KURSSIX: KURSSIEN HALLINTA -OHJELMA. Kurssix-ohjelman esittely 2 Kirjautuminen 2 Käyttöliittymä 3

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KURSSIX: KURSSIEN HALLINTA -OHJELMA. Kurssix-ohjelman esittely 2 Kirjautuminen 2 Käyttöliittymä 3"

Transkriptio

1 1 KURSSIX: KURSSIEN HALLINTA -OHJELMA -ohjelman esittely 2 Kirjautuminen 2 Käyttöliittymä 3 Kurssin luominen Kurssin lisääminen 4 Kurssitietojen muuttaminen 5 Kurssin poistaminen 5 Kurssin opettajan määrittely Opettajan tietojen lisääminen 5 Opettajan tietojen poistaminen 6 Sivujen luominen Uuden sivun lisääminen kurssiin 6 Sivun muuttaminen ja poistaminen 8 Tehtävien lisääminen Tehtävien lisääminen ja muokkaaminen 9 Ohjeiden tekeminen Ohjeiden lisääminen kurssiin 12 Ohjeiden muuttaminen 12 Ohjeiden poistaminen 12 Linkkien tekeminen Linkkien lisääminen kurssiin 13 Linkkien muuttaminen 14 Linkkien poistaminen 14

2 2 KURSSIX: KURSSIEN HALLINTA on ohjelma, jonka avulla kurssien ylläpito-oikeuksin varustettu käyttäjä voi valmistaa, muokata ja hallita Internetissä toimivan www-oppimisympäristönsä opintojaksoja. Ohjelman avulla käyttäjä voi rakentaa www-ympäristössä toimivia opintojaksoja. WWW-oppimateriaali koostuu varsinaisesta kurssin tekstiosuudesta, tehtävistä, ohjeista sekä linkeistä. Lisäksi kullekin opintojaksolle voidaan määritellä opettajat ja tutorit. Ohjelman avulla myös opintojaksojen tiedot voidaan päivittää vaivattomasti. -ohjelmaa käytetään Internetin kautta. Ohjelman käyttö edellyttää Internet-yhteyttä sekä web-selainta, jonka vähimmäisvaatimuksena on Netscape Navigator 4.0 / Microsoftin Internet Explorer 4.0 tai uudempi versio. Kirjautuminen: - Avaa selainohjelma ja kirjoita osoiteriville URL-osoite: www2.internetix.fi/kurssix - Napsauta seuraavaksi avautuvan sivun linkkiä: - Linkin kautta avautuu kirjautumisikkuna, johon kirjoitat saamasi käyttäjätunnuksen ja salasanan (huomaa, että pienten ja suurten kirjaimien käytöllä on merkitystä) - Voit siirtyä tekstikentästä toiseen joko näppäimistön tabulaattorinäppäimellä tai napsauttamalla hiirellä tekstikentän sisällä. - Hyväksy tiedot napsauttamalla OK-painiketta. - Valitse seuraavaksi avautuneen ikkunan alasvetovalikosta mihin organisaatioon olet menossa ja napsauta lopuksi jatka - painiketta.

3 Käyttöliittymä: 3 in käyttöliittymä rakentuu kahdesta kehyksestä: - Vasemmassa kapeammassa kehyksessä on ohjelman seitsemän päätoimintoa, jotka ovat aina näkyvillä: Pääsivu Kurssit: kurssin luominen ja muokkaaminen Tutor/ Opettaja: tutorin ja opettajan lisääminen Sivut: sivujen lisääminen ja muokkaaminen Tehtävät: tehtävien lisääminen ja muokkaaminen Ohjeet: ohjeiden lisääminen ja muokkaaminen Linkit: linkkien lisääminen ja muokkaaminen - Oikeanpuoleisen kehyksen eli varsinaisen työskentelytilan sisältö vaihtuu aina vasemmasta kehyksestä valitsemasi toiminnon mukaan. Liikkuminen: - Valittavanasi on siis kuusi kurssien luomiseen liittyvää työkalua. Napsauta toimintolinkkiä ja ohjelma lataa kyseisen sivun työtilaan. - Voit liikkua toiminnosta toiseen ilman, että niitä tarvitsisi erikseen lopettaa. - Jos sivun sisältö ei näy kokonaan sivulla, voit selata kehyksiä vierityspalkkien avulla.

4 4 UUDEN KURSSIN LUOMINEN Kurssi-linkin avulla voidaan hallita kursseihin liittyviä toimintoja: voit lisätä uuden kurssin tai muuttaa kurssitietoja. Kun oppimisympäristöön lisätään uusi kurssi, määritellään aina ensin kurssin perustiedot, jonka jälkeen voidaan rakentaa kurssiin sisältyvät sivut. KURSSIN LISÄÄMINEN: Kurssi-linkki avaa Kurssit-sivun, josta valitaan joko uuden kurssin luominen Lisäys-painikkeella tai muutetaan jo tehdyn kurssin tietoja Muutos-painikkeella. Napsauta Lisäys-painiketta, jolloin avautuu Lisää kurssi -sivu. 1. Valitse lomakkeessa aluksi, kenelle kurssi on avoinna. Kurssi voi olla avoinna kaikille oman organisaatiosi jäsenille tai avoinna vain tietyille ryhmille. 2. Kirjoita kurssin nimi tekstikenttään. 3. Valitse kurssin aihealue alasvetovalikosta: [Ei aihealuetta. Mediat/joukkotiedotus Filosofia. Psykologia. Uskonto. Yhteiskunta. Maantiede. Kansatiede. Luonnontieteet. Matematiikka. Tekniikka. ATK. Talous. Taiteet. Liikunta. Kirjallisuus. Kielet. Historia] 4. Kirjoita kurssin kuvaustiedot. - Kirjoitusohjeita: Voit kirjoittaa tekstikenttään tiedot joko tavallisena tekstinä tai käyttää html-koodia. Tekstissä enterin painallus vastaa rivin vaihtoa (eli html-kielessä: <br>). Jos kappaleiden väliin halutaan tyhjä rivin, niin painetaan kaksi kertaa enteriä (eli html-kielessä: <p>). 5. Määrittele kurssin kohderyhmä. 6. Kurssin laajuus opintoviikkoina 7. Kurssin tekijän nimi 8. Paina lopuksi Lisää kurssi painiketta

5 KURSSITIETOJEN MUUTTAMINEN: 5 Napsauta Muutos -kuvaketta. Valitse alasvetovalikosta kurssin nimi sekä napsauta Kurssin muutokseen painiketta. Pääset nyt muokkaamaan kaikkia edellä mainittuja kurssitietoja: voit mm. vaihtaa kurssin nimeä ja muokata kurssin kuvausta. Hyväksy lopuksi muutokset napsauttamalla Muuta kurssi - painiketta. Ohjelma antaa Kurssi on muutettu -ilmoituksen. KURSSIN POISTAMINEN Napsata Muutos-kuvaketta Valitse alasvetovalikosta kurssin nimi sekä napsauta Kurssin poistaminen -painiketta Ohjelma kysyy vielä, haluatko varmasti poistaa kurssin. Napsauta Poista kurssi -painiketta. Ohjelma antaa Kurssi on poistettu -ilmoituksen. HUOM! Varmista ennen kurssin poistamista, että kurssilla ei ole enää opiskelijoita OPETTAJAN JA/TAI TUTORIN TIETOJEN MÄÄRITTELY Tämän linkin kautta voit nimetä tai poistaa kurssin opettajia ja tutoreita. Opettajan tietojen lisääminen: Valitse ensin alasvetovalikosta kurssi, johon lisäät opettajan sekä napsauta Opettajan lisäykseen -painiketta. Täytä kaikki kolme pakollista kenttää: sukunimi, etunimi ja sähköpostiosoite. Napsauta lopuksi Hae opettaja -painiketta. Huom. Voit lisätä vain Managerixissa rekisteröidyn henkilön opettajaksi. Muutoin saat virheilmoituksen virhe - opettajaa ei löytynyt. Vihje: opettajia varten kannattaa tehdä Managerixiin oma ryhmänsä. Pulpetixissa: Kun opiskelija napsauttaa Opettaja- painiketta, niin sivulle tulee sekä opettajan nimi että suora sähköpostilinkki.

6 6 Ohjelma näyttää lopuksi opettajan nimen ja sähköpostiosoitteen. Lisää opettajan tiedot painamalla Tallenna opettaja -painiketta. Opettajan tietojen poistaminen: Valitse ensin alasvetovalikosta se kurssi, jolta haluat poistaa opettajan tiedot. Napsauta sitten Opettajan muutokseen - painiketta. Saat listan kurssin opettajista. Laita rasti valintaruutuun sen opettajan kohdalle, jonka tiedot haluat poistaa. Napsauta lopuksi Poista opettaja -painiketta UUDEN SIVUN LISÄÄMINEN Kun ympäristöön lisätään uusi kurssi, määritellään ensin aina kurssitiedot ja vasta sen jälkeen voidaan rakentaa kurssiin sisältyvät sivut. Napsauta Lisäys-kuvaketta. Valitse sen jälkeen alasvetovalikosta kurssi, johon haluat lisätä uuden sivun ja paina Sivun lisäykseen - painiketta. Avautuvaan Uusi kurssi -sivun lomakkeeseen määritellään seuraavat tekstikentät: Sivun alias eli www-nimi: kirjoita sivulle jokin sivun sisältöä hyvin kuvaava nimi: esimerkiksi Journalistinen työprosessi. (Voit myös numeroida sivuotsikot, jos luot useampia sivuja. Jos teet sivuja enemmän kuin 10, käytä kaksinumeroista numerointia: 01, 02, jne) Sivun nimi tulee näkyviin kurssin sisältö -sivulle. Sivun tekijä: esimerkiksi Matti Mainio.

7 Sivun otsikko - <HR> <H1>Sivun otsikko</h1> <HR> - selitys: <HR> -tagi piirtää suoran viivan - <H1> määrittää otsikon koon esim. <H2>Pienempi otsikko</h2> - Jos et halua viivoja etkä suurinta otsikkoa: <H2>Sivun otsikko</h2> - Jos haluat viivan vain tekstin alapuolelle: - <H1>Sivun otsikko</h1> <HR> - Jos haluat viivan vain yläpuolelle: <HR> <H1>Sivun otsikko</h1> 7 Teksti: Tekstikenttään kirjoitetaan kaikki yhdelle www-sivulle tuleva teksti. Sivuntekijä voi kirjoittaa sisällön joko tavallisena tekstinä tai käyttää html-koodia. Tekstissä enterin painallus vastaa rivin vaihtoa (eli html-kielessä: <br>). Jos kappaleiden väliin halutaan tyhjä rivin, niin painetaan kaksi kertaa enteriä (eli htm-kielessä: <p>). Tyyli: sivuntekijä voi vaikuttaa kurssin ulkoasuun kirjaintyypin, muotoilun ja pistekoon avulla: - teksti tai tehtävässä sivun osat voivat olla normaalia, lihavointia tai kursiivia. - kirjasinkoko määritellään suhteellisesti: vaihtoehtoja ovat on kuusi: 1 pieni 6 suuri) kirjasintyylejä eli fontteja on kaksi: arial tai times. Times on helppolukuinen päätteellinen kirjasintyyli, jota käytetään mm. lehtiteksteissä. Arial kirjasintyyliä käytetään etenkin otsikoissa ja taulukoissa. Voit myös valita kirjasimeksi selaimen oletusfontin. Esikatselu -painikkeella voit tarkastella, miltä muokkaamasi sivu näyttäisi selaimessa. Paina lopuksi Lisää sivu -painiketta.

8 8 Kuvan liittäminen Voit liittää sivuille kuvia kahdella eri tavalla. Tapa 1: Linkitä kuva sivulle joltakin toiselta palvelimelta, esim: <img src= > Tapa 2: Siirä kuvat Pulpetixiin kurssisi tiedostoalueelle ja laita ne julkisiksi, jolloin voit viitata niihin esimerkiksi näin: <a href= target= _top ><img src= kfile.dll/1821/kuvat/eudora7.jpg border=0> Huom! Kuvasta on linkki sivulle Kirjoitettava osoite on pitkä, mutta voit kopioida sen suoraan selaimestasi. Esimerkiksi Netscapella tämä tapahtuu niin, että avaat Framen uuteen ikkunaan painamalla hiiren oikeaa painiketta ja valitsemalla Open Frame in New Window, jolloin URL näkyy kokonaisuudessaan. SIVUN MUUTTAMINEN JA POISTAMINEN Sivun muuttaminen: - Napsauta Muutos -kuvaketta. - Valitse alasvetovalikosta se kurssi, jonka sivua haluat muokata sekä napsauta Hae sivut -painiketta. Valitse listalta sivu napsauttamalla sivun nimen alla olevaa Muuta sivu -painiketta. - Avautuvassa Kurssisivun osat -sivulla voit muokata: - sivun www-nimi - sivuntekijä - sivun otsikko - teksti ja tekstin muotoilu - Hyväksy lopuksi muutokset napsauttamalla Muuta sivu -painiketta. Sivun poistaminen: Toimi kuten edellä. Avautuvassa Kurssisivun osat -sivun lopussa on Poista sivu -painike.

9 TEHTÄVIEN LISÄÄMINEN JA MUOKKAAMINEN 9 Kurssille voidaan jatkuvasti lisätä uusia tehtäviä tai muokata valmiita tehtäviä. Pulpetixissa tehtävät tallentuvat opiskelijan sivuille, joihin myös kurssin opettajalla on pääsy. Uuden tehtävän lisääminen: Valitse ensin kurssi, johon haluat lisätä tehtävän sekä napsauta Tehtävien lisäykseen -painiketta. Valitse sitten alasvetovalikosta se kurssin sivu, johon haluat lisätä tehtävän sekä paina Lisää tehtävät-painiketta, jolloin avautuu Lisää sivun osan tekstejä -lomake. Kirjoita ensimmäiseen tekstikenttään tehtävän otsikko. Kirjoita sitten varsinaisen tehtävän teksti. Voit valita edellä kirjoittamillesi teksteille tyylin, koon ja fontin. Voit myös esikatsella uutta sivun osaa. Hyväksy lopuksi lisäys Tallenna osio -painikkeella. Pulpetixissa tehtävä näkyy aina www-sivun lopussa. Kysymyksen lisääminen kysymyspohjan avulla: Voit valita erilaisista valmiista kysymysmalleista pohjan tehtävällesi: voit tehdä nopeasti esimerkiksi monivalintakysymyksiä. 1. Valitse ensin uuden kysymyksen tyyppi alasvetovalikon vaihtoehdoista: - kyllä / ei - Oikein / ei vastausta/ väärin - kysytään asteikko - kysytään luku - kysytään vuosiluku - vastaus valitaan listalta (alasvetovalikko) - kysytään tekstivastaus (tekstilaatikko) - kysytään essee (avoin tekstikenttä) - monivalintakysymys (rasti ruutuun)

10 10 2. Napsauta sitten Kirjoita kysymys painiketta. Kirjoita tekstikenttään kysymyksen teksti. 3. Hyväksy lopuksi napsauttamalla Tallenna kysymys painiketta. Kysymysten lisääminen: Kun kysymys on tallennettu, voit lisätä uuden sivun osan tai lisätä uuden kysymyksen tai samantyyppisen kysymyksen. Kysymysten tarkastelu: Voit myös tarkastella sivun osaa napsauttamalla Sivun osan kysymyslistaus-linkkiä. Voit poistaa tai lisätä linkkejä. Voit myös muutosten sijaan lisätä uuden kysymyksen listan loppuun. Kysymysten muokkaaminen ja poistaminen: Voit myös poistaa tai muokata jo tehtyä kysymystä: Muuta kysymys -painiketta napsauttamalla pääset muokkaamaan tekstikentässä olevaa tehtävänantoa. HUOM! Jos muutat alasvetovalikko- tai rasti ruutuun -kysymystä, myös siihen liittyvät vastaukset ja valinnat häviävät. Poista kysymys -painikkeella voit poistaa tehtävän. Tehtävän muuttaminen: Voit tehdä muutoksia aiemmin tallentamiisi tehtäviin. Napsauta Tehtävät -linkkiä ja sitten avautuvasta Kurssin tehtävät -sivulta Muutos-kuvaketta. Valitse alasvetovalikosta kurssi, jonka tehtävää haluat muuttaa. Napsauta Hae tehtävien sivut -painiketta. Valitse sivu, jonka tehtäviä muutetaan sekä napsauta Muuta tehtävät -painiketta. Kurssisivun osat -sivulle listautuvat peräkkäin kaikki www-sivulle tehdyt tehtävät. Vieritä tarvittaessa sivua. Kirjoita muutokset tekstikenttiin ja hyväksy lopuksi toiminnot napsauttamalla Muuta sivun osa -painiketta.

11 Uuden tehtävän lisääminen: 11 Tehtävien muutosten sijaan voit lisätä uuden sivun osan. Napsauta Kurssisivun osat -sivun yläosassa olevaa Lisää uusi sivun osa -linkkiä, jolloin pääset täyttämään lomaketta: kirjoita tekstikenttiin otsikko, tehtävän teksti sekä valitse tyyli. Tehtävän poistaminen: Valitse ensin alasvetovalikosta se kurssi, josta haluat poistaa tehtäviä. Napsauta Hae tehtävien sivut -painiketta. Valitse sivu sekä napsauta Muuta tehtävät -painiketta. Napsauta sivun alaosassa olevaa Poista sivun osa -painiketta. Voit myös poistaa yksittäisen kysymyksen valitsemalla edellisessä näkymässä Muuta sivun osa.

12 12 OHJEIDEN LISÄÄMINEN JA MUOKKAAMINEN Uuden ohjeen lisääminen: Napsauta Lisäys-kuvaketta. Valitse alasvetovalikosta kurssi, jolle haluat lisätä ohjeet. Ohjeen lisäykseen painiketta napsauttamalla pääset sivulle, jonka tekstikenttään kirjoitetaan ohje. Hyväksy toiminto lopuksi napsauttamalla Tallenna ohje painiketta. Ohjelma ilmoittaa Ohje on tallennettu. Pulpetixissa opiskelija voi lukea opettajan lisäämät ohjeet Kurssiohjeita -linkistä. Ohjeiden muuttaminen: Napsauta Muutos-kuvaketta. Valitse alasvetovalikosta se kurssi, jonka ohjeita haluat muuttaa, ja napsauta Hae ohjeet painiketta. Valitse muutettava ohje napsauttamalla ohjeen alla olevaa Muuta ohje -painiketta. Voit nyt muokata ohjetekstiä tekstikentässä. Napsauta lopuksi Tallenna ohje-painiketta. Ohjelma ilmoittaa Ohje on muutettu. Ohjeiden poistaminen: Napsauta Muutos-kuvaketta. Valitse alasvetovalikosta kurssi, jonka ohjeet haluat poistaa ja napsauta Hae ohjeet painiketta. Valitse poistettava ja napsauta Poista ohje -painiketta. Ohjelma ilmoittaa Ohje on poistettu.

13 LINKKIEN LISÄÄMINEN JA MUOKKAAMINEN 13 Uusien linkkien lisääminen: Napsauta Lisäys-kuvaketta. Valitse ensin alasvetovalikosta kurssi, jolle linkki lisätään ja napsauta Linkkien lisäykseen painiketta. Kirjoita ensimmäiseen tekstikenttään linkin nimi Kirjoita linkin www-osoite - osoitekentässä on valmiina joten sitä ei tarvitse itse kirjoittaa. - muista olla tarkkana kirjoittaessasi osoitetta: välilyöntejä tai skandinaavisia merkkejä ei voi käyttää. Lisäksi jokainen piste on oltava kohdallaan. - esimerkiksi: Voit kirjoittaa linkille myös selitetietoja, jotka auttavat opiskelijaa paremmin hahmottamaan, millaisen tiedon äärelle linkki johtaa. Valitse alasvetovalikosta linkin tyyppi: - Yleistietoa aiheesta (Aiheeseen johdatellaan helpohkolla materiaalilla, joka on yleensä suomenkielinen linkki.) - Keskustelut aiheesta (Opastetaan aihetta käsitteleviin uutisryhmiin, chatteihin sekä suoraan www:n kautta toimiviin keskusteluihin.) - Syvällisempää tietoa aiheesta (Ohjataan sivuille, joilla perehdytään hyvinkin syvälle aihealueeseen: esimerkiksi tieteelliset artikkelit tai laadukkaat opinnäytetyöt) - Kevyesti aiheesta (Epävirallisempi, viihteellisempi osasto, esimerkiksi jutut, jossa aihetta käsitellään kevyemmin sisällön kustannuksella tai epätieteelliset testit) - Muut aiheeseen liittyvät linkit (Kaikki muu materiaali, joka ei lukeudu edellä oleviin luokkiin) Valitse linkin toiminta: Koko selain (koko kehys) eli avautuuko sivu koko kehykseen tai Uusi selain (uusi kehys) eli avautuuko sivu uuteen ikkunaan

14 14 Hyväksy lopuksi toiminto napsauttamalla Tallenna linkki painiketta. Voit lisätä uusia linkkejä napsauttamalla Lisäys-kuvaketta Pulpetixissa: Kun opiskelija valitsee Linkit-painikkeen, listautuvat kaikki sivulle määritellyt linkit. Linkkilistasta ilmenee linkin aihe, suora linkkiyhteys sekä seliteteksti. Myös opiskelija voi Pulpetixissa lisätä linkkejä opettajan tekemälle linkkilistalle. Linkkien muuttaminen: Voit päivittää linkkien tietoja. Napsauta Linkkien Muutos -kuvaketta. Valitse alasvetovalikosta kurssi, jonka linkkejä haluat muuttaa ja napsauta Hae linkit -painiketta. Saat linkkilistan, jossa on sekä linkin nimi että seliteteksti. Valitse muutettava linkki napsauttamalla linkin alla olevaa Muuta linkki -painiketta. Linkkien poistaminen: Napsauta Linkkien muutos -kuvaketta. Valitse alasvetovalikosta kurssi, jonka linkkejä haluat poistaa ja napsauta Hae linkit -painiketta. Saat linkkilistan, jossa on sekä linkin nimi että seliteteksti. Valitse poistettava linkki napsauttamalla linkin alla olevaa Poista linkki -painiketta.

15 15

Opas administraattori-tason käyttäjille. MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2

Opas administraattori-tason käyttäjille. MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2 MANAGERIX Opas administraattori-tason käyttäjille SISÄLLYS MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2 Käyttöliittymä... 2 1 ORGANISAATIO Organisaation tietojen tarkastelu ja muokkaaminen4 Yhteenveto

Lisätiedot

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE 1. SISÄÄN KIRJAUTUMINEN Sisään kirjautuminen VerkkoVelho-ylläpitotyökaluun tapahtuu yrityksesi osoitteessa www.omaosoitteesi.fi/yllapito, esim. www.verkkovelho.fi/yllapito.

Lisätiedot

FrontPage 2000 - Näkymät

FrontPage 2000 - Näkymät FrontPage 2000 - Näkymät FrontPagessa on kuusi erilaista näkymää sivustoon. Sivunäkymä Tässä näkymässä luodaan sivut eli näkymä vastaa paljolti Wordin tekstinkäsittelyohjelman näkymää. Tässä on myös muokattava

Lisätiedot

Moodle-oppimisympäristö

Moodle-oppimisympäristö k5kcaptivate Moodle-oppimisympäristö Opiskelijan opas Sisältö 1. Mikä on Moodle? 2. Mistä löydän Moodlen? 3. Kuinka muokkaan käyttäjätietojani? 4. Kuinka ilmoittaudun kurssille? 5. Kuinka käytän Moodlen

Lisätiedot

KYMP Webmail -palvelu

KYMP Webmail -palvelu KYMP Webmail -palvelu Sisältö 1. Kirjautuminen... 3 2. Viestin merkinnät... 4 3. Viestien lukeminen... 4 Viestiin vastaaminen... 4 Viestin välittäminen edelleen / uudelleen ohjaus... 5 4. Viestin kirjoittaminen...

Lisätiedot

MOODLE-OHJE: Linkin lisääminen tehtävänannon yhteyteen. Web-linkin lisääminen

MOODLE-OHJE: Linkin lisääminen tehtävänannon yhteyteen. Web-linkin lisääminen Web-linkin lisääminen Kirjauduttuasi sisään SAMK Moodleen, mene omalle opintojaksollesi ja siirry muokkaustilaan. Muokkaustila päälle painike löytyy opintojakson etusivulta yläoikealta. Kun muokkaustila

Lisätiedot

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen Lomavastaajan

Lisätiedot

NTG CMS. Julkaisujärjestelm. rjestelmä

NTG CMS. Julkaisujärjestelm. rjestelmä NTG CMS Julkaisujärjestelm rjestelmä NTG CMS julkaisujärjestelmän avulla voit päivittää ja ylläpitää internetsivujen sisältöä helppokäyttöisen webkäyttöliittymän kautta, ilman minkäänlaista html-osaamista.

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Tietokanta Tietokanta on työkalu, jolla opettaja ja opiskelijat voivat julkaista tiedostoja, tekstejä, kuvia ja linkkejä alueella. Opettaja määrittelee lomakkeen muotoon kentät, joiden kautta opiskelijat

Lisätiedot

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti:

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti: HENKILÖKORTTIEN SUUNNITTELUSOVELLUS SOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJE Voit kokeilla korttien suunnittelemista valmiiden korttipohjien avulla ilman rekisteröitymistä. Rekisteröityminen vaaditaan vasta, kun olet valmis

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014 Aineistot Kun laitat Muokkaustilan päälle, näet jokaisessa osiossa Lisää aktiviteetti tai aineisto - linkin. Valitse linkin takaa avautuvasta listasta, millaisen aineiston haluat alueelle tuoda, ja paina

Lisätiedot

Osaamispassin luominen Google Sites palveluun

Osaamispassin luominen Google Sites palveluun n luominen Google Sites palveluun Mikä Osaamispassi on? Osaamispassi auttaa kertomaan taidoistasi, koulutuksestasi, työkokemuksestasi ja sinua kiinnostavista asioista työnantajalle kun haet työtä. Osaamispassi

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3 Web-editori 2 Optima Web-editori -ohje Sisällysluettelo 1 Yleistä Web-editorista... 3 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3 2 Pikatoimintopainikkeet... 3 2.1 Tallenna... 3 2.2 Peru / Tee uudelleen...

Lisätiedot

Paperiton näyttösuunnitelma

Paperiton näyttösuunnitelma Paperiton näyttösuunnitelma Käyttöohje opettajalle ja työpaikkaohjaajalle Koonnut: Jarkko Lehmuskenttä Turun sivistystoimiala, Suunnittelu- ja kehittämispalvelut 18.10.2015 Versio 2.0 Ohje on koottu OPH:n

Lisätiedot

Tietokannan luominen:

Tietokannan luominen: Moodle 2 Tietokanta: Tietokanta on työkalu, jolla opettaja ja opiskelijat voivat julkaista tiedostoja, tekstejä, kuvia, linkkejä alueella. Opettaja määrittelee lomakkeen muotoon kentät, joiden kautta opiskelijat,

Lisätiedot

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4.

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4. qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghj klöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwerty uiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxc vbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåa Selkosanakirja

Lisätiedot

Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013

Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013 Tehtävä 2.2. Tehtävä-työkalun avulla opiskelijat voivat palauttaa tehtäviä Moodleen opettajan arvioitaviksi. Palautettu tehtävä näkyy ainoastaan opettajalle, ei toisille opiskelijoille. Tehtävä-työkalun

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

Hallintaliittymän käyttöohje

Hallintaliittymän käyttöohje Hallintaliittymän käyttöohje 1. Yleisiä huomioita Hallintaliittymän käyttöä helpottavia yleisiä huomioita: - Käytä listanäkymien hakukentissä kentän vieressä olevaa hakunappia, älä enter-näppäintä. - Älä

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko. KSAO Liiketalous 1

Tekstinkäsittelyn jatko. KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Tyylien käyttö on keskeinen osa tehokasta tekstinkäsittelyä. Merkki- ja kappalemuotoilujen tallentaminen valmiiksi tyyleiksi nopeuttavat tekstinkäsittelyä; tekstin kirjoittamista ja

Lisätiedot

Käyttöohje. Versiohistoria: 1.0 7.5.2003 1. versio Mari 1.1 9.5.2003 Kommenttien perusteella korjattu versio

Käyttöohje. Versiohistoria: 1.0 7.5.2003 1. versio Mari 1.1 9.5.2003 Kommenttien perusteella korjattu versio Otus- projektinhallintatyökalu Käyttöohje Versiohistoria: 1.0 7.5.2003 1. versio Mari 1.1 9.5.2003 Kommenttien perusteella korjattu versio Mari Tampere 9. toukokuuta 2003 Kimmo Airamaa, Andreas Asuja,

Lisätiedot

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE JULKAISUJÄRJESTELMÄÄN KIRJAUTUMINEN. Osoitekenttään kirjoitetaan www.domain.fi/admin. Kirjoita käyttäjätunnus: xxxxxx. Salasana:

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO Kirjautuminen Kirjatuminen järjestelmään tapahtuu syöttämällä ylläpitäjältä (yleensä sähköpostilla) saatu käyttäjätunnus ja salasana niille varattuihin kenttiin. Jos olet unohtanut salasanasi voit syöttää

Lisätiedot

Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2. Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2. Yhdistyksen etusivun muokkaaminen... 2

Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2. Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2. Yhdistyksen etusivun muokkaaminen... 2 Mietoisten kyläportaalin käyttöohjeet alasivujen ylläpitäjille Päivitetty 8.4.2011 Sisältö Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2 Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2 Yhdistyksen etusivun muokkaaminen...

Lisätiedot

Oma kartta Google Maps -palveluun

Oma kartta Google Maps -palveluun TAMPERE 1 (6) Oma kartta Google Maps -palveluun Google Maps palveluun on mahdollista luoda karttoja omilla paikkamerkeillä. Tilin luonti Google-palveluihin Tehdäksesi karttoja omilla paikkamerkinnöillä,

Lisätiedot

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN -Mene osoitteeseen keskustanuoret.fi/user - Kirjoita saamasi käyttäjätunnus ja salasana - Klikkaa yllä olevaa piirisi logoa niin

Lisätiedot

CMS Made Simple Perusteet

CMS Made Simple Perusteet CMS Made Simple Perusteet 1. Hallintaan kirjautuminen Kirjautumisruutuun pääset lisäämällä osakaskuntasi www-osoitteen perään liitteen /admin. Käyttäjätunnuksena toimii onkija ja salasanana postitse saamasi

Lisätiedot

TEEMA 2 Aineistot. Kirjautuminen Moodleen. Sisältö. Kirjaudut Moodleen sivulta http://moodle.pkamk.fi/. Voit vaihtaa kielen valikosta.

TEEMA 2 Aineistot. Kirjautuminen Moodleen. Sisältö. Kirjaudut Moodleen sivulta http://moodle.pkamk.fi/. Voit vaihtaa kielen valikosta. TEEMA2 Aineistot Sisältö Moodleen kirjautuminen...1 Aineistot (Lisää aineisto ) - Web-sivu...2 - Linkit ulkoisille sivuille...4 - Valmiit tiedostot...5 Etusivun näkymän jäsennys otsikoilla...7 Tiedostojen

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata Opinto-oppaassa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasMuokkaaja-oikeudet. WebOodin käyttölupia

Lisätiedot

1. Uuden Ilmon käytön eroavaisuudet vanhasta Ilmosta lyhyesti

1. Uuden Ilmon käytön eroavaisuudet vanhasta Ilmosta lyhyesti Sisällysluettelo 1. Uuden Ilmon käytön eroavaisuudet vanhasta Ilmosta lyhyesti... 2 Huomattavaa kurssin tietojen täyttämisessä!... 2 2. Kurssikuvauksen ja muiden opiskelijoille näkyvien kurssitietojen

Lisätiedot

ASIO-OHJE HENKILÖSTÖLLE. www.laurea.fi

ASIO-OHJE HENKILÖSTÖLLE. www.laurea.fi ASIO-OHJE HENKILÖSTÖLLE www.laurea.fi ASIOssa henkilöstö voi: Varata tiloja mistä tahansa Laurean kampukselta Tarkastella omaa opetusaikataulua ja opetukselle varattuja tiloja kalenterinäkymässä Saada

Lisätiedot

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje YKSIKÄÄN ASIAKAS EI OLE MEILLE LIIAN PIENI TAI MIKÄÄN HAASTE LIIAN SUURI. Nettiposti Nettiposti käyttöohje Tässä käyttöohjeessa kuvataan selainkäyttöisen Nettiposti sähköpostiohjelman toiminnot. Käyttöohje

Lisätiedot

Optima käyttöopas opiskelijalle

Optima käyttöopas opiskelijalle Optima käyttöopas opiskelijalle Sisällys 1. Laitteistovaatimukset...3 2. Optimaan kirjautuminen...4 3. Optiman käyttöliittymä...5 4. Työskentely Optimassa...9 Materiaalin avaaminen...9 Tallentaminen ja

Lisätiedot

ehr-järjestelmän käyttö palkka- ja kehityskeskusteluissa opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg

ehr-järjestelmän käyttö palkka- ja kehityskeskusteluissa opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Esimiehen wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui ehr-järjestelmän käyttö

Lisätiedot

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 2008 MOODLE TUTUKSI Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 SISÄLLYSLUETTELO 1. ALOITUSNÄKYMÄ... 4 2. TUTUSTUMINEN... 5 3. KESKUSTELUT... 8 4. VIESTIT... 10 5. CHATIT... 10 6. TIEDOSTOJA OMALTA

Lisätiedot

Moodle 2.2 pikaohje. 1. Kirjautuminen ja omat kurssit (Työtilat) 1. Mene internet-selaimella osoitteeseen

Moodle 2.2 pikaohje. 1. Kirjautuminen ja omat kurssit (Työtilat) 1. Mene internet-selaimella osoitteeseen Moodle 2.2 pikaohje 1. Kirjautuminen ja omat kurssit (Työtilat) 1. Mene internet-selaimella osoitteeseen https://moodle2.pkky.fi Kirjaudu omilla kuntayhtymän verkkotunnuksilla klikkaamalla Kirjaudu linkkiä

Lisätiedot

Kysymyspankin käyttäminen

Kysymyspankin käyttäminen 1 Henkilöstökoulutus 22.8.2018 Moodlen tentit Mervi ruotsalainen Tentin tai itsetestaavien harjoitusten tekeminen Moodlessa. Vaiheet: Luo kategoria kysymystyypeille Luo Kysymykset Lisää Aktiviteetti Tentti

Lisätiedot

https://www.oppi.uku.fi/pk/ Onni-oppimispäiväkirjan ohje 15.9.2010 version 1.2

https://www.oppi.uku.fi/pk/ Onni-oppimispäiväkirjan ohje 15.9.2010 version 1.2 https://www.oppi.uku.fi/pk/ Onni-oppimispäiväkirjan ohje 15.9.2010 version 1.2 Sisällys: 1. Onni-oppimispäiväkirja yleisesti... 3 2. Käyttäjätunnuksen luominen... 3 2.1 Itä-Suomen yliopiston Opiskelija

Lisätiedot

ChatSimulaatio Käyttöopas

ChatSimulaatio Käyttöopas ChatSimulaatio Käyttöopas 2 1. ChatSimulaation etusivu Etusivulla on seuraavat toiminnot (kuva 1). 1. Kielivalikko 4. Linkit 2. Ohjeet 5. Kirjaudu 3. Materiaalit 6. Ilmoitustaulu Kuva 1. ChatSimulaation

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

Google Forms kyselyiden teko-ohje

Google Forms kyselyiden teko-ohje Google Forms kyselyiden teko-ohje 1 Ohje on vielä raakile. Netissä (https://mervi2016.wordpress.com/google-forms/) Kirjaudu Google Formsiin luoduilla tunnuksillasi osoitteessa: https://www.google.com/forms/

Lisätiedot

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje RATKI RATKI 1.0 Käyttäjän ohje Ohje 0.5 Luottamuksellinen Vastuuhenkilö Petri Ahola Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 1.1. Kuvaus... 3 1.2. Esitiedot... 3 1.3. RATKIn käyttöoikeuksien hankinta... 3 1.4.

Lisätiedot

eportfolio ammatillisen kasvun ja oman osaamisen kuvaaminen

eportfolio ammatillisen kasvun ja oman osaamisen kuvaaminen eportfolio ammatillisen kasvun ja oman osaamisen kuvaaminen Esimerkkejä eportfolioista ja lisätietoa eportfolio /web-sivujen julkaisupalveluista Few examples of eportfolios / personal websites. (with permission

Lisätiedot

Ohjeet What matters to me palvelun käyttöönottoon

Ohjeet What matters to me palvelun käyttöönottoon Ohjeet What matters to me palvelun käyttöönottoon Näissä ohjeissa: Ohjeet What matters to me verkkopalvelun käyttöönottoon niille asiakkaille, jotka aikovat tilata itselleen myös EU:n Vammaiskortin Palvelun

Lisätiedot

Ohjeita Porin Lyseon koulun yrittäjuuskasvatuksen blogin kirjoittamiseen

Ohjeita Porin Lyseon koulun yrittäjuuskasvatuksen blogin kirjoittamiseen Ohjeita Porin Lyseon koulun yrittäjuuskasvatuksen blogin kirjoittamiseen Tervetuloa mukaan rakentamaan yr-blogiamme! Lue seuraavat ohjeet ennen artikkelisi julkaisemista. Pääset kirjautumaan sisään osoitteessa

Lisätiedot

Seutudokumenttien pä ivittä misohje

Seutudokumenttien pä ivittä misohje Seutudokumenttien pä ivittä misohje Kirjautuminen sisällönhallinta-työkaluun Käytä ylläpidossa Firefox-selainta. Käyttäjätunnukset Käy rekisteröitymässä osoitteessa www./kirjaudu kohdassa Rekisteröidy.

Lisätiedot

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOHJE LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Versio: 1.1 Tila: hyväksytty Päivämäärä: 13.2.2001

Lisätiedot

Netsor Webmailin käyttöohje

Netsor Webmailin käyttöohje Netsor Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen

Lisätiedot

HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ

HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ Valitse Opintojen rekisteröinti -valikosta komento. Ikkuna aukeaa. Voit valita Näytettävät opinnot - osiosta, mitkä opiskelijan suorituksista näkyvät aktiivisina

Lisätiedot

KiMeWebin käyttöohjeet

KiMeWebin käyttöohjeet KiMeWebin käyttöohjeet 5.3.2017 Miten saan käyttäjätunnuksen? Jos haluat käyttäjätunnuksen (eli oikeuden muokata sivuja) laita viesti webvelho@kime.fi ja kerro viestissä nimi pesti lippukunnassa (esim.

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Päänäkymä Opiskelijan ohjeet Kurssin suorittaminen Opettajan ohjeet kurssin teko

Päänäkymä Opiskelijan ohjeet Kurssin suorittaminen Opettajan ohjeet kurssin teko Simppelit ohjeet Sisällys Päänäkymä... 1 Valikko... 1 Opiskelijan ohjeet Kurssin suorittaminen... 2 Kurssin haku... 2 Kurssin suorittaminen... 2 Opettajan ohjeet kurssin teko... 3 Kirjautuminen... 3 Kurssin

Lisätiedot

opiskelijan ohje - kirjautuminen

opiskelijan ohje - kirjautuminen opiskelijan ohje - kirjautuminen estudio on Edupolin kehittämä e-oppimisympäristö koulutusryhmän verkkoalustana perinteisen luokkaopetuksen tukena. etäopiskelussa ja -opetuksessa kotoa tai työpaikalta.

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

Sähköisen Markkinoinnin Koulutus Kotisivutyöpaja. Julkaisujärjestelmän ohje

Sähköisen Markkinoinnin Koulutus Kotisivutyöpaja. Julkaisujärjestelmän ohje Sähköisen Markkinoinnin Koulutus Kotisivutyöpaja Julkaisujärjestelmän ohje 2014 2 PM-Julk aisujärjestelmän perusohjeet Julkaisujärjestelmän käyttöönotto Julkaisujärjestelämän avulla voit itsenäisesti muokata

Lisätiedot

EU Login. EU Login kirjautuminen. EU Login tilin luominen

EU Login. EU Login kirjautuminen. EU Login tilin luominen EU Login EU Login kirjautuminen EU Login järjestelmä mahdollistaa keskitetyn pääsyn useisiin eri Euroopan Komission verkkosovelluksiin yhdellä käyttäjätunnuksella ja salasanalla. EU login varmistaa identiteettisi

Lisätiedot

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla BLOGGER ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla Sisältö Blogin luominen... 1 Uuden blogitekstin kirjoittaminen... 4 Kuvan lisääminen blogitekstiin... 5 Lisää kuva omalta koneelta... 6 Lisää kuva

Lisätiedot

Opintojaksopalautejärjestelmä Opettajan OPAS

Opintojaksopalautejärjestelmä Opettajan OPAS Opintojaksopalautejärjestelmä Opettajan OPAS tammikuu 2011 SISÄLLYS 1 OPINTOJAKSOPALAUTEJÄRJESTELMÄ 1 2 OPINTOJAKSOPALAUTTEEN OPETTAJAN TOIMINNOT 1 2.1 Kirjautuminen järjestelmään 1 2.2 Kyselyn rakenne

Lisätiedot

OHJEET WORDPRESS-BLOGIN LUOMISEEN JA TAVALLISIMPIIN BLOGITOIMINTOIHIN

OHJEET WORDPRESS-BLOGIN LUOMISEEN JA TAVALLISIMPIIN BLOGITOIMINTOIHIN OHJEET WORDPRESS-BLOGIN LUOMISEEN JA TAVALLISIMPIIN BLOGITOIMINTOIHIN Koulutusteknologian perusopinnot Digitaalinen portfolio oppimisen tukena 2010 Essi Vuopala 1. BLOGIN LUOMINEN Mene osoitteeseen http://www.wordpress.com

Lisätiedot

SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille

SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille SharePoint Foundation ylläpitäjän ohjeet Sivu 1/5 SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille SharePoint Foundationin avulla voit luoda nopeasti useita erilaisia sivustoja, joissa WWW-sivuja, tiedostoja,

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2013

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2013 Aineistot Kun laitat Muokkaustilan päälle, näet jokaisessa osiossa Lisää aineisto-valikon tai Add an activity or resource valikon (Asetukset lohko Activity chooser on toiminnon ollessa päällä). Valitse

Lisätiedot

OPTIMAverkko-oppimisalusta KÄYTTÖOPAS OPISKELIJALLE. Riitta Tammenoksa Pertti Heikkilä 10.11.2006 Versio 0.2 (luonnos)

OPTIMAverkko-oppimisalusta KÄYTTÖOPAS OPISKELIJALLE. Riitta Tammenoksa Pertti Heikkilä 10.11.2006 Versio 0.2 (luonnos) OPTIMAverkko-oppimisalusta KÄYTTÖOPAS OPISKELIJALLE Riitta Tammenoksa Pertti Heikkilä 10.11.2006 Versio 0.2 (luonnos) 1 (18) SISÄLTÖ 1 Optimaan kirjautuminen... 2 2 Salasanan vaihto... 2 3 Optiman sivujen

Lisätiedot

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikun käyttäminen 1 Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikku liitetään tietokoneen USB-porttiin. Koneessa voi olla useita USB-portteja ja tikun voi liittää mihin tahansa niistä. USB-portti

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata ssa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on in OpasMuokkaaja-oikeudet. n käyttölupia voi hakea lomakkeella,

Lisätiedot

Tentti erilaiset kysymystyypit

Tentti erilaiset kysymystyypit Tentti erilaiset kysymystyypit Monivalinta Monivalintatehtävässä opiskelija valitsee vastauksen valmiiden vastausvaihtoehtojen joukosta. Tehtävään voi olla yksi tai useampi oikea vastaus. Varmista, että

Lisätiedot

Opettajan pikaopas Opintojaksopalaute-järjestelmään

Opettajan pikaopas Opintojaksopalaute-järjestelmään Opettajan pikaopas Opintojaksopalaute-järjestelmään Yleistä... 3 Sijainti... 3 Kirjautuminen... 3 Kyselyn rakenne... 3 Opettajan toiminnot kirjautumisen jälkeen... 3 Lukuvuoden opintojaksojen listaaminen...

Lisätiedot

1. JOHDANTO... 2. 1.1 Rekisteröityminen... 2. 1.2. Henkilökohtaiset asetukset... 3. 1.3. Salasanan muuttaminen ja uuden salasanan tilaaminen...

1. JOHDANTO... 2. 1.1 Rekisteröityminen... 2. 1.2. Henkilökohtaiset asetukset... 3. 1.3. Salasanan muuttaminen ja uuden salasanan tilaaminen... 1 HAKIJAN OHJEET Sisällys 1. JOHDANTO... 2 1.1 Rekisteröityminen... 2 1.2. Henkilökohtaiset asetukset... 3 1.3. Salasanan muuttaminen ja uuden salasanan tilaaminen... 4 2. OMA PROFIILINI... 5 2.1. Liikkuminen

Lisätiedot

Ylläpitoalue - Etusivu

Ylläpitoalue - Etusivu Crasmanager 5.2 Ylläpitoalue - Etusivu Sivut osiossa sisällön selaus ja perussivujen ylläpito. Tietokannat osiossa tietokantojen ylläpito. Tiedostot osiossa kuvien ja liitetiedostojen hallinta. Työkalut

Lisätiedot

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus 1 OpasOodi Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata n OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on in OpasMuokkaaja-oikeudet. n käyttölupia

Lisätiedot

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Kirjautuminen järjestelmään 2 Myyntilaskut 2 Ostolaskujen käsittely 4 Uuden laskun syöttö 6 Palkkailmoituslomake 8 Palkkailmoituksesta kopio 9 Henkilötietojen

Lisätiedot

Ohjelman käyttöön ei sisälly muita kuluja kuin ohjelman lisenssimaksu ja mahdolliset webbipalvelusi käyttömaksut.

Ohjelman käyttöön ei sisälly muita kuluja kuin ohjelman lisenssimaksu ja mahdolliset webbipalvelusi käyttömaksut. Kotisivu ohje Kotisivu - ohjelmisto on webbipohjainen kotisivujen julkaisujärjestelmä jossa käyttäjä ei tarvitse erityistaitoja kyetäkseen julkaisemaan webbisivuja. Jos osaat käyttää Microsoft Word tekstinkäsittelyohjelmaa,

Lisätiedot

OpenOffice.org Impress 3.1.0

OpenOffice.org Impress 3.1.0 OpenOffice.org Impress 3.1.0 Sisällysluettelo 1 Esityksen luominen...1 2 Dian rakenne...2 3 Dian lisääminen, poistaminen, siirtäminen ja kopioiminen...3 4 Diojen koon muuttaminen...3 5 Pohjatyylisivut...4

Lisätiedot

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi SISÄLLYSLUETTELO 1 MIKÄ ON ELSA, ENTÄ MOODLE?... 3 1.1 MITÄ KURSSILLA VOIDAAN TEHDÄ?... 3 2 KURSSILLE KIRJAUTUMINEN... 3 3 KURSSILLE LIITTYMINEN...

Lisätiedot

Uuden Peda.netin käyttöönotto

Uuden Peda.netin käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden Peda.netin käyttöönotto...2 Sisään- ja uloskirjautuminen...2 OmaTila...3 Peda.netin yleisrakenne...4 Työvälineet - Sivut...5 Sivun lisääminen omaan profiiliin:...5 Sivun poistaminen

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

Tentti erilaiset kysymystyypit

Tentti erilaiset kysymystyypit Tentti erilaiset kysymystyypit Kysymystyyppien kanssa kannatta huomioida, että ne ovat yhteydessä tentin asetuksiin ja erityisesti Kysymysten toimintatapa-kohtaan, jossa määritellään arvioidaanko kysymykset

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata WebOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasMuokkaaja-oikeudet. WebOodin käyttölupia

Lisätiedot

1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2. 1.1 Kirjautuminen... 2. 1.2 Käyttöliittymä... 2. 2 Uuden varauksen tekeminen... 3. 2.1 Normaali varaus...

1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2. 1.1 Kirjautuminen... 2. 1.2 Käyttöliittymä... 2. 2 Uuden varauksen tekeminen... 3. 2.1 Normaali varaus... 1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2 1.1 Kirjautuminen... 2 1.2 Käyttöliittymä... 2 2 Uuden varauksen tekeminen... 3 2.1 Normaali varaus... 3 2.2 Alustava Varaus... 5 2.2.1 Alustavan varauksen muuttaminen

Lisätiedot

MOODLE-OHJE: Liitetiedoston lisääminen ja päivittäminen

MOODLE-OHJE: Liitetiedoston lisääminen ja päivittäminen etusivulta yläoikealta. Kirjauduttuasi sisään SAMK Moodleen, mene omalle opintojaksollesi ja siirry muokkaustilaan. Muokkaustila päälle painike löytyy opintojakson Kun muokkaustila on päällä, siirry sen

Lisätiedot

Facebook-sivun luominen

Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Etene vaihe vaiheelta 1 Kirjaudu Facebook-palveluun omalla käyttäjätunnuksellasi. Sen jälkeen sivun alareunassa näkyvät toimintolinkit, joista sinun täytyy

Lisätiedot

Ohje internetkarttapalveluun

Ohje internetkarttapalveluun Ohje internetkarttapalveluun Kartalla liikkuminen Liiku kartalla käyttäen hiirtä, karttaikkunan zoomauspainikkeita tai pikavalikkotoimintoja. 1. Näkymän liikuttaminen: Liikuta karttaa hiirellä raahaamalla.

Lisätiedot

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE JULKAISUJÄRJESTELMÄÄN KIRJAUTUMINEN. Osoitekenttään kirjoitetaan www.domain.fi/admin. Kirjoita käyttäjätunnus: xxxxxx. Salasana:

Lisätiedot

Aloita uusi kartoitus -painikkeesta käynnistyy uuden kartoituksen tekeminen

Aloita uusi kartoitus -painikkeesta käynnistyy uuden kartoituksen tekeminen it-arvi Ohjeet sovelluksen käyttöön KÄYNNISTYS: - Sovellus käynnistetään tuplanapauttamalla kuvaketta Esteettomyysarviointi.exe. ETUSIVU: Aloita uusi kartoitus -painikkeesta käynnistyy uuden kartoituksen

Lisätiedot

Sivueditorin käyttöohje

Sivueditorin käyttöohje Sivueditorin käyttöohje Voit tehdä tyylikkäät nettisivut yrityksellesi sivueditorilla. Sivueditorin avulla on helppoa päivittää ja ylläpitää sivuja silloin, kun sinulle parhaiten sopii. Aloittaaksesi tarvitset

Lisätiedot

Verkkoposti selkokielellä

Verkkoposti selkokielellä Petri Ilmonen Verkkoposti selkokielellä Tekijä ja Oppimateriaalikeskus Opike, FAIDD, 2009 Selkokielinen käsikirjoitus: Petri Ilmonen Selkokielen tarkistus: Ari Sainio Kustannustoimitus: Petri Ilmonen Kansikuva

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Aineistot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi tiedostot siirtää

Lisätiedot

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Pika-aloitusopas Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Tämä asiakirja on laadittu auttamaan sinua hallinnoimaan nopeasti CEB TalentCentral

Lisätiedot

Sisältö. Päivitetty viimeksi 31.8.2011 Sivu 2 / 14

Sisältö. Päivitetty viimeksi 31.8.2011 Sivu 2 / 14 Ylläpitäjän ohje Sisältö Ylläpitäjän ohje... 1 Yleistä... 3 Vinkkejä ylläpitäjälle... 3 Osoitteet... 3 Internet-selain ja Flash-laajennus... 3 Julkinen sivunäkymä ja ylläpitonäkymä eri välilehdissä...

Lisätiedot

TYYLIT. Word Tyylit

TYYLIT. Word Tyylit Word 2013 Tyylit TYYLIT TYYLIT... 1 Pikatyylien käyttäminen... 1 Tyylimuotoilun poistaminen... 2 Tyylin muokkaaminen... 2 Uuden tyylin luominen muotoillusta tekstistä... 2 Uuden tyylin luominen valintataulussa...

Lisätiedot

Opettajan ohje 1/2. Tentin luominen. Tenttiakvaarion tukisivut: 1. Aloitus

Opettajan ohje 1/2. Tentin luominen. Tenttiakvaarion tukisivut:  1. Aloitus Opettajan ohje 1/2 Tentin luominen 1. Aloitus Kirjoita selaimen osoitekenttään: https://tenttiakvaario.it.helsinki.fi/hallinta/ Kirjautuminen tenttijärjestelmään tapahtuu syöttämällä yliopiston käyttäjätunnuksesi

Lisätiedot

ehr-järjestelmän käyttö palkka- ja kehityskeskusteluun valmistautumisessa opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg

ehr-järjestelmän käyttö palkka- ja kehityskeskusteluun valmistautumisessa opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Käyttäjän wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui ehr-järjestelmän käyttö

Lisätiedot

opiskelijan ohje - kirjautuminen

opiskelijan ohje - kirjautuminen opiskelijan ohje - kirjautuminen estudio on Edupolin kehittämä e-oppimisympäristö koulutusryhmän verkkoalustana perinteisen luokkaopetuksen tukena tai etäopiskelussa ja -opetuksessa kotoa tai työpaikalta.

Lisätiedot

Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto / Tietohallinto Valitse muokkaustila päälle kurssialueen etusivun oikean yläkulman painikkeesta.

Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto / Tietohallinto Valitse muokkaustila päälle kurssialueen etusivun oikean yläkulman painikkeesta. Sanasto Sanasto -työkalulla voi laatia sanakirjan tapaisen sanaston, jonka hakusanoja (käsitteitä ja niiden määritelmiä) voidaan selata ja opettajan niin halutessa myös kommentoida. Sekä opettaja että

Lisätiedot