Paikkatietoaineistojen hyödyntäminen maatalouden ympäristönsuojelussa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Paikkatietoaineistojen hyödyntäminen maatalouden ympäristönsuojelussa"

Transkriptio

1 Paikkatietoaineistojen hyödyntäminen maatalouden ympäristönsuojelussa TEHO Plus hankkeen esitys maatalouden ympäristötuen valmisteluryhmän Tietojärjestelmät alatyöryhmän kokouksessa 1. Johdanto Paikkatietoaineistoja ei ole vielä täysimääräisesti hyödynnetty maatalouden ympäristönsuojelussa. Varsinais-Suomen ELY:n, MTK-Varsinais-Suomen ja MTK-Satakunnan toteuttamissa TEHO ja TEHO Plus hankkeissa pohdittiin/pohditaan paikkatietoaineistojen mahdollisuuksia kohdentamisessa. Lisäksi testattiin paikkatietoaineistoista luotujen karttojen käyttöä neuvonnan työkaluna TEHO-tiloille tehdyssä tilakohtaisessa ympäristöneuvonnassa. Hankkeen kokemusten mukaan paikkatietoaineistojen avulla voidaan nopeasti ja objektiivisesti kartoittaa riskialueita laajaltakin alueelta eri kriteerejä käyttäen. Siten aineistoa hyödyntämällä voidaan kohdentaa toimenpiteitä, ympäristökorvauksia tai neuvontaa monella tasolla esimerkiksi kartoittamalla ensin riskivaluma-alue ja siitä riskialteimmat peltolohkot. Paikkatietoaineistojen avulla voidaan kartoittaa myös ne alueet, joilla tarjouskilpailusta/ympäristöarvokaupasta saadaan suurin ympäristöhyöty. Neuvonnallisessa mielessä paikkatietoaineistosta valmistetuilla kartoilla on runsaasti potentiaalia. Hankkeessa tehtyjen tilakäyntien yhteydessä havaittiin, että karttaesitykset toimivat hyvin viljelijän ja neuvojan välisen keskustelun pohjana. Visuaalisella esityksellä voidaan nopeasti vertailla tilan eri lohkojen ominaisuuksia ja perustellusti esittää toimenpiteitä tietyille lohkoille. Kartta-aineistoista olisi varmasti hyötyä myös muussa kuin ympäristötuen toimenpiteiden kohdentamisessa. Viljelykäytäntöjen ja taloudellisen toiminnan tarkentamisen kannalta lohkojen ominaisuuksilla ja ravinteiden kotiuttamisasteella on suuri merkitys ja siksi erilaiset tausta-aineistot olisi saatava viljelijöiden ja viljelysuunnitelmien tekijöiden käyttöön. Tällä hetkellä ongelmana on, että paikkatietoaineisto ei ole kootusti saatavissa yhdessä paikassa viljelijöiden ja neuvojien käytössä. TEHO-hankkeen tilakohtaisissa kartoissa käytetyt paikkatietoaineistot jouduttiin kokoamaan usean eri aineistonhaltijan lähteistä ja rakentamaan järkeväksi kokonaisuudeksi. Tämä vaatii runsaasti resursseja ja siksi olisi syytä pohtia sähköisen paikkatietoaineiston koontia yhteen portaaliin, jonne olisi pääsy viljelijöillä ja heidän neuvojillaan. Tällöin myös neuvonnan työkalut saataisiin valtakunnallistettua ja otettaisiin ensimmäinen askel piloteista valtakunnallisiin sovelluksiin. Lisäksi jo olemassa olevien aineistojen hyödyntäminen olisi järkevää resurssien käyttöä. Hankkeiden kokemuksien perusteella ehdotamme luvussa 2 kuvattuja paikkatietoaineistoja yhdennettäväksi ja julkaistavaksi johonkin julkiseen palveluun.

2 2. Aineistot, niiden ominaisuudet ja mahdollisuudet Perustana mille tahansa karttapalvelulle tulee olla peruskartta (MML) ja digitaalinen peltolohkorekisteri (MAVI). Sen lisäksi TEHO Plus hankkeen saaman palautteen ja kokemusten mukaan viljelijöiden ja neuvojien käyttöön olisi saatava seuraavat aineistot: 1) Yleissuunnitteluaineisto Ympäristöhallinnon yleissuunnitteluaineisto sisältää suojavyöhykesuositusaineiston, ehdotetut kosteikon paikat ja lumosuositusaineiston. Aineistot on tehty ELY-keskuksittain koko maan alueelta, mutta aineiston kattavuus ei ole valtakunnallinen. Useilta alueilta tiedot ovat puutteellisia. Aineistot tulisi koota yhteen ja niiden esitystapa yhtenäistää. Suojavyöhykesuositusaineistoa on koottu jo osalta ELY-keskuksien alueilta ja aineisto on selattaviss a mm. Hertta-karttapalvelusta. Oikeudet: Aineistojen oikeudet ovat ELY-keskuksilla (MAVIlla on mm. kosteikosta tulossa GISpohjaista ainestoa, nyt SYKEssä koekäytössä). Aineiston tyyppi: vektori Koordinaattijärjestelmä: YKJ? Hyöty viljelijän kannalta: Alueilta, joissa yleissuunnittelu on tehty, on lähetetty julkaisu jokaiselle maanomistajalle. Julkaisussa näkyvät yleissuunnitelmaan merkityt alueet. Viljelysuunnittelua tehdessään viljelijä ei kuitenkaan välttämättä ehdi selata julkaisua ja etsiä siitä lohkojensa merkintöjä. Lisäksi julkaisut voivat olla tiedoiltaan jo vanhentuneita. Siksi olisi järkevämpää saattaa aineisto sähköiseen muotoon viljelijöiden saataville. Viljelijä näkisi kerralla ne lohkot, joihin ainakin voi hakea ympäristökorvaustoimenpiteitä. Hyöty neuvojien kannalta: Neuvojien olisi hyvä nähdä aineisto laajemminkin kuin yhden julkaisun kattamalta alueelta. Näin voitaisiin tehdä esim. täsmäneuvontaa kriittisillä alueilla. Hyöty hallinnon kannalta: Ympäristötoimien tehokkaampi kohdentaminen ja olemassa olevan aineiston tehokkaampi käyttö. Tukihakemusten käsittelyä helpottaa, jos aineisto on valmiiksi sähköisenä ja kaikilla sama karttapohja. Mahdollisuudet IACS-tietokantaan: Teknisesti olisi mahdollista kartoittaa kaikki lohkot, joilla on suojavyöhyke-/kosteikkosuositus ja sisällyttää tieto lohkon ominaisuustietoihin. Ongelmat: Aineistot eivät ole vielä koko maan kattavia, eivätkä teknisesti yhdenmukaisia. Yleissuunnittelu on resursseja vaativaa ja jatkossa ainakin suojavyöhykkeiden ja kosteikkojen kohdalla tulisikin pohtia valtakunnallisen kattavuuden osalta kaltevuusmallien, eroosioriskimallien ja tulvamallien roolia alueilla, jossa yleissuunnittelua ei ole tehty. Luonnon monimuotoisuuden yleissuunnitteluun niin ikään voisi ottaa ainakin aputyökaluksi malleja. Kattavuus tulisi olla valtakunnallinen, jotta voidaan taata viljelijöiden yhdenvertaisuus.

3 2) Inventoidut perinnemaisemat Inventoidut perinnemaisemat on valtakunnallinen epävirallinen kokooma-aineisto, joka on luotu alueellisten ympäristökeskusten toimesta. Aineisto perustuu maakunnallisiin perinnemaisemajulkaisuihin, jota kukin alueellinen ELY on päivittänyt /täydentänyt omalla tavallaan ja vaihtelevien resurssien mukaan. Aineistoa koordinoi SYKE. Yhdentäminen on käynnissä SYKE:n perinnebiotooppien tietohallintohankkeen ohjeistamana ja tarkoitus on ottaa mukaan myös täydennysinventointien ja yleissuunnittelun tuloksina tulleet havaitut, sekä jo erityistuen avulla hoidetut, ns. uudet perinnemaisemakohteet. Työ on aloitettu KAIELYssä ja VARELY:ssä, muualla sitä ei vielä liene aloitettu. Koska resursseja paikkatiedon päivitykseen on aluekeskuksissa niukasti, kerätään SYKE:n hankkeessa olemassa olevia aineistoja aluekeskuksista ja avustetaan/rahoitetaan myös konkreettisesti päivitystyötä. Hankkeessa kerätyt ja yhteen kootut kohteiden rajaustiedot, sekä muut kohdetiedot tullaan siirtämään tulevaan ELYjen ja Metsähallituksen yhteiseen suojelualueiden tietojärjestelmään (SAKTI) vuoden 2012/2013 aikana, jossa tietoa tullaan myös jatkossa ylläpitämään. Päivitetyn aineiston voisi vuosittain kopioida myös VIPU-järjestelmään. Aineiston tyyppi: vektori Koordinaattijärjestelmä: YKJ Hyöty viljelijän kannalta: Viljelijöillä on perinnemaisemista vielä vähemmän tietoa kuin esim. suojavyöhykkeeksi sopivista paikoista ja siksi aineistosta olisi suuri hyöty. Kohderajauksen lisäksi paikkatietoaineistoon sisältyy päivitettävä tieto kohteen arvoluokasta, jolloin voidaan kohdistaa tehostettuja toimia arvokkaimmille kohteille tai lohkoille. Hyöty neuvojien kannalta: Myöskään neuvojilla ei ole tietoa kaikista olemassa olevista, perinnemaisemiksi luokitelluista kohteista ja niiden rajauksista. Jatkossa, kun kaikki perinnemaisematiedot tallennetaan suojelualueiden kuviotietojärjestelmään, ei neuvojilla ole ko. järjestelmään pääsyä. Hyöty hallinnon kannalta: Erityistukisopimuksia tehdessä sopimuksen tekijöiden olisi mahdollista keskittää maastokäyntiresursseja niille kohteille, jotka eivät sisälly perinnemaisemakohteina koottuun aineistoon. Kohderajauksen lisäksi paikkatietoon sisältyy päivitettävä tieto kohteen arvoluokasta, jolloin voidaan kohdistaa tehostettuja toimia arvokkaimmille kohteille tai lohkoille. Ongelmat: Eri aluekeskusten aineistosta koostettu epävirallinen aineisto on tällä hetkellä sekä kattavuudeltaan, että ajantasaisuudeltaan heterogeeninen. 3) Pohjavesialue Pohjavesialueet on kartoitettu koko Suomen alueelta ja aineisto päivittyy jatkuvasti. Aineiston tyyppi: vektori Koordinaattijärjestelmä: YKJ Aineistosta vastuussa: SYKE Hyöty viljelijän kannalta: Viljelijä näkee visuaalisesti, missä pohjavesialueen raja kulkee ja mitkä lohkot ovat rajoitettujen toimenpiteiden alueella. Hyöty neuvojien kannalta: Helpottaa neuvontatyötä, muun muassa viljelysuunnittelu ja kasvinsuojeluaineiden käyttö ym. johon liittyy pohjavesirajoituksia.

4 Mahdollisuudet IACS-tietokantaan: Ilmeisesti on jo. Kannattaisiko liittää myös lohkon maaperä? Muuta: aineiston tarkkuuden takia käytännössä 1: mittakaava suurin mahdollinen. On merkitty viljelijöiden digikarttoihin, mutta olisi syytä saada myös sähköisesti. 4) Natura-alue Natura2000- paikkatietokanta sisältää kaikki em. valtioneuvoston päätösten mukaiset Natura-alueet, jotka on esitetty paikkatietoaineistossa joko aluemaisina tai viivamaisina kohteina. Aineiston tyyppi: vektori Koordinaattijärjestelmä: YKJ Aineistosta vastuussa: SYKE Mahdollisuudet IACS-tietokantaan: Sijaitseeko Natura-alueen lähellä (etäisyys buffer 100m?) Muuta: Aineiston tarkkuuden takia käytännössä 1: mittakaava on suurin mahdollinen. On merkitty viljelijöiden digikarttoihin, mutta olisi syytä saada myös sähköisesti. 5) Kaltevuusaineisto Kaltevuusaineisto voidaan luoda MML:n digitaalisen korkeusmallin pohjalta. Kaltevuusmalli voidaan esittää enintään yhtä suuren ruutukoon rasteripintana kuin lähtötiedon korkeusmallikin on. Tällä hetkellä Suomen alueelta on saatavissa 25m ja 10m korkeusmalli. Lisäksi 2m korkeusmallia päivitetään jatkuvasti ja se kattanee koko maan muutaman vuoden kuluttua. Oikeudet: MML, MML vapauttaa korkeusmalliaineistot, jonka jälkeen niiden käyttö on vapaata. Aineiston tyyppi: rasteri - 25m X 25m ruutukoko, vertikaalinen tarkkuus n. 2m - 10m X 10m ruutukoko, vertikaalinen tarkkuus n. 1m - 2m X 2m ruutukoko, vertikaalinen tarkkuus 0,3m Koordinaattijärjestelmä: YKJ Hyöty viljelijän kannalta: Viljelijä voi havaita omien lohkojensa muodon ja paremmin ymmärtää eroosioriskin potentiaalin tietyissä paikoissa. Riippuen aineiston tarkkuudesta viljelijä voi myös yhdistää kaltevuuden satotasoihin ja pohtia kenties uusia ratkaisuja viljelykäytäntöihin. Eräitä maatalouden toimenpiteitä on rajoitettu kaltevuuden mukaan. Sähköinen aineisto helpottaa lohkon kaltevuuden määrittämistä. Hyöty neuvojien kannalta: Neuvojat voivat ehdottaa toimenpiteitä suoraan kaltevuusominaisuuksien perusteella. Helpottaa viljelysuunnittelua, koska kaltevuuden aiheuttamat rajoitteet on helppo havaita. Täsmäneuvonta voidaan kohdentaa alueelle, jossa kaltevuuden perusteella on suurin riski mm. eroosioja ravinnekuormitukseen.

5 Hyödyt hallinnon kannalta: Kaltevuuden ja eroosion välinen yhteys on kiistaton ja siksi aineisto toimii objektiivisena kohdentamisen apuvälineenä valtakunnallisesti. Säästää suojavyöhykesuunnittelun resursseja alueilla, joissa sitä ei ole vielä tehty. Helpottaa valvontaa, kun sekä viljelijällä että valvojalla on sama tieto pellon kaltevuudesta (mm. lannan levitys, N-lannoitus). Mahdollisuudet IACS-tietokantaan: Kaltevuustieto voidaan liittää lohkon ominaisuuksiin teknisesti, mutta sen ominaisuudet riippuvat lähtötiedoista. Keskikaltevuus ei kuvaa hyvin lohkon riskiä, koska lohkot ovat usein vain osittain kaltevia. Lisäksi riski kasvaa, mikäli kaltevuus sijaitsee vesistön vieressä. Yksi mahdollisuus olisikin päättää tietty kaltevuusluokittelu ja kartoittaa näiden luokkien sijoittuminen suhteessa vesistöön (käytännössä luomalla vesistöihin tietynsuuruinen buffer). Tulkoon tämä nimetyksi VEKA-indeksiksi (Vesistönläheisyys, Kaltevuus), jolla voitaisiin kuvata lohkon eroosioriskiä ja samalla liittää tieto lohkon ominaisuustietoihin. Ongelmat: Kaltevuusrasteri ei kerro rinteen suuntaa. Tilanteissa, joissa kaltevuus on vesistöistä poispäin, kaltevuuden perusteella tehty riskiluokitus ei toimi tosin tällaisia alueita ei ole kovinkaan paljon. Mikä on kaltevuuden osuus eroosioriskissä, on edelleen epäselvää. 6) RUSLE- maankulumisherkkyysmalli RUSLE-malli kuvaa maan kulumisherkkyyttä perustuen rinteen jyrkkyyteen ja pituuteen, maaperään, sadantaan, maanpeitteeseen (kasvilaji) ja muokkaustapaan. Myös estotoimenpiteet, kuten suojakaistat voidaan ottaa huomioon. Siten malli on pelkkää rinteen jyrkkyyttä tarkempi kuvaus riskialueista. Malli on vielä kehitysasteella MTT:llä. Oikeudet: MTT Hyöty viljelijän kannalta: Viljelijä voi havaita maan kulumisherkkyyden vaihtelun tilan lohkojen välillä ja sisällä. Riippuen aineiston tarkkuudesta viljelijä voi myös yhdistää aineiston satotasoihin ja pohtia kenties uusia ratkaisuja viljelykäytäntöihin. Hyöty neuvojien kannalta: Neuvojat voivat ehdottaa toimenpiteitä suoraan maan kulumisherkkyyden perusteella. Täsmäneuvonta voidaan kohdentaa alueelle, jossa RUSLE:n perusteella on suurin eroosioriski. Hyödyt hallinnon kannalta: RUSLE-mallin edut ovat vastaavat kuin kaltevuusmallinkin, mutta aineisto on perustellumpi kohdentamisen väline. Mahdollisuudet IACS-tietokantaan: RUSLE-mallin yksikkönä on t/ha/vuosi ja siten sen liittäminen lohkon ominaisuustietoihin on sinällään yksinkertaista. Kuten kaltevuudenkin tapauksessa yhtä lohkoa kuvaava luku rasteriaineistolla ei ole kuitenkaan yksiselitteistä. Keskimääräinen luku voi hukuttaa riskikohteet massaan. Siksi tässäkin tapauksessa tulisi ottaa huomioon vesistönläheisyys kuten kaltevuusaineiston tapauksessa. Ongelmat: RUSLE-malli on spatiaalisesti niin tarkka kuin sen taustalla oleva korkeusmallikin. Lisäksi aineiston kvantitatiivinen kalibrointi on vielä kesken.

6 7) Vielä muuta Lohkon etäisyys vesistöön (esim. onko 50m tai 100m etäisyydellä vesistöstä) vaikuttaa merkittävästi sen vesistökuormitusriskiin. Etäisyys voitaisiin teknisesti yksinkertaisesti lisätä lohkon ominaisuuksiin. Maalajilla ja pellon fosforiluokalla on merkitystä lohkon riskistatukseen. Näiden aineistojen saatavuus ei kuitenkaan ole tällä hetkellä julkista. Toisaalta mikäli kartta/lohko-ominaisuusaineisto tulisi paikkaan, jossa on mahdollista säilyttää yksityinen puoli, voisi viljelijällä olla mahdollisuus näiden aineistojen lisäämiseen. Tällöin voitaisiin saada lisätietoa tilakohtaiseen neuvontaan ja viljelijälle itselleen. Kaukokartoitusaineistot: Kaukokartoitusaineistoista käytössä ovat ilmakuva ja satelliittikuva-aineistot. Maanmittauslaitos avaa vapaaseen käyttöön koko Suomea kuvaavan ilmakuva-aineiston. Ilmakuvia on saatavilla mustavalkoisena ja väri-infrakuvina pikselikoolla 0,5m. Näistä saattaisi olla hyötyä sekä viljelijälle että neuvojalle. Edelleen selvitetään myös ilmakuvausaineiston mahdollisuuksia viljelysuunnittelussa. Alkukesällä otetut kuvat kertovat, miten on kasvu lähtenyt käyntiin ja missä lohkon osissa on joitakin ongelmia. Kaukokartoitusaineistojen ongelmana yleisesti on niiden snapshot -maisuus eli kuva on vain yhden hetken kuva. Satelliittiaineistoja (esim. Landsat (spatiaalinen resoluutio 30m) on saatavilla USGS:n (U.S. Geological Survey) palvelusta. Näiden avulla voitaisiin mahdollisesti tarkastella esimerkiksi vuosittaisen talvipeitteisyyden sijoittumista lohkokohtaisesti tai arvioida lohkon sisäistä sadontuottoa. Satelliittiaineiston etuna on, että laite tallentaa myös maan pinnalta heijastuvan säteilyn aallonpituuksia, joita ihmissilmä ei havaitse. Selvitystyö satelliittiaineiston käytöstä ja mahdollisuuksista on TEHO Plus-hankkeessa edelleen kesken. 3. Aineistojen ja palvelun sijainti Edellä kuvattujen aineistojen tulisi olla helposti saatavilla samasta palvelusta. Palveluun tulisi koota ja yhdentää eri tahoilta saatavat aineistot sekä päivittää aineistoja riittävin väliajoin. Tällä hetkellä osaa aineistoja on mahdollista selata esim. HERTTA-karttapalvelussa (suojavyöhykesuositus, pohjavesialueet, Natura-alueet) ja ladata kaikille avoimen Oiva-palvelun LAPIO-latauspalvelusta. Tämä vaatii käyttäjältä kuitenkin karttaohjelmistoa sekä sen hallintaa. Avoimen lähdekoodin karttaohjelmistoja on saatavissa verkosta, mutta käyttäminen vaatii kuitenkin paikkatietoaineistojen ja karttaohjelmien luonteen tuntemusta ja hallintaa. Mikä olisi sitten paras paikka maatalouden ympäristönsuojelua käsittelevälle aineistolle? Asiaa on parasta lähestyä aineiston käyttäjien kannalta. Viljelijät saavat aineistoista lisäinformaatiota omista lohkoistaan sekä alueesta, jolla heidän maataloustoimintansa sijaitsee. Lisäksi ympäristötoimenpiteistä päättää lopulta viljelijä, joten olisi tärkeää saattaa aineisto sellaiseen portaaliin, jossa viljelijä ja neuvoja pääsisivät niitä mahdollisimman vaivattomasti selaamaan. Aineistot voitaisiin sijoittaa 1) uuteen karttapalveluun tai 2) sisällyttää viljelysuunnitteluohjelmiin tai 3) sijoittaa jo olemassa olevaan karttapalveluun. 1) Uuden karttapalvelun etuna olisi, että palvelun voisi luoda tyhjälle pöydälle ja palvelemaan juuri niitä kriteereitä, joita aineistojen julkistamisella haetaan. Ongelmana kuitenkin tässä olisi uuden palvelun aiheuttamat resurssivaateet ja palvelun käyttäjien sitouttaminen palveluun. 2) Viljelysuunnitteluohjelmat ovat laajalti käytössä viljelijöillä ja ovat siten mahdollinen paikka kartta-aineistojen sisällyttämiselle. Ongelmana on, että palveluntarjoajia on useita, jolloin aineistojen yhteneväisyys saattaa vaarantua. Viljelysuunnitteluohjelmien karttapalveluiden taso

7 voi niin ikään olla vaihteleva. Lisäksi palvelut ovat maksullisia ja siten, mikäli viljelijä ei halua käyttää viljelysuunnitteluohjelmaa, ei myöskään näitä aineistoja ole käyttäjän saatavilla. Viljelysuunnitteluohjelmiinkin on kuitenkin ladattava aineistot jostain. 3) Olemassa olevalla karttapalvelulla viitataan tässä MAVI:n VIPU-palveluun. Etuna aineistojen sisällyttämisessä VIPU:un on, että palvelu on jo tuttu useimmille viljelijöille ja tulevaisuudessa sähköisen tukihakuun siirryttäessä käyttäjäkunta edelleen kasvaa. Lisäksi viljelysuunnitteluohjelmat kommunikoivat jo tiedonsiirrossa VIPU-palvelun kanssa. Palvelussa on valmiit tunnistusjärjestelmät siten, että vain omien lohkojen tiedot ovat selattavissa. VIPU:ssa on jo valmiina pohjana peruskartta, ilmakuvat ja peruslohkojen rajat ja tiedot sekä työkaluja kartan muokkaamiseen, pinta-alojen laskentaan, siirtämiseen/tulostamiseen tukihaun liitteeksi jne. Kantamme mukaan Maaseutuviraston jo olemassa oleva VIPU karttapalvelu olisi paras paikka näiden aineistojen visuaaliseen esittämiseen. MAVI:n kanssa käytyjen keskustelujen mukaan VIPU:un olisi teknisesti mahdollista liittää aineistoja. Lisätietoja: Aino Launto-Tiuttu, puh Anu Lillunen, puh Joni Koskinen, puh

8 Liite: Esimerkkikarttoja aineistoista Kuva 1. Yleissuunnitteluaineisto ja kaltevuusrasteri (2m) virtuaalitilalta. Kuva 2. Yleissuunnitteluaineisto ja RUSLE-malli (10 m) virtuaalitilalta.

Maatalouden vesiensuojelun tavoitteita. Paikkatietomenetelmät kohdentamisen apuvälineenä. Paikkatieto kohdentamisen apuna, miksi?

Maatalouden vesiensuojelun tavoitteita. Paikkatietomenetelmät kohdentamisen apuvälineenä. Paikkatieto kohdentamisen apuna, miksi? Maatalouden vesiensuojelun tavoitteita Paikkatietomenetelmät kohdentamisen apuvälineenä Joni koskinen - TEHO Plus EU:n vesipolitiikan puitedirektiivi Tavoitteena pinta- ja pohjavesien hyvä tila vuoteen

Lisätiedot

Ympäristöneuvonta ja kohdentaminen

Ympäristöneuvonta ja kohdentaminen Ympäristöneuvonta ja kohdentaminen TEHO Plus -hanke Projektipäällikkö Aino Launto-Tiuttu 7.11.2012 Kohdentamisalatyöryhmä Tilakohtaisella neuvonnalla tavoitteisiin Toimien kohdentaminen oikeisiin paikkoihin

Lisätiedot

Ympäristönurmien kohdentaminen paikkatietomenetelmien avulla

Ympäristönurmien kohdentaminen paikkatietomenetelmien avulla 4.6.2012 Ympäristönurmien kohdentaminen paikkatietomenetelmien avulla Talviaikaisen kasvipeitteisyyden kohdentaminen riskialueille on tärkeä tavoite tulevalla ympäristökorvauskaudella. Kasvipeitealatyöryhmän

Lisätiedot

TEHOkkaita tuloksia. Projektipäällikkö Aino Launto-Tiuttu. Loppuseminaari Turku

TEHOkkaita tuloksia. Projektipäällikkö Aino Launto-Tiuttu. Loppuseminaari Turku TEHOkkaita tuloksia Projektipäällikkö Aino Launto-Tiuttu Loppuseminaari 6.2.2014 Turku TEHO Plus hankkeen tuloksia Ympäristöneuvonnan malli Neuvojakoulutuksen pilotti Materiaalia viljelijöille ja neuvojille

Lisätiedot

TEHO:n kehittämisehdotuksia (1)

TEHO:n kehittämisehdotuksia (1) ESITYKSEN SISÄLTÖ Ympäristökäsikirja ja ympäristötuki Kartta-aineistojen hyödyntäminen Ravinteiden kotiuttaminen, kerääjäkasvikokeilut Mallitilat, nettisivut, tulevia tapahtumia TEHO:n kehittämisehdotuksia

Lisätiedot

KOTOMA. Maatalouden vesiensuojelutoimenpiteiden kohdentaminen. Parkkila Pekka

KOTOMA. Maatalouden vesiensuojelutoimenpiteiden kohdentaminen. Parkkila Pekka KOTOMA Maatalouden vesiensuojelutoimenpiteiden kohdentaminen 22.1.2017 Hankkeen taustaa Hanke alkanut 1.11.2016 ja päättyy 30.6.2018 Hanketta koordinoi Varsinais-Suomen ELY-keskus Yhteistyössä: Ympäristöministeriö

Lisätiedot

TARKKUUTTA TILATASOLLA. Aino Launto-Tiuttu 28. 11.2011 Itämerihaasteen hajakuormitusseminaari

TARKKUUTTA TILATASOLLA. Aino Launto-Tiuttu 28. 11.2011 Itämerihaasteen hajakuormitusseminaari TARKKUUTTA TILATASOLLA Aino Launto-Tiuttu 28. 11.2011 Itämerihaasteen hajakuormitusseminaari Maatalouden vesiensuojelun tehostaminen - TEHO Plus -hanke (2011-2013) Toiminta-alue: Varsinais-Suomi ja Satakunta

Lisätiedot

Korkeusmallien vertailua ja käyttö nitraattiasetuksen soveltamisessa

Korkeusmallien vertailua ja käyttö nitraattiasetuksen soveltamisessa Korkeusmallien vertailua ja käyttö nitraattiasetuksen soveltamisessa Valtakunnallisesti kattavaa laserkeilausaineistoa ei vielä ole. Kaltevuusmallit perustuvat tällä hetkellä digitaalisen korkeusmallin

Lisätiedot

Maamies ja Aurajoki - maatalouden ympäristönsuojelu Aurajoen vesistöalueella. Aino Launto-Tiuttu, TEHO Plus hanke Lieto

Maamies ja Aurajoki - maatalouden ympäristönsuojelu Aurajoen vesistöalueella. Aino Launto-Tiuttu, TEHO Plus hanke Lieto Maamies ja Aurajoki - maatalouden ympäristönsuojelu Aurajoen vesistöalueella Aino Launto-Tiuttu, TEHO Plus hanke 28.11.2013 Lieto Aurajoen virtaa seminaari Aurajoen nykyisyydestä ja tulevasta Aurajokisäätiö/Lieto

Lisätiedot

KOTOMA. Maatalouden vesiensuojelutoimenpiteiden kohdentaminen. MATO-tutkimusohjelman 3. vuosiseminaari Pekka Parkkila ja Mikko Jaakkola

KOTOMA. Maatalouden vesiensuojelutoimenpiteiden kohdentaminen. MATO-tutkimusohjelman 3. vuosiseminaari Pekka Parkkila ja Mikko Jaakkola KOTOMA Maatalouden vesiensuojelutoimenpiteiden kohdentaminen MATO-tutkimusohjelman 3. vuosiseminaari 13.3.2019 Pekka Parkkila ja Mikko Jaakkola 13.3.2019 KOTOMA- hanke Hanke alkoi 1.11.2016 ja päättyi

Lisätiedot

Alustusta Vesientila-aineistosta ja kohdentamistyökaluista

Alustusta Vesientila-aineistosta ja kohdentamistyökaluista Alustusta Vesientila-aineistosta ja kohdentamistyökaluista Joni Koskinen, TEHO Plus hanke Kohdentaminen alatyöryhmä 3.10.2013 3.10.2013 J. Koskinen 1 Maatalousmaa on keskittynyt etelärannikolle ja Pohjanmaalle

Lisätiedot

KOTOMA. Maaseudun vesiensuojelutoimenpiteiden kohdentaminen. Parkkila Pekka

KOTOMA. Maaseudun vesiensuojelutoimenpiteiden kohdentaminen. Parkkila Pekka KOTOMA Maaseudun vesiensuojelutoimenpiteiden kohdentaminen 4.9.2017 KOTOMA Maatalouden vesiensuojelutoimenpiteiden kohdentaminen vesiensuojelun kannalta riskiherkimmille peltolohkoille Saaristomeren ja

Lisätiedot

KOTOMA. Maaseudun vesiensuojelutoimenpiteiden kohdentaminen. Parkkila Pekka

KOTOMA. Maaseudun vesiensuojelutoimenpiteiden kohdentaminen. Parkkila Pekka KOTOMA Maaseudun vesiensuojelutoimenpiteiden kohdentaminen 6.10.2017 KOTOMA Maatalouden vesiensuojelutoimenpiteiden kohdentaminen vesiensuojelun kannalta riskiherkimmille peltolohkoille Saaristomeren ja

Lisätiedot

Miten tarjouskilpailuilla voi vähentää maatalouden ravinnekuormaa? Ympäristökuiskaaja tilaisuus Turku 14.11.2011 Antti Iho Erikoistutkija, MTT

Miten tarjouskilpailuilla voi vähentää maatalouden ravinnekuormaa? Ympäristökuiskaaja tilaisuus Turku 14.11.2011 Antti Iho Erikoistutkija, MTT Miten tarjouskilpailuilla voi vähentää maatalouden ravinnekuormaa? Ympäristökuiskaaja tilaisuus Turku 14.11.2011 Antti Iho Erikoistutkija, MTT Tarjouskilpailujen toivotaan tuovan tehoa suojeluun Mitä tarjouskilpailujen

Lisätiedot

Maa- ja metsätalouden toimenpiteiden suunnittelu

Maa- ja metsätalouden toimenpiteiden suunnittelu Maa- ja metsätalouden toimenpiteiden suunnittelu Työryhmän II kokous 13.1.2014 Nuorisokeskus Oivanki Teemu Ulvi, SYKE Kati Häkkilä, SYKE Yleissuunnitelman sisältö maatalouden osalta Maatalouskosteikkojen

Lisätiedot

Maatalous ja ympäristö

Maatalous ja ympäristö Maatalous ja ympäristö TEHO Plus -hanke Projektipäällikkö Aino Launto-Tiuttu Tuottajayhdistysten puheenjohtajat ja sihteerit 30.10.2013 Maatalouden vesiensuojelun tehostaminen TEHO Plus -hanke (6/2011-6/2014)

Lisätiedot

KOTOMA-hanke. Maatalouden vesiensuojelutoimenpiteiden kohdentaminen. Parkkila Pekka

KOTOMA-hanke. Maatalouden vesiensuojelutoimenpiteiden kohdentaminen. Parkkila Pekka KOTOMA-hanke Maatalouden vesiensuojelutoimenpiteiden kohdentaminen 21.11.2018 KOTOMA- hanke Hanke alkoi 1.11.2016 ja päättyi 30.6.2018 Hanketta koordinoi Varsinais-Suomen ELY-keskus Yhteistyössä: Ympäristöministeriö

Lisätiedot

KOTOMA-TYÖKALU. Sisällys. Johdanto Tarvittavat aineistot Kansion luominen Kasvulohkoaineiston rajaus... 5

KOTOMA-TYÖKALU. Sisällys. Johdanto Tarvittavat aineistot Kansion luominen Kasvulohkoaineiston rajaus... 5 KOTOMA-TYÖKALU Sisällys Johdanto... 2 Tarvittavat aineistot... 3 Kansion luominen... 4 Kasvulohkoaineiston rajaus... 5 Vesistöaineiston luonti... 6 Kaltevuusaineiston luonti... 7 Maalajit... 8 Peltolohkojen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖKÄSIKIRJAN AVULLA OIKEAT KEINOT OIKEAAN PAIKKAAN

YMPÄRISTÖKÄSIKIRJAN AVULLA OIKEAT KEINOT OIKEAAN PAIKKAAN YMPÄRISTÖKÄSIKIRJAN AVULLA OIKEAT KEINOT OIKEAAN PAIKKAAN Anu Lillunen + TEHO-tiimi Puhtia maatalouteen ympäristönhoidosta tilaisuus 13.10.2011 Tampere ESITYKSEN SISÄLTÖ TEHO Plus hanke Kohdentamisesta

Lisätiedot

SUOJAVYÖHYKKEET. Raakaversio

SUOJAVYÖHYKKEET. Raakaversio SUOJAVYÖHYKKEET Tämän raportin tarkoituksena on esitellä paikkatietoanalyysi jossa pyritään osoittamaan optimaalinen sijainti suojavyöhykkeille. Esitelty paikkatietoanalyysi on osa KOTOMA-hankkeessa tehtävää

Lisätiedot

Ajankohtaista peltolohkorekisterissä

Ajankohtaista peltolohkorekisterissä Ajankohtaista peltolohkorekisterissä Ajantasaistus keväällä 2009 Talvella 2008-2009 maataloushallinto teki ajantasaistusta yhteensä 104 kunnan alueella. Kaikkia kuntia ei ole ajantasaistettu kokonaisuudessaan,

Lisätiedot

MAATALOUDEN VESIENSUOJELUKEINOT MUUTTUVASSA ILMASTOSSA. Projektipäällikkö Aino Launto-Tiuttu Eura

MAATALOUDEN VESIENSUOJELUKEINOT MUUTTUVASSA ILMASTOSSA. Projektipäällikkö Aino Launto-Tiuttu Eura MAATALOUDEN VESIENSUOJELUKEINOT MUUTTUVASSA ILMASTOSSA Projektipäällikkö Aino Launto-Tiuttu 9.2.2013 Eura Maatalouden vesiensuojelun tehostaminen TEHO Plus -hanke (2011-2013) Toteutus Rahoitus Valtakunnallinen

Lisätiedot

HIRVIJOEN SUOJAVYÖHYKKEIDEN JA KOSTEIKKOJEN YLEISSUUNNITELMA

HIRVIJOEN SUOJAVYÖHYKKEIDEN JA KOSTEIKKOJEN YLEISSUUNNITELMA HIRVIJOEN SUOJAVYÖHYKKEIDEN JA KOSTEIKKOJEN YLEISSUUNNITELMA Ympäristö ja luonnonvarat, Vesien tila, Anni Karhunen 25.4.2012 1 YLEISSUUNNITTELU MMM rahoittaa, suunniteltu vuodesta 1999 joka vuosi yksi

Lisätiedot

Paikkatietoaineistot. - Paikkatieto tutuksi - PAIKKATIETOPAJA hanke 9.5.2007

Paikkatietoaineistot. - Paikkatieto tutuksi - PAIKKATIETOPAJA hanke 9.5.2007 Paikkatietoaineistot - Paikkatieto tutuksi - PAIKKATIETOPAJA hanke 9.5.2007 Maanmittauslaitoksen aineistoja PerusCD rasterimuotoinen (2 x 2 m) peruskartta-aineisto Maanmittauslaitoksen näyteaineistoa,

Lisätiedot

LANNAN LEVITYS. Lannan levityksestä muodostetaan aineistoa seuraavien kriteerien perusteella: Kuivalanta

LANNAN LEVITYS. Lannan levityksestä muodostetaan aineistoa seuraavien kriteerien perusteella: Kuivalanta LANNAN LEVITYS Tämän analyysiesite esittelee paikkatietoanalyysin, jonka tarkoitus on määritellä ne pellon peltolohkot, joille lannan levitystä voidaan kohdentaa. Lannanlevitystä rajoittaa nitraattiasetus,

Lisätiedot

Ympäristöhallinnon tietovarannot

Ympäristöhallinnon tietovarannot Ympäristöhallinnon tietovarannot Väinö Malin 15.2.2008 Esityksen sisältö Taustaa Ympäristöhallinnon tietojärjestelmät ja -aineistot Ympäristötiedon hallintajärjestelmä (Hertta) Valvonta- ja kuormitustietojärjestelmä

Lisätiedot

PIENTAREET, SUOJAKAISTAT JA SUOJAVYÖHYKKEET

PIENTAREET, SUOJAKAISTAT JA SUOJAVYÖHYKKEET PIENTAREET, SUOJAKAISTAT JA SUOJAVYÖHYKKEET Piennar valtaoja, vesistö Täydentävät ehdot Täydentävät ehdot/viljelytapa ja ympäristöehdot: Vesistöjen ja valtaojien varsilla oleville peltolohkoille on jätettävä

Lisätiedot

Vesiensuojelu 4K. Valuma-aluekohtaiset monipuoliset vesienhoitotoimet

Vesiensuojelu 4K. Valuma-aluekohtaiset monipuoliset vesienhoitotoimet Vesiensuojelu 4K Valuma-aluekohtaiset monipuoliset vesienhoitotoimet Hanke keskittyy maa- ja metsätalouden kuormituksen vähentämiseen kolmella kolmella valuma-alueella Länsi-Uudellamaalla: Siuntionjoella,

Lisätiedot

Maatilan ympäristöneuvontakäynnin tuki- ja taustamateriaalit

Maatilan ympäristöneuvontakäynnin tuki- ja taustamateriaalit Maatilan ympäristöneuvontakäynnin tuki- ja taustamateriaalit Ympäristöneuvojakoulutus Tampere 2.10.2013. Ympäristöneuvontakäynnin ja - suunnitelman tavoitteet Tavoitteena on laatia kehittämissuunnitelma,

Lisätiedot

PUUSTOISTEN PERINNEYMPÄRISTÖJEN HOIDON KEHITTÄMINEN

PUUSTOISTEN PERINNEYMPÄRISTÖJEN HOIDON KEHITTÄMINEN PUUSTOISTEN PERINNEYMPÄRISTÖJEN HOIDON KEHITTÄMINEN Viranomaislähtöiset inventoinnit, ohjelmat, seurannat ja julkaisut perinneympäristöihin liittyen Inventoinnit tehtiin 1990-luvulla koko maassa SYKE:n

Lisätiedot

Ympäristöpalvelut ProAgriassa

Ympäristöpalvelut ProAgriassa Ympäristöpalvelut ProAgriassa Sari Peltonen ProAgria Maaseutukeskusten Liitto Tärkeitä teemojamme 1)Kilpailukyky - maatilojen ja maaseutuyritysten kilpailukyvyn parantaminen 2)Ympäristö - suomalaisen maaseudun

Lisätiedot

LOHKO-hanke. Viljelijäaineisto

LOHKO-hanke. Viljelijäaineisto LOHKO-hanke Viljelijäaineisto Nitrogen loading from forested catchments Markus Huttunen ja Inese Huttunen SYKE/Vesikeskus 8/12/2016 Marie Korppoo VEMALA catchment meeting, 25/09/2012 Hankkeen päämäärät

Lisätiedot

TEHO:ssa tuumasta toimeen

TEHO:ssa tuumasta toimeen TEHO:ssa tuumasta toimeen Maatalouden ympäristönsuojelun neuvottelupäivät Turku Projektikoordinaattori Airi Kulmala TEHO-hanke Perustietoa Toimintakausi: 2008-2010 Rahoitus: 2 milj., MMM ja YM Toteutus:

Lisätiedot

MAATILOJEN NEUVONTAJÄRJESTELMÄ. Maatilan ympäristösuunnitelma. Ohje neuvojalle

MAATILOJEN NEUVONTAJÄRJESTELMÄ. Maatilan ympäristösuunnitelma. Ohje neuvojalle MAATILOJEN NEUVONTAJÄRJESTELMÄ Maatilan ympäristösuunnitelma Ohje neuvojalle 1. Johdanto Tässä maatilojen neuvontajärjestelmän ympäristösuunnitelmaohjeistuksessa on esitetty tiivistetyssä muodossa ohjeita

Lisätiedot

TEHO-hankkeen kokemuksia tilakohtaisesta vesiensuojelusta. Ympäristökuiskaajat ja maaseudun ympäristöhankkeiden yhteiset ympäristöpäivät maatiloille

TEHO-hankkeen kokemuksia tilakohtaisesta vesiensuojelusta. Ympäristökuiskaajat ja maaseudun ympäristöhankkeiden yhteiset ympäristöpäivät maatiloille Härjämäki TEHO-hankkeen kokemuksia tilakohtaisesta vesiensuojelusta Ympäristökuiskaajat ja maaseudun ympäristöhankkeiden yhteiset ympäristöpäivät maatiloille 26.1.2011 Oulu Suunnittelija Kimmo Härjämäki,

Lisätiedot

Paikkatietopalveluiden tuottaminen ja käyttö Tikessä

Paikkatietopalveluiden tuottaminen ja käyttö Tikessä Paikkatietopalveluiden tuottaminen ja käyttö Tikessä Jukka Rahkonen Tike, Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus 9. toukokuuta 2014 Tiken paikkatietojen rajapintapalvelut WFS tuotannossa 2006

Lisätiedot

Ainutlaatuinen ja inspiroiva lippulaivaprojekti. Visio. Maatalouden vesiensuojeluseminaari, RAVI-hanke, Luumäki

Ainutlaatuinen ja inspiroiva lippulaivaprojekti. Visio. Maatalouden vesiensuojeluseminaari, RAVI-hanke, Luumäki Maatalouden vesiensuojeluseminaari, RAVI-hanke, 13.1.2011 Luumäki Projektikoordinaattori Baltic Deal -hanke Ainutlaatuinen ja inspiroiva lippulaivaprojekti Syntynyt tuottajien aloitteesta ja pohjautuu

Lisätiedot

Ravinnetaseet ja ravinteiden hyödyntäminen TEHO Plus -hankkeessa

Ravinnetaseet ja ravinteiden hyödyntäminen TEHO Plus -hankkeessa Ravinnetaseet ja ravinteiden hyödyntäminen TEHO Plus -hankkeessa Aino Launto-Tiuttu, TEHO Plus -hanke Ympäristötuen kehittäminen, Ravinteet -alatyöryhmä 24.2.1012 Ravinnetaseiden ja ravinteiden hyväksikäytön

Lisätiedot

Ympäristösitoumuksen ehtoihin ei ole tulossa muutoksia Vna:ssa

Ympäristösitoumuksen ehtoihin ei ole tulossa muutoksia Vna:ssa 1 2 Ympäristösitoumuksen ehtoihin ei ole tulossa muutoksia Vna:ssa 3 Vipuunon mahdollista tehdä huomautus tai esto, jolloin kevytmuokattua alaa ei laskettaisi lainkaan kasvipeitteisyyteen -> ei tarvitsisi

Lisätiedot

Kaukokartoitusaineistot ja maanpeite

Kaukokartoitusaineistot ja maanpeite Kansallinen maastotietokanta hanke Maasto-työpaja 20.9.2016 Maanmittauslaitos Kaukokartoitusaineistot ja maanpeite Pekka Härmä Suomen Ympäristökeskus 1 Sisältö SYKE tietotarpeet / kokemukset maanpeiteseurannassa

Lisätiedot

Kaavaneuvottelijan salkku Paikkatiedot hyötykäyttöön

Kaavaneuvottelijan salkku Paikkatiedot hyötykäyttöön Kaavaneuvottelijan salkku Paikkatiedot hyötykäyttöön 10.3.2011 Kaisu Harju Suomen ympäristökeskus SYKE/Tietokeskus/Geoinformatiikka Kaavaneuvottelijan salkku SYKEn, YM:n ja ELY-keskusten yhteishanke vuosina

Lisätiedot

Vesienhoidon toimenpiteiden suunnittelu maataloudessa

Vesienhoidon toimenpiteiden suunnittelu maataloudessa Vesienhoidon toimenpiteiden suunnittelu maataloudessa 2016-2021 Uudenmaan ELY-keskus / Irmeli Ahtela 5.3.2014 181 000 hehtaaria peltoa, 10 % luomussa 16 000 ha peltoa pohjavesialueilla 150 000 ha viljelty

Lisätiedot

Ympäristöinfo, kevät 2013. Uuden ympäristökorvausjärjestelmän valmistelu missä mennään?

Ympäristöinfo, kevät 2013. Uuden ympäristökorvausjärjestelmän valmistelu missä mennään? Ympäristöinfo, kevät 2013 Uuden ympäristökorvausjärjestelmän valmistelu missä mennään? Ympäristötuki 2014 - Mitä on esitetty ympäristötuen vaikuttavuuden lisäämiseksi? Vuonna 2014 alkavista uusista maatalouden

Lisätiedot

Mihin pyritään, mitkä ovat tavoitteet maatalouden vesiensuojelussa? Mikko Jaakkola Varsinais-Suomen ELY-keskus

Mihin pyritään, mitkä ovat tavoitteet maatalouden vesiensuojelussa? Mikko Jaakkola Varsinais-Suomen ELY-keskus Mihin pyritään, mitkä ovat tavoitteet maatalouden vesiensuojelussa? Mikko Jaakkola Varsinais-Suomen ELY-keskus 1 Tavoitteet ja toimenpiteet on tunnistettu Maatalouden ravinnekuormituksen vähentäminen kolmanneksella

Lisätiedot

Ympäristökorvausjärjestelmä mitä uutta tuo tulevalle kasvukaudelle? Minna Kolari Hämeen ELY-keskus maaseutuyksikkö

Ympäristökorvausjärjestelmä mitä uutta tuo tulevalle kasvukaudelle? Minna Kolari Hämeen ELY-keskus maaseutuyksikkö Ympäristökorvausjärjestelmä mitä uutta tuo tulevalle kasvukaudelle? Minna Kolari Hämeen ELY-keskus maaseutuyksikkö Maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020 Mikä muuttuu? Tukijärjestelmien uudistamisen yhteydessä

Lisätiedot

Ravinnerenki. Mallinnus työvälineenä huuhtouman vähentämisessä, tutkimuskohteena Pohjois-Savo Markus Huttunen SYKE

Ravinnerenki. Mallinnus työvälineenä huuhtouman vähentämisessä, tutkimuskohteena Pohjois-Savo Markus Huttunen SYKE Ravinnerenki Mallinnus työvälineenä huuhtouman vähentämisessä, tutkimuskohteena Pohjois-Savo 4.10.2016 Markus Huttunen SYKE RavinneRenki: kuormituksen mallinnus Suomen ympäristökeskuksessa (SYKE) on jo

Lisätiedot

100m vyöhykeaineiston käytettävyys. Jaakko Suikkanen SYKE/Tietokeskus/Paikkatietopalvelut

100m vyöhykeaineiston käytettävyys. Jaakko Suikkanen SYKE/Tietokeskus/Paikkatietopalvelut 100m vyöhykeaineiston käytettävyys Jaakko Suikkanen SYKE/Tietokeskus/Paikkatietopalvelut 100m vyöhykeaineisto, aineiston laadinta 1/4 Mitä aineistoa oli käytettävissä lähtöaineistona? Maastotietokanta

Lisätiedot

Viljelijätuki-infot kevät 2019

Viljelijätuki-infot kevät 2019 Viljelijätuki-infot kevät 2019 Kooste vuoden 2018 peltovalvonnoista Talviaikainen asiakirjavalvonta Valvonnan tyytyväisyyskysely Peltovalvonnat 2018 Valvonnassa 182 tilaa, joista 37 tilalla myös täydentävien

Lisätiedot

Vipu kartat 2.0. Matti Hokkanen. Tukihakukoulutus maaseutuasiamies Oriveden yhteistoiminta-alue

Vipu kartat 2.0. Matti Hokkanen. Tukihakukoulutus maaseutuasiamies Oriveden yhteistoiminta-alue Vipu kartat 2.0 Matti Hokkanen maaseutuasiamies Oriveden yhteistoiminta-alue Tukihakukoulutus 2019 Esityksen sisältö Kevään aikataulut Uuden kartan esittely Käyttöliittymä Kasvulohkojen luonti Peruslohkomuutokset

Lisätiedot

Neuvontasarja 2005 H II - 1. Vesien suojelu. VL (vesilaki 264/61), YSL (ympäristön suojelulaki

Neuvontasarja 2005 H II - 1. Vesien suojelu. VL (vesilaki 264/61), YSL (ympäristön suojelulaki Neuvontasarja 2005 H II - 1 Vesien suojelu VL (vesilaki 264/61), YSL (ympäristön suojelulaki 86/00) EU (vesipuitedirektiivi) pinta- ja pohjavesien suojelu Pohjavesidirektiivi 80/68 artiklat 4 ja 5, ja

Lisätiedot

Corine2006-maankäyttöluokituksen mukaiset osuudet maakunnittain

Corine2006-maankäyttöluokituksen mukaiset osuudet maakunnittain Kohdentamiskeskustelun taustaksi JK Suomi on monessa mielessä hyvin heterogeeninen maa. Siksi yleiset, koko maata koskevat tilastot eivät kerro koko kuvaa Suomen tilanteesta. Verrattaessa Suomen maataloutta

Lisätiedot

Pientareet Suojakaistat Suojavyöhykkeet

Pientareet Suojakaistat Suojavyöhykkeet Pientareet Suojakaistat Suojavyöhykkeet Tämä kuvasarja erilaisista pientareista, suojakaistoista ja -vyöhykkeistä on koottu viljelijöiden toivomuksesta. Peltolohkoilla tarvittavista maataloustukien vaatimusten

Lisätiedot

Alueellisella kohdentamisella hyötyä yhteiskunnalle

Alueellisella kohdentamisella hyötyä yhteiskunnalle Teho Plus hankkeen loppuseminaari 6.2. 2014, Turku Alueellisella kohdentamisella hyötyä yhteiskunnalle Markku Ollikainen Ympäristöekonomian professori Helsingin yliopisto, taloustieteen laitos 1. Arvaa

Lisätiedot

Projektinhallintaa paikkatiedon avulla

Projektinhallintaa paikkatiedon avulla Projektinhallintaa paikkatiedon avulla Tampereen Teknillinen Yliopisto / Porin laitos Teemu Kumpumäki teemu.kumpumaki@tut.fi 25.6.2015 1 Paikkatieto ja projektinhallinta Paikkatiedon käyttäminen projektinhallinnassa

Lisätiedot

Metsätalouden vesiensuojelun paikkatietoaineistoja. Marjo Ahola

Metsätalouden vesiensuojelun paikkatietoaineistoja. Marjo Ahola Metsätalouden vesiensuojelun paikkatietoaineistoja Marjo Ahola 29.8.2019 RUSLE2015-eroosiomalli RUSLE2015-eroosiomalli Eroosiomalli kuvaa paljastetun maanpinnan eroosioherkkyyttä. Malli kuvaa potentiaalista

Lisätiedot

Avoin paikkatieto viljelijän avuksi

Avoin paikkatieto viljelijän avuksi Avoin paikkatieto viljelijän avuksi 9.10.2014 Hämeenlinna ProAgria Etelä-Suomi 10.10.2014 Päivän ohjelma 9.00 Kahvitarjoilu 9.30 Avaus Huomisen hämäläinen maatila- hankkeen ympäristöosion ja päivän aiheen

Lisätiedot

BIOHIILEN LEVITYS. Kaistana 10-50m etäisyydelle ylimmästä vedenkorkeudesta. Ei tulva-aikaisen ylimmän vesirajan. Ei 5m lähempänä vesistön ra-

BIOHIILEN LEVITYS. Kaistana 10-50m etäisyydelle ylimmästä vedenkorkeudesta. Ei tulva-aikaisen ylimmän vesirajan. Ei 5m lähempänä vesistön ra- BIOHIILEN LEVITYS Tässä analyysissä olevat rajaukset perustuvat Priit Tammeorgin lausuntoon. Biohiiltä ei tule levittää alueille, jotka ovat liian lähellä vettä ja joissa tulva-aikoina vesi voi huuhtoa

Lisätiedot

Paikkatieto-ohjelmistot maataloudessa ATKO

Paikkatieto-ohjelmistot maataloudessa ATKO Paikkatieto-ohjelmistot maataloudessa ATKO 7.2.2018 Koulutuksen ohjelma Klo 17-18 Paikkatiedon teoriaa Klo 18-18.30 Maatalouden sovelluksia Klo 18.30-19 QGISin esittely Klo 19-21 QGISin käytön opettelu

Lisätiedot

Maastotietokantaa käytetään muiden karttatuotteiden valmistukseen sekä erilaisissa optimoinneissa.

Maastotietokantaa käytetään muiden karttatuotteiden valmistukseen sekä erilaisissa optimoinneissa. 1 of 5 6/20/2018, 12:21 PM Maanmittauslaitos Maastotietokanta Maanmittauslaitoksen Maastotietokanta on koko Suomen kattava maastoa kuvaava aineisto. Sen tärkeimpiä kohderyhmiä ovat liikenneverkko, rakennukset

Lisätiedot

LOUNAISPAIKKA Alueellisen paikkatietoyhteistyön mahdollisuudet kuntasektorin näkökulmasta

LOUNAISPAIKKA Alueellisen paikkatietoyhteistyön mahdollisuudet kuntasektorin näkökulmasta LOUNAISPAIKKA Alueellisen paikkatietoyhteistyön mahdollisuudet kuntasektorin näkökulmasta Paikkatiedon hyvät käytänteet -seminaari 12.5.2011 Paikkatietoyhteistyön koordinaattori Kaisa Savola MIHIN TARVITAAN

Lisätiedot

Sähköinen tukihaku 2013

Sähköinen tukihaku 2013 1 Sähköinen tukihaku 2013/ Perttu Nääppä Sähköinen tukihaku 2013 MTK-Pirkanmaan Kasvukausi-hankkeen viljelijätuki-infotilaisuus Perttu Nääppä/Lempäälän kunta 19.3.2013 2 Sähköinen tukihaku 2013/ Perttu

Lisätiedot

Kuvat: Eija Hagelberg ja Sakari Mykrä

Kuvat: Eija Hagelberg ja Sakari Mykrä ERITYISYMPÄRISTÖTUKIEN KUSTANNUSLASKENTAA Projektipäällikkö Eija Hagelberg, FM Järki-hanke Baltic Sea Action Group & Luonnon- ja riistanhoitosäätiö YMPÄRISTÖKUISKAAJA-HANKE Oulussa 26.-27.1.2011 Kuvat:

Lisätiedot

Ympäristönhoitoa edistävä neuvonta. Aino Launto-Tiuttu, Janne Heikkinen ja Silva Wilander TEHO Plus -hanke

Ympäristönhoitoa edistävä neuvonta. Aino Launto-Tiuttu, Janne Heikkinen ja Silva Wilander TEHO Plus -hanke Ympäristönhoitoa edistävä neuvonta Aino Launto-Tiuttu, Janne Heikkinen ja Silva Wilander TEHO Plus -hanke Kuva Ville Heimala Esityksen sisältö Miksi ympäristöneuvontaa? Neuvonta tulevassa maaseutuohjelmassa

Lisätiedot

Tervetuloa! Tilaisuuden järjestää: Paimionjoen vesistön kunnostus ja virkistyskäytön kehittämien hanke

Tervetuloa! Tilaisuuden järjestää: Paimionjoen vesistön kunnostus ja virkistyskäytön kehittämien hanke Tervetuloa! Tilaisuuden järjestää: Paimionjoen vesistön kunnostus ja virkistyskäytön kehittämien hanke Ohjelma Aika Osio Henkilö 8.45-9.15 Ilmoittautuminen ja aamukahvi 9.15 Tilaisuuden avaus puheenjohtaja

Lisätiedot

Miltä maatiloilla näyttää vesiensuojelun kannalta?

Miltä maatiloilla näyttää vesiensuojelun kannalta? Miltä maatiloilla näyttää vesiensuojelun kannalta? Miten Suomen rannikkovesien rehevöityminen pysäytetään? poliittisista linjauksista käytännön toimiin Ympäristöakatemian kutsuseminaari 7. - Projektikoordinaattori

Lisätiedot

Ravinteiden käyttö maataloudessa ja vesiensuojelu

Ravinteiden käyttö maataloudessa ja vesiensuojelu Ravinteiden käyttö maataloudessa ja vesiensuojelu Pirkko Valpasvuo-Jaatinen Lounais-Suomen ympäristökeskus Kasvinravinneseminaari 1 Esityksen sisällöstä Taustoja Lounais-Suomen ympäristökeskuksen alueelta

Lisätiedot

Paikkatietopalveluita hyvällä Sykkeellä!

Paikkatietopalveluita hyvällä Sykkeellä! Paikkatietopalveluita hyvällä Sykkeellä! Poimintoja SYKEn paikkatieto- ja kaukokartoituspalveluista Kaisu Harju, Suomen ympäristökeskus SYKE SYKEn geoinformatiikkapäivät 3.12.2013 Sisältö Mitä tietoja

Lisätiedot

Maatalousluonnon monimuotoisuus

Maatalousluonnon monimuotoisuus Maatalousluonnon monimuotoisuus Kimmo Härjämäki Luonnon- ja riistanhoitosäätiö Hiidenveden kunnostus & LuVy & JÄRKI hankkeen viljelijäilta VIHTI 3.4.2013 Kuvat: Kimmo Härjämäki, ellei toisin mainita Esityksen

Lisätiedot

Paikkatietotutkimus täsmäviljelyssä

Paikkatietotutkimus täsmäviljelyssä Paikkatietotutkimus täsmäviljelyssä Geoinformatiikan valtakunnallinen tutkimuspäivä 2013 22. 23.5.2013 Kumpula, Helsinki Jere Kaivosoja, MTT 22.5.2013 Sisältö MTT lyhyesti MTT:n paikkatietotutkimus Miksi

Lisätiedot

Viljelijätuki-infot kevät Maaseutuyksikkö

Viljelijätuki-infot kevät Maaseutuyksikkö Viljelijätuki-infot kevät 2018 Tuleekohan valvonta mitä voin tehdä? Mitä voin oman tilani osalta tehdä ja mitä minun kannattaa tarkastaa ennakkoon Tarkastan lohkojeni rajojen oikeellisuuden ja teen tarvittavat

Lisätiedot

Ravinteet satoon Vesistöt kuntoon

Ravinteet satoon Vesistöt kuntoon Ravinteet satoon Vesistöt kuntoon RAVI hankkeen kuulumisia Kaakkois-Suomesta Asiantuntija Anu Koistinen, Kaakkois-Suomen ELY-keskus RAVI -hanke Hallinnoija: Kaakkois-Suomen ELY-keskus Partnerit: Pro-Agria

Lisätiedot

Ajantasaistus, kartat ja pinta-alat

Ajantasaistus, kartat ja pinta-alat Ajantasaistus, kartat ja pinta-alat EU-avustajakoulutukset 19-26.3.2013 8.3.2013 AJANTASAISTUS = ilmakuvien päivitystä Ajantasaistusta tehdään peruskarttalehtineljännes kerrallaan, kuntarajoista riippumatta

Lisätiedot

Peltojen ravinnekierron työkalu. Markus Huttunen ja Inese Huttunen, SYKE

Peltojen ravinnekierron työkalu. Markus Huttunen ja Inese Huttunen, SYKE Peltojen ravinnekierron työkalu Markus Huttunen ja Inese Huttunen, SYKE Taustatietoa ICECREAM peltomallista ICECREAM on peltolohkon ravinneprosesseja kuvaava laskentamalli ICECREAM on sovitettu laskemaan

Lisätiedot

VYYHTI II. Paikallisen kunnostajan karttapalvelu

VYYHTI II. Paikallisen kunnostajan karttapalvelu VYYHTI II Paikallisen kunnostajan karttapalvelu Matti Joukola & Ismo Lahtinen Suomen ympäristökeskus Vesistökunnostusverkoston vuosiseminaari Oulu 12.6.2018 Kuva: Saara Pönkkö VESISTÖN KUNNOSTUS - TUUMASTA

Lisätiedot

Sopimus paikkatiedon hyödyntämisen mahdollistajana. Inspire-verkoston työpaja Antti Rainio

Sopimus paikkatiedon hyödyntämisen mahdollistajana. Inspire-verkoston työpaja Antti Rainio Sopimus paikkatiedon hyödyntämisen mahdollistajana Inspire-verkoston työpaja Antti Rainio 17.1.2013 Sopimusviidakko Yhteinen sopimusmalli Käyttöehdot SOPIMUSMALLI Verkkopalvelusopimus

Lisätiedot

Maatilan ympäristöneuvonta, tilakäynti käytännössä

Maatilan ympäristöneuvonta, tilakäynti käytännössä Maatilan ympäristöneuvonta, tilakäynti käytännössä. Ympäristöneuvojakoulutus Tampere 2.10.2013 Haastattelulomakkeen sisältö: Maatilan perustiedot Peltojen sijainti, ominaisuudet ja ojitus Viljelykasvit,

Lisätiedot

Maatalouspolitiikka ja ilmastonmuutos miten maataloustuet tukevat ilmastoviisaita ratkaisuja.

Maatalouspolitiikka ja ilmastonmuutos miten maataloustuet tukevat ilmastoviisaita ratkaisuja. Maatalouspolitiikka ja ilmastonmuutos miten maataloustuet tukevat ilmastoviisaita ratkaisuja. Ilmastoviisaita ratkaisuja maatalouteen -työpaja Joensuussa, 30.11.2016 Tutkija Kauko Koikkalainen, Luonnonvarakeskus

Lisätiedot

VIPU SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2013 KARTTALIITTYMÄN KÄYTTÖOHJE

VIPU SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2013 KARTTALIITTYMÄN KÄYTTÖOHJE VIPU SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2013 KARTTALIITTYMÄN KÄYTTÖOHJE Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 1. Yleiset toiminnallisuudet... 3 2. Peruslohkon rajakorjaus... 3 2.1 Rajaviivan muokkaus:... 3 2.2 Karttakorjausten

Lisätiedot

PELTOTILUSVAIHTO (TILUSVAIHTO,

PELTOTILUSVAIHTO (TILUSVAIHTO, PELTOTILUSVAIHTO (TILUSVAIHTO, PELTOLOHKOJÄRJESTELY) Paikkatietopohjainen alusta/sovellus jonka avulla viljelijät, peltomaan omistajat voisivat itse suunnitella/kehittää/optimoida tilansa peltolohkojen

Lisätiedot

Kaiken maailman kaistat ja muut tukihakuun liittyvät asiat. MTK Pohjois-Savo Jari Kajan

Kaiken maailman kaistat ja muut tukihakuun liittyvät asiat. MTK Pohjois-Savo Jari Kajan Kaiken maailman kaistat ja muut tukihakuun liittyvät asiat MTK Pohjois-Savo 10.4.2017 Jari Kajan Haasteita / Kysymyksiä Budjetti on realismia olettaa, että määrärahat eivät ainakaan lisäänny Tukien tasaaminen

Lisätiedot

VALUMAVESIEN HALLINTA

VALUMAVESIEN HALLINTA VALUMAVESIEN HALLINTA Tämän raportin tarkoituksena on esitellä paikkatietoanalyysi, jossa pyritään osoittamaan optimaalinen sijainti valumavesien hallinnan menetelmille. Esitelty paikkatietoanalyysi on

Lisätiedot

GIS-perusteet ja kartografia -tehtävät

GIS-perusteet ja kartografia -tehtävät GIS-perusteet ja kartografia -tehtävät Tehtävä 1 Tutustuminen ArcMap-käyttöliittymään Avaa Suomen rajat ja asutuskeskukset - tasot (Maastotietokanta > Suomi-kansio) Kokeile erilaisia työkaluja Muuta symboliasetuksia

Lisätiedot

Kaukokartoitusaineistot ja maanpeite

Kaukokartoitusaineistot ja maanpeite Kansallinen maastotietokanta hanke Maasto-työpaja 20.9.2016 Kaukokartoitusaineistot ja maanpeite Pekka Härmä Suomen Ympäristökeskus 1 Sisältö SYKE tietotarpeet Tietolähteet maanpeitetiedon tuottamisessa

Lisätiedot

Maatalouden ympäristöpolitiikka ja sen ongelmat

Maatalouden ympäristöpolitiikka ja sen ongelmat Organisation for Economic Cooperation & Development Maatalouden ympäristöpolitiikka ja sen ongelmat Jussi Lankoski OECD Ympäristöakatemian kutsuseminaari 8.6. 2010 Alustuksen rakenne Kustannustehokkaan

Lisätiedot

Mikä on maatilan neuvontajärjestelmä?

Mikä on maatilan neuvontajärjestelmä? NEUVO 2020 Mikä on maatilan neuvontajärjestelmä? Viljelijälle mahdollisuus saada asiantuntijanäkemystä maatilan ympäristökysymyksiin, eläinten hyvinvointija terveysasioihin sekä energiatehokkuuteen Viljelijän

Lisätiedot

Paikkatieto-ohjelmistot maataloudessa

Paikkatieto-ohjelmistot maataloudessa Paikkatieto-ohjelmistot maataloudessa 7.2.2018 Harjoitusmoniste QGIS Tämän harjoitusmonisteen tarkoitus on olla apuna koulutuksen harjoitus-osiossa. Ohjeet eivät ole täydelliset ja joka vaiheesta ei ole

Lisätiedot

Avoin data ja Tampereen paikkatietoinfrastruktuuri

Avoin data ja Tampereen paikkatietoinfrastruktuuri Avoin data ja Tampereen paikkatietoinfrastruktuuri 26.1.2016 Yhteistoiminta ja tietomallit Tampereen raitiotieallianssissa Marko Kauppi Tampereen kaupunkimittaus 1 Miten avoin data ja paikkatietoinfrastuktuuri

Lisätiedot

Metsätalouden vaikutukset Kitkaja Posionjärvien tilaan

Metsätalouden vaikutukset Kitkaja Posionjärvien tilaan Metsätalouden vaikutukset Kitkaja Posionjärvien tilaan Keskustelutilaisuus metsänomistajille 16.12.2014 Nuorisokeskus Oivanki Kati Häkkilä & Teemu Ulvi, SYKE Järvien tilassa havaittu muutoksia Asukkaat

Lisätiedot

Hajajätevesiasetuksen toimeenpanon valvonnan suunnittelu

Hajajätevesiasetuksen toimeenpanon valvonnan suunnittelu Hajajätevesiasetuksen toimeenpanon valvonnan suunnittelu Lammin päivät 2.10.2014 Ympäristötarkastaja Kaisa Autio-Nousiainen Keski-Uudenmaan ympäristökeskus Keski-Uudenmaan ympäristökeskus Toimii Järvenpään,

Lisätiedot

Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaatio: BIM & GIS

Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaatio: BIM & GIS Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaatio: BIM & GIS Kiinteistön elinkaari Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaatio. Miten tämän perinteisen alan digitalisaatio käytännössä tapahtuu ja mitä hyötyjä

Lisätiedot

Avoimen datan vaikutuksia tiedontuottajan toimintaan

Avoimen datan vaikutuksia tiedontuottajan toimintaan Avoin data ja liiketoiminta Avoimen datan vaikutuksia tiedontuottajan toimintaan SKS/Poligonin talviseminaari 3.2.2011 Antti Kosonen MML Tietopalvelukeskus MML ja avoin data 2011 alusta MML on tarjonnut

Lisätiedot

Monimetsä -hanke työsuunnitelma Timo Vesanto

Monimetsä -hanke työsuunnitelma Timo Vesanto Monimetsä -hanke työsuunnitelma 2017 Timo Vesanto Kehittämiskokeilut Kehittämiskokeilujen tehtävänä on varmistaa, että niihin valitut, selvitystyössä esille nousseet keinot ovat laajassa mittakaavassa

Lisätiedot

Peltovalvonnan havaintoja 2017

Peltovalvonnan havaintoja 2017 Peltovalvonnan havaintoja 2017 Eeva Laukka, Teija Nielsen, Juha Nummila V-S ELY-keskus, Maaseutupalvelut, valvontayksikkö Valvontaotannat Tilat valitaan Maaseutuvirastossa (Mavi) 2017 peltovalvonnassa

Lisätiedot

Taustakarttojen, ilmakuvien ja muiden metsäpalveluyrittäjälle tarpeellisten tausta-aineistojen saatavuus ja kehittäminen

Taustakarttojen, ilmakuvien ja muiden metsäpalveluyrittäjälle tarpeellisten tausta-aineistojen saatavuus ja kehittäminen 17.6.2014 1(5) Taustakarttojen, ilmakuvien ja muiden metsäpalveluyrittäjälle tarpeellisten tausta-aineistojen saatavuus ja kehittäminen Julkisin varoin tuotettujen taustakartta- ja ilmakuva-aineistojen

Lisätiedot

Ravinteiden kierron mahdollisuudet viljelijälle optimointipalvelun hyödyntäminen. ProAgria Keskusten Liitto

Ravinteiden kierron mahdollisuudet viljelijälle optimointipalvelun hyödyntäminen. ProAgria Keskusten Liitto Ravinteiden kierron mahdollisuudet viljelijälle optimointipalvelun hyödyntäminen ProAgria Keskusten Liitto Mikä on lannoituskustannuksen osuus kasvintuotannon kokonaiskustannuksista? Lähde: ProAgria Lohkotietopankki

Lisätiedot

Vesienhoito ja maatalous

Vesienhoito ja maatalous Vesienhoito ja maatalous Ympäristöosaaminen maatilan toiminnan vahvuutena 9.6.2014, Pori Sanna Kipinä-Salokannel Varsinais-Suomen ELY-keskus, Vesien tilan yksikkö Vesienhoidon suunnittelu Vesistöaluekohtainen

Lisätiedot

LAS- ja ilmakuva-aineistojen käsittely ArcGIS:ssä

LAS- ja ilmakuva-aineistojen käsittely ArcGIS:ssä Esri Finland LAS- ja ilmakuva-aineistojen käsittely ArcGIS:ssä November 2012 Janne Saarikko Agenda Lidar-aineistot ja ArcGIS 10.1 - Miten LAS-aineistoa voidaan hyödyntää? - Aineistojen hallinta LAS Dataset

Lisätiedot

Maaseudun kehittämisohjelma neuvonta ja maatalouden ympäristönhoito

Maaseudun kehittämisohjelma neuvonta ja maatalouden ympäristönhoito Maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020 - neuvonta ja maatalouden ympäristönhoito Anna Schulman 2.10.2013, Tampere Neuvonta (art. 16) 1/2 Uusi toimenpide maaseutuohjelmassa Tällä kaudella hyviä kokemuksia

Lisätiedot

Paikkatiedon hyödyntämismahdollisuudet pienvesien tilan ja kunnostustarpeen arvioinnissa

Paikkatiedon hyödyntämismahdollisuudet pienvesien tilan ja kunnostustarpeen arvioinnissa Paikkatiedon hyödyntämismahdollisuudet pienvesien tilan ja kunnostustarpeen arvioinnissa Teemu Ulvi, SYKE Metsätalouden vesiensuojelupäivät, Koli 22.9.2015 Sisältö Purojen tila arviointimenetelmien tarve

Lisätiedot

VESIPETO Sisämaan pintavedet - perusyksiköt Perusyksiköt VHS-vesimuodostumien pohjana

VESIPETO Sisämaan pintavedet - perusyksiköt Perusyksiköt VHS-vesimuodostumien pohjana VESIPETO Sisämaan pintavedet - perusyksiköt Perusyksiköt VHS-vesimuodostumien pohjana Jaakko Suikkanen Riitta Teiniranta, Matti Joukola, Faris Alsuhail Suomen ympäristökeskus SYKE VesiPeto-seminaari 18.12.2018

Lisätiedot