MEDICAL DEVICE & IN VITRO DIAGNOSTICS -YRITYSTEN LAATU, STANDARDIT, VAATIMUKSET JA KÄYTÄNTÖ

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MEDICAL DEVICE & IN VITRO DIAGNOSTICS -YRITYSTEN LAATU, STANDARDIT, VAATIMUKSET JA KÄYTÄNTÖ"

Transkriptio

1 AEL INSKO-SEMINAARI GMP (GOOD MANUFACTURING PRACTICE) , Original Sokos Hotel Hamburger Börs, Turku MEDICAL DEVICE & IN VITRO DIAGNOSTICS -YRITYSTEN LAATU, STANDARDIT, VAATIMUKSET JA KÄYTÄNTÖ , AEL, Helsinki LABORATORION SISÄISET AUDITOINNIT , AEL, Helsinki

2 GMP (GOOD MANUFACTURING PRACTICE) , Original Sokos Hotel Hamburger Börs, Turku Tuhti tietopaketti GMP:n perusteista! Tavoite ja hyöty Seminaarissa saat tietää mitä GMP vaatii lääketeollisuudelta ja mitä lääketeollisuus vaatii yhteistyökumppaneiltaan. GMP:n perusteisiin perehdytään lainsäädännön ja käytännön kannalta. Kuulet esimerkkejä hyvistä tuotantotavoista ja niiden soveltamisesta käytäntöön. Vaikuta seminaarin antiin ja kysy ennakkoon tai paikan päällä. Voit lähettää seminaariin liittyviä kysymyksiä etukäteen osoitteeseen Tule paikan päälle keskustelemaan! Kenelle Henkilöille yrityksissä, joissa toimitaan GMP:n mukaan tai jotka suunnittelevat GMP:n mukaiseen toimintaan siirtymistä. Yritys voi olla esimerkiksi lääkkeitä valmistava tai kehittävä, tai raaka-aineita, pakkausmateriaalia, laitteita, suunnittelua, analysointia ym. palveluja tuottava. Seminaari sopii hyvin myös tutkijoille ja viranomaisille sekä sairaala-apteekin lääkevalmistuksesta vastaaville.

3 KESKIVIIKKO Päivän puheenjohtajana Senior Quality Complience Specialist Leena Kaskimäki, Bayer Oy 8.45 Ilmoittautuminen ja tervetulokahvi 9.00 Seminaarin avaus ja osallistujien odotusten kartoitus 9.30 Lääkkeiden hyvät tuotantotavat Quality Assurance Manager Marja Haapakumpu, Biovian Oy GMP:n sisällöllinen, hallinnollinen ja lainsäädännöllinen tausta keskeiset periaatteet soveltaminen toiminnassa uusimmat ja vireillä olevat muutokset Laatujärjestelmävertailu GMP / ISO 9001 / ISO Senior Quality Complience Specialist Leena Kaskimäki, Bayer Oy Aamupäivän aiheiden pohdintaa Lounas Tuotanto Projektipäällikkö Marko Paalanen, Santen Oy lääkkeiden valmistaminen ja pakkaaminen raaka-aineiden käsittely tuotannossa prosessinaikainen valvonta Laadunhallinta Projektipäällikkö Marko Paalanen Henkilöstö, dokumentointi, muutosten hallinta, sisäiset tarkastukset, ulkoiset tarkastukset Kahvi Laadunvalvonta FT Eeva-Liisa Kupila, Orion Oyj Laboratorion tehtävät, henkilökunta, tilat, laitteet, menetelmät, analysointi. TORSTAI Aamukahvi 8.45 Valmistus ja laatu tutkimusvaiheessa Valmistusprosessi laboratoriosta jatkuvaan tuotantoon Senior development pharmacist, Riitta Laine, Orion Oyj GMP prosessikehityksessä, riskienhallinta, prosessivalidointi Aamupäivän aiheiden pohdintaa Lounas Teknologian siirtoprosessi Project Portfolio Manager, Outsourcing, Virve Töyrylä, Orion Oyj Viranomaisvaatimuksien hallinta osana prosessia GMP-kriittisten laitteiden elinkaari Senior Consulting Engineer Tony Lönnbäck, Elomatic Oy Tuotanto- ja laboratoriolaitteiden elinkaari: GMP:n soveltuvuuden arviointi ja laitteen riski-analyysi, hankinnan vaatimukset, suunnittelutarkastus, testaus/kvalifiointi, validointi ja käytön aikana tehtävät huolto- ja ylläpitotoimenpiteet Kahvi Miksi, miten ja mitä tarkastetaan. Tarkastushavaintoja. Ylitarkastaja Kari Lönnberg, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea Iltapäivän ja seminaarin aiheiden pohdintaa Tilaisuuden päätös (Muutokset mahdollisia) Iltapäivän aiheiden pohdintaa ja ensimmäisen päivän päätös HINTA (+ alv. 24 %) sisältää tilaisuudessa jaettavan materiaalin sekä ohjelmaan merkityt tarjoilut. Ilmoittautumiset viimeistään Lähetämme kutsun ennen tilaisuutta. LISÄTIETOJA Pia Upanne, koulutusasiantuntija , pia.upanne@ael.fi Mervi Valtonen, koulutusassistentti , mervi.valtonen@ael.fi PAIKKA Original Sokos Hotel Hamburger Börs, Kauppiaskatu 6, Turku, puh hamburgerbors.turku@sokoshotels.fi Majoitusvaraukset suoraan hotellista.

4 MEDICAL DEVICE & IN VITRO DIAGNOSTICS YRITYSTEN LAATU, STANDARDIT, VAATIMUKSET JA KÄYTÄNTÖ , AEL, Helsinki Uusi EU-asetus on tulossa! Euroopan neuvoston direktiivi 93/42/ETY lääkinnällisistä laitteista (päivitetty direktiivillä 2007/47/EY) sekä direktiivi in vitro-diagnostisista lääkinnällisistä laitteista 98/79/EY ovat vielä ajankohtaisia. Ne tullaan kuitenkin korvaamaan siirtymäajan jälkeen uusilla EU-asetuksilla. ISO 9001 ja ISO ovat saaneet uuden muodon, joka tulee myös huomioitua ISO päivityksessä. Tule kuulemaan mitä nämä uudet asetukset ovat ja miten niihin tulee varautua! Seminaarissa käsitellään Medical Device & In Vitro Diagnostics -yritysten laatua koskevat standardit ja keskitytään standardien soveltamiseen käytäntöön laatujärjestelmän puitteissa. Osallistujille muodostuu käsitys vaatimusten suunnasta ja siitä, miten rakentaa laatujärjestelmä kattamaan kaikki GMP:t. Kenelle Medical Device & In Vitro Diagnostics -yritykset, jotka myyvät tai ovat aikeissa myydä tuotteitaan maailmanlaajuisesti saavat tästä seminaarista ajankohtaista ja välttämätöntä tietoa toimintansa tueksi. Eniten hyötyvät osallistujat QA- tai Regulatory -yksiköistä tai valmistuksen ja ylläpidon yksiköistä. Voit vaikuttaa seminaarin antiin tuomalla esiin kysymyksiä ennakkoon tai paikan päällä. Lähetä kysymykset osoitteeseen ja tule paikan päälle keskustelemaan lisää! Tällä hetkellä jo noin 25 maata on ottanut standardin ISO käyttöön omana GMP -vaatimuksenaan. Siksi sen soveltaminen laatujärjestelmään on välttämätöntä. Standardien ISO 9001 ja ISO erot tulee ymmärtää. Päähuomio seminaarissa on ISO standardin ja FDA:QSR (USA) ymmärtämisessä ja niiden mukaisen toimintajärjestelmän rakentamisen käytännöissä. Riskienhallinta käsitellään, koska se on saamassa aivan uuden painoarvon kaikkien standardien soveltamisessa. Lisäksi käsitellään EU:n ja USA:n vaatimusten erot ja yhtäläisyydet.

5 Seminaarin asiantuntijana konsultti Pasi Koskivaara, WellGuide Oy TIISTAI Ilmoittautuminen ja tervetulokahvi 9.00 Seminaarin avaus ja osallistujien esittäytyminen 9.15 Lainsäädännön vaatimukset ja standardien soveltaminen Ylilääkäri Kimmo Linnavuori, Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira) Standardien sisältö, niiden erot ja yhtäläisyydet ISO 13485, ISO 9001, FDA:QSR Lounas Management Controls; Hallintamenettelyt Monijärjestelmissä ja tilanteissa, joissa osa toiminnoista on ulkoistettu, on asioiden hallinta erityisen tärkeää. Tuotteen kaupallistamisessa hallinta ja vastuu jäävät liikkeellelaskijalle CAPA (Corrective and Preventive Actions); Korjaavien ja ehkäisevien toimenpiteiden vaatimukset Korjaavien ja ehkäisevien toimenpiteiden merkitys korostuu kaikissa järjestelmissä, vaikka tulkinnat voivatkin poiketa Kahvi Document Control; Dokumenttien ja muutosten hallinta Dokumenttien- ja muutostenhallinta on kaikkien järjestelmien ehdoton kulmakivi. Oikean mittakaavan löytäminen säästää omia resursseja ja säästää turhalta työltä. KESKIVIIKKO Aamukahvi 8.45 Design Control; Suunnittelun hallinta 9.30 Uusien tuotteiden kehittäminen on aikaa vievää ja kallista. Miten standardeja voi soveltaa niin että myös tämän vaiheen läpimenoaikaa voidaan lyhentää? 9.45 Risk Management Uudet vaatimukset tuovat valmistajille aivan uudenlaisen mahdollisuuden ja velvoitteet riskienhallinnassa. Miten toimin? Production and Process Control; Prosessien hallinta Tuotannon ja sen prosessien tunteminen ja oikean toiminnan varmistaminen ovat tuotteiden laadun varmistamisen kannalta tärkeimpiä tekijöitä. Miten tunnistat oleellisen? Miten viranomaiset ovat tulkinneet? Lounas Process Validation; Prosessien validointi Prosessien oikean ja toistettavan toiminnan osoittaminen on varsinkin FDA:QSR:n ehdottomia edellytyksiä. Miten tulisi toimia? Kahvi Toimintojärjestelmän rakentaminen Miten monijärjestelmä tulee rakentaa. Onko sellaisia tehty? Seminaarin loppukeskustelu ja päätös (Muutokset mahdollisia) HINTA (+ alv. 24 %) sisältää tilaisuudessa jaettavan materiaalin sekä ohjelmaan merkityt tarjoilut. Ilmoittautumiset viimeistään Lähetämme kutsun ennen tilaisuutta. LISÄTIETOJA Pia Upanne, koulutusasiantuntija , pia.upanne@ael.fi Mervi Valtonen, koulutusassistentti , mervi.valtonen@ael.fi PAIKKA AEL, Kaarnatie 4, Helsinki (Malminkartano)

6 LABORATORION SISÄISET AUDITOINNIT , AEL, Helsinki Hyödyt ja sisältö Kurssin käytyäsi tunnet laboratorion laatujärjestelmän ja auditoinnin periaatteet. Tavoitteena on, että pystyt aktiivisesti osallistumaan ja tarvittaessa myös vastaamaan laboratorion sisäisten auditointien suunnittelusta, toteutuksesta tai raportoinnista standardien vaatimusten mukaisesti (esimerkiksi ISO 17025, ISO tai ISO 9001). Koulutuksesta hyötyvät Erilaisten teollisuus- ja tutkimuslaitosten laboratorioiden henkilökunta, laatupäälliköt sekä laatuauditointeihin osallistuvat.

7 KESKIVIIKKO Tilaisuuden avaus Koulutusasiantuntija Lena Gers, AEL 9.30 Auditoinnin tavoitteet ja käsitteet Pääarvioija Tuija Sinervo, FINAS käsitteet standardit auditointien tavoitteet sertifioinnin ja akkreditoinnin näkökulmasta Laatustandardien tarkoitus ja sisältö Pääarvioija Tuija Sinervo standardien soveltaminen eri tilanteissa ISO 17025, ISO tai ISO 9001 jatkuva parantaminen Mitä auditoinneilla käytännössä haetaan? Erikoistutkija Sirpa Mykkänen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Auditoijat johdon erityislähettiläinä Erikoistutkija Sirpa Mykkänen laadunhallintajärjestelmä, johtamisjärjestelmä prosessin ja toiminnon auditointi tuotteen ja palvelun auditointi Auditoinnin organisointi ja suunnittelu Erikoistutkija Sirpa Mykkänen vuosisuunnitelma auditoinnin tarkoitus, painopisteet ja kattavuus auditoijan valinta ja koulutus tiedottaminen ja aikojen varaaminen Ryhmätyö 1: Auditointisuunnitelma Erikoistutkija Sirpa Mykkänen sisältö ja kohteet? (jatkuu ryhmätyössä nro 3) miten auditoidaan, kuka auditoi ja ketä/mitä? aikataulutus TORSTAI Laboratorion tietojärjestelmät auditoinnin kohteena ja työkaluna Tietokanta-asiantuntija Tom Aalto, ALM Partners Oy ISO vaatimukset tietotekniikan suhteen tietojen jäljitettävyys, luottamuksellisuus ja tietoturva tietojärjestelmien hyödyntäminen auditoinnin suunnittelussa Testauslaboratorion sisäinen auditointi Laatupäällikkö Eeva-Liisa Hartikainen, Suomen ympäristökeskus käytännön kokemuksia auditoinneista ympäristöanalytiikan parista Ryhmätyö 2: Auditointiin valmistautuminen ja dokumenttien lukeminen Laatupäällikkö Eeva-Liisa Hartikainen tehtävään tutustuminen tarinaan liittyvät epäkohdat ja mahd. virheet poikkeamien kirjaaminen ja esittäminen miten annan negatiivisen/positiivisen palautteen? Ryhmätyö 2:n esittelyt Ryhmätyö 3: Auditoinnin kysymyslistojen laadinta valituista aiheista Laatupäällikkö Eeva-Liisa Hartikainen valitaan aihe ryhmätyössä 1 olleista kohteista mitä tietoja ja dokumentteja tarvitaan? keitä auditoidaan? mitä ja miten kysyn? Auditoinnin roolit ja käyttäytyminen auditointitilanteessa, lyhyt alustus ja harjoitus Laatupäällikkö Eeva-Liisa Hartikainen Loppukeskustelu ja koulutustilaisuuden päätös Koulutusasiantuntija Lena Gers, AEL (Muutokset mahdollisia) HINTA 940 (+ alv. 24 %) sisältää tilaisuudessa jaettavan materiaalin sekä ohjelmaan merkityt tarjoilut. Ilmoittautumiset viimeistään Lähetämme kutsun ennen tilaisuutta. LISÄTIETOJA Lena Gers, koulutusasiantuntija , lena.gers@ael.fi Anneli Mörsky, koulutusassistentti , anneli.morsky@ael.fi PAIKKA AEL, Kaarnatie 4, Helsinki (Malminkartano)

8 Osoitelähde: Markkinointirekisteri, AEL, Osoitteenmuutokset: ael.fi/osoite VEROVÄHENNYSOIKEUS 100 % Yritykset voivat vähentää koulutuspäivien kustannukset verotuksessa 100-prosenttisesti. Vähennettäviä kustannuksia ovat osallistumismaksu, palkkakulut, kilometrikorvaus, majoituskulut ja päiväraha. Lisäksi työnantaja saa tehdä enintään kolmen päivän koulutusvähennyksen/henkilö. Vähennys on keskimääräinen päiväpalkka x koulutuspäivien määrä x 0,5. Lisätietoja vero.fi. ILMOITTAUTUMINEN ael.fi Syötä sivun ael.fi hakukenttään seminaarin nimi ja ilmoittaudu. Lähetämme kutsun ennen tilaisuutta. MAJOITUSHINNAT AEL HOTELLISSA yhden hengen huone 120 /vrk kahden hengen huone 160 /vrk kahden hengen huone yhdelle 130 /vrk soluhuone 110 /vrk soluhuone yhdelle 80 /vrk minisviitti 182 /vrk Hinta sisältää aamiaisen, saunan ja kuntosalin käytön sekä voimassa olevan arvonlisäveron. PERUUTUSEHDOT Voit perua osallistumisesi veloituksetta 14 päivää ennen koulutuksen alkua. Sen jälkeen tehdyistä peruutuksista hyvitämme laskusta 50 prosenttia. Mikäli osallistumista ei peruta ennen koulutuksen alkua, veloitamme koko hinnan. Majoitusvarausten peruutuksista tulee ilmoittaa viimeistään vuorokausi ennen saapumista. Peruuttamatta jätetyistä varauksista veloitamme yhden vuorokauden huonehinnan. Pidätämme oikeuden siirtää tai peruuttaa koulutustilaisuuden. OSAAMISELLA KILPAILUKYKYÄ AEL, Kaarnatie 4, Helsinki (vaihde), (asiakaspalvelu) asiakaspalvelu@ael.fi Seuraa meitä somessa aelkoulutus ORGANISATION CERTIFIED BY 8/2016

ISO 9001/14001:2015 DIS -standardit muuttuvat varaudu ajoissa 6.10.2015, Scandic Tampere City

ISO 9001/14001:2015 DIS -standardit muuttuvat varaudu ajoissa 6.10.2015, Scandic Tampere City ISO 9001/14001:2015 DIS -standardit muuttuvat varaudu ajoissa 6.10.2015, Scandic Tampere City 5S jatkuva parantaminen -workshop 26.11.2015, AEL, Helsinki Lean-perusteet 29.9.2015, AEL, Helsinki AEL INSKO-SEMINAARIT

Lisätiedot

PAINELAITTEET 2016 VIIMEISTÄ TIETOA: UUSI PAINELAITELAINSÄÄDÄNTÖ

PAINELAITTEET 2016 VIIMEISTÄ TIETOA: UUSI PAINELAITELAINSÄÄDÄNTÖ AEL INSKO-SEMINAARI PAINELAITTEET 2016 VIIMEISTÄ TIETOA: UUSI PAINELAITELAINSÄÄDÄNTÖ 13.4.2016, AEL, Helsinki PAINELAITTEET 2016 PERUSTIETOA 18. 19.5.2016, AEL, Helsinki PAINELAITELAINSÄÄDÄNTÖ UUDISTUU

Lisätiedot

OHJELMA S02000915.001 (I805401) 7.7.2015 1. AEL Insko-seminaari Askeleet kohti vahvaa turvallisuuskulttuuria 25. 26.8.

OHJELMA S02000915.001 (I805401) 7.7.2015 1. AEL Insko-seminaari Askeleet kohti vahvaa turvallisuuskulttuuria 25. 26.8. 7.7.2015 1 AEL Insko-seminaari Askeleet kohti vahvaa turvallisuuskulttuuria 25. 26.8.2015, AEL Helsinki AEL järjestää yhdessä Santé et Securité Oy:n kanssa 25. 26.8.2015 Helsingissä kahden päivän turvallisuusjohtamisen

Lisätiedot

KALIBROINTI TARVE JA SUORITUS KÄYTÄNNÖSSÄ KOESUUNNITTELU JA TULOSTEN ANALYSOINTI TILASTOLLISILLA MENETELMILLÄ

KALIBROINTI TARVE JA SUORITUS KÄYTÄNNÖSSÄ KOESUUNNITTELU JA TULOSTEN ANALYSOINTI TILASTOLLISILLA MENETELMILLÄ AEL INSKO-SEMINAARI KALIBROINTI TARVE JA SUORITUS KÄYTÄNNÖSSÄ 5. 6.4.2016 KOESUUNNITTELU JA TULOSTEN ANALYSOINTI TILASTOLLISILLA MENETELMILLÄ 26. 27.4.2016 VALIDOINNIN PERUSTEET 24. 25.5.2016 KALIBROINTI

Lisätiedot

Pk-yrityksen johtamisen ja esimiestyön kehittäminen

Pk-yrityksen johtamisen ja esimiestyön kehittäminen Pk-yrityksen johtamisen ja esimiestyön kehittäminen 13.4. 18.8.2015, sisältää 7 lähiopetuspäivää Esimiehen tehopaketti Hinta alkaen/osallistuja 130,50 (+ alv. 24 %) Esimiehen tehopaketti Pk-yritysten johtamisen

Lisätiedot

Terveydelle ja ympäristölle vaarallisten kemikaalien käsittely ja varastointi vastuuhenkilöille Turussa

Terveydelle ja ympäristölle vaarallisten kemikaalien käsittely ja varastointi vastuuhenkilöille Turussa AEL INSKO-SEMINAARI Terveydelle ja ympäristölle vaarallisten kemikaalien käsittely ja varastointi vastuuhenkilöille 7. 8.2.2017 Turussa Kemikaalien luokitus, merkinnät ja käyttöturvallisuustiedotteet CLP-asetus

Lisätiedot

EUROKOODI SUUNNITTELUN PERUSTEET JA RAKENTEIDEN KUORMITUKSET 1090 MITÄ SUUNNITTELIJAN TULEE TIETÄÄ? LUJUUSOPIN KERTAUSTA SUUNNITTELIJOILLE

EUROKOODI SUUNNITTELUN PERUSTEET JA RAKENTEIDEN KUORMITUKSET 1090 MITÄ SUUNNITTELIJAN TULEE TIETÄÄ? LUJUUSOPIN KERTAUSTA SUUNNITTELIJOILLE EUROKOODI SUUNNITTELUN PERUSTEET JA RAKENTEIDEN KUORMITUKSET 26. 27.11.2015 1090 MITÄ SUUNNITTELIJAN TULEE TIETÄÄ? 3.12.2015 LUJUUSOPIN KERTAUSTA SUUNNITTELIJOILLE 15. 16.12.2015 Skannaa tästä QR-koodi

Lisätiedot

PROJEKTIN SUUNNITTELU JA OHJAUS IPMA C -TASON KOKEESEEN VALMENTAVA KOULUTUS

PROJEKTIN SUUNNITTELU JA OHJAUS IPMA C -TASON KOKEESEEN VALMENTAVA KOULUTUS AEL INSKO-SEMINAARI PROJEKTIN SUUNNITTELU JA OHJAUS IPMA C -TASON KOKEESEEN VALMENTAVA KOULUTUS 18. 20.10.2016 LEAN PERUSTEET 13.10.2016 5S JATKUVA PARANTAMINEN -WORKSHOP 24.11.2016 Vahvista projektinhallinta-menetelmien

Lisätiedot

RISKIANALYYSIEN VETÄJIEN PÄTEVÖITYMISKOULUTUS SEMINAARISARJA

RISKIANALYYSIEN VETÄJIEN PÄTEVÖITYMISKOULUTUS SEMINAARISARJA AEL INSKO-SEMINAARIT RISKIANALYYSIEN VETÄJIEN PÄTEVÖITYMISKOULUTUS SEMINAARISARJA AEL, Helsinki Peruskurssi, 2.9.2015 Jatkokurssi 1, 7. 8.10.2015 Jatkokurssi 2, 4. 5.11.2015 Jatkokurssi 3, 2. 3.12.2015

Lisätiedot

PROJEKTIN SUUNNITTELU JA OHJAUS IPMA C -TASON KOKEESEEN VALMENTAVA KOULUTUS

PROJEKTIN SUUNNITTELU JA OHJAUS IPMA C -TASON KOKEESEEN VALMENTAVA KOULUTUS AEL INSKO-SEMINAARI PROJEKTIN SUUNNITTELU JA OHJAUS IPMA C -TASON KOKEESEEN VALMENTAVA KOULUTUS 19. 21.4.2016 LEAN TEAM LEADER -VALMENNUSOHJELMA 25.8. 15.12.2016 Vahvista projektinhallintamenetelmien osaamistasi!

Lisätiedot

KUORMA- JA LINJA-AUTO- TEKNIIKKAKOULUTUS. Syksy 2015

KUORMA- JA LINJA-AUTO- TEKNIIKKAKOULUTUS. Syksy 2015 KUORMA- JA LINJA-AUTO- TEKNIIKKAKOULUTUS Syksy 2015 JARRUKOULUTUS A-lupa A-luvan haltijalla on oikeus tehdä kaikkia jarrujärjestelmien säätölaitteiisiin liittyviä korjaus-, huolto-, säätö- ja muutostöitä

Lisätiedot

HYDRAULIIKKAKOULUTUS. syksy 2015 kevät 2016

HYDRAULIIKKAKOULUTUS. syksy 2015 kevät 2016 HYDRAULIIKKAKOULUTUS syksy 2015 kevät 2016 HYDRAULIIKKAKOULUTUS, SYKSY 2015 Hydrauliikan putkistopassikoulutus 16. 17.11.2015 Koulutus alkaa putkiston mitoituksella ja etenee kohti putkiston käyttöönottoa

Lisätiedot

Työsuojelun peruskurssi

Työsuojelun peruskurssi Työsuojelun peruskurssi 1. 5.2.2016, Oulu Työsuojelun peruskurssi antaa osallistujalle perustiedot työterveyden ja turvallisuuden eri aihealueista sekä työturvallisuustoiminnan toteuttamisesta työpaikalla.

Lisätiedot

Aloite 2016 27.1.2016

Aloite 2016 27.1.2016 Aloite 2016 27.1.2016 Tavoite Jokainen organisaatiossa työskentelevä henkilö näkee kehittämiskohteita omalta paikaltaan. Nämä arjen toiminnasta saadut havainnot ovat oikeaa raaka-ainetta kehittämisen lähtötiedoiksi.

Lisätiedot

Työsuojelun peruskurssi

Työsuojelun peruskurssi Työsuojelun peruskurssi 24. 28.4.2017, Oulu Työsuojelun peruskurssi antaa osallistujalle perustiedot työterveyden ja -turvallisuuden eri aihealueista sekä työturvallisuustoiminnan toteuttamisesta työpaikalla.

Lisätiedot

Taajuusmuuttajat Vacon 100

Taajuusmuuttajat Vacon 100 Taajuusmuuttajat Vacon 100 13. - 14.2.2018, Oulu Taajuusmuuttajat Vacon 100 kurssilla osallistujat perehdytetään Vacon 100 taajuusmuuttajan parametrointiin ja siten mahdollistaa taajuusmuuttajan käyttöönoton.

Lisätiedot

Työsuojelun peruskurssi

Työsuojelun peruskurssi Työsuojelun peruskurssi 1. 5.2.2016, Oulu Työsuojelun peruskurssi antaa osallistujalle perustiedot työterveyden ja turvallisuuden eri aihealueista sekä työturvallisuustoiminnan toteuttamisesta työpaikalla.

Lisätiedot

KALIBROINTI TARVE JA SUORITUS KÄYTÄNNÖSSÄ PÄÄSTÖJEN JA VAIKUTUSTEN TARKKAILUVELVOITTEET TEOLLISUUDESSA. 17. 18.11.2015, AEL, Helsinki

KALIBROINTI TARVE JA SUORITUS KÄYTÄNNÖSSÄ PÄÄSTÖJEN JA VAIKUTUSTEN TARKKAILUVELVOITTEET TEOLLISUUDESSA. 17. 18.11.2015, AEL, Helsinki AEL INSKO-SEMINAARIT KALIBROINTI TARVE JA SUORITUS KÄYTÄNNÖSSÄ 17. 18.11.2015, AEL, Helsinki PÄÄSTÖJEN JA VAIKUTUSTEN TARKKAILUVELVOITTEET TEOLLISUUDESSA 25. 26.11.2015, AEL, Helsinki KALIBROINTI TARVE

Lisätiedot

KEVÄT 2016 KOULUTUSTA AMMATTILAISILLE LOGISTIIKKA

KEVÄT 2016 KOULUTUSTA AMMATTILAISILLE LOGISTIIKKA KEVÄT 2016 KOULUTUSTA AMMATTILAISILLE LOGISTIIKKA Varastointi Trukkikoulutus Logistiikan turvallisuus Ostot Kuvauspaikka: Berner Oy VARASTO EI OLE VIRASTO VARASTOSSA RIITTÄÄ VIPINÄÄ! LOGISTIIKKA-ALALLA

Lisätiedot

Ohjelma. Energiatehokkuuden tuloksellinen johtaminen

Ohjelma. Energiatehokkuuden tuloksellinen johtaminen Energiatehokkuuden tuloksellinen johtaminen Energiatehokkuusjärjestelmästä (ETJ) ISO50001-standardiin Aika ja paikka 19.-21.3.2013, Scandic Rosendahl, Tampere Tavoite Tilaisuudessa valmennetaan yrityksiä

Lisätiedot

tekniikka ja huolto , Oulu

tekniikka ja huolto , Oulu Taajuusmuuttajat ACS880 tekniikka ja huolto 15. - 16.2.2018, Oulu Taajuusmuuttajat ACS880 tekniikka ja huolto kurssilla osallistujat perehdytetään taajuusmuuttajien toimintaperiaatteisiin, käyttökohtaisiin

Lisätiedot

PINTAKÄSITTELYPÄIVÄT TEOLLISUUDELLE 2. 3.12.2015, Rantasipi Airport Congress Center, Vantaa

PINTAKÄSITTELYPÄIVÄT TEOLLISUUDELLE 2. 3.12.2015, Rantasipi Airport Congress Center, Vantaa AEL INSKO-SEMINAARI PINTAKÄSITTELYPÄIVÄT TEOLLISUUDELLE 2. 3.12.2015, Rantasipi Airport Congress Center, Vantaa KEMIKAALIPUTKISTOJEN SUUNNITTELUN ERITYISPIIRTEET 8.12.2015, AEL, Helsinki PINTAKÄSITTELYPÄIVÄT

Lisätiedot

TYÖAIKAMUODON VALINTA TUKEE KUNNAN PALVELUJEN TUOTTAMISTA

TYÖAIKAMUODON VALINTA TUKEE KUNNAN PALVELUJEN TUOTTAMISTA Henkilöstöhallinnon edustajat Esimiestehtävissä toimivat, työvuorolistojen suunnittelijat ja eri alojen palkanlaskijat Koulutus perehdyttää osallistujan Kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen

Lisätiedot

Fluorattujen kasvihuonekaasujen talteenotto suurjännitekytkinlaitteista. Koulutuspäivät 16.11-18.11.2009

Fluorattujen kasvihuonekaasujen talteenotto suurjännitekytkinlaitteista. Koulutuspäivät 16.11-18.11.2009 1 Fluorattujen kasvihuonekaasujen talteenotto suurjännitekytkinlaitteista Koulutuspäivät 16.11-18.11.2009 Helsingissä Aiheena: Uudet pätevyysvaatimukset fluorattuja kasvihuonekaasuja nimellisteholtaan

Lisätiedot

Taajuusmuuttajat Vacon 100

Taajuusmuuttajat Vacon 100 Taajuusmuuttajat Vacon 100 17.-18.10.2017, Oulu Taajuusmuuttajat Vacon 100 kurssilla osallistujat perehdytetään Vacon 100 taajuusmuuttajan parametrointiin ja siten mahdollistaa taajuusmuuttajan käyttöönoton.

Lisätiedot

Rakennusalan työsuojelun peruskurssi

Rakennusalan työsuojelun peruskurssi Rakennusalan työsuojelun peruskurssi 1. jakso 2. 4.10. ja 2. jakso 23. 24.10.2012 Siikaranta-opisto opitaan yhdessä Rakennusalan työsuojelun peruskurssi, Siikaranta-opisto 1. jakso 2. 4.10. ja 2. jakso

Lisätiedot

Koulutusta 35 vuotta. Laboratorioalan teemapäivät 22. 23.9.2009. www.pohto.fi

Koulutusta 35 vuotta. Laboratorioalan teemapäivät 22. 23.9.2009. www.pohto.fi Koulutusta 35 vuotta. Laboratorioalan teemapäivät 22. 23.9.2009 www.pohto.fi Laboratorioalan teemapäivät Teemapäivistä on muodostunut laboratorioalan ammattilaisten alkusyksyn kohtaamispaikka, missä kuullaan,

Lisätiedot

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen määräys. Lääkkeiden hyvät tuotantotavat

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen määräys. Lääkkeiden hyvät tuotantotavat Määräys pp.kk.2012 3824/03.01.01/2012 X/2012 Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen määräys Lääkkeiden hyvät tuotantotavat Valtuutussäännökset Lääkelain (395/1987) 9 :n 3 momentti, 10 :n 3 momentti,

Lisätiedot

Suomen GLP-ohjelma ja Fimean GLPtarkastukset. Pirkko Puranen, ylitarkastaja Lääkealan toimijoiden valvonta

Suomen GLP-ohjelma ja Fimean GLPtarkastukset. Pirkko Puranen, ylitarkastaja Lääkealan toimijoiden valvonta Suomen GLP-ohjelma ja Fimean GLPtarkastukset Pirkko Puranen, ylitarkastaja Lääkealan toimijoiden valvonta GLP säädökset ja ohjeet OECD - Mutual Acceptance of Data (MAD-sopimus), tiedon vastavuoroinen hyväksyntä

Lisätiedot

Koulutusta käytönvalvojille ja vastuuhenkilöille sekä heidän sijaisilleen

Koulutusta käytönvalvojille ja vastuuhenkilöille sekä heidän sijaisilleen AEL INSKO-SEMINAARI Koulutusta käytönvalvojille ja vastuuhenkilöille sekä heidän sijaisilleen TERVEYDELLE JA YMPÄRISTÖLLE VAARALLISTEN KEMIKAALIEN KÄSITTELY JA VARASTOINTI 11. 12.2.2016, Rantasipi Airport

Lisätiedot

Laboratorioalan teemapäivät

Laboratorioalan teemapäivät Laboratorioalan teemapäivät 23. 24.9.2008 www.pohto.fi Laboratorioalan teemapäivät 23. 24.9.2008 Teemapäivistä on muodostunut laboratorioalan ammattilaisten alkusyksyn kohtaamispaikka, jossa kuullaan,

Lisätiedot

Tervetuloa Taloushallinnon päiville! 4. 5.5.2011. Forssa

Tervetuloa Taloushallinnon päiville! 4. 5.5.2011. Forssa Tervetuloa Taloushallinnon päiville! 4. 5.5.2011 Forssa Taloushallinnon koulutus- ja neuvottelupäivät, Forssa Paikka: Scandic Forssa, Hämeentie 7, 30100 Forssa Keskiviikko 4.5.2011 9.30 Ilmoittautuminen

Lisätiedot

AEL INSKO-SEMINAARI PAINELAITEKOULUTUSTA

AEL INSKO-SEMINAARI PAINELAITEKOULUTUSTA AEL INSKO-SEMINAARI PAINELAITEKOULUTUSTA suunnittelijoille valmistajille käyttäjille PAINELAITEFOORUMI 2016 25. 26.10.2016 Tampereella Painelaitefoorumissa käydään läpi alan ajankohtaisia kysymyksiä eri

Lisätiedot

Projektijohtaminen. Ohjelma Paikka: HAUS kehittämiskeskus, Munkkiniemen koulutustalo, Hollantilaisentie 11. 00330 Helsinki

Projektijohtaminen. Ohjelma Paikka: HAUS kehittämiskeskus, Munkkiniemen koulutustalo, Hollantilaisentie 11. 00330 Helsinki KEHITTÄMISKESKUS OY 28. 29.2.2012 Ohjelma Paikka: HAUS kehittämiskeskus, Munkkiniemen koulutustalo, Hollantilaisentie 11. 00330 Helsinki Pertti Melonen, toimitusjohtaja, Pro HR Consulting Oy Erkki Rajala,

Lisätiedot

GLP-koulutusten sarja Suomessa

GLP-koulutusten sarja Suomessa 1. GLP-koulutusten sarja Suomessa GLP-koulutusta suomalaisten GLP-toimijoiden tarpeisiin käytännön esimerkkien, keskustelujen, kokemusten ja harjoitusten kautta kattava ja monipuolinen GLP-toimijan tietopaketti

Lisätiedot

GMP päivä Kari Lönnberg

GMP päivä Kari Lönnberg GMP päivä 12.1.2016 Kari Lönnberg Vaikuttavien aineiden valmistus Vaikuttavien aineiden valmistukseen sovelletaan vaikuttavia aineita koskevaa hyvää tuotantotapaa riippumatta siitä, onko vaikuttavat aineet

Lisätiedot

Lääkkeiden hyvät tuotantotavat. Lääketehtaat Lääkkeitä kliinisiin lääketutkimuksiin valmistavat yksiköt. Täytäntöön pantava yhteisön lainsäädäntö

Lääkkeiden hyvät tuotantotavat. Lääketehtaat Lääkkeitä kliinisiin lääketutkimuksiin valmistavat yksiköt. Täytäntöön pantava yhteisön lainsäädäntö Määräys pp.kk.vvvv.../03.01.01/2019../2019 Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen määräys Lääkkeiden hyvät tuotantotavat Valtuutussäännökset Lääkelain (395/1987) 9 :n 3 momentti, 10 :n 3 momentti,

Lisätiedot

SERTIFIOINNIN JA AKKREDITOINNIN EROT. Tuija Sinervo FINAS-akkreditointipalvelu

SERTIFIOINNIN JA AKKREDITOINNIN EROT. Tuija Sinervo FINAS-akkreditointipalvelu SERTIFIOINNIN JA AKKREDITOINNIN EROT Tuija Sinervo FINAS-akkreditointipalvelu Sertifiointi Vaatimusten mukaisuuden toteamista Asiakas määrittelee tuotteen ja palvelun laatuvaatimukset asiakasohjautuva

Lisätiedot

1933-2013. Voiko kansan kuntoa mitata? Mitä mittarit kertovat? Kuntotestauspäivät

1933-2013. Voiko kansan kuntoa mitata? Mitä mittarit kertovat? Kuntotestauspäivät 1933-2013 Voiko kansan kuntoa mitata? Mitä mittarit kertovat? Kuntotestauspäivät 2013 20.-21.3.2013 TAMPERE, UKK-INSTITUUTTI KESKIVIIKKO 20.3.2013 9.00 ILMOITTAUTUMINEN JA KAHVI 9.30 AVAUS VÄESTÖN KUNTOTESTAUS

Lisätiedot

Miksi auditoidaan? Pirkko Puranen FT, Ylitarkastaja

Miksi auditoidaan? Pirkko Puranen FT, Ylitarkastaja Miksi auditoidaan? Pirkko Puranen FT, Ylitarkastaja Vaatimus kudoslaitoksille: Fimean määräys 3/2014 Liite V 6. Laatukatselmus 6.1 Toiminnoille, joille lupaa haetaan, on oltava käytössä auditointijärjestelmä.

Lisätiedot

5/2019 LÄÄKKEIDEN HYVÄT TUOTANTOTAVAT. Määräys / /2018. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen määräys

5/2019 LÄÄKKEIDEN HYVÄT TUOTANTOTAVAT. Määräys / /2018. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen määräys Määräys 15.03.2019 007349/00.01.02/2018 5/2019 Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen määräys LÄÄKKEIDEN HYVÄT TUOTANTOTAVAT Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Säkerhets- och utvecklingscentret

Lisätiedot

Työsuojelun peruskurssi , Oulu

Työsuojelun peruskurssi , Oulu Tuotannon palvelut Koulutusta 35 vuotta. Työsuojelun peruskurssi 15. 19.3.2010, Oulu www.pohto.fi Työsuojelun peruskurssi 15.- 19.3.2010, Oulu Koulutuksen tavoite ja osallistujat Kurssin tavoitteena on

Lisätiedot

Määräys 3/ (5) Dnro 2028/03.00/

Määräys 3/ (5) Dnro 2028/03.00/ Määräys 3/2011 1 (5) In vitro diagnostiikkaan tarkoitettujen terveydenhuollon laitteiden suorituskyvyn arviointitutkimukset ja niistä ilmoittaminen Valtuutussäännökset Laki terveydenhuollon laitteista

Lisätiedot

akkreditointistandardi SFS-EN ISO FINAS - akkreditointipalvelu

akkreditointistandardi SFS-EN ISO FINAS - akkreditointipalvelu Sisäinen ja ulkoinen laadunohjaus, akkreditointistandardi SFS-EN ISO 15189 patologian laboratoriossa Tuija Sinervo FINAS - akkreditointipalvelu Standardi SFS-EN ISO 15189 Laboratorion hyvä laatu perustuu

Lisätiedot

Varmista, että saat jatkossakin tietoa koulutuksista: tilaa koulutusuutisia!

Varmista, että saat jatkossakin tietoa koulutuksista: tilaa koulutusuutisia! Osoitelähde: Markkinointirekisteri, AEL, 09 53071 Osoitteenmuutokset: ael.fi/osoite Varmista, että saat jatkossakin tietoa koulutuksista: tilaa koulutusuutisia! EU:n uusi tietosuoja-asetus on tulossa keväällä

Lisätiedot

Turvallisen tekniikan seminaari 2015 Työpajapäivä, keskiviikko 3.6.

Turvallisen tekniikan seminaari 2015 Työpajapäivä, keskiviikko 3.6. Työpajapäivä 2015 Turvallisen tekniikan seminaari 2015 Työpajapäivä, keskiviikko 3.6. Tampereen teknillinen yliopisto, Rakennustalo Turvallisen tekniikan pääseminaarin lisäksi järjestetään keskiviikkona

Lisätiedot

Vuosi ISO 9001 ja 14001:2015 julkaisusta sertifioijan kokemuksia Sertifioinnilla kilpailuetua - Inspectan tietopäivä

Vuosi ISO 9001 ja 14001:2015 julkaisusta sertifioijan kokemuksia Sertifioinnilla kilpailuetua - Inspectan tietopäivä Sertifioinnilla kilpailuetua - Inspectan tietopäivä 7.9.2016 Seppo Salo, Pääarvioija 1 Tänään iskemme käsiksi näihin Agenda Siirtymäajan toimenpiteet ja mitä päivittäminen vaatii Tärkeimmät muutokset ja

Lisätiedot

Syysseminaari. 11.11.2008 Helsingin Messukeskus

Syysseminaari. 11.11.2008 Helsingin Messukeskus Syysseminaari 11.11.2008 Helsingin Messukeskus Energiateollisuus ry:n syysseminaari 11.11.2008 Helsingin Messukeskus Energia politisoituu Ilmasto-ongelmat ja energian toimitusvarmuus kytkevät energia-asiat

Lisätiedot

alkaneen uuden 2013 vuoden ensimmäiseen Kaarina Suonperä

alkaneen uuden 2013 vuoden ensimmäiseen Kaarina Suonperä Tule alkaneen uuden 2013 vuoden ensimmäiseen koulutukseen sellaisena kuin olet. Palaat matkalta osaavampana ja tavoista paljon tietävänä. Tapaseura ry:n puheenjohtaja, tapakouluttaja Kaarina Suonperä tarjoaa

Lisätiedot

8.30 Ilmoittautuminen ja aamukahvi, materiaalin jako. 10.00 Luottamuksen rakentaminen rakennushankkeessa

8.30 Ilmoittautuminen ja aamukahvi, materiaalin jako. 10.00 Luottamuksen rakentaminen rakennushankkeessa 2. jakso 5 7.10.2010, Sokos Hotel Vantaa, Vantaa PROJEKTIHALLINTA I: 1. jakso 1 2.9.2010 Sokos Hotel Presidentti, Helsinki 1.9.2010: Projektin kokonaishallinta 8.30 Ilmoittautuminen ja aamukahvi, materiaalin

Lisätiedot

Majoitusmyynti. Varaus- ja peruutusehdot

Majoitusmyynti. Varaus- ja peruutusehdot Majoitusmyynti Varaus- ja peruutusehdot Asiakkaan tekemä varaus on sekä hotellia että asiakasta sitova hotellin vahvistettua varauksen. Tämä varaus voidaan tehdä suullisesti tai kirjallisesti. Puhelintilauksissa

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon tietohallinnon kehittämisen yhteistyöseminaari

Sosiaali- ja terveydenhuollon tietohallinnon kehittämisen yhteistyöseminaari Sosiaali- ja terveydenhuollon tietohallinnon kehittämisen yhteistyöseminaari Hotelli Lasaretti, Oulu 26.-27.3.2014 Terveyden ja THL Sosiaali- ja terveydenhuollon tietohallinnon operatiivisen ohjauksen

Lisätiedot

Tervetuloa asiakaspalvelupäiville!

Tervetuloa asiakaspalvelupäiville! Tervetuloa asiakaspalvelupäiville! Eerikkilä / Forssa 18.-19.3.2009 Onnistunut asiakaspalvelu vaatii asennetta ja osaamista! Vielä kun puitteet ovat kunnossa ja asiakaspalvelija vireessä, sujuu hankalammankin

Lisätiedot

TEKNISTÄ KOULUTUSTA SAIRAALAYMPÄRISTÖSSÄ TYÖSKENTELEVILLE

TEKNISTÄ KOULUTUSTA SAIRAALAYMPÄRISTÖSSÄ TYÖSKENTELEVILLE TEKNISTÄ KOULUTUSTA SAIRAALAYMPÄRISTÖSSÄ TYÖSKENTELEVILLE 2018 VESITYÖKORTTIKOULUTUS JA -TESTI (VESILAITOS JA VESIJOHTOVERKOSTO) 28.2.2018 Helsingissä Työskenteletkö vesihuoltoalan työtehtävissä vesilaitoksilla

Lisätiedot

LEVILLÄ Kokous- ja kongressikeskus Levi Summit

LEVILLÄ Kokous- ja kongressikeskus Levi Summit LAPIN SOSIAALI- JA TERVEYSTURVAN SYYSPÄIVÄT 65 VUOTTA LAPPILAISTA HYVINVOINTIA 7.-8.9.2017 LEVILLÄ Kokous- ja kongressikeskus Levi Summit lappilaiset.fi LAPIN SOSIAALI- JA TERVEYSTURVAN SYYSPÄIVÄT 7.-8.9.2017

Lisätiedot

FINAS - akkreditointipalvelu. Tuija Sinervo

FINAS - akkreditointipalvelu. Tuija Sinervo FINAS - akkreditointipalvelu Tuija Sinervo ESITYKSEN SISÄLTÖ Mitä akkreditointi on FINAS-akkreditointipalvelu Akkreditoinnin kansainvälisyys Akkreditointiprosessi AKKREDITOINTI Kansainvälisiin kriteereihin

Lisätiedot

AEL INSKO-SEMINAARIT TEOLLISUUSPUTKISTOT 2018 SUUNNITTELU JA VALMISTUS PAINELAITTEIDEN KÄYTTÖ JA KÄYTÖN VALVONTA 2018

AEL INSKO-SEMINAARIT TEOLLISUUSPUTKISTOT 2018 SUUNNITTELU JA VALMISTUS PAINELAITTEIDEN KÄYTTÖ JA KÄYTÖN VALVONTA 2018 AEL INSKO-SEMINAARIT TEOLLISUUSPUTKISTOT 2018 SUUNNITTELU JA VALMISTUS PAINELAITTEIDEN KÄYTTÖ JA KÄYTÖN VALVONTA 2018 TEOLLISUUSPUTKISTOT 2018 SUUNNITTELU JA VALMISTUS 31.1. 1.2.2018 Helsingissä AEL:n

Lisätiedot

Lisäoppia hallitustyöskentelyyn!

Lisäoppia hallitustyöskentelyyn! Lisäoppia hallitustyöskentelyyn! KURSSIESITE Tervetuloa mukaan syksyn 2017 HHJ-kurssille! Kurssi soveltuu hallitustyön aktivoimiseen ja kehittämiseen. Se sopii hallitustyötä jo tekeville tai sitä harkitseville.

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojärjestelmät ja niiden uudistukset

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojärjestelmät ja niiden uudistukset Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojärjestelmät ja niiden uudistukset Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä 157/2009 Jussi Holmalahti, johtaja Lupaosasto Tietojärjestelmät

Lisätiedot

Kaukolämmön ykkösenä asiakas

Kaukolämmön ykkösenä asiakas Kaukolämmön ykkösenä asiakas 12.-13.6.2019 Jyväskylä Ei pelkkää tekniikkaa, eikä pelkkää asiakaspalveluasiaa, vaan juuri sopivassa suhteessa molempia! Ykkösenä asiakas on ainoa tilaisuus, joka saattaa

Lisätiedot

Akkreditointi menestyksen takeena

Akkreditointi menestyksen takeena Akkreditointi menestyksen takeena VANK seminaari 14.6.2013 Säätytalo, Helsinki Dos. Jaakko-Juhani Himberg Akkreditointiasiain valtuuskunnan pj JJH VANK-seminaari 14.6.2013 1 Strategian määritelmiä (Mantere

Lisätiedot

ASUNTOKAUPAN KUNTOTARKASTAJAN KOULUTUS (AKKO)

ASUNTOKAUPAN KUNTOTARKASTAJAN KOULUTUS (AKKO) ASUNTOKAUPAN KUNTOTARKASTAJAN KOULUTUS (AKKO), HELSINKI 1. jakso Tiistai 27.8.2013 08.30-09.00 Ilmoittautuminen ja aamukahvi 09.00-09.10 Avaus, ohjelman esittely Koulutusjohtaja, DI, KM, emba Pertti Huhtanen

Lisätiedot

Valtakunnalliset aikuissosiaalityön päivät Turku, Logomo

Valtakunnalliset aikuissosiaalityön päivät Turku, Logomo Valtakunnalliset aikuissosiaalityön päivät 31.1. 1.2.2018 Turku, Logomo Uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa OHJELMA Keskiviikko 31.1.2018 10.00 Ilmoittautuminen ja aloituskahvit 10.30 Tervetuloa!

Lisätiedot

Mitä on GLP? Pirkko Puranen, ylitarkastaja, FT Fimea, Luvat ja tarkastukset

Mitä on GLP? Pirkko Puranen, ylitarkastaja, FT Fimea, Luvat ja tarkastukset Mitä on GLP? Pirkko Puranen, ylitarkastaja, FT Fimea, Luvat ja tarkastukset Miksi GLP (Good Laboratory Practice)? Kemikaalien ja lääkkeiden turvallisuuden testaamiseksi myyntilupaa tai rekisteröintiä varten

Lisätiedot

Kaukolämmön jakelun teemapäivät 11.-12.2.2015 Sokos Hotel Ilves, Tampere

Kaukolämmön jakelun teemapäivät 11.-12.2.2015 Sokos Hotel Ilves, Tampere Kaukolämmön jakelun teemapäivät 11.-12.2.2015 Sokos Hotel Ilves, Tampere Kaukolämmön jakelun teemapäivät 11.-12.2.2015 Sokos Hotel Ilves, Tampere Kauan odotettu Kaukolämmön jakelun teemapäivät kokoaa kaukolämpöverkon

Lisätiedot

Kuonat prosessimetallurgiassa

Kuonat prosessimetallurgiassa Kuonat prosessimetallurgiassa 11.-12.4.2018 Tavoite: Kurssilla käsitellään kuonien ominaisuuksia, eri prosessien niille asettamia vaatimuksia ja kuonan toimintaa sekä roolia metallien valmistusprosesseissa

Lisätiedot

Suomen Lean -yhdistys ry järjestää huippusuositun Leanjohtamisseminaarin 18.09.2015 Messukeskuksessa Helsingissä

Suomen Lean -yhdistys ry järjestää huippusuositun Leanjohtamisseminaarin 18.09.2015 Messukeskuksessa Helsingissä Suomen Lean -yhdistys ry järjestää huippusuositun Leanjohtamisseminaarin 18.09.2015 Messukeskuksessa Helsingissä Suomen Lean-yhdistys ry:n vuosiseminaari on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä tärkeimmistä

Lisätiedot

15224 standardi johtamisen ja laadukkaan työn tukena auditoijan näkökulma YTL Merja Huikko

15224 standardi johtamisen ja laadukkaan työn tukena auditoijan näkökulma YTL Merja Huikko 15224 standardi johtamisen ja laadukkaan työn tukena auditoijan näkökulma Mielikuvia laadunhallinnasta ja laatustandardeista etsitään vain virheitä ja syyllisiä vie paljon aikaa oikealta työltä mielletään

Lisätiedot

Kaukolämmön Ykkösenä asiakas. 8.-9.6.2016 Solo Sokos Hotel Torni, Tampere

Kaukolämmön Ykkösenä asiakas. 8.-9.6.2016 Solo Sokos Hotel Torni, Tampere Kaukolämmön Ykkösenä asiakas 8.-9.6.2016 Solo Sokos Hotel Torni, Tampere Kaukolämmön Ykkösenä asiakas 8.-9.6.2016 Solo Sokos Hotel Torni, Tampere Kaukolämmön Ykkösenä asiakas on vuotuinen myyntihenkilöstön,

Lisätiedot

13. 14.3.2013 Messukeskus, Helsinki

13. 14.3.2013 Messukeskus, Helsinki HALLINTO- PALVELUT 2013 13. 14.3.2013 Messukeskus, Helsinki KEYNOTE Hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen: Ajankohtaista kuntarakenneuudistuksesta. Miten hallinto voi tukea perustoimintaa jatkossa?

Lisätiedot

Luotain-arviointi. Nykytila-arvio toiminnan osa-alueesta. Trust, Quality & Progress. Jatkuvuus Tietosuoja Tietohallinto Tietoturvallisuus

Luotain-arviointi. Nykytila-arvio toiminnan osa-alueesta. Trust, Quality & Progress. Jatkuvuus Tietosuoja Tietohallinto Tietoturvallisuus Nykytila-arvio toiminnan osa-alueesta Jatkuvuus Tietosuoja Tietohallinto Tietoturvallisuus Trust, Quality & Progress on tehokas tapa tietää enemmän Oletko tietoinen organisaationne tietohallinnon, tietoturvallisuuden,

Lisätiedot

Kuntien 3D-kaupunkimalli- ja paikkatietoseminaari

Kuntien 3D-kaupunkimalli- ja paikkatietoseminaari 9.2.2016 Kuntien 3D-kaupunkimalli- ja paikkatietoseminaari Ajankohta 9.2.2016-10.2.2016 Paikkakunta Helsinki Miksi osallistua Ilmoittautuminen pidetään edelleen auki. Lisäpaikoille ilmoittautuminen viimeistään

Lisätiedot

Laki terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista velvoitteita välinehuollolle. Kimmo Linnavuori

Laki terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista velvoitteita välinehuollolle. Kimmo Linnavuori Laki terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista velvoitteita välinehuollolle Kimmo Linnavuori Valviran tehtävä lääkinnällisten laitteiden valvonnassa Laki 629/2010 terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista:

Lisätiedot

Turvallisen tekniikan pääseminaarin lisäksi järjestetään torstaina 7.6 työpajapäivä, jossa keskitytään kolmeen aihealueeseen.

Turvallisen tekniikan pääseminaarin lisäksi järjestetään torstaina 7.6 työpajapäivä, jossa keskitytään kolmeen aihealueeseen. Turvallisen tekniikan seminaari 2012 Tampereen teknillinen yliopisto, tietotalo Työpajapäivä, torstai 7.6 Turvallisen tekniikan pääseminaarin lisäksi järjestetään torstaina 7.6 työpajapäivä, jossa keskitytään

Lisätiedot

ONNISTUNUT VERTAILUMITTAUS Pätevyysvaatimukset vertailumittausjärjestäjälle. Tuija Sinervo FINAS-akkreditointipalvelu

ONNISTUNUT VERTAILUMITTAUS Pätevyysvaatimukset vertailumittausjärjestäjälle. Tuija Sinervo FINAS-akkreditointipalvelu ONNISTUNUT VERTAILUMITTAUS Pätevyysvaatimukset vertailumittausjärjestäjälle Tuija Sinervo FINAS-akkreditointipalvelu PÄTEVYYSVAATIMUKSET ISO/IEC 17043:2010, Conformity assessment General requirements for

Lisätiedot

LEVILLÄ Kokous- ja kongressikeskus Levi Summit

LEVILLÄ Kokous- ja kongressikeskus Levi Summit LAPIN SOSIAALI- JA TERVEYSTURVAN SYYSPÄIVÄT 65 VUOTTA LAPPILAISTA HYVINVOINTIA 7.-8.9.2017 LEVILLÄ Kokous- ja kongressikeskus Levi Summit lappilaiset.fi LAPIN SOSIAALI- JA TERVEYSTURVAN SYYSPÄIVÄT 7.-8.9.2017

Lisätiedot

Ravintolapalveluverkoston Hyvää Pataa tapaaminen ja koulutustilaisuus

Ravintolapalveluverkoston Hyvää Pataa tapaaminen ja koulutustilaisuus Ravintolapalveluverkoston Hyvää Pataa tapaaminen ja koulutustilaisuus Aika 6. 7.6.2012 Paikka Kainuun ammattiopisto - liikelaitos Osoite Opintie 3, 87100 Kajaani, Artti Antilan sali, rakennus Oppi 4 Teema

Lisätiedot

HYVINKIN Kiertoajelu Riikassa Latvian maataloustuotannon esittely Seminaarin osallistujien esittäytyminen ja odotukset

HYVINKIN Kiertoajelu Riikassa Latvian maataloustuotannon esittely Seminaarin osallistujien esittäytyminen ja odotukset Hyvät maitotilayrittäjät Tervetuloa Perinteisen LaatuKlubin 10-vuotisjuhlaseminaariin Riikaan Aika Tiistai torstai 29.11. - 1.12.2011 Paikka Riika, Latvia, Kylpylähotelli Radisson Blu Hotel Latvija Seminaarissa

Lisätiedot

Liikuntalääketiede suunnannäyttäjänä. Liikuntalääketieteen päivät 9. 10.11.2011 Biomedicum Helsinki

Liikuntalääketiede suunnannäyttäjänä. Liikuntalääketieteen päivät 9. 10.11.2011 Biomedicum Helsinki Liikuntalääketiede suunnannäyttäjänä Liikuntalääketieteen päivät 9. 10.11.2011 Biomedicum Helsinki Keskiviikko 9.11.2011 9:30 Ilmoittautuminen ja kahvi 9:45 Tervetuloa Liikuntayksikön johtaja Harri Syväsalmi,

Lisätiedot

KOULUTUSTA AMMATTILAISILLE LOGISTIIKKA

KOULUTUSTA AMMATTILAISILLE LOGISTIIKKA SYKSY 2016 KOULUTUSTA AMMATTILAISILLE LOGISTIIKKA Varastointi Trukkikoulutus Logistiikan turvallisuus Ostot Kuljetus Kuvauspaikka: HL-Group Oy VARASTO EI OLE VIRASTO VARASTOSSA RIITTÄÄ VIPINÄÄ! KOULUTUS

Lisätiedot

Apuvälinealan valtakunnalliset koulutus- ja neuvottelupäivät. Lahdessa 7.- 8.10.2015

Apuvälinealan valtakunnalliset koulutus- ja neuvottelupäivät. Lahdessa 7.- 8.10.2015 2015 Apuvälinealan valtakunnalliset koulutus- ja neuvottelupäivät Lahdessa 7.- 8.10.2015 Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan ajankohtaisista aiheista! Kohderyhmä Sairaanhoitopiirien ja terveyskeskusten

Lisätiedot

Tulenkestävät materiaalit , Oulu

Tulenkestävät materiaalit , Oulu Tulenkestävät materiaalit 26. 27.4.2017, Oulu Tavoite Tavoitteena on: Auttaa osallistujia ymmärtämään tulenkestävien materiaalien sekä niiden valmistuksen ja käytön perusteet Kuulla ja keskustella, millaisia

Lisätiedot

Kuonat prosessimetallurgiassa

Kuonat prosessimetallurgiassa Kuonat prosessimetallurgiassa 11.-12.4.2018 Tavoite: Kurssilla käsitellään kuonien ominaisuuksia, eri prosessien niille asettamia vaatimuksia ja kuonan toimintaa sekä roolia metallien valmistusprosesseissa

Lisätiedot

Lisäoppia hallitustyöskentelyyn!

Lisäoppia hallitustyöskentelyyn! Lisäoppia hallitustyöskentelyyn! KURSSIESITE Tervetuloa mukaan syksyn 2016 HHJ-kurssille! Kurssi soveltuu hallitustyön aktivoimiseen ja kehittämiseen. Se sopii hallitustyötä jo tekeville tai sitä harkitseville.

Lisätiedot

Vastaavan teräsrakennetyönjohtajan koulutus

Vastaavan teräsrakennetyönjohtajan koulutus Vastaavan teräsrakennetyönjohtajan koulutus Ajankohta: 11. 12.10.2016 ja 18. 19.10.2016 (kesto 4 päivää) Koulutuspaikka: Sokos Hotel Pasila, Helsinki Teräsrakenteiden työnjohdolle suunnattu terärakenteiden

Lisätiedot

Keskijohdon koulutusohjelma 2008

Keskijohdon koulutusohjelma 2008 Liiketoiminnan johtaminen Keskijohdon koulutusohjelma 2008 1. jakso: Liiketoiminnan perusedellytykset 07. 09.04.2008 2. jakso: Talous 19. 22.05.2008 3. jakso: Organisointi ja johtaminen 06. 08.10.2008

Lisätiedot

Rakennuksen kuntoarvioijan koulutus (KUNA) 442070 15.10.-29.11.2012 Kiinteistöalan Koulutuskeskus Oy, Helsinki

Rakennuksen kuntoarvioijan koulutus (KUNA) 442070 15.10.-29.11.2012 Kiinteistöalan Koulutuskeskus Oy, Helsinki Sivu 1/5 Maanantai 15.10.2012 08.45-09.00 Koulutuksen avaus, tavoitteet ja pätevyydentoteamisjärjestelmän esittely 09.00-10.00 Kuntoarvion tekeminen Yleinen toimintamalli, KH-kortti Peruskuntoarvio, käsitteet

Lisätiedot

Hyvinvointia luodaan yhteistyöllä hyvinvointialan yrittäjyys & teknologiat seminaari

Hyvinvointia luodaan yhteistyöllä hyvinvointialan yrittäjyys & teknologiat seminaari Hyvinvointia luodaan yhteistyöllä hyvinvointialan yrittäjyys & teknologiat seminaari Aika: 20.10.2011 klo. 8.30 15.15 Paikka: Oulun seudun ammattikorkeakoulu, Tekniikan yksikkö, Kotkantie 1 (Auditoriot

Lisätiedot

Työterveys- ja työturvallisuusjärjestelmän. sertifiointi. Trust, Quality & Progress ISO 45001:2018. Kiwa Inspecta

Työterveys- ja työturvallisuusjärjestelmän. sertifiointi. Trust, Quality & Progress ISO 45001:2018. Kiwa Inspecta Työterveys- ja työturvallisuusjärjestelmän sertifiointi ISO 45001:2018 Kiwa Inspecta Trust, Quality & Progress Sisällys Yleistä 2 Mitä hyötyjä ISO 45001- standardista on yrityksille? 3 Mitä ISO 45001 edellyttää?

Lisätiedot

OHJELMA TIETOSUOJAVASTAAVAN KOULUTUSOHJEMA

OHJELMA TIETOSUOJAVASTAAVAN KOULUTUSOHJEMA OHJELMA 27.10.2016 TIETOSUOJAVASTAAVAN KOULUTUSOHJEMA Aika 1. jakso 26. 27.1.2017 Tietosuojavastaavan koulutuksen perusteet 2. jakso 28.2.2017 Tietosuojan johtaminen ja organisaatioanalyysi 3. jakso 30.3.2017

Lisätiedot

Laboratorion näkökulma muuttuvaan standardiin 15189: 2012 mikä muuttuu?

Laboratorion näkökulma muuttuvaan standardiin 15189: 2012 mikä muuttuu? Laboratorion näkökulma muuttuvaan standardiin 15189: 2012 mikä muuttuu? Laatupäällikkö Anna-Maija Haapala osastonylilääkäri, dosentti Fimlab Laboratoriot Oy STANDARDI 15189 (2012) Suomennos standardista

Lisätiedot

Laatustandardit ja lakivaatimukset ohjaavat kehittämistyötä

Laatustandardit ja lakivaatimukset ohjaavat kehittämistyötä Laatustandardit ja lakivaatimukset ohjaavat kehittämistyötä Kumppanuusfoorum 24-25.8.2017 Marika Miettinen Lead Quality Partner Healthcare, Welfare & Education marika.miettinen@tieto.com Marika Miettinen

Lisätiedot

ETJ-SEMINAARI ENERGIATEHOKKUUSJÄRJESTELMÄ (ETJ) Energy Efficiency System (EES) Pasi Pekkanen M-real Kyro ja M-real Tako Board

ETJ-SEMINAARI ENERGIATEHOKKUUSJÄRJESTELMÄ (ETJ) Energy Efficiency System (EES) Pasi Pekkanen M-real Kyro ja M-real Tako Board ETJ-SEMINAARI 08.11.2007 ENERGIATEHOKKUUSJÄRJESTELMÄ (ETJ) Energy Efficiency System (EES) Pasi Pekkanen M-real Kyro ja M-real Tako Board JÄRJESTELMÄN RAKENTAMISEN VAIHEET EROANALYYSI ( YMPÄRISTÖJÄRJESTELMÄ

Lisätiedot

LABORATORIOALAN LUENTOPÄIVÄT 2016

LABORATORIOALAN LUENTOPÄIVÄT 2016 LABORATORIOALAN LUENTOPÄIVÄT 2016 9. 10.5.2016 Tampere Cumulus Koskikatu Kuva: Tampereen kaupunki/susanna Lyly luentopäivien näytteilleasettajat Oy G.W.Berg & Co Ab HyXo Oy Miele Oy Merck Life Science

Lisätiedot

Käytännöntoimenpiteet. Hasse Lönnberg Sapa Building System

Käytännöntoimenpiteet. Hasse Lönnberg Sapa Building System Käytännöntoimenpiteet Hasse Lönnberg Sapa Building System CE-merkinnän Asiat voisi olla paljon huonommin! - SMRY:n tuki - Järjestelmätoimittajamalli - Toimittajien tuki ONNISTUMINEN VAATI SITOUTUMISTA,

Lisätiedot

Uutta koulutusta ilmanlaadun mittaajille. Mittaajatapaaminen, Porvoo, Katriina Kyllönen (IL, Certi)

Uutta koulutusta ilmanlaadun mittaajille. Mittaajatapaaminen, Porvoo, Katriina Kyllönen (IL, Certi) Uutta koulutusta ilmanlaadun mittaajille Mittaajatapaaminen, Porvoo, 26.-27.4.2016 (IL, Certi) Esityksen sisältö Taustaa: kuka, miksi, milloin? Uusi ilmanlaadun kurssi Kurssin suunniteltu rakenne Kurssin

Lisätiedot

RAKSAKYMPPI käytännöksi

RAKSAKYMPPI käytännöksi RAKSAKYMPPI käytännöksi Perusteet Käyttö Hyödyt Kokemuksia Tarja Mäkelä VTT RATUKE-seminaari 20.9.2007 RAKSAKYMPPI -uutta ajattelua työturvallisuuteen Lisätietoja: Tarja Mäkelä VTT Puh. 020 722 3308, tarja.makela@vtt.fi

Lisätiedot

CONTROLLER Yrityksen kilpailukykyä tukeva talousohjaus muuttuvassa toimintaympäristössä

CONTROLLER Yrityksen kilpailukykyä tukeva talousohjaus muuttuvassa toimintaympäristössä Merkittävimmät muutokset maailman ja Suomen taloudessa lähivuosina Talouden suunnittelu, seuranta ja yllätyksiin varautuminen muuttuvassa markkinatilanteessa PK-yrityksen näkökulma: taloustoiminnon johtaminen

Lisätiedot