Strait crossings 2009 Symposium. Trondheim. Norja Matkan muistio

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Strait crossings 2009 Symposium. Trondheim. Norja Matkan muistio"

Transkriptio

1 1(6) Strait crossings 2009 Symposium. Trondheim. Norja Matkan muistio Ohjelma Norjan teknillinen tutkimusorganisaatio SINTEF Byggforsk, Trondheimin korkeakoulu NTNU sekä Norjan tielaitos Statens vegvesen (Norwegian Public Roads Administration) järjestivät viidennen Strait Crossings symposiumin Trondheimin teknillisen korkeakoulun tiloissa Aikaisemmat paikat olivat Stavanger 1986,Trondheim 1990, Ålesund 1994 ja Bergen Järjestelyistä päävastuun kantoivat: Eivind Gröv pj., Håvard Östlid, Kaare Flaate ja Kåre Senneset, joilla on vuosikymmenien kokemus kansainvälisistä konferensseista. Symposiumin ohjelmassa oli myös: - vastaanotto vanhassa arkkipiispan palatsissa, - urkukonsertti Nidaros katedraalissa, joka on suurimpia ja vanhimpia Pohjoismaissa, - vierailu rannikko- ja satamatutkimuslaboratoriossa. Siellä on rakennettu vuonosta suuri mallikoealue, jossa selvitetään vuonon kallioluiskan sortuman ( milj. m3) synnyttämän tsunami aallon vaikutusta vuonon pohjalla olevalle asutukselle, - veneretki Munkkisaareen, - symposiumin illallinen Britannia hotellissa sekä - symposiumin jälkeen oli mahdollisuus tutustua rannikon tietunnelikohteisiin.

2 2(6) Kuva 2. Geiranger vuono, jonka kallioluiskassa on sortumavaara. Sortuman vaikutusta alla olevalle asutukselle selvitetään mallikokeilla Trondheimissa Symposiumin aiheet Osanottajia oli 190 yli 20 maasta. Norjalaisten lisäksi osanottajia oli runsaasti Tanskasta, Ruotsista, Kiinasta ja Japanista. Suomesta oli kolme henkilöä ja Virosta yksi henkilö. Kirjoituksia symposiumin julkaisussa on 87 kpl (yhteensä 565 sivua). Julkaisun sai myös cd-levykkeenä. Kirjoitukset esitettiin kolmessa samanaikaisessa istunnossa ja osa esitettiin posteri-tauluina näyttelytilassa. Tilassa oli 11 näyttelyosastoa alan toimijoilta. Pyydettyjä esitelmiä olivat: - K.Björvik. Deputy Director Norwegian Public Road Administration. Avausanat. - Björn Nilsen. NTNU Trondheim. 30 vuoden kokemukset merenalaisista tunneleista. - Arne Instanes. Instanes Polar AS. Ilmaston muutoksen vaikutus rannikkorakenteisiin. - Cesar Queiroz. Word Bank. Washington DC. Infrarakenteiden rahoitus. - Oscar Bergheim E39 Hodaland-Rogaland. Kaasulauttayhteydet. (gas ferries). - Leif Magne Lillebakk. Norwegian Public Road Administration Molde. Ennustetut ja nykyiset liikennemäärät Strait crossings projekteissa.

3 3(6) Symposiumissa oli runsaasti keskustelua esitelmien johdosta. Tähän innosti norjalaisten isäntien luoma välitön ja avoin ilmapiiri. Saman ilmapiirin koki myös kauniilla Trondheimin kaupungilla, jossa valmisteltiin Juhannusjuhlia. Symposiumin aiheina olivat ensimmäistä kertaa myös pitkät meren poikki rakennetut riippusillat ja vinoköysisillat. Lisäksi oli vertailuja meren yli tai ali kulkevien kiinteiden yhteyksien välillä (silta tai tunneli). Useita silta-asiantuntijoita oli myös mukana osanottajina. Maailman merkittävimpiä liikennehankkeita käsiteltiin symposiumissa: - Japanin ja Etelä-Korean väliset liikennetunnelit - Japanin rautatietunneliyhteys Sakhalin saaren kautta Venäjälle - Venäjän suunnitelmat Beringin salmen rautatietunnelista - Kiinan uudet silta- ja tunneliyhteydet - Bosborin salmen rautatietunneli - Djibouti-Yemen silta ( m) - Messinan silta (5 060 m) - Fehmarnin silta- ja tunneliyhteyksien vertailu ( m) - Tukholman keskustan rautatietunnelin mereen upotettu väli - Oslo-Ski rautatietunnelin (18 km) esiselvitys - Norjan ja Kanadan kelluvat tiesillat - Helsinki-Tallinna kaksoiskaupunki ja rautatietunneli. Olli J. Keinänen. From fantasy to vision: process towards planning of Helsinki-Tallinn railway (6 sivua). Kirjoitus on myös kotisivulla: /Helsinki-Tallinna tunneli. - ym. Ilmaston muutoksen vaikutus rannikkorakenteisiin. Prof. Arne Instanes selosti Norjan ilmaston muutoksen vaikutusta rannikkorakenteisiin. Asia käsitellään runsaasti maailmalla kuluvan vuoden lopulla, kun kansainväliset raportit valmistuvat Kööpenhaminan ilmastokokoukseen. Selostus käsitteli IPCC:n (The Intergovernmental Panel on Climate Change) arviointeja ilmaston lämpötilan noususta ja merenpinnan kohoamisesta sekä Norjan mittaustuloksia Bergenistä. Lämpötilan nousu näkyy merivedenpinnan nousun lisäksi lisääntyvinä tuulina, aaltoina, ja tulvina ranta-alueilla. IPCC:n arvion mukaan meriveden pinta on noussut 1900-luvulla 0,17 m ja nousee luvulla lisää 0,18...0,59 m. Merivedenpinnan korkeus on ollut ylimmillään Bergenissä tasolla +1,52 vuonna Merivedenpinnan nousu on ollut tähän mennessä vähäistä 0,1 1,4 mm/vuosi. Maan kohoaminen on Bergenissä 1,7 mm/vuosi ja vähentää meriveden pinnan nousua. On arvioitu, että 0,25 metrin merivedenpinnan nousulla ei ole vielä vaikutusta Bergenin rannikkorakenteisiin. Tämän vuoksi vasta 50 vuoden päästä kannattaa tehdä merkittävämmät muutokset rannikkorakenteiden suunnitelmiin, jos nousun todetaan mittauksilla kiihtyvän.

4 4(6) Arne Instanesin mielestä Ilmaston muutos on otettava huomioon rannikkorakenteiden suunnittelussa seuraavasti: - Meriveden pinnan nousunopeuden seuranta mittauksilla on tärkeintä - Rannikkorakenteiden elinkaarimitoitusta käytetään suunnittelussa - Rakenteiden hyväksyttävä riskitaso arvioidaan - Paikalliset muut ympäristökuormitukset selvitetään - Paikallinen arvio tehdään kaikista ilmastonmuutoksen parametreista, kuten meriveden pinnan nousu, aaltojen koko, myrskyn aiheuttaman aaltoilu, tuulet ja virtaukset. Ilmaston muutos oli ajankohtainen aihe Norjassa, sillä Norjan Dagbladet julkaisi etusivuillaan miljööministeriön laatiman ennusteen vuodelle Lehden mukaan Trondheimissa lämpötila nousee kesällä 1,9 ja talvella 4,1 astetta. Pohjois-Norjassa lämpötila nousee talvella vielä asteen enemmän. Trondheimissa merivesi nousee 40 cm, Oslossa 40 cm ja Bergenissä 70 cm (virherajat cm). Vedenalaiset kelluvat tunnelit (Submerged Floating tunnels SFT). Håvard Östlid järjesti erikseen työryhmän kolme tuntia kestäneen istunnon mereen upotetuista kelluvista tunneleista Työryhmä on kokoontunut yli kahdenkymmenen vuoden aikana eri tunnelikokousten yhteydessä kehittäen upotettujen merenalaisten tunnelien rakentamistekniikkaa. Näiden rakentamista on suunniteltu Norjan vuonojen poikki, Japanin, Etelä-Korean ja Italian merialueilla. Toistaiseksi yhtään kohdetta ei ole rakennettu maailmalla. Kiina on nyt tullut mukaan selvitystyöhön. Kiinasta oli useita teoreettisia esityksiä varsinkin kelluvien tunnelien mitoituksesta ja koerakentamisesta. Tutkimus on Kiinan ja Italian yhteistyötä. Maailman ensimmäinen nopea Maglev-junayhteys on valmistunut keskustasta Shanghain lentokentälle Saksan ja Kiinan yhteistyönä. Ensimmäinen kelluva veden alainen tunnelikin valmistunee Kiinassa. Vedenalaiset pohjaan upotetut tunnelit (Immersed tunnels) Näistä oli useita esitelmiä mm. Bosborinsalmen rautatietunneli Turkissa ja Tukholman keskustan rautatietunnelin merenalainen osa. Tunnelitekniikka on ollut pitkään käytössä. Varsinkin vedenalaisten kalliotunnelien suuaukot tehdään upotettuina tunneleina käyttäen paikalle uitettavia betonitunnelielementtejä

5 5(6) Pitkät merisillat Pitkät meren poikki rakennetut riippusillat ja vinoköysisillat olivat ensimmäistä kertaa mukana Strait Crossings symposiumissa. Useita ylipitkiä siltasuunnitelmia (pituus 1 km...20 km) ja niiden teknisiä erityispiirteitä selostettiin. Meren yli tai ali kulkevien kiinteiden yhteyksien välillä on tavallisesti vertailua sillan ja tunnelin välillä. Tämän vuoksi on erittäin hyödyllistä, että silta-asiantuntijoita oli mukana symposiumissa. Sillat ja tunnelit ovat molemmat rakennuskohteita, joissa tarvitaan vaativaa rakennesuunnittelua ja erityisosaamista. Merenalaiset tunnelit (Subsea tunnels) Symposiumin useimmat esitelmät koskivat merenalaisia kalliotunneleita. Norja on johtavassa asemassa merenalaisten kalliotunnelien kehittämisessä ja rakentamisessa maailmassa. Norjassa on 40 merenalaista tunnelia, joista on 25 tietunnelia. Vardön tietunneli on vanhin vuodelta1982. Öljyteollisuutta varten on 8 putkitunnelia ja 8 tunnelia vesihuoltoa varten. Kaikki tunnelit on tehty kovaan kallioperään poraus-räjäytysmenetelmällä. Kallio tunnelien rakentamisessa luotetaan näyteporauksiin, esi-injektoitiin sekä kuivatetun ja lujitetun kalliorakenteen kantavuuteen. Norjan merenalaisista tunneleista on Bomlavuonon tunneli pisin 7,9 km ja Eiksund tunneli syvin, syvyydellä 287 m. Valitettavasti Eiksundin tunnelissa sattui heti symposiumin jälkeen sunnuntaiyönä (28.6.) autokolari, jossa henkilöautossa olleet nuoret neljä miestä ja kuorma-auton kuljettaja saivat surmansa. Tunneli täyttyi tulipalon johdosta kuumalla savulla (HeSa ). Turma järkytti suuresti norjalaisia ja tunnelin tekijöitä. Norjalaiset ovat suunnitelleet kovan kallioperän tunneleita mm. Venäjällä, Englannissa, Islannissa, Grönlannissa ja viimeksi Viron Saarenmaalla sekä Ahvenanmaan Föglön saarella. Föglön tunneli (5,5km) on noin 100 metrin syvyydellä rapakivigraniitissa ja sen rakentamiskustannus on noin 60 M eli 11 M /km. Suomessa on rakennettu vähän merenalaisia tunneleita. Helsingin ja Espoon jätevesien purkutunnelit ulottuvat merelle km etäisyydelle rannasta. Lisäksi on lyhyitä alle kilometrin mittaisia osia kunnallistekniikan ja metroliikenteen tunneleista meren alla. Kokemuksia symposiumista Kun Norjan kallioperä on samanlaista kuin Suomessa ja Ruotsissa, niin on järkevää hakea osaamista erityisesti Norjasta ja muista Pohjoismaista. Norjan tunneliyhdistys jakaa tietoa kalliorakentamisesta konferenssien ja julkaisujensa kautta avoimesti. Yhdistys tekee julkaisuja myös englanniksi. Norjan tielaitos julkaisee ohjeita tietunneleista ja kalliorakentamisesta, jotka palvelevat myös merenalaisten liikennetunnelien suunnittelua.

6 6(6) Osanottajille jaettiin Norjan tunneliyhdistyksen uusimmat julkaisut: No 17 Underground openings operations, maintenance and repair (2008) ja No 18 Subsea tunnels (2009). Molemmat julkaisut ( sivua) ovat erittäin hyödyllisiä Suomessa, koska samoja asioita selvitellään Helsingissä. Eräitä merkittäviä norjalaisia seikkoja kalliotunnelien alkusuunnittelua varten: - Kalliotutkimuksiin varattava 3-7 % rakentamiskustannuksista - Norjan tielaitos vaatii kalliokaton paksuudeksi meren alla vähintään 50 m (cave-in mahdollinen), mikäli yksityiskohtaiset tutkimukset eivät osoita kalliota hyväksi. - Hankkeen omistaja ja käyttöhenkilöstö mukaan työn alkuvaiheeseen - Geologiset ja merikartat ja leikkaukset esitetään kartalla 1: : Seismiset ja akustiset luotaukset alkuvaiheessa tehdään alueellisena - Heikkouskohtiin sydännäytekairaukset ja porakonekairaukset - Seisminen nopeus, ja RQD luokitus sopivia menetelmiä laadun arviointiin - Heikkousvyöhykkeiden laatu ja sijainti selvitettävä - Jatkuva rakennusgeologinen kartoitus tunneleissa tärkeätä - Alkuvaiheen kalliosuunnittelija ja geologi työssä projektin loppuun asti - Meriveden suolapitoisuuden vaikutus tukirakenteisiin huomioitava - Kalliokaton pysyvyyden ja vuotovesien yhteisvaikutuksen seuranta jatkuvaa - Varautuminen äkillisiin vuotoihin, sillä kaikki vuotovedet on pumpattava pois - Tunnelien vuotovedet meren alla ovat samansuuruisia kuin mantereella - Suurimmat vuodot meren alla kohdissa, kun kallion päällä ei ole maapeitettä Arne Instanesin esittämä puheenvuoro voi rauhoittaa mediassa käytävää keskustelua, jossa annetaan pelottavia kuvia kaupunkiin tulvivasta merivedestä. Bergenin kokemuksia voidaan soveltaa myös Suomen rannikkorakenteisiin, kun tarkempia paikallisia mittaustuloksi lisätään ennusteisiin. Prof. Arne Instanes kannattaisi kutsua Suomeen luennoimaan esimerkiksi tulevaan Aaltoyliopistoon. Trondheim on erinomainen vaihtoehto suomalaisille nuorille opiskelupaikaksi ja myös jatkotutkintoja varten. Geotekniikan prof. Kåre Senneset pyysi viemään terveisiä Tim Länsivaaralle Tampereelle. Hänen väitöskirjansa valmistui siellä muutama vuosi sitten. Liikenneyhteys Suomesta Trondheimiin on vielä melko hankala joko lentäen Oslon kautta tai autolla/junalla Ruotsin poikki. Merenkurkun neuvosto teetti selvityksen Vaasa - Umeå tie-/ratatunnelista jo vuonna Ajatus Suomen poikki kulkevasta Sinisestä tiestä ja radasta Joensuusta Merenkurkun kautta Trondheimiin voisi olla mahdollista? Pohjoismaat olisivat tällöin kiinteässä yhteydessä EU:n rataverkkoon myös Baltian kautta, kun Suomenlahden tunnelin lisäksi rakennettaisiin tunneli Pohjanlahden poikki. Espoossa Usko Anttikoski

Euroopan pohjoinen ulottuvuus geotekniikan kannalta

Euroopan pohjoinen ulottuvuus geotekniikan kannalta 1 Usko Anttikoski dipl.ins. geotekniikan asiantuntija /Muistio 1.10.2012 Euroopan pohjoinen ulottuvuus geotekniikan kannalta Yhteenveto Kirjoituksessa selostetaan Pohjoismaiden ratakorridoreja Jäämereltä

Lisätiedot

Euroopan pohjoinen ulottuvuus geotekniikan kannalta

Euroopan pohjoinen ulottuvuus geotekniikan kannalta 1 Usko Anttikoski dipl.ins. /Muistio 30.8.2012 Euroopan pohjoinen ulottuvuus geotekniikan kannalta Yhteenveto Kirjoituksessa selostetaan Pohjoismaiden ratakorridoreja Jäämereltä Välimerelle. Varsinkin

Lisätiedot

EUROOPAN POHJOINEN ULOTTUVUUS KULJETUSTEN KANNALTA

EUROOPAN POHJOINEN ULOTTUVUUS KULJETUSTEN KANNALTA EUROOPAN POHJOINEN ULOTTUVUUS KULJETUSTEN KANNALTA Usko Anttikoski, Baltirailyhdistys, Suomi, us.anttikoski@kolumbus.fi Tiivistelmä Kirjoitus on suomennos Usko Anttikosken esitelmästä (Europe s Northern

Lisätiedot

Suomenlahden rautatietunneli Rakennettavuuden arviointia

Suomenlahden rautatietunneli Rakennettavuuden arviointia Baltirail ry. Usko Anttikoski muistio 22.1.2005 1(6) Suomenlahden rautatietunneli Rakennettavuuden arviointia Taustaa Helsinki-Tallinna-Seura ry:n kustantama kirja, Helsinki-Tallinna kaksoiskaupunki. Tarua

Lisätiedot

Kuva:H.Kutvonen, 2013. Junalla Tallinnaan, utopiaa, unelmia vai mahdollisuuksia? Kiviainekset kiertotaloudessa seminaari 28.10.

Kuva:H.Kutvonen, 2013. Junalla Tallinnaan, utopiaa, unelmia vai mahdollisuuksia? Kiviainekset kiertotaloudessa seminaari 28.10. Kuva:H.Kutvonen, 2013 Junalla Tallinnaan, utopiaa, unelmia vai mahdollisuuksia? Kiviainekset kiertotaloudessa seminaari 28.10.2015 Ossi Ikävalko 1 Panu Nykänen: Teknologian menneisyyttä jahtaamassa, Kirjoituksia

Lisätiedot

FINADAPT 343. Urban planning Kaupunkisuunnittelu. Ilmastonmuutokseen sopeutumisen haasteita kaupunkisuunnittelussa

FINADAPT 343. Urban planning Kaupunkisuunnittelu. Ilmastonmuutokseen sopeutumisen haasteita kaupunkisuunnittelussa FINADAPT 343 Urban planning Kaupunkisuunnittelu Ilmastonmuutokseen sopeutumisen haasteita kaupunkisuunnittelussa 13.3.2008 Sanna Peltola & Eeva TörmT rmä Ilmansuojelun perusteet 2008 1 Tutkimuksen tehtävä

Lisätiedot

Usko Anttikoski Muistio 14.9.2007. Suomen kiinteät liikenneyhteydet Itämeren poikki Ruotsiin ja Viroon. Rakennettavuuden alustavaa arviointia.

Usko Anttikoski Muistio 14.9.2007. Suomen kiinteät liikenneyhteydet Itämeren poikki Ruotsiin ja Viroon. Rakennettavuuden alustavaa arviointia. Usko Anttikoski Muistio 14.9.2007 Suomen kiinteät liikenneyhteydet Itämeren poikki Ruotsiin ja Viroon. Rakennettavuuden alustavaa arviointia. 2 Usko Anttikoski muistio 14.9.2007 Suomen kiinteät liikenneyhteydet

Lisätiedot

Suomen liikennetunnelit

Suomen liikennetunnelit Suomen liikennetunnelit M Nummelin 4.2.2016 24.1.2016 Tietunnelit Tietunneleita ovat tunnelit, jotka ovat yli 100 metriä pitkiä eikä niiden katsota olevan normaaleja siltoja. Tietunnelidirektiivi koskee

Lisätiedot

Raportti. Naantalin kaupunki. Luonnonmaan ja Lapilan ym. saarien osayleiskaavan tarkistus. Kanavavaihtoehdot 67050263.SU 10.1.2006

Raportti. Naantalin kaupunki. Luonnonmaan ja Lapilan ym. saarien osayleiskaavan tarkistus. Kanavavaihtoehdot 67050263.SU 10.1.2006 Raportti 67050263.SU 10.1.2006 Naantalin kaupunki Luonnonmaan ja Lapilan ym. saarien osayleiskaavan tarkistus Kanavavaihtoehdot 1 YLEISTÄ Luonnonmaan ja Lapilan ym. saarien osayleiskaavan tarkistukseen

Lisätiedot

Kehäradan tunneliosuus kallio-olosuhteet ja rakennettavuus

Kehäradan tunneliosuus kallio-olosuhteet ja rakennettavuus Kehäradan tunneliosuus kallio-olosuhteet ja rakennettavuus Pöyry Finland Oy Klaus Einsalo 2 Esityksen sisältö Kehärata-projektin esittely Geologiset olosuhteet Kalliomekaaniset simuloinnit Teknisiä erityispiirteitä

Lisätiedot

Usko Anttikoski. Tekniikalla kalliorakentamisen kärkeen. Tiivistelmä. Kalliorakentamisen taustaa RAKENTAMINEN JA INNOVAATIOT RIL 257-2010

Usko Anttikoski. Tekniikalla kalliorakentamisen kärkeen. Tiivistelmä. Kalliorakentamisen taustaa RAKENTAMINEN JA INNOVAATIOT RIL 257-2010 1(12) RAKENTAMINEN JA INNOVAATIOT RIL 257-2010 RIL-SENIORI T 40 VUOTTA. SEMINAARIN ESITELMÄ Usko Anttikoski Tekniikalla kalliorakentamisen kärkeen Tiivistelmä Kalliorakentamista tarkastellaan Helsingin

Lisätiedot

Uusi opas alimpien suositeltavien rakentamiskorkeuksien määrittämiseksi

Uusi opas alimpien suositeltavien rakentamiskorkeuksien määrittämiseksi Uusi opas alimpien suositeltavien rakentamiskorkeuksien määrittämiseksi Rakentamisen ohjauksen seminaari 13.11.2013 22.11.2013 1 Ympäristöopas 52 - Suositus alimmista rakentamiskorkeuksista (1999) Ympäristöhallinnossa

Lisätiedot

Maanpinnan kallistumien Satakunnassa

Maanpinnan kallistumien Satakunnassa Ennen maan pinnan asettumista lepotilaansa, eri paikkakunnat kohoavat erilaisilla nopeuksilla. Maan kohoaminen ilmeisesti sitä nopeampaa, mitä syvemmällä maan kamara ollut. Pohjanlahden nopea nousu verrattuna

Lisätiedot

Kiinan suursiltoja kuvina

Kiinan suursiltoja kuvina Kiinan suursiltoja kuvina Vuonna 2003 Juhani Virola esitteli Maansiirto-lehdessä useita Kiinan suursiltoja. Sen jälkeen Kiinaan on valmistunut lisää suursiltoja, ja tämän artikkelin kuvissa kirjoittaja

Lisätiedot

Tulevaisuuden kalliorakennushankkeet

Tulevaisuuden kalliorakennushankkeet 1 Tulevaisuuden kalliorakennushankkeet VMY Kaivos- ja louhintajaoston syysretki 15.9.2011 JANNIS MIKKOLA 2 Historia Maanalaisen tilan hyödyntäminen on alkanut esihistoriallisella ajalla, jolloin luolat

Lisätiedot

ILMASTONMUUTOS TÄNÄÄN

ILMASTONMUUTOS TÄNÄÄN ILMASTONMUUTOS TÄNÄÄN Aprés Ski mitä lumileikkien jälkeen? Prof. Jukka Käyhkö Maantieteen ja geologian laitos Kansallisen IPCC-työryhmän jäsen Viidennet ilmastotalkoot Porin seudulla 20.11.2013 Esityksen

Lisätiedot

IL Dnro 46/400/2016 1(5) Majutveden aallokko- ja virtaustarkastelu Antti Kangas, Jan-Victor Björkqvist ja Pauli Jokinen

IL Dnro 46/400/2016 1(5) Majutveden aallokko- ja virtaustarkastelu Antti Kangas, Jan-Victor Björkqvist ja Pauli Jokinen IL Dnro 46/400/2016 1(5) Majutveden aallokko- ja virtaustarkastelu Antti Kangas, Jan-Victor Björkqvist ja Pauli Jokinen Ilmatieteen laitos 22.9.2016 IL Dnro 46/400/2016 2(5) Terminologiaa Keskituuli Tuulen

Lisätiedot

Tanska. Legoland, Billund

Tanska. Legoland, Billund Pohjoismaat Tanska Kokonaispinta-ala: 43 376 km² Rantaviiva: 7 313 km Korkein kohta: Yding Skovhøj 173 m Isoin sisävesistö: Arresø 41 km² Pisin joki: Gudenå 158 km Asukasluku: 5 400 000 (2006) Pääkaupunki:

Lisätiedot

Aaltomittaukset ja aaltomallilaskelmat Helsingin rannikkovesillä

Aaltomittaukset ja aaltomallilaskelmat Helsingin rannikkovesillä Aaltomittaukset ja aaltomallilaskelmat Helsingin rannikkovesillä Tilannekatsaus 18.9.2012/Päivitetty 20.11.2012 Sopimus Aaltomittaukset ja aaltomallilaskelmat Helsingin rannikkovesillä -nimisen tutkimushankkeen

Lisätiedot

Kalliotunnelin kalliotekninen suunnitteluohje

Kalliotunnelin kalliotekninen suunnitteluohje Kalliotunnelin kalliotekninen suunnitteluohje Louhinta- ja kalliotekniikanpäivät 17.1. - 18.1.2019 Väylävirasto / Sitowise Oy Kalliotunnelin elinkaaren ohjeistusta 3 Väylävirastolta puuttuu kalliotunnelin

Lisätiedot

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT TAMMIKUU 2016

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT TAMMIKUU 2016 HELSINGIN MATKAILUTILASTOT TAMMIKUU 2016 Yöpymiset lisääntyivät 8,1 prosenttia Tammikuussa 2016 Helsingissä yövyttiin 244 000 yötä, joista suomalaiset yöpyivät 116 000 yötä ja ulkomaalaiset 128 000 yötä

Lisätiedot

Rajahaastattelututkimus 1.1.-31.12.2011

Rajahaastattelututkimus 1.1.-31.12.2011 Alueelliset tulostukset: Ulkomaiset matkustajat pääkaupunkiseudulla Tulostuksen alueellinen rajaus: Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupungit Rajaustiedot ja niiden käyttäminen: Matkan pääkohde

Lisätiedot

Luku 6. Vaihtoehdot ja reitin optimointi

Luku 6. Vaihtoehdot ja reitin optimointi Luku 6 Vaihtoehdot ja reitin optimointi Ympäristövaikutusten arviointiselostus Luku 6 351 6 Vaihtoehdot ja reitin optimointi Tässä luvussa kuvataan ympäristövaikutusten arviointiraportissa arvioidut putkilinjan

Lisätiedot

AALTOILUVARATARKASTELU

AALTOILUVARATARKASTELU BERGÖN JA FRIDHEMINKALLION OSAYLEISKAAVA STORA BODÖN OSAYLEISKAAVA AALTOILUVARATARKASTELU 29.9.2016 KIMMO TUOMISTO ESPOON KAUPUNKI / ASEMAKAAVAYKSIKKÖ Aallonkorkeuden määrittäminen (Lähde: Tulviin varautuminen

Lisätiedot

Education at a Glance 2013: Sukupuolten väliset erot tasoittumassa

Education at a Glance 2013: Sukupuolten väliset erot tasoittumassa Education at a Glance 2013: Sukupuolten väliset erot tasoittumassa Education at a Glance: OECD Indicators (EaG) on OECD:n koulutukseen keskittyvän työn lippulaivajulkaisu, joka kertoo vuosittain koulutuksen

Lisätiedot

Esimerkkejä Pohjanlahden öljyvahinkolaskelmista

Esimerkkejä Pohjanlahden öljyvahinkolaskelmista 20.08.2014 KJ Esimerkkejä Pohjanlahden öljyvahinkolaskelmista 1. Perusteet 1.1. Yleistä Pohjanlahdelle on vuosina 2010-2014 tehty Suomen ympäristökeskuksessa SpillModlaskentaohjelmistolla laskelmia ensiksi

Lisätiedot

Pelletti Euroopan energialähteenä

Pelletti Euroopan energialähteenä Pelletti Euroopan energialähteenä Pellettienergian info-ilta OAMK, Oulu, 31.3.2009 Veli Pohjonen Helsingin yliopisto Euroopan metsävyöhyke (tumman vihreä) source: European Forest Institute Bioenergia on

Lisätiedot

Kaavoituksen ajankohtaispäivä J-P Triipponen

Kaavoituksen ajankohtaispäivä J-P Triipponen Tulviin varautuminen rakentamisessa - opas alimpien rakentamiskorkeuksien määrittämiseksi ranta-alueilla - julkaistaan 11.6.2014 sähköisesti ja painettuna Kaavoituksen ajankohtaispäivä 5.6.2014 J-P Triipponen

Lisätiedot

Peruskartoituksen työkalut sopeutumisen suunnittelussa

Peruskartoituksen työkalut sopeutumisen suunnittelussa Peruskartoituksen työkalut sopeutumisen suunnittelussa Sopeutumistyön alussa on hyvä toteuttaa teemakohtainen tarkistuslistaus, jota lähdetään kokoamaan ilmastonmuutoksen mahdollisten vaikutusten pohjalta.

Lisätiedot

Itämeri-tietopaketti Mitat ominaispiirteet alueet

Itämeri-tietopaketti Mitat ominaispiirteet alueet Itämeri-tietopaketti Mitat ominaispiirteet alueet 25/6/2014 Eija Rantajärvi Vivi Fleming-Lehtinen Itämeri tietopaketti 1. Tietopaketin yleisesittely ja käsitteitä 2. Havainnoinnin yleisesittely 3. Havainnointikoulutus:

Lisätiedot

Luku 8. Ilmastonmuutos ja ENSO. Manner 2

Luku 8. Ilmastonmuutos ja ENSO. Manner 2 Luku 8 Ilmastonmuutos ja ENSO Manner 2 Sisällys ENSO NAO Manner 2 ENSO El Niño ja La Niña (ENSO) ovat normaalista säätilanteesta poikkeavia ilmastohäiriöitä. Ilmiöt aiheutuvat syvänveden hitaista virtauksista

Lisätiedot

Kasvin soluhengityksessä vapautuu vesihöyryä. Vettä suodattuu maakerrosten läpi pohjavedeksi. Siirry asemalle: Ilmakehä

Kasvin soluhengityksessä vapautuu vesihöyryä. Vettä suodattuu maakerrosten läpi pohjavedeksi. Siirry asemalle: Ilmakehä Vettä suodattuu maakerrosten läpi pohjavedeksi. Pysy asemalla: Pohjois-Eurooppa Kasvin soluhengityksessä vapautuu vesihöyryä. Sadevettä valuu pintavaluntana vesistöön. Pysy asemalla: Pohjois-Eurooppa Joki

Lisätiedot

Natura -luontotyyppien mallinnus FINMARINET -hankkeessa. Henna Rinne Åbo Akademi, Ympäristö- ja meribiologian laitos

Natura -luontotyyppien mallinnus FINMARINET -hankkeessa. Henna Rinne Åbo Akademi, Ympäristö- ja meribiologian laitos Natura -luontotyyppien mallinnus FINMARINET -hankkeessa Henna Rinne Åbo Akademi, Ympäristö- ja meribiologian laitos 1 Natura luontotyypit FINMARINETissa Luontodirektiivin liitteessä I mainittuja luontotyyppejä,

Lisätiedot

Hernesaaren osayleiskaava-alueen aallokkotarkastelu TIIVISTELMÄLUONNOS 31.10.2011

Hernesaaren osayleiskaava-alueen aallokkotarkastelu TIIVISTELMÄLUONNOS 31.10.2011 1 Hernesaaren osayleiskaava-alueen aallokkotarkastelu TIIVISTELMÄLUONNOS 31.10.2011 Laskelmat aallonkorkeuksista alueella Hernesaaren alue on aallonkon laskennan kannalta hankala alue, koska sinne pääsee

Lisätiedot

Porvoon matkailun tunnuslukuja Marraskuu 2012

Porvoon matkailun tunnuslukuja Marraskuu 2012 Porvoon matkailun tunnuslukuja Marraskuu 2012 Yöpymiset + 0,4 % tammi-marraskuussa Porvoon majoitusliikkeiden rekisteröidyt yöpymiset (116.500) lisääntyivät tammi-marraskuussa 0,4 % edellisvuodesta. Kasvua

Lisätiedot

Ilmastonmuutos ja Itämeri Vaikutukset ekosysteemille?

Ilmastonmuutos ja Itämeri Vaikutukset ekosysteemille? Ilmastonmuutos ja Itämeri Vaikutukset ekosysteemille? Markku Viitasalo Suomen ympäristökeskus Ympäristövaliokunnan avoin kokous 12.5.2016 M. Viitasalo M. Westerbom Esityksen sisältö Ilmastonmuutoksen vaikutukset

Lisätiedot

Suomi ja Rail Baltica. Juhani Tervala, 4.12.2014

Suomi ja Rail Baltica. Juhani Tervala, 4.12.2014 Suomi ja Rail Baltica Juhani Tervala, 4.12.2014 pendelöintiä 2 Verkkojen Eurooppa-kokonaisuus Verkkojen Eurooppa -kokonaisuus koostuu kolmesta osasta: TEN-T (liikenne), TEN-EN (energia) sekä TEN-TELE (tietoliikenne).

Lisätiedot

Porvoon matkailun tunnuslukuja huhtikuu 2012

Porvoon matkailun tunnuslukuja huhtikuu 2012 Porvoon matkailun tunnuslukuja huhtikuu 2012 Yöpymiset + 12,5 % tammi-huhtikuussa Porvoon majoitusliikkeiden rekisteröidyt yöpymiset (33.900) lisääntyivät tammi-huhtikuussa 12,5 % edellisvuodesta. Kasvua

Lisätiedot

HURTIGRUTEN-RISTEILY KIRKKONIEMESTÄ BERGENIIN , , ***, **, , , JA

HURTIGRUTEN-RISTEILY KIRKKONIEMESTÄ BERGENIIN , , ***, **, , , JA HURTIGRUTEN-RISTEILY KIRKKONIEMESTÄ BERGENIIN 23.-29.6., 29.7.-5.8., 6.-12.8.***, 9.-15.8.**, 20.-26.8., 31.8.-6.9., 11.-17.9. JA 22.-28.9.2018 Hurtigruten - maailman kaunein merimatka Hurtigruten on Norjan

Lisätiedot

Matkailuvuosi 2016 Matkailun suuralueet sekä maakunnat. 08/06/2017 First name Last name 2

Matkailuvuosi 2016 Matkailun suuralueet sekä maakunnat. 08/06/2017 First name Last name 2 Matkailuvuosi 2016 Matkailun suuralueet sekä maakunnat 08/06/2017 First name 7.6.2017 Last name 2 Ulkomaisten yöpymisten määrä ja osuus kaikista alueen yöpymisistä sekä muutos edellisvuoteen matkailun

Lisätiedot

HINTAAN SISÄLTYY. Hurtigruten - maailman kaunein merimatka

HINTAAN SISÄLTYY. Hurtigruten - maailman kaunein merimatka HURTIGRUTEN-RISTEILY KIRKKONIEMESTÄ BERGENIIN 30.3.-5.4.* JA 13.-20.5.**, 23.-29.6., 29.7.-5.8., 6.-12.8.***, 9.-15.8.**, 20.-26.8., 28.8.-3.9., 31.8.-6.9., 11.-17.9., 22.-28.9. JA 19.-25.12.2018 Hurtigruten

Lisätiedot

Yöpymiset vähenivät 4 prosenttia. Vähenemistä sekä työmatkalaisissa että vapaa-ajan matkustajissa. Majoitusmyynti 24 miljoonaa euroa

Yöpymiset vähenivät 4 prosenttia. Vähenemistä sekä työmatkalaisissa että vapaa-ajan matkustajissa. Majoitusmyynti 24 miljoonaa euroa HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HEINÄKUU 2016 Yöpymiset vähenivät 4 prosenttia Heinäkuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 422 000 yöpymistä, joista suomalaisille 185 000 ja ulkomaalaisille 237 000 yötä. Sekä suomalaisten

Lisätiedot

Matkailun kehitys

Matkailun kehitys Matkailun kehitys 2015 3.3.2015 Lähde: Tilastokeskus. Luvut perustuvat ennakkotietoihin. Venäjä romahti Kiinasta kasvua yli 40 prosenttia Suomessa kirjattiin 5 504 000 ulkomaista yöpymistä vuonna 2015.

Lisätiedot

Liite 1 Venäjän suuralueiden tuonti ja vienti. Venäjän suuralueiden tuonti 2003 (1 000 tonnia/v)

Liite 1 Venäjän suuralueiden tuonti ja vienti. Venäjän suuralueiden tuonti 2003 (1 000 tonnia/v) 87 LIITTEET Liite 1 n suuralueiden ja n suuralueiden 2003 (1 000 tonnia/v) 50 000 45 000 40 000 35 000 30 000 25 000 20 000 15 000 Kontitettu tavara Puutuotteet Kappaletavara Kuiva bulk Nestebulk 10 000

Lisätiedot

Automatkailututkimuksen tuloksia 2008

Automatkailututkimuksen tuloksia 2008 Automatkailututkimuksen tuloksia 2008 Matkustus kuukausi sekä matkan pituuden (km) jakautuma kuukausille kaikki alle 2000 2001-4000 4001-6000 6001-8000 yli 8000 toukokuu 16 17 29 28 20 6 kesäkuu 41 20

Lisätiedot

Ramirent ostaa Stavdal AB:n. 8. huhtikuuta 2019

Ramirent ostaa Stavdal AB:n. 8. huhtikuuta 2019 1 Ramirent ostaa Stavdal AB:n 8. huhtikuuta 2019 Ramirent ostaa Stavdal AB:n ja nousee Ruotsin johtavaksi konevuokrausyhtiöksi 2 Ramirent ostaa konevuokrausyhtiö Stavdalin, joka toimii 11 kaupungissa Ruotsissa

Lisätiedot

Ilkka Mäntyvaara. Dubai, esitys lounaskokouksessa 19.1.2015

Ilkka Mäntyvaara. Dubai, esitys lounaskokouksessa 19.1.2015 Ilkka Mäntyvaara Dubai, esitys lounaskokouksessa 19.1.2015 Tämä esitys perustuu käyntiin Dubaissa marraskuussa 2014. Dubai on yksi Yhdistyneiden Arabiemiraattien seitsemästä emiraatista. Se sijaitsee Persian

Lisätiedot

Selkokartat Pohjoismaat ja Baltia

Selkokartat Pohjoismaat ja Baltia Selkokartat ohjoismaat ja Baltia Selkokartat - ohjoismaat ja Baltia Tekijä:... Tuija iili-jokinen Kuvitus:...Jussi Koskela Asiantuntijakonsultointi:...Ilkka skola Taitto ja kansikuva:...jussi Koskela Kustantaja:...Valteri-koulu

Lisätiedot

HURTIGRUTEN - MAAILMAN KAUNEIN MERIMATKA KIRKKONIEMESTÄ BERGENIIN *, **, **, , JA

HURTIGRUTEN - MAAILMAN KAUNEIN MERIMATKA KIRKKONIEMESTÄ BERGENIIN *, **, **, , JA HURTIGRUTEN - MAAILMAN KAUNEIN MERIMATKA KIRKKONIEMESTÄ BERGENIIN 13.-19.4.*, 15.-21.5.**, 1.-7.8.**, 22.-28.8., 3.-10.9. JA 14.-20.9.2017 Hurtigruten on Norjan rannikon alkuperäinen laivareitti, joka

Lisätiedot

VAKUUTUSALAN ROOLI. Riskien identifiointi Riskitietoisuuden lisääminen vakuutettujen keskuudessa Riskien analysointi Vahingontorjunta Riskinkanto

VAKUUTUSALAN ROOLI. Riskien identifiointi Riskitietoisuuden lisääminen vakuutettujen keskuudessa Riskien analysointi Vahingontorjunta Riskinkanto VAKUUTUSYHTIÖIDEN VARAUTUMINEN ILMASTONMUUTOKSEEN Risto Joppe Karhunen Johtaja Turvallisuus & Infra 1 VAKUUTUSALAN ROOLI Riskien identifiointi Riskitietoisuuden lisääminen vakuutettujen keskuudessa Riskien

Lisätiedot

Saaristolainen elämäntapa ilmastonmuutoksen uhat (ja mahdollisuudet) Porvoo 4.6.2013 Esko Kuusisto SYKE

Saaristolainen elämäntapa ilmastonmuutoksen uhat (ja mahdollisuudet) Porvoo 4.6.2013 Esko Kuusisto SYKE Saaristolainen elämäntapa ilmastonmuutoksen uhat (ja mahdollisuudet) Porvoo Esko Kuusisto SYKE Helsinki, Mechelininkatu, helmikuu 2013 1 HAAPASAARI 2 Konsekvenser av klimatförändring antas bli mycket starka

Lisätiedot

Uusinta tietoa ilmastonmuutoksesta: luonnontieteelliset asiat

Uusinta tietoa ilmastonmuutoksesta: luonnontieteelliset asiat Uusinta tietoa ilmastonmuutoksesta: luonnontieteelliset asiat Jouni Räisänen Helsingin yliopiston fysiikan laitos 3.2.2010 Lähteitä Allison et al. (2009) The Copenhagen Diagnosis (http://www.copenhagendiagnosis.org/)

Lisätiedot

K-moduulin kysymyksiä ja vastauksia

K-moduulin kysymyksiä ja vastauksia 1/(5) K-moduulin kysymyksiä ja vastauksia K2002 Aihealue: Eri maiden maatunnukset eli prefiksit Oikeita väittämiä: + Oikein (20001) DL on radioamatööriliikenteessä käytettävä Saksan maatunnus. + Oikein

Lisätiedot

RIL tietomalliseminaari Länsimetron 5D-mallinnus. Länsimetro Oy 13.10.2011

RIL tietomalliseminaari Länsimetron 5D-mallinnus. Länsimetro Oy 13.10.2011 RIL tietomalliseminaari Länsimetron 5D-mallinnus Länsimetro Oy 13.10.2011 Länsimetro virtuaalisesti 2 Länsimetromalli Tekes hanke 5D- Tietomalli: 3D = rakenteet ja laitteet, 4D = aika, 5D =määrätiedot,

Lisätiedot

ONNETTOMUUKSIEN UHKA-ARVIO SUOMENLAHDEN MERIPELASTUSLOHKOLLA LIITE 6 6.12.2013 1 (2) Onnettomuuksien uhka-arvio Suomenlahden meripelastuslohkolla

ONNETTOMUUKSIEN UHKA-ARVIO SUOMENLAHDEN MERIPELASTUSLOHKOLLA LIITE 6 6.12.2013 1 (2) Onnettomuuksien uhka-arvio Suomenlahden meripelastuslohkolla 1 (2) Onnettomuuksien uhka-arvio Suomenlahden meripelastuslohkolla Yleisellä tasolla uhka-arviota on käsitelty Monialaisiin Merionnettomuuksiin Varautumisen yhteistoimintasuunnitelmassa. Suomenlahden meripelastuslohkolla

Lisätiedot

HSY:n uusi Blominmäen jätevedenpuhdistamo

HSY:n uusi Blominmäen jätevedenpuhdistamo HSY:n uusi Blominmäen jätevedenpuhdistamo Maanalainen rakentaminen seminaari 11.5.2015 RIL Pohja-, maa- ja kalliorakentamisen tekniikkaryhmä Jukka Yli-Kuivila, projektijohtaja HSY 11.5.2015 Blominmäen

Lisätiedot

Suomen suurlähetystö Astana

Suomen suurlähetystö Astana LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kauppakorkeakoulu Talousjohtaminen Suomen suurlähetystö Astana Harjoitteluraportti Elina Hämäläinen 0372524 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. Lähtövalmistelut...

Lisätiedot

Ilmastonmuutos ja ilmastomallit

Ilmastonmuutos ja ilmastomallit Ilmastonmuutos ja ilmastomallit Jouni Räisänen, Helsingin yliopiston Fysikaalisten tieteiden laitos FORS-iltapäiväseminaari 2.6.2005 Esityksen sisältö Peruskäsitteitä: luonnollinen kasvihuoneilmiö kasvihuoneilmiön

Lisätiedot

Globaali näkökulma ilmastonmuutokseen ja vesivaroihin

Globaali näkökulma ilmastonmuutokseen ja vesivaroihin Vesihuolto, ilmastonmuutos ja elinkaariajattelu nyt! Maailman vesipäivän seminaari 22.3.2010 Globaali näkökulma ilmastonmuutokseen ja vesivaroihin Tutkija Hanna Tietäväinen Ilmatieteen laitos hanna.tietavainen@fmi.fi

Lisätiedot

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HELMIKUU 2016

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HELMIKUU 2016 HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HELMIKUU 2016 Yöpymiset lisääntyivät 5 prosenttia Helmikuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 218 000 yöpymistä, joista suomalaisille 113 000 ja ulkomaalaisille 104 000 yötä (venäläiset

Lisätiedot

Etelä-Suomen kehityskäytävät ja liikennejärjestelmän kehittämispolku. Olli Keinänen, johtava asiantuntija Uudenmaan liitto 5. 6.

Etelä-Suomen kehityskäytävät ja liikennejärjestelmän kehittämispolku. Olli Keinänen, johtava asiantuntija Uudenmaan liitto 5. 6. Etelä-Suomen kehityskäytävät ja liikennejärjestelmän kehittämispolku Olli Keinänen, johtava asiantuntija Uudenmaan liitto 5. 6. 2015 Helsingin seutu viiden kehityskäytävän risteyksessä Työmatkapendelöinti

Lisätiedot

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT MAALISKUU 2016

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT MAALISKUU 2016 HELSINGIN MATKAILUTILASTOT MAALISKUU 2016 Yöpymiset lisääntyivät 4 prosenttia Maaliskuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 240 000 yöpymistä, joista suomalaisille 118 000 ja ulkomaalaisille 122 000 yötä (venäläiset

Lisätiedot

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 2 12,999,976 km 9,136,765 km 1,276,765 km 499,892 km 245,066 km 112,907 km 36,765 km 24,159 km 7899 km 2408 km 76 km 12 14 16 1 12 7 3 1 6 2 5 4 3 11 9 10 8 18 20 21 22 23 24 25 26

Lisätiedot

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HUHTIKUU 2016

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HUHTIKUU 2016 HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HUHTIKUU 2016 Yöpymiset lisääntyivät 14 prosenttia Huhtikuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 247 000 yöpymistä, joista suomalaisille 128 000 ja ulkomaalaisille 119 000 yötä (venäläiset

Lisätiedot

ESISELVITYS MERENKURKUN KIINTEÄN YHTEYDEN JA TUULIVOIMAN SYNERGIAEDUISTA. Merenkurkun neuvosto 2009

ESISELVITYS MERENKURKUN KIINTEÄN YHTEYDEN JA TUULIVOIMAN SYNERGIAEDUISTA. Merenkurkun neuvosto 2009 ESISELVITYS MERENKURKUN KIINTEÄN YHTEYDEN JA TUULIVOIMAN SYNERGIAEDUISTA Merenkurkun neuvosto 2009 Merenkurkun tuulivoimavisio 2 Esiselvityksen tavoitteet ja lähtökohdat Tavoitteet Selvittää tuulivoimatuotannon

Lisätiedot

Kalajoen Keskuskarin aallokkoselvitys

Kalajoen Keskuskarin aallokkoselvitys Dno 7/420/2015 Kalajoen Keskuskarin aallokkoselvitys Heidi Pettersson, Kimmo Kahma ja Ulpu Leijala 2015 Ilmatieteen laitos (Erik Palménin aukio 1, 00560 Helsinki) PL 503, 00101 Helsinki puh: +358 29 5391000

Lisätiedot

FAKTAT M1. Maankohoaminen

FAKTAT M1. Maankohoaminen Teema 3. Nousemme koko ajan FAKTAT. Maankohoaminen Jääpeite oli viime jääkauden aikaan paksuimmillaan juuri Korkean Rannikon ja Merenkurkun saariston yllä. Jään paksuudeksi arvioidaan vähintään kolme kilometriä.

Lisätiedot

HURTIGRUTEN - MAAILMAN KAUNEIN MERIMATKA *, , , , , , JA

HURTIGRUTEN - MAAILMAN KAUNEIN MERIMATKA *, , , , , , JA HURTIGRUTEN - MAAILMAN KAUNEIN MERIMATKA 13.-19.4.*, 15.-21.5., 1.-7.8., 17.-24.8., 22.-28.8., 3.-9.9., 8.-15.9. JA 14.-20.9.2017 Hurtigruten on Norjan rannikon alkuperäinen laivareitti, joka on jo vuodesta

Lisätiedot

Hyvät ystävät! Hukkuuko Helsinki? -tilaisuudessa Malmilla 10.1.2006

Hyvät ystävät! Hukkuuko Helsinki? -tilaisuudessa Malmilla 10.1.2006 Hyvät ystävät! Hukkuuko Helsinki? -tilaisuudessa Malmilla 10.1.2006 keskusteltiin ilmastonmuutoksesta. Tutkija Kimmo Ruosteenoja, ympäristöjohtaja Pekka Kansanen ja kansanedustaja Tarja Cronberg alustivat.

Lisätiedot

Suomen metsien kasvutrendit

Suomen metsien kasvutrendit Metlan tutkimus 3436, vetäjänä prof. Kari Mielikäinen: Suomen metsien kasvutrendit Suomen metsien kokonaiskasvu on lisääntynyt 1970-luvulta lähes 70 %. Osa lisäyksestä aiheutuu metsien käsittelystä ja

Lisätiedot

Etelä-Suomen kehityskäytävät - kansainvälisen saavutettavuuden näkökulmasta. Olli Keinänen, johtava asiantuntija Uudenmaan liitto 10. 6.

Etelä-Suomen kehityskäytävät - kansainvälisen saavutettavuuden näkökulmasta. Olli Keinänen, johtava asiantuntija Uudenmaan liitto 10. 6. Etelä-Suomen kehityskäytävät - kansainvälisen saavutettavuuden näkökulmasta Olli Keinänen, johtava asiantuntija Uudenmaan liitto 10. 6. 2015 Helsingin seutu viiden kehityskäytävän risteyksessä Työmatkapendelöinti

Lisätiedot

Rajahaastattelututkimus 1.1.-31.12.2011

Rajahaastattelututkimus 1.1.-31.12.2011 Alueelliset tulostukset: Ulkomaiset matkustajat Helsingissä Tulostuksen alueellinen rajaus: Helsingin kaupunki Rajaustiedot ja niiden käyttäminen: Matkan pääkohde on ollut alueella. Mahdollinen toinen

Lisätiedot

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT TOUKOKUU 2016

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT TOUKOKUU 2016 HELSINGIN MATKAILUTILASTOT TOUKOKUU 2016 Yöpymiset lisääntyivät 5 prosenttia Toukokuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 299 000 yöpymistä, joista suomalaisille 135 000 ja ulkomaalaisille 164 000 yötä (venäläiset

Lisätiedot

Nordic Conference on Sustainable Development in the Baltic Sea Region, 31 Jan 2 Feb, Turku 2011 www.ratkaisuja2011.fi

Nordic Conference on Sustainable Development in the Baltic Sea Region, 31 Jan 2 Feb, Turku 2011 www.ratkaisuja2011.fi RATKAISUJA lähellä, yhdessä LÖSNINGAR nära, tillsammans SOLUTIONS local, together Nordic Conference on Sustainable Development in the Baltic Sea Region, 31 Jan 2 Feb, Turku 2011 www.ratkaisuja2011.fi Stella

Lisätiedot

HAXLOG RÄÄTÄLÖITYÄ VARASTOTILAA JA PIENTEOLLISUUDEN TUOTANTOTILAA PÄÄVÄYLIEN VARRELLA KOIVUKYLÄNVÄYLÄ 1, VANTAA MAHDOLLISUUKSIA MONELLE TOIMIALALLE

HAXLOG RÄÄTÄLÖITYÄ VARASTOTILAA JA PIENTEOLLISUUDEN TUOTANTOTILAA PÄÄVÄYLIEN VARRELLA KOIVUKYLÄNVÄYLÄ 1, VANTAA MAHDOLLISUUKSIA MONELLE TOIMIALALLE MAHDOLLISUUKSIA MONELLE TOIMIALALLE RÄÄTÄLÖITYÄ VARASTOTILAA JA PIENTEOLLISUUDEN TUOTANTOTILAA PÄÄVÄYLIEN VARRELLA KOIVUKYLÄNVÄYLÄ 1, VANTAA OPTIMAALINEN SIJAINTI PÄÄKAUPUNKI- ALUEELLA Tampereen Kehä lll

Lisätiedot

Kansalliset tietomallivaatimukset - COBIM. 13.10.2011 Kari Ristolainen - alkup. Juha Valjus / Finnmap / 06.10.2011

Kansalliset tietomallivaatimukset - COBIM. 13.10.2011 Kari Ristolainen - alkup. Juha Valjus / Finnmap / 06.10.2011 Kansalliset tietomallivaatimukset - COBIM 13.10.2011 Kari Ristolainen - alkup. Juha Valjus / Finnmap / 06.10.2011 AIEMPIA OHJEITA JA VAATIMUKSIA 2004-2005 2007 Jne 2 COBIM 2011, VERTAILUKOHTIA JA LÄHTÖTIETOJA

Lisätiedot

Matkailun suuralueet sekä maakunnat

Matkailun suuralueet sekä maakunnat Matkailuvuosi 2017 Matkailun suuralueet sekä maakunnat Lähde: Visit Finlandin Rudolf-tilastopalvelu, Tilastokeskus. Luvut perustuvat ennakkotietoihin. Huomioitavaa vuositulosten vertailussa: Majoitustilaston

Lisätiedot

Ilmastonmuutos ja uudet liiketoimintamahdollisuudet

Ilmastonmuutos ja uudet liiketoimintamahdollisuudet Ilmastonmuutos ja uudet liiketoimintamahdollisuudet Pirkanmaan yrittäjät By Göran Kari Symlink Technologies Oy 1 Symlink Technologies Oy Ydinajatus ILMASTO YHTEISKUNNAN RAKENNE JA TOIMINTA ILMASTON MUUTOS

Lisätiedot

Puhelinsoi tto Gardemeis ter/winterhalter. Akustinen ref lektioluotaus kaukolxmp6 johdon lin jausta " varten.

Puhelinsoi tto Gardemeis ter/winterhalter. Akustinen ref lektioluotaus kaukolxmp6 johdon lin jausta  varten. p i3.3i.4.003. GEOLOGINEN TUTKlMUSLAlTOS TKIMUSSELOSTUS Imatran Voima ' Oy I Tilausnumero ja plivhmllri: I TehtHvB: Puhelinsoi tto Gardemeis ter/winterhalter Akustinen ref lektioluotaus kaukolxmp6 johdon

Lisätiedot

1. Esimerkkejä Saaristomeren ja Ahvenanmeren öljyvahinkolaskelmista

1. Esimerkkejä Saaristomeren ja Ahvenanmeren öljyvahinkolaskelmista 1/30 8.1.2014/KJ 1. Esimerkkejä Saaristomeren ja Ahvenanmeren öljyvahinkolaskelmista 1.1. Yleistä Saaristomerelle ja Ahvenanmerelle on vuosina 2012 ja 2013 tehty Suomen ympäristökeskuksessa SpillMod-laskentaohjelmistolla

Lisätiedot

Kiina on POP! Yanzu- ja POP kiinaa -hankkeiden yhteisseminaari

Kiina on POP! Yanzu- ja POP kiinaa -hankkeiden yhteisseminaari Kiina on POP! Yanzu- ja POP kiinaa -hankkeiden yhteisseminaari Hotel Arthur 9.5.2014 Vaskivuoren lukion rehtori Eira Kasper Hankekoordinaattori Veli-Matti Palomäki YANZU 言 祖 Kiinan kieltä lukioissa Kansainvälistymisen

Lisätiedot

Finpro ja Ruotsin markkinat. Jonas Granqvist November 2015

Finpro ja Ruotsin markkinat. Jonas Granqvist November 2015 Finpro ja Ruotsin markkinat Jonas Granqvist November 2015 2 Finpro Export Finland Export Finland on suomalaisten yritysten kansainvälistäjä, joka tarjoaa yritykselle asiantuntemusta kansainväliseen liiketoimintaan

Lisätiedot

Selkämeren kansallispuiston ystävät ry

Selkämeren kansallispuiston ystävät ry 1 Selkämeren kansallispuiston ystävät ry Seliskerin retkisaaren laiturien kunnostus 2015 Suunnitelma Muistio liitteenä 1 Yhteystiedot Puheenjohtaja Lasse Lovén, Jaatsinkatu 7 D, 38210 Sastamala, puh- 040

Lisätiedot

Rekisteröidyt yöpymiset vähenivät hieman. Kasvua vapaa-ajan matkustajissa. Majoitusmyynti 22 miljoonaa euroa. Tax free myynti kasvoi 12 prosenttia

Rekisteröidyt yöpymiset vähenivät hieman. Kasvua vapaa-ajan matkustajissa. Majoitusmyynti 22 miljoonaa euroa. Tax free myynti kasvoi 12 prosenttia HELSINGIN MATKAILUTILASTOT LOKAKUU 2016 Rekisteröidyt yöpymiset vähenivät hieman Lokakuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 298 000 yöpymistä, joista suomalaisille 159 000 ja ulkomaalaisille 138 000 yötä.

Lisätiedot

Keran kaavaehdotusvaiheen liikenneselvitys. Tiivistelmä 15.9.2015

Keran kaavaehdotusvaiheen liikenneselvitys. Tiivistelmä 15.9.2015 Keran kaavaehdotusvaiheen liikenneselvitys Tiivistelmä 15.9.2015 Liikenneselvityksen tavoitteet ja lähtökohdat Kaavaehdotusvaiheen liikenneselvityksen tavoitteena on tarkentaa alueen liikkumista ja liikennettä

Lisätiedot

Seismiset luotaukset Jyväskylän m1k:n ja Toivakan kunnan alueella syksyllä 1991. Paikka Karttalehti Luotauslinjoja Sijantikuva Tulokset.

Seismiset luotaukset Jyväskylän m1k:n ja Toivakan kunnan alueella syksyllä 1991. Paikka Karttalehti Luotauslinjoja Sijantikuva Tulokset. 4"-&.#&.4. - ARIIISTOKAPPALE a ---pppp ~1913211/94/4/23 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Koskee: 3211 09 Väli-Suomen aluetoimisto 3212 08 Ty öraporiii 3212 09 Jwäskvlän mk Toivakka H. Forss 19.11.1991 Seismiset

Lisätiedot

Majoitusmyynti alueella kasvoi 14 prosenttia ja oli 27 miljoonaa euroa. Yöpymisen keskihinta kesäkuussa 2016 oli 77,39 euroa (+ 8 %).

Majoitusmyynti alueella kasvoi 14 prosenttia ja oli 27 miljoonaa euroa. Yöpymisen keskihinta kesäkuussa 2016 oli 77,39 euroa (+ 8 %). HELSINGIN MATKAILUTILASTOT KESÄKUU 2016 Yöpymiset lisääntyivät 5 prosenttia Kesäkuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 353 000 yöpymistä, joista suomalaisille 138 000 ja ulkomaalaisille 215 000 yötä. Eniten

Lisätiedot

CliPLivE - Climate Proof Living Environment

CliPLivE - Climate Proof Living Environment SOUTH-EAST FINLAND-RUSSIA ENPI CBC 2007-2013 Riskikartat Itämeren rannikkoalueella CliPLivE - Climate Proof Living Environment Yleistä projektista Kesto: Helmikuu 2012 Elokuu 2014 Rahoittaja: EU:n Kaakkois-Suomi

Lisätiedot

Ajankohtaista Liikennevirastosta 6.2.2014

Ajankohtaista Liikennevirastosta 6.2.2014 Ajankohtaista Liikennevirastosta 6.2.2014 Tiemerkintöihin liittyvien ohjejulkaisujen tilanne: Tiemerkinnät ohje => Tiemerkintöjen suunnittelu Muutama detaljikorjaus tehdään vielä Tiemerkintöjen toimintalinjat

Lisätiedot

Matkailun kehitys maakunnissa

Matkailun kehitys maakunnissa Matkailun kehitys maakunnissa 2015 15.3.2015 Helsingin seudulla liki puolet matkailijoista ulkomaisia Ulkomaisten yöpymisten määrä ja osuus kaikista alueen yöpymisistä sekä muutos edellisvuoteen matkailun

Lisätiedot

LIIKENTEEN INFRASTRUKTUURI TULEVAISUUDEN MAHDOLLISTAJANA. Johtaja, professori Jorma Mäntynen WSP Finland Oy

LIIKENTEEN INFRASTRUKTUURI TULEVAISUUDEN MAHDOLLISTAJANA. Johtaja, professori Jorma Mäntynen WSP Finland Oy LIIKENTEEN INFRASTRUKTUURI TULEVAISUUDEN MAHDOLLISTAJANA Johtaja, professori Jorma Mäntynen WSP Finland Oy KUVIA 1950-LUVULTA - MILLAINEN ON KUVA TULEVAISUUDESTA? http://suomenmuseotonline.fi/ ja Kuljetusliike

Lisätiedot

Mitoittavat tilanteet tulipalon aikaisessa poistumisessa, kokeellinen tutkimus

Mitoittavat tilanteet tulipalon aikaisessa poistumisessa, kokeellinen tutkimus Mitoittavat tilanteet tulipalon aikaisessa poistumisessa, kokeellinen tutkimus Palotutkimuksen päivät, Espoo, 27.8.2013 Timo Korhonen, Terhi Kling, Tuomo Rinne, Peter Grönberg 2 Kenttäkokeita poistumisen

Lisätiedot

Ajankohtaista meriväylillä ja talvimerenkulussa Simo Kerkelä/ Keijo Jukuri. Kalajoki 15.11.2013

Ajankohtaista meriväylillä ja talvimerenkulussa Simo Kerkelä/ Keijo Jukuri. Kalajoki 15.11.2013 Ajankohtaista meriväylillä ja talvimerenkulussa Simo Kerkelä/ Keijo Jukuri Kalajoki 15.11.2013 Toteutuksessa olevat väylien kehittämishankkeet Perämerellä Pietarsaaren 11 metrin väylähanke Pietarsaaren

Lisätiedot

Ty össäoppimi nen 9.1 -.6.2. 2013 Paikassa Blue Explorers Dive Center, Taurito Bay, Gran Canaria, Espanja

Ty össäoppimi nen 9.1 -.6.2. 2013 Paikassa Blue Explorers Dive Center, Taurito Bay, Gran Canaria, Espanja Ty össäoppimi nen Tuula Pekkala LHM11 Kalajoen ammattiopisto Ty össäoppimi nen 9.1 -.6.2. 2013 Paikassa Blue Explorers Dive Center, Taurito Bay, Gran Canaria, Espanja Gran Canaria on Espanjalle kuuluva

Lisätiedot

Tutkijan identifiointi

Tutkijan identifiointi Tutkijan identifiointi Asiantuntijaseminaari,18.9.2014 Jyrki Ilva, jyrki.ilva@helsinki.fi Tutkijoiden identifiointi OKM:n julkaisutiedonkeruu nostanut myös Suomessa esille kysymyksen tutkijoiden identifioinnin

Lisätiedot

Muokattu pääosin esityksestä Presentation in the Norwegian Geotechnical Society meeting, Oslo , Pauli Saksa, Geosto Oy

Muokattu pääosin esityksestä Presentation in the Norwegian Geotechnical Society meeting, Oslo , Pauli Saksa, Geosto Oy Muokattu pääosin esityksestä Presentation in the Norwegian Geotechnical Society meeting, Oslo 15-16.10.2013, Pauli Saksa, Geosto Oy 09.06.2014 Suomen Geoteknillinen Yhdistys Finnish Geotechnical Society

Lisätiedot

Matkailun kehitys

Matkailun kehitys Matkailun kehitys 2014 7.4.2015 Lähde: Tilastokeskus. Luvut perustuvat ennakkotietoihin. Venäläismatkailijoiden katokäänsi ulkomaiset yöpymiset laskuun Suomessa kirjattiin 5 697 300 ulkomaista yöpymistä

Lisätiedot

Kullaan Levanpellon alueella vuosina 1997-1999 suoritetut kultatutkimukset.

Kullaan Levanpellon alueella vuosina 1997-1999 suoritetut kultatutkimukset. GEOLOGIAN TUTKIMCJSKESKUS Tekij at Rosenberg Petri KUVAILULEHTI Päivämäärä 13.1.2000 Raportin laji Ml 911 14312000/ 711 0 tutkimusraportti 1 Raportin nimi Toimeksiantaja Geologian tutkimuskeskus Kullaan

Lisätiedot

MELKEIN ITSENÄINEN FÄRSAARET 1990

MELKEIN ITSENÄINEN FÄRSAARET 1990 Färsaarten sumuinen pääkaupunki Tórshavn. Pikkukuvassa yöpymispaikkamme Tjørnuvikissä Streymoylla. ISLANTI, FÄR- YM SAARET 16.6.-28.7.1990. Alkuperäisessä AVARUUTTA, TUULTA JA LAMPAITA -jutussa ollut Färsaarten

Lisätiedot

Rautatiet liikennejärjestelmän runkokuljettaja

Rautatiet liikennejärjestelmän runkokuljettaja Rautatiet liikennejärjestelmän runkokuljettaja Tavaraliikenteessä 25%:n markkinaosuus Yhtenäiset 25 tonnin akselipainon reitit tärkeitä esim. tehtaalta satamaan (Jämsänkoski Rauma) Tavaraliikennemarkkina

Lisätiedot