Kerrostalon ilmatiiviyden ja ilmanvaihdon mittaukset, Matinkuja 1, Espoo

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kerrostalon ilmatiiviyden ja ilmanvaihdon mittaukset, Matinkuja 1, Espoo"

Transkriptio

1 KOHDERAPORTTI Keijo Kovanen Kerrostalon ilmatiiviyden ja ilmanvaihdon mittaukset, Matinkuja 1, Espoo Kimuli-projekti

2 KOHDERAPORTTI 1 (12) Tehtävä Yleistä Kerrostalon ilmatiiviyden- ja ilmanvaihdon mittaukset, Matinkuja 1, Espoo Mittaukset liittyvät Kimuli-projektiin. Projektin tarkoituksena on mm. parantaa vanhojen kerrostaloasuntojen energiatehokkuutta. Mitattu talo on kolmikerroksinen, kolmiportainen, betonirunkoinen asuinkerrostalo ja se on valmistunut vuonna Ilmanvaihtojärjestelmänä on koneellinen poistoilmanvaihto, kuva 1. Tuloilma johdetaan huoneistoihin seinissä tai ikkunoissa olevien ulkoilmaventtiilien avulla, kuva 2. Asukas ei voi vaikuttaa ilmanvaihdon säätötehoon. Kuva 1. Erään asunnon poistoilmaventtiili kylpyhuoneessa. Kuva 2. Makuuhuoneiden ulkoilmaventtiilit sijaitsivat tuuletusluukuissa VTT:n nimen käyttäminen mainoksissa tai tämän selostuksen osittainen julkaiseminen on sallittu vain VTT:stä saadun kirjallisen luvan perusteella.

3 KOHDERAPORTTI 2 (12) Mittaukset Tehtävänä oli kerrostalon ilmatiiviyden mittaaminen painekokeella sekä ilmanvaihdon toimivuuden toteaminen. Ilmatiiviys mitattiin kolmessa asunnossa. Samoissa asunnoissa mitattiin myös tulo- ja poistoilmavirrat. Lisäksi viikon seurantana mitattiin ko. asuntojen makuuhuoneessa sisäilman lämpötila ja suhteellinen kosteus sekä CO 2 -pitoisuus. Myös ulkoilman lämpötila ja kosteus mitattiin viikon ajan. Yhdessä asunnossa mitattiin viikon seurantana paine-ero sekä ulko- ja sisäilman välillä että poistoilmaventtiilin yli. Tarkasteltavat asunnot valittiin isännöitsijän toimesta vapaasti eri kerroksista siten, että rakennuksen eri fasadit tulivat mukaan tarkasteluun, taulukko 1. Taulukko 1. Mitattavat huoneistot. Asunto Kerros Pinta-ala (m 2 ) Asukasmäärä A, 5h+k B, 3h+k 1 81,5 2 C, 4h+k Ilmatiiviyden mittaus suoritettiin painekokeella soveltaen standardia SFS-EN /1/. Blower Door-tiiviysmittauslaitteistolla mitattava huoneisto saatiin alipaineiseksi ulkoilmaan nähden ja vuotoilmavirta mitattiin eri paine-eroja käyttäen noin 1 Pa välein. Mittauksissa käytettiin vain alipainemenetelmää. Mittauksia ei tehty ylipaineella, koska erittäin kylmän ilman vallitessa ei haluttu puhaltaa kylmää ulkoilmaa asuntoihin. Kokemus on kuitenkin osoittanut, että ali- ja ylipainemenetelmät antavat lähes saman tuloksen. Asuntojen alipaineistus tehtiin puhaltimella huoneisto-oven kautta, kuva 3. Mittauksen ajaksi kaikki ilmanvaihtoventtiilit oli suljettu teippaamalla ja vesilukot oli täytetty vedellä. Porraskäytävän ulko-ovi oli mittauksen aikana auki. VTT:n nimen käyttäminen mainoksissa tai tämän selostuksen osittainen julkaiseminen on sallittu vain VTT:stä saadun kirjallisen luvan perusteella.

4 KOHDERAPORTTI 3 (12) Kuva 3. Ilmatiiviyden mittaamiseen käytettiin Blower Door-tiiviysmittauslaitteistoa. Mittaukset tehtiin alipaineella pienemmästä paine-erosta isompaan paineeroon. Paine-ero vaihteli mittauksissa noin 3-6 Pa:n välillä. Mittausten lisäksi rakennusvaipan ilmavuotokohtia etsittiin merkkisavun avulla alipaineistusten aikana. Ilmatiiviyden mittaustulos ilmoitetaan paine-erolle 5 Pa määritettynä ilmanvuotolukuna: n 5 q5 (1) V jossa n 5 on ilmanvuotoluku [1/h] q 5 vuotoilmavirta paine-erolla 5 Pa [m 3 /h] V talon sisätilavuus [m 3 ]. Paine-ero ulko- ja sisäilman välillä sekä tilavuusvirta puhaltimen paineyhteistä mitattiin paine-eromittarilla DG-7 (s/n ). Mittarin epävarmuuden arvioidaan olevan noin 1 % mittausarvosta. Ilman lämpötilat mitattiin lämpömittarilla Fluke 52 (s/n ), jonka mittausepävarmuuden arvioidaan olevan,3 C. Suhteellinen kosteus mitattiin kosteusmittarilla Humicor (s/n ), jonka mittausepävarmuuden arvioidaan olevan 6 %-yksikköä. VTT:n nimen käyttäminen mainoksissa tai tämän selostuksen osittainen julkaiseminen on sallittu vain VTT:stä saadun kirjallisen luvan perusteella.

5 KOHDERAPORTTI 4 (12) Ilmanpaine sekä säätiedot saatiin Ilmatieteen laitokselta. Lopullisiin mittaustuloksiin tehtiin tiheys- ja kalibrointikorjaukset standardin SFS-EN mukaisesti. Ilmanvaihtovirrat mitattiin pääasiassa ilmastoinnin yleismittarilla SwemaAir 3, johon oli yhdistetty AirFlow-mittaushuppu. Mittausepävarmuuden arvioidaan olevan 1 % mittausarvosta. Lämpötilan ja ilman suhteellisen kosteuden mittausseuranta tehtiin TinyTag (Tgp-45) tai TinyTalk-dataloggereilla. Lämpötilan mittausepävarmuuden arvioidaan olevan,3 C ja suhteellisen kosteuden 1 %-yksikköä. Painesuhdeseuranta tehtiin HubaControl (type 694)-painelähettimillä, joihin oli yhdistetty Tinytalk-dataloggerit. Paine-eron mittausepävarmuuden arvioidaan olevan 3 Pa. CO 2 -pitoisuuden mittausseuranta tehtiin Telair-mittareilla, joihin oli yhdistetty Tinytalk-dataloggerit. Mittausten epävarmuuden arvioidaan olevan 5 ppm. Edellä esitetyt epävarmuusarviot edustavat 95 %:n kattavuustodennäköisyyttä. Mittauspäivänä ulkoilman lämpötila oli C, suhteellinen kosteus noin 9 % ja ilmanpaine noin 126 hpa. Koillistuulta oli noin 2 m/s. Seurantamittaus tehtiin Tulokset Ilmatiiviys Asuntojen vuotokäyrät on esitetty kuvissa As Oy Matinkuja 1, asunnon A ilmatiiviys Vuotoilmavirta (dm 3 /s) y = 3,1198x, dp(ulko-sisä) (Pa) Kuva 4. Asunnon A vuotoilmavirta eri paine-eroilla. VTT:n nimen käyttäminen mainoksissa tai tämän selostuksen osittainen julkaiseminen on sallittu vain VTT:stä saadun kirjallisen luvan perusteella.

6 KOHDERAPORTTI 5 (12) 1 As Oy Matinkuja 1, asunnon B ilmatiiviys Vuotoilmavirta (dm 3 /s) y =,273x 1, dp(ulko-sisä) (Pa) Kuva 5. Asunnon B vuotoilmavirta eri paine-eroilla. 1 As Oy Matinkuja 1, asunnon C ilmatiiviys Vuotoilmavirta (dm 3 /s) y = 2,1796x, dp(ulko-sisä) (Pa) Kuva 6. Asunnon C vuotoilmavirta eri paine-eroilla. Kuvien 4-6 ja yhtälön 1 mukaan lasketut ilmanvuotoluvut n 5 on esitetty taulukossa 2. VTT:n nimen käyttäminen mainoksissa tai tämän selostuksen osittainen julkaiseminen on sallittu vain VTT:stä saadun kirjallisen luvan perusteella.

7 KOHDERAPORTTI 6 (12) Taulukko 2. Talon vuotoilmavirta ja ilmanvuotoluku paine-erolla 5 Pa. Asunto Sisätilavuus (m 3 ) Vuotoilmavirta (m 3 /h) Ilmanvuotoluku (1/h) A ,8 B ,6 C ,8 Sisätilavuus on määritetty siten, että huonekorkeus on mitattu paikanpäällä ja pinta-alat on saatu pohjapiirustuksesta. Mittausten aikana etsittiin merkkisavun avulla talon rakennusvaipan suurimpia ilmavuotokohtia. Suurimmat havaitut vuotokohdat olivat eri huoneistoissa: Asunto A: tuuletusluukkujen kulmat parvekeovi, kuva 7 Asunto B: tuuletusluukkujen kulmat parvekeoven alareunan nurkat keittiön viemärinputken läpivienti vähän Asunto C: tuuletusluukkujen kulmat vähän parvekeovessa isohkoja vuotoja Kuva 7. Suurimpia havaittuja ilmavuotoja oli parvekkeiden ovissa. VTT:n nimen käyttäminen mainoksissa tai tämän selostuksen osittainen julkaiseminen on sallittu vain VTT:stä saadun kirjallisen luvan perusteella.

8 KOHDERAPORTTI 7 (12) Ilmanvaihto Talon ilmanvaihto toimii huoltoyhtiön mukaan arkisin siten, että se on tehostetulla asennolla klo , , ja ja muutoin normaaliasennolla. Viikonloppuisin se on tehostetulla asennolla klo 8. 9., , ja ja muutoin normaaliasennolla. Ilmanvaihtovirrat mitattiin ilmanvaihtokoneen kummallakin säätöasennolla, taulukko 3. Taulukko 3. Poisto- ja ulkoilmavirrat eri asunnoissa eri ilmanvaihdon tehoilla. Asunto Huone Poistoilmavirta (dm 3 /s) normaali / tehostettu Ulkoilmavirta (dm 3 /s) normaali / tehostettu A mh, lapset mh, aikuiset työhuone ruokailutila olohuone kylpyhuone wc vaatehuone keittiö Yhteensä n (1/h) 11 / 18 5 / 1 5 / 9 16 / 3 37 / 67,46 /,84 4 / 7 3 / 7 3 / 7 3 / 6 4 / 7 17 / 34 B makuuhuone työhuone olohuone kylpyhuone wc vaatehuone keittiö Yhteensä n (1/h) 1 / / 26 ei voinut mitata 19 / / 92 *,82 / 1,58 * 7 / 13 7 / / / 46 C makuuhuone työhuone olohuone TV-huone kylpyhuone wc vaatehuone keittiö Yhteensä n (1/h) 13 / 28 7 / 13 4 / 8 7 / / 6,45 /,87 * = oletettu vaatehuoneessa ilmavirrat 5 / 9 4 / 8 4 / 7 5 / 7 4 / 8 17 / 3 Kuvissa 8 ja 9 on esitetty hetkellisten painesuhdemittausten tulokset. VTT:n nimen käyttäminen mainoksissa tai tämän selostuksen osittainen julkaiseminen on sallittu vain VTT:stä saadun kirjallisen luvan perusteella.

9 KOHDERAPORTTI 8 (12) Asunnon alipaine ulkoilmaan nähden 1/2-teho 1/1-teho Alipaine (Pa) A B C Asunto Kuva 8. Alipaine ulkoilmaan nähden eri asunnoissa eri ilmanvaihdon tehoilla Asunnon alipaine rappukäytävään nähden 1/2-teho 1/1-teho Alipaine (Pa) A B C Asunto Kuva 9. Alipaine rappukäytävään nähden eri asunnoissa eri ilmanvaihdon tehoilla. Kuvan 8 ja 9 mukaan tutkittavat asunnot olivat alipaineisia sekä ulkoilmaan että rappukäytävään nähden. Asunnossa B oli kuitenkin epätavallisen suuri alipaine. Kuvaan 1 on merkitty asunnon B poistoilmaventtiilistä tehdyn paine-eron seurannan tulokset. VTT:n nimen käyttäminen mainoksissa tai tämän selostuksen osittainen julkaiseminen on sallittu vain VTT:stä saadun kirjallisen luvan perusteella.

10 KOHDERAPORTTI 9 (12) 5 As Oy Matinkuja 1 asunto B, poistoilmaventtiili Paine-ero (Pa) Viikonloppu Aika Kuva 1. Asunnon B kylpyhuoneessa olevan poistoilmaventtiilin painesuhteet noin viikon ajalta. Kuvassa 1 näkyvät paine-ero piikit johtuvat siitä, että tällöin ilmanvaihto on ollut tehostetulla asennolla. Kuvasta 1 havaitaan, että ilmoitetut ilmanvaihdon tehostusajat pitivät paikkaansa vain torstaina Syynä saattaa olla ilmanvaihtokoneen automatiikka, joka estää tehostustilanteen kylminä ajanjaksoina. Ilman lämpötilat, suhteelliset kosteudet ja painesuhteet sekä CO 2 pitoisuus Kuvassa 11 on esitetty asuntojen sisäilman lämpötilat. Kuvaan on myös merkitty ulkoilman lämpötila. As Oy Matinkuja 1, asuntojen sisäilman lämpötila Lämpötila ( C) Asunto A Asunto B Asunto C Ulkoilma Ulkoilman lämpötila ( C) Aika Kuva 11. Asuntojen ja ulkoilman lämpötila mittausajalta. VTT:n nimen käyttäminen mainoksissa tai tämän selostuksen osittainen julkaiseminen on sallittu vain VTT:stä saadun kirjallisen luvan perusteella.

11 KOHDERAPORTTI 1 (12) Kuvan 11 mukaan sisäilman lämpötilat olivat asunnoissa välillä 2 22 C. Alkuviikosta asunnon B lämpötila oli selvästi alhaisempi kuin muissa tutkituissa asunnoissa. Kuvassa näkyvät piikit johtuvat ikkunatuuletuksesta. Kuvassa 12 on esitetty asuntojen sisäilman kosteudet. Kuvaan on myös merkitty ulkoilman kosteus. As Oy Matinkuja 1, asuntojen sisäilman kosteus Suhteellinen kosteus (%) Asunto A Asunto C Ulkoilma Ulkoilman kosteus (%) Aika Kuva 12. Asuntojen ja ulkoilman kosteus mittausajalta. Kuvan 12 mukaan sisäilman kosteudet olivat vuodenaikaan nähden normaalilla, alhaisella tasolla. Tämä johtuu siitä, että ilmavirrat henkilöä kohti ovat melko suuret (asumisväljyys talossa on melko korkea) Kuvassa 13 on esitetty asuntojen CO 2 -pitoisuus. 17 As Oy Matinkuja 1, asuntojen CO2-pitoisuus Pitoisuus (ppm) Asunto A Asunto B Asunto C 5 Viikonloppu Aika Kuva 13. Asuntojen CO 2 -pitoisuus mittausajalta. VTT:n nimen käyttäminen mainoksissa tai tämän selostuksen osittainen julkaiseminen on sallittu vain VTT:stä saadun kirjallisen luvan perusteella.

12 KOHDERAPORTTI 11 (12) Kuvan 13 mukaan CO 2 -pitoisuus oli asunnossa A varsinkin öisin selvästi korkeampi kuin muissa tutkituissa asunnoissa. Pitoisuudet yöllä ylittivät jopa Asumisterveysohjeen /5/ tyydyttävän arvon 12 ppm. Asukkaiden mukaan makuuhuoneen ovi oli joka yö auki ja myös ulkoilmaventtiilit olivat auki. Korkeiden pitoisuuksien syynä ovatkin muita asuntoja pienemmät ulkoilmavirrat asukasta kohti makuuhuoneessa. Kuvassa 14 on esitetty paine-ero sisä- ja ulkoilman välillä. Mittaus on tehty asunnossa B. -5 As Oy Matinkuja 1 asunto B, painesuhteet sisä- ja ulkoilman välillä Viikonloppu -1 Paine-ero (Pa) Aika Kuva 14. Asunnon B painesuhteet sisä- ja ulkoilman välillä. Negatiivinen arvo merkitsee asunnon alipaineisuutta ulkoilmaan nähden. Kuvan 14 mukaan asunto B oli ilmanvaihdon normaalitehon aikana alipaineinen ulkoilmaan nähden noin 3-35 Pa ja tehostuksen aikana yli 5 Pa. Kuvassa näkyvät pystypiikit johtuvat ikkunatuuletuksesta. Tulosten tarkastelu Ilmatiiviys Mitatut ilmatiiviydet olivat normaaleja arvoja selvästi parempia tämäntyyppiselle asuinkerrostalolle. Ilmanvuotoluvulle ei ole olemassa määräyksiä Suomen rakentamislainsäädännössä. Sisäilmaluokituksen 28 mukaan asuinhuoneistojen ilmanpitävyydeksi suositellaan n 5 <,7 1/h (sisältäen ilmavuodot ulkovaipan sekä asuntojen välisten seinien ja välipohjien läpi) /2/. Rakentamismääräyskokoelmassa D5 /3/ on esitetty tyypillisiä rakennusvaipan ilmanvuotolukuja. Sen mukaan hyvänä ilmanvuotolukuna voidaan pitää asuin- VTT:n nimen käyttäminen mainoksissa tai tämän selostuksen osittainen julkaiseminen on sallittu vain VTT:stä saadun kirjallisen luvan perusteella.

13 KOHDERAPORTTI 12 (12) kerrostalon osalta arvoa,5 1,5 1/h, keskimääräisenä arvoa 1,5 3, 1/h ja heikkona arvoa 3 7 1/h. Ilmanvaihto Poistoilmavirroista lasketut ilmanvaihtokertoimet käyttöolosuhteissa toteuttivat Suomen rakentamismääräyskokoelman osan D2 /4/ suosituksen n =,5 1/h. Tuloilmavirrat olivat selvästi pienemmät kuin poistoilmavirrat. Makuuhuoneiden ilmanvaihto ei kaikissa tapauksissa ollut tyydyttävällä tasolla. Ilman lämpötilat ja suhteelliset kosteudet sekä painesuhteet Sisäilman lämpötila ja suhteellinen kosteus oli kaikissa asunnoissa normaalilla tasolla. Asunto B oli voimakkaasti alipaineinen johtuen poistoilmavirtojen liian suurista arvoista tuloilmavirtoihin nähden. Muissa asunnoissa alipaine oli normaalilla tasolla. Viitteet 1. SFS-EN Thermal performance of buildings. Determination of air permeability of buildings. Fan pressurization method (ISO 9972:1996, modified). SFS Sisäilmastoluokitus 28. RT-ohjekortti , LVI-ohjekortti 5-144, KH-kortti , Ratu-kortti 437-T. 3. Suomen rakentamismääräyskokoelman osa D5. Rakennuksen energiankulutuksen ja lämmitystehontarpeen laskenta. Ohjeet 27. Ympäristöministeriö. 4. Suomen rakentamismääräyskokoelman osa D2. Rakennusten sisäilmasto ja ilmanvaihto. Määräykset ja ohjeet 23. Ympäristöministeriö. 5. Asumisterveysohje. Asuntojen ja muiden oleskelutilojen fysikaaliset, kemialliset ja mikrobiologiset tekijät. Sosiaali- ja terveysministeriö. Oppaita 23:1. VTT:n nimen käyttäminen mainoksissa tai tämän selostuksen osittainen julkaiseminen on sallittu vain VTT:stä saadun kirjallisen luvan perusteella.

14 HAVAINTOJA KEIJUPUISTOSTA Jari Palonen Aalto yliopiston Teknillinen korkeakoulu, Energiatekniikan laitos

15 Asunto Oy lähiö 8 yhtiötä 3 tai 5 porrasta 54 tai 9 asuntoa (n. 57 asuntoa) kerrosta Irtaimistoullakot Koneellinen poistoilmanvaihto Betonikanavat Lattialämmitys kylpyhuoneissa ILMANVAIHDON PERUSKORJAUSTOIMENPITEET Lähinnä nuohousta ja säätöä Saunaosastoja on uusittu Oma ilmanvaihtokone Tulo- ja poistoilma Lämmöntalteenotto

16 ULKOVAIPPA JA PUTKISTOT Ikkunaremontti kahdessa yhtiössä Julkisivuremontti (lisäeristys) 4 yhtiössä Vesijohtojen ja viemäreiden uusinta ajankohtaista Ominaiskulutukset Kaukolämpö kwh/m 3 Kiinteistösähkö kwh/m 3 Vesi l/vrk,hlö

17 Kerrostalojen lämmön ominaiskulutukset Suomessa Lämmönkulutus Keijupuistossa (kwh/m 3 )

18 Keijupuiston energiatehokkuus Keskimääräinen tai keskimääräistä parempi Kylmät kuutiot??? Kiinteistösähkön kulutus Keijupuistossa (kwh/m 3 )

19 Vedenkulutus Keijupuistossa, (l/asukas,vrk) Tutkimus- ja tarkastelukohteet

20 Tapparakatu Kivikatu

21 Mittaukset Poistoilmavirrat ylin/alin kerros 1 asuntoa Ikkunan avauksen vaikutus = tiiveys Kylpyhuoneen ilman kosteus ja lämpötila tammi-huhtikuu < 1 kpl per rakennus Makuuhuoneen/olohuoneen ilman lämpötila tammikuu- huhtikuu < 1 kpl per rakennus Hiilidioksidipitoisuuden kertamittaus LÄMPÖTILA JA HIILIDIOKSIDI 2 ja Ilman lämpötila 2-21 astetta Hiilidioksidipitoisuus 7-11 ppm Kylpyhuoneen lattian pintalämpötila max 26 tai max 29 rakennuksesta riippuen

22 ILMANVAIHDON TILA Ei liesikupuja (yleensä) Korvausilman saanti (asunnon alipaine jopa yli 2 Pa) Siirtoilmareitit (oviraot) Postiluukuista korvausilmaa Poistoilmaventtiilit likaisia, tukossa, kiinni Vaatehuoneissa liian hyvä ilmanvaihto ESIMERKKI MAKUUHUONEEN ILMAN LAADUSTA 197-LUVUN ASUNNOSTA ESPOOSSA CO2-pitoisuus minuutin jaksoja (keskipäivän hetki on merkitty)

23 LIITE 2 Ilmanvaihtojärjestelmien toteutusvaihtoehtojen kustannusarviot Lähtötietoina annetut laitekustannukset ovat KIMULI hankkeen osapuolten ilmoittamia laitehintoja tai kustannusarvioita. Koko kustannusarvion on laatinut KIMU hankkeen osapuolena oleva urakoitsija. Kustannusarvio on suuntaa eikä perustu yksityiskohtaisiin antava laskenta asiakirjoihin. KIMULI, kustannusarviot alv % alv % alv % Rakennus 1, Matinkylä 16 asuntoa, H-a 1652 m2 Huoneistokohtainen Keskitetty Välimuoto Ilmanvaihtourakka suunnittelu rakennustekniset työt putkityöt sähkötyöt yhteensä/kokonaisurakka jos osana linjasaneerausta Rakennus 2, Keijupuisto 54 asuntoa, H-a 36 m2 Ilmanvaihtourakka suunnittelu rakennustekniset työt putkityöt sähkötyöt yhteensä/kokonaisurakka jos osana linjasaneerausta

24 Liite 3 Taloudelliset tarkastelut Keskitetty, CO (a) (b) Kuva L.1 Matinkylän kustannuserojen nykyarvot verrattuna koneelliseen poistoon alkuperäisillä (a) ja S2 luokan (b) ilmavirroilla Keskitetty, CO Keskitetty, CO (a) (b) Kuva L.2 Keijupuiston kustannuserojen nykyarvot verrattuna koneelliseen poistoon alkuperäisillä (a) ja S2 luokan (b) ilmavirroilla Keskitetty, CO Keskitetty, CO (a) (b) Kuva L.3 Matinkylän kustannuserojen nykyarvot linjasaneerauksen yhteydessä verrattuna koneelliseen poistoon alkuperäisillä (a) ja S2 luokan (b) ilmavirroilla Keskitetty, CO

25 Keskitetty, CO (a) (b) Kuva L.4 Keijupuiston kustannuserojen nykyarvot linjasaneerauksen yhteydessä verrattuna koneelliseen poistoon alkuperäisillä (a) ja S2 luokan (b) ilmavirroilla Keskitetty, CO Keskitetty, CO (a) (b) Kuva L.5 Matinkylän kustannuserojen nykyarvot linjasaneerauksen yhteydessä verrattuna koneelliseen poistoon S2 luokan ilmavirroilla, kun investointia ei rahoiteta lainarahalla (a) tai investointiin ei saada lainkaan avustusta (b) Keskitetty, CO Keskitetty, CO (a) (b) Kuva L.6 Matinkylän kustannuserojen nykyarvot linjasaneerauksen yhteydessä verrattuna koneelliseen poistoon S2 luokan ilmavirroilla, kun kaukolämmön lähtöhinta on 75 /MWh (a) tai nykyarvon laskennassa käytettävä korko on 6 % (b) Keskitetty, CO

26 Keskitetty, CO (a) (b) Kuva L.7 Matinkylän kustannuserojen nykyarvot linjasaneerauksen yhteydessä verrattuna koneelliseen poistoon S2 luokan ilmavirroilla, kun energianhinnan nousu on % vuodessa ja kaukolämmön lähtöhinta on 55 /MWh (a) tai 75 /MWh (b) Keskitetty, CO Hajautettu, manuaali (a) (b) Kuva L.8 kustannuserojen nykyarvot linjasaneerauksen yhteydessä verrattuna koneelliseen poistoon S2 luokan ilmavirroilla, kun puhaltimen SFP luku on 1. kw/(m 3 /s) Matinkylässä (a) tai Keijupuistossa (b) Hajautettu, manuaali

KEIJUPUISTO. Jari Palonen Aalto yliopiston Insinööritieteiden korkeakoulu, Energiatekniikan laitos, LVI-tekniikka 13.4.2011

KEIJUPUISTO. Jari Palonen Aalto yliopiston Insinööritieteiden korkeakoulu, Energiatekniikan laitos, LVI-tekniikka 13.4.2011 KEIJUPUISTO Jari Palonen Aalto yliopiston Insinööritieteiden korkeakoulu, Energiatekniikan laitos, LVI-tekniikka 13.4.2011 Keijupuisto Tapparakatu 1 ja Kivikatu 6 Tapparakatu 1 Perustiedot 2 rakennusta,

Lisätiedot

Vanhan kiinteistön ilmanvaihdon ongelmakohdat Ilmanvaihdon tavoite asunnoissa Ilmanvaihdon toiminta vanhoissa asuinkerrostaloissa Ongelmat

Vanhan kiinteistön ilmanvaihdon ongelmakohdat Ilmanvaihdon tavoite asunnoissa Ilmanvaihdon toiminta vanhoissa asuinkerrostaloissa Ongelmat Vanhan kiinteistön ilmanvaihdon ongelmakohdat Ilmanvaihdon tavoite asunnoissa Ilmanvaihdon toiminta vanhoissa asuinkerrostaloissa Ongelmat TARMOn ilmanvaihtoilta taloyhtiölle 28.10.2013 Päälähde: Käytännön

Lisätiedot

TIIVIYSMITTAUSRAPORTTI

TIIVIYSMITTAUSRAPORTTI SIVU 1/6 Talo Suomalainen, Mittaripolku 8, 01230 Mallila n 50 -luku 1,2 1/h Insinööritoimisto Realtest Sidetie 11 D 00730 Helsinki Puh. 0400 728733 matti.pirkola@realtest.fi SIVU 2/6 1.KOHTEEN YLEISTIEDOT

Lisätiedot

Paine-eron mittaus- ja säätöohje

Paine-eron mittaus- ja säätöohje Paine-eron mittaus- ja säätöohje Marko Björkroth, Lari Eskola, A-Insinöörit Suunnittelu Oy Risto Kosonen, Aalto Yliopisto Juha Vinha, Tampereen yliopisto Paine-eron mittausohje Ympäristöministeriön toimeksianto

Lisätiedot

KONEELLISEN POISTOILMANVAIHDON MITOITTAMINEN JA ILMAVIRTOJEN MITTAAMINEN

KONEELLISEN POISTOILMANVAIHDON MITOITTAMINEN JA ILMAVIRTOJEN MITTAAMINEN KONEELLISEN POISTOILMANVAIHDON MITOITTAMINEN JA ILMAVIRTOJEN MITTAAMINEN Koneellinen poistoilmanvaihto mitoitetaan poistoilmavirtojen avulla. Poistoilmavirrat mitoitetaan niin, että: poistopisteiden, kuten

Lisätiedot

KASTU TP7. Ilmansuodatus- ja puhdistustekniikat savuepisodihiukkasille altistumisen torjunnassa. KASTU-työkokous 04.11.2009

KASTU TP7. Ilmansuodatus- ja puhdistustekniikat savuepisodihiukkasille altistumisen torjunnassa. KASTU-työkokous 04.11.2009 VTT INDUSTRIAL Technical Research SYSTEMS Centre of Finland KASTU TP7 Ilmansuodatus- ja puhdistustekniikat savuepisodihiukkasille altistumisen torjunnassa KASTU-työkokous 04.11.2009 Matti Lehtimäki, Aimo

Lisätiedot

KORPILAHDEN YHTENÄISKOULU

KORPILAHDEN YHTENÄISKOULU KORPILAHDEN YHTENÄISKOULU SISÄOLOSUHDEMITTAUKSET 2.2 116 / KORPILAHDEN YHTENÄISKOULU, SISÄOLOSUHDEMITTAUKSET Mittaus toteutettiin 2.2 116 välisenä aikana. Mittaukset toteutettiin Are Oy:n langattomalla

Lisätiedot

YLEISILMANVAIHDON JAKSOTTAISEN KÄYTÖN VAIKUTUKSET RAKENNUSTEN PAINE-EROIHIN JA SISÄILMAN LAATUUN

YLEISILMANVAIHDON JAKSOTTAISEN KÄYTÖN VAIKUTUKSET RAKENNUSTEN PAINE-EROIHIN JA SISÄILMAN LAATUUN YLEISILMANVAIHDON JAKSOTTAISEN KÄYTÖN VAIKUTUKSET RAKENNUSTEN PAINE-EROIHIN JA SISÄILMAN LAATUUN Vesa Asikainen (Envimetria Oy) Pertti Pasanen (Itä-Suomen yliopisto, ympäristötieteen laitos) Helmi Kokotti

Lisätiedot

Hiilidioksidimittausraportti

Hiilidioksidimittausraportti Hiilidioksidimittausraportti 60 m2 kerrostalohuoneisto koneellinen poistoilmanvaihto Korvausilmaventtiileinä 2 kpl Biobe Thermoplus 60 (kuvassa) Ongelmat: Ilman tunkkaisuus, epäily korkeista hiilidioksidipitoisuuksista

Lisätiedot

Keijo, Laamanen, Jarmo ja Vähäsöyrinki, Erkki

Keijo, Laamanen, Jarmo ja Vähäsöyrinki, Erkki RAKENNUSTEN ILMANPITÄVYYS Kauppinen Timo Ojanen Tuomo Kovanen Kauppinen, Timo, Ojanen, Tuomo, Kovanen, Keijo, Laamanen, Jarmo ja Vähäsöyrinki, Erkki Rakennusten ilmanpitävyys Ilmanpitävyyden mittaukset

Lisätiedot

Ilmanvaihto kerros- ja rivitalossa. Ilari Rautanen

Ilmanvaihto kerros- ja rivitalossa. Ilari Rautanen Ilmanvaihto kerros- ja rivitalossa Ilari Rautanen Millaista on hyvä sisäilma? Rakennus on suunniteltava ja rakennettava kokonaisuutena siten, että oleskeluvyöhykkeellä saavutetaan kaikissa tavanomaisissa

Lisätiedot

Ilmanvaihto kerrostalo /rivitalo

Ilmanvaihto kerrostalo /rivitalo Ilmanvaihto kerrostalo /rivitalo Millaista on hyvä sisäilma? Rakennus on suunniteltava ja rakennettava kokonaisuutena siten, että oleskeluvyöhykkeellä saavutetaan kaikissa tavanomaisissa sääoloissa ja

Lisätiedot

KIMU. Kerrostalon ilmastonmuutos energiatalous ja sisäilmasto kuntoon Ilmanvaihtojärjestelmien tarkastelu lisähanke, KIMULI. Loppuraportti 31.5.

KIMU. Kerrostalon ilmastonmuutos energiatalous ja sisäilmasto kuntoon Ilmanvaihtojärjestelmien tarkastelu lisähanke, KIMULI. Loppuraportti 31.5. KIMU Kerrostalon ilmastonmuutos energiatalous ja sisäilmasto kuntoon Ilmanvaihtojärjestelmien tarkastelu lisähanke, KIMULI Loppuraportti 31.5.2010 LVI-talotekniikkateollisuus ry Suomen Kiinteistöliitto

Lisätiedot

KIMU:n ilmanvaihtoselvitys: KIMULI

KIMU:n ilmanvaihtoselvitys: KIMULI KIMU:n ilmanvaihtoselvitys: KIMULI DI Petri Pylsy, Suomen Kiinteistöliitto ry KIMUn Talotekniikkaworkshop Aalto yliopiston teknillinen korkeakoulu 12.10.2010 Tarjolla tänään KIMULI:n tavoitteet Kohderakennukset

Lisätiedot

Syrjäyttävällä ilmanjaolla toteutetun ilmastointikoneen käyttö luokkatiloissa. Jesse Kantola Instakon Oy / Vahanen-yhtiöt 13.3.

Syrjäyttävällä ilmanjaolla toteutetun ilmastointikoneen käyttö luokkatiloissa. Jesse Kantola Instakon Oy / Vahanen-yhtiöt 13.3. Syrjäyttävällä ilmanjaolla toteutetun ilmastointikoneen käyttö luokkatiloissa Jesse Kantola Instakon Oy / Vahanen-yhtiöt 13.3.2013 Tutkimusongelma Vanhoihin koulurakennuksiin IVsaneerauksen tekeminen voi

Lisätiedot

IV-kuntotutkimus. Mittauslaitteet IV-kuntotutkimuksessa 16.1.2014 1 (9) Ohjeen aihe: IV-kuntotutkimuksessa tarvittavat mittauslaitteet

IV-kuntotutkimus. Mittauslaitteet IV-kuntotutkimuksessa 16.1.2014 1 (9) Ohjeen aihe: IV-kuntotutkimuksessa tarvittavat mittauslaitteet Mittauslaitteet IV-kuntotutkimuksessa 16.1.2014 1 (9) IV-kuntotutkimus Ohjeen aihe: IV-kuntotutkimuksessa tarvittavat mittauslaitteet Tämä IV-kuntotutkimusohje koskee kuntotutkimuksissa käytettäviä mittauslaitteita.

Lisätiedot

Ilmanvaihdon riittävyys koulussa. Harri Varis

Ilmanvaihdon riittävyys koulussa. Harri Varis Ilmanvaihdon riittävyys koulussa Harri Varis Johdanto Ympäristöterveydenhuollossa on keskusteltu ilmanvaihdon riittävyydestä kouluissa Vaikutukset ilmanvaihtoon, kun ilmanvaihto on pois päältä yö- ja viikonloppuaikaan

Lisätiedot

D2 työpaja: Asuinrakennusten ilmanvaihdon mitoitus

D2 työpaja: Asuinrakennusten ilmanvaihdon mitoitus D2 työpaja: Asuinrakennusten ilmanvaihdon mitoitus FINVAC D2-hankkeen työpaja Ympäristöministeriö 21.8.2017 Rakennusneuvos Ympäristöministeriö Rakentamismääräyskokoelman uudistus Rakentamismääräyskokoelman

Lisätiedot

Kerrostalon ilmastonmuutos (KIMU)- hanke ja Ilmanvaihtojärjestelmien lisätarkastelu (KIMULI) DI Petri Pylsy, Suomen Kiinteistöliitto ry

Kerrostalon ilmastonmuutos (KIMU)- hanke ja Ilmanvaihtojärjestelmien lisätarkastelu (KIMULI) DI Petri Pylsy, Suomen Kiinteistöliitto ry Kerrostalon ilmastonmuutos (KIMU)- hanke ja Ilmanvaihtojärjestelmien lisätarkastelu (KIMULI) DI Petri Pylsy, Suomen Kiinteistöliitto ry Suomen Kiinteistöliitto ry Tarjolla tänään Kerrostalon ilmastonmuutos

Lisätiedot

KIMU. Kerrostalon ilmastonmuutos energiatalous ja sisäilmasto kuntoon Ilmanvaihtojärjestelmien tarkastelu lisähanke, KIMULI. Loppuraportti 31.5.

KIMU. Kerrostalon ilmastonmuutos energiatalous ja sisäilmasto kuntoon Ilmanvaihtojärjestelmien tarkastelu lisähanke, KIMULI. Loppuraportti 31.5. KIMU Kerrostalon ilmastonmuutos energiatalous ja sisäilmasto kuntoon Ilmanvaihtojärjestelmien tarkastelu lisähanke, KIMULI Loppuraportti 31.5.2010 korjattu 10.12.2010 LVI-talotekniikkateollisuus ry Suomen

Lisätiedot

D2 asuntojen ilmanvaihdon mitoitus ja säätö

D2 asuntojen ilmanvaihdon mitoitus ja säätö D2 asuntojen ilmanvaihdon mitoitus ja säätö Marko Björkroth WWW.AINS.FI D2 mitoitusilmavirtojen muutostarpeet Kerrostalohuoneistojen ilmanvaihtokertoimet ja kokonaisilmavirrat nousevat korkeiksi tilakoht.

Lisätiedot

SISÄILMAN LAADUN PARANTAMINEN KÄYTTÄMÄLLÄ SIIRTOILMAA Uusia ratkaisuja

SISÄILMAN LAADUN PARANTAMINEN KÄYTTÄMÄLLÄ SIIRTOILMAA Uusia ratkaisuja SISÄILMAN LAADUN PARANTAMINEN KÄYTTÄMÄLLÄ SIIRTOILMAA Uusia ratkaisuja Timo Kalema, Ari-Pekka Lassila ja Maxime Viot Tampereen teknillinen yliopisto Kone- ja tuotantotekniikan laitos Tutkimus RYM-SHOK

Lisätiedot

Rakennusten painesuhteiden merkitys, mittaaminen ja hallinta. Lari Eskola Marko Björkroth

Rakennusten painesuhteiden merkitys, mittaaminen ja hallinta. Lari Eskola Marko Björkroth Rakennusten painesuhteiden merkitys, mittaaminen ja hallinta Lari Eskola Marko Björkroth 21.5.2019 Rakennusten paine-erojen merkitys Energiatehokkuus Ilmasto Rakennusten tiiviys Ilmanvaihto Radon Rakenteet

Lisätiedot

DirAir Oy:n tuloilmaikkunaventtiilien mittaukset 30.11.2012

DirAir Oy:n tuloilmaikkunaventtiilien mittaukset 30.11.2012 Tampereen teknillinen yliopisto Teknisen suunnittelun laitos Pentti Saarenrinne Tilaaja: DirAir Oy Kuoppakatu 4 1171 Riihimäki Mittausraportti: DirAir Oy:n tuloilmaikkunaventtiilien mittaukset 3.11.212

Lisätiedot

TIETOKARTOITUS - TALOTEKNIIKKA

TIETOKARTOITUS - TALOTEKNIIKKA TIETOKARTOITUS - TALOTEKNIIKKA Jari Palonen Aalto yliopiston Teknillinen korkeakoulu, Energiatekniikan laitos 9.6.2011 TALOTEKNIIKAN MAHDOLLISUUDET ENERGIANSÄÄSTÖ > 50 % lämmönkulutuksesta ASUMISVIIHTYISYYS

Lisätiedot

TALVIKKITIE 37 SISÄILMAN HIILIDIOK- SIDIPITOISUUDEN SEURANTAMITTAUKSET

TALVIKKITIE 37 SISÄILMAN HIILIDIOK- SIDIPITOISUUDEN SEURANTAMITTAUKSET Vastaanottaja VANTAAN KAUPUNKI Maankäytön, rakentamisen ja ympäristön toimiala Tilakeskus, hankevalmistelut Kielotie 13, 01300 VANTAA Ulla Lignell Asiakirjatyyppi Mittausraportti Päivämäärä 11.10.2013

Lisätiedot

Päiväkotien lepohuoneiden sisäilmanlaatu. Pia Gummerus Keski-Uudenmaan ympäristökeskus, terveystarkastaja

Päiväkotien lepohuoneiden sisäilmanlaatu. Pia Gummerus Keski-Uudenmaan ympäristökeskus, terveystarkastaja Päiväkotien lepohuoneiden sisäilmanlaatu Pia Gummerus Keski-Uudenmaan ympäristökeskus, terveystarkastaja TAUSTAA Päivähoitoasetus oli muuttumassa niin että ryhmäkokoa voidaan nostaa 21 lapsesta 24 lapseen

Lisätiedot

SAIMAAN AMMATTIKORKEAKOULU Tekniikka Lappeenranta. Koulurakennuksen ilmatiiveysmittaus

SAIMAAN AMMATTIKORKEAKOULU Tekniikka Lappeenranta. Koulurakennuksen ilmatiiveysmittaus SAIMAAN AMMATTIKORKEAKOULU Tekniikka Lappeenranta Koulurakennuksen ilmatiiveysmittaus Ilmatiiveysraportti 2010 SISÄLTÖ 1 KOHTEEN YLEISTIEDOT... 3 1.1 Mittauksen tavoite... 3 1.2 Mittauksen tekijä... 3

Lisätiedot

IV-kuntotutkimus. Mittaukset IV-kuntotutkimuksessa 16.1.2014 1 (9)

IV-kuntotutkimus. Mittaukset IV-kuntotutkimuksessa 16.1.2014 1 (9) Mittaukset IV-kuntotutkimuksessa 16.1.2014 1 (9) IV-kuntotutkimus Ohjeen aihe: Mittaukset kuntotutkimuksen yhteydessä - Lämpöolosuhteet, ilmavirrat, paine-erot ja ilmanpitävyys Tämä IV-kuntotutkimusohje

Lisätiedot

LÄMPÖKUVAUKSEN MITTAUSRAPORTTI

LÄMPÖKUVAUKSEN MITTAUSRAPORTTI 1(28) LÄMPÖKUVAUKSEN MITTAUSRAPORTTI 2(28) SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTIETOA KOHTEESTA... 3 2 YLEISTIETOA KUVAUKSESTA JA KUVAUSOLOSUHTEET... 3 2.1 Yleistietoa kuvauksesta... 3 2.2 Kuvausolosuhteet... 4 3

Lisätiedot

IV-KUNTOTUTKIMUKSESSA TARVITTAVAT MITTAUSLAITTEET

IV-KUNTOTUTKIMUKSESSA TARVITTAVAT MITTAUSLAITTEET IVKT 2016 / SuLVI 1(7) Ohje 17 IV-kuntotutkimus IV-KUNTOTUTKIMUKSESSA TARVITTAVAT MITTAUSLAITTEET Tämä ohje koskee IV-kuntotutkimuksissa käytettäviä mittauslaitteita ja niiltä vaadittavia ominaisuuksia.

Lisätiedot

Ilmanvaihto kerrostalo /rivitalo

Ilmanvaihto kerrostalo /rivitalo Ilmanvaihto kerrostalo /rivitalo Miksi kerrostalon ilmanvaihto ei toimi yli puolet suomalaisista kärsii asunnon huonosta sisäilmasta. Yleisimpiä haittoja ovat keittiön puutteellinen ilmanvaihto ja sisäilman

Lisätiedot

Ilmanvaihtojärjestelmän korjaus ja muutokset 28.10.2013. Jarmo Kuitunen Suomen LVI liitto, SuLVI ry

Ilmanvaihtojärjestelmän korjaus ja muutokset 28.10.2013. Jarmo Kuitunen Suomen LVI liitto, SuLVI ry Ilmanvaihtojärjestelmän korjaus ja muutokset 28.10.2013 Jarmo Kuitunen Suomen LVI liitto, SuLVI ry ASUINRAKENNUSTEN ILMANVAIHTO Hyvältä ilmanvaihtojärjestelmältä voidaan vaatia seuraavia ominaisuuksia:

Lisätiedot

LIITE 1. Rakennuslupapiirustukset

LIITE 1. Rakennuslupapiirustukset LIITE 1. Rakennuslupapiirustukset LIITE 2. Lämpökameran mittauspisteet Lämpökameran mittauspisteet, 1-kerros Lämpökameran mittauspisteet, 2-kerros Lämpökameran mittauspisteet, kellari LIITE 3. Lämpökamerakuvat

Lisätiedot

TIETOKARTOITUS - TALOTEKNIIKKA

TIETOKARTOITUS - TALOTEKNIIKKA TIETOKARTOITUS - TALOTEKNIIKKA Jari Palonen Aalto yliopiston Teknillinen korkeakoulu, Energiatekniikan laitos 27.9.2010 TALOTEKNIIKAN MAHDOLLISUUDET ENERGIANSÄÄSTÖ ASUMISVIIHTYISYYS SISÄILMASTO-ONGELMAT

Lisätiedot

SELVITYS ASUINRAKENNUKSEN ILMAVIRTOJEN MITOITUKSESTA

SELVITYS ASUINRAKENNUKSEN ILMAVIRTOJEN MITOITUKSESTA HELSINGIN KAUPUNKI SELVITYS 1 ( ) SELVITYS ASUINRAKENNUKSEN ILMAVIRTOJEN MITOITUKSESTA Tällä selvityksellä ja liitteenä olevilla mitoitustaulukoilla iv-suunnittelija ilmoittaa asuinrakennuksen ilmanvaihtojärjestelmän

Lisätiedot

ILMATIIVEYSTUTKIMUS 51392.62 25.3.2014. Vantaan kaupunki Jouni Räsänen Kielotie 13 01300 Vantaa Sähköposti: Jouni.Rasanen@vantaa.

ILMATIIVEYSTUTKIMUS 51392.62 25.3.2014. Vantaan kaupunki Jouni Räsänen Kielotie 13 01300 Vantaa Sähköposti: Jouni.Rasanen@vantaa. 539.6 5.3.04 Vantaan kaupunki Jouni Räsänen Kielotie 3 0300 Vantaa Sähköposti: Jouni.Rasanen@vantaa.fi Tutkimuskohde Martinlaakson koulu ILMATIIVEYSTUTKIMUS MERKKIAINEKOKEET JA VUOTOLUKUMITTAUS TULOSTEN

Lisätiedot

Sami Isoniemi, Sweco Asiantuntijapalvelut Oy

Sami Isoniemi, Sweco Asiantuntijapalvelut Oy TUTKIMUSSELOSTUS 22500365-012 Pekka Koskimies Porvoon kaupunki Tekniikankaari 1, 06100 Porvoo Pekka.Koskimies@porvoo.fi Paine-ero seuranta Kohde: Aleksanterinkatu 25, 06100 Porvoo Aika: 6.-13.3.2017 mittaus

Lisätiedot

valmistaa ilmanvaihtokoneita Parmair Eximus JrS

valmistaa ilmanvaihtokoneita Parmair Eximus JrS Parmair Eximus JrS Parmair Eximus JrS Air Wise Oy valmistaa ilmanvaihtokoneita Parmair Eximus JrS Sertifikaatti Nro C333/05 1 (2) Parmair Eximus JrS on tarkoitettu käytettäväksi asunnon ilmanvaihtokoneena

Lisätiedot

LÄMPÖKAMERAKUVAUSRAPORTTI PAPPILANMÄEN KOULU PUISTOTIE PADASJOKI

LÄMPÖKAMERAKUVAUSRAPORTTI PAPPILANMÄEN KOULU PUISTOTIE PADASJOKI Vastaanottaja: Seppo Rantanen Padasjoen kunta Työnumero: 051321701374 LÄMPÖKAMERAKUVAUSRAPORTTI PAPPILANMÄEN KOULU PUISTOTIE 8 17500 PADASJOKI Kai Kylliäinen 1. KOHTEEN YLEISTIEDOT... 3 1.1 Kohde... 3

Lisätiedot

Rakennuksen painesuhteiden ja rakenneliittymien tiiveyden merkitys sisäilman laatuun

Rakennuksen painesuhteiden ja rakenneliittymien tiiveyden merkitys sisäilman laatuun Rakennuksen painesuhteiden ja rakenneliittymien tiiveyden merkitys sisäilman laatuun Sisäilma-asiantuntija Saija Korpi WWW.AINS.FI Syvennytään ensin hiukan mikrobiologiaan Lähtökohta: Tavanomaisia mikrobimääriä

Lisätiedot

Linjasuunnittelu Oy

Linjasuunnittelu Oy Linjasuunnittelu Oy www.linjasuunnittelu.fi Linjasuunnittelu Oy Kumpulantie 1 B 5. krs 005 Helsinki puh. 09-41 366 700 fax. 09-41 366 741 Y-tunnus 01912-0 Alv-rek. Kaupparek. 214.607 Nooa:440521-224632

Lisätiedot

KAARINAN KAUPUNKI / VALKEAVUOREN KOULUN A- JA B-RAKENNUKSET SEURANTAMITTAUKSET JA MERKKIAINETUTKIMUKSET ja

KAARINAN KAUPUNKI / VALKEAVUOREN KOULUN A- JA B-RAKENNUKSET SEURANTAMITTAUKSET JA MERKKIAINETUTKIMUKSET ja Raportti 1 (7) Kaarinan kaupunki Mirka Salonen KAARINAN KAUPUNKI / VALKEAVUOREN KOULUN A- JA B-RAKENNUKSET SEURANTAMITTAUKSET JA MERKKIAINETUTKIMUKSET 21.12.2018 ja 21.2.2019 1 Lähtötilanne ja tutkimusmenetelmät

Lisätiedot

KIMU - Kerrostalon ilmastonmuutos energiatalous ja sisäilmasto kuntoon. Julkisivukorjaukset-työpaja VTT 25.5.2010

KIMU - Kerrostalon ilmastonmuutos energiatalous ja sisäilmasto kuntoon. Julkisivukorjaukset-työpaja VTT 25.5.2010 KIMU - Kerrostalon ilmastonmuutos energiatalous ja sisäilmasto kuntoon Julkisivukorjaukset-työpaja VTT 25.5.2010 Markku Rantama Suomen Kiinteistöliitto ry Tavoitteet nykyiselle rakennuskannalle 30...50%

Lisätiedot

Energiatehokkuuden parantaminen taloyhtiössä

Energiatehokkuuden parantaminen taloyhtiössä Energiatehokkuuden parantaminen taloyhtiössä Kiinteistöilta, Oulu 31.3.2011 Jari Virta, Kiinteistöliitto Esityksen rakenne Muuttuvat määräykset Rakennuskanta Lämpöenergiataseet Kulutustietoja KT/RT Käyttö

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTUS

TUTKIMUSSELOSTUS TUTKIMUSSELOSTUS..205 035.025 Vantaan kaupunki Jouni Räsänen Maankäytön, rakentamisen ja ympäristön toimiala Tilakeskus, Tilahallinta, Rakennusten kunnossapito Kielotie 3, 0300 Vantaa jouni.rasanen@vantaa.fi

Lisätiedot

Tuloilmaikkunan käytännön toimivuus

Tuloilmaikkunan käytännön toimivuus TUTKIMUSSELOSTUS NRO RTE391/4 1 (19) Tilaaja Tilaus DirAir Oy Kylänraitti 7 1171 RIIHIMÄKI 26.2.23/Tapio Tarpio Yhteyshenkilö VTT:ssä VTT RAKENNUS JA YHDYSKUNTATEKNIIKKA Erikoistutkija Keijo Kovanen PL

Lisätiedot

KOULURAKENNUKSISSA. Timo Kalema and Maxime Viot. Teknisen suunnittelun laitos

KOULURAKENNUKSISSA. Timo Kalema and Maxime Viot. Teknisen suunnittelun laitos ILMANVAIHTO JA SISÄILMAN LAATU KOULURAKENNUKSISSA Timo Kalema and Maxime Viot Tampereen teknillinen yliopisto Teknisen suunnittelun laitos Tutkimukset T. Kalema, E. Mäkitalo, J. Rintamäki, T. Sahakari,

Lisätiedot

Tekijä: Lämpökuvausmittausraportti Sivu 1/14 15.11.2011

Tekijä: Lämpökuvausmittausraportti Sivu 1/14 15.11.2011 Tekijä: Lämpökuvausmittausraportti Sivu 1/14 Kuvauksen suorittaja: Puhelin: Osoite: Postitoimipaikka: Tilaaja: Uudenmaanliitto Osoite: Esterinportti 2 B Postitoimipaikka: 00240 Helsinki Kohde: Omakotitalo

Lisätiedot

ENERGIASELVITYS. Rakennustunnus: 50670 Otava. Paikkakunta: Mikkeli Bruttopinta-ala: Huoneistoala: 171,1 m² Rakennustilavuus: Ikkunapinta-ala:

ENERGIASELVITYS. Rakennustunnus: 50670 Otava. Paikkakunta: Mikkeli Bruttopinta-ala: Huoneistoala: 171,1 m² Rakennustilavuus: Ikkunapinta-ala: RAKENNUKSEN PERUSTIEDOT Rakennus: Osoite: ENERGIASELVITYS Haapanen Kalle ja Sanna Valmistumisvuosi: 2012 Pillistöntie 31 Rakennustunnus: 50670 Otava Paikkakunta: Mikkeli Bruttopinta-ala: Huoneistoala:

Lisätiedot

Enervent Oy. valmistaa ilmanvaihtokoneita Enervent Pingvin eco ED % A. yli 70 F G H I HUONO SÄHKÖTEHOKKUUS. Enervent Pingvin eco ED 3,0

Enervent Oy. valmistaa ilmanvaihtokoneita Enervent Pingvin eco ED % A. yli 70 F G H I HUONO SÄHKÖTEHOKKUUS. Enervent Pingvin eco ED 3,0 Enervent Pingvin eco ED Enervent Pingvin eco ED Enervent Oy valmistaa ilmanvaihtokoneita Enervent Pingvin eco ED Sertifikaatti Nro VTT C 4026 09 1 (2) Enervent Pingvin eco ED on tarkoitettu käytettäväksi

Lisätiedot

Ilmanvaihdon tarkastus

Ilmanvaihdon tarkastus Karhuvuorentie 1, 48300 Kotka Tarkastuspäivä 23.5.2016 Sivu 2 / 7 1. ESIPUHE Tämä ilmanvaihdon tarkastusraportti on tehty Raksystems Insinööritoimisto Oy:n toimesta kiinteistössä tehdyn tarkastuksen perusteella.

Lisätiedot

Linjasuunnittelu Oy

Linjasuunnittelu Oy Linjasuunnittelu Oy www.linjasuunnittelu.fi Linjasuunnittelu Oy Kumpulantie 1 B 5. krs 00520 Helsinki puh. 09-41 366 700 fax. 09-41 366 741 Y-tunnus 01912-0 Alv-rek. Kaupparek. 214.607 Nooa:440521-224632

Lisätiedot

Iloxair Oy. valmistaa ilmanvaihtokoneita Ilox 89 Optima. % yli 70 60-70 50-60 D E F G H I 40-50 30-40 20-30 10-20 1-10 HUONO SÄHKÖTEHOKKUUS

Iloxair Oy. valmistaa ilmanvaihtokoneita Ilox 89 Optima. % yli 70 60-70 50-60 D E F G H I 40-50 30-40 20-30 10-20 1-10 HUONO SÄHKÖTEHOKKUUS Ilox 89 Optima Ilox 89 Optima Iloxair Oy valmistaa ilmanvaihtokoneita Ilox 89 Optima Sertifikaatti Nro VTT-C-5727-10 1 (2) Ilox 89 Optima on tarkoitettu käytettäväksi asunnon ilmanvaihtokoneena ja sen

Lisätiedot

Tarpeenmukaisen ilmanvaihdon toiminta dataseurannan perusteella

Tarpeenmukaisen ilmanvaihdon toiminta dataseurannan perusteella Tarpeenmukaisen ilmanvaihdon toiminta dataseurannan perusteella Marianna Tuomainen Helsingin kaupunkiympäristön toimiala Rakennetun omaisuuden hallinta -palvelu Helsingin kohteet Kohde Rakennusvuosi Peruskorjaus

Lisätiedot

Toimiva ilmanvaihtojärjestelmä 7.4.2014

Toimiva ilmanvaihtojärjestelmä 7.4.2014 Energiaekspertin jatkokurssi Toimiva ilmanvaihtojärjestelmä 7.4.2014 Jarmo Kuitunen 1. ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄT 1.1 Painovoimainen ilmanvaihto 1.2 Koneellinen poistoilmanvaihto 1.3 Koneellinen tulo-/poistoilmanvaihto

Lisätiedot

Energiaremontti investointi vai kustannus?

Energiaremontti investointi vai kustannus? Energiaremontti investointi vai kustannus? Taloyhtiöiden hallitusforum 24.09.2011, Messukeskus Helsinki DI Petri Pylsy Suomen Kiinteistöliitto ry Tarjolla tänään Suunnitelmallinen energiatehokkuuden parantaminen

Lisätiedot

60- ja 70-luvun kerrostalojen energiavirtoja

60- ja 70-luvun kerrostalojen energiavirtoja Energiakorjaukset: ega ojau taote talotekniikkaa 1950-luvun jälkeen uusiin lähiöihin rakennettu suuri kerrostalokanta Tyypillisiä korjauksia käytännössä putkiremontit ja julkisivuremontit varsinkin nykyiset

Lisätiedot

Esimerkkejä energiatehokkaista korjausratkaisuista

Esimerkkejä energiatehokkaista korjausratkaisuista Esimerkkejä energiatehokkaista korjausratkaisuista DI Petri Pylsy, Suomen Kiinteistöliitto Tee parannus!-aluekiertue Järvenpää 24.11.2009 Tarjolla tänään Energiatehokkaita korjausratkaisuja: Ulkorakenteiden

Lisätiedot

ILMANVAIHDON TOIMINNAN TUTKIMINEN

ILMANVAIHDON TOIMINNAN TUTKIMINEN 1 (5) Vantaankosken peruskoulu Isontammentie 15 00000 Vantaa 14.8.2014 Aihe ILMANVAIHDON TOIMINNAN TUTKIMINEN Aika 18.6 14.8. Mittarit Lähtökohta TSI Calc 9555p monitoimimittari Alnor Balometri AirFloW

Lisätiedot

valmistaa ilmanvaihtokoneita Vallox 90 SE AC

valmistaa ilmanvaihtokoneita Vallox 90 SE AC Vallox 90 SE AC Vallox 90 SE AC Vallox Oy valmistaa ilmanvaihtokoneita Vallox 90 SE AC Sertifikaatti Nro C326/05 1 (2) Vallox 90 SE AC on tarkoitettu käytettäväksi asunnon ilmanvaihtokoneena ja sen lämmöntalteenoton

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO, AMBIOTICA-RAKENNUS RAKENNUSTEKNINEN JA SISÄILMA- OLOSUHTEIDEN TUTKIMUS TIEDOTUSTILAISUUS

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO, AMBIOTICA-RAKENNUS RAKENNUSTEKNINEN JA SISÄILMA- OLOSUHTEIDEN TUTKIMUS TIEDOTUSTILAISUUS JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO, AMBIOTICA-RAKENNUS RAKENNUSTEKNINEN JA SISÄILMA- OLOSUHTEIDEN TUTKIMUS TIEDOTUSTILAISUUS 19.8.2014 RAKENNUKSEN PERUSTIEDOT pinta-ala noin 11 784 br-m 2, kerrosala noin 12 103 ke rakennus

Lisätiedot

Energiataloudellinen uudisrakennus tai lyhyt takaisinmaksuaika yhdistämällä energiasaneeraus Julkisen rakennuksen remonttiin

Energiataloudellinen uudisrakennus tai lyhyt takaisinmaksuaika yhdistämällä energiasaneeraus Julkisen rakennuksen remonttiin Energiataloudellinen uudisrakennus tai lyhyt takaisinmaksuaika yhdistämällä energiasaneeraus Julkisen rakennuksen remonttiin Timo Luukkainen 2009-05-04 Ympäristön ja energian säästö yhdistetään parantuneeseen

Lisätiedot

Ilmanvaihdon oikean käytön varmistaminen Helsingin kaupungin kiinteistöissä. Sari Hildén, rakennetun omaisuuden hallintapäällikkö

Ilmanvaihdon oikean käytön varmistaminen Helsingin kaupungin kiinteistöissä. Sari Hildén, rakennetun omaisuuden hallintapäällikkö Ilmanvaihdon oikean käytön varmistaminen Helsingin kaupungin kiinteistöissä Sari Hildén, rakennetun omaisuuden hallintapäällikkö Helsingin toimintaprosessi Ensin kartoitamme Helsingin kaupungin omistuksessa

Lisätiedot

Hyvinvointikeskus Kunila

Hyvinvointikeskus Kunila Hyvinvointikeskus Kunila Jari Harju RTA 2 27.4.2017 Johdanto Tutkimuskohde on 1953 rakennettu tiilirunkoinen rakennus Laajennettu 1993 Korjattu vuosina 1993, 1998, 2003 ja 2008 Kuntoarvio 2011 Laaja peruskorjaus

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTUS. Työ 2696-3 22.5.2014

TUTKIMUSSELOSTUS. Työ 2696-3 22.5.2014 Työ 2696-3 22.5.2014 TUTKIMUSSELOSTUS Tuloilmaikkunan virtaustekniset ominaisuudet: Savukokeet, lämpötilaseuranta ja tuloilman virtaus ikkunavälissä ilman venttiiliä, ilmanohjaimia ja suodattimia Insinööritoimisto

Lisätiedot

RAKENNUSTEN TIIVIYSMITTAUS

RAKENNUSTEN TIIVIYSMITTAUS Ovikehikko ja kangas Puhallin ja ilmamäärämittaus Ulkoilman paine-eroletku Ohjausyksikkö ja paine-eromittaus Puhaltimen kuristusrenkaat RAKENNUSTEN Virtalähde Puhaltimen kotelo RAKENNUSTEN TIIVIYSMITTAUS

Lisätiedot

Rakennuksen työntekijöillä on esiintynyt oireita, joiden on epäilty liittyvän sisäilman laatuun. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää rakennuksen

Rakennuksen työntekijöillä on esiintynyt oireita, joiden on epäilty liittyvän sisäilman laatuun. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää rakennuksen Rakennuksen työntekijöillä on esiintynyt oireita, joiden on epäilty liittyvän sisäilman laatuun. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää rakennuksen olemassa olevat rakenteet, niiden kunto sekä muita sisäilman

Lisätiedot

LÄMPÖKUVAUSRAPORTTI. Gsm. 040-861 7001. Osoite. Postitoimipaikka. Tilaaja:Jukka Hillo c/o As Oy Iirisranta. Osoite:Iirislahdentie 42 asunto 13

LÄMPÖKUVAUSRAPORTTI. Gsm. 040-861 7001. Osoite. Postitoimipaikka. Tilaaja:Jukka Hillo c/o As Oy Iirisranta. Osoite:Iirislahdentie 42 asunto 13 LÄMPÖKUVAUSRAPORTTI Kuvauksen suorittaja Tr-Lämpökuvaus Oy Gsm. 040-861 7001 Osoite Postitoimipaikka Krämertintie 31 D 006 Helsinki TilaajaJukka Hillo c/o As Oy Iirisranta OsoiteIirislahdentie 42 asunto

Lisätiedot

ENERGIATEHOKKUUS 25.03.2009 ATT 1

ENERGIATEHOKKUUS 25.03.2009 ATT 1 ENERGIATEHOKKUUS Rakennusten energiatehokkuuden parantamisen taustalla on Kioton ilmastosopimus sekä Suomen energia ja ilmastostrategia, jonka tavoitteena on kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen. EU:n

Lisätiedot

Ilmanvaihtokanavien tiiviys pientaloissa

Ilmanvaihtokanavien tiiviys pientaloissa Hyvinvointia työstä Ilmanvaihtokanavien tiiviys pientaloissa Kari Salmi, Erkki Kähkönen, Rauno Holopainen, Pertti Pasanen, Kari Reijula Työterveyslaitos Itä-Suomen yliopisto Tutkimusosapuolet ja rahoitus

Lisätiedot

LÄMPÖKUVAUSRAPORTTI 22.5.2009. Hiekkaharjun vapaa-aikatilat Leinikkitie 36 01350 Vantaa

LÄMPÖKUVAUSRAPORTTI 22.5.2009. Hiekkaharjun vapaa-aikatilat Leinikkitie 36 01350 Vantaa LÄMPÖKUVAUSRAPORTTI 22.5.2009 Leinikkitie 36 01350 Vantaa usraportti 23.5.2009 Sisällys 1 Kohteen yleistiedot... 3 1.1 Kohde ja osoite... 3 1.2 Tutkimuksen tilaaja... 3 1.3 Tutkimuksen tavoite... 3 1.4

Lisätiedot

Rakennus Oy. Vantaan rt-huoneistot. 01000 Vantaa

Rakennus Oy. Vantaan rt-huoneistot. 01000 Vantaa SIVU 1/20 Rakennus Oy Vantaan rt-huoneistot Kujanpääty 1B4, 4B11 ja 4C13 01000 Vantaa SIVU 2/20 Tiiviysluokitukset, n 50 SIVU 3/20 SISÄLLYSLUETTELO Kohteen yleistiedot... 4 Tutkimuksen tavoite... 4 Tutkimuksen

Lisätiedot

Lämmöntalteenotto ekologisesti ja tehokkaasti

Lämmöntalteenotto ekologisesti ja tehokkaasti Hallitun ilmanvaihdon merkitys Lämmöntalteenotto ekologisesti ja tehokkaasti on ekologinen tapa ottaa ikkunan kautta poistuva hukkalämpö talteen ja hyödyntää auringon lämpövaikutus. Ominaisuudet: Tuloilmaikkuna

Lisätiedot

Taloyhtiön energiansäästö

Taloyhtiön energiansäästö Taloyhtiön energiansäästö Hallitusforum 19.03.2011 Messukeskus, Helsinki Petri Pylsy, Kiinteistöliitto Suomen Kiinteistöliitto ry Mitä rakennusten energiatehokkuus on Energiatehokkuus paranee, kun Pienemmällä

Lisätiedot

Vallox Oy. valmistaa. ilmanvaihtokoneita Vallox 150 Effect SE MLV (esilämmitys maalämmityspiirissä) yli 70 F G H I HUONO SÄHKÖTEHOKKUUS

Vallox Oy. valmistaa. ilmanvaihtokoneita Vallox 150 Effect SE MLV (esilämmitys maalämmityspiirissä) yli 70 F G H I HUONO SÄHKÖTEHOKKUUS Vallox 150 Effect SE MLV Vallox 150 Effect SE MLV Vallox Oy valmistaa Sertifikaatti Nro VTT C 3514 08 1 (2) ilmanvaihtokoneita Vallox 150 Effect SE MLV (esilämmitys maalämmityspiirissä) Vallox 150 Effect

Lisätiedot

Ilmatiiveys ja vuotokohdat uusissa pientaloissa

Ilmatiiveys ja vuotokohdat uusissa pientaloissa Ilmatiiveys ja vuotokohdat uusissa pientaloissa 1/2014 Vertia Oy 15.5.2014 Heikki Jussila, Tutkimusjohtaja 040 900 5609 www.vertia.fi Johdanto Tämä raportti perustuu Vertia Oy:n ja sen yhteistyökumppaneiden

Lisätiedot

Mecoren casetapaukset: Päiväkoti Saana Vartiokylän yläaste. Kestävän korjausrakentamisen tutkimusseminaari 20.4.2012 Riikka Holopainen, VTT

Mecoren casetapaukset: Päiväkoti Saana Vartiokylän yläaste. Kestävän korjausrakentamisen tutkimusseminaari 20.4.2012 Riikka Holopainen, VTT Mecoren casetapaukset: Päiväkoti Saana Vartiokylän yläaste Kestävän korjausrakentamisen tutkimusseminaari 20.4.2012 Riikka Holopainen, VTT 2 Case-tapaus: Päiväkoti Saana Lpk Saana, rakennusvuosi 1963,

Lisätiedot

ILMANVAIHDON JA LÄMMITYKSEN SÄÄDÖT

ILMANVAIHDON JA LÄMMITYKSEN SÄÄDÖT ILMANVAIHDON JA LÄMMITYKSEN SÄÄDÖT 25.10.2016 Talokeskus Yhtiöt Oy Timo Haapea Linjasaneerausyksikön päällikkö LÄMPÖJOHTOVERKOSTON PERUSSÄÄTÖ, MITÄ SE TARKOITTAA? Kiinteistön erilaisten tilojen lämpötilojen

Lisätiedot

Työpaikkojen ja kerrostalojen radonkorjaukset. Olli Holmgren Radonkorjauskoulutus , Kouvola

Työpaikkojen ja kerrostalojen radonkorjaukset. Olli Holmgren Radonkorjauskoulutus , Kouvola Työpaikkojen ja kerrostalojen radonkorjaukset Radonkorjauskoulutus, Kouvola Työpaikat ja suuret rakennukset Samat radonkorjausmenetelmät kuin asunnoille: radonimuri ja radonkaivo (sora-alueet) Imureiden

Lisätiedot

TIIVEYSMITTAUSRAPORTTI

TIIVEYSMITTAUSRAPORTTI TIIVEYSMITTAUSRAPORTTI Mittauksentie 5 05150 Mittala 00001 Projektinumero Ilmatiiveysluokitus q50 n50 Alle 0,6 A 0,7-1,0 B 0,8 0,8 1,1-1,5 1,6-2,0 2,1-3,0 3,1-4,0 Yli 4,1 C D E F G Heikki Jussila, Tutkimusjohtaja

Lisätiedot

LIITE 2. Olosuhdeseurantojen mittauskäyrät, Nissnikun yläkoulu 1(12)

LIITE 2. Olosuhdeseurantojen mittauskäyrät, Nissnikun yläkoulu 1(12) LIITE 2. Olosuhdeseurantojen mittauskäyrät, Nissnikun yläkoulu 1(12) Kuva 1. Paine-eroseuranta sisäilman ja alapohjan välillä 16 23.1.2018 tilassa 153. Sisäilman paine pysyy koko ajan ylipaineisena alapohjaan

Lisätiedot

KERROSTALOILMANVAIHTO 2019

KERROSTALOILMANVAIHTO 2019 KERROSTALOILMANVAIHTO 2019 VALLOX OY Loimaa Kokonaispinta-ala 13 400 m² Automaattiset levytyökeskukset 3 kpl Särmäysautomaatti CNC-ohjatut särmäyspuristimet Kaksi automaattista jauhemaalauslinjaa Loppukokoonpanolinjat

Lisätiedot

Pientalon energiatehokkuusluku eri lämmitystavoilla

Pientalon energiatehokkuusluku eri lämmitystavoilla RAPORTTI VTT-S-00411-10 Pientalon energiatehokkuusluku eri lämmitystavoilla Kirjoittajat: Tilaaja Teemu Vesanen, Mikko Saari Ensto Electric Oy 1 (8) Raportin nimi Pientalon energiatehokkuusluku eri lämmitystavoilla

Lisätiedot

Kerrostalojen radonkorjaukset

Kerrostalojen radonkorjaukset Radonkorjauskoulutus Lahti 26.3.2015 Kerrostalojen radonkorjaukset Olli Holmgren Kerrostalojen radonkorjaukset Ongelma-asunnot lähes yksinomaan alimman kerroksen asuntoja, joissa lattialaatta on suorassa

Lisätiedot

Vuokkoharjun koulu Kouluntie Järvelä

Vuokkoharjun koulu Kouluntie Järvelä Sivuja:1/34 Vastaanottaja: Kärkölän kunta Jukka Koponen Arkistokuva Raportti Työnumero: 051521700185 Kohde: Toimeksianto: Vuokkoharjun koulu Kouluntie 18 16600 Järvelä Sisäilman olosuhteiden seuranta Tutkimus

Lisätiedot

Terveen talon ilmanvaihto

Terveen talon ilmanvaihto Terveen talon ilmanvaihto DI. Terveellisen ja viihtyisän sisäympäristön haasteet asunnoissa Lämpöolosuhteet talvella vetää, kesällä on kuuma Ilman laatu riittämätön ilmanvaihto yli puolessa asunnoista

Lisätiedot

Mittausepävarmuus asumisterveystutkimuksissa, asumisterveysasetuksen soveltamisohje Pertti Metiäinen

Mittausepävarmuus asumisterveystutkimuksissa, asumisterveysasetuksen soveltamisohje Pertti Metiäinen Mittausepävarmuus asumisterveystutkimuksissa, asumisterveysasetuksen soveltamisohje Pertti Metiäinen 30.9.2016 Pertti Metiäinen 1 Valviran soveltamisohje Soveltamisohje on julkaistu viidessä osassa ja

Lisätiedot

Tuloksia taloyhtiöiden energiaselvityksistä HSY:n isännöitsijäseminaari

Tuloksia taloyhtiöiden energiaselvityksistä HSY:n isännöitsijäseminaari Tuloksia taloyhtiöiden energiaselvityksistä HSY:n isännöitsijäseminaari 22.11.2018 Teemu Kettunen, HSY:n Ilmastoinfo Ilmastoinfo Tarjoamme tietoa ja autamme pääkaupunkiseudun taloyhtiöitä, asukkaita ja

Lisätiedot

www.asb.fi 29.5.2008 IV-kuntotutkimus Orvokkitien koulu, ruokalarakennus Orvokkitie 15 01300 VANTAA

www.asb.fi 29.5.2008 IV-kuntotutkimus Orvokkitien koulu, ruokalarakennus Orvokkitie 15 01300 VANTAA www.asb.fi 29.5.2008 IV-kuntotutkimus Orvokkitien koulu, ruokalarakennus Orvokkitie 15 01300 VANTAA www.asb.fi Helsinki email: posti@asb.fi Tampere email: asb-yhtiot@asb.fi PÄÄKONTTORI: Konalankuja 4,

Lisätiedot

valmistaa ilmanvaihtokoneita Fair 80 ec

valmistaa ilmanvaihtokoneita Fair 80 ec Koja Fair 80 ec Koja Fair 80 ec Koja Oy valmistaa ilmanvaihtokoneita Fair 80 ec Sertifikaatti Nro VTT-C-8424-12 1 (2) Fair 80 ec on tarkoitettu käytettäväksi asunnon ilmanvaihtokoneena ja sen lämmöntalteenoton

Lisätiedot

valmistaa ilmanvaihtokoneita Parmair Iiwari ExSK, ExSOK ja ExSEK

valmistaa ilmanvaihtokoneita Parmair Iiwari ExSK, ExSOK ja ExSEK Parmair Iiwari ExSK Parmair Iiwari ExSK Air Wise Oy valmistaa ilmanvaihtokoneita Parmair Iiwari ExSK, ExSOK ja ExSEK Sertifikaatti Nro C325/05 1 (2) Parmair Iiwari ExSK (ExSOK, ExSEK) on tarkoitettu käytettäväksi

Lisätiedot

Lämmön siirtyminen rakenteessa. Lämpimästä kylmempään päin Lämpötilat rakenteen eri puolilla pyrkivät tasoittumaan

Lämmön siirtyminen rakenteessa. Lämpimästä kylmempään päin Lämpötilat rakenteen eri puolilla pyrkivät tasoittumaan Mikko Myller Lämmön siirtyminen rakenteessa Lämpimästä kylmempään päin Lämpötilat rakenteen eri puolilla pyrkivät tasoittumaan Lämpöhäviöt Lämpö siirtyy 1) Kulkeutumalla (vesipatterin putkisto, iv-kanava)

Lisätiedot

Yleistä VÄLIRAPORTTI 13 I

Yleistä VÄLIRAPORTTI 13 I VÄLIRAPORTTI 13 I.8.17 VELCO APT-ALAPOHJAN TUULETUSLAITTEISTON VAIKUTUS ALAPOHJAN KOSTEUSTEKNISEEN TOIMIVUUTEEN, ILPOISTEN KOULU, TURKU (LÄMPÖTILAT JA SUHT. KOSTEUDET SEKÄ PAINESUHTEET JA ILMAVIRRAT) Yleistä

Lisätiedot

Linjasuunnittelu Oy

Linjasuunnittelu Oy Linjasuunnittelu Oy www.linjasuunnittelu.fi Linjasuunnittelu Oy Kumpulantie 1 B 5. krs 005 Helsinki puh. 09-41 366 700 fax. 09-41 366 741 Y-tunnus 01912-0 Alv-rek. Kaupparek. 214.607 Nooa:440521-224632

Lisätiedot

ILMAMÄÄRIEN MITTAUSPÖYTÄKIRJA

ILMAMÄÄRIEN MITTAUSPÖYTÄKIRJA Mittauspöytäkirja Työ nro: 120354 sivu 1 ( 8 ) Työmaa: Pähkinänsärkijän päiväkoti Osoite: Pähkinätie 2, Vantaa ILMAMÄÄRIEN MITTAUSPÖYTÄKIRJA Järjestelmän tunnus: TK-1, TK-2, PK-1.1, PK-1.2, PK-1.3, PF-1,

Lisätiedot

HB Sisäilmatutkimus Oy 6.3.2012 1 Hämeentie 105 A 00550 Helsinki p. 09-394 852 f. 09-3948 5721 Tutkimusraportti

HB Sisäilmatutkimus Oy 6.3.2012 1 Hämeentie 105 A 00550 Helsinki p. 09-394 852 f. 09-3948 5721 Tutkimusraportti HB Sisäilmatutkimus Oy 6.3.2012 1 Hämeentie 105 A 00550 Helsinki p. 09-394 852 f. 09-3948 5721 Tutkimusraportti Mikrobi-ilmanäytteet Elinympäristössämme esiintyy mikrobeja, joiden määrä vaihtelee kosteus-

Lisätiedot

Sisäilman laadun mittaus Alppilan yläasteella ja lukiossa

Sisäilman laadun mittaus Alppilan yläasteella ja lukiossa 1 Helsingin kaupunki RAPORTTI HKR-Rakennuttaja Rakennuttamistoimisto 1 Riitta Harju 19.5.2010 Alppilan yläaste ja lukio Tammisaarenkatu 2 00510 HELSINKI Sisäilman laadun mittaus Alppilan yläasteella ja

Lisätiedot

VAETS yhdyshenkilöpäivä 11.3.2015

VAETS yhdyshenkilöpäivä 11.3.2015 Ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien ja laitteiden kuntotutkimusmenettelyn kehittäminen jatkohanke VAETS yhdyshenkilöpäivä 11.3.2015 Markku Rantama Rantama Consulting Ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien

Lisätiedot

Esimerkkejä energiatehokkaista korjausratkaisuista

Esimerkkejä energiatehokkaista korjausratkaisuista Esimerkkejä energiatehokkaista korjausratkaisuista DI Petri Pylsy, Suomen Kiinteistöliitto Tee parannus!-aluekiertue Turku 18.01.2010 Tarjolla tänään Energiatehokkaita korjausratkaisuja: Ilmanvaihdon parantaminen

Lisätiedot