havainnollistus, muokkaus ja viimeistely

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "havainnollistus, muokkaus ja viimeistely"

Transkriptio

1 Tekstin havainnollists, mokkas ja viimeistely Lettavs ja merkintätavat Tiina Airaksinen

2 Kappaleiden jäsentäminen Kappale = asiakokonaiss Testi: Pystytkö keksimään otsikon? Ei yhden virkkeen / yhden sivn kappaleita Eri jäsennysmalleja, esim. aihepiirijäsennys (kokonaisden osat) ongelmanratkais (indktiivinen / dedktiivinen) syy seras-jäsennys

3 Kvien käyttö lkomainonnassa jontaa jrensa jo antiikin aikaan. Kerrotaan, että foinikialaiset käyttivät teiden varsille kiviin maalattja kvia mainostamaan kappaamiaan tavaroita. On arvailjen varassa, kinka kvalliset lkomainokset kehittyivät ennen kirjapainojen yleistymistä. Vaikka varhaiset painett tiedotteet perstivat pääasiassa tekstiin, niihin oli mahdollista lisätä vinjetti- ja ornamenttikvitsta. Valokvat Helsingistä kertovat, että 1900-lvn alkpolella rakennsten seiniin maalattiin srikokoisia mainoskvia täydentämään liikkeiden kilpiä ja näyteikknamainontaa. Edelleenkin löytyy yksittäisiä seinämaalaksia, joiden moto ja ilmais mistttavat jlistetta (kva 10). (Seliger 2008)

4 Idea- ja tkivirkkeet Idea- eli ydinvirke sisältää ydinajatksen. Ideavirke on lyhyt tai lyhyehkö, yleislonteinen väite tai toteams. Se on seimmiten kappaleen alssa, josks myös lopssa (tai sekä että). Tkivirkkeet perstelevat, selittävät, täsmentävät

5 Opettajista kolme oli haastattelhetkellä vakitisessa työshteessa. Kaikilla haastateltavilla oli yli voden pitinen opettajakokems, ja pisimpään kvataideopettajan virassa oli toimint haastateltava, jolla oli työstä seitsemäntoista voden kokems. Kolme haastateltavaa oli toimint - - ensin taiteilijana ja sitten hankkint opettajan pätevyyden. Taiteilijatasta vaiktti soraan shtatmiseen omaan opettajteen. Taiteilijana ja opettajana he kokivat erilaista vastta sekä ammatin harjoittamisessa että pheessa. - - Haastateltavien nimet on tekstissä mtett ja skpoli sekä kansalliss on esitetty nimeämällä opettajat ktsmanimillä. Yksi haastateltavista ilmaisi itse, mitä nimeä halaa itsestään ttkimstekstissä käytettävän. (Esimerkki: Kiil 2009)

6 Teeman kljets Johdonmkainen järjestys ja siirtymät Pysyvä teemankljets Yhtä asiaa käsitellään eri polilta. Etenevä teemankljets Usi asia rakennetaan aiemman tiedon varaan.

7 ( retoriikka Vertaa (tekstin aihe: Retoriikalla on tehtävä klijoiden vakttamisessa ja sostttelssa. Retoriikka on ollt tapana jakaa kahteen päälinjaan: vanhaan ja teen retoriikkaan. Edellisellä tarkoitetaan antiikin ja jälkimmäisellä 1900-lvn retoriikkaa. Klijoiden vakttamisessa ja sostttelssa on monesti tarvetta retoriikalle. Retoriikka on ollt tapana jakaa kahteen päälinjaan: vanhaan ja teen retoriikkaan. Edellisellä tarkoitetaan antiikin ja jälkimmäisellä 1900-lvn retoriikkaa.

8 Yksi virke = yksi asia Käytä vaihtelevasti. Virkerakenne (1/3) Vältä pelkkien päälaseiden käyttöä: Kielteinen asenne estää pohdinnat. Noret olisivat halkkaita ja valmiita keskstelemaan. > yhdistä Haastateltavat pysyivät aiheissa srin piirtein. Jälkeenpäin nahoja prkaessani homasin, että käsiteltiin myös aiheita, jotka

9 Virkerakenne (2/3) Vältä kiilarakenteita: Kvan hahmo, joka on eksoottinen trbaanipäinen, pipopäinen tai rastafari-myssyinen mies, polttelee sätkää.

10 Virkerakenne (3/3) Vältä liian pitkiä virkkeitä ja seita hierarkiatasoja ja kaplakieltä: Ongelma korost viestinnän snnitteln kohdalla, koska sitä tekevät myös vähemmän viestinnän snnittelkokemsta omaavat henkilöt, jotka eivät välttämättä hyödynnä snnitteln työkalja, joiden käyttö helpottaa homattavasti vosisnnittela.

11 Kaplakielen välttäminen Hinnan laska on esiintynyt maakaasn kohdalla. Sbstantiivityyli Passiivi Laseenvastikkeet Tilastokieli Termit

12 Sbstantiivityyli Kitenkaan mitään srta typen oksidien päästöjen vähentymistä ei ole tapahtnt koko 90-lvn aikana, niin liikenteen kin teollisden osalta. > Liikenteen ja teollisden typpioksidipäästöt eivät kitenkaan ole vähentyneet koko 1990-lvn aikana. Ø Äitejä kehotettiin sorittamaan lapsensa painon mittas kerran viikossa. > Äitejä kehotettiin pnnitsemaan lapsensa kerran viikossa.

13 Sbstantiivityyli Sorittaa ttkims = ttkia, tehdä arvio = arvioida Tarkkaile löysiä apverbejä: sorittaa, totettaa, tapahta, aihettaa, modosta, olla, tehdä Vertaa: Saavtett aikasäästö olisi homattava. Saavtettaisiin homattavaa aikasäästöä. Aikaa säästettäisiin homattavasti.

14 Passiivi Toimialattkimsta on viime vosina kehitetty sekä valtiovallan että yksityisten järjestöjen toimesta. Tarve monimotoiseen kommnikaatioon korost erityisesti yksinasvien vanhsten keskdessa. Sano, kka tekee (ei taholta, piirissä, toimesta ).

15 Laseenvastikkeet Tiivistävät tekstiä, mtta Mitä vikaa? Rakennttajan on kitenkin tiedostettava, että siirtäessään vastta rakoitsijalle spist rakennttajan vaiktsvalta. Lataknta antoi ohjeet työn sorittamisesta vonna 2007 täydentäen niitä voden 2008 aikana.

16 Laseenvastikkeet Toteanalyysin ollessa onnistnt se kvaa valmistettavaa totetta hyvin ja on pystytty määrittämään loppkäytön kannalta kaikki tärkeät ominaisdet. Ø > Onnistnt toteanalyysi kvaa valmistettavaa totetta hyvin ja määrittää loppkäytön kannalta kaikki tärkeät ominaisdet. Klttajan homatessa epäoikedenmkaisden hänen on helpompi tehdä oikeita ostopäätöksiä. > Homatessaan epäoikedenmkaisden klttajan on helpompi tehdä oikeita ostopäätöksiä.

17 Tilastokieli Energiatehokkslokitksen käyttöönoton jälkeen kodinkoneiden energianklts on laskent jyrkästi. Korjasrakentamisen laata on nostettava. Väestön sitmisen aleneminen on kmloitva prosessi. Osallistmisaste oli matala. > Osallistminen oli vähäistä. / Osallistminen ei innostant.

18 Tilastokieli Älä kvaa käyrää vaan ilmiötä. Vältä verbejä nosta, kohota, laskea ja alenta. Vältä myös sanoja -aste, -taso ja -lk. Korjaa: Määrän laskiessa aktiiviss kääntyy laskn.

19 Käsitteet, termit Käsite/termi: erikoiskieleen klvan sisällöltään rajatn käsitteen vakiintnt nimitys Määrittelyn tärkeys Somenkielinen / yleiskielinen vastine? Vältä trhia sivistyssanoja.

20 Tarkista ilmasten väliset merkitysyhteydet ja käyttämäsi kielikvat } Myytävänä lasten päästä vedettävä sänky } Kirjailija kertoi mielipidesivlla saamastaan epäystävällisestä taksipalvelsta } Viranomaisten kompostointia koskevat ohjeet } Meidän samassa veneessä olevien on phallettava yhteen hiileen. } Päättäkää päivänne Katriina-kahvilla! } Ilkka Kanerva Naisten kympin sojelijana on kin Casanova kaalimaan vahtina. } Voksenniskan sivkirjasto on jäänyt lapsenkengän asemaan.

21 Lov epätäsmällisistä ja trhista lisäkkeistä } Trhat adjektiivit (pieni hetkinen, iäkäs vanhs ) } Vahvistssanat (hyvin sri, sangen tärkeä, verrattain paljon, jokseenkin hankala ) } Selittelyt (lllakseni, henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, lonnollisesti ) } Täytesanat (laaditssa selvityksessä, soritetssa ttkimksessa, henkilökohtainen mielipiteeni, käydyissä nevottelissa, pidetyssä kokoksessa ) } Virkkeenalkiset johdattelt (kten olemme aiemmin jo havainneet ; mitä nykyiseen tilanteeseen tlee )

22 Vieraskieliset termit Mkana kljettaminen: somenkielinen vastine tekstin osana, alkperäinen termi ja mahdollinen lyhenne slissa (myöhemmin pelkkä lyhenne OK). Tässä ttkimksessa tarkastelen kapnkitilaan näytteille asetettja lkomainoksia visaalisena kielenä, phntana (parole), jonka tottamisessa on sovellett graafisen ilmaisn periaatteita (lange) ja homioit viestinnälliset tavoitteet. Tekstin osana: taivtsongelmat! Robottien end effectoreista voidaan tehdä erittäin pieniä ja ketteriä.

23 Tekstitateja } Ummets } Liian tiivistä tekstiä, liian tikka paketti, asioiden järjestys lkija kannalta hankala } Yrittäjät olivat perstaessaan 90-lvn alkpolella Virolahdelle hotelli- ja ravintolayrityksensä Majatalon kierrättäneet yrityksen rahat Viroon perstetn paperiyhtiön katta verottomina klkorvaksina yhtiön johdosta vastanneelle 43-votiaalle kovolalaismiehelle. } Vrt. Kn yrittäjät 90-lvn alkpolella perstivat Virolahdelle hotelli-ja ravintolayrityksensä Majatalon, he kierrättivät yrityksen rahat Viroon perstetn paperiyhtiön katta verottomina klkorvaksina 43-votiaalle kovolalaismiehelle, joka vastasi yhtiön johdosta.

24 Tekstitateja } Lapamato, sokkelotyyli } Virke kiemrtelee monitahoisesti ja on pitkä. Päälase katkotaan kiilalasein. Lkija ehtii nohtaa alkpolen asiat, ennen kin pääsee loppn. } Näitä yleisiä ehtoja sovelletaan, jollei toisin ole sovitt, kaikkiin pankille annettihin heti tai myöhemmin hoidettaviin kotimaisiin eromääräisiin tilisiirtoa koskeviin toimeksiantoihin, jotka soritetaan käteisellä tai tililtä. } Vrt. Jos ei toisin ole sovitt, näitä (yleisiä) ehtoja sovelletaan pankissa kaikkiin kotimaisiin eromääräisiin tilisiirtoa koskeviin toimeksiantoihin.

25 Tekstitateja Lapamato, sokkelotyyli FM Kaija Keto, joka on toimint viimeiset kaksi votta koltssnnittelijana kansainvälisessä konsernissa Saksassa ja tätä ennen viisi votta kolttajana viestintätoimistossa, on nimitetty yrityksemme koltsjohtajaksi. Vrt. Fil. maist. Kaija Keto on nimitetty yrityksemme koltsjohtajaksi. Keto on toimint kaksi viime votta koltssnnittelijana kansainvälisessä konsernissa Saksassa ja tätä ennen viisi votta kolttajana viestintätoimistossa.

26 Tekstitateja } Astma, lakoninen tekstityyli } Teksti koost pääosin päälasevirkkeistä, ja siitä pttvat kytkevät ilmakset (samasanat). } Valitettavasti kansalaisille aihetneista syvän laman seraksista ei selvitä vain vientiteollisden menestyksellä. Vientiteollisden oss koko kansantalodestamme on liian pieni. } Vrt. Valitettavasti kansalaisille aihetneista syvän laman seraksista ei selvitä vain vientiteollisden menestyksellä, sillä siihen vientiteollisden oss koko kansantalodestamme on liian pieni.

27 Tehtävä: Kappaleen toimivs Le ja analysoi parin kanssa tai pienryhmässä, miten tieto klkee kappaleessa (arvioikaa) mikä on ydin- eli ideavirke miten kappalejako on onnistnt (mtoksia? millaisia?) pysyykö lkija mkana. Mita kommentteja?

28 Kielenholto kertaa: Kirjoittajan ABC-testi: Kotksen sivt Kielitoimiston oikeinkirjoitsopas (2007) Lkkonen, Marsa: Haskaa kielenholtoa Iisa, Oittinen & Piehl (toim.): Kielenhollon käsikirja Mikk-Werner, Pirkko (toim.): Kielipoliisin käsikirja Korteso, Katleena & Patjas, Liisa-Maria: Pilkn paikka

Kokemuksia muutoksesta ja johtamisesta 1980- luvulta tähän päivään. Keijo Mutanen KIM Ventures Oy Joensuu 6.11.2014

Kokemuksia muutoksesta ja johtamisesta 1980- luvulta tähän päivään. Keijo Mutanen KIM Ventures Oy Joensuu 6.11.2014 Kokemksia mtoksesta ja johtamisesta 1980- lvlta tähän päivään Keijo Mtanen KIM Ventres Oy Joens 6.11.2014 Oma johtamiskokems 1980- lk: VTT, Jyväskylä, Jaoston päällikkö, projektipäällikkö, yksikön varajohtaja,

Lisätiedot

Hyppy Pekingiin 2008 Tapani Keränen (Kihu) ja Juhani Evilä (SUL)

Hyppy Pekingiin 2008 Tapani Keränen (Kihu) ja Juhani Evilä (SUL) Hyppy Pekingiin 2008 Tapani Keränen (Kih ja Jhani Evilä (SUL Harjoitvoden 2008 aikana totetettiin SUL:n ja Kihn yhteityöprojekti Hyppy Pekingiin 2008. Projektia Kihn vt. biomekaniikan ttkija oli pithyppääjien

Lisätiedot

Yhteistyötä teatterista & Taiteesta tuotteeksi -hankkeet

Yhteistyötä teatterista & Taiteesta tuotteeksi -hankkeet Yhteistyötä teatterista & Taiteesta totteeksi -hankkeet Iisalmi, Keitele, Kirvesi, Lapinlahti, Pielavesi, Sonkajärvi ja Vieremä 10.8.2015 10.03.2016 Sisällys Johdanto... 3 Yhdistystoiminta ja osallistminen...

Lisätiedot

4. Derivointi useammassa ulottuvuudessa

4. Derivointi useammassa ulottuvuudessa 6 VEKTORIANALYYSI Lento 3 4. Derivointi seammassa lottvdessa Osittaisderivaatta. Kerrataan alksi osittaisderivaatan käsite. Fnktio f f ( r) f ( x, y, z) on kolmen mttjan fnktio, jonka arvo yleensä mtt,

Lisätiedot

= + + = 4. Derivointi useammassa ulottuvuudessa

= + + = 4. Derivointi useammassa ulottuvuudessa 30 VEKTORIANALYYSI Lento 4 4. Derivointi seammassa lottvdessa Osittaisderivaatta. Kerrataan alksi osittaisderivaatan käsite. Fnktio f= f( r) = f( xyz,, ) on kolmen mttjan fnktio, jonka arvo yleensä mtt,

Lisätiedot

Moottoroidut auto-iiris-zoomobjektiivit

Moottoroidut auto-iiris-zoomobjektiivit Video Moottoroidt ato-iiris-zoomobjektiivit Moottoroidt ato-iiris-zoomobjektiivit www.boschsecrity.fi Laadkas optiikka Lotettava ja kestävä rakenne 1/3 tmainen malli DC-iiris-ohjaksella 1/2 tmainen malli

Lisätiedot

VDC 4x5-sarjan FlexiDome VF- ja XT+domekamerat

VDC 4x5-sarjan FlexiDome VF- ja XT+domekamerat Video VDC 4x5-sarjan FlexiDome VF- ja XT+-domekamerat VDC 4x5-sarjan FlexiDome VF- ja XT+domekamerat www.boschsecrity.fi Kestävät ja isknkestävät mallit 1/3 tman kvasensori, CCD-kameratekniikka Ensilokkainen

Lisätiedot

TOIMEKSIANTOSOPIMUS. 1. Sopijapuolet. 2. Yhteyshenkilöt. 3. Sopimuksen tausta ja tavoitteet. Osoite: Kasurilantie 1, PL 5, 71801, Siilinjärvi

TOIMEKSIANTOSOPIMUS. 1. Sopijapuolet. 2. Yhteyshenkilöt. 3. Sopimuksen tausta ja tavoitteet. Osoite: Kasurilantie 1, PL 5, 71801, Siilinjärvi TOIMEKSIANTOSOPIMUS 1. Sopijapolet Toimeksiantaja: Siilinjärven knta (Jäljempänä Asiakas ) Osoite: Kasrilantie 1, PL 5, 71801, Siilinjärvi Y-tnns: 0172718-0 Toimeksiannon saaja: Vaktsmeklari Novm Oy (Jäljempänä

Lisätiedot

Bosch Recording Station 8.10 -ohjelmisto

Bosch Recording Station 8.10 -ohjelmisto Video Bosch Recording Station 8.10 -ohjelmisto Bosch Recording Station 8.10 -ohjelmisto www.boschsecrity.fi IP-videon tallenns- ja hallintaohjelmisto Liitäntä enintään 64 videolähteelle asemaa kohti Tkee

Lisätiedot

KOVEMMAT AJAT EDESSÄ?

KOVEMMAT AJAT EDESSÄ? Yllättävän hyvä bssivosi Somalaista bssikantaa sittiin viime vonna 526 bssin voimin. Se, että pelin voitti Mercedes- Benz, ei ollt yllätys. Yllätys ei ollt myöskään se, että noin kaksikolmasosaa kaikista

Lisätiedot

Tekstin viimeistely. 1. Luettavuus 2. Merkintätavat. Kandidaattiseminaarin kielikeskuksen osuus

Tekstin viimeistely. 1. Luettavuus 2. Merkintätavat. Kandidaattiseminaarin kielikeskuksen osuus Tekstin viimeistely 1. Luettavuus 2. Merkintätavat Kandidaattiseminaarin kielikeskuksen osuus tiina.airaksinen@aalto.fi Kappaleiden jäsentäminen Kappale = asiakokonaisuus Testi: Pystytkö keksimään otsikon?

Lisätiedot

M u u r a. Muuramen kirkko. Jyväskylän seutukunta. Opetuskäyttö. Kuvaus. 10 Piispalan nuorisokeskus, Eija Syrjälä ja Jao, Jämsän ammattiopisto

M u u r a. Muuramen kirkko. Jyväskylän seutukunta. Opetuskäyttö. Kuvaus. 10 Piispalan nuorisokeskus, Eija Syrjälä ja Jao, Jämsän ammattiopisto r a m e Kva: ramen seraknta ramen kirkko Opetskäyttö Alvar Aallon arkkitehtria, kirkon ja ramen knnan historia. Kvas Jyväskylän setknta ramen kirkon on snnitellt arkkitehti Alvar Aalto. Se on klassisen

Lisätiedot

Tekstin editointi ja viimeistely

Tekstin editointi ja viimeistely Tekstin editointi ja viimeistely 1. Luettavuus 2. Merkintätavat Kandidaattiseminaarin kielikeskuksen osuus, tekstipaja 1 tiina.airaksinen@aalto.fi Editoi ja viimeistele Etene vaiheittain Kirjoita ajattelua

Lisätiedot

Optioiden hinnoittelu binomihilassa

Optioiden hinnoittelu binomihilassa Mat-2.3114 Investointiteoria Optioien hinnoittel binomihilassa 26.3.2015 Yksiperioiset optiot 1/3 Olkoon S kohe-eten arvo perioin alssa siten, että perioin päättyessä sen arvo on S toennäköisyyellä p tai

Lisätiedot

Päijät-Hämeen ja Mäntsälän museoiden työryhmän kokous MUSEOKIOSKI

Päijät-Hämeen ja Mäntsälän museoiden työryhmän kokous MUSEOKIOSKI Päijät-Hämeen ja Mäntsälän mseoiden työryhmän kokos 8.4.2019 MUSEOKIOSKI Asialista 8.4.2019 1. Kokoelmaohjelmien kokoelmien historiaa, kehitystä ja nykytilaa koskevan osden lyhyt käsittely, mikäli tässä

Lisätiedot

Päijät-Hämeen ja Mäntsälän museoiden työryhmän kokous SOPENKORVEN KOKOELMAKESKUS

Päijät-Hämeen ja Mäntsälän museoiden työryhmän kokous SOPENKORVEN KOKOELMAKESKUS Päijät-Hämeen ja Mäntsälän mseoiden työryhmän kokos 10.4.2019 SOPENKORVEN KOKOELMAKESKUS Asialista 10.4.2019 1. Kokoelmaohjelmien kokoelmien historiaa, kehitystä ja nykytilaa koskevan osden lyhyt käsittely,

Lisätiedot

Omakotitalon energiaratkaisu Pieni askel omavaraisuuteen.

Omakotitalon energiaratkaisu Pieni askel omavaraisuuteen. Omakotitalon energiaratkais Pieni askel omavaraisteen. www.arime.fi Phdasta energiaa lonnosta Arinko on meidän kakien elämään vattava ehtymätön energianlähde ja se tottaa välillisesti srimman osan ihmisten

Lisätiedot

MIKROTEORIA, HARJOITUS 3 KYSYNTÄ YLI AJAN JA EPÄVARMUUDEN VALLITESSA, OSTAJANA JA MYYJÄNÄ, SEKÄ TYÖN TARJONTA

MIKROTEORIA, HARJOITUS 3 KYSYNTÄ YLI AJAN JA EPÄVARMUUDEN VALLITESSA, OSTAJANA JA MYYJÄNÄ, SEKÄ TYÖN TARJONTA MIKROTEORI, HRJOITUS 3 KYSYNTÄ YLI JN J EPÄVRMUUEN VLLITESS, OSTJN J MYYJÄNÄ, SEKÄ TYÖN TRJONT Voistojen eistämässä kylässä kasvatetaan ainoana elinkeinona vehnää Sadot vaihtelevat vosittain, siten, että

Lisätiedot

4. Taajuusalueen suodatus 4.1. Taustaa. 4.2. Perusteita

4. Taajuusalueen suodatus 4.1. Taustaa. 4.2. Perusteita 4. Taajsaleen sodats 4.. Tastaa Forier esitti. 87 idean että laskien yhteen jaksollisia painotettja fnktioita oidaan esittää kinka tahansa monimtkainen jaksollinen fnktio. Ka 4.. esittää tällaista. Jaksolliset

Lisätiedot

VDC 485-sarjan FlexiDome XF - domekamerat

VDC 485-sarjan FlexiDome XF - domekamerat Video VDC 485-sarjan FlexiDome XF -domekamerat VDC 485-sarjan FlexiDome XF - domekamerat www.boschsecrity.fi Isknkestävä, vandaalisojatt, säänkestävä kotelo NightSense hämäriin valaistsoloshteisiin 15-bittinen

Lisätiedot

Helsingin hengessä sopua ja sovittelua työyhteisön arkeen

Helsingin hengessä sopua ja sovittelua työyhteisön arkeen Helsingin hengessä sopa ja sovittela työyhteisön arkeen Helsingin kapngin toimintaohje ristiriitojen rakentavaan käsittelyyn ja sovitteln Tässä oppaassa määritellään, mitä ovat epäasiallinen kohtel ja

Lisätiedot

Sykettä. Tee elämäsi paras päätös. Mitä ihmettä: 70-vuotias Teodor nukkuu jääkaapissa ELÄMÄ ON JEES FRENDIT ON JEES USKO ON JEES JEES

Sykettä. Tee elämäsi paras päätös. Mitä ihmettä: 70-vuotias Teodor nukkuu jääkaapissa ELÄMÄ ON JEES FRENDIT ON JEES USKO ON JEES JEES ELÄMÄ ON JEES FRENDIT ON JEES USKO ON JEES NUMERO 9/2015 6,00 Digi JEES Mitä ihmettä: 70-votias Teodor nkk jääkaapissa Tee elämäsi paras päätös V.I.P.-vieraana ammattilaisscoottaaja Helmeri Pirinen Sykettä!

Lisätiedot

Käyttöarvon kvantitatiivisesta mittaamisesta. Tommi Höynälänmaa 19. marraskuuta 2012

Käyttöarvon kvantitatiivisesta mittaamisesta. Tommi Höynälänmaa 19. marraskuuta 2012 Käyttöarvon kvantitatiivisesta mittaamisesta Tommi Höynälänmaa 19. marraskta 2012 1 1 Yleistä Ajan t mittainen henkilötyöaika keskimääräistyötä (tehokkdeltaan keskimääräistä työtä) saa tavarantotannossa

Lisätiedot

Liike 2020 Sosiaalidemokraatit

Liike 2020 Sosiaalidemokraatit Kansanedstaja TIMO HARAKKA Liike 2020 Sosiaalidemokraatit ovat yltäneet mielipidetiedsteljen ykköspaikalle. Syytä ylettömään ilakointiin ei ole, sillä seraaviin vaaleihin on vielä pitkä aika. Jhlatnnelmaa

Lisätiedot

RYHMÄN TAUSTAA. Nuoruusiässä paljon univaikeuksia. Unihäiriöt ilmenevät usein mielenterveyden häiriöiden kanssa

RYHMÄN TAUSTAA. Nuoruusiässä paljon univaikeuksia. Unihäiriöt ilmenevät usein mielenterveyden häiriöiden kanssa HYVÄN UNEN RYHMÄ HYKS NUORISOPSYKIATRIASSA FYSIOTERAPEUTTI ANNINA LAHTI FYSIOTERAPEUTTI, PSYKOTERAPEUTTI MARKO KUUKASJÄRVI, FYSIOTERAPEUTTI VIRPI VÄHÄKANGAS, FYSIOTERAPEUTTI MARIA SEPPÄLÄ SÄHKÖPOSTI: ETUNIMI.SUKUNIMI@HUS.FI

Lisätiedot

Varifocal-objektiivit

Varifocal-objektiivit Video Varifocal-t Varifocal-t www.boschsecrity.fi Laadkas optiikka 1/3 ja 1/2 tman kameroihin Lotettava ja kestävä rakenne Tarkennsaleen valinta Pieni koko Varifocal-t ovat markkinoiden monipolisin ja

Lisätiedot

Maakunnan tila. Kansanedustajaryhmä ja kunnanjohtajat 23.1.2013. Maakuntajohtaja Juho Savo

Maakunnan tila. Kansanedustajaryhmä ja kunnanjohtajat 23.1.2013. Maakuntajohtaja Juho Savo Maaknnan tila Kansanedstajaryhmä ja knnanjohtajat Mano Koivisto o kesks, Trk 23.1.2013 Maakntajohtaja Jho Savo Liikevaihdon ja henkilöstömäärän kehitys yrityksissä Liikevaihdon ja henkilöstömäärän kehitys

Lisätiedot

Oppimisen haasteet ja mahdollisuudet terveysalan simulaatioissa

Oppimisen haasteet ja mahdollisuudet terveysalan simulaatioissa Oppimisen haasteet ja mahdollisdet terveysalan simlaatioissa Marianne Teräs, THM, FT Aikiskasvatksen dosentti Helsingin yliopisto Esitys 18.9.2015 Somen elvytysvasthenkilöiden valtaknnallinen 10 v jhlasymposimi

Lisätiedot

Seppo I. Niemelä: Mikrobiologian kvantatiivisten

Seppo I. Niemelä: Mikrobiologian kvantatiivisten Jlkais J1/001 MITTATEKNIIKAN KESKUS Jlkais J1/001 MIKROBIOLOGIAN KVANTITATIIVISTEN VILJELYMÄÄRITYSTEN MITTAUSEPÄVARMUUS Seppo I. Niemelä KEMIAN JAOSTO Mikrobiologian työryhmä Helsinki 001 ALKUSANAT Mikrobiologisten

Lisätiedot

Ääni on paineaalto. Sisältö. Musiikin havaitseminen ja musiikin rooli lasten perheissä* 1. Mitä on ääni miten sitä havaitaan ja tulkitaan? 9.11.

Ääni on paineaalto. Sisältö. Musiikin havaitseminen ja musiikin rooli lasten perheissä* 1. Mitä on ääni miten sitä havaitaan ja tulkitaan? 9.11. 1 Msiikin havaitseminen ja msiikin rooli lasten perheissä* FT Ritva Torppa Pheterapetti, Logopedian yliopistonlehtori, Aivot ja msiikki työryhmä, Kognitiivisen aivottkimksen yksikkö (CBRU), Lääketieteellinen

Lisätiedot

Kasvillisuuden vaikutuksen mallintaminen virtaukseen ja sedimenttien kulkeutumiseen luonnonmukaisen vesirakentamisen näkökulmasta

Kasvillisuuden vaikutuksen mallintaminen virtaukseen ja sedimenttien kulkeutumiseen luonnonmukaisen vesirakentamisen näkökulmasta Kasvillisden vaiktksen mallintaminen virtakseen ja sedimenttien klketmiseen lonnonmkaisen vesirakentamisen näköklmasta Mallinnsseminaari, 1.4.2015 Kaisa Västilä ja Jha Järvelä Kasvillisden vaiktsten mallintamisen

Lisätiedot

Hiippakuntauutiset. Hiippakunta täyttää 50 vuotta. Reijo Liimatainen: Kirkolla loistava tulevaisuus. Juhlaliite kokoaa historiaa

Hiippakuntauutiset. Hiippakunta täyttää 50 vuotta. Reijo Liimatainen: Kirkolla loistava tulevaisuus. Juhlaliite kokoaa historiaa Hiippakntatiset HELSINKI 1/09 1 Hiippaknta täyttää 50 votta Reijo Liimatainen: Kirkolla loistava tlevaiss Jhlaliite kokoaa historiaa P i i s Pa n Pi i s i Katse eteenpäin! Kn hiippaknnan 50-votisjhlia

Lisätiedot

Keskiarvovirtaohjatun vakiovirtalähteen dynaaminen mallinnus

Keskiarvovirtaohjatun vakiovirtalähteen dynaaminen mallinnus Olli aronen Keskiarvovirtaohjatn vakiovirtalähteen dynaaminen mallinns Sähkötekniikan korkeakol Diplomityö, joka on jätetty opinnäytteenä tarkastettavaksi diplomi-insinöörin ttkintoa varten Espoossa 18.11.2011.

Lisätiedot

763105P JOHDATUS SUHTEELLISUUSTEORIAAN 1 Ratkaisut 5 Kevät 2016

763105P JOHDATUS SUHTEELLISUUSTEORIAAN 1 Ratkaisut 5 Kevät 2016 7635P JOHDATUS SUHTEELLISUUSTEORIAAN Ratkaist 5 Kevät 26. Aberraatio shteellissteoriassa a) Tlkoon valo kten tehtävän kvassa (x, y)-tason x, y > neljänneksestä: x ˆx + y ŷ c cos θ ˆx c sin θ ŷ. () Lorenz

Lisätiedot

Identifiointiprosessi

Identifiointiprosessi Identifiointiprosessi Koesnnittel, identifiointikoe Mittastlosten / datan esikäsittely Ei-parametriset menetelmät: - transientti-, korrelaatio-, taajs-, Forier- ja spektraalianalyysi => askel-, implssi-

Lisätiedot

Grillikauden Kunkut 80% 76% 77% Mausteisia. Uusi kätevä. Rööperiin. Makuja maailmalta Maistelupakkaus 6 * 50 g

Grillikauden Kunkut 80% 76% 77% Mausteisia. Uusi kätevä. Rööperiin. Makuja maailmalta Maistelupakkaus 6 * 50 g 2/2016 On helppoa kehittää totteita joihin ihmiset rakastvat, kn itse rakastaa sitä, mitä tekee. Grillikaden Knkt Usi kätevä Maistelpakkas Kaverille kans tai pienempään nälkään 6 * 50 g Rööperin Chiligrilli

Lisätiedot

4 Liikemäärä ja liikemäärän säilyminen

4 Liikemäärä ja liikemäärän säilyminen 4 Liikemäärä ja liikemäärän säilyminen 4. Liikemäärä ja implssi 4-. a) Hyökkääjän liikemäärä on p = = 89 kg 8,0 m/s 70 kgm/s. b) 05-kiloisella polstajalla on yhtä sri liikemäärä, jos nopes on kgm 7 p v

Lisätiedot

Ulkomaalaistaustainen ehkäisyneuvolassa. Tuire Saloranta TKL Vantaan perhesuunnittelun vastuulääkäri

Ulkomaalaistaustainen ehkäisyneuvolassa. Tuire Saloranta TKL Vantaan perhesuunnittelun vastuulääkäri Ulkomaalaistastainen ehkäisynevolassa Tire Saloranta TKL Vantaan perhesnnitteln vastlääkäri Ulkomaalaistastaiset Esim. Vantaalla n 14% väestöstä Venäjältä, Virosta, Somaliasta, Irakista, Syyriasta, Kiinasta,

Lisätiedot

7. Tasapainoitetut hakupuut

7. Tasapainoitetut hakupuut 7.1. Monitiehakpt 7. Tasapainoitett hakpt Tässä lssa jatketaan järjestetyn sanakirjan tarkastela esittämällä kehittynyt ptietorakenne. Lssa 7.1. esitetään monitiehakpn käsite. Se on järjestetty p, jonka

Lisätiedot

x = x x 2 + 2y + 3 y = x + 2y f 2 (x, y) = 0. f 2 f 1

x = x x 2 + 2y + 3 y = x + 2y f 2 (x, y) = 0. f 2 f 1 Matematiikan K/P syksy Laskharjoits 9 Mallivastakset Tehtävän differentiaaliyhtälösysteemi: x = x x + y + y = x + y Merkitään f (x, y) = x x + y + ja f (x, y) = x + y Kriittisessä pisteessä f (x, y) =

Lisätiedot

VIDEOJET decoder 7000

VIDEOJET decoder 7000 Video VIDEOJET decoder 7000 VIDEOJET decoder 7000 www.boschsecrity.fi HD 1080p- ja 720p-vastaanotto Monipoliset monitoriasettelt Ohjaa soraan enintään kahta HD-näyttöä VCA-metatietojen näyttö Pienikokoinen,

Lisätiedot

(kevät 2019) Markku Laitinen Uurainen Siv u 1

(kevät 2019) Markku Laitinen Uurainen Siv u 1 (kevät 2019) 1 TUEN SAAJAT: -Lonnolliset henkilöt ja yksityisoikedelliset yhteisöt (Oy, Ky, Ay, ossknnat), joka elinkeinonaan harjoittaa tai ryhtyy harjoittamaan maatilalla maatalotta (maatalosyrittäjä).

Lisätiedot

Divar MR -sarjan digitaalinen videotallennin

Divar MR -sarjan digitaalinen videotallennin Video Divar MR -sarjan digitaalinen videotallennin Divar MR -sarjan digitaalinen videotallennin www.boschsecrity.fi Talodellinen ja trvallinen integroit rakenne Tehokas MPEG-4-tiedostopakkas Katso ja tallenna

Lisätiedot

torilla. Solidaarisuutta Kansainvälisyyttä HANNU VESTERINEN

torilla. Solidaarisuutta Kansainvälisyyttä HANNU VESTERINEN S K P : n piirijä T r n rjestö lkais r y : n j m a r lk r a s - j o TORILT KJHT Maailmassa on yhä enemmän ihmisiä, jotka ovat kyllästyneet rahan valtaan ja vaativat lisää demokratiaa. Sinnikkäät mielenosoittajat

Lisätiedot

Kieli osana avointa hallintoa & hyvän virkakielen toimintaohjelma

Kieli osana avointa hallintoa & hyvän virkakielen toimintaohjelma Kieli osana avointa hallintoa & hyvän virkakielen toimintaohjelma Julkisen alan tiedottajat ry Viestintäpäivät, Oulu Ulla Tiililä Kotimaisten kielten keskus 28.3.2014 Kotimaisten kielten keskus Avoin hallinto

Lisätiedot

Polkuja kestävään kehitykseen Keski-Suomessa Keski-Suomen ympäristökeskus v.2000 Tiina Keinänen, Tiina Savolainen19

Polkuja kestävään kehitykseen Keski-Suomessa Keski-Suomen ympäristökeskus v.2000 Tiina Keinänen, Tiina Savolainen19 Polkja kestävään kehitykseen Keski-Somessa Keski-Somen ympäristökesks v.2000 Tiina Keinänen, Tiina Savolainen19 Liite 7A. Esimerkkikokeilna alstavia ramen tietoja (ympäristöpäällikkö Kari Saari ei ole

Lisätiedot

Maanjäristyksen kestävien kytkentäkotelotelineiden suunnittelu

Maanjäristyksen kestävien kytkentäkotelotelineiden suunnittelu Lari Nosiainen Maanjäristyksen kestävien kytkentäkotelotelineiden snnittel Metropolia Ammattikorkeakol Insinööri (AMK) Kone- ja totantotekniikka Insinöörityö 3.4.14 Tiivistelmä Tekijä Otsikko Sivmäärä

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Selain... 23. Käyttöturvallisuus... 2 Tervetuloa digitaalisen satelliitti-tv:n pariin!... 3. Kauko-ohjain... 4. Vastaanotin...

Sisällysluettelo. Selain... 23. Käyttöturvallisuus... 2 Tervetuloa digitaalisen satelliitti-tv:n pariin!... 3. Kauko-ohjain... 4. Vastaanotin... Sisällyslettelo Käyttötrvalliss................ 2 Tervetloa digitaalisen satelliitti-tv:n pariin!......................... 3 Vastaanottimen ohjelmistopäivitykset.... 3 Paristojen asettaminen kako-ohjaimeen

Lisätiedot

Turvallista koulumatkaa!

Turvallista koulumatkaa! Trvallista kolmatkaa! Kolkljetkset hallinto-oikeden näköklmasta Lonais-Somen alehallintovirasto 23.5.2017 Hallinto-oikestomari Hannele Sarell ja hallinto-oikestomari Marja Peltoniemi Trn hallinto-oikes

Lisätiedot

Tasasähköyhteyden suuntaaj-asema. Ue j0ƒ. p,q

Tasasähköyhteyden suuntaaj-asema. Ue j0ƒ. p,q EEC-E89 syksy 06 Ttkitaan alla olevan kvan mkaista heikkoon verkkoon kytkettyä srjännitteistä tasasähköyhteyttä. Tässä tapaksessa syöttävän verkon impedanssi (Theveninin impedanssi, kvassa j on j0,65,

Lisätiedot

Erikoisuuden tavoittelijoille. linja-autosarjan, jossa lattiataso nousi varsin jyrkästi perää kohden. Näissä Cometnimellä

Erikoisuuden tavoittelijoille. linja-autosarjan, jossa lattiataso nousi varsin jyrkästi perää kohden. Näissä Cometnimellä TESTIRYHMÄ Testiryhmä Timo Lehtonen ja Mika Koivisto Volvo 9900 Erikoisden tavoittelijoille Volvo 9900 on malli, joka ei aiemmin ole klnt Somen tontiohjelmaan. Nyt tämä erikoinen tristibssi tlee tarjolle

Lisätiedot

Divar-digitaalivideonauhuri

Divar-digitaalivideonauhuri Video Divardigitaalivideonahri Divardigitaalivideonahri www.boschsecrity.fi 6, 9 ja 16kanavaiset versiot Valinnaiset Bilinxliitännät Samanaikainen tallenns, toisto ja arkistointi AtoDomeohjas Tarkennett

Lisätiedot

Säädöskieli ja ymmärrettävyys, harmaita alueita

Säädöskieli ja ymmärrettävyys, harmaita alueita Säädöskieli ja ymmärrettävyys, harmaita alueita Säädöskieli ja sen ymmärrettävyys -hankkeen aloitusseminaari Kotimaisten kielten tutkimuskeskus, 17.12.2010 Vesa Heikkinen Harmaata ja värikästä Mikä on

Lisätiedot

Rahoitusriskit ja johdannaiset Matti Estola. luento 10 Binomipuut ja optioiden hinnoittelu

Rahoitusriskit ja johdannaiset Matti Estola. luento 10 Binomipuut ja optioiden hinnoittelu Rahoitsriskit ja johdannaiset Matti Estola lento 1 Binomipt ja optioiden hinnoittel 1. Optiohintojen mallintaminen Esimerkki. Oletetaan, että osakkeen spot -krssi on $ ja spot -krssilla 3 kk:n kltta on

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Teknillinen tiedekunta Ympäristötekniikan koulutusohjelma

LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Teknillinen tiedekunta Ympäristötekniikan koulutusohjelma LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Teknillinen tiedeknta Ympäristötekniikan koltsohjelma TYPEN OKSIDIEN MITTAUSEPÄVARMUUDEN MÄÄRITTÄMINEN ILMANLAATUMITTAUKSILLE Tarkastajat: Professori Esa Marttila TkL

Lisätiedot

Bussiammattilainen jututti juuri. Tilausmatkojen moniosaajat. Valoisin mielin kohti keikkakesää

Bussiammattilainen jututti juuri. Tilausmatkojen moniosaajat. Valoisin mielin kohti keikkakesää Valoisin mielin kohti keikkakesää Tilasmatkojen moniosaajat Vain ajaminen ei ole enää pitkään aikaan riittänyt kljettajan panokseksi tilasmatkoilla. Nykyiset tilasajojen ammattilaiset ovat todellisia moniosaajia,

Lisätiedot

Mitä saamme aikaan 20 miljoonalla eurolla? ja miten kerromme siitä tuloksista kiinnostuneille ja kiinnostuville?

Mitä saamme aikaan 20 miljoonalla eurolla? ja miten kerromme siitä tuloksista kiinnostuneille ja kiinnostuville? Mitä saamme aikaan 20 miljoonalla eurolla? ja miten kerromme siitä tuloksista kiinnostuneille ja kiinnostuville? Mikä on tutkimusohjelman tai hankkeen tulos? Tutkijoille työtä, opinnäytteitä, meriittejä

Lisätiedot

S SÄHKÖTEKNIIKKA

S SÄHKÖTEKNIIKKA S55.103 SÄHKÖTEKNIIKK. välikoe 7.4.1998 Kimmo Silvonen 1. Kva esittää yhdellä diodilla hätäratkaisna tehtyä kokoaaltotasasntaajaa. Sen toiminta ei tietenkään ole kovin ideaalista. Laske diodin ominaiskäyrän

Lisätiedot

Lukupiiri 9 lk. ensimmäinen tunti

Lukupiiri 9 lk. ensimmäinen tunti Lukupiiri 9 lk. ensimmäinen tunti 1. Keskustelkaa kirjoistanne yleisesti! Esittele pääpiirteittäin oma kirjasi, - kirjailijan nimi - painovuosi - mistä kirja kertoo - mille aikakaudelle kirjan tapahtumat

Lisätiedot

Lataa Miksi kaupunkilainen roskaa? - Risto Haverinen. Lataa

Lataa Miksi kaupunkilainen roskaa? - Risto Haverinen. Lataa Lataa Miksi kaupunkilainen roskaa? - Risto Haverinen Lataa Kirjailija: Risto Haverinen ISBN: 9789522230706 Sivumäärä: 89 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 37.79 Mb Miksi kaupunkilainen roskaa?puisto varhaisena

Lisätiedot

FLEXIDOME IP dynamic 7000 VR

FLEXIDOME IP dynamic 7000 VR Video www.boschsecrity.fi Sri dynaaminen ale näyttää yksityiskohdat samanaikaisesti sekä kirkkaassa että heikossa valaistksessa Sisältöpohjainen oloshdeanalyysi optimoi kvankäsittelyominaisdet Älykkään

Lisätiedot

S SÄHKÖTEKNIIKKA JA ELEKTRONIIKKA Aalto-yliopisto, sähkötekniikan korkeakoulu

S SÄHKÖTEKNIIKKA JA ELEKTRONIIKKA Aalto-yliopisto, sähkötekniikan korkeakoulu S-55.00 SÄHKÖTKNIIKKA JA KTONIIKKA Aalto-yliopisto, sähkötekniikan korkeakol Kimmo Silvonen Tentti 30.5.03: tehtävät,3,4,6,0.. välikoe: tehtävät,,3,4,5.. välikoe: tehtävät 6,7,8,9,0. Saat vastata vain

Lisätiedot

AUNAR. -Yhdistää- WinNovan henkilöstölehti

AUNAR. -Yhdistää- WinNovan henkilöstölehti AUNAR -Yhdistää- n henkilöstölehti 1/2010 Sisältö NÄKÖKULMA Teksti Lasse Schltz 3 Näköklma: Lasse Schltz 4 Rehtorin palsta: Jha Vasama 4 Viestintäpalvelt 6 Kolterveysttkims 2009 8 Nimityksiä 9 Osaava yrittäjä

Lisätiedot

osakeyhtiölain kielenhuolto

osakeyhtiölain kielenhuolto Kotimaisten kielten tutkimuskeskus Kielitoimisto Asunto-osakeyhti osakeyhtiölain kielenhuolto Salli Kankaanpää, Aino Piehl ja Matti Räsänen 20.3.2008 Kielenhuoltajien kommenttien aiheita Saako lukija tarpeeksi

Lisätiedot

РУССКИЙ ЯЗЫК АУДИРОВАНИЕ LYHYT OPPIMÄÄRÄ KORT LÄROKURS 12.2.2014 YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA STUDENTEXAMENSNÄMNDEN

РУССКИЙ ЯЗЫК АУДИРОВАНИЕ LYHYT OPPIMÄÄRÄ KORT LÄROKURS 12.2.2014 YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA STUDENTEXAMENSNÄMNDEN РУССКИЙ ЯЗЫК АУДИРОВАНИЕ LYHYT OPPIMÄÄRÄ KORT LÄROKURS 12.2.2014 YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA STUDENTEXAMENSNÄMNDEN Vastaa kysymyksiin 1 26 valitsemalla kuulemasi perusteella sopivin vaihtoehto. Merkitse

Lisätiedot

Käy lukemassa viimeisin AMISlehti: osku.info/amis-lehti/

Käy lukemassa viimeisin AMISlehti: osku.info/amis-lehti/ AMIS-lehti T-Median tuottama ja OSKU ry:n julkaisema AMIS-lehti tarjoaa 15-25 vuotiaille nuorille ajankohtaista tietoa tämän päivän tärkeistä aihealueista sekä viihdyttää esittelemällä muun muassa nuorisokulttuurin

Lisätiedot

Shakkilinna

Shakkilinna k Shakkilinna www.shakkilinna.fi info@shakkilinna.fi Kningatar on shakkipelin liikkvin nappla. Se liikk kin tornin ja lähen yhdistelmä. Siis jokaiseen sntaan, ja niin pitkälle kin mahdollista. eitä katselee,

Lisätiedot

User guide. Digital satellite receiver DS250NV

User guide. Digital satellite receiver DS250NV User gide Digital satellitmottagare Digital satellitmodtager Digital satellittmottaker Digitaalinen satelliittivastaanotin Digital satellite receiver DS250NV Sisällyslettelo Käyttötrvalliss...............

Lisätiedot

TIEVOKSI. Sisällysluettelo

TIEVOKSI. Sisällysluettelo 2 2002 Oln kapngin opetstoimen henkilöstölehti Kieliohjelma dist Vihdoinkin saman katon alle liikttaa 2 2002 Tievoksi Oln kapngin opetstoimen henkilöstölehti TIEVOKSI Oln kapngin opetstoimen henkilöstölehti

Lisätiedot

Valtion eläkemaksun laskuperusteet

Valtion eläkemaksun laskuperusteet VALTIOKONTTORI PÄÄTÖS Dnro 62/30/2005 Valtion eläkemakn lakperteet Valtiokonttori on 2262005 hyäkynyt nämä lakperteet nodatettaaki lakettaea Valtion eläkerahatolaia tarkoitettja työnantajan eläkemakja

Lisätiedot

IL-SUOSITUKSEN TILANNE

IL-SUOSITUKSEN TILANNE IL-SUOSITUKSEN TILANNE Riitta-Liisa Karjalainen / Kaija Kivikoski Amk-kirjastojen Pedagogiikka-työryhmä Leena Järveläinen Yo-kirjastojen Informaatiolukutaitoverkosto STKS:n IL-seminaari, 29.11.2012 ESITYKSEN

Lisätiedot

Selkokeskus 2014. Selkoa selkokielestä Kuka sitä tarvitsee? Mitä se on?

Selkokeskus 2014. Selkoa selkokielestä Kuka sitä tarvitsee? Mitä se on? Selkoa selkokielestä Kuka sitä tarvitsee? Mitä se on? Copyright: Selkokeskus 2014 Onko tämä selkokieltä? Kuntayhtymän kotihoitokeskuksen hoitohenkilökunta tukee monella tavalla kotiaskareissa sekä antaa

Lisätiedot

Röntgenhoitajan rooli säteilyaltistuksen oikeutuksessa

Röntgenhoitajan rooli säteilyaltistuksen oikeutuksessa Röntgenhoitajan rooli säteilyaltistksen oiketksessa ULLA NIKUPAAVO, RÖNTGENHOITAJA, TTK, HUS-KUVANTAMINEN TERVEYDENHUOLLON RÖNTGENTOIMINNAN ASIANTUNTIJOIDEN NEUVOTTELUPÄIVÄT 13.-14.4.2015 Oiketkseen liittyvät

Lisätiedot

KIUSAAMINEN VANHEMMAT EIVÄT TIETOISIA KIUSAAMISESTA

KIUSAAMINEN VANHEMMAT EIVÄT TIETOISIA KIUSAAMISESTA KIUSAAMINEN VANHEMMAT EIVÄT TIETOISIA KIUSAAMISESTA Vain joka kolmas vanhempi on kyselyjen mukaan tietoinen kiusaamisesta, jossa heidän lapsensa on osallisena, kerrotaan keskiviikkona julkistetussa Opetusministeriön

Lisätiedot

Kouvolan seurakunta Lapset ja perheet

Kouvolan seurakunta Lapset ja perheet Kovolan seraknta Lapset ja perheet Kevät 2014 Sisällyslettelo Papin tervehdys 3 Avoinkerho 4 Päiväkerho 5 Kollaisten iltapäiväkerho 6 Msiikkitoimintaa 7 Tapahtmakalenteri 8-9 Toimintaa perheille 10 Syntymäpäiväonnittelt

Lisätiedot

1/5 Kaupunginhallitus Liite Tilausliikenn e Linjakas oy. Kuljetus Oy

1/5 Kaupunginhallitus Liite Tilausliikenn e Linjakas oy. Kuljetus Oy 1/5 Kapnginhallits 28.5.2018 Liite 1 212 TARJOUSTEN VERTAILUTAULUKKO 151031 / Rokakljetkset 1.8.2018-31.7.2021 + optio 2 v (Pisteytys kohderyhmittäin) Saapneita tarjoksia yhteensä: 8 Kelvollisia tarjoksia

Lisätiedot

LBC 3210/00 Line Array -sisä-/ulkokaiutin

LBC 3210/00 Line Array -sisä-/ulkokaiutin Viestintäjärjestelmät LBC 3210/00 Line Array -sisä-/lkokaitin LBC 3210/00 Line Array -sisä-/lkokaitin www.boschsecrity.fi Laajennett kntelale Erinomainen pheen ja msiikin erotettavs Lonnollisen äänen tasainen

Lisätiedot

Loppuraportti. Projektin nimi: Haukanmaa Masterplan Projektipäällikkö: Merja Galler

Loppuraportti. Projektin nimi: Haukanmaa Masterplan Projektipäällikkö: Merja Galler Loppraportti Projektin nimi: Hakanmaa Masterplan Projektipäällikkö: Merja Galler Hankkeen nimi: Hakanmaa Masterplan Hankkeen totetsaika: Tokok 2016 - Jolk 2016 Avstksen saajan nimi: Toivakan Knta Yhteyshenkilö:

Lisätiedot

EKOLOGISUUS. Ovatko lukiolaiset ekologisia?

EKOLOGISUUS. Ovatko lukiolaiset ekologisia? EKOLOGISUUS Ovatko lukiolaiset ekologisia? Mitä on ekologisuus? Ekologisuus on yleisesti melko hankala määritellä, sillä se on niin laaja käsite Yksinkertaisimmillaan ekologisuudella kuitenkin tarkoitetaan

Lisätiedot

Supervoimat käyttöön Supersankari-gallerian avulla VETÄJÄT NINA MAUNU JA TIINA HOSKARI JYVÄSKYLÄ OSAAVA VERME ELONKORJUU -SEMINAARI

Supervoimat käyttöön Supersankari-gallerian avulla VETÄJÄT NINA MAUNU JA TIINA HOSKARI JYVÄSKYLÄ OSAAVA VERME ELONKORJUU -SEMINAARI Spervoimat käyttöön Spersankari-gallerian avlla VETÄJÄT NINA MAUNU JA TIINA HOSKARI JYVÄSKYLÄ 20.9.2016 OSAAVA VERME ELONKORJUU -SEMINAARI Tapahtman tavoitteet Tnnistetaan oman ammatillisen minän vahvksia,

Lisätiedot

Tesomajärven koulusta Tesoman kouluksi

Tesomajärven koulusta Tesoman kouluksi Tesomajärven kolsta Tesoman kolksi Tesomajärven kol aloitti toimintansa v.1967 Kola käytiin kahdessa vorossa, parhaimmillaan kola kävi yli 1000 oppilasta Tesomajärven alakoln liitettiin myöhemmin Ikrin

Lisätiedot

MARKKINOINTI SOSIAALISESSA MEDIASSA. Opas Pajulahden Seikkailupuistoon

MARKKINOINTI SOSIAALISESSA MEDIASSA. Opas Pajulahden Seikkailupuistoon MARKKINOINTI SOSIAALISESSA MEDIASSA Opas Pajlahden Seikkailpistoon Heini-Maria Salo Opinnäytetyö Tokok 2018 Matkailn koltsohjelma Tampereen ammattikorkeakol TIIVISTELMÄ Tampereen ammattikorkeakol Matkailn

Lisätiedot

700-sarjan hybridi-/verkkotallennin HDkuvalle

700-sarjan hybridi-/verkkotallennin HDkuvalle Video 700-sarjan hybridi-/verkkotallennin HD-kvalle 700-sarjan hybridi-/verkkotallennin HDkvalle www.boschsecrity.fi Reaaliaikainen HD- ja SD-kameroiden tallenns 32 kanavaa IP-kameroille ja analogisille

Lisätiedot

Kun annettu differenssiyhtälö z-muunnetaan puolittain, saadaan: 1 1 z Y z zy z z/4 4

Kun annettu differenssiyhtälö z-muunnetaan puolittain, saadaan: 1 1 z Y z zy z z/4 4 DEE- Lineaariset järjestelmät Harjoits 8, rataisehdotset Tämän harjoitsen ideana on opetella -mnnosen ättöä differenssihtälöiden rataisemisessa. Lisäsi ätetään -mnnosen ehäpä hödllisintä ominaistta, eli

Lisätiedot

OULUN YLIOPISTO Konetekniikan osasto 460071A Autojen ja työkoneiden rakennejärjestelmät I 5 op Mauri Haataja. 1. Pyöräajoneuvojen ominaisohjaus

OULUN YLIOPISTO Konetekniikan osasto 460071A Autojen ja työkoneiden rakennejärjestelmät I 5 op Mauri Haataja. 1. Pyöräajoneuvojen ominaisohjaus OUUN YIOPISTO Konetekniikan osasto 467A Atojen ja työkoneiden rakennejärjestelmät I 5 op Mari Haataja. Pyöräajonevojen ominaisohjas. Henkilöatojen pyöräntenta Hyötyajonevojen ajo-ominaisksiin vaikttavat

Lisätiedot

Katariina Iisa MITEN LUKIJAT TULKITSEVAT ERILAISIA TEKSTEJÄ

Katariina Iisa MITEN LUKIJAT TULKITSEVAT ERILAISIA TEKSTEJÄ 1 Katariina Iisa MITEN LUKIJAT TULKITSEVAT ERILAISIA TEKSTEJÄ Tekstin tulkinnan voidaan ajatella syntyvän suhteessa muihin teksteihin. Tällöin lukija peilaa tekstiä lähinnä neljänlaisiin teksteihin: 1)

Lisätiedot

EXTRA. Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry Ratavartijankatu 2 00520 Helsinki www.ytn.fi > Järjestösektori

EXTRA. Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry Ratavartijankatu 2 00520 Helsinki www.ytn.fi > Järjestösektori JÄRJESTÖSEKTORIN EXTRA Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry Ratavartijankatu 2 00520 Helsinki www.ytn.fi > Järjestösektori Elokuu 2011 Tiedätkö kuka sinua edustaa työpaikalla vai edustaako kukaan? Luottamusmies

Lisätiedot

5. Trigonometria. 5.1 Asteet ja radiaanit. Radiaanit saadaan lausekkeesta. Kun kulma on v radiaania ja n astetta, tästä seuraa, että 180

5. Trigonometria. 5.1 Asteet ja radiaanit. Radiaanit saadaan lausekkeesta. Kun kulma on v radiaania ja n astetta, tästä seuraa, että 180 5. Trignmetria 5.1 Asteet ja radiaanit Radiaanit saadaan lasekkeesta v b r. Kn klma n v radiaania ja n astetta, tästä seraa, että v n 180. Basic Frmat -tilaksi vimme valita Radian, Degree tai Grad. Käsittelemme

Lisätiedot

DINION IP 7000 HD. Video DINION IP 7000 HD. www.boschsecurity.fi. 1/2,7 tuuman CMOS, päivä-yötila ja progressiivinen skannaus

DINION IP 7000 HD. Video DINION IP 7000 HD. www.boschsecurity.fi. 1/2,7 tuuman CMOS, päivä-yötila ja progressiivinen skannaus Video DINION IP 7000 HD DINION IP 7000 HD www.boschsecrity.fi 1/2,7 tman CMOS, päivä-yötila ja progressiivinen skannas Sri 1080p:n tarkks, HD-kva Älykkään kohinanpoiston ansiosta kaistanleveyttä ja tallennstilaa

Lisätiedot

LC4-kattokaiutinsarja

LC4-kattokaiutinsarja Viestintäjärjestelmät LC4-kattokaitinsarja LC4-kattokaitinsarja www.boschsecrity.fi Innovatiivinen koko aleen CosCone-ohjain Loistava pheen ja msiikin toisto Aintlaatinen avasklma kaikkien oktaavien taajksille

Lisätiedot

Senioreille kysely tietotekniikan ja internetin käyttöstä

Senioreille kysely tietotekniikan ja internetin käyttöstä Senioreille kysely tietotekniikan ja internetin käyttöstä 1. Ikä 30-39 1.1% 4 40-49 1.7% 6 50-59 13.6% 49 60-69 56.7% 204 70-79 23.3% 84 80-89 3.6% 13 90 -> 0.0% 0 answered question 360 skipped question

Lisätiedot

Työllistymistä edistävän monialaisen yhteispalvelun (TYP) yhteistyösopimus

Työllistymistä edistävän monialaisen yhteispalvelun (TYP) yhteistyösopimus Kunnanhallitus 305 27.11.2014 Kunnanhallitus 151 10.06.2015 Kunnanhallitus 19 28.01.2016 Työllistymistä edistävän monialaisen yhteispalvelun (TYP) yhteistyösopimus 143/00.04.01/2014 KH 27.11.2014 305 Työ-

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

Lausunto Perämeren Jätelautakunnan jätehuoltomääräysten luonnoksesta

Lausunto Perämeren Jätelautakunnan jätehuoltomääräysten luonnoksesta Ympäristöjaosto 103 19.11.2015 Lausunto Perämeren Jätelautakunnan jätehuoltomääräysten luonnoksesta 409/14.06/2015 Ympäristöjaosto 19.11.2015 103 Valmistelu: ympäristöpäällikkö Risto Pöykiö Liitetiedostolla

Lisätiedot

Sisältää: Kaija Kivimäki, Alkusanat. Päivi Varjosalo, Luovuuden mittasuhteet ja pienuuden estetiikka. Kylä elää ideoista

Sisältää: Kaija Kivimäki, Alkusanat. Päivi Varjosalo, Luovuuden mittasuhteet ja pienuuden estetiikka. Kylä elää ideoista KARTTATULOSTE 2013-11-08 Maanmittaslaitos, lpa nro 49/MML/13 Pohjakartta Maanmittaslaitos lpanro 49/MML/13 6898553 Kansikvassa Arejärven kirkon kynttiläkrn Sisältää: Kaija Kivimäki, Alksanat Päivi Varjosalo,

Lisätiedot

Kumula, Asiantuntijan blogiteksti

Kumula, Asiantuntijan blogiteksti Kumula, 11.6.2019 Asiantuntijan blogiteksti Hei! Olen Mari. Digiajan kirjoituskoulu Kide on perustettu, jotta tekstit olisivat loistavia eikä niiden kirjoittaminen olisi (aina) tuskallista. www.kidekoulu.fi

Lisätiedot

DVR 670 -sarja. Video DVR 670 -sarja. www.boschsecurity.fi. 8/16-kanavainen digitaalinen tallennus 4CIFtarkkuudella

DVR 670 -sarja. Video DVR 670 -sarja. www.boschsecurity.fi. 8/16-kanavainen digitaalinen tallennus 4CIFtarkkuudella Video DVR 670 -sarja DVR 670 -sarja www.boschsecrity.fi 8/16-kanavainen digitaalinen tallenns 4CIFtarkkdella Kaksi monitorilähtöä mahdollistavat jostavan katseln Etäkatsel, -toisto, -hallinta ja -määritys

Lisätiedot

METSÄHAKKEEN KILPAILUASEMA LAUHDESÄHKÖN TUOTANNOSSA ESITYS 1.10.2013

METSÄHAKKEEN KILPAILUASEMA LAUHDESÄHKÖN TUOTANNOSSA ESITYS 1.10.2013 METSÄHAKKEEN KILPAILUASEMA LAUHDESÄHKÖN TUOTANNOSSA ESITYS LAUHDESÄHKÖN MERKITYS SÄHKÖMARKKINOILLA Lauhdesähkö on sähkön erillissähköntuotantoa (vrt. sähkön ja lämmön yhteistuotanto) Polttoaineilla (puu,

Lisätiedot

Biokasvu Oy. Maatalouden ja teollisuuden sivutuotteiden jatkojalostus ja uusiokäyttö kestävän kehityksen ehdoin

Biokasvu Oy. Maatalouden ja teollisuuden sivutuotteiden jatkojalostus ja uusiokäyttö kestävän kehityksen ehdoin Biokasv Oy Toiminta-ajats: Maataloden ja teollisden sivtotteiden jatkojalosts ja siokäyttö kestävän kehityksen ehdoin 1 Biokasv Oy Totekehitykseen voimakkaasti panostava, laaja-alaisen kokemksen omaava

Lisätiedot

Missä mennään Lapin maahanmuuttostrategian valmistelussa?

Missä mennään Lapin maahanmuuttostrategian valmistelussa? Missä mennään Lapin maahanmuuttostrategian valmistelussa? VAIKO-projekti, Lapin ELY-keskus Mirva Petäjämaa MAKO-verkostojen kokoukset 12. - 13.9.2012 Strategian rakenneluonnos Esipuhe NYKYTILA *Lappi maahanmuuton

Lisätiedot