ERITYISLIIKUNTA KEMPELEESSÄ PERUSKARTOITUS ERITYISLIIKUNTATOIMINNASTA KEVÄÄLLÄ 2007-

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ERITYISLIIKUNTA KEMPELEESSÄ PERUSKARTOITUS ERITYISLIIKUNTATOIMINNASTA KEVÄÄLLÄ 2007-"

Transkriptio

1 ERITYISLIIKUNTA KEMPELEESSÄ PERUSKARTOITUS ERITYISLIIKUNTATOIMINNASTA KEVÄÄLLÄ Suvi Hänninen 2007

2 Sisällysluettelo JOHDANTO... 3 ERITYISLIIKUNNAN KÄSITE JA MERKITYS... 4 LAINSÄÄDÄNTÖ... 5 ERITYISLIIKUNTAA KUNTIIN KEHITTÄMISPROJEKTI... 6 ERITYISLIKUNTAA KUNTIIN KEMPELEEN PROJEKTI... 6 ERITYISRYHMIIN KUULUVIEN KUNTALAISTEN MÄÄRÄ... 8 TAHOT, JOILLA ON ERITYISLIIKUNTATARJONTAA... 9 Tilat... 9 Koulutus Nykyiset ryhmät Toiveet erityisryhmien liikuntatoiminnan kehittämiseksi YHDISTYKSET, JOILLA EI ERITYISLIIKUNTATARJOTAA Tilat Koulutus Nykyiset ryhmät Toiveet erityisryhmien liikuntatoiminnan kehittämiseksi SUURIMMAT ESTEET JÄRJESTÄÄ ERITYISLIIKUNTATOIMINTAA TIEDOTUS

3 3 JOHDANTO Kempele on mukana valtakunnallisessa kuntien erityisliikunnan projektissa, Erityisliikuntaa kuntiin kehittämis- ja konsultointiprojektissa (ERIKU). Projektia johtaa suunnitteluryhmä, jossa ovat edustajat opetusministeriöstä, sosiaali- ja terveysministeriöstä sekä Suomen kuntaliitosta. Taustaorganisaattorina toimii Liikuntatieteellinen seura. Kempeleen kunnassa ERIKU- projektia vetämään perustettiin työryhmä, joka koostuu eri hallintoalojen työntekijöistä ja toimijoista. Kokoonpano on seuraavanlainen: vapaaaikatoimen johtaja Hannu Hietala, kunnanvaltuutetut Kimmo Kylmäluoma sekä Janne Nikkinen, fysioterapeutti Mari Sorvisto, erityisluokanopettaja Merja Puranen sekä uinninopettaja (lo) Suvi Hänninen. Työryhmän ensimmäinen tehtävä oli peruskartoituksen tekeminen. Kartoituksella haluttiin selvittää erityisliikuntatoiminnan nykytilanne ja kehittämistoiveet. Kartoitusta varten laadittiin kaksi kyselylomaketta sekä kunnan omille toimijoille että urheiluseuroille ja yhdistyksille. Kyselylomakkeet liitteenä (liite 1). Tämä peruskartoitus sisältää raportin kyselylomakkeen laadinnasta, toteuttamisesta, vastauksien analysoimisesta sekä johtopäätöksistä. Alussa käsitellään yleisesti erityisliikunnan käsitettä ja merkitystä, lainsäädäntöä, sitten Erityisliikuntaa kuntiin kehittämis- ja konsultointiprojektia valtakunnallisesti sekä Kempeleen kunnan tasolla.

4 4 ERITYISLIIKUNNAN KÄSITE JA MERKITYS Erityisryhmien liikunnalla tarkoitetaan niiden väestöryhmien liikuntaa, joilla on vamman, sairauden tai muun toimintakyvyn heikentymisen tai sosiaalisen tilanteen vuoksi vaikea osallistua yleisesti tarjolla olevaan liikuntaan ja joiden liikunta vaati soveltamista ja erityisosaamista.( Komiteanmietintö 1996:15) Erityisliikunta tai soveltava liikunta on suurelta osin terveyttä ja toimintakykyä edistävää liikuntaa, jonka avulla voidaan luoda edellytyksiä mahdollisimman itsenäiselle arjessa selviytymiselle. Liikunnan myönteisistä terveysvaikutuksista on kiistatonta tutkimusnäyttöä (Reinikka & Anttila 1997 ). Liikuntaa lisäämällä voidaan väestön toimintakykyä, terveyttä ja hyvinvointia merkittävästi parantaa sekä säästää kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksia. Liikunnan merkitys erityisryhmille on tärkeää. Liikuntamuoto on sitä parempi, mitä enemmän vaikutuksia toimintakykyyn voidaan aikaansaada samanaikaisesti. Eri erityisryhmillä on elämänlaadun edistämisen lisäksi omia erityistavoitteita kuten eläkeläisillä toimintakyvyn ylläpito, reumaa sairastaville nivelten liikkuvuuteen vaikuttaminen, sydän- ja verisuoni taudeissa veren koostumuksen ja laadun parantaminen sekä verisuonten rappeutumisen ehkäiseminen. Lisäksi tavoitteena astmaatikoilla on oikea hengitystapa, liikuntavammaisilla toimivien ruumiinosien lihasvoima, kehitysvammaisilla yleinen toimintakykyisyys, cp-vammaisilla pakkoliikkeitten vähentäminen ja kehonhallinta ja psyykkisesti sairailla rentoutuminen. Tärkeäksi erityisliikunnan lisäarvoksi on koettu syrjäytymisen ehkäisy.

5 5 LAINSÄÄDÄNTÖ Perustuslain mukaan ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.( Suomen perustuslaki 6 ) Kuntalain mukaan kunta pyrkii edistämään asukkaidensa hyvinvointia ja kestävää kehitystä alueellaan.( Kuntalaki 1 ) Liikuntalain tarkoituksena on edistää liikuntaa, kilpa- ja huippu-urheilua sekä niihin liittyvää kansalaistoimintaa, edistää väestön hyvinvointia ja terveyttä sekä tukea lasten ja nuorten kasvua ja kehitystä liikunnan avulla. Lisäksi lain tarkoituksena on liikunnan avulla edistää tasa-arvoa ja suvaitsevaisuutta sekä tukea kulttuurien moninaisuutta ja ympäristön kestävää kehitystä.(liikuntalaki 1 ) Yleisten edellytysten luominen liikunnalle on valtion ja kuntien tehtävä. Liikunnan järjestämisestä vastaavat pääasiassa liikuntajärjestöt, kun taas erityisliikunnan järjestämisestä vastaa kunta. Kunnan tulee luoda edellytyksiä kuntalaisten liikunnalle kehittämällä paikallista ja alueellista yhteistyötä sekä terveyttä edistävää liikuntaa, tukemalla kansalaistoimintaa, tarjoamalla liikuntapaikkoja sekä järjestämällä liikuntaa ottaen huomioon myös erityisryhmät.( Liikuntalaki 2 )

6 6 ERITYISLIIKUNTAA KUNTIIN KEHITTÄMISPROJEKTI Valtakunnallinen opetusministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön, Suomen Kuntaliiton, Liikuntatieteellisen seuran ja 9 kunnan yhteishanke Erityisliikuntaa kuntiin kehittämis- ja konsultointiprojekti käynnistyi vuoden 2007 huhtikuussa. Valtion liikuntaneuvoston erityisliikunnan jaosto kutsui projektiin 9 hieman yli asukkaan kuntaa, joissa erityisliikunta vaatii kokonaisuudessaan kehittämistä. Projektikunnat ovat Kempele, Kiiminki, Nurmo, Nivala, Mustasaari, Forssa, Akaa, Parainen ja Liperi. Kolmivuotisen projektin tavoitteena on kuntien erityisliikuntatoiminnan kokonaisvaltainen kehittäminen ja toimivan mallin luominen. Kuntia kannustetaan eri hallintokuntien väliseen yhteistyöhön sekä seudulliseen yhteistyöhön. Muita tavoitteita on mm. erityisliikunnanohjauksen laadun varmistaminen. Projekti tukee kuntia välittämällä tietoa erityisliikunnan kehittämisen yksityiskohdista, opastamalla erityisliikuntaohjelmien laatimisessa ja erityisliikunnanohjaajien toimien perustamiseen liittyvissä kysymyksissä sekä järjestämällä koulutusta aiheesta. Projektin tavoitteena on näin: luoda erityisryhmille nykyistä tasa-arvoisemmat liikuntaedellytykset ja vähentää erityisliikunnan alueellista eriarvoisuutta hankkia uusia ammattitaitoisia erityisliikuntaohjaajia varmistaa tuntiohjaajien laatu käynnistää uusia erityisliikuntaryhmiä lisätä ja kehittää erityisliikuntatoiminnan järjestäjien yhteistyötä selkiinnyttää työn- ja vastuunjakoa eri toimijoiden kesken luoda perusteita kuntien liikuntatoimen määrärahojen kohdentamiseksi erityisliikuntatoimintaan synnyttää uutta toimintaa, joka synnyttää pysyviä toimintakäytäntöjä tuottaa yhteistoimintamalli, jota voidaan käyttää mallina kokeilukuntien ulkopuolisissa kunnissa. ERITYISLIKUNTAA KUNTIIN KEMPELEEN PROJEKTI Kempeleessä tärkeimmäksi tavoitteeksi asetetaan luonnollisen erityisliikunnan toimintatapajärjestelmän luominen kunnan ja urheiluseurojen sekä yhdistysten välille. Sivistyslautakunta muuttaa seurojen ja yhdistysten vuosittaisen yleistuen myöntämispe-

7 7 rusteitaan niin, että se ottaa huomioon myös erityisryhmät. Projektin taustaajatuksena on vähentää kuntalaisten eriarvoisuutta liikuntatoiminnassa luomalla nykyistä tasa-arvoisemmat liikuntaedellytykset erityisryhmille. Lisäksi tavoitteeksi asetetaan uusien vertaisohjaajien kouluttaminen ja näin ollen taataan liikuntatuntien laadukkuus. Pitkän tähtäimen tavoitteena on perustaa uusi erityisryhmien liikunnanohjaajan toimi Kempeleen kuntaan. Projektin ensimmäisenä tehtävänä oli peruskartoituksen tekeminen. Kartoitettiin Kempeleen kunnan tämänhetkinen tilanne erityisliikunnassa. Tarkoituksena oli selvittää, minkälaista liikuntatoimintaa erityisryhmiin kuuluville kuntalaisille löytyy, mitkä asiat tai tekijät estävät soveltavan liikunnan järjestämistä sekä mahdolliset toiveet/ideat sen kehittämisen suhteen. Kempeleen erityisliikuntaa kuntiin -työryhmä kokosi erityisliikunnan peruskartoituksen ja valtuutti lo Suvi Hännisen kartoittamaan erityisliikunnan alueen tilanteen Kempeleellä. Kyselylomakkeita lähetettiin Kempeleen kunnan rekisteröidyille yhteisöille ja järjestöille yhteensä kpl sekä kunnan omille toimijoille/osastoille yhteensä kpl. Vastauksia määräpäivään mennessä ( ) tuli yhteensä 21kpl. Yhdistyksiltä 13 kpl ja kunnan toimijoilta 8 kpl. Karhusoittojakin jouduttiin tekemään. Alla olevassa kaaviossa nähdään väestön ikärakenne kuluvan vuoden alussa. (Lähde: Väestön ikärakenne. kaavio 1 Ikäryhmät % 0-6 v ,76 % 7-12 v ,07 % v 723 4,85 % v 615 4,12 % v ,49 % v 887 5,95 % v 332 2,22 % yli 85 v 80 0,54 % Yhteensä ,00 % Kempeleen asukasluku oli Suurin ikäluokka näyttäisi olevan vuotiaat. Seuraavaksi eniten on 0-6-vuotiaita kuntalaisia.

8 8 Ennusteen mukaan kunnan väkiluku tulee nouseman niin, että vuonna 2010 kuntalaisia olisi jo lähes Vuoden 2010 jälkeen on selkeästi havaittavissa alle 6-vuotiaiden suhteellisen määrän väheneminen. Puolestaan vuotiaiden osuus väestöstä tulee lisääntymään 15 %, kun taas yli 65-vuotiaiden 52,2 %. Vuoteen 2020 yli 65-vuotiaiden ikäryhmä kolminkertaistuu vuodesta 2003 eli 151,6 %. (Kempeleen kunnan Hyvinvointisuunnitelma 2004). Kasvuennuste. kaavio 2 ERITYISRYHMIIN KUULUVIEN KUNTALAISTEN MÄÄRÄ vuotiaat seniorit (65 74-v.) 887 vanhuusikäiset (75 84-v.) 332 kehitysvammaiset kuljetuspalveluiden piiriin kuuluvia 80 henkilöitä (liikuntavammaiset, aistisekä pitkäaikaissairaat)

9 9 TAHOT, JOILLA ON ERITYISLIIKUNTATARJONTAA Tilat Yhdistysten käytössä olevia liikuntatiloja ovat: Kempele halli/ kuntosali ei pääse pyörätulilla kelaamaan, päivisin halli koulujen käytössä Zimmari opetus-, iso- sekä monitoimiallas. Parkkipaikalla 4 ivapaikkaa, ulko-ovesta pääsee hyvin kelaamaan pukuhuoneisiin asti, naisten sekä miesten puolella on omat inva pukuhuoneet, pukuhuoneiden ja suihkutilojen ovet ovat painavat, monitoimialtaan ovi on painava, saunoihin pääsee suihkutuolilla, käytävät ovat tarpeeksi leveät pyörätuolille, monitoimialtaalla on allasnostin, ison altaan ramppi on jyrkkä, käsijohteita on niukasti, istuimet puuttuvat suihkutiloista, monitoimialtaan vesi on korkealla(ei pysty laskemaan), suihkutuolit on vanhat ja kaipaavatkin huoltoa, inva vessoja löytyy riittävästi Sarkkirannan urheilukeskus ulkokentät Honkasen hiihtokeskus Kempeleen nuorisoseuran tilat Työväentalo Ei ole varsinaisia inva paikkoja, mutta ulko-oveen eteen voi pysäköidä. Sisäänkäynnistä on helppo kulkea, koska ulkopiha ja kiinteistön lattia liki samassa tasossa. Myös kynnys on matalahko. Kiinteistössä ei ole inva wc:tä. Pesutiloja ei ole asiakaskäyttöön. Tukikaiteita ei ole ja kynnykset ovat matalia. Ulkopiha on sorapintainen ja helppokulkuinen myös liikuntarajoitteiselle. Valaistus on hyvä, mutta opasteita ei ole. Palvelutalo Hovila kuntosali puuttuu TK/fysioterapia Noin 60 neliön tila, johon mahtuu max 7-8 henkilöä kerrallaan. Tilassa on välineitä, jotka vievät suuren osan liikuntatilasta. Fysioterapiaosastolta puuttuu kokonaan pukeutumis- ja peseytymistilat ja lähin WC sijaitsee aulassa. Liikuntasalissa on huono ilmanvaihto, ikkunoita ei pysty aukaisemaan, välineiltä puuttuu säilytystila. Tämän lisäksi tilat ovat varattu päiväsaikaan TK:n omille ryhmille sekä iltaisin perhevalmennuksille. Vartija poistuu talosta klo Piha, pysäköinti ja sisäänkäynnit: Inva pysäköintipaikkoja on A-oven lähistöllä. Pyörätieltä pääsy terveyskeskukseen on ongelmallista. Autoja on useasti pysäköity huolimattomasti niille kuulumattomille paikoille sekä korkea kivetys voi hankaloittaa kulkemista. B- ja C- ovelle

10 pääsy on hankalaa, koska tie on ahdas pysäköityjen autojen ja ohi kulkevien kuorma-autojen takia. Paras kulkuväylä terveyskeskukseen on A-oven kautta, koska ovet toimivat automaattisesti eikä korkeita kynnyksiä ole. B-oven kautta kulku on hanakalaa, koska tiellä ovat korkea katukivetykset sekä kynnykset ja ulko- ja väliovet ovat painavat. TK/sairaala/osasto ja sen aulat (ei varsinaisia liikuntatiloja) Santamäen, Ylikylän sekä Kirkonkylän koulujen liikuntasalit päivisin koulujen käytössä Kempeleen yläaste: ei opasteita hissille, ovet eivät aukene automaattisesti ja niissä on kynnykset, 1 kpl inva wc, valaistus on hyvä, liikuntasalin pukuhuoneisiin ei pääse pyörätuolilla ja sinne on kahdet portaat, koulun ulkoliikuntapaikoille on turvallinen ja lyhyt kulkumatka. Santamäen koulu: 1 kpl inva wc:tä, jonne ei ole opastetta, kynnykset ovat liuskoilla, pesutilassa käsikaide, ulko-ovet eivät ole automaattisesti aukenevia, yläkerran terapia- ja leikkitilaan ei ole hissiä, koululta löytyvät hyvät välineet erityisliikuntaan! Ketolanperän koulu: ei inva wc:tä, esteetön liikkuminen suihkuun mentäessä, vähän välineitä erityisliikuntaan. Ylikylän koulu: Hissillä pääsee yläkertaan, ei inva wc:tä, kynnyksiä ovissa, hyvät välineet erityisliikuntaan! Kirkonkylän koulu: Päärakennuksessa on pyörätuolia varten ramppi, mutta kaikista ovista ei pääse kelaamaan, hyvin varusteltu inva wc, ei inva parkkipaikkaa autolle, melko hyvion välineitä erityisliikuntaan. Kempeleen lukio: autoille ei ole inva pysäköintiä, ulko-ovissa kynnykset eikä automatiikkaa, inva wc tarkoitettu koulun yhdelle oppilaalle ja ovi on aina lukossa, opasteita niukasti, tilavalla ja tuellisella hissillä pääsee kulkemaan eri kerroksiin, ei käsijohteita/kaiteita, valaistus hyvä, tilava pesuhuone löytyy liikuntasalin yhteydestä. Kempeleen Pyrinnön maja Ei varsinaisia inva paikkoja, mutta tilavat autojen parkkipaikat vähän kauempana. Ulko-oven eteen voi pysäköidä tarvittaessa, mutta tällöin joutuu parkkeeraamaan rinteeseen, joka puolestaan on vaikeakulkuinen. Sisäänkäynnillä on liuska, mutta ovitasanne on niin pieni, että pyörätuolia käyttävä henkilö tarvitsee avustajan. Majalla ei ole varsinaista inva wc:tä ja tämän lisäksi ovet ovat liian kapeat. Koska rakennus on tehty rinteeseen, sisällä joutuu käyttämään portaita. Portaisiin on olemassa siirrettävä liuska, mutta kuitenkin tämänkin käyttöön tarvitaan avustaja. Käsijohteita ei ole ja kynnyksiä on paljon. Ulkona kulkuväylät ovat sekä luonnonhiekka että purupintaisia, joten ne ovat vaikeakulkuisia liikuntarajoitteiselle henkilölle. Opasteita ei ole ja valaistus on heikko. 10

11 11 Koulutus Kysyttäessä ohjaajien kiinnostusta kouluttautumaan kunta puolella oltiin kiinnostuneita. Nuorisotoimen vastauksen mukaan heidän toimen piiriinsä ei kuulu erityisryhmiin kuuluvia nuoria, jolloin lisäkoulutusta ei tarvita.?? Heillä ei myöskään ollut mitään kehittämistarpeita/toiveita. Yhdistyksissä puolestaan oltiin kahta mieltä. Ei oltu kiinnostuneita saamaan lisäkoulutusta, koska yhdistystyö on vapaaehtoisvoimin järjestettävää sekä erityisliikunnan ohjauksen ajateltiin olevan vastuullista ja vaativaa. Toisaalta oltiin kiinnostuneita saamaan koulutusta, kun vain olisi kiinnostuneita ohjaajia(ohjaajapula). Yhdistys puolella lisäkoulutusta haluttaisiin seuraaviin asioihin: avustukseen, apuvälineiden käyttöön, tietoa eri sairauksista, vammoista ja rajoitteista sekä kuntouttamiseen. Nykyiset ryhmät koulut Santamäki: ryhmät vain oppilaille o erityisluokkien liikuntatunnit o vaikeammin vammaisten oppilaiden motoriikkarata(kerran/vko) o erityislasten liikuntakerho(kerran/vko) o erityisnuorten liikuntakerho/aamuiltapäivätoiminta(kerran/vko) o ohjaajina: erityisluokanopettajat, koulunkäyntiavustajat, iltapäivätoiminnanohjaajat Ylikylän koulu: erityistuen tarpeessa oleville koululaisille hoidot ja terapiat suunnittelevat ja järjestävät yhdessä hoitavat lääkärit, terapeutit sekä huoltajat yhteistyössä luokanopettajien ja oppilashuoltoryhmän kanssa. Hoito ja terapia = omatoiminen liikunta? Työkeskus: vesijumppa ja erilaiset pelit suosituimmat lajit, ikähaitari 17 64, toiminta pääsääntöisesti jäsenille o jumppa/sähly(vuorottelevat, joka toinen vko) o vesijumppa(kerran kk) o kuntosali(kerran kk)

12 12 o kehitysvammaisten peliryhmä/nuoret ja aikuiset(kerran vko) avoin ryhmä Kansalaisopisto o kehitysvammaisten liikuntaryhmä: ikähaitari (kerran vko) avoin ryhmä o tuntiopettajat TK/sairaalan fysio: ryhmät kooltaan 2-10 osallistujaa, x vuodessa, ei kesäisin, lääkärin lähetteellä o tasapainoryhmä: ikähaitari o naisten Parkinson ryhmä: ikähaitari o hemiplegiaryhmä (toispuolihalvaus): ikähaitari o osastolla tapahtuvaa jumppaa kaiken ikäisille, jos sopivia pot. löytyy o ohjaajat: omia ft 1-2 kpl TK/fysioterapia: ryhmät kooltaan noin 5-15, lääkärin lähetteellä ohjaajina ft:t o allasryhmä, erityisallasryhmä, miesten Parkinson-ryhmä, työikäisten TULE- ryhmä, eläkeläisten TULE-ryhmä, Fibromyalgia-ryhmä, D2D-liikuntaryhmä, tupakanvieroitusryhmä(avoin, vaatii ilmoittautumisen) Liikuntatoimi/zimmari: osallistujia 8-22 uimaria, ohjaajat talon puolesta(suh kurssit/liik.ohjaajia) o sydänyhdistyksen vesivoimistelu(kerran vko) o Työkeskuksen vv(kerran kk) o Veteraanien vv(kerran vko) o Erityisuimakoulu (avoin ryhmä, kouluikäisiä) Kempeleen ja Oulunsalon sydänyhdistys: ikähaitari 60 80, jäsenille o vesijumppa(kerran vko) o lentopallo(kerran vko) o salijumppa(kerran vko) o liikuntatoimen kuntosalikurssi(osa jäsenistä) o sydänhiihto-tapahtuma, avoin kaikille o ohjaaja: Pirkko Nokkoudenmäki o jäsemäärä: 371 Eläkeliiton Kempeleen yhdistys: ikähaitari 62 80, avoin / jäsenille

13 13 o seniorijumppa(kerran vko) o senioritanssi(kerran vko) o sauvakävely(kerran vko) täysin avoin ryhmä o erilaisia liik.tapahtumia o ohjaajat: Paavo Juvani, Helli Neuvonen(Eläkeliiton Liiku ja Liidä koulutus) o jäsenmäärä: 350 Palvelutalo Hovila: ikähaitari -82, enimmäkseen naisia, asukkaille o ryhmäjumppa/ulkoilu(kerran vko) o pieniä jumppatuokioita (esim. ennen ruokailua) o ohjaaja: Marita Ohukainen(lähihoitaja, hieroja) Rantalakeuden Eläkkeensaajat: ikähaitari 60 75, vain jäsenille o kuntojumppa(kerran vko) o tasapainokoulu(kerran vko) o IKIS -ryhmä (alkaa syksyllä 2007) o ohjaajat: Airi Kilju, Taisto Rossi, Kirsti Helenius, Sinikka Etelä(esh) o jäsenmäärä: 62 yhdistyksen nimi?:ikähaitari 55 80, o senioritanssi Sipakat(kerran vko) avoin ryhmä o senioritanssin, istumatanssin Eläkeliitonryhmä(kerran vko) Eläkeliiton jäsenille o ohjaajat: Sinikka ja Paavo Juvani (Ikäinstituutin ohjaajakolutusta) Kempeleen Eläkeläiset: ikähaitari o kansantanhu (kerran vko) avoin ryhmä o ohjaajat: Mirja Rapo, Ulla Kakko (tanhuohjaaja-kurssi) o jäsenmäärä? Toiveet erityisryhmien liikuntatoiminnan kehittämiseksi TK fysioterapian puolella toivottiin, että saataisiin uusia ryhmiä kunnan järjestämänä, jolloin heidän asiakkaitaan voitaisiin ohjata jatkoryhmiin. Toivottiin myös toimivia ryhmiä sekä kesä- että ilta-ajalle (nykyään ryhmät toimivat työaikana).

14 14 Työkeskuksessa toivottiin sekä leirejä että lajeja. Näitä mm. uinti, kuntosali, salibandy, tanssi, lentopallo, jalkapallo, pyöräily, kuntonyrkkeily, sulkapallo sekä keilausta. Santamäen koulussa puolestaan toivottiin MoPa-toiminnan kaltaista toimintaa (motoriikka paremmaksi). Tämä voitaisiin järjestää esim. iltapäivätoiminnan aikana. Ylipainoiset lapset haluttaisiin jatkossa huomioitavan paremmin. Erityisliikuntakalenteri sai kannatusta! Zimmarissa haluttaisiin yhteistyöverkkoja hyödyntää paremmin (kunta/osastot, yhdistykset, seurat, yhteiset tapahtumat, joissa Zimmari olisi mukana) Hovilassa toivottiin ikääntyvien toimintakykyä edistävää liikuntaa, joka tukee kotona selviytymistä. Toimintaa voitaisiin järkeistää, esim. Hovilassa, jolloin asukkailla ja lähiseudun asukkailla olisi mahdollisuus osallistua. Kysyttiin voitaisiinko Hovilassa toteuttaa ikääntyneiden kuntosali(tällä hetkellä siellä ei ole kuntosalia)? Uusia ryhmiä: dementoituneet, TULE-ryhmä ikääntyneille, tasapainokoulu, kuntosaliryhmä. Yhdistyksissä toivottiin enemmän tietoa ja ohjausta erityisryhmien liikunnan ohjauksesta. Myös erilaisten lajien (sauvakävely, kuntosali, tanssi/rytmiliikunta, pyörätuoli/rollaattoritanssi, vesiliikunta, erilaisia pelejä) harrastusmahdollisuuksia (ohjaajat, koulutus, tilat, välineet) toivottiin lisää. Toivottaisiin myös maksuttomia tiloja, koulutusta ja pienen palkkion maksamista, jos alkaisivat ohjata erityisryhmiä (Eläkeliiton Kempeleen yhdistys). Omaishoitajille toivottiin virkistyspäiviä/leirejä. YHDISTYKSET, JOILLA EI ERITYISLIIKUNTATARJOTAA Tilat Kempeleen Pyrinnön maja Kempele halli Zimmari Ketolanperän koulu Sarkkiranta Santamäki lukio Kirkonkylän koulu

15 15 Koulutus Joidenkin yhdistysten ohjaajilla ei tuntunut olevan kiinnostusta saamaan lisäkoulutusta lajissaan, koska seuratyö on harrastustoimintaa. Myös ajanpuute tuntui muodostuvan lisäkoulutuksen ja uusien ryhmien ohjaamisen syyksi. Kaikki yhdistykset/urheiluseurat eivät saaneet hallitustaan kokoon vastausten saamiseksi. Ns. vertaisohjaajakoulutus tuntuisi olevan hyvä toimintamalli kouluttaessa uusia ohjaajia. Lisäkoulutus aiheita kysyttäessä mainittiin seuraavaa: avustaminen, välineiden käyttö, tiedon saaminen eri sairauksista/vammoista/rajoitteista sekä lajin ohjaaminen ja ikäihmisten liikunta. Nykyiset ryhmät Kempeleen Martat: ikähaitari 50 70, vain jäsenille o sauvakävely, vesijumppa, kuntosali o ohjaaja: Sinikka Etelä o jäsenmäärä: 15 Kempeleen NV: ikähaitari taaperot, leikki-ikäiset, kouluikäiset, nuoret aikuiset, aikuiset, vain jäsenille o aikuinen-lapsi jumppa o tenavajumppa o jumppakoulu o liikuntaleikkikoulu o kidmix(tanssi) o mixdance(tanssi) o circuit (kuntopiiri) o 45+ jumppa o miestenjumppa o aerobic o body and mind o ohjaajat: Satu Aikio, Tiia Laukka, Henna Kyngäs, Kirsi Kumpuvaara-Virkkala, Kirsi Pasanen, Johanna Tuohino, Anu Takalo, Anita Rauhala, Paula Möttönen, Kielo Helkkola, SVoLin koulutusta lähes kaikilla o jäsenmäärä: 402

16 16 Ajax-Sarkkiranta: ikähaitari 8-13, lähes kaikki avoimia ryhmiä, toivotaan/suositellaan jäsenyyttä o jalkapallo (2-3 kertaa vko) o jalkapallon valmentajatutkintoja o jäsenmäärä: 250 Kempeleen Sintin Sieppaajat o ei avointa ryhmätoimintaa ohjaajapulan vuoksi, jäsentenvälisiä tapahtumia o jäsenmäärä: 92 Kempeleen Pallo/lentopallo: ikähaitari 30-60, vain jäsenille o lentopallo (2 x vko) o ohjaaja: Jaakko Tarakkamäki (ei alan koulutusta, yhdistyksen pj.) o jäsenmäärä: 20 Kempeleen Pyrintö/uinti: kilpa-uinti sekä uimakoulut o kilpa-uinti (4 ryhmää): ikähaitari 8-52 (6xvko) 90 uimaria, jäsenet o ohjaajat: uintivalmentajia 13 kpl o uimakoulut: ikähaitari 4-11( 2x vko) osallistujia 300kpl, avoin o ohjaajat: uimaopettajia 6 kpl o vesijumppa: ikähaitari (kerran vko), jäsenille salibandy o salibandy: ikähaitari 6-16 (3 x vko) avoin ryhmä 100 pelaajaa o urheilukoulu-ohjaaja hiihto o hiihto: ikähaitari (kerran vko) avoin ryhmä o ohjaajat: hiihtovalmentajia useampia sulkapallo/pöytätennis o sulkapallo/pöytätennis: ikähaitari (kerran vko) avoin ryhmä o ohjaaja: Lasse Järvenpää, opettaja o jäsenmäärä? Ihmemiehet/Laser HT: ikähaitari52-73, avoin kaikille o kuntosali(kerran vko), V.Näykki (jääkiekkovalmentaja yms.) o sauvakävely, voimistelu(2 x vko) o jäsenmäärä: 8

17 17 Toiveet erityisryhmien liikuntatoiminnan kehittämiseksi Todettiin, että urheiluseurat voivat olla mukana erityisryhmien liikuntatoiminnan kehittämisessä. Kuitenkaan tällainen toiminta ei pyörisi vapaaehtoisvoimin vaan siihen tarvittaisiin palkattua työvoimaa. Senioriliikunnan maksut kunnan liikuntalaitoksissa toivottiin alemmaksi/ilmaisiksi. Yhdistyksissä toivottiin myös kaikille liikkujille terveellisen ruokavalion ohjausta, nuorille vammaisille leirejä/ohjausta liikkumiseen, eläkeläisille luentoja fyysisestä ja psyykkisestä hyvinvoinnista sekä liikunnan tarpeellisuudesta. SUURIMMAT ESTEET JÄRJESTÄÄ ERITYISLIIKUNTATOIMINTAA Alla olevasta taulukosta nähdään, mitkä asiat estävät erityisliikunnan järjestämistä sekä kunta - että yhdistyspuolella. Yhdistykset ovat jaoteltuna sellaisiin, jotka jo nyt järjestävät erityisryhmien liikuntatoimintaa sekä sellaisiin, joilla ei ole erityisliikuntaa tarjolla. v= ko. kysymykseen vastanneiden lukumäärä. 1=suurin este, 2=toiseksi suurin este

18 18 Erityisryhmien liikuntatoiminnan järjestämisen esteet. kaavio 3 erityisryhmien liikunnan tarve kartoittamatta mielenkiinto suuntautuu muihin asioihin sopivia tiloja ei ole ohjaajapula kuljetusongelmat avustajapula rahoitusongelmat(koulutus, vuokrat, vakuutukset, palkat) liikuntaesteet(esim. kynnykset haittaavat p.tuolilla liikuttaessa) muut ongelmat/esteet, mitkä? ei vastausta yhteenkään kysymykseen kunnan toimijat (vastauksia 8) v=3 ka=2,3 v=1 ka=2 v=4 ka=2,3 v=3 ka=3 v=4 ka=2 yhteisöt/seurat, jotka järjestävät erit. liikuntaa (vastauksia 7) v=5 ka=4,4 v=5 ka=4,6 v=4 ka=3,8 v=6 ka=1,5 v=5 ka=2,2 v=0 v=3 ka=6 v=2 ka=2,5 v=1 ka=2 v=1 ka=2 v=6 ka=4,2 v=3 ka=7,7 v=1 ka=5 yhteisöt/seurat, jotka eivät järjestä erit. liikuntaa (vastauksia 9) huom. jaostot laskettu erillisenä yhdistyksenä v=4 ka=2,2 v=2 ka=5,5 v=4 ka=4,8 v=4 ka=1,8 v=4 ka=10 v=4 ka=4 v=4 ka=3 v=3 ka=6,4 v=1 ka=1 v=3 v=3 Muut ongelmat/esteet: muut yhdistykset: välineet, allas ajan puute(uimarit) erit. liikuntaa järjestävät yhdistykset: koulutuspula tarvitaan lisää tietoa kunta/fysio: ryhmät tulisivat olla työajalla Taulukosta on vaikea muodostaa faktoihin perustuvaa johtopäätöstä, koska kaikki eivät vastanneet kaikkiin kysymyksiin/kohtiin. Ongelmaksi muodostui myös se, että joku saattoi vastata rasti ruutuun menetelmällä ja toinen taas numeroi vain tärkeimmät

19 19 (esim. 1-3) kohdat. Huomasinkin, että oli täysin turhaa pyytää merkitsemään numerosta 1 numeroon 8 (tärkeimmät olisivat riittäneet). Haluttaessa vetää jonkinlainen johtopäätös voidaan todeta, että kuntapuolella suurimmiksi syiksi olla järjestämättä erityisryhmien liikuntatoimintaa, muodostuivat erityisliikunnan tarpeen kartoituksen puute, rahoitusongelmat sekä sopivien tilojen puute. Yhdistyspuolella puolestaan ohjaajasekä koulutuspula nousivat suurimmiksi aiheiksi. TIEDOTUS Yhdistykset tiedottavat toiminnastaan pääsääntöisesti paikallislehdissä. Www-sivut omaavat yhdistykset/seurat ilmoittavat näillä sivuillaan. Myös tolppailmoituksia sekä sähköpostia käytetään laajenevassa määrin. Erilaisissa tapahtumissa tiedottaminen katsottiin olevan tarpeen/idea tiedottamisen kehittämiseksi. Terveyskeskus puolella fysioterapiaa tarvitsevat kuntalaiset saavat tietoa hoidoista sekä ryhmistä hoitavien lääkäreiden, kunnan www-sivujen sekä fysioterapeuttiensa kautta. Sairaalan fysioterapian puolella oltiin sitä mieltä, että nykyisellä tiedottamisella saadaan tarpeeksi asiakkaita (resurssit jo käytössä). Se ei silti poista sitä tosi-asiaa, että tiedottamista kaivataan potilaiden joukossa. Yleisesti kunnan toimijat käyttävät tiedottamiseensa www-sivujen lisäksi kuntatiedotetta, ilmoitustauluja sekä jotkin osastot kansalaisopiston tiedotteita(työkeskus).

Mänttä-Vilppulan erityisliikunnan kehittämissuunnitelma 2014 2015

Mänttä-Vilppulan erityisliikunnan kehittämissuunnitelma 2014 2015 Mänttä-Vilppulan erityisliikunnan kehittämissuunnitelma 2014 2015 Mänttä-Vilppulan liikuntapalvelut, Mänttä-Vilppulan vammaisneuvosto ja Erityisliikuntaa kuntiin 2013 2015 -hanke 1. ERITYISLIIKUNTA JA

Lisätiedot

ERITYISLIIKUNTAA KUNTIIN 2013-2015 Erityisliikunnan kehittämishanke Yhteistapaaminen 15.10.2013 Saku Rikala

ERITYISLIIKUNTAA KUNTIIN 2013-2015 Erityisliikunnan kehittämishanke Yhteistapaaminen 15.10.2013 Saku Rikala ERITYISLIIKUNTAA KUNTIIN 2013-2015 Erityisliikunnan kehittämishanke Yhteistapaaminen 15.10.2013 Saku Rikala Esityksen sisältö 1. Hankkeen tavoitteet ja toimintatapa 2. Aiemmat hankkeet 3. Erityisryhmäläiset

Lisätiedot

Liikunta ja osallisuus -hanke, Seinäjoen työpaja I, 4.12.2015

Liikunta ja osallisuus -hanke, Seinäjoen työpaja I, 4.12.2015 1 Liikunta ja osallisuus -hanke, Seinäjoen työpaja I, 4.12.2015 Tehtävä 1: Miten Seinäjoen liikunta- ja vapaa-ajan toimijoiden verkostoitumista ja yhteistyötä voitaisiin edistää? Mitä haluaisitte tehdä

Lisätiedot

Erityisliikunnan muuttuvat käsitteet ja käytännöt

Erityisliikunnan muuttuvat käsitteet ja käytännöt Erityisliikunnan muuttuvat käsitteet ja käytännöt Pauli Rintala Erityisliikunnan professori Jyväskylän yliopisto Liikuntakasvatuksen laitos ERITYISLIIKUNNAN HISTORIA Ennen v. 1900: Lääketieteellinen voimistelu

Lisätiedot

KEMPELEEN KUNNAN ERITYISLIIKUNNAN KEHITYSSUUNNITELMA 2009 2011

KEMPELEEN KUNNAN ERITYISLIIKUNNAN KEHITYSSUUNNITELMA 2009 2011 KEMPELEEN KUNNAN ERITYISLIIKUNNAN KEHITYSSUUNNITELMA 2009 2011 Maarit Sihvonen Fysioterapeutti OAMK/SOTE/ KOH8 30.9.2008 0 Sisältö JOHDANTO... 3 1 LIIKUNTATOIMEN HALLINTOALA... 4 1.1 Liikuntatoimen oma

Lisätiedot

ERITYISLIIKUNTA LIPERIN KUNNASSA PERUSKARTOITUS 2007

ERITYISLIIKUNTA LIPERIN KUNNASSA PERUSKARTOITUS 2007 ERITYISLIIKUNTA LIPERIN KUNNASSA PERUSKARTOITUS 2007 SISÄLLYSLUETTELO Sisällysluettelo 1 Valtakunnallisen projektin taustaa 2 Liperin erityisliikunnan peruskartoitus 3 Erityisryhmiin kuuluvien kuntalaisten

Lisätiedot

KÄRKÖLÄN KUNTA. 4 liikuntatoimen tavoitteet ja tehtävät...7 4.1 Yleistä 4.2 Toimenpiteet. 5 Johtopäätöksiä liikuntatoiminnan kehittämiseksi...

KÄRKÖLÄN KUNTA. 4 liikuntatoimen tavoitteet ja tehtävät...7 4.1 Yleistä 4.2 Toimenpiteet. 5 Johtopäätöksiä liikuntatoiminnan kehittämiseksi... KÄRKÖLÄN KUNTA 1 johdanto...3 2 yleiskuvaa kärkölän kunnasta...4 2.1 Sijainti 2.2 Luonto ja ympäristö 2.3 Väestörakenne 2.4 Elinkeinorakenne 2.5 Koulutus 3 kärkölän liikuntatoimen nykytilanne...5 3.1 Hallinto

Lisätiedot

SenioriZäpinää Kempeleessä

SenioriZäpinää Kempeleessä SenioriZäpinää Kempeleessä Kempele Akatemian, eri seurojen, yhdistysten ja järjestöjen tarjoamaa toimintaa ikäihmisille www.kempele.fi/kempeleakatemia Virkistysuimala Zimmari SENIORIKORTTI JA LIIKUNTAPASSI

Lisätiedot

2. luento hallinnollinen näkökulma

2. luento hallinnollinen näkökulma JOHDATUS ERITYISLIIKUNTAAN (LPE.A007) Pauli Rintala, erityisliikunnan professori 2. luento hallinnollinen näkökulma erityisryhmien väestöosuudet liikunnan merkitys eri erityisryhmille erityisliikunnan

Lisätiedot

%ffir. s"äoa. l*t. 'g'( f,ri. Jäsenmäärä. Nimi:

%ffir. säoa. l*t. 'g'( f,ri. Jäsenmäärä. Nimi: s"äoa 'g'( l*t %ffir YHDSTYKSET, YHTESOT EURA L2.9.20L3 Erityisryhmien liikunta on niiden vöestöryhmien liikuntaa, joillo on vammon, soirauden tai muun toimintakyvyn heikentymisen tai sosioalisen tilonteen

Lisätiedot

ERITYISLIIKUNTAA KUNTIIN HANKKEEN TULOKSET. Loppuseminaari Saku Rikala

ERITYISLIIKUNTAA KUNTIIN HANKKEEN TULOKSET. Loppuseminaari Saku Rikala ERITYISLIIKUNTAA KUNTIIN 2013-2015 -HANKKEEN TULOKSET Loppuseminaari 3.12.2015 Saku Rikala Esityksen sisältö 1. Hankkeen perustiedot, tavoitteet ja toteutus kunnissa 2. Hankkeen tulokset ja päätöstoimenpiteet

Lisätiedot

ERITYISLIIKUNTA FORSSASSA

ERITYISLIIKUNTA FORSSASSA ERITYISLIIKUNTA FORSSASSA PERUSKARTOITUS ERITYISLIIKUNTATOIMINNASTA 2007 Sisällysluettelo 1. JOHDANTO 3 2. TAUSTAA 4 2.1 Erityisliikunnan käsite 4 2.2 Erityisliikuntaa kuntiin 2007-09 kehittämisprojekti

Lisätiedot

LOVIISAN ERITYISLIIKUNNAN KEHITTÄMISSUUNNITELMA. Loviisan erityisliikunnan kehittämistyöryhmä ja Erityisliikuntaa kuntiin 2013 2015 -hanke

LOVIISAN ERITYISLIIKUNNAN KEHITTÄMISSUUNNITELMA. Loviisan erityisliikunnan kehittämistyöryhmä ja Erityisliikuntaa kuntiin 2013 2015 -hanke LOVIISAN ERITYISLIIKUNNAN KEHITTÄMISSUUNNITELMA Loviisan erityisliikunnan kehittämistyöryhmä ja Erityisliikuntaa kuntiin 2013 2015 -hanke KESÄ 2014 TIIVISTELMÄ Erityisliikuntapalvelut on kohdennettu väestöryhmille,

Lisätiedot

Erityisliikunta OKM/VLN vuonna 2015- Toni Piispanen valtion liikuntaneuvoston suunnittelija

Erityisliikunta OKM/VLN vuonna 2015- Toni Piispanen valtion liikuntaneuvoston suunnittelija Erityisliikunta OKM/VLN vuonna 2015- Toni Piispanen valtion liikuntaneuvoston suunnittelija OKM Opetus- ja kulttuuriministeriö vastaa: liikuntapolitiikan yleisestä johdosta, yhteensovittamisesta ja kehittämisestä

Lisätiedot

Valtion tuki urheiluseuroille ja kunnille

Valtion tuki urheiluseuroille ja kunnille Valtion tuki urheiluseuroille ja kunnille Urheilujohtaminen seminaari 2.9.2015 Tampere ylitarkastaja Sari Virta Lähtökohdat liikuntalain uudistamisessa Yhteiskunnan muutos: kansalaisten vähentynyt päivittäinen

Lisätiedot

Ryhmät alkavat tiistaina 7.1 ja päättyvät viikolla 16-17. Kertoja on 15.

Ryhmät alkavat tiistaina 7.1 ja päättyvät viikolla 16-17. Kertoja on 15. KUNTOKEIDAS SANDELS Kalliolan Senioripalvelusäätiö Kuntokeidas Sandels Välskärinkatu 4 B, 00260 Helsinki Puh. (09) 4368 8070 Sisäänkäynti: katutaso, B-ovi, hissi/portaat pohjakerrokseen Kevätkauden 2014

Lisätiedot

Ostopalveluna toiminimi Aquasa:lta, opettajana toimii Sari Saarinen.

Ostopalveluna toiminimi Aquasa:lta, opettajana toimii Sari Saarinen. VUOSISUUNNITELMA 2005 LIIKUNTATOIMEN JÄRJESTÄMÄSTÄ OHJATUSTA TOIMINNASTA 1. UIMAKOULUT 1. Uimakoulut uimahalleissa Liikuntatoimi järjestään vuoden aikana Lauritsalan uimahallissa lasten alkeis-, jatko-

Lisätiedot

SoveLin jäsenjärjestöjen yhdistykset ja kerhot liikunnan palveluketjussa. Virpi Pennanen soveltavan liikunnan asiantuntija

SoveLin jäsenjärjestöjen yhdistykset ja kerhot liikunnan palveluketjussa. Virpi Pennanen soveltavan liikunnan asiantuntija SoveLin jäsenjärjestöjen yhdistykset ja kerhot liikunnan palveluketjussa Virpi Pennanen soveltavan liikunnan asiantuntija Sisältö Esittely SoveLin kansanterveys- ja vammaisjäsenjärjestöt ja järjestöjenliikunnasta

Lisätiedot

Ikäinnovaatio 2012 2014 -hankkeen Ylä-Savon seututapaaminen 7.5.2012 Iisalmessa

Ikäinnovaatio 2012 2014 -hankkeen Ylä-Savon seututapaaminen 7.5.2012 Iisalmessa Ikäinnovaatio 2012 2014 -hankkeen Ylä-Savon seututapaaminen 7.5.2012 Iisalmessa Tilaisuuden aluksi Elsa Paronen (Ikäinnovaatio hankkeen projektipäällikkö) esitteli Ikäinnovaatio 2012-2014 hanketta ja sen

Lisätiedot

ERITYISLIIKUNTAA KIIMINGISSÄ - PERUSKARTOITUS ERITYISLIIKUNTATOIMINNASTA 2007-

ERITYISLIIKUNTAA KIIMINGISSÄ - PERUSKARTOITUS ERITYISLIIKUNTATOIMINNASTA 2007- ERITYISLIIKUNTAA KIIMINGISSÄ - PERUSKARTOITUS ERITYISLIIKUNTATOIMINNASTA 2007- Kari Näppä 2007 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO 3 2. ERITYISRYHMÄT 4 3. ERITYISLIIKUNTAA KUNTIIN 2007-2009 KEHITTÄMIS- JA KONSULTOINTIPROJEKTI

Lisätiedot

SenioriZäpinää Kempeleessä

SenioriZäpinää Kempeleessä SenioriZäpinää Kempeleessä Kempele Akatemian, eri seurojen, yhdistysten ja järjestöjen tarjoamaa toimintaa ikäihmisille www.kempele.fi/kempeleakatemia Virkistysuimala Zimmari SENIORIKORTTI JA LIIKUNTAPASSI

Lisätiedot

Kansallinen LIIKUNTATUTKIMUS 2009-2010

Kansallinen LIIKUNTATUTKIMUS 2009-2010 Liikunnan vapaaehtois- tai kansalaistoimintaan osallistuminen Liikunnan vapaaehtois- tai kansalaistoimintaan osallistuminen 19-65-vuotiaiden keskuudessa % Lkm. 1997-1998 14 435.000 2001-2002 16 509.000

Lisätiedot

ERITYISLIIKUNTAKALENTERI syksy 2015 kevät 2016

ERITYISLIIKUNTAKALENTERI syksy 2015 kevät 2016 ERITYISLIIKUNTAKALENTERI syksy 2015 kevät 2016 Kalajoen erityisliikuntakalenterista löydät alueella toimivat eri toimijoiden järjestämät erityisliikuntaryhmät. Kalenteriin listatut ryhmät soveltuvat pitkäaikaissairaiden,

Lisätiedot

EVIJÄRVEN KUNNAN VAMMAISPOLIITTINEN OHJELMA VUOSILLE 2005-2008

EVIJÄRVEN KUNNAN VAMMAISPOLIITTINEN OHJELMA VUOSILLE 2005-2008 1 EVIJÄRVEN KUNNAN VAMMAISPOLIITTINEN OHJELMA VUOSILLE 2005-2008 Johdanto Vammaispoliittisen ohjelman on laatinut Evijärvellä järjestöjen edustajista ja viranhaltijoista koostunut työryhmä. Vammaispoliittinen

Lisätiedot

1 KÄYTTÖTALOUSOSA. Tuloslaskelma 7.5.2015 Tammikuu-Huhtikuu 2015 400 Liikuntalautakunta

1 KÄYTTÖTALOUSOSA. Tuloslaskelma 7.5.2015 Tammikuu-Huhtikuu 2015 400 Liikuntalautakunta 1 KÄYTTÖTALOUSOSA Liikuntalautakunta Tuloslaskelma 7.5.2015 Tammikuu-Huhtikuu 2015 400 Liikuntalautakunta muutosten jälk. TOT2015 TOT-% TOT2014 TP2014 Toimintatuotot 745150 745150 288515 38,7 284441 845490

Lisätiedot

Uusi liikuntalaki voimaan 2015 Kunnat uusien haasteiden edessä Muuttuvatko kuntien tehtävät?

Uusi liikuntalaki voimaan 2015 Kunnat uusien haasteiden edessä Muuttuvatko kuntien tehtävät? Uusi liikuntalaki voimaan 2015 Kunnat uusien haasteiden edessä Muuttuvatko kuntien tehtävät? Kari Sjöholm 10.9 2014 -200-400 -600-800 -1000-1200 -1400-1600 Hallitusohjelman sekä vuosien 2012-2014 kehysriihien

Lisätiedot

Toiminta- ja taloussuunnitelma vuosi 2016

Toiminta- ja taloussuunnitelma vuosi 2016 Toiminta- ja taloussuunnitelma vuosi 2016 Pyhtään Naisvoimistelijat ry 2 TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2016 Sisällysluettelo 1. YLEISTÄ... 3 2. SEURAN TOIMINTATAVOITTEET... 3 3. TOIMINNAN KESKEISET HAASTEET...

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 6/2014 1. Sivu 17 MARJO-KAISA KONTTISEN PUHEENVUORO 4 18 EDELLISEN KOKOUKSEN PÖYTÄKIRJAN HYVÄKSYMINEN 5 19 MUUT ASIAT 6

NURMIJÄRVEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 6/2014 1. Sivu 17 MARJO-KAISA KONTTISEN PUHEENVUORO 4 18 EDELLISEN KOKOUKSEN PÖYTÄKIRJAN HYVÄKSYMINEN 5 19 MUUT ASIAT 6 NURMIJÄRVEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 6/2014 1 Vammaisneuvosto 27.11.2014 KÄSITELLYT ASIAT Sivu 17 MARJO-KAISA KONTTISEN PUHEENVUORO 4 18 EDELLISEN KOKOUKSEN PÖYTÄKIRJAN HYVÄKSYMINEN 5 19 MUUT ASIAT 6 NURMIJÄRVEN

Lisätiedot

SENIORILIIKUNTAA ESPOOSSA. Espoo 15.10.2014 Espoon liikuntapalvelut, liikuntasuunnittelija esa.yletyinen@espoo.fi p. 050 540 6329

SENIORILIIKUNTAA ESPOOSSA. Espoo 15.10.2014 Espoon liikuntapalvelut, liikuntasuunnittelija esa.yletyinen@espoo.fi p. 050 540 6329 SENIORILIIKUNTAA ESPOOSSA Espoo 15.10.2014 Espoon liikuntapalvelut, liikuntasuunnittelija esa.yletyinen@espoo.fi p. 050 540 6329 LIIKUNTAA IKÄÄNTYVILLE Ikääntyessä säännöllinen ja monipuolinen liikkuminen

Lisätiedot

Terveyden ja toimintakyvyn edistämisen lautakunnan toiminta-avustusten suuntaamisperusteet vuodelle 2015

Terveyden ja toimintakyvyn edistämisen lautakunnan toiminta-avustusten suuntaamisperusteet vuodelle 2015 Terveyden ja toimintakyvyn edistämisen lautakunnan toiminta-avustusten suuntaamisperusteet vuodelle 2015 Sosiaali -ja terveydenhuollon ja potilasyhdistysten, ehkäisevän päihdetyön, eläinsuojelutyön ja

Lisätiedot

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Kuopion Musiikkikeskus, Kuopionlahdenkatu 23 C

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Kuopion Musiikkikeskus, Kuopionlahdenkatu 23 C esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Kuopion Musiikkikeskus, Kuopionlahdenkatu 23 C Kunta: Kuopio Päivämäärä: 4.1.2017 esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT Rakennuskohteen

Lisätiedot

SPORTTIA KAIKILLE Liikuntaryhmät ja kerhot Kevät 2016

SPORTTIA KAIKILLE Liikuntaryhmät ja kerhot Kevät 2016 SPORTTIA KAIKILLE Liikuntaryhmät ja kerhot Kevät 2016 Sporttia kaikille liikuntaa Vantaalla Sporttia kaikille hanke on Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama hanke, jonka tavoitteena on tukea ja edistää

Lisätiedot

Huittisten erityisliikunnan kehittämissuunnitelma HUITTISTEN ERITYISLIIKUNNAN KEHITTÄMISTYÖRYHMÄ

Huittisten erityisliikunnan kehittämissuunnitelma HUITTISTEN ERITYISLIIKUNNAN KEHITTÄMISTYÖRYHMÄ Huittisten erityisliikunnan kehittämissuunnitelma HUITTISTEN ERITYISLIIKUNNAN KEHITTÄMISTYÖRYHMÄ Huittisten kaupungin liikuntapalvelut I Kesä 2014 Sisällys 1. JOHDANTO... 2 1.1. Taustaa... 2 1.2. Erityisliikuntapalvelut

Lisätiedot

Alkukartoitus vuodelta 2011: Yleisosio (lomake 1)

Alkukartoitus vuodelta 2011: Yleisosio (lomake 1) 5% valmiina Alkukartoitus vuodelta 2011: Yleisosio (lomake 1) Tervetuloa täyttämään Voimaa vanhuuteen -ohjelman alkukartoituskyselyn yleisosiota. Tämä lomake koostuu seuraavista osioista: 1. Taustatiedot

Lisätiedot

Lisää liikettä Liikunta Parempia tuloksia - Urheilu

Lisää liikettä Liikunta Parempia tuloksia - Urheilu Lisää liikettä Liikunta Parempia tuloksia - Urheilu Alueellinen terveysliikuntasuunnitelma Suunnitelma tehtiin yhdessä: Sairaanhoitopiiri - Normiohjaus - Osaaminen UKK-Instituutti - Informaatio-ohjaus

Lisätiedot

ERITYISLIIKUNTAKALENTERI syksy 2014-kevät 2015

ERITYISLIIKUNTAKALENTERI syksy 2014-kevät 2015 ERITYISLIIKUNTAKALENTERI syksy 2014-kevät 2015 Kalajoen erityisliikuntakalenterista löydät alueella toimivat eri toimijoiden järjestämät erityisliikuntaryhmät. Kalenteriin listatut ryhmät soveltuvat pitkäaikaissairaiden,

Lisätiedot

Katsaus Lemin Voimaa vanhuuteen -kehittämistyöhön 2012-2015

Katsaus Lemin Voimaa vanhuuteen -kehittämistyöhön 2012-2015 Katsaus Lemin Voimaa vanhuuteen -kehittämistyöhön 2012-2015 Minna Säpyskä-Nordberg ja Mika Simonen Kesäkuu 2015 Voimaa vanhuuteen -kehittämistyö Voimaa vanhuuteen -ohjelman päämääränä on edistää toimintakyvyltään

Lisätiedot

OHJEET KUNTOSALIN KÄYTTÄJILLE!

OHJEET KUNTOSALIN KÄYTTÄJILLE! OHJEET KUNTOSALIN KÄYTTÄJILLE! 8.2.2016 Kuntosali sijaitsee Monitoimitalolla, os. Kristiinantie 17 A, 64900 Isojoki Kuntosalille päästäksesi tarvitset oman poletin Kuntosalin käyttövuorot ovat luettavissa

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA MUIDEN ALOJEN LAINSÄÄDÄNNÖSSÄ Varkaus

AJANKOHTAISTA MUIDEN ALOJEN LAINSÄÄDÄNNÖSSÄ Varkaus AJANKOHTAISTA MUIDEN ALOJEN LAINSÄÄDÄNNÖSSÄ Varkaus 21.4.2015 Matti Ruuska Johtaja Opetus- ja kulttuuritoimi vastuualue Itä-Suomen aluehallintovirasto 21.4.2015 1 Lähtökohdat Yhteiskunnan muutos Toimialan

Lisätiedot

ERILLISSAUNAVUOROT PERHESAUNAVUOROT ERITYISRYHMIEN UINTIVUOROT ERITYISRYHMIEN KUNTOSALIVUOROT

ERILLISSAUNAVUOROT PERHESAUNAVUOROT ERITYISRYHMIEN UINTIVUOROT ERITYISRYHMIEN KUNTOSALIVUOROT ERILLISSAUNAVUOROT PERHESAUNAVUOROT ERITYISRYHMIEN UINTIVUOROT ERITYISRYHMIEN KUNTOSALIVUOROT www.vantaa.fi/liikunta SISÄLLYS Erillisaunavuorot 3 Perhesaunavuorot 4 Erityisuintivuorot 5 Erityisryhmien

Lisätiedot

LÄHIÖLIIKUNNAN EDELLYTYKSET JA MAHDOLLISUUDET. TUL:N SEURANTAPÄIVÄT 23. - 24.11.2013 TAMPERE Ari-Pekka Juureva toiminnanjohtaja

LÄHIÖLIIKUNNAN EDELLYTYKSET JA MAHDOLLISUUDET. TUL:N SEURANTAPÄIVÄT 23. - 24.11.2013 TAMPERE Ari-Pekka Juureva toiminnanjohtaja LÄHIÖLIIKUNNAN EDELLYTYKSET JA MAHDOLLISUUDET TUL:N SEURANTAPÄIVÄT 23. - 24.11.2013 TAMPERE Ari-Pekka Juureva toiminnanjohtaja VEHMAISTEN URHEILIJAT Vehmaisten Urheilijat urheilutoiminta Vehmaisten Urheilijoilla

Lisätiedot

Uusi liikuntalaki ja sen merkitys vantaalaiseen liikuntaan

Uusi liikuntalaki ja sen merkitys vantaalaiseen liikuntaan Uusi liikuntalaki ja sen merkitys vantaalaiseen liikuntaan Vantaan Liikuntayhdistys ry juhlaseminaari 21.10.2014 ylitarkastaja Sari Virta Lähtökohdat Yhteiskunnan muutos: kansalaisten vähentynyt päivittäinen

Lisätiedot

LIIKUNNAN ARVOSTUS PIEKSÄMÄELLÄ

LIIKUNNAN ARVOSTUS PIEKSÄMÄELLÄ 2011 LIIKUNNAN ARVOSTUS PIEKSÄMÄELLÄ 12.10.2011 Liikunnan arvostus Pieksa ma ella ja sen jäsenseurat(33 kpl) ovat huolissaan Pieksämäen liikunta ja urheilutoiminnan näivettymisestä ja kaupungin liikuntaorganisaation

Lisätiedot

ERITYISLIIKUNNAN PERUSKARTOITUS NURMO 2007

ERITYISLIIKUNNAN PERUSKARTOITUS NURMO 2007 ERITYISLIIKUNNAN PERUSKARTOITUS NURMO 2007 NURMON KUNTA Liikuntatoimi SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO...2 2. ERITYISRYHMÄT...3 2.1 Erityisryhmien liikunnan määrittely...3 2.2 Erityisliikunnan tärkeimmät toimintamuodot...4

Lisätiedot

Katsaus Juvan Voimaa vanhuuteen -kehittämistyöhön 2010-2013

Katsaus Juvan Voimaa vanhuuteen -kehittämistyöhön 2010-2013 Katsaus Juvan Voimaa vanhuuteen -kehittämistyöhön 2010-2013 Kesäkuu 2014 Voimaa vanhuuteen -kehittämistyö Voimaa vanhuuteen -ohjelman päämääränä on edistää toimintakyvyltään heikentyneiden ikäihmisten

Lisätiedot

LIIKUNTATOIMI TOIMINTASUUNNITELMA Inarin kunnan liikuntatoimen toimintasuunnitelma

LIIKUNTATOIMI TOIMINTASUUNNITELMA Inarin kunnan liikuntatoimen toimintasuunnitelma LIIKUNTATOIMI TOIMINTASUUNNITELMA 1.8.2017 31.7.2018 TOIMINTASUUNNITELMA 2017 2018 I Yleiset tavoitteet Liikuntatoimen uutta toimintakautta ohjaa kuntastrategian neljä määrettä: innovatiivisuus, aktiivisuus,

Lisätiedot

KEURUU MULTIA PETÄJÄVESI

KEURUU MULTIA PETÄJÄVESI KEURUU MULTIA PETÄJÄVESI ERITYISLIIKUNNAN KALENTERI VUODELLE 2014-2015 KEURUULLA LIIKUNTATOIMI MA klo 9.00-11.00 Kehitysvammaisten liikunta, uimahalli klo 14.00-15.00 Amputaatioryhmä, uimahalli, (58e)

Lisätiedot

Ikäihmisten palvelusuunnitelma

Ikäihmisten palvelusuunnitelma Kirjasto- ja kulttuuripalvelut Ikäihmisten palvelusuunnitelma 2016-2018 Kuva Sirkku Petäjä www.nurmijarvi.fi Palveluja ikäihmisille Kirjasto- ja kulttuuripalvelut laati ensimmäisen ikäihmisten palvelusuunnitelman

Lisätiedot

ESTEETTÖMYYSSELVITYS

ESTEETTÖMYYSSELVITYS esteettömyysselvitys s. 1 / 7 (Mahdollinen kuva kohteesta) ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: _ Kunta: Päivämäärä: esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT Rakennuskohteen nimi: Postinro ja

Lisätiedot

Soveltavan liikunnan kalenteri 2015 2016

Soveltavan liikunnan kalenteri 2015 2016 S O V E L T A V A N L I I K U N N A N K A L E N T E R I 2015 2016 Sisällys Soveltavan liikunnan kalenteri 2015 2016... 1 Seinäjoen Erityisryhmien uinti- ja kuntosalikortti... 2 Seniorikortti 70+... 2 Sotaveteraanit

Lisätiedot

Vakiovaraukset JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI LIIKUNTAPALVELUT. Sivu 1 / 8 03.08.2015-26.06.2016

Vakiovaraukset JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI LIIKUNTAPALVELUT. Sivu 1 / 8 03.08.2015-26.06.2016 Sivu 1 / 8 WELLAMO RYHMÄ 2 17:30-19:00 Laturi / omatoiminen uintivuoro 31.08.2015-25.04.2016 Sivu 2 / 8 WESIHIISI LASTENALLAS LASTENALLAS 17:30-18:00 Erityislasten uintikurssi 14.09.2015-09.05.2016 LASTENALLAS

Lisätiedot

ERITYISLIIKUNTAA KUNTIIN

ERITYISLIIKUNTAA KUNTIIN ERITYISLIIKUNTAA KUNTIIN KEHITTÄMIS- JA KONSULTOINTIPROJEKTI 2007-2009 AKAAN KAUPUNKI PERUSKARTOITUS Haaga-Helia AMK Vierumäen yksikkö Liikunnan- ja vapaa-ajan koulutusohjelma Harri Heiskanen Akaan kaupungin

Lisätiedot

Valtakunnallisen liikuntapolitiikan tavoitteet Seminaari liikuntapaikkarakentamisesta

Valtakunnallisen liikuntapolitiikan tavoitteet Seminaari liikuntapaikkarakentamisesta Valtakunnallisen liikuntapolitiikan tavoitteet Seminaari liikuntapaikkarakentamisesta 14.5.2012 Johtaja Harri Syväsalmi Opetus- ja kulttuuriministeriö/liikuntayksikkö Hallitusohjelma - liikuntapolitiikka

Lisätiedot

Erillissaunavuorot Perhesaunavuorot Erityisryhmien uintivuorot Erityisryhmien kuntosalivuorot

Erillissaunavuorot Perhesaunavuorot Erityisryhmien uintivuorot Erityisryhmien kuntosalivuorot Erillissaunavuorot Perhesaunavuorot Erityisryhmien uintivuorot Erityisryhmien kuntosalivuorot www.vantaa.fi/liikunta Toiminnan järjestäjä pidättää oikeudet muutoksiin. 1 Sisällys Erillisaunavuorot ja perhesaunavuorot

Lisätiedot

Kansallinen LIIKUNTATUTKIMUS 2009-2010

Kansallinen LIIKUNTATUTKIMUS 2009-2010 TUTKIMUS 2009-2010 Miten suomalaiset 19-65-vuotiaat liikkuvat, mitä lajeja he harrastavat, missä he liikkuvat? Liikunnan harrastuskertojen määrä Liikunnan ja kuntoilun luonne Suomalaisten jakaantuminen

Lisätiedot

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opistotie 2

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opistotie 2 esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opistotie 2 Kunta: Kuopio Päivämäärä: 24.11.2016 esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT Rakennuskohteen

Lisätiedot

Päivitetty liikuntakalenteri kevät 2014

Päivitetty liikuntakalenteri kevät 2014 Päivitetty liikuntakalenteri kevät 2014 Kaikissa ryhmissä tilaa! Maanantai Klo 9.00 10.00 Vertaisohjattu kuntopiiri 65+, 13.1. 26.5.2014 Ilmoittautumiset ja lisätietoja ma-pe klo 9 10 Liperin terveystoimi

Lisätiedot

LIIKUNTATOIMEN ROOLI ELINTAPAOHJAUKSESSA VESOTE Tiina Pekkala, sivistys- ja kulttuuripalvelut, liikuntapalvelut

LIIKUNTATOIMEN ROOLI ELINTAPAOHJAUKSESSA VESOTE Tiina Pekkala, sivistys- ja kulttuuripalvelut, liikuntapalvelut LIIKUNTATOIMEN ROOLI ELINTAPAOHJAUKSESSA 5.9.2017 VESOTE Tiina Pekkala, sivistys- ja kulttuuripalvelut, liikuntapalvelut Liikuntatoimen rooli elintapaohjauksessa Liikuntalaki määrittää kunnan tehtävät

Lisätiedot

Toimintakykyisenä ikääntyminen KASTEhanke, Salon kuntapilotti 2010 2012

Toimintakykyisenä ikääntyminen KASTEhanke, Salon kuntapilotti 2010 2012 Toimintakykyisenä ikääntyminen KASTEhanke, Salon kuntapilotti 2010 2012 TERVEYTTÄ JA HYVINVOINTIA -seminaari, projektikoordinaattori, th TtM Salon kaupungin vanhuspalvelut Vanhuspalveluiden palvelurakenteen

Lisätiedot

ERILLISSAUNAVUOROT PERHESAUNAVUOROT ERITYISRYHMIEN UINTIVUOROT ERITYISRYHMIEN KUNTOSALIVUOROT

ERILLISSAUNAVUOROT PERHESAUNAVUOROT ERITYISRYHMIEN UINTIVUOROT ERITYISRYHMIEN KUNTOSALIVUOROT ERILLISSAUNAVUOROT PERHESAUNAVUOROT ERITYISRYHMIEN UINTIVUOROT ERITYISRYHMIEN KUNTOSALIVUOROT www.vantaa.fi/liikunta SISÄLLYS Erillisaunavuorot 3 Perhesaunavuorot 4 Erityisuintivuorot 5 Erityisryhmien

Lisätiedot

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy Microkatu 1, Technopolis Oyj

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy Microkatu 1, Technopolis Oyj esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy Microkatu 1, Technopolis Oyj Kunta: Kuopio Päivämäärä: 2.11.2016 esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT

Lisätiedot

Kokkolan liikuntapoliittinen ohjelma vuosille 2003-2013 tiivistelmä Kokkolassa Parasta aikaa Kokkola Kaupunki luonnossa

Kokkolan liikuntapoliittinen ohjelma vuosille 2003-2013 tiivistelmä Kokkolassa Parasta aikaa Kokkola Kaupunki luonnossa KOKKOLA KARLEBY Kokkolan liikuntapoliittinen ohjelma vuosille 2003-2013 tiivistelmä Kokkolassa Parasta aikaa Kokkola Kaupunki luonnossa Sisällys 1 Liikuntapoliittisen ohjelman tarkoitus...2 2 Liikuntapoliittisen

Lisätiedot

Uusi liikuntalaki kunta- talouden puristuksessa. Talous Liikuntalain keskeiset kuntapykälät Mikä muuttuu vai muuttuuko?

Uusi liikuntalaki kunta- talouden puristuksessa. Talous Liikuntalain keskeiset kuntapykälät Mikä muuttuu vai muuttuuko? Uusi liikuntalaki kunta- talouden puristuksessa Talous Liikuntalain keskeiset kuntapykälät Mikä muuttuu vai muuttuuko? Kari Sjöholm 26.11.2014 Bruttokansantuote, määrän muutos-% ed. vuodesta Lähde: kansalliset

Lisätiedot

Suuri SOTE-uudistus pienen ihmisen asialla miten kunta edistää ja maakunta korjaa?

Suuri SOTE-uudistus pienen ihmisen asialla miten kunta edistää ja maakunta korjaa? Suuri SOTE-uudistus pienen ihmisen asialla miten kunta edistää ja maakunta korjaa? 2.6.2016 Erityisliikunnan symposio Paula Risikko, TtT Nykytila 02.06.2016 Paula Risikko 2 Kansansairaudet ja niiden ehkäisy

Lisätiedot

Erityisliikunnan kehittämissuunnitelma. Järvi-Pohjanmaan erityisliikunnan kehittämistyöryhmä. Erityisliikuntaa kuntiin 2013 2015 -hanke

Erityisliikunnan kehittämissuunnitelma. Järvi-Pohjanmaan erityisliikunnan kehittämistyöryhmä. Erityisliikuntaa kuntiin 2013 2015 -hanke 2014 Erityisliikunnan kehittämissuunnitelma Järvi-Pohjanmaan erityisliikunnan kehittämistyöryhmä Erityisliikuntaa kuntiin 2013 2015 -hanke SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 2 1.1. Taustaa... 2 1.2. Lainsäädännöllinen

Lisätiedot

SAAVUTETTAVUUSOHJELMA 2014 2016

SAAVUTETTAVUUSOHJELMA 2014 2016 SAAVUTETTAVUUSOHJELMA 2014 2016 Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä, Yhteinen kirkkoneuvosto 28.11.2013 1 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO.2 1. SAAVUTETTAVA SEURAKUNTA.2 2. FYYSINEN SAAVUTETTAVUUS ELI ESTEETÖN

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2014 2015 / liikunta. Yleiset tavoitteet. Toimenpiteet. I Urheiluseurojen tukeminen. Inarin kunnan liikuntatoimen toimintakertomus

TOIMINTAKERTOMUS 2014 2015 / liikunta. Yleiset tavoitteet. Toimenpiteet. I Urheiluseurojen tukeminen. Inarin kunnan liikuntatoimen toimintakertomus TOIMINTAKERTOMUS 2014 2015 / liikunta Yleiset tavoitteet Vähän liikkuville kuntalaisille järjestettiin erilaisia liikuntatapahtumia ja matalan kynnyksen liikuntakerhoja. Yhteensä liikuntapalveluja hyödynsi

Lisätiedot

MULTIAN KUNNAN LIIKUNTASUUNNITELMA 2013

MULTIAN KUNNAN LIIKUNTASUUNNITELMA 2013 Mikko Mäkinen MULTIAN KUNNAN LIIKUNTASUUNNITELMA 2013 Yleistä liikuntatoimen tehtävistä ja liikuntapaikoista Multian liikuntatoimen kenttä on vuonna 2013 mahdollisesti hyvin erilainen nykyiseen tilanteeseen

Lisätiedot

LIIKUNTASALIVUOROT KISATIEN LIIKUNTAHALLI

LIIKUNTASALIVUOROT KISATIEN LIIKUNTAHALLI LIIKUNTASALIVUOROT 2018-2019 - KISATIEN LIIKUNTAHALLI 09.00-15-45 (ABC) Koululiikunta yläaste / lukio Tapio Ylinen, Lotta Toivanen 16.00-17.00 (A) Kisatien koulun henkilökunnan lapset Mervi Niskakoski

Lisätiedot

Kevä tkäusi 2015. Loviisan kaupungin liikuntaryhmät. Pieni kaupunki, suuria elämyksiä.

Kevä tkäusi 2015. Loviisan kaupungin liikuntaryhmät. Pieni kaupunki, suuria elämyksiä. Kevä tkäusi 2015 Loviisan kaupungin liikuntaryhmät. Pieni kaupunki, suuria elämyksiä. 2015 Kevätkausi alkaa 5.1.2015 Tammikuun viides päivä polkaistaan käyntiin kaupungin ohjatut liikuntaryhmät. Tarjolla

Lisätiedot

TUIRA KOSKELA PUOLIVÄLINKANGAS - KAIJONHARJUN SUURALUEIDEN IKÄIHMISTEN LIIKUNTAMAHDOLLISUUDET KEVÄT 2013

TUIRA KOSKELA PUOLIVÄLINKANGAS - KAIJONHARJUN SUURALUEIDEN IKÄIHMISTEN LIIKUNTAMAHDOLLISUUDET KEVÄT 2013 Oulun kaupunki / Hyvinvointipalvelut/Ikäihmisten hyvinvointi TUIRA KOSKELA PUOLIVÄLINKANGAS - KAIJONHARJUN SUURALUEIDEN IKÄIHMISTEN LIIKUNTAMAHDOLLISUUDET KEVÄT 2013 Ohjattuihin liikuntaryhmiin osallistuminen

Lisätiedot

Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia Soveltavan liikunnan kehittämissuositukset vuosille

Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia Soveltavan liikunnan kehittämissuositukset vuosille Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia Soveltavan liikunnan kehittämissuositukset vuosille 2016-2021 Tommi Yläkangas, Toiminnanjohtaja, Soveltava Liikunta SoveLi ry Esityksen rakenne 1. Soveltava Liikunta

Lisätiedot

Liikunnan avustusten uudistaminen. Alustava valmisteluluonnos

Liikunnan avustusten uudistaminen. Alustava valmisteluluonnos Liikunnan avustusten uudistaminen Alustava valmisteluluonnos Tampereen kaupungin strategiset tavoitteet Kaupunkistrategia Strategiset painotukset ja tavoitteet on ryhmitelty viiteen näkökulmaan yhdessä

Lisätiedot

Seniorit. Liikuntatarjotin. Työikäiset. Syksy , kevät (ei vko 43, 10) Ilmoittautumiset ryhmiin alkaen klo 8.

Seniorit. Liikuntatarjotin. Työikäiset. Syksy , kevät (ei vko 43, 10) Ilmoittautumiset ryhmiin alkaen klo 8. Liikuntatarjotin Työikäiset Seniorit Syksy 3.9. 14.12.2018, kevät 7.1. 10.5.2019 (ei vko 43, 10) Ilmoittautumiset ryhmiin 27.8.2018 alkaen klo 8.00 Liikuntatarjotin 2 Seniorit, tiedustelut liikunta-asioissa:

Lisätiedot

RAISION KAUPUNGIN LIIKUNTAPALVELUT

RAISION KAUPUNGIN LIIKUNTAPALVELUT RAISION KAUPUNGIN LIIKUNTAPALVELUT 2016 RAISION KAUPUNGIN LIIKUNTAPALVELUIDEN TERVEYS- JA SOVELTAVAN LIIKUNNAN RYHMÄT 2016 Raision kaupungin liikuntapalveluiden kevätkausi alkaa pääsääntöisesti viikolla

Lisätiedot

KALAJOEN ERITYISLIIKUNNAN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

KALAJOEN ERITYISLIIKUNNAN KEHITTÄMISSUUNNITELMA KALAJOEN ERITYISLIIKUNNAN KEHITTÄMISSUUNNITELMA Kalajoen erityisliikunnan kehittämistyöryhmä Erityisliikuntaa kuntiin 2013-2015 -hanke Sisällys 1. JOHDANTO... 2 1.1. Taustaa... 2 1.2. Erityisliikunnan

Lisätiedot

Pieksämäen kaupungin erityisliikunta. Syksy 2018 Kevät 2019

Pieksämäen kaupungin erityisliikunta. Syksy 2018 Kevät 2019 Pieksämäen kaupungin erityisliikunta Syksy 2018 Kevät 2019 ERITYISLIIKUNTA Erityisliikunnan (= soveltava liikunta) ryhmät on tarkoitettu henkilöille, joiden vamman, sairauden tai muun toimintakyvyn heikentymisen

Lisätiedot

Kohti yhteistä liikuntaa. Soveltava liikunta SoveLin strategia

Kohti yhteistä liikuntaa. Soveltava liikunta SoveLin strategia Kohti yhteistä liikuntaa Soveltava liikunta SoveLin strategia Kohti yhteistä liikuntaa SoveLin strategia 2009 2012 Soveltava Liikunta SoveLi ry Työryhmä Heidi Hölsömäki (toim.) leena Jokinen Sari Kivimäki

Lisätiedot

Rajatonta liikuntaa liikuntaa yli rajojen Ylikunnallinen yhteistyö Turun seudulla

Rajatonta liikuntaa liikuntaa yli rajojen Ylikunnallinen yhteistyö Turun seudulla Rajatonta liikuntaa liikuntaa yli rajojen Ylikunnallinen yhteistyö Turun seudulla Johanna Friman 21.8.2018 Anu Oittinen: Rajattomasti liikuntaa Turun seudulla Anu Oittinen: Rajattomasti liikuntaa Turun

Lisätiedot

1 johdanto...3 2 pertunmaan kunta...4 2.1 Sijainti 2.2 Luonto ja ympäristö 2.3 Väestörakenne 2.4 Elinkeinorakenne 2.5 Koulutus

1 johdanto...3 2 pertunmaan kunta...4 2.1 Sijainti 2.2 Luonto ja ympäristö 2.3 Väestörakenne 2.4 Elinkeinorakenne 2.5 Koulutus PERTUNMAAN KUNTA 1 johdanto...3 2 pertunmaan kunta...4 2.1 Sijainti 2.2 Luonto ja ympäristö 2.3 Väestörakenne 2.4 Elinkeinorakenne 2.5 Koulutus 3 liikuntatoimen nykytilanne...5 3.1 Tehtävänkuvaus ja toiminta-ajatus

Lisätiedot

Liikkuva-koulu. Liikkuva koulu -toiminta aloitettiin syksyllä 2013

Liikkuva-koulu. Liikkuva koulu -toiminta aloitettiin syksyllä 2013 Liikkuva-koulu Liikkuva koulu -toiminta aloitettiin syksyllä 2013 KOULUN LIIKUNTAPAIKAT Koulun sali, sorakenttä, tenniskenttä, yleisurheilukenttä, monitoimiareena ja jäähalli. Pienen kävelymatkan päässä

Lisätiedot

KEURUU MULTIA PETÄJÄVESI

KEURUU MULTIA PETÄJÄVESI KEURUU MULA PETÄJÄVESI ERITYISLIIKUNNAN KALENTERI VUODELLE 2015-2016 KEURUULLA LIIKUNTAIMI MA klo 9.00-11.00 Kehitysvammaisten liikunta, uimahalli klo 14.00-15.00 Amputaatioryhmä, uimahalli (58 ) klo 15.00-16.00

Lisätiedot

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Haukisaarentie 2

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Haukisaarentie 2 esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Haukisaarentie 2 Kunta: Iisalmi Päivämäärä: 9.11.2016 esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT

Lisätiedot

Suokadun toimintakeskus / askartelu syksy 2015 kevät 2016

Suokadun toimintakeskus / askartelu syksy 2015 kevät 2016 Suokadun toimintakeskus / askartelu 14 17 MAALAUSRYHMÄ Vertaisohjattu 17 19 KUVATAIDERYHMÄ Kuopion Varhaiseläkkeensaajat ry 050 367 4946 TIISTAI 9 12 TIISTAIN KÄSITYÖKERHO Vertaisohjattu /avoin 13 14 KOKOPÄIVÄRYHMÄN

Lisätiedot

ERITYISLIIKUNNAN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2008-2010

ERITYISLIIKUNNAN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2008-2010 ERITYISLIIKUNTAA KIIMINGISSÄ ERITYISLIIKUNNAN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2008-2010 KIIMINGIN KUNNAN ERITYISLIIKUNNAN TYÖRYHMÄ 2008 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO 3 2. ERITYISLIIKUNTAA KUNTIIN 2007 2009 PROJEKTI

Lisätiedot

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI Nuoriso- ja liikuntapalvelut

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI Nuoriso- ja liikuntapalvelut UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI Nuoriso- ja liikuntapalvelut & Kädessäsi on Uudenkaupungin liikuntatoimen erityisliikunnan opas. Oppaasta löydät tietoa liikuntatoimen, Vakka- Opiston sekä eri vammais-, eläkeläis-

Lisätiedot

Wiitaunionin liikuntakysely. Wiitaunionin liikuntakysely toteutettiin loka-marraskuussa 2014.

Wiitaunionin liikuntakysely. Wiitaunionin liikuntakysely toteutettiin loka-marraskuussa 2014. Wiitaunionin liikuntakysely Wiitaunionin liikuntakysely toteutettiin loka-marraskuussa 2014. Wiitaunionin liikuntakyselyssä kartoitettiin Viitasaaren ja Pihtiputaan yli 16-vuotiaiden asukkaiden liikunta-aktiivisuuden

Lisätiedot

Liikunnan kehittämissuunnitelma 2011 2020 Liite 5. TAVOITE TOIMENPIDE-EHDOTUKSET TULEVAISUUS TOTEUTUS/VASTUUTAHO AIKATAULU

Liikunnan kehittämissuunnitelma 2011 2020 Liite 5. TAVOITE TOIMENPIDE-EHDOTUKSET TULEVAISUUS TOTEUTUS/VASTUUTAHO AIKATAULU 1 Ohjausryhmän hyväksymä päivitys 11.12.2014 1. TERVEYTTÄ EDISTÄVÄ LIIKUNTA Kouluikäisten liikunnan lisääminen Suositus: Koululaiset kulkevat koulumatkat pyörällä tai kävellen Sivistyslautakunta antaa

Lisätiedot

Kuntien erityisliikunnan hankkeet ja työn tulevaisuus

Kuntien erityisliikunnan hankkeet ja työn tulevaisuus Kuntien erityisliikunnan hankkeet ja työn tulevaisuus Toni Piispanen Liikuntatieteellinen Seura ry Erityisliikunnan symposio 29.5.2012 Grand Marina Esityksen teemat 1. Yleisesti kehittämishankemaailmasta

Lisätiedot

LiikuTe kysely neuvottelukunnalle ja

LiikuTe kysely neuvottelukunnalle ja LiikuTe kysely neuvottelukunnalle ja yhteistyökumppaneille 2009 Webropol sähköpostikysely tehtiin kesä- ja elokuussa 2009 NK vastaukset 53 % (N=38, n=20) YTK vastaukset 30 % (N=57, n=17) Asiaa kannatetaan

Lisätiedot

KEURUU MULTIA PETÄJÄVESI ERITYISLIIKUNNAN KALENTERI

KEURUU MULTIA PETÄJÄVESI ERITYISLIIKUNNAN KALENTERI KEURUU MULTIA PETÄJÄVESI ERITYISLIIKUNNAN KALENTERI VUODELLE 2018-2019 KEURUULLA LIIKUNTATOIMI MA klo 8.30-9.30 Seipon omatoiminen kuntosaliryhmä. (20 ) klo 9.00-11.00 Kehitysvammaisten liikunta, uimahalli

Lisätiedot

Erityisliikuntaa kuntiin 2007 2009 hankkeen tavoitteena on:

Erityisliikuntaa kuntiin 2007 2009 hankkeen tavoitteena on: AKAAN KAUPUNKI Liikuntapalvelut Timo Toivonen Syksy 2008 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 1 2 ERITYISLIIKUNTAA KUNTIIN 2007 2009 PROJEKTI... 2 3 ERITYISLIIKUNNAN KEHITTÄMINEN LIIKUNTATOIMESSA... 3 3.1 ERITYISLIIKUNNANOHJAAJA...

Lisätiedot

Ravitsemustaidoilla hyvinvointia Päijät-Hämeeseen

Ravitsemustaidoilla hyvinvointia Päijät-Hämeeseen Ravitsemustaidoilla hyvinvointia Päijät-Hämeeseen Raportti Päijät-Hämeen ravitsemusterveyden edistämisen suunnitelmaan liittyvän kyselyn tuloksista 2015 Ravitsemussuunnitelman tavoitteissa erittäin tärkeää

Lisätiedot

IKÄÄNTYNEET. Liikkuuko Pieksämäki projektin väliraportin tiivistelmä

IKÄÄNTYNEET. Liikkuuko Pieksämäki projektin väliraportin tiivistelmä IKÄÄNTYNEET Liikkuuko Pieksämäki projektin väliraportin tiivistelmä MIHIN TIEDOT PERUSTUVAT? Seniorikyselyyn vastasi 89 yli 65-vuotiasta pieksämäkeläistä. Vastaajiksi on valikoitunut liikunnallisesti erittäin

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 59

Espoon kaupunki Pöytäkirja 59 10.12.2015 Sivu 1 / 1 4750/2015 02.05.00 59 nuorisopalvelujen maksuperusteet 2016 Valmistelijat / lisätiedot: Anna Seppänen, puh. 047 382 47350 Ari Jaakkola, puh. 050 522 7521 Mirja Taavila, puh. 046 877

Lisätiedot

Aikuisten harrasteliikkuminen yhdistyksissä

Aikuisten harrasteliikkuminen yhdistyksissä Aikuisten harrasteliikkuminen yhdistyksissä Suomalainen tapa on organisoitua ja perustaa yhdistyksiä eri toimintoja ja tavoitteita varten Yhdistystoiminta on hyvin kirjavaa ja pääosin toiminta perustuu

Lisätiedot

Pieksämäen kaupungin erityisliikunta. syksy 2019 kevät 2020

Pieksämäen kaupungin erityisliikunta. syksy 2019 kevät 2020 Pieksämäen kaupungin erityisliikunta syksy 2019 kevät 2020 ERITYISLIIKUNTA Erityisliikunnan (= soveltava liikunta) ryhmät on tarkoitettu henkilöille, joiden vamman, sairauden tai muun toimintakyvyn heikentymisen

Lisätiedot

FORSSA ERITYISRYHMIEN JA IKÄIHMISTEN LIIKUNTAKALENTERI KEVÄT 2013

FORSSA ERITYISRYHMIEN JA IKÄIHMISTEN LIIKUNTAKALENTERI KEVÄT 2013 FORSSA ERITYISRYHMIEN JA IKÄIHMISTEN LIIKUNTAKALENTERI KEVÄT 2013 Sisältö Yhteystiedot 3 Kuntokaudet 4 Kalenterin tarkoitus ja käyttö 5 Erityisliikuntaryhmät 6 Vesijumpat 6 Tasapainoa ja toimintakykyä

Lisätiedot

Turvaa tulevaisuutesi liikkumalla Tapaturmapäivä 13.5.2011

Turvaa tulevaisuutesi liikkumalla Tapaturmapäivä 13.5.2011 Turvaa tulevaisuutesi liikkumalla Tapaturmapäivä 13.5.211 Pauliina Husu TtT, tutkija UKK-instituutti, Terveysliikuntayksikkö 16.5.211 1 Lasten ja nuorten vapaa-ajan liikunnan riittävyys. Suomalaisten

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA Hanke Kaste hanke 2014 2016 Pois syrjästä -hanke Kehittämisosio ja Säkylän osakokonaisuus

TOIMINTASUUNNITELMA Hanke Kaste hanke 2014 2016 Pois syrjästä -hanke Kehittämisosio ja Säkylän osakokonaisuus TOIMINTASUUNNITELMA Hanke Kaste hanke 2014 2016 Pois syrjästä -hanke Kehittämisosio ja Säkylän osakokonaisuus toiminta-aika Tavoite Perheiden kokonaisvaltaisen auttamismallien kehittäminen ja verkostomaisen

Lisätiedot