostrategia - päivitetty versio Kansallinen paikkatietostrategia - päivitetty versio 1.4.2014 Paikkatietostrategia 2005-2010 ensimmäisen kansallisen paikkatietostrategian (Paikkatietoasiain neuvottelukunta) Painopiste: paikkatietoinfrastruktuurin

Lisätiedot

Kirjastot ja digituki

Kirjastot ja digituki Kirjastot ja digituki Jos digi kuuluu kaikille, on tuen saatavuus varmistettava. Kehittämistehtävän saaneiden kirjastojen kokous 23.5.2018 Anna Melgin (VRK) ja Minna Karvonen (OKM) Digitukihankkeen tavoitteet

Lisätiedot

Kokeiluilla yli esteiden Autetaan asiakkaita digitaalisten palveluiden käyttäjiksi

Kokeiluilla yli esteiden Autetaan asiakkaita digitaalisten palveluiden käyttäjiksi Kokeiluilla yli esteiden Autetaan asiakkaita digitaalisten palveluiden käyttäjiksi AUTA-hankkeen seminaari 8.2.2017 Sami Kivivasara, projektiryhmän PJ AUTA-hanke - Mitä sillä tavoitellaan? - Mihin se liittyy?

Lisätiedot

Kuntatalousohjelma, kuntien tuottavuustavoitteet ja niiden seuranta. 9.9.2015 Jani Pitkäniemi, finanssineuvos Kuntamarkkinat 2015

Kuntatalousohjelma, kuntien tuottavuustavoitteet ja niiden seuranta. 9.9.2015 Jani Pitkäniemi, finanssineuvos Kuntamarkkinat 2015 Kuntatalousohjelma, kuntien tuottavuustavoitteet ja niiden seuranta 9.9.2015 Jani Pitkäniemi, finanssineuvos Kuntamarkkinat 2015 Tuottavuustyön historiaa valtio kunta -yhteistyössä Peruspalveluohjelmassa

Lisätiedot

Etäpalvelut suuri mahdollisuus

Etäpalvelut suuri mahdollisuus Etäpalvelut suuri mahdollisuus Tanja Rantanen, erityisasiantuntija 27.1.2011 Joensuu, Punos-hankkeen loppuseminaari Etäpalvelu luo paljon mahdollisuuksia julkishallinnolle Vähentää sekä asiakkaan että

Lisätiedot

Aluehallintovirastot ja yhteispalvelun kehittäminen

Aluehallintovirastot ja yhteispalvelun kehittäminen Aluehallintovirastot ja yhteispalvelun kehittäminen Yhteispalveluseminaari 8.6.2011 Ylitarkastaja Paula Leppänoro-Jomppanen Lapin aluehallintovirasto Hallintopalvelut Lapin aluehallintovirasto, Paula Leppänoro-Jomppanen

Lisätiedot

JUHTA:n kokonaisarkkitehtuurijaoston asettaminen

JUHTA:n kokonaisarkkitehtuurijaoston asettaminen JUHTA:n kokonaisarkkitehtuurijaoston asettaminen JUHTA 28.2.2013 neuvotteleva virkamies Jukka Uusitalo Organisaation kokonaissuunnitelma = kokonaisarkkitehtuuri Organisaatio X Visio, strategia, toiminnan

Lisätiedot

JHS-järjestelmä. Tommi Karttaavi

JHS-järjestelmä. Tommi Karttaavi JHS-järjestelmä Tommi Karttaavi 25.4.2007 JHS-järjestelmä JHS-suosituksia (julkisen hallinnon suositus) on laadittu vuodesta 1992 lähtien, jolloin JHS-järjestelmä korvasi VHS-järjestelmän Voimassa olevia

Lisätiedot

Arkkitehtuurinäkökulma

Arkkitehtuurinäkökulma Sähköisen arkistoinnin haasteet Arkkitehtuurinäkökulma JHS-seminaari 14.11.2006, Satakuntatalo Aki Siponen Valtiovarainministeriö Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö Sähköisen arkistoinnin haasteet Arkkitehtuurinäkökulma

Lisätiedot

Kansalaisten asiointitili

Kansalaisten asiointitili Kansalaisten asiointitili Kansalaiskuuleminen Otakantaa.fi -keskustelussa Esittelymateriaali Asiointitili@valtiokonttori.fi Tästä esityksestä Tämä esitys on laadittu taustatiedoksi kansalaisten asiointitilistä.

Lisätiedot

Soten digitaaliset palvelut ja verkkosivustot. verkkoviestintäpäällikkö Virpi Kankaanpää sosiaali- ja terveysministeriö 17.5.

Soten digitaaliset palvelut ja verkkosivustot. verkkoviestintäpäällikkö Virpi Kankaanpää sosiaali- ja terveysministeriö 17.5. Soten digitaaliset palvelut ja verkkosivustot verkkoviestintäpäällikkö sosiaali ja terveysministeriö 17.5.2017 1 17.5.2017 Digitaaliset sotepalvelut maakuntien verkkosivuilla STM on käynnistämässä projektia

Lisätiedot

Palvelujen saatavuuden turvaaminen laajenevan kunnan alueella. Salo 11.6.2008 Heikki Lunnas

Palvelujen saatavuuden turvaaminen laajenevan kunnan alueella. Salo 11.6.2008 Heikki Lunnas Palvelujen saatavuuden turvaaminen laajenevan kunnan alueella Salo 11.6.2008 Heikki Lunnas Mitä on tapahtumassa julkisille asiakaspalveluille? Aikaisemmat valtion paikalliset palvelut ovat muuttumassa

Lisätiedot

Tiina Tuurnala Merenkulkulaitos. Paikkatietomarkkinat Helsingin Messukeskus

Tiina Tuurnala Merenkulkulaitos. Paikkatietomarkkinat Helsingin Messukeskus Tiina Tuurnala Merenkulkulaitos Paikkatietomarkkinat 3.11.2009 Helsingin Messukeskus 9.11.2009 on paikkatietoinfrastruktuurin toteuttamiseen ja hyödyntämiseen liittyvän tiedon ja kokemusten vaihdon foorumi.

Lisätiedot

Digituen toimintamallilla ja pilotit

Digituen toimintamallilla ja pilotit Digituen toimintamallilla ja pilotit AUTA-hanke: Digituen toimintamalli Digituen muodot Henkilökohtainen asioinnin neuvonta Digiosaamista kasvattava tuki, ohjaus ja koulutus Valtakunnallinen tukipalvelu

Lisätiedot

Näkökulmia hallitusohjelmaan, digitalisaatioon ja toimintamme kehittämiseen - Mitä tulisi tehdä ja mitä teemme yhdessä, mikä on TIETOKEKOn ja

Näkökulmia hallitusohjelmaan, digitalisaatioon ja toimintamme kehittämiseen - Mitä tulisi tehdä ja mitä teemme yhdessä, mikä on TIETOKEKOn ja Näkökulmia hallitusohjelmaan, digitalisaatioon ja toimintamme kehittämiseen - Mitä tulisi tehdä ja mitä teemme yhdessä, mikä on TIETOKEKOn ja JUHTAn roolit? Seminaari 09.06.2015 Sirpa Alitalo & Markku

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus VALTIOVARAINMINISTERIÖ Luonnos 10.12.2013 TORI-hankkeen lainsäädäntötyöryhmä Lainsäädäntöneuvos Sami Kivivasara Valtioneuvoston asetus valtion yhteisten tieto- viestintäteknisten palvelujen järjestämisestä

Lisätiedot

Selkokielen tarve kunnissa ja valtionhallinnossa 2015

Selkokielen tarve kunnissa ja valtionhallinnossa 2015 1 Selkokielen tarve kunnissa ja valtionhallinnossa 2015 Ari Sainio/Selkokeskus 2015 Selkokeskus teki keväällä 2015 yhteistyössä Suomen Kuntaliiton kanssa kunnille kyselyn selkokielen tarpeesta. Kyselyllä

Lisätiedot

Nuorten tieto- ja neuvontatyön lyhyt oppimäärä. Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus

Nuorten tieto- ja neuvontatyön lyhyt oppimäärä. Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Nuorten tieto- ja neuvontatyön lyhyt oppimäärä Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus 2014 Tieto on väline ja perusta elämänhallintaan Miten voi tietää, jos ei ole tietoa tai kokemusta siitä,

Lisätiedot

Suomen Avoimen hallinnon toimintaohjelma

Suomen Avoimen hallinnon toimintaohjelma Suomen Avoimen hallinnon toimintaohjelma 14.11.2011 2 14.11.2011 3 Avoimen hallinnon periaatteet KANSALAISEN OIKEUDET Vahvistamme kansalaisten oikeutta tietoon sekä osallistumista yhteisten ratkaisujen

Lisätiedot

Pelastuslaitosten kumppanuusverkosto

Pelastuslaitosten kumppanuusverkosto Pelastuslaitosten kumppanuusverkosto Osaamisen foorumina PELASTUSLAITOSTEN KUMPPANUUSVERKOSTO www.pelastuslaitokset.fi PELASTUSLAITOSTEN KUMPPANUUSVERKOSTON ALKUTAIVAL Pelastuslaitosten valtakunnallinen

Lisätiedot

AVOIN DATA AVAIN UUTEEN Seminaarin avaus Kansleri Ilkka Niiniluoto Helsingin yliopisto

AVOIN DATA AVAIN UUTEEN Seminaarin avaus Kansleri Ilkka Niiniluoto Helsingin yliopisto AVOIN DATA AVAIN UUTEEN Seminaarin avaus 1.11.11 Kansleri Ilkka Niiniluoto Helsingin yliopisto TIETEELLINEN TIETO tieteellinen tieto on julkista tieteen itseäänkorjaavuus ja edistyvyys tieto syntyy tutkimuksen

Lisätiedot

Tiedotussuunnitelma. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry.

Tiedotussuunnitelma. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Tiedotussuunnitelma Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. 1 1. Lähtökohdat... 2 2. Tiedottamisen tarpeet... 2 3. Tiedottamisen tavoitteet... 2 4. Sisäinen tiedotus... 3 5. Ulkoinen

Lisätiedot

Dialogisuutta sähköisillä palveluilla. Leena Latva-Rasku

Dialogisuutta sähköisillä palveluilla. Leena Latva-Rasku Dialogisuutta sähköisillä palveluilla Kuka minä olen? Sähköisen asioinnin projektisuunnittelija Espoon kaupungilla 06/2009- Aikuisten sosiaalipalvelut 2 Työpajan ohjelma Espoo-tarina Sähköisen asioinnin

Lisätiedot

Asiakaslähtöisen palvelusuunnitun. Lokakuu 2011, päivitetty Vammaispalveluhanke/Eteva ja Nurmijärven kunta

Asiakaslähtöisen palvelusuunnitun. Lokakuu 2011, päivitetty Vammaispalveluhanke/Eteva ja Nurmijärven kunta Asiakaslähtöisen palvelusuunnitun kehittäminen Lokakuu 2011, päivitetty 1.2.2012 Vammaispalveluhanke/Eteva ja Nurmijärven kunta SUUNNITELMA Aika 19.9.2011 31.5.2012 Kumppanit Nurmijärven kunnan vammaispalvelut

Lisätiedot

Digitaalisen maailman mahdollisuudet OKM:n kirjastopäivät 2012. Minna Karvonen 11.12.2012

Digitaalisen maailman mahdollisuudet OKM:n kirjastopäivät 2012. Minna Karvonen 11.12.2012 Digitaalisen maailman mahdollisuudet OKM:n kirjastopäivät 2012 Minna Karvonen 11.12.2012 Kirjastot digitalisoituvassa maailmassa: kansallista perustaa Hallitusohjelman kirjaukset: kirjastojen kehittäminen

Lisätiedot

Alueiden ja kuntien yhteistyö sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnassa, tilanne

Alueiden ja kuntien yhteistyö sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnassa, tilanne www.kunnat.net/akusti Alueiden ja kuntien yhteistyö sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnassa, tilanne Sairaanhoitopiirien ja sosiaali- ja terveysjohdon tapaaminen Kuntatalo 5.5.2015 Minna Saario

Lisätiedot

MITÄ TIETOHALLINTOLAKI TUO TULLESSAAN? Mikael Kiviniemi Julkisen hallinnon ICT-toiminto

MITÄ TIETOHALLINTOLAKI TUO TULLESSAAN? Mikael Kiviniemi Julkisen hallinnon ICT-toiminto MITÄ TIETOHALLINTOLAKI TUO TULLESSAAN? Mikael Kiviniemi Julkisen hallinnon ICT-toiminto 3.5.2011 Laki julkisen hallinnon tietohallinnon ohjauksesta Lain tavoitteena on luoda toimivalta ja ohjausmalli,

Lisätiedot

Tietoturvapolitiikka

Tietoturvapolitiikka Valtiokonttori Ohje 1 (6) Tietoturvapolitiikka Valtion IT -palvelukeskus Valtiokonttori Ohje 2 (6) Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 Tietoturvallisuuden kattavuus ja rajaus Valtion IT-palvelukeskuksessa...

Lisätiedot

Valtion lupa- ja valvontavirasto (Luova) Perustetaan

Valtion lupa- ja valvontavirasto (Luova) Perustetaan Valtion lupa- ja valvontavirasto (Luova) Perustetaan 1.1.2020 Mistä on kyse? 2 3 Työnjako kunta-maakunta-valtio Maakunta- ja sote - uudistuksen myötä Suomen julkinen hallinto järjestetään kolmella tasolla,

Lisätiedot

Valtakunnallinen digituen toimintamalli ja digituen verkostot Digitalisaation suunnannäyttäjät koolle!

Valtakunnallinen digituen toimintamalli ja digituen verkostot Digitalisaation suunnannäyttäjät koolle! Valtakunnallinen digituen toimintamalli ja digituen verkostot 13.2.2019 Digitalisaation suunnannäyttäjät koolle! Digituen toimintamalli ja tausta 2 Mitä digituella tarkoitetaan? Verkkoasioinnin ja älylaitteiden

Lisätiedot

Sähköisen tunnistamisen eidastilannekatsaus

Sähköisen tunnistamisen eidastilannekatsaus Sähköisen tunnistamisen eidastilannekatsaus 3.10.2017 @kimmomakinen JulkICT -osasto eidas Sähköisestä tunnistamisesta ja sähköisiin transaktioihin liittyvistä luottamuspalveluista sisämarkkinoilla Euroopan

Lisätiedot

MAANMITTAUSLAITOKSEN LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYKSESTÄ LAIKSI HALLINNON YHTEISISTÄ SÄHKÖISEN ASIOINNIN TUKIPALVELUISTA

MAANMITTAUSLAITOKSEN LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYKSESTÄ LAIKSI HALLINNON YHTEISISTÄ SÄHKÖISEN ASIOINNIN TUKIPALVELUISTA 1 (6) Valtiovarainministeriö valtiovarainministeriö@vm.fi Valtiovarainministeriön lausuntopyyntö 26.11.2015 / VM140:06/2013 MAANMITTAUSLAITOKSEN LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYKSESTÄ LAIKSI HALLINNON YHTEISISTÄ

Lisätiedot

Avoimen tiedon ohjelma 2013-2015. Anne Kauhanen-Simanainen 24.1.2014

Avoimen tiedon ohjelma 2013-2015. Anne Kauhanen-Simanainen 24.1.2014 Avoimen tiedon ohjelma 2013-2015 Anne Kauhanen-Simanainen 24.1.2014 Hallitusohjelman kärkihanke Julkisen tiedon hyödyntämistä edistetään avaamalla julkisin varoin tuotettuja tietovarantoja kansalaisten

Lisätiedot

Valviran strategiset linjaukset 2011 2015

Valviran strategiset linjaukset 2011 2015 Valviran strategiset linjaukset 2011 2015 Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan keskusvirasto. sosiaali- ja terveydenhuollon, alkoholihallinnon

Lisätiedot

SADe-ohjelma tilanne ja eteneminen

SADe-ohjelma tilanne ja eteneminen SADe-ohjelma tilanne ja eteneminen 20 suurimman kunnan tuottavuusohjelmakeskustelutilaisuus 3.9.2009 Ylijohtaja Silja Hiironniemi Taustaa Hallitusohjelman mukaisesti julkisen hallinnon toimintaa, palvelurakenteita,

Lisätiedot

Digitaaliset palvelut kaikille Saavutettavuusdirektiivi verkkopalvelut ja sisällöt kaikille sopiviksi

Digitaaliset palvelut kaikille Saavutettavuusdirektiivi verkkopalvelut ja sisällöt kaikille sopiviksi Digitaaliset palvelut kaikille Saavutettavuusdirektiivi verkkopalvelut ja sisällöt kaikille sopiviksi Maria Nikkilä ja Markus Rahkola, VM, 3.5.2017 ValtioExpo @VM_MariaNikkila Digitalisaatio ja julkinen

Lisätiedot

Palvelulaatu. Asiakkaiden käyttökokemukseen vaikuttavat laatutekijät digitaalisissa asiointipalveluissa. Petteri Ohvo,VM/JulkICT

Palvelulaatu. Asiakkaiden käyttökokemukseen vaikuttavat laatutekijät digitaalisissa asiointipalveluissa. Petteri Ohvo,VM/JulkICT Palvelulaatu Asiakkaiden käyttökokemukseen vaikuttavat laatutekijät digitaalisissa asiointipalveluissa Petteri Ohvo,VM/JulkICT Asiointipalveluiden laatu - Miksi? Laajempana tavoitteena Digin ensisijaisuus

Lisätiedot

Millainen projekti Suomi.fi on? Projektinhallintapäivä 2017, Tampere

Millainen projekti Suomi.fi on? Projektinhallintapäivä 2017, Tampere Millainen projekti Suomi.fi on? Projektinhallintapäivä 2017, Tampere 7.6.2017 Henri.seulanto@vrk.fi Suomi.fi-palvelut, taustaa Suomi.fi valtiovarainministeriön rahoittama ohjelma (2015-2017) Kansallinen

Lisätiedot

Ensisijaisesti sähköisesti tarjottavien palvelujen tiekartta

Ensisijaisesti sähköisesti tarjottavien palvelujen tiekartta Ensisijaisesti sähköisesti tarjottavien palvelujen tiekartta 2017-2021 4.4.2017 JUHTA Marjukka Saarijärvi Julkisen hallinnon ICT-osasto Julkisen sektorin palvelukehityksen lähtökohdaksi ihmisten ja yritysten

Lisätiedot

Ohjaamoja kehittämässä

Ohjaamoja kehittämässä Ohjaamoja kehittämässä Pasi Savonmäki Kohtaamo-hanke Satakunnan verkostoitumisseminaari 15.4.2016 Helsinki Ohjaamo-toimintamallin taustaa ja suuntaviivoja Eurooppalainen yhteistyö 2007-2015 Suuntaviivoja

Lisätiedot

HYVÄ POLKU -HANKEOSION KEHITTÄVÄ ARVIOINTI OHJAUSRYHMÄN KOKOUS

HYVÄ POLKU -HANKEOSION KEHITTÄVÄ ARVIOINTI OHJAUSRYHMÄN KOKOUS HYVÄ POLKU -HANKEOSION KEHITTÄVÄ ARVIOINTI OHJAUSRYHMÄN KOKOUS 25.1.2017 KEHITTÄVÄ ARVIOINTI Kehittävä arviointi tukee Hyvä polku hankeosion toimintaa koko hankkeen ajan Arvioinnin resurssia voidaan käyttää

Lisätiedot

Uuden strategiamme ytimen voikin tiivistää muutamaan sanaan: ydintehtävät, keskittyminen, yhteistyö, vaikuttavuus ja luottamus.

Uuden strategiamme ytimen voikin tiivistää muutamaan sanaan: ydintehtävät, keskittyminen, yhteistyö, vaikuttavuus ja luottamus. Uuden strategiamme ytimen voikin tiivistää muutamaan sanaan: ydintehtävät, keskittyminen, yhteistyö, vaikuttavuus ja luottamus. Väestörekisterikeskuksen uusi strategia linjaa virastomme toimintaa uuden

Lisätiedot

Ympäristöministeriön ja ympäristölupavirastojen tulossopimukset tulostavoitteista vuodelle 2006

Ympäristöministeriön ja ympäristölupavirastojen tulossopimukset tulostavoitteista vuodelle 2006 YMPÄRISTÖMINISTERIÖN RAPORTTEJA 5 2006 Ympäristöministeriön ja ympäristölupavirastojen tulossopimukset tulostavoitteista vuodelle 2006 Helsinki 2006 YMPÄRISTÖMINISTERIÖ YMPÄRISTÖMINISTERIÖN RAPORTTEJA

Lisätiedot

Liikeidea. Etunimi Sukunimi

Liikeidea. Etunimi Sukunimi Liikeidea Funidata Oy on perustettu maaliskuussa 2016 Tampereen yliopiston, Jyväskylän yliopiston, Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston yhteisen Opintohallinnon tietojärjestelmän modernisointi OTM-hankkeen

Lisätiedot

Tietohallinto on palvelu

Tietohallinto on palvelu Tietohallinto on palvelu Jouko Mäkelä Tietohallinnon erityisasiantuntija, TAKK StudentaPluS - projektipäällikkö, AMKE Oy Näkökulmia oppilaitoksen tietohallintoon Julkishallinnon ohjaus Tietohallintolaki

Lisätiedot

Korkeakoululaitoksen tietohallinnon kehittäminen & julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri

Korkeakoululaitoksen tietohallinnon kehittäminen & julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri Korkeakoululaitoksen tietohallinnon kehittäminen & julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri 30.10.2012 Ilmari Hyvönen Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osasto Aiheita Tietohallintolaki ja julkisen hallinnon

Lisätiedot

ELÄKETURVAKESKUKSEN STRATEGIA

ELÄKETURVAKESKUKSEN STRATEGIA ELÄKETURVAKESKUKSEN STRATEGIA 2017-2021 Työeläke on keskeinen osa hyvinvointia ja siihen luotetaan. Se on rahoituksellisesti kestävä, edistää talouden vakautta ja on tehokkaasti järjestetty. on lakisääteinen

Lisätiedot

Miten integraatiossa yhdessä eteenpäin? Integraatiofoorumi Jaana Räsänen Erityisasiantuntija, STM

Miten integraatiossa yhdessä eteenpäin? Integraatiofoorumi Jaana Räsänen Erityisasiantuntija, STM Miten integraatiossa yhdessä eteenpäin? Integraatiofoorumi 13.11.2018 Jaana Räsänen Erityisasiantuntija, STM Palveluintegraation muutosohjelmaa koskevia linjauksia Palveluintegraation muutosohjelma kokoa

Lisätiedot

TIETEELLISTEN SEURAIN VALTUUSKUNNAN STRATEGIA

TIETEELLISTEN SEURAIN VALTUUSKUNNAN STRATEGIA TIETEELLISTEN SEURAIN VALTUUSKUNNAN STRATEGIA 2019 2023 VISIO avoimen ja vahvan tiedeyhteisön kehittäjä yhdessä kanssa avoimen tieteen kansallisen toimintakulttuurin edistäminen VAHVAT. JÄSENSEURAT avoimen

Lisätiedot

Ehdotus laiksi digitaalisten palvelujen tarjoamisesta. Erityisasiantuntija Markus Rahkola Valtiovarainministeriö, JulkICT-osasto

Ehdotus laiksi digitaalisten palvelujen tarjoamisesta. Erityisasiantuntija Markus Rahkola Valtiovarainministeriö, JulkICT-osasto Ehdotus laiksi digitaalisten palvelujen tarjoamisesta Erityisasiantuntija Markus Rahkola Valtiovarainministeriö, JulkICT-osasto Valmistelu Saavutettavuusdirektiivi voimaan 22.12.2016 Työryhmä asetettu

Lisätiedot

Strategia 2016-2018 Suomen YK-Nuoret

Strategia 2016-2018 Suomen YK-Nuoret Strategia 2016-2018 Suomen YK-Nuoret Finlands FN-Ungdom UN Youth of Finland Strategia 2016-2018 Suomen YK-nuoret ry on poliittisesti sitoutumaton valtakunnallinen nuorisojärjestö, jonka tehtävänä on tiedottaa

Lisätiedot

Jyväskylän kaupungin viestinnän linjaukset

Jyväskylän kaupungin viestinnän linjaukset Jyväskylän kaupungin viestinnän linjaukset Hyväksytty kaupunginhallituksessa 18.12.2006 Helinä Mäenpää viestintäpäällikkö Jyväskylän kaupungin viestinnän tavoite Viestintä tukee tasapuolista tiedonsaantia,

Lisätiedot

Ohjaamopäivät Verkko-Ohjaus

Ohjaamopäivät Verkko-Ohjaus Ohjaamopäivät 16.-17.3.2016 Verkko-Ohjaus Marko Kilpeläinen verkkopalvelusuunnittelija Ohjauksen verkko-palvelu Ohjauksen verkko-palvelu tulee koostumaan useammasta yhteen liitetystä elementistä: 1. Tieto-

Lisätiedot

Tietoisku sähköisten palveluiden kehittämisestä

Tietoisku sähköisten palveluiden kehittämisestä Tietoisku sähköisten palveluiden kehittämisestä Valtakunnalliset LAPE-päivät 29.5.2017 1 31.5.2017 Mikko Huovila SOTE-uudistus (hallinnolliset rakenteet) Kärkihankkeet (tulevaisuuden toimintamallit) ICT

Lisätiedot

Suomi.fi-maksujen käyttöönotto valtionhallinnossa. VALTION TALOUSHALLINTOPÄIVÄ Finlandia-talo

Suomi.fi-maksujen käyttöönotto valtionhallinnossa. VALTION TALOUSHALLINTOPÄIVÄ Finlandia-talo Suomi.fi-maksujen käyttöönotto valtionhallinnossa VALTION TALOUSHALLINTOPÄIVÄ 16.11.2017 Finlandia-talo Julkisen sektorin kansalaisille ja yrityksille tarjoama palvelu. Keskitetty maksamisen palvelu verkkokauppaan

Lisätiedot

Mediakasvatusseuran strategia

Mediakasvatusseuran strategia Mediakasvatusseuran strategia 2016-2020 Tausta Mediakasvatusseura ry, Sällskapet för Mediefostran rf, on vuonna 2005 perustettu valtakunnallinen, kaksikielinen mediakasvatuksen asiantuntijajärjestö. Seura

Lisätiedot

PSSHP Tietohallintostrategia

PSSHP Tietohallintostrategia PSSHP Tietohallintostrategia 2013-2018 v. 1.1 27.6.2014 1 Tietohallinnon visio 2018 Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin (KYS ERVA) alueella on käytössä edistykselliset potilaiden ja henkilöstön tarpeista

Lisätiedot

Vaikuttamispalvelun esittely. Nuortenideat.fi Ungasidéer.fi

Vaikuttamispalvelun esittely. Nuortenideat.fi Ungasidéer.fi Vaikuttamispalvelun esittely Nuortenideat.fi Ungasidéer.fi Miksi nuorten vaikuttamispalvelu verkossa? Nuorten kiinnostuksen kohteet tulevat näkyviksi Mahdollistaa nuorten mielipiteiden kuulemisen Tuetaan

Lisätiedot

Digitaalinen hallinto - mitä puuttuu vai puuttuuko mitään?

Digitaalinen hallinto - mitä puuttuu vai puuttuuko mitään? Digitaalinen hallinto - mitä puuttuu vai puuttuuko mitään? Informaatio- ja tietoteknologiaoikeuden professori Tomi Voutilainen 1 Sähköinen hallinto Sähköiset palvelut ja tietojärjestelmät Palveluiden käyttäjät

Lisätiedot

Asia Tallinnan EU-ministerikokouksen julkilausuma sähköisen hallinnon kehittämisestä

Asia Tallinnan EU-ministerikokouksen julkilausuma sähköisen hallinnon kehittämisestä Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM2017-00515 JulkICT Korhonen Juhani 02.10.2017 Asia Tallinnan EU-ministerikokouksen julkilausuma sähköisen hallinnon kehittämisestä Kokous Epävirallinen sähköisen hallinnon

Lisätiedot

Yleisten kirjastojen neuvosto Hannu Sulin

Yleisten kirjastojen neuvosto Hannu Sulin Yleisten kirjastojen neuvosto 7.11.2014 Hannu Sulin OKM:n kirjastopolitiikka 2015 ohjelman tavoitteiden toteutuminen kansallisella tasolla Kohdennetaan yleisten kirjastojen kokeilu- ja kehittämistoiminnan

Lisätiedot