EKOTEHOKKUUSSELVITYS. Tampereen Hakametsä Ida Montell

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "EKOTEHOKKUUSSELVITYS. Tampereen Hakametsä Ida Montell"

Transkriptio

1 EKOTEHOKKUUSSELVITYS Tampereen Hakametsä Ida Montell

2

3 SISÄLLYS 1 JOHDANTO 1 2 MENETELMÄT 2 3 HAKAMETSÄN ALUEEN OMINAISUUDET 3 4 EKOTEHOKKUUS HAKAMETSÄSSÄ Liikenne Rakentaminen Vesi Energia Palvelut ja virkistystoiminnot Hiilikierto 15 5 ALUEELLISET TOIMENPITEET 20 LÄHTEET 24

4

5 1 Hakametsän ekotehokkuusselvitys 1 JOHDANTO Yhdyskuntarakenteen eheyttäminen ja täydentävä rakentaminen on yksi keino ilmastonmuutoksen hillitsemiseen. Yhdyskuntarakenteen eheyttämisen tarkoituksena on luoda edellytyksiä kansalaisten tarvitsemien palvelujen saavutettavuudelle, liikkumistarpeen vähentämiselle, toimivalle joukkoliikenteelle sekä luonnonalueiden ja varojen säästämiselle. (Tampereen kaupunki 2011, 5) Tampereen kaupungin EHYT-hankkeen tavoitteena on etsiä asuntorakentamiseen soveltuvia alueita Tampereen kantakaupungin olevaa rakennetta täydentäen tai jatkaen (Tampereen kaupunki 2011, 5). Osana EHYThanketta laaditaan Hakametsän alueen yleissuunnitelma, jonka tarkoituksena on tutkia alueen täydennys- ja muutosrakentamis- sekä kehitysmahdollisuuksia(tampereen kaupunki 2014, 2). Tässä selvityksessä tarkastelun lähtökohtana on yleissuunnitelman mukaisen yhdyskuntarakenteen tiivistymisen vaikuttavuus ekotehokkuuteen nykytilanteeseen verrattuna.

6 Hakametsän ekotehokkuusselvitys 2 2 MENETELMÄT Selvityksessä tarkasteltiin alueen kokonaisvaltaista ekologista suorituskykyä Helsingin kaavoituksen ekotehokkuustyökalulla (HEKO). Työkalulla arvioidaan alueen ekotehokkuutta 21 indikaattorin avulla. VTT:n Helsingin kaupungille laatimassa Helsingin kaavoituksen ekotehokkuustyökalu-raportissa (HEKO, 2010) kaupunkiympäristön ekotehokkuus (ekotehokkuuden kova ydin) on määritelty seuraavasti: kulutetut luonnonvarat x ympäristöhaitat asukas- ja työpaikkamäärä tai kokonaiskerrosala Lisäksi alueen päästövaikutuksia tarkasteltiin Asemakaavoituksen päästölaskurilla ( 2013 Aalto-yliopisto, Sitra, Ympäristöministeriö, Kimmo Lylykangas). Laskentamallin avulla osoitetaan luonnoksen ratkaisujen vaikutus rakennusten elinkaaren hiilijalanjälkeen, infrastruktuurin elinkaaren hiilijalanjälkeen sekä maankäytön muutoksesta aiheutuviin CO2e-päästöihin. Alueen maankäytön muutoksesta aiheutuvaa kasvillisuuden ja maaperän hiilivarastojen muutosta tarkasteltiin myös Alueellisen hiilitaseen arviointityökalulla ( 2014 Simosol Oy, Ramboll Oy, Helsingin, Lahden, Turun ja Vantaan kaupunki). Laskuri arvioi lisäksi uuden rakennuskannan päärakenteiden, niiden rakentamisen ja rakenteiden uusimisen hiilijalanjäljen sekä rakenteisiin sitoutuneen hiilivaraston. Tarkastelussa ovat mukana myös viherrakenteet. Ekotehokkuusselvityksen laskennassa käytettiin yleissuunnitelman alustavia luonnoksia. Luonnoksissa esitetyt täydennysrakentamisen määrät ja sijainnit ovat alustavia ja voivat muuttua vielä suunnitelman edetessä.

7 3 Hakametsän ekotehokkuusselvitys Yleissuunnitelmaluonnosten edetessä todettiin, että Hipposkylän ja Hippospuiston alue (alueen luoteiskulma) suunnitellaan erikseen omana osakokonaisuutena. Hipposkylän ja puiston alueen nykytilan tiedot ovat kuitenkin otettu huomioon laskennassa. Täydennysrakentamista on osoitettu alustavassa luonnosvaihtoehdoissa k-m² vaihtoehdossa 1 ja k- m² vaihtoehdossa 2. Molemmissa vaihtoehdoissa on osoitettu urheilu- ja vapaaajantoimintoja, liiketilaa, toimistoja ja asumista. 3 HAKAMETSÄN ALUEEN OMINAISUUDET - tavoitevuode kaupunki 2014, 2) (Tampereen - sijaitsee arvoa. Suunnittelualue kytkeytyy erityisesti liikenteen ja kaupunkikuvan näkökulmista länsipuolella samaan aikaan käynnissä oleviin asemakaavahankkeisiin. Suunnittelualue sisältää osia Kissanmaan, Uudenkylän ja Hakametsän kaupunginosista. (Tampereen kaupunki 2014, 3)

8 Hakametsän ekotehokkuusselvitys 4 Kuva 1. Hakametsän tarkastelualue ortokuvassa. Kuva on vuodelta (Tampereen kaupunki 2014) Hakametsän yleissuunnitelmalla pyritään muodostamaan näkemys kohteen kehitysmahdollisuuksista. Tavoitteena on, että alue nivoutuu tasapainoiseksi ja toiminnoiltaan monipuoliseksi osaksi tiivistyvää yhdyskuntarakennetta. Alueella otetaan huomioon historiallinen jatkuvuus sekä virkistys ja kaupunkiekologia. Tavoitteena on kehittää palvelutarjontaa ja pysäköintiratkaisuja sekä parantaa kevyenliikenteen olosuhteita ja joukkoliikenteen toimintamahdollisuuksia. Pyrkimyksenä on myös kohentaa ja elävöittää kaupunkikuvaa sekä lisätä viihtyisyyttä. (Tampereen kaupunki 2014, 4) Hakametsän alue on jo nykytilassaan suhteellisen ekotehokas alue erinomaisen sijaintinsa sekä hyvien julkisten ja kevyen liikenteen yhteyksien vuoksi. Liikenteen osalta kokonaisekotehokkuutta heikentävät muun muassa alueen halki kulkeva vilkas henkilöautoliikenne sekä palvelurakennusten runsaat parkkialueet. Alueella toteutuu toimintojen sekoittumista, sillä alueelta löytyy asuinrakennusten lisäksi myös virkistystoimintoja, palveluita ja työpaikkoja.

9 5 Hakametsän ekotehokkuusselvitys Kalevan kauppakeskittymä tarjoaa laajat palvelut ja etäisyydet muihin tarvittaviin toimintoihin, kuten kouluun ja virkistysalueille, ovat lyhyet. Suunnittelualueen aluetehokkuus on nykyisin jo verrattain hyvä, kun ottaa huomioon, että alueella on laajasti myös pientalovaltaista asuinaluetta sekä virkistysalueita. Alueelta löytyy hyvin viheralueita ja virkistysreittejä, mutta alueen viheryhteyksissä on vielä kehitettävää. Alueella on todettu kaupunkitulvariskikohteita. Muun muassa pinnoitetut alueet sekä huonosti vettä läpäisevä maaperä lisäävät alueen hulevesien määrää. Liitteissä on esitetty alustavavien yleissuunnitelmaluonnoksien molemmat vaihtoehdot.

10 Hakametsän ekotehokkuusselvitys 6 4 EKOTEHOKKUUS HAKAMETSÄSSÄ Helsingin kaavoituksen ekotehokkuustyökalu (HEKO) tarkastelee alueen kokonaisvaltaista ekologista suorituskykyä. Alueen ekotehokkuutta arvioidaan 21 indikaattorin avulla. Työkalusta saatu tulos on 101 pistettä, kun tulosväli on pistettä. 101 pisteellä Hakametsän alue saa ekotehokkuuspisteissä arvosanan hyvä. Tarkastelussa laskettiin tulos molemmille vaihtoehdoille ja niissä huomioitiin koko tarkastelualueen lähtötiedot. Eroa suunnitelmavaihtoehtojen välille ei HEKO-työkalulla saatu. Eroa muodostui vain parin indikaattorin osalta, mutta ero on niin pieni, että kokonaisekotehokkuudet vaihtoehdoille ovat samat. Kuvio 1. HEKO:n tulos Hakametsän alueelle. Tulos 101 pistettä sijoittuu arvosanaan hyvä. EKOTEHOKKUUSPISTEET (kokonaisekotehokkuus) pisteet arvosana KIRJAINLUOKITUS 110 tai yli huipputaso A ,9 erinomainen A ,9 hyvä B ,9 normaali C ,9 välttävä D alle 75 heikko E HEKO-arvioinnista saatu tulos on esitetty liitteenä sekä kaaviokuvana että indikaattoreittain esitettynä taulukkona. Laskennassa käytetyt tiedot pohjautuvat alustaviin yleissuunnitelmaluonnoksiin ja niissä esitetyt lukemat ovat suurilta osin vielä arvioita, sillä esimerkiksi kerrosneliömäärät, kerroskorkeudet ja pysäköintipaikkojen määrät voivat muuttua vielä paljon ennen toteutusvaihetta. Tästä syystä laskennassa ei tarkasteltu maansiirtoja, koska siirrettävän maan määrää ei pystytä laskemaan tarpeeksi tarkan tiedon puuttuessa rakentamisen määrästä sekä tulevista viheralueista, joihin poistettavaa maata mahdollisesti voitaisiin hyödyntää.

11 7 Hakametsän ekotehokkuusselvitys 4.1 Liikenne Hakametsän suunnitelmaluonnokset eheyttävät ja tiivistävät yhdyskuntarakennetta. Tuleva rakennuskanta on monipuolista ja tulee sisältämään sekä palveluita, työpaikkoja että asumista. Suunnitelmaluonnokset tukevat liikkumista ilman henkilöautoa, sillä uusi rakentaminen tukeutuu kilpailutasoiseen joukkoliikenteeseen sekä laadukkaisiin kävelyn ja pyöräilyn yhteyksiin. Alueen kävelyn ja pyöräilyn reitit ovat nykyisellään hyvät, mutta joiltain osin reiteissä on katkoksia. Autot ja kevyt liikenne ovat arviolta tasavertaisessa asemassa 70 % kaduista ja kävely- ja pyöräilyreittien viihtyisyys on suunnitelmaluonnosten mahdollisen toteutumisen myötä suurilta osin positiivista. Autojen ja kevyen liikenteen väylien tasavertaisuutta laskee se, että pyöräilylle ei ole kaikilla reiteillä osoitettu omaa kaistaa. Kävely- ja pyöräilyreittien viihtyisyydessä on osassa reittejä kehittämistä etenkin melun osalta. Suunnitelmaluonnoksissa kävelylle ja pyöräilylle on osoitettu uusi pääreitti ja paikallisreittiverkostoa on kehitetty sujuvammaksi. Alueella on olemassa hyvät joukkoliikenneyhteydet. Suuresta osasta aluetta etäisyys joukkoliikenteen pysäkille on alle 200 metriä ja osasta tarkastelualuetta metriä. Tampereen raitiotien yleissuunnitelmassa raitiovaunureitti tulee sijoittumaan suunnittelualueen kupeeseen ja alueen läheisyyteen sijoittuisi myös raitiovaunun pysäkki. Julkiset yhteydet, etenkin tuleva raitiotielinjaus, on huomioitu hyvin. Tulevalle raitiovaunun pysäkille on sujuvat kulkuyhteydet kävellen ja pyörällä.

12 Hakametsän ekotehokkuusselvitys 8 Alueen pysäköintiratkaisuissa on pieni ero suunnitelmaluonnosten välillä, sillä vaihtehdossa 2 on esitetty enemmän pysäköintipaikkoja. Suunnitellut pysäköintipaikat ovat yleissuunnitelmatasolla vielä arvioita, joten toteutuneet ratkaisut voivat lopulta olla hyvin erilaisia. Nykyisin alueen pysäköinti on kokonaan maantasopysäköintiä, mutta suunnitelmaluonnoksissa on osoitettu yli puolet uusista pysäköintipaikoista maanalaista pysäköintiä. Alueen suurien liikeja palvelupaikkojen takia osassa kortteleita on autopaikkojen määrä suhteessa kerros- tai toimistoneliöihin suuri. Liikenteen päästölaskennassa suunnitelmaluonnoksia verrattiin yhtenä kokonaisuutena nykytilanteeseen. Alueen päästöt vähenivät liikenteen osalta nykytilanteesta 133 kgco2e asukasta kohden eli 133 kiloa vuodessa. Tulos perustuu joukkoliikenteen, kävelyn ja pyöräilyn edistämiseen ja näkyy laskennassa vähentyneenä henkilöautoiluna. Laskennassa henkilöautoilun tavetta vähensivät seuraavat alueratkaisut: alueelle on osoitettu erillisiä pyöräteitä ja pyörien pysäköintitiloja, lähipalvelut (lähikauppa, päivähoito ja ala-aste) ovat 400 metrin etäisyydellä, alueella on tiheät ja laadukkaat bussi- ja ratikkalinjat sekä alueella on tiheät, laadukkaat ja turvalliset kävelyreitit. Henkilöautoilun määrä olisi laskennassa saatu vielä pienemmäksi, jos alueella olisi lähijunien asema tai keskitetty autojen pysäköintiratkaisu. Yleissuunnitelman jälkeisen tilanteen kulkutapajaukamassa henkilöautoilun määrä on vähentynyt 14 %, joukkoliikenteen (linja-auto ja raitiovaunu) osuus kasvanut 6 % ja kävelyn sekä pyöräilyn osuus kasvanut 3 %. Tuloksissa nykytilanteella on raitiovaunun osalta lähtöarvona laskennassa oleva vakio lukuarvo, vaikka nykytilanteessa alueella ei vielä raitiovaunua ole, vaan luku sisältyy todellisuudessa linja-auton osuuteen.

13 9 Hakametsän ekotehokkuusselvitys Kuvio 2. Kulkutapajakauma nykytilanteessa ja yleissuunnitelman toteutumisen jälkeen. Taulukko 1. Liikenteen vuosittaiset päästöt taulukossa kulkutavan mukaan. Perustilanne esittää nykytilanteen päästöt ja paranneltu tilanne yleissuunnitelmaluonnosten jälkeisen tilanteen. Liitteenä on esitetty liikenteen päästöt vuodessa asukasta kohden kulkutavan mukaan jaoteltuna.

14 Hakametsän ekotehokkuusselvitys Rakentaminen Rakennusten ja infran yhteenlaskettujen päästöjen osalta ei eri vaihtoehdoille muodostunut suurta eroa. Molemmissa yleissuunnitelmaluonnoksissa on esitetty vain yksi tonttikatua suurempi kadun jatke, joka ei sekään ole kovin pitkä. Laskennassa tarkasteltiin päästöjen kokonaiskuvaa, mikä tarkoittaa, että laskennassa otettiin huomioon olemassa olevat rakennukset ja infra sekä uusi rakentaminen. Tällöin laskennan tuloksesta käy ilmi rakennusten käytönaikaisten päästöjen lisäksi uusien rakennusten rakentamisesta aiheutuneet vaikutukset, mutta myös takautuvasti olemassa olevien rakennusten rakentamisesta aiheutuneet vaikutukset. Kolmantena tuloksena laskettiinkin vain olemassa olevien rakennusten ja infran päästöt. Laskennasta, jossa otettiin huomioon vain olemassa oleva infra ja rakennukset, saatiin asukasta kohden korkeampi päästöjen määrä kuin suunnitelmavaihtoehtojen laskennasta. Täydennysrakentaminen tiivistää olemassa olevaa rakennuskantaa, jolloin asukasmäärä lisääntyy ja aluetehokkuus kasvaa. Vaikka uudesta rakentamisesta muodostuu päästöjä, niin otettaessa huomioon myös olemassa olevan tilanteen päästöt, on päästöjen kokonaismäärä suunnitelmavaihtoehdoissa asukasta kohden pienempi kuin nykytilanteessa. Molempien vaihtoehtojen sekä nykytilanteen päästölaskennan tulokset (päästöt asukasta kohden tco2e) rakennusten elinkaaren osalta on esitetty liitteenä olevassa taulukossa. Päästölaskennassa ei huomioitu rakennuksista kuin asuinrakennukset, joten uudet palvelu- ja toimistorakennukset merkittiin asuinkerrostaloiksi, jotta ne saatiin mukaan laskentaan. Osa laskennassa käytetyistä arvoista, esimerkiksi uusien rakennusten asukasmäärät, ovat arvioita.

15 11 Hakametsän ekotehokkuusselvitys Kuvio 3. Päästöjen jakauma asukasta kohden, vaihtoehto 1. Ero vaihtoehtojen välillä on hyvin pieni. Kuvio 4. Päästöjen jakauma asukasta kohden, vaihtoehto 2. Ero vaihtoehtojen välillä on hyvin pieni.

16 Hakametsän ekotehokkuusselvitys 12 Uusien rakennusten lämmitysmuodoksi valittiin kaukolämpö, koska alueella on olemassa kaukolämpöverkko ja se toimii olemassa olevien kerrostalojen pääasiallisena lämmitysmuotona. Lämmitysmuodon valinnalla on vaikutusta laskennan tulokseen. Uusien rakennusten materiaalivalinnoiksi valittiin tavanomaiset rakennusmateriaalit, mutta tulosta voitaisiin parantaa valitsemalla vähäpäästöisiä rakennusmateriaaleja. Energiankulutuksen osalta uusissa rakennuksissa käytettiin myös vuoden 2012 normaalia tasoa, joten tulos olisi automaattisesti parempi käytettäessä esimerkiksi nollaenergiataloja. Maan käyttö rakentamiseen ei ole ekologiselta arvoltaan kovin arvokasta. Rakentamiseen käytetystä maasta vain pieni osa on hoitoluokan mukaista viheraluetta ja menetetyistä viheralueista vain pienellä osalla on ekologista arvoa alueelle. Suunnittelualueen merkittävimpiä ekosysteemipalveluiden muodostumisalueita ovat mm. Kylänojan/Papinojan ja Vuohenojan alue sekä Hakametsän metsäalue, joiden säilyminen on huomioitu suunnittelmaluonnoksissa. Alueella ei ole pilaantuneita maita, jotka tarvisivat käsittelyä ja rakennettavuudeltaan alueen maaperä ei ole normaalitasoa vaikeammin rakennettavaa. Vaikka aluetehokkuus kasvaa täydennysrakentamisen myötä, ei Hakametsän aluetehokkuus ole yleisssuunnitelmaluonnostenkaan myötä merkittävän suuri. Kokonaistehokkuutta laskevat olemassa olevat väljemmin rakennetut asuinkorttelit, joidenkin liikerakennusten laajat parkkialueet sekä alueen runsaat viheralueet. Aluetta tarkastellessa esimerkiksi korttelitehokkuuksien näkökulmasta, on alue huomattavasti tehokkaampi, sillä viheralueiden vaikutus voidaan jättää pois.

17 13 Hakametsän ekotehokkuusselvitys 4.3 Vesi Hakametsän alueella on kartoitettu alueen hulevesitilannetta. Selvitysalue kuuluu Viinikanojan valuma-alueeseen. Alueen hulevedet laskevat Iidesjärveen. Alueen läpi kulkeva Pappilan-Vuohenoja on todettu tulvaherkäksi. Viinikanojan valuma-alueselvityksessä on todettu, että Iidesjärven tilaa tulee parantaa. Iidesjärven veden laadun parantamisessa on tärkeää kiinnittää huomiota koko Viinikanojan valuma-alueen veden laatuun ja määrään. Viinikanojan hulevesiohjelman mukaan Vuohenojan valuma-alueella hulevesivirtaamia ei saa lisätä. Selvitysalueen maaperä on pääosin savea, joka on ominaisuuksiltaan vettä heikosti läpäisevää ainesta. Yleissuunnitelmaluonnosten yhteydessä alueella on tarkasteltu hulevesien hallintaa. Tiivistyvän rakentamisen myötä alueen hulevedet tulevat lisääntymään. Alueen hulevesien hallintaan on esitetty erilaisia veden kuljetus- ja viivytyskeinoja, mutta myös keräys- ja varastointikeinoja. Hulevesien hallintaan on myös esitetty hulevesiaiheita, jotka lisäävät viihtyisyyttä ja luonnon monimuotoisuutta. Viheralueita on hyödynnetty hulevesien hallinnassa ja suunnitelmissa on esitetty myös viherkattoja, joita voidaan hyödyntää myös virkistyskäytössä. Laskennassa on tarkasteltu suunnitelmaluonnoksien jälkeistä tilannetta, jolloin alueen tulvariski on saatu toimenpiteiden jälkeen hallintaan. Laskennassa saatuja pisteitä nostivat hulevesien hallintaan esitetyt luonnon monimuotoisuutta ja alueen viihtyisyyttä lisäävät menetelmät, jotka eivät tarvitse erillisiä, raskaita rakenteita. Alueen rakentamisesta vain pieni osa vaihtoehdossa 1 on pohjavesialueella. Pohjavesialue sijoittuu alueen eteläosaan lumenvastaanottopaikalle ja sen itäpuolelle. Alueen asukaskohtainen vedenkulutus on oletettavasti normaalitasolla, sillä alueella ei ole tiedossa normaalista käytännöistä poikkeavia ratkaisuja vesijärjestelmässä. Tällaisia ratkaisuja voivat olla esimerkiksi vettä säästävät vesikalusteet tai hulevesien hyväksikäyttö paikallisesti.

18 Hakametsän ekotehokkuusselvitys Energia Alueen rakennusten energiankulutus on alle normaalitason, mikä johtuu siitä, että alueella on paljon vanhoja rakennuksia, joiden energiankulutus on nykyisiä rakennusmääräyksiä paljon suurempaa. Alueen rakennuksista 40 % on rakennettu ennen vuotta 1985 ja 20 % ennen vuotta Alueella ei ole tiettävästi paikallista uusiutuvilla energialähteillä tapahtuvaa sähköntuotantoa. Tällaisia ovat esimerkiksi aurinkosähköjärjestelmät ja paikalliset tuulivoimalaitokset. Alueella ei myöskään ole tutkittu mahdollisuutta asentaa alueelle aurinkopaneeleita. Alueen lämmöntuotannon osalta ekotehokkuutta laskee vanhojen rakennusten lämmitysmuotoina käytetyt sähkö ja öljy, joiden osuus alueen rakennusten lämmitystavoista on 40 %. Laskettaessa vain uusien rakennusten ekotehokkuutta käytettiin niiden lämmitysmuotona kaukolämpöä, joka Tampereen sähkölaitoksella tuotetaan pääosin sähkön ja lämmön yhteistuotannolla. Alueen passiivisen aurinkoenergian huomioimista on hankala ottaa huomioon vielä yleissuunnitelmavaiheessa, sillä passiivisen aurinkoenergian hyödyntäminen on sidoksissa rakennusten käyttötarkoitukseen ja energialuokitukseen. Passiivisen aurinkoenergian hyödyntämistä kannattaa silti tarkastella jo varhaisessa vaiheessa esimerkiksi huomioimalla luonnonvalon käyttömahdollisuuksien parantaminen rakennusten muodossa, suuntauksessa ja sijoittelussa sekä mahdollistamalla nollaenergiatalojen rakentaminen. Alueen nykyisessä rakentamisessa ei passiivista aurinkoenergiaa ole normaalitasoa enempää huomioitu eikä alueella ole nollaenergiataloja. Alueen alustavissa suunnitelmaluonnoksissa ei ole otettu kantaa alueen ulkovalaistukseen. Nykytilanteessa alueella on tyypillinen ulkovalaistus, joka mahdollistaa turvallisen liikkumisen pimeän aikaan.

19 15 Hakametsän ekotehokkuusselvitys 4.5 Palvelut ja virkistystoiminnot Alueella on hyvät lähivirkistysalueet ja suunnitelmaluonnokset tukevat viherverkkojen jatkuvuutta. Itse tarkastelualueen viheralueiden lisäksi alueelta on lyhyt matka myös esimerkiksi Kalevanharjun virkistysalueeseen. Alueelta löytyy monipuolisesti liikuntapaikkoja ja lisäksi molemmissa alustavissa yleissuunnitelmavaihtoehdoissa on osoitettu urheilu- ja vapaa-ajantoimintoja palvelevia rakennuksia. Vaihtoehdossa 1 on esitetty myös kahteen asuinkortteliin lähiviljelypalstoja. Laskennassa ei huomioitu virkistysalueina viherkansia ja kattoja, joita voidaan myös hyödyntää virkistyskäyttöön. Hakametsän alueella on hyvät palvelut. Kalevan kauppakeskittymä tarjoaa laajat palvelut aivan suunnittelualueen kupeesta eikä etäisyydet muihinkaan tarvittaviin toimintoihin, kuten kouluun ja virkistysalueille, ole pitkät. Etäisyys lähipalveluihin on suunnittelualueelta metriä ja matka-aika laajempiin palveluihin on alle 10 minuuttia. Alueelta löytyy myös työpaikkoja yli 30 % kokonaiskerrosalasta. Alustavissa yleissuunnitelmaluonnoksissa rakennuskanta on monipuolista ja sisältää sekä palveluita, työpaikkoja että asumista. 4.6 Hiilikierto Alueellisen hiilitaseen arviointityökalun lähtötietoina käytettiin Tampereen kaupungin hoitoluokitusalueita (Tamperen kaupunki 2002). Tarkastelualueelta määriteltiin hoitoluokitusalueiden laajuudet ja luokituksen ulkopuolelle jäävät alueet laskettiin rakennetuiksi alueiksi (tiet, parkkialueet, rakennustontit sekä 4 5 otettu huomioon tonttikohtaisia viheralueita (esim. pihojen nurmialueita) eikä tonttipuita, vaan tarkastelussa huomioitiin viheralueina ainoastaan puisto-, virkistys ja muut laajemmat viheralueet.

20 Hakametsän ekotehokkuusselvitys 16 Lähtötilanne VE1 rakennettu alue ha 84,28 83,53 81,97 89,06 86,43 Yhteensä 104,5 104,5 104,5 104,5 104,5 Taulukko 2. Laskennan lähtötietotaulukko. VE2 VE 1 ilman uusia viheralueita VE 2 ilman uusia viheralueita metsämaa, kivennäismaa ha 3,68 3,6 3,18 3,09 3,06 muu avoin viheralue ha 2,12 1,82 2,11 2,12 2,12 rakennettu viheralue ha 14,42 15,55 17,24 10,23 12,89 Luonnosvaihtoehdoissa muodostuvien viheralueiden laajuus johtuu osittain siitä, että suunnittelualueella on jonkin verran määrittelemättömiä, hoitoluokituksen ulkopuolelle jääviä viheraluita ja luonnosvaihtoehdoissa uutta viheraluetta muodostuu myös nykyisen jäähallin laajalle parkkialueella sekä nykyiselle lumenvastaanottopaikalle. Suunnittelualueen viheralueet ovat nykyisin suuressa virkistyskäytössä ja alueen viheralueyhteyksissä on parantamisen varaa. Viheralueita ja viheryhteyksiä sekä niiden kehittämistarpeita on kartoitettu osana yleissuunnitelmaa. Laskennassa käytetyt, yleissuunnitelman alustavissa luonnoksissa osoitetut, uudet viheralueet ovat arvioita eikä esimerkiksi niiden hoitoluokkia voi vielä varmuudella sanoa. Laskennalla saatiin kuitenkin osoitettua, että täydennysrakentamisesta huolimatta alueen virkistysalueita ei tarvitse menettää. Hiilitasetarkastelun tulos antaa arvon sille kuinka paljon uudesta rakentamisesta jäädään hiilivelkaa. Se laskee hiilinielujen menettämisen, eli menetettyjen viheralueiden lisäksi, rakentamisesta syntyvän hiilijäljen. Lisääntyneet viheralueet vastaavasti lisäävät hiilinielujen määrää eli vähentävät hiilijälkeä.

21 17 Hakametsän ekotehokkuusselvitys Kuvio 5. Hiilivarastojen muutoksen ja rakenteiden hiilijäljen suuruus verrattuna lähtötilanteeseen (%). Hiilitasetarkastelussa hiilivarastojen muutoksen ja rakenteiden hiilijäljen suuruus verrattuna lähtötilanteeseen oli vaihtoehdossa 1 20 % suurempi kuin vaihtoehdossa 2. Maankäyttömuutos on molemmissa vaihtoehdoissa suurimmaksi osaksi muusta avoimesta viheralueesta rakennetuksi alueeksi eikä esimerkiksi metsästä rakennetuksi alueeksi jonka takia maaperän hiilivaraston muutos on vähäinen. Vaihtoehdossa 1 hiilivarastojen muutos johtuukin täysin rakennusten hiilijalanjäljestä. Vaihtoehdossa 2 hiilivarastojen muutokseen vaikuttaa vain 1 % osuudella kasvillisuuden hiilivaraston muutos ja 99 % rakennusten hiilijalanjälki. Alustavissa yleissuunnitelmaluonnoksissa osoitettu uusi rakentaminen muodostaa merkittävimmän osan alueen hiilivarastojen muutoksesta. Myös suunnitelmissa osoitetuilla uusilla viheralueilla on selkeä vaikutus alueen hiilivarastojen muutokseen. Jos viheralueet jätettäisiin toteuttamatta, merkitsisi se laskennassa yli kymmenen prosentin lisäystä hiilijäljen määrään. Viheralueiden toteuttamatta jättämisellä olisi vaikutusta myös alueen ekologisien yhteyksien muodostumisen sekä alueen virkistysarvon lisääntymisen kannalta.

22 Hakametsän ekotehokkuusselvitys 18 Suurin osa alueen täydennysrakentamisesta muodostuu jo rakennetuille alueille, joten olemassa olevan viheralueen vähenemisen määrä ei ole merkittävä eikä se muodosta kuin marginaalisen osuuden alueen hiilivarastojen muutoksesta. Alueella olemassa olevista, hiiltä sitovista alueenosista yksi merkittävimmistä on Hakametsän metsäalue. Se säilyy vaihtoehdossa 1 miltei kokonaan ja vaihtoehdossa 2 suurilta osilta. Hiilitasetarkastelussa laskettiin myös rakenteiden (viherkatot ja rakennusten puurakenteet) osuutta hiilivarastojen muutokseen. Rakennusten puiset julkisivut ja rakenteet sekä viherkatot ja kannet voivat myös toimia hiilinieluina eli omalta osaltaan pienentää rakentamisesta syntyvää hiilijälkeä. Mukaan laskentaan otettiin lisäksi nykyisin määrittelemättömät tai muuten hoitoluokituksen ulkopuolella olevat viheralueet ikäänkuin uusina viheralueina. Laskennassa käytetyt puurakenteiset rakennukset sijoittuivat Uudenkylän täydennysrakentamiseen sekä vaihtoehdossa 1 nykyiselle lumenvastaanottopaikalle sijoittuvaan pienimuotoisempaan asuinrakentamiseen, jotka voisivat olla puurakentamiselle soveltuvia kohteita. Alustavien yleissuunnitelmaluonnosten tutkimisen yhteydessä tarkasteltiin missä uudisrakennuksissa viherkatot olisivat mahdollisia ja näitä pintoja käytettiin laskennassa. Viherkattoiksi soveltuvien kohteiden määrä saatiin tässä tarkastelussa ilahduttavan suureksi.

23 19 Hakametsän ekotehokkuusselvitys Kuvio 6. Vaihtoehtoisen hiilitasetarkastelun hiilivarastojen muutoksen ja rakenteiden hiilijäljen suuruus verrattuna lähtötilanteeseen (%). Määrittelemättömien viheralueiden, viherkattojen ja rakennusmateriaalien, eli puurakentamisen, vaikutuksien mukaan ottamisella laskentaan saatiin hiilivarastojen muutokseen selvä ero. Vaihtoehdossa 1 muutosta saatiin 14 % ja vaihtoehdossa 2 6 % paremmaksi. Vaihtoehdossa 1 saatiin eroa suunnitelmaluonnokseen suuremman puurakentamisen määrän vuoksi enemmän kuin vaihtoehdossa 2. Vaihtoehdossa 2 ei uudessa rakentamisessa ole juuri pienimuotoista, puurakentamiseen soveltuvaa rakentamista. Hoitoluokituksen ulkopuolisista viheralueista pieni osa osuu rakennusalueiksi osoitetuille alueille. Tämän takia vaihtoehtoisessa hiilitaselaskennassa saatiin myös pieni ero eri tekijöiden osuuksiin hiilivarastojen muutoksessa. Vaihtoehdossa 1 hiilivarastojen muutokseen vaikuttaa 98 % osuudella rakennusten hiilijalanjälki ja 1 % osuudella maaperän sekä 1 % osuudella kasvillisuuden hiilivaraston muutos. Vaihtoehdossa 2 hiilivarastojen muutokseen vaikuttaa 97 % osuudella rakennusten hiilijalanjälki, 1 % osuudella maaperän hiilivaraston muutos ja 2 % osuudella kasvillisuuden hiilivaraston muutos. Vaihtoehtoisessa laskennassa saadut erot osoittavat, että rakenteilla voidaan myös selkeästi vaikuttaa hiilijäljen pienentämiseen.

24 Hakametsän ekotehokkuusselvitys 20 5 ALUEELLISET TOIMENPITEET Yhdyskuntarakenteen tiivistymisen myötä ekotehokkuus paranee monella saralla. Joukkoliikenteen, kävelyn ja pyöräilyn mahdollisuudet paranevat ja palveluiden saatavuus tulee jouhevammaksi. Alueen rakennuskanta monipuolistuu uuden rakentamisen sisältäessä sekä liike-, toimisto- että asuinrakennuksia. Tarkastelualueen ekotehokkuutta voidaan kuitenkin vielä parantaa joiltain osin. Koska alueen rakennuksista merkittävä osa on vanhoja, on alueen rakennusten energiankulutus melko suuri. Alueen kokonaisenergiankulutusta voidaan parantaa rakentamalla uudisrakennuksiksi pienemmän energiankulutuksen omaavia rakennuksia. Esimerkiksi nollaenergia- ja passiivitaloja suosimalla saadaan selkeä ero alueen energiankulutukseen. Myös nykyisten, vanhojen rakennusten korjausrakentaminen pienentää energiankulutusta. Täydennysrakentamista esimerkiksi lisäkerrosten muodossa, mitä alustavissa yleissuunnitelmaluonnoksissakin esitettiin, voidaan käyttää yhtenä houkuttimena perusparannusten rahoittamiseen. Alueella on olemassa hyvä kaukolämpöverkosto, jota on järkevää hyödyntää alueen rakentamisessa. On kuitenkin hyvä ottaa huomioon myös uusiutuvaa energiaa käyttävät lämmitysratkaisut. Esimerkiksi maalämpöjärjestelmän tarvitsema tilatarve on hyvä huomioida alueelle suunniteltujen tonttien koossa. Ekotehokkuutta voidaan myös parantaa huomioimalla rakennusten suunnittelussa paikallinen, uusiutuva sähköntuotanto. Esimerkiksi aurinkopaneelit tarvitsevat tietynlaiset katto-olosuhteet. Alueen energiatehokkuutta voidaan parantaa myös ulkovalaistuksella. Energiatehokkuutta voidaan parantaa tekemällä alueelle valaistussuunnitelma, jossa suositaan energiatehokkaita valaisimia ja tarkastellaan niiden oikeanlaista suuntausta. Ulkovalaistuksella voidaan myös lisätä turvallisuutta ja viihtyisyyttä ja pienentää valosaastetta. Se voi myös toimia omanlaisenaan vetovoimatekijänä alueelle.

25 21 Hakametsän ekotehokkuusselvitys Alueen pyöräilyolosuhteet on otettu yleissuunnitelmaluonnoksissa hyvin huomioon. Jatkosuunnitelmassa pyöräilyn ja kävelyn olosuhteita voidaan parantaa huolehtimalla hyvästä pyörien liityntäpysäköinnistä esimerkiksi julkisen liikenteen pysäkeillä, kiinnittämällä risteyksien suunnittelussa huomiota kävelijöiden ja pyöräilijöiden odotusaikoihin, suunnittelemalla pyöräilijöille kävelijöistä erillisiä kaistoja turvallisuuden ja pyöräilyn sujuvuuden lisäämiseksi sekä huomioimalla kävely- ja pyöräilyreittien viihtyisyys (etenkin isojen teiden läheisyydessä melu- ja saastehaitat). Suunnitelmaluonnosten autopaikkojen saamat ekotehokkuuspisteet olivat normaalitasoa paremmat eikä luonnosvaihtoehtojen välille saatu suurta eroa autopaikkojen osalta. Ekotehokkuuden kannalta autopaikkojen suunnittelussa tulee pyrkiä pysäköintijärjestelyiden mahdollisimman toimivaan ratkaisuun, joka ei aiheuta ympäröivälle luonnolle haittaa ja on helposti käytettävissä. Pysäköintialueet vievät arvokasta kaupunkitilaa, mutta toisaalta raskasta rakentamista vaativilla pysäköintiratkaisuilla, kuten esimerkiksi maanalaisella pysäköinnillä, muodostuu ekotehokkuusvaikutuksia vaadittavasta rakentamisesta. Alueen joukkoliikenneyhteyksien sekä pyöräilyn ja kävelyn yhteyksien parantuessa on tarvittavien parkkipaikkojen määrää mahdollista laskea. Ekotehokkuutta voidaan parantaa myös varaamalla alueelle pysäköintipaikkoja yhteiskäyttöautoja varten. Hakametsän alueella on olemassa hyvä tarjonta palveluista. Palveluiden saavutettavuuden parantamisessa voidaan kiinnittää huomiota lähipalveluiden etäisyyksiin suunnittelualueen eri osista, sillä tarkastelualue on kokonaisuudessaan laaja ja alueella on paljon asutusta. Löytyykö tarvetta lähipalveluiden lisäämiselle lähemmäksi tiettyjä asuinkortteleita, jotta lähipalvelut olisivat asukkaille kävelyetäisyydellä? Tarkastelussa voi ottaa huomioon myös esimerkiksi varsinaisen tarkastelualueen ulkopuoliset asuinalueet, joita palvelut myös hyödyttäisivät.

26 Hakametsän ekotehokkuusselvitys 22 Alustavista yleissuunnitelmaluonnoksista vaihtoehdossa 1 on hieman puurakentamiseen soveltuvia uudisrakentamiskohteita, mutta vaihtoehdossa 2 niitä ei juuri ollut. Ekotehokkuuta voidaan parantaa tarkastelemalla laajemmin puun sekä kierrätysmateriaalien käytön mahdollistamista uudessa rakentamisessa. On myös hyvä huomioida energiaintensiivisten materiaalien kuten lasin ja alumiinin käytön vähentäminen rakentamisessa ja miettiä niille korvaavia materiaaleja. Hiilitaselaskennassa saadut erot osoittavat, että rakenteilla voidaan vaikuttaa hiilivarastojen muutokseen, joten rakennusmateriaalien valintoihin sekä viherrakenteisiin, kuten viherkattoihin, on hyvä kiinnittää huomiota jo suunnittelun varhaisessa vaiheessa. Rakennusmateriaalien valintoihin voidaan vaikuttaa välillisesti myös muilla ratkaisuilla. Materiaalijakautumien todennäköisyyksiin voidaan vaikuttaa talotyyppien ja toimintojen valinnoilla sekä aluetehokkuuksilla. Esimerkiksi energiaintensiivisten materiaalien osuus rakennusmateriaaleista on yleensä suurempi toimisto- ja kerrostalorakentamisen alueilla kuin pientaloalueilla. Myöhemmässä suunnitteluvaiheessa alueen ekotehokkuuta voi lisätä laatimalla jätehuoltosuunnitelman, joka voisi helpottaa ja lisätä kierrätystä alueella. Jäteputkijärjestelmä on myös ekotehokas ratkaisu, koska se vähentää huomattavasti jäteautoliikennettä katuverkossa ja pienentää jätteiden paikallisten keräyspisteiden tilantarvetta. Se soveltuu uusille, tehokkaasti rakennetuille alueille. Alustavissa yleissuunnitelmaluonnoksissa osoitetut rakennusoikeudet muodostavat merkittävimmän osan alueen hiilivarastojen muutoksesta. Suunnitelmissa osoitetuilla viheralueilla on suuri, positiivinen vaikutus alueen hiilivarastojen muutokseen. Suunnitelmaluonnosvaihtoehdoista vaihtoehdossa 1 rakentamiseen käytetyn maa-alueen määrä on huomattavasti vaihtoehtoa 2 suurempi, mutta luonnoksessa esitettyjen uudet viheralueet pienentävät eroa jonkin verran. Jos viheralueet jätettäisiin toteuttamatta, merkitsisi se hiilitaselaskennassa yli kymmenen prosentin lisäystä hiilivarastojen muutokseen.

27 23 Hakametsän ekotehokkuusselvitys Viheralueiden toteuttamatta jättämisellä olisi vaikutusta myös alueen ekologisten yhteyksien muodostumisen sekä alueen virkistysarvon lisääntymisen kannalta. Viheralueita on hyvä tarkastella alueen viherverkoston kannalta jo varhaisessa vaiheessa, koska niiden suunnittelu ja kunnostus suunniteltujen hoitoluokitusten mukaisiksi viheralueiksi vie aikaa. Tarkastelussa tulee ottaa huomioon myös lisääntyvä asukkaiden määrä, mikä tarkoittaa virkistysalueiden lisääntyvää käyttöä. Viherkansia ja kattoja voidaan tehokkaasti hyödyntää myös virkistyskäyttöön. Alustavissa yleissuunnitelmaluonnoksissa on tarkasteltu viherkattojen ja kansien mahdollisuuksia uudisrakentamisessa, mutta alueella on myös paljon olemassa olevia rakennuksia, joita voisi ottaa tarkasteluun mukaan. Esimerkiksi suurien liikerakennusten tasaiset kattopinnat soveltuvat viherkatoiksi yleensä hyvin. Vaihtoehdossa 1 on esitetty kansirakennetta alueen keskeisimmän risteysalueen kattamiseksi. Kansirakenteiden ongelma ekotehokkuuden kannalta on samankaltainen autopaikkojen kanssa. Raskasta rakentamista vaativat rakenteet eivät itsessään ole kovin ekotehokkaita, mutta kuten tässäkin suunnitelmassa, ne yleensä myös tukevat ekotehokkuuden muiden osa-alueiden kehitystä. Luonnosvaihtoehdossa 1 kansirakenteella mahdollistetaan kävelyn ja pyöräilyn sujuvoittaminen ja lyhyet etäisyydet monipuolisten palveluiden äärelle. Kannen ekotehokkuusvaikutuksia voidaan parantaa erilaisilla kansipuutarhoilla ja muilla kannelle sijoitettavilla, viheryhteyksiä tukevilla viheralueilla.

28 Hakametsän ekotehokkuusselvitys 24 LÄHTEET Tampereen kaupunki EHYT Yhdyskuntarakenteen eheyttäminen Tampereella. [viitattu ] Saatavissa: pdf TUTKIMUSRAPORTTI VTT-R Tampereen kaupunki Haka -esite ja vuorovaikutussuunnitelma [viitattu ]. Saatavissa: metsanhankeesite pdf Lylykangas K., Lahti P. ja Vainio T Ilmastotavoitteita toteuttava asemakaavoitus. Aalto-yliopistonjulkaisusarja TIEDE+TEKNOLOGIA13/2013. [viitattu ] Saatavissa: us.pdf Rasinmäki J., Känkänen R Kuntien hiilitas 10/2014. [viitattu ] Saatavissa: Tampereen kaupunki Puistot, suojaviheralueet ja hoitoalueet. Alue 2: Kissanmaa, Ruotula, Uusikylä, Huikas, Hakametsä, Takahuhti, Ristinarkku, Pappila, Niihama. [viitattu ] Saatavissa: Ristimäki M, Tiitu, M, Helminen V, Kalenoja H Urban Zone (UZ), Tampere. Yhdyskuntarakenteen vyöhykkeet maankäytön ja liikenteen suunnittelumenetelmänä Tampereen UZ Road Show Luonnosvaiheen

29 25 Hakametsän ekotehokkuusselvitys tuloksia. [viitattu ] Saatavissa: Tampereen kaupunki Kantakaupungin yleiskaava [2040]: Väylien kattamisen selvitys. [viitattu ] Saatavissa: 014Osa1.pdf ja 014Osa2.pdf Tampereen kaupunki Ekotehokkuusselvityksessä käytetyt lähtötiedot

30 Hakametsän ekotehokkuusselvitys 26 LIITTEET Liite 1. Alustavan yleissuunnitelmaluonnoksen vaihtoehto 1. Täydennysrakentaminen on osoitettu valkoisella ja nykyiset rakennukset harmaalla. Lähde: Tampereen kaupunki, Maankäytön suunnittelu ja Tengbom Eriksson Arkkitehdit Oy.

31 27 Hakametsän ekotehokkuusselvitys Liite 2. Alustavan yleissuunnitelmaluonnoksen vaihtoehto 2. Täydennysrakentaminen on osoitettu valkoisella ja nykyiset rakennukset harmaalla. Lähde: Tampereen kaupunki, Maankäytön suunnittelu ja Tengbom Eriksson Arkkitehdit Oy.

32 Hakametsän ekotehokkuusselvitys 28 Liite 3. HEKO-arvioinnin tulos vaihtoehdolle 1. Mitä pienempi punainen alue, sitä ekotehokkaampi alue on.

33 29 Hakametsän ekotehokkuusselvitys Liite 4. HEKO-arvioinnin tulokset taulukoituna indikaattoreittain.

34 Hakametsän ekotehokkuusselvitys 30 Liite 5. Liikenteen päästöt vuodessa asukasta kohden jaoteltuna kulkutavan mukaan.

35 31 Hakametsän ekotehokkuusselvitys Liite 6. Molempien vaihtoehtojen sekä nykytilanteen päästölaskennan tulokset (päästöt asukasta kohden tco2e) rakennusten elinkaaren osalta.

KEKO-TYÖKALUN ENSIMMÄISEN VERSION TUOTTAMINEN

KEKO-TYÖKALUN ENSIMMÄISEN VERSION TUOTTAMINEN KEKO-TYÖKALUN ENSIMMÄISEN VERSION TUOTTAMINEN KEKO B, 1. Työpaja 10.4.2013 Antti Rehunen, Jari Rantsi ja Ari Nissinen, SYKE HEKO-TYÖKALUSTA KEKO-TYÖKALUUN Ekotehokkuusvaikutusten elinkaariperusteinen arviointi

Lisätiedot

Myyrmäen keskusta Kasvihuonekaasupäästöjen mallinnus KEKO-ekolaskurilla

Myyrmäen keskusta Kasvihuonekaasupäästöjen mallinnus KEKO-ekolaskurilla Myyrmäen keskusta 001925 Kasvihuonekaasupäästöjen mallinnus KEKO-ekolaskurilla Vantaan kaupunki 23.9.2016 Vaikutukset ympäristöön ja ilmastoon Kaavaan esitettyjen uusien kortteleiden 15403, 15406 ja 15422,

Lisätiedot

EKOLASKUREIDEN KEHITTÄMINEN: LUONNONVARAT, MONIMUOTOISUUS, ILMASTOVAIKUTUKSET

EKOLASKUREIDEN KEHITTÄMINEN: LUONNONVARAT, MONIMUOTOISUUS, ILMASTOVAIKUTUKSET EKOLASKUREIDEN KEHITTÄMINEN: LUONNONVARAT, MONIMUOTOISUUS, ILMASTOVAIKUTUKSET Ari Nissinen, Jari Rantsi, Mika Ristimäki ja Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskus (SYKE) 3.4.2012, Järjestäjät: KEKO-projekti

Lisätiedot

NIEMENRANTA III, ENTISEN TEOLLISUUSALUEEN MUUTTAMINEN ASUN- TOALUEEKSI, KAAVA NRO 8496 EKOTEHOKKUUSSELVITYS

NIEMENRANTA III, ENTISEN TEOLLISUUSALUEEN MUUTTAMINEN ASUN- TOALUEEKSI, KAAVA NRO 8496 EKOTEHOKKUUSSELVITYS NIEMENRANTA III, ENTISEN TEOLLISUUSALUEEN MUUTTAMINEN ASUN- TOALUEEKSI, KAAVA NRO 8496 EKOTEHOKKUUSSELVITYS 1 Laatija Tarkastaja Kuvaus Ida Montell Kirsikka Siik Niemenranta III, kaava nro 8496 - Ekotehokkuusselvitys

Lisätiedot

Kartanonranta Energia- ja ympäristöselvitykset

Kartanonranta Energia- ja ympäristöselvitykset Kartanonranta Energia- ja ympäristöselvitykset Ympäristölautakunta 17.4.2012 Tero Karislahti YIT 1 Internal Tausta Rakennusten osuus Suomen kokonaisenergiankulutuksesta on 40 prosenttia. Rakennukset suunnitellaan

Lisätiedot

NIEMENRANTA EKOTEHOKKUUSTARKASTELUN TULOKSET

NIEMENRANTA EKOTEHOKKUUSTARKASTELUN TULOKSET NIEMENRANTA EKOTEHOKKUUSTARKASTELUN TULOKSET 27.9.27 27.9.27 Mikko Siitonen - arkkitehti SAFA, BREEAM Communities 22 -Assessor Suunnittelun tavoitteena on luoda kaavalliset edellytykset joukkoliikenteeseen

Lisätiedot

8637_OJALA I EHDOTUSVAIHEEN KEKO- TARKASTELU TULOKSET

8637_OJALA I EHDOTUSVAIHEEN KEKO- TARKASTELU TULOKSET 8637_OJALA I EHDOTUSVAIHEEN KEKO- TARKASTELU TULOKSET KEKO on maankäytön suunnittelun tueksi kehitetty ekologisen kestävyyden arviointityökalu. Sen avulla on mahdollista määrittää yhdyskuntien rakentamisen

Lisätiedot

SKAFTKÄRR. Kokemuksia Porvoon energiakaavoituksesta. 18.3.2013 Maija-Riitta Kontio

SKAFTKÄRR. Kokemuksia Porvoon energiakaavoituksesta. 18.3.2013 Maija-Riitta Kontio SKAFTKÄRR Kokemuksia Porvoon energiakaavoituksesta 18.3.2013 Maija-Riitta Kontio Porvoon Skaftkärr Pinta-ala 400 ha Asukasmäärä (tavoite): yli 6000 Pääasiassa pientaloja ENERGIAKAAVA = TYÖTAPA Voidaanko

Lisätiedot

Kannelmäki - Lassila - Pohjois-Haaga, alueellinen kehittämissuunnitelma

Kannelmäki - Lassila - Pohjois-Haaga, alueellinen kehittämissuunnitelma LIITE 1 Kannelmäki - Lassila - Pohjois-Haaga, alueellinen kehittämissuunnitelma KSLK 10.2.2011 Kannelmäki - Lassila - Pohjois-Haaga, alueellinen kehittämissuunnitelma Suunnitelmakartat ja toimenpiteet

Lisätiedot

TÄYDENNYS- RAKENTAMINEN TAMPEREELLA

TÄYDENNYS- RAKENTAMINEN TAMPEREELLA TÄYDENNYS- RAKENTAMINEN TAMPEREELLA Onko taloyhtiöönne tulossa isoja remontteja? Mistä rahaa putkiremonttiin tai muihin perusparannuksiin? Täydennysrakentaminen samalla tontilla tai nykyisen asuinrakennuksen

Lisätiedot

KOTKAN KAAVOITUKSESSA OLEVIEN ASUINALUEIDEN LIIKENTEEN ILMASTOVAIKUTUSTEN VERTAILU. Esa Partanen & Antti Harju Kotkan kaupunki, kaavoitus 4.12.

KOTKAN KAAVOITUKSESSA OLEVIEN ASUINALUEIDEN LIIKENTEEN ILMASTOVAIKUTUSTEN VERTAILU. Esa Partanen & Antti Harju Kotkan kaupunki, kaavoitus 4.12. KOTKAN KAAVOITUKSESSA OLEVIEN ASUINALUEIDEN LIIKENTEEN ILMASTOVAIKUTUSTEN VERTAILU Esa Partanen & Antti Harju Kotkan kaupunki, kaavoitus 4.12.2013 Arviointimenetelmä Tarkastelu tehtiin KURKE-työkalulla

Lisätiedot

Kokemuksia energia- ja päästölaskennasta asemakaavoituksessa

Kokemuksia energia- ja päästölaskennasta asemakaavoituksessa Kokemuksia energia- ja päästölaskennasta asemakaavoituksessa INURDECO TYÖPAJA 25.8.2014 ENERGIA- JA ILMASTOTAVOITTEET ASEMAKAAVOITUKSESSA Paikka: Business Kitchen, Torikatu 23 (4.krs) Eini Vasu, kaavoitusarkkitehti

Lisätiedot

NIEMI 8250 VASTINELUETTELO / MIELIPITEET

NIEMI 8250 VASTINELUETTELO / MIELIPITEET NIEMI 8250 VASTINELUETTELO / MIELIPITEET Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 15.11.2007 Nähtävillä oloaika: 16.11.-7.12.2007 Mielipide 1, 2 7.12.2007, dnro: YPA: 9937/611/2007 Lahtinen Nora, 2 kpl Mielipide

Lisätiedot

HANGON KAUPUNKI HANGÖ STAD

HANGON KAUPUNKI HANGÖ STAD HANGON KAUPUNKI HANGÖ STAD 14.4.2016 8.3.2016 12 Lainvoimainen Kaupunginvaltuusto Kaupunginhallitus 15.2.2016 33 4.8. 4.9.2014 Kaavaehdotus nähtävillä MRL 65, MRA 27 11.6.2014 Ympäristölautakunta 28.4.2014

Lisätiedot

Mansikkaniemen asemakaava

Mansikkaniemen asemakaava Mansikkaniemen asemakaava 26.6.2018 IISALMEN KAUPUNKI PL 10, 74101 Iisalmi Puh. (017) 272 31 WWW.IISALMI.FI Hankkeen eteneminen Alueen kaavoitus on käynnistynyt seurakuntayhtymän aloitteesta 2017. KV päätös

Lisätiedot

HULEVESISELVITYS PERKKOONKATU 1, TAMPERE RN:O TYÖ: TARATEST OY

HULEVESISELVITYS PERKKOONKATU 1, TAMPERE RN:O TYÖ: TARATEST OY TYÖ: 12235 1.2.2017 HULEVESISELVITYS PERKKOONKATU 1, TAMPERE RN:O 837 325 6525 0001 TARATEST OY Turkkirata 9 A 33960 Pirkkala p. 03 368 3322 www.taratest.fi Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 2. Suunnittelualueen

Lisätiedot

ENERGIAKAAVOITUKSEN MALLIT HANKKEEN TULOKSET

ENERGIAKAAVOITUKSEN MALLIT HANKKEEN TULOKSET ENERGIAKAAVOITUKSEN MALLIT HANKKEEN TULOKSET KESTÄVÄN ALUESUUNNITTELUN TYÖKALUT KÄYTTÖÖN 03.10.2013 Kimmo Lylykangas MAANKÄYTÖN SUUNNITTELU CO 2 e-päästövähennysten OHJAUSKEINONA Kaavoitus poikkeaa ohjauskeinona

Lisätiedot

MAANKÄYTÖN TARKASTELUVAIHTOEHDOT A1, A2, B

MAANKÄYTÖN TARKASTELUVAIHTOEHDOT A1, A2, B POHJOIS-HAAGAN ITÄOSAN OSAYLEISKAAVA 29.5.2012 MAANKÄYTÖN TARKASTELUVAIHTOEHDOT A1, A2, B Vaihtoehtojen kuvaus ja vaikutusten arviointi Periaateleikkaukset Hämeenlinnanväylän melusuojauksesta toimitilarakentamisella

Lisätiedot

ECO2 Ekotehokas Tampere 2020 Ekotehokas kaupunkisuunnittelu

ECO2 Ekotehokas Tampere 2020 Ekotehokas kaupunkisuunnittelu ECO2 Ekotehokas Tampere 2020 Ekotehokas kaupunkisuunnittelu Elina Seppänen 3.10.2013 ECO2 EKOTEHOKAS TAMPERE 2020 -HANKE Mikä on ECO2? Tampereen kaupungin energia- ja ilmastohanke, jota Suomen itsenäisyyden

Lisätiedot

KAAVOITUSOHJELMA Maankäytön suunnittelu, yhdyskuntasuunnittelu

KAAVOITUSOHJELMA Maankäytön suunnittelu, yhdyskuntasuunnittelu KAAVOITUSOHJELMA 2015 2017 Maankäytön suunnittelu, yhdyskuntasuunnittelu Kaavoitusohjelma 2015 2017 Maankäytön suunnittelu yhdyskuntasuunnittelu / EHYT 7 1 5 6 4 3 2 EHYT-selvityksen aluekehittämiskohteet

Lisätiedot

Skaftkärr energiatehokasta kaupunkisuunnittelua Porvoossa. 12.1.2012 Jarek Kurnitski

Skaftkärr energiatehokasta kaupunkisuunnittelua Porvoossa. 12.1.2012 Jarek Kurnitski Skaftkärr energiatehokasta kaupunkisuunnittelua Porvoossa SIJAINTI 50 km SUUNNITTELUALUE ENERGIAMALLIT: KONSEPTIT Yhdyskunnan energiatehokkuuteen vaikuttaa usea eri tekijä. Mikään yksittäinen tekijä ei

Lisätiedot

Asuinrakennusten rakenteellisen energiatehokkuuden elinkaarihyödyt. Panu Pasanen Bionova Oy / One Click LCA 30. tammikuuta 2019

Asuinrakennusten rakenteellisen energiatehokkuuden elinkaarihyödyt. Panu Pasanen Bionova Oy / One Click LCA 30. tammikuuta 2019 Asuinrakennusten rakenteellisen energiatehokkuuden elinkaarihyödyt Panu Pasanen Bionova Oy / One Click LCA 30. tammikuuta 2019 Rakenteellisen energiatehokkuuden elinkaarihyödyt Tarkastelussa on energiatehokkuusasetuksen

Lisätiedot

Resurssinäkökulma tiivistyviin kaupunkiseutuihin. Panu Lehtovuori Tampere School of Architecture Liikennetyöpaja

Resurssinäkökulma tiivistyviin kaupunkiseutuihin. Panu Lehtovuori Tampere School of Architecture Liikennetyöpaja Resurssinäkökulma tiivistyviin kaupunkiseutuihin Panu Lehtovuori Tampere School of Architecture Liikennetyöpaja 11.10.2016 Taustaa WHOLE on Tampereen teknillisen yliopiston hanke, jonka tavoite on tuottaa

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN JOUKKOLIIKENTEEN YLEISKAAVALLISET TARKASTELUT YLEISKAAVAN UUDEN MAANKÄYTÖN ARVIOINTI

JYVÄSKYLÄN JOUKKOLIIKENTEEN YLEISKAAVALLISET TARKASTELUT YLEISKAAVAN UUDEN MAANKÄYTÖN ARVIOINTI JYVÄSKYLÄN JOUKKOLIIKENTEEN YLEISKAAVALLISET TARKASTELUT YLEISKAAVAN UUDEN MAANKÄYTÖN ARVIOINTI YLEISKAAVAN UUDEN MAANKÄYTÖN ARVIOINTI 2 1. KAAVOITETTAVIEN ALUEIDEN ARVOTTAMINEN JOUK- KOLIIKENTEEN NÄKÖKULMASTA

Lisätiedot

Suunnitelmavaihtoehto 1 sovitettuna kaupunkimalliin. Suunnitelmavaihtoehto 2 sovitettuna kaupunkimalliin

Suunnitelmavaihtoehto 1 sovitettuna kaupunkimalliin. Suunnitelmavaihtoehto 2 sovitettuna kaupunkimalliin Suunnitelmavaihtoehto 1 sovitettuna kaupunkimalliin Suunnitelmavaihtoehto 2 sovitettuna kaupunkimalliin Taimiston ja Tuomarinkadun alue, asemakaava 8539 Valmisteluvaiheen suunnitteluaineisto, tiivistelmä

Lisätiedot

SANTALAHDEN KAAVOJEN EKOTEHOKKUUSTARKASTELU HEKO-MENETELMÄLLÄ SANTALAHDEN KAAVOJEN EKOTEHOKKUUSTARKASTELU

SANTALAHDEN KAAVOJEN EKOTEHOKKUUSTARKASTELU HEKO-MENETELMÄLLÄ SANTALAHDEN KAAVOJEN EKOTEHOKKUUSTARKASTELU SANTALAHDEN KAAVOJEN EKOTEHOKKUUSTARKASTELU HEKO-MENETELMÄLLÄ EKOTEHOKKUUS KAUPUNKIYMPÄRISTÖSSÄ Ekotehokkuuden perusperiaatteena on saada enemmän vähemmästä Kaupunkiympäristössä otetaan huomioon: energian

Lisätiedot

Hiilineutraali Helsinki Anni Sinnemäki Helsingin kaupunkiympäristön apulaispormestari

Hiilineutraali Helsinki Anni Sinnemäki Helsingin kaupunkiympäristön apulaispormestari Hiilineutraali Helsinki 2035 Anni Sinnemäki Helsingin kaupunkiympäristön apulaispormestari Millaiset ilmastotavoitteet Helsingin uusi strategia asettaa? Helsinki ottaa vastuunsa ilmastonmuutoksen torjunnassa

Lisätiedot

NIEMENRANTA III, ENTISEN TEOLLISUUSALUEEN MUUTTAMINEN ASUN- TOALUEEKSI, KAAVA NRO 8496 EKOTEHOKKUUSSELVITYS

NIEMENRANTA III, ENTISEN TEOLLISUUSALUEEN MUUTTAMINEN ASUN- TOALUEEKSI, KAAVA NRO 8496 EKOTEHOKKUUSSELVITYS NIEMENRANTA III, ENTISEN TEOLLISUUSALUEEN MUUTTAMINEN ASUN- TOALUEEKSI, KAAVA NRO 8496 EKOTEHOKKUUSSELVITYS Donna ID 1 844 356 1 Laatija Ida Montell Tarkastaja Kirsikka Siik Kuvaus Niemenranta III, kaava

Lisätiedot

Vartiosaaresta suunnitellaan omaleimainen, monipuolinen ja tiiviisti rakennettu saaristokaupunginosa,

Vartiosaaresta suunnitellaan omaleimainen, monipuolinen ja tiiviisti rakennettu saaristokaupunginosa, Vartiosaari Vartiosaaresta suunnitellaan omaleimainen, monipuolinen ja tiiviisti rakennettu saaristokaupunginosa, jossa on sekä asumista että kaikkia helsinkiläisiä palvelevia virkistys- ja vapaa-ajan

Lisätiedot

STANSVIKINNUMMEN ALUSTAVAT SUUNNITTELUPERIAATTEET Nähtävillä Kaupunkisuunnitteluvirasto

STANSVIKINNUMMEN ALUSTAVAT SUUNNITTELUPERIAATTEET Nähtävillä Kaupunkisuunnitteluvirasto STANSVIKINNUMMEN ALUSTAVAT SUUNNITTELUPERIAATTEET Nähtävillä 18.5. - 5.6.2015 Kaupunkisuunnitteluvirasto 18.5.2015 Stansvikinnummen alustavat suunnitteluperiaatteet Nähtävillä 18.5. - 5.6.2015 Kaupunkisuunnitteluvirasto

Lisätiedot

ILMASTO-OHJELMA Pienillä arjen muutoksilla VAIKUTTAVIIN ILMASTOTEKOIHIN

ILMASTO-OHJELMA Pienillä arjen muutoksilla VAIKUTTAVIIN ILMASTOTEKOIHIN ILMASTO-OHJELMA 2016 2020 Pienillä arjen muutoksilla VAIKUTTAVIIN ILMASTOTEKOIHIN Espoon kaupunki haluaa olla vastuullinen edelläkävijä ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Kaupunki on laatinut ilmasto-ohjelman,

Lisätiedot

Myyrmäki Pyöräliikenneverkko

Myyrmäki Pyöräliikenneverkko Myyrmäki Pyöräliikenneverkko PYÖRÄLIIKENNE- VERKON HIERARKIA Myyrmäen alueen pyöräliikenneverkon muodostamisen periaatteena on ollut luoda suunnittelualueelle pyöräilyn kannalta kilpailukykyinen verkko.

Lisätiedot

Kuntien mahdollisuudet vähentää kustannustehokkaasti ilmastopäästöjä

Kuntien mahdollisuudet vähentää kustannustehokkaasti ilmastopäästöjä Kuntien mahdollisuudet vähentää kustannustehokkaasti ilmastopäästöjä Kuntien ilmastokonferenssi 3.5.2012 Pauli Välimäki Pormestarin erityisavustaja ECO2-ohjelman johtaja Tampereen kaupunki YHDYSKUNTARAKENTEEN

Lisätiedot

Rakennesuunnitelma 2040

Rakennesuunnitelma 2040 Rakennesuunnitelma 2040 Seutuhallituksen työpaja 28.5.2014 TYÖ- SUUNNITELMA TAVOIT- TEET VAIHTO- EHDOT LINJA- RATKAISU LUONNOS EHDOTUS Linjaratkaisu, sh. 23.4.2014 Linjaratkaisuehdotus perustuu tarkasteluun,

Lisätiedot

Ilmastoviisas asuminen. Miliza Ryöti, HSY:n Seutu- ja ympäristötieto

Ilmastoviisas asuminen. Miliza Ryöti, HSY:n Seutu- ja ympäristötieto Ilmastoviisas asuminen Miliza Ryöti, HSY:n Seutu- ja ympäristötieto 30.11.2017 Tavoite: Hiilineutraalius vuoteen 2050 mennessä Uuden rakentaminen ja vanhan korjaaminen Asuminen ja asukkaan valinnat Yhdyskuntarakenne

Lisätiedot

Kaavoituksen mahdollisuudet liikuntapaikkojen suunnittelussa Jenny Miettinen, arkkitehti, Oulun yliopisto Yhdessä ylipainoa vastaan

Kaavoituksen mahdollisuudet liikuntapaikkojen suunnittelussa Jenny Miettinen, arkkitehti, Oulun yliopisto Yhdessä ylipainoa vastaan 1 Kaavoituksen mahdollisuudet liikuntapaikkojen suunnittelussa Jenny Miettinen, arkkitehti, Oulun yliopisto Yhdessä ylipainoa vastaan 2 Nykytilanne Suomalaisten työikäisten liikunnan harrastaminen on lisääntynyt,

Lisätiedot

REMA Rakennuskannan energiatehokkuuden. arviointimalli Keskeisimmät tulokset. Julkisivumessut

REMA Rakennuskannan energiatehokkuuden. arviointimalli Keskeisimmät tulokset. Julkisivumessut Talotekniikan sähkö Huoneistosähkö 18.1.211 1 OKT 21 normi OKT 198-> OKT 196-1979 OKT RAT 196-1979 RAT LPR 196-1979 LPR

Lisätiedot

Ap-normit. Toimikunnat

Ap-normit. Toimikunnat Ap-normit Toimikunnat 20.11.2014 Lausuntopyyntö toimikunnille Kuntakehitys ja kuntakehityslautakunta selvittävät mahdollisuuksia päivittää käytettäviä autopaikkanormeja Määritetään aluekohtaisesti kuinka

Lisätiedot

RESURSSIVIISAUDEN TIEKARTTA

RESURSSIVIISAUDEN TIEKARTTA luonnos RESURSSIVIISAUDEN TIEKARTTA Leena Maidell-Münster KOLME PÄÄTAVOITETTA 22.3.2018 2 HIILINEUTRAALI VANTAA 2030 Muutos -80 % vuodesta 1990 Jäljelle jäävien päästöjen kompensointi 13.2.2018 3 1000

Lisätiedot

3D-IDEAKILPAILU. Kaupunkikudelmia - kilpailuohjelma

3D-IDEAKILPAILU. Kaupunkikudelmia - kilpailuohjelma keltainen rajaus = ohjeellinen kilpailualue Kaupunkikudelmia - kilpailuohjelma Hyvinkäällä on parhaillaan käynnissä kansainvälinen Europan 15-suunnittelukilpailu, jossa nuoret kaupunkisuunnittelijat ideoivat

Lisätiedot

Nurmijärven kuntastrategia 2014 2020. Asukastyöpaja I: maankäyttö, asuminen, liikenne ja ympäristö Nurmijärvellä. Klaukkalan koulu 30.1.

Nurmijärven kuntastrategia 2014 2020. Asukastyöpaja I: maankäyttö, asuminen, liikenne ja ympäristö Nurmijärvellä. Klaukkalan koulu 30.1. Nurmijärven kuntastrategia 2014 2020 Asukastyöpaja I: maankäyttö, asuminen, liikenne ja ympäristö Nurmijärvellä Klaukkalan koulu 30.1.2014 Vaihe 1A. Osallistujia pyydettiin kertomaan, millaiset olisivat

Lisätiedot

Tampereenseudun asuinalueet vähähiilisiksi TARMO+ -hanke

Tampereenseudun asuinalueet vähähiilisiksi TARMO+ -hanke Hankeaika 03/2015-12/2017 Suunnitelmallinen energiatehokkuuteen tähtäävä kiinteistönpito ja korjaaminen taloyhtiöissä Yhteiskorjaaminen Täydennysrakentaminen kohderyhmänä asunto-osakeyhtiöt, Tampereen

Lisätiedot

Helsinki hiilineutraaliksi -tavoitteet ja toimenpiteet. Petteri Huuska

Helsinki hiilineutraaliksi -tavoitteet ja toimenpiteet. Petteri Huuska Helsinki hiilineutraaliksi -tavoitteet ja toimenpiteet Petteri Huuska Sähkönkulutuksen vähentäminen -tavoitteet Tavoite 1. Kotitalouksien sähkönkulutus pienenee 10 prosenttia asukasta kohti verrattuna

Lisätiedot

ILMASTOTAVOITTEITA TOTEUTTAVA ASEMAKAAVOITUS. 25.08.2014 Kimmo Lylykangas Arkkitehtuuritoimisto Kimmo Lylykangas Oy

ILMASTOTAVOITTEITA TOTEUTTAVA ASEMAKAAVOITUS. 25.08.2014 Kimmo Lylykangas Arkkitehtuuritoimisto Kimmo Lylykangas Oy ILMASTOTAVOITTEITA TOTEUTTAVA ASEMAKAAVOITUS 25.08.2014 Kimmo Lylykangas Arkkitehtuuritoimisto Kimmo Lylykangas Oy ESITYKSEN SISÄLTÖ Maankäytön suunnittelu CO 2 e-päästövähennysten ohjauskeinona Päästölaskentamalli

Lisätiedot

Länsikatu. rp23. Sepänkatu. rp24. rp26 LOUHELANKATU. rp25 LÄNSIKATU. Louhelankatu III le p. rp28. rp27 68 IV SEPÄNKATU III.

Länsikatu. rp23. Sepänkatu. rp24. rp26 LOUHELANKATU. rp25 LÄNSIKATU. Louhelankatu III le p. rp28. rp27 68 IV SEPÄNKATU III. 1 4 2 1 1 Louhelankatu Länsikatu I I 4 Sepänkatu 20 1 1 1 1 20 0 20 21 2 2 24 22 3 2 1 1 rp2 rp2 rp24 rp23 rp rp2 0 30 40 0 20 0 a le p I 0 SEPÄNKATU LOUHELANKATU LÄNSIKATU 43300 400 43400 400 IV AK ASEMAKAAVAMERKINNÄT

Lisätiedot

HAUKILUOMA II 8360 KESKUSTAKORTTELEIDEN TÄYDENNYSRAKENTAMINEN VIITESUUNNITELMALUONNOS

HAUKILUOMA II 8360 KESKUSTAKORTTELEIDEN TÄYDENNYSRAKENTAMINEN VIITESUUNNITELMALUONNOS HAUKILUOMA II 8360 KESKUSTAKORTTELEIDEN TÄYDENNYSRAKENTAMINEN VIITESUUNNITELMALUONNOS 8.6.2015 HAUKILUOMA II - VIITESUUNNITELMALUONNOKSET Viitesuunnitelma koskee Haukiluoman kaupunginosaan Länsi-Tampereella

Lisätiedot

Melumallinnus Pellonreuna

Melumallinnus Pellonreuna Melumallinnus Pellonreuna JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI KAAVOITUS 2017 (28.4.2017) 1 TYÖN TARKOITUS Tässä melumallinnuksessa on tarkasteltu Kuokkalan Tikanväylän ja Pohjanlahdentien liikenteen aiheuttaman melun

Lisätiedot

Sipoon Jokilaakso. Sipooseen! Sijoita kasvavaan. Uusi asuinalue Nikkilän keskustassa.

Sipoon Jokilaakso. Sipooseen! Sijoita kasvavaan. Uusi asuinalue Nikkilän keskustassa. Sipoon Jokilaakso Uusi asuinalue Nikkilän keskustassa Sijoita kasvavaan Sipooseen! www.sipoonjokilaakso.fi Sipoon Jokilaakson etuja ovat sijainti, luonto ja palvelut Sipoon Jokilaakso 2 Nikkilän keskustassa

Lisätiedot

Tammelan hulevesiselvitys

Tammelan hulevesiselvitys Tammelan hulevesiselvitys Tammelan kaupunkisuunnittelukahvila 2.2.2017 Perttu Hyöty, Sito Oy When infrastructure counts. Selvityksen tarkoitus ja selvitysalue 2 Tarkoituksena selvittää nykyisen hulevesijärjestelmän

Lisätiedot

VIHERALUEIDEN HOITOLUOKITUS

VIHERALUEIDEN HOITOLUOKITUS VIHERALUEIDEN HOITOLUOKITUS HOITOLUOKITUKSEN MERKITYS Kaavoitusvaiheessa määritetty alustava käyttö ja hoitoluokka kuvaavat alueen laatutavoitetta. Samalla viheralueiden rakentamisen ja hoidon kustannukset

Lisätiedot

Sähköisen liikenteen foorumi 2014

Sähköisen liikenteen foorumi 2014 Sähköisen liikenteen foorumi 2014 Miten Suomi hyötyy sähköisestä liikenteestä Hannele Pokka 14.5.2014 Ilmastopaneelin (IPCC) terveiset sähköisen liikkumisen näkökulmasta Kasvihuonepäästöt ovat lisääntyneet

Lisätiedot

Amurin yleissuunnittelun tilannekatsaus Sakari Leinonen

Amurin yleissuunnittelun tilannekatsaus Sakari Leinonen Amurin yleissuunnittelun tilannekatsaus 1 11.1.2018 Sakari Leinonen 2 11.1.2018 Sakari Leinonen AMURIN YLEISSUUNNITELMA KESKUSTAN KEHITTÄMISEN LÄHTÖKOHTIA Amurin ja Pyynikintorin alue on perinteikästä

Lisätiedot

Sää- ja ilmastolähtöinen kaupunkisuunnittelu ja rakentaminen, 6.3.2013 Espoon kaupunkisuunittelukeskus / Torsti Hokkanen

Sää- ja ilmastolähtöinen kaupunkisuunnittelu ja rakentaminen, 6.3.2013 Espoon kaupunkisuunittelukeskus / Torsti Hokkanen FINNOO ILMASTONMUUTOKSEN TORJUNNAN KAUPUNGINOSA Sää- ja ilmastolähtöinen kaupunkisuunnittelu ja rakentaminen, 6.3.2013 Espoon kaupunkisuunittelukeskus / Torsti Hokkanen Finnoo kartalla HKI 12 km Finnoo

Lisätiedot

HANKE-ESITE JA VUOROVAIKUTUS- SUUNNITELMA

HANKE-ESITE JA VUOROVAIKUTUS- SUUNNITELMA Tampereen kaupunki Kaupunkiympäristön kehittäminen 24.3.2011 HAUKILUOMAN YLEISSUUNNITELMA HANKE-ESITE JA VUOROVAIKUTUS- SUUNNITELMA 2 SISÄLTÖ 1. Hanke-esitteen ja vuorovaikutussuunnitelman tarkoitus 5

Lisätiedot

Kohti vähähiilistä rakentamista Rakentaminen ilmastokriisin ratkaisijana

Kohti vähähiilistä rakentamista Rakentaminen ilmastokriisin ratkaisijana Kohti vähähiilistä rakentamista Rakentaminen ilmastokriisin ratkaisijana Kimmo Tiilikainen Asunto, energia ja ympäristöministeri 30.1.2019 Pariisin ilmastosopimus Tavoitteena ilmaston lämpenemisen pysäyttäminen

Lisätiedot

Selvitys liikennejärjestelyvaihtoehdoista ja pysäköinnistä

Selvitys liikennejärjestelyvaihtoehdoista ja pysäköinnistä 28.3.2017 / TPi, TPe Selvitys liikennejärjestelyvaihtoehdoista ja pysäköinnistä Tutkitut liikennejärjestelyvaihtoehdot Puustellinkallion kaavoituksen aikana on tutkittu erilaisia liikennejärjestelyitä

Lisätiedot

Jyväskylän seudun rakennemalli 20X0 Ekotehokkuuden arviointi

Jyväskylän seudun rakennemalli 20X0 Ekotehokkuuden arviointi Jyväskylän seudun rakennemalli 2X Ekotehokkuuden arviointi 27.1.21 Erikoistutkija Irmeli Wahlgren, VTT Irmeli Wahlgren 27.1.21 2 Ekotehokkuuden arviointi Ekotehokkuuden tarkastelussa on arvioitu ns. ekologinen

Lisätiedot

Hyvinvointi kaupunkiympäristössä: ekosysteemipalveluiden hyödyntäminen kestävän kaupunkisuunnittelun työkaluna

Hyvinvointi kaupunkiympäristössä: ekosysteemipalveluiden hyödyntäminen kestävän kaupunkisuunnittelun työkaluna Hyvinvointi kaupunkiympäristössä: ekosysteemipalveluiden hyödyntäminen kestävän kaupunkisuunnittelun työkaluna Vesa Yli-Pelkonen & Heikki Setälä Ympäristötieteiden laitos Helsingin yliopisto 14.3.2014

Lisätiedot

ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET Yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten ja laitosten alue.

ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET Yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten ja laitosten alue. ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET AKR AP AO AO-33 YL VL VL-7 ET W 0020500 Asuinkerros- ja rivitalojen korttelialue. 0030000 Asuinpientalojen korttelialue. 0050000 Erillispientalojen korttelialue. 0050033

Lisätiedot

MAL-työpaja. Maankäytön näkökulma Hannu Luotonen Tekninen johtaja Hannu Luotonen

MAL-työpaja. Maankäytön näkökulma Hannu Luotonen Tekninen johtaja Hannu Luotonen MAL-työpaja Maankäytön näkökulma Hannu Luotonen Tekninen johtaja 1 KOUVOLAN RAKENNEMALLI Alueiden käytön kehityskuva Ekotehokas yhdyskuntarakenne Keskusten kehittäminen Maaseudun palvelukylät Olevan infran

Lisätiedot

STRATEGINEN YLEISKAAVA KESKUSTAN KAUPUNKIKUVA JA VIHERVERKOSTO -TARKASTELU RAUMAN KAUPUNKI ERIKSSON ARKKITEHDIT OY ERIARC FORUM 27.8.

STRATEGINEN YLEISKAAVA KESKUSTAN KAUPUNKIKUVA JA VIHERVERKOSTO -TARKASTELU RAUMAN KAUPUNKI ERIKSSON ARKKITEHDIT OY ERIARC FORUM 27.8. ERIKSSON ARKKITEHDIT OY ERIARC FORUM RAUMAN KAUPUNKI STRATEGINEN YLEISKAAVA KESKUSTAN KAUPUNKIKUVA JA VIHERVERKOSTO -TARKASTELU 27.8.2010 www.eriarc.fi 1 JOHDANTO 1.1 Selvitysalue Selvityksessä on tarkasteltu

Lisätiedot

Ahjotie RAATEKANKAANTIE 5:218. mp-1. ajo. ajo. ajo TKL. avo RAHTIKATU. e=0.35 TELITIE. Telitie. ajo. ajo 21 RAATEKANGAS TKL. II e=0.40. avo.

Ahjotie RAATEKANKAANTIE 5:218. mp-1. ajo. ajo. ajo TKL. avo RAHTIKATU. e=0.35 TELITIE. Telitie. ajo. ajo 21 RAATEKANGAS TKL. II e=0.40. avo. 0 : : Ahjotie Telitie 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 00 0 0 0 0 0 0 TELITIE RAHTIKATU RAATEKANKAANTIE e=0.0 e=0. mp- RAATEKANGAS EV ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET EV 0000 Teollisuus-, varasto- ja liikerakennusten

Lisätiedot

T i k k a k o s k i k e h i t t y y!

T i k k a k o s k i k e h i t t y y! T i k k a k o s k i k e h i t t y y! 4.2. 2015 1. Avaus 2. Tikkakosken kehittämissuunnitelmasta yleensä 3. Tikkakosken tohinat; diplomityön esittely, Annamaija Löfgren 4. Koulu- ja liikuntakeskuksen yleissuunnitelmaluonnoksen

Lisätiedot

Uudet energiatehokkuusmääräykset, E- luku

Uudet energiatehokkuusmääräykset, E- luku Tietoa uusiutuvasta energiasta lämmitysmuodon vaihtajille ja uudisrakentajille 31.1.2013/ Dunkel Harry, Savonia AMK Uudet energiatehokkuusmääräykset, E- luku TAUSTAA Euroopan unionin ilmasto- ja energiapolitiikan

Lisätiedot

HIILINEUTRAALI KYMENLAAKSO TYÖPAJOJEN KOOSTE 2019

HIILINEUTRAALI KYMENLAAKSO TYÖPAJOJEN KOOSTE 2019 HIILINEUTRAALI KYMENLAAKSO TYÖPAJOJEN KOOSTE 2019 TYÖPAJAT Yhteensä 3 työpajaa eri sektoreille: 7.3.2019 Teollisuus, pienteollisuus, työkoneet ja energia (Kouvola) Osallistujia 29, lisäksi Kymenlaakson

Lisätiedot

Pohjois-Haagan osayleiskaava-alueen saavutettavuus henkiautolla, joukkoliikenteellä ja kävellen

Pohjois-Haagan osayleiskaava-alueen saavutettavuus henkiautolla, joukkoliikenteellä ja kävellen SAAVUTETTAVUUSTARKASTELU - Pohjois-Haagan itäosan osayleiskaava Ksv /yleiskaavatoimisto 2.5.2013 Saavutettavuus näkyy vahvasti kaupunkilaisten arkielämässä. Asukkaiden tulee saavuttaa tarvitsemansa toiminnot

Lisätiedot

Palaute- ja vastineraportti

Palaute- ja vastineraportti TAMPEREEN KAUPUNKI 29.05.2017 Kaleva, Pellervon koulun ja Tredun tontit. Pellervonkatu 20 ja Sammonkatu 45. Katu- ja virkistysaluetta, käyttötarkoituksen muutos ja rakennusoikeuden lisääminen. Asemakaava

Lisätiedot

Luontoon perustuvat ratkaisut kaupunkikehittämisessä Case Tampere

Luontoon perustuvat ratkaisut kaupunkikehittämisessä Case Tampere Jari Jokinen Kehityspäällikkö, Älykäs kaupunki Tampereen kaupungin elinkeinoja kehitysyhtiö Tredea Oy jari.jokinen@tredea.fi 040 806 2519 Luontoon perustuvat ratkaisut kaupunkikehittämisessä Case Tampere

Lisätiedot

HIPPOSKYLÄN LIIKENNESUUNNITELMA. Nykytila-analyysi ja tavoiteverkot

HIPPOSKYLÄN LIIKENNESUUNNITELMA. Nykytila-analyysi ja tavoiteverkot HIPPOSKYLÄN LIIKENNESUUNNITELMA Nykytila-analyysi ja tavoiteverkot 27.11.2018 1 TYÖN TARKOITUS Työ liittyy Tampereen kaupungin asemakaavaan nro 8549, jossa tutkitaan Hipposkylän eteläpuolen, Hipposkylän

Lisätiedot

ROVANIEMEN KESKUSTAN OIKEUSVAIKUTTEINEN OSAYLEISKAAVA

ROVANIEMEN KESKUSTAN OIKEUSVAIKUTTEINEN OSAYLEISKAAVA ROVANIEMEN KESKUSTAN OIKEUSVAIKUTTEINEN OSAYLEISKAAVA Kaupunginvaltuuston informaatio to 9.12.2010 Rakennemallien vaihtoehdot Lähtötilanne ja tavoitteet Perusselvitykset Mitoitus Vyöhykkeet ja osa-alueet

Lisätiedot

Penttilänrannan suunnittelupolku Juha-Pekka Vartiainen

Penttilänrannan suunnittelupolku Juha-Pekka Vartiainen Penttilänrannan suunnittelupolku 27.10.2010 Juha-Pekka Vartiainen Joensuu 1948 Hallinto ja kauppa Puu-Joensuu valmiiksi rakennettuna Penttilä Teollisuus Penttilän sahan aika 1870-luvulta 1990-luvulle päättyi

Lisätiedot

Vastineet koskien Taipalsaaren kirkonkylän asemakaavan muutosta tila Ahjo 831-417-5-137 (Kirkonkylän koulun tontin asemakaavan muutos)

Vastineet koskien Taipalsaaren kirkonkylän asemakaavan muutosta tila Ahjo 831-417-5-137 (Kirkonkylän koulun tontin asemakaavan muutos) Vastineet koskien Taipalsaaren kirkonkylän asemakaavan muutosta tila Ahjo 831-417-5-137 (Kirkonkylän koulun tontin asemakaavan muutos) Kaavaluonnoksesta saadut huomautukset ja niihin laaditut vastineet

Lisätiedot

Lepola IV Asemakaavaluonnos. Yleisötilaisuus Ratsastuskeskus Ainossa

Lepola IV Asemakaavaluonnos. Yleisötilaisuus Ratsastuskeskus Ainossa Lepola IV Asemakaavaluonnos Yleisötilaisuus 12.6.2019 Ratsastuskeskus Ainossa Tilaisuuden kulku Avaus Tiivistetysti kaavahankkeen taustat Kaavaluonnoksen esittely Kunnallistekniikka Kaupunkimalli Kysymyksiä

Lisätiedot

Lähiökehältä osaksi joukkoliikennekaupunkia Case Oulun Kaukovainio

Lähiökehältä osaksi joukkoliikennekaupunkia Case Oulun Kaukovainio Lähiökehältä osaksi joukkoliikennekaupunkia Case Oulun Kaukovainio Hilkka Piippo, Plaana Oy Antti Määttä, Oulun kaupunki 1 6000 Kaukovainion kaupunginosan väestö ikäluokittain 5000 4000 3000 2000 1000

Lisätiedot

KESKEISET PERIAATTEET

KESKEISET PERIAATTEET NUMMI-PUSULA IKKALA KAAVARUNKO Luonnos 9.3.2009 KESKEISET PERIAATTEET 1 Suunnittelualue ja nykyinen maankäyttö Suunnittelualue käsittää Ikkalan kylätaajaman keskeisen ydinalueen. Suunnittelualueella sijaitsee

Lisätiedot

Saavutettavuustarkastelut

Saavutettavuustarkastelut HLJ 2011 Saavutettavuustarkastelut SAVU Saavutettavuustarkastelut SAVU Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman HLJ 2011 jatkotyönä tehdyissä saavutettavuustarkasteluissa (SAVU) on kehitetty analyysityökalu,

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 107. Tekninen lautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 107. Tekninen lautakunta Sivu 1 / 1 Tekninen lautakunta 22.10.2014 Sivu 1 / 1 4310/10.00.00/2014 107 Tiedonanto Turuntien aluevaraus- ja maankäyttösuunnitelmasta Valmistelijat / lisätiedot: Pauliina Kuronen, puh. 046 877 3006 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

KEKO KAUPUNKIEN JA KUNTIEN ALUETASOINEN EKOLASKURI

KEKO KAUPUNKIEN JA KUNTIEN ALUETASOINEN EKOLASKURI KEKO KAUPUNKIEN JA KUNTIEN ALUETASOINEN EKOLASKURI ERA17 Kestävän aluesuunnittelun työkalut käyttöön -tilaisuus 3.10.2013 Helsingissä Katriina Rosengren, Suomen ympäristökeskus (SYKE) Esityksen tekijöinä

Lisätiedot

POHJOISKATU 15 KAAVAMUUTOS LUONNOSVAIHEESSA

POHJOISKATU 15 KAAVAMUUTOS LUONNOSVAIHEESSA POHJOISKATU 15 KAAVAMUUTOS LUONNOSVAIHEESSA Natalia Musikka Maankäytön suunnittelija 26.6.2019 KAAVAHANKKEEN LÄHTÖTIETOJA Tontti sijaitsee Koulukadun ja Pohjoiskadun risteyksessä Kaavamuutoksen hakijana

Lisätiedot

0.9 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET: Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialue Erillispientalojen korttelialue.

0.9 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET: Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialue Erillispientalojen korttelialue. Määräysnumero Ulkoasu selitys 0.9 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET: 1.011 Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialue. 1.021 Asuinpientalojen, rivitalojen ja kytkettyjen pientalojen korttelialue,

Lisätiedot

0.9 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET: Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialue Erillispientalojen korttelialue.

0.9 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET: Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialue Erillispientalojen korttelialue. Määräysnumero Ulkoasu selitys 0.9 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET: 1.011 Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialue. 1.021 Asuinpientalojen, rivitalojen ja kytkettyjen pientalojen korttelialue,

Lisätiedot

ETELÄ-SAVON MAAKUNTALIITON ASIANTUNTIJALAUSUNNON LIITE

ETELÄ-SAVON MAAKUNTALIITON ASIANTUNTIJALAUSUNNON LIITE EDUSKUNNAN YMPÄRISTÖVALIOKUNTA 20.10.2017 ASIA: O 49/2017 VP VALTAKUNNALLISTEN ALUEIDENKÄYTTÖTAVOITTEIDEN UUDISTAMINEN ETELÄ-SAVON MAAKUNTALIITON ASIANTUNTIJALAUSUNNON LIITE 19.10.2017 1 Ote YM:n kotisivuilta

Lisätiedot

-päästöjään ainakin 20 % vuoteen 2020 mennessä.

-päästöjään ainakin 20 % vuoteen 2020 mennessä. Helsinki aikoo vähentää CO 2 -päästöjään ainakin 20 % vuoteen 2020 mennessä. Jotta tavoitteet saavutetaan, tarvitaan uudenlaista yhteistyötä kaupungin, sen asukkaiden, kansalaisjärjestöjen sekä yritysten

Lisätiedot

HIPPOSKYLÄN LIIKENTEELLINEN TARKASTELU. Nykytila-analyysi ja tavoiteverkot

HIPPOSKYLÄN LIIKENTEELLINEN TARKASTELU. Nykytila-analyysi ja tavoiteverkot HIPPOSKYLÄN LIIKENTEELLINEN TARKASTELU Nykytila-analyysi ja tavoiteverkot 15.5.2017 1 TYÖN TARKOITUS Työ liittyy Tampereen kaupungin asemakaavaan nro 8549, jossa tutkitaan Hipposkylän eteläpuolen, Hipposkylän

Lisätiedot

Ratapihakorttelit Suunnitteluperiaatteet. KSV Pasila-projekti

Ratapihakorttelit Suunnitteluperiaatteet. KSV Pasila-projekti Keski-Pasila Ratapihakorttelit Suunnitteluperiaatteet Lähtökohdat Noudatetaan Keski-Pasilan osayleiskaavaa listatekstissä selostetuin muutoksin Alueen kerrosalatavoite on noin 155 000 k-m2 Alue rakennetaan

Lisätiedot

Ratapihaan liittyvien alueiden sekä kaupungintalon tontin asemakaavamuutoksen tärinäselvitys Suonenjoen kaupunki

Ratapihaan liittyvien alueiden sekä kaupungintalon tontin asemakaavamuutoksen tärinäselvitys Suonenjoen kaupunki Ratapihaan liittyvien alueiden sekä kaupungintalon tontin asemakaavamuutoksen tärinäselvitys Suonenjoen kaupunki 27.8.2014 1 Taustatiedot Suonenjoen kaupungin keskustassa on käynnissä asemakaavatyö, jonka

Lisätiedot

Kokemuksia vyöhykemenetelmästä Uudenmaan maakuntakaavatyössä Maija Stenvall. MAL verkosto Oulu 13.11.2012

Kokemuksia vyöhykemenetelmästä Uudenmaan maakuntakaavatyössä Maija Stenvall. MAL verkosto Oulu 13.11.2012 Kokemuksia vyöhykemenetelmästä Uudenmaan maakuntakaavatyössä Maija Stenvall MAL verkosto Oulu 13.11.2012 Valtakunnallisen alueluokittelun (VALHEA-malli) 2 tarkentaminen raideliikenteen osalta menetelmän

Lisätiedot

Ilmasto- tai energiakaava, Energiansäästötavoitteet ja kaavoitus

Ilmasto- tai energiakaava, Energiansäästötavoitteet ja kaavoitus Ilmasto- tai energiakaava, Energiansäästötavoitteet ja kaavoitus Energiatehokasta kaupunkisuunnittelua Porvoossa: Case Skaftkärr 06.05.2010 Eero Löytönen Porvoon Skaftkärr Pinta-ala 400 ha Asukasmäärä

Lisätiedot

NÄKÖKULMIA OULUN KAUPUNKISEUDULTA. yleiskaavapäällikkö Paula Paajanen

NÄKÖKULMIA OULUN KAUPUNKISEUDULTA. yleiskaavapäällikkö Paula Paajanen NÄKÖKULMIA OULUN KAUPUNKISEUDULTA yleiskaavapäällikkö Paula Paajanen 13.12.2017 tilaa, valoa ja pohjoista voimaa H A U K I P U D A S, K I I M I N K I, O U L U, O U L U N S A L O, Y L I - II Pohjois- Pohjanmaan

Lisätiedot

1.011 Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialue Erillispientalojen korttelialue Asumista palveleva yhteiskäyttöinen korttelialue.

1.011 Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialue Erillispientalojen korttelialue Asumista palveleva yhteiskäyttöinen korttelialue. Määräysnumero Ulkoasu 0.9 selitys ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA - MÄÄRÄYKSET: 1.011 Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialue. 1.04 Erillispientalojen korttelialue. 1.06 Asumista palveleva yhteiskäyttöinen

Lisätiedot

Yleisötilaisuus 18.3.2015

Yleisötilaisuus 18.3.2015 Yleisötilaisuus 18.3.2015 Suunnittelualue Hakametsän yleissuunnitelma Maankäytön kehityskuvat Suunnittelutyön ensimmäinen vaihe Analyysi alueen heikkouksista ja vahvuuksista Asukaskyselyiden huomioiminen

Lisätiedot

Hulevedet hallintaan vihreän infran keinoin. Green Street. Paula Tuomi, yleissuunnitteluinsinööri Jyväskylän kaupunki

Hulevedet hallintaan vihreän infran keinoin. Green Street. Paula Tuomi, yleissuunnitteluinsinööri Jyväskylän kaupunki Hulevedet hallintaan vihreän infran keinoin Green Street Paula Tuomi, yleissuunnitteluinsinööri Jyväskylän kaupunki Esityksen sisältö Hallituksen kärkihanke Mikä on Green Street Suunnitelman tavoite Hulevesien

Lisätiedot

Skanskan väripaletti TM. Ympäristötehokkaasti!

Skanskan väripaletti TM. Ympäristötehokkaasti! Skanskan väripaletti TM Ympäristötehokkaasti! { Tavoitteenamme on, että tulevaisuudessa projektiemme ja toimintamme ympäristövaikutukset ovat mahdollisimman vähäisiä. Väripaletti (Skanska Color Palette

Lisätiedot

Lahden ilmastotavoitteet ja tulevaisuus

Lahden ilmastotavoitteet ja tulevaisuus Lahden ilmastotavoitteet ja tulevaisuus Eero Vainio Lahden seudun ympäristölautakunnan puheenjohtaja Kaupunginvaltuutettu (SDP) Eero Vainio - Kuntien V ilmastokonferenssi -Tampere Lahti on kasvava ja elinvoimainen

Lisätiedot

Kävelykierros KEHITTÄMISLOMAKE Maankäytön suunnittelu

Kävelykierros KEHITTÄMISLOMAKE Maankäytön suunnittelu OHJE RASTEILLE: Mieti vastauksia rastien kysymyksiin itseksesi. Kirjaa ajatuksesi kustakin rastista sille varattuun kohtaan, voit myös piirtää tai kirjoittaa karttakuviin. Vastausta voit tarvittaessa jatkaa

Lisätiedot

Uudenmaan maankäytön kehityskuvavaihtoehtojen kasvihuonekaasupäästöt asumisväljyyden herkkyystarkastelu

Uudenmaan maankäytön kehityskuvavaihtoehtojen kasvihuonekaasupäästöt asumisväljyyden herkkyystarkastelu TUTKIMUSRAPORTTI Nro VTT R 986 8 27.1.28 ASUMISVÄLJYYDEN VAIKUTUS KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖIHIN PERUSVAIHTOEHDOT JA MUUTOKSET 26 24 22 2 18 1 CO2 ekvivalenttitonnia/a 16 14 12 1 8 6 4 2 Perus Muutos Yhteensä

Lisätiedot

Ympäristövaikutukset Ratamopalveluverkon vaihtoehdoissa

Ympäristövaikutukset Ratamopalveluverkon vaihtoehdoissa Päätösten ennakkovaikutusten arviointi EVA: Ratamoverkko-pilotti Ympäristövaikutukset Ratamopalveluverkon vaihtoehdoissa Ve0: Nykytilanne Ve1: Ratamopalveluverkko 2012 Ve2: Ratamopalveluverkko 2015 1.

Lisätiedot

M A L - V E R K O S T O N P I L O T T I K A U D E N P Ä Ä T Ö S T I L A I S U U S

M A L - V E R K O S T O N P I L O T T I K A U D E N P Ä Ä T Ö S T I L A I S U U S M A L - V E R K O S T O N P I L O T T I K A U D E N P Ä Ä T Ö S T I L A I S U U S A j a t u k s i a s t r a t e g i s e s t a s u u n n i t t e l u s t a - L i i k e n t e e n, p a l v e l u j e n j a

Lisätiedot

Keskisenkatu 7, kaavavaiheen hulevesiselvitys. NCC Rakennus Oy

Keskisenkatu 7, kaavavaiheen hulevesiselvitys. NCC Rakennus Oy Keskisenkatu 7, kaavavaiheen hulevesiselvitys NCC Rakennus Oy 30.4.2013 Keskisenkatu 7, kaavavaiheen hulevesiselvitys 2 (7) 30.4.2013 SISÄLTÖ ALKUSANAT... 3 1 LÄHTÖKOHDAT... 3 1.1 Selvityksen tavoitteet...

Lisätiedot

VAAHTERANMÄEN ALUE HULEVESISELVITYS

VAAHTERANMÄEN ALUE HULEVESISELVITYS Vastaanottaja Nurmijärven kunta Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Päivämäärä Luonnos 14.8.2013 Viite 1510006406 VAAHTERANMÄEN ALUE HULEVESISELVITYS NURMIJÄRVEN KUNTA, VAAHTERANMÄEN ALUE HULEVESISELVITYS

Lisätiedot