AVOIN YLIOPISTO / ERITYISPEDAGOGIIKAN PERUSOPINNOT

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "AVOIN YLIOPISTO / ERITYISPEDAGOGIIKAN PERUSOPINNOT"

Transkriptio

1 AVOIN YLIOPISTO / ERITYISPEDAGOGIIKAN PERUSOPINNOT 25 op Opetussuunnitelma ja ohjeet opintojaan jatkaville lv (voimassa asti) Opinnot aloitetaan ja niitä jatketaan aina voimassa olevan opetussuunnitelman mukaan. Tehtäväksiannot tulee aina tarkistaa ennen opiskelun alkua. Perusopintojen opinto-oikeus on voimassa puolentoista lukuvuoden ajan. Esimerkiksi syksyllä 2015 opintonsa aloittaneet voivat opiskella saakka. Jos opinto-oikeus on päättynyt ja haluat jatkaa keskeneräiset opinnot valmiiksi, ota yhteys koulutussihteeriin. Opinto-oikeuden päättymisen jälkeen keskeneräisten opintojen jatkamisesta laskutetaan 15 euroa/opintopiste. Valmis perusopintokokonaisuus on laajuudeltaan 25 op. Ota yhteys oppiaineen suunnittelijaan ellei opintopistemäärä tule täyteen (tai ylittyy), niin saat tarkemman ohjeen opintojen viimeistelyyn. Perusopintojen opintokokonaisuus 25 op (arvosana) ei vanhene. Opiskelijan suorittamat perusopintojen opintojaksot vanhenevat, mikäli opiskelija on suorittanut perusopinnoista enimmän osan (vähintään 13 op) ennen vuotta Vanhentuneet opinnot päivitetään suorittamalla yksi perusopintojen vanhentunut opintojakso uudelleen. Kyseinen opintosuoritus tallennetaan opintorekisteriin, mutta siitä ei saa opintopisteitä. Verkkoympäristö (Moodle) on avoinna opinto-oikeuden ajan. Opintojen jatkuessa kauemmin, ota yhteyttä koulutussihteeriin, niin saat ohjeen uudelle verkkoalueelle siirtymiseen. Uusi verkkoalue avautuu syyskuussa ja sieltä löytyvät esimerkiksi luentomateriaalit, opiskeluohjeet ja keskustelualueet. Esseen kirjoitusohjeet löytyvät Moodlesta Opiskelijan yleisoppaasta. Noudata aikataulussa mainittuja esseiden palautuspäiviä, jos ne mahdollistavat opintojesi joustavan etenemisen. Muista liittää esseen loppuun itsearviointi (1/2 1 sivua) esseen tekoprosessista, siihen liittyvistä ongelmista ja niiden ratkaisuista. Anna esseellesi arvosana sekä perustele arviointisi. Esseet palautetaan Moodleen tehtävänpalautuslinkin kautta. Tentit järjestetään moodletenttinä ja sähköisenä tenttinä sähköisen tentin tenttitilassa Turussa, Raumalla, Porissa ja Vaasassa. Moodletenttiin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Sähköisen tentin ohjeet ja ilmoittautuminen löytyvät opintojen verkkoalueelta Moodlesta tai avoimen yliopiston verkkosivuilta. Kunkin opintojakson tenttipäivät sekä luentojen ajankohdat näet opintojen aikataulusta. Yhteystiedot: koulutussihteeri Ritva Härkönen, ritva.harkonen@utu.fi, p suunnittelija Hannele Massinen, hannele.massinen@utu.fi, 0p Postiosoite: Turun yliopiston Avoin yliopisto, TURUN YLIOPISTO Käyntiosoite: ICT-City, Joukahaisenkatu 3 5, B-porras, 6. krs

2 KTL_3073 Johdatus kasvatustieteisiin 4 op Vastuuhenkilöt professori Joel Kivirauma (luento), yliopistonlehtori Rauno Huttunen (luento) ja erikoistutkija Juhani Tähtinen (luento), tuntiopettaja Satu Järvinen (esseet) ja yliopisto-opettaja Lilja Aikio (tentit) Opiskelija tuntee kasvatustieteiden peruskäsitteistön, osa-alueet, historiallisen kehityksen pääpiirteet, keskeiset teoriasuuntaukset ja kysymyksenasettelut sekä on orientoitunut kasvatuksen, koulutuksen ja oppimisen tutkimuksen perusteisiin. Lisäksi opiskelija on perehtynyt opiskeluun avoimessa yliopistossa ja osaa laatia henkilökohtaisen opintosuunnitelman. Sisältö - kasvatustieteiden peruskäsitteistö ja keskeiset teoriasuuntaukset - kasvatustieteiden osa-alueet sekä niiden asema tieteenä - kasvatustieteen keskeisten kotimaisten ja ulkomaisten teoreetikkojen ajatukset ja kysymyksenasettelut - kasvatustieteiden historia ja yhteiskunnallinen merkitys Suomessa Luento-opetus 9 t, Pienryhmäopetus/Verkko-opetus 9 t, Itsenäinen työskentely 90 t Henkilökohtainen opintosuunnitelma, Kirjallinen tentti TAI Essee Vaadittavien opintosuoritusten lisätiedot Kirjallinen tentti suoritetaan sähköisenä tenttinä tai moodletenttinä. Opintosuoritus on essee, jos opiskelija on suorittanut Johdatus kasvatustieteisiin -opintojakson kasvatustieteen tai aikuiskasvatustieteen perusopinnoissa. 1. vuoden syksy Kirjallinen tentti/essee numerolla 1 5, Hops hyväksytty hylätty Tentittävä kirjallisuus: Rinne, R., Kivirauma, J. & Lehtinen, E Uudistettu 8. painos. Johdatus kasvatustieteisiin. Jyväskylä: PS-kustannus. Esseen pohjana käytettävä kirjallisuus: 1. Silvennoinen, H. & Pihlaja, P. (toim.) Rajankäyntejä. Tutkimuksia normaaliuden, erilaisuuden ja poikkeavuuden tulkinnoista ja määrittelyistä. Turun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan julkaisuja A: Moberg, S. ym Erityispedagogiikan perusteet I. Porvoo, Helsinki, Juva: WSOY. 3. Baglieri, S. & Shapiro, A Disability studies and the inclusive classroom critical practices for creating least restrictive attitudes. New York: Routledge. Saatavilla: TAI Barton, L. & Armstrong, F. (Eds.) Difference and Difficulty: Insights, Issues and Dilemmas. University of Sheffield Department of Educational Studies.

3 Essee Esseen laajuus on 6 8 sivua. Valitse seuraavista aiheista toinen. Otsikoi esseesi itse. 1. Erityisopetuksen järjestämisperiaatteiden arviointia vammaisen oppilaan näkökulmasta 2. Integraatiosta ja inkluusiosta on puhuttu vuosikymmeniä. Miksi niiden toteuttaminen etenee kovin hitaasti? Liitä esseen mukaan todistuskopio, opintorekisterin ote tms. suoritetusta Johdatus kasvatustieteisiin -opintojaksosta. Henkilökohtainen opintosuunnitelma (HOPS) HOPS auttaa opintojen suunnittelua, kokonaisuuden hahmottamista, aikatauluttamista, tavoitteiden saavuttamista ja opiskeluun sitoutumista. HOPS auttaa hallitsemaan opiskeluprosessia. Verkkoalueella on lomake HOPSia varten. HOPS arvioidaan asteikolla hyväksytty täydennettävä. HOPSin tekemisen tärkeä lähtökohta on oma elämäntilanne. HOPS on ensisijaisesti sopimus itsensä kanssa; mitä, miten ja milloin aiot opiskella? Pohdi, mikä on sinulle parasta opiskeluaikaa, kuinka paljon päivässä, viikossa ja kuukaudessa voit käyttää opiskeluun ja muunna se opintopisteiksi (1 op = 27 tuntia) ja vertaa ajankäyttöäsi opintosuunnitelmaan. Yliopisto-opiskelulle on tyypillistä opiskelijan vapaus suunnitella, ohjata ja arvioida omaa opiskelua. Keskeinen osa HOPSia on itsearviointi omasta osaamisestaan ja sen tulevista oppimistavoitteista sekä keinoista saavuttaa ne. HOPS tukee ajankäytön hallintaa ja opintojen pitkäjänteistä suunnitelmallisuutta sekä oman osaamisen kehittymisen arviointia. HOPS on joustava suunnitelma, jota tulee arvioida ja päivittää läpi opiskeluajan. Voit käyttää esimerkiksi oppimispäiväkirjaa henkilökohtaisten tavoitteiden toteutumisen seurantavälineenä. Henkilökohtaisen opintosuunnitelman palautus: mennessä tai oman aikataulun mukaan. Luentojen aikataulu: Luennot / Juhani Tähtinen keskiviikkona klo Turussa ja verkkokousympäristössä, Luennot / Rauno Huttunen tiistaina klo Turussa ja verkkokokousympäristössä, Luennot / Joel Kivirauma keskiviikkona klo Turussa ja verkkokokousympäristössä. Tenttipäivät (tai korvaavan esseen palautus): Johdatus kasvatustieteisiin -moodletentti 21.9., , , ja klo alkaen. Moodletentti on avoinna kaksi vuorokautta ja se tehdään omalta tietokoneelta. Sähköinen tentti on avoinna TAI korvaavan esseen palautus mennessä.

4 PEDA8749 Erityispedagogiikan perusteet 5 op Vastuuhenkilö yliopisto-opettaja Heli Ketovuori (luennot), tuntiopettaja Satu Järvinen (esseet) Opiskelija tuntee erityispedagogiikkaa ohjaavia periaatteita ja erityispedagogiikan osa-alueet varhaiskasvatuksesta aikuisuuteen. Lisäksi opiskelija kykenee määrittelemään poikkeavuutta ja erityisiä tuen tarpeita sekä tunnistaa erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden ja yhteiskunnan sekä yhteisön välisiä rakenteellisia suhteita. Sisältö - erityisen tuen ja poikkeavuuden käsitteet, erityispedagogiikan arvopohja, ideologiat ja periaatteet - koulutuksellinen ja yhteiskunnallinen inkluusio Luento-opetus 10 t, Pienryhmäopetus/Verkko-opetus 9 t, Itsenäinen työskentely 116 t Osallistuminen opetukseen, Essee, Tutustumiskäynti Vaadittavien opintosuoritusten lisätiedot Essee yksilö- tai pienryhmätyönä. Tutustumiskäynnin raportointi ja keskustelu tapahtuvat opintoryhmässä tai verkkotyöskentelynä. 1. vuoden syksy Essee numerolla 1 5, Tutustumiskäynnin raportointi hyväksytty hylätty Esseen pohjana käytettävä kirjallisuus: 1. Jahnukainen, M. (toim.) Lasten erityishuolto ja -opetus Suomessa. Tampere: Vastapaino. (soveltuvin osin) 2. Vehmas, S Vammaisuus: Johdatus ilmiön historiaan, teoriaan ja etiikkaan. Helsinki: Gaudeamus. 3. Rantala, A. & Määttä, P Tavallisen erityinen lapsi. Jyväskylä: PS-Kustannus. Lisäksi mahdollinen muu opettajan ilmoittama oheiskirjallisuus. Essee Erityispedagogiikan perusteet -opintojakso suoritetaan kirjoittamalla sivun laajuinen essee 2 3 hengen pienryhmässä tai yksilötyönä. HUOM! Esseen laajuus on sivua, jos et perustellusta syystä pysty osallistumaan opintojakson luennolle. Mainitse poissaolon korvaavuudesta tällöin esseen itsearvioinnissa. Ryhmätyönä tehdyssä esseessä tulee korvaava osuus nimetä ko. opiskelijan nimiin. Valitse yksi esseen aihe seuraavista vaihtoehdoista: 1. Vammainen/vammaisuus yhteiskunnassa/koulumaailmassa/lapsuudessa/ nuoruudessa jne. 2. Yksilö - tuen subjekti vai objekti? 3. Kehittyvä perusopetus 4. Erilainen oppija koulutuksellinen mahdollisuus, haaste vai ongelma? Selvitä erilaisen oppijan oppimisen ja opetuksen mahdollisuuksia teoksen perusteella.

5 5. Ammatillinen erityisopetus työelämän vaatimusten tasoittajana ja sosiaalisen inkluusion edistäjänä? Rajaa esseesi näkökulma huolellisesti ja perustellusti aiheen sallimissa puitteissa. Tarkastele aihetta oman mielenkiintosi mukaan jonkin erityistä tukea tarvitsevan ryhmän, yksilön tai ikäkauden kannalta (esimerkiksi aistivammaiset, käyttäytymishäiriöiset tai kielen kehityksen erityisvaikeus). Huomioi esseen sivumäärä rajausta tehdessäsi, sillä esseessä pitäisi pystyä käsittelemään valitsemasi teema rajatussa sivumäärässä riittävän syvällisesti. Otsikoi essee tekemäsi rajauksen pohjalta. Hyödynnä esseessä monipuolisesti lähdekirjallisuutta, joka voi muodostua 2000-luvun kirjallisuudesta tai artikkeleista. Hyödynnä kirjastojen tietokantoja ja tee aineistohaku netissä. Jahnukaisen toimittamaa teosta hyödynnetään soveltuvin osin, esseen aiheen ja rajauksen kannalta tarkoituksenmukaisesti. Virikkeitä ja ajatuksia esseen kirjoittamiseen saanet myös tutustumiskäynnistä. Perehdy Opiskelijan yleisoppaaseen, josta löydät ohjeistusta esseen kirjoittamiseen, rakenteeseen ja muotoseikkoihin. Huomioi erityisesti lähdeviitteet, joiden tulee olla oikein merkittyinä. Esseen loppuun liitetään itsearviointi (1/2 1 sivu) esseen tekoprosessista, siihen liittyvistä ongelmista ja niiden ratkaisuista. Mikäli esseen kirjoittajia on useita, liitetään työhön jokaisen henkilökohtainen itsearviointi. Anna esseellesi arvosana sekä perustele arviointisi. Voit kirjoittaa itsearvioinnin esimerkiksi seuraavia kysymyksiä apuna käyttäen: Mitkä ovat esseen vahvimmat puolet? Miten esseetä voisi parantaa? Mitä ongelmia kohtasit laatiessasi esseetä? Miten ratkaisit ongelmat? Minkä arvosanan annat esseellesi? Millä perusteella? Mistä asioista erityisesti toivot saavasi palautetta esseen arvioitsijalta? Tutustumiskäynti Opintojaksoon sisältyy käytännön erityispedagogisen toiminnan tutustumiskäynti. Tavoitteena on tunnistaa erityisen tuen yksilöllisiä tarpeita sekä miten tarpeisiin vastataan. Jokainen opiskelija tekee vähintään yhden tutustumiskäynnin itse valitsemaansa ja järjestämäänsä erityispedagogiseen kohteeseen (esimerkiksi erityiskoulu tai -luokka, integroitu ryhmä päiväkodissa tai koulussa). Voit vierailla useammassakin kohteessa, jos siihen on mahdollisuus. Kohteesta riippuen tutustumiskäynnin voi tehdä myös pareittain tai pienessä ryhmässä. Tutustumiskäynnillä tulee kohdistaa huomio kokonaisuuteen. Tutustu aiheeseen etukäteen ja mieti, mihin kaikkeen voit kiinnittää huomiota ja mitä kysymyksiä esität. Jos kohde on sinulle jo entuudestaan tuttu, pyri tarkastelemaan sitä uudesta näkökulmasta. Pyri olemaan ennakkoluuloton ja aktiivinen, kysele ja osallistu toimintaan mahdollisuuksien mukaan. Kokemuksia, ajatuksia ja havaintojasi voit ja kannattaakin hyödyntää esseessä. Pohdi, miten teoria ja käytäntö kohtaavat, vai kohtaavatko? Tee käynnistäsi 2 3 sivun mittainen kirjallinen raportti ja palauta se Moodleen. Tehtävän arvioi oppiaineen suunnittelija asteikolla hyväksytty hylätty. Luentojen aikataulu: Luennot / Heli Ketovuori maanantaina klo JA maanantaina klo Turussa ja verkkokokousympäristössä Luennot / Sonia Lempinen maanantaina klo Turussa ja verkkokokousympäristössä Esseen palautus: Erityispedagogiikan perusteet -esseen palautus mennessä.

6 PEDA0008 Poikkeavuus kulttuurisena ilmiönä 3 op Vastuuhenkilöt professori Joel Kivirauma, yliopisto-opettaja Lilja Aikio (luennot ja tentit) Opiskelija osaa analysoida poikkeavuuden merkitystä yhteiskunnallisesti tuotettuna ilmiönä ja osana yhteiskunnallista luokittelua. Sisältö - poikkeavuusteoriat - intressiryhmät ja poikkeavuus Luento-opetus 6 t, Pienryhmäopetus/Verkko-opetus 6 9 t, Itsenäinen työskentely 66 t Kertauskuulustelu, Kirjallinen tentti, Harjoitustyö Vaadittavien opintosuoritusten lisätiedot Kertauskuulustelu (luennot) suoritetaan opintojakson kirjallisen tentin yhteydessä. Kirjallinen tentti suoritetaan moodletenttinä tai sähköisenä tenttinä. Opiskelija tekee harjoitustyön yksilö- tai parityönä. Harjoitustyönä arvioidaan kriittisesti luettuja artikkeleita. Töiden yhteinen arviointi, palaute ja keskustelu tapahtuvat opintoryhmässä tai verkkotyöskentelynä. 1. vuoden kevät Kirjallinen tentti numerolla 1 5, Harjoitustyö hyväksytty hylätty Tentittävä kirjallisuus: Conrad, P. & Schneider, J. W painos. Deviance and medicalization. From badness to sickness. Philadelphia: Temple University Press. (verkossa) Artikkelireferaatti/-referaatit Tehtävän tarkoituksena on arvioida kriittisesti ulkomaisia tiedelehdissä julkaistuja erityispedagogiikan artikkeleita. Jokainen valitsee yhden itseään kiinnostavan vieraskielisen artikkelin, jossa käsitellään poikkeavuuden ja/tai vammaisuuden teemoja. Tavoitteena on oppia soveltamaan eri poikkeavuusteorioita ja näkemään erilaisia tapoja tarkastella poikkeavuutta ja erilaisuutta. Artikkelin tulee olla uudehko, enintään viisi vuotta vanha ellei kyseessä ole erityispedagogiikan historiaan liittyvä aihe. Valitusta artikkelista tehdään kirjallinen referaatti ja sen pohjalta pidetään alustus opintoryhmässä. HUOM! Ellet raportoi tehtävää opintoryhmässä/verkkotyöskentelyssä, tulee tehdä kaksi artikkelireferaattia. Referaatin pituus on aiheesta riippuen 2 3 sivua. Alustuksen ja referaatin voi tehdä yksilö- tai parityönä. Tehtävä palautetaan Moodleen ja sen arvioi oppiaineen suunnittelija asteikolla hyväksytty hylätty. Referaatin/alustuksen sisältö: 1. Mitä tutkitaan eli mitä artikkelissa pyritään selvittämään 2. Aineisto 3. Millä menetelmällä tutkitaan 4. Tulokset 5. Oma arviosi artikkelista poikkeavuusteoreettisesta näkökulmasta

7 6. Muut mahdolliset artikkelin herättämät ajatukset Tiedelehtiä löytää kirjastosta ja kirjaston verkkoaineistoista, joista voi etsiä artikkeleita poikkeavuuden ja erityiskasvatuksen asiasanoilla. Myös opintojakson luennon teemoista löytää asiasanoja, joiden avulla artikkeleita voi etsiä. Esimerkkejä tiedelehdistä: British Journal of Special Education British Journal of Learning Disabilities Disability and Society Disability, Culture & Education European Journal of Special Needs Education Exceptional Children Focus on Exceptional Children International Journal of Disability, Development & Education Journal of Special Education Luentojen aikataulu: Luennot / Lilja Aikio lauantaina JA lauantaina klo Turussa ja verkkokokousympäristössä Tenttipäivät: Poikkeavuus kulttuurisena ilmiönä -moodletentti , 15.2., 12.4., ja klo alkaen ja sähköinen tentti PEDA0035 Oppimisen edellytykset 3 op Vastuuhenkilö yliopistonlehtori Minna Kyttälä Opiskelijalla on käsitys oppimista säätelevistä kognitiivisista ja emotionaalisista ydinvalmiuksista ja niiden oppimisympäristölle asettamista haasteista. Opiskelija on perehtynyt aihealueen keskeiseen uusimpaan tutkimustietoon. Sisältö: - kognitiiviset ja emotionaaliset oppimisvalmiudet Verkkoluento (tallenne), Pienryhmäopetus/Verkko-opetus 3 t, Itsenäinen työskentely 78 t Essee yksilö- tai pienryhmätyönä Numerolla vuoden kevät Opettajan ilmoittama kirjallisuus (tehtäväksiannon yhteydessä)

8 Essee Kuuntele verkkoluentotallenne opintojen verkkoalueella ja vastaa tehtäviin esseemuotoisesti. Tehtävän voi tehdä 2 3 hengen pienryhmässä tai yksilötyönä. Tehtävien yhteydessä mainitun kirjallisuuden ja verkkoluennon lisäksi saa vastauksen tukena käyttää myös muuta kirjallisuutta. Lähdeviittaukset merkitään tekstiin. Älä kopioi suoraa kirjatekstiä! Tehtävän alkuun liitetään yksi yhteinen kansilehti. Katso Opiskelijan yleisoppaasta ohjeistusta esseen muotoseikoista. Tehtävä 1: Mitä muisti on? Miten se toimii? Voidaanko sitä harjoittaa? Miksi muistin käsite on tärkeä erityiskasvatuksen kontekstissa? Kirjallisuus: Hämäläinen, H., Laine, M., Aaltonen, O. & Revonsuo, A. (toim.) Mieli ja aivot. Kognitiivisen neurotieteen oppikirja. Luku 4. Jaakkola, I., Kanerva, K. & Kyttälä, M Lasten työmuistin kehitys ja arviointimenetelmät. Psykologia 4/47, (Nelliportaalissa) Kyttälä, M Matemaattisilta taidoiltaan heikkojen lasten ja nuorten visuaalisspatiaaliset työmuistivalmiudet. NMI-Bulletin 1/2010. (Moodlessa) Vuontela, V Kouluikäisten lasten työmuistin toiminta ja kehittyminen. NMI-Bulletin 1/2010. (Moodlessa) Sokka, L., Luotoniemi, E., Numminen, H. & Vedenkannas, U Työmuisti oppimisen työkaluna. NMI-Bulletin 1/2010. (Moodlessa) Tehtävän pituus on yksilötyönä 3 4 liuskaa/pari- tai ryhmätyönä 5 6 liuskaa (1 liuska = 2000 merkkiä) Tehtävä 2a) Millä tavalla yksilön sisäiset ja ulkoiset tekijät tukevat itsesäätelytaidon kehittymistä? Kirjallisuus: Aro, T. & Laakso, M-L Itsesäätelytaitojen kehitys ja tukeminen, luvut 1 4. Kujala, T., Krause, C. M., Sajaniemi, N., Silvén, M., Jaakkola, T. & Nyyssölä, K. Aivot, oppimisen valmiudet ja koulunkäynti, luku Oppimisen palapeli s Opetushallitus. Tehtävän 2a vastauksen pituus on yksilötyönä 1 2 liuskaa/pari- tai ryhmätyönä 3 4 liuskaa (1 liuska = 2000 merkkiä). Tehtävä 2b) Mitä oppimismotivaatiolla tarkoitetaan? Miten siihen vaikutetaan? Kirjallisuus: Lehtinen, E., Kuusinen, J. & Vauras, M uud. painos. Kasvatuspsykologia. Luku 5: Oppimisen ja kehityksen motivationaaliset ehdot, s Lepola, J., Laitinen, S. & Kajamies, A Pienten lasten motivaation rakenne ja pysyvyys. Psykologia 4/2013. (Nelliportaalissa) Tehtävän 2b vastauksen pituus on yksilötyönä 1 2 liuskaa/pari- tai ryhmätyönä 3 4 liuskaa (1 liuska = 2000 merkkiä). Tehtävän palautus: Oppimisen edellytykset -tehtävän palautus syyskuun, marraskuun 2016, maaliskuun tai toukokuun 2017 loppuun mennessä.

9 PEDA8743 Perusopintojen kirjallisuus 7 op Vastuuhenkilö yliopisto-opettaja Lilja Aikio Opiskelija osaa jäsentää ja syventää erityispedagogista ajattelutapaa ja käsitteistöä opintojaksojen 1 4 luomalta pohjalta. Sisältö - erityispedagogiikka eri elämänvaiheissa - vammaisuus yhteiskunnallisena ilmiönä - oppimisvaikeudet Pienryhmäopetus/Verkko-opetus 3 t, Itsenäinen työskentely 186 t Kirjallinen tentti Vaadittavien opintosuoritusten lisätiedot Kirjallinen tentti suoritetaan yhdessä osassa moodletenttinä tai sähköisenä tenttinä. 1. vuoden kevät Numerolla 1 5 Yhdellä kertaa suoritettava kirjallisuus: 1. Hoikkala, T. & Paju, P Apina pulpetissa: ysiluokan yhteisöllisyys. Helsinki: Gaudeamus. 2. Pihlaja, P. & Viitala, R Erityiskasvatus varhaislapsuudessa. Helsinki: WSOY. 3. Kivirauma, J. (toim.) Muuttuvat marginaalit: näkökulmia vammaistutkimukseen. Helsinki: Kehitysvammaliitto. 4. Honkanen, E., Kaikkonen, L. & Kotila, H Näkökulmia ammatilliseen erityisopetukseen. Helsinki: WSOY JA 5. Tieteellisiä artikkeleita oppimisvaikeuksista. (opintojen verkkoalueella Moodlessa) Tavoitteena on jäsentyneen kokonaiskäsityksen muodostaminen kirjallisuuden keskeisistä sisällöistä. Luettavaa on runsaasti, joten tenttiin valmistautuminen on hyvä aloittaa ajoissa. Hyvän menestyksen takaa, että paneudut huolellisesti teosten ydinasioihin. Tee kirjallisuudesta muistiinpanoja; keskity olennaiseen, kytke asiat johdonmukaisesti toisiinsa sekä jäsennä asioita heti alusta alkaen pää- ja alakohtiin. Myös keskeiset käsitteet ja määritelmät on hyvä merkitä muistiin ja ottaa haltuun. Voit edesauttaa asioiden jäsentymistä esimerkiksi tekemällä miellekarttoja (mind map eli käsitekartta), kuvioin ja laatikoin. Kertaa Opiskelijan yleisoppaasta ohjeita kirjallisuuden lukemisesta, hyvästä tenttivastauksesta ja tentin käytännön järjestelyistä. Lue tentissä kysymys huolella (mitä kysytään?) ja suunnittele vastauksen sisältö ja jäsentely ensin erilliselle paperille esimerkiksi käsitekartan avulla. Tenttivastauksissa on tärkeintä teosten näkemykset ja esiintuomat asiat. Omat kommentit tuodaan esille teosten näkemyksiin nojautuen ja silloin, jos vastaus edellyttää omaa pohdintaa (eli kysytään omia käsityksiä tai ajatuksia). Tenttipäivät: Perusopintojen kirjallisuus moodletentti 21.9., , ja klo alkaen ja sähköinen tentti ja

10 Näkökulmia erityispedagogiikkaan 3 op Vastuuhenkilöt yliopisto-opettaja Minna Kyttälä Opiskelija on muodostanut kokonaiskuvan erityispedagogiikan perusopintojen sisällöistä ja kykenee tekemään erityispedagogiikan perusteista reflektoivan yhteenvedon yksilön, yhteisön ja yhteiskunnan näkökulmasta. Sisältö - erityispedagogiikan teoreettisten lähtökohtien tarkastelu - yksilön-, yhteisön- ja yhteiskunnan näkökulmat erityispedagogiikassa Pienryhmäopetus/Verkko-opetus 3 t, Itsenäinen työskentely 78 t Essee Numerolla vuoden kevät Opettajan ilmoittama kirjallisuus (tehtäväksiannon yhteydessä) Essee Tee yhteenveto erityispedagogiikan perusopinnoista yksilön, yhteisön ja yhteiskunnan näkökulmista. Pohdi ja reflektoi oppimaasi luennoilla, pienryhmä/verkko-opetuksessa ja kirjallisuudesta. Syvennä tietämystäsi perehtymällä kolmeen artikkeliin (1 pakollinen, 2 valinnaista). Muista laittaa artikkelien osalta tekstin sisäiset lähdeviitteet sekä lähdeluettelo tehtävän loppuun. Yhteenvedon pituus yksilötyönä on sivua ja parityönä sivua. Otsikoi tehtävä itse. Tehtävä tehdään opintojen loppuvaiheessa. Kirjallisuus: Kaikki lukevat seuraavan artikkelin: Rinne, R Koulutus normaaliuden ja poikkeavuuden historiallisena tuottajana. Teoksessa H. Silvennoinen ja P. Pihlaja. Rajankäyntejä. Tutkimuksia normaaliuden, erilaisuuden ja poikkeavuuden tulkinnoista ja määrittelyistä. Turku: Turun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan julkaisuja A: 214. (artikkeli löytyy opintojen verkkoalueelta Moodlesta) Valinnaiset artikkelit (kaksi seuraavista, artikkelit löytyvät verkosta kirjautumalla Nelliportaaliin): Niemi, A-M Kaikki mukana? eronteot ja tuotettu tavallisuus esi- ja 1-luokkalaisten lasten välisissä kaverisuhteissa. Kasvatus 39(4), Jahnukainen, M Erityisluokkaopetuksen tuloksellisuus retrospektiivinen oppilasnäkökulma. Kasvatus 32(3), Pinola, M Integraatio ja inkluusio peruskoulussa. Luokanopettajien asennoituminen kaikille yhteiseen kouluun. Kasvatus 39(1), Rantala, A. & Uotinen,. S Vanhempien osallisuus lapsen erityisen tuen tarpeen arvioinnissa ja järjestämisessä kuntakohtaiset varhaiskasvatussuunnitelmat tarkastelussa. Kasvatus 45(2), Tehtävän palautus: syys- ja joulukuun 2016 tai huhti- ja toukokuun 2017 loppuun mennessä.

PEDA8699 ERITYISPEDAGOGIIKAN PERUSOPINNOT 25 op Opetussuunnitelma lv. 2016 2018 / Avoin yliopisto

PEDA8699 ERITYISPEDAGOGIIKAN PERUSOPINNOT 25 op Opetussuunnitelma lv. 2016 2018 / Avoin yliopisto PEDA8699 ERITYISPEDAGOGIIKAN PERUSOPINNOT 25 op Opetussuunnitelma lv. 2016 2018 / Avoin yliopisto Opiskelija on perehtynyt erityispedagogiikkaan tieteenalana ja ymmärtää keskeiset käsitteet ja lähtökohdat.

Lisätiedot

ERITYISPEDAGOGIIKKA PERUSOPINNOT 25 OP

ERITYISPEDAGOGIIKKA PERUSOPINNOT 25 OP 1 (7) ERITYISPEDAGOGIIKKA PERUSOPINNOT 25 OP Oletko työssäsi tai arjen kasvatustilanteissa kohdannut oppimisen tai käyttäytymisen pulmia? Erityispedagogiikka etsii keinoja antaa tukea lapsen, nuoren ja

Lisätiedot

YLIOPISTOARVOSANOJEN LINJA. Opetussuunnitelma 2010-2011

YLIOPISTOARVOSANOJEN LINJA. Opetussuunnitelma 2010-2011 YLIOPISTOARVOSANOJEN LINJA 2010-2011 Sisältö Esimerkki linjan opinnoista Tavoitteet Opetusmenetelmät Opintojen sisältö. tavoitteet ja vaadittavat suoritukset Kasvatustieteen perusopinnot Erityispedagogiikan

Lisätiedot

AVOIN YLIOPISTO / KASVATUSTIETEEN AINEOPINNOT 35 op Ohjeet opintojaan jatkaville lv. 2016 2017 (voimassa 31.7.2017 saakka)

AVOIN YLIOPISTO / KASVATUSTIETEEN AINEOPINNOT 35 op Ohjeet opintojaan jatkaville lv. 2016 2017 (voimassa 31.7.2017 saakka) AVOIN YLIOPISTO / KASVATUSTIETEEN AINEOPINNOT 35 op Ohjeet opintojaan jatkaville lv. 2016 2017 (voimassa 31.7.2017 saakka) Opinnot aloitetaan ja niitä jatketaan aina voimassa olevan opetussuunnitelman

Lisätiedot

OPETUSAIKATAULU syyslukukausi 2016

OPETUSAIKATAULU syyslukukausi 2016 Opettajan pedagogiset opinnot, humanistinen ja matemaattis-luonnontieteellinen ala 60 op OPETUSAIKATAULU syyslukukausi 2016 Opettajankoulutuksen intensiiviviikot Syksy 2016 vk 35-37 ma 29.8. ti 13.9. vk

Lisätiedot

Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op

Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op Esimerkkejä opintopoluista aineopinnot syksyllä 2014 tai keväällä 2015 aloittaneille. Aineopinnot 35 op koostuvat: A 1. Yhteiset sisältöopinnot

Lisätiedot

KASVATUSTIETEIDEN LAITOKSEN KIRJATENTIT LUKUVUONNA

KASVATUSTIETEIDEN LAITOKSEN KIRJATENTIT LUKUVUONNA KASVATUSTIEDE KTL_8618 Ka1 Johdatus kasvatustieteisiin KTL_3320 Ka4 Kasvatus- ja koulutussosiologia Sivuaineopiskelijat KTL_0014 Ka5 Perusopintojen lopputentti KTL_4022 Kc1 Kasvatuksen historia KTL_0005

Lisätiedot

OPETUSAIKATAULU syyslukukausi 2015

OPETUSAIKATAULU syyslukukausi 2015 Opettajan pedagogiset opinnot, humanistinen ja matemaattis-luonnontieteellinen ala 60 op OPETUSAIKATAULU syyslukukausi 2015 Opettajankoulutuksen intensiiviviikot Syksy 2015 vk 36-38 ma 31.8. ti 15.9. vk

Lisätiedot

ERITYISOPETUKSEN TEHTÄVIIN AMMATILLISIA VALMIUKSIA ANTAVAT OPINNOT, KEVÄT 2016 PÄIVITETTY 1.2.2016

ERITYISOPETUKSEN TEHTÄVIIN AMMATILLISIA VALMIUKSIA ANTAVAT OPINNOT, KEVÄT 2016 PÄIVITETTY 1.2.2016 ERITYISOPETUKSEN TEHTÄVIIN AMMATILLISIA VALMIUKSIA ANTAVAT OPINNOT, KEVÄT 2016 PÄIVITETTY 1.2.2016 Aikataulun lukuohje: Lukujärjestyksessä on ensin mainittu kellonaika, sen jälkeen opintojakso jonka opetuksesta

Lisätiedot

KASVATUSTIETEIDEN LAITOKSEN KIRJATENTIT LUKUVUONNA Tiedekunnan tentit maanantaisin klo

KASVATUSTIETEIDEN LAITOKSEN KIRJATENTIT LUKUVUONNA Tiedekunnan tentit maanantaisin klo KASVATUSTIEDE KTL_8618 Ka1 Johdatus kasvatustieteisiin KTL_3320 Ka4 Kasvatus- ja koulutussosiologia Sivuaineopiskelijat KTL_0014 Ka5 Perusopintojen lopputentti KTL_4022 Kc1 Kasvatuksen historia KTL_0005

Lisätiedot

ERITYISPEDAGOGIIKAN PERUSOPINNOT SYKSYLLÄ 2017

ERITYISPEDAGOGIIKAN PERUSOPINNOT SYKSYLLÄ 2017 ERITYISPEDAGOGIIKAN PERUSOPINNOT SYKSYLLÄ 2017 Opintojakso Aikataulu Ka1/Aa1/Ea1/PO1/PEDAp1/ Luennot (EDU1): apeda p1 ti 5.9. klo 16.15 17.45 Arto Jauhiainen Johdatus kasvatustieteisiin to 7.9. klo 16.15

Lisätiedot

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Ohjeet opiskelijalle Opiskelija harjoittelee omassa opetustyössään ammatillisessa koulutuksessa. Opetusharjoittelussa keskeisenä tavoitteena

Lisätiedot

HAMK / Ammatillinen opettajakorkeakoulu /

HAMK / Ammatillinen opettajakorkeakoulu / HAMK / Ammatillinen opettajakorkeakoulu / Ammatillinen opettajankoulutus Opetusharjoittelu ammatillisessa opettajankoulutuksessa VE14-verkko-opiskeluryhmien infotilaisuus Adobe Connect -istunto 4.6.2014

Lisätiedot

ERITYISPEDAGOGIIKAN KOULUTUS (EP) (Opintonsa syksyllä 2012 aloittaneet opiskelijat, opetussuunnitelma 2010-2013)

ERITYISPEDAGOGIIKAN KOULUTUS (EP) (Opintonsa syksyllä 2012 aloittaneet opiskelijat, opetussuunnitelma 2010-2013) ERITYISPEDAGOGIIKAN KOULUTUS (EP) (Opintonsa syksyllä 2012 aloittaneet opiskelijat, opetussuunnitelma 2010-2013) 1 KASVATUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP I KIELI- JA VIESTINTÄOPINNOT SEKÄ ORIENTOIVAT

Lisätiedot

Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere

Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere Opintojaksolla tutustutaan nykyaikaisen, joustavan, oppivana organisaationa toimivan työyhteisön tunnusmerkkeihin ja toimintaperiaatteisiin. Samalla opitaan

Lisätiedot

Eväitä opintojen sujumiseen - opintojen suunnittelu ja esteettömyys opiskelussa uraohjaaja Marika Tuupainen ja opintopsykologi Katri Ruth

Eväitä opintojen sujumiseen - opintojen suunnittelu ja esteettömyys opiskelussa uraohjaaja Marika Tuupainen ja opintopsykologi Katri Ruth Johdatus akateemisiin opintoihin 1 op, kaikille yhteiset luennot Eväitä opintojen sujumiseen - opintojen suunnittelu ja esteettömyys opiskelussa uraohjaaja Marika Tuupainen ja opintopsykologi Katri Ruth

Lisätiedot

Kandidaatin tutkinnon rakenne

Kandidaatin tutkinnon rakenne Kandidaatin tutkinnon rakenne ERITYISPEDAGOGIIKAN KOULUTUS 2012 2016 KANDIDAATIN TUTKINNON RAKENNE 180 op op eo ped A I A II AIII Viestintä- ja orientoivat opinnot 20 Vo 1 Orientoituminen yliopisto-opiskeluun

Lisätiedot

KASVATUSTIEDE - PERUSOPINNOT 25 OP

KASVATUSTIEDE - PERUSOPINNOT 25 OP 1 (7) KASVATUSTIEDE - PERUSOPINNOT 25 OP Kasvatustieteen perusopintojen päämääränä on sellaisen tieteellisen ajattelutavan ja käsitteellisen välineistön kehittäminen, joka auttaa kasvun sekä kasvatus-,

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteet esi- ja perusopetuksessa Osa ohjausjärjestelmää, jonka tarkoitus on varmistaa opetuksen tasa-arvo ja laatu sekä luoda

Opetussuunnitelman perusteet esi- ja perusopetuksessa Osa ohjausjärjestelmää, jonka tarkoitus on varmistaa opetuksen tasa-arvo ja laatu sekä luoda Opetussuunnitelman perusteet esi- ja perusopetuksessa Osa ohjausjärjestelmää, jonka tarkoitus on varmistaa opetuksen tasa-arvo ja laatu sekä luoda hyvät edellytykset oppilaiden kasvulle, kehitykselle ja

Lisätiedot

KASVATUSTIETEIDEN (YLEINEN JA AIKUISKASVATUSTIEDE) PERUSOPINTOJEN 25 OP OPINTOPOLUT LUKUVUONNA 2015-2016 AVOIMESSA YLIOPISTOSSA VERKKO-OPETUS

KASVATUSTIETEIDEN (YLEINEN JA AIKUISKASVATUSTIEDE) PERUSOPINTOJEN 25 OP OPINTOPOLUT LUKUVUONNA 2015-2016 AVOIMESSA YLIOPISTOSSA VERKKO-OPETUS KASVATUSTIETEIDEN (YLEINEN JA AIKUISKASVATUSTIEDE) PERUSOPINTOJEN 25 OP OPINTOPOLUT LUKUVUONNA 2015- AVOIMESSA YLIOPISTOSSA VERKKO-OPETUS Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) perusopinnot

Lisätiedot

ERITYISOPETUKSEN TEHTÄVIIN AMMATILLISIA VALMIUKSIA ANTAVAT OPINNOT, KEVÄT 2017 PÄIVITETTY

ERITYISOPETUKSEN TEHTÄVIIN AMMATILLISIA VALMIUKSIA ANTAVAT OPINNOT, KEVÄT 2017 PÄIVITETTY ERITYISOPETUKSEN TEHTÄVIIN AMMATILLISIA VALMIUKSIA ANTAVAT OPINNOT, KEVÄT 2017 PÄIVITETTY 20.12.2016 Aikataulun lukuohje: Lukujärjestyksessä on ensin mainittu kellonaika, sen jälkeen opintojakso jonka

Lisätiedot

Miten tukea ja ohjata opiskelijoiden työssä tapahtuvaa oppimista? Anne Virtanen

Miten tukea ja ohjata opiskelijoiden työssä tapahtuvaa oppimista? Anne Virtanen Miten tukea ja ohjata opiskelijoiden työssä tapahtuvaa oppimista? Anne Virtanen Jyväskylän yliopisto, Koulutuksen tutkimuslaitos OHTY / TAO Alustus TAO-seminaarissa 29.4.2011 Tutkimuskohteena opiskelijoiden

Lisätiedot

SYVENTÄVÄT OPINNOT KEVÄÄLLÄ 2018 Kaikille yhteiset pakolliset opintojaksot

SYVENTÄVÄT OPINNOT KEVÄÄLLÄ 2018 Kaikille yhteiset pakolliset opintojaksot SYVENTÄVÄT OPINNOT KEVÄÄLLÄ 2018 Kaikille yhteiset pakolliset opintojaksot Opintojakso Aikataulu KL2a/AL2a/EL2a Monimuuttujamenetelmät (luento-opetus 12 h, ryhmäopetus 12 h) ma 19.2. klo 12.15-14.00 Juhani

Lisätiedot

Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Linnainmaan koulun huoltajille syksy 2016

Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Linnainmaan koulun huoltajille syksy 2016 Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Linnainmaan koulun huoltajille syksy 2016 Mikä on opetussuunnitelma? Opetussuunnitelma on kaiken koulun opetuksen ja toiminnan perusta. Siinä kerrotaan,

Lisätiedot

VARHAISERITYISOPETUKSEN KOULUTUS (VEO), opetussuunnitelma 2014-2017

VARHAISERITYISOPETUKSEN KOULUTUS (VEO), opetussuunnitelma 2014-2017 VARHAISERITYISOPETUKSEN KOULUTUS (VEO), opetussuunnitelma 2014-2017 Kasvatustieteen kandidaatin tutkinto 180 op I Kieli- ja viestintäopinnot sekä orientoivat opinnot, 20 op: KTKO101 Johdatus yliopisto-opiskeluun

Lisätiedot

ERITYISOPETUKSEN TEHTÄVIIN AMMATILLISIA VALMIUKSIA ANTAVAT OPINNOT, KEVÄT 2018 PÄIVITETTY

ERITYISOPETUKSEN TEHTÄVIIN AMMATILLISIA VALMIUKSIA ANTAVAT OPINNOT, KEVÄT 2018 PÄIVITETTY ERITYISOPETUKSEN TEHTÄVIIN AMMATILLISIA VALMIUKSIA ANTAVAT OPINNOT, KEVÄT 2018 PÄIVITETTY 1.2.2018 Aikataulun lukuohje: Lukujärjestyksessä on ensin mainittu kellonaika, sen jälkeen opintojakso jonka opetuksesta

Lisätiedot

ERITYISOPETUKSEN TEHTÄVIIN AMMATILLISIA VALMIUKSIA ANTAVAT OPINNOT, SYKSY 2015 PÄIVITETTY 18.9.2015

ERITYISOPETUKSEN TEHTÄVIIN AMMATILLISIA VALMIUKSIA ANTAVAT OPINNOT, SYKSY 2015 PÄIVITETTY 18.9.2015 ERITYISOPETUKSEN TEHTÄVIIN AMMATILLISIA VALMIUKSIA ANTAVAT OPINNOT, SYKSY 2015 PÄIVITETTY 18.9.2015 Aikataulun lukuohje: Lukujärjestyksessä on ensin mainittu kellonaika, sen jälkeen opintojakso jonka opetuksesta

Lisätiedot

KASVATUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP

KASVATUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP VARHAISERITYISOPETUKSEN KOULUTUS (VEO) (Opintonsa 2009-2010 aloittaneet opiskelijat, opetussuunnitelma 2009-2010) 1 KASVATUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP I KIELI- JA VIESTINTÄOPINNOT SEKÄ ORIENTOIVAT

Lisätiedot

ERITYISOPETUKSEN TEHTÄVIIN AMMATILLISIA VALMIUKSIA ANTAVAT OPINNOT, SYKSY 2017 PÄIVITETTY

ERITYISOPETUKSEN TEHTÄVIIN AMMATILLISIA VALMIUKSIA ANTAVAT OPINNOT, SYKSY 2017 PÄIVITETTY ERITYISOPETUKSEN TEHTÄVIIN AMMATILLISIA VALMIUKSIA ANTAVAT OPINNOT, SYKSY 2017 PÄIVITETTY 17.8.2017 Aikataulun lukuohje: Lukujärjestyksessä on ensin mainittu kellonaika, sen jälkeen opintojakso jonka opetuksesta

Lisätiedot

Henkilökohtainen opintojen suunnittelu eli HOPS uraohjaaja Kirsi Vallius-Leinonen 2.9.2011

Henkilökohtainen opintojen suunnittelu eli HOPS uraohjaaja Kirsi Vallius-Leinonen 2.9.2011 Johdatus akateemisiin opintoihin 1 op, kaikille yhteiset luennot Henkilökohtainen opintojen suunnittelu eli HOPS uraohjaaja Kirsi Vallius-Leinonen 2.9.2011 Yliopisto-opiskelun erityispiirteet akateeminen

Lisätiedot

KEHITYSMAA- TUTKIMUS - johdantoluennot

KEHITYSMAA- TUTKIMUS - johdantoluennot KEHITYSMAA- TUTKIMUS - johdantoluennot Ti ja to 16-18 4.9. - 16.10. 2012 U40, sali 1 4.9. Johdanto Kehitysmaatutkimuksen johdantokurssi ja sen suorittaminen Kehitysmaatutkimus ja kehitysmaatutkimuksen

Lisätiedot

SUOMEN KIELI 1 Vuosiluokkien 5-10 saamelainen luokanopettajakoulutus

SUOMEN KIELI 1 Vuosiluokkien 5-10 saamelainen luokanopettajakoulutus OPETUSSUUNNITELMA SUOMEN KIELI 1 Vuosiluokkien 5-10 saamelainen luokanopettajakoulutus 30 opintopistettä Dutkan- ja oahppostivra dohkkehan 21.6.2013 áššis 72/13 1. OPPIAINEEN YLEISET TIEDOT... 3 1.1. OPPIAINEEN

Lisätiedot

Kasvatustiede (luokanopettaja/varhaiskasvatus) perusopinnot (25 op)

Kasvatustiede (luokanopettaja/varhaiskasvatus) perusopinnot (25 op) Kasvatustiede (luokanopettaja/varhaiskasvatus) perusopinnot (25 op) Alkuinfo 8.9.2015 1 OPINNOISTA Luokanopettaja perusopinnot (25 op) sisältää 6 opintojaksoa. Varhaiskasvatus perusopinnot (25 op): sisältää

Lisätiedot

Erityisopetus: pedagoginen käytäntö, auttaa pedagogisin keinoin erityistä tukea tarvitsevia henkilöitä

Erityisopetus: pedagoginen käytäntö, auttaa pedagogisin keinoin erityistä tukea tarvitsevia henkilöitä ERITYISKASVATUS Käsitteet Erityiskasvatus: tieteenala, jonka keskiössä kasvatukselliset erityistarpeet ammattialana jakautuu opetuksen, hallinnon, suunnittelun ja tutkimuksen ammatteihin Erityispedagogiikka:

Lisätiedot

OPINTO-OPAS 2013 Lahden ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysala Aikuiskoulutus

OPINTO-OPAS 2013 Lahden ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysala Aikuiskoulutus OPINTO-OPAS 2013 Lahden ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysala Aikuiskoulutus Erityiskasvatuksen erikoistumisopinnot 30 op Sosiaalialan erikoistumisopinnot/ Erityiskasvatuksen erikoistumisopinnot ERITYISKASVATUS

Lisätiedot

OPINTONSA ALOITTANEIDEN VASTAAVUUDET OPETUSSUUNNITELMAAN. Opetussuunnitelman muutokset näkyvät vahvennetulla fontilla.

OPINTONSA ALOITTANEIDEN VASTAAVUUDET OPETUSSUUNNITELMAAN. Opetussuunnitelman muutokset näkyvät vahvennetulla fontilla. 1 VARHAISERITYISOPETUKSEN KOULUTUS (VEO) (Opetussuunnitelma 2009-2010) OPINTONSA 2005-2008 ALOITTANEIDEN VASTAAVUUDET 2009-2010 OPETUSSUUNNITELMAAN. Opetussuunnitelman 2009-2010 muutokset näkyvät vahvennetulla

Lisätiedot

KASVATUSTIETEELLINEN KOULUTUSALA

KASVATUSTIETEELLINEN KOULUTUSALA 1(7) KASVATUSTIETEELLINEN KOULUTUSALA ERITYISPEDAGOGIIKKA Erityispedagogiikan perusopinnot Soveltuva ylempi korkeakoulututkinto sekä erityispedagogiikasta vähintään syventävät opinnot. Opintojen järjestäminen

Lisätiedot

Elämänkatsomustieto. Arto Vaahtokari Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu arto.vaahtokari@helsinki.fi. Sari Muhonen

Elämänkatsomustieto. Arto Vaahtokari Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu arto.vaahtokari@helsinki.fi. Sari Muhonen Elämänkatsomustieto Arto Vaahtokari Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu arto.vaahtokari@helsinki.fi OPPIAINEEN TEHTÄVÄ Elämänkatsomustiedon opetuksen ydintehtävänä on edistää oppilaiden kykyä etsiä

Lisätiedot

Erityispedagogiikan koulutus

Erityispedagogiikan koulutus Erityispedagogiikan koulutus Erityispedagogiikan koulutuksen tavoitteena on kouluttaa vuorovaikutustaitoisia, monipuolisia, joustavia asiantuntijoita, jotka ymmärtävät erityispedagogiikan olemuksen laajassa

Lisätiedot

Opettajalle ohje opintojakson toteutuksen tekemiselle mallipohjana ja mallipohjan tuominen opintojakson toteutukseen.

Opettajalle ohje opintojakson toteutuksen tekemiselle mallipohjana ja mallipohjan tuominen opintojakson toteutukseen. 1 Opettajalle ohje opintojakson toteutuksen tekemiselle mallipohjana ja mallipohjan tuominen opintojakson toteutukseen. (HUOM!): Toteutussuunnitelmat otetaan käyttöön vasta 2015 OPSista lähtien. (Connect

Lisätiedot

Huomaathan, että ohjeessa olevat näytöistä otetut kuvat voivat poiketa sinun koulutuksesi vastaavien sivujen kuvista.

Huomaathan, että ohjeessa olevat näytöistä otetut kuvat voivat poiketa sinun koulutuksesi vastaavien sivujen kuvista. OHJE OPISKELIJALLE MOODLEN KÄYTTÖÖN 1/5 2011/2012 MOODLE KOULUTUKSESSA Työterveyslaitoksella käytetään Moodle -verkko-oppimisalustaa. Potilassiirtojen Ergonomia - koulutus on monimuotokoulutusta, johon

Lisätiedot

Kasvatustiede 25 op (aya250504), lähiopetus Limingan Kansanopisto-Taidekoulu 2015-2016

Kasvatustiede 25 op (aya250504), lähiopetus Limingan Kansanopisto-Taidekoulu 2015-2016 Kasvatustiede 25 op (aya250504), lähiopetus -Taidekoulu 2015-2016 MUUTOKSET MAHDOLLISIA! Opintotyyppi Perusopintoja Koulutusala Kasvatustieteellinen Oppiaine Kasvatustiede Vastaava yliopisto Oulun yliopisto

Lisätiedot

Kaikille avoimia yliopisto-opintoja

Kaikille avoimia yliopisto-opintoja Kaikille avoimia yliopisto-opintoja Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto 23.2.2016 opintoneuvoja Riina Kärkkäinen AVOIN YLIOPISTO Yliopiston opetussuunnitelmien mukaisia opintoja eli yliopistotutkintojen

Lisätiedot

SÄHKÖISEN LIIKETOIMINNAN AMMATILLISET ERIKOISTUMIS- OPINNOT (30 op) 30.9.2010 31.5.2011

SÄHKÖISEN LIIKETOIMINNAN AMMATILLISET ERIKOISTUMIS- OPINNOT (30 op) 30.9.2010 31.5.2011 1 SÄHKÖISEN LIIKETOIMINNAN AMMATILLISET ERIKOISTUMIS- OPINNOT (30 op) 30.9.2010 31.5.2011 Sähköinen liiketoiminta on tieto- ja viestintätekniikan hyödyntämistä yrityksen liiketoiminnassa ja liiketoimintaprosesseissa.

Lisätiedot

Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op

Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op Esimerkkejä opintopoluista aineopinnot syksyllä 2014 tai keväällä 2015 aloittaneille. Aineopinnot 35 op koostuvat: A 1. Yhteiset sisältöopinnot

Lisätiedot

Mielestämme hyvä kannustus ja mukava ilmapiiri on opiskelijalle todella tärkeää.

Mielestämme hyvä kannustus ja mukava ilmapiiri on opiskelijalle todella tärkeää. Ops-perusteluonnosten palaute Poikkilaakson oppilailta 1 LUKU 2 B Perusopetuksen arvoperusta Suunta on oikea, ja tekstissä kuvataan hyvin sitä, kuinka kaikilla lapsilla kuuluisi olla oikeus opiskella ja

Lisätiedot

Opintoihin orientointi

Opintoihin orientointi Opintoihin orientointi Tervetuloa opiskelemaan fysiikkaa Helsingin yliopiston Avoimeen yliopistoon! 2.9.2014 1 Ennen opintojen alkua Tutustu huolellisesti ja hyvin opinto-ohjelmaan. Tee HOPS eli henkilökohtainen

Lisätiedot

Teoksen portfolion edellyttää osallistumista välipalavereihin ja päättötyönäyttelyyn sekä oman päättötyösi esittelyn

Teoksen portfolion edellyttää osallistumista välipalavereihin ja päättötyönäyttelyyn sekä oman päättötyösi esittelyn PÄÄTTÖTYÖOPAS SISÄLLYSLUETTELO Mikä on päättötyö... 1 Päättötyö ja päättötodistus... 2 Milloin päättötyön voi suorittaa... 3 Miten päättötyö suoritetaan... 4 Portfolio... 5 Näitä asioita voisit portfoliossasi

Lisätiedot

KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT SYKSYLLÄ 2017

KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT SYKSYLLÄ 2017 KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT SYKSYLLÄ 2017 Opintojakso Aikataulu Ka1/Aa1/Ea1/PO1/PEDAp1/ Luennot (EDU1): apeda p1 ti 5.9. klo 16.15 17.45 Arto Jauhiainen Johdatus kasvatustieteisiin to 7.9. klo 16.15 17.45

Lisätiedot

Mitä opittiin, kun suurten opiskelijamäärien opetus ja ohjaus sulautettiin verkkoon?

Mitä opittiin, kun suurten opiskelijamäärien opetus ja ohjaus sulautettiin verkkoon? Mitä opittiin, kun suurten opiskelijamäärien opetus ja ohjaus sulautettiin verkkoon? Case Sosiaali/Terveyshallintotieteen aineopinnot 35 op Koulutus- ja kehittämispalvelu Aducate; suunnittelija TtM Ulla

Lisätiedot

Henkilökohtainen opintojen suunnittelu eli HOPS Urapalvelut opintojen alkuvaiheessa uraohjaaja Johanna Kilpeläinen

Henkilökohtainen opintojen suunnittelu eli HOPS Urapalvelut opintojen alkuvaiheessa uraohjaaja Johanna Kilpeläinen Johdatus akateemisiin opintoihin 1 op, kaikille yhteiset luennot Henkilökohtainen opintojen suunnittelu eli HOPS Urapalvelut opintojen alkuvaiheessa uraohjaaja Johanna Kilpeläinen 3.9.2012 Yliopisto-opiskelun

Lisätiedot

Henkilökohtainen opintojen suunnittelu eli HOPS Urapalvelut opintojen alkuvaiheessa uraohjaaja Kirsi Vallius-Leinonen

Henkilökohtainen opintojen suunnittelu eli HOPS Urapalvelut opintojen alkuvaiheessa uraohjaaja Kirsi Vallius-Leinonen Johdatus akateemisiin opintoihin 1 op, kaikille yhteiset luennot Henkilökohtainen opintojen suunnittelu eli HOPS Urapalvelut opintojen alkuvaiheessa uraohjaaja Kirsi Vallius-Leinonen 4.9.2012 Yliopisto-opiskelun

Lisätiedot

Opintoihin orientointi

Opintoihin orientointi Opintoihin orientointi Tervetuloa opiskelemaan fysiikkaa Helsingin yliopiston Avoimeen yliopistoon! 3.9.2013 1 Ennen opintojen alkua Tutustu huolellisesti ja hyvin opinto-ohjelmaan. Tee HOPS eli henkilökohtainen

Lisätiedot

KASVATUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP

KASVATUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP 1 ERITYISOPETUKSEN KOULUTUS (EO) (Opetussuunnitelma 2007-2009) KASVATUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP I KIELI- JA VIESTINTÄOPINNOT SEKÄ ORIENTOIVAT OPINNOT (20 op) KTKO101 Johdatus yliopisto-opiskeluun

Lisätiedot

Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa

Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa Ohjeet opiskelijalle Vaihtoehdoissa A ja B opiskelija harjoittelee joko

Lisätiedot

AIKUISKASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT SYKSYLLÄ 2017

AIKUISKASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT SYKSYLLÄ 2017 AIKUISKASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT SYKSYLLÄ 2017 Opintojakso Aikataulu Ka1/Aa1/Ea1/PO1/PEDAp1/ Luennot (EDU1): apeda p1 ti 5.9. klo 16.15 17.45 Arto Jauhiainen Johdatus kasvatustieteisiin to 7.9. klo 16.15

Lisätiedot

Siirtohaku, Historia, Joensuu Humanististen tieteiden kandidaatti ja filosofian maisteri (3v+2v)

Siirtohaku, Historia, Joensuu Humanististen tieteiden kandidaatti ja filosofian maisteri (3v+2v) YHTEISKUNTATIETEIDEN JA KAUPPATIETEIDEN TIEDEKUNTA Katso koulutusten kuvaukset yliopiston verkkosivulta tai koulutustarjontaesitteestä tai Opintopolusta. Siirtohaku, Historia, Joensuu Humanististen tieteiden

Lisätiedot

KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET

KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET KURSSIVALINNAT & YLIOPPILASKIRJOITUKSET Ohjeita kurssivalintojen tekemiseen ylioppilaskirjoitusten näkökulmasta Tämän koonnin tavoitteena on auttaa Sinua valitsemaan oikeat kurssit oikeaan aikaan suhteessa

Lisätiedot

Sinulle avoin yliopisto!

Sinulle avoin yliopisto! Sinulle avoin yliopisto! Itä-Suomen yliopiston Avoimen yliopiston yleinen opintoinfo klo 17.30 keskiviikkona 14.8.2013 Joensuu torstaina 15.8. Kuopio torstaina 22.8. etäyhteydessä Sisältö ja illan tavoitteet:

Lisätiedot

KASVATUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP

KASVATUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP 1 ERITYISOPETUKSEN KOULUTUS (EO) (Opetussuunnitelma 2009-2010) OPINTONSA 2005-2008 ALOITTANEIDEN VASTAAVUUDET 2009-2010 OPETUSSUUNNITELMAAN. Opetussuunnitelma 2009-2010 muutokset näkyvät vahvennetulla

Lisätiedot

AIKAISEMPIEN OPINTOJEN TUNNUSTAMINEN YLEISET HAKUOHJEET

AIKAISEMPIEN OPINTOJEN TUNNUSTAMINEN YLEISET HAKUOHJEET 1 AIKAISEMPIEN OPINTOJEN TUNNUSTAMINEN YLEISET HAKUOHJEET Opiskelija täyttää itse hakemansa opintojakson tiedot eli mitä opintojaksoa tai opintojakson osaa hän hakee tunnustettavaksi. Samoin opiskelija

Lisätiedot

I vuosikurssin opetus lukuvuonna 2016 2016

I vuosikurssin opetus lukuvuonna 2016 2016 I vuosikurssin opetus lukuvuonna 2016 2016 Seuraavat lähipäivät ovat pakollisia, joten varaa nuo ajankohdat kalenteriisi jo hyvissä ajoin! Lähiopetuksen luokkatilat täsmentyvät lukuvuoden alussa; ne löytyvät

Lisätiedot

KASVATUSTIETEIDEN KANDIDAATIN TUTKINTO

KASVATUSTIETEIDEN KANDIDAATIN TUTKINTO ERITYISKASVATUKSEN ASIANTUNTIJAKOULUTUS (EA) (Opetussuunnitelma 2009-2010) OPINTONSA 2008 ALOITTANEIDEN VASTAAVUUDET 2009-2010 OPETUSSUUNNITELMAAN. Opetussuunnitelman 2009-2010 muutokset näkyvät vahvennetulla

Lisätiedot

Opintojen suunnittelu ja HOPS. Orientoivat opinnot - osa II Hallintotieteiden tutkinto-ohjelma Opintokoordinaattori Aino Nordling 19.3.

Opintojen suunnittelu ja HOPS. Orientoivat opinnot - osa II Hallintotieteiden tutkinto-ohjelma Opintokoordinaattori Aino Nordling 19.3. Opintojen suunnittelu ja HOPS Orientoivat opinnot - osa II Hallintotieteiden tutkinto-ohjelma Opintokoordinaattori Aino Nordling 19.3.2015 Iltapäivän ohjelma Opintokoordinaattori Aino Nordling - Mikä HOPS

Lisätiedot

UKK - USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET - KAUPPATIETEET

UKK - USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET - KAUPPATIETEET UKK - USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET - KAUPPATIETEET OPISKELIJAKSI HAKEMINEN Kuinka pitkään saan opiskella? Opinto-oikeusaika on perusopintokokonaisuudessa kolme lukukautta, aineopintokokonaisuudessa neljä lukukautta

Lisätiedot

Orientaatiotilaisuus Avoimen yliopiston opintoihin

Orientaatiotilaisuus Avoimen yliopiston opintoihin Orientaatiotilaisuus Avoimen yliopiston opintoihin Tervetuloa opiskelemaan Helsingin yliopiston Avoimeen yliopistoon! 1 Ennen opiskelua Tutustu hyvin opinto-ohjelmaan verkkopalvelussa: luentojen ajat ja

Lisätiedot

Asteen verran paremmin

Asteen verran paremmin yhdessä paremmmin Asteen verran paremmin Humap361 perustuu moderniin systeemiseen johtamisajatteluun, jonka lähtökohtana on yhteistyösuhteiden ja koko työyhteisön kehittäminen. me lupaamme Vastuullinen

Lisätiedot

Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op

Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) aineopinnot 35 op Esimerkkejä opintopoluista aineopinnot syksyllä 2015 tai keväällä 2016 aloittaville. Aineopinnot 35 op koostuvat: A 1. Yhteiset sisältöopinnot

Lisätiedot

Tekijä: Pirkko Jokinen. Osaamisen arviointi

Tekijä: Pirkko Jokinen. Osaamisen arviointi Tekijä: Pirkko Jokinen Osaamisen arviointi Arviointi kohdistuu Osaamisen eli pätevyyden arviointiin = tutkinnon edellyttämät oppimistulokset (learning outcomes) Arvioidaan tiedot, taidot ja asenteet Opintojakson

Lisätiedot

Avoin yliopisto abeille. Abipäivät 11.-12.11.2015

Avoin yliopisto abeille. Abipäivät 11.-12.11.2015 Avoin yliopisto abeille Abipäivät 11.-12.11.2015 Avoin yliopisto abeille Oman opiskelualan etsiminen: Mahdollisuus tutustua yliopistoopiskeluun sekä eri koulutusaloihin ja oppiaineisiin Valmistautuminen

Lisätiedot

Kansainvälisyys korkeakoulun arjessa totta vai tarua?

Kansainvälisyys korkeakoulun arjessa totta vai tarua? Kansainvälisyys korkeakoulun arjessa totta vai tarua? Korkeakoulujen kansainvälisten asioiden kevätpäivät, Lahti 22.5.2012 Round Table -keskustelu Marjo Piironen ja Liisa Timonen Marjo Piironen ja Liisa

Lisätiedot

Inklusiivinen koulu. Lähikouluperiaate ERITYISOPETUKSEN STRATEGIA. Oikeus saada tukea

Inklusiivinen koulu. Lähikouluperiaate ERITYISOPETUKSEN STRATEGIA. Oikeus saada tukea ERITYISOPETUKSEN STRATEGIA korostaa ennalta ehkäisevän ja varhaisen tuen merkitystä tehostettu tuki (yleisten tukitoimenpiteiden tehostaminen määrällisesti ja laadullisesti sekä opetuksen järjestäminen

Lisätiedot

Kaukaa viisaaksi! yleistä Itä-Suomen yliopistosta yleistä avoimesta yliopistoopiskelusta. opintojen suunnittelusta ohjaus- ja neuvontapalvelut

Kaukaa viisaaksi! yleistä Itä-Suomen yliopistosta yleistä avoimesta yliopistoopiskelusta. opintojen suunnittelusta ohjaus- ja neuvontapalvelut Kaukaa viisaaksi! yleistä Itä-Suomen yliopistosta yleistä avoimesta yliopistoopiskelusta opintojen suunnittelusta ohjaus- ja neuvontapalvelut ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO Monialainen, kansainvälinen tiedeyliopisto

Lisätiedot

Eväitä opintojen sujumiseen ja esteettömyys opiskelussa. Opintopsykologi Katri Ruth

Eväitä opintojen sujumiseen ja esteettömyys opiskelussa. Opintopsykologi Katri Ruth Johdatus akateemisiin opintoihin 2012 Eväitä opintojen sujumiseen ja esteettömyys opiskelussa. Opintopsykologi Katri Ruth Tervetuloa opiskelijaksi! Opintopsykologi Katri Ruth MIKÄ INNOSTAA SINUA OPISKELEMAAN?

Lisätiedot

ERILLISET ERITYISOPETTAJAN OPINNOT

ERILLISET ERITYISOPETTAJAN OPINNOT ERILLISET ERITYISOPETTAJAN OPINNOT 2018-2019 Tervetuloa Helsingin yliopistoon! Alkuinfo YLEISTÄ OPINNOISTA Opiskelijan ohjeet: https://guide.student.helsinki.fi/fi/artikkeli/erilliseterityisopettajan-opinnot

Lisätiedot

Suomen kielen oppija opetusryhmässäni OPH

Suomen kielen oppija opetusryhmässäni OPH Suomen kielen oppija opetusryhmässäni OPH 2017-2018 Opettajankoulutuslaitoksen Sat@Oppi järjestää yhteistyössä opettajankoulutuslaitoksen Rauman ja Turun yksiköiden kanssa perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

POM-opinnot erityisopettajaopiskelijoille. Lisätietoja: Johanna Kainulainen johanna.kainulainen@jyu.fi p. 040 5233913

POM-opinnot erityisopettajaopiskelijoille. Lisätietoja: Johanna Kainulainen johanna.kainulainen@jyu.fi p. 040 5233913 POM-opinnot erityisopettajaopiskelijoille Lisätietoja: Johanna Kainulainen johanna.kainulainen@jyu.fi p. 040 5233913 Perusopetuksessa opetettavien aineiden ja aihekokonaisuuksien monialaiset opinnot (POM)

Lisätiedot

Martti Raevaara 24.5.2007 Virta III. OPETUSSUUNNITELMA lukuvuosille 2007-2010. Kuvataidekasvatuksen koulutusohjelma Virta@ -koulutus (TaM)

Martti Raevaara 24.5.2007 Virta III. OPETUSSUUNNITELMA lukuvuosille 2007-2010. Kuvataidekasvatuksen koulutusohjelma Virta@ -koulutus (TaM) Martti Raevaara 24.5.2007 Virta III OPETUSSUUNNITELMA lukuvuosille 2007-2010 Kuvataidekasvatuksen koulutusohjelma Virta@ -koulutus (TaM) Virt@ -koulutuksen opinnot johtavat taiteen maisterin tutkintoon

Lisätiedot

Johtaja Satu Helin ja kehittämispäällikkö Merja Karjalainen, Jyväskylän yliopisto Avointen yliopistojen neuvottelupäivät Rovaniemellä 29.-30.9.

Johtaja Satu Helin ja kehittämispäällikkö Merja Karjalainen, Jyväskylän yliopisto Avointen yliopistojen neuvottelupäivät Rovaniemellä 29.-30.9. Sähköinen asiointi ja avoimien työprosessien kehittäminen. Opintohallintojärjestelmä opiskelijoiden ohjauksen ja johtamisen tukivälineenä, esimerkkinä Jyväskylän avoin yliopisto Johtaja Satu Helin ja kehittämispäällikkö

Lisätiedot

Yleisen valtio-opin tutkintovaatimusten korvaavuustaulukko

Yleisen valtio-opin tutkintovaatimusten korvaavuustaulukko POLITIIKAN JA TALOUDEN TUTKIMUKSEN LAITOS 2.5.2014/PS Yleisen valtio-opin tutkintovaatimusten 2014-17 korvaavuustaulukko SIVUAINEOPISKELIJOILLE 31.8.2014 mennessä suoritetut yleisen valtio-opin opinnot

Lisätiedot

Aikuisopetuksen tehtäviin suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot 60 op

Aikuisopetuksen tehtäviin suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot 60 op Aikuisopetuksen tehtäviin suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot 60 op Minna Daniel 15.6.2016 1 Opinnot Joka vuosi aloittaa 85 aikuisopetukseen suuntautuvaa opiskelijaa, joista puolet tutkintoopiskelijoita

Lisätiedot

JATKO-OPINTOSUUNNITELMA KASVATUSTIETEEN TOHTORIN TUTKINTOON

JATKO-OPINTOSUUNNITELMA KASVATUSTIETEEN TOHTORIN TUTKINTOON Jyväskylän yliopisto Kasvatustieteiden tiedekunta JATKO-OPINTOSUUNNITELMA KASVATUSTIETEEN TOHTORIN TUTKINTOON Henkilökohtaiseen jatko-opintosuunnitelmaan (HOPS) kirjataan tohtorin tutkintoon sisällytettävät

Lisätiedot

KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) sivuaineopiskelijoiden info

KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) sivuaineopiskelijoiden info KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) sivuaineopiskelijoiden info lv. 2015-2016 kasvatustieteen perusopintoja koordinoiva opettaja Anna-Leena Huttunen anna-leena.huttunen@jyu.fi Perusopinnot sivuaineopiskelijalle

Lisätiedot

Vieraiden kielten aineenopettajakoulutus/aikataulu viikoille 36 38/Minna Maijala [14.8.2015]

Vieraiden kielten aineenopettajakoulutus/aikataulu viikoille 36 38/Minna Maijala [14.8.2015] Vieraiden kielten aineenopettajakoulutus/aikataulu viikoille 36 38/Minna Maijala [14.8.2015] Intensiiviviikot Educariumissa syksyllä 2015: vk 36 38: ma 31.8. - ti 15.9. vk 39 40: to 24.9. - to 1.10. vk

Lisätiedot

KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) lv sivuaineopiskelijoiden info

KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) lv sivuaineopiskelijoiden info KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) lv. 2018 2019 sivuaineopiskelijoiden info Kasvatustieteiden perusopintojen koordinaattori Maarit Koskinen maarit.g.koskinen@jyu.fi JYU. Since 1863. 7.9.18 1 Infon rakenne

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan erikoistumisopinnot

Sosiaali- ja terveysalan erikoistumisopinnot OPINTO-OPAS 2007 2008 Lahden ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysalan laitos Sosiaali- ja terveysalan erikoistumisopinnot ERITYISKASVATUKSEN ERIKOISTUMISOPINNOT, TUKEA LAPSELLE KUMPPANUUTTA KASVATTAJALLE

Lisätiedot

ERITYISPEDAGOGIIKAN AINEOPINNOT 35 op Opetussuunnitelma lv. 2013 sl. 2014

ERITYISPEDAGOGIIKAN AINEOPINNOT 35 op Opetussuunnitelma lv. 2013 sl. 2014 ERITYISPEDAGOGIIKAN AINEOPINNOT 35 op Opetussuunnitelma lv. 2013 sl. 2014 Sisältö Erityispedagogiikan aineopintoihin kuuluvat seuraavat opintojaksot: Erityiskasvatuksen historia 3 op Erityiskasvatus osana

Lisätiedot

MUSIIKKI perusopetuksen oppiaineena. Eija Kauppinen 18.11.2009

MUSIIKKI perusopetuksen oppiaineena. Eija Kauppinen 18.11.2009 MUSIIKKI perusopetuksen oppiaineena Eija Kauppinen 18.11.2009 Musiikkia koskevia uskomuksia Musiikki on musiikillisesti lahjakkaita varten. Musiikkia voivat oppia vain musiikillisesti lahjakkaat. Musiikin

Lisätiedot

3 OPISKELIJAN VASTUU JA AKATEEMINEN VAPAUS OPINTOJEN VALINNOISSA

3 OPISKELIJAN VASTUU JA AKATEEMINEN VAPAUS OPINTOJEN VALINNOISSA 1 MIKÄ ON HOPS? HOPS on opiskelijan henkilökohtainen opintosuunnitelma, jonka tarkoituksena on auttaa omien opintojen suunnittelua ja kokonaisuuden hahmottamista, aikatauluttamista ja tavoitteiden saavuttamista.

Lisätiedot

Sisältö ja illan tavoitteet:

Sisältö ja illan tavoitteet: Sinulle avoin yliopisto! Itä-Suomen yliopiston Avoimen yliopiston yleinen opintoinfo klo 17.30 tiistaina 18.8. Joensuu keskiviikko 19.8. Kuopio torstaina 27.8. etäyhteydessä Sisältö ja illan tavoitteet:

Lisätiedot

Lapin yliopisto Käytännön opetus, korvaavuudet ja perusopintojen yhdentämien. Heli Valokivi Sosiaalityön kevätseminaari 16.5.2015

Lapin yliopisto Käytännön opetus, korvaavuudet ja perusopintojen yhdentämien. Heli Valokivi Sosiaalityön kevätseminaari 16.5.2015 Lapin yliopisto Käytännön opetus, korvaavuudet ja perusopintojen yhdentämien Heli Valokivi Sosiaalityön kevätseminaari 16.5.2015 SSOS0100 SOSIAALITYÖN PERUSOPINNOT (25 op) yhteistyössä UEFin kanssa / Layn

Lisätiedot

ERITYISPEDAGOGIIKAN KOULUTUS (EP), opetussuunnitelma

ERITYISPEDAGOGIIKAN KOULUTUS (EP), opetussuunnitelma ERITYISPEDAGOGIIKAN KOULUTUS (EP), opetussuunnitelma 2014-2017 Kasvatustieteen kandidaatin tutkinto 180 op I Kieli- ja viestintäopinnot sekä orientoivat opinnot, 20 op: KTKO101 Johdatus yliopisto-opiskeluun

Lisätiedot

KTKP040 TIETEELLINEN AJATTELU JA TIETO

KTKP040 TIETEELLINEN AJATTELU JA TIETO KTKP040 TIETEELLINEN AJATTELU JA TIETO SIVUAINEOPISKELIJOIDEN INFO Anna-Leena Huttunen anna-leena.huttunen@jyu.fi Optima-alustan esittely Optimassa (https://optima.cc.jyu.fi/) KTKP040, kl16-kurssin info

Lisätiedot

HAMK / Ammatillinen opettajakorkeakoulu / Ammatillinen opettajankoulutus

HAMK / Ammatillinen opettajakorkeakoulu / Ammatillinen opettajankoulutus HAMK / Ammatillinen opettajakorkeakoulu / Ammatillinen opettajankoulutus Opetusharjoittelu ammatillisessa opettajankoulutuksessa VE16-verkko-opiskeluryhmien infotilaisuus Adobe Connect -istunto 2.6.2016

Lisätiedot

Maisteriopiskelijan infopaketti. Internet- ja pelitutkimuksen opintosuunta

Maisteriopiskelijan infopaketti. Internet- ja pelitutkimuksen opintosuunta Maisteriopiskelijan infopaketti Internet- ja pelitutkimuksen opintosuunta 28.8.2012 Maisterintutkinnon eri opintosuunnat 1. Informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median opintosuunta 2. Asiakirjahallinnan

Lisätiedot

ERITYISYYS JA YKSILÖLLISYYS - KUINKA HUOMIOIMME LASTEN JA PERHEIDEN TODELLISET TARPEET

ERITYISYYS JA YKSILÖLLISYYS - KUINKA HUOMIOIMME LASTEN JA PERHEIDEN TODELLISET TARPEET ERITYISYYS JA YKSILÖLLISYYS - KUINKA HUOMIOIMME LASTEN JA PERHEIDEN TODELLISET TARPEET OULUN VARHAISKASVATTAJA MESSUT -2010 Riitta Kaivola / Piia Roos 19.11.2010 KUNNIOITUS Kaskela, M & Kekkonen, M. 2007.

Lisätiedot

Opiskelija esittää oman työnsä suullisesti toisille opiskelijoille ja osallistuu aktiivisesti muiden opinnäytteiden käsittelyyn.

Opiskelija esittää oman työnsä suullisesti toisille opiskelijoille ja osallistuu aktiivisesti muiden opinnäytteiden käsittelyyn. Opinnäyte 1. Mikä on opinnäyte? Opinnäyte on opiskelijan kypsyysnäyte, jossa hän osoittaa kykynsä soveltaa oppimaansa käytännön tilanteisiin. Opinnäyte suunnataan siten, että se palvelee työelämän tarpeita

Lisätiedot

Joustava perusopetus. - taustaa ja perusteita

Joustava perusopetus. - taustaa ja perusteita Joustava perusopetus - taustaa ja perusteita Paasitorni 27.9.2010 Jopo-toiminnan taustaa Ensimmäiset 26 kuntaa käynnistivät toiminnan vuonna 2006. Lukuvuonna 2007-2008 toimintaa oli 72:ssa kunnassa. Lukuvuonna

Lisätiedot

Tuen ja ohjauksen tarve ja tarjonta toisen asteen koulutuksessa

Tuen ja ohjauksen tarve ja tarjonta toisen asteen koulutuksessa Tuen ja ohjauksen tarve ja tarjonta toisen asteen koulutuksessa Anna-Maija Niemi, Linda Maria Laaksonen & Markku Jahnukainen (HY) Taidot Työhön -tutkimusseminaari 10.8.2017 Osahanke lyhyesti Työllisyys,

Lisätiedot